5 mertzane si trolls de la HMRC
M-am dus sa iau niste paine acum vreo 30 de minute.
In spate Mercedes SLK. In fata Mercedes SLK. La stanga (in parcare) Mercedes SLK. La dreapta, alt Mercedes SLK, da’ de-ala decapotabil cred, 2 scaune, harneli (nu, serios, am poze).
Ma gandeam asa, e si asta o chestie. Are lumea bani, nene.
Dupa care-am ajuns acasa si-am gasit in posta si-al cincilea Mercedes. Nu, nu ala din drive, ci ala pe care l-am platit eu in taxe anul asta.
Vorbeam cu Patrick si-mi zice “aoleu, daca nu-ti mai era rau, acum sigur iti e”. Damn right.
Pe de alta parte, sa privim pozitiv: dom’le, in curand nu vom mai plati contributia aia la bugetul EU! Glumesc, bineinteles c-o vom plati in continuare, da’ se va duce la welfare sau pula mea.
Eu de-aia nu donez un penny cand imi cer diverse charities. La ce pula mea sa mai donez? Deja intretin o familie de pakis cu acte-n regula…
Si de-aia imi bag eu pula-n socialism. Serios. Sanki, imi vor da ei pensie. Sanki, imi vor da ei pula mea. Lasa ba, pastrati voi alea si mie dati-mi inapoi banii pe welfare si health si pensie si education si pula mea, ca ma descurc eu, thanks!
Si totusi procentual imi pare ca-i mai mic decat daca ai fi angajat in Romania.
Dar, pula mea, cand ma gandesc: 1 om un Mercedes la stat anual. Parca, parca nu as vrea sa fiu omul ala :).
Nu-i bai, eu anul trecut am platit 13,180 la statu’ danez pentru doar 4 luni, in conditiile in care am beneficiat de ceva pachet de expat ( deci la superoferta), fara contributie la pensii si fara sa beneficiez de ceva support de la statul lor- un fel de taxa de protectie pe contract. Asta in conditiile in care am facturat partial din Romania pe timpul remote, ca altfel ma incaltau aia de 20 000. Asa ca, plm, zambeste ca macar ti-au mai lasat un Mercedes tie, spre deosebire de alte tari care ti le iau pe amandoua, lol.
Ce zambit, ma cac pe mine de ras, nu ca zambesc.
Overseas Aid o insemna Romania ? 😀
Nu. Inseamna India, Pakistan, alea.
Nu cred ca Romania primeste genu’ ala de ajutor. Ala-i doar pentru tarile care nu-si pot hrani cetatenii, da’ au nukes si programe spatiale, ce dracu’. Aia trebuie ajutati.
The top five recipients of UK aid in 2015 were Pakistan, Ethiopia, Afghanistan, Nigeria and Syria.
Si patriotul din tine nu se revolta? 😀
Coaie, daca te uiti la welfare, nici nu-ti mai pasa de overseas aid sau plm.
“UK contributions to the EU budget”, jur că habar nu aveam la ce nivel e. Parcă pe treaba asta s-a făcut o grămadă de campanie pentru “Leave”. How much retards?
Problema nu a fost aia niciodata (ma rog, era una din probleme, dar era minora).
Problema reala tine de pensii, educatie, welfare si sanatate. Chestii unde au intrat in forta si emigrantii.
Pe englez poate nu-l deranja prea tare ca da si 196 de lire (da’ nu dau ei atata, da-i in pula mea, ca n-au acelasi salariu). Da’ il deranjeaza foarte-foarte tare cand sta la coada la spital mai mult, ca-s emigranti. Cand nu-s locuri la scoala/gradinita, ca-s deja emigranti. Cand vrea locuinta sociala si nu primeste, c-a primit inaintea lui ceva single mother poloneza cu 3 copii (nu conteaza ca locuieste si sotul cu ea, lol). Si tot asa.
Acolo a fost problema mereu, nu pe alea 196 de lire pe an, care-s fix pielea pulii, daca e sa fim sinceri.
Tu macar primesti ceva la schimb in urma taxelor astea. Eu, de cand cu mutatul contributiilor, dau lunar 660 de euro la stat, desi n-am nici macar mia de euro… si primesc la schimb un trai dulce de Bucuresti…mai au si pretentia sa declar veniturile din chirii…hai sictir!
Tu platesti taxe aproape la fel de mari ca salariul mediu. Aia de lucreaza la amazon ar face infarct.
Optimistule.
(nu gasesc average, doar median)
Credeam ca e 32 de mii.
27200 median, boss. Pe household, nu persoana. Daaaa?
Zic ei “Disposable”, da’ nu e disposable deloc.
Vezi https://www.payscale.com/research/UK/Country=United_Kingdom/Salary/by_Gender.jpg
M-am uitat.
Isi cam merita soarta, daca unul care vine din pascani e in stare sa ia salariul mediu.
In primul an am avut minimum si nu aveam nici o acreditare sau training, din al doilea deja aveam 27.
E un graduate la noi care e pe 21 de mii si vor astia sa il restructureze, ca ii cam ploua-n gura. Am dat ieri peste el si i-am zis lasa boss, e cum e mai bine te duci la interviuri si zici ca ai salariul cu cinci mii mai mare si iti mai dau aia inca cinci mii. E oportunitatea perfecta sa iti dai un boost. Si el imi zice “thanks Livi, but I’ve invested a lot of time and effort, this is a great work place. I made an appeal and fingers crossed it will sort itself out”. Mi-a cam picat fata, great workplace cand astia te dau afara.
Un alt graduate din Columbia si-a bagat pula si acum e pe 30 de mii, omul si-a negociat si preavizul ca sa plece mai repede.
Pt salarii asta mi se pare interesant:
https://www.gov.uk/government/statistics/percentile-points-from-1-to-99-for-total-income-before-and-after-tax
20k median net (esti numarat doar daca platesti tax income)
Cand 74% castiga mai putin decat platesti tu in taxe, pula mea…
din calculele alea pare ca ai cam 80K/an, ce inseamna dupa plata taxelor cam un 4500-5000/luna bani in mana. not bad !!!
Are mai mult de 80. 85000£ brut, sau doar un strop peste, ca pt 85k taxele sunt 27920. Mai sunt 68£ diferenta.
pai nu ai zis tu ma ca ii ploo in gura? Eu am ras. Mersi 🙂
Well, duh. Omu’ n-a fost chiar subtil nici până acum cu informațiile despre cât câștigă, până și eu care citesc blogul în catch-up mode doar de vreo câteva luni puteam să spun că face pe undeva pe la 85k-90k brut pe an, (respectiv vreo 5k/lună net) numai din informațiile de până acum, fără nevoie de hmrc income tax calculator 🙂 https://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php
Plus, să nu uităm că ăsta e HMRC summary pe anul fiscal 2016-2017, deci anul ăsta poate deja a depășit suma aia 😉
Ce este cu adevărat impresionant aici este creșterea de vreo 50k în 5 ani, deci susținută cu 10k/an, that’s the cool bit. Oricât s-ar plânge Manowar de angajatorul lui, trebuie să fie destul de bun din moment ce i-au dat asemenea creștere, oricât de tare ar fi el pe lângă peer group. Ar fi interesant un mic poll pe blog, câți oameni din UK au reușit creștere din asta susținută ca și angajați, și cum au făcut-o (foarte important vorbim de angajați PAYE aici, nu de self-employed/contractors). Din câte am citit până acum, mai sunt poate vreo 3-4 oameni pe blog care au dat de înțeles că se învârt pe la suma aia anuală, sau poate chiar mai mult, dar vorbim de contractori/oameni cu firma lor, și nu neapărat în UK. Happy to go first: am undeva între £90k-100k brut, dar am avut o creștere de doar vreo 45k în 5 ani, și a trebuit să schimb 4 job-uri pentru asta, că dacă rămâneam la primul angajator poate nu creșeam nici cu 20k în același interval (am foști colegi care au ales varianta asta și mi-au confirmat). Who’s next?
Tu dai Mertanu’ in Uk, eu dau Loganu’ in RSR.
Oricum, mi se pare enorm sa platesti atatea impozite (oriunde in lume), sa primesti atat de putin pentru ele, dar sa nu apara nicaieri un partid la rampa care sa se adreseze celor care platesc impozite mari. Toti sunt murdari la gura de asistenta sociala.
Daca statul ar sta doar in impozitele astea pe munca, nu cred ca ar mai fi asa darnic cu benefits-urile.
Problema nu e welfare, ci cat se fura din welfare… Coruptia si ciordeala in UK nu sunt mult diferite de cele din Romania, doar limbajul e mai lustruit. Aici, politicienii (centrali sau locali) care fura, au cateva generatii cu scoala si viata buna in spate, dar efectul e similar (tinand cont de diferentele evidente de nivel).
Bournemouth, unde sunt eu, e considerat unul dintre cele mai corupte consilii din UK — povestile din consiliu sunt demne de TelDrum, pe bune…
https://www.thelondoneconomic.com/news/brits-receive-lowest-state-pensions-country-developing-world/12/02/
Welfare e diferit de pensii.
Nu au treaba una cu cealalta. Vezi ca-i alt tab ala – welfare vs state pension.
…iar articolul ala e un cacat pansat. Da, pensia de stat e de vreo 580 de lire sau pula mea, da’ pe langa aia vine aia privata (gen pilonu’ coispe in Romania). Se-aduna pe la vreo 1200-1400 lejer. Iar la pensie, daca nu cumva ai fost retardat toata viata, ai deja o proprietate (adica pula chirie) si cel mai probabil inca 1-2 de inchiriat.
Asta pe langa faptul ca poti inchiria locuinta ta si poti trai din banii aia relaxat prin Spania/Portugalia.
Stai tu linistita, trebuie sa fii chiar fraier sa plangi de mila pensionarilor britanici. Astia o duc mai bine ca oricine altcineva. Aia-i generatia care-a cumparat cu 50k cu avans 0% cosmelii care acum valoreaza 7 cifre.
@OQL: unii poate nici nu au varsta ta sau a lui Manowar. Posibil. Depinde si de cati ani XP ai pe cv si/sau domeniu. Pe unde am fost nimeni, nicaieri nu isi da interesul sa iti arate ceva, sa nu care cumva sa poti sa faci tu ceea ce fac ei pe salarii de 2x cat al tau. In schimb la joburile cu sume mari erau nesimteli d-alea gen 10-15 ani pe domeniu. Gen… e bine daca ai ales inspirat de prima data. Nu se intampla la toti.
Felicitari la toti. Tie , lui Manowar si la restul aia 3-4… D-aia si revin sa citesc pe aici ( pe langa umorul lui Manowar care e subtil si totusi brutal in acelasi timp ), poate mai invat si eu ceva din experienta altora. Who knows….
NUMAI EU AM VOIE SA L FAC BATRAN PE IUBI DA
@0040, așa e, întrebarea limitează puternic numărul de posibili “candidați”, pentru că trebuie să aibă minim 5 ani de experiență de lucru în UK, ceea ce presupune o anumită vârstă, să zicem minim 28-30ani. Sper că nu m-ai înțeles greșit totuși, nu era trolling, ci chiar cred că am putea învăța cu toții din experiența celor care îndeplinesc condițiile ălea (if they’re willing to share). În cazul meu îți spun sincer că până să aud de Manowar care a avut creștere din asta stând în același job, toate exemplele mele erau de oameni care practicau job-hopping, maxim 2ani pe job, get a claim to fame for CV, then switch. De-aia sunt curios de alte exemple/variante…
@OQL: tipu’ asta ne face bosorogi! 🙂
1. Si, crezi ca si-a dat cineva vreodata interesul sa ma invete pe mine ceva?
2. Si, crezi ca aia pe care i-am invatat eu diverse au stiut sa zica macar mersi? Gen haaaai, poate 25% din ei. POATE. Restu’? Nici salut nici muie dupa.
“Asemenea crestere” pentru ca m-au angajat pe bani de tigari initial. Nu eram chiar prostu’ pulii nici in 2012, cand m-au angajat pe 33k. Gen era pe-aici plin de mistocari care “hehe, c-a plecat in UK pe 2000 de lire, pai traiesti mai bine cu 1200 de euro in Romania”.
De-aia e “asemenea crestere”. Si oricum nu ma platesc cu cat ar trebui, stai tu linistit. Sunt niste zgarie-branza muisti din punctul asta de vedere, trust me. Daca ai dubii pe tema asta, iti poate spune sotia ca nu-s platit suficient, lol.
Oricum, eu nu am comentat de bani prea des, ca vai, nu-mi dau suficient. Sunt un tip fara mari pretentii, asa ca banii nu sunt chiar un capat de tara. Comentez pentru ca-s muisti si unfair, pentru ca altora (cu cetatenia corecta) le sunt servite pe tava chestii pentru care eu trebuie sa trag. Nu fac prea mare scandal pe tema pentru ca deja am ce vreau (in mare)….dar corect nu e.
Așa-i, am râs de mi-a sărit proteza, da’ nici nu mă aplec s-o iau de jos, pula ei de sciatică!
Tineretu’ din ziua de azi…ar merita cateva bastoane pe spinare!
Eu din perspectiva de d-asta tanar, fac 28 peste cateva zile cred, am cam luat vreo 5000 pe an crestere, pentru ca am schimbat jobul, altfel eram cu colegii la 25 de mii si acum. Momentan ma platesc la fel ca pe un englez, in pozitia asta. Faza naspa e ca daca nu invat ceva nou sa ma mai pot duce pe altceva nu am a mai vedea mariri prea curand.
Dupa ce fac cinci ani, adica peste vreun an jumate mai pot schimba jobul si sa iau vreo zece mii in plus, dar marirea salariului pe baza anilor lucrati nu e o chestie rentabila. Inseamna ca iei trei mariri toata viata.
Din ce am vazut pana acum, in momentul in care ai invatat sa faci ceva in plus pe langa ce stiai la angajare e cazul sa cauti job. Altfel o sa se bucure astia ca au un expert pe care il platesc ca pe unul care nu are habar.
Eu m-as multumi sa ajung la 50 de mii. Dupa ce m-am gandit asa putin dupa pragul asta cred ca deja sunt salarii rare, pentru care trebuie sa iti bati capul.
Poti sa te multumesti cu banii aia daca-ti cumpara ai tai vreo casa pe-aici. Daca trebuie s-o cumperi tu singur, nu, nu prea cred ca te-ai multumi.
Asa, si eu m-as multumi cu vreo 33k/an. Da’ cat timp trebuie sa platesc mortgage, gradinita, rata la masina, facturi, alea, nu prea ma multumesc, ca nu se poate.
Zi-mi tu pe unde stai si-ti arat eu de ce e cum zic eu.
O gramada de bani !!!! Eu nu m-as lasa jupuit de cainii de capitalisti! As pleca in Rusia sau China. Cred ca as alege China.
De ce nu Coreea de Nord?
Sub 30, necalificata, lol, a crescut cu vreo 20k in 5 ani cu maternity si pauza de 9 luni( separat) de lucrat si mutat in cuca macaii unde ar trebui sa ma bucur ca nu iau cu 20 in minus.
@De ce nu Coreea de Nord?
Ei pe asta nu o luasem in calcul. Da poate fi o posibilitate !!!
Estonia. E un pic cam aproape de Russia, da’ merge și cu e-residency , bune nevoie să o arzi pe acolo 😉
@super_fotbal: m-am uitat acum si vad ca zici ca esti prin Watford (daca nu cumva am inteles eu gresit)
Sa presupunem ca o sa vrei o familie la un anumit moment. Acum poate nu-i cazul, da’ mai incolo va fi. Prin familie discut de o nevasta si-un copil, poate doi daca e genul tau. Imi dau seama ca acum-acum pe moment poate nu vrei nici una nici alta, da’ intr-o zi s-ar cam putea sa vrei.
Pentru asta ar trebui o chestie de vreo 3 bedrooms cu o curte decenta. Vorbesc de locuinta decenta, nu de puscarii. Cea mai ieftina chestie decenta pe care o vad acum acolo e 400k. Asta-nseamna ca tu si sotia (cand o aparea una) trebuie sa va prezentati cu vreo 40k in buzunar (poate merge si cu 20k, da’ la avansul ala e o dobanda mizerabila) si venituri combinate de vreo 100k. Pe 30 de ani, discuti de o rata de ~1400 de lire.
50k inseamna vreo 3000 de lire pe luna, plus-minus, nici nu conteaza. Si-nseamna ca si nevasta-ta trebuie sa aiba vreo 50k salariu.
Dupa ce naste nevasta-ta, o sa stea acasa, unde-o sa incaseze probabil fix pula, respectiv statutory cateva luni. Apoi trebuie sa platiti childcare (sa zicem 1000 pe luna de borac?). Apoi trebuie sa aveti vreo doua masini – ca o sa se duca nevasta-ta sa lase boracu’/boracii la gradinita, tu o sa te duci la munca. Si practic, ce castiga ea se va duce oricum pe childcare (sau poa’ sa stea acasa cu copiii, daca e englezoaica; daca e romanca, trebuie sa-i cam dai la gradinita, ca altfel vor invata engleza din pula de cerb de aur si scoala incepe la 4 ani, daaaa?).
Practic, salariul tau de 50k o sa se duca pe childcare si mortgage. Din salariul ei, o parte se va duce pe facturi si haleala. Si DACA lucreaza si ea pe 50k (DACA!), o sa ramana vreo 2000 de cheltuiala/economii. POATE. Din aia, realist vorbind, o sa pui la ciorap 1000-1500 IN CEL MAI BUN caz – sa zicem 1250. Ceea ce-nseamna ca vei putea achita mortgage-ul ala in vreo 15 de ani – presupunand ca nu se intampla nimic (sa fie unul din voi concediat, sa aiba vreunul din voi (sau parintii) probleme de sanatate etc). Si poate te gandesti ca “nu se intampla”, da’ te asigur eu ca se intampla. A stat sotia “pe bara” vreo 9 luni. Timp in care, in situatia descrisa de tine, intri serios de tot in economii. Si, sa vezi, in viata se tot intampla chestii, nu prea merge pe calcule. Gen mai vii acasa si descoperi ca s-a stricat boileru’. Sau vine nevasta acasa cu taxi-ul, ca masina-i facuta acordeon. Sau primesti mail de la gradinita ca s-au gandit sa-ti mareasca taxa cu vreo 200 de lire, asa, pentru ca pot. Sau sau sau.
Now, daca aia iti suna a viata buna (si tine cont, aia-i DACA agati una de 50k, ceea ce s-ar putea sa nu fie atat de simplu pe cat crezi tu), atunci da, iti ajung 50k. Daca nu suna a viata buna, atunci poate-i cazul sa te gandesti mai bine la cum faci sa ajungi la 100k (sau spre 80k si sa speri ca o sa aiba si nevasta-ta macar 32k).
Desigur, daca intentionezi sa traiesti singur toata viata si sa stai cu chirie toata viata si sa nu faci vreu borac si/sau sa te intorci in Romania in cele din urma, atunci da, iti ajung si 50k. Da’ daca ala-i scopul, pot sa te asigur de pe-acum ca nu va functiona. Cu 50k esti mai putin sclav decat restu’, da’ tot sclav. Crede-ma pe cuvant ca stiu despre ce vorbesc…am avut 50k. La banii aia, esti OK doar daca ai si-o sotie/iubita care castiga tot 50k+. Altfel, belesti pula pana la cotor.
Am eu simtitor peste 50k si tot ma uit la 4 ani pana achit casa. E complet neamuzant. Ah, daca as avea casa deja platita? Da, atunci 50k ar fi suficient pentru mine. Ar mai veni si sotia cu salariul ei si-am fi relativ GG. Da’ pana atunci, toti banii mei pe urmatorii 4 ani se vor duce pe cosmelia asta. Gen la 40-41 de ani voi avea fix pula-n cont, zero barat – si asta daca merge totul bine pana atunci.
Stiu ce zici si de asta eu caut sa incerc altceva dupa ce o sa simt ca am destula experienta cat sa ma pot intoarce inapoi sa fac chestiile astea in caz de ceva. Mi-am zis ca dupa ce iau cetatenia aia mai analizez chestii. Dar muncitul asta in fiecare zi pentru altii ma cam termina psihic.
Am mai facut rate la diverse chestii asa doar pentru credit score si mi-au cam secat sufletul si vorbim aici de chestii undeva pe la o mie de lire. Nu pentru ca nu aveam bani, dar gen asa ca chestie, daca vroiam sa imi bag picioarele si sa plec maine imi trimitea lumea scrisori.
Eu tot imi zic ca ma duc sa imi fac o programare sa imi numere aia spermatozoizii, ca am o suspiciune ca as fi steril. M-ar scapa de unele griji chestia asta.
Cel putin in cazul meu chiar nu stiu ce o sa fie.
Adica imi place ce fac, dar oarecum m-am trezit peste noapte in jobul asta si de asta dau niste rateuri din astea logice. De aia imi si aman deciziile astea pana dupa 30 de ani, atunci poate voi sti.
Știu că welfare e diferit de pensii. Ce vroiam sa zic e că statul britanic cheltuie aiurea o mare parte din banii de pe taxe, pe baza de firma lu’ un amic care are contract cu primăria, spitalul sau alta firma care are finanțare de stat (v. Carillion, cu care am avut direct de-a face) etc. Nu se duc realmente unde ar trebui banii din impozite, ci în buzunare private sau pe circuite suspecte, de aia merg multe din servicii mult mai prost decât ar trebui (educație, NHS plus asistenta sociala propriu zisa – și de asemenea și pensiile). Pensia de stat e £122 pe săptămână. Comparația cu alte tari era la capitolul pensie de stat, las-o pe aia privata că au tot dat faliment fonduri private in UK in ultimii câțiva ani… Și până ajungi tu să ieși la pensie (cei de vârsta ta, nu tu personal, tu probabil vei fi într-un loc mai bun!), vârsta de pensie in UK va ajunge la 70 de ani. Cam nasol. Cum spuneai de atâtea ori despre România, daca e mediul de căcat, degeaba ai salariul mai mare decât media, că tot cu mitocănia ai de-a face day in day out. Din păcate, de 12 ani de cand sunt aici, mediul din UK in general s-a dus în jos constant. Nici o legătură cu imigranții, unde sunt eu sunt puțini și albi – ba chiar polonezii au readus pe linia de plutire o zona care era plină de drogați din nord (făcuse statul un sanatoriu de recuperare prin anii 80 si consecintele au fost interesante…) Nivelul de încredere socială la fel în cădere continua. Societățile moderne stau pe încredere, nu atat pe bani. Când încrederea în sistem scade, regimurile economice sunt afectate direct, ca să te trag de mâneca sociologica… 🙂 Problema cu taxele tine exact de asta: de nivelul de încredere al populației în utilizarea lor de către stat. In multe tari europene, începând cu cele nordice, Germania etc. nivelul de încredere e ridicat fiindcă vârsta mica (înainte de intrarea în pâine) și post-productiva sunt susținute integral de stat (grădiniță, școală, până la terminarea educației, câtă vrei sa faci sunt gratuite, la fel pensia e acoperitoare pentru o viața relaxata). Spania are speranța de viață cea mai mare din lume după Japonia, sistemul de sănătate îl bate la cur pe NHS cu mâinile legate. In sfârșit, problema impozitelor e unde ajung banii – iar UK e una din țările în care nu ajung înapoi la cei care le plătesc așa cum ar trebui.
@Sandra: de acord.
…dar eu unul am invatat sa nu ma agit pe chestii care-s in afara controlului meu.
Asa e, cum zici tu, sug aia fondurile aiurea. DAR. Chiar daca iei in calcul doar pensia de stat (alea 560 de lire pe luna sau cat inseamna), tot traieste mai bine pensionarul britanic. E de cacat sa ne mintim aiurea.
Pensionarul britanic are cosmelia lui achitata integral de coispe ani si economii (ca-s bagate in stocks sau gold sau BTL sau whatever nu comentez) de sute de mii de lire.
Pensionarul spaniol n-a facut toata viata sute de mii de lire. Cam aia-i diferenta. Pensionaru’ britanic isi vinde o singura cosmelie si pac, are juma’ de milion de lire in buzunar. Plus alte sute de mii in economii. Mama daca-si vinde cosmelia (si are una singura, da?), ia vreo 90k (euro, nu lire) pe ea.
Articolul ala e o minciuna, sincer sa fiu.
PS Sigur, exista si pensionari care-au fost complet retardati si toata viata au stat cu chirie si eventual nici n-au economisit nimic. Da’ aia sunt pur si simplu retardati, nu prea vad de ce i-ai lua in calcul.
Stii vorba aia, if you can’t beat them, join them. Treci frumos pe welfare si lasa pe altii sa te intretina cat sa-I mai intretii tu pe altii? 🙂
Intr-o nota mai serioasa. Am lucrat ca tehnician pentru o perioada de timp si am avut ocazia sa lucrez in zone de case nou construite. Ghici cine erau majoritari acolo? Negrii si indienii. Cum au ajuns sa locuiasca in case noi de 350 000 n-am idee. Din cate stiu negrii stau pe welfare dar au saloane de cosmetica, pus unghii false, peruci si alte pule prin zonele alea mai mizere din centru care seamana a bazar. Toti astia de pe welfare au cate o combinatie pe langa. Unii fac livrari cu plata cash in hand, altii prin constructii la negru, curatenie samd. Nu ai cum sa opresti asa frauda la un asa nivel de mare. Da, or sa prinda vreo 2-3-4-5 insa nu exita atatea autoritati la cati asistati social sunt.
Pff!…. sute de mii de euro pentru o casa care ar putea fi construita cu 50 000 de euro? hai, 60, ca mai bagam 10000 in terenul pe care urmeaza sa o ridicam.
Cum mortisorii lor ajung preturile la nivelul ala? Se transforma caramizile in rubine odata cu trecerea timpului?
Imi inchipui ca dezvoltatorii sunt faraoni pe-acolo.
In privința valorii de reconstrucție a casei (care nu are legătură cu valoarea de piață) am avut o surpriza recent, fiindcă am re-evaluate casa noastră pt că o sa avem nevoie de un tip nou de asigurare și e nevoie de chestia asta când completezi formularul pt a obține cotațiile de preț. Acum câțiva ani (vreo 5-6, sa zic) evaluarea asta era sub 200k, iar acum e de 350k. E vorba despre un site oficial al guvernului care ține cont de valoarea materialelor, costul muncii, inflație — nu de evaluări private, comerciale.
Lol.
Unde in UK cumperi tu terenul cu 10k cu planning permission, boss? Si ce firma iti face tie casa la 50k? Zi-mi si mie.
Eu cand am pus 10K la teren am zis ca suma e exagerata, ca stiu ca aveti si voi sandniggeri si trebuie sa manance si gura lor ceva. Am pus de 3 ori pretul din Romania pentru un petic de teren, cat ocupe casa si un pic de gradina.
Cu constructia nu e problema. Face mandea, ca le are cu constructiile. Cheama 2 veri si face o treaba de-asta intr-o vara. Rumegusul ala, daca stii de unde sa il iei, il iei gratis. Incolo ciment, apa si curent. De-al dracu si ambitios as face-o de unul singur, cum facea un rus pe youtube. Si iara, 50k era o suma exagerata(ma refeream la constructia propriu-zisa) – am pus-o asa, pentru ca sange albastru pe-acolo.
https://www.youtube.com/watch?v=g5rp5ydc4UM
https://www.youtube.com/watch?v=DPHgnd068nI
Ala zice acolo de 130 dolari\mp dar cred ca l-au uscat muncitorii, ca nu vad unde ar intra banii aia avand in vedere ce presupune tehnologia aia.
Am un prieten care si-a facut singur casa din BCA, in 5 ani, cu putin peste 20k euro. Lucreaza in strainatate iar cand vine acasa, in concediu, lucreaza la casa lui.
oamenii aia zic de 130 dolari/ sq foot . 1 sq foot = 0.093 mp. adica pretul e pe la 1300 de dolari / mp.
BCA , 5 ANI, muncit singur. Da, e foarte tare sa-ti faci o casa in 5 ani. Ca si cand ai plati rate, dar nu stai in ea.
Baiatul are unde sta si cred ca a facut casa aia din banii ramasi (are doi copii mici iar sotia e casnica). Cred ca nici n-ar fi fost eligibil pentru rate avand in vedere ca lucreaza la negru prin Franta.
Eu zic ca s-a descurcat admirabil. 🙂
Nu zic ca nu-i admirabil. Ti-am aratat costul. Asta e un hack, stiu cum e, l-au facut si parintii mei pe vremea lor. La tara inca merge. In Romania 🙂