Aluna (Thai) – Birmingham

Nu cred ca le pasa multor oameni de chestia asta, da’ bag postu’ asa, sa mai zic si eu ceva pozitiv pe o tema (atentie, sunt si poze cu haleala, inchideti acum daca nu le suportati).

Anyway, am fost la un restaurant thailandez sa mai incercam si potolu’ din alte parti.

Rezumatul, cu pozitive si negative:

Pozitive: arata bine, locul e misto (se vad niste macarale la vreo 100m, da’ nu e deranjant), haleala foarte buna, e super incredibil de ieftin, servire buna, incalzirea de pe terasa mergea la comanda (nu trebuia sa le amintesti chelnerilor la 5 minute ca n-a venit vara nici acum). Pentru cei liberi de contract, era si plin ochi de gagici solo.

Negative: au terasa acoperita, da’ nu aveau trasa chestia aia (maimute proaste), asa ca nu se putea manca pe terasa (ploua; de fumat mergea, de mancat nu). Zgomot, ca jumatate e bar, jumatate restaurant, spaga trecuta pe nota de plata (chestie de principiu; oricum le lasam 10%, ca ne-a placut, da’ nu ne prea plac tupeistii), am prins ceva trafic mizerabil de am cam adormit in masina.

Concluzia: 8/10, mai mergem. La ala din Bristol n-am fost, da’ daca-i la fel, merita. Ar fi fost 10/10 daca aveau terasa acoperita/functionala (in loc sa fie lasata in paragina pana la stadiul la care ajunge scrumiera) si daca asteptau civilizat sa le dai tu spaga fara s-o ceara by default.

Linkul obligatoriu

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

31 Responses to “Aluna (Thai) – Birmingham”

  1. 0040 says:

    Lovely weather…

  2. Bratu Costel says:

    Vis !

  3. super_fotbal says:

    Ce crei boss, ti-a trebuit west midlands.
    Hai ca mai e o luna si sfaraie grataru si curge ginul tonic. :p

  4. The Fog says:

    Ce tare e faza cu lumina aia rosie!
    Eu stiam ca becurile rosii sunt pentru incalzirea animalelor pe timp de iarna. A cumparat tata pentru porci :)))

  5. Zaus says:

    Tu n- ai vazut ca ies pule din acea apa :)))

  6. Manowar says:

    Si ce, tie nu-ti plac alea sau ce?

  7. Big A says:

    Zi-le si va pozele cu gagicile solo sunt puse pe Patreon. 😀

  8. Orbu says:

    (chestie de principiu; oricum le lasam 10%, ca ne-a placut, da’ nu ne prea plac tupeistii)

    Băi nu știu de ce, dar mie îmi plac mai mult ăștia care scriu negru pe alb pe notă șpaga. Dacă au și bunul simt să scrie dinainte in meniu că e cu service charge – <3.

    Curry-ul ăla a fost nimerit ?

    Interesant peisajul, bucata asta din Birmingham nu știam că există .

    Și băi, toate ca toate , da' 60 de lire la 5 persoane, asta e mai ieftin decât ajung să plătesc eu prin București dracu'. Super preț, chiar n-are rost să te strâmbi că îți iau aia bacșișul cu japca.

  9. Big A says:

    @Orbu: e nesimțire sadea. De cand există pe lume bacşişul, se dă (sau nu) pentru că ai fost mulțumit de prestație. Ca te-a tuns bine, ca te-a dus repede la destinație, că a inghițit in loc să scuipe, că a adus ciorba caldă și vinul rece, nu invers etc.
    Când o pui pe nota de plată, ești un cerșetor cu tupeu, atata tot.
    Bă, cu exceptia cazului in care eu, clientul, sunt un calic jegos, iti las oricum cuibuc, in plm, dacă mi-a placut cum te-ai miscat. Dar lasa-ma pe mine sa decid dacă si cat iti las. Ca poate chiar iti las mai mult de 5-10%. Dar nu mi-o trece pe notă, adica nu-mi spune “Nenea, eu ma gandesc ca s-ar outea sa fii un calic jegos care nu lasa nimic la ospătar, asa că, preventiv, ti-o cer eu de la obraz”.
    Da, stiu argumentele, că asa nu-l trage in piept chelnerul pe bucatar sau pe picolo, că asa poate fi (la o adica) impozitată si spaga, ca orice alt venit, că plm…
    Altfel, esti ca primarul/ministrul/secretarul de stat care zice “vrei contractul? 10%” *

    Singura explicatie logică ar fi că, pe acolo, băștinașii si-au pierdut obiceiul de a “cinsti” chelnerul la final. Desi e ciudat, tips-ul, purboir-ul (in germana nu stiu cum ii zice) au făcut intotdeauna parte din cultura restaurantului, nu e chestie balcanică.
    =====
    * curat offtopic, da’ poate sunteți curiosi cum mai merge piața: pana acum cativa ani, ăia 10% de se cereau ca sa prinzi contractul, insemnau 10% din profit. Aproape de bun simț ai zice, dacă te gândești că, in ultima vreme, inseamnă 10% din valoarea contractului, nu din profitul firmei. De îi ustură pe patroni in gaura curului, dar n-au incotro.

  10. Andrea says:

    Eu chiar voiam sa las 15%, dar cand am vazut service charge-ul deja adaugat mi s a facut lene de cotrobait dupa maruntis si scazut cei 10%. Dar am auzit ca englezii nu lasa spaga( oricum nonstop ii vad ca impart nota si la 4 persoane lol, daca atatea is la masa), asa ca probabil ies mai bine asa.

  11. Manowar says:

    Curry-ul ăla a fost nimerit ?

    Da, foarte bun.
    De fapt, toata mancarea a fost foarte buna.

    Băi nu știu de ce, dar mie îmi plac mai mult ăștia care scriu negru pe alb pe notă șpaga. Dacă au și bunul simt să scrie dinainte in meniu că e cu service charge – <3.

    Mie nu-mi plac oamenii care presupun in avans ca sunt multumit. Bine, astia chiar au avut dreptate. Da’ tot nu-mi place chestia. E de principiu, nu comentez de aia 10%, comentez de “da’ mai da-te-n pula mea, poate eu nu consider ca meriti”.

  12. Liviu #86 says:

    Sunt locuri unde service charge inclus se aplica
    a. mai mult de 8 oameni => multa munca pentru chelneri
    b. cand se vine cu mancare constant la masa, gen brazilian stakehouse
    c. cand vor sa spuna: “nu da-ti bacsis ca se ia automat din plata finala”. Eu aici cred ca se afla ei. Mai ales est asiaticii pentru care basisul nu e ceva normal (am dat de cateva ori bacsis la un restaurant thailandez des frecventat si nici nu au clipit, la fel ca si cand nu dadeam nimic asa ca am renuntat, gen daca nici multumesc nu poti sa zici du-te-n pula mea si bate 8.99 la POS). Ei prefera sa mareasca preturile si sa-ti zica pe nota ca aia 10% in plus se vor duce la staff, si sincer pe mine nu ma deranjeaza, consider ca e pretul final, oricum intri la un restaurant gata sa dai 10% iar daca e asa patetic ca nu merita pai doar m-au facut o data pentru aia 10% in plus, ca a doua oara nu ma mai fac, nici pe mine, nici pe prietenii/cunostintele/oricine ma intreaba de locul ala.

  13. Orbu says:

    Mie nu-mi plac oamenii care presupun in avans ca sunt multumit.

    Bă, uite, mie nu îmi place să las bacșiș. Niciun leu și la nimic. Nu-mi place deloc cerșeala asta cu “uite, bo$$, ce treabă bună fac, cum te fac să te simți băgat în seamă, dă-mi și mie de-o ciungă” și nici faraoneala aia cu “ia, băi , de-aici un os, că-l meriți.”
    Nu. Mie îmi place ca la nemți, cum era la nemți, că acum și ăia au devenit cam cerșetori și se așteaptă. Cât costă ? Bun, atât plătesc. Cu .99

    Dar dau bacșiș ? Daaau, băga-mi-aș pula in ea de acceptare socială. Am dat bacșiș și în Suedia (deși mi-a zis animaloo că nu se dă?) că se uita aia cu niste ochi de copil mort de foame din Gara de Nord și te întreabă și ei cu gura și îți scrie și pos-ul după ce pun ei suma aia din bon: Scrieti dumneavoastră aici suma “totala”. Iar la unii explicit ceva gen add tip ? Yes/No.

    Motiv pentru care mă închin când găsesc pe unii cu 10% service charge. Bă, pe ăsta pot să o înțeleg. Au calculat mâncarea și prețul serviciului separat. Foarte bine, treaba lor, pe mine nu suma finală mă lovește în neuroni cât aș fi eu de zgârcit . Dar cerseala, da.

    Zicea Big A că poate și-a pierdut lumea obiceiul de a cinsti chelnerul. În UK prin puburi nu prea am văzut lume să lase tip, de exemplu. Eu mai lăsăm că îmi dădeau rest monede mici, că pe la alea cam plateam cash.

    Service charge e cea mai tare chestie. Că nu mai stau eu de procese de conștiință, că nu au ospătarii salariu, că nu știu ce. Chiar mă simt “eliberat”(de orice obligații) că scrie acolo că este service charge, chit că IRL poate ăia sunt ținuți în beci după program: nu-i treaba mea, eu am plătit serviciul.

    Eu nu sunt mărinimos, nu sunt nimic. Eu vreau să știu cât e halatul. Nu îmi place cu toate harneli gen cinstit lăutarii, dat 2 euro la băiatul care cara bagajele. Spune, coaie, cât costă serviciul, cu tupeu și decid eu daca am nevoie de el, sau nu, iar dacă am dau bani întregi nu mă uit să negociez. Nu îmi place aia cu “dacă ai fost mulțumit lasă și tu ceva”. Tre’ să avem predictibilitate in castiguri și plăți. Dacă nu am fost mulțumit, nu mai vin deloc, sau poate am fost așa de nemulțumit că trebuie să chem protectia consumatorului/autoritățile, în rest tre’ să fie business as usual, dacă vrei să mai vin, fă să fiu mulțumit.

    Că așa , merg într-un restaurant și tre’ să dau bacșiș ca să nu mă simt eu milog și exploatator de sclavi. Păi nu de aia am plecat de acasă.

  14. Big A says:

    @Orbu: nu e vorba de a-ti placea sau nu sa lași bacşiş. E vorba de cutumă, e o conveniență, e “așa-i normal”-ul locului.
    Ok, dacă spuneți ca in UK s-a cam dus dracu obiceiul, atunci ii inteleg. O fi din cauză ca au venit prea multi straini, o fi din cauză ca generatia Facebook confunda orice restaurant cu Mec-ul, plm…
    De unde englezii erau “inventatorii politeții” au ajuns la “daca tu, client, esti prost sau nesimtit si nu lasi spaga, lasa că sunt eu destept si tupeist si ti-o cer direct”. Modernism, progres, civilizatie, mda.

    Apropo de Mec (si , oarecum, din aceeasi vategorie cu spaga impusa pe nota de plata): eu nu duc niciodată tava cu resturi la gunoi.
    Bă, mă seacă nesimtirea lor de a ma pune sa fac asta, asa ca le raspund cu aceeasi moneda. Cat iti lua, futu-ti pe ma-ta-n epiglotă, sa mai angajezi inca un om care sa faca asta? E cantina saracilor, ce plm e la voi? Daca aveati si veselă, mă puneți să merg si la bucatarie, s-o spăl?!
    Bă, si poate m-as fi convins sa o fac, da duc fututa aia de tavă, că nu sunt ala gen Gica-contra-by-default si nu-mi cădeau stelele de pe epoleți, da’ macar nu incerca sa ma prostești ca pe copiii mici cu dume “Arunca aici grijile, nevoile, laptopul si plm + emoticon”, adica, vezi-doamne, hai sa te prostesc sa duci tu tava la gunoi dar s-o facem asa, sub forma de gluma, tu sa nu te prinzi ca e vorba de o metoda prin vare noi mai scutim un salariu, sa fie ceva fun, nu ca o obligație. Ce urmeaza? Imi dai si mopul sa spal pe jos, cu sloganul “Sa ai o zi strălucită precum pardoseala pe care o lasi in urma ta la Mec” ?

  15. Orbu says:

    E cantina saracilor, ce plm e la voi?

    Cam aia e.

    E vorba de cutumă, e o conveniență, e “așa-i normal”-ul locului.

    Da. Scârbos. De săraci. Obiceiuri medievale, unde ăia care îți oferă serviciul sunt servitori, mai degrabă decât angajați.
    Sincer, prefer localurile gen Mec. Nu mâncarea de acolo dar idea. Ăsta îți oferim, astea sunt serviciile pe care le prestăm noi, restul faci tu.

  16. Big A says:

    Nu, monșer. Pretexte iti poti gasi oricand pentru zgârcenie, desigur. Asa cum, desi nu e chestie de zgarcenie ci de altceva, iti poti găsi pretexte si pentru a nu da locul unei gravide in tramvai, gen, da’ ce, s-a futut cu mine?
    Treaba cu bacșișul dat anumitor categorii de prestatori n-are nicio treabă cu medievalul. Lasă ca nici macar nu vine din evul mediu, e probabil mult mai veche. Dar am inteles, ai vrut sa subliniezi anacronismul.
    Mă, e vorba de a urma sau nu un obicei, atâta tot.
    Sigur că e chestie de alegere. Sigur că, in principiu, n-ai ce pierde. Din contră, poti spune că ai de câștigat. De exemplu fantastica sumă de…cat? 100 lei pe lună? Asta presupunand că iesi, in medie, de 5 ori pe lună la restaurant si cheltuiesti,tot in medie, 200 lei/iesire.
    Da, pe an inseamnă vreo 1200, pe 40 de ani ar fi vreo….wooow….50.000 lei! 11.000€! Fraaate, pai pe la 70 de ani poti sa iti iei un Duster cu banii astia! (Sau nu, habar n-am cat costă…)
    Buei, esti nebun?! Gata, de maine dracu mai lasa 1 leu la cârciumă. Da-i in plm, ce, n-au salariu? Si da-i tot in plm că in sinea lor vor ma vor crede ca sunt un calic ajuns la oraș cu rata de Lehliu, eu stiu ca nu au dreptate, m-am nascut la Ciorogârla! Oricum nu mai calc prin restaurantul asta, nu ca nu mi-a placut, dar na, or sa ma tina minte de calic si isi baga degetul in ciorba de burta, inainte sa mi-o adica….
    Si tot in plm, că e mare, au loc, dă-i si pe ăia cu care sunt la masă, prieteni, colegi, că nu trebuie să ma justific in fața lor de ce nu las spagă.

    Jokin’, boss. 🙂
    Da, e chestie de alegere, până la urmă. Nu e ilegal, nu e nici macar imoral sa nu lasi spagă.
    E doar o formă mai…avantajoasă pentru el (chelner+bucatar, frizer plm) de a-i spune că esti mulțumit de cum si-a facut treaba. No more, no less. Si poate si pentru tine, daca ai de gand sa mai dai vreodată pe acolo. Atât.
    ====
    Bă, cand se putea fuma in carciumă, eu ii testam cu tigara, ținută in mana, neaprinsă, sa vad cat de buni sunt, ca chelneri. Pentru generatia mai hodoroaga – nu e nevoie să explic, ca stiti despre ce e vorba. Pentru cei înțărcați cu Mac Flurry, poate dar la ce bun? Oricum nu se mai fumează si oricum s-a dus dracu si generatia chelnerilor adevărați.
    Revenind, dacă vedeam de la inceput ca stie meserie, avea jumatate din spaga asigurată. Cealalta jumatate, in functie de restul aspectelor ce tineau de servire. Care servire, apropo, nu inseamna ca te face servitor, noaşa monşer?
    Mă, in fond chiar tu ai recunoscut că esti zgârcit, ok, bravo ție, sigur există avantaje-n asta. Dar ce rost mai au harnelile astea cu “nu dau spagă că e de Ev Mediu” si plm?
    Preferi, sincer, stilul Mec? Ok, e alegerea ta, că, vorba aia, nu ne obligă nimeni să mâncăm acolo dacă nu ne convine prestația lor. Sau limitele ei. Asa cum nu te/ne obligă nimeni la a merge la un de-ala express, fara scaune, de mananci in picioare. Sau la “impinge-tava”. Daca te duci strict de foame, pentru mancare, poti avea norocul să mananci chiar bine si ieftin.
    Doar nu o bifa in jurnal ca “iesire la restaurnat”, capitolul Boierie-Bossulăneală. Ca nu e, aşa cum Mec-ul nu e restaurant, in dictionarul meu. Chit că ei așa işi spun.
    Mda, nu chiar asa, dar pe aproape. “Restaurant fast-food”. Un fel de muie-n cur, dacă ma-nțelegi. Struto-camila. Care nu se egzistă, pentru ca asa a lasat D-zeu, muia-n gură, nu-n rozetă. Pe fast,ok, dacă e zor mare dar obligatoriu conform cutumei.
    Nu poți să ma chemi la un restaurant si sa ma pui sa duc tava la final, ca-mi bag pula-n ea de mancare si de iesire si de terminologie.

    In rest, fiecare cu ariciul lui din buzunar 🙂

  17. Manowar says:

    Nu, monșer. Pretexte iti poti gasi oricand pentru zgârcenie, desigur.

    Nu e zgarcenie si nu e “pretext” – e doar o urma de inteligenta.

    Hai sa-ti explic cum functioneaza chestia cu “bacsis”. Tu te duci sa te angajezi chelner. E un job de vreo 2000 de lire pe luna, sa zicem (nu e, dar SA ZICEM). Eh, patronul nu-ti da 2000 de lire. Iti zice ca-ti ofera 1200 si in rest, pastrezi bacsisu’.

    Sunt doua posibilitati, prin urmare:

    1. Primesti bacsis. Ca asa-s clientii, ca asa-i incultura locala, ca whatever. In cazul ala, in realitate, clientii iti platesc aproape jumatate din salariu, dar statul nu prea incaseaza taxe pe asta. Practic, muti treaba cu salariul din buzunarul patronului in buzunarul clientului. Adica, stai asa, EU (clientul) iti platesc salariul, dar profitul il pastreaza PATRONUL? Sa mori tu? Si, colac peste pupaza, statu’ nu ia taxe pe asta, asa ca vine la momentul X si spune “trebuie sa marim taxele, ca nu sunt destui bani”. Si cine plateste taxele alea marite? Eu (clientul), desigur. Ca tu iei spaga si n-o declari, se-ntelege. Pai da-te-n pula mea, coaie. Daaaa-te-n pula mea.

    2. Nu primesti bacsis. Caz in care stai cu mana-ntinsa la stat cu “completati-mi veniturile cu ajutoare sociale”. Indiferent ca-i vorba de ajutor de incalzire (cum e-n Romania) sau housing benefit si working tax credits (cum e-n UK). Adica, din nou, iti platesc EU (clientul, taxpayeru’) “salariul”, in timp ce patronul pastreaza profitul. Pai da-te-n pula mea, coaie. Daaaa-te-n pula mea.

    Bacsisul ar trebui sa fie ilegal. Genul de “ilegal” care-nseamna puscarie. Nu, coaie. Patronul are profitul, nu eu. Patronul sa-ti plateasca salariul (si taxe pe el), nu eu. Patronul sa-ti dea suficienti bani incat sa-ti permiti chiria si potolul, nu eu. Ca nu-s ma-ta.

    Asa cum, desi nu e chestie de zgarcenie ci de altceva, iti poti găsi pretexte si pentru a nu da locul unei gravide in tramvai, gen, da’ ce, s-a futut cu mine?

    Chiar nu vad de ce i-as da locul unei gravide in tramvai. Asa cum ai ghicit, n-am futut-o eu. N-am pus-o eu sa faca copii cand n-are bani de masina. Ia sa mai si suga pula – si la propriu, si la figurat.

    Care-i treaba, am platit bilet redus eu si a platit ea pretul intreg, de ar trebui sa-i dau scaunul? Ma pis pe embrionul ei, nu-i problema mea.

    E la fel ca treaba cu bacsisul. Vrei sa-mi lacrimeze mie ochii ca “dar saraca persoana chiar are nevoie!” (de loc, de bacsis etc). Poate. Da’ nu-i problema mea ca are nevoie, ca nu imparte profitul cu mine. Nici patronul restaurantului, nici ala care-a futut-o pe gravida. Poate daca avea nevoie sa stea jos ar fi trebuit sa faca boraci dupa ce-si permitea o masina. Like what, n-ai bani de-o masina, da’ ai bani de-un copil? Gen taxa de gradinita d-aici inseamna cat inca 3 mercedesuri pentru mine. Fix ca asta, noi-noute, in tipla. Simplu, nu?

  18. Big A says:

    Pe la faza cu “chiar asa e, n-am futut-o eu”, m-am oprit.
    Cum spuneam, e chestie de alegere. Si de alte cateva chestii. Că tu le numesti “inteligență” sau wtvr, e doar o altă…chestie de alegere 😀

  19. Orbu says:

    Pretexte iti poti gasi oricand pentru zgârcenie, desigur.

    Cumva nu ai înțeles că eu las bacșiș. Că dacă așa e “obiceiul pământului” nu am poftă de scuipat în ciorbă. Ba, chiar mai mult decât alții. Și chiar înțeleg partea cu chelnerii care mor de foame, dar nu sunt de acord. Vezi ce zice Manowar.
    Pe mine nu mă deranjează că masa la restaurant costă 100 de lei sau 100 de euro. Sau dacă mă deranjează, nu merg, că oi fi zgârcit, da’ nu-s milog, nici nu vreau să profit de serviciile moca ale unora, probabil mai săraci decât mine.
    Ce spun e că e de căcat ca patronul unui local să angajeze chelneri dar eu să răspund de salarizarea lor, de situația lor materială, să fie la mila mea. Nu e, băi, normal. Că angajații ăia sunt, în final, o problemă socială.
    Ia uite ici.
    https://imgur.com/a/jCkX5
    Tocmai ce am dat cardul și plec liniștit că studenta care ne-a servit nu face foamea. Vezi ultima linie – service – cam 12%. Bine, știam de data trecută restaurantul. Și mâncare bună și servire decentă.

  20. Manowar says:

    Pe la faza cu “chiar asa e, n-am futut-o eu”, m-am oprit.

    Pai, fiecare citeste cat si pana unde poate, boss. Vorba ta, e chestie de alegere.
    Alegerea mea e sa nu platesc pentru problemele altora.

    Că tu le numesti “inteligență”

    No shit. Nu tine de cum si ce numesc eu. Tine de logica. Daca trebuie sa ma apuc sa muncesc pentru a plati pentru problemele altora, pai, nu mai termin de muncit nici la 99 de ani – si si atunci trebuie sa mananc un colt de paine. Si ala putrezit, ca-s copii in Africa care n-au …

    Nu, coaie.

    Nu stiu unde vrei sa incadrezi tu orientarea mea politica (ca deja le-am auzit pe toate de la socialist la capitalist la libertarian si ce mai vrei tu) da’ eu asa vad chestiile astea.

    Tanti, ai hotarat sa faci un copil si n-ai bani de-o masina? Perfect – stai inghesuita si stai in picioare, sa-nveti ca nu faci copii cand ti se scoala tie, ci cand ti-i permiti, ca nu-i nimeni dator sa-ti plateasca futaiurile. Pai, ce pula mea, eu am vrut un copil de la 20 de ani. Da’ nu l-am facut. Ca nu-mi permiteam. Da’ sigur, hai sa te ajut pe tine sa-l faci, pentru ca…lacrimi si pentru ca tu esti prea proasta pentru a-ti face calculele. Hai sictir?

    Ai luat un job de 1200 de lire? Bravo, stai pe 1200 de lire pana inveti sa negociezi mai bine, ca nu am de ce sa-ti platesc eu salariul din spagi, nu pentru mine lucrezi, nu la mine vine profitul. Si tot asa pana-n panzele albe.

    Ce pula mea, mie cine-mi da spaga cand lucrez? Daca eu nu merit, chelnerita de ce merita? Ca bwahwahahaha*lacrimi*boohoo*lacrimi*muci nu are bani? Pai, foarte frumos – sa ceara mai mult sau sa-nvete sa presteze alt job. Pana ajunge patronul sa serveasca el la mese si-ntelege de ce trebuie sa dea bani ca sa faca bani. Ce nu intelegi tu – si restul avocatilor “pro-spaga” e ca VOI sunteti aia care-o tineti pe chelnerita aia in mizerie, vesnic dependenta de voi si de cat chef aveti voi sa dati pomana. Nu eu si aia ca mine, ci voi, ca voi tineti in viata sistemul ala mizerabil.

    Sunt satul de tot ce-nseamna “subventie”. Nu am de ce sa-i subventionez eu stilul de viata gravidei sau chelneritei. Si-au facut alegerile, sa scoata banii. Ce pula mea, nu vrei sa dau si juma’ de salariu in Romania, ca saracii de-acolo n-au ce manca?

    Exact asa e aici cu working tax credits. Guvernul da bani (din taxele mele) unor boschetari care lucreaza pe bani de tigari. Ca, saracii, n-au. Da’ ghici ce? Profitul facut pe spinarea saracilor alora care lucreaza-n depozite, in magazine si dracu’ mai stie unde…se duce la corporatia care-i plateste cu bani de tigari. Cum ar veni, sunt obligat sa sponsorizez profitul corporatiei. Foaaaaarte frumos. Gen Vodafone face profit de sute de milioane sau miliarde, isi plateste fraierii la casca cu 15k, iar noi, restu’, le platim suplimentu’ alimentar, cum ar veni. Aia de la Amazon din depozite faceau 9 lire pe ora, ca n-avea saracu’ Jeff Bezos bani sa le dea mai mult. La sfarsit, aia de la Vodafone si Amazon isi freaca manutele de bucurie dand dividende actionarilor. Noi, restul, ne frecam pula. De tristete. Colac peste pupaza, suntem si magari, presupun, ca nu ii dam locul gravidei in tramvai. Eu i-as da scaunul meu unei gravide in tramvai. Fix in dinti i l-as da.

  21. Big A says:

    Ma, eu nu stiu de unde ati scos-o voi doi, tu si Orbu, ca eu am spus ca trebuie lasat bacșiș chelnerului pentru că e sărac, ca nu câștigă destul, ca-l plătește patronul cu minimul pe economia UK/Ro etc. Că, sa-mi bag pula dac-am scris asa ceva.
    Ar fi, cred, cam a cincea oară cand as repeta termenul de cutumă, aşa ca n-o mai fac. Dacă nu m-am facut înțeles din 4 încercări, de ce as reuși cu urmatoarea, nu?

    Pe bune, e chiar atât de greu de înțeles ca, dacă m-a făcut sa ma simt bine, AȘA consider eu că procedez normal, lasandu-i ceva? Ma doare-n cur de cat castiga, ma doare-n cur ca ii mor copiii de foame, ma doare-n cur si dacă are mai multi bani ca mine, de fapt. Si nu glumesc, pe vrenuri erau chelneri, barmani, plm, care chiar erau plini de bani (vorbesc strict de Ro, nu stiu prin alte părți). Depinde unde lucrau. Astazi probabil ca nu prea mai gasesti asa ceva dar, repet, nu ma intereseaza situatia lui financiară. Nici a lui, nici a frizerului, nici a doctorului. Cele 3 categorii clasice in Romania in materie de spagă post-prestație.
    Si nu te incadrez, politic, nicaieri, Manowar, pentru faptul ca nu lasi șpagă. Ca nu mi se pare nimic in neregula sa decizi sa nu urmezi o cutumă. Ar fi fost ceva in neregulă dacă, prin asta, ti-ai fi mascat zgârcenia, asa cum am crezut ca face Orbu (scuze, coane, asa intelesesem, ca nu lași). Nu pentru ca zgarcenia ar fi ceva neaparat in neregulă, ci doar pentru că nu imi plac cei care folosesc filozofii si teorii si sofisme, in loc sa spuna clar, da, ma, sunt zgarcit, sugi pula!
    Ok, am inteles, nu din zgarcenie nu esti de acord cu spaga la chelneri, ci din principiu. Pentru ca tu nu primesti spagă. Primești bonusuri, prime, plm, dar astea ti le dă patronul, nu clientul. Corect.
    Tu si cu mine si cu altii 99,99 % nu luam bacsis pentru ce prestam. Luam salarii, prime, bonusuri, diurne,plm, dar nu de la client. Mari, mici, ne imbogatim sau ne mor copiii de foame, e doar intre noi si patron. Asa că nici chelnerul sa nu ia.
    Da, mă, dar ceea ce spuneam eu era DOAR ca exista 0,01% meserii/prestatii pe lumea asta la care se ia.
    In rest, bulshitt, boss. Ca avocatii spagii, ca noi perpetuam pula-n cur, lol.
    Ma, uite, eu ma tund de ani de zile la același frizer. Si merg destul de des in aceleasi 3-4 restaurante (nu mereu, doar destul de des). Si pot spune că sunt tratat mai bine decât “normal”. Nu regește, ca nu sunt Dragnea sau macar Charles, dar oricum, mai bine decât “normal”. Mici cacaturi, nu stiu, o masa mai discretă, un serviciu mai rapid, un “nu, boss, nu lua ciorba asta, ca e de ieri” – zis in soapta sa nu auda patronul sau alti clienti, cum spunram, cacaturi. Dar le face si nie mi se pare ca TREBUIE sa ii las un cacat de șpagă pe chestiile astea. E chiar ATÂT de grea logica mea?
    ====
    Iar pe faza cu gravidele, credeam ca e evident ca era un exemplu la întâmplare. Dar, evident ca evidentul n-a fost chiar evident…
    Înlocuiește gravida din tramvai cu, plm, pensionara din metrou, plm, vreun beteag de picior, ce vrei tu.
    Sau, na, probabil ca si in cazul asta, principiul e același. Ce pula ta, ai pus-o tu sa îmbătrânească degeaba, fără sa aibe bani de-o masina sau de taxi? Si, after all, ce dracu mai cauta sa plece de acasă, daca e pensionară sa stea in pula mea in casa, la azil, la Govora. Sau sa se mute cu casa la Republica, ca sa ia metroul de la capat, sa prinda loc pe scaun, “trololol”.

    Boys, cutume (6) da? Atâta tot. 🙂

  22. Manowar says:

    Ar fi, cred, cam a cincea oară cand as repeta termenul de cutumă, aşa ca n-o mai fac.

    1. Asta cu “cutuma” e bullshit. Da’ bullshit grav. In sensul asta putem discuta de alte cutume. De exemplu, crucificare crestinilor. Hai sa facem asta, de ce n-o facem?

    2. “Cutuma” asta mult-laudata aduce probleme pentru toata lumea. Chelnerita e platita prost pentru ca exista oameni care-i trag cu “cutuma”. Clientul e tratat ca pula daca nu lasa spaga (presupunand ca revine, desigur). “Asta-i ala care nu da spaga, ticalosul”. Sa nici nu mai aducem in discutie noua generatie de imbecili de pe internet care dau sfaturi gen “nu mai iesi cu tipul daca vezi ca nu lasa spaga, ca-i un ticalos” (mi se rupe mie pula de ei, subliniez doar pana unde duce prostia generalizata). Singurul care castiga din ecuatia asta este patronul – care castiga oricum – ca o poate plati mai putin pe chelnerita. Si tu-i tragi cu “dar asa e cutuma, eu nu am zis ca…”. Pai, mi se rupe pula de ce-ai zis, ce ma intereseaza pe mine este ca tu sustii sistemul ala prin actiunile tale. Mai conteaza ce zici?

    Alte cutume? Hai sa vina soboru’ de preoti sa se roage pentru ploaie. Dupa care sa ne miram ca tre’ sa importam mamaliga din Italia, ca de irigatii nu se pune problema.

    Pe bune, e chiar atât de greu de înțeles ca, dacă m-a făcut sa ma simt bine, AȘA consider eu că procedez normal, lasandu-i ceva?

    Daca te-ar afecta doar pe tine, mi s-ar rupe pula de subiect. Fa ce te face sa te simti bine, coaie. Doar ca eu deja am explicat ca-i afecteaza pe toti ceilalti si ca toata lumea pierde – in afara de patron.

    Ok, am inteles, nu din zgarcenie nu esti de acord cu spaga la chelneri, ci din principiu. Pentru ca tu nu primesti spagă.

    Nu numai de-asta, ci si pentru ca mi se pare absurd sa-i sponsorizez eu profiturile lui Bezos cand ala-i cel mai bogat om de pe planeta. Sau alora de la Vomafone. Sau alora de la pizzerie. Sau sau sau. Si tre’ sa fii orb ca sa nu vezi legatura, da’ pana si Orbu o vede.

    Da, mă, dar ceea ce spuneam eu era DOAR ca exista 0,01% meserii/prestatii pe lumea asta la care se ia.

    Nu, coaie. Nu exista si nu trebuie sa existe. Ala-i jobul tau. Esti platit pentru el, daca-l accepti. Traieste din ce-ti da patronul, ca lui ii aduci profitul. Nu mie. Daca nu plateste destul, next – next owner sau next job, te priveste.

    Ca sa fie clar: de fiecare data cand dai spaga, sustii mizeria. Nu exista nici un “dar” sau “daca” in ecuatia asta. Am explicat deja cum functioneaza mai sus. Cel mai usori pricepi cand/daca se duce fiica-ta sa caute un job si i se ofera 5 milioane pe luna (trecuta oficial cu part-time, desi lucreaza 14 ore chelnerita) si in rest, sa se descurce din spaga. Da’ pana atunci, daca nu vrei, chiar n-o sa pricepi.

    Si merg destul de des in aceleasi 3-4 restaurante (nu mereu, doar destul de des). Si pot spune că sunt tratat mai bine decât “normal”.

    Adica fix ce-ti spuneam eu mai sus – ca daca nu dai spaga, esti tratat mai prost, aka “normal” (unde “normal” poate include si-o flegma-n ciorba, de ce nu). Adica da, sustii sistemul ala mizerabil, in ciuda faptului ca tu zici ca nu. Nu-i ironic?

    Mici cacaturi, nu stiu, o masa mai discretă, un serviciu mai rapid, un “nu, boss, nu lua ciorba asta, ca e de ieri” – zis in soapta sa nu auda patronul

    E OK, o sa-i fie servita ciorba de alaltaieri aluia care nu lasa spaga. Aia de azi e pentru aia care lasa spaga, lol. Dar tu tot nu vezi nimic gresit in asta. Zi si tu daca nu-i amuzant.

    E chiar ATÂT de grea logica mea?

    Nu-i deloc grea. Cel mult inexistenta, da’ grea in nici un caz.

    Înlocuiește gravida din tramvai cu, plm, pensionara din metrou, plm, vreun beteag de picior, ce vrei tu.

    Asa – si? Daca-i pensionara, ce? Sa-i dau locul ca merge cu bilet redus sau chiar gratuit? Pentru ca…concret, pentru ca … ce?
    Ca n-a avut cum sa stranga bani? Mvaaai, saraca de ea. Si nu stia asta cand vota cu trei maini Ceao si Ilici? Bawwww…

    Ce pula ta, ai pus-o tu sa îmbătrânească degeaba, fără sa aibe bani de-o masina sau de taxi?

    EXACT, coaie. EXACT. Jegul ala de pensionara – si restu’ ca ea…? Aia-s oamenii care-au facut Romania asa cum e. Si la schimb…hai sa-i ajutam. Hai sa-i respectam. Ca doar au facut atatea pentru noi…Pai, ce ne faceam noi coaie daca n-aduceau ei la putere un baiat care sa ne aduca minerii si sa ne spuna ca proprietatea e un moft? Beleam pula, iti dai seama?

    Si, after all, ce dracu mai cauta sa plece de acasă, daca e pensionară sa stea in pula mea in casa

    Da, ba, exact. Sau sa circule cand sunt locurile libere. Ca nu-i vina mea ca-s o adunatura de imbecili care-au votat cu cine le-a promis 50 de lei in plus.

    A mers baiatu’ la lucru aproape 12 luni cu 226, autobuzu’ ala care ducea-n Rahova. Ba, nu stiu cum, da’ fix la 8, cand toata lumea trebuie sa mearga la lucru, FIX ATUNCI erau si aia pe autobuze. Ca daca mergeau la 10, ii dadea patronu’ afara. De la pensie, se-ntelege.

    Boys, cutume (6) da?

    Da, boss.

    Iar pe mine nu ma deranjeaza faptul ca sunt importante cutumele astea, pentru ca trebuie sa existe undeva o tara unde-s respectate “cutumele”. Nu de alta, da’ fara, de unde pula mea vor recruta astia niste tipe sexy care sa-mi stearga curul la batranete, la azil…?

  23. Big A says:

    Boss, cred că e clar că putem s-o tinem langa până la Paști, nu c-ar mai mult dar rezultatul ar fi oricum același, meci nul pe care fiecare e convins ca l-a câștigat. Putem eventual s-o dăm in bâză de doi bani/peny, glume de Titan (nu sunt răutăcios, am locuit si eu ani buni acolo si nici acum nu sunt departe), da’ ce folos?
    Aşa că, prezumând că pe acolo nu prea ai parte de saramură cu mamaligă, in plus fiind si Floriile, eu zic să gatim crap-ul, că e fară spagă. Dupa ce il taiem in prealabil. 😉

    O singură curiozitate am, nu, nu continuam “meciul”, dar e on topic: in restaurantele astea unde se trece spaga pe notă, esti cumva avertizat de treaba asta? Presupunând ca esti pentru prima dată acolo.
    Nu stiu, vreun afiş sau poate pe prima pagină a meniului?
    Și ce se întâmplă dacă nu vrei sa o dai? Că, imi inchipui ca nu e vreo lege, sa te oblige. Sau e obligatoriu? Daca da, atunci e înșelăciune pe față, adica tu-mi spui că imi vinzi ceva cu prețul X, eu cumpăr, consum bunul (in sens civil, nu doar la propriu), adică nu-l mai pot returna, apoi vii si-mi spui ca pretul e, de fapt, X+10%. Că service, că taxa eco, că jmecherie, plm. Dar dă X+10% ca altfel chem garda…
    Iar dacă nu există avertisment, nu e deopotrivă si nesimțire si, poate, si puțină prostie?
    Nesimtire că mi-o ceri de la obraz, desi eu poate nu las spagă si din cauza asta sau nu, am comandat de toti banii pe care ii aveam la mine, fara sa iau 10% in calcul si nu, n-am la mine cardul, ce fac, spal niste vase de 10% ?
    Si poate puțină prostie că, uite, chiar in cazul vostru, ar fi primit 15%, nu 10%, dacă nu cereau deloc. Poate alții lasă chiar mai mult, 20, nu stiu.
    So, n-ar fi corect să stii dinainte? Cel putin până se generalizează chestia asta, cu spaga ceruta pe notă. Inteleg ca deocamdată e, totuși, exceptie, altfel nu o mai povesteai.
    O fi aparut chestia asta si prin restaurantele de lux? Adica alea cu gen, nu stiu, £50 cafeaua (exagerez?), că e con aroma de muher, adica macinată manual, de patron intre țâțele chelnerului care nu e muher, e doar travestit but, hey, nu protesta, că nu-i politically corect…

  24. Manowar says:

    Coaie, pe mine nu ma intereseaza sa “castig meciul”. Ai vrut sa stii ce e in neregula, acum stii. N-ai inteles legatura dintre ce faci tu si the bigger picture, ti-am explicat. Ce faci mai departe cu informatia te priveste. Iti dai seama ca nu plang eu noaptea daca tu dai spaga in restaurante in alta tara. Ce plm as putea sa castig…

    In ceea ce priveste ce scrie la restaurant, nu stiu. Nu m-am uitat mai mult de vreo 5 secunde, ca nu-mi pasa. Am vazut ca aveau green thai curry, am cerut de ala, the end. Slava pulii, nu mai e perioada aia din viata in care trebuie sa verific de 3 ori preturile.

    Daca nu iti convine service charge, le poti cere sa o scoata de pe nota de plata. Nu stiu concret cum fac ei mai departe, treaba lor. Pana acum, am mai vazut un singur restaurant unde iti venea spaga pe nota de plata si nu am avut motive sa ma plang. Daca dau de unii care ma seaca, le cer sa o scoata, dar inca nu s-a intamplat.

    As mentiona o chestie legata de spaga aia, asa, din punctul meu de vedere. Ba, eu am o groaza de oameni care dau $1 pe luna pentru pagina asta. Sunt unii care au si sters dolarul ala, ca nu au considerat ca primesc suficiente de el. Eu bag cam un post pe zi. Nu-s platit pentru asta. Va dau muzica (ads) incet, sa nu va deranjeze la masa. Fac treaba asta peste program. Dupa ce va servesc masa, mai stau de o discutie, cand aveti chef. Mai livrez si-un forum si alte alea. Si totusi, tu imi explici de treburile astea. Gen e OK/normal sa mai bag si eu 5 lire intr-o zi in curul domnisoarei chelnerite. Ca-i cutuma, ca-i saracie, ca alea. Tanti aia baga pula creativitate, umor si investeste cam 30 de secunde in serviciu, daca e masa departe. Si e platita pentru aia.

    Dupa care ma duc si-mi iau dolarul meu pe luna taxat de patreon, de paypal, de cursul de schimb si de guvernul Vetei. Pai, OK, boss, daca tu zici…o fi cutuma.

  25. Big A says:

    Dacă poți s-o anulezi, sa zicem că ar fi oarecum mai bine. Tot nu mă impac cu ideea cerutului de la obraz dar, in fine, pe aici nu cred sa apara prea curand moda iar pe acolo nu stiu cand/dacă voi ajunge si, mai ales, dacă voi plati din banii mei sau ai…”firmei”. Caz in care sper să imi puna pe notă vreo 30%, nu 10. Hell, 50%, să vadă prostu’ de englez ce-nseamnă boss de Romania (da’ sa-mi pună stampila pe nota ca altfel belesc dick-ul la intoarcere).
    ====
    Despre partea închinării, insă, doamne, sa ne ierți/ Dar sa-mi bag pula dacă vad legătura…
    Adică, na, inteleg e vrei să spui dar, meh. Tu nu scrii pentru bani, că altfel aflam zilnic, din reclame, ce bine scoate Nutella negii de pe pulă, “un secret pe care-l ascund toti medicii dermato-venerabili, de frica somajului”. Ok, desi nu vad ce ar fi rau in asta, gen un afis, acolo, cat timp nu te-ar obliga contractul sa scrii tu articole gen “Frate, cumparati Nutella, mi-am bagat eu pula-n ea pana la fundul borcanului de 3 kile si acum e ca nouă, uitați poze inainte/după”. Stiu, ai explicat deja de ce, nu e cazul sa reiei.
    Cu Patreonul, ok, l-ai facut dar vad ca nu faci mare lucru sa il si folosesti. Bun, am inteles, nu obligi pe nimeni, foarte frumos. Dar nici nu faci nimic sa ii faci un pic de reclamă. Nu zic neaparat posturi mai multe cu exclusivitate. Adica doar pe Patreon, vizibile doar din tribuna oficială, cum ar veni.
    Mă, dar de nu faci o chestie gen jumatate de post aici, la galerie cu continuare la…oficial, ce plm? Nu, nu la toate, sa zicem doar la alea mai populare…gen din ciclul Viata in UK sau Amintiri din Epoca de Piatră, azi cincinalul 2000-2005.
    Stiu, ar fi cam jidănească treaba, adica hai la nani ca iti spun o poveste, il bagi pe copil in pat, i-o citesti pana la faza la care Zmeul si Greuceanu pun simultan laba pe Ileana si, exact cand ăla mic, cu ochii cât cepele, asteaptă sa vadă dacă o fac joagar sau doar o obligă sa mănânce Merele de Aur, tu zici “acum, dacă nu inghiti uleiul de pește, nu iti spun continuarea”.
    Mno, cum spuneam, cam jidanească dar uite că i-a ajutat uleiul de pește, chit că sapunul rezultat avea miros de cherhana. Dar au scapat, cum-necum, si acu’ toată lumea-i consideră băieți deștepți.
    Deci, de ce nu?
    Tii neaparat sa fie absolut benevol? Pai ar fi in continuare, ca nu e nimeni obligat sa stea pana la finalul filmului. Si, in plus, ar fi doar un film din zece asa, cu final pe Patreon. Restul, in continuare, gratis. Si nici nu înseamnă bulangeală, ca nu pui 10% pe notă, pur si simplu spui “Frate, comanda ce vrei tu ca e gratis, din partea casei. Mai putin cateva vinuri mai de soi care costă ceva, nu mult si chiar si din alea poti sa bei primul pahar gratis dar, daca vrei toata sticla, marca si tu un dolar-doi, simbolic”.
    Hă? Nu-i frumos?Nu-i corect? Ca poate unii n-au nici macar? Că toată lumea e egala-n drepturi, cuget si simtiri? Fugi ba, de-aici, cu secera si ciocanu’ tau, socialistule! 😛

  26. Big A says:

    Ma, scrisesem un post, am dat Submit dar vad ca nu apare… Si nici mesajul ala de intrat in moderare nu-l vad. Nu-i bai, ca l-am salvat, la o adică. Numa’ daca nu mi s-o fi inbolnavit ip-ul de deces, c-atunci nu mai zic nimic 😀

  27. Manowar says:

    Deah, pentru c-a intrat automat in trash. Da’ np, i-am dat restore.

  28. Manowar says:

    Boss, nu fac nimic sa-l promovez ca daca as sta sa-l “promovez” as ajunge sa merg in concediu cu conserve si apa de-acasa.

    Nici nu caut vreo solutie de a-l face mai de doamne-ajuta sau ceva. Iti subliniam insa diferenta de abordare si tu o confirmi.

    Chelnerita, saracuta de ea…cutuma…alea.

    A dracu’ cutuma insa nu se aplica in alte cazuri. Decat daca fac aia cumva sa fie mai magari. Desi baga mai multa munca si-si mai storc ocazional creierul de cateva picaturi. Doar asa, ca sa ne-ntelegem asupra “cutumelor”.

    Chelneritei ii “dai benevol”. La mine problema e ca “tin neaparat sa fie benevol?”.

    Traditii si obiceiuri romanesti <3

  29. Big A says:

    Bre, e cam twisted argumentu’, zău.
    In primul rand, de unde draci cutume in materie de blog? Mai ales la romani? Care n-au inventat ei torrentul, ok, dar l-au pus pe steag, pe post de stemă. Adică sa plateasca ceva ce e gratis?! Ba, noi abia învățăm sa platim lucrurile ne-gratuite și chiar si așa ne chinuim sa trecem clasa, si tu vrei plată benevolă la…Open? Haida-de…
    No shit, boss, da’ crezi că dacă chelnerita aia ar munci benevol, i-ar mai da careva spagă? Sau bucatarului, că, apropo, pe el nu l-am pomenit niciunul dar are si el parte din spaga. O lae, cel mult s-ar cruci oamenii, ar zice “sa-i țină Dumnezeu năravul” si ar baga in ei, ca spartii. Mancare, bautura, postari… Ok, tu vrei sa fii de bun simț, ba, nu iti cer nimic, nu trec nimic pe notă, daca vrei lasi, daca nu, nu, mancarea e oricum pe masă. Mda, numai ca lucrurile inca nu functioneaza asa, pe aici.
    Uite, imi vine in cap indianul ala, sud-american, de pe faleza din Mamaia (e de vreo 20 de ani pe acolo, cred, s-ar outea sa-l stii). Cântă de-ale lui, muzică incaşă, aztecă, el stie, se imbraca ca Quetzalcoatl, cu pene, franjuri, pula lui, canta, dansează, invocă ploaia, wtvr. Cert e ca, atat cat poate, presteaza si, de ce nu, chiar e o formă de artă ce face. Acum nu zic va o face din placere si plictis, ca tine, dar e irelevant de ce o face, ideea e ca e GRATIS. Chiar “foarte gratis”, ca nici macar n-are o cutie de-aia pusă in fata “scenei”, sa lase lumea un ban.
    Dar are o taraba unde vinde CD-uri cu muzica lui. Evident, nimeni nu e obligat sa le cumpere si, de cumparat, le cumpara poate unul dintr-o mie, restul 999 asculta gratis. Doar ca, ghici ce, la Open canta vreo 5-6 melodii, restul, dacă le vrei, cumperi CD-ul.
    Tu “cânți” totul free, “CD” nu scoti ca nu stii cine le-ar “asculta” dar te intrebi de ce atat de putini sunt dispuși să pună acolo, trei monezi, in cutia aia. Pai fix de-aia, cum spunai tu, ironic, că nu-i cutumă. Da, chiar nu e. Mă, românul n-a stiut de-astea, cu gratis-gratis dar, daca ti-a placut, pune si tu ceva, acolo, simbolic, nu conteaza cat, gestul, aprecierea contează. Nu, ma, singurul lucru gratuit, la români, a fost ce a putut sa fure cu mana lui. Plus micii si berea de la mitingul PSDLRMNȚPLM-CD. Aia da. In rest, nimic. Ba da, porastasul de sufletul mortului! Absolut gratis, chiar ar fi o impietate sa “lasi ceva”, la pomană, nu?
    Asa ca, asta e si cu Patreonul vs blogul free. Citește omu’, aplaudă, comentează, mai vorbește cu vecinu de scaun, la sfarsit se ridica, face o cruce de-aia short-version, in vreo 3 puncte, râgâie, zice bogdaproste și atât. Si din cand in cand, mai trece prin față curtii sa vada, faci si sambata asta ceva pomană?

  30. Delia says:

    Bacsisul dat e un obicei si atat. Oamenii din servicii gen chelneri s-au invatat cu el si cu asta basta.
    Asa cum si medicii de pe la noi s-au invatat cu plicul.
    Dezvatul e dificil, mai ales ca ,de obicei, cei care dau nu se opresc, desi e logic ca ar trebui sa o faca.