Ba, nu stiu, da’ eu prefer sa cred ca toti astia sunt spioni

Citesc o chestie si ma amuz.

Alt jurnalist arestat in Rusia de pula mea, nu conteaza.

Bineinteles, apare Gheorghe sa spuna ca dom’le, prietenul meu cutarescu nu e spion, e un jurnalist care. Ca n-are cum sa fie spion, ca uite, discutam de meciurile lu’ Arsenal, cum sa fie spion? Ca si cum astea doua ar fi mutually exclusive si spionii n-au cum sa se uite la meciuri sau sa discute despre fotbal. Ca-s spioni, ce fel de spion ar face una ca asta? Ca ar fi imoral, banuiesc.

Acum, plm, eu nu stiu daca ala-i spion sau nu. Nu pot fi sigur, ca n-am cum – poate doar daca-mi dati o bormasina, un waiver si ma lasati singur cu el vreo 20 de minute. Ca altfel nu.

Insa treaba e ca eu prefer sa cred ca-i spion.

Sa explic, sa nu zica lumea ca-s eu cu prejudecati si alte alea.

Ba, la punctul asta, stie pana si fi-miu ca Rusia e câh, ca drepturile omului nu exista acolo, ca dictatura, ca toate alea, iar chestia asta vine cu doua probleme:

– ba, ce anume o sa trimiti din Rusia? Ca e dictatura, ca drepturile omului pula mea, ca aia fura, ca oprima, ca abuzuri, ca astea? Pentru cine faci asta? Coaie, stiu si aia de 6 ani treburile astea in Vest. Pentru cine scrii tu alea, pe cine cauti sa informezi cu privire la asta? Ca efectiv stie toata lumea treburile astea.

– dincolo de asta, stie toata lumea ca aia folosesc bulangiii care se duc la ei ca moneda de schimb. Adica, au facut recent treburi de genul asta. Arestat o cioara random si irelevanta, data la schimb contra unui traficant de arme – ala dupa care au facut americanii filmul ala, Lord of War. Adica nu asa, un traficant random.

– apoi, cica e fiul unora care-au emigrat din USSR. Stai asa, coaie. OK, chiar asa, sa nu fi intrebat niciodata “ba, tati, da’ de ce pula mea ati plecat voi d-acolo, ca doar era tara voastra, nu?”. Chiar asa, niciodata nu ti-ai pus astfel de intrebari? Ca nu zic sa-i crezi pe restul care-ti spun “cois, Rusia e nasoala”. Ca nu poti crede pe cuvant pe nimeni – fake news, propaganda, astea. Da’ macar pe zdreanta aia care si-a rupt pizda sa te aduca pe lume si te-a sters la cur niste ani ma gandesc c-ai putea s-o crezi, nu? Gen pe curva de ma-ta.

Si trebuie sa te intrebi, ba, da’ oare nu vor face la fel si cu mine? Sa-mi bage o acuzatie d-aia dubioasa pe gat ca sa mai scoata din te miri ce parnaie vreun criminal, ceva?

Pentru mine e destul de clar ca daca un om TOT ajunge acolo sa faca pe jurnalistul, ceva e foarte in neregula.

Pai, astia nu prea fac bani. Jurnalistii, adica. Ca inteleg sa-ti asumi niste riscuri pentru niste sume. Stiu si eu, sa vina unul la mine – ba, Manoware, vreau sa faci live blogging din Eritrea vreo doua saptamani; e cam periculos acolo, da’ uite 50 milioane de lire la schimb, plata in avans. Ba, nu stiu daca m-as duce sau nu. Da’ cred ca da. Ca-i totusi o suma – ar trebui sa-mi ajunga de spagi, security, astea. De vreo 10 milioane pe doua saptamani gasesc niste baieti p-aici dispusi sa mitralieze orice se-apropie de mine neinvitat. Da’ daca vine unul la mine cu aceeasi propunere, da’ uite 5000 pe luna, rad de el, eventual il si scuip. Inteleg sa mearga-n Rusia Snowden, ca pula mea, ce varianta are – in orice tara cu apa calda ar calca, il baga aia la parnaie forever si bate recordul de puli in cur pe minut. Zici ca da, boss, ce era sa faca omul?

D-asta zic, aici e ceva foarte in neregula si-s doua variante.

Prima varianta e ca omul ala e chiar atat de imbecil. Chiar atat de prost incat merge pe ideea ca “ai mei au fugit d-aici sa n-ajunga si ei in gulag sau plm, da’ mie nu mi se poate intampla; rusii aresteaza ciori care bat mingea doar de dragul de a le da la schimb pe ceva criminali de-ai lor, da’ nu ar face asta cu mine; ba, de cateva mii de lire, pe care le-as putea obtine scriind efectiv orice altceva, merita riscul. Iar d-acolo voi scrie chestiile alea pe care le stie legit toata lumea, pana si copiii, de vor casca de plictiseala si bebelusii”. Genul ala de prost cu bale la gura, d-ala care se juca cu furculita-n priza cand era mic.

A doua varianta e ca rusii au dreptate si omul ala e spion.

Ba, in situatia asta, eu prefer sa cred ca omul ala e spion. Nu neaparat d-ala de 007 colt cu ma-ta, da’ macar d-ala, giani de legatura. Spun ca prefer sa cred asta pentru ca, pula mea, prefer sa cred ca US elibereaza un traficant de arme pentru ca au ceva informatii valabile de recuperat de la spionul lor. Ca e mai usor de acceptat ca ba, dam 400 de milioane de lire pentru a aduce un spion acasa, ca are informatii valoroase, informatii din care scoatem 4 miliarde cumva decat “ba, dam 400 de milioane de lire pentru ca zdreanta asta efectiv nu a inteles documentele primite cand a aplicat pentru cetatenie, alea cu “vezi ca daca mergi in tara ta de origine, e posibil sa existe acolo abuzuri si sa nu te putem ajuta”.

E mai usor de acceptat faptul ca spionam si furam si din cand in cand suntem prinsi – si aia e, ne-au prins, dam spaga – decat faptul ca “avem un imbecil care nu intelege lucruri pe care le inteleg copiii de 7 ani si suntem condusi de imbecili carora li se pare o idee buna sa elibereze traficanti sau sa plateasca sute de milioane pentru a recupera un imbecil care nici macar nu-i d-aici, de felul lui”.

Pe de alta parte, uneori selectia naturala mai si functioneaza.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

One Response to “Ba, nu stiu, da’ eu prefer sa cred ca toti astia sunt spioni”

  1. speedy.gonzales says:

    cand am citit articolele si eu m-am gandit la fel ca aia sunt spioni trimisi in Rusia de diverse tari occidetale.
    adica ptr cine a trait intr-o tara comunista stie ca odata ce fugi de acolo nu te mai intorci inapoi, poate doar daca cade regimul si tara devine mai liberalista si asta doar sa iti vizitezi rudele care mai sunt inca in viata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *