Bitcoin si ce nu se aude pe BBC
E foarte neamuzant sa vezi cum guvernul (peste tot, nu doar aici) nu vrea sa renunte la a incerca sa controleze internetul. Una din stirile despre care nu prea zice nimeni nimic – nici macar BBC-ul – e asta.
Pe scurt, guvernul va cere direct la ISP blocarea unor site-uri. Cum ar fi, zic ei, site-urile extremiste si/sau teroriste. E indiscutabil faptul ca-i o tampenie. Sa fim seriosi, nu sta nimeni sa discute despre terorism pe internet. Nu vine dorel afghanu’ din creieru’ muntilor sa-si faca un site de aruncat in aer US/UK si sa-ti ceara sa te inregistrezi acolo cu user si parola, sa-ti trimita pe mail linku’ de confirmare si apoi sa discute cu tine in aria “ce loc credeti ca-i mai bun de aruncat in aer? gradinitele? spitalele?”.
Motivul, insa, e general acceptat de societatea imbecila in care traim. Da, da! Sa protejam copiii! Ai dracu’ teroristi etc! Moarte lor, alea alea. Asa ca o sa vina statul sa-ti spuna ca a blocat un site pentru ca….e un site al teroristilor. Al extremistilor. Si sa nu uitam, desigur, e cu child abuse acolo! Bang, shut down.
Singura problema apare cand ne uitam la ce numeste guvenul “terorist”. Sau “extremist”. Sa luam un exemplu random: teroristul asta negru Poate-ati auzit de el, ca au facut astia un film recent. Yyyyyyup. Nelson Mandela si clica lui de teroristi niggeri! Wait, nu cumva a luat si premiul Nobel pentru pace? (nu c-ar conta, pe-ala l-au luat si Arafat, si Obama si dracu’ stie cati alti criminali, doar zic). Concluzia e simpla: daca esti incomod pentru un guvern, chit ca nu vrei nimic deosebit, esti terorist/extremist. Ah, vrei libertate si nu-ti place sclavia? TERORISTULE!
Sigur, 20-30 de ani mai tarziu, spunem ca, herpaderp, a fost o greseala. Spunem asta doar pentru ca ai castigat, ca daca pierdeai, sa vezi cum declarai tu cu o privire trista ca te-ai infectat in mod deliberat cu sifilis pentru a infecta membri ai partidului…Eh, stiti care-i problema? Va zic eu: faptul ca 99% din oameni nu pricep referinta, asa ca nu vad nici o problema. Da. Moarte teroristilor.
Asta ne aduce la partea cu cryptocurrency. Bubble-ul asta BTC/LTC/FTC etc. E interesant de urmarit. De exemplu, cand citesti asa ceva, iti pui mana-n cap si-ti vine sa-ti pui rapid un rig pe masa la minat. Holy shit, ala a devenit milionar cu 22 de dolari!11
Problemele BTC sunt mari si late.
Prima e ca poate fi oricand daramat. Hell, eu l-as putea darama, chit ca a doua zi ar trebui sa-mi caut de lucru si nu stiu daca as mai putea lucra in domeniu vreodata. Una din probleme e ca acolo conteaza cpu power si numarul de noduri. Pai, holy shit, eu pot sa fac spinup la ceva milioane de rable in vreo doua oare. Nu-s suficiente? NP, de-aia exista botnets. 51%, oricand. Iar eu sunt un nimeni. Daca se decide un guven sa faca treaba asta, pai, sanatate, ca aia au resurse.
A doua problema sta fix in designul lui: sa fie “anonim” si fara taxe de transfer – international sau nu. Bineinteles ca asta l-a facut preferatul criminalilor. E si normal. Nu poti sa-i trimiti unuia in alta tara un milion fara sa-ti ia cineva urma. Prin urmare, nu prea are cum sa fie regulat de vreo comisie de politruci.
Pretul i-a sarit de dracu’ stie cate mii de ori, chit ca nu se bazeaza pe nimic. Thin air. Daca pe vremuri monedele erau proptite de aur/argint (pe vremuri, nu acum), bitcoinul nu se bazeaza pe nimic. Poate doar pe cat de mult e cautat de oameni. Cu cat il cer mai multi, cu atat mai mult ii sare pretul, pentru ca, pana la urma, e o cantitate finita. Nu poti cumpara 23 de milioane de bitcoins. Chiar nu poti – iar daca le-ai cumpara pe toate, well, a doua zi nu ar mai valora nimic, pentru ca, neavand nimeni acces la el, nu l-ar mai dori/accepta nimeni ca forma de plata. E pur si simplu la fel cum as incepe eu sa vand balegar. Desigur ca-i balegar, dar daca lumea il cere, pot creste pretul.
Intre timp, pretul a crescut si va creste-n continuare si fix aici e problema cu el. Orice-i atractiv pentru populatie si pentru banii populatiei atrage atentia bancilor si a guvernelor. Ca sa citam:
He is not alone. Workers at Morgan Stanley and Goldman Sachs in London and New York have been visiting online Bitcoin exchanges as often as 30 times a day, according to documents seen by Reuters. Neither bank wanted to comment.
Employees at almost all the major international banks and numerous trading and investment firms have shown interest.
Problema cu bitcoinul e aceeasi problema care ne pune stirea cu teroristii/extremistii pe masa: cam orice guvern se-nfurie cand vrei sa faci ceva – orice – care nu-i controlat de respectivul guvern. Pai, adica cum adica? Sa nu stim ce faci? Neeea.
Daca de guvern nu prea ne pasa, ca-n general e format din oameni care nu pricep concepte simple ca “proxy” sau “vpn”, cu bancile lucrurile stau un pic altfel. Sarim peste faptul ca tot ce-nseamna bitcoin ar putea fi cumparat maine de o banca. Adica, serios, la 1000 de dolari bucata, daca ar fi TOATE in circulatie (ceea ce nu-i cazul oricum), o banca ar trebui sa investeasca asa, cam 22 de miliarde de dolari pentru a le cumpara. Plus-minus. Dificil? Sa fim seriosi, astia platesc amenzi de 5-6 miliarde pentru c-au facut nu stiu ce greseala. Sau pierd doua miliarde intr-o zi. Asa, fara sa clipeasca.
Prin urmare, trebuie sa fii un pic idiot sa-ti imaginezi ca toate bancile si firmele de investitii vor sta cuminti si te vor lasa sa-ti faci de cap, sa trimiti bani din China in America si de la sauditi in UK fara ca ei sa stie ceva despre asta macar. Fara a plati taxe, fara sa astepti X zile pentru transfera, fara…
Intre timp, Congresul in US e de parere ca-i OK, cu mentiunea (facuta de federali) ca-i o moneda preferata de criminali. Pai, herpaderp, raman doua solutii. ori il interzicem pentru ca, pula mea, dom’le, il folosesc TERORISTII SI EXTREMISTII!!111 – si se stie, salvati copiii! – ori dam cu el de pamant la modul “hardwareul meu e mai puternic decat al tau, ca-i cumparat pe banii tai, prostule”. Asta daca nu cumva e mai simplu sa-l lasi sa se duca-n cap linistit. Pentru ca, sa fim seriosi, de cand cu ASIC-urile, numarul de mineri a scazut semnificativ. Nu sta Dorel sa bage 6000 sau 16000 intr-un rig obosit. Asa ca aia pe CPU au lasat-o moarta, aia pe GPU sunt deja istorie, cam cat inseamna sa ai 51% din “voturi” in momentul de fata? O nimica toata.
Pai, Congresul are toate motivele sa spuna ca-i OK. Pentru ca, nu-i asa, nu-i state backed. Daca se-ntampla ceva – indiferent de cine provoaca asta – tough luck, prietene, de ce n-ai luat dolari? Sau lire? Ah, ai vrut sa faci bani in bubble? Problema ta.
Altfel, cryptocurrencies sunt o idee bestiala, doar ca trebuie introdus un hardcap pe kh, mh, th /s, iar dificultatea trebuie sa ramana aceeasi. Sa zicem, ceva care-ti permite sa iei un bloc la 30 de zile. Suna cunoscut? Pentru ca altfel…nu vor fi niciodata acceptate la modul general si nici nu vor fi lasate-n pace de banci si guverne.
Intre timp, bubble-ul se umfla. Pentru cat timp? Eu as estima maxim un an si, exact cum a fost si cu derivatele-n 2007-2008, intotdeauna exista un om si mai prost ca tine, dispus sa plateasca mai mult. Pana nu mai exista nici unul.
Nu stiu de ce ,dar pentru mine bitcoin suna cam la fel cu caritas,e doar un nou aspirator de bani de la fraieri.
imi sunt proaspete in minte vremurile cand oamenii dadeau o casa pe un bulb de lalea.
dar, intre timp, s-a dovedit ca bulbii de lalea, la fel ca bitcoinii, nu valoreaza nimic.
nici curentul electric nu valoreaza nimic.
si nici anonomitatea.
herpa derp
http://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania
Cei care zic ca e caritas nu stiu despre ce vorbesc. Fara suparare Joint, dar daca ai fii citit mai mailt de 30 de minute despre el ai stii ca are potential foarte mare. Tehnologia din spate e pur si simplu bestiala.
Apoi, cu cumparatul tuturor bitcoinilot de catre o banca… iti zic eu ca nu ar putea. De ce? Pentru ca daca s-ar hotara herpa derp maine o banca sa le cumpere pe toate, efectul ar fii ca ar creste pretul. Si ar creste mult. Si cumpara ei cumpara pana isi sug pula singuri ca nu pot sa cumpere tot. Vezi https://en.wikipedia.org/wiki/Cornering_the_market.
Minat nu mai ai sanse, sunt multi, e greu, creste dificultatea. Pur si simplu nu se merita. Iesi mai castigat daca cumperi BTC si ii tii. Mai sunt care au dat mii de $ pe ASIC-uri si au asteptat luni pana au venit, acum isi blesteama zilele ca daca cumparau BTC ieseau muuult mai in castig.
Cu botneturile, si monopolul asupa puterii de procesare exact pe asta se bazeaza sistemul, ca daca ai in putere genul ala de putere de procesare ai folosi-o sa ai mai multi bani, nu sa futi totul pe pula. Cum ai fii mai castigat? Distrugand? Sau minand? Ai un imbold sa minezi cu sistemul si nu impotriva lui. E mai simplu sa faci bani asa decat jucand murdar. Si totusi, puterea de procesare totala a sistemului este imensa: http://www.forbes.com/sites/reuvencohen/2013/11/28/global-bitcoin-computing-power-now-256-times-faster-than-top-500-supercomputers-combined/
Nu cred ca ai acces la destula putere de procesare sa acaparezi 51% din sistem.
Am reusit sa fac 12 BTC in vreo 3 zile si mi-am platit la un torent o lna de download megamaxim.
A fost misto.
“Adica, serios, la 1000 de dolari bucata, daca ar fi TOATE in circulatie (ceea ce nu-i cazul oricum), o banca ar trebui sa investeasca asa, cam 22 de miliarde de dolari pentru a le cumpara. “…hmm, nu chiar. Adica bitcoinul lucreaza ca orice piata pe care este cerere si oferta, daca cineva s-ar apuca sa incerce sa ii cumpere pe toti pretul se va duce pana la cer si ar fi aproape imposibil sa faca asta pana la urma (cu siguranta sunt destui care pur si simplu nu ar vinde, sau nu ar vinde tot). Probabil ca ti-ar trebui cateva sute de miliarde de dolari pentru asta, iar, si aici vine partea interesanta, de ce ar face cineva asta? ca sa prabuseasca bitcoinul? adica cineva sa investeasca sa zice 200 de miliarde de dolari doar ca sa prabuaseasca bitcoinul? In conditiile in care poate oricand aparea alta moneda virtuala? sa fim seriosi, momentan bitcoinul este inca “under the radar” din punct de vedere economic pentru oricine/orice entitate de pe lumea asta.
Stiu e mare valva printre geeks acum cu ultima bula bitcoin, dar sa compari piata btc de acum cu derivatele din 2008 e o gluma. Ar fi interesant de stiut cati oameni au macar 0.1 BTC si apoi curba de distributie a valorii detinute. Parerea mea este ca daca maine 1 BTC = 0.0001 USD nu ar fi cu adevarat afectati mai mult de cateva zeci de mii de oameni. Afectati cum au fost de spargerea diverselor bule din 2007 incoace, nu afectati ca mine ca au bagat 1000 de eur in btc si nu li s-a indeplnit visul sa dfevina milionari 🙂
Disclaimer: detin 10 BTC cumparati pe la 90 de usd.
Ca să-l doboare trebuie doar să doboare câţiva exchangeri. Panica şi lipsa de încredere vine de la sine după aia. Chiar nu trebuie să scoată 20-200 miliarde ca să-i cumpere. Trebuie să-i lovească unde doare de fapt în momentul de faţă: să interzică tranzacţiile babane la exchangerii principali.
O să ziceţi că nu-i aşa, totuşi, peer 2 peer, plm, facem schimburi între oameni şi cu asta basta. Mnu! Valoarea actuală a crescut de la oameni care cumpără en-gros, nu câte 0.01 – 0.1 sau alte mărunţişuri. Spune-le lor că nu pot să îşi lichideze ‘averea’ de 1000 de bitcoins dintr-un foc, numai dacă împart tranzacţia între 1,000 de tăntălăi, p2p and shit, şi ai să vezi cum se sparge bula.
În fine. Personal îmi place ideea. Dacă oscilaţiile de preţ se vor calma, chiar aş prefera să folosesc Bitcoins pentru unele tranzacţii. Dar aşa, sărind peste oportunitatea de bubble, chiar n-am chef să ştiu că am $10k într-un cont online, oh wait, doar $5,000 după câteva ore, $15,000 săptămână viitoare. E potenţial, bravo lui şi celor care au prins momentul potrivit, da’ eu stau pe tuşă până când devine mai puţin obiect speculator şi oleacă mai utilizabil.
Cum as fi eu sau cum ar fi bancile?
Bancile pierd mai multi bani daca exista si se foloseste criptografia la modul asta si, repet, e vorba de 22 de miliarde, nu de 200 de miliarde.
22 de miliarde pentru a distruge (posibil pentru totdeauna) increderea populatiei in alternative? Bani de seminte, coaie. Tu intelegi ca in momentul de fata bancile au monopol si, din punctul lor de vedere, risca sa-l piarda? Pai? Cum ar fi bancile mai..”castigate”? Ia mai gandeste-te o tura.
Deloc.
Pretul ar creste daca ar face-o treptat – azi 100, maine 100…Daca, in schimb, ar face-o ca Soros cu lira, herpaderp, o singura zi, pa si la revedere, au rupt tot.
O pot face cand doresc, fara vreun efort.
Pe langa asta, nici nu au nevoie macar de asa ceva. Asa cum am spus, sunt alternative mai ieftine. De genu’ un politician care primeste 10 milioane si de maine e ilegal. As in, complet ilegal. Pentru ca, sa salvam copiii, sa nenorocim teroristii etc. Am dat mai sus exemplul cu Mandela. Acum e erou, laureat al premiului Nobel pentru pace, da’ intr-o vreme era in inchisoare si terorist. C-asa-i in tenis.
Sau, asa cum zicea altul, e suficient sa inchida vreo 3-4 exchangeuri si s-a dus in pula in secunda doi.
http://news.sky.com/story/1175103/bitcoin-blunder-man-throws-away-4m-laptop
Dar nu e indeajuns sa dea jos/infiltreze doar vreo 2 siteuri, gen MtGox si co? simples
In ce priveste bula (si poc!-ul de pe urma) as fi mai rezervat: fenomenul e destul de unic in istorie, nu-l poti compara cu imobiliarele sau cu bulbii pentru ca:
– e cel mai fluid bun care a avut parte de o bula
– perfect fungibil
– nesupus taxarii de niciun fel
– anonim prin definitie
– foarte important: exista un prag de sus.
Nu spun ca nu se poate sparge, spun ca e imposibil de prognozat pentru ca nu ai precedent. Si piata e cam greu de pus in ecuatie.
Partea cu bancile e mai cotoibila. Ma intreb de ce nu l-au pleznit pana acuma, cand era popular doar printre nerzi. Acum au auzit si secretarele blonde de bitcoin si o manevra de genul ar face valuri. In plus foarte greu ar putea anihila toti lastarii (silver, light etc). Il interzic? se vor gasi loophole-uri, mereu se gasesc. Parca si pirateria era interzisa…
Tehnic vorbind, bitconul nu e infailibil.
E o reteae P2P mai smechera, dar nu imposibil sa incaseze niste lovituri majore.
Chiar s-a descoperit recent un atac pe partea de minerit.
Si ce s-a spus deja, putina presiune pe partea legala si se face praf.
Si FBI si hanckerii au spart deja cate un exchange dar deocandata se tine bine, inca doua trei eventuri sau o lege anti-bitcoin si nu se stie daca va mai fi la fel.
Oricum, nu trebuie neglijata nici economia ilegala din spatele cererii de bitcoin, economie care nu o sa pice in veci si pururi.
DAR, este intr-adevar o bula si cum scrie pe aici si in alt articol, cine stie cand/cum sa profite de o bula poate face bani frumosi cu putin.
Eu acum doi ani si ceva cand am vrut sa ma apuc de minerit cu GPU, cu ce bani aveam de aruncat pe GPU abia abia daca ieseam pe profit (fara a lua in calcul si partea de random la minerit) si inca fara sa platesc curentul. Dar atunci bitcoinul era in cadere si undeva pe la 30-40$ (sau mai jos?) si sanse maxime sa cada si mai mult.
Acum cine are 4500-6000$ de aruncat, poate sa-si ia un ASIC care teoretic ii poate aduce peste 15000$/luna la nivelul ACTUAL al retelei.
Problema e ca trebuie sa-l achite in avans si sunt sanse ca pan o sa-l primeasca, chiar in cateva luni, sa fie atat de multe pe piata incat gigahasurile alea sa nu mai insemne mare branza daca nu cumva bitcoinul cu totul pe duca.
Pe de alta parte, s-ar putea sa mai dureze exact cat e nevoie sa faca niste bani care altii nu-i fac intr-o viata.
Deci, cine se arunca?
@briareus
Analogia asta a ta nu prea tine. Pirateria nu o folosesti ca moneda de schimb, asa ca nu prea e afectata de faptul ca e in afara legii. Da’ daca e scos bitcoinu’ in afara legii, ce ma-sa mai faci cu el? Ce loophole s-ar gasi pentru o “moneda” virtuala cu care nu poti plati niciunde deoarece e ilegala?
Ah, da, poate o sa poti plati pentru download de chestii piratate :P.
Nu or sa aiba cum sa il interzica complet. Dar daca dau o lege sa il blocheze, ii scade valoarea deoarece nu poti sa il folosesti la chestii legale, companiile se vor feri de el, etc. O sa ii scada valoarea. Cu cate mai multe tari il fac illegal, cu atat mai greu ptr BTC, da nu o sa dispara. SI apoi, il faci ilegat intr-o tara,mai sunt destule insa care nu fac asta. Sa zicem ca e ilega in US. Mai e restul lumii. Sisemul e desul de robust. Oricum, pana acum audieile in senaul maeican au cam fost un BTC love-fest.
Ce au inchis FED era SilkRoad care nu era chiar un exchange era… asa, o piaa neagra. Insa, intr-advar, daca dau in exchangeuri, o sa incaseze o bucata buna BTC. Pe de cealalt aparte, tot timpul or sa apara alternative, si cu timpul ori isi revine ori apare o varianta mai buna.
Bancile da, au motivatia sa il distruga. Dar ma indoiesc ca:
1) Pot dispune de resursele de calcul pentru o majoritate in minerit.
2) Ar fii legal macar sa sparga sistemula asa pe fata, printr-o majoritate de minerit. Consecintel de PR ar fii destul de serioase. Totusi, trebuie sa para oameni seriosi.
3) Ar putea sa faca chesti asta pe ascuns, sa mobilizezi puerea aia de calcul se vede de la o posta.
Cel mai tare ar putea lovi cu atacuri de DDoS. |Gasesc ei cum sa dea, dar sa controlezi puterea de minerit nu e fezabil.
Nu stiu ce os a se intample, e o cheztie foarte imprevizibila. Dar are potential al naibii de mare.
Pana atunci, eu imi mai cumpa un BTC. Doar ce s-a ieftinit.
Ala cu 10 btc: poate-i si vinzi pana nu pica pretul.
@Sabotor
Da, banuiesc ca nici cu gramu’ de iarba n-ai ce face, nu-l vrea nimeni ca e ilegal.
In anumite tari/perioade posesia de aur te imbraca direct in dungi. Ceea ce l-a facut chiar mai cautat. Oamenii isi asumau un risc pentru un castig de stabilitate financiara.
Suntem obisnuiti sa facem balet printre legi imbecile. Totul e sa ai motive sa iti asumi un atare risc.
Bun articolul, dar imi permit cateva completari:
Pretul i-a sarit de dracu’ stie cate mii de ori, chit ca nu se bazeaza pe nimic. Thin air. Daca pe vremuri monedele erau proptite de aur/argint (pe vremuri, nu acum), bitcoinul nu se bazeaza pe nimic.
Din contra, se bazeaza pe ceva: pe energie. Asta e miza si asta va fi baza oricarei viitoare monede unice. Consumi energie ca sa produci acea crypto-valuta. In plus, este si puterea de calcul cu care participi la rezolvarea acelui block. Mi se pare mie sau miroase a un super computer ?
Lasand asta la o parte, trebuie sa spun ca am urmarit Bitcoinul de cand era vreo 30 de dolari. A crescut din Decembrie 2012 pana acum de peste 7600 de ori. Ce e ciudat la bula asta sunt urmatoarele:
– cand silk road era in floare pretul lui era de 100 si ceva de dolari, dupa ce s-a inchis a scazut putin, dupa care pretul a urcat iar vertiginos. Cum? In conditiile in care cea mai mare piata de desfacere, cea care genera cea mai mare cerere a fost inchisa.
– la sfarsitul lunii noiembrie au intrat o gramada de aparate ASIC, ce fusesera precomandate cu doi ani inainte! Adaugandu-le la retea, pe langa faptul ca a crescut si dificultatea rezolvarii block-ului, in teorie a crescut si numarul minerilor, iar loot-ul/recompensa se imparte la mai multi acum.
Zilele trecute am vazut o estimare conform careia cu un GPU/CPU miner faci cam 1 cent /zi :). La ASIC ai pretul mare, plus durata de asteptare pana la livrare, care trebuie amortizat in timp lung, asadar cred ca putem zice ca zilele mineritului s-au cam dus. Banii se fac acum din speculatii la bursa/market. Pretul care se vede e cel “de reclama”, in realitate platesti pe bitcoin dupa cum negociezi – buy low , sell high.
Mai avem apoi problema sistemului centralizat. Daca la monedele FIAT de obicei asta e treaba unei “banci centrale” , la crypto-valute una din trasaturile lor era tocmai faptul ca sistemul se autoreguleaza, neavand nevoie de un organism central. Ori in ultima perioada exista tendinta ca acest lucru sa dispara, intrucat pool-urile s-au cam asezat, iar cei mai “buni”, mai rapizi au deja o cota de aproape 30%, ceea ce in teorie ar insemna ca pot sa dicteze animite lucruri, incalcand tocmai unul dintre principiile de baza a Bitcoinului, prabusind astfel natura descentralizata a monedei. – http://arxiv.org/pdf/1311.0243v1.pdf
Mai sunt discutii si in ceea ce priveste securitatea portofelului si a asaziselor tranzactii ce nu pot fi depistate/urmarite. Nu ma duc si acolo, va las in schimb ceva de divertisment: http://www.theguardian.com/technology/2013/nov/27/hard-drive-bitcoin-landfill-site
Ca si concluzie: ca prima varianta, v.1, beta sau cum vrei sa-i spui, moneda s-a descurcat mai mult decat onorabil. Poate urmatoarea va rezolva unele dintre probleme. Intre timp, as paria pe Litecoin, mai ales ca la noi pretul energiei nu e asa de ridicat, pentru ca inca poti mina cu un PC si pentru ca a juns de la 1 la 30$ intr-o luna. Pana la pret de 3 cifre mai este putin .
Si astea :
un articol din 2011, e interesant ce viziune aveau atunci :
http://www.wired.com/magazine/2011/11/mf_bitcoin/all/
se pare ca poti merge in spatiu cu 250 de bitcoin:
http://www.theverge.com/2013/11/22/5133362/richard-branson-endorses-bitcoin-says-virgin-galactic-will-accept-the
Legal sau ilegal, atata timp cat spalarea de bani este profitabila si o sa existe un intermediar intre cumparator si vanzator, poti folosi si sfecla din ciorba pe post de moneda. Singurii afectati vor fi cei care o sa vrea sa isi cumpere patrunjel din piata cu BTC, desi cred ca poti gasi pe cineva dispus sa faca asta.
@groovee: ma, tu vezi punctele, da’ esti incapabil sa le unesti.
Fii atent: asa cum zici tu, bitcoinu’ ala nu mai merge minat pe cpu/gpu. Asic+ . Bun. Pana acum, suntem de acord.
Aici intervine partea aia interesanta: nu-si permite toata lumea asa ceva. Ca sa ne intelegem, o placa video puternica era, sa zicem, 600 de dolari. Nu prea ieftin, da’ pana si-un roman si-o permitea. ASIC-urile sunt alta poveste. Ceva bun te duce-n 6000-12000 de dolari. Ei, pe-astea nu si le mai permite pana si-un roman. Maxim 10% din mineri si le permit. MAXIM.
Bun, ce se intampla cu regula de 51% cand numarul minerilor scade la 10% din cati erau? Miau?
Dar cu cererea si oferta de btc ce se intampla, cand nu mai mineaza lumea? Miau reloaded? Creste sau scade, tu ce zici? Adica, ia zi-mi ce valoare i-ai acorda tu leului daca ti-ar zice aia din Romania “A, pai, coaie, tu nu poti sa primesti. Doar miliardarii primesc lei. Tu nu ai cum”. Iti zic eu, daca ai fi taranul din piata, te-ai pisa pe leii lor si nu le-ai mai vinde sfecla lu’ superfotbal. Moment in care, herpaderp, mancati in pula mea bitcoins. Si-atunci se vede valoarea reala.
Off:Am sarit cu adresa de mail in toate partile. Poti edita te rog?
On: Faci niste analogii cateodata… 🙂
Dupa cum vad eu, faza cu numarul minerilor e urmatoarea: cei care au intrat recent in retea sunt obligati sa ramana acolo pentru a-si recupera costul echipamentului cel putin. Cei care si-au comandat echipamente anul acesta, inainte de bula, le vor primi candva anul viitor, vor ramane in joc tocmai pentru a-si recupera cel putin investitia. Dupa care, in cel mult 3 ani numarul minerilor va scadea, se va autoregla(asta-i farmecul sistemului) iar cei ce vor ramane vor mina pe restul de Bitcoin ramasi, pana cand se termina resursele(bitcoin) sau pana cand dificultatea creste atat de mult, pana catre imposibilitate, ca-ti va trebui un Tianhe sa scoti 1 Bitcoin. Probabil ca atunci povestea se va incheia si se va trece la alta moneda.
Oricum, in toata nebunia asta exista un singur lucru bun: se zice ca puterea de calcul creste exponential la fiecare 18 luni. Ca exemplu: in 1960… si ceva un petoflop costa echivalentul a peste 8 trilioane de doalari, ca in 2013 sa coste 22 de centi in PS4. Nu cumva toata cursa asta duce la inventat putere de calcul foarte ieftina? ASIC-urile nu le socotesc aici – sistemul merge pe precomanda si dureaza in cel mai fericit caz cateva luni sa iti primesti echipamentul. Cele care sunt pe stoc sunt tehnologia de ieri, mult mai scumpa si neperformanta. Pana la urma asta e farmecul tehnologiei: cu cat evolueaza se si ieftineste, in teorie costul aparatelor si implicit al puterii de calcul nu va fi un impiediment in minat.
In ceea ce priveste cererea si oferta:
Deocamdata exista surplus de bitcoin pe piata/locuri unde se tranzactioneaza. Asta chiar daca numarul total al Bitcoins este limitat. Oferta e mai mare ca si cerearea. Spun asta pentru ca se gasesc de vanzare cati vrei si se gasesc chiar sub pretul “oficial”- maximul inregistrat in tranzactiile dintre utilizatori.
Spuneam de silk road, locul unde se cheltuia moneda. S-a inchis. In teorie a scazut si cererea. In plus, daca ne uitam la locurile de tranzactionare (unde schimbi bitcoin in $,euro, cont bancar, western union, paypal sau latele contra comision), aproape toate au tranzactii de cateva sute de mii de $. Practic nu se explica pretul de 1000$/bitcoin cat timp nu este cerere sa depasesca oferta…
Asic -urile nu sunt chiar de ieri, doar ca incep sa devina din ce in ce mai puternice.
Cei care au minat mai pe la inceputuri, chiar daca pe GPU, au avut bani si de primele ASIC -uri si acum de cand cu bula, au sa aiba si de astea mai noi si tot asa pana cand ori se atinge o limita la hw ori fac poc BC -ul.
Este o unitate acum, rupe cam tot ce e pe piata, 4500/bucata acum daca faci order pana in decembrie 2013 urmand sa-l primesti prin martie 2014. Firma destul de serioasa se pare, au mai scos ASIC -uri numai ca in 3 luni (+ceva delivery time) se pot intampla multe cu BC -ul.
N-ai sa vezi pe multi din EE comandand asa ceva, dar un american sau un englez, nu o sa stea pe ganduri prea mult mai ales decat cu reclama la BC.
Sa zicem ca de maine, nu se mai poate scoate din piatra un gram de aur, de nicaieri din lume.
Ce se va intampla cu aurul? Ii va creste sau scade valoarea?
Haha, ironia sortii, tocmai ce m-a sunat un roman sa-i conectez asic -ul la linux.
Unul micutz, de vreo cativa zeci de giga doar, urmand sa mai cumpere inca cateva mai barosane de mai multi nu’s cati giga.
Nu stie omul multe, dar este genul care nu rateaza nici o sansa, chiar si ce miroase a tzapa de la o posta. Si genul pentru care o pierdere pe la 20000$ nu e tocmai o gaura in cer.
Mdap.
Fals. In primul rand, cei mai multi nu au prea investit (aproape) nimic, ca aveau ceva pc prin casa cu ceva gpu, iar aia nu-si mai comanda asic-uri and shit, ca si-au invatat lectia.
In al doilea rand, nu poti sa-ti recuperezi investitia (daca ai facut-o), cand te duce electricitatea in cat scoti lunar pe fragmente de btc.
In al treilea rand, e ceva mai simplu sa zici “pula mea, am luat teapa”.
In al patrulea rand, e mai usor sa treci pe alte monede.
Nu mai ramane nici dracu’, ca nu merita. Nu poti scoate aproape nimic fara asic si nu vad cine-i atat de tampit incat sa bage atat de multi bani in mizeriile astea.
Problema nu-i ca va scadea, ci va se va duce serios de tot spre zero, pentru ca nu mai merita.
E o problema de design aici. Integritatea retelei se bazeaza pe numarul mare de mineri (vezi ce zicea mai sus chestia aia cu supercomputers). In momentul in care numaru’ de mineri se duce spre zero, orice idiot poate sa dea de pamant cu reteaua aia sau sa trimita ditai blockchainu’.
51%. Exact ca-n Romania, sa traiti bine. Pricepi?
Aurul exista. Il poti atinge, il poti purta, exista o cerere pentru el de ceva sute/mii de ani, toti fraierii au belciugu’ pe deget, circuite etc.
BTC nu exista. Thin air. Utilitate zero. Ah, da, e “proof of work”. Nobody cares, nu vad ce-mi pasa mie ca tu ti-ai pornit calculatorul si l-ai lasat asa, de-ar trebui sa consider ca are vreo valoare treaba asta. Stim amandoi ca nu-i nici un fel de munca treaba asta.
Ca fapt divers, despre pretul aparatelor care sunt PE STOC:
“Current average mining speed of our fastest model (Jupiter) is 0.6 coins a day per device.” 14 Noiembrie
350 GH/s – 7000 $
https://www.kncminer.com/news/news-11
Astia au 10.83$ / GH
https://products.butterflylabs.com/
La dificultatea de azi scoti cu 1 GH/s 0.004976 BTC/saptamana
In noua zile dificultatea de rezolvare a unui block va creste cu 20%
http://bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty
De acord, dar nu stiu daca e problema de design neaparat. Se stia/stie ca exista un numar finit de BTC, implicit toata chestia cu minatul are un sfarsit, iar reteaua se duce pe pula oricum 🙂
Poate tie nu iti pasa, dar altora da. Spune-mi daca e plauzibil asa ceva: E mai usor sa plateasca fraierul costul energiei si al hardware-ului necesar unui cluster/botnet care sa faca procesare de date, iar ca recompensa sa primeasca bani de bomboane.
Ca o sa pice la un moment dat e posibil, dar pana pica, cine stie cum si daca sa speculeze momentul s-ar putea sa faca niste bani frumosi.
Sau in caz contrar, daca se arunca in gol si treaba e deja doomed in 2-3 luni prin factorul X care nu-l stim inca, sa piarda.
Din pacate, nu suntem clarvazatori ca altfel am fi in alta parte si am face bani din chestii mai tari decat BC -ul.
Daca 5000$ n-ar fi cine stie ce pentru mine, as incerca, chiar si doar ca amuzament.
@briareus
bai, tu vorbesti de aur/iarba, chestii reale, palpabile si le compari cu BT, o chestie virtuala. Serios, chiar trebuie sa-ti arat cat de mult gresesti? Ma, iarba chiar daca e scoasa in afara legii, tu tot poti sa o fumezi. Daca e scos BT-ul in afara legii si nu poti plati/cumpara nimic cu el, ce pula lu’ Hector faci cu el? Ca da, daca e scos in afara legii inseamna ca nu mai poate fi schimbat in monezi reale/aur/iarba. Si ma indoiesc ca vor fi oameni dispusi sa fie platiti in BT pentru servicii/marfa atata vreme cat BT-ul nu-l poti transforma in dolari.
@V
ma refeream strict la cazul in care e scos in afara legii, raspunzandu-i lui briareus care are impresia ca daca BT e in afara legii, o sa fie ca si cu pirateria digitala sau iarba. Ca o sa si fie scos sau nu, de toate tarile sau nu, e alta discutie.
Bitcoinul n-are cum să reziste by design. O monedă trebuie să aibă acoperire în bunuri și servicii, nu în putere de calcul. Ce faci cu puterea aia de calcul? Nu ține nici de foame și n-o poți băga nici în rezervor. Valoare 0.
La fel și aurul. Abia aștept să se spargă și bula asta cu aurul.
Bitcoinul e mai mult decat o simpla schema Ponzi sau sistem piramidal. Articolul vine un pic cam tarziu totusi….Daca ne ziceai si noua prin 2011 aprilie sau cam asa….
http://www.bitcoincharts.com/charts/mtgoxUSD#rg2920zczsg2005-12-05zeg2013-12-03ztgSzm1g10zm2g25zv
Are o evolutie EXTREM de instabila… holly shit, nici la crizele economice nu vezi asa grafice. De aici si specula enorma in jurul lui. Initial a aparut ca unealta perfecta pentru utilizatorii cinstiti si cumsecade, oameni muncitori cu frica de Dumnezeu de pe Silk Road (Users of the new ‘Silk Road’ buy and sell cannabis, cocaine, heroin, firearms, and possibly order assassinations.” ) . http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2013/10/04/fbi-silk-road-bitcoin-seizure/
Ca orice moneda are avantaje si dezavantaje. Dezavantaje…extrem de imprevizibila. Avantaje… mult mai multe ca la banii cash. Cred ca au postat cumetrii mai sus care sunt nu are rost sa repetam.
DAR… ca orice moneda isi trage valoarea din recunoasterea sa ca piesa de schimb. Daca va fi tinta vreunui boicot sau bancile care fac tranzactii primesc “reguli” valoarea sa se va evapora. La fel cum inflatia face cu banii cash care sunt injectati din ce in ce mai mult in piata in nestire fara o acoperire reala a valorii, tragandu-si valoarea din restul celor aflati pe piata deja. O politica toxica… cu un singur dead end. 😀
E totusi o alternativa pentru cei care joaca la pariuri, macar aici au o sansa ca ODATA sa valoreze mai mult decat au dat initial. Dar trebuie sa fie pe faza…Foarte pe faza. Se observa sa spikeurile sunt foarte foarte scurte si extrem de mari.
De la 0.30$ la 309$ e totusi un profit care nicio moneda nu l-a mai inregistrat. Totul tine de timing.
Ca fapt divers chiar si jumate de ora poate conta enorm daca observati graficul. Asadar…pana ti se proceseaza tranzactia BTC ->> USD e foarte posibil ca si banca sa-si ia partea ei (mai mult ca sigur) si sa nu uitam ca cei care nu sunt clienti fideli au limita. (“MT. GOX – Do we even need to mention how retarded it is to trade on Gox? I just saw a thread where someone is still waiting 7 months for their USD withdrawal. Gox is infamous at this point for not being able to pull out your American Dollars. You may be able to deposit and get some coins, but Gox prices are the highest in the land and you’ll have to sell them elsewhere at very reduced value, totally slicing into your gains. Moral of the story: Stay away!”) Pe langa asta poti numara pe degete bancile care se baga la BTC. Cu alte cuvinte nu te lasa sa speculezi la adevaratul potential. But still… Daca venea si Manowar cu postul asta cand era BTC 0.30$ …. acum ii dadeam o bere 😀 Acum e deja pe trendul ascendent… Nu prea e grozav sa cumperi cand graficul e sus. Pentru ca nu stii daca mai urca…. Si la fel cand scade…Pentru ca nu stii daca nu cumva scade definitiv 😀 Russian roulette.
PS:orice jucator va incerca sa vanda cand graficul e sus. DAR atunci intervine limita bancii.(“MtGox imposes a $1,000 USD limit for withdrawals per 24 hours and a $10,000 USD limit for withdrawals per month”) Asadar…degeaba stai pe o gramada de 1.000.000 de BTC pe care ieri i-ai cumparat cu 0.30$ si azi unul e 300$ ca tot nu vei scoate mai mult decat limita bancii). Dar nah…asa ca o chestie diversa, e interesanta. O sa iau poate cativa BTC sa las la nepoti :))
AAA….si cireasa de pe tort… va dati seama ca atunci cand sare BTC cu 100$ peste noapte, a doua zi e DDos pe siteul bancii nu? Mai mult sau mai putin real… E ca si cum ai avea 10.000.000 euro pe card dar online bankingul e picat si nu cred ca ajungeti asa repede in Japonia sa scoateti de la ATM 😀
“I just saw a thread where someone is still waiting 7 months for their USD withdrawal @ MTGox ” YOY…7 luni…. n-o sa ma mai plang de bancile din RRomania :))
ce ASIC sa-mi cumpar? de care si de unde…
De-asta e o problema de design.
Se merge pe ideea imbecila ca atunci cand nu mai sunt “emise” coinuri, minerii vor scoate coins (ma rog, fractiuni) din validarea tranzactiilor altora.
Doar ca atunci cand dificultatea e sky high si mai scoti de-o ciunga la misto din cand in cand (gen platesti 100 de dolari pe electricitate pe luna si-ti ia 2 luni sa obtii o fractiune de btc care valoreaza 80 de dolari), nu prea vad cine pula mai are chef de asa mizerii.
Designul e facut asa mergand pe presupunerea ca puterea de calcul and shit va creste. Pai, creste, da’ nu ATAT de rapid si nu ATAT de mult. Ignorand partea cu asic-urile, care-s prea scumpe pentru “minerul” de rand, exact unde a fost vreun mare salt tehnologic din punctul asta de vedere? CPUs abia miscau (si progresul stagneaza serios de ceva vreme pe tema asta), iar GPUs nu fac fata in momentul de fata nici daca ai avea un PCB cu 1000 de pci express 16x (sarim peste faptul ca 1000 de placi te-ar costa acum vreo 400,000 de lire).
Ala-i unul din defectele de design. Am enumerat altele mai sus.
Cu cat o moneda e mai dificil de obtinut (ma refer la cele fara acoperire), cu atat se va duce in cap mai rapid, din lipsa de cerere.
Ia-l pe Nea Caisa, vecinul meu, sa zicem. Zi-i lui ca ii sugerezi sa o arda pe BTC. Bun, si el o sa te intrebe “super, de unde obtin?”. Iar tu ii zici “a, pai, te duci pe site-ul ala necunoscut, iei o masina pe care n-o intelegi, care trebuie conectata intr-un mod pe care nu-l pricepi si pe urma tre’ configurat un soft (ah, tu nu stii ce-i soft, nea Caisa, dar lasa, te ajuta cineva) si o sa o tii pornita nonstop, consumand curent, facand zgomot in casa and shit si dupa vreo luna de facut asta, s-ar putea sa obtii o moneda virtuala fara acoperire si fara asigurare (wallet.dat lol), care valoreaza vreo 600 acum, da’ s-ar putea sa valoreze o lira maine. Si tre’ sa bagi doar vreo 6000-12000 de dolari/lire in masinariile astea, cand salariul mediu e ceva gen 1800”.
Zi-mi si mie cum merge cand ii zici asta.
BTC e un bubble de geeks naivi in momentul de fata. Merge, unii pot face profit cu chestia asta, atata timp cat exista oameni mai prosti ca ei. Cand nu mai exista, cum am zis, 2007-2008, derivatele. Si-atunci sa te tii urlete.
ahhh…cum s-a vazut blocarea Silk Road de FBI in cursul BTC?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Bitcoin_October_2013.png
“Din contra, se bazeaza pe ceva: pe energie. Asta e miza si asta va fi baza oricarei viitoare monede unice. Consumi energie ca sa produci acea crypto-valuta. ”
OH YEA… so… viitorul monetar e sa consumi ceva fizic (energie~resurse naturale) pentru a obtine un cod? Cand vine uraganul,inundatia sau se stinge lumina iti da careva o paine pe 2-3 biti din codul ala?
Recomand citirea unui foarte bun articol : http://mises.ro/284/
Manowar sorry de atatea comments consecutive, unestemi-le daca poti 😀
Ce doream sa mai zic ca cea mai solida moneda/valuta este cea capabila sa-si mentina puterea de cumparare in timpuri tulburi.Iar pe locul #1 sunt ARMELE DE FOC + munitia (by far #1 currency ).
Pentru cei care vad cu ochi buni inflatia remember Germania in 1923? Preturile se dublau de la ora la ora, iar economiile de o viata ale nemtilor …nu le ajungeau atunci nici sa-si cumpere un timbru. In cele din urma au ars banii (nu de ciuda, ci pentru ca pur si simplu generau mai multa caldura decat lemnul pe care l-ar fi putut cumpara cu banii respectivi ).
o paine -200 000 000 000 marci
o pereche de pantofi – 32 000 000 000 000 marci
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cinci-motive-pentru-care-criza-poate-porni-al-treilea-razboi-mondial-983463/pagina-comentarii/1.html
Asadar daca cineva munceste toata viata din greu si la pensionare are un fond de 1.500.000 lire sa zicem … si se face o paine 200.000 lire, pai plm nu mai mult valoreaza o arma si gloante?
Ia-l pe Nea Caisa, vecinul meu, sa zicem. Zi-i lui ca ii sugerezi sa o arda pe BTC. Bun, si el o sa te intrebe “super, de unde obtin?”. Iar tu ii zici “a, pai, te duci pe site-ul ala necunoscut, iei o masina pe care n-o intelegi, care trebuie conectata intr-un mod pe care nu-l pricepi si pe urma tre’ configurat un soft (ah, tu nu stii ce-i soft, nea Caisa, dar lasa, te ajuta cineva) si o sa o tii pornita nonstop, consumand curent
Mda, si daca ai vrea sa ii recomanzi sa o arda pe aur i-ai recomanda sa isi ia tarnacopul in spate si sa se duca la rosia montana sa caute prin nisip.
Designul e facut asa mergand pe presupunerea ca puterea de calcul and shit va creste. Pai, creste, da’ nu ATAT de rapid si nu ATAT de mult. Ignorand partea cu asic-urile, care-s prea scumpe pentru “minerul” de rand, exact unde a fost vreun mare salt tehnologic din punctul asta de vedere? CPUs abia miscau (si progresul stagneaza serios de ceva vreme pe tema asta), iar GPUs nu fac fata in momentul de fata nici daca ai avea un PCB cu 1000 de pci express 16x (sarim peste faptul ca 1000 de placi te-ar costa acum vreo 400,000 de lire).
BTC o sa fie minati dupa algoritmul predefinit chiar daca o sa fie milioane de ASIC-uri sau doar doua raspberryuri care sa mineze in toata lumea. Da, daca ar ramane doar 2 raspberryuri sa mineze ar fi suficient sa vina unul cu un netbook si sa faca un 51% atack. Dar plm, daca nu ar mai fi ramas decat alea 2 ARMuri sa mineze pe cine ar mai interesa sa faca acest atac?
Sunt de acord cu multe din punctele pe care le spui in articol, dar minimizezi capacitatea pietei (a oricarei piete) de a se autoregla pe baza de cerere si oferta. Bitcoinul va crapa cand nu isi va demonstra alta utilitate decat cea speculativa.
Aia cu utilitatea lui in spalatul banilor e o gluma. Abia poti converti in fiat cativa bitcoin, degeaba ai vrea sa misti international X milioane de USD in BTC pentru ca nu o sa ai cum sa ii convertesti in cash fara sa bati la ochi.
Aaaaa, ca pot geeks sa isi cumpere iarba de pe net folosind Tor si crezandu-se prin filme cu spioni este adevarat, dar cum ar creste cat de cat putin chestia asta cu i s-ar da la cap. Vezi Silk road.
Sincer, singura modalitate cat de cat comoda de a cumpara bitcoin cu cardul/paypal and shit (si invers, sa transformi BTC in cash) este cea descrisa aici: http://gamblingbitcoins.blogspot.ro/2013/06/cum-sa-cumperi-bitcoin-cu-cardul-paypal.html (poti cenzura linkul daca vrei, eu acolo am gasit informatia), dar probabil ca si acolo ai limite impuse.
Ce-i cu adevarat amuzant e ca acolo ar avea sanse de vreun milion de ori mai mari. Ia calculeaza.
Pula. Pot cumpara maine 22,000 BTC daca am banii ceruti (vreo 22 de milioane de dolari, cum ziceam). Nu inteleg ce-i cu “hackul” ala, ca te duci mai simplu pe gox, cryptsy, btce sau pula mea si cumperi tot. Bani sa ai.
Nu inteleg siguranta asta. De ce dracu’ ar da cineva banii pe curent aiurea? Da, s-a vazut ca-s o tona de “Entuziasti” care au facut asta la inceput. Da’ la inceput puteau obtine btc. Ia-le chestia care-i motiveaza si hai sa vedem cine mai mineaza. Bunicu’ din groapa, cel mult.
Din nou, chiar nu-nteleg ce-i mizeria aia cu hacku’ ala. Exact ce te opreste din a cumpara bitcoin cu bani? (i.e lire sterline)
“Nu inteleg ce-i cu “hackul” ala, ca te duci mai simplu pe gox, cryptsy, btce sau pula mea si cumperi tot. Bani sa ai. ”
My friend, pe alde gox, btc-e nu (mai) poti tranzactiona decat dupa ce le dai si pe mama si pe tata (iduri si proof of residency scanate) si apoi poti depune/retrage doar prin banca lately (cu un IBAN legat de numele tau). Ca sa nu mai zic ca pe mtgox oricum nu mai poti sa scoti USD in mai putin de cateva saptamani (asta daca or mai trmite vreodata).
La fel singurul exchange care cica ar fi full legalizat (bitcoin.de) iti cere din start sa verifici si telefon si cont bancar si adresa si sa le dai si primul nascut garantie.
Pe bitstamp pana nu le-am trimis o gramada de acte nu ma mai lasau nici sa depun/scot bitcoins (asta dupa ce au bagat necesitatea de verify account prin septembrie, dupa ce eu ii folosisem la liber) adica ramasesem cu bitcoins blocati acolo. Sa mai zic ca la proof of residency contract de telefonie mobila nu e ok ca plm tre’ sa fie ceva mai serios (ceea ce eu chiar nu aveam pe numele meu si adresa din buletin).
Eu ma refeream la faptul ca daca vrei sa speli multi bani (la ce ziceai tu ca sunt utili BTC) e cam greu sa o faci utilizand depuneri si retrageri intr-un cont bancar dupa ce ti-ai trimis si toate actele aiurea pe la exchangeuri. Hai ca folosind carduri, paypal, skrill etc cum arata pe linkul ala ai mai avea o sansa mica la anonimitate relativa. La fel cum nu cred ca merge sa transferi 22 de miliarde de USD (cat ziceai tu) la Mt gox in cont si apoi sa pui un ordin de plata acolo, dar asta e alt subiect.
“Ce-i cu adevarat amuzant e ca acolo ar avea sanse de vreun milion de ori mai mari. Ia calculeaza.”
f. posibil, ideea era ca daca vreau sa il fac pe vecin sa treaca pe aur il trimit la banca nu la minat.
“Nu inteleg siguranta asta. De ce dracu’ ar da cineva banii pe curent aiurea? ”
Nu inteleg ce nu intelegi :). Din cate am inteles (feel free to contradict me if I’m wrong), asa functioneaza asta, daca nu mai mineaza nimeni dificultatea scade gradual deci e suficient sa ramana pe undeva prin lume un client care sa mineze si tot apar bitcoins (e adevarat ca daca s-a ajuns aici apar degeaba).
Repet, sunt de acord cu tine ca bitcoin in sine nu au un viitor, dar pentru simplu motiv ca nu au utilitate ca orice altceva decat ca mijloc de specula (specula dinc are insa se poat face bani f. frumosi).
Mda, legat de minat. Minezi cat este rentabil. Dar se intampla doua fenomene:
1) Valoarea BTC este in crestere.
2) Dificultatea se ajusteaza in functie de capacitatea de a mina a retelei.
Daca a mina BTC nu mai e rentabil, o sa scada numarul minerilor, dificultatea se reduce si, brusc, a mina e profitabil din nou. Stai in joc cat e profitabil. Cat timp valoarea BTC e mare, o sa gasesti mineri. Cand scade valoarea BTC, scade din mineri, dar numai pana acolo incat scade dificultatea incat BTC sa fie profitabil pentru cei care au mai ramas. Se duce BTC pe pula? Se duce mineritul pe pula.
A concentra puterea de minat, la momentul de fata, e inevitabil. Or sa apara clustere de minerit in locurile unde costul energiei este mic. Ar putea sa apara probleme din cauza asta si este un handicap al retelei. Dar mai dureaza ceva pana cand o sa mai mineze doar in sali mari pline cu ASIC-uri. Oricum, puterea de procesare e imensa, si nu va fii concentrata intr-un singur loc, va fii concentrata in cateva puncte. Daca apare pe piata o tehnologie cu o putere de procesare mai mare nu or sa scoata mai multi bani minerii, ba din contra, o sa trebuiasca sa cheltuiasca mai multi bani sa scoata tot atati bani, doar sa tina pasul cu piata. Se bazeaza pe ideea ca puterea de stoacare va creste exponential, pentru ca blockchainul devinee deja desutl de mare, are 15 GB si daca mai creste numarul de tranzactii, cum ar trebui, o sa ajunga in curand foarte mare. Puterea de procesare putea sa fie aia din 95′, ca pentur mineri era aceeasi chestie,daca toti aveau puterea de procesare din 95′. Asta nu e greseala de proiectare, pur si simplu nu intelegi tu sistemul.
Nimeni care intra acum in joc nu va face bani din minat. Punct. Va face bani din specula, case de schimb si magazine online, sisteme de securitate si portofele Hardware, jocuri de noroc si cazinouri. Sunt multe alte chestiic are trebuie dezvoltate si puse la punct. Minatul e deja expirat. Nea Caisa nu va mina Bitcoin, eventual va cumpara vreunul, si o sa isi cumpere din UK un PC pe net. Sau ii trimte lui fisu la Craiova un bitcoin pe chat, sa isi cumpere si el o cafea. SI daca prinde BTC o sa faca un profit de 10X mai mare cati bani a bagat in asta.
Fees sunt obligatorii la tranzactiile mai mici pentru a inpiedica floodurile si aduc avantaje in viteza de procesare a tranzactiilor. Cu cat creste valoarea BTC si daca capata acceptare larga pana se termina de minat ultimul BTC, ideea este sa fie un volum destul de mare incat fees, fie ele cat de mici, sa sustina reteaua. Daca ai debit mare de bani in retea, fees or sa fie suficeinte sa sustina minatul. Daca nu ai pana la momentul ala, BTC este deja mort si nu mai conteaza.
BTC NU ESTE BAZATA PE ENERGIE. Energia este comsumata pentru BTC, dar energia aia consumata nu se transforma in BTC, este un sonsumabil pentru generarea ei.
Ce valaore au banii? Sunt o hartie la urma urmei. Nu poti sa ii mananci, nu poti sa faci nimic cu ei. Dar stii ca oricand te duci la magazin poti sa iti cumperi ceva cu ei. La asta aspira BTC, si asta aste locul unde vrea sa ajunga. Nu o sursa de bani pentru mineri, nu o suersa de speculatie. Ea trebuie sa ajunga o forma de valuta, banala, pe care sa o poti folosi oricand sa iti cumperi o cafea. Daca nu vedeti asta pierdeti din vedere imaginea de ansamblu. Va reusi? Nu stiu. Dar tehnologia asta a deschis o cutie a pandorei. Daca va esua Bitcoin, o alta forma de criptovaluta ii va lua locul, modificata, care nu va avea dezavantajele ei. Va invata ding reselile ei, se va numi altcumva, va fii prezentata altcumva, si oamenii o vor folosi, pentru ca probabil o sa fie promovata de vreo banca sau vreun stat. Conceptul de criptovaluta are prea multe avantaje ca sa fie pur si simplu uitat.
Manowar, zici ca nu va rezista. Cam cat timp crezi ca trebuie sa fie pe piata sa zici “Da bai, e o chesti tare si am incredere in moneda asta!” Trebuie sa aiba crestere continua 1 an, 2 ani, 3 ani? 10-20 de ani? Sa o poti folisi sa iti cumperi cafea, laptop, sa iti platesti utilitatile? Sa fie preturile fixe in raport cu BTC? Sa fie usor de folosit? Sa poti s aapesi un buton doar sa o cheltuiesti? Sa aiba toti de la munca niste BTC in cont si sa te poate imprumuta daca e nevoie? Pentur ca aproape tot ce am zis mai sus, ori sa-u intamplat, ori sunt in stadiul de proiect. Si care este puncutl la care crezi ca oamenii or sa inceapa sa ia in serios chestia asta?
Sa iti mai dau un exemplu de ce e util un loc in care poti cumpara BTC online cu cardul si nu prin transfer bancar. Sa zicem ca ai niste bani facuti din “programare” (adica il programezi pe unul sa vina sa isi ia ce are de luat la 2, pe altul la 4, ma intelegi tu). Iei tu frumos cashul asta si dai o fuga pana in malta si iti cumperi cateva carduri d-astea preplatite si fara nume pe ele: https://www.bov.com/page.asp?p=13406&l=1. Le poti lua la kil, ca nu te intreaba de sanatate sau cine esti.
Apoi cu ele folosesti chestia de mai sus si cumperi bitcoins direct cu cardul. Pana aici e ca tine (spalam bani la greu). Dar apoi ce faci? Cum iti cumperi tot ce iti trebuie pentru programare si ce mai ai nevoie pentru tine cu bitcoins?
Ok, folosesti skrill, iti tragi de la ei un mastercard (tot preplatit dar legat la contul tau si cu toate datele tale), te bagi din nou la hackul din link si scoti banii acolo, dar acuma stai deja cu grija in gat.
Bineinteles tot ce e mai sus e pur ipotetic si ne se recomanda a face asa ceva acasa. Si bineinteles ca se pot face diverse fine tunninguri la procesul de mai sus, dar in final nu e modalitatea prin care sa speli cu adevarat bani la un nivel la care sa hotarasca careva guvern ca e mai sigur sa distruga bitcoinul decat sa te bage pe tine ca individ la facultate pentru a rezolva aceasta problema.
Nu, ideea e ca daca vrea aur, cel mai probabil are el pe deget, fiica-sa-n urechi, ma-sa-n masele. Pe langa asta, poate lua de la ceva amanet, poate fura din casa altui, poate jefui un om pe strada, poate sa sape dupa aur, poate sa investeasca in pula calului bazat pe aur etc. Ah, si nu e nimeni care sa conteste valoarea aurului.
La bitcoin, sa vedem, hm, poate sa mineze. Cat despre valoarea lui, nu stii cand vine, nu stii cand pleaca.
Erm, OK, doar ca-s acceptati peste tot, pe cam 99,9% din planeta (ca mai sunt pe undeva ceva canibali, presupun). Daca maine vine uraganu’ de care zicea tipu’ ala, eu unu’ as prefera sa am lire in buzunar, iti las tie btc-urile.
Nici un om inteligent nu va lua vreodata in serios chestia asta. Un sistem *similar* (cu ceva modificari grele), da. Chestia asta in particular…doar cei care-au vazut prea multe sf-uri proaste.
Ceva *similar*, dar cu ceva serios in spate si niste modificari sanatoase, da, ar avea sanse foarte mari de reusita si-ar putea inlocui complet ideea asta tembela de moneda/bancnota. In teorie, se merge spre a scapa de ele oricum (carduri, nfc). Ce NU avem, in momentu’ de fata, ar fi moneda unica.
Aia-i o chestie care mi se pare foarte buna la rahatul ala mizerabil de btc.
Ah, OK, tu doreai s-o faci anonim, de-aia ziceai ca nu se poate. Inteleg acum – desi nu mi se pare ca “hackul” ala cu pp/sl ar fi anonim.
Pe mine nu ma deranjeaza sa le dau astora chestiile scanate. Sa le joace la loto, nu ma supar. Pe langa faptul ca oricum le poti da fake, nu-i ca si cand au acces la bazele de date comune si inexistente uk/ro/hu sa vada daca-i pe bune pasaportul meu.
“Dar stii ca oricand te duci la magazin poti sa iti cumperi ceva cu ei. La asta aspira BTC, si asta aste locul unde vrea sa ajunga.”
F. corect, cu mentiunea ca nu o sa ajunga vreodata si o sa se duca in cap intr-o zi, luna, an etc.
Greseala e a ta. Ai pe Tor optiuni gramada pentru a nu te mai agita cu asa ceva. Gramezi peste gramezi. De la coca la arme.
Ah, OK, tu doreai s-o faci anonim, de-aia ziceai ca nu se poate. Inteleg acum – desi nu mi se pare ca “hackul” ala cu pp/sl ar fi anonim.
Era contextul in care vorbeam despre a folosi bitcoin pentru a spala bani (ceea ce cam presupune anonimitate, nu?). Si eu am zis ca nu prea poti sa faci asta la scara mare. Si da, nu poti face asta nici prin SLL etc.
Pai, da, da’ nu ai nevoie de asa ceva.
Tocmai aia e ideea.
DACA te fute grija de invartit banii dintr-o tara in alta, te duci frumos, iti cumperi coispe miliarde de bitcoins. Cu bitcoins aia, te duci in tara destinatie si-ti cumperi de-acolo ce pula mea vrei – droguri, alea, chestii care se dau rapid si fara efort tot pe cash.
Sigur, iti asumi un risc. Pula mea, ghinion.
Manowar, zici ca nu va rezista. Cam cat timp crezi ca trebuie sa fie pe piata sa zici “Da bai, e o chesti tare si am incredere in moneda asta!” Trebuie sa aiba crestere continua 1 an, 2 ani, 3 ani? 10-20 de ani? Sa o poti folisi sa iti cumperi cafea, laptop, sa iti platesti utilitatile? Sa fie preturile fixe in raport cu BTC? Sa fie usor de folosit? Sa poti s aapesi un buton doar sa o cheltuiesti? Sa aiba toti de la munca niste BTC in cont si sa te poate imprumuta daca e nevoie? Pentur ca aproape tot ce am zis mai sus, ori sa-u intamplat, ori sunt in stadiul de proiect. Si care este puncutl la care crezi ca oamenii or sa inceapa sa ia in serios chestia asta?
1. Daca are crestere continua (raportata la ce/ USD, EUR, vaci?) e f. posbil sa fie o bula speculativa.
2. Imi dai si mie adresa de bitcoin de la enel sa imi pot plati curentul in BTC? (nu, nu minez, dar tot consum curent 🙂 ). Sau macar un laptop nou cu garantie, ca tot e din IT.
3.Pai cum sunt preturile fixe daca ai punctul 1? aaaa…la asic, nu mersi, nu mananc asicuri
4. da, usor de folosit la fel ca si linuxul, si cu aceeasi cota de piata.
5. Unde muncesti?
Ai avea curajul sa iti negociezi tot salariu in bitcoins? si daca da cat ai cere? (adica o suma fixa de BTC pe lunca ca doar nu o sa te plateasca in BTC da’ la cursul zilei de pe mt gox)
Sunt de acord cu tine, banii sunt acceptati peste tot, BTC mai au cale lunga pana acolo. Asta am zis si eu in paragraful imediat urmator celui citat de tine. Dar daca ar fii acceptati peste tot, i-ai folosi?
Zici ca nu i-ai folosi niciodata. Daca s-ar dovedi ca motivele tale sunt eronate si ca grijile tale nu s-au adeverit, de ce nu i-ai folosi? Daca s-ar stabiliza eventual pretul, asa pe la 1 mil USD un BTC si l-ar accepta toti vanzatorii, si ar fii usor de folosit, si ar fii usor de transformat in lichiditati, de ce nu l-ai folosi?
Ok, sa zicem ca nu il folosesti sa iti pastrezi banii in el, ca herpa-derp (hah, iti fur expresia asta, e amuzanta), e volatil. Dar apare peste… hmm, 3 ani, un telefon pe care vrei sa il cumperi. Si e mai ieftin sa platesti cu BTC, ca pula mea, nu tu taxe de transfer. Nu ai schimba niste lire in BTC sa trimiti acolo? Vrei sa trimiti bani lui tanti Lili si Western iti ia o mana si un picior. Nu schimbi banii in BTC sa ii trimiti? Mai avem mult pana acolo, dar daca se ajunge acolo, chiar nu ai folosi asta?
Boris, momentan BTC NU e la punctul ala. Ce vroiam eu sa subliniez, este daca se va ajunge acolo, chiar crezi ca nu l-ai folosi?
Vrei sa cumperi laptop?
https://www.bitcoinstore.com/
Heh, siteurile astea inca sunt copilasi. Dar asa, doar sa vezi ca se poate si apar chestii noi intr-un ritm sustinut.
Pentru ca nu-i backed up by anything si, in principiu, nu-i OK sa-ti poata ciordi orice bulangiu toti banii si sa ramai cu pula-n mana.
Cam cum li s-a intamplat unor moroni recent
Sigur, se poate intampla si la banca. Da’ in principiu, banca e garantata – daca este – de banca nationala, de banca centrala, de stat, de pula mea.
Nu, FNI nu era o banca. Era tot un fel de bitcoin. Da’ fara criptografie. Dormi linistit, satoshi vegheaza pentru pula mea.
Da, exact, tare-as vrea sa-l vad si eu pe-ala care-si vrea salariul in bitcoins. Ar fi al dracu’ de amuzant. Ah, pai, luna asta ai muncit de pomana, maica. Primesti cam 3 lire, asa, ca-s belele cu silk road, mtgox etc.
Sau, si mai frumos, compania care vrea sa plateasca-n btc. Ia te uita, salariul femeii de serviciu e echivalentul a vreun milion de lire, ca-i un spike la btc.
Sa fim seriosi…Asta-i una din cele mai mari probleme cu “monedele” fara acoperire si fara nimic in spate. Uite, dolaru’ nu mai are nimic in spate, la modu’ material (aur, argint etc). In schimb, are una din cele mai puternice armate din lume in spate. Asa ca merge, desi ar fi trebuit sa fie hartie igienica de vreo 20 de ani.
@Sabotor
De gresit gresesti tu cand confunzi legalitatea cu increderea. Un lucru poate fi ilegal si sa se vanda ca painea calda sau legal si inflationist, nu are nici o legatura. Ti-am dat (contra)exemple palpabile tocmai pentru ca btc-ul e incomparabil cu altceva din istorie. Da, iarba o poti fuma singur, aurul nu.
Totul e bazat pe incredere, btc e fiduciar prin excelenta pentru ca nu e palpabil.
Dar nu e singura chestie nepalpabila pe bani, nu poti fuma sau purta la gat un photoshop cu licenta etc.
Rahat, n-o sa-ti zic acuma de rezerva fractionara si alte frectii virtuale care se practica de secole si pe care le acceptam as is.
sa-mi bag! nu si-a dat nimeni cu parerea ce asic sa-mi cumpar asa ca nu-mi mai cumpar nici unul..pacat imi faceam si eu o mina mica in garaj, ce pula mea
ce avem acum nu putem compara cu nimic din trecut. putem face prognoze si speculatii, din punctul meu de vedere BTC va creste fiindca numarul lor e limitat si pretul obtinerii lor e din ce in ce mai mare.. ca nu sunt folositori nu e deocamdata relevant. ce folos aveau lalelele in Olanda? ca aveai 3 flori in gradina timp de 2 saptamani primavara si alea trebuiau pazite.. si numarul bulbilor era limitat si bulbii se obtineau greu. interesant de urmarit este cum se va sfarsi cu BTC-ul. va fi intai interzis sau se va sparge bula mai intai? daca se sparge bula s-a cam dus pe pula sistemul fiindu-i dovedita futilitatea…daca insa va fi interzis vor aparea variante legale, certificate de banci si de guvernele pulii sau alte variante ne-ilegale.
ia-ti din asta:
i43.tinypic.com/6j3mly
i40.tinypic.com/2mq5nb5
i41.tinypic.com/29nxc9x
i41.tinypic.com/33jpl76
i41.tinypic.com/302qa00
i40.tinypic.com/2wd7bkx
Nu uita si un RPi https://github.com/raspberrypi/linux/issues/372
Urmau probabil sa-i dea o lovitura legala, dar nu i-au dat-o ca au facut o analiza si si-au dat seama ca o sa se duca singur de rapa.
E o bula, nu stiu daca din cauza ca si-a bagat cineva codita sau asa sunt jucatorii.
Cursul e sus, pentru ca oferta e mica, fiecare spera sa ajunga la 1000 sau cine stie.
Cand o sa se sparga buboiul si o sa se vada valoarea reala, BC o sa cada atat de jos incat toti cei care au cumparat asic -uri de zeci de mii $ pe bani reali si munciti o sa planga in pumni.
Unde mai pui ca statutul de moneda anonima s-a cam dus si el de rapa cum zicea cineva mai sus, asta fiind probabil partea cea mai atractiva a BC, in rest e tech fun, unul cam costisitor insa.
Intrebarea e ce o sa-l prabuseasca, o problema tehnica a sistemului, ceva legal, cresterea dificultatii in urmatoarele luni cand o sa fie livrate asic -urile noi sau pur si simplu cand or sa vrea mai multi sa scoata bani reali pe BC si au sa vada ca nu sunt nici pe de parte asa multi doritori sa cumpere BC la cateva sute de $/buc mai ales ca nu mai pot cumpara iarba cu el si alte asemenea.
Dar inca o data, s-ar putea ca cine a prins momentul (are deja asic -urile de sute Gh/s si are inspiratia sa-l speculeze cum trebuie (face rapid ceva BC si ii vinde cat pretul e inca sus) sa fi dat lovitura.
Ah, ma intreb daca asic -urile astea au sa poata fi folosite si la altceva, cracuit un md5, sha..ceva?
intrebarea mea ramane, il interzic pulaii sau se duce pe pula singur?
cine pe ce pariaza ??
0 – daca se duce pe pula de la sine fara sa fie interzis in vre-un stat (ca GB, USA, EU, Jap.. adica tari care conteaza nu Ghana, Afganistan sau Trinidad-Tobago, nici Rusia, China sau India tari cu potential in IT dar unde legile nu prea conteaza)
1 – daca va fi interzis si ca urmare a acestui fapt se duce pe pula sau daca va fi interzis la nivel global (hihihi..ca parca ar fi posibil)
0 sau 1
se gasesc asic-uri second pe ebay pe la vre-o 1200-2000 eu 30GH, iar cele bengoase si “ieftine” sunt cu precomanda.. aici imi miroase ceva urat de tot, ca poti sa le fabrici si sa le pui in functiune vre-o 2 luni pana fraierii asteapta livrarea iar cand le livrezi sa ai deja generatia urmatoare pe “precomanda”, prost sa fi sa nu faci asa, nu prea cred faza cu statul la rand sa nu avantajam pe nimeni..am mai auzit de dume dinastea numai pe vremea lu Ceasca la coada la alimente. pai atunci se ducea conu politaiu prin fata(ca secu aveau magazinele lor) si lua cat vroia pula lui. cu siguranta si aici e la fel.daca asic-urile ar fi rentabile nu s-ar vinde..sau sunt rentabile pt. cel care le vinde nu pt. fraierii care le cumpara dar atentie exista fraieri cu bani si fraieri fara bani.
Mie mi se pare foarte, FOARTE amuzant ca nici unul din cei care-si cumpara asicuri nu se intreaba de ce le vand cei care le fabrica.
Adica, stai un pic, daca tot produci tu 100 de asicuri, de ce le vinzi pe echivalentul a 9 btc bucata si nu le pui la produs, ca ai concura impotriva alora cu gpus si cam atat. Adica, tu zici ASIC de 30 Gh/s. Bun. Si asta-nseamna in pula mea ca e de vreo 20-30,000 de ori mai rapid decat cel mai rapid GPU din momentul de fata. Practic, cu 100 de asicuri rupi norma, te umpli de btc-uri. Dar nu. Tu nu faci asta, pentru ca esti altruist. Le dai altora, sa faca ei bani. Aha.
Dar herpaderp, ganditul e grele.
Ah, si toate-s disponibile numai cu precomanda (banii inainte, ca la curve, nereturnabil) si termen de livrare de cateva luni. Un om rau ar putea crede ca un smecher le comanda, ii vin intr-o saptamana din China/India, apoi, dupa ce le-a folosit (pe banii tai) 3-4 luni, ti le “livreaza”. Cand nu mai au valoare, evident. Dar hehe, asic-uri. Gigahashes, coaie, sa luam. Rapid.
Sau pentru ca e mai sigur sa produci asic-uri la comanda cu banii jos in avans (suficient de in avans ca sa nu trebuiasca sa dai din buzunar cind incepe productia, hell, cind incepe proiectarea), decit sa le faci pe banii tai si sa le pui la produs si sa speri ca nu cade cursul la btc. Bani cash, fara investitie, fara risc. Dupa ce le vinzi poti din profit sa tii unul doua pentru tine si sa faci mining asa intr-o plictiseala.
Sau poate pentru ca-i asa cum am zis eu: le comanzi de la altu’ cu banii primiti pe “precomenzi” care se vor livra in cateva luni. Le folosesti tu gratuit cateva luni, dupa care le dai mai departe – la un pret simtitor mai mare, desigur.
Un BTC s-a dat recent la 787 de lire – l-a vandut Patrick. Echipamentele alea costa 6000 de dolari – cam 3500 de lire sterline. Adica, da, mai putin de 5 bitcoins.
Hai, zi-mi cum mai repede facea profit cineva vanzandu-le.
Pariu ca-i cum zic eu 🙂
Eu ma duc si vorbesc cu un indian/chinez. Ala-mi zice, coaie, pot sa-ti scot ceva asic la 2000 de dolari bucata. 2 Th/s. Iar eu, cum nu am vreun chef sa-mi risc banii, pun pe site. Precomenzi, le livrez in 6 luni, nereturnabil, up to you, mates, daca vreti. Pretul e de 6000 de dolari (si-s chiar optimist cand discut de BISNITA asta obosita)
Se gasesc suficienti imbecili sa comande – sa zicem vreo 40 (chiar nu-s multi). Eu le iau frumos banii celor 40 de prosti, primesc cele 40 de asic-uri intr-o saptamana, minez civilizat la 80 Th/s (cat o gramada de pool-uri serioase la un loc, adica) timp de 5 luni pe banii prostilor. Dupa care sterg frumos de praf jucariile si le trimit prostilor chiar mai devreme decat sperau. “Si toata lumea castiga”, doar ca eu am castigat banii si btc cat au mers minate monedele mai rapid (ca dificultatea creste-n timp). Si cat timp tu ai avut blocati banii la mine ca un loser, eu am minat linistit pe banii tai, dupa care ti le-am si trimis cand nu mai au vreo urma de valoare – la pret triplu, bineinteles, ca ori suntem capitalisti, ori nu mai suntem.
O luna mai tarziu, imi sun chinezul si-l invit sa-mi scoata ceva de generatie noua. Sa zicem 10 Th/s. Si-mi fac un update pe site. Iar aia 40 de tampiti care numara incantati cifre in loc sa numere bani imi mai aduc probabil alti 400 de clienti. Ca doar acum sunt om serios, am livrat primu’ model, ce dracu’!
Hai noroc, te-nvat eu cum se fac smenurile, ma?
Manowar are dreptate la faza cu ASIC-urile, au fost cazuri de genul destule. Nu e totdeauna cazul, dar au fost unii tepari foarte puternici in zona BTC.
Era unul mai sus care zicea ca vrea sa isi ia ASIC. Pai sfatul meu e nu iti lua. Sau daca iti iei, ia-ti mai mult ca experiment ca “Ce cool e ca eu minez BTC.” In aspectul asta, da, e destul de cool. Dar daca vrei sa ai profit mai mare mai bine iti iei BTC. Oricum, daca o sa cada totul, si cu ASIC si cu BTC esti futut. Doar ca daca creste concurenta, cu minatul devine din ce in ce mai greu sa faci bani, pe cand valoarea BTC va creste.
o stire draguta
Ahahahah
A furat 2000 de btc? Epic. La 780 de lire bucata, s-ar zice ca a facut o afacere buna 😀
2000? Dar ce zici de 92000?
http://www.newstatesman.com/future-proof/2013/12/theres-£60m-bitcoin-heist-going-down-right-now-and-you-can-watch-real-time
Incet, lumea o sa se prinda ca anonimitate=tzepuitate, sa vedem la ce o sa mai fie bun BC dupa asta.
P.S. Momentan bula e asa mare, ca pana si o parte din fraierii (sau nu?) aia care si-au primit aparatele dupa cateva luni de le-au muncit altii, tot au facut ceva bani.
Nu se stie insa cum au sa arate lucrurile dupa inca o stire ca cea mai de sus.
Cine se arunca sa prezica cat de jos poate ajunge BC?
Vad ca nimeni nu vorbeste de elefantul din camera. Indiferent cum sunt create sau tranzactionate BTC-urile vor fi si vor ramane debt-free currency. Deci buba nu e pe ce se bazaeaza, interesant e ce anume NU genereaza. E moneda pozitiva, nu e negativa ca toata moneda bazata pe dobanda monopolizata de banci.
@manowar: cred ca daca aveai acum 20 de ani, te-ai fi ocupat cu furat btc 😀
@V eu mi´s ala de vroiam sa-mi iau asic.m-am uitat putin pe piata si mi-am dat seama ca nu are rost. ma aleg cel mult cu un mult prea scump abonament la loto.. macar acolo nu scad sansele in timp, sau ma rog, nu in halul asta
@Mano ce-i cu asic-ul ala de l-a vandut Patrick, l-a folosit, a scos ceva pe el sau doar l-a vandut?..si cat gh avea
imi dau seama ca sistemul exploateaza lacomia umana. ca sistemul sa functioneze trebuie ca generatia actuala de asic-uri sa produca cat costa generatia viitoare, curentul consumat si un profit si asta pana se va atinge limita desi mai mult ca sigur algoritmul e astfel conceput incat limita sa nu se poata atinge in timp uman. cum profitul e legat de cursul de schimb o scadere majora duce la colaps. o lovitura pe partea legala va fi fatala.. insa e ce se va intampla daca nu se va interveni?
pe viitor ar fi interesant de creat un sistem de captare a energiei termice dintr-un datacenter..aia da energie verde
@briareus
ma, tu insisti. Tu intelegi ca daca BT e scos in afara legii, nu mai poti sa faci nimic cu el? Nu-l poti schimba in bani, nu-l poti schimba in aur. Daca nu-l poti schimba in astea, nici n-o sa mai poti cumpara nimic cu el. Te-ai gandit de ce toata lumea fuge dupa BT acum? Iti spun eu: toti s-au excitat din cauza ca – holly shit – un BT e 1000 de coco. Adica exista cineva dispus sa plateasca 1000 de dolari pe un BT si – atentie mare aici -ARE SI POSIBILITATEA de a face asta la vreun exchange. Daca BT e scos in afara legii inseamna ca nu poate fi transactionat, deci nu exista posibilitatea de a converti un BT in 1000 de dolari, moment in care valoarea unui BT devine 0, oricata incredere ar avea niste naivi in el. Nu de alta, da’ produsele si serviciile se platesc in dolari, nu in incredere.
Iar daca-ti inchipui cumva ca in cazul in care BT-ul va fi scos in afara legii, se vor mai gasi totusi niste idioti care sa se plateasca ei intre ei in BT, esti mai naiv decat am crezut pana acum.
Da’ lasa, e ok, viseaza in continuare la cum o sa mai fie util BT dupa ce e scos in afara legii. Ca SIGUR o sa mai valoreze ceva. Nu te lua dupa mine, eu confund legalitatea cu increderea. Si mai fa comparatii dinalea cu iarba/aur, ca-s misto de tot, nu se potrivesc ca nuca-n perete. Da’ deloc, nu asa…
Doua observatii
Odata, nu faci un asic de la 0 intr-o saptamina. Nu e un licurici cu doua led-uri, de la montaje in plic (chiar daca asa luat la liniar e mic ca dimensiune). Si interesul tau e sa le vinzi repede ca mai e si concurenta, nu esti singur.
Doi, nu iti renteaza sa scoti doar 10 sau 100 de asic-uri. Poate nici 1000 nu e teribil de avantajos. Deci clar nu le scoti pe banii tai si speri sa le vinzi.
D-aia ma gindesc ca aia de la fac n-au nici o motivatie sa se osteneasca sa le foloseasca ei intii, ei doar le fac cu banii in avans, investitie 0 si profit garantat. Ce poti sa vrei mai mult.
@Sabotor
Cam greu sa te faci inteles cand folosesti repetitia pe post de argument. Inca n-am inteles de ce una implica alta, da’ nu mai insist.
“Toti” fug dupa BTC pentru ca a atins masa critica in perceptia publica — a devenit celebru (deflationar e de multa vreme, acum e mare pretul unitar. Chestie psihologica, exista subdiviziuni np.)
Nu e razboiul meu, nu mi-e util nici acum, nici dupa. Cum zicea cineva mai sus, conceptul e bun, probabil ca implementarea asta o sa crape dar e plauzibil sa apara o versiune imbunatatita. Oricum, cine face prognoze se hazardeaza pe pielea lui, problema e prea complexa si prea neasemuita.
Si asta chiar e delicioasa:
Cum ziceai cu naivitatea?
@briareus
Ma, tu esti chiar prost. Ti-am spus la inceput ca
e o tampenie, ca n-ai ce loophole sa exploatezi in cazul in care e interzis, ca daca e interzis se duce pulii de suflet, isi pierde automat orice valoare, dupa care ai inceput sa bati campii cu gratie, ca sigur mai faci ceva cu BT-ul daca e ilegal ca uite ce bine merge cu iarba care-i si ea ilegala, sa vorbesti de derivative, iarba, aur si alte cacaturi. Pe marginea subiectului asta discutam, nu despre faptul ca fuge lumea dupa BT, nu despre daca o sa crape sau nu. Sau e prea greu pentru tine sa urmaresti un subiect?
Dar hai, pentru ca esti chiar amuzant, ia zi-ne tu cum si la ce mai folosesti BT-ul daca e scos in afara legii. Ce mai faci cu BT daca nu mai poate fi tranzactionat? Sunt chiar curios.
@Sabotor
Ba proasta-i ma-ta.
Ti-am raspuns punctual la ce ai aberat da’ e greu cu multi threading-ul.
Tii de legalitate ca de pula saracului, am incercat sa iti explic ca nu-i infailibila, renunt. Cu mai mult succes discut cu un borcan de iaurt. Amuza-te in continuare, nu te mai intrerup.
Sabotor. Mai bine explica-ne cum o sa il interzica global si cum o sa aplice legea.
Dovada că se pot lua chestii serioase cu bitcoini – Pipera lac,vila 580m2,teren 1400m2,deschidere lac 23m,se poate impartii in 7 apartamente se mai pot construi 2500m2, accept plata in BITCOIN.:
@Boris
Mai, discutia a pornit de la faptul ca briareus e convins BT tot va mai fi util, chiar daca ar fi scos in afara legii – ca vezi dom’le, se vor gasi “loophole-uri”. Si cu toate ca e la mintea cocosului ca nu va avea absolut nici o utilitate, insista, deoarece – sfinte cacat – si iarba e ilegala, dar tot se vinde si are oarece valoare. Am trecut peste analogia absolut imbecila si i-am explicat – ca la prosti – de ce greseste si de ce un BT ilegal nu mai are absolut nici o valoare. N-a inteles, ma rog, unii sunt mai putin receptivi decat 2 saci de nuci la argumente logice, s-a rezumat la a face niste analogii imbecile.
Ca va fi scos sau nu in afara legii (fie si partial) e cu totul si cu totul alta discutie si n-am comentat nimic vis-a-vis de aceasta problema. Repet: m-am legat numai de ideea – absurda – ca un BT scos in afara legii ar mai avea oarece valoare/utilitate. Sau sa nu-mi spui ca si tu vezi vreo utilitate pentru un BT ilegal si nesustinut de nimic.
@briareus
Ma, fii atent: daca ne explici cum va putea fi folosit (sau daca va mai avea valoare) un BT scos in afara legii, eu accept ca-s mai prost decat un borcan si ma duc sa ma ascund in padure. Da’ pula mea, ai ocolit aceeasi intrebarea din comentariu meu precedent din cauza ca nu poti sa vii cu un exemplu. Inteleg, mai declari mandru de tine ca eu nu inteleg si problema e la mine. Ca pula mea, tu ai dreptate, chiar daca n-ai venit cu nici un argument. Nu, manelele cu “iarba e ilegala dar tot se vinde” nu tin.
Bă, explicați-i careva că ăsta:
nu e argument. E o afirmație. Bazată pe îndoieli, convingeri etc. Că sunt coișpe mii de bunuri interzise (în afară de iarbă) care se schimbă bine-mersi în dolari.
Eu chiar am chestii mai bune de făcut în timpul ăla.
@briareus
Ti-am zis, hai cu un exemplu in care-mi arati ce poti face cu un BT scos in afara legii. Numai ca nu poti, ca n-ai de unde, asa ca mai bine zici ca eu sunt ala prost ca un borcan, nu tu. Ca tu stii ca sunt alte chestii ilegale ce se vand, asa ca musai si BT-ul sa aibe o valoare, chiar si dupa ce e ilegal.
O tot dai inainte ca un BT ilegal tot mai poate fi folosit, ca se va gasi ceva ca si in cazul pirateriei, da’ n-ai zis macar o data cum o sa fie folosit. Si cica eu sunt ala prost.
@briareus
Si ca sa-ti deschid putin mintea aia ingusta si inchisa, fac un efort si-ti explic de ce iarba (sau alte chestii ilegale) se vand sau au o valoare chiar daca sunt ilegale:
Iarba e un produs fizic si ca orice produs fizic o cumperi pentru consum/utilizare. In cazul ierbii, o fumezi. Bun, o sa-mi spui ca sunt unii care nu fumeaza ci numai “tranzactioneaza” iarba. Corect, da’ iarba aia ajunge in final la consumatori. Asta e scopul ei. Din cauza asta, atata vreme cat exista consumatori, iarba va fi vanduta sau va avea o valoare chiar daca e ilegala.
Cu pirateria e oarecum asemanator. Filmele/jocurile piratate exista pentru ca sunt unii care vor sa le vada/joace. Din cauza asta, chiar daca pirateria e ilegala, tot vei gasi filme si jocuri piratate.
BT-ul e cautat numai pentru ca are o anume valoare. Ca daca nu ajungea prin presa ca un BT e 1000 de dolari, nici dracu nu auzea de el, exceptand niste geeks si aia cu SilkRoad-ul lor. Valoarea asta nu e sustinuta de nimic, ca BT-ul e ceva virtual; deocamdata e la 1000 de dolari pentru ca e hype-ul asta acum si toata lumea vrea sa cumpere BT. Si are valoare pentru ca-l poti tranzactiona. Adica te poti duce la un exchange anume, platesti 1000 de dolari si “primesti” un BT. Sau invers, te duci si le “dai” alora un BT, iar ei iti dau 1000 de dolari. Na, daca BT e declarat ilegal, exchangeurile alea nu vor mai avea cum sa functioneze, asa ca nici nu se va putea ca cineva sa plateasca 1000 de dolari si sa primeasca un BT. Nu exista nici un loophole, ca n-are de unde, n-are de ce. Iar daca cumva te gandesti la exchange-uri ilegale, daca va exista asa ceva, va fi la modul ca te duci tu sa dai bani sa primesti un BT, nicidecum invers, ca nu-i nimeni prost sa dea 1000 de dolari pe ceva ce nu poate fi fumat/mancat/vizionat/convertit in bani.
Intelegi acum de ce un BT scos in afara legii e inutil si nu mai valoreaza nici macar cat o pereche de ciorapi rupta? Intelegi acum de ce tu esti ala prost ca un borcan cand afirmi chestii de genul:
>BT-ul e cautat numai pentru ca are o anume valoare. Ca daca nu ajungea prin presa ca un BT e 1000 de dolari, nici dracu nu auzea de el, exceptand niste geeks si aia cu SilkRoad-ul lor.
Cred ca ti-ai raspuns singur la intrebari. Daca mai ai, citeste putin despre cum a aparut si ce vrea el de la viata.
@JustMe
Cred ca ma confunzi, eu n-am nici o intrebare. Mai citeste inca o data ce scriu eu acolo.
@JustMe
Sau nu-mi spune ca si daca e ilegal, geeksi aia vor folosi in continuare BT, ca asta-i o tampenie cat China. Nu de alta, da’ in cazul ala n-ar avea nevoie de BT, ar putea face o moneda denumita BS (nu, nu de la BullShit), moneda nesustinuta de nimic, fara nici o valoare, ce sa o foloseasca intre ei la modul “eu iti dau 3 BS ca ai lucrat sa-mi faci site-ul ala, tu imi dai 2 BS ca te-am ajutat sa-ti muti mobila”. Ca n-o sa poata cumpara nici un burger ragalos cu “moneda” asta e irelevant, se stie ca geeksii n-ai nevoie de mancare, haine sau orice fel de produs ce se gaseste prin magazine.
Vorbind de China…
Rezultatul initial:
Hai sa radem cu baietii aia destepti care se pricep ei mai bine la IT and shit si m-au contrazis pe-aici. Hai sa.
Stirea e de-acum 3 ore. Hai sa vedem ce se intampla cand se decid mai multe tari sa procedeze oarecum la fel. Si nu discut aici de hipsteri ca nemtii, ci de oameni seriosi.
Si mai amuzant e de ca bitcoin depind si altele (ltc, ftc etc), pentru ca daca primu’ se duce-n nas, se duc si celelalte automat. Bawww.
@Manowar
Lol. Si asta e dupa ce o singura tara a pus piciorul in prag.
Da’ nu ma, BT-ul va fi folosit si dupa ce e declarat ilegal. Ca precis exista loophole iar eu sunt prost ca un borcan ca nu vad asta. Pula mea.
Pai, de folosit poate fi folosit in continuare. Doar ca-n China nu va mai fi vandut/cumparat pe bani. Adica tocmai s-a dus in PULA vreo jumatate din piata.
Adica, nici macar nu l-au “banat” complet. Iar rezultatul se vede deja.
Ce ziceam de implicarea bancilor? De cum previn ei chestiile ilegale? 🙂 Salvati copiii, moarte teroristilor!
@Manowar
Da, ma rog, poate fi folosit. Voiam sa spun ca o sa mai valoreze cat un abtibild Turbo daca toate tarile baneaza tranzactiile cu BT.
Mano, domeniul asta, cu .ro in coada, iti apartine? Ponta vrea sa te taxeze anual pentru el…
@Sabotor
Nu pentru că ai fi prost (neștiutor de chestii) ci pentru că ai idei fixe. Adică ești bătut în cap. Și le argumentezi cu metri cubi de aer cald. Faci cherrypicking (nu vorbeam de aia sau de aialalta ci numai de ce-mi convine mie).
Dacă-mi ziceai numai mie asta poate nu era evident.
Logica elementară zice că e datoria ta să argumentezi o asumpție pe care o faci (ilegal -> inutilizabil), nu a mea să o contraargumentez. Chestia cu crocodilul de sub masă. Și-o dai și în sliperry slope:
Voiai și nu ți-a ieșit, de vreo cinșpe posturi încoace.
În ce mă privește nu am afirmat că BTC e ulei de șarpe și că o să reziste la orice abuz, am zis (printre altele) că:
-e imprognozabil pentru că nu există precedent cât de cât similar (de unde nici nu exista analogia perfectă pe care o pretindeai)
-nu legalitatea/ilegalitatea lui e problema, ci nivelul de încredere . Ca și chestia cu dolarul pe care în înțelepciunea ta ai emis-o și pe urmă ai ignorat-o.
Da’ lasă bă, luminează-i pe ăia închiși la minte, deschide-le mințile că e lipsă mare pe internet de luceferi ca tine.
Pai LTC -ul a luat-o si el in jos deja cu vreo 20%
Doar ca aia care aveau btc si asteaptau sa mai creasca pretul, acum au deja cateva mii/zeci de mii/etc de $$ in minus.
Aia cu spalarea de bani la monezile virtuale, e apa de ploaie, e mai usor sa controlezi BTC decat valuta “reala”.
Sunt mult mai multe banci care pot spala bani si implicit mai greu de controlat decat cele cateva exchange -uri de le numeri pe degete care transforma btc in bani “reali”.
Tranzactiile de moneda virtuala reala, in valoare mai mare de 10.000$ se raporteaza, ca la banci.
Game over.
Nu, nu-mi apartine.
Daca vrea sa-l taxeze, asta e, pula mea, proprietarii nu cred ca vor avea chef sa plateasca X/an pentru el, mai ales ca nu-l folosesc.
Asa ca..sanatate si virtute. Eu unul refuz sa platesc un penny pentru chestia asta. Da, sunt sarac etc, aia cu principiul e doar o scuza etc etc. Tragem obloanele si mergem inainte 🙂
Propietarii nu, tu nu, dar poate vor sa plateasca cititorii :p
Da, am niste dubii ca vor.
Cre’ ca n-ai fost pe-aici cand se discuta despre cum nu le vine sa dea un share la un post care le-a placut, ca…whatever reason. Era unu’ caruia nu-i mai dadea “prietena” pizda daca facea asa ceva.
Iar tu vrei sa le cer bani? Pai, doamne-fereste, sa nu se intample vreo nenorocire.
Atata paguba. Asa cum zic de vreo 10 ani, daca maine pagina asta dispare, n-o sa fie vreo tragedie si n-o sa-si piarda nimeni somnul din atata lucru. Ba chiar as putea gasi cativa oameni care sa spuna c-ar fi un lucru bun si-ar duce la un internet mai curat.
Lasand gluma la o parte, e o chestie de principiu. Sa-i zic unui om “ba, da-mi domeniul tau, ca nu-l folosesti; chit ca nu se potriveste numele, pula mea, eu nu am unul”, e OK. E asa, ca si cum i-as spune unuia sa-mi imprumute masina, ca n-are permis si nu i-o busesc, nu-i fac nimic. Da’ treaba cu plata e ca si cum i-as cere masina imprumut si pe urma i-as cere sa-mi plateasca si benzina. Nu prea merge.
In plus, sincer sa fiu, nu-i permit unui muist dintr-un guvern de tradatori, paiate si marionete sa ma taxeze pe mine. Le trag pula pe gat, cum se zice la coltu’ cartierului in care m-am nascut eu. Ca asa, de pe margine, toti fraierii “protesteaza” impotriva taxelor, da’ nu fac nimic concret. Nici eu n-o sa fac mare lucru, da’ o sa refuz s-o platesc. Mie sa-mi suga pula si sa ma taxeze cand imi vor oferi ceva. Pana una-alta, statu’ roman nu mi-a oferit nici macar un job si n-a facut decat sa ma forteze sa-mi schimb identitatea de coispe ori. Sa-i plateasca ma-sa taxe. Eu unu’ ma lipsesc de privilegiul asta.
Cica s-a prabusit cu 30% ca au interzis chinezii bancilor sa accepte schimburi cu bitshit.
http://bit.ly/1jpovQL
@briareus
ba tampitel, nu-i evident ca daca valoarea BT-ului ajunge la 0, nu mai poti sa faci nimic cu el? Lui Manowar i-am zis ca da, mai e folosit adica “deocamdata mai e folosit ca numai China l-a banat si nu i-a scazut valoarea la 0 dolari”. Dar ghici ce, daca toate tarile-l baneaza, valoarea lui devine 0, la ce pula-l mai folosesti? Ce cumperi/platesti cu un BT care valoreaza 0 dolari? La ce mortii mamii lui il mai folosesti? Nu ba, n-are nimic cu nivelul de incredere in momentul in care toate guvernele decid ca-i ilegal. Poa’ sa fie increderea in BT pana la Cristos, daca e declarat ilegal s-a dus pe pula si ramai tu cu ochii beliti neintelegand de ce s-a dus pe pula, ca doar increderea-n BT era mare.
Dar nu-i nimic, inteleg, ai dat-o de gard si acum incerci sa dregi busuiocu’ ca miau-hau. Iti reamintesc de la ce a pornit discutia:
Inca o data, zi, hai repede, ce loophole se gaseste daca BT-ul e scos in afara legii si n-o sa mai valoreze nimic? CE UTILITATE ARE O MONEDA VIRTUALA FARA VALOARE? Hai, arata-ne cat esti de destept. Si nu, nu fac cherrypicking, verifica-n ma-ta primul meu comentariu.
Comentariul meu cu China, evolutia etc – Thu, 05 Dec 2013 14:10:41 +0000
Articolul din ZF: astăzi, 14:15 Autor: Radu Racu
Astia baga articole la 5 minute dupa ce le comentez eu si se dau experti? Pai, pe mine nici macar nu ma interesa subiectul, am dat de el accidental.
Sanki, presa. Sanki, profesionisti.
hai ca s-a scos : “conform Associated Press”
Ioi, era sa-ti zic una. Fa backup, pliiizzzz, ca si asa s-au pierdut atunci postarile alea.
@briareus
“nu legalitatea/ilegalitatea lui e problema, ci nivelul de încredere”
pai nivelul de incredere nu este dat de numarul de produse/servicii care pot fi cumparate cu acea moneda?
In consecinta daca e declarat ilegal in lume se duce acel numar de produse/servicii catre zero, deci valoarea se duce asimptotic catre zero.
Evident ca totul depinde de cat de “ilegal” e declarat., dar din ce vad eu nu pare sa fie privit prin ochelari de decriminalizare(cum e iarba in multe tari) ci mai degraba cu ochelari de anti-terorist/pro-banci, adica vin cu SWAT-ul sa prinda pe noii criminali nu cu o amenda in posta.
Am aflat din postul Deriei de duma aia cu “taxarea” domeniului ro, dat un gugal scurt si mi-a crescut tensiunea. Ce labari nenorociti, ce sa vezi, ii fute grija ca sunt domeniile nefolosite, de parca ar fi domenii agricole. Las la o parte pretul absolut nerusinat, muiut ala de-i director executiv la asociatia furnizorilor de cacat o suge in stil epoca de aur, cica domeniile nu s-au cumparat pe viata. Ba exact asta era carligul in care te agatau ca sa platesti 60 dolari pt un domeniu.ro de la rnc\rotld si nu de la orange sau connex (sau cum pula mea le mai zicea acum jde ani) pe 3 dolari.
Mi se pare normal sa se taxeze anual .ro, si .com -ul se plateste anual, la o adica ar putea fi si o suma simbolica, 3E/an, faci un ban din domeniu sau valoreaza pt tine cat 3E/an, il tii, daca nu, lasa-l la altul.
Sigur, o zic ca posesor de un domeniu amarat, care l-am inregistrat de mai bine de 5 ani si nu fac nimic cu el si nici nu stiu daca am sa fac in urmatorii 5 ani, dar as plati aia 3E, np.
Nameserverele necesita mententanta, ce, se poate face mentenanta anuala din aia 60$ care ii platesti o data la inregistrare?
Ah, daca ar zice “e impozit pe domeniu, banii merg la buget” si eu as scrasni din dinti, dar ca it -ist care vrea un salariu nu face munca patriotica, mi se pare normal ca serviciile in it sa fie platite.
Nici voi nu cred ca lucrati pe viata cu salariul platit o data la angajare.
In alta ordine de idei, totusi cred ar fi pacat ca blogul sa dispara, chiar si in numele unui “internet mai curat” :))
Este totusi ceva mai mult decat un blog.
Mie mi-ar parea tare rau sa dispara, e unul din chestiile faine si cu efect de dus rece pe care le citesc.
@Manowar#86
Prima afirmație perfect adevărată, a doua nu.
Lăsând la o parte dificultatea de a-l declara ilegal world wide, evident că plaja de bunuri cumpărabile va scădea dar cam greu să tindă spre zero. Nu știu cum e la alții dar pe-aici pe mai mult de jumătate din chestiile pe care le cumpăr n-am văzut alte hârtii decât ambalajul. Uită-te pe okazii (primul exemplu care mi-a venit în cap). Na, poate am trăit eu prea mult printre bișnițari.
@Sabotor
Crezi că-mi pică epoleții să recunosc când zic o prostie?
Poate greșesc, poate bubulii/masonii/reptilienii o să-l interzică așa de aspru world wide că o să-ți fie frică și să-l visezi noaptea. Mi se pare improbabil ca o interdicție formală să-l facă inutilizabil, dar ce știu eu?
Nu luăm în calcul nici interesul ălora care în momentul ăla vor sta cu curul pe grămada de BTC și pe care perspectiva de a muri ca puii de găină s-ar părea că n-o să-i afecteze. Nu contează că ăia ar putea fi chiar bănci (fuck, împărțire la zero).
Îmi place că acum de la implicație logică ai trecut la conjuncție,
Dacă n-o să mai valoreze nimic e game over.
Ideea pe care am susținut-o și pe care mi-ai citat-o e că una nu implică alta. Simplu.
Uite, mai mult, am greșit: trebuia să zic “foarte probabil că se vor găsi loophole-uri etc.”. Toate chestiile care în general se tranzacționează fără acte, nu-ți mai dau alte exemple manelistice că am văzut că-ți cauzează.
Am dat-o în gard și dreg busuiocul sau alte locuțiuni rustice? Lasă-l nedres, nu mă aștept ca discuția asta să mai clarifice ceva sau vreunul să zică “da, bă, ai avut dreptate, uite, chestia aia îmi scăpase”. Aici e vorba de mame, borcane si saci de nuci (da, jumate din vină e a mea). Valoarea adăugată e zero. Tu o să rămâi cu impresia/opinia ta și pe mine nu mă pasionează munca în zadar. Singura diferență e că tu pe mine nu mă amuzi, am avut ghinion de fixiști în ultima vreme ca ursu’ de ghindă. Poți considera că m-ai învins cu dialectica sau ce vrei tu, lasă-mă în durerea mea că mor de plictiseală.
@UTP: ce zici tu n-are vreo legatura cu realitatea. Realitatea e ca niste baieti care se cred destepti s-au crezut si mai destepti decat nu erau oricum.
Dom’le, avem sute de mii de domenii, daca punem o taxa micuta, scoatem cateva milioane anual! Ce tari suntem! Si nu costa nimic!
Asa-i, doar ca nu, ca eu n-o sa dau bani pe asa ceva in veci.
Asta 1. 2, ce zici tu acolo, de costuri? Ca fapt divers, zona pentru un domeniu ramane EXACT la fel, nu cred ca s-a schimbat sintaxa macar in ultimii 15 ani, cel putin.
Ah, tre’ sa mai updateze un picut nameserveru’ Ca altfel, ce? O sa-l sparga algerienii, ca data trecuta? Ai chef sa discutam de banii de care au nevoie? Pai, bine. Hai sa discutam despre cum angajatii aia de la RNC si-au facut firme capusa (cre’ ca nu-i nevoie sa dau nume si firme, sa nu se supere Haja si Jump Networks/Euro Fiber sau Staicut si DomReg), au cumparat la gramada /24 peste /24 la preturi pe care tu nu le pupi, pana cand RNC-ul oficial n-a mai avut /24 PI. Dupa care, cand venea un client, hai-hei-rup, nu avem, sefu’, da’ va putem recomanda niste firme care au. Intamplator, sunt ale noastre <3
In US, asta se numeste insider trading si mi se pare ca pe langa amenda mai faci si puscarie. In Romania, e OK. Mai punem acolo civilizat o taxa micuta pe domenii. Ca nu ie bani, maica.
De restu' nu stiu, da' pe mine sa ma scutiti in pula mea cu dumele astea despre cum tre' sa fie platiti bietii baieti de la RNC. Aia au facut si fac bani buni din ciordeala si insider trading. Nu de bani au nevoie, ci de putina puscarie.
Si, da, exista taxa pe-afara, chestie anuala pentru un domeniu. Doar ca-n Romania se plateau deja gen 50-60 de dolari pe-un domeniu, in timp ce-afara era taxa pe .com (cu alta greutate in google) ceva mai mica . Adica, da, intai mi-ai luat taxa pe 40 de ani, fara taxa anual – ceea ce “implica” faptul ca-i “pe viata” – dupa care spui “pai, si afara se plateste taxa anuala, boss”. Da. Da’ afara nu se platesc 50 de dolari pe-un domeniu, manca-mi-ai pula, boss.
Smen tipic romanesc si nici macar nu ma surprinde faptul ca exista alti romani care sa-l justifice. Sa traiti bine-n pula mea, exact cum meritati.
@briareus
Se vede ca mori de plictiseala. Altfel nu spuneai ca uite, iarba e bine mersi desi e ilegala, asa ca si un BT ilegal o sa fie la fel de bine mersi.
In legatura cu citatul ala, l-ai inteles asa cum ai vrut tu: prost. Ma rog, poate ar fi trebuit sa te ajut, sa formulez ceva de genul:
Ca se pare ca degeaba am scris de o mie de ori ca un BT scos in afara legii isi pierde orice valoare, devine abtibild Turbo.
Nu te infierbinata asa, eu am vorbit de o chestie generica, de principiu: exista un cost anual pentru nameservere, trebuie sa fie si o taxa anuala + se vede cine are nevoie sau nu de domeniul in cauza.
Intr-adevar, faptul ca nu e normal ca o data ce ai platit “lifetime” sa ti se ceara alti bani, dar asta e o situatie care se poate reglementa intr-un fel sau altul, adica cei care au inregistrat deja in regimul asta sa plateasca ceva simbolic (1E/an) sau taxa respectiva sa fie considerata inclusa pentru 5-10-20 ani de la inregistrare iar cele noi inregistrare in alt regim, gen 5-10E/an.
Un .com la mama lui e de fapt vreo 10$, nu stiu cat e pe la vecini un .hu, bg si altele dar nu cred ca multe tari ofera inregistrare “lifetime, one fee”.
Tu in schimb te raportezi la situatia politica din ro, furaciosi, adevarat, dar asta e alta discutie, am inteles ca asta e perspectiva din care refuzi sa platesti un .ro sau ceva in plus la un .ro, chestie de principiu, bravo tie.
De trait fiecare traim dupa cum meritam, iarasi este perfect adevarat, dar cu multe dedesupturi, aici discutiile fiind si mai vaste, indiferent la care nivel al bordurii filosofam.
@UTP, arunca un ochi pe site-urile celor providerilor normali si vezi ce deal-uri poti avea si dupa aceea evaluaeaza ce este oferit in Romania de baietii de baieti. Nici nu mai vorbesc despre vizibilitatea TLD ro comparat cu com, org sau net, vorbesc asa, despre “business model”. Justificarea cu ceea ce fac ceilalti pentru para-ndaratul ce-l incearca astia cu domeniile deja inregistrate este de tot rahatul. PLM, este de porc de caine sa mananci cacat gangam style despre cum domeniile zac nefolosite cand tu nu ai nici macar lege anti squatting, nu mai zic de “insider trading”.
Cand va veni timpul pot sa-si tina domeniul, imi voi actualiza lista cu tepe primite si asta e, la momentul oportun voi incerca sa fiu chit. 🙂
Apropo de Bitcoin, am gasit chestia asta:
http://blog.malwarebytes.org/fraud-scam/2013/11/potentially-unwanted-miners-toolbar-peddlers-use-your-system-to-make-btc/
Si probabil ca tot tugulanu’ a fost de acord cu asta ca altfel cum plm sa completezi instalarea.
And to make it legal, it’s part of the end-user license agreement (EULA):
COMPUTER CALCULATIONS, SECURITY: as part of downloading a Mutual Public, your computer may do mathematical calculations for our affiliated networks to confirm transactions and increase security. Any rewards or fees collected by WBT or our affiliates are the sole property of WBT and our affiliates.
Cateodata ma intreb daca astia nu au ceva romani prin staff-ul lor.
Dupa ce s-a prabusit pretul cu vreo 50% in ultima zi, deja am citit povesti amuzante de la cumparatorii din zona $1,000 – $1,200. “Acum iar trebuie sa asteptam 2-3 luni ca sa revina pretul unde am cumparat eu”.
Cum zicea cineva mai sus, unii nu intentioneaza sa vanda indiferent de evolutia pretului. Sunt cumparatori destepti, buy-and-hold pe viata, ca Warren Buffet.
Off off, mai mai…
Crezi ca poti face bani in Ro si vrei biznis in Ro cu vizibilitate in Ro, iei domeniu in .ro, daca poti face SEO in asa fel incat sa iasa .com -ul tau pe google cand cineva cauta un biznis in Ro, felicitari. 🙂
Nu vrei biznis in .ro, f. bine, unii traiesc prin alte parti mai bine decat ar fi trait in .ro iarasi bine, is a free world.
Kind of.
Dar daca vrei doar un guguleageorgescu.domain, chiar sa-ti iei .com ca la asta nu se uita nimeni ca e .com sau .ro
Esti ridicol cu faza “ar trebui cutare lege inainte sa, pentru ca, etc.”, parca nu stii cum se aplica legile aici.
Partidul face legea cum vrea partidul si cele facute deja se aplica cum vrea partidul, deci..
S-o dus si LTC -ul tot cam cu atat, interesant ce organic is astea legate.
Pana la urma, singura chestie la care era utila moneda virtuala, tranzactii cvasi-anonime s-a cam dus la vale din cateva motive serioase care nu prea au “workaround”.
Nu e nevoie de cine stie ce interventie sa distruga monezile virtuale, is ca si moarte deja dar nu s-a aflat inca.
Momentan BTC este doar “speculative tool”, si o data ce o sa treaca valul asta, adica idiotii pacaliti de articole de jurnalisti “dastepti” “waa, ce viitor bengos are moneda virtuala” o sa-si dea seama ca naivitatea si ignoranta i-au facut cu gauri substantiale in buzunar, si monezile astea au sa ajunga la adevara lor valoare, adica undeva la next to nothing.
@Utp-pana atunci or sa mai apara 2-3 tunuri cu siteuri de exchange disparute in neant cu tot cu bitcoini si asa o sa se duca de-a dura si increderea
Lasati BTC-ul. I have seen the future: http://xkcd.com/512/
Tudor:
Daca asa arata viitorul, s-ar putea ca multi sa nu-l mai vada ((:
http://dilbert.com/strips/comic/2013-11-28/
Joint:
Ala care a tras tzapa de 100milioane de $ in bitcoins (la cursul de atunci) nu era un exchange ci era un marketplace de pe tor. Prinde-l daca poti. Ca doar e tor, nu? (ma rog, teoretic, realitatea e ceva mai complexa).
Legal oricum nu-i poti face nimic, nu sunt contracte semnate sau ceva de genul.
Pana la urma, ce mai poti face cu moneda virtuala si nu poti face cu o valuta ordinara, in afara de specula?
http://www.theguardian.com/technology/2013/dec/10/apple-blocks-bitcoin-payments-on-secure-messaging-app-gliph
sa urmarim trendul:
http://www.businessinsider.com/bitcoin-crashes-to-around-500-2013-12
mi se pare mie ca e o evolutie in zona de minus? nush, nu’s specialist 😀
Si-au mai luat una-n muie:
http://www.theguardian.com/technology/2013/dec/18/bitcoin-plummets-china-payment-processors-digital-cryptocurrency
Na, hai sa vedem vum e cu loopholurile si cum supravietuieste un BT scos in afra legii.
Sa speram ca aia care-au apucat sa citeasca postul asta la publicare au vandut in prima zi. Cei care nu…sanatate maxima. Vorba aia, “eu v-am zis”.
De unu’ stiu sigur – Patrick – a apucat sa vanda pe ultima suta de metri, la 787 de lire. Intre timp, a ajuns la 337 de lire, dar pana la 50 de pence…mai e mult.
pai ne-ai spus tu ca s-ar putea sa scada si uite ca a scazut, eu va spun ca va creste in urmatoarele saptamani. cu cat, nu stiu dar va creste
lumea e bulversata de bulele din sistemul financiar care au aruncat monedele oficiale in derizoriu. de-aia se inghesuie unii pe criptovalute.
O mondeda e sustinuta de statul care o emite. Daca ai economii in GB investesti de fapt in statul respectiv. Daca statul e neserios sau impotent nu poate sa-ti mentina moneda si economiile se duc pe pula. Remember bunica care a economisit 50.000 de lei pe vremea lu ceasca pt. nepotul ei, apoi a venit Ilici cu gasca lui si gata s-au facut bani de tigari. De fapt NU s-au evaporat ci STATUL i-a FURAT devalorizandu-i, tiparind hartii ca sa-i plateasca el datoriile. Tu faci economii, eu fac datorii, eu platesc dobanzi, tu primesti ceva dobanda, dar la mine inflatia imi plateste o parte din banii pe care-i datorez. Sistemul se poate duce pe pula: brusc sau lent.Daca se duce brusc tu pierzi banii, mie imi sunt recalculate datoriile in noua moneda,avantaj Eu daca in schimb se duce lent cum e situatia actuala (cu inflatie oficiala de 2-3% dar reala de 10-15 ca deh trebuie sa fim stat serios), cine e in avantaj daca platesc dobanda de 4-5% putin peste inflatia oficiala??? tot Eu. Cand pui o lira deoparte de fapt investesti in Gb cu tot ce inseamna asta, de la pantofii reginei pana la ajutorul dat celor pe care-i iubesti atat.
intre Mine si Tine s-a creat o nisa pe care au intrat criptovalutele. care uite ca se suntin singure, inca… diferenta de la 787 la 337 e dureroasa dar si la 50 pence daca reuseste sa se suntina nu e un fenomen de neglijat. volatilitatea e generata mai mult de statutul incert decat de natura sa indoielnica
in asia vor sa-l interzica in cipru sa-l ridice la rang de valuta oficiala, in suedia au inceput sa se instaleze bancomate unde primesti cash.
in Octombire am plantat bulbi de lalele. Din Olanda, 15 centi bucata
@alex.x3s
da, numai ca toti bitcoinii astia vor valora 10 milioane. adica o chestie infima la nivel global.
Mai alex, tu nu vezi ce timpenii spui?
Lira, dolarul, chiar euro, au SPATE.
Adica cat poti sa pierzi la curs/inflatie?
2-3%/an? REAL.
Vrei sa stii cat au pierdut aia care au cumparat bitzi cu 1200$ acum 2 saptamani?
50% in 2 saptamani, vrei sa-ti calculezi cat vine asta pe an? Si stai ca nu s-a oprit din cadere.
Si pentru ce au cumparat? Ca sustinere n-are, chestiile ilegale pentru care era bun, s-au cam dus la vale din motive scrise mai sus.
A mai ramas doar “hype”, de genul enuntat de tine: ca aia au instalat un bancomat de bitcoini, ca Cipru vrea (informatie sigura, dar din surse secrete) ca SUA nu i-o dat reject, ca Joe nu pricepe ce este si cum functioneaza, dar daca presa vorbeste si cursul creste, trebuie sa fie ceva tare si etc.
D’acu o sa fie efectul de avalansa, cu cat se duce la vale mai mult cu atat se duce mai repede, ca o sa se prinda si Joe ca in afara de specula cu bitcoinul nu se poate face nimic si nu o sa mai urce in veci si pururi cursul la 1000-1200$ sa-si mai recupereze ceva din pierderi, dar macar poate sa piarda “doar” 50% si nu 90%.
Sigur, asa naspa cum era, cine o fost asa smecher si o intuit viitorul, sau s-a aflat in spatele campaniei de marketing, putea sa faca o specula cu care in mai putin de un an sa-si inmulteasca banii cu 20x sau mai mult.
Adica anul trecut prin vremea asta, te tarai in genunchi la o banca implorandu-i sa-ti imprumute 10.000$ sa-ti cumper bitcoini de ei, acum iti faceai planurile pentru vilutza si consultai catalogurile cu masini, nu tocmai entry-level.
Sigur, exista si cealalta fatza, ala care acum 2 saptamani si-a luat 10 bitcoini la 1200$/bucata, acum isi vinde masina sa acopere gaura sau inghite in sec.
Dar asta e, nu suntem clarvazatori.
Stiu un tip care si-a comandat asic -uri de 20.000$ si 2400Ghs. Livrare in decembrie. Acum, amanat in februarie. Pun pariu ca nu o sa le primeasca inainte de martie, cand deja au sa fie pe piata asic -urile de 20000gh la un sfert de pret. Si bitcoinul probabil sub 100.
Nasol.
Dar are de unde pierde.
Eu n-as fi avut. Nici tu.
… da, s-a vazut din 2008 incoa ce spate au valutele alea. Hai sa dam bani bancilor sa nu se duca pe pula sistemul sa mai tragem putin de el, intr-adevar au avut spate pe banii tuturor si s-a vazut, sistemul a fost salvat. Dar cand bancile ies pe plus unde se duce profitul? Ce va gen hai sa impartim pierderile dar profitul e al nostru. un fel de comunism pe dos, cam asta e spatele si in asta se duce munca/furtul/futerea noastra. cam atat despre spate.
ce vroiam sa zic e ca fenomenul nu e de neglijat. nu m-as baga la imprumuturi mari sa investesc, zic doar ca va mai creste si ca perioada bitcoin nu s-a sfarsit inca si asta asa, fara sa ma bazez pe nimic. nu suntem clarvazatori dar o parere putem avea. daca mano a spus ca se duce in jos eu zica ca inca nu asa de jos.
si la faza cu a avea sau nu de unde sa pierzi cred ca tine foarte mult de cum ai castigat banii aia. daca ai sapat santuri e una, daca ai castigat la loto e alta, chiar daca e vorba de aceeasi suma de bani.
Funny, de cand ai scris articolul acesta s-a castigat super bine din cryptomonede… Ar fi frumos din cand in cand, cand mai dai cate un verdict de genul acesta, sa il revizitezi dupa 5 ani 🙂
Mi se pare ca de abea acum se aplica articolul tau.
Cred ca ti se pare gresit.
Uite ce scrie in post:
Nu prea vad care parte “se aplica abia acum”.
Bitcoin a tot crescut de-atunci. A mai avut si crashuri (a picat de la 700 la 100 intr-o perioada si-am scris nitel inainte de aia), dar pe termen lung, a crescut.
Pe ultimii 5 ani, mie mi se pare ca a crescut – serios de tot.