…cat despre discutia aia cu obezitatea si restu’ dumelor…
Legat de obezitatea aia din UK, ca am vazut ca erau niste discutii, treaba sta cam asa:
1. E foarte greu sa gasesti pe undeva prin oras ceva “de regim” (ce-nseamna aia pentru fiecare nu stiu) cat de cat acceptabil. La mine, de obicei, inseamna o salata sau ceva p-acolo. Ma rog, chestii fara tona de carbs.
Pai, succes sa gasesti tu asa ceva semi-decent macar pe undeva. Ba, parca e campionatul international de “cum putem face o mancare simpla sa iasa de cacat”. Nu-mi dau seama cum poti fute pana si o salata, ca-ti trebuie special skills pentru asta – dar unora le iese. Mai clar, aproape tuturor.
Cand tin regim si ies in oras, imi vine sa ma zgarii pe ochi de plictiseala. Eu unul am renuntat sa ma mai uit pe menu. O rog direct pe Ondilol sa aleaga ea ceva de regim pentru mine si aia e. Ghinion si nesansa, dar macar nu traiesc cu frustrarea ca “nu trebuia sa-mi comand aia”.
2. In rarele ocazii in care dai pe undeva de ceva de regim semi-decent, sa vezi, e SEMI-decent. In cel mai bun caz. Asta datorita faptului ca nu pun maimutoii astia nimic in ele. Nimic la modul ulei, otet, vreun condiment – nimic. Si, din pacate, nu-i pentru ca s-ar calici. DAR POATE GIGEL E ALERGIC. SI NU-I PUNEM NOI, CA MOARE CA UN SOBOLAN IN CHINURI. Asa ca nu-i pun mai nimic: pune-ti tu, daca vrei, vezi pe masa condimentele. Dar asta-i ca si cum ti-ar pune ciorba-n fata si alaturi niste bors si zarzavat – pune-ti tu cat vrei. Sau, mai bine zis, e ca si cum ti-ar pune in fata apa fiarta si un plic de ceai atunci cand ceri ceai. Grozav, nu-i asa? Sa tot comanzi ceva de regim.
Si chestia asta se aplica la aproximativ tot. Uite, in principiu, pieptul de pui la gratar (sau fiert&shredded) e de regim. Jos la calorii, jos la carbs…sta chiar bine, in teorie. Da’ in practica, trebuie sa pui si tu ceva pe el inainte. Ba, nu neaparat aur, da’ macar ceva care aduce a boia sau piper sau ceva, ceva care sa-i dea cat de cat un gust. CAT.DE.CAT. Dar astia nu pun.
3. Cumva, intr-un mod de neinteles, chestiile nesanatoase sunt incredibil de scumpe in raport cu alea relativ sanatoase (sau, hai sa zicem “care nu ingrasa”).
Ziceam mai devreme de chestia cu pieptul de pui. Nu pot sa va spun cat costa unul, ca nu m-a interesat. Da’ pot sa va spun ca-i MUUULT mai scump decat aceeasi greutate de…snickers, sa zicem. Pai, te duci si iei juma’ de kilogram de snickers la o lira in unele perioade din unele jeguri (poundland si fratii lui). Hai succes la cumparat pieptu’ de pui la o lira pe jumatate de kilogram, ca nu prea cred c-o sa se intample.
…iar chestia asta influenteaza si haleala bagata in boraci la scoala/gradinita. Pentru ca nu, n-o sa stea nimeni sa puna 30 de portii de piept de pui pe un gratar imaginar cand poate sa arunce juma’ de snickers catre fiecare borac. Ca-i mai ieftin si lasa, e bun, ca uite, le place. Plus ca poti sa le zici pe urma “daca stati cuminti, primiti snickers”, ca sunt copii – si, prin urmare, prosti facuti gramada.
…iar asta-i o chestie care ma enerveaza la culme. Pentru ca nu prea vad ce pot face pe tema asta. Sa-i las sa-mi indoape boracu’ cu dulciuri? Parca n-as vrea sa-l vad gras. Sa le interzic sa-i mai dea? Pot, dar pe urma o sa fie el ala, singurul din clasa care nu primeste, chestie care duce la alte treburi nasoale in timp – si de alea scapa mai greu decat de cateva kilograme in plus, la o adica.
4. Undeva, cumva, lumea pune zahar in chestii in care zaharul n-are ce sa caute. Si nici nu stii de asta.
Bai, eu sunt fumator. Asta-nseamna ca simt gustul altfel decat un nefumator. Dar chiar si eu simt ca brusc, niste chestii sunt dulci. Si nu erau sau, ma rog, nu ar trebui sa fie. Iar aici nu ma refer la fructe. Dai in pula mea de o friptura DULCE. What the fuck, mate? Cu putin noroc, dai si de ceva pastai de…whatever, tot asa, dulci. Iar treaba asta nu se intampla in mod natural.
5. Viata aici implica mult mai putina miscare si mult mai putin efort fizic.
“Lenea”, ar zice unii. Ba, e SI lenea, da’ si faptul ca nu prea se intampla sa faci miscarea aia.
La mine, asta-i primul job de-aici la care ma duc pe jos. As in, la picior, la pas – nu bicicleta, nu autobuz, nu metrou, nu nimic. Dar, in general, lumea ori sta la ceva de genul o ora-doua distanta (si atunci merge fix pana la masina sau pana la tren/metrou), ori sta la un minut de mers. Cam asa-i regula. Iar daca stai la o ora-doua de mers, pai, sa vezi, te trezesti cu noaptea-n cap si te culci devreme – iti vine sa razi cand zice unul “pai, mergi la sala”. Da, coaie, ma trezesc la 5 si ma intorc la 20, sigur ca-n cele 9 ore ramase o sa merg si la sala, cum sa nu? Bineinteles, stai asa sa ma descalt.
Iar infrastructura e ceva mai bine pusa la punct. Gen o arzi cu scarile rulante la metrou pana jos.
…si, nu in ultimul rand, aici munca implica mai putina miscare. Mult mai putina. Stai acolo in fotoliu la birou si te holbezi la un monitor. Iar daca nu ai un job “de birou”, e ok, ca atunci “stai acolo pe scaun si te uiti la linia de asamblare”. Ca nu, nu prea mai fabrici tu nimic cu ciocanul si doua cuie.
6. Last, but not least, chestia care explica obezitatea la copii (ceea ce pentru noi e hilar, ca pe vremea noastra aveai cel mult UN gras la trei clase de scoala generala): tablets, smartphones, tv.
Eu mergeam cu colegu’ de banca cautand suruburi de tractor and shit, sa ne facem pocnitori doua suruburi, o piulita, o punga de-aia de 5 bani si cutiile de chibrituri. POC! Coaie, ne plimbam prin ruinele socialismului si cate doua saptamani pana gaseam un surub. Si era un dezastru cand aveam doua suruburi si nu erau la fel. Sau erau la fel, da’ piulita gasita nu se potrivea. Nenorocire, nervi, alea. Si-n fiecare weekend alergam toti aia mai de doamne-ajuta in curtea scolii la fotbal. Uneori “eram alesi”, alteori stateam pe margine, alteori era cu “castigatorul la masa” si tot asa. Da’ ceva-ceva miscare faceam. Poate nu extraordinar de multa, da’ in mod cert mult mai multa decat fac astia din ziua de azi cu ochii-n telefon si-n tableta si la TV.
===
Eh, pentru toate astea, rezolvarea (aia reala, nu aia teoretica) e la guvern. La modul ala – cum erau intr-o vreme sexshopurile interzise la mai putin de nu stiu cati metri de scoli, asa trebuie facut acum cu tot ce-nseamna junk food si “sucuri”. Nici in scoala, nici pe-o raza de 2 mile in jurul scolii, la modul ala aberant. Da, suna ultracomunist si infect, suna a pasarea responsabilitatii, dar nu e. OK, eu pot sa-i explic boracului “nu bea aia, nu manca aia, doar ce-ti dam noi, hai ca-ti dam noi si ciocolata din cand in cand”. Si nu zice “nu vreau” sau alte alea, c-am facut-o. Da’ problema e ca a doua zi, la scoala, vin aia si le intind pula mea, cereale cu lapte sau cookies sau o ciocolata sau pula mea. Si toti aia din juru’ lui mananca, el ce-o sa faca? Sigur, mi-a zis mie ca n-o sa manance, dar…am fost si noi copii, stim cum functioneaza, nu?
Da, eu pot sa nu-i dau bani de asa ceva – si nu se pune problema de dat bani, momentan. Da’ nu pot sa-l opresc pe colegul lui din a-i da si lui jumatate. Sau pe tanti educatoarea aia “miloasa”. Sau, sau, sau.
Si nu, chestia cu reducerea portiilor sau cu “Taxa pe zahar” sau alte idiotenii nu-s suficiente. Exact cum taxele pe tigari n-au eliminat fumatul, asa nu vor rezolva nici astea nimic. Cel mult grasii vor saraci, ca vor trebui sa-si cumpere doua pizza in loc de una – si-i va costa mai mult diet coke ala de dupa cei 5 cheeseburgeri dubli. Iar aici nu-mi ramane decat sa fut in gura guvernul – de peste tot. “Astea sunt rele, deci le taxam” (se aplica la tigari, dulciuri, treburi).
DAR HOW ABOUT, INTERZICETI CACATURILE ALEA IN PULA MEA, FUTU-VA-N AORTA, DACA TOT ATI STABILIT CA-S RELE!!!!!!!!
De fiecare data cand auziti un lache de-asta flausat cu “punem taxe, ca sa descurajam lumea”, bagati-va pula-n mortii lui si-ntrebati-l de ce nu legalizeaza si heroina? Tot asa, cu taxe, ca sa descurajeze addicts.
Chestia e ca al meu nu a baut pana acum o cola, de exemplu. Si nici nu o sa vada asa ceva, o lunga perioada. Sucuri naturale, limonada, ceai, apa. Dar ma uit la mine si imi dau seama ca e doar o batalie minora dintr-un razboi deja pierdut. Nu acasa am invatat sa injur. Nu mi-a pus mama tigara-n bot si nu mi-a facut tata cafeaua. Nici sa fac diverse pe internet nu m-au invatat ei.
Realitatea e ca aici intervine granita dintre cei cu adevarat bogati (milioane de lire) si aia saraci (care nu au milioanele). Ai bogatilor ajung la ceva scoli ca lumea, de-alea cu bucatar profi, cu meniu balanced, cu activitati and shit. Restul ajung la cookies de 50p si carbs pe paine.
Da, noi – ca parinti – avem controlul acasa. Dar la ce bun, ca acasa boracul ajunge de la (after)/school, unde deja a fost “educat” si indopat de “teachers”. Adica de aia care-s atat de prosti, saraci si ratati incat nici macar pe ei nu s-au putut ajuta.
Bă, revin , mă cam sperii. Eu vin la sfârșit de octombrie cu boracii în recunoaștere să ne uităm la ceva scoli și mediu și la asta nu mă așteptam. Credeam ca e mai bine decât la noi.
Adică, a mică are la grădiniță mic dejun și prânz și plătim ceva gen 15 lei pe zi.
Ok, nu e cu chef și nebuneli, da’ un ceai dimineață cu ceva tartinat, iar la prânz mâncare gătită , două feluri, oarecum variată. Și legume și carne ( de pui ).
Probabil că-i mai de cazarmă așa, dar mănâncă copiii și în mod sigur nu e snickers.
Adică mă așteptam că în UK e măcar la fel chit că ar cere aia 15 lire pe zi in loc de lei.
Așa , ce pula calului, îl duci la școală să îl pregătească aia de Crăciun ?
Stii de ce e mai ieftin Skickers decat puiul? Pentru ca 1 kg de zahar rafinat e sub 1 euro (un Snikers are 35g pe-aici), iar un kilogram de carne in viu pleaca de la 2 euro, iar aia inseamna peste 3 euro kilogramul de carne de gatit.
Sucurile naturale nu sunt asa naturale (de obicei au adaos de zahar), iar fructele contin … fructoza, care e un zahar. Sa mananci un mar e ok, sa bei cantitatea echivalenta de suc inseamna de vreo cateva ori mai multe calorii. ” fruit and fruit juices, as these have the highest percentages of fructose (including fructose in sucrose) per serving compared to other common foods and ingredients” (e fragment citatul, mai sunt si altele in enumerare).
Nu ai de ce (sa te sperii).
Si aici si acolo e acelasi cacat, in the end: faci ce poti pentru boracii tai cat timp ai controlul si speri sa iasa bine. Adica, nu stiu, poti incerca sa le obisnuiesti cu mancare buna, cu bautura ok, sa le explici de ce nu-i OK sa fii femeie libera si independenta si cu trompa etc. Poti incerca sa le dai tu acasa de haleala dimineata si seara, sa manance mai in scarba la pranz ce le ofera aia…dar pana la urma, sa fim seriosi, nu stiu cat o sa te ajute ce faci si ce zici, in conditiile in care cercu’ lor de prietene va fi plin de pizde care vor avea alta parere – una plina de burgeri, sa zicem.
Ale tale sunt maricele, nu? Pot intelege daca le zici sa nu bage in ele ca spartele jeguri mizerabile.
Altfel, in ceea ce priveste treaba cu aia 25-28% obezi, faza e ca multi dintre ei primesc SI ACASA tot orez cu cartofi pe paine. Pentru ca fish and chips, curry cu orez si paine si dulciuri si “soda”. Si nu prea ajuta.
Da, stiu, dar nu ma ajuta ca stiu.
Ce m-ar ajuta ar fi un ban pe chestiile de genul ala in scoli. Nu de alta, dar prefer sa-i dau eu ceva ferrero rocher in weekend decat sa-i dea aia twix sau snickers mai des.
Altfel, mai in gluma, mai in serios, ce prosti sunt englezii! Astia abia acum inventeaza ratiile…
Da’ cum ar fi, sa zicem, sa dispara cacaturile ieftine de pe piata? Am asa o vaga impresie ca “ieftin” f*te directia in multe moduri posibile si mai putin posibile…
In anii 90 până prin 2006 curțile școlilor erau deschise din lipsa de bani pentru repararea gardului sau angajarea unui paznic. Chiar dacă acasă bagam parizer cu franzela restul zilei eram pe teren și alergam. Azi toate sunt afaceri cu 150 – 200 RON intrarea
Vad ca se subestimeaza foarte mult acel lead by example. Eu ii pe copii duc doar unde-s aia care arata bine (la bare-n parc de ex) ii arat care-s mai buni la alergat etc decat altii. Ii arat cum sa alerge, cum sa respire si sa nu manance toate rahaturile. Mereu dupa ii arat si contraexemplele si se prinde rapid cum vrea sa fie. Rareori nu il scot la miscare intr-o zi, cot la cot cu el.
Cat despre masuri luate de guvern :)))))))))))))))))))))))) am vazut si eu ce eficacitate au. Pe oriunde: prohibitie, war on drugs, sugar tax, tigari timbrate sa previna contrabanda etc.
Si in Ro e la fel.
Iar in chestiile care ar trebui sa fie dulci, cantitatea de zahar este dubla sau tripla sau dublata sau triplata de glucoza/fructoza.
Alte doua probleme sunt gumele (guar, xanthan, gellan, carruba, locust – da, da, lacusta) si glutamatul monosodic. In ultima vreme mai uit sa citesc in magazin etichetele si acasa ma iau de cap. Nu inteleg mizeria cu “suc natural” (la pret mediu-mare), si cand citesti eticheta, vezi una sau mai multe gume de-astea.
Nici fie-mea n-a baut ever cola si, teoretic, are interdictie pe viata pentru cola, cafea, energizante. Ea cu inghetata are ce are (si am futut buha vara asta, se vede acum, ne chinuim s-o dregem), cu biscuitii Oreo (zici ca-s drog), si cu chips/snacks – si asta nu a invatat de la noi, ca ta-su nu crantaneste asa ceva, eu crantaneam, dar rar, ci de la prietene. Cand bagi zilnic combinatii de-astea e cel mai nasol, din punctul meu de vedere.
Ce imi place de cei care zic ca ei il educa, nu ii dau voie, etc… Uita un singur lucru , nu depinde de ei, cum zice si autorul :Nu parintii iti prima cafea, bere, tigare….
Nu parintii iti dau …stupid autocorrect
Cea mica bănuiesc că are cam vârsta alui tau, pe-acolo.
Noi nu suntem chiar draconici la treabă asta cu dulciuri și prostii. Adică, mai iau cate o gură de cola, deși când ajung la țară le da tata un pic mai des decât mine probabil și n-o să moară din asta că nici eu n-am murit din brifcor și quick-cola. Sau dulciuri. E ok, nu-s maniac , da pula mea, nu chiar Snickers și nu chiar sa facem un obicei din asta.
Înțeleg și influențele externe, dar, băi parcă nu e același lucru.
Io am crescut la țară – mâncarea de bază ciorbă, varză iar cărnuri in mare tocana sau prăjeli; plm , Oltenia. Putem fi de acord că nu chiar cea mai sănătoasă mancare. Dar cu câteva nivele peste burgeri, chestii cu glutamati și ce mai e acum la modă. Abia ceva vreme cred că au devenit ai mei mai fani cuptor, nu știu sigur când și cum. Cred că atunci când nu a mai fost colectiv, a avut mama mai mult timp, dar aici speculez.
În liceu, aproape doi ani am mâncat la cantina internatului. Iar, nimic fantastic, primeam destul de mult in dieta cartof și orez
Dar serveau aia la fiecare masa și o supă/ciorbă, pe care o cam mâncai pe motive de rație. Gen nu îți dădeau atâta orez cât să crapi satul doar din ăla. Băi și era și ceva desert la 2 din 3 pranzuri. Da, prăjituri cu zahar. Nimic de speriat.
Și mâncăm sandwichuri din juma’ de pâine și ceva de genul 100 de grame (sau 50 ) de parizer împrăștiat pe acolo cu mult ketchup. Destul de nesănătos , dar aia nu era mâncarea preferată, era ce puteai prefera cu buget de 10 000 ( 1 leu ) sau ceva.
Doi ani am locuit la mătușa mea și gătea ea.
Mai băgăm și alte jeguri de fast food, dar cât să bagi, că ăia gătită era simplu mai bună.
La facultate nu am stat la cămin, dar aveau cantină la facultate și mai mâncăm pe acolo.
Dar să vezi o chestie. În primele 6 luni am nimerit cu 5 inși într-un apartament și toți erau “fani” în primele 2 zile din 2 săptămânii mâncăm ce mâncare gătită ne dau părinții la pachet pe urmă cartofi prăjiți și ou, că plm . Erau și două fete, dar din alea independente de arta gătitului .
Eu mergeam mai rar acasă. Dar știam să gătesc. Și aia și făceam. Nu chestii fantastice, că am zis că Oltenia, dar măcar un nivel peste cartofi prăjiți și ou. Plm, cultura familiei.
Și băi, dacă ne gândim cinstit in București era plin de burgeri, chips și dulciuri. Dar mâncarea la cantina facultăților, la o adică, era mai ieftină decât un burger.
Pe urmă am locuit la o babă cu alți amici unde gătea când ea cand ea când eu. Pe urmă cu un amic , unde tot așa mai găteam noi, dar atunci ne-am denaturat și noi un pic (gen cartofi prăjiți cu ou ftw ),pe urmă în altă parte unde mai găteam eu. Apoi s-a mutat cu mine gagica, adică soția, care atunci gătea mai prost decât mine, gen.
Deci nimic galactic pe linia asta, am fost plecat de acasă la 14 ani, am făcut și abuzuri, fara îndoială, dar am trăit totuși într-o altă cultură.
Băi, sincer, și acum dacă mergi in Romania la un food court mai muncitoresc, de exemplu la ăla de la Auchan ul de langa mine, e simplu să alegi.
Ai supe/ciorbe la până în 10 lei porția. Poți cumpăra meniuri care includ mâncare gătită sub 20 de lei, cât costă o pizza, iar lumea preferă shaorma burgerului și cred că putem fi de acord care e mai bună.
Sigur , nu susțin că-s românii mai puțin grași sau mai sănătoși ( că chiar nu am habar și presupun că nu, n-o să mă iau pe mine model ) dar știu sigur că pe linie de ce găsești pe stradă parcă pe aici e o cultură un pic mai bună.
Dar aveam așteptări de la școli și în general instituții, în UK .
Credeam că ăia sunt mai avansați așa.
Saptamana viitoare e testare de meniu la scoala, bineinteles ca la chestiile astea ajung sa mearga doar somerii, asa ca probabil daca aia-s care au ultimul cuvant de spus si majoritatea din ele au 120 de kile la 160… =))
@Orbu: https://m.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/romania-xxl–locul-trei-la-obezitate-in-europa-193494
…asa, ca sa iti mai treaca ingrijorarea.
Pai, cum sa fie, ai muta boracii din statistica de obezi in aia de “copii care se prostitueaza” sau in aia cu “morti de foame”.
Meniul meu de scolar a fost asa:
dimineata ceai cu lamaie si o felie sau doua de paine cu unt si gem de casa; cateodata cacao cu lapte in loc de ceai
la scoala aveam un covrig, mar, branzoaica, corn etc
la pranz sau seara ciorba sau supa obligatoriu si apoi felul doi , mancare gatita cu carne
seara de regula o salata de legume, branza, cascaval, budinci etc
Obiceiurile le-am pastrat si adult si la fel a mancat si kinderul cand era mic. Dar marindu-se a inceput cu mancarea chinezeasca si altele plus mancat haotic. A facut apendocita. S_a ingrasat si e de parere ca round is a shape Nu are obezitate dar ma deranjeaza atitudinea csf ncsf
Fie-mea are ditamai lista de mancaruri pe care nici macar nu le gusta. In caz ca nu stiati, gemurile si dulceturile au consistenta de muci, prin urmare, never-ever.
Am vazut legume congelate in care era pus zahar, coaste marinate cu zahar si miere, mezeluri cu sirop de glucoza, mustarul are zahar. Inclusiv retetele de pe diabetes.ca au zahar. E peste tot!
@Deria: cauta si da-i marmelada sau magiun ‘de casa’. Nu se pune zahar si n-are textura de muci.
Cu cafeaua ce-aveti? Pentru adulti si fara zahar care-i problema?
Ma, io te las sa incerci, bun? Ca de la 1 an jumatate la imediat 10 eu am tot incercat. Si nu numai eu.
Magiunul de prune “de casa”, marca Alex Star, ca e mai ieftin ca Topoloveniul si 100% fruct, fara adaos de zahar, eu il ador. Fie-mea il scuipa in buda. Cu inecat si lacrimi, nu asa.
Cu cafeaua eu n-am nimic, doar ca nu beau. Nici nu stiu sa fac cafea. Beau doar cand ma duc in casa cuiva si ma serveste.
@adi
Pentru ca-s ilegale. Ca sa vinzi suc stors trebuie sa storci fructa, s-o usuci pudra, sa fierbi sucul pana e pasteurizat si dupaia e recompus intr-o cuva sterilizata cu ceva zahar, arome si uleiuri esentiale care reconstituie zeama fructului in vreo 99,98765%. Ca sa nu fermenteze cu bacterii, care vin prin aer.
Singura chestie naturala acum pe piata sunt dozatoarele alea in supermarket care storc portocala fresh in sticla.
@deria
Inofensive.
Eu sugerez ca trebuie facute astea minim o data: 1) n-ai cum sa ai pareri pe chestii pe care nu le-ai incercat (inclusiv droguri, da, orice); 2) n-ar fi rau sa aiba cunostiinta sistemul digestiv de amestecul respectiv.
Cafeaua e inofensiva. Energizantele sunt o incercare foarte proasta de a imita cafeaua pentru oamenii carora nu le place. Mie ce-mi place la astea e ca vin cu vitamine. Procentajele la vitamine in orice produs pe piata e cea mai amuzanta chestie ever. Gen iti trebuie vreun gram de calciu pe zi si iaurtul are 0,1? Nicio problema, schimbam ‘valorile nutritionale zilnice’ cu ‘doza zilnica recomandata’ (sau ceva de genul) si din 10% se face 125% :))))) (la cat se absoarbe in corp din cat mananci nu mai intram)
@mad
Da, identic, si e groaznic.
Mi-ar placea mie sa pot sa dau timpul inapoi sa-mi spun “nu manca in mortii tai margarina ca aia se da jos in ani de zile dupa ce o pui pe tine” si “baga fructe la prima ora”. Nu-i asa ca-i frumos faptul ca la gradi era mai ieftina painea + unt + pateu decat 2 mere? #prioritati
Mai iti dadeau si ceai de musetel de parca aia era doza de sanatate :)))))))
Prostii. Storci fructa, filtrezi sucul îl pui in recipient de sticla , îl fierbi cât să se sterilizeze și cam asta e tot.
Dar e mai profitabil cum spui tu din mai multe motive.
Sucul natural de fructe e la fel de îngrășământ ca și cola cu zacăr. Sau mai abitir.
Ar trebui băut la modul light, in amestec cu apă sau apa minerală.
Sau consumat în cantități reduse.
Eh, stiam eu ceva dar e uscat anterior doar cand destinatia e furaj, nu si suc. Sticla ciu-ciu, carton sau plastic si fiert in cuva inox inainte.
Apa minerala cu suc cred ca e cea mai vomitabila combinatie ever. Am gustat apa minerala (carbogazoasa) cu lamaie sau portocala si e absolut oribil (de la sare).
Mie mi-ar placea sa vina cu avertisment tip “vezi ca daca dai pe gat 300 ml suc portocale plin cu acid belesti pula ca la otet doar ca-i nitel mai dulce; noi ne-am facut treaba, drum bun tot inainte, mai baga si tu o cana cu apa 5 minute inainte”.
Chestia e ca lumea nu accepta sa banezi astea, ca sunt prea… gustoase 🙂
Lumea nu accepta sa faca niste sacrificii pentru 5-10 ani in plus, si aia ipotetici. Si e de inteles… Dupa un 70-80 de ani lucrurile incep sa se strice repede, de obicei, si asta chiar daca nu ai fost obez. Si nu vrea nimeni sa nu moara de inima la 75, ca sa apuce o dementa la 82… Sistemele de sanatate au ajuns intr-o fundatura si deja speranta de viata a inceput sa scada de vreo 2 ani prin State..
Plus de asta, ar muri industriile de foame…
Zi-mi si mie, va fac pe undeva educatie sanitara (la medic, la serviciu)? Ca sunt niste chestii mai subtile… Nu ca asta ar rezolva situatia, ma rog.
Cat despre miscare, ca tot lucrurile merg catre automatizare si va fi nevoie de mai putini oameni, eu as taia saptamana de lucru la un 3-4 zile si restul as pune oamenii sa faca gradinarit, sport etc. Da’ asa, subtil, frumos, gamificat la maxim, as pune si premii. Parca au incercat ceva suedezii, dar nu stiu cat a prins.
As face obligatorie chestia asta, exact cum obligi firmele sa aiba avize pentru incendii etc. Degeaba vii cu tratamente scumpe la 50-60 de ani, e mult prea tarziu si e scump.
@Adrian
Interdictia pentru fie-mea e medicala.
Si nu, gumele alea nu sunt inofensive.
Vad ca locust si carruba e tot una (nu stiam) si ca asta + gellan sunt considerate (mai) OK, dar niciuna din gumele astea nu sunt recomandate in alimentatia copiilor mici.
Adrian m-ai inteles gresit. Asta imi facea mamaia mea draga acasa. Eu cresa si gradi nu am servit. La prima au rezistat ai mei 3 zile iar la a doua am fugit eu dupa 3 saptamani acasa 🙂
Si s-au lecuit.
In privinta kg, am variat cu max10 kg plus dar m-am intors mereu la greutate cat mai apropiata de 20-25 de ani. Modelul meu e tata caruia nu i-a placut sa aiba burta( toti fratii lui erau burtosi)
La ce zici tu pe acolo (pui din ala inodor, insipid) comand de obicei ceva de genul castraveti murati. Sau ceva mustar etc (cat zahar ar avea, nu mananci o tona de mustar).
Si, ce sa vezi, nu le poate lua de la un shop din drum, noh…
Solutie: la cat de imensa e problema acum: o combinatie de:
1. interzis chioscuri la distanta x de scoli si stimulat vanzare mancare sanatoasa (gamificat)
2. taxe pe prostii (ieftinesti in compensatie tot ce e leguma, fructa, carne – proteina, fibra etc)
3. etichetare clara
4. miscare inclusa in program (gamificat)
5. si altele (trebuie vazut, incercat, gandit)
Poti face chestii destul de bune din naut, linte etc (fierte) si le poti lua la caserola.
Stii cremele alea gen Nutella? Numai sanatoase nu sunt. Poti face ceva asemanator dar mult mai sanatos puanand cacao ca lumea, nuci, alune etc. Da, are calorii, dar macar sunt sanatoase. De fapt exista facute, dar sunt de vreo 3-4 ori mai scumpe (vezi Venchi etc).
@deria: sunt pur si simplu aranjamente de glucide pe care le digeri si le caci. singura contraindicatie e sa fie ele contaminate cu ceva de la fabrica unde sunt procesate gen dioxina prin fabrica din india unde fac si cauciuri part-time 😀
interesant, pentru?
@orbu: da, cred ca nu ne intelegem; credeam ca procedura standard era separat pulpa si zeama, si ca pulpa trebuia dezhidrata, nu ca se fierbe cu totul (aia fiind procedura pentru facut furaje de animale). e complet corect ce zici.
la mine nu. procedeul nu e valabil pentru tetra pak si pet. trebuie fiert inainte. despre procedeul asta vorbesc eu.
@mad: frumos, frumos.
Intre timp, in Japonia:
https://m.9gag.com/gag/agny3xx
Azi m-am vazut cu un tovaras si dupa vreo cinci milioane de mile cu bicicleta prin padure ne-am oprit la un pub unde am mancat mancare englezeasca chiar buna. Plictisitoare, dar buna. Prima data de cand sunt aici cand am mancat ceva bun intr-un pub. De obicei macar jumate din ingrediente vin dintr-o punga congelata. Am fost la baie si cand treceam pe langa mese mirosea asa fain ca imi venea sa le golesc farfuriile.
Cacaturile astea nu pot fi interzise pentru ca 1. Sunt profitabile si 2. Intr o democratie ‘nu se face’ sa le interzici oamenilor… lasa i sa aleaga. Daca ei vor sa se sinucida lent cu toate mizeriile, de ce nu? Plus ca se fac bani seriosi in sistem … mai pui o taxa si ii lasi pe fraieri sa se otraveasca lent
Legat de mancarea ieftina si de cacat orice ai face nu poti sa excluzi din alimentatie toate cacaturile. N ai cum. Dar poti sa le limitezi. Una e cand iesi in oras o data pe saptamana si mananci burgari sau fish in chips si alta cand asta mananci in fiecare zi.
Exemplu ca alternative la mizeriile din comert poti sa iti iei blender acasa (unele vin si cu carte de sucuri naturale) si sa iti faci tu suc de portocale, lamai, kiwi, morcovi, rosii etc … iti tb o carte sa inveti cum sa le combini cat sa nu iti vina sa borasti cand le bei. Nu inlocuieste pieptul de pui cu 10 sosuri si toppinguri dar conteaza la starea generala de sanatate. La fel poti sa iti faci singur lapte de migdale, soia, diverse seminte, e simplu nu tb sa le cumperi din comert cu toti aditivii ‘on top’.
La fel si cu salate, fa acasa si pune diverse seminte in ele, cu timpul va obisnuiti. Problema cea mai mare e ca mancarea naturala …. e plictisitoare si nu are gust! Mai bine zis nu are gustul ‘bun’ cu care ne am obisnuit cand ni se serveste monoglutamat de sodiu in orice si ‘Ce bun e’.
In rest, program de weekend si invatat sa faca miscare. Ok, in timpul saptamanii munca, lipsa timp ok. Dar juma de zi in weekend iesit in familie si facut ceva sport. Mers pe jos in parc daca nu alergat. Usor nu maraton. Sau bicicleta. Sau mers la mare, londra e la 30-40 min totusi de eastbourne, brighton etc sunt diverse programe de outdoor pt familii – ture de caiac, parc aventura etc ok, vine iarna si e naspa afara … escalada indoor, swimming etc sunt variante si sali de genul ‘everyone active’ sunt populare in uk si nu f scumpe
Bafta. Sper ca nu mai asteapta nimeni pe aici guvernul sau sistemul sa ii salveze, sa ii ajute sa fie sanatosi, sa ii protejeze
Astept vremea cand toate cacaturile gen snikers o sa fie tratate cum sunt tigarile astazi, preturi mari si poze horror. Citeam undeva ca zaharul e ca drogul deci trebuie tratat in consecinta. In toata Europa n-am vazut atata obezitate ca in England, pana la urma degaba ai bani daca n-ai inteligenta sa-I folosesti cum trebuie.
Da, pacat ca trebuie sa le platesti tu moartea si paliativele si toate alea…
Daaaa, super combinatie – iei doua lire pe taxe si pe urma bagi 500,000 in ei cand ti se prezinta cu boli sinistre la NHS.
Sa tot faci afaceri…
Afaceri fac tot felul de provideri – furnizori de ingrijiri paliative, la domiciliu etc etc. Sau crezi ca s-a inventat coruptia in Romania?
No problem, vrei snickers? Stati sa vedeti ca vine si diabetul la pachet (prin obezitate), cu intrarziere de 30 de ani, e drept. Si tratamentul nu e ieftin, si nici usor – https://youtu.be/-pEkCbqN4uo?t=3623
Daca l-ai atentiona pe Gigel sa o ia din pripa, ca altfel, uite ce il asteapta – cu exemple concrete, eventual o vizita prin spitale – ia sa vezi tu ce ar casca Gigel ochii…
Platesc asiguratii, nu managerii din sistem… 😉
Da, daca nu vrei sa-ti pierzi neuronii sau rinichii pe indulcitor , poti oricand plati la suprataxa pentru diabet, care-i mai usor tratabil, e win-win pentru bajetii din industrie.
Ca vedeam dincolo discuții despre grasime si cantitatea de mancare. Eu nu manc o pizza intreaga la o masa. Sau daca o manc subt la genu ca ultima parte o mananc cu noduri. Dar… Nu ma tin departe de dulciuri. Cand amnslabit (vreo 20) am avut grija sa stau departe de dulciuri. Si, m-am oprit din dieta cu vreo juma de an ma devreme. Deja intrasem într-o anumita rutina, era ok. Si, cand vezi ca ai stat 2 ani sa dai 10kile și le pui la loc intr-o luna iti bagi pl. Si asta e marea problema, stii ce greșești, stii ce ar trebui sa faci, stii cum sa o faci, dar nu gasesti motivatia
Cum poti sa pui 10 kg intr-o luna? Te asezi la masa si mananci tot ce e in frigider, apoi iei un satar si alergi pe strada sa prinzi pe careva sa il faci friptura? Am reusit si eu sa pun 1 kg intr-o saptamana, dar mai mult de 0.5 kg/an in ultimii 20 ani nu am pus. Si sunt consumator de dulciuri, bag si cel putin o Cola mica pe zi (0.33) si deseori cate doua, dar tot nu cresc ca Fat Frumos cat altii intr-un an.
Frumusețea corpului omenesc. Nu intr-o luna dar 3. Si fara sa stau sa ma complic prea tare
Bine, ajuta si berea
Și iar ajungem la suprapopulare 🙂
N-ai cum susține 8 miliarde de oameni care mănâncă sănătos (carne, ouă, lactate, verdețuri, fructe).
Ca să faci asta trebuie să convertești toate milioanele de hectare pe care se face agricultură intensivă în pășuni, iar randamentul acestora nu se compară cu cerealele.
Acum, cerealele sunt baza hranei oamenilor și a animalelor. Iar tot zahărul ăla care e în toate produsele e în mare parte HFCS (high-fructose corn syrup), nu zahăr din sfeclă.
În plus, tu și familia ta concurați pentru aceleași resurse cu restul populației. De ce ai vrea ca ceilalți competitori să fie supli și sănătoși ? Nu mai vorbim de prețurile uriașe la care ar ajunge ouăle, carnea, grăsimea animală etc dacă lumea ar ști că cerealele sunt dăunătoare și primele sunt sănătoase. Parcă n-aș avea chef să dau 5 lei/ou și 100 lei/kg de carne.
Ce pula mea suprapopulare si de ce tratezi tu problema asta ca fiind una globala?
E Romulania suprapopulata, de exemplu?
E socialism la nivel planetar de pui problema aia “carne, oua, lactate…” pentru toata planeta? Gen in fiecare dimineata li se distribuie tuturor ceva rib eye cu un pahar de lapte si o omleta ca lumea?
Sunt suprapopulate ceva regiuni – regiuni in care aia se caca pe strada si pe urma mananca tot de-acolo – India, China, alea.
Nu vad de ce pula mea as vrea eu sa platesc pentru asta.
Anyway, pofta buna
exceptand chestie de “obisnuinta” insectele alea nu au nimic grav. In europa vestica nu prea mananca astia organe. Pe la 1900 cand era carne din parti nu aruncau nimic din animal.
asa or sa fie si insectele. proteina buna. cred ca sunt usor de crescut. etc
E aceeași discuție și dacă vorbim doar despre o anumită țară. Dar da, la 14 milioane de hectare suprafață agricolă pentru 18-20 milioane de locuitori, e suprapopulată, dacă e să mâncăm sănătos și să exploatăm sustenabil suprafața aia. La o medie generoasă de 1 ha/persoană, nu prea văd cum îți poți asigura necesarul pe un an de carne, ouă, lactate, verdețuri, fructe (vezi The Vegetarian Myth: https://www.amazon.com/Vegetarian-Myth-Food-Justice-Sustainability/dp/1604860804).
Parcă tu spuneai de măsuri luate de guvern, de interziceri etc. Ca să interzici mizeriile alea, trebuie să oferi altceva în loc. Și dacă, prin absurd, toți înțeleg sau acceptă să renunțe la mizerii și dau năvală să mănânce un steak sau 4 ouă la prânz, se duc naibii calculele.
Dap, sunt ok insectele și făceau parte din dieta omului de demult, dar ne-am dezvățat de ele. În schimb, ar fi numai bune pentru îngrășat păsări, pe care le mâncăm cu plăcere.
Iar organele sunt cele mai bogate în vitamine/minerale, deci cele mai valoroase dpdv nutritiv. Și englezii au destule chestii din organe: black/white pudding, haggis, ceva “plăcinte” umplute cu diverse organe. Dar astea-s complicat de gătit, de depozitate și sunt scumpe. E mai ieftin și mai comod un baton din cereale 🙂
Va dati seama ca pe statisticile din 2013 eram cu totii vreo 7,16 miliarde, din care peste 66% intre 15 si 64 de ani? Nu am acum la indemana cifrele pentru grupul de varsta 18-50 ani dar un educated guess zice ca ar fi lejer 45%. Dintre astia aproape jumatate barbati, zicem 1.6 miliarde de barbati in putere, teoretic buni sa tina arma in mana fara sa le tremure prea tare etc. Acum suntem vreo 7.6 miliarde deci astia care ne incadram in categoria asta am mai crescut cu vreo suta de milioane asa, deja am ajuns 1.7 miliarde.
Poate suna bizar, dar daca toti astia ar plesni de sanatate, ar fi super-fit, bine hraniti, ar avea educatie, mentalitate si personalitate de barbati nu de carpe etc etc mie mi se pare destul de evident ca ar incepe niste razboaie de n-ar mai ramane piatra pe piatra. Dar asa, o mare parte traiesc in saracie crunta, au 60 de kile cu cartea de telefoane in brate, aproape un miliard din astia 1.7 deja i-ai potolit ca se omoara intre ei acolo local pentru o gaina disparuta sau ceva de genu’.
Pe urma in tarile din zona “civlizata” se da in ei cu zaharul de 2 lei kilul si cu berea de cativa lei sticla, ceafa de porc mutant inca vreo cativa lei si aia plus UCL respectiv NFL/NBA/NHL, plus p0rn la greu, femei tot mai “emancipate” aka acccesibile etc, i-ai linistit si pe astia cateva sute de milioane. Si astia chiar ar fi fost periculosi, ca tarile astea au acces la arme moderne etc.
Raman chinezii si rusii, chinezii deocamdata muncesc pe branci sa atinga marele vis chinezesc, adica sa faca si ei ce-au vazut la japonezi: sa se reverse in hoarde inarmate cu aparate de fotografiat pe oriunde au auzit ei ca ar fi ceva de vazut. Iar rusii n-o sa se bata singuri ei cu ei, cata vreme nu da nimeni buzna din afara si vodca este ieftina iar liderul are grija sa se impunga cu “dusmanii” din Occident si sa para ca iese bine din impunsaturile astea, totul e perfect. World Peace 101, Jeorjica binefacatoru’ si compania isi pot numara linistiti miliardele si munci la crearea “omului nou” fara sa riste sa-i ia nimeni de galci.
Doar nu credeati ca ar fi mare lucru sa se dea decret ca zaharul e rau pentru sanatate si de maine acciza e 10000%? Sigur, big food ar sari de cur in sus dar daca s-a putut cu Big Tobacco sigur se poate si cu astia. Si atunci sa vezi cum ar costa snickersu’ 50 de euro bucata iar grasi ai mai vedea doar in filmele de epoca sau pe sectiile de endocrinologie din policlinici…
Plm, oricum mananc creveti, caracatite, calamari, melci si scoici. Ce mi-s alea ce mi-e o tigaie de ochi de paduche bine caliti.
Ba chiar am face bine sa le mancam si pe astea. Am mancat oricum cam orice se gasea pe planeta si-acum am ramas cu scarbele astea care oricum misuna in numar prea mare.
Propun sa incepem cu gandacii de bucatarie. Sunt peste 4000 de specii, dar daca ne apucam de ei corespunzator ( retete speciale, master chef numai cu retete de gandaci) in 10-15 ani ar trebui sa ii ducem pe cale de disparitie lejer.
Nu poti interzice junk food-ul. Nu te poti pune de-a curmezisul in fata unor giganti precum Mars/Coca Cola/Pepsico/Nestle & shit.
Da nici nu e nevoie.
Japonezii nu se situeaza in clasamentul obezitatii pe tari (vezi List of countries by body mass index) in randul tarilor africane pentru pentru ca au interzis junk food-ul, ci pentru ca mancarea (relativ) sanatoasa este LA FEL de accesibila. Nu doar prin fast-food-uri si magazine ci si la automate (vending machines).
Si pentru ca pe la ei este oarecum rusine sa fii gras.
BTW sunt pe pozitia fruntasa la speranta de viata (vezi List of countries by life expectancy).
Ca veni vorba de halela din UK: mancare de fasole boabe, ochiuri, carnaciori din aia fini si sunca fripta?! Sa-ti bati pioneze-n pula, nu alta!!!
Ma chis cu bolta pe stelele Michelin. :)))
Stiu, sunt taran cu gusturi simple. Ma doare-n dunga.
Doar nu crezii ca Philip Morris si gasca erau mici…
https://247wallst.com/special-report/2017/06/14/price-of-a-pack-of-cigarettes-the-year-you-were-born/
Eu zic ca nu se vrea, pur si simplu. Iar astia cu junk food-ul nici nu la fel de afectati ca aia cu tutunul, oricum ar mai produce bani din 1000 de alte mizerii, ar pierde-o doar pe asta cu zaharul care prezinta cel mai mare risc pentru sanatate.
Ce pula mea e cu cruciada asta anti carbs & shit???
Ba, oamenii și carbs sunt ca dieselul și motorina. Efectiv pt carbs și carne sunt cel mai bine adaptați din toate punctele de vedere. Fibre not so much și grăsimi nu prea multe și doar de anumite feluri. Carnea roșie nu e prea ok sa fie mancata în cantități mari/prea des. Deci cumva carbs trebuie sa fie baza dietei omului. Pe lângă asta, are sens și din punct de vedere economic: carbs sunt ieftini deoarece nu necesita prea mult efort sa ii faci. Get some self control și opriți-vă din cruciada anti carbs & shit. Și eu am câteva kg în plus dar le am de când ma știu basically. Mănânc dulciuri zilnic sau aproape zilnic, mănânc și alți carbs pe lângă. Beau și ceva soda din când în când. Și nu devin obez. Nu alerg maratoane, ba chiar destul de sedentar. Dar am grija sa mănânc cât de cât variat, mai citesc o eticheta, mai bag și o fibra, o lactata, fructe. Analizele toate bune.
OK, ok, nu toți își permit sa mănânce ok. Pai soluția e sa facem mâncarea ok cât de cât accesibila pt toți, nu sa banam chestii. Cat am stat în Olanda am mai văzut oameni mai plinuți dar NICIUN obez. Și au un consum de zahar/capita enorm, m-a mirat și pe mine cum pot sa mănânce atâta zahar și eu îmi dinamitez zilnic pancreasul după cum ziceam. Plm, poate are legătură și cu faptul ca toată lumea e pe bicicleta chiar și la – 5 grade și vânt de te ia pe sus 😉
Ia cu pâine, nu-i stres, premiul vine mai încolo 🙂
Dar zi-ne raportul HDL/Trigliceride, să vedem cât sunt de bune.
Cand dai din maini si din pcioare precum chinezii (asiaticii) iti permiti sa bagi carbo la greu. Cand manuiesti destoinic mausul, iar asta este efortul maxim pe care il faci pe parcursul unei zile, e bine sa mai tai din ei, da-i drecu.
Daca dai mult din maini, inseamna ca nu castigi mare lucru, iar cei din jurul tau habar n-au de nutritie si sanatate, chiar nu-i una dintre grijile tale,, Mancarea pe care ti-o permiti e compusa in mare parte din cartofi, orez, paste, pizza, snacksuri, nu din trufe, vita, peste, fructe de mare & shit.
De la a rari carbo unii ajung extremisti, ii anatemizeaza de zici ca pana si cianura e mai sanatoasa.
E destul sa fii PUTIN mai atent la ce bagi in burta.
Da, NitroZeus, iti suna si tie asta. :)))
Ai grija cum mananci. Eh, vezi? Nu toti se pricep la nutritie. Nu toti isi permit chestii sanatoase. Multi s-au invatat de mici sa mance tot din farfurie, indiferent cat de mare e portia. Cu greu isi vor schimba obiceiurile. Nu se vor ridica de la masa cand sunt satui, ci cand bubuie de plini ce sunt.
Traiasca painea! Paine cu orice. Paine cu paine, daca se poate.
In Olanda cred ca e de la iarba, nu de la mers cu bicicleta. :)))
Alta tara, alta mentalitate, alte posibilitati.
Mergi la sala. Pana la o anumita varsta poti trage mai tare, recuperarea la efort fiind rapida. Dupa o anumita varsta faci la intesitate mult mai mica si sala si cardio. Poti rari antrenamentele daca nu te tine. Asa, doar sa-ti mai pui putin sangele in miscare. Altfel nu faci deloc efort.
Mai mergi cativa kilometri pe jos, nu trebuie sa fii legat mereu de masina.
Suficient.