Cat muncim si cat mancam

Pornind de la comentariul lasat de Mishu05 si de la o chestie de la lucru, am zis sa va spun o chestie. Puteam s-o las acolo intr-un comentariu (am capatat prostul obicei de a scrie comentarii mai lungi decat articolele in sine), da’ mai bine o pun de-un post, sa-mi fac norma, sa nu zica sefu’ ca nu muncesc etc.

Intreba Mishu05 acolo:

Acum..nu vreau sa cobesc dar mai baieti…chiar muncim noi de cat mancam? La figurat desigur.., Si daca nu..cine plateste?

Si raspunsul suna cam asa:

NU. Nu muncim de cat mancam. Nici macar pe-aproape. Nici macar pentru 10% din cat “mancam”. Si nimeni nu vrea sa recunoasca asta in public. Inteleg de ce – ca nu poti sa urli cu martori ca nu-ti meriti salariul. Cine stie cine afla si pe urma ajungi sa-ti cauti de lucru – sau pupi maririle de salariu de “la revedere”. Dar eu – ca sanki-anonim (o pula, stiti toti cine sunt) – imi permit sa spun asta. Nu, ma. Nu muncim de cat mancam. Eu nu mi-as da nici o treime din cat iau. Pe cinstite.

Lucrez acum pentru o entitate cu mii de angajati/contractori. Si din miile astea de angajati (sa zicem asa), estimez eu ca vreo 60 muncesc – gen fac ceva util. Restul cred (nu pariez, dar asa mi se pare) ca doar vorbesc despre munca. Pe cinstite. In tot mini-sub-departamentul meu, daca e sa ne uitam pe bune, cred ca-n ultimele saptamani de munca avem vreo 10 minute de munca adunate in ultimele 3 saptamani. Asta la 6 oameni. Gen totalul. Ieri am muncit vreo 15 secunde. Am avut de copiat un fisier de colo pana dincolo. Serios.

La fel era si la fostul job. Doar ca acolo, din vreo 6 ani si … 2-3 luni, am facut parte din aia care munceau vreo…5 ani si 8-9 luni. Dupa, nu mai avea sens. Nu mai vroia nimeni sa fie bine. De altfel, de ani de zile mi se dadea la gioale – in sensul asta. Vroiam sa fac ceva bun, sa fie bine pentru toata lumea, sa fie frumos. Raspunsul era “nu”. La orice ar fi fost bun. Efectiv as putea jura ca undeva – la urmatorul nivel sau chiar peste – exista o directiva gen “falimentati compania”. Nu are sens, nu inteleg de ce s-ar face asta, dar asta era senzatia (si unul din multele motive pentru care m-am carabanit). Se spune ca nu trebuie sa atribuim conspiratiei ce poate fi explicat prin prostie, dar parca e dificil de crezut ca poate exista atata prostie – si mai ales la modul ala de “epidemie”.

Daca stau sa ma gandesc, cam peste tot pe unde-am lucrat asa stateau lucrurile. Gen haaaai (cu MUUUULTA indulgenta) vreo 5% din angajati faceau ceva util. Restul frecau pula si salile de meeting. Nu mint, nu exagerez, nu mananc cacat. Am fost fortat sa merg la “sedinte” de-astea in care mi se scurgea creierul auzindu-i si vazandu-i. Nu o data mi-am dorit sa-mi bag pula-n tot, sa sar peste masa si sa strangulez cativa – cati prind, ca nu erau atat de grasi incat sa-i execut pe toti. Nu pentru ca sunt psihopat sau ceva, ci pentru ca vedeam cum companiile respective mergeau din bine in “nu mai e chiar bine” in “incepe sa fie cam neplacut”, “devine nasol”, “e rau”, “runde de concedieri” si apoi clasicul “punem lacatul/vindem”. Si asa se intampla, in cele din urma. Peste tot.

In unele cazuri era vorba de clasicul sistem PCR – era unu’ angajat si-si aducea toti prietenii acolo (si nu-s nici eu chiar neprihanit la capitolul asta). Dar bai, inteleg sa-l aduci pe-un prieten care stie ce face, are un pic de etica, chestii de-astea. Aia-si aduceau prietenii si rudele chiar daca nu stiau nimic, pentru ca “e rost de mancat o paine”. “Dupa mine, potopul” era M.O.

Treaba e ca, pe undeva, corporatiile s-au “adaptat” la aceasta noua realitate si s-au obisnuit cu modul asta de “lucru”. Pur si simplu au angajat mai multi oameni – ca poate-poate se va lucra. Chestia asta arata ca 1) isi permit si 2) aia care iau deciziile sunt la fel de prosti si de lenesi ca ultimul executant de pe scara ierarhica. Si peste tot am vazut acelasi comportament in “esalonul superior”: izolarea de realitate.

Absolut peste tot exista vreo 5-6 C*Os d-astia care trimit mailuri in masa anuntand ca trebuie schimbat ceva, ca asa nu mai merge, ca nu e in regula ceva, ca pula mea, ca se cauta solutii, ca….

…si absolut peste tot, aia 5-6 oameni nu au timp sa se duca sa discute cu aia din teren, care le-ar putea spune/arata in 5 minute care-s problemele. Iar daca aia din teren trag totusi de ei cu “vino neamule sa-ti explic, sa-ti arat”, aia vin, se prefac atenti vreo 5 minute, dau cu pumnul in masa ca “asa nu se mai poate, multumesc ca mi-ai zis, o sa iau masuri” si…nimic. Pleaca si nu se intampla nimic. Nu stiu ce masuri iau. Poate cu rigla si penisul in erectie, ca altceva eu n-am vazut. Nicaieri.

Retineti: nu discut de-o companie aici, ci de cam toate. Peste tot pe unde-am fost. PESTE TOT. E la fel.

Eu pun treaba asta pe seama molimei socialiste. Lumea e educata cu “las-o asa ca merge asa, sa aiba si ala un salariu”. Si nu e vorba doar de “ala de jos”, ci de toti, la orice nivel. Toti se asteapta ca o entitate superioara – Dumnezeu, ceva – sa rezolve magic totul, sa nu trebuiasca sa faca niste chestii nasoale, dar necesare.

In una din multele/desele mele discutii cu unul din manageri, l-am tras deoparte si i-am aratat. Uite, ba, vrei sa stii de ce nu merge glorios. Uite. Boul X ia un tichet si nu stie sa spuna un “Hello” de inceput, necum un “Thank you” la final. Uite, boul Y scrie ca un analfabet pe shrooms SI E BRITANIC IN PULA MEA, nu e acceptabil! (d-ala care nu stie there/their/they’re sau your/you’re; da, serios). Uite, boul Z a primit un tichet in care i s-a cerut sa stearga logurile din /var/log si-n loc de asta el a rulat gzip fara parametri pe binlogs de pe master (true story, contract de milioane pierdut a doua zi). Uite, boul T…si tot asa.

Stiti ce raspunsuri am primit – de fiecare data cand aratam spre o problema concreta?

“De-asta te avem pe tine aici si de-asta esti senior, sa incerci sa-i faci sa nu mai faca asa”
“Nu toata lumea vorbeste engleza la fel ca tine” (in plm, e a patra limba SI ALA ERA ENGLEZ!!!)
“Nu toata lumea vine din acelasi mediu, nu trebuie sa fii asa de dur cu ei, ca unii sunt din working class background si…” (la aia care nu stiu buna ziua/multumesc)
“Pai, e evident ca nu stiu, ce propui? Fa-le un training, ca esti senior” (si cand ceream sa le fac training nu se aproba, ca nu se pot lipsi de ei o zi intreaga)
“Nu putem angaja numai oameni ca tine, ca nu-s pe piata si dureaza oricum 9 luni sa gasim un om”

Practic, orice, numai sa nu trebuiasca sa faca ceva, ceva care sa aduca vag a conflict. Orice, numai sa nu facem valuri. Castana fierbinte, gheara pisicii. Adica, eu – senior, dar executant, totusi – zic “bai, managerul echipei, avem o problema, uite-o”; iar ala zice “aha, pai si rezolv-o”. Coaie, nu e treaba mea. E treaba mea daca sunt eu manager. E treaba mea daca e o problema tehnica. Altfel…NU e treaba mea.

Si cumva, oamenii astia molai si impotenti ajung manageri. Pe undeva, e de inteles (in UK): tre’ sa fii unul zambitor, care nu-si face dusmani, care pupa orice cur, care nu are conflicte cu nimeni, care…dar, bai, la un moment dat trebuie sa intelegi ca SI salariul TAU e in pericol daca lucrurile merg nasol. Ca pentru tine o sa fie mai greu sa gasesti alt job, ca nu e nevoie de atatia manageri nicaieri. Dar nu. Nu percuteaza oamenii. Nu gandesc pana acolo. Efectiv spera sa mai mearga treaba de la sine cat mai mult, pana prostesc alt patron pe undeva. Dupa care, fir intins si drum liber.

Realitatea e ca astia-s cancerul care distruge orice companie. Ce-am descris mai sus e ce se numeste “too big for its own good”.

Am un manager care vorbeste cu orele. CU ORELE. Despre…nimic. Despre…munca (vorbeste despre ea, da’ de facut, canci). Despre orice. Am avut azi un meeting de 90 de minute cu unii – sefi de departamente si pula mea. Ba, o singura persoana de-acolo stia despre ce vorbeste si m-a facut sa ma simt ca ultimul ghertoi cand am vazut ce stie – mai precis, CATE stie. In rest, paraziti. Unul mai parazit ca altul (si nici eu nu-s prea breaz la jobul asta; as vrea, dar nu se poate). Omul nu mi-a spus nimic util de cand am venit. Nu-mi poate raspunde la nici o intrebare. Dar vorbeste despre agile sprints si scrum master si pula mea de zici ca-nseamna cu adevarat ceva si nu-s doar buzzwords de papat un salariu de pomana.

…si aici s-a adaptat si societatea, exact cum ziceam mai devreme ca s-au adaptat corporatiile. Efectiv asta a ajuns noua normalitate.

Va intrebati de ce suntem intr-o continua recesiune (mascata de cresteri pe hartie ocazional si multe runde de QE) din 2008 incoace? D-asta. Pentru ca-i la fel in toata Uniunea Europeana. PESTE TOT. Acum, ca nu mai are forta de munca si nu mai au de unde alege patronii, la fel e si-n Romania. Da, radeti, dar asa e. Pentru ca societatea nu vrea sa se schimbe, nu vrea sa elimine parazitii, nu vrea sa-i plateasca bine pe-aia care muncesc. Nu. Vrea sa mearga pe acelasi socialism “mai bine s-o duca toti mediocru decat s-o duca bine doar aia care muncesc”. Cumva, e de inteles, ca asa-i in democratie: nu conteaza ca 95% sunt paraziti inutili, conteaza ca voteaza, la o adica. Si pentru chestia asta se dau directive peste directive si se scriu regulamente peste regulamente care sufoca orice tentativa de a porni o companie, de a o dezvolta, de a o face profitabila ca lumea, de … orice.

Adevarul asta e: suntem intr-o continua recesiune (un adevarat urat mirositor si acoperit cu mult magiun) de ani de zile si tot asa vom fi. Stagflation. Vom fi tot asa si-o vom duce tot asa (pana bubuie ca lumea treaba) pentru ca productivitatea s-a dus pe pula. Si s-a dus pe pula pentru a devenit anormal sa fii productiv. N-are sens, strici obiceiul local?

Prin urmare, nu, nu muncim noi de cat mancam. Not even close. Si stiu, toti ne batem cu pumnul in piept ca avem masina cutare si casa cutare si iphone-ul cutare si ce “realizati” suntem noi, da’ realitatea e 95% din noi nu am merita nici sa ne permitem chiria intr-o lume corecta. Ce-i mai nasol e ca asta-i un cerc vicios. Companiile nu o duc prea bine, asa ca nu platesc oamenii prea bine. Degeaba muncesti tu de nebun (ca mine, cu anii), ca aia iti dau firimituri; e greu sa-ti dea mai mult cand tre’ sa tina in spinare alti 19 paraziti de cat produci tu. Asa ca nici tu nu mai muncesti cine stie cat, ca “de banii astia, nu merita nervii”. Si merge din ce in ce mai rau. Si peste toate astea vine si statul, cu niste taxe imbecile (cum pula mea 40-50% taxe pe salariu, ba????), sa sufoce orice tentativa de a repara chestia.

In spatele vesnicei recesiuni asta sta: socialismul si epidemia de prostie. Iar din chestia asta eu nu vad o iesire. Nu vad o iesire pentru ca tara arde, iar pe noi ne fute grija de orice, numai sa stingem focul nu. Mame singure! Diversity! LGBTQHRYS! #metoo! Green lives matter! Si dincolo de toate astea zace sefuletul prost si incompetent. Te duci si-i arati ca ai 10 incompetenti in echipa – d-aia care nici macar nu-s sub acoperire. Iar el nu-i prea sigur de asta, ca-i incompetent si el. In loc sa faca ceva, iti cere tie sa repari problema. Afara nu vrea sa-i dea – din solidaritate si instinct de conservare – ca si el e tot un incompetent inutil. In plus, deasupra lui e alt incompetent inutil care-i numara oamenii plecati si-l ameninta cu creionul pentru ca #retention si statistici inutile.

Asta e ce se intampla, iar eu unul nu am solutii. Nici macar de propus, ca de implementat oricum nu se punea problema…

Intreba tot Mishu05 acolo cine o sa plateasca factura. Pula mea, in mare…noi toti. Doar ca unii vor plati mai mult (si mai dur) ca altii. Ca intotdeauna. Si asta e motul rahatului descris mai sus. Ca peste lipsa de productivitate, peste epidemia de cretini, peste socialism, peste taxe mizerabile, peste noua lume PC, stam noi, cei care n-avem nici un plan pe termen lung, ci doar unul pe termen scurt: sa urcam cat mai multi saci in caruta si pe urma nu mai e problema noastra. Stiu despre ce vorbesc pentru ca la fel fac si eu. Am renuntat sa mai incerc sa schimb vreo chestie si merg doar pe “sa-mi fac eu plinul acum, cat e loc; dupa, mi se rupe”. Si nu-i pentru ca-s rau sau ceva. E pentru ca alte optiuni n-am. E inutil sa-mi fac orice plan, e inutil sa incerc sa rezolv orice problema. La final, daca ma duc cu problema si rezolvarea la aia care pot lua masuri, o sa mi se spuna ca nu se poate sau ca trebuie sa incerc sa rezolv altfel, fara sa suparam pe nimeni. Iar eu sunt prea batran pentru asta.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

50 Responses to “Cat muncim si cat mancam”

  1. Mishu05 says:

    Multumesc de raspuns. Cam greu sa gasim solutii cand aparent ( pentru majoritatea) problemele sunt foarte mici sau absurde ( ce ai enumerat si tu) si singurele probleme sunt de ordin material dar nu de supravietuire ci de imbunatatire ( masini, vacante, etc) a unei vieti oricum foarte buna. Asteptam ..,

  2. ac_dc says:

    Tu nu auzi ca oamenii au inceput sa refuze posturi de CISO etc din cauza ca nu au bugete sa instructeze oamenii. Ca degeaba fac arhitecturi de securitate, atata vreme cat Maricel vrea acces la USB apoi vine Maricica si baga orice pe acolo, Ia fisier cu date personale acasa, ca ea stie ca se poate. Neincriptat, ne-nimic. CISO e tap ispasitor.
    In alta parte unor angajati li s-a dat token OTP generator si il imprumutau intre ei…
    Audit venit, consemnat ca e OK, treaba merge mai departe.
    Cred ca in posturi d-astea trebuie sa fii bun psiholog…
    Practic trebuie sa faci un inside job, sa te duci in presa, apoi sa ii trezesti, ca poate-poate…

    Tu crezi ca doctorii de exemplu fac treburi mult mai utile, eh? Sa vezi la ei cum scriu cu pixul orice lucru de 3 ori. Ajung sa cheltuie zeci de mii de dolari pe diabetul lu’ dom Gigel, pentru ca n-a vrut sa nu mai manance.
    https://www.forbes.com/sites/brucelee/2016/09/07/doctors-wasting-over-two-thirds-of-their-time-doing-paperwork/#2895a3cc5d7b
    https://www.businessinsider.com/doctor-patient-time-ehr-2016-9

    Poate ca se va ajunge la program de lucru de 4 ore, cut the crap cu lucruri inutile, si restul faci ce vrei, iei o a doua meserie, faci sport etc. Sau stai acasa pe basic income, asa mai eliberam din strazi. Iesi la arat, faci agricultura eco, gasim rosia mai ieftina. Mai bine decat in birou cu scolioza aiurea.

  3. Mikimoto says:

    Societatea actuala e cladita intr-un asa fel, incat indiferent de cat de multa energie si entuziasm ai avea, tot reuseste si te pune la pamant, de fiecare data cand incepi sa “misti”. Te ridici din tarana de cateva ori, pe urma obosesti, intre timp mai si imbatranesti, iar spre final te uiti in oglinda si vezi un muist patetic…

  4. ivanilici says:

    Well, a venit și vremea asta… Acum 10 ani primisem o propunere din partea unei mari firme de construcții dintr-o țară cu apă caldă să coordonez un departament. Și m-am uitat eu in jur si le-am cerut, de bun simț, 5k/lună, net, plus mână liberă la trimis mormoloci acasă (și aveam vreo 5-6 de care mă puteam debarasa numai pentru a simți că nu mă încurcă). N-au vrut, că nu se poate să ii dea afară, că trebuie să accept 3k și să îi păstrez și fauna prezentă. Așa că n-am vrut. Fast forward, firma respectivă are deja cifra de afaceri la jumătate și, dacă face profit 2%, trebuie să aducă jertfe marelui X.
    La fel ca si tine, “imi fac plinul si pa!”. Nu iesim din asta, doar ca ne vom ghetoiza, vom vrea sa stam la distanță de zonele cu rate ridicate de infractionalitate, saraci and stuff. Da’ nu știu cât vom putea face asta…

  5. RV says:

    Am lucrat in corporatii si acum sunt intr-un start-up. La prima mi-au cerut sa aduc 3 oferte pt capse de capsator. La cifra de afaceri de cateva miliarde eur.

    Acum sunt intr-un loc unde iese bine in proncipiu daca fac cu mana mea.

    Doamna imi zice ca is arogant si plin de mine cand zic ca toti is prosti, dar sa imi bag pula de nu e ass. Prosti = prosti si/sau plafonati limbisti care tin de job in orice fel posibil inafara de a munci calumea.

    – am mutat operatiunile in polonia, eu am facut aproape tot aici (sourcing,labor,etc). Cand ne-am mutat eu am facut rost de oferte de la contabili. Berlinul (HQ) zice “aa lasa ca facem noi firma in polonia cu un alt contabil din varsovia. Imi pica bine, ca oricum avesm multe de facut.

    2 luni mai tarziu, imi da contabilul numarul de TVA polonez pt firma nemteasca. Bransa din Polonia evident ca nu exista, asa ca m-am apucat sa o fac. Din toata mutatea asta a fost singurul fuckup. De ce? Ca nu l-am facut eu.

    – erp facut in-house, eu n-am fost implicat. Il lanseaza netestat si inutilizabil, se duce totul in pula. Tipul care conduce proiectul s-a dus in ma-sa in concediu cand era lansarea. Go fucking figure cine conduce proiectul acum.

    Si e exact cum zici, te saturi sa tragi sa faci bine, uneori chiar impotriva conducerii. De bine de rau la anul le cer sa dubleze contractul sau plec. Am o idee, o sa o incep cu un prieten. Daca dubleaza salariul le fac pe amandoua simultan, daca nu ii pup pe portofel.

  6. Mel says:

    Ai descris perfect situația de la mine de la job, doar ca sefu ăla incompetent ia aproape cât toți angajații lui la un loc, și ne mai da și muie comunista la prima ocazie. Inca se mai practica, doar suntem in East Europe. Spre deosebire de tine, eu inca îmi merit toți banii, dar lucrez ca sa inversez proporția. Pentru ca nu are rost și contează acum și aici.

  7. NitroZeus says:

    Cei de sus sunt practic obligati sa procedeze asa. Pana acum s-au purtat cu manusi, dar acum pur si simplu nu mai au de ales, stiu si ei ca deja e cam tarziu, asa ca nu mai tin cont de nimic, ii dau inainte indiferent de consecinte. Sunt disperati.
    Chit ca-s foarte tari si au in buzunar multe posturi cheie, exista opozitie care-i franeaza puternic , iar ei nu reusesc sa avanseze atat de iute pe cat ar dori. Iar dusmanul inainteaza nestingherit.

    China, evident ca ea este dusmanul. Vine si calca totul in picioare, iar ei prin China nu au reusit sa se infiltreze.

    Cand conduci vestul din umbra si doresti sa conduci toata lumea, nu mai tii cont de detalii. Ce vedeti voi sunt detalii. Cunoc si ei situatia, dar nu au de ales. Asta e doctrina pe care au mizat. Nu mai e cale de intoarcere. E mult prea tarziu. La o adica ce sa faca, sa se dea batuti?

    Sper doar sa nu faca din disperare vreo nefacuta.

  8. boemul says:

    cum era bancul ăla:
    vine funcţionarul acasă, trânteşte geanta, se cufundă în fotoliu, îi aduce nevasta o bere, îl întreabă de ce e supărat… iar el:
    – Am muncit azi cât pentru trei! Noroc că suntem 12…

  9. 0040 says:

    China, evident ca ea este dusmanul. Vine si calca totul in picioare, iar ei prin China nu au reusit sa se infiltreze.

    Supraestimezi China. Sunt si mai dobitoci, spagari, lenesi decat europenii. Doar ca sunt multi. Si din aia multi, da, mai se gaseste unul care sa incropeasca o strategie. Btw, nici China nu mai e ce a fost la forta de munca ieftina. Noua China sunt de fapt tarile africane… unde China investeste masiv si-i va folosi pe aia ca sclavi sau se vor folosi de dreptul de vot al tarilor africane prin cine stie ce consilii internationale.

    Da…se zice ca economia Chinei va depasi economia tarilor UE impreuna anul asta, dar… UE are 500 mils locuitori, curand <440mils dupa Brexit … pe cand China are 1 400 000 000 locuitori . Hmmm…

  10. Laur says:

    Nasol nu e doar ca primesti mariri de 2% din cauza socialismului asta tampit, ci si faptul ca n-au nici un regret sa ii lase sa plece pe angajatii buni, tocmai pentru ca aia nu sunt genul sa o frece la o tigara, eventual nici n-au timp.

    La vechea corporatie munceam de 10 ori cat mancam, dar cand mi-au depus demisia s-au bucurat ca scapa de mine (eu eram ala de intreba de ce trebuie sa vin la camasa, daca doar stau la un birou); bine, a venit tavalugul dupa, dar eu deja munceam de nici jumatate pe cat mancam, asa ca nu ma mai interesa.

  11. Consultantul1 says:

    Oamenii care se pricep și își fac munca mereu au dubii de genul “bă, dar dacă și eu sunt de fapt incompetent”. Oamenii care nu se pricep și trag mâța de coadă n-au dubiile astea.

  12. IulianS says:

    Si in cealalta extrema vorbim de ce rele-s Amazon/Apple ca eficientizeaza costurile si exploateaza angajatii…

  13. NitroZeus says:

    Supraestimezi China. Sunt si mai dobitoci, spagari, lenesi decat europenii. Doar ca sunt multi. Si din aia multi, da, mai se gaseste unul care sa incropeasca o strategie.

    Btw, nici China nu mai e ce a fost la forta de munca ieftina. Noua China sunt de fapt tarile africane… unde China investeste masiv si-i va folosi pe aia ca sclavi sau se vor folosi de dreptul de vot al tarilor africane prin cine stie ce consilii internationale.

    Da…se zice ca economia Chinei va depasi economia tarilor UE impreuna anul asta, dar… UE are 500 mils locuitori, curand <440mils dupa Brexit … pe cand China are 1 400 000 000 locuitori . Hmmm…

    Propaganda vestica anti-China este extrem de puternica. Era si culmea sa-i dea drept exemplu.
    Crezi la chinezi se intampla ce povesteste Manowar pe aici?
    Ei n-au greturi cu migranti, ecologisti, lgbt, feminism. N-au o opozitie care atunci cand preia puterea sa le futa meciul, deci isi permit luxul de a fi consecventi si de a avea planuri pe termen lung.

    Pentru chinezi asta este foarte bine. Surpriza mare a fost ca in Africa nu s-au bagat firmele de stat, ci au fost impinse la inaintare firme private chinezesti, de la bisnita pana la industrie grea: construiesc la greu, exploateaza minereuri, manufactura samd.

    Nu are legatura cu binele, ci cu puterea. Sunt foarte pragmatici. Fara pragmatism machiavelic nu se infaptuieste nimic maret.

    Vin tare, ce sa mai tot atat.

  14. Manowar says:

    9:05 . meeting. nimic util/interesant. multe minciuni.
    9:30 meeting. nimic util/interesant. multe minciuni.
    9:58 acum. Poate ar trebui sa ies la tigara. Platesc contribuabilii, pula mea.

  15. andrea says:

    Eu sunt sigura ca o gramada de companii ( corporatii ) se gandesc si la “societate” si tin mii/zeci de mii de angajati inutili pe anumite salarii ca sa fie totusi un flow de joburi, consumerism, o parte a societatii care sa si permita niste bunuri.
    Eu asta as face, daca as fi in pozitia de corporatie cu revenue, serios as inventa/angaja/lasa departamentele sa angajeze cat mai multi, cat timp nu imi afecteaza profitul, chit ca as sti ca unele departamente ar putea fi la 10% din manpower si sa opereze la fel.
    Ma gandesc ca n-aveti totusi chef sa lucrati pe bune servind cafele si facand senvisuri la foc automat, ca stati fara grija, joburile la care se munceste si se sclavageste pe bune exista, si-s mult mai multe.

  16. animaloo says:

    Ei n-au greturi cu migranti, ecologisti, lgbt, feminism.

    hai sa aplaudam sclavagismul. Sclavagismul e bun, in fond ai cea mai ieftina resursa moca.

    cum pula mea 40-50% taxe pe salariu

    unde asta boss? germania are 100%. Romania pe la 70%. sau zici 40-50% la sensu ca din 100 40/50 se duc la stat si 50 la tine? E mai dubios cu procentele astea 🙂

    Asa m-am simtit si eu in Germania. Adusi contractori, pe bani super buni (la nivelul germaniei/romaniei ca angajat, acum realizez ca lucram pe alune de padure). Am crezut ca o sa muncim de o sa ne explodeze creierii…Ultimele 3 luni nu am facut nimic.

    Aici, am prins proiect nou. muncesc.

  17. super_fotbal says:

    Eu am scris un comentariu mai lung ca articolul tau, dar l-am sters ca n-am chef de negativitate, dar abordezi gresit si sentimental problema. :-??

  18. Orbu says:

    @Animaloo: Taxe nu este egal cu taxe pe salariu.
    TVA nu e taxa pe salariu, de exemplu, e taxa pe consum si poate fi evitata in unele cazuri.
    Romania are 45. Japca e la pensii si sanatate, problema fiind ca desi se plateste atat de mult sunt ambele disfunctionale.

  19. Manowar says:

    Animaloo probabil discuta de taxele adunate – cat plateste angajatorul, cat mai platesti si tu, pe urma mai aduna si alte tampenii (TVA si plm). Eu nici nu macar nu discut de alea, ca alea arata clar ca-i sclavie pe fata in toate tarile cu apa calda.

    Eu discutam la modul “cat platesc eu”, mergand pe ideea ca ajungi la punctul la care iti spui “la ce plm sa ma agit sa muncesc mai mult, sa produc mai mult, ca oricum nu merita”. Ca sa-ti faci o idee, ca eu sa primesc 500 de lire in plus pe luna, tre’ sa imi mareasca aia salariul cu 12k, sa zicem. Adica, ei imi dau pe hartie 1000, da’ statu’ ia 500 – si 500 imi raman mie. Iar la schimb imi taie niste drepturi. De pilda (exemplu usor tampit) pula alocatie pentru copil – ca e bogat, da-l dracu’ de chiabur.

    Ah, daca te uiti la cat il taxeaza statu’ si pe angajator sau la cat iti mai ia si tie pe urma prin diverse taxe (De la TVA la taxe pe drumuri, accize si plmuri), deja te ingrozesti si descoperi ca esti doar un alt sclav si vreo 80% din banii produsi de tine se duc in buzunarele altora. Si zic 80% inainte de a lua in calcul si restu’ programelor sociale (gen “prima casa”).

  20. vinil says:

    @Super_fotbal
    Hai, vrem sa iti vedem opinia. Adica asta imi place cel mai mult la opencube, dezbateri intre profesionisti, nu e ideea de negativism, ci de idei pertinente de la oameni cu o anumita credibilitate care s-au adunat pe aici. Explica-ne ce e in neregula cu ce a zis Manowar. Comentariul tau m-a facut curios, vreau sa iti stiu perspectiva. Daca ai timp, bineinteles.

  21. Manowar says:

    Hai, vrem

    Tu si mai cine?

  22. altcalic says:

    El si alti “profesionisti” 🙂

    Animaloo, e cam impropriu sa spui taxe de 100% pe munca, asta in cam orice intelegere acceptata a conceptului de taxa pe venit inseamna ca tie nu-ti ramane nimic.

  23. Helium says:

    “Ca sa-ti faci o idee, ca eu sa primesc 500 de lire in plus pe luna, tre’ sa imi mareasca aia salariul cu 12k, sa zicem. Adica, ei imi dau pe hartie 1000, da’ statu’ ia 500 – si 500 imi raman mie. Iar la schimb imi taie niste drepturi. ”

    Naspa. Aveam impresia ca in Uk taxele sunt mai mici. La nivelul asta sunt aproape de tarile nordice. Alea mult laudate, in care statul iti ia aproape totul. De ce nu mergi undeva, unde nivelul taxelor este mai rezonabil.

  24. vinil says:

    @Manowar
    NU stiu, a fost o exprimare aiurea. Eu si vocile din capul meu, cei 40 de sfinti, iepurasul de Pasti, dar probabil, statistic, cred ca mai este cel putin un singur cititor care sa fie curios. Speram ca explica taxa de 100%, sau ca e ceva metafora/hiperbola, fara mai mult context e greu sa iei ceva mot-a-mot.
    De ce pui profesionisti intre ghilimele? In ciuda opiniilor divergente uneori, comunitatea de aici mi se pare destul de elitista. Adica se intampla des sa nu fim de acord, dar cei care comenteaza cel mai des, din cate stiu, sunt oameni destul de bazati prin IT/joburi high end, nu dorei oarecare morti de foame. Cel putin majoritatea, am mai citit pe la Orbu si Animaloo si nu mi se pare ca o duc prost.
    Acum compara cu comunitatea pe alte siteuri de genul, piticigratis, cetin, etc. si vezi o diferenta de calitate a discutiilor de te sperii, zici ca’s maimute.

  25. animaloo says:

    Animaloo, e cam impropriu sa spui taxe de 100% pe munca, asta in cam orice intelegere acceptata a conceptului de taxa pe venit inseamna ca tie nu-ti ramane nimic.

    corect.
    Dar, din 8000E cat il costa pe sefu tau munca ta, tu tot doar 4000 vezi acum si, eventual, 1000 mai incolo. Nu stiu cum e in uk, dar ce povesti aud din suedia de la medicina ma fac sa ma rog mai abitir decat in romania 🙂

    si iaca si o poza pe subiect
    https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/41073127_10156898772463470_4155741356959989760_n.jpg?_nc_cat=0&oh=b6d0b2ec19aef2a3b3e700722252030b&oe=5BF4D740

  26. vinil says:

    PS: a doua parte era directionata spre Altcalic. Adica am adresat a doua parte de conversatie, legat de taxe si profesionisti.

  27. Manowar says:

    De ce nu mergi undeva, unde nivelul taxelor este mai rezonabil.

    Ca nu am unde. Si nu eu sunt problema – eu ma pot uita doar la ce-mi ramane mie si e ok. La capitolul ala – taxe, impozite si restul – iei muie in toate tarile semi-ok+. Difera vag la procente, dar nu cine stie ce. Si unde nu esti taxat la sange direct la venituri, esti “taxat” indirect.

    Problema e ca taxele idioate omoara productivitatea. Eu nu am nici un interes sa ma dau de ceasul mortii cu munca daca pe urma peste jumatate dintr-o marire de salariu se duce la stat. Si nici angajatorul nu are de ce sa se omoare sa imi dea mai multi bani. Ca da si mai mult la stat si nici pe mine nu ma motiveaza cand vad cat imi ramane in buzunar din ce mi-a dat el.

  28. Manowar says:

    Acum compara cu comunitatea pe alte siteuri de genul, piticigratis, cetin, etc. si vezi o diferenta de calitate a discutiilor de te sperii, zici ca’s maimute.

    Eu sunt curios in ce univers se pot numi mizeriile alea “siteuri de genul”.

  29. Helium says:

    “Ca nu am unde. Si nu eu sunt problema – eu ma pot uita doar la ce-mi ramane mie si e ok. La capitolul ala – taxe, impozite si restul – iei muie in toate tarile semi-ok+. Difera vag la procente, dar nu cine stie ce. Si unde nu esti taxat la sange direct la venituri, esti “taxat” indirect.”

    ITotusi ca si contractor (firma proprie?) ar trebui sa fie posibil sa deduci ceva si sa nu platesti atat de multe taxe. 50% e obscen.

    Exista totusi tari decente unde statul nu baga chiar asa de mult in buzunar. In plus, pentru cei cu venituri mai maricele – asa numiti “bogati” – exista posibilitatea unor deduceri semnificative. Asfel incat taxele pot ajunge sa se scrie cu o singura cifra (excluzand partea de dupa virgula). Desigur absoluta suma creste, dar parca nu asa de nesimtit.

  30. vinil says:

    @Manowar
    Nah, am scris si eu post de o pagina pe care l-am sters ca suna prea mult a pupincurism. E comunitate super reusita, oricum.
    Daca omul scrisese un post lung cu ceva ce crede, ar fi fost interesant sa urmaresc dezbaterea, atata tot.
    Legat de topic, eu imi merit maruntisul inzecit, lucrez de zici ca’s masina de cusut si in ultima vreme fac overtime la grupa mare. Neplatit, evident. Numar zilele pana pe 8 octombrie, sa vedem cum se lucreaza ca dev la bancile din UK, ca romanii ma calaresc de nu-ti vine sa crezi. Si nici nu’s genul care sa lase proiectul neterminat ca plec, ca nah, orgoliu profesional. PS: lucreaza cineva in Germania? Numai eu urasc nemtii, sa lucrez cu nemtii, sa le aud limba infecta, si numai mie mi se par aroganti? Englezii sunt la fel?

  31. Manowar says:

    Englezii sunt la fel?

    Nu. Aici o sa freci pula la foc automat. Poate o sa te simti nitel izolat – cel putin initial – ca na, tu o sa fii strainu’, ala venit din Europa de Est etc. Da’ in rest, viata lejera, somn de voie, bani (in general) frumosi, job (in general) foarte sigur, cu perspective and shit.

    E comunitate super reusita, oricum.

    Ce sa zic, ma bucur – macar stiu ca nu-mi pierd vremea de pomana blocandu-i pe idioti lately.

    ITotusi ca si contractor (firma proprie?) ar trebui sa fie posibil sa deduci ceva si sa nu platesti atat de multe taxe. 50% e obscen.

    @Helium: ce iei pe mere dai pe pere in situatia aia, la modul general. Sigur, platesti taxe mai mici cand te dai “firma”, da’ pe urma te uiti la contributia la pensie (daca o faci), la asigurarea de sanatate (daca o faci), la restu’ furtului (in)direct etc. Ca sa lamurim treaba cu furtu’ indirect, uite, in Elvetia ar fi (niste) taxe mai mici, da’ pe de alta parte, iti baga aia acolo frumos si property tax si rental value tax – chit ca tu nu inchiriezi casa altcuiva. In Norvegia, din cate stiu, e la fel. Ai mortgage neplatit? Deduceri and shit. L-ai achitat? TAXA!!!!!

    …si cam asa-i peste tot, inclusiv prin locurile alea unde, la prima vedere, ar fi taxe mici in anumite situatii.

  32. Helium says:

    “ce iei pe mere dai pe pere in situatia aia, la modul general. Sigur, platesti taxe mai mici cand te dai “firma”, da’ pe urma te uiti la contributia la pensie (daca o faci), la asigurarea de sanatate (daca o faci), la restu’ furtului (in)direct etc. Ca sa lamurim treaba cu furtu’ indirect, uite, in Elvetia ar fi (niste) taxe mai mici, da’ pe de alta parte, iti baga aia acolo frumos si property tax si rental value tax – chit ca tu nu inchiriezi casa altcuiva.”

    In general, depinde de situatia fiecaruia. In particular, nu e vorba numai de taxe mai mici. E vorba de cat platesti efectiv taxe si cat bagi in buzunar Ca si angajat – fara firma, poti sa deduci masiv. Tov. Hildebrand – fost presedinte SNB avea venit impozabil de 100k la salariul de aproximativ 900k. Daca te zgarcesti poti sa mergi intr-un canton cu taxe reduse, in comparatie cu Zurich sau Berna locuiesti gratis.

    Asigurarea medicala este pe persoana, nu procentuala. Daca ai venit mic, e naspa. Daca esti “bogat” nu o simti, ceva 1% max.

    Mortgage – aici trebuie sa deschizi ochii. In momentul actual practic poti sa iei bani cu dobanda apropiata de zero sau chiar zero. Randamentele – in cazul in care vrei sa dai in chirie – sunt sub 2%. Daca vrei neaparat imobiliare, poti sa cumperi in alta parte (UK?) si sa stai cu chirie in Elvetia.

    Cam asa si cu restul taxelor. Da, trebuie sa deschizi ochii. Elvetia, ca si orice alta tara are instructiuni de utilizare. Multi vin, stau patru cinci ani, fac bani si pleaca.

    Mai sunt si alte dezavantaje, dar avantajele depasesc masiv dezavantajele. Iar Norvegia si Elvetia nu pot fi comparate, sunt practic doua tari diametral opuse. Desi, poate ma insel.

  33. Manowar says:

    Asigurarea medicala este pe persoana, nu procentuala. Daca ai venit mic, e naspa. Daca esti “bogat” nu o simti, ceva 1% max.

    Mortgage – aici trebuie sa deschizi ochii. In momentul actual practic poti sa iei bani cu dobanda apropiata de zero sau chiar zero. Randamentele – in cazul in care vrei sa dai in chirie – sunt sub 2%. Daca vrei neaparat imobiliare, poti sa cumperi in alta parte (UK?) si sa stai cu chirie in Elvetia.

    Da, omule, eu inteleg ce spui, dar…eu nu sunt bogat. Si nu discut de bogati. Ca p-aia ii doare-n pula de taxe. Eu discut de oamenii normali, adica de aia ca mine: niste gigei care iau si ei niste mii de euro/lire pe luna. Si, ca om normal, nu prea-ti convine sa “cumperi in alta parte si inchiriezi in Elvetia”. Ca “hackuri” de-astea exista, desigur, da’ plm, realitatea e ca tu tot dai lunar banii aia – adica tot trebuie sa produci banii aia. Deci tot sclav, tot jefuit. Ori cumperi (si esti jefuit/taxat), ori inchiriezi (si esti jefuit doar, ca pe urma talharul e si el taxat de stat lol; si totul legal). La asta ma refer eu cu “unde nu-i directa, e indirecta”.

    Si da, asigurarea medicala nu e “in procente”, dar cu ce pula mea ma ajuta pe mine asta? Ca eu nu-s Gigel ala de 900k/an, sunt un dorel care ia 150k.

    Oricat deschizi tu ochii, daca-s bine deschisi, pana la urma vezi adevarul: ca n-ai iesire. Tu faci ca americanii – aia care lauda taxele mici, da’ pe urma iti spun cu juma’ de gura ca state tax, federal tax, sales tax, property tax…DAR LA SALARIU SUNT MICI TAXELE LOL.

    Pai, nu asa functioneaza…ala-i doar alt mod de-a te minti singur.

    Sigur, eu pot sa ma duc contractor “pe firma” (LTD ceva) si sa decontez p-acolo…ce? Masina si benzina si hainele? Grozav, dar ca sa le decontez, trebuie sa le cumpar. Adica nu-mi raman banii aia in buzunar – ii arunc pe geam ca sa nu mi-i fure statul. Aia e combinatie?

    Ti-am zis: n-ai/n-am unde. Ai unde sa te duci asa, la iluzii; da’ “pe bune”, nu, n-ai unde. Oriunde te duci, esti futut APROXIMATIV la fel. Am tot respectul pentru Elvetia (din alte motive, fara legatura cu taxele), dar…la capitolul “taxe”, functioneaza doar pentru aia bogati. Si (din pacate) eu nu-s un om bogat.

    Ce zici tu acolo cu contractor etc…thanks, aia pot face si-aici. Gen nu ma opreste nimeni – infiintez la misto ceva LTD, ma angajez pe salariul mediu si-mi dau dividende sau cum plm se face – cu decontat totul, inclusiv cafeaua din oras si ciorapii noi. Da’ nu mi se pare ca rezolvi mare cacat. Ca pe urma te duci mataluta frumos sa bagi in asigurari (sanatate, critical illness, death etc) si-n pensie si-n pula calului si ramai (in mare) cu acelasi cacat troglodit….si o pensie (de stat) de cacat.

  34. altcalic says:

    Helium, viata in elvetia e super scumpa, chiar daca taxele pe salariu sunt mici, nu e deloc un exemplu potrivit. Si nu la modul ca te rupi in figuri, ci doar sa traiesti normal. Ah, ca daca ai multi bani treaba e misto si nu platesti impozit pe castigurile de capital, de exemplu? (stock market, gen). Sigur, dar trebuie mai intai sa ai capital, semnificativ chiar. Pentru working class, 10k chf salariu lunar e un salariu mic daca sotia sta acasa si ai un copil.

    Pana si in romania combinatia cu micro/pfa a ajuns cam acelasi lucru cu salariul pe CM (in principal in IT). Da, taxe mai mici pentru scos banii din firma, dar taxe pentru contabil, taxe pentru sediu, taxe pentru orice folosesti pe firma (masini, asigurari, mai totul e semnificativ mai scump decat PF), pensie, asigurari medicale. Tot p-acolo iesi, un pic mai bine, dar bataia de cap e si ea mai mare. Nu vad de ce ar fi altfel in alte tari.

    Niciodata n-o sa accepte statul sa-l sari de la banii pe care-i vrea. Sau ai putea sa fii suficient de sus ca nivel sa poti beneficia de loopholes in liga “cu baietii mari”, ceea ce pentru noi nu e cazul.

    Eu sunt curios in ce univers se pot numi mizeriile alea “siteuri de genul”.

    Asa e, tu n-ai concursuri de “dau briceag putin folosit, puneti comment aici care-l vreti” si zbang 300 de comentarii si mii de afisari, deci nu esti de genul. N-ai fost la aceeasi scoala de blogging se pare, sa inveti de la cei mai buni 🙂

  35. altcalic says:

    Also, uitasem sa zic ceva legat de subiect, chestia asta cu “e plin de atarnatori prin firme” mi se pare ca tine, in the grand scheme of things, tot de pizdificarea accentuata a lumii in general, e doar o ramura a “politically correct, sa avem toti o sansa, sa fim diversi si sa-i integram pe toti”. Astea sunt “calitatile” cele mai apreciate prin management, deci cum va asteptati sa vina un pulache si sa zica “tu-tu-tu afara ca sunteti prosti”? Nu se face boss, trebuie sa-i ajutam si pe ei sa se integreze, sa-si termine munca, cu variatia US “daca ne da in judecata ca i-am jignit sufletul?”. Asta pe langa faptul ca legislatia despre piata muncii e din ce in ce mai cretina, facuta asta tot de niste pizdificati de prin politica. Sunt sigur ca fix in europa e nevoie de foarte multe masuri de protectie pentru angajati, ca aici e sclavagism feroce. Meanwhile china doesn’t care.

    Proceduri, baieti, avem nevoie de mai multe proceduri si regulamente.

  36. NitroZeus says:

    Eu sunt sigura ca o gramada de companii ( corporatii ) se gandesc si la “societate” si tin mii/zeci de mii de angajati inutili pe anumite salarii ca sa fie totusi un flow de joburi, consumerism, o parte a societatii care sa si permita niste bunuri.
    Eu asta as face, daca as fi in pozitia de corporatie cu revenue, serios as inventa/angaja/lasa departamentele sa angajeze cat mai multi, cat timp nu imi afecteaza profitul, chit ca as sti ca unele departamente ar putea fi la 10% din manpower si sa opereze la fel.
    Ma gandesc ca n-aveti totusi chef sa lucrati pe bune servind cafele si facand senvisuri la foc automat, ca stati fara grija, joburile la care se munceste si se sclavageste pe bune exista, si-s mult mai multe.

    Pare plauzibil.

    Daca nici globalistii nu isi sustin propria doctrina, nu dau exemple pentru a fi credibili si nu isi hranesc noul proletariat, cine sa o faca? Doar ei sunt cei care vor profita de toate astea, ei trebuie sa puna umarul daca vor sa conduca lumea.

    Sunt destule companii care de frica procedeaza astfel, chit ca nu-s neaparat globalisti, dar n-au chef de repercursiuni, campanii media contra lor, boicot si cazut in bot.

    Se sapa unii pe altii. Unii fac tot posibilul sa aduca inapoi fabrici si uzine, iar altii (Walmart, de exemplu) pune presiune pe colaboratori sa-si mute fabricile in China. Ii doare-n pula de SUA. Ei vor sa cucereasca lumea.

    Asa, ca fapt divers, in China nu poti patrunde ca firma decat daca te asociezi jumi-juma cu o firma autohtona. Destept chinezu. Normal ca spumega vestul, dar parca nici n-au ce face. La inceput sa lasau rugati vesticii, acum fac orice numai sa prinda si ei o bucata din cascavalul chinezesc. Si-a facut Ping Pong plinul de know-how.

    hai sa aplaudam sclavagismul. Sclavagismul e bun, in fond ai cea mai ieftina resursa moca.

    1) Este irelevant daca noi aplaudam, suntem de acord, sau nu. Nu contam.
    2) Asta cu sclavagismul e doar propaganda anti-China. Au bagat stirea-n bucla dupa care toti stiu despre China ca au sclavi si ca fac produse ieftine si proaste.
    Tot asa puteau si chinezii sa faca manipulari despre Italia si scalvele romance din sud. Dupa care cand intrebai chinezii ce stiu despre Italia raspunsul comun cu ponderea cea mai mare ar fi fost: macaroane si sclave. Dar pe ei ii doare-n pix. Stiu ca cu toate ca la ei salariile au crescut, tot acolo este cel mai rentabil sa produci chestii pentru ca supply chain beton.

    Proceduri, baieti, avem nevoie de mai multe proceduri si regulamente.

    Bineinteles. Cat mai greu pentru a reusi cati mai putini. Cei mari n-au nevoie de concurenta.

  37. Helium says:

    “Si da, asigurarea medicala nu e “in procente”, dar cu ce pula mea ma ajuta pe mine asta? Ca eu nu-s Gigel ala de 900k/an, sunt un dorel care ia 150k.”

    Pe gigel l-am dat de exemplu, schema lui Gigel poate fi aplicata de orice salariat. E adevarat, multi nu o fac. Chestia asta am descoperit-o dupa ce m-am stabilit. Initial am mers in Elvetia pentru ca nu imi plac orasele gen Paris, New York. Baiat de la tara de felul meu. Voiam sa stau cativa ani sa strang ceva bani si sa ma retrag in Germania sau in alta parte. Dar intre timp nu am mai plecat.

    “Pentru working class, 10k chf salariu lunar e un salariu mic daca sotia sta acasa si ai un copil.”

    Sa nu exageram. Salariul median e undeva la 6k pe luna – brut. Si de obicei, ca in vest, nevasta nu lucreaza. Pentru majoritatea 10k este un lux. La est europeni lucrurile sunt diferite, de obicei lucreaza amandoi. Mai ales daca lucreaza amandoi in IT sau ingineri.

  38. altcalic says:

    Cam ce anume e exagerat? Eu vorbesc de cazuri concrete, cu salariul respectiv si familia cu acea componenta. 10k chf brut pe familie nu este ceva cu care e “trai neneaca” in elvetia si te gandesti un pic ce se va intampla cand trebuie sa-l dai la gradinita/scoala. Salariile de care vorbesc sunt in IT si sunt in zona zurich. Cu atat mai rau daca 10k e lux.

  39. Fery says:

    @Mano: scenariu cu ltd in uk. Nu trebuie sa fii angajat, platesti sociale pe sole-trader. Nu emiti dividende foarte multe, doar cat iti trebuie sa traiesti, deci nu platesti nici taxa pe dividende. Platesti 20% taxa pe profit (daca nu vrei sa te complici cu ltd in isle of man sa-l scazi si pe ala). Lasi banii sa se adune in firma, si cand ai chef inchizi firma cu un 8% pe fondul total. Rata de retentie totala e undeva pe la 72-75%. Poti sa scazi si tva pe achizitii evident (electronice, masina, servicii).Am nr contabilului daca vrei.

  40. Orbu says:

    Ia uite un bun samaritean. Vorbim mai încolo despre contabilul tau 😉

  41. Animaloo says:

    N8trozeus, deci tu zici ca chinejilor nu le pasa de drepturi, dar sclavagism este “propaganda”. Bah oleacă de coerenta, pliz

  42. obositu says:

    Nu inteleg eu clar tot ce tine de partea financiara, dar stiu clar ca eu momentan fac peste 8k euro net in Romania, cu toate taxele platite.
    Daca toate stelele se aliniaza, sper sa ma prinda in vreo 3 ani o achizitie in post de middle to upper management si sa incasez si eu o felie mica de buyout.

    Intre timp, nu cred ca as merita mai mult de 1.5k net, obiectiv vorbind. Noroc ca angajatorii sunt de alta parere.
    Discrepanta asta imi spune ca IT-ul este intr-o bula care o sa faca poc. Eu sper ca face poc in 3-5 ani si nu mai repede.
    Pana atunci o sa ma si calific in ceva care pune sigur o paine pe masa, nu m-am hotarat ce (mecanic auto, instalator, electrician, etc).

    In plus, am mai observat si eu ce se mai mentioneaza pe aici: in perioadele in care am muncit cel mai mult si am dat tot ce aveam mai bun, am fost cel mai prost platit din cariera mea. Efectiv au inceput sa arunce cu bani in mine cand a inceput sa mi se rupa.

  43. Matali says:

    Sunt de parere ca ne indreptam spre un colaps al societatii, datorita adancirii prapastiei dintre saraci si bogati in toata lumea, saracii si clasa de mijloc e fututa din ce in ce mai mult, ca de exemplu tinerii de abia isi gasesc job sau isi permit sa plateasca chiria, daramite sa isi cumpere ei o locuinta in marile orase, asa cum o faceau parintii lor, generatia X sau baby boomers, din doar cateva salarii, al automatizarii din ce in ce mai mari care va avea ca rezultat disparitia joburilor si al incapacitatii oamenilor de a se adapta unei noi lumi. Daca mai vorbim si de aparitia unei noi crize economice la fel de rea ca cea din 2008 intr-o lume si asa tensionata atunci lucrurile ar putea usor sa scape de sub control. Deja cei unu la suta din Silicon Valley pare ca isi fac planul B pentru orice eventualitate https://www.youtube.com/watch?v=K1zVAfE0YdA

  44. Manowar says:

    ca de exemplu tinerii de abia isi gasesc job sau isi permit sa plateasca chiria, daramite sa isi cumpere ei o locuinta in marile orase, asa cum o faceau parintii lor, generatia X sau baby boomers, din doar cateva salarii

    Nu mai stiu de unde si cand ai aparut tu aici, dar ce stiu e ca aberezi cumplit la chestia asta.

    1. Aia de care vorbesti tu erau baby boomers – si nu peste tot, ci doar in tarile mai spalate. Generation X a supt-o cu abnegatie.

    2. Tinerii isi permit aproximativ orice, daca vor (si daca fac ceva pe tema, nu doar sa vrea) si daca nu-s complet idioti. Ah, ca vreo 80% SUNT complet idioti si nu-si cunosc interesul sau nu inteleg matematica de clasa a doua, gen “daca am 10 lei nu pot sa cheltui 9.98 pe tampenii si pe urma sa ma plang ca nu mai am bani”…? Aia-i alta mancare de peste.

    3. Aia cu bunkers sunt o adunatura de idioti. Mi-a placut ala care si-a CUMPARAT teren undeva, ca se teme de colaps. Da, pentru ca – nu-i asa? – in caz de ceva, aia morti de foame and shit se vor opri la poarta si vor spune “hold on, guys; aici e mancare, dar nu putem intra; E PROPRIETATE PRIVATA”.

    4. Epic ala care vinde “dehydrated water”. Cineva n-a terminat generala fara a da spaga. Tot epici si aia cu bunkers. Ia ziceti, ba, e bunkerul pentru atacuri nucleare and shit, eh? I mean, e bine ca aveti arme and shit, dar, daca nu-s indiscret, ce-o sa respirati si ce-o sa beti? De mancare nu mai intreb, ca mi-a curs scuipatu’ din gura cand l-am vazut p-ala care crestea pui afara in caz de atac nuclear – sa aiba ce sa manance. Pentru ca, da, poate omoara nukes oamenii, dar puii de gaina vor supravietui si vor fi chiar mai gustosi. Whatever, man.

  45. Orbu says:

    Nu e topicul potrivit să mă extind la un răspuns cu privire la aia cu bunkers, dar nu ai nevoie de mult sa supraviețuiești și nu e pentru cazul unei apocalipse nucleare, sau pentru cazul in care îți pică direct în cap.

    La un atac cu ceva mic – mediu ( 100kt -1MT ) ai nevoie să supraviețuiești 20-50 de zile, până să o poți lua la picior. Dacă ai bulan să ajungi in bunker înainte să vina valul termic la tine, sau dacă ești mai departe de 25-30km. Chestie rezonabilă fără mari eforturi.
    Și eu în apartamentul din București stochez apa și ceva calorii prin borcane pentru ~20 de zile și nu-s prepăr sau ceva, e doar o obișnuință. La țară aș putea trăi și mai mult .
    De respirat, preparii aia au filtre. Desigur, majoritatea din clipuri sunt proști varză dar organizarea ajută.

  46. NitroZeus says:

    N8trozeus, deci tu zici ca chinejilor nu le pasa de drepturi, dar sclavagism este “propaganda”. Bah oleacă de coerenta, pliz

    Elaboreaza putin. Asta ca sa am la ce raspunde, sa nu presupun nejustificat ca ai vrut doar sa manipulezi.

    La un atac cu ceva mic – mediu ( 100kt -1MT ) ai nevoie să supraviețuiești 20-50 de zile, până să o poți lua la picior. Dacă ai bulan să ajungi in bunker înainte să vina valul termic la tine, sau dacă ești mai departe de 25-30km. Chestie rezonabilă fără mari eforturi.
    Și eu în apartamentul din București stochez apa și ceva calorii prin borcane pentru ~20 de zile și nu-s prepăr sau ceva, e doar o obișnuință. La țară aș putea trăi și mai mult .
    De respirat, preparii aia au filtre. Desigur, majoritatea din clipuri sunt proști varză dar organizarea ajută.

    Mici sunt bombele nucleare tactice (5-20 kt). La 100-1000 sunt mari, chiar daca au testat si de 20-50 Mt.

    Astea cu pregatirile pentru atac nuclear mi se par cam hilare. Ai 20-30 de minute de la lansare pana la impact. La razboi nu e cu fairplay si cu din astea. Nu va anunta dusmanul din timp ce are de gand pentru ca tu sa apuci sa te pregatesti.
    Pana se prind aia ca e atac pe bune, nu vreun test, pana dau alarma, pana te doare-n cot de alarma, ca doar au mai dat alarma de exercitiu de zeci de ori, dar pe toti i-a durut in pix…

    Eventual sa iei din timp iodura de potasiu pentru a-ti proteja tiroida. Tiroida nu face discriminare, absoarbe si iodul radioactiv si iodura de potasiu cu mare drag. Dar daca saturezi din timp tiroida cu iodura de potasiu, va inchide poarta, iar iodul radioactiv ramana pe dinafara.

    Rusia si China nu vor ataca decat daca sunt atacati. Au prea mult de pierdut. Armele nucleare sunt de descurajare (deterrence).
    Rusia pazeste ce are, mai fura de prin vecini, mai baga zazanie in vest, nu isi permite sa viseze la mai mult. Chiar nu are cu ce, toti stiu ca o are mica. Dar vesticii ii lasa sa se umfle-n pene pentru ca convine de minune. E bine ca populatia sa fie speriata. Cu cat e mai speriata, cu atat e mai docila.
    China iarasi nu are de ce, ar pierde enorm. Cucereste oricum lumea economic.
    N-are nevoie de teritorii vaste. S-a invatat de la britanici cat de “eficient” este sa ai un imperiu mare pe care sa nu-l poti controla, dupa care te napadesc coloniile cu furie.
    Aia cu China care va ataca Rusia pentru a-i lua Siberia sunt soparle vestice. Nu prea convine ca isi inoada cozile (China-Rusia), asa ca mai baga si ei cate o soparla, poate iese ceva. Daca nu, asta e, au incercat, gasesc ei alta soparla, poate iese de data asta.

    Ceilalti nu sunt capabili de atac la saturatie. Pentru asa ceva e nevoie de multe sute de focoase nucleare. Cu cateva focoase nu faci absolut nimic, doar te aperi. Daca indraznesti ceva, vei fi ras de pe fata pamantului.

    SUA avea facut un plan de atac la saturatie asupra lor (SUA) cu 500 si 2000 de focoase nucleare. Postez linkul cu harta respectiva cand ajung acasa. E interesant de studiat.
    In cel cu 500 de focoase erau vizate obiectivele strategice: baze militare, aeroporturi, centrale, hidrocentrale, noduri mari de autostrada samd.
    in cel cu 2000 erau vizate si orasele.

  47. super_fotbal says:

    Pentru ca e mai bine sa ma abtin, si am inceput sa regret orice comentariu lasat pe internet si ar trebui sa nu mai intru deloc sa citesc chestiile astea ca sunt repetitive si incep sa realizez ca sunt in cu totul alta barca ca voi, gen as putea sa va zic tata multora de pe aici. Gen vorbim aceeasi limba, dar am la fel de multe chestii in comun cu voi cum am cu chinezii si la fel si voi cu mine.
    Voi vorbiti de munca ca ceva static si numa ceva static nu e. Vorbiti de munca ca ceva de genul un om face totul de la proiectare, la executie, la contabilitate si raspunde si la usa cand vine curierul si repara si tevile cand se infunda, asta deduc eu din modelul vostru ideal. Lucru care mergea de minune acum o suta si ceva de ani si mai merge si in ziua de azi la unele chestii, dar in domeniile in care lucram majoritatea de pe aici nu merge.
    Lumea de azi e mai mult pe hai sa luam o decizie potrivita care sa nu futa alte chestii care ar putea sa ne futa si mai tare ca mai avem si alte chestii de facut. Chestie care totusi nu e recenta, doar ca azi te pot musca de cur deciziile proaste mai repede. Gen in trecut oamenii foloseau azbest ca nu ia foc, lucru minunat pana au aflat ca fute alte chestii, acum nu prea mai poti sa iei orice cacat sa il folosesti fara sa vezi unde te poate fute.

  48. ion says:

    cu un pic de imaginatie si un PFA pe norma de venit sau o microintreprindere platesti mai putine taxe. Merge evident pe “consultanta” IT. nu stie Gigel de la ANAF sa te verifice ce e aia consultanta/training/programare/administrare cat timp pe factura apare ce e in codul tau CAEN. Iar George care vireaza banii din UK/UE/US il doare la banana cat timp ai cod valid de TVA si cateodata mai scrii pe factura si ceva pentru el gen un cod de proiect. Cat timp platesti taxele la timp si ai depus actele la timp cel putin la PFA pe norma de venit nu verifica nimeni nimic, ca nu prea au ce (asta mi-a zis vecina de la fisc), nu o sa zboare cu mine in Paris sa vada ce fac eu la clienti.

    Intradevar te cam freaca la cap recruiterii sa iti faci actele in tara in care te duci dar daca ii iei tare si le zici clar ca e absolut legal 6 luni (cam cat dureaza un contract in general), si 2 ani daca iti faci formularul EU A1 pe firma, in general nu le pasa. oricum o sa bage o firma intermediara care te mai lasa fara ceva bani, dar asa ti se intampla si daca faci PFA-ul in tara locala, clientul plateste 800-1000 tu iei 500-700 pd gen

    PFA norma de venit: 250 eur fix / luna taxe (max 100k eur/an)
    SRL(-D) micro intreprindeer (1mil) : 1% pe venit si 5% pe dividende plus un angajat cu salariu minim (sau 3% fara angajat).

    Sunt convins ca acestea sunt folosite de politicieni si rudele lor sa scoata bani legal de la firmele care capuseaza statul roman, sub forma de consultanta (de orice tip).

  49. Fery says:

    “PFA norma de venit: 250 eur fix / luna taxe (max 100k eur/an)” – cum asa mult, mie mi-a iesit ~480 pe tot anul.

  50. ion says:

    Fery eu nu am buletinul in vreun sat si nici un alt job care sa imi scada la 50% norma. In plus norma din IT e cea mai mare (in caz ca faci altceva).

    Intradevar, anul asta e mai mic fata de anul trecut de la schimbarea modului de calcul. Eu oricum mai adaug un 200 eur / an pentru un contabil ca nu stau eu sa depun actele si sa ma rog ca totul e bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *