Chestia cu wealth inequality e ca e mai usor sa vorbesti despre asta decat sa faci ceva
Citeam articolul asta si ma gandeam la doua chestii.
Prima problema este legata de citatul asta
Further, Dalio points to a survey by the Federal Reserve showing that 40 percent of adults can’t come up with $400 in the case of an emergency. “It gives you an idea of what the polarity is,” Dalio said. “That’s a real world. That’s an issue.”
Gen OK, inteleg, 40% din adulti n-au de unde sa faca rost de $400 in caz de ceva. Si asta nu-i o minciuna, e realitatea. V-am mai aratat coispe linkuri legate de faptul ca 50% din britanici nu au nici macar 100 de lire in savings. Nu-i ceva nou. Si explozia aia de “payday loans companies” (gen provident si restul) confirma treaba asta.
Dar e o mica problema aici: bun, bun, nu poti face rost de $400 in caz de ceva. Inteleg. Nasol. Dar, spune-mi, asta-i din cauza ca economia si capitalismul nu functioneaza “corect” pentru tine … sau e din cauza ca ma-ta-i proasta?
Si-ntreb chestia asta pentru ca am o problema cand vad ca eu iau 6 cifre pe an si merg cu un OnePlus 6 de 300 de lire, da’ baiatu’/fata care-mi livreaza o pizza suna la usa si e cu ochii-n IPhone. Si nu, nu glumesc, nu, nu e vorba de stereotipuri. Si nu, nu se opreste la IPhone treaba asta. Pentru ca un fost coleg castiga jumatate cat mine si venea la lucru cu Beats by Dr Dre pe muie. Si nu era singura pereche – Patrick stia mai multe pe tema asta. Altu’ era prea sarac sa-si cumpere o masina, da’ venea cu o bicicleta de 1200 de lire la lucru. Ca sa pun treaba asta-n context, eu ma gandesc de vreo 5 luni daca sa-mi iau un headset Kingston Hyper X Cloud de 50 de lire sau nu. Si nu-i ca ma calicesc la 50 de lire, e ca deja am alt headset. Si, desi nu-i la fel de bun, functioneaza, deci ce pula mea? Iar in PC am un core i7, PRIMA GENERATIE. Face 10 ani de cand l-am comandat anul asta. Toti oamenii pe care-i stiu au procesoare mai noi ca mine. Si nu toti castiga mai bine ca mine.
Asa ca da, trebuie sa ma intreb: nu ai pentru ca e nasol in capitalism…sau nu ai pentru ca ma-ta-i proasta? Pentru ca, din ce-am vazut pana acum, foarte putini chiar “pica” printre gaurile din podea pentru ca “asa s-a nimerit”. Cei mai multi sunt cum sunt si unde sunt pentru ca sunt niste dobitoci.
Vecinu’ meu (Jack, ala din WM) isi petrece timpul liber reparand un van alb ruginit, vopsind la el si plm. Pentru ca vrea sa participe cu el la ceva curse fun de vans. Sarim peste “ce plm?!?!?!!” si ajungem la “atunci nu te poti plange in mortii ma-tii ca sunt casele scumpe si ca stai cu ma-ta”. Pentru ca atunci cand eu nu aveam bani nici sa stau cu chirie, nu-mi foloseam disposable income pentru a cumpara masini vechi si distruse pentru “fun”. Chiar nu.
Credeti-ma pe cuvant ca am si o groaza de cunostinte/amici care procedeaza la fel. N-au mare lucru la capitolul “economii”. Dar cand au, sparg banii pe tampenii. Si fac alegeri gresite la multe, MULTE capitole. De la ce cumpara pana la “pe cine fut” (si da, conteaza, daca “cealalta jumatate” te trage-n jos). Si nu pot sa le zic prea multe pe tema, pentru ca nu sunt un tip diplomat si nu fac decat sa-i ofensez/jignesc.
A doua problema este legata de miliardari.
Tot cu citate:
With just over $18 billion to his name, capitalism has been good to Ray Dalio:
Berkshire Hathaway CEO Warren Buffett, who is worth $81 billion according to Forbes, has said the problem with the economy is the extreme wealth of people like him.
Bun, ce-avem noi aici? Un baiat care face 18 miliarde si un baiat care face 81 de miliarde. Si amandoi au sesizat problema – nu merge pentru oamenii normali capitalismul. Si, in principiu, sunt de acord cu ei. Chiar nu merge. Dar am si eu o intrebare:
Ba, baieti, daca tot ati observat problema, ce anume faceti pe tema asta? Hai, concret. Ce-ati facut pentru a o rezolva? Si raspunsul e ca…nimic. Pentru ca prefera sa vorbeasca despre asta (asa, de popularitate, ca tiganul batran care vrea sa se vada la TV cu orice pret – gen Viorel Lis). Dar de facut? Sa faca altii.
Si stiu, astia nu-s statul, nu au resursele unui stat, dar AR PUTEA FACE CEVA daca ar vrea. Ce? Hai ca va dau eu cateva exemple.
Coaie, daca vrei sa rezolvi problema, ia un miliard din banii aia ai tai si investeste-l pentru a-i ajuta pe #saraci. Cum?
Hai, du-te si cumpara tu 5000 de case intr-o zona de-asta si inchiriaza-le alora cu venituri sub X. La o treime din pretul pietei. Hai, ca oricum o sa “recuperezi” banii in timp (sigur, tu mori, da’ trustul setat pentru asta nu moare). Sau construieste tu si vinde la profit de 5%, nu de 80% ca restul care inca vor sa faca miliarde.
Hai, du-te si porneste o companie de ceva intr-o zona de-asta lovita de soarta (cum ar fi Petrosani, Hull, Rust Belt etc). Baga mare. Ce vrei tu – otelarie, daca vrei, ma doare-n pula. Ce-o fi. Baga cu talent si da-le joburi. Si da salarii frumoase acolo, nu te mai fute-n cur sa le dai minim.
Hai, du-te si fa de-un miliard ceva universitate si pune tuition fees la $1/an. Hai, ca poti.
Dar nu. Nici unul din jegosii astia nu ar face vreodata ceva. Si nu le spun “jegosi” pentru ca “uite, au bani si nu impart cu restul”, ca ala e dreptul lor. Le spun jegosi pentru ca au tupeul de a comenta ca nu functioneaza capitalismul, dar nu fac nimic pentru asta.
Ca mentiune speciala ar fi aici si jegul ala jegos si nespalat de Bill Gates pe care-l aplauda boii de pe internet pentru ca-s boi. A facut tipul miliarde. Si l-a lovit cheful de charity. Great. Si ce-a facut el pe post de charity?
Hai cu mosquito nets in Africa, pentru ca malaria e rea.
Hai cu vaccinu’ cutare in Africa, pentru ca maladia cutare e rea.
Hai cu pompe de pula mea in Africa, pentru ca apa murdara nu e buna pentru cioroi.
Asa “da el inapoi”.
Cum pizda ma-tii dai INAPOI? De la aia – de la africani – ai facut tu rost de miliarde? Alora le-ai vandut tu Windows si Office? Sau americanilor? Nu mai sunt saraci in America? Nu mai sunt homelesi in toata California? Serios? Nu mai sunt someri? Nu mai sunt de-aia mancati pe paine de foreclosures?
Nope. Africa!
…si-n tot timpul asta, plang cu lacrimi de crocodil. Toti. De mila alora pentru care nu functioneaza capitalismul. Oh, vai, mi se rupe inima. Stau pe miliardele mele si le mai trimit prin Africa, dar plang de mila omului alb si american care m-a facut miliardar. Sa faca dom’le ceva guvernul….
Ce sa zici la asta? Cel mult un #maga2020
Si bai, nu ma intelegeti gresit; nu-s socialist, nu propun sa dea miliardarii pentru saraci etc etc. Nu. Din partea mea, sa-si tina banii sub perna, paziti cu caini si guards si plm. Da’ daca faci aia, daca tu nu dai, desi poti, atunci da-te-n pula mea si nu mai face pe interesatul de problema, ca nu ai dreptul de a vorbi despre asta, daaaa? Cand iti “rutezi” profitu’ prin cine stie ce paradis fiscal “pentru ca e legal”, nu poti sa te plangi ca nu functioneaza capitalismul. Cand te duci sa te muti in cartieru’ ala scump, ca nu-ti place sa ai saraci si criminali pe strada, nu te mai poti plange ca nu functioneaza capitalismul. Functioneaza perfect.
Nu poti sta in mansionu’ tau de milioane, pazit de oameni care fac pe luna cat face un muncitor intr-un an, mergand la biroul tau din cladirea aia care costa cat 3 cartiere de case, ocupat sa gasesti noi modalitati de a evita plata taxelor…ca apoi sa spui ca “dom’le, bietul om sarac, trebuie sa facem ceva pentru el”. Chiar nu.
https://www.cnbc.com/2017/09/21/warren-buffet-is-the-most-charitable-billionaire.html
aici te inseli boss. La faza cu Africa. Bine, putin, dar tot te inseli. E bine sa rezolvi problema cu africa. In modul asta nu mai au nevoie africanii sa vina peste tine. In teorie te inseli.
Unde nu te inseli, evident, este
– bah baiete, ati bagat pibul unei tari decente (romania) in Africa. Si aia tot au o lupta directa cu tantarii, care pe care se mananca. Deci, ceva faceti gresit in pula mea
– UK si US au ramas fara saraci si trebuie sa ii ajutam pe ailalti? E ca si cand fi-mio ar avea mana rupta si l-as trimite la munca, iar eu de bani as ajuta familia de betivi de la parter. In timp ce zic “bah, nu prea mai suntem sanatosi in familia asta”
asta nu mi se pare o mare chestie. Pentru ca se amortizeaza in timp. Plm, inseamna un an de abonament. un cacat.
un prieten bun. Cu fosta nevasta ajunsese sa imparta conserva cu cainele…cu actuala prietena toma si-a luat casa de 300k cu banu jos. Deh. Diferenta intre “hai sa te ajut cu firma” si “vai, ce ochelari de 500e misto!!!”
Nici eu n-as da bani aiurea daca n-ar iesi ceva palpabil, nu pentru mine, ceva palpabil. La ce sa iei case, ca oricum vor fi distruse de animale, devreme ce nu-s ale lor (vezi cum a fost in comunism, sau cum e-n China, unde-i doare-n pix, sau cum sunt casele “sociale”). Cand nu esti proprietar, nu te doare, cam aia e ideea. Africa e ceva palpabil, usor de realizat, cu efecte imediate. Nu exista discutie aici.
Vrei sa fii ajutat? Porneste ceva, vino cu o idee, o chestie si apoi daca convingi si pe cineva ca meriti ceva bani, da. Nu astepta sa faca altul ceva pentru tine in mod activ. Te poate ajuta, dar sa vii si cu ceva de la tine.
Nu, nu ma insel.
Ai dat unor caritati? Bravo, ai platit executives cu 200k sa dea gratuit supe de 10 centi. Ce face asta pentru a rezolva problema?
Vin aia din Africa peste americani? No shit? Zburanf sau inotand?
Au zic ca wealth inequality e o ipocrizie: exista n tipuri de inequality care afecteaza oamenii, dar cel mai simplu e sa pui in discutie wealth pentru ca nu e nimic mai simplu decat sa iei de la aia care au ca sa dai (o parte, nu tot) la unii din aia care nu au.
Dar nu am vazut unu’ din suporterii egalitarismului sa se duca sa ii faca un bj unuia care arata atat de naspa ca nu are parte de asa ceva. Daca e vorba de egalitate, sa o faca. Sa mai taie un pic din aia inalti sau grasi si sa puna la aia scunzi sau slabi. Sa ii puna pe toti sa isi vopseasca parul in aceeasi culoare, lentile de contact, sa ii lobotomizeze un pic pe aia mai inteligenti, sa mearga pana la capat cu egalitarismul. Dar sa inceapa cu acel bj.
Daca ar face o chestie din asta cum zici tu, exista riscul sa isi macelareasca afacerile lor sau pe ale vreunui prieten. Sau pot fi dati in judecata pentru vreo concurenta neloiala. Nu prea poate ajuta nimeni saracii, doar ei singuri se pot ajuta.
Referitor cu faza la ce proastai mata. Cica ar vrea unul sa cumpere niste pamant care noua nu ne foloseste la nimic. Maicamea cu bunicamea deja au planuri cum sa futa banii aia si ala inca nu a dat telefon sa zica cand vine sa vada pamantul.
Acum ca stiu ce s-a ales de banii lu taicamiu si asa, o sa insist sa iau eu banii aia. Sa stea in plm la mine-n cont, sa nu mai ajunga pe la toti nespalatii.
Mai, numai mie mi se pare ca asta cu inequality e treaba serioasa?
Si ma refer ca nu e sanatos pentru nimeni faptul ca Bezos isi face al 100-lea miliard si chestiile mici mor sugrumate ca nu pot concura, cat timp Amazonul plateste taxe ceva maruntis.
Nu zic ca e sanatos socialismul, dar parca si capitalismul asta e defect rau. Si distributia e fututa rau, adica aia deja bogati cresc enorm, pe cand omul normal nu are sanse mari sa se ridice prea mult. Ar trebui un echilibru, ceva, si nu unul creat ca acum, cu taxe mai mari pentru clasa de mijloc si…atat.
Coaie, sunt coispe feluri de a evita situatia aia.
Poti sa cumperi o bucata de teren, sa faci un bloc si sa vinzi la profit de 5%, cum am zis – nu 80% ca restul. Si nu pierzi nimic. Poti face aia pana te plictisesti. Le distrug? Sunt ale lor, te doare-n pula, tu deja faci urmatorul bloc. La ce profit le fac astia?. Cer astia 500-700k pe-un flat in Londra. Fa tu si vinde la 200k. Care-i problema? Ca tot faci profit. Nici macar nu pierzi banii, cum ii pierzi cu supele saracilor.
Poti sa le faci si sa le vinzi leasehold, cu prelungire la 10 ani, DACA esti multumit de cum arata dupa 10 ani.
Poti sa faci un miliard de scheme de genul asta.
Poti sa faci o chestie care sa-i scoata skilled pe unii care nu stiu nimic. Fata aia de la Costa nu stie nimic, d-aia serveste cafea. Baiatu’ ala de la McDonald’s la fel. Fa-ti in pizda ma-tii o chestie care sa-i invete o meserie, orice meserie. Mecanic auto. Tamplar. Bucatar. Linuxar. Ce vrea pula ta. Plateste acolo chiria si niste oameni care sa-i invete, ca gasesti pe toate drumurile la o oferta decenta. Si o sa vezi rezultate urgent. Nu, nu in prima luna, da’ intr-un an-doi. Oricum, mai rapid decat ai vedea in Africa – unde se spala bani de decenii intregi si aia care scapa de malarie se-nscriu in Boko Haram sau gen.
Degeaba dai tu bani pentru “Charity”, ca aia au 100 de executives cu masini de 80k si salarii de 200k si la schimb iti deschid o cantina pentru saraci unde dau gratuit super de 10p. Ce pula mea face asta pentru saracii aia? Tot saraci si tot prosti vor fi si maine si la anul. Degeaba imi arata mie animaloo ca “au dat 46 de miliarde pentru charity”, ca alea 46 de miliarde sunt papate de aia care NU sunt saraci oricum.
Si, repet, nu zic “sa faca miliardarii, sa ne dea noua, celorlalti”. Ca nu-s socialist. Zic ca daca vor sa faca o chestie, s-o faca. Daca nu o fac, sa taca-n pula mea din gura de javre janghinoase, atata tot.
…si una de 300 nu se amortizeaza tot in timp? Gen sa nu mai plangi ca prostul ca n-ai masina? Dar pula mea, ce-i drept, nimeni n-o sa-ti admire bicicleta de 300 de lire. Sigur, eu mergeam la sala cu casti bluetooth de 12 lire cu tot cu transport, da’ pe-ale mele nu le admira nimeni. Ghertoiu’ ala care castiga jumatate din cat castigam eu (net!) avea Beats pe urechi, ale lui aratau mai bine. Bine, n-avea bani nici sa manance la cantina la pranz, da’ avea casti….
Las-o moarta, ca stiu prea multi snobi de-astia prosti. Nu pica 5 lire de pe ei daca-i iei de picioare si-i scuturi, da’ au haine si gadgets mai scumpe ca mine. Pai da-te-n pula mea.
Cam asa ceva. Cei mai multi pe care-i stiu in situatii de-astea o si ard trendy cu niste pizde inutile, genu’ ala de paguba la casa omului. Si te intrebi, ba, nene, inteleg ca nu stii si nu poti sa faci mult de-atat (sau nu vrei, sau ti-e lene, in fine), da’ nu ai putut nici sa alegi una care sa faca niste bani, nu doar sa-i sparga?
De ce ar trebui un echilibru? Poti doar sa ii faci saraci pe toti, nu poti sa ii faci miliardari pe toti, echilibrul ar fi foarte, foarte jos. E ca la inteligenta, poti doar sa ii lobotomizezi pe aia inteligenti, nu poti sa faci dintr-un idiot (medical) un geniu. De obicei e mau usor sa strici decat sa creezi, echilibrul se duce spre ruine.
Si doua intrebari, de curiozitate: (1) de ce te freaca pe tine grija cu echilibrul si (2) de ce ti se pare tie normal sa ii futi pe aia care sunt peste medie doar pentru ca altii sunt sub?
La biciclete exista 2 price points in zona de jos: cam 200 de euro si 500 de euro. La 200 de euro iei un jaf de care tragi prin oras, dar cam atat, daca ai si 2 pante de urcat si iti trebuie viteze, iar la aia de 200 ori nu ai viteze, ori ai niste schimbatoare care se deregleaza la fiecare 3 zile si se rup dupa 2-3 luni. Aia de 500 de aia care te tine cativa ani fara sa schimbi piese, doar consumabile. Ce e intre 200 si 500 e ori un 200 overpriced, ori un 500 cu cutting corners.
Da’ nici nu trebuie sa transformi lumea in genii. E suficient sa-i transformi in tamplari, bucatari, instalatori etc. Cat sa nu mai moara de foame.
@Adi: Exista biciclete si la 350 de lei, gen sub 100 de euro. Si functioneaza cativa ani. Da, prin localitate, oras sau nu. Fara figuri, fara sa o arzi in sprinturi, fara s-o bruschezi, fara topait pe borduri si offroad . Bicicleta de mers la serviciu pentru saraci gen. Sa te plimbi din A in B.
N-au nici pe dracu’.
Daca aia sunt prosti si isi iau biciclete de 1200 de euro. Tu de ce cheltui mai mult decat cheltuielile necesare? Ca desi ai mai multi bani ca mine, nu ai cateva milioane prin conturi si ai si mortage. Adica iti trebuia sa te duci de craciun la viena sau unde ai fost tu?
Sper sa imi vina cacaturile alea de la verificat mai repede, ca daca mai stau mult iar imi fac prieteni pe bloguri.
1. Si m-ai vazut plangandu-ma de bani, ca nu am?
2. Pentru ca nu traiesc pentru a strange bani. Cateva zile cu sotia undeva valoreaza pentru mine mai mult decat suma X cheltuita pentru cele cateva zile. Asta fiind spusa, am mers pana-n Viena cateva zile, nu pana-n Maldive vreo 4 luni. Cu alte cuvinte, avem ceva balance, ceva prioritati si ceva limita.
3. Scopul meu in viata nu e sa strang milioane oricum. Ar fi dragut sa fac cateva, da’ nu e scopul in viata pentru mine.
Vezi tu, eu n-as zice nimic de saraci daca nu i-as vedea chitaind ca-s saraci, ca viata e unfair, ca un apartament costa prea mult – si-mi spun asta cu Beats pe urechi.
Vezi tu, eu n-as zice nimic nici de miliardari daca nu i-as vedea chitaind ca “nu functioneaza capitalismul, ca uite, avem saraci”.
Ar fi frumos daca ai putea sa te maturizezi si sa renunti la textele astea.
Cred ca indivizii astia nu fac declaratiile astea in interesul saracilor afectati de inegalitate, ci in interesul lor personal, pe termen lung:
– Castiga capital de imagine si bunavointa maselor – opinii de genul “asta e el bogatan, dar e printre cei buni, care tine cu noi”.
– Sa impulsioneze guvernele sau alte organizatii sa faca ceva costa mult mai putin si implica mult mai putin efort decat sa faca ei insisi ceva.
Oamenii astia au facut ce-au facut, pe cat posibil, cu banii altora. Au tendinta implicita sa-i convinga pe altii sa investeasca, sa depuna efort, sa se implice, sa munceasca. Ei cel mult coordoneaza procesele astea, in rest isi iau partea din fiecare cuanta de profit generata.
– Daca blocheaza accesul altora la inavutire spectaculoasa, cand ei sunt deja in top, vor avea mai putina concurenta. Lupta impotriva inegalitatii de bunastare e un instrument util impotriva celor care ar putea sa le ameninte interesele.
– Sunt constienti ca un proces care ar afecta in mod real situatia in cauza ar fi ori unul lent, de durata, fara un impact profund imediat, ori unul repezit, facut pe genunchi, sa rezolve in aparenta problema in interesul cuiva care urmareste un spor de capital politic.
Ultima varianta e mai probabila, cu sanse mari de reversie la starea anterioara de baza: cei inavutiti fara a avea un sistem solid de a intretine respectivul nivel vor pierde relativ rapid bunastarea usor obtinuta – in stilul multor castigatori la loterie.
Acest transfer de capital poate fi exploatat de companiile acestor indivizi, ele putand absorbi temporarul surplus de putere de cumparare al celor lipsiti de experienta unor practici solide de administrare a finantelor personale.
“Poti sa cumperi o bucata de teren, sa faci un bloc si sa vinzi la profit de 5%, cum am zis – nu 80% ca restul. Si nu pierzi nimic” crezi ca te lasa mafia imobiliara sa faci dumping ??? Esti naiv. Ti-o iei mai tare ca china. Business is business. Sa dea bancile faliment? Saracul cu saracul si bogatul cu bogatul. Din cate am observat tendinta de a economisii e mai accentuata la tarile din lumea a treia ( inclusiv romania ) si mai scazuta la vest.
https://www.businessinsider.com.au/bill-gates-foundation-helps-invent-tiger-toilets-powered-by-worms-2019-1/amp?fbclid=IwAR3HQB1ckpP-03zdEVfGFbiT3dNYFq61VF0_0NPRxQC-yeUCWKniyCFxiO4
Sunt multe chestii care ar putea fi frumoase, dar nu sunt.
Dea.
Exact de asta avea nevoie lumea civilizata in general si America in particular: de mai multi indieni vii in India.
Nu stiu daca l-ai ales pe Bill Gates drept cel mai bun exemplu.
Uite aici un program de-al lui, meserias – Global Libraries:
https://www.gatesfoundation.org/What-We-Do/Global-Development/Global-Libraries
“The Bill & Melinda Gates Foundation’s first grants, made in 1997, funded free internet access in U.S. public libraries as a way to give everyone ready access to information and the opportunities that come with digital skills and connectivity. We then built on our experience in bringing internet connectivity to U.S. public libraries to support similar efforts worldwide.”
Si-n US. Da?
Plus inca vreo 4 programe https://www.gatesfoundation.org/What-We-Do/US-Program/Economic-Mobility-and-Opportunity
Nu ca ii iau apararea, dar chiar nu era cel mai bun exemplu. Omul chiar face cate ceva. Si pt. US si pt. restul lumii.
Ba chiar l-a convins si pe Buffet sa doneze vreo 40 miliarde pt. programele lor.
Acum daca e sa-l comparam cu alte naparci, gen Bezos sau Schwarz Gruppe din EU(venit de 100 miliarde anual, pe fundatie-lol), omul e chiar sfant,lol…
N-am zis ca nu sunt si altii mai jegosi ca BG.
Aia nu-l face pe-ala mai putin jegos.
De la linku’ de pe gatesfoundation, da?
Prin urmare, “nu stim de ce cioroii sunt violenti si de ce-i doare in caras de munca”.
PENTRU CA-S CIOROI, IN PULA MEA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Drept urmare, ce-au facut? Hai ca-ti zic eu: au adunat de undeva niste IT-isti (data science, databases etc) si i-au pus sa analizeze “care-i problema”. Evident, nu au voie sa vina cu chestii gen “cioroii sunt cioroi, niggaz gonna nig”. Ca aia nu ar fi politically correct.
Cred ca atunci cand ai 81 de miliarde de dolari, ti se cam rupe tie pula de orice tip de “mafie”. Cred ca ai genul de cunostinte si amici care extermina mafia dintr-o tara intreaga intr-o singura zi.
Gen Warren Buffet lua pranzu’/cina cu Obama – cand Obama era presedinte. Era ceva consilier pe teme speciale.
Cumva, nu cred ca-l incomoda prea mult “mafia”. Daca tot n-ai inteles, recomand episodul “Sympathy for the Devil” din La Femme Nikita. Ar trebui sa explice treaba mai clar. E la liber pe net.
Nu sunt eu fanul indienilor si chinezilor, dar n-as zice ca e un lucru rau daca nu se mai caca aia in aer liber.
De cate ori vreun miliardar sau CEO de multinationala se plange de taxele prea mari, de legislatia prea complicata sau de prea multe reglementari este un mare ipocrit.
Ei sunt cei care profita cel mai mult de astea pentru ca ridica baremul de intrare al oricarui potential competitor care nu are resursele necesare, nu poate/doreste a investi nu stiu cat sau nu are know how-ul megacorporatiei care e in business de zeci de ani. De asemenea tot ei au o armata de contabili si resursele necesare pentru o optimizare fiscala de success.
E vorba de alta chestie.
Eu sunt britanic (si roman, da’ asta-i alta discutie).
Coaie, daca am niste miliarde (cu toata libertatea data de miliardele alea), pot sa fac ceva aici, in tara mea. Ca exemplu (mai prost, da’ o sa intelegi tu oricum) pot sa inchiriez o cladire, o scoala, ceva, in weekends, cand e libera cladirea (ma rog, as putea si sa construiesc una, daca-i nevoie), sa pun acolo ceva PC-uri troglodite si sa-i invit pe toti cei interesati sa vina sa invete IT shit. De la mine sau de la amici pe care-i pot plati pentru a face asta.
Eh, cu chestia asta o sa-i ajut pe unii sa se lase de joburi gen Costa sau ASDA si sa se bage pe IT. Si locu’ lor de la ASDA/Costa va fi luat de unul fara skills, unu’ care e altfel “condamnat la saracie”.
Si fac asta la mine-n oras, la mine-n tara. Ca aici traiesc. Aici nu vreau sa calc in rahat de homeless. Cand termin cu ce-i la mine-n tara, sigur, pot sa ma ocup si de alte tari. Da’ pana atunci, focus, motherfucker, focus. Si daca-s miliardar, probabil am si eu ceva prieteni miliardari. Incerc sa-i conving si pe-aia sa faca la fel.
Eh, vezi tu, astia nu fac nimic de genul asta. Astia platesc niste baieti pe IT pentru a face studii. OARE CE PLM II FACE PE CIOROI SARACI SI VIOLENTI SI PROSTI? HMMM! SIGUR E WHITE PATRIARCHY CARE-I OPRIMA SI CARE-I DISCRIMINEAZA! Desi albii – din acelasi cartier, cu aceleasi venituri – nu sparg masini/case/capete.
Ce zici tu, care chestie ajuta mai mult, ce-as face eu (si repet, e prost exemplul) sau ce fac astia care angajeaza coispe “analisti” pentru a “gasi” problema, desi stim cu totii care-i problema?
DAR IN INDIA NU-S TOALETE! Pula mea, nici in US, aparent – vezi snapcrap (de la Iulian)
io doar iti aratam ca de dat au dat. Problema este ca s-au transformat in cacat. Ca deh, supa aia de 10p nu prea se pune pe muschi.
acilea vine dileama: Astia au dat 46mld sa se laude sau o fac la misto? Ca ceva imi zice ca daca ai ajuns la o avere de 80mld cam stii sa faci biznis si ca daca ai vrea sa scoti africa de unde e, ai scoate-o.
asa e. Si exista si gunoaie, de ce isi cumpara mancare oamenii?
Bah, sunt biased pe bicle. D-aia niciodata nu o sa poti sa imi zici “de ce dai 1000 cand puteai sa dai 300”. Sunt alte lucruri. Si eu aveam bicle + addons cam de un salariu doua. Asta sunt pasiuni diferite.
Ah. Ai bicla de 1200e si mergi doar casa-munca….da. Bani dati de aiurea. Dar, ceva imi zice ca nu prea e asa. Nu e ca si cand futi gagici cu “uite ce bicla epica am”. Nu merge asa treaba 🙂
Despre Beats by Dre, nu am ce sa zic. Daca nu esti fotbalist (adica oricum esti prost si ai multi bani) sau ceva vedeta care e platita sa le aiba, imi zice despre tine ca esti prost.
Dai o gramada de bani pe niste produse mediocre doar pentru ca au valoare. Un fel de diamantele lu Mbf
Coaie, daca au pornit o afacere care face analiza de date si printre altele “analizeaza” si “de ce negrii n-au la fel de mult talent ca albii” 1% din timp, iar 99% din timp fac bani grei, plm, se cheama c-au dat bani.
Acum, regret ca dau exemplul asta, dar nu stiu cat costa alte cursuri. RHCE-ul era gen 2000, cu tot cu examen. AWS-ul era si ala vreo 200 sau pula mea. Si tot asa. De 45 de miliarde ar fi trebuit sa scoata 46 de milioane de oameni care pot trai confortabil cu un skill random (stiu, nu-i piata pentru atatia IT-isti, da’ nu tre’ sa fie toti pe IT; unii ar putea invata de banii aia tamplarie, mecanica, treburi relativ utile).
Unde pula mea s-au dus aia 46 de miliarde? Ah, pe cumparat ketchup Heinz de pus in supele de 10p, sa le dea gust? Si da, ca o coincidenta, WB detine si ala…
Vorba aia, scutiti-ma de charity-ul astora…
Ba, coaie.
De 1000 de lire iei o masina. De 200 de lire iei o bicicleta. Dorel putea sa le cumpere pe ambele. Dar a luat o bicicleta de 1200 de lire si s-a plans ca masinile sunt scumpe.
Asa aveam si alta colega care s-a dus sa-si ia de 10-15k (nu mai stiu cat) ceva Fiat 500 plm. O hidosenie de masina. Noua. Salariul ei era pe an era ceva gen 2x mii. Am uitat cat si nu conteaza. S-a dus sa-si ia rate. Evident, statea intr-o casa shared cu inca 5. Pentru ca … sunt mari chiriile.
Pai da-te-n mortii ma-tii, normal ca n-o sa ai $400 in caz de urgenta. Ever. Pentru ca ma-ta-i proasta, nu pentru ca-s scumpe chestiile.
asta ma gandeam si eu. Plm. Ai 80 de miliarde de dolari. Adica, vreo 2 escobari asa. Si, nici prietenii tai nu o duc mai rau. Se intalnesc Gates cu Buffet si cumpara Romania.
Ce o sa se intample? O sa vina Gigi Becalos care are si el o afacere imobiliara si o sa il ameninte? Ce ii opreste pe astia doi sa isi faca o firma privata de securitate care sa detina vreo suta de mercenari din aia delicati?
Bah, aia din mafie nu au ajuns acolo pentru ca sunt prosti 🙂
Bine. mafia care poate sa ii futa este prezenta in fiecare tara si se cheama guvern
Te costa intre 50k si 200k sa dispara un om la modu’ profi. (ca la modul “Ghertoi” e muuuult mai ieftin)
Cam cati pula mea fraieri sunt in guvern? Nu c-ar conta, da’ pentru 2 milioane iti sare-n aer intreg congresu’ PSD, cu tot cu lideri. Pentru inca vreo 300k se si identifica scurgerea de gaz cauzata de C4 gen.
da, dar pe de alta parte si inversa e corecta. Si nu tre sa mori la modul profi 🙂
Multi. Si au armata. Nu poti sa te lupti cu el. Poti sa te lupti cu gigei din el, dar cu guvernul intreg nu. Dar, ca mereu e un dar, ceva imi zice ca oricum juma de guvern e cu mana la ei in buzunare, deci nu reprezinta musai o problema
Coaie, in Romania, de un miliard iti faci partid si convingi toti contracandidatii sa uite sa-si depuna candidatura. Fara probleme.
La ce bun sa cumperi o tara cand poti s-o preiei.
pai da ma. Asta era ideea. Dar doar evidentiam da singurii mafioti care se pot bate parte in parte cu astia sunt guvernele. Si nu ale romaniei (ca pe astia ii cumperi pe toti) ci alea Top 10. Altfel, iesi din top 10 si te superi pe X ca iti fute tara? vine US si zice ca oricum tara ta sprijina terorismu si ai avea nevoie de niste democratie
Absolut.
Cam aia era si ideea. Si bun, Romania e departe, nu au aia de ce s-o rezolve. Da’ statele lor nu-s departe. Sunt foarte aproape. Acolo ar putea rezolva probleme. Am dat ceva exemple. Da’ in loc de aia, ei…dau supe de 10p. Mars in pula mea.
Raspunsul e, ca de obicei, undeva la mijloc: si capitalismul functioneaza incorect (fara ghilimele) dar si ma-sa-i putin proasta. As zice totusi ca vina pentru prostia maxima o poarta sistemul. Nu ma injura, asta-i parerea mea. Si nu, nu sunt socialist neam.
OK. Dorel e homeless. Zi-mi cum e vina sistemului ca Dorel e homeless si doarme pe strazi.
Hai, ca uite, eu sunt fost homeless. Cam stiu de ce erau aia pe strazi – nu din acelasi motiv in toate cazurile, evident, da’ cam stiu motivele. Zi-mi tu cum e vina sistemului.
Ca sa fie mai clar: trec in fiecare zi in drum spre Londra pe langa cel putin 5 homelesi. CEL PUTIN.
Bun, hai sa bagam un ochi aici si apoi aici. Sa presupunem ca esti unskilled. Ca nu stii sa faci nimic, ca tre’ sa te-nvete aia. Drept urmare, o sa iei salariul minim – 7.83 lire pe ora (*8 ore pe zi, *22 de zile lucratoare pe luna). O sa iei 1378, din care vei da 250 pe chirie si probabil inca 200 pe facturi. Ramai si tu cu 800 de lire dupa ce achiti transportul pentru a manca si treburi.
E o viata cam de cacat, asa, da’ nu mai dormi pe strada la minus pula mea grade.
Sarim peste faptul ca nici nu-ti iau aia impozite; sarim si peste faptul ca la banii aia primesti si universal credit si probabil si council house, deci nici nu platesti tu mare chirie. Sarim peste faptul ca iei mai mult de-atat la orice McDonalds sau Tesco sau alti trogloditi de-aia. Si-nteleg, nu-i grozav. Da’ in 5-6 luni ai bani sa faci un curs de orice, sa nu mai iei salariul minim, ci macar dublu. Si chiar daca n-ai putea si ai fi stuck acolo, la jobul ala, TOT ar fi mai bine decat la minus 5 grade si ploaie inghetata, cand tu dormi in strada.
OK, explica-mi de ce sunt homelesi in Londra. De ce nu se duc in Hull. Sa aud si eu cum e asta “vina sistemului”.
Numai ca, heeeei, daca-i dai acum-acum pe loc 5000 de lire lui Dorel (bani cu care orice ghertoi o poate lua de la inceput lejeeeeer), n-o sa-i investeasca-n el – decat daca la “investit in el” se incadreaza dat de baut (spirt sau echivalente) in toata gasca de homeless si fumat un nou record mondial de crack. Pentru ca…sistemul.
ti-am zis ma. Eu cred ca troleaza: “uite bah ce de ajutor am ajutat, da bulangii nu vor sa se ridice ma”.
ce ajutor? Pai…le-am dat supe de 10p 😀
Bine, in India i-a ajutat cu agricultura. Nivelu de trolling e prea misto. Le-a explicat ca daca pun rapita si baga multe ingrasaminte fac banu gros. Au uitat, aparent, undeva pe drum sa le spuna ca in cativa ani pamantul ala o sa fie bun de intarit pula. Daca adaugi ciment si apa, evident.
@Manowar,
In exemplul cu casele, piata e oricum fututa ca-s preturi mari. Tu nu poti construi decat in pierdere, ca nimeni nu va lucra pe mai putin/gratis pentru tine. Si ar fi foarte prosti sa lucreze pe mai putin decat ofera piata – deci o alta problema :). Se poate, evident, dar foarte greu, cu logistica si oameni adusi din triburile lapu-lapu.
Singura solutie e sa faci niste roboti care sa faca asta. Nu exista profit usor in asta.
In schimb, da, exista ipocrizie in declaratiile astea, nu contest.
Adi
Ne intersectam mereu, si mereu in contradictoriu. Am zis eu ceva gen “toti ar trebui sa aiba la fel”? Nu. Dar distributia acum e absurda, gen cateva zeci de oameni au mai mult venit decat miliarde de oameni. Si nu mi se pare ok pe termen lung sa concentrezi atat de multa putere in mainile a foarte putini indivizi.
Acum depinde cum privesti lucrurile. Daca vezi lumea ca “fiecare pentru el” e super ok, au fost in stare, au castigat, sunt tari. Dar de vezi lumea ca o grupare de indivizi cu scopuri oarecum comune, cam nu merge asa, adica e o abordare care o sa dea fail. O sa dea fail pentru ca deja futem lumea in toate modurile, poluare, saracie, conflicte, extremism. Nu zic aiureli utopice de genul “hai sa impartim totul egal”, ci chestii gen “hai sa creem un echilibru in care corporatiile obtin profit decent fara sa distruga mediul si societatea”. Amazonul a scos profit vreo 20 miliarde din UE, si a platit vreo 15 milioane. Nu ar fi mers un profit de vreo 15 miliarde si ceva miliarde platite in taxe? Toti ar fi fericiti gen, adica desi cativa, gen Iulian nu sunt de acord, consider ca lacomia e buna doar pana la un punct.
Sunt anumite lucruri care creeaza stabilitate sociala si bunastare, gen propria locuinta, un nivel de trai decent, sa nu respiri cu rezerva de oxigen in spate, sa nu bei apa cu Soricioaica etc. Opusul nu e sanatos pentru nimeni, nici macar pentru generatiile viitoare a celor super bogati. Adica e filosofia conform careia singurul scop al unei companii e sa genereze profit cu orice cost, care mergea candva, dar acum mai putin. Si e filosofia conform careia o companie trebuie sa genereze profit decent si sa aiba relatii armonioase cu comunitatea din jur, care ar fi mai ok si sanatoasa pe termen lung.
Problemele sociale genereaza alte probleme mai mari, se ridica extremismul, fel de fel de aiureli. Pot fi tinute sub control cu manipulare prin media, gen hai sa impartim oamenii in pro si contra poponari si taberele sa se urasca, metisare a populatiei cu specii mai pasive, etc, dar nu stiu pana cand. Eu nu ma plang personal, am o viata aproape decenta, dar zic ca nu e sustenabil asa pe termen lung.
Iar cand corporatiile gen amazon castiga zeci de miliarde si platesc taxe bani de seminte, iar Dorel nu poate face la fel, avem o problema imensa.
cred ca si bill te citeste
https://www.fastcompany.com/90293559/microsoft-is-spending-half-a-billion-dollars-to-make-seattle-housing-more-affordable
Si distributia parului de pe piept e absurda, gen unii au o gramada si altii nimic. Si nu mi se pare ok pe termen lung sa concentrezi atata par pe pieptul unor foarte putini indivizi.
Banii nu sunt distribuiti. Nu e cineva care e o mama rea si le da la unii mai mult si la altii mai putin. Sper ca nu e nevoie de explicatii suplimentare.
@Iulian “Tu nu poti construi decat in pierdere, ca nimeni nu va lucra pe mai putin/gratis pentru tine.” nu e tocmai real. Tu presupui ca ai costuri apropiate de preturi, ca o casa de 150mp chiar costa 750,000 de lire sa o construiesti. Poate, daca o plachezi cu aur, altfel costul e pe la 100-150,000 plus terenul. Restul e profit, bo$$.
Problema e ca daca faci niste case si vrei sa le vinzi cu 150,000 de lire intr-un cartier in care case similare au pretul la 750,000 s-ar putea sa ajungi la inchisoare pentru chestii gen evaziune fiscala, spalare de bani, etc. Primaria ia taxe pe valoarea de piata, aia de 750,000 si vrea sa platesti atata, nu pe 150,000. Si mai strici si pretul zonei, o sa scada pretul la vecini si o sa te impuste si vecinii, pentru pierderile cauzate, si primaria pentru taxele pierdute. E un rahat, dar ala este, in special cand primariile iau taxe pe valoarea casei si nu pe costul serviciilor oferite. Mi-as pune un cort pe un teren din asta doar ca sa le dau muie platind zero taxe pe casa, chiar daca ar intelege cineva ideea tot nu le-ar pasa, ar ramane destui fraieri de jumulit.
Cred ca nu – si cred ca-i iau familia-n pula anyway.
1. In articolul ala e vorba de Microsoft, nu de Bill.
2. Nimic din articolul ala nu face ceva pentru saraci.
Daca te uiti la articol si daca il citesti cu atentie, o sa vezi ca se ocupa de 3 chestii:
– 225 de milioane pentru subventii pentru construit locuinte pentru middle-income families. GEN COAIE, CE S-A INTAMPLAT CU POVERTY?!
– 250 de milioane pentru subventii pentru “to support low-income housing across the entire King County region”. Ce-nseamna asta, concret?
– 25 de milioane in grants pentru homelessness.
Deci, sa ne-ntelegem, din 500 de milioane, 25 sunt pentru homeless. Da’ nu ajung la homeless, evident, pentru ca:
“We are announcing today the first $10 million of these grants. This will include a $5 million philanthropic grant to the newly announced Home Base program created by the Seattle Mariners”
Ce pula mea face asta pentru homelesi? Exact: absolut nimic. Unde se vor duce banii? La avocati d-aia care se vor “lupta” sa obtina in tribunal o decizie impotriva landlordului, sa nu-i poata evacua pe drogati. Beton!!!! +10 caramizi la casuta din rai.
Acum hai sa lamurim problema asta.
Ai homelesi. De ce au nevoie pentru a nu mai fi homelesi?
1. Locuinte ieftine, de inchiriat, ca nu pot face sute de mii peste noapte legal.
2. Skills pentru a castiga suficienti bani pentru a plati chiria aia initiala.
Ce face Microsoft pe tema asta? Exact ce fac si restu’, in frunte cu Bill: absolut nimic!!!!
Ce fac ei, insa?
Subventioneaza.
Care-i diferenta dintre “construieste tu si vinde la 5% profit in loc de 80% sau inchiriaza sau” si “subventioneaza”? Simplu: a doua tine preturile sus. In loc sa-i ajuti pe homelesi, ii ajuti pe dezvoltatori, care altfel n-ar putea tine preturile sus.
Spune-mi, am dreptate sau nu cu asta? Daca da, sunt eu cumva un geniu si toti miliardarii astia sunt prosti si nu s-au prins? Sau…?
Asa “ajuta” astia, miliardarii.
…iar daca aflam la un anumit moment cine construieste si cine-i subventionat, s-ar putea sa descoperim unele mici coincidente.
Pe scurt, ma pis pe Bill si pe Microsoft. Iar WB sa se uite.
Serios? Deci baiatu’ ala de la Persimmons nu poate construi mai ieftin…dar primeste un bonus de 110 de milioane pe anul ala?
Spune-mi, de unde vin banii aia, aia 110 de milioane – la un singur om! – daca nu se poate construi mai ieftin, ca ai iesi in pierdere. Explica-mi, te rog, MOR de curiozitate.
Ia sa citam:
…si zi asa, nu pot construi mai ieftin. Efectiv nu au cum, decat cu oameni din triburile lapu-lapu?
(sa retinem ca-n miliardu’ ala profit sunt calculate si niste “costuri” care-s spalare de bani curata, gen “am cheltuit 300m pe firma asta a tovarasului meu care-a livrat servicii de 300m, doar ca nu se vad nicaieri”, da?)
Ia sa vedem ce zic ei cu gura lor
(sa retinem ca astea-s toate dupa bonusuri de 110m, dupa spagi, dupa platit firme prin BVI etc etc)
Stie cineva matematica la nivelul ala? Ca mie-mi iese la profits (da’ repet, aia DUPA bonusuri de 110m and shit, dupa “optimizari fiscale”, dupa plm) ca mergeau facute cu 70k mai ieftin (si discutam de 70k din 215k, daaaaaaaa?)
Ce zici tu acolo, deci? Ca poate n-am inteles eu. Nu de alta, da’ cu mai putina nesimtire, eu iti zic ca faci profit si la sub 50% din pret. Da’ nici o grija, nu vor face alde Bill si Warren treburi de-astea. Supe de 10p si plase de tantari, coaie. Alea-s baza.
Mi-am amintit acum de un alt post al tau despre un film cu jason staham cand e ala homeles si ajunge din nou sa poarte costum, dar la final tot homeless ajunge sa fie. Am mai citit un articol cum ca pe undeva cand ajungi in situatia de a fi homeles e un program care nu te lasa sa ajungi in strada ci iti da un loc al tau unde sa te poti pune pe picioare. Cam aia e singura chestie prin care poti ajuta un homeles, sa nu il lasi sa fie homeles. Banuiesc ca dupa ce sugi o pula pentru niste crack nu prea mai poti sa te reintorci si sa fii functional.
Pentru ca-l omoara pe altul.
Probabil ca nu-i o idee buna sa omori oamenii daca nu vrei sa ajungi homeless?
@Mano,
acei pârliți care ii vezi tu cu caști, iPhone si zero economii cumpăra chestiile alea ca e singurul entertainment care si-l permit. Tu ca si alti cititori de aici, iti permiți “distracții” mai high level gen concedii de nK Euro, o masina mai e doamne ajuta, poate si o casa OK, etc. ni se rupe pula de gadgeturi. Dar sa zicem ca average John nu-si cumpăra iPhone anul asta, ar economisi cu asta vreo 1000. Ce faci cu 1000? Casa nu-ti iei, masina nu, doar un concediu mai fain. Evident, un curs de CISCO ar fi ceva mai util cu aia 1000 dar csf, ncsf, aia nu e distractie.
Legat de capitalism si inequality, ce vad eu si ma afectează personal e muismul comun al firmelor pe piata joburilor de aici. Firmele se plâng non stop ca nu gasesc SW developeri dar in loc sa concureze pentru angajati sa-i atragă cu oferte competitive(cerere si oferta, parca asa e in capitalism, nu?), au format un cartel si au bătut in cuie niste praguri fixe de salarizare de la care nu deviază sa nu strice piața. Gen senior DEV cu 2600 net. Pot sa ma duc la cate interviuri vreau eu, cand le cer 300E net(600 brut) in plus pe luna, sa simt si eu ceva creștere, primesc raspuns NO WAY, TOO OVERPRICED. Cine plm schimba jobul pt 50E? Mars in plm!
Asa ca, decat sa dea firmele cuiva 15K pe an in plus prefera sa tina posturile libere cu lunile si sa-i dea 10K unui recruiter din UK sa caute un paki pârlit dispus sa lucreze pe 2000 pe luna in loc de 3000 si inca 10K pentru relocarea si lui ca tot ies mai ieftin. Fain capitalism, nu?
Copii. Acum cateva zile citesc de un roman de 60 de ani, homeless in trieste, in libertatea.. Intre altele, ca i-au aruncat aia plapumile puse in mijlocul Trotuarului. Ca omul face 1800 pe luna din cersit, nu se merita la Adapost fara bani.
Si in acelasi timp, cnn baga reportaj, cum italienii s-au socat ca primarul de extrema dreapta i-a aruncat carpele, si i-au adus plapumi ca e Iarna. Dupa care baga poza. Acum… eu nu ma pricep f bine, dar as zice ca dupa fatza, e tigan.
Nasol moment cu romanii astia
SI CUM PULA MEA E VINA SISTEMULUI CA TU ALEGI DISTRACTIA PE TERMEN SCURT IN DAUNA UNEI VIETI MAI BUNE PE TERMEN LUNG?
Ca tu cu mia aia faci un curs sau doua si pe urma iti iei un iphone la fiecare salariu, daca aia vrei in pula mea!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tu alegi ce faci cu banii tai. Nu eu. Tu alegi sa-i dai luna asta pe-un iphone, luna viitoare pe casti etc. Nu eu. Cum pula mea e vina sistemului?
Welcome to Brexit, mate.
Dar stii, am o veste proasta pentru tine: nu te tine nimeni legat acolo cu de-a sila. Tu te plangi la 2600 sau pula mea. Pai, coaie, mie-n Romania imi ofereau 600 de euro pe luna. Aveam rata la casa 650. Ia ghici, mai sunt in Romania? Ia ghici, lucrez pe 600 de euro pe luna?
Chill cu all-caps, ma dor urechile 🙂 Nu-i opinia mea, doar iti explicam cum gandesc saracii din Europa de Vest Socialista. Mergi in Scandinavia sa vezi acolo equality, diferenta intre janitor si engineer de 1000 pe luna. Cool, nu?
Felicitari pt job, eu deocamdata nu am gasit o firma dispusa sa plateasca nici jumatate cat pe tine datorita exemplului din postul precedent. Daca tu ai gasit, bravo tie.
Ce bine punctat! Eu am studiat problema cam vre-un an. Nu au pentru ca sunt prosti.
Chill cu all caps man, ma dor urechile :). N-am zis ca e vina sistemului, iti explicam cum gândesc oamenii aia in prostia lor.
Piramida lui Maslow: a terminat cu bogatia, recunoasterea, banii, faima… ei, dar nu ai faima suprema daca nu faci charity, daca nu te implici in rezolvarea problemelor omenirii. Vezi Musk, vezi ce debiteaza Kurzweil. Vezi Fundatia Zuckerberg si Chan sau cum se numeste.
Acum eu nu stiu (nu cred) ca ei chiar cred ca rezolva mare lucru. Dar ce sa faci cu un munte de bani (ma rog, virtuali inteleg eu). Si daca investesti, tot in ceva de gebul asta investesti si oricum, sansele de a descoperi ceva nou scad mult per dolar si efort investit, s-au cam dus low hanging fruits. Inclusiv in industria farma etc. (gigantii din IT si fondurile de investitii tot acolo isi baga banii) (vezi Verily etc)
Cred ca e clar ca si daca le faci otelarii la saraci, si daca le dai case, ai mari sanse sa continue tot ca saraci, ca e vorba de comportament. Sau vor spune sa le dai si mai mult…
S-au plictisit, vor sa nu piarda din vizibilitate. Ce vrei, sa se spuna: uite-l ba si pe ala, sta cu banii in fonduri de investitii cu risc scazut. Pana la urma e facuta socoteala cum ca, si la 10-15 mii de euro pe luna cheltuiti, nu poti sparge mai mult de (nu stiu) cateva milioane. Hai, mai iei iahturi, nebunii, dar oamenii astia deja le-au vazut p-astea, plus ca la o varsta nu te mai incanta sa ai nu stiu ce masina etc.
Nu stiu, zic si eu…
– veniti pe camion, fara acte, fara nimic
– abia stiu limba
– veniti de 3 ani si iti face copilul una nasoala, de trebuie sa te plimbi cu pampersii 15 ani dupa el
– ti-o face unul cu casa, cu banii etc sau chiar vreo fosta nevasta, se mai intampla
Nu stiu. De ce stau pe strada, ca zici ca a vorbit cu ei?
Da, _si_ pentru ca sistemul. Tu crezi ca omul ala are educatia necesara sa isi dea seama de ce-s alea ctive, pasive etc etc? Se numeste cerc vicios. Cam ca la castigatul la loto. Degeaba ai banii, daca nu stii si ce poti face cu ei. Plus ca 5000 de euro e putin. Dar da-i 50 sau 100.000 de euro unui roman. Asa, sa faca o afacere. Sa vezi cum sparge banii – nu pe spirt, nu! Trebuie sa stii ce merge, ce riscuri iti asumi, unde ai vad, ce piata e, si trebuie sa ai si noroc, sa nu vina vreo criza, sa nu cumperi vreun teren cu probleme. De unde vrei sa le aiba toate astea cineva care n-a vazut banii astia in toata viata lui? Daca iti dau 100 de mii de euro sa iti iei echipamente de ski si cele mai bune cursuri, crezi ca automat devii bun schior? Nu. Poate pur si simplu descoperi ca nu ai talent pt asta. EI n-au avut sansa sa incerce, asta le-a luat sistemul
Sa fim seriosi, cati dintre noi n-am facut macar o investitite proasta? (nu zic de bani aruncati pe pasive clasice, gen masina noua etc etc)
Nu e singurul, e cel mai scump entertainment pe care și-l permit.
Că mai ieftine există. Iar asta e o problemă. O problemă de “live beyond your means”. Să cumperi mereu cel mai scump lucru pe care ți-l permiți in momentul ăla. Eventual în rate, pe cardul de credit, cu dobândă modică 20% <3.
Am fost și eu destul de pârlit câțiva ani. Vorbesc de viața de adult, că sărac am fost toată copilăria, dar atunci nu trăiam pe banii mei.
Iar sărăcia a (re)venit brusc după o perioadă cu bani făcuți ușor.
Băi, în vreo 4 ani de sărăcie din aia cu câștigat 500-1300 de lei pe lună, cred că doar in primul an nu am avut 400 de euro puși de-o parte să îi am la caz de ceva.
Nu prea erau iPhone, da' oricum, eu am avut același telefon ( cumpărat cu 30 de euro SH ) din 2005 până în 2010, când avea toată lumea în jurul meu de doi trei ani iPhone și Samsung, iar de câștigat, câștigam oricum dublu decât majoritatea colegilor.
Și căști de 25 de lei. Pe care le duceam la reparat pe garanție când se stricau – lol. A4tech era brand de lux pentru mine. Când mi-am luat unele d-ălea la 40 de lei am simțit că am făcut ceva greșit cu economiile familiei, dar plm, îmi trebuiau pentru muncă.
Problema e simplă și ține de educație (în sensul de control, nu școală)
Nu poți să pui problema că "io sunt sărac, să economisească bogații". Că așa, ce pula mea, și eu sunt sărac, să economisească Bill Gates, cat pula mea o sa strâng eu într-un an, milioane sigur nu, mai bine ii sparg pe toți.
Plm, unii trăim cu frica ( nu mai e frică, e doar o rezervă mentală) că băi, aș putea să ajung in stradă, hai să am niste plase de siguranță, să fac ceva să pot evita asta, pe cat posibil, chiar dacă mi se întâmplă ceva nasol.
Iar alții, pula mea, trăiesc mereu la limită și merg pe sârmă, cu bugetul strâns de coaie, de parcă nu s-ar putea întâmpla nimic rău. Și din ce poți vedea sunt destul de mulți.
@Deria: E aproape de realitate, tinand cont ca 90+ din romani sunt proprietari :).
Daca ai casa, te poti descurca cu banii aia.
Aia a si comentat d-ra reporter, ca probabil ca “statul”, tzuca-l-ar holera, a considerat ca toti romanii sunt proprietari.
Tu vorbesti serios cand spui ca 4 persoane din mediul urban se pot descurca cu banii aia daca sunt proprietari?
Sau… descurca nu inseamna trai decent, nu?
Pai, nu ma contraziceai tu cand ziceam ca sub 1000 de euro nu traiesti?
Tanti, greșești. Aia e suma pentru coșul minim (și din ce văd e un minim minimorum cam dus la extrem), nu pentru un trai rezonabil. Dar te apucă râsu’-plânsu’ dacă te uiți la cum au defalcat ei suma aia:
– câte 797 de lei per adult;
– 587 de lei pentru un copil de peste 14 ani;
– 419 lei pentru un copil sub 14 ani;
– alimente și băuturi – 41,1% (1.069,8 lei);
– utilități – 15,6% (405,4 lei);
– transport – 8,3% (215,5 lei);
– mobilier și dotarea locuinței – 2,8% (71.9 lei);
– sănătate – 5,1% (132,2 lei);
– diverse produse/servicii – 5,1%;
– poștă și telecomunicații – 0,8% (20,9 lei);
– îmbrăcăminte/încălțăminte – 5,4% (139,2 lei);
– educație/recreere/cultură – 2,1% (53,4 lei);
– asigurări persoane/locuință/mașină – 4,7% (122,9 lei);
– economii – 9% (236,3 lei).
Apropo, cum mai merge treaba cu imobiliarele în CT? Ați mai căutat sau ați lăsat-o baltă?
Noi am putea acuma chiar in Bucuresti. Asta nu inseamna ca am vrea, sau ca mi-ar placea.
Pe scurt, nu platesc chirie.
La banii astia ar insemna sa scot rabla din ecuatie, sau in orice caz pe asta pe care o am acum. Probabil as umbla cu o taraboanta de 15-20 de ani, cu motor mic, diesel sau pe GPL . Sau cu RATB. Abonament RATB 50 lei?. Abonament metrou 70 lei. x 2 = 240 lei luna. Daca copiii au nevoie sa mearga la scoala cu transport in comun, mai costa maxim 50 de lei pe luna pentru amandoi-astia au ceva reduceri.
Intretinerea la un ap. cu 4 camere ma costa max 600 lei in cea mai friguroasa luna, pentru 5 persoane.
Curentul pe mine ma costa vreo 200 de lei pe luna, dar sa zicem ca n-as mai avea eu server in priza constant si 3 televizoare si alte alea. Pe la 100 ar fi ceva obisnuit.
Cablu si internet mai costa inca vreo 60 de lei (fara gigabit si figuri) . Eu as taia direct cablul, dar sa zicem. Telefonul, maxim 100 de lei pentru 4 numere. Copiii mei n-au telefon, dar altii au copii mai mari.
1150 de lei pana acum, daca am calculat bine.
Sa zicem, ca daca castigi banii astia mananci chestii de la Penny si alti discounteri. Momentan pe mine ma costa cumparaturile alimentare si menajere intre 1200 si 1500 de lei lunar. Dar cam spoiled asa. Cand eram saraci ne incadram usor in 800 de lei cu tot cu copil mic – pampersi alea.
Oricum ar fi iti mai raman niste bani pentru MICI chestii neprevazute, haine (ieftine din China), carti si ce mai e nevoie la scoala.
Fara telefoane scumpe, fara figuri. Alea nu intra la decent. Intra la impresia omului despre decenta.
Si mai poti pune un 50-100 de lei de-o parte intr-o luna de iarna.
Dar primul lucru pe care l-as face la 2600 de lei pe luna ar fi sa plec din Bucuresti. Asta asa, right of the bat. Adica, daca nu exista perspectiva de mai bine, clear the way.
Acu’, partea proasta e ca daca pui chirie sau rata la casa, nu mai merge calculul asta. O cam sugi cu banii astia.
@Sarius: nici de mancare nu ajung, daca mananci decent.
Ti-ar pica intr-o luna si te-ar costa reparatia mai mult de 2600, boss.
Ar pica o pula. Tata conduce taraboante de mult timp. Mai pica, o lipesti cu scoci, nu platea mai mult de 300-500 de lei pe an maintenanta/reparatii la rabla. Evident, la un moment dat ia foc, aia e. Nu te pricepi la masini, mergi cu transportul in comuna. Ideea e ca te descurci, iar 2600 pe familie e foarte aproape de salariul minim pe economie asa ca nu poti sa ai mari pretentii. Tre’ sa fii motivat sa faci ceva mai mult in viata.
Pai, sa te citez:
Cat costa toate astea? Trusa, inlocuirea instalatiei electrice, doua cauciucuri de iarna, amenda (presupun?) etc.
N-am idee, doar intreb.
Pai, eu nu am zis ca te scalzi in bani sau ca poti sa ai pretentii.
Am zis doar ca de 2600 de lei nici mancare pentru 4 oameni pe luna nu iei. Doar asa, la modu’ ala “vegetarieni de nevoie”. Pe stilul “supica de urzici”. In cel mai bun caz traiti pe cartofi cu orez si paine. Ca altceva…mai subtire.
2 cauciucuri 290 de lei ( impreuna) – stiu ca eu le-am cumparat. Nici macar nu-s chinezesti. Made in Poland.
stingator 35 de lei 1 data la 4-5 ani
trusa de prim ajutor -25 de lei – nu e buna de nimic, dar e legala, o data la 3 ani.
toba de esapament – 150 de lei noua. putea sa puna una SH , care costa 50 de lei.Inca 50 de lei pentru sudura.
Amenda a luat-o ca l-a durut in pula de astea de mai sus. Ca bani avea, nu e asa de sarac.
Instalatia electrica, 100 de lei de la dezmembrari, probabil inca 100 de lei montajul, daca nu si- face singur.
———
Deci vorbim de 600-700 de lei, daca ar mai repara-o, si cred ca o repara ca e un pic piroman. Dar el circula cu masina asta din 2007. Iar cand a cumparat-o avea 12 ani. Anul asta avea deja 24, ce pula mea.
Cumperi si carne, destula mancare, doar ca… pentru saraci, plm, ce vrei.
Preturi de azi din Cora:
carne tocata de porc: 11 lei/kg
Pulpa de porc cu os si sorici 13 lei/kg
La Provincia pulpe pui intregi per kg 11 lei/kg
La Provincia pulpe pui intregi cu spate per kg 9 lei/kg
Cate kg de carne consuma o familie lunar? Sau cat ti se pare tie necesar sa fie decent?
Ceausescu zicea ca 50g/zi/persoana – parca. Deci 6 kg luna. Hai 12, sa nu fie chiar ca pe vremea lu’ tata Ceao. Vreo 150-160 de lei. Da, n-o sa fie vita, chestii fine, daca vrei peste, probabil mai spre hamsie, sau mergi si prinzi :).
O sa fie intr-adevar mai pe stilul saracie, cu orez, cu mamaliga, cu fasole – nu tre’ sa mananci pe fiecare zi carne. Dar, plm, daca castigi si tu si nevasta ca slariul minim, esti sarac, nu? Ce vrei mai mult.
Am zis, daca eu am trait cu mai putin de atat si ia uite ce mare m-am facut pot si altii.
Autobuzul si metroul au fost prietenii mei cei mai buni si le-am facut miere!
Eu nu zic ca viata asta e de dorit. Dar te descurci.
Stii ce nu apare pe aici prin calculele astea insa? Tigari si Bere, boss!
Adauga-le pe astea, ori una, ori amandoua si iese naspa! Iese naspa rau.
@ Orbu: boss, eu știu că tu ești mai chitros așa (no pun intended, chiar are valoare de amuzament), dar mi-e foarte greu să cred că o familie cu doi copii ar putea trăi la nivel „minim” în capitală. Ce-i drept contează și cum definim minimul ăla, dar totuși cam măcăne. Copiii mici (gen școlari) mai au nevoie lunar și de rechizite, mai un pachet la școală, mai un tricou, mai o chestie. Asta așa, pe lângă transport și haleala de acasă, lăsăm bășinile gen smart/cleverphone la o parte. Nu știu, mie unul mi se pare un minim dus rău de tot la extrem să trăiești cu doi copii la nivel de 2.600 de lei pe lună.
Apropo, când te costau pe tine cumpărăturile alea alimentare și menajere 800 de lei pe lună, în ce an gen? Nu de alta da’ ieri am cumpărat din Penny un pachet de cur-papir de 24 de bucăți (vin vremuri căcăcioase, lol) la 20 de lei și un detergent de vase Pur la 750 de ml cu 7-8 lei. So yeah, chiar sunt curios cum spanac reușeai tu să faci cumpărăturile de alimente și chestii menajere, plus scutece pentru kinder, cu doar 800 de lei.
–
Explică-i asta unui tip de-l cunosc și acum vreo șase ani se bătea cu pumnul în piept că poate rezista bine-mersi dacă mănâncă de 100 de lei pe săptămână. 100 de lei pe săptămână, iar el zicea că -la o adică- nu va duce lipsă de carne și alte „delicatețuri”. Lol, de când e mâncarea pentru câini delicatesă?
@Adi
Daca vreo 40 de oameni ar avea par cat vreo 4 miliarde la un loc, si parul ar fi vital pentru o viata confortabila si o societate stabila, sigur, ar fi nevoie de redistribuire.
Saracia cauzeaza probleme, in general, instabilitate. Si la aia care au produs problema ajung la sfarsit efectele, gen primii care si-o iau sunt clasa de jos, apoi mijloc.
De asemenea, pe langa faptul ca redistributia nu e echitabila deja, sunt folosite si gap-uri in legislatie, paradisuri fiscale, etc. pentru a o face si mai exagerat de inechitabila. Nu stiu care sunt prioritatile tale, Adi, dar eu as prefera ca lumea sa ramana, in cel mai rau caz posibil, cam asa ca si dinamica, fiindca o duc bine asa. Si mai multi saraci fac lumea sa nu mai fie asa, si “asa” e nasol din anumite puncte de vedere. Si partea aiurea e ca Amazonul o duce la fel si cu 15 miliarde in loc de 20, dar lacomia e ceva forta sinistra.
Daca lumea nu ar fi interconectata, cam as fi de acord cu tine. Dar este conectata, si de bine, de rau, cam nu ar trebui sa vrei sa fie sarac vecinul tau, ca…tu parca erai ceva pilot? Parca zbori mai linistit stiind ca nu intra 50 de homelessi peste familia ta sa-ti puna oamenii dragi la rotisor. E diferenta de viziune dintre “fiecare pentru el” si “fiecare pentru el, dar cu niste grija pentru comunitate si mediu, ca sa poti zbura mai linistit”.
Daca-mi amintesc eu bine, n-a primit inchisoare, ci plumb.
Poate c-ar fi trebuit sa-si pastreze parerile?
Now, eu nu-s expert in cumparaturi, ce costa si cat costa. Nu prea m-a interesat cu adevarat pretul pentru X.
Ce-ti pot spune e ca acum 8 ani mergea sotia la cumparaturi. “Scapa” de 15 milioane pentru doua persoane intr-o luna – fara a include aici chestii gen tigari sau alcool, cum zici tu (nu prea bem spre deloc), daca-mi amintesc eu bine.
Doua persoane, nu patru. Acum 8 ani.
Intretinere? Chirie? Facturi? Transport? Haine?
2600 de lei pentru patru persoane? Am ras.
Bai, uite, eu nu stiu ce cumpara sotia acum 8 ani. Sau ce cumpara acum. Ma rog…stiu asa, in mare, gen ce-mi amintesc din ce-am vazut cand am deschis ultima data frigiderul.
Dar la supermarket se duc niste sute de lire bune. Am calculat recent cate (la alt post). Fara alcool sau tigari. Si nu suntem patru persoane, ci trei.
Cum am zis, habar nu am ce pula mea cumpara concret si nici n-o intreb, ca ultima oara cand am intrebat-o s-a cam infuriat nitel (nici macar pe mine, ci pe guvern si plm, da’ nu p-aia parea capabila sa-i gatuie in momentul ala).
2009. Lucram doar eu, aveam un nou nascut in casa si adunam de la 2 joburi vreo 2500 si ceva de lei+bonuri de masa de la un job. A 4 persoana era frate-meu student. Lui ii mai dadeau ai mei bani, na.
Faceam cumparaturile din Kaufland, cred, ca ala era acolo si cumparam inclusiv apa – sotie cu pretentii mai mari decat saracia in care ne scaldam, da’ ce sa fac, nu pot sa fie chiar toate pe placul meu.
Noi nu mancam chiar mancare de caini , ca mergea frate-meu acasa si venea cu geanta de chestii de la tara, deh. Dar pe de alta parte plateam chirie.
Nu era prea fun, ca de aia m-am si upgradat repejor, evident, dar ne-am descurcat. Cumva. Fara mancat la serviciu de la cantina, cu pachetel de-acasa, sandwich-uri, chestii de saraci pe baza de cartofi, orez si paste, dar ALA era statusul, boss. Nu imi cumparam iphoane, casti Beats me si ce mai zice Manowar pe acolo. Ba, am avut bani sa organizam si botezul copilului in anul ala, platit tot in avans, si chiar si cu ala nu eram pe geanta, mai aveam la 1000 de euro la ciorap stransi de anterior, cand traisem evident SI MAI PROST.
Eu nu glorific traiul ieftin si viata de sarac, nu mi-e dor deloc de vremurile alea, da’ zic sa privim un pic obiectiv lucrurile. Da, cand esti sarac nu-ti permiti calitate, faci concesii, faci spume si saliva la bot cand te gandesti la cate ti-ai dori, dar n-ai, uneori e greu, pierzi timp AIUREA pentru workarounduri la faptul ca nu ai bani, de aici si motivatia sa progresezi – zic eu, plm.
Sincer să fiu, singura perioadă în care știu cu siguranță că puteai mânca bine de 100 de lei pe săptămână era pe vremea lu’ tătucu’ Nicu’. Cel puțin teoretic, că nu găseai ce să cumperi din magazine de ăia 100 de lei, da’ asta e altă discuție. Da’ o mai ardeai pe la un restaurant, mai o plăcintă cu brânză și-o bragă, mai o chestie de la un vecin, cu 100 de lei pe săptămână erai b0$$ de unul singur, având în vedere că salariul lunar era de 2,5-3 k lei (parcă așa țin minte).
Desigur, da’ depinde de unde privesti lucrurile. Rata obezitatii cred ca a crescut intre timp, asa-i?
Plm, mult pentru 2.
Eu pentru 5, cand stateam mai mult in Bucuresti, stiu ca intr-o luna mergeam de 3-4 ori la cumparaturi “saptamanale” la hipermarket.
O data mai majore, cand treceam de 350 de lei, de obicei. Iar celelalte, intre 200 si 300 de lei.
Hai sa punem media la 250 sa fie simplu. 1000 de lei. La astea mai adaugam “mici drumuri” de cumparat una alta de la Mega/ non-stop si se mai fac vreo 250-400 de lei adunat. Dar daca treceam de 1300 lei cu totul era spoiling. Uneori treceam , dar nu din necesitate. Si si asa aruncam destule. Dar asta cand aveam destui bani. Gen ultimii 7-8 ani.
Da, ar costa mai mult alimentatia si menajul la calitatea pe care o procur eu, dar carnea ( mai putin vita), ouale, aproape in totalitate, vin de la tara, vara si ceva legume, iarna borcane cu chestii conservate.
Stiu, asta e MAJOR cheating, ca daca pui vreo 15kg de carne de calitate buna lunar ( noi chiar nu mancam asa multa) si restul de mai sus se mai aduna de vreo 5-600 de lei, probabil.
Si mai e si faptul ca, ok, cumparam mai putina mancare de la supermarket, dar atunci tre’ sa fim cinstiti si sa punem si restaurantele sau mancarea comandata in calcul. Plm. Dar din nou, nu traiesc pe minim. Daca trebuie.
Daca stai la tara… Daca.
’nuff said. Acum 10ani. De atunci cât au crescut prețurile, gen? Știi și tu că între 2.500 de lei plus ceva bonuri în 2009 și 2.600 de lei în 2019 nu prea poți pune semn de egalitate, nu-i așa?
De acord cu tine, nu o ardem în iPhone și Beats când avem 2.600 de lei pe lună pentru trai. Nu glorificăm traiul/viața de sărac, nu de alta da’ eu pe la începutul anilor 2000 îmi plăteam 80% din chirie făcând curățenie (măturat/spălat pe jos, șters geamuri și praful pe unde se punea) o dată pe săptămână în scara blocului în care locuiam și aveam apartamentul la demisol, gen. Și chiar nu mi-e dor de vremurile alea (deși trebuie să recunosc că m-a ajutat să privesc viața altfel și m-a ambiționat să zic „never again!” și să fac în așa fel încât să nu ajung din nou în punctul ăla).
Mereu a fost asa, azi bani, ieri putere.
Era o idee gen iei banii de la 1% si-i imparti egal la 99%, iese probabil cateva sute/mii de om, fix o pula pentru rezolvarea saraciei. Azi saracii (din 1st world) au cele mai mari oportunitati din toate timpurile, si e numai problema lor ca insista sa ramana saraci. Nu e vina 1%.
…dar nu din cauza faptului ca acum mananca mai multa carne, ci din cauza faptului ca saracia inseamna ca nu-si permit carnea, asa ca halesc orez, paine, cartofi. Chestii ieftine, cu carbs cat incape. Si pa si la revedere greutate normala.
Sigur, n-ajuta nici cola/chipsuri/alte alea, da’ nu-mi spune mie ca se-ngrasa pentru ca … au carne. Nu de alta, da’ o ard eu la low carb – unde poti sa mananci carne cu carne si pierzi kilograme.
Asa, si eu ce sa fac pe tema asta?
Pai, bun, ai ajuns la 1000 de lei + 400 de lei, adica 14 milioane. Noi dadeam 15. Fara copii, e adevarat.
OK, da’ eu si sotia nu avem pe nimeni care sa ne dea noua chestii gratuit de la tara. Ce propui?
Asta-i ca si cum ai zice ca pe taica-tu nu-l costa nimic masina, pentru ca i-ai luat tu cauciucuri.
Cineva nu stie prea multe despre Marx (stati, nu dati cu pietre inca).
Problema nu-i cu banii, ci cu mijloacele de productie.
De acord cu prima parte. Cu a doua nu.
Aia 1% te fut de te-ndoaie. Si direct si indirect.
Direct cand iti maresc chiria – ca deh, au mostenit cateva miliarde pe care nu platesc taxe – da’ si indirect (cand nu-si platesc taxele, asa ca trebuie sa le platesti tu pentru ei; ca doar n-am ajuns la 40-50% taxe altfel, nu?)
Si tot aia 1% sunt aia care se joaca de-a contractele cu statul. Contracte platite de toti – ca vor sau nu, ca au treaba sau nu cu chestia aia. Stii ca trilioanele alea futute cand cu crashul din 2008-2009 sunt platite la americani de toata lumea, da? Stii ca bailouts sunt si-aici (in UK), ca RBS-ul si Lloyds de exemplu ar fi trebuit sa se duca pe pula, da? Si ghici ce? Aia merg in continuare “pe pierdere”, da’ in continuare isi dau bonusuri de sute de milioane.
Nu-i chiar asa nici treaba aia cu “aia 1%”.
Ca saracii sunt saraci pentru ca-s prosti…cu asta-s de acord. Ca oportunitatile exista…si cu asta sunt de acord. But then again, cand abia iti ajung banii de mancare, nici n-o sa ajungi sa faci vreunu’ din cursurile alea de care vorbesc eu. Ca, plm, aia ar dura 3 luni, da’ tu ai nevoie sa mananci AZI. Si n-ai ce.
Iar “sistemul”, din punctul asta de vedere, nu te ajuta. Dimpotriva, te fute. Ca sa-ntelegi mai bine la ce ma refer, iti dau doua exemple:
– ma duc eu si iau un smartphone random. Costa 1000 de lire. NP, bag cardul, dispar 1000 de lire, pa.
– se duce saracul si ia acelasi smartphone. Da’ el n-are 1000 de lire in cont. Asa ca-l ia in rate de 50 de lire pe luna timp de 24 de luni. Vezi tu, pe el il costa 1200 de lire. Plus ca el il primeste la 50 de lire numai daca ia si un abonament mai scump. Asa ca de fapt plateste vreo 1500.
– ma duc eu si platesc asigurarea pentru masina pe un an. Sa zicem ca dau 1000 de lire. NP, dau cu cardul, pa.
– se duce saracul si o plateste lunar, ca nu are mia aia de lire. E OK, iese la 115 lire pe luna. Nu chiar 1000 de lire in total.
E logic sa iau eu mai ieftin, daca-s mai bogat? Aparent, da – ca aia pot pune banii mei in banca, iau dobanda pe ei etc. Stiu toate justificarile alea. Da’ e logic sa fie mai ieftin pentru bogati? Cum ziceam…aparent, da.
Acelasi lucru se aplica si la case. Punandu-ma pe mine in rolul saracului, de data asta, iau casa cu mortgage. Si in loc sa dau 250k pe ea, dau 350k daca o platesc la modul ala – timp de 30 de ani. Ah, ala care se duce si-o ia cu banii jos? Ala iese cu 100k mai ieftin. Linistit.
E bine asa? Aparent…da. Rezolva problema saraciei? Pula mea, eu zic ca nu chiar.
E adevarat, aici intervine treaba cu “e OK sa fii sarac (Temporar), nu-i OK sa fii si prost”. Ca poate n-ar trebui sa-ti iei masina, smartphone si casa. Da’ daca la primele doua poti renunta, la ultima nu prea. Si ori platesti chirie sa intretii un parazit…ori platesti rate sa intretii mai multi paraziti. Alege. Ca de futut, esti futut oricum.
https://www.instagram.com/p/Bsp4Y2eAaho/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1umeoftauti53
200 de milioane ca sa ce?
Nimic, dar ti-am atras atentia ca asta se intampla incepand cu 2012, cand aveam si masina sa merg acasa si sa car alea, si bani de benzina si ce mai trebuie la masina aia, si nici nu mancam rahaturi, In 2009 era cum spuneam. Cheltuiam mai putin de 1000 de lei pe alimentatie si menaj, iar din cand in cand – 1 data pe luna sau ceva, mergea frate-meu acasa, cu autocarul si mai cara o geanta la intoarcere.
Nu prea mult la chestiile de baza.
Nu am date din 2008 si nu mai tin minte, dar am din 2010 :), ca de atunci mentin softul de gestiune si atunci eram mai agresiv cu inputul.
Cam asa aratau drumurile mele la Auchan din 2010 , incepand cu August ca atunci m-am mutat in zona aia. Nu-s chiar 100% scrise acolo, dar estimez ca maxim 2-3 bonuri sa nu fi trecut, daca.
Pentru cumparaturi mai mici, mai mergeam si la Billa.
Cam asa arata un cos de Auchan din August 2010. Nu mai stiu preturile exacte de-acum – sa-mi fie rusine – dar poti sa compari si tu.
Si cam asa unul de Billa. De la astia cumparam maruntisuri.
Si deja in august 2010 eram pe alti bani. Spre 2k EUR pe luna.
Pai, OK.
Poate va descurcati voi mai bine, sunteti mai organizati/eficienti. Habar nu am. Cum eu vad doar nota de plata finala in banca (gen -120 de lire, Tesco), nu ceva detaliat (gen 10 lire pe aia, 5 lire pe cealalta chestie), mi-e greu sa-ti spun de ce zboara atatia bani pe haleala. Daca se plictiseste de moarte sotia, poate-ti spune ea. Eu chiar nu stiu care-s treburile scumpe din lista aia.
Eu nici n-o intreb, ca mie degeaba mi-ar raspunde. Oricum n-as putea numi jumatate din chestiile pe care le car pana-n bucatarie. Nici in engleza, nici in romana.
Da, ne descurcam, la trecut. Eram organizați și eficienți că știam că aveam o sumă de bani destul de strictă în care să ne încadram.
Dacă mă intrebi azi, plm, sper ca dacă rămân sărac să am ceva heads-up cu 5-6 luni în avans, că altfel am belit pula.
Ca știi cum e, mi-e oarecum rușine să stau cu curu’ pe niște bani și să întreb ”sigur-sigur avem nevoie de detergent Ariel? Ca, uite, DERO e mai ieftin.”
Si nu mi se mai pare deplasat sa cumpar cea mai buna/scumpa optiune a unui tip de produs. Iar chestiile astea conteaza. Plm, si la hartia igienica, cea mai buna costa dublu / metru nu pe rola, fata de chestiile ieftine.
Mai fac eu cascadorii, doar de test, sa nu uitam complet gustul saraciei, dar imi atrag priviri nemultumite din toate directiile.
Aici sunt banii nostri, nu ai saracilor. Middle class plateste (ca are de unde cica), nu working class. Mijloacele de productie au ajuns de la 1% la 99% in niste experimente despre care stim toti cum se termina, deci e ok, aia 1% au mijloacele de productie pe mana pentru ca sunt singuri care sunt capabili sa te aibe pe mana.
@Radu
Mai, si tu si Adi ziceti cam acelasi lucru, gen nu impartim chestiile egal la toti. Am pomenit eu vreodata de “egal”? Am zis “optim”, gen nu scoti profit 80% scoti 40%. Egal e dezastruos, prezent e dezastruos, ca se cam subtiaza clasa de mijloc gen.
Uite, eu gandeam ca voi, imi amintesc ca zisesem unui prieten ca ce imi pasa mie ca ceva loser baga heroina undeva, ca e problema lui nu a mea, din partea mea sa crape linistit. Era vorba de ceva program de dat seringi noi drogatilor sa se poata droga safe gen, bineinteles din bani publici.
Si Dan mi-a zis “da, dar parca nu vrei sa aiba sida daca o ia cu japca pe sor’ta”.
Logica asta merge. Adica da, problema lor, dar indirect ma afecteaza si pe mine enorm restul societatii si bunastarea ei. Nu e fiecare pentru el, indiferent cat de teribilista ar fi ideea.
Intrucat banii aia sunt platiti din taxe, sunt si ai saracilor. Ba chiar mai multi sunt ai saracilor. Da, eu platesc mai mult decat John, da’ sunt mai multi Johni decat Manowari.
Nu suntem noi doi mereu de-acord la toate capitolele, dar .. esti mai destept de-atat.
Niciodata nu au fost mijloacele de productie in mana alora 99%. Comunismul (pentru ca la ala te referi, daca-nteleg eu bine) n-a insemnat decat schimbarea oamenilor care reprezentau “the 1%”. Da, “oficial” erau “ale tuturor”, dar cum era Casa Poporului (de exemplu) a poporului? Puteam eu sa ma duc sa dorm acolo, ca sa nu mai platesc chirie/rata? Duminica – atunci cand fabrica era inchisa – puteai sa te duci tu sa-ti faci la strungul ala nefolosit chestii cu materialele tale si sa le vinzi? Nu prea, ce sa vezi.
Da, in teorie era “pamantul tuturor”. Da’ in practica, fusese pamantul TAU si ti-l luase CAP-ul si puteai sa-l lucrezi (cu mijloacele de productie, desigur, gen tractor – care era TOT al CAP-ului) … si aia-ti luau productia. Pentru ca daca ai fi luat-o tu acasa – ca fusese pamantul tau, ca tu arasei/semanasei etc, te pastea ocna. Ca era “furt din avutul public”.
Nu prea cred ca ti-ai gasit omul pentru discutia asta. Si daca n-as crede ca toti comunistii trebuie impuscati fara proces (dar asta cred, lol), tot n-as putea fi de acord cu tine.
Fals. Arata-mi un mare landowner care e “capabil” – ala care ara, seamana, culege singur, ca el e singurul capabil.
O sa vezi ca 99,99999% din ei nici nu stiu exact ce-i ala un tractor, nu mai discutam de semanatoare and shit.
dupa care realizezi taxa de sarac pe care o mentiona liviu mai sus.
Hartia ieftina costa ea mai putin/m dar tre sa folosesti dublu. Si in plus iti mai fute si curu si tratamentu e scump
Asa si mancarea. Aia ieftina e ieftina. Si vine si cu taxa de saracie. Hormoni, antibiotice, cacat. Stiu, e ca in Simpsons “asta e o chestie pentru mine de maine. Muie io de maine!”
Nu, eu zic altceva: nu impartim nimic. Eu cand ma duc la seriviciu compania nu zice: luna asta avem X venituri – Y cheltuieli = Z bani disponibili, hai sa ii impartim. Eu lucrez si fac ce trebuie sa fac si iau banii pe care am convenit sa ii iau, nu ii impart cu nimeni. Cand vine statul si zice “Adi, ai luat prea multi bani, da incoace 60% ca sa dau si la altii” e redistribuirea aia de care zici tu si cu care nu sunt deloc de acord: “altii” au sansa, dreptul si obligatia sa se descurce. Daca heroinomanul ala de care scriai mai sus se da la sor-mea, isi ia una in cap si moare, am rezolvat problema definitiv.
Cam alea-s problemele.
Ca zici ca “tu nu imparti cu nimeni”, da’ vezi bine ca imparti cu toata lumea – ca toata lumea ia jumatate din ce faci. Dar tu nu iei jumatate din ce face compania. In fact, nimeni nu ia.
Pentru ca aia, la un profit de miliarde, nu isi permit sa imparta. Aia trebuie taxati doar la profit, btw. Gen 20%, la misto, if even that.
Tu, pe de alta parte, esti taxat la venit, nu la profit. Nu-i pasa nimanui ca inca nu ti-ai achitat casa, masina etc. Si nu cu 20%, ci cu 60%.
Cam aia-i problema cu capitalismul. Ca muncitorul trebuie sa imparta cu toata lumea, da’ compania nu tre’ sa imparta cu nimeni – si cand o face, o face la misto.
Arata-mi tu un sarac care daca ar avea pamant l-ar lucra. Saracii sunt saraci indiferent de cine detine mijloacele de productie. Noi nu platim taxe ca sa se dea la saraci, si sincer prefer ca banii cheltuiti pe welfare sa fie cheltuiti pe bailout-uri, macar asa raman niste chestii in picioare unde oamenii care vor pot munci – chiar daca chestiile alea sunt banci.
Chiar nu identific cum sunt de vina 1% pentru saracia din 1st world si cum o pot rezolva ei daca ar vrea.
Juma’ de Romanie. Aia care fac “agricultura de subzistenta”. De ce “de subzistenta”? Prea putin pamant. Nu au mijloace de productie (ca n-o sa vezi in curtea taranului un tractor, de exemplu). Si multe alte motive. Da’ de lucrat, il lucreaza. Poate nu cum ai lucra ta. Poate nu cum ai vrea tu. Da’ il lucreaza.
Bunicul meu de la tara avea “de toate” pe pamantul lui. Vie, legume, fructe (si, ma rog, crestea si animale). Il durea fix in pula de guvern, preturi, inflatie, treburi. Efectiv cumpara doar paine. Si aia cu banii obtinuti din vanzarea vinului (facea, da’ nu bea). Nu era singurul din sat. Nu avea nici macar o caruta, necum un tractor.
Acum, plm, poti sa-l condamni ca nu a lucrat pamantul “modern” and shit, da’ pana una-alta, a crescut 6-7 copii (nu mai stiu) si vreo 4 din ei au primit locuinte sau avans de locuinte (la oras, da?) de la el. Propun sa discutam pe tema mai in detaliu cand o sa faci si tu asta cu 6-7 copii, nevasta casnica si restu’ chestiilor. Asta cu trimis copiii la scoala “la oras” (in afara de unul, care era deja prea mare; ala a primit cadou casa si pamant). D-alea cu taxe de internat and shit, nu gratuit, nu stat pe la vreo ruda.
Normal. Oamenii saraci care primesc pomana mica sunt rai. Oamenii bogati care primesc pomana mare sunt buni. Makes sense. In Irlanda.
Nu e foarte greu – ti-am explicat eu mai devreme cateva chestii. Trebuie doar sa fii dispus sa asculti si sa iei in considerare faptul ca poate n-ai gandit corect pana acum.
De rezolvat, ar putea-o rezolva. Daca ar vrea. Da’ nu vor. Ca-ntr-o lume in care n-ar fi problema aia, ei n-ar fi bogati, nu si-ar putea da importanta si n-ar da nimeni doua flegme pe ei. Logic.
Bunicul ala de care vorbesc, de exemplu, ar muri de foame acum. Cu tot cu copii. Pentru ca el nu si-a facut banii din job (munca de jos, ca orice prost care-a tras in rusi la Stalingrad), ci din vandut chestiile din curte. Rosii, ardei, alea. Da’ aia era atunci. Acum, plm, lumea cumpara de la Mega Image, nu merge nimeni la piata. Si daca ar merge, taraba, costuri, autorizatii, treburi, smenuri. Chestii facute de aia 1% ca sa nu riste sa devina 2% sau 20%.
Sunt de acord cu ideea, dar dramatizezi :). Am zis hartie igienica, nu coceni de porumb.
Si nu-i neaparat o treaba de convenienta.
Da. Doar ca nu le faceai neaparat duminica, ca riscai sa fii prins, daca nu aveai blat la poarta, le faceai in timpul serviciului, direct, cu materia prima a unitatii de productie. Si le vindeai altora care abuzau de mijloacele de productie de la ei, sau faceai ceva troc, sau plm.
Nu era oficial, nu aveai dreptul scris la asta, dar era o cutuma. De aia si productia falsa la hectar si colapsul sistemului. Ca mijloacele de productie erau ale tuturor, de fapt.
Si fura fiecare cat putea. Ca si acuma.
Am fost sarac si am lucrat pamantul. Ma arat pe mine. Merge?
Iar ai mei au lucrat in stil ninja cat au putut. Acum mai tango.
N-am inteles – cum adica furau? Pai, nu zici ca erau ale tuturor, deci si ale lor? Cum sa fure, daca erau ale lor? Cum adica blat, cum adica riscau sa fie prinsi? Sa fie prinsi facand ce – folosind ce le apartinea?
Ia vezi, nu cumva te-ai incurcat? Nu cumva e cum zic eu si gen nu erau ale tuturor, ci ale alora 1% cu stampila de la partid?
>>Bunicul ala de care vorbesc, de exemplu, ar muri de foame acum.
Nu, sub nici o forma. Daca era la oras bunicul tau avea doua joburi, daca era nevoie. Genul asta de om nu ramane sarac, cum n-a fost nici el. N-are pamant, gaseste el ceva de facut.
>>Am fost sarac si am lucrat pamantul. Ma arat pe mine. Merge?
Nu, ai fost sarac, ai facut ce trebuia sa nu mai fii. Nu merge sa te arati pe tine. Eu vorbesc de aia care se nasc si mor in saracie.
Da, mah, ar fi avut 4 joburi. Toate full time. Sa fim seriosi…
Fals. A avut noroc si atata tot.
Omul face SAP shit. Nu a invatat la scoala. A avut bulan sa prinda o pozitie in care sa invete de astea. Eu, de exemplu, nu ma pricep deloc la ce face el. Nu am avut ocazia aia/norocul ala.
Erau ale alora 1% de la partid. Da’ toata lumea le folosea in scopuri personale, nu neaparat chiar pe fata, dar nici chiar pe ascuns, ca stiau toti ca toti fura.
Cred ca 1% erau aia care nu ciupeau nimic.
Pana nu te apucai sa vinzi si sa-ti deschizi pravalie cu produse de la unitatea de productie nu era nicio problema.
Tata era din aia care nu fura ( adica nu lua nimic pe ascuns), da’ cand il intrebam de unde e hipocloritul, salopetele de la Oltchim ( tot judetul muncea ACASA imbracat in salopete albastre), cizmele, soda caustica…
-Aaaa, pai astea le-am luat ( asa se spune prin Oltenia si cand furi si cand cumperi, nu e niciodata clar) de la magazine. Mi le-a dat maistrul, seful de sectie, pula mea.
Deci cu stirea oficialilor.
Nu prea avea el ce sa faca in reactoarele companiei dupa program, ca nu se putea aplica principiul asta, daaar, daca avea de facut sistemul de scos apa de la fantana, vreun cutit de taiat porcul,etc, era mecanicul uzinei care i le facea la strung frumos.
Nu pe bani, ca ei lucrau la atelierul mecanic si nu aveau acces la magazina de hipoclorit de sodiu. Dar tata da. Ia ba si tu un bidon, ti-l scot eu la poarta. Tata iesea cu el din fabrica, cu chitanta de la magazie,sef plm, ala cu piesele strunjite, la poarta faceau schimbul si aia era.
Altii care aveau pofta sa isi riste pielea, faceau blaturi si furau cu cisterne, nu plecau cu 2 bidoane sau cat puteau lua de la magazie.
La colectiv era mai smecherie. Furau tot satul la toate nivelurile si cu stirea conducerii si pe langa.
Asta e tot ce am zis si eu. Nu, nu au fost vreodata ale tuturor.
Da, puteai fura. Am gasit secretul: sa furam. Ca aia 1%.
Pai daca mi-a placut sapa? Eram in domeniu, cu experienta bogata.
@Radu: Daca continuam sa muncesc pamantul eram sarac, poate nu pana acum, ca ori luam ceva fonduri europene faceam un solar, o albinarie , dar mult-mult timp.
Ai mei munceau pamantul cand veneau de la serviciu si folosind si veniturile din salarii pentru investitii. Nu-i asa simplu pe cat pare.
Da, ma.
Tu ai avut bulan ca ai prins ceva de invatat SAP.
Eu am avut bulan ca am prins ceva de “invatat” Linux (initial).
95% din oameni n-au noroc la modul ala. Cam aia-i treaba cu ei. Si de-aia sunt si raman saraci. Din momentul in care esti sarac, doar bulanu’ te scoate d-acolo. Degeaba esti tu muncitorul harnic al pizdii and shit. Fara ceva bulan, nu prinzi loc pe scara aia care te scoate din saracie. Ghinion.
Ti-am mai zis eu tie cand beam cafeaua aia mizerabila – daca exista justitie in lume, eu munceam pe santieru’ ala de peste drum.
Eu sunt de acord cu bulanul, daca-i pui niste ghilimele. Ca ma uit la aia care au reusit sa faca ceva din acelasi sat cu mine si la aia care nu.
Toti aia pe care ii stiu avem acelasi pattern. Nu lucram toti in SAP sau macar in IT. Dar suntem aia care n-am agitat sa facem chestii. Cele mai multe n-au mers, sau nu cum ar trebui. Ca, ok, am avut eu noroc sa ma intalnesc cu SAP-ul pe la 23 de ani ( adica sa cunosc pe cineva care s-a intalnit cu el) si am boxat pe toate partile pana mi-am facut loc si eu, da’ coaie, cate broaste am pupat pana atunci si-n cur – hehe.
Am am avut “bulan” de 6:6 dupa ce s-au tocit fetele zarurilor de la 1 la 5.
Sau am avut bulan dupa ce am terminat tot ghinionul prin incercari repetate.
Aia care au ramas unde sunt, daca s-au obosit macar sa faca ceva, la primele esecuri au renuntat, ca pula mea, e greu si nu se poate.
Da – si daca nu te intalneai cu cineva la 23 de ani (fie vorba intre noi, atunci termina unii facultatea de stiinte politice, gen) – iti numarai si acum atent rolele de hartie igienica puse in cos de nevasta. Daca te lua, ca poate avea optiuni ceva mai bune.
Da, chiar ai avut un bulan de 6:6. Eu nu chiar de 6:6, ce sa zic, da’ nici nu ma pot plange, de-un 4:4 mi-a iesit si mie cat de cat.
Realitatea e ca fara bulanul ala, sugeai pula de-ti venea rau in continuare cu 2:1. La fel si eu.
Sigur, ne putem minti ca “pai, nu, ca uite, eu stiu si electronica/cresterea caprelor etc”…da’ alea-s harneli si vrajeli. Nu le-ai facut, nu le-am facut, nu stim daca le-am fi putut face. Stim ce-am facut. Si stim ca le-am facut pe bulan. Atata tot.
Si nu-i treaba ca “vreau sa-ti dau eu peste nas”, ca stiu, bulan-bulan, da’ a fost necesara ceva toceala, ceva munca…multe alte alea. Da’ aia DUPA ce ai avut bulan. Tot ce vreau sa spun e ca nu-i chiar asa cu aia 95% care se zbat in saracie si-si numara cartofii din ciorba. Sunt multi, FOARTE MULTI printre ei care pur si simplu n-au avut bulanu’ nostru.
Pe de alta parte, stiu cativa care m-au intalnit pe mine. D-aia de care trageam eu cu “hai sa-ti arat, hai sa-ti explic”, pe vremea cand aveam timp si chef de de-astea. Da’ ii durea-n pula, aveau altele mai importante de facut – gen mers cu baietii nu stiu unde, nu stat cu geeks de tastatura. Si, e adevarat, isi cam numara nitel cartofii din ciorba si-acum. CSF, NCSF, viata nu-i corecta.
Acum 18 de ani trageam de o persoana apropiata. Hai sa-ti explic cu linux, hai sa-ti explic baze de date. Nu ca intalnise persoana, nu doar ca avusese bulan, nu doar ca nu o costa nimic, dar chiar o cauta persoana cu bulanul, batandu-i insistent la usa. “Nu ma intereseaza, nu-mi place, mi se pare boring, ma duc sa ma intalnesc cu gagica aia, ca mergem sa facem X”. Pai, si mie mi se parea tot boring in pula mea, nu-i ca si cand era pasiunea mea ascunsa. Si eu as fi preferat sa ma intalnesc cu gagica ailalta, sa facem X in cur macar. Dar plm.
Nu, aia nu e problema cu capitalismul, e cu socialismul. Uite de ce:
– statul socialist e ala care imi ia banii. Cu compania mea am un contract, fac asta si iau banii astia, contract agreat de ambele parti. Statul zice “iti iau 60%”, eu nu am nimic de zis, ca oricum statul zice “sau intri la puscarie”. Care e problema capitalismului aici?
– socialismul are nevoie de bani, asa ca ia de la aia de la care poate lua. Dar stai, ca muncitorii sunt captivi, poti sa le iei pana urla ca nu au ce face. Companiile pot sa iti dea cu flit, isi iau valiza si se muta in Bulgaria, ca taxele sunt mai mici … drept pentru care statele tin taxele mici pentru companii si mari pentru angajati.
– socialismul are nevoie de bani, asa ca ia de la companii de fapt cu 2 maini, o data pe profit si o data ca impozit pe dividente, desi sunt aceiasi bani
– si pentru ca socialismul are nevoie de bani, iar companiile sunt totusi gaina cu oua de aur, ii iau banii din profit, ca daca i-ar lua din venituri ar falimenta si nu ar mai avea gaina. Si cand ai o companie gen Dacia cu vreo 250,000 de angajati direct si indirect (furnizori) in Romania, e o gaina al naibii de mare si de grasa, daca ii iei banii lui Orbu sau lui Adi nu ii pasa nimanui, da-i dracu’, ca au de unde. Nu sunt nici socialistii chiar atat de prosti, ca sa isi omoare gainile care conteaza.
Si oricum ignori cu desavarsire faptul ca taxele pe profiturile companiilor se traduc pe loc in preturi mai mari la produse si servicii, ca nu o sa aduca aia bani de-acasa pentru taxe. Si cine si-o ia? Aia mai saraci, ca pe ei ii afecteaza cel mai mult preturile.
@Mano, cred ca tii minte gresit.
DAR… daca intr-adevar eu te contraziceam, eram proasta.
Bre, nu stiu, dar alegerea de a invata x sau y nu are legatura cu norocul. Noroc e cand castigi la loto. Sau ca te nasti cu IQ si caracter corespunzator – dar aici e alta discutie, mai lunga mai complexa si incomoda.
Ce amuzanti sunt oamenii. Cum se bucura ei ca sunt unii mai saraci, deci clar mai prosti, deci nu meritq ajutati. Insa aia care au e clar ca sunt deștepți, nu ca leprele alea sarace, deci e ok sa fie susținuți din banii noștri de oameni deștepți, ca muncim pe bani buni, d-aia suntem deștepți
Da, doar ca nu e chiar asa cum spui. Ca eu la 23 de ani stiam pe un tip care se angajase si castiga, clar bine, dar nu de nemaiauzit. Mai intai 500 de EUR ( dupa vreo cateva luni) , iar apoi 700. Tu, probabil castigai mai bine in 2007. Pe mine m-a socat nu suma, cat progresul rapid. Si nu am prins eu job atunci, ci mpe la 26, cand terminau aia de la SNSPA si masteru’ si bagau tare la doctorat. Iar cand le-am zis unor colegi de munca despre asta, care programau PHP,HTML, MYSQL si stiau linux radeau de mine si cu curu’. Ca PHP si MYSQL e viitoru’. Open Source cacat, ce-i cu mizeria aia de SAP. Ei avusesera oportunitatea sa faca ceva cursuri pe astea, erau la poli, la facultatea de automatica, dar decisesera ca e o mizerie ( bine, chiar e!).
Intre timpul asta de 3 ani eu am dat inainte cu facultatea “ca electronica e smecherieee, se stie”, dupa care m-am prins ca nu prea, si in paralel am inceput si-o facultate la ASE, ca nu strica s-o ai si pe aia, iar acolo am vazut un afis pe un geam, ca astia de la firma unde lucra tipul asta organizeaza un curs de 2 saptamani si un concurs de “cel mai bun programator ABAP”. L-am intrebat cateva detalii si m-am inscris si la astea. N-am castigat, evident, am continuat sa mai invat ca poate poate se leaga de-un job. Nu s-a legat atunci ca era criza cu un picior in casa la final de 2007 si mi-am gasit altul, mai pe electronica mai telecom. Am vazut ca am sa iau pula in brate si cu facultatea aia de la ASE si am lasat-o si am cautat alte alea, sa programez: boti, site-uri PHP.. M-am apucat chiar si de blogging (lol), da’ nu-ntelegeam cine pula mea plateste scris-ul in Romania si am renuntat repede la idee (altfel puteam sa fiu influencer/a-lister deja de vreo 10 ani, hehe), tot in paralel am invatat si vreo doua boabe de linux si mysql, am luat un job de game tester, ca sa am un cap de pod pentru unul de programator de jocuri, care s-a dovedit o idee proasta ca era pe niste pile si pupaturi in cur si mi-as fi blestemat zilele.
Si-abia pe final de 2009 mi-a zis tipul asta ca ar putea sa ma aduca la el pe un job de junior ca s-a deschis o pozitie. SI AM PLECAT INTINS. Am lasat ideile de testare, gaming si ce pula mea mai aveam in cap, sa o incerc si pe asta.
Pai cate pula mea optiuni gresite mai aveam, boss? Ca daca nu mergea nici asta, ma faceam medic, politician, pula mea. Altceva.
Si reversul medaliei.
Lucrez pe chestia asta din 2009. Tot de atunci m-am rugat si de frate-meu si de sotie. Hai ba, hai. Timpul a trecut si eu tot ma rog de ei. I-am adus pe amandoi sa lucreze la aia unde lucram eu, acolo sunt si acum .
Ai putea spune ca nu vad sau nu stiu sau nu ma cred ca fac cati bani fac in timp ce scriu la tine pe blog? Deci ca nu au avut noroc? Hai, pula mea, ca nu cred ca-i CHIAR asa.
Iar aia e ce-am facut doar de la 23 la 26. Ca mai am istoria tuturor incercarilor ratate pana la 23 de ani care e si mai lunga, evident.
Noroc a avut amicul meu, care studia la ASE, la facultatea de cibernetica, unde organizau astia cursuri de SAP si ii angajau cam cu japca. Tot la firma aia lucreaza si acu,.
Cum am ajuns sa-l cunosc? Nu pot da detalii prea multe, dar e legat tot de incercari si oprtunitati. Crezi ca doar eu l-am cunoscut?
Ma calificam sa ma angajeze aia ai lui din 2007 de dupa concursul ala, daca l-au angajat pe el. Nu de alta da-i mai dadeam unele examene la facultate.
Da’ concursul pulii a fost dupa o noapte de munca la bagat anunturi imobiliare ( da, faceam asta, eu dislexicu’ pulii si amuzant era ca trebuia sa corectez greselile cu echipa si sa le dau penalizari -adica mie, ca ailalti nu erau asa de handicapati, si totusi eram team leader) si nu prea eram in apele mele, ca sa zic asa. Adica am futut calul in pizda. Altu nici nu s-ar mai fi dus la un concurs care nu promitea oricum mare lucru.
@Sarius
Am lasat-o temporar balta, dupa multe suciri si rasuciri.
Pe la finele anului trecut cosul era pe la 6.000 plus lei. 🙂 Pt. 4 persoane mediul urban.
@Orbu
Serios, am trait si eu vremuri sub deviza “daca eu n-am murit si am crescut mare, pot si altii”. E de cacat.
Si eu cu fie-mea circulam cu autobuzul si cu tramvaiul, ocazional. Daca vrei, iti fac colaj de poze din tramvaiele de la mine. Sa zici tu daca n-ai simti… scarba? greata? umilinta? vazand ce e in ele. Jegul si fauna.
Dimineata nu pot sui in autobuz din cauza ca vin incarcate si din incarcatura aia multi sunt pensionari. Cplm ii freaca in intervalul ala orar, nu stiu, ca le-as interzice sa circule intre 7 si 8. Mars in pizda calului. Am mers pe jos si ieri, pe ger, si azi, pe gheata ascunsa, mi-a picat copila de s-a zguduit toata. Da’ pensionarii se calca unii pe altii pe picioare sa apuce loc in hautobuz, fute-le-as piuneze-n cur.
Pai si ce crezi ca eu nu am simtit? Sau ca mi-a placut? Sau ca mi-e dor?
Eu am zis “te descurci”, nu ca ai o viata nemaipomenita.
Ba e chiar indicat sa ti se faca scarba, ca altfel crezi ca e ok asa si te multumesti cu atat.
Da’ acuma ce ai vrea? Limuzine pentru toata lumea de la salariul minim in sus?
Nu merge asa.
Sa pun poza cu bonul meu din Kaufland? Cand nu am nevoie de chestii pentru gospodarie, depasesc 300 lei, cand am, depasesc 400 lei. FARA carne, ca nu mancam.
@Orbu
De la tramvai imputit si jegos la limuzina e saltul cam mare. Ce vreau eu, hm, educatie, igiena? Lucruri imposibile unde sunt si si in alte orase, inclusiv ala de-l mentionase @Sarius, din cate mi s-a povestit. 🙂
Ca ma simt cu musca pe caciula: nu ma bucur, nici nu sufar, ma doare la cuc. Discutam sa trecem timpul, dar la modul serios, problema cu saracia nu se rezolva cu compasiune, empatie si caritate nicaieri.
@Orbu
Cum sa spui “nu prea mult la chestiile de baza”? Din 2009-2010 pana acum???
Plus ca bagi in discutie aprovizionarea de la tara, pai eu n-am nici o coaja de cartof de la tara, cumpar tot, absolut tot.
@Adi
Gandesti foarte ciudat, adica nu stiu daca te prefaci ca nu intelegi ce vreau sa zic sau chiar nu. Ca raspunzi de parca ai avea 13 ani. Ca da, l-ai omoriat pe ala, asa credeam eu ca se rezolva problemele cand ma uitam la multe filme cu Bruce Willis.
Ce vreau eu sa zic e clar ca e in beneficiul tuturor sa avem o societate stabila si sigura, iar astea depind in mare parte de bunastarea individuala. Ti-a explicat Manowar cum e cu economia, exemplul meu cu drogatul era doar reprezentativ pentru o idee.
Nu esti langa ai tai 24/4, si degeaba il omori pe drogatul ipotetic dupa ce ti-a futut sora (sora mea era in exemplu, dar intelegi, o sora ipotetica) si i-a si dat ceva boala. Din nou, asta e doar un exemplu care mergea in contextul ala, fiindca ideea generala o ai mai sus.
E ok sa fii tu bogat rau, gen sa stai pe hectarele tale de pamant unde nu intra nimeni. Dar majoritatea suntem clasa de mijloc, amestecati, sau aproape amestecati cu clasa de jos. Gen aici, in Manchester, ne separa 10 minute de mers cu trenul de gettouri dubioase unde nu prea gasesti albi. Interesul ar fi sa existe o bunastare si acolo, un nivel ok, gen sustenabil pentru cat mai multi. Si un sentiment ca au unde creste, ca pot evolua, eventual programe sa ii ajute. Si nu din compasiune pentru ei sau ceva, ca nimic nu m-ar bucura mai mult decat sa ii vad morti pe toti. Din simplul fapt ca nu prea merge sa ii omori, si trebuie sa convetuiesti aproape de ei. Tu, si familia ta. Si parca ai prefera sa nu umble toti morti de foame, cu acul in vena si boli sinistre, pentru ca o sa te afecteze pe tine in cazul in care nu ai atat de multi bani cat sa nu iti pese. Parca poti sta mai lejer la serviciu stiind ca ai tai sunt ok, nu ti-i linseaza cineva pentru bani de droguri sau mancare, presupunand ca tu esti imun.
Trebuie un echilibru in urma caruia oamenii sa aiba sanse sa creasca, nu la nivelul de “boss, facem 50-50 ce castigi tu muncind de rupi” care e acum, ci la nivelul de “hai sa puna si aia care fac bani din sistemul asta de organizare ceva cotizatii mai serioase.”. Si da, stiu ca teoretic ofera joburi comunitatii, dar practic, cum zicea si Manowar mai sus, parca singurul pe care pica problema e ala care munceste, nu corporatia care scoate profit colosal. Si cand e vorba de cine profita cel mai mult, nu e muncitorul neaparat.
Logica ta ar functiona fantastic de bine, si as fi primul de acord cu ea. Daca am trai fiecare pe ceva insula a lui, in care primeste doar pe cine vrea. Din pacate, in cazul in care nu esti f f bogat, in lumea reala nu merge asa. Nu ii poti lasa pe altii sa fie prea saraci, prea bolnavi, prea implicati in aiureli, fiindca mai devreme sau mai tarziu o sa ajunga si la tine asta, si la modul nasol.
Mult success cu “working” class aia care-s acum pe benefits si/sau combinatii/dealing, converteste-i tu la munca. Ai dreptate insa, d-aia exista welfare in societatile capitaliste, ca cel mai periculos animal e ala rupt de foame.
Asa mi se pare, dar da-mi un exemplu si caut preturile.
Am incercat eu, nu gasesc date vechi, gasesc doar ca in 2010 pretul laptelui la raft a crescut cu 5, pana la 7%.
Incearca sa gasesti litrul de Napolact, ca exista si in 2010. De Zuzu nu sunt asa sigura.
Macar untul stii ca si-a dublat pretul, da?
Te faci ca nu-ntelegi?
Coaie, statu’ e socialist doar cu tine. Cu companiile e capitalist.
Iti ia tie banii ca sa nu-i ia de la aia. Esti prostul planetei, practic – la fel ca noi toti.
Fix aia de mai sus ^
Omule, tu inca halesti gogoasa aia cu socialism vs capitalism. Iar eu iti spun ca nu mai sunt chestii separate. Sunt socialisti cu angajatii si capitalisti cu companiile. It’s that simple.
Ai dat-o tu in bara? Da-te-n pizda ma-tii si sufera, prostule, saracule etc
A dat-o-n bara dom’ director de la banca? Vai, pai, e o tragedie, nu-l putem lasa balta, trebuie sa-l ajutam…
Si nu, nu pentru ca “altfel se muta-n Bulgaria”. Ce pula mea sa mute-n Bulgaria, o firma falita cu active toxice?
Daaaaaaaaaaa, ia de la companii. Gen ia sub 5000 pe an de la facebook, in timp ce ia de la mine 25000. Da, ma…
Si daca ar fi doar facebook, ar fi chiar bine. Dar la fel e cu toti aia mari – starbucks, amazon – you name it.
Ba, coaie, tot gaini cu oua paroase suntem si noi, nu doar aia. Da’ noua ne iau din venit, nu din profit. Si nu-i mai fute grija ca “nu vor mai avea gaina”. Desi, daca te uiti in Romulania, o sa vezi ca fix aia s-a intamplat: nu mai au gaina. C-au plecat gainile sa cotcodaceasca in UK, Germania, Franta, Norvegia, Italia, Spania, US, Australia, Canada…
Si uite, desi s-a intamplat asta, face statu’ ceva ca sa nu te mai jepcareasca sau…iti iau tot pe venit? Hai ca stim amandoi raspunsul.
Da, boss – si ma doare-n pula de faptul c-o sa creasca Apple pretul. Ca nu le cumpar produsele. Sa puna si 20,000 pe-un IPhone, see if I care, gen. Ca am optiunea aia, de a nu cumpara. Nu am in schimb optiunea de a nu acoperi eu taxele pe care nu le platesc aia, ca le trimit in Irlanda -> BVI sau pula mea. P-aia n-o am. Raman doar cu “optiunea” de a plati 45-50% impozit, pentru ca “de undeva trebuie sa luam banii”.
Si-asa sunt cam toate statele in ziua de azi. Capitalizeaza castigul si socializeaza pierderile. Bag pula-n el de sistem, honestly.
Cand face o institutie financiara profit record, plm, se-mparte unde trebuie, eu primesc pula.
Cand face o o boacana d-aia meseriasa, gen FNI/CEC, Banca Agricola, Banca Turco-Romana…atunci platim cu totii. Taxa de solidaritate, ma-ntelegi…Ca deh, si ei au fost solidari cu noi cand faceau miliarde, nu? Americanii vor plati inca vreo cateva decenii la taxe pentru Lehman Brothers. Da’ ia intreaba-i cat a impartit cu ei LB inainte de 2008, sa vedem si noi.
Problema cu saracia se rezolva cu compasiune si empatie. Nu cu caritate. Si nu cu empatie pentru sarac, ca de ala te doare in pula.
Problema cu saracia stii cu ce nu se rezolva. Nicaieri? Cu caritate. Nu se rezolva cu acces greu la educatie. Nu se rezolva cu teama de a merge la medic ca nu ai bani. Si, mai ales, nu se rezolva cu bail-outuri. Pai ce pula mea facem? E capitalism numa cand te fut pe tine in cur?
Momentan is vreo cateva situatii. Esti futut in cur daca esti prin zona noastra. Astia de muncim peste minim. Ca noi facem banu pentru caritate. Si in timp ce ne zic “uite ce comunism, uite ce de bani dam pe saraci” astia isi mai iau 100mil bonus. Bah, ce?
Ah. Si cica, in tarile civilizate ai cam belit pula de un cot jumate daca esti alb sarac. Ca esti barbat alb-> esti privilegiat. Cum pula mea vine asta nush. Ca si aici pe pagina numa privilegiati suntem. Liviu era homles privilegiat. Io si orbu am sapat privilegiati porumb sau cartofi
Si oricum, liviu tocmai de aia rade. De “caritate”. Wow. Le-ai dat supa, i-ai scos din cacat.
Pula mea, fraierii aia au nevoie de sanatate, cunostinte/educatie (cat sa obtina un job) si ceva plasa de siguranta temporara (locuinte ieftine) pana isi permit unele mai scumpe – cu chirie sau cu mortgage.
Aia-i tot. Ar fi super progres sa-i ajute si la un singur capitol (cunostinte/educatie). SUPER.PROGRES, am zis. Si bai, repet, cam orice. De la tamplarie la gatit si la dracu’ mai stie ce. Orice, cat sa poata merge sa ia un job semi-decent dupa sau sa-si deschida o mica afacere, daca pot.
Dar hei…luati supa. Mancati capu la peste.
@Radu
Din pacate nu mi se pare ca e corect implementat, adica nu mi se pare ca wellfareul face ce ar trebui.
Cum zice si Manowar, ar trebui ceva acces MULT mai facil la educatie, ceva joburi platite decent, locuinte ieftine, etc. Wellfareul actual e ceea ce ai cand nu ai chef sa faci nimic din toate astea, dar vrei sa cumperi un pic de stabilitate foarte foarte temporara. E cam ca heroina, ca nu ii ajuta pe termen lung, doar ii tine la ceva subzistenta, si masa de vot usor de cumparat. Dar cu pretul sugrumarii economiei si a clasei de mijloc.
In mod ideal, wellfareul ar fi plasa de siguranta pana te pui pe picioare, si e cam greu sa faci asta cand nu ai acces la educatie, casele au preturi imense, joburile low level sunt platite putin, etc. Si in plus, nu e foarte conditionat. Adica wellfareul ar trebui sa impinga omul spre mai mult, dar sa il astepte ceva fain dincolo. Si cineva sa il ajute pe bune sa aiba un rost, ca daca alternativa e mutat cutii prin ceva depozit pe salariul minim pentru urmatorii 30 de ani, e cam fail. Sigur, nu zic ca prostia nu joaca un rol major aici. Dar si sistemul e defect.
@Deria:
Nu am date curente ca nu am mai introdus bonurile in detaliu de prin 2016. Nu ma mai preocupa si n-am reusit sa fac ceva sa le citeasca automat.
Dar daca ai MS Excel > 2007si te intereseaza ia de te uita.
In Sheetul Pret unitar ai o tabela pivotanta unde e filtrat dupa MATERIAL NAME = ( mai multe feluri de lapte) poti sa te uiti dupa ce iti taie capul pe acolo.
Pare ca au crescut preturile la lapte intr-adevar cu mai mult de 10%. Plm, n-am sesizat, Dar oricum ce mi-e 1000 ce-mi sunt 1100, mna.
*P.S. Eu am mai scos niste coloane, dar daca am uitat ceva date personale pe acolo nu fiti marlani. Desi, daca sunteti, aia e, imi asum.
Nu stiu in UK, dar aici in IE exista cursuri pentru formare, meserii gen sudori si instalatori si facultatile sunt ieftine, posibil gratis pentru mature students sau cei cu venituri mici. Cu toate astea exista “working” class people care stau de generatii pe benefits, deci nu accesul e problema.
Sistemul e defect doar in sensul ca e prea generos.
@Radu
E generos din banii care nu trebuie si cu constrangerile care nu trebuie. Dar asta e alta discutie, dupa cum ziceam, prostia si lenea joaca un rol mare. Dar indiferent, e necesar sa existe un nivel de bunastare, chiar de trebuie sa ii dai uneori drogatului seringi din bani publici, sau sa tii ceva lenesi in spate si sa ii duci unde trebuie cu zaharelul, sa ii motivezi sa gaseasca de munca. Contraintuitiv, nici mie nu imi place revelatia, ca sunt mai mult ca Adi, gen omoara-i pe toti. Doar ca nu e realist. Aici cu wellfareul e alta discutie imensa, morala aici era ca e necesar ca marile firme sa contribuie la bunastarea comunitatilor si sa mai lase din profit, si nu ma refer sa lucreze in pierdere.
Sunt ieftine pentru ca IN MARE PARTE sunt inutile si reprezinta o pierdere de timp, ani grei chiar
De cursuri n-ai bani si timp (pentru ca heeeei, du-te si demonstreaza ca ai cautat joburi, da?) si benefits sunt cat sa stai sa subzisti. Ceea ce aleg cei mai multi, ca plm, ce mi-e ca muncesc pe 1800, ce mi-e ca iau 800 si imi plateste statu’ chiria…same shit, macar nu ma mai trezesc la 7-8 AM. Rezultatul? O mare masa de inutili.
Prea generos, zici tu. Fara a contrazice asta, zi-mi tu de ce nu esti pe benefits atunci. Ca doar, nu-i asa, e prea generos.
tot de educatie tine. Uite, pentru suedeji e o rusine sa nu muncesti. Bine, asta a avut ca efect secundar ca si-au imaginat ca toata lumea e ca ei si ca daca il aduci pe abdulah el o sa faca totul sa munceasca…Ha.
Una la mana ca nu e genul meu, muncesc de la 19 ani in timp ce jonglam si cu facultatea si cu pasiunea pentru bautura 🙂 N-as rezista sa fiu parazit ca astia. E prea generos, dar totusi nu atat de generos cat sa ajunga la cat am eu. Si totusi incerc sa fiu si model pentru copiii mei.
Cu facultatile iar aruncam responsabilitatea acolo unde nu trebuie. Cine te pune sa faci facultate inutila? E alegerea ta ce facultate faci, asa ca fa una utila, mai ales cand e asa de scumpa ca in UK – daca nu iesi pe salariu cel putin cat datoria ai ales o facultate inutila de prost ce esti nu din vina facultatii. Lucrez cu studenti si absolventi, iti garantez ca nici unul care termina facultatile astea nu ramane fara job sau si mai rau, si dator.
Inca o chestie – una legata de treaba asta cu gaina. Hai sa lamurim treaba asta. Ar fi mers si-un post separat, da’ stiu ca nu va pasa daca-i post separat sau comentariu, deci las-o asa, ca merge asa.
Daca ar fi sa ma intreb de ce Mein Kampf e interzis, da’ alte cacaturi odioase sunt permise, probabil ca as ajunge la concluzia corecta – in speta ca adevarul e nasol. Si nu ma refer la evrei/tigani/rase superioare si alte vrajeli, ci la adevarul suprem de-acolo: adevarata avere a unei natiuni e reprezentata de…popor. De populatie. De puterea lor de munca.
Persista “legenda” asta basinoasa ca ar fi companiile “gainile cu oua de aur”. No shit, homos. Hai sa vedem daca-i asa.
Pentru ca mie mi-e teribil de lene sa caut unul mai nou, ne vom uita la chestia asta, la ala vechi, adica. 28,000 de lire platite pe 2017. La modu’ impozit pe venit. Tu plangi ca-s impozitate de doua ori companiile, dom’le – si la profit si la dividende. OK. Doar ca eu, dupa impozitul pe salariu, mai platesc cateva chestii:
– imi cumpar tigari sau bag benzina? ACCIZE!!!!
– imi cumpar masina? IMPOZIT!!!
– inchiriez casa unor greci? IMPOZIT!!!
– inchiriez alta locuinta in Londra? IMPOZIT PENTRU NENEA DE LA CARE INCHIRIEZ!
– cumpar o pizza-n oras – sau orice altceva? TVA!!!
Cu alte cuvinte, nu 28000 de lire. Probabil mai aproape de 50000. Asa, lejereanu. Si, sa nu uitam, aia era in 2017. Pe anul asta estimez cel putin dublu – gen 90k, de fapt. LEJEEEER de tot.
Bun. Cati romani au plecat din tara? Jegosii aia vorbesc oficial de vreo 4 milioane. In realitate, sunt vreo 7, daca nu cumva 8. Dar hai sa mergem pe 7.
Cam cat ar trebui sa ia statul de la aia, daca ar munci si trai in Romania, pentru a scoate 18 miliarde de euro? (sa nu uitam, ala-i PROFITUL raportat de companii; nu cat platesc in taxe) Pai, sa vedem…cam 2571 de euro pe an. Sub 10% din cat dadeam eu acum 2 ani doar pe salariu. Nu mai discutam de restu’ taxelor. Daca iau 2572 (in total; accize, tva, impozite, vrajeli) de om (in medie), deja iau mai multi bani de la populatie decat de la companii. 214 euro pe luna de om. Stii multi care nu platesc lunar atata in taxe, impozite, accize, vrajeli?
Prin urmare…companiile sunt “gainile cu oua de aur”? Sau populatia?
Sunt satul pana peste ouale mele de aur paros de vrajeala asta, de narrative-ul cu “gaina cu ouale de aur, companiile, acesti urmasi nelegitimi ai lui Mesia”.
Coaie, sunt de 10000 de ori mai importanti (si mai valorosi) oamenii decat companiile pizdii. Te pisi pe el. Nu alea-s “gaina”. Alea-s doar parazitu’ intestinal al gainii reale. In cel mai bun caz. Si totusi persista aceasta harneala odioasa – ca aia sunt alpha si omega, sa nu fie atinsi nici cu o floare, ca se supara, ca pula mea.
Serios, cand pula mea ne desteptam si noi? Tre’ sa va pun eu vids cu discursurile lui Hitler din Reichstag pana va prindeti? Ma gandesc ca nici germana nu-i atat de simpla.
Da, Godwin’s Law. O pula de Godwin.
Chiar asa, cine te pune?
Oh wait – fix statul te pune.
Statul, care ar trebui sa reglementeze chestiile astea. Sa demoleze IERI toate jegurile inutile (gen snspa, cantemir, spiru, facultatea de ecologie etc etc etc etc). Toate chestiile alea din care ies someri cu diploma. Sau, mai rau, angajati cu salariul minim.
Statul, care are tupeul de a “incadra” chestii si a cere salarii diferite in functie de studii, chit ca n-au vreo legatura cu jobul sau postul.
Statul, coaie. Ala te pune.
Ghita si John au 18 ani, sunt mai prosti ca noaptea. Habar nu au ce-i bine si ce-i rau (si acolo poti da vina pe parinti, DACA parintii lor au fost mai destepti; da’ de obicei nu e cazul). Ei stiu (de la toata lumea, de la stat, de la TV, din stiri) ca TREBUIE sa faci o facultate. Habar n-au ce. Sau cum. Stii cati romani au facut Dreptul ca toata lumea stia ca avocatii, procurorii, notarii si restu’ sunt smecheri? Si stii cati au muscat-o asa, c-au descoperit pe urma ca tre’ sa dea spaga (si nu au) pentru a “profesa” pe langa ceva birou notarial, pe langa un avocat, pe langa o pula mea? Cati au aflat abia dupa ca, de fapt, locurile de notari sunt limitate, ca nu poti tu sa fii notar, asa, pur si simplu…ca e o mafie acolo si pana si fiica lu’ Basescu (cu taica-su in functie) a trebuit sa se faca notar undeva in Cuca Macaii, nicidecum prin Bucuresti. Ca nu-i *chiar asa*, gen ai invatat, esti de 10, ia un post, deschide-ti cabinet. Nu, cois. Ia d-aici si du bauturile la masa si zambeste pentru o spaga, ca nu-i ca-n filme.
Cine te pune?
Serios?
Crezi ca daca le spunea cineva medicilor “cois, post primesti DACA PRIMESTI in Tecuci-City, ca astea din orase sunt rezervate pentru baiatu’ lui X si fata lui Y” se mai duceau la medicina?
Crezi ca daca le spunea cineva alora de la Drept ca vor fi ei avocati la anu’ si la multi ani, se mai deranjau?
Crezi ca daca le spunea cineva alora de la FJSC ca in cel mai bun caz vor scrie reportaje inventate si doar la comanda pentru 25m pe luna cu tura de noapte si nu-si vor vedea salariul cate 4 luni, mai faceau aia?
Crezi ca…
Nu, nu crezi. Las-o-n pula goala. Nu-s nici eu destept, da’ totusi.
Da, inteleg, unde te-nvarti tu, aia care-nvata X ies si fac bani si pula mea. Da’ eu tocmai ti-am dat linkul sa vezi ca 75% nu ajung sa castige niciodata suficient incat sa-si plateasca student loan. Ba, sa-si plateasca ala, nu mai discutam de luat o casa, o masina, intemeiat o familie, vrajeli de-astea. Datoria, ba! Nici atat! TREI SFERTURI. Care pula mea e regula, care pula mea e exceptia?
Da, si aia care-nvata niste chestii de la mine obtin joburi. Ti-ar putea spune aia pe care i-am angajat in diverse locuri. Da’ ghici ce? Eu nu-s facultate.
…iar daca m-as duce la “stat” (plm stie unde) sa le zic alora “ba, ia dati-mi mie 150k/an (sub ce fac acum, da?), ca va scot eu viitori platitori de impozite de faceti pula mare pe spinarea lor”, mi-ar rade-n fata.
Meanwhile, in the real world…
Great success.
Pe toti astia care-aduc in discutie facultatile i-as trimite sa se opereze la un doctor unde sa aiba cam 25% sanse de supravietuire. Preferabil 0%, da’ plm, sa fim oameni.
Cand invatam pentru facultate, mid 90s, eram cu niste aspiranti la medicina care bagau greu fizica, mai greu ca mine care bagam pentru inginerie. Desi stiau ca salariile sunt mici si spaga e baza si in vremurile alea plecatul era mult dificil.
Dar e de vina statul.
@Radu: In mid ’90 trebuia sa te uiti un pic la alternative. Daca nu se faceau medici, trebuiau sa se faca ingineri. Nu ma laud, ca nici eu nu profesez ca atare, da’ treaba asta nu-i chiar pentru toata lumea. Cu siguranta nu era in ’90. In plus, in anii aia medicii aveau job, de la stat. Da, prost platit, unii la tara, cum era, dar era. Nu prea auzeai de medici someri. Ingineri, in schimb…
Aveau inginerii salarii mari pe vremea aia(cand nu erau someri)? Ca unchiu’ meu isi rotunjea veniturile schimband valuta. O schimba cu hartii de ziar, da’ schimb, na.
Daca ar spune-o asta un nene care are o companie, l-as intelege, ca pula mea, e direct interesat. Chiar e gaina (lui) cu oua de aur.
Dar mi se pare amuzant ca aud asta in cor de la toti angajatii. Asta e primul motiv care m-a facut sa vreau sa ma descurc cumva singur fara sa fiu angajat. Pai, n-ai in pula mea, cu cine.
Cum plm, sa spui, ba, e OK sa imi ias statul meu jumatate din munca la companie( asta daca e generos, sa-mi lase si mie jumatate).
Iar companiei (mult) mai putin, pentru ca compania are riscuri, are investitii are pule in pizda.
Bai, compania aia face bani tot din munca ta. Pana la un punct e indreptatita la o parte de profit, ca-i treaba de organizare, de mentinerea unei structuri, de masa critica, de capital etc.
Dar, in principiu, niste oameni, numiti investitori ( patroni, actionari – whatever) fac niste bani fara sa munceasca efectiv. Fac bani, doar pentru ca au bani. AIA SUNT GAINA DE AUR CA AU BANI si sa nu ne atingem de ei.
Pai, pula mea, sa nu-ti faci firma si sa incerci sa te feresti din calea taxelor? Serios acuma…
Spune-mi, de ce? Erau ei atat de pasionati de fizica? Era mai tare ca atomic bomberman?
Absolut.
Cand nu era in somaj tehnic, mama lua o caruta de bani. Cam o data la 6 luni, cand primea salariul. Pe o luna, evident.
Intr-o vreme nici nu deschideam frigiderul, ca ma tragea curentu’. Noroc cu tata ca m-a invitat sa ma car din casa lui, ca nu stiu ce ma faceam – probabil ma alegeam cu reumatism sau alte alea.
Ca sa intre la medicina, nu ma intreba de ce, dar examenul era si la fizica si concurenta era mare, mult mai mare ca la automatica si electronica.
Depinde de ingineri, aia de mecanica agricola erau la fel de apreciati ca aia de la jurnalism. Aia care faceau ce am facut eu schimbau si ei valuta, la fiecare salariu, la banca.
…dar, desigur, statul n-are nici un fel de treaba cu asta.
Si, spune-mi, a desfiintat statul facultatea aia cu mecanica agricola?
In fine, sa n-o labarim aiurea, ca ne pierdem in detalii. Cum am zis. 75% nu-si pot plati nici student loans. Niciodata, nu ca “in primii X ani”. Si pe langa astia, sunt aia care ajung la 50 de ani si tot nu si le-au platit, lol. Suntem capitalisti? Judecam dupa rezultate?
Da man, nu-si pot plati student loans pentru ca sunt idioti si merita. Nu e vina statului si in nici un caz a mea 🙂
@Radu
Nu stiu de mi se pare ca o zici usor sarcastic. mai, fain ca statul poate zice ca nu e ok sa iti deschizi un local in care se fumeaza, ca aici stie ce e bine pentru tine, si nu e bine sa fumezi la cafea inauntru, gen. Sau doamne fereste, stie ca nu e ok sa fumezi ceva cannabis, ca rau, dar e ok sa bei 10 litri de vodka si sa o speli cu absint, asta e in regula.
Dar cand vine vorba de facultati, credite, din astea, brusc nu stie ce e bine pentru tine. Si nu zic de ceva interdictie la facultati. Doar sa nu mai acorde imprumuturi/sa oblige facultatile sa publice ceva numar de angajati in domeniu/salarii standard.
Ca nici un stat nu ar trebui sa interzica chestii gen sa faci jurnalismul, dar sa il faci platit de tine, sa te obisnuiesti sa pierzi bani gen. Asa copiii de 18-19 ani, myself included, sunt cam dobitoci. Si eu am, ales ceva prost, deja nu la fel de prost ca jurnalismul.
Eu zic ca ori statul stie ce e bine pentru tine in mai multe domenii, nu cand are chef, ori nu stie niciodata si e ok. Una din 2, nu combinatii.
Cica US vrea sa introduca in falimentul personal si student loans, ca acum nu-s acoperite, ramai cu datoria toata viata. Aia o sa fie un alt meltdown financiar, daca se intampla :).
Bai, nu stiu ce-or face copiii mei, dar eu, daca schema de student loans e la fel, am sa-i sfatuiesc sa nu ia vreodata asa ceva. Daca se introduce in falimentul personal, da, luati faceti, nu platiti nimic si declarati falimentul. Va dau eu casa si ce mai trebuie pe urma, dupa reabilitare :).
Credeam ca d-aia se duc la facultati. Sa nu mai fie idioti. Se vede c-am inteles eu ceva gresit pe undeva.
Ba da – sa-si ia. Si pe urma sa-si faca o companie si sa-si dea salariul minim la care nu platesc student loan. Ever 🙂
21k/an salariu de la compania lor. Si-n rest nimic – dividende, imprumuturi intre companii, trusts etc. Pentru ca plm, pe tepari nu-i pacat sa-i tepuiesti. Parerea mea.
Ah, păi așa e mai bine decât mă gândeam eu.
Pai, da, fa-ti tu o companie, angajeaza-i acolo. 21k/an. La sfarsit de an, iti iei tu divipuliincur si le dai cat vrei.
Statu’ si camatarii sa #iapula. Simplu.
>>Credeam ca d-aia se duc la facultati. Sa nu mai fie idioti.
Nu, daca esti idiot tot asa ramai si daca faci o facultate. Ba chiar e nerecomandat sa faci una, ca iesi din ea idiot cu pretentii.
Statu’ si camatarii sa #iapula. Simplu.
Bah,ce sfat e asta ?? 🙂 Si mai zici de mine ca-s golan… pai de ce pusca mea sa le mai dau,nu-s destul de sarak? Mai bine iau !
Stii ce “ajutor” ofera sistemul aici,somerilor din segmentul meu de varsta (cursuri gratuite de recalificare…)? Cursuri de engleza,informatica,protectia muncii,etc Pai ce sa fac EU cu ele,cois ? Io-s zidar, de secretara nu ma ia nimeni… da-mi cursuri de specialitate/meserie, ori macar de macaragiu/camionagiu/taximetrist , nu de prezentare pe Linkedin
@Orbu
Carrefour, azi.
Cereale Nestle bilute cu ciocolata, punga mare, 10,10 lei
Gem de caise Raureni, 6,85 lei
Sunt produse pe care le cumpar de ani de zile si-ti spun ca niciodata pana acum nu le-am cumparat cu pretul asta.
@Orbu
Un singur exemplu, nu-mi deschide cum trebuie Excelul.
Zuzu 1,5% – cantitate 1,8 litri – 7,63 la tine in tabel.
Aceeasi chestie e acum si aproape 10 lei, depinde de unde cumperi.
Idem pentru Napolact (idem insemnand aceeasi scumpire).
ACUM zici ca nu conteaza pentru tine.
ATUNCI ar fi contat.
Pt. mine conteaza oricand.
http://www.cursv.ro/bnr/2003-07-01/
Guapa, cre’ ca inclin sa-i dau oarece dreptate lu’ Orbu…nu-i dracul chiar atat de negru.Acu’, sa zicem 15 ani,
locuintele costau tot ca acum,anul de facultate la fel, io trimiteam lunar aceeasi suma in iepuroi ca si in prezent,copiii nu mi s-au vaitat ca nu le mai ajung bistarii…materialele de constructii sunt mai ieftine(romanul mestereste intruna),taxa auto e simbolica…
“Sa demoleze IERI toate jegurile inutile (gen snspa, cantemir, spiru, facultatea de ecologie etc etc etc etc).”
Astea sunt pentru beizadele sau pizde care stiu sa se descurce si sa obtina bani din alte surse. Daca te bagi secretara la dom’ director specialista in cafele si alte chestii dupa program trebuie sa pui in cv si ceva diploma ca pica mai bine.
Bă, vorba multă nu face doi bani. Atâta timp cât nesimțiții ăștia care ne conduc nu aplică proverbul: “Decât să-ți dau un pește în fiecare zi, mai bine îți dau o undiță, și te învăț să pescuiești”, totul va merge prost.
M-am uitat putin pe site-urile de mai sus cu student loan si am vazut urmatoarele:
-student loan mediu in UK: 50 de mii de lire;
-rata lunara la student loan la venit anual de 30 de mii de lire brut: 67 de lire;
-la 30 de mii de lire brut, iei in mana 1981 lire;
-67 de lire lunar dintr-un venit de 1981 lire inseamna 3.38% din venit care se duce la student loan.
50 de mii de lire impartit la 67 de lire lunar inseamna ca platesti datoria in 62 de ani.
Pai esalonand o datorie de 50 de mii de lire pe 62 de ani (asta cand ai 30 de mii brut) e cam clar de ce 3 sferturi dintre studenti n-o platesc niciodata.
Eu vad aici problema la stat, nu la absolventi. Ca daca poti sa platesti o datorie in 60-100 de ani (daca esti platit mai prost de 30 de mii), de ce sa te grabesti sa o rambursezi?
De curiozitate, student loan se transfera prin mostenire? Sa o plateasca si stranepotii?
Ca daca nu, e cam clar de ce sistemul e pagubos: pentru ca nu se tine cont de o perioada maxima de rambursare. Bine, pentru John studentul ar fi tot aia, la o perioada de 30 de ani de rambursare, ar fi 138 de lire lunar. John, ca student pe banii parintilor, oricum nu face diferenta intre 37 si 138 lunar (el da mai mult pe iphone), insa nu ai mai avea atatia datornici.
@ Daria
Exemplele date sunt cam paralele cu viata de sărac adevărat.
1. Săracul nu isi permite sa se uite la branduri. Nestle, Zuzu, Raureni… more like marca proprie sau no-name
2. Mâncarea procesată e un lux. Gem – il faci singur, cereale de dimineata – nu mai bine faci un gris cu lapte? Cu bani pentru o pungă de cereale – chiar no name, poti mânca masă de dimineata o perioadă de 3 ori mai mare daca faci gris cu lapte, pâine cu gem, friganele etc. Cand eram sărac făceam provizii pentru iarnă- murături, zacusca, bulion de rosii, pasta de ardei tocat, vinete congelate. Nici macar pesmet nu cumparam; marunteam intr-un blender resturile de pâine uscată. La fel si cu zahărul pudră. Să mai zic cum faci patru feluri de mâncare dintr-un pui?
Astea sunt strategii de supraviețuire pentru săraci, le știau si practicau cam toti până la revolutie, dar uitam repede.
Si asta nu prea băgăm de seamă, e o groaza de muncă de băgat ca sa supraviețuiești ca sărac după ce ai venit de la serviciul ala plătit cu salariul minim sau in jur de.
Johnny: diferența intre cereale si gris e mare. Ajungi sa platest taxa de sarac. Dar, un kil de ovaz e vreo 6 7 lei. Si dimineața bagi 50gr
Problema e ca mancare “care tine de foame” e doar o gramada de zahar, carbohidrați si cacat. A se traduce, te vei ingrasa ca porcu si revenim la taxa de sarac.
Asta pentru ca multi saraci sunt si prosti. Romania chiar iti permite niște chestii mai ieftine si cat de cat vitaminizate..bagi ardei iuti la orice mancare (vit c), pateunjel, mai treci prin piata si iei mere ieftine, mai culegi niste muguribde brad pentru sirop, primavara culegi corcodușe pentru bulion. Dar oamenii nu fac asta ca au mândrie.
opencube. Also known as the pleb’s survival guide.
Pula mea.
@animaloo: poate-i ceva mai eficient sa inveti sa faci un job mai bine platit in loc sa culegi corcoduse. Zic si eu.
da Manoware, dar culesul de corcodușe scapă omul de mers la psiholog. stresul ucide #seștie
Taci ba, tu n-auzi ca mandria e rau si nu te lasa sa culegi?
Eu de exemplu as ceda privilegiul de a cunoaste cum sa hunter/gather/live off the land pentru stilul de viata de acuma. Mandria paleste repede in fata foamei. Prefer sa nu-mi fie foame, multumesc frumos. Minimalist survivalist prepper ftw my ass.
“bagi ardei iuti la orice mancare (vit c)” ca sa-ti futi stomacul
Sa faca gem singur ala care nu tre’ sa cumpere SI zahar, si sa plateasca SI gazul. Nu ca n-as sti sa fac. Bunica-mea avea mereu camara plina de bunatati. DAR cu un cost. Gen ma sacrific total pe mine ca sa aiba altii. I’m not ready for that.
Iti futi si dantura, nu numai stomacul. De copil, inca.
Da, asa e.
1. Ca sperau aiurea ca situatia din Romania se va indrepta.
2. Ca altceva nu oferea industria, totul era falimentar, industria IT nu exista inca.
3. Da, ca stiau ca se scot prin spaga and shit, la o adica.
Nu, nu erau prosti, era vorba ca nu aveai cai mai buni pe care sa pariezi. Se arnca lumea in somaj pe capete de te miri unde. Si nici nu puteai sa stai 5-10 ani sa astepti, sa vezi ce merge de fapt. Nici in afara de tulit nu se prea putea, ca erai in stadiul “Ce e ala card?”
Dupa 96-97 s-a schimbat situatia dramatic. Concurenta a scazut brusc de 3 (trei) ori in 2-3 ani. Si ca rezultat, toti boii au putut sa intre in facultatea aia. Nici nu s-a mai dat fizica dupa cativa ani.
Pe bune, în anii 90, în afară de informatică pentru cine înțelegea unde merge lumea si era si cât de cat compatibil cu domeniul, si avea si ceva bani in familie pentru un calculator – destul de scump, si trebuia sa inteleaga si părinții la ce bun – așadar in afara de info- la ce te puteai gândi? Economia era in prăbușire, salarii neplatite, greve, disponibilizări, inchideri de fabrici. Ce viitor parea sa aiba ingineria, economia, dreptul, sa nu zic filologia sau jurnalismul într-o țară în care totul se dezintegra, si inca nu prea intra vreo investiție străină, si inca nici macar nu primiserăm ok-ul pentru începerea negocierilor de intrare în UE, practic nu stiam daca vom intra vreodata, necum granițe deschise si drept de muncă.
Am venit aici doar să-l felicit pe nevăzătoru’ de Orbu’ pentru rezistența de care a dat dovadă în anii 2009-2010. GG WP, you’re my hero.
–
Boss, dacă vrei lucrurile alea imposibile am impresia că nu cauți unde trebuie, gen pune rigla pe hartă și bagă minim 40-50-60-70 de cm între granița Romanistanului și unde vrei să le cauți/găsești. Bag pula, nu știu dacă un singur oraș în Romanistan unde să ai minimul de decență în ceea ce privește infrastructură/condiții de trai. Unde minimul ăsta înseamnă transport public unde nu întârzie autobuzele/whatever până albești la pelican și să nu fie plin de pirande/prale/puradei/pensionari pe care-i caută doamna cu coasa pe acasă, ceva spațiu verde (de la parcuri la verdeață pe lângă blocuri), curățenie prin oraș și administrație locală interesată de bunul mers al comunității.
@Sarius
Sunt orăşele care bifeaza la cam tot ce ai scris: nu tigani, dar nici autobuze intra (sunt prea mici), spatiu verde cat incape etc., mai putin “administrație locală interesată de bunul mers al comunității”, ca e clar ca nu e plin de perspective. Dar se traieste si acolo, se pleaca si de acolo.
De curiozitate întreb, vorbim de Romanistan? Nu de alta da’ nu cred că am stat/trecut prin sate/comune/orașe în care să nu văd cel puțin 2-3-4-5-6 țigani.
Despre restul nu mai zic, dacă stau să judec la rece mi-e că iar mă apucă scârba și doru’ de a-mi băga pula și a da cu praf de mers.
@Sarius
Romania, da. Eu am crescut intr-un orasel fara tigani. Am minte o poveste cum ca i-ar fi alungat un primar inca de pe vremea lui Ceausescu. Si alungati au ramas pana in zilele noastre. In asta mai marisor in care stau, iar nu ma impiedic de ei, cica-s aciuati mai la periferie.