Climate change – nu prea merge sau nu inteleg eu…
Am citit raportul CCC si recomandarile lor si nu stiu ce sa zic.
Tinta de “zero emisii” mi se pare atat ambitioasa cat si lipsita de orice urma de realism. Dar, dincolo de asta, sunt cateva chestii pe care nu le inteleg.
Unele chestii suna oarecum realist. De pilda treaba asta:
By 2050, petrol and diesel cars should be a distant memory, ideally banned from sale in favour of electric vehicles two decades earlier.
O pot intelege. Nu pot spune ca-s prea pasionat de ea, dar o inteleg si, hell, de ce nu. Pare doable. Nu ma deranjeaza un upgrade la ceva GLE electric, daca exista. Insa sunt alte cateva chestii pe care nu le pricep.
Homes heated by natural gas will also be long gone, with the CCC saying no new home should be connected to the gas grid after 2025. Electrified heating will be more common, but hydrogen could be an alternative to natural gas, if it can be produced cleanly at scale.
In primul rand, eu nu am vazut in viata mea incalzire pe sistem electric care sa fie macar semi-decenta. Nu spun ca nu exista. Spun ca eu nu am vazut. Nicaieri. Nu discut de “afara sunt 15 grade si noi punem temperatura la 18 in casa”. Presupun ca aia merge, desi nu-s sigur. Insa nu am vazut nimic care sa mearga la “afara sunt -10 grade si noi vrem 18 in casa”. Ati vazut vreunul asa ceva pe undeva?
In al doilea rand, am o problema cu treaba cu incalzirea aia electrica si casele noi. OK, sa nu mai fie conectate la reteaua de gaze, daca ziceti voi. Dar…ce se intampla cu casele care sunt pe gaz? Eu, de exemplu, am asa ceva. Cu boiler si plm. Ce facem? Daramam peretii si scoatem conductele si … mai ce? Spargem si podeaua si punem incalzire electrica in pardoseala? Nu stiu. Bine, ar mai fi si treaba cu casele “noi” “din 2025”. Pai, nu stiu de voi, da’ pe unde ma uit, vad ca amaraciunile alea de case noi sunt facute sa fie din ce in ce mai mici – pardon, “eficiente”. Si desi sunt niste cutii de chibrituri mici si eficiente (?), sunt oricum ultra-unaffordable. Nu te apropii de ele – nu aici, oricum (inteleg, in Romania e altfel, dar raportul tine de UK).
Si nu sunt sigur ca pricep cu ce bani s-ar face asta. Am pus de suficiente ori linkuri spre stirile alea cu “jumatate din angajati nu au £100 in cont”…
Apoi vine treaba cu haleala.
Meat has a heavy environmental impact, but the CCC envisages only a 20% cut in beef, lamb and dairy consumption in 2050,
Cum anume va scadea consumul asta? Ca nu sunt sigur ca inteleg. Pentru ca eu vad ca populatia creste, nu scade. Cum facem? Cei nascuti dupa anul X nu mai au voie sa manance carne? Cerem buletinul? Bagam ratii? Nu inteleg. La modul serios spun ca nu inteleg, nu sunt sarcastic.
Apoi vine chestia cu terenul.
The UK landscape will also significantly change by 2050, if emissions are stopped. A fifth of all farmland – 15% of land – will have been converted to tree planting and growing biofuel crops.
Suna bine. Mi-ar placea sa vad asa ceva, mai multi copaci, din ce in ce mai multi. Dar…pe al cui teren? Pentru ca John fermierul trebuie sa traiasca din ceva. Si nu-mi dau seama ce bani ii vor aduce lui copacii aia plantati acolo. Sigur, poate sa-si traga livada, nu zic nu, dar…serios? Sau discutam de “subventii” – gen il platim noi toti pe John pentru a avea acolo copaci si nimic altceva? Ca daca da, vreau sa fiu eu John – sa stau la umbra pe bani altora.
New trees are the simplest solution but tree planting must triple from today’s rate, the CCC said, meaning more than 107 hectares (267 acres) a day of new forests from now until 2050. That would be 1.5bn trees,
Erm…107 hectare PE ZI? Care-s hectarele alea? Unde? Cui apartin? Ca, nu ma intelegeti gresit, sunt pentru, dar…cum?
Apoi, din ce inteleg, vrem sa ingropam carbonul, dar…vrem?
Activity in the North Sea should also switch from pumping up carbon in oil and gas to piping down CO2 for burial. The CCC said carbon capture and storage (CCS) was “absolutely essential” to hitting zero emissions. However, the government cancelled a pioneering £1bn CCS competition in 2015 and has yet to establish a major new initiative, despite the potential world-leading role the UK could play.
Pentru ca din ce inteleg, nu prea vrem. Si nu-s sigur ca inteleg chestia asta cu petrolul din Marea Nordului. Pai, inteleg ca nu mai vrem petrol…de ce discutam despre cum schimbam procesul? Sau petrolul va fi bun, dar doar pentru unii? Sau vor face alte chestii cu el in loc de a-l arde?
Apoi vin idei si mai dubioase.
Flying is included in the net zero target of the CCC, which said there could be a limited expansion of aviation if airlines can cut their emissions per flight, potentially with electric planes for short-haul flights.
Cum anume vor fi inlocuite niste curse de genul Londra-New York? Dar Londra-Doha? Dar…? Pentru ca nu prea o vad pe-asta facuta la aviatie. Adica, poate avea un pic de sens pentru masini, sa zicem. Putem presupune ca nu vor fi probleme acolo. Dar…la avioane?
Si toate astea nu explica doua lucruri care pe mine ma intereseaza.
– ce anume va face UK (are ce, macar?) cu privire la restul popoarelor pe care le doare fix in pula de emisii si vor arde carbune si petrol la foc automat cat au ei chef? Ce facem? Ii invadam pe toti? Pe indieni si pe chinezi, de exemplu? Inteleg “puterea exemplului”, dar..
– ce anume se va intampla cu comertul? Pentru ca din cate stiu eu, vapoarele polueaza ceva mai mult decat masinile, de exemplu, dar asta nu opreste lumea din a cumpara la foc automat din China. Sunt pline toate ebay-urile si olx-urile din lume de gunoaie de pe alibaba, dhgate si restu’…
Si chestia e ca treburile astea conteaza. Ca ecosistemul nu functioneaza pe modelul “daca eu nu poluez, ma doare-n pula ca vecinul o face, ca e naspa doar la el”. Daca-i arde casa vecinului, cam ajunge fumul si la tine. Ca vrei sau nu.
As vrea sa inteleg, dar nu inteleg. Ori eu sunt prea prost, ori astia-s complet rupti de realitate. Sper sincer ca sunt eu prea prost pentru a pricepe acum. Spun asta pentru ca si eu vreau aer curat si restul, dar nu inteleg cum se va intampla asta. Daca-ntelege cineva planul, sa mi-l explice si mie. Pentru ca eu as vrea sa fie facute toate alea, nu sunt contra, dar…nu inteleg cum si la ce bun. Adica, inteleg perfect ca e misto sa nu mai futa lucrurile 70 de milioane de oameni de pe insula. Dar…daca alte 3-4 miliarde o fac in continuare si noi cumparam de la ei…
In primul rand, eu nu am vazut in viata mea incalzire pe sistem electric care sa fie macar semi-decenta. Nu spun ca nu exista. Spun ca eu nu am vazut. Nicaieri. Nu discut de “afara sunt 15 grade si noi punem temperatura la 18 in casa”. Presupun ca aia merge, desi nu-s sigur. Insa nu am vazut nimic care sa mearga la “afara sunt -10 grade si noi vrem 18 in casa”. Ati vazut vreunul asa ceva pe undeva? – da, în Canada. La greu. Te rog să-mi explici dpdv științific care e problema cu încălzirea electrica. A watt is a watt is a watt, ca să parafrazez o celebră afirmație. Ba chiar sistemul de distribuție al energiei electrice presupune bătaie de cap mai mică decât distribuția gazului natural sau a petrolului. Cu pierderi și consum de energie pentru transport minime.
Un link, ca fapt divers https://callmepower.ca/en/faq/electricity-or-gas/furnace#pros-and-cons
Dacă ignorăm aspectul banilor (care oricum sunt fugazi), electricitatea iese castigatoare întotdeauna.
Declarativ, si germanii sunt eco-friendly (recicleaza in draci, n-ai voie sa-ti speli masina in curte- cu detergent, platesti taxe exorbitante daca vrei sa-ti pavezi curtea, au reusit sa repopuleze tara cu lupi- bine, asta e alta discutie, au inchis toate centralele nucleare pe care le aveau, promoveaza folosirea energiei solare si a celei eoliene, etc.). Si apoi intri in mall si vezi magazine ca Primark, pline de plastic din China. Un pas mai incolo este un H&M imens plin cu carpe fast-fashion. Si tot asa- majoritatea magazinelor sunt pline de gunoaie one-use, iar asta nu prea e eco-friendly. Amazon.de e aproape de alibaba. Aproape de noi este un camp pe care se mai cultiva, rapita, cartofi, cucuruzi. De la ingrasamintele pe care le baga acolo (cred ca) mi s-au uscat cativa brazi. Asta nu poate fi eco.
O sa manance oamenii carne in continuare, dar de-aia fake, lab grown. https://en.wikipedia.org/wiki/Cultured_meat Care o sa coste probabil100 de euro pe suta de grame. Noroc de cei care stau la tara ca mine care o sa mai prinda cate-o caprioara sau cate un iepure ratacit prin curte. Glumesc. N-as fi in stare sa omor un animal (in afara de insecte, paianjeni, soareci si sobolani), poate numai daca mi-ar fi foarte-foarte foame si viata mea si a familiei mele ar depinde de asta.
Apropo de vreme, sunt buimaca de cap de la schimbarile de temperatura din ultimul timp. Intr-o zi avem 25 de grade, a doua zi 14, apoi iar 20 si ceva, apoi 10, weird shit.
Anul trecut a fost un an secetos, iarba care aici e intotdeauna verde era anul trecut prin august prajita ca in Romania. Primavara asta, dupa cateva saptamani fara ploaie, am vazut niste trippy clouds si am impresia ca au pus de un cloud seeding, care iar nu poate fi eco.
Astia sunt eco-retarzii, cei mai mari ipocriti ai planetei , care intr-o societate normala ar muri de foame pentru ca nu stiu sa munceasca nimic, nici in industrie, nici in marketing, nici in IT, nici macar in domeniul cultural sau umanist. Asa ca ce fac ei? O ard pe ecologism, anti-sistem, anti-industrie, cica protejeaza natura, cu mesaje si viziuni din astea pentru care primesc donatii si fonduri. Nu-i vezi traind ecologist, nici sa faca ceva concret. Dar primesc bani, presa le face auzita vocea si as zice ca toti castiga din asta, numai mediul inconjurator nu. Cam asa si acordul climatic din 2015….s-a realizat ceva concret de atunci? Americanii sub Trump macar s-au retras, nu neaparat din decenta , dar si pentru ca ii costa enorm. Dar bine ca francezii nu sar sa-i critice pe chinezi si indieni, semnatarii principali ai acordului , care sunt cei mai mari poluatori.
Pai, nu cred c-am zis eu ceva de stiinta. Am zis ca eu n-am vazut nicaieri, cu precizarea ca asta nu inseamna ca nu exista.
Asta e amuzant de vazut, daca nu l-ati vazut deja. You’ll shit yourselves laughing https://www.youtube.com/watch?v=LmfRMeU6pQ8
Eu cand aud de incalzire electrica, imi amintesc de resouri.
Uite ce masina electrica propune Mercedez-Benz https://www.mercedes-benz.com/en/mercedes-benz/innovation/research-vehicle-f-015-luxury-in-motion/
https://www.youtube.com/watch?v=IWB4xj7EILg&t=321s
Masinile electrice la scara larga pentru soferii de rand nu sunt realizabile in secolul asta. 1. costa mult, mult mai mult decat costa modelul Ford T pe la 1900 toamna care avea pret de 800 dolari si chiar si in banii actuali (20 000 dolari cu care poti cumpara o masina foarte buna) tot era ieftin, fata de cat costa o masina electrica precum un model S Tesla,ce poate sa sara si pana la 100 000 dolari. La pretul asta, nu vad foarte multi americani, dar nici asiatici si europeni asa de multi dispusi sa le cumpere. Sa nu mai zic cat te costa factura de curent.
2. dureaza mult pana se incarca (o noapte intreaga pentru , ori la o masina normala o incarc imediat cu benzina/gaz intr-un minut . Ce poate fi mai minunat cand te poti trezi cu ea descarcandu-se chiar in mijlocul drumului?
3. nu poti sa faci mai mult de 200 mile pe zi, nu exista centre de servicii peste tot , risc mare de incendiu spontan daca se arde bateria
4. legat de masinile autonome fara sofer, inca aud ca sunt accidente si mor deseori soferi care le testeaza . Cat despre podcars si hyperloop, deja vorbim SF-uri.
Sa zicem apoi ca vrei musai masina electrica fiindca vrei sa traiesti eco.
De unde sursa de curent daca traiesti undeva in Anglia, unde-i innorat, cum sa traiesti din panouri solare? Panourile solare sunt ok daca le construiesti in desert. Turbine eoliene? Dar ce, nu bate vantul zilnic pe coasta, dar ai pretentia sa-ti asigure curent. Hidrocentrale? Foarte scumpe, mai scumpe decat sa forezi petrol si gaz.
Parerea mea: nu o sa putem trai niciodata eco cu energie nepoluanta. Nici daca se construiesc fabrici de fuziune nucleara care teoretic ar asigura energie infinita, ieftina si nepoluanta. Problema e ca suntem departe (adica s-ar fi putut inventa inca din secolul trecut, dar au crescut cheltuielile pentru ajutoare sociale si birocratie, si s-au diminuat alea pentru dezvoltare si inovare), dar si aici cam iti trebuie petrol. Poate chiar mai mult. Ar costa enorm distributia. Nici cu centralele nucleare nu exista vreo garantie ca am putea deveni independenti de combustibili fosili.
Cam asta e, cand vom ramane fara rezerve de petrol si gaz , aici s-a terminat civilizatia moderna. Poate daca s-ar recicla si deseurile din plastic si am prepara biocombustibilul am mai prelungi siesta.
Pentru ca petrolul e baza civilizatiei moderne, fara el nu poate exista nicio civilizatie industriala si punct.
Pentru ca petrol nu inseamna numai benzina, mai inseamna si detergenti, si medicamente, si cauciuc, si plastic, si tevi, si masini, si prezervative, si produse electrocasnice, si pistoale, si becuri, si telefoane, si hamburgheri, si blugi. Elimini petrolul din ecuatie si te intorci automat in evul mediu, la materiale si produse din lemn, piatra, in, fier si ceramica, la lumanari, carute, leacuri babesti, sabiute si castele si putem sa ne jucam linistiti de-a Game of Thrones in real-life.
Realistic vorbind, civilizatia noastra industriala moderna mai are doar 30-50 de ani.
Dupa e cam timpul sa stingem lumina sa incepem sa economisim, sa rationalizam.
@Armpitbug: da, in viitor o sa avem de ales intre carne din celule stem creata in laborator sau meniuri care includ insecte, lacuste, meduze , larve si alge (faci o supa din aia chinezeasca cu taitei). Din cate am auzit, ciocolata si bananele vor deveni produse de lux. Si ca daca dispare albina, in maxim 10 ani s-ar putea sa ne luam adio de la rosii, grau, floarea-soarelui si porumb. Sau ca in lumea a treia e deja desertificare in plina amploare si ca din cauza crizei de apa potabila vom avea refugiati africani, arabi si indieni de 100 ori mai multi decat am avut pana acum.
Nu stiu ce planuri are societatea asta pentru astfel de probleme care clar se vor manifesta in viitor. Dar astea propuse de eco-retarzi nu sunt cele mai bune.
Ne plangem de cercetatorii britanici ecoretarzi, dar ce ziceti de eco-retarzii din Congresul american?
Fatuca asta,Ocasio Cortez , evident ca o democrata bolsevica (btw: abia astept ca manowar sa scrie un articol despre vaca asta) vrea sa propuna interzicerea avioanelor si parturile vacilor! Bate zilnic recordul la prostie incat ca pana si Dancila pare inteligenta.
Nu ne spune insa si alternativele, cu ce am putea inlocui avioanele pentru ca productia si comertul mondial si automat economia sa functioneze.
Nu ne spune si cu ce ar inlocui vacile alea ca americanul de rand sa manance.
Daca Hillary si Sanders vi s-au parut tacaniti , va inselati amarnic:
https://www.youtube.com/watch?v=Uta0MmIQ_i4
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6679905/Green-New-Deal-Electric-cars-ban-airplanes-farting-cows-4-6-TRILLION-infrastructure.html
Si ne mai miram de ce Trump o sa fie reales in 2020 ca presedinte.
…de ce mi-as pierde eu vremea scriind despre o nimeni random dintr-o tara si mai random? Mai ales ca nici acolo nu conteaza.
Cred ca esti singurul om de aici care da doua flegme pe halfbreed aia.
Cata ironie ca insasi turbinele eoliene si panourile solare necesita PETROL pentru a fi fabricate . Si ca panourile solare produc la fel de multe deseuri toxice.
http://www.bseec.org/renewable_energy_depends_on_fossil_fuels
https://energypost.eu/if-solar-panels-are-so-clean-why-do-they-produce-so-much-toxic-waste/
https://www.theverge.com/2018/10/25/18018820/solar-panel-waste-chemicals-energy-environment-recycling
Legat de fuziunea nucleara, tot zic astia ca o sa-l avem pana in 2030-2050, la fel cum si in secolul trecut credeau la fel.
Nu ne zic insa si ce cantitati enorme de petrol sau gaz ar fi necesare pentru construirea unui reactor, dar cat ar costa sa-l distribuie.
Concluzia e ca energiile verzi polueaza la fel de mult si costa mult mai mult.
Hai sa iti spun, din prisma unuia care a lucrat in domeniu si are o mare parte in domeniu, de la linii electrice de inalta tensiune (transport) la gaze (director de exploatare) si petrol (inginer de prospectiuni … in Marea Nordului):
– nu se produce atata electricitate pentru incalzire. Nu de alta, sistemul nu e facut pentru asa ceva, mai ales pentru ca variatiile de temperatura il fac goarte greu de dimensionat. Ai idee cat dureaza sa pornesti un grup energetic?
– e foarte ineficient. Ca sa produci electricitate din carbune, pacura sau gaze ai un randament mult mai mic decat daca le folosesti direct la incalzit.
– nu poti sa il transporti. Pe bune, nu ai capacitate, ca sa cresti capacitatea de transport iti ia zeci de ani. Stiu ce inseamna, nu bat campii ca altii. Si daca faci calculul energiei transportate si al complexitatii distributiei, cel mai simplu e pe gaze. Nu stau sa in sun pe varu-meu la ora asta sa il intreb cum se numesc sistemele de distributie de gaze, dar sunt de vreo cateva sute de ori mai mici decat un punct de transformare din inalta in medie. Si mai ieftine.
Bob the nigger zice sa ii sugi pula. Pentru ca compari corcoduse cu maimute si iti da cu virgula. Tesla S e model premium, pentru o treime din banii aia iei model 3. Daca te uiti pe vanzari, S se vinde de vreo 10 ori mai putin ca model 3.
Pana la cotor: autonomie de vreo 500 km cu o incarcare, iar intr-o ora o incarci la 90%, in 80 de minute full.
De putut, se poate. Ca nu o sa se intample prea curand, alta poveste. Daca vreodata o sa se ajunga sa traiesti doar cu energie nepoluanta o sa vezi alta distributie a populatiei prin lume, mai putin prin zonele arctice sau fara soare si mai mult prin alea unde energia e disponibila. Si mai putina populatie, printre altele.
Da, ecologistii actuali se impart in visatori si cretini, in special pentru ca intrebarile puse de @Manowar nu au un raspuns bun pentru ei: pe restul ii doare in spate de eco, nu isi permit asa ceva. Ecologia in momentul de fata e ceva ce poti sau nu sa iti permiti si o sa tot fie multa vreme.
Masinile electrice, dpv al zero-emissions sunt una din cele mai mari minciuni: bateriile se bazeaza masiv pe litiu, care ca sa-l produci polueaza in draci, si nu tin la nesfarsit. Ce plm faci cu bateriile cand nu mai sunt bune de nimic?
Electronicele din masinile electrice sunt in exces, si ca sa le produci, polueaza ca dracu’, si apoi ai problema reciclarii, care si aia e naspa.
Da, te simti bine cand masina decoleaza de la stop, nu bate, nu troncane, nu scoate fum… un moft destul de scump si total inutil.
Germania a inchis centralele atomice – pai e fix genul de gandire cu care au pierdut si razboiul. Luati Fukushima de exemplu: hai ca nu este atat de catastrofic, fata de ce putea fi… si apoi, la Fukushima parca a vrut Dumniezo sa-i futa: cutremur, urmat de tzunami. De fapt, anumite tipuri de centrale atomice sunt din cele mai putin poluante, longterm. Bineinteles, pana nu mai sunt asa. Dar daca ai ghinion, gasesti cioburi/lame si-n pizda…
o sugi tu
Modelul 3 nu se mai gaseste online ca noutate. Te duci tu pana in AMERICA sa o cumperi ?
https://www.theverge.com/2019/4/12/18307269/tesla-autopilot-standard-model-3-price-increase
35 000 dolari pentru un cacat de model cand cu banii astia iau un FORD MUSTANG? sau MERCEDES CLA-CLASS, AUDI Q3 sau INFINITI QX30?https://www.topspeed.com/cars/the-best-cars-under-35-000-ar181885.html
coaie, esti eco-retard sau prost?
@Mikimoto: pai din astea artrebui sa stie si Adi ca se da eco-expert
35 000 dolari pe un model S pe care mai cheltui lunar alti mii de dolari pe curentul electric
cine ar fi prost sa dea banii astia pe un model 3 si nu pe un Toyota hibrid ?
https://www.toyota.com/cars-under-30000/
Daca guvernele sunt atat de dornice sa salveze planeta, de ce nu preiau costurile de RnD si fabricatie a masinilor electrice, subventionandu-le ca sa coste sub pretul mediu al unei masini clasice?
Fa-o tati 10,000 de euro/parai la vanzare, cu taxe pula, si ne vedem peste 30 de ani, la muzeul motoarelor termodinamice…
Pai ce pula mea! Chilipir de $35K pe Tesla Model 3, care arata a masina de sindicalist sarac, eu nu dau! Imi iau la mana a doua cu 15K masini de 4-5 ani, care la prima mana au fost 45K, si inca arata bine. (Da, recunosc ca fut si dame la 40, fara fasoane, exclus obeze sau stirbe; multumit? 🙂 )
“Hai sa iti spun, din prisma unuia care a lucrat in domeniu si are o mare parte in domeniu, de la linii electrice de inalta tensiune (transport) la gaze (director de exploatare) si petrol (inginer de prospectiuni … in Marea Nordului)” – wow, deci ai cel putin doua politehnici absolvite, una de electricitate si alta de petrol si gaze… amirite? :)))))))))
“nu se produce atata electricitate pentru incalzire. ” – electricitatea se produce sau nu, punct. La ce o folosesti tu e alta discutie.
“Nu de alta, sistemul nu e facut pentru asa ceva, mai ales pentru ca variatiile de temperatura il fac goarte greu de dimensionat. Ai idee cat dureaza sa pornesti un grup energetic?” – grupurile alea energetice care ar sta in stand-by just in case pot fi folosite pentru incarcarea unor baterii gravitationale. Gen lacuri de acumulare and shit. Hai ca nu e rocket science, orice om care nu se uita doar la “Bravo, ai stil!” stie despre ce e vorba. Mai ales un absolvent de doua politehnici…
“e foarte ineficient. Ca sa produci electricitate din carbune, pacura sau gaze ai un randament mult mai mic decat daca le folosesti direct la incalzit.” – cu riscul de a ma repeta, a watt is a watt is a watt. Termocentralele sunt folosite la incalzire (in tarile din lumea a 3a, I might add, pentru ca transportul aburului cat de cat eficient nu se poate face decat pe distante scurte, deci nu le poti pune decat langa orase, deci poluare stil lumea a 3a – deci, cu riscul de a ma repeta, transportul si distributia energiei electrice e MUUUUUUUUUULT mai eficienta, inclusiv pe distante mari) pentru ca au ca by-product aburul, scopul lor principal e energia electrica, boss. Again, pentru un absolvent de doua politehnici esti cam prost.
“nu poti sa il transporti. Pe bune, nu ai capacitate, ca sa cresti capacitatea de transport iti ia zeci de ani. Stiu ce inseamna, nu bat campii ca altii. Si daca faci calculul energiei transportate si al complexitatii distributiei, cel mai simplu e pe gaze. Nu stau sa in sun pe varu-meu la ora asta sa il intreb cum se numesc sistemele de distributie de gaze” – hai ca-ti zic eu cum se cheama, TZEVI. Care trebuie ingropate. Ceva imi spune ca e mult mai greu sa tragi tevi decat cabluri. Dar poate sunt eu prost, ca n-am doua politehnici absolvite, decat una… Sa mai vorbim de capitolul safety?
Eh, dar ce stiu cei din Quebec, sunt niste prosti ca nu trag niste tevi peste polul nord ca sa ia niste gaze ieftine de la rusi, si in loc de asta produc electricitate de n-au ce face cu ea… Dati scroll jos, la clasificarea pe tipuri de incalzire. S-ar putea ca unii absolventi de doua politehnici sa aiba o surpriza…
http://oee.nrcan.gc.ca/corporate/statistics/neud/dpa/showTable.cfm?type=CP§or=res&juris=qc&rn=21&page=0
“Nu ne spune insa si alternativele, cu ce am putea inlocui avioanele pentru ca productia si comertul mondial si automat economia sa functioneze.” – da da, fix cu avioane se produce mancarea planetei … nu-s folosite in principal ca sa ne plimbam (cei care ne “permitem”) curul dintr-o parte in alta a planetei ca sa facem selfiuri. O sa fie o tragedie daca o sa scada traficul aerian cu 90%, o sa murim toti de foame, clar. Mai ales acum, in epoca internetului de mare viteza, cand poti lucra linistit de acasa (unii), si sedintele se pot tine prin videoconferinte 4k.
Cu riscul de a ma repeta, nu citesc de mult blogul, sunt multi idioti din astia care deschid TVul pe FOX pe aici? Ca ma duc de unde am plecat, mai ales ca-s “comunist” si fan AOC pe deasupra.
Ca parere personala generala pe subiect, we’re fucked. Pe mine ma doare-n pula, ca nu m-am reprodus si nici n-am de gand (iar pentru cand the shit will hit the fan mi-am cumparat deja biletul de iesire din lumea asta, repede si fara dureri). E mai naspa de astia care au facut-o, DACA isi iubesc progeniturile. Desi parca Orbu zicea ca-l cam doare in pula de fetele lui… ceea ce e si mai tragi-comic, in istorie femeile au supt dintotdeauna pula mai mult decat barbatii when the going gets tough.
“Daca guvernele sunt atat de dornice sa salveze planeta, de ce nu preiau costurile de RnD si fabricatie a masinilor electrice, subventionandu-le ca sa coste sub pretul mediu al unei masini clasice?” – because Capitalism, Big Oil etc.
Tu nu stii că să subventionezi R&D pentru masini electrice (sau pentru orice altceva care nu aduce un purcoi de bani in buzunarele unor baieti destepti) = Comunism? Pai ce, de-aia platim noi taxe?
“Pai, nu cred c-am zis eu ceva de stiinta. Am zis ca eu n-am vazut nicaieri, cu precizarea ca asta nu inseamna ca nu exista.”
“Nu discut de “afara sunt 15 grade si noi punem temperatura la 18 in casa”. Presupun ca aia merge, desi nu-s sigur. Insa nu am vazut nimic care sa mearga la “afara sunt -10 grade si noi vrem 18 in casa”. – revin la aspectul tehnic. Care e problema? Cand ai incalzire electrica automat ai izolatie mai slaba la casa sau de ce nu poti face in casa 5 milioane de grade de la -10? Roaga-l pe absolventul ala de doua politehnici sa-ti explice in cat timp creste temperatura cu X grade intr-o camera de Y metri patrati cand ai un radiator electric de Z wati.
In Europa, unde aveti 220 la priza, e chiar mult mai simplu decat in America de Nord, unde avem jumatate, deci si puterea radiatoarelor electrice alimentate de un singur fir e la jumatate (asta daca vrei sa ne legam de aspectul constructiilor). Aaaaaa, ca in Europa toata instalatia casei ti-o fac idiotii pe un singur fir, si cand bagi doua incarcatoare de iCrap in priza iti sar sigurantele, e alta discutie… dar dpdv tehnic nu e big fucking deal, trebuie doar sa tragi cate un fir separat de la panou la fiecare radiator electric din casa. Ceea ce e MUUUUUULT mai simplu si mai ieftin decat sa tragi tzevi.
Inainte sa scap din cocina aia numita Romania si eu credeam ca incalzirea cu centrala proprie e pizda de pizda. Cand am ajuns la civilizatie am inceput sa invat ca se poate si altfel… mai ales cand te da curentul electric afara din casa, ca-n Quebec.
“dpdv tehnic nu e big fucking deal, trebuie doar sa tragi cate un fir separat de la panou la fiecare radiator electric din casa. ” – si, bineinteles, sa ai main feed care sa-ti duca tot consumul. Aici nu exista casa care sa aiba sub 100 de amperi main feed, iar cele construite recent au 200 by default, pentru ca o sa fie nevoie la masinile electrice. Alea care “n-au viitor”…
Ca fapt divers, cum arata un panou electric dintr-o casa construita in 1986, cu incalzire electrica. Si cu masina de gatit electrica. Si cu uscator de rufe electric. Care consuma fiecare de 5 ori mai mult decat oricare radiator electric din casa (cate unul de 750W in dormitoare si unul de 1500W in living room)… A, si era sa uit, si cu boiler electric pentru apa calda, logic…
Acolo unde e localizata casa respectiva teoretic ar fi putin mai ieftin sa aiba incalzirea pe gaz, dar pana o sa ajunga tzeava la ei (adica niciodata) mai dureaza…
https://i.imgur.com/lw9FhPy.jpg
ps : daca nici in Quebec nu e frig 10 luni pe an atunci nu stiu unde pula mea e…
CCC nu-i parte din Agenda 21?
Încălzire electrică se poate. A zis Canadianul mai sus. “Nu se poate” în UK că am zis că sunt niște handicapați in materie de făcut case, de aia. Se poate și în România, unde sunt ierni,nu glume ca pe aici . Dar costă curentul ăla de te ustura in cur când sunt -10-15 afară , dacă vrei să faci 20 in casă.
Pentru vremea din UK se poate ieftin cu pompe de căldură aer-aer cu cost 1kwh curent / 3-3.5 kwh de căldură recoltată ( un fel de arte condiționate cu un schimbător de căldură conectat la un boiler )
Costă cca 5k euro una din aia prin Romania, zicea @kd.
Altfel, dacă trece toată lumea pe încălzire electrică, vezi ce zice Adi, că e “țeava” de curent cam subțire.
Chiar și dacă își pun toți panouri pe casă o sug când vine “minus 15-le” sau norii aia care țin câte 5 zile la rand, în UK.
DACA ar face lumea case așa cum trebuie, adică izolate cu mai bine de 20cm de vată/ polistiren (făcut cum trebuie)/barieră de vapori , fără să se mai cace pe ei că vai, nu poți să respiri dacă e izolat, că clima și alte bășini ( poți de prea, îți trebuie maxim un sistem de climatizare cu dezumidificare , adică aer condiționat ) , și să reduci consumul undeva sub 15kwh pe metru pătrat încălzit pe an, adică pe la vreo 40wh/m2/zi deja problema ridicată de Adi nu mai contează. Dar până una alta eu consum primăvara 150mc de gaz și n-o să se schimbe prea curând treaba nici în UK ,bag seamă.
Legat de zboruri electrice , or să fie mult prea scumpe, adică aceeași chestie. Dacă mai apare ceva tehnologie pe temă poate.
Ce vreau să zic e că eu , sincer-sincer, nu vreau să trăiesc pe planeta asta cu 0 emisii, că viața e mai nașpa, chiar daca poate mai lungă.
Eu rămân la ideea mea, că aș vrea să fim mai puțini , ca să ne suporte planeta cu tot cu emisii, și hai , să mai tăiem un pic din ele, dă-le dracu’, dar nu la modul ăla la care se visează societatea. Sper sincer că nu.
Ce nu înțeleg eu e ce pula calului vrea uk să facă cu biodiesel dacă vor să renunțe la mașinile termice ling gone până în 2050? Îl servesc la bar?
Ahh… delicios subiect. 🙂
În primul rând, ca precizare, am descoperit ca de ceva vreme sunt adeptul a ceea ce mai nou e denumit drept “lukewarmer approach” – care în esența poate fi rezumat drept “da, s-a încalzit planeta cu un grad, un grad jumate de la emisiile de carbon dar nimic apocaliptic nu s-a întâmplat așa ca nu trebuie sa intram în panica”.
Exista un risc legat de schimbarile climaterice dar el nu e catastrofic și poate fi lejer gestionat pâna spre sfârșitul secolului, moment în care oricum e de așteptat sa înceapa o (mini-)glaciațiune naturala.
Și pentru liniștire trebuie comparate doar profețiile apocaliptice de acum 20 și ceva de ani cu realitatea de acum – inclusiv ultimul raport IPCC ( al cincilea ) admite ca predicțiile inițiale despre seceta globala, creșterea accelerata a nivelului marii etc au fost exagerate. Abordarea “alarmiștilor” e mai nou ca una de barbut: da, nu s-a întâmplat mare lucru în aștia 25 de ani dar în urmatorii 40 sa moara mama… dublu sau nimic!
Dar mai nou știința nu conteaza sau mai bine zis nu știința climaterica propriu-zisa ci aia sociala pentru ca se dovedește ca oamenii au nevoie, în profunzimea lor, de o forma de religie. Și multora nu le e suficienta orice forma de religie ci au nevoie de una milenarista, care sa-i faca sa simta ca sufera. Ca se sacrifica pentru idealul înalt al evitarii Apocalipsei. Asta dupa ce, evident, au sacrificat pe parcurs tone de necredincioși, eretici, susținatori prea puțin zeloși ș.a.m.d.
Or Teoria Catastrofei Climaterice fix asta a ajuns: Apocalipsa pentru jmecherii din sec. XXI.
Strict pe subiect, de pe un blog de orientare “sceptica” : https://judithcurry.com/2015/11/18/iatrogenic-climate-policy/ despre cum “soluțiile” propuse sunt mai periculoase decât problema în sine.
Iar ca estimare personala: fix pe tâmpenii de masuri ca astea ( care virtual nu pot fi implementate la modul serios fara a se ajunge la ceva gen anii ’80 în România lu’ Ceașca – cel puțin pentru pulime ) UE risca sa ajunga o structura care sa fie mai urâta decât fosta URSS, dând apa la moara la toți criticii ei. 🙁
Tot ce pot sa sper e ca scenariul asta sa fie evitat. Deocamdata ( înca ) e ținut în frâu de faptul ca Germania face regulile jocului în UE și cel puțin actuala garnitura de lideri politici și industriali sunt suficient de pragmatici sa nu faca un all-in ecologic. Dar echilibrul e fragil ca dracu…
E vorba doar de stors bani de la populime. Dioxidul de carbon creste/scade ciclic de milioane de ani, independent de activitatea umana. Acum s-a nimerit sa fie pe crestere simultan cu vreo 200 de ani de revolutie industriala si baietii veseli au inceput cu taxele pentru fraieri.
Masinile propulsate de motoare cu ardere interna vor fi interzise in 10-15 ani. Mie asta imi spune ca o tehnologie care e de ceva ani la secret de stat este deja depasita de ce a aparut nou si va fi prezentata public in cativa ani. Adica ceva de genul: te uiti la stiri si esti anuntat ca DARPA a “descoperit” o combinatie stabila de baterie-capacitor care este mica, usoara, se incarca in 15 minute si are o autonomie de 5000 km pentru o masina. Si din momentul ala asta va fi noua paradigma.
https://imgur.com/gallery/Ofja8ft
Din saracia asta de mercedes albastru ieri curgea motorina, a fost la service si nu i-au strans aia o conducta! Pentru ca le pasa de mediu, au pus niste absorbante pe unde era motorina. As vrea sa stiu cat s-a poluat pentru producerea absorbantelor alea si daca anuleaza poluarea de la motorina aia.
Poate se refera la centrale electrice, singura diferenta este modul de incalzire a apei din instalatie, se face cu ajutorul unei rezistente electrice fata de cele pe gaz. Cunosc persoane ce au centrala electrica, singura diferenta este pretul mai mare platit la factura comparativ cu cei care au pe gaz. In rest nu exista probleme ca caldura iarna sau faze de genul.
Este posibil sa se gandeasca la un consum combinat de carne normala (80%) si carne artificiala (20%) pana in 2050, vad ca se tot face tam tam pe tema asta in ultima vreme. Daca este obtinuta in laborator si folosita in paralel cu cea normala, o sa fie nevoie de mai putine vaci.
https://www.spiked-online.com/2019/03/11/want-to-tackle-climate-change-eat-artificial-meat/
Vai de pula mea…
Da, guvernele ne mint, Ioan. Guvernele si toti oamenii care au petrecut ani de zile studiind chestiile astea. Dar, hei, ai citit tu pe un blog de “orientare sceptica” si ti-ai dat tu seama ca asta e noua fraiereala a secolului XXI. Ah, da, poate ne zici si noua cine “a programat” mini glaciatiunea aia?? Eventual pune tu o vorba buna daca poate sa se grabeasca un pic cu ea, ca se apropie vara pe aici
Dynamic Observer, stai sa ghicesc, si moon landing e fake, nu????? Sa ne ia baniiiiii!!!!1!11!!
Evident, asa apar descoperirile revolutionare. Le fac cativa gigei intr-un garaj si le tin secret de stat, no problem. Iau astia cativa baieti buni care au terminat politehnica si aia e… Fraieri astia de la toate universitatile pizdoase care cheltuie de ani de zile sute de milioane pe cercetare …
raspuns corect: b)
Apoi singurul impediment e costul incalzirii electrice, nimic altceva. E ca GPL-ul la masina – ala e mai ieftin.
Problema e CUM GENEREZI electricitatea aia, care e un proces cu pierderi (arderea gazului, carbunelui de exemplu). Vorbesc si de solar mai jos…
Din cauza asta masinile electrice o sa cam suga daca nu descopera astia ceva miracol de generat energia pentru cererea ce va urma – sa nu uitam de cobalt absolut necesar in dezvoltarea bateriilor.
“””
GPF – Deep Dive Sep 2018
This Deep Dive will investigate the current state of one of the most promising battery types right now, lithium-ion batteries, and how the need for cobalt in those batteries’ production in the coming years is increasing foreign powers’ strategic focus on the country with the most cobalt reserves and greatest production, the Democratic Republic of Congo. China has a sizable advantage right now in the cultivation of links to the DRC’s mines, while the U.S. is gradually turning its attention to the search for alternatives. More broadly, we will lay out a framework for thinking about technological advancement in geopolitical terms: By focusing on critical components and where they are located, we can get a sense for where future zones of competition can emerge and which technologies governments will focus their investment on.
…
Being in a position where it is reliant on a large and dependable supply of cobalt, then, may not be a realistic proposition for the United States. Given the national security aspect of energy storage and China’s head start in controlling the cobalt market, the U.S. government in the coming years will need to invest more money in battery technologies that are not reliant on cobalt. Lithium iron phosphate, which does not utilize cobalt in cathodes, is one such example. In 2015, the U.S. Navy awarded an $80 million contract to K2 Energy Solutions to design a battery that would be “capable of powering a large modular capacitor bank for [an] electromagnetic railgun.” The U.S. Naval Research Laboratory is also researching ways to successfully and repeatedly recharge zinc batteries, which are widely used but only as single-use batteries.
“””
—
eu zic relax, fara petrol e grav, asa ca nu mi-as face mari probleme. Doar m-as gandi daca imi iau ceva de 4L sau 5L peste 15-20 de ani, ca tot pe fosili va fi(90% sigur sunt). Hai poate fac ceva gen 0.9L pentru taxe mici si atunci ma reprofilez pe masini din astea care transporta doar un om si ceva aer eficient pe distante mari. Sau daca primesc bani sa-mi iau electrica, de ce nu, sa beneficiez de banii contribuabililor.
Da, pur declarativ. Cauta “Tagebau Hambach” si te calmezi. Rapid. E mai eco sa arzi carbuni si sa plantezi copaci decat sa arzi copaci.
Bad move pentru ecologie cu nuclearele, pur politica, de parca situatia din Fukushima/Japonia s-ar transpune in DE, unde nu exista cutremure si la stiri nu s-au raportat prea multe tsunamiuri din ce stiu.
Poate cu ceva eoliana, ca solara oricum nu poate fi aplicata prea mult, ca DE are industrie, nu e o adunatura de case pasive de bautori de bere.
Ca idee, tarile unde ne place sa stam, nu prea au potential solar in general. Cam deloc:
https://zeihan.com/wp-content/uploads/2016/12/14.2-Global-Solar-Potential-Updated-1024×488.jpg
In Europa doar ES/PT au o sansa, in rest – e cam liniste. Frumos e sa vezi cum australia are un potential enorm solar dar… nasol moment, toti stau in afara zonei cu potential. Oare de ce? 🙂
pai, exista boiler electric
ultima data cand m-am uitat oamenii vindeau si paduri si bio fuel. Problema e ca padurea are o perioada de niste ani in care tre sa stai pana vine banu. Si ca biofuelu suge totul din pamant.
Suedejii cum or fi reusit sa isi reimpadureasca tara?
nu vezi ca in ultimul timp creste numarul de vegani de numa numa?
robin hood e mai amuzant decat dimineata
inca nu ati invatat sa nu mai ganditi in termeni de “secol”? Nici macar deceniu nu e atat de mic incat sa poti spune “deceniu asta nu se va face x”. in 2000 apare Pryusu, care e o oribilitate. In doar 19 ani au ajuns la o cota de piata de 2% cu toti jucatorii principali bagand material.
nefiind legat de masinile electrice, e bine ca oamenii nu mor cand conduc
pana in 2050 mai sunt 30 de ani. Vrei sa inlocuiesti diselu, nu pentru polutie ci sa poti folosi petrolu in partile alelalte
In plus, se elimina masinile termo. Nu camioane, vapoare etc
Cand vine vorba de incalzirea unei case, nu prea conteaza asa de mult ce folosesti, cum se zicea aici a watt is a watt. Eu aveam intr-un apartament incalzire electrica, si pe langa faptul ca era sub orie critica (dai drumu azi ca sa ai poimaine ceva caldura) toata electricitatea aia venea din carbuni si gaz… asa ca ar fi fost mai eco friendly sa am direct pe gaz; atat timp cat electricitatea ta nu vine din surse regenerabile, degeaba.
Ce conteaza mai mult e cata energie consumi. Si aici ar trebui sa lucreze guvernul, sa schimbe building regulation-urile sa asigure un minim de eficienta termica; se intampla chestia asta dar nu atat de repede cat ar trebui. O casa bine izolata cu un heat exchanger poate sa fie incalzita cu 2 coceni de porumb arsi in chiuveta. Din pacate in UK majoritatea caselor sunt mai vechi de 1960, si daca au izolatie au doar ca sa tina pisicile afara. Retrofit incentives sunt singurele care ar putea sa faca o diferenta.
Si….nici primu blockquote nu l-am inchis bine. Am baut dupa Orbu 😀
Ah, si sa nu uit, gazul ala parca merge tinut in butelie, la fel si benzina in rezervor, carbunele in punga la benzinarie samd. Electricitatea aia cam trebuie stocata-n baterii si, oricum am pune-o noi, inca nu avem storage decent si disponibil pentru electricitate incat sa dam jet la combustibilii fosili.
Nu e neaparat o problema de transport al energiei, e o problema de storage. Cand au dat drumul la Portile de Fier, prin anii ’70 era satul parintilor mei un Las Vegas. De ce? Ca nu puteau sa stocheze energia si le ziceau consume. Tot. Era tot satul luminat cu becuri, motoare mergand samd. Cand afli ca la 50 de ani distanta avem probleme similare te gandesti ca poate avem ceva limitari cu tehnologia actuala…
Cred ca varianta castigatoare e aia cu “nu intelegi tu”. Ceea ce e normal, avand in vedere circumstantele.
@Razvan
Uite cateva chestii pe care le-am observat eu de-a lungul anilor de cand pierd vremea pe net:
– acum vreo 80 de ani Tesla se plimba cu o masina electrica alimentata wireless;
– acum vreo 2 ani filmau unii prin USA un turn Tesla la scara 1:1. Era pe terenul unei companii pe al carei site era public ca ei se ocupa si cu transmiterea wireless a energiei electrice si ca urmeaza sa chestii…;
– din bugetul Pentagonului au disparut in ultimii ani cateva (mai multe) trilioane de $. Adica niste mii de miliarde pur si simplu lipsesc din contabilitate. Cred ca au fact ceva cu ei si inca nu spun public ce, ca sa fie surpriza 🙂
– niste baieti pasionati de inventii spun ca in USA sunt peste 5000 de patente stranse in ultimii zeci de ani, pe care statul american le-a blocat din motive de securitate nationala. Adica pentru ca pot si folosite ca arme. Printre care si chestii legate de propulsie si generare de energie. Saptamanile trecute era vorba de un patent legat de ceva antigravitatie. Stii… undele gravitationale pe care fizicienii le-au “descoperit” recent;
– alti baieti curiosi se tot intreaba cine curata perfect toti roboteii NASA de pe Marte de fiecare data cand sunt plini de praf;
– avionul invizibil radar a fost folosit ani buni de fortele aeriene americane inainte sa fie facut public si recunoscut oficial. Acum pe cer zboara niste chestii care oficial nu exista (ca si banii lipsa din bugetul Pentagonului) cu 50000 km/h, prin atmosfera si fara boom sonic. Cand tehnologia aia va fi trecuta in domeniul civil vei putea zbura de la Viena la New York in 10-15 minute. Dar deocamdata ar putea fi copiata de chinezi si folosita impotriva USA, deci mai avem de asteptat.
Ar mai fi si altele dar deja se poate contura o concluzie: o mica parte din teoriile conspiratiei se bazeaza pe chestii concrete. Asa ca sa fim optimisti – viitorul va fi electric. Posibil chiar wireless, fara baterii si limita de autonomie 🙂
@Dynamic Observer
Delir…
Chestia e ca si tu si Orbu vorbiti de incalzirea electrica si de locuintele din UK. OK, sunt cam nasoale unele locuinte pe-aici. Asa este.
…doar ca eu am vazut fix acelasi rahat in Franta si-n Germania (in special in Franta). Mergeam pe la oameni pe-acasa – amici, colegi, gagici, ce se nimerea – si…mda, care mai de care cu “gatit pe plita” (laba trista e putin spus) si cu stat imbracati bine de tot in casa, ca nu-i asa de fun. Ah, te bagai sa faci un dus iarna? Pai, cand ieseai de-acolo oricum nu-ti mai vedeai pula, ca se retragea pana prin trahee pe undeva…
Inteleg, erau locuinte vechi si proaste, hau-hau. OK. De acord. Dar intrebarea mea a fost “si ce faci cu ele?”. Ce facem? Le demolam pe toate? Le “renovam”? Daca da, pe ai cui bani, ca am tot pus linku’ asta de coispe ori. Stie cineva cum renovezi un apartament cu 100 de lire sau mai putin? Ca pe mine la casa m-a costat mai spre 5 cifre, asa…
Legat de carne, poate n-am fost eu clar in ultimul paragraf. OK, sa zicem ca UK reduce consumul de carne de vita cu 20%. Glorios. Super. Dar, sa vezi, US, Brazilia si China consuma impreuna mai mult decat toti ceilalti la un loc si, din cate stiu eu, nici una din tarile alea 3 nu are tendinte eco, ca sa zic asa.
Nici la carnea de porc nu-i foarte-foarte diferita situatia. Si atunci eu intreb “bun, noi (UK) reducem; si cum anume o sa afecteze asta orice, pentru ca-n China aia deja consuma de 30 ori cat noi (cifra random) si vor consuma de 60 ori mai mult pentru ca le creste populatia in alt ritm si pentru ca-i doare fix in pula de climate change.
Am mai intrebat cum anume schimba ce facem NOI, aici, in UK (sau hai sa zicem in Europa) lucrurile, daca noi in continuare cumparam din China, unde aia vor arde carbune si-o vor da pe nucleare (poate?). Care-i treaba, “poluarea ramane la ei”?
==
@Canadianul: comentezi ca un imbecil. E primul si ultimul warning. In mod normal avertizez un om de cateva ori inainte de a-l trimite la cacat, dar in cazul tau o sa fac o exceptie si-o sa ma prefac ca deja te-am avertizat de cateva ori.
Ieri ai venit cu “Orbu e idiot”. Apoi l-ai luat cu “mars”. Azi vii cu “Manowar e idiot” doar pentru ca esti atat de tampit incat nu esti capabil sa citesti cateva fraze. Vii si borasti coispe explicatii tehnice and shit sa-mi arati mie ca exista incalzire electrica and shit, imi ceri sa-ti demonstrez eu stiintific pizda ma-tii stie ce, cand tot ce-am zis eu a fost:
Poti pricepe diferenta dintre “eu nu am vazut” si “nu exista”? Uite, eu nu spun ca tu nu sugi pula. Spun ca mie nu mi-ai supt-o si eu nu te-am vazut facand asta. Intelegi diferenta?
In al doilea rand, am mentionat faptul ca da, ok, se pot schimba locuintele, le poti renova, le poti pula mea, dar am intrebat CU CE BANI – in conditiile in care juma’ din forta de munca nu are 100 de lire in cont, deci nu se pune problema la modul “sa bage si ei 10-20k in renovare, ca-i casa lor”. Sarim peste faptul ca nici n-au locuinte oricum.
Apoi, am intrebat cum anume o sa stea treaba cu comertul daca reducem poluarea aia.
La care tu vii sa ma iei la misto cu
Unde am zis eu ca e produsa mancarea cu avioane, idiotule? Unde?
Te-ai uitat vreodata la “de unde vine mancarea pe care o cumpar la clearance”? E produsa-n Canada sau vine de peste mari si tari? Cu ce-a fost transportata, cu ma-ta inhamata la pluta? Au futut-o pakis de-au facut-o hidrobicicleta?
Facem asa. Eu te trimit in spam, unde trebuia sa te trimit din prima, cand ti s-a parut o idee buna sa comentezi cu nicku’ “Canadianu'”. Asa, cam cum ar comenta Orbu cu Britanicu’. Sau de cand ti s-a parut o idee geniala sa folosesti un URL de autist.
Iar tu stai cuminte si te gandesti la cum ai venit tu pe o pagina sa le explici ce idioti sunt unora care te pot cumpara sa-ti dea foc, asa, de fun. Si cand ajungi la o concluzie, revii cu o atitudine schimbata sau te duci in alta parte, pe unde e OK si cu atitudinea asta. C-aici nu e. Ca nu vrea pula mea. Ca sa-ntelegi treaba, lucrurile stau cam asa. Tu ai venit ieri sa spui
Ceea ce-i foarte frumos din partea ta. Da’ o sa trebuiasca sa faci un efort sa-ntelegi ca p-aici sunt niste oameni care nu cumpara la clearance. Ca-s prea ciumeci pentru asta. Si nici nu trebuie sa se puna in spatele unei tipe care arata bine la casa, ca au acasa una. Sau mai multe. Pentru ca ei fac deja aia 200k pe an.
..iar tu vii sa le explici cum sunt idioti si “mars”. Nu, ba, #sarakule, nu esti in postura de a lua pe nimeni de-aici cu “mars”. Ia revino tu cam pe cand incepe sa fie mai bine si pentru tine in US si cand esti mai putin incel, asa. Ca pana atunci, n-are rost sa metisam aiurea clasele sociale.
De-aia pun intrebari in loc sa emit adevaru’ absolut pe FM, desteptule. Pentru ca nu inteleg. Daca-ntelegeam cum anume/cu ce bani o sa-si treaca Gheorghe casa de la gaz la electricitate si cum o s-o izoleze in timp ce sta la coada la food bank ca nu are bani de mancare, nu intrebam. Dar nu-nteleg. Asa ca intreb. Poate e vreunu’ mai destept pe-aici.
Exista centrale electrice care sunt fix ca alea pe gaz/kerosen/heating oil. Doar inlocuiesti teava de gaz cu un cablu mai gros. Problema nu e instalatia din casa, ci aia din afara, ca nu a fost facuta sa suporte atat. Casele din anii 60 se pot izola pana la un nivel satisfacator, incluzand triple glazed windows. De putut se poate, doar ca momentan, cu energia electrica pe la 70% din combustibili fosili, e mai verde si mai eficient sa-i arzi acasa decat in centrala.
@Radu: nu stiu, poate nu ma exprim eu corect si de-aia nu intelegi intrebarea.
Eu nu zic ca nu se poate. Nu zic ca nu exista tehnologia. Nu zic nimic de genul ala. Da, sigur, scoti teava, tragi cablul…mai tragi coispe cabluri pe dracu’ stie unde (le ingropam, nu? ca plm, nu vrei sa se joace Ionel cu ele, presupun? costa nitel). Mai spargi peretele/podeaua, le mai refaci…si astea costa.
Eu intreb CU CE BANI vor fi facute schimbarile alea? Am inteles, zici de incentives. Frumos. Dar, repet, jumatate din ghertoi nu au nici macar 100 de lire. Despre ce proportie discutam exact aici? 99% platit de “stat”?
…doar ca eu am vazut fix acelasi rahat in Franta si-n Germania (in special in Franta). …
Nu prea poti imbunatati casa cu economii de 100 de lire, asta-i clar.
Dar se poate si ieftin. Cand am schimbat doua vorbe pe tema asta, prin 2016, cu Fery nu stateam chiar cel mai bine cu banii si m-am apucat de facut relativ singur. Gen eu cu tata, costuri sub 10 EUR/ mp de perete plus munca ta. Ca daca esti sarac si nu ai bani, poate ai timp.
Cu o izolatie bine gandita de putin raportat la suprafata exterioara a casei. Am izolat vreo 20-25mp din circa 100, si m-a costat cu tot cu munca unor meseriasi sa retencuiasca, pana in 200 de euro am economisit lemne de aproape banii aia in doi ani, in conditiile in care nu locuiam permanent. Nu stiu cat CO2 inseamna, asta dar inseamna. Pe mine m-au interesat banii.
In Bucuresti au izolat astia aproape tot sectorul 3 cu fonduri Europene. Unde am eu apartamentul a costat cf proiect cam 2100 EUR / apartament de 80mp, din care vreo 700 tre’ sa platesc eu in 10 ani. Nici nu stiu cum se calculeaza, ce dracu inseamna 700 eur in zece ani.
Ce a insemnat asta? In afara de cresterea confortului termic din casa, reducerea facturii de intretinere aproape de jumate. Costul incalzirii a scazut cam la jumatate. Anterior, erau minim 3 luni unde incalzirea costa minim 500 de lei si ajungea factura de intretinere si peste 750 de lei, acum incalzirea nu mai sare, in general de 250 de lei in lunile de iarna – eu sigur n-am vazut o factura de 300 de-atunci.
Diferenta de cost, in 10 ani face cat toti banii investiti. Cu siguranta -50% cost inseamna si mai putin carbon.
Si cu sistemul asta merge si pentru saracii care nu au 100 de lire in cont. E mai complicat cand stai la casa, nu la bloc.
Dar in Germania stiu ca sunt programe ( cum mai sunt si in Romania, au inceput acum si-un pic mai pe bune, ca inainte erau cam la misto) de upgrade-uri ecologice la case pentru care primesti ceva bani/ ajutor de la stat.
Si cam aplica lumea.
Acestea fiind zise. Suntem departe de amprenta 0, sau de a face peste tot prin Europa ( c-o fi UK, sau Germania, sau Franta, ca sa vorbim de d-astia mai bogati, nu de saracii din Ro) numai case pasive pana in 2050. E pur si simplu imposibil.
La unele e imposibil fara sa le darami, sa le faci pasive.
Dar, bai, nu conteaza asa de mult as zice eu.
E OK ca au planuri ambitioase pe care nu le vor putea indeplini din alt punct de vedere.
Parerea mea, uitandu-ma grosier si relativ profan la treaba asta cu incalzirea globala si emisiile e ca daca reusim sa reducem ( la nivel global) amprenta de CO2 e de bine. Daca in tarile civilizate se reduce amprenta ca sa compenseze cat creste in tarile din lumea a 3-a si a 2.5-a ar fi boboc.
Nu-s sigur nici de asta, dar asta e un target posibil.
Dar planurile ambitioase sunt OK ca progresul nu vine din gasirea de noi solutii tehnologice marete ( baterii care sa stocheze 5x, incalzire pe baza de basini si alimentatie vegana hardcore) ci din obisnuinta populatiei cu ideile astea. Asta-i cel mai dificil task si consumator de timp, dupa parerea mea.
Cei mai multi oameni preiau ideile din mediul in care traiesc si le considera norma.
Progresul se produce atunci cand gigel politrucul propune sa construiasca statul o centrala electrica pe carbuni, sau o rafinarie, ca are el niste combinatii si vrea sa duduie economia si restul populatiei au puterea sa-i traga o flegma si sa ii spuna de la obraz – n-auzi, ba, cacatule ca eoliene? Ce tot spui acolo de carbuni?
Cand unii vin sa fracheze solul, sau sa scoata niste aur cu niste cianuri si populatia din zona are puterea sa renege beneficiile economice si sa ii trimita la cacat, sa fracheze in pizda ma-sii si sa-i toarne cianura in cur ca mai bine o ard ei asa mai pe saracie decat cu d-alea.
Iar pentru upgradeul asta de mentalitate e nevoie de niste zeci de ani de propaganda si promisiuni optimiste ( ca sa nu zic chiar mincinoase).
Ca pe mine, uite, nu prea ma poti convinge sa renunt la dizelul meu bunut, da la un moment dat ma astept c-o sa vina fie-mea si-o sa-mi futa o cazma la ureche, daca nu rezonez altfel, si-o sa ma intrebe daca eu mai vreau sa-mi vad nepotii mari sau ceva, si-o sa-mi duca rabla la gunoi cu forta. Si cu toate argumentele atunci aia ca ea vor fi majoritari, poate. Da’ tre’ s-ajungem acolo cumva.
Din ce am observat eu, nu oamenii capabili sa faca asta sunt cei care nu au £100.
…si cam de unde vin banii aia, ai idee?
Dynamic observer, se vede ca ai pierdut la propriu vremea pe net, unui om cât de cât mobilat la mansarda i-ar fi rămas în cap și alte chestii, nu doar tâmpenii conspiraționiste.
As spune ca e ok si ca poți sa crezi în ce vrei tu, dar când ma gândesc ca voturile noastre #valoreaza la fel, ma ia un pic de depresie..
@Da, guvernele ne mint{..}Guvernele si toti oamenii care au petrecut ani de zile studiind chestiile astea.
Depinde de ce se înțelege prin minciuna. În ultimul raport IPCC ( 2014 – AR5 ) impactul creșterii temperaturii asupra fenomenelor meteo extreme e mult redus fața de precedentul raport ( cel din 2007 ). De exemplu se menționeaza clar:
“Confidence is low for a global-scale observed trend in drought or dryness (lack of rainfall) since the middle of the 20th century, due to lack of direct observations, methodological uncertainties and geographical inconsistencies in the trends. Based on updated studies, AR4 conclusions regarding global increasing trends in drought since the 1970s were probably overstated. However, this masks important regional changes: the frequency and intensity of drought has likely increased in the Mediterranean and West Africa and likely decreased in central North America and north-west Australia since 1950.“.
Plus ca se menționeaza în mai multe locuri ca modelarea posibil sa fie insuficienta deoarece rezultatele nu corespund cu cele prezise etc. ș.a.m.d.
În ciuda acestui fapt secțiunea de “Recomandari pentru politici publice” ramâne la fel de bombastica și nerealista în cerințe. Or aici e cea mai serioasa problema: ca se cer masuri ( absurd ) de radicale în baza unor premise și metodologii de calcul cât se poate nesigure. Asta nu mai e știința ci ideologie și/sau cvasi-misticism.
Cât despre guverne… în general ele ar susține cam orice le permite sa puna noi taxe și sa redirecteze dupa bunul plac banii astfel obținuți.
Dincolo de toate aceste considerații, strict la nivel de UE discursul e ridicol de suprarealist. Oricum continentul european e cel mai cel în ceea ce înseamna reducerile și optimizarile de consum, reciclarea ș.a.m.d. – abia dupa ce ai facut o vizita prin Cairo sau Bangalore ( de ex. ) realizezi ce absurde sunt cerințele ecologiștilor radicali din Europa și SUA.
Deși ca sa-i testezi merge de regula sa-i ațâți cu urmatoarea întrebare: “Putem reduce imigrația non-europeana la 0 pentru a reduce consumul aferent noilor imigranți?”
Reacțiile pe care le-am observat sunt destul de amuzante… 🙂
Nu stiu sigur, dar ziceai ca ai platit 200k lire in taxe :). O parte d-aici , o parte de la aia care n-au 100 de lire in cont, ca platesc si ei.
Eu nu sunt fanul sistemului astuia. Mi s-ar parea mai bine altfel.
Dar pe de alta parte tu zici ca aia care n-au 100 de lire nu-s in stare sa faca singuri chestii. Asa ca trebuie…mhh “ajutati”.
@Asa ca sa fim optimisti – viitorul va fi electric.
Foarte improbabil. Adica stai sa lamurim: nu s-a urmat tendința asta în anii ’50-’60, când construcția de atomocentrale nu avea nici un impediment politic și social la orizont și se apasa cu greu pe pedala asta, așa încât mie unul mi-e extrem de greu ca se va întâmpla acum. Mai ales ca între timp a început sa se puna serios problema reciclarii metalelor grele aferente producției de baterii și circuite electronice – ceea ce crește exponențial costurile.
Viitorul va fi mixt – și se vor adauga eventual noi combustibili/forme de energie.
Restul punctelor nu le comentez deoarece dau binișor de tot în “conspirativita” ( de exemplu pentru lipsurile din bugetul Pentagonului mi-e mult mai orcanian sa-mi imaginez niște baieți deștepți care au dat ceva furtișaguri pe-acolo decât cine știe ce plan diabolic extins pe decenii 😉 ).
Nu putem plati impreuna atat cat e necesar pentru asta.
Tu esti un om care face niste bani frumosi. Si totusi, chiar si tu te plangi de calitatea locuintei. OK, daca tu esti in situatia aia, ia intreaba-te cum sunt restu’ caselor. In UK ar fi vreo 70 de milioane de oameni, din ce stiu eu (nu toti britanici, da’ mai putin conteaza asta, pe undeva locuiesc ei). Si 99% din ei stau in conditii mai proaste decat ale tale, nu au resursele tale, cunostintele tale si nici nu le vor avea vreodata.
Cam cat costa o renovare stii – la fel cum stii ca pe-aici nu prea sta lumea la bloc (in afara de boschetarii asistati social, plm).
Bun, vrei sa faci tu calculul ala cu infrastructura necesara pentru a trece pe electric (ca nu prea exista, gen), cu ingroparea cablurilor, daramarea si reconstruirea peretilor/podelelor (sau lasam cablurile atarnand in aer, ca merge si-asa) sau in unele cazuri demolarea intregii case ca “nu se poate”? Vrei sa te uiti la cat costa p-aici o casa noua, d-aia facuta cu EPC B direct, sa vezi cati si-o permit?
Ca eu la toate astea ma refer cand intreb “cu ce bani?”.
Now, eu nu stiu cat a costat nu stiu ce in Romulania. Da’ iti garantez ca aici nu va costa 2100 de euro. Pariez pe ce vrea pula ta. Nu de alta, da’ am renovat eu casa si a fost cam 5 cifre, cum ziceam (si asta fara a trece si pe electric de la gaz). Un coleg isi face acum o baie – si aia tot asa, 5 cifre.
Meanwhile, vreo 16 milioane n-aveau 100 de lire. Si asta era acum ceva ani, inainte de niste schimbari (benefits taiate, taxe marite, scumpiri datorita inflatiei/devalorizarii/brexitului/plmului). Acum e foarte probabil sa fie mai spre 20-25 de milioane. Si-n fiecare an e batut recordu’ de pachete date la food banks. An dupa an.
Asa ca repet: cu ce bani? Da, da, am inteles, “trebuie ajutati”, dar cu ce bani? Ca uite, daca bagi un google cu “how many households”, cica ar fi 27.2 milioane in UK. Hai, poate 10% sunt gata ultra izolate, moderne, plm. Da’ tot iti raman vreo 25 de milioane la care ai de lucru – serios de tot. Si-n cazul INCREDIBIL DE BUN, ar trebui sa bagi “doar” 10,000 de lire pentru fiecare. So…?
Cred ca cea mai buna intrebare pe subiectul asta este ce faci cu restul? Ca o sa ai cateva tari civilizate care incearca sa fie ecologice, dar nu strangi mai mult de 1 mld. Restul de 6 mld (si in crestere) carora le pasa mai mult ce pun pe masa in seara asta fata de cum si de unde vine mancarea. Cum ziceau Parazitii “cand n-am ce pun pe masa, ma doare in pwla unde arunc o hartie” (nu mai stiu citatul exact).
@mano: cu ce bani? Rate.
Ai mei is mutati in afara orasului si gazu ii unreliable. Si-or tras incalzire in pardoseala, pe electric.
Da, generatia asta isi ia iphone in rate and shit, dar ai mei is too old for iphones si prea saraci, asa ca si-or rezolat incalzirea pe rate.
Ca efect: fac sauna in casa. Eu am fost placut surprins de end-result. De obicei ii cheaper decat gazu. Exceptie in iernile xu -12 grade. Ei vor 25 in casa, asa ca factura creste in lunile alea. Dar creste cam la acelasi nivel la care ar fi daca ar fi pe gaz. So per total, anual, e cheaper.
Pai, aia e una din chestiile pe care nu le inteleg.
Fain, noi – astia 70 de milioane – sanki o sa fim green. Zero emisii, tovarasi! Beton! Dar e o mica problema cu faptul ca vreo 7 miliarde au o oarecare durere-n pula si-si cresc linistiti vacile hranite cu diesel, ca sa zic asa. Si-am intrebat ce facem cu ei? Ii invadam, ii bombardam, ce? Pe toti? Gen pe China, India, US, Brazilia, astea? Cu ce, cu cereri politicoase si cu rugaminti fierbinti?
Ba, nu stiu, nu e clara treaba aia cu “muncesc, dar nu au 100 de lire”? Cu ce vor plati ratele alea? Si pe cati ani? Bagam acolo 100 de rate (presupun ca dobanda 0, ca luam imprumut de la sfantul petru) si-l invitam pe Gheorghe sa plateasca si el timp de 8-10 ani, ca n-o fi foc. Sigur, Gheorghe in acelasi timp se uita la cum va fi dat afara in trei luni de la jobu’ lui de casier, ca lumea trece pe la self checkout sau are app pe telefon. Da’ o rezolvam, sa-nteleg?
>>Eu intreb CU CE BANI vor fi facute schimbarile alea?
Habar n-am, nu e treaba mea 🙂
Sigur nu va fi cu fonduri de la EU. Sau poate totusi va fi?
😉
Acum tin peste 10 ani si cand se termina le reciclezi. La o masina ai mii de baterii, nu e ca si cum le arunci la tomberon, ca au o jumatate de tona. Oricum reciclarea va fi vitala pentru ca se pare ca se apropie o criza de litiu.
https://www.tesla.com/de_DE/model3. Bob te asteapta.
Tesla S la 35,000? Cine a zis asta in afara de tine?
In ce realitate paralela unde te-ai inecat cu o pula in trahee platesti mii de dolari pe curent electric? Curentul pentru o electrica e momentan de vreo 3-4 ori mai ieftin decat benzina, daca platesti mii de dolari pe curent inseamna ca nu mergi 200 de mile pe zi, conduci non-stop, nu faci nici macar pauza sa respiri (in cazul tau e clar de ce sunt necesare).
Nu ai observat ca la mine in text proprozitia aia nu suna corect in romana? Lipseste un cuvant: familie. Sunt 4 oameni in domeniu, nu unul. 4 ingineri, 2 din ei directori in companii din domeniu, unul profesor universitar. Eu dau cu sapa in IT, dupa cativa ani in domeniu, mi s-a parut mai interesant.
Da, e o idee buna, la centralele hidro noi. Ca la cat costa sa bagi un tunel de pompaj la Bicaz sau la Vidraru, nu o sa vezi prea curand asa ceva, mai ales daca trebuie sa golesti lacul vreo 3 luni pentru asta. Nu se mai lucreaza ca pe vremuri, sa faci metrou de la Victoriei la Unirii in 3 luni, ci in 13 ani, mult succes.
Aburul tehnologic de la termocentrala e aproape gratuit, atata timp cat poti sa il transporti ai apa calda la dispozitie, nu trebuie sa o mai incalzesti electric. E greu de inteles? Ce costa mai mult, generarea caldurii sau transportul ei? Ia o lamaie.
Da, esti prost: pentru gaz avem toata infrastructura de transport deja construita. E acolo, merge, are capacitate. Pentru curent electric ai nevoie sa construiesti linii noi de 110-220kV. Sunt mai ieftine ca o autostrada, dar nu s-a mai construit una de vreo 25 de ani.
In Romania conexiunea principala a unui apartament e de 4.5kW. Si prin majoritatea Europei. Cand ai zeci de ani de incalzire prin alte metode si curentul electric e doar pentru becuri si TV, nu a tras nimeni la usa apartamentului cabluri mai groase, ca e scump cuprul si au tras aluminiu in loc. Cu 4.5kW le cam dardai, o centrala termica mica de apartament are 13KW sau mai mult (a mea are 27KW, parca). Eu am trifazic pe conexiune, tot sunt limitat la 15KW, pana la 27KW e distanta mare, fix cat sa faci frigul iarna. Ai idee ce inseamna sa refaci toate liniile de distributie din fiecare oras (pe sub strazi) si prin blocuri? Nici macar nu exista suficienti electricieni sa faca asta in mai putin de 20 de ani.
Problema e de densitatea stocarii. Poti sa faci baterii sa stochezi, dar cat costa bateriile alea, ce dimensiuni au si ce greutate pentru 1 KW fata de o canistra de benzina? Benzina: cam 50MJ/kg. Cele mai tari baterii Litiu-Ion: vreo 2 MJ/kg, de 25 de ori mai putin. Pe volum situatia sta cam la fel, adica in loc de o canistra de 100 de lei in care pui 20 de litri de benzina ai nevoie de volumul a vreo 25 de canistre si o jumatate de tona greutate, de cost nici nu mai vorbim. Spor la pus astea in camara.
Cifrele de pe Wiki, Energy_density.svg.
Sau uite, ca sa fie treaba mea, cum vine: estimez trecerea la electric si izolatia ca ar costa maxim 10k (3000 centrala, 3000 instalatia electrica, 3000 izolatia d-aia pompata in zid). Cine plateste? Pai cine are casa. Cine isi permite casa isi permite si 10k, eventual cu granturi de la stat, nu asta e problema. Bani se gasesc, problema e ca nu e ecologic nici azi nici in viitorul apropiat si sunt mai multe probleme tehnice cand toata lumea trece pe incalzire electrica.
@Progresul se produce atunci cand gigel politrucul propune sa construiasca statul o centrala electrica pe carbuni, sau o rafinarie, ca are el niste combinatii si vrea sa duduie economia si restul populatiei au puterea sa-i traga o flegma si sa ii spuna de la obraz – n-auzi, ba, cacatule ca eoliene? Ce tot spui acolo de carbuni?
Producerea energiei din mult-laudatele “surse regenerabile” e un mit, în mare pentru ca le trebuie un back-up serios fie din nucleare fie din termocentrale pe gaz ( aici România are bulan cu hidrocentralele de pe vremea lu’ Ceașca ).
https://www.youtube.com/watch?v=N-yALPEpV4w&fbclid=IwAR1ZC2-6Z4lV0jAkBE5gWFrYDiCZz8-b8CKN1gztfCLHZK_BMuM0I3ehV-I
Iar mai nou Gigeii politici s-au reorientat spre prietenii din domeniu care împart cu generozitate din cota de subvenții. 😉
@Cand unii vin sa fracheze solul, sau sa scoata niste aur cu niste cianuri si populatia din zona are puterea sa renege beneficiile economice si sa ii trimita la cacat, sa fracheze in pizda ma-sii si sa-i toarne cianura in cur ca mai bine o ard ei asa mai pe saracie decat cu d-alea.
Poluari de-astea “clasice” au cele mai mari șanse sa fie prevenite acolo unde populația NU e saracita de politici ecologice radical-tâmpite. Altfel ajungi naibii sa ai contra ecologismului și populația ( sau majoritatea ei ) din țarile mai bogate. Și nu mai poți menține șandramaua decât cu dictatura. 🙁
Alo, domnu’. Si cine munceste pentru ele si pe ce bani? Eu te cred ca tu cumperi centrala in 3000 (nu am verificat, te cred pe cuvant), da’ cine-o monteaza? Eu te cred ca tu pompezi pula-n zid, da’ sigur-sigur o faci tu sau o face un nene care-i platit pentru asta? Instalatia aia electrica, da, ok, da’ cineva tre’ sa sparga pereti si podele si apoi sa le faca la loc, ai pus si aia la socoteala? Si banii primiti de aia care fac asta, sa poata electricienii aia sa-si faca treaba?
Coaie, tu esti un tip destul de destept. Nu suntem de acord pe diverse subiecte, da’ nu esti tampit. Asa ca o sa intelegi mirarea mea cand explic de cateva ori ca astia n-au o chiftea-n burta si-o ciunga-n buzunar (gen 100), iar tu vorbesti de “isi permite si 10k”. Nu, coaie. Au casele cumparate pe vremea lu’ Thatcher pe bani de tigari si/sau mostenite de la aia care le-au cumparat atunci. Si-n rest, mananca noodles pe credit card. Deci…de unde plm isi permit aia 10k care nu prea-s 10k anyway?
Si care parte din “nu exista infrastructura” n-ai inteles-o? O sa vrei niste cabluri, in afara de cazul in care incepi sa trimiti curentu’ electric wireless cu asistenta lu’ Dynamic Observer. O sa vrei sa le ingropi si sa le duci in toate directiile. Si aia costa. Tot pe granturi, sa-nteleg?
Deci 250 de miliarde de lire. Hai sa le esalonam pe 10 ani, ca oricum nu poti sa faci totul maine.
25 de miliarde pe an e mai putin decat deficitul curent.
De pe wiki:
Budget of the United Kingdom
Budget Revenue Expenditure Deficit/(Surplus) Budget Report
2018 £810 billion £842 billion £32 billion [1]
Daca chestia asta chiar e o prioritate vezi ce nu e o prioritate si tai de acolo.
Daca nu, nu.
Sau sa punem problema altfel:
The UK National Debt is estimated to be £1.84 trillion.
Pai ce, nu mai incap 0.25 trilioane pe acolo?
Stiu ca suna amuzant, dar sunt cat se poate de serios. Se gasesc bani mari pentru alte cacaturi mai putin strategice as zice, ca sa nu-mi spui ca tot ce se cheltuie are o utilitate/ necesitate fantastica si sa nu se pot opri putin unele planuri pentru asta.
Deci bani ar fi (ca volum ), de cheltuit se cheltuie sume mari, daca luam in calcul ca datoria UK cica ar creste cam cu 5000 de lire pe secunda. E doar o problema de prioritati. Nu?
Boss, aia calculezi tu (si e ieftin, foarte ieftin) doar pentru treaba cu casele. Cum e cu infrastructura aia care nu exista? Ca mie-mi vin tevile de gaz acasa, nu cablul de curent electric – nu d-ala de care ar trebui.
Pai?
Nici eu nu inteleg complet pentru ca … aceleasi circumstante. De asemenea nu sunt nici psiholog, dar consider:
Noi de fapt nu prea vrem sa intelegem cum o sa se ajunga acolo. Ma uitam mai sus la “discutia” dintre Adi si Robin Hood, si e destul de elocventa. Unu spune ca daca vrei poti (si adevarul e ca se poate), celalalt e ocupat sa zica “NU, CA EXISTA ALTE VARIANTE MAI BUNE”(si adevarul e ca exista, dar nu fac scopul discutiei). Noi vrem sa facem nimic, sa nu ni se schimbe habiturile deloc, dar totul sa fie altfel. Practic vrem sa ne uitam la reluari, dar sa fie cu alte ploturi si outcomes. Vrem masinile sa fie electrice, da sa urle teava de esapament cand apasam pedala.
Uite la ce ma refer:
Flying is included in the net zero target of the CCC, which said there could be a limited expansion of aviation if airlines can cut their emissions per flight, potentially with electric planes for short-haul flights.
Cum anume vor fi inlocuite niste curse de genul Londra-New York? Dar Londra-Doha?
“short haul flights”. — Nu zice nimic de long haul. Asta ca sa nu mai spun ca e theorycrafting – oamenii seteaza un goal, apoi cauta mijloace sa ajunga acolo. Sau fac tot ce pot sa omoare goalul inca din fasa, pentru ca “nu e fezabil” si “sunt alte optiuni mai bune”.
Intrebai cu ce bani o sa faca Gheorghe saracu’ x y z? Cel mai probabil cu bani de la aia care platesc taxe. Si stiai deja chestia asta.
Cand tragi linie, la finalul zilei, cred ca sunt 2 “mantre”:
Ori te intereseaza doar outcome-ul, si atunci intelegi ca trebuie facute sacrificii, si le faci. (outcome-ul fiind -in cazul asta particular- a healthier environment for everybody, indiferent de cat castiga)
Ori vrei sa merite Gheorghe mai intai, si atunci… astepti linistit cu masca de gaze pe muie sa merite Gheorghe.
Din punctul meu de vedere (si in mod total paradoxal) amandoua view-urile sunt perfect corecte, in special pe plan personal. Vrei change, set an example (da… da.). Vrei sa nu platesti pentru altii, ca tu ai tras la jug sa ajungi unde esti — nu plati. La nivel de societate insa, sunt de parere ca doar prima varianta functioneaza.
@manowar. In Franta am stat in niste statiuni de ski care aveau toate incarzire electrica.; niste calorifere electrice prinse pe perete si faceau fata, afara puteau fi si -20 grade; nu a fost frig.
In Franta curentul electric e ieftin din cate am inteles; deci cred ca mai rentabil decat gazele. Daca curentul electric va deveni mai ieftin decat gazele atunci oamenii isi vor inlocui singuri incalzire. ; cat de scump este sa cumperi un radiator si sa il bagi in priza.
O sursa de energie ieftina ar fi: nuclear fission thorium
https://en.wikipedia.org/wiki/Thorium-based_nuclear_power
Marele ei “dezavantaj” este ca nu produce deseuri nucleare pt armele atomice.
Ai putea sa mai citesti si poate scrii si un articol.
Da, pai, e o mica problema cu asta.
Nu stiu daca ai observat, da’ aia care platesc taxe cam voteaza. Si in general voteaza cu aia care vor sa le scada taxele, nu sa le creasca. Si-i mai si schimba – asa, cam pe la 4-5 ani. Si asa cum intreb eu, vor intreba si ei “bine, bine, ma rupi la taxe pentru un scop nobil, da’ explica-mi de ce futem banii mei pe asta, ca noi suntem 70 de milioane, iar vreo 7 miliarde au de gand sa polueze in continuare, ba chiar sa apese mai tare pedala”. Si nu prea am vazut un raspuns la intrebarea asta.
Pai atunci reciteste in pula mea ce-am zis si ce-au zis aia, nu ce-ai vrut tu sa intelegi din ce n-a zis nimeni. Pentru ca aia zic:
Nu se pune problema ca vor scapa de zborurile lungi. Se pune problema ca “mbine, extindeti, da’ doar daca reduceti pe hartie media, punand ceva avion electric pe curse gen Londra-Paris si Bucuresti-Cluj”. Da, coaie, e grozav sa faci asta si-s total pentru. Da’ am intrebat ce-o sa faca cu zborurile lungi. Ca eu inclin sa cred ca alea polueaza mai cu talent, asa.
Era beton daca-ntelegeai ca asta nu-i decizia lui X, in sensul ca nu e un om care ia decizia – asa, pe modelul Ceausescu. Sunt niste zeci de milioane de oameni. Care n-au aceleasi pareri, nu au aceleasi resurse, aceleasi cunostinte, aceleasi sume in cont, aceleasi interese etc etc. Si zecile alea de milioane de oameni se mai si razgandesc o data la cativa ani. Iar toata chestia asta dureaza niste ani BUNI.
In sensul asta te poti uita la cum s-au bagat americanii in acordu’ de la Paris. Si-apoi l-au ales pe Trump. Care-a scos US de-acolo pentru ca pula mea, motive.
Cam asa-i treaba cu “faci sacrificii”. Faci, da’ nu prea faci, ca nu-i tara lu’ ma-ta. Pentru ca vin alegerile si-n ziua votului John, Ion si Ivan sunt brusc mai preocupati de faptul ca n-au bani de tigari decat de planeta ma-sii si-alte alea. Si vine un baiat care le zice ca oricum e o minciuna aia cu poluarea, sa-l voteze pe el, ca le da joburi la scos carbune. Si plm…stim amandoi ce se intampla.
Sigur, e posibil si sa voteze populatie in asa fel incat sa le dea majoritatea (51%) unora de la un partid care vrea sa faca taxele mai mari pentru asta. Si e posibil in teorie ca partidul ala sa termine de facut chestiile alea intr-un mandat, ca sa nu poata fi intrerupte/anulate/amanate de urmatorul partid. Da’ din ce-am vazut eu, in UK planifica astia HS2 cu o executie de vreo 28 de ani sau cam asa ceva. Si aia-i o basina de cale ferata. Asa ca mi-e greu sa cred ca va rezolva cineva treburile astea intr-un mandat, astfel incat sa nu poata fi futute de urmatorii. Poate ma-nsel. Da’ poate nu ma insel si poate nu e prea ancorata in realitate gandirea aia a lor.
Legat de trecerea masiva pe electric instructiv e cazul Franței. Prin ’73 sau ’74 guvernul francez a luat decizia de a construi atomocentrale pentru a reduce dependența de petrolul din țarile arabe. Zis și facut, în trei cincinale ( nu glumesc, termenul era folosit și de ei pe-atunci ) au trântit vreo 60 de bucați și au reușit sa-și asigure peste 70% dincurent din ele.
Partea proasta e ca pentru asta s-au bagat la niște împrumuturi de nu și-au mai revenit nici macar acum din efectul lor… și asta fara sa aiba în plan și renovarea caselor individuale, a rețelelor de benzinarii etc.
Mai pune un “0” si imparte la 30 de ani, ca sa fie si cu infrastructura si furtisaguri.
E grav, dar nu e de speriat.
Dar stii unde e problema? Ca nu are sens sa discutam de costul uprade-urilor caselor vechi la case pasive si trecute pe electric, cat tu spui de case NOI cu EPC B.
De ce B si nu A? De ce pula mea permiti construirea, la scara economica ( nu ca-si face Johnny o cosmelie sa nu mai doarma in ploaie) de case “B” daca tu declari ca ai tinta ajungerea la amprenta de carbon 0, overall in 2050?
O casa are o durata de viata mai mare de 30 de ani. Deci ca sa fim acolo in 2050 ar trebui ca azi sa nu se aprobe constructia de nimic sub A-100, gen. Pen’ ca nu-s bulangiu, zic macar A-92, ca n-ai conditii peste tot de pasivitate 100%.
Cat timp se fac case noi cu EPC B, consider ca e rezonabil sa luam in calcul upgrade-ul celorlalte la minim C, nici nu are rost, realist, sa te uiti mai departe de atat. Iar aia nu costa CHIAR atat de scump.
OK, e posibil sa ma insel eu. Insa pana-n ziua de azi eu n-am vazut la vanzare nimic cu A. Cele mai OK erau cu B. Ai vazut pe undeva cu A? Serios.
>>Si care parte din “nu exista infrastructura” n-ai inteles-o?
Cred ca partea in care fix cu asta am inceput eu, ca nu e infrastructura…
>>Eu te cred ca tu cumperi centrala in 3000 (nu am verificat, te cred pe cuvant), da’ cine-o monteaza?
Cam atat e o centrala noua pe gaz cu montajul inclus. Aia electrica trebuie sa fie mai ieftina, o teava in minus de conectat si curentul l-am inclus in aia 3000 pentru instalatie. Izolatia cu pompat bilute d-alea in zid cam atat e, 3000. Cam asta e suma daca se face doar trecere pe curent pastrand instalatia existenta, ca daca vrei alte lucrari gen incalzire in pardoseala e treaba ta.
@outcome-ul fiind -in cazul asta particular- a healthier environment for everybody, indiferent de cat castiga)
Problema e ca nu se știe daca rezultatul final va fi un mediu mai curat și sanatos pentru toata lumea – din unele soluții “ecologice” propuse se întrezarește faptul ca rezultatul va fi, în cel mai bun caz, pasarea poluarii în țari mai sarace. Cum de fapt e și acum dar la un nivel mai amplificat.
În cel mai rau caz vor urma niște sacrificii pe care corpul social se va respinge ( și cel mai probabil în mod dur și cu rezultate imprevizibile ). În fond nici macar în condiții de dictatura comunista precum în România anilor ’80 nu s-a putut strânge șurubul mai mult de un deceniu pâna sa se ajunga la varsare de sânge.
Mersi. Nu prea am treaba cu domeniul si explicatia e buna sa-i tempereze pe eco-tarzii astia care viseaza totul electric.
Pai plt atunci ti-ai raspuns la intrebare inca din titlu. Vrem, da nu prea. Asa ca propunem, lumea zice da, unele lucruri se fac, lumea se razgandeste, altele nu se mai fac… See brexit, si nu numai.
Solutii exista. Din pacate, necesita sacrificii. Si, in mod evident, aia care n-au nimic de sacrificat… o sa astepte pomana. Aia care au sacrificat deja o gramada, or sa-i astepte pe saraci sa merite.
Chestiile astea-s asa de la Cain si Abel…
@mano: Bah, nush. Un bugetar cu salar meh si o pensionara or reusit. O sa ma interesez pe cat timp o fost creditu si cat platesc. Dar or putut, saraci fiind.
Cat despre lol Iulian si densitatea stocarii… sa luam dezvoltarea hdd/ssd/etc ca exemplu, ca sa facem o paralela?
Unii au ars pe rug c-au zis ca planeta-i rotunda. Multi s-au facut lipii pe pavaj incercand sa zboare de pe turnu Eiffel.
Argumente pro si contra o sa existe mereu…
Da, eu locuiesc intr-o astfel de casa, in care totul e electric. Si e foarte fezabila treaba.
Incalzirea se face cu o pompa de caldura aer-aer. Izolatia trebuie facuta bine. Casa e echipata cu sistem central de aerisire si incalzirea e in pardoseala. Casa are ca 160mp locuibili (180 in total cred). Costurile estimate ar fi undeva la 75€/luna. Zic estimate pt ca m-am mutat de vreo 6 luni in ea. Avand in vedere ca am prins pana acum numai luni reci si faptul ca e nou construita, am avut un consum mediu de vreo 750KWh/luna. Vremea in zona mea de Bavaria e ceva mai rece decat in UK in sezonul rece. Daca mai era dotata si cu ceva panouri solare (fotovoltaice sau de incalzire a apei) ar fi fost si mai economicoasa.
Evident, mai ramane problema modului in care e produs curentul, numai ca aici in Germania consumatorul are posibilitatea sa incheie contract de furnizare a curentului cu un producator eco, care se obliga contractual sa iti furnizeze numai curent eco.
Milioanele de John fermierul s-au transformat intre timp in niste zeci de mii, iar restul au reusit sa traiasca cumva din ceva. https://ourworldindata.org/employment-in-agriculture
In SUA erau vreo 40% din forta de munca implicati in agricultura la inceputul secolului trecut, iar acum sunt sub 1% (extras din memorie).
Nu, in varianta cea mai simpla se schimba boilerul.
Materiale plastice, de exemplu. Dar sunt si alte sute de derivati cu aplicatii industriale.
Cu biogaz de exemplu, sau hidrogen…
Vapoarele pot fi convertite sa produca hidrogen din apa extrasa direct din mare. Poate nu e fezabil acum, dar ideea nu e noua deloc. Plus ca pana in 2050 mai sunt vreo 30 de ani. Ia gandeste-te cate din tehnologiile pe care in ziua de azi le luam de bune, lipseau cu desavarsire acum 30 de ani. Plm acum 30 de ani nici macar pagere nu existau daramite octa-core-uri la purtator, de exemplu.
Te cred. Da’ in alta tara, cu alte costuri. Ca s-ar putea sa nu coste pe-acolo locuinta lor sau renovarea cat costa pe-aici, nu?
OK, si eu ce-am zis? Cumva…
Da, vorbeam de realitatea aia de la Cain si Abel.
Asta e o problema doar pe jumatate. Cea mai grava si imediata problema cu poluarea e nivelul de particule din aer, cancer pulmonar la greu. Sa vad de unde fac rost de una bucata fotograf cu un aparat bun ca sa fac cateva poze cu Bucurestiul din aer, de la 500 de metri altitudine: te uiti in jur si e cer albastru, peste Bucurestiu nuanta e maronie. Fum de diesel si benzina si un pic de praf saltat de roti. Am incercat cu telefonul, nu se observa suficient de bine. Daca macar pentru traficul in oras s-ar trece pe electric – si asta chiar e realizabil*** – ar fi o imbunatatire vizibila si imediata a vietii oamenilor din orasele respective. Ca aia in China o sa moara in continuare pe capete in zonele cu combinate siderurgice e o alta problema si nu una la care UK sau Europa are ce sa faca. Aia o sa moara in continuare ca lucratorii din combinate o sa fie expusi inauntru la noxe chiar daca pun filtre pe cosuri si evacuari (am avut 3 veri care au lucrat la Combinatul de Oteluri Speciale din Targoviste, cel mai batran a apucat aproape 60 de ani in conditiile in care restul familiei a trait peste 80, chiar 100).
La modul foarte realist, in orase se poate electrifica masiv; troleibuzele sunt mult mai ieftine ca tramvaiele (au si durata de viata mai scurta, e adevarat) si e foarte usor sa pui fire aeriene pentru troleu, fata de sine de tramvai si macazuri. Nici nu iti trebuie baterii si nici cine stie ce expertiza, orice fabrica de autobuze poate fabrica troleibuze si iese si mai ieftin, ca un motor electric e mai ieftin si mai usor decat unul diesel.
Pentru masinile mici, daca nu esti taximetrist de cata autonomie ai nevoie in oras? 10-15 km pana la birou si tot atat inapoi? Pai masini cu autonomie de 150km se gasesc la vreo 15,000 de euro si pretul la baterii a scazut suficient de mult incat sa urci in banii aia la 250-300 km. Bateriile de Tesla 3, alea de 500km, costa cam $6,000.
Da, pentru aviatie nu merge, pentru transportul rutier de lunga distanta ar fi posibil daca aia de la caile ferate nu s-ar mai caca pe ei cu arta (e mai ieftin pe calea ferata de la Constanta la Hamburg, dar dureaza 24 de ore doar sa traversezi Romania), pentru incalzire izolarea locuintelor e o solutie mai eficienta decat orice altceva (un watt e un watt, conteaza cat consumi si cat pierzi), sunt cateva chestii care pot fi facute dar in nici un caz utopia de care vorbesc unii si altii. Si climate change si poluarea sunt 2 chestii foarte diferite, nu pot fi bagate in aceeasi oala.
Si ce rezolvi cu asta, in special cu biogazul?
Da, hai sa facem o paralela intre 2 chestii care nu au nimic in comun. Hai sa facem o paralela intre miniaturizarea tranzistorilor cu orice chestie random. Uite, vezi ce au micsorat si motoarele in ultima suta de ani? Bobul ala de orez e un motor de camion de 1000 de CP.
@schipix: cred ca nu ai citit cu atentie.
In primul rand, nu discutam de aia care LUCREAZA in agricultura. Discutam de aia care DETIN terenurile. Pentru ca aia nu le-au cumparat ca sa planteze pe ele copaci si sa se uite cu bratele incrucisate la cum nu produc bani, da’ iti dau tie oxigen gratis. Intelegi ce spun?
…si uite, asta-i alta parte in care ma intreb daca tu ai inteles ce-am zis. Omule, NU.EXISTA.INFRASTRUCTURA pentru centrala aia electrica. Infrastructura pe care o avem e pentru gaz. Tevi, alea. Nu a tras nimeni coispe miliarde de cabluri in toate directiile cu curent electric cum trebuie pentru a-ti pune tu centrale electrice in tot orasul. Da, schimbi boileru’, da’ nu poti doar sa schimbi boilerul. Iti trebuie infrastructura si trebuie sa “schimbi” nitel casa aia. Ca nu stiu ce-o sa faci cu tevile care intra-n boiler atunci cand pui centrala electrica. Trimiti curentul pe teava cu lanterna sa-si caute drumul?
Nu stiu daca e asa sau nu (NU STIU, NU NEG). Dar mi se pare ca eu discut de realitate si concret, iar tu cam inclini spre Jules Verne. Ceea ce-i frumos, da’ nu ma ajuta teribil de mult cand deschid ochii si ma uit in jur.
“Vapoarele pot fi convertite”…”masinile pot fi inlocuite”…x poate y…Da, multe chestii se pot face pe hartie. Da’ nu prea le vad facute-n realitate si, ultima data cand am verificat, aia care dau tonul pe planeta (adica americanii) au votat un baiat care neaga treburile astea, considera climate change un scam/hoax si vrea sa arda linistit carbune si petrol fara atata agitatie.
@. Casa are ca 160mp locuibili (180 in total cred). Costurile estimate ar fi undeva la 75€/luna
75 de euro preț final – cu tot cu taxele de cogenerare și ce mai e pe-acolo sau doar costul energiei strict?
@Cu biogaz de exemplu, sau hidrogen…
Biogazul și hidrogenul risca sa fie chiar mai poluante deoarece vaporii de apa au cel mai puternic efect de sera. Dar reflectoarele nu sunt pe el ci pe dioxid de carbon. 🙁
Pai s-a explicat care e stadiul stocarii actuale. Poti desiguri ca compari cu bateriile din trecut si vezi daca ai parte de legi ale lui Moore sau chestii similare descoperirilor la nivel de suport magnetic sau la nivel de siliciu. O sa vezi ca e doar un wishful thinking.
Deci poti sa faci cate paralele vrei tu, creioane si foi sa ai, ca pe foaie ramane totul.
Pai…
Cain n-a reusit, Hitlol n-a reusit, Staleen n-a reusit, Ceascuiescu n-a reusit, pula ta, nu stiu daca chiar a reusit cineva sa schimbe societatea cu forta?
Dupa cum ziceam, la nivel global, eu cred ca se poate doar cu puterea exemplului. Chiar daca are sanse mici de reusita (din motive evidente), nu cred ca trebuie sa fi complet rupt de realitate ca sa propui. Cred ca trebuie doar sa nu iti placa realitatea actuala si sa fi putin idealist.
O diferenta de optica, daca vrei.
Da. Chiar si in UK . Si se cam vand.
Dar RAAR de tot pentru unii care au pretentii de amprenta 0 in 2050.
Sunt mai entuziasti germanii, danezii si suedezii pe tema. Probabil pentru ca e mai frig si-i costa mai tare iarna.
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-68580779.html
https://www.rightmove.co.uk/new-homes-for-sale/property-59541440.html
https://www.rightmove.co.uk/new-homes-for-sale/property-48860961.html
https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/property-62489677.html
Ideea e ca se pot construi. Si nu costa chiar o caruta de bani. Adica costa mult, dar casele oricum sunt scumpe in UK si nu se vede diferenta, cum se vede in Romania, de exemplu. Nu ti s-ar parea normal sa fie cam fortati developerii sa le faca “A”, daca posibilitate exista?
Da, hai sa facem o paralela intre 2 chestii care nu au nimic in comun. Hai sa facem o paralela intre miniaturizarea tranzistorilor cu orice chestie random. Uite, vezi ce au micsorat si motoarele in ultima suta de ani? Bobul ala de orez e un motor de camion de 1000 de CP.
Vezi, esti ocupat sa zici “nu” indiferent de ce-ti trece prin fatza. Biased cum s-ar zice
Nu voiam sa compar KW/H cu TB, voiam doar sa-ti zic ca lucrurile se mai schimba. Daca vrei sa ramai in domeniul asta energetic, atunci vezi de cate ori a crescut eficienta pana acum de la inventarea electricitatii. Compara combustibilii fosili cu combustibilii nucleari. Etc.
Cat despre bobu ala de orez…. Mda, au aparut motoare sub 1000 cm3 care fac 200+ cai. De ceva vreme. Dar bashing e easier.
“Unii au ars pe rug c-au zis ca planeta-i rotunda. Multi s-au facut lipii pe pavaj incercand sa zboare de pe turnu Eiffel.
Argumente pro si contra o sa existe mereu…”
Linia de final era “daca vrei poti”. Dar dupa cum iti edifica comentariile, nu vrem.
Daca n-as fi citit cate ceva despre energie as fi fost si eu batand tare-n toba sau cu petu-n asfalt si ma legam de pomii din padurea Hambach din care a mai ramas 10% in ciuda protestelor.
Dar apoi vrem ieftin, din China, vrem masini, vrem cobalt ca vrem Tesla, electrice, deci vrem minerit ca nu se poate altfel, vrem sclavageala copiilor, ca zici ca-s niste puturi din lunca Dunarii minele alea de cobalt, nu intra decat un somalez inainte sa mora de foame sau un copil acolo… Vrem apoi smarfoane, pai niste aur de unde fara cianura?
Societatea asta ar fi mai bine sa vada pe ce e cladita lumea in care le place sa traiasca si sa ofere alternative, nu tipete, lanturi umane impotriva masinilor de defrisat, nu urlat impotriva explorarii zonelor cu gaze de sist samd.
Pare mai mult o diferenta de maturitate, nu de optica, in sensul ca eu sunt suficient de matur pentru a pricepe ca degeaba dau eu un exemplu (prost, desigur, da’ e ok pentru a explica) cumparand un Mercedes pe benzina in 2017 si nu un Diesel care ar fi fost mai ieftin. Treaba asta nu-l ajuta pe Ahmad Abdul din Bradford, care-ar dori sa-mi urmeze exemplul, da’ nu prea are banii necesari, asa ca ia un Diesel din 2002 si se-ntreaba daca-l poate inmatricula si el la Ruse.
Gen eu pricep ca pe planeta exista vreo 8 miliarde de oameni si e chiar cute cand incearca 70 de milioane din aia mai bogati (asa, in statistici) sa dea un exemplu, da’ nu cred ca se vor simti prea inspirati niste miliarde de oameni sa-ti urmeze exemplul. Pentru ca, sa vezi…nu, serios, sa VEZI.
De la 0:20 incolo. Go ahead. Inspira-i. Sunt 1.33something miliarde. Si chinezii la fel (ca populatie). Explica-le ca plm, Tesla Model 3 nu polueaza (daca nu ne uitam la procesul de productie pentru baterii, la transportul masinilor etc). Hai sa-i inspiram. Uite, in India salariul mediu e cam 300 de dolari. In China mi se pare ca-i pe la 700, dar nu-s sigur. Ala-i salariul mediu. Hai sa le explicam si lor ca trebuie sa-i urmeze exemplu’ lu’ Laivaiu.
E chestie de optica, zici tu. Eu zic ca-i de maturitate/realism.
S-o iau de la coada la cap… 🙂
@Si climate change si poluarea sunt 2 chestii foarte diferite, nu pot fi bagate in aceeasi oala.
Acesta e deja un punct de vedere rezonabil, cu care sunt cât se poate de acord. Deși pentru orice ecologist convins el e deja suficient de eretic. 😉
@Cea mai grava si imediata problema cu poluarea e nivelul de particule din aer, cancer pulmonar la greu.
Nu doar cancer pulmonar ci și ( mai ales ) slabirea sistemului imunitar, probleme de circulație tot tacâmul. Da – poluarea aerului din metropole e o problema serioasa, una din cele mai importante dupa un mecanism de reciclare decent. Ca punct de optimism: stam totuși mai bine decât acum 30-40 de ani când mai aveai și o cârca de industrie imediat lânga orașele mari.
Și pentru prevenirea/reducerea ei autoturismele electrice pot fi o soluție mai mult decât acceptabila – alaturi de reducerea aglomerațiilor urbane deoarece, în fond, în secolul al XXI-lea, când teleprezența e disponibila pe scara larga, de ce sa te mai înghesui ca iepurii în câteva orașe?
Dar pentru a reuși în acest demers trebuie pragmatism și adoptate ținte realiste: de exemplu un 30% mașini electrice în urmatorii 10-15 ani la nivel de UE se poate obține. E și sustenabil fara a suprasatura facilitațile existente și se poate vedea ce și cum dupa. Mai mult e deja heirupism idiot și utopie riscanta.
Uneori vara cand vine tot cartierul acasa de la munca si incep toti sa dea drumul la aer conditionat pica curentul. Bezna la toti vecinii bransati la coloana care a cazut. Pentru ca reteaua de distributie a energiei electrice nu a fost proiectata pentru atatia consumatori. Si pica cand dau toti drumul la TV, AC si ce mai au prin casa. Plus ca s-au contruit o multime de blocuri noi.
Daca reteaua nu face fata acum, cum ar fi daca trecem toti la incalzirea electrica cand iarna sunt -25 C grade si consumul ar creste enorm? Si cum toata lumea vrea sa traiasca bine ar trebui inlocuite toate retelele de distributie a electricitatii pe toata planeta. Adica costuri enorme pe zeci de ani.
Unii isi fac case pe camp in lanul de porumb si apoi trebuie sa-si “traga curent”. Si cand aud cat costa sa puna stalpi si fire ii ia durerea de cap.
Vad ca unii ma iau la misto pe aici asa ca ma vad dator sa dau niste linkuri:
Wireless power transfer (care nu este o gluma) https://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_power_transfer
In partea de jos a articolului Wikipedia se poate vedea prototipul turnului lui Tesla.
Noul prototip din Milford, Texas https://texashillcountry.com/mysterious-tesla-tower-texas/
Compania care testeaza este Viziv Technologies http://vizivtechnologies.com Chiar pe home page se lauda cu wireless.
Deocamdata toti cei care testeaza transmiterea energiei electrice fara fir nu au reusit sa o faca eficient pe distante prea mari. Dar e un inceput.
Stiu, dar cum e relevant? Vezi evolutia bateriilor in ultima suta de ani si dubleaza sau tripleaza trendul pe viitor: de cate milioane de ani e nevoie ca sa ajungi la baterii cu capacitate de stocare comparabila cu … benzina? Daca vei ajunge vreodata, ceea ce e foarte clar pentru unii mai realisti.
Un inceput care nu are un sfarsit fericit. Dar e un inceput.
dilema mea, ca am si un prieten la fel. Voi, astia americanizatii dreptaci, aveti cumva plamanii speciali? Gen: nu va pasa de aerul pe care il respirati si ii considerati comunisti imputiti pe toti carora le pasa treaba asta?
Sau, inca nu ati aflat ca, desi petrolul ala e cea mai misto sursa, la ora asta, de energie are doua mari probleme? 1. polueaza. 2. se cam termina. Unde mai pui si 3: oamenii cumpara in prostie jucarii de plastic.
Problema nu e cu visatul la electric. Ca aia e visu normal. Problema e ca momentan nu prea functioneaza.
Dar, iarasi uitati un amanunt. Statul pe cur “nu se poate” chiar nu schimba nimic.
curiozitate. Stie cineva oare de ce comparatia masini electrice 2020 – 1950 este retarda?
asking the real question. E amuzant cand vezi chinurile in europa. “suntem prea multi”,”poluam”, “sa taiem din mancat carne ca aia polueaza si basinile de la fasole”.
Intre timp china si india au impreuna vreo 4 miliarde. Si te uiti peste balta la africa unde in lipsa de prea mult razboi au inceput sa aiba probleme cu ingrasatul.
Si te gandesti ca da, noi astia 700mil (eventual 1.1mld daca consideram si US si Canada) putem schimba tot
La bunica-mea casele erau la 500 de metri distanta una de alta. Cat vedeam cu ochii pe toata valea erau vreo 50 de case. Dar ca sa o futi me Maricica aveai de mers kilometri intregi, ca la densitatea aia cea mai apropiata Maricica care sa fie de o varsta si care sa iti si placa era departe. Ca sa mergi la un cinematograf, 12 km. Ca sa mergi la un teatru, luai trenul pana la Cluj, aproape 200 km. Bunicii mei chiar mergeau la Cluj in weekend o data pe luna, sa socializeze. Teleprezenta e meh pentru afaceri (eu stau cam 6 ore pe zi in conferinte, in medie, sunetul e deseori execrabil cand participantii sunt pe toate continentele posibile, iar video e inutil ca daca sunt 5-6 participanti si fiecare e intr-o fereastra mica de 50 x 50px e ca si cum nu ar fi), dar prezenta umana nu se compara cu teleprezenta. Stii bancul cu radio Erevan: poti sa faci sex cu fereastra deschisa? Da, dar e mai bine cu o femeie.
@Adi – desigur, reciclezi baterii de masina electrica… Un proces dealtfel foarte eficient si nepoluant.
Ceva gen bancul ala in care americanii faceau “ciunga” pentru sovietici, recicland prezervative folosite. ?
@adi: mars la cacat cu Bob al tausi lingeti-va in coaie
Nu esti tu de vina ca te-ai nascut eco-retard , e ma-ta proasta.
Ia si citeste articolele astea si apoi du-te la Bob sa te apleci in pozitia capra.
https://www.businessinsider.com/the-electric-car-why-it-is-not-ready-for-mass-consumption-2011-12#2-charge-time-2
https://www.icebike.org/electric-cars/
https://cars.usnews.com/cars-trucks/why-people-dont-buy-electric-cars
theconversation.com/not-so-fast-why-the-electric-vehicle-revolution-will-bring-problems-of-its-own-94980
Eu nu mai repet a doua oara, am scris si in al doilea comentariu si in al treilea in care m-am pisat pe tine de ce masinile electrice nu sunt chiar de viitor!
Masina electrica e o gluma la fel de proasta acum ca si televizoarele 3D si castile VR……..PUR SI SIMPLU NU PRIND LA POPULATIE! Nici la saracii care nu-si permit, nici la bogati (aia heterosexuali).
@Adi: Teleprezenta te saluta. 1 an si 5 luni intrerupti de cateva zile ici colo.
De cand cu teleprezenta asta consum mai putina benzina, mai putine multe chestii.
Daca lumea ar intelege cum functioneaza asta am economisi foarte mult dioxid de carbon.
“Stiu, dar cum e relevant”????
E exemplul tau. Nici mie nu mi s-a parut relevant cand am vazut comparatia ta, dar am zis totusi sa-ti raspund.
Acu sa-ti zic de ce ai scris ceva irelevant in the 1st place, aparent in cunostinta de cauza… e peste capacitatile mele. Mai ales in ideea in care, daca citesti cu atentie, am zis ca ce spui tu e fezabil. Oh well
iarasi…uitati sa comparati si cu alternativa?
e un fel de: e nasol sa iti repar piciorul asta rupt pentru ca ghipsul e greu si or sa ti se futa si muschii
in special pentru ca e cam greu sa te teleprezinti la spital. Sau sa te teleprezinti la un concert. Sau sa te teleprezinti la o bere cu bajetii
Tranzitia se va face catre smart cities si scaderea nivelului de trai, ca sa salvam”mama natura”. Dar doar pentru “catei”.
@Radu: da, guvernele mint, si nu de ieri de azi. Julien Huxley a creat UNESCO. Julien era pasionat de social darwinism. Asta e doar un exemplu. Trage tu ce concluzii vrei.
Nu am zis ca e nepoluant, dar cred ca e mai eficient si mai nepoluant decat sa extragi substantele alea din mina si sa le prelucrezi. Nu de alta, nu mai ai si o cantitate uriasa de steril.
Eu nu sustin visurile eco, doar cred ca vreo 2 chestii de bun simt se pot face. Poluarea in orase ma preocupa mai mult decat schimbarile climatice, cand eram pusti aveam in Drumul Taberei parcuri cu fluturi si albine, acum nu mai pot sa merg cu bicicleta prin oras fara masca de respirat (la care schimb filtrele de parca lucrez in mina de carbuni). Adica troleibuze, ceva masini electrice si saltat in masa toate masinile parcate neregulamentar, ca s-ar imbunatati traficul prin oras cand ai avea mult mai putine masini si ar folosi 3 benzi de Stefan cel Mare, nu doar pentru ca una de blocata de masini parcate. E un pas inainte, cred, care nu costa chiar nimic.
Si eu salut teleprezenta, din 2007 incoace lucrez remote. Asta inseamna vreo 12 ani – stiu cata benzina am economisit, dar stiu si partile negative si nu le ignor.
Mda, partea trista la inovațiile tehnice și la descoperirile științifice e ca mai multe eșueaza decât au succes așa ca trebuie mult sânge rece și realism în evaluare. 🙁
@Robin Hood, tu ai ramas in 2011 de imi dai ca argument un articol din gazeta din anul ala? Pe vremea aia Tesla nu fabricase vreo masina, acum face vreo 400,000 pe an. Da, in 2011 nu erau gata de mass production, acum sunt. Bob zice sa iti faci dus si sa iti dai cu deodorant inainte sa vii.
Te inseli.
Masinile electrice prind. Prind atat de mult incat Tesla nu face fata cererii. Si pe langa ei mai exista si Renault Zoe, Nissan Leaf si..nu stiu, altele.
Iti scapa si faptul ca prind si acum, cand au nevoie sa prinda. Cand nu mai au nevoie (ca nu mai gasesti pe benzina/motorina) vor “prinde” si mai mult, ca nu vei avea prea multe variante.
VR-ul si 3D-ul intra la alt capitol si nu au legatura cu masina electrica. Ambele sunt inutilizabile pe termen lung si lipseste continutul dedicat. Nu te doare nimic in masina electrica. La oculus te cam dor ochii. Cam rau.
Eu ar fi trebuit sa iau electrica. Model 3 sau ceva. Dar…plm, coada de asteptare de 3 ani…si, ma rog, s-a si intamplat sa ajunga Vauxhallul vechi acasa cam dauna totala pe neasteptate. Csf, ncsf.
Ca fapt divers, sunt si mai ieftine pe termen mediu-lung. Problemele lor sunt altele: durata de viata a bateriei (5 ani e cam putin, sa mai traga spre un 15 plm), cat dureaza sa o incarci (cam mult), autonomia (300 de mile suna ok, dar treaba e ca alea pe motorina merg vreo 400-500) si designul (sunt facute sa fie urate; intentionat, cred).
PS cand apare content 3d/VR si cand le voi putea folosi fara dureri de ochi/cap, voi cumpara. La mine a prins.
Pe ramura de confort occidental, da, cred ca prin investitii sustinute se va ajunge la un trai mai curat. Nu va fi neaparat mai putin poluant la nivel global, dar va fi mai sustenabil la nivel local, unde-si duc zilele locuitorii natiunilor respective.
Pe partea de productie insa (industrie, sinteza, transport global de marfuri, agricultura, etc), cred ca se va investi mai degraba in a aduce din ce in ce mai mult din sursele de petrol neconventionale in randul celor fezabil de exploatat (https://en.wikipedia.org/wiki/Unconventional_oil). Petrolul e prea util in prea multe arii pentru a putea fi ignorat si prin investitii puternice in modalitati de extractie si procesare, se va prelungi disponibilitatea inca vreo cateva generatii bune de-acum incolo.
@animaloo: nu avem plamani speciali si crede-ma, mi-ar placea sa respir aer curat.
Dar cand noi suntem obligati sa platim taxe verzi si accize si tot felul de tarife pentru produse poluante, dar chinezii si indienii raman in continuare poluatorii planetei si totodata ne fura joburile , acaparand astfel control asupra economiei globale prin productia crescuta, parca, parca….ai vrea sa o lasi balta.
Apoi, eu nu stiu cum ai putea trai tu, dar eu si cu multi altii n-am putea trai fara produse care au la baza petrolul. Nu stiu cu ce ai spala tu rufele fara detergenti , nu stiu daca ti-ar placea sa agati fete in oras cu un model S de 35 000 dolari cu aspect de masina demna de gay , nu stiu cum ai trai fara mancare cand toate legumele si fructele pe care le gasesti in supermarkete au fost date cu pesticide care au la baza petrol, nu stiu cum ai putea trai cu panouri solare si turbine eoliene daca vremea nu ti-e favorabila, si mai ales, alea au la baza tot petrol. Spune-mi apoi cum te-ai plimba afara fara asfalt, cum ai putea trai fara haine, electronice, medicamente, solventi si mancare care sunt produse in masa multumita petrolului.
Intelege, vrei sa respiri aer curat, renunta de tot la petrol si intoarce-te in evul mediu, traieste cum traiau bunicii nostri la tara.
Degeaba visati voi un viitor cu energie verde sau cum viseaza militiu ioan fuziune nucleara , reactoare nucleare si alte balarii………..intelegeti ca FARA PETROL, E GAME OVER, CIVILIZATIA INDUSTRIALA S-A INCHEIAT?
“Sau, inca nu ati aflat ca, desi petrolul ala e cea mai misto sursa, la ora asta, de energie are doua mari probleme? 1. polueaza. 2. se cam termina. Unde mai pui si 3: oamenii cumpara in prostie jucarii de plastic.”
1. Polueaza pentru ca tu si eu , ca si alti 7 miliarde de oameni vrem sa mancam mai mult la pret redus, vrem sa cumparam mai mult la preturi accesibile, vrem sa trai mai confortabil la pret mic.
2. Nu se termina chiar tot, doar zacamintele de petrol la care tehnologia umana are acces si pe unde mai poate sa foreze. Cea mai mare cantitate de petrol va ramane din pacate neextrasa pentru ca e la mare adancime. Daca se termina, welcome back to 1860, aia e, trecem pe carbuni si pe lemn si mai traim in stilul asta maxim un secol, dupa care, welcome back to middle-age, asta daca vor mai fi copaci pana atunci.
3. si ce ai vrea, sa cumpere jucarii din lemn, plumb sau fier? Vezi vreun tanc care sa mai vrea asemenea jucarii azi? pe al tau l-ai putea tine numai cu jucarii eco din materiale nepoluante, dar se duce la gradinita si vede ca ailalti au jucarii misto din plastic. Si vine acasa si plange si urla ca vrea si el una. Ce faci, ii explici ca el trebuie sa se multumeasca cu jucariile alea urate din lemn si plumb ca planeta sa fie salvata?
“Problema nu e cu visatul la electric. Ca aia e visu normal. Problema e ca momentan nu prea functioneaza.Dar, iarasi uitati un amanunt. Statul pe cur “nu se poate” chiar nu schimba nimic.”
Problema e ca nu o sa functioneze niciodata la scara larga cum au prins automobilele clasice pe baza de benzina.
Pe deasupra, daca se termina petrolul, inclusiv si deseurile pe baza de plastic care vor fi reciclate si pana la urma arse, nu o sa ma ai ce masini electrice si reactoare de fuziune nucleara sa construiesti pentru ca toate sunt construite pe baza de petrol.
Spune-mi cum ai putea intr-o epoca post-petrol si post-plastic, presupunand ca s-au terminat toate, ca n-a mai ramas nimic , sa construiesti o masina electrica. Sau un panou solar. Sau un reactor de fuziune nucleara.
Ca sa-ti zic asa, sa traiesti eco si modern nu se poate, tot trebuie putintel petrol.
Cand vine vorba de confort, omul se ridica imediat din cur si se apuca sa faca ceva ca sa se aseze la loc. Problema e ca ne-am cam atins limitele, asa si cu calatoria spatiala. Ai pretentii la un viitor in care colonizezi Marte, sa calatoresti cu nave spatiale la viteza luminii, dar n-ai petrol cu care sa construiesti navele alea, nu ai benzina cu care sa le aprovizionezi.
Cam asta e, viitorul se anunta mizerabil si lamentabil. Eu zic ca mai avem de trait in stilul actual maxim 30-50 de ani, dupa 2050-2070 incolo cand populatia va fi 10 miliarde si zacamintele de petrol accesibile se vor epuiza , cam vor incepe astia sa ne bage rationalizari la toate (alimente, petrol, apa, energie) si se vor scumpi toate. Moment in care va rezulta ceva razboi mondial care va dura putin (cu arme nucleare si biologice), fie va dura zeci de ani daca va fi conventional. Daca supravietuiesc maxim 2-3 miliarde din asta pana in 2100, se va trece pe carbuni si reciclat deseuri din plastic din care sa obtinem petrol, mai ceva biocombustibil, mergem si cu energia atomica la risc si fuziune nucleara, dar la un moment dat cand se vor arde si ultimele deseuri petroliere , e GAME OVER. Si inca maxim cativa zeci de ani o sa traim ca in secolul XIX cu carbuni si lemn. Daca terminam carbunii, pana in 2200, optimistic vorbind, ne intoarcem in evul mediu (asta daca nu s-au terminat padurile pana atunci) cu o atmosfera mai toxica, oceane si mari acide, sol infertil si va urma iarasi o serie de razboaie pentru paduri si putinele campii fertile/zone intacte/ oaze/surse de apa potabila etc.
Si o tinem asa pana disparem ca specie sau pana ne omoara o bacterie sau ceva catastrofa climatica. Cam asta o sa fie Sfarsitul.
Vestea buna e ca peste 10-50 milioane de ani Pamantul isi va reveni si cine stie, poate pana atunci evolueaza alte maimute nebune care sa-l distruga din nou si se vor regenera alte zacaminte de petrol din vegetatia moarta, asa cum s-a intamplat si dinaintea noastra.
Vorbim de un orizont de timp de 30 sau despre ce ?
Acum 10 ani nu discuta nici dracu despre masini electrice de exemplu.
Nu, trimiti apa incalzita de boilerul electric. Deci iti poti pastra fara probleme caloriferele si/sau incalzirea in pardoseala.
Adica exista case in UK care nu sunt racordate la reteaua de curent sau cum ? Sincer nu pricep care e dilema aici.
Aia vor trebui sa se descurce la fel cum s-au descurcat toti cei care au bagat bani intr-un anumit business care n-a dat randament, sau care a dat randament o perioada, apoi a devenit neprofitabil. Aia care aveau record shop-uri (exemplu random) cu viniluri, casete si mai tarziu CD-uri ce au facut ?
Nu, masinile chiar se inlocuiesc. Cel putin in Germania (nu mai zic de tarile nordice). Azi se inmatriculeaza de 14 ori mai multe masini electrice noi decat in urma cu 5 ani (media lunara). Inca sunt putine pt ca vorbim de 14.000 vs 1000, dar in acelasi timp vorbim si de ultimii 5 ani vs urmatorii 30.
@Ioan Mitiu
Nu stiu la ce taxe te referi. Eu ma refer strict la factura.
ale dracu masini cum nu prind. 2% din piata zice “nu prind”. Si is 2% in conditiile in care prima masina hibrida (moderna, mi se rupe pula de alea de la 1900) apare in 2000
Stiu ca ma repet, dar nimic nu zice “nu prind” ca 2% FARA ca jucatorii principali sa se bage in seama. Si, in ultimu timp cam incep si ei sa se bage. Si, in momentul in care or sa intre ei o sa se schimbe si infrastructura. Si da, nu o sa poti mereu sa o incarci acasa, dar si 2 luni daca mergi cu ea moca, tot is 2 luni de mers moca.
In nord aici au prins bine. Am inteles ca in norvegia e la greu. Dar, aici astia aveau cabluri trase prin parcari. In stocolm nu, dar unde am stat in 2006 (2006, da?) toate locurile de parcare aveau si priza. NU de alta dar dupa -30 de grade parca voiai sa pleci a doua zi.
Dar stiu, uite, daca nu au mers in 1950 cum sa mearga acum.
Ca sa nu mai zicem de 2010, cand se stie, era plin de inovatie in domeniu
Serios ca nu pricepi? Ca daca nu intelegi, nu are rost sa discutam. Adica, eu discut de capacitatea retelei si de kw si v. Daca nu pricepi e ok, dar atunci nu-s persoana potrivita pentru a explica, pentru ca eu am avut 3-4 pe linie la fizica. Poate vreun inginer…
Este o gluma sa incerci sa tranporti energie printr-un mediu care se opune atunci cand ai la dispozitie materiale care nu se opun. Sau sa incerci sa o faci fortand chestii care natural au tendinta sa se disperseze.
Prototipul e centrala aia care nu a functionat. Ce a functional e un proof of concept cu un bec care probabil ca avea eficienta sub 1%
@in special pentru ca e cam greu sa te teleprezinti la spital.
E totuși mai fezabil și benefic sa îmbunatațești spitalele decât sa te lansezi în utopii.
@ Sau sa te teleprezinti la o bere cu bajetii
Asta da, deși de multe ori și în același oraș fiind te vezi ca naiba de greu deoarece… trafic, stresul aferent etc.
@Masinile electrice prind.
Prind pentru ca au nișa lor și pentru ca sunt masiv subvenționate. Ca și chestie personala: eu planuiesc sa iau o mașina electrica ca a doua mașina, în special pentru mers în oraș/la lucru/etc. Subvenția de la stat e undeva pe la 9000 de euroi – ceea ce deja face plauzibil un asemenea demers… pentru ca stau la casa și îmi pot configura un sistem de alimentat peste noapte cu curent. 😉
Dar asta strict pentru ca nici nu-mi calculez sa am doar mașina electrica. Și pentru ca sunt înca puține – de îndata ce se vor înmulți vor aparea problemele. Inclusiv din faptul ca, cel mai probabil, nu vor mai fi bani pentru așa subvenții generoase. Inevitabil aș zice dar asta e, economia are legile ei dure.
Racordul e de 4.5KW si nu poti sa il triplezi, ca nu ai distributie pentru asa ceva. Racordurile alea sunt proiectate pentru becuri, un frigider si o masina de spalat, nu pentru 10KW doar pe incalzire. Iti trebuie productie de energie electrica, transport si distributie ca sa triplezi consumul. Nu le ai.
@Manowar: eu n-as da nici 10 000 dolari la Modelul S. Cu 10 000 cumpar ceva Honda, Toyota sau Mazda model 2009, fie si la second-hand si tot agat mai multe gagici in oras decat cu modelul ala.
Cand se termina petrolul, se vor termina TOT ce inseamna modern pentru ca tot ce s-a construit si s-a inventat dupa 1900 incolo e pe baza de petrol. Cand se termina petrolul, autombilele si becurile vor fi ultimele noastre griji pentru ca o sa ai grija de ce o sa pui pe masa maine, de unde cumperi ca in mod sigur nu o sa mai poti cumpara carne de vita sau rosii din supermarket la pret de 10-20 euro ca acum, o sa te coste mult mai mult, inclusiv hainele si medicamentele vor fi cam “pa” . Cum faci sa cultivi si sa depinzi iar de vreme , cu ce alungi praduitorii, cu ce speli hainele, cum iti prepari leacul babesc? …… deci iarasi apar niste probleme care nu s-au mai vazut din de evul mediu.
@Adi: articolul asta e din 2018:
https://cars.usnews.com/cars-trucks/why-people-dont-buy-electric-cars
Cat despre articolele din 2011, ca sa vezi, au trecut sapte de ani de atunci si tot nu s-a facut niciun progres concret. Ce garantie am eu ca in urmatorii 10 ani majoritatea vor trece la masini electrice? Primele automobile cand au aparut, au prins si la omulesteanul de rand. Pe astea abia de le cumpara bogatii.
Bob zice sa te dai cu vaselina ca ai curul cam stramt!
“Eu nu as da” != “Nu prind la populatie”.
1. Nu se va termina prea curand.
2. Am zis eu ca ar fi bine fara?
Nu cred ca intelegi cum sa insulti un om.
bah robin hood. Matale faci un amalgam de cacat si iti iese “UITE…ce frumos”.
nush alti cum sunt dar mie mi se cam rupe pula de cum arata masina. In fond am forester. In plus nu am nevoie sa zica masina “uite-te la mine ce heterosexual sunt”. Aia care aveti nevoie de imaginea masinii ca sa va afirme sexualitatea aveti ori probleme cu marimea pulii ori va e frica ca v-ar place o pula in cur.
gresit. Polueaza pentru ca prin ardere produce niste compusi care nu se pupa in mod simpatic cu dorintele corpului nostru.
dap. Poate nu ai aflat dar se pot face jucarii din lemn foarte misto. CNCul permite modelarea misto a lemnului
tu esti doar un isteric nu prea destept. Deci, aici se discuta despre trecerea
transportului/incalzirii pe energie si tie iti da ca nu o sa mai avem jucarii de plastic. Pai prostu baltii, daca tu manci benzina cu masina sa o duci la munca, nu ti se pare ca o sa ai mai putine cacaturi de petrol?
*bine, la zona asta nu stiu exact cum si ce se obtine, ramanem la ideea ca esti doar isteric
in final sa ne bazam doar pe zicerea:
asa ca solutia ta e sa nu facem nimic. Ne uitam la drobul de sare si plangem a o sa cada in capu copilului. Dar mai bagam un lemn in soba…desi stim ca de la caldura s-ar putea sa cada.
Altfel chinezii isi cresc si suprafetele impadurite si numarul de masini electrice. Si, anunta ca in curand or sa inceapa sa aterizeze pe asteroizi. Astia cam au metale, din ce stiu io. Or gasi si ceva elemente radioactive. Sau ne curatam de la razboi. Aia e.
Tot ce purtam, tot ce mancam, tot ce avem in casa si in imprejurimi, inclusiv noi asa cum ne-am nascut si aratam , totul are la baza petrolul. Lumea a progresat pe plan tehnologic, agricol, industrial, medical, cultural, economic si stiintific tocmai datorita petrolului!
Fara petrol….evul mediu tata! Sau antichitate…..sincer, antichitatea greco-romana suna bine fata de evul mediu.
Nu are treaba cu sexualitatea. Tu dai niste bani. Daca tot ii dai, ai putea sa iei o masina frumoasa, sa nu te uiti cu scarba la ea.
Am mai zis, eu as fi luat atunci un Lexus. Sotiei i s-a parut o masina urata. Mercedes i-a placut. Asa arata lumea reala. Nu, nu am luat masina sa agat cu ea. Am luat-o ca a agatat sotia alta masina cu masina veche. Go figure.
Insisti prea mult pe ideea asta. Si nici macar nu e adevarata. Boomul petrolului a inceput prin 1900 toamna. Se terminase de ceva vreme evul mediu.
Nu neaga nimeni chestiile bune derivate din asta, dar aia cu evul mediu e o harneala.
@Schipix: Manowar vorbeste ca daca trec toti pe electric sarcina pe retelele electrice ( cererea de curent) e prea mare. Zicea Adi mai sus cum.
Pe de alta parte @Manowar: Schipix vorbeste de pompe de caldura,
E un pic altceva.
Daca ai o “centrala pe curent electric” – adica o rezistenta de resou bobinata intr-un boiler si o casa EPC D, da, e naspa , ca nu prea ai de unde sa astepti o putere de 15-20kw pentru fiecare casa. E cam moarte.
Daca ai o simpla pompa aer:aer ( adica un aparat de AC pe incalzire – in principiu), fara figuri gen sapaturi pentru chestii geotermale, pentru 15kwh de caldura ai nevoie de 4-5kwh de curent. Se preteaza mai bine in Uk decat in Germania, ca randament.
Daca mai ai si casa aia izolata de-un B-C asa, mai reduci nevoia aia de caldura cu 30-50% si te descurci cu 2-3kw putere electrica. Deja ne apropiem de capacitatea retelei existente.
Daca mai ai si un boiler acumulator, poti sa rulezi aparatul ala mai tot timpul, sau mai degraba ziua cand ai randament mai mare, ca e mai cald si sa folosesti caldura noaptea. Sau extinzi intervalul in care arzi curentul pentru o incarcare mai mica a retelei. Treaba asta se regleaza prin pret in functie de cerere. Si te descurci si cu sub 2KW putere per locuinta.
Daca mai pui si niste panouri de apa calda pe casa si niste panouri de curent si o masina electrica in bateria careia sa poti stoca curentul generat ziua si sa mai folosesti din el noaptea (exista deja conceptul de 2way charging), deja ar trebui sa te poti descurca cu o infrastructura sub ce aveam acum.
Costuri? Mai mari de 10k pe gospodarie/ casa. Dar nu e nevoie neaparat sa umbli la infrastructura. Umbli acolo, doar daca vrei tot case risipitoare de energie si alimentarea alora in modul clasic.
Am explicat destul de omeneste?
@Degeaba visati voi un viitor cu energie verde sau cum viseaza militiu ioan fuziune nucleara , reactoare nucleare si alte balarii………..intelegeti ca FARA PETROL, E GAME OVER, CIVILIZATIA INDUSTRIALA S-A INCHEIAT?
Nu se va termina petrolul iar viitorul va fi o folosire de surse mixte de energie.
Finalmente eu sunt destul de optimist pe plan mediu – tot ce trebuie evitat sunt excesele tâmpite în care se încadreaza și propunerile din articol.
“nush alti cum sunt dar mie mi se cam rupe pula de cum arata masina. In fond am forester. In plus nu am nevoie sa zica masina “uite-te la mine ce heterosexual sunt”. Aia care aveti nevoie de imaginea masinii ca sa va afirme sexualitatea aveti ori probleme cu marimea pulii ori va e frica ca v-ar place o pula in cur.”
Nu stiu ce vremuri ai prins tu, poate alea in care inca mai puteai agata gagica cu Dacia 1300 sa o duci pana acasa , sa o arzi intr-un Oltcit si rar daca mai apucai cate o proasta sa o duci cu RATB-ul, dar azi, daca ai pretentii sa futi una cu tate mari , greutate de 60 km , cu o mutra cat de cat sa nu te scarbeasca si cu par lung dat cu balsam care miroase frumos si sa arate dragut imbracata , cam trebuie sa ai masina aratoasa, altfel nu te baga in seama. Si cu siguranta nu l-ar baga in seama pe vreun eco-gay cu masina Tesla pe care a cheltuit zeci de mii de dolari ca sa salveze planeta, dar se poate trezi cu masina blocata in mijlocul drumului ca i-a murit sau i s-a topit bateria.
Vezi tu, nu toti ne excitam la grase, stirbe, buburoase si urate transpirate . Si nu toti suntem eco-gay! Chiar nu ne pasa ce va fi dupa noi, eu vreau sa-mi traiesc viata, sa fut femeile cele mai bune.
“gresit. Polueaza pentru ca prin ardere produce niste compusi care nu se pupa in mod simpatic cu dorintele corpului nostru.”
Nu se pupa, dar hamburgherul pe care il mananci si il savurezi se vede ca iti place mult . Nici nu stii cat polueaza ala, cat petrol s-a ars sa se faca repede chifla, carnea de vita si cartofii , cate solventi si pesticide au poluat solul ca sa creasca rapid rosiile si zarzavatul ala. Si cata benzina s-a ars si a poluat ca toate aceste cantitati de hrana sa fie transportate.
Ce ai vrea sa mananci?
Zarzavaturi din gradina pe care stai sa le cresti in cantitati cat sa-ti ajunga vreo 3 luni ? Stii ca fara pesticide si ingrasamant artificial e posibil sa nu-ti creasca, fie sa ti le manance sobolanii sau viermii, fie sa ti le omoare vreo grindina? Sau vremea prea innorata, sau seceta ?
Sau sa cresti gaini pe care sa le tai cu mana ta dupa o zi de munca la birou?
Ha stai, de fapt sa-ti prepari hrana singur necesita mult timp, si nu stiu daca ai putea tu sa muncesti ca fermier cand ai pretentia sa lucrezi la birou ca IT-ist….
“dap. Poate nu ai aflat dar se pot face jucarii din lemn foarte misto. CNCul permite modelarea misto a lemnului”
Ma cam indoiesc ca tancii din generatia Z vor jucarii din alea. Stiu, sunt frumoase, pentru generatia ta si alea anterioare. Dar tancii aia au crescut in alte vremuri…vor jucarii de plastic cat mai colorate, figurine, masinute, mai niste jocuri video unde iarasi consum de curent si automat poluare si petrol epuizat….
“tu esti doar un isteric nu prea destept. Deci, aici se discuta despre trecerea
transportului/incalzirii pe energie si tie iti da ca nu o sa mai avem jucarii de plastic. Pai prostu baltii, daca tu manci benzina cu masina sa o duci la munca, nu ti se pare ca o sa ai mai putine cacaturi de petrol?”
prost esti tu pentru ca ramanem nu doar fara masini si jucarii, ramanem cam fara NIMIC.Fara medicamente, fara detergenti, inclusiv pasta de dinti are compusi petrolieri.
“asa ca solutia ta e sa nu facem nimic. Ne uitam la drobul de sare si plangem a o sa cada in capu copilului. Dar mai bagam un lemn in soba…desi stim ca de la caldura s-ar putea sa cada.”
Daca tu voiesti sa traiesti ca-n evul mediu, sa te joci de-a Game of Thrones in real-life, bafta!
“Altfel chinezii isi cresc si suprafetele impadurite si numarul de masini electrice. Si, anunta ca in curand or sa inceapa sa aterizeze pe asteroizi. Astia cam au metale, din ce stiu io. Or gasi si ceva elemente radioactive. Sau ne curatam de la razboi. Aia e.”
Te-ai intrebat si cat petrol consuma ca sa creasca suprafetel alea impadurite si numarul de masini electrice?
Si cat petrol ii costa sa aterizeze pe asteroizi?
Si sunt curios cum transporti tu metalele alea pe Pamant pentru ca m-am uitat pe niste articole si costa cateva milioane de dolari sa transporti cateva sute de grame de roca lunara. Parca iesi mai mult pe minus decat pe plus.
@Orbu, tot ce spui e corect, doar ca acum 14 ani cand mi-am facut casa ma costa peste 25,000 de euro partea de geotermala si solare. Acum e ceva mai ieftin, dar nu destul de ieftin. Pe deasupra, asta merge la casa, dar nu la bloc, nu ai unde sa pui instalatii si panouri pentru fiecare apartament, inghesuiala pe verticala nu da bine la soare decat daca imbraci peretii in panouri solare: prea scump acum, dar o solutie posibila in viitorul mediu (10-20 de ani?).
@RobinHood: Nu te lua de Oltcit. Am futut in el ca intr-un bangkok whorehouse. Si nu baietei. Iar ajungem ca “nu se uita X la tine ca nu conduci Y”. cacat.
“Nu se va termina petrolul iar viitorul va fi o folosire de surse mixte de energie.
Finalmente eu sunt destul de optimist pe plan mediu – tot ce trebuie evitat sunt excesele tâmpite în care se încadreaza și propunerile din articol.”
Cand sunt o gramada de studii ce spun ca petrolul nu e chiar infinit, cam ar trebui sa le iei in serios. Unele da, sunt scrise de eco-tarzi. Dar zacamintele de petrol accesibile se vor epuiza candva, poate in secolul asta, poate in secolul urmator.
Sursele alea mixte de energie care vorbesti tot sunt predominant alcatuite din petrol.
Eu sunt curios de unde stie o femeie ce conduci. Le agata la semafor?
@Adi: Eu sunt de acord, dar pe mine m-a costat vreo 5000 partea de instalatii cu centrala pe lemne ( fara gazeificare – adica soba) si boiler electric ( din ala cu rezistenta de resou ) la o casa de sub 100mp (vreo 90mp incalziti) in 2015. Pentru Romania +20k EUR, da E MULT, ca e casa 50-100 ( ma rog, a mea era deja acolo moca, ma costa renovarea).
Dar la astia e casa de la 250k in sus. Parca nu te mai dau pe spate 25k in plus, nu? Eu nici n-as sta pe ganduri.
La blocuri n-ai ce sa faci sa fie pasive ( incalzire cu pompa de caldura aer/apa tot poti sa pui, daca am putut eu sa pun 3 aparate de AC), dar acolo parca-parca e si un pic mai usor sa tragi cabluri mai groase si sa mai pui cateva transformatoare, nu?
@Neurogamer: Azi nu prea mai poti, ca pana si alea mai de la tara te considera prea sarac daca conduci Oltcit in Bucuresti. Co Oltcitul cam ramai cu laba ca sa zic asa. Asta e situatia in Bucuresti:
Cu orice marca de Dacia agati cel mult centuristele si babele de varsta a treia, poate tocilare si grase cu putin noroc, asta daca tii neaparat sa te insori si sa ai o casnicie oribila.
Cu BMW abia daca iti permiti una tiganca cu mustata, fie ceva pitzi rapanoasa cu tate mici , dar cat de cat futabila daca o arzi din spate sau in pozitia capra.
Daca iti plac blondele sau roscatele cu tate mari (fie si silicoane, oricum sunt indiferent), cu par lung si cur mare, si cu o mecla cat sa nu-i pui punga de carton, musai trebuie un Opel, un Volkswagen, Audi, Fiat, Hyundai, Toyota, de la 10 000 euro in sus.
Daca esti singur, ai 20-30 de ani si ai pretentii sa babardesti o gagica buna, cam trebuie sa ai masina de lux de marca cunoscuta, altfel ramai pe laba sau va trebui sa-ti scazi standardele.
ceva interesant care sper sa fie si eficient; banii de achizitie ar putea fi alocati din fondurile de mediu, vouchere nerambursabile, scutiri de taxe etc
https://www.startupcafe.ro/idei-si-antreprenori/startup-cluj-masini-purificator-aer-mobil.htm
in alta ordine de idei, India si China au fost date la exemple pozitive de curand: au impadurit cica la greu
https://earthobservatory.nasa.gov/images/144540/china-and-india-lead-the-way-in-greening
@Manowar: nu, ci din pozele postate pe contul de Tinder sau Instagram.
Daca vrei gagica, in ziua de azi e musai sa ai cont de Tinder si sa-ti pui poza cu masina ta. Nici in cluburile din Bucuresti nu se mai agata, nu ca te reclama la politie pentru hartuire si incalcarea safe-space ca-n America , ci te ia drept “rinocer” si nu te baga in seama.
In ziua de azi, nu tu mai agati, ci fata agata, ea te baga in seama, ea face primul pas judecandu-te dupa profil. Cum fac si HR-istele care fac angajari si iti verifica CV-urile. Pentru ca si dragostea e acum tratata profesional.
Si gagica selecteaza , se uita la pozele tale, iar daca te considera atragator dupa mecla, patratele, pozele single din statiuni turistice, vila din fundalul pozei si masina, poate te baga in seama si te invita sa conversezi cu ea pe What’s App.
Cam astea sunt vremurile acum, majoritatea milenialilor din generatia mea asa agata fete .
Vrei sa fii bagat in seama, fa-ti cont pe Tinder, Facebook si Instagram si vezi cum iti poti modela CV-ul si galeria de poze.
@Mano @Adi
Deci pt voi schimbarea este imposibila pt ca evident ca infrastructura nu se poate schimba. Adica nu e ca si cum acum in ultimii 25 de ani nu s-a putut trece de la DSL la fibra optica (trecand evident prin cablu UTP).
Atunci da, in ideea asta va dau dreptate, “sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimica”.
Ce s-a schimbat lumea. Eu cand agatam femei nici n-aveam masina 🙁 .
De fapt nici nu am agatat vreodata vreo gagica de la volan.
Am mai multi prieteni care nici nu aveau permis auto. Dar gagici aveau toti.
Cred ca faceti voi ceva gresit.
“mie nu imi place cum arata masina aia” != “masina aia pe care nu si-o iau decat gheii”. E putina diferenta.
Nu e vorba ca nu iti iei tu o masina, poate sa ti se para cea mai urata masina, cand o vezi ca gay/straight e putin dubios. Ca sa nu mai vorbim de “nimeni nu o sa cumpere masina aia daca nu e gay” spus despre o masina la care se sta la coada
ha…si vezi, nu poti fute daca nu ai masina epica.
pentru ca tu vrei jucarii din plastic. Altfel nu stiu, majoritatea cred ca oricum vor pe tableta. Si da, copiii se mai joaca si pe jucarii din lemn. Si din plastic. Iarasi, nu are legatura cu discutia
Ca in reclame. Putin, foarte putin
momentan e invers fata de reclama: mult. foarte mult. Dar, e vorba de momentan.
Care plm e legatura intre evu mediu, game of throne, jucarii, pastile si combustibilul pentru masina cu care mergi sa futi si modul de incalzire a casei?
NU ti se pare ca daca masina cu care futi nu consuma petrol ai mai mult petrol de viagra?
La modul serios, nu mai merge in niciun club din Bucuresti , nici daca esti atragator si bogat, sa agati la semafor sau in club, nu mai merge nici sa-i spui niste replici, nici sa-i faci cinste, nici sa o bagi in discutie, nici sa-i spui buna seara, ca poate fie te ignora, fie cheama paza. Cu atat mai rau ca nici sa te mai holbezi nu mai poti ca si daca te-ai uitat vreo 20-30 secunde sa o studiezi putin vine la tine si te intreaba ce vrei de la ea de te uiti si ti se face jena.
Toti aia de ii vezi ca converseaza in club si stau la masa s-au cunoscut deja cu multe zile/saptamani inainte, conversand pe Instagram/Facebook/Tinder/What’s App, se cunosc din pozele trimise si videocall .
Nu mai merge deloc sa agati sau sa cunosti persoane instantaneu ca pe vremuri, sa o bagi in vorba asa spontan.
Ne-am americanizat, au ajuns si la noi feminismul si safe-space.
HAHAHAHAHAHA. Dativanplm ce dobitoc sunt. Incerc sa discut cu unu pentru care o masina “de lux” incepe de la 10000 de euro, si pentru care Fiatul e peste BMW.
Hyundai ma? Hyundai, Fiat si Opel ma???? Toyota ma???? Astea sunt masinile tale de lux fara care nu futi decat grase? Datenplm ca m-ai omorat.
N-am nici Tinder, nici Instagram. Si nici nu-mi fac. La fostul job conduceam un vauxhall vechi (pana-n ultimul an acolo, cand a avut parte de-un accident si-a fost inlocuit cu Mercedes). La jobul actual nici nu stie cineva ce masina am – in afara de-un pakistanez, lol, pe care l-am acrit de fun.
Si-n ciuda acestor chestii, inca imi zambesc gagicile. Da, zambetul ala de “propune-mi”. Si nici nu mai am “20-30 de ani”.
Am intalnit si o jepata in Romulania care era fix cum zici tu, a strambat din nas cand i-am zis ca vin s-o iau cu un taxi. Dar aia a fost una. Statistic, nici nu exista.
…poate nu agati TU.
Eu nu am pretentia ca sunt expert in cum stau lucrurile in ziua de azi, ca n-am mai incercat sa agat nimic de 9 ani. Dar tinand cont de faptul ca tot imi mai ranjesc niste gagici fara sa ma vada cu masina, tinder, instagram si fara sa am 20-30 de ani, am dubii ca s-au schimbat prea mult lucrurile.
…you know…cred ca ma descurc si fara, dar plm, multumesc pentru sfaturi.
Daca n-ai nimic impotriva, o sa-ti intorc un pic favoarea cu sfaturile: ia incearca sa umbli un pic la atitudine, cultura, umor si mecla si vezi daca mai ai nevoie de bmw seria 7 pentru a agata o banala pizda.
Eu nu stiu ce le spuneti voi (sau cum) de cheama paza. Pentru ca atunci cand mergeam eu la agatat nu chema niciodata nimeni paza.
Nu stiam ca sunt atat de multi romani tineri, bogati, cu corpul lucrat incat tipele trebuie sa se mai chinuie si sa le filtreze mecla si patratelele, ca apoi sa le faca enorma favoare de a discuta pe whatsapp. E bine de stiut – sa-mi fac rapid niste poze cu masina si casa cat inca n-arat complet a pensionar. Just in case.
Nu stiu daca te-ajuta cu ceva informatia asta, dar sotia mea este foarte frumoasa. Cand ne-am cunoscut – in UK – eram proaspat somer, tocmai pierdusem dreptul de munca si aveam un Vauxhall din 2000. Aveam un cont de facebook, dar nu stiam sa-l folosesc, ca nu-l facusem eu. Si nici acum nu prea stiu, nu c-ar conta. In Romulania aveam o datorie de vreo 48-60k pentru un apartament luat in momentul gresit (varf de criza) si tocmai eram in proces divort sau cam asa ceva.
Nu stiu ce citesti tu, dar eu nu am zis nicaieri ca e IMPOSIBIL. Am zis “nu avem infrastructura”. Asta-nseamna ca ne trebuie una. Asta-nseamna ca o sa coste – si-o sa coste serios. Si am intrebat de unde vor veni banii aia. Ca daca-ntrebi la stat, “nu sunt bani” pentru nimic – vezi un deceniu de austeritate in UK. Daca-i intrebi pe proprietarii caselor, o sa-ti spuna si ei ca nu au bani. Asa ca-ntreb de unde vor veni banii pe tema aia.
Treaba cu infrastructura a aparut in discutie pentru ca lumea credea ca e simplu si banal, gen “doar schimbi boilerul”. Si, fara a fi expert in fizica, iti pot spune ce mi s-a spus si mie cand ne-a picat curentu’-n datacenter: “reteaua nu tine atat”. Iar acolo discutam de niste extra servere, nu de sute de mii de locuinte.
Vezi mai sus ce-au zis Orbu si Adi, poate-ntelegi explicatiile lor. Eu unul nu-s capabil sa-ti explic in detaliu pentru ca sunt aproape pafarist la capitolul asta. Dar simte-te liber sa-ntrebi un inginer daca n-ai inteles nici ce-au zis ei.
Ba da, se poate schimba, dar intr-o perioada lunga de timp si cu costuri foarte mari. Cel putin in productia si distributia de energie electrica in unele tari e jale: in Romania erau 2 institute mari de proiectare din care nu mai e aproape nimic pentru ca nu prea mai era nevoie de ele, unde se puteau face hidrocentrale erau deja facute, pe unde era nevoie de linii de transport erau deja facute, la un moment dat a facut taica-meu o hidrocentrala in gluma si aia a fost ultima construita in tara asta. Dupa care nu a mai fost de facut decat intretinere, dar cu mult mai putini oameni, nu mai sunt specialisti. Pe partea de constructii era Electromontajul, a pierdut oamenii ca unii au plecat sa lucreze in afara, altii s-au pensionat, nu a venit nimeni din urma. Si pe deasupra ca sa faci niste chestii in domeniul asta ai acum mari probleme cu acordurile de mediu, care inainte nu existau si care la hidrocentrale sunt o mare problema, cu autorizatii si cu fondurile pentru investitii care nu prea mai exista. In conditiile actuale ce se putea face in 5 ani se face in 25, iar electrificarea tarii a inceput prin anii 50 (Bicaz, ing. Agrigoroaiei) si a tinut in ritm alert pana in 80.
In orase e si mai grav: ai nevoie de statii de transformare, vezi cum arata una: https://www.google.com/maps/@44.4062027,25.9672041,413m/data=!3m1!1e3 – un hectar de instalatii scumpe. Si apoi iti trebuie din astea mici, care iti coboara la 240V si trebuie sa spargi toate strazile pe unde e un cablu electric, sa bagi alte cabluri. Nu e o fibra de o bagi pe canal de cablu la manunchi de cate 50 sau 100, sunt cabluri groase de cupru de multe tone. Si apoi sa faci racordurile in blocuri pana la fiecare contoar de apartament.
Da, se poate, dar trebuie sa intelegi ce presupune asta. Poate o sa se faca, atunci cand o sa fie nevoie si o sa fie bani, nu doar una din ele. Azi nu e nici una, nici alta, inca avem ceva gaze, avem instalatiile trase, inca se trag instalatii de gaze prin sate, nimeni nu trece pe electric cand e de cateva ori mai ieftin pe gaz.
@Orbu
Exact asa e construita casa in care locuiesc acum, numai ca fara panouri (din pacate), insa cu sistem automat de ventilare, care mai contribuie si ala la pierderile de caldura, deci face casa o idee mai eficienta.
Iar Germania e plina de astfel de case si nu vad pe nimeni sa se planga ca nu tine reteaua, sau ca cine stie ce neajunsuri ar mai fi. Ideea e ca nemtii nu fac chestii d-astea peste noapte. Poate o fi in UK asa, dar in Germania impun norme de eficienta la case, fabrici, masini din ce in ce mai ridicate de ani de zile si concomitent se modifica si infrastructura electrica sau de ce natura o mai fi ea. Daca pui toti factorii astia impreuna, vei vedea ca stacheta pe care o pun aia pt 2050 nici macar nu e foarte ridicata.
Eu inca o data o spun, ganditi-va ce tehnologii erau disponibile acum 30 de ani si ajustand la rata accelerata cu care se inregistreaza patente de inventii, incercati sa va imaginati cam cum va arata lumea dpdv tehnologic peste 30 de ani.
Ca fapt divers, lumea tot dezbate mai sus despre baterii vs petrol (si bine ca o face), numai ca peste 10 ani este f probabil ca bateriile pe baza de Litiu sa fie deja istorie. Nu mai zic de orizontul de timp de 30 de ani. Cineva se plangea mai sus de densitatea energetica mica a bateriilor comparativ cu benzina (2MJ/kg vs 50MJ/kg), dar a uitat sa omita ca densitatea asta a crescut intre 1975 si 1990 de 1,8 ori, iar intre ’90 si 2015 de peste 5 ori. Asa-i ca e foarte probabil ca in urmatorii 15 ani densitatea de energie a bateriilor s-o depaseasca pe cea a benzinei ?
Ca s-a zis mai sus, nu caut sa dau quote, dar m-a amuzat: daca te insori cu una pe care ai agatat-o pe baza masinii n-o sa ai viata placuta. Dar poate ca nici nu meriti 🙂
Pai uite o posibila sursa de investitii: cand energia o produci intern, parca parca faci ceva mai multi bani decat daca o cumperi din Norvegia (gaze pe teava), SUA (GPL), sau Orientul Mijlociu (petrol). E doar o idee asa aiurea, nu sunt expert in politici fiscale.
Am scris si niste balarii mai sus gen a uitat sa omita , dar ma tot freaca astia la creier pe acilea ca le-am pus ieri AD-ul pe butuci 😀
Nici eu nu-s expert in economie si politici fiscale, da’ pana si eu inteleg ca daca vrei s-o produci intern, trebuie sa construiesti intai infrastructura aia. Iar tu vrei s-o construiesti cu banii pe care-i avea dupa ce va fi construita.
Am aflat si eu de imprumuturi si creditare, da. Da’ am aflat si de o continua politica de austeritate incepand din 2008-2009 si care inca nu s-a terminat.
In acelasi timp am aflat de diverse proiecte puse on hold – unele pe termen nedeterminat – gen HS2, Crossrail, Elizabeth Line etc. Si alea-s nimicuri in comparatie cu inlocuirea infrastructurii de care vorbim (la nivel national). Efectiv nimicuri, o joaca de copii. Si nu-s bani, nu-s experti, nu-s pula mea-uri pentru ele. Iar tu discuti de-o chestie care va costa de cel putin 10 ori mai mult. Genul ala de chestie care-i facuta de-un dictator, ca de-un guvern ales in mod democratic nu prea.
Serios, intreaba-te daca ar fi fost vreodata facut Transfagarasanul (sau Portile de Fier) in democratie.
Ar trebui sa iti facem totusi un favor si sa iti spunem ca de agatat un loc mult mai bun e scoala. In functie de gusturi, scoala generala sau liceu.
Pentru aia mai putin pretentiosi, asa ca mine, carora ne plac si babele, merge si la facultate, da’ primele doua-s baza. In cel mai rau caz, cauti la munca. E o idee proasta, dar mi se pare tot mai buna decat la club. Parerea mea.
La club isi cauta pereche alea care n-au gasit nimic la scoala, sau la munca, sau care nu merg nici colo, nici colo. Calculeaza si tu singur cum vine asta.
Ca sa nu avem discutii ca nu stiu ce vorbesc, eu m-am intors la agatat gagici la scoala dupa ce m-am lamurit cum e cu cluburile.
Daca s-a schimbat lumea acuma si tipele care mergeau la scoala sunt numai in club, atunci da, probabil ca e naspa.
Porțile de Fier poate – dar numai prin anii ’60, ca dup-aia te haleau ecologiștii de vii. Și poate cu bun temei și nu doar ei, în fond a fost o insula și toata comunitatea de pe ea evacuata.
Dar cu Transfagarașanul aproape nici o șansa.
sa inteleg ca in democratie nu se construieste? Eu am vazut niste chestii construite in democratie epice.
Ah, “in democratia originala din romania”…e altceva.
Sunt sigur ca ai vazut.
Da’ in acelasi timp sunt sigur ca ai vazut ca orice trece de un anumit nivel (ca marime/investitie/efecte) nu se mai face. Hai ca nu trebuie sa fii un genial pentru a observa asta.
Ti-am dat doua exemple clare – transfagarasanu’ si portile de fier. Se faceau sau nu? Acum, in democratie. Da sau nu? Aia e intrebarea. Mai important, da sau nu ACUM. Pentru ca plm, nu mai e acum ca-n 60 – felicitari celor care avea deja democratia atunci la usa, cand toata lumea era ocupata sa traiasca prea bine. Da’ nu mai suntem in 60, poate n-ai observat. Acum suntem in epoca aia in care anulam sau deviem autostrada c-am gasit un pui de urs si doi lilieci prin zona si punem totul on hold. OK? In anul 60 nici n-ar fi raportat cineva ceva pe tema, doar ar fi incins grataru’ pentru urs. Si, daca erau destui muncitori, si pentru lilieci, de ce nu…
Hai sa vedem:
…zice Wikipedia.
Hai sa vedem ce zice tot wikipedia despre Crossrail/Elizabeth line.
2007-2021. Lol.
..si, desigur, in “early 2021” o sa fie amanat pentru late 2091. Si parca-parca n-as compara Transfagarasanu’ cu a fucking railway, daca-ntelegi la ce ma refer – relief and shit.
Cam asa-i cu democratia. Se schimba guvernul, aia tre’ sa-si hraneasca donatorii/mancatorii de spagi, trebuie alt studiu, trebuie alt subcontractor, trebuie…si-apoi se schimba iar guvernul…apoi e recesiune…apoi avem alte prioritati…apoi a expirat studiul…hai ca poti, nu tre’ sa-ti explic eu.
@Adi taica-miu a lucrat toata viata la inalta tensiune si stiu foarte bine cum arata o statie de transformare proiectata in anii ’60 – ’70 si cum arata una noua. Statia Militari ocupa vreo 10.000 mp (8 linii de 110KV) in timp ce statia de la AFI Cotroceni e bagata intr-un bloc cu 6 etaje (la 4 linii de 110KV plus transformarea de la medii la 0,4 KV, care e toata la parter). Unde mai pui ca de exemplu japonezii le ingroapa aproape complet in pamant pentru ca cutremure si tsunami. Cat despre transformatoarele de medii … au nevoie de o incapere de 6 mc.
Ba cam da.
Si repet daca combini eficientizarea consumului (vezi ce a scris Orbu si ce am scris si eu) cu dezvoltarea infrastructurii, ai sa vezi ca nu e vreun proiect de tara gen misiunea Apollo.
@Mano
Ce dictaturi erau in UK si in Franta cand s-a construit Eurotunelul ? Sa nu mai vorbim de dictatura elvetiana , care a facut posibil tunelul Gotthard.
@Adi&Mano ce legatura are Romania in toata povestea asta? Adica nu e ca si cum ora exacta se da de acolo.
poi, aia nu are legatura cu democratia ci cu coruptia
Ba ia stati asa, ca toti zicem de izolat case, trecut pe curent electric incalzirea acasa. Bagati voi un ochi aci, daca tot vorbim de UK:
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/729317/Energy_Consumption_in_the_UK__ECUK__2018.pdf
Consumul casnic de energie in UK in 2016 a fost de 28% din intreg. Acuma daca ma intrebi pe mine (noroc ca nu ma intreaba nimeni), n-as incepe cu o reforma care sa afecteze TOATA populatia – ca toti locuiesc undeva, care sa coste enorm – ca cresterea eficientei energetice a unei case, mai ales a uneia vechi ne-gandite in acest sens costa foarte-foarte mult (neeconomic in unele cazuri, gen mai bine o pui la pamant) si care sa genereze consum de energie suplimentaraa in alte sectoare – ca toate materialele alea de izolat case sunt facute tot din titei sau metan si toate trebuie carate din fabrica pana pe casa omului.
Parca m-as apuca de reformat chestii unde impactul e mai mare si e mai simplu de sistematizat, gen in industria de productie si in transporturi de marfa. In UK mai vezi de astea, ca mai trec camioane/tiruri pe autostrada cu carenaje aerodinamice cu forme ciudate, dar e mult de lucru, mai ales la echilibrul maritim/rutier/feroviar, la importurile de cacaturi de peste oceane (nu ma refer la mancaruri, desi si aici se poate vorbi, cat la tenisi chinezesti).
Apoi mai exista si componenta de care nu se prea vorbeste, aceea de securitate energetica. Poti avea rezerve strategice de titei, gaze si carbuni, dar nu poti avea rezerve de curent electric. Mai mult, centralele si punctele de transformare sunt foarte vulnerabile, mai ales ca inca nu sunt cabluri de inalta tensiune in pamant, spre deosebire de conducte. Daca la nivel de tara esti bolovan (vezi Germania) si pui botul la combinatii anti-nucleare pentru niste voturi de needucati, inchizi centralele cele mai curate si incepi iara sa scoti carbune brun din Polonia, atunci o sa ai o problema mare. Cand o sa vrei sa treci pe regenerabile, ajungi la filme de genul azi ploua si nu e vant, nu producem audi, ghinion. Partea de predictibilitate in industrie este foarte importanta, nu merge cu topit otel pe curent solar/eolian, sa fim seriosi.
Pana cand nu apare o solutie buna de compromis intre un acumulator si un condensator, care preferabil sa nu aiba tone/MWh, electricul nu poate deveni o solutie preponderent utilizata, sau macar nu electricul din regenerabile. Ar fi mers nuclearele de tip mai nou ca solutie viabila pe termen lung, dar alea au fost condamnate de fobiile populatiei fata de radiatii de cand cu razboiul rece si de faptul ca centralele de tipul ala, care sunt inerent safe (feed-back rate negativ, nu se poate topi miezul reactorului in caz de bubu), nu sunt bune pentru recuperarea de material fisionabil din reziduuri aka nu se pot face arme atomice din ele – cautati molten salt reactors.
Bottom line, si daca maine treci toate casele pe pur electric, si daca de maine tot electricul e furnizat de regenerabile din Sahara, amprenta de carbon nu se schimba major, ca nu aici e problema mare. Dar e mai simplu sa trantesti un raport care da vina colectiva pe populatie ca mananca prea multa carne de vita si isi incalzesc prea tare casa, ca sa justifici niste fonduri de ‘cercetare’, in loc sa te duci si sa te zbati ca sa se impuna transportatorilor maritimi sa nu mai foloseasca ultimul gunoi de pacura cu tot sulful extras din motorina rutiera pentru niste centi in minus la cost, de exemplu.
Omule, era anul 1994. Nimeni nu stia ce inseamna “austeritate”. Lumea spargea bani (imprumutati) fara numar, fara numar.
Suntem in 2019. Ai mai sus textul cu crossrail (UK). In Franta ai vestele galbejite. Nimeni nu-si aminteste ce a fost inainte de austeritate.
Intrebari?
Democratia ESTE coruptie.
Tu ii ceri lui Gheorghe sa te voteze. Gheorghe iti cere si el ceva la schimb. O punga de malai, un -2% la taxe, un +5% la pensii – ceva acolo, ca oameni suntem. Altfel nu te voteaza pe tine, iti voteaza rivalul.
In esenta nu e diferita de un ministru/deputat/senator care ia spaga pentru a vota ceva. Altfel nu-ti da tie contractul, ci rivalului tau.
Trezirea pls.
Nu doar ca nu era recesiune în 1994 dar mai era și momentul în care nu era așa nebunie cu alte “cerințe sociale presante”. Și din fericire sub fundul marii nu prea gaseși viața deloc – daramite specii protejate.
Asta dincolo de faptul ca Eurotunelul a fost, din punct de vedere economic, sub nivelul marii peste jumatate din durata sa de existența. 🙁
@Fery: Exista pasi si in directia aia. Dar cum nu suntem proprietari de firma de cargo maritim e mai greu de discutat.
Directia e sa le mute din pacura in GPL in prima faza, pe urma avioane cu celule de hidrogen si alte visuri.
Deja se construiesc si se monteaza filtre pe vasele care ard pacura , si vapoarele incep sa se mute pe GPL, GNC .
Depinde ce inseamna “plin” si cat costa. Daca ai 1 milion de asemenea case la 80 de milioane de locuitori, e un numar mare dar e irelevant, insuficient. Din cate stiu, Germania fosta democrata are blocuri ca alea din Romania si nu s-au apucat sa le darame in masa.
Daca ai o casa din 10 cu consum mare e ok, tine reteaua, dar ce te faci cand ai 5 sau 10 din 10? Nu mai tine.
Si mai e problema costului: daca acum 80 de ani bunicii nostri inca isi puteau face o casa intr-o vara si ii costa materialul si mana de lucru cat veniturile pe un an, sa zicem, iar azi costa veniturile pe vreo 10 ani, daca pui chestiile in plus pentru case verzi si le dublezi costul o sa umpli tara de homelesi, ca nu si le pot permite. Vorbesc doar de costuri, nu de preturile finale care tin de alti factori.
@Adi Tu te uiti de la inaltimea nasului de jur imprejur si constati ca pamantul e plat. Dar ce sa vezi ? Nu e!
Eu afirm doar ca a privi si a trage concluzii de pe urma trendului este mult mai relevant decat privi totul dintr-o perspectiva restransa.
Pai d-asta e trend ci nu status quo. Tocmai pt ca nu e suficient. Numai ca treaba a inceput acum mult timp cu KfW150 de exemplu (nu intru in detalii tehnice, e un indice de eficienta energetica), iar acum nu mai ai voie sa construiesti case care n-au KfW55 (cel putin in Bavaria). Casa in care stau eu are KfW20-30 ceva de genul.
RDG-ul modernizeaza locuintele de vreo 20 de ani mai abitir decat RFG-ul. Tocmai pt ca exista cerinta asta, pentru ca vin fonduri de la RFG intr-o veselie (doar vreo 1200 mld de euro in primii 20 de ani de la caderea zidului) si pt ca astfel se creaza locuri de munca.
Asta cu dublatul ai scos-o din burta asa-i ?
Repet: in primul rand esti obligat de lege sa le faci cat mai eficient. Deci nu e ca si cum ai avea alternativa. In al doilea rand desi casele alea si-au dublat pretul (dupa cum foarte argumentat afirmi tu), cumva toti homelesii tai considera ca totusi isi pot permite pretul ala si in consecinta devin homelesi cu case.
Iti mai zic o data sa citesti comment-ul lui Orbu https://opencube.ro/climate-change-nu-prea-merge/#comment-176058 ca mi-e lene sa mai explic si eu inca o data.
Da; si pe la sfarsitul secolului al 18-lea era cam la fel; curgeau banii la greu din coloniile americane. Nu stiau ce e aia austeritate. Apoi le-au aratat americanii degetul mijlociu. La putin timp dupa le-a mai bagat si Napoleon niste austeritate prin gura. Coruptia era si pe atunci in floare, nu e o boala a secolului 21. Ce-au facut britanicii ? Pai au pus-o de-o revolutie industriala si au cam compensat “austeritatea”.
Cam la fel s-a intamplat si mai tarziu cand s-a ales praful de imperiu, basca WW 1&2 si tot au rezolvat-o intr-un timp relativ scurt. Si cred ca exemple de genul asta mai pot fi gasite cu duiumul prin istoria lor.
Ce vreau sa spun cu asta ? Schimbarile se pot face relativ usor cand apare necesitatea. N-o sa se termine UK-ul pana in 2050, cum nu s-a terminat nici la altele mai grave.
Iar daca populatia nu mai are vitalitatea sociala de a schimba niste chestii marunte ca astea, atunci ma jur ca tintele alea stabilite pt 2050 ar trebui sa fie ultima ta grija.
Nu o mai are. Pe nicaieri. E prea lung si prea deprimant ca sa mai zic ceva pe tema.
@Fery
Spune-le astea si nemtilor, care cu una dintre cele mai mari productii industriale din lume au ridicat procentul de energie produsa (nu numai electrica) de la ~5% in 2000 la ~40% in 2018 in conditiile in care consumul a crescut si el fulminant.
@Spune-le astea si nemtilor, care cu una dintre cele mai mari productii industriale din lume au ridicat procentul de energie produsa (nu numai electrica) de la ~5% in 2000 la ~40% in 2018 in conditiile in care consumul a crescut si el fulminant.
Exceptând faptul ca nu au facut-o ci doar s-au jucat cu statisticile precum în cazul emisiilor la motoarele Diesel 😀 ( bun, sunt pe la 30%, ceea ce tot e mult dar știrea respectiva speculeaza confuzia dintre puterea instalata și cea folosita efectiv în diverse momente ale zilei ).
Eu cred ca da.
Acum 10 ani imi ziceam in barba ca eu nu schimb becurile cu filament din casa cu din alea economice, nicidecum cu leduri, ca ma pis pe economia lor, sunt prea scumpe, contin mercur ( alea cu gaz) si se strica prea repede pentru cat costa. Nu mai am nici macar un bec incandescent in casele din Romania. Jumatate sunt leduri, restul economice cu gaz.
Cand am venit aici mi-a lasat proprietarul niste becuri de schim ca alea cu gaz erau uzate. Iar cele pe care mi le-a lasat erau cu filament. Din nou, inteleg ca pe engleji ii doare in pula de cat costa unele chestii si de treaba asta cu tehnologia. I-am zis ca becurile astea sunt de-o lira pe minut curentul si radea. Am schimbat aproape tot cu led-uri. Da, sunt doar becuri, dar incet-incet intra in cultura populara schimbarile astea.
Si nu prea conteaza ca nu au bateriile densitatea de energie a benzinei ca nu asa masori utilitatea ci in autonomie (range) si practicalitate.
Vad masini hibride si electrice si in Romania, tara aia care importa rable din Germania si UK.
Am amici care si-au pus panouri pe case, de incalzire si electrice, cogenerarea a devenit posibila legal, care te scuteste de necesitatea unor baterii daca vrei sa-ti consumi energia recoltata de acoperis. Momentan sunt hipstereli, ca nu au toate chestiile sens economic vorbind. Dar au sens, pentru ca se construieste o cultura in sensul asta.
Da, inca are range mai mare un rezervor de motor diesel. De acord. Si dureaza mai putin sa incarci. Dar aici se pot face imbunatatiri, ca nimanui nu-i pasa de cata energie e intr-o galeata de curent ci cate galeti bagi pentru o suta de km si cat costa alea. Atat.
Viata bateriilor este acuma undeva intre 10 si 13 ani. Toyota iti da garantie 8 ani la baterii. E spre bine.
Cand vorbim de vitalitatea sociala de schimbat treburi nu m-as uita la orase de chiriasi, ca Londra, sau de comunitati care locuiesc la bloc, ca Bucuresti. Ca astia au niste limitari si n-o sa schimbe mare lucru de capul lor.
Nu puteam sa-mi izolez eu singur apartamentul desi as fi vrut. As fi pus si panouri de apa calda pe acoperis daca era dupa mine, si fotocelule pe peretii verticali exteriori, chit ca in pozitia aia randamentul e relativ slab. Dar as fi pus.
Dar realistic, tot ce-am putut sa pun a fost termopane si sa inchid balcoanele ca sa nu mai pierd asa multa caldura.
@Orbu: vezi ca COP la un aer-aer nu ajunge la 3-3.5 decat in conditii ideale. Cand tragi de la nivelul de 0-5 grade C, nu sare de 1.5-1.75. Pe testate. Pentru peste 3 iti trebuie sursa calda ingropata, ideal ar fi un corp de apa.
Poate cand or ajunge sa faca pompe cu agent termic CO2 critic sa mai urce in eficienta. Dar vorba aia, nimic nu aduce un COP mai bun decat 20 de cm de polistiren.
@Ioan Mitiu compari mere cu pere. Magaria pe care a facut-o VW-ul -entitate privata- este acelasi lucru cu niste cifre oficiale a caror modalitate de calcul este publica pentru ca … ?
In al doilea rand, eu apreciez scepticismul fata de autoritati, dar parca mai sceptic sunt cand imi face cineva niste afirmatii pe net fara nici o umbra de argument.
@Orbu
Primul model de serie al Tesla (Model S 2012) parca avea autonomie de pana in 400km.
Roadsterul care va fi lansat anul viitor va trece borna de 1000km. Cat un diesel cu rezervor de ne-roadster. Ideea e ca dieselul e la sfarsitul ciclului de dezvoltare, deci e f probabil ca o electrica sa ajunga la autonomie de 1500km la urmatoarea generatie peste 5-6 ani. Dieselul ma indoiesc ca mai poate suferi imbunatatiri atat de serioase.
Crezi prost, pentru ca tu amesteci hipsterismele (led – si nu neg c-ar fi (mai) bune) cu vitalitatea, cu “vir”. Primele sunt pe val. A doua chestie in schimb, care-i absolut vitala, e dusa pe pula.
Ca sa-ntelegi mai bine, ne punem leduri, dar dansam pinguinul la proteste. Ne facem poze curatand o poienita – cu un telefon cumparat in rate. Ne luam diplome cu care n-avem ce face si pe care nu ni le permitem – nici ca timp, nici ca bani. Ne luam joburi care nu duc nicaieri si cu care abia putem manca. Ne luptam cu morile de vant care exista doar in imaginatia noastra pentru equality of outcome. Mergem la proteste pentru egalitate in Diesel din ’98. Ne punem termopane pe credit la apartamentu’ nostru de 50mp cu rate pe 35 de ani pe care ni le permitem doar in cuplu pana isi pierde unul jobul. Separam gunoiul, da’ avem LIVING wage la 8.21 lire pe ora (impozabil) (adica vreo 1445 de lire pe luna; cat ziceai ca dai pe chirie?). Si-as putea continua inca vreo 10 ore fara sa repet chestii. Doar ca…efectiv n-are rost.
Sincer, nici nu stiu daca sa spun ca viitorul suna minunat sau ingrozitor. Suna minunat, pentru ca aia din jur sunt din ce in ce mai imbecili si mai batuti in cap, ceea ce face lucrurile grozave pentru noi, astia care suntem buni la ceva (aproape orice, nici nu mai conteaza). Ca doar nu-i ca si cand imi merit eu cu adevarat salariul. Sau tu. Suna mizerabil pentru ca la un moment dat vom fi condusi de idiotii astia. Si nu trebuie sa te chinui prea tare sa ghicesti rezultatele.
@Fery: Sigur? Eu am un AC Fujitsu de vreo 5 ani cu SCOP (valoare medie pe sezon) – 3.5 si maxim era de COP 3.9. Cam ca asta de mai jos . Acum vad ca-s mai buni, pe la 4.
Pe cartea mea era si o curba de COP Si stiu sigur ca pana la 0 era COP >2, dupa aia o lua in jos si la -15 se oprea ca ajungea la 1 – adica resou.
Uita-te si tu ici: https://www.fujitsu-general.com/uk/products/split/wall/asyg09llce.html
Nu stiu exact cum e intre 0-15 ca nu arata astia curba dar vad ca aparatul baga 2.3kw puterea de incalzire la -10 grade.
Si ca consumul maxim de curent pe incalzire e de 7.5Ah la 230V deci ~1.7kw. Daca presupunem consumul maxim la -10 grade ar rezulta pe acolo un COP de 1.33 ceea ce e cam cum ma astept.
Daar, asta e un AC puscat. Chestiuni dedicate incalzirii centrale, tot de la ei se duc pe la COP 4.8 si asigura incalzire pana pe la -20. Uite:
https://www.fujitsu-general.com/uk/products/vrf/j3/ajy040lblah.html
Nu fac reclama la firma asta, habar n-am daca sunt cei mai buni, dar ma gandesc ca-s decenti de dat ca exemplu.
Ma asa o fi, mai ales daca citesti de pe pagina producatorului, ce stiu eu e ca in realitate COP depinde de foarte multi factori, nu doar de diferenta dintre sursa si target temp, iar producatorii in ciclurile lor de teste tind sa idealizeze putin scenariile si sa mai taie din variabilele ‘negative’. Cam ca aia cu consumul la masini.
COP 3.5 era undeva si o limita teoretica a randamentului utilizand un anumit tip de agent si tin minte ca am citit ceva studii legate de faptul ca mai sus de 3.5 trebuie neaparat alt agent, nu mai merge cu chestii de finete (ziceau aia ca CO2 ca agent ar fi mult mai bun, schimband faza undeva la 60 de bari, dar era dificil de lucrat cu el tocmai din cauza asta – tevi si schimbatoare groase, safety hazards etc.). Dar divagam de la subiect.
A, am uitat: daca ajunge COP ~1 (=resou cum ziceai) exact in conditiile cele mai nefavorabile, gen -20 afara, in esenta pompele alea de caldura devenind niste radiatoare foarte scumpe, pe langa ca nu mai ai efectiv puterea instalata in bransament care sa tina necesarul, mai ai si simultaneitatea consumului (ca e -20 pentru toata lumea deodata), mai ai si faptul ca o pompa de caldura nu poate suplini necesarul intregii case numai din electric, si s-ar putea sa te trezesti cu un scenariu destul de nasol, daca minusurile alea dureaza mai mult de o zi-doua. Ok, nu e cazul in UK (inca), dar parca nu vrei sa ridici parchetul sa faci foc in living ca-ti ingheata copii sub paturi, sau sa te bazezi pe speranta ca ‘asa ceva nu se poate intampla’.
@Fery a-ti dota casa in UK pentru a face fata unor perioade prelungite de -20C e ca si cum ti-ai construi casa cu adapost antiatomic in Islanda. Just in case, you know ?
@Shippix : Cred ca Fery are dreptate pe un picior aici. O dată și o dată o să fie -20 și pe aici. Și de o dată ai nevoie ca să belești pula :).
S-au întâmplat chestii de genul și prin București. S-a subțiat gazul pe țevi și încălzirea de la RADET. Toți care aveau centrală au fost deserviți deprioritizat , în urma RADET.
Au trecut pe calorifere electrice și ce crezi ? Pene de curent. Iarna 2006-2007, cred.
Pentru asta mai lași un șemineu de forma și mai păstrezi două brațe de lemne in casă 🙂 .
Roadsterul care va fi lansat anul viitor va trece borna de 1000km. Cat un diesel cu rezervor de ne-roadster. Ideea e ca dieselul e la sfarsitul ciclului de dezvoltare, deci e f probabil ca o electrica sa ajunga la autonomie de 1500km la urmatoarea generatie peste 5-6 ani. Dieselul ma indoiesc ca mai poate suferi imbunatatiri atat de serioase.
Argumentatia e gresita: un diesel cu 50 kg de motorina in rezervor merge 1350km (verificat personal). Un roadster cu 500 kg de baterii merge acum 1000km si poate va ajunge in 5-6 ani la 1500km. Cati kilometri crezi ca va merge un diesel cu 500 kg de motorina? (densitatea e 0.85 kg/litru la motorina).
De ce e relevanta comparatia: masinile pe benzina aveau 800-1000 kg cu plinul facut (40 l, 30 kg, benzina e mai usoara). Acum un diesel are 1400-1500kg cu plinul facut (50kg). O masina electrica are 1800 kg. Asta se vede la consum, ca sa pui in miscare o masa mai mare consumi mai multa energie, zice fizica, proportional cu masa.
Pentru aia iti cam bagi tu pula-n el de semineu si dormi in gen icebreaker & co si-n sac de dormit.
Nu zic, sunt bune si lemnele, ca intoxicatia cu CO e o moarte relativ painless. Da’ zic asa, in caz ca vrei sa te trezesti.
Ma rog, cu incalzirea globala mai e cum mai e, da’ eu unu’ m-as bucura un pic la ceva incalzire locala. Nu de alta, da’ m-am saturat sa fie 16-17 in cursul saptamanii si 11-12 in weekend.
@Orbu Stiu ca are oarecum. Dar pe mine ma deranjeaza argumentatia lui bazata pe cazuri ideal de nefavorabile, cand el de fapt combatea cazurile ideal de favorabile de care se foloseste producatorul centralei cu pricina.
Pe de alta parte mie mi se cam pare ca se blocheaza Anglia si de la cativa centimetri de zapada si temperaturi ceva mai ridicate de -20C.
Acum știți ca la șemineu mori numa dacă ești retard, nu?
@Adi : Nu prea e relevant.
De densitate pe kg nu îi pasă nimănui.
De consum da. Vorbim în litri pe km , dar transformăm în bani /km.
Chiar și azi bani/km e mai ieftin cu curent. Că are 1800 kg e de importanță marginală, relativ la mărime, că nu poți să ai o mașină mică, de oraș înghesuit, ca un Polo, care să meargă și 700km de la plin la plin. E ori mică cu range mic – de oraș, ori mai mare cu range bun. Altfel, poate să aibă și 2.3 tone, ca rabla mea din România, contează cât consumă și cat faci de la plin la plin.
Clienții de Polo vor fi dezamăgiți, celorlalți le pasa doar de cât costă , când li se livrează și când apar statiile alea de încărcare rapidă pe unde umblă ei.
O mașină electrică are range mai mare decât una pe benzină, e și relativ mai puternică, mai sigură, mai fiabilă.
Dieselul cred că e mai bun la range și pentru cele mai low cost la costul total de exploatare . Dar asta se poate schimba cu niste taxe. Atâta că ….nu vin.
Și nu vin poate și că ar fi incorect sa vină câtă vreme nu prea ai decât câteva opțiuni de electrice , cu acces prohitiv din mai multe motive.
Mhh, se moare și din neatenție și relativ ușor (dacă ești neatent). Eu mă văd murind asfixiat și nu sunt chiar retardat. Adică doar in unele zile. Neatent însă, destul de mult încât să fac scor egal cu majoritatea oamenilor retardați in mai multe situații.
Ar trebui ceva senzori la șemineul ăla , sau la cameră , ca să fie cât de cât fail safe.
Petrolul nu se termina, nici gazul. Stiau de ceva timp ca nu-i din dinozauri si nici nu-i asa de simplu, anume ca se termina punga. Dar e convenabil sa stii ca se termina si sa tii pretul sus. In fapt, e cacalau de hidrocarbura cam pedte tot. E plina Marea Neagra de gaz si petrol, poate mai plina Mediterana, e petrol de sist cu carca. Singura smecherie e ca e ceva mai in adanc, nu asa, la cateva sute de metri, cum sunt obisnuiti soarecii de nisip, rusii si negrii. Iar singurii care au tehnologia de foraj la mare adancime sunt….americanii. si ceva si norvegienii. Deci iar restul lumii va trebui sa joace dupa cum vrea Sam.
Revenind la gaz, e atat amar de gaz disponibil incat industria farma si petrochimia vor avea un mega boom. Jidanii, spre exemplu, au inceput treaba in perimetrul Leviathan, de langa ei, unde sunt mii de miliarde de metri cubi. Iar au tras lozul castigator, ca ei si stiu ce sa faca cu el, spre deosebire de Egipt ori Algeria ori chiar Grecia, care nu stiu. Inca o data, se va dovedi ca, mai important decat sa ai resursa e sa stii cum s-o folosesti
Ba la capitolul masini electrice care e solutia ok din punct de vedere utilizator vs infrastructura daca ai oameni care stau in bloc, sau la case da’ n-au drive/garaj? Isi baga la incarcat masina unde anume daca e parcata pe strada?
Also, scenariu plauzibil: ai un bloc rezon cu 16-20 de apartamente, cu bransamente rezon de 6kW existente, daca aia isi iau toti electrica si au parcare la subsol si si le pun la incarcat peste noapte, ce faci, maresti capacitatea la bransamentul blocului la sfert de megawatt? Pe ce cabluri mai exact? Pui celula de medie de 1MW in fiecare bloc de 4 etaje? Daca aia aud ca gazul metan e de porc si isi baga centrale pe curent (fie si cu COP ideal) si mai baga un 3-6 kW extra? Iti iei microcentrala nucleara de 10 MW pe bloc pe modelul Toshiba? Cine plateste, ca pe astia nu-i aduni sa repare nici acoperisul odata la 10 ani si daca moare liftul mai bine urca taras decat sa plateasca reparatia.
E faina utopia full electric si probabil vom ajunge si acolo candva, dar nu cu generare pe fosil si nu cu variabilitate ca pe eolian/solar.
Pentru discutia despre densitatea energetica, e importanta si durata incarcarii, nu doar capacitatea. Ca daca ai bransament casnic tipic de 6kW, dureaza o noapte. Daca vrei Tesla Supercharge, ala iti baga 30-40 de kWh intr-o juma de ora, dar e sfert de MW putere instalata. Si tot stai o juma de ora. Nu zic, e ok sa te si pisi pe autostrada, dar nu cate o juma de ora la fiecare 2 ore.
@Adi nici comparatia ta nu e foarte relevanta:
1) La cele 50-70 de kg de motorina mai adauga si si cat cantaresc toate componentele pe care o electrica nu le are. Cele mai notabile ar fi motorul si cutia. In alta ordine de idei, chiar nu e relevant cat cantaresc bateriile atat timp cat masa totala a masinilor comparate este cam tot pe acolo.
2) Comparatia ar trebui s-o faci intre roadster si altele modele care joaca in aceeasi liga. Din cate stiu eu nu exista decat unul cu motor diesel. Audi R8 V12 TDI. Ia vezi ce autonomie ai cu ala. Cat despre cele pe benzina … nici nu mai are sens sa mai vorbim.
3) Range-ul ala de pe roadster e obtinut in conditiile in care masina e calibrata pt super performante. Daca ar fi scos din ea tot un 150-200CP cat ar avea un diesel decent si fara sa fie capabila sa scoata suta in 1,9s eu cred ca range-ul ar fi fost mult mai mare de 1000km.
4) Daca tot am vorbit de trendul densitatii de energie la baterii mai sus, presupunand ca pana la urmatoarea generatie (5-6 ani) aceasta se va dubla, bateriile vor cantari 250kg in loc de 500, right ? Ia arata-mi tu ce diesel se dezbraca de 250kg de la o generatie la alta.
Ma sincer, eu astept electricele alea, dar mi-e cam frica cand o sa ne cazam in grupuri sa alimentam. Sa vedem cum ne fute usor piata libera cand vine vorba de incarcare rapida. Vrei sa nu dormi aici cu jegosii, boss? Baga banul. Momentan o ardem noi gratis daca mergem electric, dar cand or sa fie mai multi… fun. Nu o sa fii tu singur la Kaufland ci mai toti.
Problema cu electricele e ca nu stiu ce putere vor avea pentru a face agricultura, lucru necesar de altfel.
@Fery Utilizator de Nokia 3310: “Nu zic, e ok sa te si joci pe telefon sau sa ai viteze 4G pe telefon, dar nu cu cate o incarcare pe zi.” FFW anii 201x …
Iar treaba cu toata lumea care isi incarca masina noaptea … e un pic cam extrema. La autonomiile actuale ale masinilor electrice ma gandesc ca nu e nevoie sa incarci masina precum telefonul (i.e. in fiecare noapte). Mai mult de atat, nu stiu daca ai observat, dar in orasele mari trendul este de renuntare la masina. Deci acolo problema s-ar putea rezolva altfel. Transport public sau masini electrice cu baterii de capacitate mai mica si cu masa redusa.
Dacă te gândești la orașe gen București cu cartiere dormitor construite acum 50 de ani clar că nu prea ai loc să încarci electrica la bloc, că m-am gândit și eu. Dar lumea mai incarca pe la birou.
Habar nu am dacă o să vedem vreoadată in București măcar juma de milion de rable electrice. Ăia ar însemna putere de încărcare 3GW, dacă încarcă toți odată . Cam mult, dar cred că o să curgă mult căcat pe Dâmbovița până ajunge București la măcar 50 000 de mașini electrice, că estimez că acolo apar problemele.
Sa presupunem ca porcul zboara, nu ne mai trebuie masini ca ne urcam calare pe el.
Trendul ultimilor 100 de ani in baterii si cercetarile curente nu indica nici o sansa sa se dubleze densitatea de energie.
Si de la 1000kg la o masina cu benzina la 1800 la una electrica (Tesla 3 Long Range) e o diferenta uriasa de greutate. Si aia cu benzina inca are range mai mare. Cat despre siguranta, nu am motive sa cred ca 500 kg de baterii in podea sunt mai sigure decat un rezervor de benzina in portbagaj, nu se moare de la benzina sau de la baterii. In schimb energia in impact e sensibil mai mare la masina de greutate aproape dubla.
Iulian: fu doamna anu trecut în Oslo. Bajetii o ardeau cu tractoare electrice prin oraș. Despre agricultura nu știu, vad ca VW scoate 290nm cuplu. La 130 cai, as zice ca e aprox ca dieselu
Orbu: era sa îmi moara vara mea. De la soba cu lemne. Motivul: retard. Au închis o trapa sa se facă mai repede focul și au uitat sa o deschida
Nu ai cum sa “uiți”. Trebuie sa uiți sa cureți hornu.
Exista aparate de măsurat COul. Dar sunt nasoale ca uneori se defectează și încep sa piuie de te ia durerea de cap :p
Posibil, om vedea. In schimb, la o discutie cu un olandez, zicea ala ca nimeni nu vrea sa comenteze problema microparticulelor generate de uzura cauciucurilor si a placutelor de frana de la masini. Si de astea au si alea electice gen…
Pe slow charge la 6kw, ca pe fast charge trage si 250 KW. Inmulteste cu 40, iesi la 120 GW. Noroc ca pe fast charge nu o sa incarce toti odata, dar si cu 10% tot te duci la 12 GW, adica 10 centrale nucleare gen Cernavoda. Doar pentru Bucuresti. Sorry, nu avem asa ceva.
Noroc ca electricele au frana regenerativa si poti sa o folosesti daca nu esti bolovan. Am facut o data un test, am mers 150 km fara sa calc frana, pe DN-uri trecand prin orase cu o masina normala, cred ca pot cu o electrica sa fac asta si in oras daca vreau. In schimb la cauciucuri nu ai ce face, cat se invarte roata se toceste cauciucul.
Aproape cert bateriile nu vor evolua tot la dublu. Să crezi că legea lui Moore se aplică peste tot e ca si cum speri ca peste o lună să ai 50% salariul mai mare. 🙂
Dar și la ce sunt acum mașinile electrice pot rezolva mult din poluarea urbană. Stupizenia vine când speri că vor fi aplicate, forțat dacă trebuie, peste tot. Asta poate ruina cel mai ușor toată ideea.
Pai si cand zic aia ca din 20xx nu mai e voie cu motoare termice, nu aia e?
@Adi
Masina aia a ta pe benzina de 1000kg imi aduce aminte de Matizul de serviciu dinaintea erei noastre. Hai succes la convins lumea cu comparatii de genul asta.
@Mano La punctul cu agroalimentatia vezi stirea 3 de aici https://www.cronica.ro/cronica-de-business-fondul-suveran-norvegia/ pe care tocmai am citit-o.
Si bineinteles ca exista intotdeauna si alternativa asta http://www.ziare.com/international/coreea/coreea-de-nord-a-redus-ratia-de-hrana-la-300-de-grame-pe-zi-cea-mai-mica-din-istorie-1560193 😀
Foarte interesantă discuția – am aflat chestii noi, de care n-am nevoie să știu în viața de zic cu zi… dar interesante oricum.
Mulțumesc tuturor, dar în special lui Robin Hood pentru sfaturile apropo de mașini de agățat.
“…Opel, un Volkswagen, Audi, Fiat, Hyundai, Toyota…”
“…intelegeti ca FARA PETROL (or CONT DE TINDER), E GAME OVER, CIVILIZATIA INDUSTRIALA (aka SECSUALĂ) S-A INCHEIAT?…”
https://www.youtube.com/watch?v=dsx2vdn7gpY
Note to self: ca să agăți gagici siliconate… tre’ să ai fiat ori hyundai și cont de tinder.
S-a reținut… s-a auzit și din tribune.
A remarcat și arbitrul.
…………………….
Personal… cred că Robin Hood e un AI conectat la o sursă de curent intermitentă… eoliană ori ceva gen.
@Ioan Mitiu care parte din
n-ai inteles-o ?
Sau altfel spus, in afara de caterinca ieftina, mai ai si altceva de spus ? Intreb ca Sa stiu daca are rost sa fac artrita pt tine.
Aparatul ala de masoara COul seamana cu jegurile alea de detectoare de gaz? Am unul de imi declanseaza de fiecare data cand fac mancare de mazare sau daca am ceva la tava si pun un pic de vin, BIP BIP BiiiiiiP….
Am vazut la comments la emag erau unii se plangeau la unele modele ca declanseaza si de la detergenti de curatenie…. :))
Macar in Ro cand treci de la centrala pe gaz la d-aia electrica scapi de reviziile alea pe care am impresia ca le cam platim degeaba… ca oricum in caz de ceva problema arunci cu banii…
Un site misto , dar mai au de bagat date in el:
https://www.electricitymap.org/
@Fery
Păi exact asta mi se pare și mie periculos. Deși finalmente cel mai probabil se vor suci pe traseu, că așa e în politică. Cu tot numărul mare de eco-entuziaști cărora le va trece după niscai înghesuială prin metrouri și cartele la papa.
Ha-ha.Ha.
Cum am zis. Mă și văd asfixiat.
Eu uit multe lucruri critice.
Am crescut cu sobă cu lemne și am supraviețuit. Am avut noroc.
Mie daca-mi spune cineva că viața mea se bazează pe faptul că nu uită el mă cam mănâncă pielea instant.
Acasă slow charge e destul că mai și dormi.
Dacă vrei să îți faci fast charge residential nu îl faci cu transformator care să sugă 250KW din rețea, aia ar fi stupid , că se presupune că acasă ai una, hai două mașini de încărcat.
Dacă ceri conexiune de 250KW residential, la bloc , cred că colegul meu de bancă care era ceva director de operațiuni la aia cu curentul de pe lângă București o să se șteargă la cur cu cererea aia de branșare, lol.
Pui o baterie mare, care se încarcă din rețea mai pe slow așa, să zicem maxim pe un 15-20kw din trifazic , acumulează 50-150khw sau cât de ai bateria aia și îi sugi cu 250kw sau cat ai nevoie când bagi rabla în priza .
Am un pretin care are în București (la casă) o mașină electrică de aia bidi, Smart cu 4 locuri parcă, și și-a cumpărat și pe a doua, hibridă, aia nu știu dacă se încarcă. Dar pe prima o încarcă la priză și nu la 6kw din ce știam, ci maia 3-3.5 așa. Până dimineața e gata. Are 100-160km în ea. Și e de ajuns. Asta când nu încarcă la birou. Că întrebarea se pune: Câți omuleți folosesc mașina mai mult de 100km zilnic ? Adică vreo 20-25kwh?
Majoritatea celor care stau în orașe aglomerate nu. Că nu te muți acolo să lucrezi la Ploiești. Mai degrabă aia pe la case prin suburbii sa circule mai mult.
Prin urmare, pentru cei mai mulți o banală priza de 16A e suficientă.
Tot nu dă bine dacă ar avea fiecare apartament din bloc câte 16A utilizați continuu toată noaptea doar pentru rable, dar nu ajungem la necesar de construit Cernavodă în fiecare oraș.
Nu chiar un Cernavoda intreg, ci numa cate o jumatate de Cernavoda aka cate un grup reactor la fiecare suta de mii de masini electrice de astea trickle charge. Cu ce randament? Ca in ciuda dumei cu ‘a watt is a watt’, a watt in centrala nu mai e chiar un watt in motorul masinii. Far from it in fact.
Cate masini sunt in Bucuresti de toate? Ziceati ca nu ar fi greu sa devina electrice vreo 50 de mii din ele cu un program de subventii sanatos si cu preturile micsorate de concurenta producatorilor? Ok, there you go, tocmai si-a pus Nuclearelectrica de inca un grup la Cernavoda gen. Nu e romania de luat in studiu, dar un reactor costa la fel de mult si la Hinckley Point, de se tot caca astia pe ei sa-l faca de niste ani.
Pur si simplu nu e fezabil pentru un actor statal sa ingroape atatia bani intr-un ideal eco cat timp restul planetei e in stadiu de durere de pula ca n-au ce manca. Eco-hipsterismele astea costa nivel de trai, care costa voturi, ceea ce, intr-o era in care austeritatea e the new norm, e imposibil sa fie aplicate de orice sistem democratic. Pur si simplu iti da foc lumea in cabina de vot, cu un resurge fantastic pandind la fiecare colt de alegeri. Deja se vede in cazul imigratiei fortate si dreapta ‘radicala’ in europa.
La fel si cu curentul electric. Nu poti avea pretentia sa transformi la nivel structural societatea din punct de vedere energetic si sa nu dai cu capul in ceva.
Cred ca o intrebare mai utila ar fi: cam cati oameni din Bucuresti stau la casa (vs bloc) si cam cati dintre ei isi permit 1-2 masini electrice? (ca pe-alea nu le iei la 2000 de euro din Germania)
Cu alte cuvinte, eu n-as incerca sa fac prea multe calcule pe tema asta pornind de la “am un prieten care sta la casa si are masini electrice”. Aia de bloc ce fac, scot cablurile pe geam? Bine, se mai pune si problema “au macar locuri de parcare pe undeva pe langa bloc?”. Ca nu stiu cum era la blocul tau, da’ la mine-n zona a facut tovarasu’ Ceao vreo 6 scari de bloc a cate 36 de apartamente cu vreo 16 locuri de parcare in total, deci pula mea.
Cui ii trebuie loc de parcare, bo$$, ca pui Chiu -saptele pe trotuar, mancat-as, in fata scarii, cand cobori treptele din garsonerie urci direct in masina.
Pe lângă faza cu votul democratic mai e și cea de coeziune socială, care e mai profundă. Și aici e o chestie ironică: de 20-25 de ani cetățenii din Europa și America de Nord sunt bombardați propagandistic cu cât de nașpa e “coeziunea națională/socială”, cum duce ea la excluziunea minorităților, la fascism, la război etc. Or în caz extrem poate fi valabil – dar fix pentru proiecte de-astea majore îți trebuie o astfel de coeziune socială și nu o fragmentare cvasi-tribală ( care e utilă doar elitei pentru a se menține la putere pe tactici “divide et impera” ). În fond de-aia americanii s-au mobilizat să ajungă pe Lună în anii ’60 și se-atunci o freacă la rece la câte sute de km de scoarța Terrei.
Dar na… multe politici au consecințe neașteptate pe termen mediu/lung – asta e.
Ecohipsterisme dastea cu “bah, poate totuși copiii noștri…”
Zici ca e scump sa ai curent electric? Știi ce mai e scump? Canceru
Orbule: citește puțin. “sa mori de la șemineu”. Nu “sa mori de la soba cu lemne”. Șemineu e asa, faci focu in sufragerie, încălzești puțin. Nu te bazezi pe focu ala
Tata are centrala pe lemn. Numa ca drăcie…. A få it camera separată. Orice mizerie se întâmplă, se întâmplă în afara casei
las si eu asta ca tot fu’ in feedu’ meu ieri 🙂
https://electrek.co/2019/05/02/tesla-shortage-battery-minerals-nickle-copper-lithium/
Blocurile mai noi au locuri de parcare la subsol sau in fața blocului. Am și zis că nu e loc de asta in cartierele dormitor.
O rablă din asta electrica , cu ajutorul de la stat începe de la 17-18k euro. Ăia care cumpără rable de 2000, săraci ca mine adică, nu intră in target, dar sunt destui orășeni care câștigă sub cât câștigam eu când eram salariat și totuși își cumpărau rable noi de 20k euro. Diesel sau benzinoase. Și stau în complexe de apartamente noi. Și nu vorbesc de alea din Militari Residence , Desi cred că și aia au locuri de parcare, nu știu curent dacă or avea.
Nu sunt multi din ăștia . Din 2-3 milioane sau câți locuitori o mai avea acum București, de exemplu, dacă or fi 30-40 000 de familii în situația asta. Dar e ceva, pentru jegul ăla de oraș. In alte orașe mai mici ar fi loc de montat prize în parcările rezidențiale.
Și nu-mi spui că nu că nu e, că sunt săraci. Și sunt, majoritatea, dar eu văd schimbări.
@animaloo: Unde stau acum am șemineu și are tăviță din aia că soba. Nu știu dacă merge, dar are funingină prin el. Ar trebui să îl încerc, oare?
Nu am mai trecut prin Romania de cativa ani. Din cauza felului in care sunt date acolo placutele de inmatriculare (retardish si random), nu stiu cate dintre masini erau noi. Dar pana si eu am observat ca masinile erau (in mare) vechituri horror. Te chinuiai nitel pana sa detectezi ceva mai vechi de 7 ani.
Mi se pare ca faci cam usor trecerea la rable de 20k. Cei mai multi oameni de care stiu acolo se considerau ciumeci cu o rabla de 12k. Si cand/daca aveau banii aia, de obicei o taiau direct in Germania/Spania sa-si ia ceva SH.
Poate s-au schimbat lucrurile. Dar nu prea cred. Gen nu prea am cunoscut romani care sa dea 18k pe o masina noua. Ca la 18k nu ai prea multe variante decente. Cei mai multi s-ar duce sa ia ceva “limuzina” (lol) SH de banii aia. Pentru ca .. dotari, firma etc. Cred ca de 18k pana si pe continent faci rost de ceva bmw/mercedes/lexus. De altfel, de 18k ce masina electrica noua iei? Tesla nu. Poate ceva Renault.
Adică un Powerwall?
https://www.tesla.com/en_EU/powerwall
(Da, știu, scrie că se încarcă de la solare, dar poate fi folosită și cu charge de la mains).
Daca e sa-i credem pe-aia de la Tesla, nu, nu unul; trei. Ar fi o mica problema cu costul, cred eu.
In lire, inseamna vreo 20,300. In dolari, plm, vedeti mai sus. Mmmparca am niste dubii ca-si permite dorelu’ de rand treaba asta. De 20k de lire cre’ ca se duce sa-si ia ceva BMW pe-aici.
O statistică exactă nu am. Am avansat numărul ăla de 30-40k pentru că estimez că sunt undeva peste 500k mașini în București. Știu că trecuseră de milion înmatriculate de câțiva ani, dar nu toate înmatriculate în București circulă acolo, pentru că companii de leasing .
Eh, la mine la bloc( comunist ) în timp de aproape 7 ani, cât am avut treabă pe acolo am numărat 7 mașini noi apărute între timp.
Una era Duster ( cca ~18k ) , un Golf ( 13-18k ) , un Mitsubishi Outlander plugin Hibrid ( SUV cca 30k) , Toyota Corolla ( 12-13k ) , VW Tiguan ( SUV 25k) , Fiat Fremont (SUV cca 30k eur) , Renault Symbol ( 10-12k) . Au mai apărut și altele dar nu erau noi. Acu’, nu știu dacă ăia făceau mai mulți bani ca mine, care mi-am luat rablă. Eu presupun că nu toți, că e totuși un bloc comunist, dar nu trebuie să mă iau mine ca model. Când mă uit așa pe stradă mi se pare că văd mai des de 1/10 mașini mai noi de 3 ani. Evident că nu știu care sunt cumpărate de noi și care sunt aduse din afară de vârsta aia.
Colegii mei peste 80% aveau mașini pe care și le cumpăraseră de noi cu preturi în medie trecute de 20k.
Dar ei erau mai cu pretenții așa, nu își cumpărau apartamente in cartiere vechi. Deci mă aștept că lumea pe unde stau ei e chiar mai progresivă.
Acu’, eu nu visez că o să își ia lumea din blocuri din București mașini electrice. Dar hibride plugin poate. Mai ales că la ales se pot bucura să le mai bage in priză și la serviciu, moca. Știi cum e românul, la d-ăstea chiar pune botul, cam cum ai fura niște benzină.
Mai ales că acum se găsesc gârlă aduse din Germania hibride. Dacă se aduc mă gândesc că e un motiv. Și da, au apărut și Tesle SH la vânzare în Ro. Încet-incet se mișcă lucrurile.
De aia am și zis că nu trebuie să ne uităm la săraci. Dar în 15-20 ani de acum incolo și mașinile SH încep să fie electrice / plugin preponderent. Bănuiesc eu.
Și dacă te uiți mașinile de acum, chiar și în România sunt mult mai curate decât acum 15-20 ani. Problema e că acum sunt mai multe. Altfel, ar fi boierie.
Dorelul de rând, dacă își permite rablă electrică o încarcă la priză peste noapte și e mulțumit.
Asta cu supercharger acasa e pentru mai sus de dorelul de rând. Acu’, dacă tre’ să discutăm pe temă, Tesla e state of the art tech și e scumpă. O baterie de litiu de 1kwh e ~400 de dolari la chinezi, cu vreo 12k o rezolvi dacă ești întreprinzător.
DAR. Nu are rost să pui așa ceva daca nu ai și panouri sau eoliene acasă.
Sau daca nu ești foarte important și vrei supercharge la rablă și nu te poți duce la o stație locală.
Nu stiu. Chestia aia cu Tesla powerwall ma tenteaza. In caz ca vreodata trec pe electric, cred c-o sa ma cam holbez la ea. Nu prea mi-e clar daca include si chestia cu solar in banii aia sau nu.
Da, dar tu nu ești dorelul de rând cu o sută de lire în cont.
Și nu include. Dar pentru panouri solare deja poți să ceri bani (incentives ) de la regină / ue , să îți pui pe casă.
Ăia de la tesla fac ceva țigle cu fotocelule și îți poți pune acoperiș solar. Nu știu cât costă că eu nu vreau case cu acoperiș de țiglă , dar în UK țigla e uniformă.
Pana mea, în maxim 6-7 luni se lasă cu o nouă criză la rupere și voi aruncați aici cu zecile de mii de euroi… Fără număăăr…
1. Ke mai ie coaie niste jdemii in ziua de azi
2. Asa-i cand n-ai muncit pentru banii aia
3. Completati voi.
Cred ca exista (nu tin minte sa fi testat vreuna), dar, daca nu sunt suvnetii la curent, e scumpa. Stiu ca nordicii au bucatariile pe eletric, nu stiu daca si incalzirea (cel putin o parte din ei). Consumi o gramada de electrictate sa te incalzesti electric. La o casa sau apartement, iti trebuie trifazat. Treaba e ca s-ar putea, dar de unde atata enrgie electrica? Nu prea au multi. Am inteles ca se planuieste sa se faca in zeci de ani ceva grid prin Africa si sa transporte energia spre Europa.
Pe chinezi, indieni nu trebuie sa-i fortezi decat punand niste taxe mari pe poluare sau chestii d-astea. Bursa cu titluri pt emisii de carbon, chestii. Oricum, asa cum se stie, americanii au cam tras chiulul, si ei consuma cel mai mult.
O sa se miste lucurile cand se impute ceva cu clima, cu pretul petrolului, cu vreun razboi prin golf, ceva etc etc.
Din punctul meu de vedere, daca se va face incalzire electrica, se vor face centrale de bloc sau de casa/vila etc (pt ca oricum ar fi ineficient teribil sa transporti apa fierbinte sau abur). Insa trebuie recablate orasele. Si problema e de unde iei atata energie electrica, ca daca folosesti carbune sau chiar gaz, e tot degeaba (tot pulueaza). Si alte surse nu vad sa existe din belsug. Din ce stiu eu nordicii stau bine la energie verde. Trebuie sa ai surse stabile, redundante. Iarna ai varf de sarcina chiar si acum in Romania, cand nu se incalzeste lumea majoritar electric. Iarna se mai opresc si celelalte surse (hidro si turbinele de vant, daca nu si nucleara, caci mai ingheata Dunarea etc). Abia fac fata acum suplimentand productia din termocentrale, dara-mi-te atunci.
http://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet – cautati si voi pentru perioadele reci, daca va interseaza.
Depinde care “nordici”. Danezii de exemplu au emisii de dioxid de carbon de nu-i adevărat dar au un PR buuun de zici că-s toți o eoliană. :p
Suedezii stau bine dar mai nou ecologiștii vor și la ei să închidă atomocentralele ceea ce i-ar băga în corzi.
Iar norvegienii sunt ipocriții supremi: o Arabie Saudită rece care vinde la alții modul lor eco de viață… finanțat din petrol. 😉
Vise. La ce conflicte-s pe acolo s-ar gasi destui retarzi sa-ti futa liniile de distributie, mai ales ca mai avem o Mediterana de traversat; cum o traversam? God only knows, la propriu. Ca exemplu vezi Nigeria, unde Shell, si nu numai, cu tot cu oameni platiti tot are probleme sa tina niste tevi cu petrol nesparte si sa previna furturi de petrol la greu.
Aici e o problema clasica: ipocrizia. Adica, tu, vestic (la modul general vorbind) ai poluat, ti-au facut industrie, drumuri, cale ferata si toate cele, te uiti cu scarba/ura la aia care-s oricum raportat la populatie mult mai eficienti ca tine si le zici: jet baieti, ca poluati, chit ca acolo-s fabricile vesticilor nepoluanti.
S-a propus de multe ori aducerea populatiei la acelasi nivel pentru a constientiza problemele si pentru a lupta impotriva “inamicului” comun: poluarea. Dar asta implica ceva efort si vesticii vor sa-l faca fara a ajunge la acelasi nivel. E ca si cum ai discuta despre compozitia baitului in care zace caprioara de la pranzul de peste 3 zile cu unii care n-au nici idee despre ce vor manca saptamana asta.
@fish, de ani de zile se spune lucrul asta. Eu stiu de ea de prin 2014-2015. In schimb, tot observ ca de prin 2016 de cand a-nceput Tesla sa se miste au inceput si oamenii sa faca predictii la viitorul electricelor, ca sa stie lumea-n ce baga banii la bursa. Evident, lumea nu e incantata sa investeasca pe termen lung intr-o industrie cu resurse clar limitate pentru tehnologia actuala.
@ Orbu:
“…acum se găsesc gârlă aduse din Germania hibride. Dacă se aduc mă gândesc că e un motiv. Și da, au apărut și Tesle SH la vânzare în Ro…”
Oare de ce?
Dacă hibridele și electricele sunt așa de bune… economice… ecologice… de ce ar vrea lumea să scape de ele?
Tot aud asta de prin 2013-2014 cred. Anual. Si nimic ma. Cineva e bulangiu si nu respecta programul banuiesc. Da, o veni criza, dar sunt convins ca nici dracu nu stie cand, ca motive-s destule. Doar nu stam s-o asteptam acum…
Probabil pentru ca unii oameni vor unele mai noi, cu mai multe chestii pe ele etc? Sau poate ca se muta undeva si nu mai au nevoie de masina in locul in care se duc, ca nu pot circula pe-acolo (vezi centrul Londrei)? Sau se muta-n alta tara, unde n-au ce face cu masinile alea, ca poate e volanu’ pe partea cealalta sau costa transportul acolo mai mult decat o masina noua? Sau s-au plictisit de masina aia si vor alta? Sau, sau, sau.
Iti dai seama ca daca ma duc sa ma uit, gasesc masini “normale” (ICE) la vanzare, de-astea facute-n 2019. Nu-nseamna ca-s proaste doar pentru ca lumea le vinde. Fiecare om are alte motive. Dar mda, sunt sigur ca exista printre ei si cativa care le considera proaste. Doar ca asta-i valabil pentru absolut orice masina.
@.
in DE multe hibride sint pe taxi, dupa ce le calaresc bine, le vind 😀
Wow. Când credeam ca Robin hood nu poate fi bătut vine dileme “daca sunt bune de ce le vând”
Înțeleg ca nu găsești la vânzare mașini pe motor termic?
Vine dilema
Se pare ca unii deja se lovesc cu capul de pragul de sus, numit realitate.
https://www.profit.ro/bloomberg/cand-viata-bate-filmul-netflix-okkupert-sau-consecintele-neintentionate-ale-ecologismului-radical-principalele-orase-ale-suediei-risca-sa-ramana-in-intuneric-18996408
@PanteraRoz: ok, confirmation bias, înțeleg, însă chiar așa?
Rar de tot am mai găsit un articol atât de pe față de propagandă. Citez:
Aham, Când este vorba de Comisia Europeană aceasta “decide” (cu de la sine putere, bineînțeles, toată lumea știe de komisari) dar când este vorba despre Norvegia, aceasta este “obligată” (probabil cu cuțitul la gât de câtre sus nimiții).
Iar rușii sunt singurii deținători de know-how ai extracției de gaze, pentru că motive (ffs, până și România mai are așa ceva).
Mai răsfirați băieți, mai răsfirați.
@Rootus: nu aia e problema.
Citez:
Televiziunea din statul vecin, Norvegia, a realizat în urmă cu câțiva ani un serial, Okkupert, care tratează problema așteptărilor iraționale ecologiste în contextul economic și geopolitic global. Premierul ecologist de la Oslo decide să închidă
Practic ..ala e scenariul unui serial. La fel de bine puteau sa treaca in scenariu ca gizas a fost un viking tranny. Plm.
Cat despre experti, Norvegia din aia si-a facut fondul suveran.
Also, Norvegia nu e in EU. Nu poate fi obligata de catre EU sa nimic. Urmeaza directivele EU (la deciderea carora nu participa, desi contribuie), dar nu e parte din EU. Poate iesi in orice moment din asta si poate anula tot.
EU nu poate obliga Norvegia nici sa traga o basina, in caz de ceva care nu le convine. Zic asa, in caz ca ajuta la discutia legata de scenariul unui serial obscur.
Cu hibridele e mai complexa discutia, in principiu sunt la fel ca oricare alte rable, cum a zis Manowar, gasesti la vanzare orice.
Cu electricele mai sunt 2 motive.
1) Am discutat anul trecut cu un sofer de taxi din Suedia. Ma rog, lucra la o companie de transport, cara pasageri pentru companii de la Aeroport in *locuri*. Pe noi ne ducea la mama dracu’ 200 km mai incolo. Cu un bus, dar cand erau pasageri mai putini calarea o Tesla S, ca mersesera colegii cu el.
Si l-am intrebat bai, nu e cam scumpa Tesla sa faceti taxi cu ea?
Voiam sa stiu cati pula mea bani fac ei din taximetrie de o ard cu masini de 100k EUR ( desi sunt cacalau si prin Amsterdam, din ce am auzit )
Si cica nu, ca le vand dupa 6 luni si undeva aproape de 100,000 km rulati cu undeva la
cam 95% din pret. Gen WTF?
Desi in Romania am vazut la vanzare la preturi mai mari decat pretul de lista ( cu vreo 15% ) cu tot cu cca 5-10k KM la bord.
Gen de aia vinzi. Asta zicea ca aveau ceva flow, la fiecare 6 luni le venea o rabla noua si o vindeau pe aia veche. Ce masina o vinzi tu cu 5% pierdere dupa ce ai facut 100k km cu ea?
In termeni de business, cu ce masina de lux poti sa faci taximetrie pentru cca 5000EUR / 6 luni cost de leasing? Chiar sunt curios.
Si al doilea motiv ca unii isi cumpara rabla si descopera ca ups, aveam nevoie de una cu baterie mai lunga. Sau nu le plac inconvenientele curente cu privire la incarcare.
Treaba cu electricele stă cam așa:
• Merg alimentate de la o baterie.
• Bateria… are un ciclu de încărcare-descărcare-încărcare limitat.
• D-aia garanția la baterie e cu 70% retention.
• Bateriile sunt scumpe să le înlocuiești.
• Dacă rămîi în drum cu electrica… nu te poți duce cu bidonul să iei electrică de undeva.
• Electricele curente sunt o glumă – d-aia se și vînd ÎNAINTE să expire garanția la baterie – vezi evidența anecdodică de la Orbu.
“…Your vehicle’s Battery and Drive Unit are covered under this Battery and Drive Unit Limited Warranty for a period of: Vehicles with Standard Range Battery – 8 years or 100,000 miles (160,000 km), whichever comes first, with minimum 70% retention of Battery capacity over the warranty period.Dec 21, 2017
Tesla Model 3 Battery Warranty Includes 70% Retention Guarantee
https://insideevs.com/…/tesla-model-3-battery-warranty-includes-70-retention-guarantee/…”
@Tot aud asta de prin 2013-2014 cred. Anual. Si nimic ma. Cineva e bulangiu si nu respecta programul banuiesc. Da, o veni criza, dar sunt convins ca nici dracu nu stie cand, ca motive-s destule.
Bun, ca existau maniaci care prin 2009 o dadeau ca ajungem la faze din Mad Max e una. Dar de pe la mijlocul anului trecut încep sa vad și prin “motorul economic al UE” – adeca Jermania – faze urâte. Și da… la baza au tot tâmpeniile legate de “bula imobiliara” ( de care în 2008-2009 nemții au fost cam feriți dar acum s-au aruncat la greu la escaladari de prețuri 🙁 ).
Bai, si postul da patruj`da zile a fost mai scurt decat articolul asta…(cu comenturi,claro) 🙂
Dar misto, si toti ziceti chestii ok,dar din mai multe unghiuri.(chiar si Dinamic O., si nu,nu-i conspirationist,doar mai informat in unele particularitati ignorate/fara importanta de/pentru restul lumii…
Io cred ca.i praf in ochi abureala asta cu ecologia/climato/surse verzi, etc.Manevre sa taxeze fraierii,tarile care promoveaza astea ,sunt in prag de faliment/supraindatorate si puliticienii de turno nu stiu de unde sa mai scoata cascaval.Se stie ca nobilele cauze prind la hipsteri/progres/milenials.De fapt, alora de la butoane li se rupe ce respira plebii , iar de planeta si mai putin.Deci toate raman cum sunt, se misca din deget pe ici pe colo doar asa,pentru imagine/entertainment politic/circ
Cele doua variante (electric/combusibili fosili) vor coexista poate secole.Zic unii ca ar fi zacaminte pt 500 de ani.(apropo:cica nu se stie originea petrolului,nici urma de fosilizari)Cred ca partea industriala va folosi preponderent petrol, pt productie bunuri,iar partea “light”(particulari,transporturi usoare) va merge pe electric,caci acolo sunt impinsi.Se lucreaza la baterii de grafen si alte farafastacuri,curand cineva va da lovitura.Nimic nu.i intamplator in istoria bipezilor,totul e calculat/planificat.Ma frapeaza totusi ca japonezii au redescoperit…dieselul !
Agati cu masina sa futi…am ras.Azi, intr-o lume de trans/popo/asexuati/pulifrici neinteresati de femei,cu gonade micro/feminizati/castrati hormonal, o femeie se inchina cand prinde un macho vero, care arata si se poarta ca un barbat adevarat,chiar si in autobuz.Vaz ca se cupleza feminele pe rupte cu colorati vanjosi,d-aia veniti cu barca lu “brate deschise”,nicidecum cu bmveuri,toyote,macar fiaturi… 🙂
Hm,mai aveam de zis,da`am uitat.De-mi amintesc,mai scriu.
PS. Man,multumeste.i lu`Cristi ca nu te-a vanat Deria… 🙂
Comentariile sunt grăitoare…
https://www.zerohedge.com/news/2019-05-08/we-are-not-playing-vw-introduces-ev-hatchback-34-billion-plan-take-down-tesla
Total uăf topic… doresc să adresez frecventele comentarii cu subiectul “… cred că sunt în moderare…” – ca și cum nu apare CLAR “Your comment is awaiting moderation.
May 9, 2019 at 12:35 am” – de exemplu…
Hai… serios… chiar așa de importante sunt comentariile alea? Zgîlțîie planeta? Trebe publicate IMEDIAT? E o schimbare de paradigm? Dacă nu se publică IMEDIAT … pierdem ceva prețios? Ceva nemaivăzut… nemaiauzit… nemaiîntîlnit?
Personal, mă agasează mîrîieli plîngărețe… “am intrat în moderare…” – ok, ai intrat… ei, și? Trebe să știe lumea de asta? E important?
Pffft… !
…nu mi-as paria pranzul bazandu-ma pe ce pareri au hillbillies cu psihoze de-acolo.
Nu dau prea multe flegme pe vw sau ceva, dar nivelul lor e “that’s gay” “you’re gay” “no u”. Nu prea dicteaza aia ce face piata. Cei mai multi nu pot dicta nici unde sa-si sparga food stamps.