Cloud storage; OK si nu prea

Aveam o instalare de netbsd pe PC-ul de-acasa. PC-ul era pornit si lasat in windows (pentru ca jocuri), dar by default boota netbsd.

Prima chestie e ca netbsdul ala era setat cu cgd, cu verification pus la none. E o chestie buna, in principiu, da’ mai putin buna cand ai un copil in casa.

Nu va plictisesc cu detaliile tehnice and shit si la cum am ajuns in situatia aia, dar, pe scurt, s-a dus pe pula instalarea aia de BSD, cu tot cu munca mea din ultima perioada. Ceva backupuri mai exista pe un hard de 4 TB (care nu-i deschis automat la boot, deci a scapat de furia hecarului junior)..da’ sunt cam vechi. Practic, tot ce tinea de munca din ultimele 8 luni s-a dus pe pula si la multi ani. Tough shit.

Ma rog, se mai intampla. Stateam si ma gandeam, ba, poate ar fi timpu’ sa trec si eu pe cloud storage. Ia hai sa bag un ochi, sa scap de nervi. Sigur, pun acolo doar chestiile deloc sensibile (ca nu pui chestii sensibile pe hardurile altora daca nu esti cretin) si aia e. Ia sa vad, cat m-ar costa sa tin 4TB pe cloud? Nu atat de security, cat de “in caz ca-mi pica hardul de 4TB”.

Raspunsul, ca sa nu va plictisesc cu chestii gen “X/GB”…vreo 100 de lire pe luna. Fara restul taxelor de transfer. Pula mea, de banii aia imi iau un alt hard de 4 TB in fiecare luna. Asa ca deocamdata, pas pentru cloud storage ca “solutie”, ca din banii pe cloud storage pe doua luni iti iei frumos 2 harduri (poate chiar 3 daca prinzi oferta) si bagi si tu un raid1/raid5 acasa si aia e – plus ca nu mai ai nevoie de internet pentru a-ti accesa datele.

Una din variante e sa-mi pun doar chestiile mai mici pe-acolo – gen mini proiecte, ansible, chef, python & shit, howtos, mizerii de-astea. Ca alea n-ajung la 4 TB. Alta e sa-mi bag pula-n el de cloud storage si sa astept pana ajunge ieftin de tot. Ma rog, vad eu ce fac pe tema asta, da’ momentan, concluzia e ca inca e prea scump cloud storage. Ramane util pentru backup la chestii gen documente (daca nu ai nimic confidential pe-acolo), dar inca nu e o varianta pentru chestii mai babane (iso-uri, imagini de disc, baze de date, proiecte etc).

O sa ma lipesc insa de ceva de genul ala pentru jucarele la care nu dau doua flegme pe securitate si se intampla sa fie si mici (nu cred ca-mi pasa prea mult de confidentialitate cand vine vorba de “am scris ceva in python”; si nici nu cred c-o sa vina hecarii sa-mi fure mie trainingurile). In rest, pentru chestii mai mari, hardurile criptate de-acasa raman baza. Da’ fara boot default pe linux/bsd si eventual cu configurari mai putin paranoice, ca nu se stie.

#durex

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

36 Responses to “Cloud storage; OK si nu prea”

  1. Orbu says:

    Eu plătesc abonamentul la mizeria de Office 365 – 10 Euro pe luna și îmi dau aia 1 TB de spatiu pe OneDrive-ul vieții.
    Ok, nu ai nevoie de licență poate, cu siguranță nu de 4, lol, dar ai putea obține așa cu 40 de Euro/ lună 4TB în Cloud.
    Alternativa e să îți colochezi o mașină, o umpli de hard-diskuri și probabil că poți ieși sub 100 lire pe lună pentru mai multi TB . Dar mai e prețul rablei.
    Eu am in afara de serverul obosit care mai tine loc și de data storage și un motor pe un HDD extern atașat la router. Nu e mapat la boot, că mi-a fost lene , dar l-am mapat in cron jobul care face rsync pe el.
    Plm, una bucata hard pe care sa o agăți in router nu e așa de scump. E drept că poate deveni o vulnerabilitate pe pozitia aia .

  2. Manowar says:

    Ok, nu ai nevoie de licență poate, cu siguranță nu de 4, lol, dar ai putea obține așa cu 40 de Euro/ lună 4TB în Cloud.

    Mnah.

    O sa pastrez pe hardul de 4TB chestiile mai mari/irelevante (gen diablo, wow, filme) si o sa urc pe cloud chestiile mai mici/importante.

    …doar ca fix pula avea chef de sortare.

  3. 0040 says:

    Am citit ca pana si FB foloseste “cam 10000” de blu rays ca sa isi pastreze o copie a datei de baze.

    La cat au ajuns acum BDXLurile…100gb/128gb pe disc, te gandesti ca intr-un singur box d-ala de 50 discuri poti pastra 5tb. Si e one time pay. Eu astept sa dea drumul la alea de 300/500gb. Sau sa mai scada pretul la astea de 128 ca sa mut si eu vechiturile…
    Am cduri de prin 97—98’ care le citesc si acum foarte bine… ori MDISCurile cica sunt cu garantie lifetime. Daca sunt lipite layerele ok la margine nu vad ce altceva le-ar puta dauna… poate doar temperaturi extreme. Oricum fata de hdd/sdd, optical disc mi se pare muuuult mai safe.

    Astea de 100gb sunt cam scumpisoare, dar cred ca alea de 50gb au mai scazut la pret. Daca ai sub 10tb de informatii vitale nu cred ca ar ocupa enorm de mult loc.

    Citeam printr-o carte de retelistica ca indiferent ce viteza ai la net…. “never underestimate the bandwidth of a truck full of DVDs”. :)) Cu BDXLurile actuale cam are dreptate.

    Mai sunt si archieval discs de 300gb dar alea costa mult si unitatea de scriere costa mult…

  4. 0040 says:

    Later edit: a bazei de date. :))) E 2 noaptea lol…

  5. Adi says:

    Am un NAS pus deoparte, nu umbla nimeni accidental la el. E un calculator vechi pe care il aveam prin zona, i-am pus doar niste discuri de 4 TB si acum vreun an i-am schimbat procesorul (inclus placa de baza si RAM) cu ceva mai modern ca sa consume cat mai putin cand sta degeaba (30-40W), dar pornit. FreeNAS, ZFS, raidZ, am mai mult storage decat pot folosi si e destul de sigura treaba.

    Iar in cloud ori chestiile total neconfidentiale ori criptate local si copiate acolo. Doar ca imi e prea lene, in afara de ce e deja pe NAS nu am nimic atat de important incat sa fac un job care sa cripteze continutul si sa il arunce in cloud. Teoretic si Box si OneDrive au clienti functionali care sa sincronizeze un folder local cu ce e in cloud, iar pe folderul local pot sa pun continutul criptat. dar mi-e lene. Si cam tot ce lucrez le tin in cloud pe contul de serviciu, replicat pe laptopul din birou si pe desktopul de acasa, de pierdut nu am cum si daca ma dau astia afara vreodata am o copie acasa. Ce e pe contul de companie e criptat de companie si neindexat, nu ajunge Microsoft la continut.

  6. InVizită says:

    Treaba: un NAS, fie ceva embed fie un PC, ori cu firmwareul default + ceva optiune de pachete ori un distro/imagine “dedicata”, toate serviciile/porturile inchise (le deschizi fie via port knocking fie vreun tunel invers SSH fie via alta “poveste”, de genul un fisier pe un stick usb sau mai stiu eu ce) si puse sa faca pull-backup fara sa stearga ce e local (bine, gasesti tu o logica de rotire/curatare daca vrei).

    Mna, zic si eu…

  7. Gabriel says:

    Raspunsul, ca sa nu va plictisesc cu chestii gen “X/GB”…vreo 100 de lire pe luna.

    Sunt curios unde ai gasit asa scoruri. Cred ca nici S3 nu e asa de scump.

  8. Neurogamer says:

    Nextcloud. (Setat sa fie accesabil doar din lan, pentru ca paranoia si pentru ca si mai multa paranoia) Si iti faci tu backup-urile cum vrea pula ta. Da, tot pe hardware-ul tau ii, dar e o solutie mai eleganta.

  9. cristi says:

    eu dau la amazon 59.99 USD/an ptr 1 TB de date si poze + video nelimitat

  10. altcalic says:

    Pare cam ripoff 100 lire pe luna pentru 4tb. Google drive e cam de doua ori mai ieftin, probabil altii mai mici si mai ok. In romania mai folosesc ocazional digi storage si e 30 de lei la 1tb, dar probabil ca e de interes doar pentru abonatii rds, insa pentru ei e brici, e ca si cum ai fi practic in LAN la ce viteze au.

    Altminteri pentru archival am acasa gen8 de la hp, can’t beat that shit. Pui un owncloud sau ceva pe el si aia e, nici macar cu acces la net, doar sa se sync laptopul cand ajungi acasa.

  11. Bogdan P. says:

    G Suite – $10 / user pe luna.
    Teoretic, ai 1TB spatiu pentru un singur cont, nelimitat pt minim 5 useri. Practic, ai nelimitat si pt 1 singur.

    Citesc pe Reddit ca sunt insi cu 100TB si peste, fara probleme pana acum.

  12. TuxMay says:

    Niste optiuni de servere fizice:
    – 6 TB la 17 EUR ( upload / download nelimitat )
    https://www.soyoustart.com/ie/offers/1801armada03.xml
    Apar si se cumpara repede.

    – Sau 4 x 2TB pe la 60 EUR
    https://www.soyoustart.com/ie/offers/1801sys50.xml

    Sau
    Pe la ~ 100 Lire: 4 HDD x 6 TB
    https://www.ovh.ie/dedicated_servers/storage/1801fs07.xml

  13. Rads says:

    Nu stiu daca ai incercat Backblaze; Pentru personal backup au spatiu nelimitat la 5 dolari pe luna. Sunt foarte respectati in domeniu si analizele lor despre harduri (vezi blogul lor) sunt super detaliate. Iar daca nu poti sa iti downloadezi datele inapoi, iti livreaza ei un hard cu toate chestiile tale. (There is an option to have a 128 GB flash drive ($99) FedEx to you or an external drive up to 4 TB ($189))

  14. LamaLuiOcam says:

    Solutia evidenta este sa faci imagini regulat cu Clonezilla si pe urma sa le pui pe un hard sau daca esti foarte curajos ( paranoic) le pui pe banda magnetica. Poti da ciclezi 2-3 imagini sa ai de unde alege cand faci restore.

  15. Orbu says:

    Bogdan, treaba asta e fun pana te trezesti ca ai 100 de GB pe cloud si apar problemele, gen schimba aia politica toleranta si tre’ sa platesti mai la greu asa, sau sa iti muti datele daca mai ai unde si daca ai destul timp sa descarci terabytes aia.

    Mie nu prea-mi e ok treaba asta cu datele mele pe harddiskurile altora in copie unica. Nu tine de paranoia si de sensitivitate, tine de ok, le platesc alora un serviciu, au redundanta mai buna decat a mea, au ce trebuie. E totul bine pana se intampla ceva, comercial sau de orice fel si ma gasesc in pozitia in care datele mele sunt la ei in curte. Iar treaba asta mie nu-mi convine de niciun fel. Da’ deloc asa.
    Folosesc google drive si one drive evident, dar nu cu titlu de copia mea de siguranta pentru date ci pentru ca cloudurile lor sunt mai bine integrate cu tot felul de aplicatii mobile si de PC si daca vreau ceva portabil si nu am SSD de-ajuns la laptop sau la telefon sa tin toate cacaturile cu mine, ok am cloudul ala. Dar cam acolo ma opresc cu folosinta.

  16. super_fotbal says:

    Plm ce zici tu acolo e o tragedie care asteapta sa se intample. Mie daca mi-ar trasni cineva hardurile as fi cel mai fericit. N-a ajuns nici unu din aia asupra carora am eu cacaturi persoana publica ca sa imi foloseasca la ceva.

  17. Rads says:

    Mie nu prea-mi e ok treaba asta cu datele mele pe harddiskurile altora in copie unica.

    D’asta cred ca backupul in cloud e perfect, cloud storage insa… nu intotdeauna. Cat despre date sensibile.. criptate local si up they go!

  18. 0040 says:

    @BlackBlaze: din cate stiu ofera backup. Adica trebuie sa pastrezi fisierele local pe hardurile tale si ei iti fac o copie a ce ai tu pe hdduri. Daca le stergi , le vor sterge si ei din baza lor de date dupa cateva zile… asa ca ce castigi? Ca sigur nu spatiu liber. Doar o clona temporara.

  19. Ionu says:

    Eu folosesc Freenas (bazat pe freebsd) instalat pe asa ceva:

    https://www.amazon.de/HP-ProLiant-MicroServer-G1610T-SATA-Server/dp/B013UBCHVU/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1539097767&sr=8-2&keywords=proliant+microserver

    Are iLo pt daca e nevoie, e silentios, mic, si aruncat undeva intr-un colt in casa de nici nu mai stiu de el.
    Burdusit cu 4 hdd uri de 4tb si snapshots la anumite foldere pe un extern de 4tb, pentru fisiere sterse accidental ca oricum e raid1 pt daca crapa un hdd.
    Mai are ca plugin in Freenas, Nextcloud pe care-l accesez de oriunde cam din orice device prin openVPN si sunt tare multumit cu combinatia asta si nu mai am nevoie de niciun serviciu de cloud

  20. Manowar says:

    Nu e rau. Dar nu prea as da 350 de euro pe o cutie.

    Mai degraba transform pc-ul actual in server NFS/SMB/ceva cand iau un i9. Plm, ii mai trantesc un plex bullshit pe el si macar am rezolvat o problema.

    Oricum, nu setupul in sine (hardware) a fost problema, ci configurarea pentru cgd. A ramas cu verification none pentru ca motive si … aia a fost. Din cand in cand uiti ca ai un copil in casa.

  21. Webby says:

    Anywayz, un backup, sau chiar doua, evident ambele offline si sincronizate din timp in timp, la datele care au plecat la ceruri, era absolut necesar, cu atat ,mai mult daca e un copil in casa.

  22. Manowar says:

    Anywayz, un backup, sau chiar doua, evident ambele offline si sincronizate din timp in timp, la datele care au plecat la ceruri, era absolut necesar, cu atat ,mai mult daca e un copil in casa.

    Da, ma, da’ cizmaru’ umbla descult. Iar eu am uitat de securitatea fizica, ca nu eram platit sa fiu atent.

  23. Webby says:

    cizmaru’ umbla descul

    Absolut corect, nu zic nu. Absolut corect. apropo de cgd si masuri crypto in general, am un ‘server’ remote pe care fac un backup al masinii personale de lucru. Din pacate ‘serverul’ e un Win7 (don’t ask why, please; poate cu alta ocazie o sa povestesc. Acu’e seara si imi creste tensiunea). Cu ce as putea sa criptez cat mai eficient datele si sa pastrez totusi incarcarea procesorului la minim, avand in vedere ca pe el mai ruleaza si alte servicii?

  24. Manowar says:

    Sorry. Nu stiu nimic despre Windows.

  25. Rootus says:

    Soluția pe care o folosesc eu:
    Server într-un datacenter (cost mare inițial dar rulează de ani de zile acolo, s-a amortizat de 3 ori cred) cu o soluție de virtualizare (eu folosesc proxmox because lazy) iar una din mașinile virtuale este server de backup cu BackupPC care se ocupă de tot ce trebuie.
    Avantajul că am oricând online tot ce am nevoie.

  26. Manowar says:

    Merge si aia. Dar parca e mai simplu sa am rabla aia fix la mine acasa, nu intr-un DC.

  27. LamaLuiOcam says:

    Verfication: none. But … why? *insert gif*

  28. ionu says:

    “ii mai trantesc un plex bullshit pe el si macar am rezolvat o problema”
    Dap, din cauza de plex, am fost nevoit sa upgradez CPU-ul Proliantului ;), pt ca nu facea fata la transcoding……

  29. Manowar says:

    Daca ai inteles cum functioneaza, stii deja de ce. Iar daca nu, n-ai ce face cu raspunsul.

  30. LamaLuiOcam says:

    Ca sa se “autodistruga” in caz de vrea cineva sa il citeasca/decripteze? Daca da…wow…ce date tineai acolo? Carduri? Asta e secretul vietii bune in UK?

  31. Manowar says:

    Coaie, eu am bagat un post despre cloud storage.

    Tu vrei sa stii de ce aia, de ce ailalta si ce date erau si herpaderp. Nu, nu carduri. Pe carduri imi dadeam demisia in cateva zile si ma scaldam in milioane.

  32. LamaLuiOcam says:

    Ce sa faci era mai interesant back story-u.

  33. Bond says:

    Uita de cloud storage! Incearca un Proxmox, pe masina ta, pe care bagi Xpenology (vezi pachete ce se pot instala pe el: https://www.synology.com/en-global/dsm/packages) si eventual mai rulezi ceva masini virtuale, daca ai nevoie. Works like a charm!

  34. Nicolae says:

    Eu mi-am pus o tigaie laolaltă si am instalat Xpenology (un DSM non-oficial) iar apoi prin el mi-am instalat: Plex, supraveghere camera, sit web, poze, VPN’s, (+altele), o aplicatie de Virtual Box unde am instalat cateva windoaze si alte nebunii gen macos sau linux. Accesibil de oriunde (prin IP dinamic) si usor de controlat (pornit/oprit remote). Prin 6 hdd-uri de 4 TB ( 3 x Raid 1) nu cred ca e nevoie de mai mult pentru chestii personale. Mai am si vreo 3 hdd-uri externe de 4TB pe USB care sunt doar in caz de extrema urgenta folosite cu o aplicatie numita Synchronicity care face back-up prin orice fel de setare/data/ora dorita. Ma gandeam ca voi linuxarii sunteti cu mult peste piticii ce folosesc tot soiul de porcarii derivate, si mergeti pe vreun server Linux/Apache in combinatie cu vreun Steam si jucati jocuri pe linux.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *