Contractor / Consultant

Textul nu e scris de mine

Contractor – preludiu

In general, oamenii fug de joburile de tip contract pentru ca nu-s sigure si ca nu stii cand vii, nu stii cand pleci. Si ca vor un job caldut cu contributie la sistemul de pensii, asigurare de sanatate si tot ce trebuie.

Eu am avut primul job pe contract in 2010. Am furat contractul ala. Nu-s mandru de mine, am suparat un om relativ onest, dar as face-o din nou, daca as fi in situatia aia.

Nu am avut luxul de a avea un job caldut ca sa-mi fie greu sa decid sa iau contractul asta. Nu-ncerc sa ma justific, ca n-am nevoie, ci doar sa prezint cum ajungi la niste concluzii.

In 2007 am inceput sa prestez pentru firma aia de telecomi printr-o alta care contracta din Romania. Un prieten, care citeste si mai comenteaza p-aci, mi-a oferit oportunitatea jobului. El lucra deja acolo.

A fost cam pe pile, sau pe incredere. Eram eu student la electronica si telecomunicatii de prea mult timp, da’ aveam fix zero experienta in telecom. Asa ca m-am angajat la microintreprinderea cu pricina pe un salariu de 360 de euro net. Si brut, ca erau “la plic”.

Si nu aveam vreun contract, ci un gentleman agreement, parafat printr-o strangere de mana.

A venit criza, iar firma client a dat faliment si a fost preluata de altii. Iar eu, chipurile angajat, am lucrat asa pana in 2009, trecand printr-un faliment si jumatate si ramanand, la un moment dat, singurul “angajat” de la contractor alocat pe proiectul ala.

Ce era frumos era ca jumatate din timp (turele de noapte) lucram de acasa. Timp in care mai dormeam, da’ chiar si asa, cred ca faceam eu ceva bine daca aia ma tineau acolo desi dadeau afara oamenidin toate pozitiile.

Si totul era bine si frumos cu exceptia fapului ca am planificat un copil, ca asa visa nevasta, ca sigur ne putem descurca mai bine de-atat. Avea ea incredere in mine, ca sunt de valoare – si alte manele de tineri de 24-25 de ani. Cand ma uit inapoi, a fost mai precisa decat Nostradamus si alta nu.

Si ne-am descurcat, in sensul ca n-am avut incotro si mi-am mai luat un job, de data asta cu contract de munca, dar pe perioada determinata si cu si mai putini bani.

Si-ar fi mers totul ok, cu exceptia faptului ca “angajatorul’ din Romania s-a gandit ca trebuie sa ma faca mai eficient si mi-a mai dat niste taskuri in timpul orelor in care prestam pentru telecomi. Pe aceiasi bani se intelege, ca era criza. Chiar era, nu isi batea joc de mine de drag, sau ceva.

Anume sa monitorizez niste servere pe un nagios, sa fac niste munca de sys admin, dar asa de nivelul 1 de suport. Nu ca m-as fi priceput atunci de mai mult, ca s-o spunem p-a dreapta. Ca daca m-as fi, as fi castigat mai multi bani, cu siguranta.

Si sa ma uit pe o camera de monitorizare, cand nu eram la birou, sa vad daca fura cineva generatorul din curte, lol. Deci, paznic. Nu ma deranja sa fiu pe post de BGS, da’ s-a dus pe pula somnul meu din timpul programului.

Asa ca am cautat si am gasit pana la sfarsit de 2009, prin alta recomandare norocoasa, un job mai serios de programator, pe bani cat ambele joburi. Jumate legal, jumate la plic, dar macar mai bun.

Trebuia sa renunt la jobul cu carte de munca, ca ala era de zi. Ceea ce am si facut. Doar ca, avand sacii oarecum in caruta, a inceput sa nu mai imi convina situatia de la celalalt job, asa ca i-am spus direct managerului de la client ca urmeaza sa-mi dau demisia, ca castig prea putini bani din jobul ala si ca am deja alt job mult-mult-mult mai bun ( in viata tre’ sa ai si tupeu de borfas) si ca eu lucrez din pasiune la ei ( chiar a fost pasiune), da’ nu mai merge asa, ca sefu’ din Romania mi-a mai dat niste taskuri in timpul alocat lor si nu ma mai pot concentra la ce am de facut. Cum ar veni, ca nu lucrez prea bine nedormit deloc, tinand cont ca mai am si un job de zi, dar nu i-am zis-o lui chiar asa.

Si ca i-am anuntat din timp sa-si caute om. Pe romaneste, l-am turnat pe tipul care m-a angajat, lucru care a fost foarte de cacat din partea mea si pe care nu-l regret deloc. Stiam ca-s cam valoros pentru ei ( se cam vede cand ramai singur prin firma ) si eram curios daca-mi fac o oferta directa, dar eram constient ca sansele-s mici. Tocmai le spusesem ca mai am un job, ei puteau sa aiba un contract cu angajatorul meu ca sa nu ma poata lua, n-aveam de unde sti. Mi-era cam totuna, ca in conditiile alea eu nu mai continuam.

Nu s-a terminat ziua si nenea ala m-a intrebat in ce relatie contractuala sunt cu angajatorul. I-am spus ca-s legat de un gentleman agreement, da eu nu-s englez si ma si da foamea afara din casa, asa ca m-a intrebat cati bani vreau ca sa lucrez direct pentru ei.

Aici am dat un pic cu bata in balta, dar se admite, la primul contract. Habar nu aveam cat sa cer, adica, cat ar fi dispusi sa dea. Stiam cat se lua pe mine, ca mi-a trimis odata secretara factura mie, din greseala, si era, oricum, un cacat.

Asa ca am cerut mai mult, indraznet, sa am de unde negocia; 1000 de euro pe luna, ca-mi plac sumele rotunde. Ba, stiu, voi poate radeti acuma, ca ce mai e mia de euro. Da’ eu in februarie 2010 (parca), aveam vreo 27 de ani, fara mare experienta, si nu ploua cu joburi de banii astia. Si mi-au dat cam 1200, asa ca sa fie, si concediu platit. Da, pe freelance. Net, ca nu am platit vreun impozit la ei. M-au angajat ei cumva in UK si aveam ceva portita in lege pe vremea aia, de care nu-s chiar sigur ca era 100% kosher. Bine, statu’ roman ar trebui sa imi multumeasca ca nu le-am cerut vreodata somaj, ajutor social, sau bursa sociala, la cat de sarac am fost. Si in conditiile mele ( noaptea si in weekend). Ca doar nu era sa renunt si la niste somn platit, sau la jobul celalalt. D-abia ma-nvatasem cu munca grea. Si 100% de-acasa. Sau de pe oriunde voiam eu. Nu cred ca o boierea multa lume asa pe la inceput de 2010.

Nici nu am primit/ cerut vreo marire pana in 2014, ca, pula mea, cat sunt eu de autist si de marlan, unele lucruri le-am apreciat in viata. Cum ar fi o mana cinstita, intinsa nesperat, cand iti cam arde buza.

Iar acum vine partea unde voiam sa va aduc. Aia cu nesiguranta jobului. Toata lumea spunea ca-i nesigur, ca e contract, ca oricand se poate termina. Chiar credeam si eu. A mai trecut firma prin doua perioade grele, cu epurari de personal, nici acum nu cred ca-i prea roz. Eu am ramas acolo pana cand mi-am dat demisia ca nu mai puteam fizic. Timp in care mi-am adus sotia si fratele, iar ei inca lucreaza acolo pe contracte. Daca maine vreau sa ma intorc, luna viitoare va arat payslip-ul. Garantat. Timp in care au concediat aia la angajati permanenti cu duiumul. Doar ca eram prea ieftin si prea bun. Sau mult prea norocos, plm, poate trageau la sorti. Cam asa e cu riscurile.

Cand vrei sa fii contractor?

Cand observi ca in firma ta cam tii jumatate de department in spinare. La modul ca tu faci cam toata munca, iar restul o freaca. Nu te lasa influentat de faptul ca, chiar si asa, poate ti se pare ca muncesti putin si ca e relaxant. Am zis ca dormeam in timpul programului ( bine, somnuri de 15 minute) si tot zbarnaiam, nu? Nici nu-I relevant ca seful tau muist iti spune, la evaluare, ca mai ai chestii de imbunatatit, ca nu esti chiar “de 10”. Nu intru-n detalii, dar uita-te obiectiv cat de util esti in schema si imagineaza-ti cam cati bani se iau pe tine si cum ar fi sa iei tu banii aia.

Cand te-ai saturat de acelasi birou si de aia care lucreaza in el. Nu zic ca toate contractile-s remote, dar din cand in cand e bine sa mai schimbi colegii macar.

Cand te-ai saturat sa vezi ca orice job ai lua te invarti intr-un cerc vicios care nu-ti plateste casa aia mai repede, in care esti nevoit sa freci puntea pana primesti o promovare pe care o meriti deja ( cu 5-10% in plus la salariu), unde trebuie sa dai dovada de valori pe care nu ai de ce sa le manifesti, cu siguranta pentru banii cu care te platesc aia, cum ar fi: loialitate, spirit de echipa – adica tu inveti toti juniorii sa munceasca, pe timpul tau, evident, dupa care bagi ore in plus, neplatite, sa-ti termini taskurile tale.

Cand salariul ca angajat e ATAT de mare incat iti dai seama ca platesti mult prea multi bani la stat, eventual pentru nimic, si ai putea sa tai niste colturi si sa iesi mai ieftin, adica mai profitabil pentru tine. Semnificativ mai profitabil, nu te complici pentru maruntis. Va poate explica Manowar cu cat entuziasm priveste factura pe care i-o emite statul britanic la final de an pe banii incasati. Macar aia taie factura, nu ca statul roman, care baga-ti baga banii in buzunarul lor si dusi sunt.

De ce vrei sa fii contractor?

“De ce” nu e neaparat acelasi lucru cu “cand?”

Pentru bani. Atat.

Nimeni nu se face contractor pentru oportunitati in cariera, pentru mod de lucru placut, colectiv tanar si dinamic, dezvoltare personala, abonament la fitness, bonuri de masa – lol, masina si alte avantaje de la firma, sau orice mai mint astia de la HR cand vor sa te combine la un job.

Daca tot ce vrei sunt banii si multi si nu te intereseaza nimic din ce am spus mai sus, atunci vrei sa fii contractor. Zic nu te intereseaza ca sa nu te astepti sa le primesti. Se poate intampla, iti mai faci singur loc de unele dintre ele, dar sa nu ai asteptari. Doar bani.

Nu e ca iti faci tu programul, ca muncesti cand vrei, ca esti propriul tau sef si alte vrajeli. Poate poti sa iti faci tu programul in unele cazuri, dar in general ti-l face clientul, muncesti cand e nevoie, clientul e seful tau si-l respecti mai tare ca pe ala de la companie, dar revin cu asta. Bani.

Cand nu vrei sa fii contractor?

Cand esti cel mai prost din departamentul tau, te tin aia acolo doar ca n-au oameni, ai alergie severa la munca si nu te-mpaci nicicum cu ea, nu poti sa respecti nicio promisiune sau standard privind deadline-uri sau calitatea muncii, nu ai niciun fel de skill-uri de comunicare si negociere. Nu stiu daca exista astfel de oameni care si ajung sa citeasca aici, dar exista astfel de oameni (i-am vazut eu) si trebuie s-o mentionez. Desi, daca esti omul ala, probabil nu-ti dai seama de asta. Motivul e simplu – te dau aia afara in secunda doi. Mai si platesti daune daca esti megaincompetent. Daca esti asta, stai acolo la jobul ala, nu risca.

Cand ti se propune de fapt un job, pe bani de job, dar s-o faci pe PFA, pentru ca taxe. Atunci iti spun eu clar ca nu vrei sa fii contractor, vrei sa iti bagi pula in toti mortii lor, direct din interviu. Poti s-o iei pe HR-ista si s-o pui direct in pozitia de capra sau de muie, cum iti place mai tare, si sa i-o bagi direct cu #metoo. Iti dau eu voie. Cu exceptia de mai sus, legata de salariul mare si banii dati la stat. Daca banii aia intra in buzunarul tau.

Daca nu castigi mai multi bani decat ca angajat nu ai de ce sa vrei sa fii contractor. E atat de simplu. Eu as vrea sa fiu angajat, cu salariu de contractor si sa lucrez de acasa. Doar noaptea cand dorm. Daca as putea. @Kd probabil ca rade.

Cand esti bolnav. Sau bolnavicios. Daca te stii asa, s-ar putea sa nu iti placa viata de contractor. Nu-i vorba de asigurarea de sanatate, ca aia oricum esti cam obligat sa cotizezi la ea, daca platesti taxe, si presupunem ca ai si ceva bani sa te tratezi, ca de aia esti contractor.

Dar sunt cateva aspecte.

Nu exista concedii medicale. Sigur, poti sa ai tu asigurare medicala super-premium, dar posibil sa platesti pe ea cat nu face, iar daca ai afectiuni pre-existente, mult success cu asigurarea aia. Asta functioneaza la oameni, in general, sanatosi.

Nu exista conceptul de sick-days. Adica poti sa-ti iei cam cate vrei, dar pe banii tai, taica. Sigur, tu ai asigurarea aia medicala premium. Da, dar nu functioneaza cum crezi tu. Ai racit un pic si nu prea ai pofta de munca. In mod normal suni la firma, le spui, si aia e. Doar n-o sa te dea afara, ca nu suntem in SUA. Ai un numar de zile pe care poti sa le futi cu asta. Sigur, nu prea ai in Romania, dar in tari civilizate da. Nici nu iti cer aia adeverinta de la medicul de familie. Incearca asta cu firma de asigurari. Tre’ sa deschizi dosar de dauna, sa ai adeverinta de la medicul de familie, dar si scrisoare medicala, sau ceva foaie de la ala specialist, sa faci teste. Sa. Pe scurt, daca esti un pic racit, ajungi la concluzia ca mai bine muncesti, sau iti bagi pula in ea de asigurare, ca nici n-apuci sa te bucuri si tu de raceala aia, daca stai numai pe drumuri sa produci acte. Sunt patit.

Destule contracte implica si calatorit, ori daca esti bolnavicios, poate nu-i cea mai buna idee.

Nu vreau sa va sperii, dar cel putin in meseria mea, contractorii petrec mult timp singuri intr-o camera de hotel, cum sunt eu acum, si am avut colegi care au dat ortul prin hoteluri. Unii de boala, altii de lustra sau de tocul usii. Plm, se intampla. Cand ai genul asta de viata tre’ sa stii ca esti pe pula ta. Revin mai jos cu cateva chestii particulare.

Sau daca esti femeie si ai in plan sa faci copii. E pe banii tai. Si pe timpul tau. Sotia mea a avut un copil (al doilea) muncind pe contract. Bine, inainte de primul n-avea nici contract. Am zis ca eram tineri frumosi, nu? Cel putin jumatate dintre noi. A luat indemnizata aia de crestere a copilului, pentru ca a platit anterior taxe si a facut nu stiu ce dosar. Practic, cred ca statul a scutit-o cumva de taxele platite pe 1 an inainte. Cam ala cred ca fost favorul. Nu stiu detalii ca nu-s femeie si nu ma intereseaza. Dar nu beneficiezi de program redus, concediu ante-natal ( nu stiu cum se numeste ala), nu-ti tine nimeni jobul cat esti tu conectata la copil. Din nou, sotia s-a intors tot acolo si pentru ca a lasat pe cineva in loc ( tot din familie, lol), care a plecat pe urma, dar nu e cum se intampla lucrurile in general.

Daca esti femeie si vrei copii iti cauti job “permanent”, cel mai bine intr-un department condus de o femeie, stiti voi, puiernite d-astea. Eu am lucrat intr-una.

Cum e cu taxele si impozitele

Unul din avantajele de a fi contractor e ca te poti juca putin cu taxele, cam cum fac Facebook si Google, totusi nu la niveul ala, ca tu nu esti asa smecher. Dar poti sa retii ceva mai multi bani din munca ta.

Cum facturezi?

Treaba asta se imparte in doua.

Dar inainte de asta trebuie sa stii un lucru. Firmele strainie vor cod de TVA. Asa ca trebuie sa il ai pe ala.

1. In Romania

Daca facturezi din Romania, ca s-ar putea sa nu poti intotdeauna – depinde unde muncesti, si daca e vorba de IT, cel mai bine e sa facturezi pe PFA, pana la o limita si atat cat poti. Asta acum, daca din 2018 schimba astia legile, nu ma injurati. Eu as zice ca chiar daca locuiesti intr-o tara civilizata din Vest, daca ai un contract si vrei sa platesti taxe mici, deschide un PFA in Romania si factureaza aici daca poti.

Stiu ca ati auzit voi de impozit mic pe cifra de afaceri la micro-intreprindere, dar sunt cateva avantaje imbatabile pe PFA la norma de venit.

La PFA-uri, in general, nu se fac controale. Iar daca se fac, amenzile sunt mult mai mici decat la firme, prin lege, nu ca ar fi inspectorii intelegatori. Si trebuie sa iei si amenzile in calcul- esti in Romania, voi stiti cat de complicata-I legea?

La PFA-uri care platesc taxe la norma de venit se fac si mai putine controale si mai putine amenzi, ca nu tii contabilitate, doar raportezi incasari si facturi, dar nu trebuie sa inregistrezi cheltuieli si sa pastrezi bonuri fiscale de la toate cacaturile( nici nu poti sa faci deduceri de costuri), nu-ti trebuie, coaie, nici macar cont bancar de persoana juridica pentru tipul asta de PFA, desi, daca ii intrebi pe aia de la banca iti spun ca da si nu vor cu dat dracului sa iti mai deschida cont pe persoana fizica odata ce le spui la ce iti trebuie. Dar nu le spui, da-i in pizda ma-sii.

Norma de venit depinde de tipul de activitate – CAEN 6202, pentru IT si de judet/ sector. In Bucuresti e, parca 28000 anul asta. Asta inseamna ca indiferent cati bani faci intr-un an, statul presupune ca ai facut atat si la suma asta se calculeaza impozitul pe venit – 16% acum, contributia la sanatate, la pensii si asigurari sociale. In total, anul asta eu platesc catre statul roman 9300 de lei. Am sa mai platesc ceva TVA lunile astea, dar asta nu stiu cum se face si inca nu am incasat. Nici nu mai revin intr-un articol cu asta, ca daca e de platit TVA inseamna ca incasezi destul sa angajezi dracului un contabil.

Cati bani am incasat eu anul asta? Mai mult de 50K lire pana pe la jumatatea lui mai. Merge, nu?

E un schepsis. Daca incasezi peste 100k EUR/ an nu te mai lasa astia sa stai pe norma, te trec la fiscalizare in sistem real, adica la cat incasezi. Ar fi si cazul, in pula mea. Iar atunci trebuie sa iti inchizi PFA-ul si sa iti deschizi S.R.L. microintreprindere. Iti spune un contabil si un avocat ce si cum. Doar nu esti atat de zgarcit incat la 100K pe an nu iti permiti cateva sute platite la doi experti si vrei sa stiu eu tot. Pana si eu platesc contabil si am platit un avocat sa-mi deschida PFA-ul, iar eu sunt zgarcit.

Treaba cu microintreprinderea, adica S.R.L. cu avantaje. Merge pana pe la 300k sau 500k EUR pe an cifra de afaceri , adica incasari, ca esti contractor. Platesti un impozit mic pe cifra de afaceri.

Dar. Profitul e al firmei, bai, nu al tau. Tu esti patron/ administrator. Daca vrei sa-l incasezi se face doar la sfarsit de an fiscal, cu impozit pe dividende 5%, daca esti cetatean roman. Daca nu, nu stiu.

Nu ai voie sa scoti bani din firma in timpul anului. Ai voie sa ai costuri, dar nu poti pune tot ce-ti tuna, ca vin controale si te fut, daca e cazul. Mai ales daca nu raportezi profit. Asa ca ce dracu’ faci, traiesti cu aer, sau te angajezi la firma ta si pe urma platesti taxe pe salariul tau? Unii se angajeaza, altii recurg la imprumuturi. Se imprumuta bani din firma lor. Sunt niste limite si conditii si ar trebui sa returnezi imprumutul cu dobanda, dar ANAF-ul d-abia asteapta sa vina si sa iti claseze imprumutul ca dividende mascate si sa te futa. De regula, cand vine ANAF-ul lumea isi suna prietenii, se imprumuta pe bune de la ei ca sa puna banii la loc in firma ( ANAF-ul nu mai poate sanctiona), iar dupa ce pleaca, iau inapoi banii din firma si-i dau de unde au luat. Daca ai prieteni cu bani, care te ajuta, poti s-o faci.

Daca am sa fiu nevoit sa fac asta eu am sa transfer proprietati catre firma. De exemplu, imi conving sotia sa-si vanda masina catre firma, ca suntem saraci, ce dracu’, tre’ sa traim cu ceva. Dupa care adaugam si intretinerea masinii pe costuri si ne alegem si cu ceva cash. Nu poti sa sari calul, insa. Pula mea, e raspunderea limitata, dar risti puscarie pentru evaziune. De aia, PFA-ul e sfant, cat se poate trage pe el.

Poti sa facturezi si sa platesti impozit in Romania desi muncesti in afara?

Da. In toate tarile UE, mai putin Olanda, Danemarca si Finlanda, daca petreci efectiv mai putin de 183 de zile pe an nu esti obligat sa platesti impozit acolo. Tine de evitarea dublei taxari. Taxezi la tine in tara. Cu o conditie. Sa nu te inregistrezi rezident acolo. In toate tarile, daca te inregistrezi rezident, esti obligat sa platesti taxe in tara aia, pentru zilele muncite acolo. De aia eu, cat am lucrat in UK, nu mi-am luat NIN. Pai, ce pula mea, imi strica vreo 15 000 de lire in plus? De ce as sponsoriza eu statul britanic?

Daca petreci mai mult de 183 de zile acolo, legea te obliga sa platesti taxe acolo. Te cam obliga si ala de la care iei tu contractul. Daca esti SRL si esti angajat la SRL-ul tau, ai voie sa te numesti “detasat” in tara aia, pentru maxim 2 ani. Scapi de taxele percepute pe suma facturata, dar SRL-ul tau e obligat sa plateasca taxe pentru tine, la nivelul salariului minim din tara aia pentru jobul ala. Aici e complicat pentru un S.R.L. de one man company. Firmele mari stiu sa o faca, dar tu mai bine te inregistrezi acolo si platesti o firma de payroll sau consultanta sa te ajute cu S.R.L. sau ce iti deschizi tu in tara aia.

Sau poti sa faci evaziune, dar puscaria e grea si e pacat sa mergi la inchisoare pentru munca cinstita, serios.

Aaa, daca contractul tau e remote, factureaza, tata, in Romania, chit ca nu mai stai pe aici. Retentia cea mai buna. Desigur, exista complicatii, daca vrei sa aplici mai tarziu de rezidenta in tara aia, daca vrei asigurare de sanatate pe acolo, etc. Iti faci si tu un plan. Nu le poti avea pe toate.

2. In afara

Se prea poate sa fii fortat sa taxezi in afara, cum sunt eu acum fortat sa taxez zilele muncite in Danemarca . De obicei cine iti da contractul are deja un aranjament cu o firma de payroll – corporatie umbrella, in jargon. Sunt niste intermediari care te angajeaza pe tine – tu-i platesti pentru asta ( stiu suna amuzant) – ei iti platesc taxele si au si cel mai bine pus la punct sistem sa stoarca cat se poate stoarce din brutul pe care il castigi. E bine sa stii inainte sa semnezi contractul cu ce firma de payroll vei lucra si care e proiectia pe care ti-o propun, in speta, rata de retentie. Ca sa stii pe ce bani te duci, sa nu ai surprize. De exemplu, in Danemarca e ceva pachet pentru expati, daca castigi peste nu stiu cat ( 14 zile de munca pe luna, la rata mea), reusesti sa tamai cu circa 67% din brut. Eu am putut mai mult de atat, ecplic mai jos. Atentie. Nicio tara nu te poate obliga sa taxezi la ei zilele muncite in Romania( sau in alta tara) , daca nu vrei sa le taxezi acolo. Si daca ai PFA la norma de venit deja pe rol in Romania, nu vrei sa platesti taxe in alta tara, normal. Numai bine, in sistemul asta am si eu loc sa nu trec peste 100K incasati anual.

Daca nu vrei cu firma de payroll poti, cam in orice tara din UE, sa iti deschizi o chestie similara P.F.A-ului sau S.R.L-ului si sa tragi tu pe costuri cat poti. Tot iti trebuie contabil. Adica daca esti tu super priceput, mult succes, dar atunci nu am ce sa te invat, din moment ce eu platesc contabil si in Romania. Nevasta-si tine singura astea, de exemplu. Eu n-am ce sa-mi tin singur, am fost in stare sa-mi pierd telefonul nou cumparat, a doua oara in 2 saptamani, plm.

In UK, am un prieten care a avut un LTD si avea o rata de retentie de 75% din venituri. Acolo-i si mai bine ca poti sa iti acorzi dividende la fiecare 3 luni. Evident, nu cunosc legile de prin toata Europa.

Mai e o solutie. Sa iti deschizi un off-shore in Hong Kong. Este whitelisted si perfect legal sa facturezi in Europa cu el. Totusi unii clienti nu accepta. Si necesita un drum pana acolo sa deschizi un cont bancar. Firma se poate deschide online cu ceva ajutor. Cunosc pe cineva care are.Tot tipul cu LTD.-ul din UK. Da, e maniac, 0 bani dati la stat e deviza lui. Italian, plm. Ca asa e la aia, Impozit 0 pentru banii care-s facuti afara. Se multumesc ca ii tii in bancile lor. Si ca platesti niste taxe fixe.

Consultanta IT/Business

Aici am sa vorbesc un pic de felia mea. Daca esti angajat la una din firmele de consultanta de business sau IT, din Romania, dar nu numai, cum ar fi: Accenture, Delloitte, KPMG, PwC, E&Y, Cap Gemini, NTT, IBM, sau altele mai mici si daca te fac aia pachet saptamanal la client si-ti dau un salariu cam de cacat, comparativ cu efortul depus si cu ce mai auzi si tu ca incaseaza consultantii contractori pe proiectele pe care lucrezi, personal, nu inteleg care-I motivul pentru care nu-ti cauti si tu un contract.

Daca vrei sa faci treaba asta cu consultanta si esti nou in bransa, trebuie sa stii ca implica cateva lucruri pe care nu toata lumea le accepta.

Calatoritul

Destul de des trebuie sa mergi la client. Nu neaparat intr-un birou, dar se poate foarte bine in toate birourile de pe cine stie unde dracu. Foarte des asta e un motiv pentru care apeleaza la externi, ca angajatii lor nu vor sa fie fututi prin toate orasele din toate tarile din lume, ca au viata lor intr-un oras si nu-s flexibili la calatorit. Nici eu n-as fi daca m-ar plati cu bani de seminte, corect.

Asta inseamna foarte probabil ca zbori cu avionul. Ceea ce inseamna ca trebuie sa fii ok cu asta. Unii oameni se panicheaza, le e frica de avion. Un coleg facea Germania cu masina, pana a decis s-o faca cu pastile si cu avionul. Cine stie despre ce vorbesc poa’ sa ridice mana sus, daca vrea, lol.

Apoi, daca zbori saptamanal iti cam intra in oase. Mie de exemplu, mi se infunda urechile si aud prost cam doua zile dupa unele aterizari. Doua zile la dus, doua la intors, aia e saptamana. Dupa ce ca nici nu vad perfect, ce mai, sunt aranjat. Asta pentru ca dorm in avion, la aterizari, si nu se egalizeaza bine presiunea in urechi.

Apoi, calatoritul nu e numai avion. Am avut un proiect in Germania unde ma trezeam la 3:30 AM , mergeam la aeroport, zburam pana la Frankfurt, apoi schimbam si mergeam la Dusseldorf, dupa care inchiriam o masina si conduceam inca 180-200 km. Ajungeam pe la 12:00-13:00, lunea. Iar Vinerea faceam invers ?. Unora nu le place treaba asta. Mie imi place maxim. Daca m-ar plati unii sa calatoresc as tine-o intins de luni pana vineri. Sigur, puteam sa stau acolo si weekendurile , pe apartament, sau pe hotel, daca voiam . Dar nu.

Vineri acas’, la copii si la nevasta. Sau Joi. Nu trebuie sa va spun eu ca e foarte important sa mergi acasa si sa-ti futi sotia/ sotul in weekend, macar. D-aia eu nu am acceptat sa merg la companii care ziceau ca ofera zboruri acasa o data la doua saptamani. Luati indieni, taica, eu as fute un pic mai des. Standardele sunt acum Luni-Joi la client, vineri remote. Dar depinde. Englejii sunt mai basinosi. Asa-s ei de felul lor.

Calatoritul implica sa stai pe la hoteluri. Unii isi inchiriaza apartamente. Cand esti contractor, adica pe banii tai, s-ar putea sa aibe sens. Cand lucrezi la companie, nu prea. Bine, si cand esti contractor, vezi daca-i poti face pe ei sa plateasca. Mie-mi platesc astia si hotel si zbor. Cat stai singur pe hotel dezvolti un stil de viata conform cu treaba asta si te schimbi putin. Bine, unii au atacuri de panica, devin deprimati, plm, nu-i prinde treaba asta. Mie mi-e ok, problema e ca ajung acasa si incepe sa ma deranjeze galagia, sa aud pe altcineva vorbind, d-astea. Am un singur sfat. Daca vezi ca te apuca depresia de la stat singur ( pula mea, daca nu ai familie, ma gandesc ca-ti gasesti tu o gagica, macar ceva de futut, e pentru aia care au treaba lor si-s pe contract doar la munca), iesi din hotel si du-te la bar. Da, bea. Eu sunt genul care nu intru in vorba cu lumea aiurea, gen daca nu-s la munca. Dar cand n-am vorbit de multa vreme merg la bar si-nlocuiesc cina cu un whisky/coniac/bere. Nu, nu te duci la restaurant, ca acolo mananci singur, nu te baga nimeni in seama. Nici la saormarie. Te duci la bar, comanzi o bautura si te asezi la bar. Nu la masa.LA.BAR. Daca nu te intreaba nimeni de vorba, bei pana ii intrebi tu. Asa functioneaza. E pacat sa te trezesti intr-o seara ca viata ta n-are sens si sa te lasi s-atarni spanzurat in curea. Oamenii singuri mai fac asta uneori.

Cum ai grija de tine asa te ai. Nimeni nu are grija de tine cand esti contractor, ca nu are cine

Chiar si daca nu ai probleme d-astea de mai sus, cand calatoresti mult e posibil ca ai sa apara ceva probleme de sanatate. Apar oricum, dar daca esti mai mult plecat, asa si sansele. O asigurare de calatorie ajuta, dar nu prea. Aia iti dau bani, de regula post factum, dar nu au grija de tine. Sa ai asigurare medicala pe bune in toate tarile in care lucrezi, e mai complicat. Sunt unele internationale, da-s scumpe, tu stii cat castigi. D-aia am zis ce-am zis mai sus. Totusi sunt niste chestii de bun simt pe care trebuie sa le stii. Nu radeti, ca nu vi se par importante mereu, desi le stiti toti deja si conteaza mai mult cand esti plecat.

Trebuie sa ai mereu ceva medicamente la tine. D-alea de quick-fix. Analgezice, smecta si furzaolidon ( sa nu te caci pe tine cand e situatia naspa) si antifebra, sunt de baza. Gasesti la toate farmaciile, dar ai sa vezi ce naspa e cand esti la nu stiu ce fabrica in camp si habar n-ai unde e farmacia, chit ca e inchisa.

Aproape toti contractorii sunt zgarciti. Si la mancare. Serios. Nu stiu de ce, da’ si eu sunt asa. Cu toate astea nu mananc cacaturi. Adica chestii de provenienta dubioasa care te pot imbolnavi. E clar de ce, nu?

Ai o umbrela cu tine si te imbraci bine, nu stai sa te faca ciuciulete. Si daca nu e rost, iei taxiul, nu te caci pe tine.

Nu te bati cu lumea prin baruri sau la meci. Poate ti se pare amuzant, poate pula mea, si mie, dar tu esti acolo sa faci multi bani, daca iti stramba unu’ mecla o sa fie cam de cacat sa te duci a doua zi la munca cu botul spart, asta daca mai poti sa mergi. Daca trebuie sa ajungi la doctor , pula mea, zilele alea pierdute sunt bani pierduti, aparte de costul in sine.

Tinuta

Foarte des, mai nou si in Germania, ai sa vezi ca lumea nu prea mai vine la birou intolita de birou. In Romania prin 2012 mergeam in tricouri albe de 7 lei d-alea cumparate din Europa. Strambe si cusute ca dracu’, ca un tractorist. Cand m-am mutat la firma de consultanta, am inceput sa-mi cumpar haine cu pantaloni care nu-s blugi, camasi, sacouri, cravate. Bine, cele mai ieftine, c-asa-s eu dar totusi.

Eh, de cand sunt pe barba mea, am inceput sa iau unele mai de doamne ajuta, pentru ca e simplu. Inainte ma trimitea firma pe proiecte. As fi fost fericit sa nu ma trimita nicaieri, sa iau bani degeaba, dar nu era treaba mea sa gasesc. Cand m-am angajat le-am dat o poza jegoasa de am stat 6 luni pe bara. Serios, mi-au cerut o poza la camasa pentru CV, ca sa dea la clienti. Si le-am dat una cu sacou, misto, dupa parerea mea, dar au zis ca nu e buna, ca e cu palarie. Ooook. Am imbracat o camasa de-a lui tata ( de aia de o avea prin sifonier de 30 de ani ) si mi-am facut o poza cu telefonul, langa un zid stramb si prost finisat. Nu glumesc. Aratam ca o pula, eu nu m-as fi luat pe niciun proiect, dar proasta aia de la HR a zis ca e bine asa. Asa am stat, cum spun, 6 luni de am frecat menta pe bani. Dar cand esti contractor o freci pe degeaba.

Si nu conteaza numai poza din CV, conteaza cum arati tu acolo. A zis Manowar mai multe pe tema, nu insist. Spun doar atat. Angajatii de la client vin imbracati ca niste tractoristi? Foarte bine, nu-i o invitatie sa fii la fel, cu atat mai mult trebuie sa respecti tinuta. Eventual, daca vezi ca sunt prea distanti, poti sa vii o zi-doua, mai casual, ca sa te apropii de ei. E foarte util. Tu esti singurul care-ti face PR prin cateva lucruri: tinuta, atitudine si munca.

Eu nu-s deloc priceput la treaba cu asortat tinuta si nici nu-mi place sa port camasi albe si costume negre, cum fac consultantii. Ce pula mea, sunt chelner? Dar chiar si asa, nu-i greu sa fii o idee mai ingrijit decat restul, ca observ ca standardele coboara din ce in ce mai tare. Daca eu pot, puteti si voi, de asta-s sigur.

Atitudinea

Nu fii marlan. Nu fi necioplit. Chestiile generale de bun simt se aplica. Ok, esti bun, ai impresia ca te vor cauta oricum sa lucreze cu tine chiar daca esti dificil. Doar pe jumatate adevarat. Te vor cauta, daca nu gasesc pe altcineva, sau daca sunt in super-cacat si-si aduc aminte ca tu i-ai ajutat odata. Insa oamenii tind sa nu-si aminteasca evenimentele obiectiv.

Desigur, cand pleci de-acasa trebuie sa-ti fie clar ca tu esti cel mai destept, cel mai bun, restu-s niste looseri. Doar ca nu le spui lor asta, in fata. Daca proiectul e in cacat si te-au mirosit ca sangerezi, vor tabari pe tine si te vor macelari. Aceasta nu e o exagerare.

Laptopul

E foarte important. Unii iti dau laptop, dar unii nu. E bine sa ai. Eu lucrez pe un singur tip de laptopuri dar aici nu facem reclama, ca nu-s platit de cineva. Va spun doar atat: Daca calatoriti se intampla sa fie nevoie sa lucrati din avion, tren, autobuz, plm. Asa ca laptopul nu-i bine sa fie mai mare de 14 inci. Ca e mare si nu-l poti deschide bine in avion. Am incercat cu 15, nu merge. Nu stiam de ce imi dadeau aia de la firma de 14. Destepti ai dracu’. N-ai loc, pun astia scaunele asa de aproape de n-o sa mai ai loc nici cu ala de 14, in curand, cred.

Bateria trebuie sa tina. Daca nu cumva lucrezi ceva proiectare grafica sau cine stie ce chestii care cer multe-multe resurse, mai bine sacrifici putere de calcul pentru baterie. Retine, nu e vorba ca vrei tu laptop sa te joci ultima chestie cu accelerare 5D. E vorba ca iti trebuie o scula cu care sa iti faci treaba si sa te tina bateria niste ore. Preferabil o zi intreaga, daca iti uiti, sau ti se strica incarcatorul.

Legat de care, nu-ti cumperi o puscarie de plastic care costa mai putin decat salariul tau pe o zi si se farama cand il inchizi. Nu. Iti cumperi un laptop business. Conteaza si la aspectul tau profesional. Si rezistent. Si nu-ti iei, in pula mea, MacBook. Nu am nimic cu Apple, poti sa ai acasa 10 MacBook-uri, daca iti plac, nu e treaba mea. Da-i o chestie de imagine. Daca colegii tai din birou au lapopuri pe windows, eventual unele foarte ieftine si tu trantesti scula ta care arata si costa 2500 de euro si tipa nevoie de atentie, au sa se uite toti cu jind si au sa te invidieze. Poate esti genul de om care se hraneste cu suferinta altora, cam cum sunt eu, si crezi ca e bine sa se oftice, da-i in pula mea de saraci. Nu-i bine, ca-ti fac tie viata mai grea si tu vrei sa muncesti putin si pe multi bani, nu vrei probleme. Nu vorbesc din presupuneri, am observat asta, nu as folosi un MacBook la munca decat daca toti din birou ar avea asa ceva, sau as lucra la o firma unde Macu’ e comun pentru grafica, sau ce dracu’ face lumea cu ele profi.

Iphone poti sa ai, ca are toata lumea, de exemplu. La fel patesti si daca te duci cu un ceas d-ala scump si mare cat gaura curului de poponar, sau cu noul tau Mercedes S-Klasse , pe care il parchezi langa masinile colegilor tai, care-s din categoria Renault Megane. Sa ne-ntelegem, daca te duci acolo sa lucrezi cu manageri de top, care au si ei fite d-astea, nu-ti dau sfaturi, esti peste nivelul meu, poate aia apreciaza. Dar daca lucrezi de la egal la egal cu unii care au 3-4k salariu lunar, au sa se oftice ca niste copii, au sa te barfeasca si ai sa-ti pierzi timpul demontand comploturi. Oricum sunt niste incompetenti si numai la asta sunt buni, aia le trebuie, sa le mai si dai motive sa te urasca.

CashFlow si Asigurari

Lucrurile-s un pic diferite cand esti contractor,fata de daca esti angajat. Cand esti angajat s-a terminat luna ai primit leafa. Tot ce tre’ sa faci e sa-ti platesti ratele, sa bei restul si sa faci foamea pana la urmatorul salariu. Nu prea ai costuri si oriunde te trimite firma platesc ei. Stiu multi oameni care traiesc cu pula economii. Am fost o vreme asa. Cand vrei sa te faci consultant pe barba ta iti trebuie un pic de avans. As zice sa ai vreo 7-8-10 k asa, ca sa fii sigur. Eu nu am avut, m-am mai imprumtat la fratele meleu. Poate-ti deconteaza ei cazarea si zborul, poate nu. Dar oricum nu e in avans. Depinde unde mergi si cum e proiectul. Daca te trimit in 10 mii de locatii au sa iti deconteze, ca nu ai tu de unde sa stii ce costuri ai, dar e bine sa te uiti ce semnezi cu privire la locatia proiectului si ce costuri acopera. Cat am lucrat in UK aveam baza la Oxford si decontau ei deplasarile de acolo oriunde. Adica ei plateau 0 costuri cand imi cereau sa lucrez in biroul lor din orasul ala si decontau vizitele la client, in alte orase. Acum imi platesc hotel si avion. As putea sa le pun si alte costuri, dar ne-am inteles verbal ca deconteaza transport si hotel asa facem. Daca ne-am inteles, nu vreau sa fiu eu ala care-si baga pula in intelegere pentru maruntis. Si cam asta e treaba. Chiar daca vezi ca mai ai niste chestii neprevazute, daca-i maruntis lasi de la tine, ca asa e in diplomatie. Daca cifrele-s mai mari, nu, evident.

Daca stai pe hotel si zbori saptamanal, pe mine m-ar fi costat circa 2500 de lire pe luna in UK. Dar nu zburam saptamanal si stateam 2-3 zile atunci cand mergeam.

In DK, ma costa vreo 3200 EUR zborurile si hotelul pe luna.

Unii ofera rata all inclusive. Adica iti platesti tu tot. Ia in calcul costurile cand negociezi rata aia.

Daca iti zic ca nu te vor mereu on site ( in ideea sa le dai tu o rata mai mica) dar nu-ti spun cand te vor si cat timp exact, eu gasesc asta ca o capcana si o iau ca pe full on site si-mi calculez asa. Mai ales ca vor fi tentati sa-ti faca faze de cacat gen – vino maine. Si platesti zboruri de iti ies pe nas. De obicei eu le cer rata mare, si le sugerez sa plateasca mai bine rata + travel costs on top. Asa sunt ei mai motivati sa faca o planificare mai buna, ca scutesc ei niste bani.

Banii nu-i iei la sfarsitul lunii. Vezi contractul. Primul contract eu mi l-am negociat agresiv , plata la 5 zile dupa ce am facturat. Ca eram sarac. Dar nu mai gasesc eu d-astia des. Pe 20-25, asa merge. La unii chiar mai tarziu, dar nu merg la aia ca-s saraci . Asa ca e nevoie sa ai bani pentru 2 luni si util pentru inca una, ca cine stie ce se intampla. D-aia zic, cam 10k EUR. Sau iei contracte remote.

Foarte multi iti cer asigurare profesionala. Ceea ce e de nemaiauzit in Romania. Au Allianz una custom. Daca nu-I dai de cap, pot sa-ti ofer mailul unui broker.

Ca vezi tu, ai oaresce raspundere asumata cand esti contractor. E bine sa ai acoperire. Mai ales daca-ti cer.

Cum gasesc contractele?

La ce fac eu, ma gasesc ele pe mine. As vrea sa spun ca e in toate domeniile la fel, dar nu e . Nu la inceput, pana iti faci o retea de contacte. Se merge pe recomandari. Te recomanda calitatea muncii, atitudinea si tinuta. Astea trebuie sa le cultivi singur. Desigur te recomanda si faptul ca ii reomanzi tu pe altii, laba in cerc, cerc vicios, dar aia e. Un sistem colaborativ. Nu trebuie sa fii cacanar. Daca ai o oferta pe care n-o poti lua din orice motiv, sau ai futut interviul in pizda, recomanda pe cineva daca stii pe cineva. Asa merge.

Poti sa aplici pe site-uri care ofera contracte. Ai auzit tu de site-uri precum Peopleperhour.com, gumtree, Freelancer.com? Uita de ele, astea-s agentii de gasit sclavi. Daca lucrezi prin platformele alea nu esti contractor, esti cam sclav. Am fost pe toate, am vazut ce este, serios zic. Eu i-as inchide pe aia pentru promovarea sclaviei. Nu te bate cu indienii pe joburile alea. Daca stiti vreun om imbogatit de pe site-urile alea sa mi-l aratati si mie. Mai bine te duci, in pula mea, si iti cauti un job cinstit.

Interiviurile si recrutarea

Ba, sunt acum mai multe agentii de recrutare decat oameni care sa munceasca. Nu cred ca ma insel. Ca in toate domeniile unde-s multi, cei mai multi agenti sunt pur si simplu incompetenti, indiferent de ce scrie in CV-ul lor. Tot ce fac e sa-ti futa timpul daca-I bagi in seama.

Eu nu raspund la mailurile care-s de genul: “Salut, avem o oportunitate in Germania, vrem sa stim cam ce rata vrei, trimite-ne un CV daca esti disponibil.”

Nici muie nu le dau. Direct Delete. Cei mai obscuri nu au nicio oferta, strang in pula mea, CV-uri si-ti fut timpul degeaba la telefon. In timp ii mirosi.

Partea proasta e ca nu prea stii daca ce cauta aia e ce stii tu sa faci, sau ce stii tu sa minti, pentru ca recrutorul fie e prea prost sa iti dea detaliile, fie nu le stie si e prea prost sa intrebe, si cu siguranta nu-ti spune cine e clientul ( ca ai putea sa cauti tu si sa ii sari din schema eventual).

Se lucreaza cu agentii de recrutare asa ca obisnuieste-te cu ideea. Aia au sa castige bani de pe urma ta. Tot ce poti sa faci e sa incerci sa nu lucrezi cu una de mana a cincea la propriu si la figurat.

Nisa mea e atat de mica si asa de putini oameni, incat pentru un job ma cauta 4-5-6-7 agentii. Asa ca pun eu informatiile cap la cap, la un moment dat le raspund la unii si imi permit si sa-I iau la misto daca-s idioti, ca stiu mai multe decat ei despre jobul ala.

Dar s-a intamplat sa fut 2 interviuri anul asta pentru ca nu am stiut ce vor idiotii si nu eram chiar cu experienta pe partea aia. Cumva al treilea interviu cu astia la care-s acum a fost tot pe chestia aia, dar am aflat din timp si exact ce vor. La interviu nu au avut nicio sansa. I-am mancat cu fulgi cu tot. Si, uite ca se termina contractul si mi-am facut si treaba si-s multumiti, desi nu aveam experienta.

Daca vezi ca o agentie isi face treaba e bine sa continui cu ei. Fii constructiv. Daca tu iti umpli sacii nu te mai priveste ca si-I umplu si altii. Sigur, ar fi misto sa iei tu TOTI banii, dar uite ca idiotii astia te pun pe tine in legatura cu joburile. Success sa o faci fara ei.

La contractul semnat ieri puteam sa sar agentia. Ca-s “highly recommended”. Firma client, nici macar compania de consultanta care are proiectul, m-a contactat direct. -Esti disponibil, ai agent? Initial am zis ca-s disponibil si n-am agent. Dupa care m-a sunat agenta mea sa ma intrebe daca-s disponibil pentru acelasi contract, ca a auzit ea ca-s cautat. Unde a auzit? Simplu, tipul care m-a recomandat a fost adus tot de ei pe proiectul asta. Sigur, eu puteam sa spun, bag pula, nu fac prin voi, mai iau eu niste bani in plus pe zi. Dar tipa asta mi-a adus un contract in jumatatea verii, cand nu prea sunt. Si platesc la timp si stie exact despre ce-s joburile, ca asa l-am luat p-asta, nu m-a pus sa ma pregatesc pentru cai verzi pe pereti. Asa ca i-am zis direct: “tanti, ok , ocupa-te. Nici macar nu ma intereseaza proiectul asa tare, ca voiam ceva altceva. Dar daca-s highly recommended si daca aia platesc cat vreau eu ia si descurca-te. “

In 24 de ore aveam contractul gata sa-l semnez. Pai, pula mea, ma scuzati.

In timp ajungi sa-i cam mirosi pe recrutori. Am ajuns sa le fac training despre ce informatii trebuie sa le ofere clientilor. Cumva, nu stiu de ce, tot romanii sunt cei mai ciufuti si-o iau ca pe un afront, gen cum, coaie, ma inveti tu pe mine sa-mi fac meseria? Chit ca-s cu ambele picioare in strachini.

Nu toate oportunitatile se materializeaza

La un job, daca ai dat 1 interviu si “l-ai luat”, cam stii ca ori ai jobul pe masa si discuti de bani, conditii, alea, ori macar mai urmeaza alte interviuri. Ca de aia te-au chemat aia acolo, ca au nevoie de cineva. De obicei. La contracte nu e mereu asa. Sunt destui care cauta oameni in avans, inainte sa aiba contractul semnat. Tii interviuri, ti se spune ca e go-go, dar pe urma e no-no ca nu au luat ei contractul, sau s-a amanat, sau ceva, si nu te platesc degeaba, normal. Am patit-o si pe asta anul asta. Culmea e ca ma angaja un fost coleg si amic, cu care am lucrat in trecut. Am avut interviu direct cu clientul, dar d-ala in care ii prezentam deja ce urmeaza sa facem, ca si cum eu as fi lucrat deja pentru compania aia, si eram acolo, in lista cu oamenii de pe proiect. Mai erau niste formalitati. Care s-au complicat pana s-au anulat ca nu au luat proiectul. Sau cel putin asa au zis, plm , nu stau de verificari ca nu-s politie.

Firma la care am lucrat, aia de telecomi, au nevoie de ceva soft pentru bucata de care se ocupa sotia. Au cerut o oferta, le-am desenat noi o solutie, le-am scris un blueprint, le-am facut o estimare si o oferta de cost, d-aia transparenta, cu cat costa fiecare bucata ,resurse implicate. Au zis ca le place dar n-au bani. Normal, nu mai discutam de 1000 pe luna. Aia e. Nu e nicio suparare. Am futut cam un weekend cu asta, dar e ok, am lucrat pe malul Oltului, la Calimanesti, asa se relaxeaza contractorii, ca stii cum e, iti faci tu programul, aha. Tot ce trebuie sa faci e sa cauti mereu-mereu.

Frica ca muncesti mai mult daca esti contractor

Este neintemeiata. Adica daca vrei tu, nu te opreste nimeni, da’ nu ma luati pe mine model.

In consultanta se munceste mult, dar in aia in care esti angajatul unei companii. Ca tragi ca prostul pentru promovare. Te plimba aia ca pe magar cu morcovu’, sa mor de nu. D-aia vezi angajati de la companii de consultanta murind pe ogor, da’ freelanceri, nu neaparat. Ca atunci cand esti contractor ai deja banii, nu ai nevoie de promovari, nu esti in competitie cu niciun coleg. Nu. Ai un rol intr-un proiect.

Ceea ce trebuie sa faci e sa iti indeplinesti rolul ala bine. Si sa te asiguri ca proiectul continua, ca sa mai ai de munca. Cateodata ai nevoie de mai mult decat sa-ti faci treaba ca sa te asiguri ca proiectul continua, ca nu-si fac altii treaba lor, dar tu vrei banii asa ca trebuie sa-i iei. Dar rareori ai sa vezi un contractor s-o tina asa la hei-rup zi dupa zi. Poti sa iti balansezi munca mult mai bine daca esti pe pula ta.

Cam atat poti sa iti faci tu programul, gen sa nu stai peste program aiurea, doar ca ai de tinut o echipa de prosti in spate, pe care nici nu poti sa-i scoti in fata la plutonul de executie, ca-s din firma ta, dar asta nu e tot. Sunt juniori si treaba ta e sa iesiti toti bine, iar daca ei sunt niste prafisti si fut proiectul te-au futut si pe tine de pe lista de promovari. Pe mine m-ar durea in pula, nu muncesc eu pentru toti handicapatii, adica, in limita rezonabilului, dar competitia te-ndeamna, morcovul te-atrage si vad des situatia asta. Cand esti mercenar adevarat sunt toti cu morcovu’ in cur, necum sa se astepte sa ii scoti tu din cacat mereu si sa ii tii in spinare.

Ascensiunea Profesionala

Am zis clar ca daca esti contractor esti pentru ca vrei bani. Vrei traininguri, dadaceala, sa te invete si sa iti plateasca cineva certificari? N-ai sa vezi. Te descurci cum poti cu asta. Trebuie sa fii capabil sa inveti singur, iar asta-i probabil una din cele mai aspre cerinte, ca stiu multi oameni care nu-s capabili sa invete singuri. Si e naspa, ca nu plateste nimeni un contractor, in principiu, ca sa-i faca training. Aaa, ca ajungi sa muncesti la unii ani de zile pe contract si decid sa investeasca in tine cum au investit ai mei, se poate, dar nu miza pe asta. De regula, cat esti la companie, tragi si suge-i pe aia de bani si certificari, cat apuci. Bate fierul cat e cald. Ca eu nu l-am batut si mi-am dat o certificare, cat am stat degeaba, pe banii mei; 2000 de lei m-a costat. Oricand, in cei 4 ani si jumatate la ultima companie puteam sa-mi dau oricate, pe banii lor. Dar m-a durut in cur. Acum ma doare in portofel, dar asa merge.

Da’ ce fac cu pensia?

Faci ce vrei. Daca vrei poti sa-ti platesti. Parerea mea e sa-ti investesti tu banii aia in ceva pe care esti sigur. Iti iei un apartament,o garsoniera, orice chestie care poate produce bani pentru tine de acum , nu de cand iesi tu la pensie. Si cu banii aia faci alti bani. Eu daca as putea sa fac chestia asta inca 10 ani strang destula pensie. Serios. Ma satur de pensie.

Text Optional – Motivationale

Nu ai de ce sa lucrezi angajat la firme de consultanta daca nu-ti rastoarna o bascula de bani in cap. Esti junior? Te mint aia ca e greu, ca nu sunt cainii cu covrigi in coada, ca nu e chiar asa? Da si eu am fost si junior si fraier. Iti trebuie tupeu de borfas, putin bulan, si sa minti bine la interviuri. Despre asta a vorbit Manowar.

Crezi ca nu faci fata? Un bun amic a fost invitat sa plece( ca dat afara suna prea brutal pentru cate facilitati a primit ? ) de la firma unde am lucrat impreuna, dupa un an de stat pe bara, pentru ca nu era un programator bun si nu aveau proiecte pe ce invatase el sa faca la firma asta. Si pe cinstite, programarea nu e de el, vorba aia, suntem prieteni, e inteligent, dar programarea o mimeaza prost. Doar ca a invatat el alte lucruri utile.

Vorbeam azi cu el si e foarte fericit, si-a gasit initial un contract pe bani mai mult decat dubli fata de salariul din Romania, dar putini la cum merge piata. Maruntis. Lucrand din Romania 75% din timp. Si i se termina contractul in curand. Asa e cu contractele, se termina. Nu-i bai, iau prelungit aia. Pe bani dubli. Dubli fata de cat avea deja la ei, ca omul a facut impresie acolo ( chiar cred c-a facut), aia il vor, iar el vrea bani, nu seminte. Ce, nu rimeaza cu faptul ca a fost dat afara? Pai, da, dar a fost dat afara din Romania, una la mana, alte standarde de munca si competenta, si-a doua, avea un job de vreo 2k EUR/luna. Altfel tragi pe 5-6k net, nu? Altfel tragi cand iti platesti apartamentul in 4 luni, nu? Altfel tragi cand stii ca colegii tai, premianti cu coronita pentru realizarile aduse firmei, n-au fost dati afara ca tine, dar nici nu au primit vreo marire sau bonus anul asta, nu? Vorba lui, “ba, ce bine imi pare ca m-au dat afara. Stateam ca prostu’ acolo, la futu-i ma-sa, si-asteptam sa treaca timpul.”

Vorbind de mine, eu n-am avut atat de mult noroc. In sensul ca pana acum contractele mele recente nu s-au prelungit. Necum pe bani dubli, dar eu m-am dus direct pe rata buna, ca nu m-a dat nimeni afara si am avut tot timpul sa-mi planuiesc exitul. La primul au fost prosti si-au terminat cascavalul ( povestea vietii mele, sunt prea scump, pula mea), la asta se termina acum si desi m-ar mai tine, nu mai au la ce, ca au fost cumparati si mai usureaza aia din proiecte si contractori, ce atata huzur.

Nu-i bai, ieri am semnat deja contractul urmator, care incepe de pe 27 luna asta. Cum am zis, tipul care mi-a fost project manager pe contractul din UK m-a recomandat. La modul mi-l aduceti p-asta, acum. Si am impresia ca iar am fost fraier si am cerut prea putini bani ca prea i-au dat din prima, la doua ore m-au sunat sa semnam, fara interviu, fara nimic, da-n fine, asa sunt eu, modest. Planul e sa nu scad sub 10k/ luna anul asta, pe urma om mai vedea, zic sa nu sar calul.

Legat de planul meu. In 2011 lucram programator in solutia asta la o companie din Romania. Si tocmai ma angajasem intern la ei pe salariu dublu fata de cat aveam la compania anterioara. Atunci am cerut ca nesimtitul, ca deja lucram la ei ca consultant, ei stiau ce pot si eu cam stiam ce bani dau ei. Si daca tot aveam sa mai tradez inca o companie ( astea au fost toate), macar sa fie pe bani buni. Dar doamna directoare mi-a batut obrazul si nu mi-a dat cat am cerut, mi-a dat cu 100 de EUR mai putin , lol. Dupa ce m-am gandit vreo 5 secunde si am mai stat vreo 2 ore sa nu zica cumva ca prea sar pe oferta am acceptat, normal. Si eram asa, foarte multumit de mine, la primul salariu. Serios, ma gandeam ca ia uite, coaie, in plina criza, in 2 ani mie mi-au crescut veniturile de 7 ori. Castigam ( din doua joburi) mai bine ca orice om din biroul ala, probabil cu exceptia directoarei. Iar un salariu de 1300 de EUR pentru un programator junior ( desi eram incadrat intermediar, si faceam munca de intermediar) mi se parea beton. Mai auzeam lume in birou vorbind ca dupa 7-10 ani de experienta poti sa ajungi la 2000 de EUR.

Dupa 2 saptamani il aud pe un coleg de birou ca el s-a saturat, ca-si baga pula, ca e suparat ca aia nu-l lasa sa plece acasa dupa ce si-a terminat treaba, ca ce sta el ca boul in birou 8 ore, ca si salariul e mic. Si-l intreb, cum mic, coaie? Si-mi spune ca are el o cunostinta, care e contractor la filiala de nu stiu unde si ca ala castiga 10 k de euro pe luna si ca nici nu munceste tot timpul.

Si ma uitam asa la el sa-mi dau seama ce droguri ia si ce tot abereaza el acolo, cum pula mea sa castigi atatia bani? Din consultanta IT? Si-a plecat tipul repede in Belgia, radeam toti ca prostii, bineinteles, ca a plecat pe salariu mic 3500 de EUR pe luna, si-a luat si nevasta si tot, ca el s-a saturat de viata de cacat din Romania. Cum coaie, te-ai saturat de viata din Romania si pleci pe salariu de 3500 de la aproape 2000, acolo unde e mai scump? Ha-ha-ha, ziceam noi atunci. Niste idioti. Toti.

Dar mi-a incoltit un gand in minte. Mai intai m-am mutat inapoi de la client la companie de consultanta. Dar una mai high-cost asa. Si radeau colegii de mine ca am lasat job sigur sa ma duc la o firma de 10 oameni sa ma dea aia afara cand nu au proiecte, “acu, cu copil mic” si sa ma trimita de langa nevasta si sa stau mereu plecat. Dupa 1 an departamentul lor din compania aia calduta a fost desfiintat. Trololol. Eu mi-am dat demisia de la “firma aia de 10 oameni” dupa 4 si jumatate.

In aia 4 ani si jumatate m-am strofocat pe toate partile sa fac 2 lucruri. Intai am incercat sa obtin un job permanent pe la 4000-4500 de EUR/ lire pe luna – net in UK/DE/ES. Imposibil. Dupa care am avut bulan si am fost pus pe un proiect cu o tehnologie de nisa si am observat dupa ce mi-am updatat linkedinul ca ma cautau in draci pe chestia aia. Dar pentru contracte. Si ca se platea cu 600-700 de EUR pe zi.

Si cum stateam eu recent si ma bucuram de contractele mele si eram mandru de achievement unlocked, ca toti saracii care nu vad dincolo de lungul nasului, m-am intalnit cu o tanti care stie mai putine chestii decat mine si care mi-a dat sistemul de valori peste cap, ca ea zicea ca nu poate accepta contracte sub 1k pe zi si ca daca vreau ma poate recomanda pe mine pentru alea mai mici. Cum ar veni, gunoaiele alea.

Pai, eu acum ce-ar trebui sa fac? Sa ma angajez din nou la o corporatie?

I-am zis unei tipe in avion care zicea ca e la o firma de consultanta si ca nu se face inca contractoare,ca “mai sta”: -Stai, ca stai pe banii tai!

Nu stiu daca a inteles ce i-am spus, dar sigur m-a privit ca pe un impertinent. Eu i-am zis de bine.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

69 Responses to “Contractor / Consultant”

  1. Alifie says:

    Foarte fain. Deci trebuie sa-i bag juniorului ca lectura obligatorie si blogul lui Orbu.

  2. Mihai says:

    Foarte bun articolul! Multumesc!
    Am vreo sansa sa aflu care-i tehnologia de nisa?

  3. Manowar says:

    Va poate explica Manowar cu cat entuziasm priveste factura pe care i-o emite statul britanic la final de an pe banii incasati. Macar aia taie factura, nu ca statul roman, care baga-ti baga banii in buzunarul lor si dusi sunt.

    E grea viata atunci cand inca n-ai rezidenta si cetatenie, boss, in pula mea, tre’ sa pari baiat corect. Nu stii tu de-astea, futu-te. Tu faci bani si eu tai zilele din calendar – inca 7 luni pana pot aplica pentru cetatenie…

  4. Stropic says:

    m-am intalnit cu o tanti care stie mai putine chestii decat mine si care mi-a dat sistemul de valori peste cap, ca ea zicea ca nu poate accepta contracte sub 1k pe zi

    deci cu cat stii mai putin esti platit mai bine? ::)))) ce domeniu e asta din nou?

  5. Orbu says:

    @Mihai: SAP Master Data Governance.
    Nu-i un secret, dacă-i trebuie cuiva am și ceva materiale. Dar nu prea e genul de chestie pe care o poți învăța doar din carte. Iti cam trebuie un server de sap să poți să înveți ceva, și să mai știi și ceva pe partea de sap, iar cu aia e mai complicat, că nu-i așa un kit de un CD pe care să îl pui pe o mașină virtuală la mișto. Și dacă nu știi și partea asta, nu poți să înveți nișa aia.
    E ca și cum te-ai apuca să înveți să înveți configurarea unui cpanel de administrare Webserver /vhost în Linux, dar tu nu ai văzut Linuxul în viata ta.
    Dar, cum am zis, dacă vrea cineva materiale, cu placere.

    @Manowar. Corect. Toate costă. Dacă mâine intră România în viteza a doua s-ar putea să îmi pară rău că nu am futut niște timp pentru o cetățenie mai de doamne-ajuta.

  6. Laur says:

    Eu zic doar Multumesc! pentru articol. Am bagat la cap si il voi reciti mai tarziu.

  7. Stropic says:

    zau??? nu stiam ca se cauta atat.

    mie chiar mi-ar placea materialele, multumesc mult! am mai lucrat putin (putin fiind cuvantul cheie) pe MM si SRM, poate gasesc niste puncte comune. 🙂

  8. kd says:

    Funny, chiar am ras.
    E misto ideea. Care-i next level?
    Ce faci cand te saturi, ce faci cand zici ca ai strans destul din activitatea aia? Eu m-am saturat de avioane, mi se face rau doar cand ma uit la ele. Nu, inca n-am trecut pe pastile.
    De asta am cautat job de birou la care singura conditie a fost “0 travel”.
    Ce faci cu banii cand ai gandirea limitatia dpdv financiar,n-ai apetit de riscuri si nu mai stii ce sa faci cu ei? Ok, achiti un credit luat cand erai mai mic. Check. Faci o casa. Check. Investitii. Check. Apoi te uiti doar dupa upgrade-uri ca la jocuri? 🙂 Armura mai buna, locatie mai buna… ?

  9. ivanilici says:

    @Kd, o idee pentru next level poate fi să începi să îi ajuți pe cei din jurul tău. Poate niște copii care au nevoie de sprijin pentru a continua școala, poate donații pentru niște școli etc. Nevoi sunt multe. 😉

  10. Alex says:

    Foarte bun articolul!

    La PFA cu norma subscriu, este foarte bun pentru cei care vor sa plateasca impozit minim atata timp cat veniturile sunt de x ori mai mare decat norma. Daca faci 2-4x norma se merita, daca faci 6x sau mai mult esti boier. Amuzant totusi cum norma pe Bucuresti este mai mica decat in majoritatea judetelor. De exemplu, eu am norma ~40,000 RON si platesc ~20,000 RON impozit pe an, dar se merita si asa pentru idiotii ca mine ca nu pot sa plece inca din Romania.

    As mai sublinia ca piata remote include si job-uri work at home gen customer service, tech support, software engineer CS si alte traznai. O fi cum o fi campul muncii (plm, nu stiu, n-am avut un job real niciodata), dar parca e mai misto sa o arzi de acasa pe un job de 2-4k net in timp ce corporatistii spera sa ajunga seniori in coispe ani ca sa loveasca 1.5-2k.

    @orbu: recomanzi ceva cursuri SAP pentru incepatori? Platite au ba.

  11. Pantera Roz says:

    @orbu: Daca nu ma inseala memoria, poti porni masini virtuale cu SAP (full stack) in Amazon AWS. Sunt cam scumpe, ce-i drept (cativa $ / ora)

  12. Alex says:

    E misto ideea. Care-i next level?
    Ce faci cu banii cand ai gandirea limitatia dpdv financiar, n-ai apetit de riscuri si nu mai stii ce sa faci cu ei?

    Te bucuri de liniste si de lipsa intrebarilor de genul ce o sa ma fac daca…
    Daca am invatat ceva uitandu-ma la parintii mei, asta trebuie sa fie in top: este tare misto sa ai o plasa de siguranta. Bani pusi deoparte pentru zilele/lunile/anii de cacat. Because you never know. Am trecut cativa ani printr-o perioada in care mureau oamenii din familie pe capete. Cancer, Alzheimer, accidente stupide de masina, boli banale de care mori sigur prin spitalele romanesti daca nu ai bani sa te duci la analize sau la un control amarat in Viena/Ungaria/Belgrad/plm. Stii ce bine e sa ai pusi deoparte cateva zeci de mii de euro pentru situatii exceptionale? Si stii ce repede se duc in perioadele de cacat? I know…

  13. schipix says:

    Bai la mine a venit Craciunul deja se pare.
    Ieri m-a omenit Mano, azi m-a omenit Orbu.

    Inutil de spus ca am muncit o pula si ieri si astazi. Asta doar asa ca sa completez senzatia de sarbatori 😀

  14. Orbu says:

    @Stropic.
    Uite aici Ditai cartea . Luati si voi mai repede ca e cu drepturi de autor and shit. Probabil c-o dau aia jos iute. O puneam la mine, dar are >100MB si sunt suficient de prost incat nu reusesc sa mai cresc marimea la fisierele uploadate pe serverul de web la ora asta. In fine, cred ca merge d-aici, pana sterg aia.

    Relativ la cat se cauta – nu-s fantastic de multe proiecte, dar sunt fantastic de putini consultanti.
    @Kd:

    Ce faci cand te saturi, ce faci cand zici ca ai strans destul din activitatea aia?

    Nu stiu. E ca si cand ai intreba un somalez: “Ba, ce-ai sa faci cu colesterolul cand te-ngrasi?”. Cand ajung acolo mai vedem.

    Apoi te uiti doar dupa upgrade-uri ca la jocuri? ? Armura mai buna, locatie mai buna… ?

    Pai, esti cu cativa pasi inaintea mea ca sa-ti dau eu sfaturi pe tema ;). Dar da, locatie mai buna, armura mai buna e o idee.

  15. Livache says:

    e bine scris, multam Catalin!

  16. Manowar says:

    Uneori ma ingrijoreaza blogul asta. A ajuns sa aiba tot felul de informatii utile.

    Maine-poimaine vad pe-aici si retete de drob de miel sau remedii naturiste pentru constipatie.

  17. CrazyVibes says:

    @Orbu: Intrebare: Cu ce incepi cand doar ai auzit de SAP? M-am uitat si eu dupa ceva career path SAP. Nu am gasit inca ceva de genul “uite, faci cursul asta, cu zero prerequisites. Iei certificarea X si esti pregatit pentru jobul X.” Si pe urma ai x optiuni. Gasisem un blog care iti spune ce specializari sunt pe SAP, dar nimic de genul incepi cu asta si construiesti. De aici poti face asta si ajungi acolo etc. Mbine, probabil nu mi-am facut temele cum trebuie. Tre sa mai sap prin google.

  18. mesterul says:

    Șefu, nici nu ai idee cît de greu găsești o rețetă de drob cum trebuie în zilele noastre. A stricat internetul ăsta tot, hehe.

  19. Orbu says:

    Depinde ce formatie profesionala ai deja adica ce stii deja.
    De exemplu, eu stiam deja programare asa ca am inceput sa invat limbajul lor de proramare ABAP. Asta acum 10 ani. Dar daca nu ai treaba cu programarea e o idee proasta cred.
    La fel cum cred ca daca ai deja >25 de ani e o idee proasta sa faci cursurile lor care costa mii de euro, ca sa lucrezi junior.
    Poti sa incepi cu cursurile gratis de pe Open SAP.com
    Dupa aia cauti o firma care are SAP pe acolo si vezi daca te poti angaja ca user, key user, ceva ca sa intri in contact cu platforma asta, si tot dai din coate sa iti faci loc mai sus . Asta ar fi pe partea de business si consultanta functionala.
    Sau daca ai ceva experienta in vreo industrie, pe vreun proces de business ( ca o fi de finance, de purchasing, de – sunt gramada), cauti curs pentru modulul respectiv de SAP, citesti ceva, poti sa-ti dai si certificare, daca vrei , sunt unii erpprep.com – niste indieni. Faci acolo intrebari, ca pe cartea de circulatie, iei certificarea aia si fara sa fi pus vreodata mana pe sistem.
    Nu o sa fii guru, dar poti dupa asta sa te angajezi la o companie de consultanta – junior, gen. S-ar putea sa nu iti convina asta. Dar in 1 an daca te misti bine, adica nu stai ca lepra pe camasa, muncesti acolo chestii, sa inveti , poti sa minti ca ai 3-4 de experienta si sa incepi si tu sa castigi alte sume. Daca pe mine dupa doua saptamani de experienta m-au putut vinde aia care m-au angajat cu “3 ani in CV”, ma gandesc ca dupa un an ar trebui sa te descurci.
    Ce ti-am zis mai sus e ca sa intri cumva in sistem , cum te descurci mai departe depinde de ce intalnesti in cale.

  20. CrazyVibes says:

    Merci de info. Stiu python si ceva javascript. Nu stiu cat de mult conteaza, dar daca ai ceva idee de OOP ma gandesc ca nu ar fi foarte greu sa inveti ABAP.
    Ce sa zic, tocmai am trecut in categoria 40’s. Dar parca parca as schimba ceva. Vreau ceva nou. Si ceva sa invat. Nu asa sa invat de capul meu ce vreau. Ca la ce bun sa inveti ceva daca nu ajuta nimanui, daca nu ai unde sa aplici?

  21. IulianS says:

    @Orbu

    As avea doar o mentiune, data fiind setea continua de oameni in IT: daca stii ceva si nu esti chiar imbecil poti sa ajungi destul de repede sus. Cat despre varsta, as zice ca depinde mai degraba de cum gandesti si cum te comporti. Atata timp cat concurezi pentru chestii banale, e normal sa ai zile grele cu india & low costuri, dar cand e vorba de ceva conexiuni intre diverse, s-ar putea sa ai catig de cauza. Lumea nu cauta oameni care sa intrebe in continuu, ci oameni care odata porniti sa puna doar intrebari ok.

  22. Orbu says:

    @CrazyVibes: daca ai ajuns pe la 40 nu stiu daca e cel mai bun lucru sa te apuci acum sa inveti ABAP. Ala e o mizerie, il inveti imediat – baza. Dar e nevoie de timp sa evoluezi in alte directii, ca strict pe programare ABAP n-ai sa rupi gura targului prea curand. Intra deja gramezi de programatori tineri in piata asta . Dar daca stii deja ceva programare e mai usor sa inveti migrare de date ( trebuie doar putina programare) sau concepte mai complexe, sau macar ceva mai modern. Au si astia UI5, machine learning. Ca la 40 de ani nu m-as apuca sa invat ceva ce-i aproape expirat. Zic si eu.

    Nici nu-ti zic sa ramai blocat in zona asta, doar ca am mentionat-o eu. Eu ma apucasem de big data si python pana am dat de nisa asta. Ca nu orice cacat in SAP se plateste chiar atat de bine. Unele-s comune. Rate de 300-400 de EUR / zi pe contracte. Poti sa obtii asta din mai multe chestii.

  23. luvieere says:

    @Orbu

    Din experienta ta de pana acum prin agentiile in/cu care ai lucrat si din conversatiile cu oamenii din domeniu, pe ce alte tehnologii in afara de SAP mai au la ora actuala cautare consultantii, pe rate similare?

  24. Orbu says:

    @Pantera Roz. Corect. Daca-ti e ok sa platesti banii astia, da, e o solutie.

  25. Stropic says:

    @Orbu, merci frumos. 🙂

  26. Orbu says:

    Orice cu Big Data/Hadoop/Spark/scala
    SQL Architect /Data Modeler pe SQL server, sau mySQL sau Oracle pentru Finance. Adică nu-i suficient să le spui că știi tu sa faci tabele și select și join. E mai interesant pentru ei dacă știi procesele de finance/ tranzacționare, etc.
    Contează foarte mult ce știu ce facă în afară de tehnologia în sine.
    De exemplu unde lucrez acum e un tip care lucrează la curățarea și standardizarea datelor. Folosește un căcat de ms access, pe care nici nu îl stăpânește prea bine – i-am mai arătat eu niște chestii, că se chinuia prea tare.
    Dar știe ce vrea să facă, științific vorbind are o strategie bună ( bunicică) , și îl țin aia pentru modelul și succesul a ceea ce aplica. Și cred că avea rată mai mare ca mine. Și ce pula mea de tehnologie poți să spui că e “ms access” . iar când face el intra la Master Data Management.
    Că e Sap,sau Oracle sau pula mea astea sunt detalii. Important e faptul ca e cu master data management digital transformation și data transformation.
    Din alea cu AI și alte sf-uri nu știu, nu am intrat în contact cu nimeni pe așa contracte.

  27. ld says:

    multumesc. l-am citit aseara si trebuie sa il recitesc ca sa procesez tot, dar e multa informatie folositoare.

  28. speedy.gonzales says:

    am luat si eu cartea, cu toate ca nu cred ca o sa lucrez prea curand pe SAP.
    apropo, pe la agentiile alea se gasesc cumva si job-uri pe Websphere Application Server? nu de alta, dar lucrez de atat de mult timp cu ele si am facut atatea rahaturi, ca deja le visez.

  29. Orbu says:

    Uite ca fac o întrebare și revin săptămâna viitoare.

    A ajuns sa aiba tot felul de informatii utile.

    Ce vrei, dacă suntem p-aci numai oameni care pică testul de IQ, avem nevoie să mai învățam una, alta.

  30. Manowar says:

    Ce vrei, dacă suntem p-aci numai oameni care pică testul de IQ, avem nevoie să mai învățam una, alta.

    Tu din a cata incercare l-ai luat?

    Wait – l-ai luat?

  31. Orbu says:

    Am dat șpaga.

  32. buntzi says:

    Io am avut fițuici

  33. Manowar says:

    Eu nu l-am dat.

    Aia cu Mercedes n-au nevoie *mic drop*

  34. ElZorab says:

    Daca lucrezi cu micro si pleci des poti sa scoti o groaza de bani ca si cheltuieli: 87,5 euro pe zi ca diurna si 112.5 va si cheltuieli de cazare (practic firma te plateste si te descurci tu cu cazarea, nu ai nevoie de documente justificative). Asta inseamna 200 euro pe zi tax free.
    Un alt motiv pentru care ar fi mai ok sa ai micro e ca tu ca persoana si firma sunt 2 entitati diferite si in caz de probleme unde firma ar trebui sa plateasca daune (tu esti doar un angajat) o sa execute doar ce e in firma. Am mai auzit povesti de genul conturi inghetate cand este plecat in concediu pentru o datorie mica la stat, si e tare fain sa patesti asta cand esti pfa si … pac nu mai ai acces la nici un ban.

  35. Orbu says:

    @Elzorab: Știu partea cu deconturi. Eu nu am scris aici doar pentru mine. În plus dacă clientul decontează deja cazarea nu pot să o mai decontez și eu o dată. Adică pot, dar…
    Legat de conturi blocate, am auzit, așa-i. Dar nu le blochează și pe alea din străinătate. Mai ales alea în afara UE.

  36. Contractor 2 says:

    “Am un singur sfat. Daca vezi ca te apuca depresia de la stat singur ( pula mea, daca nu ai familie, ma gandesc ca-ti gasesti tu o gagica, macar ceva de futut, e pentru aia care au treaba lor si-s pe contract doar la munca), iesi din hotel si du-te la bar.”

    Uite de asta cand lucrez remote gen UK/DE etc. intru pe site-urile de escorte sa am ceva de futut cand sunt liber.
    Ultima oara agentia m-a trimis in DE, deja mi-am facut si 3 prietene de-a lungul timpului. Le anunt din timp cand vin, ma asteapta, dau la buci, pleaca, eu imi vad de job si ziua trece.
    Pentru stres mai platesc si un one day pass la sala in functie de zona unde sunt.
    Nu-I atat de rea viata asta daca stii sa o traiesti si sa te organizezi putin.

  37. Manowar says:

    E misto ideea. Care-i next level?
    Ce faci cand te saturi, ce faci cand zici ca ai strans destul din activitatea aia? Eu m-am saturat de avioane, mi se face rau doar cand ma uit la ele. Nu, inca n-am trecut pe pastile.

    I’m not even close, vorba aia, da’ la partea la care mi-as permite s-o las balta cu munca, mi-as petrece zilele incercand sa fac toate chestiile alea de haleala super epice pe care n-are nimeni normal timp sa le faca vreodata, citind toate chestiile pe care n-am apucat sa le citesc si jucandu-ma in draci – si cam atat, ca presupun ca deja sunt prea pretentios daca vreau sa mi se mai si scoale la varsta aia =))

    Mie nu-mi trebuie casa mai mare, armura mai nu stiu cum, in cartieru’ nu stiu ce. Nah. Fuck that shit.

  38. buntzi says:

    Eu nu l-am dat.
    Aia cu Mercedes n-au nevoie

    Meh, s-au schimbat vremurile mă! Pă vremea mea taică…[insert tuse horcăită]

  39. Stropic says:

    mi-as petrece zilele incercand sa fac toate chestiile alea de haleala super epice pe care n-are nimeni normal timp sa le faca vreodata

    deci chiar vorbeai serios cu reteta de drob de miel, dar nu stiai cum sa ceri.

  40. Deria says:

    Manowar si şorţu’ de bucatarie, omfg.

    deci chiar vorbeai serios cu reteta de drob de miel, dar nu stiai cum sa ceri.

    tanar inalt, frumos, destept, cu casa si masina proprii si cu situatie materiala buna, caut reteta serioasa de drob de miel. Astept mesaje in privat. Nu raspund la sms si bip-uri!!!

  41. kd says:

    @Manowar plm, haleala? 🙂
    Te duci intr-un restaurant si le (pre)comanzi.
    Eu unul m-am plictisit de “dolce far niente”. Cred ca’s defect. D’aia m-am si angajat. De plictiseala.
    @Elzorab – misto idea. Dar pentru asta ar trebui sa fii angajatul firmei, nu?
    N-am formulele excel in fata, dar taxele la salariul minim vs scutirea de impozit (plus scos legal de bani din firma) merita dpdv economic? Pe vremuri era o duda ca daca esti administrator nu poti fi si angajat.
    Daca tragi tare 10 ani… si mai multi, cu minusurile de rigoare (iti vezi familia in weekend si tot ce implica asta) pe urma poti iesi la “pensie” cu cei 500k-1mil Eur pe care ii produci. Sau esti contractor in Romania, pe bani de seminte, dar o idee mai mult decat un “net” dar si atunci, cate firme sa prinzi in Bucuresti care au externi?
    Tine pana la urma de stilul de viata al fiecaruia 🙂
    Orbu spune niste chestii foarte interesante pentru cei care’s dispusi sa renunte la cativa ani din viata si sa iasa din zona de confort avand in target “mai multi bani”. Bine, asta se aplica la cei care nu se considera autosuficienti:)
    Consider ca daca esti pe nisa potrivita si te specializezi pe ea, este misto sa fii contractor asumandu-ti tot ce inseamna conditia asta.

  42. Stropic says:

    @Deria: :)) neah, cred ca e mai degraba clasicul:

    tanar inalt, frumos, destept, cu casa si masina proprii si cu situatie materiala buna, nu caut nimic, doar ma laud.<blockquote

    @Kd:

    Eu unul m-am plictisit de “dolce far niente”. Cred ca’s defect. D’aia m-am si angajat. De plictiseala.

    doaaaamne. cum mai sa nu-ti placa nimic-nimic? muzica, pictura, scris carti, fotografie, dans, vizitat locuri, animale de companie, istorie…nu stiu, un milion de alte lucruri, niciunul nu te atrage?

  43. Alifie says:

    Stropic – Iti plac animalele de companie?
    Kd – Depinde de animal.
    Animal00 – Ce PLM?

    Stropic – Iti plac animalele de companie?
    Kd – Da. Bine facute sau drob.

  44. IulianS says:

    doaaaamne. cum mai sa nu-ti placa nimic-nimic? muzica, pictura, scris carti, fotografie, dans, vizitat locuri, animale de companie, istorie…nu stiu, un milion de alte lucruri, niciunul nu te atrage?

    Dupa primul job (adica prin 2004) mi-am luat o vacanta de cam 1 an, ca deh, eram extenuat dupa 10 luni de munca si m-am tot plimbat. Am ajuns dupa ce am mai bagat ceva proiecte pe langa (eram inca student) la concluzia ca e misto la corporatie/firma, ca viata e simpla, ca salariul vine si toate deciziile se iau la comun cu riscuri minime la nivel de executant/pulet etc. Nu tu certuri si alte balarii, negocieri etc. In plus colectivul (250 capete) intotdeauna venea cu o idee, o iesire prin oras in nu stiu ce bodega/subsol, o petrecere, concert etc. Asa ca sincer imi placea la firma, la caldurica cu toate ca mai faceam si pe langa, chiar si de la munca, fara nici o jena. Nu aveam nici un port taiat, nimic – ma conectam la calculatorul meu din camin (aveam un port forwardat prin firewall). In vacanta asta a fost misto, dar parca mai toti de varsta mea erau angajati si cu alte balarii, cam greu sa te sincronizezi cand tu o ardeai prin centru la 10-11 AM si seara cam incepeai sa mai faci ceva. Asa ca sincer viata la corporatie e ok, simpla, indiferent de ce li se pare altora. Mai lejer de atat nu se poate, zic eu. Culmea e ca mai toate chestiile interesane le afli comunicand si comunicarea aia cumva se intampla la mine cel mai bine pe la munca prin pauzele dese si pranzuri, comenzi de pizza nocturne (deh, overtime), baruri si apoi pe taxi (din bar catre casa sau, nu chiar de putine ori, direct la servici pe canapelele pentru relaxare).

    Mai cunosc oameni care dupa ce au ars-o in freelancing s-au intors pe la job ca simteau ca o iau pe aratura. Asadar, nu e chiar usor, si in mod sigur nu e pentru toti. M-am intalnit cu freelanceri ce o ard de acasa si vad ca sunt gata sa te doboare cu cuvintele de nevorbiti ce sunt.

  45. Manowar says:

    @Manowar plm, haleala? ?
    Te duci intr-un restaurant si le (pre)comanzi.
    Eu unul m-am plictisit de “dolce far niente”. Cred ca’s defect. D’aia m-am si angajat. De plictiseala.

    In ce restaurant te duci unde au orice iti trece prin cap si le fac ca lumea? Exact – nicaieri.

    Eu nu vorbesc de facut o friptura. Nu vorbesc de facut ieftinaciunile alea pe care le gasesti intr-un restaurant random. Vorbesc de facut chestiile alea pe care le gasesti doar in restaurantele alea in care dai vreo 500 (euro) pe o masa (din care 450 pentru ca-i restaurantul lui Gheorghe Faimosul). Da, exact.

    Ma uitam mai devreme la niste chestii facute de alde Ramsay si sunau cam bine. Ce suna mai putin bine era faptul ca lua vreo 3 ore sa faci o chestie de-aia. Asa, lejer. Gen anunta-ma daca ai tu 9 ore pe zi de facut de-astea acum. Sau daca le gasesti la vreun restaurant pe o raza de 100 km. Ca eu iti zic ca nici macar n-au animalu’ ala pe meniu – nu felul, animalul.

    Eu unul m-am plictisit de “dolce far niente”. Cred ca’s defect. D’aia m-am si angajat. De plictiseala.

    Te cred, da’ tu probabil ca nu esti genial la WoW si nu astepti acum releaseul de classic servers ca mine lol.

  46. Orbu says:

    Vorbesc de facut chestiile alea pe care le gasesti doar in restaurantele alea in care dai vreo 500 (euro) pe o masa. Da, exact.

    Te pricepi tu să faci d-alea?

  47. Manowar says:

    Nu.
    That’s the whole fucking point.

  48. Stropic says:

    Stropic – Iti plac animalele de companie?
    Kd – Da. Bine facute sau drob.

    mai bine hot dog, ca doar nu tii o oaie pe langa casa.

    Mai cunosc oameni care dupa ce au ars-o in freelancing s-au intors pe la job ca simteau ca o iau pe aratura.

    nu, nu era vorba de freelancing vs birou. era vorba de cum traiesti “la dolce vita” dupa ce nu mai trebuie sa muncesti for a living. ma rog, fara anita ekberg. 🙂

    Ma uitam mai devreme la niste chestii facute de alde Ramsay si sunau cam bine. Ce suna mai putin bine era faptul ca lua vreo 3 ore sa faci o chestie de-aia. Asa, lejer.

    si cea mai buna parte e ca o sa poti sa tipi la ceilalti in timp ce le faci!
    “yes, chef!”

  49. Neurogamer says:

    Macar nu sunt singuru’ care asteapta classic serverele de wow

  50. Manowar says:

    @Neurogamer: le-au anuntat aseara la blizzcon.

    Cum le dau drumul, cum ma-nfig impreuna cu vreo 3-4 amici. la scandal, ce pula mea.

  51. Neurogamer says:

    Da. Stiu. De aia ziceam. Da un semn pe ce server/factiune vei fi (cand se lanseaza, obvsly) ca asa pofta de leveling am.

  52. altcalic says:

    Nu-I atat de rea viata asta daca stii sa o traiesti si sa te organizezi putin.

    Cred ca te amagesti singur, viata asta chiar este atat de rea. Banii aia multi nu sunt platiti pentru ca e simplu, desi nici aia nu sunt atat de multi cateodata. Sigur, pentru unii oameni impactul e mai mic decat pentru altii, dar eu n-am gasit pe niciunul caruia sa-i placa.

    Daca tragi tare 10 ani… si mai multi, cu minusurile de rigoare (iti vezi familia in weekend si tot ce implica asta) pe urma poti iesi la “pensie” cu cei 500k-1mil Eur pe care ii produci.

    Sincer sa fiu 500k nu mi se par suficienti pentru pensie, Nici 1 meleon, dar incepi sa te apropii. Plm, daca-i tii in banca inseamna 10k euro pe an, e nimic. Iar daca-i bagi in alte chestii (financiare) mai riscante e bine sa nu fie chiar toti banii. Altfel, probabil ca daca-ti cumperi un bloc si-l inchiriezi posibil sa fie ok, dar inca n-am trecut la actiune. Si oricum asta merge doar in .ro ca aici sunt preturile jos.

  53. Orbu says:

    Sigur, pentru unii oameni impactul e mai mic decat pentru altii, dar eu n-am gasit pe niciunul caruia sa-i placa.

    Mie îmi place. Mai mult decât să fiu angajat. Iar eu nu am cunoscut multi cărora să nu le placă :).
    Și dacă 500k nu suficienți pentru pensie presupun că e mai ușor să îi faci fiind angajat, nu?

  54. Manowar says:

    Sincer sa fiu 500k nu mi se par suficienti pentru pensie, Nici 1 meleon, dar incepi sa te apropii. Plm, daca-i tii in banca inseamna 10k euro pe an, e nimic.

    Depinde.

    Doar un romulan idiot ar face aia – sa ii tina in banca.

    Exista alte chestii ami frumoase, de 6-8% pe an.

    La 500k, iei 6 apartamente ca al meu. 300 euro pe luna din chirie dupa taxe -> 1800e/luna “net”, adica dublu fata de banca.

    Dar sunt chestii mai banoase. Tracker funds, FTSE etc. Un 6% de acolo nu e de aruncat deloc. Vezi anul trecut vs now.

    Sau poti porni 1-2-3 afaceri.

    Bancile sunt pentru idioti.

    Hint: http://www.hl.co.uk/shares/stock-market-summary/ftse-250/performance

  55. altcalic says:

    Orbu, bravo tie ca-ti place, macar n-o sa ajungi ca altii care, precum spuneai, atarnau de o lustra. Nu stiu ce relevanta are ca-s suficienti sau nu 500k cu esti angajat sau nu. Au alta valoare daca esti contractor? Uite eu am mers o buna parte din drumul ala de 500k deja, n-am fost contractor si nu mi se pare ca atunci cand ajung la 500 o sa fie suficient sa fiu complet relaxat sau sa pot iesi la pensie linistit. Desigur, mult mai relaxat decat la 0, dar cam atat.

    Manowar, stiu de ftse, ca am avut si bani pe el. Si in SUA. Si pe alte piete. Si sigur, suna bine cand privesti la grafice acum, pe ultimul an (desi daca iei in calcul deprecierea lirei aia 6% nu mai sunt chiar interesanti), dar daca aveai bani in EU cand s-au futut grecii in cur in 2015 sau oriunde cand s-a futut china in cur in 2016 s-ar putea sa fii mai circumspect, ca eu “m-am distrat” in ambele perioade. Nu mai zic de 2008-2009 ca stie toata lumea. Nici 2010-2011 n-au fost ani buni in europa. Bursa nu merge doar in sus, ba la cum se prezinta situatia cu maximele pe dow si dax e destul de probabil sa o ia in jos. Astea nu sunt investitii sigure pentru pensie IMO. Am zis de banca pentru ca alea sunt teoretic instrumente sigure (sau echivalentul lor, gen titluri de stat).

    Afaceri am inceput, nu e bai. Suna simplu “incepe o afacere”, dar nici asta nu e ca in filme, merge greu, plus ca in .ro chiar ajungi sa te lovesti de faptul ca nu prea mai gasesti sa angajezi.

    Cu apartamentele sunt de acord, aia am zis si eu ca pare rentabil. Insa revenim la partea aia cu “daca are cine sa le mai inchirieze” in romulania 🙂 Insa dintre toate optiunile disponibile, sunt de acord ca asta pare mixul adecvat de risc/efort/reward.

    Ma rog, divaghez, nu asta e subectu’.

  56. Manowar says:

    Bursa nu merge doar in sus, ba la cum se prezinta situatia cu maximele pe dow si dax e destul de probabil sa o ia in jos.

    Long term e no problem.

    (desi daca iei in calcul deprecierea lirei aia 6% nu mai sunt chiar interesanti)

    ? Nu inteleg, ce treaba are lira? Tu ai actiuni undeva, nu te afecteaza.

    dar daca aveai bani in EU cand s-au futut grecii in cur in 2015 sau oriunde cand s-a futut china in cur in 2016 s-ar putea sa fii mai circumspect

    ? Nu inteleg nici ce treaba are EU cu FTSE.

    Nu mai zic de 2008-2009 ca stie toata lumea. Nici 2010-2011 n-au fost ani buni in europa.

    Bai, repet – long term.
    Uita-te din 2008 si pana acum si anunta-ma cum arata.

    Astea nu sunt investitii sigure pentru pensie IMO.

    Pai, coaie, sigur nu-i nimic.

    Bancile pot da faliment – si depozitele sunt garantate (in teorie) pana-n 75k, parca. Pana la 500k mai e. Si asta daca mai recuperezi si aia 75k.

    Apartamentele iti pot pica la un cutremur.

    Pamantul iti poate fi confiscat de viitorii comunisti etc.

    Aurul/argintul pot deveni peste noapte “ilegale” (vezi SUA acum coispe triliarde de ani)

    Nimic nu-i sigur. Da’ din ce vedem si stim, cam acolo as zice ca merge mai bine.

    Afaceri am inceput, nu e bai. Suna simplu “incepe o afacere”, dar nici asta nu e ca in filme, merge greu, plus ca in .ro chiar ajungi sa te lovesti de faptul ca nu prea mai gasesti sa angajezi.

    Merge greu pe dracu’ ghem. Bani sa ai.

    N-a zis oricum nimeni nimic de “in Romania”.

    Cu apartamentele sunt de acord, aia am zis si eu ca pare rentabil. Insa revenim la partea aia cu “daca are cine sa le mai inchirieze” in romulania ? Insa dintre toate optiunile disponibile, sunt de acord ca asta pare mixul adecvat de risc/efort/reward.

    Da, boss, de acord. Da’ sunt cateva orase in care poti face asta oricum. In general alea cu universitati mai mari/cunoscute. Si daca da Romania faliment, BB de exemplu tot va avea studenti. Poate nu romani – cu atat mai bine, ca aia straini nu vor detine locuinte, derp.

    Dar da, de acord. Nimic nu-i sigur. Absolut nimic. Eu as zice sa te uiti tu la FTSE100 sau 250, graficul pe ultimii 10 ani. S-ar putea sa observi ca aia care nu au vandut cu spasme si-au facut deja un profit fain. Cum am zis – long term.

    Legatura cu subiectul are. Ca de aia muncesti contractor fara certitudini, asigurare, sick days etc. Pentru bani. Pana cand si ce faci cu ei? Fiecare cu pizda ma-sii.

  57. CocoJambo says:

    1) Fain.
    2) Cu ce agenții lucrezi ? Sunt curios ce tarife sunt pe specializarea mea.
    3) Access este integrat în MS Exchange si in Active Directory.

  58. altcalic says:

    ? Nu inteleg, ce treaba are lira? Tu ai actiuni undeva, nu te afecteaza.

    Te afecteaza daca de 1000 de lei ai bagat actiuni de 100 de lire anul trecut si vrei sa le scoti azi cu 6% randament, iar in loc de 1060 de lei scoti 900 (inlocuieste lei cu euro sau alta moneda). Inteleg ca pentru tine care stai in anglia nu e problema mare (desi intotdeauna devalorizarea monedei locale e cam nasoala daca nu te ocupi cu exportul), dar pentru oricine altcineva in afara granitelor ei este. Sigur, o data ce se termina cu brexitul si lira e rock-bottom ar trebui sa fie ok si pentru investitorii externi. Insa s-ar putea sa fie probleme mai mari cu bursa in momentul respectiv, nu prea m-as apropia de FTSE pana nu stabileste tereza in ce directie se duce (si cu ce costuri).

    Bai, repet – long term.
    Uita-te din 2008 si pana acum si anunta-ma cum arata.

    La nivel de 10 ani arata bine. Daca ai bulan sa nu te prinda un crash cand ai nevoie de banii de acolo e in regula. Altminteri, dow cel putin a avut nevoie de vreo 5 ani sa ajunga la nivelul pre 2008, deci e bine de luat in calcul. Cum am zis, am deja bani pusi pe bursa, deci sunt constient de riscuri, am vrut doar sa le subliniez pentru cine vrea sa intre. Mai ales cine vrea sa intre acum cand e pe varf, posibil ca timp de 5 ani sa se uite la un portofoliu cu -30% care ajunge usor la 0.

    Merge greu pe dracu’ ghem. Bani sa ai.
    N-a zis oricum nimeni nimic de “in Romania”.

    Hmm… poate nu am eu stofa de antreprenor prea buna in acest caz daca e atat de simplu 🙂

    Probabil in viitorul apropiat o sa intru si pe piata de apartamente cu unul, “sa testam apele”.

  59. Manowar says:

    Te afecteaza daca de 1000 de lei ai bagat actiuni de 100 de lire anul trecut si vrei sa le scoti azi cu 6% randament, iar in loc de 1060 de lei scoti 900

    Inteleg ce vrei tu sa zici. Doar ca nu are sens.

    Tu ai bagat lei si te plangi ca scoti mai putine lire.

    Nu te obliga nimeni sa scoti lire si sa faci apoi conversia in lei, ce dracu’.

    Tu ai doua variante:

    Ai platit cu lei. Castigi.
    Ai platit cu lire. Tot castigi si plm, you’re safe, hedged – lira a picat, dar tu nu ai lire, ci actiuni la X.

    La nivel de 10 ani arata bine.

    Pai, long term, nu?

    Bine, long term TOTUL arata super bine in comparatie cu bancile.

  60. altcalic says:

    Pai nu ma obliga nimeni, dar eu nu pot cheltui direct lire decat in Anglia. Daca am nevoie de banii de pe actiunile (sau dividendele) alea oriunde in afara de uk trebuie sa fac conversia inapoi. In acest caz trebuie luata in calcul devalorizarea monedei pe perioada respectiva (desigur, si aprecierea in caz ca e). Tot ce am vrut sa zic e ca, strict pe ultimul an, cei 6% sunt misleading.

  61. Oul Bio says:

    Bai….deci cine plm a scris textul? Eu sunt bolund din fire dar plm mi se pare mie sau contractor/consultant sunt una si acelasi lucru? nu de alta dar cu asta ma ocup de prin 2004. Poate am inteles eu gresit. Sau poate sunt de prea mult timp prin vest orientandu-i pe muistii astia cum sa faca miliardele de euro/dolari. Vin in Baku la anul ca le trebuie niste extra bani. Am auzit ca pizda e de import. Traiasca mama Rusie!
    Daca vorbim de consultant/contractor in RO pai sugi pula ca esti sclav la puterea 2. Daca nu-i in est “numele” ala merita multi bani.
    @ Liviu; e sclavul de buntzi din UAE? Nu are cum ca e prea Ro. Sclav din RO, plm. Pescuiesc.

  62. Field Chester says:

    @Ou

    Iti dau un indiciu: articolul e Orbitor.

  63. buntzi says:

    N-am scris eu articolul, încă n-am învățat toate literele…

  64. Orbu says:

    @Oul Bio. Nu e același lucru.
    La primul meu contract am lucrat mai întâi tehnician de VoIP, apoi inginer, apoi alte alea. Eram, inițial, un pulifrici, mă ocupam mai mult de customer service și monitorizare și învățam partea de ce tine de inginerie VoIP și tehnologie, ce pula mea de consultant să fiu că aveam de învățat de la toată lumea.
    Apoi am fost consultant, deși eram angajat la o companie de consultanță, nicidecum nu eram contractor.

    Diferența e următoarea: Termenul de contractor se definește modul în care un individ, liber-profesionist (freelancer), sau antreprenor, prestează muncă / servicii față de o entitate. Contractorii care mi-au izolat mie casa nu prea erau consultanți.

    Termenul de consultant se refera la nivelul profesional și implica expertiză într-un anumit domeniu, adică servicii la nivel de expert.
    Cele două se întâlnesc, dar sunt aspecte diferite. Sper că e mai clar acum.

  65. Oul Bio says:

    Ma scuzi ca raspund dupa 6 luni dar anyway ai raspuns: sugi pula. Serios. Din fundul curului.
    Ai fost, esti si vei fi un “pulifrici”. Muie ma, Largeste-ti orizontul, ce PLM!!!!!!!!!!!!!
    Mars. Sa te invat cum se conduce o companie de 48.000+ oameni? Stai jos ca n-am rabdare.

    TOTI (RO) am pornit din CACAT dar nu inseamna ca ne spalam in cacat dupa ani si ani.

    Eu unul ma spal in cacat, ca-mi place. cu underline/italic/bold. Recunosc. Sunt curva profesionala. Cacatul da bani, si aia fac eu. Bani. Multi.

  66. Oul Bio says:

    @ buntzi: esti modest, stiu ce tragi in UAE, eu unul n-am rabdare cu niggerii aia. Dar am semnat un contract cu Energean sa ma aflu in coasta lor asa de-a dracului ca ma manca-n pula. Karish. Can\t wait!!!!. AHAHHAHAHHAHAHHAHAHA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *