Cursuri, prosti si destepti

De cand ma stiu eu, am avut noroc de cursuri idioate. Evident, erau tinute de profesori idioti – pentru ca nu-i destul sa vrei sa-ti infigi o furculita ruginita-n cornee de plictiseala, trebuie sa-ti doresti cu adevarat moartea de fiecare data cand deschide un idiot gura.

Ajungeam la un curs de-asta cumva (in general, printr-un concurs de imprejurari nefericite) si-ncepea suferinta. Profesorul vorbea acolo linistit, aproape soptit, spunand cele mai sinistre platitudini, iar tu trebuia sa fii atent. Jur ca nu erau suficiente carligele de rufe pentru a-ti tine ochii deschisi, pentru ca nimeream in general la genul ala de curs la care aflam ca Mihai Eminescu a fost BARBAT – de unde pana atunci eu credeam ca Mihai e nume de femeie.

Mi-am amintit de asta citind de zicea Cypress in postul anterior. Sa citam:

1. Profesorii nu au ştiut să predea.

Asta e ca şi cum ai spune că profesorul n-a ştiut să se muleze pe gradul tău de imbecilitate. Pentru că vezi tu – eşti special. Ai nevoie de atenţie sporită împroşcată în direcţia ta. Explicau ei ceva acolo în faţa tablei, dar nu pe înţelesul tău. E vina lor, nu e vina ta. Au trecut patru ani şi tu de-abia acum realizezi chestia asta. Nu eşti tu prost, că doar există alţii şi mai proşti ca tine. Iar dacă ei există, tu automat eşti cu o treaptă deasupra lor, deci e vina profesorului că n-a ştiut să-ţi explice. Voinţa ta de a învăţa era neţărmuită dar tâmpitul ăla cu salariu minim pe economie nu s-a ştiut face înţeles.

Daca tot am bagat asa animal de citat, sa-l bagam si pe-al comentatorului:

Iar dacă, totuși, sistemul educațional mioritic e chiar atât de varză precât de la modă e anual vara să ne aducem aminte, apăi tot vina loazei că nu reușește să-l înțeleagă, să-l folosească și să-l fenteze sau să-l învingă este

Uite, asta-i una din partile cu care nu pot fi de acord (spre deosebire de restu’ partilor, care-s de-a dreptul idioate, dar sarim peste).

Eu cred sincer ca pentru a-i invata pe altii ceva trebuie sa ai talent. N-o sa fac o lista cu calitatile necesare, da’ cred ca orice idiot a avut macar un profesor bun in generala/liceu. Eu am avut un profesor de matematica in generala – holy shit, era un zeu. Omul ala baga matematica (bine, era simpla, cea mai “complicata” parte din materia lui tinea de geometria in spatiu, na, generala) si-n capul ultimului idiot. Nu pentru ca era materia interesanta – ca ne durea pe toti in pula de cate-un paralelipiped – ci pentru ca avea un mod extraordinar de a explica lucrurile. Nu se limita la “teoria e asta, x * y = z”, ci ne si explica la ce-s folosite si de ce. Gasea omu’ aplicabilitate in plan real pentru orice cacat sinistru. Am invatat sa apreciez chestia asta abia cand am dat de un alt profesor de matematica, unu’ care-mi explica mie ca TREBUIE sa invatam integrale si derivate pentru ca, herpaderp, ne ajuta sa calculam traiectoria unei rachete pe care-o vom lansa de pe Pamant spre Luna. Pentru ca, pula mea, e ca armata: nu esti barbat pana nu lansezi macar o racheta spre Luna.

Chestia e ca daca te uiti asa, la toti profesorii, o sa descoperi ca vreo 99,(9)% din ei sunt cretini cu agravante, oameni de-aia care n-ar putea invata un pui de pisica sa bea lapte, imbecili care se hotarasc sa ucida pasarile aruncandu-le de pe stanci.

Cam peste un astfel de cretin cu agravante am dat noi ieri. Tipu’ ala si-a ratat cariera. Ar fi putut face MILIARDE vindecand insomnia. 10 minute cu el si pici de somn, chit ca abia te-ai trezit – jur. N-o sa incep cu chestiile tehnice despre care discutam, ma limitez la a spune ca ne invata cum sa facem in 45 de minute o chestie pe care-o facem in 20 de secunde (consola vs gui, dar am zis ca nu intru in detalii). Ideea e ca rezultatul arata cam asa:

1

2

3

4

5

6

Cam asta-i chestia de care vorbesc eu. Bai, cand tu predai un curs si toata lumea doarme de-ndoaie mesele, eu zic ca problema nu-i ca-s toti prosti, inculti si fara vointa. Cu mine nu-s poze, c-ar fi fost destul de dificil sa-mi fac poza dormind, da’ si eu am dormit vreo 30 de minute lejer. Nu chiar ca astia, ci civilizat, asa, cu capul pe masa, da’ oricum…

Si uite asa am ajuns si la partea cu liceul de la care am pornit. Cam asa era si acolo. Intra un lesinat in clasa, se punea la catedra sau la tabla si incepea sa-ti explice cele mai inutile, tampite si plicitisitoare chestii de pe planeta. Va spun cu mana pe inima, daca la vremea respectiva am fi avut tehnologia de-acum, TOATA CLASA ar fi stat pe facebook in timpul orei. TOATA, am zis. Au incercat si astia ieri. Facebook, alea. Da’ nimic. Nu puteai face nimic, pentru ca pula mea, nici macar facebooku’ nu te putea tine treaz in fata ineptiilor respective. Poate ogrish ar fi avut o sansa, da’ facebook in nici un caz.

Chestia e ca atunci cand iti pica la bac vreo 10% din clasa, e OK. Zici ca-s prosti, retardati, neatenti, pula mea – si viata merge inainte. Dar bai, cand iti pica in pula mea jumatate, atunci eu zic ca-i clar ca problema NU e la ei.

Sigur, e comod sa bagi chestia asta cu “prosti, lenesi, facebook, gipan, iphone, cluburi”. E chiar amuzant sa vezi cum rad romanii de aia care pica bacu’. Hai sa mai facem misto de ei, sa radem un pic. E de inteles. Pentru ca daca zici asta e-n regula: nu trebuie sa faci nimic, ca problema e la ei. Doar ca nu-i la ei problema. E la voi, la restul. Ghici cine va plati pentru jumatatea aia picata? Da, exact, aia care nu-si vor putea gasi un job in Romania si care nu vor putea pleca nici din tara prea usor pentru ca poate fi dificil sa-ti echivalezi diplomele cand nu le ai deloc. Ia ghiciti voi cine va plati pentru caldura aia subventionata pe care-o vor primi respectivii si familiile lor. Ia ghiciti voi cine le va plati ajutoarele alea sociale care-i vor tine acasa si nu pe strada, cu ranga-n brate.

Amuzant, nu? Ahahahahaha, cati au picat bacu’, 50% anu’ trecut, 50% anul asta (pula mea, zic din burta, n-am idee cati au fost, da’ pe-acolo). Ahahaha—h…a? Oh-oh.

Eh. Lasa, coaie. Sunt prosti, da-i in pula mea. Nu-i de vina faptul ca materia e un cacat neinteresant si profesorii niste gunoaie fara talent. Nah, sunt ei prosti rau si nu vor sa-nvete, pentru ca asa vor ei, sa stea shared in caminu’ de nefamilisti, ca nu vor vile and shit. Vorba lu’ Name, nu poti fi sever cu ei. Ca n-ar fi frumos. Asa ca-s prosti. Da’ lasa ca o sa-i intretineti voi. Pentru ca sunteti destepti. La schimb, ei vor vota cum trebuie. Pai, o punga de malai si-o sticla de ulei nu-s de colo, coaie. Mai ales cand sunt date de oameni destepti, cu scoala.

Ce nu-nteleg eu e de ce sunt romanii atat de idioti. Adica, pula mea, platesti profesorii pentru a le face mintea boracilor sa mearga. E un serviciu si-atat. Tu le dai bani, ei presteaza. Bai, cand te uiti la rezultate si vezi ca-n 50% din cazuri au dat-o-n bara, cum pula mea sa razi de esecurile lor si-atat? Serios, cum? Daca 50% din munca mea ar fi de cacat, vai de pula mea, as fi concediat fara comentarii. Voi la lucru puteti face 50% din munca asa, la misto, de cacat complet, pe fata? Daca, stiu si eu, lucrezi in fabrica de mase plastice si tre’ sa faci mese pentru terase, vine directorul si rade batandu-se pe burta cand doua din picioarele meselor facute de tine sunt in forma de pula?

Hai, sa-nvatati bine, ca am treaba si oricum n-o sa schimbe nimic nici textul asta.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

84 Responses to “Cursuri, prosti si destepti”

  1. Diana says:

    Nu, chiar is prosti. Daca n-ai luat BACul anu’ asta esti prost.

    Sigur, sunt profesori inepti care nu iti starnesc interesul si iti predau comentarii cliseice dintr-o carte. Sigur, o parte din materie e sinistra, gen Sadoveanu, lol, cre’ca nici el n-ar sti sa-si comenteze Baltagul referindu-se la nu stiu cate mituri obosite. Sau Creanga cu prepeleacul ma-sii ai carui draci tre’ sa-i stii pe de rost, care si cum s-au batut in mijloc de codru si ce a luat pe gasca vanduta la iarmaroc protagonistul. Si, ce sa vezi, dai pagina si-l ai pe Eminescu si te spargi de ras cum au putu sa puna Creanga cu Eminescu. Da, e aiurea, dar la urma urmei te poti caca pe toate ineptiile astea, fiindca in cazul in care ai citit macar o mana de romane ceva mai misto din literatura universala (nu penibilitati gen Enigma Otiliei sau Ion, cu curve nehotarate si care-o fac pe dificilele bla bla), ti-ai format un vocabular ok si poti sa te exprimi daca nu la subiectul III (adica sa infloresti), macar la primele II. Desi, daca citesti de doua ori un comentariu (ca nu vrei cartea), iti raman in cap niste idei si dezvolti, infloresti. Ce naiba, ca sa nu mai folosesc eufemisme, mananci cacat.

    Na, sa zicem totusi ca nu merge, ca e intr-adevar o materie de cacat si profesorii is si mai de cacat. Bun, dar sunt probele alea orale, engleza si TIC. Sa nu fii in stare ca dupa 12 ani de engleza + ca esti inconjurat peste tot de filme/muzica/citate pe facebook, tot amalgamul, sa bajbai cateva fraze, trebuie sa fii un avorton al naturii. Sau sa scrii o retardata de compunere, cel mai simplu subiect posibil, prietenia, si sa iei A1 sau A2. Si cireasa de pe tort, competentele alea digitale. Eram la ora de TIC si o colega ma trage de maneca sa-i arat cum se da zoom in power point. Foarte revoltata, ca ea nu stie si nu stie. Da, sunt chichite in programele astea, dar te uiti si tu putin in toate colturile, cauti, nu bati din picior sa vina repede nu stiu cine sa te ajute. La BAC, imi zicea una sa o ajut referitor la cum se face un folder in alt folder, dupa o schema pe hartie. Sau cum sa cauti in pc un fisier cu extensia .log (culmea, scria in cerinta ca tre’ sa folosesti funtia de search a pc-ului).

    Pai, ce naiba sa faca din tine un angajator, cand, ok, te pisi pe el de Bacovia si el la fel, dar habar n-ai sa te mobilizezi putin la chestii super simple de pc sau sa bajbai ceva engleza, nu mai pomenesc de vreo alta limba straina.

    Si eu ma cac pe 99% din profesorii mei din scoala. Si pe toate materiile de cacat (Sadoveanu si Creanga pe primele locuri). Drept dovada, am tot chiulit pe parcursul anului (cereri, scutiri la greu), stateam cu casti in urechi pe la ore, chiar la romana n-am mai scris niciun comentariu nerumegat si indesat pe gat de profa. Nici manual nu mi-am mai cumparat, dar asta nu ma impiedica in niciun fel sa iau 9, chiar 9.50 la medie la BAC.

  2. Dinu says:

    Vai Diana dar ce prosti sunt ei ca nu stiu face ce tu stii. Bine, dupa logica ta si tu esti o proasta ca nu poti sa-ti repari masina singura, nu poti schimba niste tevi in casa sau repara o priza. Ce nu intelegi e ca daca tu poate provii dintr-o familie cu o oarecare educatie medie, astia de-i numesti tu prosti provin din familii cu educatie minima (presupun) si singurii de la care ar putea invata ceva is profesorii. Care uite ca nu-i invata nimic. Nu zic ca e numai vina lor dar nici sa-i scoti nevinovati… Si eu am luat bacul fara sa invat, pot spune ca pana la facultate am fugit de scoala cu obstinatie, de ce crezi oare? Si dupa, cumva, chiar a inceput sa-mi placa. Oare pentru ca am schimbat profesorii?

  3. ania says:

    Observ ca toata lumea o da inainte ca trebuie sa te descurci singur, sa intelegi singur, sa faci totul singur, ca altfel esti retardat gen. Eu nu inteleg un lucru atunci: care mai e rolul scolii aici? Loc de pierdut multe ore din viata cand poti de fapt sa faci totul singur?

  4. Manowar says:

    Eram la ora de TIC si o colega ma trage de maneca sa-i arat cum se da zoom in power point.

    Nu am idee cum se face asta si cred ca n-am pornit powerpoint de doua ori in viata. Nici nu-nteleg ce cauta softu’ microsoft la un examen. Ma depaseste conceptul.

    Nu, chiar is prosti. Daca n-ai luat BACul anu’ asta esti prost.

    Pai, eu sunt de acord cu tine. Da’ e o mica problema: profesorii sunt platiti sa destepte prostii. La sfarsit, rezultatul e ca aia sunt tot prosti. OK. Voi, desteptii, veti plati pentru prostii aia. Cu cat mai multi prosti sunt, cu atat mai mult veti plati voi. Si nu un an. Nu, tati. Cat va trai prostul ala care pica bacul. Atat. Poate ca nu direct, ca nu cred sa existe o taxa de solidaritate cu prostii, da’ de undeva guvernu’ ia banii aia. Iti cresc taxele, apar accize la diverse, da’ tu circuli tot prin gropi si stai la cozi cu functionari publici and shit? E OK, aici sunt banii dumneavoastra. Asa ca puteti rade linistiti, ca da, aia-s prosti. Iar voi sunteti de zece ori mai prosti, ca voi ii intretineti.

    Sa nu fii in stare ca dupa 12 ani de engleza + ca esti inconjurat peste tot de filme/muzica/citate pe facebook, tot amalgamul, sa bajbai cateva fraze, trebuie sa fii un avorton al naturii.

    Toti oamenii de pe pagina asta pe care i-am vazut folosind engleza fac niste greseli de ma pis pe mine de ras. Ras de-ala jenat, dar ras.

    Sigur, o parte din materie e sinistra, gen Sadoveanu, lol, cre’ca nici el n-ar sti sa-si comenteze Baltagul referindu-se la nu stiu cate mituri obosite.

    Exact. Asta-i partea cea mai imbecila. Hai sa futem lumea la icre cu cacaturi neinteresante si sa ne scornim mituri, sa punem fraierii sa le comenteze. Ca si cum cui pula mea i se umple pula de lacrimi de vrajelile astea. Sau de elementele basmului. De parca, din nou, cui sloboz ii pasa daca Harap Alb e basm sau nu – si la ce-o sa-i foloseasca?

    Exact asa-i si partea cu powerpointul. Zoom in powerpoint. Ce pula mea? Habar n-am sa fac asta, ca nu-l folosesc, nu l-am folosit si cel mai probabil nu-l voi folosi, da’ ma prind eu rapid daca o sa am nevoie. Intrebarea e : de ce ar face asa ceva parte din vreun examen? Harap Alb, Baltagul, Enigma Otiliei, Apus de soare si restu’ cacaturilor sinistre?

    Sa-mi bag pula de fac misto, singura chestie misto din materia de liceu (ma refer la romana) era Viata la tara. Atat. In afara de Zamfirescu, nu cred c-am vazut ceva macar semi-interesant.

    Sau cum sa cauti in pc un fisier cu extensia .log

    Pe windows, nici eu nu stiu. Cat timp n-am un find cu iname / mtime / atime + – exec, dracu’ stie. Sa-nteleg ca-s inutil pentru sistem, ca nu stiu sa lucrez cu calculatorul, nu?

    Pai, ce naiba sa faca din tine un angajator, cand, ok, te pisi pe el de Bacovia si el la fel, dar habar n-ai sa te mobilizezi putin la chestii super simple de pc sau sa bajbai ceva engleza, nu mai pomenesc de vreo alta limba straina.

    Eu habar n-am de chestiile alea simple, la engleza primeam note de cacat, ca profesorii nu stiau engleza si ma “corectau” pe mine cand aveam dreptate – si nu glumesc, am luat un 3 la engleza c-am insistat ca THEY WERE, NU THEY WAS, iar profa mi-a dat 3, ca dupa ce ca nu stiu, mai sunt si tupeist.

    Cumva, se pare c-am gasit niste angajatori englezi care-au gasit ceva de facut cu mine, chit ca nu stiu sa folosesc powerpoint si windows search.

    Observ ca toata lumea o da inainte ca trebuie sa te descurci singur, sa intelegi singur, sa faci totul singur, ca altfel esti retardat gen. Eu nu inteleg un lucru atunci: care mai e rolul scolii aici? Loc de pierdut multe ore din viata cand poti de fapt sa faci totul singur?

    Rolul scolii e sa asigure joburi pentru cei care pica bacul. In general, se fac profesori. Glumesc, da’ pula mea, la mine regula de baza ar fi “au picat bacalaureatul peste 10% din elevii tai la materia predata de tine, pa, esti concediat”. Ca pula mea, ori facem evaluari, ori nu mai facem. Bun, elevul n-a invatat, lui ii futem viata – ca fara bac, sunt curios ce mare job isi ia – dar ti-o futem si tie, ca n-ai avut grija sa-nvete. Sigur, nu ti-o futem la fel de rau, ca poate pe tine te mai angajeaza cineva, da’ nitel TREBUIE sa te futem. Statistic vorbind, intr-o clasa sunt 2-3 oameni care nu VOR si/sau nu POT sa invete. Restul pot si au nevoie sa fie ajutati. Pentru asta-s platiti profesorii.

    Nu i-ai stimulat sa-nvete, nu i-ai invatat sa-nvete? Trebuia sa-i faci sa-nteleaga fizica si chimie si-n loc de asta i-ai facut pe toti sa sforaie? Pai, e OK, sunt destule santuri de sapat, saline de golit etc. Vorba aia, a putut Petrini si nu poti tu, dom’ profesor?

  5. Ana B says:

    Scurt. Marea problema? Ca aceeasi dobitoci vad rezolvarea la modul: hai sa fim mai permisivi… sa-i trecem pe toti saracii. Adica sa para elevii mai destepti si profesorii mai capabili. Atat.

  6. Manowar says:

    Scurt. Marea problema? Ca aceeasi dobitoci vad

    Nu ti se pare un pic ironic sa spui asta cand nu faci diferenta dintre “aceeasi” si “aceiasi”? Pe mine ma amuza un pic, ca profesoara mea de romana nu te-ar fi bagat in bac – te-ar fi lasat sa mai studiezi problema.

    Eu nu vreau sa fie bacu’ mai usor. Sau mai greu. Eu vreau sa dispara de-acolo (si din scoala) toate cacaturile inutile care-s “obligatorii”. Vreau ca unu’ care termina liceul sa fie capabil sa faca doua meserii macar la nivel mediu. Nu ma intereseaza ce meserii, treaba lui, alegerea lui. Din partea mea, strungar si gunoier, not my problem, nu ma bag eu peste pasiunile lui.

    Ce stiu sigur e ca din locuintele lacustre, apusurile de soare si enigmele otiliei nu vor scoate in veci nici bani de-o ciunga, iar daca nu scot banii aia, ii va scoate statul din buzunarele tuturor. Pentru ei.

    Cam aia as vrea eu sa vad. Da, mi se pare normal sa fie evaluati profesorii in functie de rezultate. Toata lumea este, nu vad de ce-ar face ei exceptie. Fain, am un borac prost? Perfect, trimite-l inapoi acasa si da-mi taxele inapoi. Nu ma taxezi 20 de ani ca POATE o sa am copii si DACA am copii, ma taxezi din nou, dupa care-mi spui ca-i prost copilul meu. Super, si banii mei?

  7. Me Jane says:

    Creanga era un mare meserias. Semnul ca invatamantul e complet futut este ca a reusit sa-l transforme pe Creanga in ceva atat de antipatic elevilor.

  8. V says:

    Glumesc, da’ pula mea, la mine regula de baza ar fi “au picat bacalaureatul peste 10% din elevii tai la materia predata de tine, pa, esti concediat”.

    Facem schimb cu India, ei ne dau vreun milion de calificati, noi le dam un milion de inutili ca la cati sunt, nu se simte diferenta? 😀

  9. opensource says:

    Asa cum intr-o fabrica dupa ce 10.000 de produse sunt finalizate, ele sunt testate cate dintre ele functioneaza si sunt bune pentru comercializare, la fel, elevul dupa un ciclu de 4 ani in care a fost pe mana profesorului, e testat pentru a se vedea ce-a acumulat. Daca intr-o fabrica n-ar ramane un singur angajat daca 50% din produse are fi rateuri, ei bine, in cazul celor cazuti la bac profesorii nu sunt trasi defel la raspundere, desi vina consider ca le apartine in totalitate.

    Daca un profesor iti baga 100 de elevi in bac si abia 20-30 reusesc sa ia bacu, ce inseamna asta? Cum au ajuns restu de 70-80 in postura de-a da bacu? Cine i-a promovat an de an si le-a dat note de trecere? Asta inseamna ca ori nu l-ai evaluat in mod corect, ceea ce ne spune ca esti prost si nu stii sa-ti faci meseria, ori ai fost stimulat material sau in alte moduri pentru a-l supra evalua, caz in care esti ticalos si spagar si pleci asa.

  10. Zuza says:

    😀 ce dorm aia toti in front!

    misto, da

    Sigur, e comod sa bagi chestia asta cu “prosti, lenesi, facebook, gipan, iphone, cluburi”. Hai sa mai facem misto de ei, sa radem un pic. E de inteles. Pentru ca daca zici asta e-n regula: nu trebuie sa faci nimic, ca problema e la ei.

    ca profesor, daca zici ca problema e la elevi, tu nu trebuie sa mai faci nimic. dar ca elev, daca zici ca problema e la profesor, tu nu trebuie sa mai faci nimic. sigur, toti cei implicati au partea lor de responsabilitate pt situatia creata… totusi, si eu inclin sa zic ca esecul de la bac (si al invatamantului in general) e de la profesori. si de la ce se cere prin invatamant (acumulare de cunostinte, nu competente). altfel, de ce obtinem ca tara rezultate asa de proaste la testele Pisa? cei care au ajuns la facultate in sistemul public de invatamant au demonstrat ca pot raspunde la cerintele sistemului. daca nu sunt rezultate, e pentru ca nu au fost condusi corect.

  11. Travis says:

    Daca izgonim poetii din cetate, atunci pentru ce mai muncim? Da, Eminescu nu-ti _foloseste_ la nimic, dar banii pe care o sa-i scoti pe banda rulanta cand te faci mare daca vei fi bagat cateva ore in plus de informatica in locul stiintelor umaniste la ce-ti folosesc? Masini, case, mancare si excursii? Sau ajutam nevoiahahahahasii cu surplusul nostru bugetar? Nu ca n-ar fi aplaudabil, dar sa fim seriosi si realisti. Cultura e un bun in sine, nu are nevoie sa fie justificata prin alte beneficii. Cultura da substanta vietii. Desi are probabil si un folos propriu-zis indirect. Multi oameni si-ar pierde mintile si ar ajunge niste legume sociale daca nu chiar niste inamici de-a dreptul daca nu si-ar pune putina ordine in interior cu ajutorul cartilor “de povesti”. Poate nu se vede cu ochiul liber cum influenteaza cultura mersul lucrurilor, dar cred ca ne-ar lovi in moalele capului diferenta dintre civilizatia ciclului istoric caruia ii apartinem si o “civilizatie” in care oamenii nu citesc romane si poezii, nu asculta si nu compun simfonii, si nu le pasa de unde vin si incotro se duc. Bineinteles, problema echilibrului dintre hedonismul spiritual privat si contributia pragmatica publica e una stringenta si cu implicatii periculoase; pe unii i-a speriat si derutat atat de tare incat vor sa-i schimbe premisele in loc de a cauta solutii pentru cele actuale.
    Societatea aia hiper-pragmatizata ar fi o adunatura de ceea ce Patapievici (trollface)numea ‘cretini educati’.

  12. DANYA says:

    Cat de ignoranti sunt unii de pe aici la capitolul educatie literara..Lectura si analiza literara(chiar si a unor ”cacaturi” de opere bagate pe gat de programa scolara)ii invata pe elevi sa gandeasca, le imbogateste cunostintele despre natura , lume si viata, le cultiva sensibilitatea si imaginatia.
    Ati studiat toti limba romana la liceu dar sunt sigur ca nu ati auzit niciodata de Max Blecher.Deh, pt ca nu vi s-a predat,nu-i asa?Autodidacti nu aveati cum sa fiti.V-ati limitat la Viata la tara sau Ion,prima mediocra,a doua geniala(socant,nu?).Întâmplări în irealitatea imediată este cea mai buna opera din literatura romana.Aveti o varsta considerabila si totusi nu ati citit-o,pentru ca nu vi s-a spus ca e interesanta.Ups.
    Pe de alta parte,cum dracu’ sa aveti pretentia ca profesorii sa-si faca treaba,cand ei castiga 8,9,10 mil pe luna?Manower,sunt sigur ca daca prin absurd de maine ai fi platit atata in Anglia,nu numai ca ai dormi la job,dar ai voma pe fata contribuabililor.In cinismul si aroganta ta de englezoi in devenire si la cata durere nativa in pula ai, daca ai fi profesor pe 9 milioane,ai face cheta cu elevii si ati sta,tu si ei,cu iarba atarnata in coltul gurii in fundul clasei,in timp ce cineva ar sta de sase la usa.Totusi,educatia ta tehnica a salvat potentialii dependenti de droguri.For a while.
    Fratilor,bac-ul este luat de cei care fac pregatire acerba.Vrei sa iei bac-ul,da-o in pula de scoala.Mergi acasa la profi si totul se rezolva.Daca nu ai bani de pregatire,te faci capsunar in minunata Spanie sau prostituata printr-o suburbie londoneza…Lol

  13. DANYA says:

    Travis,frumos comentariu.

  14. Diana says:

    Ei, da, ca si eu cand faceam la ora pregatire pentru competentele astea de TIC ma cacam pe mine intruna ca ziceam ca o sa iau utilizator incepator, fiindca ceea ce faceam la ora, cacaturi prin Acces (programul asta ma bate grav) si toata suita de tampenii incurcate (nu stiu ce formule bizare sa bag prin Excel), nici nu se compara cu ce ne-a dat la BAC.

    Pe windows, nici eu nu stiu. Cat timp n-am un find cu iname / mtime / atime + – exec, dracu’ stie. Sa-nteleg ca-s inutil pentru sistem, ca nu stiu sa lucrez cu calculatorul, nu?

    Nu stiu ce inseamna chestiile alea pe care mi le-ai insiruit, da’ singura treaba pe care trebuia s-o facem era Start-> in casuta aia cu ”search programs and files” scriam .log-> apasam enter si gata. Stiam de asta cand mai cautam vreo melodie prin pc.
    N-ai pornit power point atat de des ca generatia mea, fiindca banuiesc ca pe vremea ta (lol), nu va puneau profii sa veniti cu proiecte facute in programul asta, vizualizate in clasa cu un video-proiector and shit.

    Nici eu n-am stiut din prima cum se da zoom la pagina (desi am facut ceva proiecte pentru scoala in programul asta), dar te uiti (era in dreapta jos, deci la vedere), scotocesti/depui putin efort pana gasesti. Nu asta e ideea? Dupa mine, asa trebuie sa te formezi ca individ, nu sa zbieri la primul pas ca nu stii si sa vina imediat cineva sa te ajute la chestii simple. Corecteaza-ma daca gresesc, dar cred ca e super enervant sa te frece careva la cap toata ziua la serviciu cu tampenii. Parca tu spuneai chestia asta intr-un post, ca aveai unele care te sunau (sau ceva) ca sa vii sa le repari nimicuri. Si la fata locului, nu era nimic de reparat, ci doar prostia lor.

    Bine, dupa logica ta si tu esti o proasta ca nu poti sa-ti repari masina singura, nu poti schimba niste tevi in casa sau repara o priza.

    O logica de nezdruncinat. Aparent, daca eu ii condamn pe unii ca nu stiu sa duca lingura la gura, inseamna ca si eu sunt de condamnat fiindca nu stiu sa schimb niste tevi prin casa. Pentru ca, desigur, poti pune echivalent intre a urmari o schema simpla cu niste foldere obosite/a transcrie ceva si a schimba o priza sau a deretica prin motorul unei masini.

    Dinu, ia, hai scuza-i pe tampitii de la istorie care nu stiu sa ia din text o informatie aflata in cauza-efect. Sau care nu stiu sa zica orasul/domnitorul despre care se vorbeste in fragment si care e precizat in prealabil. Exercitiu de transcriere pentru care primesti 4 puncte dintr-un foc. Si la geografie…pai ce, avem pretentii de-acum sa stie unde-s Muntii Apuseni (nu orogoneze, nu alcatuire petrografica, pur si simplu unde sunt localizati) si sa citeasca un grafic banal? Aici scoti mai mult ca sigur un 7.

    Si eu sunt PRO inculpat profesorii, dar nu pot sa-i justific pe cei care nu se pot mobiliza cat de cat la chestii simple.

    Cumva, se pare c-am gasit niste angajatori englezi care-au gasit ceva de facut cu mine, chit ca nu stiu sa folosesc powerpoint si windows search.

    Bineinteles ca si toti astia care nu stiu isi vor gasi ceva ”peoples” (cum am auzit pe unul la BAC) dispusi sa-i angajeze si sa ”faca ceva cu ei” pentru ca urmeaza indeaproape exemplul tau cu engleza si celelalte aspecte care te-au determinat/reusit sa pleci.

  15. Deria says:

    Asa profesori tampiti ai avut, mai Mano?

    Ai mei erau stricti, dar nu tampiti. Facultatea a fost floare la ureche pe langa liceu.

  16. Deria says:

    Creanga… O vreme n-am vrut sa cred ca a scris “Povestea pulii”. 🙂

    Noi am analizat, la romana, “Cantarea cantarilor” din Biblie. De-abia cu mult timp dupa mi-am dat seama ca metaforele alea exagerate se referau la… pizda.

  17. Dan says:

    Prosti au fost dintotdeauna. Doar ca acu niste ani, aia care puteau invatau de frica. Cu putine exceptii, daca o comiteai acasa in loc de lugu lugu saracu copil iar l-au persecutat la scoala cum e acuma, erai pedepsit.

    Acuma… doar cei care pot si intimplator sint si curiosi, mai invata ceva. Sau cei putini care provin din familii care inca mai stiu cum se educa in copil.

    Restu’… ii doare-n pula. Fix in centrul ei. Au atitea distractii la-ndemina, platite de parinti, ca nu eu absolut nici o motivatie, zero, nada, sa presteze ceva la scoala.

    Plus ca nu le e frica nici de profesori, adica pula mea, ia sa-l batem pe prof si sa punem filmul pe youtube. Ca asta stim sa facem.

  18. Deria says:

    “peoples” exista. Inseamna popoare.

    Una dintre cele mai comune greseli intalnite de mine este confundarea lui it’s cu its.

  19. Manowar says:

    Daca izgonim poetii din cetate, atunci pentru ce mai muncim? Da, Eminescu nu-ti _foloseste_ la nimic, dar banii pe care o sa-i scoti pe banda rulanta cand te faci mare daca vei fi bagat cateva ore in plus de informatica in locul stiintelor umaniste la ce-ti folosesc? Masini, case, mancare si excursii?

    Eu pot trai fara Eminescu (chiar mult mai bine). Tu poti trai fara mancare? Hai mersi.

    Cat de ignoranti sunt unii de pe aici la capitolul educatie literara..Lectura si analiza literara(chiar si a unor ”cacaturi” de opere bagate pe gat de programa scolara)ii invata pe elevi sa gandeasca, le imbogateste cunostintele despre natura , lume si viata, le cultiva sensibilitatea si imaginatia.

    Yup. Lectura si analiza le imbogateste. Yup. Alta mostra de cultura. Omniprezenta la cei care ma contrazic. Coincidenta, imi imaginez.

    daca ai fi profesor pe 9 milioane,ai face cheta cu elevii si ati sta,tu si ei,cu iarba atarnata in coltul gurii in fundul clasei,in timp ce cineva ar sta de sase la usa

    Da’ nu m-as face. Exact cum nu ma fac nici cercetator in domeniul fizicii nucleare. Pentru ca, lol, am bunul simt de a recunoaste atunci cand o chestie ma depaseste si cand n-as putea s-o fac bine. E peste nivelul meu. Woooaaaah, avem un roman care a putut spune cuvintele astea. Tu-ti dai seama?

    Ati studiat toti limba romana la liceu dar sunt sigur ca nu ati auzit niciodata de Max Blecher.Deh, pt ca nu vi s-a predat,nu-i asa?Autodidacti nu aveati cum sa fiti.V-ati limitat la Viata la tara sau Ion,prima mediocra,a doua geniala(socant,nu?).

    Ahahaha, da, ia zi-mi tu mie cum m-am limitat eu la ce mi-au zis altii sa citesc. Cat despre Viata la tara, pardon, da’ nu pot fi de acord. Aia chiar ESTE geniala, holy shit, il bate pe Jules Verne de la distanta la capitolul profetii. Prezinta PERFECT Romania de azi.

    Daca tu nu poti sa observi asemanarile dintre parvenitul care-si pune perdelute rosii si parvenitul care-si repara Maybachu’ luat la mana a coispea cu levierul, problema nu-i la mine. Poate ai nevoie de vreo lectura ajutatoare in sensul asta. Iti recomand Ciocoii vechi si noi, poate faci legaturile dupa.

  20. V says:

    Noi am analizat, la romana, “Cantarea cantarilor” din Biblie. De-abia cu mult timp dupa mi-am dat seama ca metaforele alea exagerate se referau la… pizda.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15086783-povestea-povestilor-ion-creanga-lectura-interzisa-minorilor-oferita-premiu-clasa.htm

  21. Le Shark says:

    Tinerii inscrisi la bac, nu cu mult mai tineri ca mine, au alte activitati decat sa incerce cultura pretinsa la examene oricat de inutila pe viitor ar fi.

  22. Zalmoxe says:

    Iar o sa fie articol cu sute de comentarii, ceea ce-i cam mult pentru mine.

    Dar remarca: “profesorul e platit sa-i destepte pe prosti” tin sa-ti zic ca-i o marota, red herring. Profesorul e mai multe chestii, de exemplu e administratorul clasei. El preda materia – mai bine, mai rau, pula mea. Nu cerem profi exceptionali, pentru ca prin definitie ei sunt rari. Dar profesorul mediocru, ok?

    El vine si baga niste informatii, preda o suita de simboluri noi (intamplari de istorie, arealuri geografice, formule la mate, etc). Daca observa ca n-a inteles clasa, repeta/re-expune intr-un mod nou (daca permite si timpul). Eliminand profesorii uber talentati, in cam 9/10 cazuri conceptele predate de un prof mediocru le poate asimila elevul daca e atent si apoi exerseaza (face tema).

    Insa elevul nu-si face partea lui (sa zicem). Fie ca-i lenes, fie c-a nimerit o zi proasta, fie ca mortii lu’ Decebal. Ce optiuni are profesorul? Daca da note mici, zicem ca EL n-a facut meseria. Daca lasa corigenti/repetenti, e futut de inspectorate ca de ce strica media judetului si de ce le fute sansele elevilor. Nici parintii nici profesorul nu mai au autoritatea de acum 10-20 de ani sa-si oblige odrasla sa invete; autoritate insemnand ca “pun joarda pe tine daca nu faci ce spun eu”.

    Desigur, exista si acele cazuri rare cand omu’ e chiar plictisitor de-ti vine sa-l calci cu tancul. Eu am numarat un singur profesor de genul asta in fiecare ciclu scolar. Daca-i intreb pe colegi, probabil 2-3 profesori. Cu ce schimba asta lucrurile? Elevul nu-i pizda frigida, element pasiv in care-si baga cineva organul erect. Elevul e teoretic om, care si el trebuie sa depuna partea lui de efort.

    tl;dr Privind din afara doar la rezultatele unui grup, faptul c-or picat 50% poate insemna la fel de bine ca-s toti lenesi, sau ca-i profesorul cretin cu agravante. N-avem cum decide fara sa aflam date despre grupul ala.

  23. Manowar says:

    tl;dr Privind din afara doar la rezultatele unui grup, faptul c-or picat 50% poate insemna la fel de bine ca-s toti lenesi, sau ca-i profesorul cretin cu agravante. N-avem cum decide fara sa aflam date despre grupul ala.

    Cred ca putem fi de acord ca bacu’ este usor. (este, ca trust me, in 98 nu prea a fost)

    Daca putem fi de acord cu faptul ca-i usor, explica-mi si mie cum au ajuns in clasa a XII-a cei care au luat sub 5 la vreo materie. Ca pe vremea mea, ramaneai pe vara daca nu erai de 5 si vara…ori toceai, ori dadeai spaga, ori deveneai un glorios repetent – si-am avut coleg repetent in liceu, nu era chiar o noutate sau vreo chestie exotica.

    Asa ca te intreb: cum au trecut clasa timp de 12 ani? Ca inteleg, elevul e prost si NU VREA sa munceasca. Dar, stai sa vezi, nu poti intra in bac fara a absolvi clasa a XII-a. Cum, ma, au facut matematica 4 ani cel putin de nota 5, dar la bac au fost din senin de 4 sau mai putin? Se aplica si pentru restul. Romana, geografie, ce mortii lor mai dau astia.

    Care-s variantele care explica asta? Cumva ca profesorii ori erau mai prosti ca ei, ori au luat spaga? Adica miau?

    Eliminand profesorii uber talentati, in cam 9/10 cazuri conceptele predate de un prof mediocru le poate asimila elevul daca e atent si apoi exerseaza (face tema).

    1. Fals
    2. Nu-i normal sa mai invete elevul si-acasa. Sigur, daca el are chef, daca-i place, sa bage carbuni, nu ma deranjeaza, dimpotriva. Da’ pentru a trece clasa si-a lua bacul nu ar trebui sa mai fie nevoie sa invete NIMIC acasa. Nici macar doua minute. In pula mea, mergi 6 ore si jumatate la scoala pentru a mai invata si-acasa? Nu, serios, ti se pare normal? Ca mie nu. Cum ar fi sa-ti zica si tie angajatorul ca da, muncesti pe-aici, pe la birou, da’ mai baga si-acasa vreo 4-5 ore de munca, sa nu te plictisesti. Si cat pula mea ar trebui sa-nveti? Ca realist vorbind, mai mult de-o ora nu cred ca se poate concentra nimeni la ceva.

    Terminam in pula mea si noi in secolul asta cu harnelile de genul “a scos un tovaras o culegere si va dau exercitii din ea, ca sa va fortez s-o cumparati”?

    Daca lasa corigenti/repetenti, e futut de inspectorate ca de ce strica media judetului si de ce le fute sansele elevilor.

    Nu se mai intampla. Asa era pe vremea comunistilor, acum nu mai e. Nu-i mai pasa nimanui de media judetului and shit, poti sa-i pici pe capete. Da’ de ce sa faci asta? Nu-i mai simplu sa-i primesti cu sacosa? La vremuri noi, tot noi.

  24. V says:

    Cel mai probabil e ca Romania nu are 97% alfabetizare.

  25. Name says:

    Ighen, vorba neamțului.
    Mereu ai dreptate, dar, vezi tu…
    Acuma, că te-ai aprins și mărturisiși că ai fost tu însuți maltratat educat de același sistem inept și, văzând bine că totuși ai ajuns binișor, dăștept ești, slavă Domnului, din naștere probabil, nu pot să nu mă întreb cum de tu da și alții ba.

    Că doar gloata de dascăli a fost aceeași, e mereu aceeași și pentru cei 50% care iau bacu’ și pentru ceilalți 50% care tot pică.

    Oare n-o fi mai degrabă sindromul Cenușăresei de vină și nu calitatea actului educațional?
    Determinarea individuală (de fapt, lipsa ei) care nu este unul dintre obiectivele școlii? Și care trebuie cultivată altundeva?
    Vrei să ne spui că toți din clasa aia sunteți și azi doctori în matematici datorită zeului dintr-un ciclu de demult? Și toți sunteți distruși iremediabil la toate celelalte materii, fiindcă, deh, ceilalți profi n-au știut să vă capteze atenția, interesul?

    Dacă da… O fi. Mie-mi pare că nu se prea leagă, totuși.

  26. Manowar says:

    dăștept ești, slavă Domnului, din naștere probabil, nu pot să nu mă întreb cum de tu da și alții ba.

    N-am fost tocilarul clasei la scoala. Am fost foarte bun la cateva materii, da, dar nu multumita scolii, ci parintilor, care se agitau sa ma faca sa inteleg chestii. Pana sa intru la scoala, deja ma descurcam cat se poate de bine cu fractii/ecuatii, ca ma-nvatasera ai mei. Pe vremea aia, parintii se temeau ca nu le vor intra copiii la liceu, asa ca faceau ce puteau pentru a-i ajuta acasa.

    In baza chestiilor “invatate” la scoala, estimez ca mi-ar fi curs saliva din gura daca m-ar fi intrebat cineva cat fac 2 + 2.

    Asa cum zicea mai devreme cineva, daca mai inveti si-acasa…Si da, eu am invatat si-acasa. Mi-a placut si-mi place sa citesc (pe vremea aia nu prea vedeai calculatoare, copiii primeau carti de ziua lor de nastere, de 1 iunie, de Craciun etc), imi placeau problemele de matematica (not anymore) si mi se pareau interesante limbile straine.

    Asta nu inseamna ca-i normal sa inveti acasa si sa faci teme si pizda ma-sii. Nu-i normal, nu ajuta si nu arata decat faptul ca-i un sistem defect.

    Din clasa ar trebui sa pleci cu “lectia” invatata si totul clar in cap. Daca nu se intampla asta, sistemul e futut si trebuie demolat/inlocuit, ca la schimbare e mult prea rezistent. Pula mea, la ce sloboz mai primeste invatamantu’ bani de la buget daca tot mamele fac exercitii cu noi si tatii ne-nvata alte rahaturi?

    Oare n-o fi mai degrabă sindromul Cenușăresei de vină și nu calitatea actului educațional?

    Nu prea vad cum ar putea fi la mine sindromul Cenusapizdii. Nu de alta, da’ am terminat cu scoala de ceva vreme si n-a trebuit sa repet vreun an sau pula mea. Eu iti spun chestiile astea pentru ca asa le-am vazut si la vremea respectiva. Nimic nu mi se parea mai retardat decat faptul ca venea o idioata sa ne spuna c-avem de rezolvat nu stiu cate probleme in vacanta de vara – mi se pare ca erau aproape 1000. Dupa care venea si to’a’r’sa de romana si ne mai futea si ea cu sa citim coispe romane. Pula mea, daca te luai dupa ei, nici nu exista vacanta. Sarim peste faptul ca problemele erau retardate si romanele cretine.

    Determinarea individuală (de fapt, lipsa ei) care nu este unul dintre obiectivele școlii? Și care trebuie cultivată altundeva?

    Ah, pai, intri in chestii grele. Determinarea individuala, zici tu? Pai, daca tu esti hotarat sa te faci farmacist, ia zi-mi, de ce mai dadeai bacu’ si la matematica – obligatoriu? De ce nu fizica, chimie, biologie? Chestii de-astea mai apropiate de ce te fute pe tine grija, CA INDIVID…

    Acolo zici tu ca ajuta scoala? Hai sa-mi fut una, mie mi s-a parut intotdeauna ca vrea sa distruga individul si sa construiasca doar o alta molecula pentru o masa de imbecili fara dorinte, fara personalitate.

    Și toți sunteți distruși iremediabil la toate celelalte materii, fiindcă, deh, ceilalți profi n-au știut să vă capteze atenția, interesul?

    Exact asta spun, nu ca “vreau sa spun”. Am mai povestit chestia asta pe-aici. Din ce explica vaca mea incaltata de profesoara de fizica din liceu, sa-mi fut coaiele de pe razatoare daca puteai pricepe ceva. 4-5-4-5, numai asa o tineam (5-ul cu indulgenta). M-au trimis ai mei disperati la meditatii, la ALTA profesoara de fizica, fara vreo legatura cu prima. Ba, JUR ca profesoara aia – o babaciune nebuna si amuzanta – mi-a explicat in doua ore toata materia pe care-o facusem la scoala de mi-era cat se poate de clar.

    La fel de destept/prost eram si cand am ajuns la ea si cand am plecat de la ea. La fel de mult chef aveam de fizica. Doar ca una dorea sa pricep, in timp ce celeilalte i se rupea pizda de mine. Alt fraier din cine stie cate mii ii trecusera prin gheare, probabil.

    Daca as fi avut si la scoala o profesoara ca ea, as fi avut 10 pe linie. Da’ n-am avut. Am avut o muista blazata, ofuscata si miserupista, asa c-am avut 4-5-4-5. Iar daca dadeam bacu’ la fizica si-l picam glorios, as fi fost – cum altfel? – un cacat care n-a invatat nimic, a stat pe facebook si acum isi cauta scuze.

  27. Dan says:

    Daca ai fi avut la scoala o profesoara ca ea dar te-ar fi durut in cvadrantul 2 din buca stinga de materie si de scoala in general, si parintii ar fi fost prea ocupati sa faca bani ca sa-ti ia tot ce vrei in loc sa puna cureaua pe buca cu pricina, tot in 5 o tineai.

    Da, tre sa ai un prof macar decent, nu un papagal scirbit de viata. Dar si elevul tre sa aiba un dram de interes sau macar, vorba bancului, fake it.

  28. deathy says:

    heeey, whats mean your say most pipal on zis webpaig ca’nt spik inglez ?

  29. V says:

    Chip biacra fills.

  30. mihai says:

    Pe mine mă enervează cărţile de comentarii. Alea pe care d.na badea le scoate pe bandă rulantă. Pe bune că eu cred că mi.ar fi plăcut materia lb. română dacă n.ar fi existat nici un comentariu “corect” (cu care să poţi zice că mergi la sigur) şi dacă profii de română ar fi dispuşi să se gândească un pic la un comentariu scris de elev pe care nu l.au mai auzit. Mă rog, asta ar presupune respect din partea profilor faţă de elevi, ceea ce…lol.

  31. Alifie says:

    Ideea ca un salariu de cacat justifica o activitate de cacat, mi se pare cat se poate de daunatoare.
    Am muncit in sistemul de stat si, chiar daca aveam un salariu de cacat, nu insemna ca imi faceam treaba la fel. Singura chestie legata de munca si salariul mic era data de faptul ca-mi puteam permite oricand, dar oricand, sa-mi bag picioarele in locul ala de munca, adica, daca cineva ar fi incercat sa-mi indese niscaiva compromisuri pe gat sau daca m-ar fi amenintat ca ma da afara, as fi ras in hohote si as fi plecat voios.

    Cred ca cele mai bune cadre didactice au plecat din invatamant, si aici sunt perfect de acord ca un salariu de cacat te motiveaza sa-ti cauti un loc de munca mai bun, chiar si in alt domeniu. Asta plus haosul ‘reformelor’ implementate de-a valma, cu forta si pe la spatele sistemului de invatamant, parca ar justifica coborarea stachetei in dreptul cadrelor didactice.

    Ce nu mi se pare corect e ca esecul elevilor sa fie pus doar in spatele lor sau al profesorilor lor. Daca discutam despre esecul unei generatii, atunci, cred ca ar fi corect sa spunem ca cei are educa copii de acum, adica profesorii impreuna cu parintii, au ratat glorios. Copiii de acum nu sunt mai buni sau mai rai decat noi, ci poate mai prost educati, atat din acuza parintilor (care, de regula, nu prea stiu ce vor) cat si din cauza profesorilor.

    Faptul ca promovabilitatea este de +-50% nu-i neaparat un lucru rau dpdv al perspectivelor. Nu cred ca 50%-60% din absolventii de liceu o sa ajunga absolventi cu studii superioare, plus ca, daca bine tin minte, la terminarea liceului primesti ceva diploma de calificare, cei care termina eletrotehnic = electricieni, agricol – tecnicieni veterninari/zootehnisti trololo (mai putin cei cu mate-fizica ca noi primeam calificarea pulii-n brate).
    Ca si concluzie, sistemul de invatamant ii iremediabil dus pe pula.

  32. Zalmoxe says:

    La scoala mergi 6-8 ore si faci X materii diferite. La munca faci acelasi cacat. Compari mere cu pere. Daca tu ai impresia ca se poate invata istorie sau limbi straine in 1-2 ore pe saptamana, esti dobitoc, scuza-ma ca ti-o spun. Sa-mi arati cati tipi stii c-or invata franceza (sau germana) STRICT in orele de la scoala. Si da, putin practica, 30-60 de minute, ajuta enorm de mult dupa cursuri.

    Ai dreptate, exista multi profesori care trec elevii chiar daca nu stiu mare lucru. Ce demonstreaza asta? Ca-s profesorii prosti, elevii delasatori si profesorii ingaduitori, sau ca inspectoratele fac presiuni sa n-ai corigenti ca da prost in statistica? Si da, stiu exemple, nu mi-e clar din ce impresii vorbesti tu; elevi cu sute de absente si motivari false acceptate, elevi carora li s-au pus note din burta pentru a putea incheia media. A, sa nu uitam parintii care se milogesc, chestie care iarasi nu zice nimic despre felul cum preda profesorul. Daca parintele te trece pe spaga, de ce pula ai invata, ca elev?

    Cinciul in Romania il scoti incredibil de usor, poti sa fii praful din drum. N-ai demonstrat nimic, e un sistem corupt pana la maduva. Intr-o vreme era “sa le dam o sansa lasandu-i sa copieze la bac”. Acuma discursul ala s-a transformat in “sa le dam o sansa macar diploma de absolvire sa o aiba”. Si apropo, examenul e usor pentru ala care n-a trecut doar cu note de 5, futu-i.

    S-o scurtam: tu propui ca profesorul trebuie sa aiba talent cu carul si sa fie moral, altfel miau. Asta-i o viziune in alb si negru, pe ideea ta fiecare judet ar avea maxim 5 scoli (nu zic ca n-ar fi fain, dar ..). Io spun ca un profesor care-a luat cu 5 titularizarea tot stie mai mult ca elevul mediu din clasa, si e ok daca are si vag talent/empatie. Societatea i-a luat uneltele punitive, parintele se spala pe maini de responsabilitate .. chiar nu am de gand sa-i cer profesorului mai mult.

  33. bacalaureatiiplii says:

    Diana says:
    La BAC, imi zicea una sa o ajut referitor la cum se face un folder in alt folder, dupa o schema pe hartie. Sau cum sa cauti in pc un fisier cu extensia .log (culmea, scria in cerinta ca tre’ sa folosesti funtia de search a pc-ului).

    BAC mancatzash… ? No shit? Asta se da la BAC? Mno deci…plm… in clasa a 5a sau a 6a, cand eram la laboratorul de info 5-6 mucosi pe un pc obosit de caraia ca dracu pe win95…luat la sh probabil… pe vremea cand nici prin gand nu ma gandeam ca imi pot permite acasa un pc ( abia 6 ani dupa am avut si eu primul, tot sh evident…) faceam chestii mai avansate de atat. Daca stau bine si ma gandesc scriam programe in Qbasic ….si acum, ASTA se da BAC? Foldere in p*zda ma-sii??

    BACul asta se pica??? Pai plm la asa nivel de dificultate orice retard ar trebui sa ia 10.00 cu felicitari.

    Ca o paranteza acum cateva ore ma apucai de Metro Last Light si intr-un filmulet intre niveluri era o tipa ii zice lu’ asta eroul principal, ei calatorind cu metroul…. ca vai copii de azi nu mai stiu sa repare chestiile astea vechi dar bune. Si peste o generatie doua o sa creada ca au fost facute de zei. 🙂 HER WORD EXACTLY… Idiocracy (2006) o sa ajunga tara asta…

    Pe de alta parte sa ne bucuram ca vor scade tarifele la curve. La ce capacitati intelectuale au miram-as sa gaseasca de munca si ca vanzatoare vreo fatuca d-asta de pica bacul. Hence…la facut trotuarul cu ele!

  34. V says:

    Ba uite care-i chestia. Eu am invatat in doua tari diferite. Singura diferenta intre noi Spania/Italia/Franta/Germania e ca aia inca n-au introdus camerele de vedere, atat.

    Sistemul cumva isi da mai mult interes, profesorii sunt platiti bine(1500 eur+) si predau bine. Copiii sunt mai bine mancati si tensiunea e cu mult mai mica, “fite” cu mercedesa si naic la scoala au fix imigrantii, adica rusi, romani si marocani, care au ei impresia ca asa e viata in Vest, cu bani, cu etc; culmea vad ca nu si tot insista sa fie tarani.

    Materia e fix aceeasi de cacat. Eu nu stiu la ce plm imi foloseste vreo integrala sau sa le prizele la un tablou electric, da’ am auzit de circuitul electric. Habar nu am cum arata o inima umana, cum arata un virus real la microscop si cum pula mea tai un porc, da’ am vazut poze. La istorie e foarte interesant ca unii au facut lucruri, tu nu mai ai cum sa le faci, deja sunt facute. Geografia excelenta, stii toate tarile da’ n-ai bani sa vizitezi una. 3 zile in Bulgaria nu se admite.

    Eu am fost constant ca ori e cu mult prea usor, ori nu are nici un sens. Si in caz ca esti autist, aia e parerea generala. O pizda n-are cel mai minim interes sa stie cine-i Stefan cel Mare sau termodinamica. Vrea sa stie cum sa-si faca curul mai mare si cum sa si bage o pula-n pizda in loc degete. Un baiat n-are alt interes decat fotbal, sa se vada si el cu muschi, sa scape de cosuri si sa dea de pizda, daca nu cel mult sa se omoare la laba.

    In rest da, pretentiile sunt peste tot cu “inutili”, “picati cu bac”, “lenesi”; lumea societatilor cu prea multe societati complet paralele.

    La ora actuala se plateste foarte bine(pe furt) politica, multinationalele prin nepotism sau programare/cercetare, ultima categorie fiind de fizica, matematica si tastat cod.

    Chestie care intereseaza cam maxim 2% baieti autisti din scoala si cam 0% fete, in ciuda reclamelor alora insistente cu femeia de succes. Restul intra la “puli” sau la “hase” ca “da toata lumea” si au auzit ca e bine, da’ au interese complet paralele.

  35. V says:

    *eu am constatat, lol.

  36. galois says:

    Mie imi place mult mentalitatea asta de roman. Ce rost are sa ai si tu idee de cateva evenimente istorice importante, oricum nu ai cum sa asisti la ele. Si ce-ti trebuie geografie? Nu trebuie sa stii unde e Spania ca sa te duci acolo si sa-ngrijesti mosi senili (chiar am in clasa o tipa ce a cautat Spania prin Tibet). Evident, baietii se gandesc doar la fotbal, muschi si futut. Daca vreunu’ e interesat de mate/fizica/chimie/whatever, face automat parte din aia 2% care-s autisti. Pentru ca e ceva specific autistilor sa vrea sa inteleaga… de ce nu iti intra degetele prin tastatura, sau de ce sunt atrasi de curul si tatele colegei din fata.
    Yup, buna mentalitate!

  37. mel says:

    In anul doi de facultate am aflat ca doua tipe de la mine din an, lucreaza in invatamant. M-am uitat asa lung la ele si mi-am pus o intrebare fara raspuns: cum naiba doua gagici mediocre (aici le-am ridicat putin nivelul) si usor stupizele, sa invete/educe elevii din clasele primare? Atunci m-am decis sa nu mai respect (pana la proba contrarie) nici un profesor pana la nivel de liceu (inclusiv)si sa am mari retineri fata de cei ce predau la facultate.

    @dayna – nu stiu la altii cum a fost, dar noi in generala si in liceu a trebuit sa invatam comentariile cartilor si poeziilor pe de rost. Habar nu am cum, aceasta “analiza literara” scumpa (ca doar cartile cu comentarii erau pe bani, nu pe ochi frumosi) si deja facuta (de mai marii critici literari, care insirau cai verzi pe pereti ca sa para ei mai scoliti) m-a ajutat, sa-mi cultiv sensibilitatea si imaginatia. Poate imi explici tu 🙂

  38. V says:

    Da, am auzit ca la 15 ani copiii se gandesc cum sa ajunga cercetatori la CERN. Fii serios.

    Lipsa de interes exista la varsta aia, poate nu la 25, poate nu la 45.

    Exista si o problema mai profunda, anume ca invatarea pe de rost a unor concepte generale nu duce la observatii particulare ci observatiile particulare duc la formarea unor pareri generale.
    —————————

    Lumea uita ce politician a furat niste bani in trecut dar acuma se da drept om curat, lumea nu stie da directii nici cum sa ajunga la el acasa sau nu stie indica oameni cum sa ajunga undeva.

    Ce-ti foloseste sa cunosti caderea Constantinopolului cand uiti ca Becali si armata au facut o afacere cu terenuri si dai share la “free gigi” pe facebook sau la ce iti foloseste sa stii despre Conferinta de la Yalta cand uiti ca Voiculescu a furat niste bani acum 20 de ani si motivul pentru care PSD sunt baieti buni si aia dau din gura in platou e ca au credite la Voiculescu. Ti s-a si tot spus in ziare de banii furati de la camera de comert exterior, precum ca Badea sau Gadea au niste datorii de cateva sute de mii de euro, da’ pula mea, Nastase e nevinovat, Basescu a fost demis, Oprescu sa ne traiesti.

    Ma lasi ma cu istoria ta sau educatia civica ori alte cacaturi.

  39. V says:

    (si cum nu stiu nici unde-i Bucuresti pe harta sau Romania, la ce-ti foloseste sa stii a carei tara ii este capitala Bogota?

  40. galois says:

    Ce spui tu acolo nu cred ca tine neaparat de sistemul de invatamant. Eu vad asta ca fiind o boala a intregii societati, ce porneste de la cei mai batrani si se scuuurge prin toate straturile sociale pana in capetele elevilor. Problema e ca leacul nu poate sa vina de la cei de 15 ani, cel putin nu la varsta asta. Oricum, ultima data cand au incercat niste studenti sa schimbe ceva prin tara asta s-au ales cu capete sparte, ca minerii muncesc, nu gandesc. Cei mai in varsta si-au facut treaba, au votat buluc cu Ilici si apoi au mers linistiti acasa sa-si bata pula de “golanii aia”.
    Eu cred ca problema e in primul rand la oameni, si apoi la “tampeniile” (da, unele chiar sunt tampenii pe bune, altele mai putin) din scoala. Sa se schimbe clasa politica, mass-media, societatea, profesorii, sa fie ajutati elevii sa se schimbe, si abia apoi sa ne intoarcem privirea catre programa scolara. Dupa mine, aia-i ultima problema.

  41. V says:

    E prima. E cu mult mai relevant cu cine votezi acum decat sa iei bacul la istorie cu cine a cumparat tronul acum 500 de ani.

    Nu de altceva dar traiesti in timpul curent, nu-n Evul Mediu. Este complet irelevant si ce-au scris Eminescu si etc, ca oricum referintele culturale s-au schimbat precum si limba. Pula mea, centru urban, capitala, cercetare laser dar dam bac din Ion si dragostea de sapa? Plus ca futut, prezervative si noi o ardem cu casatorii, copii si Catalin-Catalina in stele?

    Investitia ar trebui sa fie maxima in cobai, in microscoape, modele geometrice 3D, lentile, aparate electrice si oricare material foarteextra-ajutator pentru stiinta. Si tastat cod, tot. Si chestii care se cer pe piata gen java nu pascal, si nu bac din html si “dati un exemplu de mediu de stocare date”.

    Circuite cu bec si intrerupator am vazut peste tot, componentele la o placa cu circuite integrate nu prea. Grafice cu evolutia umana avem, mers la muzee cu fosile nu.

    Ce vreau sa spun e ca trebuie depus un efort cat inspre mai real si practic ca sa atragi elevii.

    In principiu se poate raspunde cu capra vecinului, adica avem 50% picati la bac, ultima manea, sa moara mama, etc.

    Pai mustati ala cica a fost baiat rau, asa am auzit, ca nu e bine cu genocidul ca aoleu maica avem drepturi.

    O alta idee ar fi scoaterea pizdelor proaste din invatamant, mai ales alea cu studii pedagogice din clasele primare si gradinita, care stiu doar spala de cacat copii si “ana are mere”. Discutam de profesori de la master in sus, ca e o buna idee sa nu futi creierul in dezvoltare, ca-i pierdut pe veci.

    De asemenea varsta de pensionare pentru invatamant undeva la 45 si scos dinozaurii. Sa-i puna de paza la intrare, la cum avanseaza tehnologia nu mai pot fi viabili.

  42. galois says:

    Eu sunt de acord cu tine, dar realizez ca toate alea-s utopii. Cine sa le puna in aplicare? Pensionarii sau cei care se apropie de varsta pensionarii daca nu-s senili au conceptii idioate, total inadaptate vremurilor de azi si isi vand votul pe un mic si-un litru de ulei. Nu-i vina lor, comunismul i-a spalat pe cap de mici. Cei mai tineri, 4x-5x care sunt in sistem si ar putea schimba ceva sunt de obicei corupti pana-n maduva oaselor si nu vad decat interesul propriu. Raman “tinerii”. Oameni de 30-40 de ani, scoliti, cu mintea mai desfundata. Pai majoritatea au plecat in alte tari iar aia care-au ramas isi baga pula-n el de vot si in toate masurile guvernelor, de la un cap la altul. Ii inteleg, li s-a luat si oamenilor sa fie bataia de joc a altora si e perfect normal sa-i doara-n pula. Raman cei sub 30. Iarasi, oameni scoliti, energici, cu dorinta de schimbare, bla bla bla. Pai pe ei nu prea ii asculta nimeni, se complac in cocina romaneasca sau pleaca pe meleaguri mai bune, pe politicieni ii doare la doi metrii in fata pulii. Cei care ajung prin parlament sau prin vreun post in care ar putea face ceva ajung acolo pupand fundurile potrivite, ca-n tara asta daca esti competent esti luat de prost. Si atunci cine sa schimbe ceva? Raman asistatii social si prostii fiecarei generatii, pleava societatii. Daca ar fi dupa ei aurul BNR ar trebui sa se imparta “frateste” in strada.
    Tara asta e in coma si nimeni nu poate sa o mai scoata de acolo. Cei care ar putea misca ceva ori fug mancand pamantul , ca s-au saturat de jegul romanesc, ori sunt prea putini si nimanui nu-i pasa de ei.

    P.S. ziceai de pensionat la 45 de ani. Un prieten are o profesoara de engleza tanara (late 20s). Doar ca are diploma luata la Spiru Haret si se mai uita la filme porno pe telefon cu elevii la ore. Asta cand nu se duce sa se aseze pe pula lor sau cand ei nu sunt prea ocupati sa-i dea foc la par.

  43. V says:

    Am primit la proba de “competente lingvistice – engleza” un text din Twilight. Din partea mea sa le suga si pula, le-ar face un bine, ca oricum n-au ce invata la engleza.

    In rest da, scapa cine poate si emigreaza.

    Stupefianta este ipocrizia cu “50% picati”(sau 75%?), “perle bac”, copii dusi cu duba la sectie, in masura in care cei care rad(sau de fapt rad la semnalul moderatorului de stiri), polistii si cei care se vaita ca “cine ne plateste pensiile” au luat bacul si loc de munca pe pile, sticle de vin, mita, s.a.m.d.

    Si perchezitiile alea si autosesizarile in scoli ca “vai sex in baie” sunt complet paralele in tara in care castigi mai mult din videochat(sau escortat pula pana la gingie) decat din inginerie.

  44. bacalaureatiiplii says:

    @V. Dinozaurii au rolul lor. In facultate aveam un dinozaur la o materie grea cred ca avea 75-80 ani. Nu ma intreba cum inca preda la varsta aia…ca nu stiu. DAR , AVEA MAREA CALITATE ca nu punea botul la nicio atentie. Veneau saracii baieti de bani gata cu atentia pregatita si omul il durea in cot, ce plm sa mai faca cu banii la 80 ani…vroia doar sa ii faca pe idioti sa inteleaga materia lui. Plm, am avut restanta la el, da il apreciez mai mult ca aia la care luam din mers cu numai 10 ore de toceala inaintea examenului.

  45. V says:

    Exista si cazuri speciale, fiecare cum a iesit din pizda ma-sii.

    Dar in orice caz n-am prea mari sperante pentru eterna multisocietate-multiparalela. Aici s-au tot incercat experimente sociale esuate, in intervale scurte de timp. O elita de colonisti germani, o elita de greci frantuzati, o elita de tigani comunisti si acum… nu prea e clar. Deseuri americane posibil, pizdulice cu “societati civile” pe facebook, activia, ‘esit in piata prostitutiei, jos vasescu etc. Non-probleme non-rezolvabile.

    Nu spun c-ar trebui eliminati toti. Sa se dea bareme, teste de inteligenta, ceva.

    “Am facut ce mi s-a cerut” caci “asa era pa vremili alea cadacanu”, am umflat curul, am facut diabet, am facut ciroza etc, ca asa era “protocolul”, nu se accepta. Lanturile si cainta.

  46. Deria says:

    Mano, ghiozdanul unui copil de clasa I – a II-a are vreo… 3 kile cel putin, zic io, avand in vedere ca am ridicat unul. Doua materii, romana si matematica, fiecare cu caiete speciale, plus culegeri pentru matematica.

  47. Deria says:

    Pula mea, la ce sloboz mai primeste invatamantu’ bani de la buget daca tot mamele fac exercitii cu noi si tatii ne-nvata alte rahaturi?

    M-am intrebat si eu asta. Chestia e ca au aparut atatea manuale alternative, cu atatea cacaturi insotitoare, ca un copil de clasa a IV-a nu se descurca sa isi faca singur temele. Asa mi s-a spus.

  48. V says:

    Nici o problema. Informatia ii va colapsa la propriu.

  49. Manowar says:

    Mie imi place mult mentalitatea asta de roman.

    Nu e mentalitate de roman, ci de om relativ pragmatic.

    Ce rost are sa ai si tu idee de cateva evenimente istorice importante, oricum nu ai cum sa asisti la ele. Si ce-ti trebuie geografie?

    Sunt relativ sigur ca ma descurc mai bine ca tine la ambele, chit ca nu te cunosc. Ei bine, eu, cu cunostintele mele, iti spun ca nu-mi folosesc chestiile astea la nimic. Sau, hai, sa nu mint: am castigat la lucru un mini-concurs de “cultura” (cultura pe pula, istorie, da’ sarim peste) la care am castigat un voucher, voucher cu care nu mai stiu ce-am luat. Parca un toaster, ceva de genul.

    Fix la asta mi-au folosit. Pentru ca, da, pot sa-ti spun ce vrei tu despre Henry, Maria, Elizabeta si cine mai vrei tu si, ce sa vezi: nobody cares. Nu ma plateste nimeni pentru asta, nu-i pasa nimanui si DE FIECARE DATA cand am deschis aici gura pentru a vorbi de-o carte sau de-un film mai vechi, m-am simtit exact ca ultimul alien. Nimeni nu stia despre ce-i vorba. Si, bai, astia citesc – la modul ala, cumpara carti. Doar ca ei cumpara 50 shades of sloboz, iar eu discutam despre carti “reale”.

  50. Stanjenel says:

    Ba te-au ajutat mai mult. Te-au ajutat sa-ti faci blogul asta, sa ai sute de cititori , sa ne faca placere sa intram pe pagina ta, sa ne simtim bine cu tine, chiar si atunci cand ne enervezi, te-a ajutat sa-ti tragi o bozgoroaica misto, pentru ca asa cum spuneai, o femeie cauta in primul rand alte lucruri la un barbat decat sexul, ala e numai bonusul. Si da, tot ce ai citit te-a ajutat sa intelegi acest lucru pe care alte milioane de barbati nu il inteleg.

  51. Ionut says:

    ce amuzant esti uneori si cum te intrebi cum gigi a ajuns a 12a. Pai daca sunt obligatorii 10 stii ca a 9 intra cei cu 1 si 2 la capacitate? Plus media din generala si ajung la un onorabil 4. Am pe blog sub de la a 8 a. La alea au luat 40 sub 4. La adunari, lol.

    Uneori chiar nu poti sa faci din rahat bici.

    Buna comparatia cu uzina. Dar daca uzina e in china? Aia au materiale de 2 lei si angajati cu 1 leu. Uite ce produse au. Peste 50% defecte.

    Bacul e compus din mai multe materii nu unul. Din 100 iau 70 la rom. La mate iau 70. Dar poate nu tot aia toti. 10 pica la ambele. Dar cati au picat din lic ala bacul? Care stie matematica? 😀

  52. galois says:

    Sunt relativ sigur ca ma descurc mai bine ca tine la ambele, chit ca nu te cunosc. Ei bine, eu, cu cunostintele mele, iti spun ca nu-mi folosesc chestiile astea la nimic. Sau, hai, sa nu mint: am castigat la lucru un mini-concurs de “cultura” (cultura pe pula, istorie, da’ sarim peste) la care am castigat un voucher, voucher cu care nu mai stiu ce-am luat. Parca un toaster, ceva de genul.
    Fix la asta mi-au folosit. Pentru ca, da, pot sa-ti spun ce vrei tu despre Henry, Maria, Elizabeta si cine mai vrei tu si, ce sa vezi: nobody cares. Nu ma plateste nimeni pentru asta, nu-i pasa nimanui si DE FIECARE DATA cand am deschis aici gura pentru a vorbi de-o carte sau de-un film mai vechi, m-am simtit exact ca ultimul alien. Nimeni nu stia despre ce-i vorba. Si, bai, astia citesc – la modul ala, cumpara carti. Doar ca ei cumpara 50 shades of sloboz, iar eu discutam despre carti “reale”.

    Tu spui ca toate alea ti-au folosit doar sa castigi un toaster. Eu nu-s de acord cu tine 😀 Cred ca, de-a lungul anilor, cunostintele ce le-ai acumulat (istorie, literatura, etc – nu ceva ce iti foloseste in mod efectiv la job) te-au ajutat, chiar daca nu ai realizat/realizezi. Cand ai fost la interviul de la job parca ai zis ca te-au intrebat aia de ultima carte citita or smth si ca ati discutat pe tema asta 30 de minute. Crezi ca asta nu le-a influentat cu nimic decizia de a te angaja? IMHO, un tip care se pricepe la partea tehnica dar cunoaste si o gramada de chestii pe langa e superior geek-ului cu privire dubioasa ce se culca si se trezeste-n linux.
    In plus, e chestia de principiu. Eu m-as simti tare prost sa n-am habar de niste chestii elementare. Poate si altii s-ar simti la fel, da’ n-au parinti cum ai avut tu sau eu sa le deschida ochii spre chestiile astea. Eu zic ca-i bine ca scoala sa-ti deschida drumul. Daca vrei sau nu s-o iei pe-acolo, e problema ta. Eu am 1 ora/saptamana de istorie/geografie. Nu dau BAC din ele, nu trebuie sa inveti daca nu vrei (profii sunt ok atata timp cat vad ca ai un minim interes, chiar si mimat- gen sa nu stai pe facebook la ore). Eu nu vad orele astea ca pe “materie inutila” sau “pierdere de timp”. Mie-mi plac.

    Si ce spui tu de incultura englezilor e amuzant, dar ce o sa iasa din liceele romanesti o sa fie si mai amuzant. La mine-n liceu sunt vreo… 750 de elevi. Daca ii iei pe toti si ii intrebi cine-a fost/ce-a facut/unde a trait Mobutu (exemplu random, l-ai pomenit pe undeva zilele astea), 700 se vor uita la tine cu o privire de om tamp, ce are impresia ca-l jignesti. Restul POATE ar ingana “a fost ceva prin Africa”. Asta in cel mai fericit caz, evident.

  53. V says:

    Da ma, mi-a folosit si mie. Uite cand am jucat Europa Universalis, am stiut in ce ani sa selectez inceperea jocului, pentru apogeul lui Carol Cvintul sau Suleiman, sa castig mai usor, plm. Sau anul cu Mihai Viteazul si conduc trei regate mici, chestii.

  54. Delia says:

    @Mano, ai dreptate in privinta talentului de a preda si a implicarii. Atat eu, cat si barbatu-meu, prin scoli am fost buni la acele materii la care profesorii aveau putina dedicatie.
    Nu poti sa pretinzi performanta tinand niste cursuri sterile, monolguri anoste.

  55. ala says:

    Ba, scoala romaneasca e de cacat. Nu contest asta. Dar asa de cacat cum e ea, iti da sansa sa treci , macar tangent, prin niste domenii. Iti place ce vezi intr-o carte de istorie? Pai poate pe viitor ai putea deveni avocat , politist sau pizda masii. Iti place chimia si ti se pare fun cum ii sare in fata acidul sulfuric boului din fata care a turnat apa peste? Pai poate medicina ar fi un drum interesant pentru tine. Iti place matematica sau fizica si ti se pare interesant sa dai cu pixul pe foaie si sa rezolvi o problema? Pai probabil politehnica e de tine. Si tot asa.

    Manowar , tu o iei de la coada la cap.”Eu sunt sysadmin, deci la ce mi-au folosit mie integralele?”. Pula mea,logic ca la nimic. Povesteai pe-aici cum ai invatat linux, nu mai discutam. Dar banuiesc ca nu te gandeai de la inceput ca vei fi sysadmin. Pur si simplu ai facut ceva ce ti se parea interesant(si iti aducea niste bani).

    Cam asta e , dupa mine, rolul scolii. Sa-ti arate un pic care sunt bazele unor domenii , sa-ti puna mintea la lucru si sa te ajute sa gasesti ceva interesant, ce poate fi aprofundat mai tarziu.

  56. V says:

    Pai poate pe viitor ai putea deveni avocat , politist

    Bine, cauta-ti pile sau alta meserie.

  57. Chelu says:

    Unul dintre rolurile scolii este sa te invete sa inveti. Si sa luam de exemplu limba romana, pe care vad ca o tot injurati pe aici. Si eu am injurat-o ani de zile, mai ales ca in generala am mancat gramatica si citire pe paine de la invatatoarea aia..pe care ajunsesem sa o uram cu totii. Acum, dupa multi ani, ma gandesc ca se intoarce in mormant auzind cum se vorbeste romaneste. Si continuam cu profesoara de romana din liceu. Aia careia i-am facut noi toti referat ca, vai, si-a permis sa streseze elevii de mate-fizica obligandu-i sa citeasca Iliada, Odiseea, Ramayana, Mahabharata, Ghilgames, Eneida si Vedele indiene. Sa nu mai vorbim ca ne-a stresat si cu saracul ala de Schopenhauer. Sau cu Sadoveanu.
    Si acum sa revenim putin la ideea de inceput. La ce folosesc toate astea? In primul rand esti roman, si ar trebui sa fie cat de cat o mandrie sa fi capabil sa iti vorbesti limba. Nu sa ajungi ca la fiecare trei cuvinte sa bagi doua din engleza, si alea folosite prost. Am locuit 7 ani intr-o tara din Asia, fosta colonie, si singura mare diferenta intre mentalitatea lor de sclavi si a noastre era ca la ei clasa conducatoare vorbea doar in engleza, sa le arate albilor ca si ei pot. Adica erau putin mai de kko decat noi. Pentru a putea folosi corect o limba, ai nevoie de vocabular si de gramatica…si de practica. Practica se face citind. Citind romane, iti exersezi si imaginatia, ca asta face diferenta intre un “robotel” vestic si un est european…Cat o mai fi diferenta asta. Citind poezii, ti se mai dezvolta si partea artistica a creierului. Ia ganditi-va cum ar fi sa traim intr-o lume de ingineri, unde totul este doar practic si eficient. Si nu e nimic estetic. Si revenim iar la romane, la Ion de exemplu. Daca ati fi crescut la tara, poate ati fi inteles ce inseamna pamantul si ce inseamna viata si psihologia omului pentru care pamantul este totul. Si ati fi inteles si de ce Ion este asa o frumusete de roman. Si de la Ion, sa trecem la Sadoveanu, caruia eu personal pot sa ii imput doua lucruri, ca are niste descrieri de adoarme pe oricine si ca s-a dat cu comunistii. Lasand astea la o parte, omul este un Walter Scott, nu numai al Romaniei, dar si al Europei de Est, comparandu-se doar cu Henryk Sienkiewicz. La ce foloseste romanul istoric? Este genul de lucrare literara care aduce modele demne de urmat, atat pentru femei(exemplu de mama in Baltagul) cat si pentru barbati( si inteleg ca este greu pentru niste baietei emo sa inteleaga si sa accepte modele de barbati cu cojones gen Tudos Soimaru, Nicoara Potcoava-care apropo, are statuie in Ucraina, fiind erou national pentru cazaci, si Cozma Racoare). Si ca tot terminai cu Cozma Racoare, ia cautati voi pe goagle sa gasiti versiunea in engleza pastrata la diverse universitati din SUA ca model de nuvela si de erou.
    As putea scrie un comentariu- caci acesta este rostul comentariului, dupa ce citesti o lucrare, sa te apuci sa scri ce ai inteles, nu invers, cum se practica. Ce relevanta au toate acestea? Hai sa zicem ca ai urat Sadoveanu in liceu, dar l-ai citit…iar acum dupa vreo 10 ani esti la munca si ai de citit un manual pentru cine stie ce tampenie. E cam tot aceeasi chestie. Citesti jde pagini (roman), pentru a putea folosi o saracie de program (tot un fel de rezumato-comentariu se intampla si in creierul tau). Este exact acelasi proces.
    Ani de zile m-am intrebat la ce pula mea am citit eu epopeele alea si elucubratiile lui Schopenhauer. Aflat pe partea cealalta de planeta am avut posibilitatea sa beau si cu golanii pe strada si sa stau si la mese cu ambasadori si oameni bogati. Si cu unii si cu ceilalti te ajuta cultura si imaginatie…sa comunici. Ma credeti, sau nu, eu in Jakarta am baut la colt de strada cu pesti si criminali, si discutia a pornit de la…Ramayana. Dreacu ar fi stiut ca Indonezia, stat majoritar musulman, a fost hindus pana la 1500 si inca isi mai pastreaza mare parte din aceste valori, iar Ramayana este epopeea nationala…stiau de Rama si Shinta inclusiv smecherii aia care vindeau droguri si curve la colt de strada. Si am baut o noapte intreaga pe banii lor, iar faptul ca le stiam limba si citisem Ramayana, probabil ca mi-a scapat pielea mea alba de un car de neplaceri. Si cand mi-am cautat de munca, m-a ajutat enorm faptul ca sefii mei aveau ce sa vorbeasca cu mine. In Asia mai ales, unde localnicii nu isi folosesc creierul din dotare deloc si nu fac decat sa copieze, avantajul de a fi citit toate romanele din liceu si in plus mi-au creat avantaje, as putea zice decisive. De multe ori, diferenta dintre mine si vesticii cu care concuram pe posturi a fost tona de carti pe care am citit-o si faptul ca scoala romaneasca m-a invatat sa bat campii cu gratie :). Sa aveti o zi superba!

  58. Cypress says:

    @Chelu: Manowar deja lucrează la un text în care-ţi va explica faptul că cititul nu ajută la nimic.

  59. Me Jane says:

    eu, cu cunostintele mele, iti spun ca nu-mi folosesc chestiile astea la nimic. Sau, hai, sa nu mint: am castigat la lucru un mini-concurs de “cultura” (cultura pe pula, istorie, da’ sarim peste) la care am castigat un voucher, voucher cu care nu mai stiu ce-am luat. Parca un toaster, ceva de genul.

    Manowar trolleaza din greu 😀

    In primul rand, stii istorie pentru ca ti-a placut. Felul cum ti-ai folosit timpul a fost alegerea ta personala. Scoala ne-a obligat pe toti la fel dar s-a dovedit de mult ca cine vrea sa se pise pe obligatiile scolii o poate face linistit.

    Deci, ai citit in timpul tau liber – dar puteai sa-l folosesti altfel, mai util? Cum, de exemplu? Optiunile pe vremea aia erau: sa spargi seminte uitandu-te in gol, sa joci fotbal in spatele blocului si s-o mamelesti de doua ori mai mult pe aceeasi colega (sau sa mai gasesti una).

    In al doilea rand, e usor sa spui ca nu-ti trebuie ceea ce ai oricum. Bogatii sunt cei mai relaxati expunand teorii gen “banii nu aduc fericirea”. Si nu ma refer aici la hienele noastre post-tranzitie ci la adevaratii bogatasi, aia din inalta burghezie, care au mostenit gratios averea pentru care a tras strabunicu’ pe vremea prohibitiei.

    In al treilea rand, gratificarea imediata se aplica doar la copii mici (daca scrii cinci randuri de bastonase iti dau o inghetata) sau imaturi (daca iei cinciu’ la bac iti ia tati beemvreu).

    Un copil se arata cu atat mai inteligent cu cat este dispus sa astepte mai mult venirea recompensei. Doi copii de ciclul primar merg la colindat: unul strange bani de bicicleta, altul ii cheltuie pe chipsuri. Doi liceeni stau in casa si invata: pentru unul, recompensa e sa intre peste doi ani la medicina, pentru al doilea sa mearga peste o luna la mare. Si tot asa.

    Ca adulti, oamenii incep sa isi ofere singuri gratificari in viata, dar intervalul de timp in care sunt dispusi sa astepte da practic masura inteligentei lor.

    Un exemplu extrem de cretinism ar fi minerii care, pe vremea inchiderii minelor, au primit nu stiu cate salarii compensatorii (12 sau 24 de salarii, parca) si intr-o luna au baut toti banii.

    Ca adulti maturi nu ne asteptam mereu la gratificari imediate, ar fi absurd sa-ti zici: gata, am terminat de citit – habar n-am, zic si eu – “De veghe in lanul de secara” si acum sunt cult in cap. Am vazut “Zeitgeist” si acum am inteles cum merge lumea. Da’ de ce-mi curge o bala din coltul gurii?

    DE FIECARE DATA cand am deschis aici gura pentru a vorbi de-o carte sau de-un film mai vechi, m-am simtit exact ca ultimul alien. Nimeni nu stia despre ce-i vorba.

    Da, sunt sigura ca atunci ti-ai spus: wow, ce oameni interesanti! Ei citesc 50 Shades of Grey iar mie mi se pare o tampenie, oare am pierdut ceva in viata?

  60. Me Jane says:

    Manowar deja lucrează la un text în care-ţi va explica faptul că cititul nu ajută la nimic.

    Cititul e un mijloc, nu un scop in sine. Foloseste la receptionarea unor informatii, unor mesaje – care pot fi bune sau proaste, utile sau superflue etc.

    Si nu, nu-mi vine in minte niciun exemplu in care poti trai doar din citit.

    Maimutele nu citesc si totusi unele dintre ele reusesc sa traiasca destul de bine, mai ales la zoo unde primesc mancare nefacand nimic.

    Am auzit ca Victoria Beckham n-a citit o carte in viata ei, dar a simtit nevoia sa scrie una (o autobiografie, mi se pare, sau o carte de povesti). In cazul ei, cititul a fost foarte util – in sensul ca niste prosti s-au grabit sa dea bani sa citeasca ce-a “scris” ea.

    Si apropo, fotbalul la ce ajuta? Si totusi sunt oameni care se descurca foarte bine din fotbal.

  61. Manowar says:

    @Chelu: Manowar deja lucrează la un text în care-ţi va explica faptul că cititul nu ajută la nimic.

    Te-nseli, coaie. Nu ca n-as putea, da’ de ce s-o fac? Oricum nu m-ar crede nimeni. Se stie ca tot ce n-a fost comentat de Calinescu este o tampenie sinistra.

  62. V says:

    Mare fericire sa te integrezi intre tigani. Tigani englezi, nu orce fel.

  63. Manowar says:

    Si apropo, fotbalul la ce ajuta? Si totusi sunt oameni care se descurca foarte bine din fotbal.

    Exact ca cititul. Sunt niste oameni pe care-i ajuta foarte mult fotbalul – iti poti da seama dupa faptul ca isi pot permite sa cumpere vreo 3000 de oameni care privesc fotbal.

    Cam asa-i si cu cititul. Ajuta enorm daca scrii. Daca citesti, hai noroc, fraiere, ti-am luat banii.

  64. Cypress says:

    Bănuiesc că fotbalul şi sănătatea fizică pe care o menţine e aşa – o coincidenţă. Eu încă n-am văzut fotbalist cu burtă ca a mea. E uşor să reduci absolut totul la bani; cititul, fotbalul, pictura, şahul – toate asta fără bani sunt pielea pulii. Nu ies bani din citit? Cititul nu contează. Nu scoţi bani din fotbal – ai pierdut tot, ai auzit? Şi punct. Gata. All there is to it. Şi-aşa se confirmă teoria de obicei – eliminând tot ce-i variabilă ce nu se potriveşte cu ceea ce vrei tu să demonstrezi. Mie mi se pare chiar amuzant.

  65. Manowar says:

    Bănuiesc că fotbalul şi sănătatea fizică pe care o menţine e aşa – o coincidenţă. Eu încă n-am văzut fotbalist cu burtă ca a mea.

    Pai, pentru ca fotbalistul nu citeste. Asculta un interviu cu un fotbalist, o sa te lamuresti. Prin urmare, cititul ingrasa.

    Pot si eu, vezi?

    Şi-aşa se confirmă teoria de obicei – eliminând tot ce-i variabilă ce nu se potriveşte cu ceea ce vrei tu să demonstrezi. Mie mi se pare chiar amuzant.

    Pai, eu nu vreau sa demonstrez nimic. Ar fi si culmea, de vreme ce eu citesc. Din partea mea, sa citeasca toata lumea – biblioteci intregi, nu asa.

    Tot ce zic eu e sa ma scutiti pe mine cu dumele astea de vai, cat ajuta. Ajuta pe pula. Pe unu’ de-aici l-a ajutat cu un job in Indonezia, pe tine cu un job la o revista…hai sa nu reluam discutia aia. Vorba aia, tu faceai munca lu’ Dorel-analfabetul ala, nu invers – si la fel a fost si-n cazul meu. Ai citit? Bravo, ba, baiete, ia treci la sclavie, ca la sefie tre’ sa fie unul care inca invata alfabetul. Am avut pana acum UN sef mai destept ca mine. In rest, daca ma apuc sa-ti dau paste cu vreun mail de-al lor…atunci sa vezi amuzament, ca-l fac pe Dorel sa para academician.

    E placut, asa, pentru tine, ca mai citesti o carte. That’s all there is to it. La fel e pentru altul placut ca-l vede pe Dumnezeu la fiecare pas. A plouat? PAI, DE LA DUMNEZEU. Au murit 10000 de retarzi care dormeau intr-o darapanatura la un cutremur? PAI, ori erau pacatosi si atunci a fost MANA DOMNULUI, ori erau nepacatosi si atunci i-a luat Dumnezeu in rai ca-i iubea, ori clar a fost mana lu’ Lucifer pe-acolo.

    Asa si voi. CITITUL. Clubu’ cititorilor, clubu’ crestinilor. Same shit. Si aia fac la fel. Daca obtin un job, a dat Dumnezeu. Daca-s dati afara, se stie – e mana diavolului.

    Daca tie ti se pare amuzant, da-ti seama cum mi se pare mie. Pe mine tot nu m-a lamurit nimeni cum de-i cititul asa pizda si prim-ministru e copy-paste, nu Cypress, Me Jane blabla.

    Hai, pula mea, facem asa: eu iti spun ca e placut sa citesti. Ca poate fi frumos, ca mai inveti una-alta, ca te deprima de te umple de spume (nu, serios), dar cam atat. Foloase reale de pe urma lui nu prea trage nici dracu’. Eu n-am vazut inca oameni disperati ca n-au ce sa citeasca. Tot cunosc de-astia care n-au ce fute, n-au destui bani pentru una-alta, n-au suficienta mancare etc. Conversatia e oricum pe langa subiect, nu mai simplu o continuam dincolo, daca simti nevoia?

  66. V says:

    Esti tu hater ca n-ai facut nimic cu cartile si biblio-economia(sau cum se numeste) aia.

  67. animal00 says:

    A plouat? PAI, DE LA DUMNEZEU.

    de sanziene, in zona buzaului ploaia a venit din cauza ca eu si si grupu meu am deranjat energia.

  68. Stanjenel says:

    @Manowar: Tu esti ca si Esop. Daca vrei sa demonstrezi ca cititul ajuta,demonstrezi. Daca intr-o zi vrei sa demonstrezi contrariul iarasi gasesti sute de argumente.De aceea eu te citesc mai mult pentru ca esti amuzant.

  69. Delia says:

    Mai, io cunosc un tip care musai sa citeasca cand sta pe buda ca sa finalizeze o cacare.
    E in stsre sa citeasca de pe orice produs cosmetic, daca mu are altceva in zona.

    Pentru mine cititul e evadarea perfecta din cotidian, nu stiu cat m-a ajutat in sensul cunoasterii

  70. magul132001 says:

    Cum sa nu existe ba dependenta de citit?

  71. Manowar says:

    @Manowar: Tu esti ca si Esop. Daca vrei sa demonstrezi ca cititul ajuta,demonstrezi. Daca intr-o zi vrei sa demonstrezi contrariul iarasi gasesti sute de argumente.De aceea eu te citesc mai mult pentru ca esti amuzant.

    Pula mea, am mai discutat subiectul asta de coispe ori. De ajutat, ajuta. La cacaturi total neimportante. De pilda, daca te nasti complet idiot, da’ inveti sa citesti, o sa te ajute cititu’ etichetei – ca nu o sa bagi degetele-n toaster.

    Pe un om normal, o carte (ma refer la beletristica, sa n-avem iarasi discutii) il ajuta sa se relaxeze, cred eu – si-i ofera ceva … “placere” (mult spus, dar ma rog).

    La chestii reale, adica acelea dupa care alergam ca tampitii toata viata (dragoste, bani, “implinire” and all that shit), nu ajuta deloc – dimpotriva. Fericiti (si uneori si mai bogati) cei saraci cu duhul. Se aplica si pentru filme. Cu cat esti mai “prost” (in sensul de lipsit de informatie), cu atat esti mai fericit.

  72. Velu says:

    Ba, vorba rabinului: “Si tu ai dreptate, si tu ai dreptate!” Asta cred ca exprima cel mai bine toate parerile de mai sus.
    Oamenii inteligenti tind sa aiba pareri convergente dupa multiple dezbateri. Ceea ce se intampla si aici, numa’ ca orgoliile si coaiele vi-s prea mari ca sa recunoasteti.
    Cele mai multe dintre parerile voastre se completeaza reciproc, sunt complementare, chiar NU se contrazic.
    Prostii pe de alta parte sunt prapastiosi si infiniti, asa ca matematic divergenta lor este o certitudine.

    Hai ba, ce dracu’, ca ati inteles.

    Labareala asta din invatamant e un cumul de factori: profesori dezinteresati la scoala (dar interesati dupa program sa bage meditatii), adolescenti debusolati (care nu vad numa’ pule si pizde la varsta lor dar asta-i natura, toti am fost asa) in timp ce toata lumea asteapta ca ei sa-si gaseasca “drumul in viata”, parinti prea ocupati sau prea prosti, sistemul nostru de valori dea-m-pulea, televizoru’ in frunte cu ProTV (futu-i in gura de manelisti cu Maruta in frunte), jiji becalieni, mazare, viezure etc, etc.

    TOATE cacaturile astea pogorate de un duh malefic pe capul poporului roman l-au adus in starea asta de sclavie culturala.

    Asa caca uzele acestei situatii sunt impartite in functie de fiecare individ, proportional si normat intre motivele de mai sus.

    Daca ar fi sa-mi ceara cineva parerea (sa ma pupati in fund) io cred ca motivele lui Cypress atarna (un pic) mai greu.
    Respectiv din tot maglavaitul asta de materii, umaniste si reale, exacte si inexacte, cu profesori buni sau profesori rai, care te fac sa iubesti o materie sau dimpotriva, sa o urasti, sa gaseasca adolescentu’ plin de cosuri un hoby, o pasiune, o pula-n cur, ceva, care sa-i placa si aia sa faca mai departe.
    Asta ar fi rolul scolii, al sistemului de valori, al parintilor, al educatiei in sens foarte general. Te-o instruit, ti-o dat un bagaj minim, la razboi si dai si lupta. Daca ajungi la razboi in curu gol, este si vina ta, nu numai a profesorilor.
    Iar BAC-ul in particular cu subiectele lui absolut lejere cred ca ar fi trebuit trecut chiar si de aia care au avut 5 pe linie, daca invatau macar o saptamana pe fiecare materie, indiferent de ce profesori o avut in scoala, ca sa arate ca dupa 12 ani de scoala stiu macar sa scrie si sa citeasca. Asta daca vroiau sa-l ia si nu sa se lamenteze dupa aia caca mere video, ca subiecte, ca spagi.
    Pornim toti de la un numitor comun, invatam sa scriem si sa citim, sa socotim si sa intelegem lumea din jur si dupa aia zburam in pula cu satelitu’ spre ce ne place sau “avem chemare” sau ne imping parintii sau societatea sau alti factori de moment, subiectivi sau nu etc.
    Sistemul te obliga sa alegi din gama de optiuni. Care sunt foarte limitate la inceput (nici n-ai ce alege: citire si aritmetica), dar din ce in ce mai largi pe masura ce avansezi si diversifici domeniile.
    Dar alegi dracului ceva, ca ai de unde. Orice. Ceva care sa-ti faca placere, ceva la care ai talent, ceva care-ti creaza un confort material, ceva ce crezi ca e mai bine pentru tine, de viitor, de trecut, c-o zis mama, c-o zis tata, etc, etc. Si asta tine poate de personalitatea fiecaruia. Dar la modul general noi NU vrem sa gandim singuri, noi NU suntem invatati in scoala si familie sa gandim singuri. Sa gandim pentru noi in primul rand, la modul pur egoist, apoi la cel colectiv. Noi asteptam de cele mai multe ori sa ni se zica, sa ni se propuna, sa ni se faca, sa mergem cu turma c-o fi cumva pana la urma.

    Labagii astia parca nu mai au nimic sfant. Nu vor sa invete nimic, nu vor sa faca nimic. Nici obligati, nici “lasati liberi”. Dovada: BAC-ul.

    N-o sa ne plateasca astia pensiile veci. Amin!

    P.S. si vorba rabinului, si tu ai dreptate si tu ai dreptate.

  73. Stanjenel says:

    Pai da, cititul, muzica si alte chestii de genul asta sunt hrana pentru suflet.

  74. Manowar says:

    Daca ar fi sa-mi ceara cineva parerea (sa ma pupati in fund) io cred ca motivele lui Cypress atarna (un pic) mai greu.

    Si mie mi se parea la fel intr-o perioada. Pe undeva, inca-i dau dreptate. Da’ doar pe undeva 🙂

  75. teo_pavel says:

    Bine scris, super tare somnul la munca. Se pune de frumusete?

  76. gogO. says:

    Am dat peste stirea asta azi:

    “Dezastrul de la bacalaureat, din ultimii ani, aduce pierderi de aproape un miliard de euro în economie. Asta arată o analiză realizată de Ziarul Financiar, care ia în calcul cei peste 300 de mii de tineri care nu au reuşit să se integreze pe piaţa muncii.

    Datele arată că, numai în acest an, cei aproape 80 de mii de elevi care nu au promovat examenul de bacalaureat ne vor costa peste 26 de milioane de lei. Asta dacă se vor înscrie la oficiile de şomaj pentru a primi indemnizaţie. Ei au dreptul la 250 de lei pe lună, timp de jumătate de an. Cu banii pe care i-ar putea primi absolvenţii care au picat examenul maturităţii, statul ar putea plăti 145 de mii de salarii de profesor debutant.”

    ’nuff said

  77. Manowar says:

    Stati linistiti, aia-s prosti. Le plateste statu’ banii aia si in nici un caz din banii desteptilor. E-n regula!

  78. V says:

    Ii poti lua si cu bacul, si cu licenta si cu etc, stai linistit.

    Lasa sa aduca pierderi, ca oricum nu-i stiu administra. Furat cat mai multi si dupa-ia plecat in strainatate.

  79. Liviu#86 says:

    Vad ca nimeni nu face urmatorul calcul. Cat % din cei care au picat ar fi dat la o facultate de stat si ar fi intrat(cu dosar evident). Cat costa sa tii unul din asta 4 ani la facultate(+ chiar un master) vs 6 luni * 250 lei?

  80. xulescu says:

    bacalaureatiiplii@ calmeaza-te,la tic si astea nu e bac se numeste competenta care este valabila 6 luni deci inutila,acolo trebuie sa fi doar prezent si atat.In fine,ideea e ca niciodata nu cred ca a fost sistemul de invatamant,cat de cat la un nivel acceptabil.Pe vremea lu ceasca,se copia,dupa revolutie se copia,pana in 2007 bacul era usor, dupa ce ca era usor se mai si copia,dupa 2007 au inceput sa bage niste subiecte mai dificile dar no problem, venea seful clasei si facea cheta cu clasa ca sa puna plicul frumos la supraveghetori pe catedra.Nivelul de invatamant e cam acelasi doar ca difera modul de evaluare.Am cunostinte si prieteni din aproape toate perioadele,care mi-au povestit cum era si alta data.Eu am dat bacul anul asta si scoala nu m-a ajutat cu nimic la romana aveam o profesoara care intamplator ne era si diriginta pe care o dura fix in cur daca luam bacul sau nu,ea era interesata sa venim cat mai multi la banchet ca sa manance si ea o fripturica la restaurant..Am luat bacul desi nu m-am spart cu invatzatul,bineinteles ca nu ma pot compara cu cei ca Diana un elev minune,care desi nu a facut pregatire,nu a fost atenta la ore,nu a avut sau deschis un manual,ci pur si simplu s-a bazat pe cunostintele generale si din ce a frunzarit asa,a luat bacul si nu oricum ci cu 9,50.Mda imi plac oameni care spun coaie mor nu am invatzat nimic dupa vezi ca a luat 9.Eu am invatat in ultimele 2 sapt si am luat bacul cu 7,33 plm eu nus asa destept ca altii.Nu mi se pare normal sa razi de cei care au picat bacul doar pentru ca tu l-ai luat(aici ma refer,in general la cei care scriu articole in click si/sau libertatea,cum ca ce prosti sunt copii in ziua de azi si cei care comenteaza la ele ca asta este o generatie de capsunari,desi ei insisi sunt vai de mama lor,dar ce sa vezi ei au luat bacul,nu conteaza ca au dat 6 alocatii pe el..).Bacul se poate lua,dar ce se fac aia care ori nu au bani de pregatiri,ori nu sunt autodidacti ori pur si simplu materia aia nu pot sa o inteleaga singuri cum ar fi matematica,fizica si astea,ar fi niste labari lenesi in viziunea voastra..

  81. Ionut says:

    @ xulescu, corect!

    bac in 2004. se copia, dar eu n-am avut nevoie. ce-i drept nu dadeam la matematica si acolo as intelege. fiind la uman aveam de scris si nimeni nu statea sa-ti dicteze ce sa scrii. de la colegi auzeam de schimbat discret ciornele, dar cat puteai scrie pe ele sau de ce ai face-o?

    stricterea la bac a venit odata cu inmultirea facultatilor particulare (acum au filiate TOATE in TOATE oarasele. ex: la TL exista de la Spiru la Saguna la una de prin Chisinau sau ceva. pana in 10 oricum la o populatie de 90k locuitori) si admiterea la fac pe baza de dosar.

    de ce n-am avut eu si colegii mei nevoie sa copiem? pentru ca bac-ul il vedeam ca maxim o banala teza. eu ma gandeam si invatam pentru examenul de admitere de la fac. examene adica. ca vroiam o nota decenta era asa ca sa fie (bac-ul contand 5% la admiterea la fac), ca ar fi mers si 6.00.

    la materia de specialitate la care dadeam si ex la fac am luat 9.20 si era in interesul meu sa-mi stiu nivelul real, de ce sa copiez? dupa am avut 2 sau 3 sapt pana la admite sa o mai cresc. la romana 8.90 si ceva fara sa-mi dau silinta. ce vreau sa zic e ca subiectele erau si atunci ca si acum. nu erai dificile, erau medii si abordabile de catre toata lumea.

    pe scurt, trierea se facea la admitere. multi luau bac-ul si cu el ramaneau. tot somaj cereau sau ce vor face astia care nu-l iau. severitatea a aparut din cauza admiterii la fac care nu mai exista pana si la cele de la stat. cei de acum nu-s mai prosti ca cei din 2004. si fireste ca aia care rad la modu taranesc de aia care nu au luat sunt aia cu 6 si 7 care daca nu ar fi ciupit putin nu l-ar fi luat nici ei. dar,na, e fun sa te amuzi putin, nu fi atat de suparat.

  82. Ronnie says:

    nici eu nu am dat bacul la matematica in ’98 – daca l-as fi dat cum am inteles ca e acum, as fi picat cu brio: la uman aveam o ora pe saptamana si aia degeaba. am avut un caiet in toti 4 ani si nici pe ala nu l-am umplut. in schimb la romana, istorie si literatura universala am luat note de 9 fara sa copiez si fara sa tocesc. m-a mancat in dos sa aleg fizica ca am auzit ca se copiaza and stuff si am ajuns sa ma uit la subiecte ca mata-n calendar. si cand mi s-a dat sa copiez nu eram in stare nici sa scriu ca lumea simbolurile alea 😛 plm, mai bine alegeam geografia, ca macar era in limba romana, si tot luam o nota mai mare. asa am avut media stricata si aia e.

    e cam aiurea ca nu se mai face diferentiere intre licee. treaba asta s-a stricat in momentul in care la facultati s-a renuntat la examen si a fost doar concurs de dosare. si le-a fost frica ca cei de la licee industriale, de la tara sau periferie unde se copia sau se trecea cu porcu-n valiza sa nu ocupe locurile alora de la liceele centrale unde totul era pe bune.

  83. V says:

    Cat % din cei care au picat ar fi dat la o facultate de stat si ar fi intrat(cu dosar evident). Cat costa sa tii unul din asta 4 ani la facultate(+ chiar un master) vs 6 luni * 250 lei?

    GANDESTI PREA MULT

    SE FURA BANI

    JOS BASESCU

    ATAT

  84. Stanjenel says:

    @Manowar: Ok sa ne referim doar la beletristica. Eu consider ca in primul rand beletristica e buna pentru ca te ajuta sa-ti imbogatesti vocabularul, sa intelegi figuri de stil si sa inveti anumite lucruri pe care e adevarat unii oameni le invata din literatura stiintifica,te ajuta sa inveti sa te exprimi pe sine. Exista o ipoteza conform careia se pare ca suntem sclavii cuvintelor pe care le cunoastem, adica gandirea noastra e ingradita de limitele vocabularului nostru.mai multe despre asta, am scris canva aici:
    http://alexisisis.blogspot.ro/2011/02/gandire-limbalimbaj.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *