Dam legatura la Orbu…

Azi avem si vesti bune legate de aerul din Bucuresti.

Dar nu va faceti griji, pentru ca romulanii au gasit solutia: taxe, lol. Se stie ca banii curata aerul…

Prevad o crestere cu 200% a activitatii samsarilor de masini dă pă Jermanea si Spanea. O sa-si toceasca aia surubelnitele dand kilometri inapoi.

Altfel, dam legatura la Orbu, sa ne spuna el cum e cu aerul ala din Oxford – sau macar din Reading. Ca-i cam irespirabil pă Anglea, din ce-am auzit…

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

161 Responses to “Dam legatura la Orbu…”

  1. Orbu says:

    Care poluare, n-auzi că nu se pune, că nu-s aparatele omologate?

    Reprezentanţii Ministerului Mediului confirmă că uneori aerul Capitalei, este mai poluat decât ar trebui, dar susţin că aceste măsurători independente, au fost făcute, cu dispozitive neomologate.

    Deci n-o să fie nicio taxă, până omologhează aparatele , hă-hă, mai durează.

    Iar eu pe aici strănut de zici că-s defect, cred că am căpătat o alergie la aerul curat, altfel nu-mi explic. Sau poate că la parter în Reading e ceva mai mult praf decât la etajul 6 in București cu plase antiinsecte.

    Aerul aici nu e bun, dacă ies din casă mă ia somnul instant, zici că sunt la munte. Tre’ să îmi iau o rablă diesel ceva să mai reglez un pic calitatea că nu se poate.

  2. Manowar says:

    @Mihai: genul de problema care va fi rezolvata imediat ce va fi preluata treaba de cine trebuie. Dar, evident, nu vor mai da aia 150 de lei la intretinere dupa 🙂

  3. Manowar says:

    Tre’ să îmi iau o rablă diesel ceva să mai reglez un pic calitatea că nu se poate

    Ce? Esti de atata vreme pa Anglea si n-ai luat un bmw ursulet sau bot de rechin? Se poate?

  4. ZmeulZmeilor says:

    Deja piata auto e in pom. Plin – da plin ochi de masini diesel din germania. Au ajuns samsarii care pana acum aduceau numai pamfeuri sa aduca honde, isuzu, peugeot – orice. Se iau la preturi infime in Belgia/Germania si cica se cearta prin Vitan ca nu mai au locuri.
    Cat despre Bukkale? Boss, de cand cu fierea s-a dat pedala la toate jegurile. Stiu 3 locuri unde se construieste ilegal la full auto dupa orice logica. Gen un office building pe langa care nu va mai trece masina de pompieri sa intre in cartier ( 6 blocuri in zona Iancului nu vor mai avea acces pentru pompieri), un bloc in mijlocul unui spatiu verde in Tineretului si inca un bloc lipit de altul in Pajura. Gen scuipi pe geam direct pe rufele vecinului. Parcare? Drum? Urbanism? Lol, astea sunt intrebari de hashtagisti sorosisti.
    Am observat o crestere a poluarii pe pielea proprie, am o masca de biking cu filtre interschimbabile. Inainte la 2-3 luni trebuiau schimbate. Acum… eee… No more than o luna. Filtrul la masina? E pizza dupa 6 luni, greu de zici ca e full toping nu hartie-carbon.
    O chestie tare e ca nu mai e ceva iesit din comun sa vezi gropi peste 4-5 cm adancime. Lasa ca sunt mari, sunt foarte adanci. Basca NOROI uscat peste tot. Parca in nici un an nu am mai vazut atata noroi uscat pe marginea strazilor – sub forma de praf/jeg/just_noroi.
    Ratb/Stb? Colectie de mirosuri si/sau jeg/zoaie.

  5. Orbu says:

    @Mihai: Astea sunt niște vrajeli și de la o vreme suspectez că sunt finanțate politic pentru a pune pe hârtie demonii care sunt îngropați sub RADET și care dau să iasă afară o dată cu colapsul, deci să ținem mizeria aia în viață, oameni buni.

    Știu două cazuri de orașe care au rămas fără furnizorul de energie termică de acum mult timp. Într-unul nici nu erau toate blocurile conectate la gaze. A fost o problemă moderată resimțită mai ales de ăia care nu munceau / n-avea niciun venit. Altfel, socrii mei și-au tras și gaze și-au pus și centrala cu ceva sub 3000 de euro. Că ce crezi când nu mai e cu futai și tot felul de condiții muiste nici costurile nu mai sunt la mișto.

    Genul ăsta de articol e dăunător, nici nu le mai bag in seamă. Eu aș fi curios să văd asta intamplandu-se ca să nu mai vorbim de bani publici futuți în direcția aia , de mită electorală etc.
    Cel mai bun lucru care i se poate întâmpla București e colapsul RADET. Dar e doar un vis umed.
    Pe urmă ai să vezi,pe lângă alte beneficii, cum apartamente ca al meu ( de exemplu) valorează brusc 10-15 k EUR sub prețul de acum , etc.

  6. ZmeulZmeilor says:

    Bucurestiul nu a fost niciodata un oras cat de cat ok – niciodata, poate inainte de 1970/1980.
    In schimb de vreo 1-2-3 ani parca a devenit un fel de Copsa Mica din India. Nici nu stiu sa zic cate lucruri sunt in neregula (de la rable abandonate peste tot – cred ca fievare strada are o masina lovita/parasita pana la garduri ruginite prezente pana si pe Dorobanti).

  7. Neurogamer says:

    @Orbu:

    Aerul aici nu e bun, dacă ies din casă mă ia somnul instant, zici că sunt la munte.

    I feel ya. Primele 2 saptamani de UK nu am fost in stare de nimic. Doar somn.

  8. super_fotbal says:

    @Orbu, daca tusesti e posibil sa fie de la aclimatizare sau ceva de genul. Vezi ce fel de haine ai. Zece grade din londra nu sunt la fel cu zece grade din birmingham sau zece grade din romania.

  9. Manowar says:

    I feel ya. Primele 2 saptamani de UK nu am fost in stare de nimic. Doar somn.

    Amator. Mie nu mi-a trecut nici acum. Cum trebuie sa plec la lucru, cum mor de somn.

  10. Orbu says:

    @Orbu, daca tusesti e posibil sa fie de la aclimatizare sau ceva de genul. Vezi ce fel de haine ai.

    Stranut, nu tusesc. In casa. Nu-s chiar 10 grade.

  11. Neurogamer says:

    @mano: Mi-a trecut in 2 saptamani ca aerul vine la pachet cu sunetu de pescarusi in fiecare dimineata. Prima saptamana e de vis. A doua deja vrei sa pui pescarusii pe gratar.

  12. Akhenaton says:

    yeap, RADET trebuie sa ajunga la Veolia/Apa Nova, no matter what. Ciolos si-a luat angajamentul, in numele statului roman, cand era PM, si a luat ca garant o factiune de-a lu securila. pe francezi ii doare la pula ca Ciolos nu mai e nimic, oameni din statul roman s-au angajat, ei trebuie sa-si primeasca ce-i al lor. si da, se va rezolva si cu caldura, si cu tot, dar intretinerea va fi 900 de lei. Apa de la Apa Nova s-a scumpit de 10 ori de la privatizarea monopolului. De 10 ori !

  13. Manowar says:

    yeap, RADET trebuie sa ajunga la Veolia/Apa Nova, no matter what. Ciolos si-a luat angajamentul, in numele statului roman, cand era PM, si a luat ca garant o factiune de-a lu securila. pe francezi ii doare la pula ca Ciolos nu mai e nimic, oameni din statul roman s-au angajat, ei trebuie sa-si primeasca ce-i al lor. si da, se va rezolva si cu caldura, si cu tot, dar intretinerea va fi 900 de lei. Apa de la Apa Nova s-a scumpit de 10 ori de la privatizarea monopolului. De 10 ori !

    No problem – marim pensiile, olololol, sa aiba oamenii bani de incalzire.
    Fara numaaaaaaaaaaar.

    Abia atunci sa vezi subventii ^ ^ Ori aia, ori ajung si romulanii ca francezii – nu se mai spala ca e scumpa apa, nu mai pornesc caldura ca e scumpa etc.

    @mano: Mi-a trecut in 2 saptamani ca aerul vine la pachet cu sunetu de pescarusi in fiecare dimineata. Prima saptamana e de vis. A doua deja vrei sa pui pescarusii pe gratar.

    Asa-i nevasta cu pasarile. Vii aici, vai, ce dragut, canta pasarelele. Trec cateva saptamani…DE CE PULA MEA CANTA PASARELELE LA FUCKING 3-4 AM, FMM

  14. mesterul says:

    nu intelegem noi, #wageledgrowth se cheama. si cica se propaga cu viteza luminii in constiinta publica, zice unu Socol, mare strateg economic pe la psd.

  15. Manowar says:

    … strateg economic … psd.

    these don’t go together.

  16. Akhenaton says:

    @Mesterul ce-ai inteles tu din teoria #wageledgrowth ?

  17. mesterul says:

    nu am inteles prea multe, doar ca stimuleaza cresterea economica prin cresterea salariului minim si implicit a tuturor salariilor. care duc la cresterea consumului, etc.

  18. Adi says:

    @Mihai, nu au decat sa inchida RADET, ca sunt si cretini si marlani: dupa ce ca Bucurestiul are cele mai mari venituri din tara asta, incalzirea e subventionata. De toti, inclusiv de aia care nu au parte de incalzire de la RADET, ca asa e in penis.

  19. Akhenaton says:

    @Mesterul si ce zici de asta? se sustine, e o utopie, e pe termen scurt ori mediu ?

  20. Mike says:

    @Akhenaton, daca imi permiti , e o utopie, pe termen scurt e ok, pe termen lung vraiste, ar putea sa functioneze totusi la americani care au USD-ul ca moneda, la restul nu, vezi cazul turciei

  21. Manowar says:

    @Akhenaton: e o tampenie odioasa pe orice fel de termen in cazul Romaniei, in anul 2019.

    Aia-i genul de vrajeala care ar fi functionat prin anii ’50 prin US. Daca-i un om care nu-ntelege de ce nu functioneaza asa ceva, ma-sa-i incredibil de imbucurator de proasta. Dinozauri incremeniti in timp in pula mea…

  22. Akhenaton says:

    aici, https://www.zf.ro/opinii/cristian-socol-profesor-ase-2015-s-au-redus-taxele-toata-pleiada-analisti-anunta-dezastrul-criza-bugetara-realitate-sectorul-privat-facut-profituri-record-iar-2019-primeste-stimuli-60-mld-lei-17869957 Socol o explica. nu e o lectura usoara, dar are cifre si facts, asa ca interpretarea ar trebui sa fie destul de facila.

    intotdeauna, dar intodeauna, facts bate retorica. sau asa ar trebui

  23. Orbu says:

    Apa de la Apa Nova s-a scumpit de 10 ori de la privatizarea monopolului. De 10 ori !

    De zece ori!!!111 si costa circa 1.5 EUR/mc cu tot cu canalizare – deci pe la 20-25 de euro pe luna de familie( in functie de consum). Hai, ba, plm , cat ai vrea sa platesti? 3 euro pe luna la apa? Stii, s-au mai schimbat principiile de epurare, chestii in ultimii 20 de ani.
    Nu ca tin eu partea Apa Nova, dar cam aia e peste tot. Si daca-ți sapi fantână și scoți apă din pământ cu pompa ( fără costuri de epurare și canalizare) depășești costuri de 3 EUR pe luna.

  24. Manowar says:

    intotdeauna, dar intodeauna, facts bate retorica. sau asa ar trebui

    Ba, sincer, cu toate quirks alea ale tale, pareai mai inteligent de-atat.

    Hai sa-ti explic, asa, intr-un comentariu (alt cacat care-ar trebui sa fie post, da’ e OK si-asa), de ce vrajeala asta cu wage-led growth e un vis umed de copil prost si-atat.

    Fii atent, ca eu ti-o explic in cuvinte simple, nu o ard pretentios ca domnu’ ala.

    Pe ce se bazeaza treaba asta cu wage-led growth? Pe faptul ca daca oamenii au bani mai multi, cumpara mai multe, chestie care duce la cresterea productiei, chestie care duce la somaj aproape de zero, chestie pe care n-a reusit-o nimeni vreodata (in afara de Hitler, da’ sa zicem ca ala avea alte mijloace la dispozitie si n-a sfarsit chiar bine)

    In teorie, e logica treaba. Iti marim tie salariul. Ti-l dublam, ce dracu’. Si gata, ai mai multi bani, o sa cumperi mai multe chestii. Astfel, aia care le fabrica vor angaja mai multi oameni, sa faca fata cererii. Ca nu ar putea cu angajatii pe care-i au, ce dracu’. Chestia aia duce din nou la cresterea salariilor (ca vai, nu mai gasesti someri sa-i angajezi, in cele din urma), chestie care ar trebui sa duca treaba asta si mai departe ad infinitum. Asta-i teoria.

    In practica, aproape orice om care a terminat primele doua clase fara a da spaga pricepe de ce nu se pune problema de asa ceva.

    In primul rand, asta presupune ca tu produci o gramada de cacaturi intern, cacaturi care-s consumate pe plan intern. Ti-am marit salariul, ti l-am dublat, asa ca tu vei cumpara mai multe haine romanesti, sa zicem. In realitate, tu nu cumperi toale romanesti. Si daca vrei, nu prea ai ce. La fel si la restu’ capitolelor. Nu ai un PC romanesc, nu ai un telefon romanesc; alea pe care le ai nu folosesc componente fabricate in Romania. Degeaba ti-ai schimba tu telefonul de trei ori pe an, banii aia nu ajung la ceva producatori romani; asta pentru ca nu exista producatorii aia romani (si asta-i alta poveste legata de securila, dar n-o sa intru in subiect acum, ca nu are rost si nici nu am chef sa fac treaba asta cat doua dex-uri). Sigur, tu spargi mai multi bani, da’ banii aia unde se duc? Oh shit – afara. Pai, ce face asta pentru balanta? Dar pentru curs, pentru valoarea monedei?

    In al doilea rand, trebuie sa fii cel putin cretin cu spasme pentru a crede ca in 2019 daca ai crescut (artificial) cererea, asta ar creste numaru’ angajatilor. Ignoram pentru moment primul punct si presupunem ca producatorii aia ar fi romani, cu fabrici in Romania. Great, sa ne imaginam ca tu ai produse romanesti – 100%. Mobila din Romania, electronice din Romania, haine din Romania, mortii mei din Romania. OK. Si acum tocmai a crescut demandu’. Logic, producatorii aia romani vor trebui sa creasca productia, nu? (sigur, de fapt sunt producatorii chinezi, dar sarim peste, ignoram realitatea doar pentru a sublinia absurdul). Pai, coaie, zi sa mori tu ca aia vor angaja mai multi oameni si vor deschide noi puncte de lucru? Pe cat pariu ca de fapt vor merge pe automatizare si roboti, ca vor creste productia si in acelasi timp vor da oameni afara si vor inchide puncte de lucru mai putin eficiente? Si, ghici ce? Daca deschid ceva, deschid ceva cu cateva joburi high-end – sa zicem 50 – si la schimb vor concedia 5000 de oameni. D-aia pe la vreo 45-55 de ani, care iti vor ramane-n somaj forever, ca nu se mai pot adapta cerintelor pietii. Gen nu te-apuci sa-nveti tu la 55 ani programare si robotica, daca ma-ntelegi. Iar daca ai dubii pe tema asta, intra in orice McDonalds de-afara. O sa vezi aliniate frumos masinile alea la care comanzi. McDonalds Obor, al doilea (cred) deschis in Romulania, cand a fost deschis, GEMEA de angajati. Intri intr-un d-asta prin Londra si vezi 4-5 puleti. Pai, coaie, la Obor erau vreo 30. Da’ in asta din Londra sunt…masini. Ma rog, nu masini, terminale. Zi-le cum vrei tu, ca nu conteaza. Nu mai discuti cu nimeni despre ce vrei. Nu. Alegi frumos pe touchscreen, platesti acolo, singura interactiune umana e cu nenea ala care-ti da fucking punga cu ce trebuie sa fie-n ea. Si nu stiu de ce-l pastreaza si p-ala, really, ca ar putea la fel de bine sa puna o banda rulanta in locul lui. Ah, ce stie sa faca omul ala? Ce invata sa faca acolo? Pai, nimic. Sa puna chestii-n punga: ceva ce stim toti de cand ne faceam ghiozdanu’ pentru scoala/gradinita. Cand il elimina aia de la McDonalds, exact ce va face pe piata muncii? Exact, va suge pula. Si cred ca fiecare dintre noi avem sau am avut d-astia in familie – oameni care aveau joburi care-au devenit obsolete. Am eu un amic al carui tata e somer de profesie de cand lumea. Pe vremuri punea cupru la Romtelecom. Eh, ce sa vezi, ia mai subtire cu atata cupru, ca nu prea se omoara nimeni dupa telefoane fixe si/sau DSL, daca ma-ntelegi. Si n-am chef sa mentionez iar Amazon, da’ din vreo 650,000 de angajati ai aluia, cam 2/3 iau salariul minim si muta chestii-n depozit in timp ce se pisa-n sticle. Ca aia-i tot ce pot. Si nu-i ca si cand pot pleca la concurenta sau ca si cand invata ceva util acolo, ceva ce-i ajuta sa avanseze peste X ani.

    In al treilea rand, teoria aia imbecila nu ia in calcul realitatea din teren. OK, tie ti-am dublat salariul. Dar, stii, tu inchiriezi un loc dragut. Si e atat de dragut incat il vrea altul. Tu dai 300 de lei pe luna, sa zicem. Pai, altul ala o sa ofere 500 – ca si lui i-a fost dublat salariul. Pai, plm, ai de ales: te muti sau dai mai mult ca ala. Nu-i rau, cresc profiturile pentru aia care detin chestii (imobiliare sau mijloace de productie – recomand un pic de Marx pe alocuri pentru a intelege treaba asta). Dar pentru tine … ce creste? Pula-n cur? Sigur, treaba asta-i ajuta pe-aia, pe dezvoltatorii imobiliari care construiesc ghene cu 8 etaje la Glina. That’s great. Aia aveau nevoie de ajutor, asadar?

    In al patrulea rand, nu doar ca greseste, da’ si minte cu nerusinare ghertoiul. Ca una e sa nu stii si alta e sa omiti facts alea care-ti plac tie in favoarea retoricii. Ce spune ghertoiu’ acolo? Se lauda cu “spargerea barierei de 5.5 milioane de angajati”. Great. Si ce anume a determinat angajarea astora? Sa aiba ceva de-a face cu faptul ca pleaca anual cate-un oras din Romulania si e situatia aia exceptionala in care efectiv numai cine nu vrea nu gaseste de munca? Astea-s conditii pe care sa te poti baza? Tot ala se lauda cu “spargerea” altei “bariere” – exporturi in lei. Pai FMM, in in lei. Ia spuneti, ce alta “bariera” a fost “sparta” recent – asa, ceva legat de leu si euro – stie cineva?

    Pot continua cu vreo 20 de puncte. Da’ sincer, n-are rost si mi-e lene.

    Avem de-a face cu un tembel care n-a inteles nimic din ce-a explicat Keynes si care crede ca economia in 2019 e ca aia din 1950, care nu-ntelege balanta de comert, necum dinamica sau productia. Atata tot. Globalizarea? Nu ne intereseaza! Automatizarea? O ignoram! Balanta import-export? Ce-i aia?!?! Cerere si oferta? Nu cunoastem! Imbatranirea populatiei, pula natalitate, pensionari cati angajati, depopularea zonelor, centralizarea si fiscalizarea excesiva? Nu-s probleme! Circumstantele speciale ale Romaniei (factori geopolitici)? Geo…cine? La galop, inainte, spre gloriosul dezastru. C-asa a zis…nimeni. Un strateg.

    Daca ala-i “strateg”, eu ii bat cu o mana la spate pe Maru si Rogue 1vs2.

  25. Patrick says:

    Dar nu va faceti griji, pentru ca romulanii au gasit solutia: taxe, lol. Se stie ca banii curata aerul…

    Acelasi lucru se face si in londra pt a inbunatatii calitatea aerului. https://tfl.gov.uk/modes/driving/ultra-low-emission-zone/ulez-where-and-when?intcmp=54312
    Daca ar baga si in bucuresti o taxa de 80ron pe zi pt masinile care nu sunt cel putin euro 5 de maine ar fi mai goale soselele decat erau in anii 70.

  26. Manowar says:

    Acelasi lucru se face si in londra pt a inbunatatii calitatea aerului. https://tfl.gov.uk/modes/driving/ultra-low-emission-zone/ulez-where-and-when?intcmp=54312

    Un motiv in plus sa dispar d-aici.

    Daca ar baga si in bucuresti o taxa de 80ron pe zi pt masinile care nu sunt cel putin euro 5 de maine ar fi mai goale soselele decat erau in anii 70.

    Daca ar baga taxa aia, pana maine ar fi revolutie.

  27. Rads says:

    > Daca ar baga taxa aia, pana maine ar fi revolutie.

    Glumesti… romanii nu mai stiu sa faca o revolutie. Romanii #rezista sau pleaca! Singura revolutie e cea glorioasa cu pasaportul in mana si un one way ticket!

  28. Akhenaton says:

    @Manowar stai, boss, un pic, ca eu nu zic ca wageledgrowth e buna sau rea, ca orisicare alta teorie economica e buna sau rea, ca nu am pretentia sa zic ca m-as pricepe la asa ceva. o las pe seama celor care cica, s-ar pricepe. eu doar am aratat(vorba vine, nu eu, eu doar am link-uit) cum se prezinta niste indicatori, de cand a inceput sa se aplice treaba asta. fiecare sa judece cum vrea. apropo, Keynes e expirat de mai mult de 3 decenii si nimeni nu-l mai baga in seama, de cand Milton Friedman a demonstrat ca keynesianismul este aplicabil doar pe perioade scurte si foarte scurte de timp

  29. Mike says:

    “romanii nu mai stiu sa faca o revolutie” , imagineaza-ti ca in franta, peste cativa ani o sa avem ca lider un erdogan, poate in Germania la fel, UK nu mai vorbesc, atunci ce mai faci ?

  30. Orbu says:

    Singura revolutie e cea glorioasa cu pasaportul in mana si un one way ticket!

    Gresit. Romanii merg #farabilet.

    Daca ar baga taxa aia, pana maine ar fi revolutie.

    Imposibil de conceput s-o poata impune. Si parlamentarii PSD sunt saraci. Foarte. .

    Magazine de masti de gaze, aparate de purificat aerul, alte alea. Astea cu taxe, reducerea poluarii sunt povesti. Pai ce, chinezii si indienii #rezista, romanii sunt mai prejos?

  31. Manowar says:

    @Manowar stai, boss, un pic, ca eu nu zic ca wageledgrowth e buna sau rea, ca orisicare alta teorie economica e buna sau rea, ca nu am pretentia sa zic ca m-as pricepe la asa ceva. o las pe seama celor care cica, s-ar pricepe

    Si, daca pot sa-ntreb, care-s aia care cica s-ar pricepe? Ah, astia de la PSD? Pai, hai sa fim capitalisti, sa ne uitam la track record.

    Au ca rezultate….sa ma gandesc…ah, da, cresterea datoriei, devalorizarea monedei, gonirea investitorilor din Romania, alungarea segmentului productiv/pregatit al populatiei si inlocuirea lui cu vietnamezi. Plus restu’ chestiilor obisnuite (poluare, coruptie, mizerie, furt), da’ alea sunt irelevante, presupun.

    Sounds good to me, baga mare!

  32. Manowar says:

    Glumesti… romanii nu mai stiu sa faca o revolutie. Romanii #rezista sau pleaca!

    Coaie, aia loviti de-o astfel de taxa ar fi cocalarii aia lipiti. Lipiti de prosti, lipiti de nespalati, lipiti de incapabili. Aia care nu produc, nu cunosc, nu stiu, n-au educatie, nu vorbesc o limba, nu nimic. Aia fericiti ca si-au luat o rablaciune cu 200,000 de mile la bord (date-napoi de la 300,000). Pe scurt, cocalarii prosti. Aia nu stiu sa danseze pinguinu’. Ia ca referinta orice cioroi nespalat dintr-un taxi Leone. P-aia i-ai afecta. Aia nu pot pleca – ca n-au unde si n-au ce face acolo. Aia-ti fac nu revolutie, ci rascoala.

    Bine, nu s-ar ajunge acolo oricum. Pula mea, circula in Romulania coispe mii de rable fara RAR, cu inmatriculare la misto and shit, cine cacat sa bage taxe si sa dea amenzi sau sa confiste masini…bunica? E doar teorie. Romulanii inca mai cumpara rablaciuni “sh” din Germania, Franta, Spania sau pula mea, dieseluri de coispe ani, d-alea cu dolar 4, ca de euro nu se pune problema. Si vor mai cumpara multa vreme. Saraci si prosti. De altceva n-au bani, da’ nici pe jos (sau cu bicicleta) n-ar merge, ca totusi, au un statut social, nu? Collective suicide.

    Eu v-am mai zis, ar trebui date legi de-alea scurte si la obiect. Te-am prins in masina mai veche de 10 ani? Masina facuta acordeon si pentru tine ceva parnaie sau glont in cap direct.

  33. Animaloo says:

    Bah, faza cu reducerea taxelor a fost epica. Mai multi bani albi, investiții, elegant, frumos.
    Dupa care de 2 ani tot ce fac este sa dea in justiție. Pentru asta se pisa pe ue, pe comisii, pe orice. Dar, au nevoie de susținere interna. Asa ca dau pensii, dar bu uita sa injure multinationalele, băncile, tot.
    Deci, degeaba ai tu taxe mici daca mediul politic e stabil ca coaiele de adolescent

  34. Animaloo says:

    M-am uitat de curiozitate la stocolm si aer. In zona unde muncesc ii cartier semi industrial. Adica aici is centrele de business, mai ai si cel mai mare mol din stocolm, chestii care influențează aerul in rau. Ai mai multe masinie, ai aglomeratie pe autostrada ca deh..
    Poluarea? 2 puncte mai mult decat in parcurile din București. 60 vs 58

    Unde stau cred ca e ceva gen 30

  35. Claw says:

    Bucurestiul era o hazna cand am plecat eu si se pare ca acum e mai rau. Langa blocul meu au taiat vreo 40 de copaci dintr-o zona din parc pentru a construi blocuri, bineinteles, zona care nu a fost clasificata ca zona verde. Cand ai relatiile care trebuie, poti sa zici ca padurea e asfalt si invers. Cand am venit aici, m-am simtit ca la munte, asa de tare era aerul, desi Berlinul e la nivelul marii. Am avut nevoie sa intru la metrou intr-o zi pentru ca ma durea nasul. Acum m-am mai obisnuit, iar cand trec pe langa o strada aglomerata simt gazele de la masini.

  36. Manowar says:

    Unde stau cred ca e ceva gen 30

    Da, boss. Da’ am senzatia ca pe-acolo nu-i echivalentul olx-ului plin de bmw-uri din 2001
    Bine, alea-s pentru bogatani, ca avem si mai vechi, pentru orice buget

    Ia uite aici ce #valoare de om

    MASINA ESTE AN STARE ABSOLUT PERFECTA,motor,cutie,volanta,r=turbina=TOTUL ABSOLUT PERFECT,TEHNIC SI OPTIC IMPECABIL .masina este recent adusa si INMATRICULATA RO,PE MINE DE 2 SAPTAMANI,are foaarte multe optiuni=FARURI XENON=JANTE ALUMINIU=COTIERE FATZA/SPATE=OGLINZI ELECTRICE INCALZITE=KLIMATRONIC=PARCTRONIC=6 AIRBAGURI=PILOT AUTOMAT=VOLAN IN SPITZE=COMENZI VOLAN=DSC=totul perfect functional(AM ADUS MASINA PERSONAL DIN GERMANIA SI AM INMATRICULATO,PLEC CU SERVICIUL IN ITALIA SI NU MAI AM NEVOIE DE MASINA) ULEIUL SI FILTRELE LE-AM SCHIMBAT ACUM 3 SAPTAMANI CAND AM INMATRICULATO.INTERIORUL AN STARE PERFECTA CA SI NOU,masina este fara greseala,nu are nici un element vopsit,nu are rugina,am luato de la o cunostinta din Germania. actele sunt la zii,pot oferii tot ce trebuie in vederea inmatricularii pe noul propietar.Pretul este usor negociabil. 721777707

    E ANMATRICULATA LA ZII SHEE AN STARE PERFECTA TOTU PE NOUL PROPIETAR!11 …da-te-n pula mea, decapitare directa.

  37. Animaloo says:

    Cred ca am vazut si mai vechi. E irelevant, in zona mea (13km de centru) poti sa le dai tuturor o Raba si creste poluarea la 40?
    Relevant este ca sunt fix in padure. 900ha de parc intr-o partez alte sute in partea ailaltă. Nu chiar paraul tau cu lebede din spatele casei, dar lac cu lebede la 800m.
    Si acu vii si zici “told you” :p

  38. Akhenaton says:

    cresterea datoriei

    totala – aproape 100 de miliarde de euro, 50% din PIB, e o gluma printre toate tarile UE, ba chiar printre toate tarile mai de Doamne-Ajuta ale lumii. o buna parte reprezinta datorii ale subidiarelor catre firmele-mama
    administrativa – care intereseaza cu adevarat, e chiar in usoara scadere, pana la 33-34 de miliarde de euro. iarasi, o gluma

    devalorizarea – da, rau daca ai credite. buna pentru exportatori, practicata cu succes de China de decenii. anyway, discutabil, ca efect general

    gonirea investitorilor – dimpotriva, n-am vazut niciodata mai mult ca anul trecut deschideri de noi fabrici, extindere de capacitati de productie ori in prestarea de servicii de inalta tehnologie. Dacia, Pirelli, Walter Tosto, Kastamonu, Oracle, Microsoft, Amazon, Emerson, altii si altii. uite, cautare simpla, de genul asta, da rezultatele astea https://www.google.com/search?q=investitie+fabrica+2018&ei=KT9tXNeJG_GRmwWh7qyACg&start=0&sa=N&ved=0ahUKEwiXwpjIn8rgAhXxyKYKHSE3C6A4ChDy0wMIcw&biw=1920&bih=937

    sigur, unii mai inchid si pleaca, e normal intr-o economie, dar n-am vazut d-astea, si putine, decat in segmentul textilariei. faptul ca investitiile suplimentare nu apar in sume brute la INS si CNP este ca intra pe un alt nomenclator, – > imprumuturi facute de entitatile locale de la centralele din strainatate

    deficit comercial urias: naspa, ies bani din tara. pe de alta parte, nu se poate gasi decat o mica legatura intre balanta comerciala si prosperitate in anii de Dinaintea Marii Crize, americanii aveau excedent net, an de an, si urias cu mai toate tarile. nu le-a folosit la nimic. acum, au deficit comercial urias si o duc, totusi, mai bine ca-n anii ’20. incearca sa-l corectezeprin razboaie comericale, dar, cel mai probabil, e o zguduiala reciproca intre Puteri, ca sa-si potenteze fiecare niscaiva sectoare mai slabe. nu stiu cine poate castiga un razboi comercial, in adevaratul sens al cuvantului, ca istoria ne-a dovedit ca mai toata lumea pierde. China, pe de alta parte, a ales modelul bazat pe o productie colosala, la preturi mici, pentru inundarea lumii cu exporturi . le-a iesit, pe undeva, dar si-au us toata lumea inc ap si, sa fim seriosi, nimeni nu vrea sa traiasca chinezeste. ca sa nu mai vorbim ca axarea disproportionata pe productie si export in detrimentul consumului intern i-a facut subrezi la niste socuri exteren. ca acum. incearca sa schimbe modelul, pentru urmatorii 25 de ani. sa vedem in ce masura vor reusi. e foarte particularizata si conextuala chestia asta cu deficitul comercial. sigur, e mai bine sa fii pe plus decat sa fii pe minus, dar oar acest factor, singur, nu spune nimic despre cat de bine o duce o tara https://tradingeconomics.com/united-kingdom/balance-of-trade https://tradingeconomics.com/france/balance-of-trade

  39. Manowar says:

    900ha de parc intr-o partez alte sute in partea ailaltă.

    Parc???? Ce prosti sunt aia, samibagpula. Pai acolo ar merge niste blocuri de numa’!!!!

    @Akhenaton: deosebit simt al umorului ai.

  40. Orbu says:

    Da, boss. Da’ am senzatia ca pe-acolo nu-i echivalentul olx-ului plin de bmw-uri din 2001

    Dar in UK este. 2003. Dar gasesti si din 2001.
    Nu de alta dar imi caut masina si am citit cu interes sugestiile. Din pacate, ursuletii si rechinii s-au dat. Mai gasesc doar pisicute.

  41. Orbu says:

    devalorizarea – da, rau daca ai credite. buna pentru exportatori, practicata cu succes de China de decenii. anyway, discutabil, ca efect general

    Trollezi? Balanta comerciala e negativa pentru Romania. Tot ce castigi pe export pierzi pe import, per total iesi negativ din cauza deficitului.
    Oricum, e oarecum de cacat ca populatia plateste / subventioneaza exportul. Naspa cand populatia subventioneaza si exportul si o suge si din cauza ca export nu prea e: minunata strategie pentru o tara care e importator net.

  42. Manowar says:

    Dar in UK este. 2003. Dar gasesti si din 2001.
    Nu de alta dar imi caut masina si am citit cu interes sugestiile. Din pacate, ursuletii si rechinii s-au dat. Mai gasesc doar pisicute.

    Gasesti si din 95, daca vrei, dar e diferita piata. Taxele si asigurarea pentru o rabla te descurajeaza din a cumpara asa ceva. Iei ceva relativ nou si relativ decent din tigarile pe o saptamana. Plus ca ai alte venituri.

    Daca te uiti pe strada, o sa te lamuresti ca lumea nu se inghesuie aici la 2001-2003. Daca mai adaugi si taxele pe circulat cu rable, vezi ca iesi mai bine cu ceva nou(t).

    https://www.autoexpress.co.uk/car-reviews/14338/best-new-cars-under-ps100-month

    Alternativ, iei direct ceva bmw/mercedes, dar de prin 2015-2016, asa..parca totusi nu-i chiar la fel ca gramada de rable din Romulania, nu? Iar £100 nu inseamna aici cat inseamna acolo, nu? Atata dai daca duci nevasta in oras.

  43. Orbu says:

    Taxele si asigurarea pentru o rabla te descurajeaza din a cumpara asa ceva.

    Hai ba, serios? M-am uitat de curiozitate la BMW-ul din 2001. Vreo 300 de lire taxa.
    Asigurarea oricum e scumpa in primul an , deci vreo 800-1000. Pentru din astia cu istoric presupun ca si aia e pe la 500 asa.
    De aici si pana la 20k cat costa o masina noua decenta, e drum taica.

    Iei ceva relativ nou si relativ decent din tigarile pe o saptamana. Plus ca ai alte venituri.

    Asta pentru ca-s tigarile scumpe, lol, si vorbesti de pretul platit lunar la leasing. Aveai o poza cu unul cu crucea.

  44. Akhenaton says:

    @Orbu depinde ce importi, boss. ba nene, nu-i asa simplu, nu e aritmetica de-a patra. vezi si tu structura import/export. daca ai deficit 5 miliarde, mare parte pe portocale, dar exporturile tale sunt dominate de produse finite e chiar foarte bine. ai multa vitamina C la populatie

    uite aici, poate e mai lamuritor https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/ce-vinde-romania-granite-cumpara-alte-tari-infografie-1_57d53b1a5ab6550cb890f287/index.html

  45. Orbu says:

    Alternativ, iei direct ceva bmw/mercedes, dar de prin 2015-2016, asa..parca totusi nu-i chiar la fel ca gramada de rable din Romulania, nu?

    Asta doar pentru ca are lumea mai multi bani si si le permite, nu din alt motiv.

  46. ac_dc says:

    Ba, sincer, cu toate quirks alea ale tale, pareai mai inteligent de-atat.
    1, 2, 3, 4, 5.

    Asta e si parerea mea. Romania intra intr-un middle income trap, nu va mai creste prea mult, nu are de ce, nu are unde: Nu are industrie (in sens larg: industria muzicii etc; hai software ce mai are, dar nici acolo fenomenal) nu are oameni calificati. Spunea Manowar ca EU a distrus, intr-un fel, Romania. Daca e un punct unde pot fi de acord “cu gura plina” e asta: EU a luat si bruma de oameni calificati /calificabili sa faca munci inalte. Fara astia, canci industrii creative si producatoare de valoare adaugata. Si canci dezvoltare, crestere etc etc. Si e un cerc vicios chestia asta, foarte greu spre imposibil de spart.
    Probabil ca Romania va mai creste in 10-20 de ani pana la nivelul Poloniei sau altor tari din Europa de Est, apoi cresterea se va limita asimptotic pana la un nivel dat. Toti europenii isi muta acolo toate industriile grele, nerentabile de tinut in tara (fabrici de masini, textile care mai sunt etc etc). Probabil inainte de a le muta in Africa sau Asia.
    Nu mai spun de reforma institutiilor, pe care n-ai cum sa o faci fara oameni de calitate, cam inexistenti la stat. Si fara institutii… :
    https://www.youtube.com/watch?v=9-4V3HR696k
    https://www.youtube.com/watch?v=u5P8AZRBLac

    Eu zic ca n-avem de ce sa fim surprinsi; realist vorbind, Romania n-avea nicio sansa dupa ’90, n-a avut-o niciodata in toti anii astia, ar fi fost si de rasul curcilor sa ne inchipuim ca ne-ar lasa cineva (nici nu le-a fost greu, ne-am sabotat singuri in multe feluri) macar sa aducem in Romania industrile alea care genereaza bani, cash cows etc. Am fost precum fata in casa ajunsa de pe drumuri sa aiba un adapost, fara carte, fara bani, fara nimic. Adica, n-am pierdut cine stie ce carti din mana, e o iluzie, dupa mine [poate discutam].

  47. Manowar says:

    Ba si din alt motiv. Ca eu nu de taxa de 300 pe an discut, ci pe luna.

    https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-birmingham-44551122

    Ia incearca tu bmw din 2003 prin Londra si zi-ne daca nu costa mai mult ca unul din 2019.

    Plm, tu ce ai face? Ai da vreo 300 pe luna + 300 pe an + reparatii (cat plm te costa, ca de venit, vin) + consum mai mare pe ceva rabla din 2003…sau mai bine dai 350 pe luna pe un mercedes nou?

    Da, stiu, leasing, da, stiu, astia au mai multi bani, au alte taxe…da. Dar realitatea e ca poti lua rabla noua la bani de transport in comun.

  48. Orbu says:

    @Aanowar: Aha, planned din 2020 ( adica om trai si-om vedea), in al doilea mare oras al tarii, city center. Si asta zici tu ca afecteaza deja ( de cativa ani) toate masinile din UK . Cam bate si troncane, teoria asta.
    Ca daca nu locuiesti sau nu muncesti in centrul Birminghamului te doare la bascheti de taxa aia , ca n-o sa fie 300 pe luna, o sa fie 30-40 cand e cazul , cand ajungi tu prin centru cu rabla, daca nu vrei sa iei un Uber, taxi, tren cand ai nevoie strict acolo.
    Ca daca ai masina de 2000 de lire e posibil sa n-ai nevoie / treaba prin centrul orasului prea des, dar asta-i o speculatie, desigur.
    Si doar pentru diesele, eu am fost un domn cred, si ti-am aratat un bolid adevarat, benzinar pe injectie, din 2001, deci nu s-aplica.
    In noiembrie am ars-o prin centrul Readingului pe la rush hour. Curgea dieselul pe teava in valuri si erau o galagie de rable, la fel de multe dieseluri ca in Romania, daca nu mai multe. Desigur, majoritatea mai noi. Pentru ca bani.

  49. Manowar says:

    Am fost precum fata in casa ajunsa de pe drumuri sa aiba un adapost, fara carte, fara bani, fara nimic. Adica, n-am pierdut cine stie ce carti din mana, e o iluzie, dupa mine [poate discutam].

    Am avut carti excelente. Quinta royala, nu asa. Dar de pomana.

  50. Manowar says:

    @Aanowar: Aha, planned din 2020 ( adica om trai si-om vedea),

    Numai ca in Londra deja e. Si stai, aia e pe poluare, ca pe congestion e deja. Si mai ai parcare si combustibil…si alte chestii care se aduna rau de tot si care te fac sa te uiti la o masina mai noua. Ca sigur, suna fain sa dai 2000 pe-o masina, da’ parca-i mai putin fain cand tre’ s-o repari. Ca pica, pula mea, are 16 ani in mortii ei.

    Curgea dieselul pe teava in valuri si erau o galagie de rable, la fel de multe dieseluri ca in Romania, daca nu mai multe. Desigur, majoritatea mai noi. Pentru ca bani.

    Da, boss. “Desigur, mai noi”. Plm, eu ce zic. Vezi tu, or fi (unele dintre ele) tot Diesel, da’ parca-parca-i altfel aeru’ poluat cu masini din 2015, nu din 2003. Si parca-parca ajuta si parcurile, verdeata and shit. Si banii. Si restu’.

  51. Rads says:

    > Vreo 300 de lire taxa

    Mie mi se pare mult, in conditiile in care eu am taxa de 20 de lire pe an pentru o masina din 2013 toamna! Si poate pare ciudat… dar 2013 a fost acum 6 ani!!!

  52. Orbu says:

    @Akhenaton. Comentariul ala are atata demagogie in el ca ai putea castiga alegerile pentru PSD.
    Pac, o dai asa cu manta cu “daca” si “portocale” si vitamina C la populatie.
    1. Graficul ala din articol e construit intr-un mod disproportionat in care pare inselator cand te uiti la el. Banuiesc ca aia e si ideea. Adica ai structura procentuala a importurilor si exporturilor, fiecare categorie raportata la totalul din care face parte, importuri, sau exporturi.

    Prin urmare cand compari materii prime vezi 3.5% exporturi si 3.2% importuri si concluzionezi ca stam bine acolo. Daca te uiti ca importurile sunt cu 15% mai mari decat exporturile in valoare bruta si faci ajustarea de scala iti ies aproape 100 de milioane de euro deficit si acolo. Nu suma e importanta ci faptul ca altfel ai spune ca “suntem pe plus, coaie, ce vrei!?”

    La fel si la “alte produse manufacturate” . Iar diferenta dintre masinile si echipamentele de transport se micsoreaza considerabil cand te raportezi la bani si nu categorie/total export vs categorie la total import.

    Iar deficitul pe produse agroalimentare capata o proportie din care ti-ai da seama ca nu are cum sa fie acoperita de portocale. SI CHIAR DACA ->>

    2) Romania e o tara cu mult pamant agricol, se lauda cu recorduri ( recent) la productia de cereale si totusi balanta comerciala pe sectorul ala e tot negativa.
    Concluzia e una simpla. Romania, intoric tara agrara, e o tara care nu-si poate hrani populatia. Daca importa portocale, ar trebui sa exporte ceva ce se face aici in excedent.

    Cine plateste diferenta de curs pentru portocale? Populimea? De ce? –>>

    3)Ca sa castige exportatori de? Masini si echipamente de transport. Romanii actionari la Renault si Ford, presupun . Ca angajatii lor sigur nu, aia cumpara portocale. Aplauze.

    4) Se vede deficitul pe combustibili? Fa-l mai mare ca e prezentat jegos. E bun cursul pentru exportatorii de combustibil? Ca pretul urmeaza mereu cursul euro. Pentru romanii de la Petrom banuiesc, nu?
    Ca pentru aia care cumpara benzina n-as zice.

    Balanta comerciala e negativa. Populatia plateste devalorizarea cursului . E simplu. Iar asta nu e o strategie care sa ajute exportatorii, banca nationala a facut cam ce-a putut sa tina de curs, pana nu se mai poate, plm.
    Si nu e nici legata de vrajeli cu portoclae si vitamina C. E o treaba simpla. Daca mai mult importi (in general) decat exporti tre’ sa spui de unde dracului pui banii aia cu care esti dator. Ca cineva tre’ sa ii plateasca. Parte se explica prin capsunarit, adica populatia atrage bani de afara, parte prin imprumuturi si devalorizare de valuta.

  53. Manowar says:

    Balanta comerciala e negativa. Populatia plateste devalorizarea cursului .

    Pai si populatia e ajutata de devalorizare.

    De pilda, economiile lor se duc pe pula, salariile le scad (ma rog, valoarea reala, ca pe hartie raman la fel, da’ dau si ei mai mult pe benzina, chirie etc – deh, alea-s calculate in functie de euro, csf, ncsf; salariul lor e-n lei, trollololol). Plus ca-s ajutati si sa investeasca unde trebuie. In CHF, de exemplu. Si pe urma, cand bubuie cacatu’, iese vipera aia de Isarescu si zice “pai, io v-am zis sa luati credite in lei – de-alea de care nu va da nici o banca, ca nu vi le permiteti, lol, ca nu-i dobanda ca la euro, hehehe, sugeti pula, fraierilor”.

    Cum sa nu fie ajutati? Ii ajuta enorm. Devalorizarea aia ii face mari – ca pe nepotu’ din celula.

  54. Orbu says:

    Si poate pare ciudat… dar 2013 a fost acum 6 ani!!!

    Nu pare ciudat, dar un bemveu din 2013 costa de la 5000 de lire in sus ( ala cu 200k mile la bord) sau de la 6500 in sus ala cu un numar mai rezonabil de mile.
    aduna si tu 2500+(300*5 ani) si vezi cum iti iese. Degeaba imi spui ca platesti 20 de lire taxa, daca imi spui ca te-a costat triplu rabla. Presupun ca ai cumpara-o azi.

    Numai ca in Londra deja e.

    Da, in Londra, orasul ala unde o casa e 700k lire si tu vorbesti de taxa de congestie 12 lire pe zi? Lol. Pai taxa de congestie/poluare auto a fost doar aplicata la taxa de congestie a populatiei. Era si pacat sa nu ii jupoaie pe balenosii aia care oricum au bani de casa + chirie in Londra. Aaa, n-au? Sa nu o mai arda prin centru cu rablele lor, s-o arda aia care au. Cu Lambo, Ferrari, Bentley, Rolls -> Toate eco/electrice.
    Asta imi suna a gluma. Nu ca zic ca e o masura rea, doar ca NU reflecta motivul pentru care au englezii masini mai noi.

    Iti spun cinstit ca daca as locui in Londra as putea LEJER conduce un diesel din 2001 cu motor de 3 litri. Nu ar fi o povara financiara, ci economic chiar ar avea sens la stilul meu.
    Adica nu folosit masina sa merg la munca, ca nu-s nebun, nu folosit masina sa circul regulat pe centru ca am si alta treaba, doar de dus un copil la scoala si de mers la cumparaturi sau de iesit din Londra. Daca as vrea un BMW gen. Ca diferenta de la 2500 la 30 000 n-o acopar nici in 5-10 ani de taxe .

  55. ZmeulZmeilor says:

    Ce ziceam mai devreme, lol. Pe langa peisajul dezolant de zici ca e curtea interioara de la Gherla, plm, sa mai locuiesti si in 3 metri patrati de ciment?

    http://m.hotnews.ro/stire/22986613

    Stai boss, e primaverii, lux, pret corect!!! Probabil or sa se bata romulanii pe el.

  56. Manowar says:

    Da, in Londra, orasul ala unde o casa e 700k lire si tu vorbesti de taxa de congestie 12 lire pe zi? Lol. Pai taxa de congestie/poluare auto a fost doar aplicata la taxa de congestie a populatiei. Era si pacat sa nu ii jupoaie pe balenosii aia care oricum au bani de casa + chirie in Londra.

    Boss, o casa e 700k, da’ nu si-o cumpara toata lumea. Multi o-nchiriaza, la comun cu altii. Cu multi altii, mai precis.

    Treaba cu 12 lire pe zi e ca 360 de lire pe luna conteaza, da’ tre’ sa-ntelegi contextul. Sigur, mie mi se rupe pula de 360 de lire pe luna, la o adica, le dau razand si vroom-vroom. Da’ vezi tu, un om care-si permite sa dea 360 de lire pe luna doar pe aia isi permite si o masina de 350 pe luna. De pilda, un Mercedes nou, da?

    Ah, aia care nu-si permit aia? Pai, aia nu-si permit nici parcarea. Nici reparatiile. Nici cauciucurile. Nici amenzile. Nici restu’. Si, stii, p-aici nu-i cum stii tu – gen ai vazut multi oameni care ciocanesc masinile in weekend sa le repare?

    Iti spun cinstit ca daca as locui in Londra as putea LEJER conduce un diesel din 2001 cu motor de 3 litri.

    Da, da’ tu asta pentru ca tu faci bani gramezi. Si aici e conflictul: daca faci gramezi de bani, de ce pula ta ti-ai lua o rabla de 18 ani? Pentru ca…nici un motiv. D-aia nu ai una.

    Intelegi tu? Bine, tu probabil ca nici n-ai vazut inca traficu’ din Londra.

    Adica nu folosit masina sa merg la munca, ca nu-s nebun, nu folosit masina sa circul regulat pe centru ca am si alta treaba

    Adica…iti iei masina, da’ mergi pe jos. Are sens?

    doar de dus un copil la scoala si de mers la cumparaturi sau de iesit din Londra.

    Da, numai ca nu functioneaza asa. Pentru ca aici boracu’ tau e primit la scoala (sau nu) (si) in functie de distanta de unde locuiesti pana unde e scoala. Gen google “catchment area” & school, sa vezi surpriza-surpriza. Asa ca nu-s prea multi aia care se-nghesuie sa duca boracu’ la scoala cu masina (sunt destui, da’ nu prea multi dpdv statistic).

    Ca diferenta de la 2500 la 30 000 n-o acopar nici in 5-10 ani de taxe .

    1. Ba cam da. 360 de lire pe luna pentru congestion (plus ce-or mai baga la poluare, nu stiu sigur, ca nu mi se aplica) inseamna 4320 pe an (fara treaba cu poluarea). In vreo 2 ani si jumatate ai acoperit masina noua (de 10k, nu de 20k).

    2. Daca o sa te uiti cu atentie in jur, o sa descoperi ca p-aici lumea isi cam stie locul si nivelul. Si ca nu se omoara prea multi sa ia masini din 2003. Ca stiu ce-i asteapta, cat ii costa-n reparatii and shit, schimbat cauciucuri, mot and shit. Si nuuuu e amuzant. Da’ deloc, nu asa. Tu inca nu stii astea, ca nu te-ai lovit de ele. Asa ca-ti zic ca la tribunal: inculpat, ai fost vreodata condamnat? Nu? Atunci ia un loc si asteapta.

    Nu, nu sustin ca aici nu-s rable sau ca nu le cumpara nimeni. Iti zic ca-s multi factori pentru care ai vazut masini mai noi si nu-i atat de simplu pe cat crezi tu. P-aici lumea cam stie la ce cheltuieli sa se astepte si nu, nu-si permit prea multi 360 pe luna. Du-te-n centrul Londrei si numara masinile. Sigur, Lambo etc, da’ numara-le. Apoi numara-le p-alea din centrul Bucurestiului. O sa-ntelegi 🙂

  57. Akhenaton says:

    @Orbu, daca o dam pe asta cu “Romania are o gramada de pamant agricol, de ce importam”, cred ca renuntam la dezbatere. ce-i porcaria asta? importi pentru ca populatia cere ce-i mai ieftin. iar unele chestii sunt mai ieftine de-afara. multe, chiar. ce vrei sa faci daca bastinasii nu inteleg de ce e bine sa cumpere produse locale, chiar daca ceva mai scumpe.

    o sa-ti dau un singur exemplu: la Lidl-ul de langa mine are fasole iordaniana. la Mega, a aparut tot iordaniana. pana si in piata, cu precupeata cu care ma inteleg bine, mi-a soptit ca-i iordaniana.

    pula calului, inseamna ca nu mai e fasole in Romania. ba da, e. dar costa 6 lei kilul, aia iordaniana e 2,70. si-acum, de ce? iordanienii scot 3 recolte pe an. 3. se p;are ca e clima optima pentru asa ceva si, din cauza asta, cheltuielile aditionale, ingrasaminte, lucru manual, sunt la minim. prin urmare, isi permit sa vanda la pretul asta de cacat. si-au cucerit piata

    in ceea ce priveste carburantii, tot asa. chiar daca faci aici, in anumite zone si in anumite perioade, e mai ieftin sa aduci de afara. de exemplu, prin Clisura Dunarii, Mehedinti, ai rafinaria de la Pancevo la doi pasi. ar fi mult mai scump sa aduci de la Ploiesti. uite, stiai de combinatia asta? pana acum 20 de ani, in Azerbaidjan, zona de nord, era mai ieftin sa aduci petrol cu petrolierul de la Houston, 10.000 de km departare, decat de la campurile petroliere din Baku, 600 de km departare.

    ma mir, in schimb, ca nu te-a suprins altceva: ca la toate capitolele , esti cumva echilbrat in procente. mai putin la produse chimice, unde ai un dezechilibru major in favoarea importului. de ce nu te-a suprins asta?

  58. Orbu says:

    Adica…iti iei masina, da’ mergi pe jos. Are sens?

    Pai are, ca asa aveam masina si in Bucuresti si nu prea mergeam cu ea in oras. Practic, daca era aceeasi taxa de congestie + poluare +parcare in centrul bucurestiului nu stiu daca plateam 40 de lire pe luna, lol.
    Si are sens ca circul cu rabla in afara orasului acolo unde are mai mult sens ca nu e transport in comun ( Romania ) sau e ilogic de scump ( am mai platit 100 de lire pentru o plimbare cu trenul in weeken ) si nu-s nici taxe de congestie si poluare. Sau daca lucrez, poate nu lucrez in centru ca daca lucrez acolo merg cu transportu’ in comuna.
    Si si explica si e de ajuns o rabla, nu neaparat din 2001, dar ca idee.
    Simplu nu?

    Da’ vezi tu, un om care-si permite sa dea 360 de lire pe luna doar pe aia isi permite si o masina de 350 pe luna. De pilda, un Mercedes nou, da?

    Poate isi permite un bmw pe benzina cu emisii Euro 4 din 2005. Big-big change! Altfel logica ca daca nu iti permiti 360 de lire pe luna taxe sau rata la masina noua nu mai iti permiti inca niste lire parcare si reparatii nu prea tine apa. Ca pentru 360 de lire pe luna tu ai platit un avans cam cat costa o rabla ca aia din 2001 presupun.

    Cum am spus, logica asta are sens doar daca circuli zilnic cu masina. Iar daca circuli zilnic cu masina e suficient sa cumperi o rabla din 2005. La salariile din UK diferenta de pret dintre 2001 si 2005 e absolut ok. La salariile din Romania, apar diferite clase de consumatori intre preturile alea.

    Eu nu zic ca regulile sunt rele, nu si-au rostul etc. Eu zic ca in UK sunt masini mai noi pentru ca au bani sa le cumpere.
    Bai, taxele pe importuri de SH-uri erau semnificativ mai prohibitive decat alea din UK. Semnificativ, ca erau cu downpayment, toti banii o data. Voiam eu sa-mi iau o rabla cu motor similar cu aia de-o am din Germania 7000 EUR taxa – stii cum e aia?
    Masina pe care am cumparat-o eu a stat 3 ani de noua pe stoc, ca au adus-o aia in 2009 cu Euro 4 care era demodat deja si era taxa de inmatriculare 3500 de euro. Normal ca nu o voia nimeni. Nu-i nimic , a platit-o importatorul cand s-a facut 6000, ca sa o poata vinde celui de la care am cumparat-o eu peste 3 ani.
    A functionat treaba cu taxele ca sa aiba romanii masini mai noi ? Ignoram tipicariile romanesti cu inmatriculari in Bulgaria, oricum nu a functionat, ca daca n-ai bani, aia e.

    A functionat in sensul a ca a tinut sub un oarecare control numarul de rable de pe strada, drept urmare dupa ce s-a scos, s-au importat pe la 1 milion de SH-uri.
    Nu e ca si cum pana atunci romanii nu avusesera sansa sa isi cumpere 1 milion de masini noi pentru a nu mai exista cererea asta, corect?

  59. Orbu says:

    importi pentru ca populatia cere ce-i mai ieftin.

    Pai si? Da’ de ce nu exporti ce nu vrea populatia mai scump, atunci?
    Si daca nu exporti unde vrajeala ca devalorizarea e o chestie strategica sa ajuti exportatorii, ca uite toata lumea o face, cand se vede din cosmos ca tara e importator net?
    Daca populatia vrea ieftin , ok , hai sa vedem de unde are bani sa cumpere ieftin si sa tinem de cursul de schimb valutar ca sa poata sa cumpere ieftin. Altfel, asta e ALTA vrajeala , asta cu ieftinu’ din Romania.

    pula calului, inseamna ca nu mai e fasole in Romania. ba da, e. dar costa 6 lei kilul, aia iordaniana e 2,70. si-acum, de ce?

    Boss, pai asta IN TEORIE e foarte bine. Pe metoda lu’ Ceausescu, doar ca benevol.
    Daca fasolea aia buna romaneasca de 6 lei kilu’ nu se vinde in Romania s-o dam la export in timp ce lasam fraierii de aici sa consume din asta ieftina. Asta insemna ca daca exportam 1 tona de fasole, acopera 2 tone de import de fasole Iordaniana, cum populatia nu mananca dublu, exportam 1 si importam 1, iar diferenta de pret e excedent pe balanta comerciala. In cazul asta DA, sa se devalorizeze leul ca facem profit.

    Stai! Nu se intampla asa? Unde o fi problema? Unde este de fapt fasolea aia de 6 lei pe kil? Ca undeva tre’ sa ajunga ea. Ori o mancam, caz in care nu mai avem nevoie de importuri, ori o exportam, caz in care, sa curga euroii, dar se pare ca nu prea curg.

    chiar daca faci aici, in anumite zone si in anumite perioade, e mai ieftin sa aduci de afara. de exemplu, prin Clisura Dunarii, Mehedinti, ai rafinaria de la Pancevo la doi pasi. ar fi mult mai scump sa aduci de la Ploiesti. uite, stiai de combinatia asta?

    Da stiu si iar e o chestie demagogica aici, de-aia de n-avem ce face. Ca si cum toata tara de la Bucuresti in jos si de la Cluj in sus se aprovizioneaza de la vecini. Si chiar daca ar fi asa- intrebarea este :
    1) Unde este totusi petrolul produs la rafinaria din Ploiesti? Pesemne se exporta la un pret mai mare, din moment ce pentru Romania nu se poate vinde ca noi vrem mai ieftin.
    Alternativele sunt 2.
    1) Nu se rafineaza => Ce pula mea vorbim de stimularea exportului, care export daca noi importam?
    2) Se vinde la un pret tot mai mic, dar pe alte canale in alte contexte. Asta deja depaseste cadrul economiei, dar am mentionat-o asa, sa fie, poate ma crezi naiv.
    In ambele cazuri – cum ajuta devalorizarea cursului economia? Ca n-o ajuta, o ingroapa.

    : ca la toate capitolele , esti cumva echilbrat in procente. mai putin la produse chimice, unde ai un dezechilibru major in favoarea importului. de ce nu te-a suprins asta?

    Pentru ca parintii mei au lucrat in industrie si cunosc tematica si nu prea are ce sa ma surprinda – NICI MACAR NU-MI DORESC sa fim exportatori neti de produse chimice. Daca ai fi locuit in raza vreunui Oltchim nu ti-ai dori nici tu.
    1) E ok pe astea putem sa le importam.
    2) Eu nu prea mananc PVC, solventi clorurati, acizi bruti, saruri ( prea putin) si nici nu-s genul de produse care ajung la consumatorul final, care ar dauna in general balantei comerciale . Mai consum ingrasaminte chimice, ca e mai greu de ales, dar as prefera sa nu.
    In mod normal, mare parte din importurile de produse chimice sunt materii prime pentru alte produse care ar trebui sa produca valoare adaugata, ceea ce ar fi de bine. Daca am si exporta ceva din ele.

    Iti atrag atentia ca ar fi de porc sa aduci acum in discutie tema distrugerii industriei chimice, ca si daca ar fi asta o problema , e apa sub pod si NU AJUTA devalorizarea leului in niciun fel situatia. Ca de la asta am plecat.

  60. Animaloo says:

    @zz: dar ceva imi zice ca locatarii blocurilor alea ar putea sa renunțe la masina ca sa nu mai polueze. Ei sunt de vina pentru polutie…

    Aici am auzit plangeri ca se construiește la 8m (plangere corecta in plm) si in bucale construcțiile au 3-6m

  61. ZmeulZmeilor says:

    @Animaloo, care e faza cu metrii? Ca nu prea pricep.
    Cat de locatari, da, ai draq poluatori sa plateasca ce slbz, polueaza, sa plateasca!!!!

  62. Orbu says:

    Distanta intre cladiri. Si e 3-6m in Bucuresti doar daca e un drum intre ele :). Altfel am vazut si blocuri la 1-2 m, de poti sa-i ceri un foc din balcon vecinului de-alaturi.

  63. ZmeulZmeilor says:

    Wtf, 8 metri? Unde? Uganda?
    In afara de mahalalele Parisului si/sau vechile cartiere din majoritate oraselor eu intre blocuri nu am vazut sub 10-15 metri ochiometric.
    Plm, exclud casele, vorbim aici de bloc de locuinte cu 2-3 etaje (in articol scrie 1 etaj, dar bag mana in foc ca ii fac anexa si la puz si il ridica la 3-4).

  64. Mike says:

    “Unde este de fapt fasolea aia de 6 lei pe kil?”
    Asta cu fasolea e nimic, dar ce te faci atunci cand guvernul intentionat sponsorizeaza firmele ca sa produca ieftin si sa exporte masiv ( dumping ) made in China ? Cine e de vina aici ? Ca nu degeaba a inceput trump sa le dea muie la chinezi !

  65. Animaloo says:

    Zz: am ascultat discuția unui pm de construcții aici. Si zicea că au inceput sa construiască si la 8 m. Dat ca exemplu de minim

    La mine am vre 20 30m. Am vazut insa un cartier nou cam apropiat

  66. ac_dc says:

    Am avut carti excelente. Quinta royala, nu asa. Dar de pomana.

    Ti se pare. Poti pune pe aici ce “asi” a avut? Da asa, cu sanse clare, nu “geniile Romaniei in informatica” etc etc. Hai, sa ne certam 🙂
    Da, a avut NISTE carti bune. Toat… multa lume le are, statistic. Dar niste nu e suficient.

  67. Akhenaton says:

    Petrolul este tot in tara, sau afara, depinde unde aduce mai multe beneficii sa-l vinzi. Ma refwr la produsele rafinate, evident, carburanti si produse albe.
    Fasolea de 6 lei este la oamenii care aleg sa dea 6 lei pe ea. Ce nu se vinde, se arunca sau se da la porci.

    Deci, unii vand altii cumpara, in functie de ce mai avantajos sa faca. Vezi ce simplu e?

  68. ac_dc says:

    Hai sa pornesc eu: A avut pe dracu. Nu curgea tarana din buletin dupa 90, nu stiam ce e ala card, beam de la colt orice porcarie. dadeam pe o rabla de Dacie cat pe jumatate de apartament, ne dadeam in cap pe la cozi. Niste genii n-au cum sa salveze tara, ca ai 1 geniu la 9 fomisti, si asta e democratia, fomistii aia alearga dupa ajutoare, ca industria e praf si nimanui nu-i convine/convenea sa lucreze pe cartofi. Geniile alea sunt genii ca sa plece prin alte parti (olimpiadele au pornit in Europa de Est) si sansa mare e sa fi pornit de la foame si mult timp liber.

  69. Manowar says:

    Ti se pare. Poti pune pe aici ce “asi” a avut?

    Absolut.

    Populatie relativ tanara (decretu’, decretu’!) si destul de numeroasa.
    Tineri dornici sa faca orice pentru bani (sa nu uitam ca erau obisnuiti sa-si vanda si copiii pentru niste adidasi, da? mai stim cozile la blugi din lahovari, da?)
    Popor muncitor (in comparatie cu altele; stiu, “romanii sunt lenesi”, da’ vino sa-i vezi pe britanici sau pe nemti inainte, kthx)
    Tineri dornici sa invete (din nou, in comparatii cu aia din alte popoare; ia incearca sa vezi ce dornic sa invete e un tanar britanic caruia-i ajung ajutoarele sociale de xbox subscription)
    Salarii nu ca mici, ci infime
    Datorii din pula de cerb de aur
    Posibilitatea de a forma de la zero
    Populatie educata (din nou, in comparatie cu altele; pardon, da’ plm, cam multi vorbeau limbi straine, fie ele si mai “exotice”; si poti compara cu ce-i acum; vezi cum scrie noua generatie, da?)
    Estul salbatic, puteai face aproximativ orice
    Estul salbatic reloaded, puteai sa cumperi cam orice pe ceva sute de dolari.
    Estul salbatic part III – posibilitatea de a cumpara influenta (legal, lobby, plm) pe bani de tigari.

    Aduna astea , pune-le cap la cap si zi-mi daca nu suna bine de tot. Sa pornesti/cumperi mijloace de productie pe cativa dolari si sa ai angajati berechet pe cativa dolari, angajati muncitori, nu caterinca.

    Era efectiv visul umed al oricarui capitalist/investitor.

    Dar…noi am cotit. Nu spre capitalism. Bine, nu noi, parintii nostri.

    Ne futem in cur din 89 incoace ca vai, suntem blestemati, n-am putut, n-am avut. Tuturor celor care spun asta le raspund cu caldurosul “mars la cacat, ba; m-ati avut pe mine si pe milioane ca mine; da’ v-au placut pomana si comunismul, ati votat ilici, ati dat flori minerilor, iar pe noi ati incercat sa ne excludeti/marginalizati”.

    Puteai sa ai un milion ca mine in Romulania, sa plateasca taxe? Puteaaaai. Ce-ai facut cu noi? “Daca nu va convine, plecati, sa vedeti cum e afara!!!” Yes, bo$$.

    Restu’ e harneala. Da, saracutii de noi, am avut ghinion…sanki.

  70. Claw says:

    nu-i asa simplu, nu e aritmetica de-a patra. vezi si tu structura import/export. daca ai deficit 5 miliarde, mare parte pe portocale, dar exporturile tale sunt dominate de produse finite e chiar foarte bine. ai multa vitamina C la populatie

    Deci daca eu (intr-un an calendaristic) scriu un soft si il vand cu 1000 EUR dar trebuie sa imi cumpar mancare de 1500 EUR, se considera ca e bine? De unde iau aia 500 de EUR de care mai am nevoie?

    Ti se pare. Poti pune pe aici ce “asi” a avut?

    Multe s-au futut dupa mineriade. Era mult optimism, strainii erau gata sa ne ajute, unii dezinteresati, altii cu interes de business. Dar ce poti sa faci intr-o tara in care partidul de la conducere poate oricand sa cheme pe unii sa planteze panselute la tine in firma/ograda? Ce poti sa faci intr-o tara care uraste intelectualii? Asta e, acum exista Veorica, ala de la agricultura, toti cu ceva creier s-au carat, nici macar un instalator decent nu mai gasesti.

  71. Claw says:

    P.S. Iar romanii nu au invatat nimic din mineriade, asa ca aia care i-au chemat pe mineri sunt tot la conducere. Asa popor, asa conducatori.

  72. ZmeulZmeilor says:

    @Ac_dc:
    https://youtu.be/X5rhimd2rpQ
    https://youtu.be/L-v0BZCcdgQ

    Uita-te cap coada. Eu acolo vad numai lucruri care se rezolvau prin aplicarea legii (ca existau si erau bune) si adaptare/copiere de la vestici (unde ai nevoie – de ex problema infierii copiilor). Ca toata Europa se arunca sa ajute noile natiuni scapate de sub jug – pana prin 2000 italienii si francezii ne considerau rude.
    Cum sa spui ca nu se putea? Esti trol rus?

  73. Orbu says:

    @Akhenaton: Pai daca petrolul ba e intara dar nu de-ajuns, ba se exporta, dar nu cat de mult se importa, iar fasolea ba se exporta, dar totusi importam mai mult, ba o dam la porci atunci cum ajuta la treaba asta sa devalorizezi moneda? Pe cine ajuti, eu asta zic.

    Ca placa cu devalorizarea monedei ajuta exportatorii o stiu si eu , dar mai intai hai sa ii gasim pe aia si sa dam un pic de context.

    In prezent e clar ca nu ajuta, ca “cifrele vorbeste”.
    Ar mai fi de presupus perspectiva ca stimularea exportului sa ajute economia de productie pe viitor. Dar hai s-o luam asa simplu, ca nu-i mult de rationat.
    Are o extindere a economiei de productie in Romania pe ce se baza?

    1) Forta de munca. Aha, great success. Aia cu “aducem vietnamezi” nu merge, ca altfel inseamna ca devalorizam moneda ca sa ajutam poporul vietnamez, thank you very much, nu mai vede tara prea curand lei in conturile mele.
    2)Legi cu privire la forta de munca( ca nu faci productie cu consultanti si freelanceri). Great success, la fel. Taxele pe salarii in Romania sunt de 45% – mirobolant. Nici in cele mai socialiste tari din Europa nu sunt atat de mari la salarii atat de mici precum cele din Romania. Foarte competitiv.

    3) In 2017 Structura PIBului in Romania era dupa cum urmeaza ( datele pe ccir.ro):
    ~56% Servicii
    ~24% Industrie
    ~6% Constructii
    ~4.5% Agricultura

    De unde iau aia 500 de EUR de care mai am nevoie?

    Importanta vitaminei C, pe de alta parte, e strategica, nu poti privi problema atat de simplu, ca fara vitamine nu mai poti programa.

  74. Akhenaton says:

    Greu! Daca importi portocale de 1.500 de euro si exporti masoni de 1.000 de euro, e bine. Daca e invers, e rau. Ca exportand masini, inseamna ca ai inginerie si ai forta de munca mai calificata si mai bine platita. Valoareo lcala. Daca exporti portocale, oricat de multe, ai doar bani sa dai aia 100 de dolari culegatorilor. Te axezi pe portocale, o sa ai la tul de productie din portocale, voloare adauvgata minima si salarii de cacat. Am si pus balantele comerciale ale Angliei si Frantei, amandoia deficitare. Si totuso, africanii aia de le trimit chestii sunt vai mortii lor, iar ei o duc bine. Nu stiu cum s-o spun mai clar

  75. Orbu says:

    Am si pus balantele comerciale ale Angliei si Frantei, amandoia deficitare.

    Da, si DE AIA UK are strategie nationala sa devalorizeze lira cat mai mult ca sa stimuleze exporturile ESTE?
    Ca de aia e lira 5.4 lei ( la ultima verificare) , sau 1.14 EUR. Ai dracu’ prostii astia, cum nu s-au gandit si ei sa stimuleze exporturile. Bine ca s-au gandit romulanii.
    Eu ce tot zic aici in fiecare comentariu? Pe cine ajuti cu devalorizarea?

  76. Akhenaton says:

    E un fir foarte sensibil când intervii in piață valutara, ca sa acționezi asupra monedei. In mod normal, ar trebui sa se regleze singur cursul. Si nu contezi doar tu, e si contextul regional si chiar mondial. E complicat. Si, uite, putem sa ne întoarcem in ’92, si sa vezi ca măreața Banca a Angliei a fost îngenuncheata pe curs de Soros, când mosul a făcut atac speculativ pe lira. In lumea “libera” intervențiile sunt punctuale, avem ceea ce se numește free float. In China, nu e cazul

  77. Manowar says:

    Greu! Daca importi portocale de 1.500 de euro si exporti masoni de 1.000 de euro, e bine. Daca e invers, e rau. Ca exportand masini, inseamna ca ai inginerie si ai forta de munca mai calificata si mai bine platita. Valoareo lcala.

    Nu mi-e clar daca exportati masini sau masoni de 1000 de euro (cred ca masoni, ca Dacia e mai scumpa), dar ce pot spune e ca valoarea locala e in siguranta. Care valoare? Pai, cormoranul.

    Bee-ee-eh.

  78. Akhenaton says:

    Ha, frumos a iesit: masoni. Mai degraba, e vorba de importuri aici

  79. super_fotbal says:

    La englezi masinile se impart in felul urmator:
    Masinile extrem de vechi, peste 20 de ani nu prea mai exista.
    Intre 10-20 de ani sunt masinile alora cu venituri mega mici, emigranti sau masini de care nu ii pasa nimanui. Merg cu ele si cand se strica direct la scrap, le zic astia “work horse”. Masina de 300 de lire, mergi cu ea un an, o dai la scrap iti dau aia cam 150 si a fost mai ieftin ca autobuzu, pentru calculul asta de obicei sunt doi sau trei care merg cu masina in acelasi loc si impart toate costurile. Se practica asta in londra unde te poate costa 20-30 de lire pe zi autobuzu.
    Intre cinci si zece ani sunt masini care sunt fie la primul proprietar fie la al doilea. Primul proprietar deja a platit masina si acum merge cu ea sa isi mai scoata din bani, probabil se pregateste sa o vanda daca stie ca urmeaza un service de vreo mie de lire. Pentru el orice ban bagat e pierdere maxima, tot atatia bani ia pe masina. Al doilea proprietar probabil intentioneaza sa o tina pana aproape de zece ani, dar cu cat se apropie de zece ani vrea si el sa scape de ea, altfel ajunge sub o mie de lire si nu mai recupereaza nimic si tre sa o ia de la zero daca vrea alta masina cum a fost aia.
    La cele sub cinci ani situatia e mai complicata. Se impart superficial in doua categorii: cele cumparate sa fie tinute cativa ani si cele cumparate ca sa fie vandute chiar si dupa un an. Astea sunt masini de care cel care le-a produs/vandut vrea sa mai auda. Gen iti da tie una noua, te mai leaga la platit inca nush cati ani. Nu o sa detii niciodata masina. O platesti ca pe orice alta factura, dar nu vei petrece mult timp pe la service si nici nu vei cumpara prea multe cauciucuri. O revinde cu vreo 2000 de lire in plus pe aia veche a ta, mega profit.
    O alta chestie care ajuta la scapatul de rable este ca asigurarile dau financial write off din orice, daca reparatia ajunge pe la vreo 2000 de lire fii sigur ca nu o sa iti repare nimeni masina. Uneori astea sunt reparatii pe care in romania le faci cu o suta de lire. La fel asigurarile pentru masini ieftine si vechi sunt mai scumpe.
    O asigurare de 1500, plus 500 pe masina te ajung la 2000 pe an. Daca sa zicem ca o tii doi ani fara sa bagi nimic in ea te costa 3500, in al treilea an iei alta ca s-a futut ceva de o mie de lire la aia si nu se merita sa o repari. Alte 1500 de lire bagate in asigurare plus alta de 500 de lire. Timp in care conduci o chestie vai mortii ei ca aia de fac masini stiu ce sa puna-n ele ca sa nu mai fie masina.
    O masina de zece mii de lire te costa vreo 3000 pe an cu tot cu asigurare daca o tii vreo cinci ani, pana se apropie de zece ani. Conduci o chestie care e confortabila si nu iti e frica ca nu ajungi acasa.
    Toate astea fac ca masinile sa nu fie tinute pana la adanci batraneti.
    Aici nu am vorbit de maxini de lux, vorba vine ca si alea sunt pline de plastic ieftin, ca alea sunt in alta categorie. Rar vezi un mercedes/bmw/audi mai batran de 5 ani.

  80. clawbc says:

    Greu! Daca importi portocale de 1.500 de euro si exporti masoni de 1.000 de euro, e bine. Daca e invers, e rau. Ca exportand masini, inseamna ca ai inginerie si ai forta de munca mai calificata si mai bine platita. Valoareo lcala. Daca exporti portocale, oricat de multe, ai doar bani sa dai aia 100 de dolari culegatorilor. Te axezi pe portocale, o sa ai la tul de productie din portocale, voloare adauvgata minima si salarii de cacat.

    Trollezi sau ai lipsit de la lectia de logica. Daca exporti masini sau portocale, tot 1000 de EUR iti intra in tara. Ce zici tu e ca ajung mai putini bani la culegatorii de portocale si raman mai mult la patron.

    Am si pus balantele comerciale ale Angliei si Frantei, amandoia deficitare. Si totuso, africanii aia de le trimit chestii sunt vai mortii lor, iar ei o duc bine. Nu stiu cum s-o spun mai clar

    Diferenta e ca UK sau Franta produc un avion sau elicopter si il vand cu milioane, in timp ce africanii trebuie sa produca nush cate tone de banane sau ce exporta ei acolo ca sa ajunga la valoarea aia.

    Tot nu mi-au raspuns la intrebare, de unde scoti aia 500 de EUR?

  81. Animaloo says:

    Ah, nu ca e ad hominem dar parca nai ieri ake nu stia ce e ala cvv. Dar stie foarte clar ce e aia o strategie macroeconomica. Plesoianu, tu esti?

  82. Akhenaton says:

    @Clawbc dude, cu al doilea paragraf ai raspuns la primul, confirmand 100% ce-am spus si eu. Ma bucur ca te-ai prins, stiam ca nu-i atat de greu

  83. Bratu Costel says:

    In Romania nu esti suficient de smecher daca nu ai masina cu volanul pe dreapta.

  84. ac_dc says:

    Absolut.

    Asa, si cine voiai sa faca? Cu ce si cu cine, cu ce populatie? Prin 98-2000, cand majoritatea erau someri, pensionari, bugetari, imi spuneau ai mei sa las calculatorul ‘ca astea e prostii’. Om cu facultate, atentie, si nu chiar prost, dar indoctrinat de comunisti. Ca deh, e democratie, si ai doar o mana de tineri si restul pensionari, someri, asistati, neadaptati. Pe vremea aia, sa faci un tabel in Word era smecherie.

    Tinerii aia erau _aparent_ educati. Nu te plansesi mai de demult de sistemul de invatamant? E intr-un fel avansat, in sensul ca baga matematici de colegiu in tine, dar e mult, prost si fara rost, ca te invata ce stiau profii, nu ce folosesti in industrii emergente: eu n-am vazut PC, nici nimic electronic in tot liceul. Mi-am luat din banii de buzunar reviste sa citesc, piese etc. NU MA LASAU ai mei sa citesc, ca ‘erau prostii’ (eu citeam, dar pe ascuns). Astia erau parintii – care ma vedeau la o facultate mai traditionala, asezata etc etc. Am dat, am intrat, dar nu am practicat, era o mizerie infinita. Daca era sa fac meseria aia, nu puteam plati o chirie. In rest, in liceu: spirit antreprenorial – nimic, alte soft skills – nimic. Dar noi stiam pe dinafara inima de broasca. Nu mai insist, ca stii. Nu stia nimeni in anii aia ce se va intampla cu industria, nu erau PCuri (bine, erau, cu DOS, Fox si cam atat). La Calculatoare nu era nicio inghesuiala pe atunci, semn ca nu anticipa lumea…
    btw, zici de limbi straine: cati stiau engleza, cati aveau educatie financiara? Erau mai educati in sensul de mai cititi, aveau o cultura mai vasta – asta ca aveau oamenii timp de citit, mai toti aveau o biblioteca in casa. Dar asta nu te prea ajuta in economia de piata.
    Nu e(ra) relevant ca stia Manowar limbi straine. Si la mine in clasa stiam eu ceva electronica, in rest nu stia nimeni, majoritatea veneau ca functionarii, nu erau pasionati de nimic sau nu isi descoperisera pasiunile. Prea putini oameni care sa riste, practic numai aventurierii. Comunismul si-a pus amprenta, era o cultura a adversitatii fata de risc, la 40-50 de ani nu mai poti schimba oamenii.

    Multe s-au futut dupa mineriade. Era mult optimism

    Da, bai, da, ai dreptate. Dar eu spun ca era prea dificil pentru oricine sa ne duca pe un drum mult mai bun. Ganditi-va ca majoritatea erau neadaptati, cu morcovul in dos sa nu fie dati afara, fara sa stie ce va fi. Somaj si inflatie cat casa. Multi s-au ‘pensionat anticipat’. Oamenii erau ca niste copii intrati in cofetarie pentru prima data. Ce reforma sa faci cu astia? Trebuie sa inveti, sa te adaptezi, ca adult e mai greu. Asta nu se intampla peste noapte. Dupa teoria asta, toti copiii ar fi de condamnat. O sa ziceti acum ca daca veneau ‘niste liberali, ceva oameni de dreapat’ si faceau reforme adevarate. V-ati intrebat cati ar fi acceptat? Problema somajului s-a rezovat abia prin anii 2003, din ce mai stiu eu, cand au inceput sa intre firmele din vest mai puternic. Nu poti sa iei o masura nepopulara, oricat de sanatoasa ar fi, ca nu te mai voteaza nimeni. Pricepeti asta? Vedeti ce s-a intamplat cu taierea salariilor prin 2010 sau cu plata datoriilor prin 97-98, ani cu inflatie monstru. Lumea se comporta ca niste copii, le tai prajitura, nu te mai voteaza. Si stop joc, nu mai ai ce masuri sa iei.

    Salarii nu ca mici, ci infime

    Da, si motivatie din parti, gandul la cat costa intretinerea (tin minte ca erau sedinte nesfarsite din cauza datoriilor la intretinere). Fara masini, haine, hrana de calitate, mancai ce gaseai etc etc Fara net. Sau crezi ca e suficient sa facem orice, cat mai mult, numai sa fie ieftin? S-a vazut ce a iesit, am exportat numai in Africa etc etc. Deci, mai degraba nu. Si ce credeai, ca vine italianul sau neamtul sa iti dea vaca de muls? sa adca fabrica in Romania, unde nu exista nici ce exista acum, numai asa?…

    Posibilitatea de a forma de la zero

    In ce domenii? Eram 1-2 pe scara de bloc cu computer. Cine sa te educe? Profii aia de care ziceam, care ptregateau pentru industria ce era pe apuselea? Am avut inginer in casa, nu vazuse in viata lui un calculator, facea calcule cu calc’ul de buzunar. Niste calcule de geometrie relativ banale. Cand i-am arata un Excel, ca toate calculele lui de jumatate de ora se faceau intr-o fractiune de secunda, s-a crucit. Ma duceam cu caietele alea snuruite la ANAF, mai tarziu au acceptat Excelul in loc de contabilitate cu pixul (jurnal de incasari). Cand a vazut omul ca stiu ce fac, mi-a dat stampila pe mana (de facto). Contributia scolii, a sistemului? Zero barat. Ba, pardon, am vazut 1-2 cursuri, te programai sa prinzi loc la calculator, la 33 kbps teoretici etc etc.
    O asistenta universitara avea salariul cat intretinerea la bloc, iarna, sau cat dadeam eu pe dial up (anul cca 2000). Mi-au cerut parintii bani de mancare, de cateva ori.
    Deci, fii serios, nu facea nimeni acrobatii cu jobul (recalficari etc), toti stateau chitic la stat, ca oricum nu aveau unde sa se duca, le era frica de somaj, chestii moderne nu stiau, PCul era nava spatiala.

    Estul salbatic, puteai face aproximativ orice
    Estul salbatic reloaded, puteai sa cumperi cam orice pe ceva sute de dolari.
    Estul salbatic part III – posibilitatea de a cumpara influenta (legal, lobby, plm) pe bani de tigari.

    Multe sunt double sword. Adica mai toti infractorii puteau sa faca orice, si ii puteau lua gatu lu tac-tu sau lu’ taica-miu, daca se apucau de afaceri, de exemplu. Nici acum nu e mult, mult diferit, dar totusi… Unde vezi tu intiativa, economie de piata in conditiile astea? Sau la ce te referi, ca poate nu am inteles eu exact.

    Pe scurt, putea merge, DACA si DACA si DACA si DACA. Si probabilitatile se inmultesc, si ne da spre zero. Ar fi mers, daca am fi rulat filmul de 7-8 ori, daca stiam ce stim acum etc etc.

    pana prin 2000 italienii si francezii ne considerau rude

    hai, sa fim seriosi. Ne ajutau cu… pachete de cacao aprope de expirare? Da, ne considerau ca nu stiau situatia, deci ce folos? Si… chiar nu o stiau?…

    Eu spun ca nu se prea putea face cu asemenea mentalitati si metehne ale populatiei (de atunci, dar multe au ramas). Asta era materialul clientului. Munca cazuse in desuetudine, degeaba ziceti voi. Erau someri pe capete, oameni la 50-60 care abia se ajungeau dupa o viata de munca. Si acum mai persista chestia asta, vezi aversiunea fata de mseriile fizice etc.
    Entuziasmul de care ziceti voi a durat pana prin 96, pana putin dupa alegeri, cand populatia o tinea cu ‘sa vedeti ce vor face astia de dreapta’ ( o naivitate). Dupa ce lumea a vazut ca e groasa si ca o ia economia in jos (trebiau platite datoriile), a scazut entuziasmul pana aproape de zero. ‘dreapta e de vina” – asta era perceptia populatiei. In 2000 a pierdut si mama dreptei alegerile. Daca va uitati si prin 2010, reactia nu a fost mult diferita, cum spuneam populatia nu are o educatie economica (suntem ultimii in Europa, din ce stiu), ce sa mai zic atunci, cand oamenii erau usor de pacalit cu scheme gen Caritas etc.

  85. ac_dc says:

    @Ac_dc:
    https://youtu.be/X5rhimd2rpQ
    https://youtu.be/L-v0BZCcdgQ

    Stiu filmele, le-am vazut mai demult.

    Felicitari, se numeste proces de invatare. 🙂 E inerent sa faci prostii in viata. Le face orice copil, tanar, adult, cand invata lucruri noi. Pe unele nici nu le poate invata, e riscul meseriei. Sper ca nu imi spuneti ca daca in locul romanilor erau britanici sau francezi, treburile ar fi stat multi altfel (poate la chestii ce tin de temperament etc). Oamenii aia erau mal-educati sa zicem asa, aveau deprinderi din comunism, asta vazusera toata viata.
    Uitati, asta era situatia: https://youtu.be/X5rhimd2rpQ?t=684. N-aveai ce sa ceri, erau oameni simpli (“ce mancam maine?”), fara perspective (devenisera practic nerelevanti, ei simteau asta), li se cerusera deja sacrificii (anii 80), deci exclus sa le mai ceri acum sa te si creada etc etc. Eu cred ca judecam de pe margine…

  86. super_fotbal says:

    @Ac_dc si tu si manowar aveti dreptate, dar in directii diferite.
    Dupa comunism se puteau face toate astea, chiar daca erau oamenii prosti, batuti in cap, incuiati. Cam asa erau peste tot. Nu erau restul tarilor chiar in 2018.
    Eu nu cred ca voi uita vreodata faza urmatoare. Aveam sub zece ani si am aflat ca un unchi a cumparat o fabrica de zahar si eram entuziasmat ca nu mai cumparam zahar sau ceva de genu. Apoi mi-au zis ca nu o cumpara sa faca zahar, o vand la fier vechi. Mi-a luat cativa ani pana am inteles care a fost faza. Ce s-a intamplat dupa revolutie a fost conform planului. Acum doar se vede dezastru si muia luata.
    Si mi-am mai amintit o faza. La mine la tara sunt doua smt-uri si cand eram copil ma fascina sa vad combinele si tractoarele alea. Si acum mai sunt acolo, aproape de nerecunoscut din cauza rugini. Lumea inca mai merge cu caruta si alea au stat acolo sa rugineasca. Nu gasesc cuvinte ca sa formulez o concluzie la faza asta, e prea dubioasa.

  87. Animaloo says:

    Acdc daca nu te-ai insela total ai avea dreptate. Mi-e lene (a se citi is pe telefon putin băut) sa iti zic de ce, dar tot ce scrii e corect dar greșit. Corect =tu chiar crezi în prostia aia

  88. Manowar says:

    @acdc: nu ai inteles ce am spus.

    Nu era vorba doar de format angajatii de la zero, ci si regulations – care la noi nu prea existau. Cei mai bogati oameni din lume si-ar da un coi pentru asta, sa poata controla formarea regulilor jocului intr-o tara. Pentru astea se relocheaza intre 10 tari, in functie de cum bate vantul, cu pierderi (de capital, de segment de piata, de plm).

    Ce te opreste acum din a porni o afacere? 1000 de piedici care atunci nu existau. De la salarii la regulations si preturi (chirii, terenuri, taxe absurde, birocratie sinistra, spaga ca mod de viata etc).

    Tinerii aia de atunci ale caror abilitati le negi suntem noi. Eu. Orbu. Animaloo. Fery. Buntzi. Altii. Multi, multi altii. De-astia care platim cu durere in pula taxe, de-astia care rezolvam probleme, de-astia care ne descurcam cu niste limbi. Si daca nu, le invatam. De-astia care plecam in pula goala si cu datorii si ne gasesti dand cu banii-n lautari dupa.

    Aveai o tara cu datorii lipsa atunci, la momentul t0, cu capital uman beton-beton.

    Dar ma-ta, mama si ma-sa au votat Ilici. Si unii au aplaudat minerii si le-au dat flori. Aceiasi care de atunci ti-au cerut si ne-au cerut bani de mancare, aceiasi care-ti scoteau calculatorul din priza. Ca le-a fost frica de nou, de necunoscut. Eh, vezi tu, capitalu’ uman asta era: noi, cei carora nu ne-a fost. Astia de ne-am prezentat cu acte photoshopate-n vama si care-am cumparat pasapoarte false pe internet cu carduri furate, ca am vrut sa mergem la concert in Franta. Nu-i vorba, ne taiau parintii dialupu’, da’ ne duceam si dadeam cu submit order din icafe. Ala era capitalu’ uman.

    Nu vorbesc din auzite. Tinerii aia au fost generatia mea. Aparent tampitei, aparent dezordonati, aparent nesiguri, aparent speriati. Dar cand ii caut, cam multi dintre ei stau pe o caruta de bani si produc in continuare.

    Vine sfarsitul anului financiar si o sa ma amuz din nou cu hartoaga cu taxe. O sa te las sa calculezi ce-nseamna un milion de puleti ca mine – de-astia care fac taximetrie prin Londra, cum zicea tovarasul. Si eu nu-s cel mai reusit, cel mai harnic, cel mai nimic. Gigi average. Eu sunt ala care nici de bac n-ar fi trecut pe bune.

    Doar ca acum nu mai suntem acolo. Nu mai producem acolo. Suntem milioane, coaie. Milioane. Intelegi tu asta? Asta era capitalul adevarat. Nu industria aia decrepita ramasa de la Ceao. Nu combinatul plm de Nicaieri-Vale. Nu agricultura facuta cu calul in secolul XXI. Nu, ba. Noi, astia. Noi eram asii aia de care intrebai. Si stiu, pare ca-s arogant and shit si ceva deluded, ca vai, faceam noi cacatul praf. Am auzit asta toata viata, cat am fost acolo. Dar uite, am plecat si, ba, nu stiu daca am facut neaparat cacatul praf, da’ ceva-ceva am facut. Asa, cu chiu si vai, cu discriminare, cu pula drepturi, cu ce-am putut. Cand n-am avut bani am dat cu submit order si cand n-am avut acte, le-am facut in gimp.

  89. Radu says:

    Wageledgrowth e smecheria psd-ilor din toate tarile. Si e un lucru cat se poate de modern in teoria economica. Asta nu inseamna ca nu e o smecherie veche de cand lumea. Lucrurile sunt simple. Bubuim inflatia ca sa putem plati datoriile mai usor. Ca sa putem face altele. Ca sa pape in continuare cine trebuie. Si ce mai ramane sa pape cine se nimereste – ca de, vin si alegeri din cand in cand.
    In cazul Romaniei, este absolut evident ca economia se supraincalzeste si creste deficitul comercial. Creste si nivelul preturilor. Vom vedea si cresteri de impozite. Per total, economia nu are capacitate potentiala de crestere sanatoasa. Nu avem o autostrada ca lumea in toata tara, in schimb avem rable. Prin urmare, mizeria asta este total ruinatoare pentru cei din tara.
    Sunt multe de spus aici si timp putin. Singura necunoscuta care poate sa dea peste cap planurile socol-ilor este BNR-ul si politica monetara. BNR-ul va trebui sa apere bancile, adica sa tempereze deprecierea leului. Asta inseamna sa creasca dobanzile. Cresterea dobanzilor va strica planurile economistilor de la cap-ul psd. De-aia se si chinuie psd-ul sa-l dea jos pe manole de la BNR. Eu cred ca securistii din spatele BNR-ului se vor dovedi mai tari decat kaghebistii din spatele psd-ului.

  90. Mike says:

    “Bubuim inflatia ca sa putem plati datoriile mai usor” , asta daca te imprumuti in lei dar majoritatea imprumuturilor sunt in eur/usd si oricum daca chiar inflatia o ia razna votacii psd o sa cam joace pinguinu’ , restul care lucreaza pe afara si oricum voteaza anti-psd au banii in eur sau usd deci le convine

  91. Mike says:

    “Dar ma-ta, mama si ma-sa au votat Ilici.”, exodul catre vest nu s-a intamplat doar in romania ci in toate tarile fost comuniste inclusiv alea care o duc mai bine acum gen ungaria , polonia , cehia , nu stiu cati erau dispusi din patriotism sa ramana in tara, chiar cu guvern de dreapta, atata timp cat occidentul le facea cu ochiul

  92. Claw says:

    @Akhenaton, te dai dupa cires si tot nu imi raspunzi la intrebare: De unde scoti aia 500 de EUR?

    Bah, logica mea e simpla: daca importi portocale de 1500 EUR, tre sa produci ceva de aceeasi valoare sau mai mult, chit ca sunt banane, software sau avioane.
    Ce n-am mai spus in al 2-lea paragraf e ca UK sau Franta nu dat la schimb un avion pe 1 tona de banane, ca nu au nevoie de atat.

  93. Akhenaton says:

    nu-i scoti. nu in relatia cu furnizorul de portocale. nu e obligatoriu, ba chiar e irelevant. hai sa mergem pe exemplu tau: o tara face elicoptere, alta portocale. Tara 1 importa portocale de valoare mai mare decat vinde elicoptere, or fi ahtiati dupa asa ceva. are deficit, da, deci din relatia comerciala cu Tara 2, pierde bani.

    Bun. dar, ca sa faci elicoptere, ai nevoie de un sistem de edcuatie bine pus la punct, care sa specializeze inginerii si metalurgistii aia, ai un sistem de distributie pe orizontala care ridica si alte industrii furnizoare. si dai salarii mari inginerilor, proeictantilor si alora de-s implicati in proiect. care, cu banii aia, fac si ei diverse chestii, aliemntand si alte industrii

    Pe de alta parte, in Portocalia, nu se intampla altceva decat ca un landlord plateste 2 dolari pe zi unor gusteri care sa culeaga intruna fructe. cutit – livada – taiat portocala – pus in lada – trimisa la export. nu ai nevoie de specializare pentru aia de taie coada la portocala, nu e nicio alta industrie dezvoltata pe langa, nu te duce capul/nu are rost/nu ai fonduri ori know how nici macar sa faci o storcatorie care sa vanda suc, nu fructa(sper c-ai observat ca sucul de portocale nu e , de obicei, din tarile unde-s livezile)

    da, vinzi un milion de tone de portocale in Tara 1, pe care incasezi 1 miliard de euro, si importi de acolo(seful juntei tale militare, mai precis) 2 elicoptere, de 500 de milioane de euro. ai excedent comercial, super, dar tara ta nu beneficiaza in niciun fel de vanzarea portocalelor astora, in timp ce tara 2 a acoperit deja deficitul de 500 de milioane de euro din valoarea adaugata din sistemul de educatie creat, din industriile afluente si taxele pe care le colecteaza din salariile mari ale angajatilor implicati in elicoptereala. si, de ce nu, are excedent comercial pe alta directie, cu alte tari

    pricepi acum de ce este irelevanta chestia cu balanta comerciala, in forma bruta, fara sa te uiti la structura si dinamica schimburilor?

  94. Manowar says:

    da, vinzi un milion de tone de portocale in Tara 1, pe care incasezi 1 miliard de euro, si importi de acolo(seful juntei tale militare, mai precis) 2 elicoptere, de 500 de milioane de euro. ai excedent comercial, super, dar tara ta nu beneficiaza in niciun fel de vanzarea portocalelor astora, in timp ce tara 2 a acoperit deja deficitul de 500 de milioane de euro din valoarea adaugata din sistemul de educatie creat, din industriile afluente si taxele pe care le colecteaza din salariile mari ale angajatilor implicati in elicoptereala. si, de ce nu, are excedent comercial pe alta directie, cu alte tari

    Pai, sunt cateva probleme cu scenariul tau.

    1. Romania nu are deficit pe partea X. Are deficit overall.

    2. In scenariul tau, tara aia bananiera are 500M pe care-i poate imprumuta apoi tarii dezvoltate pentru a obtine inapoi 750M. Pentru ca aia au nevoie de banii aia. Sau poate sa-si dezvolte sistemul educational pentru a nu mai fi o tara bananiera. Si apoi iti exporta si mai multe chestii, iar deficitul tau comercial creste, in timp ce ei au excedent. Si de la anu’ nu mai ai excedent de 500M, ci de 900M. Apoi de 2B. Exemplu concret: China.

    pricepi acum de ce este irelevanta chestia cu balanta comerciala, in forma bruta, fara sa te uiti la structura si dinamica schimburilor?

    Singurul scenariu in care nu conteaza chestiile astea la fel de mult (tot conteaza, dar nu la fel de mult) e ala in care esti super putere si/sau detii suprematia in ceea ce priveste transportul pe mare/ocean si aer. C-atunci ia ala din tara bananiera un miliard, da’ tre’ sa-ti dea tie inapoi grosu’, ca altfel ii putrezesc portocalele in tara de maine. Iar Romania detine suprematia intr-un singur domeniu: numarul de curve jepate. Cam atat.

    Now, nu stiu daca tu ii trollezi p-astia mici sau nu-ntelegi cum functioneaza treburile astea, da’ probabil nici nu voi afla vreodata. Cam atat am de zis pe tema.

  95. Akhenaton says:

    Franta are deficit, over all, UK are deficit , over all, Luxemburg are deficit, over all. tari dezvoltate, care nu dau doi bani pe treaba asta.

    Rusia are excedente. Mari. inclusiv cu Germania. Mare. Senegal si Nigeria au excedente, ca si Turkmenistan si Kazakhstan. Canada are excedente, USA are deficite uriase

    nu spune nimic balanta comerciala, singura, despre cat de dezvoltata e o tara

  96. Claw says:

    si, de ce nu, are excedent comercial pe alta directie, cu alte tari

    Pai asta e bine, doar ca noi vorbeam de deficit comercial la general.

    in timp ce tara 2 a acoperit deja deficitul de 500 de milioane de euro din valoarea adaugata din sistemul de educatie creat

    Deci ai deficit comercial dar ai si bani de creat un sistem de educatie bun. Din nou, din ce bani?

    Pe de alta parte, in Portocalia, nu se intampla altceva decat ca un landlord plateste 2 dolari pe zi unor gusteri care sa culeaga intruna fructe. cutit – livada – taiat portocala – pus in lada – trimisa la export.

    Pai si aici ai economie pe orizontala: trebuie sa cumperi terenuri, sa platesti taxe de proprietate, sa cumperi cutite, lazi, sa ai o infrastructura sa transporti portocalele spre port sau aeroport – ia uite, industrii high-end de care ai nevoie.
    Apoi, gusterii aia cu 2$/zi platesc si ei impozite, nu? Si ca sa culegi portocale poate ai nevoie de 1000 de oameni, care o sa isi cheltuie banii in economia locala. Poate pentru avioane ai nevoie de 10 ingineri si taxele care le primesti de la ei se echivaleaza cu alea de la cei 1000 de gusteri. Iar ca sa vezi, inginerii, fiind platiti bine, isi fac vacantele in strainatate si scot bani din tara, contribuind la deficit.

  97. Manowar says:

    Franta are deficit, over all, UK are deficit , over all, Luxemburg are deficit, over all. tari dezvoltate, care nu dau doi bani pe treaba asta.

    …si prin “nu dau doi bani pe treaba asta”, ce vrei sa spui e ca sunt in austeritate continua de peste un deceniu, nu-i asa?

    Nu dau doi bani, doar ca fac aia foamea si crapa ca sobolanii cu miile pentru ca nu dau doi bani pe asta. Iar in Franta fix acum, cu tristii aia cu vestele de gunoieri te-ai trezit sa spui ca nu dau doi bani pe asta?

    Rusia are excedente.

    Sigur ca are. Da’ asta pentru ca exporta materie prima, ca sa zic asa – gaze, petrol, alea. Ca-n rest, ia numeste tu un produs rusesc de pe piata. Ceva, nu stiu – tricouri, pantofi, mobila, electronice/electrocasnice….ah, da, zero barat. Bine, ar mai fi si o problema cu faptul ca probabil 90% din banii aia sunt oricum ciorditi de Putin.

    nu spune nimic balanta comerciala, singura, despre cat de dezvoltata e o tara

    Nu, da’ spune multe cand te uiti si la context, la o adica.

    Problema e ca daca te uiti la context, Romania sta nasol-nasol la tot. Ce zici tu, elicoptere? Baaaaa, romanii cumpara elicoptere defecte si vechi de 10-20 de ani ca taxa de protectie pentru NATO. Asta cand nu cumpara rachete inutile. Educatie? Serios, vorbim de tara aia cu 50% picati la bac, tara aia in care atunci cand incearca un politician sa vorbeasca o limba straina ne-mprastiem de ras?

    Da, Rusia si Canada au excedent (si nu se compara, se vede diferenta intre “fura totul Dear Leader” si “de fapt e democratie”) si exporta grupa mare “resurse naturale”. Nu, Romania n-are. Romania n-are de nici unele (nu ca n-are resurse, ca are; da’ le da pe balegar). Singura chestie pe care-o are Romania in favoarea ei acum-acum e faptul ca din milioanele de oameni plecati, o parte inca trimit bani “acasa”. Atat. In rest, are fix muie si la sicriu in favoarea ei.

  98. Fery says:

    Ba Akhe, explica si tu cum faci din ‘sistem de invatamant si chestii pe orizontala elicopterelii’ sa compensezi deficitul comercial global al tarii. Ca maine fac scoala de redus deficitu. Romanezia importa de valoare mai mare decat exporta, si asta de ani de zile. Nimic nu schimba asta, oricate scoli orizontale faci. Ori exporti mai mult, ori importi mai putin. Punct. Nu conteaza ca-s porodici turcesti vs. turboreactoare. Poti accepta un deficit de balanta comerciala pe termen scurt daca ai nevoie de chestii pe care nu le ai tara (minerale rare, plm-uri din astea), da’ nu fucking porodici din turcia si spanea. Si nu pentru ca-s mai ieftine, saracii oameni care nu pot cumpara porodici ieftini. Daca-s mai ieftini spaniolii, faci tu ceva gresit in tara si ai tb schimbat. Nu plateste toata tara prin inflatie si curs mofturile de consumatori moderni ale unora, basca profiturile multinationalelor. Tarife de import si bag pula, sau barter coaie, vrei sa iti iau porodicii, ia, baga castraveti de la mine. Stiu, greu, UE and shit, dar cum ba o tara ca romania sa nu fie self sufficient pe agricultura? Inteleg ba sa import banane, da mere si porodici si carcasa de porc in pula mea? Pai ce facem aici, finantam cresterea economica a poloniei si turciei? De ce?

  99. Akhenaton says:

    Geeeez, ok, chiar nu m-asteptam la argumente d-astea, ” da de unde alti bani”(Coreea de Nord, care practic n-are schimburi comerciale, de unde o avea haine si strazi si blocuri)s-o lasam moarta!

  100. Manowar says:

    (Coreea de Nord, care practic n-are schimburi comerciale, de unde o avea haine si strazi si blocuri)

    Practic, are. Cu un ditamai deficitul. Ca rezultat, se moare de foame pe-acolo. Tot practic, au sclavie legala (labour camps). Nu-i greu sa ai blocuri cand ai sclavi.

    E bine daca le urmeaza si romanii exemplul, cu mentiunea ca labour camps in Romulania s-ar putea sa nu produca prea mult. E greu cu sciatica si artrita, plm.

  101. Fery says:

    Din sclavagism etatizat, de acolo. Tot de acolo de unde vine si foametea aia care iti pune in sicriu 2 mil de cetateni, precum si tezele lui tata Ceao. Great success, buna comparatie coaie.

  102. Manowar says:

    Inteleg ba sa import banane, da mere si porodici si carcasa de porc in pula mea?

    Plm, prin 2010 vindeau aia la Gima usturoi importat si mamaliga din Italia. Mamaliga, lol.

  103. Orbu says:

    Franta are deficit, over all, UK are deficit , over all, Luxemburg are deficit, over all. tari dezvoltate, care nu dau doi bani pe treaba asta.

    Am plecat de la faptul ca “cum ajuta devalorizarea monedei exportul cand tu esti predominant importator” si ai invartit-o pe toate partile pana ai ajuns la “si altii au balanta comerciala negativa si dau doi bani pe asta”. Nu de la cat spune balanta comerciala despre cat de dezvoltata e o tara.

    Singura tara care prolifereaza devalorizarea monedei, din astea mentionate de tine cu deficit, e US. Pentru ca US castiga din valoarea intrinseca a monedei, fiindca si alte tari tranzactioneaza in dolari. Si daca mai adauga doua basculante pe piata ii cumpara cineva, no worries. Dar pana si ei dau mai mult decat doi bani pe asta din moment ce acum fac eforturi cu privire la importuri, vezi politica vis-a-vis de China, EU and shit.

    Cele din UE nu prea pot influenta individual in mare masura devalorizarea euro, decat daca se incapatneaza sa intre intr-o criza ceva asa ca-s irelevante in context.

    Ce-ti spun e ca devalorizarea leului nu e o tactica smechera a PSD/ BNR pentru stimularea exporturilor si e rusinos sa te lauzi cu asa ceva. E o problema cauzata de balanta comerciala deficitara si de imprumuturi externe. Adica oricine poa’ sa isi dea seama ca daca cumperi euro-dolari sa importi marfuri si nu cumpara strainii la fel de multi lei sa-ti plateasca exporturile, leii tai cam raman fara cerere si se devalorizeaza, deoarece trendul e catre vanzarea lor.

    Si BNR mai facea niste miscari speculative de modificare de masa monetara si acumulare de buffere in momente propice, dar au si instrumentele astea limitele lor.

    Cand nu se mai poate nu prea ai ce face, decat, daca vrei, retragere de moneda de pe piata, micsorarea masei monetare putand regla cursul. Da’ asta-i cu alte tinichele legate de coada, asa ca pula mea, traiasca PSD, aceasta elita selecta de fini economisti,buni strategi in ale infrastructuriisi care stimuleaza exporturile facandu-si populatia sa plateasca mai scump importurile si impingand “stimulentele” pe baza de devalorizare de curs in buzunarele exportatorilor din care cei mai mari au capital semnificativ strain.

  104. Akhenaton says:

    la 1 miliard exporturi si 2 miliarde importuri, putem sa spunem linistiti ca nu exista schimburi comericale. nu pentru o tara cu 24 de milioane oameni

    bun, sclavagism, nesclavagism, exista un sistem de remunerare si-acolo. asa cum o fi el, nu vreau sa ma gandesc. faptul ca pana si aia din gulagul lor primesc un sfert de bol de orez si un maiou jerpelit inseamna tot o plata. o recompensa. ca altfel , n-ar putea munci cineva le produce si p-alea, primind 6 woni pe luna

    hai s-o punem altfel. egiptenii cum au facut piramidele alea? ditamai lucrarea de infrastructura. ca nu au lucrat sclavi acolo, ci oameni liberi. multi ! si erau platiti in bere si carne de oaie, plus tesaturi si gratuitate la curve. iar berea si carnea erau nu numai pentru necesitatile lor, dar si ale familiei. oare cum or fi facut dregatorii antici asta? ca mari schimburi interfrontaliere nu erau. nici oameni multi nu prea erau in zona si lume

  105. Akhenaton says:

    @Fery importi carcase de porci, daca-s mai ieftine la vecin. ce atata mare tevatura, dumnezeule?! care-i problema? ce tot e cu chestia de self sustainable, de sadit rosii si crescut pui in fata blocului?
    pe de alta parte, ba, o tara nu traieste doar din banii de comert, masa monetara se mai face din piata locala si imprumuturi, de doua feluri, din extern si din intern. de fapt, ce produci intern e baza, ca pana si chinezii au cea mai mare parte din PIB , din bani, daca vrei, creata intern

    http://www.insse.ro/cms/ro/content/produsul-intern-brut

    geez, chiar nu-mi imaginam :))

  106. Radu says:

    “asta daca te imprumuti in lei dar majoritatea imprumuturilor sunt in eur/usd si oricum daca chiar inflatia o ia razna votacii psd o sa cam joace pinguinu’ , restul care lucreaza pe afara si oricum voteaza anti-psd au banii in eur sau usd deci le convine”

    Deci tu spui ca PSD-ul creeaza inflatie ca sa piarda alegerile, sau cum? Mike, cifrele ministerului de finante arata ca mai mult din jumatate din stock-ul datoriei guvernamentale e reprezentat de instrumente denominate in RON. Se chinuie baietii sa vanda certificate de trezorerie catre populatie, iar cu bancile si BNR-ul/ROBOR-ul e lupta secolului. Deci vorbim de lei.

    Iar cand inflatia e sus (aici trebuie spus ca inflatia in Romania e razna de ani de zile), votantii PSD-ului si datornicii o duc mai bine decat cei care au produs ceva si economisit in RON. Si astia voteaza in numar mult mai mare decat cei care sunt afara si voteaza anti-PSD.

    Nu are sens sa ne contrazicem, chestia asta nu e o inventie PSD-ista si se practica de cand e lumea si pamantul.

  107. Manowar says:

    hai s-o punem altfel. egiptenii cum au facut piramidele alea? ditamai lucrarea de infrastructura. ca nu au lucrat sclavi acolo, ci oameni liberi. multi ! si erau platiti in bere si carne de oaie

    Oare cum or fi facut dregatorii antici asta? ca mari schimburi interfrontaliere nu erau. nici oameni multi nu prea erau in zona si lume

    Erm, fals si fals.

    1. Erau oameni liberi, dar lucrau ca iobagi – gen X zile pe luna/an muncite gratuit pentru “senior”. Nu-mi amintesc cate.

    2. Egiptenii aveau grupa mare comert cu aia din jur, si nu orice fel de comert, ci comert smecher de tot – dadeau haleala (Egiptul a fost si-a ramas un punct epic pentru agricultura mii de ani) contra aur. Aur, ba. Si aia cu auru’ aveau mai multa nevoie de haleala decat aveau egiptenii de aur – ca foamea te roade si te lesina, lipsa aurului nu. Trage concluziile.

  108. Akhenaton says:

    @Orbu da eu n-am zis ca e buna devalorizarea leului. dintre toti indicatorii aia, la asta am zis ca-i doubtful. totusi, poti gasi si categorii sociale care au de castigat din asta. si-am mai zis ca chinezii fac asta de decenii, devaloriozare si tinere sub control a cursului la un nivel favorabil lor, ca sa castige cat mai mult din exporturi. chestia e ca acolo se pot face d-astea pentru ca omul/individul nu inseamna nimic in China. nimanui nu-i pasa de ce greutati cu creditele sau cu alte chestii in legatura cu cursul are chinezul obisnuit. care nici pensie n-are

  109. Manowar says:

    @Orbu da eu n-am zis ca e buna devalorizarea leului. dintre toti indicatorii aia, la asta am zis ca-i doubtful. totusi, poti gasi si categorii sociale care au de castigat din asta.

    Bineinteles. Aia care au datorii si dobanda fixa. E evident ca daca eu imprumut bani la 2% pentru a cumpara o casa si apoi am hiperinflatie (gen anii 90), eu am de castigat.
    Dar e o mica problema cu asta: promoveaza traiul pe datorie, ba chiar il face sfant. Iar asta se termina intotdeauna in acelasi fel.

    si-am mai zis ca chinezii fac asta de decenii, devaloriozare si tinere sub control a cursului la un nivel favorabil lor, ca sa castige cat mai mult din exporturi.

    Da, coaie. Da’ chinezii PRODUC si EXPORTA. Efectiv 90% din ce detine un om normal e facut in China sau cu servicii din China, cu mici deviatii (gen s-ar putea sa aiba si-un tricou din Bangladesh sau din Vietnam). In acelasi timp, aia nu o ard pe deficit. Asta pe langa faptul ca aia _sunt_ super putere deja, din toate punctele de vedere.

    Cum anume poti compara Romulania de azi cu China?

    Hai sa-ncercam un rezumat. Lumea de-aici iti spune “e nasoala treaba in Romulania; uite, datorii, deficit etc”. Iar tu vii si spui “pai, factorul X mentionat de tine nu e neaparat rau, ca pentru chinezi merge bine”. DA’ ROMULANIA NU E CHINA, intelegi?

  110. Akhenaton says:

    @Manowar comertul era extrem de limitat- de fapt, doar cu Mesopotamia. iar aurul nu reprezenta in niciun fel un instrument de plata. era pretuit doar pentru nobili, ca semana cu soarele. DAR NU AVEA VALOAREA INTRINSECA DE AZI, cand il poti face imediat instrument de plata. deci, nu, nu asta e explicatia. explicatia e ca erau self sufficients, ba avea si surplus, ceea ce le-a permis sa deruleze proiuectele alea mari de infrastructuri. pana cand, dupajuma de mileniu de piramide, au ajuns faliti efortul a fost prea mare.

    in perioada aia, inca se putea self sufficient. in timpurile moderne, nu. sau se poate, dar cu pretul unei inapoieri in idei si subdezvoltari teribile

  111. Akhenaton says:

    da, China este o putere, dar chinezii sunt pula. China este un stat puteric, dar chinezii susunt niste mizeriid e toata jena. culmea e ca ei se constituie intr-o comunitate prospera pa peste tot in lume pe unde au emigrat. efectiv, imediat dau drumul la o afacere in comert, in ceva, si fac rapid bani. repede de tot ajung in top. au un simt f. dezvoltat al antreprenoriatului. peste tot, mai putin in China. acolo o duc, pe larga medie, rau. ma refer la indivizi. nici nu exista comparatie cu Romania. asta se aplica si indienilor, precum si altor comunitati.

    ceea ce da dovada ca natiile pot fi intr-un fel, dar sistemele politice pot sa-i descatuseze sau, dimpotriva, sa-i inhibe enorm

  112. Manowar says:

    in perioada aia, inca se putea self sufficient. in timpurile moderne, nu. sau se poate, dar cu pretul unei inapoieri in idei si subdezvoltari teribile

    De ce crezi ca acum nu se poate?

    Franta se descurca de minune la capitolul asta. Thailanda se descurca de minune. Now, “nu poti 100%”, in sensul ca si daca ai suficient pentru a hrani toata populatia, nu o sa poti produce niste chestii (pula mea, succes cu crescutu’ portocalelor in Romania, de exemplu, ca s-ar putea sa nu fie clima potrivita). Da’ poti trai linistit fara portocale.

    Ti se pare inapoiata/subdezvoltata Franta? Ca mie nu – si nu vorbesc din vizite, da’ am lucrat si am trait acolo o perioada (in Paris si pe langa Cannes). Sa vedem…self-sufficient la haleala….au nukes…ultima data am zburat cu Airbus, nu cu YR…am senzatia ca nevasta-ta isi da cu diverse frantuzisme pe mecla, nu cu creme romulanesti…stiu si eu ce sa zic?

    Romulania, cu ce are la dispozitie (clima si terenul agricol) ar trebui nu doar sa fie self-sufficient (ca haleala), da’ sa si exporte LA GREU surplusul. Nu discutam “in teorie”, a facut chestia asta o lunga perioada de timp. Nu exista nici un motiv pentru care n-ai putea sa faci asta. Nu poti veni sa-mi spui ca “dar ce faci, darami fabrica de elicoptere ca sa semeni porumb??!?”, ca nu e competitie intre astea doua. E suficient loc pentru ambele. Te urci frumos in masina si bati tara si o sa vezi o gramada de terenuri lasate-n parasire, asa, pur si simplu. Si nu, nu va veni nici urma de corporatie acolo vreodata.

    Comentariile tale ma fac sa ma intreb daca ai cumva niste interese pe la PSD, stii ce zic? Ca prea explici cum e raul bun si cum bine nu se poate oricum, ca ar fi rau.

    pana cand, dupajuma de mileniu de piramide, au ajuns faliti efortul a fost prea mare.

    N-au ajuns faliti. Au intrat in declin, da, dar problema a fost Imperiul Roman, nu piramidele. Iar aia au intrat aproape peste toti, nu doar peste egipteni…

    Nu te-ajuta cu nimic sa produci grupa mare daca nu mai esti tara independenta, ci o provincie a unui imperiu. O fi fost cool ca le aveau aia cu hieroglife si ceva stiinta (la nivelul de-atunci, desigur), da’ poate ar fi fost bine sa bage mai mult in armata si mai putin in piramide.

  113. Orbu says:

    poti gasi si categorii sociale care au de castigat din asta.

    Da. Iar eu am intrebat, care.
    Ca una ti-o zic eu repede. Aia ca mine care muncesc in afara tarii pe valuta straina, isi tin toti banii in banci in altceva decat lei si schimba doar cand si cat e nevoie sa cheltuiasca in moneda locala. O miscare de succes, cred?

  114. Orbu says:

    Bineinteles. Aia care au datorii si dobanda fixa. E evident ca daca eu imprumut bani la 2% pentru a cumpara o casa

    Nu are nimeni in Romania datorii cu dobanda fixa, iar aia sa fie 2%. Daca sunt imo sunt cu tracker pe ceva BOR, iar daca sunt imprumuturi pe termen mediu sau scurt acolo mai gasesti dobanzi fixe la lei, dar nu 2%. Eu am avut 10%. Cu tracker ar fi fost ROBOR+7%.
    Merge si-asa daca te rogi de doamne ajuta sa se duca cursul in cap 50% pe an 🙂

  115. Manowar says:

    2%, 10%, same shit, discutam de principiu/categorii care profita. Gen ai costuri fixe in lei si leul se devalorizeaza, ggwp.

    Cam cum e cu lira acum. Am rata fixa, dar lira se duce in cap si eu aplaud.

  116. Akhenaton says:

    nu, lasa Imperiul Roman, mai e pana acolo….de pe la 2.200 BC si pana la 1.600 au cazut naspa, pentru ca s-au epuizat in lucrarile alea uriase cu piramidele. i-au avut si pe hyksosi – proto jidani ca ocupanti, iar o noua epoca de aur a inceput pe la 1.500

    pentur ca selfsufficiency extinsa vine la pachet cu izolarea si inapoierea. nemaifiind in contact permanent cu alte natii, pierzi din ultimele inovatii, curente si trenduri. in cele din urma, o sugi. exemplu clar: cum i-au gasit europenii pe incasi si azteci si cat le-a trebuit sa-i faca tandari. ca n-aveau contact cu ce se intampla si dezvolta prin restul lumii. ca naveau nici macar o roata si doar cutite de obsidian. cum o civilizatie absolut remarcabila precum Japonia ajunsese o gluma, pana cand au decis ca nu se mai poate si -au facut Restauratia Meiji. cum chinezii, cu milenii de dezvoltare in urma, decizand sa se inchida fata de exterior, s-au trezit la poarta cu vapoare cu abur ale americanilor, nemtilor si englezilor, cu tunuri de 125 mm , in timp ce ei ripostau cu sabii si sulite de bambus

  117. Manowar says:

    pentur ca selfsufficiency extinsa vine la pachet cu izolarea si inapoierea.

    Franta e izolata/inapoiata, deci? Iar Romania super avansata, I guess…

    Eu vorbesc de a fi self-sufficient. Tu vorbesti de izolare. E o distanta de la cer la pamant. Ca fapt divers, izolarea nu inseamna fail. Aia din US au ars-o in izolare si le-a prins bine de tot. Ce nu intelegi tu e ca sunt factori geopolitici care dicteaza succesul sau reusita. Da, incasii au supt pula. Ia zi rapid, cati cai aveau?

  118. Akhenaton says:

    n-aveau. si nici boi. fara unitatea de tractiune, valoarea rotii devine 0. ghinion! izolare totala de restul lumii = fail.izolarea totala inseamna intotdeauna fail, pana la urma.

    da chinezii aveau cai, ba chiar aveau o ditamai civilizatia in spate. da si ei se izolasera, de data asta, voit, prin decizie politica, nu nevoit ca incasii. iar rezultatul a fost ca iar au supt-o , la intalnirea cu Occidentul avansat tehnologic. nu chiar la fel ca incasii, ca nici izolarea nu a fost chiar la fel, dar tot au supt-o. si-au fost umiliti aproape un secol, nu asa…

  119. Mike says:

    “dar lira se duce in cap si eu aplaud”, ai salariul in lire, nu inteleg de ce te bucuri ?

  120. Manowar says:

    “dar lira se duce in cap si eu aplaud”, ai salariul in lire, nu inteleg de ce te bucuri ?

    Devalorizarea lirei antreneaza cresterea salariului. Ca, stii cum e, daca nu dai tu, da vecinul. Vecinul neamt, francez, olandez etc.

    Am luat casa, era cam 16% din venitul meu. Acum e 7%? (Random, nu am calculat cu adevarat). Miei creste salariul, sotiei ii creste salariul, ratele sunt fixe…iar tu nu intelegi de ce aplaud?

  121. Manowar says:

    Asa – si repet, Franta e izolata/inapoiata? Hai, coaie, chiar trebuie sa intreb de 10 ori ca sa admiti ca self-sufficient nu inseamna izolat/inapoiat?

    Explica-mi ce anume era rau la faptul ca mergeam eu dimineata la cafea langa plaja si lumea baga cu spor produse frantuzesti – de la vin si branza la masini si parfumuri. Sa-nteleg problema.

    Eu nu-s fan al francezilor, ca altfel m-as muta acolo acum. Dar povestile tale sunt dubioase. Un fel de reverse Hagi. Imi zici ca e bine ca e rau, ca ar fi rau sa fie bine.

  122. Mike says:

    “Devalorizarea lirei antreneaza cresterea salariului.” , nu neaparat , din cate observ eu devalorizarea lirei e cauzata de brexit . Ok, daca mergi la veninul care da mai mult si in euro , treaba e alta.
    “Am luat casa, era cam 16% din venitul meu. Acum e 7%?” , asta pentru ca ai gasit un serviciu cu salariu dublu, adica te-ai orientat mai bine, nu inseamna ca la fostul job s-au dublat salariile.
    Salariile din cate stiu eu ar trebui indexate cu inflatia, nu au treaba cu devalorizarea monezii.

  123. Manowar says:

    nu neaparat , din cate observ eu devalorizarea lirei e cauzata de brexit . Ok, daca mergi la veninul care da mai mult si in euro , treaba e alta.

    E irelevant ce o face sa se devalorizeze. Realitatea e ca noi toti nu muncim pentru moneda, ci pentru nivelul de trai. Daca moneda se devalorizeaza, cerem mai mult. Si, repet, ne dai tu, ca altfel ne da vecinul. Si daca ne da vecinul, urmatorul te costa si mai mult.

    Vezi Romania si emigrarea in masa si salariile.

  124. Akhenaton says:

    Pai, nu e, cine-a zis ca e? da nu e nici self sufficient, dovada ca are un deficit comercial de vreo 90 de miliarde. mai interesant e ca importa la greu produse din categoria alimente, lucru la care, hai s-o recunoastem, nu ne-am fi gandit. daca nici Franta nu produce barza, varza, viezure, manz, atunci cine? da nici n-o intereseaza prea mult deficitul asta. ca are ea ce sa vandasi stie ca n-are sens sa vinzi struguri si lapte cand poti vinde vin vechi si branza puturoasa

    ba chiar , Franta e la polul opus a ceea ce inseamna izolare , avand relatii comerciale cu 190 de tari. adica cu toate, mai putin butaforii de tari – insule de prin Pacific

    https://wits.worldbank.org/CountryProfile/en/Country/FRA/Year/LTST/TradeFlow/Import/Partner/by-country/Product/Total

  125. Mike says:

    Daca e inflatie pe lira, da , ceri mai mult , dar daca se devalorizeaza in raport cu eur , usd , de ce oare sa ceri mai mult, sau daca ceri , de ce sunt obligati sa-ti si dea ?
    Mi s-a parut surprinzator ca cineva sa se bucure cand se devalorizeaza moneda in care isi ia salariul. Ok, daca nu-ti convine pleci imediat la alta firma pe bani mai multi dar asta e alta treaba.

  126. Manowar says:

    da nu e nici self sufficient, dovada ca are un deficit comercial de vreo 90 de miliarde

    E cat se poate de self-sufficient. Ca fapt divers, eu discutam de haleala, nu imi imaginam ca s-a mutat productia de iphones acolo.

    Fa diferenta dintre “self-sufficient” si “absolut totul e facut aici”. Treaba e ca aia pot inchide granita maine si traiesc linistiti – fara iphone 11, ce e drept.

    Romania nu poate. Ca are de adus usturoi din China, fasole din Iordania si ceapa din Maroc. Eh, Romania ar trebui sa fie self-sufficient. Are tot ce-i trebuie pentru asta.

    Deficitul Frantei era de 4 miliarde in Decembrie. Aveau exporturile pe crestere.

    ba chiar , Franta e la polul opus a ceea ce inseamna izolare , avand relatii comerciale cu 190 de tari

    Deci poti fi self-sufficient fara izolare…? Asa ceva…?

  127. Manowar says:

    Daca e inflatie pe lira, da , ceri mai mult , dar daca se devalorizeaza in raport cu eur , usd , de ce oare sa ceri mai mult, sau daca ceri , de ce sunt obligati sa-ti si dea ?

    Nu-s obligati. Pot oricand sa inchida compania, sa se lase de afaceri si sa-si ia joburi la Tesco.

    Ia intreaba-i pe romani. In 2011 li se parea mult sa-mi dea mie 1000 de euro. E ok, acum trebuie sa dea 2000-3000. Nu mie, e adevarat. Dar e ok, nici nu as vrea sa iau un sfert din salariu.

    Asa si astia. Nu-s obligati sa-mi dea mie 600/zi. Pot oricand sa ma dea afara si sa-i dea 800 urmatorului. Treaba e ca tot cauta pe 800 de cateva luni si nu au gasit, stii ce zic? Ca deh, brexit-brexit, dar noi, astia din IT, avem de achitat cate-un mercedes, cate un bmw…costa, boss.

  128. Mike says:

    Pierderile companiilor datorita brexitului o sa fie acoperite prin devalorizarea lirei, inflatie care inseamna scaderea nivelului de trai. Cineva trebuie sa suporte asta in UK. Smecherii o fenteaza dar restul trebuie sa inghita in sec si sa mearga mai departe.

  129. Manowar says:

    Pierderile companiilor datorita brexitului o sa fie acoperite prin devalorizarea lirei, inflatie care inseamna scaderea nivelului de trai. Cineva trebuie sa suporte asta in UK.

    Da. Saracii. Tu esti nou p-aici. Poate nu te-ai prins inca, dar mesajul paginii e #numaifitzsaraki

    Ah, se-ajunge la nasol-nasol cu lira? Plm, lu’ nevasta-mea ii place si-n Austria si-n Franta, iar mie nu-mi pasa de loc/tara – not really. Traiasca iarba vecinului, daca e mai verde.

    Ma cam doare-n pula in ce limba sunt intrebat daca vreau zahar la cafea. Probabil daca o mut la Cannes de maine plange de fericire.

  130. Mike says:

    Boss, daca esti unicat acolo, high-tech fara grija ca mereu gasesti joburi platite maxim, n-ai nici o problema, oriunde ai trai. Eu vorbeam de average joe, un bugetar sau ceva de genul. Spune-mi ce se intampla cu astia ? Si la bugetari le mareste salariul, ca na , sa compenseze pentru brexit ? N-as prea crede.

  131. Manowar says:

    Eu vorbeam de average joe, un bugetar sau ceva de genul. Spune-mi ce se intampla cu astia ?

    #numaifitzaverage

    Eu nu-s unicat. Sunt pielea pulii.

    Si la bugetari le mareste salariul, ca na , sa compenseze pentru brexit ? N-as prea crede.

    Eu sunt bugetar lol #aicisuntbaniidumneavoastra. Iti urc o poza de pe terasa pe care-s acum, lol? Asa, sa-mi plangi de mila 🙂

  132. Akhenaton says:

    pai, dupa judecata ta, Romania chiar e self sufficient. ce, nu e suficienta mancare in Romania? ba da, e, de toate felurile, pentru toti. faptul ca se importa mancare are de-a face cu preturile. e mai ieftin sa aduci fasole din Iordania si s-o vinzi aici decat sa iei de la producatorul roman. sunt mai ieftine merele poloneze, fara niciun gust, decat astea de aici. daca tugulanul ia ce-i mai ieftin, ce sa-i faci? asa arata regulile economiei de piata. produsul cel mai ieftin va fi ales, in conditiile in care criteriul de baza al clientului in ceea ce priveste decizia de achizitie e pretul

    cat despre deficite, nu, eu zic altceva: ca atata timp nu ai o orientare masiva catre exportul de materii prime si importul de produse finite, avand, mai mult, deficit din asta n-ai de ce sa-ti faci griji. uite, eu urmaresc de mult structura schimburilor comerciale ale Romaniei. pana acum 10-15 ani, stii care erau cele mai exportate produse: cherestea, textile, fier vechi. cam asa. ei bine, acum nu le mai gasesti nici in Top 15. ai vazut infografia cu structura exportului, da? 47,5% reprezinta produse din automotive. nu-i foarte rau, se poate si mai bine, dar in niciun caz nu e ca atunci cand incarcai vapoarele din Constanta aproape exclusiv cu busteni si vagoane casate

  133. ZmeulZmeilor says:

    @Mike: vorbesti de aia care au votat Brexit cu doua maini? Pai aia sunt fericiti, gata, Uk e iarasi independenta si suverana si nu poti pune pret pe asa ceva!

  134. Manowar says:

    pai, dupa judecata ta, Romania chiar e self sufficient. ce, nu e suficienta mancare in Romania?

    ………no comment. Pula mea, clar, e self-sufficient, ca e destula mancare in Romania. Importata. Pe euro. Care duce la devalorizarea monedei. Care-nseamna ca tu platesti mai mult – in ore de munca and shit – pentru acelasi produs (de fapt, pentru un produs inferior; ca asa ati ajuns sa mancati parizer facut din fucking cardboard si sa cumparati ghene la Glina prin prima casa, nu altfel).

    Cre’ ca n-are sens discutia asta, ca ori nu esti capabil sa-ntelegi ce spun, ori trollezi, ori nu reusesc eu sa ma fac inteles. Nu stiu care-i varianta corecta, da’ ce stiu e ca-mi cam dau seama cand imi pierd vremea. Pula mea, mai bine ma duc si dorm la meetingu’ astora.

  135. Akhenaton says:

    boss, faptul ca importi mancare n-are legatura cu faptul ca gasesti cata mancare vrei in Romania. iti garanteaza fratele tau ca orice-ai vrea sa mananci, ma rog, fara chestiile exotice care cresc doar prin alte parti, poti lua de la producatori locali. ORICE! aaa, ca multe sunt mai ieftine din import si le alegi p-alea, asta-i alta treaba. da’e aici cata varza si viezure vrei.

  136. Mike says:

    ” Iti urc o poza de pe terasa pe care-s acum, lol? ” , sper ca nu ti-ai uitat umbrela !

  137. Mike says:

    “poti lua de la producatori locali. ORICE!” , asta daca nu se intampla sa fie vre-un an secetos !

  138. Manowar says:

    ” Iti urc o poza de pe terasa pe care-s acum, lol? ” , sper ca nu ti-ai uitat umbrela

    De ce, pe cine trebuie sa bat cu ea?

  139. Akhenaton says:

    si daca e-un an secetos, ce? nu inseamna ca nu se face nimic, ci doar ca va fi mai scump. ba, nu stiu cum sa-ti spun, da in Romania, istoric vorbin, nu prea s-a murit de foame. de multe altele s-a murit, da’ episoade de foamete extrema, putine. in schimb, s-a murit in Germania, in Italia, in Irlanda, chiar si in UK – criza cartofului

  140. Fery says:

    Coaie, ce umbrela, aicia-s 17 grade si orbesc de la soare.

  141. liviu says:

    Akke pare fan PSD de mic. Nu înțeleg însă cum găsești absolut orice de mâncare daca acum nu găsești. Sunt o grămadă de oameni peste 50 de ani care dau vina pe mancarea proastă de afara pt diverse boli și ar cumpăra chestii românești. Doar că nu le găsesc, nici macar la 6 lei kg de fasole. Nu avem producători mari, la naiba nu mai avem nici macar producători mici (sa zica Orbu sau oricine a iesit din oras cat la suta din terenurile de la tara zac nelucrate pt că nu are cine sa le lucreze).
    In teorie Romania ar putea fi self suficient. In realitate e mai “ieftin” sa tii terenurile nelucrate și să te bucuri la ajutoarele europene. Nu trebuie muncit așa și oricum nu controlează nimeni daca ai produs sau nu

  142. Orbu says:

    at despre deficite, nu, eu zic altceva: ca atata timp nu ai o orientare masiva catre exportul de materii prime si importul de produse finite, avand, mai mult, deficit din asta n-ai de ce sa-ti faci griji.

    Pai atunci poate tre’ sa tii cumva cu dintii de cursul monedei proprii. Ca UK, de exemplu.
    N-o arzi in n-aveti griji ca BNR lurceaza pentru voi – hai cu euro la 10 lei, ce plm, m-am plictisit sa fie fasolea romaneasca mai scumpa decat aia din Iordania, stii ce zic?

    47,5% reprezinta produse din automotive. nu-i foarte rau, se poate si mai bine

    E putin irelevant 47.5%. E mai relevant DIN CE.
    Altfel eu am o idee ca sa fie si mai bine. Hai sa inchidem tot mai putin Dacia , Ford si conexele de automotive ca sa avem 100% export doar asta.
    Nu-i asa ca ar fi superb? Singura tara din lume la care 100% din export e bazat pe tehnologie, automotive, produse finite, etc. Nu ne mai intereseaza de restul.

    sa zica Orbu sau oricine a iesit din oras cat la suta din terenurile de la tara zac nelucrate pt că nu are cine sa le lucreze

    E muult-mult mai complexa treaba cu terenurile de-atat. Momentan e un trend de facut bani fix din subventia de la UE/ APIA fara a produce. Nu e o gluma :). Am date “pe surse” dar si ce vad in teren, despre asociatii care iau mii de hectare de la tarani din diferite zone, le promit chestii si de dau de obicei muie, ara terenul, dar nu neaparat pe tot, il insamanteaza la misto ( cu seminte sub-standarde – gunoaie), ca fac aia de la APIA/ UE raportari pe baza imagisticii din satelit, sa vada ca e lotul insamnantat cu ceva ce arata a chestia pe care ceri tu subventie. Evident ca nu se face nimic si nici nu il muncesc, doar se fac, de recoltat recolteaza cam pula si baga 80-200 EUR/ha(in functie de cultura), minus cheltuieli operationale in buzunar.
    In mod normal, daca ai face chestiile astea pe bune si nu ai avea productie ai iesi cam pe minus, ca costa, dar treaba merge ca pe timpul lui Ceausescu.

    Trece tovarasul cu elicopteru’ , toata lumea cu cozi de sapa in mana, in pozitia de munca! Si aia din satul vecin. A trecut, fiecare la treaba lui.

    N-am timpul si nici aplecarea sa fac eu investigatie de presa pe tema, dar daca mai aveti rabdare 5-10 ani pana se sparge si buba asta pe undeva, vorbim atunci.
    La fel cu izlazuri, pasuni, etc. Practic se fac bani din simulatul muncii pamantului – #boierie .

  143. Akhenaton says:

    Cum DIN CE ? Din totalu exporturilor – 60 si ceva de miliarde, 47,5% reprezinta contributia automotive-ului. 30 de miliarde de euro. Da ca te intereseaza, afla ca primul produs de export al Romaniei este setul de fise pentru bujii :)) , care singur aconteaza vreo 12 miliarde de euro

  144. Liviu says:

    Evident ca nu se face nimic si nici nu il muncesc, doar se fac, de recoltat recolteaza cam pula si baga 80-200 EUR/ha(in functie de cultura), minus cheltuieli operationale in buzunar.

    Exact la asta ma refeream si eu. Si daca ar vrea sa lucreze nu ar gasi oameni pt asta, specialisti sau nu.
    Eu sunt putin ofticat pe faza asta. Ca toti (majoritatea, 99.x% etc) sunt fara viziune si prefera sa faca o chestie de genul in loc sa incerce sa faca ceva cu adevarat. E adevarat, e si mai putin de munca, ai nevoie de mai putine investitii si probabil la sfarsit ramai cu un ROI mare. Dar cat sa tina ? 5-10 ani ? Poti sa furi a.i. sa fii sigur ca nu o sa mai ai nevoie de bani ? La fel s-a intamplat si cu o gramada de fabrici care au fost cumparate pe bani de nimic si vandute la fier vechi. (Ma refer aici la cele care erau viabile economic, tehnologic, etc).

  145. ac_dc says:

    Dar ma-ta, mama si ma-sa au votat Ilici. Si unii au aplaudat minerii si le-au dat flori. Aceiasi care de atunci ti-au cerut si ne-au cerut bani de mancare, aceiasi care-ti scoteau calculatorul din priza. Ca le-a fost frica de nou, de necunoscut. Eh, vezi tu, capitalu’ uman asta era: noi, cei carora nu ne-a fost. Astia de ne-am prezentat cu acte photoshopate-n vama si care-am cumparat pasapoarte false pe internet cu carduri furate, ca am vrut sa mergem la concert in Franta. Nu-i vorba, ne taiau parintii dialupu’, da’ ne duceam si dadeam cu submit order din icafe. Ala era capitalu’ uman.

    Nu vorbesc din auzite. Tinerii aia au fost generatia mea. Aparent tampitei, aparent dezordonati, aparent nesiguri, aparent speriati. Dar cand ii caut, cam multi dintre ei stau pe o caruta de bani si produc in continuare.

    Da, manowar, da. Erau tineri buni, cu potential. Nu neaparat cum zici cu, cu mersul in vama etc. Eram, ca sa nu fim modesti neaparat. Am luat si eu un loc la o olimpiada d-aia (mate/fizica, n-o sa pun exact, pt privacy), asa, in primii trei dintr-un sector si alte d-astea. Am avut si zece la bac la materia aia, faceam glume cu profesorul. Ma intrebau unii: dar tu nu te faci profesor? Evident ca nu, profii mureau de foame. Mi-a folosit ceva materia aia? Nu.

    Dar erau MULT mai multi oameni de asistat, in fapt vreo cat… 80%+, asa? Si era democratie – asa se canta /voia/ma rog – adica MAJORITATEA hotaraste. Crezi ca pe vremea aia, cand nu stia nici dracu ce va fi peste un an, se mai sacrifica cineva dupa texte de genul: “haideti sa facem ceva, sa favorizam dezvoltarea noii generatii”? Sau, dimpotriva, nu se gandea DECAT la painea de a doua zi? Ca asa se punea problema atunci.
    De ce zic: 80+%? Pai [evident]: pensionari, asistati, nelucratori, agricultori +dependenti; si in general orice om trecut de 35-40, cu familie, caruia ii e exponential mai greu sa riste. Astia toti voiau: “mai bine mai putin, sa avem ce pune pe masa”. Ia de vorbeste cu ei…
    Tu nu iei in considerare ca MAJORITATEA oamenilor nu erau exceptionali, vizionari (ca asta e curba lui Gauss). Asta e aluatul, majoritatea oamenilor sunt mediocri, in sensul pur statistic al cuvantului. Si asa e peste tot.

    Doar ca acum nu mai suntem acolo. Nu mai producem acolo. Suntem milioane, coaie. Milioane. Intelegi tu asta? Asta era capitalul adevarat. Nu industria aia decrepita ramasa de la Ceao. Nu combinatul plm de Nicaieri-Vale. Nu agricultura facuta cu calul in secolul XXI. Nu, ba. Noi, astia. Noi eram asii aia de care intrebai. Si stiu, pare ca-s arogant and shit si ceva deluded, ca vai, faceam noi cacatul praf. Am auzit asta toata viata, cat am fost acolo. Dar uite, am plecat si, ba, nu stiu daca am facut neaparat cacatul praf, da’ ceva-ceva am facut. Asa, cu chiu si vai, cu discriminare, cu pula drepturi, cu ce-am putut.

    Si te mai intreb o data: crezi ca pe vremea aia isi RISCA cienva painea aia putina, dar sigura, de a doua zi, pentru un ipotetic succes al unei generatii viitoare? Nu s-au sacrificat ei nici pentru copiii cu rezultate concrete la ce voiau ei (invatatura), dara-mi-te pentru ce spui tu. Si acum e (cam) la fel, la dracu, lumea inca vrea mancare, pensii si nu autostrazi (decat din gura). Si cand au vazut ca si altii fac la fel, adica ii fura (alternanta la putere, sau ma rog ce a fost) cata incredere crezi ca mai au in altii? Ai ghicit, fix zero (vezi ce s-a intamplat la alegerile din 2000). Iti spun eu, si tu, daca ai fi avut 50 de ani si ai fi lucrat pe la stat etc etc faceai fix la fel, inclusiv daca ar fi fost in joc viitorul unor rude de-ale tale.
    Ia si explica-le, ca nici acum nu inteleg. Am si eu in familie d-astia. Eu vor painea aia putina s-o puna pe masa si gata. Si se mira daca si copiii lor nu vor la fel.

    Suntem milioane, coaie.

    Nu le pasa. Au paine uscata pe masa? E suficient… (bine, explicabil, tinand cont de cum traisera pana atunci). D-aia si ziceam ca vestul a distrus Romania (prin saracirea in resursa umana), ma rog, a lasat-o sa se indrepte catre groapa, ca pe o batrana dementa, oarba etc etc. Nici n-au avut prea mult de luptat mult vesticii…

    Eu zic in continuare ca era putin probabil sa se intample. Schimbarea de paradigma a fost prea mare. Sigur, mereu vor fi niste temerari, dar niste aia vor fi 2-3-10-15% din populatie. Asa putem da exemple de oameni care au trecut Dunarea /granita inotand, riscand sa fie impuscati. Si au ajuns, trecand prin muncile de jos, doctori in America. Dar sunt exceptii. Si masele nu vor intelege niciodata exceptiile, deoarece nu au aceleasi capacitati (anduranta, vointa, rezistenta etc.), deci nu li se va parea rentabil schimbul… Daca o vei intreba pe Nadia Comaneci despre conditiile de antrenament iti va spune, probabil, ca au fost rezonabile, ceea ce nu ar spune multi dintre copiii de atunci. Tot asa, ce faceam noi la liceu la mate-fizica mie mi se parea rezonabil, dar in realitate alea erau materii de chin – ajunsese diriginta sa imi spuna sa ii mai las in pace, hehe. Deci, nerelevant pentru marea masa. Si asa e peste tot. Dovada ca si prin scolile vestice abia se fac materii tipic nesuferite (mate, fizica, chimie), lumea nu se omoara cu viata disciplinata, sportul, cu scoala grea etc etc. Sa fim seriosi, ca veni vorba, nu iti baga nimeni mancare de la Mc in gura, cu putin efort si ceva bani in plus gatesti sanatos si de unul singur. Ce vreau sa spun (vis a vis de ce spui tu) e asta: nu e /nu a fost de la “erau romani, bla bla”, ci de la CONDITIA UMANA in general, sigur accentuata/favorizata/etc de educatie precara, conservatoare din comunism sau cea specifica populatiilor sarace etc etc. cat si de la schimbarea brusca de paradigma /sistem social. Or fi si diferente locale, genetice, dar nu cred ca au o greutate prea mare in soarta comunitatilor. Si mai spun ca tu, ca individ, poti face putin lucru – asta, oriunde, daca nu iti convine comunitatea respectiva – putin, in afara de a pleca. Ori pleci, ori te adaptezi cutumelor locale. Dar ai spus si tu asta. De unde si polarizarea (tari bogate vs srace, cartiere bogata vs sarace etc). Varianta de a incerca sa schimbi ceva e teribil de riscanta, chiar si daca esti tanar.

    Si nu erau prea multi tineri dispusi sa riste, btw. Cultura fricii, a supuseniei, vezi filmul Liceeenii etc. Majoritatea colegilor mei erau mediocri /stersi: nu numai la carte, ci asa… se multumeau cu ce le da scoala. Nu erau pasionati de ceva nici din afara scolii, nu erau nici activisti, nici nimic. Veneau la scoala functionareste. Discutau de ce se discuta. Multi au ajuns in functii aparent de invidiat, de care nu m-as atinge, de genul: asistent universitar, tinand cont ca nu pot _face_ nimic. Putini au incercat sa rupa randurile. Btw, ce sa rupi randuri, cand cu 10 ani in urma erai certat ca porti plete, sa fim seriosi…

    Asa ca: parintii aia… nu aveau capacitatea sa vada mult mai incolo, combinat cu conservatorismul specific varstei. Sunt defecte (in discutia de fata), dar sunt umane. btw: conservatorismul asta e tot un feature dupa care am fost selectati, ca specie: oamenii care apucau o varsta se considera ca erau mai inteligenti /intelepti, ca au stiut sa treaca de obstacole prin viata. Acum pare banal (ai Internet, ai salvare) dar pana mai acum vreo 200 de ani, singura sursa de referinta (de incredere) erau cativa batrani ai satului, care te invatau ce sa faci cand vine ursul, cand dai de o dizenterie sau cum sa faci casa ca sa reziste la cutremurul ala care vine la… 40 de ani. Si daca bagai la cap bine, supravietuiai, daca te apuca inovatia si vitejia, cel mai probabil ca nu (dar si daca da, te scoteai, a se observa ca multi inventatori sunt barbati). Iti dai seama ca daca natura a facut asta timp de sute de generatii, vei avea majoritar supravietuitori care nu se abat de la reguliel locului, impuse de batrani.

    Sorry pentru rant-ul cam lung si fara rost, dar asa s-a nimerit. Dar ai si tu destula dreptate, recunosc. Numai ca la nivel de individ nu prea poti schimba mare lucru, zic eu. Eu sunt de acord ca sunt partial de vina, dar vina asta e mai nuntata, de circumstanta, si poate cadea cam orcine in ea.

  146. Manowar says:

    Si te mai intreb o data: crezi ca pe vremea aia isi RISCA cienva painea aia putina, dar sigura, de a doua zi, pentru un ipotetic succes al unei generatii viitoare?

    N-am avut vila si seria C de la parinti
    In pula mea, probabil ca n-am fost copii cuminti…

  147. ac_dc says:

    Si vezi (de exemplu) ca multi dintre intelectuali nu votau Ilici, dar tot nu erau vizionari. Am avut in casa vreo 3 oameni cu facultate (asta intre parinti si bunici, oameni pe care ii cunoscusem bine), totusi nu au intrevazut revolutia digitala. Unul singur, inginer, a fost mai deschis si a intrevazut ceva. Majoritatea oamenilor cu facultate erau asa: erau ‘de dreapta’ (ma rog, pana la ei, plus ca nu stia mai nimeni economie, sau sa conduci un business, sa fim seriosi), dar tot conservatori. isi vedeau copii tot medici, avocati etc etc. Cat despre tineri… colegi de-ai mei imi spuneau senin ca nu poti transporta informatia de colo, colo, adica negau posibilitatea unei banale transmisii prin AM/FM, asta prin 95.

  148. ac_dc says:

    Ah, si uitai, apropo de riscat: tu acolo cam presupui pe undeva ca aia mai golanache ar fi scos Romania din rahat. Am niste indoieli. Si hai sa iti dau un exemplu. Am in familie un ‘afacerist’ din asta, il cunosc bine, de vreo 30+ de ani. Chiar se zicea ca a facut ceva puscarie etc. Facea ‘afaceri’ prin 90, ceea ce azi numim afaceri cu statul: avea firma, mare bisnitareala cu vandut chestii pe la stat, coruptie, ce mai, dar atunci a profitat ca nu erau legi. Bine, pe el il lasau altii, care faceau afaceri mai mari (vindeau fabrici la bucata, gen), si ii dadusera voie cu mici bisnitareli, ca sa taca din gura. S-a si ‘pensionat’ la 55 de ani, a strans ceva bani din chestiile astea, castiga cateva salarii intr-o zi, restul mai mult pierdea vremea. Avea cap? Da, pana la un punct avea: te facea din vorbe, castiga orice negociere. Dar mai sus de atat nimic: maximum sa calculeze niste arii. Imi cere mie acum sa ii trimit un mail etc etc. Pune cratima gresit, ce mai… nu i-a placut scoala. Asa ca.. ‘ma lesi’ cu oameni d-astia. Au si ei o valoare, daca sunt pusi unde trebuie… la negocieri mi-a scos un super pret pentru o cocioba etc etc.

  149. Akhenaton says:

    @ ac_dc nu prea intelegi cum functioneaza lumea, asa-i? Pai, ala e un foarte mare asset. E omul care rezolva lucruri, ce altxeva e mai imlortant?

  150. IulianS says:

    Facea ‘afaceri’ prin 90, ceea ce azi numim afaceri cu statul: avea firma, mare bisnitareala cu vandut chestii pe la stat, coruptie, ce mai, dar atunci a profitat ca nu erau legi. Bine, pe el il lasau altii, care faceau afaceri mai mari (vindeau fabrici la bucata, gen)

    Am un prieten care si-a dat demisia sa vanda fabrici prin 2010. Cara tot ce putea, la pret de fier vechi, in Irak – reconstructia tarii, pula mea; nu e o chestie de anii ’90. Sa zic ca era si sefut cand si-a dat demisia si nu era platit prost, dar a prins o combinatie si a tras de ea cat s-a putut. Acum e din nou angajat, face treaba de placere, citez, “ca sa nu o dea in depresie”.

    Au si ei o valoare, daca sunt pusi unde trebuie…

    Faraonul are dreptate, un om care face treaba e infinit mai important decat un “expert” calificat pe hartie de un sistem educational defect; si sistemul asta e usor disponibil peste tot intr-o proportie covarsitoare de 99%+, pentru că calitatea e pe bani.

  151. Mîțiu Ioan says:

    @Ac_dc
    Problema în anii ’90 nu a fost prostimea/marea masa – de fapt ea nu prea e niciodata și nicaieri problema, decât atunci când lucrurile sunt oricum în cacat la maxim și nu mai conteaza ( cum a fost la ruși acum 100 și ceva de ani ).
    Culmea, aș zice ca, exceptând o singura categorie, problema nu a fost nici macar la șefi sau la “elita de la vârf” – aia fie s-au cacat pe ei de frica fie s-au dat și s-ar fi dat cu tendința generala ca erau suficient de batrâni și ajunși. Și oricum erau prea puțini și lipsiți de legitimitate, indiferent din ce parte îi priveai.

    Problema reala a fost fix la “elita din linia a doua”, adica la cei ~20% care, dupa Pareto, asigura stabilitatea unei societați/instituții/etc: oameni de 35-50 de ani, decent profesionali, ajunși în oarece poziții ( ingineri-șefi, lideri de sindicat – șefuții și experții ). Ăștia au simțit cel mai rau ca-i fute regimul de austeritate a lu’ Ceașca din anii ’80 – aveau salariul ceva mai mare ( dublu de regula ) decât pulimea de care zici dar nu aveau acces la magazinele și alimentarele speciale ale nomenclaturii propriu-zise. Aveau banii de o Dacie dar tot trebuia sa stea 2-3 ani sa o primeasca, timp în care nu aveau acces la ARO-ul sau Skoda de la partid. Primeau odata la doi ani aprobare sa mearga în URSS sau alte țari socialiste dar baloșeau la poveștile adevaraților privilegiați care aveau liber de la Secu sa iasa în Occident. Puneau pe câte vreun subaltern sa le rezolve una alta dar se cacau pe ei de frica deoarece daca se afla și se decidea de la Partid ca trebuie dat un exemplu ajungeau detașați în Cuca Macaii.
    Ș.a.m.d.
    Ori fix segmentul asta ( eventual dupa ce i-a rașchetat imediat pe șefuții numiți strict politic ) s-au pus pe furat cu cel mai mare sârg deoarece au simțit ca abia așa își recuprereaza cumva deceniul furat din viața. Plus ca na… era și o cursa contra-cronometru deoarece nu mai aveau așa de mult pâna la pensie sau pâna îmbatrâneau.

    Asta e – în România am avut din cauza boului de Ceașca o Revoluție și nu un transfer de putere așa ca cel mai probabil nimeni nu s-ar putut opune unei astfel de dezlanțuiri. Ăia cred ca se cacau pe ei de râs când îl auzeau pe Iliescu debitând prostii despre “modelul suedez” și l-a fel s-ar fi împraștiat de râs și când l-ar fi auzit pe Rațiu vorbind despre onoare și tradiție în stil britanic.

    Asta e – pe undeva înca am scapat relativ bine, se putea și mai rau ( daca de exemplu aveam pe bune atâta gaz sau/și petrol ca rușii – încât respectivii sa poata fura decenii la rând ). Concluziile logice ar fi doua:
    1. Nu va doriți revoluții ca ie nașpa.
    2. Nu susțineți ideea de politici de austeritate pe termen lung ( cât de mișto ar suna ecologic, umanist, ș.a.m.d. ) ca salbaticește societatea. 🙁

  152. Claw says:

    btw: conservatorismul asta e tot un feature dupa care am fost selectati, ca specie: oamenii care apucau o varsta se considera ca erau mai inteligenti /intelepti, ca au stiut sa treaca de obstacole prin viata. Acum pare banal (ai Internet, ai salvare) dar pana mai acum vreo 200 de ani, singura sursa de referinta (de incredere) erau cativa batrani ai satului, care te invatau ce sa faci cand vine ursul, cand dai de o dizenterie sau cum sa faci casa ca sa reziste la cutremurul ala care vine la… 40 de ani. Si daca bagai la cap bine, supravietuiai, daca te apuca inovatia si vitejia, cel mai probabil ca nu (dar si daca da, te scoteai, a se observa ca multi inventatori sunt barbati). Iti dai seama ca daca natura a facut asta timp de sute de generatii, vei avea majoritar supravietuitori care nu se abat de la reguliel locului, impuse de batrani.

    Eu as zice ca asta e o trasatura a poporului, frica de necunoscut si de a explora oportunitati noi. De aia noi nu ne-am aventurat in afara granitelor, iar alte natii au fost mari navigatori, pana si portughezii, care acum ii consideram niste urati si tigani, au colonizat ceva teritorii. Noi? Pielea pwlii, deci aveam iesire la mare.
    Asta vad si la persoane de vastra a 2-a / a 3-a in zilele noastre: de ce te-ai dus maica acolo, aveai o viata buna si in Romania! Mia bine sa stam in saracia si prostia noastra decat sa incerci chestii noi. Iese bine, nu iese, macar ai incercat si nu traiesti cu regrete.

  153. Akhenaton says:

    ^ n-ai iesit pe mare, ca n-aveai cum si de ce. cum? doar barci care sa pescuiasca, ca sa iesi pe o corabie, trebe sa treci prin Bosfor, care ghici sub controlul carui urias imperiu era ?
    de ce? veai tot ce-ti trebuie aici. spaniolii si portughejii au iesi impinsi de foame. abundenta de chestii la indemana este intotdeauna daunatoare dezvoltarii. e un fel de blestem al resursei. nu numai romanache au patit-o, multii altii…

    da’ africanii, ai vazut cata zona de coasta au, de ce n-au iesi pe mare? da’mayasii, ca e cacalau mare si ocean acolo? da indienii, aia din India, de ce n-au iesit? da japonejii, daca nici aia n-au iesire la mare, de ce n-au avut nimic mai de doamne-ajuta dincolo de niste barci de pescuit si galere de cacat, care nu se puteau departa mai mult de 10 km de tarm?
    ce maya, indienii, japonejii n-au avut civilizatii mari?

  154. Claw says:

    Cu cat raspunzi mai mult, cu atat de afunzi mai rau. Sigur, africanii, indienii – mari civilizatii, poti sa vezi azi ce fel de oameni sunt… Japoneji, aici ai sfeclit-o, let me google it for you: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_territories_occupied_by_Imperial_Japan

    spaniolii si portughejii au iesi impinsi de foame.

    Pai aia nu s-au intors din colonii cu mancare ci cu aur si alte metale pretioase. Si n-as zice ca mureau de foame, ca altfel nu aveau cum sa isi contruiasca Invincibila Armada.
    Ok, fair enough, o vreme au fost turcii acolo, dar dupa independenta, cand Imperiul Otoman scazuse in putere? Si mai zi-mi odata ce mari resurse aveam noi.

  155. animaloo says:

    japonezii aveau resurse?

  156. Fery says:

    Ba Akhe: Japonia are si azi a patra marina de razboi din lume.
    Coasta Africii este improprie amplasarii de mari porturi cu cateva foarte putine exceptii, din cauza faptului ca platoul continental inalt este foarte aproape de tarm si extrem de abrupt, ca atare toate raurile prezinta torenti pe ultimii 50 de km inainte de varsare, deci pula transport riveran, ca atare pentru ce satan sa faci porturi? E mai complicat decat dikta papule, ocean, let’s build some ports and ships. Aia si acuma au mari probleme in a-si exporta eficient mineralele extrase, nu ca nu le pot cara pe rauri, nu le pot cara nici macar cu trenul de abrupt ce e.
    Pentru contrast, uita-te pe harta de ex. la estuarele raurilor din UK, vezi ce forma are la varsare Severn, Mersey, Tamisa si vezi cum se coreleaza asta cu existenta marilor porturi Bristol, Liverpool si Londra, apoi vezi unde mai gasesti asa ceva pe coasta Africii. Povestim dupa.

  157. Mîțiu Ioan says:

    Problema e ca ne uitam doar la aia care au ieșit în afara granițelor și au reușit și nu și la aia care și-au luat-o-n mufa urât de tot în încercarea asta – gen scoțienii ( carora tentativa de a fonda colonii în America le-a ruinat bugetul care oricum nu statea așa grozav ) sau polonezii ( care au ocupat și Moscova la un moment dat și dup-aia abia și-au cautat dinții prin țarâna ).
    De fapt așa s-a dus pe sfântul penis și puterea Moldovei lui Ștefan – din niște încercari prea aventuroase a lui Petru Rareș de a mai ieși în afara granițelor. Ca na, noi nu eram într-un colț departat și ferit de Europa ca portughezii.

  158. Akhenaton says:

    Exact! Geografie – noroc/ghinion, plus, in mica parte, un profil cultural si ai explicatia pentru are niste natii sunt intr-un fel iar altfele in alt fel. Geografia/Clima este factorul predominant in evolutia natiilor
    @ FERY ai pus punctul pe i, cu mentiunea ca Japonia a avut marina doar tarziu de tot, dupa ce i-au invatat altii ce si cum

  159. Fery says:

    Ba pe japonezi tot timpul i-au invatat altii, ca pe urma sa regrete amar ‘invataturile’ alea predate. Bahahha, ‘self defense force’ – siiiigur ca da. Si marmota…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *