De ce ai cumpara asa ceva?

A lasat Robert un comentariu la un alt post – asa, cam fara legatura (ma rog, legat de alt comentariu). Zice el acolo de Militari Residence (le pun link, ca-i OK, da’ nu mi-au dat bani, va zic de-acum).

M-am uitat si eu pe-acolo, asa, de curiozitate. In ideea aia ca, cine stie, poate n-am ce face cu banii si ma decid sa mai cumpar pe-acolo, prin Bucuresti, unul sau doua apartamente intr-o zi cu soare.

E foarte interesanta chestia asta.

Sa-ncepem cu numele: Militari Residence. Ai crede ca-i in Militari (pentru cei din provincie, Militari e ceva cartier prin Bucuresti). Stiti voi, p-acolo, pe la Lujerului and shit. Doar ca nu. Google zice ca nu prea e acolo, ci in alta parte:

Mai clar, e undeva prin “Rosu”, unde dracu’ o fi si aia, undeva prin Ilfov. Ilfov as in SECTORUL AGRICOL ILFOV. Imi place mie treaba asta-n Romania, cum numesc astia chestiile dupa ureche. “E undeva in comuna Catelu; prin urmare, o sa-i spunem Unirii Towers. Crezi ca se prind astia ca nu-i la Unirii?”. Asa si cu mizeria asta. Cica Militari Residence. Ma rog, sarim peste.

Dar, pana la urma, nu-i nimic in neregula cu a locui in afara Bucurestiului. Ba chiar ar fi indicat.

Adica, daca vrei o chestie spatioasa, daca vrei garaj/curte/parcare, daca vrei sa ai ceva padure/lac/aer curat, e clar ca trebuie sa te muti la dracu’-n praznic. Stiti voi, Branesti, Mogosoaia, alea. Asta daca nu cumva esti milionar. Ca daca esti milionar, presupun ca poti aranja de ceva mai decent pe langa Herastrau, give or take. Si normal, daca vrei chestiile alea absolut normale, trebuie sa te muti din Bucuresti. Zici ca aia e, iei locuinta mai ieftina si bagi diferenta de bani intr-o masina si, chit c-o sa cam dormi in trafic, macar atunci cand ajungi acasa esti relaxat, nu?

Nu.

In ceea ce priveste spatiul, lucrurile stau cam asa:

62.5 mp. Iar astea-s cele de 3 camere. Cele de doua camere erau pe la 42 mp, iar garsonierele la 31 mp. Nu chiar definitia mea de “spatios”. Bine, daca ar trebui sa-mi cumpar un apartament acum, ceva de 3 camere, oricum n-as lua nimic sub 100 mp, da’ asta-i partea a doua. Ideea e ca ai mei stau intr-un bloc de-ala comunist, IN BUCURESTI, relativ central (i.e 15-20 min de mers pe jos pana la km 0), iar apartamentul lor are vreo 80 mp. Tot asa, 3 camere, cica.

Evident, nu e cazul in Militari Residence. Acolo spatios inseamna 62.5 mp la 3 camere. O nimica toata, vreo 17.5 mp lipsa. Cine mai numara…

Dar poate ca nu-ti pasa prea mult de suprafata si esti OK cu 62.5 mp la 3 camere. Bun. Hai sa vedem ce recenzii sunt pe google pe tema asta. Arata cam asa:

Varianta scurta:

– pute a gunoi, pentru ca-i ceva groapa de gunoi acolo, Rudeni, care-o fi si aia.
– pute si a cacat, pentru ca-i canalizarea din zona Metro.
– infrastructura e superba, dar lipseste cu desavarsire. 20 de minute pana la metrou (pe jos). Drumuri din pula.
– parcare din pula

Adica, inteleg sa te muti in afara Bucurestiului. Am zis, e OK. Sa ai padure, aer curat, parcare, spatiu, curte, garaj.

Da’ stai la bloc. Pula spatiu. Pula parcare. Pula curte. Pula garaj. Pula padure. Pula drumuri. Tot ce ai e o duhoare amestecata de gunoi si cacat.

Si da, cineva s-a mutat acolo. Daca te uiti la apartamentele alea de 3 camere, vezi ca astia se chinuie sa vanda jegurile – parter si ultimul etaj. Alea-n care nu vrea nimeni sa stea, asa, la modul general (ca la parter ai zgomot crunt, podea rece si posibilitatea de a te trezi cu hoti in casa, iar la ultimul etaj iti pica-n spinare toate probleme cu acoperisul, ai iarna frig si vara caldura insuportabila). Normal ca pe-alea le au la vanzare. Dar, concluzia indirecta este ca totusi, cineva a cumparat la etajele I-VI, nu?

De-ncheiere, sa ne amuzam cu alte recenzii.

Wellnessul minunat cu mici probleme legate de apa de la piscina

Da, “wellnessul” trebuie sa fie de-a dreptul minunat cu duhoarea aia de cacat si gunoi. Simti asa, cum te patrunde “Wellnessul”.

Nu stiu ce masuri se vor lua de forurile competente adica primaria capitalei,a sectorului 6 si a comunei Chiajna,cand in prezent la orele de varf circulatia pe Uverturii si pe Iuliu Maniu este un chin!

Cum, primaria comunei Chiajna? Pai, suna a treaba serioasa…pentru Militari Residence.

Este un cartier soooper la ieșirea din bucurești.pt cn vrea sa își cumpere/închirieze apartament sau garsoniera,este foarte bn amplasat.la două minute cu mașina ai metrou, tramvai

Asa-i ca suna SOOPER? Adica, normal, te duci la metrou sau la tramvai cu masina. Pentru ca asta fac oamenii cu masina: merg cu masina pana la tramvai. Si o lasa parcata-n statie, imi imaginez.

Tipul asta care urmeaza mi se pare epic. Inteleg eu c-a cumparat.

Stații RATB construite de dezvoltatori, nu va trece niciodată RATB mai departe de capăt, nu vă lăsați mintiti;

– Blocuri multe într-un spațiu mic;

– Dacă ajungi după 19:00 acasă nu mai ai loc de parcare;

– Fără parcuri;

– Fără trotuare;

– Fără canalizare calumea, dacă plouă și stai departe de 178 o să ajungi ud leoarca până acolo, nu se scurge nicăieri apa de ploaie;

– Dacă stai la demisol sau parter o să dea wc-ul pe afară.

Dar sa revenim la review-urile scrise de aia care vand apartamentele.

Un mini orasel foarte frumos numai bun de locuit pentru familiile avute.

Da. Pentru ca familiile “Avute” se muta fix la groapa de gunoi din afara Bucurestiului. Ca sa poata ajunge cu masina in doua minute la statia RATB. Aia reala, nu aia construita la misto de dezvoltatori lol.

Un comentariu cu adevarat epic e asta:

Un ghetou. Blocurile sunt oribile, nu au nici un fel de arhitectura, cutii cu niste balcoane, unele inchise, altele deschise, arata total dezgustator.

Militari Residence din satul Rosu, probabil este adresat pàturilor de oameni aciuati pe la marginea oraselor, probabil anumiti tarani cu gusturi indoielnice, veniti langa oras.

Blocurile sunt situate atat de aproape unul de altul, incat traiesti in apartament cu ochii vecinilor din blocul alaturat.

Miroase a gunoi si a balega de vaci.

Muzica este la maxim, in special manele.

Nu exista gaze sau conditii decente de trait.

Pana la metrou sunt cam 4 km, o ora de mers pe jos.

In Bucuresti nu s-ar fi dat autorizatie de constructie pentru o astfel de mizerie, dar Militari Residence apartine de satul Rusu. O rusine de ghetou langa Bucuresti. In 5 ani o sa arate mai jegos ca blocurile cu tigani de la marginea altor orase.

Preferatul meu (si ultimul, ca nu vreau sa pun toate comentariile) e asta:

Are groapa de gunoi lângă, miroase îngrozitor, nu poți să mănânci în casă nimic, geamurile închise și tot degeaba, transport zero, trebuie să ajungi la Gorjului pentru școală. Și în fiecare zi apare răul de stomac de la arderea deșeurilor. Vecinii se văd unii pe alții din apartamente, sunt practic lipite blocurile unele de altele. De la gunoi apare hepatita, dureri de cap, amețeli, totul de la toxicitatea deșeurilor arse . O mare mizerie cum suntem noi obișnuiți. Au păcălit fraierii să se mute la bloc înghesuiți ca șobolanii la 40 km și ăia habar nu au avut că stau lângă groapa de gunoi. Acum toți încearcă să vândă la alți fraieri, găsești și cu banii de semințe apartament în grupa de gunoi.
La mai mare. Vă pupă tata.

E amuzant cum si-au trimis cacanarii aia oamenii pe google sa scrie recenzii la misto. Chestii de-alea scurte cu “5 stele, e superb” “5 stele, un oras superb de oameni tineri” “5 stele, foarte liniste”. Toate astea intre zeci de recenzii scrise de de-aia pe bune care se plang ca-i praf si zgomot pentru ca se construieste, ca nu-s tineri, ca-s numai taranoi acolo, ca le bate buda la usa sufrageriei cand se revarsa, ca nu-s drumuri, ca-s statii RATB “plantate” la misto de dezvoltatori pentru a lasa impresia ca pe-acolo trece transportul in comun, ca nu au parcari, ca pute a gunoi, ca pute a cacat, ca e distrusa canalizarea, ca nu exista trotuar, ca nu exista parcuri, ca nu exista nimic.

Asa ca stau si ma intreb: bai, ce fel de om isi cumpara ceva acolo?

Il inteleg perfect pe unul care se muta-n afara Bucurestiului pe langa ceva padure. Are un drum de-ala de cacat cu piatra cubica, da’ are un drum. Are curte-n spatele casei de 150 mp, are padurea-n spatele curtii, are garaju’ langa casa sau la demisol, treaba lui. Si cand iese sa-si bea cafeaua in curte, parca-i altceva. Cand isi parcheaza trotineta-n garaj, parca-i altceva. Cand trage aer (relativ) curat in piept, parca-i altceva. Spumega el pe-acolo o ora dimineata pana ajunge la lucru (daca lucreaza), da’ aia e, e un compromis. Pierde ceva (timp pierdut pe drum pana ajunge unde are nevoie), castiga altceva. Compromis.

Da’ nu-i inteleg pe-aia care-si cumpara in mizerii gen Militari Residence. Unde e compromisul acolo? De pierdut, am inteles unde pierzi, ce si cat. Da’ ce pula mea ai castigat? As intelege daca ar fi la vreo 15-20k euro. Alea de 3 camere, zic. Atunci e clar, zici ca-s apartamente pentru tractoristi si pula mea, aia e, tre’ sa traiasca si saracii undeva. Iar aia nu mai fac figuri ca pute a cacat, ca oricum ala-i jobu’ lor de zi – sa curete cacatul altora. Da’ la 52k, chiar nu-nteleg ce fel de imbecil ar cumpara. Si-i clar ca s-au gasit idioti care au cumparat acolo.

Pacat ca-i asa departe locul si nu ma pot duce sa vad cu ochii mei ce fel de cretini s-aa hotarat sa locuiasca acolo.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

105 Responses to “De ce ai cumpara asa ceva?”

  1. Alin says:

    O prietena sta pe strada rezervelor, cred. 15 min faci pana in stație la 178. De unde mai faci 25-30 pana la pacii la metrou dimineața. De unde mai faci 40-45 pana în pipera…
    A luat acolo pt ca pantof (e femeie, nu o putem banui de prea multa logica). A dat cred ca vreo 40k pe 2 camere și aproape a terminat împrumutul. Abia așteaptă sa plece și recunoaște ca nu mai face în viata ei prostia asta.

    Treaba cu amplasat statii de ratb se pare ca nu e ilegala. Au prostit mulți asa.

    Problema e ca se extind in draci. Stau minim 30-40k oameni acolo și se tot construiesc case si blocuri.

  2. Manowar says:

    Pula mea, Romania e inca in epoca de piatra in ceea ce priveste chestia asta cu vanzari/cumparari, in special cand vine vorba de marlanii (groapa de gunoi, canalizare, infrastructura, statii false de autobuz etc)

    O sa reiasa mai clar din urmatorul post, cred eu – am scris unul despre cum e sa cumperi o casa-n UK, da’ inca nu-i publicat.

    Dar pe-astia cu “ma duc sa-mi iau apartament in pula cu cerbul, la mama dracu’ fata de orice, cu infrastructura din parti” eu chiar nu-i inteleg. Cred ca-s complet idioti, ca alta explicatie n-am.

  3. Webby says:

    Pentru ca o imagine face cat o mie de cuvinte, arunca un ochi pe Google Street, chit ca sunt imagini de acum cativa ani. Cartierul promitea de atunci: https://www.google.ro/maps/@44.4427536,25.9874246,3a,87y,103.15h,97.88t/data=!3m6!1e1!3m4!1sm9qeIxbdnquLtxwGKVoB0w!2e0!7i13312!8i6656

  4. Diana says:

    Se vand cotetele astea de la periferie ca painea calda, din stadiul de proiect. Cumnatul meu si-a rezervat un apartament la vreo 10 minute de mers pe jos de minunatul Militari Residence, 74 mp la 74.000 euro. Blocul e in stadiul de groapa, fac acum fundatia si e rezervat 80%. Acelasi tip de apartament se vindea acum 1 an jumate cu 60.000, ca si-a luat un coleg in primul bloc. Deh, preturile cresc si toti se inghesuie sa-si cumpere. Daca vrei deja construit, gasesti doar demisol/parter si ultimul etaj. Sa vii in Popesti Leordeni, sa vezi in ce hal s-a construit, de zici ca se termina terenul. Macar acolo ai metrou. In rest, poti sa arunci un ochi pe aici, ca e plin de “residence-uri”:

    ===
    Am vazut, dar am scos linkul, ca nu-s chiar prieten cu simpaticii aia.

  5. Manowar says:

    Cumnatul meu si-a rezervat un apartament la vreo 10 minute de mers pe jos de minunatul Militari Residence, 74 mp la 74.000 euro

    Cu respect, cumnatul tau e imbecil.

    Sa vii in Popesti Leordeni, sa vezi in ce hal s-a construit

    mmm, stiu si eu ce sa zic, e un pic cam departe…

  6. gar1976ro says:

    “Dezvoltatorii” aia au avut o strategie de prostire de cand au inceput. O colega si-a luat acolo, prin 2010 parca, un apartament de 2 cam cu aprox 60k euro. Erau blocuri construite pt oameni care puteau lua credit Prima Casa si cam atat. Eu am refuzat sa cumpar in zona si am preferat sa raman in chirie pt ca nu aveam incredere ca “dezvoltatorii” vor prefera sa dezvolte cu cap si nu se vor lacomii la bani, nu aveam incredere nici in modul de a construi cat mai repede si nu-mi palcea nici accesul. Si am avut dreptate. Dupa ceva timp am aflat ca apartamentul pe care colega il luase pt ca avea vedere la piscina si avea distanta pana la blocul de partea celalta a piscinei nu mai avea aceeasi vedere: “dezvoltatorii” nostri au taiat spatiul dintre bloc si piscina si au mai urcat un bloc pentru ca acum blocul 1 era vandut si deci puteau vinde altora ideea ca stau cu vedere la piscina in blocul 2. Poate ca au facut si blocul 3 intre timp in locul piscine. Nu de alta dar piscina si-a facut treaba de marketing. Dar nu mai stiu alte noutati, colega s-a mutat in alta parte intai cu domiciliul si apoi si cu jobul.
    In ceea ce priveste 178 trebuie spus ca nu au avut acel autobuz de la inceput. Lumea se ducea cu masina la metrou si o lasa prin zona. Invers la intoarcere.
    Mai greu era pentru familiile cu mai multi membri si doar cu o masina.

  7. RuneJaguar says:

    De ce si-ar cumpara oamenii acolo?
    – este oarecum ieftin;
    – blocurile sunt noi;
    – in speranta ca in 10 ani vor scapa de groapa de gunoi, iar Firea le va pune asfalt.

    Astea sunt motivele lor, nu ale mele.

  8. Jiji says:

    Din acelasi motiv pentru care unii cumpara Logan cu GPL la mana a coispea iar altii Mercedes ultimul racnet nou-nout full option.

  9. Orbu says:

    S-o luăm cu începutul. Cartierul ăla a început cu niște blocuri făcute de niște dezvoltatori țigani. Bine, să nu fiu acuzat de discriminare, la fel sunt și românii, voiam doar să spun că nu e vreo corporație de real estate, ceva. Nu. Niște prieteni ( prieteni intre ei, nu cu mine) cu bani s-au apucat de făcut blocuri. Am doi foști colegi de muncă care au văzut modelul de business și vor să facă același lucru. Să înceapă cu un bloc ieftin și înghesuit, construit pentru proști.
    Cunosc vag pe cineva care s-a mutat acolo în primul bloc. Singur în tot câmpul. Atunci cică era mai ok. Sau așa zicea el. Mai aproape de București, de stația aia de 178. De.
    Pe urmă au mai făcut un bloc lângă ăla să nu se plictisească ăștia singuri și a prins. Pe urma au venit alți dezvoltatori de-ăștia prieteni și au umplut de blocuri în jur, din ce în ce mai proaste și aglomerand infrastructura. Din ce în ce mai apropiate. Pe urmă primii dezvoltatori au făcut încă două blocuri INTRE celelalte două, că respirau ăia prea lejer și nu-și vedeau unii altora în case prea bine.

    De ce se și vând?
    Lumea în București vrea la bloc. Adică, și eu stau la bloc acolo, din simplul motiv că nu am avut bani de credit de casă. Sau bani de casă.
    Iar aici mint puțin,căci atunci când căutam un coleg s-a mutat în Prelungirea Prelungirii Ghencea într-un complex de case lipite. În câmp, în nămol, în câini, în pulă infrastructură, la 2 ore de Pipera, iar iarna pleacă cu lopata de acasă să-și facă drum până la autobuz ( no joke), mașina o lăsa iarna unde nu mai putea înainta prin zăpadă ( are 4×4). Motiv pentru care nevasta a zis, bă, mie mi-e frică acolo cu copiii. Just.
    Iar aici vreau să spun că opțiunile sunt oricum limitate, adică la bani de București. Că o casă decentă găsești, dar de la 250-300k, plm, eu n-aș da banii. Dacă i-aș avea.

    Și oricum, cred că statul la bloc din comunism i-a tâmpit pe toți.
    Când îmi cautam eu și vorbeam de o căsuță mică de 70-80mp prin București (după posibilități) toți colegii vedeau numai neajunsuri gen: coaie, o să ai costuri mai mari cu încălzirea, o să trebuiască să îți repari singur acoperișul ( lol, da, nu mai e un prost care să stea la ultimul etaj, nu?)
    Trebuie să îți tunzi buruienile din curte, să îți vopsești gardul, să faci reparații la casă, LA BLOC NU FACI NIMIC. Corect și se vede.
    Și alte d-alea gen, nu ai gaz nu ai RDS și mai pula mea știu eu ce.
    Așa că își caută apartamente zici că de frică. Da’ bani n-au. Iar banca dă așa cam până în 70k cu prima casă. Parcă așa era. Și vor coteț nou, că le e frica de cutremur. Iar coletele noi în oraș costa mult, că am colegi care au cumpărat. Gen 2 camere 50 și ceva mp la Muncii -70k, la Dristor cam tot atât. Un coleg a plătit acum 5 ani 72k pe 2 camere de 60mp la Obor. Ce să spun voiam și eu acolo mai bine decât la mine. Blocul lui e modern, fără (mulți) țărăneți , cu lift care nu arată că Underworld. Da’ nu ai unde parca, iar parcarea subterana mai costa parcă încă 15k EUR. Și mie îmi trebuiau minim 3 camere, măcar 75-80mp. Deci așa pe la vreo 100-110k ca popa. Preturile de atunci. Scump :).
    Aia care s-au mutat acolo în câmp au găsit atunci astea cu 60-65k. Minus zona și condițiile. Dar atâția bani aveau.
    Eu am preferat bloc comunist. Măcar știu o treabă.

  10. gamedog says:

    De ce si-ar cumpara oamenii acolo?
    – este ieftin;
    – blocuri noi;
    – in speranta ca in 10 ani vor scapa de groapa de gunoi

    Stiu o persoana care si-a luat 2 camere in Militari Residence. Acestea erau motivele. Plus ca era mai mult plecat din tara.
    O alta persoana pe care o stiu a luat la blocurile lui Negoita din Popesti Leordeni dupa Rin Hotel. Tot groapa de gunoi (Glina de data asta), tot departe de orice RATB.
    Aceleasi motive.

    Am stat odata in Titan/Balta Alba la inghesuiala, never again.

  11. Magda says:

    Pe diverse grupuri de Fb sunt multe tipe care locuiesc in Militari Residence si cauta bone, dar se plang ca nu gasesc. Acum stiu de ce.

  12. Zuza says:

    Pacat ca-i asa departe locul si nu ma pot duce sa vad cu ochii mei ce fel de cretini s-aa hotarat sa locuiasca acolo.

    :))))) EPIC.

    Ar merita declamati la OPC pt reclama mincinoasa, sa vedem daca se intampla ceva.

  13. Gamedog says:

    Cum de are Mitari Residence 4 stele pe google reviews? Majoritatea sunt false.
    E vreun serviciu, se cumpara review-urile en-gros? Cam cât ar costa?

  14. Jiji says:

    Apropo, vazusem lunile trecute despre alt ansamblu mirific – Greenfield Residence, cu acces printr-un drum forestier care s-a inchis si acum ocolesc toti pe la mama dracului ca sa ajunga in Bucuresti. Si vor sa forteze autoritatile sa le faca nu stiu ce drum peste calea ferata sau sa declare drumul forestier ca fiind de uz public :))))

    Si inca ceva, toate astea ar trebui sa imprumute numele gropii de gunoi adiacente – Glina Residuence, trololol.

  15. Manowar says:

    De ce si-ar cumpara oamenii acolo?
    – este oarecum ieftin;

    Nu prea vad cum. Mai pui 5-10k si-ti iei in Bucuresti, relativ central.

    – blocurile sunt noi;

    Da, asta-i una din probleme.

    – in speranta ca in 10 ani vor scapa de groapa de gunoi, iar Firea le va pune asfalt.
    Astea sunt motivele lor, nu ale mele.

    Asta-i ca si cum mi-as lua eu o gagica de 100 kg, in speranta ca in 10 ani va ajunge la 55kg.

    Din acelasi motiv pentru care unii cumpara Logan cu GPL la mana a coispea iar altii Mercedes ultimul racnet nou-nout full option.

    Pe dracu’ ghem.
    Uite ce zice Diana.

    Cumnatul meu si-a rezervat un apartament la vreo 10 minute de mers pe jos de minunatul Militari Residence, 74 mp la 74.000 euro

    Si uite ce zice piata (asa, doar cu doua exemple, ca nu stau sa pun 100 acum)

    https://www.imobiliare.ro/vanzare-apartamente/bucuresti/vatra-luminoasa/apartament-de-vanzare-3-camere-X3T30002M?utm_campaign=anuntul_zilei

    https://www.imobiliare.ro/vanzare-apartamente/bucuresti/p-ta-muncii/apartament-de-vanzare-3-camere-X7VC10025?lista=27400935

    Point being, la cam aceiasi bani iti iei in Bucuresti, nu-n Pizdeea Residence, pe langa metrou (ca stiu, acolo conteaza asta). Al doilea vine si cu loc de parcare.

    Sunt sigur ca astea doua nu-s cele mai reusite de pe piata si-s sigur ca gasesti si mult mai ieftin.

    Parca 5-10k diferenta nu ar fi chiar de logan distrus vs Mercedes, mai ales cand intra la “pe 25 de ani”, nu?

  16. Some User says:

    Niciodata n-am inteles de ce niste oameni cu scaun la cap ar cheltui zeci de mii de euro pentru a-si cumpara patru bereti de beton, mai ales cand banii aia sunt economiile de-o viata. Securitate? Haha, imi vine sa rad.

    “Da ma da apartamentul ala e al meu si nu mai platesc chirie.” – Nu, nu platesti chirie, dar esti legat forever de locul ala.

    “Da, da’ pot sa-l inchiriez” – Da, da’ daca privesti asta ca pe o investitie financiara e una foarte proasta avand in vedere ca ai fi putut sa-ti deschizi un business care ar fi putut sa-ti aduca mai mult de 200 de euro pe luna. Si sa nu-mi zici ca este o investitie imobiliara – sa-ti cumperi un harb de apt. din ultimii bani NU ESTE investitie imobiliara in adevaratul sens al cuvantului. Stiu, business-urile sunt riscante si poate de-aia multi evita in a investi in asa ceva preferand chestiile “mai sigure”. In cazul o spun fara rautate – isi merita soarta. Stai in p**a calului in apartamentul TAU ca un boss si continua sa sclavesti pe plantatie.

    Evident ca aceleasi principii nu se aplica oamenilor cu resurse financiare sanatoase si pentru care cumparatul unui apartament sau unei case nu reprezinta o gaura majora in finante – daca-ti permiti go for it. Dar daca astia-s banuti stransi de-o viata sau mai rau, iti faci credit la banca pentru asta – HAHAHAHA.

  17. Manowar says:

    Niciodata n-am inteles de ce niste oameni cu scaun la cap ar cheltui zeci de mii de euro pentru a-si cumpara patru bereti de beton, mai ales cand banii aia sunt economiile de-o viata. Securitate? Haha, imi vine sa rad.

    Pentru ca ori faci aia, ori dai zecile de mii pe chirie. Incet, dar sigur. Si la sfarsit ramai cu pula.

    E atat de simplu.

  18. Diana says:

    Corect, preturile cresc aberant de mult si el s-agrabit sa-si ia ca sa “apuce”, in conditiile in care multi se orienteaza spre apartamente noi (ca se dau la cheie, nu mai bagi un leu in plus pentru finisaje, pe cand intr-un apartament vechi mai bagi 10-15k ca sa-l faci cat de cat locuibil…dar tot vechi ramane). Cam asta e gandirea, ca peste 20 de ani, apartamentul ala o sa aiba o vechime de 20 si nu de 60-70 de ani, ca se tot constuieste, ca rasar cartiere intregi unde a fost candva lanul de porumb. Si asa ajungi sa dai 1000 euro mp la dracu-n praznic, ca toti se inhama la credite si vezi ca degeaba economisesti, daca preturile cresc de la un an la altul…

  19. Orbu says:

    @Some User: Pai oricum ai nevoie de un loc în care să locuiești. Mereu.
    Dacă banii ăia chiar sunt economii, o locuință e un mod bun să îi conservi.
    Da, poți de suma aia să începi o afacere care să îți aducă mai mult de valoarea chiriei. Dacă te ocupi de ea. Adică îi aloci timp, muncești la afacerea ta. Și cu riscuri mai mari să pierzi toți banii, că așa e în business.
    Sigur poți să îi joci la bursă și să plătești chirie. Ai putea să câștigi mai mult la bursă, sau să pierzi semnificativ din ei.

    Dar dacă vrei să îți conservi banii ăia relativ sigur ai la dispoziție bănci și o casă. Casa e o idee mai bună.
    Când vei fi bătrân vei avea nevoie de o locuință și nu vei mai putea munci. Sau vei sta la azil. Cum îți place mai bine. Mama, de exemplu, a zis că vrea la azil când nu o mai putea. Tata a zis că mai bine se spânzura decât să ajungă acolo și îl văd punându-și funia de gât.

    Dar cei mai multi nu au economiile alea de o viață. Și nu se pune problema cum spui tu. Se pune în alt mod. Gen: plătesc chirie sau rate la bancă + un avans. Rate la banca îți oferă un mod de economisire, cam păgubos, dar pe de altă parte îți plătești ție (și băncii) chirie pentru un bun care îți aparține dar nu ai avut banii să îl cumperi în avans.
    Când îl plătești bunul ala îți scade ție chiria sau îți aduce bani, dacă te muti, dar ai și valoarea aia economisita.
    Da, poate se dărâmă, poate scad prețurile, poate…
    Până una alta tu trebuie să plătești chirie oricum și dacă cu un avans rezonabil de mic ajungi la o rată egală sau mai mică decât chiria, e un “go-go”.
    Dacă ești pe bulă și chiria < rata, sau ai nevoie de avans mai mare e cu dus și întors. Îți poate spune Majorarea mai bine.
    Pe termen lung tot nu a pierdut, că a plătit deja și dacă nu se schimbă nimic probabil că în câțiva ani face și profit dacă vine apartamentul ăla, dacă nu vine vreun cutremur, sau nu se mai sparge vreo bulă. Eu cred că e posibil să amândouă , dar nu chiar acum.
    Riscul mare e dacă faci eforturi pentru creditul ăla, anume să nu poți plăti ratele.

    S-au mai zis toate astea. Poți să fi troll și să te faci că nu pricepi.

  20. Alifie says:

    Pentru ca ori faci aia, ori dai zecile de mii pe chirie. Incet, dar sigur. Si la sfarsit ramai cu pula.
    E atat de simplu.

    Bonus, cand se satura proprietarul de inchiriat si vrea sa vanda, sa se mute el in casa sau sa inchirieze altora mai darnici, iti iei frumos bagajele la spinare si incepi sa injuri toata tevatura cu mutatul, fara sa mai spun ca daca vrei o centrala termica mai buna, aer conditionat, geamuri, usi sau alte chestii risti sa te injuri serios cu proprietarul.
    Cumnatul meu cand o venit prima data in ro (lasand la o parte faptul ca era fascinat maximum de faptul ca nu si-o imaginat ca poate sa calatoreasca atat de mult inapoi in timp) imi explica ce bine-i sa stai cu chirie si cum el nu o sa-si cumpere niciodata casa. Dupa cativa ani de platit chirie si de ramas in acelasi loc, si-o bagat glorios pula si o facut fix ce spune Manowar, rezultatul fiind ca macar are acum aproape o jumatate de casa a lui.

  21. Manowar says:

    Mie-mi convine.
    Daca sunt dispusi sa dea 50k acolo, inseamna ca pot si eu sa vand dracia la vreo 65-70k lol.

  22. XC47 says:

    Este vorba de țigănie. Orice teren trebuie să aibă stabilit un grad de acoperire de construcții. Am văzut și eu pe Maps ce este acest Militari Residence (o pulă residence).
    Vă dați seama că cineva dintr-o primărie și-a luat șpagă la greu ca să permită un astfel de PUZ. Pur și simplu zero spațiu verde, este de-a dreptul mai rău ca într-un ghetou. Iar atâta vreme cât există clienți (imbecili) se va construi și mai înghesuit. Nu prea cunosc Bucureștiul, dar îmi amintesc vag de pe vremea când aveam o domnișoară acolo că erau copaci, iarbă, băncuțe, plm, în Drumul Taberei. Parcă.
    Cartierele astea noi *residence, *garden le fac pe alea comuniste să pară de super lux, cel puțin la planificarea urbană. Să facem abstracție de parcări, că pula mea, în comunism nu cred că era în discuție ca fiecare familie să aibă minim 3 mașini. În pula mea, în cartierele comuniste ai trotuare, spațiu verde, bănci, spații comerciale. Probabil ăia care s-au mutat la groapa de gunoi în sinea lor se gândesc că locuiesc în suburbie. Gen US style.
    Trendul ăsta oricum nu e specific Bucureștiului.

  23. XC47 says:

    Uitati aici ca si comparatie de acoperire si urbanizare:
    http://imgur.com/7Xc2Gn0
    http://imgur.com/Sv0vs8W

    PS: Probabil Drumul Taberei nu este cel mai bun exemplu, dar acolo am frecventat cel mai des Bucurestiul. In poze oricum pare din nu stiu ce cartier bengos fata de sloboz residence ala.

  24. Manowar says:

    Cum am zis, am scris un post despre cum e cu cumparatul unei case in UK.

    Faceti voi o comparatie dupa ce-l cititi – aia care sunteti interesati, evident. Ar trebui sa apara in vreo 20 de minute.

  25. RuneJaguar says:

    Nu prea vad cum. Mai pui 5-10k si-ti iei in Bucuresti, relativ central.

    Unii nu au de unde. Atat le ofera banca. Sau au mai pus 5-10k ca sa isi ia in Militari Fucking Villa Residence si mai mult nu puteau. Presupun, nu mi-am luat.

    Alte motive nu gasesc. Faptul ca Decatlon este in apropiere si, daca vrei sa izbucnesti in sport, nu-ti ia mult sa ajungi acolo?!?!

    Da, asta-i una din probleme.

    De acord, doar ca o alta problema sunt alea vechi, mai centrale, care vor avea buline in curand, deoarece vor trece de juma de secol sau chiar mai bine.

    Tu ai dat exemplele alea cu Vatra Luminoasa si Piata Muncii. Ok, doar ca de la 52k la 78k e ceva diferenta Poate nu pentru toti, evident, dar pentru multi, da, si cum aia nu-s dispusi sa-si vanda nici rinichii, nici copiii pentru aia 26k, au ales Ilfovul.

    Si mai conteaza si anul constructiei.

    “Între 1941 şi 1977”

    Multi au temerea asta (bine intemeiata, in cele mai multe cazuri) ca blocurile lor avea bulina rosie pe ele, nu vor mai valora nici trei flegme, fie ele si cu muci.

    PS: Tocmai am aflat de “Barcelona Residence Titan”

    Suna ca si cum Maricica ar fi fost la produs in Spania, Juan si-a dat drumu’, iar rezultatul este Mario.
    Ce dracu mai urmeaza? Los Angeles Residence Rahova?

  26. IulianS says:

    Am si eu o cunostiinta prin Rosu. Nu stiu daca e peste tot asa dar astia nu aveau teava de apa de la retea. Scoteau apa din put ma, sa mor eu. Si era ieftin din ce intelegeam, dar bai cica unii nu voiau sa plateasca curentul pentru pompa si iesea scandal. Si era mega ieftin si tot se certau.

    Acum daca mergem diametral opus mai descoperim niste ansambluri rezidentiale foarte interesant amplasate. Ma refer la zona Glina, unde, pentru necunoscatori, e groapa de gunoi a Bucurestiului. Nu stiu daca ati dat o tura cu bicicleta p-acolo dar ar fi bine sa verificati directia in care bate vantul in ziua respectiva pentru ca s-ar putea sa aveti probleme olfactive grave. Asa si se plangeau oamenii cu apartamente p-acolo ca pute la greu cand dau aia foc la groapa de gunoi, cand bate vantul, etc. Si revin la titlul postului tau.

    Eu stiu ca smecherii din astea cu ne vedem la ora 15:30 pentru vizionarea apartamentului se fac si prin vest pentru ca e un moment cand nu trece trenul, motiv pentru care ai puta cere o chirie mai mica; dar mai, acolo groapa aia e mereu si poti sa te uiti pe harta si sa-ti pui intrebari.

  27. Manowar says:

    De acord, doar ca o alta problema sunt alea vechi, mai centrale, care vor avea buline in curand, deoarece vor trece de juma de secol sau chiar mai bine.

    Cele construite inainte de 77, poate. Pentru ca dupa 77, a venit tata Ceao si a dat dispozitii la modul urmator “faceti blocuri noi. Daca pica, va execut”. Auzita de la cativa care erau ingineri atunci. Nu de la unul, de la cativa.

    Tu ai dat exemplele alea cu Vatra Luminoasa si Piata Muncii. Ok, doar ca de la 52k la 78k e ceva diferenta

    Poate ai observat si ca nu erau de 62 mp? Ca la aceeasi suprafata, diferenta e mica. Pe langa asta, la Muncii s-ar putea sa nu ai nevoie de masina. In Pizdeea Bissau Residence o sa ai. Ce iei pe mere…

    Unii nu au de unde. Atat le ofera banca. Sau au mai pus 5-10k ca sa isi ia in Militari Fucking Villa Residence si mai mult nu puteau.

    Daca nu imi permit ceva decent, nu imi iau. Astept pana imi permit.

    Ma, daca tu ai acces doar la silfide de 200kg, iei una de aia de nevasta sau faci ceva sa iei una mai decenta?

  28. Webby says:

    De ce si-ar cumpara oamenii acolo?
    – blocurile sunt noi;

    Cu exceptia situatiei extrem de improbabile in care oamenii respectivi au fost pe santier si au luat probe de beton la fiecare turnare, ca sa verifice faptul ca s-a respectat compozitia si ca e ce scrie in proiect, treaba cu “blocurile sunt noi” nu ar trebui sa incante pe nimeni. Nu stii ce beton au pus aia in structura, daca au pus cat trebuie, cat de bine l-au turnat, daca au respectat compozitia, proiectul si au pus armatura cata trebuie si cata scrie in proiect, in general daca pe langa santierul ala nu au mai rasarit la distanta, pe la munte sau la mare si vreo doua-trei vile,asa, din poignée si mai ales in pretul lucrarii.
    Blocurile alea par destul de fragil facute, pe langa ele orice bloc ceauşizd pare mult mai trainic si solid, chit ca probabil or fi optimizat respectivii diverse lucruri si pe vremea constructiei alora. Nu as vrea sa fiu in zona Militari Residence cand se va intampla un cutremur de 6,5 sau mai mare pe scara de magnitudine Richter.

  29. Manowar says:

    Eu ma uit la chestia asta mai simplu.

    Pe vremea lu’ impuscatu’, dupa cutremurul din 77, au facut aia blocuri ca lumea, care sa reziste. Cel putin intre 77 si 89. Ca vorba aia, nu plateau de la ei, nu aveau actionari, profit de raportat pe trimestru etc. Il aveau in schimb pe unul care le garanta cel putin o viata de vis la canal sau macar o executie sa placa la toata lumea daca se ducea blocul pe pula. Tind sa cred ca le-au facut cu simtu’ raspunderii, ca sa zic asa. Cel putin eu as fi fost atent de tot la proiect si executie.

    Dupa 90, pula mea, probabil ca s-au facut chestii noi la gramada. Da’ n-as paria c-au fost facute punand siguranta pe primul plan.

    Nu c-ar conta prea mult treaba asta, oricum eu nu mi-as lua apartament nicaieri in Bucuresti. Nici nu-nteleg ce-i in capul alora care-si cumpara. Asa cum vad eu treaba, exista doua variante:

    – faci bani ca lumea in Romania. Si daca faci bani ca lumea, pula mea, doar nu vrei sa stai la apartament?

    – faci bani de cacat in Romania. Si daca faci bani de cacat, de ce pula calului zici ca mai esti in Romania?

    Astia cu “ma duc sa-mi rezerv/cumpar” in Cacat Residence/Sol/Park ar trebui sa se spanzure pentru binele lor. Parerea mea.

  30. Webby says:

    Da’ n-as paria c-au fost facute punand siguranta pe primul plan.

    Exactly my point.

  31. animaloo says:

    vazand genul asta de cartiere cred ca Ceasca si-ar plange in pumni. “uite bah, prostii stau si mai compact”

  32. IulianS says:

    Dupa 90, pula mea, probabil ca s-au facut chestii noi la gramada. Da’ n-as paria c-au fost facute punand siguranta pe primul plan.

    Aici e mai complicat.

    1. Fiecare lot de ciment e testat in fabrica, se pastreaza mostre etc si trebuie sa aiba o rezistenta bine definita, adica sa reziste la o anumita presiune (N/mm^2).
    2. Partea proasta e ca romanii sunt saraci -> 3.
    3. Deci pe piata romaneasca sunt putine tipuri de ciment ok ca rezistenta pentru ca romanii sunt saraci si nu isi permit.
    4. Pe santiere mai mari (gen blocuri cu mai mult de 2 etaje) exista dirigintele de santier (si la case daca ai beci + mansarda trebuie sa ai un individ d’asta). Scopul astuia e sa ia mostre de beton si fier beton. Raspunde penal daca ascunde mizeriile sub pres.
    5. Romanii sunt saraci, ma repet, si isi permit si fier beton prost. Nu degeaba cereau aia de la ISC trasabilitatea fierului beton. Erau unii care vindeau fier beton prost si mai dens –> plateai mai mult penru acelasi numar de “sîrme”. Fierul beton cel mai ok in teste era ala romanesc acum cativa ani.

    Problema nu e ca nu e betonul turnat destul, aici as sta oarecum relaxat. Problema e ca la capitolul finisaje totul e cam varza. Incepand cu cablarea apartamentelor (mufe ethernet, telefonie, televiziune, curent electric) si terminand cu montarea robinetilor, mufarea canalizarilor, accesibilitatea in cazul unor interventii. Toate lucrurile astea ar fi bine sa fie gandite pentru a evita nervi si timpi pierduti.

    PS: Cu incalzirea-n pardoseala am inteles ca ar fi bine sa cauti alternative daca respectiva locatie nu a fost gandita pentru asa ceva de la inceput. Nu e imposibil, dar e foarte dificil si nu exista termeni de comparatie intre o locuinta gandita pentru asa ceva si una adaptata.

  33. Gamedog says:

    Foarte putini angajați au salarii “extraterestre” ca să-și permită locuință in Militari la Păcii să zicem. Asa că se duc mai la Roșu.
    Chiar și salariile “nepamantene” sunt pe cale de dispariție:

    citat din Olguța Vasilescu:
    Sunt oameni cu salarii nepamantesti, alea nu sunt salarii pentru Romania.

    In privinta IT-istilor din Justitie, Vasilescu a afirmat ca acesti angajati au salarii care pornesc de la 9.000 de lei avand nivelul salarial al unui judecator.

    “It-istii din primarie au 2000 de lei.

    De ce unii sa aiba salarii de 4000 si altii de 9.000 de lei. Sa stiti ca eu mi-am taiat salariul, si pe al meu, si pe al presedintelui Romaniei.

    Daca nu se taie anumite salarii, aceste disfunctionalitati nu se rezolva nici in 2022”, a declarat Vasilescu.

  34. animaloo says:

    mama…2000E nepamantenesc. DA!

  35. Alifie says:

    @IulianS
    4. – Cacat, dirigintii de santier presteaza pe niste sume mizere, sume care nu le ajung uneori nici macar de deplasari pe santier, nu mai zic ca sunt diriginti care merg mana in mana cu constructorii. Daca in Bucuresti mai mergeau inspectorii la cate o faza la si cladiri (P+1) investii private, in alte judete nici macar nu le cereau (si inca nu le cer) diriginte de santier la anuntul de incepere al lucrarilor.
    5. – Tot cacat, o fost un control tematic de la ISC pentru fierul de armare prin care s-o verificat nici macar 5% din ce ii pe piata si in rest isi fac de cap in continuare comerciantii de materiale de constructii.

    Problema ii ca sistemult calitatii in constructii din ro ii egal fix cu 0, o gluma sinistra, incepand de la faptul ca sunt laboratoare ale constructorilor care fac incercarile (masluite, logic) si terminand cu faptul ca ISC-ul mai are in medie cate 5-6 inspectori pe judet care alearga doar dupa cotele de 0,1% si 0,5% fara sa mai faca controale pe calitate.

  36. Gamedog says:

    mama…2000E nepamantenesc. DA!

    9000 lei sunt un pic sub 2000 EUR, iar suma e bruta. Înseamnă cam 6300 lei net.
    9000 lei net e deja salariu galactic.

  37. Gamedog says:

    Președintele României are salariu net circa 3000 euro, si-ar permite un apartament (nu casa) mai spre zona semicentrală.

  38. Gigel says:

    Pe vremea lu’ impuscatu’, dupa cutremurul din 77, au facut aia blocuri ca lumea, care sa reziste

    .

    Poate la Bucuresti. Prin provincie, dupa ce au trecut vreo trei ani de la cutremur, au inceput cu cincinalu-n 4 ani si mui de astea. Si parca era mai aproape secretarul de partid local si planul lui decat Ceasca. Asa ca s-au dat niste buleli de nu poti sa crezi. Blocurile alea de prefabricate de se imbinau prin sudura… ei bine, se sudau peretii in trei puncte, apoi se umplea golul cu hartie de sac de ciment si se tencuia. La doi trei ani de la receptie batea crivatul. Vazute si-n Moldova, si-n Constanta, si-n Brasov. Deh, sa se faca planul de 5 in 4 ani. Nici nu vreau sa ma gandesc daca mai ramane ceva in picioare dupa un cutremur 6+.

    @IulianS
    4. – Cacat, dirigintii de santier presteaza pe niste sume mizere, sume care nu le ajung uneori nici macar de deplasari pe santier, nu mai zic ca sunt diriginti care merg mana in mana cu constructorii. Daca in Bucuresti mai mergeau inspectorii la cate o faza la si cladiri (P+1) investii private, in alte judete nici macar nu le cereau (si inca nu le cer) diriginte de santier la anuntul de incepere al lucrarilor.
    5. – Tot cacat, o fost un control tematic de la ISC pentru fierul de armare prin care s-o verificat nici macar 5% din ce ii pe piata si in rest isi fac de cap in continuare comerciantii de materiale de constructii.

    Problema ii ca sistemult calitatii in constructii din ro ii egal fix cu 0, o gluma sinistra, incepand de la faptul ca sunt laboratoare ale constructorilor care fac incercarile (masluite, logic) si terminand cu faptul ca ISC-ul mai are in medie cate 5-6 inspectori pe judet care alearga doar dupa cotele de 0,1% si 0,5% fara sa mai faca controale pe calitate.

    Subscriu total. Acu vreo 2 luni ma uitam dupa un apartament si am “vizitat” si cateva la “ne-gata” prin zonele alea de pe la mal de mare. Jalee… Cum PLM parterul sa fie la 3 metri sub nivelul strazii, pe malul marii? De impuscat proiectantul, aia cu autorizatiile, constructorii. Si s-au gasit idioti sa cumpere, si nu-i ieftin deloc. Alt “bloc” P+6 zici ca-i turnul din Pisa, a luat-o spre dreapta. Nu mai spun de pereti exteriori din BCA de 10 sau 12, cat PLM e ala mai ingust.
    Asta la capitolul calitatea lucrarii, ca la capitolul confort/suprafata sunt niste cripte. Dormitor in care intra un pat dublu si mai raman 30cm pe langa pereti, holuri de tre sa mergi piezis, etc. Apartament, cica, da parca e mai mare garsoniera confort III ceausista. Si asta pe malul marii.
    Chestia asta cu disciplina in constructii e o gluma seaca in romanica de azi. Pana nu vine ala de 7+ sa puna totul la pamant nici ca s-o schimba ceva. Dupa aia poate se baga buldozerul si se face totul de la zero cu simt de raspundere. POATE! 🙂

  39. Zuza says:

    Pe malul marii sunt tot felul de chestii dubioase. E acolo o zona cu pamant argilos, luam vara din el si bagam in mare sa vedem cum se imprastie. Daca nu mergeai pe acolo o vreme mai lunga, cand reveneai vedeai cum s-a mai dus cate o bucata de pamant si s-a modificat faleza. Ei, acolo s-au gasit unii sa isi faca, mai nou, case. Nu am coborat sa vad daca si cum au consolidat acolo pamantul ala care se tot surpa la cate o ploaie mai puternica.

  40. IulianS says:

    Poate la Bucuresti. Prin provincie, dupa ce au trecut vreo trei ani de la cutremur, au inceput cu cincinalu-n 4 ani si mui de astea.

    Nici nu vreau sa ma gandesc daca mai ramane ceva in picioare dupa un cutremur 6+.

    Norme seismice s-au pus in .ro inca de prin ’60. De mentionat ca foarte putine blocuri facute dupa 60 au cazut in cutremurul din 1977. Si noi norme au fost impuse si prin anii ’80. Dar, ma rog, mai bine vorbim din auzite si din cum ni se pare noua ca construiesc unii. Nu conteaza proiectantul, arhitectul, structurile de rezistenta sau rezistenta materialelor, stim noi mai bine; asa, din ochi. Multe blocuri au cazut ca efectiv pentru ca constructorul nu a respectat normele si a furat masiv beton. Sunt cazuri de puscarie dupa 1977 fix pentru asta.

    Cacat, dirigintii de santier presteaza pe niste sume mizere

    Asta ar fi chiar culmea. Poate daca ii angajezi part time la casuta-ti sa treaca pe acolo, dar la un bloc iti spun eu ca iau procent din investitie ca plata. Si acolo chiar trebuie sa stii ce faci, nu sa fii neica nimeni sa-ti dai cu parerea. Asa ca nu ajunge oricine pe acolo. Doar la case in mediu rural (read: anexe gospodaresti cu parter+mansarda) nu ai nevoie de diriginte. Ca fac unii fara pe barba lor, ok, dar e treaba ta sa te interesezi.

  41. Gigel says:

    @IulianS
    Nu spun ca nu exista norme. Spun ca nu se aplica. Poate la lucrarile mari o fi cum spui tu.
    Cand eram prin liceu o mai stergeam prin santierele patriei sa ne ascundem pret de o tigara. Acolo am vazut suduri din doi in trei. Probabil structrura de rezistenta o fi OK. Eu povesteam de pereti. Pur si simplu ridicau prefabricatul cu macaraua, il puneau pe pozitie si trageau 3 suduri, una sus, una la mijloc si una jos. In conditiile in care armaturile erau cam la 15 cm distanta. Chestia cu hartia tencuita am vazut-o pe viu. S-au apucat aia sa isi tencuiasca interioarele din nou.
    Cum spuneam, pana ajungea ceasca sa te futa, te futea secretarul de partid ca nu faci planul si n-are omu multidezvoltat unde locui. Plus ca se si fura in draci.

  42. Alifie says:

    Asta ar fi chiar culmea. Poate daca ii angajezi part time la casuta-ti sa treaca pe acolo, dar la un bloc iti spun eu ca iau procent din investitie ca plata

    Pai nu-mi spune, ca numai io stiu de cate ori am avut discutii cu curtea de conturi pe tema asta, procentual poti sa te duci pe maximum 1,5% din valoarea ivestitiei (la o casa reise fix un cacat), atat doar ca la lucrari mari, foamea si concurenta ii atat de mare ca lasa stacheta atat de jos ca nici nu mai merita sa traga pe plantatie. Si tocmai astazi i-am injurat pe niste puleti care ar fi vrut sa le fac dirigentie pentru ,,3000 de lei, bo$$”, muie si la sicriu.

    Si acolo chiar trebuie sa stii ce faci, nu sa fii neica nimeni sa-ti dai cu parerea

    Teoretic asa ar trebui sa fie, trebuie sa ai o anumita vechime, dai examen la ISC pentru autorizare, pe domenii si pe cateorii de importanta. Practica insa ne fute in gura si ne demonstreza ca pana acum 2 ani s-au autorizat ca diriginti si cei mai tampiti dintre pamanteni, si acum s-au trezit la ISC ca au autorizat si imbecili care habar n-au de normative sau de legislatie, asa ca au cazut in extrema cealalta, autorizeaza cam pana in 10% dintre candidati acum.
    Io-s autorizat si pe civile, da’ de cand am plecat din sistemul de stat am refuzat toate ofertele pe civile, pentru ca-s niste sume de cacat si celilti accepta sumele alea de cacat si semneaza de cele mai multe ori fara sa verifice terenu. Si daca le spun de sclerometru, condica de betoane sau documente de calitate se uita urat la mine.

  43. Laur says:

    Cei care au construit dupa 77, au luat in calcul si ca, dupa 90, fiecare apartament va fi incarcat cu cca 1.5 tone de gresie si faianta? La 10 etaje, 4-5 apartamente pe palier, inseamna cam 60-80 de tone in plus incarcare pe fiecare bloc numai din asta.
    Cam cum s-ar comporta la un cutremur un bloc dintr-asta, considerat drept sigur?

  44. animaloo says:

    asa e. pe vremuri nu exista gresie si faianta si sapa. sau mobila.

  45. IulianS says:

    Cei care au construit dupa 77, au luat in calcul si ca, dupa 90, fiecare apartament va fi incarcat cu cca 1.5 tone de gresie si faianta? La 10 etaje, 4-5 apartamente pe palier, inseamna cam 60-80 de tone in plus incarcare pe fiecare bloc numai din asta.

    Pe scurt: da. Se proiecteaza avand in calcul niste mase suplimentare foarte mari. Cum ar fi ca cineva sa nu poata sa isi ia un mobilier din lemn masiv pentru ca … depaseste “greutatea admisa” a blocului?

    Ca o paranteza, am o cunostiinta care-i constuctor prin Germania, unde nu exista cutremure. Mi-a zis clar ca structurile sunt vizibil mai subtiri decat cele din .ro. Asta ca sa fie clar ca exista diferente de norme de la tara la tara, poate chiar si la nivel de regiune in unele cazuri.

    @Gigel: asta cu peretii o stiu si eu la blocurile ridicate rapid pentru lucratorii din “fabricile romaniei socialiste”. Se vede clar la blocurile vechi de 4 etaje cum la imbinarea placilor incep crapaturile. Bine ca nu sunt ca aia din Taiwan care au pus cutii goale in loc de grinzi de a cazut cladirea:

    The only high-rise building to have collapsed in the Taiwanese city of Tainan following a major earthquake on Saturday seems to have had serious constructions flaws. The collapse has exposed cooking-oil cans embedded inside the building’s concrete walls.

    Si a cazut doar una, ok? Din punctul meu de vedere e foarte normal, atata timp cat se respecta normele.

    @Alifie
    Te cred. Eu doar vorbesc din ce m-am documentat si, personal, nu m-as risca sa o iau pe scurtatura. Stiu si ceva preturi pe zi la diriginti de santier si nu mi s-a parut ca ar fi sarmani. Dar, repet, nu sunt in bransa.

  46. IulianS says:

    @Manowar, sunt aici prin spam. Mersi anticipat!

  47. XC47 says:

    Eu unul nu am vazut gresie in comunism. Faianta da, din aia alba 15 x 15, dar fite d-astea de Spanea nu. 🙂

  48. 0040 says:

    In Militari Residence blocurile sunt atat de aproape incat nu conteaza daca blocul tau e super. Daca pica blocul vecin peste al tau tot kktul ala e… :)))

    Dar sa nu radem…. se poate si mai bine

    https://www.youtube.com/watch?v=9IAwTjYNrMg
    https://www.youtube.com/watch?v=kL2GLPqgcS4
    https://www.youtube.com/watch?v=aQrJ7P1sg3o

    Sunt filmulete scurte dar foarte tari… Imi place ala care zice… “Bine v-am gasit… Miroase doar a kkt… ” :))))))))

  49. DCA says:

    Meanwhile, in A-lister’s world… “…Până când, fix vizavi, a cumpărat teren alt developer și construiește un bloc. Și o să se ducă plii de suflet toată lumina mea de dimineață”.
    Pentru ca e frumos sa dai sfaturi despre imobiliare, piata, bani, manele, dar e si mai frumos cand ti se intampla tocmai tie. Eu nu pot sa inteleg de ce, daca vezi de ani buni ca unde e un petic de teren liber se toarna un bloc pe el mai devreme sau mai tarziu, pui botul la rezidential nou, bucurandu-te ca ai lumina si spatiu…

  50. Manowar says:

    Pula mea, daca nu-i reglementata treaba aia deloc prin Romulania…

    Daca eu as vrea sa fac asta aici – sa cumpar ceva teren si sa construiesc ceva, imi trebuie planning permission. Si bineinteles ca nu prea o s-o primesc in veci daca pe vecini ii deranjeaza treaba asta.

    Da’ p-acolo, pula mea, cumperi terenul si cam faci ce vrea pizda ma-tii pe el. Da-i in pula mea pe-aia care locuiesc acolo.

    CSF, NCSF.

  51. Manowar says:

    Uite ma pe ce puteai sa dai bani. Si tu ti-ai luat vila

    …uhm…what…?

    (fuge in pod sa masoare si sa vada cat poate lua pe el)

  52. animaloo says:

    deci stii ca eu mai reusesc sa gasesc motive. Pot sa fiu avocatul diavolului. Dar aici, mai mult decat sa ma uit in gol nu reusesc.

  53. Manowar says:

    Pot eu. Spera cineva c-o sa-i refaca/aranjeze cineva mansarda si pe urma s-o inchirieze vreunui tampit care se duce sa studieze in Cluj sau ceva.

    In Cluj nu face nimic tot orasul 138k de euro, cu tot cu locuitorii din el.

    Da’ pula mea “dom’le, oras universitar”. Asa ca vezi p-acolo chirii aberante si preturi de vanzare si mai aberante.

    Down to it, e un pielea pulii de “oras”. Da’ e loc de jumulit fraieri cu diploma. Ma rog, fraieri care spera ca vor avea o diploma.

  54. Manowar says:

    Da’ mai draga animalule, daca stai si te gandesti, sa-mi bag pula daca ai optiuni prea bune in Romulania.

    Te duci si iei intr-un bloc mai vechi? (gen alea construite in 77) Pai, ai belengherit-o nitel. Ca-n cel mult 10 ani vei incepe sa-ti blestemi zilele. Pentru ca ghena (care-ncepe invariabil sa puta – multa muie cui a venit cu ideea aia de a pune ceva care se va imputi horror in timp in bloc), pentru ca instalatii (si conducte care incep sa se sparga and shit, iar fondu’ de rulment e platit la misto), pentru ca spatiu (nu prea se omorau comunistii sa-ti faca vreo chestie super spatioasa), pentru ca standarde vechi (tevi la vedere prin casa and shit).

    Te duci si iei intr-un bloc nou? Descoperi ca , sa vezi, utilitati din pula in unele cazuri. Daca-s mai spatioase (DACA, pentru ca si acum se construieste la misto, vezi apartamente de 50 mp), treaba asta “compenseaza” pentru alte neajunsuri la fel de jegoase, materiale ieftine (il auzi pe vecinu’, ca pe post de plafon ai o coala a4 sau pula mea) si de obicei sunt construite in the middle of nowhere – si super inghesuite, desigur. Gen scoti ceapu’ pe geam si deja esti pe jumatate in apartamentul tipului din blocul alaturat. Sarim peste faptul ca-s construite unde-a fost mai ieftin terenul – adica nu doar in afara orasului, da’ si pe langa o groapa de gunoi sau pula mea.

    Pur si simplu singurul mod de a locui decent (gandindu-ne strict la locuinta si ignorand ca oricum pute orasul, e-nghesuit, poluat etc etc) e sa-ti iei undeva teren si sa-ti faci o casa. Prin alte orase e ieftin, da’ in Bucuresti nu prea vad cum rezolvi asta sub 300k (iar de banii aia nu te astepti la ceva prea reusit). Si, pula mea, nu stiu cati oameni din Bucuresti isi permit sa dea banii aia. Si daca-si permit, nu stiu daca gasesc ceva. De obicei sfarsesti cu compromisuri. Gen “imi fac casa, da’ n-o sa fie in Bucuresti, ci la vreo 10-60 km de Bucuresti”. Nu prea reusita treaba.

  55. Alifie says:

    ,,Asteptam romanticii sau investitorii la vizionare”. De preferat romanticii LOL.
    Sper ca nu exista un om atat de imbecil incat sa dea banii pe chestia aia sinistra, motivele de la 1 la 9 fiind ca nu merita, iar in cazul in care ar avea cineva o idee supermegaeipca de afacere, al 10-lea motiv ar fi dat de faptul ca nu-i sigur ca poate sa mansardeze acolo. Este nevoie in prealabil de o expertiza tehnica, Certificat de Urbanism si obtinerea Acordului ISC pentru interventii asupra constructiilor existente ca sa stii daca ai voie sa faci mansarda din mizeria aia.

  56. IulianS says:

    Sau nu stai in B. Nu e greu. Cat despre chestia aia din Cluj… depinde unde e situata, daca zona are vad bun, daca sunt vecini dedesubt, poate faci un butic o chestie. Desigur, sunt multi daca. Ideea e sa te interesezi pentru ca poate iesi ceva bun. Plus ca la cum arata mizeria aia o poti negocia lejer, daca ai vreun interes.

    Cat despre orasele mari, preturile reflecta cererea ridicata, nimic altceva. Nu conteaza ca e cluj, iasi, timisoara, sibiu, londra, paris etc.

  57. Alifie says:

    Manowar, recunosc ca am bagat niste palinca in scop de amortire de masea si se face ca-s atat de ametit ca am comentat la alt post, sterge-l te rog cu scuzele de rigoare.

  58. Manowar says:

    Sau nu stai in B. Nu e greu.

    Sigur ca nu-i greu. Nu-i greu daca poti lucra de-acasa (indiferent ca discuti de job sau freelancing) sau daca-ti plac in mod deosebit salariile din care cumperi 3 pungi de seminte pe luna. Asta presupunand ca-ti gasesti un job, desigur.

    Acum nu stiu cand e, da’ pe vremea cand lucram in Bucuresti, la primu’ meu job legal pe IT, aveam vreo 400 de dolari salariul. Si-am zis eu, heeei, ce-ar fi sa ma mut eu din Bucuresti? Unde-as putea sa ma mut, hm, hm. Si, ce sa vezi, eram prin Timisoara la o gagica si m-am gandit eu ca, plm, ce-ar fi sa aplic p-acolo la joburi, ca nu-mi ia mult (in sensu’ ca nu erau atat de multe joburi disponibile). Asa c-am aplicat.

    Cel mai bun job era la Alcatel. Interviul lejer, nu cereau mari cunostinte de nimic, doar niscai linux. Toate bune si frumoase. 220 de dolari, pe scurt (sau cam p-acolo)

    Gen, da, mai ieftin decat Bucurestiul. Da’ si salariul era la jumatate. Cat sa le dai doua flegme si sa pleci inapoi in Bucuresti.

    M-am mai uitat pe urma dupa joburi si-n alte orase. Inclusiv Cluj. Acum inteleg ca mai sunt si pe-acolo joburi, da’ pe-atunci (2001-2002…parca) era bataie de joc. Si tot asa, chestii pe pile. Pe langa faptul ca erau retardati cu agravante din cam toate punctele de vedere.

    Asa ca da, “sau nu stai in Bucuresti”. Doar ca nu. Cum sa-ti explic eu tie…stii tu milioanele alea de oameni din Bucuresti, aia varsati acolo din toate colturile tarii? Gen au ei motive bune pentru care-s acolo si nu s-au dus in, nu stiu, Arad.

  59. IulianS says:

    Evident ca depinde ce faci, aici vorbim daca ai posibilitatea. Ca daca nu, asta e, life sucks, poate ca mai putin decat B dar sucks. In schimb, am mai zis de B, daca nu esti in zonele bune, trebuie sa ai motive serioase sa ramai si zonele alea nu sunt easily reachable.

    De aia ziceam ca in cj chestia aia ar putea avea potential. Da, potential tinut sus de numarul de studenti, dar, dupa cum am zis, nu e o cj o exceptie aici.

  60. altcalic says:

    – “Dotari imobil: Acoperis”

    Sariti cu banul, nu mai gasiti asemenea dotari nicaieri.

  61. Manowar says:

    am mai zis de B, daca nu esti in zonele bune

    Bucurestiul nu prea mai are zone bune.

    Avea (in una din ele stateam eu), dar saracia de dupa criza le-a “eradicat”.

    Gen la mine-n zona vedeai acum vreo 12 ani doar banci, reprezentante (asta la strada) si terase, restaurante (in spate sau in lateral).

    Acum si-acolo e la fel ca-n zonele de cacat. Casa de amanet, exchange, casa de amanet, exchange. Gen pana si bancile si-au cam luat picioarele la spinare – de reprezentante nu mai discutam.

    Au ramas ceva terase/restaurante, da’ cu o floare nu se face primavara.

    Cat despre “zone bune”, presupun ca inca o fi fain sa stai pe-acolo pe langa Herastrau (zona cu vile/ambasade), da’ plm, daca nu esti cumva fiul lui Vantu/Nastase, nu prea merge. Hai, si unele parti pe la Aviatorilor, da’ cam atat. Si si acolo tot de cacat e. OK, ai locuinta mai de doamne-ajuta, da’ aeru’ la fel, drumuri la fel, inghesuiala/traficul la fel si tot pana la pula-n pizda tre’ sa mergi pentru orice – de la cumparaturi la cinema.

    Problema e ca, chiar si asa, tot ramane Bucurestiul cu vreo 800 de clase deasupra provinciei. Si pana nu dispare cacatul ala cu “centralizarea”, nu se va schimba nimic.

    Pula mea, cam toata tara aia trebuie demolata si refacuta de la 0. Altfel nu se rezolva nimic.

  62. Armpitbug says:

    Vad ca au luat-o razna rau lucrurile in Cluj. Cine ar vrea sa stea in pod ca liliecii? Daca ai peste 1,40m, trebuie sa umbli cu casca de protectie prin casa, o sa dai cu capul pana nu mai stii cum te cheama. Podul asta sinistru, dar cica luminos, pare ca o ascunzatoare de gremlini care baga in vena. Un cotet obscen de scump, dar cica ultracentral, mira-m-as. Daca era asa, ar fi scris exact strada pe care se afla maghernita. Urmeaza sa-si vanda oamenii beciurile, daca tot o ardem romantic. Tulai.

  63. mesterul says:

    Apropo de cum și ce se poate vinde în Cluj-Napoca, io mă gîndeam într o vreme să ambalez căcat la pungă și să l vînd ca îngrășămînt bio. Sigur aș fi avut succes. Deci podul ăla mișto are potențial, se va vinde rapid.

  64. animaloo says:

    Bucurestiul nu prea mai are zone bune.

    are cateva locuinte calumea. Alea in zona herastrau sunt mega misto. Si mai misto este ca iesi din ele pe soseaua de langa ambasada chinei care cand nu e aglomerata e parcare (daca prinzi plutirea) si al carei mare atu e ca ajungi ceva mai repede la aeroport.
    Eu am ales apartamentu vechi. Pana mea. Astea noi sunt facute la misto. Fara spatii verzi, mega aglomerate sau, daca sunt simpatice mega la dracu in praznic, in vale cu pompe de scot cacatu spre canalizare, deci, daca se strica ai belit-o.

    *acum ma fut pe talentu meu de coverletterist si cvist, ca le am facute de nu ma cheama nici dracu 😀

  65. IulianS says:

    Pula mea, cam toata tara aia trebuie demolata si refacuta de la 0. Altfel nu se rezolva nimic.

    Aici nu prea sunt de acord, nu de alta, dar e extrem de posibil sa facem exact acelasi cacat, dar mai aerisit. Plus ca efectiv ideea e nepractica din start, omorand, pe acelasi principiu, multe orase/industrii de pe glob. E doar un vis umed.

  66. Manowar says:

    are cateva locuinte calumea. Alea in zona herastrau sunt mega misto. Si mai misto este ca iesi din ele pe soseaua de langa ambasada chinei care cand nu e aglomerata e parcare (daca prinzi plutirea) si al carei mare atu e ca ajungi ceva mai repede la aeroport.

    Da, ma, stai linistit, ca nu vand nimic in zona. Doar ziceam ca-i mai reusita zona decat multe altele. Si ca locuinte si ca…plm, mai ai pe-aproape un parc mai de doamne-ajuta.

    Aici nu prea sunt de acord, nu de alta, dar e extrem de posibil sa facem exact acelasi cacat, dar mai aerisit. Plus ca efectiv ideea e nepractica din start, omorand, pe acelasi principiu, multe orase/industrii de pe glob. E doar un vis umed.

    Fara a demola cacaturile alea, nu o sa faci nimic.

    Cum anume o sa faci apartamentele alea de 50-60 mp din blocurile gata construite sa aiba macar un 80-85 mp?

    Cum anume o sa scapi de apartamentele alea jegoase si sa zici ca faci niste cartiere de case decente?

    Unde anume o sa plantezi ceva mini-paduri, ca sa ai si niste aer?

    Unde o sa faci locuri de parcare?

    Unde vei face tu sosele cu benzi and shit?

    Asa, fara a demola.

    Nu, coaie, nu vorbeam la modul “sindromul Raducioiu”, ci la modul cat se poate de realist. E mai simplu si eficient sa arunci totul in aer si sa reconstruiesti de la zero.

  67. animaloo says:

    nu vand nimic in zona

    pai nu ma. eu doar confirmam ca da, is faine alea in zona. Pacat de iesirea din zona

  68. Manowar says:

    Pai, de-aia zic ca singura solutie e sa demolezi si sa refaci de la 0.

    In momentul de fata, orice problema ai vrea sa rezolvi, te lovesti de acelasi lucru: chestiile care deja exista in zona.

    “Nu putem sa largim drumul, ca-s blocuri pe ambele parti”

    “Nu putem planta copaci, ca nu avem unde, e drumul la mijloc si pe margini blocuri”

    “Nu putem face nimic cu duhoarea de cacat si gunoi din Bucuresti pentru ca-i suprapopulat, ca-i facut pentru 500,000 de oameni si-n orice zi gasesti 3-5 milioane de oameni in el”.

    “Nu putem construi o pasarela ca sa nu mai avem treceri de pietoni la fiecare 100 M, pentru ca sunt acolo stalpii de curent si herpaderp si pe deasupra nu-i loc pe trotuar oricum. Si nu putem face nici pasaj, ca n-avem de unde si pana unde si oricum nu-i loc pe trotuar si blocam si o artera vitala pentru trafic”

    “Nu putem face locuri de parcare, pentru ca avem in 2000 mp 20 de blocuri a cate 32-36 de apartamente, deci unde plm sa bagam 720 de locuri de parcare – presupunand ca fiecare apartament ar avea o singura masina”

    Si-atunci poti doar sa demolezi dracului totul si sa o iei de la zero.

    Din pacate, niciodata, da’ NICIODATA nu va fi nimeni de acord cu asta, asa ca singura solutie ramane vreun razboi cu bombardamente care sa rezolve problema asta. Altfel, pula. Fix pula. Mereu va fi inghesuit, poluat, imputit etc.

    Eu am mai zis – cand am plecat din Romulania n-am facut-o pentru ca m-am suparat intr-o zi si pac, gata, mi s-a pus pata (desi un trigger a fost, evident), ci pentru ca pula mea, m-am gandit mult si bine, la rece si calm si tot si-am ajuns la concluzia ca nu exista urma de speranta. Doar asa, cu vreun bombardament. Si, daca venea vreunul, nu ma-nghesuiam sa fiu de partea aia a pulii – sunt sigur ca-ntelegi.

    Ma rog, mai e o solutie, da’ mai degraba ar fi de acord bucurestenii cu bombardamentul decat cu aia: taxe si amenzi. Taxe nesimtite pe proprietate, pe masina, chestii de-astea. Amenzi nesimtite pentru aia si mai nesimtiti care au cladiri pe care nu le intretin si arata ca pula-pula. Gen de la Piata Latina pana la Kogalniceanu e plin de “cladiri istorice” care stau sa cada pe toata lumea. Pe Magheru la fel. Pe Mosilor Vechi, Viitorului etc la fel. Pe Splaiu’ Dambovitei cre’ ca si-acum sunt cladirile alea abandonate si ocupate ilegal de cioroi. Si tot asa. Asa, la modul “a cui e asta?”. Ia – amenda. Lunar sau, de ce nu, saptamanal. Pana se satura si repara sau vinde. Viitorului cel putin e din alt film, parca vezi ghetoul anilor ’30 acolo in pula mea. Cu masinile la fel. Apare-n acte ca ai masina? Taxe pe ea, boss. Da’ nu de-alea simbolice. De-alea macar cum sunt aici. Road tax. Ce face, n-o mai folosesti? Nu-i nimic, pana n-aduci dovada c-a fost vanduta/distrusa, platesti taxe pe ea. Ca poate asa dispar gramezile de Dacii 1300 mancate de sobolani si parcate peste tot pe Mosilor, Stefan cel Mare, Victoriei. Ah, si taxe pe poluare. Da’ nu de-alea la misto, de-astea cum au bagat in Londra – gen 20 de lire pe zi sa circuli prin Bucuresti. Hai sa vedem cate rable infecte mai raman pe drumuri atunci. Si eventual interzicerea chestiilor pe Diesel – cum fac aici de prin 2018. Ma rog, ei nu le “interzic”, da’ le taxeaza de efectiv mai bine te duci si-ti iei masina de secretara noua decat sa te mai deranjezi cu aia veche.

    Cam la aia se reduce problema cu Bucurestiul dupa o analiza atenta: prea multi cacati care nu-si permit sa fie acolo, dar sunt, pentru ca taxele si amenzile sunt la misto. Ce vrei tu, puisor, masina? Si circuli cu aia cu P (Ruse)? Hai nu mai spune. Ia ia tu autobuzul cu restul, drum bun. Sau 20 de lire pe zi pentru asta, cum preferi. Daca ai tu chef sa ne dai 7300 de lire pe an pentru placerea de-a circula cu rablaciunea ta, go ahead, fa-ti damblaua.

    La capitolul asta – taxe si impozite – am incredere in domnu’ Dragnea. Din ce-am inteles, deja v-a mai bagat un 2% de solidaritate cu mortii din Teleorman.

  69. IulianS says:

    Taxe nesimtite pe proprietate, pe masina, chestii de-astea. Amenzi nesimtite pentru aia si mai nesimtiti care au cladiri pe care nu le intretin si arata ca pula-pula.

    Stiam eu ca rezonam pe undeva cu tine. Nu dai cu wrecking-ball sau cu bomba, dai cu banu, ca ala doare mai mult decat orice.

    Mno, si ca sa-ti aduci aminte de bucuresti vezi aici (confirm ca inca e acolo si e exact asa):

    https://www.google.be/maps/@44.4338568,26.0845319,3a,75y,9.75h,88.29t/data=!3m6!1e1!3m4!1sq04X8SNoNCbfTgpLxhasOw!2e0!7i13312!8i6656?hl=ro

  70. Manowar says:

    Amatori.

    https://www.google.co.uk/maps/@44.4489087,26.1160845,3a,75y,305.15h,104.66t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQYcH0Fp1Jw07DVDvgzbFYQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=ro

    Trei sferturi din strada e asa.

    https://www.google.co.uk/maps/@44.4484832,26.1155498,3a,75y,164.34h,118.84t/data=!3m6!1e1!3m4!1skHbtt6msw35tvIDLgk-7UA!2e0!7i13312!8i6656?hl=ro

    https://www.google.co.uk/maps/@44.4488474,26.1160096,3a,75y,116.24h,110.56t/data=!3m6!1e1!3m4!1s0f0d2ITNnWiIFI2j5Hh4gQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=ro

    https://www.google.co.uk/maps/@44.4489087,26.1160845,3a,75y,295.72h,104.33t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQYcH0Fp1Jw07DVDvgzbFYQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=ro

    Pe google maps vezi versiunea de lux. Da’ gen du-te pe-acolo intr-o iarna (m-a tarat pe mine un prieten acolo, ca era un restaurant chinezesc care-i placea lui – un jeg ordinar, desigur, dar sarim peste). Circuli noaptea (ca la 6 e deja noapte) p-acolo. Trotuar pula. Lumini pula. Cladirile stau sa pice pe tine. Nu vezi pe unde mergi. Gheata in toate directiile, abia patinezi. Masini parcate (abandonate) pe trotuar, abia trece tramvaiul. Pe trotuar nu ai loc, mergi pe jos pe linia de tramvai. Si de nicaieri apare un nene care taraste un topor prin zapada. Nici macar nu glumesc, s-a infipt nevasta-mea-n mine mai mult decat ma-nfig eu in ea. Te miri ca nu apar si Jason si Freddie pe acolo.

  71. Orbu says:

    Sau 20 de lire pe zi pentru asta, cum preferi. Daca ai tu chef sa ne dai 7300 de lire pe an pentru placerea de-a circula cu rablaciunea ta, go ahead, fa-ti damblaua.

    A-ham. Si o sa le si plateasca cineva, nu? Aia cu masinile cu “P”, desigur.
    Boss, cat timp o sa fie exceptii politice de la regula -i.e. pensionari, o sa vezi grosul concentrandu-se in exceptie.
    I-a zis un unchi lu’ tata sa ia nu stiu ce masina pe numele lui, pentru ca impozit, sau nu stiu ce. Tata e pensionar.
    I-am zis, bai, nu cred ca-i o idee buna, nu-i vorba ca sa nu-l ajuti, dar UITE, noi (aka eu si sotia) platim impozitul intreg la masina si nu-i neaparat maruntis,dar nu ti-am cerut s-o iei pe numele tau .
    Si totul se reduce la “da, dar stii, poate am nevoie si eu de un favor” si pula mea. Aia cu bombe e mai sigura si mai fara exceptii asa.
    De exemplu: Daca astia zic maine, coaie, masinile inmatriculate in Bucuresti platesc taxa nu stiu cat pe poluare diesel sau ceva, ca in Germania.
    Pai eu nu o am inmatriculata acolo si nici nu intentionez. Da’ pot sa pariez ca din restul de 1 milion de masini majoritatea celor vizate se muta urgent cu domiciliul in alta parte. Mereu exceptii, boss.

  72. Manowar says:

    A-ham. Si o sa le si plateasca cineva, nu? Aia cu masinile cu “P”, desigur.

    Pai, e OK – te opresc de 10 ori pe zi sa verific faptul ca ai chitanta (ca e greu in Romulania cu scannerele de numere auto, cu bazele de date si alte SF-uri, stiu – desi pentru aia ca mine nu sunt joburi, se-ntelege). Nu o ai? Du-te unde ai treaba, masina ramane aici. Cand o vrei, platesti o amenda simbolica – hai, 2000 de lire plus cele 20 pentru ziua aia plus taxa pe tractare pana la garaj – si o primesti.

    Nu o vrei? Acordeon si amenda simbolica – 3000 de lire – si chioscu’ de bilete RATB e-n directia aia. Drum bun.

    In 6 luni s-ar putea organiza raliuri in Bucuresti, c-ar ramane cam 5% din masini.

    Pai eu nu o am inmatriculata acolo si nici nu intentionez. Da’ pot sa pariez ca din restul de 1 milion de masini majoritatea celor vizate se muta urgent cu domiciliul in alta parte. Mereu exceptii, boss.

    Da’ pe mine nu ma intereseaza unde ai inmatriculat-o, unde ai domiciliul sau ce varsta ai si ce culoare a avut primul tau biberon, boss. Eu te opresc in trafic in Bucuresti si-ti cer sa-mi arati dovada c-ai platit taxa pe ziua de azi. Nu poti? Amenzi simbolice – vezi mai sus.

    Mie mi se rupe pula unde o ai tu inmatriculata, ca-i Bucuresti, Valcea sau Ruse. Pe mine ma intereseaza doar unde circuli cu ea.

    Sanatate si la multi ani.

    Tu uiti cu cine discuti si unde traiesc, pe bune. Incearca tu p-aici sa faci de-astea cu “inmatriculata in” sau “exceptii”. Solutii exista. Vointa nu. Eu, sa-mi bag pula, chit c-ar fi sinucidere politica, as spune simplu a doua zi dupa ce-as fi ales: da, azi e 1 ianuarie 2017, de la 1 ianuarie 2018 masinile Diesel nu mai au dreptul sa circule in Bucuresti. Nicaieri. Si nici alea pe benzina fara euro 6 sau care pula mea-i ultimul. La fel si la camioane sau orice altceva. Taxi? Doar 100% electric, altfel muie. Aia care aveti vechituri, succes – treaba voastra cum scapati de ele, incercati prin Albania/Moldova sau ceva. Nu va place? Ahahaha, sugeti pula, era retorica.

    P-aici nici nu te opresc pentru a verifica – au scanneru’-n masina care verifica toate numerele pe langa care trece masina de politie. Le apare la una ca n-are asigurare sau n-a platit road tax sau i-a expirat MOT? Nino, nino. Ii doare fix in pula unde-ai inregistrat-o, ca stai sa vezi, c-o fi, c-o pati – masina confiscata, amenda, posibil mai rau.

    Ce zici tu acolo sunt harneli balcanice ca “nu se poate pentru ca” si “mica intelegere”, da’ eu sunt imun la de-astea de multa vreme. Cand mai auziti unul cu “nu exista solutii”, spuneti-i sa-mi suga pula in ritm de salsa. Solutii exista. Ca poate nu va convin (pana deveniti mai inteligenti si intelegeti de ce trebuie sa va convina si chiar sa aplaudati), asta-i alta discutie si nu-i pasa nimanui.

  73. animaloo says:

    la noi marea problema cu masinile este ca nu e permisa amenda data cu ajutorul camerelor. Singura la care ti-o iei e aia de la Rovinieta.

  74. Manowar says:

    Nu, coaie, la voi marea problema e ca nu vreti sa rezolvati problema….si nu numai cand vorbim de masini.

  75. animaloo says:

    pai si ce vrei sa fac io ma? Sa ma apuc sa dau eu amenzi?

  76. Manowar says:

    pai si ce vrei sa fac io ma? Sa ma apuc sa dau eu amenzi?

    Pai, coaie, tu inteleg ca pleci oricum – presupun ca ti se rupe pula.

    Eu am zis ca problema nu e ca nu e permisa nu stiu ce amenda, ci ca nu vreti sa fie rezolvata problema – asa, la nivel de popor. Pentru ca pe urma platiti si voi taxe si parca-parca nu-i cool.

    Si de-aia nu-i rezolvata, nu ca “nu se poate” sau ca “e problema cu camerele”.

  77. animaloo says:

    ah. la nivel general da.
    Se vede clara atitudinea: am vrea o tara ca afara, daca asta inseamna sa avem multi bani. AAA. Legi? Taxe? Muie…Vrem bani ca afara restu sa se duca cu decadenta lor capitalista.

  78. Manowar says:

    Da. Pai, romulanii vor doar banii ca afara.

    Legi, justitie, taxe, obligatii – p-alea da-le-n pula noastra, coaie. Hai fugi si-adu grataru’ sa facem niste mici in portbagaju’ Daciei, gen.

    De-aia am zis ca eu le-as face-o fara sa-i intreb daca le convine. Asa, brusc. Si i-as lasa sa inghete vreo luna-doua protestand (ca normal, ar protesta). Nu i-as ignora, as pune acolo – la locu’ protestului o taraba cu mici, mustar si chifle la suprapret si una cu kurtos. Tot la pret de bisnitar, desigur. Protestati, baieti, protestati – va aduce baiatu’ si cate-o bere la 45 de lei sticla? Hai, ca va fac eu poza pentru instagram sa aratati ca #rezistati.

  79. altcalic says:

    #rezist era un protest pro lege. Baietii la care te referi si care ar fi loviti in plex de taxe si legi erau cei 100 de pensionari de la cotroceni.

    Culmea imbecilitatii a fost azi cand firea s-a plans ca de ce plm s-a scos taxa auto, ca s-a umplut cacapitala (si tara in general) de rable in astea 10 luni. Sa mori tu, cine plm si-ar fi imaginat ca se va intampla asta?

    Acum vor sa bage din nou taxa, nu neaparat mare, dar asa, pe baza de emisii, anuala, care probabil o sa falimenteze toti fazanii care s-au gandit ca dau lovitura daca-si iau o rabla acum. I-a facut pesedu’ frumos pe fraierii care-i voteaza, ce sa zic: lasa-i sa-si cumpere, apoi rupe-i cu taxele pe ele.

    Sa fie bine sa nu fie rau, zic.

  80. Manowar says:

    #rezist era un protest pro lege. Baietii la care te referi si care ar fi loviti in plex de taxe si legi erau cei 100 de pensionari de la cotroceni.

    Si ala si harneala cu colectiv au fost doua basini rasuflate. Nimic mai mult, nimic mai putin.

    Sa-ncerci sa rezolvi ceva protestand pasnic acolo e ca si cum as incerca eu sa vindec ebola cu pastile homeopate.

  81. Orbu says:

    Nu, coaie, la voi marea problema e ca nu vreti sa rezolvati problema….si nu numai cand vorbim de masini.

    Pai da-i normal, boss. Ca tu uiti niste chestii p-acolo.Sa aiba toata lumea masini pe benzina Euro 11. Sa aiba, pula mea, nu zic nu, da-i benzina aproape ca-n UK, stii? Si pretul masinilor e mai mare, cumva. Si al alora noi, dupa cate ai observat. Da’ salariile nu prea. Si-aici ai o problema. Saracia.
    Atunci sa fie electrice, chiar daca-s scumpe, ca da statu’ bani. Sa fie, nu zic nu. Imagineaza-ti 100 000 de cabluri scoase pe geam pe Stefan Cel Mare, ca altfel cum pula mea sa incarci rabla. Ca nu-s case-case ca prin UK, ci blocuri blocuri.
    Nu-s locuri de parcare destule pentru rable, daramite sa pui tu locuri de parcare CU prize.
    Atunci sa ia RATB-ul si Metroul? Care este ce vrei sa spui cu asta, gen ? Care RATB, boss. ALA care acum merge cu toate autobuzele pline ochi la rush hour si care nu acopera oricum toate zonele? Metroul ala care are deja 2 magistrale suprasaturate si nici nu-i tarminat si nu acopera toate zonele?
    Prin urmare problema se reduce la urmatoarele optiuni:
    1)Am bani sa-mi iau masina pe benzina euro 25 sau electrica si loc s-o incarc, caz in care bravo tuturor saracilor care-s scosi din joc, oricum inseamna ca eu sunt din alt film, nu ala in care Bucurestenii populeaza Bucurestiul.
    2)N-am bani de asta si trebuie sa iau RATB-ul ( apropo, eu merg cu RATB-ul prin Bucuresti, da’ nu circul la ore de varf, ca am coaiele patrate) , caz in care am de ales:
    a) Pierd dracu stie cat timp ar fi, in cazul asta, pe drum, ca nu-i ca si cum cumpara astia autobuze pentru RATB, care-s faliment si aia, pe banda rulanta.
    b)Lucrez contra traficului, daca-i posibil
    c) Sunt un boss si lucrez de acasa, ma doare in pula de lume si de aglomeratie (vezi cazul 1).
    *Ca sa faci RATB sa aiba bani de pula mea, orice, tre’ sa faci costul calatoriei pe bune. Dupa care apare punctul d)
    d) Imi ajunge salariul sa platesc RATB-ul macar?, Adica Daca castigi gen 300-350 de EUR pe luna si platesti 100 la RATB iti bagi pula in ea de viata, ajungi la mers fara bilet si batut controlori, politisti, jandarmi si orice altceva iti mai iese in cale. Sau bagat toata pula in amenzi. Been there done that.

    3)Daca n-o scoti la capat nicicum optiunea e sa parasesti cocina, dar daca te uiti cati ar trebui sa paraseasca cocina dupa criteriile tare ar ramane pula mea orasul pustiu, nu de masini, dar si de oameni,caz in care pula impozite, pula business, pula orice.
    Asa ca, din partea mea, sa puna taxe, sa interzica masini, diesel, pe benzina, ce vor ei. Nici nu ma chinui sa “#rezist” in oras, serios. Nu mai da la calcul – am plecat, la revedere. Cel mai de cacat lucru e ca singurul aeropotr cu zboruri cat de cat e prin apropiere, dar nu e bai.
    Dar tot in pula ma doare. Sa vina, din partea mea, aia bogatii cu bani de Tesla S si masini de secretare si sa umple Bucurestiul. Doar ca ce spui tu e tot ca o bomba, doar ca tre’ sa darami blocurile goale pe banii tai gen, sa faci ceva frumos. Adica costa mai mult decat o bomba. Si e mai putin acceptabil. Garantat.
    Pentru ca din 2 milioane de saraci, sau cati dracu or fi, in orasul asta, ai sa ai vreo 2 milioane si jumatate de si mai saraci , refugiati dracu’ stie unde. Kill the saracians, cum ar veni. Nu cred ca functioneaza asa.
    Orasul asta o sa ramana multa vremeo cocina ca si alte cocine, vezi Istanbul, spre exemplu. Ca asta e spuma tarii si din cacat, ce spuma vrei sa iasa?

  82. Manowar says:

    @Orbu: nu vezi padurea din cauza copacilor.

    Tu zici ca RATB abia se descurca acum la rush hour. Asa e. Abia se descurca acum…CU TRAFICUL DE ACUM. Care trafic de-acum n-ar mai fi asa. Deci nu.

    Si-ti scapa esentialul: schimbarile derivate din treaba asta.

    Vrei un exemplu? Fa un efort si imagineaza-ti ca maine toate rablele din Bucuresti dispar – ca nu mai pot circula. Sa zicem c-au trecut cele 6 luni de dat amenzi si s-a prins si ultimul idiot ca nu renteaza sa faca pe smecherul.

    OK, ce se intampla mai departe?

    Pai, aia care lucreaza departe se muta. Inchiriaza in alta parte sau vand si cumpara-n alta parte. Ori aia, ori fac prea mult pana la lucru cu autobuz, metrou etc – chestie care s-ar putea sa nu le convina. Ori isi cumpara masini noi – da’ din ce-mi spui, acolo sunt nitel mai scumpe.

    Bun. Mai departe?

    Pai, companiile cu sedii pizdoase vor fi nevoite sa ofere salarii la fel de pizdoase. Ca nu mai poti sa-i zici angajatului ca tu ai sediu la Victoriei, da’ el sa stea in Balta Alba sau Drumul Taberei si sa-si ia masina. Sau poti, numai c-o sa vrea sa-i dai si tu un macar 400 de euro net in plus pe luna, ca plm, a zis pe internet unul Orbu ca-s scumpe masinile. Ori dau bani extra, ori se muta, ori se cara in alte orase. Drum bun – n-o sa-i fie nimanui dor de ele – chiar aia e si ideea, sa mai golim Bucurestiul, nu?

    Ia in calcul si efectele, nu doar faptul ca “plm, in prima luna o sa fie nasol”.

    d) Imi ajunge salariul sa platesc RATB-ul macar?, Adica Daca castigi gen 300-350 de EUR pe luna si platesti 100 la RATB iti bagi pula in ea de viata,

    Pai, esti liber sa inchiriezi ceva la 10 minute de mers pe jos de job. Ori aia, ori, daca esti hotarat ca vrei sa stai in continuare “acolo”, ii ceri angajatorului sa-ti plateasca 1. RATB sau 2. Rata la masina. Cum preferi tu. Nu vad de ce nu – pe-aici se practica. La nevasta-mea la lucru plateau aia “abonamentul” anual pe tren. La sotia lui Patrick la lucru, le dadeau aia bani de masina – gen “in limita a X sute de lire pe luna, va luati ce vreti voi”.

    Ah, o sa se prabuseasca piata imobiliara cand vor vedea aia ca pretul ala de la Victoriei nu se bazeaza pe nimic?

    Imi sangereaza inima, coaie. Inima.

  83. Orbu says:

    Pai, aia care lucreaza departe se muta. Inchiriaza in alta parte sau vand si cumpara-n alta parte.

    Pai si daca se muta, aia care sunt acum doar saraci, ca au un job de cacat o sa fie someri de saraci. Nicio problema, o sa fie niste bulgari din Sofia un pic mai bogati. Sau altii prin Ucraina, sau Chisinau, dracu’ stie.
    Ca vezi tu, e o treaba de concentrare a fortei de munca.
    Nu poti sa te duci tu companie mare de nu stiu ce chestie sa iti deschizi centru la Orbu la tara. Ca strangi de vreo 5 angajati asa.
    Bine, in contextul de azi nu poti sa te duci in pula mea nicaieri ca nu mai e nici dracu. Adica, daca ii mai agati cumva la Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Sibiu de bine. Daca nu, intr-un oras mai mic cam tragi cu pusca.
    Iar in celelalte orase pe care le-am enumerat situatia devine exact ca-n Bucuresti. Clujul presupun ca l-ai vazut si tu in ce se transforma, eu am vazut Sibiul. Intr-o vreme mi se parea atractiv, dar cand fac astia intr-un an 30 de strazi , majoritatea cu blocuri fix pe drumul de acces in oras, care nu-i bulevard cu 5 benzi pe sens si cand stii ca aia n-au nici ratb la nivel de Bucuresti nici metrou nici altceva de baza e direct futut in pizda,
    Ca pula mea, e cum am spus. Spuma la cacat. Nu e UK, nu prea e loc de Milton Keynes, nu “e” trenuri din juma’ in juma’ de ora de sa-mi bag pula daca am simtit nevoia de rabla cat am fost pe acolo, dupa ce am invatat sa ma descurc, fireste.

  84. Manowar says:

    Pai si daca se muta, aia care sunt acum doar saraci, ca au un job de cacat o sa fie someri de saraci.

    Sunt liberi sa se mute dupa companie sau dupa alta companie.

    Care-i treaba, ti-e teama ca n-o sa-ti mai ramana destui saraci si-n Bucuresti?

    Ca vezi tu, e o treaba de concentrare a fortei de munca.
    Nu poti sa te duci tu companie mare de nu stiu ce chestie sa iti deschizi centru la Orbu la tara. Ca strangi de vreo 5 angajati asa.

    Ba da, poti.

    Doar ca trebuie sa oferi ceva suficient de motivant pentru unul dispus sa se mute.

    Nu inteleg problema – ofera aia acolo rata ta actuala la tine-n sat si NU VREI TU sa te duci acolo, ca preferi drumurile la aeroport? Zi-mi mie – ca de la o suma-n sus, ma duc eu. No problem, macar acolo am ce discuta cu juma’ din populatie probabil – carduri, alea.

    Ca pula mea, e cum am spus. Spuma la cacat. Nu e UK, nu prea e loc de Milton Keynes, nu “e” trenuri din juma’ in juma’ de ora de sa-mi bag pula daca am simtit nevoia de rabla cat am fost pe acolo, dupa ce am invatat sa ma descurc, fireste.

    Nu e. Da’ cu regulile si legile potrivite, poate fi.

    Uite, nu-i vad pe-astia din UK ingrijorati de “dar ce vor face saracii cand interzicem Diesel”. Chiar nu.

    Daca-i intrebi, cica e mai bine asa, ca e mai bine sa fii somer decat sa mori la 30 de ani otravit de noxe. Tu ce parere ai?

    nu “e” trenuri din juma’ in juma’

    Faceti.

    Uite – tot ziceai ca nu-s joburi. Uite joburi. Cai ferate, autostrazi – alea nu se vor construi singure, stii ce zic?

  85. Orbu says:

    Nu inteleg problema – ofera aia acolo rata ta actuala la tine-n sat si NU VREI TU sa te duci acolo, ca preferi drumurile la aeroport? Zi-mi mie – ca de la o suma-n sus, ma duc eu. No problem, macar acolo am ce discuta cu juma’ din populatie probabil – carduri, alea.

    Ba da. Eu ma duc intins. dar ce incercam sa iti arat mai sus e ca si in orasele unde se face asta si creaza brusc o cerere de spatii de locuit se contruiesc ca in Bucuresti; blocuri-blocuri fara pic de consideratie si investitie in infrastructura, ca nu sta nimeni de d-astea ( pe repede inainte) si pentru ca saracie: salariile oferite nu-s chiar la nivelul ala la care cumparatorul sa poata suporta si pretul bulevardului/ spatiului verde construit de dezvoltator ( daca i-ar fi impus de planurile de urbanism ) in cazul unui bloc, nici la nivelul la care sa isi permita casa, care nu apasa la fel de mult pe infrastructura. Si evident nici statul/primaria nu isi permite investitiile astea.
    Asa ca oriunde te muti vezi replicat modelul Bucuresti cu zeci de blocuri plantate in camp cu o legatura la o strada de access care devine brusc prea mica sa acomodeze tot traficul si unde nici macar nu ai bruma de infractuctura de transport public din Bucuresti.

    Daca-i intrebi, cica e mai bine asa, ca e mai bine sa fii somer decat sa mori la 30 de ani otravit de noxe. Tu ce parere ai?

    Sunt de aceeasi parare. In ceea ce ma priveste, sa interzica tot. Cel mai bine mi-ar prinde un sut in coaie la modul, mars, ma, Orbule din orasul asta. Si nu-s ironic desi suna asa, Dar ce-ncerc eu sa spun e ca asta nu rezolva mare lucru.
    Bine, ignorand faptul ca n-o sa se intample ever, pen’ ca momentan primarita da interviuri si se aplauda singura, in timp ce intreaba Bucurestenii daca sunt de acord ( hahahaha) cu introducerea unei taxe pe masinile nu stiu de care. Cacat, pai si eu zic nu, din principiu. Nu ca nu cred ca o lume mai buna s-ar face cu mai putine masini, da nu am incredere ca fac ei si restul cu banii luati de la mine, asa ca muie, nein, daca e pe intrebat.

    Faceti.

    Da, boss. Maine.
    Tatal sotiei lucreaza la o chestie d-asta a CFR-ului de reparat vagoane ( cred ca de marfa), dar cred ca a lucrat si la aia de personal. Si treaba e simpla.
    Nu reusesc sa repare cate se strica.
    Despre ce extindere vorbim? Cu cine, adica? Si cu ce bani.
    Eu nu cred ca o sa mearga nicicum. Saracia e deja endemica. Iti trebuie prea multe basculante de bani ( care sa nu fie furate pe drum), ca sa poti sa duci infrastructura la nivelul ala la care ce zici tu sa se intample ca o consecinta naturala/ economica.
    Singurul motiv pentru care companiile alea sunt unde sunt si “merge asa”, cat o mai merge, e ca singura consecinta naturala a faptului ca e o tara saraca e ca oamenii muncesc pe putini bani si se multumesc cu putine conditii. Aia care se multumesc. Aia care nu, cauta solutii personalizate ( gen eu), sau pleaca dracu’ undeva unde treburile astea sunt deja “in place” ( gen tu), ca nu te vad sa fi asteptat pana face CFRul trenuri peste tot si care vin relativ la timp.

  86. Manowar says:

    Ba da. Eu ma duc intins. dar ce incercam sa iti arat mai sus e ca si in orasele unde se face asta si creaza brusc o cerere de spatii de locuit se contruiesc ca in Bucuresti;

    Naaah.

    Sunt suficiente zone parasite. Gen casa goala langa casa goala – de-alea pe care nici n-ai cui sa le inchiriezi.

    Da, boss. Maine.
    Tatal sotiei lucreaza la o chestie d-asta a CFR-ului de reparat vagoane ( cred ca de marfa), dar cred ca a lucrat si la aia de personal. Si treaba e simpla.
    Nu reusesc sa repare cate se strica.

    Hai, nu ma fute.

    Asa mult au de lucru?

    Inseamna c-au crescut salariile si au vreo 30 de pozitii deschise in continuu pe pagina lor de internet – poti sa ne-o arati si noua?

    Sau e paradox de-ala romanesc unde avem de munca de nu ne vedem capul, da’ cumva n-avem bani de angajari sau mariri de salariu?

  87. Orbu says:

    Asa mult au de lucru?

    Lol. Asta e d-aia de zis la stand-up comedy.
    Atâția bani au și atât de putini oameni sunt. Desigur ar putea să mai angajeze. Dacă reușești tu să recrutezi pe cineva. Și e un oraș d-ala post industrial cu mai multe apartamente care caută chiriași decât invers.

    Gen casa goala langa casa goala – de-alea pe care nici n-ai cui sa le inchiriezi.

    Da, sunt. Chiar și orașe. Și e un motiv. Deschizi o pularie acolo și te aștepți să vină lumea calificată de la București. Și aștepți. Și te gândești, bă poate tre să ofer la fel de mulți bani ca în București. Exemplu: Renault a mutat birourile undeva pe autostradă, Găești sau ceva, mai aproape de Pitești ( să mă corecteze dacă e cineva mai în temă) . Și a fost o mică problemă cu personalul. Că nu toți i-au urmat, deși dacă lucrezi în auto, cam trebuie, că nu-s așa multe opțiuni în București. Da’, plm lumea are rate, case acolo, în fine. Au tot oferit ei chestii inclusiv transport DIN București. Asta e chiar stupid, dacă mă înțelegi. Dar, plm, e nevoie de oameni.
    Dar să zicem că îți deschizi o chestie la Deserted City of Dead, in Teleorman și dai și salarii mari. Fiind corporație multinațională observi niște probleme.
    1) Pula aeroport în zonă.
    2) Pula autostradă – mai ai și probleme de logistică cu producția, dacă pe aia te bazezi. De aia e orașul părăsit în ze first place.
    3) Deși orașul e nod de feroviar și-s o grămadă de cai ferate ( orașu cu trei mistere) , transportul cu trenul de pasageri cam suge, iar ăla de marfă ( logistică) suge cu două guri.
    Iar casele ( blocurile adică) sunt cam așa:
    Cam pula gaze ( sunt în oraș, dar nu sunt trase peste tot pentru că sărăcie. În alte orașe pur și simplu nu-s deloc. Butelii, taică ).
    Cam pula apă caldă centralizată. Merge de minune cu pula gaze și cu apartament la bloc.
    Cam pula transport în comun. Biciclete ca-n Amsterdam, da-s câini grămezi și drumuri paradite, iar în România ninge până la genunchi și nu prea deszapezeste cineva aleile.
    Cam pula internet broadband . Este, dar mai așa, ca-n provincie nu ca-n București. Adică pentru cetățeni e ok. Să faci niște data centeruri, cam nu prea.
    Criminalitate? Nu chiar ce povesteai tu de Bucureștiul anilor ’90, dar mai mare decât în București.
    Gen, mult noroc.
    De deschis se deschid chestii. Prin toate orașele pe lângă care s-a tras măcar o autostradă inclusiv în d-alea fantomă gen Lugoj, Deva. Dar cheia e asta. Mai întâi infrastructura. Și să mai ai cu cine.
    Zicea nevastă-mea ceva de o diferență de circa 25k de copii născuți anual în minus (cam 10% din numărul anual) intre 2009 și 2016, parcă. Dar și din ăștia o parte doar au certificate de naștere pe aici.
    Direcția pe care o vad eu e de contracție vădită a numărului de locuitori și de agregare mai acuta în jurul centrelor ăstora de forță de muncă.

  88. Manowar says:

    Da, sunt. Chiar și orașe. Și e un motiv. Deschizi o pularie acolo și te aștepți să vină lumea calificată de la București. Și aștepți. Și te gândești, bă poate tre să ofer la fel de mulți bani ca în București.

    Da, ma – plange sufletul meu de mila companiilor care nu gasesc forta de munca.

    Da’ nu stiu cum se face, de fiecare data cand dau de una, vad acolo un patron milionar/miliardar si-un dom’ director care schimba gipanu’ anual.

    O fi o coincidenta, pula mea.

  89. Orbu says:

    Nu e coincidență. E faptul că preferă să se mute la alți săraci care stau la un loc și sunt gata de munca . Doar nu crezi că au ajuns ăștia prin România că se saturasera de ajutat englezi, francezi, nemți și nordici să își păstreze sau să își îmbunătățească condițiile de viață. Ce îți spun e fix ce-am spus. pentru ei poate fi București, poate fi Sofia, poate fi Kiev, sunt doar nume de orașe într-un PowerPoint când se considera relocarea. Iar elementele care fac diferența sunt infrastructura, cadrul politic (riscul de a se trezi cu șandramaua confiscată), resursele umane disponibile și cat de ieftin pot să lucreze săracii ăia. Dacă le dă cu încă un Jeep din calcule se duc acolo, dacă nu, mai caută. Că nu moare nimeni de dragul românilor. Chestia e cu ce-i primești. Iar cu ce sugerezi tu nu prea se poate că suntem săraci. Doar cu sărăcia și nevoile și neamul putem să îi primim. Iar eu nu văd loc de mai bine în viitor. Poate după ce se contracta populația așa pe la un 7-8 milioane de locuitori, din care măcar 3-4 milioane să fie productivi ( gen, nu angajați la stat) să se poată așeza infrastructura la nivelul de atunci.

  90. Manowar says:

    Poate după ce se contracta populația așa pe la un 7-8 milioane de locuitori, din care măcar 3-4 milioane să fie productivi

    Nu neaparat imposibil, dar macar aberant.
    Nu cred ca exista vreo tara asa.

    Pula mea, bebelusi + elevi + studenti + pensionari sa fie jumatate? Yeah, I don’t think so.

  91. Orbu says:

    +asistati social/ sau d-aia care pur si simplu refuza munca. De astia nu ai cum sa scapi. Tot timpul ai si niste lepre.
    Citat:
    “The denominator here is also known as the “Labour Force” or the “Economically Active Population”. In the three months to February 2017 there were 33.4 million people in the UK labour force and 1.56 million people classed as unemployed. These figures gave an official UK unemployment rate of 4.7%” Wiki
    Populatia UK? pe la 65Mil.
    Deci pe acolo. More or less.

  92. Manowar says:

    Nu.

    Statisticile alea sunt manarite in doua feluri.

    1. Numara la “Labour Force” si imigrantii – care in schimb nu-s numarati la populatie. Go figure.

    2. Considera “Labour Force” si oamenii “angajati” de forma. Inclusiv self-employed cu 2 ore pe saptamana. Si e plin UK-ul de aia – pentru ca declara ca muncesc de cand au taiat benefits, ca astfel iau working tax credits (in curand universal credit sau ceva). Si-i mai profitabil asa. De exemplu, stiu un caz de-asta – gagica declara ca munceste vreo 20 de ore pe saptamana, cand ea nu munceste nici 4, cred, scriind pisaturi irelevante pe care nu le citeste nimeni (bloggerita somera). Drept urmare, cere working tax credits si primeste – completare la “norma de venit”. Inclusiv aia care muncesc pentru deliveroo si pula mea pe zero hours contracts sunt considerati “labour force”, chit ca ei au muncit o luna sanki pe 300 de lire. E OK, le mai da statu’ restu’. De pomana.

    Sunt statistici manarite pentru a da bine raportul de “cum arata UK dupa masurile economice luate de guvern”.

    O plimbare de 30 de minute ziua (intr-o zi lucratoare) prin orice oras la nord de M25 iti arata adevarul.

    …iar Romania avea (in nu mai stiu ce an, inainte sa plec eu) 20M de locuitori si 5.5M de angajati. Sigur, acolo sunt manarite chestii, munca la negru, emigranti etc etc, da’ totusi.

  93. Orbu says:

    Ma, nu conteaza. Eu nu-s sociolog, m-am raportat la statisticile existente incercand sa exprim un punct de vedere. Daca Romania are acum 5.5M angajati / 20 M locuitori ( in statistici) altfel ar sta cand ar avea 50% din 7-8 milioane, presupunand ca se manaresc statisticile in acelasi mod.
    Pe wiki, Employment-to-population_ratio variaza intre 40 si 80%, dar media e pe la 60%. N-o fi prea exact sau prea corect, dar gandind in termenii de acolo tarile bogate sunt intre 60 si 70. Alea cu natalitate scazuta peste 70% – iti dai tu seama de ce. Tarile relaxate au intre 50-60 ( Spania, Italia, alea), iar labari gen Grecia pe la 40%.
    Ideea ramane tot aia. Din punct de vedere al varstei poti sa cuprinzi intre 20 si 70 de ani intre 60 si 70% din populatie in functie de speranta de viata si mortalitate ( iti pot arata un excel daca vrei) cu o natalitate sanatoasa. Cu natalitate nesanatoasa ( adica in continua scadere) e evident ca ai mai mult de 70% in segmentul asta de varsta.
    Eu am zis asa ochiometric. Daca ai 60% intre 20 si 70 ani si muncesc 3 sferturi sau un pic peste dintre ei ajungi spre 50%. Ca sunt salariati, ca-s freelanceri, meseriasi, ideea e sa nu fie atarnatori.

  94. Manowar says:

    Ca sunt salariati, ca-s freelanceri, meseriasi, ideea e sa nu fie atarnatori.

    Aia e, ca sunt de meserie atarnatori.
    Citeste despre working tax credits si self employed. O sa intelegi…cred.

  95. Manowar says:

    In caz ca-i prea greu de inteles, fii atent la mine.

    Te duci la https://www.gov.uk/tax-credits-calculator si bagi un click pe “start now”

    Apoi baga urmatoarele chestii:

    no partner

    yes – children

    2 (children)

    nu (nascuti dupa aprilie 2017)

    nu childcare

    nu disabled

    self employed

    nu – alte benefits

    35 (age)

    nu – disabled

    nu – nu primesti altele.

    40 de ore pe saptamana

    0 income, 0 la toate celalalte.

    – si hopa, uite cum primesti tu 837.89 pe luna, nefacand nimic, declarand ca esti self-employed, da’ nu esti platit, nu faci profit (asta insemnand absolut orice, repet, inclusiv faptul ca esti blogger, sanki). Practic, A-lister.

    …dar in statistici, apare ca esti employed. Self-employed.

    Si doar nu crezi ca asta e singurul scam. Adica, de exemplu, nu-i mare branza sa te duci si la council sa le explici ca tu, ca single mother/father, cu copii, ai nevoie de o locuinta. Ca doar platitu’ chiriei e pentru fraieri. Doar nu discutam aici de 837.89 la 4 saptamani (10892 pe an), ca aia n-ar fi suficient. Da’ cand combini treaba asta si cu faptul ca nu platesti chirie ca toti fraierii…si eventual si cu “partenerul” care “te-a parasit” (dar de fapt sunteti impreuna si se muta cu tine si mai castiga ei el bani), pai, coaie, traiesti linistit.

    Daca nu se prindeau est-europenii si nu abuzau (pe vremea cand nu era limita la doi copii, ci primeai pentru toti aia declarati, chit ca nici nu-i aveai, ca declarai ca-s in tara ta, de declarau toti cioroii cate 20 de copii lol), probabil nici nu se ajungea la brexit. Da’ asa…

  96. Orbu says:

    Stiu cum functioneaza asta. E asemanator si prin Germania.
    Dar din “fericire” Romania nu-i una din tarile cunoscute pentru faptul ca se traieste bine pe sociale.
    Si nu-i ca si cand daca ajungi la o contractie a populatiei sub jumatate din cat e acum iti mai permiti luxuri d-astea.

    In schimb se cristalizeaza alte avantaje de tipul populatie mica pe suprafata mare si concurenta redusa pe resurse de infrastructura alea care mai raman.

    De exemplu. Acum, daca vreau sa cumpar 1-2-3-5-10 hectare de pamant la mine in sat mi-e dificil spre imposibil. 1-2ha as gasi in teorie, desi nu am gasit pana acum, dar am auzit ca se vand, da’ 10 e imposibil. Amuzant e ca acum mi-ar fi suficient si 1,sau si ce are tata deja sa pun niste planuri in practica, dar ar insemna participarea cooperativa a celorlalti, ceea ce-i absolut imposibil, mai bine ii impusti.
    Pe de alta parte, intr-un sat parasit, e mai dificil, ca daca vrei ceva trebuie sa faci cam singur, dar macar poti.
    In orase sunt pe langa problema faptului ca romanul mai bine te incurca decat sa coopereze, sau sa-ti dea cale libera sa faci ceva, mai si concureaza cu tine pe resurse/infrastructura chit ca nu-s neaparat productive pentru el.

    E ca statul in Bucuresti desi esti sarac lipit. Cand treaba asta se reduce natural e mai usor sa te misti.
    Da’ mai dureaza 10-15 ani, poate.

  97. Mishu05 says:

    Orbu: pune un anunt de forma: cumpar pamant arabil in comuna X sub forma unui banner de juma de metru patrat pe gard acasa la ai tai. In 24 ore pe o raza de 4-5km toata lumea stie foarte clar ce vrei. Ai fi surprins cata lume doreste sa vanda dar nu au imboldul necesar ( o persoana care declara raspicat ca vrea sa cumpere, nu “vorbe” ) . La mine la tara a venit un nene hotarat tare sa faca agricultura – foarte visator . Intre timp a clacat cand a vazut conditiile din teren. Initial a oferit 2000e/hectar si s-a facut coada la el la poarta . A cumparat pe alese pana a terminat banii. Pretul zonei fiind undeva la 1800e/hectar. Stii ca sunt probleme mari cu actele dar se rezolva in cateva luni hectar cu hectar daca esti hotarat. Taranul roman tuna si fulgera ( declarativ) dar cand simte concretul devine si mielusel si cooperant. Mai ales ca esti din zona. Initial pare un impediment pe ideea “cum ma sa ii vand lu’ ALA futu’l in gura etc etc” dupa care devine “lasa taica ca macar l-am dat tot unuia de-al meu” . O sa vezi. Important e sa dai cu banu de masa cateodata chiar la propriu . Toata treaba in Romania cu pamant, acte, achizitii tine de mirosul banilor. Simte lumea ca ii ai..sa vezi bucurie. Nu te astepta sa iei comasat – cred ca stii asta . Dar il iei bucata cu bucata si odata ce le-ai facut cadastre la toate parcelele taxele notariale la schimb pe schimb sunt infime. O sa mai fie si altii care vor comasare si treaba va merge rapid pe viitor.

  98. altcalic says:

    Nu stiu cum va merge mai rapid cand tocmai spui ca ala a clacat. Adica, trebuie si niste exemple de succes inainte ca sa faca mai multi lucrul ala.

  99. Orbu says:

    @Mishu: La 5 minute dupa ce plec il acopera tata cu ceva.
    Poate sa merg sa-l pun la primarie, sau ceva.

  100. Mishu05 says:

    Altcalic: a clacat pe partea de agricultura dar pamant a cumparat cat a vrut si a putut. Poate isi revine si va munci el pamantul pe viitor..cine stie. Si chiar daca nu mai face el..pamantul e acolo e dat in arenda la altii si tot castiga ceva nu a iesit in pierdere. Orbu: Evident ca ti-l da jos/acopera am si eu acasa unu’ la fel. E rusine taica..ce zice lumea? Cunosc. Dar daca vrei sa cumperi pamant acum e momentul. In cadrul populatiei din orice zona exista oameni nevazuti prin sat dar care au pamant. Ei stau la oras sunt copii/nepotii celor care nu mai sunt si din cand in cand vin sa plateasca impozitul la primarie. Majoritatea ar vinde cu 2 maini daca ar stii ca cel care cumpara e serios si nu un mini-baron care le da un pret de ras. Ca aici iarasi e o chestie…costa sa zicem 80-90mil/hectarul? Diversi jmecheri le dau un pret de nimic ca poate pune omul botu’ . Daca chiar ai intentii serioase ia legatura cu secretarul de la primarie puneti hartile cadastrale pe masa si fa-ti liste cu cine ce are. Sa vezi cati din cei care il au dat in arenda la nea costica si nea mitica descopera ca nu au primit nimic de 20 de ani si parca-parca ar merge sa ia ceva pe el . Daca ai bani cumperi jumatate de sat. Acum….esti sigur ca e o combinatie buna?

  101. Orbu says:

    Evident ca ti-l da jos/acopera am si eu acasa unu’ la fel. E rusine taica..ce zice lumea? Cunosc. Dar daca vrei sa cumperi pamant acum e momentul.

    Nu ii e rusine. Crede doar ca e o afacere proasta. El s-a saturat de munca si produs pula si nu reuseste sa iasa din logica lui viciata.
    Stiu ca acum e momentul.
    <blockquote.
    Sa vezi cati din cei care il au dat in arenda la nea costica si nea mitica descopera ca nu au primit nimic de 20 de ani si parca-parca ar merge sa ia ceva pe el .

    Sa vezi cati din cei care il au dat in arenda la nea costica si nea mitica descopera ca nu au primit nimic de 20 de ani si parca-parca ar merge sa ia ceva pe el .

    Bai, la mine au mai primit, ca au fost asociatii care le-au luat. Tot mai multe tepe, dar na, speranta e inca vie in ei. Ca primesc bani doar pentru ca-s proprietari.

  102. capon says:

    Situat in zona Militari, complexul rezidential Militari Residence ofera spre vanzare garsoniere si apartamente cu 2-3 camere, la preturi accesibile, cu variante de plata adaptate posibilitatilor dumneavoastra financiare.
    Siguranta dumneavoastra si a familiei dumneavoastra este importanta pentru noi, de aceea am construit locuinte care corespund tuturor standardelor europene de siguranta si confort.
    Unde zice ca-I in comuna rosu?

  103. Manowar says:

    Unde zice ca-I in comuna rosu?

    Cauta pe Google Maps “Militari Residence” si o sa vezi unde e.
    Nu-s sigur c-am interpretat bine intrebarea, poate ma lamuresti tu.

  104. Hellux says:

    “Militari Residence din satul Rosu, probabil este adresat pàturilor de oameni aciuati pe la marginea oraselor, probabil anumiti tarani cu gusturi indoielnice, veniti langa oras.”
    Perfect adevarat! Intre timp au aparut si locuitori tigani…
    Multi din aia care au cumparat acolo au accesat programul “prima casa” 🙂 🙂 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *