Despre cum a iesit Trump presedinte
textul asta a fost scris acum mai multa vreme. Ma gandeam c-o sa fie publicat pe pagina altcuiva, dar nu s-a mai putut. Il las aici, sa poata sa-l citeasca mai lejer Patrick (da, tot el ma fute la icre sa-l urc, sa-l pun, sa-l fut). In mod ironic, n-a fost publicat din cauza limbajului folosit. Pentru ca … nu se mai poate in ziua de azi. Si poate ca are si Patrick dreptate – mai ales ca pare si mai amuzant textul acum, cand o ardeti la proteste aiurea.
Hai ca stiti. A iesit cica Trump. Haios. Ma rog, haios pentru mine, care i-am facut campanie, vorba aia. Pentru restul, nu-i asa haios, cica. O sa vedeti mai incolo. De ce poate fi totusi util postul asta…vedeti tot mai incolo.
Mie imi place foarte mult cum se agita toti neocon si neolib pe tema asta. OMFG, a iesit Trump. Vine apocalipsa. Dar, lasandu-i pe-aia la o parte, stiti care-i cea mai buna (si ridicol de trista in acelasi timp) chestie cu Trump? MSM. Mainstream Media, adica. Toti baietii aia care-o ard corect 99,9% din an si ridica-n slavi sau denigreaza dupa cum li se pune pata. Voi, astia care traiti in Romania, nu stiti nimic pe tema asta, ca nu aveti asa ceva. Acolo aveti doar niste tristi de-aia oligofreni prin presa. Dar pe-aici, prin tarile cu apa un pic mai calda, MSM arata foarte amuzant.
Sa luam un exemplu clasic: The Guardian. Ma iau de vitele astea incaltate din doua motive. Primul e ca a auzit aproape orice oligofren de jigodiile astea, de cand cu Snowden. Al doilea e ca nicaieri nu e mai usor de vazut ca acolo halul fara de hal in care a ajuns societatea.
Manipulare si media
Nu stiu daca ati observat sau nu, da’ cam 99% din tot ce-nseamna media a bagat carbuni ca lumea s-o duca pe Hillary Clinton la casa neagra. Si ho-ho, inca cum. Serios ca nu am putut sa citesc nici macar forumuri de WoW fara sa dau de gramezi de idioti care se strofocau sa explice de ce TREBUIE sa iasa Hillary Clinton. De ce e absolut necesar. De ce altfel vine apocalipsa. Si totusi, dupa ce madam Clinton a bagat sute de milioane (umbla vorba c-ar fi bagat vreo juma’ de miliard in alegerile astea), a pierdut. Cu toata experienta ei de secretar de stat. Cu toate relatiile ei. Cu tot Wall Streetul care a sprijinit-o si-a donat puternic. Cu tot Goldman Sachs-ul care i-a platit la misto discursuri. Asta cu discursurile e haioasa. Sa-ntelegeti cum functioneaza. Tu ai o companie. Si compania ta face nici mici/mari smenuri. Si, din cand in cand, pentru ca ai de facut smenuri, trebuie sa te servesti de-un politician. Dar, fiind vorba de-un politician, trebuie sa-i dai spaga pentru a dansa cum ii canti. Nu poti sa-i transferi banii in cont, ca te iau HMRC si IRS de gat. Nu poti sa-i dai o valiza cu bani, ca nu se stie niciodata cine te filmeaza sau daca-s banii marcati sau daca se lasa cu un flagrant. Asa ca trebuie sa-i dai banii legal. Dar cum? Ce justificare poti gasi pentru faptul ca ii dai o caruta de bani? Pai, simplu: spui c-o platesti pe maimuta pentru a-ti tine un discurs.
Doamna Clinton a avut cel putin trei astfel de discursuri. Au fost publicate de WikiLeaks. Platite cu sute de mii de dolari bucata. A fost intrebata ce a spus de banii aia. A refuzat sa raspunda. Nu-i bai – cum ziceam, a publicat WikiLeaks discursurile. Bai, daca voi gasiti acolo macar un paragraf care sa faca macar 1000 de dolari, eu il printez si-l mananc. Ce le-a spus femeia era ce puteau citi in ultima scursura de ziar. Cu alte cuvinte, spaga pe fata. Pentru truismele, platitudinile si mizeriile irelevante pe care le-a debitat, a incasat femeia 1.8 milioane de dolari. Da, serios – ca sa behaie despre Irak vreo 30 de minute in fata unora care nu dau doua flegme pe ce se intampla in Syria sau Irak. E la fel de credibil ca ar fi fost un deal onest pe cat e de credibil faptul ca v-au platit pe voi niste bunicute de la azilul de batrani cu 2 milioane de dolari sa le explicati despre ce canta Lacrimosa. Intra cam in aceeasi categorie. Si nu-ti trebuie multa minte pentru a pricepe asta.
Bun, sa revenim la partea cu media. Stiti cum explica media chestia asta, ca “trebuie” sa voteze americanii cu Hillary Clinton?
– TREBUIE, pentru ca ar fi prima femeie presedinte (de retinut, partea asta-i importanta)
– TREBUIE, pentru ca Donald Trump este un rasist si-un misogin si anti-LGBT (de retinut, partea asta-i importanta)
– TREBUIE pentru ca sloganul ei (Stronger Together) e mai bun decat sloganul lui Trump.
– TREBUIE pentru ca altfel esti un porc rasist, xenofob, sexist, un bigot marlan jegos derp derp herpaderp.
Si uite ca a pierdut madam Clinton. Si orice om complet rupt de realitate s-ar intreba “dar cum? dar de ce? dar cum a fost posibil asa ceva?”.
Haideti sa vedeti reactiile.
Reactii
Sa-ncepem cu ceva light: Noaptea alegerilor
Si cum sunt prezentati votantii doamnei Clinton? Hai fiti atenti, ca-i haios si dramatic.
American flags lined the stage. The pledge of allegiance was said, the national anthem played.
Avem steaguri, avem imn. E dramatic. E clar dramatic.
Supporters made a teary exit. Mothers carried weary daughters out of the glass structure that in the end hosted shattered hopes, not broken barriers.
“What just happened,” Gloria Lowell asked, shaking her head. She repeated the question. A man turned around and raised his beer.
“We lost,” he said. “We lost and it hurts.” The pair of strangers embraced.
Titanic curat. Au pierdut. Si-i doare. Si s-au imbratisat. Bawww.
Dar hai sa vedem ce-are de spus Anton Prosser din Texas – stat in care Trump a castigat.
I’m trans, and I’m worried about what will happen to me in this America now. If the courts will see challenges to every bit of equality for LGBT+ Americans. I’m scared that if I attempt to legally transition, my marriage could be invalidated or my health care taken away if we lose the few protections we have. I’m scared to use a bathroom in any public place, because I never know if strangers see me as a man or a woman. I’m scared of what could happen to all of us.
Pricepeti cat de Titanic de dramatic este? Acum, ca a castigat Trump, mie mi-e teama sa ma duc la toalete publice, pentru ca nu stiu daca strainii ma vor vedea ca pe o femeie sau ca pe un barbat.
Hai ca-i dramatic. Numai pentru asta si trebuia votata distrusa aia.
O avem apoi pe feminista de serviciu. Jur ca femeia asta e cea mai plictisitoare si nesatisfacuta gospodina din istorie. Iar ea are o problema: cum o sa-i spuna fiicei ei ca America a ales un bully rasist si misogin? Cum?!?!? Pentru ca, vedeti voi (atentie, alt moment dramatic), fetita ei de SASE ANI IN PULA MEA – SASE FUCKING ANI!, a adormit in noaptea alegerilor purtand un tricou pe care scria “feminista” si “am votat”. Fetita ei de sase ani. Ea a votat.
My daughter fell asleep on the couch, still wearing a shirt emblazoned with the word “feminist” and an “I voted” sticker.
Dar stati, devine si mai dramatic.
This morning, I’ll have to tell Layla that Hillary Clinton lost, that a woman won’t be president. Even more difficult, I’ll have to tell her that Donald Trump won. The man she knows as a bully who says terrible things about women, people with disabilities and immigrants – the man who brags about hurting people and separating families – will lead her nation.
Last night my heart broke for my country, this morning it breaks for her.
She woke up in a changed America today – one where a liar and a racist, a xenophobe and a serial harasser of women, will lead us.
Intelegeti voi cat de dramatic este? Va trebui sa-i explice fiicei sale de 6 ani ca un xenofob (sa mor aici de stiam eu la 6 ani ce-i aia xenofob; sau de-mi pasa) a fost ales presedinte. E groaznic.
Sherlock cu Down
Dar destul cu dramele. Sa trecem la momentele de Sherlock. E momentul sa ne uitam la cum a incercat media sa gaseasca o explicatie. Au inceput prin a da vina pe oamenii bogati. Clar. Aia sunt toti niste misogini si niste rasisti. Dar stai, bo$$, cum, deci bogatii l-au votat pe Trump? Am inteles. Si…chiar asa de multi bogati are America? Ah, nu? Dar, stai, bo$$, cand Hillary isi face campania de juma’ de miliard de dolari, ea e bogata sau saraca? Ah, au fost donatii si plati pentru discursuri? Inteleeeeg. Bun, dar totusi, sa-nteleg ca aia care-au votat au fost in majoritate bogati? Ca doar a castigat Trump, nu-i asa?
Fata-n fata cu failul initial, idiotii au inceput sa caute alte explicatii.
Stati asa, nu-s numai barbatii albi misogini si rasisti care l-au votat pe Trump. De vina sunt si femeile – dar doar cele albe. Si bineinteles ca s-au strofocat sa aplice etichete si sa categoriseasca femeile in functie de niste chestii in care mai crede doar Razvan. Si nici el. De pilda:
White women without a college degree supported Trump over Hillary Clinton by nearly a two to one margin. White women with a college degree were more evenly divided, with 45% supporting Trump, compared with 51% supporting Clinton.
Vedeti patternul, nu? Hai ca stiti cum e – “aia care au votat cum le-am zis noi sunt mai destepti si mai educati si mai…”. Hai ca ati auzit chestia asta si-n Romania. Mereu. Mereu aia care voteaza anti-PSD sunt intelectuali fini etc, in timp ce “ceilalti” sunt niste taranoi vai mama lor.
Asa-i ca-i exact ca la voi, acum? Gen voi, aia cu protestele: asa-i ca voi sunteti tineretul, speranta, oamenii educati, corporatistii, aia cu venituri peste medie? Si de partea cealalta sunt aia rai, nu?
Si totusi, ceva nu pica bine. Deci, cum, au votat bogatii cu Trump? Si ce stim despre ei e ca sunt albi, barbati (ah, stai, si femei) si ca nu prea au studii, gen? Aia-s majoritari, cumva? Dar exista macar? Si la The Guardian, undeva, stafful transpira incercand sa vina cu si mai multe explicatii. Stati, stimati cititori, ca mai gasim o explicatie: nu e numai vina bogatilor. In mod sigur este si vina facebookului. Partea asta sigur va suna cunoscut din Romania – unde, se stie, Victoras a pierdut alegerile din cauza jegosilor alora de pe internet care au mintit poporul (parca asa zicea Mircea Badea, nu?) Bietii oameni de bine au fost manipulati de stiri false de pe internet! Pricepeti? Omul ala simplu, prea prost pentru a hotari cu cine trebuie sa voteze, NU a fost influentat de cele vreo 30303030 de media outlets care ii cantau ode lui Hillary. Nu – a fost CUMVA influentat de faptul ca vecinul lui – Ghergheson – a dat share pe facebook la ceva stire falsa despre cum Hillary e Satana.
E amuzant foc sa vezi cum dau astia din colt in colt incercand sa gaseasca ei vinovatul. Ceva care sa se potriveasca – macar partial cu narrativeul lor. Sa poata puna niste etichete. Barbatii albi sunt problema. Femeile albe sunt problema. Aia fara studii sunt problema. Facebook e problema. Pentru ca asa functioneaza media in ziua de azi: ei vs noi. “Noi”, astia multiculti si cool si lgbt si toleranti si pro-imigranti si pro-ebola impotriva “lor” – taranoii aia cocliti si needucati care-s prostiti de stiri false de pe facebook. Si UITATI cat suferim noi din cauza lor: uitati cum fetita aia de 6 ani care doarme in tricou pe care scrie “feminista” va trebui sa planga maine dimineata pentru a ca iesit Trump. UITE cum suferim NOI din cauza LOR.
Luni de-a randul (nu exagerez) au descris votantii Trump ca pe niste rednecks. Un fel de vasluieni de America, asa. Avem niste exemple aici. Hai, aruncati o privire la aia selectati. Hai, spuneti voi, nu scrie pe ei “tarani prosti”? Au ales niste poze de-alea de sa moara Franta de gelozie.
Ce s-a intamplat?
De la alegeri incoace, isi plang in pumnii dobitocii de la the guardian. OMG OMG OMG. A iesit Trump. Si, de cand le-a trecut faza de Sherlock, behaie la toate colturile despre ce dezastru e. Si cum aia care l-au votat sunt rasisti. Cum sa-l votezi pe rasistul ala de Trump care vrea sa tina mexicanii afara si sa-i deporteze pe aia ilegali? Cum? Doar daca esti si tu rasist. Cum sa-l votezi pe Trump care a fost inregistrat discutand cu alti barbati si spunandu-i unuia ca, daca esti un barbat faimos, puternic, bogat, poti face orice, le poti apuca pe femei de pizda, ca e OK? E clar ca esti un misogin. S-au multumit scurt cu explicatia asta: l-au votat rasistii si misoginii. Si astia-s majoritari. Asa ca.
E frumoasa teoria asta – frumoasa pentru viitor, nu pentru prezent. Spun ca-i frumoasa pentru viitor pentru ca-n prezent are niste gauri foarte serioase. Cum ar fi, de exemplu, chestia asta:
– Florida, Iowa, Michigan, Ohio, Pennsylvania au fost castigate in 2008 de Obama. Baiatul ala NEGRU.
– Florida, Iowa, Michigan, Ohio, Pennsylvania au fost castigate in 2016 de Trump. Baiatul ala pe care-l voteaza rasistii.
Cacat, deci cum? Rasistii votau un presedinte negru? Asa ceva…?
(si sunt mai multe state care intra la capitolul asta, dar chiar nu am chef sa ma deranjez cu toate)
Cum? Deci, oamenii aia liberali si toleranti si hauhau care au votat un negru in 2008 au devenit brusc rasisti in 2016? Cum, adica rasistii au votat un negru? Sa fie rasismul problema? Eu as zice ca nu.
Sa fie facebookul problema? Pai, par rednecks aia pe care ni i-au tot aratat in poze specialisti in social media, genul de oameni care-si pun 300 de poze si au 1000 de “prieteni”? Eu as zice ca nu.
Sa fie albii problema? Eu as zice ca nu. Ca, daca era asa, atunci de ce l-au votat atatia negri si latinos pe Trump?
E amuzant la culme sa vezi cum se zbat idiotii astia sa descopere ei motivul, ce s-a intamplat si cine l-a votat pe Trump. E amuzant pentru ca-i clar pentru orice om cu mai mult de juma’ de neuron in cap – dar nu si pentru ei. Ah, ce s-a intamplat si cine l-a votat? Pai…
Pe Trump l-au votat oamenii normali care nu pot fi incadrati intr-o categorie
Da. Nu l-au votat homofobii, rasistii, xenofobii si asa mai departe. Stiti de unde stiu asta? O stiu de la Brexit incoace.
Eu, dupa cum stiti, joc tot felul de tampenii online. De la WoW la Diablo si Starcraft si ce mai nimereste. Si stiti cum e, mai casapesti pe-acolo ceva monstrulache, mai discuti cu coechipierul sau adversarul. Bai, nu exagerez, 100% din americanii cu care am discutat online – asa, la adapostul anonimitatii – mi-au spus ca voteaza cu Trump. TOTI, BAI! NICI MACAR UNUL NU VOTA CLINTON.
Nu pentru ca era femeie. Nu pentru ca din cauza ei au murit americanii prin tarile maimutelor din desert. Nu pentru ca erau republicani. Nu pentru ca a mintit mai rau ca barbatul ei la chestia cu serverul ei de email. Nu pentru ca a fost investigata de FBI. Nu pentru ca le-a amenintat, intimidat, santajat pe femeile abuzate sexual de sotul ei. Nu pentru ca l-ar respecta pe Trump. Nu pentru ca le-ar placea Trump vreun pic. Nu, deloc. Ci pentru ca s-au saturat. De…?
S-au saturat sa fie o multime de care nu-i pasa nimanui. Toti aia din Rust Belt, de exemplu. Ai avut un job la fabrica. Fabricai, dracu’ stie ce, ceva cu otel, pe baza de carbuni. Fabrica ta s-a inchis, pentru ca mersul lucrurilor e cam asa:
Ai o corporatie mare prin America. Si corporatia aia fabrica vreo tampenie pe baza de metale nu stiu de care si aliaje nu stiu cum. Si costa sa zicem 10 dolari kilogramul de metal de-ala in America, de la fabrica Gheorgheson din Iowa. Proprietarul fabricii cumpara carbuni de la mina Petreson din Michigan. Dar are loc o intrunire a actionarilor companiei si aia-s cam nemultumiti. A crescut profitul fata de anul trecut doar cu 10%. Ei ar fi vrut macar o crestere de 25%. Si-i atrag atentia CEO-ului ca ar fi cazul sa faca ceva – asa nu se mai poate, daca vrea bonusul ala de sute de milioane. CEO-ul, ce sa faca, e si el om, trebuie sa traiasca, nu poate sa se duca la nevasta-sa si sa-i spuna ca anul asta vor cumpara doar 4 yachturi, cand i-a promis 8. Nu mai cumpara carbuni de la Petreson. E prea scump. Aduce din Africa si Asia – e mai ieftin de-acolo. Dupa care se uita un pic si zice, bai, ia stai asa, da’ de ce ma chinui eu sa fabric aici otel, sa zicem? Nu mai simplu inchid aici cosmelia si-mi deschid eu una in alta parte sau, mai simplu, cumpar direct otelul din China, ca-i super ieftin? ASA pot atinge targeturile. Si gata, a rezolvat-o: isi ia bonusul. Desigur, in urma lui, raman niste someri. Unii lucrau in mina, altii in otelarie, altii pe la ceva firme de automobile din Detroit….Dar corporatia merge inainte – pe profit.
Sa fim seriosi, chestia asta te cam face sa urasti chinezii. Te trezesti asa, ca ti-ai luat o casa undeva intr-un stat de-ala. Peste noapte, nu prea mai valoreaza mare lucru. Ce stii tu sa faci nu se mai cauta nicaieri. Joburi nu mai sunt in zona. Aproape deloc – iar cele care sunt, sunt genul de joburi pe care nu prea ti le doresti – si oricum le-au luat mexicanii, dominicanii si restul. E greu sa vii tu acum sa concurezi cu Jesus Maria Lopez de Alvaro Dominguez Jose Armando Embarasada la cules portocale si frecat toalete. E greu. Si parca brusc, nu-ti prea mai plac nici chinezii, nici mexicanii si cam nimeni, de fapt. Parca incepi asa, un pic, sa urasti pe toata lumea.
E greu de inteles? E cam la fel in UK in unele zone. Sa mearga cineva sa viziteze Scunthorpe sau Hull. Sau, pe-ntelesul romanilor, e cam ca-n Valea Jiului, asa. Imaginati-va un pic ca sunteti fosti mineri de-acolo. Lucrati la mina intr-o perioada. Munca nasoala, iti scuipi plamanii, cu carca, nu cu mintea. Dar esti mandru de tine – ca uite, castigi totusi destul de bine. Scoti bani suficienti pentru familie, casa, masa, masina etc – oricum, mai multi decat ai scoate vanzand ceva jeguri la supermarket, nu? Si e respectata profesia, ca e platita OK. Dupa care, brusc, intr-o zi, desi e nevoie de carbune-n tara la diverse fabrici, vine guvernul si-ti spune ca se inchide mina. Pa si la revedere, sanatate, descurca-te. In teorie, n-ar trebui sa se poata. In teorie, politicienii, alesii tai ar trebui sa te apere de asa ceva. In practica, insa, alesul tau nu are timp sa-ti apere interesele, pentru ca a luat – sanki – 2 milioane de dolari sa vorbeasca 30 de minute. Si e treaba ta cum te descurci mai departe.
Asa s-a intamplat in UK cu orasele alea in care pescuitul era principala ocupatie. Sau mineritul. Toate, fara exceptie, sunt in paragina. Asa s-a intamplat in Romania cu zonele alea in care exista o ocupatie “principala” (in Galati sa lucrezi la Sidex, in Petrosani sa lucrezi la mina etc). Si asa s-a intamplat in US in statele alea in care era ok sa lucrezi in mina, la otelarie sau la GM/Ford. Si nu numai. Oamenii aia au fost lasati in plata Domnului. Sa se descurce – treaba lor cum. Iar daca au ridicat capul un pic sau au comentat sau au protestat, ei bine, nu-i problema, trimitem niste malaci peste ei sa-i casapeasca cu omorul pana pricep ca-s niste plebi infecti care n-au nimic de zis. S-a intamplat in UK – cand Thatcher a pus politia sa-i casapeasca pe mineri. S-a intamplat in Romania – cand minerii au fost un pic casapiti de catre CDR (stiu, mineriada – incercati sa faceti abstractie de asta, nici mie nu-mi sunt simpatici, dar o sa vedeti mai incolo de ce zic sa ignorati asta un pic). S-a intamplat si se intampla si-n US ACUM.
Puteti citi un pic despre Rust Belt un pic. Partea importanta e asta:
. Previously known as the industrial heartland of America, industry has been declining in the region since the mid-20th century due to a variety of economic factors, such as the transfer of manufacturing further West, increased automation, the decline of the US steel and coal industries, free trade agreements such as the North America Free Trade Agreement (N.A.F.T.A.) or accession to the World Trade Organization, globalisation, and outsourcing of jobs out of the U.S.[2] While some cities and towns have managed to adapt by shifting focus towards services and high-tech industries, others have not fared as well, witnessing rising poverty and declining populations.
Erau niste orase de-astea cu ceva angajatori mari. Mina cutare. Otelaria cutare. Chestia cutare. Dupa care, in numele progresului si-n numele GDP-ului, angajatorii aia au disparut. In urma lor, au ramas niste fraieri cu pula-nfipta adanc in beregata si cecul de somaj. Si suna frumos, nu-i asa? Unele zone s-au descurcat orientandu-se pe servicii si pe high-tech. Frumos. Foarte frumos. Stiti care-i problema cu high-tech asta? Pai, va zic eu.
Problema e ca ai niste corporatii mari. Sa le zicem asa, nume complet inventate – orice asemanare e blabla, coincidenta etc) – Apple, Facebook, Google, Microsoft etc. Si corporatiile astea angajeaza niste oameni cu skilluri specifice. Nu au ce face cu mineri. Nu au ce face cu strungari, nu au ce face cu somerii aia ai tai. Tin ceva joburi cat de cat in tara, cumpara materie prima doar de unde-i mult si ieftin, fabrica doar unde-i mult si ieftin (China, India) si trimit tot profitul unde-s taxele mai mici – adica in afara tarii. Discutam de sute de miliarde de dolari, nu discutam de zece mii de euro. Da-o-n pula mea, am un nexus 5 si-un nexus 6. Ambele-s facute-n Asia.
Poate nu stiti, da’ in Romania, guvernul ofera nu stiu cate miliarde de facilitati celor care vor sa deschida ceva afaceri in zonele defavorizate. Cum ar fi Valea Jiului, de exemplu. La fel si-n UK. La fel si-n US. E o mica problema, totusi: si daca ar avea brusc o companie ca Google sau Apple sau Microsoft nevoie de inca 1000 de angajati – i-ar gasi in Valea Jiului sau in Galati? Toti minerii aia de-acolo, toti aia de Sidex, chiar asa…au devenit peste noapte programatori, hackeri etc? Ca uite, Microsoft de exemplu si-a deschis ceva mici mizerii prin Romania. Unde? Pai, NU in Valea Jiului. Si in UK companiile astea au deschis diverse sucursale. Dar NU in Hull. Nu in Scunthorpe. Nu in restul. Nu. Le-au deschis acolo unde au stiut ca vor gasi oameni. La fel si-n Romania. Gasesti corporatii ingramadite in Bucuresti. In Cluj. In Iasi. Ah, in Galati? How about no.
Sondajele si noul don
Ati vazut toti ceva filme cu mafioti la un anumit moment. Hai, macar The Godfather. Sau Goodfellas. Sau Casino. Sau ceva pe-acolo.
Sarind peste scenarii, sarind peste actori si regizori, e o chestie in toate filmele alea care se observa cu ochiul liber: mafiotul – de la soldat la don – era ceva la care sa aspiri, daca n-aveai prea mari principii sau nu te chinuia morala noaptea. Chiar si ultimul fraier de “soldat” era de gasit cu un sefulet mai mic pe undeva prin vreun bar. Bar in care-si permitea sa bea. Si cand iesea din bar, se urca in masina proprie si se ducea la casa proprie in care-si crestea copiii si-si tinea nevasta casnica. Nu o ducea neaparat grozav – dar nu cred c-ati auzit voi de vreun trepadus mafiot care sa fi facut foamea. Sa aiba datorii la intretinere (exceptia fiind cazurile disperate, aia pe droguri sau cu gambling; alora, oricat le-ai da…)
Chestia e ca pana si idiotii aia, de la marele don pana la ultimul trepadus, au inteles cum stau lucrurile. E OK, nasule, ia tu 2 milioane tinand vezi-doamne speechuri pentru corporatisti. E OK. Da’ da-ne si noua cateva mii pe luna acolo, sa fie de-o ciunga. Nu ne luam ca tine casa in Palm Springs, da’ macar sa ne ducem si noi nevasta la un picnic in weekend. Si don-ul da. Mereu. Pentru ca, spre deosebire de guvern, donul ala nu-i schimbat democratic. Are puterea aia pe viata. Si vrea s-o pastreze. Iar daca nu-i complet oligofren, stie bine de unde-i vine puterea aia: de la trepadusi. De-acolo aduna el “comisioanele”. De la fraierii care aduna taxa de protectie si fraierii care sparg automatele de parcare pana la aia mai putin fraieri care mai sparg un depozit, mai jefuiesc o banca…Si, pana la urma, in caz de ceva, cand vine alt “don” si vrea sa-i ia locul, trebuie sa aiba niste soldati. Iar soldatii aia trebuie sa aiba ceva de aparat, ceva pentru care sa puna mana pe-o arma. Ca altfel, se termina cu mafia aia a ta cat ai zice pac-pac.
Problema e ca, de foarte multa vreme, soldatii aia sunt fututi temeinic in toate gaurile. In cam toate tarile.
Acum 8 ani, dezorientati, americanii au votat civilizat cu negrul. Le-a promis ca va incerca sa le rezolve problemele. Cu sloganul “yes we can”. Da, putem rezolva totul. De la asistenta medicala pentru toata lumea (care intre timp a devenit cu plata ceva mai mare) la “gata cu razboiul” (si gata; normal ca gata; doar ca Afghanistan, Lybia, Syria etc) la toate celelalte. Dar in 2008, americanii l-au votat. Bush i-a tarat in razboaie, a stat calare peste criza financiara din 2007 si n-a rezolvat nimic in Rust Belt. Asa ca americanii s-au dus si-au facut una nefacuta: au bagat un negru in Casa Alba.
Dupa primii 4 ani, negrul nu a rezolvat nimic. Dar si-a cerut scuze, a dat explicatii si a mai cerut timp. I-au mai dat un mandat. Hai, fie. Il votam si acum. Dar au mai trecut 4 ani si lucrurile nu s-au schimbat in bine, ci in rau. Negrul a aparut tinandu-se de mana cu FED si a continuat cu bailout pentru smecherii cu bani. A continuat cu “de maine bombardam dincolo si trimitem cadavre de americani inapoi in tara”. Dar don-ul negru a uitat de soldati. A uitat sa le mai imparta si lor. A impartit darnic corporatiilor de toate, a avut intalniri cu Tim Cook si i-a plans de mila lui Jobs, dar pentru soldati nu si-a facut timp. A recomandat-o el “din inima” pe Hillary.
Si a venit ziua alegerilor. Iar in ziua alegerilor, soldatii, cu burta lipita de sira spinarii, au ales sa serveasca alt Don(ald). Si nu doar pentru ca fostul Don a fost zgarie-branza cu ei. Ci pentru ca, pe langa toate astea, pe langa sloganul potrivit si pe langa o imagine de taranoi la fel de prost ca ei, noul Don a facut ceva ce alti doni nu au mai facut de multa vreme: le-a vorbit pe limba lor. A vorbit de lucruri tabu, de care nu mai ai voie sa vorbesti. Le-a vorbit de fricile lor si de temerile lor si, pe alocuri, i-a si ascultat. Asa ca, in ziua alegerilor, soldatii s-au dus si, cu foarte putine dubii, au pus stampila pe noul Don. Sa fie. Si este.
Iar a doua zi dupa ce soldatii aia costelivi puneau stampila, toata media lua foc. Cum au putut fi sondajele atat de gresite? Cum au putut The New York times, Reuters, NBC si dracu’ mai stie cate (discutam de organizatii serioase, nu de Adevarul SA, da?) s-o dea castigatoare sigura pe Hillary? Cum? Pai, la fel cum au dat ca sigur votul de Remain in UK (unde, dupa cum stiti, au castigat cei din tabara Brexit). E simplu.
Sondajele sunt facute in ceea ce se numeste echo chamber, de catre oameni care traiesc acolo. Se aduna 100 de hipsteri de generatie noua sau veche si isi dau cu parerea. Sunt toti de acord unul cu altul, sunt acolo sa-si dea importanta si sa-si valideze unul altuia “valoarea”. E ca si cum ai face un sondaj pe tema casatoriei la homosexuali intr-un Starbucks din California. Rezultatul sondajului ar fi ca 100% din americani sustin drepturile homosexualilor. Asa-i si cu liberalii astia de rit nou. Fac sondaje – cum altfel daca nu online? – si numara. Si ceea ce le scapa constant din vedere e ca social media asta nenorocita i-a ajutat sa se izoleze de cei care nu-s ca ei. Ba chiar i-a indemnat sa faca asta. Ia spuneti, asa, la viteza, cati dintre voi au prieteni pe facebook niste tarani de-aia sinistri a caror principala ocupatie e agricultura de subzistenta, la mica distanta de bautura? Va zic eu: n-aveti. Sunteti niste corporatisti pe undeva? Pai, 99% din “prietenii” vostri (si de pe facebook si din viata reala) sunt la fel ca voi. Niste corporatisti. Daca va asteptati sa faceti un sondaj printre ei si sa reflecte realitatea, e posibil sa fiti un pic imbecili.
Uitati-va un pic la idiotul asta. “Pentru toti prietenii mei care au votat Trump”. Si nu e nimeni acolo care sa-i spuna “ba, tampitule, daca-s prietenii tai, probabil ca nu prea au votat nici ei Trump”. Nu. El se duce si da-i cu posturi de-astea dramatice. Deeerp. Ia un like de la toti prietenii tai care-s exact ca tine si gandesc exact ca tine. Pentru ca esti inconjurat doar de oameni ca tine, habar nu ai cum e lumea reala, idiotule care esti idiot. Vorba aia – si zi asa, idiotule, te-ai hotarat ca de acum vei cumpara produse chinezesti. Ca sa fie si mai multi someri in US. Ca sa aiba Trump si mai multi fani. Bravo, patratel!
Dar e OK – acum este unul din masculii beta ai grupului lui de prieteni, va fi validat de masculii gamma – ca uite, si el gandeste la fel. Like and share.
Ei bine, in ziua alegerilor, toti soldatii aia schilozi si morti de foame au iesit, toti analfabetii aia care au inhalat huila si-au baut lignit, toti astia au pus stampila si s-au dus inapoi acasa linistiti, fara sa dea share si like. Probabil nici nu stiu ce-s alea si de ce. Si brusc, lumea a explodat. Dar cum, dar de ce. Pai, e simplu: soldatul ala a venit sa-ti spuna ca el nu e un cobai care sa-ti indeplineasca tie fanteziile, sa voteze pentru ca vrei tu sa mai bati un record. Primul presedinte negru. Primul presedinte femeie. Primul presedinte femeie cu barba. Primul presedinte midget homosexual cu trei sfarcuri. Nu se duce o data la cativa ani sa-ti voteze tie un nou record idiot, ca sa poti tu sa te bati pe burta cu prietenii tai batatori pe burta in starbucks ca sunteti progresisti. Nu. Se duce pentru ca are nevoi.
O mentiune speciala: libertatea de a deschide gura
Poate stiti. Trump a facut valuri spunand ca imigrantii aia sunt niste violatori si niste ticalosi, ilegali, hoti, criminali etc. Si stiti ce? Nu am idee daca are sau nu dreptate cand discutam de marea masa de imigranti, dar ce stiu sigur e ca are dreptate in unele cazuri cel putin.
Numai ca nu mai e voie sa discuti despre asa ceva in ziua de azi.
Nu mai poti spune ca nu-ti plac negrii.
Nu mai poti spune ca nu-ti plac imigrantii.
Nu mai poti spune ca esti anti-avort.
Nu mai poti spune ca nu-ti plac homosexualii.
Nu mai poti spune ca nu-ti plac musulmanii, refugiati sau nu, desi ai atacuri teroriste comise de musulmani in toate tarile relevante. Inclusiv in USA.
Nu mai poti spune cam nimic. De altfel, daca te uiti la MSM, o sa descoperi cu neplacere ca 99% din problemele din agenda lor sunt non-probleme pentru orice om normal. Luati un exemplu.. Pentru asa ceva, curg fluvii de cerneala. Si-n fiecare zi ai gramada de articole despre feminism, despre cum negrii sunt persecutati, despre cum homosexualii sunt persecutati. Si trebuie sa fii de acord cu toate, ca altfel esti un bigot rasist xenofob misogin porcul dracului. Iar daca ai alta parere – dezastru! Trebuie sa te inchidem, nu ai ce cauta in societatea noastra. Ca-i a noastra, da, am castigat-o la barbut in sloboz.
Alte exemple? Pai, un articol despre cum un medicament care poate preveni SIDA in randul homosexualilor va fi in sfarsit platit de catre noi toti, contribuabilii. Pentru asta s-au gasit 20 de milioane de lire. Ah, doreau unii prin Hull sa construiasca un pod. Costa 15 milioane de lire. Pentru aia, guvernul le-a zis ca n-are bani. Duceti-va la articolul ala si exprimati-va o parere daca puteti. Ca aveti doua variante: ori “foarte bine, si mie imi plac homosexualii, ce tare e sa fii homosexual”, ori esti un bigot rasist infect misogin porc xenofob care…care.
Alt exemplu? Treaba asta cu gender pay gap. Ca de ce, in medie, femeile castiga mai putin decat barbatii. Sa egalitate, tovarasi. Sa facem. Sa dregem! Si din nou – du-te si exprima-ti parerea daca nu esti de acord si vezi ce iese. Bun, ia aruncati acum o privire aici. Ia numarati voi rezultatele la “gender pay gap”. Hai, numarati cat de des scriu astia despre mizeria asta de mit demontat de vreo 5000 de ori.
Ah, ceva despre cum e viata-n Hull si ce ar trebui facut pentru aia? Du-te bai nene de-aici, pai, ce, ala e subiect de discutat la starbucks? Cine intra acolo sa citeasca la un “chai latte cu pumpkin moloz” de pe free wifi despre asta?
Ei bine, si asta l-a ajutat pe Trump. S-a urcat pe cutia lui de sapun si-a behait cateva prejudecati pe care le avem toti. Ca mexicanii. Ca negrii. Ca avortul. Ca musulmanii. Niste chestii care-ar trebui discutate liber la o cafea, dar pe care nu mai ai curaj sa le discuti nicaieri, ca te paste puscaria. Cel putin in UK. Si stiti ce? Taranoiul ala prost care nu stie facebook si caruia i se spune ca-i un taranoi retrograd … ei bine, taranoiul ala l-a apreciat pe Trump. Si-a votat cu el, chiar daca nu s-a bagat sa completeze sondaje online, ca nu stie sa porneasca un PC. Pana la urma, va spun sincer: si eu am apucat-o pe una de pizda. Si stiti ce? In ciuda nenorocitului ala de gender pay gap si a faptului ca femeia e persecutata si a faptului ca-s fara indoiala un porc misogin etc, i-a placut. Doar zic.
Pe plan social
Pe plan social, e o mica problema: entru a trai noi bine (“noi”, astia care ne vedem drept peste medie), trebuie s-o duca relativ OK si aia de la medie si aia de sub medie. Nu spun s-o duca excelent. Spun s-o duca OK. Iata o intrebare simpla: v-ar conveni sa fiti milionari/miliardari (in ceva moneda serioasa, nu in lei, evident) si sa fiti blocati in casa (palat), pentru ca daca iesiti, va impiedicati de muritori de foame la fiecare pas?
Ei bine, asta-i o intrebare pe care nimeni din establishment nu si-o mai pune de muuuuulta vreme. De decenii. Pur si simplu nu le pasa. Fiecare pentru el, dupa mine potopul. De la omul care ia sute de mii de dolari spaga – pardon, plata pentru un discurs – pana la compania care exporta joburile in China. Nimeni nu se intreaba “bai, dar ce se va intampla daca fac asta, asa, pe termen lung?”
Daca in trecut amenintarile la adresa “soldatului” au venit de la acorduri comerciale (care au eliminat pana la urma protectionismul) si de la outsourcing sau mutarea joburilor in alte tari, in momentul de fata, amenintarea cea mai mare e alta: automatizarea.
Cateva cuvinte despre automatizare
Cand vorbim de automatizare, toata lumea se gandeste la roboti intr-o fabrica. Si roboteii aia fac dracu’ stie ce echipamente pe care inainte le faceau niste oameni. Da, exista si asa ceva. Dar, pe langa asta, exista automatizare la alt nivel: la nivelul meu.
Nu stiu daca am mentionat asta vreodata, dar jobul meu este sa va las pe voi fara joburi. Haha, ce tare, ce-ati mai ras, nu-i asa?
OK. Hai, asa, scurt, la subiect.
Primul meu job in IT a fost la o companie mare din Romania. Nu intru in detalii, ca nu are rost. In loc de asta, o sa va povestesc un pic despre jobul ala. Era o companie care avea contracte cu extraordinar de multe firme. De promovare. De publicitate, sa zicem. O tona de companii isi faceau reclama prin compania la care lucram eu. Siglele alea frumoase, mesajele alea frumos afisate peste tot, toate alea, da. Iar compania asta avea sedii prin orasele mari din Romania, evident. Cand m-au angajat pe mine, venea Dorel de la compania-client si avea nevoie de o chestie de-asta de publicitate. Si Dorel era in Cluj, sa zicem. In Cluj, graficianul ala ii lua masura, cum ar veni, il intreba ce dorea si apoi haida, sa-ti facem. Sigla, treburi. Sa fie pe background asa. Cu textul asa. Ah, textul? Pai, stai asa, ca aduc un coleg de la marketing. Veneau baietii de la marketing si coceau un slogan de-ala epic (dupa ce-l gaseau pe internet, ca fusese folosit in trecut de alta companie din alta tara, normal). Cand totul era facut pe-acolo, era printata chestia asta (si la printer si la plotter) si trimisa prin curier sau posta pe la restul filialelor, ajungea in Bucuresti, era scanata acolo, stocata undeva, sa fie folosita mai departe pentru dracu’ stie ce. Aveam si-un baiat care se ocupa cu treaba asta: cara hartiile in cutii in subsol, le scotea, le baga, le pula mea. Chestiile urgente “ba, tre’ sa modifici textul asta”? Telefon sau fax. Erau trimise copii si pe la client, normal, la fel, sa aprope, sa ceara modificari, sa. Lucrau ceva oameni la asa ceva.
Era anul de gratie 2001, daca va vine sa credeti.
Si am venit eu. Si, intr-o zi, plictisit nevoie mare, ce credeti c-am facut? O nimica toata. Le-am facut astora tunele (VPN, hai sa nu intram in detalii prea tehnice) intre sedii si un server de mail.
Brusc, chestiile nu mai trebuiau printate. Erau editate si stocate direct pe un server de-al nostru. Brusc, ajungeau in 5 minute (c-asa de des isi verificau mailul) variantele noi, drafturile, requesturile, sugestiile, ce era de corectat, de era de modificat etc. Mama, ce fericire pe companie. Mama-mama, nu va imaginati. Ca si acum ar fi intrat in secolul 21 si mai multe nu. Asa-i ca suna frumos?
Mai putin frumos a sunat pentru cateva parti interesate. De pilda, pentru aia care ne vindeau imprimante, plottere si consumabile. Brusc, compania la care lucram n-a mai cumparat nici 5% din ce cumpara inainte.
Mai putin frumos a sunat pentru aia de la firma de curierat (si poate si pentru cei de la Posta Romana). Brusc, nu mai aveau ce sa trimita prin posta graficienii si aia de la marketing.
Mai putin frumos a fost pentru baiatu’ ala care cara cutiile cu foi A4 in subsol. Nu prea l-am mai vazut p-acolo.
Apoi a sunat mai putin frumos si pentru graficieni si pentru aia de la marketing. Pentru ca, nu-i asa, daca tot aveam de-astia in Bucuresti si puteau trimite pe email chestii…la ce bun sa mai ai o echipa de-aia si una de-ailalta si-n sucursale? Brusc, joburile lor au cam disparut. Asa se face ca, daca atunci cand m-au angajat aveau in fiecare sucursala macar 20 de oameni, cand am plecat eu de-acolo, mai lucrau 3-4.
Iar asta nu-i nici macar automatizare. Asta e doar asa, un pic de progres tehnologic. Automatizarea o fac in ziua de azi. Din pacate. Aproape in fiecare zi fac chestii care, undeva, cumva, lasa oameni fara joburi, pentru ca jobul lor e facut automat. Din nou, nu intru in detalii (stiti deja ca-s un tip discret, nu?). Dar unii dintre voi ati vazut deja ce pot face intr-o singura zi (cum a fost site-ul ala cu casele, vanzarile, preturile, pozele, adresele etc). Asa, o chestie facuta de mine la plictiseala, sa fie. Ei bine, ganditi-va bine: pentru mine nu este o provocare sa fac o baza de date functionala – la nivel national. Si sa fie-n ea tot, de la nume, adresa, cnp, rude, impozite, datorii, pana la asigurari de sanatate si restul. Daca, doamne-fereste, intr-o buna zi as ajunge sa fac asa ceva (nu o sa ajung, stati linistiti, e totusi Romania acolo la voi), puteti estima numarul de someri?
Pana la urma, de ce va priveste textul asta pe voi? Pana la urma, e Trump si America, nu?
Ei bine, nu.
Asa ai crede. E la americani. Lasa, sa fie la ei acolo, nu ne intereseaza pe noi. Oare?
Din pacate, trendul asta cu lacomia corporatista se manifesta pe toata planeta. Dupa 1989, in toata lumea s-a zbierat. Libertate. Sfarsitul razboiului rece. LIBERTATE, S-A MAI ZIS? Si, de atunci incoace, “noi, poporul” n-am facut decat sa fim niste mici soldati. Din ce in ce mai lesinati de foame. Am schimbat constant donul. Am eliminat (cu jumatate de gura si jumatate de masura) dictatura personala si-am inlocuit-o cu dictatura corporatiei si-a liberalilor.
Nu mai da nimeni prea multa atentie problemelor reale. De cateva ori pe an se lasa cu cate-un protest prin Romania. Pentru motive idioate, de obicei. Colectiv, Hexi Pharma etc. E asa, ca un fel de plimbare in aer liber. Dupa care toata lumea pleaca acasa si urmareste meciul. In schimb, pentru non-probleme – favoritele liberalilor – curg (din nou) rauri de cerneala. Nu e nimeni preocupat de faptul ca 400 de euro (cat luam eu pe chirie intr-o perioada) e considerat un salariu bun in Bucuresti. Dar, hei, ia sa vedeti daca aduceti vorba de maidanezi. sau de drepturile homosexualilor. Sau de refugiati. Da, pana si-n Romania, locul in care nu vrea sa vina nici un refugiat intreg la mine, s-a supermegaultradezbatut problema asta. Dom’le, sa-i luam sau nu? Si da-i, pro si contra. Intre timp, Gheorghe castiga 12 milioane pe luna. Dar refugiatii. Dar maidanezii. Dar homosexualii. Dar ungurii. Dar tiganii. Dar orice altceva – numai sa nu sufle cineva un cuvant despre ceva important.
Cum ziceam, trendul asta se manifesta prin toate tarile care nu-s la nivelul NK. Inclusiv in Romania. Si, pana in 2008, a mers OK pentru liberali. Au dat din gura, lumea i-a votat, a fost o adevarata manie pro-vest, pro-democratie, pro-homosexuali, pro-whatever, anti-retrograzi. Doar ca mania asta s-a potolit.
Povesteam acum vreo 3 luni ca Moldova nu e Romania. Iar azi ati vazut (poate) rezultatele: Igor Dodon a fost ales presedinte in Republica Moldova. Sclav al Kremlinului, evident.
Tot astazi, premierul bulgar si-a dat demisia – intrucat a fost ales presedinte ceva general bulgar pro-rus.
“Si ce ne pasa noua, ba?”
Pai, uite, ia arunca o privire la harta astora pe-aici, poate vezi de ce ar trebui sa-ti pese, ba. Si, stii, ba, o sa ai alegeri pe-acolo. Si nu stiu cine va candida, nu ma priveste pe mine. Dar ce pot spune este ca nici in Romania nu erau treburile astea prea grozave ultima oara cand am verificat eu. Tin minte c-au fost recent alegeri in Bucuresti. Si, in ciuda boilor liberali care-au umplut internetul de pareri cool la starbucks, a fost aleasa primar tanti aia din Voluntari cu peste de sticla si mileuri si care geme de spaga. Si au curs alte fluvii de cerneala virtuala atunci. Bai, nenorocitii astia care n-au iesit la vot, care…
Nu. Nu cei care n-au iesit la vot au fost problema. Problema a fost ca au iesit soldatii aia morti de foame. Aia care au nevoie de ajutoare la incalzire, ca nu-si permit gigacaloria. Si aia au schimbat donul si asta a fost. Ah, de ce-au schimbat donul cu asta? Pai, va zic eu: pentru ca exact cum mie nu-mi pasa de problemele refugiatilor, homosexualilor, musulmanilor etc etc, asa nici bucuresteanului de rand nu-i pasa de faptul ca Nicusor Dan a “salvat” nu stiu ce cladire istorica. Ii pasa de faptul ca nu mai are job la IMGB. Sau la uzinele FAUR.
Cand te uiti in jur si nu intelegi de ce Teleormanul voteaza cu mic, cu mare, cu mort, cu viu, intelege ca in Teleorman nu sunt corporatii. Ca Microsoft nu are treaba-n Alexandria, iar Google n-are sediu in Vaslui. Cand “nu intelegi” cum lumea a putut sa voteze Firea, Dragnea sau Negoita, intelege, bo$$ultane: problema esti tu. Problema sunt eu. Problema suntem noi. Pentru ca noi traim in bula noastra, in echo chamber asta in care noi stim mai bine si intelegem mai bine, iar restul sunt niste prosti analfabeti.
Nu sunt socialist. Nu sunt comunist. Nu sunt, de altfel, nici capitalist sau ce -ist iti mai trece prin cap. Nu. Daca mi-as dori sa-i vad pe toti trogloditii aia muncind la IMGB, FAUR etc, nu-i din cauza ca as crede in socialism, in protectionism sau altele. Nu.
E din cauza ca nu-mi doresc sa fiu condus de urmatorul Hitler sau Stalin. Si, pula mea, stiti cine i-a pus pe-aia acolo si mai ales de ce, nu?
Chestia asta are atat de mult de spus in spatele ei. Cumva lumea care lucreaza in IT( dar nu numai) priveste superior la aia pe care ii inlocuiesc si-si sapa cu incredere groapa.
Ce nu se vede inca transparent e ca si joburile din IT cam zboara. Momentan trendul e favorabil ca absorbtia pe partea de dezvoltare de automatizare e mai mare decat reducerea din sectorul de operatiuni si maintenanta. Ca asta inseamna automatizare 2.0
Ce spui e din ciclul satulul nu-i crede flamandului, dar cred ca ironia sortii e destul de aproape pentru multa lume. In ceva vreme curentul liberalist/corporatist din Starbucks-ul de azi va fi in pozitia minerilor. Ce mi-e Rust Belt acum, ce mi-e Silicon Valley peste 10-20 de ani.
Jobul vedeta al zilei de azi nu e neaparat la fel si maine.
Da, boss, da’ pana ajung aia din vale mineri, au deja conturile pline. Si nu le mai pasa. Dupa ce ti-ai facut plinul, ti-ai platit mortgage-ul, ti-ai burdusit economiile, ti se rupe tie pula ca se duce industria pe pula.
Da, daca nu esti ITstul/ corporatistul zilei de ieri, sau mai “low profile” de azi, care lucrezi in maintenanta si operatiuni ;).
Marti am o sedinta cu niste domni care sa ne spuna procesele de business , introducere de date, aprobari si transfer in alte sisteme, pe care trebuie sa ni le explice, ca sa le configuram automat pe o masina.
Si nu-s asa fericiti si nici cooperativi, ce surpriza, ca ceea ce fac ei e sa ne predea munca lor. Nu e ca si cum pasul urmator e imprevizibil.
Nici nu cred ca vor muri de foame, ca mai e loc in alte companii, dar pe bani din ce in ce mai mici, pe locuri din ce in ce mai putine.
Sigur, la un anumit moment, voi face si eu parte dintre oamenii zilei de ieri – CEL PUTIN pe plan profesional. Fara dubiu. Asta-i mersul natural al lucrurilor.
Pana atunci, incerc sa-mi fac plinul. Mai departe, sanatate si virtute. Ah, daca ai lucrat in vale 20 de ani si esti pe minus cand incepi sa apartii zilei de ieri? Pai, in lipsa de alte cuvinte, da-te-n pula mea de imbecil sinistru.
Problema aici e alta. Oamenii aia de care discutam nu apartin zilei de ieri. Nu se mai foloseste otelul, cumva? Eu zic ca da. Doar ca nu mai e cumparat de la ei, ci adus din Africa/Asia. Si acolo-i problema. Joburile lor nu au disparut. Nu apartin zilei de ieri. Doar c-au fost mutate unde era mai ieftin. Si atunci, pula mea, nu te mira prea tare cand voteaza Trump, blanket ban pentru musulmani, nu pentru avort si muie homosexualilor. Ca nu poti sa-l lasi pe unul sa moara de foame cu deceniile si pe urma sa te astepti sa-i pese ca unui trans ii e teama sa foloseasca toaletele publice, ca nu stie cum va fi vazut de public…Gen, fraieru’ ala din Rust Belt/Valea Jiului/Hull nici nu stie ce-i aia toaleta publica, ca nu are asa ceva la el in oras. Nu-s bani.
Fraierul ala are toata familia-n foame de 10 ani. Jobul lui a fost mutat in China – el a ramas. A avut dupa un job temporar, pe salariul minim, dar a fost inlocuit de-un calculator. Si uite-l – discarded pe-acolo, disenfranchised, forgotten etc. Tu ii vrei votul. I-a dat lu’ Obama votul. De doua ori la rand. Chit ca era democrat si negru. Si tipul se uita la tine si te intreaba ce-ai de gand sa faci in legatura cu problemele lui, ca familia lui nu mai stie cum arata mancarea. Iar tu il privesti fix in ochi si-i zici “pai, trebuie sa permitem casatoriile intre homosexuali si sa facem toalete unisex; bineinteles, ne vom uita si la gender pay gap; de altfel, serifa noastra Hillary chiar a tinut recent o cuvantare pe tema situatiei din Irak la Goldman Sachs – e secreta, dar a luat vreo 2 milioane de dolari pe ea; ar trebui sa o votezi – fie si doar pentru ca e femeie, ar fi prima!” Pai, na, ce sa faca si el? Make America Great Again <3 Dupa care zbieri ca istericu' la el, cand sunt numarate voturile, ca e rasist, xenofob, misogin, sa-i fie rusine!
Fie vorba intre noi, au fost proteste-n Londra cu homosexuali si musulmani. In fucking Londra. "Ca nu-i corect ce face Trump". Asa ca hai sa protestam in Londra. Da' n-am vazut nici unul din homosexualii si musulmanii aia sa protesteze in fata ambasadelor cand s-au inchis fabricile si minele din Rust Belt/Valea Jiului/Scunthorpe.
csf, ncsf
Chapeau, pula mea.
Bine-ai revenit.
Si tipul asta a argumentat frumos de ce a votat cu Trump (prin comentarii pomenea si de manipularea grosolana a posturilor de televiziune partizane)
http://www.contributors.ro/global-europa/cand-america-stranuta-restul-lumii-incepe-sa-tremure-de-friguri-despre-masca-de-oxigen-a-domnului-trump/
related: si ceva misto despre mega afaceristul Buffett (sustinator al lu’ Hilări si Obama evident)
http://www.americanthinker.com/articles/2015/11/warren_buffett_and_the_keystone_decision.html
http://www.zerohedge.com/news/2015-11-07/another-buffett-owned-oil-tanker-train-derails-wisconsin-one-day-after-obama-kills-k
A fost exact cum ai spus, alegatorii s-au saturat de oamenii care sustin total alte interese si au intors “sondajele”. Trump pur si simplu a jucat cartea castigatoare de a-i baga cat de cat in seama.
PS: Unde e ultimul articol din viata in uk?
Ar trebui sa fie vizibil acum.
Welcome back!
Aia cu soldații au votat Trump e puțin trasă de păr având în vedere că votul popular a fost câștigat de babetă la o diferență de 3mio voturi. Aici e vorba mai probabil de locotenenți, nu de soldați, mă rog… sistem american. Dar ideea principală e corectă. Trist este că România e mare sunătoare de pule pe cam toate planurile. Dacă stai bine și te gândești, România nu prea are alternative fără globalizare.
Pur și simplu nu există capital romanesc puternic. Singurii care au ceva șanse pe viitor sunt cei înalt calificați, dar cum ăștia sunt în minoritate crasă nu prea ai ce comenta la rezultatele de la vot. Chiar și muncitorii de jos, probabil în proporție de 80% lucrează tot la corporații multinaționale străine, deci încă o muie pe termen lung.
Aia cu interzicerea musulmanilor din cele 7 țări este pur și simplu tot ceea ce-și doresc și europenii. Oare care ar fi rezultatul unui referendum pe această temă? LOL. Doar că Trump s-a pișat finuț pe căcatul ăla de “politically correctness” și le-a zis elegant “ia mai mereți mă-n pula mea”.
62.9 milioane de voturi pentru Trump.
Cam multi “locotenenti”, as spune eu. Nici armata romana cu generali gen Iordanescu n-are atatia gradati…
@Iulian: site-urile alea doua sunt genul ala cu “conspiratii”. Daca vrei sa vezi de ce si-a bagat America pula-n negru si-n recomandarea lui, lasa presa la o parte. Verifica in schimb SEC-11 filing lasat de Invitation Homes si vezi pe bloomberg cum sta treaba cu bailoutul garantat pentru Freddie Mac si Fannie Mae. Daca esti in stare sa le aduni pe-astea doua, o sa pricepi ca prostia aia cu Keystone e o nimica toata.
Ai perfectă dreptate, sunt mulți. Dar Trump nu a câștigat datorită voinței lor. Nu prea mă interesează sistemul lor, însă nu înțeleg rolul alegătorilor la prezidențiale atâta vreme cât decizia e luată de electori. Gen cum era acum ceva ani în Moldova. O dată ce s-a trecut la vot popular se văd cu adevărat preferințele oamenilor. În US situația e puțin mai complicată. Până una alta, omul a câștigat și a început să pună în aplicare ce a promis în campanie. Are legitimitate, așa că degeaba rage lumea.
Sincer sa fiu, pe mine nu ma preocupa ce face Trump si daca are sau nu legitimitate, pentru ca, pana la urma, e USA, unde n-am vreo treaba. Si nici ei nu prea se mai baga sa faca pe politistul mondial acum, asa ca ma lasa rece.
Am scris si discutat de chestia asta pentru ca, daca Trump e o chestie strict americana, curentul care l-a facut presedinte nu se manifesta doar in US. A fost si-n UK (Brexit), a fost, este si va fi si-n Romania (PSD), a fost si este si-n Franta (Le Pen) si se manifesta un pic si prin Italia (5SM sau cum isi zic aia). Nu sunt identice, dar curentul care le ridica e acelasi: unul nationalist si extremist. Nationalismul si extremistul “infloresc” mereu in perioadele in care lumea si-o ia in goarna economic. E demonstrata si parademonstrata chestia asta de-a lungul istoriei.
De sistemul electoral american sau Trump in sine mi se rupe. Sa fie la ei acolo…
Asa cum ziceam, nu de Trump in sine sunt eu usor interesat in contextul adancirii “prapastiei” dintre saraci si bogati, ci de ridicarea aparent justificata a extremismului la nivel mondial. Iar aia cred c-ar trebui sa ne preocupe pe toti, pentru ca ne afecteaza sau ne va afecta pe toti mai devreme sau mai tarziu. Atata tot.
Bine ai revenit!!!! :)))
Acum am ce sa citesc 🙂 – Obiectiv, la subiect si amuzant!
Chiar ma bucur enorm – ai fani, asta e 🙂
Inainte cu o luna de alegi am for in USA, unde cel mai dezbatut subiect erau alegerile.
Toti taximetristii negrii ce in viata lor nu au avut 15 000 USD in cash (dupa cum se lauda unul) sau nu au parasit Chicago (altul) erau anti Trump. De ce? Nici ei nu stiau sa spuna, erau anti si atat.
Toti polonezii stabiliti in USA, cu afaceri proprii mai mari/Bentley sau mici/Range Rover erau pro Trump. De ce? Unele din motive:
– nu gaseau forta de munca – saracii preferau sa stea pe benefits, imigrantii faceau munca naspa
– vanzarile in scadere – politica si idei “europene” sa te multumesti cu putin ce le afectau afacerile
– Obamacare – care costa mult si nu o foloseau la nimic nici lor si nici angajatilor lor
– Infrastructura la pamant in USA, mai ale drumurile (confirm)
Un tip a dat un pronostic interesant – o sa iasa Trump, speram doar sa nu-l impuste.
Nu stiu daca e “vina” noastra sau nu, dar confirm ca fenomenul de “idiocracy” este in floare, iar noi suntem minoritari in bula.
Si internetul ajuta din plin la asta.
Daca Trump ar fi incercat sa candideze acum 15-20 de ani, nici macar nu ar fi ajuns in cursa finala pentru ca l-ar fi oprit oamenii cu cap din partidul republican.
Dar in ziua de azi, odata bulgarul pornit, prinde din ce in ce mai multi prosti in el (cu ajutorul tehnologiei informatiei :)) )
“Pe Trump l-au votat oamenii normali care nu pot fi incadrati intr-o categorie”.
L-au votat oamenii care pot fi incadrati intr-o categorie clara, prostii (care generic au fost mereu majoritari in lume – cam 75% din populatia globului).
Problema e ca inainte prostul era atat de prost, incat putea fi usor de ghidat intr-o directie sau alta.
In ziua de azi (datorita internetului) prostul vede 10 meme cu Snowden si 3 poze din siria, si gata, crede ca a inteles contextul geopolitic international. El e informat, el STIE mai bine. Si atunci e un prost mult mai greu de controlat si mult mai periculos.
Din pacate oamenii ies din scoala (peste tot in lume) fara capacitatea de a discerne calitatea surselor de informatie. In scoala daca scrie in manual/zice domn’ profesor ceva, acel ceva e luat de bun. In scoala invatam sa acumulam informatie, fara a ne pune problema de unde vine acea informatie.
Pe net e f. usor sa ai informatie. Ai atat de multa incat e clar ca nu o poti digera pe toata. Problema e ca informatia utila e greu si de inteles si de produs, iar informatia de proasta calitate si propaganda sunt peste tot. Asa ca nu mai ai cum sa opresti Prostul de la avea pareri despre orice. Si Prostul in general are energie, nu e letargic (pentru ca la el creierul nu consuma prea mult), asa ca acum cand STIE vrea sa se implice, sa schimbe, sa protesteze, sa dea jos vechea ordine. Si pe cine sa puna in loc, decat pe unul care vorbeste pe intelesul si nivelul lui, un alt Prost.
Nu mai ai nici un filtru al informatiei, acum Prostul iti poate explica despre orice, oricat.
Imbecililor le e frica de “ministerul adevarului”, cand, de fapt, nu realizeaza ca “ministerul adevarului” a existat de la inceputul lumii pana acum cativa ani, si doar datorita lui am progresat de-a lungul timpului. Pentru ca (per ansamblu) o mana de oameni inteligenti a reusit sa scoata tot ce se poate scoate dintr-o turma de vite imbecile.
Democratia in forma actuala apune, si urmeaza vremuri f. grele…mult mai grele decat cele de care s-au saturat minerii din rust belt sau militarii in afganistan.
@Boris La asemenea afirmatii ai putea pune si ceva linkuri, stii gen sa stiu si eu ce sa evit. Adica CNN sau RT? WaPo sau Breibart?
Sau tre’ sa ajung singur la Alepo, PipeXL, Mosul, Benghazi, Odessa etc. ?
Pai, fix asta-i atitudinea care l-a facut pe Trump presedinte. Fix asta-i atitudinea care a dus la Brexit. Fix asta-i atitudinea care duce la PSD forever – chiar daca mai pica din cand in cand un pion amarat. Chiar nu era necesar s-o demonstrezi, asta ziceam si eu.
Acum 20 de ani, Trump nu era necesar. Acum este. Presupun ca ti-a scapat asta.
Acum 20 de ani, eram la inceputul anului 1997 si urma un deceniu de aparenta crestere pentru toata lumea (inclusiv pentru Romania).
Acum 20 de ani, pretul mediu al unei case in Hackney era 74k (tocmai am verificat). Salariul mediu (brut) era de vreo 300 de lire pe saptamana.
In Noiembrie 2016, pretul mediu al unei case in Hackney a fost 876k. Cam de 12 ori mai mare. Salariul mediu (brut) este de vreo 538 de lire pe saptamana.
Calcul scurt: pretul unei locuinte a crescut de 12 ori. Veniturile au crescut de 1.6 ori.
Acum 20 de ani, toata lumea era fericita si mieluseii culegeau flori cu lupii pe campii.
EU PERSONAL scriu despre chestia asta (pentru ca s-a intamplat si-n Romania) de vreo 16 ani. Nu vorbesc din auzite. Si de fiecare data cand am scris despre asta, mi-au sarit in cap toti politrucii spalati pe creier sa-mi spuna ca-s socialist. Cand suge pula o banca – gen Bancorex – platim toti. Cand suge pula un smen national – gen FNI sau Caritas – platim toti. Cand sugem noi pula (contribuabilii), ah, noua ni se iau casele. Da’ e OK, ca ni se ofera imprumuturi in CHF. Sa nu incep iarasi discutia aia, ca poti urmari reactiile aici
Ar fi candidat linistit ca independent si tot ar fi castigat, pe sistemul “Vanghelie”. Oamenii din partidul republican au doua variante: ii ofera suport sau sunt dati la o parte cu partidul lui cu tot.
Cum am zis, este exact genul de atitudine care l-a facut presedinte.
“Stiu eu ca aia-s prosti, dar nu pot aduce argumente care sa demonstreze asta”. E OK, o sa-ti aduc eu cateva (ti-am adus deja unul)
Asta-i o explicatia demna de autistul ala din Galati si buna pentru fanii lui. Deci tu crezi ca din cauza ca Snowden si poze si Siria? De ASTA crezi tu ca-i pasa prostului ala, am inteles corect? Si tu crezi ca *EL* e prostul, corect?
Auzi, hai sa-ti spun un secret. Prostul nu are nevoie de Siria si de Irak. Prostul are nevoie de cateva chestii banale: aer, apa, haleala, adapost (locuinta). Alea-s chestiile de care ARE NEVOIE. Restul intra la “oarecum lux”.
Hai sa vedem ce pot eu – unul din prostii aia de care vorbesti tu – sa-ti arat cu puterea aia a internetului pe care-o deplangi tu.
Corect. Mai nasol e ca sunt oameni ca tine, care – in consecinta – au renuntat sa mai caute informatia in vreun fel. Asa ca nu stiu nimic, nu inteleg nimic si spun ca “aia din partea cealalta sunt prosti”.
Ce nu pricepi tu ca e “prostul” tau imaginar l-a votat pe Trump nu doar pentru ca Trump a vorbit pe intelesul lui, ci pentru ca doamna Hillary si amicul ei Obama nici macar nu discuta despre el vreodata, necum CU el.
Ai pe jumatate dreptate. Democratia in forma actuala este pe cale de a apune. Dar hei, sa-mi suga pula democratia in forma actuala. Asta-i partea la care ai dreptate. Partea la care te inseli e ca tu crezi ca urmeaza vremuri grele pentru cei pe care-i numesti tu “prosti”. Vei descoperi ca nu pentru “prosti” vor fi grele.
Destul cu distractia. Hai sa fac eu – prostul – o chestie pe care desteptii ca tine nu o pot face. Sa-ti dau cateva argumente pentru care un om inteligent a votat Trump (poate plangand, dar a votat Trump). Mi-e scarba sa fac asta, sincer, pentru ca stiu ca oamenii care citesc asta nu dau doua flegme pe ce se intampla in America. Dar fie.
– Se anunta un proiect Keystone XL. Proiectul ala era de fapt o conducta pentru transportul petrolului din Dakota. Evident, o constructie de genul ala vine cu un numar impresionant de joburi. Si pula mea, nu-i niciodata rau sa ai ceva infrastructura. Vine Obama si-l anuleaza. Fara explicatii prea reusite. Ia vezi ce faci tu cu datele astea oferite de-un prost.
1. In momentul de fata (Si fara proiectul ala), petrolul ala e transportat pe liniile ferate Santa Fe.
2. Berkshire Hathaway detine Burlington Northern Santa Fe pentru c-a cumparat-o.
3. Berkshire Hathway e detinut de Warren Buffet.
4. Warren Buffet e unul din consilierii “neoficiali” ai lui Obama. Vezi aici
5. Daca se facea Keystone, erau joburi pentru h’americani. Si pierderi pentru Warren Buffet. Daca nu se face, sunt bani pentru Warren Buffet si pula joburi pentru h’americani.
6. Obama vine si-l anuleaza. OK.
– In 2008, cand a bubuit chestia aia cu casele si a inceput criza, printre cei mai mari de-astia care cumparasera subprime pentru a face profit erau Fannie Mae si Freddie Mac. Fapte:
1. Ambele au fost “preluate” de contribuabili. Gen, s-a bagat guvernul sa investeasca in ele “ca dom’le, nu le putem lasa sa pice, efectele ar fi…” Ba chiar Obama a invocat bietii oameni, cum o sa-i salveze el imediat ce intra la conducere.. Nu doar atat, dar promite si ca nu vor mai fi bailouts platite de taxpayers. Sa citez “There will be no more taxpayer-funded bailouts. Period.”. Gata, dom’le, am facut-o, dar nu mai fac.
2. ^ asta era in 2008. Au platit contribuabilii americani in 2008-2009 (de fapt, inca platesc). Le-a iesit pe nas. Vine de nicaieri o companie numita Blackstone sa fie advisor pe tema bailoutului AIG. Vezi aici
3. In iulie 2012, vin alte 2 bail-outs: unul tot pentru Freddie Mac si Freddie Mae si altul pentru industria auto (GM) Sa te inchini si mai multe nu. Ce s-o fi intamplat cu “nu vor mai fi bailouts platite de contribuabili”?
4. Asa, un pic off the topic, dar tot la subiect, partea asta (3) e chiar amuzanta. Deci guvernul preia Fannie Mac si Freddie Mae (pe banii contribuabililor). Tot guvernul da in judecata Fannie Mae si Freddie Mac atunci pentru ce-au facut. Asa ca TOT GUVERNUL sparge 132 de milioane pe avocati pentru a-i apara pe executives de la Fannie Mae si Freddie Mac. Haios, nu? Vezi aici. In timp ce bani pentru diverse altele “nu avem”.
5. Acum, dupa plm 8 ani de cand sunt sub control guvernamental, ce aflam despre ei? Pai, aflam ca dupa DOUA bailouts (gen datoria lor privata a devenit datorie publica cu un pix), pica stress tests si au nevoie de 125-200 miliarde de dolari. Dar e OK, a rezolvat-o iarasi Obama in 2016. Tot din pix lol.
6. Ca sa fie si mai amuzant, cand te uiti la ce s-a intamplat de au iarasi probleme, ce afli? Pai, afli ca – SUB CONTROL GUVERNAMENTAL – au instrainat o parte din “active” (gen locuinte), trimitandu-le catre firme mai mici. Cum ar fi, de exemplu Invitation Homes. Invitation Homes care e o chestie facuta pentru “buy to rent”. Adica, ei cumpara casele pentru a le inchiria plebei. Fraierilor care muncesc. Pana acum, ar fi OK. Dar ce-avem noi aici? Cum, deci profitul Invitation Homes e garantat de guvern? Adica de taxpayers. Invitation Homes e detinut de Blackstone, iar Blackstone intentioneaza sa le vanda inapoi catre Freddie Mac si Fannie Mae.
Traducere simpla: actionarii F Mac si F Mae fut un cal in pizda in 2008. In fact, o intreaga herghelie. Datorii, dezastru, potential faliment. Vine Obama si zice “deeerp, lasa, ca plateste taxpayer”. In 2012 descopera ca nu-i suficient. OK. plateste taxpayerul.
Evident, in timpul asta, aia care-au cumparat casele alea le-au pierdut, ca nu le-au mai putut plati. Pentru ei (plebea), muie.
Vine 2012, cum ziceam, alt bailout pentru alea doua companii (si unul pentru industria auto). Too big to fail.
Intre timp, F Mac si F Mae trec pe profit. Dar profitul se pierde undeva prin guvern. Ah, cum trec pe profit? Pai, simplu: vand activele altor firme mai mic. Cum ar fi Invitation Homes, descrisa mai sus. Dupa declaratia de la SEC, apar acolo 48,531 de cosmelii. Cu un grad de ocupare de 94.6% (plm, nu au reusit nici ei sa le inchirieze pe toate). Daaaar, daca Invitation Homes nu mai are profit, e OK – le-a semnat Obama pe picior de plecare un alt cec in alb, un alt bailout (ca-i place sau nu lu’ Trump, tre’ sa-l respecte, ghinion).
Traducere si mai simpla: tu, Boris, cumperi o casa in rate. Nu-ti mai permiti s-o platesti. Iti este luata, esti declarat falit, pa. Compania tovarasilor mei cumpara casele astea. Ei nu-si mai permit sa le plateasca. E OK. Pentru tovarasii mei, dau eu din pix o data si plateste toata America. De 3 ori. Apoi ne dam seama ca, stii ce, bai Boris? Tu parca esti cam greu de controlat. Cand ai casa ta, asa e. Ia sa facem noi alta treaba: pastram banii, pastram casele (pe banii tai, desigur). Apoi ti le inchiriem. Si cand nu-ti mai permiti sa le platesti tu, lasa, te aruncam in strada si le inchiriem altora. Nu-si permit nici altii sa le inchirieze? E OK, au profitul garantat de guvern. Indiferent ca au chiriasi sau nu, le plateste guvernul. Adica tot tu, Boris – chit ca te-am aruncat in strada. Si treaba asta se pierde undeva la SEC. Haios.
Asta-i Obama. Doar cateva dintre performantele lui. Nici nu vreau sa intru in discutii despre Siria, Irak, Guantanamo, Aleppo etc – vorba ta, poate-s peste nivelul meu, nu?
Si Obama asta – asta care crede ca tu – contribuabilul – nu meriti o casa, dar tovarasii merita cu zecile/sutele de mii, Obama asta vine si-o recomanda din inima pe Hillary.
Pai, eu zic ca doar un prost ar fi votat-o pe Hillary. Cred ca oamenii care nu-s complet imbecili au votat…contra ei. Si contra ei s-a nimerit sa fie Trump. Atata tot.
Iti pot insira vreo 500 de incidente de genul asta, cred. Daca n-o fac e doar pentru ca-i prea mult de scris. Ti-am dat doua chestii pe care le poti verifica singur. Hai, du-te, fa-o si anunta-ma dupa daca ai fi putut vota Trump. Cu ce surse vrei tu.
Despre vaca de Hillary nici nu are sens sa discut. Despre failurile ei de-a lungul “carierei”. Pentru c-as putea sa-ti spun pana poimarti despre cum au murit americani pentru incompetenta ei in Libia. Sau in Siria. Sau in Irak. Sau ucrainieni. Sau despre cum un om cu un dram de onoare si-ar fi dat demisia dupa chestia aia cu serverul de mail (unde scuza ei a fost “sunt proasta, nu stiu ce-i aia email; dar nu conteaza ca-s proasta, vreau sa fiu presedinte!”). Sau despre “discursurile” ei platite de Wall Street cu milioane de dolari pe jumatatea de ora. Nu. Eu, ca prost, nici nu ma uit la asa ceva. Eu, ca prost cu prejudecati, ma uit la altceva: tanti aia a fost inselata de sot. In mod repetat. Tanti aia nu-i in stare sa-si controleze sotul. Sau sa-si verifice mailul. Dar vrea sa controleze o tara intreaga. Mai rau, cand au izbucnit multele scandaluri sexuale ale lui Bill Clinton, tanti aia ce-a facut? A amenintat si intimidat victimele.
Eu nu stiu ce vezi tu aici. Eu vad portretul unei tarfe care-i bolnava de putere, putere pe care n-a putut s-o obtina. Si ma bucur.
Asa o fi, dar, asa cum iti explicam, au uitat sa imparta cu turma de vite imbecile. Ti-am zis, pana la urma, “prostul” nu cere prea mult: strictul necesar. Si, stii ce-am observat eu? Toti aia inteligenti, bai, nu prea i-am vazut vreodata pe camp sau pe-un tractor sau la un plug. Dar, cumva, mananca in fiecare zi. Si ei sunt aia care-i vad pe ceilalti drept “prosti” si vor sa-i controleze, cum explici tu. “Pentru binele tuturor”, desigur. La plug si pe tractor ai vrea tu sa fie prostul – prostul caruia i-ai luat casa, dupa care l-ai obligat s-o plateasca in continuare. Si, ce e si mai amuzant, dupa ce-ai facut asta, i-ai zis prostului sa suga pula, ca nici pe tractor nu e loc pentru el, ca iei tu mai ieftin haleala din Mexic, Chile etc. Dupa care i-ai cerut votul prostului. Si pare sa nu-ti convina faptul ca prostul ti-a dat-o la muie. Asa ca ai rezolvat problema simplu: “da-l in pula mea, e prost, a fost manipulat, nu-i destept ca mine”.
Vin, cum zici tu, vremuri grele. Dar stai linistit – nu pentru ala de pe tractor vor fi grele. Ala o sa-si rontaie ceva grane, o sa mai taie o gaina – chit c-o mananca in portii mai mici. Eu zic sa tragem un fum si sa vedem ce vor mananca desteptii care i-au luat casa prostului.
Singurul motiv pentru care nu a castigat Trump cu 99% din voturi e ca nu s-a gasit NICI MACAR UN OUTLET MEDIA care sa centralizeze toate chestiile astea facute de Obama. Sau pe cele facute de Hillary.
Tu poti sa-i tragi pana maine ca “prostul a fost manipulat pe teme legate de contextul geopolitic pe care nu-l intelege”, exact cum aia de la Guardian pot behai pana poimarti ca “prostul ba e femeie, ba e barbat, ba e alb, ba e negru, ba e latino, ba e rasist, ba e pula mea, ca nu intelege”. Dar realitatea e ca aveti dreptate doar pe jumatate. Aveti perfecta dreptate cand spuneti ca prostul nu intelege contextul geopolitic. Nu intelege, taica, e prost. E OK. Nici nu trebuie sa inteleaga. Dar stii ce intelege prostul? Intelege ca i-ai luat strictul necesar. Cum ar fi casa.
Sa discutam de cum i-ai luat si apa sau despre cum apa e un lux doar pentru contribuabili, nu si pentru companii … sau iti dai seama ca poate adevaratii prosti nu-s aia care “nu inteleg contextul geopolitic”?
Nu, eu zic sa nu mai discutam pe tema “Aia care au votat cu Trump sunt prosti”. Nu de alta, da’ pot scrie aproximativ 10 carti care sa-ti demonstreze punct cu punct cum orice om care are IQ-ul mai mare decat numarul de la pantof, pus fata in fata cu realizarile Obama/Hillary si cu recomandarile lor, ar fi votat pentru ORICE ALTCEVA.
De fapt, daca stau si ma gandesc, poate ca problema e ca exista prea multa informatie acum, asa cum zici si tu. Si, pentru ca filtrul ar folosi prea multe resurse, ai renuntat s-o mai cauti si nici nu mai vrei s-o intelegi. Ia spune-mi, daca, de exemplu ai fi stiut de smenul ala cu Freddie Mac/Fannie Mae si Blackstone si Obama, ai fi votat pentru ce-ti recomanda Obama? Acum, ca stii, ia explica-mi – ai vota pentru ce recomanda Obama?
Observ ca media mainstream v-a spalat bine de tot pe creier, de-ati ajuns la concluzia ca, atunci cand e vorba de individ, “capitalizam” pierderile. Gen, fiecare pentru el, suge-o fraiere daca iei teapa, e vina ta ca n-ai educatie financiara, nu ai strans bani, nu ai un job mai bun, nu etc. Da’ cand e vorba de companii, “socializam” pierderile. Acolo vi se pare OK sa platim toti. Nu mai merge nimeni la companie, sa le spuna actionarilor sa suga pula, ca nu au avut educatie financiara, ca ar fi trebuit sa stranga mai multi bani, sa riste mai putin etc etc.
Dar pula mea, poate-i prea complicata intrebarea. E mai simplu sa abordezi atitudinea de demoazela la primul anal. Lasa, sunt aia prosti. N-au stiut si n-au inteles unde-i pizda…Pula mea, v-am lasat acum vreo 2 ani lipsiti de informatie si obiectivitate. Ce sa zic, va felicit pentru consecventa sau gen.
PS Habar nu am. Poate si Trump o sa sfarseasca prin a fi un alt Obama. Cine pula mea stie. Poate si el va semna coispe bailouts pentru tovarasii lui. Poate si el ii va adanci in saracie pe prosti. Poate daca Obama le-a luat incet-incet casele si apa, Trump le va lua mancarea si aerul. Poate chiar mai mult. Nu stiu. Nu stiu ce-o sa fie pe viitor. Ce stiu e ca daca eram american si eram pus in situatia de a alege intre Hillary si Trump, mai degraba mi-as fi taiat mana decat s-o votez pe Hillary.
PPS Ti-am dat ca surse CNBC, Reuters, Bloomberg. Am evitat din rasputeri sa-ti dau linkuri catre chestii mai grele, doar pentru ca erau pe site-urile “gresite”. Parerea mea e ca “prostului” de care vorbesti tu I SE RUPE PULA de ce s-a intamplat in Irak, Siria, Libia, Afghanistan etc etc. Cred in schimb ca-l doare mai rau ce se intampla cu “strictul necesar” ala de care am discutat mai sus. Ce e un pic socant pentru mine e sa vad un om aparent normal predicand controlul asupra prostului si dand vina pe internetul asta. Da, hai sa-l cenzuram, hai sa-l restrictionam, hai sa. Pai, nu? Sa poata si baietii “destepti” (destepti o pula; prostul a pierdut o casa; aia au pierdut contravaloarea a un milion de case in sloboz, atat de prosti sunt “baietii destepti”) sa fure macar vreme de 2-3 generatii fara griji, nu doar timp de 2 mandate…
Fix ce ziceam, ca prea multa informatie strica.
Ce as putea sa fac dupa ce am citit cometariul tau:
1. Sa ma apuc sa ma documentez temeinic despre Berkshire Hathaway, fannie mae, freddie mac, etc. Si dupa vreo cateva zile pierdute sa-mi dau seama ca imi mai trebuie cateva luni de cercetare ca macar sa ajung sa am o opinie atat de vehementa ca a ta. Si la final sa ma intreb daca timpul petrecut e irosit sau nu.
2. Sau as putea sa iau de bun tot ce a zis manowar pe net, si maine sa repet discursul la birou. Poate asa par mai cult, mai fut si o corporatista. Daca iese schema, cu siguranta o sa mai repet povestea de cateva ori. Pana la urma o sa ajung sa si cred 100% ce ai scris tu. Ehh dragul mosului asta e ceea ce ar face oricare din aia 75% prosti de care iti ziceam mai sus. Iar daca tii blogul sus, iti garantez ca o sa ajunga sa citeasca cativa p-aci si o sa isi zica: uite bah ce norocos ca am ajuns pe opencube ca sa inteleg si eu cum stau de fapt treburile in USA. In momentul ala ei o sa STIE.
Retine, nu zic ca ai sau nu dreptate pe temele prezentate. Daca ma pui sa aleg, chiar cred ca lucrurile nu stau departe de cum le-ai prezentat tu, dar nu, nu l-as vota pe trump in veci, si explicatia mai jos.
Ce vreau sa observ. Daca tu, un nene de departe, care nici macar nu traiesti in US, ai aflat despre atatea cacaturi despre obama si hillary (niste mediocru ambii). Iti dai seama cate ai fi aflat (daca ar fi fost internet) despre un jfk, sau nixon, sau baietii aia din timpul prohibitiei.
De la de Medici incoace lumea e condusa de interese obscure. Rockofellerii sunt de vreo 150 de ani deja. Si uite ca am progresat, ca pana acum nu s-a gandit nimeni ca cel mai important e sa traga o muie sistemului (indiferent de consecinte).
Dar acum nu, traim iluminarea internetului, toate teoriile conspiratiei se dovedesc reale. Ne-a prins frustrarea, sa-i futem pe toti zic. Tu de exemplu nu stiu de ce esti frustrat. Ca s-au scumpit casele in UK fata de anii ’80? Pai poate ca atunci era a fucking civil war alaturi cu IRA. Sau ca poate mureai de cancer pulmonar la 50 de ani de la smogul din londra. Poate era mai bine in spania cu eta (si cu o saracie lucie). Sau in Italia mafiei. Sau in bronx.
E usor sa ne bazaim constant de ce rau e, dar adevarul e ca fiecare perioada are problemele ei. Dar cauta niste statistici mai relevante decat costul unei case. Ceva gen famine rate, mortalitate infantila, speranta de viata (la nivel global) si vezi cam cum stam (vs. cand s-au nascut bunicii tai de exemplu, ca sa nu te trimit mai in spate).
Stii copilul ala care da cu jucaria de pamant cand ca nu primeste ceva. Asa se comporta si cei care voteaza cu trump pe baza a ceea ce ai scris tu mai sus. Si ok, copilul nu e prost, e doar naiv.
Pe ei nu ii intereseaza consecintele, ci doar instant gratification (ca au dat o muie sistemului). Pentru ei viata s-a terminat cand le-a luat banca casa cu 3 camere ca sa ii mute la garsoniera.
Copilul e suparat ca are doar iPhone4 cand toti au 6 (sau 7 sau cat plm e acum).
O fi de cacat sa iti ia banca casa, dar daca nu esti atent s-ar putea sa duci lumea intr-o directie in care o sa iti ia rusii casa.
O fi de cacat sa nu poti sa iti cumperi de mancare decat de la mec, dar cred ca e mai de cacat sa nu mai existe mancare deloc (gen in toata tara in care esti sau pe glob, ca tot vad ca a zis trump ca incalzirea globala e mosonerie curata)
Si daca nu esti atent acolo o sa duci lumea, cu votul tau. Da, viata este despre compromisuri si ales raul mai mic. Ghinion, vorba lu’ sefu’.
Prefer sa ma opereze un doctor spagar si din sistem decat un tanar plin de bune intentii care doar a vazut niste filmulete pe youtube despre cum sa tii bisturiul in mana.
Iar in trump vs. hillary chiar nu cred ca trump e cel mai pur si cu bune intentii om.
Apropo, te-ai documentat asa mult despre hillary, dar trump e “okeutz” asa? El nu e corupt? Daca faci abstractie de tot ce stii despre hillary, si te uiti la un discurs de 30 de min a lui trump, nici un simt nu iti spune ca omul nu e stabil psihic si ca nu ar trebui sa ii dai o valiza nucleara pe mana? Nici macar nu ma refer la ce zice, ci doar asa, limbaj corporal si mimica.
In rest, tonul comentariului tau era ca eu as fi zis ca totul e ok, sunt aia prosti si mie (inteligentul) mi se rupe.
Nu boss, suntem intr-un cacat f. mare, toti. Dar suntem in el din cauza ca prostia (care a fost mereu prezenta) a fost fertilizata puternic de evolutia societatii (si aici internetul e f. important, mult mai important decat MSM de care zici tu).
@Licaon_Kter, despre odessa/ucraina iti spun eu daca vrei, ca socrii stau in mariupol. Si deci chiar ma intereseaza situatia.
Despre aleppo, mosul si restul nu stiu. Nu ma intereseaza suficient ca sa depun energia necesara pentru a gasi constant informatii reale.
Dar pe tine de ce te intereseaza asa mult? Nu compileaza codul daca nu ai informatia asta, ai fatale in prductie daca nu stii la ce colt de strada din alepo se trage?
Sau ai senzatia ca te priveste f. mult subiectul pentru ca esti bombardat zilnic cu informatie de acolo? Sunt departe alea boss, chiar daca doar la un click distanta.
Tot ce pot sa iti spun e ca “e nasoale” acolo (indiferent de ce parte esti), si ca ar fi ok ca in loc sa te preocupi f. mult de a gasi surse reliable de info, mai bine te-ai duce la sala, ai face un sport, ai invata sa tragi cu arma. Chestii d-astea care o sa fie utile pe viitor si aici 😉
Epic. Deci, eu iti dau linkurile alea catre surse credibile – zic eu. Asa, ca sa nu trebuiasca sa-ti irosesti tu “cateva zile” (i.e 10 minute) verificand informatia.
Si, dupa ce ti le dau, concluzia ta e ca ti-ar trebui luni de zile. Dar *ALTII* – aia care au votat Trump, se-ntelege – sunt…prosti.
Desigur. Pentru ca exact asa se fut corporatistele – la o discutie despre criza din 2008-2009. Iar daca se intampla sa stii macar care-au fost principalii responsabili pentru o chestie care i-a lovit pe toti – pula mea, criza a fost si-n Romania, preturile locuintelor au fost afectate si acolo, impreuna cu creditarea etc – LA FUCKING 9 ANI DE LA EVENIMENT, ar trebui sa taci. Pentru ca altfel – se stie! – incerci sa pari cult. Si sa futi corporatiste.
Pai bun. Nu zici ca n-am dreptate. Da’ decat sa spui “cacat; asa e; nu aveam idee”, preferi sa spui ca ti-ar lua prea mult sa te documentezi, asa ca nu te deranjezi, pentru ca … la ce bun? Dar, din nou, aia care s-au documentat si (in consecinta) au votat Trump…sunt prosti. Pentru ca doar prostii si-ar “irosi” timpul pentru a hotari cine si in ce directie le conduce “destinul”. Corect?
Orice om dispus sa piarda vreo 3 zile afla la fel de multe. Dar nu a castigat Orwell cu “ministerul adevarului”. Nu, a castigat in mod mult prea evident Huxley – informatia e disponibila, dar nu se mai deranjeaza nimeni cu ea, pentru ca-i pierdere de timp. Mai bine ne uitam la xfactor lol.
1. Nu are vreo treaba cu frustrarea. Are treaba cu “ba, traiesc pe planeta asta, poate ar trebui sa inteleg macar un pic din chestiile din jurul meu”.
2. Dar nu discutam de anii 80. Discutam de 1997. Nu mai avea IRA-ul nici urma de treaba. Si, daca ar fi sa dam vina pe IRA (bullshit, o sa-ti explic eu DE CE), atunci cum ramane cu atentatele teroriste? Ti-era teama sa oferi mai mult, pentru ca exista IRA. Da’ nu ti-e teama sa oferi mai mult acum, cand sare metroul in aer sau sunt decapitati oameni pe strada? Hai, serios-serios? Si nu, nu mureai la 50 de ani in UK in 1997.
3. Eu iti arat cu cifre ca au crescut preturile unor chestii NECESARE de 12 ori, iar veniturile de 1.6 ori. La asta, raspunsul tau e “frustrat”? Epic. Pula mea, atata ai putut.
4. Nu, nu de-aia erau preturile jos. Preturile erau jos din TREI cauze:
– regulile aplicate pentru mortgages. Puteai imprumuta de cel mult 4 ori venitul tau anual. Am explicat mai devreme ca venitul mediu era de ~300 de lire pe saptamana. Un an are 52 de saptamani. Asta inseamna ca omul “mediu”, cu salariul “mediu” putea imprumuta 62400 lire. In consecinta, daca tu doreai sa vinzi o locuinta si cereai mai mult de, sa zicem, 70k (sa luam in calcul si ceva depozit/avans), te cam chinuiai sa dai de oameni care s-o poata cumpara. Sa tinem cont de faptul ca nu prea puteai conta pe “venitul combinat”, pentru ca femeile nu se deranjau in mod deosebit cu munca pe-aici in perioada respectiva. Regulile respective au fost anulate cand cu deregularizarea sectorului bancar. Acum, in schimb, ti se da de 5.5 ori venitul combinat al ambilor parteneri. Cu 0% avans. Sa vedem. La 500 pe saptamana (suma rotunda, asa) pe cap de vita furajata (2 oameni in cuplu), inseamna ca o banca poate imprumuta unui cuplu de puleti trogloditi care-o ard pe salariul mediu 286,000 de lire. In consecinta, proprietarii nu mai cer zeci de mii pe o locuinta, ci sute de mii – pentru ca stiu ca-ti imprumuta banca. Iar daca nu esti destul de prost pentru a face un credit atat de mare, nu-i paguba – lasa, sunt altii. Iar cand bubuie (cum a bubuit in 2009), e OK, guvernul face bail-out si el pe banii celor care n-au fost atat de prosti. Exact cum a si facut cu Lloyds si RBS, de exemplu.
– inainte de deregularizarea sectorului bancar, cele mai multe mortgages nu erau la banci, ci la building societies. Cum ar veni, credit direct de la dezvoltatorul imobiliar. La building societies nu se dadeau bonusuri de 600,000,000 anual la vremea respectiva. Dupa deregularizare si pula mea, bancile au preluat cele mai multe mortgages, au dat cu bonusuri in lautari si cu contributii in partide. Si totul a fost frumos, pana nu a mai fost.
– MIRAs (tax relief pe dobanda de la mortgage, nu erai taxat pe mizeria aia, asa ca era mai inteligent sa cumperi decat sa inchiriezi)
De-aia erau locuintele mai ieftine. Ca unul EXTREM DE BINE platit castiga 40,000 pe an si ala (tipul care-si lua o locuinta smechera intr-o zona smechera) putea lua credit 160k cel mult. Da’ aia erau 5%. Restul puteau lua un rahat de vreo 60-70k. Si nu puteai sa le ceri mai mult, ca nu avea cine sa le dea banii. Da’ sa ghicesc: timpul tau e prea pretios pentru a verifica amanunte de genul asta. Si nici nu ai chef sa vezi daca nu cumva si-n Romania au dat bancile credite de 500,000 de euro pentru apartamente unora cu salarii de 20 de milioane, ca apoi sa se planga ca romanii sunt naspa si nu platesc. Nu ai tu timp sa verifici daca nu cumva si-n Romania s-a intamplat EXACT la fel.
Abia ti-am explicat in pula mea ca, inainte de a ne face griji de mortalitatea infantila, ca niste mandri prosti, trebuie sa ne uitam la STRICTUL NECESAR. Ala consta in : aer, apa, haleala si adapost/locuinta. De la comuna primitiva incoace, omul a avut nevoie de adapost in pula mea, FIX ca sa nu mai moara la 30-50 de ani inghetat sau mancat de dinozauri in pula calului. Daca inainte se ascundea in pesteri si facea focul, acum are alt tip de adapost. Sau, mai bine zis, nu are, ca nu-si permite.
Ca sa ne uitam la mortalitate infantila, trebuie sa facem intai niste boraci. Si poate nu facem deloc boraci daca nu ne putem permite o locuinta, in sloboz. Si poate atunci vezi “spor negativ” al populatiei. Cum ar fi in Romania, de exemplu. Ia vezi, si pentru asta ai nevoie de cateva luni, sa verifici?
Ba, daca muistii astia il futeau pe prost la, stiu si eu, preturile masinilor sau tigarilor, prostul era fericit si-i vota in continuare. Probabil castiga aia cu 99%. Da’ i-au dat prostului in strictul necesar – in locuinta (si apa si haleala). Si aia-l revolta pe omul ala pe care tu-l numesti “prost”. Ce nu intelegi? Daca-i tai din lux, prostul maraie, dar rabda. Daca-i tai din strictul necesar, iti fute mortii-n gura pana pricepi ce inseamna strictul NECESAR. Si voteaza cu Trump. That simple.
Pai, sa vedem. Cum ar gandi un prost american?
Obama mi-a luat casa. Ma rog, a mai trimis si ceva americani sa crape ca sobolanii intre maimute de desert. Mi-a furat banii sa salveze tovarasii lui din diverse industrii. Mi-a furat jobu’ exportat la mexicani/chinezi. Obama o recomanda pe Hillary (care are si ea tinichelele ei agatate de coada si e clar vanduta Wall Street)
Trump…e un cacat. Da’ nu mi-a facut nimic. Nu e vandut Wall Street (nu inca, anyway)
Tre’ sa aleg intre Trump si Hillary. Ce pula mea aleg?
E fix *atat* de simplu. E exact cum in Romania au votat aia Joianis. Nu ca-l credeau ca si-a luat coispe case din meditatii pentru care n-a platit impozite. Nu pentru ca era un orator epic si carismatic. Nu pentru ca era convingator. Nu. Ci pentru ca ori iesea el, ori iesea Ponta. Ei bine, Hillary e Ponta a lor. Pricepi? Exact cum lumea a votat Iliescu ca sa nu iasa Vadim. Exact cum a votat Basescu sa nu iasa Nastase. Exact asa au iesit prostii aia de care zici tu si-au votat Trump ca sa nu iasa Hillary.
Tocmai, ca-i intereseaza “consecintele”. Au vazut care-s consecintele democratilor. Ca le-a luat banca aia casa aia. Si nu, nu i-a mutat la garsoniera. Le-a futut un sut in pizda si nu i-a trimis nicaieri, treaba lor unde si cum ajung. Pe strada? Perfect.
Si uite, n-au mai avut chef de consecintele alea. Da, au dat si o muie sistemului, dar nu ala a fost scopul pentru cei mai multi.
Nigger please. Serios-serios, rusii?
Pai, bine, hai sa discutam de rusi. Ia explica-ne tu noua cum i-a pus Obama pe rusi la respect. Sa-ncepem cu Ucraina
Ia explica-ne tu noua cum vine asta. Deci USA si UK (printre altii) au garantat integritatea teritoriala a unor tari (inclusiv Ucraina), cu conditia ca tarile respective sa renunte la nucleare (ramase pe teritoriul lor dupa dezintegrarea USSR). Bun. Si mai departe, a intrat Putin-n Ucraina (dupa Georgia; Dupa Moldova) si si-a luat o parte din ea. Nu mare – cat a vrut el, fix partea pe care a vrut-o el.
Ia explica-ne tu noua cum Obama a aratat ca-i capabil sa puna rusii la respect. Sa ghicesc – sanctiunile alea, cand le-a interzis secretarelor de la Gazprom sa mai circule in US si le-a luat conturile pe care nu le aveau in US. Right?
Dar de ce sa ne oprim la Ucraina? Explica-ne cum i-a pus Obama pe rusi la punct in Siria. Hai, ca aici ne place umorul (de) negru.
Tu zici ca Trump nu e-n stare (si poate nici nu vrea) sa stea in picioare in fata lui Putin. Bai, stii ce? Nici nu te contrazic. Nu stim asta 100%. Da’ stim 100% ca Obama nu avea nici un chef, c-au aratat-o. Si nici Hillary. Iar alegerile au fost intre Hillary si Trump, nu intre Hannibal, imparatul Traian si Trump.
No shit. Da’ iti zic eu ceva si mai de cacat decat sa mananci doar la “mec”: cand nici de la Mec nu poti cumpara, ca nu-ti permiti. Pariu daca facem un calcul, romanii pe salariul minim nici de la mc nu pot manca?
Pai, asta-i explic si eu: ca americanii au ales raul mai mic. Adica pe Trump.
Nu mai spune, asa preferi? Ia arunca tu o privire aici, sa vezi cam cat costa o operatie in US – compara cu, sa zicem, UK. Si anunta-ma si pe mine daca mai ai sange-n coaie sa te opereze oricine pe 75k pe care nu-i ai – si nu, nu te opereaza pe credit. Te lasa sa mori.
Si zi asa, ai prefera sa…Da’ ce-ar fi sa nu mai preferi nimic, sa traiesti vreo 20 de ani fara sa-ti permiti macar o operatie de apendicita si pe urma sa vezi cu cine votezi? Coaie, trezirea: nu poti sa ameninti un om ca pierde accesul la chestii la care nu are acces!
Asta se numeste in Anglia “whataboutery”, iar cand procedezi asa, nimeni nu mai da doua flegme pe ce spui.
Ah, ce-i whataboutery? Esti criticat la subiect, ti se spune EXACT care-i problema, ce faci/ai facut gresit si pula mea, iar tu, in loc sa negi acuzatiile (ca nu poti) sau sa explici de ce ai facut/faci “asa”, raspunzi cu “dar si oponentul meu s-ar putea sa…”. Pai, poate, dar asta nu te absolva pe tine. Si nu, despre Trump, nu STIM mare cacat. Putem BANUI si poate putem DEMONSTRA mici gunoaie (gen Trump university sau Trump steak). Dar la nivel national, alea-s cacaturi irelevante. In timp ce despre Hillary STIM. Despre Obama STIM (noi, astia carora nu ne ia luni de zile sa citim cateva linkuri de pe reuters/bloomberg/cnbc sau alte surse credibile)
Nu, boss. Suntem intr-un cacat foarte mare toti pentru ca o mana de cacati prosti se cred mai inteligenti decat prostul de rand, asa cum il percep ei. Si, daca nu putem scapa de toti cacatii prosti simultan, pula mea, incercam sa scapam de ei unul cate unul. De exemplu, Romania nu a scapat si nu poate scapa de ciuma rosie. Ca n-are cum (nu vreau sa discutam aici despre “De ce nu are cum”). Dar scapa din cand in cand de cate unul din ciumati. De Nastase sa zicem. Sau de Ponta. Sau de Basescu. Nu-i grozav, dar, pana la urma, am fost avertizati de mici copii de catre domnul Ispirescu: ii tai balaurului un cap si e inlocuit de alte 3. Domnul Ispirescu ne-a si explicat in repetate randuri ca trebuie sa ucizi balaurul, nu sa-i tai un cap.
E vina mea ca n-ati folosit in sloboz internetul pentru a reciti povestea si a pricepe mesajul? Sau, pula mea, poate nu-i nici vina voastra. Vorba ta, ar fi durat luni de zile sa te documentezi…
Una peste alta, cei care se plang de Trump acum sunt cei care l-au facut necesar pe Trump. Fara ei, nu ar fi putut ales niciodata. Vorba ta, daca ar fi incercat sa candideze acum 20 de ani, ar fi luat 0.5% din voturi, vreo trei camioane de huiduieli si vreo treizeci de trenuri de puli in ma-sa. Da’ lucrurile s-au schimbat de-acum 20 de ani. Iar prostul ala pe care-l dispretuiesti ti-a transmis un mesaj clar, neinterpretabil.
Doar ca tu alegi sa ignori mesajul si s-o labaresti in “e prost, nu intelege”. Te-ai sigilat cuminte in bula ta si te doare-n pula – crezi tu. Prostii pulii mele care n-au inteles cum ai inteles tu, ca nu-s la fel de destepti ca tine. Pai, OK. Hai sa vedem cine o sa planga mai mult – tu sau prostul.
Eu pariez ca tu.
Eu am avut o discutie foarte lunga de cateva ori cu cate-un om. Si pe pagina asta si pe alte pagini. Si le-am explicat de fiecare data oamenilor alora fix ce-ti explic si tie. Ca e OK sa dispretuiesti clasa de jos, sa te pisi pe ei de “prosti”, da’ in niste limite. Cand le iei strictul necesar, prostii aia se aduna si iti fut si ei tie meciul si tu plangi mai rau. Fix asta-ti explic si tie. Daca vrei sa poti s-o arzi tu linistit si intelectual pe interneti, sa poti sa votezi Hillary, sa poti s-o arzi neolib si pula mea, atunci da-te-n sloboz si lasa-i si saracului cat sa traiasca. Ca daca nu-i lasi, voteaza Trump/Dragnea/Putin/Brexit si atunci belim toti pula ori cu climat, ori cu valiza nucleara, ori cu poluare, ori cu bani, ori cu drepturi. Doar ca, de fiecare data cand (voi, astia, intelectualii) sunteti avertizati, o luati in ras si o tratati cu nepasare. Cand va merg lucrurile bine, FIX ATUNCI va apuca meritocratia si capitalismul salbatic pe toti. Si-apoi, cand eu stau la caldura si ma uit la un film, voi sariti ca imbecilii in frig cate o saptamana in fata Guvernului sau a vreunei cladiri irelevante din provincie ca sa va luati tot muie. Da’ cand sunteti avertizati sa lasati si pentru sarac o chestie, ranjiti superior de pe cutia voastra de sapun. Ca voi v-ati umplut (aparent) sacul, da-i in sloboz pe-aia multi/majoritari. Si cand va luati (direct sau indirect) muia si sariti in frig sau va plimba aia kilometri prin frig ca pe gainile fara cap la “marsuri de protest”, ce faceti? Plangeti in pumni de faceti turturi la cornee si sunteti indignati. Ca uite ce v-au facut prostii. Uite unde v-au adus. Cum au putut face asta prostii aia de care va bateti pula cu fiecare ocazie?
Cand vad argumentul asta cu “aia sunt prosti, ei nu inteleg ca”, ma gandesc cu drag ca, daca e sa ne uitam in istorie, cei mai multi “destepti” nu inteleg ce-au facut gresit nici macar cand ajung sa sape la canalu’ dunare-marea pula sau la puscarie politica si poate nu-i o tragedie c-au dat coltul ca sobolanii.
Altfel, legat de Trump vs Hillary, never forget.
@Boris:
Alea nu’s pe alta planeta din cate stiu, is aceleasi tari implicate, alea cu care si tara ta face intelegeri.
Departe de adevar, pana in mijlocul lui ’16 nici nu stiam nimic despre nimeni care sa implice vreun razboi undeva.
Si da, stirile sunt cancer, alea de BREAKING NEWS cu titluri explozive dar cu informatie pe jumate, nu nu, de alea incerc sa stau departe, prefer ceva asa mai domol la 2-3 zile dupa.
Aia e, macar intelegi ca la prima grimasa, a lui T sau a lui P, trebui sa ne retragem in munti, sau in ce a mai ramas din Romania. Totusi ar fi util sa stim cine si de ce, sa nu ne impuscam aiurea unii pe altii strigand iar “teroristii”.
La alegerile astea, tocmai informatiile au fost problema, ironic pentru Hillary. Habarnaveam de cine si ce vrea, credeam ca e ea vs nimeni. Si asta a fost si tactica ei de campanie, discursurile au putine chestii noi si se cam repeta (si sa fim seriosi am avut rabdare sa ascult in back la fiecare cate unul, efectiv “eu fac, celalalt e rau” e tot ce se zice, nimic concret) asa ca timpul de emisie trebuie umplut cu ceva, povesti despre candidat. Ah, asa candidatii, erau destui contra Hillary, gen Jeb Bush si altii (ignoram pe Bernie/independenti se intelege de ce; marog sau nu ca nu ai studiat lol) care au strans destui bani, dar tactica ei a fost una de diversiune si (asta e in emailurile lui Podesta parca) au ales sa il ignore pe Jeb si s-au concentrat pe cel mai varza, unu de era pe locul 21 la strans bani, unu care vorbea numa’ tampenii, unul usor de demontat drept “om bogat care se plictiseste”, unu usor de etichetat xenofob, misogin etc, pam-pam ghici Trump.
Asa ca au pus tunurile pe el, CNN&co, ia analizeaza fiecare tweet si fiecare grimasa, pentru ca daca lumea aude ce prost e el, nu are timp sa puna intrebari de genu: clinton cash (e pe youtube, il poti asculta cand tragi de fiare la sala), clinton affairs, benghazi, “we came, we saw, he died”, “hillary health” gen. Si minune, in cateva luni MSM avea o rata de stiri despre Trump de 6-7x fata de cele cu Hillary, si cum “publicitatea negativa tot publicitate e” nu au fost atenti si l-au pus pe ecran, i-au oferit o platforma si o vizibilitate de invidiat, si cand orice prost poate auzii mesajul lui… E o faza nostima cu cei de la CNN cand realizeaza ca nu ar fi trebuit sa dea speechurile lui Trump in totalitate, dar asta era spre sfarsit, nu mai conta.
In timpul asta, Hillary se culca pe lauri, hey nu e ca si cand toti din jur dadeau din maini degeaba, ia pentru sala ( https://youtube.com/watch?v=4w4I1c8VnbI ) din Martie (!) 2016.
@Boris
Nassim Taleb are un articol despre unii care gandesc cam ca tine – The Intellectual Yet Idiot – https://medium.com/incerto/the-intellectual-yet-idiot-13211e2d0577#.3541ood7k
“
Dar cauta niste statistici mai relevante decat costul unei case. Ceva gen famine rate, mortalitate infantila, speranta de viata (la nivel global) si vezi cam cum stam (vs. cand s-au nascut bunicii tai de exemplu, ca sa nu te trimit mai in spate).
“
In ierarhia lui Maslow la baza piramidei sunt: “aer, mancare, apa, … , adapost”. Oamenii nu pot mananca statistici si nu pot locui in statistici.
https://en.wikipedia.org/wiki/Maslow's_hierarchy_of_needs#Physiological_needs
Boss, am incercat sa-i explic si eu asta de doua ori. Fara Maslow. Ca daca o dam in Maslow, ajungem la partea cu Safety si “Belonging”, iar eu merg la pariu ca pot sa-ti explic relatia dintre siguranta si faptul ca esti intre aia 4 pereti ai tai, nu dormi in boschet.
…si, daca-i absolut necesar, si relatia dintre faptul ca esti homeless si problemele la bibilica/bostan, ca din 10 boschetari pe-aici, 8 deja se cearta cu Napoleon si Isus simultan.
Nu e ca Boris nu intelege. Boris nu vrea sa inteleaga, c-a pornit discutia pe-o panta, fara sa aiba niste informatii, iar acum e la modul “nu pot sa spun c-am aberat, ca-mi e jena”. Eu ii explic ca fraierii au atacat fix baza piramidei prostului si prostul n-are cosmelie, nu mai face copii, nu mai cheltuie pe nimic ca nu are curaj…iar el imi zice sa ma uit la faptul ca uite, acum e mai ieftin pentru pensionari sa mearga la baile herpulane…pe credit, se intelege 🙂
Foarte bun postul ala. FIX, DAR FIX asa sunt oamenii care ma inconjoara si cu care nu pot fi de acord nici macar pe faptul ca apa-i uda.
Eu am povestit in trecut de cateva ori – pentru o perioada, am fost homeless. Nu la modul “stau cu chirie”, ci la modul “dormeam prin gara cu alti boschetari”. Si m-am lamurit ca o mare parte din boschetari erau acolo nu pentru ca erau idioti/prosti si pula mea, ci pentru ca sistemul ii futuse intr-un fel sau altul. Daca eu eram acolo ca urmare a alegerilor mele (si-am iesit de-acolo relativ rapid), multi dintre aia erau acolo pentru ca pur si simplu se trezisera aruncati in strada. Un astfel de exemplu era un (fost) profesor venit din provincie. Singurul copil la parinti, venise-n Bucuresti sa fie profesor. Si fusese profesor, nici vorba. Cand ai lui murisera (relativ “tineri”) ii lasasera o cosmelie din provincie, care nu valora mare cacat. O vanduse, isi facuse credit si-si luase o garsoniera in Bucuresti. Daca va asteptati la povesti lacrimogene cu “nu a mai putut plati creditul”, nu-i cazul. A intalnit o alta intelectuala fina, s-au casatorit. Dupa care tanti a divortat. Garsoniera a ramas la tanti. Economiile lui s-au cam dus pe avocat. Si cam in aceeasi perioada fusese si “restructurat”, ca sa zic asa. Si uite asa s-a trezit la 40+ fara casa, fara job, fara nevasta, fara bani, fara parinti si fara un loc in care sa se intoarca. Parea un tip relativ cult. Si putea ca un hipopotam in calduri. Ce sa-i faci. Nu erau dusuri in gara si nici Dove.
Dar astia-s oameni cu care restul lumii nu interactioneaza si despre care nu stiu. Nici nu vor sa stie. Iar daca arati cu degetul spre sistem – sau catre miliardele de puncte in care sistemul da rateuri – lumea insista sa-ti arate ca “dar acum avem aspirina pe rafturi la Mega Image”. Pentru nevasta-sa, sistemul functionase. Cel putin se alesese cu o cosmelie cumva. In acelasi timp, pentru el – tipul care produsese cosmelia – sistemul nu a functionat deloc. Nu am discutat despre politica atunci cu el, eram prea tanar. Da’ nu cred ca, daca i s-ar oferit sansa schimbarii radicale, ar fi votat pentru acelasi sistem.
Chestia e ca eu stiu de-astia care voteaza Trumpi si Brexituri si discut cu ei, ca nu-mi e jena/frica de asa ceva. Si oamenii aia au argumente. Chiar daca o mare parte din argumentele lor sunt mai gaurite ca o sita, cam 30% din argumentele sunt cat se poate de valide si nu lasa loc de indoiala. Asta cu housing e unul din ele. Am discutat pe-aici cu cateva animale de-astea cu Brexit inainte si dupa vot. Si le-am explicat eu, civilizat, intelectual (yi…) ca, da, ma, e o problema cu locuintele, cu raportul cu veniturile, cu pula mea, dar asta-i o chestie care se poate rezolva simplu construind mai mult, la ce bun sa arati cu degetul spre emigranti? Si unul din ei – cam la fel de nesimtit ca mine – a zis simplu: “bun, dar faptul ca vin in fiecare an sute de mii de migranti AJUTA la rezolvarea problemei?”. Si oricat de multiculti-toleranto-prietenos ai fi, eu zic ca raspunsul e clar.
Am mai citit odata articolul si m-am gandit la o chestie.
Ca similitudinea intre Brexit, Trump, ascensiunea partidelor de extrema dreapta din Europa si PSDul e doar in linii mari si reflectata fix de ceea ce spui cu realitatea alora morti de foame diferita de bulele alora care expun parerile in (social) media si “presa”.
In detaliu lucrurile sunt putin atipice in Romanistan.
Una la mana ca era cam clar ca PSD va sa castige alegerile si de data asta cum au castigat si-n 2012. Adica, nu daca nu chiar sa le castige absolut, macar sa ajunga la sa-si faca o alianta de mizerabili. Serios, nu era o surpriza pentru nimeni de aci, iar echo-chamberele strigau “ba, veniti la vot astia care de obicei nu veniti, ca cei care vin stim cum voteaza”. Era un fel de hai sa limitam proportiile.
Nu prea se aseamana cu alegerile din USA. Liberalii si usereii nu au avut nici acoperirea media nici bugetele care s-au injectat in curul lui Hillary, nici sustinera similara lobby-urilor si campaniei anti-brexit. Si nici nu ar fi putut avea.
Partidul liberal avea sef pe fostul mare boss de la PDL ( partid disparut intre timp), Blaga, care fix inainte de alegeri a fost prins ca “uitat” 700k EUR in portbagaj, pe care nu prea poate sa-i justifice. Vorba aia, halal start, cand vrei sa spui ca ailalti sunt corupti si baroni. Iar conducerea a fost lasata undei pizde, si nu ca-s misogin, dar nu prea s-a remarcar cu alte calitati, care in timpul privat o ardea cu PSD-isti prin cluburi. In timpul campaniei.Mdeh. Iar ailalti, niste hipsteri totali, fara vreo politica coerenta, care se contraziceau si intre ei in opinii e diferite teme, mai mult sau mai putin importante, dar sensibile la electoratul roman prost si din bule si din afara lor, anume “familia traditionala”- lol, si religia.
Normal ca nu a venit nici dracu’ la vot din aia care se spera ca vor fi atrasi, ca cu asa competitie au si pierdut din ce electorat mai aveau. Serios, daca puteai sa ignori ca PSD-ul e un partid plin de scarbe infecte si de balauri, programul lor era si mai solid si macar in mica parte credibil. Partea aia cu asistenta sociala.
Singurul motiv pentru care nu au castigat astia 50%+ a fost succesul relativ in debirocratizarea administratiei sub guvernarea lui Ciolos, desi lumea zice ca nu s-a implicat destul.
In lipsa faptelor lui ar fi avut pesedeii 50%+ singuri , fara mizerabilii lui alde Tariceanu.
Iar astia, PSD, nu au deloc tiparul a ce vad in rest. Probabil ca de aia suntem inca singura pata albastra pe harta aia cu Europa de Sud-Est.
O data ca nu sunt de extrema dreapta, nici macar de extrema stanga nu sunt. Daca te uiti la politicile lor au si de stanga si de dreapta, in functie de oportunitatile cerute de baronii lor si de ce-au avut nevoie sa mai dea celorcare-i voteaza.
Nu exista un curent nationalist, xenofob, decat vag. Adica, da, motive romanesti gen “mandru ca-s roman”, campanie cu haine traditionale in 2012 sustinuta de Ponta, vreo 2-3 texte pe seama ungurienilor, dar subtire. In fond, in afara de anul asta UDMR au fost mereu aliatii lor. Pula mea, cand o propui premier pe una pe care o cheama Sevil Shhaideh, in tara ortodoxiei, nu prea poti sa spui ca esti nationalist, nu?
Cand presedintele ales e de etnie germana nu prea poti sa spui nici ca ai un curent popular nationalist, nu?
Mai nationalisti erau ai lui Basescu, cu tiradele lor pro uniune cu Moldova si anti unguresti, dar aia-s deja donul mort si ingropat.
Si degeaba avem curent antiimigranti, ca nu avem imigranti deci nu poti avea un partid care sa capitalizeze pe tema asta.
Nici curent pro iesit din UE nu este,desi l-am auzit saptamanile astea pe Tariceanu vorbind despre “iesirea” din MCV , ca si cum ar fi fost vorba de Logan MCV , ca-l incurca pe linie de coruptie, si zilele trecute despre iesirea din UE, in timpul protestelor, ca uite UE ne dezbina, dar presupun ca e un efect secundar de la prostamol si nu il baga nimeni in seama. Nici macar Teleormanul, ca bunica nevestei primeste ajutoare cu bani de la UE, fonduri pentru regiuni sever defavorizate si pana si ea stie asta, lol.
Un curent pro Rusia nu cred ca prinde aici.
Si nici nu e falia atat de mare intre oamenii din bule si cei din corespondentul Rust Belt-ului romanesc ca noi astia din bule avem toti parinti, bunici, care-s pensionari, alte rubedenii care-s captivi in sistemul bugetar inferior ( cam astea-s temele saraciei pe aici) si evident ca relatia cu ei e mai motivata si mai puternica decat dispretul meu pentru PSD si cam toti isi stiu realitatile de-acasa, sau de la tara, chiar daca nu le recunosc public. Nu ma indoiesc ca exista si aiuriti care nu stiu unde traiesc, dar nu cred ca sunt asa de multi.
Daca stai sa te gandesti castigul astora aci nici nu a avut o margine prea mare. Au luat in teren cam 19% si ceva din voturile posibil exprimabile, legitimate ca 38-39% conform prezentei la vot si duse la ~45% dupa redistribuire in dauna alora care nu au prins pragul electoral + aia de la alde care au avut dupa redistribuire 6%. Surpinzator de putin, iti spun. Nu au iesit mai multi votanti PSD decat data trecuta, de fapt , cred ca mai putini. Doar ca nici mai multi care sa voteze opozitia.
Principiile statisticii spun ca daca ii obligai pe aia care nu au iesit la vot sa voteze intr-un fel sau altul voturile s-ar fi aranjat tot cam asa, de unde si principiile votului reprezentativ. Doar ca multi dintre ei sunt, simplu, nereprezentati politic. Nu ca asta ar fi in avantajul opozitiei, care e si mai nereprezentativa, ci doar ca daca la Brexit lucrurile sunt simple, lumea a vrea sau nu vrea brexit, indiferent ca au mers sa voteze sau nu, aici nu e asa simplu de decis care pe cine sustine.
Si mai vreau sa spun ca in UK, US si Europa de vest s-au gasit niste maimutoi care sa reuseasca sa se adreseze alegatorilor, soldatilor – cum le spui tu, nereprezentati, iar aici nu prea. Inca nu.
Aici saracilor li se adreseaza deja PSD din 1990. Cu minciuni, cu tot ce fac ei, dar saracii au deja pe unii care sa vorbeasca cu ei. Prin gura Antena3, Realitatea TV, Romania TV. Sunt minim 3 televiziuni doar pentru astia.Faptul ca sunt simpatizati de, probabil 20% din populatie, in timp ce rata saraciei e peste 60% – daca te uiti la cata lume castiga salariul minim si sub medie, inseamna ca sunt deja erodati. Adica minciunile lor s-au uzat deja.
Celorlalti saraci care nu-i mai cred pe astia, cat si celor mai putin saraci care-si permit sa aibe “principii” si “demnitate” nu li se adreseaza nimeni cu ideile alea radicale care sa convinga.
E, insa, loc de asta, cred. Nu stiu cum ar prinde ceva de extrema dreapta, ca am avut PRM, PUNR si au murit sperante.
La alegerile astea s-au rupt unii din PSD, asa de test, si au iesit cu o chestie , PRU ( partidul romania unita). Nationalisti. Extremisti. Si-au luat-o in buze glorios. In fapt, ideea cu aministia penala a fost tema lor principala de campanie . Spuneau ca vor sa “amnistieze” 6 milioane de dosare penale, ca au judecatorii prea mult de lucru. Nu stiu daca chiar sunt atatea dosare penale pe rol, banuiesc ca nu si nici nu am avut niciun motiv sa cercetez ce spuneau neterminatii aia, dar daca ar fi, ar cam desena foarte frumos ce fel de tara suntem. Sa zicem ca nu vreau sa aflu cate sunt.
Nu are treaba bugetul bagat in campanie.
Campania lui Hillary a costat mult mai mult decat a lui Trump. Si a pierdut.
Campania de Remain a costat mult mai mult decat Leave/Brexit. Si a pierdut.
Toate astea se aplica si la exemplele de mai sus. Aia din Leave aveau chiar doua tabere de Leave. Si se injurau intre ei. Hardly relevant.
Nu. Singurul motiv pentru care nu au castigat cu peste 50% e ca nu sunt peste 50% pensionari.
In Romania nu exista “stanga”/”dreapta”.
Se fura la comun, stanga mangaie dreapta si ambele baga in buzunar.
Bineinteles ca exista un curent nationalist si xenofob. S-a vazut chestia asta la discutia aia despre refugiati, desi era absolut clar pentru toata lumea ca niciodata nu ar avea chef vreun sirian sa vina-n Romania, iar aia ajunsi accidental aici plangeau.
Se vede chestia asta de fiecare data cand merg lucrurile rau – primii vinovati sunt mereu ungurii si tiganii.
Ba da. KI nu a fost ales pentru ca suntem toleranti, ca popor. KI a fost ales pentru a candidat impotriva lui Ponta si romanii ar fi votat pe oricine era impotriva lui Ponta, inclusiv pe-un tigan evreu ungur homosexual ateu satanist cu 3 maini si 5 sfarcuri.
Aici te cam inseli. E o diferenta intre pensionarul cu 30 de milioane care sta-n apartamentul lui din Bucuresti si ala care inca nu primeste pensie, ca nu are varsta, dar a fost “disponibilizat” in Lupeni acum 10 ani.
Te inseli din nou.
S-au gasit si acolo. Doar ca acolo se adreseaza altfel. Daca in UK vine cineva si spune “…si gata cu europenii, care ne iau casele si fac coada la NHS”, iar in US “…gata cu mexicanii care ne fura joburile, facem un zid”, in Romania curentul e “va mai dau 100 de lei la pensie”. Din 89 incoace. Aia-i “pe limba lor” in Romania. In UK te costa o promisiune de casa. In US te costa o promisiune de job. In Romania, e suficienta o promisiune de 20 de lire lol.
Acum nu ar mai prinde. Acum sunteti deja tiganizati, boss. Nu mai merge sa fii extremist acolo cand deja toata lumea are un ginere tigan si-o nora tiganca. Nu urlu eu la concert Manowar cum urla acolo manelele in weekend. Daca maine ar candida Salam, ar castiga detasat.
Extrema dreapta nici nu are cum sa prinda-n Romania, pentru ca cel mult 1% din populatie chiar crede ca “strainii ne-au futut de-am ajuns in halul asta”. E si greu sa crezi asta cand Adrian Nastase a chemat el reporterii cu manuta lui, sa le arate ce “casa” epica are. E destul de clar cand vezi aia ca nu strainii au furat. Si e destul de clar cand Sova pierde contractu’ cu Bechtel ca nu strainii i l-au furat din sertar, gen.
Mnah. Ca si in US/UK, saracii sunt mai multi. Nimic atipic in asta. Ce este atipic e cat de ieftin cumperi saracii acolo. E asa, ca Loganu’ vs BMW i8.
Fucking welcome back!
You click on Cypress’ blog, you expect some literature or psychology stuff, and you find out that opencube is back.
Complet de acord cu privire la Trump.
Recunosc ca n-as fi crezut ca poate iesi Trump. Nu ca nu stiam de americanii care l-ar vota gramada, din motive economie, nu pentru ca rasism. Dar cand vezi toata, toata, toata mass-media atat de pro-Hillary, te indoiesti de sansele aluia.
Cand vezi toti zevzecii pro-Black Lives Matter, organizatia aia care urla ca negrii sunt omorati de gabori, mai ceva ca in Vestul Salbatic, dar, daca te uiti pe
statistici, o sa vezi ca marea mare majoritate sunt omorati de alti negri.
Cand citesti de lunaticii cu “check your priviledge” care, intr-un mars impotriva rasismului, au obligat femeile albe sa stea separat de alea negre, si sa se intrebe daca “they checked their priviledge”.
Apropo, la protestele alea de 500 000-600 000, nu 100 000, au fost si multi pensionari care ii dadeau muie lui Dragnea. Stiu, inutil din punctul tau de vedere.
In rest, da, ieri la Cotroceni, plm, plin de tigani si de pensionari. Toti retardati, violenti, agitati si fara dinti in gura. Traiasca Corega, in mortii ei de politica!
“The IYI pathologizes others for doing things he doesn’t understand without ever realizing it is his understanding that may be limited.” – eu tocmai ce am zis ca din punctul meu de vedere ma consider prea limitat sa inteleg tot ce mi-a explicat manowar despre fannie mae si freddie mac. Chiar si cu sursele citate. Eu consider ca pentru a fi atat de vehement in orice domeniu, ar trebui sa lucrezi/ai studii/fi citit f. mult pe acel subiect. Aia sa fie viata ta, daca tot te-ai decis sa ii futi in gura pe toti care zic ca sunt intr-un vag dezacord cu opinia ta. Bineinteles ca poti avea pareri despre orice, dar nu-mi place prozeletismul. La fotbal si la politica ne pricepem toti, nu?
Mi-ati explicat aici si pishologia maselor, si economie, tot. Probabil ca ati putea sa imi explicati cu la fel de multe cuvinte si despre redhat vs suse, si despre literatura rusa, si despre fisiunea nucleara.
“In ierarhia lui Maslow la baza piramidei sunt: “aer, mancare, apa, … , adapost”… pai eu am inceput cu famine rate. Nu mai zic ca daca mori la nastere (mortalitate infantila), nu mai ajungi nici la baza piramidei, daramite sa iti pese cat costa o casa.
” Oamenii nu pot mananca statistici si nu pot locui in statistici. ” – aaa, ok, deci statisticile sunt masluite, nu reprezinta realitatea. Nici ce zice UN, nici FMI, nici nimeni. Stim noi mai bine cum e de fapt.
“Ca e OK sa dispretuiesti clasa de jos, sa te pisi pe ei de “prosti”, da’ in niste limite. Cand le iei strictul necesar, prostii aia se aduna si iti fut si ei tie meciul si tu plangi mai rau.”
Nu boss, iti fut meciul cand au suficienta putere sa o faca. De la revolutia franceza incoace, tot asa e. Ce iobagii de la 1700, sau sclavii de pe plantatie aveau strictul necesar si de aia nu au schimbat sistemul timp de sute de ani? Guess what, la orice moment jumatate din populatie o sa traiasca mai prost decat cealalta jumatate si o sa ravneasca la ce au aia. Nu tine de cat de mult/putin au. Tine doar de firea umana, si de cata putere au sa rastoarne lucrurile.
Era si un experiment, in care in faza I le dai subiectilor aceeasi recompensa si sunt ambii ok. In faza II le dai ambilor mai mult, dar nu in mod egal. Ala care primeste mai putin (decat celalalt) o sa fie brusc nemultumit (chiar daca primeste mai mult decat in faza I).
Va spun din nou, sunt de acord cu marea majoritate a lucrurilor pe care le blamati voi mai sus (si coruptie, si concentrarea de putere si avere in mainile a cat mai putini oameni, si sisteme gandite sa ajute grupurile de interese si nu individul)
Doar ca nu inteleg cum o sa le rezolve Trump pe toate astea.
Cu zidul? cu taxe de de import? cu mistouri gen “daca armata voastra nu poate starpi traficul de droguri o trimitem noi p-noastra”. Cu 0 knowledge despre diplomatie internationala. Cu stabilitatea psihica a unui copil de 3 ani?
Aha. Bai, uite, am inteles ca pe la voi pe-acolo au fost cateva sute de mii care n-au considerat ca trebuie sa aiba studii de drept sau studii politice pentru a pricepe ca Dragnea-i fute cand baga ordonante de urgenta pentru a elibera puscariasii si a legaliza gainariile. Ai incercat sa te duci sa le explici ca pula mea, ar trebui intai sa-si faca un partid, sa-l conduca vreo 10 ani, sa invie mortii la vot, sa obtina majoritate parlamentara, sa faca vreo 3 stagii la CCR pentru a fi siguri ca inteleg ce se intampla?
Sa mori tu, pe bune? Avem situatia asta. Tu, Boris, ai un credit la o casa. Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers si restul dau credite fara numar tuturor, fara verificari. Cumpara derivate pline de produse toxice invelite in magiun, cu AAA dat la misto. Si pica piramida aia brusc. Tu pierzi casa, ca n-o mai poti plati. Statul intervine si, pe banii contribuabililor – tu fiind unul dintre ei! – “Salveaza”. Dar nu te salveaza pe tine. Salveaza Freddie Mac, Fannie Mae si restul. Pe banii tai.
Mai tarziu, Freddie Mac si Fannie Mae, sub atentul control al statului, vand casa ta catre Blackstone (Invitation Homes). Blackstone se intampla sa fi fost printre consilierii falimentului AIG cauzat de criza aia si infipt adanc in Freddie Mac si Fannie Mae. Cu alte cuvinte, oamenii care nu doar ca stiau ce se va intampla in avans, dar faceau parte dintre cei care au hotarat ce se va intampla – si pe termen scurt si pe termen lung. Blackstone face Invitation Homes. Cumpara de la Fannie Mae casa ta – la 10% din pret – cu scopul de a o inchiria. Are backing guvernamental si garantia faptului ca daca nu face profit inchiriind altora fosta ta locuinta, statul ii plateste banii – TOT din banii tai. Asa cum TOT din banii tai a platit si Fannie Mae si Freddie Mac si a salvat si industria auto. Practic, a salvat pe toata lumea, doar pe tine nu. Apoi, Blackstone face IPO pentru Invitation Homes si, dupa ce-au cumparat smecherii actiunile mai ieftin, anunta in declaratia SEC ca, de fapt, profitul lor e oricum garantat de guvern, hehe. Ia ghici ce se intampla cu actiunile.
Dar tu – ala care si-a pierdut casa, cand, fix cu aceiasi bani, puteai fi salvat de statul caruia ii platesti taxe!!!! – tu nu consideri ca intelegi ce se intampla, pentru ca nu lucrezi in domeniu si nu ai studii pe tema. Pentru ca tie iti trebuie macar un masterat inainte de a intelege ca ai o pula imensa infipta-n rect, corect?
Doar ca n-am facut asta nicaieri. Ti-am explicat – cu surse cu tot, ca sa nu trebuiasca sa ma crezi pe mine pe cuvant – cum stau lucrurile. Inclusiv in comentariul asta. La care reactia ta e : “da, tu ti-ai pierdut vremea explicandu-mi de-a inteles si mamaie Petronela din Cucuieti-Sat deja, dar eu nu vreau sa inteleg, pentru ca eu nu am studii”.
Pareri? Deci, nu au fost luate casele alea declarate la SEC de Invitation Homes. Nu au existat bailouts alea. E doar…parerea mea. Am inteles corect?
Le folosesc pe ambele din 95. Ce anume doresti sa stii?
E posibil, in functie de autor…Ce anume te interesa?
Aici tre’ sa te dezamagesc. Eram cel mai inutil om din clasa la fizica, inclusiv atunci cand intra femeia de serviciu. Si aia stia mai multe despre fizica decat mine. Si probabil era si mai interesata…
Coaie, vino si tu cu niste exemple mai de doamne-ajuta. Cele mai multe distributii linux sunt gratuite, le poate lua oricine. Cartile autorilor rusi nu mai sunt rezervate aristocratilor sau pula mea. Daca n-ai bani le poti fura de pe net, da-le-n pula mea. Noroc cu fisipulamea aia, ca era chiar ironic daca ma pricepeam la asa ceva…
Nu ajungi sa mori la nastere, ca nu ramane ma-ta gravida, ca tac’tu isi da drumu’ afara, ca n-are sange-n coaie sa faca un copil cand n-are el STRICTUL NECESAR. Ce-a fost intai – oul sau gaina?
Nu asta ti s-a spus. Faci pe prostul. Ti s-a explicat ca ni se rupe noua pula ca smartphones au ajuns affordable, ca pur si simplu nu conteaza in conditiile in care nu-ti poti asigura STRICTUL NECESAR.
Dar da, statisticile pot sa suga pula. Statisticile, de exemplu, spun ca a scazut numarul oamenilor care traiesc intr-o saracie lucie. Pentru ca pragul saraciei a ramas la fel, exprimat in dolari, dar nimeni nu a luat in calcul puterea reala de cumparare a dolarului din ultimele decenii. Ca nu mai cumperi cu un dolar in 2017 ce cumparai in 90 gen.
Fals. Puterea o au si au avut-o mereu. Dar se ridica doar atunci cand le ajunge cutitul la os sau, dupa caz, la temelie. Intotdeauna – intotdeauna – exista un catalizator.
PSD-ul nu e ciuma rosie de acum o saptamana. E ciuma rosie de la infiintare. Dragnea nu a devenit brusc un infractor antipatic, nu-i ca si cand acum doua saptamani era eroul romanilor. Daca s-au strans cateva sute de mii de fraieri sa behaie a prost, au facut-o pentru ca le-a fost servit catalizatorul in forma unui rahat de OUG.
In mod ironic, da. aici ai o poza cu casele in care traiau sclavii aia de care vorbesti, sclavii de pe plantatie. Ba, SCLAVII.
Zi sa mori tu, daca luam 100 de romani random de pe strada, cati isi permit una? Asa, banala cum o vezi, nu prea mare, nu prea nimic. Sclavii aia aveau baza piramidei. E foarte adevarat ca baza piramidei nu include “libertate”.
Irelevant. Sutele de mii de fraieri de care vorbeam NU au iesit in strada ca s-au marit salariile mai mult/putin decat pensiile. Nu aia i-a scos in frig pe idioti.
Nu intelegi pentru ca nu vrea pula ta sa admita c-a dat-o-n bara, de-aia nu intelegi. Da’ functioneaza cam asa:
1. Esti virgin. Parca ai fute.
2. Te duci la o pizda. “Buna, pot sa te fut?”
3. “Porcule, magarule, mars de-aici, palma, poseta-n cap”
4. Te duci la urmatoarea pizda “Buna ziua, pot sa VA fut?”
5. “Porcule, magarule, mars de-aici, palma, poseta-n cap”
6. Te duci la urmatoarea pizda “Buna ziua…te-am vazut si esti foarte atragatoare si ma gandeam, ti-ar placea sa facem sex?”
7. “Hai sictir, nici macar la o cafea nu ma inviti inainte?”
8. Te duci la urmatoarea pizda “Buna ziua…te-am vazut cand treceai si mi-ar placea sa te cunosc mai bine. Ai vrea sa ne vedem la o cafea diseara?”
9. “Suna interesant, dar arati cam jerpelit, nu ai un job si mirosi a transpiratie”
10. Te duci la urmatoarea pizda dupa ce-ti iei un job, faci un dus si nu mai arati a homeless. “Domnisoara, nu va suparati, de unde ati luat covrigii aia calzi, c-asa v-as fute…”
11. Diseara futi. Profit.
Se recunoaste cineva in chestiile astea? (in afara de mine lol).
Ei bine, asa functioneaza si-n politica.
1. Esti democrat.
2. “Yes we can”
3. Bailout, bailout, joburi pula, bailout, iti iau casa.
4. “Va recomand din inima s-o votati pe Hillary”
5. “Sa sugi pula, you fucking nigger cunt si tu si zdreanta ta jegoasa si sa te futem in inima aia din care-o recomanzi pe Hillary cand ne-ai luat casele si ne-ai futut joburile si healthcareul, muie”
6. Cacat. Acum isi cauta alt mesaj.
Pentru ca vezi tu, din cand in cand trebuie sa iei cate-o poseta in cap pentru a pricepe ca ai mesajul gresit. Sau ca nu faci chestiile suficient de bine. In cazul asta, poseta e Trump si demolarea establishmentului mult prea lacom si mult prea corupt.
Data viitoare cand vor candida, democratii vor evita sa:
– aranjeze alegerile pentru a-l elimina pe-un Bernie Sanders
– iasa cu un candidat dintr-o familie compromisa
– … sau din orice alta familie care sugereaza intoarcerea la dinastii
– … sau care a amenintat victimele abuzurilor sexuale
– … sau care e responsabil pentru moartea soldatilor americani
– … sau care a luat milioane pentru sanki “Discursuri” pe Wall Street
– … sau care a compromis securitatea statului cu harnelile ei cu servere de email
– … sau care e prins mintind, amenintand si manipuland in mod repetat
– … sau care discuta despre popor imbracata intr-un sac de cartofi de 50,000 de dolari
– … sau care se refera la suporterii adversarului ca fiind “a basket of deplorables”. Da, or fi ei deplorabili, da’ nu din cauza ca nu prioritizeaza drepturile homosexualului in dauna strictului necesar, ci pentru ca le-ai luat in pula mea strictul ala decesar. De-aia-s deplorabili si n-ai nici un drept sa-i numesti tu asa, curva batrana. Sau gen.
Iar daca democratii n-o vor face, daca nu vor pricepe mesajul, isi vor lua inca o poseta in cap. Iar daca nici atunci nu schimba, “prostul” de care vorbeai va pune unul care va extermina democratii pentru gloria national socialismului, daca-i nevoie. Si nu doar de ei vor scapa. Te asigur ca si republicanii au acum urechile ciulite inspre “deplorabili”, dupa ce-au vazut cata pula au supt Bush si Cruz. Pentru ca nici ei nu doreau un Trump. Au si vrut sa scape de el pana si-au dat seama ca ar insemna pierderea alegerilor.
Acum intelegi cum o sa le rezolve Trump?
Ah, tu credeai ca eu ziceam ca Trump e genial si are el solutii pentru probleme?
Haida de…
Bai, daca de-acum incolo face NUMAI tampenii, Trump tot merita laudat, fie si pentru faptul c-a oprit instaurarea unei dinastii in US. Indiferent ca s-ar fi numit dinastia Clinton sau dinastia Bush (al treilea deja?). Deja se ajunsese acolo la modul la care te faceau aia presedinte ca si tac’tu a fost tot presedinte. Ia mai las-o-n pula mea, coaie. Pai ce sloboz facem, ne intoarcem la monarhiile absolutiste? Pana si fucking Putin are decenta de-a mima rotirea cadrelor cu catelusul ala al lui – Medvedev sau cum sloboz il cheama pe tristul ala. La americani, deja nu se mai deranjau. Ma cheama Bush, candidez. Ma cheama Clinton, candidez. Ia candidati in pula mea la voi la stana, ba copii. Sau gen.
Si da, stiu cum gandeste clasa de jos, pentru c-am trait printre ei si inca mai interactionez cu ei si vorbesc cu ei. In contextul articolului ala cu IYI, eu sunt ala care chiar invita soferul rus la o bauta, nu ala care scrie de pe un Mac despre ce gandeste rusul fara sa fi vorbit vreodata cu el
@Boris, termină în pula mea o dată…
Haha, mi-a fost dor nebun de blogul asta :)) Welcome back.
In primul rand, frumos scris, sunt total de acord. Brexit și Trump au câștigat fiindcă opoziția nu a înțeles ce vrea de fapt publicul.
In al doilea rand, nu înțeleg cum am putea crede ca Brexit sau Trump ar schimba ceva, indiferent ce ar promite. Gen, taxe pe importuri Mexicane pentru a plăti pentru zid?! Like hello, tot Americanii o sa plătească o groaza, deși pentru țărani suna ca și când mexicanii plătesc. Cat de idiot sa fii?
Și in plus
Bine mah, da de Trump’s tax returns n-ai de zis nimic? Cam biased as zice :p
Asta e sarcastic? D’oh, e statistic adevărat.
Scopul la Obamacare nu a fost sa scadă prețul la asigurări, ci sa înregistreze cât mai mulți pentru a preveni zecile de mii de morți prezentabile. Își face treaba. În mod ironic, statele care au votat Trump profita cel mai mult de asta. Haha.
Vorbești de WOMAN’s March? Ce naiba au musulmanii și homosexualii cu asta?! Și lol, cum poți sa pui musulman și homosexual pe aceeași parte, haha.
Auleu ce idee din anii 80.
Ești ca brexiterii aia care au zis ca fondurile Europene o sa meargă la NHS după ce ieșim dar a doua zi au negat totul.
Nu e un zero sum game, fonduri la ceva nu înseamnă că nu sunt fonduri altundeva. Și în plus, plm, ideile astea creează idioți ce fut prostituate fără prezervativ fiindcă SIDA e doar pentru homosexuali.
Corect, pula mea – daca mai e nevoie de bani, mai dai drumu’ la robinet o tura.
https://populationpyramid.net/united-states-of-america/2016/
https://populationpyramid.net/india/2016/
Scopul final ar fi sa munceasca ceva mai mult populatia – vezi piramida de mai sus. Pentru ca US nu e India (piramida “perfecta”). Piramida perfecta inseamna ca populatia imbatranita va fi inlocuita de cea tanara *fara* probleme.
Dar ma rog, ei spera cu imigranti sa se echilibreze pana in 2030 cica.
Acum pentru amuzament vezi mai jos:
https://populationpyramid.net/romania/2016/
https://populationpyramid.net/italy/2016/
https://populationpyramid.net/germany/2016/
Prin Europa doar UK si France mai misca ceva, in rest toti restul au uitat metoda de reproducere. O fi devenit ceva obscen intre timp, nu stiu.
Resurse: Peter Zeihan, Accidental Superpower.
Will…exista feministe si musulmani in aceeasi propozitie. Cred ca chestia asta explica cel mai clar de ce lumea o ia razna (fara sa neg ce a scris Liviu)
http://www.huffingtonpost.com/entry/trump-h-1b_us_5890d86ce4b0522c7d3d84af?
Sectiunea de comentarii e si ea interesanta.
Bai, si vorbim in mare de IT, bula aia care ne tine pe noi astia ce bantuim pe blog intr-o relativa bogatie fata de restu’. Si la ei e cam tot la fel daca esti in IT.
Deh “prosti” americanii astia din IT de-l voteaza pe Trump, “neinformati”, “manipulati”. Ia zi-le tu Boris.
@Iulian
S-ar putea sa fie alte motive pentru care corporatiile tech angajeaza straini cu H1B – somajul in California e pe la 5%. Practic doar aia care nu vor sa munceasca nu muncesc. Asa ca s-ar putea sa angajeze straini SI pentru ca nu gasesc destui oameni p-acolo pe la ei.
@Sabotor
Daca stii alte motive impartaseste-le, nu ma tine-n suspans 🙂
H1B e pentru high skilled workers.
Nu baga toata California in IT cand spui ca somajul e 5% (parca e un vin bun pe acolo si mai cumpar uneori si migdale din California –> agricultura)
Din articol ar rezulta ca sunt destul de multi oameni buni pe acolo (cu Phd). Pe la universitatile de acolo nu o freci ca la Spiru Haret intuiesc. Multe comentarii sunt relevante si din ce vad posibilitate sa fie scrise aiurea e mica, dat fiind faptul ca se cam completeaza/confirma.
@Iulian
N-am zis ca stiu si alte motive, doar am zis ca or mai fi si altele, pentru ca nu am de unde sa stiu cu certitudine daca angajeaza straini numai si numai din cauza ca nu mai gasesc oameni. Dar, dupa cum am zis, somajul ala scazut cu siguranta e un factor in toata treaba aia.
Si ok, nu bagam toata California, hai sa ne uitam la Santa Clara. E 6%. Sincer, imi vine greu sa cred ca toti somerii aia sunt doar ITsti concediati de companii tech din cauza ca-i inlocuiesc cu straini ieftini.
Grozav articol. Am sa-l mai recitesc dupa un timp.
MUIE STEAUA
Ca o precizare, in 2015 eram fan the Guardian si am zis sa le scriu dupa ce am citit articolul tau am pus niste pise cap la cap.
03/05/2015 8:28pm
wtf happen’ to The Guardian?
Hello there,
I’m a big fan of The Guardian since the Snowden case and I picture you as that big news agency who doesn’t fear anything and it’s a paragon of free speech and investigation journalism. One of the best place to get the news.
Well my nativity was blown away bit by bit in the last year or so.
What the fuck happen to you guys? Do you got conquer by feminism? most of the articles (and the only one who get to my news-feed) are article that represents one way or another feminism.
I have no problems with them, they can scream how much they want but I except from a real News agency something more then that.
Are you sure this is the path you chose, to abandon REAL NEWS for the sake of a movement?
From Romania, Andrei.
Chat Conversation End
@Vel: n-o lua ca pe-o critica, da’ mai ai de lucrat la engleza destul de mult.
Asa, ca idee:
1. Cand zici “I’m a big fan of The Guardian”, e OK. Dar daca adaugi “since”, atunci se transforma in “I’ve been”.
2. De vreme ce am ajuns la “since”, treci la trecut. Prin urmare, “I pictured” you – pentru ca aia faceai, acum nu mai ai impresia aia.
3. De vreme ce subiectul e clar (“news agency”), nu mai e “it’s a paragon”, ci “is a paragon”. It’s inseamna it is, iar it nu are ce sa caute acolo, pentru ca ai specificat deja subiectul.
4. “One of the best places”, nu “one of the best place”. Pentru ca-i unul din cele mai bune locuri. Nu unul din cele mai bun loc.
5. Nativity was blown away? Nu cred ca inteleg ce vrei sa spui acolo.
6. WTF happened. Nu happen. Ori e what the fuck happened ori e what the fuck is happening, depinde daca intrebi ce s-a intamplat sau ce se intampla.
7. “Do you got conquer” ar putea fi “Did you get conquered” – dar nu pot fi conquered, ca nu-s o cetate. Cel mult ar fi putut fi overrun sau poate annihilated. Si acolo ar fi poate “were you overrun”. Chestie de parere.
8. The only one who gets, poate. Desi mai degraba incercai sa spui “the only ones who get”. Caz in care ai putea scapa de only.
9. “Are article” – are articles, poate. Nu sunt articol, sunt articole.
10. That represent, de vreme ce ai folosit “are”, in loc de “is”. Iar articolele nu reprezinta feminismul, cel mult reflecta opinii feministe.
11. They can scream AS much AS they want, nu HOW much they want.
12. But I expect, nu except.
13. I expect more from a real news agency (o sintagma gresita oricum)…nu I expect from a real news agency more
14. Are you sure this is the path you want to choose, poate.
De vocabular nu comentez (sintagme care suna gresit in engleza), pentru ca presupun ca-ti lipseste exercitiul.
In rest, alora poti sa le scrii orice, inclusiv “I stick my cardan in your throat and I love manele”, ca oricum nu citesc feedbackul.
Nu caut sa fac pe desteptul. Sper sa-ti fie de ajutor. Iti zic chestia asta pentru ca reactia alora – daca ar fi citit vreodata ce-ai scris – ar fi fost “plm, la cum scrie, ce pretentii sa avem de la el sa mai fie si civilizat, normal ca-i un ghertoi misogin de pestera…” Ideea e ca atunci cand ii critici pe unii la modul ala s-o faci intr-un mod care sa nu se intoarca impotriva ta si a ceea ce reprezinti (in cazul tau, cu semnatura aia, Romania). Nu c-as da doua flegme pe parerea pe care-o au ei despre Romania, da’ e ca si cum s-ar propti un arab in fata ta si ar spune “tu est fraeruile care mie-mi sug pula”. Nici n-ai mai sta de argumente, te-ai caca pe tine de ras brusc si nemilos.
Cred ca pornisera sa arate altceva: https://www.nyu.edu/about/news-publications/news/2017/march/trump-clinton-debates-gender-reversal.html
Dar le iesi ca…
Acum ca am ajuns si eu la spartul targului la postul asta, era un comentariu mai sus ca nu stim nimic de Trump.
Ok, Hillary e parte din sistem, sustinuta de Wall Street si corporatii, deja bagata in politica pana in gat, dar Trump, oh my God, cum ar zice francezul.
Pai stim ca e un afacerist ratat, cu bani de la tati pe care, daca ii investea intr-un fond cu risc moderat, ar fi avut mai multi bani ca acum. Un afacerist care si-a facut mare parte din avere in boom-ul din anii 90, care mai apoi a dat nenumarate tepe contractorilor cand si-a construit hotelurile and the other shit. Care a ajuns sa aiba datorii la bancile din US de nu il mai imprumuta nimeni de a ajuns sa imprumute de la Deutsche Bank si de la rusi. Si care mai apoi tine lectii de capitalism si face emisiuni pe tema asta.
Este un om are un discurs de red-neck, anti-femei si anti-muslims si castiga pentru ca vorbeste pe limba red-necksilor.
Tu ce parere ai avea despre un om care ti-ar zice ca nevasta ta este inferioara si ar trebui sa stea la cratita si sa faca copii, ca de altceva nu este buna? Sau ce parere ai despre cei din UK cu discursul anti-romani, doar pentru ca au ajuns niste tigani pe acolo care fura si dau in cap?
Iar de ce e in stare, no comment, si nici macar nu a trecut 1 an de mandat. Omul crede ca incalzirea globala e un hoax, si-a pus toate rudele in functii, nu poate sa duca o idee pana la capat, scrie prostii pe Twitter si crede tot ce vede la FoxNews sau pe net, turneele europene au fost un dezastru etc.
Din pacate US a avut de ales intre Iliescu si Vadim. Eu unul nu pot sa zic care e mai bun – Hillary sau Trump – dar totusi Trump pare instabil psihic si n-ar lasa butonul rosu pe mana unuia ca el.
Pai, ce nu-ntelegi tu e ca rednecku’ ala e cetatean american si are drepturi, gen. Inclusiv dreptul la vot.
NU la redneck e problema cand politicianul nu vorbeste pe limba lui.
Eu am observat o chestie acum mai multi ani, cand era Nastase prim-ministru. Ba, cacatul ala de om se chinuia sa foloseasca niste cuvinte care nu-si aveau rostul. Era dorinta aia de a epata caracteristica taranului parvenit cu noroiu’-ntre degete. (sigur, avea si mici derapaje de genul “sa-mi numarati ouale”, dar mai rar).
Si stii ceva?
EU sunt satul de harneli de-astea. Sunt satul sa aflu ca sinergia faptelor eludeaza meandrele concretului. Prefer unul care vorbeste normal.
Pana la urma, rednecku’ ar fi votat si el tot Hillary, la o adica. Da’ nu mai are job. Asa ca a votat Trump.
E un echilibru fain intre cum o duce pulimea si cine castiga alegerile in democratie.
In Romania se dau de ceasul mortii toti tembelii cand iese PSD-ul. Pai, de ce? Cu cine ar putea sa voteze pulimea, coaie? Ii tii pe 200 de euro, fara joburi, fara viitor? Nu-i normal sa voteze cu pomana?
Ia da-le niste joburi – unele platite cu vreo 5000 de lire pe luna, sa zicem. Hai sa vedem, mai voteaza PSD? Da’ cand se strang intelectualii aia fini care au impresia ca daca scot 1000 de euro sunt semizei, vorbesc in scarba de pulimea aia. Ii doare fix inspre pula de cum o duc aia. Asa ca la alegeri, pulimea face ce trebuie sa faca.
Toti astia ca tine traiesc intr-o bula – una in care conteaza ce parere are un candidat despre femei, musulmani si pula mea. Coaie, omului de rand nu-i pasa de aia. Hell, nici macar mie nu-mi pasa de asta. Daca un candidat e (mai) profitabil pentru mine, votez cu el. Ma doare fix in pula de faptul ca-i misogin sau ca e rasist sau whatever.
In afara bulei in care traiesc unii dintre voi, oamenilor le pasa de cum le merge lor si cum le merge ACUM, nu peste 20 de ani. N-are nimeni timp de “dar e rasist/misogin/xenofob”…
…si fie vorba intre noi, eu as vota cu doua maini unul care sa fie misogin declarat. Sunt satul de “femei in politica”. 99% din ele sunt niste imbecile care ar trebui trimise la cratita, da. Nu stiu ce vezi tu la femeile din politica, da’ eu vad Udrea, Anastase, Grapini, Macovei, Theresa May, Priti Patel, Hillary Clinton, Merkel etc. Ciuma planetei. Sigur, 1% sunt cat de cat inteligente. CAT DE CAT. PENTRU O FEMEIE. Da’ pentru 1%, plm…
Ah, si sa nu uit
Nu-i pasa nimanui important din US de ce parere au “liderii europeni” despre orice.
Pe mine inca ma amuza placa asta cu Trump care a fost votat de rednecks. L-a votat juma de populatie. Jumatate din americani sunt rednecks, se pare. Chiar daca la urban/rural, SUA are 85/15, pare-mi-se.
@Manowar
Pe langa faptul ca mi se pare cancer sa o trimiti pe Grapini la cratita (este mai putin nociva in politica, la cratita si-ar omori sotul subit), plus ca nu vreau sa iau apararea proastelor din politica, dar situatia sta la fel si in randurile barbatilor din politica. 99% sunt degeaba.
@RJ: barbatii nu mai au nimic de demonstrat. Femeile, daca nu vor sa fie asociate cu cratita, au.
Asa ca ar face bine sa arate ce pot. Si momentan, se plang de sexism, dar cand iese una-n fata iti vine sa-i umpli mecla de pumni.
Dar poate nu inteleg eu situatia si o sa imi explice cineva cat de bine e ca avem Udrea, Anastase, Grapini, zdreanta aia corupta din Hunedoara (plm, nu mai stiu cum o cheama, aia cu scandurile de 600k) etc
Ritzi, boss.
Nostim cum aparent sistemul de vot era ok ieri dar azi cand a iesit cine nu vreau eu, brusc, nu mai e.
Albi’s de vina? Pai plm, e cam tara lor ai zice (vezi Race and ethnicity: https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_United_States ), de aia e amuzant sa ii auzi cand se plang ca filmele (sau angajatii in firme) nu reprezinta realitatea, ca’s prea putini negrii, asiatici si gay. Pai i’a stai, datele alea zic ca din 10 oameni, 7 sunt albi, 1 negru (asta ajunge musuluman), 1 asiatic si unu mixt (lgbtqa+ si la mai mare), dar nah, daca stai in Harlem… ok e altceva decat tot US.
Van Jones de la CNN o zice bine (era contra Trump in campanie ca redneks si astea, dar dupa a mers prin tara si parca nu e ca la TV), cand zice “ne’am concentrat pe niste insule (negrii, gay, musulumani) si nu am observat ca albii astia nu o duc bine deloc” ( https://youtube.com/watch?v=Zd9b9Srqr8c ). Ahem, o zice bine pentru unul din astia PC din “main stream media” adica, pentru oamenii din tara, someri, bolnavi ( https://morecrows.wordpress.com/2016/05/10/unnecessariat/ ) situatia era clara.
MAGA much? http://www.cincinnati.com/pages/interactives/seven-days-of-heroin-epidemic-cincinnati/
Dupa un an de mandat, as zice ca momentan, Trump se descurca foarte bine. E posibil sa-l egaleze la performanta pe George Bush, poate chiar si pe Ronald Reagan. A redus cheltuielile administrative, a accelerat proiectul privind construirea conductelor Keystone XL & Dakota, a scos SUA din tratate si roganizatii costisitoare si compromitatoare (UNESCO, acordul de la Paris, Trans-Pacific care mai mult provocau daune productiei americane si cheltuieli inutile) , a interzis accesul musulmanilor din tarile aflate in razboi (asta mi se pare o solutie fireasca), a sporit investitiile in explorarea spatiala, a micsorat cheltuielile privind legea Dodd-Frank, a crescut bugetul pentru aparare cu 10%, a alocat milioane de dolari pentru Departamentul de Educatie pe an privind cercetarea stiintifica si inginerie, in aviatie , productie interna a produselor farmaceutice si in departamentul de interne, a semnat tratate avantajoase cu China si Arabia Saudita pe plan extern si s-a dovedit a fi foarte decisiv , ferm si dur in privinta Coreeii de Nord, Iranului, Venezuelei, Siriei, Afghanistanului si ISIS. Ce presedinte a mai avut cojones ca sa poata bloca programul vizelor si sa stabileasca ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim apoi?
Eu o spun foarte clar: despre Trump vom vorbi altfel peste 2 ani, la fel si presa leftista mancatoare de cacat. Si da, are sanse sporite sa fie reales in 2020 avand in vedere ce rebuturi scot la inaintare democratii.
Si ce presedinte american a mai avut asa oua incat sa-i spuna ONU-ului in fata ca ii taie din investitii ? (SUA fiind tara care investeste cel mai mult in organizatia asta inutila si birocratica si care ii si gazduieste sediul).
Despre Zidul cu Mexicul…..asteptati ca o sa fie si ala construit in curand.
E foarte posibil ca Trump sa fi avut dreptate cand a spus ca ” I will be the ‘greatest president God ever created” si sa-si castige un loc binemeritat pe Muntele Rushmore. Evident, o sa fie mai apreciat post-mortem peste 50 de ani……ce, credeti ca alde Theodore Roosevelt a fost apreciat la vremea lui? De fapt, Trump chiar seamana la personalitate cu el, exceptand partea cu ” carry a big stick & speak softly” …Trump fiind ala care face si mai mult zgomot si loveste si cu batul. Se vor scrie nenumarate carti, se vor face multe filme, seriale despre el, mai multe decat la Nixon si in sensul bun.
Comparativ cu loaze ca Clinton, Bush jr. si Obama, Trump chiar are comportament de LIDER, cu toate ca a fost un afacerist marunt anterior (in comparatie cu alde Warren Buffet, Murdoch, Bezos, Koch, Bill Gates) si un mogul de showbizz.
Interesante incercarile de trolling in rafala, dar destul de stravezii. 6/10 pentru efort.
Cu astea chiar nu vad care-i problema. Al treilea nu s-a implementat vreodata si cel mai probabil nu se va intampla, ca era o incercare a tarilor asiatice sa faca oarecum bypass economic chinezilor.
Unesco suge pula. Au bagat o gramada de bani in cacatul ala numai sa arunce in aer arabii o gramada de zone protejate. Exploatarile masive ori turismul nu s-au oprit, in oricare tara.
Iar acordul de Paris e un fond ponzi de cacat unde toti cacanarii, a se citi principal Elon Musk, au tras o gramada de bani pentru investitii destinate direct falimentului.
Ala era singurul obiectiv al Acordului de Paris, bani gratis de la state la firme care implementeaza proiecte eco… furt direct din banii contribuabililor. Cam cate masini gratis a Elon Musk din alea 3 miliarde cat a pompat Obama in fond?
Atata frectie a fost pe tema asta de parca zici ca s-a retras din Acordurile de la Kyoto.
a dat*
Un post la un nivel prea înalt considerînd audiența – specialiștii mioritici în politica nord-americană.
Umor involuntar de la XC47:
“…Nu prea mă interesează sistemul lor, însă nu înțeleg rolul alegătorilor la prezidențiale atâta vreme cât decizia e luată de electori…
Păii… dacă nu prea te interesează sistemul… cum vrei să înțelegi ceva?
Gen… nu prea te interesează linux… dar nu înțelegi cum funcționează.
…și de la Boris:
“…oamenii ies din scoala (peste tot in lume) fara capacitatea de a discerne calitatea surselor de informatie…”
Acuma eu nu știu din ce școală a ieșit Boris – dar capacitatea lui de a discerne sursele de informații pare firavă – dacă consideri răspunsurile lui Manowar la argumentele lui.
Nuș’… zic și eu.
Boris reprezintă un caz interesant – un personaj reprezentativ internațional. Sunt mulți ca el, atît în Europa, cît și în America.
În Romînia sunt cunoscuți ca ăia care încep orice replică cu “Ești prost, să-ți explic eu cum stă treaba…”
Cocoșilă din “Moromeții” reprezintă arhetipul.
Ca o observație în afara topicului, mă întreb dacă Borișii au avut vreodată curiozitatea să meargă pe firul apei pînă la izvorul crizei financiare de “subprime”.
E un subiect fascinant. Desigur, nu face subiectul articolului – care e despre cauzele alegerii lui Trump.
Pînă una-alta, la un an de la alegerea lui Trump, lumea (deplorabilă) pare în general mulțumită de cum merge treaba.
Cu excepția celor care îl consideră incapabil, nepotrivit, mincinos, pus de ruși, rasist, misogin, xenofob, hitlerist, idiot și prost.
Și băgăcios peste rînd la coadă: era rîndul ei!!!
Așa au zis toate sursele de informație serioase!!!
Pînă și bărbat-su a zis așa!!!
Și fata ei!!!
De curiozitate, care parte-i multumeste? Eu ma uit din afara, da’ nu prea vad ce-a facut pentru ei.
Practic, singura schimbare reusita e aia cu joburile – dar ala-i efectul lu’ Obama, nu al lui.
In rest, ii enerveaza pe arabii nepotriviti, face afaceri cu arabii si mai nepotriviti si-l tot ameninta pe grasunul ala din NK, iar zidu’ ala s-a transformat (la nivel de proiect) in gard si nici ala n-a fost facut.
Practic, singura chestie laudabila la care ma pot gandi (“repatrierea” banilor corporatiilor – vezi Apple) e deocamdata la stadiul de “discutie”. Daca se intampla, totusi, ar putea la fel de bine sa-i bage pe democrati cu botul in pisat, ca-i cam acelasi lucru.
Ca principiu, eu nu-i halesc pe “democrati”, deci plm, ma amuza. Da’ in afara de asta, nu prea vad ce anume i-ar multumi pe deplorabili. Eu stiam ca americanii pun pe primul loc afacerile, nu cacaturile populiste. Asa ca-i nitel surprinzator sa aud ca-s happy-happy americanii cu Trump (nu c-ar avea motive sa nu fie fericiti), da’ pula mea, poate-mi scapa mie ceva.
@Manowar:
“… nu prea vad ce anume i-ar multumi pe deplorabili…”
În mare măsură, PERCEPȚIA că treaba funcționează pentru ei.
Fiindcă Trump lovește exact în ce “deplorabilii” urăsc maxim: Wall Street, bail-outs, Komentariatul american și Nomenklatura politică autohtonă.
Desigur, liberalii, democrații, imigranții ilegali, musulmanii ajută masiv zbierînd contra lui Trump.
Și mințind cu nerușinare, normal:
https://www.nbcnews.com/think/opinion/governing-chaos-not-governing-american-people-deserve-so-much-better-ncna841266
“… since Trump ended DACA this fall…”
Trump n-a terminat nimic. Programul era pus să expire.
Problema e că cei care subscriu la “NiciodatăPonta…”… err, “NiciodatăTrump” și cei Hillariști n-o să admită niciodată că reforma recentă de taxe funcționează.
O să spună că-i meritul lui Obama – că economia merge, că Apple repatriază bani, etc.
Între timp, balonul cu “dar rușii…” continuă să se desumfle.
Chestia e… “capetele luminate” continuă din toate direcțiile să-l acuze pe Trump de orice.
De fapt, e un reacție normală: “Nu e d-al nostru!”
Așa numita “democrație” europeană dă din picioare tăvălindu-se pe podele.
Nu-i d-al lor.
Nu-i ca Junker.
…………………………………………
Revenind la subiect, e una dintre cele mai bune scrieri ale tale – IMHO.
Păcat că nu-i apreciată corespunzător.
Dar na, considerînd audiența…
E o zi interesanta – cand doi gringos gasesc cel mai prost si cel mai bun post.
Cat despre audienta…ce vrei boss, nu toata lumea e interesata de ce se intampla in afara Romaniei. Unii nu inteleg, altii nu-s interesati, altii considera ca nu ii afecteaza. Csf ncsf.
Referitor la partea cu “al cui e meritul”, vorbeam de https://www.msnbc.com/msnbc-news/watch/trump-advisor-brad-thomas-defends-potus-amid-ceo-backlash-1026775107752
@Manowar:
Departe de mine ideea de a te critica.
Nu am capacitatea ta de sinteză pe un subiect dat.
Dar… citind comentariile… m-am întrebat dacă nu predici în deșert.
Articolul e clar, chit că e lung.
Reacțiile… sunt cum le-ai/le-am citit.
https://www.nytimes.com/2018/01/27/us/politics/trump-state-of-the-union.html
Kevin Williamson, cunoscut ca anti-trump, scrie în National Review – un site cunoscut ca “NeverTrump” :
“…Trump does not think very much about institutions at all. He thinks of friends and enemies. One of the problems with his bitter, often excessive criticism of American institutions is that such abuse, coming from the president, can have the effect of corroding faith in our institutions. The other problem is that he is sometimes right…”
Read more at: http://www.nationalreview.com/article/455847/fbi-bias-trump-criticism-justified-sometimes
Oarecum, și alții remarcă paralela cu “don”.
🙂
Pai, pula mea, comentariile sunt cum sunt pentru ca subiectul nu e interesant pentru ei. Cred.
In ceea ce priveste paralela cu don, ar fi improbabil sa fiu singurul care a vazut chestia asta…dar nu cred ca se vor inghesui prea multi s-o foloseasca. Putin respect, ce dracu’.
M-am uitat la primul link si, sincer sa fiu, eu nu inteleg agitatia aia cu Dreamers. Asa cum vad eu lucrurile, ati visat. That’s nice. Now wake up, pack up and get the fuck out.
Pentru mine nu face decat sa confirme faptul ca democratii nu lucreaza in interesul americanilor…dar eu probabil sunt biased pentru ca nu-i suport pe astia – Obama & Clintons. Bine, nici pe republicani, cu “dinastia” Bush. E o pata (de sloboz) pe obrazul Americii.
Pana la urma, din alegerile alea, cred ca Trump era singura alegere pentru oamenii normali. Bernie Sanders era un mosulica senil si retardat (si cam comunist), iar restul – toti – mi s-au parut warmongers. Now…razboiul are rostul lui uneori. Da’ aia l-ar fi facut de pomana si-ar fi plecat de-acolo in pierdere. Macar tampitul asta poate scoate un profit. Asta daca nu cumva declara America falimentara, plm.
“…No one knows how far the expansion will go or how long it will last. But one thing is certain: Trump is the catalyst….”
https://nypost.com/2018/01/27/sorry-skeptics-trumps-tax-plan-is-actually-working-wonders/
Boris, ai microfonul.
……………………………………..
Acuma… unii cred că Trump e a doua/treia venire a lui Mesia.
Eu nu cred.
Nici n-am votat pentru el, chit că aveam voie.
Eu sunt ca moșul: “Trust, but verify”.
O să vă spun cu cît mi-au scăzut taxele.
🙂
@Manowar:
“…comentariile sunt cum sunt pentru ca subiectul nu e interesant …”
Subiectul ESTE interesant – fiindcă atinge puncte dincolo de interesul național mioritic. Dac-o fi unul… dincolo de furgăsirea a ce mai e de furat.
Oricum, tot cred că e o sinteză bună pe subiectul dat.
Ma refer la faptul ca nu este interesant pentru romani.
E ca un post despre zdreanta aia din Burma pentru tine. Poti citi, dar te cam doare-n pula de ce-i acolo si cum..
Pai n-au facut-o cam niciodata, incepand cu perioada sclavilor, apoi kkk si pana in prezent.
Cam greu sa cazi singur. Chinezii cam tremura ca au ceva serios de luat de la americani. Pe de alta parte fara americani sug pula desi se umfla ei in pene prin apele disputate, fara mari sperante. Daca america blocheaza Ormuz/Malacca china moare in cateva saptamani (0 resure energetice, exceptand carbune). Nu are sens nici pentru US nici pentru China. Oricum acum Mexic e de interes pentru US, noua China, ca labor cost (some NAFTA is on the way). Plus ca au resurse si se amuza cum creste pretul petroului pentru ca shale-ul lor acum, cu tehnologie imbunatatita, merita extras si cand barilu’ e $40, si acum e pe la $70.
De-asta mi-ar fi placut mie sa iasa englezii din EU pe bune. Asa, brusc, fara nici un deal – si a doua zi gen 0,1% corporation tax (ca oricum nu le platesc aia si le tot trimit in Irlanda la misto). Nu-s prea sigur de cum ar arata drepturile angajatului in conditiile alea, ce-i drept. Sau ale cetateanului. Nu-i prea compatibila ideea cu societatea de aici (plina de maini intinse)
Dar pula mea, inca se mai joaca meciul ala.
“… 0,1 corporation tax…”
S-ar fi scufundat insula de greutatea companiilor care se relocau în Anglia peste noapte.
Drepturile angajaților?
Ar fi fost un “seller’s market”. Cererea ar fi depășit oferta.
Ia să vedem… scazi taxele de corporație… și închizi robinetul de imigrație. Cine o să aibe putere de negociere la angajare?
Ale cetățenilor?
Ce drepturi (mai) au cetățenii britanici azi? 🙂
Nici măcar dreptul de a-și da cu părerea… ori cam așa citesc eu din diverse legi și regulamente “antirasiste”…
@.: Nu stiu cat e “legal”, dar eu am vreo 6 saptamani de concediu si nu pot fi dat afara la minut, ca in Texas.
La genul ala de drepturi ma refer, drepturi care in US nu prea exista. Gen prin US si prin Canada, mai povestesc diversi cum e cu concedierea: vine unul la tine si-ti spune ca ai o ora sa-ti pui intr-o cutie totul si s-o tirezi de-acolo, pa si muie. Nu prea cool. Si au vreo 2 saptamani de concediu anual prin unele parti prin US. Nu prea cool reloaded.
Cat despre inchis robinetul, nu prea poti face asta peste noapte…dupa cum poti vedea din 2014 incoace. De fapt, nu prea o poti face deloc. Ca ai o mare parte din populatie cu fix pula skilluri, pretty much neangajabili. Ce sa negocieze aia?
“… ca un post despre zdreanta aia din Burma pentru tine. Poti citi, dar te cam doare-n pula…”
Desigur.
Valabil și pentru Senegal, Zimbabwue și Noua Zeelandă.
SUA însă… determină consecințe pentru restul lumii.
Nu-i o teorie, e o realitate.
Prin urmare, să nu te informezi despre cum merg lucrurile acolo – politic, economic, financiar, cultural și ce mai vrei tu, mi se pare o greșală.
Nu trebuie să devii filoamerican ca să-ți pese.
Bai, asta nu am inteles-o niciodata. De ce vrea cineva vreodata sa lucreze angajat si nu pe contract in tarile alea?
Plm, eu si pe contract am notice mai mare – bilateral. Gen nu ma futi tu ca vrei sa ma iei la tine 4 luni, da te poti razgandi azi pentru azi. Nu taica. Te razgandesti, daca vrei, da’ plm, te costa. banii pe 2 saptamani. Altfel la fel plec si eu, care da mai mult am plecat cu chestii incepute cu tot ce trebuie.
Da, omule, pentru restul lumii, dar nu pentru cetateanul din “restul lumii”.
Ca sa-ntelegi diferenta, treaba e asa:
– iese Trump. Rezultatul e ca se prezinta Iohannis la Inalta Poarta pentru a cumpara gunoaie americane sub pretextul ca “astfel contribuim la securitatea flancului estic al NATO – cumparand avioanele casate de americani, ca-s vechi de vreo 5 generatii”. Nu conteaza ca rusii au cateva mii de nukes, noi vom apara flancul estic cu astea coispe avioane care se prabusesc la al doilea zbor.
– nu iese Trump, iese unu’ cu care Romania nu poate face combinatii. Drept urmare, se va duce Iohannis la Putin si va cumpara de-acolo rebuturi pentru ca herpaderp, securitate, cooperare, derp.
…dar pentru cetateanul de rand, nu e vreo mare diferenta. Ala oricum nu vedea banii aia si oricum erau dati spaga cuiva. Pentru Gheorghe din Bucuresti, e irelevant ca Romania da spaga Rusiei sau Americii. Cuiva tot da spaga si oricum nu vor fi bani pentru a repara conducta aia care-i inunda saptamanal strada.
Intelegi? 🙂
Ca e race to the bottom si n-ai de ales.
Daca angajatorul gaseste disperati de foame dispusi sa lucreze pe permanent si pe bani de seminte, nu prea poti sa te duci sa-i ceri tu pe contract si pe coispe mii pe zi, ca nu te angajeaza – il ia pe-ala mai ieftin. Sigur, te duci si cauti alt angajator. Da’ si ala gaseste unul mai mort de foame. Si orice-ai face tu (ca domeniu de activitate), nu esti singurul care stie sa faca aia si nu esti cel mai rupt de foame.
Asa, si eu luam sutele de dolari sa le pun unora un linux chior care sa le faca masquerading in icafes. Si pe urma au venit bajetii din Oltenia si Moldova si alte zone in care se mananca doar de sarbatorile legale si-au inceput sa faca asta pe 50 de dolari. Apoi pe 20. Si nu prea mergea sa ma duc eu la nenea cu icafe-ul si sa-i explic ca “coaie, sa vezi, eu vreau pe contract si vreau 100 pe zi”. Ma rog, puteam. Daca doream sa-l fac sa moara de ras.
Uite, la mine-n zona, un salariu BUN pe jobul meu e probabil sub jumatate din salariul meu actual. Eu pot, desigur, sa le zic recrutorilor “eu vreau pe contract si vreau 600 pe zi”. Da’ compania din spatele lor ofera 45k/an. Si se duc sa lucreze pe 45k destui – chiar fericiti, ca-i mai bine decat pe 25k. Chiar daca nu stiu aia cat mine sau nu pot face cat mine, “las-o asa ca merge asa, e mai ieftin”.
“…genul ala de drepturi ma refer…”
Există argumente pro și contra la drepturile (și avantajele – ori lipsa lor) angajaților în America – comparativ cu Europa.
Cred că o mare diferență o face cultura națională, stilul de viață și modul de gîndire. În comparație cu Europa, ori Japonia… forța de muncă americană e extrem de mobilă. Americanii – cu rare excepții – nu-s legați de un loc oarecare – fie el de muncă ori naștere.
Americanii sar dintr-un loc de muncă în altul cu cea mai mare ușurință… dintr-o casă în alta, dintr-un oraș în altul, dintr-un stat în altul. Pentru bani mai mulți, pentru o poziție mai bună, pentru o locație mai plăcută.
Legile sunt la fel, mașinile la fel, limba e tot aia.
Sigur, ai să spui că și tu te poți muta din Romînia în Marea Britanie ori Danemarca oricînd vrei tu. Dar e un proces mult mai stresant.
Sigur, ai să spui că sunt mulți Dorei necalificați, analfabeți, mineri din tată-n fiu care nu pot fi mobili. Dar categoria asta există și în Europa. Nu vorbim de ei, vorbim de oameni din categoria profesională – gen, ca tine – nu de plimbători de hîrtii ori observatori la uscatul vopselei pe perete.
Odată ajuns la un anume nivel – nivelul la care compania unde te duci îți plătește relocarea, îți cumpără casa veche și îți plătește chiria pînă te hotărăști să-ți cumperi alta nouă – ăla e nivelul la care negociezi în ce condiții, cînd și cum poți fi dat afară într-o oră.
Există povești de groază cu oameni escortați afară din birou într-o oră, desigur. Dar foarte rar se menționează motivele.
În absolut toate cazurile, ai d-aface cu “gross misconduct” ori furt masiv, ori dat secretele la concurență.
Chestii d-astea.
Ca să te aducă să lucrezi la ei, compania a investit parale serioase, inclusiv “welcome bonus” – care poate nu-i substanțial pentru W. Buffet, dar pentru tine este – salariul pe șase luni, să zic.
De ce te-ar da afară cu tămbălău? Așa… doar fin’că pot?
Ilogic.
Concediu de 6 săptămîni?
De ce nu de 8?
Ori de 10-12-16?
How about… 30?
Chiar… de ce nu?
Adu-mi un argument că cifra magică “6” e bună, dar “10” e o idee proastă.
Companiile americane, în general, funcționează eficient.
S-au făcut studii despre maximum de eficiență versus lungimea absenței la locul de muncă – 2 săptămîni e maxim cît poți să dispari fără să ai o perioadă de readaptare la locul de muncă.
Dacă funcționeză bine-mersi fără tine 6 săptămîni, curînd cineva o să întrebe dacă nu cumva poate funcționa la fel de bine și fără tine cu totul.
Există o diferență de gîndire între America și Europa – care se reflectă și la nivel de lungimea concediului. Și la eficiența procesului de muncă – care în general, e în favoarea americanilor.
Îți amintesc de ocaziile în care ai scris de colegii tăi de muncă – nu întotdeuna admirativ. Aveau și ei 6 săptămîni de concediu, bănuiesc. Compania funcționează și fără ei. Compania probabil poate funcționa doar cu tine, 4-5 alții și foo’ 20-30 de manageri, ca să aibe cine să stea în ședințe.
Deci, e o problemă de eficiență.
🙂
@Orbu:
“…cineva vreodata sa lucreze angajat si nu pe contract…”
Ca să lucrezi pe contract (ori free-lance) implică muncă mai multă, bătaie de cap mai multă, hîrțogăraie mai multă…
Ce dreaq’, tocmai tu întrebi asta?
E infinit mai comod să trăiești la sistemul “eu sap d-aici pîn-aici” și “leafa merge, timpul trece, n-am bătaie de cap”.
@Manowar – stiu foarte bine ce spui cu privire la race to the bottom, si ok, sunt de acord. Dar nu era vorba de faptul ca gasesti pe unul mai ieftin. Poate sunt eu ala mai ieftin, la o adica, plm, ai la usa unii cu 500/ zi? No problem, pot eu pe 300, da’ preaviz la 2 saptamani boss, nu imi incurci planufrile ca eu nu imi gasesc contract in fiecare zi.
@.:
Ce spui tu legat de
E valabil in Europa. Daca esti la unii care te pot da afara in 5 minute inseamna ca leafa merge cu siguranta azi. Maine, sa vedem.
Oricum au aia pula protectie de orice fel. Pot sa faca waive la orice norme de protectia muncii siguranta si cam orice chestie, daca ai semnat ca esti de acord cu asta ai inteles si iti asumi tu riscul -plm, race to the bottom, iar asta e mai enervanta decat partea cu datul afara in 5 minute.
Prin urmare la intrebarea “vrei sa fii angajatul nostru?”, raspunsul e “naw!”. Daca orcicum curul meu e tinta la orice, lasa ca facem pe contract sa va dau si eu tot asa, preaviz de 5 minute, vedeti ca am plecat de 10 din cladire, ca luam in calcul si pauza de masa.
Am lucrat asa si in Romania si “mi-a convenit”. Sa-i spun sefului pe 17 ca de pe 15 care a trecut eu nu mai lucrez pentru el, trololol.
Poate treaba aia se intampla mult peste nivelul meu. Pentru ca la nivelul meu…nu se intampla.
Am auzit motivele de cateva ori. Sigur, a fost vorba si de gross misconduct si de pula mea. Da’ a fost vorba si de “nu i-a placut managerului mecla ta in ziua aia”. Sigur, nu-s foarte dese cazurile din ultima categorie. Da’ parca nu-i nevoie sa se intample in fiecare zi ca sa-ti dai seama ca nu prea e cool. E cam greu sa faci orice fel de plan pe termen mediu-lung atunci cand poti fi zburat in doua secunde.
Uite, eu pot sa sparg cam 90% din salariu intr-o zi. Asa, ca asa vrea pula mea. Pe dracu’ stie ce. Vreo masina, vreo chestie. Si ma doare-n pula, ca daca-s concediat, ok, tot trebuie sa-mi plateasca aia salariul pe-o luna (notice period). Daca-s concediat ca se fac reduceri de personal, ok, iau ceva redundancy (cat…nu stiu; unii iau bani grei, altii iau mai putini, da’ iau CEVA; asa, cat sa traiasca pana gasesc altceva). Parca-parca e nitel diferit de “mars afara acum, pa, descurca-te”.
Boss, eu cica-s in top 5% (de fapt, 3%?) in tara asta si nu am primit nicaieri sign-on bonus de salariul pe 6 luni. Si nici colegii mei din US.
Prin urmare, nu stiu cine primeste de-alea, da’ daca se aplica pentru 1% din populatie, nu prea e un argument valid.
Da. Pentru ca pot. Sau pentru ca si-au facut alte planuri care nu te mai includ.
Habar n-am de ce 6 si nu 5 sau 7. Pentru ca atata e.
Ce poti sa-ti spun in schimb este ca e fix OK asa. Cat sa apuc sa ma relaxez nitel, ce dracu’. Ca nimeni nu poate baga la foc automat cu anii si sa si ramana relativ eficient.
Colegii mei din US au 2 saptamani. Nu “uita” tot ce stiu in alea 2 saptamani. Da’ cumva, sunt mult mai putin eficienti decat astia de-aici din UK. Sa fie vreo legatura?
Nu vad o problema cu 10.
Vad o problema cu 30, in schimb – atunci chiar uiti cam tot ce stii.
De unde stau eu, ce trece de 4 saptamani e OK. Sa apuci sa mergi in doua concedii (*2 saptamani) pe an si sa-ti mai clatesti mintea. Pentru ca altfel o cam iei razna.
…nu cu angajati americani. Cu aia, abia se tarasc. Parerea mea de european care lucreaza cu americanii de vreun deceniu.
Un an are 52 de saptamani, boss.
Nici macar fi-miu n-are nevoie de mine acolo-acolo 90% din timp.
Bai, unde ai dreptate, iti dau dreptate. La asta nu ai dreptate. Deloc.
Americanii, asa cum i-am vazut eu, sunt all talk and no show. Gen vorbesc de munca si eficienta ca nimeni altii. Da’ cand ii pui la munca, se cam fute smecheria si iese realitatea la suprafata. Pana una-alta, americanii sunt aia care se chinuie doua luni sa rezolve o problema tehnica pe care o rezolv eu in 20 de minute. Asa se vede de la mine.
Unii au intentii bune. Sau asa spun. Dar cand vine vorba de munca, abia se tarasc si au nevoie de mult mai mult timp pentru a rezolva o banalitate. Dar cei mai multi nici macar n-au intentii bune. Cei mai multi sunt fix cum zici tu mai jos:
…si cred eu ca de-aia in US sunt dati afara la minut.
Da, Orbule, numai ca la usa e un indian care-i fericit cu 50 pe zi, ca de banii aia traieste tot satul lui in lux. Si, ce sa vezi, tu ai ipoteca-n Romania si tre’ sa stai la hotel in orasul angajatorului. Indianu’ n-are ipoteca in India si doarme cu inca 20 de indieni intr-o cladire. La modu’ squatting, nu asa. Ca pentru ei oricum e incredibil de bine.
Daca vrei sa vezi realitatea, uita-te pe site-uri gen upwork. Nici nu se deranjeaza lumea cu contractori. Cauta direct pe cineva care sa faca “bucata asta”. Si iau biduri. Si vezi cum apare un Chandrasekarjayanush Habdeladulmaniarkan care biduieste 10 lire. La un proiect pe care-l faci in doua zile.
@Manowar:
Înțeleg, dar nu-s de acord. 🙂
Romînia a intrat în NATO de bunăvoie, nu silită, cum a fost cazul cu pactul de la Varșovia.
Romînia cumpără vechituri americane ca să se alinieze la cerințele natoului, c-așa e regulamentul, să avem armament compatibil.
Nu mai putem să ne ducem la Moscova, fiindcă suntem în NATO.
De ce ne-am băgat?
Păii… nu ne-am gîndit cu capul…
În cazul unei crize economice, ori financiare – cum a fost aia mai recentă – Gheorghe simte consecințele.
În salarii mai mici – că-i “criză”… în credite mai nașpa, că-i “criză” și în nenumărate alte feluri de care presa și tembelizorul național are grijă să-l informeze.
Ori… de unde a plecat criza aia?
Nu poți să compari cu… să zicem criza euro și Grecia.
Gheorghe n-a simțit nimic din aia.
Falimentul rusesc?
Pfffît… așa le trebuie… io am canadiană nouă, de la turci.
Crize și crize…
Ba, pe mine nu m-a intrebat nimeni. Nu numai ca nu mi-a zis nimeni ce implica, ce cerinte sunt etc etc, sa vad daca pot. Da’ au facut-o fara aprobarea mea, in caz ca te intereseaza.
Ma iei la misto sau esti rupt?
Unde anume scrie in regulamentul pizdii ca tre’ sa cumperi chestii expirate de-acum 20 de ani?
Coaie, sa revenim: rusii au 7000 de nukes. Si noi cumparam avioane? Hai, pe bune? Ce facem, incercam sa interceptam nukes?
Ba, daca ar fi cumparat Romania ultimu’ racnet, miile de nukes and shit, atunci as fi zis da, coaie, gata. Respect etc. Da’ aia au nukes si romanii cumpara avioane expirate. E direct haraciu’, ce pula mea mai discutam aici de sanki-uri cu “compatibile”? Asa cum vad eu treaba, e racket. Gringos au ceva fiare vechi de care tre’ sa scape, tarile care nu se pot apara singure le cumpara si americanii le “promit” ca in caz de ceva, le apara. Cata baza se poate pune pe cuvantul lor…sa zicem c-a mai vazut Romania si-n trecut.
Face toata planeta misto de NK, da’ pana si aia au ICBM, iar noi (ma rog, mai putin eu, ca nu din taxele mele cumpara) cumparam avioanele din cimitiru’ american. Herpaderp, compatibile cu suptul pulii, ca-n caz de ceva, fix aia face Romania.
Pe tine te-a intrebat cineva? Ca pe mine nu.
Poti sa-mi arati si mie o dezbatere publica in Romania macar pe tema EU/NATO, ceva cu avantaje/dezavantaje/costuri? A fost vreun referendum si nu l-am vazut eu?
Nu intelege gresit, nu “regret” asta, ca eu am tras doar foloase din asa ceva (limitate, da’ foloase). Doar iti spun ca nu m-a intrebat nimeni. Romania a inceput procesul ala si a sustinut ca e “consens intern” pe tema inca din 90-91 (cand eu aveam 10-11 ani). A avut prima tentativa de aderare in 1997 (cand eu aveam 17 ani). Da’ nici dupa majorat n-a fost consultata populatia, deci nu-nteleg de ce-i tragi ca “n-am gandit cu capul”. Ce sa gandesc? Ca orice-as fi gandit, daca as fi gandit, oricum nu ma intreba nimeni.
Criza din Romania n-a avut vreo treaba cu aia din US. Sa fim seriosi.
Si…si inainte de criza si dupa, conducta de pe strada lu’ Gheorghe tot sparta era si a ramas.
Now, eu nu ma cert cu tine pe tema NATO. Ca ma doare-n pula de NATO, e o vrajeala. Eu doar iti explicam de ce romanilor nu le pasa de ce-as avea eu de spus despre Trump. Ca nu-i afecteaza. Ca poate afecteaza Romania? Da. Sigur. Da’ nu pe romani. Nu in vreun mod de care le-ar putea pasa, oricum.
Bai, stiu situri d-ala de sclavi, plm. S-avem pardon. Daca o companie are un model de business ca poate lucra cu munca externalizata acolo e foarte bine. Ok, le doresc succes, nici nu vreau sa aud de ei. Realitatea e ca as avea si eu nevoie de niste oameni de pe site-urile alea zilele astea, dar tot realitatea e ca chestiile alea sunt destul de complicate ca de-abia am incredere ca le dau eu de cap.
Dar mai sunt si altii. Sau asa cred eu. Ca pula mea, nu prea poti sa faci mare QC cu bucati de munca facuta pe upwork si puse cap la cap. Doar n-oi vrea sa ii ceri aluia de 10 lire sa iti asigure si suport, sau sa mai stie dupa ce ai dat banul ceva din ce ti-a predat. Cum ii tratezi asa te trateaza si ei.
Stiu asta ca am facut un cont pe freelancer.com, alti cacati ca aia de zici tu si am biduit mai mult de test vreo 50 de dolari pe o chestie care trebuia sa dureze vreo 2 ore. Un cacat de set de query-uri -> trebuiau sa fie initial 2, dar plm, clienti. Nu imi pasa de timp, ca eram angajat atunci si leafa mergea oricum, dar voiam sa vad cum merge platforma. Dupa ce am pierdut vreo 5 ore cu un handicapat care nu era in stare sa explice ce vrea, sau poate deliberat spunea ca e mai putin si pe urma tot adauga cacaturi, m-am cam prins care e ideea si i-am spus :ba, muie, ce vrei tu are sa imi futa vreo doua zile, hai 250 de dolari ca sunt baiat bun. Siii muie. A uploadat analiza pe care i-am facut-o eu sus pe requestul lui, a inhatat direct un indian bidul. M-a sunat ala sa imi spuna ca a luat cineva jobul cu 30 de dolari si ca daca pot sa fac eu mai ieftin ( deja muncisem de mai mult de 30 de dolari, lol). I-am spus ca ii trag la muie, sa faca cu ala pe 30 de dolari.
Nu stiu ce a facut dar peste o saptamana ma bantuia din nou ca da 100, ca da 200 ca pe pizda ma-sii. In fine, pana s-a hotarat el cat da am plecat in concediu atunci si mi-am sters si contul de pe mizeria aia :).
Dar ideea e ca nu toata munca are loc in upwork si freelancer.com si ce site-uri de sclavi mai sunt.
@Manowar:
Ok, e discuție între doi europeni și un american, lol.
Aproape ca un banc: “Doi europeni și un american discută pe un blog…” etc.
🙂
Altfel, e bine de notat că există program de ajutor de șomaj în toată America. Un exemplu:
“How much do you get for unemployment in NY?
The New York State Department of Labor (NYSDOL) determines your weekly unemployment benefit amount by dividing your earnings for the highest paid quarter of the base period by 26, up to a maximum of $420 per week.”
Sigur, trebuie să aplici, să complectezi hîrtii și alte alea; cu alte cuvinte, pierzi timpul pe care îl ai pentru găsit următorul job.
Am fost concediat de 2 ori în viață. N-am aplicat la ajutor în nici unul din cazuri – am aterizat la noua muncă în 3 săptămîni, în primul caz.
La ultima concediere, am ales să nu mai lucrez la alții – mi-am făcut companie și nu mi-a părut rău.
N-am să mint, volumul de muncă era de 4 ori mai mare – deci sclavageală serioasă, nu d-aia europeană.
Revenind: Există ajutor de șomaj în toată America. Alte metode de extras bani de la guvern: ajutor de copil, de mîncare, de chirie, etc. Dar… ca să le obții, devine o meserie în sine.
Nu-i pentru orișicine.
Cam ca în Anglia, cu welfare.
Poți să te bagi, dar ești sigur că-ți place?
………………………..
“…la nivelul meu…nu se intampla…”
Mă rog, nu încă. 🙂
………………………..
“…nu am primit nicaieri sign-on bonus…”
O să ajungi și la nivelul ăla, dacă continui să muncești pentru alții. 🙂
………………………..
În rest, argumentele tale reflectă experiențele tale personale.
N-am cum să argumentez contra, decît dacă aduc experiențele mele personale în discuție.
Ori… topicul este despre cum a ieșit Trump președinte, nu despre preferințele/alegerile noastre de viață.
Desigur, mi-ar fi plăcut concediu de 6 săptămîni, aș minți dac-aș spune că aș fi refuzat.
Cînd lucrezi pentru tine, nu mai ai nici alea 2 săptămîni amărîte – că sună clienții non stop.
Propun să cădem de acord că avem experiențe diferite.
🙂
Bai, uite, eu nu stiu cum e cu ajutorul de somaj, ca n-am cerut si nu vreau sa ajung la stadiul la care trebuie sa cer.
Nu e vorba de nivel.
E vorba de faptul daca eu sunt in top 3% si nu se intampla (sa nu mint, mi s-a oferit, da’ era salariul de-asa natura incat ma pisam pe bonusul lor), atunci nu prea conteaza, ca nu reflecta conditiile pentru genpop. Nu?
Ideea e ca tie poate la 1% din joburi ti se va oferi sign-on bonusul ala de 6 salarii, da’ de dat afara la minut poti fi dat afara la 100% din ele. Deci parca nu-i chiar cool, cum ziceam.
Eh. Legende.
Poti. Am facut ceva similar intr-o perioada (similar, nu fix la fel). Da, in perioada cutare sunt plecat. Si daca-i vreo problema? Pai, daca-i vreo problema, asta-i contul meu, trimite acolo ceva care sa-mi acopere urmatorul concediu, ca sa-l stric pe-asta.
…si brusc, n-a mai fost asa urgent 🙂