Despre cum ma enerveaza pe mine concediile (rant)
…si uite asa am aranjat si urmatorul concediu. De data asta, la Macaronaria. Are Ondilol ceva idei fixe cu mersu’ in concediu si in H’italia. Pula mea, am mai intalnit eu oameni carora le plac pastele, da’ de-astia atat de disperati incat sa mearga dupa ele la origine…
Si vorbind de asta, tare, tare ma mai enerveaza laba asta trista cu concediile. Nu concediul in sine, evident ca ala imi place, ci faptul ca trebuie sa ti-l “programezi” cu coispe luni inainte. Nu, serios, voua cum vi se pare ca fac in Octombrie rezervarea pentru Iulie? Ca mie mi se pare gheiala curata. Cu 9 luni inainte, vorba aia. Pai, coaie, pana atunci am timp sa mai fac un copil, ce dracu’? Da’ ori faci asta, ori dai din colt in colt la anul – ca mult succes sa gasesti in Iunie ceva daca vrei pentru Iulie. Muuuuult succes, c-o sa mergi fix la ma-ta la tara sau, mai rau, la Navodari, ceva.
Iar pe mine ma seaca treaba asta pentru ca urasc calculele de genul asta si urasc faptul ca trebuie sa-mi programez concediul cu atatea luni inainte. Pe bune de glumesc, treaba asta ne-a incurcat mereu. “Ar trebui sa-mi iau alt job, dar avem concediul programat in cateva luni…”. Sau invers. Aveam ceva concediu programat in iarna asta, in Februarie (parca), prin Cuba. Si pac, nu avea job Ondilol cand l-am programat. Dar, sa vezi, cu gen cateva saptamani inainte de concediu…si-a gasit job. Si hai la job. Si fiind pe contract si-n perioada de proba atunci, evident c-am dat cu cancel and fail. Reprogramat in vara, vorba aia.
Cand dracu’ a ajuns viata la modul asta, de trebuie sa-ti calculezi cu un an inainte cand si unde pleci si herpaderp? Ca mie mi se pare jenanta treaba. Si mai amuzant e faptul ca au britanicii treaba asta neamuzanta cu vacantele boracilor. Evident ca-si iau o gramada de oameni concediu fix cand sunt boracii in vacanta. Ca atunci pot sa-i duca si ei undeva, deh. Si bineinteles ca aia cu hotelurile and shit nu-s prosti. Nu, tata. Fix atunci iti dubleaza preturile, lol, ca o coincidenta. Pentru ca, nu-i asa, de ce sa dai 250 pe noapte cand poti sa dai 500? C-asa-i frumos. Glumesc cu 500, evident c-o sa fie 600, ca na, vrei si-un copil in camera. Alta chestie adorabila la concedii: fix aceeasi camera de hotel, dar FIX, te costa (sa zicem) 300 pe noapte daca mergi cu nevasta. Ah, daca mergi cu nevasta si copilul, te costa 400. Pentru ca…pula mea, ai si-un copil in camera. Da, in exact aceeasi camera, dar acum e si-un copil in ea, sa dea si ala 100. Sounds legit.
Altfel, partea buna e ca vorbeste doamna ceva macaronara. Partea proasta e ca eu si italiana nu suntem foarte buni prieteni – cel mult asa, din seriale, daca ma-ntelegeti. Da’ e OK, imi imaginez ca vorbesc si broscarii aia imputiti engleza sau barem romana, c-or fi prins ceva – cand mergeau sa dea foc taberelor de romulani de pe langa orase, lol. Io sono Laivaiu, pizza, prego; sei veramente bella, principessa *muah*, spaghetti con carne and ketchup che cazzo di Roma, grazie con molto latte, si? Ca altfel non ci sara una mancia per te, vaaaaai nella gola di tua madre sau gen
Da’ in fine. Italia sa fie. In 2019 o sa umple Instagramu’ de Italia. Ca pana acum l-a umplut doar de restu’ tarilor, plm, chiar nu se facea.
Oh, well. Anyway, vorbind de asta, am trei intrebari la voi:
– ba, cat vi se pare “normal” (sau acceptabil) sa dati (ca % din salariu) pe un concediu de doua saptamani?
– cand gasiti o chestie misto, mergeti si data viitoare tot acolo sau cautati mereu ceva nou?
– mi se pare mie sau s-au cam scumpit astea iar?
Intreb de curiozitate, ca am impresia ca Ondilol si-a pus in plan sa ma tarasca prin toata Europa iar. Gen peste tot pe unde n-am muncit (ca n-au aia probabil joburi acolo), p-acolo vrea sa le luam; la rand. Nu, serios, cand vine vorba de concedii, cred ca iubita mea sufera de un fel de ADHD. Pentru ca acum doua saptamani vorbeam cu ea de Portugalia. Saptamana trecuta pot jura ca discutam de Spania ceva. Si azi am facut rezervarea pentru Italia. Nu, pe bune, te iubesc, iubita, da’ sa-mi bag pula daca vreodata inteleg ce facem si unde mergem pana nu-i facuta rezervarea. Nu ca m-ar interesa, ca mi se rupe (m-a asigurat ca au si-acolo terase unde poti sa-ti bei cafeaua, piscina si ceva loc de plimbare), da’ sa-mi fut una, daca as tine pe cineva la curent cu discutiile pe tema, ar crede ala ca-s mitoman si-am uitat azi ce-am mintit saptamana trecuta si de fapt nu merg nicaieri. Nici macar cu sacu’ de conserve dupa mine.
dupa ce am trait intrun loc plin de cubanezi, m-as duce in cuba doar daca as avea un virus mortal care s-ar raspandi imediat pecalea aerului, si pt care nu ar exista leac, ce vis frumos. dar de ce nu te duci ca baiatu in korea de nord? Daca tot e sa fii bou, fii in bou mai special. in hitalia, sper ca vorbesti engleza, ca sunt satuli aia de romanes.
foarte misto de vazut si nu necesita rezervare sunt si ecuador, el salvador,, toate tarile astea exotice si civilizate care vin acum pe jos sa intre in america. alea, ca si cuba, sunt cladite pe dragostea de civilizatie si democratie. buneinteles, daca nu vrei asa ceva, te duci si tu in british virgin islands, in bora bora, unde nu e ca in cuba, dar na, nu mori cu zile
Treaba cu procentul nu e o regula, sunt concedii si concedii. Am fost o saptamana intr-un loc unde am dat echivalentul a vreo 2 salarii, am fost 2 saptamani in turul Europei cu motocicleta si am dat mai putin de un salariu. Ghici care a fost mai misto?
Am fost vreo 3 ani la rand intr-un loc, dar asta pentru ca erau copiii mici si locul era foarte potrivit pentru copii. In rest, nu. Am fost de vreo 2 ori la Viena cu ei, la distanta de 2-3 ani, dar nu intentionat, la fel si prin Paris de vreo cateva ori dar tot din nimereala, eram in trecere si am stat la un unchi vreo cateva zile. Cand mai cresc, nu e sigur ca mai vin cu tine 🙂
Da, inflatia se simte. In ultimii 5 ani vad ca preturile in turism au crescut enorm, cam 50% prin locurile in care am putut sa compar direct, gen cat a costat in 2014 versus 2018 in acelasi loc sau alte combinatii de ani in care am nimerit prin aceleasi locuri. In unele tari mai mult decat altele, Croatia a ajuns nesimtit de scumpa, Austria si Cehia cate un pic, Franta mai putin, in Italia e mai greu sa trag linie ca am fost doar de vreo 3-4 ori dar in locuri diferite si insirat pe 15 ani. Acum prefer si mai mult sa merg in afara sezonului, ca nu e nici aglomerat ca la nebuni si nici caldura naucitoare din iulie sau august. Pretul e al treilea motiv ca importanta.
Foarte misto sunt si tarile africane. mi se pare ca trebuie injectie contra malariei si sa iti faci testamentul, dar daca mergeti toti, nu mai e nevoie de testament, se duce direct tot la urmatorul din neam.
cum a facut fratele vostru, obama, cand lea luat dreptul cubanezilor sa vina in america cum va duceti voi la supermarket. de ce? Ca sunt ei baieti buni care sug sistemul. Exact aceleasi obiceiuri ca fratii vostri haules baules. Sa te duci in cuba e ca in india, plin dd tigani. dai un ban, dar te simti ca acasa.
1. 10%
2. in general caut ceva nou, dar am totusi niste fixuri, niste obsesii (Parisul, par exemple)
3. s-au scumpit
Sper ca nu ati rezervat pentru sudul Italiei. Nu recomand sudul, am fost asta-vara si am avut un soc, diferenta enorma fata de nord, nici in Romania nu am vazut atata tiganie ca acolo. Nu mai calc in veci. Cu o singura exceptie: Coasta Amalfi, superba. Dar tot nu mai calc. Sunt foarte obositori italienii, vorbesc enorm, sunt galagiosi. Cel mai sinistru loc in care am fost in Italy este Bari. Toate blogurile de travel care ridica in slavi Bari mananca cacat.
Si eu sper. Da’ nu stiu lol, ca nu m-am uitat. Altfel, plm, 10% costa avionul, cu putin efort, in cazul meu. Mi-e si frica sa te intreb cat castigi pe luna, lol, dar daca vreodata ajung la stadiul la care sa am salariul de 10 ori cat costul concediului pe 2 saptamani, jur ca ma imbat pulbere.
@mbf: calm down, dear.
1. Salariul cui? Că de exemplu, concediul de anul asta ( ăla fără copii) îl alege și plătește doamna ( plm, așa e în democrație și egalitate în drepturi) și strânge bani de anul trecut. Nu cred că e chiar salariul ei pe juma’ de an, da’ măcar 3-4 luni.
Altfel, nu prea poți să judeci așa. Că ăștia tot scumpesc concediile și dacă ești “fixist” pe temă, sau nu îți crește salariul corespunzător, ajungi repede la bulgari sau cu conserve :).
Eu cautam mereu chestii la 1000 de euro pe 6-7 zile (hotel+avion) , deci dacă aș sta 2 săptămâni 2000. Da’ nu mai am unde să mă duc de banii ăștia, aparent, vezi 3.
În plus, eu nu pot să fac planuri de concediu cu juma’ de an înainte. Și atunci plătesc și asta sau merg last minute oriunde e ieftin, plm.
Anul asta 1 săptămână cu copiii în Israel – salariul meu pe jumătate de lună. Lacrimi și suspine. Booking cu 3 săptămâni în avans.
Anu’ trecut am luat vacanță de 1 săptămână în Italia cu 1000 de euro avion + cazari. Tot așa 3 săptămâni în avans. Și cred că a fost Gg.
Pe urmă am fost din scurt 2 săptămâni prin Europa, mmm…, aproape jumătate de salariu.
Cu excepția destinației principale, 4 nopți, cumpărat cazare in ziua sau preziua respectivă pentru fiecare oraș. Uneori am nimerit super preț alte-ori muie și la bani și la condiții, dar una peste alta, mișto.
@Melisa : Sudul Italiei are potol și peisaje bune. Bine, nu Bari, ce dracu să cauți acolo în afară de aeroport, poate. Orașele mai mici din Puglia și eventual pe partea cealaltă în Sorentina. Și vin. Mama ce vin.
2. Cu copiii? În același loc, calitate garantată, etc. Ex. La bulgăreți. Zici că ne mutăm acolo, lol. Altfel, nu, plm, cum sa pui poze pe fb/insta tot cu mâncarea de anu’ trecut ?
Partea proastă e că asta face ca să nu crească sau să se mențină neapărat calitatea serviciilor într-un loc că “si-așa ăștia nu mai vin aici la anu’, pe ei!”.
3. Cred că s-au scumpit doar unele unde e traficul prea mare. NU MAI UMPLETI INSTAGRAMUL de poze din concedii, să vrea toți să mearga acolo și să ceară haladiții aia din ce în ce mai multi bani. Ziceți și voi că a fost nașpa , mâncarea scârboasă, oameni aiurea, cam cum zice Melissa de sudul Italiei, așa ții preturile sub control.
Vorbind serios, când mă uit în istoric și dacă aș încerca sa rezerv din nou aceleași chestii, observ o scumpire clară doar la Zanzibar, dintre vacantele mele anterioare. Sensibil. La același hotel au mai pus aia 60-80% de acum 3 ani.
În rest observ că ne-am cam întins noi cu pretențiile din ce in ce mai scump.
Altfel, mi s-a am construit un fix in creier, dacă merg in vacanță cu copiii. Mă uit după apartamente. E mai greu la hotel, că găsesc, dar costă cum zici, de te îndoaie, și nu prea face. Adică nu știu dacă ce zici tu de prețuri e pe bune și chiar atâta plătești sau cauți deal-uri mai bune, dar eu îmi propun să îmi tai o mână înainte să plătesc 600 *dă cu basca de pământ* de euro pe noapte la hotel, pentru 2 săptămâni.
Bine, cu un copil e evident mai ușor decât cu 2.
Așa, și da , prefer, dacă se poate, să merg in afara sezonului sau la marginea sezonului, că nu îmi place aglomerația.
Probabil că de aia reușesc să rezerv cu puțin timp in avans fără să plătesc prețuri demente.
Bine, anul trecut în Italia, am rezervat hotelurile cu 1 săptămână avans la preț cât de cat ok, cel mai scump 250 pe noapte, dar merita, dar asta pentru că era iunie, cred, sau sunt eu bulănos. M-am uitat de probă pentru iulie, august septembrie, pe urmă și era toata perioada ocupată, nu găseai o zi măcar.
*Am verificat și în Italia am rezervat doar avionul cu 3 săptămâni, hotelurile nu, că nu mă decideam cât mă lasă inima să plătesc.
#sclavulbanilor :)))
Eu pe un concediu de o săptămână manorientez la undeva la 50% din salariul meu max, deci pt 2 săptămâni as zice undeva la un salariu net maxim pt. mine și consoarta. Dar incercam in general sa nu cheltuim in exces pe cazare de ex., Daca e curat și are AC și eventual mic dejun e brici, nu ne omoram după vedere de nu știu care, nu știu câte stele și restul.
Până acum nu am făcut bis că abia am inceput de câțiva ani cu hoinăreală prin străinătate.
Da, preturile au crescut. Și zic asta din poziția unuia care merge in concediu în extrasezon cam, adică inceput de Septembrie din cauza temperaturilor.
Eu chiar anul asta am fost in Italia in Cinquecento terre. Chiar mi-a placut și recomand de vazut.
– eu dau max cam pana la 50%, dar nu ma prea uit la chesti asta;
– repet destinatiile care îmi plac, dar de obicei caut locuri noi și depinde cu cine merg;
– totul s-a scumpit, peste tot.
Nici nu stii cat pot ura eu concediile. Prin facultate mi-am facut cateva escapade la modul hai sa iau niste bilete pentru maine, aia era libertate. Acum tre sa stai sa planifici sa vezi cand vei fi obosit si tre sa faci asta pentru tot anul ca altfel risti sa nu mai ai concediu.
Cât despre programare, cu greu le programez in avans, deși am observat ca sunt mai reușite cele programate.
Nu calculez nimic. Nu merg in concediu. Ma deplasez cu lucrul. In concediu nu mai am chef de mers nicaieri. Ador somnul. 🙂
Cu 4-5 luni mai inteleg, cu cateva luni te forteaza avionul daca vrei pret decent etc. Aberatii de oameni care n-au ce face.
Sudicii nu imi prea plac, sunt mult prea guralivi pt mine.
Nu ma omor dupa concediu. Cand am fost in deplasari am mers si eu pe la diverse obiective turistice, vorba aia, sa vad si eu cum e.
La intrebari:
– s-au scumpit, ca multe chestii dupa criza, ca oamenii isi permit. Si mai e si inflatia aia dolar la dolar, si asa ne trezim cu 1 dolar din 80 face cat 3 de azi…
– destul de putin, intrucat nu ma mai incanta nimic, am bifat Parisul acum multi ani. Mi se pare chiar mai interesant sa ma uit pe net la poze, sa citesc cate ceva, versus sa belesc ochii la fata locului pe bani multi si in graba
– merg in alte locuri de obicei, revin doar daca m-a impresionat ceva, sau dupa mai multi ani, sau daca vreau ceva linistit, cunoscut etc. Nu ma omor dupa confort, ba chiar merge si ceva studentesc.
– cam o treime. Dar nu-mi cumpar concediu de la o agentie turistica sau ceva, imi inchiriez un apartament/casa la malul marii si aia e.
– daca gasesc ceva fain, cam tot acolo merg, pentru mine e mai putin important sa vad ceva nou, e mult mai important sa ma simt bine.
– parca s-au scumpit
mie imi place in italia: imi plac chestiile istorice, pietrele, bisericile, am curiozitati legate de arhitectura mai veche si etc. mi se pare pitoresc pe la ei si ma amuza italienii, si am avut ocazia sa vizitez si in nord, si in sud. ca cineva stramba din nas mai sus la bari, am fost anul asta si mi-a placut. bine, am ajuns si in imprejurimi, gen polignano, matera, arbelobello si a fost ok. numai ca … am fost la inceput de iulie si a fost ditai umiditatea 🙂
revenind la intrebari, nu am avut ocazia sa plec 2 saptamani deci nu ma bag la procente cheltuite; am cateva locuri in care m-as intoarce dar dupa ce as termina de vazut celelalte noi de pe lista; si cam s-au scumpit (probabil pt ca acuma toata lumea se plimba ca exista airbnb, lowcost, booking etc si are balta peste de unde sa isi aleaga musterii)
p.s. referitor la cum vorbesc macaronarii
https://www.youtube.com/watch?v=fIKE1qZ8pJg
S-au scumpit destinatiile turistice de asa natura ca asta-vara mi s-au parut decente la pret Suedia si Finlanda, fata de cat de scumpe mi s-au parut prima oara acu 6 ani. Scump mi s-a parut Tallinn-ul, a ajuns la egalitate cu Helsinki-ul.
De 1 decembrie am bilete pentru Catania (Etna, Taormina, Siracusa). Vreo 4 seri la rand a pierdut prietena cautand o cazare fara zgomot de trafic, zgomot de lume pe strada, mizerie, etc si tot nu a gasit, cum spunea cineva, e un amestec de Roma si Rahova.
Asta inclusiv in recomandarile booking, nu cele mai ieftine.
S-au scumpit cazarile pentru ca biletele de avion sunt ieftine si sunt mult mai multi turisti ca in anii trecuti. Stii tu, generatia “hobbyurile mele este calatoritul” si d-astia care inca isi cauta directia in viata la 40 de ani dar “au vazut lumea”. Vad la unii ca este noua cocalareala (deh, nu mai e frumos sa tr lauzi cu casa si masina), sa bifeze cat mai multe destinatii, desi nu inteleg mare lucru din ele si tot incuiati la cap se intorc.
La partea cu banii, depinde de destinatie si de ce vreau sa fac acolo. De ex cand eram in RO plateam mai mult de 1 salariu pentru 10zile in Grecia #sarac. Alt exemplu ar fi ca am facut Berlin – Milano cu masina (un fel de roatrip, cu vizitat si ce mai e prin jur) si am inchiriat o masina mai scumpa, in loc de clasicul VW, ca sa o iau la un testdrive mai lung si sa vad daca merita sa mi-o iau.
Eu evit sa ma duc in iulie august la mare, prea scump si prea multa aglomeratie, prefer primavara-toamna, mai scap de niste zile gri sau ploioase de aici.
Asta cu programatul concediului cu coispe luni inainte imi aduce aminte de o fosta sefa care la inceputul fiecarui an, in Ianuarie ne obliga sa-i spunem cand ne luam concediu.
Cica pentru ati lua mai mult de 1 saptamana trebuie stabilit inainte.Tot timpul ma certam cu dansa pe chestia asta, gen “fah, de unde mortii tai sa stiu ce o sa fac peste 6-7-8 luni?!”
Oricum la majoritatea a intrat in rutina obiceiul asta, [singurul] concediu pe an e programat cu cateva luni bune inainte. Cred ca are legatura cu faptul ca biletele de avion sunt mai ieftine cand book uiesti inainte.
Nu. Alea sunt ieftine si cu o luna inainte oricum. Si chiar daca ar fi “scumpe”, am discuta de haaaaai, cu 100 de lire mai scumpe. Nu chiar sfarsitu’ lumii.
Cu hotelurile e problema, ca daca vrei cu o luna inainte, nu mai au nimic liber. Sau “au”, daca esti dispus sa mai adaugi un 0 la final. Parca nu-i chiar la fel.
A pornit alarma de incendiu. Am fost anunțați că nu e un exercițiu și că trebuie să părăsim clădirea. (De fapt a fost un exercițiu neanunțat.)
Dacă era pe bune, peste 80% și-ar fi făcut concediul la spital/cimitir.
Mai bine decat in meetings, cum o sa fac eu azi. Doamne, da-mi putere…
Eu ma duc in fiecare an la snowboarding cu baietii. Pentru ca e un lads holiday, nu avem pretentii de 4-5 stele, asa ca o saptamana cu toate cele (ski pass, transport, cazare, mancare) ajunge cam la 40-50% din salariul net pe luna (o excursie la ski e de obicei mai scumpa ca una la soare cu program de lafaiala, somn si mancare).
Daca merg cu significant other, pentru 1 saptamana, atunci se schimba un pic dinamica, mergem pe ceva mai de doamne ajuta, si ne lafaim pe la restaurante. ne uitam undeva pe la 50-75% din salariul net (un singur salariu, excursia platita pentru amandoi).
Cand vine vorba de concedii, pentru o saptamana sau 10 zile, maximul pentru mine ar fi 75% din salariul pe o luna. Eu unu incerc sa economisesc ceva bani pentru ca am o tendinta sa merg in concedii de 4-5 ori pe an; nu vorbesc aici de conserve de pateu si apa la bax, ci inchiriez o masina de rahat (un Panda ceva) in loc de airport transfer, folosesc Uber/Grab in loc de taxiuri locale… chestii de genul.
In situatia ta, ma astept sa platesti ceva mai mult (nu neaparat ca procent din salariu) pentru ca alta e dinamica cand ai plodu dupa tine si cand nu prea poti sa il scoti de la scoala cand vrei tu.. asa ca faci probabil mai putine concedii pe an dar mai lungi/scumpe.
Momentan, fara plod si fara mare stres in viata de zi cu zi, mi-e mai usor sa merg in locuri noi tot timpul. Asa ca sunt inca in perioada in care merg in locuri noi in fiecare an. In cativa ani probabil o sa ma duc in aceleasi locuri, in functie de ce o sa vreau la momentul ala: vreau o distractie la ski si sex cu studente, ma duc in Val Thorens; vreau relaxare la plaja, ma duc in Amalfi
Eu nu prea pun problema cat ma costa, pun problema la modul daca vreau sa ma duc acolo si daca sunt dispus sa platesc cat cer aia. Partea buna e ca n-am pretentii de bulibasa asa ca nu-mi trebuie decat conditii decente. Mancarea daca nu e buna deja locul ala nu ma mai vede in veci, la fel si oamenii daca-s de cacat, ca in Maroc de exemplu sa mor daca mai calc pe acolo secolul asta.
Personal eu prefer concediile unde te plimbi si vezi chestii, si locuri din alea mai ciudate si off the beaten track cum se zice. Locurile turistice sug pula la cai morti, numai animale proaste si mizerie si preturi mari, deci muie. Pana acum nu am fost de doua ori in acelasi loc si nici n-am de gand pentru ca sunt aprox 200 de tari din care mai bine de jumate inca vizitabile deci… am treaba.
In ce priveste cazarea, airbnb tot timpul, ma pis pe hoteluri, si nu, nu stau sa-mi gatesc in concediu. Asta merge pentru mine si pana acu am avut concedii destul de epice.
@Clawbc: multi calatoresc acum pentru ca nu si-au permis mai demult. Acum 15 ani un bilet de avion in Europa era cat un salariu, nu vreau sa stiu cat era unul intercontinental. Plus ca stateai 2 zile la coada la pasaport, acum stai 15 minute si mai vii odata sa-l ridici, eventual nici nu iti trebuie, ca mergi cu buletinul. Sau manelele alea cu “sa ai x euro la tine cand iesi din tara” ca te controlau granicerii la Nadlac.
Oricum, e bine ca mai vede lumea cum e afara si scapa de stereotipurile cu “Romania e cea mai tare si ce alte kkt-uri ne mai tampeau in scoala”. Acum 6 ani am plecat cu Interrail-ul 2 saptamani prin Scandinavia, iar experienta mi-a schimbat viata. Era si mai bine daca o faceam la 18 ani, nu la 28, dar CSF, NCSF.
In ultimul timp m-am cam incadrat in 1000/săptămâna.
Nu prea ma duc in acelasi loc, ca sunt atatea locuri de vazut si atatea lucruri de facut incat nu înțeleg de ce sa ma limitez.
Nu inteleg de ce va stresati atat cu concediile. In ultimii 10 ani imi fac concediile la Sovata ( unde a facut Nicu armata). Nu-mi trebuie rezervare, buget oricat de mic sau de mare. E belea. Recomand.
Au mare aia acolo?
Intrebarea corecta ar fi ce % din salariul sotiei vi se pare acceptabil sa dati pe un concediu de 2 saptamani?
Raspuns: Ne doare la pula ca e din salariul sotiei
Unde in Cuba, Mano?
Te plângi degeaba! Din Romulania nu ai aceleiași condiții ca din UK sau Germania si plătești la fel sau chiar mai mult! Am ajuns să plec cu in low cost pana in Germania, să petrec la nași o noapte și sa plec de acolo într-o vacanță pe care nu o pot comanda din Ro si care oferă la aceeași bani semnificativ mai mult. Și asta tot după planificări din timp.
În altă ordine de idei da și eu urăsc chestia asta dar ptr proletari cam asta e tendința.
@Doru Vlad. Da. Am deja vu din 2015 :). Doar ca eu n-aveam nasi in Germania.
Singurul motiv pentru care mi-as rezerva vacanta cu luni inainte ar fi pretul mic. Si ai dreptate; esti bine platit si iti poti rezerva vacanta cu o zi inainte de plecare numai ca atunci va fi mai scumpa si poate nici loc la hotelul dorit nu vei mai gasi. Acum fiecare procedeaza cum doreste.
Ce-am mai observat e ca pretul pentru excursii sejururi etc. sunt net mai mari in UK fata de Romania, iar cele din UK de multe ori nu includ zbor. Dar agentiile din Romulania se fac vinovate de toate romulanismele posibile, de fiecare data cand am fost cu ei mi-au futut meciul intr-un fel sau altul. Personal nu as fi mers prin ei si am jurat ca n-o voi mai face cat oi trai, dar cand prietenii romulani nu pot da £2000 pe sejur fara avioane… go figure.
Am fost recent cu o agentie din UK, ma rog din NZ mai degraba dar cu prezenta in UK etc si pot sa zic ca nu se compara. A fost o croaziera pe un yacht mic in Croatia, doar am stat cu pula la soare pe barca si cu berea-n bot si efectiv m-a durut in pix de orice, servicii ireprosabile cap-coada. Prin comparatie, in ultima excursie cu o agentie romulaneasca am avut parte de toate cacaturile de la camere sub ce era promis pana la uitat oameni din grup in urma la hotel, iar motul de la cacat a fost cand ulterior niste prieteni si-au mai rezervat o excursie cu ei, iar agentia a dat faliment la scurt timp si bineinteles ca banii de avans nu i-au mai vazut inapoi. I mean…
Candva (acum 25-30 de ani) sa stii ca unele chiar au fost. Sunt si acum dar schimbarile politice nu te incurajeaza sa faci turism acolo.
Daca-i pana in 10kE si are 5*, e ok. In % n-as sti sa zic, ca veniturile sunt variabile. Pot fi banii pe 2 luni sau pe o saptamana.
Dar mie unul mi s-a luat de concedii ca mereu ma trage a mea, hai sa mergem colo, hai dincolo si tot asa. Eu vreau sa stau, sa lenevesc, ca de aia se numeste concediu.
Acum 2 ani in Madeira am facut un compromis: vizitat pana la pranz, lenevit dupa. A fost ok-ish. Altfel cred ca mai vedem concedii d`astea de 2 saptamani peste vreo 2 ani, cand mai creste juniorul. Cred ca ma apuca criza de 40 de ani atunci 🙂
Maxim 25% din salariu. Sunt #slavullabani.
Acum 4 ani am mers cu 480euro o săptămână la mare. Anul asta nu găsesc mai ieftin de 880 euro același hotel și în aceeași perioada (sfârșitul lunii iunie).
Intreb pe la agenții și nu găsesc nimic sub 900-1000 euro. Îmi este greu să concep să plătesc mai mult de 750 euro pentru o săptămână la mare (nu vreau neapărat all inclusive, dar condiții decente).
Pretențiile mele: mare, hotel pe plajă (nu vreau să merg 1 km de la hotel la plajă și când ajung acolo să îmi zică bora ul că a uitat ceva la hotel, ca vrea să se cace în camera, etc…) , piscină (azi nu vreau la mare sa stam la pisicină că sunt valuri), nisip la întrarea în mare, (să nu urle boracul ca un idiot când se taie în talpă și să îl car în cârcă prin toată stațiunea) , Beach bar (pentru mine că eu plătesc toată distracția) iar seara să am unde să mă plimb (am găsit oferte în zone unde era doar hotelul și pe o distanță de 30 km doar sătuce părăsite).
apropo de “facem peste 8 luni”. mi-am facut vacanta cu o fosta din cauza asta. Avantajele financiare au fost mari. de la biletul de avion pana la cazari.
De fapt, la cazari e marea jmecherie cand faci din timp. cand ai 6-8 luni la dispozitie, poti sa cauti cazare mai misto. Gen: 200lei la 4 stele in malaezia. 4 stele toate intregi acolo
Stai, daca faci concediu cu o fosta primesti un discount?
@Adi Da, la onorariul avocatului de divort :))
poi, da, ca nu mai platesti numa tu 🙂
O sa zic atât: in 2007 Mallorca 2 persoane cca 3000 coco, doar hotel cu mic dejun, fara mașină; prin agenție. in 2016 – 3 persoane, Airbnb, mașină închiriată, restaurante – pe la 2700. Parca e o diferență, nu? Dar da, bilete de avion luate cu tz luni înainte, casa închiriată tot așa. Și nu că nu găsești să ieși peste o luna, dar e și (mult) mai scump și iei ce rămâne. Vorba aia, CSF, NCSF
Concediu ?? Bah, voi chiar dezertati de pe plantatie sa va inghesuiti cu toti puletii prin cafenele si muzee, printre metisi, bisnitari si consumeristi ??Si spargeti cateva salarii ?Ca sa vedeti apa sarata si celulita pe nisip ? 🙂
In ce ma priveste,sunt in locatia potrivita: clima,mari/oceane,gastronomie,monumente medievale,lume destul de educata, confort,preturi acceptabile, sosele bune spre orice colt,etc.Fara rezervari foarte anticipate,pachete turistice si restul.Cateva weekend-uri pe an, ma plimb fara griji.Mai mult de trei zile intr-un loc nu pot sta,asa ca nu-s genul sa imping tava 7/9 zile intr.un singur hotel
Chestia e ca nu-s IT-ist, am timp berechet tot anul.
PS mi-au placut totusi Maroc si Andorra.E drept ca din Eu n-am iesit(doar Maroc)
Si mie mi se pare ca s-au scumpit, in special in vacantele scolare ale copiilor, chiar urca nesimtit preturile.
Noi incercam sa mergem in alta locatie de fiecare data, dar ne-am reintors 2 ani la rand in Portugalia.
Legat de buget, incercam sa ne incadram in aproximativ 1000-1500 lire cazarea + avionul si inca vreo 1500 cheltuielile de acolo, deci sub un salariu de al meu si al sotului. Asta pentru Europa.
Mai mult nu imi vine sa dau si nici nu prea as avea pe ce.
Nu stam la hotel, caci urasc hotelurile din tot sufletul.
Inchiriem prin Airbnb de fiecare data. Prefer un apartament mare, cu 2 bai, balcon/terasa si bucatarie, decat o camera de hotel.
Cum nu suntem pasionati de piscine (preferam marea/oceanul), pt noi e perfect.
Bucataria mi se pare super utila pt ca avem obiceiuri mai ciudate (cafea la 12 noaptea, te-miri-ce prajitura la 2 dimineata, fii-mea imi cere paine prajita sau i se pune pata pe ceva iaurt la 10 noaptea, etc), asa ca e mult mai comod pentru toata familia.
Apropo de preturile din timpul vacantelor scolare:
Anul viitor o duc pe fii-mea la Disneyland, de ziua ei.
Se nimereste in perioada vacantei si ma costa cu vreo 500 de lire mai mult (avionul+cazarea pe 4 nopti), decat daca as fi mers o saptamana mai tarziu.
Uitasem: bugetul din prima postare e pentru o saptamana de concediu, nu rezist mai mult de atat sa “zac la soare”.
Cand mergeam fara plod, colindam cate 8-10 ore pe zi, cu fii-mea nu am sanse, ea e fericita cu ceva nisip si mare/ocean, ca disperata dupa valuri.
@Cleo: zi mersi ca ai aia 500 sa-i dai, ca de n-am auzit la plangeri de la bugetari gen “voi credeti ca profesorii avem o gramada de vacante pana vezi pretul la turism de paste, craciun sau august”.
@Adrian: preturile sunt mai mari pentru toata lumea in perioadele alea, daca ai copil esti conditionat de vacantele lor scolare, care coincid cu ale profesorilor.
Pana prin 2013-2014 noi ne luam concediu cand aveam chef, unde aveam chef. Uram cu spume sa ne planificam concediile cu luni de zile inainte.
Sincer, eu ma simt ca sluga la stapan daca ma apuc acum sa imi platesc vacanta pentru iulie 2019. Ma fut in ea de vacanta si de notiune de “concediu de odihna” daca trebuie sa ma inham la programat cu atata timp inainte.
Adica nu e destul ca sunt sluga la munca si la program, mai incep si in viata personala sa imi fac un mic spreadsheet. Nu, merci.
Partea buna este ca am futut extrem de multi bani si timp pe calatorit inainte de 2013-2014. Da, pe alocuri chiar s-au triplat preturile. Inca un motiv pentru care brusc calatoritul nu mai mi se pare atat de amuzant.
Hoteluri la care ne duceam prin 2008-2013 acum brusc mai au inca vreo 100-150 de euro in plus pe noapte.
Bilete de avion luate cu maxim doua saptamani inainte pentru ca da, atunci avem timp si chef sa plecam de acasa?! Ce gluma buna. Mai fa si acum pe aventurierul daca iti mai permiti.
Evident, preturile astea au sarit in sus si pentru ca…mai multi turisti. Nu imi face nici o placere ca in timpul liber sa ma calc in picioare cu turisti si chinezi.
Apropo de chinezi, aparent agentii de turism din Romania au semnat parteneriate cu China. Sunt asteptati vreo 10K de chinezi in Delta. Pt ca da, numai acolo nu vedeam disperati cu aparatele foto dupa ei.
Deci nu, nu ti se pare – au sarit in sus bine de tot preturile. Si din punctul meu de vedere nici calitatea nu mai e cum era.
@Manowar, dar cu schiurile nu va place sa va dati? Ca nu ziceti nimic de vacante pe la munte iarna, numai plaje. 🙂
Eu tocmai mi-am rezervat o vacanta la ski in februarie si numai la asta ma gandesc toata ziua :)) Initial ma gandeam undeva prin Alpi, in Franta, dar pentru doua persoane (eu si frate-miu) ar fi fost cam scump (pentru ceea ce sunt eu dispusa sa platesc in acest moment). Asa ca m-am razgandit si ma duc in Poiana Brasov (cred ca e OK?), la un hotel frumos (din cate am inteles e al Simonei Halep, chiar nu am stiut cand l-am rezervat), deja am platit si lectiile de ski si echipamentele si tot. Ce sa zic, nu ma laud momentan cu vreo destinatie exotica, dar e prima data cand merg in vacanta cu fratele meu in alta parte decat curtea bunicii.
Lol! Daca platesti lectii de ski inseamna ca esti complet incepatoare, nu? Ca la Poiana nu se fac lectii pentru avansati, nu ai unde, abia ai loc pe partie de plimbareti pe aia rosie si pe alea negre nu prea se tin cursuri. Daca esti pasionat de ski nu mergi in Romania, ca nu sunt partii pe masura, si nu te duci cu familia daca nu sunteti toti schiori pasionati, altfel unul se da pe schiuri toata ziua iar ceilalti se plictisesc grupa mare.
@Manowar daca vrea la schi merge ori la Saint Moritz, ori la Aspen, CO. Dar nu pare genul de schior pasionat.