Din nou despre internet si reglementari
Am mai scris recent despre asta.
Primul pas tocmai a fost facut: in US, s-a cam terminat cu net neutrality. Pe voi inca va protejeaza Uniunea Europeana (zic “pe voi” pentru ca Brexit si nu se stie). Da’ pentru cat timp…ramane de vazut.
E nasol, da’ cam in directia aia se merge.
In cele din urma, insa, batalia asta va fi pierduta (de catre corporatii), cred eu. Cred eu ca vor primi niste lectii absolut usturatoare de la consumatori. Vom vedea daca se va intampla asta sau nu, dar eu asa cred.
Au mai fost corporatiile mari care detineau monopolul asupra internetului. Iar raspunsul consumatorilor a fost dat – sub forma renuntarii la abonamente si trecerea la retelele de cartier. De atunci si pana acum tehnologia a mai evoluat …si va mai evolua (si se va ieftini), chestie care va face infiintarea de wanuri si mai usoara.
Sunt suficient de batran incat sa-mi amintesc de abonamentele de 50 de dolari pentru dialup sau de cablul RDS de 600 de dolari pe luna. Dar sunt si suficient de tanar pentru a-mi aminti de cum au aparut retelele de cartier si cum au crescut. Iar corporatiile vor pierde in cele din urma batalia asta. Nu stiu daca o vor pierde pe cale legala sau din cauza fortelor manifestate de piata libera, dar, in cele din urma, o vor pierde.
In mod normal, m-ar durea-n pula. “Sa fie acolo la ei in US”. Din pacate, chestia asta arata cat de departe poate ajunge caracatita coruptiei si cat de puternice au devenit corporatiile. Structuri suprastatale si mai multe nu. Iar in US e ceva mai nasol. Daca in Romania treaba cu retelele de cartier a fost simpla, in US nu-i chiar asa de simplu. Alta suprafata. Alt relief. Alta infrastractura. Alte costuri. Nu prea mai pornesti reteaua ta cu doua switchuri si trei role de utp. Nu atat de simplu, oricum. Sigur, exista alte solutii si, sigur, gigantii aia de genul Comcast nu inseamna nici macar o flegma-n vant cand ii pui fata-n fata cu forta unui Project Fi (care merge pe Google Fiber), de exemplu. Adica, o fi Comcast smecher. Da’ nu-i Google. Iar ideile de genul “ia sa punem noi youtube sa ne plateasca” vor primi un raspuns cam dureros – pentru ca pentru google nu inseamna absolut nimic sa acopere America cu fibre. La dracu’, la cati bani au aia, probabil ar putea s-o faca doar asa, de amuzament. La fel facebook – si aia lucreaza la ceva, da’ fara fire.
Dezamagitor este deocamdata raspunsul populatiei. La fel ca atunci cand a fost la noi cu ARNC si Ancom (stiu, nu stiti despre ce vorbesc; nici americanii nu stiu, asta-i nasol). Cei mai multi nici macar nu inteleg chestia asta. Cam 40% din ei cred ca net neutrality a fost inventat de Obama in 2011. NU GLUMESC. Da, ATAT DE RUPTI DE REALITATE SI DE IDIOTI SUNT. Populatia a aratat inca o data faptul ca e formata in mare parte din cretini. Nu-mi amintesc acum populatia US – parca erau vreo 300 de milioane sau pula mea. Da’ din sutele alea de milioane, au trimis proteste in scris…22 de milioane. Restul adultilor? Complet imbecili. Cred ca nici n-au inteles ce e in joc.
Hai sa explic cateva lucruri despre asta, asa, cat sa priceapa si ala care n-are treaba cu internetul.
1. Iti faci un site. De exemplu asta. De maine, ISP-ul il blocheaza pentru toata lumea. Pentru ca asa vor ei. De ce? Pentru ca poate scrie acolo ceva nasol despre ei.
2. Iti faci alt site. Scrii pe teme economice sau politice. De maine e blocat. De ce? Pentru c-a dat cineva un telefon si-a cerut asta. Poate-a si oferit ceva la schimb. Sau poate nu-i blocat. Doar ca ti se spune ca te costa 2000 de dolari pe luna, ca pula mea, trafic.
3. Vrei sa-ti faci un magazin online. Dar concurenta intinde un plic providerilor de internet si derp, nu ajunge nimeni la site-ul tau minunat. Pentru ca-i mai frumoasa viata cand n-ai concurenta. Saaaaau, ajunge cineva la site-ul tau. Doar ca viteza e la 2 KB/s. Asa ca site-ul tau trebuie sa fie mai mult text, mai putin imagini sau clipuri. Asa ca succes daca vrei sa vinzi ceva online, bo$$. Sigur, se poate rezolva. Dar te costa vreo 10,000 de dolari pe luna. Asa, sa n-ai tu impresia ca-ti pornesti tu o afacere cand vrea pula ta.
4. Site-ul tau preferat de stiri nu mai merge. Ma rog, el merge, da’ i se permit 256 Kbps/s si sunt folositi toti de catre alti vizitatori. De ce? Pai, pentru ca aia de la putere ar prefera sa citesti tu stirile lor, nu pe-ale altora. De exemplu, sa citesti cum totul e bine si minunat si cincinalul in patru ani.
5. Iti cauti un job. Dar hei, daca vrei sa-l poti cauta online, ia mai plateste pe langa abonamentul la internet inca 20 de dolari pentru acces la site-urile de joburi, vorba aia. Si alti 20 pentru ca te joci WoW – optiunea MMOs la abonamentul de internet.
…si tot asa.
Dar populatia nu a inteles asta. De fapt, nici n-a incercat sa inteleaga. Nici macar n-a auzit, nici macar nu vrea sa auda, necum sa-i pese cuiva.
Ma astept la chestia asta de multa vreme. A inceput cu tot felul de alte tentative mai subtiri si mai deghizate. ACTA si alea, poate vi le amintiti.
Dar, in fine, momentan sunteti protejati, ca sunteti in EU.
Momentan.
Mda…
– vrei site decent si trafic? plateste!
– vrei job? plateste!
– vrei sa vinzi tongue chainsaw toys? plateste!
Aia 3 republicani (indianul sef pus de Obama si sustinut de Trump, si inca 2, unul pus de Obama, altul de Trump) au votat pentru repeal. Cele doua muieri democrate nu.
Ma amuza cum republicanii sunt aia care urla ca liberalii vor sa intervina cat mai mult in viata cetateanului si ca ei sunt aia care ofera libertatea necesara si nu ingradesc drepturile, dar cand vine vorba de unele chestii ca internetul, avortul, luptele in cusca (urlau unii republicani ca trebuie interzise) si altele, vor sa aiba ei acolo un cuvant de spus.
Citeam mai devreme pe un forum american ceva si am dat de subiectul asta. Ce spun oamenii:
– I don’t give a shit, I’m from Canada (Trudeau is my God)
– cativa isi pun sperantele in Eric Schneiderman, NY Attorney General, care vrea sa ii dea in judecata (slabe sanse)
– indianul sef este curva alora de la Verizon
– “daca ati fi votat Hillary, bai, rednecks, acum alta era situatia”
Da, e interesant ca noi europenii “suntem protejati”. Doar ca suntem protejati pe site-urile de pe tarlaua noastra presupun. Orice-i hostat in US, se supune politicilor isepeilor alora, ca tre’ sa ajungi cumva la site-urile alea nu?
Ceva ceva imi spune ca o sa isi mai mute din sarsanale prin UE cand n-o sa le convina ca le fut providerii meciu’ si lumea o sa fie cu viva torentu’ si toru’, sau orice cacat de P2P networking o mai fi, ca sa ajungi si tu unde ai nevoie din hop in hop. GG, pula mea.
Pe de alta parte la providerii mobili de telefonie deja e un iz de discriminare de-asta camuflat in ceca pachete. Gen iti dam net un cacat, 500 de mega, da’ ai, coaie, deezer ( nu stiu ce e aia , dar ceva cu muzica) si facebook nelimitat. Beton, plm , bine ca e internetul neutru. Stiu ca nu e tot aia, da’-n fine. Nu suntem departe de ziua in care te intreaba providerul de broadband: -Auzi, boss, da’ vrei internet cu de toate, sau “la promotie”, doar facebook si whatsapp?
Pachetu’ cu torrenti e la EUR99.99/luna .
E adorabil cum crezi tu ca torrents si tor vor supravietui distrugerii neutralitatii. Bineinteles ca nu-i cazul, dar e adorabil.
Alea vor fi primele tinte, boss, urmate de orice inseamna tunel criptat.
Zice Ajit ca se mai pot face 7 lucruri pe net, dupa net neutrality:
https://www.youtube.com/watch?v=LFhT6H6pRWg&feature=youtu.be
Excelent.
Dar oare o mai putem fute pe ma-sa lui Ashit la posta pe 3 dolari pe luna? Aia-i intrebarea.
Tine-i prosti si neinformati.
@Joint: sau tine-i prosti cu prea multa informatie.
Ideea acum e sa mai faca cineva un $$. Pe net curg tone de bani, cum sa nu isi ia cineva partea leului?
Desi e neintuitiv, mi se pare corect. Si mie imi pare ca de fiecare data cand mai ma dau pe internet zboara timpul si cand trag linie, chiar dupa 30 de minute sunt tot la zero, doar ca putin mai obosit.
La fel de neintuitiv si cu companiile alea care luptau pentru neutralitatea internetului si cand colo…
Reverse psychology ftw.
Mano, cred ca uiti ceva din peisaj: rusii, chinezii & iranienii (serios): eu pe astia ii vad inca pe valul site`urilor dubioase. si sa fim serios cred ca se poate gasi oricand o ruta viabila catre ei chiar daca ISP`istul tau face nasoale.. afaik, cel mai “Great Firewall” e inca in China, au experienta relevanta 😉
+ ca nu inteleg daca americanii pot filtra protocoalele dubioase gen tor (eu nu`s asa de tehnic)
Sau cand ai un scop si dupa 200 dolari cheltuiti, 3 ore sparte, ochii lacrimati, eventual polarizat de la vreun filmulet viral iti dai seama ca de fapt vrei altceva.
Internetul are nevoie de regularizare, dar ca de obicei aia mari si rai au de castigat.
A 10000 dovada ca nu exista happy end.
Intrebare: de ce acum? De ce nu mai devreme? Doar aveau puterea.
Da, stiu ca dureaza de ceva timp, ACTA & co
Scandalul cu trolii rusi?
Se pregatesc de ceva mare si tb sa xontroleze informatia?
Protejati in EU? Nu cred. Asta-i o legenda. In portugalia cumperi net pe pachete: 5 euro servicii de retele sociale, inca 5 daca vrei video, mai pui 4 daca vrei mesagerie si email, etc. https://www.theverge.com/2017/11/22/16691506/portugal-meo-internet-packages-net-neutrality-ajit-pai-plan
Oamenilor le va pasa atunci cand nu vor putea intra pe Facebook si Netflix (la ei)/torrenti (la noi). Chestia cu nepasatul tine pana cand te afecteza. Asa mi se pare mie, si ca mai e valabila nu doar cand vine vorba de internete…
@Ionut: prostul nici atunci nu va pricepe. Pariu.
Motivul e mult mai simplu: banii. Nu zic ca sunt de acord cu masura sau ca ce zici tu sau ce s-a zis mai sus e neaparat nenadevarat, dar motivul principal asta e, banii. Providerii nu numai ca nu mai pot sa creasca, ba chiar pierd piata in dauna serviciilor de video streaming. Eu am trafic mediu lunar de 500G (500 de fucking giga) care e 90% Netlix, Youtube si alte video streaming, din care Virginmedia nu vede un cent.
Da, imi dau ei 300Mbps sau cat mai e, dar nu se asteapta sa-i si folosesc 🙂
Vor si ei partea lor din serviciile cu trafic platit gen Netflix sau monetizat gen Youtube. Sa-i intelegem si pe ei…
Are la fel de mult sens ca un proprietar care inchiriaza un apartament si baga-n el 10 oameni separati, care nu stiu unul de altul. Ca na, fiecare l-a inchiriat exclusiv, aia scrie in contract, da’ el nu se astepta sa si locuiasca acolo….nu in fiecare zi, anyway.
Cum anume “pierd”? Explica-mi si mie, c-am lucrat in ISP si sunt chiar curios.
…si ar trebui sa vada pentru ca,…?
Presupun ca si Mercedes ar trebui sa primeasca bani de la Iberostar, pentru ca m-am dus cu masina la hotel?
Coaie, astia nu au contribuit cu nimic la youtube, netflix si restul. CU NIMIC. Nu tin ei serverele. Nu au venit ei cu ideea. Nu s-au ocupat ei de implementare. Nu nimic pe nici o parte. Ei vand ce nu au (banda) – chestie care ar trebui sa fie ilegala, dar uite ca nu e. Daca e sa-i credem pe-aia de la Virgin Media, avem toti conexiuni de 300 Mbps. Din cate, garantat…cat anume? Mai da-o-n pula mea, ca ar trebui sa mai traga niste cabluri pe sub ocean pentru cat cacat mananca. Vinde-n pula mea cat ai si aia e.
Care-i diferenta intre faptul ca tu faci 500 de giga trafic pe netflix si eu fac 500 de giga trafic pe ssh, sa zicem?
Mai important – cum anume stimuleaza asta mediul de afaceri? Ce zici – cand devine de 10 ori mai scump sa-ti deschizi un magazin online (daca mai poti macar), apar joburi sau dispar joburi? Daca dispar, cine plateste ajutoarele alea de somaj? Comcast?
Ce fac cacatii astia e ce faceam noi cand aveam 5 ani. “Daca te mai prind ca treci prin fata blocului meu, iti iau acadeaua”. Pai, hai sictir.
Este super ca a facut asa ceva, macar asa nu se oboseste nimeni sa mearga vreodata la ea la sedinte de terapie, chiar daca primele IS GRATIS! DE CWACIUN ASEA.
Cica, sa vrea copii, da’ sa nu se mute la mine, da’ io sa stau la el si sa aiba o usa, copilul presupun ca va locui intr-un sertar ceva.
Accepta orice zodie…OK ? Foarte relevant.
Sa nu fie fotbalist, ha, ha – cumva am impresia ca e safe si ca aia-si cauta de altele.
Sa citeasca, da, o cerinta respectabila, poate asa o invata si pe ea cineva conjugarea verbului a avea.
Mentioneaza de vreo 3 ori handicapurile fizice si psihice, e patita femeia.
O urata proasta si saraca care ofera terapie pentru cei cu complexe de inferioritate. Ha, ha din nou.
Nu stiu cati ani are, din poze pare de peste 35, cu putin noroc nu se reproduce nici macar in sertar.
OF, NU AR TREBUI SA VORBESC DESPRE EA ASA, IO NICI NU NIMERESC SA COMENTEZ LA POSTAREA CORECTA
>Cum anume “pierd”? Explica-mi si mie, c-am lucrat in ISP si sunt chiar curios.
Pierd prin stagnare, si prin pierdere efectiva. Comcast, Liberty/Virgin Media nu sunt doar ISP, dau si TV si telefon. Nu mai dau TV premium gen HBO sau Sky Atlantic pentru ca acum vrem Netflix si Hulu, nu mai dau telefon ca acum avem Skype si Viber si Whatapp, pierd din serviciile pe care le ofera si n-au loc sa ofere servicii noi – de ex Virgin Media are si serviciu de streaming, pe care nu-l plateste nimeni. Actionarii vor crestere, nu scadere sau stagnare, asta e motivul principal.
Nu intelege ca apar eliminarea NN sau pe ei, doar zic mai bine motivele. Nu e cenzura, sau plicul pentru concurenta neloiaia, e ce zic eu mai sus. Vor o felie cat mai mare din banii facuti pe traficul din reteaua lor.
>Are la fel de mult sens ca un proprietar care inchiriaza un apartament si baga-n el 10 oameni separati, care nu stiu unul de altul
Ba fix asta e: inchiriezi la 10 oameni si speri ca nu sunt toti acasa in acelasi timp, ca nu incap toti:) Cand dai 1-2-300Mbps la abonamentul standard, nu dimensionezi reteaua ca sa suporte toti abonatii cu toata banda la maxim, ca in mod normal asa ceva nu se intampla. Da omul jos ceva timp de cateva minute si dupa aia banda sta ore libera, asa ca o vinzi la altul. dar cand se apuca tot cartierul sa vada GOT in secunda cand apare pe HBO sau Sky, deja ai o problema. Aici VM a trebuit sa faca niste investitii cand s-a dat drumul la Netflix, evident ca nu le-a cazut bine.
>Ce fac cacatii astia e ce faceam noi cand aveam 5 ani. “Daca te mai prind ca treci prin fata blocului meu, iti iau acadeaua”. Pai, hai sictir.
Absolut de acord. Eu doar zic de ce vor acadeaua 🙂
pai, ti-ai gasit barbat cu usa, ce-ti mai pasa….
@Mano: ba iti poti deschide magazin online… Pe amazon. Unde daca unui client nu ii place cum ii sugi pla cand ii dai comanda te penalizeaza pana la ultima centima.
Aoleu. Pai, stii ce propun eu? Sa blocheze complex netflix si hulu si restul in reteaua lor. Si sa vanda in continuare serviciile lor. Daca mai au cui.
Am inteles corect aici, problema e ca ei “pierd” bani pentru ca de fapt “nu mai pot fura in plus” profitand de un monopol care ar fi ilegal?
Ce sugerezi tu aici e sa vina Windowsu’ doar cu internet explorer si sa platesti daca vrei Chrome sau Firefox, nu? Pentru ca, sa vezi, a fost un proces pe tema asta…
Coaie, “stagnarea” e cauzata de faptul ca nu au ei continut bun de oferit. Cum e asta vina mea – a consumatorului? Ce-ar fi sa faca la fel si Mega Image, sa vina sa spuna ca pula mea, ei pierd bani prin stagnare, ca eu cumpar doar de un milion de ei, nu de doua milioane, ca nu-i corect?
DEJA PLATIM IN PULA MEA PENTRU TRAFICUL IN RETEAUA LOR. ALA ESTE ABONAMENTUL LA INTERNET IN PULA MEA!
Pai, eu stiu ca fix asta se intampla. Cum am zis, am lucrat in ISP. Doar ca nu-i normal si n-ar trebui sa fie nici legal.
Vinde in pizda ma-tii cat ai si aia e. Nu veni ca “eu dau 300 mbps” ca sa atragi clientii cand tu poti da cel mult 10 Mbps. Zi in pula mea ca dai 10 Mbps atunci si aia e, no problem. Care-i problema? “Domnule, daca astia nu inceteaza cu Netflix, n-o sa mai putem face reclama mincinoasa si sa ne inselam clientii, asa ca dati o lege sa putem minti in continuare”?
Cunosc foarte bine motivele. Si pe-astea… si pe-alea politice despre care nu discutam. Doar ca subliniez ca “motivele” sunt o adunatura de balegar.
1. Din pacate, te inseli. Iti spun eu, ca tocmai ma chinui sa returnez o lopata care-i cam prea proasta pentru zapada inghetata.
2. E si asta un mod de a te asigura ca nu pot veni altii din urma.
ba Darwin e de vina ca el a inventat “evolution or extinction”!
Comcast se va adapta sau va dispare.. e simplu: populatia USA < 5% din populatia lumii
(date de aici http://www.worldometers.info/world-population/ )
>Ce sugerezi tu aici
Nu sugerez absolut nimic, in nici un caz ca e bine, sau ca e in avantajul consumatorilor, pentru ca nu e, din contra. Daca asta se intelege din ce am scris, asta e, mai detaliat nu am de gand sa explic.
Sper sa fie asa, insa parca doar cei ce _nu_ au ca site principal Facebook (si Instagram/Whatsapp/co) au ridicat glasul din populatie (zici 2 milioane, dar is cam din cimitire scosi, sau boti).
Iar firmele au cam tacut (sau nu au tulburat apele ca in anii trecuti), nici nu ma asteptam, adica da, Google ar putea trage fibra peste tot numai ca de ce nu a facut’o pana acum? Are cate orase? Cati ani de negociere cu administratiile? Exact.
Stai ca au baloane, pentru ca ce, America e ca Puerto Rico dupa uragan(e) sau ca nu’ș ce comuna unde au zburat ei un balon de test, la fel si Facebook in India? La cate acte si aprobari iti trebuie acum sa ridici o drona prin state cred ca baloane autonome sa acopera tara, o tara cu un trafic aerian masiv, e un pic speculatie.
Din nou sper sa fie asa, as crede totusi ca le e mai simplu sa deturneze niste venituri de prin insulele unde le tin tax-free, spre Comcast si Verizon si sa planga pe bloguri de ce rau e pentru start-up-uri (si apoi sa le cumpere si inchide, nimic nou). Iar cei ce stiu _doar Facebook_ is majoritatea, si lor, cum le merge Facebook/Youtube/Netflix/AppleStore nu vad vreo problema, legea e ok, uite GameOfThrones10!!!
Criptare? Tor? VPN? Pfft, pai au autorizatie? Unde era Tim Cook si sefu la Android luna trecuta? Pai in China la o conferinta despre internet. Omu’ Apple a zis ca “avem un viitor comun pe internet” (nu se intelege exact daca nu cumva si noi mai la vest o sa primim “golden firewall” la comun gen, adica in Apple Store China nu gasesti aplicatii de VPN, logic), iar sefu’ Android doar a participat la conferinte, sefu Android de la Google, stii… Google firma aia care are INTERZISE serviciile in China. Ete marii luptatori.
VPN-urile sunt fixe, le mapezi cu 1000$ pe toate, servere si etc. Or dibui sa identifice si Wireguard sau ce mai apare.
Torente? Blocare Layer7 si sanatate.
Tor are entry-nodes stiute (tre’ clientii sa stie unde se conecteaza), bridge-uri putine, greu de aflat (blochezi e-mail catre bridge@tor). Nu o fi ca inainte de imediat NSA gasea conexiunea (dupa certificate si text cu X.509) ca au pluginuri sa obfuscheze traficu’ dar din nou, cine in kkt sta sa caute asa ceva? Pe mobil? Doar ca sa citeasca altceva decat “presa aprobata”? Cine tine minte o adresa onion de 32 litere, d’apai d’aia pe format nou si lung de 64? Cate siteuri au si access onion? Merge Facebook (au si onion lol) si posteaza si acolo, ziarele mari…
I2P, lol?!
Criptare, coopereaza niste CA-uri si aia e, pfft, nu ai certificat semnat de ei? Reject! Rogu’va suportati un pic sound-ul anilor 80 si hip-hop de albi, tot albumul e de ascultat, e ca o poveste (fix in tema asta generala cu intimitate si internet si control), dar piesa #14 e fix pe fix: https://ytcracker.bandcamp.com/album/introducing-neals
(apasa pe lyrics daca nu vrei sunete)
Si solutia eroului este… MESH NETWORK. Complicat, simplu, depinde.
Imagineaza-ti, blogul lui Manowar pe Briar (faci sync pe bluetooth probabil ca Tor nu se stie) sau Patchwork (SSB) sau Secushare sau Retroshare sau Demonsaw (sau sau sau altele), din intamplare e Orbu prin Anglia, sync, ajunge in Danemarca (un cititor comenteaza) si sync, ajunge Orbu in tara, te intalnesti cu prietenii pe ascuns, beti o bere, sync, Animaloo are un job in Germania…si tot asa…un kkt… (macar are timp sa termine romanu, zic o fi bine nu?)
/PS: Manowar, la cat de cinic esti in restul opiniilor sincer nu ma asteptam sa zici ca cumva oamenii se vor unii si vor face sa fie bine. 🙂
Cine le face? cine risca puscarie pentru asta? (e greu de crezul ca vor reglementa retele mai mari de 3 PC-uri pe viitor? Cum stai in Anglia pe net, e bine? Iti vine TTL=1 in ruter ca sa nu faci retea in casa? N-ai prins asta in Romania?) Unde kkt gasesti destui oameni sa faca asta din moment ce tot ce vezi sunt numai incapabili sa mufeze 2 fire d’apai sa nu le moara is packet storm? Spanning Tree much?
N-auzi ce zice sefu la Google? Cica punerea rezultatelor cautarii pe pagina 500 NU e cenzura. Cum sa le pese/auda daca n-or sa gaseasca “how to VPN/Tor/WAN” ca primele 499 de pagini sunt doar stiri cu “criminalii foloseau VPN”? N’auzi ca vanzatorii de droguri si pr0n stau pe Tor? E DARKnet vere!!!
Dar deja am zis prea multe ( https://www.youtube.com/watch?v=9XaYdCdwiWU ) 😐
Nu e greu de crezut neaparat (ma rog, e, daca te uiti la toate electronicele cu ipv6; sau alea nu se pun drept retea?). Dar daca se ajunge acolo, internetul o sa fie ultima problema a umanitatii.
Google e ca bitcoin si fiat currency: are valoare cat timp crezi tu ca are valoare.
Gen nu va opreste nimeni din a folosi altceva si/sau a face altceva de 100 de ori mai bun, ca mare branza nu e. Pe cinstea mea ca nu-i prea complicat sa faci un motor de cautare in ziua de azi. E chiar banal. Vorba aia, ma apuc eu sa va fac unul daca doriti. Problema e “cine plm o sa-nceapa sa-l foloseasca”.
Aia 500 de gigalai netflixati sunt trafic comercial si deci ar trbeui sa produca bani pentru ISP. LOL.
Absolut – dar, sa vezi, si ssh-ul e tot trafic comercial, ca eu fac bani din asta. Si cand nu fac eu, face compania, care apoi imi da si mie.
Dar, ce sa vezi, netflix e nitel mai susceptibil la santaj, in teorie, pentru ca pula mea, eu pot sa ma descurc cu ssh-ul si pe dialup in cel mai rau caz. Vad eu cum redirectez outputu’ si alte alea.
E asa un dezastru chestia asta…dar pula mea, fraierul de rand nu intelege, ca e nascut in epoca in care stie doar ca daca-i vorba de folosit internetul, tre’ sa dea click pe next. Altfel nu mai vin milioanele de la printul nigerian.
Plm, am prins vremea aia, dar astea sunt învechite. Pe vremea aia m-am enervat și am învățat să folosesc Linux ca să modific ttl-ul la pachete. Nu mai știu ce mi-a venit într-o zi, dar știu ca fix asta am făcut le-am urat un băga-mi-as pula în mamele voastre, am pus un calculator pe post de router și după vreo două zile aveam rețea funcțională.
Acum e altfel. Am o cartela de la Lyca și de la ăia nu poți să faci tethering de net, adică faci dar nu merge. Nu știu exact care e bai-ul că nu am testat într-un calculator cu Linux, dar la ce am putut să văd din telefon TTL-ul e normal. Era și cazul ca în 15 ani să vină cu o modalitate mai bună de limitare.
Altfel, da, bună aia cu mesh dacă ești fan “internet” cu refresh la 2 zile, aproape la fel de repede ca un ziar.
Exact asta e si ideea, sa mulgem bani de la cei cat mai mari si care au cat mai mult. Cum sa faca aia bani foarte multi pe spinarea retelei noastre? Nu se poate, ia sa dea o parte si la bajetzii. Asta e toata ideea.
Da, numai ca nu aia mari sfarsesc platind costurile.
@Dan:
1. Nu ai nevoie de eu, ro, com. Poti folosi chestii gen .xyz, a cumparat patrick unul pentru un proiect la vreo 3 lire pe an.
2. iti las linkul acolo de data asta, dar as aprecia daca n-ai mai pune chestii de-astea pe-aici.
Studentii romani se pot duce-n pula mea si se pot descurca pe coaiele lor, daca au chef.
…inapoi?
Pentru ca tara ne-a dat…ce anume? Adu-mi aminte.
Cum am zis, las linku’ aici. Da’ nu dau doua flegme pe schimbarea in bine in Romania. Romania se poate duce-n pula mea. Si cu cat mai rau va merge acolo, cu atat mai bine imi va merge mie.
@Dan: domeniu .eu .xyz – ieftine sau alte ceva, din astea noi, cu plata in $ si hosting gasesti la godaddy.
Eh, vezi?
Fix aia vreau si eu sa dau inapoi. Pentru ca-s un om corect.
Da’ nu port sambete, coaie. It’s business, not personal. Cum am zis: cu cat merge mai prost acolo, cu atat mai bine pentru mine.
Eh. O sa intelegi in timp. E zero sum game.
Exact, nimic. Nu ne-a dat nimic. E exact ca in bancul ala cu radio Erevan – nu ne-a dat ci ne-a luat, nu e Mercedes ci bicicleta.
Inca de cand faceam dial up pe CSD cu telefonul ca modem am crezut ca viitorul internetului nu va depinde de viteza ci de content. Evident viteza va tot creste. Totusi contentul de calitate (chiar si pe torenti bagami-as p### in aia care fac brrip din cine stie ce surse sau flacuri din mp3uri ) pare din ce in ce mai greu de gasit. Inca mai sunt cativa torenti up and running dar daca maraie oficialii la ei , in cateva luni se da stingerea. Consider pe de o parte ca si omul de rand , vita de muls are partea lui din vina cand accepta si cumpara toate rahaturile la suprapret.
https://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collateral/service-provider/visual-networking-index-vni/vni-hyperconnectivity-wp.html
Dupa prognoza Cisco “It would take more than 5 million years to watch the amount of video that will cross global IP networks each month in 2021. Every second, a million minutes of video content will cross the network by 2021.” asa ca nu mai vorbim de cantitate ci de calitate. Mai citeam undeva ca spre 2020, 80+% din contentul de pe internet va fi video. Cate video idioate nu sunt pe youtube? Vlogeri handicapati cu videos 4k :))
Si inca un site interesant… http://www.internetworldstats.com/stats.htm
Da, “socant”, sau mai bine zis, bine ai venit in minunata lume a statelor moderne! (read: taxes). Unde vrei, nu vrei, platesti. Ai copii la scoala, nu ai copii la scoala? Nu conteaza, oricum platesti pentru educatie. Folosesti CFR (adica Caile Furate Romane)? Nu conteaza, oricum platesti sa-l mentii ineficient. Interesant e ca poti si sa profiti de pe urma chestiilor astea la un moment dat. Pentru ca, atunci cand indiferent de calitate banu curge, incepe sa apara o nemultumire.
Pai, nu prea e. Niciodata. E, desigur, usor de contrazis printr-un exemplu: doua loturi de teren cu nimic pe ele, unu bun pentru afine (ph acid) si unu pentru grau (graul merge bine cu azot, deci un ph mai mare) si fiecare are semintele/rasadurile nepotrivite. Oamenii pot considera ca au zero in momentul de fata, dar prin schimb pot ajunge sa isi valorifice potentialul: unu face afine si altul grau. Drept urmare de la zero s-a ajuns la alta valoare. Acum am eliminat banii, dar ideea tot aia e, ei fiind modul de tranzactie a marfurilor, seminte/puieti in acest caz.
Totusi, in momentul in care cuiva nu-i merge bine e de la sine inteles ca incep sa apara limitari cand vine vorba de schimburi (ca de schimburi e vorba in cele din urma). Prin urmare faptul ca unu’ o duce rau s-ar putea sa-l influenteze direct si pe altul, nu neaparat aflat intr-o relatie directa cu el. (sub prime de exemplu)
Doua exemplele simple din IT:
– Windows, MAC, Linux: toate au crescut, nu a murit unu ca a crescut celalalt sau ca a luat-o-n bot Solaris, ca nu iese la calcul
– Jocuri pe: mobile, console, PC: toate au crescut, doar ca alea pe mobil au crescut mai repede
Lol.
Nu, coaie. Lasa calculatoarele si alte prostii. Discutam de oameni.
Ca eu sa pot am cleaners pe-aici si sa fie ieftini, tre’ sa moara de foame la ei in tara si sa le para asta ceva gen super combinatie. La fel pentru aia care lucreaza la Tesco sau curata strazile sau sterg mosnegii la cur sau pula mea.
Daca nu moare nimeni de foame, nu poti angaja de-astia – cine pula mea viseaza sa stearga bosorogii la cur? Dar heeei, cand mor de foame la ei in tara, pai, vin aici – cap in hand – si se roaga sa primeasca voie sa stearga cururi pentru cativa ani inainte de a fi trimisi inapoi.
Daca nu moare nimeni de foame, nu poti sa te duci la ei in tara si sa-ti deschizi acolo afacere, sa-i tratezi ca pe animale si sa-i platesti ca pe sclavi. Asa ca, daca vrei sa ai succes, trebuie sa te cateri pe muntele de mizerie al altora. De-aia e zero sum game.
Pai, daca tipele alea ar avea bani la discretie, joburi bine platite la orice colt, cine plm ar mai munci acolo – eventual in scutece, ca sa nu-si ia pauza de toaleta?
Stai tu linistit, ca-i cum zic eu, nu cum crezi tu. Trust me, cu cat mai prost merge-n Romania, cu atat mai bine pentru mine si pentru aia care traiesc in tarile cu apa calda. E chiar GG.
Te contrazici. Vin acolo ca aici au praf si bosorogii aia au cacat pe cur. Ele iau bani si ala are cur lucios. Win + win, nicidecum win + lose.
Da, coaie – stersu’ la cur pe bani de tigari e win.
Exact de-aia ne cresc parintii – pentru a putea sa stergem la cur diversi bosorogi cand ne facem mari.
Toate noptile alea nedormite, tot chinul ala sa te invete sa tii in mana o lingura, sa mananci cu furculita, sa vorbesti, sa nu te caci pe tine, sa te duca si aduca de la scoala/gradinita, toate iesirile alea in oras anulate si toate chestiile negative – totally worth it. Te uiti asa si zici “da, bai, da’ fata mea sterge la cur in Anglia!”. Si parca-parca ti se umfla pieptul.
Win-win, indeed. Asa-i ca abia astepti sa ti se faca mari copiii, sa “castige”?
E OK, totusi. Cu cat mai multi oameni gandesc asa, cu atat mai lucios va fi in cele din urma curul meu. Si fix asta ziceam si eu. Mizeria si saracia ii conving pe aia sa stearga la cur. GG, ca fara ei, ar fi bosorogii murdari. Si pute, plm.
Ciudat insa ca pentru britanici n-a fost chiar zero sum game, au pierdut si ei o data cu foamea din est. La fel cum faptul ca o sa se umple anglia de fomisti in continuare te va afecta si pe tine, pe langa faptul ca deja s-a schimbat binisor in rau tara de cand ai ajuns tu acolo si pana azi. Dar na, tu poti spera in continuare ca cu cat vin mai multi saracani in tara ta o sa fie din ce in ce mai ok, ca doar na, de aia e misto in londra unde nu mai vrei sa calci 🙂
Manowar,
Nu schimba vorba. Discutia tinea de 0 sum game. Aia nu exista, decat pentru cei care nu pricep. Daca UK vrea sa dezvolte industria de sters la cur, bine, n-am nimic impotriva. In alte parti o sa se dezvolte altceva, logic. Daca tu ai preferinte sa te stearga la cur cineva care vorbeste romana, bine din nou. Dar asta nu e un argument nici macar palid pentru 0 sum game.
Dar sa presupunem ca ar fi adevarat si e 0 sum game e cum zici tu. Asta ar insemna ca din 1800 pana acum trebuia sa ne balacim, ba intr-o mizerie, ba intr-o bunastare in invers, ca vorba aia bunastarea e limitata, unu o are, altul o pierde. Realitatea pe care eu o cunosc e ca a mers din ce in ce mai bine pentru TOTI, indiferent ca-s din Asia, Africa, Europa sau Americi.
E greu de mentinut echilibrul asta. nu vrei totusi sa fie prea morti de foame, ca deh, mai trebuie sa si exporti lucruri si ei sa ti le cumpere, daca nu direct, macar indirect. ca sa nu mai spun ca poate le vine o idee si iti dau in cap, cersesc peste tot…
plus ca poate le vine o alta idee si invata o meserie buna, gen it. sigur, lol, aia care sterg la fund???? dar stii cum e, mai au un baiat adolescent caruia ii platesc cursuri, un var pe care il aduc acolo…concurenta. mai deschid un magazin la colt, mai devin soferi de tir.
sigur, nu voiai sa devii tu sofer de tir, dar uite ca se plateste 4000 de lire. si oamenii aia incep sa cumpere casute, sa conteze ca votanti, sa…dar hai ca stii toate astea mai bine ca noi in atatia ani acolo.
0 sum sau nu ( nu-i Σ=0), cre’ ca il intereseaza doar sa fie to’ felu’ de servicii practicate de imigranti pe bani de seminte. In mod, normal asta ii afecteaza si pe britoni un pic si ii trage un pic-un pic in jos, mai ales pe aia care ar putea sa ocupe piata muncii in segmentele alea. Atat ca bogatia e relativa, iar pentru Manowar, cu cat restul populatiei e mai saraca raportata la el cu atat mai bine. Iar UK-ul e cu 2-3 nivele mai sus decat Romania sa poata suporta ceva degradare de nivel de trai, in medie. Altfel si eu m-am bucurat ca traiesc in Romania unde-i plin de mai saraci ca mine, pana nu au mai fost. Adica nu au mai fost in tara, ca daca erau, ar fi fost tot saraci, asta-i clar.
In fine
Veață, te-a invatat sa furi, sa minti… te-a calit mai tare ca-n Kandahar :).
Si ti-a dat in mod oficial un sfat bun .<3 Basescu 2010 :). N-a zis el sa traim bine? Ce vrei mai mult de atat.
incep sa cred ca e ceva sistem de ai la moderarea comentariilor.
Nu ai inteles absolut nimic si-i tragi cu prostiile tale.
Nu-i vorba de faptul ca UK vrea sa dezvolte industria de sters la cur sau nu. E vorba ca e si aia o chestie necesara – altfel iti pute toata tara a cur de mos si a cadavru in descompunere.
Cineva tre’ sa faca treaba asta, prin urmare.
Ei, “cineva” chiar o face. Nu conteaza ca-i roman sau slovac sau whatfuckingever. E cineva acolo. Treaaba asta inseamna doua chestii:
– ca sa am eu aici servicii de sters la cur, inseamna sa nu prea aiba tarile alea de unde vine stergatoru’. Si nu prea sunt.
– nenea/tanti sterge la cur si plateste taxe aici, cumpara haleala de-aici etc. Ca nenea/tanti sa bage bani si munca si taxe in economia din UK, inseamna ca nu baga in economia de-acolo, din tara lui/ei de origine. E exact cum eu muncesc aici, asa ca nu muncesc in Romania. Exact cum eu platesc taxe aici, ceea ce inseamna ca nu platesc taxe in Romania. (desigur, exista niste unii cu afaceri care platesc taxe si/si, da’ aia-s cantitate neglijabila).
Ca sa mearga din ce in ce mai bine “peste tot”, au trebuit sa scada unii nivelul de trai foarte serios. Inclusiv in US si-n UK.
Ca sa poata trai si aia din Africa/Asia cat de cat decent (cat de cat, ca aia oricum se omoara intre ei sau ii mananca hienele, same shit), trebuie sa nu-si mai permita britanicu’ sa aiba maimuta la usa care sa-i ia haina si sa-i spuna “sahib”. E simplu, nu?
Si nu, n-a mers din ce in ce mai bine peste tot. Chiar nu. Nici macar in Romania. E doar o iluzie. Fara a glorifica vreun pic comunismu’, ai mei isi luasera casa si masina pe la vreo 3x de ani. Da’ cand zicem “casa”, discutam de un apartament de 3 camere, central, in Bucuresti, da? Da’ asta cu joburi mediocre, fara “combinatii” si cu copii de crescut si cel putin doua concedii pe an plus iesiri la restaurant (ca la restaurant nu puteai comanda mancare chinezeasca, asta-i alta treaba).
Daca te pun sa-mi arati cum iti iei acum in aceleasi conditii, s-ar putea sa te ia sughitu’.
Sigur, acum au romulanii acces la coca-cola si au filme la TV – deci “e mai bine”. Chestie de perceptie si de ce-i important pentru fiecare. Ca nivel de trai, insa, as spune ca e o gluma proasta aia cu “din ce in ce mai bine”. Cand am fost ultima oara prin Romania, discutau aia de introducerea unui sistem de “coplata” pentru mers la doctor. Mai bine, zici tu?
Bineinteles c-au pierdut ei – muncitorii, adica.
Dar au castigat altii – proprietarii de afaceri care nu mai trebuie sa plateasca salarii de-alea “ca inainte”. Nu tre’ sa castige neaparat o persoana anume, castiga altcineva. Poate nu-ntelegi ce inseamna zero sum…?
Nici macar nu inteleg care-i legatura cu ce zic eu.
Mie mi se rupe pula daca se umple tara de saraci (btw, migratia a scazut de la Brexit incoace, deci mai baga o fisa). Ce-ti spun eu e ca, daca se umple de saraci din alte parti, saracii aia vor munci aici pe bani de seminte (ca viata e complexa si are multe aspecte) si nu vor mai munci la ei in tara. Prin urmare, vor ajuta economia de-aici, nu pe-aia “de-acasa”.
Coaie, cat de greu e sa intelegi treaba asta?
Ca sa am eu aici instalatori si electricieni si doctori si asistente si taximetristi si vanzatori de cafea la Costa si strazi curate maturate de maimutoi, inseamna sa nu mai aveti voi acolo maimutoi, doctori etc.. E simplu, ce dracu’.
Fix de-asta in Romania nu mai gasesti forta de munca. Pentru ca-i in alta parte si, desi in teorie economia nu-i zero sum game (ca-s si alti factori la mijloc), in practica inseamna ca Gheorghe munceste-n Germania/UK, nu in Romania. Asa ca statu’ romulan ia fix pula taxe de la Gheorghe si-i vinde fix pula lu’ Gheorghe, iar cand tu ai nevoie de Gheorghe sa-ti repare o priza sau centrala de apartament sau pula mea, cauti mult si bine un Gheorghe si dai de un Gheorghe mai prost si mai scump (DACA mai gasesti unul), ca ala bun a plecat.
Sigur, daca pleaca romanii, statu’ romulan aduce alte animale pe-acolo. Vietnamezi and shit. Da’ ca sa poata face aia, trebuie sa existe unii mai saraci si mai loviti si mai disperati decat romanii – in cazul asta, vietnamezii. Ca daca si vietnamezii ar duce-o bine, n-ar veni sa munceasca-n Romania, nu?
Ca sa poti tu sa faci plinu’ ieftin la pompa, tre’ sa crape de foame sute de mii/milioane de sirieni, irakieni, libieni si ce se mai nimereste. Pentru ca pantof si cartof. Ca sa pot eu sa cumpar capsuna aia sau uleiu’ de masline sau portocalele ieftin, tre’ sa fie sclavagiti p-acolo tot felu’ de disperati care dorm cate 30 de intr-o baraca. Ca daca le-ar merge bine si alora 30, eu nu mi-as permite sa cumpar portocale, intelegi?
Cand a zis-o ala, aveam deja biletu’ de avion in buzunar, boss. Nu se pune.
Da, boss. Si cand/daca face asta soferul ala de tir (cumparat “casuta” and shit), inseamna ca nu mai trimite bani “acasa”.
In acest sens, te invit sa te uiti la graficu’ cu banii trimisi de “capsunari” in Romania din 2008 incoace. Hai succes, ca poate te prinzi tu.
Pai daca nu trimite, matusa si bunica raman fara vopsea de par. D-aia la 15 lei, produsa in Europa si transportata de el cu tirul. Ca ramane el fara job e nimic, dar nici profitul companiei nu prea creste. Sigur poate uk nu exporta atat in romania, da poate exporta in alta tara care exporta in romania. Sau de unde crezi tu ca vin banii in uk?
Nah.
Pai, sunt aduse si ele la sters cururi, boss, ce dracu’, ca acum au “casuta”, nu? Si brusc, cumpara vopsea de par de-aia buna, de 15.5 lei, nu de 15 lei ca saracii. Doar ca taxele pe vopseaua aia de par se duc acum la statu’ britanic, nu la ala roman. Tough shit.
La schimb, cum nu prea are bani, statu’ roman mai inchide un spital, sa mai taie din cheltuieli. Sau inaugureaza cu fanfara o noua aripa de tratat arsii si aflati la primu’ #colectiv ca de fapt era doar o macheta.
Nu glorific sistemu’, da’ treaba e cum va zic eu. Ca sa castige unu’, tre’ sa piarda altul. Altfel nu prea se poate.
Confirm. Stiu deja mai multe cazuri de oameni la ~60 de ani, parinti de emigranti, care, atunci ca s-a rezolvat cu casa incapatoare si-au luat roiu’ din tara. Gen – aia care nu au ajuns inca la pensie, da’ nici nu mai au loc de munca pe-aci.
Ca stii cum e: hai, mama, sa stai cu noi, sa ne cresti copiii, cat suntem noi la munca.
Doar ca, ce sa vezi, ajunsi acolo, toti aia pe care ii stiu eu si-au gasit instant de munca si nu mai pleaca nici luati cu japca. Poate e amuzant, copiii lor au venit de sarbatori in Romania, ei au ramas la munca, taica, ca “nu pierd ei serviciul” pe are d-abia au pus mana. Lol? Ii si cred, pula mea, pleci din Romania de la 300 de euro, dar mai mult somaj,normal ca la 60 de ani ti se pare smecherie sa castigi 600-700. Aia sigur nu mai trimit niciunii bani in Romania ca nu au de ce si nu mai au nici cui.
Deci uk n-are nevoie de exporturi, sau de piata care sa cumpere.
Pai, din nou, asta nu e un argument, ci un anti-argument.
Pai, ok, daca eu foloseam energia solara o duceau mai bine? Nu.
Pai daca aia nu munceau pentru masline si capsuni o duceau mai bine? Nu.
Schimbul e baza bunastarii in lumea asta, de altfel exemplul asta al tau e fix ca exemplul meu cu terenurile. Decat sa moara de foame amandoi nu mai bine o duc mai bine amandoi? Trebuie sa te gandesti la alternative mereu. Si, cand nu sunt, apar si chestii, chipurile, condamnabile, gen copii sclavagiti sa scoata minereu pentru telefoane, overtime samd.
Tu, pune-te in situatia lor, ce alte optiuni ai?
Cat despre africani, daca nu ma insel, in secolul 19 unii nici nu stiau de roata, chestia aia cu care poti sa cari mai mult si mai repede. Dar, evident, au dus-o mai rau, dupa ce-au aflat, nu-i asa?
Da, ma, lol, eu cred c-ar trebui sa-ti fie chiar recunoscatori aia care au fost fortati sa fuga din tara lor pe barca si sa-si vada boracii inecati. Ca daca nu erai tu care sa ai nevoie de petrolu’ lor ieftin, ce se faceau? Mureau de foame, se stie. Spre deosebire de acum, cand mor de foame SAU inecati.
Iar astia ar trebui sa le fie si ei recunoscatori italienilor – si mie, evident. Ca daca nu eram eu care sa am chef – nu nevoie, doar chef – de nu stiu ce plantau ei pe-acolo, ce se faceau?
In mod amuzant, da, au dus-o mai rau. Pentru ca daca-n alte locuri roata a fost folosita si-n scopuri bune, la ei a fost folosita pentru a transporta tribu’ rival cu macete, sa ajunga sa-i macelareasca mai rapid.
Ce n-ai inteles tu – ca esti prea ocupat sa-ti dai singuri raspunsuri convenabile – e ca nu e vorba de “sa munceasca sau sa nu munceasca acolo”, ci de “conditii” si “salariu”.
Si, da, ar fi dus-o mai bine daca nu erau sclavi cu 16 ore de munca pe zi, la un euro pe ora. Mult, mult mai bine.
Rationamentul asta e teribil de gresit.
Avantajul lor a fost casa, care intr-un fel sau altul, le-a cam facut-o Ceausescu cadou ( bani de seminte, iti alegi tu sintagma), care le-a permis masina la 3x ani, ca ai scapat de-o problema majora pe ce sa cheltuiesti banii?
Pe de alta parte, Avand o populatie in scadere, numarul de case/ locuinte din Romania a crescut. Deci progress. Daca aici lucrurile sunt interpretabile, ca unii-s proprietari de x case iar altii chiriasi de una, la rable treaba e clara.
Sunt cel putin de doua ori mai multe in circulatie. Tot asa cu o populatie in scadere. Cei mai multi au prima masina la 2x ani. Vorbesc de aia mai saracani, carora nu le cumpara parintii una la 18.
Daca tragi linie cu 100 de ani in urma, sau 50, e NET mai bine cam peste tot. Mai sunt unele locuri pe harta care au avut “noroc” de situatii dezastroase. Dar daca te uiti la totata lumea astea-s mult mai putine si cu mai putina populatie afectata ca sa iti iasa tie un joc de suma zero.
Acum 25 de ani pot sa iti spun ca pierdeam o zi intreaga sa ajung, cu autobuzul ( ca nu toata lumea avea masina la 3x ani) pana in oras si inapoi ( 40 km). Cam in tot atat timp Pot sa merg azi pana in UK si inapoi si s-ar putea sa fie la fel de ieftin daca-mi iau bilet cu suficient de mult timp inainte, lol. Asta nu-i consumerism . Iar eu nu-s african.
Rata mortalitatii infantile, peste tot in lume, a scazut net. Aici nu-i nimic subiectiv, copiii aia nu mureau de la prea bine.
Nu-i nicicum un joc de suma zero. Aaa, ca te poti mentine in top-ul lumii civilizate calarind pe spinarea unor fraieri, da, de-acord. Dar nu-i suma zero.
As you wish. E mereu vorba de alternative, dar ma rog, zero sum game ftw. Nu incerc sa te conving de nimic.
Nu, coaie.
Discutam de o chestie simpla: iei un inginer si-un profesor si ii pui sa faca boraci si sa-i creasca si-n timpul asta sa-si ia ceva apartament cu 3 camere central prin Bucuresti. Da’ fara sacrificii de-alea dubioase, gen “mancam numai orez patru saptamani pe luna”. Nu. Ti-am zis, cu concedii si iesiri in oras si tot tacamu’.
Hai anunta-ma daca merge.
Coaie, exista si multe sunt goale, da. Da’ aia nu-nseamna ca-s si de vanzare si eventual pe bani de tigari. Deci nu, nu prea. Iar in Bucuresti oricum nu-s suficiente. In alte zone, da, gasesti in plm trei sferturi in oras/sat gol. Da’ in Bucuresti se varsa toata provincia in mod constant, unde plm s-au construit milioane de chestii si nu le-am vazut eu?
Pai, da, treaba e clara. SH-ul cu 200,000 de km la bord lipit cu scuipat si legat cu sarma. Fara numar.
Aia e, ca-i foarte clara treaba.
Depinde la ce te uiti, coaie.
Daca te gandesti la faptul ca “acum poate ori pulete sa-si ia o masina”, da, sigur. In mare, poate orice pulete. Si evident ca-i o masina mai buna decat ar fi putut avea acum 100 de ani pentru ca tehnologie si plm.
Doar ca acum 100 de ani il durea-n pula pe nene de rabla. Pentru ca n-avea nevoie de ea. Avea jobul local, ca pula globalizare. Se ducea cu bicicleta p-acolo gen (asta daca nu era prea ocupat pe front, ca na, 1917…).
Fiind situatia de asa natura – gen joburi locale, pula globalizare, pula chestii mizerabile – isi lua si cosmelia super ieftin. Ca nu venea nimeni sa stea in Lehliu ca sa munceasca-n Bucuresti, gen. Stii ce zic? Sau in Sectorul Agricol Ilfov langa groapa de gunoi. Si-acum 100 de ani isi lua in 2-3 de ani de munca cosmelia. Si nu, nu era de 50 mp, nu, nu implica un credit pe 30 de ani, nu, nu multe.
Deci da, doar ca nu. Treaba cu “mai bine” e relativa. Daca te uiti la “dar acum avem coca cola si filme la TV”, desigur ca-i mai bine. Daca te uiti la “acum esti sclav 30 de ani pentru o cosmelie infecta la coispe km de unde ai treaba”, nu stiu ce sa zic, da’ parca nu-i mai bine.
Cred si eu c-a scazut. Da’ hai sa ne uitam si la cata lume mai face copii si cand, gen. Si poate-poate o fi o legatura. Iar daca a scazut rata mortalitatii infantile, poate vrei sa te uiti la altele.
Ca uite, acum 100 de ani isi faceau unii probleme ca vom muri de foame, ca nu va fi suficienta mancare pe viitor. “Mancare” e. Doar ca, deeeerp, mancarea aia e pui crescut pe-ntuneric cu hormoni si antibiotice si, OK, nu mai mori la 3 ani, da’ mori la 30 de cancer. No problem.
Nu e ca “te poti mentine…”. E ca DOAR ASA te mentii. Ce dracu’, glumele alea cu americanii care aduc democratia unde-i petrol au ceva in spate.
Alternative. Sa mori tu.
Pai, zi-mi tu, ce ai prefera?
1. Sa stai pe ajutoare sociale in Romania, cat or fi alea, locuind cu parintii/bunicii.
2. Sa fii prostit ca “du-te-n tara cutare la culesc portocale, c-o sa fie epic”. Si ajuns acolo, ti se iau actele, esti trimis sa dormi la baraca cu inca 30, muncesti 17 ore pe zi pentru un euro pe ora si daca esti femeie, mai incasezi cateva violuri.
Ia zi-mi, asa, cu alternativele astea, cam ce-ai prefera tu? Asa, de curiozitate.
Hell, hai sa mergem mai departe. Esti sirian. Si te trezesti ca americanii si rusii si restu’ inarmeaza diverse grupuri pe-acolo si da-i cu razboi civil and shit. Asa ca fugi din tara si pula mea. Doar ca pe drum iti mai ingropi copiii – daca le mai gasesti hoiturile, desigur. Si pe urma ajungi in vreun lagar de-ala de refugiati si belesti si-acolo pula, se-ntelege.
Si toate astea pentru ca Iulian are nevoie de petrolul tau.
Iar tu incerci sa-mi explici mie ca “era mai nasol pentru ei daca n-aveam eu nevoie de petrolul lor si tu de portocalele alora”. Da, lol, doar ca nu.
Am stat aseara si am citit pana am adormit. Mi-a lipsit sa citesc ceva ce nu e scris de romani adevarati. Am presupus gresit ca schimbarea de stil ar fi ceva rau, tot am gasit cateva chestii pe care le gandeam, dar nu reuseam sa le transform in cuvinte care sa aiba sens.
As vrea sa donez, dar imi apare in dolari. E din cauza ca sunt in romania momentan? N-as avea chef sa le dau comisioane aiurea altora. Intelegi tu faza.
Nu controlez chestia aia cu dolari si plm. Daca te incurca, nu te baga.
Exemplele extreme si in afara legalitatii nu isi au rostul, sunt irelevante, neseminficative.
Nu (cred ca) e in interesul publicului larg, cel putin sirian, razboiul de acolo. Dar, din nou, e alta poveste. Sunt interese de grup, minoritati care decid pentru majoritate. Nu are legatura cu zero sum game, nicidecum. Ca tu beneficiezi de pe urma exodului, pentru ca Siria a fost o tara cam ca .ro ca nivel inainte de macel, alta treaba, dar din nou exemplu extrem.
Problema, in general, nu in cazurile minoritare prezentate, e alta. Omul se duce in cunostiinta de cauza acolo, omul face treaba pe care o face si este multumit cu asta (ca e lustruit pantofi sau cur sau cules ciuperci/capsuni/mere/etc). Clientul e multumit, prestatorul de servicii e multumit. Fiecare si-a rezolvat o problema. Piata a functionat pentru ei intr-un mod mutual benefic.
Cat despre “mai bine” uite niste keywords: antibiotice, vaccinuri, roboti, masini, avioane. Desigur ne-am pierdut abilitatile de a ne lupta corp la corp sau cu cutitul, de a vana, dar parca undeva ma gandesc ca nu suntem chiar vestejiti la 40 de ani, varsta la care majoritatea murea acum nici 200 de ani (chiar in UK, conform https://ourworldindata.org/life-expectancy/).
Asta cu central prin Bucuresti e un pic golaneala. Ca acum 25 de ani “central prin Bucuresti” era altceva – blocurile alea construite intre 18xx si 1940. Daca nu cumva aveai apartement pe acolo, nu prea era central. Aaa, ca e acum central ca a dublu-triplat Ceausescu orasul in jurul centrului si s-a inca dublat de-atunci, da. Dar e vrajeala. Atunci centrul era liber, de dat in folosinta, acum deja sunt oameni in el. In plus, in Bucuresti si imprejurimi locuiesc mai putin de 30% din populatia ramasa in tara. Deci reprezentativitatea e moderata.
Dar stiu eu un inginer si-o casnica ce-si iau al doilea apartament in Bucuresti la 3x ani. Si au si un borac. Si mai stiu oameni care nu au nicio treaba cu ingineria si invatamantul, gen agenti de vanzari, dar de aia cu distributia de produse, nu d-aia care vand software de milioane de euro, care au vandut deja primul apartament din Bucuresti pentru case mai mari in SAI. La 3x ani.
N-am zis inca nimic de IT, da? Stiu mecanic auto care si-a luat apartament aici la preturi pe bune, nu vrajeli comuniste. Stiu instalator/muncitor de amenajari interioare, care tot asa. La 3x ani.
Dar mai misto stiu un frizer de provincie care si-a luat apartament in provincie la 2x ani, coaie.
Stii care e diferenta? Leprelele nu mai au conditiile astea asigurate – pula mea, ghinion.
Nu stiu cu exactitate unde-si fac astia de mai sus toti concediile, dar pana si de la tipul care-i vrizer am vazut poze din Tenerife, presupun ca de-o Bulgarie are bani orice fraier. Cati aia de acum 25-30 de ani o ardeau prin strainataturi? Tata nu a vazut marea. Inca. Da’ coaie, Bucurestiul, mergea in concedii. Bucurestiul e ca UK-ul, daca vrei sa faci o paralela. Cand nu au mai fost restrictii, s-au mutat toti saracii care au facut joburi pe bani din ce in ce mai de cacat, o vreme si s-au inghesuit facand concurenta localnicilor si reducandu-le standardele de viata.
Te anunt: Merge. Ca nu mai e de trait intr-o tara in care ramai singur si perspectiva e nasoala e altceva. Dar strict legat de ce spui tu, merge.
E pula, nu le-ai vazut. Le-ai vazut, da’ te faci ca nu. Ai articole despre ele. Acolo in gropile alea de gunoi, la marginea Bucuresti-ului e plin de ele. Centrul e deja ocupat, boss, e logi ca extensia e pe margini. Pe principiul asta, in 10 ani si eu am sa stau in centru. Ca e naspa, ca pute, ca e departe, plm, problemele lumii moderne. Una peste alta s-a construit de prea.
Mai exact legatura e ca nu mai ai nevoie sa faci copii pe banda rulanta, ca-ti traiesc toti si cce pula mea faci cu ei pe urma?
Bine ca nu de razboi. Cresterea sperantei medii de viata peste tot in lume te contrazice.
Tot timpul a fost jaf prin lume, acum sunt americanii. Bai, da’ cu tot cu jaf mai toate zonele lumii au progresat,
Avea, da, era plin de joburi in Romania, la un drum de bicicleta distanta, in 1917. Poate in Bucuresti, tot asa. Restul tarii cam traia in pamant, bai. Serios, in zona mea, oltenia, pana la primul razboi mondial lumea traia inca in bordeie, erau goblini in pula mea, ce tot spui tu acolo?
Tata mare, si tac’so FFW pana prin 1930, mergeau pe jos, ca nu aveau biciclete, sau cu caruta cu boi ( tot ca pe jos de repede) vreo 3 sate distanta, “la job”, coaie. Dat cu prasitoarea, arat, semanat, secerat, plm. O zi de munca pe 1 dublu de boabe. Au prins si 1947 cu 1 saptamana pe dublu, dar aia e alta mancare de peste. Acum tata nu vrea sa mai cultive porum ca ce pula lui, e dublul un pachet de tigari. Cateodata ma uimesti, pare ca habar nu ai ce vorbesti. Ce bine era sa fi avut bicicleta acum si sa nu am nevoie sa merg prin Europa la munca, ca ce, nu puteam trai cu echivalentul a 200 kg de grau sau porumb pe luna?
Daaaa, super ieftin. Ti-am mai spus, in pula mea, cat de complicat era sa FACI o casa, ca de unde dracu’ s-o iei. Si dupa ce o faceai stateau n generatii in ea. Ia vezi tu cat costau casele prin Romania inainte de comunism si cat munceai pe ele?
Era mai ieftin pentru statele civillizate. Ghici de ce? Bucuresti, hint, ceva ?
Prostii. Prima masina, da asa a fost. Aveam 23 de ani si era Dacie. I-am dat-o aluia inapoi moca, fara sa mai vreau ceva inapoi. Dar pe urma, tot la 2x ani am avut o rabla care a fost mai buna ca toate Daciile 13XX pe care le-am vazut eu EVER. Si pe care am cumparat-o cu venitul pe … ceva mai putin de 2 luni. Succes sa faci asta cu 30 de ani in urma in majoritatea tarilor din lume.
Unde sclav inseamna ca tot mergi in vacanta anual, mai iesi si la un restaurant, mai ai si-o rata la o masina net superioara celor de acum coispe ani, acces la informatie prin telefon, iar sclavia se refera la faptul ca majoritatea purced la creditele alea de-acum la 2x ani. Eu cand am luat jegul asta de apartament pe care nu l-am putut achita total acum ca m-am lungit la vacante aveam 2x ani. Si nu prea m-am simtit sclav. Dar sa nu fiu eu exemplu. Am zis mai sus. O suma zero insemna ca pentru cat de bine o duc romanii ca mine ( astia care nici macar nu am trait in Bucuresti acum 30 de ani) niste africani sa se fi intors inapoi in secolul 19. Secolul 19 al lor, nu al nostru.
Bai, nu prea. I se spune ca o sa fie bine, ca e de munca, bani gramada etc. Si ajunge acolo, i se iau actele si-i pus la sclavie. Si-i cam nasol.
Tu presupui ca aia stiau ce-i asteapta. Pai, coaie, daca stiau pizdele alea ca le asteapta violuri si sclavie, se apucau de prostitutie – scoteau mai mult de un euro pe ora, nu? Plus ca nu-si mai rupeau si spinarea, ci doar pizda.
Dar asta-i in mare irelevant. Relevant e ca tu cumperi tricouri de 3 la 10,000 facute in inchisori prin China sau in sweatshops in Vietnam sau Bangladesh si ti se rupe tie pula ca a picat fabrica pe aia si-au murit, tu ai tricou ieftin.
Dar problema nu e ca ti se rupe tie pula de asta. Problema e ca te minti singur ca daca nu erai tu, sa faci schimb cu ei, aia o ducea mai rau. Mai rau de-atat? Cum anume?
Acum, daca tu vrei sa te minti singur, n-ai decat, ca-i dreptul tau. Da’ nu te astepta sa te aprob si aplaud, ca, derp, ce smecher esti tu, te-ai prins cum functioneaza schimbul. Ca nu-i asa.
E si nu e. Ceva-ceva stii tu, da’ nu stii bine.
Bun, de acord – desi nu stiu daca neaparat inginerii si profesorii sunt lepre.
Asta fiind spusa, realitatea – lasand la o parte “stiu eu unul care si-a luat acum seria 7 nou” – este ca stii tu mai bine ca mine care-i salariul mediu prin Bucuresti si ce pot sa-ti spun e ca apartamentul alor mei face (cica) vreo 95k. Deci pula mea, anunta-ma tu cum si-l iau aia aflati in situatia lor de-acum coispe decenii. Gen boraci and shit.
Coaie, n-ai inteles ce-am zis. In Bucuresti se varsa milioane. MILIOANE. Toata provincia. De construit, s-au construit zeci de mii (si nu neaparat in Bucuresti, ci mai la vreo 20 km mai incolo).
Cam asa ceva, da.
Pai, depinde de bulan. In Romania, cel putin momentan, nu mori de razboi. Prin Siria, Ucraina, Libia, Irak, Somalia, Sudan, pula mea, s-ar putea sa fie usor diferita situatia.
Altfel, sunt de acord c-a crescut speranta de viata.
Da, boss. Doar ca progresul unora se face pe spinarea altora. Adica, eu n-am dubii ca undeva in Vietnam sunt niste baieti foarte bogati, ca s-au imbogatit tinand sclavele la masinile de cusut. De acord 100%.
Coaie, te faci ca nu-ntelegi?
Nu a zis nimeni ca traiau in conditii ideale. Now, nu stiu cum era-n Oltenia – chiar n-am idee, eu as sterge-o de pe harta – dar pot sa-ti spun ca in alte zone (de pe unde am eu bunicii), nu stateau in “bordeie”. Stateau in case de caramida, cu o gradina-n spate si animale-n curte. Ii cam durea-n pula (pana au venit comunistii si CAP-urile, normal). Da’ ce-ti zic eu e ca OK, acum nu mai plantezi porumbu’, da’ esti fortat de-mprejurari sa-ti iei o cosmelie (pe cati ani ai facut creditul?) si o masina, ca altfel nu poti ajunge unde ai treaba, ca nu mai ai treaba local (cat zici c-ai facut credit si pentru aia?).
Si OK, tu te descurci cu asta, iti platesti creditele (fugind prin aeroport si dupa Uber), iti permiti. Sa-ti fie de bine, bravo tie. Da’ situatia ta nu o reflecta pe-a Dorelului mediu. Ala a pierdut – enorm. I-a scazut standardu’ de viata.
Now, ce faci tu (si nu doar tu) e sa te uiti la niste chestii care nu au vreo legatura (mortalitate infantila, speranta de viata) si sa-ncerci sa le legi de faptul ca atunci iti luai cosmelia in doi ani de munca (si cu teren si plm), iar acum o iei in 30 de ani fara teren, da’ cu conducte sparte-n fata strazii.
Pula mea, n-a zis nimeni ca n-a avansat tehnologia. Ca n-au aparut chestii in medicina.
Da’ la baza, daca te uiti, o sa vezi ca belesti pula. Acum 500 de ani erai serb pe terenu’ aristrocratului. Munceai pe-acolo ca sa te lase sa muncesti pe terenul lui, gen. Acum muncesti ca sa poti sa-i platesti chiria landlordului. Da’ ai vaccin si antibiotic si plm – chestii care n-au vreo legatura cu ce spun eu.
Pai, normal ca era mai ieftin pentru statele civilizate, ma, pula. Si aia-ti explic eu.
Daca te uiti la cum traiau gringos dupa WW2, o sa te inchini. Muncea barbatu’, nevasta acasa cu copiii, vreo 2 rable, casa luata-n rate, totu’ venit la botu’ calului.
Now, intrebarea este “tu crezi ca aia traiau la nivelul ala, la care acum nici nu poti sa visezi, pentru ca era atat de ultra productiv barbatul ala american … sau era din cauza ca jefuiau la liber alte tari prin diverse mijloace?”. Ca despre aia e vorba.
Deci “Prostii”, dar “prima masina, da, asa a fost”. OOOOOOK.
Da, coaie, dupa ti-ai luat plm si plm si herpaderp. Da’ asta TU – nu Gheorghe de rand. Si eu am o masina un pic mai buna decat Dacia. No problem. Da’ gee, sa-nsemne asta ceva legat de Joe average?
…sa fii tu sanatos, ca daca vezi cati traiesc de pe azi pe paine platind chirie forever (nu credit), habar n-au cum e sa mananci altceva in afara de paini/cartofi/orez si ar trebui sa caute-n dex “vacanta” sau “concediu” (ca nu stiu ce-i aia)…
Da, ma. Pentru unii (tu, eu, altii), e de vreo coispe ori mai bine acum. Pentru cei mai multi…nu prea, nu. Si ca sa ne mearga noua bine, trebuie sa le mearga altora prost. Ca altfel nu se poate.
Da, mai rau.
Oare din ce si-ar reconstrui milioanele de case daca nu ar face tricourile alea? Probabil din paie.
Impactul trebuie raportat la starea de fapt din zona si la nivelul curent de civilizatie, la fel si asteptarile- ajustate.
70% scadere in rata mortalitatii infantile in ultimii 25 de ani pentru tara aia care traieste din facut tricouri pe bani de seminte. O conta la ceva ca in loc sa investesti resurse ( pe care nu le ai) in 6 copii si sa iti traiasca 2, poti sa investesti doar in 3 si sa iti traiasca 2 sau 1 ?
Ma, Orbule, tu faci aceeasi “greseala” pe care-o fac cam multi.
“Bai, acum e mai bine, pentru ca uite, mortalitate infantila, speranta de viata, herpaderp”.
OK. Nu neaga nimeni treburile astea. Nu neaga nimeni faptul ca, overall, e mai bine acum. Nu neaga nimeni ca mie imi convine sa fie “ca acum”.
Da’ ce nu-ntelegi tu e ca nu e vreo legatura intre astea. Intre faptul ca acum nu mai mori la 40 de ani si faptul ca acum stai sclav 30 de ani pentru un acoperis.
Iar ca noua sa ne mearga bine si sa putem sa luam niste masini de nu stiu care, o gramada de dorei tre’ sa mearga cu tramvaiu’ (probabil si fara bilet) si sa locuiasca pe veci cu parintii.
Cumva, in mintea ta, pare sa existe o legatura intre pretul unei case si speranta de viata. Asa, ca si cum developeru’ spune “bai, acum nu se mai moare la 40 de ani, deci uite, de-asta trebuie sa platesti 30 de ani pentru cosmelia asta de 50 mp”.
In mintea mea, legatura aia nu exista. Absolut deloc. Mie mi se pare ca diverse vaccinuri si cacaturi au fost facute de niste baieti din pharma (care te jefuiesc pe alte parti, desigur), nu de catre cine plm a facut militari residence, greenfield residence etc etc.
Dupa parerea mea, standardul de viata a scazut la modul general. Pentru unii (fiecare cu bubble-ul lui, ca-i IT sau altceva) a crescut. Da’ pentru a creste pentru ei, a scazut mult – MULT – pentru altii. Altii care-s mult mai multi.
Now, mie-mi convine. Tie-ti convine. Mortaciunilor din Bangladesh nu prea stiu daca le convine si, intrucat sunt cam morti, e dificil sa-i intrebam – da’ as estima ca nu prea le-ar conveni, daca ne-ar putea raspunde. Pentru mine e misto ca iau portocale fara sa ma uit la cat costa. Pentru plm stie ce romance sclavagesc pe-acolo 16 ore pe zi intre doua violuri, pula mea, probabil ca-i mai putin misto. Si, pana la urma, asta-i tot ce-ti zic eu: ca sa ne mearga noua bine, tre’ sa suga altii pula.
Tot o dai cu chestii ilegale ca sa dovedesti ce? Ca sunt cretini pe lumea asta, ca sunt oameni care nu respecta standarde, ca ce? Ca am avut Cernobil, ca nu se respecta proceduri? etc.
Era vorba de zero sum game. Aia e o tampenie si am spus clar, cel putin pentru mine, de ce si cu argumente decente.
Sunt oameni rai in lume, se stie: si sotul cumnatei si-a luat-o-n londra de la un pusti si politia incerca sa-l convinga sa nu depuna plangere sa nu ajunga din nou la corectie ala. Astea sunt evenimente izolate, nu fac parte din chestiile generale. Daca toti am fi batuti pe strada si daca ar cadea o bomba sau o cladire in fiecare zi poate ar merita discutia in directia asta. Adevarul e ca acum 100 de ani cand foram petrol nu existau norme de siguranta, chiar in statele evoluate atunci, dar lucrurile trebuie sa inceapa de undeva. La fel e si in tarile astea care sunt la inceput, doar nu vrei sa ii arunci direct in legi pe care nu pot sa le citeasca, daramite sa le priceapa. Sunt convins ca in asia nu cad o cladire in fiecare zi, sunt convins ca la foxconn conditiile s-au imbunatatit, sunt convins ca lumea nu merge in mai rau; da, acolo, in tonele de fabrici unde face the guardian interviuri lacrimogene spunand ca o rochie facuta de ea se vinde mai scump decat salariul ei pe o luna si ea face 200. Nu e sclavie, e pur si simplu o optiune mai buna decat altele.
Mai prost decat noi da. De acord. Resursele lumii sunt limitate si daca nu cumva ii nivelezi pe toti, daca unii au mai mult altii au mai putin, matematica de clasa a doua.
Dar sa spui ca celor care le merge cel mai prost acum le merge mai prost decat cum le mergea celor mai saraci de acum 30-50 de ani e pura aberatie. Ca asta inseamna suma 0.
Suma 0 inseamna ca atunci cand eu imi platesc apartamentul inca un om din Romania va ajunge pe strazi, ca i-am luat eu resursele. Ceea ce nu poate fi corect nicicum.
Populatia lumii in 1900 era de 2.5 miliarde. Majoritatea oricum traiau oricum vai de pula lor si atunci. Acum suntem cam 7 cea ce inseamna ca vreo 4.5 miliarde trebuie sa traiasca mai rau decat traiau cei de la coada celor 2.5 miliarde acum 100 de ani. Ceea ce nu-i adevarat nici macar asa grosso-modo.
Coaie, alea nu-s chestii izolate.
Daca as veni la tine acasa si ti-as lua la control sifonierul, estimez c-as gasi 95% din continut made in … plm, prin Asia pe undeva.
Si daca te-ai uita la unde si cum sunt facute, ai vedea ca astea nu-s exceptiile, ci regula.
Tu vrei sa crezi ca alea-s cazurile izolate. Nu-s.
Se aplica si la haleala si la restu’. Ca eu sa pot lua haleala fara sa ma uit la pret – inclusiv chestii facute-n UK – niste dorei muncesc la cules si pula mea ca ultimii sclavi. Si-s cazuri de-astea la tot pasul, inclusiv in UK.
Daca tu ai nevoie sa crezi ca astea-s exceptii ca sa dormi mai bine noaptea, go ahead. Eu doar iti spun ca nu-s.
Tu si cu mine halim ieftin pentru ca niste sclavi sunt tinuti pe plantatie cu biciu’ pe spinare, nu doar pentru ca au avansat mult niste chestii (gen tractoare in loc de plugu’ cu boi etc). Munca asta (culesu’ and shit) e facuta aici in proportie de vreo 99% de migranti – de-aia temporari, nici macar stabiliti, ca nu-si permit. Si-i facuta de ei pentru ca-i grea si se plateste mizerabil, iar conditiile sunt absolut penibile (cum am zis, baraca aia cu 30 de oameni, bani cat sa nu mori de foame complet). Daca era mai buna, o faceau englezii. Da’ n-o fac.
Cum am zis, noi doi halim si ne batem pe burta. Sa ne fie de bine. Diferenta dintre noi doi e ca eu nu incerc sa ma mint singur ca “nu, coaie, ca pentru aia era mai nasol daca nu sclavageau pentru mine”. Si nici nu-ncerc sa-mi spun ca “nu pierd aia, ma, e o alternativa mai buna pentru ei”. Sigur. Ia-le tot ce au, lasa-i in pula goala. Dupa care absolut orice e o alternativa mai buna, normal.
Nu neaparat.
Nu tre’ sa ajunga pe strazi, adica. Poate foarte frumos sa plateasca chirie. De ce? Pentru ca nu si-a permis sa ofere cat ai oferit tu si herpaderp. Asa ca-n loc sa-si plateasca el casa, i-o plateste pe-a altuia.
Nu-nseamna ca tre’ sa doarma pe strazi. Inseamna doar ca el n-o sa aiba. Ghinionul lui.
Ma, ai fost la olimpiada de matematica. Ar trebui sa intelegi ce e aia suma 0.
Din orice punct privesti lucrurile nu e o suma 0.
Pai cu asta sunt foarte de acord. Dar nu are treaba cu suma 0.
E o suma pozitiva, dar, da, mereu stai pe spinarea cuiva, daca nu cumva nivelam nivelul de trai pentru toata lumea, long live Stalin si colaboratorii.
Ah. Inteleg problema ta. Tu crezi ca eu vorbesc neaparat de economie. Doar ca nu. Eu vorbesc de indivizi.
Ca individul X s-o duca bine, individul Y (sau mai multi Y) tre’ sa suga pula.
Ghinion.
Confunzi ierarhia cu sclavia. E normal ca unu sa se bazeze pe altii, dar aia nu inseamna ca ala din josul ierarhie suge pula. Asa a fost mereu, de aia trebuie sa cam zicem sarumana ca un om, bogat de fel, deschide o afacere si investeste in ea. Pentru ca omul ala incearca sa o duca bine dar nu are cum de unul singur, ca pula mea, e cam dificil. Plus ca nu toti pot fi/sunt afaceristi. Alternativa bogatului e sa nu deschida/investeasca nimic, deci lose-lose.
Aaa, pai da, pula mea, asta face parte din legea distributiei resurselor disponibile. Daca ai resurse limitate si le imparti la lume, ori le imparti in mod egal (comunism), ori nu. Daca nu le imparti in mod egal e evident ca unii or sa aiba mai putine si cu cat ai un grup de oameni foarte foarte bogati, trebuie sa ai si unii foarte foarte saraci. Plm, cu asta sunt de acord.
Doar ca nu-s sigur ca ajuta sa ai extreme foarte-foarte polarizate, legat de partea aia cu progresul general si cu hai sa avem maine mai multe de impartit la toti.
Da, asta mi se pare mie amuzant la cum pui tu problema.
Sirienii aia care-si ingroapa boracii tre’ sa zica mersi ca niste americani si rusi cu bani au de facut combinatii in Siria. Ca altfel ce s-ar face?
Oltenii lu’ Orbu tre’ sa zica mersi ca a creat Dragnea joburi acolo la constructia vilei. Ca altfel din ce traiau?
Nu-s prea sigur ca eu sunt ala care confunda treburile.
Da’ in fine, nici mie nu mi-e prea simpatic Marx, asa ca o las asa, ca efectiv mi se rupe pula si, daca n-ai priceput nici pana acum, nu-i foarte probabil sa te fac eu sa pricepi de-acum inainte.
Bai, cand vine bogatu’ ala sa deschida afacerea si ofera niste conditii, da, sa-i zicem saru’ mana. Uite, de exemplu eu ii zic saru’ mana bogatului care-a deschis afacerea asta.
Da’ nu am de ce sa-i zic saru’ mana bogatului care-a facut o afacere-n Romania.
Vezi tu, diferenta e ca bogatu’ de-aici a deschis o afacere unde jobu’ meu imi cumpara o casa si-o masina si alte vrajeli.
Bogatu’ din Romania a deschis o afacere unde acelasi job abia mi-ar plati chiria, facturile si haleala – asta lucrand in IT, nu gunoier sau plm.
Unuia am de ce sa-i zic “mersi”. Celuilalt nu.
Din anumite puncte de vedere, exista legaturi intre speranta de viata si pretul unei locuinte. Cand speranta de viata creste:
– Indivizii au o perioada productiva mult mai lunga, asadar au nevoie implicit sa consume, asadar sa munceasca si sa castige bani mai mult timp.
– Locurile unde exista oportunitati de castig agrega in timp un numar din ce in ce mai mare de indivizi aflati in cautarea unui mijloc de trai. Astfel de locuri sunt putine raportat la intregul teritoriu, iar cum indivizii traiesc mai mult, ocuparea acelor spatii nu se mai face in regim de inlocuire, ci de aglomerare progresiva.
Cele doua contexte exercita o presiune economica si duc la devalorizarea unui an de munca din viata unui individ si la aprecierea valorica a spatiului locativ, ceea ce deschide oportunitatea in imobiliare de a oferi si de a accepta credite pe perioade din ce in ce mai mari, pentru spatii din ce in ce mai mici.
Joburi si joburi. Dar, din ce cunosc eu, nu prea e cazul pe domeniul meu.
Exact, ca aia abia asteptau dupa Dragnea, nu aveau alte optiuni.
—
In rest, sunt suprins ca nu ajungem sa vorbim si de bokok haram si altii.
Cred ca daca o sa te uiti cu atentie la imobiliare, vei vedea ca nu prea au de-a face cu treaba asta.
Uite, ia Romania ca exemplu.
Au aia acolo crestere pe piata imobiliara. Pare cumva absurd, dar asa este. OK, de ce? A crescut pe-acolo speranta de viata – in comparatie cu, sa zicem, 2001? Productivitatea? Ceva?
Hell no.
Ce anume da cresterea aia?
Pai, simplu – factorii locali si nationali.
La factori locali, bagam faptul ca se varsa-n Bucuresti toata provincia. Ca-ti place sau nu. Prin urmare, cerere, sanki. Doar ca aceasta crestere a Bucurestiului vine cu un cost – cum ziceam, cineva tre’ sa piarda. Cine pierde? Pai, sa-ti spuna Orbu cum trece prin sate parasite. Unul dupa celalalt. Si asta vine la randul ei cu alte costuri – gen importa Romania haleala. Pula mea, intr-o vreme gaseai in magazine mamaliga de import. Nici macar nu glumesc.
La factori nationali, bagam mizeriile ordinare facute asa, pe neve. De pilda, dobanzile la misto. Sau programele Prima Casa – un exemplu perfect legat de ce spuneam cu “tre’ sa piarda unii ca sa castige altii”. Ala, sanki, e facut ca sa-si permita tinerii sa-mi suga mie pula. In realitate, ala creste pretul locuintelor de cacat – cam pana la plafonu’ Prima Casa. Ca altfel ar valora 20k. Da’ asa, dom’le, 50k, pentru ca Prima Casa. Din nou, un exemplu unde n-ai cum sa “castigi” daca nu pierd altii. In cazul asta, unul care te duce la race to the bottom.
Si nicaieri, in toata mizeria asta, nu o sa vezi vreo legatura cu vai, antiobiotice. Sau cu vaccinu’. Sau cu speranta de viata. Sau sau sau. Praf in ochi…
Cine castiga? Bancile si dezvoltatorii. Cine pierde? Populatia. Si-n timpul asta lumea-ncearca sa-mi explice ca herpaderp, nu-i asa. Doar ca-i fix asa.
romania e pe locul 8 in ce priveste productia agricola. sigur, nu detinuta de romani musai, dar cam invalideaza ce spuneai tu.
daca nu ma insel, a crescut si pretul caselor din uk. or fi devenit mai productivi?
absolut toata lumea e de acord cu tine, rich richer. e cea mai inechitabila balanta de avere ever. din toata istoria omenirii, n-au mai fost atat de multi saraci si bogatii atat de bogati. 1% din populatie detine peste jum din capitalul mondial, asta fara ce se mai detine ilegal, lol.
dar asta nu are legatura cu tara per ansamblu, ci cu saraci vs bogati. distributia averii. saracii sunt mai bogati, si bogatii sunt MULT mai bogati.
Pai, si aici e aceeasi poveste. Doar ca-n loc de “Prima Casa”, ii zice “Help to Buy” (HTB). Asta cand nu baga si altele gen FTB sau RTB sau pula mea mai stie ce. Si s-ar putea sa aiba de-a face si cu dobanda de referinta de 0.25% (acum parca a crescut la 0.5%). Ceea ce suna foarte frumos – mai putin partea in care poate nu ai chef sa cumperi si atunci o sa sugi pula cu savings, ca dobanda pe ele nu o sa vezi.
Tocmai aia e, ca nu au devenit nici astia mai productivi. Nici nu au inceput sa traiasca 200 de ani. Nici nu nimic. Doar ca unii pierd (populatia) si altii castiga (banci, developers etc).
Actually…saracii sunt mai saraci.
Da, acum au chestii pe care nu le-aveau acum 40 de ani. Gen, nu stiu, un cuptor cu microunde. C-asa le vine casa de la council. Mai nasol e ca nu prea au ce sa bage-n el.
Adica, eu te cred ca dupa parerea ta saracii sunt mai bogati. Da’ Mark Wood si David Clapson si inca vreo cateva mii ca ei ar putea avea alta parere. Daca ar fi vii, se-ntelege. Fiind morti, n-au alta parere. Cand ai de-astia care mor de foame in secolul 21, parca-parca nu prea-ti vine sa crezi treaba aia cu “saracii sunt acum mai bogati”. Cel putin Clapson ala e epic – avea trei lire cand a murit. Trei lire, pula mea.
Da, bogatii sunt mai bogati. Da’ bogatia lor vine din faptul ca altii mor de foame acum. Ceea ce nu prea se intampla in 1980, sa zicem. Atunci mureau de alte chestii. Nu stiu, injunghiati in vreun pub sau plmuri de-astea. Da’ nu de foame.
Si, totusi, acum 100, 150, 200 de ani, situatia lor ar fi fost mai rea. In sensul ca mureau de foame mai devreme, dupa o viata ceva mai dura.
Nu, nu prea mureau de foame mai devreme.
Repet, acum 200 de ani n-aveau aia treaba cu globalizarea pizdii, asa ca ar fi muncit la fabrica de cacat din sat, in cel mai rau caz.
Dupa care a venit globalizarea, a venit freedom of movement, a venit pula mea. Asa ca herpaderp, da-i si concureaza cu EE. Doar ca nu poti. Fizic si psihic. Nu poti.
Asa ca mori de frig, de foame, de sloboz. In sanki a cincea-sasea economie a lumii.
Chestia e ca mie nu-mi prea pasa de ce-ar fi fost acum 200 de ani (ca poate acum 200 de ani se-ntorcea Clapson de la un jaf in India plin de bani, c-asa era la moda cu soldatii p-atunci). Eu ti-am comparat cu 1980. Si nu, nu prea mureau de foame acum 30-40 de ani.
Iar daca erau doua cazuri, ziceai ca plm, s-au aliniat gresit planetele pentru ei si csf, ncsf. Numai ca-s mii de cazuri. Nu le plang de mila, ma pis pe ei, ca nu-mi aduc aminte sa ma fi ajutat vreun britanic cand dormeam pe strazi gen. Da’ mi se pare gresita afirmatia aia ca acum si saracii sunt mai bogati. Sunt o pula. Cand mori cu 3 lire-n cont, ti se poate spune in multe feluri, da’ “bogat” parca-parca nu. De banii aia, nici la mcdonalds nu prea te descurci.
Mark si David fac parte din elementele rarisime ( pentru UK ) ale unei statistici mondiale care arata un trend general semnficativ descrescator al persoanelor afectate ( moarte) de foame in ultimii 50 de ani. In conditiile in care populatia s-a dublat iar Pamantul a ramas, in mare, tot ala.
Asa ca nu ii vad acum pe astia doi ca exemple pertinente in a explica cum lumea o duce mai rau decat acum 50 de ani , de exemplu. Sunt doar mai vizibili, mai vocali.
Ba, repet – sunt mii ca aia. Mii.
M-am uitat acum ceva vreme, erau niste site-uri unde erau listati aia ca ei, care-au belit-o pana la cotor dupa ce le-au taiat benefits. Nu le mai tin minte, da’ nici nu conteaza. Ideea e ca erau mii acolo. Fiecare cu o poveste similara.
Dar, din nou, eu nu zic ca overall e mai nasol acum. Ca nu e. E mai bine acum. Pentru unii. Pentru mine in mod cert e mult mai bine.
Da’ treaba e ca, repet, in 1980 nu prea-i vedeai murind de foame. Si acum ii vezi. Asta nu prea mi se pare progres. Bogatia unora vine cu costul saracirii altora. Nu mai vine pe baza de progres, spirit intreprinzator, aventura etc etc.
Acum 200 de ani, devenea unu’ milionar pentru ca-i venea o idee si o punea in practica cu ceva risc, cu ceva nasoale, da’ ii iesea.
Acum milioanele se fac “reducand costurile” – aka dand fraierii afara si “lasa ca se descurca ei”. Sau mutand productia in alta tara unde-i mai ieftin. Sau evitand sa platesti taxe. Da, bogatii sunt mult mai bogati – fix din cauza asta.
Daca mamaliga de import = faina de malai de import, cum adica, intr-o vreme?
Pai, de ce ai vrea sa concurezi? Tocmai aia e ideea. Sa faci ceva mai elevat, ca-n rest primesti la pret de subventie marfa lor, cel putin asa gandesc eu. E ca si cum s-ar plange lumea ca fabricile de otel se-nchid. Perfect, acum, ca am otel ieftin pot sa fac ce inainte nu puteam cu otelul scump. Pentru mine asta e scopul, sa adaugi valoare, nu sa copiezi ceva la pret mai mic, daca nu e cu putinta.
Serios-serios?
Da, daca detii otelaria. Daca doar lucrai la otelarie si locul tau a fost luat de un polonez, ce faci? Sau daca se muta otelaria in alta tara. China, sa zicem.
Ce anume faci?
Respecializare. Cum a fost si cand a fost revolutia industriala. Nu se mai punea pret pe muschi ci pe carbune si abur. Dar, ce-i drept, oamenii de acum sunt niste umbre palide ale omului de acum 100-150 de ani. De ce? Pentru ca in loc sa-si rezolve problemele singuri, cum se facea inainte de intrarea abuziva a statului in viata omului, s-au multumit cu ce ofera guverul; guvernul, prin ajutoare si alte chestii gen salariul minim condamna efectiv oamenii la saracie perpetua, le ingradeste accesul la munca si astfel omul nu poate:
1. nici sa munceasca pentru o suma mica (decat salariul minim), pentru a-si castiga existenta si odata cu ea demnitatea si poate si un scop/experienta/socializare. Deci o cale de mai bine e blocata.
2. nici sa renunte la ajutorul mizer pentru ca conditiile sunt astfel puse incat omul sa fie descurajat sa faca asta
Banuiesc ca pe aia cu benefite din UK nu-i vezi gata de munca chiar imediat nu? How about never?
La fel si alea doua cazuri cu oameni muritori de foame tot vina statului e, cum e de cele mai multe ori.
Dar asta e cu totul alta discutie.
Hell yeah! Productivitatea a crescut in multe din zonele in care a crescut piata imobiliara:
– In orasele pol economic, s-au deschis/extins un numar de investitii straine care platesc oamenii ceva mai bine decat erau platiti anterior de afaceristii locali, ba au nevoie si de mai mult personal. Asta a crescut media productivitatii per capita si media salariala, ceea ce a atras si mai multi oameni, facand fezabila constructia de arii rezidentiale noi si impingand in sus preturile imobiliarelor in general.
– In satele limitrofe acestori localitati mai mari, de ani de zile, nu mai lucra nimeni pamantul pe-acolo, afaceri locale erau putine spre deloc, deci productivitate ~ 0. Odata ce au inceput sa se mute corporatisti prin zona, a aparut nevoia unor servicii locale, terenurile au fost valorificate rezidential sau industrial prin extragere din circuitul agricol unde zaceau nelucrate si practic neimpozitate, iar productivitatea zonei, ca urmare, a crescut.
Perfect de-acord. Piata imobiliara e corelata cu aglomeratia celor care converg spre oportunitati de a castiga mai mult si mai usor. Asta, intr-adevar, distruge zonele din care se pleaca, ele isi pierd potentialul de a-si mai sustine populatia, intretinandu-se astfel cercul vicios al centralizarii in jurul unui numar mic de poli economici zonali.
O viziune optimista ar fi data de o auto-echilibrare bazata pe extinderea ca suprafata a acestor poli, pentru a putea adaposti aceasta populatie in crestere. Ocupandu-se zonele limitrofe atunci cand au un pret relativ redus si un grad mic de utilizare va incuraja in timp dezvoltarea infrastructurii si cresterea productivitatii locale. Chestia asta va avea ca efect noi cresteri pe piata imobiliara, pe masura ce respectivele suburbii devin din ce in ce mai integrate in localitatea centrala. Noile zone accesibile se muta concentric spre exterior, re-integrand in timp (probabil in decenii) vechile localitati abandonate in urma migratiilor anterioare.
Chestie care nu face decat sa confirme ce ziceam.
Cresc Bucurestiul si Clujul, da’ la schimb o iau in falci alte localitati.
Cuvinte goale.
Cu exceptia catorva tari nordice, cuvantu’ ala nu-nseamna nimic. Nu te plateste nimeni in timp ce te chinui tu sa inveti alta meserie, una ceruta pe piata muncii. Nu-ti gaseste nimeni alt job – si sigur, poti incerca sa-ti gasesti tu, dar, sa vezi, am vrea sa ai 20 de ani si 30 de ani de experienta…
Pai, cum, coaie, saracie perpetua? Spre deosebire de acum 100-150 de ani, zici tu? Pula mea – si eu care eram deja convins (de voi) ca acum e mai bine si pentru saraci…
Harneli-sanki-capitaliste.
La ce pula mea bun sa muncesti pentru mai putin decat salariul minim? Ce-o sa faci cu suma aia? Ca de trait nu. De demnitate nici nu se pune problema.
Ia, poti sa-mi explici si mie chestia asta? Daca eu sunt sarac si salariul minim e (cat plm e in Romania, sa-i zicem X), iar eu ma duc sa muncesc pe X/2, exact cu ce ma ajuta?
Care anume e problema cu salariul minim? (pe langa faptul ca-i prea mic)
Pai, clar. Eu nu te-am contrazis pe tema asta, doar pe absenta vreunei legaturi intre speranta de viata si pretul unei locuinte. Ce am incercat sa argumentez e ca speranta de viata e unul dintre factorii care pot influenta, pe anumite cai si impreuna cu alte criterii, pretul locuintelor. N-am sustinut ca pretul locuintelor e dictat doar de speranta de viata sau ca e asta e singura legatura implicata in problema, doar ca, dupa parerea mea, e un factor care contribuie.
Dupa parerea mea, nu prea influenteaza nici un cacat speranta de viata and shit.
In sensul asta, poti studia piata imobiliarelor din ’90 incoace in Romania, in special Bucuresti si Cluj. Nu cred ca vei gasi o relatie intre productivitate si/sau speranta de viata si pretul locuintelor.
Adica, pula mea, care era pretul unei locuinte in Cluj prin anii 90? Dar speranta de viata? Dar in 2017?
Cred ca daca te vei uita cu atentie la chestiile astea, vei descoperi ca pretul a explodat, iar speranta de viata, daca a crescut (nu bag mana-n foc) nici nu se vede pe grafic.
La nivelul localitatilor, asa e, n-are legatura. La nivelul populatiei are: celor care s-au mutat din provincia saraca in Bucuresti sau Cluj le-a crescut standardul si speranta de viata => au ramas acolo, la mai bine => au aglomerat zona => (fiind multi, au pus presiune pe piata imobiliara && fiind o resursa nu doar stabila, ci chiar in crestere pe plan zonal, li s-a diminuat valoarea muncii) => preturile imobiliarelor au crescut in raport cu numarul de ani munciti pentru a si le putea permite (individul poate trai si mai important, poate munci mai multi ani, asadar poate plati mai multi ani pentru necesitatile stringente, printre altele, locuinta).
aici bagi la gramada de Argumente un fapt cu totul exceptional: trecerea de la comunism la capitalism, in anii 90 cam asa era situatia:
o casa Costa (apartament mediu spre bun in bloc comunist dupa 77) cam 60-80-120 k LEI da lei dinaia, iar dolarul era pe piata neagra devenita libera cam 100-120 lei deci cam 1000 – 1200 dolari o cosmelie. Multi le-au primit cadou de la ceasca, Multi le aveau inchiriate si au putut sa le cumpere pe bani putini. cum s-au vazut proprietari (aka improprietariti ca practic le-au primit gratis) ce s-au gandit? le-au vandut imediat fiindca erau oportunitati mult mai bune de investi banii. asa ca putea sa cumperi ieftin daca aveai cu ce. da cine avea atunci mii de dolari? multe case putini bani, unde s-au dus preturile? o Masina facea cam cat o casa. peste vre-o 10-15 ani hopa si-au dat seama romanii ca masinile mai si ruginesc se mai strica mai trebuiesc reinoite si nu prea e bine la Mama sau in chirie hai sa vedem ce facem, pe unde stam. apoi au aparut creditele de dupa 2000. restul e istorie. n-au crescut preturile ci doar s-au aliniat de la est la vest. cat acum un apartament dinala de facea 60 k lei in 90`? pai cam 60 k euro! mai aproape de pretul real. nu se poate sa fie toti proprietari, nu Pica cosmelii din cer… o ba parca picau pe vremea lu Ceasca. ooo.. ce bine era inainte°!
mmm…
dar ce ma uimeste pe mine e altceva:
geeee, adica familia lui nu s-a deranjat nici macar sa ii dea un telefon, l-a lasat literally sa moara in casa de foame, desi stiau ce probleme are, da’ clar e vina guvernului. ca era frate cu cameron sau ceva.
Cam cate sate crezi ca aveau fabrici acum 200 de ani? Iar acum 200 de ani in fabrici/mine/alte mizerii nu prea existau chestii precum concediu platit (sau concediu) sau weekend sau doar 8 ore pe zi sau conditii de munca sau sau sau. Cum nu prea existau nici prin perioada interbelica. Sau putin dupa… Este un film al lui John Ford (din ala alb negru, din anii ’40), How green was my valley, in care poti sa afli multe despre drepturile de munca de atunci. Cum munceau copiii in mina la 10 ani, iar incercarile de greve se terminau cu oase rupte.
Au incercat si Orbu si Iulian cu argumente care mie mi se par destul de logice. Inteleg ca tie nu ti se pare pentru ca atunci o cosmelie era atat si acum atat, dar oamenii (pe mapamond) traiesc din ce in ce mai bine. Si nu pentru ca sunt aia 1% mai putin hulpavi, ci pentru ca:
– tehnologia a avansat enorm (medicamente mai bune, haine mai bune, case mai bune, n chestii care iti fac viata mai usoara, de la aspirator la masina de spalat la figider la cuptor cu microunde la anti-perspirat si deodorant)
– oamenii au mai multe drepturi (copiii munceau in conditii grele, in mine sau fabrici, si asta in US nu in fucking third world countries, oamenii munceau cat voia patronul sa munceasca, 12-16 ore pe zi, daca nu le convenea, arrivederci)
Sigur, o sa imi dai exemple ca Nike care exploateaza nu stiu ce copii mongoloizi sau africani. Sau ca miile alea care mor de foame in UK (plm, era era bolnav, avea o fobie, parca). Nu neg asta, doar ca inainte erau si mai multi oameni care traiau la fel sau chiar si mai prost, cu masa compusa dintr-o paine si o zeama, asta cand nu dormeau 8 frati plus parintii in aceeasi camera (stiu, romanii dorm 30 in baraci in peninsula iberica). Si nu, nu ma refer la aia din orase, stiu ca existau si aia care o duceau bine, cu salarii OK, acum 40 de ani, si isi cumparau case lejer (vorbim de US, sper).
Nu, coaie.
Va dau ca exemple fix pe voi, da’ va faceti ca ploua.
La cati ani ziceti ca v-ati cumparat (aka achitat) prima casa? Din munca voastra, nu a parintilor.
“Pai, da, ba, da’ acum avem medicamente mai bune”.
DA, DAR NU DATORITA ALORA CARE AU HOTARAT CA VETI MUNCI 30 DE ANI PENTRU O CASA
Da’ cumva, nu se lipeste. Cumva, nu prinde argumentul asta. E ca si cum as discuta cu o adunatura de crestini care insista sa vada lumea si schimbarile ca pe o singura entitate. Asa, pe sistemul ala crestinesc “domnul a dat, domnul a luat, cine suntem noi sa judecam treburile astea separat?”.
Da, coaie. Asa e. Avem medicamente. Avem transport herpaderp. Avem internet si alte cacaturi. Si e bine cu ele. Cred. Da’ nu despre aia e vorba, ci despre cum de la deceniu la deceniu, conditia fraierului care munceste e din ce in ce mai jalnica, iar nivelul lui de trai se duce – cat se poate de calculat in pula.
Now, daca ar veni aici unu’ care citeste pentru prima data site-ul asta, ar putea crede c-am o obsesie cu locuintele. Dar nu. Nu am. Ma doare-n pula de ele. Mentionez chestiile astea pentru ca mi se pare ridicol parcursul fraierului normal (si pentru ca locuinta e in general cea mai mare cheltuiala pe care o face fraierul normal de-a lungul vietii). Gen plateste fraierul ala chirie de pe la 18-22 de ani pana la 25-30-ceva. Apoi sta si o arde-n credit pe vreo 20 de ani (in mod normal). Si la varsta de 50 de ani e ura, in sfarsit, liber de datorii de-alea. In teorie. Ca in practica, incep celelalte datorii. Masina. Studiile boracilor. Chestii de-astea. Si toate astea sunt facute si calculate sa-l tina pe fraier cuminte si in lant, sa nu incerce vreo secunda sa ridice capul.
Tu zici ca acum 200 de ani iti rupeau aia oasele daca faceai o greva. Asa e. Acum zi-ne cand ai facut tu ultima greva. Daca niciodata, de ce nu, boss? Ti-era frica sa nu cumva sa ramai si fara job si fara acoperis pe urma? Eh, vezi? Acum nu mai trebuie sa se chinuie nimeni sa-ti rupa oasele, ca obtine acelasi rezultat fara sa miste un deget.
Tu zici ca acum 200 de ani munceau aia si 16 ore. Foarte posibil, nu stiu. Ce stiu e ca eu lucrez de Craciun si Revelion si restul. Nu-s obligat. Doamne-fereste. Da’ ma bag eu, ca se plateste prea bine pentru a putea refuza – mai ales cand se-ntampla sa ai un mortgage.
Iar tu, din coltul tau in care nu poti sa faci greva si s-ar putea sa te infigi de bunavoie la overtime (ca mine), cu creditu’ tau pe coispe ani si pensia fix in pula, plus ce obligatii iti mai aduc boracii – daca ti-i permiti, desigur – imi zici ca-i bine acum, ca avem medicamente. Avem, boss. Da’ nu multumita sistemului, ci multumita catorva idealisti. Ca pe urma munca lor a fost preluata de niste companii care-au decis ca-i pacat sa nu te bage-n sclavie si pentru a putea supravietui unei boli, aia-i alta discutie.
…iar aia din US (aia average, nu doctorii de top) sunt si mai fututi ca aia din Europa de Est, ca idee. Ca daca absolventu’ de Spiru poate-si ia la un moment dat o garsoniera, ala din US cu diploma lui in social media nici nu poate visa la asa ceva. Poate doar prin Detroit gen.
Daca vi-i dau ca exemple pe parintii vostri, nu va convine – ca dom’le, era comunism. OK, hai sa ne uitam la parintii alora din US. Pai, nu se pune, ca acolo nu era comunism! Nu prea se pune pe nicaieri, pula mea. De ce?
Pai, pentru ca avem medicamente…
IL? Chicago?
Married with children…
@Dan
Pai nu ne contrazicem, doar spun ca platesti cu varf si indesat oriunde te-ai afla in lumea taxelor, intr-o tara cat de cat normala. Cat despre cat beneficiezi, asta e o discutie lunga. Eu sunt mai asa, catre un stat mai putin intrusiv, unde decid eu pe ce dau banii, exceptie facand apararea nationala, justitia, siguranta publica si ceva infrastructura.
Educatie nu? Healthcare nu?
Am copii la scoala, numai gratuit nu e invatamantul. Avea dreptate retardul ala de acum cand zicea ca invatamantul e gratuit pentru copil, o parte da statul, o parte parintele (pe langa taxe intuiesc). Cat despre sanatate, merg pe partea cu emergency sustinuta de stat, in rest plata sau un cec pe care daca nu-l cheltuiesti iti ramane.
Imi stii parerea aici, ca am mai discutat. Nu ma repet. Sus e un scurt rezumat.
…pe partea aia in 10 ani ai inapoi ciuma si dracu’ mai stie ce. Ca doar nu-ti imaginezi ca se va duce cineva sa dea bani sa-i fie vaccinat boracu’. Si dai tu pe-al tau, da’ ce folos, ca nu dau altii…
Mda, oi fi avand tu si poate-ti cer aia de-o ciunga, da’ n-ai avea medici nici pentru partea aia de “emergency” fara educatie.
Doar iti atrageam atentia ca ai ratat cateva chestii care te-ar putea ustura.
Vaccinul mi se pare ceva by default, nu in cec-ul respectiv. E interesul direct al statului si al cetatenilor.
Ma intereseaza cele doua mentionate, evident, doar consider ca abordarea este una defectuasa in ambele cazuri. Ma rog, atata poate statul in general. Nu e de ieri de azi ci e de o groaza de vreme. De aia cresc costurile, de aia calitatea e cum e. Si prin US e o vorba: daca stii sa scrii poti termina liceul (de stat). Asa e mai peste tot acum.
Pai, tie ti se pare by default. Da’ cine-l cumpara? Cine-i plateste pe doctorii aia care-l fac, daca tu nu incluzi healthcare acolo?
Parintele copilului il plateste? Pai, stai linistit, ca-n Vaslui probabil n-ar plati nici macar unul. Si de-aia ti-am zis, in ceva ani muriti iar de ciuma bubonica, febra galbena si ce se mai nimereste.
Cine-i educa pe doctorii aia, daca tu nu pui la socoteala invatamantul “ca stii tu ca nu-i gratuit”?
Nu-ntelege gresit, si eu vreau taxe scazute and shit, da’ as pune mai degraba educatia si sanatatea pe primele locuri, atata tot. La aparare…sa-mi mai suga pula apararea, ca Romania se apara strict dand spaga altora prin diverse contracte.
Am zis ca-l includ, aia voiam sa zic cu by default. Deci asigurat de stat.
Educatia e o problema destul de grava, de acord, dar in momentul asta solutiile nu vor veni in nici un caz de la mai mult stat. Lipsa competitiei nu imbunatateste nimic. Dar, dupa cum ziceam, discutia e complexa.