Din nou despre tehnologie, automatizare, joburi si linkedin
Am facut greseala de a deschide linkedin recent. Nu, pe bune a fost o greseala, ma spalasem pe maini, incercam sa deschid un mesaj de whatsapp si-am atins cumva cu mana uda jegul ala de pe ecran si hopa linkedin. Groaznic, da’ se mai intampla.
Cre’ c-am vazut 10 oameni care-au postat in moduri diferite duma asta:
Netflix did not kill Blockbuster. Ridiculous late fees did.
Uber did not kill the taxi business. Limited taxi access and fare control did.
Apple did not kill the music industry. Being forced to buy full-length albums did.
Airbnb did not kill the hotel industry. Limited availability and pricing options did.
Amazon did not kill other retailers. Bad customer service and experience did.
Technology by itself is not the real disruptor.Being NON-customer centric is the biggest threat to any business
Mi-e prea lene sa caut pe google cine-i idiotul care-a venit cu tampenia asta odioasa, dar as avea cateva chestii de spus pe tema:
1. Taxele si nu stiu ce penalizari nu au omorat blockbuster. Blockbuster a fost omorat de DC++, torrents si conexiunile rapide. Cablul, fibra optica etc. Adica, eu ma gandeam ca nimeni n-o sa conduca o ora pana la magazinu’ de inchiriat casete/dvduri si sa plateasca pentru asta si sa trebuiasca pe urma sa mai mearga o data acolo pentru a returna caseta/dvd-ul. De ce-ar face-o, cand in 10 minute are filmu’ pe hard?
2. Cica nu Uber a omorat taximetria. Pai, in primul rand, n-a omorat nimic taximetria. Exista taxi peste tot pe unde-am fost. Uber inca nu. Da’ Uber incearca s-o omoare, pentru a acapara piata. Doar ca deocamdata, fac asta cu practici nu chiar ortodoxe si pana acum, cred c-au pierdut cam toate procesele de peste tot.
3. Cica industria muzicii n-a fost omorata de Apple. Pai, in primul rand, n-a omorat-o nimeni. Doar s-a transformat un pic. Da’ daca discutam de magazinu’ de la care cumparia cd-uri sau dvd-uri, da, ala s-a dus dracului din aceleasi motive pentru care s-a dus dracu’ si blockbuster. Ca doar n-o sa merg eu sa ma invart intr-un magazin si sa-mi pun pe urechi castile pe care si le-a pus pe urechi si ultimul nespalat, incercand sa ma lamuresc daca-i bun albumul. Sau sa ascult eu 10 discuri, ca poate unul din ele e bun si merita cumparat. Ca n-am atata timp si chef. E mai usor sa downloadez TOATE albumele unei trupe in vreo 3 secunde de pe torrents.
4. Nimeni n-a omorat industria hoteliera. Daca are cineva dubii, il invit sa caute un hotel in Mamaia, Tenerife sau Grecia vara. Stiu si eu, ceva booking acum pentru luna iulie. Dar, ce-a facut tehnologia in cazul asta? Pai, va zic eu ce. A venit cu site-uri de jegosi care-ti permit sa faci booking acum pentru la anul, ceea ce NU e normal deloc. Si normal, site-ul ala are tarife preferentiale (pentru ca proprietarii lanturilor de hoteluri sunt niste idioti) si intelegeri dubioase, de genul “eu ii iau banii clientului tau acum, dar tie ti-i dau la anul si profitul meu e dobanda”. Asta a facut tehnologia. Pentru ca eu sunt suficient de batran incat sa-mi amintesc de cum discutau pe vremea lu’ Ceausescu ai mei cu prietenii lor la o cafea ca da, recomandam hotelul ala, c-am fost acolo vara trecuta, e frumos acolo. Acum nu mai e asa. Acum e cu reviews – reviews care-s 99% false, puse acolo de niste trepadusi ai companiei. Iar AirBNB opereaza exact ca Uber – adica nu are treaba cu regulile. Ce face? Safety? Gen extinctor, alarma incendiu, de exemplu? Haha – how about no. Sa nu poata intra strainii pe unde stai tu? Pai, e un apartament, ce-o sa faca restu’ locatarilor? A, sigur, la hotel nu-ti intra cersetorii pe-acolo. Dar la apartament da. Asa, ca idee.
5. Cica Amazon n-a omorat alti retaileri. Ah, ba da. Bineinteles ca i-a omorat. Si stiti cum? Nu prin calitate sau customer service. Chiar nu. Nu e cazul. Pai, e plin amazon de “shopuri” romanesti si chinezesti care vand fakeuri facute-n Asia. Da’ stiti cum au omorat retailerii? Pai, simplu. Retaileru’ normal avea niste 100 de magazine. Si avea in ele, sa zicem, 500 de angajati. Poate mai multi. Si ditai supply chainu’. Ce-a facut Amazon? A eliminat din schema angajatii aia care stiau ce vindeau si ii explicau unui client de ce sa cumpere X si Y si magazinele. Depozite peste tot (pornind initial de la stocarea produselor in garaju’ lu’ Bezos). A eliminat chiria pe spatii and shit. In loc de asta, a pastrat niste dorei pe salariul minim. Unii in depozite (de care vor sa scape acum cu roboti) si niste studenti trogloditi care sa puna pe site descrierea produselor. That’s it. Pai, cum ar putea o companie sa concureze cu asa ceva? Eu inca-mi aduc aminte cand cumparam din magazine gen Flamingo sau Ultra Pro in Romania. Aveau aia acolo un sediu inchiriat, vreo 5-6 angajati (poate mai multi in unele cazuri). Te duceai si intrebati “aveti X?”. Da/nu. De ce e mai bun sau mai prost ca ala? Pai, uite, clientule, hai sa-ti explic. Nu zic ca erau de 10/10 la customer service. Ca nu erau. Da’ erau acolo si aveai cui sa-i pui o intrebare.
Realitatea e ca toate jegurile astea au omorat diverse industrii. Si nu o sa le plangem noi acum de mila alora de la, stiu si eu, Flamingo. Da-i in pizda ma-sii de jegosi, ca aia cumparau de la mine procesoare carduite la juma’ de pret si le puneau in magazine la pretu’ full a doua zi. Da’ asta nu schimba cu nimic faptul c-au omorat industriile alea.
Tragedia nu e aia, totusi. Ca noua nu ne pasa de Flamingo sau Ultra Pro sau Hollywood Music and Film (daca mai tine minte cineva magazinele alora – aveau unul pe Magheru si unul pe Mosilor). Nu ar trebui sa ne pese noua de astora. De fapt, celor mai multi oameni nu le pasa. Da’ e o tampenie si ar trebui sa ne pese. Si va zic si de ce, ca-s trei motive mari si late.
1. Joburi. Nu-ti trebuiau chiar mari skills pentru a lucra in asa ceva. Si era un loc bun pentru a incepe sa lucrezi. Indiferent ca vorbim de blockbusters sau best computers sau hollywood music and film. Era plin pe-acolo de tineri care lucrau pe vremea aia. Eh, tinerii aia n-aveau mari skilluri, da’ erau oarecum productivi si, mai important, nu erau o povara – nici pentru societate, nici pentru parintii lor.
2. Taxe. Magazinele alea plateau taxe. Ca aia era, n-aveau de ales. Inchiriau un spatiu de prezentare si vanzare, inchiriau un depozit, alea-alea. Si, evident, angajau oamenii de la punctul 1. Sigur, au fost inlocuiti de amazon (sau pentru imbecili, emag). Da’ e o mica problema cu Amazon: uitati-va la cate taxe platesc. Stiti care-i problema cu taxele alea? Problema cu ele e ca taxele alea plateau pentru diverse servicii de interes public. Un spital. Un drum. O scoala. O chestie. Nu ca Romania s-ar fi putut lauda vreodata cu asta, da’ ia uitati-va voi cand au inceput sa fie inchise spitalele si scolile. Nu, nu “criza” a fost problema.
3. Experienta. Ba, nu era vreo mare experienta sa cumperi sau sa inchiriezi un film, o vrajeala. Da’ era CEVA, in sensul ca te duceai intr-un loc in care erau alti oameni, vorbeai cu ei ca trebuia sa faci asta. Mai cunosteai vreunul cu pasiuni comune etc. Socializai – cumva fortat. O fi bine, o fi rau? Judecati voi – dupa ce numarati toti psihopatii antisociali din ziua de azi. Aia care nici macar nu-s diagnosticati, ca traiesc cu mecla-n telefon si nu-s in stare sa-i spuna trei cuvinte unei femei. Daca printr-o minune isi fac curaj, nu stiu ce sa-i spuna, asa ca-i cer id-ul de facebook.
Nu inteleg cum pot fi oamenii atat de idioti incat sa aplaude chestia asta – si sa arunce la inaintare “customer experience” si alte vrajeli bune doar pentru retardati.
Aia de la “fight for 15” au inceput campania aia a lor pentru a obtine 15 dolari pe ora pentru lucratorii din industria fast food. Stiti voi – McDonalds, Burger King, de-astea. Poate parea mult, da’ ganditi-va un pic. 8 ore de munca pe zi. Vreo 20-22 de zile lucratoare pe saptamana. In cazul bun, in caz ca era calculata la 22 pe zile pe luna, ala ar fi fost un salariu de 2640. Inainte de taxe! In US! Bani de nimic. Asta cereau. Rezultatele?
Trebuie sa fii de-a dreptul idiot pentru a te bucura de chestiile astea. E mai ieftina cafeaua la automat? Nu e. Si atunci ce ai castigat, prostule care esti prost si faci pe hipsterul? Ce? Ca tu platesti la fel de mult, da’ statu’ ia mai putine taxe. Prin urmare, iti ofera servicii mai proaste sau mai putine, iti inchide o scoala, o gradinita, un spital si nu-ti mai face un drum. Bonus? Pai, statu’ nu mai ia taxele alea de-acolo, asa ca taxeaza la sange alte chestii. Sub tot felul de motive idioate, dar taxeaza. Cum ar fi, stiu si eu, taxe pe “vicii”. Ia uitati-va voi la cat era un pachet de tigari inainte de explozia internetului si la cat costa acum. Sau la cat costa un litru de benzina si cat costa acum.
Te bucuri ca sistemul asta nou a eliminat niste joburi, ca oricum aia erau niste idioti in stare doar sa serveasca o cafea sau un burger? Asa – si acum, ca-s someri, cine le plateste ajutoarele sociale, prostule care esti prost? Ia ghici. Ce crezi tu ca fac aia stand acasa, fara vreun skill anume? Iti zic eu: multi copii si cam atat. Pe sistemul african. Multi copii care vor avea si ei nevoie de ajutoare sociale. Si ia ghici cine le va plati? Hai ca poti, hipstere. Hai, incearca sa ghicesti.
Cel mai amuzant e ca hipsterii astia imbecili care aplauda acest nou model de sclavie si care scot aberatiile astea idioate cu “customer-centric” sunt aceiasi care se dau de ceasul mortii pe urma, cand populatia voteaza Trump sau Dragnea si-i condamna pe dinozaurii care au votat astfel de oameni.
PAI CU CINE CREDEAI CA VOR VOTA AIA, MA?
Sigur, eu lucrez in IT, sigur, automatizez ocazional chestii, sigur, las ocazional oameni fara joburi. Ghinion, e mai important sa scot eu miile mele, ca nu-s geani altruistu’. Da’ trebuie sa fii ultimul idiot pentru a lauda sistemul asta si efectele lui, cand tu platesti din ce in ce mai mult si obtii din ce in ce mai putin.
Frank Herbert ramane cel mai tare profet. Ce sa zic, sa asteptam in liniste jihadul butlerian…
Nu stiu cum se misca aia la Mec in US, dar eu i-am vazut pe aia din Bucuresti din unele locuri si sa-mi bag pula daca pot sa fac jobul ala cu toate skillurile mele.
Bai, nene, aia sunt deja robotizati, au toti casti si comunica intre ei, ca nu ai cum s te intelegi altfel; unu’ ia comanda, o da pe casca la aia care prajesc cartofii si ce mai fac ei in spate, in timp ce vorbeste ambaleaza alta comanda si sa fac spume daca i-am vazut stand pe omuletii aia.
Tot timpul stres, tot timpul sub presiune, ii mai sare cate unuia capsa ( normal daca te gandesti la conditii), dar se cearta asa gen timp de 2 secunde, timpul dintre luat comanda si impachetat alta comanda.
Eu nu pot si n-as face jobul ala nici pe salariu de “high skills” .
Iar eu nu cumpar mancare de la masinile alea fara oameni la pret de mancare servita de oameni. Ma pis pe cafeaua lor ( la mec oricum nu prea am treaba), dar am vazut d-alea de Costa prin UK. Imi arata angajatul din benzinarie masina aia de Costa. Le radeam in nas si plecam pana la un caffee shop cu oameni.
Dar din pacate orice as face sau n-as face eu, asta e trendul, o societate mai organizata e mai civilizata, asta inseamna evolutie si pula mea. Evolutia doare, nu e neaparat placuta.
Cum exact e asta evolutie daca platim din ce in ce mai mult si obtinem din ce in ce mai putin in timp ce standardul de viata scade din ce in ce mai mult, chiar daca noi nu facem nimic gresit si ne adaptam?
Evolutie, zici tu?
Parerea ta.
Uite, eu “am facut chestiile corecte”. Am invatat chestiile corecte (for now), m-am adaptat la piata, castig suficient de bine blabla.
Si cu ce anume schimba asta faptul ca statul se imprumuta in numele meu (nu conteaza care stat, ca toate fac asta) pentru a plati pensii si ajutoare sociale? Cu ce anume schimba efortul meu faptul ca inchid astia spitale si scoli? Cu ce anume schimba asta faptul ca tu ajungi sa nu mai gasesti vaccin pentru copii – pentru ca ghici ce, te-oi fi adaptat tu, da’ statul nu mai are bani? (si ce are e furat oricum) In UK acum discuta de crescut taxele. Deocamdata doar discuta. In Romania nu stiu.
Evolutie? Eu imi primesc azi replacement pentru hardu’ ala busit ieri (in teorie, in practica inca n-a venit). E misto, nu zic nu. Da’ la schimb, astia imi mai inchid un spital pe undeva. Sau vand NHS-ul si aia e – cum au vandut sistemul feroviar etc. Asta numim noi evolutie?
What the fuck, man?
De acord.
Si acum uita-te la imaginile din post si vezi cum jobul ala pe care n-ai putea tu sa-l faci (si nici nu vrei) e eliminat.
Ghici ce se intampla cu oamenii aia. Ghici ce se intampla cu taxele luate pe ei in trecut. Ghici cine le va plati existenta si subzistenta. Ghici cu cine vor vota.
O sa primesti o “evolutie” de n-o s-o poti duce.
Ia baga un ochi sa vezi “evolutie”. Ah, ce s-a intamplat cu firmele alea mari de publicitate de pe vremuri? Pai, out of business, boss. Ca isi face lumea reclama pe facebook. Doar ca facebook – spre deosebire de firmele alea – nu prea se omoara cu plata taxelor sau gen. Si statul fluiera a paguba, iar noi “evoluam” conducand 200 de mile pana la cel mai apropiat spital. Ca alea 10 care existau in jur au fost inchise. Am “evoluat”.
Evolutie? Fuck me…
Undeva pe o campie intinsa si marginita de paduri nesfarsite pasteau niste dinozauri si-i cam durea in pula de toate zi lumina. Se mai intalneau cu unii altii, dar calcau pe ei ca nu se sinchiseau si, in general aveau o viata misto si desi nu aveau acte, cam stapaneau pamantul pe care calcau si tot ce crestea din el era al lor. Belsug.
Acum oamenii trebuie sa munceasca zi-lumina, sau noapte-intuneric, in functie de job, ca sa-si sustina viata. Cei mai multi nu detin si nu controleaza mai nimic mai mare de 7 inchi sau cat au telefoanele mobile acum.
Si totusi nu poti pune la indoiala faptul ca traim intr-o societate mai evoluata, mai civilizata, mai organizata.
In functie de cum te uiti si de pozitia pe care o ocupi, nu e neaparat mai placut asa, mai relaxat, si fara indoiala conceptul de libertate a suferit multiple amputari pe parcurs pentru ca intr-un sistem organizat scade numarul de grade de libertate. Trebuie sa reduci entropia.
Evolutia unui sistem nu garanteaza, nici macar nu implica in definitie, bunastare, sau confort pentru indivizii sistemului.
De obicei implica mai multa munca, pentru a te lupta cu entropia.
Ca la japonejii pe care i-ai dat exemplu si de care ti-am zis ca ma doare in pula.
Bun. Am stabilit prin urmare ce NU implica.
Acum explica-ne ce implica si de ce-i bine sa evoluam.
Ca daca nu, votam Trump si Dragnea, doamne-ajuta.
Se repeta istoria: exact asa se discuta si la inceputurile revolutiei industriale. Exact asa s-a intamplat. Dar, surpriza, acum exista joburi care atunci nici nu se cunosteau.
Si culmea, orice analiza dovedeste fara probleme ca numarul de joburi a crescut constant incepand cu revolutia industriala.
https://tradingeconomics.com/united-states/employed-persons
Original, implica schimbari naturale in genetica si comportamentul unor grupuri/ subspecii cu scopul adaptarii la conditiile de mediu; determinate pe parcursul unor generatii prin selectie naturala :
-factori climatici
-amenintari legate de lantul trofic
-concurenta cu indivizii propriei specii legata de suprapopulare.
Am depasit cu mult ( cel putin asa percep eu) viteza cu care ne putem adapta genetic la schimbari, sau selectia naturala intinsa pe generatii, asa ca adaptarea implica schimbari multiple de comportament pe parcursul aceleiasi generatii pentru a te adapta la factorii de mai sus, dar mai cu seama la ultimul.
De ce? Ca sa nu ajungi dinozaur. E o intrebare inutila. Daca nu cumva poti sa scapi de niste miliarde de oameni, poti sa alegi sa nu evoluezi, dar ai sa fii la un moment sau altul canibalizat.
Indiferent pe cine votezi, Dragnea, Trump, Hilary Clinton, sau, pula mea, faci tu o revolutie politica si vii cu ceva fresh si il voteaza restul pe Manowar nu poti opri automatizarea.
Si nu poti opri faptul ca angajatii de la mec vor fi inlocuiti de masini.
Tehnologia e disponibila, va fi folosita pentru ca e mai ieftina, iar unii dintre cei dispensabili se vor adapta.
Chit ca e totul mai scump, copiii copiilor nostri vor ajunge la stele. Lucru de care, probabil ti se rupe, dar nu conteaza. Daca vrei ca copiii tai sa supravietuiasca si sa nu fie “pe faras”, nu e ca si cum ai putea sa spui “nu, boss, eu refuz evolutia”, “hai sa le dam alora $15 pe ora si sa interzicem automatele de mancare in fast-food, ca asta va rezolva problema”. Nu va rezolva nimic, ca chestia asta roade pe la toate colturile si nu vine cu un chestionar de genul “credeti ca e bine sa evoluam, sa trecem la automatizare? bifati aici:Da sau Nu.”
*Nota: Mie mi-ar placea, acum, sa ma retrag in Zanzibar si sa stau ca pula la soare ( dar nu prea puternic, cum e acum in Romania), la apa calda si la mancare care cade din pomi, cu toate neajunsurile legate de lipsa de civilizatie si tehnologie. As duce o viata beton. Dar am apucat de am facut copii pentru care nici Romania nu cred ca-i suficienta ca sa aibe un avans bun in lupta pentru o viata mai buna cu cei din generatia lor.
Asa ca, plm, evolutie.
Probabil asta credeau si aia cu motoru’ cu aburi. But then again, copiii copiilor lor nu si-au mai permis nici macar o locuinta in oras, necum stele. Ce sa mai vorbim de doctor sau accesul la educatie si resurse.
Pana la stele, o te vor eutanasia un pic copiii aia ai tai. Nimic personal, da’ stii cum e, cum pensie n-o sa mai ai…
Da, stii ce altceva a venit fara chestionare?
Esafodul, lol. Si daca pe vremuri (stiu si eu, prin Franta in 1789 sau prin Rusia in 1917) a fost mai complicat sa vina, asa cum a aratat primavara araba, acum lumea are gen twitter.
Whatever, though, daca aia inlocuiti de masini prefera sa se aseze in cur si sa astepte sa moara, eu unul n-am nimic impotriva.
Fara dubiu.
Probabil de-asta e somaju’ la cote sinistre in mai toata lumea civilizata. Si unde nu e, daca te uiti mai atent, descoperi ca nu-s “someri” pentru ca au “joburi” gen deliveroo, din care isi platesc chiria, halesc niste taitei si se pun drept “angajati”.
Fiind momentan la capatul celalalt al pulii, nu ma pot plange. Doar observ.
@ Manowar
Nu credeam sa mai gasesc un om care sa-si mai aduca aminte de Ultra Pro Computers. Inca am o carcasa ChiefTec cu sticker Ultra Pro lipit undeva discret.
In rest lumea se duce pe pula, toti prostii au dreptul sa se inmulteasca, e plin de multi-culti in toate partile, fiecare e liber sa aiba prieteni imaginari si sa-si creasca plozii cu aceiasi prieteni imaginari, Planeta tipa la noi cu inundatii, cutremure si cate si mai cate si cu toate astea singura chestie care i-ar putea salva pe unii de la a fi inlocuiti de roboti, e apocalipsa, daca vine, ca altfel e inevitabil. O fi bine, o fi rau dar asta e.
\m/
Vrei sa spui ca pe vremea revolutiei industriale si mai incolo cand tasnea petrolul toti o ardeau cu joburi cu super stil si cu inalta calificare?
Nu existau gazari, dogari, maturatori, olari si alte joburi precare?
—
Acces la educatie/informatie/resurse? Infinit acum fata de acum 200 de ani. Mai toti au masina in lumea asta mai civilizata.
Despre preturile caselor care nu si le permit oamenii: m-am uitat si am vazut ca populatia pe la inceputul 1800 era cam pe la 1 miliard. Acum suntem cam 7.5 si mai toti se inghesuie unde e bine. Planeta din ce am vazut tot cam aceeasi suprafata are.
Daca-mi amintesc eu bine, aia era vremea cand muncea doar barbatu’ si intretinea o familie (cu vreo 3-5 copii, nu unul). Si avea toate cheltuielile de baza acoperite, practic. Singura problema era ce sa faca pe urma cu restu’ de bani.
Lol, da, masina cumparata la mana a coispea, fabricata acum de 15 ani?
Bullshit. Bullshit penibil.
Populatia Romaniei a scazut din 89 pana acum, locuintele se construiesc mai ieftin, mai usor si mai rapid, da’ preturile lor au crescut.
Fix atat valoreaza argumentul asta.
Joburile “precare” de atunci par incredibil de sigure si bine platite in raport cu niste joburi de-acum.
Cred ca nu ai idee despre ce vorbesti.
Sa nu uitam aici si aportul femeilor care inainte stateau acasa dar au vrut cariera, au vrut egalitate. Brusc… forta de munca s-a dublat si s-a ieftinit.
“Despre preturile caselor care nu si le permit oamenii: m-am uitat si am vazut ca populatia pe la inceputul 1800 era cam pe la 1 miliard. Acum suntem cam 7.5 si mai toti se inghesuie unde e bine.”
Toti se inghesuie unde e mai bine? Inca nu…
http://i.imgur.com/CK6aONG.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/World_population#/media/File:World_population_percentage.png
Pai, nu uitam nimic.
Eu doar contest termenul ala – “evolutie”.
Cum pula mea sa vorbesti de “evolutie”? Evolutia, daca inteleg eu bine, ar trebui sa ne creasca totusi sansele de supravietuire. Si nu doar noua, ci si boracilor nostri.
Dar eu ma uit in jur si vad ca pana una-alta, n-are sens sa ne ingrijoram de sansele copiilor nostri, pentru ca nici nu-i mai facem. Mi se pare mie? Cat despre noi, mi se pare ca ne este din ce in ce mai greu sa rezolvam problemele legate de nevoile de baza – hrana, adapost, alea. Si asta nu in China sau plm, ci chiar in Europa sau US.
(nu ma refer la mine sau la Orbu cand vorbesc de facut copii sau de asigurat nevoile de baza, discut la nivel de specie)
De altfel, conceptul de “pensie” e impotriva oricarei logici atunci cand discutam de evolutie. Ce specii ati vazut voi unde sunt sacrificati puii pentru a proteja adultii batrani? (si ma refer aici in principal la faptul ca toate bugetele incep cu “trebuie sa crestem pensiile” – si nu doar in Romania).
Eu chiar nu inteleg unde vede lumea “evolutia” aia. E adevarat ca avem smartphones si computers si restu’ de chestii. Da’ cam atat. In rest, mergem spre o lume in care mor oamenii de gripa sau gen ca n-au asigurare medicala privata (si nici cu aia nu stiu daca rezolva ceva).
Nu pretind sa vad sau inteleg absolut tot, dar ce vad si inteleg mie nu-mi lasa impresia de “evolutie”.
Cat despre copiii copiilor nostri care vor ajunge la stele, asa o fi. Depinde cum interpretezi mortalitatea infantila.
Daca nu luam ca exemplu comunismul cand s-au construit case-case pentru tot poporul, in perioadele anterioare casele erau populate de 3 generatii. Adica 3 generatii locuiau in 1 casa. Si in tarile civilizate. Chestia asta s-a tot perimat prin cresterea confortului, apogeul fiind cu copiii care sa plece de la parinti la varsta cand incep munca sau studiul la distanta.
Practic , familiile contruiau/ cumparau case doar pentru membrii aditionali.
E adevarat ca e acum o perioada de declin si o intoarcere catre 3 generatii intr-o casa, dar nu-mi spune tu mie ca te uiti inapoi pana la Revolutia franceza si nu vezi evolutie.
O viziune documentata aici.
https://ourworldindata.org/slides/world-poverty/#/title-slide
Desigur, progresul nu e resimtit de catre absolut toti indivizii, ci dimpotriva, globalizarea face cetatenii din tarile civilizate sa fie franati de evolutia celor din tarile sarace care se urca pe spatele lor.
Dar “poza mare” nu prea lasa loc de dubii.
Da si si nu. Ramaneau bani, dar nu suficienti sa plateasca multe chestii care azi sunt considerate necesare, gen facultate pentru copii, asigurare de sanatate, masini, internet, restaurante. Muncitorul manca acasa, nevasta gatea, copiii nu visau facultate. Soarta lor era tot in fabrica/mina/camp. Operatii complexe gen inima? Trololol, d-aia faceau 10 copii. Dentist? Cleste, la frizer. Vacante? Nu ieseau din county decat daca se mutau definitiv la alta fabrica. Pe de alta parte, cei care nu aveau “norocul” sa aibe un cap de familie in fabrica sau mina sufereau de malnutritie. Somajul era condamnarea la malnutritie, nu exista welfare si alte nebunii. Ziua de munca era zi de munca, 14 ore.
Suntem departe de societatea ideala, care nici nu cred ca exista sau e tangibila, dar clar e mai bine ca atunci.
Err, in unele cazuri, da, doar ca acea casa era cat vreo 4-5 apartamente de-ale tale.
Sigur, inainte de revolutia franceza lucrurile erau si mai nasoale – pentru ca nobilime si pula mea. Si-a urmat o scurta perioada de timp in care lucrurile au luat-o pe un fagas normal, ca apoi sa revina la partea cu nobilimea. Doar ca acum nu mai era “contele de X”, ci “milionarul/miliardarul X”.
Am aratat mai devreme cum facebook a platit taxa de corporatie in UK de vreo 5000 de lire in 2014.
Pai, poza mare nu lasa deloc loc de dubii.
Prin urmare, intreaba-l pe taica-tu cat s-a agitat el sa-si ia locuinta, cate salarii medii a dat pe ele la vremea aia etc. Si vezi cate dai tu acum.
Da, dar acum nu ajung pentru necesitati, never mind sa ramana.
Pai da, nu ajung pentru toate necesitatile pentru ca azi necesitatile includ cablu, broadband, smartphone, masina, vacante. Da, nu ajung de toate, isi ia familia masina anul asta, nu ajunge de concediu un Tenerife, cry me a river.
Necesitatile de atunci includeau casa si masa.
in europa e ceva mai rau decat prin anii 60-90 (mai mult sau mai putin). Cu mentiunea ca evolutia tehnologica a venit cu avantaje si pentru prostime – medicina, internet, telefoane, avioane, vacante.
Dar, se cam vede ce zice liviu: o scadere puternica. scoli mai scumpe (uk si us), taxe din ce in ce mai mari (stiu ca in 2006 mi se plangeau suedezii ca platesc mai mult si ca vad mai putin in servicii, pentru mine oricum totul era prea rapid sa inteleg ceva)…
Putin pe langa subiect…
Uite pt ca te bucurai ca ai furat startul si ai aplicat tu mai repede pentru rezidenta decat alti romani 🙂 Acum trebuie sa aplici iar!
“The policy paper reveals that EU nationals who have applied for permanent residency status documents since the referendum – thought to number more than 150,000 – will be asked to apply again, albeit in a streamlined process. Those who have been asked previously to show evidence of comprehensive sickness insurance will no longer have to do so.”
https://www.theguardian.com/politics/2017/jun/26/eu-citizens-living-in-uk-must-apply-for-special-id-card-after-brexit?CMP=share_btn_fb
Acum o sa vorbesc si eu din citite/auzite, nu ca mai devreme chiar as fi apucat revolutia industriala: cum penisul calului e mai rau acum in UK decat in anii in care Thatcher a bagat sute de mii de oameni in somaj pentru ca altfel era dezastru?
Da, exista o oscilatie sus/jos, cicli de crestere si declin, dar per total trendul e crescator. INCA.
Te inseli – grav de tot.
Repet: apartamentul meu e inchiriat pe vreo 15 milioane acum. 1 bedroom – adica ce se numeste-n Romania “doua camere”.
Intretinerea nu stiu cat mai e acolo, ca n-am mai platit-o eu de ceva ani si nu stiu la cat plm o fi ajuns. La ai mei, totusi (3 camere, 2 bedrooms), intretinerea ajunsese la 5.5 milioane in Februarie 2011. Sa zicem ca la mine ar fi 2 milioane (desi nu bag mana-n foc). Pe langa aia, mai ai electricitatea (da, in ziua de azi ai nevoie de electricitate, pentru ca frigider si plm; fara, te costa mai mult mancarea, ca tre’ sa iei fresh mereu – si nici n-ai de unde), apa (ca nu te dau aia afara daca vii nespalat la lucru) si dracu’ mai stie ce alte facturi non-esentiale (eu as spune ca si abonamentul de mobil este esential – te poftesc sa aplici tu pentru un job lasand doar numarul de fix, sa vedem cat succes o sa ai; dar oricum, ala nu-i foarte mare, cred…probabil vreo 500k).
Mai ai pe urma transportul, haleala si ceva haine (nu la moda, nu des, da’ cat sa le inlocuiesti pe-alea rupte). Nu stiu cat la cat ajung astea. Calculeaza tu singur.
Avem asa:
– 15 mil chirie
– 2 mil intretinere
– 1 mil (presupun) celelalte facturi (plm, chiar nu stiu cat e curentu’ in ziua de azi in Romania)
– 5 mil (sa zicem) pe haleala (cu mentiunea ca eu si a mea dadeam 14 lunar pe haleala in Romania in 2011 pentru noi doi). Dar sa zicem ca na, esti sarac, mananci mai putin si mai prost, ghinion.
– transport (nu mai stiu cat e ala, presupun ca tot un milion pe luna? Cat plm e o cartela de 2 calatorii? Nu am idee; retine, discut de transport in comun desi aia la care am lucrat eu in Romania (corporatii) nu aveau statie pe langa ei; not even close) si toale (nu stiu cat costa, depinde cat de des se rup sau cat de mult te ingrasi etc).
Mie-mi ies vreo 24 de milioane fara haine (gen “nu le rupe, prostule”). Nu discutam de concedii si masina personala, discutam de nevoi de baza.
Dupa parerea ta, nu exista asadar in Bucuresti oameni care castiga sub 24 mil net? Eu pariez ca da, desi nu stiu ce salarii sunt acum acolo. Dar PARIEZ ca exista – si inca multi. Si la banii, repet, nu-si acopera nici nevoile de baza, alea calculate mai sus.
Sa retinem ca nu am calculat vreo iesire sau plm. Nu, coaie. Nu bei niciodata o cafea sau o apa-n oras, nu-ti iei un sandwich, la pranz te duci cu pachetul de-acasa, ca discutam de “baza”, nu de “pretentii”. Si la banii aia, nu-ti veni cumpara niciodata locuinta ta, ca nu-ti raman niciodata bani de NIMIC.
Prin urmare, gasesc comentariile tale usor tampite.
P.S Da, sigur, poti inchiria garsoniera. Plm, succes la gasit si nu, nu stiu cat costa aia.
Nu esti putin pe langa subiect. Esti atat de departe de subiect ca subiectul nici nu se mai vede.
Dar, ca sa ne amuzam un pic:
1. Cel mai probabil regula aia se va aplica dupa iesirea din EU. Pana atunci, eu deja am cetatenia si nu ma mai intereseaza.
2. Daca o aplica mai devreme (de exemplu, de maine), eu deja am aplicat. Oh, nu, am pierdut 100 de lire, cat ma costa o iesire-n oras, unde ma duc sa plang?
3. Vor sa faca procesul si mai simplu, gen sa ceara doar dovada c-ai lucrat 5 ani aici si nici nu mai intreaba de zboruri sau asigurare medicala. Ah, si sa fie 100% online cu NIN. Mie-mi convine, cateva clickuri.
4. Ce nu pot schimba e faptul ca eu sunt deja aici de 5 ani, deci pot aplica din prima zi in care se schimba regulile, daca mai am nevoie. Asa ca da, am furat startul, cum zici tu. Bravo mie.
E MULT mai rau pentru ca atunci te bagau in somaj si-ti plateau benefits. Iti plateau chiria/casa, dupa caz (housing benefit) si-ti dadeau si bani extra pentru stat acasa – de-aia sunt familii in care n-a muncit nimeni de generatii.
In timp ce acum benefits sunt capped si la modul particular (la housing benefit primesti vreo 400 de lire, parca; dar sa vezi, au crescut chiriile la 900, scoate tu restul din buzunar) si la modul general (nu mai mult de nu mai stiu cate mii in total pe an, cu totul). Si au si fost desfiintate diverse benefits, iar alea existente nu au fost “indexate”.
Prin urmare, acum exista o gramada de oameni care muncesc, primesc si benefits si tot nu le ajung banii. De necesitati, nu de concediu in Tenerife. Sigur, pe langa aia exista si niste “baieti destepti” care sug sistemul cu cap, da’ nu prea multi, gen 0.x% din totalul asistatilor sociali.
Pe vremea lu’ Thatcher, OK, te dadeau aia afara. Asta e. Stateai acasa, iti plateau aia necesitatile si, ghinion, iti ajungeau banii doar de vreo 30 de beri pe luna. Asta era.
Acum nici nu se mai pune problema de o bere. Nici macar de mancare nu se pune problema. Din ciclul google UK + food banks usage si vezi ce iese.
Ah, da – si acum pot decide sa-ti taie benefits ca nu te-ai prezentat la un interviu de care ai fost anuntat in scris (prin posta; vine scrisoarea cu invitatia la 3 zile dupa ce vine scrisoarea cu “sanctioned”). Sau pot fi taiate c-ai intarziat 5 minute la “interviul” ala (care-i o pierdere de vreme, sa fie clar; te cheama sa le arati ca ai aplicat la joburi, ca tu chiar iti cauti de munca; da’ pot decide ca ei nu cred ca ai depus suficient efort). Din nou, google benefits + sanctioned + death si vezi ce iese.
Nu stiu daca esti prost informat sau rauvoitor sau ambele. Alege tu.
“Asa ca da, am furat startul, cum zici tu. Bravo mie.”
Pai aia comentam si eu, ca vreo 1000 de tarani de romani s-au bucurat ei c-au furat startul, vezi-doamne. Asa cum fac romanii in general in Romania. In loc sa fie toti uniti in suferinta, sa nu se simta fericiti pana nu sunt TOTI fericiti, romanul se bucura ca e EL fericit si cel mai mult il bucura cand alti romani NU sunt fericiti.
La fel si tu. Te dai rotund plm ca ce jmeker ai fost tu ca tu ai aplicat si tu esti de 5 ani si te doare-n pula. Sa fii fericit! Maine poate aflii ca ai cancer la anus si uite cum ai furat startul degeaba 🙂
Probabil pur si simplu prost. Ok, e cum zici tu, plm, cade cerul cand cineva pe internete va recunoaste ca nu e ca el, mai ales unul ca tine. Pup.
Cred ca alura toma a dat cel mai prost comentariu ever….
Eu am zis “prost informat sau rauvoitor”, dar accept si varianta asta, de ce nu, tu stii mai bine cum esti.
Deocamdata, unul ca mine ti-a prezentat o adunare care – sper eu – nu e prea complicata. Simplu, frumos, cu cifre and shit – strict nevoi de baza.
In timp ce tu ai vomitat doar “nu exista” si “pai, da, concedii in Tenerife si masina”. Adica niste stereotipuri fara absolut nimic in spate. 0 argumente, 0 cifre, 0 orice.
Lipsea doar sa mai adaugi si “pai cre’ si eu daca-si iau plasme-n rate” si te puteam striga “domnu’ Isarescu”.
Da, pentru ca nu-i asa, le datorez ATATEA romanilor.
Ahahahahahahaha.
Esti cel mai trist om care-a trecut vreodata pe pagina asta. Mi-ar fi mila de tine, da’ pentru aia ar trebui sa-mi pese vreun pic. Si chiar nu-i cazul.
Atata ti-a ramas si tie. Sa speri ca pula mea, lasa coaie, dumnezeu ii vede pe-aia care o duc mai bine si le da “cancer la anus”. Da, ma, e o posibilitate. Da’ cred ca pe-ala il faci tu inaintea mea. Nu de alta, da’ din ce vad, ai venit aici doar ca sa te futi in cur.
Asa ca-ti urez sincer multa bafta si drum bun spre locuri mai frumoase.
Eu tocmai ii ziceam idiotului ca-i cel mai trist om care-a calcat pe-aici vreodata. Da’ asta-i un troll mai vechi. Vine sa-si ia drop-ul si pleaca. No stress.
Bine, asteptam acum “ti-au venit aparatorii” ca vorba aia, noi nu am vorbit niciodata in contradictoriu.
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8414447/How-UK-incomes-have-risen-and-fallen-since-1948.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Poverty_in_the_United_Kingdom
Uite, cu cifre. Sper ca nu ma acuzi acum ca vin cu cifre oficiale dupa ce m-ai acuzat ca nu vin cu cifre.
Pai, poti sa astepti pana maine, n-auzi ca deja si-a luat drop-ul?
Pe mine ma amuza tipul. Ii mai permit din cand in cand cate-un comentariu, asa, ca si cum n-as avea idee cine e. Si repede isi da in petec. Iar eu ma cac pe mine de ras gandindu-ma la cine e si cum e si cum face foamea dupa dramele lui delirate pe-aici pe vremuri. Pe vremurile cand nu se hotarase ca-s satana in persoana, adica. Dupa care-l bag in blacklist si-n iptables iarasi, asa, de control.
Si se mai chinuie omul, mai spumega si mai reuseste cand are noroc si nu-si plateste belele o luna sau ceva sa castige chiar si jumatate din cat castig eu intr-o luna proasta. Si iar vine si iar pleaca.
E haios.
Bravo, ai facut primul pas, ai cautat niste cifre.
Pasul urmator: sa intelegem cifrele alea.
Astfel, zici tu:
Voi presupune ca vorbesti de Iulie-Septembrie 1981, dar anunta-ma tu daca ma insel.
Asadar, sa ne uitam la tabelul dat de tine.
Zice acolo ca disposable income era de 7417 lire pe an pe familie in 1981. Eu propun sa-i credem pe cuvant, nu voi verifica asta, merg pe mana ta. Bun. Pretul mediu al unei case era de 24,000 de lire in UK.
In 2010, zice acolo, disposable income era de 13980. Ceea ce-i o minciuna, ca eram aici in 2010, dar, din nou, nu voi verifica asta, voi merge pe mana ta. E adevarat, prin urmare. Pretul mediu al unei case in UK era de…sa vedem…235969.7821 lire.
Prin urmare, disposable income anual (dar aia-i o minciuna SFRUNTATA) in 1981 era de 30.9% din valoarea unei case. In 2010 (din nou, o minciuna sfruntata) era de 5.9% din valoarea unei case anual.
Nu stiu, tie asta ti se pare improvement?
As fi tare curios sa aflu cum au calculat aia venitul ala disposable. Gen, au facut media intre mine si Murdoch? Nu de alta, da’ ma cac pe mine de ras cand vad acolo asta.
In 1981 era salariul mediu 7000 de lire pe an. Ba, impozabil! Iar venitul disposable era de 7417? Gen, net, asa? Serios-serios? Cati oameni munceau in familia aia, vreo 3-4?
In 2010 era disposable income aproape 14k? Serios-serios? Intreb pentru un prieten care lucra aici in IT in 2010 – eu, adica. Ca nu prea mi s-a parut. Mie, in IT!
Da’ si cu cifrele alea, crezand gogomaniile alea, nu-i greu sa pricepi in ce directie bate vantul. Daca iei de bune cifrele lor (care-s aberatii absolut odioase), vezi ca sanki-a-screscut disposable income. Ca s-a dublat in 30 de ani. Ce pacat ca pretul caselor (intra la chestii necesare acoperisul pentru tine?) a crescut de 10 ori, asa-i? Aia asa, in medie, ca daca ne uitam la Londra sau Cambridge, a crescut de 20 de ori.
Ah, si inca o chestie – poate-ti da de gandit un pic.
In 1981, isi cumparau toti case. Preturi mici (datorita legilor), 0% avans cerut. Aia calculau atunci disposable income la modul “Ce-ti ramane dupa ce platesti si x,y,z SI RATA LA CASA”.
In 2017, nu-si cumpara aproape nimeni. Google housing crisis UK si te lamuresti. Acum iti calculeaza “disposable income” dupa ce platesti chiria. Au dat si ei cu pixul si-au sters acoperisu’ de la “necesar”. Lasa, coaie, ca stai bine si cu chirie.
Coaie, peste jumatate din adulti nu au nimic in banca, cel mult datorii. Habar nu am ce disposable income viseaza aia acolo, da’ as dori numarul dealerului lor. Pula mea, cum am zis, probabil ca ei fac media cu Murdoch si restu’ miliardarilor si le iese ca da, dom’le, in medie, populatia are disposable income =))))))))))))
Eu iti zic ca rata somajului “real” e mult peste ce abereaza astia in ziua de azi. Astia te taie de pe lista “somerilor” daca esti pe zero hours contract – gen muncesti 5 zile pe luna daca n-are agentia ce sa-ti dea de munca. Sau daca “lucrezi” la deliveroo – chit c-ai avut doua livrari (aka 6 lire in luna aia). Chit ca tu abia-abia nu mori de foame (si asta cu ajutoare sociale!), oficial, nu esti somer.
Daca nu i-ar numara pe tristii aia care traiesc 90% din ajutoru’ social, somaju’ de pe vremea lu’ Thatcher ar arata ca un vis frumos.
Acum, daca vrei sa intelegi, bine. Daca nu, pula mea, ghinion.
Mediana, dupa guvern, in 2015, era la 22,400 (cele mai recente date, adica). BRUT, BA, INAINTE DE TAXE! In 2015! Cum pula mea sa crezi ca disposable income era in 2010 la 14k? Gen, cum, dormind in cort fara acces la utilitati? Ca doar atunci ar merge asta. Altfel, e o idiotenie cat casa…
72% din britanici castigau in 2015 sub 32,500. Mie, in 2012, la 32,000 salariu, imi ramaneau 100 de lire pe luna. In 2015, nu mi-ar fi ramas nici suta aia daca mai eram la 32k, despre ce dracu’ vorbim aici?
72% coaie. Disposable income?
Jumatate din populatia activa nici nu stie ce-nseamn aia. Garantat. Si zic jumatate ca mai si cazuri de-alea fericite in care lucreaza amandoi, n-au copii si nici nu vor si eventual au mostenit o locuinta de undeva. Altfel, au belit pula cu acte-n regula.
In 2010 durata medie de viață în Europa era cu 15 ani mai mare față de cea din 1950.
Dacă o duceau europenii mai rău, mureau mai devreme, nu mai târziu.
Durata de viață a crescut inclusiv pe continentul African, deci toti, peste tot, o duc mai bine.
Emanciparea femeilor a pus presiune pe piața muncii (cerere/ofertă).
Robotizarea crează alte joburi. Nu mai este barmanul, dar e băiatul de la IT, inginerul care verifica robotul, service-ul pt roboti, fabrica ce face roboti și piese pentru ei. Să nu uităm că o nevoie pe piața muncii vine la pachet cu joburi și pe orizontală.
Se pleacă de la ideea că omul trebuie neapărat să aibă un job în servicii. Sau un job în general. Eu cred că foarte bine că roboții fac asta. Sper să fie eliminați și șoferii de taxi și înlocuiți cu roboti. Sigur, tragedie, nu mai avem șoferi. Lasă că nici doctori nu trebuie, pot fi roboti. Și uite așa, copiii copiilor noștri pot face alte lucruri in cele 16 ore din zi când sunt in picioare. Inventator chestii, explora universul, coloniza planete, căutând nemurirea, înălțarea spirituală și găsit Tenerife de pe Jupiter.
Nu am verificat asta, dar te cred pe cuvant.
Nu neaga nimeni avantul pharma in vreun fel. De aici si pana la “e mai bine” e o cale atat de lunga, ca mii de ani i-au trebuit luminii ca s-ajunga sau gen.
Coaie, nu apar nici 10% din joburile eliminate. NICI 10%. Garantat 100%.
E o poveste tampita. Iar joburile care apar – ca apar unele, da – nu-s pentru aia “eliminati”.
Tu ai 1000 de femei care toata ziua cos haine. Frumos. Si decizi sa automatizezi si le dai afara pentru ca da-le-n pula mea de zdrente. Le inlocuiesti cu “roboti”, cum zici tu. OK. Cineva tre’ sa fabrice robotii aia. Cineva tre’ sa-i intretina. Cineva tre’ sa faca piese pentru ei.
1000 de oameni? Nu.
Femeile alea 1000 concediate ajung ingineri, ITisti, dupa ce-au lucrat in fabrica aia? Nu.
Cam asa “apar alte joburi”.
Nu, coaie! Tragedia nu e ca “nu mai avem soferi”. Tragedia e ca gramezile alea de soferi nu au alte skills, ca altfel nu dormeau in cabine la popas, intelegi? Si cum n-au alte skills si nu-i putem transforma in ingineri la Tesla sau Google sau Apple (sau cine plm vine mai puternic cu self-driving cars), aia-s eliminati din joc, pusi pe margine si ghici cine tre’ sa-i intretina? (ca daca nu-i intretii, doar nu vrei sa stea cuminti si sa moara-n pace, nu?).
Ghici cum ajunge statul sa se imprumute pentru ei, pentru ca motive si pentru ca nasol? Ghici cine plateste imprumuturile alea? Fostii soferi, crezi tu? Pai, succes, ia-le boii de la bicicleta si elefantul de trompa.
Nu, coaie. Statul ii intretine in continuare, iti creste tie nitel taxele ca sa mai faca rost de bani – sau companiei la care lucrezi (un “tu” general). Dupa care mai taie din cheltuieli din alta parte. Avem deja doua spitale pe o raza de 100 km, putem inchide unul. Si la ce trebuie gradinita in orasul ala? E una la doar 80 km, inchideti-o pe-aia. Si ce pula mea tot behaie prostii astia de drumuri si autostrazi, lasa ca facem peste 10 ani, ca acum nu-s bani.
Sa mori tu ca nu vezi chestiile astea? Nu le vezi sau nu mai observi?
E vorba de venit disposable pe cap, nu pe familie. De unde deducem ca cifrele sunt, evident, ajustate pentru inflatie, ca altfel sunt irelevante.
Fara cifre nu e bine, cu cifre iar nu e bine, cum am si prevazut 🙂
Pai, coaie, dupa care inflatie sunt ele ajustate?
Ca uite, inflatia oficiala e undeva sub 2%.
Da’ e o mica problema. Apartamentul pe care l-am inchiriat eu la 700 de lire in 2012 era la inchiriat anul trecut la 1000 de lire. Da’ oficial, inflatia n-a ajuns la 2% din 2009 incoace. Ajustate O PULA
Pe cap?
Adica si mai mult?
Las-o coaie-n pula mea, n-am vazut aberatie mai mare.
Aia calculeaza acolo aproape 14k disposable income. PE CAP, zici tu.
Da’ juma’ din angajati castiga sub 22,400 impozabil, adica vreo 18k pe an net.
De unde putem trage concluzia ca pula mea, aia traiau cumva din 4000 pe an in 2010. Cam 333 de lire pe luna.
In 2010, atat dadeam eu pe luna pe haleala. Chiria era 800. Counci tax era 125 (nu-i optional). Apa si lumina cam 100. Gazul 100-250, in functie de luna. Pula mea, si daca le pica o locuinta din cer, sa nu dea o lira pe rata/chirie, tot ar fi sarit de suma aia.
Dar aia traiau din 333 de lire pe luna.
“OK”.
Nu, pe bune, n-are sens sa ne contrazicem, ca mi se face rau de ras aici.
Disposable income, cica.
Sa-mi bag pula daca 80% din tara asta stie cum e sa ai 500 de lire in cont dupa un an de munca. Da’ tu imi explici ca uite, asa e. Desi eu traiesc aici si tot bantui pe-aici de 7 ani. Desi iti arat cat castiga populatia – cifrele de la guvern. Dar nu. Tu stii mai bine.
Bravo, ba. Bravo.
Păi ia uite ici, dacă de tata e vorba:
Îl întreb pe loc și scriu în timp ce povestește.
….
Prima casă la care sunt acum și bem o bere împreună (scârboasa băutură, dar pe căldura asta beau și oțet, dacă e rece) au CONSTRUIT-O părinții lui tata cu ajutor de la copii în 10 ani, dar nu așa cum e acum. În vreo 2 ani au făcut o cameră (încăpere) din cărămidă coaptă în curte din pământ adus cu căruța. Au cumpărat un grajd de lemn pe care l-au montat în fața și l-au tencuit, după care au finisat casa chiar mișto, după părerea mea, și au mai construit o camera de cărămidă în spate. În 10 (zece) ani. A muncit toată familia la treaba asta. 2 adulți și trei copii. Tata era unul din copii și avea cam 10 ani când au terminat.
Tata a cumpărat o casă pentru el, în care stau eu acum, când nu sunt la București sau prin lume, la vârsta de 31 de ani, după circa 12 de ani de muncă și strâns bani. Tata nu mergea la cârciumă, nu dădea bani pe internet,
Telefoane mobile, etc. Când nu era la serviciu făcea poze (fotograf) si făcea porți metalice prin sat. Muncea de la 17ani , dar a făcut armata, nu știu cât, mai mult decât de obicei. Timp în care nu a plătit chirie că a stat în casă cu părinții. Nu știe ce sunt alea vacanțele.
Casa pe care a luat-o e o chestie de 100 de ani și vreo 80mp pe care am modernizat-o eu, evident într-un cur de lume.
Că tot ai întrebat, am să continui, sper să nu fie cu supărare.
Fratelui lui i-au construit casa toți (părinți +copii). Din cărămidă coaptă tot în curte. A durat cam 10 ani cu tot cu finisaje. Cărau apă cu căruța, a durat o lună să taie căpriorii pentru acoperiș cu ferăstrău manual. Au terminat-o când s-a însurat respectivul. Deja lucra de ceva vreme și băga bani mai cu talent în casă. După care fratele lui tata s-a mutat pe lângă Pitești și a primit în exploatare apartament. Pe care l-a achitat ca toată lumea după revoluție. Dar, te rog, să nu confundam pleașca pe care au avut-o cei ce au muncit în orașe de la binefăcătorul tata Ceao și victoria socialismului cu defaultul.
Surorii lui tata, tot așa, toată familia a muncit să îi facă casă. Tata a cumpărat și i-a donat pământul (ca lucra deja) , fratele mai mare i-a dat niște cărămizi ( ajunseseră în anii 80, erau fabrici de cărămizi, găseai sa cumperi chestii și tot a durat vreo 20 de ani să o facă. E drept, casa aia e mai mare, cam 120 mp, estimez. Nici acum nu e completă. A primit și ea, lucrând la oraș repartiție de locuință pe care a plătit-o tot după revoluție.
Dar,boss, asta e redistribuirea avutului public către privat, cum am spus,o pleașcă. Tata Ceao nu a avut vreodată în minte conversia asta.
Și nu s-a întâmplat peste tot pe planetă.
Acum hai să vorbim de mine. Dacă nu mergeam în vacante în ultimii zece ani (am zis că părinții mei nu au văzut marea, au muncit amândoi ca niște sclavi, și încă muncesc, tata închide păsările, mama udă gradina, eu tastez la tine pe blog, deh) îmi luam o garsonieră într-un oraș de provincie, mă înțelegi ce zic?
Eu mi-am luat acum 5 ani un apartament în rate pe 25 de ani. Poate nu îl plătesc anul ăsta, fie, dar dacă nu îl plătesc în doi ani e pentru că sunt un luzar fără pereche și trebuie să mă sinucid sau ceva.
Un vecin de lângă, de aici de la țară, vinde casa unui strămoș care a murit. Cere 25k euro pe ea cu “curte” de un hectar și încă un hectar de pământ la câmp. E cam mult și am cheltuit niște mărunțiș, dar dacă nu ma hotărăsc să plătesc apartamentul, după ce semnez următorul contract o pot lua cu banii jos.
Frate-meu nu are casă. Alegeri proaste, 28 de ani, e din generația de mileniali, dar plin așa, nu ca mine și ca tine. Am să văd cum îl ajut să își ia și el, de voie-de nevoie, nu e după el :). Momentan e “tânăr”, o mai arde aiurea.
Tata a avut prima mașină la 35 de ani. O rabla. Acum are altă rabla. Două mașini toată viața lui, că alta nu își mai ia. Dacă i se strică asta am să îi iau eu altă rabla, că a muncit destul pentru mine, alții nu s-au strofocat atât pentru copiii lor.
Eu sunt deja la a 3a mașină, și ultimele 2 au fost mai bune decât orice și-a permis el vreodată.
Fratele lui tata a avut, tot așa, două rable pe toată viața lui. Fi-su a schimbat vreo 5, că le primește de serviciu de la firmă, le cumpără după 3 ani și le vinde cu profit. Fi-su are deja un apartament cumpărat și achitat în Pitești în primii 10 ani de muncă. Și închiriat. Și o casă ditai pe undeva pe lângă. Nu știu dacă pe aia o fi plătit-o. Fi-sa a “moștenit” apartamentul de serviciu al parintilor. Plm, femei, nu intru în detaliu, să zicem că a avut “ghinion”, dar nu problemele de natură economică au oprit-o din a mai avea încă o casă. Toți mai facem alegeri proaste.
Sora lui tata nu are permis nu are rost să discutăm de mașini.
Are doi copii. Fata e căsătorită aici la țară, are casa soțului și va moșteni casa de care am zis mai sus. Au schimbat mai multe mașini.
Băiatul e în Germania, am zis în altă parte ca are o casă mai mare ca a ta și a mea la un loc, și probabil la fel ca a a ta de scumpă.
După vreo 17 ani de muncă, dar, coaie, mai cheltuitor ca el nu știu pe nimeni. Omul când dă o petrecere pleacă cu lăutari după el, mă înțelegi ce zic? Mă rog, s-a mai cumințit, că altfel nu lua el nicio casa, ideea e ca banii i-ar fi permis ceva mai devreme dacă i-ar fi și ținut mai cu talent în buzunar sau în cont.
Încerc să te fac să înțelegi progresul. Toți o ducem mai bine.
Nu e ca în filme, când îți luai casa una două și gata. Nu coaie, luai tu o cocioaba, dar munceai la ea de înnebunească, sau te ajuta tac-to, mă-ta, d-astea.
Ma uit în satul meu și aia care mai sunt trăiesc exponențial ( nu exagerez deloc) mai bine decât ce îmi aduc eu aminte de când eram copil, darămite să compar cu ce îmi povestește tata.
Nu compara cu ce știi tu despre București (oraș) , unde toată lumea trăia bine și a primit oarecum cadou un apartament, că nu asta e situația mediană.
Cifrele ălea reflectă niște schimbări, înțeleg dacă nu poți sau nu vrei să te identifici cu ele, înțeleg și dacă realitatea în care te găsești tu acum îți dă o perspectivă diferită, dar gândește altfel:
De ăia 70000 ai fi putut să îți iei un apartament întreg în București.
Poate spui că nu e corect să judec așa, că tu nu ai muncit în București. Și da, dar și pe vremurile alea lumea pleca la dracu în praznic la muncă, cu lunile. Mai ăles ăia care voiau bani mulți.
Alte întrebări?
Am scris prea mult, sunt în spam.
Păi nu, hai să le ținem pe toate 1000 de croitorese și să ne vină rândul odată la 3 luni să ne cumpărăm o cămașă și să nu punem roboti care să muncească mai bine, mai eficient, mai ieftin, mai repede că deh, trebuie păstrați toți al muncă. Și să le dăm case la toți că sunt scumpe … îmbătrânești și tot mai socialist devii.
Piața le reglează pe toate. Ajung in șomaj, dacă nu își fac PFA sau croitoria lor pt custom made, e nevoie și la sate de crescut capre.
Nu-i place reorintentarea profesională, nasol, să nu fie inginer de pus ulei la robot, să se ducă în Italia să șteargă bătrâni la fund.
Boss, poate la anul apare o inteligență artificială f șmecheră și nu mai e nevoie de tine sa scrii linii de cod sau ce faci, asta înseamnă că o să stai acasă și o să plănuiești următoarea tâlhărie sau te apuci de olărit sau ce naiba se va căuta atunci? Nimeni nu e de neînlocuit. Nu toți ies la pensie cu meseria cu care au început, no big deal.
Șoferii aia să se apuce de mecanica, de vulcanizare de pictură ….
Nu farmacia ne tine mai mult pe pământ, ci mâncarea mai multă și mai bună, doctorii mai pricepuți și roboții (de la resuscitare la aia care te ajută să respiri la mă-sa pe gheață), culmea.
Per total o ducem din ce in ce mai bine. Tehnologia ne ajută și ne eliberează de multe lucruri ce ne mâncau din timp. D-asta de merge cu metroul și nu cu căruțele… saracii căruțași, gen.
Casa, proprietatea privată, nu este o condiție necesară pentru a trăi. La fel de bine stai și în chirie. Sigur, e frumos sa ai acoperișul tau, dar orice acoperiș pe care ți-l permiți e bun.
Hrana și apă, cum ziceam e din belșug. Monsanto & Co, n-are rost sa zicem că e nasoală atât timp cât prindem 80 de ani și aia din 1917 se considerau bătrâni și își pregăteau groapa la 50, gen.
Capitalismul ultimilor 25 de ani e crâncen.A mutat fabricile în zonele globului unde forța de muncă e ieftină. Ultimii ani marchează clar ideea de a înlocui acestă forță de munca cu roboți/automate. Niciun domeniu nu e protejat în “revoluția” asta a robotizării/automatizării . Jihadul butlerian cred că va lua forma unor taxe extrem de mari (> taxele pe muncă plătite acum pentru salariați).
Coaie, 2% pe an timp de zeci de ani se aduna, chiar destul de mult.
Automatizarea e buna, modul de implementare e necontrolat. As propune interventia statului, sa foloseasca tehnlogia in interesul populatiei. Toata schema trebuie reorganizata.
Noh, sa presupunem ca exista un stat bine intentionat caruia ii pasa de proprii cetateni. Are si niste terenuri libere bune de cultivat chestii pe ele. Investeste in roboti care sa prelucreze materia prima pana la stadiu finit si s-o livreze. Cu ajutorul robotilor si a catorva oameni care se ocupa de ei. Ceva alimentatie basic, nu caviar. Pentru toata lumea nu doar pentru saraci. Asta inseamna ca cei cu job nu le mai platesc asistatilor haleala (taxe mai mici). Nu stiu de cata resursa e nevoie ca sa ajunga hrana pentru toata lumea, presupun ca e potential.
Locuinta – problema s-ar putea pune in termeni de resurse (materiale de constructii). Daca folosesti robotul nu mai trebuie sa platesti resursa umana (bun, mai intra aici cativa oameni pt mentenanta) => scad taxele. Tehnologii care construiesc case cap-coada sau case mobile am vazut pe net. Statul poate folosi terenurile pe care le are. In felul asta scad si preturile la locuinte (daca vrei o casa mai mare, mai intr-o zona de oameni mai spalati).
Educatia – un parteneriat home schooling cu ceva scoala.
Ce motivatie vor mai avea ceilalti sa lucreze ? Pai – beneficii suplimentare (platite cu salariul). O casa mai mare. Mancare mai buna. Ah, ce-am spus mai sus nu anuleaza piata libera de desfacere. Firmele vor continnua sa existe, cumparatorii vor fi mai putini (vor fi in principiu cei care lucreaza, cei care nu – poate ca o sa aiba un basic income, dar mult mai mic), dar si cheltuielile vor fi mai mici.
Nu am o solutie pentru sistemul medical.
Gresesc? Nu stiu, e doar o idee de-a mea, m-ar interesa ceva pareri. Macar o perioada poate functiona, pana cand gurile de hranit depasesc resursa de hrana/ locuinta. Utilitatea/ inutilitatea acestor oameni – asta ramane de vazut.
Daca nu se intervine in nici un fel, da, joburile se diminueaza si tot ce mai scrie la postarea asta. La un moment dat nu mai e sustenabil. Raman 3 oameni care asigura existenta a inca 97. Produsele rezultate in urma tehnologiilor vor fi inaccesibile pentru mase. Teoria conspiratiei spune ceva de ww3. Un fel de reducere a populatiei pentru care nu sunt nici joburi nici bani. Si care n-o sa moara (murim) de bunavoie.
Eu inca mai am un PC de la ei, ma simt prost sa il arunc, chiar daca nu mai il folosesc, pe vremea lui era un 10/10. http://imgur.com/gallery/Nlk9K
Pai da, dar revolutia industriala e complet diferita de ce se intampla acum. Ca masinile alea dadeau doar un boost, gen nu mai cari tu in spate 20kg de carbune ca il ducem cu trenu’, si trenu’ ala il opereaza tot oamenii aia care carau inainte. Acum e diferita, ca multe masini nu mai au nevoie de operare, sau operare asa de mare, ca sunt autonome. Mai trebuie doar cine sa le faca/programeze si cine sa le repare daca se strica, lucru care nu e suficient sa faca destule joburi, si oricum nu in care poate sa lucreze toata pleaba, in plus si astea o sa dispara cu timpul.
Pai daca nu mai exista joburi, gen, de ce ne trebuie sa angajam roboti sa produca servicii si chestii daca nu are cine sa le cumpere.
Daca ar face robotii 100% din munca noastra ar fii OK, gen avem panouri solare peste toti si avem si centrale nucleare, asa ca avem electricitate sa faca aia agricultura, crestere de animale, sa se construiasca si repare singuri, sa aiba grija de noi.(cu toate ca si aici sunt probleme: ca daca vrea unu’ sa fac 50 de copii, unde sta fiecare, nu cred ca avem metale pe planeta sa contrium atatea panorui solare si roboti). Asta e un scenariu utopic.
Acum vine ala apocaliptic: Ipotetic vorbind, ajungem la stadiul: 90% unemployed 1%CEOs si restul clasa care munceste(da cred ca o bulim deja pe la 38%). Cum functioneaza societatea? Aia cu pozitie de CEO au mai multi bani decat ii pot intoarce cu macaraua, aia care lucreaza platesc din salariile lor(probabil imens de mari ca sunt putini lucratori) welfare? Adica o persoana intretine 9? Ceilalti 90% ce fac? Agricultura de subexistenta?
Sunt multe variablile. Automatizare e buna doar cand e sa dea boost, nu sa inlocuiasca joburi. Nu e bine sa se faca cu babysteps, traim asa, mai bine mai prost, mai de “moda veche” cum putem, si cand avem destule resurse mergem pe o societate 100% intretinuta de roboti, ca in stadiul actual automatizarea cam fute societatea in care vrem sa traim.
Pai nu, din alea 24 chiria e mai mult de jumate, si daca stai la chirie in Bucurest, unde sunt tarife mari, se presupune ca te-ai dus acolo ca ai avut oportunite la un job bine platit, care respectiv iti permite sa castigi mai bine decat alt job din judetul tau natal X(dupa ce ai platit chiria, gen in Pulesti fac 15 milioane dar in Bucuresti fac 45, deci chiar daca dau 15 pe chirie, tot fac cu 15 mai mult ca in Pulesti, deci e rentabil). In chirie nu vad de ce ar sta cineva care e localnic, ca se presupune ca daca te-ai nasuct acolo, ai macar un apartament, fie al tau fie a lu’ mata.
Mie mi se pare ca ar fi normal sa stea in chirie doar aia care s-au dus in alt judet/tara aia cu oportunitati sa faca bani, ca nu ne ducem doar de dragul de a sta noi in alta parte(stiam eu pe cineva in familie care lua 16 milioane salariu ca medic rezident, ii mai dadea tacsu’ 25 si ii mai platea si chiria la apartament in Bucurest, intre 16-20, si persoana respectiva futea toti banii aia, mai mare rispia).
Daca scazi din ce ai tu acolo chiria, sunt frumoase numerele, si ai bani arhisuficienti si pentru: mancare cum vrei tu, masina, pc, alte gadgets, utilitati+ sa pui bani deoparte.
Da, coaie.
Numai e ca eu iti explic ca oficial, inflatia a fost intre 2 si 3% pe an (sau p-acolo plm) intre 2010 si 2017. Asta-i aia oficiala.
Numai ca in 2012 am vrut sa cumpar eu un apartament. Era 195k. In 2015, cand inca imi cautam o locuinta, l-am vazut din nou pe viata si apoi vandut. La 420k.
Asa ca inflatia oficiala poate sa-mi suga mie pula, mie sa-mi zica ceva oameni de aia reala, daca au chef. Altfel, poti incerca sa te duci tu la seller si sa-i zici “pai, coaie, eu iti dau vreo doua sute si ceva de mii pe asta, ca uite, scrie aici ca inflatia e la 2-3% pe an si n-au trecut decat 3 ani”. Sa ma anunti si pe mine daca ai succes.
Iar eu am zis ca-n 2012 aveam chiria la 700 pe un apartament. Si apoi, in 2016 era la 1000. Fix acelasi apartament, pula improvements – chiar arata mai jalnic decat inainte. Acum calculeaza tu cat de reala e treaba aia cu “2-3%” si “ajusteaza”, da’ vezi c-o sa-ti dea cu virgula.
Mie mi se rupe pula ca pe hartie inflatia e 2-3%, cand mie-mi creste chiria cu 50% in 3 ani, la o adica (nu mie personal, ca am scapat de porcaria aia, da’ zic la modu’ general, pentru populatie).
…iar piata e reglata de stat. Go figure.
Eu n-am sustinut niciodata sa le tinem pe cele 1000 de croitorese. Desi, sincer, nu vad de ce nu. Pentru ca, pana la urma, realitatea e ca n-a disparut croitoria. Deloc chiar. Doar ca joburile au fost mutate in alde Bangladesh, Vietnam si alte locuri.
Ca nu-i de ajuns automatizarea. Nuuu. E si globalizare.
Ba le place reorientarea profesionala. Doar ca dintr-un salariu de croitoreasa nu prea le-au ramas bani sa aiba la ciorap si sa-si permita reorientarea aia, iar statul nu le pune la dispozitie nimic valabil de reorientare. Baga niste cursuri disponibile la misto, din care iesi mai prost si mai necalificat decat prevede legea, daca-ti pierzi vremea pe-acolo. Facute fix cat sa bifeze un birocrat o hartie ca “uite, oferim cursuri de reorientare…”
Eu n-am nici o jena sa fac cam orice job. Inclusiv maturator.
Nu despre mine discutam si nu are sens sa discutam despre mine, pentru ca pana atunci, eu deja sunt in alta situatie, una din care-mi permit sa fiu maturator, pentru c-am avut un salariu ceva mai mare si mai plm, ok?
Dar unu’ proaspat iesit din scoala – ala-si permite sa fie maturator?
Daaa, ca daca ai condus o masina, stii si s-o repari. Siiiigur ca da. Si nu doar pe-a ta, ci si pe-ale altora.
Trollezi, Ioane?
Sigur. Am stat si eu cu chirie. Doar ca, sa vezi ce chestie, cand stai in chirie, parca nu-ti prea arde de facut copii o perioada. Cam pana la 50 de ani, asa. Da’ e OK, ca oricum femeia nu mai putea de pe la 33-40. Nu fara un risc serios de Down si restu’.
Nu, coaie. Te-ai dus acolo ca acolo erau joburi si la tine-n oras nu si orice e mai bine decat nimic – sau asa pare initial.
In 2009 venise un cunoscut in Bucuresti – intamplator juca warlock in wow – si isi cauta un job, ORICE, 8-10 milioane ar fi fost super ok pentru el (ca-l mai ajutau parintii).
Romania nu-i Olanda, ai cateva orase mari in care ai joburi (Bucuresti, Cluj, Iasi) si o gramada de localitati mici in care ai fix pula, ca descentralizarea s-a intamplat acolo doar pe hartie. Si te invit sa te uiti singur la cat sunt chiriile in Bucuresti si Cluj si Iasi.
De acord ca ai bani suficienti (nu arhisuficienti, nu gadgets, nu plm) DACA ELIMINI CHIRIA.
Problema e ca nu prea poti s-o elimini, pentru ca tu ai vreo douaj’ de milioane de cetateni pe hartie (19-21, nu stiu) si din ei, cei mai multi (aia care intra la “populatia activa”) sunt aglomerati in orasele mari, unde chiar n-au cum sa fie toti proprietari. Se varsa in continuu incolo pentru ca plm, ce sa faca altceva?
Ah, daca ai noroc si-ti pica din cer o locuinta, c-a murit nu stiu ce matusa bogata si fara copii si ai tras tu lozul, da, iti ajung si alea 24 fara probleme. Daca. Problema e ca eu am un singur prieten care s-a trezit in situatia aia – ca i-a picat, asa, din cer. Restu’ au dat fuga la banci si au ajuns subiect de mistouri (libor, robor, euribor, franci elvetieni, recesiune etc). Da’ sunt sigur ca si ei ar fi de acord cu tine, ca “daca poti sa elimini chiria”, e chiar cool. Mai nasol e ca nu poti.
@Orbu: cool story bro. Taica-tu si-a facut o casa din caramizi coapte, i-a facut si fratelui tau una etc etc. Foarte misto. Sigur, in felul ala a tras un loz oarecum norocos. Ba chiar mai multe, in sensul ca:
– a putut sa faca asta atunci. Te invit sa-ti faci tu o casa din caramizi coapte acum, sa ne anunti cand primesti autorizatia si cat te costa terenul si constructia prin Bucuresti (ca tu acolo lucrezi)
– a facut astea la o vreme cand avea joburi si-n zona, cum or fi fost ele (cumva, cred ca acum sunt ceva mai putine)
– beneficiind de astea doua chestii – niste mici hackuri, asa – chestii pe care in ziua de azi nu le mai poti face, a putut sa-si stranga linistit bani si sa cumpere una si inca una si plm, whatever.
Doar ca vezi tu, astea le-a putut face el atunci. Si acum nu mai poti. Taica-tu e ala cu “a eliminat chiria” (care oricum era simbolica pe-atunci) descris de warlock, care si-a permis apoi una-alta.
Daca s-au mai nascut p-acolo copii in ultimii 20 de ani, vezi daca si ei isi mai pot construi ce si unde vor si din ce materiale vor etc, daca mai au joburi in zona cum a avut taica-tu si, daca printr-o minune da, vezi daca mai primesc si-un salariu echivalent cu ce primea taica-tu.
Asa ca da, dar nu.
Chestia cu (im)posibilitatea de a-ti face tu casa din chirpici tine mai mult de tendinta ca in timp, sa fie reglementate si restrictionate cat mai multe aspecte ale vietii omului, pentru a le permite cator mai multi sa traiasca folosind cat mai putine resurse, cat mai centralizat.
Oportunitatile (de job, de afaceri, de finantare, de orice) s-au grupat in timp in locuri care s-au aglomerat de oameni in cautarea lor. Erau vremuri cand era activitate productiva de facut oriunde (pamant de lucrat era mai peste tot), dar odata cu industrializarea (si va mai continua, odata cu automatizarile), mecanismele de a face bani din care sa se poata trai cat de cat se vor centraliza din ce in ce mai strans in continuare.
Pe masura ce populatia creste acolo, se cauta noi si noi mijloace de a le face loc, iar asta insemna, clar, limitari pe toate planurile si reduceri de portii aidoma:
– Mult mai putin spatiu alocat pentru locuire fiecarui individ
– Mult mai putin spatiu privat
– Mult mai multe restrictii in privinta a ceea ce poti si a ceea ce nu poti face cu proprietatea personala
Partea cea mai aiurea e ca oricat de prost ar trai acolo, de unde pleaca majoritatea se traieste si mai prost.
La calculele alea ale costurilor cu chiria si alte necesitati, mai ai chiar mult loc in jos pe axa calitatii vietii:
– Cauta conceptul de “Bedspace apartment”, originar din Hong Kong.
– Cu spatiul partajat, scad si cheltuielile individuale pe utilitati.
– Haine si alte acareturi? La mana a doua de prin SH-uri sau de pe OLX.
– Tot nu ajung banii? Second job, noptile si-n weekend. Stiu oameni care au trait asa o vreme, pana au strans de mai bine. Stiu oameni care inca mai traiesc asa.
Nu creste prosperitatea reala a omului de rand. Cresc profiturile corporatiilor pentru care lucreaza, iar acele harti care arata GDP per capita in crestere, arata de fapt ca pe masura ce se modernizeaza, acele corporatii fac din ce in ce mai mult profit pe cap de locuitor.
Adevarat.
Ce incercam eu sa subliniez e ca in ziua de azi, ala pare un superhack – iti faci singur casa, esti nebun la cap? Iesi superieftin (sigur, cam bagi munca) si esti smecher, nu dai bani la banca, nu dai bani pe chirie. Si e foarte bine pentru familia lui c-a putut face aia.
Da’ in ziua de azi nu prea mai poti face asta. Ca nu mai poti. Diverse reglementari, diverse vrajeli – pe langa faptul ca nu stiu daca Orbu isi permite sa cumpere asa usor niste teren in Bucuresti suficient de mare pe care sa-si faca o casa, sa obtina autorizatie de constructie, sa PUZ, sa whatever.
E doar o chestie care – desi n-ar trebui, culmea – confirma ce spuneam. Ca aia de dinainte au scapat mai ieftin si ca pentru generatia actuala, e cam mult mai futere.
E dificil sa faci o comparatie reusita aici, da’ asa cum vad eu chestia, e mult mai probabil sa ajungi sa cumperi o locuinta (cum a si facut Orbu, el n-a construit-o singur ca taica-su si se lauda ca-i zgarcit; cum asa? pai, nu?) in ziua de azi (indiferent ca-i noua sau la mana a coispea) decat sa reusesti sa-ti construiesti una. Asa ca generatia actuala nu prea mai are optiunea aia.
Sigur, se poate aduce argumentul cu “pai tata si-a facut in Oltenia, poti sa-ti faci si tu acolo, ca acolo gasesti teren”. Sigur. Doar ca pe vremea lu’ taica-su erau joburi acolo. Doar ca pe vremea lu’ taica-su puteai construi acolo – probabil din ce materiale doreai tu, cum doreai tu. Si acum nu, nu mai sunt joburi acolo (cel mai probabil) si e foarte improbabil sa-ti mai “coci” caramizi sau whatever.
Evident. Dar asta – din nou – nu face decat sa confirme scaderea standardelor de viata, cum ziceam.
Pe mama n-a ros-o grija de stat shared. Si nici pe tata. Semnatura, pus pe lista, ia cu paine – cu credit sanki de la C.A.R cu dobanda tot sanki, cu leul tinut la un curs tot sanki. In timp ce generatia actuala face credite de 60,000 de euro ca sa-si ia un apartament substandard in comuna Rosu din Ilfov, unde plm o fi si aia (scriam recent despre asta).
Cand ajungi la partea cu “Dar poti sta shared”, deja se duce pe pula orice argument, ca-i un sacrificiu pe care aia din generatia anterioara n-aveau nevoie sa-l faca. Nici in Romania, nici in UK. Puteau, dar NU AVEAU NEVOIE.
Nu-i nevoie sa-l caut, il cunosc 🙂
De acord. Si tot costa.
De acord si aici. Doar ca, sa vezi, DIN NOU, e un sacrificiu pe care generatiile anterioare n-au avut nevoie sa-l faca doar pentru a se intretine. Si din nou, s-a dus pe pula orice discutie si orice argument cand ajungem la “fa mai multe sacrificii ca aia de dinainte”. Ca fix asta zic si eu, c-a scazut nivelul de trai. Daca tu ai nevoie de inca un job pentru a trai mai prost decat traiau aia de dinaintea ta cu un singur job, ce mai e de zis?
300% de acord.
Cam asta zic si eu, ca aia fac media venitului disponibil dintre mine (un proletar troglodit) si Murdoch (un miliardar troglodit) si le iese ca toata lumea are, cand de fapt 50% traiesc intr-o mizerie de nedescris, 22% traiesc intr-o mizerie obisnuita, inca 10% traiesc semi-decent si restul decent sau peste.
Asta-n comparatie cu generatia anterioara, care n-a avut nevoie sa stea shared, n-a avut nevoie de second job, n-a avut nevoie sa se reorienteze profesional (pana au ajuns la stadiul ala, deja aveau plinul facut), n-a avut nevoie sa faca sacrificiile pizdii.
E adevarat, in teorie, noi traim mai mult ca ei. In teorie. In practica, inca nu stim, ca nici aia n-au murit si nici noi si, de bine, de rau, sunt relativ sigur ca aia au prins aer mai putin poluat (cu cateva exceptii gen Copsa Mica si restul).
Chestia care mi se pare penibila mie e cum in ziua de azi a ajuns sa fie considerat LUX un cacat banal, gen o locuinta de 100mp cu parcare si curte. Pula mea, avea bunica-miu asa ceva. Casa de peste 100 mp (caramida, nu balegar), curte de vreo juma’ de hectar etc etc. Da, avea si electricitate and shit. Internet n-a mai apucat sa-si puna, da’ oricum nu mai avea ce face cu el.
Daca zic in ziua de azi de asa ceva, belesc toti ochii mari, ca ala e LUX.
Ce-avea bunicu’ luat din salariu’ de paznic la CAP cu nevasta somera si vreo 6-7 copii e LUX azi.
Si totusi lumea imi spune ca traim mai bine ca aia.
Pula mea, daca voi ziceti?
Singurul aspect in care “e mai bine” e ca unii oameni pot sa traiasca muncind mult mai lejer, daca (si aici e un mare “daca”) se orienteaza bine in cariera.
Iar aceasta orientare de bine are, sa recunoastem, directii ceva mai diverse decat erau in trecut.
Optiunile erau, istoric, putine pentru doua categorii de oameni:
– cei saraci si isteti – putini ieseau din saracie fara noroc, mari eforturi si zbatere
– cei lenesi si isteti – si mai putini reuseau sa faca vreo ceva cu viata lor
Succesul, in general (pentru cei care nu se nasteau intr-o familie instarita), era pentru cei harnici, care nu se speriau de munca pe niciun plan, care trageau tare pe munca epuizanta si/sau riscanta si, prin succesul relativ fata de altii si prin forta bruta si economisire, conducea la prosperitate.
Acum, au si putorile pe care le duce mintea o sansa, cu conditia sa nu-si doreasca prea mult de la viata, in afara de un relativ confort. Esti un stoner lenes care nu prea-i prieten cu efortul, dar care prinde rapid chestii noi? Perfect:
– Stai shared, viata-i mai frumoasa cand o imparti cu mai multi.
– Te bagi pe diverse domenii mai lejere din IT, e loc pe piata, de la pozitii junior pe testare, pana la QA si recrutare, asta fara sa luam in calcul sumedenia de site-uri de freelancing si “sharing economy”, de unde poti sa rupi chiar sume decente daca nu esti tare pretentios la munca prestata si vanezi chestii usurele.
– De la Craigslist la OLX, ai platforme cu tot felul de categorii de chestii gratuite sau foarte ieftine de unde poti sa-ti mai suplimentezi colectia de chestii de imbracat/folosit/etc.
Daca luam in calcul si oameni cu mai multa implicare, deja putem aprecia mai multe oportunitati, care istoric s-au putut accesa mai rar:
– O piata a muncii comuna, posibilitati de a-ti schimba locul unde traiesti si lucrezi.
– Transport mai rapid si mai accesibil decat oricand in istorie (pe anumite rute si in conditii mai putin confortabile, dar daca scopul e doar sa ajungi undeva, ajungi).
– Ocazii pentru cei de jos sa-si creasca gradul de confort in regim “trickle-down”. Cum povestea pe-aici Seven, poti pleca din Romania cu… trompa elefantului in buzunar, pe barba unuia sau a altuia, sa nu stii sa faci mare lucru pe unde-ajungi, si tot sa-ti scoti un trai, sa ti se mai lipeasca de mana una-alta (cum povestea de colegul ala al lui) si sa vezi mai mult din lume decat ar fi avut ocazia cineva la acelasi nivel de-a lungul istoriei, cu exceptia vreunui razboi.
Daca-l eutanasiaza, nu mai incaseaza ajutorul de inmormantare.
1. Nu mai fi socialist, globalizarea și automatizarea nu-s bau bau ?
2. Reorintarea profesională poate nu e la un nivel ok în România, nu știu, n-am fost, dar dacă se poate îmbunătăți nu văd o problemă. Șoferii de azi, mecanicii de mâine. Tu daca scrii linii de cod nu știi să schimbi un procesor și să pui pastă pe el? Nu știi, poți fi învățat la cursurile alea. În România mai puțin, poate în UK mai mult. Din nou, tu la modul general, nu tu tu.
3. Unu ieșit din școală își permite să fie măturător desi cred că un robot va face și asta. E matematica simplă. Stau acasă = zero lei. Măturător = 100 lei ( bani de țigări, prezervative și parizer). Puțin e mai mult decât deloc, deci îți permite să facă orice. Cum eu îmi permit să fiu măturător decât să mor de foame. Nu-mi e rușine să muncesc. Nu am spirit de antreprenor, asta da, deci o să bag la cârcă de o să mă ia naiba, dar nu o să mor.
4. În chirie nu îți arde de făcut copii … și problema unde e? Nu văd legătura. Sau cumva daca nu faci copii degeaba trăiești? Foarte bine, nu fa copii, o să facă roboții și asta, lol.
Repet, nu toată lumea trebuie să iasă la pensie de la primul job. Nimeni nu e de neînlocuit, orice meserie mâine poate dispărea. E o tragedie pentru niste indivizi care nu se reorinteaza, dar pe total omenia evoluează.
Și încă o chestie, apar permanent job-uri noi. HR era până acum? Social media rahat era? PR și alte mizerii? Si că ele apar mereu.
Clipul cu aia cheală de zicea de orașul pe care urmau să îl sugă de bani merge la fix și aici. Supraviețuiești la tehnologizare, beton, asta e evoluția. Nu, nasol, omenirea nu s-a oprit în Lenuța croitoreasa și Costel șoferul.
Sigur, mereu e loc de mai bine, dar mai uita-te și în urmă. Nu mult, la generația bunicilor nostri. Trăim mai mult și mai bine, rezistam la boli ce decimau populația atunci, moartea infantila este la un low in istoria omenirii, producem mai mult decât consumam (haleală), eu nu înțeleg ce nu îți convine. Iar trendul este ascendent.
@luvieere
“– Te bagi pe diverse domenii mai lejere din IT, e loc pe piata, de la pozitii junior pe testare, pana la QA si recrutare, asta fara sa luam in calcul sumedenia de site-uri de freelancing si “sharing economy”, de unde poti sa rupi chiar sume decente daca nu esti tare pretentios la munca prestata si vanezi chestii usurele.”
Sper ca lucrezi gen salvamar,director(chestii non-IT), sa ajungi la 45 de ani si sa nu iti gasesti job pe domeniul tau. Te vezi la 45 de ani junior pe testare? Crezi ca un pustan de 20 de ani o sa se descurce mai bine ca tine? Apuca-te de freelancer cu 0 proiecte in spate.Bafta
Ce inseamna o suma decenta? La mine suma decenta e cam asa: apartament cumparat in 5-10 ani, concediu, masina(gen sa mearga), telefon,net, un cico in oras UNEORI – cer prea mult pentru “decenta” nu-i asa?
Habar n-am ce ai fumat dar lumea reala e pe un film iar tu pe total altul.
“Singurul aspect in care “e mai bine” e ca unii oameni pot sa traiasca muncind mult mai lejer, daca (si aici e un mare “daca”) se orienteaza bine in cariera.”
Bunicul meu a trait peste 80 de ani si a fost alcoolic si fumator. “Jobul” lui era sa stea cu o vaca la pascut, sa o mulga, chestii de astea complicate gen.
Si vine tineretul(eu) si avem asa:
– lucrez in IT
-stau in chirie(urasc bancile momentan)
-lucrez in cladire super “jmechera” clima 24/7, nu ai posibilitatea de a deschide un geam
-nu mai avem sedinte doar meeting-uri
-avem BADGE(sunt cineva important!!!)
-am masina din 2001
-curent 24/7, tv 24/7(n-am tv si abonament)
Acum tragem linie intre generatii. Eu sunt mai predispus la stres,depresie,cancer,boli pulmonare fata de generatia anterioara. De ce? Ii dureau fix in pula de tot(da’ maxim nu oricum). Casa/apartament aveau, nu exista notiunea de “somer”, statul platea tot si functionau oarecum: spitale, scoli, drumuri facute.
Cum ii mai bine? Atunci cand eram in comunism(nu l-am prins, recunosc)? Sau acum cand suntem o generatie de oameni tineri si frumosi?
Tata si niciunul din frati nu si-au construit case unde au lucrat. Nu. Si-au construit in satul natal de unde au putut sa cumpere pamant la pret modic.
N-aveau ei bani de cumparat pamant in Rm. Valcea sau in Pitesti, dar, presupunand ca ar fi avut le-ar fi dat sistemul comunist o ranga in cap, ca acolo se confiscau ( nationalizau – zi cum vrei, mi-e totuna) pamanturile si casele ca sa se transforme in blocuri.Nu cumparai tu pamant.
Tata a facut naveta toata viata lui, ceilalti doi au fost mai rezonabili si au cerut repatitie de apartament, sau cum se numea aia.
Asa ca daca vreau sa-mi iau teren in sat la mine am deja, si fac naveta. Daca vreau sa imi iau teren la 40km de Bucuresti, pot sa merg maine sa-l cumpar, dar nu-s interesat. Ca sa imi iau teren in Bucuresti ar trebui sa muncesc inca vreun an, sau ceva.
De construit casa din caramizi coape nu se pune problema nu din lipsa de autorizatii, pai in cat timp a durat sa faca ai mei casele alora iau autorizatie de construit si pe luna.
Ci pentru ca nu am innebunit sa tai lemnul eu, manual, sa coc caramida. Nu ca nu as sti cum se face, ca-l intreb pe tata si-mi da reteta. Ci pentru ca in timpul pe care l-as pierde cu astea eu castig mai multi bani decat costa produsul finit. Mult mai multi. Cum e aia cu evolutia?
Daca mai stau prin Bucuresti, cine stie, cam aia e ideea, sa-mi iau/fac, dracului o casa, ca m-am saturat de bloc, dar nu la 40km distanta ci in oras. Ca aia era ideea de la inceput, sa cumpar o casa darapanata si s-o renovez/ extind ( pula mea, cred ca-i genetic) si nu mai tin minte, sincer, cum am sarit de la asta la apartament, dar am facut o greseala.
Mare.
Ca sa intelegi ideea, bunicu meu in “concedii” mergea la coasa undeva in zona Fagarasului sa faca bani, unde-si lua dupa el si copiii care erau inclusiv in scoala generala, pe perioada vacantelor de vara. Deci migrau destul de mult dupa munca. Nu e ca si-au facut casa unde au gasit munca. Asta era o chestie greu de imaginat atunci. Cred ca Ceausescu a inventat “moda” asta prin Romania.
Au inceput sa mai apara joburi si in sat. In oras e evident mult, mult mai slab decat in Bucuresti. Nu stiu de pulifricii nascuti in ultimii 20 de ani, dupa standardele de azi astia sunt inca copii nu stiu ei ce e munca, pula mea, evolutie, isi permit.
Dar stiu de astia intre varsta mea si aia de 20 de ani. Joburile au ajuns acum un pic mai bune decat erau pe vremea lui tata si raportez asta la doua chestii de baza; casa si masina.
O casa in zona, costa intre 10-20k EUR, cu tot cu ceva pamant, macar 5000mp sa ai de-o rosie. Diferenta de bani o fac conditiile in care iei casa. Sunt si mai scumpe, dar pula mea, daca vrei conac la 25 de ani cam ai pretentii.
Daca nu lucrezi o chestie chiar “low”, gen paznic, nu-s salariile cine stie ce, dar de-un 400 de EUR net te scoti. Daca nu esti betiv si nu ai pretentii gen vacante si pula mea, ar trebui sa poti pune 150 de EUR de-o parte, sau sa platesti rate din ei. Oricum ar fi, in 10 ani faci banii aia si asta nu e tot. Dupa serviciu poti sa mai bagi, taica, munca, ca si parintii mei si parintii lor au bagat, casele alea nu s-au construit singure.
Iar cand le-au terminat, bagau norme la CAP dupa serviciu, bagau tot ce era de bagat, ca banii aia nu le curgeau din pom in conturi. Pe salariul de la Oltchim nu strangea tata asa repede sa-si ia inca o casa, era la fel ca ceilalti din sat, doar cu casa construita de/cu ajutorul, parintilor.
Mai pe scurt in perioada dupa ce a promovat in ce pula mea categorii aveau ei acolo castiga 3300 de lei/ luna, iar asta era cam maximul pe care-l putea la nivelul lui de scoala.
Te invit sa imparti 86000 de lei ( atat a platit pe casa cumparata) la salariul lui si pe 15k EUR la 400 EUR. Iti da un timp mai lung la salariul de 400 de eur, dar am zis ca tata avea cam maximul pentru un muncitor. Daca castigi pe la 550 de EUR ajungi tot acolo. Si stiu eu inclusiv bugetari, fara studii superioare, sau super joburi care castiga atat. Cunosc si angajati in privat care castigau atat, dar au plecat in UK.
De ce? Pentru ca nu reuseau sa economiseasca cat a economisit tata din salariul lui? De ce? Pen’ ca tata statea la tara si facea naveta cu autobuzul si nu stia ce e aia masa la restaurant mai des de o data pe an. Cand am crescut eu de varsta scolii mergeam de 2 ori pe an “la oras”. O data sa imi ia haine de scoala si o data, vara, dupa ce se termina scoala, ca luam premiul 1 si trebuia sa mananc si eu o prajitura. Pam-pam. Think about it.
Ca tata era unu cu salariu “mare” pe acolo prin sat.
De cand am plecat eu din zona, au fost vreo zece ani intre 2002 si 2012 cand am trecut foarte rar prin sat si-au construit case ( cu ajutorul parintilor) cam toti copiii mai tineri ca mine care au ramas pe acolo. Si aia care-s negustori de porci, bai.Si aia care muncesc pentru negustorii de porci. Cei care nu, si-au luat apartamente in orase.
Aia care nu au facut chiar nimic sunt aia care au fost lepre. Daca la 35 de ani tu muncesti 2-3 luni pe an si bei toti banii nu meriti sa intri in statistica.
In afara de fratele meu, care merita cateva capace, toata lumea cam are casa pe undeva. Iar de frate-meu am zis, in ultimii 6 ani, la cat plateste chirie si ce cheltuieli a avut, putea sa fi strans bani de vreun apartament mai de cacat prin Bucuresti ( o avea el ceva stransi, ca ma mai imprumuta pe mine cand fac chestii riscante, gen sa las serviciul si sa ma fac contractor cu pula bani in cont).Bucuresti, unde locuieste si unde munceste ca asa vrea el. Ca ar putea sa fi stat LEJER acasa la tata de cel putin 3 ani si sa fi castigat tot banii aia, dar plm, mileniali.
Dar eu ti-am explicat ca astia din generatia noastra au plecat si si-au luat case prin tari straine, cum as putea si eu. Pai tu crezi ca visau parintii si bunicii nostri la asa ceva? Vreodata?
Iar pentru engleji si astia din tarile civilizate, da, asta e cam ca un sut in coaie. Ei s-ar putea sa nu vada cu aceiasi ochi progresul si evolutia. Ca e naspa cand vine un roman si concureaza cu tine la oferta pentru o casa.
Cum as fi strans eu bani pentru casa vecina care-ti ziceam ca e de vanzare, cere ala 25k ( nu-i da nici dracu banii astia), ma duc la el cu 15k , cu gand sa-i dau maxim 18, ca sa nu ne taraim 1 an in negocieri, si vine un pakistanez cu 25k sau chiar 30, ca ce pula lui, banii bancii, el vrea sa isi astearna familia acolo.
Oh well, cand chestia asta se generalizeaza sunt de acord ca evolutia nu prea se mai vede asa la nivel local.
Populatia dintr-o anumita zona are un plan de succesiune naturala. Cand unii oameni mor cu mai putine proprietati decat copii, copiii isi fac si ei planul de succesiune, asta in cel mai bun caz, dupa care, surplusul de case e pus la vanzare.
La nivel local daca nu creste populatia fantastic pretul caselor se pastreaza cam in aceiasi termeni, dupa cum ti-am aratat mai sus.
Pe de alta parte, daca tot vine populatie de peste tot intr-o zona, poti sa iei in calcul si cazul Bucurestiului, care pe timpul comunismului era restrictionat provinciei cu sintagma buletin de Bucuresti, normal ca nu-ti mai iese planul si meciul e futut pentru aia de la baza lantului trofic ( aka , cu joburi slab platite).
Altfel vorbind, ce vrei sa iti spun, ca pot sa muncesc pe branci un an si sa imi iau o cocioaba cu banii jos si la tine in UK?
M-am uitat in Milton Keynes si sunt case si sub 75k . Si d-alea cu shared ownership si freehold. Cam cocioabe, dar aia e. Mai bagi munca.
Cam departe de un loc de munca pe de alta parte companii precum Delloitte si PwC gasisti sa aiba birouri pe acolo.
Sau aproape de Oxford, in Bicester Village ( acolo la chineji) la fel.
Departe de munca, dar exista trenuri, strazi, pula mea, life for rent. Asa era si pe vremuri.
Asa ca despre ce vorbim? Ca sunt casele scumpe in Londra, Paris, Munich? Da, sunt, naspa, dar e o chestie de convenienta. Convenienta a faptului ca vrei sa ajungi iute la munca, iute la casa, sa fii cosmopolit, sa ai access la chestii.
Exista insa viata si pentru navetisti. Tata a facut naveta cu autobuzul aproape 40 de ani. Fiu-so face naveta cu avionul, trololol.
M -așteptam sa se ajungă, in sfârșit, si la asta: era mai bine in comunism. Atât! Not enough minerals!
Sa vina repede si urgent jihadul asta butlerian,uite asa ma bucur si eu, de Rhett Butler, sa-l impaieze, sa-l robotizeze, numa’ sa vina baiatu’ asta terorist!
Poate se mai racoreste, uite asa!!!!!!!!
Hiiiiiihiiiii!
Sa ajungem pe campiiiiiiii!!!!!!!
eu ma refeream la ce joburi precare erau, nimic altceva. chestia ca lucra doar barbatul e fara legatura, ba chiar vine sa confirme faptul ca-s mai multe joburi (dublu chiar, mergand la extrem, dat fiind proportia egala intre barbati si femei la specia umana)
si da, femeia i-a furat din leafa barbatului, ca pula mea, basic economics, similar cu emigrantii.
compari comunismul cu economia libera?
compari preturi de comunism cu preturi de dupa?
ignori concentrarea in orasele mari a populatiei?
bravos! ai dreptate, fix atat valoreaza.
intr-adevar, acum 150 de ani toti parcau o masina noua in fata curtii. cata degradare…
lol:
zi-i asta aluia care aprindea felinarele pe gaz cand a aparut electricitatea
zi-i aluia care baga carbuni cand au trecut pe diesel
se traia in mizerie infinita comparativ cu ce e acum.
dar, fie ca tine, nu am idee.
—–
ce nu intelege lumea e ca automatizarea/progresul a adus clar beneficii. de exemplu:
– inventarea liftului a ajutat la realizarea de zgarie nori, la mine mai adanci
– inventarea electricitatii a permis lucrul in mai multe schimburi, nu doar i-a fortat pe gazari sa se reprofileze
– inventarea domeniului aero spatial a generat tone de joburi si oportunitati. vacante pe insule anyone? sat-tv?
– inventarea internetului … aici nu stiu ce sa zic prima oara, dar cert a fortat postasii sa se reprofileze
toate automatizarile astea nu fac decat sa scada pretul produselor, asadar beneficii clare si directe pentru toti, chiar si aia obligati sa se reprofileze. asa au aparut benzile de asamblare, automobilele din alea vechi de 15 ani care inca mai merg si-s … ieftine.
ne plangem cam aiurea pentru ca acum 100 de ani fara antibiotice muream dupa ce ne zgariam intr-o sarma/cui
ne plangem ca stam inghesuiti, dar vrem sa stam in centru cu orice pret
ne plangem ca aerul e nasol dar nu renuntam la masina nici pentru a merge 2 km pe jos
…
problemele lumii evoluate
Cine nu își cunoaște istoria este condamnat să o repete.
Să scoatem berbecii (sau vacile, după caz) la păscut, zic. Să nu cumva să murim de stres. Iar în timp ce ne uităm cum berbecul fute vaca să vină turcii (sau rușii, care dreaq o fi la rând).
Csf, ncsf.
Pe zi ce trece este tot mai socialist. :)))
[youtube]WSKi8HfcxEk[/youtube]
(sper ca am nimerit bine tagurile)
@Nemessis
Ce-i drept, discutam de cazul unui tanar fara prea mult chef de munca, al carui start in cariera ar putea fi pe chestiile mai light din IT, angajat sau freelancer.
Daca iei cumva startul la 45 de ani in piata asta, atunci ai clar dreptate, sansele sunt aproape 0. Sau nu, depinde de om. Stiu fosti lucratori in productie industriala care pe la 45-50 s-au reorientat pe imobiliare, fost sudor naval la Galati care face si vinde niste rahaturi de aplicatii mobile in buildere vizuale, ba chiar un prieten simpatic, fost sofer de tir si lucrator prin spalatorii auto care acum lucreaza in freelancing web. Stiu, par sa se potriveasca precum nuca-n perete, dar realitatea si nevoia te impinge sa faci ce aduce bani mai usor si mai in relativ confort.
Dar cine prinde chestiile astea mai de tanar – si-au fost care le-au prins si mai din timp, daca au fost interesati sa evite lucruri mai grele – are sanse sa-si duca viata destul de lejer. Am avut om pe la vreo 60 de ani la un interviu, a lucrat toata cariera ca asistent pe la universitati mici si obscure si pe QA la firme de jocuri si de componente auto. N-avea omul nici treaba, nici chef de chestii mai complicate in industrie.
Asta dintre cei in varsta, dar care, ce-i drept, a inceput in stilul asta de tanar. Dintre cei tineri, stiu mai multi care prefera sa dea mai tot ce castiga pe ceva bun de fumat, iar joburile pe care si le cauta nu-s chiar, cum sa spunem, apogeul complexitatii.
Despre “suma decenta”, am tot mentionat acolo conditia sa nu-si doreasca prea mult de la viata, in afara de un relativ confort. Apartament cumparat, concediu, masina, ce-i drept, poate intra, poate nu intra in “relativul” asta la care ma refeream eu acolo. Iarasi, depinde de om, de efortul pe care-l face si de noroc.
“Apuca-te de freelancer cu 0 proiecte in spate.Bafta” – Ce-i amuzant e ca ma chiar bag, cam odata la 2-3 ani mai incerc pe cate-un site nou sa vad ce concepte noi apar in organizarea unor astfel de platforme. Cu start de la 0 pe fiecare, nu pot spune c-am avut probleme in a prinde proiecte pe cele mai multe din ele. Si, vorba aia, nu-s chiar cel mai stralucit implementator de soft de sub soare.
Bunicul tau a fost norocos daca a facut doar atat si-a avut de unde trai bine si relaxat. Ai mei au fost mai putin norocosi, au tras la munca la camp, la livada, la constructii si la alte chestii dintr-astea zi lumina (iar asta dupa razboi, cum s-a nimerit), ca sa-si poata creste copiii. Vecini de-ai lor care nu prea le-au avut cu munca nu pot spune c-o duceau chiar bine lucrand cu ziua prin sat. Nu degeaba copiii lor s-au mutat prin orase; chiar daca vand telefoane pe Okazii, vand shaorma si covrigi sau aduc masini de prin Arad, tot traiesc mai bine decat ar fi facut-o prin sate.
Predispozitie la depresie, cancer si boli pulmonare? Nu-i noua si nu-i specifica generatiei. Cine-a lucrat prin uzine stie cum statea treaba la baut alcool industrial, batut nevasta acasa, facut silicoza pe la vreun 40 de ani, fix inainte de pensie. Cine si-a pierdut avutia la colectiv stie cum si-o fura in beci la militie, daca comenta, de nu mai era om toata viata. Nu cred ca de fericire au sfarsit destui spanzurati prin padure, despre care nu se spunea nimic, dar mai auzieai de pe la rudele ramase-n viata.
Apartament si durere-n pula zici? Vai de pula lor apartamente inghesuite, umede, fara izolatie termica, in care se facea frigul grupa mare cand se taia caldura, electricitatea si apa. Da, daca nu traiai in provincia mica sau daca erai asa, mai inginer sau mai angajat militar, naval sau feroviar, prindeai chestii mai interesante, cu numar de camere in functie de familie. Daca erai muncitor in constructii la Santierul n-spe de pe cine stie unde sau daca lucrai, sa zicem, la fabrica prin Plopeni pe undeva, prindeai pula cu ambele maini, cu tot cu familie si copii, din punct de vedere al calitatii locuintei.
Cativa de la tara care trageau chiulul la munca si se trezeau din betie doar cat sa-si caute urmatoarea sticla, da, poate pe aia ii durea in pula, ca nici n-aveau cu ce sa compare si nici nu aveau ambitia de-a avea sau de-a face mai mult.
Mi-e cam somn si nu-mi arde de scris. Dar tot vad treaba asta pe-aici, ca da, dom’le, da’ era comunism. Ok. In Romania era comunism, asa-i.
Dar in UK nu era comunism.
Preturile n-au crescut in Romania si-n UK pentru ca vai, capitalism. Au crescut pentru ca a fost transformata locuinta intr-un asset – ceea ce nu era si n-ar trebui sa fie. Si-au fost schimbate regulile astfel incat sa poti imprumuta mai mult de salariul tau pe 3-4 ani…si sa fie cerut un avans baban.
In fact, situatia era cam la fel in UK (capitalism) si-n Romania (comunism) la capitolul preturi. Echivalentul salariului pe 2.5-4 ani pentru o locuinta in capitala (indiferent ca vorbim de Londra sau Bucuresti).
Preturile in UK erau asa de jos (in comparatie cu acum) pentru ca regulile erau facute de asa natura incat sa nu poata fi exploatat fraierul. Bancile sau building societies iti puteau imprumuta cel mult salariul tau pe 3 ani. Asa ca daca dorea un proprietar sa vanda, nu putea cere mai mult de X, ca stia ca nu aveai cum sa obtii “atat” de la banca. Dupa care a fost “liberalizata” piata.
Ai mei au platit 88,000 (lei, pe vremea lu’ Ceasca) pentru un apartament de 3 camere in Bucuresti. Mama avea salariul vreo 2000, daca am retinut eu bine. Cu alte cuvinte, salariu’ ei (net) * 44 – aproape pe 4 ani.
Meanwhile, in Londra, o tanti platea salariul brut pe 3 ani pentru o locuinta in Hackney.
Intre timp, nu mai e salariul brut pe vreo 3 ani , ci pe vreo 47 de ani.
Nu, aici nu era comunism.
Nu, nu are legatura cu comunismul. Mama a platit mai mult in comunism decat tanti asta in capitalism (si daca tinem cont de faptul ca mama o ardea in ingineria ei, iar tanti asta englezoaica era un fel de PR la primarie, cre’ ca putem spune si ca mama a platit de vreo doua ori mai mult)
Ganditi dracu’ inainte de a behai de comunism in sus si-n jos. Va fut astia ca pe ultimele curve fara aparare si nici n-au nevoie sa va violeze, ca voi sunteti convinsi ca-i bine asa….ca altfel ar fi “comunism”.
Exista chestii care trebuie liberalizate, da, sa platesti “pretul pietei”. Si aici as include absolut tot ce nu-i necesar si mai ales tot ce-i lux.
Da’ exista chestii care trebuie controlate de stat – cel putin atata vreme cat exista ajutoare sociale, pensii si pula mea – chestii care-s necesare, adica. Educatie, sanatate, housing. Sigur, le poti liberaliza si pe-alea. Da’ atunci sfarsesti cu o populatie saraca, proasta si bolnava si tot tu tre’ s-o intretii, ca plm, altfel se lasa cu furci and shit. Liberalizarea sectorului bancar si-a imprumuturilor de genu’ a dus la situatia actuala, nu comunismu sau capitalismul. Daca lasi chestiile astea la liber, ajunge sa coste o aspirina 1000 de dolari. Sau o casa 600,000 de euro. Si sigur, poti face asta. Da’ pe urma o sa ai o gramada imensa de oameni care nu-si permit nici aspirina, nici locuinta. Asa ca vor veni cu mana-ntinsa la tine. Da-mi. Fa-mi. Pe banii statului – adica ai contribuabililor, ca statul sunteti voi.
Si cand ajungi acolo, esti ingropat forever in socialism, desi tu ai impresia ca esti in capitalism. Si esti ingropat in socialism (cu iz de comunism) pentru ca ai milioane de homeless saraci care vor vota cu cine le promite mai multa pomana. Pentru orice economie, aia e spirala mortii, pentru ca de-acolo “singura solutie” e cresterea constanta a taxelor (ori direct, ori prin introducerea de noi taxe), pana la stadiul la care nu mai vrea nimeni sa investeasca un leu in tara ta si-n orasul tau, ca-s taxele prea mari. Si cand se intampla asta, ajungi sa ai somaj si ajungi sa ai mai multi pomanagii si ajungi sa fii condamnat la socialism forever.
Cum ziceam, exista chestii care ar trebui liberalizate si exista chestii care nu – pentru binele tururor, nu doar al unora. Daca in 1989 erau scoase regulile cu privire la cumpararea terenurilor de catre straini, azi erati toti (si eu cu voi) blocati in Romania si sclavi. Ca v-ar fi venit urgent niste baieti capitalisti de-afara care ar fi cumparat un bloc intreg din salariul lor pe-un an sau gen. Si voi n-ati fi putut face nimic pe tema asta, ca n-ati fi putut concura cu ei. Regulile alea au sensul lor si nu-ti trebuie un Nobel pentru a-l intelege.
Daca nu intelegeti un lucru atat de banal, va spun sincer ca sunteti prea prosti pentru a trai si-i regretabil ca futeti aiurea oxigenul altora.
@Manowar
are legatura cu lipsa economiei libere si cu concentrarea in marile orase, lucru mentionat de mine. cum densitatea in oras creste, creste si pretul… basic economics … intr-o piata libera.
pentru ca free market 🙂 tare nu?
margareta asta era o idioata… voia free market, concurenta… ce nebunie. unde plm se credea? in capitalism?!
si ca sa inchei: screenshoturile obsesive cu extrasul de cont si salariul ala al tau se datoreaza masiv unui free market, dar evident, alegem doar ce ne place, doar cand ne place.
PS: vorbim de free market si imi dai un articol leftist de pe the guardian?
Repet: piata nu trebuie lasata libera la toate capitolele.
Platesti taxe pentru ca statul sa faca niste chestii pentru tine. Orice stat. UK, Romania, pula calului. Aparatul ala de stat trebuie sa-ti apere interesele, ca de-aia-l platesti. De-aia ai politie, salvare, pula mea.
Daca piata-i lasata libera la tot, eu zic sa privatizam politia – de fapt, toata justitia. Si hai sa vedem cat timp mai esti viu dupa. De ce nu? Free market – cine plateste mai mult. Hai sa vedem cat timp mai esti liber si nu-ti ia gatul unul care are destui bani. Asa, de fun.
Si hai sa privatizam si armata. Sa nu apere Romania (nu c-ar apara-o prea mult). Sa apere interesele cui da mai mult, boss. Free market!
NU este in interesul statului/tarii sa liberalizeze chestiile astea. Sigur, ia niste impozite pe vanzari de la aia care dau 600,000 pe-un apartament in Primaverii. Suna bine. Mai putin bine suna cand trebuie pe urma sa construiasca blocuri “sociale” – cum va face Firea in afara Bucurestiului. Ghici din banii cui le face ea – si la suprapret, normal, ca doar si spaga e liberalizata, hotarata de piata.
“Piata” nu este un dumnezeu atotputernic in fata caruia trebuie sa ne inclinam. Pentru ca daca facem asta, ajungem sa avem totul “liberalizat” si nu ne mai permitem nici scoala, nici spital, nici locuinta, nici nimic.
Free market nu inseamna ce crezi tu ca-nseamna. Si nu totul trebuie sa fie lasat la liber. Ti-am zis, privatizeaza taica politia si justitia. Da-le-n pula mea de legi, sa castige-n tribunal cine are mai multi bani. Sau fara tribunal, ca politia nu tre’ sa-i aresteze pe-aia cu bani. Free market, ce dracu’.
Hai sa vedem cum o duci tu atunci.
Pai, chiar era o idioata. Tot UK-ul e de acord cu asta in ziua de azi. Tot. Nu cred ca gasesti un fan Thatcher pe nicaieri, acum c-au vazut efectele. De-aia cand a murit, aproape a intrat in top pe locul I “Ding Dong the witch is dead”. S-au bucurat englezii cum se vor bucura unii romani la moartea lui Iliescu.
Ai incercat – macar asa, de curiozitate – sa intelegi ce-a facut Thatcher? Hai ca-ti zic eu. A distrus sectorul de manufacturing. DISTRUS. Pentru ca visa la o economie a serviciilor. E foarte frumoasa chestia asta, pana intelegi (cum inteleg englezii acum) ca sectorul de servicii nu mai e legat de loc. Si poate pleca oricand – cum probabil va pleca sectorul financiar in Frankfurt/Paris/Dublin daca tampitii astia chiar ies din EU.
E bun freemarket? Pai, zi-i asta englezului care castiga un sfert cat mine – si ala o duce bine. Explica-i lui cum e bine cu free market. Nu conteaza ca bunica-su a murit in WWII, posibil impuscat de bunicu’. Nu, coaie. Free market lol.
Nu, banii mei nu se datoreaza chestiei cu free market. Se datoreaza faptului ca eu inteleg niste chestii absolut banale – chestii pe care altii, cumva, nu le inteleg. Desi sunt absolut banale. Cum e cazul aici.
Si ma amuza sa vad cum se acreste lumea la capitolul ala – de-aia le si pun, ca pe mine ma lasa rece. E foarte amuzant sa vezi cum toti stiu mai bine ca tine absolut tot, da’ cumva nu se vede in buzunar…
E o remarca stupida.
Cum afecteaza site-ul pe care-i scris pretul caselor?
Daca era pe Telegraph, dadea tanti aia salariul pe 47 de ani pe casa atunci? Se schimba trecutul?
Astia care zbierati cu “free market” – un slogan din care nu intelegeti nimic – m-ati face sa ma inchin daca nu mi-ar fi atat de somn.
cam invers as zice si eu https://www.youtube.com/watch?v=Qc5GSnJDvGQ
doar concurenta scade preturile, doar concurenta aduce avans
statul … o cam omoara
te contrazici singur, o fi de la somn.
Mai pe-ndelete:
Tu stii X, se cere X, altii nu stiu X. E mai clar acum?
Capitaliștii ăștia se pot potoli ușor cu un sistem de taxare progresiv. Renunță singuri la ele.
Gen, ai o casa = impozit normal, ai două case, la a doua plătești impozit x2. Ai 3? La a treia plătești impozit x4. Ai 4? La a 4 plătești x8… Și gata. Nu trebuie să interzici nimic la nivel de străini/români. Că au fost oricum străini care au făcut asta prin interpuși. Căsătorii și plm.
Când o să fie cazul o să se facă. Oricum în România persoanele fizice plătesc impozit suplimentar la a doua, treia proprietate.
nu schimba macazul cu privatizarea legilor, legiuitorilor, politiei, apararii etc. nu despre asta vorbim.
cat despre articol, ma scot din pepeni exprimarile de genul:
poate-s eu insensibil dar as vrea multe cifre, nu lieratura. articolul dilueaza valoarea informativa masiv si starneste regrete decat sa fie obiectiv. asta ma enerveaza, nu preturile si evolutia lor. o analiza decenta ar fi avut 20% din continutul articolului, cu explicatii cauze etc. dar mai bine sa smulgem o lacrima si sa intindem niste nervi, sa resemnam niste oameni ca uite ce greu e.
de aia tre’ sa ai familie mare 🙂 si/sau notari de incredere
Casele au preturile pe care le au din 2 motive mari si late:
1. Bani ieftini cauzati de salvarea bancilor ca “sunt prea mari sa pice”.
2. Diverse programe de genul: “prima casa”.
@Orbu: e misto tare aia cu taxare progresiva daca ai mai multe proprietati imobiliare. Sa vezi ce misto o sa fie cind te trezesti ca-ti dau faliment firmele de constructii civile si ai nu stiu citi someri. Stiu, in teorie in loc sa incasezi 4 lei pentru 2 case incasezi 6 (2+4). In practica incasezi 2 ca a doua casa nu se mai construieste si platesti 1 ajutor de somaj.
Gindeste-te ca fara free market ai/am fi fost in Romania fericiti cu vreo 500100 de euro salariu.
Lol, cat de dumb.
De politie ai nevoie de…cate ori in viata? De locuinta ai nevoie in fiecare zi. Dar politia nu trebuie sa fie cu free market, nu? Ca acolo te prinzi tu rapid de nu-i chiar miezu’ “free market”. Csf, ncsf…
Pe Iulian il inteleg. Nu stie, nu a vazut, nu poate.
Dar tu, ca si mine, ai venit cu permis de munca.
“Free market”? De aia era nevoie de el? De aia in Elvetia nu prea mai iau romulanii permis de munca? Pentru ca “free market”? De aia avem si Brexit, boss.
Ce dracu’, ma…
Aha.
Eu iti arat cum a saltat unul pretul de la 13 dolari la 750, cu link.
Dar “chiar invers”, ai zice tu.
Pentru ca da-o-n pula mea de realitate, lol.
Pe larg ( in caz ca te plictisesti si vrei sa vezi rationamentul):
Eu am zis asa:
“Când o să fie cazul o să se facă.” (taxarea progresiva). In plus nu prea se aplica la firmele care construiesc oricum, dar hai sa-mi dau in petec.
Cand o sa fie cazul asta inseamna fix cazul cand ai o gramada de BTListi si populatia nu are unde sta si preturile sunt in pula cu satelitul. Ceea ce poate insemna cateva lucruri.
1. Firmele de constructii civile o freaca la rece si nu construiesc oricum din moment ce oferta nu acopera cererea. Nu ma intereseaza din ce motive – aranjamente, combinatii cu autorizatii, toti astia sunt asa in al 9lea cer, discuta la alt nivel cu politicul. Nu sunt case, sau sunt scumpe -parte e din vina lor deci sa suga pula daca nu le place taxarea progresiva.
2. Sunt destule case, mai multe decat oamenii care le ocupa, sau in proportie relativ similara, dar stau goale pentru ca specula si pentru ca iti permiti sa tii niste case goale, doar ca sa castigi de la alea pline mai mult. Caz in care sa suga pula firmele de constructii civile cu angajatii lor cu tot, sa se reprofileze pe altceva, ca nu fac suficiente case goale, sau opereaza prea scump pentru constructii individuale. Intelegi ce zic? Gen, daca vreau eu sa imi fac casa mea pe teren cumparat.
3.Sunt prea multe case in zona aia fata de cat suporta pamantul, incat daca mai construiesti risti sa ajungi Shanghai si totusi lumea mai vrea. Caz in care sa suga din nou toata pula firmele de constructii, sa mai construiasca si in alte zone, mai rarefiate, pe cat posibil locuinte individuale nu cartiere intregi pentru dezvoltatori.
E clar?
Da, stiu. Dar gindeste-te ca singura varianta de a pleca din Romania era inot pe la sirbi sau cu calauza prin munti. Ma rog, nu prea sunt munti la granita din vest, dar ai inteles, sper, ideea.
Chestia asta nu prea o inteleg. Cum vine asta, ai cerere pentru un produs, dar nu vrei sa-l vinzi?
Nu stiu , plm, intreaba-l pe Manowar cum e cu constructia de case prin UK/ Londra si de ce e pretul asa sus. cumva pentru ca se inghesuie dezvoltatorii sa faca numai case-case, blocuri-blocuri? Crezi ca pretul de constructii de locuinte e ATAT de mare ca pretul cu care se vinde in Londra incat nu e profitabil sa construiesti?
De Bucuresti/ Romania nu am ce exemple sa-ti dau ca aici se construieste ca la nebuni, sunt pline campurile de blocuri, unele neocupate si inca se mai ridica altele. Vorba aia, nu au investitorii straini bani sa cumpere acum atatea apartamente in porumbi cate pot construi astia. Daca ai gasi un nebun sa investeasca ar fi in stare sa extinda cartierul Militari pana la Pitesti, bloc langa bloc.
De acord, sa le tina goale daca asta are chef, nu vad nici o problema ca cineva sa faca ce vrea cu bunurile lui. Uite, extrapolind putin, cum ti-ar suna o lege care sa spuna ca pentru fiecare X unitati monetare pe care ii tii in banca, platesti impozit mai mare. Ceva de genul:
100 de lei in banca: impozit 5 %
200 de lei in banca: impozit 10%
300 de lei in banca: impozit 20%
Ar fi groaznic.
Am putea ajunge ca Norvegia. Doamne-fereste.
Buy and hold. Speculeaza pretul viitor.
Bun, dar daca e asa de bun “free market”, de ce e nevoie de permis de munca, viza, brexit etc?
Free market, nene. Sa vedem ce iese.
Oh, wait. Noi, astia de aici, am vazut deja.
Pai nu stiu, n-as putea spune c-o ducem chiar atit de nasol. Bine, eu s-ar putea sa intru din cind in cind in depresie gindindu-ma la citi bani am dat pe chirie, dar imi trece repede.
Noi doi? Sigur ca nu.
Dar vezi tu tabelul ala de mai dus? Cu 50% care castiga sub 22,400 pe an brut?
Cam cum crezi ca se uita aia la chirie?
Think about it. Si daca tot te uiti la el, mai gandeste-te la ceva. Vezi unde te situezi tu acolo (top x%). Apoi observa ca inca stai cu chirie. Dupa cati ani de munca. Apoi intreaba-te de ce si daca e OK.
Bai Mano, eu nu inteleg ce te freaca atat grija de toate dronele din jur. Da, nu e nimic normal la ce se intampla – dar tu esti o picatura intr-un ocean. Eu m-am lamurit – am iesit la proteste, am scris, am sfatuit, am conversat, am scris petitii, tot, plm.
Nu ai frate cum sa intorci lucrurile, decat sa supravietuiesti – asa ca unde e problema? Crezi ca unei drone i-ar pasa de Mano si/ sau boracii lui? Ai scris cel putin 3 articole pe tema asta (sa nu intelegi ca nu le apreciez – din contral) si nu inteleg de ce iti pasa atat de mult.
Trec peste tot ce s-a discutat aici ca adevarul e undeva la mijloc si incep sa cred ca ww3 va fi o mare implozie sociala din interior.
@ZZ: eu ma descurc. Nu sunt prea afectat de prostia generala. Incerc sa explic ce nu e in regula cu peisajul. Mi se pare un pic ciudat sa vad ca exista oameni care nu inteleg chestii asa banale, atata tot.
Ce mi se pare greu de inteles e cum apara saracii sistemul asta ultra corupt. Inteleg sa-l apere miliardarii. Dar saracii? Bizar.
Nu e nimic bizar – adica nimic nu mai e bizar. Pe masura ce incepi sa gandesti (gandire frate, aia care te face sa te doara capul) incepi sa te crezi mos din ala paranoic care vede peste tot conspiratii – asta la 30 de ani. Adica stai, eu care gandesc si inteleg ajung sa par paranoic din cauza ca toti sunt oi? Lol.
Degeaba le explici – ei o stiu numai una si buna.
Acum cateva zile vorbeam cu un tovaras (omul are citite carti, intelectual, etc) ca nu a votat. De ce nu? Ca nu avea cu cine. Dar USR? Pai USR s-a dat cu homosexualii. Ok – preferi sa te fure niste ortodoxii pulii sau sa te protejeze unii care aparent au filetul invers? A, nu conteaza, nu suport gaii/gata – si asta de la unu’ care stie toti istoricii pe de rost pe ritm de Pig Destroyer si Five Finger Death punch.
Nu bo$$, eu m-am lamurit. Survival of the fittest – doar faptul ca noi vedem peste oi avem tinta pusa pe noi. Ce ma sperie pe mine e ca la un moment dat va trebui sa calc pe cadavre la cum merg lucrurile… Si tare mi-e ca o voi face.
Statul ala care tre’ sa intervina la timpul achizitiei ce pula mea a facut? Un antitrust ceva? O pula. A supt-o cu buze moi.
Sa fie clar: statul trebuie sa reglementeze anumite aspecte ale economiei, sa aprobe achizitii, sa stabileasca norme de calitate (remember STAS?), altfel ar baga doar gunoaie pe piata ( gen cum a facut ford https://www.youtube.com/watch?v=jltnBOrCB7I ); de aia avem norme UE si alte basini.
Dar statul sa nu futa subventii mascate (gen prima casa), sa nu se bage si sa spuna cat ai tu voie sa te imprumuti la banca. De exemplu faza cu roaming stabilit de UE mi se pare o muie grava data pietei si cu care nu-s de acord.
Ai vazut Soilent Green? Sau cineva de aici sa-l fi vazut?
Unii dintre saraci probabil il apara pentru ca nu-l platesc ei. Ma gandesc la aia din blocul care-a ars: pai de ce nu le-ar conveni ca-s mutati in conditii chiar mai bune decat cele pe care le-au avut inainte?
Pentru unii dintre saraci viata e naspa oricum ai da-o:
– Daca muncesc si primesc pe baza muncii, se chinuie, ca ori e munca grea, ori e platita prost, ca altceva nu stiu sa faca.
– Daca primesc fara sa munceasca, e poate mai putin de cat ar castiga cinstit, dar si nivelul de efort e mai mic. Mai au dificultati, mai au ghinioane, dar mai pica si cate-un noroc dintr-asta sa li se dea cat nu spera.
Mai ales cand intra in calcul si importanta in momente electorale, pot sa-si aleaga in continuare aceeasi directie: la ce le-ar trebui case pe care sa le cumpere in 3-4 ani, ca oricum n-au intentia asta. Nu mai bine-s gratis, sociale, fara sa faca nimic? Ce-i freaca pe ei grija ca aia care muncesc isi achita casele in 40 de ani? Daca ar fi dupa ei, n-au decat sa munceasca fraierii si doua generatii pentru o casa, atata timp cat isi platesc taxele din care se sustin ajutoarele si locuintele sociale.
Pai, de ce sa intervina, boss?
Nu glorifici tu asa-zisul free market? E foarte bine asa. Pana te imbolnavesti tu.
Pai, din nou, de ce sa reglementeze si de ce sa intervina, boss? Free market, nu?
Ce daca-s gunoaie? Nu te obliga nimeni sa le cumperi. Desi aia-i tot ce gasesti si tot ce-ti permiti. Free market!
Ba FIX acolo ar trebui sa intervina. Pentru ca datoriile tale afecteaza in cele din urma GDP-ul, ratingul tarii, numarul de oameni fara locuinte, numarul de asistati sociali si, in cele din urma, cat trebuie sa se imprumute “statul” pentru a-i tine in spate, de unde si la ce dobanzi si in ce conditii (Ca stii cum e, FMI-ul iti da, da’ si cere).
O sa explic eu in urmatorul post cum e cu asta, daca o sa mai am chef.
Ba eu sunt foarte de acord. Si ar fi trebuit facuta acum 10-20 de ani.
Bineinteles. Marti e ziua produsului verde. Sau cam asa ceva.
Pana cand nu mai sunt gratis. Ca uite, acum nu mai sunt. Acum housing benefitu’ e limitat.. Pentru ca se ajunge fix la ce-am zis eu mai sus.
…dar despre asta, in postul urmator.
@IulianS : dar de ce plm trebuie statul sa faca si sa dreaga? Ce plm fac cetatenii pulii? Ca din cate stiu eu, chiar si dupa scandalul cu Pinto masina tot s-a vandut. Si mai stiu ca Ford e one of the Big Three si o duce bine. Si mai sunt o tona de exemple (Dieselgate sa zicem ca e recent. Ford Explorer ca se rastuna de parca era titirez… Sau transmisiile lor de tot cacatul).
Afli ca un producator face smenuri? Pai il futi – nu mai iei de la el si gata. De ce plm trebuie sa faca STATUL mereu cate ceva? Mai ales in ziua de azi cand informatia e peste tot?
A, ca toti sunt cioteci? Pai toti ciotecii astia voteaza. W8… Daca niste cioteci voteaza… Oricum ai da-o tot e de cacat. Ce frumixoxoxo e caruselul asta.
//Ce mi se pare greu de inteles e cum apara saracii sistemul asta ultra corupt. Inteleg sa-l apere miliardarii. Dar saracii? Bizar.//
Nu este greu de înțeles.
Au o vorbă americanii: “I am not poor. I’m just an temporarily embarrassed milionare”.
Din acelasi motiv pentru care eu tre’ sa platesc taxe statului. Pentru ca aia-i treaba lui. Pentru ca eu nu pot bate cu pumnul in masa cand negociez cu Ford. Dar statul poate, pentru ca-i poate spune “pai, intai va ardem o amenda de vreo 100 de miliarde, dupa care nu mai vindeti nimic aici niciodata, ce parere aveti?”. Au alta pozitie la negocieri fata de simplul cetatean. Sunt de acord, totusi, ca si cetateanul ar putea sa nu mai cumpere brusc Ford. Dar pentru aia ar trebui educat si ar trebui sa-si cunoasca interesul. Nu mi se pare ca-i cazul.
Stiu, am publicat deja postul “viitor” in care am mentionat si asta. Cred. Nu vorbeam serios cand am zis ca-i “bizar”.
Si nu ajungi la acelasi cacat? Mano, faza cu pinto e ca daca era lovit din spate ardea – sunt niste clipuri f misto cu unii care au supravietuit – mai bine ma uit la tancuri in flacari decat la ce pateau oamenii prinsi in Pinto . Ford Explorer se rasturna la orice hop – ghici ce rezulta din asta.
Amenzi? Suparare? Ceva? Orice?
Nu… Ca suntem fix in caruselul de mai sus.
Sigur ca poate sa faca asta. La fel cum si Ford poate foarte bine sa-si inchida fabrica/reprezentantele/service-urile/whatever mai are prin tara aia si sa arunce dracu stie cite sute/mii de oameni in somaj.
…si-un articol de azi despre treaba aia cu disposable income & savings
O observatie legata de hoteluri — cred ca asta e oarecum un contraexemplu la teoria pe care o sustii aici, pentru ca nu rezulta de nicaieri ca au fost reduse joburile in turism cu aparitia Airbnb.
Fapt e ca vacantele cu copii sunt indiscutabil mai confortabile in locuinte integrale (fie casa fie apartament) decat in hoteluri, din motive evidente. Pana la Airbnb au existat insa multe alte site-uri cu proprietati pe care oamenii le inchiriaza direct sau fac schimb (homeaway, ownerdirect, houseexchange etc.), in care poti sa faci rezervare si sa platesti doar o mica parte din suma sau deloc. Vacantele de tip time-share tot de la nevoia familiilor de mai mult spatiu decat camera de hotel la preturi rezonabile au aparut (ca majoritatea sunt sau tind sa devina tzepe e alta discutie).
Tendinta de a rezerva vacantele cu un an inainte (sau chiar mai mult) tine mai ales de perioada vacantelor scolare — in UK vacanta de vara a elevilor are 6 saptamani mari si late, asa ca aglomeratia e mare si o rezervare tarzie devine foarte dificila la preturi rezonabile. De aici un circ intreg in presa legat de amenzile care au fost impuse prin lege parintilor care iau copiii in vacanta pe perioada scolii…
Dar hotelurile o duc si ele bine mersi, nici o indoiala — ba in multe parti, prin Spania, Portugalia, Franta etc. plus zonele de schi prin Alpi sau Pirinei iarna au aparut si hoteluri cu apartamente, nu doar cu camere.
In Franta exista un lant hotelier (Formule 1, parca) cu servicii low budget (no frills), unde nu exista receptie si cazarea se face automat cu cardul de credit (de debit, mai bine zis, ca Europa continentala nu prea are treaba cu cardurile de credit). Dar nu e nou — e de prin anii 90 si e pe autostrazi, nu in zone de vacanta.
Si de azi – ca e haios sa citesti de astea la piscina:
https://www.theguardian.com/business/2017/jul/06/british-households-squeezed-by-rising-prices-after-brexit-vote
@Sandra: nu. E mai usor la hotel. Daca e un hotel decent si daca iti permiti camerele etc. E greu sa bati treaba cu micul dejun servit la botul calului. Sau full board daca preferi de astea. Nu vase de spalat, laundry service etc etc.
Nu zic, o fi misto si la apartament, dar eu unul cred ca prefer un hotel bun.
Am fost cu copiii la un complex de blocuri/ apartamente unde am avut un apartament de 60mp cu dormitor si living, care avea si ala ceva cana-pat.
Cu restaurant ( serviciu all-inclusive), piscina termala si restul de servicii ( curatenie zilnica ,etc).
Ca la hotel, doar ca mai bine.
@Orbu: bravo boss, o adresa ceva, un link sa te bage Manowar în spam, nu dai și tu?
@Mufa: Eu va dau, ca nu dau de la mine, dar probabil ca-i irelevant. Din ce am inteles si tu locuiesti tot in UK. Mi-e greu sa cred ca ai vreun motiv sa-ti duci copiii in Bulgaria. In primul rand ca-i, probabil, mai departe decat Tenerife sau Baleare.
https://www.booking.com/hotel/bg/long-beach.ro.html?aid=304142;label=gen173nr-1FCAEoggJCAlhYSDNiBW5vcmVmaMABiAEBmAEgwgEKd2luZG93cyAxMMgBDNgBAegBAfgBC5ICAXmoAgM;sid=3251a8169176abfaa02158ad78af14d1
Oricum ar fi, si in Tenerife stiu sigur ca exista astfel de complexe, insa nu am apucat sa ajung la vreunul inca ( cand am fost am stat la hotel normal, d-ala cu 1 milion de camere), deci nu am ce link sa dau de acolo.
@Orbu: mersi de link. Ai dreptate, Bulgaria nu intra în planurile de vacanta din următorii 15-20 de ani, speram ca dai și tu vreun pont din Spania / Franța /Portugalia / Whatever.
Vârsta copiilor face să nu-mi prea convină să-i târăsc așa de departe cu avionul, iar pe unde am fost eu nu-i de copii.
Singurul loc unde am fost și e de copii, e de anul ăsta din Italia. Încă nu am scris în detaliu despre asta, poate mâine sau poimâine, dar nu e de 5*. E de 3( eu am mers pentru cadrul natural), condițiile-s însă sunt decente, un AI mai soft, plajă fără valuri , cu intrând decent de lin în apă și grădină mare cu terenuri de diferite chestii. Partea proastă e că transferul de la aeroportul cel mai apropiat ( cred că Napoli) durează câteva ore (2-3).
https://www.booking.com/hotel/it/le-cale-d-otranto-resort.ro.html?aid=304142;label=gen173nr-1FCAEoggJCAlhYSDNiBW5vcmVmaMABiAEBmAEgwgEKd2luZG93cyAxMMgBDNgBAegBAfgBC5ICAXmoAgM;sid=3e8fe506daa382364a77e3b93ad8b955;dest_id=-123592;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;hpos=1;room1=A%2CA;sb_price_type=total;srfid=6d3f668af3c5874aca8cda42e23cd43e938f5220X1;srpvid=36688eb491a90074;type=total;ucfs=1&#hotelTmpl
De la anul încolo poate merg mai departe și cu copiii.
*Aeroportul din Bari, 2 ore. E târziu.