Ebola; Limonada
Iarasi tuseste junioru’ ca un magar beat.
Iarasi a luat ceva virus sau ce pula mea a luat. Iarasi mi l-a dat si mie. Pot jura ca se abtine si nu tuseste toata dimineata – cam pana ma apropii eu de el. Si cand ma apropii de el sa-i dau geaca, sa pun o toala pe el, sa ceva, fix atunci behaie cu flegme si muci fix in muia mea. Si nu pariez, da’ am senzatia ca simte o satisfactie de-aia de “hehe, te-am futut iarasi, fraiere”. Si ce pot sa-i zic? Sa-mi bag pula-n ma-ta? That’s how it started, pula mea.
Iar am coborat dimineata si, sure enough, ma astepta in living linistit, uitandu-se la desenele lui imbecile. Se-ntelege ca nu se spalase pe dinti. Se-ntelege ca nu se imbracase, statea in pijamale. E o placere pentru el sa-mi mai futa 20 de minute. Sa se asigure ca-l culc eu, ii dau eu periuta, ii pun eu pantalonii – ca doar nu-i vreun prost sa fie gata imbracat, sa trebuiasca doar sa-l duc la gradinita.
Am coborat tusindu-mi plamanii in toate directiile, se-ntelege. I-am marait un “iar m-ai imbolnavit”. El, razand “daaaa”. Bravo, pizda ma-tii. Tot ce doream era un paracetamol si un ceai fierbinte cu miere si lamaie, ca ajuta la gat si alte alea. Dar n-aveam timp, pentru ca – logic – nu era imbracat, nu era pregatit. Hai, mars la spalat, mars la imbracat, tropa-tropa pe scari. Lasa, isi face tati ceaiul cand ajunge inapoi acasa, dupa ce se logheaza iarasi cu intarziere pe vpn, dupa ce …
Si hai la gradinita. Du-l si vino inapoi acasa. Haida. Si-ajung acasa si fac niste ceai. Storc juma’ de lamaie intr-o cana. Pun ceaiu’ peste. Il las sa se raceasca un pic – tot cald sa fie, da’ nu fiert. Si hai sa pun mierea. Unde pula mea e mierea, ca era aici, pe masa. UNDE PULA MEA E. Nu e. A facut Ondilol clatite si limonada si pula mea mai stie ce si e un haos total acolo si mierea nu-i acolo, in pula mea. Imi tusesc plamanii in continuare cautand mierea si injurand cu spasme. UNDE PULA MEA E. Da-i si cauta prin toate dulapurile din bucatarie (si-s cam multe). Mierea nu e. Unde pula mea o fi pus-o? Ah, stiu: a pus-o-n frigider, ca n-a mai avut loc pe blatu’ ala. Ma uit in frigider tusind in continuare de mi se zguduie coloana. Mierea nu-i nici acolo. Scot telefonul si-i dau un mesaj lui Ondilol “OK, I give up; unde ai pus mierea?”
“Pai, am pus-o la limonada”.
*cough* Fuck *cough* my *cough* life *cough*
Acum 7 ani:
====
Update.
Ma duc eu sa iau miere, dupa un mindfuck de comunicare cu Ondilol care arata cam asa:
Ca sa clarific, efectiv nu am inteles nimic, dar NIMIC din chestia asta. Deci sa nu ma duc sa iau miere, ca se duce ea. Eu, mirat, cum plm pleci de la lucru la 11:40 AM? Ea: pai, iau miere si ma intorc la lucru. Pai, pula mea, atunci lasa, ma duc eu sa-mi iau, nu stau eu pana vii tu (de obicei 5-6 PM), ca mor aici. Ea “ajungeam in 20 de minute”. CUM PULA MEA AJUNGEAI IN 20 DE MINUTE DACA TE-AI DUS SA IEI MIERE SI TE INTORCI LA LUCRU?!?!?!?!?! N-am inteles. Ma rog, nu conteaza, am cumparat deja. (Intre timp, m-am lamurit: a fost sa ia miere, a adus-o acasa si a plecat inapoi; sa-mi bag pula si in limba romana)
Vorbind de cumparat, am fost oprit de security la iesirea din magazin pentru prima data in UK. A bipait pula aia a lor de anti-ciordeles. (stiu, si mai sunt si roman, csf, ncsf). Aparent, pisatul ala de borcan avea ceva de genul asta pe el:
Se-ntelege ca eu platisem, dar am trecut pe la self-checkout, nu pe la casa (cine pula mea avea chef de stat la coada). Se-ntelege ca a bipait pisatul ala si s-au uitat toti la mine ca la urs. Barem i-am tusit vanzatorului in muie de 10 ori cat i-am explicat ca am platit, ca uite chitanta. Na, futu-ti mortii ma-tii, sa zaci si tu la pat daca-mi pierzi vremea.
Si vorbind de magazinul ala, ba, are parcare in fata, ca orice magazin normal. Dar e aproape tot timpul plina ochi. C-asa-i cand stai in oras mic si fain cu pensionari si pula mea. N-au joburi. N-au nimic mai bun de facut decat sa-si parcheze bmw-urile si sa se plimbe prin magazin doua ore pentru a cumpara ceva. DACA sfarsesc prin a cumpara ceva si nu pleaca asa, ca dupa plimbare. Ah, si stiti cum parcheaza toata lumea in orasul asta?
Cam asa:
Ti-au tras-o…pustiul, nevasta…si nenea care vindea miere :))
Cand e sa n-ai noroc, dai de cuie si-n pizda.
lol, buna de scheci: *cough* conspiratia *cough* lui *cough* gheorghe *cough* loveste *cough* itistii *cough*
Eu vinerea plec la 13:00!
Vezi poate uiti sa apreciezi ca a luat miere. :p
Nu uit.
ooo…luasi si miere d-aia epica 😀
Plm, miere de manuka..dă bogatan. Săracii din romania stramba din nas cand ceri 30 de lei pe miere de salcam, miere care chiar a vazut stupul. Merg si cumpara cacat chinezesc ambalat in franta si numit miere. Plm…xat ai dat pe borcan?
Băgați suplimente cu zinc în cantități mari pentru a scăpa de răceli
Mama cum parcheaza aia! Asa ceva nu prea am vazut nici in Romania, nici in Italia! In privinta mierii, preferata mea este aia de cimbrisor de munte. Si nici nu costa mult (in Romania). Se intampla sa ai si zile de astea mai nasoale in care nimic nu iti iese, orice ai face. Eu, cand mi se intampla asa ceva, nu imi doresc deact un singur lucru: sa se termine o data ziua! Sa ma duc sa dorm si a doua zi sa o iau de la capat, avand evident o zi mai buna. Uneori am noroc, alteori si ziua urmatoare e la fel de proasta ca cea pecedenta, csf, ncsf…
@redoo: nu e de bogatan. E 13 lire. Ma rog, in afara de cazul in care 13 lire te fac acum bogatan, pula mea.
Nu am intalnit in 37 de ani un om care sa se planga de cat costa mierea.
Tu vinzi miere sau cum ai dat de ei?
22-25 kilu’ la mine, de la producator roman.
@alex: eu nu-s racit, boss. Am doar o tuse de jigodie penibila din piept pana-n gat. Trece (sper) cu ceai, miere si lamaie. De obicei, cel putin.
in GB au aclimatizat Manuka? /:)
Pula mea, ati ramas fixati pe brand? Erau doua feluri, una intr-un ambalaj mai generic si asta. Am luat-o pe asta ca arata mai bine.
Si nu, nu e din UK, e din NZ. Cel putin aia scrie pe ambalaj. Nu, nu e scumpa. Da, are gust bun, de miere in pula mea. Doar ca avea si un cacat antifurt pe borcan si nu l-am observat. Handicapatii pulii pun antifurt la miere. Go figure.
Deja imi imaginez mafia locala. Coaie, jefuim o banca? Nu. Ia geaca aia larga pe tine, mergem la furat de miere din supermarket.
Manuka nu e brand, e un pom!
:-*
Probabil
Who gives a shit, ma ajuta, ca tusesc mai putin.
@Zaus: ma, nici eu n-aveam probleme. Pana cand a inceput sa mearga boracu’ la gradinita si sa adune pur si simplu toate variantele de ebola posibile si sa le aduca acasa.
Cand aud cate-un cacat de om cu “vai, ce draguti sunt copiii” si alte jeguri de-astea imi vine sa-l strangulez. Cred ca n-am fost toata viata la un loc bolnav cum am fost de cand a-nceput juniorul sa mearga la gradinita…
Sunt satul pana peste coaie de gradinita lui imputita.
@Manowar, am câțiva stupi, pasiune…produx mai mult decat mananc eu, ca fetele nici picante cu ceara nu manaca miere..e prea dulce cică. Mai vand din ea si mai sunt care comentează ca la supermarket e mai ieftin. Mierea de manuka e sxumpa cu draci in ro..probabil si in UK prerul este mai mare decat la alte sorturi. Oricum, e o laba si cu mierea de mannuka..se vinde mai multa decat raporteaza NZ ca ar produce 🙂
Lol, se duce pe pula planeta daca am terminat cu Adibas, Panananasony si Myke si acum falsificam miere.
Oho, si încă cum…https://beetime.eu/fake-manuka-honey-on-the-world-market/
Se falsifica miere demult. Nu numai in Romania. Se hranesc albinele cu ceva glucoza, fructoza, ca de unde pula mea atatia pomi,daca ii taiem pe toti si daca toate culturile se trateaza cu sugstante care omoara albinele ( Bayer stie), si care nu-s tratate sunt modificate genetic sa fie sterile, deci pula polen.
Si, da, are dreptate Redoo, in Romania lumea se plange ca mierea e scumpa, iar Romania e una din tarile cu multe albine ( recent) pentru ca subventii de la UE, mai multe decat poate sustine, gen.
Pe subiect eu am patit povestea inversa.
Eu: Mai avem miere acasa?
Sotia: Nu.
Eu: Ok merg la supermarket sa cumpar.
Sotia: Nu, ca vorbesc cu [ceva bunic de copil de la scoala] si cumparam de la el ( nu ne plangem de pret).
Eu: Ok.
…Peste 2 zile…
Eu: Ai vorbit?
Sotia: Nu ca [motive].
…Peste o saptamana.
…
Peste doua saptamani am cumparat de la supermarket, da’ nu mai am pofta si-acum n-o mananca nimeni, lol.
*E vina copiilor ca am futut blockquote-ul, asta ca sa fie clar!
Ca ma tot imping pe aici sa ma joc cu ei, de nu pot nici sa respir corect.
Mierea se falsifica si in Romania in draci, se pun arome, zahar, tot felul de cacaturi. Daca ai bafta cunosti un producator care face cum spune Redoo, pentru el si vinde surplusul.
Habar n-am daca-i fake sau nu.
Acum c-am devastat un sfert de borcan cu ceaiuri si pula mea, nici nu cred ca mai conteaza. Da’ daca-i fake, ce sa zic, au depus ceva efort la falsificare, ca-i buna rau.
Nu stiam ca se falsifica. Nici macar nu stiam ca-i vreo pizda de miere care s-ar putea falsifica (desi am inceput sa am ceva banuieli cand am “descoperit” antifurtul la iesirea din magazin).
E prima data cand aud ca lumea se plange de pret cand vine vorba de miere. Mi se pare ca trebuie sa fii efectiv ultimul ghertoi pentru a face asta. Daca as rade miere de-asta toata luna in ritmul actual (ceea ce-i absurd, ca n-o sa fiu bolnav toata luna in pula mea! …hopefully), as rade un borcan de-asta la 4 zile. As avea nevoie de 7-8 borcane pe luna (2kg, ca borcanul are 250g). Sa zicem 8. Adica 104 lire pe luna.
Pentru un viciu/o dambla, nu mi se pare mult, la banii de-aici.
Inteleg ca-n Romania e mai ieftina. La 2 kg de miere la 30 de lei pe kg (asta zicea Redoo), inseamna 60 de lei pe luna. Daca unuia i se pare o suma importanta, sincer, sa-mi suga pula – ca-i mai dulce si perfect naturala.
Intr-o vreme ro era in top 5 productie de miere la nivel global. Acum am scazut da tot suntem in top 10. Si inainte si acum, grosul merge la export. Plm, la en gros pretul oferit de procesatorii de miere e undeva intre 6 si 14 lei/kg in functie de sortiment. Alta statistica zice ca cei mai mari consumatori de miere sunt nemtalaii, ceva de 4 kg pe cap de vita furajata. In romanica consumul era cam de maxim 800 gr…plm,eu halesc kilu la săptămâna si or mai fi ca mine. La estimarile aste sunt romani care n-au gustat miere de ani de zile..
Manoware, da’ tu-ti trimiti plodul bolnav pe la gradinita? Pai pula mea, e cam normal sa ajunga la tine virusul la puterea a zecea, mutatii rapide, combinatii, etc.
@Redoo: un kg săptămânal e un pic excesiv. Nici când trăiau albinele lu’ tata nu consumam toată familia atât de mult.
Din ce știu eu consumul nemților era de 1 kil și ceva pe an.
Legat de falsificat, mă gândesc că e dificil să le falsifice pe alea scumpe, că nu e ca la haine. Chestia asta o mănânci , dacă e falsă nu prea-i bună și nu mai plătești premium pe ea. Îți bagi pula in morții lor.
Legat de prețul mierii, plm, dacă aș mânca două borcane pe lună mi s-ar cam părea mult 26 de lire. Nu-i vorba de dacă îmi permit sau nu, mi s-ar părea pur și simplu mult.
Pe de altă parte un pachet de țigări e in UK 5-6 lire? Si-n România cred că-s pe la 3-4 lire pachetul. In general, se consideră normal pentru un fumător un pachet pe zi. Deci, plm , cred că e doar o problemă de percepție. Și de priorități .
Pe de altă parte, românii sunt saraci și nici nu au noțiunea de miere produsă corect și din ăia aditivată, probabil nici nu știu diferența și li se pare normal să vrea să o cumpere de mai ieftin sau la același preț că la supermarket . Se presupune că supermarketul cumpăra de la tine mai ieftin, gen el ce motivație are să ia de la tine? Economic vorbind, dacă e la același preț e mai bine (etic) să cumpere de la supermarket. Așa mai plateste și salariile altora. Susține economia.
Absolut.
Eu l-am trimis sanatos acolo. Daca mi-l imbolnavesc altii, pai, sa sufere si ei, bag pula-n mortii lor. Si ei si parintii lor. Sa zaca toti la pat, ce pula mea, doar n-o sa fiu eu singura victima.
Da, exact, roman, sa moara si capra vecinului etc.
10.
Probabil e mai ieftin daca iei un borcan mai mare, da’ mie nu-mi trebuia unul mare, ca nu o sa ma tina mizeria asta coispe saptamani.
Iar 26 de lire pe luna nu-i mult. Nu in UK. E mai scump de-atat abonamentul la internet. Si oricum nu-s bolnav in fiecare luna. De cand a venit frigul tot aduce boracul Ebola acasa…dar sper s-o lase mai usor cand se mai incalzeste vremea.
Lol, păi da, cred și eu că un borcan de miere la 13 lire nu-i scump.
Legat de Ebola, cred că e funcție de expunere. Așa făcea copilul cel mare de toamna până vara. Am expulzat-o la o salina câte o săptămână pe an, da’ cred că diferența a făcut-o și expunerea. După ce a luat toți virușii posibili, combinați fiecare cu fiecare, cred că s-a adaptat. Și noi. Mă rog, restul familiei, eu am observat că de vreo 3 ani, de când nu mai muncesc chiar ca nebunul și bag și vitamine din ale-a chimice , nu că cred in ele ci mai mult pentru gust, ca să evit să beau sucuri când apa plată devine plictisitoare, nu prea am treabă cu răceli gripe și alte d-astea.
@Orbu, o lingura dimineata pe stomacul gol, o lingura seara la culcare. Pus in cafea/ceai si acasa si la job. Dulciurile gatite in casa sunt majoritar cu miere in loc de zahar..se aduna ca mai bag si un unt cu miere pe paine prajita la micul dejun.De nemti, statistica era generala, in patiserie ei folosrsc miere de rapita.
In Ro cu mierea din Kaufland a fost scandal, pentru falsificare.
Pula mea, in Romania si fripturile sunt facute din carton, nu cred ca mai surprinde pe cineva asta. Vorba aia, va plac micii, dar v-ar fi placut si mai mult pe vremea cand erau inca vii si chitaiau.
Ai un talent sa faci reclama, foarte subtil si foarte foarte eficient, de as merge sa caut fix brandul asta.
Fain, prietena zice ca-n Auchan e vreo 120 lei, cam 22 lire borcanul de 250ml. Pentru ca romanistan si pula mea. Daca era 13 lire si aici, era fain, dar asa parca nu-mi mai arde sa o cumpar stiind ca e mai ieftina in UK.
Wow, sa-ti bagi pula, m-am uitat acum la ce preturi e asta in Romania, ca m-ai facut curios. Sa mori de ras si mai multe nu.
https://m.price.ro/rezultate~miere-manuka~asc-0.html
Si aici la holland and barrett este 40-60 de lire borcanul.
De banii aia sper ca o pot pune pe fata si sa arat de 18 ani.
Mierea la sat costa intre 25 si 35 de lei borcanul mare, depinde de care cumperi (de salcam e cea mai scumpa, de rapita cea mai ieftina). Nu as cumpara din supermarket nici sa mi-o dea la 10 lei.
Si, te-a vindecat miraculos mierea asta? Sau ne agitam degeaba, ca nu face deact sa indulceasca?
@Stropic: habar nu am. Ce pot sa-ti spun e ca dupa doua zile de paracetamol, vitamina D si B si ceaiuri cu miere, mi-e mult mai bine. Nu fac reclama la miere, asa ca iti zic pe cinstite ca nu stiu. Poate mi-era la fel si fara miere. Dar e buna.
Să-mi fut una. Manowar, câtă miere au aia pe stoc, vorbesc cu cineva sa vina cu o dubă 🙂
Probabil mierea la satul romanesc e facuta din pisat, zahar si faina.
Dracu’ stie.
Daca nu erau niste reactii de pe aici, nici nu m-as fi gandit ca-i vreo chestie mai speciala la mierea aia (desi ar fi trebuit sa ma gandesc, ca parca nu te astepti sa aiba mierea antifurt; pula mea, am mai vazut la cutite si la alcool, da’ la miere nu).
Intre timp, am mai citit nitel de ea pe google/wiki. M-am uitat pe borcan mai devreme si am cautat nitel. Astia zic asa ceva (bine, pula mea, probabil ar zice orice ca sa-si vanda produsul, da’ pe-aici sunt probleme majore daca minti legat de ce vinzi – cel putin la haleala/bautura)
Ce pot sa-ti spun e ca vreun sfert de raft era cu asta si restu’ cu chestii care aratau asa, generic.
Eu am cumparat asa ceva. Din ce vad pe pagina aia, se gaseste de vanzare peste tot, adica la orice supermarket (Vezi “Available at”). Macar s-o cumperi tu chiar pe toata…Singura chestie foarte-foarte ciudata e ca nu vad la 1kg sau ceva, doar glume la 250g. Probabil nu cumpara lumea ca daca-i prea multa, pana rad ei juma’ de borcan se cristalizeaza sau whatever.
https://groceries.morrisons.com/webshop/product/Rowse-Manuka-10/248152011?from=search&tags=%7C105651¶m=rowse+honey&parentContainer=SEARCHrowse+honey
https://www.waitrose.com/ecom/products/rowse-honey-manuka-10/886521-307474-307475
https://www.ocado.com/webshop/product/Rowse-Manuka-Honey-10/208071011?from=search&tags=%7C20000¶m=rowse+honey&parentContainer=SEARCHrowse+honey
https://www.tesco.com/groceries/en-GB/products/278340079
Da’ decat cu duba, poate ti-e mai usor s-o iei direct de pe amazon…
https://www.amazon.co.uk/Rowse-Manuka-Honey-10-250g/dp/B00DQUJEU8
Linkuri neafiliate. Din pacate, lol.
Romulanii baga glucoza industriala la greu, ca sa mai economiseasca un leu. Unii au fost socati cand au aflat ca mierea de la Mos Costache (roman de-al nostru, pita lu’ mniezo’) nu-i de fapt miere. Mos Costache fiind de fapt Marinica Cazacu, fost prefect, condamnat doar la 3 ani cu suspendare, pentru manareli cu terenuri in supafata de doar 225 de hectare (vreo 6 mil de euro prejudiciu, un fleac). Cu vreo doi ani in urma eram la ceva pensiune, si cand i-am povestit patronului drumul mierii cu Mos Costache, o strans toate borcanele si pliculetele cu miere si le-o aruncat la gunoi.
https://www.activenews.ro/stiri-sanatate/Mare-ATENTIE-la-mierea-cumparata-din-supermarket.-Ce-contineau-cu-ADEVARAT-produsele-pe-care-scria-Miere-de-salcam-.-TOTUL-a-fost-descoperit-in-urma-unor-analize-de-laborator.-Iata-dovada-129181
Io m-am obisnuit sa nu pun dulce nici in ceai si nici in cafea, da’ doamna si copiii baga cam 12 borcane pe an, si inteleg ca ar fi bine peste medie, ca le ies cam ~4 kg/an/persoana, da’ macar ii curata.
Bleah.
Probabil ca nu-s pedepse serioase pentru asta in Romania. P-aici te cam baga la puscarie. A fost acum ceva vreme o chestie de-asta cu nu mai stiu ce produs care continea pe langa carnea de vita si carne de cal, desi zicea 100% beef sau cam asa ceva.
S-a lasat cu puscarie pentru vreo 18 oameni, daca-mi amintesc eu bine. Despre doi din aia poti citi aici. De-aia zic ca pe-aici cam evita astia sa minta legat de continut. Evident, cum se vede si-n linkul ala, se mai gasesc tampiti care o fac. Da’ cand sunt prinsi, sunt trimisi sa fie tratati de constipatie cu supozitoare pe baza de carne neagra.
De vreme ce esti informat pe tema aia cu Mos Cacache, i-au bagat la parnaie pe baieti pentru frauda?
Ajungem iar exact la ce ai spus, la circul ala cu aparatul justitiei. ,,Trebuie” sa aparam justitia! Justitia aia in care ala care manareste milioane de euro primeste 3 ani cu suspendare, bonus – daca mai falsifica si miere, nu pateste nimic, ba dimpotriva, are in continuare produsele la raft. Cine plm spune ca Romania nu-i haioasa?
Mierea se falsifica foarte usor. Se hranesc albinele din abundenta cu sirop de zahar sau hidrolizat de porumb si ele vor procesa si amesteca hrana respectiva cu nectarul adus din flori. Mai adauga enzime si treaba-i gata. Se spune ca daca a trecut prin albina e miere doar ca nu e chiar asa ci doar nectarul florilor poate fi transformat in miere. In ultimii ani in Romania s-a achizitionat miere poliflora cu 7-9 lei asa ca tentatia e foarte mare pentru niste oameni care traiesc si ei si familia lor din asa ceva. Un kg de zahar/sirop de porumb e 2.5-3 lei iar mierea se vinde la borcan cu 20-25 lei ( en-detail) . Apicultorul care “baga” va vinde in general la borcan pentru a scoate maxim de profit. In general procesatorii refuza mierea de la apicultorii care fac magarii dar nu e o regula sunt ani in care au nevoie de miere sa dea mai departe si daca nu s-a sarit calul prea tare o iau si asa. O mai amesteca cu miere de la altii ( mai pura) si fac de-o ciorba. Este foarte multa miere falsificata pe piata si cea facuta de albina e cea mai putin artificiala. Exista metode de a face “miere” direct in cuve cu siropuri/arome/ceaiuri. Am auzit de oameni care aduna saci de flori de salcam cand infloreste pentru a face ceaiuri si a face “miere”. Asa ca daca vrei miere naturala trebuie sa ai noroc de un apicultor cinstit. Eu am albine de vreo 9 ani si am incercat sa mentin o conduita morala in treaba asta dar e foarte greu sa incerci sa vinzi miere pura ( care mai si cristalizeaza cateodata) unor clienti care de ani de zile cumpara toate mizeriile din piata si din magazine si care stiu ei mai bine care e treaba. E valabil la orice produs alimentar curat tradional. Pui care cresc in 6-8 luni si ajung la maxim 2kg si nu in 30-35 zile la 4kg. E lunga discutia. In final conteaza cine e ala care produce hrana. E sau nu e om.
@Alifie: mi se pare putin cam greu de crezut.
La linku’ tau scrie ca omu’ vindea miere de rapita si alte alea amestecata cu glucoza industriala si probabil cu sobolani morti for all I know. Si dupa analize de laborator si treburi, au descoperit asta.
Prin urmare, frauda, subminarea increderii consumatorului in foodchain si-n supermarket – cel putin, ca nu vorbim de economie (ca Ionel nu mai cumpara din Romania de frica sa nu fie fake tot). Plus riscuri legate de sanatate (poate Ghita e alergic la ce a pus ala extra si nu a documentat). Plus ce pierderi a suferit concurenta onesta, ca nu a putut concura la pret cu fakes.
Ai un link spre sentinta, daca-i pe bune? Vreau sa vad si eu motivarea oficiala pentru “cu suspendare” pentru asa ceva. Nu de alta, dar eu i-as fi dat una de-aia de facut exemplu, gen 25 de ani cu executare si confiscari pe banda rulanta.
Nu m-am exprimat clar, pedeapsa cu suspendare de 3 ani este pentru abuz in servicu legat de 225 de hectare.
http://adevarul.ro/locale/slobozia/pedeapsa-suspendare-marinica-cazacu-fostul-prefect-judetului-ialomita-fost-achetat-dna-1_5788d0e95ab6550cb8e17f4e/index.html
Pentru falsificat mierea, POATE ca si-o luat ceva amenda, iar cei de la LIDL incercau sa-i ia apararea.
http://www.aktual24.ro/ce-contine-cu-adevarat-mierea-de-la-lidl-vanduta-cu-999-lei-apicultorii-sunt-consternati/
Produsele de la SC Apicola Costache SRL ,,Mos Costache”, sunt bine merci in continuare la raft, iar romanii cumpara cu incredere produse romanesti.
Boss, ma pis pe hectarele lui, ma intereseaza mai mult cum iese din procesul cu mierea fake. Ai idee pe unde se judeca?
Nu poate sa iasa din procesul cu mierea contrafacuta pentru ca nu are unul. Poate ca o primit o sanctiune contraventionala, bo$$. Pentru ca asa-i justitia in Ro, functioneaza, merge ca unsa. Nu are dosar pentru contrafacut miere, vinde in continuare toate tipurile de miere, probabil ca tot in amestec cu glucoza industriala si nu-l doare nici macar la 10 metri in fata baschetilor.
Mierea oricum nu e buna de nimic asa ca la fel de bine poti lua pisat de la Costake, macar e 2 euro kilu’, cam atat cat valoreaza si restul.
Mierea fake nu cristalizeaza. Daca va roade curiozitatea de o marca, lasati-o la frig vreo saptamana si gata, vedeti dupa aia daca cristalizeaza. Mai eficient decat orice organism de reglementare etc porcarii.
@Andrea: daaa, de aia o consumasesi tu pe toata :))
Pai e mai buna la gust ca zaharul, dar cam atat si zaharul cumva e moartea “alba” dar mierea e 60 de lire borcanul.
Limonada era pentru ei 🙁
@Andrea, la doi euro / borcan, clar ca mos Costake nu ne dadea miere. Cam atat valoreaza si pisoarca lui, da’ si aia care se bucura de un asa chilipir.
@Stropic, mierea de salcam cristalizeaza ceva mai greu, in rest, asa cum spui tu.
Oricum mai bine o miere decat un indulcitor stevia/green sugar/bleah porcarii cu gust de medicament.
#maibinemanancbroccoli.
Vand miere Manuka de pa Londra! Ambalata manual de Costel de la Amazon! #produsromanesc
Pai indulcitori folosesti ca sa scapi de carbs/calorii, cu mierea nu faci nici aia.
@Stropic. Cristalizează și aia fake.
Fructoza și glucoza sunt cristaline. Și se folosesc in amestec. E un pic de diferența privind modul cum cristalizeaza, dar nu prea e vizibil cu ochiul liber.
Dacă nu cristalizează înseamnă că e chiar de căcat , adică e aditivată și cu apă ( soluțiile de fructoză pe bază de apă cristalizează greu) , iar asta înseamnă că poate face bacterii și fermenta/expira. Dacă pui apă în miere chiar meriți pușcărie.
#dăcât #re$pect
Acesta este Gheorghe. Gheorghe lucreaza in Inglishstan si nu se uita la preturi in magazin, pentru ca-l doare fix in pula de cat costa diverse. Gheorghe cumpara miere.
Acesta este Ion, zis si “Panama”. Ion lucreaza-n Romania si baloteaza zahar, pentru ca-i mai ieftin.
Gheorghe stie mai bine ce-i bun.
@Andrea: nu e doar de calorii stevia, e mai ales de sanatate (ma rog, eu nu cred, da altii asa zic). Pai mierea nu o poti coace teoretic, ca isi pierde proprietatile.
Daca nu zahar, nu miere, cu ce indulcesti lava cake-ul? :))
@Orbu: daca nu ma insel aia fake cristalizeaza mai repede si isi si revine mai repede.
ce amuzant e ca eu discut aici care miere e mai sanatoasa dupa chipsuri si twix. :)) #ipocrizie
Saptamana viitoare sa scrii si despre sare. E strigator la cer ce numesc aia sare in romania.
@Manowar: n-am auzit pe nimeni sa manance zahar ca e mai ieftin.
Sincer, daca iti permiti ingredientele si timpul unei prajituri in casa (lol), lingura aia de miere vs zahar e fix pix, nu influenteaza costul total decat foaaarte putin.
Eugeniile nu se fac cu miere, dar nici prajiturile/bauturile de la majoritatea restaurantelor.
S-a schimbat ceva la sare? Habar n-am. N-am prea fost in Romania pe undeva sa cer sare.
Am vazut eu.
Mai mergeam in Romulania in vizita pe la cate unu’ si ma trezeam ca-mi ofera o ceasca de ceai. Acum, ca orice om ai carui parinti nu-s si frati, ma astept sa-mi dea unul un ceai cu lamaie, miere si poate un strop de rom in el cand imi ofera “ceai”.
Desigur, mai dadeam si peste de-aia care-mi dadeau ceai chior PLUS o lingura de zahar. Si am intrebat o data daca n-au cumva din greseala niste miere. Eram la niste domnisoare si au bolovanit niste ochi cat o pizda de balabusta inspre mine, dupa care mi-au explicat juma’ de ora ca mierea e o teapa si e pentru fraieri care “pun botul” la chestii.
Sincer, aveam si eu de gand sa pun botul la o chestie in seara aia, da’ dupa o matura gandire de aproximativ 0.18 secunde, am renuntat. Pula mea, cine stie la ce altceva mai faceau economii.
ne-am dat naibii :)) sarea???
Eu aveam o matusa care bea apa cu zahar si cand avea oameni la treaba se ascundea in casa sa manance salam ca sa nu dea la oameni. A murit in cele mai groaznice chinuri, nu stiu daca a fost karma sau ceva de genul.
Eu cand vad ca pun solnita aia cu sare d-aia fina ca matreata ma apuca groaza. Sarea are mai multe gusturi ca sa zic asa si sarea adevarata nu e chiar la fel ca aia de masa.
Am zis mai mult la misto, nu sunt vreun expert in sare, doar ma feresc de sarea aia fina.
@Manowar: majoritatea beau cafeaua cu zahar. eu nu cred ca saraceau aia de la un borcan, unora le place zaharul si nu suporta gustul de miere.
Am fost acum si am gustat din sarea pe care o am. Am una din aia de la saxa coarse rock salt si niste ramasite intr-un borcan de la un drob de sare din ala de animale. La aia din drob gustul e mai intens si are note dulci si dureaza mai mult.
@Stropic: Ideea e că tu nu observi asta, dacă nu citești niște date și te apuci sa faci măsurări cu variații de temperatură & shit.
Și că oricum unii distribuitori și retaileri încălzesc puțin și mierea aia bună dacă li se cristalizează in depozit că se vinde mai bine dacă arată fluidă.
Lăsând renumele de panaceu la o parte, măcar dacă analizezi conținutul poți să concluzionezi că e un pic mai mult decât zahărul. Și dacă ignori și asta, măcar că nu solicită pancreasul și că nu induce diabet în caz că abuzezi o face mai bună decât zahărul.
Acum, eu nu pot să pun miere in cafea ( nu mai pun nici zahăr de 5 ani) că nu-i un gust potrivit, dar la o limonada merge. In plus am observat și eu că la amigdalită și dureri in gât mierea are ceva efect calmant. Zahărul nu.
Cel mai mult și cel mai mult îmi place mierea in faguri. Să mestec fagurele că pe gumă ( vorba vine ) și să mă îmbuib cu mierea proaspătă din ei. Din păcate tata s-a saturat să fie mușcat de albine iar eu nu prea am timp.
@Super_fotbal: Nu știu ce cumperi tu da’ România are munți de sare. De-aia buna. Ok, nu e roz ca aia din Himalaya dar altfel e ok. NaCl, nimic complicat.
mai, e adevat, ca la sarea de masa pun si o tampenie sa reziste la umezeala sa nu formeze bulgarasi. printre altele.
nu e nimic mai bun pt gat ca propolisul mestecat. sigur daca treci peste gust culoare si aspect :))
Nu vorbesc de cafea, ci de ceai.
Pe o scara de la 1 la 10, dispretul meu pentru oamenii care ofera ceai cu zahar este undeva intre 89 si 2045.
@Orbu, poate gresesc, da’ cred ca Andrea glumea pe seama alora care cumpara miere cu 2 euro borcanul si se asteapta sa primeasca miere – miere, fina – fina, fix din pizda de albina.
Legat de sare, nu cred ca ar trebui sa fie probleme, exceptand agentii antiaglomeranti si cat/daca si cum iod.
NU STIAM CA BLOGUL ASTA E UN CULT AL MIERII, NU O SA MAI ZIC NIMIC NEGATIV.
De-aia iti iei sare de-aia deloc fina si tipul ala de “solnita” de care invarti pentru a macina (la fel ca la piper).
Opencube, ceaiul, mierea si ardelenii :))
Ceaiul cu miere sau fara (eventual si lapte – mai ca m-o injurat vreo cativa cand am pus si lapte langa ceai), in functie de stare, merge si o dulceata langa. Cafeaua naturala fara zahar, fara miere, cafeaua solubila cu zahar brut si lapte. Ori am gusturi simpliste, ori mi se pare simplu.
DACA FACEAI CEAI CU ZAHAR, ACUM ERAI REPUBLICANA SI IESEAI CU TIPI DE 1.70. SAU ERAI OMORATA CU CONSERVA.
(Nu conteaza; stie ea)
Pai e buna la gust, la ceai, limonade, pe paine cu unt, dar cam atat. Nu trateaza cancerul si de banii pe care ii cer unii pentru miere “hanuka”, ar trebui s-o si.
Cu djl sa iasa ma-taaaa
M-am uitat de vreo 2-3 ori peste comentarii si ori e de la mine, ori chiar n-a postat nimeni niciun link afiliat la produse naturiste? Link pe miere, link pe ceai, nimic-nimic?
Pai, n-au dat banu’, nu dau nici eu linkul. Social media 2.0, coaie.
Trist, atata efort degeaba… 😛
…………………………………………
Legat de ce-am citit pe mai sus, si de zahar, nu e tocmai zaharul din cafea problema pentru diabet https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-and-caffeine … ci cafeaua insasi. Pe langa ca cafeina e dintre cele mai naturale insecticide, lol, gen prajeste instant neuronii oricarui gandac.
Nu e ca si cum ai baga ceva ‘nesanatos’ pe langa ceva ‘sanatos’.
@Manowar:
ai vazut seturile alea de ceai de portelan gen Martha Stewart? Cam toate au ZAHARNITA tocmai pt ca e socially accepted sa pui zahar in ceai si gramada de lume o face-si nu saraci dupa cat costa un set din ala.
asa si eu ii dispretuiesc pe aia de pun lapte in ceai, beau ceai negru sau verde-sau mananca vinete, da CSF, e plina lumea de ei 🙁
@Adrian: eu sunt de acord, nici nu as vrea acum o cafea intr-un pahar inalt, cu mult lapte si zahar…si putin bailey’s. eventual si cu frisca, dar frisca din smantana, nu din margarina.
oh well…un an fara cafea. and counting.
M-ai lovit la tampla cu mierea asta de Nanuka!
Eu stiam ca cea mai cea miere este mierea de lavanda(zic sa cumperi si din aia, pentru comparatie) iar peste cea de lavanda este una facuta de albinele africane din flori de “iarba”.
E scumpa si mierea de lavanda. Un borcanel din ala, micut, costa de 3 ori mai mult decat cel mai scump borcan cu miere de salcam(de 900g)
Acum aud ca e groaznic sa pui zahar in ceai. Eu pun 3 lingurite si la ceai, si la cafea(nu sunt bautor si nu stiu sa apreciez o cafea). Am pus si miere in ceai, insa simt ca nu il indulcesc 3 lingurite, chit ca mierea nu era de la Mos Calache. Am pus 5 si parca se apropia de ce voiam eu. Oare zaharul e mai dulce decat mierea? Mananc miere asa, direct din borcan. Imi da energie.
Cica sunt teste pentru verificarea autenticitatii mierii. Un prieten, apicultor, mi-a dat un borcan din mierea facuta de el si cu ocazia aia mi-a spus ca poate fi testata mierea, ca aia autentica, cand o intorci cu capacul in jos, face o bula de aer fix in mijlocul borcanului si se ridica asa, pe mijloc. O alta chestie e verificarea continuitatii firului de miere – cica daca poti obtine un fir f lung, continuu si foarte subtire, aia e mierea autentica. Mi-a mai spus ceva de un test cu focul, insa nu stiu cum era, ca nu mi l-a aratat. La primele teste cred ca e vorba de verificarea indirecta a densitatii si a tensiunii superficiale, ca daca mai este si altceva inafara de miere, se intelege ca ai proprieteti fizice diferite si o ia bula de aer in alte parti iar firul se rupe repede.
Da. Problema cu gustul dulce al mierii este că se aseamănă cu cel al fructozei care e comparabil cu al zahărului dar doar într-un interval mic de temperatură.
Dacă pui miere in apă la temperatura camerei ai să observi că îndulcește mai bine. In ceai fierbinte gustul dulce scade.
Dacă gustul dulce brut e tot ce interesează cu o pastilă micuță de aspartam (îndulcitor din ăla de diabetici ) ai rezolvat problema.
Legat de testele alea da, știu și eu. Funcționează la mierea măturată ( stătută). Dacă e proaspăt scoasă din rame, eventual din ăia de salcâm, se prea poate să facă mai multe bule și să se rupă firul mai iute. Iar dacă e in amestec, depinde cât și aditivat-o ăia. Dacă Moș Costache a răsturnat toată cisterna in borcan evident că te prinzi și la gust, sau ar trebui, dar dacă a pus și el un 10-20% acolo, de profit, s-ar putea să nu te prinzi nici dacă întorci borcanul.
Te duci frumos cu ea la laborator dacă suspectezi ceva, după care ar trebui să îl dai in judecată pentru înșelăciune, că se pare că implicit statul dă doar amenzi deși există încadrare în codul penal pentru asta. Bine, probabil îți iei pula in muie și la judecată, dar zic și eu.
Problema e că, am zis mai sus, și apicultorii trișează. Hrănesc albinele cu glucoză și fructoză industrială și albinele fac miere-miere din ăstea. Nu poți să zici că e falsificată. Da’ nici polifloră nu poți să îi spui. E așa un tutti-frutty din albine crescute cu FNC-uri, un fel de miere de pufoaică.
EXISTA UN MOTIV PENTRU CARE N-O FUT PE MARTHA STEWART.
CE, MA? =))
Lol. În afară de faptul că e mai bătrână decât bunica-ta?
De fapt, pe vremea lu’ Martha ( când era ea tânără) norma era mierea, că zahărul nu era chiar pe toate drumurile.
Eu mi-aduc aminte de când aveam trei ani și mă servea o femeie moartă cu ceai și miere ( nici nu știam că există zahăr ) .
De fapt în copilărie era mai mult miere și mai puțin zacăr, că ăla era pe cartelă,
Da’ confirm ce zice Stropic, norma curentă e de zahăr și la ceai: cubulețe, fie din ăla maro, fie cu burbon, fie vanilat , treaba cu mierea e că e puțin incomod de folosit, nu arată super-clean că mai rămâne pe pereții borcanului .
Mie nu îmi place ceai cu zahăr, mai pun vanilat sau din ăla burbon sau siropuri ( de muguri de brad și alte pule ), da’ norma cam asta e. Și la cârciumi. Ajung cel mai des să îl beau neîndulcit.
Da’ la aia cu vinete și eu m-am mirat.
De cand citesc articolul asta ma doare gatul si tusesc.
Deria,
Vezi ca anul asta cica e cu o gripa serioasa – worldwide. Prin US se asteapta la niste costuri serioase de healthcare si vreo 50k morti de gripa dupa ce trag linie. Si cum suntem globalizati e nevoie de un bilet de avion.
jur că m-am uitat la numărul Hondei parcate şi am crezut că scrie “muist” :)))
Vinete sunt o spuma verde scarboasa care iti strica micul dejun, ce e asa de greu de inteles jizas?
daca sunt spuma scarboasa sunt facute la blender si da, sunt gresite.
La ceai nu se pune nimic dulce. Se ia un ceai bun si se consuma ca atare.
pai exact ce spuneam. asa daca ar sta singure pe masa n-ar fi bai, nu m-ar deranja, dar nu se poate sa nu “aaaa, cum, nu mananci vinete? dar n-ai mancat facute de mine, de aia”. “totul e din cutit/lemn/ceapa/maioneza, gusta, gusta, gusta!”.
@Stropic, vinetele pot fi preparate in multe feluri, pane, umplute cu carne, zacusca, salata (cu ulei si ceapa, care inteleg ca ti se par scarboase) zacusca si ce moasa-sa pe gheata o mai fi. Umplute nu ma incanta, sub forma de salata mi se par comestibile doar cu rosii pe langa, si sub forma de zacusca, pane sau simple (doar copate si atat) mi se par acceptabile. Ce pune Animal00, la blender, spuma, aia mi se pare si mie gretos.
Stiu de gripa aia.
La o parte din ea am imunitate.
@Animaloo: Eu stiam ca englezii pun zahar in ceaiul lor negru (+lapte).
Iar daca nici macar astia nu stiu sa faca ceai, plm…
La negru. Dap.
“nimic dulce” iti dai seama ca e preferința mea. Eu nici in cafea nu atimg picatura de zahar
Hidratare. Vit. C
Somn suficient si stres putin (ca altfel creste cortizolul, care scade imunitatea).
btw: Pe la voi pe la munca au aparut ecrane d-astea? https://www.amazon.com/EYES-PC-Blocking-Protector-Diagonal/dp/B00OL26BVK