Germania si Italia in recesiune; se pregateste Franta

Germania si Italia sunt deja acolo si Franta se pregateste si ea.

…nu e clar inca daca se-ncalzeste si Regatu’ Unit pe margine, da’ aici nici nu conteaza, ca-i vesnic recesiune lol.

E aproape ca si cum era pe bune postul ala.

Cum ziceam acum un an:

Ce e interesant la chestia asta e ca n-au pariat impotriva unei companii anume, ci impotriva gigantilor din EU. Pe scurt, au bazat shortu’ pe macro. Si tot de observat e ca nu vad pe-acolo United Kingdom pe nicaieri. Adica focus pe euro. Adica Draghi.

Daca au dreptate…well, stiti si voi ce-nseamna asta.

E un pic nasol. Nu de alta, da’ p-aici nici nu s-a terminat criza trecuta, ar fi neplacut sa inceapa inca una. Da’ plm, nici incompetenta nu-i grozava la infinit, asa-i?

Ce sa zic, daca mai aveti loc, umpleti sacii mai cu talent. Eu mai mult decat sa fluier a paguba si sa mai imping p-acolo in saci n-am ce face. Asa-i cand esti pleb…

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

56 Responses to “Germania si Italia in recesiune; se pregateste Franta”

  1. Orbu says:

    In raport cu ce? 😀

  2. LamaLuiOcam says:

    Mda ce sa zic, avantaju cand n-ai nimic e ca n-ai ce pierde. Mult noroc si ne vedem la iesire in vreo 50 de ani.

  3. Basty says:

    Se incalzeste toata Europa, in prelungiri avem China si SUA. Cred ca apogeul crizei este adevarata fata a realitatii economice, dar noua ne place in bula ca se traieste mai bine. :))

  4. Cortel Mircea says:

    Suntem deja in criza. UK iese din UE cu sau fara acord in martie. Lira sterlina începe sa nu se simtă prea bine. Umpleți sacii si puneti-va la adapost.

  5. Sfântu Dracu says:

    Îi umplem, dar cu ce?
    Lei, euro, USD, pounds, sau… ?
    Fără crypto și aur, vă rog.

  6. Mike says:

    Usd-ul e supraevaluat, in mod normal euro ar trebui sa creasca ( in raport cu usd ), lira se misca in functie de brexit sau daca ridica banca centrala dobanda sau crestere economica in uk. Personal n-as paria pe lira atata timp cat treaba cu brexitul nu e clara.

  7. Orbu says:

    Baieti, nu prea conteaza cu ce ii umpleti. O criza economica globala ( ca daca nu e globala te cam doare in pula – daca nu esti in tara afectata ) afecteaza cam toate monedele. Iar ideea de a face specula cat sa conteze e un pic edgy. Da, sigur ca exista discrepante si fluctuatii in modul in care diferite monede reactioneaza si te poti trezi ca euro isi ia un 10-20% in bot fata de dolar, sau ca se ridica iar lira , sau, plm. Da’ astea-s mizilicuri, nu la genul asta de specula te uiti. Cand casa la care platesti rate face brusc 50% din cat facea anul trecut iar jobul tau nu mai e, faptul ca ai tu banii in euro sau dolari valoreaza fix pula.

    Altfel, pariati pe leu, cum ar zice taica Isarescu :D. Pariati cu short ca se duce in bot, bineinteles .

  8. Mike says:

    @orbu, cred ca nu ti-ai fi dorit sa fi turc acum si sa ai banii in TRY , in caz de criza globala fiecare e pe pielea lui si atunci vedem care se descurca mai bine ala cu dolarii sau ala cu leii sau lirele

  9. 0040 says:

    Pare destul de safe aurul pe termen lung, de ce nu aur?
    https://goldprice.org/gold-price-chart.html >> select all time , pe grafic. Ba chiar daca daca vedem varfurile din grafic, ai putea zice ca nu numai ca nu scade, ci creste sensibil pe timp de criza sau in 5-10 ani dupa … Prin 70′ parca a fost ceva cu petrolul si creditele din ce am dat search pe google…

  10. Orbu says:

    Mike – Nu mi-as fi dorit sa fiu turc in nicio perioada de dupa 1700 pana azi, probabil. Da-s cateva chestii care fac remarca inutila, dar hei, aia-s prosti si le plac Erdoganii.
    1. Au avut sansa de ceva mai bun, da’ populimea ales sa sprijine dictatoru’. Deci au o problema locala. TRY a inceput deprecierea de prin 2016, deci nu-i treaba de criza economica de care vorbim.
    2. Acelasi lucru il poti pati si daca iti tii banii in lei la o adica. Inflatia poate fi politica de stat.
    Ideea e simpla : Tu, Mike, ai lua vreo data in considerare sa iti tii economiile in TRY ca sa discutam despre asta?
    Ca lumea pe aici castiga in moneda tarii pentru care presteaza, iar economiile si le tine fiecare, presupun, in moneda tarii in care locuieste / cheltuieste banii.
    Bine, in afara de mine. Eu tin banii in Euro. Momentan. Ca in Romania totul se vinde in Euro.

  11. animaloo says:

    si eu am banii in euro. Desi lucrez cu SEK. diferenta a fost destul de mare in anu asta. Cand am ajuns era 9.6, acum, la scadere, e 10.25.
    Am avut top de 10.7, dar, neavand conturi in suedia nu am putut sa imi trimit atunci vreo cateva mii de euro in SEK. Bine, castigul oricum e minor, daca nu vorbesti de sute de mii/milioane. E la genu “uuuu…am castigat de o pereche de boxe misto”

  12. Orbu says:

    *de boxeri mișto 🙂

  13. Mike says:

    @orbu, poti sa tii economiile in orice moneda doresti atata timp cat le urmaresti atent si ai ceva cunostinte financiare sa anticipezi ciclurile de apreciere-depreciere si vorbesc pe termene relative lungi – ani . Pe la inceputul anului usd-ul era in Romania pe la 3.7 acum e peste 4 , la cateva zeci/sute de mii se vede ceva profit daca faci trecerea dintr-una intr-alta ( cumperi usd cand e slab si vinzi cand e puternic ).
    Am avut ceva bani in TRY la garanti dar am scapat de ei cand am vazut ca erdogan devine “rogue”

  14. Sfantu Dracu says:

    Pare destul de safe aurul pe termen lung, de ce nu aur?

    Pentru că termen lung, prea lung, pentru a conta.

  15. animaloo says:

    *de boxeri mișto

    bah nene…nush ce chiloti iti cumperi tu 😀 dar eu ma gandesc sa dau 2-300e pe boxe 😀

  16. Orbu says:

    Pai marginea mea de profit a fost mai mica la schimburile astea. De 20 de EUR. #banciinromania

  17. Manowar says:

    @sfantu dracu: sgd.

    Eu nu ma agit cu economii, ca atata timp cat am datorii in lire si-s platit in lire…imi tin banii-n lire.

  18. animaloo says:

    pai orbule. Ia fa matale un calcul. pui vreo 5000E la 10.7. Scoti la 10.2.
    Macar o boxa iti iei.

  19. Mike says:

    “Eu nu ma agit cu economii, ca atata timp cat am datorii in lire si-s platit in lire…imi tin banii-n lire.”
    In cazul asta vacantele sa le faci tot in UK.

  20. robin hood says:

    Nu stiu de dolari si yuani, dar la urmatoarea criza nu stiu daca o sa mai existe euro si criptomonede ca sa le bagati si pe alea in saci.

    Cred ca s-a referit prin a ne umple sacii cu grau, porumb, orez, cartofi, ovaz, orz etc. si ceva conserve .
    Eventual aur, argint, diamante si ce mai aveti.
    Si un pistol sau o arma automata, echipamente de supravietuire cumparate si trusa de prim ajutor la discretie. 🙂 Vedeti ce mai gasiti pe Amazon sau pe alte magazine online specifice.
    https://hiconsumption.com/2013/07/zombie-apocalypse-gear-25-essentials-for-survival/
    https://apocalypse.supplies/store/
    Credeti ca s-au facut asa aiurea atatea filme si seriale postapocaliptice cu zombies (care sunt de fapt o alegorie la saracii flamanzi care iti vor ataca proprietatea) ?

  21. Manowar says:

    In cazul asta vacantele sa le faci tot in UK.

    Nu inteleg legatura.

  22. Orbu says:

    pai orbule. Ia fa matale un calcul. pui vreo 5000E la 10.7. Scoti la 10.2.
    Macar o boxa iti iei.

    Am facut eu calculelele, da’ io din Nov. 2017 pana cand am renegociat contractul, adica 1 an ,am pierdut si boxe cu tot cu sistem de sunet.

    In cazul asta vacantele sa le faci tot in UK.
    Nu inteleg legatura.

    E cu bataie lunga. Tu castigi azi lire. Te duci in vacanta peste 6 luni cu lirele de azi, daca lira e pe trend negativ esti pe pierdere la banii anteriori economisiti, chit ca poate si tie ti se indexeaza rata in timp. Bine, cat pula mea sa conteze o vacanta in buget, dar principiul e corect. La cheltuielile recurente iesi ok, dar ti se devalorizeaza economisirea pentru produsele importate, platite in alte monede decat lira,
    De exemplu:
    Catigi X lire pe zi si platesti X/2 rata la rabla, sau ceva.
    Daca vrei sa iti cumperi alta rabla posibil sa nu mai fie asa de ieftine. Da, ok, si alea ( pe care le cumperi tu) sunt produse in UK, dar nu toate componentele, etc.
    Prin urmare, daca strangi 30k lire sa iti iei un Merc nou, descoperi ca la momentul X, Merc-ul ala costa 40K lire. Da, si rata ta/ salariul tau o sa primeasca un update, dar nu si la banii stransi deja. E mai clar?

    Din pacate, nu prea ai ce sa faci. Daca e inflatie si devalorizare tolerabila o tolerezi, daca nu posibil sa nu mai fie rentabil sa lucrezi in UK, sau sa fie mai rentabil sa iei contracte in alta parte, pana la stabilizare.

    *Da, poti sa tii tu banii in EUR ( ca mine) ca banuiesti ca o sa ii economisesti mai bine, dar nu stii cum variaza politica statului. UK fiind stat de servicii, poate dupa devalorizarea initiala, daca nu au cine stie ce venituri din export de productie, statul britanic creste iarasi lira prin reducerea de moneda de pe piata. Si te poti trezi ca se duce tot EUR pe pula in fata lirei. Si te bucuri la concedii, da nu prea te bucuri cand iti iei/ achiti casa, de exemplu.

    Eu imi tin banii in ieuroi ca de zona euro sunt interesat. Daca maine creste lira la 10 euro bucata si nu mai pot eu sa imi cumpar o eventuala casa pe insula, plm, paguba in ciuperci. N-am mare lucru / commitments acolo.
    Daca vad ca creste peste 1.15, o sa schimb chiria pe 6 luni in lire si ma doare in pula de restul.

  23. capsunaru says:

    “Credeti ca s-au facut asa aiurea atatea filme si seriale postapocaliptice cu zombies (care sunt de fapt o alegorie la saracii flamanzi care iti vor ataca proprietatea) ?”
    Mda, saracii disperati vor fi o problema,dar armele nu-s solutia… Eu as lua in calcul doua variante: traiul primitiv pe o insula putin locuita prin Oceania,ori, mult mai safe, alcatuindu-mi propria banda de “haiduci”…(ca Robin Hood,adica… 🙂 -se stie ca saracii-s prosti,ca d-aia-s saraci…e usor sa te erijezi in seful prostilor 🙂

  24. Mike says:

    @robin hood, si daca euro se transforma in the new deutsche mark ( in cazul ca se sparge UE ) nu o sa-ti para rau ca n-ai si ceva euro la pusculita ?

  25. Mike says:

    “Capital Economics predicts that the pound would rally to $1.45 by the end of 2020 if May’s deal is approved. A Brexit fudge or delay would cause the currency to strengthen to $1.40 by the same date.
    Crashing out of the European Union would send it plummeting to $1.12.”
    Dintr-un articol publicat pe CNN.

  26. Manowar says:

    E cu bataie lunga. Tu castigi azi lire. Te duci in vacanta peste 6 luni cu lirele de azi, daca lira e pe trend negativ esti pe pierdere la banii anteriori economisiti, chit ca poate si tie ti se indexeaza rata in timp. Bine, cat pula mea sa conteze o vacanta in buget, dar principiul e corect. La cheltuielile recurente iesi ok, dar ti se devalorizeaza economisirea pentru produsele importate, platite in alte monede decat lira,
    De exemplu:
    Catigi X lire pe zi si platesti X/2 rata la rabla, sau ceva.
    Daca vrei sa iti cumperi alta rabla posibil sa nu mai fie asa de ieftine. Da, ok, si alea ( pe care le cumperi tu) sunt produse in UK, dar nu toate componentele, etc.
    Prin urmare, daca strangi 30k lire sa iti iei un Merc nou, descoperi ca la momentul X, Merc-ul ala costa 40K lire. Da, si rata ta/ salariul tau o sa primeasca un update, dar nu si la banii stransi deja. E mai clar?

    Nu numai ca nu-i mai clar, da’ nici nu are vreo urma de sens.

    In primul rand, nu mi se aplica matematica aia. Tu discuti de “strans bani de un Mercedes”. Eu nu “strang bani” pentru o vacanta – o platesc asa, dintr-un foc, daca mi-o permit. De exemplu, vacanta de anu’ asta (e deja platita, plm) a costat niste mii de lire. Am luat salariul, am platit-o, pa si la revedere. Ma doare-n pula ca se devalorizeaza lira dupa – eu deja am platit-o (mai putin cheltuielile de acolo, gen cafeaua la piscina, da’ cat sloboz o sa ma coste astea?)

    In al doilea rand, nu vad cu ce m-ar ajuta daca m-as duce in vacanta in UK, in loc sa ma duc in Italia. Pentru ca-i ca si cum ai spune ca “heeei, daca se devalorizeaza leul, o sa ma duc la Mamaia”. Gen, coaie, faptul ca-i la tine-n tara statiunea Mamaia nu inseamna ca vor pastra aia preturi mici in moneda locala. Tot futut/falit ai fi si-n Mamaia.

    Da, e posibil ca-n vreo 5-6 luni sau cand plm plecam noi in vacanta sa fie (si mai) devalorizata lira. OK. Si-s doua variante:

    – e doar usor devalorizata (sa zicem ca mai pierde 10% din valoare in raport cu euro). OK. Pula mea, da, e neplacut, da’ ma cam doare-n pula, daca e sa fim sinceri – costul mai mare e ala cu drumul si hotelul; si e deja achitat
    – e ultra devalorizata – gen o cafea ma costa 5 euro – adica 200 de lire. In cazu’ ala, cred ca vacanta e cam ultima mea problema; dar, pe de alta parte, inseamna si ca-mi platesc mortgage-ul din salariul pe-o luna, cum ar veni.

    Either way, nu prea ma vad teribil de afectat de asa ceva.

    Cam de-aia am zis ca nu-nteleg legatura.

    Cat timp esti platit in lire si ai datorii (relativ mari) in lire, jocul safe e sa-ti tii banii-n lire, pe sistemul “daca futeti moneda, futeti banca; treaba voastra”.

    Eu imi tin banii in ieuroi ca de zona euro sunt interesat. Daca maine creste lira la 10 euro bucata si nu mai pot eu sa imi cumpar o eventuala casa pe insula, plm, paguba in ciuperci. N-am mare lucru / commitments acolo.

    Pai, de acord. Da’ daca ai trai aici, ai fi cetatean britanic, copiii tai ar vorbi doar engleza si ai avea un mortgage aici, ai tine banii-n euro? Asa, tinand cont de subiectul postului.

  27. Orbu says:

    @Mike: Nu. Ia imagineaza-ti tu toata Europa mergand in Germania sa schimbe euro pe marci. Ca presupun ca nu se inghesuie sa schimbe euro pe drahme, sau pe lire italiene. Daca te lasa macar, ca strain. Ce s-ar putea intampla ?

  28. clawbc says:

    In cazul asta vacantele sa le faci tot in UK.
    Nu inteleg legatura.

    In cazul tau poate nu se aplica, bugetul de vacanta din economii / salariu nu e un procent important, dar eu am patit-o cand eram la inceput de cariera, salariu nu prea mare si strangeam cateva luni pentru o vacanta. In cateva lui euro a sarit de la 3.3 la peste 4 si dintr-o data vacantele s-au mutat din Vestul Europei in Grecia.

  29. animaloo says:

    “io din Nov. 2017”: 9.91. Not that bad. Scaderea aiurea a fost in 2018

    bine, cand am venit io in 2012 am prins o pizda perfecta: Euro – Leu la curs maxim (la ora aia), dar macar sek-euro era si asta la maxim. Ceva gen 8.6

  30. Mike says:

    @Orbu, vrea italia sa renunte la euro ok, revin la lire ( italiene ) sa se spele pe cap cu ele, vrea spania apoi ok, peseta , vrea franta apoi ok, franci si asa mai departe , iar nemtii si altii mai puternici din zona Nordica ( olanda , finlanda ) raman cu euro , crezi ca nu e posibil ? M-am gandit acum, scurt , dar poate sunt alte variante, nu stiu sigur metodele dar in nici un caz nu ma gandesc ca euro peste noapte va deveni hartie igenica cum cred unii. Parerea mea e ca atata timp cat e sustinut de Germania se merita investit in el, daca nu , adio.
    Daca nu esti sigur, tine-ti toti euro la banci in Germania si atunci esti sigur de ei.

  31. Orbu says:

    In primul rand, nu mi se aplica matematica aia. Tu discuti de “strans bani de un Mercedes”. Eu nu “strang bani” pentru o vacanta – o platesc asa, dintr-un foc, daca mi-o permit.

    Boss, nu conteaza pentru ce strangi bani. Erau niste exemple puse pe masa. Ca e vacanta, ca e Mercedes, ca e ce-o fi, cata vreme strangi bani sa cumperi chestii care in costul lor au ca referinta preturile internationale si cata vreme moneda ta se devalorizeaza fata de alea, pierzi bani la economii. Adica te pisi pe el de cash. E atat de simplu. Daca nu economisesti cash pierzi mai putin, sau castigi, treaba de inflatie.

    Cat timp esti platit in lire si ai datorii (relativ mari) in lire, jocul safe e sa-ti tii banii-n lire, pe sistemul “daca futeti moneda, futeti banca; treaba voastra”.

    Absolut, daca vezi ca se fute lira tot ce poti sa faci e sa vezi unde mai pui de-un credit cu dobanda fixa .

    Pentru ca-i ca si cum ai spune ca “heeei, daca se devalorizeaza leul, o sa ma duc la Mamaia”. Gen, coaie, faptul ca-i la tine-n tara statiunea Mamaia nu inseamna ca vor pastra aia preturi mici in moneda locala. Tot futut/falit ai fi si-n Mamaia.

    Nu neaparat in aceeasi masura. Ca poate update-ul salariilor angajatilor de la Mamaia nu merge mana in mana cu inflatia – la modul, daca nu ai clienti locali care sa poata tina pasul cu preturile, ok te poti baza pe turism international -daca , Mamaia de exemplu n-ar putea, dar daca nu chelnerii aia vor suge pula tot pe salariile ne-updatate iar preturile se vor tara putin in urma inflatiei, ca sa poa’ sa mai vina cineva acolo, altfel falimentul scrie pe ei. Desigur, o sa fie cam de cacat sa mergi acolo, o sa iti mai flegmeze aia prin british breakfast, ca la Mamaia, na. Da-n general in tarile afectate de criza si inflatie nu se updateaza toate preturile cu inflatia, ca stii cum e, fara paine si apa traiesti mai greu, da fara vacanta rezisti un pic la o adica. Mai ales daca esti oricum permanent in vacanta, fortat.

  32. Manowar says:

    In cazul tau poate nu se aplica, bugetul de vacanta din economii / salariu nu e un procent important, dar eu am patit-o cand eram la inceput de cariera, salariu nu prea mare si strangeam cateva luni pentru o vacanta. In cateva lui euro a sarit de la 3.3 la peste 4 si dintr-o data vacantele s-au mutat din Vestul Europei in Grecia.

    Coaie, nu te supara pe mine, da’ daca trebuie sa strangi bani cateva luni pentru a merge-n vacanta, ar trebui sa-ti dai seama ca nu-ti permiti vacanta aia.

  33. Orbu says:

    @Mike: Cum adica “vrea Italia sa renunte la Euro”. Tu crezi ca asa merge? Tu crezi ca vreo tara din UE care o duce PROST vrea sa renunte la Euro? Nici macar alea care o duc bine. E invers. Vrea Germania/Belgia/Olanda ca Italia sa renunte la Euro – in caz de bailout sau ceva ?Pac, ii dau afara.
    Da, vezi tu oricum ai da-o nu merge asa.
    Ok , o sa fie unii care nu se prind din Italia/Grecia (ex.) care raman cu banii blocati in conturi, ca n-or avea toti cash.
    Dar, cel putin pestii aia mari, inclusiv bancile, o sa faca niste mici bank run-uri de zeci de miliarde de euro asa. Ca nu vrea nimeni Euroii transformati in hartie igienica.
    Eu unu, mi-as muta in cateva minute toate economiile dintr-un cont local intr-unul international. Iar eu sunt un pleb, pe linie de bani.
    Bank run-urile alea o sa duca bancile locale in datorii probabil imposibil de platit catre bancile spre care merg euroii, ceea ce inseamna ca in fapt euroii aia se raporteaza ca pierderi catre bancile destinatie, care devalorizeaza intreaga masa monetara. Ca euro-ul meu italian o sa concureze cu euro-ul neamtului, simplist vorbind.
    Privind in complexitate, e foarte posibil ca unele din bancile destinatie sa colapseze si sa aibe nevoie de bailout-uri de la statul German pe urma, lasand la o parte ca exista si banci germane care au filiale in tara unde s-ar desfiinta Euro.
    Iar tu zici ca “ha, eu am euro, ce-mi pasa, sa se descurce”. Ai tu, dar o sa faci un pic mai putine cu el.

    Daca nu esti sigur, tine-ti toti euro la banci in Germania si atunci esti sigur de ei.

    Unde, la Deutsche Bank :wink-wink?

  34. Orbu says:

    Coaie, nu te supara pe mine, da’ daca trebuie sa strangi bani cateva luni pentru a merge-n vacanta, ar trebui sa-ti dai seama ca nu-ti permiti vacanta aia.

    De ce boss. Daca tre’ sa strangi bani cateva luni sa platesti o masina inseamna ca nu iti permiti masina? Daca tre’ sa strangi bani cateva luni sa iti cumperi orice placere inseamna ca nu iti permiti orice-ul ?
    Eu vad lucrurile mai simplu. Ai profit net anual. Adica, dupa ce platesti facturile, rata la casa/ chiria si costurile operationale, eventual pensia. Cat o fi. Cu ala faci ce vrei. Eventual, platesti o vacanta.
    O vacanta de 2-3 saptamani in Bora – Bora, cu scufundari and shit costa castigul meu pe vreo 2 luni – deci tre’ sa strang ceva daca vreau vacanta aia? Tu spui ca nu mi-o permit? Gen pe ce te bazezi? Ca nu mananc noodles in restul anului si nici nu traiesc intr-o cutie de carton.

    Dar la fel ar putea fi cu o vacanta de 3-5000 de euro, care poate sa insemne mai mult decat salariul cuiva pe-o luna. Si totusi, daca n-are mari cheltuieli si-o permite si nu vad de ce ar trebui sa renunte la idee, daca pentru aia traieste.

  35. Mike says:

    “Tu crezi ca vreo tara din UE care o duce PROST vrea sa renunte la Euro?”
    @orbu, da, da pentru ca interesul tarii este sa aiba crestere economica adica sa exporte cat mai mult de preferat si o face cat mai usor cu o moneda devalorizata ( lira ). Da pentru ca firmele care au moneda slaba merg mai bine decat alea care lucreaza cu moneda puternica si au crestere de angajari si mai putini pulifrici gen vestele galbene sa faca scandal, de aici si tot conflictul asta international pentru devalorizarea valutelor. Acum interesul meu ca cetatean e sa nu fiu futut la inflatie , dar eu sunt doar un mic pacalici si nu contez la fel ca alte milioane de pacalici in aceeasi situatie. Oare nu ai auzit ce tot declara guvernul Italian ca vrea sa iasa din UE si implicit sa renunte la euro ( eu cel putin asa am auzit ).

  36. Manowar says:

    De ce boss. Daca tre’ sa strangi bani cateva luni sa platesti o masina inseamna ca nu iti permiti masina? Daca tre’ sa strangi bani cateva luni sa iti cumperi orice placere inseamna ca nu iti permiti orice-ul ?
    Eu vad lucrurile mai simplu. Ai profit net anual. Adica, dupa ce platesti facturile, rata la casa/ chiria si costurile operationale, eventual pensia. Cat o fi. Cu ala faci ce vrei. Eventual, platesti o vacanta.

    La capitolul asta, admit ca am niste idei (fixe – si poate si gresite) cu privire la ce inseamna “imi permit” indiferent despre ce vorbim (masina, PC, casa etc). Dar asta-i singurul mod in care stiu eu sa traiesc si in care functionez.

    Eu vad o chestie simpla aici: daca plec in vacanta jumatate de luna, partea mea din nota de plata nu poate sari de 50% din cat castig pe luna. Pentru ca daca sare, inseamna ca dau mai mult decat castig in alea doua saptamani.

    Nu comparam masina (mijloc de productie, oarecum) cu vacantele. De masina “am nevoie” pentru a ajunge la joburi (unde scot bani) si pentru alte chestii si treburi. Pentru ca alternativa e mai proasta (am un coleg care vine cu trenul din Reading; da 575 pe luna doar pe tren; compara asta cu 350/luna pe un Mercedes). Din vacanta aia nu scot bani, nu pot merge cu vacanta la supermarket, nu pot merge cu vacanta sa-mi duc familia in pub, nu ma duc cu vacanta la un interviu etc.

    Mie aia-mi spune mintea mea – cum o fi ea. Ca daca ma costa vacanta mai mult decat castig in timpul ala, nu mi-o permit. Asta nu-nseamna ca nu am bani de ea. Inseamna ca nu mi-o permit.

    Din acelasi motiv (felul in care functioneaza mintea mea la capitolul “ce-mi permit”) am un Mercedes clasa C si nu unul clasa S – desi nu m-ar incurca prea mult ratele aluia. Din acelasi motiv face procesorul meu 10 ani anul asta. Desi un core i9 9900k cu memorie si motherboard m-ar costa sub 900 de lire. Din acelasi motiv am un Oneplus 6 si nu un iphone X – desi e 1000 de lire si ala.

  37. Orbu says:

    Pentru ca daca sare, inseamna ca dau mai mult decat castig in alea doua saptamani.

    Da, de acord. Si CE FACI CU CASTIGUL ALA ?
    Ca poate nu ai nevoie sa il cheltuiesti recurent?
    Sa-ti dau exemplu simplu. Un om castiga 3500 EUR pe luna ca salariu+ venituri din chirie. Are casa lui cumparata si platita. Mai are de mostenit ceva de la parinti, nu conteaza ce. Il costa viata + rata la masina + rata la o casa pe care o tine inchiriata cam 2000 de EUR pe luna. Dupa parerea ta, omuletul cu pricina isi permite o vacanta de 2 saptamani la maxim 750 de EUR – partea lui. Hai 1500 cu sotia. Mai exact, ce-ar trebui sa faca cu restul de 18000 pe an si de ce AIA si nu altceva, cum ar fi o vacanta mai scumpa, sau o masina mai scumpa?

    La capitolul asta, admit ca am niste idei (fixe – si poate si gresite) cu privire la ce inseamna “imi permit” indiferent despre ce vorbim (masina, PC, casa etc). Dar asta-i singurul mod in care stiu eu sa traiesc si in care functionez.

    Si eu la fel, mi-e tare frica de ziua cand tre’ sa traiesc o luna cu cola si cu cartofi prajiti si nu mai e la fel de amuzant ca-n tinerete.
    Dar nici nu vad o obligatie din a trai fiecare zi din viata cu maximul castigului din ziua aia.
    Adica daca traiesc 90% din zile cu 20% din castig, nu ar trebui sa fie o problema daca ma huzuresc si eu 10% din timp. Nu prea se pune problema ca nu, imi permit nu?
    Aaa, da, nu-mi permit sa traiesc toata viata ca o vacanta, asta-i clar, dar nici nu am pretentia asta, de aia ii spune vacanta.

  38. Sfantu Dracu says:

    @Manowar, poate pe el l-ar costa tinicheaua mai mult de 575 lunar.
    Și nu mă refer doar la rata ci și la celelalte cheltuieli adiacente (care-or fi alea acolo, pe lângă carburant). Poate doar din carburant iese peste 575.

  39. Manowar says:

    @Manowar, poate pe el l-ar costa tinicheaua mai mult de 575 lunar.
    Și nu mă refer doar la rata ci și la celelalte cheltuieli adiacente (care-or fi alea acolo, pe lângă carburant). Poate doar din carburant iese peste 575.

    Nu iese. Da’ in masina nu poti dormi la fel de bine tot drumul.

    Da, de acord. Si CE FACI CU CASTIGUL ALA ?

    Nu stiu de tine, da’ la mine junioru’ va avea nevoie de-o locuinta. Posibil si de-o facultate. Posibil si de o masina.

    Cu alte cuvinte, nu stiu exact ce voi face cu castigul ala; da’ ce stiu e ca nu-l voi da pentru a dormi si a primi o cafea.

  40. Sfantu Dracu says:

    SGD-ul e prea exotic.
    Deocamdată 65% Euro, restul lei.
    Mă gândeam zilele astea dacă să împart în 3. 40%Euro+40%USD+20%lei.
    Investiții doar din fonduri nerambursabile. #staulacoadă

  41. clawbc says:

    La capitolul asta, admit ca am niste idei (fixe – si poate si gresite) cu privire la ce inseamna “imi permit” indiferent despre ce vorbim (masina, PC, casa etc). Dar asta-i singurul mod in care stiu eu sa traiesc si in care functionez.

    Pai ai, ca mi-ai citit comentariul in diagonala. Am zis “la inceput de cariera”, cand nu cred ca nimeni a devenit director din prima sau castiga mii de euroi. Dupa logica ta, ar fi trebuit sa imi fac vacantele la Navodari cu cortul. Unde ai putea sa te duci cand puteai sa pui deoparte 200-300 EUR?
    La 23-25 de ani nu te gandesti la casa si masina, ci unde sa iti duci gagica. Iar la casa si masina nu o duceam asa rau, parintii cumparasera o garsoniera fix inainte de marea bula (sa le dea Dzeu sanatate pentru inspiratie) iar la masina deja incepusem sa platesc. Dupa ideile tale fixe, puteam sa ma duc intr-o vacanta mai de doamne-ajuta, sa mai vad si alte locuri?

    Iar la faza ca vacanta nu e necesara, ia incearca sa stai fara ea sa vezi cum o dai in depresie si te intrebi “eu pt ce plm muncesc? doar sa platesc facturi?”. Bonus, incearca asta traind in Bucuresti.

  42. Manowar says:

    Pai ai, ca mi-ai citit comentariul in diagonala. Am zis “la inceput de cariera”, cand nu cred ca nimeni a devenit director din prima sau castiga mii de euroi. Dupa logica ta, ar fi trebuit sa imi fac vacantele la Navodari cu cortul. Unde ai putea sa te duci cand puteai sa pui deoparte 200-300 EUR?
    La 23-25 de ani nu te gandesti la casa si masina, ci unde sa iti duci gagica. Iar la casa si masina nu o duceam asa rau, parintii cumparasera o garsoniera fix inainte de marea bula (sa le dea Dzeu sanatate pentru inspiratie) iar la masina deja incepusem sa platesc. Dupa ideile tale fixe, puteam sa ma duc intr-o vacanta mai de doamne-ajuta, sa mai vad si alte locuri?

    Stiu. Da’ cum am zis, la capitolul asta am idei fixe (si posibil gresite).

    Te inteleg (si pe undeva iti dau dreptate), dar, cum am zis, eu asa functionez. Daca stau cu chirie si n-am bani sa-mi cumpar o casa si alte alea, pai, mi se rupe pula de depresie, nu sparg si putinul pe care-l strang in X luni pe nu stiu ce “vacanta”. Imi iau concediu, da. Doar ca ma duc undeva ieftin sau nu ma duc nicaieri – stau si dorm/citesc si ma plimb ca un retard de colo-colo pe strazi.

  43. animaloo says:

    de fapt o vacanta ar trebui sa coste cam cat o luna de munca. Si vacanta este o investitie, poate cea mai importanta. E investitia in tine si iti da un restart la creier

  44. Manowar says:

    de fapt o vacanta ar trebui sa coste cam cat o luna de munca. Si vacanta este o investitie, poate cea mai importanta. E investitia in tine si iti da un restart la creier

    Sa fim seriosi.

    Gen costa 1300 de lire asa ceva pe doua saptamani. Altul e la 650

    Bun, inteleg, “dar nu-i ca la hotel”. Asa ca hai la hotel. Hai sa dam…cat? Dublu? E suficient de “ca la hotel” atunci? Da’ tot n-ajungi la un salariu, las-o-n slobozu’ curvelor.

    Sau pula mea, poate ca nu ti se restarteaza creieru’ ala decat la fucking Ritz?

    Eu inteleg ca parca-parca vrei sa fie mai frumos in vacanta, mai nu stiu cum. Da’ chiar asa, mergem la munca pentru a intretine chelnerii si receptionerele? Ca eu unul nu d-aia ma duc.

  45. animaloo says:

    bai, nu imi zi mie. Eu cheltuiam banii pe drum si bere. Ca nu ma duc in vacanta sa stau in camera sa imi pese cum arata. Sa dau 1300 lire pe cazare, pe 2 saptamani? Dar ce am? Ciunga in par?

  46. animaloo says:

    Imi place ca mereu tu pui la bataie un singur cost. Restul te doare in pula de ele.
    Cat costa trenu vs cat costa rata la masina
    cat costa cazarea vs cat costa toata vacanta. Pai, daca stau la 1300, cred ca vacanta toata costa cel putin 4000

  47. Manowar says:

    Pai, daca stau la 1300, cred ca vacanta toata costa cel putin 4000

    Probabil ca tu faci alte chestii in vacanta. Eu in vacanta ma plimb, inot, halesc si beau cafeaua pe la terase, dorm si fut.

    Chestiile astea in general nu costa atat de mult. Da, ar costa mai mult daca la fiecare masa mi-as lua o sticla de vin de pe vremea lu’ Charlemagne. Da’ eu nu beau alcool (in general, ca mai ratacesc eu un long island daca e)

  48. Orbu says:

    Mda. Ultima vacanta,~~platita de sotie~~ m-a costat si pe mine mai mult decat am facut in alea 2 saptamani, ca-n alea doua saptamani n-am facut niciun franc (#contractor). Ai rabdare ca vezi cum vine asta la prima vacanta, cand nu-ti mai plateste pulea concediul.
    Si ti se pare scump doar faptul ca esti in vacanta, aparte de hotel, zboruri si ce mai e.

    Dar, din nou.

    Nu stiu de tine, da’ la mine junioru’ va avea nevoie de-o locuinta. Posibil si de-o facultate. Posibil si de o masina.

    Unii-s mai relaxati si n-au. Copii. Deh. Dar si daca.
    Ba, si eu aveam nevoie de locuinta si masina. Mi le-am cumparat singur pana la urma. I-am luat si lu’ tata una zilele trecute. Masina, ca locuinta are.
    In viata tre’ sa mai faci si ce-ti place. Eu iti zic acuma tie, sa ma imbarbatez pe mine, sa nu mai mi se para mereu mult orice concediu care costa mai mult de 2000 de euro de cuplu.

    Pe de alta parte unele lucruri sunt misto ( treaba personala si subiectiva desigur) si costa.
    Nici nu e vorba de fucking Ritz. Desi ar fi misto.

    Dar daca iesi din sfera lui ” merg 1 saptamana, sau doua la hotelul X, unde stau la plaja / piscina si beau cocktailuri/cafele/beri” se poate intampla sa mai adaugi un “zero” la vacanta.
    Ia uite-o pe asta cat costa, vreo minim 10k USD de cuplu ( daca ai curaj sa iti iei si jumatatea cu tine, gen). Si nu-i despre cafele scumpe si chelneri, ci despre altceva. Nu ca as sugera cuiva tipul asta de vacanta, sau un alt fel anume, dar unora le place genul de vacanta care-i mai mult decat statul degeaba. Plm, unele chestii raspund la intrebarea “pentru ce muncesti”. Si copiii raspund la intrebarea asta, dar din cand in cand sa mai stea si jos ca nu i-a intrebat nimeni. Pentru ce stai in Londra aia pe rate?
    Ok, tu stai pentru o casa misto nu stiu unde. Altii au deja casa aia, poate nu-i asa misto, poate nici nu e in UK, dar e suficient pentru ei.

    Chestia asta cu “nu-ti permiti” e foarte, foarte subiectiva. Inteleg “nu-ti permiti-ul” cand iti cumperi vacanta cu credit doar cu buletinul, sau cand traiesti o viata care nu te multumeste in restul timpului doar pentru a avea asta . C-o fi vacanta, iphone, whatever. Ala e un “nu-ti permiti” adevarat. Restul sunt doar optiuni, in ochii mei.
    Nu-ti permiti masina, cand iei ca mine credit de 5+ salarii si pe urma vezi ca-ti afecteaza negativ stilul de viata. Dar daca ai strans deja banii, iti permiti. Acum aproape ca as putea sa-mi iau cu banii jos un S mai chel asa. Ce, nu mi-l permit?
    Nu prea are sens, ar fi o risipa, m-ar judeca copiii poate, vreodata ( sa fie sanatosi), dar daca mi-as dori Merc S, as putea avea unul acum, de ce nu. Ca eu pentru ala vreau sa muncesc nu sa ma plimb cu rable. Gen.
    Cred ca as fi un fraier, da’ nu-i discutie de daca imi permit.
    Cunosc oameni care platesc aproape de 20% din venitul lunar pe transport IN COMUN.
    Ce, e ceva gresit daca platesc si eu in jur de 10-15% (cu restul de costuri) din venitul lunar pe transport privat?
    Daca aia isi permit sa plateasca 20% din salariu pe transport in comun, cred ca imi permit si eu 10%, nuuu?
    Da, desigur ca n-o sa fac asta in viata asta, probabil, da’ ca idee.

  49. Manowar says:

    Ba, si eu aveam nevoie de locuinta si masina. Mi le-am cumparat singur pana la urma. I-am luat si lu’ tata una zilele trecute. Masina, ca locuinta are.

    Nu prea are sens, ar fi o risipa, m-ar judeca copiii poate, vreodata ( sa fie sanatosi),

    E o posibilitate si asta, sa mergi pe “eu m-am descurcat, sa se descurce si copiii”.

    Mi-am zis parerea pe tema asta si nu cred c-are rost sa insist.

    E posibil sa avem idei diferite pe tema asta.

    Acum, nu zic c-o sa mananc eu covrigi “ca sa aiba ala micu'”. Zic ca pot sa-mi fac linistit o vacanta foarte OK si fara sa stau la nu stiu ce hotel pizdit nu stiu pe unde, fara sa dau un salariu, fara sa X, Y si Z.

    E vorba de restartat creierul, da? OK. Eu fac aia cu plimbare (nu costa), cu futut (nu costa sau, ma rog, nu la modul ala), cu o cafea la piscina (piscina aia cam costa, ce-i drept), cu citit (nu prea costa) si cu ceva mese luate pe terase (costa, da’ nu prea mult).

    Am aratat mai sus ca poti sta foarte relaxat intr-un apartament pe malu’ marii in 650-1300 de lire timp de doua saptamani. Singura problema (din punctul meu de vedere) e ca acolo n-am piscina. Da’ in rest, eu cred ca dorm/fut la fel si-n ala – ba e posibil sa dorm mai bine in apartament. Iar restu’ chestiilor le fac oricum in afara peretilor.

    …iar de anul viitor (ca pe anul asta deja am platit) cred ca o sa ma uit eu dupa ceva gen airbnb-uri. Chit ca asta-nseamna sa renunt la piscina (poate, ca unele au si piscina). Pot da restartu’ ala si fara, daca-i necesar. Pentru ca anul asta a ajuns vacanta la un cost ridicol. Si-nteleg, a picat lira, a pula mea…da’ deja e mult prea exagerat.

  50. Orbu says:

    E o posibilitate si asta, sa mergi pe “eu m-am descurcat, sa se descurce si copiii”.
    Mi-am zis parerea pe tema asta si nu cred c-are rost sa insist.

    Absolut. Dar faci un balans acolo. De tipul cu 3.5k/ luna de care iti spuneam , n-are copii il doare in basca. Tot ce spui tu acolo de casa, masina, facultate pentru copii, nu inseamna nimic pentru el. Costuri reduse viitor asigurat. Ma rog, cat poate fi de asigurat.
    Pe de alta parte e o intrebare de cat muncesti pentru copii, cat e ok, ma rog, din nou, chestii personale.

    Da’ in rest, eu cred ca dorm/fut la fel si-n ala – ba e posibil sa dorm mai bine in apartament.

    Pai, daca mergi si cu copilul ( ca doar pentru el muncesti) e mai ok apartament decat hotel. Pentru mine asa-i mereu. La hotel merg cand sunt doar cu sotia, ca ajuta serviciile in plus si nu ma deranjeaza lipsa spatiului.

  51. Manowar says:

    Pe de alta parte e o intrebare de cat muncesti pentru copii, cat e ok, ma rog, din nou, chestii personale.

    Sincer? Nu stiu.

    “Planul” (asa, in linii mari, ca deocamdata am altele de achitat) e sa incerc sa-i iau o cosmelie (gen sa dau avansul si s-o las sa se plateasca 10+ ani din chirie). Cand ajunge la 18-2x de ani sa aiba o chestie gata platita sau aproape platita, cu un mortgage de rasu’ lumii si ceva bani de studiat fara student loan, daca e necesar. Nu c-ar fi ceva in neregula cu student loanu’ mortii, da’ asa, in caz ca merge ajutat, sa nu fie jepcarit cu sistemul alora. Alea plus o rabla (SH, se-ntelege, ca nu avem glume gen “uite un mercedes nou de ziua ta”), sa aiba cu ce sa ajunga la un job.

    Per total, as spune ca inseamna vreo 80,000 (in momentul asta, subject to changes, gen). Adica vreo doi ani de munca (dupa ce scap de mortgage), la nivelu’ meu de ghertoi.

    Cam atat. In rest, sa faca bine sa se descurce, ca nu-s mama ranitilor. N-o fi mare lucru, da’ e mult mai mult decat mi-au dat mie altii. Iar daca nu se poate descurca nici cu alea, atunci oricum nu merita mai mult. Parerea mea sincera.

  52. Orbu says:

    Perfect, eu parca as fi mai darnic, daca ma ajuta Ben Franklin , da’ dupa 2 ani ( sau cand se termina corvoada) cum ti se pare ideea de a cumpara pentru tine ceva ce iti place ( nu fac referire la nimic special) cu munca pe cateva luni?

  53. Manowar says:

    Perfect, eu parca as fi mai darnic

    Eu nu. Mi se pare ca-s suficient de. Chiar prea.

    cum ti se pare ideea de a cumpara pentru tine ceva ce iti place ( nu fac referire la nimic special) cu munca pe cateva luni?

    Bizara. Chestiile care-mi plac mie nu costa atat de mult.

  54. Cortel Mircea says:

    Sfântu Dracu – sacii trebuie umpluți cu ce nu se depreciază. Cum ar fi aur. Desigur după ce îți pui deoparte suficienți bani pentru minim 1 an. Nu va băgați pe dolar. Am fost nevoit sa vând dolari prin 2006 cu 24.000 lei vechi după ce-i cumpărasem cu 35-40.000 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *