Great success
Mi-a trimis Ondilol ieri o stire de-am turbat de ras. Cica romulanii se vor potcovi cu juma’ de milion de emigranti.
Cam asa arata inceputul sfarsitului, dar nu-i deloc neasteptat. Am mai scris despre treaba asta de cateva ori si nu s-a schimbat prea mult ideea.
Treaba e simpla. Au plecat milioane de romulani? Au plecat. OK, da’ cineva trebuie sa munceasca acolo, ca avem de platit pensii si imprumuturi and shit si aia e. Ce facem?
O varianta e sa lasi sa lucreze cererea si oferta – adica sa ajungi la stadiul actual, ala in care orice ghertoi ia 1500 de euro salariu. Ca tre’ sa-i dai, ca n-ai pe cine sa angajezi. Sigur, dar unde ajungem asa? Ca daca firmele ajung sa dea salarii ca-n Germania, ar putea la fel de bine sa se mute-n Germania, macar sa aiba si infrastructura de-acolo, “birocratia” de-acolo, sistemu’ de-acolo. Si-ncep sa maraie la guvern. Iar guvernu’…ce sa faca? Cineva tre’ sa plateasca pentru toti banii aia sifonati de la FMI and shit. Si doar n-o sa platesc eu, cetatean britanic, nu? Tre’ sa plateasca aia romulani. Pai, bun, da’ nu prea mai sunt, ce facem? Simplu, facem altii. De nascut si crescut nu se pune problema, ca dureaza prea mult si n-are cine sa faca atatia copii oricum. Asa ca…fabricam alti cetateni romulani.
Sigur, dureaza ani de zile sa devina romulani pe bune, da’ pula mea, mai conteaza? Important e ca-ncep sa lucreze din prima zi, n-au nevoie de pasaport romulanesc din prima. Si nu-i ca si cand ar fi prima data cand incearca Romulania treaba asta. La inceput a incercat cu cetateni moldoveni (muie Basescu!!!), da’ s-a ars, ca nu erau aia prosti sa stea-n Romulania cand puteau munci in UK/Germania/Franta cu buletinu’ romulanesc, nu? Asa ca acum o rezolva simplu. Da, boss, aducem asiatici/africani/alte alea. Ca aia nu au cetatenie romulaneasca si nici nu pot primi decat dupa vreo 8 ani sau pula mea. Daca pe urma pleaca, ok, sa plece, da’ intai sa sclavageasca p-aici 8 ani. Si daca pleaca dupa aia 8 ani, np, aducem altii.
Cam la asta se reduce schema.
Altfel, e amuzanta treaba. Imi zicea Ondilol aseara “imagineaza-ti cum o sa fie cand se duc aia-n Pakistan sa-si vada familia si se-ntalnesc acolo cu rudele lor d-aici, din UK; si se uita aia din urma cu scarba la primii, ca..bai, fraierilor, voi ati plecat in Romania, noi suntem in UK”. Trollololol, family dinner gen. Ce ziceati voi, ca-i nasol p-aici ca-i plin de cioroi de nisip? True, true; da’ hai sa vedeti cum e dincolo =))
Da’ e OK, viata merge inainte. Abia acum incepe sa vina nota de plata, boss. Abia acum. Cu mana pe suflet le uram tuturor smecherilor de-acasa un calduros Allah Akhbar. Altfel, cre’ ca baietii aia care vand kebaburi deja se pregatesc s-o puna de-un IPO. In rest, paste fericit and shit, ca eu unu’ o sa fiu fortat sa iau o mini-vacanta acum. Pe banii mei 🙁
PS Never forget: Marion romanul va avea in sfarsit buletin pe bune, nu d-ala fals
Prima data au incercat cu vietnamezi.
Problema e ca astia nu prea au vrut sa beneficieze de conditiile minunate puse la dispozitie de Erbasu, asa ca au cam protestat.
Acu aduc pakis, ca astia probabil n-au nimic impotriva sa stea la supraetajat in container.
https://www.vice.com/ro/article/qvy5pm/viata-de-container-a-vietnamezilor-adusi-in-romania-sa-ti-izoleze-blocul
Insa, daca primeste pakis drept de sedere in Romulania, nu cumva are si dreptul sa iasa dintre granitele tarii? Ca in cazul asta nu-l vad pe paki muncind pentru Erbasu prea mult, cand poate munci pentru Ahmed in Germania pe mai multi bani si in conditii mai civilizate. Ilegal, dar hotul neprins…
Nu. Trebuie sa devina cetateni inainte. Sau pleaca ilegal. Dar nu e atat de simplu.
Ai idee cum sunt nemtii cu actele? Ai idee cum e germana pentru un paki? 🙂
E mai simplu pentru aia sa astepte sa devina cetateni romulani.
Pula mea, alora o sa li para Romulania lux. Chiar si din container. Doar 11 intr-un container? Pai, acasa erau 21, gen.
Eh, asta e, ghinion.
Sunt curios cum se vor impaca pakis cu ifosele patronilor romani ce vor sa muncesti 24/7. Era interesant sa aduca jihadisti d-aia de n-au o problema sa se detoneze in numele lui Allah daca li se cere dosar cu sina la ANAF.
Ii doare-n pula, ma. Aia au venit si s-au descurcat aici, printre albi, unde erau detestati/atacati. Daca tu crezi ca au o problema intre tiganii lor…
Trololol.
Is niste romulani (zona ilfov) la mine in sat care si-or vandut tot si s-or mutat inapoi in Ro.
Pentru ca: “O fi cum o fi, dar macar ii populatie super omogenizata. Am comfortul ca is numai oameni de-ai mei in zona. Copiii mei tre sa fie intre ai mei. Nu la scolile astea cu diversitate”
Trololol x2
E ok boss. In sfârșit a ajuns și Romania o țară care are nevoie de sclavi și nu sunt localnici.
Face parte din migrația populației către mai bine.
Ar fi chiar o mare realizare pentru Romania sa reziste aia 500k aici , adică mai mult decât la muncă, gen să găsească Romania ca un loc unde vor să rămână, dar am dubii.
Cred că o să fie doar țăpiți și ăștia că și alții ( că are balta peste și avem de unde aduce alții, cum zice românu’ ) și se duce și iufa asta in câțiva ani 🙂
Nu prea. Ca nu merge asa. Gen firmele alea chiar au nevoie de oameni care sa lucreze – si nu pe 2000 de euro, pula mea, ca aia nu mai e combinatie.
Pe termen lung e mai bine sa-i trateze OK pe pakistanezi. Pentru ca pe urma pot reveni la “am atata teancu’ de CV-uri (de pakistanezi lol) pe birou, mars daca nu-ti convine”.
Chestie de-aia la care razi cu muci. Gen “e naspa p-aici, eh? Ca-s colorati and shit, nu? Da, mai bine-n Romulania, ca acolo sunt toti romulani; oh wa-“
Zici tu că nu merge așa? Eu zic că da’ .
Nu mai vin bone din Filipine? E ok, luăm din Nepal, căutam mai adânc în groapa de gunoi a lumii și sigur mai găsim noi niste fraieri să-i prostim o tură.
Nu e vorba de bone. D-alea nu-i pasa nimanui, ca lucreaza cu particularii. E vorba de aia care vin sa lucreze pentru companii mari – companii care au nevoie de oameni. Nu e vorba de Cerasela Filipine – se lipseste oricand o familie de “bona”. Si, la capitolul asta, cum bani nu poti oferi (ca tara), tre’ sa oferi altceva. Conditii, siguranta, vrajeli de-astea. Ca reputatia e totul. D-aia lumea pleaca in UK, Franta, Germania etc si nu in Albania.
lol, who dafuq cares?
Vine € de la garsoniera inchiriata? Vine!!
Dragnea presedinte!
Ba, pula mea, la cum arata acum vreo 80% din romani, o sa fie pakis la modu ce plm e si cu niggerii astia. nici nu o sa iti mai dai seama ce si cum.
Normal ca nu e vorba de bone. Nici de chinezii de la Iasi , sau de aia vietnamezi, sau de aia care-au fost. ACUM e pe bune. D-acum incolo se vor purta frumos cu ei, sunt sigur de asta.
Hai, ba, ce dracu’.
Discuti de juma’ de milion, nu de cateva sute. Si nu discuti de cultura de sclavi – ca aia nu-s asa, sunt nitel diferiti. Nu prea o sa mearga cu harneli.
Am o vaga impresie ca masura asta n-o sa prinda prea bine la votantii psd.
Cum ramane aia cu strainii, credinta ortodoxa, familia traditionala, mandru ca sunt raman, etc cand tu importi pakis?
Discutam de perspectiva de a vedea juma’ de milion, ca nu-i incarcara deja in containere si-s in drum spre Romania.
Vin si ei in valuri. Ajung primii, zic ca e bine, pe urma vin mai multi, pe urma romanu’ umbla la conditii si calitate, cum face de obicei, dupa care se caca in poteca, mai pe coada.
Eu nici nu as paria ca ajung aia la 500k emigranti cum prevad. Daca trec de 100k, inseamna ca deja s-a schimbat destul in bine Romania.
@Laur: vrei variante de raspuns?
1.Pensia meeaaaa!!!
2.Lasa ca sa munceasca cineva.
3.E vina lui Iohanis.
Cand au dat Insula mare a Brailei arabilor, a comentat cineva? Hai ba, ce drq.
Haha, acum si aia care ziceau ca nu emigreaza pentru ca in Vest sunt prea multe basmale si sandniggeri si-au pierdut argumentul. 500k de tigani musulmani la o populatie de 16 mil. e cum ai aduce 2.5 mil. in DE (si doar stim ce s-a oparit lumea pentru 1 mil.). Dar romanul crede ca e ok, ca tiganii aia vor plati pensiile.
Pai ca la briti, cavalerul brexit are nevasta din Germania. Sa dai din gura sa prostesti pe prosti sa voteze impotriva interesului propriu e talentul politicianului, nu trebuie sa faca el ce-i pune pe altii sa faca. Dragnea e cu romania in gura toata ziua, da’ afacerile mari le face prin brazilia, gen.
Din articol: “Berlinul anunţat deja anul acesta că va primi experţi pakistanezi în robotică şi mecanică cuantică”
bossilor, o sa vedeti cum in 5 ani scoate audi masina cu motor cuantic si o sa muriti de ciuda ca nu are si dacia!!
Bai, eu nu cred ca o sa vina 500k. Si daca vin, ce… sa nu avem si noi _h_alitii nostri?
Cum sa nu aiba si dacia daca vin 500k pakistanezi si la noi? Loganul cuantic o sa apara mai inainte, da’ o sa fie pe GPL si cu cutie manuala.
E bine sa vina! Consumul, si nu numai, trebuie sustinut. De ce doar in vestul batranei Europa? Sa imbatranim si noi.
La maxim 3-4 iesiri prin cartier (la ore tarzii), deja m-am intalnit cu niste chinezi si spanioli (dupa limba). Mult mai des decat inainte.
Ce salariu le-o da? Adica, pe cat ziceti voi ca accepta sa lucreze, un minimum asa? Hai ca la container sau garsoniera confort 3, tot dai un 100 de euro pe luna, utilitati, macare, mai pune un 200. O haine, un electronic mai trebuie sa iei, un drum pana acasa la 6 luni -1 an tot faci.
In jur de 2500 de lei, cred. Ceea ce-i o flegma, evident, ca tu nu faci nimic cu 450 de lei, sa zicem; da’ pentru aia inseamna ca trimit “acasa” 100 de euro, bani din care le traieste familionu’ inca o luna.
fake news !!!!
https://www.capital.ro/ministrul-muncii-clarifica-lucrurile-ce-se-intampla-cu-cei-500-000-de-pakistanezi-care-ar-urma-sa-vina-la-munca-in-romania.html?fbclid=IwAR07oDYNXDdu0oDHMzWIJv7wRrSzMoU6d4y1BIM8asXfheQKXEDjIfgIjqI
de altfel, chiar dimensiunea cifrei avansate ar fi trebuit sa aduca scepticismul. nu cred ca exista un astfel de contingent in toata Europa estica
e atat de plin de fake news incat tre sa cauti serios, zilele astea, sa dibuiesti realitatea
In UAE au ajuns la o chestie minima de 800 AED/luna plus cazare si mancare. Adica vreo 950 RON. Inainte de asta probabil aveau si mai putin, da se pare ca e foame mare la aia acasa.
https://gulfnews.com/world/asia/pakistan/minimum-wage-for-pakistani-workers-in-uae-fixed-at-dh800-per-month-1.60786446
M-a pufnit putin rasu, dar eu ii astept cu bratele deschise. Or mai aduce niste chestii care poate nu o sa fie prea placute, dar poate o sa ii mai trimita-n pizda masii pe romani ca au mii de ani de cand sunt acolo si tot nu se descurca.
Fake?
Pare mai degraba un caz clasic de “nu stie stanga ce face dreapta”.
Excelent. Cineva care va plati pensia parintilor.
cine stie ce-o fi spus boul ala de ambasador sau cine stie ce-o fi inteles corespondentul paki local al AP. … repet, 500.000 de extracomunitari nu pot intra, intr-un an, in toata Europa de Est. de-abia, de-abia ai reusit un contingent de 20.000 pentru 2019
Poate vrei sa spui de 500.000 de pakistanezi pentru anul acesta si 1.000.000 pana la anul. Ce vor mai aduce din Vietnam, Nepal, China, Sri Lanka, Turcia, Africa, etc, sunt “bonus”. Astia nu se iau in calcul la intelegerea de un milion dintre Romania si Pakistan.
https://www.thenews.com.pk/latest/459246-jobs-in-romania-over-500000-workers-from-pakistan-needed-says-zulfi-bukhari
Mda, e un scurtcircuit undeva si fie trebuie mustruluit am ambasadorul, fie corespondentul AP
chill https://www.profit.ro/stiri/social/mae-infirma-ca-romania-vizeaza-atragerea-a-500-000-de-muncitori-din-pakistan-18981913
Oare o să îi putem creștina pe toți 500000?
În ro sunt cam 5 milioane de contracte de muncă. Cu ce o mai fi pe pfa si alte formule de plata se ajunge la 6-6,5 milioane care lucrează. E total disproporționat juma de milion, nu are legatura cu nimic. Da, au intrat străini, da, vor sa creasca numărul, dar stirea aia e din alt film.
Asta cu fake news mai e cum mai e, dar urmeaza perla:
buahahahahahaahahahahaha !!!
Si eu as vrea sa fiu platit sa dau cu prastia in Luna. Ma primiti?
Ahhh, aș zice ca daca demonstreaza ceva o știre ca asta e ca mai un pic și vine o noua criza babana. 😛
Nu de alta dar și prin 2007 fix cam aceleași discuții erau. Remember? Chinezoaicele de la Bacau. Indienii din construcții. Etc. Și pâna la urma astfel de petarde s-au dovedit utile doar pe post de turnesol pentru criza.
E ca și indicatorul pe care-l descoperisem cu niște amici la bere: cu cât mai mulți imigranți români sunt într-o țara europeana… cu atât mai aproape e de o criza serioasa. Inițial îl avansasem ca valabil doar pentru țarile mediteraneene, asaltate de lucratori în construcții, dar dupa ce vad mai ca aș zice ca e valid și în cazul Regatului ( Înca ) Unit. 😛
Eu efectiv nu-mi dau seama cum anume planifica ei sa ne aduca acasa. Ma scuzati ca ma includ si pe mine in treaba asta, da’ sunt curios. Pentru ca pur si simplu nu inteleg ce ar putea sa-mi ofere ei sau tara lor. Practic, singurul motiv pentru care merita sa te intorci in Romulania e … pedofilia. Gen daca-ti plac alea mai fara dinti in gura, ca scapi in tribunal cu “esti de familie buna”. La altceva nu ma pot gandi. Sincer, nu inteleg la ce se refera cu adusul inapoi.
Bine, probabil doar mananca si ei cacat electoral si-atat. Da’ daca nu, daca vorbesc serios, au probleme la cap.
Si nu prea vad cum. Ca nici daca ies din EU nu pot sa ii aduca inapoi, ca ori au cetatenie/rezidenta, ori isi iau pana se finalizeaza, ori plm, obtin permis de munca.
Sunt curios, i-a intrebat vreodata cineva “care e planul?”
Nici sa-i mituiesti nu merge. Nu poti sa zici “va dam avansul de o garsoniera”, ca pe urma vor si aia ramasi acolo.
Si cum plm “aducerea acasa”? Ca suntem acasa.
Dubioasa idee. Sa ne aduca inapoi. Best of luck, plm.
in principiu, dupa comunicatul de presa al guvernului pakistanez, ar fi vorba doar despre ceva mii de soferi… ca in rest exista nevoie pe piata fortei de 1 milion de oameni, este vorba in general, nu neaparat ca ii va lua din Pakistan… deci Pakistan = cateva mii de soferi
http://pid.gov.pk/site/press_detail/10794
Pai fiind campanie ei pot sa zica orice, nu cred ca vreodata i-a intrebat cineva daca e si realizabil ce zic ei. Si nu cred ca intereseaza pe cineva daca se poate si face ce zic ei.
“Luna pamant romanesc: din 2020 o sa anexam 50% din suprafata Lunii si o facem al 30 lea judet (nu stiu cate sunt). Luna a fost mereu prezenta in poeziile lui Eminescu, deci e pamant romanesc”
Aducem strainii acasa, cu reply in august: vedeti ma ce cozi sunt la granite, cum stau ei sa se intoarca?”
Mi-a aparut la youtube recommended videoul asta din UK cu niste cioroi executând silit niste cioroi de nisip. Imi pare rau ca nu aveam popcorn.
https://www.youtube.com/watch?v=T6wtiJmWv_A
Suntem platit pentru trasul cu prastia in Luna.
Scopul nostru nu e sa ajunga prastia pe Luna, ci sa aratam Luna, prastia, faptul ca lucram, ; e important ca oamenii sa ne creada: uite, daca studiem cum sa tinem prastia, poate-poate avem succes. Atat. Pai, asa ne vin si banii. Daca am dobori Luna cu prastia, n-ar avea niciun haz, nici n-am mai fi platiti.
Ia zi, acu’ ai inteles? 🙂
Ah, si un om care sa sustina in conferinte de presa toate astea, fara sa-l apuce rasul. Si nici sa fie cu capul.
Atmosfera atat de naspa ca in ultimii ani nici n-am vazut (atat cat am fost). Eu nu stiu pe unde o s-o apuce tara. Metroul ala din Drumul taberei, o 1/3 din el, il fac in 10 ani. WTF…
Eu cred ca pot aduce si mai multi. Coana Angela are așa ceva la ea acasă si vrea să-i distribuie. In știrea aia spuneau ceva si de 40.000 de șoferi pakistanezi! Le vin neamurile ălora din Ferentexas.
Trebuie sa privim mai atent. Deci Romania doreste sa aduca muncitori in mare parte.
In regula. De ce nu mai are Romania muncitori calificati/necalificati?
Pentru ca madam Andronescu de la PSD (astia cu pakistanezii) a desfiintat scolile profesionale.
Eu fac parte din generatiile care la sfarsitul clasei aXII-a primea si cerificatul de calificare intr-o meserie. Cei de acum termina liceul la real/uman si ies nimic trebuie sa mearga la facultate sa-si ia si Master/Doctorat. Deci au iesit filosofi care au constatat ca nu pot filosofa sub gard ca le trebuie si o casa, mancare,haine si nu prea are cine sa faca astea ptr ei.
In ce-i priveste pe astia care vor sa aduca romanii acasa sa-i bata in Piata Victoriei :Ciocu’ mic ca toata vina o purtati voi!
Liviu: tu nu vrei sa te întorci, dar sunt mulți care s-ar întoarce. În fond, pe bani putini e mai bine sa stai unde îți poți face singur tuica. Dar, pentru asta ai nevoie de liniște, de infrastructura, de locuri de munca plătite decent. Deci nu se va întâmpla
Am un prieten care s-a intors, de nevoie, caci are parintii bolnavi. Mi-e teama ca se imbolnaveste si el, de nervi.
Problema e ca, pe bani putini in ambele locuri…aici le raman mai multi bani la sfarsit de luna decat ar castiga in total acolo, DACA ar avea acolo deja casa si loc de munca si infrastructura si aer si mancare si doctori si…
E misto sa iti faci singur tuica, dar ai nevoie de prune, cazan si gaze sau lemne. Costa. Hai, lemne furi si cazanul “se gaseste”. Dar prunele costa si alea. Si in timpul in care furi lemne si furi si prune de la vecini….zugravesti o casa pe aici si ai bani de tuica tot anul.
Ba, daca era asa cu banii aia putini, deja se intorceau 90%. Dar nu prea e si nici nu va fi.
Fie vorba intre noi, tuica pot face si aici. Cu prune mai bune si mai ieftine.
Problema e ca dupa ce trag linie, le raman mai multi bani aici platind chirie decat ar castiga in total acolo daca ..toate “daca” alea. Restul e harneala.
Rămân o pulă. In două săptămâni am cheltuit sub 100 de lire, pe costul vieții, ici, în România.
Pentru acolo plătit 1500/2 la chirie vreo 83 e taxa de consiliu pe jumătate de lună. La gaz e vreo 230 pe o lună, deci împarte tu la doi, la curent vreo 45 / 2 săptămâni, cu mâncarea și menajul ți-am zis deja cat costă.
Dacă eram muncitor d-ala de 1600-1800 de lire pe lună deja sugeam pula, eram aproape pe minus, asta dacă lucra si soția, altfel era belită și împuțită.
Da, rămâneam cu mai mulți bani, trăit pe share, mâncat de la ASDA si făcut niște chestii românești. Adică dacă trăiam mai prost ca în România.
Eu înțeleg realitatea ta, că trăiesc în ea. Dar nu e toată lumea la nivelul ăla. Nu are toată lumea banii tai, casă deja cumpărată și 3 pașapoarte.
Unii au salarii mici stau pe chirie share și fac economii la stilul de viață. Iar ăia stau acolo doar că în România e și mai rău cu banii, la nivelul lor. Dacă ar crește cât de cât nivelul, ar lua în considerare revenirea, mai ales aia care nu au destui casholeți să poată cumpăra o casă acolo.
Prunele de țuică le culegi din prunul tău, boss. Nu prea tre’ să faci mare lucru pentru ele, cu siguranță nu plătești 5-10 lire pe kil , că-s sanchi de calitate ( trebuie doar să fie coapte și dulci pentru țuică, calitatea e irelevantă) .
Am adunat eu anul trecut vreo 3 găleți de pe jos , cca 20 kg, deci vreo 60-100 de lire așa. Dar tata a umplut vreo 2 bidoane de 60 de litri și a fost un an prost pentru țuică. Maxim vreo 30 de litri a făcut din prune, dar a mai făcut vreo 80 din conversia vinului, deci e safe pe un an și când merge prost. 🙂
Știrea e preluare din presa Paki. E fake. Or fi băut ceva mai mult și o fi zis ambasadorul ceva de genu “nu avem forță de muncă” iar aghiotantul premierului a zis “va dam noi”. Nu știu cum au ajuns la 500k, de ce nu 2 mi-l? :)))
Ai nevoie de prune intr-un recipient. atat. in rest te duci la cazanul satului, dai o taxa infima de alcoale si ai tuica facuta frumos, la cazan dovedit bun. Plus tuica de frunte pentru frectie daca preferi. Hai poate niste lemne mai e nevoie daca nu iti gasesc aia de la cazan contra cost, dar oricum se aranjeaza.
Asta in cazul in care esti sarac. In mod normal tot satu are cazan, prune/corcoduse/tescovina(comina) si nu plateste nici pe dracu taxe de alcoale.
Te costă deplasarea prunelor la cazan/căldare, costurile de acolo și munca ta de strâns, vreo lună de 1h aerobic pe zi la pasul piticului cu găleata. La 2×60 de litri, nu e cazul, dar la un sezon bun cu 2 livezi familiale și ~4000 litri borhot (2 transporturi cu remorca după mașină) e mai eficient să găsești un om cu cazan pe numele lui, la cazanul unde merge socru’ costă 7 lei tura (1,5-2h) + 1/7 din producție pt taxe și om îți aduci tu pt greaua muncă de a apăsa 2 butoane și a turna 18 găleți la fiecare tură. Dacă ai la dispoziție ajutoare care pot veni 36h să se îmbete din vapori (și să lucre remote în timpul ăsta, eventual sparți) prin familie, ajungi să scoți din buzunar vreo 150 lei efectiv ca să pleci acasă cu vreo 120 de litri de țuică întoarsă de 54 grade si vreo 200-250 de țuică de 40 grade (“pt pomeni”). Cu prețurile actuale de pe piața neagră (20/35-40 lei) ies 1500-2000 de euro pt o lună de sport pt bătrâni și 2-3 zile de stat la căldare. Acu, nimeni nu vinde toată marfa deodată, dacă nu se fac prunele la anu’ toată lumea va vinde din beci din buffer-ul de valută forte.
P.S. Ca să ieși legit cu țuică pe piață trebuie să dai la vamă (în avans pe loturi afaik) 5 euro/l de alcool pt primii 50l și 10/l pt următorii. Adică adaos de 5.4 euro / litru la întoarsă și 4 / litru la țuica normală. Și să ai distilerie cu 3 încăperi și alte căcaturi autorizată pe cod caen și să fii aprobat de comisia intergalactică. Adică vreo 30-50l cred că mai costă și alea, ffs, că am niște sute de l de valorificat și mai simplu e să găsești o găină cu dinți decât să îndeplinești toate condițiile.
@AlexIP : Ce e aia, bă, legit?
Ai pomi, cumperi lemne ( fără acte ), faci țuică, vinzi țuică, bei țuică. Fără facturi , fără legit d-ăla.
Fara avans, fara girant :))
@Manowar: Omule, spun chestii chiar asa de periculoase pe aici, de tot intru in moderare? ;))
Nu. Akismet suge.
@Orbu: ar trai mai prost acolo DACA ar trai ca tine aici. DACA ar avea venituri in satul lor. DACA toate alea. Dar stii…astia nu prea ies cu familia la restaurant la niste sticle de vin.
Ia, du-te tu si explica-i lui Lavinius asta. Sunt sigur ca abia asteapta sa-l luminezi.
Ia vezi, fa tu calculele pentru el si zi-i in cat timp isi lua el un Opel in Carbunesti, Olt si cum isi creste copiii acolo cu prunul pe care nu-l are etc.
…dar inainte sa faci asta, du-i mamei tale ceva sticla de cola, ca o sa cam sughita nasol cand o sa inceapa Lavinius sa-si spuna parerea.
Mă, pentru mine lucrurile sunt simple, cât timp circulația persoanelor e relativ liberă și fără prea mare efort.
Cine a emigrat acolo și stă acolo înseamnă că n-are motiv să vină. Dacă vine inapoi înseamnă că ceva nu merge bine acolo, sau merge mai bine aici. Destul de simplu. E greu de spus daca Lavinius sau altu’ au ceva in România sau sunt cu chirie și acolo și aici, dar dacă ar afla că se câștigă mia de euro în mână la Cărbunești pentru aia ca el și ca nevastă-sa, ar fi cu rulota in spinare înapoi în Ro. Dar nu sunt că încă nu e aia situația.
Și, în general, nu e aia situația, dar în particular se mai întâmplă să fie și unii se întorc și mă întâlnesc cu ei. Iar alora nu le pasă nici de Dragnea și politica PSD de repatriere, nici de părerea lui Manowar, sau a mea, despre câți bani fac ei și unde.
Știu ei mai bine.
Dacă politica ăstora de repatriere merge vom vedea în statistici in câțiva ani. Probabil că în general nu.
Pentru că sunt încă destui săraci pe aici și pentru că nu poți să vrei în același timp să declari că imporți maronași și vrei și întoarcerea românilor acasă la salarii mai mici, de maronasi. Și aia e problema, că nu fac nimic pe temă și generează creșterea gradului de emigrare.
*Treaba e că știu mai mulți ca Lavinius, unii îmi sunt prieteni, care rămân cu semnificativ mai multi bani doar pentru că își porcesc un stilul de viață. Ba in rulotă, ba împart o casă și mănâncă și beau jeguri .
In România nu e mare afacere să închiriezi o cameră de apartament dintr-un oraș de provincie. Nici nu găsești chiriaș. Și dacă găsești nu face deranjul cât încasezi.
In UK “faci bani” din renunțarea la confort. Mare șmecherie ! Da, probabil că pentru Lavinius nu contează. Dar știu oameni care au plecat din apartamente de 3 camere , unii mai au și case la țară, doar ca să stea acolo într-o casă , pe care o împart cu inca minim o familie, de obicei 2, sau 3. Big win, in loc de 2000 pe chirie in Londra, plătesc 500-600. Un prieten a închiriat o casă și plătește doar facturile și vreo 100 de lire , restul i-o acoperă cei cu care împarte casa.
In Romania avea un confort mai bun. Dar banii contează. Omul și-a plătit acum apartamentul de acim Nici nu-i place prea tare acolo, din ce mai discutăm, dar copii, școală, alea.
Eh, matematicile astea se schimbă ușor.
Bossultane, de prietenii tai nu stiu, dar Lavinius & co nu stateau nici in Carbunesti chiar la Caminul Cultural, daca-ntelegi..
Înțeleg foarte bine. Păi, să fie sănătos, el și-a găsit fericirea în Anglia , de asta și zic că sunt încă mulți săraci în țară și e mai bine și pentru ei și pentru ceilalți romulani dacă reușesc să își facă un rost mai bun în altă parte. O spun fără sarcasm sau ironie.
Nici nu cred că de grija lui Lavinius mor românii, fie ei de rând, sau clasa politică.
O parte din prietenii mei stăteau ( stau, dacă vor, că unii mai au casele ) decent. Cu siguranță nu în rulotă.
Cumva, dintre toți cei pe care ii cunosc personal sunteți ( cu tot cu tine ) doi de care știu ca nu stau shared. Celalalt tip a stat și shared , dar pe el îl înțeleg că, plm , era singur , probabil că poate fi chiar deprimant să locuiești așa cuc. Nici eu nu cred că aș locui chiar călugăr.
Și , băi, pentru unii e un deal shared-ul ăla, înțeleg foarte bine. Cât timp îl fac și cum se vede asta când ți-ai rezolvat problemele cu banii nu știu exact, că depinde de perspectivă.
Dar dacă îți iese că în românia puneai 200-500 de euro de familie de-o parte după rata la casă și cheltuieli, dar locuiai in ap3 cam și mai aveai și o casă la părinți la pula mea, pe unde o mai ardeai să mai lași un copil sa mai ceva, iar în UK pui 900-1000 de lire de familie , da îți ies din faptul că împarți o casă de 3 dormitoare cu alte două familii și din economie la mâncare, la calitatea ei, adică , plm, mare câștig nu?
In clipa in care vrei sa stai singur in casă și plătești 2 beds ( pe modelul ăsta ) ajungi de unde ai plecat. Dacă pui și ceva bănuți in calitatea haleului și a hainelor, ești acolo sau sub . Da, țară mișto, whatever , nu contest.
Da’ contează ce faci pentru banii ăia, nu?
Ți-am zis, nu mai iau în calcul pe mine, ca Sunt atipic. Dar dacă aș fi și eu și soția angajați în Reading ( nu contract) , ar fi cam.de căcat si mi-aș baga pula in Anglia și în morții ei urgentuț. Colegii mei nici nu se mai gândesc să plece. Și mai sunt și prin alte profesii unde nu mai miroase a profit.
Ăia care mai pleacă că sunt supărați pe sistem sunt, evident. Dar nu toți sunt.unora nu le pasă. Nici mie.Gen
Eu nu as fi venit in Uk sa o sug aiurea pe 2000 de lire. Inainte sa vin m-am asigurat ca vin pe bani seriosi. Ma rog, eu explotez o nisa si is un fel de contractant dar in domeniul medical. So yeah, merita daca iti permiti sa traiesti decent, nu shared, sa vizitezi, sa experimentezi cate ceva din tzara si sa reusesti sa pui niste bani seriosi deoparte. Asta pe langa posibilitatile de formare profesionala. Altfel, dupa capul meu nu ar merita osteneala.
Oricum nu ma vad o viata in uk, o sa trag bani de aici vreo 1n si jumatate, apoi ma apuc de alta aventura, plecatul in Australia. That will be intresting.
Chiar asa, Manowar, dintre toate chestiile din Ro, ce ti s-a parut ca suge cel mai tare? Zi asa… 3 chestii.
Hai ca incep eu: drumuri, birocratie, spitale, oameni (ai scris si tu pe aici, in mare)
Bai, o sa fac niste eforturi serioase in ceea ce priveste formularea unui raspuns aici. Pentru ca-i foarte-foarte dificil sa raspund fara a ofensa. Da’ o sa fac eforturi, cum am zis. Sa zicem ca tu faci uneori niste comparatii care nu-s prea bine gandite. Compari prune cu sine de tren si-ti da ca e ora 10 si 19. minute. Hai sa vedem ce si cum compari tu.
Tu compari a fi angajat permanent in Reading cu…cu ce, spune-mi? Cu a fi contractor undeva afara, da’ bazat in teorie in Bucuresti, ca-n practica depinde? Pe bune, ma?
Pai, Reading e al 23-lea oras din UK – sursa e wiki, vezi acolo, ca-i listat ca 23rd.
Stii care-i al 23-lea cel mai mare oras din Romulania, ca sa faci o comparatie? Suceava. Da, spune-mi cum ti-ar merge – tu si sotia angajati permanenti in Suceava. Si compara cu Reading. Dar nu. Nuuu. Tu vrei sa compari angajat permanent in al 23-lea cel mai mare oras din UK cu..contractor afara, da’ in acte cu locuinta si PFA/firma in Bucuresti. Sigur, ma, pula mea. Are sens.
Si pe urma, ce mai bagi tu? Apartament de trei camere, parinti si pula mea. Adica 2 bed. Da’ sa vedem, 2 bed intr-o zona cu conductele sparte, cu caldura si restu’ la misto p-acolo, cu fluviul radet in strada si tiganie-n jur. Echivalentul aluia e ceva apartament prin Bradford. Ceva de genul asta, adica (nu vad conducte sparte p-acolo, da’ plm, poti sa spargi tu una, nu-i bai).
Dupa care, aduci in discutie treaba cu “moca”. Gen “acolo vin parintii sa-mi faca babysitting”. Pai, ma, si in UK de ce nu vin? (stiu ca la tine vin, zic la modu’ general, discutam de persoana X). Ah…ca sa vezi…nu-si permit. Ca au pensii de Romulania. Ramanea doar sa te mai lauzi si cu pachetel pus pe tren sau macar pe microbuz, ca la studenti. Pe bune?
Am auzit tampeniile astea cu “mai multi bani in Romulania” de mi-a venit rau. In foarte-foarte putine cazuri chiar e valabila treaba – si atunci doar cu megahacks de-astea (gen imi fac un PFA acolo, da’ lucrez pentru unii d-afara si eventual si remote, ca sa nu ma fut pe avioane). Da, ma. Pai atunci cea mai misto tara cre’ ca-i Vietnam sau Thailanda sau Bangladesh sau ceva p-acolo. C-acolo banii tai au si mai multa valoare, derp.
Si culmea, tu vii si zici ca mai si conteaza ce faci pentru banii aia, nu? Sigur ca da. Hai sa vedem. Ce vrei tu, de fapt? Sa mearga fetele la o scoala unde sa invete engleza, nu the ducks come from the trucks. Sigur. Bineinteles ca in Suceava nu exista asa ceva, da’ sa zicem ca de fapt ai putea sa le duci la royalschool.ro, gen. Doar ca aia costa (nu garantez ca vor vorbi engleza si nu romgleza dupa, da’ zic asa, ca idee, ca e mai mare probabilitatea decat la mickey mouse (stiu, ii fac views gunoiului, dar e OK)). Cat costa sa treaca fiicele tale de litera H? Pai, cam atat:
Strict pentru amuzament, sa notam ca-i scoala cu uniforme. Ah, ce uniforme? Pai, vezi punctul 3.7.2 de-aici.
Dar, sa ghicesc, aia nu se mai pune. Ca plm, le-ar invata engleza bunicii – free of charge, desigur. Ca la ei la tara, ce, acolo nu-s tot britanici?
Si, vorbind de ASDA, tu ce compari exact? Te uiti si la calitate cand faci comparatiile? Sau faci comparatii gen “mancare de la Waitrose vs aia din Cora/Carrefour/Mega/plm”? Ca parca-parca nu-s chiar la fel, stii ce zic? E OK daca nu stii tu, stie ministeru’ agriculturii sau care plm e ala, nu c-ar conta. Da’ stii. Stiiiii tu foarte bine deja.
Eu, cum ar veni, nu tin sa “am dreptate” la treaba asta, ca ma doare-n pula. Da’ comparatiile tale sunt facute fix cu pula. Pai, coaie, in al 23-lea oras din UK, cu tine si sotia angajati, v-ar durea in pula de orice. Gen ati avea bani pentru orice v-ar trebui. Ah, cu tine si sotia angajati in Suceava…da, in primul rand ca n-ati fi, nu amandoi. Si-n al doilea rand nu v-ar ajunge banii nici sa va cacati in centru daca doamne-fereste ar fi ziua aia din luna in care v-ati permite un covrig in oras.
Treaba cu statu’ shared e cu dus si-ntors. Unii o fac de saracie. Altii pentru economii. Altii de plictiseala. Altii de fun. Am eu cunostinte care stau shared – doi oameni in toata casa, amici (nu random), amandoi pe iarba, party, tinder fara numar. Normal ca stau shared, ce plm farmec ar avea sa se sparga solo? Aia cu economiile, iarasi, dau fara numar. Da’ care-i treaba, in Romulania ar sta solo? Gen sigur-sigur? Au deja locuinta lor platita in Romulania si sunt single, n-au gagici, n-au prieteni, stau doar ei acolo? Serios? Si-au ajuns aici pentru ca…sa ghicesc, nu le place Veorica?
Care pula mea 500 de euro pe luna pusi deoparte in Romulania? Ca ala care pune 500 de euro deoparte in Romulania nu pune aici doar 1000 la ciorap. Pune simtitor mai mult. Gen mai spre 2000 – de lire, nu de euro. Ca inca nu-s egale. Parca-parca nu-i acelasi lucru, da-l in pula mea? Ca nu puneam eu 500 pe luna la ciorap in Romulania, da’ aici puneam 2500 cand eram angajat permanent. Pai?
Astea-s comparatiile pe care le faci tu? Si-s inteligente?
E OK, am venit eu. Pe vreo 2066. Imi ramaneau 100 de lire pe luna cand/daca munceam doar eu. Nu mi s-a parut c-am supt-o chiar aiurea, da’ presupun ca-i treaba de perspectiva.
Treaba e ca poate iei tu 2000 pe luna si “o sugi aiurea”, da’ in cateva luni inveti chestii. Si cu chestiile alea nu mai iei 2000. Asa, brusc. Presupun ca-i cam la fel si la tine.
Sincer, pe mine ma durea-n pula de birocratie, ca n-aveam treaba cu actele. Ma durea-n pula si de drumuri, ca eram obisnuit. Ma durea-n pula si de spitale pe vremea cand eram acolo, ca n-aveam treaba la spital.
Pe mine ma secau – in ordine random – lasitatea/resemnarea/lipsa de speranta (asta-i un singur punct, da, ca-s strans legate), prostia crunta si foamea. Nu, nu foamea mea, ca eu eram oarecum OK, ci foamea altora. In statistici, cica eram in top 5% atunci (fara a socoti ce faceam pe-alaturi). Si stii ceva? Degeaba eram acolo. Nu ma ajuta cu nimic. N-aveam sa am niciodata o femeie DECENTA acolo, ca toate de care dadeam erau doborate de foame. La ce bun ca-ti permiti sa scoti o femeie la o cafea, daca iti face scarba la cafeaua aia, ca-ncepe incercand sa afle “pe ocolite” (subtile ca niste romance, desigur) daca stai singur, daca inchiriezi sau detii, daca stai cu parintii sau nu, cat castigi exact…de-astea.
Pe mine nu ma interesau drumurile and shit. Mi-era scarba sa ma duc la lucru. Si nu pentru ca aveam de facut tampenii, ca p-alea le fac si-acum. Mi-era scarba pentru ca era acolo in fiecare zi concursul de caciulit si pupat in pula sefi si sefuleti. Si eu nu faceam asta. Da’ eram inconjurat de oameni care aveau 9 dani. Si pe urma veneau sa se justifice. Plm, aveau imprumuturi, rate, copii…alea-alea. Mi-era scarba sa beau ceva cu vreunul. Ca nu se puteau concentra la nimic si nu puteam purta o discutie pe o tema random fara sa incerce sa vada daca-i rost sa se aleaga cu ceva din iesirea aia. Mi-era scarba cand discutam cu oameni care-mi erau/fusesera prieteni si pana si aia imi ziceau ca fac eu pe nebunul, ca fac prea mult caz din orice, ca sunt prea panseluta daca fac spume la gura pentru ca mi-au dat un sandwich putrezit la benzinaria de unde l-am cumparat, ca puteam pur si simplu sa cer altul sau … si ce mare chestie daca erau gandaci pe-acolo, ce, nu puteam sa ies sa-l mananc afara?
La ce pula mea sa speri – ma refer la ceva bun – daca astia erau oamenii mai rasariti? Ca-ti dai seama ca nu ma imprieteneam chiar cu toti ghertoii.
Nu, ma, pe mine ma durea fix in pula de drumuri, spitale and shit. Eram tanar si semi-inconstient. Nu gandeam atat de departe incat sa iau in calcul spitalele, calitatea aerului and shit. Nu ca nu ma ducea capul, ci pentru ca eram deja obosit sa-mi fie scarba de toate celelalte. Epuizam rezerva strategica de sila inainte de-a ajunge la spitale and shit.
Realist vorbind…ma saturasem de ghertoisme. Atata tot. Si, sincer-sincer, cel mai rau ma secau ghertoismele feminine. Peste restu’ poate-as fi putut trece. Dar eram SATUL de panarame cu pretentii. SATUL. Si nu ma refer la faptul c-ar fi fost curve, ci la foamea din gatu’ lor. Se manifesta diferit, da’ peste tot…vedeai foamea. Nu zic mai multe, ca nu mi-am pus in cap sa ofensez cunostinte/foste si am o varsta, plm, nu mai are rost sa mai zic nimic pe tema. Ar fi jenant sa mai povestesc pe-aici faze cu foste acum.
Pe scurt, eram satul de oameni resemnati, fricosi, lasi, fomisti si urati (din toate punctele de vedere). Drumurile erau undeva pe locu’ 912 in top, cred – imediat dupa coruptie, I guess. Ca pana si de aia ma puteam preface ca-mi pasa.
Nu contează al câtelea oraș e, ci ce populație are și oportunități. Că nu e chiar un sat și nu cred că sunt salarii mai mari in Glasgow, Leeds și Sheffield, orașe relativ mai mari, știi ce zic?
Nu prea e așa. Cum pula mea să fie așa când mă chinui să cheltuiesc sub 4k lire pe lună când stau acolo și nu știu dacă o să îmi iasă?
Am zis că nu e vorba de mine și nu compar ce fac eu.
Oportunitățile de angajare în orașul ăsta se învârt pe la un 3k lire net pentru unul ca mine și cam 2k pentru soție. Eu aș putea mai mult dacă aștept niște timp și vânez chestii. Pentru orice sumă mai mare mă găsesc în situația din București. Salariul “x”, 50-80% din timp deplasări. Big fucking win.
Dacă aș fi angajat ( am cupluri de amici în situația asta ) în România aș putea câștiga ( în Vâlcea – habar nu am în Suceava , cam 2000 de euro împreună. Sau un pic mai bine. Am zis angajați pe ceva in domeniul IT/management-chestii la care mă pricep, nu sa facem ceva apropiat de ce facem acum. Costul vieții pe la 500 sau mai jos. Plus avantajele de aici. Dacă pui chirie ( ignor că am casă) , nu sari de 1000, probabil 800.
Dar unii nu pot ignora că au casă, pentru că o au. Aici, nu acolo.
Iar eu vorbesc de-un oraș de 50-70k locuitori nu de 300k. La Cluj salariile sunt cam ca în București.
Alții amici care lucrează în București sap se întâmplă să se învârtă pe la 6000-7000 de euro de cuplu. Angajați. Au casă în București îi doare in pula. Nu pleacă ăia nici să îi bați, băi, că pe 500 de lire in plus, dacă îi iau, pierd mai mult și trăiesc mai nașpa.
Legat de conducte sparte. Bă, o fi, nu sunt fan viața la bloc, alții sunt și nu îi condamn, are avantajele ei se comprimă orașul și ajungi repede in locuri ( nu, nu în București) dar să mă piș pe casele englezești, ok ? In ordine alfabetică, cum vrei tu. Sunt frumoase și atât. La ce bani costă sunt mai proaste decât îmi puteam închipui.
Dar nu contează boss. Să zicem că e cum spui. Ți-am mai spus că nu contează, că nu calculează toată lumea ca tine că nu îi interesează ce spui tu. Așa poți să aduci in discuție tot ( nu numai scoli și uniforme ) de la autostrăzi la parcuri, la ce vrei tu și să spui , aici sunt banii dumneavoastră.
Și înțeleg. Dar aia e problema. Oamenii vor banii lor la ei in buzunar, că de aia stau pe shared .
Cei care se întorc nu au mari probleme cu uniforme, scoli și tot ce spui tu acolo. Alea nu sunt ale lor, nu-i interesează. Cum nici eu nu aș avea, dacă nu aș avea copii. Măă doare in pula că nu are România nu știu ce. Da, ar fi bine să aibă, dar nu pe banii mei. Dacă e pe banii mei, mai bine să n-aibă, că am nevoie doar marginal. Simplu.
Și băi, eu știu foarte bine că pentru încă mulți oameni e profitabil într-un fel sau altul să emigreze, că nu stau acolo de proști să facă foamea, când o pot face mai lejer in România.
Nu contest nicio secundă asta.
Dar unii se întorc, iar alții nu mai pleacă. Desigur minoritari celor care pleacă.
Iar discuțiile mele cu ăia pe care ii cunosc duc către ce-ți spun aci.
Acu’ tu poți să îmi spui mie până la Lună și înapoi că nu e așa, dar e rezonabil să îi cred pe ăia cu care vorbesc fiecare pe cazul lui, că știe fiecare ce-are în pungă.
La fel cum pare să știi mai bine decât mine câți bani cheltui eu in Romania și în UK , câți bani aș câștiga și de ce e mai bine cum.
Știi cum e, eu citesc ce scrii și apreciez logica ( nu sunt ironic), dar când iau decizii mă uit în portofel și îmi număr banii, nu folosesc teoria, că nu așa funcționează contabilitatea primară.
Și cam așa face toată lumea.
Programatorii/ + parte din ITsti sunt o nișă care acum câștigă favorabil în România.
Nu toți , pentru unii tot are sens să plece. Dar pentru unii nu.
Mai sunt angajații din domeniul medical, care fac un ban bunicel relativ ușor aici. Ei ar putea face bani mai buni încă afară. Dar vine partea cu relativ ușor. Unii, știe animaloo exemple, nu fac bani ușor în România, pentru că urgențe. Eh, asta e.
Dar îți spun fără pic de pasiune că în ultimii 1-2 ani s-au schimbat câteva lucruri relativ de castiguri și s-au atins niște praguri de câștig pe niște nișe și contează.
Mie nu îmi pasă prea tare. Mi-e tot una dacă oamenii pleacă, se întorc sau nu se întorc, că nu trăiesc din banii mei. Doar îți spun ce observ.
Orbu: angatii din domeniul medical daca stiu sa se invarta si stiu cum sa plece pot castiga imcomparabil mai mult in UK decat in Romania. Vorbim de urgente? Pai pot luat pana la 90-100 de lire pe ora ceea ce inseamna vreo 10k net pe luna. Si sa lucreze intr-un mediu civilizat, fara stres, cu ore de lucru normale etc.
Faza e ca unii nu se documenteza temeinic inainte, nu-si echivaleza tot ce ar putea echivala sau se leaga de un contract permanent unde plata e cam la jumate. Dar daca stii sa te invarti sunele la spec foarte cerute gen urgente sunt cele de mai sus.
@Magul: Te cred . Și totuși a crescut gradul de retenție personal in domeniu.
Dacă știi să te învârti e cheia la foarte multe chestii. Și dacă ai loc de întors, na, că unii au mai multe constrângeri decât oportunități.
Pentru oamenii care știu să se învârtă nu prea există frontiere și discuțiile se poartă la alt nivel.
Polemica asta e complicat de transat pentru ca sunt multe aspecte subiective. De exemplu cu cat poti creste salariul in Romania ca sa acoperi tot disconfortul dat de infrastructura rudimentara sau populatia primitiva , coruptie ?
E plin Bucureștiul de străini! Plin! Prin centru unul din 3 oameni de trec văcăresc in alta limba. Joi, am avut un party, la care am mers mai mult silit, in Centrul Vechi. Ei bine, in Centrul Vechi aproape ca nu se mai vorbește romana. La dracu, pana si chelnerii erau străini, si nu dintr-un singur loc, ci in mai multe taverne d-alea. Nu stiu ce înseamnă asta, dar eu n-am mai văzut așa ceva p-aici nici in boom-ul din 2007-2008. O însemna ceva sau n-o însemna nimic, nu stiu. ..
Tataie, in primul rand centrul vechi e o zona special organizata pentru a-I jupui de bani pe asa zisii turisti. De ce asa zisi ? Pentru ca ce vezi matale acolo sunt gasti de indivizi veniti in majoritatea cazurilor la bagabonteala. Ce-I intereseaza pe ei cultura sau alte chestii, bautura si femei sa fie si cat mai ieftine ca de unde vin ei ii usuca la buzunar.
@Akenaton, azi, duminică, sunt prin Centrul Vechi și mi-e scârbă. Plin de dubioși, cerșetori, puști drogați, boschetari, am fost abordat de o bagaboanta in engleza, străzile murdare si pline de gropi. Chiar nu inteleg ce ar putea găsi interesant străinii la București…
Un jeg de oraș!
^ = )) Mersi!
1.Bautura ieftina (contrafacuta)
2.Curve ieftine (pana a doua zi cand realizezi ce puertoricanca ai platit)
3.Noroi moral/social. Cand toata viata ai ars-o relativ civilizat, Mexico al Europei e de incercat. Lol, de ce se duc americani in Tijuana cu riscul de a muri pe strazi?
Nu fac publicitate, dar Nuba/E3/Pupa are oferte mai de calitate, dar trebuie sa sari cu banul.
Pai, cam conteaza. Ca in functie de unde esti…ai alte oportunitati. Si la aia intra SI populatia (nu doar aia, de acord), pentru ca… cerere si oferta. Oportunitati and shit. Nu, nu-mi compara cu Clujul. Ca OK, Glasgow e mort (pentru unele domenii de activitate), da’ restu’ nu. Gen Birmingham, Manchester, Newcastle (da, da, sunt p-acolo firme pe IT, ca nu-i Romulania, sa ai doua orase cu joburi si restu’ cu someri de profesie)
Pai, tu poti sa nu crezi, da’ aia-i problema ta. Asa, Aberdeen nu e nici el Londra, da’ s-ar putea sa fie alte salarii prin industria petrolului p-acolo, stii ce zic?
More like 3800, c-atata castiga o cunostinta pe ce faci tu. De sotia ta nu stiu, ca nu prea stiu eu bine ce-nvarte, dar te cred pe cuvant ca 2k.
Doar ca nu vorbeam de Valcea, ci de Suceava, ca ala-i pe lista la pozitia 23. Si hai, te cred, impreuna “ati putea” castiga 2k. DACA ati gasi amandoi joburi. N-am prea auzit de multe multinationale care sa fi zis “plm, noi ne ducem in Suceava”. La aia ma refer eu. Degeaba stii tu mai bine ca mine cat valorezi pe piata daca nu-s joburi acolo, nu?
Pai, da, coaie. Pentru ca tu iarasi compari prunele cu sinele de tren.
Costul vietii pe la 500? Costul carei vieti? Ia, imi poti arata niste poze de-acolo de prin Valcea unde ti-ai dus copiii la gradina cutare zoologica si la “delfinariu” (sau cum plm se numeste, ca nu conteaza)? Ah…stai, sa vezi, acolo nu faci asa ceva. Ca nu ai. Pai, si-atunci cum pula mea compari?
Acolo ai casa. Da, OK. Langa ceva aeroport, presupun? Ca aici asa ai luat – sa fie langa aeroport. Pai, atunci cum pula mea le compari, ma?
Ah, aici ti-ai dus fetele sa invete engleza. Pai, si-acolo nu? Da’ tot compari?
Ah, aici te duci cu catel si purcel la restaurante and shit. Acolo nu? Pai, de ce nu? Ca doar e plin prin Valcea de trei stele Michelin – una la masa, una la buda si una pe cer. Da’ tu compari costurile.
Da, costurile vietii sunt acolo 500. Ca acolo nu faci nimic si nu poti sa faci nimic. Nici pentru tine, nici pentru restu’ familiei. Si-atunci cum pula mea compari tu … orice cu orice?
Da, boss. Te cred. Si impreuna iau sa zicem 7000, habar nu am, nu te contrazic. 6058 de lire conform ucc. OK. Pai, banii aia ii puteti lua si voi ca angajati in Reading. Gen 3800 tu, 2300 sotia. Haaaai ca se poate. (Si iar compari capitala cu #23, plm; pai, asa, compara cu Londra, sloboz)
Da’ mie zi-mi la ce scoli merg boracii amicilor tai? Cam cum suna engleza aia a lor? Cam cum e aerul in Bucurestiul ala? Pe unde-si duc copiii? Pe unde-si scot nevasta? Ah, merg la Cocosatu cu nevasta sau la tara sa faca un gratar? Aaaaam inteles =)
Acum, serios, da, te cred ca le raman mai multi bani. Ca nu fac nimic cu banii si nici nu primesc nimic de banii aia. Si-s de acord cu asta, e dreptul lor, ca ei vor banii in buzunar, nu sa traiasca. Bravo lor. Da’ atunci poti face o comparatie sau e din nou cu prune vs sine de tren?
Pai, sunt de acord cu tine. Ti-am mai zis ca aproape tot ce-i de inchiriat e de cacat. Pentru ca nimeni nu se chinuie sa faca o casa frumoasa pentru niste necunoscuti. E afacere si-atat – cam cum nici taximetristii din Bucuresti nu se chinuie sa aiba o masina frumoasa, confortabila etc. Ca-i doare-n pula, e mijloc de productie si-atat. Treci in Logan si ciocu’ mic, boss. Aia e.
Vrei casa misto? (ca frumoase sunt, cum zici tu) Da, sigur, cumpara-ti si fa-ti-o cum vrea pula ta, sa fie #meserie. Da, costa. In Bucuresti – ca-mi zici de amicii aia cu 7000 – cat te costa? Da’ nu-mi zice cat te costa un apartament pizdit prin curu’ baltii. Zi-mi cat te costa o casa ca asta in care stai. Tot asa – pe la verdeata, pe langa scoli mai bune, pe langa aeroporturi, pe langa joburi de 6k impreuna etc. Baaaga mare, zi-ne tu cat e pe luna.
Sau din nou comparam prune cu sine de tren si-mi zici ca “pai, nu, ca acolo stau intr-un apartament belit si e ieftin”? Ca da, e – ce te opreste sa faci si-aici acelasi lucru, sa stai intr-un cacat pansat? Ca nu te opreste nimeni. Dar…sa vezi…ai descoperit ca se poate mai bine si-ai ales mai bine. Normal ca daca-i mai bine te costa si mai mult.
Pai da, boss. Si-aici poti sa ai banii la tine-n buzunar. Fa si-aici cum faceai in Romulania. Ia gata cu atatea restaurante, ce pula mea e vrajeala asta cu vizitat orase? Ce, in Romulania vizitai Bath sau pula mea cu familia? Ia gata cu harnelile gen gradina zoologica and shit, ce, nu le mai ajunge #animalplanet? Ia gata cu casa, sa treaca pe council estate in apartament – sa vezi ce ieftin e. Ia gata cu harneli de-astea gen cumparat mancare care sa fie mancare, ce, nu va mai place cartonu’ fiert a la Mega Image? Ca p-aici il iei cam gratuit. Si gata, traiesti ca acolo si ai banii-n buzunar. Mai multi decat ai fi avut acolo. Dar…stai…asta vrei?
Holy shit, cred ca brusc nu vrei. Da’ acolo, in Romulania … vrei. Ca n-ai de ales.
Da. Pentru ca aici vor sa traiasca bine, acolo vor sa traiasca-n mizerie si compara costurile asa. Gen “in UK sa merg la restaurant, in Romulania sa mananc acasa pachetelu’ pus de mami din satu’ in care m-am nascut; aici vreau sa-mi duc copiii sa vada chestii, sa faca treburi, acolo vreau sa se joace pe maidan, ca-i gratis; si hai sa facem o comparatie”. Da, evident ca iesi mai bine in Romulania asa. Problema e ca nu asa faci o comparatie.
Eu as putea sa fac un pariu pe tine. Asa, fara sa stiu cum sta treaba la tine, vorbesc strict pe baza a ce-am vazut eu la mine si la ai mei.
Cand ma duceam pe la ei mei prin Romulania in vizita…nu gaseam prea des fructe pe-acolo. Nu-i ca se caliceau sau ca n-aveau bani. Da’ nu le cumparau ca…nu prea erau bune. Si ma trezesc ca vine mama pe-aici si devasteaza grupa mare fructe. Nu ca “e pe banii altuia, hehe”, ci pentru ca…aici sunt bune.
E sau nu e asa? Gen iesi din Sainsbury’s/Tesco sau unde plm mergi tu cu capsuni, mere, struguri etc etc mai des decat ieseai din alde Mega?
Bai, stiu cat costa viata aici. Nu stiu cati bani cheltuiai tu in Romania. Si nu stiu eu prea bine cat cheltui tu in UK. Da’ stiu cat costa chestiile in UK – ca intamplator sunt p-aici de niste ani. Si nu cred ca ne facem cumparaturile de la magazine prea diferite. Nu cred ca fiica-ta aia mica vrea chestii prea diferite de boracu’ meu. Nu cred ca nevasta-ta spala cu detergent mai scump sau mai ieftin decat nevasta-mea.
Ce stiu eu mai bine ca tine e cum face lumea (inclusiv tu, aparent), comparatiile. “E mai scumpa viata-n UK”. Pai, da, normal in pula mea ca e mai scumpa, ca iei chestii. Si-mi zici ca tie nu-ti pasa de ele, da’…le iei. Gen tie nu-ti pasa de casele englezesti, te pisi pe ele, ca-s frumoase si atata – da’ costa. Pai, omule…si-atunci de ce pula mea stai in ele? Du-te coaie si stai in apartament ca-n Romulania. Ce te opreste? E muuuuult mai ieftin. De ce nu faci asta? Cumva pentru ca plm, de fapt iti cam pasa de cum traiesti, ca parca-parca nici astia nascuti in Valcea nu traiesc chiar 1024 de vieti?
Pai, foarte bine, da’ faci asa sau nu?
Cand decizi sa duci familia la chestii aici – da’ in Romulania nu, ca n-ai unde – te uiti in portofel? Cand scoti familionu’ la coispe restaurante, te uiti in portofel? Cand alegi casa, nu apartament, te uiti in portofel? Cand incarci carucioru’ ala in supermarket, te uiti in portofel?
Ca eu asta-ti zic. Acolo te uiti la portofel (voit sau nu, ca-s cazuri in care n-ai pe ce sa spargi banii acolo). Aici nu. Si pe urma vrei sa compari. Pai…pula mea.
Eu n-am nimic impotriva sa te uiti strict la cati bani iti raman in buzunar. Foarte bine, fa asa. Da’ fa asa cand faci aceleasi chestii si-aici si acolo. Nu veni cu “aici sunt scumpe curvele de lux, in Romulania imi ramaneau mai multi bani ca dadeam la laba-n toti peretii”. C-aia nu-i comparatie, ci tumoare pe creier.
Asa, sloboz, pot si eu sa ma plang ca-i mai scumpa viata aici. Ca aici costa Mercedesu’, acolo mergeam cu EOS. Ca aici mi-am dus vineri familionu’ la mare si sambata la padure prin Kent, in Romulania i-as fi dus in parcu’ de la Obor. Era mai ieftin acolo… Bai, am trait in coispe tari si-s pe-aici de niste ani buni. Cred ca stiu mai bine ca tine treaba asta. Serios. La chestii egale/echivalente, aici e mai ieftin. Doar ca dupa ce ajung aici, brusc nu prea mai vor oamenii sa traiasca la fel. Acolo iti chemi copiii pe balcon sa le arati animale salbatice – hai, tati, ca trece tiganu’ cu caruta, uite calul! – da’ aici vrei sa-i duci sa vada lei and shit. Si parca-parca e nitel mai scump.
Unde e maestrul Zeus sa ne povesteasca el ce viata de vis se poate duce si in Romania.
Pai daca e mort, n-avem ce vorbi despre el. In Romania sunt acum vreo 6-7 orase unde gasesti companii de IT. La 17 mil locuitori. Plm.
Si as putea sa vorbesc despre Birmingham si Suceava daca as sti despre ele. Dar nu stiu, nu imi dau cu parerea pe fapte ca nu prea stiu situatia. Nici cat ma costa viata in orasele astea trei nici cat de repede gasesc un job in Suceava si ce se intampla in orasul ala. As putea aproxima, dar n-o fac. Si nu-i aceeasi chestie un oras cu 100k locuitori fata de unu cu 300k. Dar nu prea conteaza, ca chiriile din Reading nu-s calculate la numarul de locuitori ci la cerere/ oportunitati.
Daca merg in Newcastle or sa fie mai mici, indiferent de cati locuitori are orasul ala, pentru ca tot mai mici sunt si salariile decat in Reading ( din ce oferte am avut eu, dar inclin sa cred asa).
Da, stiu, si daca esti specialist in petrol e foarte probabil sa pleci din Romania. Ori in Aberdeen, ori mai bine in tarile nordice, daca nu-ti place Arabia. Ca nu prea mai ai ce cacat sa faci p-aci cu petrolu’.
Ti-am spus ca nu e vorba de frumoasa. Da’ ia spune-mi altfel, daca vin la tine acasa, cand urc pe scari scartie treptele? Un pic , un pic , asa, daca nu macar ca in casa groazei?
Da’ podelele de la etaj, cum sunt. Se aude cand mergi? Sau daca nu se mai aude acum se auzea cand ai cumparat?
Cu inaltimea cum stai? Ai si tu minim 2.5 -2.8 metri de la podea la tavan sa poti sa agati o lustra mai misto? Dar la etaj?
Da’ termopanele, izolatia, sunt bine merci? sau asa la 50% fata de cum se izoleaza casele in Romania? Si nu-i nici Romania tara lucrului bine facut, cum se lauda Iohannis, nici pe departe, da’ asa, ca idee.
Ca daca cumpar o casa pe unde locuiesc acum costa 300-400k . Cosmelie, da?
Ca s-o fac PE AIA cum trebuie, la preturile din UK , mai costa (din ochi asa) cam 50-100k lire. Lol.
Ex1: Un prieten la care tin un server in beci are o casa pe care a platit parca vreo 175k eur, sau mai putin. Deci cca 150k lire. Mai mare ( 220 mp utili) decat tot ce-am vizitat eu in UK, cu curte mai mare decat tot ce-am vazut eu in UK, cu incalzire in pardoseala ,izolatie de nu stiu care, chestii moderne de care nu prea vezi la casele din UK. Nici la alea care se construiesc acum , ca am intrat si cu japca pe un santier sa ma uit, gen .
Daca imi arati una ca aia, care-i sub 1 milion de lire in jurul Londrei eu zic ca trebuie cumparata urgent.
Alt prieten, pe care il stii si tu, are o casa mai smechera ( bine construita) de cat tot ce poti sa imi arati tu oriunde in UK (nu numai in Londra) in buget 1 milion de lire. La sub o treime din pret.
Cred ca tre’ sa mai mergi si prin alte tari ( daca in Romania nu poti aprecia asta din cauza infrastructurii si sentimentelor tale fata de tara) ca sa intelegi ca englejii chiar au case construite de cacat, ca-s pentru chirie sau nu. Am fost si in case cumparate. Tot aia e. Repet. Sunt frumoase, pot fi spatioase. Nu schimba nimic ce-am zis mai sus.
Pe alocuri imi place mai mult decat Reading, o sa caut niste poze. Boss, fitele astea sunt de oameni care isi permit niste chestii.
Sa iti permiti sa imparti casa doar cu familia ta vine INAINTE de figuri cu aeroport, gradini zoo si mai zici tu acolo. Nu prea conteaza diferentele astea ( corecte altfel).
Ca eu ultima oara cand am verificat locuiesc in casa, nu pe strada, nu la restaurant, nu la gradina zoo, stii ce zic?
Daca la chestia asta cu locuitul ajungi s-o sugi mai tare ca-n Romania s-ar putea sa observi problema inainte de faptul ca n-ai gradina zoo cu girafe .
Si ceva imi spune ca ar putea fi mai deranjant sa iti imparti sufrageria, si poate si dormitorul si nevasta ( daca ajungi mai tarziu acasa) cu inca doua familii decat fitele alea de care vorbesti tu. Ma rog, poate nevestele din celelalte doua familii sunt mai ok decat ce ai tu si atunci ai numai avantaje, shared house FTW!
Ca nu-s toti de pe shared solo care o ard in petrecere cu iarba si gagici de pe tinder.
Nu , doar una semnificativ mai lunga decat media pe tara, trololol.
Pai, boss, DE AIA eu ma plimb si colo si colo.
Daca as avea 1024 de vieti as trai una in Valcea. Si probabil si una in UK ( doar cativa ani in Reading) si niciuna in Bucuresti, ca deja am trait prea mult acolo.
Dar e o diferenta si ti-am mai zis ca NU E VORBA de mine.
Pai, diferenta e ca eu ma uit in portofel si colo si colo. Si scot bani din el , pentru ca am ce scoate. Ma rog, acuma am, ce-o fi in viitor om vedea.
Dar unii nu au ce pula mea sa scoata, intelegi tu treaba asta?
Ca eu o ard prin Bath si pe unde mai e prin UK ca de aia am venit acolo sa vizitam lumea, nu sa stam ca melcii in casa. Ma rog, eu as sta, dar restul familiei vor sa viziteze si-s de acord cu ei.
Prin Romania am vizitat destul si mai mergem si pe aici, nu scriu mereu despre asta.
Saptamana trecuta am fost la ceva hotel cu SPA prin HarCov. Foarte misto, de altfel.
Realitatea e ca in UK ma si plictisesc, ce pula mea sa fac acasa in curticica aia cam cat inca o casa? In Romania am chestii interesante si productive de facut. Mai plantez un pom, mai faci o tuica, mai . Aci, cheltuim bani, sa treaca timpul. Consumerism FTW.
Dar tu crezi ca ASTA e nivelul de comparatie al lui Lavinius sau al unuia care se bucura ca mai face 500 de lire pe luna in plus ca locuieste shared?
Ca eu cred ca nu.
Si stii care e treaba? Nu prea ai ce sa faci prin UK moca, sau aproape moca. Ba, n-ai ce. Orice misti – baga bani, baga bani.
Asa ca LA CE PULA MEA e buna infrastructura si conditiile de acolo, daca orice as face ma costa inca mai multi bani decat in Romania? Serios acuma?
Eu, in momentul asta, ok, bag.
Un nene care trage linie la sfarsitul lunii ar putea observa insa ca-i ies calculele altfel.
Si nu vorbim de oameni care “stiu sa se invarta”. Ca nu-s toti oamenii din lume super descurcareti, sa gaseasca cel mai bun si mai bine platit job la skill-ul lor, etc. Majoritatea nu-s.
In Romania nu era nevoie sa cumpar atat de multe fructe, ca o parte erau din gradina. Dar in principiu, da, cam gaseai fructe pe la noi prin casa, faceau parte din lista saptamanala de cumparaturi.
Cu siguranta cumparam si in Romania mai multe fructe si legume decat carne, de exemplu.La fel cum se intampla si in UK.
Si si daca le-am fi cumparat pe toate nu costau atata.
Ce faceau si fac restul nu imi pasa, ca cred ca nu au prea multe fructe pe masa nici in UK ca-s scumpe si e mai complicat sa umpli frigiderul de capsuni cand il imparti cu copiii altora, nu?
E o pula MUUULT mai ieftin. E mai ieftin. Daca vreau sa conserv oportunitatile si conditiile economice din Bucuresti e doar mai ieftin, dar nu cu mult un apartament de 80 mp. Nu in Stoke of Trent ca n-am ce pula mea sa caut acolo.
In acelasi oras m-ar fi costat un ap cu 3 dormitoare tot cam asa, daca voiam dormitoare cu acelasi spatiu ca in Bucuresti.
Gaseam pe la 1k / luna niste cotete cu dormitoare de 2.5 x 3 sau mai mici . Pai, ba, s-avem pardon, dar cel mai mic dormitor din Bucuresti avea 3 x 3.3 -Ceausescu va saluta gratios!
Eu A TREBUIT sa-mi iau casa cu 4 dormitoare, ca nu am gasit macar O CASA cu 3 dormitoare din care sa am macar unul de 3 x 4 m si macar inca unul de un pic mai mare de 3 x 3 m. N-ai vedea asa ceva. M-am uitat 2 luni pe rightmove.
Sunt cateva apartamente mai noi. Costa mai mult decat casele. Asa ca, unde-s boss optiunile alea? Aaa,ca imi arati apartamente de doua dormitoare, sau de 3 dormitoare fiecare cat o jumatate de cutie de chibrite care-s mai ieftine decat casele si ma inviti sa traiesc ” la fel ca in Romania?”
Nu stiu cat de prost crezi tu ca traiam eu in Romania, dar nu stau chiar in cotet cu gainile. Astia din UK pare ca asa locuiesc.
Eu cheltuiesc mai mult pentru ca vreau mai bine decat in Bucuresti boss, e simplu.
Si pentru ca imi permit.
Eu nu am plecat in UK sa fac mai multi bani, intelegi? De fapt am si ideea asta , dar nu prea stiu daca pot. Eu am plecat cu acceptul c-o sa fac mai putini bani ca faceam destui oricum prin Romania.
Dar din nou, nu-i despre mine. Majoritatea pleaca din Romania sa faca mai multi bani, doar o mica parte ( care-s desigur foarte vocali) pleaca ca vor conditii mai bune si sunt dispusi sa mai piarda si ceva economii daca e cazul.
Desigur. Dar daca ajungem sa castigam doar 6100 de lire impreuna iti spun de la obraz ca e cazul sa plecam de-acolo ca mie nu-mi mai convine. Ca eu din 7000 de euro in Romania pot sa economisesc fara probleme 5000. Stii ce zic? FARA PROBLEME. Aici nu am cum ca costa chiria + utilitatile lunare pe acolo sau peste.
Iar la 7000 pe luna, imi platesc, peste apartamentul de-l am acum o rata de 1500 la o vila de aia descrisa mai sus. Daca as vrea sa stau in Bucuresti. A mea, nu chiria catre altii. Si nu tre sa misc bucile incet noaptea ca aud copiii din dormitorul de jos, stii?
Si nici sa ma lovesc cu capul de tavanul mansardat daca ma ridic neatent din pat, lol.
Boss, eu sunt acolo ca eu fac singur simtitor peste suma aia ( pentru ca imi platesc taxele in Romania, cicalacacichicea, altceva ce nu toata lumea poate)
Daca noi am castiga 6100 de lire si am cheltui 4000 mie-mi miroase a paguba si a japca. Pe mine nu ma tii acolo cu vrajeli gen infrastructura, parculete, caca-maca, care toate-s pe banii mei.
Eh, vezi tu? Pentru majoritatea care vin UK e un calcul profitabil economic. Cumva, ca renunta la ceva din confortul locuintei din Romania, ca jobul lor e mai bine platit – se prea poate -le convine.
Cand lucrurile nu se mai intampla asa, adica se vede la buzunar mai naspa ca in Romania isi iau bocceluta si pleaca. Ca nu prea sta nimeni in strainatate de dragul Angliei, Germaniei, Portugaliei, etc sau de dragul infrastructurii. Alea nu-s ale tale, boss.
Ii pot suspecta pe oamenii care n-au emigrat vreodata din Romania ca-s emotionali si au ceva probleme in a se dezradacina chit ca poate au oportunitati economice mai bune afara. Si ca stau pentru ceea ce cred ei ca le convine mai bine. Asta da.
Dar pe emigrant, omul care a plecat o data de-acasa, n-ai sa-l vezi, taica, ca viseaza la chestii de care spui tu cu civilizatie si ce mai e. Alea tre’ sa fie PESTE banii din buzunar.
Daca nu sunt, si-a pus traista in bat si a plecat ori in alta parte, ori inapoi acasa.
Intelegi de ce te uiti in buzunar?
Varul meu care locuieste acum in Germania din 2014 a locuit in Portugalia de prin 2006 pana prin 2011 sau 2012. Cand s-a strambat treaba acolo si a concluzionat ca nu mai pune nimic in traista si-a facut bagajul si acasa. A plecat cand a gasit tot ceva mai bun in Germanistan. Pen’ c-a fost destul de bine fata de ce optiuni avea in Romania si-a pus cortul acolo, si-a cumparat casa, etc. Cam asa au facut toti.
Civilizatie, sistem social mai bun? Desigur, alea erau si in Portughezia. Dar in traista nu prea mai ramanea.
Astia ca mine, care-si permit sa piarda bani sunt exceptii si hipsteri, boss. Dragnea (sau cine-o face planningul legat de romanii emigrati) n-au de ce sa ii ia in considerare pe aia ca mine si ca tine.
Restul populimii se uita destul de pragmatic in portofel. Si sa ii aduci acasa tre’ sa iasa mai bine la economii. Asta legat de ce zicea Mike mai sus.
Daca iese bine la calcule, sunt fudulie restul carentelor.
sunt in spam
Prezent.
Atunci am raspuns impulsiv, m-am gandit strict la mine, la situatia mea, la stilul meu de viata, dupa care am zis-o la modul general ca si cum multi s-ar afla in situatia mea.
Am retras imediat cele spuse.
Sunt PERFECT de acord cu ce a scris Manowar.
Si pe noi ne trece, asa, timid, gandul de plecare. Tatonam, facem incalzire usoara, cumpanim, povestim.
Deocamdata suntem legati de Romania pentru inca 2-3 ani. Avem timp sa tot planificam.
As fi dezvoltat o leaca – imi face placere sa sap in sacul cu amintiri si sa imi analizez trecutul, dar tocmai ce am inghitit un miel intreg. Sunt cu perfuzia-n vena incolacit pe-o craca, am nevoie de cateva zile de lancezeala pentru a-mi face digestia.
Mă, e frumos cu infrastructura de care ziceți dar pe mine unul nu m-a convins să rămân în Danemarca atunci când soția nu și-a mai găsit de lucru.
Și dacă e așa chestii ca în Danezia nici în Jermania nici prin Franța nu am văzut. Dar tot degeaba când după impozitarea dementă de acolo și chirie rămâneam cu mai puțini bani ad labam decât în România.
@Zeus, ai grija sa nu se rupa craca , mai degraba iti faceai siesta acvatic ca initial m-am gandit la anaconda .
Oricum , revenind, citind ce ai scris am avut impresia ca viata e frumoasa ca latifundiar in romania rurala , cu o proprietate inconjurata de padure, livezi la deal , de preferat in apropierea unui oras mare. Nu mult, cateva hectare acolo. Ceva slugi sa trebaluiasca prin casa si curte. Viata de poveste, si chiar nu-ti trebuie milioane sa traiesti asa. Ma face sa ma gandesc la Tolstoi.
E mort in NISTE domenii. Da’ nu aia e ideea, ci faptul ca daca iei orasu’ #23 din UK, mi se pare normal sa-l compari cu orasul #23 din Romulania. Acum, tu nu prea ai vrea, ca plm…stim cu totii ca dupa #3, poti sa le stergi de pe harta p-alea din Romulania, ca n-ar observa nimeni.
Da. Dar eu o stiu. Si-i cum iti zic eu. Gen prin Birmingham vad contracte la 500 pe zi. Prin Suceava vad la 1500 pe luna. Dar sunt lei si la cules gen.
Cand am luat-o, da, cam asa era. CSF, NCSF. Eu ce-am zis mai sus? O iei si-o faci cum vrea pula ta.
Cum am luat-o? Cam asa:
https://opencube.ro/wp-content/uploads/2017/07/IMG_20170702_081528.jpg
Cand am terminat cu ea? Cam asa:
https://opencube.ro/wp-content/uploads/2017/07/IMG_20170718_103347.jpg
https://opencube.ro/wp-content/uploads/2017/07/IMG_20170718_103353.jpg
Prin baie?
https://opencube.ro/wp-content/uploads/2017/07/IMG_20170702_081333.jpg
https://opencube.ro/wp-content/uploads/2017/07/IMG_20170702_081329.jpg
..si dupa:
https://opencube.ro/wp-content/uploads/2017/07/IMG_20170716_222032.jpg
Prin living/hol:
https://opencube.ro/wp-content/uploads/2017/07/IMG_20170702_081521.jpg
https://opencube.ro/wp-content/uploads/2017/08/calorifer-hol.jpg
https://opencube.ro/wp-content/uploads/2017/08/calorifer-living.jpg
https://opencube.ro/wp-content/uploads/2017/12/IMG_20171218_173435.jpg (asta-i naspa, da’ pula mea, greu de facut o fotografie misto cu lumina stinsa si becurile de la brad)
Treaba e ca, pana la urma, tu zici de prietenii tai, cum si-au luat/facut case. Pai, nene, aia-ti zic si eu. Daca prietenii tai se duceau sa ia o casa de-a gata in satu’ pulii mele, venea aranjata? Gen termopane, gresie, faianta, parchet/incalzire in pardoseala…alea-alea? Casa ta din Valcea asa a venit sau ai facut-o tu? Prietenii tai asa le-au luat de la altii…sau a fost nevoie sa si le faca ei cum doreau?
Fix asta ti-am zis si eu: cumpara-ti una, daca vrei ceva misto. Si fa-ti-o tu misto, cum doresti.
Revenind la scartait, cand am plecat…nu scartaia. Acum…nu stiu, ca n-am mai fost acolo de ceva vreme 🙂
N-am masurat, da’ e suficient de sus incat sa nu ating eu tavanul cu mana nici cand ma ridic pe varfuri.
Ba, la mine e OK. Chiar e OK. Da’ e adevarat ca nu e “cum se izoleaza casele in Romulania”. Din doua motive:
1. Nu e nevoie. Ca nu avem chiar ierni de -30, las-o-n pula mea de vrajeala.
2. Unii vor sa mai si “respire” casa, ca nu se omoara dupa umezeala/mucegai.
Depinde de ce vrei. Eu, ca s-o fac cum vezi in poze, pornind de la ce vezi in poze…nu mai stiu cat am dat. Intre 8k si 12k, cred. E adevarat, nu i-am pus incalzire in pardoseala. Ca plm, mai stateam inca doi ani sa-mi raspunda cineva si sa-mi spuna cat costa… 🙂
Da, da – UNDE?
Ca stiu – terenul e mai scump in UK. Ca deh, alte venituri, alte oportunitati, nu-ncape discutie pe tema. Da’ UNDE si-a luat amicu’ tau la 175k?
Da, boss. Si apare iarasi intrebarea UNDE?
Ce-ncerc eu sa-ti spun cu acest “UNDE” e ca da, sunt alte preturi acolo, in anumite zone. Stiu si eu, sunt sigur ca prin Otopeni e mai ieftin ca-n Londra. Da’ prietenii tai sa vina sa-mi spuna despre casele alea cand si le pun pe la Universitate-Unirii sau ceva. Ca pula mea, ce-ai tu in Reading – Reading, nu zic de Londra – ei n-au pe unde-s ei, intelegi?
Da, arata-mi prietenii aia ai tai care-s in oras, nu la Cucuieti, aproape de tot, nu la o ora-doua de orice, cu joburi ca lumea in jur, cu restu’ chestiilor in jur (de la scoli la infrastructura de toate tipurile), eventual cu raul, lebedele si caprioarele in spatele casei. Ca eu ti le-am aratat la mine.
Ah…sa vezi…de fapt prietenii tai/nostri stau…nitel mai incolo. Mai…ma rog. Fara a incerca sa-i intep, asta-i treaba. Ca da, te poti duce sa-ti iei sau sa-ti faci o casa in pula cu cerbul. Stiu si eu, poate chiar intr-o zona verde. Gen Branesti (daca o mai fi verde, plm, nu stiu). Dar sacrifici altele pe care le vrei TU. Gen educatie pentru copii and shit. Iar prietenii tai nu prea lucreaza pentru o companie din Branesti, asa-i? E asa, un mic-mare hack p-acolo, right? Gen lucreaza ei pentru cate-o firma de-afara, mai un remote, mai o vrajeala…Pai du-te coaie in Bangladesh, ti-am zis. C-acolo e si mai GG, cre’ ca iei la 10% din pretul platit de ei. Sa ghicesc: nu prea vrei?
…pai, pula mea, fiecare si-o face cum ii place si cum isi permite. Acum, daca unu’ isi cumpara casa si-o lasa troglodita, ca “las-o asa, ca merge asa”, ala e de-al tau, nu de-al meu – in sensul ca-i unul care prefera sa traiasca mai ieftin si sa aiba banii-n buzunar. Eh, eu am preferat sa-ncerc sa-mi fac viata mai placuta. Si aia costa.
Concret, e o tampenie sa-mi spui de-astea. Adica, pula mea, ce vrei sa-mi spui, ca tu nu ai putea transforma casa in care stai intr-o casa mai de doamne-ajuta? Ai putea. Da’ .. costa. Da, pula mea. Alegi tu daca vrei sa platesti sau nu, nu te conving eu. Da’ care-i treaba, prietenii aia ai tai din Romulania cu incalzirea in pardoseala n-au platit pentru asta? Le-au picat din cer materialele si-au inceput sa se monteze singure, eventual?
Pai, eu sunt de acord cu tine. Da’ te-am trimis EU la zoo cu familia sau te-ai dus TU, CA ASA AI VRUT TU?
Cum ar veni, de ce-mi spui mie ca-s fite? Ca doar nu te-am sfatuit/obligat eu sa mergi. Ai ales tu. Si eu aia-ti zic: ca aici faci chestii pe care acolo nu le faceai. D-aia te costa. Ca daca nu le-ai face, nu te-ar costa. Da’ nu poti sa compari in pula mea Reading cu Valcea la nimic si sa vii sa-mi spui c-acolo ar fi mai ieftin. Da. Ar fi. Fara nimic din ce ai/faci in Reading. Ca-s fite sau nu, nu ma priveste, ca nu te oblig eu sa le faci. Da’ le faci. De unde eu trag concluzia ca vrei si-ti place.
Sigur. Si? Nu ti-ai permite? Ia sa vedem, tu si sotia intr-un dormitor, fetele in haaaaaaaaaaaai sa zicem cate-un dormitor, desi parca nu-s inca atat de mari. Da’ hai sa zicem, treaca de la mine. Da, pentru aia iei orice casa cu 3 dormitoare, np. Mmmmdar tu vrei mai multe, ca plm, soacra. OK. Da’ exact in ce tara iti calculeaza tie cineva venitul/salariul pe baza faptul ca “dar poate tre’ sa intretina si soacra”? Aia intra din nou la “fite”. Da’ ce anume nu ti-ai permite tu cu sotia, angajati fiind in Reading, asa, perm?
Hai, serios, ca eu si sotia am castigat 6000, cum zici tu acolo. Si ne-am permit diverse. Parca-parca nu traim chiar cu mana-ntinsa.
CSF, NCSF, asa-i cand n-ai nici de unde sa-ti iei tigari sau alcool. Duci o viata sanatoasa. Stii cum e, nu e mai lunga, da’ pare…
Da, boss. Si aia-ti ce-ti zic si eu: e mai scump ca ALEGI TU sa scoti bani din portofel, pentru chestii care-ti plac TIE. In Romulania nu le faci, ca nu ai unde, nu ai chef sa scoti banii din portofel, nu, nu si iarasi nu. Da’ asta nu face Romulania mai ieftina. Asta te face mai zgarciob acolo – de voie, de nevoie.
Pai, cu cuvintele tale, uite la ce:
Fix tu ai zis asta. La asta-i buna. Mai e buna cand ti-e frig si dai drumu’ la gaze. Aveti si voi in Valcea gaze, nu? Cum nu? O strachina de fasole neagra pentru baba Rada din capu’ satului si-aveti o saptamana, da-va-n pula mea de papuasi. Pai nu?
Cam la asta e buna a dracu’ infrastructura: ca poti face ce vrei, cand vrei. Ah…costa. Da. Costa. O fi bine s-o ai, daca totusi costa? Eu cred ca da, ca inteleg ca totusi bagi mana-n portofel CA VREI. Nu te obliga nimeni. Ai putea sa nu. Ai putea sa-l rogi pe taica-tu sa-ti trimita un joc de table sau poate clona aia de monopoly, bunul gospodar. Si cand vor ceilalti 3-4 pe-afara, scoti tabletop game si-i pui la joaca. E mai ieftin. Da’ tu alegi altceva. De unde eu trag concluzia ca e buna infrastructura aia pe care nu dai tu doi bani.
Pai, du-te si ia-ti si-aici o casa “la tara”. Ce te opreste? Sa ai si aici de facut. Prune, tuica, plm, ce vrei tu.
Dea. Din gradina de pe balconu’ tau, nu? Ca presupun ca nu o dam in “de la tata din curte”. Ca daca da, zi-i sa-ti puna pe autocar, sa-ti ajunga si-aici, plm.
Hai, pe bune, chiar o dam in “pachetelu’ pus la tren”?
Nu mai spune. De ce n-ai ce sa cauti acolo? Cumva e nivelu’ de trai mai ridicat in Bucuresti si n-am auzit eu? Care-i salariul mediu in Bucuresti? Da’ in Stoke on Trent? Da’ engleza fiicelor unde e mai buna, in Bucuresti sau in Stoke on Trent?
Discutam de chestii echivalente sau nu?
Pai, da, boss, la aia te invit. Doar ca tie nu-ti convine realitatea. Realitatea e ca trait ca-n Bucuresti/Romulania inseamna efectiv cea mai distrusa zona din UK. Care-i salariul mediu in Bucuresti? Ia, gaseste zona aia din UK cu salariul ala mediu. Ca doar iti pasa de bani, nu?
Du-te acolo si explica-mi cum nu gasesti spatiu. Hai sa vad si eu.
Treaba e ca, repet, tu nu vrei sa traiesti aici ca-n Romulania. Ca-ti permiti, ca-ti place X, ca pula mea, treaba ta. Da’ nu vrei sa traiesti acolo. Intr-un bloc d-ala. Intr-o zona cu venitul ala mediu. Cu problemele alea. Vorbesti pe nas de ele – gen “stoke on trent”. Da’ cam p-acolo ar fi echivalentu’ – in cartierul somerilor din Stoke on Trent. Ca s-ar putea sa ia mai mult in pomeni sociale decat iau vecinii tai de bloc in salarii.
Fix la asta se reduce totul. D-aia e mai scump aici. Pentru ca tu spargi mai mult pentru ca vrei mai bine si pentru ca-ti permiti.
Restu’ e vrajeala. Valcea, Bucuresti, Cluj, casele prietenilor…vrajeli.
Vrei mai mult, iti permiti, asa ca scoti banu’. La ce pula mea ne mai futem in cur… UK te costa cam cat vrei tu sa te coste.
Pai, la 1500 gasesti si aici. Ba chiar mai bine ca acolo. Ia vezi, in dormitoarele astea ai loc?. Dar in astea? Cam pe la 1500 pe luna iese la dobanzile actuale. Si garantat esti mai aproape de zone cu venitul mediu mai mare decat Bucurestiu’ (fata de prietenii tai cu casele lor). Si-ajungi si mai usor/rapid la ele. Ca deh, asa e cand ai infrastructura – d-aia de care tie nu-ti trebuie, ca-i pe banii tai.
Problema ta tine de mentalitate. Crezi ca ce-i in Bucuresti tre’ sa fie in Londra. Da’ nu-i asa. Ca Bucurestiul nu-i Londra. Bucurestiul nu-i nici macar din acelasi film cu Londra.
Da, cat e salariul mediu in Bucuresti? OK, vezi cat, apoi uita-te in UK la ce-ti poti lua in zonele unde-i salariul ala mediu. Primesti cadou infrastructura, scolile, motorways si restu’. Si hai sa vedem unde-i mai ieftin, ce zici?
Ah, era sa uit. Stii care-i problema in discutia asta, ma?
Problema e ca tu stii ca poti sa-ti iei o chestie p-acolo, prin Valcea (zic asa, semi-random) in vreo 50k cu tot cu renovare. Si cu teren mai de doamne-ajuta si cu pula mea. Si..ai dreptate. Asa e. Poti.
…doar ca tu ai crescut pe-acolo si cam stii tu care-s variantele pe-acolo. Si pentru tine, si pentru nevasta-ta si pentru fetele tale. Gen stii tu mai bine ca mine cam cum ar decurge ceva date pentru ele mai incolo si cam cu cine si cam cum. Stii tu mai bine ca mine cam care-ar fi nivelul pe care l-ar putea atinge – pe plan personal si profesional. Stii tu cam pe unde-ar iesi “in oras” si cum. Stii toate astea muuult mai bine ca mine.
Cam d-aia nu esti in Valcea. Cam d-aia nu prea ai vrea tu sa ai fetele-n Valcea. Cam d-aia ar fi bine sa vorbeasca niste engleza – desi in Valcea nu prea le-ar trebui lor multa engleza.
Dar iti cam roade neuronii diferenta aia de 50k vs 500k. Nasol, stiu 🙂 Iti dai seama ce misto ar fi fost daca si p-aici puteam sa ne luam apartamente in centru’ capitalei la fucking 80k de euro…eram antrenori de serifi stelari direct. Dar nu prea putem. Vrem aia…platim pentru aia. Bine-ai venit in capitalism =)
Aha, te referi la discutia avuta cu Orbu despre achizitionarea unei case la tara si cateva hectare pe care sa le transform in livada.
Nici eu nu ma cred. :))) De 10 ani tot cumpar casa la tara.
Astea-s, asa, ganduri care imi vin din cand in cand – casa, livada, gradina romana, solar, poate si cateva animale pentru halit, un cal pentru a ma plimba pe coclauri. Cand am chef de liniste sa ma retrag pe mosie, sa gradinaresc, sa ma plimb, sa…
Ihi! Cand mergem la tara la prietenii mei care au o casa si o curte foarte faina si mare (s-au mutat acolo permanent), despic cateva lemne, ma prefac putin ca ajut si io pe acolo dupa care deja m-am plictisit de munca, sar direct in sezlong, palavragesc toata ziua, pufai pipa, poate ma mai plimb pe coclauri putin si cam atat.
O zi din cand in cand merge. Maxim doua. Dupa aia ma plictisesc, mi-e dor de forfota de la oras si de ale mele.
Stiu casele din judet mai bine ca Google Earth. Am acum ceva bani, ca am vandut cateva chestii. As putea sa tot iau, ca stiu destule case faine si ieftine.
Iti spun io sigur ca nu imi voi lua nimic.
Dar asta nu ma va impiedica sa mai palavragesc despre cum imi voi cumpara io casa la tara. :)))
Bine, in primul si in primul rand sotia nu e treburi din astea, nu-i surade deloc ideea. Game over.
De obicei cand simt nevoia sa evadez, sa ma linistesc, o iau random peste dealuri, ma bag in seama cu cine apuc, ma scald in troaca, dorm prin boscheti sau bat pe la usi si cer gazduire samd. Cam atunci imi vin gandurile astea cu cat de fain e sa ai casa la tara, sa mulgi vaca, sa cultivi ceapa samd. Dar imi trec repede.
Da. Unele lucruri nu se pot ajusta. Sau nu atât de ieftin cum ai ajustat tu ce-o fi fost în neregulă. Eu de exemplu aproape ajung cu mâinile întinse pe vârfuri la tavan în casa din Reading. Cred că putem fi de acord că tu ai ajunge sigur. Nu e nevoie să mă aplec, dar totuși.
Și cât ziceai că ai căutat după casa aia? Lol again ?
Ba e nevoie. Că plătești la gaz averi. Sau stai ca englejii la temperatură ca în curte. Îți arăt factura la gaz luna viitoare si o sa tot vină și în iunie, lololol.
Mucegai și umezeala e dacă sunt făcute ca în UK, adică prost. Punctul de rouă in afară casei și barieră de condens și nu ai treabă. Îți explică nemții și nordicii cum se face.
Eu nu am nici una nici alta.
Ba da. Mi-aș permite. Și ? Dacă îmi permit e musai sa și consum? Îmi permit și un Mercedes GLE nou, cu banii jos, dar asta nu înseamnă că o să mă vezi conducând unul prea curând .
Una e că îmi permit și alta e că vreau să fut atâția bani pe un căcat.
Eu am nevoie de 3 dormitoare in sensul că unul de eu cu soția , doi fetele cu mama soției, că sunt mici, cum spui, trei ceva gen birou. Nu mai mult. Dar două dormitoare să fie și ele calumea, minim 12 mp fiecare. Minim . Și minim două băi . Nici la 1500 de lire pe lună nu am găsit astea. Am ajuns la 4 dormitoare că ,pula mea, dacă așa le împart ăștia ce sa facem .
Niște handicapați. Iar treaba cu mama soției tine de ce ziceai mai devreme legat de servicii moca de copii cu bunici. “Păi, ce nu poate sa vina in UK?”
Poate ,boss, dar costă. Și transformi un serviciu gratis in unul pe bani. Alți.bani.
Pe mine m-au costat mereu, de aia zic că sunt atipic, nici nu bag de seama diferențele prea tare. Dar pentru alții înseamnă ceva la buget.
Într-un oraș unde pe o nișă se câștigă cât în Reading și unde casele ( nu apartamentele) costă la jumătate de preț și sunt mai bine construite . Pam-pam. Asta îți răspunde la restul întrebărilor cu “de ce nu SoT de ce nu Manchester. Simplu. Când termină cuplul X de plătit casa lor din București, cuplul Y care câștigă la fel în Reading mai au 10 ani de plată la jegul lor. Atâta că ăștia din București au disposable income nai mare și o pot plati încă și mai repede. Și asta e TOT.
Nu are importanță, că poate aia cu salariul mediu din București încă emigrează in UK pentru venituri mai mari. Foarte bine. Eu am zis că nu toți, că pe unele nișe se întâmplă altfel.
Nu vreau să trăiesc ca în București, vreau mai bine. Ca în România dă. Vreau. Și să învețe copiii engleză.
Și cum mă influențează pe mine emigrant, asta să merg acolo că ia aia pomeni sociale . Ce-mi pasă mie că trăiesc aia bine sau rău. Tot ce îmi pasă e câți bani fac EU și cât plătesc pe costul vieții. Atât. Dacă la aia și ajutorul social e mare, e de rău, că înseamnă că viața e tot scumpă. M-aș bucura să doarmă pe străzi aia care nu au ce face, chiria 200 de lire și să fie salariile 2000 de lire pe lună. Aaa, nu se poate? Bine pentru ei, nașpa pentru mine.
Ar fi mișto să fie așa. Eu cumpăr minute de zâmbete, fericire și cunoaștere.
Și-s mai scumpe in UK. Atât de simplu.
Inlocuiesc o ieșire la pește moca sau de 20 de lire maxim cu o ieșire de 200. Mă rog , nu contează pe partea asta și în România cheltuiam bani, că nu erau weekendurile astea scumpe, nu erau, dar era o vacanță de o săptămână undeva, c-o fi Israel, c-o fi Danemarca, tot aia. Parcă era mai mișto in Israel. Acuma nu mai mergem, că avem și noi buget și timp limitat, taică.
Irelevant oricum. Lavinius nu înțelege nimic din asta . Colegii mei ar înțelege doar mai puține vacante in Mexic,Thailanda și pe unde mai merg ei. UK te costă cât vrei tu (oarecum, că există limite , mă bagă în pușcărie, cred dacă nu plătesc gazul și taxa de consiliu) , dar de la o sumă în jos trăiești mai prost decât în România. Iar eu aia incerc să evit.
Daaa și plouă pe lângă New Castle cu joburi de 2200 și respectiv 3800 de lire pe lună. Și dacă le găsești casă costă 500k. Să mă că. Pe mine de ras și alta nu.
Ți-am zis că mă doare in pula de venitul mediu, că ce îți spun se referă la nișe profesionale. Ăia cu venitul mediu din București sau New Castle sug pula pe băț, nu stau in case din alea. Poate cate 3 familii, lol.
Nu, doamne ajută să nu. Și nu e o problemă de mentalitate. Ți-am zis că e un calcul economic, atât.
La mine in sat nu. În oraș da. Dar am centrala pe lemne, dacă nu plecam puneam încălzite solară. Când mă întorc. Ați auzit voi prin UK de din astea? Cred că ați auzit că am mai văzut panouri, soare nu prea e, dar ce sa faci merge și gazul.
Deci, mă doare in pula de gaze. E ceva marginal. Ajută, dacă e ieftin. Dacă îmi spui că costă chiria cu zerouri in plus, lasă.
La fel și autostrada și canalizare și apă curentă. E mișto dacă sunt, dar dacă nu, e ok,mă descurc și singur că sunt băiat mare.
Mi le expediez mâine singur. Vrei o lada de mere? Un borcan de dulceață cu miere, sau de ardei iuți ?
Hint: Ma costa mai mult să le cumpăr din UK , dacă le-aș găsi,dacă ar avea gustul ăsta. Dacă. Dar aia e . UK-ul costă, boss.
Pe scurt. Dacă eu o sumă rezonabilă de bani fac calculele astea, fii tu sigur că unii care emigrează să câștige mai spre 3000/ familie sunt semnificativ mai afectați decât mine și taie mai multe colțuri ca mine și nu le convine sa le propui tu să trăiască mai bine cu economii mai puține, că românii nu sunt englezi să stea cu 100 de lire în cont și să creadă că e ok așa.
Hint: * Voiam să zic că mă costă mai mult decât să le cumpăr din UK.
Nu. Problema e că eu îmi permit fițele. Atât.
Eu am crescut acolo și dacă vorbim de șanse, nu-i chiar rău , nu?
Se pare că engleza de la Vâlcea e cat de cat ok și prin UK , că în restul lumii sigur sigur e.
Mai clar. O verișoară și soțul ei sunt asistenți medicali ( nu medici) în spitalul din sat.
De acasă fac 300 m până la serviciu. Acum ceva ani cochetau cu ideea de emigrat. Soțul ei muncea anual 2 luni in Germania, pentru că bani. De anul trecut câștigă împreună cred că un pic peste 2000 de euro. Game changer total. Comuna nu s-a schimbat intre timp, nu arată ca un sat din Germania, nu e nimic fantastic. Dar e suficient.
Pentru foarte multi oameni e suficient.
Că nu e pentru tine, sau că eu îmi permit momentan luxul asta derivat din alte condiții și setupuri e foarte – foarte irelevant statistic.
Că nu mie și nu ție ni se adresează schimbările astea.
Eu pot merge oriunde in lume cu ce știu să fac ( că nu e numai sap ) și probabil că la fel și tu.
Pe mine mă doare in pula că e Anglia, că e Romania sau Germania, că e civilizație sau nu. Pot avea cam tot ce îmi doresc. Vorbesc de lucruri de oameni medii, nu palate, sclavi și tari întregi…
Iar ce fac de acum e dictat de ce planuri am, mai mult decât de constrângeri .
Și mă lasă rece ce crezi tu că ar trebui să vreau. Faptul că vizitez Anglia in weekenduri e că mi se pare un moment bun s-o fac, că n-o să fiu o viață acolo.
Majoritatea sunt departe de setupul ăsta.
“averi”? Sigur-sigur? Ca parca totusi 100 de lire pe luna nu ar fi chiar ce-as numi eu avere.
Aia au alta clima. Ce pula mea sa-mi explice ei…?
Acum, plm, nu stiu cum e la tine, unde stai tu. Poate acolo-s probleme. La mine, sincer, nu-s (cand nu se fute vreun cauciuc din boiler, plm)
Cre’ ca problema e ca suntem pe nise diferite. Pentru ca, pe ce fac eu, in Romulania as lua acum…nu stiu cat as lua. 1500 de euro? Poate 2000? Nu ma simt atat de norocos, da’ cine stie.
Din cauza asta nu prea cred ca putem pica de acord nicicum. Ca pentru mine e dincolo de amuzanta orice discutie pe tema. Gen acolo n-as lua nici cu superbulan cat imi ramane aici intr-o luna proasta (doar mie).
Hmmm. Depinde. Ai dulceata de visine? Da’ de visine, nu de cirese, ca d-alea gasesc pe-aici o tona. De visine in schimb nu prea au auzit fraierii astia. Daca nu, merge niste dulceata de Aqua Blue scurt, nu refuz =)
Pai, pula mea, nu am zis sa cumperi orice pocitanie de casa, ma. Cumperi una care-ti place/convine. Si-o faci cum vrea pula ta.
Alternativ, daca esti genu’ rabdator, incerci sa-ti construiesti una, da’ aici chiar c-o sa ti se para ca-i mai bine in Romulania (planning permission)
Mmmm, depinde cum privesti. Cand ne-am hotarat ca ne mutam in alt oras…nu mult. Cred ca doua saptamani. Problema a fost pana ne-am hotarat sa ne mutam in alt oras, pana am obtinut eu treaba aia cu lucratul de-acasa permanent…
Casa-n sine? Am venit in vizita in oras de doua ori, am vazut casa a doua oara cand am fost…am facut oferta, aia a fost, pa si la revedere.
Daca era in Londra? …da, probabil mai cautam si-acum ceva decent, pula mea.
Uhmmm…nu prea cred. In 3 ani am platit eu apartamentul din Romulania. P-asta de-aici am cumparat-o in 2017 – inca nu-i achitata, da’ watch this space, ca sa zic asa. DACA am facut eu corect calculul si DACA nu se fute ceva meci nasol (gen sa nu-mi gasesc job cu lunile – multe luni), cred ca o achit intr-un an si jumatate. Sigur, isi achita si Giani din Bucuresti apartamentu’ pana atunci. Da’ la final, el are apartament in Romulania, iar eu casa in UK.
Orbu: “În Romînia e mai bine!”
Manowar: “Dă-te fă d-acilea…”
https://www.youtube.com/watch?v=n0s6gsP3h0A
Nu, nu, nu aia zice el. In Romania e mai nasol, stie si el asta. Dar e si mult mai ieftin sa iti iei o casa cu teren daca ai loc la niste lifehacks – gen lucrat pe bani de afara, dar de la tine din tara, cu platit taxe la misto. Hackuri de alea de cu pula-n cur si cu sufletul in rai. Si, ce-i drept, daca le faci, Romulania poate fi GG.
Neintelegerile apar la ce sacrifici in fiecare parte. Ca Orbu stie ca el a ajuns sa faca bani si crescut in Valcea. “Atunci”. Nu stiu daca-l conving ca pentru fetele lui nu ar mai fi la fel.
Probabil ca nu 🙂
Majoritatea celor care au plecat nici nu vor sa auda de intors in Romania. Zic din ce cunosc.
Nici macar cei care se taraie nu vor sa se intoarca. De cei carora le merge bine nici nu mai vorbesc.
“In Anglia pun deoparte 400 lire pe luna. In Romania nici nu castigm 400 pe luna.”
Ma rog, nu stiu cum au reusit sa plece din catunul lor direct in UK. Adica plm, daca tot si-a luat inima-n dinti si a parasit catunul, cum de nu a plecat prima data la el in tara intr-un oras mare sa-si gaseseasca ceva de lucru mai bine platit. Imi pare mult mai usor. Probabil a tot asteptat pana i-a ajuns cutitu la gat.
Nici macar asta nu are de gand sa se intoarca.
Motivul numarul 1 invocat de cei care vor sa se intoarca e dorul de rude/prieteni. Majoritatea sunt persoane care nu socializeaza deloc, nereusind sa-si faca prieteni pe dincolo. Normal ca pentru ei e naspa.
Nu-i usor sa o iei de la zero. Nu se leaga prietenii peste noapte. Dar multi cre ca nu misca deloc.
Plm dincolo, in bodega, intri MULT mai usor in vorba cu cineva.
Nu stiu exact conditiile in care lucrau dincolo, dar dupa ce se intorc, din ce vad ca fac pe aci, nu prea imi pare ca sunt pe plus. Adica tot la munca grea se intorc, dar mai prost platita. Ma rog, astia cred ca au plecat direct cu gandul sa stranga ceva bani pentru un apartament si atat. Nu s-au dus pentru conditii mai bune.
@NitroZeus
Nu stiu cati ani ai, dar eu am prins mai multe valuri de plecari, pentru ca in perioada valurilor acolo locuiam, in zona cu multiple valuri.
Iti spun eu cum au plecat din sate, comune, orase mici direct in UK – am tot zis, asta fiind valul 3-4, cu UK-ul. A plecat intai unul din familie, de regula, barbatul, multi in constructii, multi soferi internationali (TIR), cunosc si acum dintr-astia, din copiii din clasa fetei mele sunt cu tati soferi de TIR care vin acasa o data la X luni. Deci a plecat intai unul, apoi a inceput sa trimita bani acasa, apoi rudele au inceput cu “da’ lui… (insert random name and kin here) nu-i gasesti ceva?” In zona aia familia e inca stransa, si include 3-4 generatii, plus rudele prin alianta, inclusiv nasii. Deci “s-au tras” unii pe altii incolo. Femeile, cand au plecat, au plecat multe pentru menaj si ingrijit batrani, citesc ca unele au avut norocul sa primeasca mostenire cate o casa prin Italia, da’ cat cacat au mancat pana in acel moment, cati ani, numai ele stiu. Vorbesc de oameni de 35-40 aici. Printre ei au fost si oameni de calitate – cat permite Romania sa fii om de calitate, dar au fost, oameni cu bun-simt, gospodari in adevaratul sens al cuvantului, am intrat in casa lor, am stat la masa lor, i-am vazut cum privesc viata, cum o gestioneaza, cat si oameni gunoi social.
Crede-ma ca stiu sot-sotie profesori care au plecat sa cultive rosii in solarii in Granada. Au avut solariile lor acolo. Imi povestea baiatul lor cum isi rup ai lui spinarea la 60 de grade in solariile alea, culegand rosii.
Au plecat si la cules de capsune, de portocale si cred ca si de masline.
Apoi au inceput sa plece tinerii – de la 14 la 35. Cu diferite grade de educatie, 7 ani de-acasa, skills. Un prieten de-al nostru a plecat imediat dupa luarea BAC-ului, isi ajuta tatal in constructii, lucra de noapte la sosele in Spania, 100 EUR/noapte. Unele din tinerele de care stiu eu s-au casatorit cu cetateni straini – Spania, Olanda, Danemarca.
Zona de care vorbesc eu aici e fix zona de care stie si @Alifie. Zona aia in care banii din Vest au construit niste case de ma ia cu lesin numai cand le privesc cat de faine is, de mi-a zis frate-mio “mai bine nu te plimbi pe strazile astea”, zona aia unde cu banii din Vest oamenii au inceput mici afaceri – gen service auto.
Ramane partea cealalta, pe cine si cat – in ce masura si cat timp – au sacrificat pentru rezultatele astea. In primul rand, copiii.
Mi-am mai adus aminte de cum functioneaza conexiunile sociale in unele parti ale tarii.
Nasa de botez a fetei mele, nunta, mama functionar public, Primarie, tatal, miner, de-ala cu despagubiri, salarii compensatorii. Opt_sute_de_invitati. Nici nu conteaza daca au venit toti. Cati cunoasteti atatea persoane pe care sa le invitati la un asemenea eveniment?
e cam fake news asa. pe 2019 sunt undeva la 20 de mii de avize de munca pentru muncitori straini.
Ce-am înțeles io din discuția Orbu-Manowar:
(fără mișto acuma)
1) Să trăiești în Romînia e mai ieftin decît să trăiești în Anglia (ori Great Britain, cum i mai se zice).
Orice e mai ieftin în Romînia decît în Anglia… #seștie. Mîncarea, chiria, întreținerea, hainele, computerele, grădina zoologică, școala, alea – te și întrebi de ce pleacă lumea din Romînia… în loc să se relocheze din Anglia la Tecuci, să zic)(mă rog… ieftin dai, ieftin porți – cum era zicala cînd unu’ și -a luat pantofi ieftini pentru morți).
2) Nu contează ce-i mai bine… contează ce vrei. (vrei încălzire cu lemne? Stai în Romînia… etc – de parcă lemnele se adună sigure… și sar de bunăvoie în foc. Vrei țuică? Îți faci singur… din pufoaică, nu? Prunele… #seștie, sar singure din copac direct în cazan… Vrei mașină? Îți iei second-hand… de la samsari… din Jermania… nu bate, nu troncăne… #seștie! … și tot așa).
3) Oriunde în Hanglitera e bine… dacă e jioburi dă aiti. Oriunde nu e aiti… e cîh.
(aicea avem un exemplu perfect de tribalism ORB – no pun intended – Dacă io am giob în în insulele Orkney în aiti… pe 4 mii… acolo e miezu’!)
4) Mai aveam… da’ las pe Delia și pe NitroZ să se pronunțe.
Cateodata asa ma sictiresc discutiile astea despre IT. Zici ca altceva nu mai exista pe lume.
De ce cumparati fructe din Mega? Sau din orice alt magazin de-asta cu titlu de supermarket/hypermarket?
Bre, ce atata încăpățânare? Exista o mare variabilitate intre oameni. Unii au casa ok in tara, moștenită sau făcută din niște ani de muncă afară, stii nu. Unii au mai mult curaj, alții mai puțin. Unii sunt mai atașați de familion, prieteni, alții nu. Unii au copii si sunt ajutați aici de părinți, alții nu au copii sau au dar oricum nu ii ajuta nimeni. Unii au o nișă pe care câștigă ok(ish), alții nu. Tot ce zice Orbu e ca pentru Mano e clar mai bine afară, pentru Orbu una peste alta e mai bine afară, pentru majoritatea probabil e mai bine afară, dar just maybe sunt unii pentru care punând toate in balanta e preferabil sa rămână. O fi atât de radicală afirmația?
Pai discutia asta tot a mai fost pe aici. E pur si simplu o chestiune de alegere. Nimic mai mult. Si aici totul e subiectiv, ca fiecare are planurile lui.
Orbule: cine te citește direct zice ca în Ro aleargă salariile de 6000e/2oameni. Practic România e peste Uk da ai tu un life hack.
Bai, sunt oameni cu salarii mari în România. Cel mai probabil cu doua trei coate, alea folosite în România sa ajungă la salariile alea, ar castiga foarte bine în străinătate. Mai un contract, mai o firma, mai ca noi firma in românia, muncit afara.
Dar, aia sunt putini. Majoritatea castiga de nu vad 500e economie totala.
Liviu: la ce ziceam eu. Oamenii s-ar întoarce în România. Știu ca e mai rău, dar sunt chestii de compatibilitate, de limba, de prieteni de tuica. Dar, pentru asta tre sa aibă la ce. Ca vorba aia, tuica e buna, dar costa.
Baiatu de la mine de la munca e de 10 ani în Suedia. Mi-a zis ca tot la an se gândea sa se întoarcă în România, dar ca mereu îl tine ceva. Cred ca știu io ce. El e om de serviciu, nevastă-sa e asistenta. Și au o copila. Împreună in suedia fac in jur de 4000 net. Mult nu e. Dar îți permite o chirie. Scoala pentru aia mica. Mai un doctor, chit ca au probleme, macar is. Din doua meserii cu care in România ar face tot 4000. Dar de lei.
Cred ca asa facea socoteala si un indian din Bangalore ajuns in Silicon Valley: bai astia au chirii mari, cu chiria pe o luna aici imi fac un etaj de casa la mine in Bangalore, in 3 luni mi-am facut casa de mor dujmanii de ciuda. Si am vazut cum a inceput exodul, s-au mutat toti indienii din SV inapoin in Bangalore, ca acolo e viata ieftina si daca se pisa aia pe strada nu te nimeresc daca esti in masina, iar cand e musonul ploua atat de mult incat nici nu se mai simte putoarea.
Doar fraierii mai stau prin SV, pe 150-200,000, dar daca munceau in Bangalore pe banii astia puneau mai mult deoparte si ajungeau rajahi cu o luna inainte sa moara de malarie.
Animaloo: Dacă înțeleg așa, greșesc. Eu nu am zis asta. Am zis nișe, și am zis salarii mai mari (decât erau ) . Exemplul cu 3k e pe o nișă foarte restrânsă și e ceva ce cunosc personal. La fel ca alte exemple cu salarii la valori mai mici.
Am și zis că trendul general e de depopulare. Ori asta nu se întâmplă din fudulie, tot pe criterii economice.
Deria, am +40 ani.
Deci “s-au tras” unul pe altul. Are sens. Aveau dincolo pe cineva, s-au dus la sigur. Sau, de disperare, s-au aruncat cu capul inainte, au plecat la rude, au barlogarit o vreme, au supt de sub unghii, au stat multi intr-un apartament pana si-au gasit ceva de lucru. S-au tarat pana au iesit la liman.
Inteleg reusita. De asemenea inteleg ca unii pur si simplu nu au cu ce, nu pot si gata. Dar nu-i inteleg pe cei care (pare ca) au cu ce, da nu fac nimic. Cunosc destule cazuri din astea.
=
Cum adica de ce cumpar fructe din supermarket/hypermarket? Pentru ca imi este la indemana, pentru ca au o gama larga si variata de fructe.
Acum am gasit niste mango de toata frumusetea la Metro, gustosi si aromati in draci.
De la Lidl iau smochine (moi, zemoase, samburi mici), curmale/prune/caise uscate, fara samburi, fistic prajit (toate brand Alesto) si migdale. Imi plac in draci. Migdale si fistic se gasesc mereu. Smochinele trebuiesc vanate, mereu iau tot ce prind. Au fost saptamani in care nu am gasit decat prune. De atunci am mereu stoc tampon de cel putin 20 de pungi.
Banane iau de unde apuc. Coapte sa fie.
Rar mai iau si alte fructe exotice.
Citrice gustoase gasec doar iarna. Acum nu prea merita. Preferatele mele sunt mandarinele alea care poarta coaja cu o marime mai mare.
Iau mere Fuji de la tarani. Dar e loterie. Cate un sac e plin cu mere zemoase, dulce acrisoare, alt sac e plini cu mere fainoase care nu imi plac deloc. La fel si cu golden.
Cand da caldura cumpar la greu fructe din piata de la tarani vero sau de la culegatori, nu de la comercianti: cirese, capsuni, fragi, afine, mure, zmeura, capsuni. Manc cam un kil o data.
Pepenii galbeni imi plac. Aia care imi plac. :)))
=====
Din ce zice Manowar am inteles ca nu e mai ieftina viata in Romania, ci ca poti iesi mai ieftin daca te restrangi, renunti la multe, renunti la calitate. Iti poate fi bine daca poti inchide ochii la unele chestii.
=====
Dincolo oare pot mere cu 270 km/h pe limita de 30 fara sa ma impuste aia fara somatie?
Orasul meu e mic, dar fain, animat in special vara. Somaj foarte scazut, curat fata de multe alte orase, drumuri bune. Am muntele aproape, lacuri in care sa ma scald, iarna ma pot da cu snowmobilu pe unde am chef, gratare pe unde am io chef, plimbari/drumetii pe unde am io chef, iarna plimbari aproape zilnice prin zapada – ajung in 5-15 minute cu masina si de acolo o iau pe jos.
Activitati culturale, festivaluri renumite (nu chiar multe), terase/baruri/restaurante destule.
Gasca mare, cunosc pe multi. Dar in mod special nu sunt atasat de nimeni. Niciodata n-am fost.
Cumparaturi fac in special din alte orase de la noi, din strainatate si online. De la noi nu prea am ce cumpara.
Dincolo, in oras mare, gasesti ORICE.
Discounturi mari pe bune.
Dincolo sunt localuri superfaine gramada, restaurante super, activitati multe si diverse.
Ma rog, practic cand plec dincolo ma rasfat, nu e ca si cum mi-as permite zilnic sa merg in astfel de localuri daca am avea pe aci. Si-asa cheltuiesc cam mult.
Cum da caldura e arhiplin pe aci, in ultima vreme cam chiar neplacut de aglomerat.
Atat timp cat mereu am avut burta plina, nu am simtit acut dorinta de a zbura dincolo, mai ales ca am tot mers in Germania (in special) inca de pe vremea cand era ceva megacool.
De la 18 ani am avut ocazia sa plec bine, nu oricum, dar nici n-am vrut sa aud. Degeaba regret acum o leaca, atunci vedeam total altfel lucrurile.
Aci e mai curat si mai bine decat in multe alte zone de la noi, dar dupa ce vin din Vest mereu imi sare in ochi mizeria si saracia. Scarba/dezamagirea aia pe care o am in ziua in care ma intorc trece totusi destul de repede.
Oportunitati mari dincolo pentru mine (Germania). Dar pare cam complicat. Plus ca iarasi tre sa strang o vreme cureaua si sa trag tare, ceea ce nu imi suna prea bine.
Cam două luni cu totul. Așa, pe scurt:
Luna 1: Hai să vedem unde-s casele la prețurile pe care ni le permitem la 60-90 minute de Londra. Perfect, acum hai să vedem unde-s școli bune pentru pici. Bifat și asta. Ok, acum hai să stabilim ce zonă ne place. Asta a fost prima luna.
Luna 2, primul weekend: Urcat în mașină și vizitat zonele pe unde erau case de vînzare. Aruncat un ochi prin cartier, cum arătau casele din vecini, cîtă mizerie era, cîte inscripții cu “Vote labour” erau lipite în geamuri ș.a.m.d. Stabilit cam prin ce zone ne place și unde nu.
Luna 2, săptămîna 2: sunat agențiile și stabilit vizionări pentru weekend. vreo 5-6 dacă-mi aduc aminte bine.
Luna 2, weekend 2: Văzut casele
Luna 2, săptămîna 3: Ofertă la o casă, acceptată. Stabilit și alte vizionări pentru weekendul următor.
Luna 3, weekend 3: Văzut alte case din care una ne-a plăcut destul de mult. Am făcut o ofertă pe loc, acceptată după 2 minute de negocieri.
Fast forward 3-4 luni mai tîrziu începeam renovările.
Fie trolleaza unii, fie socul cultural (si cu accesorii) chiar exista si pentru cei care se considera nitel mai “sus”.
Draci, de la case la masini la vacante la ce vreti voi, orice cuplu de 2 X mediu pe economie (care bate inspre 28-30K/an – deci nimic surprinzator, daca nu ma insel) are o viata linistita. Dar depinde de cat de educat, organizat, calculat, priceput esti.
Da, corect, nu-i pentru oricine. Dar daca te duce nitel bibilica, parca nu’i chiar ca in Italea si Spanea la capsuni…
O treaba interesanta pe tema. Vorbesc destul de des cu un coleg, care locuieste si el in Reading,Mi-a dat numai indicatii ( ajutor de incepator) aiurea, da’ asta din cauza ca nu ne potrivim la stil ( de viata) si ca e cam ingramadit.
Tipul are o casa intr-o zona “buna” din Reading ( am sa revin poate pe tema). El zice ca face vreo 380-450k lire casa lui – o cosmelie.
Un prieten de-ai lui din Hyderabad, cu care a lucrat cot la cot si si-au cumparat case cam in acelasi timp si-a vandut casa acum doi ani, a plecat in India in orasul ala, a mai pus ce-avea la ciorap, pana la cca 500k lire si a cumparat ceva lot de pamant acolo. Cica se dezvolta aia ca-n desene animate si deja e pamantul mai scump ca-n Reading.
In 2 ani s-a dublat valoarea pamantului si cica la inceputul anului trecut a vandut jumatate si pe jumatatea cealalta a dat drumu la construit blocuri, si ce are acum e vandabil pe la 2 milioane de lire. E milionar, in lire, nu-n rupii, in timp ce colegul meu munceste si el ca si mine pe sume “modeste”. Adica nu se vede milionul chiar dupa colt.
Ai trai in cacat pentru asta? Nu stiu voi, dar eu as baga bazine toata ziua fara ochelari si cu gura deschisa. Nu de alta, dar cand esti oricum invatat, doar mai faci o tura, nu e ca si cum e ceva de nemaiauzit, nu-ti cad galoanele si nu-ti strica fengshui-ul. E ca si cum te-ai intoarce din vacanta la munca.
@Manowar in anumite articole nu ii intelege pe aia care accepta salarii de rahat la Starbucks in London si de ce nu se muta in Reading sa lucreze pe aceiasi bani. In schimb, aici nu intelege ca majoritatea romanilor nu au nici un pic de educatie care sa le foloseasca la ceva si locuiesc shared nu pentru economii (nu au de ales) si au sanse mici sa iasa din acest rat race. De bine de rau, in Romania mai mostenesc ceva, mai cumpara ceva cu cele cateva sute de lire salvate. Nu toata lumea e de la tara.
Cat despre cei care s-au mutat de la tara direct in Londra si cineva de mai sus se intreba oare de ce nu s-au dus intr-un oras mai mare in Romania? Nu prea are sens, de ce sa te opresti aiurea la salariu minim ca esti necalificat in RO in loc sa faci asta in UK unde exista o cultura a sclaviei si companii care se asigura ca ai unde sa dormi cat timp iti retin pasaportul si te trimit la treaba.
Teoretic oricine poate face un curs de linux. Practic am ramas socat cand prietenii din copilarie cu care eram la egal prin clasele 1-4, acum abia stiu sa inteleaga ceva din afara zonei lor de confort.
Orbu, ce faci tu in Romania se numeste “geographic arbitrage” si de aia (ti se pare ca) ramai cu mai multi bani in mana. Plus ca platesti mai putine taxe si zici ca te doare undeva de pensie, sanatate, scoli si infrastructura si speri sa te aranjezi pana atunci (la pensie) sau nu iti pasa de restul.
Eu nu inteleg de ce te-ai dus intr-o tara scumpa pentru asta, gaseai un aeroport si prin Spania, Porugalia, sudul Italiei. Uite, tocmai vazusem un articol ca nush ce orasel din Italia ofera casa cu 1 EUR, doar ca trebuie sa le renovezi. Chiar mai ieftin ca in RO!
Pai foarte bine face. Ca oricum daca si tu te invarti prin intervalul 30-40 de ani acum stii ce pensie la shto o sa ai nu? cam indiferent de locatia din Europa, si nu numai. Stii ca oricum se fura bani pentru orice rahat (vezi Stuttgart 21 de exemplu) si atunci de ce sa contribui? Lasa-i pe altii sa te arate cu degetul ca neplatitor de taxe, tu vezi-ti de treaba ta, ca altfel s-ar putea sa nu iesi bine. Mai ales ca de la 40 in sus ar cam trebui sa bagi ceva investitii la produs, doar nu crezi ca te mai angajezi asa usor – desi incompetenta deja clara ar putea fi in favoarea celor mai in varsta acum.
@NitroZeus
Pentru ca eu le cumpar din piata… Din supermarket/hypermarket doar banane…
La fel si in Anglia.
Ca parca una e sa imparti basinile doar cu iubita/sotia si alta e sa le imparti cu un coleg de apartament/o familie colega de apartament.
De vreo cateva luni regret ca nu am capacitati de sofer. Pana acum nu am regretat. Acum situatia devine usor nasoala. S-au inmultit cersetorii, boschetarii, unii sunt violenti. Populatia tanara si apta de munca s-a imputinat, in timp ce serii si serii de varstnici ies la pensie si dai nas in nas cu ei mult mai des si in numar mai mare. Sunt mai vizibili si mai sufocanti. Pe de alta parte, s-au inmultit si masinile. Am trait “normalitatea” de a fi claxonate, eu si fiica-mea, pe trotuar. Pentru ca vin cu masinile pe aleea din fata blocului, parcheaza intr-o bucata de spatiu odinioara verde, acum pamant uscat cand nu ploua si mocirla cand ploua.
Stiu, am inteles demult chestia asta, e unul din motivele pentru care am plecat din RO, ca nu o sa mai aiba cine sa imi plateasca pensia (daca o sa mai exista conceptul pana atunci), vezi gluma cu cei 500k de pakis.
Dar eu ma intreb: ce o sa se intample daca nu iese planul si investitiile nu sunt profitabile? Ca in ziua de azi nu exista investitie sigura.
Nu pierde timpul aiurea cu aberatii… sincer. An electoral, remember?
Oricum problema imbatranirii e departe de a fi romaneasca; si asta matematic vorbind.
Atunci o sa muncim pana la adanci batraneti, e o posibilitate.
Sau daca prinzi o pajiste verde, suge pana cand e uscat la 100m sub iarba.
Sau daca intuiesti unde e un ROI mare baga-te, ca dupa 50 de ani parca-i putin mai greu si inainte de 40 parca mai ai putin de tras sa fii ok.
In schimb daca nu mai misti nimic, oriunde ai fi, ai o certitudine – depinde ce vrei.