Handwriting
Stateam la birou si frecam pula pe jewtube, ca orice om muncitor care n-are nimic de facut de luni de zile si nu va avea nimic de facut pana la sfarsitul contractului. CSF, NCSF, totul e blocat aici. Security. E amuzant ca e blocat gmail, e blocat wowhead, e blocat … cam tot, da’ site-ul asta nu, forumul nu…security.
Si cum frecam eu pula aiurea, il vad pe colegul din dreapta cum incepe sa scrie. Nu, serios. Omul SCRIA. Cu mana. Cu un pix. Nu stiu ce, ca scria mic si oribil, da’ scria.
Scriam si eu – pe vremuri. Cred ca n-am mai scris de mana de cand haul. Mi-au trimis astia chestii acasa sa ma inregistrez pentru diverse si-am rugat-o pe Ondilol sa le completeze ea. Ca scrisul meu face doctorii sa roseasca si mai multe nu. Mai stiu asa, vag, cum se tine stiloul, da’ cam atat. Daca ar trebui sa scriu un post de-asta de mana…cred ca m-ar durea degetele si incheieturile, pula mea.
Intre timp, in lumea reala, scolile cer bani de laptopuri noi pentru elevi, ca alea vechi merg greu.
Au facut ei calculele. De atatia bani e nevoie pentru a cumpara laptopuri noi. Lol. Vin cu call of duty preinstalat?
Ma rog, ma gandeam sa le aranjez niste donatii de vreo cateva sute de laptopuri. Da’ pe urma mi-am dat seama ca…stai; ma doare-n pula de voi, de scolile voastre si de copiii vostri, lol. Descurcati-va, daca tot sunteti voi mai destepti. Ca mie nu-mi plac ghertoii care le stiu pe toate mai bine, da’ nu prea au bani sa se cace-n centru.
Anyway, ma intrebam, voi mai scrieti de mana? Daca da, ce/pentru ce? Ca eu, plm…
Pana prin clasa a 8-a scriam urat. Nu groaznic, doar urat. De prin liceu si pana la sfarsitul facultatii aveam un scris foarte ok, usor de citit si destul de caligrafic. Dupa aia nu prea am mai avut de ce sa scriu de mana si din cauza de tastat mult si scris putin calitatea a mai scazut, dar inca e mai mult decat decenta.
Uneori iau notite de mana. Am OneNote pe un monitor, dar cand nu imi ajung monitoarele si vreau sa imi notez cate ceva in timp ce lucrez, ceva ce nu are nevoie de copy/paste ulterior, scriu pe foi mici de hartie, gen A5 sau mai mici. Si mai scriam tot pe hartie liste de cumparaturi, nu imi place sa iau notite pe tastatura telefonului (nu comunic prin SMS sau Whatsup aproape deloc) si imi e foarte usor sa scriu daca am hartie si creion la indemana. Si cateodata chiar imi face placere sa mai scriu ceva fara sa tacane tastatura.
Eu imi notez de mana detalii despre candidati in timpul interviurilor, mi se pare mai natural si mai putin deranjant pentru toata lumea implicata, decat sa bat intr-o tastatura in timp ce omul vorbeste.
Apoi, scriu ocazional rapoarte de activitate de mana. Putine lucruri pot consuma doua ore dintr-o zi fara chef de munca, in timp ce lasa impresia ca sunt ocupat cu chestii importante.
Cred ca mai scriu de mana doar mizeriile alea de post-it-uri din sprint retros and shit. In rest, nu. Nu de alta, dar am un scris de mana in asa hal de nici eu nu mai inteleg ce am scris.
Mie imi place sa scriu de mana, cu stiloul chiar. Nici macar nu scriu frumos, dar ma relaxeaza, plus ca prostacii astia se uita la un stilou ca la o sabie de cavaler Jedi.
I-am dat la un mocofan sa semneze o hartie – ii marisem salariul – si n-a reusit. Pai bah Jimmy, daca nu poti semna, poate e cazul sa nu-ti aplicam marirea. Cred ca de atunci umbla cu pix la el. Pix si MacBook. :)))
Evident ca pot folosi o tastatura, ba chiar mi-as putea angaja un co-op student, sa scrie dupa dictare. Dar e mult mai fun sa scriu tampenii cu un stilou de $2.35, luat de la Dollar Store.
Mai scriu de mână, dar nu foarte mult. Listele de cumpărături le scriu de mână pe foi de calendar (ceva gen 8 x 12 cm), dar în principal fac note pe documente când le revizuiesc prima oară ca apoi să meargă mai ușor când fac comentariile finale, și indicațiile șefului vis-a-vis de liniile generale ale scrisorilor pe care le am de făcut (gen acceptăm propunerea, dar trebuie să confirme x y și z specificații).
Nu îmi place să scriu cu pixul nici să mă tai (deși am o grămadă de pixuri prin birou), prefer stiloul, chestiile alea cu cerneală și un tubuleț subțirel de tot (habar n-am cum le zice, dar nu au vârful ca de pix ci seamănă mai degrabă cu un creion mecanic și sunt strict de unică folosință, nu au rezerve) sau creionul. În mod normal folosesc un creion mecanic de 0.5, dar dacă reușesc să pun mâna pe un creion clasic din lemn, nu îl abandonez până nu ajunge de 2cm si nu mai pot să-l ascut.
Dacă aș scrie de mână, sigur aș nimeri cât fsce 386×5
Da, am scris destul cand am vrut sa invat ceva Germana si faceam exercitii de gramatica.
Era si o vrajeala din asta, ca scrisul se intipareste altfel in creier si am pus botu…
Mai scriu. Completez formulare ( acolo scriu in modul “upper case ” de tipar și scriu destul de repede) .
Mai fac matematici și alte studii cu copiii și le scriu de mână pe foi. Aș putea să scriu la calculator și să imprim, însă e mai lesne așa.
Istoric, scriu urât de nu îmi înțelegeam nici eu scrisul ( de la cursuri ) , dar fac eforturi când trebuie să citească alții, cum ar fi copiii , sau profesorii lor.
Cred că nu e rău să mai scrii și de mână din când în când . Mă bate gândul să îmi cumpăr o tabletă din aia cu stilou care înțelege scrisul de mână. Și eventual să scriu articole de blog așa. Sunt doar curios dacă există un mod de a afișa scris de mână în forma în care îl scriu eu nu cu fonturi predefinite “corsiva” ,probabil ca poză, iar sub text să fie “meta” descrierea textului. Ca să fie cautabil.
Mă rog, probabil că nu o să am vreodată timp de asta, dar mă gândesc așa din când în când, că sună boem și ar fi frumos, dacă aș scrie frumos.
Când îmi aduc aminte cum scriu, noroc că s-au inventat calculatoare.
Da, mai scriu de mana, am avut un scris atat de frumos (fara lauda).
Din pacate, s-a deformat in timp.
Cand o ajut pe fiica-mea la teme scriu de mana, dar repede si mai urat decat cum scriam. Sa stii ca imi pare rau ca a disparut caligrafia ca materie si ca acum copiilor li se permite sa scrie oricum, oricat de urat, numai sa scrie. Si fiica-mea face uneori cifrele de zici ca-s cuneiforme.
Uneori scriu de mana, dar cu litere de tipar – majuscule si minuscule – completat formulare, liste de cumparaturi, adresele de pe pachete…
Eu scriu frumos numai cu stiloul(inca îl folosesc). Cu pixul îmi aluneca mana și scriitura aduce a araba. Cu stiloul simți foaia, e ca diferența dintre schimbătorul de viteze manual și cel automat.
Scriu destul de des: învăț germana, fac calcule, schițe, liste de cumpărături…
Ma amuz uneori când îmi cere cineva ceva de scris și vad ca nici nu știe sa țină stiloul în mână.
Unul a renunțat când s-a văzut cu el în mana. A cerut pix de la altcineva.
Am observat ca persoanele serioase si “valabile” scriu cu stiloul și cred ca ăștia de la HR ar trebui sa inventeze testul “Stiloul”?
In ultima vreme am (re)descoperit creionul. Stiloul si pixul nu m-au fascinat. Pixul era absolut oribil si greu de controlat (vorbesc de alea de pe vremuri cel putin) iar stiloul ma enerva daca nu avea o penita din aia care sa scrie putin mai gros, sa nu “zgarie” (adica sa faca zgomot) foaia.
Zbor cu creionul dar folosesc si pixul daca n-am altceva.
Eu cel mai mult semnez, pun data de azi si initialele.
Am avut recent de scris pe o felicitare din aia si mi-am zis hai sa scriu cu cursive si ghici ce?! A trebuit sa caut pe google cum se scriu cateva litere.
AIA NU SE PUNE.
…tineretul din ziua de azi..
Eu imi notez ce trebuie sa fac la job pe foaie. Mai fac schite, desene ca sa intelg mai bine ce trebuie si cum. Imi place la treaba asta ca pot sa scriu unde vreau eu, in ce colt doresc, sa fac diverse mazgalituri pe care nu le poti face in orice program pentru notite sau daca poti dureaza prea mult. Pe de alta parte e enervant ca uneori trebuie sa car zeci de foi dupa mine… Am un scris hybrid in care combin scrisul de mana cu cel de tipar, dar se intelege.
E un exercitiu de relaxare foarte bun, lol. Stiu ca suna a relaxare gen fachiri sau inchizitia, dar pentru unul ca mine care a luat acum 2 saptamani pixul in mana sa semneze ceva si aproape ca l-a zburat din mana… Asta am descoperit.
Nici nu trolez, pur si simplu am facut o miscre asa ciudata ca a trebuit sa il tin cu stanga. lol.
Pe biroul de acasă am sub tastatură tot timpul o coală A2. Pe care scriu de mână. În ghiozdan am pix și stilou. Aveam și un creion mecanic, dar l-am stricat.
Încă scriu repede și foarte ușor descifrabil. Doar că unele litere le fac ca de tipar.
Doar mă laud.
P. S. Trebuie să învăț să scriu și cu stânga la fel de “eficient”. 😀
mereu imi iau notite la sedinta. Care notite se transforma in foi de aruncat la gunoi
Cand completez acte zici ca am un retard functional. Ma amuza, macar, ca nici lumea din jurul meu nu pare mai inteligenta la chestia asta.
doo chestii de cringe:
– poza de la articolu cu lgbt. Datenplm si-au luat tara inapoi si vor sa aiba voci?
– poza cu matematica. Inmultirea facuta asa. CINE PULA MEA face inmultirile asa?
Voci vor sa aiba. Mecle nu.
Încă mai scriu de mână. Am și stilou. La job mă mai rugau să completez ceva diplome, cică eu scriam frumos. Bine, nu este ca și cum primesc o mărire de salariu pentru asta, dar na, îmi place să-mi aduc aminte că tot un intelectual prost rămân :))
Am o tablă de aia magnetică pe care organizez chestii. Și mai scriu de mână în meetings cu clienții, când schițez la început detaliile unui proiect. Destul de des lol.
Eu nu am mai scris nimic de mana in afara de formulare si semnaturi de ani buni. De fapt, parca am facut o cerere candva, dar nu mai stiu sa scriu aproape deloc de mana, ca la scoala. Prin liceu aveam un scris atat de hidos incat nu mai scriam fiindca nu puteam citi nici macar eu. Plus ca nu erau multe chestii care meritau scrise de la profesori. Tot ce e important la nivel de liceu se gaseste scris de altii pe net, iar facultatea chiar a rezolvat asta cu cursuri direct pdf.
Nu inteleg placerea de a scrie cu stilou sau ceva, ma depaseste. In schimb, invatatoarea mea se criza daca le puneam unele sub altele cand inmulteam cu o singura cifra. Era ok doar de la inmultirea cu 11 in sus, cele cu o cifra trebuiau facute in linie.
Eu n-am mai scris de mana nimic de coispe ani (chestiile alea cu CAPS de pe formulare nu prea se pun, mai ales cand sunt chestii de vreo 15 litere in total).
Da’ scris de mana? Chiar n-am mai facut asta de cand lumea.
Cu multi ani in urma scriam cu creionul. Eram fascinat de o ascutitoare de aia electrica, veche de zeci de ani, ce zacea pe un colt de birou la contabila/secretara/haserita – da, era o firma minuscula. Asa ca aproape devenisem OCD si aveam 3 creioane permanent ascutite de puteam sa injunghii un purice.
Aici la ultima firma avem in fiecare sala, dar si pe holuri, pereti vopsiti special pt whiteboarding. Mai desenez diagrame de mana, le pozez si le trimit prin email. Pare ca celorlalti le place chestia asta, sau n-au coaie ca sa ma flituie.
Uneori isi mai aduc astia copiii la office – in Ontario profii de scoala au kespe zile pe luna cand nu vin, si parintii tb sa se descurce cumva… Pt copii e paradis – free candy, free pops, gaming consoles – dar sunt cativa pe la vreo 10 ani, super-talentati care stau toata ziua si iti deseneaza un perete intreg, din markers. O fetita a desenat numai pisici – cred ca erau ceva personaje de comics/ cartoons – dar cu un mesaj subliminal interesant: absolut toate aveau tzatze de femeie, nu foarte evident facute, dar puse acolo temeinic. Probabil au inceput hormonii…
Lumea cu notite pe hardcopy: bai, sunt eu prea genz daca zic_ca exista notepad++, wordpad si altele? Nu stiu, foile zboara, exista backups, cloud, blabla.
Știți cum se scrie H de mână fără să vă uitați pe Google? Sau K.
@Ionut
Aaah…imi amintesc…parca….vag….era ceva hidos….ma dau batut, n-am idee. Deabia imi amintesc G-ul de mana. Credeti ca scrisul de mana o sa mai existe mult? Adica la mine au trecut ani fara sa existe vreo necesitate de a-l folosi.
Eu am pe monitor o notita pe care am scris “raluca4 banana deeptube” si un numar de telefon. Nu exista vreo legatura intre ele, dar cineva strain cred ca ar intelege sa o sune pe raluca pentru o banana adanca!
@ZmeulZmeilor: Da, dar în notepad++nu poți să mâzgălești când te plictisești si lumea crede că tu bagi conștiincios 🙂 (doodling)
Ia, că am găsit un caiet în rucsac pe care iau notițe hardcopy 🙂
Enjoy.
Scriu de pe mobil, nu știu dacă îmi iese linkul corect.
@Ionut
Eu stiu, asta am cautat pe google acum cateva zile! :))
@Ionut: E bine ?
De fapt, băi, eu scriu destul de mult, lol.
^Telefoanele “ie cancer, maica”. Relink
Scriu in agenda mea de la birou. Tot felul de lucruri, de la notite in call-uri pana la remindere, tasks, chestii de facut etc. Asta in paralel cu To do list-ul din Google Drive 😀 Si mai scriu cu baietelul meu acasa.
Asa faceam si eu intr-o vreme, dar cand faceam interviuri pe banda rulanta (pana la 2 pe zi) si aveam de completat dupa aia un formular pe computer cu chestiile notate am inceput sa iau notite direct in formular ca sa nu mai am de munca dupa aia. La candidatii neinteresanti scriam tot formularul pe loc, erau picati inainte de a iesi din sala, la aia interesanti scriam pe ce apucam si dupa aia stateam o gramada de timp sa le fac un review favorabil, cam toti aia care treceau interviul cu mine erau angajati. La inceput faceam ultimul interviu, cand am vazut cati ajungeau varza la faza aia m-am apucat sa fac primul interviu, faceam curatenie in pipeline de scartaia de curat.
Folosesc si OneNote si Notepad++ (dar asta doar pentru scris cod, ca face color coding si recunoaste blocuri), dar acolo ajung doar chestiile pe care vreau sa le pastrez, nu si chestiile gen buffer cand e ceva work in progress. Daca as avea un digitizor si suficiente monitoare probabil as incerca paperless, dar nu mai am loc de inca 2 monitoare, nici macar de inca unul si daca as adauga totusi un monitor nu as lua notite pe el. E mai usor sa scriu ceva pe hartia de langa tastatura decat sa schimb prin 15 ferestre si 12 taburi.
Medicii au trecut la dosare electronice, unii de 20 de anii, unii – de 2. Rezultatul: peste jumatae din medicii americani spun, in sondaje, ca vor sa se pensioneze pana la 55, asta intr-o meserie in cre traditia era sa mori la serviciu. Peste 20% ating magicul 65 (varsta cand poti sa iei pensii, chiar si private) lucrand alte meserii.
Dubla trauma, a faptului ca trebuie sa tastezi, si ca trebuie sa documentezi e ai facut CAND AI FACUT, nu dupa ce ai primit citatia, i-a terminat.
In spital ii vezi, chiar si pe unii tineri, cum scriu pe o foaie, ca sa transcrie mai tarziu in computer. Tot in sondaje, se spune ca la fiecrae pacient vazut 15 minute, doctorasii stau 10 minute sa scrie, daca lucreaza la spital sau la policlinica altcuiva, unde managerii nu vor plati niciodata scrib.
Locuiesc langa spital, si, cam o data pe an, gasesc cate un manunchi de foi dintr-astea, parte print-out, parte notele marelui intelectual care nu stie a tasta.
Orbu, ești tare, maestre!
Da. Variantele-s in urma. Poate ceva gen reMarkable sa faca o trecere la digital.
Artwork-ul n-o sa moara.
Vezi jocurile unde un font bine facut da un farmec aparte. La fel si filmele.
E clar… Care face 8 de mana din 2 cerculete suprapuse e ultimul om.
Da, scriu des in agenda si mai fac schite.
Folosesc pix – un Parker argintiu subtiratic e preferatul.
Pana anul trecut foloseam bloc memo de hartie, dar acum folosesc la greu organizerul telefonului.
Stangaci. Ambidextru pana am gatat generala. Scriam foarte misto cu stanga, da pe atunci era obligatoriu sa scrii cu dreapta. Asa ca la scoala scriam cu dreapta, acas cu stanga.
Dupa generala n-am mai scris deloc cu dreapta.
din pacate scriu rar desi aveam un scris frumos candva; se pare ca e benefic la orice varsta
https://www.romedic.ro/beneficiile-si-importanta-scrisului-de-mana-0P35164
Banuiam eu ca pe k și K le-ai cautat. Oare pe S știi sa îl faci? ?
Eu nu suport computerele.scriu f frumos de mana. Ce ma seaca e ca nu exista un software care sa inlicuiasca tastatura. Ca mai exista joburi unde iti cer sa type x words per minute. Prietene, nu mam cronometrat vreodata. De cand e asta un skill? Mam facut coafeza la curtea de justitie si treb sa bagacolo sa scriu la greu?
Apple va ficeva cand va elimina nevoia de tastatura.
https://i.imgur.com/DYcDqTp.jpg
@Han – e lucru dracu’ cu EHR, fiindca poti ajunge la puscarie nevinovat. Dar trebuie totusi totul documentat cat mai in amanunt.
Daca esti un barosan de doctor – stiu eu un chirurg, care m-a tratat acum 20 de ani – ai un voice recorder si o secretara care transcrie. Asta face minim juma de meleon pe an, deci are de unde, sa-i dea Dumnezeu mai mult, caci fara el, cultivam ditamai gradina de buruieni pe piept.
@Zmeule, esti la fel de josnic precum chinezoaica de la mine de la job, care o batea pe fii-sa de 8 ani, fiindca fetita desena ideogramele chinezesti in ordinea incorecta.
Mbf…. Cum vrei să înlocuiești tastatura, exact? Care e ideea ta?
@animaloo: ori e evolutie, ori nu. Eu nu simt ca e daca sunt dactilografa. Eu vreau sa fie un soft sa vb in microfonul incorporat si sa transcrie. Ce e prostia asta sa scriu 50 de cuvinte pe minut? Aia e skill? skill e sa stii sa gandesti, sa exprimi, sa construiesti un argument. fac astia orice program, dar sa termine cu saracia aia de typing nu se poate.
Exista de 20 de ani de zile. Nu-s mainstream pentru ca sunt cuvinte care se pronunta la fel, desi sunt diferite si pentru ca exista accente diferite.
….este un skill necesar pentru a scrie softul ala pe care-l vrei tu. Pentru ca daca trebuie sa-l scrie cineva ca tine, o sa fie gata prin 2981.
The Fog, cu ce ai făcut poza?
@Mikimoto: ai scapat de sub pastile?
off topic a ramas gestanta aia a lui arhi. https://imgur.com/a/O5S2Gqj
….felicitari?
Medicii inca scriu mult.
Tot mai apare cate un istet cu off-topicul ala? Cre’ ca San Miguel e al 3-lea.
Medicii scriu e impropriu spus. Am primit o reteta de-a sunat farmacista medicul sa-i spuna ce scrie acolo.
@Ionut : cu un dumbphone de-ala, cu butoanele, primit gratis de la Orange de tata, ca cică le e client fidel. Tocmai îmi bagasem la spălat telefonul Nokia Lumia și o vreme am folosit chinezăria aia.
Fotografia e făcută de mult, insa era salvata pe un grup de pe FB, unde ni se ceruse sa ne batem în caligrafie.
@ Alex
Din ce in ce mai mult. Atata hartogaraie e ca nu mai ai timp de pacienti. Here’s a thought – poate nu scriem noi urat, ci nu mai sunteti voi capabili să înțelegeți scrisul de mână.
Uhm…am primit de-a lungul timpului retete de la diversi doctori. Ca plm, fara, nu primeai chestii la farmacie. Sincer, nici macar o data nu am inteles “scrisul”. De cateva ori nici farmacistele nu au inteles, le-am zis care era problema ca sa ghiceasca ele ce ar trebui.
De altfel, e uimitor ca in secolul asta e atat de dificil sa printezi o reteta. Serios, nazistii cu codurile lor au fost prosti, i-a futut Enigma; daca erau destepti, puneau un doctor romulan sa scrie comenzile in germana curata. Vorbeam acum germana pe toata planeta…
Eu mai scriu doar liste (de cumparaturi, planuri, chestii de genul) si mai scriu pentru fiecare copil ce, cat, la ce ora mananca si cate scutece de pipi si caca umple (ce cuvant ciudat) pe zi.
La inceputul anilor ’90, pe vremea cand am facut eu clasele 1-4, era foarte important sa scrii frumos. Parca era cel mai important lucru pentru invatatoare si parinti si nu inteleg de ce. Iti rupeau nervos paginile si te puneau sa rescrii totul daca scriai ”cu picioarele”. Numai cu stiloul aveam voie sa scriem, daca indrazneai sa scrii cu pixul iesea scandal. Erau obsedati sa scrie copilul frumos, de parca ne pregateau sa devenim toti cronicari sau ceva.
La dictare primeai un punct in plus daca scriai frumos. Cei care scriau urat erau zilnic admonestati. Crazy times.
Nu ne era permis sa avem mazgalituri in caiet, sa taiem cu pixul peste vreun cuvant scris gresit, sa avem ”porci” in caiet. Ca sa eviti zbieretele isterice ale invatatoarei sau ale mamei la vederea unor hieroglife, rupeai tu singur pagina sau faceai rost de un ”pic”. Cine n-avea un pic puternic era doomed. Tot nu inteleg de ce erau astia obsedati sa scriem frumos.
In gimnaziu si mai apoi la liceu am avut doi profesori de istorie care se cacau cu jet pe manualele de istorie (nu le-am deschis vreodata la ora) si ne dictau ei cate 5-6 pagini de caiet mic la fiecare ora, noroc ca ei nu controlau cat de frumos am scris.
Vreun articol despre Wikileaks si cam ce parere ai despre Assange?
Eventual si cam ce parere ai despre Wikipedia si accesul pulimii la informatie, faptul ca de la o vreme, wikipedia in limba romana tot cerseste donatii sa nu ajunga sa bage reclam
Daca ma gandesc bine, obsesia asta cu scrisul frumos era o chestie de disciplina. La fel cu tinutul mainilor la spate (creepy) si ridicatul in picioare la inceputul si sfarsitul orelor si inganatul militaresc de ”Buuuuunaaaaa ziiiuuuuuuuua” (creepier).
@Zmeul – bai dar “domnisoara” mai esti… Glumeam, fraiere!
@San Miguel: e veche…
S-a luat de mine aici un muist cand am dat-o pe opencube. Chiar nu credeam ca umflatul comenteaza pe aici.
Cand faci analiza la client cum le spune… chestiile alea gen postcards (dar se intampla sa notezi cate ceva, sau pe documentatie).
In rest, mai nimic, cu exceptia unei scurte perioade in care am lucrat la stat in Ro, cu niste arierati. Sa vezi aia cum copiaza pagini de colo colo, cu mana, fara indigo (macar)
Aha, stai sa vezi. Te crucesti. Ei scriu asa din cauza ca, pe langa reteta aia (care e relativ scurta, la dracu), mai au de scris de 5-6-10 ori acelasi chestii. Ba chiar si din calculator pe hartie si invers. Pagini intregi. Si adresele si numele pacientilor le scriu cu pixul de pe ecran, Pacat ca nu poti vedea. Si un sfant s-ar plictisi…
Chiar, stii pe ce e facut softul cel mai mare care tine datele astea medicale (EHR)? Vendorul cel mai mare din State.
Zi tu asa, ce crezi ca are ca backend (RDBMS, flat file, altceva). Retetele sunt scris electronic in Romania, cred ca de vreo 8-10 ani (de cand au bagat SIUI ala). Macar atat.
E mai complicat decat crezi. Medicul trebuie sa fie atent la pacient. Ai un sfert de ora sa intrebi, sa palpezi etc. E putin in general, nu mai spun de boli serioase. Daca ti-a scapat ceva… e ruleta ruseasca. Scrisul e ceva secundar.
Nu stiu ce sa zic daca gasesti foi d-alea, nu cred ca se risca, din motive de HIPAA. Nu folosesc shreddere?
Pe langa asta, documentatul ala electronic, crezi sau nu, nu ajuta prea mult. In afara de faptul ca gasesti istoricul omului. Nu prea exista soft pt data mining. Dar discutia e mai lunga.
@Johnny: Eu cred că medicii scriu urât intenționat. Nu știu dacă fac mișto de pacienți sau e un cod special în lumea lor să scrii in klingonă.
Am întrebat de două ori legat de aceeași problemă, doi medici diferiți,unul din Germania care scria în engleză ( o scrisoare medicală) și una din România care scria în românește, dacă pot scrie mai frumos că trebuie să trimit ce scriu ei unei firme de asigurări și nici eu nu înțeleg o iotă și-au zis că desigur că pot și-au rescris absolut citibil. Rețetele tot ca pula le-au scris, dar au înțeles farmacistele , pe ghicite, cred, că știam și eu ce vreau.
Cred că doar alea compensate. Sau daca numești electronic faptul că scrie doctora o rețetă pe foaie și mi-o trimite pe WhatsApp că nu-s acolo la cabinetul ei, atunci da, sunt scrise electronic .
Scriu urat pentru ca scriu foarte mult si nu e timp de atentie la cum arată. daca isi dau silința pot scrie citeț.
Sistemul electronic nu ajuta prea mult. El a fost conceput in primul rand ca sa urmărească statul cum se cheltuiesc banii. Multe chestii sunt dublate, trebuie sa scrii pe calculator, dar aceleași chestii pentru altceva sa le scrii fizic, si nu ai funcționalitate in sistem sa preia datele si sa faca el hârtia, doctorul doar sa o semneze- eventual si asta electronic.
Mbf… Jur ca uneori esti speciala. Imi amintesti de alea de la master chef care nu intelegeau de ce e considerat un skill sa stai sa tai ceapa repede. Ca ele gatesc bine si fara aia.
Zici “vorbit”. Adica stam in birou si in lic de tzacapaca facut de taste sa te auzim pe tine vorbind in microfon. Ce sa zic, evolutie.
Daca tot vorbim de evolitie, poate ar trebui sa te uiti la adevarata problema. Tu nu ai un skill basit “scrisul la tastatura”.
Bah, skill dactilograf e ce fac alea la tribunal. Am si io un coleg, ala scrie o intreaga sedinta in timp real. Ala e skill. Restu, sa scrii normal, nici nu stiu, 60 cuvinte pe minut, e doar o chestie normala.
Retard e sa bati cu un deget
@Mikimoto: o fi bosz, dar ai talentul de a offtopicui mai mult decat mine (si eu sunt campion la asa ceva).