Kalipizda

Nu-nteleg o chestie in tara asta de saraci scapatati (Grecia): alfabetul.

Nu e ca nu-l inteleg la modul “nu inteleg ca nt e d sau ala-i o, ala-i p, ala-i s, ala-i z, ala-i x”. P-alea le inteleg, ca toata lumea. Vorba aia, pot citi perfect cuvintele, da’ nu-nteleg ce-nseamna.

Insa nu-nteleg chestia asta, asa, la modul “e 2018 in pula mea”.

Te uiti la magazinele grecilor din zona. Si herpaderp, vezi in fata supermarketului afisul cu “vorbim urmatoarele limbi” (si urmeaza un pomelnic de vreo 20 de limbi, inclusiv romana).

Ba, esti o tara de undeva din curul planetei. Adunatura saracilor de pe planeta. Conjuratia imbecililor. Dar…ai alfabetul propriu. Nu p-ala latin. Nu p-ala chirilic. Nu. Al tau – ala care nu mai e folosit efectiv nicaieri. Ca nu-i ca ala chirilic, unde poti spune “da, dar pula mea, il folosesc si rusii si bulgarii si plm”. Nu-i ca ala latin, pe care-l folosesc in plm toti (cu mici variatii, ca noi avem sh, tz, alea, nemtii mai baga un umlaut, un scharfes-es/ss/B d-ala). Nu. E folosit fix in Grecia. Si-atat. Si nici acolo ca lumea – ca te uiti la TV pe un post grecesc si efectiv toate reclamele au cateva cacaturi in greaca si totu’ scris pe undeva si cu alfabetul latin – ca altfel nu se vinde produsul.

Si-apare intrebarea “de ce pizda ma-tii nu treci la alfabetul latin?”. Sau ala chirilic, daca-l preferi, mortii ma-tii. La unu’ d-ala folosit in mai multe locuri.

Stiu. Cultura. Identitate nationala. Revolutie, Soros vrea sa ne fure alfabetul! Dar pula mea, e complet lipsita de sens treaba asta. Exact cum e complet lipsit de sens “salutul” chelneritei la hotel. Kalimera. Kalinita. Kalisfera sau kalispera (plm, suna diferit in functie de zi).

FA! ESTI O CHELNERITA. NU-MI PASA DE LIMBA TA DE CACAT, ESTI BUNA DOAR SA-MI ADUCI CAFEAUA IN SLOBOZ, CREZI C-O SA MA DERANJEZ SA-NVAT/RETIN CACATURILE TALE IRELEVANTE? CA SA CE? CA…POATE VOI FI SI EU INTR-O BUNA ZI UN CHELNER IN CRETA SI VOI AVEA NEVOIE DE ASTA?

Kalipizda ma-tii. Tari de sobolani cu pretentii.

…si daca ma duc si-ntreb un sclav d-asta oparit care castiga intr-o luna cat iau eu intr-o zi o sa-mi spuna mandru si cu coada plina de cacat (dar pe sus) ca … NOI AVEM ALFABETUL PROPRIU, E UNIC! Wow, super tare! Ar trebui sa ma gandesc la asta in mod serios…hmm…ba, tu, ala cu alfabetul unic – ia mai adu o cafea la baiatu’, ca pare o chestie interesanta!

Si singurul motiv pentru care stiu prostia aia de alfabet e ca a trebuit sa ma chinui cu diverse cacaturi de formule la matematica/fizica – iar alea folosesc alfabetul ala. Dar bai, baiatule, e 2018. Si poti pastra formulele alea, poti sa predai si alfabetul ala tembel – sa-l invete toti, ca oricum nu dureaza mai mult de 5-10 minute – dar la ce bun il mai folosesti in mod curent? Ca sa..ce?

Hai sa va spun eu de ce: pentru ca asa-i cel mai simplu sa ai o populatie de serbi/iobagi. Pentru ca pula mea, ce vrei tu, sa pleci in alta parte si sa nu mai sugi pula p-aici cu limba noastra-i o comoara, alfabetul nostru e special, noi suntem speciali? Hai succes. Si daca vreti sa va convingeti de chestia asta, uitati-va la toate tarile astea cu populatie mica-medie care o ard fericiti cu limba lor pisata – gen dubleaza filmele (ca-n Spania), baga muzica de-a lor, sa nu isi piarda identitatea (lol), au alfabetu’ lor special etc. Si-apoi uitati-va la cum se traieste acolo.

Kalime-

Adu, fa, o cafea.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

59 Responses to “Kalipizda”

  1. schipix says:

    Io nici pe bulgari nu îi înțeleg de ce și-o mai ard în alfabetul ăla. În loc să învețe de la croați cum se face treaba ca să fie mai ușor la toată lumea, și-o ard acolo la capăt de Europa izolându-se și mai mult prin convenții d-astea inutile.
    Până și chinezii, care în plm sunt la o viață de om distanță de Europa și care nu sunt câteva milioane ca grecii sau bulgarii, au făcut chestia asta. Și surpriză: S-a alfabetizat populația accelerat în anii ’60-’80.

  2. Manowar says:

    N-ai ce sa intelegi. Nici la bulgari, nici la greci, nici la rusi, nici la chinezi. Saracul nu poate fi sarac daca nu e mandru de prostia lui.

    Iar daca vrea careva sa vada cum traiesc gaozarii aia…e liber sa se duca sa vada.

  3. schipix says:

    Pai tocmai ca aia cu ochii oblici au facut trecerea la alfabetul latin prin anii ’50 (pinyin-ul) si de atunci alfabetizarea a crescut fenomenal, ca pana si lor le e greu sa scrie cu ideogramele alea.

  4. Alex says:

    ce e trist ca grecii chiar si cu un faliment la activ traiesc mai bine ca romanii in romania, iar cu guvernarea actuala pe care o avem o sa ne depaseasca si bulgaria si croatia si chiar o sa fim ultimii in ue.

  5. super_fotbal says:

    Inainte dublarea filmelor mi se parea de cacat. De cand cu antena 3 si cacaturile debitate de aia, realizez ca daca se dublau filmele in romania o buna parte din mosii aia vai steaua lor s-ar fi uitat si ei la un film cu bruce willis in loc sa se uite la aia.

  6. Dan says:

    Articol tembel. Daca esti harnic si onest nu are chiar are treaba cu limba materna si cultura. Si tarile nordice au alfabetul latin, doar cu cateva liniute si circulete in plus pe litere ce-l face sa para indiscifrabil; si aia au limbi extrem de grele; in schimb, toti vorbesc engleza, ba chiar fara un accent, sau germana – limbi academice si industriale. Poti ca sa ai alfabetul ala si limba aia. Aici se face separatie intre ceea ce faci de la tine pentru placerea sufletului: carti, lectura, teatru, arta, muzica etc – pe care da, le incepi in cultura si limba ta, in identitatea ta – si intre ce trebuie sa faci pentru profesie: vorbit engleza, lucrat cu calculatorul etc. Sunt baieti care vorbesc de toate, politica, fotbal, probleme sociale actuale etc sau se duc la fotbal si citesc o carte in limba materna, dar cand se duc la lucru vorbesc pe engleza si pe limba calculatorului. Nu are treaba una cu cealalalta si te poti delimita usor. Nu poti sa vii sa citesti o carte in engleza si sa fie maxim pentru tine, ca roman cu identitate de roman, doar pentru ca engleza e universala si limba profesiei tale.

    Cateodata ma intreb daca Manowar scoate intentionat articole lipsite de logica ca sa testeze care sunt prosti sau pupatori in fund unii de pe aici. Jur ca daca stau sa numar pot sa observ o repetitivitate constanta, unul din 6-7 sau ceva de genul.

    Până și chinezii, care în plm sunt la o viață de om distanță de Europa și care nu sunt câteva milioane ca grecii sau bulgarii, au făcut chestia asta. Și surpriză: S-a alfabetizat populația accelerat în anii ’60-’80.

    Da, cam tot prin vremea aia s-a alfabetizat populatia Romaniei accelerat. Si surpriza: nu din cauza ca au schimbat alfabetul. Din 1992, de cand Moldova a trecut la alfabetul latin de la cel chirilic, surpriza: nu s-a alfabetizat populatia accelerat si nici nu s-a observat vreo crestere economica asa cum ar sugera Manowar ca ar fi. Ce prosti sunt chinezii. Nu au avut pe nimeni acum 5000/3000/2000/1000/500/200 de ani cand erau cea mai avansata civilizatie sa le spuna cineva, invatati, bai, latina, nu semnele alea, ca nu va descurcati cu ele. Apropos: poti sa furnizezi dovada ca invata in alfabetul latin? Din cate stiu eu, aia tot in alfabetul ala invata/lucreaza si sunt foarte nationalisti, ba chiar au scos o varianta de chineza simplificata, adica “sa scrie altii cu alfabetul latin pe limba noastra”, nu invers, cum zici tu.

  7. schipix says:

    chiar si cu un faliment la activ

    …care de fapt sunt vreo 6 in toata istoria lor, din care vreo 3 (parca) doar in istoria moderna.

    ce e trist ca grecii chiar si cu un faliment la activ traiesc mai bine ca romanii in romania

    Falimentul national nu e neaparat un indiciu al unui viitor standard de viata. Sunt mult mai multi factori care concura la un anume standard de viata. In cazul grecilor ei datoreaza totul geopoliticii.
    Ia uite-i si pe altii:
    Germany (Prussia) defaulted in 1807, 1813, 1932, and 1939.
    Spain in 1809, 1820, 1831, 1834, 1851, 1867, 1872, 1882, 1936, 1937, 1938, and 1939.
    Austria in 1868, 1914, and 1932.
    Portugal in 1828, 1837, 1841, 1845, 1952, and 1890.
    France in 1701, 1715, 1770, 1788, and 1812.
    Si parca niciuna din tarile astea nu sta mai rau ca noi 🙂

  8. Alex says:

    ma refeream la cel de curand, de restul falimentelor ale grecilor chiar nu stiam, oricum grecii se scot cu turismul, la fel si bulgarii, doar romanii sunt mai prosti si nu pun accent pe turism, care poate fi o sursa extraordinara de venit, dar pt turism trebuie sa ai infrastructura si o buna promovare.

  9. ac_dc says:

    Bah, gaozarii aia se plangeau prin criza (2011) ca nu pot scoate dacat… dacaaat…
    50 de euro pe zi din bancomat. Si ca le mergea rau, valeu. Nu mai tin minte, dar parca aveau niste sisteme protectioniste sa tot stai cu burta la soare.

    S-au scos baieti cu trafic de imigranti, am eu o impresie…

    Am mai auzit ca romanii au adus niste tailandezi la munca. In constructii. Si le dau 1000 de euro pe luna. Nu stiu exact de ce nu gasesc localnici la pretu’ asta.

    Mai dureaza cateva zeci de ani pana cand Europa o sa fie monolinguala de facto (adica sa stie engleza by default). Asta daca…

    Pur si simplu au o masa prea mare de oameni (in varsta) care n-ar mai fi in stare sa invete o limba straina sau /si nu-s nevoiti. Tot le merge turismul si ce mai au ei p-acolo (inclusiv coruptaciunile). Mamele nu stiu bine engleza, copilul invata greceste si tot asa… Tu de ce nu scrii aici numai in engleza? Ca e mai comod, ca gandesti in romana, d-aia.

    Ar fi prea uniform daca ar fi toate in engleza. Pamantul nu e facut sa fie uniform, iti trebuie populatii, features, batai, ca sa castige cel mai tare. Am mai observat o chestie: barbatii invata mai greu limbi straine, vorbesc mai prost etc. Asta poate fi o chestie prin care populatia incearca sa reziste asimilarii de catre nevalitori. Nerelevant acum, nu si cu doar putin timp in urma…

  10. schipix says:

    Daca esti harnic si onest nu are chiar are treaba cu limba materna si cultura.

    Culmea e ca lingvistica demonstreaza tocmai contrariul. Ca limba, prin structura ei, care determina un anumit mod de configurare al creierului, influenteaza f mult aplecarea unei societati catre arta, spiritualitate, tehnica, stiinta samd. Cum isi influenteaza greaca vorbitorii, nu stiu ca nu ma preocupa, dar iti pot spune sigur ca este demonstrat faptul ca exista o corelatie directa intre tehnicitatea limbii germane si aplecarea lor catre tehnica. Evident ca nu e singurul factor. Mai sunt si altele precum geografia si implicit clima (care, ce sa vezi cu cat e mai de cacat, cu atat sunt populatiile mai harnice).

    Da, cam tot prin vremea aia s-a alfabetizat populatia Romaniei accelerat. Si surpriza: nu din cauza ca au schimbat alfabetul.

    Tipul asta de argumentatie l-ai invatat la cercul de logica ? Si Japonia a fost unificata tot la 1600 si surpriza! n-a fost din cauza lui Mihai Viteazu’ 😉

  11. Alex says:

    aia din constructii sunt vietnamezi si iau slariu mediu net de 2700 lei dar lucreaza 6 zile pe saptamana cate 10 ore, nu au probleme deci nu lipsesc de aceea ii vor patronii, culmea sunt adusi in zone ca botosani unde somajul e in floare.

  12. IulianS says:

    Nu cred c-are treaba cu limba cat cu geopolitica. Geografie de cacat, tara de cacat. Trasa in zona EUR fara creier de niste imbecili (UE) s-a dus pe penis neputand face fata competitiei fara a avea moneda proprie pentru reglaje. Tot geografia i-a adus imigrantii acum si dusmanii in trecut. In plus, cand n-ai tu griji cu lemnele de foc iarna parca parca poti s-o arzi ca greierele din balada. Ia comparati tarile alea calduroase cu pofta de munca si veti vedea o corelare: cu cat mai multa caldura, cu atat mai putina munca.

    PIGS (fara Irlanda) o ard calduros.

    Mai dureaza cateva zeci de ani pana cand Europa o sa fie monolinguala de facto (adica sa stie engleza by default). Asta daca…

    Cam mult optimism. As inmulti cu 10. Cel putin. Si n-as miza neaparat pe engleza…

  13. Manowar says:

    Articol tembel. Daca esti harnic si onest nu are chiar are treaba cu limba materna si cultura.

    …motiv pentru care scrii asta dintr-o tara care foloseste alfabetul latin si unde se vorbeste engleza, iar eu iti raspund din una la fel.
    Cumva, nu scrii asta din Bulgaria, Rusia, China, Ucraina, Grecia. Ca acolo ai fi prea ocupat sa mori de foame ca sa-ti arda de bloguri si internet.

    Sau poate pur si simplu toti aia din tarile alea sunt lenesi si necinstiti, cine stie? TOTI, BA. Sigur noi doi suntem MAI HARNICI si MAI ONESTI decat toti chinezii aia care muncesc 14 ore pe zi pe $150 in cazul bun si in mod cert mai harnici decat toti grecii astia care se trezesc la fucking 5 AM – ca la 7 AM se deschide aia cu haleala – si se culca dupa 11 PM, cand inca imi mai servesc mie o cola.

    Altfel, in capul tau e o harababura. Eu vorbesc de alfabet. Tu vorbesti de limba.

    Eu n-am sugerat nicaieri ca trebuie sa vorbeasca toata lumea engleza (desi ar fi foarte-foarte frumos; si nu neaparat engleza, ci O LIMBA; UNA; PE TOATA PLANETA; ar fi superb; iar daca ai alta parere, explica-mi ce ar fi in neregula cu asta; sa nu zicem engleza, sa zicem ca s-ar numi limba galach; asa, un nume random). Am vorbit de alfabet. Atat.

    Da, poti sa le inveti alfabetul. L-am invatat eu. Si p-ala chirilic. Si nu numai. Da’ nu, nu citesc nimic in rusa, sa zicem (ceea ce-as putea face). 99,(9)% din timp nici macar nu scriu ceva in rusa. Ideea nu e daca pot. Ideea e daca ajuta sa ai alt alfabet. Si raspunsul il afli ducandu-te in tarile alea sa traiesti, muncesti etc. Ceea ce nu faci pentru ca…stim amandoi de ce.

    Cat despre scris in engleza, te inseli. Fac si aia. Da’ poate ar trebui sa te intrebi de ce nu scriu cu diacritice, cum recomanda toti A-listerii.

  14. Alex says:

    nici eu n-as miza pe engleza in ue de acum incolo ca limba unica, franceza si germana sunt destul de grele, probabil ca spaniola va lua avant ca in USA deoarece e usor de invatat de toata lumea.

  15. Manowar says:

    nici eu n-as miza pe engleza in ue de acum incolo ca limba unica, franceza si germana sunt destul de grele, probabil ca spaniola va lua avant ca in USA deoarece e usor de invatat de toata lumea.

    Bleah. Engleza se vorbea pe juma’ de planeta inainte ca UE sa devina macar o idee. Cam atat de relevant e UE in context.

    Daca intr-o zi se va vorbi o singura limba pe planeta, va fi limba alora care au banii si puterea. Si plm, daca UK-ul nu sta neaparat grozav la astea doua capitole, verii lor de peste ocean nu-si fac probleme prea mari…

    Ma rog, e cam irelevant – nu vom apuca vreunu’ ziua aia oricum.

  16. super_fotbal says:

    @alex limba unica are sanse sa fie engleza pentru ca e limba care are deja suport sa fie invatata de toata lumea. Si este o limba care permite crearea de cuvinte noi. Creaza tu un cuvant nou in romana care sa nu sune ca o pula prin cioburi spre exemplu. In engleza poti lua lejer cuvinte de prin orice alta limba si zbam zici ca sunt in engleza, adaugi un ing la sfarsit sa zici ca e verb si obtii cersiting, furating, futing, muyting, slobozyting. Pui definitia cuvantului intr-un dictionar si e gata de folosit. “She was cersiting outside the pub, so I said I’ll give her five pounds for some futing. She started muyting my dick and only after I slobozyted on her face I realised she furated my wallet.” :-??

  17. schipix says:

    “She was cersiting outside the pub, so I said I’ll give her five pounds for some futing. She started muyting my dick and only after I slobozyted on her face I realised she furated my wallet.”

    Aham…iar asta nu suna ca o pula prin cioburi, huh ? Ce sa zic, Șecspir ar fi invidios…

  18. Dan says:

    @Schipix

    Culmea e ca lingvistica demonstreaza tocmai contrariul. Ca limba, prin structura ei, care determina un anumit mod de configurare al creierului, influenteaza f mult aplecarea unei societati catre arta, spiritualitate, tehnica, stiinta samd. Cum isi influenteaza greaca vorbitorii, nu stiu ca nu ma preocupa, dar iti pot spune sigur ca este demonstrat faptul ca exista o corelatie directa intre tehnicitatea limbii germane si aplecarea lor catre tehnica. Evident ca nu e singurul factor. Mai sunt si altele precum geografia si implicit clima (care, ce sa vezi cu cat e mai de cacat, cu atat sunt populatiile mai harnice).

    Da, am auzit si eu chestia aia, cum ca limba, cum ca germanii, ca structureaza creierul etc. Problema este ca e o ipoteza. Deci daca ai da un minim de 3 linkuri catre articole stiintifice din care ai trage concluzia ca limba a influentat dezvoltarea societatii (si nu invers, de exemplu) ar fi chiar foarte ok.

    Apropos, noi vorbim aici de GREACA. Tu stii cum a schimbat greaca “structura cerebrala” a intregii lumi, incepand din antichitate? Ca de-asta vorbeam aici si vorbea Manowar in articol. Ca ar fi mai usor daca alfabetul… Ce vorbesti? Da-mi un exemplu de cultura romaneasca care nu a fost influentat de cultura greaco-romana. Poti sa pornesti de la teatru, arta, literatura, religie, iconografie, lexic etc.

    Deci daca ai putea sa observi ca nu exista vreo inrudire intre grecii moderni si cei vechi, la fel ca la egipteni, mayasi/azteci si mexicani, ar fi chiar fain. Adica fix lucrurile alea de care ziceam: creatie, munca, harnicie, onestitate, valori morale, societate ultra putere 2020 etc.

    Tipul asta de argumentatie l-ai invatat la cercul de logica ? Si Japonia a fost unificata tot la 1600 si surpriza! n-a fost din cauza lui Mihai Viteazu’ ?

    Frumos spus. Elegant. Logic. Eu credeam ca esti in stare sa observi corelatia COMUNISM SI SCOLARIZARE FORTATA, gen vine militianul cu pulanul dupa puradel sa-l duca la scoala ca sa devina peste 10 ani un vajnic muncitor pentru propasirea patriei. La fel cum auzeam de la fostii colegi politisti: cum prindeau vreun tigan prin centrul orasului il bagau fortat in duba la sapa si la cules porumbul. 0 saracie, 0 analfabeti, 0 vagabonzi si oameni fara casa. Societatea ideala, ce mai. Surprize, Mihai Viteazu, Japonia si alfabetul latin. Legaturi. Asociatii. IQ.

    Intre timp, astept sa iti argumentezi afirmatiile despre China. Repet: China a facut un sistem (alfabet, daca vreti) ca CEILALTI sa le invete limba, nu invers. Ceilalti sa se orienteze dupa ei, nu invers. Daca vorbesti cu un chinez (tanar, in ziua de azi) ala iti va sugera sa te duci la lectii de chineza, ca in curand toata planeta o sa o vorbeasca si o sa o scrie. Deci ce ziceai de alfabetul lor?

    @Manoware:
    nu ma refeream doar la harnicie si onestitate; ci si la mai multe. la un intreg asamblu de valori sociale si morale. De fapt, chiar onestitatea le-ar putea cuprinde pe toate: sa nu fii corupt, mincinos, violent (aici intra Rusia/Ucraina samd); sa nu exploatez pe altii fara mila (China). Cand o societate nu functioneaza, nu functioneaza din cauza valorilor, nu din cauza alfabetului sau limbii. Iar daca te uiti la toate tarile date ca exemplu, au/au avut elitele lor, superioare Romaniei cu mult.

    Corect, limba e una, alfabetul e alta. Dar, totusi, cat de diferite sunt ele? Tocmai ai zis ca ai ivnatat 2 alfabete. Perfect. Deci esti la acelasi nivel de a incepe sa inveti o limba noua, fie ea latina sau chirilica. Nu sunt nimic decat semne ce dau silabe. Facand abstractie de alfabet, explica-mi mie, un roman, cum mi-ar fi usor sa invat olandeza/norvegiana fata de greaca.

    Nu, nu am nicio problema cu limba unica. Deja e, cred, engleza, la nivel academic si IT. Am o problema cu asta:

    Ideea e daca ajuta sa ai alt alfabet.

    Da, boss, ajuta, dar ajuta sa ai un job. Eu vorbeam fix de altceva; si argumentam ca poti avea jobul ala fara sa renunti la un alfabet. Si ca nu te trage alfabetul ala in jos, chiar deloc in anumit context: cum ar fi sa ai valorile alea ok.

  19. Dan says:

    Boss, dar sa avem pardon, acum citesc de China ca:

    The economic and social plan known as the Great Leap Forward caused an estimated 45 million deaths.[61] Mao’s government carried out mass executions of landowners, instituted collectivisation and implemented the Laogai camp system. Execution, deaths from forced labor and other atrocities resulted in millions of deaths under Mao. In 1966 Mao and his allies launched the Cultural Revolution, which continued until Mao’s death a decade later. The Cultural Revolution, motivated by power struggles within the Party and a fear of the Soviet Union, led to a major upheaval in Chinese society.

    Pai aia au obtinut alfabetizare prin scaderea din total a numarului celor care nu erau alfabetizati. 🙂

    Alfabete. Cultura. Valori. LOL.

  20. super_fotbal says:

    Plm, aici am incercat eu sa fiu amuzant. :-??
    Dar e foarte usor de facut cuvinte noi. Doar daca te uiti la cate cuvinte au pentru chifla aia cu bacon si carnati. Practic daca faci accentul cum trebuie poti sa te duci la ei sa le vorbesti romana si o sa creada ca esti din glasgow.

  21. Manowar says:

    Facand abstractie de alfabet, explica-mi mie, un roman, cum mi-ar fi usor sa invat olandeza/norvegiana fata de greaca.

    Ti-ar fi mult mai usor pentru ca ai intelege scrierea, de inceput. E unul din motivele pentru care unul de nivelul tau poate invata engleza, dar nu rusa. Ca la rusa ai da din colt in colt.

    Ideea nu este aia, insa – de ce ar fi mai usor cu aia sau cu ailalta. Ideea e ca e mai usor sa cari (inveti) 1 kg (limba) decat 2 kg (limba + alfabetul). E atat de simplu, la baza.

    Ce spui tu acolo e pur si simplu un sir de prostii din care nu-ntelegi nimic.

    Sa lasam exemplele abstracte la o parte si sa ne uitam un pic la concret: cazul tau. Sau al meu, daca preferi. Ca *la baza* nu-s atat de diferite.

    Tu esti acelasi om care erai si-n Romania. Fix la fel de harnic/onest. Eu la fel. Si totusi, uite ca in Romania sugeai pula si p-afara inteleg ca nu. Cam asa-i cu harnicia si onestitatea. Nu te-ajuta decat in unele locuri si-n anumite circumstante. Ai priceput pana acum?

    Ei bine, ajungi mai greu (sau deloc) in locurile alea cand ai piedici. Si-un alfabet diferit (de pilda, ala latin pentru un grec sau un rus) e o piedica in plus.

    Ce-i mai nasol e ca nici macar n-ai de ales. Adica, rusii, grecii etc nu fac alegerile alea. Nu zic ei “ba, da, alfabetul nostru e mai misto, hai sa-l folosim p-asta”. Nope. Li se baga pe gat de cand sunt prea mici pentru a face orice pe tema asta – ditai handicapul. Si, ce-i mai amuzant e ca, exact ca aia care se trag din leaganu’ luminii, din Dacia, sunt convinsi ca handicapul ala ii face speciali. Weee, noi avem alfabetu’ pizdii cu sigma si omega si sloboz. Weeee, noi avem alfabetu’ chirilic, herpaderp. Weee….

    Dupa care se fac mari si descopera ca “special” inseamna ca-mi servesc mie cafeaua. Nasol moment.

    Cam aia-i tot ce ziceam si eu, de altfel. La care te-ai trezit tu: “articol tembel”. Lol.

  22. Mikimoto says:

    He-he, teama ca ne depaseste Croatia… Hai ca asta a fost buna de tot!

  23. Manowar says:

    Nu. O limba se invata vorbind…
    Poti sa stii o limba fara a fi nevoie sa de a o scrie.

    Sigur. Un copil de 6 ani probabil ca poate comunica, desi inca n-a invatat sa scrie (poate). Dar nu face nimic cu asta. Ce face un adult cu limba aia? Exact: imi serveste mie cafeaua. Poate o fi harnic si onest si pula mea, da’ nu poate face un CV, nu poate trimite un mail cu “m-ar interesa jobul acesta, am atasat CV-ul, herpaderp”. Si-atunci il asteapta servitu’ de cafele – in cazul bun (ca mai exista si munca de santier, frecatul toaletelor etc)

    Ba chiar, sunt destul de arogant ca sa te iau la 11 metri sa te intreb cat de bine stii sa scrii spaniola? Inteleg ca o vorbesti, ba chiar bine, dar sa o scri? Si germana se scrie mai usor o data ce ai inteles-o.

    Nu cred ca are vreun sens sa discutam prea mult pe marginea a ceea ce pot sau nu pot eu la postul asta si nu cred ca poti sa discuti de arogante de-astea cu mine cand scrii “scri” de doua ori.
    De altfel, cata spaniola/franceza/rusa stiu eu sau nu si cat de bine scriu in limbile respective e irelevant – nu-i ca si cand o sa ma mut vreodata in tarile alea, sa traiesc bine sub bocancul lui Putin sau sa iau la negru un salariu de 1000 de euro in Spania, nu?

    Sunt niste valori care trebuie avute ca sa ai un stat ce nu esueaza. Nu e nicio prostie; am zis ca onestitaea si harnicia (sau, macar, respectul fata de munca) sunt mult mai importante decat alfabetul si limba.

    Nu sunt. Sunt irelevante. De-aia amandoi am frecat-o la rece in Romania pe bani de tigari si acum o frecam tot la rece, da’ pe alti bani, in alte parti. Noi suntem aceleasi persoane, da’ am schimbat mediul si circumstantele. De tine nu stiu, da’ pe mine ma salveaza alfabetul si limba.

    E exact ca vaccinurile, ca tot veni vorba pe alt articol. Pentru ca tu degeaba esti vaccinat cand ceilalti nu. Pentru ca valorile acestea sunt sociale, sunt la nivel de populatie sau natiune. Pe cand vestul o ardea in armate si regi si regate estul o ardea in clanuri, cneji si regiuni la care nu se stie exact cine e proprietarul (sau se stia, dar se schimba de la un an la altul). Si ce face azi Romania?

    Da, pulix. Asa e. Da’ vezi tu, vine momentul X cand te prinzi ca degeaba esti tu onest si harnic si alte vrajeli, ca nu te ajuta cu nimic. Pentru ca restul nu-s. Si-atunci singura solutie e sa te duci in alta parte unde harnicia si onestitatea ta sunt apreciate ceva mai mult. Doar ca heeeei, sa vezi, nu e nicaieri usa deschisa si masa intinsa – trebuie sa mai dai un sut in usa, sa mai faci si singur de mancare etc. Si toate astea-s mult, MULT mai grele (spre imposibile, de fapt) cand tu nu esti in stare sa scrii corect pentru ca ai crescut cu alt alfabet. E o chestie pe care vad ca nu o intelegi – poate din cauza ca tu foloseai acelasi alfabet si acasa.

    La care m-am trezit eu. Super puterea Romania 2020 ca are alfabetul latin si ceilalti nu. Repet: nu te contrazic, da, pentru profesie, ajuta sa ai acelasi alfabet. Dar pentru aceeasi profesie sau bunastarea, fie individiuala, fie nationala, e nevoie de altceva, iar alfabetul devine insignifiant.

    Da, te-ai trezit tu, da’ te-ai trezit cu mecla la cearsaf si fara vreo chestie utila.

    Da, Romania are alfabetul latin si nu e vreo mare tara. Dar daca Romania cam suge pula, romanii se descurca (aia care vor, desigur). Ca au rupt granitele si-au tirat-o-n Italia, Spania, Franta, Germania, UK, Austria, Elvetia, Olanda. Unde, sa vezi…e acelasi alfabet. Gasesti hoarde peste hoarde de romani in toate tarile alea. In afara de turisti (aia vin si pleaca, plm), nu prea vezi in schimb hoardele de chinezi, bulgari, rusi, ucrainieni etc – aia cu alt alfabet. Desi – evident – acolo se traieste mult mai bine. Da’ sa vezi, nu-i atat de simplu (si nu numai pentru ca Romania e in UE, ca si inainte de UE rupeau romanii granitele, chit ca multi plecau pe container).

    Now, e strict din cauza alfabetului? Nu.
    Ajuta sa ai acelasi alfabet? Da.
    E nasol cand ai alt alfabet si totul pare chineza? Da.

    Are vreun sens sa tii cu dintii de alfabetul tau de cacat din Grecia cand nu e folosit nicaieri si nici nu-ti ofera vreun avantaj? Nu. E exact cum sunt americanii si britanicii cu mile, iarzi, picioare, inci, uncii, galoane. Gen toata planeta o arde pe sistemul metric, da’ ei ii dau inainte ca niste cretini cu rahaturile lor fara urma de sens.

    Cam asa-i si cu alfabetul latin. Aia-i tot.

    Un alfabet diferit e mai putin nasol decat o diferenta intre un ardelean si un oltean

    What are you, fucking 12 or something?
    Ardelean, moldovean, oltean…same shit. Ardeleanul e mai metisat cu sasi/unguri, moldoveanul cu rusi, iar olteanul cu tigani. Asta si accentul. In rest, mari diferente nu-s.

    Pentru ca daca ar fi vorba de o secesiune, in maxim 2 decade Transilvania ar fi la nivel de tara centru-europeana (super power 2020), cu autostrazi si institutii functionale.

    Doamne, fute-ma, cate tampenii poti scrie…

    Daca ar fi vorba de secesiune, nu stiu exact a cui provincie ar deveni Transilvania, da’ ardelenii ar suge pula inca coispe secole, exact cum au supt pula alte coispe secole pana-n 1918, fara a avea dreptul de-a vorbi propria limba sau de-a avea scoli sau pozitie sociala sau joburi peste un anumit nivel. Aia ar face Transilvania. Restu’ sunt fantezii de adolescent cu cosuri caruia i-au futut moldovenii grasa ardeleanca din sat.

    Sunt de acord cu faptul ca Transilvania e o regiune mai bogata decat Oltenia/Moldova. Numai ca nu-i multumita ardelenilor, ci geografiei/istoriei. Ca sa fiu mai clar, in Ardeal au facut ungurii niste chestii – in timp ce pe restu’ se bateau rusii si turcii, iar aia nu-s cunoscuti pentru cat civilizau pasalacurile. Nu, nu e ca “vai, dar ardelenii sunt harnici si onesti si pula-n pizda”. Ardelenii sunt fix la fel de jegosi ca oltenii si moldovenii – doar ca s-au nascut intr-o parte mai putin batuta de soarta. Si pentru ca-s prea idioti pentru a pricepe chestii complexe – cum ar fi cele legate de istorie, relief si restu’ – isi imagineaza ca o duc mai bine ca oltenii/moldovenii pentru ca-s ei onesti si harnici si cine stie ce alte tampenii. Si-s la fel de ridicoli cu chestia asta ca un redneck de prin Kentucky (d-ala de profesie somer, casatorit cu sora-sa) care are impresia ca US a ajuns superpower multumita LUI.

    Ardeleanca e si Ridzi
    Ardelean e si Decebal Traian Remes
    Ardelean e si Ioan Muresan (de notat cum astia doi sunt protagonistii dosarului CALTABOSUL – seriously, lol, CALTABOSUL)

    De fapt, ca bucurestean, iti pot spune ca mai toti ardelenii de care-am auzit – gen aia din viata publica – sunt fix pe modelul ala: adusi cu japca-n Bucuresti unde-s prinsi la spagi penibile (ca aia trei de mai sus; gen plm, sunt si olteni/bucuresteni corupti, da’ iti garantez ca pe Dragnea nu o sa-l vezi vreodata prins cu mita primita in gaini sau caltabosi in sloboz; macar atat)

    Da, si eu prefer un ardelean unui oltean – asa, ca principiu, ca-s si exceptii. Da’ nu te gandi ca asta-i un compliment pentru ardeleni, ca nu e. Gen pe ardelean il fraieresc mai usor, in caz de ceva. E mai incet si nu reprezinta un concurent serios, in caz de ceva. Si ma-sa a fost fututa de-un ungur, nu de-un tigan. Si-i nitel mai alb din cauza asta. Da’ cam atat. Ca-n rest, plm, pentru mine tot doi tarani nespalati sunt.

    Pentru mine ardelenii sunt doar niste provinciali ceva mai albi decat oltenii si mai putin rusificati decat moldovenii. Bonus points pentru ei, da’ d-acolo si pana la harneli gen “Transilvania, secesiune, super-putere herpaderp” e cale lunga. Am vazut exact cat de super-putere a devenit Transilvania de-a lungul istoriei. Ii pisau ungurii si austriecii-n gura la ordinea zilei. Da, la fel a fost si-n Moldova si Romania – pana au ajuns sa aiba scoli in limba romana, restu’ deja terminasera de cucerit Europa. Aia s-ar intampla cu oricare din provinciile istorice “in caz de secesiune”. Ar deveni mici Transnistrii, nimic mai mult.

    Pula mea, nici nu-mi vine sa cred ca mai exista in 2018 oameni care au impresia ca harneala aia cu secesiunea ar fi benefica. Coispe mii de Diete, fanarioti, domni pusi de Inalta Poarta contra cost si voi inca mai credeti in bazaconii de-astea….

    Bai, pula, Romania nici macar “unita” nu e vreo putere si n-o sa fie vreodata o putere. Dupa o potentiala secesiune, ar fi si mai sinistru totul.

    Pe bune, ai momentele tale in care esti mai idiot decat prevede legea. Asta e unul din ele. Transilvania. Super puterea pizdii.

    Apoi

    Pentru ca nici eu nu inteleg cum bani din taxe sunt investiti gen 60% capitala, 40% restul si Bucurestiul nu e cladit de bucuresteni, ci de toata tara.

    Coaie, ai aici un articol (scris de niste idioti, evident, ca le-a fost prea greu sa publice un breakdown frumos). Partea relevanta:

    Regiunea Bucuresti-Ilfov a contribuit anul trecut cu 27,3% din PIB-ul la nivel naţional, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), potrivit cursdeguvernare.ro.

    Suma realizată împreună cu regiunea Sud-Muntenia, în interiorul căreia este poziţionată ( regiune aflată pe locul 2 în topul rezultatelor economice la nivel naţional) a fost de aproape 40% din cele 858,3 miliarde lei obţinute de România în 2017.

    Vezi in pula mea ca Transilvania nu-nseamna doar Clujul. Inseamna si gaurile negre ca Bihor, Arad, Covasna, Harghita, Salaj, Bistrita etc.

    Da, e nasoala treaba cu redistribuirea. Ar fi fost misto sa fie decentralizat totul, sa mearga pe autonomie locala (chestie pe care o sustin oricand). Doar ca nu se poate face asta, pentru ca fiecare regiune istorica are niste gauri negre, chestii in care-s aruncate miliarde dupa miliarde – fix de pomana, se-ntelege. Desigur, Moldova si Oltenia sunt campioane la capitolul asta, da’ nici cu Transilvania nu-mi e rusine. Ia baga un ochi in lista asta si vezi daca nu cumva patru sunt din Transilvania (bagam si Banatul la “Transilvania”? ca daca da, sunt 5).

    Serios, voi, astia din provincie (cei care va mai plangeti de contributii si chestii) mai lasati drogurile. Daca Bucurestiul nu e prea european (o chestie cu care putem fi de acord) e din doua cauze. Prima e ca e invadat de toti provincialii nespalati – da, si aia din Transilvania – pana la punctul la care infrastructura nu poate face fata. A doua e ca oricat ar produce, tot nu poate acoperi (dupa furturi – si acolo sunt bine reprezentati ardelenii veniti in Bucuresti, ai linkuri mai sus) gaurile alea negre de care vorbeam. Iar alea-s risipite strategic in toate provinciile istorice, oricat le-ar placea unor provinciali sa creada ca nu-i asa.

    Vrei sa stii singura diferenta relevanta dintre Ardeal si restu’ regiunilor? Ardelencele, ma. Alea-s mai de doamne-ajuta. Ardelenii nu. Cam atat. Nevasta-mea e “ardeleanca” (aka bozgoroaica), parintii tot ardeleni (ca vorbesc maghiara si nu romana e alta discutie). Am fost in Cluj de suficiente ori. Daca ar fi sa-ncep sa-mi bat pula de Cluj si clujeni (sau de Ardeal in general), as ramane fara spatiu pe server. Iar daca-ti imaginezi ca ardelenii sunt mai harnici sau onesti, man, have I got news for you…Sunt la fel de spagari si gainari ca aia din restu’ tarii, da’ sunt atat de prosti incat le iese mai rar si-s prinsi mai des. Stii de ce e Romania condusa de-un oltean? Bai, nu-i din cauza ca-i mai cinstit. E la fel de hot ca un ardelean. Da’ e oltean, ma – adica e mai putin prost in pula mea. Gen n-a ajuns la puscarie cu “dosarul CALTABOSUL”.

    CALTABOSUL, ma, pricepi?

    …Ardeal. Haida de. Ardeal o pula. Serios, ma, schimba dealerul, ca ti-a dat d-aia stropita.

    Vai de pula mea, superputerea Transilvania, daaaa-ma-n pula mea. Ai fi putut fi cel mai tare gagiu de standup daca vorbeau americanii limba romana. Chapelle si restu’ ar fi murit de foame privind cu invidie la tine.

  24. Orbu says:

    תודה רבה.
    Cred că concluzia nu-i corelată la toate alfabetele.
    In schimb, partea cu culturalitatea da.
    Gândește doar la cum gătesc ăștia pe unde găsești diverse alfabete. Este că e diferit?
    Mie doar de atât îmi pasă, cu privire la culturalitate. Ce bag in gură, că de restul sunt out of game.

    Pe de altă parte turcii au preluat alfabetul latin și uite ce-au făcut din el.

  25. Manowar says:

    תודה רבה.

    Termina ba si tu cu idioteniile. Aia si japonezii. Stim amandoi de ce le merge bine si ce tara cu alfabet latin le tine tarile-n spinare.

  26. Orbu says:

    Da. Dar nu păstrarea unui alfabet sau a unei limbi reprezintă un ciot care te ține în loc, la o adică. Poți să treci peste. Două limbi nu-s chiar imposibil de învățat, până și indienii pot, iar elvețienii nu au nicio problemă cu 3-4 .
    Totul depinde de cum te raportezi la cultura proprie și la naționalism.

    Ce spun e că un alfabet diferit și o limbă diferită chiar indică o cultură diferită, cu atât mai mult cu cât e păstrată de o populație redusă.
    Ce faci mai departe nu e din cauza limbii.
    Și nu, nu cred că românii, bulgarii, turcii sunt harnici de dau pe brânci. Sigur, vedem noi unii, mai ales aia plecați, dar să fim serioși, a fost comunism pe-aici. Adică 50 de ani de cultura statului degeaba și de mimat munca. Treaba asta e în sânge.

    Careva zicea mai sus de ce harnici sunt românii. Sunt o pulă, mă. In medie sunt leneși de se fărâmă blocurile sau casele pe ei știi ce zic?
    Mai pe scurt: După mintea mea, un popor harnic nu se îngrămădește să stea grămadă cu gândacii in blocuri de coișpe etaje de bucurie că e totul la comun, mai ieftin și mai fără efort că ne prefacem că ceva și nu face nimeni.
    Iar pe la țară, te invit să vezi cum îi mănâncă buruienile și cad gardurile și pe români și pe bulgari, iar grecii noroc că nu prea au buruieni .
    In Japonia nu am ajuns, din ce zicea frate-meu par să fie spirt ăia, dar în Jidania sunt alt fel de oameni.
    Noi râdem de ăștia din vest că sunt leneși și nu muncesc ca noi, că îi lași un kilometru in urmă. Poate, dar e vorba de ăia care muncim acolo cu ei. Nu e in general.
    Nu există argumente cum că dacă ai o limbă plină de bețe și cuie îți merge rău. Că nu te ține nimeni să nu înveți încă una două, așa ca să fie .

  27. Orbu says:

    Uite egiptenii, au renuntat de secole la limba lor, ca sa fie si ei in randul lumii, da’ se pare ca araba n-a fost cu noroc. Pe principiul asta mai bine ramaneau la greaca si se antrenau la servit cafele, ca aveau potential turistic cel putin la fel de bun.

  28. Fery says:

    Ba io vad aici ca toata lumea dezbate argumente de limba diferita. Articolul este despre ALFABET. Cacat, e asa de greu sa faci diferenta si sa argumentezi pe tema? Reading comprehension fail.

  29. aditzah says:

    Pai pula mea, unii-s ardeleni, se prind mai greu.
    Apropo de ardeleni. Cu cateva luni in urma, niste imbecili s-au gandit sa vina de la Cluj la un haladit de protest din bucuresti, hashtag rezist muie dragnea si alea.
    Ce m-a frapat e ca imbecilii au mers pe jos. De la Cluj la Bucuresti. Sanchi in semn de protest. Astia inca nu s-au prins ca exista masini/tren/avion.

    Si cica astia ar fi super putere si si-ar face autostrazi. Pai pula mea au autostrada de la Deva la Sibiu, de exemplu, si ei merg pe jos. Daca eram Dragnea daramam autostrada sau o mutam la moldoveni, doar sa-i oftic.
    ahahahahhaaha ardeal superputere.

  30. Altcalic says:

    Bravo mai aditzah, o interventie la obiect. Te-ai gandit de ce poti face tu caterinca asa, usor de dimineatza, cumva sa bagi si niste #rezist p-acolo si ai dat-o. Desigur, fara legatura cu nimic, dar e mai putin important.

    Ref. La alfabet, da, probabil le-ar fi mai usor cu alfabetul latin, dar nu aia e problema lor principala. Iar pana una alta e de inteles de ce vor sa-si aduca aminte ca acum 2000 de ani erau bosi. Vorba aia, pe vremea aia dacii astia care s-au trezit sa faca misto de ei acum in 2018 aveau wireless.

  31. BogDan says:

    Singura limbă unică a lumii, că am văzut discuții despre asta, nu poate fi decât limba dacă. Dacii au stăpânit lumea. I-au învățat până și karate pe japonezi și primul samurai a fost dac. Funar a spus că dacii au construit piramidele și cred că are dreptate, egiptenii aveau și ei nevoie de forță de muncă ieftină. Siguranțele ezoterice sunt în Bucegi, le vom descoperi și vom conduce lumea prin ele. Și atunci lumea va trebui să învețe daca. Nu engleza, nu franceza, nu germana, limbi de trădători de neam și țară care au trădat dacii după ce au învățat de la ei bunele rânduieli, așa cum le-au adus ei pe pământ ca emisari ai Domnului care a creat lumea.
    Scrie la Vatican, dar nu ne lasă să vedem documentele din bibliotecă ca să nu se răstoarne ordinea mondială introdusă de Soros, Bilderberg, masoni și evrei. Dar va sosi și vremea adevărului!

  32. Manowar says:

    Iar pana una alta e de inteles de ce vor sa-si aduca aminte ca acum 2000 de ani erau bosi. Vorba aia, pe vremea aia dacii astia care s-au trezit sa faca misto de ei acum in 2018 aveau wireless.

    Acum 2000 de ani erau o provincie romana de care-si batea pula intregul imperiu roman. Deh, romanii au fost surprinsi sa vada ca grecii faceau sex exact ca ei – dar cu barbati.

    Exista multe tari care pot face misto de wirelesssul dacilor.

    Grecia nu este una din ele.

    Două limbi nu-s chiar imposibil de învățat, până și indienii pot,

    In acest sens putem vedea cati indieni ajung sa aiba joburi decente pe unde pleaca. As zice ca…1%. Ah, cati vorbesc engleza ok+? Sub 1%. Dar heeeei, au ei un “alfabet” de moare lumea-n sala? (Si se caca pe strazi). Au! Au au au si aoleu even.

    iar elvețienii nu au nicio problemă cu 3-4 .

    ..toate cu alfabet latin.

  33. Alex says:

    alfabetul grecesc e cam depasit de timp, grecii ar putea trece la cel latin iar cel grecesc daca vor sa-l conserve nu au decat sa-l foloseasca in scopuri culturale.
    treba cu transilvania e clara, nimeni din transilvania nu vrea secesiune, exceptand cativa extremisti retardati, Transilvania a ajutat foarte mult Romania de cand s-au unit in 1918, e timpul ca si Romania sa ajute Transilvania, mai ales acum cand Orban prezinta harti cu Transilvania inclusa in Ungaria.

  34. Manowar says:

    Transilvania a ajutat foarte mult Romania de cand s-au unit in 1918, e timpul ca si Romania sa ajute Transilvania

    Nu-s entitati diferite, ma. Transilvania e parte din Romania. Iar Romania nu are cu ce sa ajute Transilvania. Nu depinde de Romania, depinde de jegosii locali. Iar aia-s la fel de prosti, jegosi, incompetenti si spagari peste tot. Singura diferenta dintre jegosul de Oltenia, ala de Botosani, ala de Bucuresti si ala de Salaj tine de accent.

    Bucurestiul s-a ales cu Sorin Oprescu, primar arestat pentru mita/spaga/coruptie.

    Clujul? Sorin Apostu. De Funar sa nici nu discutam..

    Mare diferenta…

  35. Alex says:

    Corect nu sunt entitati diferite, ma refeream ca Transilvania din punct de vedere economic a ajutat restul provincilor Romaniei, datorita pozitionarii geografice. Cum ar putea sa ajute restul provincilor din Ro Transilvania? Prin stoparea curentului pe care il raspendeste Orban cu autonomia Transilvaniei, prin stoparea aliantei politice cu UDMR in fiecare mandat a partidelor, prin mai multa conexiune logistica si culturala a restului Romaniei cu Transilvania, prin distrugerea dezbinarii intre provincii cu mituri false gen ardeleni bogati si moldoveni lenesi. Sunt multe solutii, cert e ca romanii din Transilvania nu isi doresc secesiune si nici macar autonomie dar la Bucuresti niste pacalici ca dragnea si tariceanu tot fac concesii ungurilor in defavoarea romanilor din Transilvania.

  36. clawbc says:

    Trollaj ieftin. Te oftici ca nu poti sa intelegi mai usor ce scriu aia acolo.

    N-are treaba alfabetul cu saracia, are treaba cu cultura muncii si ceva noroc in viata. Din ce am vazut si am mai auzit de la colegii greci, tara aia a lor e un fel de Romania dar cu mai multe insule. Au noroc ca traiesc din turism, in rest nu produc nimic, doar ulei de masline. In rest, coruptie, furat fonduri europene, terminat o autostrada in 50 de ani etc. etc. Kali nichta!

  37. AI says:

    Eu cred ca grecii is cei mai smecheri din UE, au tras o tzeapa de sute de miliarde, mai au inca cateva datorii (care n-au sa le plateasca niciodata) si tot au salarii mai mari decat Romania.
    Da, sa compari un IT -ist din Anglia cu o chelnerita din Grecia e trolaj ieftin sau ma rog, poate nu e facuta cu scop de trolaj ci ca sa se simta omul bine in pielea lui probabil are nevoie de comparatii din astea.

    Pai daca e sa comparam un chelner din Anglia cu unul din Grecia, cred ca ala din Grecia o duce de doua ori mai bine ca bani raportat la ce poate sa faca cu ei.
    Ca sa nu mai vorbim de clima, peisaj si etc.
    Daca mai e si job sezonier gen 4-5 luni pe ani si face bani cat pentru tot anul, e chiar boierie.

    Un IT -ist (bun) nu moare de foame nicaieri unde exista totusi IT, pe cand un chelner, prost o duce in Romania, prost o sa o duca si in Anglia, cea mai buna speranta a lui e sa faca ceva bani acolo cat e tanar si sa vina cu ei inapoi in Ro sa se aranjeze cat de cat pe la varsta mijlocie.

    Pana la urma, ca sa fim sinceri de la chelner la IT-ist, munca f**e viata la toti.
    Pana la urma si unul si altul muncesc, manca, dorm, muncesc, fac copii, muncesc si mor – cu mici variatiuni absolut nesemnificative daca e sa ne uitam la imaginea de ansamblu.

  38. Deria says:

    o repetitivitate constanta

    O ce?

  39. Deria says:

    Si pentru ca-s prea idioti pentru a pricepe chestii complexe – cum ar fi cele legate de istorie, relief si restu’ – isi imagineaza ca o duc mai bine ca oltenii/moldovenii pentru ca-s ei onesti si harnici si cine stie ce alte tampenii.

    Mandria, bo$$, mandria. Si live, si in online. Caca-m-as pe ea.

  40. Orbu says:

    @Manowar: Păi cei mai mulți dintre indieni nu pot scrie deloc și nu știu nici hindi, ci limbile locale din care cele mai multe nu au nici alfabet, aka forma scrisă. Aia se cacă in drum și nu e o problemă de alfabet cât de lipsă alfabetizare și nivel de cunoștințe.

    Așa poți spune și despre africani și, uite, au fost ăia colonizați de europeni,chiar și swahiliurile lor le scriu cu caractere latine atunci când nu scriu in arabă.

    Realitatea e că nu poți dovedi o legătură clară între faptul că unii care folosesc nu știu ce alfabet local și o duc prost. Sau poți cu 1001 excepții de genul, stai coaie că ăia sunt evrei și DE AIA o duc bine, aia sunt japonezi și DE AILALTĂ o duc bine, ăilalți care folosesc caractere latine, dar nu-s prea breji din ALTE cauze ș.a.m.d. Când te cauți în buzunare îți rămâne faptul că motivele pentru care o populație o duce bine sau rău se poate să fie tangențial legate de asta dar nu determinant, atât timp cât există populații cu alfabetul lor care și-au determinat un viitor mai bun;
    sau latrini aflați în latrină

    A, că limba ălora e aproape la fel de moartă precum latina, sau româna și că e cam pierdere de vreme să o înveți, da, de acord. Dar e the other way around. Nu prea merită să înveți limba aia că e de săraci și puțini.
    Elvețienii vorbesc limbile cu caractere latine că așa a fost contextul. Polonezii cam înțeleg și limba lor,cu caractere latine, dar când te uiți ce cuvinte au făcut cu caracterele ăstea te zgârii pe ochi, și ceva rusă și limba germană, mai ales aia de prin vest.

    România a făcut eforturi masive să își latinizeze limba și să treacă de la scrierea cu alfabet chirilic la cel latin, mă rog ,nu atât de masive, că majoritatea erau că indienii, nu știau să scrie deloc, bâguiau ei acolo ceva vorbe. Si uite, ce bine o ducem acum, noi latinii din pizdă.

    Ziceam mai sus de egipteni. Păi ăia au renunțat la hieroglife si au trecut la ceva alfabet grecesc de pe vremea când limba greacă nu era așa populară printre chelneri ( egipteana demotică și limba coptă ). Până în secolul 7 AD erau deja la alfabetul arab și au acum propriul dialect de limba arabă , folosesc ce a alfabet conversațional mai nou, ba, engleza a devenit și ea foarte populară din timpul ocupației britanice.
    Ai auzit cât de bine o duc egiptenii? Nici eu, poate că nu e direct corelat la un set de caractere ci poate cu nivelul de educație al populației și cu alte lucruri mai importante.

    Kazahstan folosește alfabet chirilic, de când s-au plictisit de cel arabic. Și ăla chirilic pare-mi-se că mai are ceva înflorituri. Au vrut să treaca și ei ca “bogații” la alfabet latin , dar au lăsat-o așa, momentan că e cam scump și dificil din poziția lor. O duc semnificativ mai bine decât românii sau grecii, overall.

  41. Akhenaton says:

    da, o duc in pizda mai bine kazahii. Ai fost acolo? Eu da, de două ori. Familia conducătoare si afinii ei, atat. Restul sunt niște mui triste si sărace, și proști de bubuie. Romania in 1997, cu indulgență. Iar dincolo de Almaty si Astana, un pustiu imens cu trogloditi in iurte. In daca sinistru, unde nimeni nu s ar duce de bunavoie

  42. Orbu says:

    Am primit vreo două invitații de la fosti colegi de pe proiecte, dar nu am ajuns. Și mie mi s-a părut neinteresant pe net. Dar colegii mei au altă părere. . Dpv. experiențe, aș putea să ignor discuțiile cu ei și să te cred pe tine dacă te încălzește cu ceva; de fapt, nici nu îmi imaginez că e lapte și miere pe acolo, mai degrabă ceva petrol, gaze și interese, dar statistic vorbind e una din țările cu cei mai puțini săraci din lume. Vezi pe google. Asta ar trebui să însemne ceva , că România nu e nici măcar pe aproape.

  43. Marcel Mares says:

    Am fost la Atena acum cateva zile. Un oras murdar si plin de arabi. Si cu alfabetul si cultura lor ,cu Platon, Aristotel zau ca nu voi duce lipsa lor. Nu mai calc pe acolo. Este corect ce li se intampla . O merita.

  44. Johnny says:

    Si mie imi pare articolul asta cam de trollaj
    1. Japonia are scrierea aia specifica si e foarte ok. Si nu as zice ca e valabil contraargumentul ca i-au sustinut americanii dupa WW2. Da, le-au asigurat stabilitate, dar munca e a lor. Si sa nu uitam ca Japonia a trecut in cateva zeci de ani de la o tara medievala la superputere fara sa aiba pe nimeni in spate. S-au intins mai mult decat ii tinea plapuma cand au atacat americanii, dar asta e alta treaba.
    2. In Africa sunt o groaza de tari care nu doar ca au alfabet latin, dar au si limba oficiala engleza sau franceza. Nu sunt prea prospere, si nici imigrantii veniti de acolo nu par sa se integreze fenomenal.
    3. S-a mai zis, dar comparatia IT-ist cu chelner e epica.

  45. Adi says:

    Japonia are scrierea ei care e chineza + fonograme si e ok pentru ca e pozitionata geografic unde este. Japonezii sunt un pol economic local, nu prea am vazut japonezi emigrand sa lucreze in Europa, asa ca nu au o bariera de alfabel. In schimb daca esti din Macedonia si vrei sa mergi in orice loc mai civilizat, iti e mai usor daca stii sa scrii si sa citesti in alfabet latin. Mai usor nu inseamna automat ca toti aia care folosesc alfabetul latin au doar lapte si miere la robinet, precum au inteles unii si au venit cu exemple din Africa. Chiar si asa, daca africanii respectivi ar fi folosit alfabetul cuneiform le-ar fi fost mai greu sa lucreze in Europa intr-un job mai bun (decat in Africa), ca si daca esti casier la Tesco trebuie sa poti citi bonurile alea pe care le emiti.

  46. Fery says:

    Ba ce platitudine tare: deci daca ai un alfabet comun cu aia unde vrei sa emigrezi, ajuta. Cine ar fi crezut?
    In rest, nu exista o legatura de cauzalitate, ci poate doar una de corelatie (si nici macar asta) intre alfabetul / limba folosita si nivelul de trai. Cum sa fie cauza succesului chiar asa de complexa? Nu era mai simplu daca puteam zice ca scrierea cu caractere latine garanteaza bunastarea, in schimb chirilicele / pi si omega te fut iremediabil?

  47. Orbu says:

    Japonezii sunt un pol economic local, nu prea am vazut japonezi emigrand sa lucreze in Europa,

    Ehm, lasă că am văzut eu. Avioanele de luni dimineață din Frankfurt sau Munich către Dusseldorf erau jumătate cu japonezi.

    Am avut doi șefi la petroliști in Copenhaga.
    E corect că nu o să îi vezi la grămadă pe joburi de nivel mediu și low, ca nu prea are sens , nivelul de la care pleacă e destul de ridicat în țara lor și distanța destul de mare. Dacă vor să fie chelneri sau ceva merg in tarile din jur nu bat atâta amar de drum.

  48. Johnny says:

    Japonia e pozitionata economic unde este. Adanc.
    In alta ordine de idei asta cu kalimera e pentru flavour local. In vacanta te duci sa mai schimbi mediu ca te-ai saturat de same old-same old. Gen daca te duci in Tenerife mai primesti un senor, bona sera alea, alea, subliniaza ca esti altundeva decat de obicei.

  49. Marian says:

    nu vreau sa te jignesc, dar in spania nu ti se adreseaza aia cu senhor? in franta cu monsieur? in anglia cu sir?in romania cu boss? ti-a futut zenul o pizda cu kalimera…
    e fix treaba lor ce alfabet folosesc in tara lor in care tu, turist, te duci sa LE dai bani.
    nu stiu de ce te-ai opărit in halul asta, afara de faptul ca si-au batut pula de tine la mare artă
    ca fapt divers, daca vrei sa vezi saracie si sa te simti bine in pielea ta, mergi prin asia. desi cred ca o sa te enervezi si mai mult- aia scriu si vorbesc altfel de la un sat la altul.:)

  50. Manowar says:

    e fix treaba lor ce alfabet folosesc in tara lor in care tu, turist, te duci sa LE dai bani.

    Absolut. Eu militez pentru dreptul servitorilor de a scrie cum doresc ei. Cat timp e servirea rapida, cui plm ii pasa.

    nu stiu de ce te-ai opărit in halul asta, afara de faptul ca si-au batut pula de tine la mare artă
    ca fapt divers,

    Inca plang pe tema asta. M-au facut din vorbe ca pe ultimul fraier. Vine sfarsitul lunii si-si iau aia €630 brut ai lor si isi scriu numele pe fluturas cu alfabetul lor si rad de mine 🙁

    Serios, esti retardat?

  51. clawbc says:

    Haha, apropo de Grecia si cat de rupti in cur sunt, mi-am amintit de un coleg indian care a a fost in vacanta in Grecia si a trecut prin Atena si la intoarcere ne-a povestit ca e prima oara in viata lui cand vede “white poverty” si nu credea ca exista. Indianul era negru ca noaptea, pentru context.

  52. oana says:

    Uite, cred ca nu are legatura alfabetul cu limba, oricum si daca ar folosi alfabet latin tot nu ar intelege nimeni mai nimic, incer si eu sa o invat (nu sistematic, dar barbata-miu e grec si vorbeste cu copilul in greaca, aud zilnic in casa limba, si in familie…) si e moartea…cu exceptia termenilor medicali, sau civintelor turcesti pe care le avem la comun…in rest totul e f. dificil, efectiv trebuie multa practica pt. a invata cuvinte…vocabular!
    Apoi, din cate stiu, in scoala ei invata de la o anumita varsta (scoala primara) alfabetul latin pt. ca invata o limba straina (in general engleza), asa ca mai tarziu pot citi f. bine cuvinte in alte limbi care folosesc alfabetul latin (OK, cu un accent grec, cu nt=d, as in “iDernational” mp=b, as in “iBortaD”) dar overall cred ca au un avantaj fata de restul celor care invata DOAR limbi in alfabetul latin si nu pot intelege alte alfabete “by default”.
    In tara, peste tot au placute in ambele alfabete, gr. si latin, e tara super turistica, asa ca s-au adaptat atat cat au avut nevoie…
    Unde sunt acum (BE) pot sa spun ca am colegi greci super performanti in engleza, nu conteaza efectiv ce alfabet are limba lor materna, nu au absolut nici o problema sa scrie in engelza/franceza f. corect. Multi vorbesc f. bine spaniola (au sunete asemanatoare in limba).
    Si, ca sa fim corecti, odata plecati din tara, nu am prea vazut greci care sa fie chelnari sau muncitori pe santier, pe cand romani, polonezi…gramada, cu tot cu alfabetul lor latin!
    E adevarat ca e dificil alfabetul grec (si limba!) dar e dificil pentru cei din afara, pt. ei e OK, si cum am zis, ei pot folosi/intelege alfabetul latin fara probleme…

  53. Manowar says:

    E adevarat ca e dificil alfabetul grec (si limba!) dar e dificil pentru cei din afara, pt. ei e OK

    Eu n-am zis nicaieri ca ar fi dificil, necum sa ma plang de asta. Cum am zis, le inteleg (si pe cel chirilic si pe cel grec), nu e o tragedie (ca nu stiu ce-nseamna cuvintele-n greaca, asta-i alta discutie; sincer, nici nu ma intereseaza). Spun doar ca-i inutil si-ar trebui sa renunte la el. Si nu doar ei. Se-agata de niste cacaturi inutile care complica inutil viata.

    Da’ din partea mea…pot sa-l foloseasca-n continuare. Chiar nu-mi pasa ce scrie pe fluturasul de salariu al chelneritei – fie-n Rusia, Bulgaria sau Grecia – si cu ce alfabet. Treaba lor.

  54. Maniax says:

    Facand abstractie de alfabet, explica-mi mie, un roman, cum mi-ar fi usor sa invat olandeza/norvegiana fata de greaca.

    Uite ca pot sa iti explic eu de ce ti-ar fi mai usor cu norvegiana:
    – Nu ai terminatii diferite pentru fiecare persoana cand conjugi verbele in majoritatea cazurilor.
    -Nu trebuie sa tocesti ca nebunul genurile tuturor substantivelor, in principiu daca le stii pe cele neutre esti OK. Restul pot fi articulate fie masculin, fie feminin si e acceptat in ambele moduri ca fiind corect.
    -Nu ai acord de gen intre substantiv si adjectiv in marea majoritate a cazurilor.
    Si astea sunt doar cateva exemple, lista ar putea continua. Acum crezi ca as putea sa te intreb si eu pe tine de ce crezi ca ar fi la fel de simplu (sau complicat) sa inveti, ca roman, greaca? Chiar sunt curios sa aflu cateva argumente.

  55. animaloo says:

    nu prea am vazut japonezi emigrand sa lucreze in Europa

    avand in vedere ca dusseldorfu are cateva zeci de mii, as putea spune ca nu te-ai uitat unde trebuie.
    nu mentionez brazilia, ca ai zis europa.

    un roman, cum mi-ar fi usor sa invat olandeza/norvegiana fata de greaca

    olandeza: pentru ca ti-ar fi usor sa o citesti de la inceput. Practic, inveti doua reguli si incepi sa citesti. O sa iti fie mai usor sa intelegi termenii, fara sa ii mai treci prin filtru “ce plm zice litera aia?”
    norvegiana, care din ce stiu seamana destul de mult cu suedeza: are cateva reguli de pronuntie care o fac mai grea decat germana (La pronuntie). Dar, cu ceva engleza (nu zic si de germana) o prima citire a unui text, cu 0 norvegiana stiuta, s-ar putea sa iti aduca ceva informatii. Mici. Putine. Poate false.
    Pe de alta parte, daca te uiti la un text de greaca ai putea sa faci o ciorba din el: “suma de chestia asta care arata a patrunjel plus niste…ce e asta? ardei?…asa, uite niste apa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *