Ma intreb uneori….

…daca n-ar trebui pur si simplu sa exclud toti oamenii care cred in Dumnezeu/Allah/alte alea din cercul meu de cunostinte, cam cum fac cu fanii tabloidelor, cu microbistii, cu sustinatorii partidelor politice si alte nevertebrate.

Cand era fosta nevasta gravida, a inceput sa discute de botez. Ca unde-l facem, unde-l dregem, unde pula mea. Eu i-am zis ca nu sunt de acord cu asa ceva, nu vreau asa ceva, da’ nici n-o sa ma dau peste cap sa fie ca mine. Hai sa explic treaba asta.

Uite, eu cred in Dumnezeu, da’ ii detest fanclubu’. Nu vreau sa aud de biserica, indiferent de religia pe care-o “serveste”. E exclus sa dau mana cu vreun popa. Mi-e scarba de ei cum mi-ar fi de-un lepros cu raie, ca sa zic asa. Nu ar fi fost numai o treaba de “isi alege Tudor ce religie vrea, daca o sa vrea una, cand o sa fie destul de mare”. Nu. Pentru mine, ar fi fost o chestie de principiu.

Cand am zis ca n-am nevoie de casatorie cu biserica, la fel. Dar cum. Dar nu se poate. Pai, aia nu mai e casatorie. Ba da, e. Uite ca asta a fost – si dureaza de mai multa vreme decat a durat prima. Uite, bai, ca poti. Ca poti in pula mea sa traiesti linistit fara sa platesti impozitul pe prostie – si de-aia va recomand o gagica tanara, una care n-a fost inca prostita la maxim de-o educatie deficitara, superstitii si prejudecati idioate. Luati-va una, daca puteti. Moarte babelor, pula mea.

Stiu ca Alex, prietenul meu credincios nu imi face in mod direct vreun rau cand merge la biserica. Adica, treaba lui, el se trezeste la 6-7 dimineata duminica, el isi fute vremea pe drum, el casca somnoros la 7 seara pe urma, ca si-a luat portia de slujbe si pupat cadavre. Dar daca nu-mi face in mod direct vreun rau chestia asta, in mod indirect imi face o tona.

Cateva intrebari: ar fi avut popii tupeul nesimtit de-a pune boxe pe biserici, sa se auda maraiturile lor duminica dimineata, sa te trezeasca din somn? Ai vedea traficu’ blocat de cate-o inmormantare imputita care se deplaseaza cu viteza melcului turbat, claxonand, daca n-ar fi milioanele de religiosi? Ai fi auzit ca statu’ tre’ sa dea teren si bani, ca sa faca biserica nu stiu ce catedrala nu stiu pe unde? Ai vedea nesimtiti burtosi in negru coborand din limuzine si predicand despre cumpatare si saracie, daca n-ar fi milioanele de prosti care platesc pentru asta? Ai vedea terenuri cedate si retrocedate bisericii, chirii, inmormantari jalnice care costa cat 3 salarii, fara toti dusii cu capu’ care au centura neagra la inchinat?

Acelasi lucru se aplica si pentru sustinatorii partidelor politice, microbisti, cititori de tabloide, aruncatori cu privirea la TV si toate celelalte gunoaie. Ai vedea nesimtire marca Ponta/Cameron daca n-ar avea in spate cateva milioane de imbecili? Ai avea mass-media facuta muci cu carne fara toti tampitii care dau click aici, exclusiv, socant, n-o sa crezi, uite cum o tiganca basita o ia in cur de la fotbalist mai tigan ca ea?

Asa ca stau si ma intreb. Oare n-ar trebui ostracizati toti nenorocitii astia, de la A la Z? Sa te duci in bar, sa-ti spuna unul “am fost la biserica” si sa-i spui asa, sec “da, mars in gura ma-tii de la masa mea, gunoiule”? Sau “am fost la meci” si sa-l inviti sa-si ia picioarele la spinarea, ca nu suporti apropierea de cioroi si wiggers? Ma uitam la poza asta, am vazut-o la Razvan. Ma, ar fi fost posibila imbecilizarea in masa fara toti cretinii degraba-inchinatori? Oare?

Stiu, am mai auzit povestea, cand ei sunt mai multi, tu esti ala ostracizat, nu ei. Dar, bai, doua chestii:

1. nu cumva tocmai de-aia-s mai multi, ca nu exista consecinte pentru prostie?
2. multi, da’ prosti. fa-l pe gicu de la strung sa-si piarda jobu’ pentru ca poarta o cruciulita sau, si mai bine, nu-l angaja pana moare de foame sau se prinde ca-i ceva gresit. Da, nu-l angaja, ca eu n-am vazut multi directori de corporatii religiosi.

Imi zicea maica-mea mai devreme ca vin alegerile. Nu stiu cine candideaza, da’ nici nu conteaza, pentru ca, bai, vor fi alti ani pierduti – pe spinarea voastra, a idiotilor care sustineti un om politic oarecare sau un partid politic. Ca da, voi sustineti, iar partidu’, la schimb, declara ca desi salariu’ minim e undeva pe la 800 (pula mea, nu stiu), vor lua doar masini de pana-n 18,000 de euro. Da. Unu’ ramane cu masina cu spagile, altul cu satisfactia ca l-a sustinut. Exact ca vacile mele de cunostinte steliste care lucrau pe 5 milioane, da’ erau in stare sa faca moarte de om cand imi bateam pula de Hagi. Ca, dom’le, cum sa te iei de REGE. A, ca “Regele” are bani garla, iar ei sug pula? Nu conteaza. E regele!

Exact asa-i si cu Isus. Cum sa te iei de biserica? Cum sa zici ceva de popi? Cum sa nu vrei botez? Pai, fac moarte de om. A, ca aia fac sute de miliarde si tu te zbati pentru cateva zeci de milioane? Nu conteaza! Te va rasplati Isus.

Da. Da-ti-ar Isus. Da-ti-ar muie cu agheasma si ulei sfintit dupa, sa-ti clatesti ratul ala de porc imbecil.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

55 Responses to “Ma intreb uneori….”

  1. rux says:

    Cand era fosta nevasta gravida, a inceput sa discute de botez. Ca unde-l facem, unde-l dregem, unde pula mea. Eu i-am zis ca nu sunt de acord cu asa ceva, nu vreau asa ceva, da’ nici n-o sa ma dau peste cap sa fie ca mine.

    Si eu as ceda pentru alalalt, dar nu pentru neamuri, iar neamurile, alea > 35-40 pot sa fie insistente. Au o rezistenta in a respinge, a se face ca nu stiu sau ca au uitat ca eu nu-s credincioasa ca reeducatii de la Pitesti i-ar invidia. Poti sa le zbieri ca nu esti religios, clipesc des, nu spun nimic, si cu prima ocazie iti mai baga pe gat un canon, o icoana si un “nu spala duminica, e pacat”.

  2. Manowar says:

    Pai, normal ca nu spun nimic. Sunt buni crestini, ma, nu se coboara la nivelu’ unui ateu. Ei isi fac datoria, te iarta si-ti mai baga pe gat 3 icoane si patru stropitori.

    Sa-ti zic ce discutii am avut eu cand l-am luat la pula si la suturi pe “tata popa” care-mi stropea pc-ul (desfacut si pornit) cu sloboz sfintit?

  3. Dankoss says:

    Uite, eu cred in Dumnezeu, da’ ii detest fanclubu’.

    OK. Daca Dzeu esti tu, sunt eu, si eu cred in el… Daca Dzeu nu e religios si bisericos, si eu cred in el.
    Am mai auzit asta la oamenii emancipati, urbani: “ba, eu cred in Dzeu, dar intr-unul al meu… Pai, si cum e, il intrebi. Pai, e o entitate, alta decat batranul ala cu barba alba (aici prinzandu-te pe tine in contemporaneitatea exemplului) o entitate care ne conduce pe toti intr-un mare fel.”

    Mda… Eu cred ca necesitatea de a crede intr-o fiinta universala care te conduce nu e decat o lipsa de incredere in propria fiinta… De la cei cu Dzeul lor superstitios pana la cei care isi motiveaza faptele lor prin Karma, cu totii, imi par doar o galerie de fotbal pe un stadion. Ii mai injura pe jucatori, ii aplauda, ii idolatrizeaza… Zic, nu dau cu parul… Forza Steaua! 😉

  4. Manowar says:

    Ti se intampla des sa vorbesti singur, sa pui intrebari imaginare in conversatii imaginare, ca apoi sa raspunzi tot tu si sa tragi concluzii epice, dupa care sa te bati pe burta de cat de legendar ai fost in conversatia aia care n-a avut loc?

    Ei bine, fix asa procedeaza si aia care merg la biserica. Diferenta e ca aia isi imagineaza ca vorbesc ba cu un chel gras, ba cu un mos cu barba, ba cu o virgina-n negru, ba cu un lachita cu turban…in timp ce tu iti imaginezi ca ai purtat o conversatie cu mine, tu ai zis, eu ti-am raspuns…

    Tocmai te-ai inscris in clubu’ protozoarelor. Nu vad vreo diferenta notabila intre tine si bisericosi. Nu uita sa-ti botezi boracii.

  5. luvieere says:

    Religia asta e o strategie bună pentru a educa populația cum stă treaba cu scara ierarhică. Insuflă fiecărui individ sentimentul ăla că în orice moment, oricât de mult te-ai ridica, ai un superior de care trebuie să asculți și căruia îi urmezi comanda. Îi impune omului credincios un set de limite care îl fac ușor manipulabil în diverse situații, de către diverse grupuri de putere care se bazează pe a avea o populație cu simțul ierarhiei, direcției venite de undeva “de sus”.

    Așa că mereu va fi un interes puternic să se mențină acest status quo și să se încurajeze actul de cult. O populație autodeterminată se guvernează greu, nu are simțul direcției centrale, pe când una care știe de frica unui dumnezeu, oricare ar fi el, are deja acea “antenă” implantată și receptivă. Din cauza asta sunt așa de mulți indivizii de tipul ăsta: mai direct sau mai indirect, se dorește să fie mulți.

  6. Dankoss says:

    Tocmai te-ai inscris in clubu’ protozoarelor. Nu vad vreo diferenta notabila intre tine si bisericosi. Nu uita sa-ti botezi boracii.

    In primul rand, credinta ta in Dzeul tau nu te face detinatorul Adevarului Absolut si, cu atat mai putin, la o apartenenta la familia protozoarelor. Divinitatea, sub ce forma e Ea si in ce acceptiune o admiti in sufletul tau e, pana la urma, o chestie subiectiva.

    Eu, in commentul meu, nu te-am judecat, ci mi-am exprimat o opinie.

    In al doilea rand, neexplicand care e Dzeul tau si in ce forma il percepi, lasi, in mod logic, concluzia ca si tu esti parte dintre religiosi, dar nu faci parte dintre bisericosi. E alegerea ta. Mai mult, in articolul tau, sustii individualismul si neapartenenta la un grup mai mic sau mai mare. Te detasezi de tot si toate, dar incepi articolul tau cu “eu cred in Dumnezeu”, ca multi altii…

    Apoi ma trimiti pe mine intr-o familie unicelulara cand, in fapt, tu faci parte din marea masa a oamenilor cu credinta moderna. De altfel, pe tine nu te deranjeaza credinta, religia in sine, ci faptul ca apartenenta ta la un grup de orice tip ii poate baga bani in buzunar liderului… Pana la urma, contul de Profit / Pierdere…

    Ai ramas acelasi om plin de sarcasm, bolnav de bani si cultul detinerii Adevarului Absolut, neacceptand ca cineva sa te contrazica. Mult succes! Nu evolua!

    Pana la urma, ai impresia ca e o lipsa de credinta faptul ca eu cred in propria constiinta. E tot o forma de credinta… Cert e ca nu am facut niciodata un bilant pentru a vedea daca sunt pe Profit.

  7. Manowar says:

    In al doilea rand, neexplicand care e Dzeul tau si in ce forma il percepi, lasi, in mod logic, concluzia ca si tu esti parte dintre religiosi

    Da, si neprecizand ca acum vin de la cafea, “las, in mod logic, concluzia” ca am fost sa sug pula unui pakistanez pe 5 pence. Ce ziceam eu, ca nu-i nici o diferenta intre tine si-un bisericos?

    Normal. Nu pot sa NU explic. NU-I VOIE. Lasam la o parte faptul ca nu m-a intrebat nimeni nimic pe tema.

    E obligatoriu sa-mi caut followeri, coaie. Sa gasesc altii pe care sa-i conving ca lucrurile stau cum zic eu. Ca nu se poate altfel. Dar, cum era? EU sunt ala care crede ca detine adevarul absolut.

    Ca nu pot, cum ar veni, sa port o discutie cu Razvan fara sa-ncerc sa-l convertesc cumva. E datoria mea, asa-i? Tre’ sa-i explic, sa-l fac sa inteleaga. Sa-i salvez sufletul. Right?

    Apoi ma trimiti pe mine intr-o familie unicelulara cand, in fapt, tu faci parte din marea masa a oamenilor cu credinta moderna. De altfel, pe tine nu te deranjeaza credinta, religia in sine, ci faptul ca apartenenta ta la un grup de orice tip ii poate baga bani in buzunar liderului… Pana la urma, contul de Profit / Pierdere…

    Pe mine ma deranjeaza prostia, prostia de-a crede ca bagandu-i bani in buzunar unui popa , ala va vorbi cu o fiinta imaginara si asta o sa te ajute cu ceva. N-are urma de sens. Ma deranjeaza ca, mai departe, popa ala capata automat putere asupra altora care nu dau doi bani pe el. Ca degeaba ma pis eu pe mortii lui daca sunt coispe milioane de idioti care nu. Asa ca boracii ajung sa mearga la scoala si sa faca ore de religie, iar nevasta-ta ajunge sa latre de botez si lins icoane.

    Aia ma deranjeaza. Bine, ma deranjeaza si faptul ca-s bagat in partea cu “credinta moderna” – ce pula mea o mai fi si aia – da’ nu ma supar, ca-s obisnuit sa am de-a face cu idiotii de la prima ora.

    Ai ramas acelasi om plin de sarcasm, bolnav de bani si cultul detinerii Adevarului Absolut, neacceptand ca cineva sa te contrazica. Mult succes! Nu evolua!

    Aha. Tu vii la mine pe pagina si-mi zici mie ca stii tu in ce cred eu si cum nici n-as putea explica si cum n-are sens, ca, deci, prin urmare, pentru ca fiindca de-aia, ca asa ti se pare tie logic. Dar EU sunt bolnav de cultul detinerii adevarului absolut.

    Pana la urma, ai impresia ca e o lipsa de credinta faptul ca eu cred in propria constiinta. E tot o forma de credinta… Cert e ca nu am facut niciodata un bilant pentru a vedea daca sunt pe Profit.

    Pana la urma, pe mine ma doare-n pula de chestia in care crezi tu sau in care crede altul. Ce vad eu aici e un bolnav psihic. N-ai purtat o conversatie cu mine, nu m-ai intrebat pe mine ce cred, cum vad lucrurile, da’ STII TU CE-AS SPUNE SI CE-AS FACE EU, in ciuda faptului ca nu ne-am vazut vreodata, n-am discutat vreodata, n-am nimic vreodata.

    Dar, intelegi, mai, pula, tot EU sunt ala care nu accepta sa fie contrazis, right?

    bolnav de bani

    nu evolua!

    Cert e ca nu am facut niciodata un bilant pentru a vedea daca sunt pe Profit.

    Da, ma. O sa incerc sa nu evoluez, cat timp tu esti ocupat sa porti conversatii imaginare si sa scrii profit cu P mare.

    Ma, vita incaltata, e a doua oara cand iti dai in petec pe-aici asa, din senin, fara sa te provoace nimeni. Am insultat in pula mea protozoarele cand te-am bagat printre ele, ca alea stau cuminti in banca lor daca nu le deranjezi.

    Uite, ma, animalule, cum trebuia sa decurga conversatia asta:

    “Noroc, Manowar, am inteles ca tu te crezi mai special, zici ca tu crezi in Dumnezeu, fara biserica si religie, cum vine asta, explica-mi si mie, ca am o banuiala ca de fapt faci parte dintr-un grup mare de oameni care-o ard pe credinta moderna? – numai eu stiu ce-i aia”

    “Uite, ma, Cosmine, eu am observat in ultimii 32 de ani ca am momente de creativitate si momente cu tendinte distructive grupa mare, cand sunt pur si simplu fixat pe facut chestii rele. Altora, mie, tuturor. Am observat ca am momente in care-s pus pe facut bine (mie, altora, whatever) si momente in care am un chef nebun sa fac rau.

    Am observat ca astea sunt TENDINTE si, pana la urma, eu le controlez, in vreo 99% din cazuri, nu ele pe mine.

    Chestiile alea cu bine si creativitate si toate rahaturile pozitive le numesc eu, asa, la modul general/colectiv “Dumnezeu”, iar “Dumnezeu” asta se poate regasi in toti oamenii, ca pana si Stalin si Ceao au facut chestii bune, ma, muie. N-are barba, turban, burdihan sau alte alea Dumnezeu asta si nu-l poti vedea, da’ il poti simti in tine, daca n-ai un cromozom in plus.

    E pe-acolo, ma mai indeamna s-o iau intr-o directie si din cand in cand, fac asta. Alteori ma duc in directia opusa fix de-al dracu’, c-asa vrea pula mea. Nu ma conduce forta asta, da’ exista si n-are vreo legatura cu religia sau popii. EU STIU ca exista fortele astea doua, intr-o balanta destul de fragila, nu am nevoie sa conving pe nimeni ca-i asa si nu ma intereseaza faptul ca altii cred altceva pe tema, problema lor.

    Daca nu esti complet idiot, ai inteles ca Dumnezeu nu poate nici sa ma rasplateasca, nici sa ma pedepseasca, nu vinde indulgente, nu are biserici, iar iadu’ si raiu’ sunt in mine si depind de mine”

    Asta ti-ar fi raspuns Manowar in conversatia aia pe care n-ai purtat-o niciodata ca erai prea ocupat sa fii un parameci neterminat pus pe flame aiurea care stie el mai bine si baga majuscule ca o pula-n fraza si tampenii luate cu copy-paste de pe cine stie ce sloboz de site de cretinopati.

    Ca uite, ma, Dumnezeu asta m-a indemnat sa-ti explic asa, ca la prosti, cuminte, fara insulte si alte alea. Da’ exact cum ziceam, nu ma conduce, asa ca du-te-n pula mea, ca esti mai sinistru si mai pus pe harta decat o pizda isterica pe stop.

    Asa ca, ma Cosmine, cum vad ca n-ai destul bun-simt incat sa te simti prost, acum ca te-am lamurit, nu vrei tu sa te duci in pula mea si s-o arzi pe siteuri de oameni sanatosi? Pe mine m-ai plictisit in sloboz cu psihologia asta de betivanu’ satului in sant.

    Ce zici tu acolo, bolnav de bani, nu evolua, nu ti-ai facut bilantu’ sa vezi cum stai cu profitu’?
    Pai, bine, ma, si cu mailu’ asta ce pula mea e?

    Salut Manowar,

    Fiind mult mai aproape de ce si cum misca Anglia, desi tu esti in cu totul alt domeniu, indraznesc, fara a te umple de griji, sa te rog sa-mi dai si mie un semn daca auzi, citesti, vezi ceva oportunitati in Landscape Architecture. Asta, doar daca iti amintesti de cererea mea. Caut in domeniul asta, dar strict pe partea de proiectare si planning. Doar daca iti iese in cale…

    Eu tot incerc sa aplic pe net, dar nu totul ajunge acolo…

    Mult succes in jobul tau!

    Merci,

    Cosmin Coman

    logo-b&w-mail

    Birou de proiectare si consultanta in Arhitectura Peisagera

  8. Mihai says:

    Yeah, sure, hai sa prezentam doar aspectele negative. De ce nu vorbesti si de avantajele existentei religiilor, huh, huh?

    De exemplu, te ajuta sa treci super rapid peste niste controale.

    http://www.youtube.com/watch?v=BhmBtPegx5Y

    😀

  9. florin says:

    De altfel, pe tine nu te deranjeaza credinta, religia in sine, ci faptul ca apartenenta ta la un grup de orice tip ii poate baga bani in buzunar liderului… Pana la urma, contul de Profit / Pierdere…

    @Dankoss

    Cand liderii bisericii sunt ipocriti mi se pare de bun simt sa ne deranjeze acest fapt. In plus toti avem acest cont de Profit/Pierdere, care este promovat chiar de crestinism si cam de toate religiile in general(numararea pacatelor la “judecata de apoi”).

  10. cosmin coman says:

    Te ai gandit, prietene, ca poate cosmin doar ce a divortat si isi doreste sa plece din tara intr un alt inceput? Te ai gandit ca, odata divortat, cosmin nu mai este tinut de nicio persoana in tara asta? Nu, nu te ai gandit. Pentru tine toti pleaca pentru ca fac foamea.
    M ai banat luandu-mi dreptul la replica… Exact ca o pizda care ii arunca toalele pe balcon iubitului…

    Ce sa zic? Esti tare, papusa crizata!!!

  11. Manowar says:

    Asa, si daca ai divortat, ai impresia ca poti veni aici sa-ti versi nervii pe mine, ma, pula? Ia spune, coaie, cand am divortat eu, m-ai vazut pe mine varsandu-mi nervii pe altii?

    Foamea? Ti-am zis eu ca faci foamea? Nu, ma, vita, nu ti-am zis nimic NICI de facut foamea. Da’ normal, ai tras tu concluzia logica iar, asa-i?

    Te-am banat luandu-ti dreptul la…Ce, ma? Ai vreun drept aici si eu n-am aflat? Ba, muie, aici doar eu am drepturi. Din cand in cand, Dumnezeu ala pe care l-am explicat mai sus ma indeamna sa le mai acord si altora, iar eu fac asta. Pana cand au impresia ca-si pot varsa nervii adunati prin alte parti pe mine.

    Ai divortat? Asa, si? Ce pula mea vrei, simpatia mea c-ai divortat? Ce sa-ti spun, o sa-ti iei si tu o pizda de 10 ori mai buna decat fosta si probabil cu vreo 10 ani mai tanara. Hai sa-ti plangem de mila toti, cat timp ti-o speli tu in noi, ca tu esti mai ciumec si ai DREPTURI. Ia controleaza-te sau mars in pula mea, la alegere.

    Mie mi-e indiferent.

    Te umpli de spume in timpul tau liber, c-ai divortat, ca pleci, ca pula-n pizda, dupa care vii aici sa ti le versi pe mine, ca cine pula mea ma cred eu sa cred in ceva ce nu coincide cu “credinta” ta, da’ EU sunt papusa crizata, eh? PMS bitch.

  12. TravisBickle says:

    Uite, eu cred in Dumnezeu

    Am citit multe lucruri socante pe pagina asta dar asta le intrece pe toate. Fara sarcasm. Fara entuziasm. Pur si simplu nu m-as fi asteptat la asa ceva.

    Uite, ma, Cosmine, eu am observat in ultimii 32 de ani ca am momente de creativitate si momente cu tendinte distructive grupa mare, cand sunt pur si simplu fixat pe facut chestii rele. Altora, mie, tuturor. Am observat ca am momente in care-s pus pe facut bine (mie, altora, whatever) si momente in care am un chef nebun sa fac rau.
    Am observat ca astea sunt TENDINTE si, pana la urma, eu le controlez, in vreo 99% din cazuri, nu ele pe mine.
    Chestiile alea cu bine si creativitate si toate rahaturile pozitive le numesc eu, asa, la modul general/colectiv “Dumnezeu”, iar “Dumnezeu” asta se poate regasi in toti oamenii, ca pana si Stalin si Ceao au facut chestii bune, ma, muie. N-are barba, turban, burdihan sau alte alea Dumnezeu asta si nu-l poti vedea, da’ il poti simti in tine, daca n-ai un cromozom in plus.
    E pe-acolo, ma mai indeamna s-o iau intr-o directie si din cand in cand, fac asta. Alteori ma duc in directia opusa fix de-al dracu’, c-asa vrea pula mea. Nu ma conduce forta asta, da’ exista si n-are vreo legatura cu religia sau popii. EU STIU ca exista fortele astea doua, intr-o balanta destul de fragila, nu am nevoie sa conving pe nimeni ca-i asa si nu ma intereseaza faptul ca altii cred altceva pe tema, problema lor.
    Daca nu esti complet idiot, ai inteles ca Dumnezeu nu poate nici sa ma rasplateasca, nici sa ma pedepseasca, nu vinde indulgente, nu are biserici, iar iadu’ si raiu’ sunt in mine si depind de mine.

    Foarte tare si partea asta. Nu zic ca sunt de acord si nici ca nu sunt, dar suna foarte interesant. Respect.

  13. V says:

    iar iadu’ si raiu’ sunt in mine si depind de mine

    But free will is atheism.

  14. Manowar says:

    But free will is atheism.

    Asa, coaie.

    Mintea inchisa, concepte bine ancorate, chit ca nu-s definite de tine. Bazeaza-te pe ce-ai auzit de la altii. Nu gandi, nu analiza, accepta.

    Ca da, asta te face superior bisericosilor. Zi-i “free will”, da-te ateu si gata, ai futut un cal in pizda.

  15. Exces says:

    Uite, eu cred in Dumnezeu, da’ ii detest fanclubu’.

    Epic.

  16. V says:

    Ma nu stiu, daca imparti lumea in ‘rau’ si ‘bine’, care nu sunt concepte bine determinate de niciun fel, e imposibil sa nu ajungi sau sa nu iesi din teism. Si chiar si daca ar fi determinate, dupa propia judecata, tot e un sistem restrictiv in care te limitezi. Am taiat un porc? E bine? Bine pentru cine? Mie ca mi-am luat doza de proteine? Altora ca am impartit mancarea cu ei? Sau din contra altora le e rau ca am mancat fara ei si vai n-am salvat africa? E rau ca guita porcul si sufera pana sa moara? Am furat un portofel, e de rau pentru el ca are o paguba, da? Da’ nu-i bine pentru mine ca am mai mancat inca o zi?! Sau e rau pentru pentru ca un ciocanel in nori ne da sentinta la flacari? Sau e rau ca nu stiu valora munca si implinerea ca ba am castigat ceva cinstit?

    In rest daca ateu inseamna ca nu cred c-ar exista vreun principiu universal al binelui emanat din spatiu(sau de oriunde altundeva) precum si unul rau, si pot alege intre ambele ca asa vrea x-nedefinit.. e cam stupid, deci sunt ateu, da.

    Ca da, asta te face superior bisericosilor.

    DA SI NE PUTEM LUPTA IN LINKURI DE WIKIPEDIA PE 4CHAN SI REDDIT win111

  17. bogdan says:

    @Dankoss : Sugi pula tu si toti cacatii care intai se milogesc de cineva sa-i ajute si apoi ii scuipa-n fata. Sunteti mult prea multi si meritati sa ardeti in iadul ala traditional in care credeti.

  18. rux says:

    Sa-ti zic ce discutii am avut eu cand l-am luat la pula si la suturi pe “tata popa” care-mi stropea pc-ul (desfacut si pornit) cu sloboz sfintit?

    Foarte bine ai facut, eu am fost genul de copil fraier, cu frica de autoritate (parinti, preoti, profesori etc).

    Pai, normal ca nu spun nimic. Sunt buni crestini, ma, nu se coboara la nivelu’ unui ateu. Ei isi fac datoria, te iarta si-ti mai baga pe gat 3 icoane si patru stropitori.

    Ha ha, asta mi-aduce aminte de drama sfasietoare a unui tipe (virgina, credincioasa) care nu putea sa isi ierte prietenul ca avusese relatii trupesti cu alta tipa, inainte sa fie cu ea.

  19. TravisBickle says:

    But free will is atheism.

    Err, nein, e exact invers, din ce stiam eu. Cu exceptiile de rigoare (cf. Dennett)

  20. V says:

    Da dar termenul e vag contradictoriu in sine ‘liber de a face ceva’ vs ‘liber de a alege rai sau iad prin a face bine sau rau’. L-am folosit ca liber de interventie divina, pentru unii vad e ca si liber de interventie a legilor fizicii sau ceva de genul.

    Nu cunosc nimic de Dennett.

  21. Akhenaton says:

    🙂
    ce-mi place o dezbatere ca asta. ideal e sa se intample live pt. ca atunci chiar se creaza plus-valoare din opinii. si tonalitatea e importanta. mai ales intr-o dezbatere ca asta
    oricum, sunt praf, asa ca nu post sa insir cam cum vad eu lucrurile ca-mi fug litele-n fata si mi se face rau
    dar, ca sa zic ceva, si-apo voi reveni, cu siguranta, e c-am invatat ca si habotncii religiosi si cei care infiereaza, pe orice cale, o religie say cult sunt la fel de penibili. a durat mult sa pricep asta dar am dibacit-o pana la umra

    clar, revin 🙂

  22. V says:

    dezbatere ca asta

    As for me, I’m just into trolling.

    habotncii

    Ateu detectat?

  23. Megadoctorus Strumfex Valachorum says:

    Am gasit un articol destul de interesant despre emotii si despre cum
    functioneaza creierul:

    http://dragos-cirneci.blogspot.ro/2012/10/ce-sunt-de-fapt-emotiile.html

    Articolul e de fapt plin de informatii pe care eu nu le pot verifica.
    Dar e scris totusi de un neurolog care face cercetare. Probabil ca nu
    minte si nu inventeaza doar de dragul de a scrie un articol pe un blog
    obscur.

    Ce mi s-a parut interesant din articol este ca el spune ca creierul
    functioneaza asa:

    1. la inceput asimileaza o anumita informatie
    2. informatia aceea devine un fel de “username si password” … numai
    informatia similara, sau compatibila, mai este asimilata, celelalte
    fiind respinse
    3. in continuare, va acumula numai informatii compatibile cu acele
    informatii initiale

    Probabil ca nu e chiar asa in toate situatiile. Si totusi, in mare, se
    verifica. Pot sa gasesc o gramada de exemple care sa confirme “schema”
    de mai sus.

    Acum am inteles, in sfarsit, de ce nu ma inteleg cu persoanele
    religioase (eu fiind mai mult genul de om care crede in stiinta, in
    rational, in evolutie, etc):

    In copilarie, omului religios i s-a spus in mod repetat ca exista
    Dumnezeu, ca tot ceea ce vedem este o manifestare indirecta a lui
    Dumnezeu deoarece el a creat lumea, ca Dumnezeu intervine in treburile
    oamenilor daca este rugat sau daca asa considera el, ca e foarte
    important sa “te pui bine” cu Dumnezeu.

    Tot in copilarie, omului nereligios (ma refer la un anumit gen de om
    nereligios – la un om nereligios cam ca mine) i s-a spus in mod
    repetat ca universul functioneaza dupa niste legi care nu se schimba,
    ca tot ceea ce putem observa se poate intelege cu ajutorul ratiunii,
    ca nu exista Dumnezeu sau vreo alta fiinta care sa vegheze asupra
    noastra, ca universul nu este o persoana ci un mecanism care
    actioneaza impersonal, ca stiinta si evolutia sunt adevarate, etc.

    La ambele tipuri de oameni, ideile de la care au plecat au actionat ca
    un fel de “principiu organizator” al informatiei pe care au primit-o
    mai tarziu.

    Tot ce a acumulat ca informatii omul religios este compatibil cu
    ideile religioase, cu ideea de Dumnezeu personal. De aceea el vede
    peste tot dovezi ale existentei lui Dumnezeu, pentru ca interpreteaza
    toata natura, toate intamplarile intr-un anumit fel. Dumnezeu (si
    ideile religioase) este principiul de baza dupa care omul religios
    organizeaza toata informatia pe care a acumulat-o.

    Tot ce a acumulat omul nereligios (sau ma rog, un anumit tip de om
    nereligios) este compatibil cu ideile stiintifice potrivit carora
    universul este de fapt un mecanism care functioneaza dupa anumite
    legi, fara sa aiba constiinta, fara sa iubeasca sau sa urasca, fara sa
    te ia in considerare pe tine ca persoana sau sa aplece urechea la
    rugaciunile tale (pentru un mecanism, rugaciunile tale nu au sens, ele
    sunt pur si simplu.. sunete).

    Din cauza asta toate argumentele pe care le-am adus eu, sau pe care mi
    le-au adus oamenii religiosi mie nu sunt deloc convingatoare pentru
    cel caruia ii sunt destinate. Pentru ca, mai important de 1000 de ori
    decat argumentul, este modul in care este receptat. Daca este receptat
    dupa un “principiu organizator” diferit, el isi pierde puterea sau
    chiar este respins din start, ca informatie absurda care nu concorda
    cu realitatea.

    Intr-un alt articol interesant (
    http://www.artdevivre.ro/ce-sau-cine-este-un-psiholog-bun/ ) se spune
    ca un psiholog bun este cel care poate sa inteleaga un eu diferit de
    al sau pentru ca are o mare capacitate de a se transpune intr-o alta
    alcatuire mentala si sufleteasca.

    M-am intrebat ce inseamna mai exact asta, cum se poate transpune un om
    intr-o alta alcatuire sufleteasca. Acest articol este partial un
    raspuns. A te transpune intr-o alta alcatuire mentala si sufleteasca
    inseamna a intelege acele informatii si experiente pe care un om le-a
    asimilat cand era foarte mic, si care s-au transformat apoi in
    “principii organizatoare” – principii dupa care a organizat, a
    interpretat, a respins sau a acceptat alte informatii cu care a venit
    in contact mai tarziu.

  24. Akhenaton says:

    inainte sa fie religie a fost politica. inainte sa se inchine focului, hominidul s-a inteles din tipete cu un altul ca sa-l racoreasca pe-al treilea

    religia s-a nascut din dorinta omului de a-si explica lucruri de neexplicat pentru puterea lui mentala din perioada in care traia.

    nicio religie nu are dogme rele in esenta. insa, de fiecare data s-a subordonat sau s-a intrepatruns cu politica. cum au inteles oamenii ca-si pot subordona masele apeland la credinta lor, cum s-a futut totul. toate religiile au avut rolul lor mulat pe un model social care, culmea, a ajutat omenirea sa mearga mai departe. vorbim de credinte religioase, sa fim intelesi, nu de modificari structurale sau adaugiri facute de politicieni verosi mascati in popi de toate felurile.

    spre exemplu: modelul casatoriei barbat-femeie ca celula de baza a societatii si a procreerii. modelul sarbatorilor religioase dupa care se luau oamenii car sa faca insamantarile ei fiind niste semiretarzi care nu pricepeau mai nimic din simbolism si metafizica dar stiau ca trebuie sa puna graul dupa Sf. Vasile si sa se gandeasca de trei ori inainte sa-i fure oaia vecinului ca ajunge in iad sau plateste oenitente de 3 ori mai mari ca oaia.

    ei bine, am ajuns la nivelul in care nu mai avem nevoie de religie. nu ne mai poate oferi raspunsuri la majoritatea intrebarilor. pur si simplu, nu-si mai gaseste rostul in sec 21. d-aia din ce in ce mai multa lume paraseste calea bisericii si e practic imposibil sa mai apara o religie mare in ziua de azi

    cat despre Divinitate, am credinta ca exista insa e de nedefinit. pur si simplu Dumnezeu ca forta suprema de guvernare a Cosmosului este atat de mare incat este imposibil sa-i atribui caracteristici umane. toti zeii imaginati de om n-au nici in clin nici in maneca cu ceea ce inseamna Dumnezeu. ei au fost creati dupa chipul si asemanarea omului, necum invers precum clameaza toate religiile. sunt umani in comportament si umani in infatisare. gelosi, razbunatori, parsivii, cu slabiciuni. nicio treaba cu Divinitatea pt. ca Divinitatea nu poate avea sentimente sau reactii. nu poate decat sa te sperie dimensiunea ubicuu-ului care este caracteristica Divinitatii. si pt. ca e aproape incomprehensibila am inventat tot felul de mosi barbosi si blajini sau rai

    cum spuneam. da, este evident cat de mult greseste un habotnici care imi spune de Iisus, de apostoli, de paini cand stii ca Iisus nu-i nici macar un nume ci o meserie sau apartenenta la o casta, ca si Mithras si Horus aveau 10 apostoli si faceau minuni si altele. da’, ii poti explica cum stau lucrurile dar n-are niciun sens sa-ti bati joc de el pt ca nu faci decat sa-l inraiesti.

    invers, ateii totali(lol, n-are cum) care nu inceteaza a-si clama superioritatea lor si care vorbesc pe nas despre credinciosi sunt cel putin la fel de prosti ca si habotnicii

    si, totusi, prima propozitie din Vechiul Testament nu inceteaza sa ma uluiasca pt. ca denota cunoasterea absoluta si cuprinde toata fizica

    “La inceput a fost Cuvantul(= o constiinta) si Dumnezeu era cuvantul(echivalenta entitate suprema=entitate constienta) si Cuvantul a creat lumea(arhitectul universal. nu, nu ala masonic)”

    incredibil. nu stiu cum de le-a trecut prin cap asa ceva. sintetic, perfect pt. ca si alte religii spun ceva asemanator, insa intr-un mod mult mai naiv si folosind niste elemente uzuale

  25. Exces says:

    wow, cat a scris…

  26. Ionut says:

    @ Akhenaton : prima propozitie din Vechiul Testament (citata de tine) nu este din Vechiul Testament. Biblia incepe cu “La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul.”.

    Tu ai citat aproximativ din Sfanta Evanghelie dupa Ioan capitolul 1. Si da, este f profund capitolul asta. Tot, nu doar primul verset.

    Mie imi place cum suna: “Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o.” Pare o banalitate, dar nu stiu, imi place.

  27. regress says:

    ei bine, am ajuns la nivelul in care nu mai avem nevoie de religie. nu ne mai poate oferi raspunsuri la majoritatea intrebarilor. pur si simplu, nu-si mai gaseste rostul in sec 21. d-aia din ce in ce mai multa lume paraseste calea bisericii si e practic imposibil sa mai apara o religie mare in ziua de azi

    Se impune sa faci distinctia dintre practicanti si ceilalti. Religia este vitala, este nevoie de ea. Este un topos al oprimatilor, care sunt cu duiumul in zilele noastre. Uite, tot citat din Biblie: “Fericiti cei blanzi, ca aceia vor mosteni pamantul”. Suna bine pentru cei putini dar care detin mare parte din pamant\bogatii, nu-i asa? Ca daca ai fi tu Intruparea Cuvantului si ai spune pulimii ca “nicio religie nu ma serveste pe mine, puteti face ce vreti ca nu exista rai, iad sau purgatoriu”, ar fi haos pe Pamant, iar cei blanzi si-ar lasa coama si ar deveni si ei lei. Oamenii sunt mai degraba dispusi la a incalca legea, decat una din poruncile de moarte ale Atotputernicului. Legea este futila, ceea ce mentine cu adevarat ordinea actuala pe Pamant este frica de iad. Vorba ceea, de lege mai scapi, dar de ochiul Creatorului, nu.

    Cu celelalte afirmatii sunt de acord.

  28. Pateu says:

    Ai vazut ba ultimul episod din dexter?
    Sora ii zice ca l-ar fute rau de tot! Incest si toate alea…

    Sa nu uit: Ba ce plm tot este cu labareala asta pe blog: Cine plm este laa Ion de mai sus, restul sa suga lapte de bivolita!

  29. Akhenaton says:

    @regress

    tocmai, ca gata. astea functionau in evii obscuri ai istoriei. intre-adevar, ceea ce se numeau dogme religioase functionat si ca norme de drept si ca principii de viata. iar modelul a functionat, pur si simplu, pentru perioada aia, nu mergea altfel. dar, gata. modelul asta obscurantist nu mai merge. ca traiesti intr-o lume plina de informatie in care-ti poti afla informatia sau, partial, raspunsul la un click distanta. nu mai trebuie sa-ti vina un popa avar care pute sa-ti spuna cum sa traiesti. nu mai trebuie sa traiesti sub spectrul iluzorii pedepse divine. ai terminat cu “crede si nu cerceta”. de-abia acum de poti apropia de Divinitate prin cunoastere si nu prin indobitocire punitiva

    nu mai e nevoie de religie pentru ca omul trebuie sa-si activeze cunoasterea care este deja sadita in el

    @Ionut
    buna precizarea. se poate sa fiu in eroare. nu stiu, dar ala-i fragmentul care mi s-a intiparit pe creier. ca-i atat de MARE

  30. regress says:

    tocmai, ca gata. astea functionau in evii obscuri ai istoriei. intre-adevar, ceea ce se numeau dogme religioase functionat si ca norme de drept si ca principii de viata. iar modelul a functionat, pur si simplu, pentru perioada aia, nu mergea altfel.

    Da, de acord, de-aia ti-am spus sa faci distinctia intre practicanti si restul. Pentru ca-s multi care nu mai traiesc intocmai dupa dogme, dar tot au retineri in a savarsi acte grave. Da, e mileniul informatieei la un click distanta, da, se practica sexul pre-marital, da, se practica concubinajul si o gramada de evenimente la care biserica nu mai participa, dar frica de consecinte tot a ramas. Este sadita de fapt in om precum cunostinta, pe care biserica a inabusit-o pe cat posibil, exploatand in schimb frica. Repet, treaba asta inca functioneaza si sunt multi oameni care nu pun mana pe furci si pe topoare ca sa-i linseze pe cei bogati exact din cauza acestei frici. Sistemul asta a functionat si va functiona mult timp de-acum incolo. Eu recunosc, am mai incalcat legea. Apoi, gandind in perspectiva, daca as fi pus in situatia de-a omori pe cineva, mai degraba m-ar opri frica de repercusiuni decat legea. Ma pis pe ea de lege, faptul ca trebuie sa asum ca exista suflet si un iad ma framanta pe mine. Asta-i buba, nu poti sa stii ce ne anima si cum anume a gandit aceasta fiinta superioara si ipotetica tot mecanismul asta. Gandeste-te putin ce ai face daca ai afla ca dupa nu exista nici rasplata nici pedeapsa, ci sufletul moare ca energia unei baterii. Pun pariu ca daca ai sti asta, altfel ti-ai trai viata.

  31. Akhenaton says:

    “Apoi, gandind in perspectiva, daca as fi pus in situatia de-a omori pe cineva, mai degraba m-ar opri frica de repercusiuni decat legea. Ma pis pe ea de lege, faptul ca trebuie sa asum ca exista suflet si un iad ma framanta pe mine. Asta-i buba, nu poti sa stii ce ne anima si cum anume a gandit aceasta fiinta superioara si ipotetica tot mecanismul asta. Gandeste-te putin ce ai face daca ai afla ca dupa nu exista nici rasplata nici pedeapsa, ci sufletul moare ca energia unei baterii. Pun pariu ca daca ai sti asta, altfel ti-ai trai viata”

    ce rai, ce iad? 🙂 realizezi ce concepte primitive reprezinta astea? crezi ca esti pedespsit sau rasplatit functie de actele pe care le faci? crezi ca atat de simplu e? mister, n-are cum…aste-as concepte pamantesti, necum cosmogonice. esti si-atat. dezecilibrul creat orintr-o actiune a ta se echilibreaza intr-un mod similar sau, poate, total ascuns intr-un alt fel tot aici. esti informatie si, cel mai probabil, te downloadezi undeva dupa moarte. esti stocat pt. a imbunatati matricea. toate perceptiile si trairile tale sunt foloiste pt. a echilibra si perfecta sistemul. da, Dumnezeu e ubicuu. dar nu cred ca a sa creatie nu e perfectibila. over and over again pana la finalul tuturor lucrurilor

  32. V says:

    Dumnezeu e un concept al oamenilor care reprezinta ce au vrut ei mai bun si pur intro anumita epoca. In antichitate evreii l-au avut pe Elohim care i-au facut rasa suprema peste toate popoarele, ei fiind ceva sclavi si curatatori de cacat prin Babilon si Egipt. In baile termale grecesti cu salam paros si plantat floricele, Yahve era raza de lumina, iubirea pura, imparatii ceresti, odihna si etc. La arabi era Allah cu gihadul sa uneasca toate triburile de tigani si sa faca regat pana nu devin o colonie bizantina. Asta ca fenomen social. Dpdv personal, Dumnezeu e un etalon perfect la care te raportezi, ca vrei tu sa ai un model. Ori e Justin Bieber, ori Barbosul, dupa gust. Sau un protector ori-ce vrei tu sa fie.

    @Ionut
    buna precizarea. se poate sa fiu in eroare. nu stiu, dar ala-i fragmentul care mi s-a intiparit pe creier. ca-i atat de MARE

    ..

    Asa, coaie.

    Mintea inchisa, concepte bine ancorate, chit ca nu-s definite de tine. Bazeaza-te pe ce-ai auzit de la altii. Nu gandi, nu analiza, accepta.

    😆

  33. regress says:

    Mie-mi place sa iau in consideratie orice posibilitate. Si ca mine-s multi. Ma intereseaza doar sa intind coarda indeajuns incat sa pot trai bine, dar nu destul incat sa-mi asum riscuri, fie ca-s transcedentale, fie ca-s cum spui tu, pamantesti, gen karma. Chiar si asa stiintific cum ai spus tu, e in firea umana instinctul de supravietuire. La sfarsit, vrei sa te downloadezi si sa fii pastrat pentru posterioritate ca element pozitiv in matrita, nu sa fii aruncat ca un gunoi care nu se poate adapta decat prin distrugerea altora.

  34. Akhenaton says:

    @V
    tu esti cam prost, asa, fara ca asta sa reprezinta o tara. la o adica, trebuie sa care cineva si galetile cu cacat si sa se ocupe si cu exterminarea sobolilor. stii, Marin Preda…

    amesteci concepte cu zeitati, mai arunci si-o spiala istorica, si, de fapt, sugi pula. da, exact p-aia necircumcisa

    uite, daca te fut in cur, se numeste ca-s sodomit si n-o sa am parte de Imparatia Cerurilor. da’ e OK. macar o sa te sparg intru vesnicie

    @regress

    Mister, nu-i asa. nu merge cu mica intelegere. nu poti face ca matematicianul ala francez, imi scapa numele, care facea un calcul de probabilitati “daca cred in Dumnezeu si el nu exista, n-am pierdut nimic. dar, daca exista, sunt pierdut”. nu merge asa cu sufareala asta. nu poti trai cu frica de pacat pt. ca atunci esti exact ca medievalul impilat si cu numic mai bun decat boul in care da cu joarda. tu trebuie doar sa traiesti si sa te optimizezi la maximum pt. ca asta e rolul tau. viata nu trebuie traita dupa dogme si cutume ci dupa cum iti spune legea morala naturala din tine si divinul. tot din tine. care iti vorbeste. chiar iti vorbeste. se numeste constiinta. si da, e invatata si slefuita de efluviile intregii umanitati. esti produsul informatiilor acumulate. ca, daca traiai cu cainii, latrai si ingropai osul. dar n-ai trait…

  35. Cypress says:

    Mie imi place cum suna: “Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o.”

    ”Şi apa e umedă în baltă şi uscatul n-o atinge.”
    Pam-pam. Pot şi eu.

    Aş un impuls am acum să torn nişte bancuri cu Feciora Maria dar din păcate am niţel de lucru. Doamne-ajută.

  36. Ionut says:

    @ Akhenaton : Blaise Pascal in Ganduri o zice si are dreptate.

  37. Ionut says:

    Nu stiu cati iti acceseaza blogul de pe altceva decat pc, dar daca-s multi, n-ar strica si o versiune de mobil. Se incarca greu. Sau o fi de la server ca poze nu-s pe pagina, ci doar text si cu toate astea pagina cantareste mult sau ceva.

  38. Manowar says:

    Nu stiu cati iti acceseaza blogul de pe altceva decat pc, dar daca-s multi, n-ar strica si o versiune de mobil. Se incarca greu. Sau o fi de la server ca poze nu-s pe pagina, ci doar text si cu toate astea pagina cantareste mult sau ceva.

    Ia-ti un iphone 5 si treci pe 4g, o sa mearga bine.

  39. Patrick says:

    Ionut: cred ca ai tu net praf pe tel.

  40. Ionut says:

    sigur ca am net praf, doar e de la vodafone. 🙂 n-am bani de dat pe un iphone5, iar 4g? c’mon, abia ai semnal peste tot, ce 4g?

  41. V says:

    Ba vedeti numa’ sa nu incepeti sa dati citate din voi insine, deocamdata e cu cunoscuti.

    E cu Pascal, cu Ioan, clar nume cu greutate. Trebuia sa apara vreun trolaj dinasta istoric-epic cu ceva Guru-Einstein si suicid in masa, ca hmm, a zis jidanu’ sa ne reintegram in spiritual prin asfixiere cu pula in gat. PENTRU CA A ZIS EINSTEIN!11111

  42. Manowar says:

    n-am bani de dat pe un iphone5, iar 4g?

    Pai, tu n-ai bani de-un iphone5 si stai pe bloguri, ma?
    La munca.

  43. Pateu says:

    Am intrat doar sa zic ca imi bag pla in iphone ala.

  44. Ser says:

    Pe iPhone merge mai bine netul asta e clar ! D-aia ca e Apple ?!

  45. Akhenaton says:

    ce treaba are iPhone-ul sau stream-ul sau viteza de download aici, la postul asta???? frate, cum au ajuns oamenii!!!!!!!!

  46. V says:

    Futu-va-n gura de nihilisti materialisti.

  47. sfantu.dracu says:

    Într-o conversaţie pe tema descoperirii lui Dumnezeu (într-o formă/esenţă sau alta) pe care am avut-o cu o persoană care studiază teologia, mi-a fost adus la cunoştinţă faptul că Dumnezeu e iubire. Eu nu prea-l descoperisem aşa.

  48. Ionut says:

    este iubire, deci poate nu-l descoperisesi pe dumnezeu!? te-ai gandit la asta?

  49. regress says:

    nu poti face ca matematicianul ala francez, imi scapa numele, care facea un calcul de probabilitati “daca cred in Dumnezeu si el nu exista, n-am pierdut nimic. dar, daca exista, sunt pierdut”. nu merge asa cu sufareala asta. nu poti trai cu frica de pacat pt. ca atunci esti exact ca medievalul impilat si cu numic mai bun decat boul in care da cu joarda. tu trebuie doar sa traiesti si sa te optimizezi la maximum pt. ca asta e rolul tau. viata nu trebuie traita dupa dogme si cutume ci dupa cum iti spune legea morala naturala din tine si divinul. tot din tine. care iti vorbeste. chiar iti vorbeste. se numeste constiinta.

    De ce sa nu pot? Ba uite ca pot, si-o fac foarte bine, in sensul ca a lua in calcul Existenta unei divinitati nu ma impiedica sa traiesc viata. N-am nicio frica de pacat, iar amesteci ce spune Biserica cu notiunea de Dumnezeu. Biserica spune ca-i naspa concubinajul, ca trebuie s-o implici si pe ea in relatia cu femeia; iar daca aveti copii, tot biserica este reticenta in a le oferi botezul.

    Rahat pe bat: daca acceptam creationismul, primii doi oameni au facut zeci sau sute de copii, fara a fi guvernati de vreo institutie spirituala. N-au primit botezul. De suferit, au suferit fiindca au taiat legatura cu Creatorul si-au vrut sa-i fie egal, nu ca au pacatuit.

    Apoi, mai e o problema: unii, fie din frica, fie din aroganta, nu pot accepta ca odata cu moartea se termina totul. Pentru ca sa fim realisti, viata-i de rahat, oricum ai da-o: te nasti, cresti, traiesti o anumita perioada, dupa care te imbolnavesti, celulele te lasa si-apoi mori, lasand in urma lucruri si fiinte de care esti atasat. Toate astea ca sa ce? Asta-i motivul pentru care iau eu in consideratie si partea cealalta, pentru ca un om sanatos face cum ai spus tu: optimizeaza, calculeaza mereu balanta castig\pierdere, eventual-castig\eventuala-pierdere. Si-apoi, iti mai spun ceva: moralitatea umana se naste din dorinta individului pentru autoconservare. Asta-i radacina tuturor ratiunilor umane, constiinta este tot o frica de anumite repercusiuni. Poti sa ma contrazici aici, eu nu voi mai insista, pentru ca internetul nu-i mediul propice pentru a castiga acest argument.

    Într-o conversaţie pe tema descoperirii lui Dumnezeu (într-o formă/esenţă sau alta) pe care am avut-o cu o persoană care studiază teologia, mi-a fost adus la cunoştinţă faptul că Dumnezeu e iubire. Eu nu prea-l descoperisem aşa.

    Nu, asta-i ce spune biserica crestina, care a luat nastere de la Isus. Asta a fost un individ foarte inteligent, cu o retorica impecabila, care a dat de fapt totul peste cap cu intoarcerea celuilalt obraz. Dumnezeu mai degraba este dreptate si echilibru. Unii filosofi considera ca Dumnezeu nu a creat-o, ci de fapt el insusi este Natura. Natura care matura uneori cu oamenii pe jos, natura care totodata procura elementele necesare vietii. E ca un fel de karma, o interpretare a Divinitatii pur rationala, dezbracata de dogme si cutume.

  50. edy_wheazel says:

    Vis a vis de o terasa din oras este o biserica. Asa bine intra berea in fizicu’ meu cand clopotesc aia si merge lumea pupat cruci!!

  51. Robert says:

    edy_wheazel, Tu te apuci de baut la 6-7 dimineata ? Eu stiam ca oamenii seriosi vin de la baut la 6-7 dimineata.

  52. Deria says:

    Eu n-am servit casatorie nici macar la Primarie (neamurile inca is crizate pe tema asta), dar am servit un botez decent, fara liste cu ce tre’ sa aduc de acasa (eu, ca mama, chiar nimic nu am avut de adus), fara taxe impuse, fara scufundat copilul in cadelnita.

    Se poate si asa.

  53. Stanjenel says:

    Da, dar daca nu era religia,nu se nasteau piese ca astea :
    http://www.youtube.com/watch?v=-oUAekdWSO4
    http://www.youtube.com/watch?v=c6L5Jo09l7U
    😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *