Mai merg si englezii in Romania
Mi s-a povestit o chestie tare tampita.
Cica a venit o romanca in UK acum cativa ani. Si-a luat si ea un job de-ala cat sa nu zici ca-i somera – genu’ cu salariul minim, presupun. Dupa care a intalnit un englez, s-au casatorit, au facut un copil. Cum nu-si prea permiteau gradinita (e scumpa de-mi dau lacrimile cand imi iau aia banii in fiecare luna) si englezul era cam limitat cu jobul/banii – genul pe ZHC, asa – a stat englezul acasa cu copilul. Tipa la munca.
Pana acum, nimic interesant. Mai sunt si familii de-astea in care femeia castiga banii. Chestia interesanta e ca a venit Brexitul si nu prea se mai descurca cu banii. Chirie, facturi, datorii…Asa ca s-au hotarat sa se mute in Romania. Nu c-acolo ar fi glorios, da’ acolo pot sta la mama tipei, ca are si ea o locuinta d-aia – comunista, cutie de chibrituri probabil, dar platita. Nu ai de platit chirie. Tot e ceva.
Nu ma intereseaza in mod deosebit chestia, dar e vag amuzanta. Adica, momentul ala in care britanicu’ emigreaza-n Romania, ca-n UK nu traieste bine. Sa recunoastem, e usor amuzant. A doua chestie amuzanta e ca ma intreb cam ce-o sa faca englezul acolo. Adica, imi imaginez ca nu prea vorbeste romana, de inceput. Si nu-i ca si cand p-acolo se omorau companiile sa angajeze straini – in special barbati, d-aia care au stat acasa cu copilul in ultima vreme. Si mai e si treaba cu Brexitul, cum ziceam. Adica, momentul ala in care te trezesti ca, OK, te muti in Romania sa nu mai platesti chirie, da’ o sa ai macar dreptul de-a locui acolo? Sa nu mai zicem de drept de lucru…
Ma rog, nu-i cine stie ce chestie super interesanta, da’ ma face sa ma intreb ce-i in neregula cu poporul asta (britanic). Nu de alta, da’ aud foarte des chestii de-astea la ei: tipi intre 18 si 50 de ani care ajung…homeless sau trebuie sa doarma in shed la vreun prieten, ca nu-si mai permit chiria. Si trebuie sa stea acasa cu copilul, pentru ca e scumpa gradinita. Si alte alea.
Stiti la ce ma face sa ma gandesc treaba asta?
Ma gandesc ca, desi nu ma inteleg prea glorios cu parintii mei, as putea sa ma duc la ei, sa locuiesc acolo. Ca nu mi-ar da un sut in cur. Probabil m-ar mai lua tata la misto. Probabil s-ar mai uita mama urat la mine (genul ala de “urat” de “la varsta ta n-ai bani de-o ciunga, nu ti-e rusine?!”). Treburi de-alea. Dar mi-ar arata cu degetul camera “mea” (aia in care am crescut), si, ma rog, mi-ar mai arunca p-acolo o farfurie de ciorba lunga in fata, sa nu crap de foame. Iar daca m-as duce cu boracu’ dupa mine, mama ar sta fericita cu el cat timp mi-as cauta eu de lucru sau as fi la serviciu sau ceva. Vorba aia, il place mai mult pe el decat pe mine.
Dar la britanici nu-i asa. Astia nu se duc inapoi la parinti daca nu-si mai permit chiria (sau ratele). Ca aia nu-i primesc. Sau daca-i primesc, le cer sa plateasca “chirie”. Si nu-nteleg treaba asta. De unde atata sictir si de unde atata nesimtire?
Sigur, inteleg – ti-ai crescut copilul pana la 18 ani, sa se mai descurce si singur, treaba lui cum. Ca doar n-o sa-l stergi la fund toata viata. Dar bai, intr-o situatie de-asta extrema, gen “ori vine la mine, ori e homeless”, parca mai lasi naibii nitelus principiile astea la o parte, nu? Parca totusi e fi-tu. Sau ma-ta. Sau ceva. Parca.
Nu am de gand sa critic vreunul din “sistemele” astea. Ambele au sensul lor. Doar ca ma gandeam ca, OK, romanii sunt destul de inapoiati si parca nici nu fac cam niciodata nimic bine. Da’ parca-parca si-au pastrat totusi unele valori. Sigur, nu toti. Ca doar de-acolo vin stirile cu “si-a omorat mama cu un topor pentru ca nu i-a dat bani de tigari din pensia ei”. Sau alte alea de la Vaslui-City. Da’ parca-parca oamenii pe care-i stiu nu-si trateaza familia cu curul chiar in orice situatie. Te mai certi cu ei, ii mai injuri, te mai blesteama, da’ stiti cum e – el m-a facut zdreanta, eu l-am facut oligofren, dar nu ne-am certat (TM Becali).
Ce ma surprinde un pic e ca astia – britanicii – nici nu trebuie sa fie certati pentru a proceda asa.
Pe de-o parte, cum am zis, inteleg. Nene, esti adult, stai pe picioarele tale. Da’ pe de alta parte, parca toti mai avem si perioade nasoale. Perioade de-alea in care nimic nu se leaga, job nu mai ai, bani nu mai ai…stiti voi, de-alea. Si parca-parca nu-i asa un capat de tara sa zici “ba, nu te iau sa te cresc din nou pana mor, da’ poti locui la mine cu nevasta-ta si nepotu’ pana te pui din nou pe picioare”. Parca nu-i chiar asa un capat de tara. Adica, uite, ai mei au locuinta lor. Normal, bloc comunist, normal, nu-i un palat, da’ e totusi un apartament cu 3 camere, relativ central. Pentru doi pensionari, e de ajuns. Si nu ne inghesuim prea tare unul dupa altul, dar, bai, daca ar pierde cumva locuinta aia – habar n-am cum, da’ sa zicem; cutremur sau ceva – le-as zice simplu “hai incoace”. M-ar rupe la bani (mai ales partea cu asigurarea de sanatate and shit), da’ m-ar durea-n pula. Ca unele chestii parca-s mai importante decat banii. Cel putin pentru romani. Pentru britanici…not so much.
Ma rog, fiecare cu pizda ma-sii si fiecare cu familia lui. Daca aia se poate numi “familie”…
Am avut o discuție pe tema asta cu un suedez. Eastern Culture vs. Western .
Zicea că la ei lumea s-a obișnuit că statul se ocupă de chestiile astea.
Și că a fost mișto și confortabil, că dacă copiii ratau în viață nu veneau înapoi peste tine. Se descurca statul de-i ajuta până se puneau iar pe picioare.
Și nici copiii nu prea aveau treabă de babacii lor pensionari, să îi mai întrebe de una-alta. Pentru că statul.
Dar acum cică statul nu mai are bani și observă și ei genul ăsta de probleme și cică nu-s obișnuiți nici să ceară nici să ofere genul de sprijin. Mie mi se pare mind-bending, dar eu nu o știu pe aia cu western culture. La noi nu prea a dat statul mare lucru, decât pentru o generație și tot ce am avut mereu a fost familia . Aia cu asigurări sociale a fost doar o taxă.
Da, ma, e diferenta de cultura. In a lor, descurca-te, boss.
Ce-i drept, si pe-aici era o vreme in care se ocupa statul de mai tot. N-ai casa? Ia council house. N-ai bani? Ia coispe benefits. N-ai plm? Ia.
Dar pe urma a venit 2008 si hai gata cu atata grija de la stat, mai descurcati-va si singuri. Ghinion si nesansa. Ca sa vezi diferenta de cultura:
Mie la chestiile astea imi curge scuipatu’ din gura. Deci…esti homeless…dormi in statia de autobuz…consiliul ti-a oferit o locuinta in alta parte…dar nu tu nu accepti, pentru ca ma-ta locuieste in orasul ala unde esti tu homeless si te mai viziteaza. Adica-i pasa destul de mult de tine incat sa te viziteze…dar nu destul incat sa te ia in locuinta ei.
Nici nu stiu ce sa zic 🙂
La prima companie era unul pe la vreo 45 care locuia cu maicasa. Era ceva de genul un copil batran, se plimba cu trenul si avea un minion din ala de la chipsuri caruia cica ii arata locurile. Cand au fost redundancies omul a zburat, cum nu prea stia sa faca mare lucru a cam stat pe bara. Intr-una din drumetiile lui facea un live gen “kevin is saying hello to you guys zdrong zbong trosc” ultima parte incearca sa reproduca cum a calcat stramb si cazut si s-a lovit de niste pietre. Dupa vreo luna si un verdict cum ca nu o sa mai mearga cum trebuie a mai cazut din nou de pe scari, doar ca de data asta si-a luat masuri de siguranta si avea o funie in jurul gatului. In scrisoarea de adio a scris gen “am 45 de ani si nu o sa ma pot muta niciodata de la mama din casa”. Relevanta pentru articol nu stiu care e.
Multi nu se muta inapoi cu parintii pentru ca, ori aia si-au vandut casa aia cu four bedrooms ca sa le dea astora bani de avans si stau intr-un one bedroom ori parintii stau intr-un council house si gen nu au voie sa mai ia pe nimeni. In rest daca nu e vreo situatie din asta dubiosa se mai muta inapoi sau stau cu parintii. Dar in general aia care nu se muta si ajung pe strada au futut ceva asa cum trebuie in relatia cu parintii.
Pai, nici relatia mea cu parintii nu e stralucita, dar imi place sa cred ca nu m-ar trimite sa dorm pe strada.
sau sa ceri mamei tale britanice sa iti creasca copiii, asa cum declara bunicile din romania ca abia asteapta. lol, o sa isi schimbe numarul sa scape de tine. (ca paranteza, radea un prieten de sotia lui, care se intelegea cam foarte prost cu soacra, si acum, de cand are un copil, alearga spre ea cu gura pana la urechi CE BINE CA AI VENIT, ca sa pot pleca eu, pa, pa).
ma uitam zilele trecute la un serial – comedie, si tipa se cearta cu sotul si se muta vizavi la maica-sa cu copiii. in texas.
si maica-sa ii spune – te priveste, sfatul meu e sa te impaci cu el, ca aici nu poti sta mai mult de cateva zile. pai mami… -am bowling, am prieteni care raman peste noapte, am o viata, descurca-te. si venea in vizita la ea, iesea cu nepotii, nu era bunica denaturata, ci foarte iubita si aparea in fiecare episod. doar ca…e o limita.
sau altceva, o stire cu o tipa care si-a vandut casa in care locuia si si-a cumparat un bilet pe viata la o croaziera in jurul lumii (da, cica se poate asa ceva cand ai 80 de ani sau ceva). si instinctul meu de roman primul lucru care s-a gandit bai frate, pe femeia aia o doare in cot ca nu isi mai vede copiii si nepotii decat o data pe an? plus ca putea sa le lase casa mostenire ca nu erau bogatasi gen, aia era singura proprietate a lor (da, stiu, dar am gandit-o, recunosc).
pe de alta parte, e si ceva placut la un egoism din asta mai la extrem. :X
Ungurii sunt reformati multi si la ei nu se intampla.
Sunt ambele. In tarile nordice e ideea ce de-aia platesti pana la 70% din venituri ca impozit, ca statu sa se ocupe de toate si tie sa iti curga scuipatul din gura de talamb care nu gandeste singur. Si daca platesti, atunci nu mai e treaba ta.
Dar e si sistemul american care spune ca dacanu il arunci in apa nu o sa invete sa inoate si ca nu poti sa stai cu grija copiilor pana cand mori, ca o sa mori de batranete si aia tot dupa parinti o sa fie dependenti. Gen asa s-a calit otelul. Astia sunt intr-un fel urmasii de a 7-a spita a alora care au fugit din Europa, iar de pe coasta de est s-au urcat in caruta cu nevasta, copiii si o pusca si au mers si colonizat mii de kilometri spre vest. Pionieri, vestul salbatic, grizzly.
Nu e nici o asemanare intre cele 2 sisteme.
@Dan: Nu e ipoteza mea. E răspunsul pe care l-am primit de la colegul meu. Care spunea că acum 100-70 de ani suedezii erau foarte apropiați, depindeau unele de alții în familii și erau săraci, la fel ca est-europeni. Nici nu pot să validez eu dacă e așa sau nu, dar cred totuși că în US e un pic o altă cultură. Poate e același outcome dar nu sunt sigur că e același raționament.
@Stropic: Parcă taxa pe moștenire în UK e 40% pentru valori peste 350k lire ( poate știe Manowar mai sigur ) . Dacă urmașii nu aveau banii ăia se pișau pe ea de moștenire oricum. Mai bine vinzi îți iei o croazieră, le dai copiiilor restul pe la spa’ și scapi de taxe la stat, zici că ai băgat toți banii in distracție. Părerea mea.
Dacă vinzi casă și le dai banii copiilor ,dar mori in mai puțin de 7 ani , tot datorează aia taxa pe moștenire la stat ( Manowar?) . Dacă le-o donezi (treci pe numele lor) și dai colțul, tot așa repede, tot datorează aia taxa de moștenire la stat.
Intr-o perioada a fost convertita toata Ungaria la reformatism, au avut cel mai mare succes cu ei si cu Transilvania din secolul respectiv.
Pana si in ziua de azi, estul Ungariei, inclusiv si mai ales la populatiile maghiare din Romania, majoritara este religia reformata.
Da, e parnaia aia cu taxa de mostenire, da’ mi se pare ca a fost ridicata limita. Cat despre dat boracilor banii “pe la spate”, e mai dificil aici, ca HMRC nu e chiar ANAF.
Cont bancar off-shore, alea. Poate nu știe babeta, da’ se descurcă copiii.
Eu cred ca, cel putin la noi, la romani, chestia asta cu “sangele apa nu se face” e rezultatul a generatii si generatii de trai dificil, fara aproape niciun ajutor din partea statului. Mi se pare un evolutionary trait foarte bun asta.
Pe cand vesticii… astia de 70 de ani o tot duc bine. Cel putin europenii nu au mai avut un razboi adevarat din ’45. Pana in 2008 au tinut-o aproape numai in boom-uri economice. Imi zicea un prieten care a locuit multa vreme in Olanda ca astia efectiv mor de grija africanilor. Au ajuns o tara asa de bine pusa la punct, ca efectiv isi cauta teluri la dracu’-n praznic.
Si as mai baga si chestia cu religia, ca diferenta majora de sistem intre Est si Vest. Ca parca altfel vezi ideea de parinte/copil daca o integrezi intr-un sistem religios.
In Germania sau Elvetia, unde oamenii umbla cu sacosa de bani, statul e mai greu sa urmareasca ce se intampla cu ei. Mai ales daca iei banii si emigrezi intr-o tara unde ai drept de munca, daca suma respectiva merita deranjul.
Posibil. Nu am sustinut ca ar fi imposibil. Iti spun doar ca HMRC nu e ANAF si aici, cand te prind astia, nu merge sa-i dai 150 de euro “inspectorului”.
@Orbu: 40% impozit??? omg, ce nedrept! pana mea, mai exact ce fel de stat socialist e asta?
sincer, da, in conditiile astea, retrag ce am spus, croaziera all the way.
https://www.youtube.com/watch?v=-dWFKp-bJtk
Relatiile de familie sunt diferite in uk… intamplarea a facut sa stau langa un azil englezesc. Cateva saptamani am crezut ca e ‘guest house’ pana am parcat intr o seara in fata si am vazut cum stateau mosuletzii in scaun in fata unei mese si pareau ca joaca septica. Batranete fericita mi am zis… doar ca m am uitat mai bine si mi am dat seama ca erau ‘gaga’, genul dementa senila, tineau cartile de joc la misto… cam acolo te parcheaza sistemul englezesc la capatul drumului. Si e mai scump ca gradinita …
ca doar n oi vrea ca tinerii sa si strice viata avand grija de batrani neputiinciosi…
Englezu s-ar putea angaja ceva profesor de well, engleza, chiar daca nu e vreun literat da bine mai ales la o scoala particulara sa isi faca reclama ca uite preda Russel Wallace-Parker gen.
Eh. Vino in Romania peste 10 ani.
Acum vreo 4 ani, în clădirea fostului CAP din satul meu (P+1) și-a deschis cineva un azil de bătrâni. Am crezut că e vreo spălătorie de bani. După care am aflat că era cerere, că spitalul de nebuni din localitate mai cazează și cazuri sociale, de azil, contra șpagă, of-course. Iar doamna care deschisese fusese asistentă medicală la spitalul ăsta și cu ceva creier, relații și fonduri europene a reușit să încropească chestia aia. Bravo ei, am crezut că dă faliment, dar a umplut clădirea aia, a mai construit una pentru birouri (P+2) iar acum a mai construit una în față (P+3 și mai largă) și mă aștept că e cerere s-o umple și pe aia. Toți pensionarii ăștia cu copiii plecați tre’ să se cazeze undeva, nu?
Zice Manowar că i-ar primi pe-ai lui dacă și-ar pierde casa , dar nu aia e problema cea mai mare. Problemele sunt când tre’ să stai cu lingurița și cu olița după ei că după copii. Unii-și permit și vor. Alții nu.
interventia statului duce la dezumanizare din perspectiva mea:
1. nu mai e nevoie sa faci copii, iti dam pensie (lol)
2. avem noi grija de educatia copilului tau (mega lol)
3. avem noi grija de ce o sa lucreze, il invatam (ca la 2)
4. de la 18 ani esti major (multi de 25 de ani sunt mai imaturi decat unii de 15)
si alte legi imbecile care nu au facut altceva decat creeze o competitie la nivel individual, competitie din care societatea a avut prea putin de castigat dpmdv. Cine a castigat? Pai cei care au facut regulile (taxe, pensii, ajutoare sociale) – o armata de birocrati. De exemplu pensia mi se pare mega teapa pentru ca efectiv cel care a legiferat-o s-a imbogatit, urmatorii fiind cei care platesc efectiv pensia celor retrasi in acelasi timp, nici vorba de economii. Similar si cu modificarile de taxe. Ma rog, eu cred ce face statul in general e failure si in afara de ceva de anvergura sau aparare ar cam trebui sa stea la facut legi si altele similare aplicate apoi de entitati libere, nu instante judecatoresti dependente de stat si notari care transmit meseria ereditar si care impun preturi bazandu-se pe un monopol sustinut legal.
E nevoie cam de 2 generatii (60-70 de ani), maxim 3 sa speli creierul unei populatii prin punctele mentionate mai sus (mai sunt destule pe langa). Rezultatul il vedem clar in culturile “avansate”.
La țară lucrurile astea (avut grija de bătrâni) se întâmplă destul de rar, și alea doar în cazuri gen post atac cerebral sau chestii de genul. Cei care ajung la vârste înaintate (~80) de obicei încă se pot îngriji singuri. Dacă sar de 85 atunci cam scârțâie și ei dar de obicei au familie destul de numeroasa și se găsește cineva să-i îngrijească, “contra pensie”. E mai bine pentru toată lumea și ieftin decât varianta azil
Bai bulangiule, eu ti-am vorbit frumos.
Tu ai acces. Vezi punctul 3, a treia propozitie.
Asistenta/ingrijitor, stuff like that. E buna si Romania la ceva – creste persoane de care avem nevoie la un anumit moment.
@Răzvan: Nu este 100% așa. Am o rudă care e în azil (la spitalul de care spuneam ) . Nu prea avea cine să stea cu ea și nu se mai descurca. La modul în care nu mai știa pentru ce pleca de acasă , pleca desculță și cădea pe jos noaptea. Din astea. Nici nu te mai cunoștea. Credeam că o să moară în vreun șanț. Efectiv nu prea avea cine să stea cu ea permanent. O mai ajutau și ai ei și ai mei și alte rude, dar nu are nimeni timp de locuit acolo permanent. Au dus-o acolo, au pus-o aia pe ceva buline de geriatrie-psihiatrie, vitamine, alea și e alt om. Tot instituționalizat, nu se mai poate întoarce să stea acasă, deși casa e la o aruncătură de băț, dar e clar că acasă nu are cine să îi ofere îngrijirea, in primul rand medicală, că acum se poate descurca cu chestiile personale din moment ce creierul și nervii funcționează din nou.
Și depinde și de om. Bunicul din partea lu’ tata când a văzut că nu mai e loc de întors a zis că dacă se termină gazul din lampă trebuie să o mai lași și să se stingă. Și nu a mai vrut să mănânce și a rezolvat-o scurt, cu toate insistențele familiei.
Cel din partea lu’ mama a mai lungit-o un pic, dar a ajuns recent la aceeași concluzie și a rezolvat-o în vreo două săptămâni înainte să mai apuc să îl văd. Dar nu sunt toți oamenii atât de puternici și lucizi să moară cât sunt pe picioarele lor.
Am văzut deja de când ai scris. Și aprob pozitiv.
Nue Est, e pur si simplu axa Roma-Balcani; nu e italian, spaniol, portughez, roman sau grec care sa priceapa chestia aia cu ‘la munca pe banii pe tai, si pe banii tai faci ce vrei’ ci ‘la munca fraierii si noi sa luam banii la fraieri’. Nemtii erau muncitori de felul lor, n-a fost o idee a protestantismului, de altfel protestantismul a plecat de la “de ce ia popa bani si comanda cand asta e platit din banii nostri asa ca ar trebui sa-l comandam noi”, “de ce se vand pacatele pe bani” si “mai exact de ce pleaca banii nostri munciti de la preot la preot si pana la urma ajunge la Roma”.
Iar cu munca, protestantii au sustinut si deschis scoli publice in limba locala, spre deosebire de Biserica care maxim dadea liturghia in limba de cult aprobata de Mitropolit, si au delimitat destul de clar intre functionari, popi si profesori si mai exact ce atributii au fiecare (si s-a terminat cu luat banii, rugaciunea si corul de baieti sa ia pula-n cur).
@Lumi
In nici o tara din lumea asta nu e o fericire sa ai grija de un batran neputincios, oricat de ruda ti-ar fi. Exista si in Romania destule camine de batrani, arhipline, cu greu gasesti locuri.
Personal, sper sa crap repede, cat inca ma pot ingriji singura.
Din experienta mea si a altora, problemele sunt cand refuza lingurita sau ti-o smulge din mana si-o varsa pe el/arunca cu ea in tine si cand baga mainile in olita, dupa care incepe sa rontaie linistit un covrig sau ceva.
Păi așa fac și copiii.
@IulianS
,entitate libera…nedependenta de stat’
La ce te gandesti? Cum ti-ai imagina asta?
Am o idee majora: hai sa ii spalam la creier pe distrusii astia care nu isi mai pot permite nici bilet de bus, sa creada ca pot trai vieti multiple/paralele daca isi doneaza organele [vitale].
Problem solved.
Intrebare: voi, toti, ce aveti de gand sa faceti cu parintii cand vor deveni prea incapabili sa isi poarte de grija?
– azil in Ro?
– azil in afara?
– angajati pe cineva?
– ii mutati in zona/orasul vostru?
De ce ai plati azil aici, tot nemancati, batuti sau fututi ajung, dar probabil costa cu 1000 de lire mai mult. De cautat prin presa stiri despre.
Ai mei is tineri, maica-mea inca in her mid-forties, nu prea ma gandesc.
RJ:
1 – E un complicat de spus cu siguranta ca nu stii unde esti cand se intampla asta si ce optiuni ai sa te ocupi de. Adica, daca ar fi sa fiu prin Romania, langa ei, gasesc ceva sa placa la toata lumea. Daca nu, probabil ca gasesc doar bani.
2 -Conteaza si ce vor ei. Tata are oroare de genul asta de institutionalizare, a zis ca daca il ducem la azil mai bine se spanzura. Nici nu pot sa-l judec, ei nu m-au dus pe mine la cresa si din ce am vazut in familie pe linie de barbati cam ala e trendul. Mai bine mor decat asa. Mama a zis ca daca ramane ultima sau nu mai sunt in stare sa aiba grija unii de altii s-ar simti mai bine la un azil, decat sa ne incurce pe noi. Asa ca nu-i numai despre ce am eu de gand.
Eu asa avea de gand multe, primul lucru sa aiba mai multa grija de ei, fie si pe banii mei, ca sa nu ajunga in situatia aia prea curand. Da’ nu vor, sunt incapatanati.
3. La mine sunt mai multe rude care traiesc in zona, o parte lucreaza la spitalul de care ziceam mai sus, se gasesc optiuni viabile, cumva.
Daca ar fi sa vreau sa ii iau de la casa lor, fie si in Bucuresti, nu mai zic cine stie unde altundeva – probabil ca visez. E destul de clar ca ei nu pleaca de unde-s acum, nu au niciun motiv, daca era ar fi plecat demult.
Manoware, n-ai tu idee ce bine se traieste in Romania cu ajutor social luat din Anglia. Stiu de exemplu un caz. O poloneza. Si-a facut cerere de ajutor social si s-a intors acasa, in PL. Trebuie doar sa trimita din cand in cand un print screen cum ca a aplicat la un job si cam aia e. In rest, ii intra luna de luna 900 euro in cont. Pai ia zi acum cam ce parere ai de englezul emigrat in Romania? Nu-i asa ca-i smecher? Ca tot tu platesti pentru ala.
Tinand cont de faptul ca trebuie sa se prezinte saptamanal la jobcentre, din ce stiu eu (adica sa fie fizic acolo), am dubii ca-i reala povestea aia.
Update: m-am inselat, nu mai trebuie saptamanal, te poti prezenta la doua saptamani.
Vezi https://www.gov.uk/jobseekers-allowance/further-information
In alta ordine de idei, ajutorul de somaj NU este echivalentul a 900 de euro. Iar daca trebuie sa faci cel putin doua drumuri pe luna Anglia-Polonia, chit ca-ti iei biletele mai din timp sau ca mergi cu masina, ramai cu mai nimic.
JSA este cam cat poti vedea aici: https://www.gov.uk/jobseekers-allowance . Adica nici pe-aproape de 900 de euro pe luna.
Diferenta asta de mentalitate nu este doar intre noi si vestici, asa sunt si popoarele din sud (greci, italieni, spanioli): familia e mai unita, stau cu parintii pana la 40 de ani in casa etc. Pe de o parte are avantaje daca te intelegi cu familia, dar mie cateodata mi se pare ca te si trage in jos. Daca as fi stat sa ascult de familie poate si eu stateam cu ai mei acum.
@Orbu
Cam asa este la marea majoritatea. Gandirea oscileaza intre “mai bine mor la mine in ograda, nu ma duc la azil” si “mai bine la azil, mama, nu vreau sa fiu povara pentru voi” (desi tind sa cred ca in cazul unora este ipocrizie si vor sa auda reactia copiilor, o reactie de genul “nu vei fi niciodata o povara”)
Si nu se poate prezenta verisoara aia de langa Gdansk care seamana destul de bine cu ea, tot poloneza, tot blonda, ochi albastri, trasaturi faciale asemanatoare?
Nu e chiar ca la sud-coreeni, cand nu poti sa diferentiezi personajele din filme dupa ce te-ai uitat o ora la ele, dar totusi…
Se pot primi tot felul de alte benefits, poate la alea le primesti by default si is verificari mai rare. ( disability, carer, pentru copil and shit, probabil e mai usor sa scoti din Ro sau Pl ca ai un copil handibel ca si certificat). Ma gandesc ca nu te pun sa verifice saptamanal daca copilul tot retardat a ramas. Au astia o lista de benefits mai lunga ca un roman.
…si care n-are nimic mai bun de facut decat sa alerge o data la doua saptamani pe la JobCentre, asa-i? Si care mai e si identica, vorba aia, de-o prosteste pe tanti aia. Si eventual are si actele celeilalte – toate, de la pasaport la alte alea. Tu ai vreo verisoara pe-aici dispusa sa riste puscaria ca sa stai tu la caldurica, in siguranta si sa iei vreo 73 de lire pe saptamana? Ca verii mei – daca macar as vorbi cu vreunul – ar merge pe “nu merita riscul, mie ce-mi iese?”.
Astea-s legende de #brexit, nu prea au nici un fel de baza in lumea reala. Au fost ceva fraude de-astea pe vremuri, cand erau alte reguli. Sunt sigur ca mai sunt si acum fraude de-astea, da’ nu asa cum credeti voi. Si nu stiu cine sta sa-si rupa pula cu fraude si riscat puscaria ca sa ia gen 73 de lire pe saptamana.
…si toate alea sunt acum inlocuite cu https://www.gov.uk/universal-credit
…pentru care te alearga si mai mult.
Nu zic ca nu merge manarit sistemul. Sunt sigur ca merge. Dar nu prea vad cine risca puscaria pentru sume de cacat. Pula mea, daca e sa risti parnaia, iesi mai bine spargand un magazin sau alte alea.
Se faceau de astea pe vremuri, da. Cam pana in 2013. Pe urma au schimbat regulile si acum nu dau banii nici pentru aia care-s someri pe bune.
…si parca-parca incepi sa intelegi de ce popoarele alea “din sud” cam sug pula pe partea economica, nu? 🙂
Dap, mi-am dat seama de asta acu ceva timp. Si mai e aia ca regulile sunt ceva optional, este mai importanta siesta decat munca, “merge si asa”, “sa cheltuim bani sa-i impresionam pe altii”, manele d-astea care le vezi si la noi.
Saracia are tot timpul explicatii, nu cauze externe.
Apropo de familia care trage inapoi, am niste prieteni care sunt foarte apropiati de familie, mers acasa des, ajutat intre ei etc (mai mult primit ajutor la cumparat apartament, masina, mancare etc). Eh, astia viseaza la emigrare de ceva ani, dar mai nou au lasat-o mai moale cand probabil si-au dat seama ca trebuie sa fie pe picioarele lor si nu o sa le mai fie asa simplu.
Pai, e cam greu sa-ti arda sa risti ceva cand ai impresia ca ai tot ce-ti trebuie. Adica, te gandesti “da’ stai coaie, de ce sa platesc eu chirie cand pot sa stau la mine-n casa?” (si cei mai multi nu prea pleaca direct cu bani in buzunar de cumparat o cosmelie). Ca parca-parca nu-ti convine treaba.
Eu nu-i condamn p-astia. E cumva de inteles. E ca si cum ai auzi de unul care castiga la loto – parca nu te superi pe el ca nu are chef sa-si ia pe urma un job, nu?
@Johnny
Ma gandesc la un model in care totul se alege la nivel local, descentralizat. Legile si ele sunt pe mai multe nivele: generale(federale) si legi locale. O lege locala nu anuleaza legile generale/federale.
Un judecator nu e numit de la centru, ci ales de oameni si ramane responsabil pe deciziile luate.
Ceva de genul…
@IulianS : 🙂 Gandeste linistit .
Cu siguranta modelul de judecator ales mi se pare stupid. Solutia justa nu depinde de acceptarea solutiei, sau de cum e ea perceputa, stii ce zic?
Prin urmare nu vad de ce un judecator ar trebui ales printr-un concurs de popularitate?
Ori ai justitie democratizata cu oameni din bobor si instante cu jurati, unde judecatorul stabileste ce e admisibil si ce nu, iar aia cantaresc argumentele, ori te bazezi pe profesionalism, instruiesti judecatori iar ei sunt numiti pe baza competentelor. Ca nu faci alegeri democratice sa-ti alegi chirurgii care sa opereze la spitalul judetean nu ? Ce tine de stiinta si teorie si chestii verificabile chiar nu e nevoie/ util sa le lasi la mana prostilor sa decida ei “ce e bine”.
Eu nu inteleg de ce avem nevoie de judecatori. Tomurile cu legi sunt atat de stufoase incat pun pariu ca nu gasesti om de justitie sa le stie la virgula de la un cap la celalalt si e mai simplu de implementat un program care sa tina socoteala asta si sa ia decizia; iar oamenii pot doar sa administreze probe.
Da’ cum ziceam. Gandeste linistit. Cand vor fi AI-uri pe toate drumurile in Romania ai sa vezi roboti asezati pe capra carutei cum mana calul pe drumul european. Dii Silvăr.
@IulianS
Am inteles. Ar suna bine de principiu, pana la un anumit nivel asa e in SUA. Dar in Romania cel putin nu cred ca suntem capabili sa facem asta sa functioneze ok.
@Orbu
E doar o idee, nu zic ca nu trebuie sa sufere modificari, sa ia din ce e existent etc.
Apropo: raspunzi si tu la postul ala cu Diversity? Ca mai vrea si Dan o lamurire.
Acuma. E vina lu’ Manowar ca scrie prea mult. Nu am timp sa citesc comentariile real time la toate articolele si mai scapa cand nu mai apar in feed-ul ala din dreapta.
Gata, boss, luam o pauza, scriem mai rar.
Manowar, peste vreo 2 ani jumate, așa?
Standardul cam ala e, da.
Va face baiatul o biblioteca ruseasca oricand <3
Ok, familie, sisteme diferite, etc. Dar, dar…vine o tanti din România, cu handicap de străineză, handicap de limba și probabil nici în România nu era cel mai ascuțit creion din penar și reușește să-și găsească un job (pe minim pe economie sau mai mult) din care a întreținut cel puțin o vreme 2 adulți și un copil, ceea ce barba-so, englez de la cucerirea normandă încoace nu a reușit (că dacă-și găsea el job cel puțin la fel de “bine” plătit ca al ei sigur stătea el acasă cu copilu’; și mai și gătea,facea curat, că nu toate româncele sunt în filmul cu anul 2018). Și când ea n-a mai putut se mută în România la mama ei,unde cel mai probabil tot ea o să aducă banii acasă cel puțin o vreme.
Ăla ce plm păzea? Dacă se însura cu o englezoaică care voia să stea acasă că d-aia s-a măritat ce făcea?!
Ea acasă* 🙂
Beats me, nu cunosc persoanele, doar mi s-a povestit de ele.