…mmmme cam belita

A iesit domnu’ Hammond cu noul buget si, daca ar fi sa-l citam pe luceafarul literaturii romulane, e belita pana la floci.

Pe scurt, se pare ca ne luam adio de la “in afara IR35” in vreo 2 ani. Sau cel putin asta-nteleg eu. Citam:

The chancellor announced that tighter tax rules for those working in the public sector will be extended to those working for private firms.

The rules, known as IR35, are designed to hit those deemed by HM Revenue and Customs (HMRC) to be employees.

Among those affected will be IT contractors, engineers and consultants.

The crackdown is the biggest revenue-raising measure in this year’s Budget.

Acum, ce sa zic, treaba se va intampla din 2020, adica in vreo..plm, nu, nu mai sunt doi ani pana atunci. Iar pe mine nu ma afecteaza momentan, ca deja sunt inside, ce cacat sa-mi faca, sa-mi ia boii de la bicicleta? Da’ pentru voi, restul, aia care o mai ardeti pe contracting prin UK, vedeti ca e cazul sa mai adaugati acolo discret un 25-30% la daily rate. Ca altfel o sa va bubuie si voua capul in ziua de “salariu” cum mi-a bubuit mie acum ceva saptamani.

Restul masurilor pot fi vazute aici. Ca sa va fac rezumatul: e ca si pana acum, iar masurile luate pentru a “ajuta tinerii sa cumpere” vor duce la o noua crestere a preturilor caselor (si se-ntelege ca vor creste si chiriile, cred)

Sa-mi bag pula, si deja planificam sa-i curtez un pic in cateva luni pe niste unii care ofera 800 pd outside. Da’ poate nu-i tarziu. Ca plm, nu-i de aruncat nici un an de jepcareala, la o adica. Oh well. Keep calm and futu-ti pe ma-ta-n strada cu arbitru si unspe metri, Hammond. Just saying.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

16 Responses to “…mmmme cam belita”

 1. animaloo says:

  cred ca e cazul sa il asculti pe Orbu sa futi din taxe 🙂

 2. Manowar says:

  Meh. Pana-n 2020 ar trebui sa stau relativ OK. Mai e pana atunci. Besides, eu eram deja futut cu asta. Nu e vreo schimbare.

 3. animaloo says:

  cat timp iei peste salariu, la finalu lunii, e ok.

 4. Manowar says:

  E si nu prea.

  Treaba asta se va termina in unul din doua moduri:

  – contractorii vor fi toti pe IR35 si vor cere +25-30% la daily rate si vor primi. Pierd companiile bani

  – contractorii vor fi toti pe IR35 si vor cere +25-30% la daily rate, dar nu vor primi. Vor primi ca inainte. Pierd contractorii bani.

  Deocamdata mmmmnu stiu cum se termina. Dar muie Hammond cu IR35-ul pizdii ma-sii anyway.

 5. Aburu says:

  Where there is a will, there is a way, ir35 tb inteles si dupa aia … crack on
  https://www.contractoruk.com/ir35_reading/project_based_work_ir35.html

 6. Laur says:

  Dar totusi, cam cat va mai continua faza asta cu impozitatul muncii, in timp ce specula si alte activitati stau binemersi netaxate?
  Se plang dup-aia ca nu mai vrea nimeni sa munceasca si sa vada cum jumatate din ce plateste angajatorul se duce la stat…

 7. Orbu says:

  Treaba asta se va termina in unul din doua moduri:

  Si mai sunt contractorii ca Orbu care vor avea ( au deja) contract pe firma din Romania, vor avea LTD in UK, care va factura catre firma din Romulania, iar Orbu ca angajat/agent, va fi salariat de firma din UK platit cu maruntis, ca pula mea, asa e cand ai start-up si cand prestezi pentru companii din tari sarace, cat sa platesti si angajatii?
  Iar Hammond sa i-o suga si May sa se uite, gen.
  Si ca sa fie treaba-treaba, firma din Romania va avea un angajat altu’ decat Orbu, iar daca e nevoie, Orbu’ cedeaza toate partile sociale are firmei din Romania catre alta persoana, dar intre cei doi se va semna un act secret ( institutia simulatiei, multumesc dk- : )) in care se va stipula ca transmiterea acestor parti e doar de fatada ( da, da, e voie sa faci asta). Cand va fi vorba de dividende, pus actul de simulatie pe masa notarului, restabilit situatia, punct si de la capat. Pai, ce pula mea facem aici, ne jucam?

 8. Orbu says:

  +bonus track.
  Iar daca se schimba paradigma si trebuie musai contract intre agentie si firma din UK musai, ok, facem invers. Contractul pe cat este, Orbu’ tot salariu mic ia, pentru ca start-up, parte din “activitati” externalizate catre firma din Romania, plus ca pana la momentul ala firma din UK va fi oricum datoare vanduta celei din Romania.
  #romulans #personalagenda

 9. Aburu says:

  @laur In uk oricum muncesc cam 29 mil din vreo 60 mil, deci stau f bine – continuu atrag forta de munca tanara sa contribuie la sistem. Ca sa devii profitabil pt populatia locala tb sa ai salariu peste 23k+ parca (de unde si un trashold la vize, pt calificati in jur de 33k)
  Dar unde mai pui ca Mr Hammond a anuntat ca pragul taxei de ‘chiabur’ a crescut de la 46k la 50k :))) vezi ‘band’ aici
  https://www.gov.uk/income-tax-rates
  Dar e corect, daca nu ti place, poti sa joci oricand la national lottery, castigul nu se impoziteaza …

 10. Manowar says:

  @Orbu: solutii sunt. Doar ca implica si mai multa bataie de cap. #meh

 11. ion says:

  Tocmai am dat submit la un credit transfer authorization plin de HMRS. La secțiunile munca în UK le-am transmis că lucrez frumos de la mine din sat și nu am eu treabă cu țara voastră și nici nu o sa am, poate doar în tranzit.

  Veste bună, dacă și așa cresc toate tarifele… Cresc și eu, ce dacă sunt remote.

 12. super_fotbal says:

  Am dat razbunare pentru toti oamenii carora le-a venit vreodata sa vomite de la mancarea indienilor.
  Am adus branza din aia batuta si iute si am bagat la microunde, eu probabil m-am obisnuit ca nu simt mare lucru. Aparent miroase toata cladirea a builders ballsack. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 13. kd- says:

  Dar ce au patit paradisurile fiscale? Nu mai sunt la moda? Legal, frumos, fara bataie de cap. Daca aia marii o fac, astia mici ce au? Nu de alta, dar nu vorbim aici de 3 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *