…no shit…?

Aia care sunteti mai vechi pe-aici tineti minte ca povesteam eu partea aia cu “cum intelege doamna meseria mea”. Da’ pentru aia mai noi, a fost ceva de genul asta:

Era prin 2011, eram prin Romania si eram de profesie somer. Gen nu-mi gaseam un job pe nicaieri. Da’ aveam planuri de plecat inapoi in UK – cu tot cu actuala sotie, pe vremea aia doar gagica (mi se pare ca nu se terminase divortul, desi nu-mi amintesc prea bine). Avea vreo 20 de ani pe vremea aia. Si asa, la plictiseala, ma intreaba cam ce fac eu, concret, cu ce ma ocup. Pai, hai sa-ti explic, ca poate te apuci si tu intr-o zi de IT sau plm (pula orientare profesionala la 20 de ani, se-ntelege).

Si-ncep eu acolo. Uite, asta-i linux, uite, asta-i mysql, uite…si hai sa-i explic cu mysql. Ca uite, aici am avea un fel de baza de date, imagineaza-ti una cu astia de scara, cutare sta la apartamentul X, ala la apartamentul Y, asa faci un query care sa-ti arate cati stau la etajul ala, cati se numesc Ionescu etc. Aha, aha, si la ce foloseste asta? Pai, uite, statistici, analiza, treburi de-astea. Si care-i treaba ta cu astea? Pai, cand vrea lumea sa afle ceva informatii, ma roaga sa fac o baza de date, sa scot informatiile necesare de-acolo, sa le dau mai departe…

AHA, DECI TU ESTI UN FEL DE SECRETARA, HIHI

Mda. Pula mea. Un fel de secretara. Corect. Si, ma rog, p-acolo s-a terminat cu discutiile pe tema IT and shit, ca n-o interesa domeniul catusi de putin. I se parea si boring, asa – gen “uite-l si p-asta care se holbeaza la o consola neagra cu text alb, hihi”.

Ma rog, au trecut anii si uite-ne-n 2018. Stateam prin pat si ma intreaba cat de greu e python. Mpai, nu e foarte greu, dar trebuie sa stii ce vrei sa faci cu el. Pai, uite, asa si-asa, sa adun niste date, sa le analizez, sa gasesc ceva keywords, sa vad unde sunt, daca-s p-acolo si ceva sinonime….

(pe scurt, scraping, conversie, bagat in ceva baza de date, definit ceva dictionar, dat ceva weight pe terms si facut p-acolo cate-un match against, cautat relevanta etc, banalitati).

Ma rog, cam muream de somn amandoi, asa, da’ ma gandeam acum: “si zi asa…ca un fel de secretara, eh?”

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

9 Responses to “…no shit…?”

 1. ac_dc says:

  Asa-i cand stai cu sarpele in casa 🙂
  De cand zic ca ma apuc de pythoni… plm, vreun tutorial ai? D-ala pt mosi ca mine, care n-a iesit dintr-ale relationalului and shit…

 2. Alex says:

  Nu era mai normal sa termini divorțul și apoi sa începi relația cu actuala soție ?
  ?

 3. Ady says:

  Doamna ca doamna, da’ cu părinții/vreo mătușă e și mai și. Cât despre bunici….

 4. AI says:

  Ac_dc: in loc de python baga niste js, e un ecosistem mult mai vast care are la baza js.
  Daca stii deja ceva gen php, js o sa ti se para parfum.
  Bine, ai sa te lovesti de niste concepte specifice, caracter asyncron, promises, lucrul cu numere in virgula mobila, etc. dar nimic insurmontabil.
  Python -ul mi se pare cam scarbos, e drept ca ultima data am incercat ceva cu el acum vreo 10 ani, poate intre timp s-a mai schimbat ceva, dar mi se pare cam limitata aria de utilizare.

 5. Iugas says:

  Python-ul are niste aplicatii misto in zona de computational photography

 6. Deria says:

  Io astept raspunsul pentru Alex. 😀

 7. Mikimoto says:

  Ignorance is bliss ☺️

  Lucram ca Tech Support Engineer la o firma de IT din Bucuresti, prin 95-96. In principiu munca de birou.

  Baietii de la magazie ne cereau ajutorul la descarcat, cand venea TIR-ul, caci se platea stationarea, si tot ce era peste 2hr se scadea din salariul lor. Asa ca era mai simplu sa cumpere 2-3 navete de bere, si sa ne invite la un pic de “workout”, dupa-amiezele pe la 4.

  Se intampla odata sa imi vina un var din provincie, intreaba la secretara si aia il trimite jos in curtea din spate, unde ma luptam cu un bax de riboane, transpirat si intr-un tricou jerpelit.

  “Bah vere, pai tu ne-ai spus ca muncesti ca injiner la astia…”

 8. mel says:

  Ii raspund eu lui Alex – disponibilitatea mentala, nu se suprapune cu cea sociala. Si cateodata chiar nu putem planui cand o sa ii intalnim pe cei pe care, nu-i dorim aproape.
  Odata ce ai decis ca nu vrei sa fii cu cineva, actele sunt formalitati iar presiunea sociala ca vai esti casatorit, e doar acolo ca sa te umple de sictir. Si la cativa ani departare, chiar nu mai conteaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *