…sau poate ca asta-i planul

Ma gandeam la o chestie legata de problemele cu natalitatea, pornind de la o discutie recenta pe tema aia cu “n-avem resurse”.

In cam toate tarile civilizate vedem aceeasi problema. Si-n toate scuza e aceeasi “dom’le, de fapt tinerii nu vor sa mai faca copii, ca prefera sa se joace pe iphone, ps4 and shit”. Dar ceva nu se potriveste la scuza asta: costurile.

Nu stiu costurile din Romania, da’ hai sa va zic de alea din UK.

Sa-ncepem cu salariul mediu. 27271 cica ar fi mediu. Asta inseamna £1827 pe luna.

Si hai sa-ncepem sa scadem din el.

Chiria? In medie, cica ar fi 927. Da’ stiti ce? Hai sa zicem ca-i 600. Din nou, dam de la noi. Da’ mai ai si facturi. Hai sa zicem 300. Da’ mai ai si haleala. Hai sa zicem 400 la doi oameni. Da’ mai ai si transportul. Hai sa zicem 200 pe luna (mult bulan sa ai sa fie doar atat la doi oameni). Si, sa vezi ce chestie, am ajuns la 600+300+400+200, adica la 1500 pe luna. Daca e chiria aia 927, ajungi la 1827 pe luna, lol. Adica tot salariul mediu.

Si…sa vezi ce chestie: toate astea sunt doar asa, la modul supravietuire. Adica, haleala, transport, chirie si atat. Nu haine, nu halit in oras, nu concediu, nu nimic. Asta dintr-un salariu, desigur.

“Dar trebuie sa fie doua salarii”. De acord. Sa fie! Brusc, mai avem 1827 pe luna in casa. Si deja e alta viata.

…dar vin costurile cu boracu’. Si viiiin. Pe langa lapte, scutece and shit (nici nu ma deranjez sa le mentionez), vine partea nasoala: childcare. Gradinita? Hai scoate si tu un 900-1000 pe luna. Doar pentru aia. Si, sa vezi, poate termini tu lucrul la 6, dar e posibil sa ajungi la gradinita (sa-l salti) la 7. Mai costa un pic. Nu mult. Un pic. Si-ai ajuns la 827 ramasi pe luna – din care estimez eu ca poti scapa linistit de inca 200 pe lapte si scutece. Asa, lejeeeer. De vara. Si, sa vezi, cam trebuie sa ajungi cumva la gradinita aia – costa mai mult si transportul. De timp in plus nici nu mai discutam. Si asa n-o sa va mire faptul ca dupa ce fac un copil, femeile nu prea mai merg la lucru. Ca pula mea, daca muncesti pentru a plati childcare, mai bine stai in pula mea acasa cu boracu’, nu? Ca-i cam acelasi lucru pe plan financiar, da’ macar iti vezi boracu’ crescand (nu-s sigur ca-i o chestie pozitiva, la cate scutece ai de schimbat si cate plansete auzi, da’ whatever)

Most first-time mothers are returning to the workplace because of financial concerns, according to new research.

Out of 886 mothers surveyed, 77 per cent said that household finance was their main concern when deciding to return to work.

Si vine cealalta parte: stai sa vezi, ca-n timp ce tu platesti chiria aia, ar trebui sa economisesti si niste bani de avans, sa cumperi o casa la un anumit moment. Si nu prea ai cum. Iar daca ai facut un copil, ori ca sta nevasta acasa, ori ca platesti childcare, nu prea mai vezi tu strans avans de nimic dintr-un salariu in vreo 99% din cazuri (da, sigur, sunt si aia care castiga gen 7000 pe luna singuri, da’ nu cred ca-s reprezentativi).

Lucrurile se schimba un pic cand ajung destul de mari sa mearga la scoala, dar … si acolo costa. Pentru ca, sa vezi ce chestie: scoala se termina pe la 3 pm sau pula mea, ceva de genul. Ah, tu iesi de la lucru la ora 6 si ajungi la scoala la ora 7? Pai…plateste si tu afterhours shit. Hai ca nu-i mult, te uiti la 12-20 de lire pe zi?

Ma gandesc ca nu pot fi eu singurul om care-i in stare sa uneasca punctele astea.

Ma gandesc ca nu pot fi eu singurul om care stie ca omul random nu munceste pana la ora 2, ca sa ajunga la scoala la ora 3 sa-si ia boracu’.

Ma gandesc ca nu pot fi eu singurul om care poate compara salariul mediu cu costurile alea pentru childcare. Sau chiria. Sau avansul. Sau pretul unei case. Sau sau sau.

Ma gandesc ca nu-s singurul om cu mai mult de doi neuroni. Ca n-are cum, da-o-n pula mea, aflam eu daca eram atat de destept pana la varsta asta.

Ma gandesc ca poate toate astea nu-s “capitalism”, “coincidente” si alte alea. Ma gandesc ca poate asta-i planul. Ma gandesc ca, pe undeva, cineva s-a gandit ca suntem prea multi. Si daca nu au putut aplica metode mai directe (gen Auschwitz/Dachau), au aplicat metode aparent mai subtile. Gen “nu-ti zic eu ca nu poti face copii, ca-n China; da’ ma asigur ca n-ai conditii pentru a face; si daca faci, pula mea, ghinion, da’ e OK – faci tu, nu fac alti 100, tot e ceva”. Poate ca asa spera ca doar aia mai destepti (si care, implicit, castiga mult mai bine) vor face copii si saracii se vor potoli cu atata dat la buci. Personal, mi se pare ca nu prea functioneaza chiar cum cred ei, ci a backfired rau de tot asta, pe sistemul din idiocracy. Ca saracul e prea prost pentru a se gandi la “economia e nasoala, nu e un moment bun”. Ala e la modul “ah, da? Hai ca de-o bere mai gasesc eu bani!”.

Poate ca asta-i planul, ma. Pentru ca mie mi-e greu sa cred ca nimeni altcineva nu s-a putut gandi la chestiile astea. Mi-e greu sa cred ca exista alte motive pentru care nici un partid politic de-aici sau din alte tari cu apa calda nu merge pe “free childcare”. Adica, stiu, desigur “suntem in recesiune, austeritate etc”. Ba, suntem, da’ din ce vad eu, avem bani pentru tot felul de proiecte inutile si megalomane, da’ nu avem bani pentru boraci, ca aia-s mai putini importanti. Si-i greu de crezut ca nimeni nu vede sau nu intelege asta.

Sa luam de pilda foreign aid in UK.

In 2016, the UK spent £13.4 billion on overseas aid, in line with the 0.7% target.

13.4 miliarde de lire, cica. OK. Pai, hai sa vedem. Ceva tanti d-aia de la cresa and shit castiga 20,000 pe an in cazul bun. De obicei, sub. Guys, nu stiu cum calculati voi, da’ mie-mi ies salariile pentru 67,000 de nurses.

There were 696,271 live births in England and Wales in 2016, a decrease of 0.2% from 2015.

…asa, cam una la 10 boraci. Nu-i ideal, desigur, da’ asta-i pe langa cele existente. Adica, pula mea, daca-ti bagi pula-n el de foreign aid (si da, stiu ce smenuri se fac acolo, nu-i nevoie sa-mi spuneti, da’ ideea e ca SUNT BANI), brusc ai bani de crescut copiii. Parca altfel ai respira, nu?

…si, repet, asta-i doar foreign aid. Sa nu discutam de alte cacaturi mult mai sinistre, unde se arunca de 10 ori suma aia.

De-asta zic, nu prea poate veni nimeni sa-mi spuna ca “baaaa, nu avem bani, e recesiune”, cand vad pe ce se duc banii. Si sigur, poate-i un lung sir de coincidente. Poate-s eu singurul om vag inteligent de pe planeta si nimeni altcineva nu s-a prins. Si poate d-aia nici un partid relevant nu urla pe tema asta – cu free childcare – in tarile cu apa calda. Poate de-asta e natalitatea in scadere in toate tarile cu apa calda. Poate nimeni nu s-a prins.

Poate.

…dar poate ca nu urla nimeni pentru ca … asta-i planul.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

61 Responses to “…sau poate ca asta-i planul”

  1. ac_dc says:

    Nu stiu daca s-au gandit ca suntem prea multi, dar cred ca s-au gandit cum sa faca sa intre oamenii mai repede si mai sigur in cursa sobolanului: sa aiba de lucru pt cam minimum necesar; sau daca vrea casa, familie, atunci sa fie cam obligat sa se inhame la cam multe, asa, pana spre batranete…
    Chestia e ca asa au mai multi muncitori disperati, care, fiind disperati, acepta orice. Mai vin si strainezi, mai se ameninta cu o relocare prin Europa de Est sau China, si gata…
    Adica practic iti cam vinzi libertatea de actiune… Esti cam ca o rufa in masina de spalat.

  2. Manowar says:

    Chestia e ca ar avea si mai multi muncitori disperati daca familiile ar face 6 copii.

    Deci nu.

  3. ElZorab says:

    Citisem acum vreun an un studi ce avea concluzia ca scaderea natalitatii este o consecinta (sau cel putin e corelată cu) crestrea nivelului de trai. Pe masura ce oamenii au viata mai bune se pare ca fac din ce in ce mai puțini copii.
    Pe langa ce se intampla in Europa sau Japonia unde natalitatea s-a dus rau in cap aceeasi tendita de scadere era si in tarile in curs de dezvoltare.

  4. Manowar says:

    @ElZorab: tu n-ai dat click pe linkul de la final, nu?

    scaderea natalitatii este o consecinta (sau cel putin e corelată cu) crestrea nivelului de trai

    Din consecintele listate in articol:

    1. We have fewer children, if we have them at all
    2. We’ve accumulated a lot less wealth than prior generations
    3. We hate the stock market
    4. We don’t buy homes
    5. We trust no-one

    So much for duma aia mizerabila cu “cresterea nivelului de trai”. Da, ne-a crescut de n-avem nici cat parintii nostri lol.

    Inb4 “dar tata nu avea smartphone”

  5. Adi says:

    We trust no-one. Pai normal ca nu se pune problema de incredere, ca nu mai e ca pe vremea bunicii sa stii pe toata lumea din sat si sa lasi usa neincuiata. Prin Europa chiar si unde nu sunt ghetouri, gen cartierele aglomerate din Bucuresti, tot e plin de freaca-menta prin toate locurile si nici nu poti sa le faci nimic, ca daca stai la curte si iti sar gardul nu ai voie sa ii infigi un topor in cap pentru ca libtarzii nu accepta ideea de a-ti proteja proprietatea daca avariezi teasta cuiva.

    Si normal ca nu mai avem copii cand toate tipele inca fertile pe care le stiu inca mai copilaresc, ca au sub 35, iar cand ajung la 35 vor sa faca doar un copil, ca sarcina le strica silueta (real, nu comentez) si cariera (real, iar nu comentez) si oricum copiii le consuma prea mult timp (iar real). Singura chestie pe care nu o zice nimeni e ca daca ai un copil si apoi vrei pensie, ar trebui sa nu primesti. Pentru ca sistemul de pensii e pay as you go, nu acumulare, asa ca tot ce conteaza e cati copii platesc pentru pensia ta, nu cat ai platit tu cu 25 de ani in urma. Dar nici un politician nu o sa deschida subiectul, ca nu e popular si daca l-ar deschide ar fi repede etichetat neo-liberal de vreun idiot.

    We don’t buy homes? Pai daca nu vrei familie, vrei cariera care presupune mobilitate si daca taxele sa iti tot vinzi si cumperi casa cand te muti depasesc diferenta intre chirie si proprietate, mai ales daca te muti dupa fiecare fir de iarba mai verde …

    Si normal ca acumulezi mai putin decat generatiile anterioare, ca la generatiile anterioare inflatia nu era politica de stat. La ce pula calului homosexual sa faci economii cand inflatia e menita sa ti le pape? Si la ce sa investesti in case daca te muti dupa job? Un tip de la mine de la serviciu se muta la fiecare 3 ani de vreo 30 de ani, are o singura casa in locul in care vrea sa iasa la pensie, pana atunci e inchiriata. Si daca nu bani si case (la care mai platesti si taxe, ca sa simti ca e investitie), in ce sa acumulezi, in puli de aur? Lingourile nu mai sunt la moda.

  6. Mbf says:

    It takes a village to raise a child. majoritatea romanilor iau o camera extra, aduc bunici, sau trimit la bunici. Unul, e gratis, doi, in ro gradinita de fitze, 300 pe luna parca, expunere controlata la cine si ce.

    Oamenii vor copii, dar din pacate traim vremuri gen descrise mai sus. E mai usor in saracie, in vreo tara amarata, ca stii ca toti sunt la fel. In tarile europene, nu vrea nimeni sa ajunga sa traiasca in coliba, nu mai stiu cum e.

    Good luck voua si altora

  7. Manowar says:

    Singura chestie pe care nu o zice nimeni e ca daca ai un copil si apoi vrei pensie, ar trebui sa nu primesti.

    Nu am inteles logica aici. Mie mi se pare ca dimpotriva, daca n-ai copii, ia pula la pensie. Nu de alta, da’ fostii copii ai altora iti platesc tie pensia.

    We don’t buy homes? Pai daca nu vrei familie, vrei cariera care presupune mobilitate si daca taxele sa iti tot vinzi si cumperi casa cand te muti depasesc diferenta intre chirie si proprietate, mai ales daca te muti dupa fiecare fir de iarba mai verde …

    Nu de-asta nu cumpara. Am explicat mai mult decat clar de ce – si in postul asta si in comentariile de la postul anterior.

    Un tip de la mine de la serviciu se muta la fiecare 3 ani de vreo 30 de ani, are o singura casa in locul in care vrea sa iasa la pensie, pana atunci e inchiriata.

    Lol, nu de-aia nu cumpara case tinerii. Ci pentru ca nu si le permit. Ahahahah, doar nu crezi ca nu le cumpara ca au deja una cumparata pentru la pensie =))))))

  8. ac_dc says:

    Ne setam tinte prea sus, de obicei in comparatie cu stiu si eu cine, procrastinam, nu ajungem unde vrem, apoi e prea tarziu sa faci plozi.

    Inainte era suficient sa ai ceva in batatura. Ati uitat de Moromete? … Astazi te-ar lua sapte politii daca ai face asa. Si politia purecilor porcului te-ar lua, cred.

    Vrem prea multe, asteptam prea mult etc. Si societatea a setat standarde prea inalte.

  9. ac_dc says:

    Totul e mai complicat, pana si daca ai facut un copil cu defect. Inainte iti murea, asta era, faceai altul. Acum noh, te duci pana in panzele albe. Pana si parintii trebuie dusi la spitale, ingrijiti. Daca apuca 80 de ani incep problemele, practic te ocupi aproape ca de un copil. Din pacate nu putem umbla la timp si incarcare: e prea multa informatie, totul e prea complex. Uitati-va numai la cate trebuie sa te uiti cand mananci… la cate clauze tre’ sa citesti etc etc etc. Pe la 35-40 ti se ia, ochii sunt aceiasi, neuronii si spatele la fel…

  10. Adi says:

    @Manowar, ala cu casa era ca exemplu de savings si investitii.

    Iar aia cu un copil e in aceeasi idee cu tine, dar mai larg: un singur copil nu poate asigura pensia a 2 parinti, asa ca daca ia un singur copil, nu minim 2, sa nu ai pretentie la pensie.

  11. Manowar says:

    Inainte era suficient sa ai ceva in batatura.

    In a cui batatura? A landlordului? Parca si Moromete ala o cam dadea pe dupa pom cu “fonciirea”. Si, daca imi amintesc eu bine, “saracul” ala avea o turma de vreo 30 de oi. Vezi ca alea ar fi vreo 40 de milioane acum. Si nu pasc asfalt. Iar cand o-au fugit cativa boraci cu ele, unul din partea lui si-a luat casa in Bucuresti. Din partea lui, subliniem. Si parca avea si vreo 8 hectare de teren…si alte animale (nu retin)

    Asa ca mai subtire cu moromete, ca nu era atat de goala batatura aluia pe cat pari sa crezi tu. In fact, in ziua de azi, unii oameni ar zice ca era chiar instarit. Si aia cu alta turma de copii si nevasta fara job, da?

    * Cifrele s-ar putea sa fie incorecte, am citit gunoiul ala acum 3 miliarde de ani.

  12. Laur says:

    Din descrierea din carte, ala isi luase apartament pe Magheru, vis-a-vis de Magheru one, in blocul Scala, ala de a picat in 77.

    Totusi, de ce sa nu am dreptul la pensie daca n-am copii? Ca poate daca nu ai mai plati 45% impozite lunar, ar ramane bani si de copii.
    Si in Bucuresti imi povestea un prieten cu 2 fete ca il costa gradinita de stat 500 de lei/luna/copil, in timp ce aia privata e 1500/copil. La preturile astea si salarii de 3-4000 de lei dracu’ sa faca copii, cred ca mai usor pui deoparte pentru pensie si iti asumi ca n-o primesti.

  13. Akhenaton says:

    toate tarile civilizate, daca excluzi imigratia(si aici, parca doar SUA, UK, nu stiu de Spania), au spor natural negativ. TOATE! pur si simplu, . nu mai au chef de facut copii, hai, maxim 1, si cat mai tarziu, pentru ca au alte prioritati: cariera, dezvoltare personala, travel. Are mare legatura atat cu cresterea nivelul de trai(discutabil) si cu inducerea unor altor prioritati, dar, mai ales, zic eu, cu emanciparea femeii si pregatirea ei nu pentru o viata de casnica si mama, ci de producator si cumparator de resursa, alta decat boracime

    cresterea populatiei este lasata pe seama saracilor si imbecililor.

    Cazul extrem este Japonia, care, desi un SF in ceea ce priveste economia si inovatia, social este rupta-n gura. daca mai pui la socoteala si politica ei de imigratie spre 0, plus cerintele uriase pe care le are societatea lor de la individ, rezulta alienatii de acum, care nu se dezmeticesc intre constrangerile societatii lor de natura conservatoare si realitatile globalismului. full de batrani de varste inaintate si tineri care nu se mai fut unii cu altii cu finalizare sau, mai mult, nu mai ies din case

  14. super_fotbal says:

    Eu as face un copil, chiar pe sistemul lasa-n pula mea ca ii dau eu ceva de mancare. In schimb am intalnit doua femei pana acum cu care as fi avut curajul sa fac un copil.

  15. Deria says:

    La mine, anul trecut, gradinita de vara pentru parintii care nu au cu cine/unde lasa copiii, program 9-17/18, 1.000 lei/luna.

  16. ZmeulZmeilor says:

    Plan sa ce…? Sa ramana fara sclavi? Fara gandaci care sa consume si sa voteze la mic+bere? Ba, nu, nu e un plan. Cu cat e mai mica populatia cu atat e mai greu de controlat (pana si in Rep.Moldova lucrurile se “stiu”).
    E simplu: de ce sa imi fac viata grea cand exista prezervative/avort/anticonceptionale? Like serios… Toate tipele cu care am fost gandesc la fel, majoritatea nu vor sa isi distruga corpul (cine zice ca_cutiuta lor e la fel dupa nastere nu stie ce vb), vor sa se distreze, vor sa copilareasca, etc. Plus ca un copil duce orice relatie la limita (ca la matematica, lol) si majoritatea pica glorios. Lipsa timpului, esti legat de casa, inflexibilitate, etc. Si nu merge faza cu “nu avem bani”, cum kkt toti falitii au bani de ultimul iphone+shoez+ultima_fitza. Da-o in plt, daca a avea copiii ar fi la moda am inota in boraci care se duc la gradinita.
    Nu e nici un plan, pur si simplu am intrat intr-o fundatura stupida. Acum vine si automatizarea.. Plm, 1984+minunata lume noua.
    (In Japonia exista cursuri de dans pentru cupluri stapan+animal. Adica te duci sa dansezi cu cainele la serata. Apoi te duci acasa, si fiind mancat de artrita are grija de tine un robot. Iar tu esti un lacheson care ai futut de 2-3 ori toata viata.)

    A, si despre faza cu “nu am acumulat cat parintii nostri”: pai stai, despre ce vorbim? Romania, unde aveai un taran prost care avea casa+niste pamant si 8 copiii si trebuia sa se descurce cumva? Apropo, si daca nu vroia copiii, se putea trezi ca ii face femeia ori un rus, ori un turc, ori un tatar (lol).
    Sau UK, imperiu colonial, unde acelasi taran prost putea sa isi trimita un fiu la flota in India, o fiica servitoare la landlord prin Midlands, un fiu in armata sa se bata cu Napoleon, samd?

  17. Deria says:

    @Mano

    In Romania exista si problema financiara a drumului pana la fatare si a costurilor fatarii in sine + imediat dupa. Sigur, avem cei cu salarii bune si economii, care arunca cu banii in analize si nastere in sistem privat, unii, din pacate, luandu-si si mui serioase pe banii lor, si nu-s putini banii aia, si cei saraci, care se impuiesc oricum, cum am eu una aici pe la 40j de ani, asistata social, cu 12 nasteri pana acum, 2 copii cu soarta necunoscuta, alti 2 handicapati si gravida again.

    Intre capetele astea mai ai o masa de oameni care isi doresc copii, dar… mai cu creionul pe hartie, mai cu sughituri, asa. Si nu zic ca nu fac, dar, dar…

    Teoretic, pe usa cabinetelor medicilor de familie scrie ca gravidele si lauzele au dreptul la asistenta medicala gratuita, indiferent ca au cotizat la Sanatate sau nu. Practic, stiu gravida chemata la control in sistemul de stat, de catre medicul care urmarise sarcina pana atunci, si scuturata de 150 lei pentru controlul ala.

    De asemenea, n-am cunoscut pana acum nici o viitoare mama care sa NU conteze pe sumele oferite de stat pentru cresterea copilului. Ce este de stiut este ca dosarul cu acte trebuie depus dupa minimum 42 de zile de concediu post-natal (dupa fatare) si ca banii ii vezi dupa cateva luni. Nu se pierd lunile din urma, dar ai face bine sa ai economii pana vezi banii de la stat.

    Bucurestiul e putin mai cu mot: Primăria Municipiului București acordă un stimulent financiar pentru nou-născuți în cuantum de 2.500 lei net/nou-născut.

  18. gica says:

    O spui de parca ar fi cea rau legat de stimulentul ala …

  19. 0040 says:

    Noroc cu Firea ca da 2500 lei/plod. Cica 21000 cupluri au primit deja.

  20. LamaLuiOcam says:

    Nu prea e o problema financiara. E mai mult o problema sociala. Pana nu de mult bunicii si bunciile participau la ingriirea copilului dupa concediul post natal. Dar acum facem copii din ce in ce mai tarziu ca vezi doamne mastere, doctorate bla bla si bunicii ajung la o varsta la care nu mai pot ajuta. Pe urma la scoala nu aveam after hours. Aveam o cheie de gat si o vaga idee a drumului spre casa sau in cel mai bun caz un alt parinte care aduna cativa copii si ii ducea in cartier sau in zona. Acum insa traim extrem de izolat unii de altii, si de rude si de alti oameni de varsta noastra asa ca recurgem la “servicii”. Servicii care costa mult pentru ca nu ai de ales. E ca apa in aeroport sau bezina pe autostrada. Asa ca sand niggers care stau cate 20 in casa se gaseste cineva sa stea cu ochii pe copil si sa-i arunce ceva de mancare.

  21. Manowar says:

    Pe urma la scoala nu aveam after hours. Aveam o cheie de gat si o vaga idee a drumului spre casa sau in cel mai bun caz un alt parinte care aduna cativa copii si ii ducea in cartier sau in zona.

    Mda, dar acum nu ai voie.

  22. Mike says:

    daca nu era soacra sa ajute la cresterea copilului era durere mare …

  23. altcalic says:

    Nu cred ca e nici un plan. E scump sa ai copii (pentru cine calculeaza economic) pentru ca trebuie bani de bagat in welfare pentru saracani, nu ca e vreun plan special. Si asta pentru voturi. Basic politics. Da, sigur, e scump si pentru saracani, dar aia nu cred ca-si pun mari probleme cu gradinite, afterhours, scutece prea multe si altele. Nivelul de confort de care au ei nevoie e acoperit destul de bine din welfare, deci aia e, sistemul merge de la sine.

    Daca a fost careva care “a gandit” planul asta trebuie sa fi fost un mare idiot avand in vedere ca de decenii politicienii isi apleaca privirea cel mai mult asupra alora “prosti, da’ multi”, nu a celor productivi. Pentru ca nu-i asa, vot universal.

  24. IulianS says:

    Manoware, prea pui tu mult pret pe niste conducatori care nu-s in stare nici sa-si lege sireturile. Ce plan? Facut de cine? De astia ca Theresa May? Ma faci sa rad. Mai degraba ai analiza ce cacat au facut guvernele si ai ceva sanse sa explici de ce s-a ajuns aici.

    Asta pentru ca, daca stau si ma uit la toate masurile facute de guverne, in general vad numai cacat, imbecilism si rateuri. Acolo e problema din punctul meu de vedere. Eu nu cred ca e nici un plan, e doar o epidemie de prostie extrem de contagioasa, ajunsa si la functiile decizionale. Si, ironic, in loc sa extirpam prostia, o protejam, o acceptam, o impachetam frumos in vorbe politically correct sa nu deranjam, sa nu socam.

    Sa nu dam totusi vina doar pe guverne. Si parintii sunt de vina aici. Vad generatii care s-au trezit cu masina la 18 ani (nemuncita), casa (nemuncita) si facultate gata si cu o lipsa crasa de motivatie in a excela/se specializa in ceva, oricat ar fi de mic. Merge o prima generatie asa, dar a doua o sa o suga grav neavand nici pe dracu vreun exemplu de urmat in familie (nu, nu e doar o problema cu cei bogati care-si pierd averile dupa a doua/treia generatie). Drept urmare nu-s buni mai de nimic si implicit nu prea fac bani cat sa-si permita “ce-si permitea mama/bunica”. Si, consecutiv, de ce sa faci copii?

  25. Manowar says:

    Manoware, prea pui tu mult pret pe niste conducatori care nu-s in stare nici sa-si lege sireturile. Ce plan? Facut de cine? De astia ca Theresa May?

    Da’ eu nu discutam de Theresa May, ci de aia care-i conduc pe cei care-o conduc pe TM.
    Pai, aia, pe barba ei, probabil ajungea ceva profesoara de chimie in ceva primary school din ceva satuc de pe ceva insula scotiana.

  26. vinil says:

    @Adi

    Singura chestie pe care nu o zice nimeni e ca daca ai un copil si apoi vrei pensie, ar trebui sa nu primesti.

    Bai, eu sunt ok cu asta. Dar parca nu mai pot plati taxa pentru pensie de nu primesc nimic in schimb, nu? Super, am in ce investi.
    Si nu sunt de acord cu ideea. Adica taxele mele s-au dus doar la copiii mei? Nu cred. Atunci sa imi plateasca pensia copiii altora, ca nu se bucura ai mei de banii dati.
    Bine, eu prefer prima varianta. Nu vreau pensie, dar nici sa nu platesc, ca nah, parca nu se cade sa platesti fara ceva in schimb.

  27. animaloo says:

    credeam ca suedia e mai bine, dar citesc acum ca e asa si asa. Mi se pare ciudat cand media varstei la primul copil e 29. Desi in autobuze vezi o gramada de boraci. Stiu “imigranti”. Totusi, ideal ar fi cand vorbim despre tari sa nu citim numa ziare de dreapta/stanga.

    Dar, aici costurile sunt nitel altfel
    Am niste prieteni, castiga impreuna aprox 4000, pentru ca ea lucreaza in cercetare (astia de prin romania poate ati vazut o stire cu Ig Nobel), deci bani mai putini. Au un copil. Cica lunar pun la o parte 100. Din astia platesc rata la banca (700) mai mica decat o chirie, deci am putea spune ca suma asta creste cu 500.
    Dar. Ala mic manca numa eco bio plm. Rosii la 11E, daca sunt bio e misto. Ea lucreaza inspre upsala, deci 160e transportul. Mai baga si vacante.

    Unde e marea diferenta vs UK? La gradinita. 180E/luna. Trebuie sa le dai alora programul tau. Daca termini intr-o zi la 3, la 3 te duci sa il iei pe ala mic. Nu ai voie sa te duci la 4. Cat esti in concediu ai 80% din salariu. tatal e obligat sa bage 20% din concediu si el

  28. Manowar says:

    Am niste prieteni, castiga impreuna aprox 4000, pentru ca ea lucreaza in cercetare (astia de prin romania poate ati vazut o stire cu Ig Nobel), deci bani mai putini. Au un copil. Cica lunar pun la o parte 100.

    …si ce au dat avans la banca unii care pun la ciorap 100? Un rinichi?

  29. Cortel Mircea says:

    Nimeni nu are obligația sa facă copii! Ptr asta exista przervativ si anticonceptionale. Daca nu-ți permiți , nu faci copii.

  30. Manowar says:

    Nimeni nu are obligația sa facă copii! Ptr asta exista przervativ si anticonceptionale. Daca nu-ți permiți , nu faci copii.

    …si a zis cineva de aici ca e obligatoriu sau…?
    Aici discutam despre cum statele plang ca e natalitatea la pamant in timp ce o tin chiar ele la pamant.

  31. Mike says:

    In india, Pakistan, Bangladesh si alte supernatii din zona ( + phillipines ) se toarna copii pe banda rulanta, majoritatea trainind la limita de supravietuire sau merg la export ca sclavi cu acte in middle east. Aceeasi procedeu cum au ajuns boraturile de ciori in romarlania. Idiotii fara educatie fac copii pe banda , cred ca asa sunt programati genetic si indoctrinati religios.
    Acuma logic, daca ai putina minte, oare ce e mai bine sa nu faci copii sau sa faci ca sa ajunga sclavi sau sa traiasca la limita de supravietuire ???

  32. vinil says:

    @Cortel Mircea

    Nimeni nu are obligația sa facă copii! Ptr asta exista przervativ si anticonceptionale. Daca nu-ți permiți , nu faci copii.

    Nu ma iau de lume in general, dar asta a sunat atat de in afara subiectului incat m-a amuzat usor, parca incercai, fara rautate sau intentie, sa fii fix pe langa. Nimeni nu a sustinut vreodata, cred, pe aici, obligativitatea de a avea copii. Discutia e despre legatura dintre economie si natalitate, si efectele pe termen lung ale scaderii natalitatii.
    E chestia ca “daca nu iti permiti nu faci copii, super, sa nu faci”. Dar apoi e si problema de “daca cei mai multi nu isi permit sa faca, parca e cam nasol si periculos pentru sistemul de pensii pe care se bazeaza toate tarile cam, pentru forta de munca, economie, etc.”.

  33. Manowar says:

    Acuma logic, daca ai putina minte, oare ce e mai bine sa nu faci copii sau sa faci ca sa ajunga sclavi sau sa traiasca la limita de supravietuire ???

    E genul de intrebare la care poti sa raspunzi doar tu.
    Eu nu mi-as dori boraci fara sa am bani de ei – tot ce implica asta.

  34. Manowar says:

    Dar apoi e si problema de “daca cei mai multi nu isi permit sa faca, parca e cam nasol si periculos pentru sistemul de pensii pe care se bazeaza toate tarile cam, pentru forta de munca, economie, etc.”.

    E OK, lol, era si-n Romulania unu’ presedinte care-a zis ca romanii nu-si permit sa cumpere pampers in ritmul asta.
    Gen 8 ani mai tarziu…

  35. LamaLuiOcam says:

    Problema cu childcare e una un pic mai generala. Sunt multe servici public care ar trebui sa fie si sa ramana in posesia statului/guvernului. Insa peste tot guvernul este ultra corupt. De ce nu exista crese si gradinite de stat? Pentru ca sunt bani de facut din asta. Guvernul ar oferi un astfel de serviciu la un pret minim pentru ca ar functiona non-profit. Spre deosebire de childcare privat care tre sa scoata un profit si mai detine si monopolul in zona. Acelasi lucru se aplica si la trenuri, preturi enorme intarzieri peste intarzieri totul privat si monopolizat. NHS-ul usor usor prin subfinantare si management voit “prost” va fi pus in genunchi si va deveni privat pentru ca din nou guvernul e corupt si vrea sa ii lase pe altii sa profite de o masinarie de facut bani. De adult care nici nu mai vorbesc.

  36. Manowar says:

    Problema cu childcare e una un pic mai generala. Sunt multe servici public care ar trebui sa fie si sa ramana in posesia statului/guvernului.

    Da, dar pula mea, votantii sunt idioti.

    Eu ce am zis la postul asta cu partidele? Nu vezi nimic pe tema asta in platforma unui partid – Labour sau Tories sau cine mai vrei tu. NIMIC. ZERO BARAT. Si nici unu’ nu se intreaba “ba, stai asa, statu’ are de gand sa-mi taxeze copiii cand vor incepe sa produca; pai, nu ar fi normal sa-i creasca, atunci?”. Nici unul nu are pic de spirit capitalist sa se intrebe “hold on, de ce pula mea ii cresc eu pe cheltuiala mea, da’ cand e la taxe, nu le primesc eu, ci statul?”.

    Stiu “pentru ca-s copiii tai, d-aia ii cresti tu”. Da’ la taxe nu mai sunt copiii mei, sunt ai statului?

    Culmea e ca daca zic treaba asta – ca statul ar trebui sa asigure childcare (si nu la misto, ci la standarde inalte) si educatie gratuita – vine lumea cu “uitati socialistul, comunistul!!111 huo!!!11”. Nu-i nimic socialist in asta, e capitalism curat. Coaie, daca-i cresc eu, vreau eu sa primesc taxele mai incolo, cand incep sa munceasca. Daca statu’ ia taxele, sa faca bine sa-i duca statu’ la gradinita/scoala, sa faca bine sa plateasca statu’ educatia lor etc. Ce pula mea de combinatie e asta?

    “Tii femeia de mana, da’ ti-o fut altii…esti de treaba”.

  37. Ady says:

    @LamaluiOcan, mulți dintre părinții noștri au avut noroc de mame/soacre care nu munceau ca angajat și ajutau la creșterea copilului.
    Una din bunicile mele a murit cu mult înainte să mă nasc eu, cealaltă avea 45 de ani când m-am născut și era angajată (singura din cartierul ei pe un interval de generații de +/- 7-8 ani care a fost angajată) și n-a vrut să se pensioneze anticipat în scop de crescut nepoți (între noi fie vorba, mama încă îi poartă pică pt asta).
    Mama s-a pensionat când eu aveam 35 de ani, nu am copii, dar dacă îi făceam înainte de 35 de ani cine m-ajuta să-i cresc?! (Bine, nici acum n-are cine, pt că mama, deși pensionară, are niște probleme de sănătate și nu prea se mai pune problema de alergat după puradei)(în cazul fratelui meu, care are 2 copii mici, soacră-sa încă lucrează și nu vrea să se pensioneze anticipat).
    Cei doi cenți ai mei pt cum ajutau bunicii la crescut copiii.

  38. Elena says:

    Nu prea inteleg de ce trageti cu dintii de ajutorul bunicilor. In majoritatea tarilor civilizate bunicii isi vad de batranetea lor, calatoresc, se relaxeaza, isi mai vad nepotii din cand in cand si aia e. Statutul de bunic nu vine la pachet cu obligatia de a sta dupa curul boracului si de a-ti manca batranetea schimband pampersi si indurand cu stoicism racnetele progeniturii. Unii n-au chef, timp, rabdare si energie, si e perfect in regula. Daca sunt bunici care fac asta, e doar un bonus din partea lor, nu o obligatie.

  39. animaloo says:

    Elena: nu e vorba de tras cu dintii. E vorba de o mentionare. Sunt societati unde bunicii isi ajuta copiii la crescut nepotii. Avantaj copii.

    si ce au dat avans la banca unii care pun la ciorap 100? Un rinichi?

    pai, presupunand ca incepi cu mana in cur, de la 0 (nu e cazul). Copilul de duce la 1000e/luna. Cel putin. Ca manca. Ca transport. Ca toale. Ca mancare eco pentru el sa nu cumva sa moare de plastice. Deci, 3 ani – 36k.
    In plus, 4000 e undeva sub 2 salarii medii. 2 salarii medii/stocolm sunt cam 4800. Dar, tot raman aia 3 ani de strans.

    D-aia suedia e peste media de varsta din UE (la primul copil). Dar, pentru ca o data facut costurile nu te omoara, il mai faci si pe al doilea. Motiv pentru care suedia e in top la nasteri. Aici doar confirmam: in momentul in care statul te ajuta, poti sa faci copiii aia fara mare grija. Dar, chit ca ai casa luata, daca ala mic te duce 1500-2000euro ca 1000 e numa gradinita…e putin mai greu.

  40. Manowar says:

    In majoritatea tarilor civilizate bunicii isi vad de batranetea lor, calatoresc, se relaxeaza,

    Asa e.
    Pe banii cui?

    Gen nu stiu daca e politicos sa mentionez asta, dar poate cand bagau toata tara in datorii (ca la noi pula childcare gratuit, pula universitate gratuita, pula un salariu pentru toata familia, pula orice), ar fi trebuit sa isi puna niste intrebari. Poate.

    Nu ma plang, nu arat cu degetul. Doar mentionez ca da, se plimba si se relaxeaza cu pensii gigea. Ma intreb cine le plateste – ca obligatie, nu bonus.

    Ma rog, ma doare-n pula, nu-i situatia mea, dar am zis ca poate merita subliniate niste chestii.

    isi mai vad nepotii din cand in cand si aia e.

    Plm, daca au copii prosti care nu le pun taxa pe vizita…

    Ia vezi, daca te uiti la tarile alea civilizate, pe ce se duce cea mai mare parte din buget?

    Hint:

    https://www.ukpublicspending.co.uk/breakdown

    Si nu, nu doar pensiile atarna greu acolo. Ar mai fi si healthcare. Ca daca intru intr-un spital, n-o sa vad o sala de asteptare plina de tineri care tocmai si-au sarbatorit majoratul si nici n-o sa fie 95% copii in paturile ocupate. Si-ar fi mai si social protection – ca nu pentru mine plateste statu’ pe cineva care sa ma stearga la cur. Deocamdata.

    Asa ca da, ma bucur pentru ei ca se plimba si relaxeaza cat timp eu am platit chestii pe care ei si le-au dat gratuit si cat timp eu platesc taxe duble fata de cat au platit ei si mai am de platit si childcare. E bine ca se relaxeaza. Foarte bine. Probabil sunt obositi si stresati de la munca, plm.

    Ca sa nu fie loc de interpretari, nu sustin ca vreun bunic ii datoreaza boracului lui servicii de childcare. Da’ e un pic rich, asa, sa vad ca, la o adica, ne dau un bonus. Yeah, thanks, ne-ati futut de ne-ati indoit si acum e un bonus. Here, lasati-ma sa va platesc pensiile pana la sfarsitu’ vietii din taxe de 40-50% pentru ca atata trebuie sa platim ca sa acoperim gaura pe care-ati facut-o voi vreme de decenii intregi. No problem, nu ma deranjeaza. Pot sa va recomand si cateva statiuni in care sa va relaxati. In Tenerife inca e vreme buna, pula mea.

  41. animaloo says:

    lasa ca si in romania singuru stres e “pensiile”. Nene, nu intelegi ca pentru pensii tre sa ai salarii si bani in sistem?

  42. Manowar says:

    lasa ca si in romania singuru stres e “pensiile”. Nene, nu intelegi ca pentru pensii tre sa ai salarii si bani in sistem?

    Peste tot prioritatea e aia. Pensiile, dom’le. Da-i in pula mea de tineri, da-i in pula mea de copii, se descurca ei, da’ eu tre’ sa ma duc sa ma relaxez!
    Bonusuri si bonusuri.

    Desigur, astia care muncesc acum au doar obligatii. Drepturi nu prea. Si nici pensii nu vor avea, se-ntelege.

    Altfel, salarii ai. Bineinteles, le spargi pe rata/chirie, gradinita/facultate, da’ ai salarii, cum sa n-ai? Plm, si 8 milioane pe luna tot salariu e. Tre’ doar sa strangi cureaua, ca tara nu-si permite atatea perechi de pampers. Decat daca-s XL, evident.

    Ma rog, eu n-am nimic cu pensionarii, doar mi s-a parut cam deplasata treaba aia cu bonusu’, atata tot. Gen aia care traiesc din taxele aberante platite de noi ne fac o favoare la o adica. Gee, thanks, guys.

  43. Orbu says:

    “isi mai vad nepotii din cand in cand si aia e.”
    Plm, daca au copii prosti care nu le pun taxa pe vizita…

    Aiurea. Aia care-si mai vad nepotii din cand in cand si-s ocupati daca-i vorba de ajutor , ca nu-i vreo obligatie si nu-i intereseaza, pot rezista si fara vizitele alea si-i doare in pula de taxe pe vizite. N-o zic cu rautate, sau ceva. E doar o constatare.
    Iar la batranetea aia nasoala cu pisat pe ei si alzhaimer, vin copiii, sau trimit ceva nursa, daca au vreun interes, o casa, o chestie. Altfel distantele se pastreaza de obicei.

    O data cu distanta si o anume delimitare de familie fiecare e cam on his own. Ai batrani isi iau banii din pensie, ca aia e, ei eu facut un contract cu statul nu cu copiii lor, copiii-s parte din contractul cu statul, copiii isi vad de ale lor si plm.

    Mi-e scarba de genul asta de societate, nu vreau sa fac parte din ea chiar daca traiesc in mijlocul ei, dar n-am nimic personal cu optiunile nimanui. Inteleg ca-i un drept si-o alegere, pe care multi le fac, ca-i facil si cele mai multe familii sunt de cacanari si presupun ca au fost vremuri in care puteai avea mai mare incredere in stat decat in proprii copii/parinti. Si nu-s prea multe de facut in sensul asta.
    Fiecare cum stie mai bine. Hint: Eu n-am o problema sa merg diseara la cinema fara copii, sau mai bine de juma’ de luna in vacanta doar cu sotia. Si nu, nu-i o obligatie pe care poti sa le-o impui parintilor. E un mod de viata.

    Problema mentionata dinsus e ca copiii sunt terta parte din contractul cetateanului cu statul. Iar asta a distrus familia si a creat ce zice Elena despre tarile “civilizate”. Ghilimelele sunt pentru ca asta nu-i deloc un aspect al civilizatiei e o problema de instrainare.
    In momentul in care familia a pus botul la țâța statului, care istoric voia multi copii si subventiona asta in fel si chip, case gratis, o camera in plus daca ai un copil in plus, taxe mai mici daca ai copii, copiii sunt cei care ne platesc pensiile, etc, a futut jocul. Ca familia nu se mai raporteaza la copiii ei. Are asigurare, da-i in saracie pe copii, isi scoate banii pe ei de la stat. Iar copiii se raporteaza tot la stat: N-are tata bani sa ma dea la scoala desi mie-mi cam place cartea? Era nasol inainte, ca muream la coada vacii, dar e misto acum ca imi plateste statul studiile, asa ca da-l in pula mea de tata, cine-are nevoie de parinti. Sunt niste saraci oricum.
    Iar adultii de acum reactioneaza prost la semnalele si stimulii oferite de sistem .
    Pai, ba, boss: Daca statul te jupoaie ca pe capra sa platesti pensiile alor tai ai doua solutii:
    1. Daca crezi in stat, transferi datoria mai departe, pe spinarea copiilor tai, adica torni cat mai multi, cu sete, minim 5-6 cu fiecare nevasta, si pula mea, statu’ sa ajute, daca vrea, daca nu, mai faci, nicio problema. Si-astepti sa vina pensia. Ca daca sunt oameni tre’ sa fie si pensie. ( Asta nu e o axioma, ci un rationament care poate da chix, evident)

    2. Daca nu crezi in stat, te fofilezi la maxim si profiti pe la toate colturile pe la care poti si te dai lovit si te sustragi din schema de-acolo de unde te poate statul fute.
    Recte ce ziceam cu LDT, deduceri si ce pula mea faci, vrei sa fi cel mai taxat cetatean din regat?

    Raspunsul curent al societatii suge. Pentru ca raspunsul e al unui berbec strans de coaie. Ha, ma taxeaza statul, ca ia toti banii mei sa-i dea la bosorogi, deci ce fac eu?
    Mpai, nu mai fac copii ( sau nu cine stie ce, sau nu la timp) ca parca nu mai sunt stimulat si oricum nu imi ajung banii sa traiesc cat de cat okish, iar la batranete nu cred ca mai prind eu pensie care s-ajunga macar si de slanina de pus pe laț, dar platesc taxe la stat, civilizat, ca unul care are planuri de primit ajutor la batranete de la stat, ca unul care da doi bani pe sistem asa cum e acum .
    Cum era aia cu “votez cu portofelul”, boss?
    La cum e lumea acum , toti oamenii mai acatarii ( aia care din diverse motive nu-si pot deschide PFA, sau SRL in Romania) trebuiau sa lucreze prin offshore-uri deschise nu ca cetatenii civilizati in Estonia, Isle of Man sau HK, ci ca cei mai nesimtiti escroci, de la Barbados in sus. Si muie statu’. Mai ales daca nu ai NICIUN copil. Muie orice stat, nu ca as fi xenofob si am ceva cu vreunii. Gen hai sa vedem cine poate fi un parazit mai priceput.

    Vad o lume tot mai plina de cetateni care spun ca ei traiesc in chirie, ca vor sa fie mobili, ca pula mea, deci practic nu au niciun asset serios, nimic cu care pot fi stransi de coaie de un anume stat sau altul, nimic care sa aiba nevoie de a-i fi protejata investitia de un stat sau altul, dar ei platesc taxe, coaie. Se vaita ca e naspa si platesc taxe, alea mari, cinstite, fara nicio preparatie.

  44. Manowar says:

    Mpai, nu mai fac copii ( sau nu cine stie ce, sau nu la timp) ca parca nu mai sunt stimulat si oricum nu imi ajung banii sa traiesc cat de cat okish, iar la batranete nu cred ca mai prind eu pensie care s-ajunga macar si de slanina de pus pe laț, dar platesc taxe la stat, civilizat, ca unul care are planuri de primit ajutor la batranete de la stat, ca unul care da doi bani pe sistem asa cum e acum .
    Cum era aia cu “votez cu portofelul”, boss?

    Pai, eu chiar votez cu portofelul. Nu de mine era vorba. Eu nu am ce ajutor sau mosteniri sa astept si nu ma plang ca nu imi ajung banii. Daca nu-mi ajung, plm, ma duc la bancomat si mai scot. Subliniam doar ca nu prea are fundatie argumentul ala cu bonus vs obligatie, atata tot.

    Stiam ca sunt costuri legate de cresterea unui copil, am votat sa-l fac, am pus portofelul si direct debitul pe masa fara comentarii.

    Ce zic eu e ca nu mi pare acceptabila treaba cu “e un bonus”. Nu, ba. Un bonus e ca mananca pensionarii si luna asta. Ca banii lor de pensie stii de unde vin, nu? …si in dauna cui. Nu le neg dreptul la pensie (dimpotriva, il sustin), dar mai usor cu ce favoare ne-ar face, daca ne-ar face. Nu de alta, dar de 20 de ani ma ustura colonul de cate favoruri mi-a facut generatia anterioara.

    Revenind la portofel si vot, stai linistit: nu din taxele mele iau ai mei pensiile 🙂

  45. Mad says:

    Dar cat din sistemul asigurarilor sociale se duce pe pensii si cat pe asistenta/asistatii sociale (alocatile kinderilor,ajutoarele pt imigranti, banii de somaj etc toate sunt in acelasi buget- asa e in RO)
    Si in Romania suma din bugetul de asigurari e mare dar 100-200k de pensii speciale fac cat restul pensilor normale.

  46. Orbu says:

    @Mad: Atunci tot ce tre’ sa faci e sa te inscrii la schema pentru pensii speciale, nu?
    S-ar putea sa merite. Acum cativa ani era vreo 100 000 – 200 000 de euro accederea intr-un fotoliu de parlamentar. Pare mult, da’ nu e, daca poti dispune de suma. Daca nu, ai alte optiuni.

  47. MariusCC says:

    @Mad: nu coae, asistenta sociala si pensiile au capitole de buget separate.
    Tine aci pentru Ro:
    https://openbudget.ro/buget/2018/

    Banuiesc ca linkul de mai sus pentru UK cu 166mld pounds pensii e tot fara asistenta sociala.

  48. ac_dc says:

    Se merge pe ideea ca:
    – lasa, ma ca “e tineri”, da-i dracu, gasesc ei ceva, sunt in putere
    – daca se obisnuiesc cu putin, tind sa nu mai aibe pretentii
    – unii nu pot sa faca decat joburi de necalificati, care incep sa fie automatizabile
    Plus ca, sa nu uitam, decidentii tind sa se apropie de pensie, deci se gandesc la ce ii doare 🙂

  49. MariusCC says:

    Nu se merge pe nici o idee.
    E game theory – grupul celor care vor pensii e mai mare decat al celor care fac copii si vor gradinite. In plus pensionarii/varstnicii au mers la vot mai consistent decat tinerii care erau ocupati cu distractia sau au votat cu cei care au marit pensiile pe motive aberante. Nu doar in Ro au votat cu PSD ci si in restul Europei au votat cu populistii care au promis ca statul ii va tine pe toti in brate. Exceptie notabila Elvetia unde de curand au votat impotriva maririi salariului minim.

  50. Adi says:

    O spui de parca ar fi cea rau legat de stimulentul ala …

    Normal ca e rau, doar ca nu te duce capul sa te prinzi de ce.

    O data pentru ca platesti taxe pentru stimulentul ala, nu il da Firea din pizda masii. Adica platesti taxe, se imprastie banii unde trebuie, din ce ramane se intorc inapoi la unii pe diverse motive.

    Apoi pentru ca primaria trebuie sa aibe grija de scoli, spitale, strazi, parcuri, nu de politici sociale. Pentru sociale ai statul, primaria e gospodarirea orasului, nu natalitatea Romaniei.

    Si nu in ultimul rand pentru ca nu stiu de ce ai plati cuiva un stimulent ca sa faca un copil. Daca e in stare sa il faca o sa il faca, daca nu e in stare cu banii aia ce face, il creste cateva luni? Si dupa aceea? Dar viata e mai scumpa cand trebuie sa platesti taxe, nu iti ajung banii sa cresti copiii pentru ca platesti taxe aiurea pentru diverse chestii, inclusiv stimulente sa faca altii copii.

  51. Adrian says:

    Nu prea inteleg de ce trageti cu dintii de ajutorul bunicilor. In majoritatea tarilor civilizate bunicii isi vad de batranetea lor, calatoresc, se relaxeaza, isi mai vad nepotii din cand in cand si aia e.

    Poate ceva pensionar suedez sau canadian, aici cel putin, La $panea, pensia average e cat salariul cel mai comun (nu mediu, 1k eur face ~52% din populatie), si marile vacante ale pensionarilor sunt pana la piata, pana la scoala si inapoi la apartamentul ala luat in rate de copii unde gireaza si ei cu pensia ‘in caz ca nasoale’.

  52. Manowar says:

    Plm, dar in Spania sunt mereu in vacanta.
    …si oricum, era vorba de tari civilizate 😉

  53. Orbu says:

    @Adrian: Tre’ sa fii chiar dubios sa fii pensionar in Spania si sa mai vrei sa pleci si in vacanta. Gen , unde? Doar daca iti place reumatismul si pneumonia poti sa bagi ceva Germania, Uk sau tarile nordice.
    Daca ai si lucrat o viata in Spania ( gen dupa program si in ritm de spanioli) tre’ sa fii chiar cacanar sa spui ca ai obosit, la pensie, si ca vrei vacante. Zic ca la pensie ar cam fi timpul sa incepi si sa faci ceva util, stii ?

  54. gica says:

    Adi , taxe platesti oricum. Si poate ai fi surprins pe ce se imprastie o parte din ele , dar revenind la contextul actual cu demografia la vale nu cred ca e o idee tocmai rea sa se stimuleze intr-o oarecare masura oamenii sa faca si copii. Prioritati sunt multe nu contest asta, doar ca fara oamenii care sa mai si produca ceva e cam greu sa misti lucrurile .

  55. Akhenaton says:

    Sunt ciungamuti. Asta e, omul civilizat nu mai face copii si chestia asta nu se va schimba atata timp cat o duce relativ bine si are alte lucruri de făcut. Sau considera ca n-o duce bine si are alte lucruri de făcut. Tot pe acolo. E implacabila treaba asta !

  56. Adrian says:

    @m&o: Chiar am ras la aia cu tari civilizate si cu ar fi timpul sa si faci ceva util ca deja esti in vacanta :)) …Poate vrei sa vezi vreo fabrica, vreo cladire calumea sau vreo padure, eu stiu… sunt si chestii pe aici frumoase dar prea prea cald.

    …salariul minim e vreo 650 eur si chiria average 700, ori ai avut bulan sa prinzi apartament ieftin cu dictatura, ori… gura mare si inghite.

    cel mai trist e ca motivul pentru care nu prea munceste nimeni aici e ca… pai ai 20 de ani si prima ta mare oferta e contract de ucenicie pe 300 eur/lunar, full-time, si din banii aia iti platesti tu transportul mancarea si etc.

    gen dupa program si in ritm de spanioli

    si bineinteles ca esti prostul care vine la 8 munca si pleaca la 5 dar sefu a plecat la 1:30 dupa ce venise la 10, ca, na, tre sa-si ia/duca copiii de la scoala si era ocupat sa dea la buci acasa, iar tu chiar crezi ca dupa 6luni-2 ani o sa-ti si faca ala contract pe 1k si-i ceri tu o marire la 1,2-1,5k mai incolo.

  57. elena says:

    (altă Elenă)
    Păi eu spun că Manowar are dreptate, dacă ne îndreptăm spre Brave New World ar fi corect și absolut capitalist ca statul să se distreze cu creșele.
    În cartea ante-menționată familia era abolită cu totul, iar statul se ocupa și cu conceperea următoarei generații, nu doar cu creșterea și educația.

    Bine, asta presupune o entitate statală – fie ea și malefică – dar care să dureze, să conceapă și să implementeze planuri pe terme lung. Ori pe moment am impresia că guvernanții practică doar un fel de cârpire, de genul “avem locuri de muncă vacante, hai să mai primim câțiva din ăia ce așteaptă la Calais”.

    Btw, faza cu bunicii care-și văd de viața lor și de vacanțe și li se rupe de nepoți mi se pare cam horror.
    După ce ai mei au încercat să mă dea la grădi și m-au tot adus câteva luni cu trenul de la ei la bunici când mă îmbolnăveam – eram o creatură jigărită și bolnăvicioasă – bună-mea a pus piciorul în prag “fata mai bine stă aici, la noi, nu v-o mai dau s-o duceți la grădiniță, s-o îmbolnăviți”.

  58. 0040 says:

    Si eu am fost dat la gradinita de ai mei, in Bukale’ dar era groaznic. Program de mancat, program de alergat, program de somn… toate ca toate da numai somn nu puteam baga la comanda, in mijlocul zilei. Ca sa nu zic ca din cate imi aduc aminte mereu aveam certuri pe acolo cu alti copii. Asa ca le-am zis alor mei ca nu mai vreau la gradinita. Si asa am stat singur pe langa bloc, pana la scoala. Bunicamea mai venea asa ocazional odata la cateva zile…. Imi lasau ai mei mancare care sa nu se sleiasca pana se intorceau ei acasa si aia a fost. Era si vremea cand Bukale’ nu era asa impanzit de blocuri ca acum , mai puteai freca menta prin parc (parc care acum nu mai exista ca s-au facut case pe el)…

    Singura frica alor mei era sa nu umblu la gaze si la curent. Ori, la gaze nu umblam daca tot lasau haleala pe masa, iar in priza oricum am bagat acul sa vad ce e in gaura aia si “a muscat”. Dupa aia am zis ca da-o dracu’ de gaura, nu ma mai intereseaza…

  59. clawbc says:

    Eu nu cred ca e niciun plan, sau daca e, e f prost. Pai vor ca populatia proprie sa faca mai putini copii si apoi sa importe muncitori din lumea a 3a?
    Lumea nu mai face copii pentru ca s-a lenevit, tinerii nu sunt in stare sa tina un job ca lumea, dar sa renunte la viata buna? Trezit tarziu, iesit in oras cand ai chef, vacante peste vacante etc. Cand le zic colegilor ca unele weekenduri sunt mai obositoare decat saptamana la munca, se uita cu o fata la mine, zici ca le-am violat mama. “Pai dar eu vreau sa ma odihnesc in weekend”.

    P.S. Nu inteleg plangerile astea legate de costuri cu scutece si lapte, eu iau laptele cel mai scump si pampers si ajung pe la 100 EUR costuri (alocatia e 200). In afara de chestiile astea de le iei la inceput (mobila pentru camera copilului, carucior etc), cheltuielile cu un copil nu sunt asa mari.

  60. clawbc says:

    Inca o chestie legata de costuri, intr-adevar, gradinita / scoala privata e cel mai mare cost, iar statul ar trebui sa aiba grija de asta. In cazul meu, gradinita ma costa 80 EUR/luna. Cum ziceam mai sus, nu simt o mare presiune pe buget faptul ca am copil, de aia l-am facut si pe al 2lea. Dar daca ar fi 1000 EUR/luna gradinita, pai la 2 copii, mai bine unul din parinti sta acasa, ca doar munceste sa plateasca gradinita. Chestia asta se intampla si in RO, stiu pe cineva care isi dadea tot salariul pe gradinita + bona pentru restul timpului pana la 7 seara cand veneau parintii acasa.

  61. 0040 says:

    Clawbc, depinde de gradinita. Sunt unele private prin Bucuresti de cer si 2000lei/plod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *