30 Responses to “Si gata, Putin si-a bagat gherutele si-n protestele din Franta”

  1. Akhenaton says:

    Trump, nu Putin. Imediat dupa ce Macron spune ca UE are nevoie de o ar ata care s-o apere de Rusia, china…SUA. Ieri, Trump spune ca i s-a spus ca i s-a scandat numele si ca iubeste Franta. Adica, pe protestatari. Trump si republicanii au ca scop distrugerea UE asta anchilozata si o vor si face. In maxim un an. Omul lui Steve Bannon se ocupa , de ceva timp, prin Europa numai cu qlimentarea nationalistilor si a izolationistilor. A si declarat-o, ce sa mai…UE, in forma asta, e deja terminata. Nu mai raspunde, de mult, nevoilor cetatenilor ei. E momentul sa se duca

  2. Manowar says:

    Trump, nu Putin.

    Nu mai spune. Deci Trump vrea sa iasa Franta din NATO? Ia mai baga o fisa 🙂

    La restul suntem de acord.

  3. NitroZeus says:

    Trump si republicanii au ca scop distrugerea UE asta anchilozata si o vor si face. In maxim un an. Omul lui Steve Bannon se ocupa , de ceva timp, prin Europa numai cu qlimentarea nationalistilor si a izolationistilor. A si declarat-o, ce sa mai…UE, in forma asta, e deja terminata. Nu mai raspunde, de mult, nevoilor cetatenilor ei. E momentul sa se duca
    Bine ar fi.

  4. Akhenaton says:

    Nu am niciun dubiu ca Trump si Putin sunt intelesi, punctual, pe anumite teme, inclusiv pe NATO(fie vorba intre noi, o institurie care nu-si mai gaseste scopul) Chiar aliati. Creierul doctrinar al noii orientari americane la nivel global, George Friedman, spune, de vreo 10 ani deja, ca Rusia si SUA trebuie sa lucreze impotriva inamicului comun UE-China. America nu prea mai are mare lucru de castigat din pastrarea inamicului traditional rusesc. E o alta lume, nu mai functioneaza. In schimb, cu China si UE, da. In principal, economic. Aici au lierdut enorm americanii in favoarea celor 2 inamici si aici lucreaza sa regleze lucrurile.

  5. clawbc says:

    E clar ca de ceva timp a inceput razboiul economic SUA-UE-Rusia, probabil cea mai mare amenintare este un UE independent, fara nevoie de gaz rusesc sau armata americana. Si de aici toata propaganda asta anti-UE. Mi-as dori sa aiba si europenii niste coaie si sa inceapa o propaganda pentru independenta Texasului sau a Californiei.

  6. Akhenaton says:

    =)) ^ dude, europenii-s over, americanii renasc! europenii sub forma UE. Europa va supravietui, va hrma perioada marii Dezordini si Disolutii, dar vor supravietui. Dar UE provresista birocrata sinelitisa se va duce pe pula intr-un an. Maxim un an

  7. tudorescu says:

    Are careva idee ce se va intampla cu EURO in caz de pica sandramaua? Adica bun, se duce pe pula UE, dar sunt milioane de oameni care folosesc moneda asta. Se va schimba la diverse cursuri in marci, franci, pesos, lei, etc, iar noua ne va cumpara BNR-ul EURO la subpret (ex: 1 EURO=1 RON) si nu ii vei putea schimba altundeva? Intreb ca am toate economiile in EURO..

  8. Akhenaton says:

    ^ aur. Actiuni la companiile producatoare de arme

  9. Răzvan says:

    Nu se va întâmpla nimic cu EURO pt ca nu se va întâmpla nimic cu UE. Nu va fi niciun Frexit, încep sa ma îndoiesc și de Brexit. UE se va reforma, ceva mai greu dar o va face. Estimez o victorie destul de categorica a popularilor la următoarele europarlamentare iar “extrema dreapta” va mai câștiga ceva teren.
    Sau te poți lua după akhenaton și să-ți schimbi economiile în dolari sau ceva cu care nu prea ai ce face pe aici.

  10. super_fotbal says:

    Posibil ca acel manifest sa il fi facut chiar francezii, sa le bage chestii ca sa zica ca nu sunt de acord cu protestul si sa se duca acasa. Cum fac romanii, se infiltreaza si il fasaie in cateva zile.

  11. Adi says:

    Toata portiunea politica e imbecila, nu doar 9. 10, 11, 12 si 13 sunt retarde de-a dreptul si nu au treaba cu Putin.
    Francezii s-au cam tembelizat politic, incearca sa mixeze socialismul cu nationalismul fara sa iasa national-socialism (cine stie ce inseamna se cruceste) si le da cu virgule.

  12. IulianS says:

    Nu stiam ce e SMIC, dar cand am vazut m-am oprit din citit de pe vesta. Retarzi, masiv!

  13. Manowar says:

    =)) ^ dude, europenii-s over, americanii renasc! europenii sub forma UE. Europa va supravietui, va hrma perioada marii Dezordini si Disolutii, dar vor supravietui. Dar UE provresista birocrata sinelitisa se va duce pe pula intr-un an. Maxim un an

    Improbabil. Si nu-nteleg de ce te-ar bucura pe tine asta. Nu-i ca si cand ai avea loc in fata.

  14. Manowar says:

    @super_fotbal: liber profesionisti, coaie. CSF, NCSF.

    Aia-s romulanii, though. Degeaba au drepturi, degeaba EU (cat mai e)…ei vin sa munceasca tot la negru pentru ca…taxe. Si stau tot 20 in casa, pentru ca..bani. Pur si simplu nu prea ai cum sa-i integrezi.

  15. totedati says:

    “Trump si republicanii au ca scop distrugerea UE”
    Și nu e ceva normal, la mintea cocoșului? Pentru SUA, China europei e mUE. Nu vor reuși.

    “sa iasa Franta din NATO”
    Nu din NATO din UE vrea Trump. Dar francezii ar vrea să nu mai aibe nevoie de NATO, să fie cocoși ca pe vremea lui Napoleon. Sper … Posibil să fie mutații sociale mai mari decît văd eu de pe vremea lui deGaulle cînd încă se mai visau cocoși și cînd au ieșit din război ca noi în 1918. Ptiu drace, prost să fii noroc să ai!

    “impotriva inamicului comun UE-China”
    Inamicul comun al SUA e UE+RUsia+China nu UE-China

    “europenii-s over”
    Vise erotice. În eurasia sunt două Chine, da vorbim de exporturi la nivel mondial, una din ele e UE(adică germania). E vorba doar de o transformare într-o europă cu mai multe viteze, cine vrea mai multe competențe regionale/naționale vs. Bruxell le va primi cu prețul păstrării UE+fosta Iugoslavie undeva în viitor dar cu mai puțini bani de la centru și evident un control mai restrictiv vizavi de politicile de imigrație. E simplu o integrare mai lentă dar păstrăm euroiul. Ei nu se grăbesc, noi n-avem timp să le suportăm utopiile.

    Ce îmi pare amuzant în revendicări e aia cu băncile, separarea și spargerea giganților pe domenii de activități ca să mai avem bănci too big to fail. Exact la macroul elitelor bancare sau găsit să paseze problema! Să bagi în constituție nivelul maxim al impozitelor trebuie curaj. Să anulezi datoriile bancare … teoretic se poate dar n-ai cu cine, retardații care ne conduc sunt în stare să perceapă dobînzi negative numai să nu renunțe la ele! Te-ai șterge la cur cu așa principii dacă n-ar produce și efecte foarte palpabile.

    Aia cu justiția e la fel de retard-cretină ca la noi cu campania “fără penali”. Ceva de genul condamnarea inculpatului, adică e vinovat, dar FĂRĂ EXECUTARE, că fapta a fost acum 20 de ani și e prea mică condamnarea dar cu interdicție de a mai face politică pentru că e infractor … huooo! penalul! Ori există deja această interdicție pentru diverși infractori condamnați, cum a fost nastase patru case, și al naibii de mult s-a curățat viața politică de penali.

    FREXITul ăla nu e chiar o glumă, practic ei au votat într-un referendum asta, cam ca la noi pentru parlamentul redus la 300. Birocrații UE s-au făcut că plouă și ca în Macedonia cu sau fără referendum a ieșit cum au vrut ei.

    Oricum clar s-au lăbărțat aiurea. Ca la noi mUE PSD. Program politic beton, eu le-am zis de ce nu faceți partid!? Cîștigați alegerile cu programul politic mUE PSD! Un punct simplu și la obiect dar voi vota contra.

  16. Laur says:

    Oprirea imediata a privatizarilor… asta sigur ar rezolva problema datoriilor de 45 de miliarde de euro pe care le are SNCF-ul…

  17. Laur says:

    In rest, francezii sunt aceleasi lepre socialiste care nu sunt in stare sa invete nimic de la vecinii lor de la est, iar alte lepre socialiste de la vest de Marea Neagra ii iau drept model, in loc sa se uite la altii mai dezvoltati.

  18. IulianS says:

    problema datoriilor de 45 de miliarde de euro pe care le are SNCF-ul

    dar TGV… grande vitesse, plm

    :)))

    Partea funny e ca chestiile astea nu sunt si nu vor fi in vecii vecilor profitabile. Niciodata. De aia nu au americanii trenuri decente. In Europa sunt doar unelte de manevra politica. Fiecare vine si promite ca X ca Y si nimeni nu face nimic.

    Partea si mai funny e ca francezii i-au crezut cand de fapt durerea-n pula de politician e aceeasi, indiferent de granite sau coordonate GPS.

    probabil cea mai mare amenintare este un UE independent, fara nevoie de gaz rusesc sau armata americana.

    Aiurea faraoane, abia asteapta americanii sa aduca LNG-ul in Europa. Doar ca, ghici ce, europenii sunt prea prosti, ca-s cumparati de rusi. LNG scos mult mai ieftin decat pretul actual al petrolului, deci profit instant pentru US si beneficii directe pentru EU(ropa). Mai adaugi ca si-au cam depasit termenul de 2020 (prezis de Zeihan, sau Friedman de la GPF) si au devenit deja exporteri ( https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-12-06/u-s-becomes-a-net-oil-exporter-for-the-first-time-in-75-years ) de petrol (shale da). Au cea mai tare tehnoloige de shale si voiau sa o faca si prin Europa. Dar vai, casele taranilor de la Pungesti, dar vai, calitatea berii germane cu apa germana pura/ariana, dar vai cutremure in UK. Aici sa vezi ce-nseamna propaganda ruseasca de calitate, oameni prostiti, impreuna cu documentare gen gasland (dovedit stiintific ca fiind un bullshit, fara legatura cu exploatarea de shale).

    Dar cu America ai dreptate, ea renaste, cu toata impotrivirea lui Obama in a sustine shale-ul si diverse gazoducte. Pana la urma tenacitatea si banii intotdeauna vor castiga, indiferent cine e la putere. Nu conta cine venea la putere (Trump, Clinton), era la fel rezultatul, doar ca cu Trump ai parte de catalizator.

  19. vinil says:

    @IulianS

    Si ignoram ca procesul de extractie e super daunator pentru mediu? Sau si aia e propaganda ruseasca? Adica in loc sa mergem pe green energy, incepem sa otravim panza freatica pentru…bani? Sau poate nu am inteles eu detaliile si e safe procesul, util solului, infloreste instant vegetatia unde se fac extractii de genul, si clipurile alea unde arde apa de-i dai foc sunt trucate.
    Dupa mine, Pungesti si Rosia Montana au fost win-uri. Adica nu e fix ce imi doresc de la lume, sa vina statul reprezentand ceva corporatie straina, iti toarna Soricioaica in apa si-ti defriseaza/distruge tot, tu tot nu castigi mare lucru, ca nu vad ceva inflorire economica si sociala condusa de actualul guvern/sistem.

    Adica nu prea inteleg ce ne iese noua de permitem asta, in afara de un mediu distrus. Si daca ziceti benzina ieftina…era o gluma, ca daca ar fi benzina gratis, pretul la pompa ar scadea cu vreo 50 de bani.
    Poate imi explici sa inteleg si eu, ca o ard usor ecologist in general. Nu genul de ecologist cu “salvati maidanezii” ci genul de ecologist cu “hai sa nu distrugem aerul, apa si solul pentru ceva maruntis”.

  20. IulianS says:

    Si ignoram ca procesul de extractie e super daunator pentru mediu? Sau si aia e propaganda ruseasca? Adica in loc sa mergem pe green energy, incepem sa otravim panza freatica pentru…bani?

    Mai vezi ca procesul asta de nu e asa nou precum unii vor sa spuna. Se facea si prin .ro de vreo 40 de ani. Evident, nu specializat asa, dar pe acolo.

    Ce afirmi tu face parte fix din propaganda celor care nu s-au documentat. Daca asta ar fi adevarat ar insemna ca ORICE forare face lucrul asta, ceea ce, din nou nu e cazul. Vezi adancimea panzei freatice, cum este imposibil ca apa sa se combine cu gazul intr-un interval de cateva luni/ani.

    Sau poate nu am inteles eu detaliile si e safe procesul

    Sau. Mai probabil.

    util solului, infloreste instant vegetatia unde se fac extractii de genul, si clipurile alea unde arde apa de-i dai foc sunt trucate.

    Sau poate in loc sa ducem discutia intr-o nota ironica sa ne concentram pe faptul ca probabil noi suntem in viata si avem Internet fix datorita acestor forari, datorita combustibililor fosili si, din pacate pentru noi momentan, o sugem fara. Chiar te rog sa-mi spui cum faci tu agricultura fara combustibili fosili si chestia aia numita agricultura iti cam pune tie mancarea pe masa, buna proasta, cum o fi. Nimeni nu spune ca ce face omul e benefic Terrei, ba dimpotriva si nu vreau sa intru in detalii despre exterminarea unor specii samd. Spun doar ca fata de acum 70-80 de ani suntem super eco-friendly pentru ca am ajuns in punctul in care sa iesim din noroi si sa inceapa sa ne pese, cel putin in numere considerabile, ca nu toti ne permiteam chestii in vremurile de atunci.

    Ce multi nu pricep e ca isi taie singuri craca de sub picioare. Desigur, putem vorbi de energie alternativa si de conspiratii dar adevarul e ca oricat am fi noi de pro-eco tot o sugem grav cu regenerabilele. Desigur, se misca ceva in directia aia, dar nimic care sa poata garanta un consum la nivel industrial decent. E imposibil, nu se poate. Si ia renunta tu, Germanie, UK, etc la combustibilii fosili si fute-ti industria, ca ce dracu se poate intampla?! Toti muncitorii aia or sa inteleaga, ca doar e spre binele pamantului, nu?

    Dupa mine, Pungesti si Rosia Montana au fost win-uri.

    Da, dar nu pentru Romania. Doar un nedocumentat poate gandi asa ceva ca castig. Intr-adevar, sunte de acord ca la Rosia Montana erau niste bani de tigari (eu personal cred ca se putea negocia mai bine) din zona de exploatare, dar bai, zona aia era si e un cacat de zona, oricat ar arata-o aia ca-i frumoasa. Aia e definitia zonei de exploatare, vezi noua zeelanda, vezi canada, (vezi open pit mines) zonele astea sunt zone din care iei ceva ca sa o duca restul mai bine. Zonele raman zone miniere in principiu, zone care oriunde te-ai duce nu arata bine. Ce vrem de fapt? Sa completam muntele deja ros de la Rosia Montana, sau de asta nu stiai? Sau sa facem o exploatare cu tehnologie pe care nu o avem si sa luam toti banii noi? Sau mai bine sa lasam ca mai bine saraci cu padurea langa si cu un festival ce consuma combustibili fosili ca se se auda mai bine (fanfest)?

    ca nu vad ceva inflorire economica si sociala condusa de actualul guvern/sistem.

    Trebuie sa fii cel putin nebun sa crezi ca un guvern iti va aduce ceva inflorire. Ce poate un guvern sa faca e sa stea dracu deoparte si doar sa reglementeze anumite domenii.

    Eu inteleg dorinta asta cu eco-friendly dar la un moment dat o sa vezi ca daca o tii asa ti se inchid destule posibilitati. Probabil ca inca n-ai ajuns acolo.

  21. vinil says:

    @IulianS
    pai atunci da-mi mai multe detalii.
    In primul rand, raspunsul la intrebarea, bine, fain, si ce ne iese noua daca otravim panza fratica sau lasam pe unii sa exploateze RM? Sau chiar de luam noi ca si tara toate castigurile, ce se intampla? Creste guvernul pensiile si mai tare pentru ceva ani? Adica nu vad prea mult progres serios pe termen lung.
    Dar stiu ce se intampla, in schimb cand se rupe un baraj din ala plin cu cianura, gen Canada. parca era facut tot de ceva firma inrudita cu Gabriel Resources, sau cum ii chema pe tipii aia de la RM. Adica e un risc pe care esti dispus sa il iei pentru ceva bani de tigari?
    Defrisam deja fara sa plantam la loc, ne cacam deja destul de tare pe lumea asta. Si totul pentru bani de tigari. In mainile oamenilor in care nu as avea incredere sa imi plimbe cainele, ca i-ar vinde organele si blana la prima ocazie pentru o viluta mai mare pe undeva prin Brazilia.

    Nu am zis de intoarcere in epoca de piatra, zic doar ca cumparatul de la arabi nu pare idee asa de rea pana trecem pe ceva sustenabil si regenerabil, curat. Chiar de extragem gaze de sist…se ieftineste usor benzina, super. Usor de tot, ca cea mai mare parte din bani tot la stat se duce. Si statul e renumit pentru abilitatea de a investi in…ajutoare sociale mai multe?
    Avem nevoie de dezvoltare durabila si eficienta, si deja ecologia cam e o problema. Si nu, nu imi pasa ca dispare rinocerul alb(desi as prefera sa nu), imi pasa mai mult ca dispar albine, ca aerul nu e respirabil in conditii de siguranta in multe locuri, ca apa e poluata, ca bla bla incalzire globala, si toate pentru profituri un pic mai mari, lacomie, etc.
    Nu or fi foarte sustenabile momentan chestiile cu energie clean, dar nici nu prea vad mult interes chiar serios pentru trecerea SERIOASA la ele. Adica toti cu jumatati de masura, cu meh, miau, poate, ar trebui, cumva, posibil…dar lumea in loc se cearta in loc sa faca ceva, si profitul e mai important. Eu cam sunt cu Manowar aici, gen fain, aveti 5 ani sa nu mai vedem masini personale pe combustibili fosili si incepem numaratoarea de ieri. Si vedem cum se fac progrese ceva mai rapid in directia asta, ca parca lumea e mai motivata un pic.

  22. alex.x3s says:

    …de parca masinile alea ecologice ca sa le produci nu consumui combustibili fosili ci apar asa direct in showroom-ul dealerului cat ar bate musk din palme

  23. Manowar says:

    …de parca masinile alea ecologice ca sa le produci nu consumui combustibili fosili ci apar asa direct in showroom-ul dealerului cat ar bate musk din palme

    Nimic nu ar aparea “asa direct”. Intrebarea nu e cum apar, intrebarea e ce se intampla dupa ce apar.
    Ia vezi in pula mea ce s-a intamplat cu aeru’ din Romulania dupa ce-au inceput desteptii s-o umple cu masini samsarite vechi de 20 de ani..

  24. NitroZeus says:

    dar TGV… grande vitesse, plm

    :)))

    Partea funny e ca chestiile astea nu sunt si nu vor fi in vecii vecilor profitabile. Niciodata. De aia nu au americanii trenuri decente. In Europa sunt doar unelte de manevra politica. Fiecare vine si promite ca X ca Y si nimeni nu face nimic.

    Da, sunt unelte politice.
    Nu sunt profitabile financiar, cel putin nu in mod direct. Dar a la long sunt foarte profitabile – asigura coeziunea sociala.
    Stiu chinezii ce stiu.

    Americanii nu fac deoarece ii costa enorm, terenurile care ar trebui sa fie cumparate avand un pret prohibitiv. Km de cale ferata in medie este de peste 4 ori mai mare in SUA fata de China.
    China produce in masa pana si tunelurile si viaductele.

  25. IulianS says:

    Defrisam deja fara sa plantam la loc

    Ai fi surprins, dar suprafata impadurita a crescut la nivel mondial. Dar, din nou, depinde ce stiri vrei sa citesti. Si stiu ca lumea prefera senzationalul, asta e, nu poti sa-i educi pe toti bine, sau nu se vrea.

    In primul rand, raspunsul la intrebarea, bine, fain, si ce ne iese noua daca otravim panza fratica sau lasam pe unii sa exploateze RM?

    Tot n-ai priceput ca doar imbecilii otravesc apa de care visezi tu. Exploatari petrolifere se fac de peste 100 de ani, si totusi inca mai avem apa, chiar si in Prahova. Incredibil nu?

    Dar stiu ce se intampla, in schimb cand se rupe un baraj din ala plin cu cianura, gen Canada. parca era facut tot de ceva firma inrudita cu Gabriel Resources, sau cum ii chema pe tipii aia de la RM.

    Aurul ala are ceva valoare. Dar, evident, exista si incidente, cum exista si la centralele nucleare. Din nou, doar cei nedocumentati se refera numai la riscuri. Ele trebuie puse in balanta cu beneficiile, care sunt net superioare in majoritatea cazurilor.

    Nu am zis de intoarcere in epoca de piatra, zic doar ca cumparatul de la arabi nu pare idee asa de rea pana trecem pe ceva sustenabil si regenerabil, curat.

    Dar n-am nimic cu petrolul lor, doar ca al americanilor o sa fie mai ieftin. Perfect de acord sa facem asta pana cand cumparam petrolul arabilor, dar dupa cum zice OPEC sa mai scada productia, s-ar putea sa iesi mai bine cu sist si sa nu depinzi de rusi prea mult incat sa ti se dea muie la oricare iarna mai dura, sau sa creasca pretul (imi amintesc cand eram in 2006 in UK si ziceau pe sky ca pretul la gaz nu o sa mai creasca 🙂 n-am gasit reclama, dar asta e la fel de amuzanta – https://www.youtube.com/watch?v=D10K6JQiQck ).

    Avem nevoie de dezvoltare durabila si eficienta, si deja ecologia cam e o problema. Si nu, nu imi pasa ca dispare rinocerul alb(desi as prefera sa nu), imi pasa mai mult ca dispar albine, ca aerul nu e respirabil in conditii de siguranta in multe locuri, ca apa e poluata, ca bla bla incalzire globala, si toate pentru profituri un pic mai mari, lacomie, etc.
    Nu or fi foarte sustenabile momentan chestiile cu energie clean, dar nici nu prea vad mult interes chiar serios pentru trecerea SERIOASA la ele. Adica toti cu jumatati de masura, cu meh, miau, poate, ar trebui, cumva, posibil…dar lumea in loc se cearta in loc sa faca ceva, si profitul e mai important.

    Dragilor, toata evolutia s-a facut cu oameni care vor profit. Aveti masini datorita unora care nu s-au oprit in avea profit, sa fie mai buni, mai lacomi, si mai lacomi, mai lacomi decat ne putem noi imagina. Nu o sa va ajute statul si alti imbecili din guvern. Trecerea aia SERIOASA nu e posibila. PUNCT. Nu acum. Daca am fi realist ar fi bine sa ne gandim cum sa nu punem bete in roate oamenilor cu taxe si sa nu sustinem muistii paraziti care imi taie mie pofta de a munci cu desavarsire. Cu oamenii care vor sa fie lacomi va aparea ceva, cu oameni care vor bani, nu cu imbecilii de la “green pipi” care vor sa nu mai atacam balenele si ursul panda sau ce pula mea alt animal care nu vrea sa se futa.

    Eu cam sunt cu Manowar aici, gen fain, aveti 5 ani sa nu mai vedem masini personale pe combustibili fosili si incepem numaratoarea de ieri. Si vedem cum se fac progrese ceva mai rapid in directia asta, ca parca lumea e mai motivata un pic.

    Ohoo, si ce motivati or sa fie. O sa iti doresti arma, arme pardon, cursuri rapide de MMA, BJJ, protectie personala samd. Sa vezi tu cum o sa apara cai si carute si balega pe autostrazi, impuscaturi. O sa retraiesti filmele cu John Wayne pe unde isi fac azi selfiuri turistii.

    In rest vad ramai blocat in faptul ca masinile polueaza mult cand daca va uitati la primele 15-20 de cargo ships va cam speriati. Grav. Maxim. Alea polueaza mai mult decat TOATE masinile la un loc. Si, news flash, nu-s doar 20, nici 200 ci cateva mii, zeci de mii. Si toate polueaza, grav.

    News flash din nou: exista si alte surse de poluare decat masini, surse de poluare care, daca vor fi eliminate, vei avea de suferit direct.

  26. IulianS says:

    Dar a la long sunt foarte profitabile – asigura coeziunea sociala.
    Stiu chinezii ce stiu.

    China produce in masa pana si tunelurile si viaductele.

    China produce in masa orice. Chiar si case unde nu sta nimeni. As zice cumva ca au prea multi bani si ii doare-n pula de profit. Dar, ce sunt eu aici sa-ti narui tie visele.

    Cat despre coeziune sociala… as dori sa vezi tu cum acea China e unita din parti, cu oameni cu trasaturi diferite, idei diferite, dorinte diferite. Ai fi surprins. E o diferenta majora intre Beijing si Shenzen, masiva. O diferenta majora intre inland China si coastal China. Coeziune sociala…

  27. NitroZeus says:

    China produce in masa orice.

    Bravo lor. Bine ca pot.

    Chiar si case unde nu sta nimeni. As zice cumva ca au prea multi bani si ii doare-n pula de profit.

    Au avut de multa vreme program masiv de urbanizare. Au construit orase la cheie. Unele au avut succes, altele nu. Incetul cu incetul se vor umple toate orasele fantoma.

    Dar, ce sunt eu aici sa-ti narui tie visele.

    Nu am nici un vis. Doar ii admir pe chinezi. Am fost de trei ori in China si voi mai merge. Mi-a placut foarte mult ce am vazut.

    Cat despre coeziune sociala… as dori sa vezi tu cum acea China e unita din parti, cu oameni cu trasaturi diferite, idei diferite, dorinte diferite. Ai fi surprins. E o diferenta majora intre Beijing si Shenzen, masiva. O diferenta majora intre inland China si coastal China. Coeziune sociala…

    Pai tocmai asta e ideea. Transportul facilitateaza miscarea oamenilor dintr-o parte intr-alta, iar asta asigura coeziunea sociala. Au legat regiunile problematice cu linii ferate de mare viteza de restul tarii. Au legat inclusiv Tibetul de restul tarii, chit ca terenul este extrem de dificil. Altitudinea este atat de mare incat este nevoie de masti de oxigen. Au legat regiunea Xinjiang de restu tarii, aia cu uigurii, chit ca proiectul a costat un vagon de bani. Cum s-a umplut regiunea de chinezi han, cum uigurii s-au linistit rapid.
    Hehe! Sunt asi chinezii la treburi din astea.

  28. robin hood says:

    Macron a luat notite de la Nicolae Ceausescu si Ludovic al XVI-lea :
    https://www.lci.fr/social/en-direct-gilets-jaunes-journee-cruciale-pour-emmanuel-macron-entre-partenaires-sociaux-et-allocution-televisee-2103673.html?fbclid=IwAR1EdbUUJmFJYlIXE-N4L5wnuA_-BA4t4vwjyUX1Pm4J1BTySpfnhcR1we4

    -O crestere a salariului minim pe economie cu 100E fara a-l costa nimic pe angajator
    – Nu se mai platesc taxe pentru orele suplimentare in 2019
    – Pensionarii cu o pensie mai mica de 2000 de euro nu mai au taxa CSG (cred ca era undeva la 300E)
    – Primele de sfarsit de an nu vor mai fi taxate sau impozitate

    Nu stiu daca mai termina mandatul asta intreg, dar Macron sigur nu mai pupa al doilea.

    Aud ca si prin UK o sa cam iasa de proteste violente.

  29. Han Soros says:

    S-a mai spus ca francezii au votat deja pentru Frexit, in mod direct pe 29 mai 2005, si inca de cateva ori cand au dat pluralitate pentru FN, Desigur, ei au vrut uniune cu Germania, si eventual cu pastrarea Saarului, nu cu ciori zburate din RO, BG, HU etc.

    Ce nu s-a spus e ca francezii s-au opus NATO mult mai clar. De Gaulle a retras Franta din NATO, si a alungat “eliberatorii” americani in 1966. Da Gol era socat ca, dupa ce in ’56, SUA i-a pisat in freza si pe FR, si pe UK, in criza Suezului, Macmillan continua sa suga pula licuriciului cel mare. Soldatii francezi nu au mai participat la misiuni NATO pana in 2009. Nici azi, sistemul nuclearelor franceze nu e integrat cu NATO, cum e cel britanic.

    Nu zic ca traiam pe vremea aia. Dar orice roman nascut in anii ’80 si cu creieri in cap isi aminteste cum a zis Chirac a zis ca “Romania a pierdut o buna ocazie de a tace” in 2002.

    Atunci, W Bush ne-a bagat in NATO. Plm, obiectiv important al lui Iliescu+Nastase, venea Armata Rosie sa ia gazele din Vaslui, sau se pierdea spaga de pe fregate. Daca te uiti la numarul de soldati trimisi in Irak de fiecare tara, poti sa vezi foarte clar cine are acquis-ul bun pentru intrarea in UE in valul 2004, si cine il are prost:
    – Germania 0, Franta 0
    – Estonia 40, Lituania 120, Polonia 200, Cehia 300, Ungaria 300
    – Georgia 2000, Ucraina 1600, Romania 730, Bulgaria 450.

    In Afganistan, America a atacat in cadrul NATO. In Irak, un an mai tarziu, America a atacat cu ajutorului “coalition of the willing” – o mica schimbare ceruta de Chirac. Mica deosebire ne-a costat pe noi, romanii, trei ani in afara UE. Trei ani de bunastare. Lasa, Tibi, ca ne reincarnam, si ne luam inapoi aia trei ani de viata.

    Noroc cu geografia, ca pisatul contra Frantei ne ajuta si pe noi cat i-a ajutat pe ucrainieni.

    Totul pentru ca Nastase a pus Bush / NATO inaintea lui Chirac / UE. Si pentru ca Franta avea si are greata de NATO. Franta este o tara independenta, fara “eliberatori”, cu colonii pe toate continentele, cu o banca centrala care garanteaza pentru 20 de banci nationale africane. (Toti Bongo-bongo folosesc practic euro, spre deosebire de Romania.) Politica franceza este in general un cacat incomprehensibil, definit de Macroni care nu reprezinta nimic si pe nimeni, si totusi prezenta la vot e peste 70%.

    Argumentul ca Putin face ceva opiniei publice din Franta e la fel de valid ca ideea ca reclame pe FB, in valoare de cateva zeci de mii de dolari, platite de sereleuri ruse specializate pe clicbait, au privat-o pe Marea Social-Democrata Hillary de victorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *