Text legat de lipsa de forta de munca din Romania
Nu e scris de mine, e trimis de Orbu
Era un articol pe aici despre falimentul Romaniei. Si in timp ce conduc catre Bucuresti din satul meu care se rareste pe zi ce trece, vad tot mai rar case locuite prin satele care sunt la mijlocul distrantei dintre orase. Pare asa ca si cum la 20-25 km de Pitesti rata ocuparii caselor scade progresiv cu distanta pana pe la 50%. Ma gandeam sa cumpar toate proprietatile de pe strada mea, ca se cam strang nelocuite. Dar ma intreb, pentru cine? Copiii mei? Doamne fereste.
Acum vreo 7-8 ani Basescu ii indemna pe ITristi si pe medici sa plece din Romania si-au plecat. Culmea, indemnul lui se suprapunea cu momentul in care multinationalele incepeau timid sa-si deschida ceea ce ei numesc centre de excelenta in Romania.
Si-au tot venit, iar ITstii au tot plecat si cam e clar si pentru toata lumea de ce. Pe langa bani e faptul ca in foarte multe companii oricum muncesti cu si pentru straini.
Si nu sunt rare cazurile cand nu-i de ajuns faptul ca prestezi din biroul tau anost din orasul asta anost pentru ei, ci te cheama acolo.
Si te fac astia de-aci pachet una-doua, iti dau biletul de avion si cardul de diurna in dinti si dus esti.
Si-ajungi, ba-n vreun oras civilizat din Germania, ba din Elvetia, ba din dracu stie unde, dar civilizatia e cuvantul magic. Si faptul ca mulinezi Luni-Joi, sau Luni-Vineri de nu mai au astia loc in aeroport de noi, au deschis recent inca un kilometru de ghiseuri de pasapoarte, te face sa te gandesti daca merita sa tot bati atata drum. Anul asta am calatorit vreo 55000 km cu avionul (in interes de serviciu) si nu-i cel mai “bun” an al meu.
Si la un moment dat iti faci un calcul, cum mi-am facut si eu dupa ce am numarat intr-un an 143 de zile in afara Romaniei, dintre care 130 muncite in Germania. Pe un salariu de 2000 si ceva de euro. Care cica-i bun in Romania.
Si observi ca ceva-ceva nu se leaga. Si lumea cam pleaca. Ba in tarile astea pe alti bani, ba din firma in firma, pe mai multi bani, exploatand lipsa de forta de munca. Nu e numai pe partea de IT, chiar nu. Dar nu ma simt eu in masura sa vorbesc despre altceva.
Sunt sigur ca ati mai citit articole despre cum nu gasesti oameni ca sa nimic, nicaieri.
Bai, la mine la tara nu-s oameni sa sape porumbul, sa iti construiasca sau sa iti repare o casa. Sa nimic. Doar leprele si fraierii mai stau in Romania, in afara de pensionary. Pana si tata a inteles ideea, a zis ca-si baga pula in el de pamant si agricultura, vede ca dupa el vine potopul.
Niste vecini, finii lui , sunt niste oameni, mai cum sa zic – lucrau paznici in Romania pe salariu minim sau ceva. Si lumea nu prea ii aprecia in sat, ca mai bagau vastul de unde pazeau. Si prin “mai” vreau sa spun ca era ca si cand ar fi fost in fisa postului. D-aia mergeau la lucru, ca doar nu pentru minimul pe economie, din care 50% zbura pe naveta.
In timpul liber mergeau la sapa pe 50-75 de lei ziua de munca; + mancare si mai ales bautura.
O vreme au muncit in Italia si s-au intors cand s-a intors toata lumea de acolo ca s-a imputit. Au mai bagat un an de paznicareala si au luat-o iarasi de coada tot pe acolo. Fac agricultura si zic ei ca incaseaza pe la 2500 de EUR de caciula, majoritatea la negru, ca nici italienii nu-s cunoscuti ca fiind nordici. Nu la 8 ore pe zi, la 12-14, da’ ce crezi, in Romania munceau mai putin?
Nici nu stiu daca chiar castiga atatia bani, dar daca nu-i prinde o luna pe an in Romania, banuiesc ca-i destul. E amuzant ca-s cam aproape de 50 de ani si ca nu au plecat cu “primu’ val” din anii ’90. Nu, ei au inceput sa plece din 2008-2009, parca.
Si tata se supari ca nu gaseste oameni sa-I sape porumbii; cu 75 de lei pe zi, ma. Ca altfel nu scoate banii pe care ii investeste.Plm, economie si Romania.
Acum sa revenim la oile pe care le cunosc eu.
Anul trecut, pe vara, compania la care lucram terminase de platit bonusurile, care nu fusesera prea mari, dar mai mari decat cele de anul asta, si peste asta anuntau ca strang un pic suruburile, ca le-a plecat mult personal din Germania, Elvetia si Polonia si nu prea au incasari.
Zicea Manowar ca are el ghinion ca sunt cumparate companiile la care a lucrat el. Lol, compania asta a fost cumparata de niste indieni la o saptamana de cand m-am angajat eu. Ok, le-a luat 5 ani, dar au reusit s-o futa in pizda. Si ca reputatie si conditii de munca si tot.
Prin urmare, desi ai mei erau in plin val de angajari, eu imi cautam un exit. Mai ales ca o parte din “ai batrani” deja se tirasera pe salarii marginal mai bune si la joburi mai de frecat pula. Nu dau nume dar e un coleg care lucreaza pe aproape 3000 de euro la o companie si de un an nu face nimic, dar nimic. M-auzi, Speedy “1500EUR e prea mult pentru un programator cu 2 ani experienta” ?
Si ai mei incercau sa tina cum puteau ei mai bine de angajati si inca incearca. Problema e ca bani nu prea mai aveau sa creasca salarii si bonusuri, iar altii au si-s disperati. Din motive obiective, nu am sa spun in clar in textul asta despre ce companie este vorba si nici foarte multe date despre treaba mea pe la ei, dar daca ati mai citit pe aici sunt sigur ca va faceti o idee.
Nu-i niciun secret, dar e mai bine cu un pic de discretie. Am sa spun, in schimb, cate ceva despre alte companii. De anul trecut si pana acum si-au deschis centre de consultanta in domeniul SAP 3 mari companii internationale si cred ca a venit si a 4a: Delloitte, PcW, NTT si mai de curand Wipro.
Noi ( cam toti de nivelul meu la momentul ala, din compania aia, ca nu aveam vreo clauza de confidentialitate in materie de salarii) castigam undeva intre 2000-2500 EUR pe luna si ajungeam pana la maxim 2700 cu bonusuri, diurne si tot felu’ de avantaje mai mult sau putin oficiale si etice, dar cunoscute si tolerate.
Toti astia care si-au deschis si ei tarabe de SAP au inceput sa plateasca pentru seniori salarii de in jur de 3000 de EUR, in functie de necesitatea imediata, de cum se descurca fiecare la interviuri si alte criterii. Unii un pic mai mult, altii mai putin, dar pe acolo.
Eu am fost la interviu la Delloitte, am discutat de 3000 de EUR, ca-mi plac sumele rotunde, trebuiau sa imi faca o oferta, dar am amanat sa raspund la telefon, pentru ca daca ei spuneau ca-mi dau atat, iar eu spuneam da, sunt genul de om care face fix ce-a spus. Dupa care i-am sunat eu si le-am spus ca nu se mai poate imediat, ca aveam o oferta de un contract pe teava, care facea de mai multe ori salariul ala. Pe care am luat-o si am plecat de la 1 ianuarie.
Dupa o luna au plecat 4 colegi la una din companiile de mai sus. Au mai plecat si altii, dar nu asta e important.
Importante sunt trei aspecte.
1) Nu prea mai e nimeni prin firma. Nu au cu cine sa faca un proiect gen. Atat de nimeni incat nu au mai gasit un programator pe ultimul proiect pe care am lucrat eu, sa-si poata lua si colegii mei concedii in toamna asta. Asa ca m-au cautat pe mine si m-am dus, chiar pe o rata mai mica fata de cat pot obtine (asa-s eu, suflet mare 🙂 ), da’ cu conditii.
Conditiile-s ca am deja un job, iar al lor e on top of it. Din ce vad, nici ei nu au incarcare 100%, vorba aia, sa fie bine pentru toata lumea. Chiar si la rata aia , depasesc bine salariul pe care l-as fi avut, daca as fi continuat angajat la ei. Asa cum si trebuie.
2) De anul trecut, pentru prima data de cand am calcat eu acolo au inceput sa caute sa angajeze si juniori. O firma de consultanta pe modelul lor de business nu prea are nevoie de juniori. Isi permite sa plateasca pe altii crescuti pe la subcontractori, ca asa am inceput si eu. Doar ca nu prea isi mai permite. Si nu prea mai are de unde sa-i ia. L-au dat afara pe un coleg “programator” care lucra acolo dinaintea mea. L-au dat afara e mult spus, l-au invitat sa plece si i-au platit 3 salarii, vreo 2 luni de concediu ne luat de anul trecut, desi tot de atunci freca pula si nu mai avea proiect, si inca multe alte beneficii pe care nu am sa le mentionez aici. Si freca pula, in principiu, pentru ca asa avea el chef, si ca programare nu prea stie, da’ de angajat l-au angajat senior. Nici nu trebuie sa stie neaparat programare ca facea foarte bine altceva. Dupa cum nici nu a suferit vreo secunda ca l-au pus astia pe faras, si-a gasit un contract pe rata dubla fata de salariu, dar asa de lucre tot de acasa inca cu o luna inainte sa isi incheie socotelile cu astia.
3) Am fost pana la birou sa ma intalnesc cu colegii. Aia care mai sunt. Si sa vorbesc de “noul” proiect. De obicei trageai cu pusca in birou, ca nu ne placea niciunora sa venim de acasa. Dar acum erau in jumatatea saptamanii mai mult de 2-3.
Cam toata lumea are, din ce am vazut, in afara de jobul asta, si altceva peste. De obicei un contract. Nu dau nume, nu spun nici ca unii lucreaza la contractele alea de la biroul care-i plateste sa altceva, va spun doar ca situatia e cunoscuta si tolerata ca, pula mea, ce-o sa faci, o sa-i dai afara?
Lol, pai pleaca ei, bai, daca nu tii pasul cu restul la dat salarii.
Sa zicem ca cred ca seful ii mai si ajuta un pic cu contractele, gen se uita pe ele sa nu isi ia teapa, ca a fost si el freelancer niste ani buni.
Si aici mai e inca o chestie. Cam toata lumea care vrea sa munceasca in Romania, are mai mult decat poate duce. In materie de orice. Bai, in afara de astea doua contracte, am doi prieteni care vor sa faca o agentie de ceva si au nevoie de un site. Nu-s o companie inca, caci lucreaza si ei undeva, in alta tara, dar vor sa faca o chestie. Si m-au rugat sa-i ajut, adica sa ma parteneriez cu ei. Sa ne intelegem, eu nu-s programator web ( nu cred ca exista programatori de X, Y, dar e vorba de ceva experienta), adica ma misc mai lent ca-s iesit din mana si-s un pic in urma cu tehnologiile. Programez eu ceva web, dar la alt nivel, nu se preteaza pentru ce vor ei. Ideea e ca exista oameni mai capabili ca mine sa faca site-ul asta, de asta sunt sigur. Da-s toti ocupati. Si de asta-s sigur. Si ok, prietenii astia ar putea plati ei o firma, dar am zis ca-s si ei-s tot muncitori pe plantatii, ca si mine, insa au o idee;buna. Asa ca ne chinuim toti.
Alta: Eu am plecat de la firma nenumita de la inceputul anului, da’ fireste ca m-au mai sunat unul altul, ca bai, ne pornesti si noua serverul de SAP, sau plm, chestii. Da, normal. Ma mai suna directorul acolo, sa mai instalez un server de web , de mysql, de plm , sa mai dau nu stiu ce drepturi sa mai – treburi de linux. Si, bai, eu nu-s Manowar, da’ plm, n-are cine.Chiar n-are. Si-l ajut efectiv de obraz si ca-i un om bun cum nu prea am mai intalnit. Vezi mai sus.
In plus de asta, ma mai angajasem sa il mai ajut si pe Manowar cu proiectul lui, sorry boss, dar am deja felinar la pula zilele astea.
Parerea mea e ca asta e un joc pierzator pentru toata lumea, pe termen lung, din doua motive.
Unu e ca companiile alea mari au venit in Romania in speranta ca-si vor deschide un centru de excelenta unde vor angaja romani un pic mai ieftin decat in vest si vor face cacatul praf. Lucru care nu prea se mai poate concretiza, ca romanii au inceput sa-i cam caute prin vest,nord,sud.
Uite, eu lucrez acum in DK pentru clientul final, printr-o companie de consultanta care e prezenta si in Romania si de la care am avut oarece invitatii de discutii, dar am preferat sa nu.
In vara, un fost coleg, unul din aia care s-a mutat la una din companiile de mai sus m-a sunat sa ma ia la el, ca-i ceva sef pe acolo. Si, daca era vorba de el si de restul colegilor care-s acolo m-as fi dus. Da-i vorba de bani, baieti, si de faptul ca Bucurestiul e un buboi infect si disfunctional si ca doar printr-un noroc chior si echilibristica am gasit o cale complexa si firava prin care lucrurile mai functioneaza pentru familia mea aci. Dar asta nu include, nene, un salariu de <3000 de EUR si mers la birou zilnic, ca mi-as baga pula. La un moment dat isi vor da seama toti ca nu pot angaja cati oameni doresc oricum i-ar roti pe cei existenti din firma in firma, ca nu-s destui. Si-atunci posibil sa ne luam una in muie, iar motivul principal pentru asta e ca nu vine nimeni din urma. Toti angajatorii asteapta ca locul seniorilor sa fie luat de tineri, ca doar toate scolile produc ITsti acum, si piata muncii sa se regleze. Imposibil. Vin din ce in ce mai putini tineri care sa umple golurile lasate de seniori care pleaca te miri unde. Sunt si problemele de natalitate care au inceput dupa anii 90, copiii aia nenascuti in anii 95-2000, in tranzitia aia sinistra, ar trebui sa inceapa sa munceasca acum. Si toti se uita lung dupa ei si au sa se tot uite, caci, colac peste pupaza, generatia aia de copii stau pe banii parintilor pana la 25-30 de ani. Minim. Iar pe langa asta-i faptul ca nu doar eu am descoperit "lumea noua" si vreau sa lucrez intr-o tara mai buna. Nu, nu. Inca eu ma misc mai greu de aici, ca am deja niste conditii, un setup, lucruri de pierdut daca plec. Planurile mele sunt ca ale unei corporatii, pe 5 ani, ca asa e cu familie. Conteaza si faptul ca nu traiesc rau sa fiu impins de la spate. Dar copiii astia nu au nimic care sa-i tina aici. Si-au sa dea de d-astia care le rad in nas cand cer 1500 de EUR sa lucreze ca programatori mai juniori asa. Si-au sa ne rada ei in nas tuturor celor care ramanem. Si, sigur, pe o parte eu ma bucur de banii pe care ii fac. Pe de alta parte ieri am pierdut 4 ore pe ceas sa montez o priza si o doza la instalatia electrica. Pentru ca am gasit pe unii sa imi termine de izolat casa. Adica, anul trecut am inceput eu, ca tot o ardeam light pe la firma si la salariul ala, plm, merita sa fiu mester in constructii, dar acum nu mai merge ca e cu bani pierduti. Si i-a gasit tata pe astia, i-a prins la munca, cum zice el. Au lucrat si anul trecut la mine, parca anul asta beau un pic mai mult, parca au cam imbatranit si nu se mai misca asa bine, parca multe, da' pula mea, astia sunt, nu-i ca si cum am de ales. Iar de azi se apuca de treaba si ala care stie sa monteze prize nu vine, ca are altceva de facut. Prin urmare mi-a revenit mie sarcina. Bineinteles ca nu sunt nici electrician. As putea fi, cu 6 luni - 1 an de practica, ca pregatire am, de inginer chiar, dar nu si experienta de lucru. Si bineinteles ca am montat priza aia oarecum stramb. Nu-i bai, o indreapta nenii aia care izoleaza, sper. De ce? Ca nu mai aveam de unde sa mai pierd inca o ora sa o indrept, ca ieri era Duminica, si am muncit si sambata sa pun niste pomi, si am muncit si de luni pana vineri. Si azi, cand scriu textul asta, sunt deja inapoi pe drum inspre civilizatie. Ai zice ca daca ai nevoie de electrician chemi unul, nu? Nu te faci tu pe loc. Chemi pe pizda ma-tii, ca aia buni lucreaza pentru Manowar pe salariu mai mare decat al lui, sau ceva. Daca-i vreau la mine trebuie sa le platesc si avionul inapoi, cum imi platesc mie aia de unde zbor acum. Iar varu-meu, care e electrician, vine, da' in Decembrie si doar in vacanta. Si am muncit 4 ore ca restul instalatiei a fost refacuta acum vreo 4 ani (da' de atunci ma tarai cu proiectul vietii) de cineva pe care il cunosc si pe care "l-am prins la munca" si l-am pus sa renoveze casa, sa traga incalzire prin pardoseala, sa ma ajute la sistemul termic si sa faca si instalatia electrica, da' nici el nu e electrician. Adica l-am incuiat in casa aia vreo 3 luni sa faca tot ce-a fost de facut. Dupa programul de la serviciul lui, fireste. Si, na, ce pretentii sa am, i-am spus cateva chestii, dar nu am avut timp de proiect asa ca a facut si omul dupa cum s-a priceput. Destul de bine, tinand cont de pregatire. Si presupun ca de-acum incolo cam asa se vor vedea cam toate proiectele de prin Romania. Si e nevoie sa vopsesc si acoperisul, de fapt ar fi nevoie sa il schimb, dar poate sa fac acum planul si sa platesc ceva avans pentru la vara, daca am noroc. E mai complicat decat sa gasesti un local de nunta. Asa ca vopsit ramane, dar nici de vopsit nu am gasit pe cineva, se ocupa tata, ca eu nu ma urc pe acolo, picioarele mele cre'ca fac mai multi bani decat ale unui fotbalist roman in momentul de fata. Si daca tot se suie, presupun ca o sa repare si un cos de fum, ca i-a prins el p-astia de moment, dar mai asteapta si alti oameni cu banii in mana. De ce scriu textul asta? Ca atunci cand te duci sa te angajezi, in Romania, daca ti se pare ca ti-a facut corporatia unde ai dat interviu o oferta cam mica, chiar asa si e. Daca simti ca ar trebui sa ceri o marire de 50%, chiar asa ar trebui sa faci. Daca simti ca ai putea gasi in alta tara un job semnificativ mai bine platit atunci cand te fute seful ca ceri prea multi bani, chiar asa este, Da’ se poate in acelasi oras si aceeasi tara. Daca, dupa ce le-ai cerut prea mult pentru cat pot sa ofere, compania la care ai dat interviu te intreaba ironic daca vrei sa te plateasca in bitcoini, ar trebui sa le tragi o flegma, sa le dai codul portofelului, sa le spui ca astepti plata in avans pentru prima luna si ca sunt onorati ca sa te aiba. Da, e injust, majoritatea celor care isi cauta de lucru in Romania sunt, daca nu incompetenti, macar mai slab pregatiti decat cei care lucreaza afara, nu strambati din nas ca vedeti si voi ca asa e. Stiu ca romanii sunt cei mai muncitori, cei mai destepti, cei mai pula mea, dar doar fraierii, ucenicii si incompetentii mai muncesc in tara. Aia competenti nu prea-s de gasit pe aici. Dar asa injust cum e, e sansa voastra pentru un viitor un picut mai bun pe plan local sip e termen scurt, probabil, si daca, din orice motiv, nu vreti sa plecati pentru a avea un viitor serios mai bun, macar atat puteti sa faceti: cereti bani fara rusine.Ca de munca se gaseste. Momentan. De fiecare data cand iti rade seful in nas cand ii ceri o marire surprinde-l cu o demisie. De-aia ad-hoc, pe o foaie pe care i-o scoti sictirit din imprimanta de pe birou. Pun pariu ca daca nu gasesti de lucru in alta parte te primeste el inapoi. Poti sa il ameninti ca altfel stai pe sociale doar ca sa ii futi afacerea, daca alta oferta mai buna chiar nu gasesti. Poti sa orice, adevarul e atat de simplu. Nu mai sunt oameni. E pe aici cineva care si-a dat demisia subit de la unii, ca nu s-au inteles pe probleme legate de conditiile de munca. Dupa ceva timp, nu foarte mult, s-a angajat tot la ei, pe o pozitie mai buna, mai bine platita si in conditiile cerute de el initial. Ei l-au cautat. Ce, credeati ca exagerez?
Sal. De curiozitate cati ani minim trebuie tras in DK pt a avea o particica de pensie de la ei? Ca stiu ca in DE min5. 🙁
Lol, 5? Subtire. Aici sunt 10.
Cat despre Danemarca…
Gen p-acolo tre’ sa pleci cand ai cel mult 25 de ani, ca altfel…
Bă, treaba cu Danemarca e alta. Nu te duci aci pentru pensie, adică să îți iei pensia și să pleci cu ea de acolo.
Nici măcar salariile nu sunt mari dacă vrei să fii angajat. Au ăștia niște taxe de te lasă, nu că în pula goală, dar de ce ai mailul de aia și ei te buzunaresc mai cu tragere de inimă.
Aci e cum era în UK mai pe vremuri. Dacă te faci rezident și ai nevoie de ajutor că nu mai poți să muncești te ajută.
Cumva, nu vad cerșetori pe străzi, sau oameni excesiv de săraci. Ce să zic. Nu îmi place socialismul, dar momentan la ăștia pe străzi e mai frumos și mai civilizat decât în alte părți.
Dacă vrei să îți meargă copiii la școală moca și să învețe în condiții bune, se întâmplă.
Dacă te știi mai șubred și vrei o țară cu asistență medicală bună, asta e.
Dacă vrei o țară unde se vorbește bine limba engleză – checked.
Clima e cam meh. Ploua mai mult ca în UK, nu e foarte frig iarna, dar e întuneric și bate vântul.
Vara îmi place :). Nu sari de 30 de grade nicicum.
Dacă vrei să trăiești relativ bine și să fuți capre de la 1.75 în sus vii aci. Singura condiție pentru partea a doua e să ai și tu de la 1.80 în sus. Cum nu mă calific, eu sunt aici să fac bani, pe contract, taxat ca expat și nu cotizez/ nu primesc pensie sau asigurări de sănătate de la ăștia.
Dacă pățesc ceva o cam belesc, dacă nu, banii intră în cont și presupun că soția se bucură.
M-aș muta aci o vreme, dar nu știu dacă se prelungește contractul, probabil că nu, că și ăștia au fost cumpărați, Lol, iar pe 3000-3500 pe lună net, meh, nu prea merită. Nu pentru mine.
*Cred că sunt în spam.
Wtf…. minim 10??? Ca vorbisem cu unii ceva poate se iveste o ocazie…. dar vreme de kkt (cam ca-n UK am inteles), sanse de cetatenie laba, min 10 ani pt pensie…la ce mortii lor sunt astia din DK asa fericiti?(asa zic studiile)
Plm vreau sa muncesc la negru si nu gasesc…..
De ce sanse la cetatenie 0?
DK is cam xenofobi. Cam cei mai din zona aia. Si mai au si limba de cacat
Si in DE e cam la fel. Nu sunt mari diferente.
Da, dupa 5 ani ai dreptul la pensie intr-adevar, dar fractionat (adica iei fix pula, chiar daca ai avut salariu de 6 digiti).
Exemplu concret: castigi 5 ani de zile 72k/an (salariu bun in DE). Asta inseamna ca in fiecare an ai strans 2 puncte de pensie (aferente dublului salariului mediu calculat la nivelul lui 2016 – ca 36k/an). Asta inseamna ca in 5 ani ai cumulat 10 puncte de pensie. La 31€/punct (nivelul anului 2016 in Germania de vest) vei lua pensie de 310€/luna.
Pai crezi ca in Romania iei mai mult dupa 5 ani? Chiar is la salariu de 72kEUR/ an . Hai sa nu ne cacam pe noi. Bagi 20 de ani iti iei si tu 1000 EUR pensie. Nu e cine stie ce, dar stai intr-un sat, de voie.
cu 1000e te duci undeva prin panama/nicaragua si stai linistit 😀
Nu, ma refeream la faptul ca din comentariul lui Mano reiese ca Germania are mana mai larga decat DK/UK cand vine vb de pensii.
Cat despre pensia pe care o voi lua eu … te cam pisi pe ea indiferent de cat castigi acum, ca pana atunci o vor impozita si pe ca pe orice alt venit
https://www.finesurance.de/eh-content/pages/5490/images/Besteuerung_Berufsunfahigkeitsrente_Schicht_1.png
Varianta optima pt mine va fi o sursa suplimentara de venit si traiul pe meleaguri mai ieftine si cu mult soare – ceva gen Canare.
Te duci in Panama… dar tot ca rupt in cur te duci, vezi cat e un apartament/casa pe acolo. Costa Rica same… Don’t trust me, uita-te pe Travel la americanii care se muta acolo. La 550USD chiria la marginea orasului si salariu mediu net 630USD e cam ca Ro.
Faza aiurea e ca in tarile bune nr.pensionarilor va fi in crestere asa ca exista tendinta de micsorare a pensiilor, ca doar nici aia nu sunt sacul fara fund, ori in Ro…. babetii mor pe capete ca nu au bani de medicamente, tineretul pleaca, astia de muncesc mai pleaca si ei…ne vom imputina, dar cine a cotizat si la pensia de stat, nu numai privat…sigur apuca o bucatzica.Ca peste 30 ani n-or sa mai fie 3.5 mil pensionari… poate 1 mil max.
Eu nu mi-as face griji legate de pensie in locul vostru. Oricum o sa luati pula toti.
0040 sa inteleg ca cititul este o activitate prea grea pentru matale sau te intelegem ca lunea e luni?
@0040: gandesti romulaneste si nu e bine.
In Costa Rica poti sa cumperi un banal apartament de vreo 62mp – ceva la modul asta la $75k. (alternativ, la 150k, iei apartament cu piscina pe malul marii, da’ whatever, fiecare cu bugetul lui)
Practic, il pot schimba pe-al meu din Bucuresti cu ala si-mi mai raman ceva jdemii pentru o masina decenta, presupun.
Pe langa aia, ai avea pensia (in cazul meu, nu stiu cat o sa fie; cica aia de stat o sa fie (calculata acum) 693 de lire; aia privata nu mai stiu cat e, parca vreo 850, ca nu bag nimic in pensie eu) si ce plm de savings mai ai, tu stii.
Daca fara chirie nu traiesti din gen 1500 de lire lejer in CR, pai…e o problema la tine, as spune.
Oricum, eu am mai zis de coispe ori, nu va bazati pe pensie, adunati-va banii inainte de pensie, ca la pensie veti lua pula.
PS Exista locuri mai bune decat CR unde te poti retrage si poti trai pe bani de tigari – multe din ele in Asia.
Vezi ca in Canare esti la mila subventiei; odata taiata o sa ai preturi pe bune/europene. In rest, de acord cu traiul pe meleaguri mai ieftine, dar ar trebui sa te misti repede. Nu de alta dar prevad ca in maxim 10 ani creditele vor fi doar pentru cei care pot oferi ceva garantie serioasa.
@Manowar
Vezi ca se schimba usor treaba cu trecerea timpului. Daca te obisnuiesti cu un nivel de civilizatie, Asia si nu numai, poate fi foarte scumpa. Daca vrei sa o arzi departe de lume, departe de infrastructura, spitale etc, e ieftin, da. Dar am eu impresia ca la batranete nu prea ai chef de asa ceva. Dar, deh, noi sa fim sanatosi.
bre, eu ziceam ce poti face de 1000e/luna ca pensionar. Nu am zis CR ca are preturi maricele, dar si asa, la Uvita (200km de San Jose), in padure, frumos, piscina, ocean la doi pasi, o casuta cu o camera mare, buda, in cadrul unui resort prietenos era 400$/luna. Cu toate cheltuielile incluse. Sau cumparai ceva la 200k (frumos, piscina, cald, nebunia lu salam) si stai si o freci.
In Panama ai preturi mai mici, dar nu as putea sa va zic exact cat si cum. Dar ai si acolo zone frumoase, mai retrase, unde cu 1000E ai duce-o decent spre minunat.
Ziceam zona aia ca e sub influenta SUA (cr nici macar nu are armata), deci nu trebuie sa iti faci griji ca musulmani bombardosi.
Altfel, as fi zis de Langkawi in Malaezia (nu ai taxe, deci alcoolu e ieftin, insula e linistita, viata e durere la penis) sau alte locuri de prin Asia unde sa o duci bine cu o pensie modesta de european.
*ma gandesc pe la un 55ani sa ies la pensie. Muie pensia de stat
@Animaloo
imi place ca esti optimist:
1. pensia o vei primi si-ti vei permite mai mult decat haleu + transport
2. crezi ca preturile stau pe loc in asteptarea propriei pensionari
3. crezi ca esti singurul care se gandeste la asa ceva
4. crezi ca lumea nu se schimba si zona aia nu devine un noi bubble (ma gandesc ca vor sa extinda canalul panama de ceva vreme si ma astept preturile sa cam creasca prin zona)
in rest, dupa cum ziceam, faceti-va plinul cat e benzina
pai nu stiu ma. Ar trebui sa imi fac planurile bazandu-ma pe ce?
1. aici m-ai pierdut. Ai reusit din primu punct
2. crezi ca salariile raman pe loc si doar preturile cresc
3. nu. dar intrebarea este : cati sunt dispusi sa plece
4. iti acord si tie prezumtia de luni si faptul ca iei un exemplu momentan drept un plan final. Cand iesi la pensie vezi si tu: ce suma de bani ai, cat esti de dispus sa pleci, ce fel de viata iti doresti, ce active ai, ce boli ai etc. In urma tuturor calculelor astea te muti la azil, te muti intr-o alta tara sau stai pe loc. Dar, se discuta strict despre ce sa faci cu 1000e. Cu care in europa cam sugi sosete, fara economii si alte active.
@animaloo: ba, nu prea sugi sosete ca owner. Gen nici in UK nu faci foamea.
Daca stai cu chirie, da, le cam sugi. Dar pula mea, iesi la pensie chirias…?
eu zic ca nu merita sa gandesti in bani, valoarea lor se duce pe pula cam oricum. acum ~25 de ani luam inghetata cu moneda de 5 lei de aluminiu si primeam rest. Apoi peste vreo 10 ani cu 10000 nu faceam mai nimic. Apoi 10000 s-au transformat in 1 RON. la fel si cu inflatia dolarului. asta putem sa vedem si in ron cum preturile au zburat de la $12k pe apartament prin 2002 pana la >$100k acum.
cat faceti bani, aruncati in investitii, cat de cat safe, ca nu suntem genii, dar sa faci economii pe o perioada lunga e o dovada de nebunie dat fiind contextul actual.
astea fiind spuse, nu are sens discutia futurista decat cu niste asseturi care au cat de cat o valoare constanta in timp. pana atunci, umplem sacii si apoi evaluam.
Oricum ai face chestia e aceeasi, cu hintul dat de Manowar.
Pensia se calculeaza in puncte de pensie raportate la un salariu de referinta din viitorul in care o incasezi. Ca-i mai putin sau mai mult, e o treaba arbitrara, in functie de contextul de atunci.
Insa esenta e urmatoarea: Care-s cheltuielile necesare si cele mai mari ale unei persoane, in speta bosorog?
1-Casa/Chirie
2-Daca nu ai bulan sa mori sanatos, traista lunara de medicamente.
Atat timp cat va mai exista proprietate privata, poti s-o rezolvi cu prima din timpul vietii active. Daca nu esti handicapat nu ai de ce sa nu poti ( privind lucrurile la nivelul de acum, desigur)
Daca ii tragi cu, mie nu-mi trebuie casa, eu platesc chirie, proprietatea e pentru fraieri ca ma tine in loc, foarte bine, sugi pula. Si acum, dar mai ales atunci. Sper sa iti ramana bani de vreo 10-20 de ani de chirie si dupa ce nu mai muncesti, daca tot e mai bine asa.
Pe-adoua nu poti s-o garantezi nicicum, poti doar sa ai grija sa nu-ti bati chiar joc de tine, pe cat se poate. Daca bei, fumezi si mananci cacaturi ca si cum nu mai exista maine, o sa platesti scump ziua aia de maine evident. Da macar stii o treaba: cand dai pe buline mai mult decat ai pensia probabil ca ti-ai cam mancat malaiul inainte de punctul ala si-n momentul in care-ti poti recunoaste ca nu prea mai are rost sa imbogatesti companiile farmaceutice fara vreo satisfactie, traci frumos stecherul si inchizi sandramaua cu demnitatea pe care-o mai poti avea la varsta aia.
Ca investesti in X,Y,Z si merg sau nu merg, asta-i bonus. Important e sa ai un cotet unde poti locui, eventual cu costuri minime – ca nu-ti mai trebuie chestii cu paznic si gradinar in centrul vreunui oras, atat timp cat nu ai nevoie de cineva sa te stearga la cur, iar de restul mai vezi tu. Daca nu il ai nici pe ala, te pisi pe ele de investitii, de ce vrei tu, ca inseamna ca esti mult mai jos.
Poate casele nu-s rentabile, poate piata imobiliara se va prabusi de modelul depasit, poate pula mea, dar treaba e ca daca nu ne baga astia cu forta in azile sau alte “facillities” ca pe roboti, de-o casa tot o sa ai nevoie si tot vor fi utile si vor valora ceva bani.
Sa crezi ca investitiile in imobiliare sunt un pariu prost e ca si cum ai crede ca fiu-tau, sau nepotu-tau vor cumpara case la jumatate de pret ( calculat in zile de munca ) fata de cat ai platit tu pe ele. Pai, vorba aia, doamne ajuta, imi asum riscul asta, da’ nu cred.
Nu pun problema asa.
Pun problema la modul urmator: am acum un apartament in Bucuresti. OK, e un cacat. No problem. Am luat aici casa asta. OK, mai am de platit la ea.
Pana la varsta de pensionare, o termin de platit pe-asta si mai pot lua (nu zic ca o sa si fac asta, zic ca as putea) inca 2-3 la fel ca ea. Se-nchiriaza cam la 750-1000 bucata in momentul de fata (asta fiind in jur de 1000). OK, impozite, OK, pula mea, da’ nu schimba cu nimic faptul ca vinzi una, iti iei o casa cum vrea pula ta unde vrea pula ta, mai iei vreo 2k din chirii lejer si inca vreo 1500 din pensie. Zic la nivelul de-acum, ca poate peste treij’ de ani o fi pensia 15000 de lire, dracu’ stie.
Eu zic ca nu-i problema.
E o problema doar pentru aia care:
– nu vor fi proprietari la pensie
– nu s-au pregatit cu mai multe investitii pentru pensie (indiferent ca discutam de imobiliare, aur, actiuni sau ce-o mai fi)
Si, pula mea, daca pana la pensie n-ai facut ce trebuia, pai, pula mea, imi pare rau and shit, da’ eu sunt ultimu’ incompetent pe plan financiar si chiar si eu imi achitasem primu’ apartament la 35 de ani. Cu tot cu divort si alte alea agatate de spinare, cu teapa luata pe varf de bula etc.
Daca mai credeam in Romania vreun pic, cumparam anual 1-5 apartamente in Bucuresti si le tineam la inchiriat. Dar dupa cum zice si textul asta, am inceput sa am dubii ca o sa mai aiba cine sa le inchirieze. Altfel, plm, ieseam la pensie cu fucking imperiu imobiliar.
Asa ca sloboz con carne, daca un om face nu face pana la pensie nici cat am facut eu hingherit pana la 35 de ani, pai, regrete eterne si lasa, se descurca el…
…but then again, plm, pana si aia mai mostenesc ceva, deci meh.
De acord. Doar ca ma refeream la partea asta:
Doar spun ca ieftin nu e pe acolo daca stai in civilizatie. Daca o arzi pe barci pe plaja, ok, poti, dar am eu impresia ca atunci cand apar durerile de genunchi si spate nu prea ai chef de asta. Evident, se poate sa ma insel.
pai liviule, eu am zic ca 1000 fara economii si alte active is de supt sosete. Daca ai o casa si mai ai acolo niste mii in cont iti permiti lucruri. Dar, nu stiu daca vreau sa ma gandesc ca as sta la 60 de ani in oras. Aglomerat, masini, zgomot, tineri care nu se gandesc decat la freze si telefoane (ca sa citez un cacat de reclama de la noi).
Bine, pana atunci mai e o gramada
Si ce te opreste sa schimbi casa de la oras pe una din afara orasului + ceva maruntis. In termeni generali, cred ca tot casa de la oras va face un pic mai multi bani decat una pe camp, pe motiv de infrastructura si cerere. Ideea e sa o ai, ca sa ai ce schimba.
@animaloo: apartamentul tau de la Tineretului (?) va valora oricum mai mult decat casa de pensionar de la Cuca Macaii.
Uite si o alta perspectiva. SAP functional la una din companiile mentionate in articol, cam vreo 11 ani de experienta. ~2500 pe luna, PFA, clasic. Conditii de lucru super lejere (home office cand vreau, cat vreau), nu am nici un sef care sa imi sufle in ceafa, grad de ocupare destul de mic. Mai lucrez cate ceva SAP pe langa, dar destul de putin. Timp berechet sa ma ocup de biznisul cu fotografie.
Saptamanal ma mai contacteaza cate un recrutor cu oferte, prin varii tari din Europa. Aproape deloc nu ma trage sa plec. Am mai lucrat prin Germania si putin prin Elvetia (tot SAP), tari faine, nu neg.
Butt…la 36 de ani, gandul de a ma muta cu nevasta si doi plozi (7 si 14) in afara, ma ingrozeste. Salariile pe un post permanent in afara pe SAP nu sunt cine stie ce (4000 +/- in Germania). Chiar nu cred ca ne-am descurca cu banii mai bine decat aici. Basca sa invete toti germana sau alte limbi non-ingles.
Mai am colegi care sunt cam in aceasi situatie. Cred ca familia e principalul “obstacol”, daca eram singur probabil plecam de ceva vreme.
Cu banii cred ca te descurci mai bine-n Romania, in teorie (nu neaparat si-n practica, ca nu-i 1500 de euro pe luna chiria-n Germania la ceva normal).
Da’ cei mai multi oameni nu pleaca din Romania pentru bani. Pleaca destui si pentru bani, da’ cei mai multi au alte motive. In mod amuzant, legate tot de copii.
Daca as putea sa castig in alta parte cat castig in ro (+rate casa sau chirie), as pleca fara sa ma uit inapoi. Cu ce fac eu acum, probabil ca nu ma angajeaza nici pulea pe afara, cred ca ar mai trebui sa invat niste ani si sa mai dau ceva examene de echivalare (diriginte de santier + RTE – pentru care trebuie 8 ani vechime/domeniu in ro + proiectare pe care nu as putea sa o fac in afara + mai am putin si pot sa ma fac si verificator de proiecte), ani pe care nu-i prea ii mai am. Mai ii si partea ca daca plec din ro, ar trebui sa ma gandesc si la o casa. Sa platesc chirie 15 ~ 20 de ani, nu prea ma incanta, as prefera sa bag banii aia intr-o casa, diferenta majora dintre a plati ratele la propria casa sau chirie ar fi faptul ca ramai cu casa. Cei care vor sa-mi indese pe orice gaura avantajele cu chiria sunt rugati sa se abtina, nu de alta da’ am stat 11 ani cu chirie si au fost mai mult decat suficient. Oricare ar fi varianta, ar insemna ca in alta parte ar trebui sa castig minimum 800~1000 de euro mai mult decat in Ro. Pentru un job mai la munca de jos, nu vad cum.
Un prieten imi spunea ca ar merge sa incerc ca helpdesk, am reparat cateva mii de computere la viata mea, cam dau de cap oricarei imprimante, cacaturi legate de office/OS-uri si alte mizerii zic ca n-ar trebui sa ridice probleme, da’ nu mi se pare suficient cat sa asigur ce trebuie pentru o famiie de patru, ba dimpotriva. Ar putea sa munceasca si doamna si sa impartim cheltuielile, da’ pentru ea ii ceva mai complicat pe afara, iar aici nu vad ce ar putea sa fie mai simplu si mai comod decat sa aiba programul fix cum il vrea ea, pe plantatia ei, asa ca s-ar duce sigur la un downgrade (pe care l-ar face in cele din urma). Exceptand cazul in care as fi in stare sa ma apuc de altceva pe parte de IT (mai mult decat helpdesk) si chiar as putea sa invat incat sa ajung bun la asa ceva (desi mi se pare tot mai greu sa inveti odata cu inaintarea in varsta), probabil ca plecatul in afara ca familie de 4 ar fi un pas inapoi – pe parte financiara. As fi instare sa fac si pasul asta inapoi, pentru ca mai am putin si o iau razna aici, imi vine sa omor oameni cand vad problemele legate de tot ce tine de noi, sistem de sanatate, justitie, administratie publica si masa mare de imbecili care ii sug in cur pe Iliescu sau care ar fi in strare sa-si transeze si rotiseze vecinul pentru ca Basescu/Vanghelie/Dragnea/Orice cacat ii mai bun.
Gandindu-ma la copii, cea mai buna solutie ar putea sa para asta, doar ca nu cred ca daca ar fi sa-i duc intr-o tara mai putin defecta decat asta, le-as face neaparat un bine, ajungand sa-i privez de anumite lucruri pe care le au aici, inclusiv timpul pe care-l am la dispozitie ca sa-l petrec cu ei. Probabil ca o sa mai strang/em din buci, sa mai punem bani deoparte si nu peste foarte mult timp sa-i imping pe afara, macar cu avantajul de a avea posibilitatea sa aiba un start mai bun cu o calificare in ro.
Ca natie, cred ca suntem fututi pana in maduva oaselor, si cu cat o sa treaca mai mult timp, cu atat mai clar o sa se vada lucrul asta.
Comentariul asta il fac fara sa-mi pun numele, pentru ca nu stiu daca s-au anuntat oficial castigatorii. Asta cu electricienii, dulgherii, puitorii de acoperisuri si ce dracu meseriasi or mai fi, mai e cum mai e. Mai nasol este la marile proiecte de infrastructura (sic!) si la chestii d-astea, importante, gen o magistrala de gaz, cum e BRUA. Au participat la licitatii toate firmele de profil din Romania, dar fiecare pe cate un tronson. Si inca nu pot face fata singure, s-au mai asociat cate 2-3 intre ele, altele s-au asociat cu niste firme de-afara. Dar, cu toate astea, au licitat undeva la 70-80 din valoarea scoasa la licitatie, de teama concurentei. Cand s-a inchis licitatia, ce sa vezi? Au concurat singure, fiecare pe tronsonul ei. Adica nu s-a inghesuit nimeni sa concureze. Si stiti de ce? Ca firmele de constructii din domeniul asta s-au contractat puternic in ultimii 5 ani. Undeva la 60% fata de 2011 – 2012. Asa de rahat e situatia in care ne aflam, incat nici macar nu mai sunt firme/oameni, cu care sa iti pui la punct infrastructura. Si da, nu gasesti sa angajezi sudori, lacatusi, electricieni, instalatori, dulgheri, fierari, betonisti. Nimic. Aia cu ceva experienta, lucreaza prin Africa sau prin nord pentru firme occidentale. Ceilalti inca stau pe banii parintilor. Sau pe combinatii, la pariuri. Nu doar ca le pute munca, caci “nu s-ar da jos din pat pentru banii aia”, chiar daca nu stiu sa faca nimic (vorbim de oameni fara nici o calificare, cu experienta zero), dar nici sa invete nu vor. Sa-i scolarizezi. Ultimul trend, mai nou, este sa se aduca sudori din Vietnam. Nu stiu cat de buni sunt aia, ce calificari au, nu stiu pe ce bani. Cica prin Tulcea, in port, sunt cateva sute… prin Constanta, la fel. Mi se plangea un inginer, venit pentru un interviu, ca a ajuns sa aiba o echipa formata din el si inca un sudor. Si atat. Si ei doi fac tot. Si asa ajungi sa lucrezi cu pensionari. Cat or mai trai si aia. Sau cu vietnamezi. Sunt curios daca firmele astea de au castigat licitatia, o vor si finaliza. Nu din cauza cheltuielilor. Ci pur si simplu din cauza de forta de munca.
Nimic nou.
Am tot zis ca asta o sa se intample. Am tot fost contrazis si luat la misto si ocazional injurat pe tema.
Dar, pula mea, uite ca asta se intampla.
As expected.
Si, sincer, ma unge la corazon. Toti baietii aia care ma luau la misto ca aberez, cum sa sustin ca un programator sa primeasca 600 de euro – se stiu ei – in Romania? Toti baietii aia care auzisera ca plec si-i trageau cu “drum bun, sa nu se ne scrii” (si mie si altora)? Toti simpaticii aia cu “capsunari”? Toti aia care-mi explicau ca “munca ta nu face atat, ca aici nu e New York” etc?
E OK, boss. Noi (astia plecati) eram nasoi, ca aveam pretentii prea mari si ceream prea multi bani si prea multe de la viata etc etc. Lasa ca-i OK, va vin acum-acum vietnamezi, ucrainieni, albanezi si ce s-o mai nimeri – preferabil si niste allah de-aia. Si va bagati voi la concurenta cu ei – asa, in race to the bottom – si o ardem in mistouri pe urma. Asa, cat timp va duceti la un interviu si va anunta aia ca au optiuni mai bune pe 200 de dolari pe luna.
Si-ntre timp, normal, va adaptati si la noua societate. Ca pula mea, tre’ sa fie remodelata Romulania un pic si pentru ei, sa nu fie conflicte culturale si de alta natura. Cand ii vad pe-aceeasi oameni care dadeau in continuu din clont plangand acum si cerand sa fie taxati pe facultate aia care vor sa plece din tara – ca asa erau, prea destepti sa vada ce era fix in fata lor, inclusiv cand le explicai ca ultimilor autisti – simt ca totul e in regula cu universul. E o senzatie de-aia de pace si fericire suprema.
Ura si la sicriu, hehe, tiganizarea o sa fie o amintire placuta.
@Alifie: pe logica ta, n-ar fi plecat nimeni, niciodata. Adica, eu am mers “in pierdere” la inceput aici, in comparatie cu Romania (gen dupa ce scadeam chiria si facturile).
Da’ nu pleci pentru ca o sa-ti mearga superb din prima luna, de la inceput.
Presupun insa ca pentru tine e mai comod sa astepti sa faca boracii 18 ani si sa le explici in ce directie e granita decat sa incerci sa integrezi intreaga familie in alta tara. Nimic de condamnat, e chiar de inteles.
Treaba e ca banii nu-s totul. “Cealalta” treaba e ca banii mai vin, in timp. Afara. Ca-n Romania…mai greu.
Eu nu pentru bani am plecat. Sunt si banii un bonus – da’ la inceput nu prea se punea problema asa. Nu in cazul meu, oricum.
Oricum, si daca e sa te concentrezi pe partea financiara, nu-i numai de cati bani iei tu in prima luna. E mai mult de cat de usor o sa poti face bani. De cat de usor o sa poata face boracii bani, cand le-o veni randul – si in ce conditii.
Pentru mine e mai mult de “cum traiesc in timp ce fac banii aia” si de “cum o sa traiasca boracul cand o fi”. Iar cand ajungi sa te gandesti la capitolul asta, nu prea mai incape loc de discutii. Adica, banii n-or fi neaparat mai buni in Copenhaga cand le aduni pe toate. Da’ intr-un fel creste un borac acolo si in alt fel creste in Bucuresti. Plus ca, vorba aia, banii (daca nu cumva ai milioane) nu prea pot cumpara cetatenia. Traitu’ si muncitu’ afara…da.
Nu stiu cum sa-ti explic altfel, da’ in vreo 8 luni, e foarte probabil ca fi-miu sa aiba cetatenie britanica. Nici nu stie ce-i aia cetatenie, habar n-are sa scrie macar. Nu mai e nici UK-ul miezu’ din dodoasca, da’ as zice ca o sa-i deschida alte posibilitati. Unele pe care eu nu le-am avut cand conta.
Aia la pariuri se duc si cu 1 leu din alocatie pentru echipe de fotbal gen. Si cand vine somajul, la ruleta.
Asta cu nu vor sa munceasca si sa invete e asa gen invers cu realitatea, gen anunturile alea unde vor sa angajeze tineri cu studii medii si ‘pachet salarial atractiv’ dar 5 ani minim experienta. Plus masina, carnet si alte cacaturi, iara, chiar si asa, tot 3000 au mai aplicat pentru acest post.
Da’ de unde. Scolile de meserii prima data s-au desfiintat ca erau prea scumpe sa le intretina statul, si dupa s-au reinfiintat prin comasare cu liceele profesionale plus acorduri privat-public.
Si bineinteles ca acuma trebuie sa scoti ‘tu’ (parintele) banul pentru materialele de curs alea-alea.
Iar aia buni de munca pleaca in Germania lejer asa. Ca, pai sa vezi, oricum nu sunt firme si fabrici unde sa practice meseriile alea.
Aia cu nu stiu sa faca nimica nu-i problema, desi aerul de cocalar si 8-9 clase luate cu 5 da. Si cand ai mutra de taran coclit pe buletin, media generala 5 si 2 bani in buzunar, iti dai seama ca n-o sa-ti accepte dosarul niciul din liceele alea ori vreo firma.
Si astia care au ramas sunt care sunt, manele in casti, usturoiul in gura, tarana in talpa, saraci ca pula, intr-un ecosistem menit sa-i mentina saraci unde nici macar nu pot muncii ca sa nu mai fie saraci. Ca nu sta nimeni sa-i educe gratis, costa bani.
Si aia educati au plecat deja.
Asta este.
Asa este, saracii ca pula au ramas. Si prostii. Si aia care profita de pe urma lor.
Dar sa stii ca aia cu faptul ca nu vor sa invete e reala. Cunosc personal un director de liceu tehnic din Constanta, care a reinfintat niste clase de profesionala. Si in fiecare vara, de vreo 2 ani, ia la picior toate primariile din judet, la sate si comune, si incearca sa convinga primarii sa trimita cumva copii satului la scoala. Si nu vin. Nu gaseste sa umple clasele. Desi le ofera cazare la internat, mancare, tot. Am participat la niste proiecte pe POSDRU, pe formare profesionala, in care ii invatau o meserie (gen sudor, instalator), le deconta transportul, le dadea o masa calda la pranz si, la terminarea cursului, si o bursa. Parca i-am adunat cu arcanul la armata, asa greu am strans de-o grupa.
Pe de alta parte pe cacatii astia din sistemul de invatamant ii doare-n pula de ce vrea piata muncii. In fiecare an directorii de licee vin pe la mine sa le completez niste cereri/contracte/parteneriate in legatura cu ce-si doreste agentul economic sa iasa de pe bancile scolii, adica ii intereseaza cam ce meserii se cauta. Si eu ii scriu sudori, lacatusi, electricieni (lucru pe care-l solicita toate firmele de constructii din oras) si el infiinteaza o clasa de instalatori, alta de croitorie si una de ospatari. Ca are el pe cineva care trebuie sa predea cursurile astea. In fiecare an aceeasi poveste. Anul asta o sa-i dau muie.
Incetati sa va mai plangeti de tara asta.
E adevarat ca nu e de munca si-s scumpe toate, dar daca stii sa furi, sa te prostituezi si ai prieteni buni, traiesti bine.
The Fog: Tocmai ca nu e adevarat ca nu e de munca. E destul, n-are cine sa mai faca munca aia. Iar de furat si prostitutie, mult noroc, boss. Poate de aia.
@The Fog: da, ma, da’ unii dintre noi am imbatranit, nu ne mai da lumea bani s-o sugem la colt ;(
Asa e si-n Bucuresti si cred ca-n toate orasele.
Una de zidari si inca 5 de bucatar si ospatar. Pai, plm, pentru alea n-ai nevoie de scoala. Deja se bat absolventii de la Istorie, Drept, Arta si Psihologie pentru ele.
O schema monofilara si la ce temperatura se pune cimentul e alta treaba.
Mai grav e ca profesorii sunt profesori, adica n-au muncit in viata lor. Ca daca chiar erau buni de inginerie, lucrau la privat.
Si ai o tona de fosile paralele complet cu realitate care ultimul stagiu ca student si l-au facut prin ’80 gen. Asta daca nu-s si ultimii betivi cu sticlele pitite in atelier.
Mi s-a intamplat de prea multe ori sa ma intorc de la firma si sa stiu mai mult lucru manual ca profesorul, el sa stie fizica, eu pula fizica, dar la munca aplicata, el penis.
Bun articol, Orbu. SI mai bune comentariile, mai inveti ceva. M-am dus si pe linkurile vechi cu legenda romaniei. No comment…
Btw, vad ca ai inceput sa ai fani tineri, cețuliță pare nascut nu de mult daca inc-o arde pe prieteni buni si bani de la supt. Dragut, ce sa zic, mai invatam si noi ceva 🙂
Pai, de ce no comment boss? Nu-i frumos sa-l recitesti azi, sa vezi daca era scris pe bune sau nu? 🙂 Cum zicea baiatu’ ala acolo?
Eh?
Ahahahaha, nu faci nimic cu un copil care spune adevarul. Cel mult ii zici “bravo”.
Asa si trebuie. E nasol cand iti spune si tie adevarul – gen ca parca nu esti idolul lui – da’ e OK, iti trece 🙂
Nu numai ca pe bune, dar foarte de actualitate. Cine stie ce i se parea dacopatului aluia ca mai poate fi salvat, aici, atunci…dar pariu ca daca-l intrebi acum are aceeasi parere.
Manowar e vinovat ca au plecat oamenii din tara, lol. Acest Zamolxe al emigrarii =))
Ba, io zic ca e defect si trebuie sa il inveti sa minta.
Nu vad de ce.
Cam la fel sunt eu.
Tu alegi sa spui adevarul si posibil ca nu chiar mereu. Ce, nu stii sa minti? Copiii care spun adevarul ( atunci cand e in defavoarea lor ) o fac pentru ca nu stiu sa minta si sa manipuleze., cel putin din experienta mea.
Ba da, normal ca stiu sa mint. Si n-am retineri.
Dar cand n-am nimic de pierdut/castigat, adevarul, taica.
Gen daca ma intreaba o cunostinta de sex feminin de ce n-o plac barbatii, e foarte probabil sa auda ca nu e prea atragatoare, e aproape de termenul de expirare, nu are maniere, probabil e si proasta la pat si e cam needy. Asa, out of the blue – gen poate daca te gandeai mai bine, nu ma intrebai.
Nu c-as vrea sa-i fac un rau. Da’ vorba aia, daca a intrebat si n-am nimic de castigat/pierdut, de ce nu?
Pai aici, sunt absolut de acord si imi place si mai tare atunci cand copiii spun adevarul la chestii d-astea. Le trec prin cap chestii cu care te umilesc la care eu nu m-as mai gandi.
Doar nu minti de dragul de a minti si, in fond, asa castigi credibilitate ieftin, cu genul de adevaruri care nu te costa nimic, ca nu trebuie sa te placa toata lumea.
Sa vezi cum se oripileaza unii si altii care-mi mai arata poze cu boracii lor, sau ai altora si e spun ca-s urati cu spume. Ca asa sunt, nu ca am eu ceva cu ei. Da’ nici nu ma simt dator sa-i flatez cu ceva :). Dar nu de asta e vorba.
Da’ daca te intreaba manageru’ ce faci in timpul serviciului, presupun ca nu-i spui ca “bine, dorm”, sau “cum a fost sedinta?” “nu stiu, eu aveam ora de sex in calendar, n-am putut sa particip”. Sau, ai putea s-o faci in functie de cat te costa trolajul :). Dar ideea e ca realizezi cand adevarul inseamna o tesla in coaie cu care nu castigi nimic si poti sa iei masuri.
Un copil care nu reuseste sa realizeze asta cred ca e defect.
….actually….
….si daca ai impresia ca eu sunt rau, ar trebui sa-l auzi pe Patrick, caruia i s-a cerut parerea despre un tool intern. Ocazie cu care a spus ca e ceva de genu’ cum-stained … ceva, nu mai stiu ce. Tomberon, servetel, ceva, nu mai stiu.
Ba, de-al tau nu stiu, da’ al meu are destul timp sa-nvete in ce lume de cacat traieste ceva mai incolo.
Boss, cunosc, astea-s acte de bravada, e mai putin legat de adevar cat de tupeul de bate cu pula in masa. Ar trebui sa fiu decorat pentru genul asta de “adevaruri”. Dar cred ca intelegi ca altceva incercam sa iti spun.
I’ll just leave this here.
Si eu pe asta:
https://www.youtube.com/watch?v=pSqR6Dlguxo
Aia cu scolile profesionale e ultra amuzanta.
In anii 90 faceam noi mai multe la orele de “atelier”. De la traforaj la electronica. Baiatul ala cu letconul (spelling?) e atat de pierdut in spatiu…
Ce croitorie, nene, la videochat cu ele!
…pai, sunt urate…
pai, s-au facut cateva licee “profesionale” platite de nemti. Toti aia care le-au terminat au zburat afara.
Pe la severin au fost la fel, licee pentru nave. Absolventi…direct la munca.
Da proasta de abramburica (proasta zic si eu asa, de invidie) i-a bagat pe toti la licee teoretice, ca profesionalele nu aveau acces la facultati.
Abramburica suna asa… dragalas. E o porecla prea dulce pentru ea.
Pffff!!! Cand vad “Urgent” intr-un text mi se face rau. Le urez mult succes.
Chiar, daca-s platite de nemti mai poate statu’ sa le ceara banii la granita ? 😀
N-ar putea oricum, boss, ca alea nu-s studii superioare.
Depinde cati bani le lipsesc. Pana la urma ar putea cere “banii inapoi” si pe gradinita, sau pe aerul respirat ( ca alte servicii nu prea mai au), nu?
Cam asa ceva.
Da’ oricum pana dau aia vreo lege noua sau plm (ca acum sunt ocupati sa isi dea legi cu dedicatie anti-puscarie si sa interzica protestele, lol), pleaca si restu’ de un milion sau cati plm au ramas (oameni relativ tineri si relativ productivi) in Romania.
Dupa care pot cere bani cui vor ei, ca le raman doar pensionarii si somerii.