Un pic (mai mult) despre datorii
Ma uitam la clipul ala troglodit de ieri si ma intrebam daca oamenii aia chiar exista (pentru ca plm, nu costa prea mult sa pui o parasuta sa te sune si sa sustina tampenii sinistre pentru a face rost de ceva audienta). Imi place sa cred ca nu exista si-s vrajeli. Da’ pe de alta parte, ma gandesc ca e foarte posibil sa existe, pentru ca am de-a face cam des cu oameni ingropati in datorii pentru diverse cacaturi.
Aveam colege care luau sub 30k/an si se duceau sa-si ia o masina noua in rate. Gen stateau shared sau cu parintii, da’ plateau rata la masina noua. Parca-parca n-are prea mult sens.
Am primit ceva livrare de pizza si venise fiinta la usa uitandu-se pe maps pe noul iphone iesit de gen cateva saptamani. Nu, serios, stiu ca era ala nou, ca-l stiam p-ala vechi si aveam un coleg fanboi jobs – imi trimitea nonstop linkuri cu cum va arata ala nou, cum va avea carcasa metalica etc.
Am vazut animale care aveau bani sa-si achite casa, da’ faceau remortgage si apoi spargeau banii pe tampenii (vacante, masini, toale etc) pentru ca .. plm, de ce nu? Dupa care plangeau ca-s in datorii.
Insa imi place sa cred ca treaba aia cu clipul e aranjata. Fake. Vrajeala. Harneala. Pentru ca trebuie sa fie un punct la care incep sa intepe datoriile, la care parca-parca simti un pic de foame, la care iti dai seama ca trebuie sa renunti ori la ceva, ori la altceva, ca altfel nu te mai descurci. Trebuie sa fie momentul ala in care – sa echivalam cumva cu Romania – iti dai seama ca ai bani ori de intretinere, ori de haleala, da’ nu de ambele. Si trebuie sa-ti dai seama la punctul ala ca faci ceva gresit, ca ai facut ceva gresit si e timpul si cazul sa repari.
Dar nu-s sigur ca inteleg unde anume le dau sinapsele rateuri astora. De pilda… tipa aia care-l suna pe animalul din clip era chiar amuzanta. Ca “noi avem diplome, asa ca datoram nu stiu cat” (vreo 6 cifre, am uitat, parca 130,000). Ba, stai in pula mea un pic, da’ nu te gandesti un pic inainte sa te inhami la chestia asta ca, boss, stai asa, aia-s 130k plus dobanda de dat inapoi? In cat timp ii dau inapoi? Cat o sa fac eu pe an – dupa taxe? Cat o sa pot economisi din cat fac? (dupa ce platesc diverse cheltuieli lunare). Te bagi asa la hei-rup, fara sa-ti pui vreo intrebare? Ca “lasa, o sa fie bine”? E plin Vestu’ de de-astia cu diplome in cacaturi irelevante care sug pula pe bambilici si se dau cu curul de pamant ca viata nu-i corecta, ca societatea e de cacat, da’ nu se intreaba nici macar unul inainte de a se baga in datoria aia “ba, mie ce-mi iese? merita?”
Nu-s sigur ca inteleg cum e chestia asta cu “am un mortgage, dar ma duc si-mi mai fac si vreo 40k datorie pe credit card”. Coaie, stai in pula mea putin, datorie PE CE? Adica, din nou, unde a fumegat neuronul ala? La care parte din “daca imi permiteam sa cumpar chestia asta, nu aveam nevoie sa imprumut banii; daca o iau cu bani imprumutati, o sa fie mai scumpa si o sa am si mai putini bani pe viitor” nu a mers treaba?
Nu-s sigur ca inteleg cum functioneaza lista de prioritati pentru ghertoii astia.
Uite, si eu am datorii. Gen mortgage. E nasol (pe hartie) Ar fi fost frumos sa putem cumpara case frumoase si spatioase si lugu-lugu cu banii jos, dar realitatea e ca treburile de genul asta nu-s de nasul meu, ci-s de nasul alora nascuti in familii care-au facut bani. Asa ca, pula mea, eu am de ales intre a plati 1000 chirie sau 600 mortgage (sume random, nu va agitati cu ele). Bine, nu numai eu, cred ca vreo 90% din oameni sunt in aceeasi situatie. Si-atunci, plm, musti glontul si te bagi in datorie. Inteleg asta. Iti faci niste calcule si aia e, ghinion, iti calculezi anii de rate. Tough shit. Dar, bai, cand ai intrat in cacatul asta…bai, tata, cand ai intrat in asta, nu stiu cum faci tu, da’ eu ma agit sa-l platesc. Nu-mi refuz o cafea in oras sau pula mea, da’ nici nu-mi pun problema de chestii scumpe, ca sa pot spune ca mi le refuz. Gen au iesit televizoare 8k acum? Bravo, mi se rupe pula – pana nu vad mortgage-ul achitat, pot sa ma uit la netflix foarte bine si-n 4k. La mine chestia asta e cu libertatea de miscare: adica vreau sa nu mai atarne chiria, sa nu ma intreb de mortgage, sa nu fiu vulnerabil in fata unei recesiuni, chestii de-astea, stiti?
Inteleg si genul de datorie “productiva” – gen “ma duc sa imprumut 10k pentru ca vinde un vecin o casa la 9k si am eu un cumparator la 14k”. Da, tata, plm – oportunitatea bate la usa. Cu ranga. Aia e, te bagi – desi s-ar putea sa descoperi ca ala cu 14k se razgandeste. Sau e fratele vanzatorului, lol.
Inteleg niste chestii de-astea, da’ nu inteleg cum e aia cu “imi iau vacanta pe datorie”. “Imi iau haine pe datorie”. Nu inteleg cum ajungi la 40k datorie pe credit card. Nu inteleg cum ajungi la 130k datorie pentru ca “studii”. Adica, las-o-n pula mea, femeia zice acolo ca valoreaza 300k casa lor. Pai, fa, in pizda ma-tii, asta-nseamna ca tu ti-ai facut o datorie de O CASA (la vremea la care a studiat ea erau altele preturile; gen femeia zicea ca avea 29 de ani; cel mai probabil prin 2008-2009 lua cu 130k o casa mai mare) pentru facultatea ta basita. Cum sa fii atat de imbecila? E legal sa fii atat de idiot? Cum pula mea sa te dea prostia afara din casa in suturi in halul asta?
Mai era unu’ care-si facuse o datorie cat China pentru ca…o sa radeti, a cumparat ceva crypto de toti banii virtuali de pe credit card. Si normal ca bitcoinu’ a scazut nitel (ca de obicei, valuri, plm) si era idiotul disperat ca omfg, eu ce ma fac. Pai, ce sa te faci, prostituata transexuala, de exemplu. Sau ce plm se fac idiotii ca tine, habar nu am. Si stiu “putea sa-mi mearga, ca uite, Dorel a cumparat cand era 5 centi si acum e miliardar”. Da, da’ tu nu esti Dorel si tu nu ai cumparat in pula mea la 5 centi si nici n-ai cumparat pe banii tai, ca Dorel. Ce proasta-i ma-ta.
Nu-nteleg idiotii de genul asta. Chiar nu-i pot intelege. Ba, trebuie sa fi primit ceva educatie. Ori de la parinti, ori de la viata, pula mea. Trebuie sa fi observat la momentul X din viata – stiu si eu, pe la 14 ani, daca nu te-a invatat nimeni pana atunci – ca daca tu produci 3 lei, nu poti sa mananci in continuu de 4. Poti o zi, doua, trei, o luna, doua, trei, da’ pe urma vine nota de plata si nu mai primesti nimic de mancare pana n-o achiti. Trebuie sa fi vazut unu’ dat afara din crasma ca nu-i mai da betivanul sef rachiu pe caiet. Trebuie sa fi vazut pe strada unu’ cersind la un anumit moment – nu te face sa-ti pui niste intrebari? Gen “cum a ajuns ala acolo, de ce nu are nimic?”. Chiar trebuie sa-i fi vazut p-astia, ca eu unu’ ii vad in fiecare zi in drum spre lucru. Si nu-s numai cersetori romani veniti la produs pentru turnuletul extra la palatu’ din Strehaia, sunt si englezi homeless. Aia nu-s cu cersitul, stau si asteapta sa le dea cineva ceva, plm. Dorm pe sub poduri si pula mea, vai mortii lor. La 7 grade. Si tre’ sa te intrebi cand ii vezi “ba, mi-ar conveni sa dorm afara la 7 grade? si daca ploua?”. Dar aparent nu – nu se intreaba. Aparent, nimeni nu se gandeste ca “probabil cersetorului asta i-a mers rau la un anumit moment; ar putea sa-mi mearga rau si mie, sunt pregatit(a) pentru asta? care ar trebui sa fie prioritatile mele? ce ar trebui sa fac pentru a nu ajunge asa/acolo?”.
Pe langa asta, nu-nteleg consumerismul asta idiot din ultima vreme. Am fost la o cafea cu familia si ne uitam la masa de-alaturi. Se stransesera trei puleti – sa tot fi avut vreo 25 de ani – sa desfaca noul iphone coispe. Serios. Coaie, il atingeau cu atata grija de ziceai ca-i un bebelus cu multiplu traumatism cranian si coloana stramba. Si nu, nu erau d-aia carora le dau parintii 5000 de lire pe saptamana sa aiba de-o prajitura. Erau de-aia care nu vor vedea 5000 de lire in nici o luna din viata lor. Iar daca ii intrebi, l-au luat ca aveau nevoie de … ceva feature.
Serios, habar n-am ce-i cu dezaxatii astia si cum ajungi in halul ala. Adica, inteleg, unii pur si simplu au avut ghinion. Au luat o casa, a venit recesiunea, nu s-au mai descurcat cu banii, au imprumutat de la diversi camatari, s-au ingropat in datorii…nasol (desi nu-i chiar asa nici in cazul ala, ca mai da-o-n pula mea de casa, renunti la ea si gata, nu te-ai nascut cu cheia la gat). Dar aia-s poate 10%. Restu’ sunt de-astia care tre’ sa aiba ultimu’ racnet in materie de … ceva. Masina. TV. Telefon. Some shit. Radeam cu Ondilol ca, plm, am auzit ca-i vreo 1500 iphone-ul ala nou, ca eu am un telefon de 300 de lire, o sa imi cumpar d-ala cand o sa castig de 5 ori mai mult ca acum – gen 3000 pe zi. Pana atunci, pe mine sa nu conteze aia de la Apple, ca ma strange un ciorap.
Cred ca pe undeva lipseste nu atat educatia, cat bunul simt. Ala care trebuie sa te faca sa te intrebi “daca eu castig 100 de lei pe luna, cat ar trebui sa dau pe un telefon? imi permit cu adevarat sa cumpar unul?” (chestie care sa se aplice si la masini si la case si la cam orice altceva). Cred ca pur si simplu oamenii nu-si pun intrebari de-astea. Si mai cred ca, dupa o vreme, se obisnuiesc cu “jugul” (aka cu a datora bani unei banci). Gen “plm, am datorii de 2 ani, e ok sa mai am datorii inca 30”. Iar asta-i o treaba de neinteles pentru mine. E posibil sa existe pe undeva oameni care sa nu fie deranjati de treaba asta cum sunt eu deranjat de ea. Eu abia astept sa achit dracia aia (chestie de principiu, ca ma cam doare-n pula de rata lunara la punctul asta). Dar inteleg, poate unii nu-s deranjati de idee atat de rau ca mine. Dar, totusi, nu se intreaba nici macar o secunda “ba, ce ma fac daca imi merge mai rau? daca-mi pierd jobul? daca ma imbolnavesc? daca am o urgenta? daca imi naste nevasta tripleti? daca..?”. Nope. Am senzatia ca oamenii astia nu isi pun nici o intrebare. Probabil sunt genul care au doar certitudini.
Uite, eu ma intreb inainte de a cumpara o chestie “ba, dar chiar am nevoie de asa ceva?”. Chiar daca-mi permit chestia aia fara sa simt in buzunar. Uite, cica iese core i9 9900k. Si-as putea sa-l iau. Plm, chiar daca-i la pretul ala absurd prezentat de Tom’s Hardware. Pula mea, cat e cu tot cu ram si placa de baza? Gen doua zile de munca, cel mult? Da’ nu-l iau. De ce? Pentru ca, desi procesorul meu mai are nitel si face 9 ani…nu am nevoie de unul nou. Inca merge asta vechi. Si eu inca ma joc heroes3 (mergea pe 486dx4, ce dracu’) si diablo 3. Iar pe partea cu munca, cu ssduri si 24 de gb de ram, tine si rable virtuale pentru labs. Deci…la ce pula mea sa-mi iau unul nou?
Dar, cumva, in ziua de azi, e suficient sa vina un cretin si sa laude intr-o prezentare de doua ore un spor de performanta de 3% (cu care oricum n-ai avea ce face, ca efectiv te dai pe facebook si siteuri de stiri/pisicute) si gata, se formeaza coada in fata magazinului. Cumpara lumea de zici ca mor toti maine. Fara sa-si puna intrebari. Fara sa se gandeasca. Fara sa nimic.
Ca sa…ce? Pentru …ce?
Nu ai cum sa intelegi pt ca lumea s/a tampit. Eu aveam pana ieri un job slabit platit, dar cu beneficii beton. Le depaseam sales target cu 25%. Le aduceam rating Forbes. Ei, si au inceputcu cacaturile. Gen sa comenteze mizerii personale. Am zis hopa, ia sa vedem ce e aici. Ia sa imi dau demisia, ca pe banii putini nu ma fute nimeni. Si sa vad ce zic oamenii. Nu doar ca au acceptato, dar nici nu vroiau sa lucrez alea 2 saptamani. Deci nu miam imaginat ca ma hartuiau, chiar o faceau. Ei, la final, cica sa discutam cu HR. Ce an inteles eu e ca aveau impresia ca sunt lesinata de foame. Stau undeva mai frumos ca ei toti, nu am datorii, am un credit scor perfect si vreo 20 in banca. Si un sot cu casa, 2 businessuri. nu bogati, dar nu murim de foame. faza e ca nu ma arunc la hai sa spargem bani, sa luam posete, vacante nu am avut in 5 ani ca sa rezolv altele. Si aud cum ca eram disperata ca nu am bani, cand eu eram precauta. Si aveam asigurarea cea mai buna. acum, puteam sta si rabda. Dar am zis frate, cam mare efortul pt a fi hartuit.
Timpul va dovedi daca am facut bine sau nu.
Acum muistii vor avea ocazia sa munceasca din greu, dar de la minus 20k, anul asta deschid un alt venue. Pe munca mea intensa.
Fara datorii for life, mottoul meu.
Si eu mi-am luat iPhone XS Max. Si mi se pare o idee buna ca l-am luat. Inainte de el am avut un Xiomi, pe care l-am luat la misto 800 de lei sau ceva genu, ca oricum mi se pareau ca toate telefonele acum sunt fac cam aceasi chestie.
Asta pana cand o inceput sa faca figuri cu ecranul (nu intotdeuna raspundea la atingeri) si se mai bloca in maps. A durat doar cateva luni pana sa faca figuri. Mi se pare ca am aruncat banii pe el.
Am zis okay hai sa imi iau un telefon flagship care sa tina, ca am avut un samsung galaxy s6 si nu a facut nici o figura exceptand bateria care devenise mizerabila.
Am dat comanda pe site-ul celor de la samsung la samsung galaxy s9 ca aveam niste discounturi si primeam si o bratara fitness in pachet si mi se parea pont. Dar instant ce am dat comanda mi-o anulat-o pe motiv random. Le-am scris la support insa nu mi-au raspuns. Niste asiatici imputiti.
Am complotat si cu ideea de a imi lua oneplus dar am zis ca iau iphone xs max. Ca puteam sa il iau la 1150$ si in Romania e 1500$, deci din start daca o sa mi se para o idee proasta ca am dat >1k pe un telefon o sa il pot vinde cuiva pe olx si sa imi scot banii.
Oricum cred ca e afacere, pare super solid construit, merge impecabil, bateria tine, cam asta imi doream de la un telefon. Si cred ca o il vand cu vreo 500$ pe olx peste vreo 4 ani. Oricum alternativele cu android exceptand poate oneplus nu sunt cu mult mai ieftine si o sa valoreze cu destul de mult mai putin peste vreo 4 ani.
M-am uitat la clipurile alea și brusc sunt fanu’ lu’ nenea ăla. În special la partea cu mașinile cumparate dincolo de posibilitățile proprii și mai ales dincolo de nevoi.
Mă gândeam așa, bă , râdem de iPhone scumpe, gen 1500, care se face, hai 2000, dacă îl pui in 24 de rate. Sigur, e amuzant, dar până la urmă e vorba de 1500, si în România e o sumă pe care o poți plăti în 3-5 luni chiar daca câștigi semințe, dacă faci un efort. Gen dacă îți dai seama că ai greșit un pic și mănânci paie până te scoți.
Dar cei mai mulți și din partea asta a bălții își iau țeapa vieții cu mașinile dincolo de posibilitățile materiale, iar aici mă includ și pe mine (revin mai jos in detaliu). Voiam să scriu un articol despre asta dar mi-e lene.
Noi in România am avut noroc cu sărăcia. Că la noi nu-ți dădea nimeni bani cu de-a sila până să te bage în defult. Că șansele erau că ai fi intrat 99% in default si at first luat pula în brațe.
Așa că nu prea a existat pe la noi treaba aia cu carduri de credit multă vreme. Și și-acum e cu limită de 3-5 salarii, nu poți să faci datorii ca la balamuc. Adică statul ăsta socialist cam protejează cetățeanul prost pe aici, nu îi pun în spinare mai mult decât poate duce. Gen, eu nici nu pot avea card de credit, chiar daca aș vrea, că nu sunt angajat. Desi cred că ar trebui să fie clar pentru orice prost angajat de la bancă, că dacă vrei să îi pui unui fraier ceva in spinare, să faci profit pe seama lui ar trebui să cauți unul ca mine că pe balenă, și să încerci să îl corupi la un credit, da’ ei se mulțumesc cu angajați permanenți – whatever, good for me. Înțeleg că în UK e mai lax un pic.
Iar treaba aia datoriile imense de studii, din ce am mai ciulit urechile ( și altfel nici nu prea are sens ) e un pic abuzată, iar ăia evident nu-și dau seama că se abuzează pe ei.
Adică se bucură că le dau aia sute de mii în credite pentru studii în virtutea faptului că o diplomă le-a duce pe urmă bani, iar ei își bagă și costul normal al vieții pe creditul ăla. Și aifonu’ și ce dracului “mai au ei nevoie”, până sparg creditul ăla in pizdă. Știu că există niște limite, dar oamenii sunt inventivi.
====
Așa acum cu mașina peste posibilitățile financiare. Îl ascultam pe nenea ăla care zicea că o rată de 500 la salariu de 2000 e mult pentru rablă și am impresia că sumele nu sperie pe toată lumea cum mă sperie pe mine.
Toți avem impresia că facem o alegere bună, că tre’ să mai și trăim acum, nu la batranete, că panse-uri d-ăstea.
Eu mi-am dat seama cam acum 1 an și ceva ce greșeală am făcut când mi-am luat ultima rablă. Am scris ceva de genul și râdeai de mine că nu știai ce rablă scumpă am luat de nu am avut cash.
Plm, eram un pic pe cheltuială, în mai multe direcții, achitam o casă renovam altă și cam pula fonduri când s-a stricat rabla aia.
Eu atunci (2015) strângeam încetișor bani să fac o plapumă de confort ca să pot să fac ce fac acuma. Dacă nu luam creditul ăla eram gata de zbor în cam 5-6 luni.
Atunci nu mi-am dat seama cat o să mă tragă în spate un credit de 350 de euro pe lună în plus ( în lei, plm) la salariu de 2500. Mai aveam unul de 350 la casă, deci nu eram chiar atât de futut. Dar plm, mașină nouă bine cu costuri mai mari, impozite de lux alea.
Nu că am murit, dar a fost una din cele mai mari greșeli financiare pe care le-am făcut în viața asta. Mi s-a părut că rabla a fost o afacere bună si, la banii pe care i-am plătit, față de valoarea ei, a cam fost, dar la banii pe care îi aveam eu în buzunar atunci m-am cam îngropat.
M-am dat înapoi nu doi ani, dar 1 cu siguranță. A trebuit să trag, să tai cheltuieli să încerc să îmi construiesc cumva mai repede un fond, să caut alte soluții, plm, m-am căcat pe mine 1 an deviind de la plan.
Diferența în buzunarul meu este de minus 100 000 de euro +/- mărunțiș.
Că eu tot am muncit anul ăla, cam la fel, dar pe alte oportunități și alți bani, evident.
Pentru că nu am mai fost dispus nici să mai repar jegul anterior, mi se părea că am mai valoare de atât, nici sa cumpăr un jeg mai pe posibilitățile mele financiare de atunci, adică ceva mai de 0 lei așa, am platit in cost de oportunitate 100k+ pe un jeg de maxim-maxim 18-20k. E ok, de fiecare dată când mă urc la volan îmi spun in mintea mea că “uite și Mercedes-Benz meu GLS nou nouț” că atâta m-a costat.
Anterior am tras 4 ani aproape, de un jeg pe care am plătit 4k , care erau banii pe o lună și ceva ( aveam două joburi atunci ), iar atunci nu aveam.alte datorii. Și mi s-a părut o mutare inteligenta să cumpăr o rablă care să facă cat veniturile mele pe jumătate de an, dar cu credit însemnau mai mult de atât, aproape veniturile pe un an, dacă nu mi-aș fi crescut brusc încasările și aș fi plătit în grabă, deși mai aveam încă ~50k datorie la bancă și deși nu mai aveam 2 joburi și se micșorase și venitul soției.
Mie totuși mi s-aparut o idee bună :).
Glumesc , mi s-a părut de la început o idee proastă dar mi s-a părut că o să mă descurc eu cumva mai ușor. Ehm, nu am luat în calcul
costul de oportunitate, că știi cum e, atunci mă uitam de la 2500 în mână, nu mi se părea că pierd ceva. Acum mă uit de la cât am avut.si altfel se vede.
Și am multi colegi care au fost prinși în tot felul de căcaturi și sisteme de rate și li se pare lor că e bine așa, că își permit costul ratelor.
Începusem o statistică la un articol, unde incercam un studiu despre cât ai plati pe o mașină în salarii. Nu am avut prea multi respondenți atunci, dar cam multi ar plăti veniturile pe 6 luni 1 an și nu li se pare nimic în neregulă. La dracu’ și eu am plătit, mi s-a părut că nu e ok, dar am plătit.
Nu cred că o să mai fac asta vreodată. Sper să nu.
Am intrat în spam, că am scris prea lung, cred.
Lumea crede ca trebuie sa aiba geanta, hsina, pantoful, masina, vacanta. Daca nu, nu sunt doriti, nu sunt viabili, sunt esecuri. Totul pe datorie. Gen imi fac implanturi de 5,000 sa lucrez pe 10$ pe ora. Si platesc rata la tatze, aia ma face dmechera, desirabila. Dupa aia, bagam si noi o rochita sa aratam tatzele, un pantof ca lumea fataaaa…. o vacantza micutza…. sa il intilnim pe el, care are tot 10 pe ora, dar vrea si sl un cesuletz…. si o masinutza…. ca baietziii…. ca na, acum sta singur, cu chirie, are unde aduce fataaaa intalnita in vacantza micutza… dupa care, fast fwd, 800k minus
Exista idea asta generalizata ca preturile la case nu pot decat sa creasca, asa se gandea si in 2007-2008 si multi s-au fript. De aici apare si opinia, iarasi discutabila ca mai bine sa-mi fac credit si sa bag rate decat sa platesc chirie ca oricum casa imi ramane mie, iar chiria se fute in vant.
Nu stiu de ce dar eu sunt gen mai contrarian ( nu fac ceea ce 90% fac si sunt de partea celor 10% ) si in plus am alergie la credit. Jobul imi ofera flexibilitate si prefer chiria. asa in stilul nemtesc. N-am in sange dorinta asta sa fiu neaparat proprietar chiar daca teoretic acum e mai bine sa bagi rate la banca decat chirie. Astept recesiunea, poate sa vina , poate sa nu si sa n-am dreptate.
Spre deosebire de romarlani, idiotii astia din occident n-au nici o treaba cu disciplina financiara , ii doare in pix, sclavii pulii cu iphone xs care traiesc pe banii parintilor si credite maxim. Am impresia ca au incredere mare ca statul socialist o sa-I sustina, nu o sa-i lasa sa moara de foame sau se declara falimentari in genul lui trump daca treburile se imput. Daca socialismul se impune in tot occidentul si e foarte probabil, toti fututii in cur o sa o duca bine in continuare iar eu si altii ca mine ( care mai si economisim ) o sa ne-o luam in barba , daca nu , sper sa fie invers. Ramane de vazut.
Mano, eu cred că e reala gagica.
350k credit de studii (public policies?), ceea ce e oarecum “normal” in USA (gen aveam un coleg în nortel acum vreo 10 ani disperat ca fiica-sa vrea să ia credit 250k pentru facultatea de istorie – job după maxim 40k/an).
vreo 250k mortgage pentru o casă in care nu locuiește (spune la un moment dat că dacă vinde rămâne cu vreo 90k)
Și restul datorii pe cards.
De ce? Fix din cauza educației. În USA trebuie să consumi ca să fii un bun cetățean.
Ăștia din Europa de Est am învățat la prima mâna ce înseamnă instabilitatea și crizele (plm, ăștia care pot învăța ceva din ce li se întâmplă). Ei n-au avut nevoie. Asta la nivel general. Pentru că bănuiesc că proporția de idioți financiari e cam aceeași în USA și Europa și se datorează în mare măsură traiului bun din vest de după anii 60. Pur și simplu au dispărut generațiile care știau ce înseamnă sărăcia și războiul.
Cum plm le dau bancile bani? Adică aia din clip zicea la un moment dat de faliment. Cum să facă că sa achite fara sa ‘file for bankruptcy’. Cine plătește masă și lautarii? – retoric, știu cine.
Zicea bine Mano ca ăștia fut jocul pentru toți. (Și) d-aia sunt toate mai scumpe decât fac.
Lista de prioritati… Pentru mine, laptopul de pe care tastez acum a fost o prioritate nu mare, ci super-mare. Mai si prinsesem ceva deal, adica sa-l iau in ziua x, din magazinul y, intermediar pentru magazinul z, care magazin z rezervase cateva bucati pentru nush care din clientii lui. Problema era ca aveam sub jumatate din suma pe vremea aceea, asa ca pentru restul am facut de-ala, card de cumparaturi, cu plata in rate. Cre’ ca vreo 6-7 rate.
Laptopu’ mi-a fost asa de drag, ca fo’ 2-3 luni dupa ce l-am primit nu l-am scos din cutie decat ca sa-l mangai. L-am pus in functiune cand fiica-mea i-a tras un sut magistral laptopului vechi, de l-a proiectat in cap si s-au auzit clopotele.
Asta ma intrebam si eu, cum de le dau bancile bani? Cu ce garanteaza imprumutul ala?
Nush care e faza, dar vad banii aia de pe credit card sau din imprumuturi ca pe banii lor chiar daca inca nu au platit prima rata. Maicamea vroia sa ma incalte cu vreo cateva zeci de mii de euro pentru o masina ca ea nu se poate intoarce in tara fara o masina buna gen. nu facea legatura ca daca ea isi da jumate din salariu la rata si eu tre sa bag bani in casa, practic eu platesc rata.
Dupa ce mi-am pierdut vreo cateva zile explicand si vorbind cu prieteni de familie sa le zic alora sa vb cu ea. A redus bugetul in directia opusa “maxim 2000 de euro si o arunci cand se strica”, lucru pe care l-am zis eu de la inceput.
Astepti pana dupa facultate, strangi din dinti, lipsuri peste lipsuri, doresti de toate. Dupa facultate fix pula, din salariul ala iti iei 1 kil de gogonele, o paine si o cola la litru. Muncesti 8 ore, esti obosit, n-ai nimic, ai pierdut si libertatea aia pe care o aveai, asa cum era ea. Adica n-aveai bani, n-aveai nimic, dar macai nu erai obosit, o lalaiai toata ziua. Ai vrea si tu x, y si z. Tic tac tic tac viata trece. Se apropie pragul de 30 de ani. Toata viata ti-ai inchipuit ca la 30 vei fi pe picioarele tale, vei avea, vei face, vei drege. Cand vei avea si tu lucrurile pe care le visai? De iesit n-ai bani. La ce te intorci acasa? Nici o problema, strangi bani si iti cumperi ce doresti? Pe bune?! Deci iarasi sa mai astept ani si ani de zile.
==================
Lucrezi pentru un salariu mizer, incetul cu incetul viata incepe sa nu mai aiba sens.
Unii se apuca de voluntariat. Au un anturaj. Chit ca vor dormi prin baraci si vor manca ce apuca, reusesc sa dea un sens nimicului lor: ajuta, deci conteaza.
Altii se calugaresc. Se roaga pentru binele omenirii: ajuta, deci conteaza.
E infinit mai bine decat ce (nu) aveau inainte.
Altii vagabondeaza. Vad lumea, experiente noi, senzatii noi, cunosc oameni noi. Freaca menta printr-un sat, maine mai stau prin gara, poimaine prin Vama cu hipsterii, mai cerseste, mai gaseste pe vreun site de socializare o hipsterita pe la care sa se aciuiasca, poate vor ramane impreuna o vreme samd.
Ei, unii nu le au cu treburile astea. asa ca se agata de lucruri. Incep sa fetishizeze cate un obiect. “Macar atata sa am si eu.”
==================
Cumparaturi impulsive – vezi produsul, il tii in mana, pur si simplu nu te poti abtine. Nici nu e nevoie neaparat sa-l tii in mana, e destul ca-l vezi online, e ca si al tau, trebuie doar sa-l bagi in cosul de cumparaturi.
Retail therapy – te simti mizerabil, vrei ceva, orice, ceva cu care sa te amagesti, sa-ti distraga atentia de la problemele reale. Evident ca nu-i terapie pe bune, nu te vindeca de nimic. Dupa o scurta perioada vei reveni la mizeria initiala, moment in care o vei lua de la capat cu shopping spree-ul.
Peste toate astea foarte multi sunt analfabeti dpdv econommic (economic (i)literacy).
==================
Orbu, are legatura cu expirarea sesiunii, sau asa ceva. Nu stiu exact cum se numeste, dar cred ca sunt pe aproape, stiti voi la ce ma refer, ca sunteti IT-isti.
Ai stat prea mult cu fereastra deschisa. Trebuia sa copiezi textul, sa dai refresh paginii, dupa care paste si post comment.
Spun prostii?
Nu, da’ plm, era 6 dimineata si scriam de pe mobil :). Scriu si eu acolo , cand se termina dau submit si aia e :).
La posturi lungi mi-a facut si mie asa. Am zis ca are Manowar setat ca postul ce depaseste un anumit numar de cuvinte sa intre automat in moderare.
Dar la un moment dat imi intrase in moderare si un post scurt. Faza e ca o lalaisem cu postul ala mult si bine. Lasase fereastra deschisa si mai scriam cate o propozitie din cand in cand.
M-am gandit la treaba asta cu refreshul. De cand procedez asa nu mi-a mai intrat nici un post in moderare.
si eu am ajuns in spam se pare
@c in USA nu poți trece pe bankruptcy student loans. E o întreagă poveste. E o bulă mai nașpa decât cea subprime din 2007.
Tineretu’ din ziua de azi.
Pe vremea mea, la varsta aia erai om serios – deja vandusei kerosen pe ebay si comandasei creatina pentru tot cartierul.
“USA nu poți trece pe bankruptcy student loans. E o întreagă poveste. E o bulă mai nașpa decât cea subprime din 2007. ”
Ai crede ca i-ar descuraja sa faca phd-uri in art history si gender studies…
Mai au si dobanda de 5% fixed (vs 2.25% de la fed). Mai degraba ai lua o casa si professional qualification (finance, it etc.)
Faza e ca daca nu faci aia nu prea mai poti visa ca o sa conduci si tu un Rolls. Plm, te iei de visele omului?
Amuzant, nu?
Cred ca nu ati prins contextul. Am lucrat o scurta perioada in Washington DC, trebuie sa intelegi ce se intampla acolo ca sa poti sa tragi concluzii.
Oamenii aia la 30 de ani fac aproape $250,000 pe an, cu perspective sa atinga un milion in 5 ani. Ala e planul, probabil acolo o sa ajunga, traiesc ca atare si au investit in ei pentru asta. Prostiile alea de diplome avansate nu sunt pentru invatat ceva, e o cerinta pentru job asa cum e costumul si cravata. Nu poti sa te duci cu liceul, e politica si conteaza ce ai in CV si nu ce ai in cap. Aia sunt politicieni, nu angajati in corporatie, asa ca trebuie sa mentina un statut: nu poti conduce orice masina, nu poti locui in orice cartier (chiar nu poti, criminalitatea e infioratoare desi e printre putinele locuri unde armele sunt interzise), nu poti sa te imbraci de la Wallmart, etc. Dar tot ce faci e o investitie ca sa ajungi la milionul ala pe an, mai departe ori te plafonezi in zona aia ori intri in bani murdari, aia e alta poveste.
Ei traiesc in lumea aia, problema lor nu e ca au o datorie neta cat salariul pe 2 ani, problema e ca nu se pricep la bani si inca nu castiga suficient incat datoria aia sa nu insemne nimic. Ei cauta o solutie sa o mai amane pana cand le intra cascavalul.
Nu le gasesc scuze. Nu au. Dar am trecut prin zona aia si e o alta lume, aia pe care cand o privesti din afara nu pare sa aibe vreun sens. Diferenta culturala masiva, faptul ca vorbesc engleza, locuiesc in case si conduc masini sunt coincidente, inca nu au bani de elicopter si traficul aerian in DC e prea restrictionat ca sa fie fezabil (vezi insa Rio si elicopterele).
Si apropo de banci: stiu ei in ce baga banii. Deja astia castiga 250k, banca a tras lotul castigator, ca astia sunt prosti si cheltuie pe card, clienti de aur. Nu isi face nimeni griji ca nu o sa plateasca, e doar o chestiune de timp.
Trollolol, asta-i din ciclul “Socialism never took root in America because the poor see themselves not as an exploited proletariat, but as temporarily embarrassed millionaires”? 🙂
Nu mai rad. Si mie imi parea ridicol, dar am reconsiderat.
Am S8, 3000 lei am dat pe el. Mi-l permit fara nici o problema.
Doi angajati au S9. Nu imi venea sa cred, doar stiu ce salariu au. Chiar ma gandeam de ce pula calului nu strang bani sa-si ia o masina, ca vin la lucru cu autobuzul sau cu colegii. DE CE NU STRANG BANI SA FACA O MICA AFACERE, CEVA?!
Ehe! Ii vad mereu cum sobolanesc pe dupa utilaje, se mai joaca, mai baga cate un mesaj, mai citesc rapid ce a scris iubi. Probabil se simt aproape de ea. Sau verifica pe unde umbla. :))) Au ceva care sa le distraga atentia.
E FOARTE greu sa tragi la saiba 8 ore. Eu cred ca mi-as lua gatul in locul lor.
Telefonul este FOARTE pretios pentru ei. Este ceva-ul lor care ii tine citavi. Merita sa plateasca mai mult pentru singura lor bijuterie, singurul lor moft. La o adica se si aleg cu ceva platind mai mult: putere de procesare superioara, display superior, camera de top, design si finisari superioare.
Au ceva care le ofera periodic cate o mica satisfactie.
Afaceri?! Pffff! E cam naiv sa sugerezi cuiva sa se apuce de afaceri. Nu o voi mai face. Trebuie sa fi facut pentru asa ceva, nu vine peste noapte.
Statul in spinarea parintilor pana dupa facultate te inmoaie. Nu vei iesi tu asa dintr-o data din zona ta de confort. Inertia este enorma. Nimeni nu se schimba.
Foarte multi dau chix in afaceri.
Am avut si eu o tentativa din asta. Stiam pe unul care stia pe altul. Ne-a facut cunostinta. Mi-a explicat cum merge treaba, voia sa-mi vanda un exploit, parca asa se numeste. Habar n-aveam despre ce e vorba, dar parea fascininat. Ne-am intalnit. Eu eram cu unul care avea un internet cafe, cu el aveam de gand sa fac treaba in caz ca exploitul era pe bune, el se stia.
Mi-au aratat ceva pe acolo, dupa care au dat-o la intors, ca acum nu prea mai merge, dar pe asta l-au folosit in trecut, imi cer doar 1000 de euro, daca merge, norocul meu.
Cel cu internetul mi-a spus sa-i pun pe liber, ca-s fraieri.
Stiam care-i barosanul din gasca lor. El se ocupa pe bune cu hotomaneli pe ebay. Voia 50.000 pe exploit. Eu eram cu banii. Ma tot futea la cap asta cu internetul, ca daaaa, ca merita cu varf si indesat, ca vom face bani garla.
Pur si simplu dintr-o data mi s-a taiat. Pentru ce pula mea sa risc atat cand si-asa am burta plina? N-avea sens.
M-am imprietenit cu ei. Mai povesteam. Ii stiam pe toti. Majoritatea erau valceni.
Peste cativa ani i-a adunat Politia pe toti deodata, mai putin pe 2 dintre aia mari si pe ala care voia sa-mi vanda mie exploitul. Peste un an l-au futut si pe el.
Plateau taxe de protectie la interlopi. Toti stiau ce fac, cum stiam si eu. Dupa ce au aflat interlopii ce fac, pur si simplu le-a cerut bani. Iar astia plateau fara nici un stres. :))) Taxa de dat in stamba. Puteau foarte bine sa taca din gura, nu afla nimeni cu ce se ocupa.
Si cu cardurile ii stiam pe unii. I-au prins, dar niciunul nu a facut parnaie. Nu era legislatie, sau asa ceva.
Si cu pacanele ii stiam pe unii in adolescenta care faceau turul tarii sa scoata din aparate bani. Stiau ei nu stiu ce. Imi spusesera care-i smecheria, dar nu mai tin minte.
Cand m-am mutat in Cluj am ramas perplex: toate vanzatoarele de la Auchan si Kaufland aveau ultimul iPhone. Tipa de la frizeria din coltul blocului avea iPhone. Soferii de taxi aveau iPhone. Am ramas perplex pentru ca, nah, faceam 2,500 eur net la vremea aia si stateam in buzunar cu un telefon de maxim 250 euro. Iar astia, cu salarii de 2,500 ron brut (lol)…..dafuq are they thinking?
Mai nou ma blochez vazand absolventi proaspeti vorbind de noua gaselnita: cardul de credit cu limita de 5 salarii. Povesti super funny, cum se sparg 5 salarii pe o vacanta la mare, un telefon nou, un mirorless si o chirie. Dupa aia trag cu orele de un espresso pe terase, doar nu mai sunt bani si de haleala, right?
Aha! Mi-m adus aminte de treaba cu ebay-ul, mi-a venit asa dintr-o data. Cu ajutorul exploitului puteai afla adresele de email. Le scriai alora ca chiar daca au pierdut licitatia le oferi o a doua sansa bla bla. Ceva de genul asta.
Am un credit la casă, că de dormit sub pod nu e plăcut, 10 ani cu chirie au fost suficienți și cea mai mare parte a perioadei de până acum rata a fost mai mică sau egală decât chiria pt o garsonieră într-o zonă în care să nu-mi fie frică pe întuneric (am locuit fară probleme 3 ani în Rahova și 5 în fundul curului Berceniului, așa că limitele mele pt zonele sus-menționate sunt destul de laxe), nu pot achita sume anticipat și rata îmi ia un pic mai mult din venituri, dar e vina mea că am lălăit-o cu căutatul de joburi.
Dar:
– de ce nu-ți iei mașină?! Faci un credit micuț. Geeee! Credit?! Nu mulțumesc. Metroul, RATB, trenul, diverse firme de transport trebuie să aibă și ei clienți. Nu circul atât de mult încât o mașină să devină cu adevărat rentabilă. Ca să nu discutăm de asigurări, anvelope de iarnă, revizii și alte plăți.
– de ce nu înlocuiești mobila asta veche (perfect funcțională de altfel)?! Mai scazi din banii de cărți (are și omul un hobby și i-l scoateți pe nas, io nu m-am luat de țigările, berile, parfumurile și gadgeturile nimănui). Da, mi-a luat cam 3 ani și un pic de ajutor să strâng bani de renovare (instalație electrică, gresie, faianță, mobilă, aragaz) dar n-as face credit pt așa ceva decât dacă ar arăta ca după bombardament și efectiv n-aș avea nimic.
O colegă: da, mi-am luat geantă/parfum/haine de firmă. Acum sunt tânără. Și mă-sa muncește de moare în Spania și o sponsorizează.
Alta: vai, când eram la fostul job era să mă vadă cineva în preajma unui Second Hand (d-ăla de haine), a doua zi m-ar fi cântat toată firma. Și ea era un pulifrici din Call-center, cu salariu minim de care auziseră maxim colegii de birou. Pt mine e deosebit de amuzant să-mi iau chestii sh pe care le admiră tot biroul până află de unde sunt. 🙂
Pt unele chestii merită să faci credit chiar dacă te strânge, pt altele nu merită nici dacă nu te strânge. My 2 pennies. 🙂
Din ce scrieti, cine nu are chestii ne-permisibile luate cu/prin credit(e), nu e in rand cu lumea.
era baiatu ala la orbu care explica foarte clar ca e nevoie de ifonu scump, ca faci afaceri pe el…
asta is eu. Daca nu simt rata, nu imi pasa de faptul ca “am datorie”. Mi se rupe pula de datoria aia.
Ce se intampla daca nu mai pot sa o platesc? Well…ceva imi zice ca daca nu o sa pot plati 260E/luna problema mea nu o sa fie ca nu am cu ce sa imi platesc apartamentul.
Aveam vreo 21 sau 22 de ani când am încetat să-mi doresc să fiu în rând cu lumea. Nici până atunci nu mă străduisem foarte tare, dar îmi doream din când în când.
la faza cu eBay-ul mi se pare ca cei mai multi incasau banii si nu trimiteau marfa, asta numeau ei afacere. Intr-o vreme daca ma logam din Ro pe eBay mi-l blocau si da-i fa cerere de deblocare baga date, vorbeste cu femeia de serviciu (aka call-centerul service-desk-ul pizdii mamii lor). Nu mai stiu cum e acum ca n-am mai incercat ca e nasol sa vii din concediu si sa nu poti cumpara lame de ras ca ti-au blocat contul da si la mailul gratuit daca te logai din Ro te puneau sa-ti schimbi parola.
Era evident ca e doar o chestie de timp pana le va bate politia la usa , ca la chestii subtile gen clonat carduri nu se pricepeau prea multi.
iPhone-ul ala vine la abonament, nu e mare lucru sa aiba orice pulifric abonament de 20-40 de euro cu flat la Telefon si cu vre-o 10-15 G de trafic
@Manowar, nu era vorba de America, ci de un anume grup din DC. Ala care invarte atatia bani incat ajung la toata lumea care e inauntru. Aia deja fac deja 250k din nimic, in tara in care media e 45k, tu ii judeci cu ochelari pentru oameni normali.
Babaeti, iphonul reprezintă simptomul faptului că un om posibil să trăiască mai costisitor decât posibilitățile lui financiare. Dar atât.
Dacă slăbiciunile consumeriste ale unei persoane se reduc la iPhone ( pe vremuri erau calculatoare, laptopuri, aparate foto ) și atât e absolut ok, oricât de sărac ar fi. În lumea civilizată îl plătești dintr-un salariu. Poti sa faci foamea o lună și să dormi sub cerul liber dacă trebuie: e stupid, desigur, dar dacă îți dorești neapărat , de ce nu.
În România muncești 2 poate 3 luni, dar nu sunt chiar așa multe iPhone x pe aici, mai degrabă mai low sau sh. M-am uitat in jur.
E parte din problemă, dar nu îți ruinează viața, dacă e doar asta.
Lătrăm iPhone că e un simbol. Dar banii ăia marii se duc pe mașini, cam peste tot in lume, iar din ce vad, in US e la modă să-i dai pe școală, că e etic, e privit ca o investiție , plm.
Iar ăștia sunt adevărații elefanți din cameră.
Telefonul se chinuie și el să își facă loc, dar mai are până ajunge la preturi de gen.
Dar ăștia care vând mașini și școala sunt escrocii, pe lângă aia cu băncile care stimulează imobiliarele, dar la case, măcar nu prea ai scăpare și te învârti acolo în joc cu speranța că și dacă pică, speri să poți rezista cu activul până se ridică la loc.
La mașini pula. Ai dat banul ai luat-o dinți.
La diplome la fel. Ți-ai luat hârtia, dacă prostești pe cineva cu ea bine, dacă nu, o sugi calificat.
Iar hârtiile alea scumpe, cam toate, fie că vorbim de alea necesare în politică, fie de medicină sunt ținute valide ( cel puțin în state ) de un sistem de valori fals și protejat de politica de stat, atâta că nici politica asta de stat nu poate garanta succesul, anume că toți cu diplomele alea vor rupe norma. Iar unii o mai și sug, din ce în ce mai mulți, așa cum e și frumos.
Bine baieti dar chiar e asa un capat de tara sa dai acolo vreo 500euro upfront dupa care platesti 30euro pe luna la telefon? Mie nu mi se pare nu stiu ce efort financiar pentru unul care oricum are un salariu care-i permite sa-si puna la savings macar 200euro pe luna fara sa isi rupa de la gura. Unde mai pui la socoteala ca mai ai si bani de vacanta aproape cat un salariu si mai ai si a treisprezecea luna de salariu. Toata smecheria este sa stii cand sa te arunci sa cumperi iphone-ul ala. Daca de exemplu astepti pana in decembrie (sau, dupa caz, pana in mai-iunie), iti poti lua unul de craciun cu banii jos. Ai dat banul, l-ai luat, si iti imaginezi ca ai fost in vacanta in japonia vreo 10 zile.
CrazyVibes nu e vorba de cap de tara ci ca de 1000E faci un city break misto
Animaloo: La modul cum pui tu problema multi ar putea preferă iphonul ( cred că și eu) .
În primul rând că city break-ul e o chestie de consum , da e mișto, dar tine câteva zile.
@Orbu – inteleg placerea de a lua lucru nou, frumos, lucios, neatins de altcineva, sa mearga tot bine, dar tot nu mi-as lua masina noua. Si am o aversiune fata de rate sau cheltuieli recurente (abonamente) pe care sa nu le pot incheia/anula in orice moment.
Adevarul e ca nu am copii, deci nevoile mele sunt foarte limitate. Pana sa ma gandesc eu daca vreau sau nu masina, si-a luat prietena una mica si cu cutie automata la putin peste 2000 euro care merge foarte bine pentru nevoile noastre (ca idee legat de cat mergem: 200-300 lei pe luna pe benzina, si nu are cine stie ce consum). Nevoile sunt simple: ceva supermarket, drumuri prin oras unde e incomod de ajuns cu transportul in comun sau daca e ceva de carat, ceva vizite pe la ai nostri.
Nici nu am “placerea” condusului. Daca chiar am nevoie sa merg undeva cu masina, placerea mea e sa fiu pasager.
Pentru ce as intelege sa platesc extra la o masina: pentru siguranta. Eu pot sa zic cat vreau ca merg incet, deloc agresiv, nu ma bag aiurea, cat timp nu sunt singur in trafic. Nu stii cand intra cineva in tine, si atunci parca nu mai e asa de buna asta de 2000 euro.
Asa m-am saturat de cinismul asta cotidian cu mortgage, credite, ce cumparam, cat castigam, cat nu castigam, ce scumpe sunt toate …. mai baga si tu un articol tehnic sau psihologico-filozofic.
O stiam pe una faina, ne mai intalneam prin bodega. Aranjata, haine OK, fardata OK, ifon, besini in cap grupa mare, flirta la greu, rumega guma ca o capra.
Peste o vreme dau peste ea la Auchan, la casa. Cand am vazut-o m-am blocat. Ma asteptam sa se ascunda sub masa or something. Ti-ai gasit! N-avea nici o treaba. Flirta si se pisicea ca de obicei. Rumega guma de zor.
Mi-a dat de gandit. :)))
Depinde. Sunt destui care castiga binisor dupa facultate, serviciu usor. Sunt in extaz. N-au visat niciodata la mai mult, asa au fost si parintii si toti cei din jurul lor, nu-i intereseaza altceva. S-au obisnuit cu ideea ca in cativa ani le va creste leafa. Le mai dau parintii, manca la ei, poate acolo si dorm. Au prieteni, cafele, vizite hipseresti cu desaga in bat samd.
Au ceva. O freaca si eu cum pot. Daca le spui ca se poate mai mult, se uita patrat la tine.
Pe astia ii pot intelege.
Nu-i inteleg pe aia care trag din greu la saiba. Cred ca au creierul pasta de la atata munca, nu isi dau seama ca pot evada de acolo. Mai un curs, mai cauta, mai intreaba in stanga si-n dreapta.
Deci pica treaba cu refresh-ul. :)))
Am dat, dar tot mi-a intrat postul in moderare.
fata de un telefon de 1500 care e vreun utilitar.
corect. dar la 1000e (diferenta vs un telefon decent) faci un city break decent. Pe mine Budapesta m-a costat 700e si in alea 5 zile singura chestie la care am fost atent pe ce dau banii a fost cazarea. Si asa am gasit-o simpatica.
Dar, asta era mai mult “ce as face io cu 1000E in plus”. Tu sau Liviu daca v-ati lua Ifon de 1500E nici macar nu mi-ar trece prin creier un gand “dar dece”, pentru ca raspunsul ar fi banal: “ca asa a vrut pula lor si si-au gasit niste bani intr-un buzunar”.
Cand trebuie sa faci economii, sa te gandesti la rate…deja ne amuzam.
V-am zis de irakianca de statea pe social si avea ifon 8 si se uita superior la a mea cu honor 8ul ei.
@CrazyVibes chiar crezi că ăia din clip, sau cei care iau credit sau orice tip de împrumut pt vacanțe, perdele, ultimul tip de iPhone sau haine de firmă au economii?! Cunoscut conceptul? Își pun problema?!
Iphonuri, laptopuri, masini sunt maruntisi in raport cu imobiliarele. Pietele imobiliare din Canada, Australia, plus Dubai cred ca si Londra din cate am citit sunt umflate artificial de imigranti bogati care vin sa-si “spele” banii. Chinezi care scot milioane din tara si baga printre altele in imobiliare, umfla preturile artificial si amaratii rezidenti platesc aiurea. Dar treaba cum se spune merge pana nu mai merge. Pacat totusi de aia nevinovati care pica in cursa, ca lacomia e mare fie ca esti bilionar fie ca esti sarantoc sub pod
Mike: problema e ca de stat trebuie sa stai undeva. Diferenta intre un apartament decent si unu de cacat e mare.
Pe cand telefonu…
In Australia au migrat anul trecut 10.000 de milionari. Acum cativa ani citisem de 17000. Minim 1 milion la ciorap fiecare. Zeci si zeci de mii de milionari. Jde miliarde intrate in tara, daca nu sute, ca nu vor veni toti cu fix 1 milion, mai vine cate unul si cu cate 2, 3, 100.
In Canada iti trebuie daca nu ma insel 2 milioane daca vrei sa primesti cetatenie pe loc.
@Obositu: Eu nu. :). Când spuneam că am făcut o greșeală cu rabla, era vorba de un credit pentru o rablă SH. Nouă ar fi fost prea de tot, desi la un moment dat mi-a trecut prin cap și asta. Dar nu puteam trece peste faptul că Dobândă+CASCO * 5 ani ( obligatoriu la credit auto / leasing ) + devalorizare in 5 ani reprezentau mai mult de 72 % din suma plătită pentru rablă. Deci pierdere. Practic mă uitam la ceva nou de 25k , la astea dobânzile erau gen 10% pe an (vreo 7500 în 5 ani ) , ca la cămătari, casco 1000-1200 pe an și la banii ăștia cam tre’ să faci, plm, nu că nu ar fi obligatoriu, iar valoarea de piață a unei table de 25 k in 5 ani poate mai e 10k , dar nu e sigur. Depinde. Mi s-a părut că aș fi chiar prea prost și prea sărac, că pula mea , dacă aveam banii jos 25k, plm o treceam la capricii.
Acu’ am și parca nu i-aș așa ceva.
Nu îți trebuie musai mașină nouă pentru siguranța familiei. Ajută , dar nu e musai necesar. De la rablă de 1000 de euro și până la mașină nouă sigură mai sunt niște nivele.
Ca idee, nu că ar conta la ceva, am platit in creditul in 2 ani, banii fututi pe dobândă fiind cam 2000 de euro.
Pe de altă parte am luat o rablă fără istoric de accidente rutiere ( parcă a lovit un câine și a reparat pe CASCO, sau ceva de genul ) la 3 ani de la cumpărarea inițială ( prima înmatriculare) cu 40k km și sub jumătate din prețul de achiziție, gen 15k vs 36k. Probabil că mașina aia se putea vinde și pe la 17-18k dacă trăgea de ea. Dacă mă uit atent pe piata cred că iau și eu 10-12 k dacă vând acum, dar cum am zis , nu asta a fost problema majoră . Ci strategia proastă, pusul pasiunii, mașinii, înaintea planului de business. Strânsesem din buci 4 ani, mai puteam strânge 1 an, deși nu era necesar atât de mult. Într-un an, dacă făceam ce trebuie, puteam să îmi iau una noua cash, dacă voiam. Așa, au trecut 2 ani in timp ce mă chinuiam a proastă și mă tot gândeam de ce pula mea nu mi se aliniază planetele. Căutăm contracte să îmi plătească aia banii imediat după facturare, ca pe salariu. Sunt la fel de dese in zona mea ca parul in palmă.
Dar știi cum e, ești prins la înghesuială și tre’ să iei o decizie. Îți explică Manowar cum e treaba asta , când te trezești că nu mai ai rablă.
Dacă aș fi făcut leasing, în maxim 6 luni rabla cred că era dată înapoi și trăgeam cu dinții iar pe muncă și pe strâns , că a durat cam așa până m-am prins cât de mult m-am încurcat cu o chestie care părea simplă.
Legat de telefoane, singura chestie care ma enerveaza la android e lipsa de update-uri la kernel si lipsa de lts-uri, sa fim seriosi, si sdk-ul la un kitkat 4.4 e inca bun, daca si baga careva patchurile de exploits la wps si multimedia/clipuri video. Dar, nu, nope, android slobozoreo cu noul meniu nu stiu cum. Cu kernel 4.4 bineinteles, la care nu avem de gand sa si livram update-uri.
Chiar ma gandesc sa-mi iau iphone SE pana nu dispar de pe piata, 4.7″ ce am acuma mi se pare prea mare si astia deja fac telefoane fullscreen mari cat o pula, cred ca asta e si strategia, dai zoom la pizda pe ecran si ti-o freci (gluma legata de “Coaie, il atingeau cu atata grija de ziceai ca-i un bebelus cu multiplu traumatism “).
are tara resurse/tati bani/food stamps/benefits la stat.
Ce sa existe, mah?
Tu nu intelegi ca [in Romania] exista si medici pediatri care, treji fiind, sustin tampenii?
https://www.youtube.com/watch?v=PjcTIFylOPw
https://www.youtube.com/watch?v=2v2wHEuPVhc
Lasa oamenii sa dea banii pe prostii, si eu la 5 ani tipam dupa fiece masinuta…
Chiar, tu ai talent de povestitor, nu pui de ceva pe tema asta? Si sa stii ca iti trebuie medic pe bune, ca sa stie cum s-o coteasca, cum sa le amestece…
Is nascuta la inceputul anulor 90.
In Romania pana la 18-19 ani nici nu stiam ca este posibil sa iei imprumut pentru altceva decat o casa. N-aveam card de debit, daramite de credit. N-am crescut chiar sub o piatra, cand am auzit de credit cu buletinul mi s-a parut un soc imens, cum adica lumea iti da bani, asa, fara sa ti-o ceara pe ma-ta la futut si garantie la casa? Si daca nu dai pe ma-ta si nu garantezi cu casa, chiar iti da cineva ceva?
In alte tari, cum ar fi US, cred ca stiu aia de payday loans, toate felurile de loans deja mai repede decat invata sa numere, pentru ca absolut toata familia lor o fi inhamata la asa ceva, ori pentru ca prosti, ori pentru ca saraci, ori pentru ca credit score ori pentru ca are mai mult sens sa iei ceva pe credit decat sa ai o gaura in savings. Cand mai ai si chestii de genul faliment lol si ti se sterg datoriile, ce educatie sa ai?
Cand facultatile/scolile/guvernul si cine ma-sa o fi emitatorul de imrpumut vor sa iti ia zeci/sute de mii pe studii, care ar fi interesul lor in a te educa sa fii cumpatat si logic?
Voi stiti ca sunt versiuni de iphone X la 150 de milioane, nu(3000EUR+).
Dati /search/iphone+x/sort-pricedesc pe emag si va apar fitele.
La mine, Romania, provincie, nush cum si de ce, beats me, ma depaseste, pe strada pe care stau sunt mai multe apartamente de vanzare – de 2 camere. Care sunt postate cu preturi simtitor mai mari (mii de euro) decat apartamente cu 3 camere pe aceeasi strada.
O pseudo-explicatie e cererea mai mare de apartamente cu 2 camenre si cheltuielile de intretinere (caldura) mai mici.
Pentru un apartament cu 2 camere neizolat si temperatura 22 grade platesti caldura cat pentru un apartament cu 3 camere izolat si temperatura 25 grade.
Pentru ca prost nu e ala care cere?
Pt că nimeni sau foarte puțini verifică și prețurile apartamentelor cu 3 camere sau cât în mod real întreținerea pt fiecare
Pt că pare logic ca un apartament mai mic să coste mai puțin decât unul mai mare (în condiții similare de zonă, an de construcție, dotări, etc) sau pare logic ca întreținerea pt ceva mai mic să coste mai puțin decât pt ceva mai mare (hai să discutăm totuși de condiții similare de izolație, pt că un apartament izolat/în bloc izolat este mai scump decât unul identic, neizolat -restul criteriilor fiind similare).
Ca la supermarket când pare oarecum logic ca un produs în ambalaj mai mare să coste mai puțin per unitatea de produs decât același produs în ambalaj mai mic. Sau, în cel mai bun caz egal (fix în seara asta, să cumpăr mâncare umedă la plic pt mâț: plicul 1,10 lei, pachetul de 4 plicuri 4,40- marcă, sortiment, gramaj plic identic). Dar nu-i așa. Și mulți iau ambalajul mai mare. Dacă v-ați uita la prețul pe unitate de produs (per bucată, per kg) ați fi surprinși. (Detergenți, scutece, paste, sucuri).
Da. Dar te cam curăță de tot ce ai și de fondul de pensii, cel puțin parțial. Nu e așa un happy ending.
Bine, e o supoziție pt treaba cu apartamentele. La supermarket e pe observate și verificate de țâșpe mii de ori.
https://www.edupedu.ro/cel-mai-mic-numar-de-studenti-de-pana-acum/
Incepe sa se vada ca nu mai are cine plati pensiile si nici cine sa dea 40.000 de euro dupa ce termina facultatea ca sa poata pleca din tara. :))
Who gives a fuck, oricum nu au cum sa-i puna la plata. Ala e doar un vis umed…
Nu că nu au cum să îi pună la plată dar pot să pariez că dacă vreau iau copiii din țară îi duc la școală în altă parte și dacă diplomele sunt mai scumpe decât îmi permit in altă parte pot să îi aduc înapoi la facultate, probabil pe banii statului și nu o să comenteze unul.
Că fie or să accepte ori șomerie. Gen , care or să mai fie atunci.
Diferența între US și Romania e că ăia din US încă pot, măcar într-o oarecare măsură să-si susțină sistemul lor de patalamale. Adică scoți, cât de cât, niște bani din diplomele alea. În Romulania, numai dacă combini pe cineva să îți dea șpagă, altfel e mai complicat.
Aia e o aberatie cacata de minti chinuite de frustrare si neputinta, ma.
Nu ai pe cine sa pui la plata, cum, cu ce si de ce. Iar daca ar baga taxe pentru invatamant nu ar face decat sa dubleze numarul celor care pleaca din tara (ma refer la capete/secunda) si pe-al somerilor (ca toti aia din invatamant ar beli pula cu gratie).
A trecut vremea solutiilor simple si nedureroase.
Concret, ap. 2 cam., renovat, dar baie clasica, proprietar, cere 45 000 €. Semidec., an constructie ’77 – ’90. Ap. 3 cam., semidec., acelasi an, mai putin renovat, agentie, 33 503 €, negociabil. Pai cplm.
Strada e aceeasi.
Cam asa e. Nu prea se mai se poate.
Eu as fi incercat, din disperare sa pun taxe, mah. Le-as fi spus: “mah, tara a investit in voi, returnati ceva, la dracu, hai ca nu sunteti chiar prosti, uite, in UK faceti 2000/luna, la birou, la sapa, pe santier, da’ faceti”
Cu sanse maxime sa iasa o laie, din n motive (ca pleaca, ca nu se mai duc la scoala, ca n scenarii)
E varza sistemul, dar nu e atat de varza precum se spune. Adica, per ansamblu, ca output, individul mediu e varza. Adica nu iesi analfabet, sau cel putin acum vreo 10-20 de ani nu ieseai. Cel putin nu subsemnatul.
Ba, la unele aspecte, e peste cel american, in medie (teorie la anumite materii de real – facem fizica si matematica clar peste americani in liceu, si cred ca si peste majoritatea vesticilor, dar ce folos, ca nus e prinde nimic). Cu materie de liceu facuta la noi iei o nota bunicica la GRE subject. Dar asta tine de om, si nu stiu daca sa multumesc sistemului sau mamei naturi.
Asa ca nu prea te pot contrazice…
Pe mine m-a stimulat intr-un fel lehamitea pe care o vedeam la ceilalti. Adica, la vreo 20 de ani de la bac, inca l-as lua cu ochii inchisi sau pe aproape, dar asta la o singura materie, care imi placea mie. Da’ cam atat – in afara de 2-3 materii cam varza, facultati (top of the top din Ro – A&C), varza. Si nu varza ca erau oamenii prosti (desi e clar ca nu avem cercetare), ci varza ca prea mult prost si fara rost, fara proiecte etc. Si, da, daca ma puneai sa platesc si as fi putut sa aleg, n-as fi platit nici cateva mii de euro pe an, cred.
Păi și cum ii faci pe puleți să plătească, mai ales dacă nu sunt in țară? Și tu cred că încurci Romania cu US.
Gen Romania nu poate să își facă populația interna să plătească amenzile, sau TVA-ul, sau factura întreagă la căldură, sau biletul de autobuz și tu visezi că poate să îi facă pe unii care au plecat și mulți dintre ei nu au nimic de pierdut aici, să plătească taxe inventate pentru care nu primesc nimic la schimb, ci doar tentativă de șantaj? Mult noroc.
Nu zic, și eu eu as vrea să-i luăm banii lu’ Manowar și să-i bem, că câștigă prea mult în ultima vreme și nu dă nimic țării care l-a creat ( în speță nouă, cplm) , dar nu vad cum am putea aplica treaba asta, practic . Că caii de la bicicletă ni-i dă oricum.
Nu poti, coaie. Nu poti veni dupa ce-a fost consumat faptul sa spui ca “ba, vrem sa marim pretul serviciului pe care vi l-am livrat, ala la care v-ati inhamat in conditiile de atunci, da’ vrem sa ne platiti acum – iar – pentru serviciul livrat de-atunci la pretul de-atunci”. Si daca ai incerca sa faci asta, nu ti-ar plati nimeni si le-ai suge pula, ca nici cel mai penibil tribunal de pe planeta nu ti-ar da dreptate – ar castiga toti procesele. E ca si cum ar veni dupa tine tanti de la chiosc sa-ti spuna ca ii datorezi un milion de euro, ca ea la atat a marit pretul pentru cola aia pe care-ai cumparat-o ieri. Fix la fel de mult sens are ideea aia tembela.
Ce poti face (in teorie, da’ doar in teorie) e sa introduci/maresti taxele pentru toceala “de la anul”. Dar asta-i gandire romulaneasca, d-aia care merge doar in teorie. In practica, si-ar baga pula-n invatamantul tau si-ar pleca razand sa studieze in alta parte. Sau fara sa studieze, de ce nu. Ca nu-i ca si cand ii ajuta prea mult hartoagele alea penibile. Nici in Romulania, nici p-afara. P-acolo, cu hartoaga potrivita, DACA iti gasesti un job domeniu si DACA ai pilele necesare pentru incadrarea corecta si DACA exista angajatori acolo si DACA mai exista mizeria aia, te scutesc aia de impozite. Chestie care, nu zic, suna frumos pe hartie, da’ nu compenseaza pentru anii pierduti si nici nu te ajuta cu nimic cand vine vorba de preturi. Ca eu n-am zis “hei, coaie, tu imi platesti cu 25% mai putin pe apartament, pentru ca tu ai studii”. Si nici tanti de la colt nu-ti vinde mai ieftin rosiile sau berea pentru ca ai diploma. Nici ala care aduce masini, nici nimeni.
Mda, da’ chestia asta cu care isi umfla pieptu’ romulanii de cand ii stiu (si care, nu zic, e adevarata) e doar un tais. Celalalt e ca ii obligi si p-aia complet dezinteresati de subiect sa faca. Mult peste nivelu’ herpaderp. Si nu ies analfabeti, da’ nici prea invatati. Am facut eu fizica si biologie la foc automat. Hai, la biologie mai citeam de curiozitate; la fizica nu stiu nimic util. Da’ am facut, esti nebun? Asa ca, pana la urma, ce obtii e o adunatura de mediocri. D-aia care stiu cate putin din fiecare si nu-s specializati pe nimic. D-aia Romulania avea 15,000 de specialisti doar in campaniile electorale, ca-n rest, fix pula, ne uitam la cine-i in guvern si ne lamurim.
In realitate, o parte din solutie se afla la polul opus. Gen pula taxe. La modu’ pula accize pe tigari, benzina, tva la pamant, impozit pe profit undeva la 2%, chestii d-alea. Da’ aia ar fi doar o parte – si e tarziu, tarziu de tot. Si zic ca-i doar o parte pentru ca pensionarii aia pentru care se imprumuta anual guvernul nu ar muri asa, pur si simplu, de fericire ca exista o solutie.
Nu, coaie, e fumata.
Heeeei, pai, cand am vrut sa platesc tarii “care m-a creat”, am fost luat la misto, coaie. Gen “du-te p-afara daca p-aici nu-ti convine”. Nu eram bun acolo, nu ti-am zis? Ce dracu’, ti-au explicat si agentii provident, luam testu’ IQ din a doua incercare. Nici post de bugetar n-as fi putut obtine. Acum, plm, daca englezii astia au fost de alta parere, nu-i normal sa mi-i ia ei? (si inca mi-i iau, QQ; da’ si eu lor, ce pula mea)
Coaie, plm, daca esti atat de disperat dupa o bere, suna-ma cand esti prin Londra si aranjam, lol.
Eu, daca era pe corecte, nu-l luam nici atunci. Ca medie, as fi scos de-un 6 sau ceva. Nu de alta, da’ chit ca la restu’ materiilor as fi scos de cate-un 9-10, la matematica trebuia sa am bafta de-un comitet de generosi intelegatori pentru a obtine un 0 muncit. Nu, nu-i typo. Derivata din integrala din e la x din pula calului, ahahahha, niggers, eu nici nu stiam despre ce vorbesc aia, ca la 95% din lectii eram in vama la ridicat colete, plm.
Si plm, se stie, daca nu le ai p-astea cu integralele si derivatele, nu prea meriti sa traiesti, ia mars la matura, nu? 🙂
Sa va fut in gura pe astia care ziceti ceva de bine de matematica si chestiile ingineresti din romania. Doar se tocesc aceleasi cacaturi de acum o mie de ani si care sunt inutile odata iesit din facultate pentru ca ghici ce, aia prin america au folosit un aparat sau o aplicatie care face chestiile alea si rahatu ala se foloseste la job, tu din romania stii sa faci o prezentare powerpoint despre cum ar trebui sa fie.
Intamplator am dat de niste canale pe youtube cu profesori d-astia de matematica care explica diverse chestii si ma uit asa de curiozitate, unele chestii le recunosc si mereu ma gandesc ca am pierdut ani de facultate cu ele si in afara de faptul ca pot sa inteleg despre ce vorbesc aia acolo nu au vreo folosinta. Daca inveti pe bune electronica la politehnica ai skiluri ideale pentru a deveni d-ala de repara televizoare si cam atat si cam asta au ajuns toti bursierii din generatia mea. As putea spune ca aia sunt cei care se inghesuie la salarii sub 4000 de lei.
Ca tot se vorbea de apartamente, izolatie, caldura, costuri: incalzirea in pardoseala e mare smecherie.
Si la 19 grade e bine, dar ingheti la picioare. Jos e mai rece. Daca faci (mult) mai cald, te paleste moleseala, ti se usuca narile.
Cu incalzire in pardoseala ai rezolvat problema. Daca esti atat de inspirat incat sa bagi si in baie… Dimineata dupa ce imi iau avant sa sar din pat imi pierd echilibrul daca ma opresc sa incalt slapii. Asa ca in baie mereu inghet la picioare.
Si eu, la sport.
In rest daca as lua jumatate din cat am luat la bac, ar fi o performanta extraordinara.
Pai, da. De la un punct incolo, nu retroactiv, asta e clar.
Da nu cred nici eu ca merge. totusi, daca esti bolnav de cancer si mori, poate, poate, incerci ceva. Nu stiu, altceva, nu asta (vezi mai jos)
Da, acolo e una din bube, una mare. Macar daca mai cheltui bani si tii cosmelia de sistem in picioare, fa-o cu folos. Daca observi, statul face deja efortul (se preda mult). Si atunci, daca sunt baiat destept, reorganizez, fac scoala pe trepte, aduc oameni talentati, mai pun firme, privati sa organizeze. Ca sa n-are rost sa alerg si profesorii (aia care mai alearga) si elevii. Predau ceva de nivel basics, asa, pt educatie (asa cum se si face de fapt, peste tot prin lume) si pt majoritatea ma opresc aici. Si fac niste cercuri, chestii avansate pentru 5 oameni din clasa. Si dau si diplome, daca vor oamenii (la americani ai APT – care iti dau un plus la admitere la facultati bune sau chiar te scutesc de materia de primii ani de fcultate. Care APT sunt la nivel de liceu, btw)
E ca si cum ai o bucatarie si calaresti bucatarul sa gateasca mult si prost – pierzi bani multi si cu bucatarul si cu mancarea. Si vii la client cu farfurii indesate de mancare si pline de ulei. Daca esti patron destept, te mai organizezi. Unii bucatari nu sunt neaparat prosti, dar sunt sictiriti. Mai tai din mancare, ca e aiurea si mai rau pierzi bani. Dar ti-ai gasit.
PS; si gasesti si tu ceva inteligent de facut inspectiile alea, nu completat 7000 de foi. Si alte chestii d-astea, nu stiu.
Dar, ti-ai gasit… real sunt sanse ceva mai mici decat zero. Si ai spus exact si de ce (toti DACA aia si inca altii pe atatia)
Da, nu bagi pe gat integrale, ca nu trebuie, nu rezolvi nimic. La basics sau la mediu, te cam opresti pe la clasa a x-a de pe vremuri. Integrale, derivate doar sa stii ce-s alea, cu 3 exemple clasice. Chinui oamenii fara rost si pierzi vremea de pomana. Dar parca ceva mai aplicat ai putea face, zic si eu, baze de date, securitate informatica (de baza), electronica, nutritie, se gasesc o mie de chestii mai utile si mai aplicate (de fapt iei un proiect si il analizezi, cam cum se face in viata reala – asa inveti si de Agile/waterfall etc). Dar de la aplicat la teoretic, nu faci cursuri la nivel aproape universitar in liceu, ca mori de plictiseala.
Da, sigur, n-ai cu cine. Ca nu vor profii sa se reeducae, ca n-are cine s-o faca. pai, atunci mai bine pui ceva privat, nu stiu. In orice caz, parca n-as merge langa tot cu asemenea invatamant, daca tot e sa cheltui niste bani.
Da, fara taxe, si platesti pay as you go la un privat. Si iti trimiti oamenii acasa, sau se se angajeze la privat, care or putea. Exact cum a fost cu fabricile. E dur, dar asta e. La dracu, mai bine asa. Insa ma tem ca privatii vor fi doar copii slabe ale comseliilor de la stat, cum s-a intamplat cu facultatile private and shit.
Deci: no, no, no pe toata linia, ai dreptate. D-aia n-as sta o secunda la stat.
Mult, da’ prost.
Nu stiu, eu in 3 zile invat un om care stie doar chestii generale despre PC-uri niste treburi; si cu treburile alea obtine fluierand un job de 50k. Zic asa, unu’ care n-a fost prea atent, gen.
Scoala, in Romulania? Da. Se preda mult. Si rezultatul, dupa 8/12/16 ani este….? Dupa anii aia, valorezi…cat?
Pai, nu trebuie, da’ sa vezi, daca nu le stii, nu prea pupi tu bacul. Si daca nu pupi bacul, daca esti unul din aia 50%, ce sa vezi? Nici la Mega sa pui conserve pe raft nu esti angajat. Ca plm, cum sa te angajeze cineva fara bac, nu?
Cam ala-i sistemul din Romulania.
Se aplica si pentru alte cacaturi inutile cu care-s sufocati elevii p-acolo de cand lumea – de la Neamul Soimarestilor la Morometii, la definitia basmului si ce mai vrea pula ta. Cacaturi inutile, turnate in capul tuturor doar ca sa putem spune ca “predam mult”. Da. Mult, prost, inutil.
Da, coaie, da’ tu esti in stage IV si vrei sa-ncerci homeopatie.
Realist vorbind, singura sansa pentru Romulania (nu pentru romani, pentru Romulania, sa fie clara diferenta) e sa fie data afara din UE. Sau sa plece de bunavoie. V-am mai zis asta de coispe ori.
Altfel, puteti deja sa chemati preotul.
Bine, nici aia n-ar mai rezolva mare lucru, ca si pentru aia e prea tarziu, da’ ar fi cam singura varianta.
fracmiu nu a terminat facultatea asa ca nu prea poa sa creasca in corporatie. Ca deh…fara foaia aia nu se poate sterge la cur. Stiu cativa care au reusit fara foaia aia, dar mai multi care nu
bah, hai sa iesim din paradigma lu 1990. Acum, la facultati, baza este “cu taxa”. Ca sa ramai la buget trebuie sa inveti. Ai restante…tzusti la taxa. Deja de pe la mijlocu lu 2000 aveai la ASE mai multi cu taxa decat fara. Si taxele sunt destul de decente pentru cat nu primesti. La medicina is in jur de 2-3000/an.
(fata unor prieteni s-a dus acum in europa, nu mai stiu pe unde, si plateste 5k/an). Ceva imi zice ca, exceptand medicina de la noi, aia 5k or sa ii ofere mai multe sanse decat aia 2k din Romania
Depinde de la caz la caz, de la domeniu la domeniu. Se-ntelege, un doctor n-o sa prea poata face nimic fara foaia aia, ca nu prea e doctor fara.
Pretty much. Si nu-i vorba numai de ce-i ofera hartia aia de 5k/an, ci si de ce-i ofera viata acolo unde-i 5k/an.
Ideea aia cu “taxe la plecare” e tampita, tembela si retardata.
Adica, pula mea, sa-mi explice si mie cineva ce fel de retardat plateste studiile in Romania (e doar un exemplu). Pentru ca tre’ sa fie ma-ta iiiiinncredibil de proasta pentru a face asa ceva. Eu chiar nu-nteleg ce fel de retardat sinistru isi mai face studiile – fie si gratuit – in Romulania.
da apropo de datorii si de studiile alea cu economiile oamenilor care sunt cateva sute de dolari prin credite. Jur ca nu reusesc sa pricep.
2 salarii medii, aici in Suedia, tara care e orice dar nu ieftina, iti permit sa traiesti foarte decent si sa pui 1000e/luna. Decent insemna apartament mare, nu la cucuieti, iesiri din cand in cand, mai o toala, mai un televizor. Zici ca nu strangi 12 luni banii aia, dar macar 6? Daca esti singur…mai gasesti un coleg de apartament si aia sunt banii, ca in fond, cel mai neplacut este costul cu cazarea.
Eu nici atat. Merg pe ideea ca probabil sunt toti retardati.
Cand am terminat eu liceul nu era Romulania in EU/EEA. Nici gand sa pleci tu sa studiezi nu stiu unde daca nu aveai parinti milionari – si nu in lei, evident. Inghiteai in sec si aia era.
Da’ acum, cand se pot duce sa studieze gratuit in tari ca lumea, sa traiasca si sa lucreze in tari ca lumea (*si cu femei ca lumea, ahem*), e chiar de neinteles pentru mine. Gen n-as face o facultate din Romulania nici daca m-ar ruga aia in genunchi.
eu stiu oameni care nu au plecat din pitesti la bucuresti sa faca facultatea si tu vrei sa iasa din tara?
scuze:
1. departe
2. scump. desi facultatea e ieftina totusi trebuie niste bani.
3. daca faci medicina e ok si romania.
De la mine de la conta se pleca prin franta. Dar trebuia cascaval decent si note bune in scoala. Acum, mai putin
Nu. Dimpotriva, vreau sa ramana acolo. Doar ziceam ca singura explicatie e ca-s retardati.
Eu sincer la cat s-au uitat astia la diploma mea din romania, adica deloc, puteam sa o scot la xerox. Si am pus peste tot ca am facut facultatea si am in job description ca trebuie sa ai facultate ca sa faci ce fac eu.
Tie macar ti-au cerut-o.
si mie mi-au cerut-o
Bine zis. Si nici nu tre’ sa pleci, exista chestii online, echivalente cu diploma (oricum, dupa ce ai facut 4-5 ani de practica/job, parerea mea e ca facultatea e mai mult de completare si pt hartie). Unii nu stiu engleza, unii sunt mai de la tara, si e pasul prea mare etc etc. Dar n-as face nici pe gratis, la ce stiu acum si la ce oferit, cel putin in IT.
Iti dai seama ca unii n-au vazut net, au stat dupa fusta taichii la prasit porumbul. Si atunci, da, sunt retardati. Cam cum eram si noi prin 90, de intrebam profii ce e ala croissant – ca nu vazusem niciodata.
Da. Mult, prost si fara rost, cum ziceam.
Deci solutie nu e, sa chemam preotul. Dar stai sa vezi, ca nici macar atat nu putem face, ca in sistem se cuibaresc toti (incompetentii) si nu se termina niciodata.
Ar trebui ca statul sa dea afara cel putin jumatate din oameni, desi banuiala mea e ca mai multi, asa, spre toti. Dar ti-ai gasit.
Si aia cu “iti trebuie bacul pt magazin” e aberant rau. Maxim 8 clase, hai o scoala ceva de comert ti-ar trebui. Da sa ajuns la asta si din cauza ca bagi pe oricine in liceu si bacul nu are nicio valoare (nici daca ai da pe bune, n-ar prea avea), ba te trezesti ca unul nu stie sa scrie nici cu bacul.
Alea cu basmul le comasezi, prezinti niste filmulete, comentezi liber. E mare porcarie sa inveti comentarii facut de de critici literari. Pt aia faci o clasa de 10 oameni la cateva licee si basta. Si profilor le dai compensatorii, asta e, o chirurgie dureroasa. Noh, sa stam linistiti, oricum nu se va face…
Bah, cel putin dupa ce termini cu stage IV si preotul iti iei viata de la capat. Aici, nu…
de parca numai aia era: salariul mediu cat un bilet de avion, nu stiai cum arata un card etc etc etc. N-aveai net, nu stiai unde te cazezi etc. Au plecat vreo 2 colegi atunci de facultate, ambii cu rude prin afara sau cu bani multi, ca nu se putea altfel… Trebuia sa iesi pana la net caffe pana si ca sa scrii un mail…
Un noroc pt Romania: s-a ales cu oameni destul de competenti care nu mai pot sa plece din motive de varsta, familie etc 🙂
Oricum facultatea e waterfallish cam peste tot, e practic un model depasit, dar la noi chiar nu merita, ca iti f*te timpul de pomana. Ramai cu foarte putin, si asta inclusiv pt facultati cu staif, gen medicina etc. Nu-ti trebuie 6 ani sa inveti chestiile alea, se poate si mai scurt. Oricum, acolo sunt chiar sanse minime sa faca ceva, la cat de retardati sunt unii in domeniul ala.
Pula. Pe vremuri ti-ar fi trebuit gen 4 clase – sa poti sa socotesti si sa dai restul. Acum ai barcodes si vezi pe ecran cat trebuie sa dai restul. Gen doua clase deja ar fi cam pretentios. Dar plm, inflatia and shit – hai sa cerem facultate pentru a pune conserve pe raft.
Cu mine e ok. Sa ceara ce vor ei, ca nu ma deranjeaza. Intre timp, citez:
De la Cora.
https://www.cora.ro/noutati-cora/noutati-cora/cariera
Plm, nu poate pune orice ghertoi conservele pe raft, necum sa le stearga cu carpa. Trebuie un ghertoi cu studii medii. Adevarul e ca parca si cafeaua mea de la starbucks are alt gust cand mi-o da o tipa cu studii superioare.
Nu m-ar mira sa fie si bataie pe posturi.
@mano: e greu sa pleci fara niste bani la tine si cu job acolo ar fi destul de greu, căci ar trebui sa muncesti part-time ca sclavu inainte/dupa ce iesi de la cursuri, esti cu ochiul pe cont sa-ti acoperi cheltuielile si mai ai examene si teme de facut (lucru care mie mi se pare stresant nonstop). Plus ca mai concurezi si cu nativii lor sau alti straini la part-time jobs.
Eu cand aveam vreo 17 si-mi consideram toate optiunile, era la modul “n-am bani nici de apa la magazinul de la colt, cum pula mea as ajunge eu in UK la facultate”. Gen cont gol, de unde scot de chirie, si cum plm as gasi job asa usor, gen muncit weekend si sa-mi acopar cheltuielile, ca strain cu 0 experienta, yeah right (nu gaseam de lucru aici lol).
Am mers direct pe vocational pentru ca mi se parea o pierdere completa de timp facultatea, mai ales ca pe toata lumea pe care o intrebam imi zicea de proiecte de grup la teme, multi o freaca, multe examene, si foarte putina libertate la subiectul de proiect licenta/master. Plus ca de cate ori am intrat la o facultate random ma asteptam sa fie o chestie mai personalizata si e supermarket pt 50-100 persoane la un curs/seminar, majoritatea complet dezinteresati care nici nu stii daca nu cumva se schimba in anul 2 la altceva. Sunt atat de multi ca esti complet anonim, gen poti sa intri la un curs sa stai o ora acolo si nu te intreaba nici pula cine esti.
Am intrat in Cora ultima oara acum un an. A durat 15 minute sa-mi iau ce-mi trebuia si 25 de minute sa stau la coada la casa. Erau nici jumatate din case deschise sambata la pranz iar lumea zicea ca nu mai gasesc aia personal, probabil pentru ca le ofereau 10 milioane, dracu’ stie. Sau pentru ca mai au pretentia de studii medii la kkt-ul ala de post.
Eu dupa 7 ani de multinationala pot sa zic ca studiile medii sunt arhisuficiente, important e sa nu fii ultimul retardat, ca oricum inveti acolo ce sa faci. Facultatea iti trebuie pentru un post managerial, dar la noi de cand executantii primesc 2 zile pe saptamana sa lucreze de acasa iar sefii lor nu, nu cred ca mai e asa bataie pe posturile astea.
Facultatea iti trebuie pentru medicina (nu vrei sa te opereze unul care a invatat pe youtube), pentru proiectare (nu vrei sa mergi cu masina pe un pod proiectat de unul invatat pe internet) si altele importante. Ca avocat iti trebuie facultatea doar pentru diplome, dar diplomele alea nu garanteaza ca si castigi procese.
Nu cred ca e bataie pe posturi, din cauza salariului. Daca ar fi bataie pe posturi, Lidl, Profi, altii n-ar tot posta anunturi cu lucratori comerciali. Am un Profi mic in zona, am intrat o data si batea vantul – adica lipsea personalul – am intrebat si eu un baiat pe-acolo, da’ care-i faza? pai nu s-au prezentat azi la serviciu, asa, tam-nesam.
Altfel,
altfel, Manoware, nu bagi nimic despre referendum?
Nu. Am zis ca nu bag vreun articol pe tema. Nu inainte, oricum.
…dar cred ca tocmai m-am razgandit.
In schimb daca esti sofer de autobuz … https://ratbv.ro/cariere/ bagi 3100 RON in provincie.
Pula. Pe vremuri ti-ar fi trebuit gen 4 clase – sa poti sa socotesti si sa dai restul. Acum ai barcodes si vezi pe ecran cat trebuie sa dai restul.
Ei, da, am fost finut, ma gandeam la ceva de genul: hai sa stim sa ne purtam cu clientul (nu c-ar mai conta prea mult, evident). Sa asisti clientul intr-un magazin de mobila sau chiar de imbracaminte cu pretentii, chestii d-astea. Sau sa iti tii o contabilitate (aiurea, si aia e maxim la 6 clase, dar in fine).
Ceea ce evident ca nu prea mai e cazul. Sau e alta clasa ce spun eu.
De fapt, daca ai minimum de bunavointa IQ>90, sunt suficiente cateva zile-saptamani la locul de munca. Mai degraba rabdare…
Astia pun minim liceul ca sa stie oamenii sa scrie, desi am vazut agramati si la facultati cu staif, in Ro. Chiar ma intreb cand s-a automatiza totul, ce or face absolventii de fcaca…
Ce vreti dom’le, e cat doctorii acum cativa ani. Sublim, ce sa mai.
… cacat, o sa se inchida si multe magazine, sau o sa ma trezesc ca se inchid cu gainile. Shit. Mergeam si eu pe la ora 9 la cumparaturi ca tot omu, fara sa ma calc pe picioare…
Dar nu cred, tarani vor fi mereu.
Acum vad: sfinte sisoe, vanzator de legume proaspete: cerinte: bacul 🙂
Pai, eu, fratilor, intr-a noua invatam despre miscarea de spjn opus, de momentul fortei etc Chiar nu vad de ce. Credca spart vandut fructe in UK ai lua vreo 1500. Saracii oameni care chiar au probleme unde s-or angaja?
Ah, nu, pt astia am o oferta mai buna: faceti-va ca Crina Veres, cica nu patiti nimic. http://www.crinaveres.ro/
să plătești facultatea în RO?
majoritatea cursurilor din facultă s-au dovedit inutile
dar măcar erau cât de cât coerent predate, te prezentai la examen, luai o notă, înaintai încet spre diplomă
însă în fiecare an aveam câte o creatură dubioasă ce nu ar fi rezistat într-un mediu normal
o dată am avut o doamnă implicată în politică, a venit o dată la curs, iar la două cursuri a trimis un subaltern de-al ei, unul de la partid, nu din facultă
iar la examen nimeni nu prea a avut habar ce să scrie, că subiectele nu aveau nici o tangență cu ce ni se “predase” în alea trei ore
alt an era un cetățean care bea consistent, altă dată unul care preda ininteligibil, nimeni nu pricepea nimic; protestele studenților au ajuns până la prodecan care ne-a spus clar să lăsăm omul în pace că nu mai are mult până la pensie, oricum a vorbit cu el să nu pice pe nimeni
cea mai pitorească era o tanti care bătea câmpii intens despre satul ei natal, despre ce respect era pe vremuri;
am fi învățat singuri din cartea ce fusesem obligați s-o cumpărăm, dar lelița insista să fim prezenți și la cursuri și la seminarii, să ne facă educație folclorică
bomboana de pe colivă a constituit-o ținuta festivă obligatorie la examen – că poate nu ne dăm seama, dar examenul pentru noi e o sărbătoare …
https://www.msn.com/en-gb/money/other/just-when-you-thought-youd-read-it-all-about-payday-loan-sharks-i-borrowed-£100-for-a-night-out-and-ended-up-owing-£19000/ar-BBNQJga?ocid=spartanntp
nu iti vine sa ii plangi de mila?
https://youarenotsosmart.com/ – ia d-aci’. Nu ma refer la tine, dar astea ar fi niste podcast-uri utile pentru specimenele de genul si nu numai. Asa am ajuns. Suntem prea boring ca sa ne gandim ca mai bine investiti sunt banii intr-o experienta misto pe care o s-o tii minte, decat pe cacaturi care o sa ajunga intr-o cutie de care o sa uiti. Si daca chiar nu ai bani deloc, stai in plm linistit si munceste pana iti permiti. This is the new plague. Nu ne mai mananca pe dinauntru la propriu, da’ eu zic ca face damage si mai mare la psihic chestia asta.
Da, da’ nu se pupa cu partea cealalta – aia cu “cumpara experiente in loc sa cumperi obiecte care sfarsesc in cutii”.
De fapt, secretul e banal: daca nu-ti permiti, nu cumpara. Si-nvata ce-nseamna “iti permiti”. Banal.