Viata in UK – part XVIII – incompetenta

Mda, am fost plecat la cursuri, intr-o chestie fara internet.

Am povestit de mai multe ori despre cat de usor este sa-ti faci rost pe-aici de-un job ok/bun. Walk in the park. Motivul pentru chestia asta este cat se poate de simplu: oamenii astia sunt INCOMPETENTI. Si nu o zic la modul ala, de pe varful muntelui, cum ar fi “pai, eu sunt in stare sa proiectez un rolls royce, iar astia nici la bicicleta n-au ajuns”. Adica, nu-i vorba de faptul c-ar fi incompetenti in raport cu mine. Nu, e vorba de faptul ca-s incompetenti in comparatie cu un bebelus. Unul orb, surd, mut si ciung.

In unele cazuri e vorba de bani. De exemplu, cand te duci la un “medic de familie” (ma refer la GP, in caz ca nu s-a inteles) cu ceva problema (stiu eu, te doare ceva aiurea), se intampla foarte-foarte des sa primesti un raspuns “da, da, e ok, e normal, nu va faceti griji, o sa treaca”. Sigur, peste o luna descoperi ca de fapt ai SIDA si mori maine, dar da, da, o sa treaca. In cazul ala, e vorba de bani. Pentru ca de fiecare data cand un lache de-asta flausat te trimite la ceva spital pentru investigatii serioase, plateste spitalului ala ceva. Asa ca prefera sa nu te trimita nicaieri, sa-ti repete ca totul e-n regula si da, da, o sa sugeti pula, da, da. Normal, prefera sa ia doar banii de la NHS pentru tine, da’ sa nu dea mai departe nimic. Bani. Dar, excluzand povestea asta cu medicii, in cele mai multe cazuri, nu-i vorba de bani. E vorba de incompetenta crunta.

Am ceva exemplu pe-aici. Am fost luna trecuta pana la mama dracu’, sa mergem la o terasa, sa sarbatorim ziua de nastere a cuiva. Toate bune si frumoase, cu exceptia faptului ca nu prea gaseam loc de parcare. In cele din urma, vad eu un loc de parcare undeva, hai sa ma trantesc acolo. Parcare cu plata, da’ nu era sa-mi stric eu ziua pentru atata lucru. Cum sunt un dorel corect, hai sa platesc. Si erau doua variante. Plata pe mobil, nu stiu cum (o sa vedeti de ce nu stiu cum..) sau plata la aparat. Bagi fise, primesti un fel de chitanta. OK. Ma duc eu, fac rost de marunt, bag la aparat, iau rahatul ala si-l pun pe parbriz. Nu s-a lipit el, da’ nu-i paguba.

Ma rog, terminam cu terasa si plecam. O zi mai tarziu, pe la supermarket, observa Ondilol ca am “ceva” la stergatoare. Era o amenda cat ma-ta de mare. Gen 60 de lire. Pentru ca am parcat fara sa platesc. Hmmm. Ba, ce pula mea, parca am platit…sau nu? Cu ceva noroc, am gasit si prostia aia de chitanta, ca era inca in masina. Ma uit la amenda, eram amendat pentru perioada in care am platit. Ba, da-ma dracu’. Arata cam asa (am inclus si fotografia, sa fie)

parcare1

M-am dus pe portalul lor, sa contest amenda. Am gasit acolo si poze facute de imbecilul care m-a amendat. Uite poza facuta la bordul masinii, in care arata omul ca nu se vede chitanta.

parcare2

Ca s-o scurtam, amenda mi-a fost anulata. Da’ boul baltii s-a chinuit sa-mi faca vreo 3-4 poze la masina, alt bou le-a urcat online, altul mi-a trimis o amenda, altul mi-a examinat “contestatia”, altul a solutionat-o. Pentru ce? Pai, pentru ca un retardat cu agravante nu s-a gandit sa verifice serialul ala. 265083. O fi chitanta de plata? N-o fi? Si bafta mea a fost c-am pastrat prostia asta. Nu-mi imaginez exact ce-ar fi trebuit sa pun pe bord daca plateam pe mobil. Poate ca o poza cu pula mea?

Ei, si oamenii astia nu le comit asa, una dupa alta, pentru ca ar fi rai. Nu, aia rai nu mi-ar anula “amenda”. Pur si simplu SUNT atat de prosti incat nu le-ar trece prin cap in 1000 de ani sa verifice serialul ala pe aparatul lor cu care au fost dotati pentru a verifica serialul. Nu. E intoarsa chitanta, c-a picat asa de pe parbriz? Nu ne gandim la asta. Nu vedem partea pe care scrie ora, asa ca pula mea, amendam constiincios. Cooperativa munca in zadar.

Si fix asa e si la lucru. E o incompetenta de-asta CRUNTA pe-aici. Miroase, pute a idiot de la 10 mile. N-ai cu cine. Un exemplu mai tehnic un pic. Alerte de la niste servere, dom’le, nu mai merge backup-ul bazei de date. Te duci pe server, vezi ca nu mai merge sa te loghezi in mysql, ca-i parola gresita. Si de trei saptamani o freaca astia aiurea cu “stimate client, n-avem parola, dati parola”. Si nu s-a gandit unu’ cum s-ar putea rezolva. Dupa care vin azi la lucru, ma uit prin history-ul de mysql din home si, evident, update .. set password .. . Modificat .my.cnf , gata, merge. SI NU S-AR GANDI UNUL LA ASTA. BA, DAR UNUL.

Englezii nu-s rai. Nu te trateaza prost pentru ca dom’le, imigrantii care este ei hahalere. Nu. Englezii sunt incompetenti. Bai, dar de-o prostie de-aia infioratoare. Imi pot imagina o echipa de 3-4 englezi pentru montare becuri. Unul care ar aduce un scaun pliabil. Unul trainuit pentru a se urca pe scaun. Unul certificat pentru a pasa becuri omului de pe scaun. Si, in sfarsit, unul cu 10 ani experienta in citit cu voce tare manualul de instalare becuri, pentru a putea cel de pe scaun sa faca asta.

Partea buna la chestia asta este ca-ti gasesti oricand un job. O alta parte buna e ca te poti ridica relativ usor in sistem. Pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, devii omul ala la care vine lumea cu chestii, omul ala cunoscut pentru ca “la el te duci cand se intampla X”. Si, evident, poti trage niste foloase din asta. Mai o marire, mai un bonus, mai un regim de lucru ceva mai relaxat, mai pula mea.

Partea proasta e ca sa te fereasca dracu’ sa ai nevoie de ceva de la sistem. Nu ma refer la chestii de-astea birocratice, ca-n domeniul asta sunt cu vreo 5000 de ani inaintea romanilor (si daca are chef sa ma contrazica vreunul, sa-mi spuna cand a contestat o amenda ultima oara din fotoliu si a “castigat” fara sa se deplaseze, fara vreo 10 copii si taxe de timbru, cozi etc). Da’ sa nu ai nevoie de-o chestie care sa-i scoata pe englezi din ale lor. Pentru ca daca te duci la GP cu o raceala, este epic. Sigur, luati de aici, poftiti reteta, mars la farmacie, 7.5 lire pentru orice-o fi (bine, cand iei aspirine la 7.5 lire, parca-i cam neamuzant, da’ sarim peste). In schimb, daca te duci si le spui “ba, ma doare coiul stang”, pai, e nasol. Pentru ca nu-s antrenati, nu stiu, nu se pricep, nu nimic. Prin urmare, aplica procedura de urgenta: zambesc si-ti spun ca-i normal si ca totul o sa fie bine. Dupa care mori.

lol

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

79 Responses to “Viata in UK – part XVIII – incompetenta”

  1. Dan says:

    Si-atunci cum pana mea sint cu 100 de ani inaitea noastra ba-si mai si permit sa tina pe oricine n-are chef sa lucreze pe welfare sau cum ii zice?

  2. Manowar says:

    Cel mai probabil tocmai de-aia. Ca nu se baga unde nu stiu. Un cioban englez nu s-ar inghesui sa fie europarlamentar, patron de club etc. De exemplu.

  3. sandra says:

    Noi cand ne-am dus cu reteta la farmacie si medicamentul/medicamentele de pe reteta costau mai ieftin, ne-au spus sa platim medicamentul ca atare (se poate) nu cele £7.5 standard. E o medie facuta ca sa acopere o parte din costul medicamentelor pentru adulti care au venituri peste un anumit nivel in Anglia — dar tot ce e pentru copii, pensionari sau cei care au enituri mici, dizabilitati, gravide si mame de bebelusi pana la 12 luni au toate medicamentele gratuite. Si tratamentul dentar la NHS. In Scotia si Wales toate medicamentele sunt gratuite… Dar GP-ul e in general useless in cel mai bun caz, asta e clar. Sotul meu s-a dus cu o durere in piept in partea dreapta — si l-au intrebat “tu ce crezi ca e?” — “nu stiu, zice el care e inginer de structuri pe aeronautica, data viitoare cand o sa vrei sa zbori cu avionul gandeste-te sa-ti faci unul propriu…” Ce probleme am avut si cu copiii in sensul asta nu mai e cazul sa povestesc… Dar e adevarat ca in cazuri de criza sunt foarte prompti — daca ai cancer, se mobilizeaza imediat tratamentul… 🙁

  4. barbe-queue says:

    @sandra: aproape ca-ti doresti sa ai cancer si nu o simpla viroza / durere, nu?

  5. Tavi says:

    Da… Dar noi avem oliNpici la mate. Eeee? Ce mai mandrie :)))

  6. dan says:

    maine vin in anglia. pula mea, sa ma imprumute cineva cu 500 de lire sa am de inceput, ii dau inapoi 3000 dupa 3 luni. bai manoware, parca prea umbla cainii cu covrigi in coada acolo. poi pula mea, hai sa povestesc si io una de job, d-aici, de la rromanika. cica ma duc la un interviu pentru pula-n pizda, ceva pe IPTV. ma pricep la asta, vorbesc cu idiotul care ma luase in primire, treaca mearga. la un moment dat ma intreaba daca stiu linux, zic, fratemeleu, nu stiu boaba de linux, nu m-a interesat, nu mi-a trebuit, nu plm, daca e absolut necesar, ma pot apuca sa invat. ok, nu-i problema, hai sa dam un mic test. bun, d-aia am venit, da-mi test. si imi fute ala un test 75% linux. poi cum pula mea vine asta? si imi zice ca daca invat si linux pe langa ce stiu ma angajeaza pe salariu cu 30% mai mic decat am acum. nu mai merge aici ma, in pula mea, serios ca vin in anglia. sa-mi dea cineva 500 de lire.

  7. Rootus says:

    dan: are you for real ?

  8. euglena says:

    Iti imprumut eu fratzik, da’ cu o conditie: ma iei cu tine, si la eventualul job tehnic de acolo le zici ca ti-am fost coleg de munca in romanica, deal ? 😀
    E greu fara experienta in IT, da’ si mai naspa e cand vrei sa te reprofilezi pe domeniul asta si la orice job entry level tech-suport lvl 0-1 in romanica, gagiii iti propun leafa la jumate fatza de cat ai la curentul loc de munca :|.

  9. Vel says:

    Retardati sunt peset tot, mai alesin firmele tehnice. Ba dar sunt si uni bunii care stiu !

  10. Manowar says:

    @Rootus: cand aud de IPTV, ma gandesc c-a avut interviul cu tine.

  11. Dan says:

    Mda, mi-am adus aminte de un idiot local. Net prin adsl, canci semnal + modem neconfigurat (user/pass aiurea). Romtelecom are callcenter, stau 5 minute in hold (deh, era seara). Bun, ma ia omul, nu se vede modemul, trimitem miine echipa. Zuper, da’ vreau si user/pass sa le configurez in modem sa fie acolo.

    Si aici l-am scos din scenariu. Pai n-aveti semnal, nu o sa se lege. Am priceput, da’ cind o sa am semnal, nu-mi trebe user si pass? Pai, n-aveti semnal, deci nu o sa se lege. Ok, o luam pe litere, dupa ce am semnal, nu-mi trebe user si pass? Pai n-aveti semnal…

    Scena 2 a fost cind a venit echipa. Modemul dadea in routerul clientului (ca na, wireless, mai multe computere). Astia ca sa fie siguri, ce fac, baga modemul direct in computerul de linga si uite ce frumos merge. Restul retelei, ce conteaza.

  12. Dan says:

    Si apropo, medici care baga ce zici pe google si vad ce iese, cunosc si eu.

  13. Rootus says:

    @Manowar: Nu, eu nu fac interviuri. dar pe bune acum, nu neg faptul că e cam de căcat piața în România (inclusiv salariile) dar nici cu unii pretendenți nu îmi e rușine.

    Job-ul cerea linux și în examen ar fi trebuit să fie întrebări de OS X sau cum ?

    Iar dacă vine cineva la mine cu pretenția că “nu știu aia dar eu sunt atât de bun încât învăț totul imediat” îl trimit de unde a venit pentru că e mult prea bun pentru job și poate il încurc în carieră…

  14. bubalus says:

    ce vorbesti mah, sa contesti amenda din fotoliu si sa mai si castigi…. pai vrei sa-ti zic de romania…
    a trebuit sa platim ceva taxe de judecata acum vreo 3-4 ani. nu scria unde se plateste, in ce cont, etc…era ceva cu consiliul local / primarie…
    am mers la trezorerie, am intrebat daca aici se plateste, s-a confirmat…au luat banii… au dat chitanta….toate bune ..
    anul asta ma primit pe impozit penalizari and shit ca n-am platit cheltuielile de judecata… prezentat la serv. de taxe si impozite chitantele (noroc ca pastrate, ca doar stam in romania)…pai nu, cica trebuia sa platim la ei nu la trezorie…
    in concluzie a fost nevasta-mea de vreo 3 ori pana acum la trezorie si n-a rezolvat nimic…
    concuzia e ca daca am fost la ei sa platim, ei ne-au luat banii desi nu trebuia….si nu au cum sa-i transfere la impozite si nici sa ii returneze inapoi… furt calificat

  15. Cristina says:

    Citesc cu placere blogul tau si ma amuza copios felul in care povestesti. EU stau in Belgia de ceva vreme, si ceea ce spui tu despre englezi, se aplica insutit la belgieni. Sunt VARZA TOTALA. Te ia capul, mai ales in sectorul servicii. NU EXISTA notiunea de client, pe langa faptul ca se comporta ca si cum timpul tau le apartine. Lucrez cu englezi de multi ani, si am obesrvat ca ori sunt asemenea prostiei descrise de tine, ori sunt destepti. Eu nu prea am intalnit “de mijloc”.

    @Dan – sunt cu 100 de ani in fata noastra pentru ca ei au vreo 400 de ani avans by default. Adicatelea pe vremea cand la noi Nea Fane Babanu’ (Stefan cel Mare) alerga in calduri dupa fo’ bucaciune, si o mai punea de o lupta prin Moldova, englezii erau ocupati cu adoptarea de noi legi care sa combata dreptul roman (Cromwell – diferenta de vreo 50 de ani, dar tot pe-acolo la scara istoriei), ca sa nu mai vorbim de revolutia industriala cand noi eram vai de steaua noastra…etc.
    Ceea ce admir eu la englezi este simtul civic si munca de caritate pe care o fac…din ce vad eu aici. (Nu am trait in Anglia, dar merg destul de des).

  16. Manowar says:

    Job-ul cerea

    @Rootus: La banii care-s oferiti acolo, mi se pare culmea nesimtirii si tupeului sa ceara jobul orice in afara de-a fi prezent acolo. Din cand in cand. Parerea mea sincera.

    Lucrez cu englezi de multi ani, si am obesrvat ca ori sunt asemenea prostiei descrise de tine, ori sunt destepti. Eu nu prea am intalnit “de mijloc”.

    Nici eu. Dezastru.

  17. Cristina says:

    Apropos de incompetenta…de data asta belgiana. Stau cu chirie (of course, ca inca nu mi-a luat Dumnezeu mintile sa cumpar casa in Belgia). Ploua in casa – for real, stateam cu galeata si ligheane. Sun proprietarul si-i spun tarasenia. Si el zice “a qui?”. “Meseriasul” ma va suna si-mi spune ca vine in ziua x la ora y. Plec de la munca sa astept meseriasul si astept vreo 2 ore. Nimeni nu apare, si nici nu raspunde la telefon. Asta s-a intamplat de 2 ori. Dupa nervi si alte drame, apare “meseriasul” cu mana pe dansa. Ca el venise DOAR la “constatare”. A “constatat” si a plecat. Apare peste vreo saptamana pus rau pe treaba. M-a si speriat “avantul” lui. Adica a luat din masina o strachina cu un clei, s-a urcat pe casa si a aparut fericit peste 5 (CINCI) minute, si mi-a spus ca e gata. SI gata a fost, pana la a prima ploaie. Si Belgia nu putem sa spunem ca e renumita pentru sezoane secetoase. Ca sa o scurtez, toata drama a durat 4 (PATRU) luni, timp in care venea, mai constata, mai dadea cu rahat lipicios, etc. Si ca sa fie treaba buna, am vazut factura pe care i-a trimis-o proprietarului…640 Euro. Asta e ultimul tarasenie care mi s-a intamplat, ca daca e sa o luam pe IT, te ingrozesti.

  18. BEC says:

    dar cum sa invete totusi o persoana daca nu la job?

    bine, daca trebuie, imi cumpar o carte de linux si invat ce? TEORIE eventual a chibritului. si dupa tot efortul asta, tare am o presimitire ca o sa se auda ca “preferam pe cineva cu experienta mmm, operationala pe linux”. zau de nu merita sa iti falsifici cv-ul…

  19. geefo says:

    Eu cred ca din cauza asta Romania a fost admisa in UE, din cauza simtului extraordinar pe care romanii il au in a detecta cat de prosti\incompetenti sunt unii si altii sau cat de prost organizata poate fi o institutie\activitate\plm.
    Am auzit ca tot in temeiul asta s-ar putea scoate si vizele pentru SUA, ba chiar sa se dea automat drept de rezidenta. 🙂

  20. Iulian says:

    Nu stiu de ce ai fi surprins. Si la noi tot asta e tendinta.

    Doar avem si un comentator de-al nostru care fara sa vrea confirma asta 🙂

    Ne aliniem la “standarde vestice”.

    Ce-mi place asta cu “standarde vestice”:
    – specializeaza-te
    – exernalizeaza
    – delega
    – see the big picture
    – …

    cu alte cuvinte nu invata decat lucruri generale care nu-ti folosesc decat daca mai ai vreo 5-6 sclavi care sa faca efectiv treaba-ti. Tu sa pozezi ca mare manager sau leader… restul is detalii. Doar ca nu prea…

    Gandeste-te logic, daca ai avea totul de-a gata de cand te-ai nascut, de ce sa te stresezi?

    Vad asta la studentii nostri, mai toti au masini si nu rable cum erau putinele masini din timpul studentiei mele.

    Europa asta incepe sa semene cu un aliment perisabil… intai pute, apoi moare.

  21. Rootus says:

    Manowar: Probabil de aceea nu fac eu interviurile.

    Am mai avut o dată discuția cu salariile, let’s just agree to disagree.

    Pot să înțeleg argumentul “salariul pe care mi-l oferi este de căcat așa că la revedere și un praz verde”.

    Ce nu pot să înțeleg este atitudinea “tu ai nevoie de un strungar, cum adică mă întrebi dacă știu să lucrez la strung, cât de greu o fi să-l bag în priză și să bag niște material în el?”

  22. Iulian says:

    dar cum sa invete totusi o persoana daca nu la job?

    bine, daca trebuie, imi cumpar o carte de linux si invat ce? TEORIE eventual a chibritului. si dupa tot efortul asta, tare am o presimitire ca o sa se auda ca “preferam pe cineva cu experienta mmm, operationala pe linux”. zau de nu merita sa iti falsifici cv-ul…

    Si aia fara experienta cum se angajeaza? Dau un test in mama lor. Daca stiu is angajati – asa e de obicei.

    Daca nici in conditiile tehnologiei actuale acum nu poti sa faci experienta, apoi scuza-ma.

    Sa ma explic:

    Vrei sa inveti linux? Singura conditie e sa ai un calculator, restul te costa DOAR timp, cu conditia sa vrei. Nu dai bani pe licente, ba chiar ai distro-uri commercial like (CentOS pentru RHEL). Ai invatat si vrei sa testezi nush ce rahat de configurare cu reguli de firewall etc. Pui masini virtuale si testezi… Un rahat de linux fara gui incape in < 2G storage (poate mai putin).

    Nu prea gasesti motivatie? Da bani si gasesti tone de academii cisco-like care te-nvata. Poate cheltuind esti mai motivat.

    Vrei sa arati lumii ce ai facut? Sa le-arati ca nu esti 0 la experienta. Vrei sa vada scripturi de configurare, scripturi automate? Pune-le pe github si le vede toata lumea. Mai dai si o documentatie si te gaseste lumea mai repede.

    Si-n ultima instanta ce te tine sa nu aburesti in CV daca stii ca te descurci. Ca oi gasi o recomandare a unui amic de la firma X care o sa zica ca esti “confident, reliable, super coios etc”

    Exista evident lucruri care le poti invata doar intr-o firma, altfel fiind foarte greu. Dar linuxul cu certitudine nu e unu dintre ele.

  23. Manowar says:

    Ce nu pot să înțeleg este atitudinea “tu ai nevoie de un strungar, cum adică mă întrebi dacă știu să lucrez la strung, cât de greu o fi să-l bag în priză și să bag niște material în el?”

    Am eu un interviu de-asta in curand. Pe o suma ceva mai serioasa. Si m-au sunat sa ma intrebe marti, cand eram la cursuri, daca stiu nu stiu ce cacat de interfata penibila. Nu, n-o stiu. Ah, pacat ca n-o stiti, c-ati fi avut sanse mai bune, ca…

    Ce zici, cam cat imi ia mie sa-nvat o interfata basita de ticketing? Sau, ma rog, cat iti ia tie? Si cat de realist e sa te astepti de la aia care NU lucreaza la tine sa-ti stie chestiile?

    Eu cred ca iei un om in baza potentialului. Ce-a facut pana la varsta asta? Ce stie? Aduni si vezi daca-ti da cu “in doua luni, o sa fie OK”. Oricum o sa-l platesti un an la juma’ din cat face de fapt. Cel mult.

    …iar pentru IPTV nu-ti trebuie linux. Sigur ca poate fi util (ca baletul), dar nu e absolut necesar. Hai sa cerem linux din prima si pentru secretare. Ca doar openoffice e gratuit 🙂

    Iar atitudinea a fost “ti-am zis in pula mea acum 5 minute ca nu stiu linux, de ce-mi mai dai un test de 75% linux?

    Cel putin eu asta am inteles. Si, da, mi se pare frustrant. C-am nimerit si eu la un interviu acum multi ani, unde m-au intrebat aia daca stiu Windows. Nu, nu stiu. Pai, OK, sa dam un test de Windows. Doar ca eu am avut luxul de-a ma ridica si-a spune ca nu-s chiar atat de sarac incat sa vreau sa lucrez pentru o companie de imbecili. Altu’ poate n-are luxul ala.

    Si, da, il puteam invata, daca era necesar. Da’ nu aia era problema.

    Altfel, eu nu-ti aduc vreun argument. Eu doar iti spun ca atunci cand ii oferi unuia 10% din salariul meu, mi se pare normal sa creada ca nu ai pretentii de la el. Daca nu-ntelegi, intreaba-te cate ai fi tu dispus sa stii/faci daca ti-ar oferi unul 10% din salariul tau. Si fara spagi 🙂 Asta fiind spusa, las argumentele altora, ca eu sunt un om matur si independent si tre’ s-o scot pe-a mea in oras, ca-mi rupe capul.

  24. dan says:

    @Rootus: I’m fucking serious. nu aveam trecut linux in CV (dupa interviul asta ma gandesc sa-l trec, ca oricum aia ma intreaba ce vor ei), am zis ca nu stiu, pula mea, de ce nu m-a intrebat despre anomaliile cromozomale la cangurul pitic? poate ca aia stiam.

    si pula mea, nu ma duceam sa invat IPTV acolo, am trei ani de experienta deja… poate sa ii invat eu pe ei, ca am vazut echipa si din 12 persoane, 7 erau pizde. anyway, decat sa pierd 30% din cacatul ala de salariu ca sa “avansez” prefer sa ma imprumut 500 de coco, cum ziceam.

    si sa lasam putin caterinca, stie toata lumea ca aici e de rahat, chiar daca stii ce faci/poti/vrei, dar cum plm de pare totul atat de roz in anglia, mano? eu sunt sceptic, imi pare rau. si-mi pare rau cu atat mai mult cu cat pana acum vreo 6 luni ma bateam cu tezla-n coaie ca eu nu o sa plec in vecii vecilor din tara mea. acum, as pleca…

  25. dan says:

    tot pentru Rootus: zici tu ca “Job-ul cerea linux și în examen ar fi trebuit să fie întrebări de OS X sau cum ?
    Iar dacă vine cineva la mine cu pretenția că “nu știu aia dar eu sunt atât de bun încât învăț totul imediat” îl trimit de unde a venit pentru că e mult prea bun pentru job și poate il încurc în carieră…”
    … oi fi eu bou si nu am explicat bine sau esti tu mai infatuat decat Manowar si citesti ce-ti convine: era job pentru IPTV, ma pis pe toate celelalte chestii care ar da bine, ca la o adica am si notiuni de webdesign si am si certificare de DTPist, dar sunt irelevante pentru IPTV. nu am pretins ca pot invata totul imediat, pur si simplu a venit discutia despre asta, desi nu vad de ce a trebuit sa ma intrebe, s-a uitat inainte pe CV, daca stiam linux aparea acolo, in plm. m-am saturat.

    ps: nu e el ala de care m-am lovit la interviu. doar s-a nimerit sa intre-n vorba la limita dintre gica contra si troll.

  26. Manowar says:

    si sa lasam putin caterinca, stie toata lumea ca aici e de rahat, chiar daca stii ce faci/poti/vrei, dar cum plm de pare totul atat de roz in anglia, mano? eu sunt sceptic, imi pare rau.

    Da’ nu vad de ce ar trebui sa-ti para rau. Foarte bine ca esti sceptic, foarte bine ca nu simti nevoia sa vii incoace, ar trebui sa traiesti exact unde-ti place tie mai mult.

    si-mi pare rau cu atat mai mult cu cat pana acum vreo 6 luni ma bateam cu tezla-n coaie ca eu nu o sa plec in vecii vecilor din tara mea. acum, as pleca…

    Din nou, te priveste. Eu m-am agitat sa conving un singur om ca merita facuta mutarea – pe Alex. Si, daca nu ma insel, a fost si este foarte fericit ca m-a ascultat. Restu’ sa aleaga exact ce-i coafeaza pe ei, not my problem. Si asa, in ciuda incompetentei generale din tara asta, as cam paria ca 95% din romani nu ar fi capabili sa-si gaseasca un job decent, indiferent de domeniu…

  27. Ionut says:

    e a doua oara cand vad chestia cu imprumutat 500 euro.

    bai, deci tu nu ai niciun leu pun deoparte? ca inteleg ca muncesti si nu esti somer. ba, da nimic? ca 500 euro sunt 20 mil. cam fix un salariu ca si cum. si tot o dai cu imprumutul, strange-i ma ca-s 500 euro, nu o avere. altii au atat rata oe luna la banca si nu se mai plang. vinde-ti iphone-ul, lasa-te de fumat o luna & co. si cum Dumnezeu sa ceri imprumut pe un blog cu necunoscuti? te astepti sa te ajute cineva sau de ce o tot repeti? da, o sa-i dai tu inapoi … I loled!

  28. Rootus says:

    dan: Nu știu la alții cum este dar cel puțin la implementarea IPTV la care am eu access Linux-ul nu e numai “să dea bine”.

    Middleware, Conditional access, PiP, TimeShifting Control, alte servicii mai mărunte gen monitorizări sau dhcp pentru STB-uri și chiar STB-urile în sine rulează pe Linux.

    Într-adevăr, e doar “să dea bine”…

    Nu știu dacă sunt mai infatuat decât Manowar (e un concurs?) dar nu eu sunt cel care se lamentează că ce bun este el dar bulangii de angajatori nu îi sug pula atunci când nu are ce au ei nevoie. Într-adevăr, corect ar fi fost să nici nu te cheme la interviul ăla, nu mai pierdea nimeni timpul, nici tu nici ei.

  29. Manowar says:

    Fiti amabili, domnilor, e deranjant termenul ala. Suna asa, a ceva ce-ar spune un hipster cu doua clase bis. Imi lasa impresia ca ascult stirile din Romania, stiti, cand vorbesc la TV curvele care-si numara anii de scoala in kilometri de pula.

    N-am putea folosi “arogant” sau macar “infumurat” in loc de “infatuat”? Suna asa, a ceva ce-ar spune si un om care-i in stare sa-si scrie numele.

  30. dan says:

    @Iulian: cand am zis ca sa lasam caterinca banuiam ca se subintelege care e caterinca, aia cu imprumutu pe blog. Si da, nu e de mirare ca nu poti economisi in romania, poate daca nu as mai manca deloc as reusi sa economisesc, dar nu asta e ideea de aici. Era o caterinca, plm. @Rootus: mane, suntem la nivele diferite, pula mea, chiar vrei sa te dai atat de rotund in fata unuia care face suport b2c? In mortii ma-sii, daca ma duceam sa ma angajez ca inginer ii sugeam pula cand imi arata ca-s zero. Plus ca, repet, imi vazuse dinainte CVul. Vrem sa angajam sau vrem sa ne distram o ora si sa-i futem lu unu toata increderea aratandu-i cate nu stie? Anyway, case closed. @manowar, nu mai stiu ce voiam sa zic, intru la PC si recitesc ce ai scris. Ah, aia cu 95%… Nu am cum sa contrazic, pentru ca cei mai multi vor ajunge sa vada ca nu au ceva important la CV (linux, in cazul asta) si vor prefera sa mature strazi decat sa invete, ca oricum si asa castiga mai mult decat acasa. Pula mea, suntem un neam de lenesi. Sa-mi zica cineva cum pun alineat/paragraf nou de pe mobil. 😐

  31. Rootus says:

    dan: Pardon, în momentul în care ai spus “știu IPTV” mi-am închipuit că te-ai dus la interviu de inginer nu de suport…

  32. dan says:

    @Rootus: hai, mane =))) ma duceam cu mana-n pula sa fiu inginer? =))) you made my day, bine, e de vina si modul asta ambiguu in care prezint situatia.

  33. Deria says:

    Oameni buni, ca GP-ii sunt mai idioti decat cel mai prost motor de cautare, ca va ploua in casa si “constatatorul” e mai imbecil decat personajul fictiv Mr. Bean, in Romania tot nu va intoarceti – si aia zic ca conteaza mai mult.

  34. Cristina says:

    @ Deria…Bingo, ai pus punctul pe i. Ai dreptate, nu m-as intoarce ACUM. Dar stiu sigur (in momentul asta, s-ar putea sa ma rasgandesc cu vremea, cine stie?), ca o sa ma intorc sa-mi tarasc batranetile in Romania (cu toate ca mai e vreme lunga pana acolo), asta daca le-oi mai apuca.

  35. Deria says:

    @Cristina, eu nu va sfatuiesc sa va intoarceti. 😀 Nu stiu cum arata, pentru voi, Romania atunci cand va intoarceti (bine, pentru Manowar stiu :D), dar, in momentul in care ai nevoie de institutiile statului, ai mari sanse sa ajungi la balamuc.

  36. dan says:

    specialpentrucunoscatori pentru ca nu ma pot abtine:

    “VREAU SĂ MĂ ÎNTORC ÎN ROMÂNIA cu toate că nu voi avea niciodată banii pe care i-aş avea lucrând aici. Dar cum spunea tatăl lui Nicolae Steinhardt : vei avea zile frumoase dar nopţile îţi vor fi îngrozitoare.

    Omul nu are numai trup de hrănit, mai e şi sufletul. Şi mai distrugătoare este setea şi foamea sufletului îndepărtat de pământ şi de neam decât foamea trupească…
    Aşa că români, plecaţi, plecaţi la studii, plecaţi ca să vedeţi în ce hal a ajuns occidentul liberal, plecaţi şi învăţaţi să vă iubiţi ţară şi realizaţi ce frumuseţe aţi lăsat în urmă.

    Şi apoi ne vom întoarce cu toţii, valuri valuri, cu şi mai multă forţă şi dorinţa de schimbare, şi după 68 de ani de asuprire, România va fi a românilor din nou, aşa să ne ajute Dumnezeu!””

  37. Deria says:

    Mda, ar fi de ras, daca n-ar fi de plans.

    Insusi termenul de tara presupune ideea de coeziune, de unitate. In Romania, coeziunea si unitatea exista la nivel local, pe regiuni, nu la nivel de tara.

  38. Tudor says:

    @dan: Sper ca esti ironic.

  39. dan says:

    cine ar da citatul ala pe bune? cred ca si tipa care l-a scris pentru pizda care l-a publicat se pisa pe ea de ras.

  40. Tudor says:

    @dan: Imi imaginez ca tipa asta l-ar da pe bune. Ea si cei care sunt de acord cu ce a scris.

  41. sandra says:

    @Deria — da, asa e. Mai ales ca o data ce cresti copii undeva apar alte tipuri de atasamente fata de locul respectiv… Romania mi-e tot mai straina pe masura ce trece timpul. In Anglia, dincolo de competenta sau incompetenta unora sau altora, lumea e amabila, respectuoasa, cu bune intentii… Sunt o gramada de chestii legate de functionarea sistemului, a institutiilor etc. cu care nu sunt de acord, dar faptul ca “we agree to disagree” asumat de toti e misto… Manowar, daca vei avea copii sa vezi ce comentarii sarcastice o sa ai despre sistemul educational cand or merge la scoala!…. 🙂

  42. sandra says:

    @barbe-queue — Pentru aproape orice altceva decat cancer, recomandarea e “paracetamol” sau eventual “ibuprofen” (ibuprofen, pe care l-a inventat socru-meu, care a fost chimist la Boots — fara nici o gluma)… Dar o colega a sotului meu a descoperit ca fiul ei de 12 ani avea cancer de maduva si in 36 de ore a avut transplant de maduva la spitalul de profil cel mai aproppiat… S-a refacut complet.

  43. UTP says:

    “Insusi termenul de tara presupune ideea de coeziune, de unitate. In Romania, coeziunea si unitatea exista la nivel local, pe regiuni, nu la nivel de tara.”

    Cred ca si regiuni e mult de spus. Poate mai degraba in cercuri sociale restranse.

    Dar pentru unii chiar si la nivel mai redus decat o regiune e de ajuns.
    Daca au un loc de munca cat de cat decent, fara prea multe tensiuni, cercul lor de prieteni (in adevaratul sens al cuvantului) pentru ei poate fi suficient, iar a face trecerea la un loc unde nu cunosc pe nimeni sau aia care ii cunosc sunt ostili, poate fi un soc greu de suportat.

  44. Deria says:

    UTP, eu am observat chestia aia la nivel de regiune. Nu sunt singura care a observat asta.

    Inca de cand eram copil m-am familiarizat cu cuvinte precum “bozgori” sau “mitici”. Nu cred ca este locul potrivit pentru aceasta discutie, insa m-as mira tare ca regiunile Romaniei sa poata sa se uneasca in caz de aparitie a unui dusman comun. Gen, sa treaca peste mandria tampita si orgoliul prostesc.

  45. Dan.Pulea says:

    Am aplicat si eu la ceva de pe un site de joburi de prin UK si dupa 2-3 schimburi de mailuri imi zice ala ca da uite ca vrea sa ma sune, OK ii zic ba eu sunt aglomerat la serviciu, chiar nu frec menta, asa ca cel mai bine ma suni vineri dupa ce termin plus ca mai e diferenta de 2 ore, deci o sa fie in timpul programului si la tine, e ok pentru toata lumea.
    Zis si facut ma suna idiotul a doua saptamana fix miercuri pe la 13-14 asa, ora RRo… Asta dupa ce i-am explicat fusul orar de vreo doua ori. M-am abtinut totusi sa incep cu “Hello X, are you retarded? ” si am vb. cu el asa vreo cateva minute, i-am zis ce fac etc. si in loc sa ma intrebe de chestii tehnice il rodea ca de ce vreau sa parasesc locul curent de munca. Deci……..
    Partea proasta e ca majoritatea joburilor de pe siteuri sunt prin agentii si te trezesti cu cate vreun lache d-asta care nici nu stie ce trebuie sa faci la job decat superficial, daca intri in detalii l-ai pierdut si insista pe intrebari tipice de HR.
    Ciudat am dat search dupa Navartis Ltd si pare ok dupa site… Poate a fost doar bad-luck.

  46. Dan says:

    Pe linga mindria si orgoliul de care zici, sint si amanunte gen unii dau bani la “centru” si cu totul altii primesc bani de la “centru”. Si-atunci, dupa ce ca eu regiune care da, te suport pe tine regiune care primesti, vrei sa mai si sar sa te apar. Hmmm. Ce-ar fi sa-ti aduc si micul dejun la pat.

  47. sandra says:

    @Dan.Pulea — cam toate joburile de pe site-urile de joburi sunt prin agentii (probabil 2-3% din anunturi sunt postate direct de angajator, dar in domeniile tehnice nici atat).
    Daca vrei job direct la firma si stii exact la ce firma vrei sa lucrezi, te uiti pe site-ul firmei daca are posturi vacante si aplici direct — alea sunt de regula permanente (adica salariate pe formula clasica, cu impozit pe venit platit la sursa).
    Daca nu stii la ce firma sa aplici sau vrei pur si simplu un job, adica vii din Romania si esti gata sa lucrezi pe orice job in UK pe profilul si experienta pe care le ai (inteleg ca tehnice in ceea ce te priveste), atunci cauti pe site-uri si faci aplicatii. Vei primi raspuns de la agentia de recrutare si, intr-adevar, in cele mai multe cazuri, agentul nu are experienta tehnica, fiindca daca ar fi inginer nu ar lucra ca agent de recrutare (desi am mai vazut si cazuri de astea, dar rare…) Sarcina agentului este sa se asigure ca tu esti realmente interesat de job, ca esti dispus la relocare (de asta te intreaba de ce vrei sa parasesti actualul loc de munca si probabil ce situatie familiala ai) si eventual ca esti gata sa vii la un interviu face-to-face, probabil pe banii tai, daca managerul va considera ca e necesar (daca iti selecteaza CV-ul). Cand trimite un CV la firma client, agentul trebuie sa fie sigur ca posesorul CV-ului e realmente interesat de job si dispus sa vina la post daca primeste o oferta (adica nu risca sa iroseasca timpul managerului, despre asta e vorba).
    E bine sa insisti sa ai un interviu telefonic inainte de unul face-to-face, tocmai pentru cazul in care postul nu e bine definit, nu te intereseaza etc.
    Deci nu e cazul sa te enervezi cand vorbesti cu agenti de recrutare ca nu te intreaba de chestii tehnice, fiindca nu e treaba lor (apropo de delimitarile zonelor de competenta). Dar e cazul sa vorbesti in asa fel incat sa sune friendly si plin de social skills, fiindca e de regula parte din cerinte… Da, te cam suna cand au ei timp / chef, din pacate — cu exceptia interviului cu managerul tehnic, care e in functie de programul managerului si are ora fixa.
    De altfel, in cele mai multe cazuri, si managerul tehnic la interviul propriu-zis te intreaba de ce vrei sa pleci de la postul actual — si e foarte ok sa spui ca vrei mai multi bani (a more rewarding job). 🙂
    Daca vii in UK din Romania pentru un job pe IT sau inginerie, e recomandabil sa te duci unde sunt posturi mai bine platite si chirie mai ieftina (adica mai catre nordul tarii) si sa cauti posturi pe baza de contract, la care lucrezi prin firma proprie (Ltd Co) — nu posturi de tip “permanent”, la care primesti “salariu”. Daca ai nevasta si/sau copii intr-o anumita zona, atunci cauti posturi permanente in zona in care si nevasta lucreaza sau copiii merg la scoala (a mai explicat si Manowar chestia asta), daca insa vii sa faci bani intr-o prima instanta, te duci oriunde e de lucru si lucrezi pe contract fiindca asta inseamna ca iti poti “deconta” cheltuielile pe firma proprie. Mai exact, in primii 2 ani toate cheltuielile cu cazarea in UK (chirie, council tax, utilitati), ca si transportul si altele se scad din profitul impozitabil al firmei tale — adica sunt “tax free”… Daca ai fi “permie”, toate astea le platesti din salariul care a fost deja impozitat “la sursa”.
    Daca mai vrei informatii in sensul asta, let me know.

  48. Dan.Pulea says:

    Mersi de info, uite asta cu tax free suna atat de bine incat cred ca ma apuc sa mai aplic iar. Eu am trimis la un singur post si la ala m-au sunat. Mai…si ma palea rasul cand ma intreba ala de motiv, nu mai stiu ce am zis ceva cu carrer development chestii trestii. La fel si la mail, la beneficii… am zis ca voi analiza atent ce mi se va oferi, fara sa indic vreo suma. 🙁 Desi intrebarea era “How much money do you want for your next salary ? ” A fost o greseala nu? :)) E drept ca pentru o secunda am avut instictul pur-romanesc sa bag cat mai multi, of course. O alta chestie care a fost e ca prin specificul jobului (un mix de inginerie-transport-telecom) la care am aplicat nu sunt legat neaparat de UK. (era si “What countries or cities would you like to work in? ” prin mail… ) Adica imi pot gasi si prin UK cate ceva, dar si prin alte parti din ce am inteles. Fir-ar acum ca iti citesc comentariul de mai sus imi dau seama ca nu am raspuns prea grozav nici la mail nici la telefon :((. A ramas ca ma mai suna… Asta e un fel de “thank you for your time” nu?

    Da asa ca lectie, e chiar ok sa zici ca vrei mai multi bani? Nu de alta dar in RRo cu raspunsul asta cred ca rad HR-istii de tine. Am <30, n-am nici nevasta nici copii. Poti zice mai multe detalii despre decontarile alea? Se aplica numai in UK? Adica, daca lucrez pentru o firma din UK dar in alta tara ramane valabila chestia? ( adica la "What countries or cities would you like to work in? " sa las doar UK? Evident…prea tarziu acum 🙁 dar de tinut minte pe viitor)

  49. Dan.Pulea says:

    aaa…mi-am adus aminte ca la telefon m-a intrebat iar aia cu tarile de lucru si din cate imi amintesc am zis ca nu am vreo preferinta, doar sa nu fie vreo Somalia-Afganistan ceva de genul :p Si zice tipul ca are you sure? Ca am facut o oferta cuiva pentru nush ce tara si ala n-a vrut sa se duca. La mail am bagat totusi si eu cateva de prin Europa (cu cap de lista UK normal) + UAE, Australia asa ca sa-i dau totusi un raspuns…

    Deci daca (doamne-ajuta) ajungi sa muncesti prin firma din UK dar in alta tara cam la ce trebuie sa fii atent? Mai ramane valabil “tax free”? 😀

  50. 0rbu says:

    @Sandra: Se poate sa lucrez cu contract , dar pe firma/PFA deschis/a in ro?

  51. sandra says:

    @D.P Trebuie sa fii atent daca discuti despre “salary” (deci posturi permanente) sau “rate” (contractor pe firma proprie). In orice caz, toate sunt discutate in termeni de venit brut, nu net.

    E bine sa studiezi putin piata de joburi si sa vezi cam ce salarii/tarife se ofera in general ca sa stii ce asteptari sa ai si ce sa ceri. Motivul pentru care agentul de recrutare te intreaba cati bani vrei este ca sa stie ce nivel MINIM ai accepta si sa nu trimita CV-ul la posturi care ofera sub nivelul respectiv. Tarifele / salariile sunt fixate de clientul final si agentia are foarte putin sau nimic de zis in materie (comisioanele agentiilor sunt procentuale si se adauga la tarifele contractorilor).

    Trebuie sa ai in vedere ca anii de experienta directa, pe domeniu, conteaza foarte mult — adica pana in 3 ani esti “junior” si intri cam la tarifele minime (“graduate”) plus 10%, 3-5 ani inseamna experienta ok si intri la media tarifelor (pe o plaja de £23-30/ora, de pilda, probabil ai primi 25-27 la 4-5 ani experienta, mai putin daca se cere experienta pe metode/sisteme specifice pt firma respectiva). Peste 5-6 ani incepi sa discuti tarifele de nivel superior — dar sunt firme care nu acorda tarifele superioare pe post decat celor care au lucrat la ei macar 1-2 ani…

    In paranteza fie spus, experienta mea e legata de automotive si aerospace. Oamenii vin, de pilda, de la Renault sa lucreze pe sisteme JLR — seamana (partea de inginerie in sine), dar nu rasare (sistemele de lucru sunt specifice plus stilul e semnificativ diferit etc.), ca atare se intra pe tarife mai mici, chiar la mai multi ani de experienta. Mai este si aspectul ca diverse firme au niveluri foarte diferite de plata; — in automotive, JLR are tarife mult mai scazute decat multe alte firme, dar au mult mai multe posturi disponibile (au un site industrial cat un mic judet), deci e mai usor sa vii la JLR si apoi sa te muti in alta parte dupa 6-12 luni… Avantajul in automotive e ca majoritatea firmelor sunt localizate in aceeasi zona, West Midlands — Birmingham – Coventry – Oxford, deci cand schimbi firma esti oarecum in aceeasi arie (commutable). In UK un procent mare din populatie face zilnic naveta intre 10-100 de mile sau chiar mai mult… Nu e placut, dar ideea e ca te duci unde e de lucru si nu prea poti sa te muti la fiecare 2-3 ani daca ai familie etc. Daca nu ai, e usor. 🙂

    In privinta tarilor unde poti lucra si a conditiilor de impozitare: majoritatea statelor UE au regimuri de impozitare care zic ca daca lucrezi in tara respectiva peste 6 luni (185 de zile, parca) esti obligat sa platesti impozite pe anul financiar respectiv acolo. UK are cel mai avantajos sistem de impozitare pe business din Europa hands down, asa ca e mult mai avantajos sa lucrezi prin sistemul din UK daca poti.

    Insa mai sunt niste aspecte in discutie: daca lucrezi in UK pe baza de contract, esti obligat sa ai firma in UK si cont de business in UK (nu poti fi platit ca si contractor decat in contul de business al firmei tale, nu intr-un cont personal — asta nu inseamna ca e vreo problema, ca tu esti director pe firma, asa ca dispui oricum de banii de acolo). Ca sa poti deschide cont de business in UK, trebuie sa poti dovedi ca ai o adresa in UK. Adica sa inchiriezi o locuinta si sa ai un contract de inchiriere pe numele tau. Aici e un mic cer vicios — fiindca iti trebuie un cont bancar ca sa inchiriezi locuinta si iti trebuie locuinta pt contul de business. Iesirea e urmatoarea: HSBC deschid conturi curente personale pentru nou-veniti in UK,pentru care iti trebuie pasaport si CI (pentru adresa din Romania). Deschizi cont personal la HSBC, depui in el suficienti bani ca sa poti inchiria locuinta (iti trebuie cam £2-4K, fiindca trebuie sa acopere in cel mai bun caz tazele agentiei £1-200 plus garantia plus chiria pe o luna — sa zicem £500 x 2 la o casa cu un dormitor plus o camera de zi — dar in cazul cel mai rau trebuie sa poti plati chiria pe primele 6 luni + garantia , fiindca nu ai credit history in UK, deci £3500… Agentiile imobiliare au politici de inchiriere foarte diferite — unele nu inchiriaza fara credit history in UK, altele sunt multumite cu cel european — adica fac interogari de cont in Romania, altele solicita garantor… Te poti astepta la orice, dar ai si de unde alege, fiindca sunt foarte multe. ) O recomandare aici ar fi sa nu faci contract de inchiriere pe o perioada semnificativ mai lunga decat perioada initiala a contractului tau — in general, perioada minima la inchirieri e 6 luni, dupa care contractele sunt rolling (se prelungesc automat de la o luna la alta).

    Subliniez ca primul lucru pe care il faci este sa obtii un contract de lucru (pentru aia trebuie sa deschizi firma atunci cand primesti oferta ferma, deci trebuie sa stii sigur ca vrei sa vii!) — si in general poti sa spui ca ai pana la 4-5 saptamani preaviz (nu prea te asteapta nimeni mai mult, in afara de cazul in care ai un skill-set cu totul special). Deci iti acorzi timp sa vii in UK si sa te ocupi de probleme administrative — cazare, cont bancar… Ofertele sunt ferme in UK — nu te pune nimeni sa-ti dai demisia daca oferta nu e ferma. Ba chiar iti atrage atentia daca postul nu e inca pe deplin confirmat (bugetat) sa nu-ti dai demisia inca.

    Daca e vorba sa lucrezi in alte parti ale lumii, e posibil sa accepte un cont de PFA din Romania de pilda, fiindca oricum banii ti-i platesc in euro intr-un cont international, in principiu (eu nu lucrez decat pe posturi in UK, dar am mai avut in vedere alte situatii…) Daca posturile sunt in alte tari, agentia ar trebui sa poata sa-ti puna la dispozitie informatii cu privire la sistemul de impozitare, bancar, cazare etc. din tara respectiva si e recomandabil sa soliciti aceste informatii in cat mai mult detaliu posibil (cel mai probabil nu vor avea toate detaliile necesare, asa ca va trebui sa-ti faci propria cercetare pe net pe forumurile de expati — englezii sunt foarte buni la asta si au forumuri bine organiate cam peste tot).

    Plus ca unele tari (Australia) au regimuri de viza — pe care agentul nu le va cunoaste, la toate posturile internationale scrie ca trebuie sa fi tu in cunostinta de cauza atunci cand aplici daca ai drept de munca sau nu in tara respectiva. Foarte putine firme isi bat capul sa sponsorizeze vize, fiindca dureaza mult si la ce mobilitate globala a fortei de multa exista oricum gasesc pe cineva pe care nu trebuie sa-l sponsorizeze cu viza.

    Avand in vedere povestea cu contul de business care depinde de resedinta (adresa) din UK, e mai greu sa lucrezi in alta tara pe firma deschida in UK — dar se poate, sa zicem, dupa 6 luni de lucrat in UK…

  52. sandra says:

    @0rbu — am raspuns mai sus, dar daca n-ai rabdare, pe scurt: nu poti sa lucrezi in UK prin firma deschisa in Romania. Nici n-ar fi avatnajos financiar insa! 🙂

  53. sandra says:

    @D.P — pot sa-ti trimit o lista cu decontarile legale de business, dar e foarte lunga (!), asa ca as prefera sa n-o pun pe blog… Da-mi o adresa de email, IM etc.

  54. animal00 says:

    sandra: care sunt riscurile daca lucrezi asa? Exista si conceptul de preaviz?

  55. sandra says:

    animal00: “asa”, adica pe contract? da, exista preaviz — il ai in contract si il poti negocia atunci cand discuti oferta poate fi intre 1-8 saptamani… e de ambele parti — uneori e posibil sa vrei tu sa ai preaviz mai scurt decat e managerul dispus sa accepte!

    apropo de subiectul postului asta — la o firma cat de cat serioasa contractele sunt pe durata lunga (au periodicitate de 6-12 luni, dar sunt rolling) si sansele sa te dea afara sunt minime cu exceptia cazului in care faci dovada de crasa incompetenta sau vreo magarie nasoala. dar majoritatea celor care vin in UK sa lucreze pe contract in sectoare high-skills (IT, inginerie) sunt buni si foarte buni.

    e important nu doar sa fi bun specialist, ci si sa fii in stare sa vorbesti si sa colaborezi bine cu oamenii. se pleaca de la premisa ca nimeni nu le stie pe toate, dar daca vorbesti si cooperezi si intrebi atunci cand nu esti sigur (in loc sa faci greseli aiurea de frica sa nu pari prost, care e o prostie mult mai mare), atunci e ok. la asta se refera “social & communication skills” in esenta.

    exista si contracte pe durata mai scurta si bine delimitata de la inceput — pe domenii cu dinamica speciala (masini de curse, de ex).

    managerii nu vor sa aiba rulaj mare de oameni — costa bani recrutarea si training-ul oamenilor noi, asa ca nu sunt pusi pe data afara…

    din experienta mea, mai des s-a intamplat sa plece contractorii pe posturi mai interesante, tarife mai bune etc. decat sa fie dati afara. 🙂

  56. Rootus says:

    sandra: sau nu mai este buget (de exemplu defence 🙂

  57. sandra says:

    Rootus: da, de acord.

    insa in defence pentru majoritatea poosturilor e nevoie de security clearance de diverse tipuri (mai mult sau mai putin in depth) cu obligatia de a fi avut adresa in UK in ultimii 3 ani, asa ca nu prea angajeaza din afara tarii…

    apropo de preaviz — sotul meu e contractor pe aero (structuri de rezistenta) si lucreaza la o firma americana, a carui politica este de a nu tine contractorii mai mult de 2 ani. Britii de aici nu au nimic de spus, fiindca deciziile se iau la centru. El e deja de 3 ani acolo fiindca are certificare de semnatar final pe documente de “dare in folosinta” a partii din avion de care se ocupa si astea se obtin greu si trebuie experienta combinata etc.(nu prea le au “permanentii”).

    I s-a pus in vedere ca nu mai pot sa-l tina si ca are 6 luni sa-si gaseasca altceva (nu avea nici un fel de preaviz pe contract — de fapt nici macar nu a avut contract, fiindca agentia de HR care are statut preferential cu firma de avioane e condusa de cineva care e vraiste si care nu a bagat de seama ca acum 3 ani consultantul care s-a ocupat de post a plecat in vacanta cand trebuia sa trimita hartiile si au ramas netrimise…). I s-a sugerat ca daca ar gasi altceva de lucru si apoi peste 3-4 luni s-ar intoarce la postul initial, ar fi bucurosi sa-l reprimeasca…

  58. 0rbu says:

    Multumesc, sandra. Si daca ma fac contractor cu firma in UK , pot evita in vreun fel IR35 ?

  59. sandra says:

    Da, Orbu, sigur ca da. 🙂

  60. animal00 says:

    Interesting shit 😀

  61. alin says:

    Aia la varsta de +- 30 de ani au IQ-ul unui bebelus ce se caca-n scutece, si mai au nesimtirea sa urle ca VAI, ROMANII, VAI, HOTII, NE FURA BANII SI NE FUT BALENELE ?!

    Aoleu, fratioare… Si eu imi fac procese de constiinta ca nu sunt suficient de educat si inteligent, cand de fapt se pare ca ma situez cu mult peste majoritatea… Of of, perfectionismul asta nu-i bun…

    Degeaba esti destept, daca nu ai “mediul inconjurator” potrivit…. Daca te nasti unde trebuie, oricat esti de prost si te descurci, dar daca nu….se pare ca poti sa fi Einstein si tot degeaba…

  62. alin says:

    @Deria, ai dreptate la faza cu balamucul. Incerc sa reduc la zero daca se poate, relatia mea cu institutiile “statului” roman, ca altfel n-ar trece mult pana nu m-ati vedea la stirile de la ora 5 cum i-am decapitat pe unii…. Si nu glumesc, asta iti face sa iti doresti minunatul stat bananier rromania : sa iei capul multora.

    Daca n-as pati nimic, as rade jumate de romanie, pe putin…si nu mi-ar parea rau… Asa ca, iti dai seama ce fel de caracter trebuie sa ai sa stai aici si sa suporti toate porcariile, daca voua care sunteti plecate va vine sa fugiti deja dupa ce pasiti incoace peste granita…

  63. Rootus says:

    @alin în afară de faptul că regulile sunt multe și alambicate și făcute la futu-i mă-sa, în ultima vreme, eu personal cel puțin, am observat o îmbunătățire vizibilă la atitudinea funcționarului de la ghișeu (mă refer la instituțiile statului).

  64. Deria says:

    @alin, eu nu sunt plecata, din motive personale. Dar… o buna prietena s-a chinuit mai bine de un an!!! sa isi deschida SRL in Rro. Atata indobitocire, mojicie si rea-vointa – si asta e cea care te scoate realmente din minti – n-am vazut de cand sunt.

    A si pierdut niste bani pe parcurs, pentru ca tampitii fixau niste termene de iti expira taxa pana la urmatoarea eliberare a unei hartii.

  65. Deria says:

    Am si exemple de functionari si statului cu o atitudine pro-client, dar putine.

  66. alin says:

    @Rootus, unde, in ongo ? Ma indoiesc ca ai vazut asa ceva in Romania…

  67. alin says:

    @Rootus, unde, in Congo ? Ma indoiesc ca ai vazut asa ceva in Romania…

  68. alin says:

    @deria, stiu si asta cu firma… Am tot auzit si eu ce porcarii se intampla. Cum sa iti faci o firma, cand Romania e tara cu cele mai multe, aberante, dar si ilegale taxe de pe planeta ?! Cunosc oameni “bazati” care nu si-au putut face dezmembrari, de exemplu, ca le-au trebuit n-spe mii de aprobari de la Mediu, de parca niste masini parcate polueaza de-ti rup nasu’ 🙂

    Ma rog, asta e, traim intr-o tara bananiera si n-avem la ce ne astepta… Cauza suntem noi toti, ca suntem o natie fara coaie, prost educata, s.a.m.d. Culmea, unii romani chiar se cred destepti….dar nu sunt, ca daca ar fi, nu le-ar conveni rahatul in care ne scaldam…

  69. nimeni says:

    Peste tot este incompetenta, probabil nu ai inca masina sa vezi acolo distractie: ma duc la reprezentanta sa schimb uleiul de la cutia de viteza, schimba aia si pun aceeasi garnitura, cutia a picat intr-o luna. Vorbim aici de capitala occidentala si firma de firma. Ma duc la service in cartier si zic ca probabil s-a spart toba, sa verifice ca se aude un zgomot, verifica si zic ca masina nu are nimic, nu este nici un zgomot, nu este nici o gaura. Ma duc la reprezentanta acelasi lucru, dupa ce platesc ora 125euro cica toba este ok, ma duc la un est european si ridica asta masina si imi arata din prima pe unde scapa gaze toba. Nici macar nu a pornit masina! Stau si ma intreb, cit de prost poti sa fii ca mecanic sa nu poti faci o diagnoza asa de simpla?
    Eu am o alta explicatie, cred ca totul a inceput de la americani si dorinta de a fi eficient. Daca stii sa faci doar un lucru si exersezi mult o sa-l faci cit se poate de eficient, reduci cheltuielile, cresti profitul, reduci riscul, etc, etc. Unde au gresit ei? Anii trec si lucrurile se schimba, nu poti sa faci acelasi lucru toata viata. Daca majoritatea soferilor ar invatasa schimbe singuri rotile si uleiul, cam jumatate din service-urile auto ar da faliment. Eu cred ca aceasta este explicatia pentru incompetenta generalizata. Se merge doar pe scenariu.
    Experiente similare pot povesti cu doctori, ma refer la doctori universitari, specialisti, etc. Cind trebuie sa gindeasca la relatii intre mai multe domenii se pierd, nu pot face conexiuni.
    Cind am chestii mai dificile caut un est european, sunt singurii care pot gindi out of the box, restul pe scenariu.

  70. 0rbu says:

    Daca majoritatea soferilor ar invatasa schimbe singuri rotile si uleiul, cam jumatate din service-urile auto ar da faliment. Eu cred ca aceasta este explicatia pentru incompetenta generalizata.

    Nu sunt sigur. Stiu sa schimb si roti si ulei, si filtre si bujii. Cu rotile ma mai ajuta tata , si daca nu e cazul merg la service ca sunt comod.

    Cu uleiul merg la service ca n-am pe ce sa urc masina si mi-e scarba sa ma tavalesc pe sub ea. Pentru bujii mi-e lene sa-mi iau cheie si le schimb prea rar sa merite efortul. Intelegi tu ideea..

    Ok , pentru mine costurile reprezinta o nimica toata 50-60 lei manopera la un service rural . Acolo si cunostinte care castiga 1/10 din catfac eu schimba uleiul la service.
    Aici in Bucuresti , insa, manopera e ceva gen 200 – 250 lei pentru un schimb de ulei, 50 lei pentru o pana ( eu am platit 15 ( din care bacsis 3 lei ) intr-un oras de provincie. In Bucuresti am vazut oameni schimband uleiul, cu masina pe cric in fata blocului, unii demontau si spalau motorul (pistoane , supape, arbore cotit) toamna trecuta.
    In vest sigur preturile sunt si mai mari , ca e vorba de costul muncii si-atunci presupun ca perceptia ta e legata fix de asta – costa prea mult pentru nimic

    Cind am chestii mai dificile caut un est european, sunt singurii care pot gindi out of the box, restul pe scenariu.

    Poate est europenii din vest sunt mai priceputi ca astia care-au ramas aci.
    Concret pe service auto?
    1. Acu 3 ani merg la reprezentanta Ford/ Mazda in Bucuresti ( una din ele) si cer o diagnoza auto ca mi se aprinsese becul de check engine. D-abia cumparasem rabla si eram preocupat. Au testat ei un cacat , m-au amusinat putin a newbie si-au zis scurt : -E catalizatoru’! Eu am o chestie d-aia de ciufut si nu ma intereseaza ce se intampla cat ma intereseaza de ce se intampla, deci le-am cerut explicatii. Urmeaza boring shit:
    Pentru ca sonda lambda a scoate voltaj mai mic decat ar trebui , prin urmare amestecul contine mai putin oxigen decat ar trebui, prin urmare motorul nu mai alimenteaza cum trebuie , prin urmare se aprinde becu’ . Si ce treaba are catalizatoru’? Pai simplu , cand se uzeaza/ distruge , nu mai “catalizeaza” si se intampla cele de mai sus. Asta stiam si eu , dar inginer fiind ( nu mecanic , nici auto!) zic coaie , cum ai determinat tu fara dubiu, ca e catalizatorul stricat fara sa il verifici pe el , si citind doar o valoare de tensiune pe un senzor de oxigen ? Alte explicatii nu mai pot fi , gen: Sonda sa fie defecta , vreun defect in calculator , vreo problema de amestec , combustie , care sa produca rezultatul asta ? Hint. Masina cam consuma ulei , 2l la 10 000 km. Ceva , ceva ? Sigur: Uleiul distruge catalizatorul . Am cerut sa demonstreze ca nu functioneaza corect.
    Explicatia inginerului lor a fost magnifica: “ Cati km are masina ta? . Umm, 180 000. Pai e simplu. Viata catalizatorului asta e de 120 000 km . Lucru pe care nu l-am vazut nicaieri mentionat, gen cartea masinii, etc. Cat costa sa il inlocuiesc – 1800 EUR , o sonda? 100 EUR , alte probleme posibile ? Oricare ar fi costat mai putin . Le-am zis asa. Iau catalizatorul , il schimbati si daca nu rezolva problema ,il luati inapoi . Facem contract scris ca il schimb pe baza diagnosticului pe care v-il asumati . A se nota ca platisem 4000 pe masina deci plateam jumatate din valoare ei, incluzand manopera.Raspuns: Nu. . Atunci bag pula in el de catalizator. Am verificat la altii . N-avea nimic . Dupa 3 ani de condus rabla , fara sa fiu expert , observand doar comportamentul masinii am realizat ca atunci cand merg suficient de mult timp peste 3500 ture ( autostrada) , pierd ulei. Am grezut ca sunt probleme cu segmentii , dar m-a lamurit un mecanic “de curtea casei” ca la distributie supapele n-au fost aliniate corect si pula mea. Uleiul produce mai mult fum , ca ramane in galeria de evacuare si arde o vreme, sonda lambda o ia razna si pula mea, becu.
    Merg cu uleiul pe minim si am scapat de buba.
    Reprezentanta am zis , da? Altii au povesti mai fun.

    2. Simptom: Merg cu masina si de-odata observ ca “da’n bot”, adica scade turatia motorului la 2000, si n-o pot mentine decat in treptele 1, 2. Pe liber pot tura la 6000. Cauzele pot fi multiple dar mi-au sarit in ochi atunci circumstantele: Temperatura peste 35 grade , benzina sub 1/2 rezervor. Fara sa stiu despre ce e vorba , intuitiv am intrat in primul “peco” si am alimentat cu benzina premium , full tank . In general merg cu d-aia ieftina. S-a rezolvat. Pana la urmatoarea ocazie de temperaturi peste 35 grade , benzina sub 1/2 rezervor. Am rezolvat la fel si am mers la un service de cartier pe la Fundeni.
    Oamenii erau interesati ( le-am dat mail inainte) , de cat de specifice sunt simtomele si mi-a placut foarte mult ca au fost investigativi si nu s-au lasat pana nu au rezolvat problema. Au facut de 10 ori mai multe teste decat aia de la reprezentanta.
    Dar a durat 3 zile sa-si dea seama ( cu asta m-am impacat). Au realizat ca e pompa de combustibil ( banuiam si eu , dar le-am cerut probe). Au schimbat-o, doar ca prima oara n-au pus-o bine si lasam dara de benzina dupa mine. Am fost din nou si iarasi au fixat-o , un pic mai bine. Pentru ca tot mirosea a benzina , am mai fost odata si au fixat-o si mai bine. Tot mai miroase a benzina cand franez brusc , dar m-am impacat cu ideea.
    Tot la astia am facut si ITPul daca tot stateam numa’ la ei sa-mi fixeze pompa. Si mi-au zis de la obraz ca nu prea imi tine frana de mana. Le-am zis sa o repare . Au zis , lasa ca e complicat, trece asa, de data asta. Vii cand nu mai tine deloc

    3. La service-ul rural unde “fac revizia”. Aia nu cred ca stiu altceva decat ulei ,filtre , roti, rulmenti si montat placute de frana . Dar sunt ieftini. Le-am zis sa-mi repare frana de mana. Au zis : “N-are nimic, doar ca a ruginit etrierul. Il deruginim si merge. A mers o saptamana. La urmatoarea revizie le-am cerut sa imi faca frana de mana. Au zis ca e cablul stricat . Ok, schimbati-l. L-au dat jos , m-am uitat la el , era ok, dar whatever. L-au pus p-ala nou , a tinut frana de mana sa o trag o data . Le-a luat 3 ore sa monteze cacatul ala de cablu. M-am intors mi-au calibrat-o si m-a mai tinut o saptamana. Am mai calibrat-o singur de doua ori…m-am lasat pagubas.
    Din ce tari zici ca sunt expertii aia est europeni , sau in ce domenii sunt experti?
    Eu doar pe nenea cu service-ul de curte , tot rural , l-am vazut expert si ce crezi , cand nu stie cauta pe google de pe calculatorul lui plin de ulei din garaj :). Restul nu cauta , doar sunt ei asa priceputi.

  71. 0rbu says:

    @Manowar: Multumesc ca mi-ai reparat quote-ul.

  72. andromopa says:

    @alin

    am mai vazut atitudinea asta de “noi suntem romani, suntem cei mai smecheri, strainii sunt prosti”, numai ca o sa ti se para surprinzator, dar romanii sunt printre cei mai analfabeti din Europa.

    http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-7641636-romania-stiinta-ingrijorator-scandalos-sau-trivial-pentru-42-dintre-romani-soarele-invarte-jurul-pamantului.htm

    si poti incepe sa cauti gradul de educatie al Ro, comparativ cu celelalte tari. Daca tu esti ok, eu sunt ok si cei pe care ii cunoastem sunt in regula…mai raman vreo 20+ milioane care sunt la fel de inapoiati pe cat erau si acum 100,200..500 de ani.

  73. alin says:

    @andromopa, daca asta ai inteles din ce am “spus” eu, se vede ca ai ceva probleme…. Romanii sunt mult mai rosti decat oricare natie, crede-ma ca din pacate am de-a face cu romani si stiu. Dar am spus despre copiii britanici ca era la subiect, oarecum. Fiindca din prostie se naste incompetenta.

  74. alin says:

    Locuiesc in zona rurala, in Maramures. Nu era nevoie sa imi spui cum sunt romanii, am vazut cu ochii mei.

    Cuie in drum, crengi, sarma ghimpata, ca sa faci pana la masina cand treci pe langa ei. Amenintari si din astea, fiindca nu le convine ca nu ii lasi sa te calce in picioare, ca nu ii lasi sa iti invadeze pamantul. Sa mai continuu ? Nu are rost, doar ma enervez…

  75. sandra says:

    @alin Materialul citat e cam subtire — evident ca sunt copii de scoala primara care au dificultati, in ce tara invata toti copiii perfect? — eu cred ca 10% e o proportie buna, de invidiat… Copiii britanici intra la scoala la varsta de 4 ani (in anul in care implinesc 5 ani, cu data de demarcatie pe 31 august). Pana la 10 ani au facut 5-6 ani de scoala primara — iar la 8 ani au terminat de invatat toata tabla inmultirii, conform programei. Evident ca unii o stiu bine si altii nu. La fel si cu geografia, istoria, elementele de chimie, fizica si biologie etc. predate. Ca nu stiu ce e un avocado nu cred ca e o problema — nu e chiar un fruct care creste prin UK sau pe care il mananca toata lumea… Eu pot sa-ti spun din experienta directa (fiu-meu are 9 ani si e in anul 4, care e al cincilea de scoala, fiindca se incepe cu un an numit “receptie”). El e unul dintre cei care stiu bine tabla inmultirii 🙂 Scriu eseuri de 2-3 pagini in care problematizeaza teme de cercetare sau literare. Au teme care solicita aptitudini de cercetare, argumentatie logica (exista ca atare in programa “verbal reasoning” si “non-verbal reasoning”) etc. Pentru ca scoala dureaza mai mult (7 ani scoala primara, 4 ani scoala secundara, dupa care fac 2-3 ani de colegiu sau apprenticeship pentru a putea merge la universitate, unde fac 3 ani, sau 5 cu master), au timp sa aprofundeze mai bine o serie de lucruri care in Romania de pilda sunt predate in viteza maxima si cine nu intelege, il priveste… Sunt destui incompetenti, evident, dar cred ca diferenta importanta e ca incompetentii sunt mai discreti in UK si ii lasa pe competenti sa lucreze… 😛

  76. Prostu' Satului says:

    Alinache, era ma-ta aia care s-a oferit sa-mi suga pula pe-un pachet de tigari in parcare la Baia Sprie?

    Din punctul meu de vedere 100% din femeile din Maramures s-ar fute pe-un Kent. E adevarat, eu am cuncoscut numai una.

    Ai dreptate coaie, romanii sunt cea mai proasta natie de pe pamant. Imediat dupa chinezi, mauri, sudafricani, kazahi si francezi. Pe cat pui pariu ca daca o iei la picior agale prin Marsilia s-ar putea sa afli ca Napoleon tocmai a castigat primaria Parisului.

    Iti spun eu sigur ca 95 la suta dintre oamenii care citesc articole cu titlul din categoria “Senzationa!!!! N-o sa-ti vina sa crezi cine suge pula in parcare la Baia Sprie” sunt complet cretini.
    Da e ok, fix 42 la suta cred ca pamantul se invarte in jurul soarelui. Ba da’ fix.

    Restul nu intra in esantionul reprezentativ, evident.

    Ia zi mai Alinache, cum ai tu, cetatean klingonian de-a face cu romanii astia de cacat, in fiecare zi, cand tu locuiesti pe malul Tise…astaaa, Tamisei? Nu le e rusine jigodiilor sa stea in acelasi spatiu cu o valoare de renume mondial…Sau de bloc, oricare-i mai aproape de adevar. Cum au venit ei nenorocitii si s-au nascut pe mosia ta, cum ti-au furat tie locul tau sub soare.

    Esti prea bun pentru viata asta mai Alinache mai. eu ti-as recomanda calduros un bilet dus inspre…stii tu mai bine….

    Sau altfel e libera granita. Asa ca…Allez!

  77. zzz says:

    Pai sa isi isi ia medici Romani daca ai lor nu stiu.

  78. Manowar says:

    @zzz: si ti se pare ca nu iau? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *