Certificatele verzi si iluzia egalitatii

Se da o stire de mana a doua, plina de manipulari ieftine.

Bun, si zic oamenii asa: “Vor fi alocate de la buget 750 milioane euro pentru sprijinul consumatorilor industriali”

Bullshit. Si uite cat de bullshit e.

Ca lectura plictisitoare, aveti aici ceva date.

In primul rand, treaba asta cu certificatele verzi e o mare, mare gaselnita. O alta scumpire, o alta taxare, ca sa zic asa, venita in Romania via UE. Cum sa facem sa luam si mai multi bani de la prost? Ca nu merge cu scumpiri – alea-s separate (cat au preconizat pe anul asta, 10%?). Bagam alta vrajeala. Cum a bagat Basescu treaba aia cu taxa de drum in pretul benzinei. De cateva ori. Dupa care a inceput sa fie platita si separat – pentru ca de ce nu?

Ca dom’le, energie regenerabila. Prostii. De parca eu am idee de unde iau energia, de fapt. Sau, cand o iau, am de ales? Gen, pot spune “ba, eu vreau electricitate, da’ sa fie doar de-aia de la Portile de Fier, va rog, ca nu vreau de-aia de la Cernavoda, ca-i pastilata”?

Si bineinteles ca secretarele de la hotnews s-au trezit cu manipularea lor ieftina de site de mana a cincea cumparat de ciracii lu’ Basescu. Ca dom’leeeeeeeeeee, vor fi alocate de la buget 750 de milioane. Bullshit. Nu vor fi nici un alocate. E mult mai simplu de-atat – mai precis, statul avea de gand sa fure de la toata lumea (legal) si acum va fura doar de la prostii care nu se pot bate cu el. Cum ati fi voi, de exemplu.

Chestia asta e destul de simpla. Energia va fi mai ieftina pentru consumatorii mari – cum ar fi baietii aia care au cumparat Sidexu’, cum ar fi InterAgro (ca distractie suplimentara, parca patronu’ de-acolo e momentan investigat de DNA pentru c-a dat spagi si-a santajat pentru a primi GAZE mai ieftine, nu?). Si e foarte normal sa fie asa.

Uite, daca tie nu-ti convine o scumpire, esti liber sa latri la luna, ca nu-i pasa nimanui de ce nu-ti convine. Nu ai cu cine sa negociezi. Nu ai nimic de dat la schimb. Nu ai un pumn cu care sa bati in masa.

Dar hei, daca nu-i convine lu’ baiatu’ de la Interagro sau daca nu le convine indienilor cu Sidexu’, aia au cu ce negocia. Ca ei pun problema simplu pe masa: bai, nea ministru (pe speed dial, cel mai probabil), noua nu ne convine. Si, normal, ministru poa’ sa fie tentat sa zica “si mi se brehane mie de ce-ti convine tie”. Da’ nu-i asa de simplu. Pentru ca nenea patronu’ mare si rau spune la fel de simplu: “da, da’ faza e ca, daca ma superi si-mi umbli mie la profituri cu jeguri de-astea, eu inchid fabrica si plec in alta tara. Si asta-nseamna ca eu iti trimit in somaj cateva mii de oameni care nu au unde altunde sa se angajeze si carora o sa le platesti TU ajutoare sociale and shit. Asa ca nu ma supara si hai sictir cu certificatele ma-tii de sarac”. Asa ca ministrul face un pic pe el in pantaloni si executa: ba, furam de la fraierii de rand. De la companiile mari nu, ca o belim cu ei.

Asa ca nu, statul nu va aloca nici un leu. Statul pur si simplu va fura doar de la prostii de rand, nu de la smecheri. Ca prostii nu se pot lupta cu asta. Tre’ sa taca si sa-nghita. Cel mult vor evita sa aprinda lumina cand n-au nevoie, vor mai scoate frigideru’ din priza, vor mai fura curent de la vecini pe modelul Zabrauti, vor cumpara lumanari, lampi pe gaz etc.

Dar, evident, manipulare ieftina, ca de unde va lua statu’ banii aia. Pai, tocmai aia e smecheria: ca pur si simplu nu-i va mai lua. Nu de la aia mari. Cel mult vor mari valoarea certificatelor verzi si veti plati tot voi, asa cum e si normal. Pentru ca de ce nu.

Adica, a mers cu Bancorex, a mers cu FNI, a mers cu toate tepele astea nesimtite si nu mai merge si cu electricitatea? Ce dracu’, dom’le, ne-ncurcam noi intr-o adunatura de prosti?

…dar daca-ntreaba cineva, in Romania exista stanga si dreapta, iar guvernu’ e de stanga.

Am ras.

P.S si inainte sa incepeti cu Puie Monta, va amintesc ca treaba cu certificatele verzi a inceput in 2008. Ca aia-i chestia. Ca-i stanga, ca-i dreapta, ca-i ciunga, nu mai conteaza. Daca poti jefui ceva zeci de milioane de imbecili, de ce sa n-o faci?

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

46 Responses to “Certificatele verzi si iluzia egalitatii”

  1. Akhenaton says:

    @Manowar

    da’, stai putin, cine-a zis ca-i vorba de alocare de la stat?

    nu, restul consumatorilor de curent din Romania vor prelua povara platii CV-urilor de care sunt exceptati marii consumatori industriali.
    in medie, cica impactul in factura va fi de 1% lunar

    deci, PSD ia de la cei multi si da la cei putini. e haiducul retrovers

    pula mea, parca si-asumau o doctrina de stanga. asa stanga mai zic si eu!

    stanga, dreapta, in Romania cele doua chestii au sens doar daca te apuci sa faci laba

  2. Moldovan Cornel says:

    PUIE MONTA since 2008!!

  3. 0rbu says:

    Certificatele verzi sunt un lucru foarte bun de fapt, iar unul din marile cacaturi imputite care vin la pachet cu ele e ca se aplica doar Europei.
    Lumea cam consuma oxigenul si-l inlocuieste cu CO2, care se regenereaza , momentan cu spor negativ.
    Mi se pare absolut de bun simt ca cineva sa platesca pentru Co2-ul consumat si cineva sa primeasca bani – stimulente ca produce energie fara sa consume oxigen, sau , fara sa produca codoi.
    Mi s-ar parea normal sa primesc certificate d-alea verzi inclusiv daca sunt proprietarul unei paduri care produce CO2 , sa zicem. La fel cum mi s-ar parea normal sa fiu obligat sa platesc/cumpar certificate verzi, in cazul in care ard lemne, gaz sau alti combustibili, in soba/ centrala proprie.
    Ce spui tu se leaga de taxa de cogenerare si de faptul ca indivizii casnici nu-si pot achizitiona certificate verzi din piata , pentru partea lor de contributie , ci o iau ( in gura) la pret “preferential”.
    Aia e. industria trebuie stimulata. In US si Asia , deja costurile cu energia sunt mai mici semnificativ decat in Europa. Cineva tre’ sa plateasca diferenta. Oricm ar fi, tot boborul ajunge.

    Solutia e sa iti faci energie singur.

  4. UTP says:

    Pai cred ca se saturase lumea sa auda ca ii tot iarta de datorii la buget de sute de milioane de euro, asa ca au gasit o alta schema de finantare.

    si nu e vorba ca pleaca aia si dau oameni afara si guvernul n-are de unde sa le plateasca ajutoare sociale.
    Pai sa zicem ca ar concedia aia 100.000 oameni (de unde atata) din 750 milioane de euro, vine 7500euro per capita, pai ce ajutoare sociale le plateste, nici macar un sfert din suma asta.
    Si stai sa vezi, ca asta s-ar putea sa fie suma ANUALA.

    Cu banii astia, fiecare din aia concediati si-ar putea deschide o mica afacere dar prosti sa fie sa plateasca cine stie ce taxe si cum sa pui fiscul sa ia la puricat 100.000 firme?

    Problema lor majora e alta, ca se strica indicatorii economici, scade PIB -ul fantezist, creste somajul si iei ies drept un guvern incapabil, ceea ce sunt de fapt, dar nu trebuie sa fie chiar atat de evident.

    Asa ca se transfera handicapul economiei romanesti in alte zone mai mascate, gen inflatie, imprumuturi externe, etc toate pe spinarea cetateanului votant, ca maine chemat la stampila si poimaine obligat la ea, dupa cum vrea Partidul.

    https://ro.stiri.yahoo.com/un-deputat-psd-vrea-s%C4%83-introduc%C4%83-votul-obligatoriu-%C3%AEn-rom%C3%A2nia-130100147.html

    Deputatul PSD Ioan Munteanu pregătește o inițiativă legislativă prin care participarea la vot va deveni obligatorie, în caz contrar fiind prevăzute amenzi, relatează agerpres.ro.

    Ce sa mai vorbim de contributia pentru cogenerare, care practic reprezinta sustinerea unei tehnologii depasite si ineficiente economic.

    Pentru ca ar trebui, chipurile, sa aiba o inalta eficienta producand electricitate si agent termic, dar uite ca productia de agent termic nu e fezabila dpdv economic, ca are un cost aproape dublu fata de cel produs de centralele de apartament si uite asa de ce eficienta e tehnologia, ca sa supravietuiasca, trebuie finantata de prosti.

    Si nu, banii nu se intorc inapoi macar la prostii conectati la CET, ca platesc la fel sau chiar ceva mai mult decat cei care au centrala termica de apartament si ard gazul fara sa produca curent electric.

    Acum daca am sponsorizat productia de energie verde, fara sa devenim actionari in industria asta, cum era normal, de ce nu se desfiinteaza CET -urile ca nefiind fezabile economic si banii din gaura asta neaegra sa fie pompati in industria de energie regenerabila?

    Dar astea sunt tzepe micute, nationale, ce ziceti de schemele internationale cu certificate de emisie de carbon?

    Pariem ca la anul se pune si taxa pe fumarit?
    O sa platesti taxa si pentru gratar.
    Poluare dom’le, trebuie sa facem asta pentru un viitor mai luminos.

  5. UTP says:

    Orbu:
    tu sa platesti taxa si daca respiri
    Si sa-ti dea bani inapoi daca mori.

    Si eu sunt de acord sa se incerce inlocuirea tehnologiilor poluante cu altele mai putin poluante.

    Dar nu pot sa inteleg de ce se face la modul:

    1. Am tehnologia nepoluanta X, care nu e competitiva, dar o implementez deja si pentru ca merge in pierdere, am sa o finantez anual cu 10 miliarde de dolari.
    Cat? Nedefinit. Pana incep sa urle prostii care platesc.

    Si nu la modul:

    2. Am tehnologia nepoluanta X, care nu e competitiva, dar o finantez pana devine competivia (si poate costa doar 1 miliard de dolari R&D) si o implementez peste doi ani.

    Iti spun eu de ce, pentru ca e o mare schema:
    Industria asta, asa necompetitiva cum e acum, se finanteaza cu imprumuturi bancare.

    Toate panourile si eolienele care se instaleaza, se instaleaza pe credite.
    Bancile au bani gramada si nu vrea nimeni sa faca nimic cu ei, ca deja piata de bunuri si servicii e saturata, economia cam instabila, etc.

    Asa ca s-a mai gasit o nisa: “energia verde”, bancile fac profit, aia care implementeaza tehnologia face profit, prostul plateste.

  6. Akhenaton says:

    @Orbu

    wow, super, numai ca poate-ar fi trebuit sa se faca un referendum in care sa ma intrebe si pe mine, random pulete, daca vreau sa sprijin cu bani industria verde. mai precis, o gasca de smecheri cu mare putere de lobby care merg la sigur cu moristile. risca 0, amortizare in 3 ani

    unde mai pui ca toate astea vin la pachet cu crestere puternica a pretului energiei pentru industria energointensiva care se poate inchide sau reloca…cum s-a si intamplat masiv prin Europa….

    e misto, morisca se invarte frumos, soarele straluceste in fotovoltaica si noi pastem fericiti iarba, intr-o tara plina de iarva care nu mai are pic de industrie si s-a reorientat pe vanatul de fluturi cu plasa si pascutul de troscot fraged

    si inca o chestie, Orbule, ce sa-i faci, ca eoliana si fotovoltaica nu merg mereu. iar tu te poti trezi c-un blackout cand ti-e lumea mai draga, ca nu mai ai alti producatori care sa asigure serviciile de reglaj energetic ale sistemului

  7. speedy.gonzales says:

    si in afara de certificatele verzi si contributie ptr cogenerare, au mai bagat o tampenie cu ceva componenta de piata concurentiala, adica cica cumpara energia de pe piata libera, nu doar de la “granzii” din industrie, ca sa incurajeze productia de energie. dar energia asta luata din piata concurentiala bineinteles ca e mai scumpa !!!

  8. Guru says:

    si inca o chestie, Orbule, ce sa-i faci, ca eoliana si fotovoltaica nu merg mereu. iar tu te poti trezi c-un blackout cand ti-e lumea mai draga, ca nu mai ai alti producatori care sa asigure serviciile de reglaj energetic ale sistemului

    Daca s-ar vrea s-ar putea https://www.youtube.com/watch?v=GdBWA77wfHU

    Tesla putea sa-si dea cu tesla in coaie pana vedea negru in fata ochilor. Daca JP n-a vrut, nu s-a facut. Si nici nu o sa se faca vreodata ca nu e £ in asta.

  9. 0rbu says:

    Bah, voi nu intelegeti un lucru. Planeta asa cum e consuma mai mult oxigen decat produce, cel putin momentan. Adica concentratia de oxigen e in scadere , adica murim, daca nu intelegeti , pula mea. Nu maine, dar asta e trendul.
    Ca sa nu murim , trebuie sa consumam mai putin oxigen , sau sa producem mai mult. Simplu.

    wow, super, numai ca poate-ar fi trebuit sa se faca un referendum in care sa ma intrebe si pe mine

    Nu coaie , niciun referendum , ca vin peste tine in casa si iti pun punga pe cap, ca sa respiri acolo, daca nu vrei sa platesti oxigenul pe care mi-l consumi.
    Si da ba, traiesc cu picioarele pe pamant si stiu ca Manowar are dreptate in ceea ce descrie , dar nu sunt de acord cu titlul. Nu certificatele verzi sunt problema, ci modul cum se taxeaza cogenerarea.
    Desigur ca modul in care se aplica chestia asta e grosier si il fute in cur in mod direct pe cetatean pentru ca altfel , grosul taxei astia ar fi trebuit suportat de industriile mari consumatoare de energie.
    Dar stai , asta ce ar insemna ? Ca UTP si Akhe ar plati in the end mai mult pentru o rabla de masina sau sa-si construiasca o casa , sau pula mea. Si aia e.
    Doar ca nu! Pentru ca nea’ consumatoru’ final si-ar baga pula in tot ce e produs in Europa cu costuri energetice mari si ar cumpara mai ieftin din China , America , Africa , ca e stiut modelul , nu?
    Si-atunci ai mai avea pula industrie de orisice fel. De coana Europa vorbesc. Adica ne-am taia singuri craca cu normele antipoluare , pentru ca nimeni altcineva in lume nu misca un pai. Oricum ne-o taiem.
    Si de-aici pleaca genu asta de cacaturi cu ia stai sa luam noi direct banu din portmoneul cetateanului , ca oricum tot lui ii revine sa suporte, ca sa nu-i mai dasm sansa sa se reorienteze.
    Lucru cu care nici eu nu sunt de acord, dar aia e tata. Cu nu-i convine sa plece intr-unu din celelalte continente , daca acolo e mai bine , sau sa se revolte , daca are timp de asa ceva.
    Pana una-alta, idea cu hai sa platim, in pula mea, poluarea e OK. Se aplica prost , ca orice altceva.

    si inca o chestie, Orbule, ce sa-i faci, ca eoliana si fotovoltaica nu merg mereu. iar tu te poti trezi c-un blackout cand ti-e lumea mai draga, ca nu mai ai alti producatori care sa asigure serviciile de reglaj energetic

    Trebuie sa existe si alti producatori energetici de backup . Fie d-astia pastilati, nucleari , care – in principiu – nu consuma oxigen si nu produc codoi, fie mai clasici asa.
    Am in plan sa-mi produc curentu’ singur , inclusiv p-ala de la masina , mai spre batranete asa. Dar nu visez sa traiesc intr-o lume izolata si pura . Adica nu toata lumea off grid . On grid , dar sa pui si tu ceva la gridu ala . Un fel de energie P2P asa, daca ma intelegi, ar fi idealul la care visez eu.

  10. Manowar says:

    @Orbu: frumos. acum fii atent, doua intrebari:

    1. Si daca platesc mai mult, consum mai putin oxigen? De unde se cumpara oxigenu’ ala cu banii pe care-i dau eu in plus, sa nu mor prost?
    2. Si cine consuma mai mult, alde Sidex care-i scutita de taxa aia … sau consumatoru’ normal (i.e tu), care nu-i scutit?

    Duuuh.

  11. V says:

    Eu astept certificatul eco pe locuinta, tre sa munceasca si aia de la inginerie ecologica.

  12. Akhenaton says:

    @Orbu

    se pare ca n-ai inteles…tocmai subventia consumatorilor de energie electrica catre eolieni si fotovoltaici face ca industriile energointensive sa se care. ca devin necompetitive. in China, in SUA, prin Latina, locuri unde, surpiza, nu exista astfle de reglementari

  13. 0rbu says:

    @Orbu: frumos. acum fii atent, doua intrebari:

    1. In teorie ar trebui sa se “cumpere” de la aia care-l produc . Adica sa se faciliteze productia… Paduri ,fabrici de oxigen prin hidroliza solar powered ,sintetizoare de carbon din CO2… De la paduri incolo fireste ca halucinez si nu sunt sigur c-am s-apuc vremurile alea.
    Suntem insa departe ( cu un pas in spate as spune) si momentan se “cumpara” un inlocuitor pentru resursa / materia prima – oxigen in procesul de productie al energiei. D-aia ( dar nu numai d-aia ) si accentul se pune pe reducerea emisiilor de CO2 ( industrial emisia de CO2 este asociata cu consumul de oxigen ).
    Deci cu banii tai nu cumperi oxigen ( inca), ci platesti ca sa nu se consume mai mult, ca nu prea mai e de unde.

    2. Sidex , n-am atacat asta niciun moment. In mod clar,consumatorul casnic e abuzat in cur.
    Doar ca fraza

    In primul rand, treaba asta cu certificatele verzi e o mare, mare gaselnita.

    imi sta in gat. “Certificatele verzi” mi se pare o foarte buna idee. Bineinteles ca a fost golita de sens si transformata ( cel putin pe plan local , in ro) intr-o gaselnita prin modul in care se aplica. Ca asa e la noi . De forma
    Nu stiu daca se aplica la fel in toate statele Europei. Nu m-ar mira sa fie diferente.

  14. 0rbu says:

    tocmai subventia consumatorilor de energie electrica catre eolieni si fotovoltaici…

    Principiul e logic , dar care subventie ? Consumatorii (casnici) nu sunt subventionati.
    Dupa cum Manowar explica, tocmai aia energointensivi sunt subventionati prin scutiri si pula mea – exact ca sa nu fuga. Si din motive de spaga , lobby sau consultanta , bineinteles .

    Referitor la :

    devin necompetitive … in China, in SUA, prin Latina, locuri unde, surpiza, nu exista astfle de reglementari

    Am zis mai sus ca
    <blockquote
    Adica ne-am taia singuri craca cu normele antipoluare , pentru ca nimeni altcineva in lume nu misca un pai. Oricum ne-o taiem.

    Dar directia corecta asta e. Poate ca timingul e prost si poate ca suntem luati de prosti sa platim evolutia in timp ce altii se huzuresc pe curul nostru.
    Poate c-ar trebui sa ne doara si pe noi in pula pana cand nu ne mai vedem om cu om pe planeta si ajungem sa respiram din punga aia care-or mai apuca.
    Sau poate ca se gaseste vreun mod sa punem parul pe aia pe care ii doare in cur. America pare sa priceapa , dar o mai lalaie asa o vreme, c-asa sunt ei , pe profit neneaca.
    Restul , in afara de China , n-ar trebui sa aibe prea mult de comentat. Cu China nu stiu cum o fi.

  15. Manowar says:

    1. In teorie

    Ma doare-n pula de teorie, ca eu nu respir teorie. Mie explica-mi clar, unde se duc banii aia, ce se face cu ei si cine plateste?

    Hai ca-ti zic eu. Banii aia se duc la stat. Statu’ ii fute pe mizerii (gen pensii and shit), nu pe oxigen, pe care n-are de unde sa-l cumpere. Ba chiar as putea acuza (Si inca pe buna dreptate) statu’ pentru lipsa aia de oxigen de care vorbesti. Ca doar nu EU tai padurile, nu EU dau aprobari pentru industria aia care polueaza, nu?

    Cine plateste? Pai, simplu: tu si restul prostilor. In mod evident, industria aia care polueaza…nu. Ca doar despre ei e vorba. Ei sunt scutiti. Si-atunci, treaba sta cam asa: consumatoru’ de rand (tu, eu, bunicu’) aprindem lampa si platim. Platim banii statului. Statul ii foloseste pentru a acorda facilitati alora care ne iau oxigenu’, de teama sa nu-i trimita in somaj mii de fraieri.

    Asta-i ca si cum te-ar viola cativa la posta si tu l-ai plati pe primul ca sa-i dea si urmatorului un dildo, in caz ca are pula prea mica. Bullshit, gaselnite si multi prosti care pun botul.

  16. Grig Bivolu says:

    Una la mana, ca ajutoarele de shomaj din Romania sunt niste mistouri, si in toata industria intens consumatoare de electricitate au mai ramas doar 2-3 muncitori. Deci asta cu frica politicianului roman de afacerist pica. A doua la mana, nu orice industrie consuma mult curent. Nu ma refer doar la IT (de fapt, serverele pot consuma ceva), dar nici macar confectiile sau fabricarea de Dacii nu consuma curent cat fabricarea aluminiului. Mai precis, Alro Slatina consuma 8% din curentul Romaniei. Un ajutor pentru industrie inseamna o pomana pentru rusul care are Alro, pentru tziganii care inca mai fac otzel prin Romania, si / sau pentru cine va cumpara Oltchim. Pe oricare din astia i-a costat mai putin shpaga decat ce au primit reducere la factura de curent.

  17. Akhenaton says:

    @Orbu primo :subventia consumatorilor CATRE….intelegi? CATRE

    secundo: tot prin lobby si spaga s-a facut si actul normativ care ii umple de bani pe smecherii astia pe carca noastra. coite, daca pilonii aia eolieni si celulele alea fotoelectrice ar fi facute la noi in tara, si tot ar fi o chestie. dar 90% sunt importate

    mai mult, odata ce schema suport s-a terminat, bagabontii si-au luat calabalacul si s-au tirat. si-ti ramane hectare de moristi ruginite sau de panouri ciobite. daca nu ma crezi, vezi ca-i plin Hawaii-ul de moristi ce ruginesc si de table ce-ti taie piciorul

    ca si la amerciani a fost la fel

    dar hai sa-ti spun si altfel, poate ti se pare ca pactizez cu vreo parte

    cifre seci, da?

    fiecare MWh produs de-un fotovoltaic este preluat automat in sistem PRIN LEGE ;i beneficiaza de trei certificate verzi. x 29 de euro = 90 de euro= vreo 400 de lei.

    stii cat de pretul pe bursa al energiei? iti spun eu, vreo 170 de lei…deci, frumos de tot, fotovoltaicul isi scoate de doua ori banul doar din subventia ta si-a mea, nemaipunand la socoteala faptul ca mai vinde propriu zis si energia

    eolianul are 0,5 CV pe MWh. 14 euro x 4,5 = vreo 60 de lei. din start. si poate vinde cu 150 lejer

    stii cat il costa pe el sa produca 1 MWh. mai nimic. vantul e de la Dumnezeu, calculezi doar amortismente si salariile pentru trei paznici care sa se plimbe pe camp printre moristi.

    pai e frumos asa?

    daca e afacere sustenabila, pai sa intre in concurenta directa cu ceilalti producatori. dar pe banii mei, coaie, pe banii mei sa plateasca creditul in trei ani si sa mearga 7 pe profit pur si mare

    cum vine combinatia asta, pe bune? asa, taca-paca, toata lumea baga bani cu ghiotura in curul alora, CA SUNT OBLIGATI PRIN LEGE? nu ti se pare ca-i smecherie? profit mare si garantat, fara bataie de cap cu materie prima si salarii, si, mai ales, FARA PROBLEME DE A-TI GASI O PIATA DE DESFACERE. ca statul te ajuta prin lege s-o ai

    e acolo, umeda si calda. ca sa fortez nota, Orbule, astia isi dau drumu in gura ta, tu le multumesti frumos si ii si platesti

  18. Manowar says:

    Una la mana, ca ajutoarele de shomaj din Romania sunt niste mistouri, si in toata industria intens consumatoare de electricitate au mai ramas doar 2-3 muncitori.

    No shit, Holmes, doar ca la Sidex erau anul trecut 7300 de angajati. Nu suna a mare lucru, da’ ia sa vedem. 7300 * 6 luni (parca atat primesti ajutor de somaj?) = 43800. Nu stiu cat e ajutorul de somaj, da’ vezi ca tot Sidexu’ s-a dat pe 70 de milioane de dolari.

    Da’ asa-i, asta-i o nimica toata. Stii ce nu-i nimica toata? Faptu’ ca alea-s voturi pierdute pentru orice comunist care se respecta. Si-i nasol, ca-s deja foarte-foarte multe pierdute, 7300 e dezastru.

    Pe langa asta, stai asa, ca Sidexu’ (cu noul nume cu tot) conta de vreo 3-4% la export. Nu suna mult? La nivel de tara? Haoleu.

    Da’ stai, ca nu-i numai Sidexul. Mai sunt si altele, gen alro, interagro etc.

    Ia vezi cand aduni somerii cu faptul ca pierzi voturi, cu faptul ca le platesti ajutoare, cu faptul ca-s nemultumiti, cu faptul ca-ti modifica frumos PIB-ul la plecare, cu faptul ca exporturile scad serios, cam ce rezultat primesti? 🙂

    De-aia aia au cu ce negocia si au cum sa bata cu pumnul in masa.

  19. ion says:

    @orbu

    imi este imposibl sa cred, ca tu ai crede cu adevarat in ce scrii… daca chiar ai crede, ai avea un IQ care ar face total improbabil sa poti scrie… astfel, voi prezuma ca esti platit sa postezi idiotenii corect politice, in realitate, tu fiind o persoana sociual frecventabila si poate chiar in spatiul privat, decenta.
    pentru oricine cu formatie intelectuala decenta, este evident ca taxele pe energie verde au aparut in urma monumentalei minciuni a incalzirii globale, la pachet cu actiunile politice, intreprinse de nestele si chevron, pentru concesionarea exclusiva a dreptului apei potabile si alte excrocherii, prin care niste baieti bine sustinuti politic, au incercat sa puna taxa de smecher pe populatii mari.
    nergia verde, e urmare a demersurilor lui al gore, care a venit cu “stiinta consensuala”, adica un grup de “experti” stipendiati de fundatiile celor ce urmau sa beneficieze de pe urma certificatelor verzi, au decis PRIN VOT, IN LIPSA ORICAROR DOVEZI STIINTIICE, ca … vai doamne sintem in pericol… si de aici a aprut nebunia asta, nebunie care imbogateste enorm pe cine trebuie, in detrimentul nostru, al tuturor.
    aici, ai si ceva comentarii bazate pe cifre si nu pe un discurs politic cu logica aberanta,

    http://ourfiniteworld.com/2014/01/29/a-forecast-of-our-energy-future-why-common-solutions-dont-work/
    http://www.zerohedge.com/news/2013-02-14/germany-spain-set-pull-plug-green-energy
    http://www.zerohedge.com/news/2012-10-16/another-blow-green-industry-a123-files-bankruptcy-after-collecting-hundreds-millions

    ca sa nu ma lungesc, ei, baietii destepti considera ca tu, laba trista si patetica, care triesti celebrind in ritualuri coprofage delirul lor, ca tu nu ai DREPTUL la apa potabila, la aer. EI CONSIDERA CA APA SI AERUL SINT RESURSE NATURALE CARE TREBUIE CONCESIONATE CIT SA ADUCA PLUS VALOARE SI SA POATA FI TRANZACTIONATE CA SI VEHICOLE FINANCIARE.
    DE ASTA BA GENIULE AU APARUT POVESTILE CU CENTRALELE EOLIENE, CENTRALE CARE AU NEVOIE DE 57 DE ANI DE FUNCTIONARE NEINTRERUPTA SI FARA COSTURI DE MENTENANTA, CA SA SE POATA AMORTIZA.
    ADICA, BA GENIALULE, SE VOR AMORTIZA, ABIA CIND MA-TA VA AVEA UN COPIL NORMAL, ADICA, NEVER EVER.
    acum serios, imi pare rau ca am folosit un limbaj mai abrupt in ce te priveste, as fi preferat sa iti pot spune ce cred despre tema asta, fara martori, cu posibilitatea contactului direct. si chiar nu glumesc.

  20. UTP says:

    Cu ajutoarele de somaj – e o gluma, pe langa banii pierduti cu finantarea energiei, cu scuturile de datorii, si altele.

    Dar cu voturile e adevarat, nu pierd doar 7300 voturi, ca aia au si neveste, poate copii majori, plus elementul de propaganda, un nemultumit mai poate convinge cativa si tot asa.

    PIB -ul, e o alta chestie supra-evaluata.
    De ex. eu produc sa zicem de 1mld. euro, 10% din PIB, cu 1000 oameni.
    Ce inseamna asta in mod real? Ca am dat de lucru la 1000 oameni, care nu reprezinta 0.1% abia din forta de munca.
    Dar eu nu platesc mai nimic impozit pe profit, ca am aranjat asta din contabilitate.
    Plates sa zicem poate 2-3% din suma aia la furnizori locali, asta e adevarat.
    Dar ca PIB, nu inseamna mai nimic, decat dpdv politic.

    Pai s-a facut atat propaganda ca trebuiau desfiintate intrepinderile de Stat, c mergeau n pierdere
    Pai uite ca si afacerile private, pana la urma tot ca alea de Stat au ajus, merg pe bani de la Stat, ca altfel se inchid, diferenta fiind ca in felul asta fac profit iar profitul intra in buzunare private.

    Care buzunare private, sponsorizeaza clsa politica.
    Care clasa politica, n-ar face astfel de compromisuri, daca n-ar fi corupta

  21. Manowar says:

    @Florin: yup, fix asta zic si eu. Ciordeala cu tupeu. C-asa se face. Ai fost prins la furat? Nu-i nimic, mai furi nitel. Si aia care-ar trebui sa te apere te taxeaza. Mi se pare corect. Pentru Romania…

  22. Akhenaton says:

    @iom

    ba, ioane, vezi ca eoliana ta se amortizeaza in 3-4 ani, intr-atat de rau te ciordesc. atat de generoasa e schema suport, incat in patru ani intri pe profit. noi toti le bagam atatia bani in cur – 600 de milioane de euro la nivelul anului trecut, 1 miliard, anul asta, incat treaba merge brici

    daca vrei, iti fac si calculele. dar zic sa ma crezi pe cuvant

  23. Manowar says:

    Da, si pentru ca ne pasa de oxigen…

    Sa vina Orbu sa ne spuna cum dom’le, pentru ca oxigen…

  24. SagittariuS says:

    Ciordeala cu tupeu. C-asa se face. Ai fost prins la furat? Nu-i nimic, mai furi nitel.

    Foarte corect. Intre timp, se intampla si asta, pe principiul „de ce sa nu, cand daca da e posibil sa poate?”:

    Procurorii anticorupţie i-au reţinut, joi, pe vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la ElectroAlfa International, acuzaţi de luare de mită, alături de Florin Gugu, director în Enel, pentru dare de mită.

    În ordonanţa de reţinere se arată că, în cauză, există date şi aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, Dumbrăveanu a pretins şi a obţinut de la Gugu, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru ElectroAlfa International, al cărei asociat este Ciubotaru.

    Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013, a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

    Tribunalul Bucureşti a respins sâmbătă propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii DNA pentru Dumbrăveanu, Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru.

    Ca tot suntem la capitolul agentii guvernamentale, CNADNR a pierdut procesul cu o avocata care a facut un accident de masina si si-a pierdut o mana. Avocata din Constanta care a dat in judecata CNADNR-ul si a obtinut un milion de EUR despagubire, definitiv si irevocabil. Cine o sa plateasca suma asta? Exact, contribuabilii la buget, pentru ca CNADNR e finantata din bugetul de stat si avocata a dat in judecata CNADNR-ul, nu angajatii institutiei. Sa ne bucuram pentru ca a castigat un proces cu statul si sa ne amuzam stiind ca tot noi o sa platim despagubirea.

  25. ion says:

    @Akhenaton da, este adevarat daca iei in calcul subventia si ciordeala.
    eu am invocat un calcul prezentat in camera comunelor uk, calcul care a exclus subventiile. nu am timp acum sa-l caut, insa daca consideri necesar o pot face peste citeva ore.

  26. Akhenaton says:

    pai , ce dracu sa iau in calcul?
    astea sunt cifrele…iar daca sprijinul mediu per pulete e de circa 6 lei/luna, 72 d elei pe an, cam atat vine la o factura medie de 100 de lei/luna, Alro, spre exemplu, plateste 3,5 milioane de euro pe luna, 40 de milioane de euro/ an

    iar daca la mine, sa zicem ca nu ma afecteaz aprea mult 6 lei, desi de c epula mea n-as bea o bere rece de banii aia, la Alro e diferenta intre profit si pierdere…si, guess what, de doi ani, Alro e pe pierdfere. pana cand, cinestie, poate se hotaraste rusul s-o stearga, si-atunci te-ai pisat pe-un judet, iti scade cu 8% consumul nationald e curent, nu mai trebuie sa-ti zic ce inseamna pentru o economie cand consumul de energie scade, si toate-s perfecte

    mai mult decat atat, ce sa vezi o buna parte din energia regenerabila ieftina, ieftina din cauza ca dau eu bani, se exporta. ca sa fie treaba treaba. sutnem net exportatori de curent, CURENT IEFTIN, pentru ca smenarii cu eolienii pot obtine un pret chiar mai bun in afara…deci nici macar nu poti beneficia de-un curent ieftin in cosul casnic, sau fabricile sa ia curent ieftin, pentru ca…….parampapapapam…drummmmmmmmmmmmmmmssss…..se exporta

    nu-i frumos? eu platesc pentru profituri grase ale eolienilor, iar sarbul si bozgorul isi aprinde becul cu curentul meu ieftin, platit de mine

  27. ion says:

    @Akhenaton
    k, promit sa caut pdf-ul amintit…. pina atunci in acord cu cele spuse de tine http://www.dailymail.co.uk/news/article-2337466/Wind-farms-complete-scam-claims-Environment-Secretary-says-plans-turbines-causing-huge-unhappiness.html si aici http://www.globalclimatescam.com/the-global-warming-swindle/ ceva argumente despre inselatoria cu incalzirea globala, energia verde si restul tepelor pe care le luam noi, ca niste politicieni si apropiati ai lor sa se imbogateasca nejustificat…. asta ca sa nu descriem in limbaj colocvial si trivial o realitate care este fascistoida de sorginte … dar mai bine ma abitin…. motivele abtinerii fac parte din topicele abordate aici http://www.youtube.com/channel/UCMIAhiAj2XyKtl89n6pdxyQ …. caci de fapt despre asta e vorba… e o chestiune politica, in numle unei politici a dictatului licuricesc se face pe multiple cai un transfer abrupt de proprietate… ce plm e asa de greu de inteles?!

  28. groovee says:

    No shit, Holmes, doar ca la Sidex erau anul trecut 7300 de angajati. Nu suna a mare lucru, da’ ia sa vedem. 7300 * 6 luni (parca atat primesti ajutor de somaj?) = 43800. Nu stiu cat e ajutorul de somaj, da’ vezi ca tot Sidexu’ s-a dat pe 70 de milioane de dolari.

    Presupunand ca au avut un salar net de aprox. 2000lei/luna si ca au peste 5 ani lucrati ar avea cam 500 lei/luna timp de 9 luni.
    7.500.000 de euro toata afacerea

  29. 0rbu says:

    @Akhenaton, Manowar, ++. Nu conteaza , in sensul ca nimic din ce spuneti nu infirma ce am spus eu. Eu nu contest realitatea, starea de fapt. Nici macar n-o aprob .
    Spun insa ca problema nu e reprezentata de conceptul de certificate verzi , ci de faptul ca se aplica preferential. E un viciu de punere in practica. Sigur suna sec , si e de lemn spus asa , cand de fapt e furaciune pe fata. Dar nu asta am pus in discutie. Sau , altfel , nu stiu de ce nu este clar faptul ca nu aprob faptul ca aia sunt scutiti de plata certificatelor verzi. Tema e valida. Optiunea mea e ca toti sa plateasca , raportat la consum. Fara scutiri. Ori suntem eco ori nu mai suntem.

    …voi prezuma ca esti platit sa postezi idiotenii corect politice

    Da, da …cat dai sa scriu ce vrei tu ? Hai sa vedem daca-ti permiti sa ma platesti pe mine, sau e mai simplu sa-i angajezi pe unii care scriu mai bine si traiesc din asta.

    …este evident ca taxele pe energie verde au aparut in urma monumentalei minciuni a incalzirii globale…

    .. N-am zis nimic despre incalzirea globala. Nici n-am sa ma leg de asta.

    DE ASTA BA GENIULE AU APARUT POVESTILE CU CENTRALELE EOLIENE, CENTRALE CARE AU NEVOIE DE 57 DE ANI DE FUNCTIONARE NEINTRERUPTA SI FARA COSTURI DE MENTENANTA, CA SA SE POATA AMORTIZ

    Geniule, in momentul curent , la pretul actual al curentului ( la vanzare in piata ) din Romania , e nevoie de ~15-16 ani pentru amortizare – fara certificate verzi . Tot e mult , dar pretul energiei e in crestere.
    In link, calcul grosier: http://catalinx.ro/img/amortizareinvestieeolian.jpg

    ba, ioane, vezi ca eoliana ta se amortizeaza in 3-4 ani

    Dupa calculele mele fara pretentii de exactitate , in 5-6 ( merge si ca tine) , in plus la eoliene se vor reduce nr de certificate / MW din 2015 , dar oricum, doar asa convingi investitorii sa isi deschida afaceri in sectorul asta. In general investitorul urmareste profit.

    Fara incurajare , n-ar investi nimeni , pentru ca da , e ineficient economic , sa faci curent din soare si vant daca-l compari cu metodele clasice. Resursele fosile sunt mai la botul calului si concentreaza mai bine energia pe care o cautam . E no brainer. Dar nu stiu alta metoda “democratica” prin care sa poti canaliza investitiile in productia de energie nepoluanta decat prin subventionare, scutiri de taxe. IN FAVOAREA ALORA CARE PRODUC ENERGIA , evident , nu in favoarea alora care o consuma.
    Sigur , ar mai fi metoda ca statul sa colecteze banii de taxe si sa deschida prin investitii proprii astfel de centrale , dar parca vad ca s-ar ralia toata lumea , ca ce cacat iar nationalizam , iar se sifoneaza bani? Probabil pe buna dreptate.

    Daca e afacere sustenabila, pai sa intre in concurenta directa cu ceilalti producatori.

    Cred ca vrei sa spui competitiva. Sustenabila este, ca resursele sunt incomensurabile si de sustinut o sustinem noi, vrem-nu-vrem.
    De acord , doar ca pana devine energia verde competitiva de la sine s-ar putea sa nu ne mai vedem om cu persoana pe strada.
    Altfel spus, daca paternul economic in care suntem antrenati are un trend destructiv , e ok sa nu intervina nimeni , si sa fim ingrijorati doar de respectarea principiului minimului efort (financiar) si competitivitate, nu?

    Sa vina Orbu sa ne spuna cum dom’le, pentru ca oxigen

    Am vazut asta . Din fericire, momentan a fost respins in senat si cica se discuta in parlament. Nu stiu de ce s-ar mai discuta , dar plm. Nu e exclus sa treaca cumva pe burta , pana la urma.
    L-am vazut si pe unu’ din aia care a propus cacatul asta la tv cum argumenta, dar cacat , asta e din capitolul votati PSD . Era un nene care avea padure , propunea chestia atsa si zicea ca nu e niciun conflict de interese.
    N-are nimic in comun cu ceea ce spun eu despre notiunea de certificat verde. Orice norma legislativa se poate aplica asa , daca astia sunt oamenii care-o aplica.

  30. Manowar says:

    7.500.000 de euro toata afacerea

    Parerea ta. Nu, boss. Aia-s doar banii dati pe somaj. Da’ mai sunt si alte cheltuieli acolo. Ia in calcul si toate subventiile pe urma, pentru ca blabla venitul minim pe cap de pula in familie…gen incalzire si restul, stii tu.

    Si nu-i asa de simplu, ca nu pierzi doar 7300 de voturi. Aia mai au rude, prieteni…Se aduna.

    Spun insa ca problema nu e reprezentata de conceptul de certificate verzi , ci de faptul ca se aplica preferential.

    Coaie, asta-i o imbecilitate.

    Adica, eu iti arat ce se intampla in realitate. Iar tu imi spui ca dom’le, conceptul e bun. Nu, ba, nu e bun, ca nu ai ce face cu el. Nu poti cumpara oxigen cu banii aia si-n mod cert nu reduce lumea consumul pentru asta. Doar te injura si fura mai mult. Si oricum e clar ca nu-ti pasa de oxigen, cand tu vrei sa tai padurile, in pula mea!

    Asta cu “dar in teorie e bun” e la fel ca “in teorie, comunismul e bun” (si chiar e bun, IN TEORIE). Doar ca stim cu totii ca in practica, nu poate fi bun niciodata.

  31. groovee says:

    Da’ mai sunt si alte cheltuieli acolo. Ia in calcul si toate subventiile pe urma, pentru ca blabla venitul minim pe cap de pula in familie…gen incalzire si restul, stii tu.

    De acord, de dragul discutiei, desi nu sunt eu mare fan al subventiilor si ajutoarelor. De la 7.5 pana 750 mai este, iar presupunand ca aia 7300 s-ar transforma in 73000 de nevotanti ar fi 0.7 din cei prezenti la votul pentru prezidentiale. Personal nu vad ca impactul social sa fie atat de mare si oricum din aia 73000 sunt sigur ca jumate si-ar vinde votul pentru mici si bere sau galeti de plastic.
    Cu alte cuvinte, toata treaba asta miroase a combinatie pe comision.

  32. Akhenaton says:

    @Orbu

    eu am impresia ca esti copac. sau nu citesti deloc ce se scrie. nu trebuie, coaie, sa stimulezi niciun investitor sa investeasca in nicio eoliana. pentru ca asta nu e o afacere SUSTENABILA.da, SUSTENABILA. ca fara subventie suge pula. trebuie sa vanda la peste 300 de lei MWh ca sa faca profit. si-i plateste banu asta doar tine si cu familia ta. ca pretuld e piata de 170 de lei

    asta o data

    a doua oara, poate-mi explici si mie ce beneficii are pentru tara asta invazia de eolieni si fotovoltaici veniti la o sparla grasa. ca 90% din echipamente se importa si nu dai de lucru la mai mult de 3 paznici

    deci efect de multiplicare 0

    plus, sa-ti traiasca tie ma-ta, noi aveam un mix foarte OK de energie. 30% carbune, 30% hidro, 18% nuclear, 22% combustibili fosili…chiar bine

    de unde si faptul ca nici jumate din certificatele de emisie CO2 pe care Romania le-a primit prin Protocolul de la Kyoto, nu se consuma. am putea sa castigam pana la 1-1,5 miliarde de euro/an , daca ar fi dobitocii astia in stare sa le vanda eficient…dar nu sutn, asa ca ne multumim si cu vreo 200 de mil. de euro

  33. Manowar says:

    Lol, coaie, da’ nu pricepi. Tu iei in calcul doar somaju’ si restu’ rahaturilor conexe. Da’ treaba pur si simplu nu sta asa.

    Uiti, de exemplu, de impozitul pe profit. Ca da, jegurile alea o ard pe profit. Uiti de impozitu’ pe salarii and shit. Uiti de toate alea pe care statul le ia ACUM – dar nu le mai ia daca pleci.

    Ia-le in calcul si vezi ce iese 🙂 Vezi tu, o companie pune problema la modul asta: “in momentul asta, iei de pe spinarea mea XX milioane de euro pe an din impozit pe profit, pe salarii, pe pula mea; daca plec, nu numai ca pierzi XX milioane alea, dar mai pierzi si Y(Y) milioane pe care o sa le dai pe aia pe care ti-i trimit in somaj , PLUS voturi. Nu doar atat, da’ companiile de la care nu mai cumpar eu – ca plec – pierd si ele bani si angajati si pierzi si acolo bani; si tot asa, cu companiile de la care cumpara ele”. Ca uite, de exemplu baietii de la Sidex cumpara energie grupa mare. Daca ei nu mai cumpara, compania aia care produce si vinde energie ce face?

    Si pur si simplu asa negociaza companiile mari. Si de obicei castiga.

  34. Akhenaton says:

    3 salarii- da, frumoase impozite

    profituri – i agree, da sa moara Sica daca-i vreo comapnia inregistrata local in spatele firmelor ce le opereaza. ca ar fi inregistrata in Germania, ar fi OK, da’ fara Malta, Isle of Man si Gribraltar, nu scapi

    prinde Orbu, scoate-i ochii…hehe, ce joc de cuvinte cu iz de gluma am scos

    dar problema esentiala ramane: cine-mi explica pana la urma eficienta si beneficiile eolienelor, altele decat sa-mi scoata mie si fabricilor multi bani din buzunar, cand e o afacere pe care o tin eu , pe carca mea

    n-am nicio problema cu eolienii si fotovoltaicii…sa umple toti Carpatii si toata Dobrogea, oricum nu-s decat serpi si lipoveni beti pe-acolo, DA NU PE BANII MEI

  35. groovee says:

    Inteleg ce spui. dar chiar crezi ca toate cele enumerate, plus cateva care au scapt, ar depasi ca si costuri 750 milioane de euro?
    In plus, care profit? Luand cele doua companii din articol, pe baza declaratiilor depuse de ei la ministerul de finante http://www.mfinante.ro – informatii fiscale si bilanturi rezulta ca S.C. ALRO S.A SLATINA J28/8/1991. CUI: 1515374 ; cu 2485 de angajati are profit 0 pentru anul 2013, iar Arcelormittal Galati Sa CIF 1639739 J17/21/1991 cu 7115 de angajati are tot profit 0. Deci ciuciu impozit pe profit. (Arcelormittal are cateva firma satelit inregistrate, dar cred ca putem presupune linistit ca pe hartie-deci pentru platit taxe nu au profit mai mare de 10 mil. lei.

  36. Akhenaton says:

    daca oamenii nu inteleg ce inseamna sa se inchida combinate precum Sidex si Alro, gata mergem cu totii acasa, ne punem in pozitie fetala, bagam degetul mare in gura si sugem la el pana adormim

    daca oamenii nu pricep care-i efectul de multiplicare in economie a unui combinat atat de mare, impozitul pe profit fiind fix pula fata de sumele platite pe achizitii, CAS-uri, salarii, utilitati, la culcare, baieti

    sa se inchida si Dacia, ce pula mea e cu profitul ala obosit de 70 de milioane de euro

    offfff, sa-mi bag pula, ce inseamna sa fii cal

  37. ion says:

    @Orbu… nu, multumesc nu angajez activisti הליכוד
    in alta ordine de idei, imi cer scuze aspupra prezumptiei ca nu ai fi imbecil si ca s-ar putea sa fii social frecventabil in particular…. recunosc, am gresit.

  38. 0rbu says:

    הליכוד ? Nu sunt evreu, nici activist likud.

  39. UTP says:

    “Inteleg ce spui. dar chiar crezi ca toate cele enumerate, plus cateva care au scapt, ar depasi ca si costuri 750 milioane de euro?”

    100% adevarat, Akhenaton demonstreaza cu calcule ca nu e asa.

    Fa un calcul optimist, cat ia statul ca impozite aferente salariilor pentru 2500 oameni, media salariala fiind cat salariu mediu pe economie, desi eu cred ca e mai degraba mult sub.
    Poate gresesc, dar la un calcul rapid, impozitul de 16%, CAS, sanatate, etc. nu inseamna mai mult de 10 milioane de euro. Pe an.
    Si tu le dai 750 milioane.

    Hai sa zicem ca bagi “benefits” de aia 750 milioane, 3000euro pe an/persoana, o suma frumusica, greu de depasit, pentru care unii se spetesc 9 ore zilnic, 5 zile pe saptamana.
    Cati oameni poti tine in “benefits”? 250.000. Anual.
    Astia poti nici sa nu-i mai consideri someri, ca o duc bine mersi.

    Si aia 750kk sunt bani care majoritatea o sa-i cheltuie in economia natioanla, nu au sa o faca un tur prin nu’s ce paradisuri fiscale si pe urma ajung in buzunarul rusului, indianului si mai stiu eu ce.

  40. Akhenaton says:

    @UTP

    super!

    si-ar fi chiar si mai bine daca nu le-ai da tu si micile firme

    ca nu le da statul

    nu-i frumos?

    deci, statul imi ia o data bani din buzunar pe sprijinirea producatorilor de energie din surse regenerabile si inca o data pe sprijinirea marilor consumatori industriali care nu mai vor/nu mai pot sa sprijine aceeasi productie de energie regenerabila

    double anal, double Van Damme

  41. groovee says:

    daca oamenii nu inteleg ce inseamna sa se inchida combinate precum Sidex si Alro, gata mergem cu totii acasa, ne punem in pozitie fetala, bagam degetul mare in gura si sugem la el pana adormim

    Sa pompam miliarde de euro din pix ca sa tinem deschise si in viata niste combinate unde lucreaza 2% din votanti. Bun asa, nu dam de la noi si oricum combinatele alea nu sunt competitive si nu ne platesc impozit, ca nu au dupa ce. Noi le dam bani, subventii, chestii la pret preferential (unde mai e concurenta?), rotim aceiasi bani totul ca sa dam ocupatie la prosti si sa mentinem aparenta ca PIB-ul e cum se cere, ca economia e sanatoasa. Cand colo e doar un puroi ce trebuia eficientizat acum 20 de ani.

    efectul de multiplicare in economie

    Nu ca as fi vreun economist, dra la o prima vedere, fara a face o analiza iput-output, beneficiile directe si indirete parca nu sunt asa de grozave. In teorie combinatele efectueaza achizitii de la furnizori care achizitioneaza/cheltuie banii si tot asa mai departe. Pacat doar ca importam o tona de chestii pentru ca la noi sunt mai scumpe sau nu se gasesc. Sau poate vezi vreun muncitor de la astia ca-si deschide o afacere din banii castigati care sa genereze locuri noi de munca? Ii vezi cumparand de la producatorii locali alimentele sau de la hipermarseuri ?
    Afaceri conexe? Care? Aduci si Dacia in discutie unde exista peste 800 de afaceri conexe de unde beneficiaza direct si indirect peste 100.000 de oameni. Mere si pere…Cine are ochelarii de cal ?
    750 milioane acum, un santaj mic inainte
    http://www.economica.net/alro-concediaza-500-de-angajati-de-la-tulcea-daca-nu-se-vor-modifica-subventiile-pentru-regenerabile_75315.html http://www.zf.ro/companii/vicepresedinte-alro-subventiile-pentru-energia-verde-sunt-prea-mari-si-canibalizeaza-economia-10536157
    plus restul care au mai fost…ca mi-e lene sa caut. Sunt ferm convins ca toate astea adunate depasesc beneficiile de care are parte statul. Nu socotesc aici combinatiile pe comisioane, 1% in plus la alegeri, sau mentinerea unei aparente de normalitate pentru creditori.
    Also, tin sa precizez ca ma cac pe tastatura asta, sper sa se poata citi ce am scris.

  42. 0rbu says:

    30% carbune, 30% hidro, 18% nuclear, 22% combustibili fosili…

    Adica hai sa spunem 52% combustibili fosili ( din datele tale) , de ce sa ne cacam pe noi.
    Carbunele polueaza cel mai mult dintre ei si e so’ yesterday…( Exista si tehnologii mai putin poluante cu carbune- dar noi nu le avem pe alea).
    Chiar si asa, iti dau dreptate , e un mix bun relativ la distributia mondiala. 18% nuclear e mult mai bine decat media mondiala ( ceva mai scazut decat media europeana) , iar 52% fosili e sub media mondiala , chiar si sub cea europeana. Si da , se produc si din surse regenerabile peste media europeana si mult peste media mondiala.
    Singura problema e ca 30% carbune , este peste media europeana , mult.
    Sursa: http://ec.europa.eu/energy/publications/doc/2013_pocketbook.pdf
    Dar asta nu inseamna ca tre’ s-o ardem in acelasi trend. Nu e ca si cum am ( mai) avea resurse fosile ( nationalizate) doldora.

    ca fara subventie suge pula. trebuie sa vanda la peste 300 de lei MWh ca sa faca profit. si-i plateste banu asta doar tine si cu familia ta. ca pretuld e piata de 170 de lei

    Profit se poate si la 170 de lei ( si va mai creste) ,domnule. Doar ca asta se intampla dupa ce se amortizeaza costurile – 15+ ani si nu e asa de atractiv. Sau iti calculezi o amortizare pe 30 de ani si poti sa scoti un profit de-acum . Infim. Mai bine cumperi un bloc de apartamente si-l inchiriezi.Sau mai bine iti deschizi un lant de retail.
    Viitorul asta este : surse regenerabile si costa sa-l aduci in casa mai devreme decat vremea lui. Eu , insa , n-as vrea sa astept vremea lui , adica pana ardem tot ce e fosil pe lume. Ce spun eu e un aspect , ce spuneti voi, e un altul.
    Ma bucur , doar , ca parerile care conteaza in ceea ce priveste energiile regenerabile nu sunt (ca) ale tale ( @Akhetaton), nu că parerea mea ar conta.
    Si cu asta eu ma opresc aici ,pe subiectul asta , pentru ca am epuizat deja ce voiam sa punctez.

  43. Iulian says:

    Mie imi da cu minus rau. Daca statul ar aduna toate rahaturile astea si ar scrie mare taxa am vedea in ce hal suntem . Pai in Ro statul iti zboara cand iti iei leafa 32,5% ( fac abstractie pur si simplu de cat mai plateste firma ca deh …si ea saraca se poate imbolnavi,pensiona, lua somaj …).Daca iesi la cumparaturi tot ce iei are inca 24% taxa. Prin urmare am ajuns la 56,5%. Asta doar daca te incalzesti pe lemne, citesti la lampa si dai la bicicleta sa iti incarci laptopul. Daca ai masina, curent in casa, incalzire pe gaz statul mai papa si de acolo intre 25 si 35% ( functie de cat consumi :)) asta pe langa TVA ( se cheama acciza ). Daca fumezi sau bei tarie o cam belesti ( pe acolo acciza se duce la 60% + 24% tva+taxa de timbru etc :)). Da cititi bine ..la noi accize este supusa tva-aului. :))) Taxa pentru certificate verzi ???? Astea sunt fleacuri Manowar :)… Fleacuri 😀

  44. buntzi says:

    Centralele pe cărbune nu sunt chiar așa de greu de făcut și mai curate decât sunt deja. Arderea îmbunătățită se rezolvă relativ ușor cu arzătoare mai bune, filtrele electrostatice sunt și ele relativ ușor de adăugat sau modernizat. Raportul preț/putere calorică nu cred că este bătut decât de nucleare, așa că și aici sunt în top. Cărbunele e so tomorrow făcut cum trebuie și dacă ignori bullshitul cu încălzirea globală.
    Legat de investițiile și amortizarea morilor de vânt (pe care eu le urăsc cu patimă) sunt chestii pe care multă lume le scapă din vedere. Unul dintre ele este ceea ce la mine în curte se cheamă BOP. Balance of Plant. Toate anexele care fac o centrală electrică să funcționeze normal și sigur.
    Evident, din cauză că morișca sau panoul foto-voltaic nu are nevoie de mare lucru (gen tratare apă sau tratare gaze arse, evacuare cenușă), asta nu pare o problemă. DAR.
    Energia aia trebuie trimisă în sistem. Asta înseamnă transformatoare și/sau linie până la o substație. Asta înseamnă protecții, monitorizare, mentenanță. Și când ai un circuit, o linie, toată electronica lui costă la fel (și nu-s ieftine deloc) fie ca e vorba de o linie care evacuează 2000MW de la o termocentrală, fie că evacuează 15 MW de la un căcățiș de-ăsta eco. Bottom line, sunt o grămadă de bani care trebuie investiți în sisteme independente de cantitatea de energie produsă/vândută.

  45. UTP says:

    Poti sa bagi cate filtre vrei, CO2 tot produci.
    O fi o buna parte abureala faza cu “incalzirea globala” dar tot nu e ok.
    Si filtrele alea cu cat sunt mai eficiente cu atat reduc eficienta investitiei.

    Sa produci energie electrica pe baza de carbune, sau gaz e nasol.
    Mai ales cand vezi ca nu merge fara subventii masive, cum e la noi (cogenerarea).

    Si nu, electronica nu e la fel, una e sa ai transformatoare de 15MW si alta de 2000MW.
    La fel si cu sarmele si stalpii.
    Ai vazut vreodata o linie care transporta energie de la o centrala si una din aia comunala care iti duce curentul la poarta, prin tot satul?
    Exact.

    Verdele e foarte ok, problema e ca se face pe banii tai, o alta forma de taxare/impozitare de fapt in timp ce banii care ar trebui sa faca tehnologia fezabila dpdv economic si fara subventii, se duc pe alte rahaturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *