Sclavia moderna
E foarte interesant sistemul de sclavie – sau, cum e numit pe la TV, “sistemul financiar”. De altfel, eu unul sunt convins ca asta va duce la prabusirea sistemului actual. Ca-i capitalism sau socialism sau vreo struto-camila…nici nu mai conteaza. Ce conteaza e modul in care e gandit.
Sa zicem ca eu, Dorel Muncitorul, ma duc la banca sa cer un imprumut. Ca vreau sa cumpar o casa, sa zicem. Si, fiind Dorel Muncitorul, nu am de unde sa am 250,000 de lire in cont. Ca pur si simplu nu am.
Eh, si ma duc eu la banca, iar aia imi spun ca trebuie sa le aduc vreo 3 miliarde de hartoage. Sa demonstrez ca muncesc – adica, pe scurt, ca fac parte din sistemul de sclavi. Ca am un job stabil, ca e platit ca lumea, ca…toate celelalte. Iar eu le duc frumos hartiile si astept rezultatul. Fie vorba intre noi, astept de doua saptamani. Mai bine zis, nu *mai* astept nimic. Dar, vorba poetului, sa nu anticipam.
Si uite asa am ajuns eu la banca. Iar la banca am dat de ceea ce se numeste “mortgage advisor”. Pe intelesul vostru, un lache flausat platit cu 25,000 pe an.. Pentru ca, da, cand tu ai 25,000 pe an, ai 40 de ani si stai tot cu ma-ta, ca nu-ti permiti o casa, esti in postura de a-mi da mie sfaturi, nu-i asa? Si nu glumesc, l-am intrebat daca el are casa – nu are, sta cu parintii. Dar eh, avea un inel de aur pe deget. Weee!
Buuun. Si incepe distractia. Dar aveti depozit? Dar aveti..? Dar…? Da, da si iarasi da.
Si ok, vom evalua. Si-aici a aparut problema. Bai, domnii cu bancile, ascultati la baiatu’, ca va da sfaturi pe bune: nu lasati sclavul sa se gandeasca. Pentru ca, daca-l lasati, e posibil sa faca un calcul scurt si sa inceapa sa vada o problema. Cam asa s-a intamplat si cu mine.
Calcul scurt: chiria e 850 pe luna. Asta inseamna, asa, la prima strigare, 10,200 pe an. Lire, evident.
Calcul si mai scurt, pe site-ul bancii. Daca iei, sa zicem, 160,000 de lire imprumut, trebuie sa le dai inapoi in 10-30 de ani, dar dai minim 230,000. Adica, pe scurt, 70,000 profit pentru banca. De fapt, nici nu e corect spus “profit”, pentru ca banca nici nu are cele 160,000 de lire. Le creeaza din neant. Pam-pam, pe-o bucata de hartie, o stampila, o semnatura, poof, au tiparit din senin 230,000 de lire. Banii aia nu ajung la mine, ajung la un cumparator, dar nici la el, de fapt: la el ajung niste date ale unui cont, eventual in alta banca. Ca nu se duce nimeni sa scoata banii aia din banca. Ce ar putea face cu ei? Sa-i tina la saltea?
Buun. Deci, pe scurt, eu ma bag dator sa le dau lor 230,000 de lire (la 160,000 de lire imprumutate). Rezultatul? le fac cadou 70,000 de lire. Ce-nseamna asta? Chiria pe 7 ani. Yup. Cati bani economisesti in 7 ani, presupunand ca nu-ti mai creste salariul si economisesti aceeasi suma, constant? Cam 30,000 de lire. Ce ai dupa 7 ani de platit chirie? 210,000. Concluzia? Pai, iti iei casa cu banii jos!
Sigur, in timp, preturile caselor cresc. Peste 7 ani, nu mai costa 160,000. Da’ nici nu costa 300,000. Cel mai probabil, o sa coste pana-n 210,000.
Pe scurt, banii aia tot ii pierzi. Ori ca dai 70,000 proprietarului unde stai cu chirie, ori ca dai 70,000 bancii, tu tot ii pierzi. Pentru ca asta-i sistemul actual de sclavie. Si ho-ho, nu esti primit in randurile sclavilor doar daca vrei. Nuuu. Trebuie sa arati. Sa demonstrezi. Sa dovedesti cu acte-n regula ca nu esti un risc pentru stapanul de sclavi. Pentru ca vrem profit – si e legalizat de stat!!! – dar nu acceptam riscul. Super afacere. Nu vreti, ma, careva, sa ne deschidem o banca? Cu FRB inainte! Facem miliarde din pix si din biti, ce dracu’.
Da, exact. Undeva, statul a hotarat ca tu trebuie sa fii sclav 7-30 de ani pentru a avea un acoperis deasupra capului. Atat! Nimic mai mult! Iar daca merge ceva prost, eh, pai, iti luam acoperisul inapoi si te trecem si dator in sistem, asa incat si dupa ce ti-am luat acoperisul, te mai sclavagim un pic. Pentru ca nu-i destul sa iti luam tot ce ai. Nu, trebuie sa fii mai departe sclavi, ca noi sa mai putem tipari hartii colorate.
Pe bune, nu va face sa-i invidiati pe sclavii americani din 1800 toamna? Sau pe romanii (cei din Roma) care se vindeau un an-doi sclavi/gladiatori, iar daca supravietuiau, primeau mult mai mult de-un acoperis? Si cica e civilizatie. Cica drepturile omului. Cica secolul 21. Prostii…
Da, si cum am stat eu si-am facut calculul, mi-am dat seama, cum spuneam, ca, pana la urma, ce mi-e ca-i dau banii unui proprietar, ce mi-e ca-i dau bancii. Eu tot ii pierd. Scurt si sec.
Avantaje/dezavantaje?
Pai, simplu, ca ai doar doua variante.
Ramai chirias pana iti poti lua o casa cu banii jos.
Avantaje la care ma pot gandi eu.
Mobilitate. Daca maine imi ofera unul un job platit cu 20k mai mult, in celalalt capat al tarii (sau chiar in alta tara), ma urc in masina si aleluia. Am plecat fluierand. Sigur, in teorie, poti face asta si daca esti cu casa pe undeva. Da’ nu-i asa de simplu, in realitate.
Risc minim. Iti pierzi jobul/sursa de venit? Eh, nu-i o tragedie. Iti revii tu in ceva luni. Hai, un an-doi. Cu ce ai pus la ciorap, te descurci cumva pana trece perioada aia urata.
Lipsa nervilor. Nu stai sa alergi dupa banci, nu stai sa “ia-ma, nene” (si pe mine si fa-ma sclavul tau, hai, te rog, zboara-mi si cateva bice pe spinare!). Nu trebuie sa stai sa dovedesti nimanui nimic, nu ai de-a face cu tot felul de ratati de 25,000 pe an la 40 de ani. Iti vezi de-ale tale. Stiti cum e, ca-n maneaua aia “merg pe drum si banii vine”.
Costul Oportunitatilor. In 5 ani apare ceva, o posibila investitie, o chestie din care sa poti scoate milioane bagand 100,000. Frumos, mai mare dragul, daca ai chef, o faci (daca nu, nu, evident). Da’ ai posibilitatea aia.
Nu esti vulnerabil(a) in caz de recesiune. Scade pretul caselor? Putin iti pasa, e chiar bine. Scade si chiria, cel mai probabil, scad si restu’ chestiilor.
Dezavantaje care-mi trec prin cap:
Cresc preturile. Anul asta mi se pare c-au crescut cu 5 sau 10%, chiar nu-mi amintesc (vorbesc asa, la nivel national, ca-n unele zone au crescut cu peste 10%, in altele au scazut cu 20% sau mai mult). Cand ti-ai trans 210,000, s-ar putea sa fie casa aia 250,000. Dar nu-i o tragedie, la cum vad eu lucrurile. Da, ce sa-ti spun, te duci la banca si le ceri un imprumut de 40,000. Cu 210,000 in banca, nu stiu, zau, cine te refuza. Platesti mai mult, in final, pe casa, decat daca o luai la, nu stiu, sa zicem 230,000 (cu tot cu dobanda)
Ai un landlord idiot pe cap, in foarte multe cazuri. Ii arde lui sa vina in inspectie o data la coispe luni, de nu-ti poti creste linistit marijuana-n casa de grija lui. Sau alte tampenii de-astea. Sau se trezeste ca “incepand cu data de…elibereaza…pentru ca X”. Sau fara sa-ti dea un motiv macar. Si e fucking boring sa te tot muti de colo-colo. Iti strici aiurea cate 2-3 zile, eventual le strici si zilele prietenilor care te ajuta la mutare. Ca deh. Ai diverse conditii, de genul sa nu ai animale in casa. Sau copii. Si sa nu fumezi. Sa nu afisezi nu stiu ce drapel la geam (da, serios, eu am asa ceva in contract, sa nu pun drapel la geam; nu c-as fi avut de gand, da’ daca-i trecuta acolo, probabil a facut-o cineva inainte, heh).
Nu esti “la casa ta”. Si asta inseamna ce vreti voi, de la faptul ca nu poti infige un cui in perete sa pui un tablou, la “nu poti schimba frigiderul” si ce va mai trece voua prin cap.
Iti iei o casa “cu banca”
Avantajele sunt simple:
Esti “la casa ta”. Ai chef sa-nlocuiesti o usa sau sa darami un perete? Knock yourself out. Ai chef sa varuiesti in alta culoare, sa pui tapet, sa orice? Da-i inainte.
Ai ceva stabilitate. In casa ta, nu ai landlord, nu ai conditii dubioase. Ai chef sa fumezi in mijlocul sufrageriei, impreuna cu alti 10 fumatori, sa moara si tantarii? Da-i sa sara. Nu te opreste nimeni (deocamdata). Nu te trezesti ca trebuie sa pleci incepand de la … data X. Evident, cu exceptia cazului in care esti evacuat fortat ca nu ai mai platit, c-asa-i frumos.
E posibil sa castigi niste bani, in timp. Imi povestea Patrick de un tip care si-a luat acum ceva ani o casa in Cambridge, pe undeva, parca pe la 180,000 sau ceva. N-a platit un leu chior la rata, ca a inchiriat urgent cate-o camera studentilor. Facea si profit din asta, nu numai ca acoperea rata. Aparent, valoreaza acum vreo 500,000 sau 600,000, nu mai stiu. Sarind peste toti banii pe care (nu) i-a platit, daca are chef maine sa vanda casa, asa, sa nu mai fie “dator” in acte cuiva, o face si tot se-alege cu un profit sanatos de cateva sute de mii, chiar dupa ce returneaza banii bancii. Din profitul ala, isi poate cumpara alte doua case cu banii jos (nu la fel, nu in zona aia, dar totusi)
Dezavantajele sunt haioase, bineinteles, cum explicam mai sus.
Riscul. Daca-ti pierzi sursa de venit, la revedere casa. Si la revedere orice, ca apari in sistem ori ca fiind dator banii cu diferenta (pe care-o stabilesc tot ei din fix, c-asa-i frumos), ori te bagi in faliment, caz in care 6 ani de zile, sa fii tu sanatos cu banii, cu vreun cont in banca (si ma-ntreb ce joburi sunt alea care te angajeaza sa-ti dea banii in mana). Pe scurt, iti dai toata viata peste cap. Ramai si futut si cu banii luati, ba, si mai frumos, si dator!
Costul oportunitatii, din nou. Apare posibilitatea de a investi niste bani undeva, pentru a scoate un profit frumos? Foarte bine, sa apara, ca tu nu te poti atinge de ea, ca n-ai bani. Lasa ca au altii, cat timp tu fluieri a paguba.
Ajungi sa-ti cam calculezi fiecare miscare. Vrei o vacanta nu stiu pe unde, unde-i scump? Iti trece. Avem de platit rata, pisi. Lasa ca-i bine si la Navodari-Sat! Ce atata Burj, Hanu’ Piratilor ce-are?
Esti legat de glie, cum ar veni. Sigur, poti sa te duci tu in celalalt capat al tarii, da’ s-ar putea sa-ti fie cam peste mana. In realitate, cei mai multi oameni raman pe vecie unde au casa. Se duce naibii orasul/economia in zona? Stai si rabzi.
Esti vulnerabil(a) in caz de recesiune. A luat economia un sut in coama? Iei si tu cateva sute (de suturi). Din senin, salariul tau e mai mic (sau valoreaza mai putin), dar rata ramane la fel de mare – sau creste, pentru ca nu-i asa, libor si euribor.. Nu detaliez prea mult, ca sunteti romani, stiti cum erau case care se vindeau la 500,000 in Bucuresti si acum nu se dau la 200,000.
==
Bun, si-am incheiat partea asta cu avantaje si dezavantaje. Stiti ce nu-nteleg eu? Cum se asteapta baietii astia destepti sa te duci sa stai si-n coada pentru ei, sa le demonstrezi ca meriti sa…ce? Sa fii sclavul lor? Sa le dai voie sa mai tipareasca niste bani pe spinarea ta? Hai, serios, asa se face acum? Cum se asteapta ei sa se bage lumea la credite pe 30 de ani? Da’ cat ai de gand sa traiesti, boss? Stiti ce-nseamna sa iei un credit pe 30 de ani cand ai 30 de ani? Ca, practic, aproape iesi la pensie cu el.
Adica, sa ne-ntelegem: la 60 de ani, gata, nu mai ai rate. In sfarsit, iti poti trai viata! Toti cei 3 ani pe care-i mai ai, daca n-ai murit intre timp.
Acum doua saptamani am primit jegul asta de hartoaga. N-o s-o folosesc la absolut nimic. Nici macar la baie, e hartia neplacuta la atingere. Promitem ca…
Nu-i nevoie, bo$$. Daca tot locuiesti cu ea, promite-i lu’ ma-ta.
Minunat sistem. Chiar ca minunat. Si se va prabusi tot minunat, din interior. Nici macar nu conteaza ce zic eu sau ce zic altii, da’ daca are cineva impresia ca mizeria asta poate dura, e invitat sa se uite-n ultimii 50 de ani, sa vada “evolutia” puterii de cumparare.
Ganditi-va un pic, va rog. Te duci la facultate intr-o tara cu apa calda? Ah, pai, iesi dator de-acolo. Cu cat? Nu stiu, depinde, probabil in vreo 10 ani isi iau aia banii inapoi (10 ani de cand lucrezi) Da’ mult. Vrei un acoperis? Ah, pai, iesi dator. Pe zeci de ani si de-acolo. Serios, nu-i minunata sclavia moderna? Practic, la speranta de viata actuala, te nasti dator pe vreo 3 sferturi din viata. Asta, desigur, fara sa mai luam in calcul parintii. Ca daca-s batrani si nu prea castiga bani sau au vreo pensie in Romania, herpaderp, esti dator si pentru ei. Ca, nu-i asa, te-au crescut.
Asa ca, nu stiu de altii, da’ eu unul n-o sa-mi iau nici un credit de nicaieri. Duceti-va sa-l luati voi in locul meu. Eu am asteptat un mail cateva zile. N-a venit. A venit in schimba hartoaga asta troglodita prin posta. De ce posta si nu email? Because fuck trees, that’s why. Stiti care-i partea nasoala cand astepti prea mult? Incepi sa te gandesti si sa-ti pui intrebari. Cam cum am facut eu. Si-n functie de cat creier ai, e posibil sa ajungi la niste concluzii.
Pe-ale mele tocmai le-ati citit.
P.S Pe post de amuzament, de cand am asteptat eu mailul si pana mi-a venit, mi-a crescut si salariul. Da, iar. Credit? Sa fim seriosi…
doua chestii ca mi se pare ca ai plecat de la o premiza gresita.
1. la banca dai 70000 in 30 de ani. Adica banii pe care ii dai pe chirie in 7 ani. E o diferenta mica, de 23 de ani.
2. In 7 ani tu economisesti 30k/an? asta inseamna 40k/an pentru casa. 3500Lire/luna – iti faci un credit mare de tot.
Sa fim seriosi, o sa vrei sa-i dai inapoi in 10 (ca-n mai putin, nu poti – scrie pe hartie la minimum term). Nu vad cine ar VREA sa stea dator 30 de ani.
De ce nu?
Fals. Foarte fals si foarte gresit.
Ca idee, dupa cum zice aici:
Adica, tu nu-ti faci un credit “foarte mare”. Iti faci un credit de cat au ei chef sa-ti dea, adica salariul pe 3 ani. De exemplu, daca tu castigi 30,000/an, o sa primesti un credit de 90,000. Nu o sa primesti un credit “foarte mare”. Si mai e o chestie: de ce ai vrea un credit “foarte mare”? Ca sa ce?
Sa-ti iei o casa mai mare si mai scumpa decat iti trebuie? Sa creasca simtitor riscul de-a ajunge falit/homeless? Sa…?
am gresit eu la faza cu 3500-credit. Intr-adevar nu ii primesti. iti trebuie macar 10k/an
Dar. Tu timp de 7 ani, cheltui lunar 3500E pentru casa. In conditiile in care oricum, peste 7 ani ai aceeasi casa si aceeasi cheltuiala. Mi se pare o cheltuiala prea mare si facuta doar pentru ca urasti bancile.
Daca platesti banca peste 7 ani, o sa ai o cheltuiala mult mai mica. Nu o sa mai platesti 70k. o sa platesti 50k probabil.
Financiar, iesi mai bine cu banca. Dezavantajul mare la achizitia unei case, nu stiu cum este in UK, este ca la inceput bagi niste sume mari in apartament. In Romania incep de pe la 10000E.
Sclavia in tarile anglofone mi se pare aia cu creditul pentru facultate. Ala e dureros.
10k/luna
Casele aici sunt sub orice critica, poate bagi 10000 intr-o camera si 1000 in buda si bucatarie ca de obicei astea au cam 1 mp. Evident, daca-ti iei de aia incepand de la 500 de mii in sus, probabil nu mai bagi nimic decat mobila.
Cum vi se pare sa auziti de casa de 3 camere ca are 45 de mp =)) HA HA.
Mnoh. Eu doar ce-am scapat de creditul “de nevoi personale” de la o banca din .ro si mi-am jurat cu mana pe scrot ca nu mai iau nici 10 lei dintr-o banca. Pula mea, a fost sa-l contractez si pe ultimele luni le-am cam tras muie la capitolul plata. Acum doua luni m-a sunat una de la banca respectiva, ca am acumulat restante in valoare de vreo 4.500 si ceva de lei si ca o sa bla bla bla. Rahaturi legate de recuperare silita, gen. Dupa care s-a lasat cu “dar avem o oferta, daca puteti sa ne spuneti o suma pe care o puteti plati ca sa incheiem situatia putem negocia ceva”. I-am aruncat in gluma ca pot plati 1.000 de lei si am negociat incheierea contractului. Acum mi-s liber de contract, precum un fotbalist.
Ma, chestia cu nevoia imperioasa de a-ti achizitiona o casa am vazut ca e la noi un fel de raison d’etre, alaturi de “trebuie neaparat sa te casatoresti si sa faci copii. E un fel de traditie si daca n-o respecti societatea te caracterizeaza din start. Muie, le zic.
Legat de situatia numaru’ unu, auzita de la un prieten al carui diriginte de liceu facea schimb de experienta cu nu stiu ce liceu de prin insula britanica. Cuplul de profesori la care era gazduit acum cativa ani ii explica de ce prefera sa stea cu chirie (o chirie similara, de cateva sute de lire pe luna) iar banii care i-ar fi platit lunar bancii pentru rata se imparteau in doua: o parte se economisea decent, intr-un cont bancar, iar cealalta parte se acumula si in fiecare an mergeau cu tot cu copchil in vacante care la noi nu si le permit peste 60% din populatie. Si economii si vacante, eu as zice ca e un win-win.
Da, poate ca afara e alt sistem de inchiriere. In sensul ca si tu, chiriasul, esti protejat intr-un fel de abuzurile si toanele proprietarului. In ‘stambul nu exista termen de inchiriere. Contractul stipula clar ca atat timp cat chiriasul achita lunar chiria si restul utilitatilor si nu provoaca scandaluri si probleme grave, proprietarul nu are voie sa-l evacueze. Contractul era valabil pe perioada nedeterminata. E oarecum o modalitate de protectie, nu ca la noi unde chiriasul face un contract (daca ai norocul sa dai de un proprietar care accepta asa ceva, se-ntelege) pe perioade determinate.
Cat despre ideea ta cu vacanta la Navodari-sat, stai calm, ca preturile sunt comparabile cu zone de-afara unde se practica turism nu ce-i pe la noi prin Mamaia si imprejurimi. Cum pula mea sa fie ma un sejur in mizeria asta de statiune si altele ca ea de pe litoralu’ romanesc mai mult decat un sejur prin Corfu sau Muntenegru sau Antalia sau mai stiu eu ce alte insulite de prin Egee / Mediterana? Bagi pula daca pot sa-mi dau seama de rationamentul din spatele ideei asteia.
ehe..deja aia e o chestie noua.
Oricum, zilele trecute pe TLC era o emisiune cu ceva englezi care pierdeau casele. Si instant mi-am adus aminte de ce scria Manowar pe aici.
Oameni pe care i-a durut mereu la salam. Din doi numa unu castiga bani si aia putini. Altu avea o afacere care nu mergea, si in loc sa se angajeze sa faca si el un ban, se plangea si continua cu afacerea care nu mergea.
economii? HAHAHA.
adica diferenta nu? si, cam cat de mare e? in cazul meu, chiria e mai mare decat rata. deci, ce as pune deoparte?
Aia cu inchirierea e nasoala in afara. Daca eu am apartament cu chirias pe perioada nedeterminata si vreau sa vand apartamentul, ala se vinde cu tot cu chirias (Germania) Dintr-o data devii un sclav platit
Nu inteleg de unde ai scos tu suma asta sau la ce anume te referi, ma depaseste un pic. Cred ca s-au cam amestecat niste cifre in capul tau.
Eu, lunar, pentru “casa” (aka chirie + facturi) cheltuiesc, sa zicem cam 1200. Dintre care chiria e, sa zicem, 850. Cum facturile le-as avea si la casa, daca ar fi a mea (soc si groaza, tot tre’ sa platesti curent, council tax, gaz etc, chiar daca-i casa ta), iau in considerare strict chiria.
Bun, la chirie, trebuie sa platesc 850 pe luna (acum, in timp se poate modifica).
Acum hai sa vedem cum stau lucrurile cu banca. Si sa nu discutam din auzite, sa vedem ce ne zic fix ei, cu calculatoarele lor, la ei pe site.
===============
Pe 10 ani: iei 225,000 de azi. In total, dai inapoi 286800 – adica faci bancii cadou 61800 de lire. DAR, asa cum vei vedea mai jos, aia-i la o rata de 2400 de lire pe luna. Nu stiu cata lumea si-o permite si are siguranta ca si-o va permite timp de 10 ani. Parerea mea sincera.
BTW, asta-i suma minima pe care-o platesti, ca-i cu dobanda fixa “in primii 2 ani”. Acum dobanzile sunt foarte mici. In 2 ani, herpaderp, sanatate, ca nu-i exclusa sa sari la 15%. A mai fost. Tot in UK.
Pe 30 de ani, cum ziceai tu, hai sa vezi cat dai inapoi. Din nou, discutam de pe site-ul lor, cu calculatorul LOR.
Suma imprumutata: 225,000. Pe 30 de ani, lol. Dai inapoi, daca am calculat eu bine, 436680 de lire (plus-minus, nu am pus la socoteala .pence)
Yup, le faci cadou 211680 de lire. Inca o casa <3 . Iar rata la aia e 1200 si ceva. Peste 850, oricum.
Deci?
Coaie, ori eu nu ma exprim bine, ori tu ai o zi foarte, foarte proasta. Uita-te pe poza facuta de mine. Cel putin 10 ani. Nu poti mai rapid. Sigur, poti, de fapt. Doar ca le dai diferenta. Pentru ca derp. Pricepi? CEL.PUTIN.10.ANI. Nu exista “iti dau inapoi banii in 5 ani, sa ies mai ieftin”. Ca nu iesi.
Now. Daca eu vreau sa iau casa aia imaginara de 250k, trebuie sa imprumut 225000 (10% tre’ sa ai tu avans; in unele cazuri, merge aia cu 5%, da’ sunt conditii mai nasoale, oricum). Si atunci le dau cel putin 61,800 de lire peste suma imprumutata. Riscul e doar al meu. Ei nu risca nimic, practic. Si aia pentru mine inseamna chiria pe 6 ani si ceva. Timp in care strangi, sa zicem, 180,000 de lire in banca. Pe care-ti plateste tie banca dobanda (mizerabila, da’ ma amuza conceptul). Iar peste 6 ani, daca totusi vrei casa pizdii, te duci cu avansul ala de 180,000 si iei un credit de 70k (ma rog, depine de valoarea casei, a crescut? a scazut? cu cat?) . Dar ala cu 61,800 e doar profitul pe care-l fac eu cadou bancii, nu pun la socoteala si faptul ca in timpul ala eu platesc rata > chiria.
Daca, pe de alta parte, vreau sa merg pe mizeria aia spusa de tine, cu 30 de ani, atunci le dau cadou 211680 de lire. Chiria pe vreo 20 de ani. Ala e doar profitul lor curat, ca, de fapt, le dau inapoi si restul, evident, “creditul”. Ca alternativa, stai cu chirie 8-9 ani si ai banii aia in mana – cu avantajele si dezavantajele expuse mai sus – plus ca nu mai trebuie sa faci nimanui cadou o casa.
Si atunci?
Am vazut aici pe blog linkuri catre doua case avand o diferenta destul de mare ca pret (ceva de gen 50~60k vs 200 si ceva de k) si stiu ca ma zgaria pe creier un dormitor de 4 si ceva mp? Stiu ca suna aiurea, da’ daca bagi in camera un pat normal de 3,2 mp (2m/1,60m) pe unde mai intri in camera si cum osu’ meu te poti fute pe podea daca ai chef? DAca bine tin minte, la noi, Legea locuintei prevede minimum 12 mp pentru un dormitor si cea mai mica baie de 4,5 mp.
Stat in chirie 12 ani, strans bani la ciorap, angajat doi negri si ridicat casa dupa plac. Toate astea cu ceva noroc, da chiar daca am pierdut ceva bani prin devalorizare nu-mi pare rau deloc ca n-am de avut de a face cu bancile, ba dimpotriva, pana si banii economisiti au fost pe bune la ciorap si nu in depozite prin banci.
Eu cred ca ti-ai dat singur solutia.
Imi povestea Patrick de un tip care si-a luat acum ceva ani o casa in Cambridge, pe undeva, parca pe la 180,000 sau ceva. N-a platit un leu chior la rata, ca a inchiriat urgent cate-o camera studentilor. Facea si profit din asta, nu numai ca acoperea rata.
Iei casa in rate si o inchiriezi imediat, cat sa primesti mai multi bani decat rata.
Em stat odata intr-un loc peste un an. Proprietar era un chinez pe la 60-70 de ani. Nu epata cu nimic si avusesm impresia ca are casa mostenire, sau ca a cumparat-o dupa multi ani de trudit din greu.
In ultima zi l-am intrebat daca mai are si alte case/apartamente pe care le inchiriaza. Nu stia exact, dar mi-a zis ca are peste 90. Nu a cumparat nici una cu banii jos. Toate in rate si apoi inchiriate. Acum cara banii cu lopata..
Mersi (x2) Manoware!
1. Cam .. citesc cateodat’ postarile tale si bun si frumos si ma mai scoti si din sarite, dah nu simt nevoia sa si comentez si cred ca nici tu nu simti asa o ardoare sa iei in consideratiune ce cred eu despre anumite chestii. In schimb ii bun sa pot sa o (te?) am de reper, de etalon (ca-i bun vs. ca’ de rau – treaba mea). Oricum, pe scurt: mersi!
2. Rara avis – sunt perfect de acord cu ultima “stoarcere de creier p bordura”. Nu de alta, da’ lumea (am un anturaj deosebit de tampit) se cam uita ciudat la ce crez manifestam io vizavi de toate astea. Rezultatul? Am cam ramas un ultim mohican din “gasca” care fara credit activ (niciodata n-am avut vreodat) … o vreme mai modest trait, in schimb TG!! ma pis pe ei si préteni si de treaba etc! Am ajuns (teoretic) sa pot sa-mi iau orice bloc amarat de romanica, am masina, acu nici macar job nu mai am, da’ ma doare in freza… si da, stau in chirie. So, mersi inc-1x sansa ca pot fi de acord cu tine! Sclav cu acte-n-regula? La oferta? Doar acu’? Thank you but thx NO, go f** yourselves very much, huge thanks again…
ayfkm??? stau in romanica, la GARSONIERA!!! de 54mp (+terasa)! 3 camere cum naiba sa… ?
Nu mai poti – poate doar daca ai deja cateva sute de mii/milioane in banca.
O casa pe care-o inchiriezi cu vreo 850 e cam 200-250k acum. Abia am aratat mai sus – cu 10% avans, inseamna sa dai o rata de 1200. Deci plm, pierzi 400 de lire pe luna daca o inchiriezi – nu castigi.
Ca s-o iei cu SUB 850 pe luna, trebuie sa dai un avans mult mai serios, gen 30-40%. Sa zicem 70k de fiecare casa. Acum numara tu la 10 case – nu 90, cate spui. Vezi cati bani ar trebui sa ai deja.
Ma, eu vorbesc pe cifrele tale. Tu ai zis 70k in 30 de ani. Tu ai zis ca strangi 210k in 7 ani. Ori am citit eu prost?
Da, dar nu te pune nimeni sa o inchiriezi pe toata deodata. Daca casa e de exemplu in oras universitar (Cambridge in cazul povestit de tine), inchiriezi camera cu camera la studenti, la un total mai mare de 850. Trebuie sa te ocupi sa gasesti chiriasi, dar poti sa scoti si profit.
Pretul e de un dormitor, nu prea ai ce sa inchiriezi la mai mult, poate doar daca vrei sa pui cate unul in debara.
Doar ca la 200-250k iei un dormitor.
Inchiriaza-l camera cu camera.
Mda, poate nu e totul asa de simplu 🙂 Unde stateam cu alti 2 erau 3 dormitoare plus 2 sufragerii imense. Mai greu sa primesti credit pentru asa ceva..
Oricum, articolul asta ar trebui citit de mai multi, dar sunt prea ocupati cu farmvil pe feisbuc. Pui de o noua scrisoare pentru liceeni?
manoware,
n-am mai comentat de mult pe site-ul tau caci ti se pusese pata pe mine, dar uite, daca vrei si versiunea mea:
acum 8 ani am cumparat o casa in CAD, “cu banca”, in conditii relativ identice cu ce prezinti tu: casa pe la 220K, 50K depozit, cu vreo 850/luna rata la mortgage.
In clipa asta mai am de platit 10K si am terminat cu ea. Cum am facut? Am platit suplimentar 5-10K pe an, care se scad din activul imprumutului, si in felul asta am redus substantial din dobanda datorata. Ai dreptate, daca plateam la ea 25 de ani, o plateam macar dublu.
Aia 5-10K extra i-am platit fara sa fie nevoie sa mananc de pe jos, am mers si in vacante, am schimbat si masini, etc.
Da, puteam sa ma dau in barci mai inalte, dar si eu ca si tine, nu sunt un tip pretentios. In plus, eu am platit dintr-un salariu, caci “doamna” avea/are hogeacul ei. Voua din 2 salarii, o sa va fie mai usor.
Ne te speria ca pierzi casa daca pierzi slujba. In ultima instanta, pui casa in vanzare si eventual faci si ceva profit, iar asta se va intampla numai in conditii extreme, gen vreo boala incurabila sau un handicap serios. Deci, curaj!
Ai citit prost sau ai inteles prost.
E vorba de faptul ca la 160k luati, platesti inapoi 230k. In minim 10 ani – ca altfel nu vor sa-ti dea. Pe chirie, in 7 ani, dai 70k. Cu alte cuvinte, e o tampenie sinistra.
Dar curajul n-are vreo treaba cu asta. Are treaba, in schimb, matematica simpla.
250k de dolari canadieni inseamna cam 137,000 de lire. Aia-s bani pe care-i strangi in 4-5 ani la ciorap, fara sa “mananci de pe jos”, cum zici tu. Deci, de ce m-as duce sa fac un cadou bancii si sa fiu dator 8 ani (in care stau cu stress, ca “nu se stie”), daca o pot cumpara cu banii jos in 4-5 ani? Care-i logica? Daca eu as vrea sa ma mut in Canada (ceea ce nu pot face oricum), de ce m-as baga dator la banca si m-as lega cu lantul de o zona si as sta 8 ani cu teama ca nu se stie ce-i maine? De ce nu as munci lejer unde am eu chef si sa-mi iau casa unde am chef – nu unde lucrez – in 5 ani? Ce ma opreste din a face asta?
Si mai e o chestie. Hai sa zicem ca accept mizeria asta. Si hai sa zicem ca nu se intampla nimic nasol si totul merge cum e programat. Apare alta problema: pai, eu ma duc la banca, practic, le fac un cadou serios in bani, iar ei au nevoie de doua saptamani+ sa-mi raspunda la un mail, pe langa paranoia, pe langa demonstreaza, pe langa X/Y/Z?
Bai, la banii aia, ma astept sa fiu asteptat la intrare cu tarfe si cocaina si rugat frumos sa iau imprumutul de la ei, nu de la altii. Parerea mea.
Chestia asta merita doar in conditiile in care esti 100% sigur (ceea ce oricum e absurd) ca timp de 8 ani nu vor pica preturile caselor, ba chiar vor creste simtitor. Atunci zici, da, bai, ma bag acum la un credit de 250, platesc inapoi 300-350-400, ca oricum atunci cand termin cu el, valoreaza casa 600,000. Si atunci are sens. Da’ sunt cam multi care-au avut certitudini de-astea si-n Romania, prin 2006-2007. Aud ca nu le merge prea grozav.
Deci poti imprumuta de 2.5 ori venitul familiei in UK.
Sa luam cazul Romaniei, unde salariul mediu e vreo 360€/luna (4320€/an). Asta ar insemna ca dupa aceleasi reguli, familia ar putea imprumuta maxim 21.600€. A naibii chestie, ca o familie de genul asta ia in Romania credit peste 50.000€, nicidecum 21.600 maxim.
Nu vad nicio diferenta intre ce ai scris tu, in 2014, din punctul de vedere al unui om interesat de un credit in Anglia, si rationamentul meu din 2007, din punctul de vedere al unui om interesat de un credit in Romania. Parca m-as fi citit pe mine.
Nu cred ca o familie in care munceste un singur om – pe 360 de euro pe luna, cum zici tu – primeste creditul ala.
Ah, daca in familie muncesc doi (sot-sotie) si unul din ei are ceva mai mult decat media…se poate intampla, da. Oricum, nu am auzit sa fie prea usor de obtinut in Romanistan creditele.
Nu sunt chiar asa de usor de obtinut. Inclusiv daca ai copii e un impediment. Plus, trebuie sa ai contract de munca pe perioada nedeterminata. Plus, un anumit numar de ani lucrati. Orice datorie – alt credit, pensie alimentara, popriri – te trage in jos. Cu cat firma in care lucrezi este mai solida, stabila si mai mare, cu atat esti mai bine vazut.
Noi am facut simulari peste simulari atat pe Internet, am fost si la cateva banci. Niciuna nu ni s-a parut rentabila, nici Prima Casa, nici credit ipotecar, nimic.
Plus, una scria pe site, ca oferta, si alta vedeai cand te duceai la consilier, sa discuti – gen “mai este si taxa aia, mai este si comisionul ala”…
@manowar: nu ma refeream sa te muti in Canada, si nu ma refeream la conversia lira-dolar, ci la rapoartele intre venituri si preturi. Hai sa zicem ca tu faci cam 90K/an, te bagi la o casa de 250K; eu atunci faceam 80K si ma bagam la o casa de 220K. give/take raportul e cam in acelasi range, fiindca si viata e un pic mai scumpa in uk.
daca pui 4-5 ani la ciorap niste bani, tot in aia 4-5 ani platesti si chirie, deci iesi tot cam pe acolo, ca si cand ai plati 8 ani – ma rog, imi inchipui ca dobanzile la mortgages sunt in uk la fel de minuscule ca si in canada. (eu la bloc plateam $850 la 1 bdrm, iar la casa mortgage si ale-alea m-a costat $950, dar mult mai mult spatiu, de care aveam nevoie.)
nu te contrazic: daca ai de gand se te tot muti, atunci chiar nu are rost sa cumperi. te costa prea mult sa revinzi – ma refer la taxe, avocati, bataie de cap, etc.
chestia cu luatul casei unde am chef, am facut-o. coincidenta sau nu, exista si o gramada de joburi pe felia mea, bine platite, in zona. culmea ca atunci cand am luat casa faceam naveta in downtown, si nu era o fericire, dar dupa ce m-am linsitit cu mutat si alea-alea, in urmatoarele luni mi-am gasit o slujba la 10 minute de casa, care platea mai bine. poate am avut eu bulan…
in canada pretul proprietatilor a crescut constant in ultimii 20 de ani, nu stiu cum e in uk. casa mea – care e modesta, dupa standardele canadiene – s-ar vinde acum pe la 280K, fara sa fi batut un cui. daca mai bag in ea maxim 20K in renovari de suprafata, doar chestii de luat ochii, si o pun pe piata, scot lejer un 320K.
Nu ai de ce sa iti faci credit!Stai de 10 ori mai bine fara daca ai o sursa de venit frumusica.Si zic asta deoarece am 2 mosini o casa si ma plimb la mare si la munte cand am chef , fara sa fiu dator cuiva. Lasati oamenii fara ocupatie sa se imprumute. In 7-10 ani ai o sansa foarte mare sa apara cel putin o oportunitate foarte buna sau mai multe dar nu asa stralucite.
Pai, poate n-ai inteles.
Hai sa zicem ca eu pot sta in Canada. Ca roman, pot locui/lucra si-n UE – inclusiv UK in momentul de fata.
Prin urmare, am de ales: ma apuc sa-mi cumpar ceva in Canada lucrand acolo, pe salariile de acolo, imi iau o casa acolo, cu banii de acolo si, dupa 8 ani, sunt in situatia ta: mai am de dat 10k.
Alternativ, ma pot duce sa lucrez 4-5 ani in UK (ca doar stau cu chirie, nu-mi pasa unde sunt, right?) si am banii de luat casa aia cu banii jos in 4-5 ani.
Pricepi?
Sau hai sa lasam Canada, daca nu ai inteles. S-o luam asa, Romania/UK.
Eu pot sa ma agit sa-mi iau un credit si sa platesc pana crap la el, pentru o casa prin zona asta. 8 ani mai tarziu, o s-o platesc, sa zicem (de fapt, 10, sau 8 + taxa de returnare anticipata horror sau ceva).
Bun. Aia-i o chestie. Da’ mai am alte doua variante relativ simple.
1. Imi strang 2 ani bani si mai iau un apartament in Romania. Gen, cat mai e unul acolo, 50-60k? Si-l inchiriez. Nu aduce mult, 300 de euro pe luna, sa zicem. Cam jalnic, da’ nu-i bai. In 8 ani de zile iau cate? 4? Bun, 8 ani mai tarziu, am 4 chestii care-mi aduc constant 1200 de euro pe luna. Fara ca eu sa mai fac mare lucru pe tema (ma rog, renovari dupa vreun dobitoc etc etc, da’ pe-alea le faci si la tine acasa)
2. Imi strang 4 ani bani si-mi iau aici o casa cu banii jos. Da’ in alta zona, ca la banii aia, exclus Londra. Bun. Sigur, in zona aia, n-o sa fie salariul cat e-n Londra. Da’ guess what: mi se rupe. Lucrez pe mai putini bani acolo, da’ nu mai am chirie. La cum stau lucrurile cu impozitele, ies pe profit. Sau lucrez 8 ani – cat ai zis tu – si iau DOUA case cu banii jos. In alta zona, repet. Bun, dupa 8 ani, stau intr-o casa, pe-a doua o tin inchiriata. Imi imaginez ca nu iau mare rahat pe luna, gen 400-500 de lire pe luna sau ceva. Da’ e o sursa de venit care nu-mi cere mare lucru.
Si-atunci, apare intrebarea: de ce as sta eu stresat si “legat de glie” 8-10 ani? De ce i-as face unei banci cadoul ala de care discutam? Pentru ca…? Adica, sa-nteleg si eu, banca aia nu risca NIMIC – ca deh, iti ia casa, ti-o vinde si te si pune dator cu diferenta intre ce doreau ei sa scoata de la tine si ce-au scos. In loc de asta, merge pe profit sigur, garantat de stat, practic! Tot riscul, toti nervii sunt la mine. Da’ toti banii la ei. Si atunci, repet intrebarea: de ce-as face asta?
N-are niciun sens sa te intregimentezi juma’ de viata la banca. Ma bucur ca ti-a venit mintea la cap. Daca vrei sa-ti intaresti convingerile poti sa citesti orice articol de aici: http://tavanulfals.wordpress.com/
Sunt de acord cu tot mai putin :
Citatul corect e ” merg pe drum si vine banii .
Asta insemana ca lumea o duce prea bine , sau ca-s case prea putine si chiar nu merita sa cumperi in oricare din situatii. E cam cum era prin 2008 in Bucuresti. Un apartament 2 cam 50 mp in cartier marginas ajunsese 120 000 EUR , iar chiria in el era undeva la 350 EUR. Chiria pe 30 de ani facea cam tot atat, dar cu siguranta mai putin decat suma de returnat (undeva la 200 000 la credit de 100000 daca-mi aduc aminte bine) .
Unii au cumparat atunci. Eu nu. Nici acum n-as spune ca am facut cine stie ce afacere, dar macar banii pe care ii platesc ca rata sunt maruntis, iar daca vreau sa plec , pot sa fac ca rata sa fie egala cu chiria. Simplu.
Daca rata semnificativ > chiria , pur si simplu n-as cumpara ( cu imprumut bancar, zic), pentru niciun motiv. Nici la scor egal n-as fi cumparat , dar ma gandesc ca un 50 000- 60 000 EUR la batranete poate-or insemna ceva. Daca nu, nu. Dar tot as fi investit intr-un fond de pensii ceva.
Totusi cam nerealist de scump la tine acolo. Cam multi sclavi la usa bancilor.
O perspectiva ar fi insa , daca nevand o casa acum ,la batranete iti vei mai permite sa platesti chiria , undeva – oriunde.
Ceva e gresit in calculul tau dar nu-mi dau seama acuma ca e tarziu.
Cert e ca pentru a pune deoparte 30000 lire pe an trebuie sa pui deoparte 2500 de lire pe luna + 1200 lire cheltuieli pentru un acoperis (chirie + intretinere) ajungi la un 3700 de lire pe luna. Asta inseamna ca ar trebui sa ai un venit minim net de 5000 de lire pe luna (singur sau impreuna cu sotia). Asta inseamna in uk doar mancare si ceva toale si zero concedii timp de 7 ani.
Acuma sa zicem ca ai 7000 de lire pe luna impreuna cu sotia si in concluzie iti raman 3300 de lire, din astia poti sa iti mai faci si un concediu si sa mananci ma des in oras. Intrebarea este, ii ai? Daca da, e ok poti sa ii dai jet bancii si cadoul se duce catre proprietar, ar fi bine sa fie un om de treaba nu un scortos ca sa-ti para rau de bani.
Pe de alta parte, daca banca accepta sa platesti toata datoria dupa 10 an in caz ca ai strans banii atunci lucrurile se schimba. Pentr ca in 10 ani de dobanda cadoul catre banca nu mai e de 70 000 de euro, ci va fi undeva la 30 000 (dobanda e mai mare in primii ani pentru ca o platesti la valoarea care a mai ramas de platit din credit). Riscurile
sunt cam aceleasi dar “cadoul” e mai mic.
In Elvetia foarte multi oameni platesc doar dobanda, adica creditul ala al lor il lasa mostenire copiilor, acolo e sistemul perfect de sclavie.
Parerea mea e ca piata imobiliara din uk e intr-o bula care se va sparge daca se va duce dracului economia, caz in care va fi nasol pentru toata lumea.
Eu dau ~150.000 lire in 25 ani, la ~360.000 imprumutate. si parca vreo 100.000 i-am avut.
Primesc 28% din dobanda in anul urmator de la taxe si impozite si cu dobanda la banii din dobanda 😀 Practic banca ia un ~105.000 lire in 25 ani la suma de mai sus. E oarecum OK.
Chiria ar fi fost 2300-2500 pe ce am acuma (casa vecinului e mai mica, putin teren si standard mai modest si primeste 2200 pe ea), iar rata lunara este ~1700.
Pentru mine este OK pentru ca nu-i simt, ca altfel poate m-as fi basicat si eu si ma luau calculele de urechi.
Banul vine si se duce la banca…la masini…, cacalau de asigurari (am vreo 5 sa moara ma-sa, am contactat banca sa le iau mortii in pula ca platesc vreo 300 lunar pe nu stiu ce, maine cica ma suna sa-mi faca o reducere sau anuleze ceva… am 3 asigurari de sanatate din 3 locuri diferite, plm sa-mi tot rup picioarele),o droaie de copchii, concedii si alte balarii dar ideea e ca si mai multi intra in contul de economii. Ce plm sa fac cu ei? foc de tabara?
Daca vroiam si mai mult ma duceam pe program offshore (2 sapt offshore, 2 sapt birou, 2 sapt libere) si acolo ieseau cam 150.000 net/an dar sa ma pis in ea apa, ruginesc.
Lasa ma sa manance si bancile. Chitrosule.
Dincolo de matematica ciudată a oricărui împrumut, eu cu chestia asta rezonez cel mai tare:
Chestia cu luat credit vs. strâns bani depinde de foarte multe ori de considerente personale (uneori gen vreau chestia X ACUM, nu peste un an când am strâns banii pentru ea), dar faza din citat mereu mă scoate din minți. Atâta tevatură când de fapt ei nu riscă NIMIC. De fiecare dată orice risc este suportat de client/împrumutat, iar ei fac atâta caz și birocrație și mizerii de-astea de parcă ți-ar face cine știe ce favor. Numai pentru atitudinea asta și merită să le dai foc.
in Romania cand mi-am luat eu creditul se pusesera cu tunurile pe pfa. In sensu in care bancile nu mai dadeau credit.
Eu mi-am facut toate testele pizdii, mi-am facut un credit de nevoi personale, sa inchid un card de credit si sa vad la cat imi evalueaza sumele, a fost totu bine. Am dat 1500E avans….si creditul nu mai venea.
Norocul (nici nu stiu daca e musai noroc sau ghinion) a fost ca stiam pe cineva din banca si a intervenit ala pe langa cine trebuia.
In fond, de ce sa iei banu unui programator? Astia nu au munca stabila si nici bani nu au 🙂
Normal ca toata lumea o duce bine. Pentru a lua “creditul saracului”, adica prima casa, pe langa 3000 euro avans ne-au mai trebuit inca 2000 euro numai taxe si plati legate de banca, notar, impozite, inregistrari etc pana sa luam creditul efectiv. Nu am auzit pe nimeni sa se planga de acest aspect, ca iti trebuie minim 5000 euro numai ca sa iei un credit. Asta fara sa pui la socoteala ce urmeaza legat de apartament si cheltuielile aferente cu mobila, renovatul si altele.
In Românica, să-ți faci un credit la bancă pentru o casă/apartament pare a fi o sinucidere curată.
Să dai zeci de mii de euroi, si pentru ce ? Pentru 4 pereti nenorociti si o ușă ? Și ce te faci când, după de te-ai mutat în casa nouă, că ai vecini țigani, babe cu câini sau melteni șanteriști care atunci când nu-și bat nevestele, dau gări prin pereți ?
Hmmmm…….
In primul rand cele £70000 sunt PROFITUL bancii adica dobanda pulii. La un credit mai dai inapoi si suma imprumutata. Nu doar dobanda. 🙂
Peste tot in lume, imobiliarele sunt pe minim 10 ani. Cele sub, se numesc “pentru nevoi personale” cu sau fara ipoteca. Insa este curios ca cer diferenta in cazul unei rambursari inainte de termen. Sigur nu este vorba de un “comision de rambursare anticpata” gen? In .ro, pe vremea cand se practica asa ceva, era mai avantajos sa platesti comisionul ala decat sa mergi in continuare cu dobanda. Asa ca daca nu e trecut in contract(in pozele prezentate nu e trecut) ca ei au garantate cele 70K indiferent daca tu platesti in sa zicem 3 ani, costul mai scade cu fiecare an care il tai de pe lista.
Asta pentru corectitudinea calculelor.
vroiam doar sa spun ca e inimaginabil ca cineva se poate gandi sa traiasca si sa munceasca in Canada. tara aia ar trebui sa dispara , iar teritoriul sa fie redat ursilor
in alta ordine de idei, recomand celor care pot accesa credite de nevoi personale fara garantii de active, sa o faca. banca trebuie tepuita. unde mai pui ca nici nu-i prea pasa, are creditul din start asigurat si reasigurat
da, da, stiu, stiu, ai mancat, plateste ospatarului!
numai ca, nu! ia rsa nu mai primeasca banca nimic inapoi, poate va termina odata cu DAE de pana la 20%
si odata intrat in
ba chiar de doua ori intrat in.
@ Manowar:
Ah, daca in familie muncesc doi (sot-sotie) si unul din ei are ceva mai mult decat media…se poate intampla, da. Oricum, nu am auzit sa fie prea usor de obtinut in Romanistan creditele”
Citez din conditiile de creditare ale celui mai iubit credit imobiliar din Romania:
“Creditul maxim ce poate fi obtinut prin Programul Prima Casa este limitat la 57.000 euro. Pentru a imprumuta aceasta suma, clientii trebuie sa dispuna de un venit familial net de aproximativ 3.000 lei.”
Deci o familie cu 2 salarii medii pe economie poate imprumuta 57.000€ pe 30 de ani, nu 21.000€, cum ar fi dupa conditiile din UK. Tragi singur concluziile referitoare la cat de usor sau greu se dau creditele in Romania.
probabil pentru ca daca nu ai 5000E cash, ar cam fi cazul sa nu te gandesti la un credit imobiliar?
🙂 Biroul de Credit, poate s-or invata puletii sa nu mai faca credit ca sa-si ia masina de spalat si televizor nou. e o chestie de bun simt sa nu-ti iei masina de spalat daca nu ti-o permiti. sa spele dracu in cada, de mana!
O chestie de bun simt ar fi ca puletii sa nu aiba nevoie de credit pentru o masina de spalat.
@Florin: pai, Prima Casa e programul spalarii de bani si acoperii gaurilor negre. E un fel deghizat al statului de-a da bani bancilor din buzunarul prostilor care platesc taxe si n-au credite.
Credeam ca toata lumea stie asta.
@Manowar
nu-i chiar asa, daca esti rau platnic, n-ai treaba cu banca. garantia de stat e executata de banca, tu de descurci cu statul pentru casa. iar daca ai copil mic in intretinere, nu te prea da afara. ca nu prea da bine, iese valva. daca ai doi copii mici, e exclus. stiu pe doi care exact asa au procedat
iar dobanda e chiar mica, mult mai mica decat la banca
deci, daca chiar nu prea poti sa iei casa prin banca, ca n-ai cine stie ce bani, poti sa ai sansa sa fii inclus in Prima Casa, caz in care ai parte de dobanzi mici…un coleg si-a luat trei camere, Giulesti, la 200 de euro rata lunara. pe 20 de ani
cu avans 2.000 de euro
da, stiu, Giulesti, da, te vinzi pe 20 de ani, dar, pula-n pizda, daca e sa alegem varianta cea mai de cacat, Prima Casa sigur nu se regaseste
Ce tare, ia uite cum poti sa te faci cu o casa, programul prima casa plus doi plozi. Ffff tareee
Garantia la 1a casa se executa acum doar jumatate de la stat. Ramai dator si la stat, si la banca, fifty-fifty. La primul program a fost 100% stat.
Same shit, de unde pula mea crezi ca da “statul” banii aia? “Statul” nu exista, “statul” sunteti voi, banii vostri sunt de fapt banii “statului”. Platiti, prostilor. Pentru ca derp.
Cam volatila treaba la englezi, azi lucrezi undeva, maine cu 40km mai incolo.
Poa’ sa fie cel mai mare telecom, intr-o zi li se pune pata sa te relocheze si gata.
Daca nu poti castiga din chirie cat sa acoperi rata la banca, a fost o idee proasta. Daca scoti dar la limita eventual maruntis extra, tot nu poti zice ca a fost o idee f. buna.
Desi am auzit ca sunt unii care scot bine din imprumut pe urma inchiriat, dar probabil ai nimerit niste chilipiruri gen casa ieftina+chiria in zona scumpa.
Costul ascuns al unui astfel de credit poate fi o demotivare gen “avem casa aici, nu mai caut altceva pentru 10k.an in plus, oricum cred ca asta e limita de salarizare la ce fac”, sau chiar iti da unul 10k in plus dar faci o socoteala in care ai in balanta creditul, casa, mutarea si refuzi, deci sunt bani pierduti, etc.
Dar daca ai bani/poti face un credit, cel mai bine sa te gandesti la un biznis din care sa poti scoate si mai mult bani, nu maruntisuri patetice gen, am acum 20k/an la banca cheltuieli suplimentare dar sa vezi peste 10 ani ce economii fac cu chiria in urmatorii 30 (vindem pielea ursului din padure).
De ce sa nu faci o firma pe biznisul care lucrezi acum?
Am inteles ca sunt destui care platesc serviciile cat nu fac.
Ai skills, ai contacte, poti avea serverele oriunde in lume, nici nu trebuie sa platesti chirie pentru o locatie fizica, etc.
Daca e conflict de interese, o poti deschide pe numele unui prieten.
Eu nu o sa pricep si ce pace de ce mama dracului nu poate accepta ca “statul” este tot el!
Cand dracu o sa invatam ca prin genul asta de gainarii ne furam tot singuri caciula?!
“lasa bah…da-l dracu de stat” Ce daca ne cacam tot ca in secolul trecut in fundul curtii…lasa asa, ca merge.
pentru ca, nu v-ati fi gandit, nu, cei mai multi oameni romanesti n-au 60.000 de euro gramada ca sa-si ia o casa cu banu jos…si nici nu-i vor economisi vreodata, oricum, nu mai devreme de 70 de ani
Da, dar pot sa se intrebe daca au nevoie cu o adevarat de o proprietate imobiliara de 60.000 euro si daca ea reprezinta un avantaj real sau o povara daca nu chiar un dezavantaj, atunci cand ai sanse mai bune dpdv profesional undeva la ceva mai mare distanta de “casa”.
Mai stiu unii care si-au luat proprietati “pe langa oras” gen, 10-15km si numai pe benzina dau cam jumatate de chirie lunar, practic in vreo 40 ani deja cat costul proprietatii, ca sa nu mai vorbim de alte costuri mai putin evidente.
Sstatul este banul cetateanului + vointa politicianului.
Care de asta e politician, ca vrea sa aiba si el buzunarele pline si altfel nu prea era in stare.
Manowar: culmea e ca bancile pierdeau bani la PC. Adica pierdeau comparativ cu restul de mizerii de credite. (intelegi aici ca pierdeau = castigau mai putin).
@ UTP
coite, in privinta asta trebuie sa iei in considerare si specficul local. romania este printre tarile din lume cu cel mai mare numar de proprietar. aici, de zeci de ani, oamenii sunt invatati ca trebuie sa faci pe dracu-n patru sa ai casa ta, masina ta,familia ta…orice sacrificiu devenine prea mic atunci cand vine vorba de casa ta
din nefericire, romanache este, pe medie, extrem de legata de chestiile mai sus amintite, n0-are libertatea de alegere si de analiza a vesticului si, cel mai mult, a americanului si eneglezului care, la drept vorbind, sunt cetateni mondiali, n-au nicio problema sa traiasca si sa lucreze oriunde in lume. cum n-au nicio problema sa traiasca cu chirie o viata si sa se duca cu bicicleta la serviciu
Eu nu inteleg: ce este atat de rau daca esti proprietar? O dati p-asta cu romanii, de parca esti cel mai prost om din lume cand iti cumperi un apartament.
Daca vorbim de 2008 cand un apartament trecea linistit de 100k, inteleg. Dar, acum incep apartamentele de pa 40-50. Ceea ce inseamna ca rata este cat chiria, chiar mai mica.
Nu cred ca a spus cineva ca este rau sa fii proprietar. Cred ca ideea este mai mult ca daca vrei sa iei o hotarare, ia-o pentru ca ai analizat si pentru ca ti pare tie ok pentru finantele tale si nu pentru ca vezi-doamne mai bine proprietar cu orice sacrifii decat un sarantoc de chirias.
Ca da, cam asta este mentalitate la noi “aahhh stai cu chirie…jenant”.
este atat de rau sa fii proprietar daca intreaga ta viata ulteriora este grevata de faptul c-ai devenit proprietar
adica daca iti mananci de sub unghii 30 de ani, cu lipsuri, cu nopti nedormite, cu privari de concedii si distractii, doar ca sa spui ca ai apartamentul tau, doar al tau, la 60 de ani, eu zic ca-i de cacat
si inca o chestie, poate nu te-ai fi gandit la ea. daca-ti urmaresti cu tenacitate telul de-a fi proprietar, cu rate and shit, trebuie sa intelegi ca tu nu vei avea parte ever de luxul de-a fi somer
nu stiu cum sa-ti spun altfel, dar tu n-ai voie sa fii somer, nu e o optiune, asa ca foarte bine poti sa incepi sa sugi si pula pentru bani, daca asta ti-aduce un venit suficient incat sa ai de rata si de haleala.
ca cu sexul sa inteleg c-ai rezolvat-o deja
Exista un specific local in sensul ca nu de putine ori un apartament ajunge sa se plateasca singur, din chirie.
Exista un specific local in sensul in care oamenii nu prea au ambitia sa schimbe orasul pentru un job mai bun pentru ca nici nu prea exista oportunitati reale in acest sens in majoritatea domeniilor dar oricum ei prefera sa aiba acelasi job de 1000ron (chiar si facand naveta zeci de km pe zi) pentru urmatorii 30 ani sau de ce nu, pana la pensionare, eventual sub pretextul ca “e sigur”, adica la stat ca initiativa privata e mai mult in statistici sau gen vanzator aici, maine dincolo.
un apartament ajunge sa se plateasca singur din chirie, numai ca atunci se numeste ca nu te mai incadrezi la Prima Casa. ca ai deja o cocioaba in care stai
deci, nu stiu ce tot gangavesti acolo
animal00
Am auzit de “n” ori chestia cu “rata este cat chiria”. La mine nu a fost niciodata asa, chiria a fost intotdeauna mai mica. Simtitor mai mica.
Deria, auzi acum a n+1 oara: rata 165 euro pentru 3 camere 🙂
Eu sunt unul din cei “pe lângă oraș”, vreo 20km în plus față de apartamentul unde stăteam (și pe care îl mai deținem încă, este dat cu chirie).
Benzina în plus este cam un plin pe lună (cam 330ron la mașina actuală). Hai să zicem 100E, poate nu am făcut bine calcului. A fost unul din punctele de la “dezavantaje” la listuța cu ajutorul căreia s-a luat decizia. Dar bucuros dau banii ăștia pentru liniștea și aerul de acolo.
Asta cu banca este tricky. Într-adevăr, cu cât este avansul mai mare cu atât mai bine. Iar rata pe 30 de ani este chiar sclavie. Și cea de 20 este dar așa, cu un stăpân mai decent. Pentru acel ecart de 10 ani întorci de fapt dublu către bancă.
Deria: vorbesc strict de ceea ce cunosc.
Eu: rata 260E + 200lei. Vreau sa il inchiriez cu 350E. Nu imi scot parleala cu el (adica banii cash cheltuiti) dar momentan urmeaza sa se platesca singur. Am avut si niste imprejurari mai dubioase, gen stateam moca intr-un apartament, deci primul an am primit 280E/luna pe el.
Am un frate mai mic. El da 260E/luna. La banii aia gasea fix pixu
Ambele 3 camere.
plm. am uitat sa inchid un
Gangavila, romanii sunt baieti destepti, daca n-ai aflat inca.
Nu te verifica nimeni daca locuiesti efectiv la adresa aia.
Rootus, 100euro ca ii dai pentru aer curat, poate da, daca ai de unde nu-i bai, la fel de bine unii dau aceeasi bani doar pe tigari, adica opusul aerului curat.
Dar stiu si unii care isi maninca de sub unghii, prefera sa deverseze fosa la vecini si sa se certe cu ei la cutite, pentru ca altfel n-au de unde plati ratele pentru casa aia la 15km de serviciul zilnic.
animal00
Si eu la fel. 🙂 Dar doi factori decisivi sunt orasul si zona.
Ba uite ca-mi permit sa fiu somer ,cam un an asa, daca cu asta ne faraonim. Luxul de a fi somer, ce tare:).
Sau uite ca mi-as fi permis sa platesc juma de apartament sau mai bine, pana acum . Ba’ da de ce? Dobanda mica, cârdașie la raspundere cu statu’ , adica tot cu mine , cum zice Manowar. Bai’ da si cu voi , ma intelegi? Adica va asumati si voi raspunderea pe creditul meu. Pai, de ce nu !
Non-sense. Depinde cine fura. Eu daca fur caciula , imi fur cam 1/19 milioane de la mine si restul de la voi.
Cei care se mai combina la o astfel de hora fac si ei la fel.
Ok, partial anuleaza caciulile furate de altii, dar:
Profitul e pe faptul ca nu toti sunt in hora , astfel exista unii care sunt doar pagubiti de caciula, ei n-o iau pe-a nimanui.
Asa e jocul , asa jucam, daca stam aici. Refuzi sa joci , nu-i nimic , joaca altii si-ti ia caciula.
Adica exact in aceleasi conditii ca si chirias. Nu cred ca e o problema de a fi proprietar sau nu. E o problema de a locui aici sau nu.
Eu am dat cash 60% si restul 40% credit pt umilul acoperis de deasupra capului.
Daca stau in RRo, cei 40% ramasi (30k cocos) ii dau in 10 ani. Daca gasesc job pe afara s-ar putea sa scap si in 3-4 ani fara sa simt prea rau strangerea de curea. Da stiu ca nu se compara RRo cu o tara civilizata dar n-am prea avut de ales. Cand s-or aduna poate m-oi muta.
O alta strategie ar fi sa gasesti ceva cu minim de conditii acceptabile de trai (1 sau max. 2 camere) ca sa platesti cocioaba mai repede. Cu vreo 20 ani mai repede. Si ce faci in plus dupa ce e 100% a ta nu dai bancii ci ori investesti ori dai ce ai plus diferenta pe altceva. Dar cel putin nu-i pierzi aruncand in banca cu ei…
Ideea e ca TREBUIE sa ai ceva cash cu care sa te duci la negociere cu vanzatorul cocioabei, adica eu i-am zis la al meu din prima ca nu sunt dispus sa dau cat cere, dar totusi hai s-o vedem.
Concret pentru RRo: Cand mentionezi cuvantul CASH in procent mai mare decat cel de la creditul PRIMUL COTETZ deja atragi atentia. Daca te incadrezi si in legea lu’ ma-sa ca sclav tanar fiind dai 5% tva si nu cat dau toti fraierii (deci alta economie pentru el) ai deja ce negocia. Pot sa se cace pe ei cat vor CASHul e CASH si sunt bani care ii pot reinvesti chiar maine, cu banca toti pierd si dezvoltatorul si cumparatorul. The house always wins. Pentru ca… Iar singura chestie care tine pretul caselor up in RRo e PRIMUL COTETZ garantat de stat. Cand or scoate porcaria aia ( care, nu stiu daca v-ati interesat dar e cel mai prost credit ever…. la cat ai de platit inapoi ma refer) vor pica preturile in cap. Material-wise un jeg de apartament sa zicem 60-70mp NU COSTA PE DEZVOLTATOR MAI MULT DE 25-25K euro. Asta la cum se lucreaza in RRo. Adica nu te astepta sa iti puna beton BC700 si fier beton prea gros ca dupa aia nu mai cad blocurile la cutremur…trebuie sa aiba si economia de lucru.
On second thought (mie care si 10 ani mi se pare enorm…) asa cum ai zis si tu, 30 ani e o viata de om. Ajungi la pensie, daca ajungi. Adica jumate din viata ta sclav la banca. Uita-te la ce se poate intampla in 10 ani… 2004 – 2014. PLM daca ziceai unui cretin de cumpara prin 2007-2008 apartament de 50mp in bloc de 30 ani vechime cu 120k euro ca ma nu face atata…. dom’le e cerere…preturile tot cresc. NEWSFLASH… nu mor caii cand vor cainii. Si preturile cresc cand e cerere. Intr-o tara cu perspectiva roz-galbuie ca RRo no way…pe long term. Si acum estimez ca preturile sunt over-rated cu cel putin 70% din investitia initiala. Remember, cele mai tari afaceri sunt razboiul(nicio concurenta pt #1) si… imobiliarele. Partea naspa e ca in UK unde esti tu, lumea o sa tot vrea sa vina. Au si altii rate si vor sa scape mai repede de ele. 😀
DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE, in tarile afectate de criza tendinta e de scadere iar cele care inca mai misca ceva (gen UK, tarile nordice) tendinta e de crestere. E regula elementara a cererii si a ofertei. Cer multi si e putin=>bun scump. Cer putini si e din plin=>bun ieftin. Iar in RRo mai ales zona Buc sunt o droaie de locuinte libere… In est ar trebui sa se mai adauge inca o extra scadere de desirabilitate din cauza instabilitatii cu Rusia. Si inca una pentru taxele mari ca in RRo. Si inca pentru cate si mai cate sunt la noi… :))
“Si mai e o chestie: de ce ai vrea un credit “foarte mare”? Ca sa ce?”
Ca sa Elena Udrea…
La mine pamantul a fost o investitie ieftina si norocoasa din “copilarie” si casa am construit-o in regie proprie in vreme ce stateam in chirie. A durat treaba asta 6 ani pana m-am mutat :)) . A costat jumatate din pretul pe care il pot primi acum ( la nivelul de azi al preturilor )si nu a necesitat credit ( casa poate fi facuta in timp si doar prostii isi fac credit sa isi faca o casa ). Cam asta e treaba prin Ro ( aici mai merge treaba cu regia proprie si meseriasi la gri 😀 ).
Sa compari conditiile sclavilor Romei cu un credit azi mi se pare cam fortat. Aici e decizia ta sa faci creditul. Pe vremea aia nu cred ca te intreba cineva daca obiectezi.
Bine zise avantajele si dezavantajele.
Aici e o statistica ce-ar putea explica implusul tarilor est europene de a achizitiona proprietati imobiliare http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate (.ro e the shit).
Ma gandesc ca nimeni nu poate sa iti garanteze ce/cat trebuie sa platesti ca proprietar/chirias decat pe o scurta perioada. De ex: daca guvernul decide marirea taxelor pe imobiliare, everybody’s fucked (eu cred ca asta o sa fie next step in .ro). Sunt deja taxe pe a doua proprietate in .ro. Oricum mie taxele pe masina/casa in .ro mi se par jenante si nu se incearca o echilibrare in acest sens.
N-as merge decat pe credite care ai garantia ca le topesti in maxim 5 ani si suma lunara/anuala sa fie mica ca sa nu iti iei de la gura pentru plata si sa poti trai relaxat. Asta daca nu ai alte surse de finantare (familie, prieteni).
30 de ani e o generatie in ma-sa, dar pula mea esti proprietar.
Oricum o necunoscuta pentru mine e ce o sa se-ntample dupa 50-60 de ani.
Merita sa ai ceva proprietati?
Merita sa te orientezi catre meserii ce necesita mai mult creier si mai putin fizic sa nu te distrugi pana atunci?
Care sunt sursele de venituri? (ma uit in jur si ma bucur cand mai vad oameni de 40-45 in firma)
Nici cel mai coios job nu cred ca e garantat mult timp. Catre ce te orientezi? Evoluezi in continuu?
Ai un scop sau pedalezi din reflex, ghidonul fiind in alte maini?
Daca asta nu mai merge ce altceva?
Era ceva normal pentru un barbat in Roma sa se vanda ca sclav pe o perioada determinata (sau nu), in momentul in care nu se mai putea intretine si nu-i mai putea intretine nici pe-ai lui. Era, bineinteles, decizia lui. Nu-l obliga nimeni.
Explica pe dracu’. Sigur, stau 10 in casa, 3-4 generatii, da’ la statistica se dau owners. Nici nu stiam ca s-au construit atatea locuinte in Romania, vorba aia. Sa-mi bag eu pula-n statisticile voastre, ca stii cum sunt facute? Te opreste unu’ pe strada si te intreaba “Esti chirias?”. “Nu”. “Bun, trecem “proprietar”. Next”. Realitatea e ca ar trebui o rubrica de “ratat, sarac, sta cu ma-sa la 30 de ani, hehe”. Da’ nu suna la fel de frumos…Nu-i bai, ca la recensamant ne-au scos pe mine si pe a mea “ortodocsi”. Ah, ca nu suntem? Lasa, suna bine!
In plus, nu prea explica deloc impulsul, ca n-are de-a face cu asta. Explica doar prostia. E teama aia ca “ramai pe drumuri” – si nu condamn pe nimeni, ca-i vina parintilor in 99,9% din cazuri.
In Romania? Hell, no. Poate doar daca le castigi la loto, le mostenesti, i.e nu platesti pentru ele (initial). Altfel, no fucking way. Apartamentele acolo sunt inca de vreo 3-4 ori mai scumpe decat ar trebui sa fie, dupa parerea mea sincera. Si asta ACUM, ca au scazut.
De-aia ziceam ca-n 99,9% din cazuri e vina parintilor. Provenim din generatii de comunisti spalati pe creier. Toti. Inclusiv eu. Doar tampitii neaga asta. Eh, si asta ne-au invatat. Sa ai casa ta, sa iti iei o nevasta, sa faci un copil, sa plantezi un pom, sa ai serviciu “bun”. O pula. Sa le dau tuturor muie in ordine alfabetica. In loc sa ne-nvete la 20 de ani sa lasam harfele si sa adunam bani sa ne facem o afacere, herpa-derp. Sigur, unii dintre noi au invatat si fara parinti.
Da’ cei mai multi…sa fim noi sanatosi. Garsoniera in Rahova, Loganu’ SH si femeia cartierului. Visu’ unei vieti ratate.
Repet, nu-i condamn, ca si mie mi-au rupt capu’ ai mei cu serviciu bun, stabil, fata cuminte, de casa (alea se fut CEL MAI PROST, sa ma pis pe ele), rate la o casa, ca asa ne-am luat si noi, fiule – si uite, herpaderp.
“3-4 ori mai scumpe….” asta e o poveste ma. 15-20k un apartament?
in conditiile in care in Bucuresti un salariu mic e de 20mil?
un apartament nu are cum sa coste 50 de salarii mici. Sau cat o masina mai decenta.
Oricum, pretul tine de cerere. In bucuresti inca sunt bani, cam ca in precriza. Doar ca dupa perioada aia, s-au prins oamenii ca nu e cazu sa dai 120k pe un apartament.
in afara bucurestiului, exceptand orasele mari, apartamentele sunt ieftine ca braga.
..parca totul se rezuma in viata la futut, poate nici nu mai e cazul sa te futi dupa o anumita varsta
20k, da, cam pe-acolo suna.
Coaie, si-a luat un fost amic un apartament cu 3 camere in Bucuresti, pe-aproape de centru, la 19k. Sigur, prin 2002 sau pula mea, nu mai stiu. 19k dolari, sa ne-ntelegem.
Poti sa-mi explici ce anume s-a intamplat in Bucuresti intre timp care-ar fi trebuit sa-i creasca valoarea de la 19k dolari la 80k euro? A fost ceva eveniment care mi-a scapat mie?
Gagica romanca a unui spaniol de-aici vrea sa-si vanda o casa prin Arad. Casa, teren, pula mea. Si *spera* sa ia 15k euro pe ele. Da’ deocamdata, de cateva luni, ia fix pula.
Acum, sigur, Arad nu-i Bucuresti. Da’ eu discut de cat valoreaza chestiile alea. Si cam pe-acolo, pe la 20k – atat fac ele in realitate. Restu’ e poveste si harneala de imobiliare. Gen, dom’le, piata e pe crestere etc etc. Pai, coaie, pot sa-mi iau la 50-60k lire aici, in Anglia, o casa. Cu gradina and shit. Sigur, nu-i in Londra. Da’ chiar si-n zona aia, salariul minim e la un anumit nivel si nu trebuie sa ma zbat prea mult pentru 2k/luna net acolo, sa zicem.
E la fel si-n Bucuresti? Scoti lejer 2000 de lire pe luna net, legal etc? Ca daca nu, scuteste-ma-n pula mea cu “e poveste ma”. E poveste pentru tine, ca stai cu ochii-nchisi si te plangi ca ti-a stins cineva lumina. Din punctul meu de vedere, e fix realitatea. 20k un apartament? Intr-o tara cu salariul mediu (zicea unu’ mai sus) la 360 de euro? Herpaderp, serios?
Stii cum e harneala asta jegoasa cu Bucurestiul? Cand cumperi apartamentul, tu platesti de fapt potentialul. Da’ nu pe-al apartamentului. Pe-al tau. Ca dom’le, e in Bucuresti, aici S-AR PUTEA SA TE DESCURCI SA IEI 1000-2000 DE EURO. No shit. Asta-i ca si cum ti-as oferi eu tie o noapte cu bunica la pretul promotional de 5000 euro/muie. Ca frate, DACA ii faci niste operatii si DACA o aranjezi si DACA gasesti vreo bucata neputrezita, pai, ehe, o sa fie aproape ca o femeie normala de 60 de ani. E teapa si atat. Pe mine nu ma intereseaza ca-n Bucuresti e undeva unul care face un milion pe luna. Pe mine ma intereseaza ca salariul mediu in tara aia e de 360 de euro! Aia-i realitatea, milionul aluia e legenda.
Iar daca argumentul tau e “dar si masinile sunt overpriced”, bravo, pula mea, poate-ncepi sa intelegi ceva. Da, o masina noua te costa pe la vreo 20k si aia (presupun, I wouldn’t know). Si uite ca eu merg de un an de zile cu una pe care-am dat 1200. Inainte de asta, prin 2010, am mers alt an cu una de 850. Sigur, poate maine se strica. Da’ in pula mea, pana la 20,000, mai iau 15-16 ani. Si daca si alea se strica o data pe an, holy shit, tot pe profit sunt in comparatie cu unul care-si ia una de 20k. Ce-ti spune asta despre valoarea *reala* a masinii respective?
exista o singura regula a pietei, iar aia e ca un bun costa atat cat este dispus un potential cumparator sa ofere pe el
https://uk.news.yahoo.com/house-prices-rise-above-2007-peak-values-060246524.html
UPS.
Se pare ca nu e un timp potrivit pentru achizitii.
O mai fi si ca sa umfle preturile dar totusi..
Da, daca esti prost, aia-i regula. Si cu regula aia mori de foame cu acte-n regula, dator pana la pensie si un pic dupa, eventual.
Regula mea e ceva mai simpla: cat ma costa sa iau ceva teren si sa construiesc una fix la fel? Ies mai ieftin/lejer cumparand-o gata facuta? Well…
…dar fiecare este dator sa se ingrijeasca de propria viata si de propria bunastare. fiecare ia ce decizie il taie capul
si ca sa raspund partial intrebarii “de ce a urcat pretul de la 19k la 70k, intre 2002 si 2008”, well, mai calculam si o inflatie de peste 70% 2002-2008, mai luam in calcul si ajungerea la varsta de mutat a primei generatii de ne-proprietari, asa cum a fost aia nascuta intre ’80 si ’90, pentru care statul n-a mai oferit casa, mai punem si deschiderea apetitului de speculant al romanachelui, odata ce s-a trezit ca-i intr-un boom economic artificial, si avem o imagine destuld e generos conturata
aaaaa, da, bineinteles, si lacomia bancilor care iti dadeau credit chiar si-n conditiile in care rata de indatorare urca pana pe la 60-65% din venituri, la atata se ajunsese
ceea ce, pula-n pizda, n-ar fi o problema uriasa daca salariul e de 5.000 de euro. da’ daca e de 800 de euro, well….
In Bucuresti un salariu mic nu e 20 de mil, ci mai degraba 12mil or so – sau ma rog, depinde cum definesti tu un salariu mic (gen, abia iesit din facultate, in primii 2 ani de job).
20 de mil e mai degraba un salariu mic pentru cineva cu 10 ani lucrati la firma respectiva 🙂
Caveat – cand zic astea de mai sus nu ma refer neaparat la zona IT. Care e un soi de bubble…
Blockquote fail. :/
Salariu mediu(brut) in 2002: aproximativ 5 milioane. Salariu mediu(brut) in 2014: aproximativ 20 milioane. Adica cam aceasi crestere cu pretul imobiliarelor.
Daca te raportezi la salariul mediu pe tara, atunci pastreaza raportarea si la cotete. Daca nu, folosete salariul mediu pe Bucuresti cand vorbesti de preturi de Bucuresti.
vezi ca amintise careva mai sus de inflatie, asa ca salariul ala a crescut in 0-uri nu in putere de cumparare.
Doar ca pretul a urcat in euro, coaie. Nu a urcat in lei. Leu’ s-a devalorizat groaznic etc etc. Cand exact a fost afectat euro de inflatia aia de 70% de care vorbesti tu, boss? A…da…
Bullshit. Iar salariul meu nu afecteaza in vreun fel pretul caselor. Ce pula mea de argument sinistru mai e si asta? E ca si cum m-as duce maine la aceeasi curva la care-am fost ieri, iar de maine mi-ar cere de patru sau de zece sau de douazeci de ori mai mult. Pentru ca, herpaderp, mi-a crescut salariul. Aia ar fi valabil daca mi-ar creste salariul bazat pe inflatie si-atat. Da’ nu e cazul. In realitate, cei mai multi au ajuns sa castige mai prost, mult mai prost. Faptul ca mi-a crescut *mie* nu reflecta in vreun fel starea economiei.
Exact. Ala-i singurul motiv. Ingrasarea proxyului (tertilor). Ca tertii inseamna cioara din Voluntari sau banca de la Unirii nu conteaza. Alt argument nu exista.
Bullshit.
Repet, preturile au crescut in euro!!!! Nu au crescut “in lei”. Ba, 19000 de dolari acum inseamna ~14000 de euro! De la 14,000 de euro (echivalent, ca nu folosea nimeni euro in 2002) ajunsesera la 140,000 in pula mea!!!!! Euro! Tie (ma rog, nu tie, la nivel de popor) nu ti-a crescut salariul de 10 ori, in pula mea. Poate ti-a crescut IN LEI, nu in euro. Eu in 2002 castigam 400. N-am ajuns in sloboz la 4000 de euro / net niciodata in Romania. Nici macar la jumatate, legal, pe un job.
Ba, discut de om pe care-l consideram prieten foarte bun, stiu cat a dat pe apartamentu’ lui cu 3 camere – 19,000 de dolari, echivalentu’ a sub 14,000 de euro. Exact ce pula mea s-a intamplat cu apartamentu’ lui de-a ajuns sa valoreze (in teorie) 140,000 prin 2007? E ca vinu’, cu cat e mai vechi, cu atat e mai scump? Ce s-a intamplat cu Bucurestiul? Ce anume e asa de epic acolo de-as vrea sa dau atat pe-o casa? Ce o face sa valoreze macar 30,000, nu zic 20,000? Ce anume, concret?
Cum pula mea puneti botu’ la harneala asta demna de INS nu stiu.
Nu cunosc salariul mediu din Bucuresti. Nu am cum sa ma raportez la el.
coane. in 2002 o echivalare euro dolar ar fi 1-1. Nu 1.3-1
In 2002
– salariu era mult mai mic. MEDIA. In $
– nu se dadeau credite. Lumea nu avea sa dea nici 19000$
– lumea tocmai iesea dintr-o mizerie de perioada, la fel ca la punctul 1 si 2: nu existau bani in piata. Fara bani, cine pula calului cumpara?
In 2008. Boom fals. Crestere a preturilor, datorata unor noi imbogatiti. Prosti care castigau 1000EX2 si se gandeau ca pot trai cu un singur salariu si ca sigur le creste unu dintre ele.
Evident ca era o bula. La fel ca peste tot in Europa. In Barcelona un apartament aproape de stadion costa 300si ceva. De 3 ori mai mult decat in Bucale. Salariile nu-s de 3ori mai mari, cel putin in zona mea de castig.
In Paris o garsoniera era 300k. Acolo deja e o problema cu imobiliarele.
Orasul, din ce stiu eu, cu raportul cel mai bun ar fi Viena, unde aveai pret sub bucuresti la salarii mai mari
In capitale intotdeauna o sa ai un pret peste nivelul tarii. Pentru ca media salariului e mai mare. pentru ca cererea e mai mare.
oricum, din ce am inteles, in curand o sa fie bine de investit in bucuresti. Vin apartamentele de la banci. Ceea ce inseamna o scadere de cateva zeci de mii…
Salariul mediu pe economie brut in septembrie 2002: 5.404.070 lei
Cursul de schimb in septembrie 2002: 33.116,14 lei/dolar
Salariul mediu pe economie brut in septembrie 2002: ~163 dolari
Salariul mediu pe economie brut in 2014: 2.298 lei
Cursul de schimb de azi la BNR: 4,3867 lei/EURO
Salariul mediu pe economie brut in 2014: ~524 EURO
Apartamentul prietenului tau a costat in 2002 ~117 salarii medii brute pe economie.
Echivalentul de azi ar fi ~61.300 EURO.
Cam departe de cei 20.000 EURO de care zici tu. Plus ca “prin 2002 sau pula mea, nu mai stiu” poate insemna eventual 2001, cand salariul mediu era mai mic, si 19k USD inseamnau poate 140 salarii medii.
Si da, salariul mediu influenteaza direct preturile locuintelor. Nu al tau, nu al meu, dar cel mediu, al tuturor, determina in mod direct preturile betoanelor.
🙂 mnuuuuuu
pentru ca a crescut in euro/dolari, dar convertiti in lei, pentru ca actul notarial era musai sa fie in lei…..iar leul din 2002 nu e ca leul din 2007. si, la drept vorbind, nici euro/dolarul
si mai e o chestie de n-o inteleg: oamenii condamna intermediarul, adica baiatul care-a prins spilul si-a inceput sa se ocupe cu tradingul de apartamente?
este blamabil sa intuiesti un trend si sa i te alaturi, in ideea de-a face mardei?
Eu am avut nitel noroc. Am dat la agent numa 500E. la notar n-am scapat, futu-le muma
Da ba coaie, ca e grea aritmetica. Aia 5 milioane din 2002 faceau 144euro la cursul din 27-12-2002(asta mi-a iesit primul pe google). Aia 20 milioane din 2014 fac 454 euro la 4.4. Adica o crestere de peste 3 ori. Dar nu, stai ca sunt euro nu lei, stai ca sunt pula mea…
Da ma, ca asa se fac calculele. 19k dolari insemnau in 2002 18.3K euro.
Aha. Deci daca tu nu cunosti ceva, e ok sa te raportezi la ce cunosti, chiar daca este ilogic.Dupa principiul “ce daca nu se scoala, uite ce frumos atarna”.
Pula mea, scuzele mele daca-i asa, habar nu am cat pula calului era euro in 2002, ca nu era prea folosit. Cel putin in cercu’ meu inca se mai discuta in dolari.
Ba, in pula mea, inteleg asta (oarecum, not really) daca discuti de Londra. Inteleg daca discuti de Berlin sau Viena. Da’ cand discuti in pula mea de Bucuresti, capitala? Capitala maidanezilor? Capitala gropanelor? Capitala gunoiului? Capitala…ce?
Am luat in pula mea un numar de mariri de salariu pe-aici, nu mai stiu cate. 5,6,7,8, dracu’ mai tine minte. In Bucuresti nu mi-am gasit in pula mea job coispe luni! Tot amestecati salariile, amestecati partea asta, doar eu o vad?
Coaie, da, in Londra, Paris, pula mea, sunt mai scumpe apartamentele. Da’ in sloboz, Londra e capitala financiara a lumii, Paris e capitala pulii mele, capitala gheismului din moda, presupun. Bucurestiul e … ce ziceam mai sus.
In pula mea, in Londra eu imi gasesc un job de 60 fara probleme, unul de 75 cu un pic de cautare.
In Bucuresti ce gasesc? Muie? Las-o-n pula mea. Bucuresti, Paris, Viena, Londra. Haida de.
Pretul e afectat direct de cerere, care cerere e afectata direct de puterea de cumparare – ca daca n-ai cu ce, nu cumperi.
E ca si cum te-ai duce maine la curva aia, dar s-au inmultit clientii. Daca-i cerere… aia e. Creste pretul.
Cata vreme se gasesc oameni (prosti, fie ei cum vrei!) care cumpara la pretul ala, ala-i pretul corect. Adica asta-i cumva definitia pretului corect.
Nu e nimic. E absolut de cacat. Recunosc. Dar asta nu te-a oprit pe tine sa dai atat, si nici pe mine… cu alte cuvinte, mindset-ul de cumparator, concret, face casa sa valoreze atat.
Plm, sper sa nu se schimbe, sa scap si eu d-al meu. Dar stau linistit, ca nu se schimba 😀
Manowar: preturile se fac in functie de salariu mediu, nu de salariu lui Manowar.
In Bucuresti salariile, pentru romania, SUNT ENORME. Si 60-80K/3camere inseamna de 4-6 ori mai putin decat Paris-Londra-Barcelona.
De cate ori e mai mare salariu tau acolo?
Hai las-o ca nu imi amintesc sa imi trimita scrisorica de taxe si impozite acasa dupa ce m-au intrebat pe strada daca am casa sau nu, ce suprafata etc. Se stie foarte clar numarul de case/terenuri/suprafete/apartamente din .ro. Pe de alta parte sunt persoane decedate care figureaza ca proprietari. Nu-s multi, dar exista (stiu cazuri concrete). Casa aia intr-un final va fi a cuiva a unui mostenitor etc. Asa merge treaba in .ro, proprietatea se mosteneste in cele mai multe cazuri. De aia sunt multi proprietari, nu doar in statistici. Pentru asta tre’ sa multumim comunismului – toata lumea sa aiba casa si masina (de cacat dar sa aiba http://online.wsj.com/news/articles/SB124381203054570397 ). Sunt putini care isi iau casa in .ro si aia sunt de obicei veniti din alte zone decat zona in care achizitioneaza imobilul. Apropo, cred ca elimini mediul rural unde acolo aproape toti sunt proprietari (eu unu nu stiu om la tara fara casa/curte/beci). Asta poate fi o cauza pentru amanarea cresterii taxelor pe imobiliare. Sa le iei 50 de RON in plus echivaleaza cu dezastrul pentru majoritatea (cu 50 RON la tara o duci bine mersi cam 2 -3 saptamani, iei ulei, ceva salam si altele, restul din curte: gaini, curci, bautura – asta cand ii ai ca majoritatea o ard social. multi nu vor nici sa munceasca cu ziua, prefera berea din ajutor social. de aia vrei, nu vrei devii priceput in toate)
Si salariul mediu chiar influenteaza toate preturile; preturile se ajusteaza in functie de el. Cat despre imobiliare si anul 2008 avem de-a face cu acelasi fenomen, doar ca era varful valului: salariul mediu mare, joburi destule, cerere mare de apartamente, oferta jenant de mica (de aia cotetele comuniste aveau pret exorbitant); nimic anormal, doar ca nu trebuia sa iti planifici 10-30 ani in functie de momentul ala.
Mai mare decat unde? Decat in Romania, unde nu mi-am gasit job si n-am avut salariu? Pentru ca matematica…
Tre’ sa fii de-a dreptul tampit sa crezi ca peste 90% din romani sunt proprietari. Parerea mea sincera.
Coaie, in pula mea, pana moare bunicuta aia cu casa, mai stau cu ea doua generatii. Si statu’ ii considera proprietari!
Hai sa zicem ca ai 3 copii. Si mori. Nu-mi pasa ce-i lasi si cui, da’ asa-i ca-s toti trei “proprietari”? Pe-o garsoniera, lol.
Pula mea, nu uit de ei, da’ nu iese la 9x% nici cu aia. Pur si simplu peste 25% din populatia Romaniei poate fi gasita in Bucuresti intr-o zi – orice zi.
Coaie, pretu’ poate fi ajustat in functie de orice. Daca are chef un agent imobiliar, ti-l schimba in functie de temperatura camerei. C-asa vrea pula lui. Aia nu-nseamna ca atata face. Nici pe departe.
Eu discut de cat valoreaza, tu discuti de ce preturi iti cere tie o agentie. Ma doare-n pula de cat cer ei.
Doar pentru ca e capitala si in capitala “totul e mai scump”. Posibil sa conteze fix ce ai spus tu – expectativa – POATE ca aici sunt 10 oportunitati de angajare, nu 5, POATE ca aici meseria mea si experienta mea si cunostintele mele valoreaza 1.000 de EUR, nu 500, ca in provincie.
Posibil sa fie totul o iluzie, intretinuta din interese pe care n-are rost sa ti le spun eu, ca le stii tu mai bine. Doar ai scris despre costul vietii in Bucuresti, ce dracu’.
Si ce Dumnezo esti asa de soft cu articolul asta, ca’ amantu’ din care s-a scos nervu’? Nu-ti convine ca apartamentul tau de 2 camere e inchiriat cu 400 de EUR? Ca ai gasit clienti?
Da, pai, pe harneala asta sunt prostiti idiotii aia. Ca dom’le, ma duc la Bucuresti, unde umbla cainii cu Tania Russoff in coada.
Sa fim in pula mea seriosi. Cand vine criza si nu-ti gasesti de lucru, iti ajusteaza ei pretul apartamentelor sau te lasa sa sugi pula si-ti mai dau si ei? Asta-i o vrajeala, o iluzie.
Logic vorbind, tu ai 4 pereti de pvc, caramida, ce s-o nimeri. Si peretii aia valoreaza costul materialelor, “manopera” si ceva profit pentru tine. Cu accent pe CEVA, nu pe 300% profit.
Sigur, nu ma obliga nimeni sa cumpar acolo. Si nici nu cumpar. Da’ mi se pare ridicol sa vad un pulete de Romania ca-mi cere 80,000 pe-un apartament random prin Bucuresti. Gen mars ma, sa-mi pupi picioarele daca-ti dau 30. Si plm, sa se adune acum imbecilii sa-mi spuna ca-s ofticat ca eu nu pot sa-mi iau etc etc.
E Romania in pula mea, locu’ unde nu stii la ce sa plangi intai. Ar trebui sa-mi dea ei mie 80,000 sa ma mut acolo. Si nu cred ca m-ar convinge nici asa.
Daca te uiti in pula mea, agentiile imobiliare iau comision la vanzare. x%. Evident, se chinuie sa vanda cat mai scump, e interesul lor. E si interesul bancilor sa fie cat mai scumpe, ca deh, profit mai mare pentru ei. Una e sa iei dublu din dobanda la 50,000, alta e sa iei dublu din dobanda la 100,000, ce dracu’. Iar astia doi merg mana-n mana cu tot felul de argumente de-astea gonflabile ca, dom’le, Bucuresti, dom’le, capitala. Dom’le, mie-mi sugeti pula doi cate doi, aliniati, ca, Bucuresti sau nu, e Romania. Tara cu presedintele care se bate pe burta cu oieri, tigani si maidanezi prin gropi si canale desfacute. Si la aia se reduce. Restu’ e vrajeala.
GEM bancile de apartamente luate inapoi de la dorei care nu si-au mai permis ratele. Si nu numai case. Masini, alea. Si uita-te-n pula mea, le pun pe piata la valoarea lor reala? Nope. Prefera sa le mai tina. De ani de zile. Ca poate-poate creste pretul inapoi. Da, sigur c-o sa creasca. Populatia cu “spor” negativ, fug romanii din tara ca sobolanii, da’ ei spera sa creasca pretul. Da, desigur ca va creste. Da’ tot negativ. Pana ajunge unde e normal sa fie – pe la vreo 20,000 pe 3 camere.
Sunt si “oferte” ceva mai bune pe piata — de altfel, Lloyds are intre cele mai proaste Customer Service oricum, deci ar fi o alegere gresita din start, dupa parerea mea. Santander si Natwest au tarifele ceva mai bune si mai flexibile (mai ales Santander cu offset mortgage) — la fel Nationwide, dar la un credit de £225k pe 10 ani platesti dobanda minim £55k, intr-adevar. Astea mentionate au si termene mai scurte, ca atare si repayment charges mai reduse.
Insa oricum ai o rata minima pe la £2300/luna. Care sunt multi bani, evident. Dar din rata asta lunara, £1875 e creditul — adica plata casei ca atare. Nici nu conteaza daca e o suma mai mare sau mai mica decat chiria — fiindca e altceva…
Iti dau dreptate, da’ nu ma dezamagi, sa nu te-apuce mila de Romania, ca vai, sarmanii romani, cum sunt ei fututi de stat, cu preturi umflate d’ampulea, cand valoarea reala e pe-un sfert (vezi, d’aia cumpar io chestii la reducere, da’ stiam ca n-ai o parere buna despre asta).
Suddenly, you sound like you care…
Da’ nu e mila, boss. Mi se umple mie pula de lacrimi de problemele romanilor. Eu discut strict pe principiu. Ala cu bancile, profitu’ (cadoul) si restu’.
De mila nici nu se pune problema.
Mie nu-mi pasa daca-s reduceri la ceva sau nu. Daca vreau obiectul si consider ca merita banii, il cumpar. Daca nu, nu. Pretul in sine nu ma intereseaza. Mie poti sa-mi oferi reduceri de 90% la Lamborghini. Tot nu cumpar.
Manowar economie simpla. lectia pe imobiliare.
2002. Apartament 19k. 1 cumparator. (daca vrei sa fortam, garsoniera full echipata in 2003 10k. Garsioniera la vitan 2002 8000$. Prieteni de-ai mei)
in 2003, in acelasi bloc. apartamentu 19k. Vin 3 cumparatori. Unu din ei zice “ba, io plusez. na 21k”.
deja in 2004 agentii le zic proprietarilor: bah, vedeti ca la voi in bloc un apartament e 21, cereti 24.
ca atare, ajungi in 2008 sa ai sumele alea. Pentru ca cerere si oferta. Cererea crestea, fals, nefals, crestea. Oferta nu prea, ca nu se construia si ce se construia e in pula cu satelitu si facut cu aia de n-au plecat in spania.
deja, in 2008 proprietarii faceau glume. “am batut palma la 120, da eu vreau 125”. Proprietaru de la care am luat eu il tinea in 95, in loc sa il scada in 85, 90, ceva sub pretu pietei.
A venit si criza, au scazut salarii, au fost dati afara oameni…Nu si-a mai permis nimeni sa dea atat.
A scazut cererea. Oferta identica. Asa ca…economie simpla, nebanchista, nu s-au mai vandut deloc apartamente.
Statu a mai dat de mancare la banci si la dezvoltatori cu PC. Lumea si-a bagat pula in dezvoltatori si a bagat banii in apartamentele vechi.
A. De mentionat, presupun, ca valoarea unui apartament nu este data de cost materiale + profit. NU?
Nu. Nu pentru mine. Pentru mine, e exact ce-am zis mai sus. Mi se rupe mie pula ca tu mai ai inca 10 oferte. Accepta una din ele, sanatate.
Si care-i lectia simpla? Ca prostii sunt prosti si inca mai spera intr-o minune? Ba, in pula mea, minunea e ca INCA nu e Romania in faliment. Aia-i tot. Da’ e OK, eu unul am rabdare.
Pula mea, nici aia din Galati/Petrosani nu credeau ca vor ajunge sa-si vanda apartamentele pe 5000 de dolari. Da’ pana la urma au facut-o.
Ai uitat sa pui terenul (si aici intervine treaba aia cu location, location, location). Ca altfel nu prea ies nici lirele alea multe 🙂
Nu mai spune. Discutam de-un apartament cu 3 camere. Ia zi-mi, cand iti iei tu apartament in blocul ala, care-i terenul tau?
Sa stim si noi pentru ce platim.
_Cineva_ il plateste, nu crezi ca poate ridica si ala pretul apartamentului? Ca nu-s 120mp in Holland Park la fel cu 120mp in, plm, York.
Adica nush, azi vad ca esti contra, da daca tu vrei sa fie la acelasi pret, nu-s 🙂
Costul terenului e complet irelevant in discutie – desi, in principiu, sunt de acord cu tine. Si stii de ce-i irelevant? Pentru ca, in pula mea, pe un teren de cacat (ca suprafata) pui 100 de apartamente. Costul terenului (pe care noul “proprietar” nu-l primeste, dupa cum cred ca stii) nu inseamna mare cacat din pretul apartamentului. E o nimica toata.
nu-i nici o sclavie. initial n-ai avut nimic, dupa care ai datorii la banci SI o casa, pe care poti sa o vinzi.
trendul in metropole e crescator, lovit din cand in cand de cate o criza, pe termen lung tot in sus se duce. Chiar si in amaratul de Bucuresti.Sunt o gramada care asteapta cu banii cash o oferta buna, inca nu sunt dispusi sa dea cat se cere, inca se spera sa ma scada ceva, sa pice ceva de la banci.Chiar daca va scadea pe moment pe termen lung…
Daca astepti 6 ani sa-ti iei casa in Londra s-ar putea sa fie alte preturi, alte dobanzi, alte alea… s-ar putea in 6 ani ca pretul sa se dubleze. Ideea e nu ca rata sa fie mai mica decat chiria ci dobanda la rata trebuie sa fie mai mica decat chiria, restul e amortizarea creditului, banu tau de la ciorap,NU se pierde. Asa poti sa o ti pana la pensie si tot pe “profit” iesi. Trendul crescator e in “favoarea” ta (pentru ca tu tot o casa o sa ai in care stai, indiferent de cat valoreaza pe piata, nu ai decat “paper-profit”) Trebuie sa pleci, vinzi sau inchiriezi, dupa preferinte. Nu mai ai job? Vinzi sau inchiriezi si dormi sub pod..tot dupa preferinte. ..doar nu astepti sa te execute banca.
Si lasa-l pe lache ala flausat de 25k pe an ca nu el decide daca iti da creditul sau nu, el doar verifica daca conditiile preliminare sunt indeplinite, daca ai toate actele etc.etc.. e un fel de pizda Hr-ista care-ti sorteaza cv-ul.
Trebuie sa recunosc ca la apartamente, cam asa e.
Iti dau un exemplu rapid, ca tocmai m-am uitat in acte: 9.5mp de teren in indiviza la 82mp de apartament. Si pe deasupra da, la astea comuniste, sunt si doar dati in folosinta.
Aia 9.5mp fac, dunno… 5-10% din “valoarea” apartamentului.
Pai, eu il las. L-am lasat de tot. Doar ca tre’ sa mentionez o chestie: e un fel de pizda HR-ista care sorteaza CV-urile, da’ nu e in stare sa-si faca un CV. Ca exact despre asta vorbim. Si-atunci tre’ sa ma intreb cat de capabil e sa evalueze el CV-ul meu.
Erm, da, doar ca not.
Teoria asa e, cand nu studiezi problema. Si-au luat destui case-n Anglia. Si s-au trezit ca atunci cand picau bombele germane pe ele, herpaderp, au ramas cu proprietatea-n gura. Pardon, cu “terenul dat in folosinta”, cum zice twodoor.
Sau si-au luat altii case in Bucuresti prin anii 70. Si herpaderp, in 77, uite casa. Ia-o-n bot si fugi cu ea in spinare, ca melcul. Sau uite un pic de comunism. Lasand la o parte colectivizarea, ia uite cum iti bagam noi doi straini in casa, ca am calculat noi pe hartie si ne-a dat ca n-ai nevoie tu de atat spatiu. Ah, poate ai doua case? E-n regula, iti luam noi una de pe cap, sa nu te chinui prea tare! Sau sau sau.
“au fost vremurile alea, nu se mai intorc, comunismul a picat, cutremurul din 77 a fost o exceptie, inundatiile nu se intampla anual in unele parti, iarna nu vine anual prin surprindere etc etc”. Stiu.
Mie-mi spui? Am luat un apartament in Romania acum ceva ani. I-a scazut valoarea de ma amuza sa aflu din cand in cand cat mai valoreaza. Foarte-foarte frumos in favoarea mea. Cam cu vreo -30 de mii de euro in favoarea mea – doar pretul lui, nu mai zic de banca – aia e alta poveste. Doar am zis ca pe toti ne-au prostit parintii cu mizeriile lor comuniste, nu-i ca si cand era sa fiu eu mai destept (chit c-am fost, da’ nu suficient de)
Pai, pula mea, nu au de ce sa dea cat se cere. Ar pierde bani complet aiurea. De ce s-ar grabi? Populatia pleaca cu milioanele – si nu de ieri. Prin urmarea, cererea (ca tot ne futem in cur cu cerere/oferta) scade. Nivelul de trai scade de la an la an, taxele cresc. Doar piata imobiliara refuza sa se adapteze si o scalda de pe azi pe maine vanzand inca o cutie de chibrituri la pret de palat din cand in cand.
Da, in teorie, asa faci. Da’ e o mica problema cand iti dai seama c-ai bagat 80,000 intr-o casa (pretul ei pe hartie), ai mai dat vreo 80,000 la banca si ajungi s-o dai pe 50,000, sa zicem. Sau o inchiriezi pe habar n-am cat, da’ nu prea mult. Pleci, sigur. Unde?
In UK, poate, cu mine? N-ai decat. Inchiriaza casa acolo pe 300 de euro (cifra random, da’ platesti si impozite din aia), ca tot 850 de lire e chiria si-aici. Sau o poti vinde pe 50,000 de euro, ca tot 250,000 de lire dai pe-un apartament aici. E perfect! Asta, evident, daca mai valoreaza acolo 50k. S-ar putea sa valoreze 40 pana reusesti s-o dai.
Bai, am auzit toate legendele astea de la toata lumea. Ca dom’le, e profit, pana la urma. E pe pula.
No shit, ia uita-te ce suprafata are blocul, imparte la numarul de apartamente si vezi daca-ti ies tie 9.5 mp. Nu mai zic ca ii ai dati, cum zici TU “in folosinta”, dar cum tot TU zici, “fac 5-10% din valoarea apartamentului” (more like 3%, but whatever).
Sunt tepe umflate. Una dupa alta. Platesti terenul, dar nu-i al tau. Platesti apartamentul, dar nu poti sa faci nimic in el fara aprobare si tre’ sa ai grija sa nu deranjezi lumea. Ca in teorie, esti proprietar. Ia du-te ba proprietarule si schimba de maine furnizorul de gaz/apa/curent electric. Ca poate nu-ti convine sa bagi 5 mil la intretinere. Hai sa vedem cat de proprietar esti tu in realitate. Hai sa vedem pe ce-ai dat de fapt banii si cum face apartamentu’ ala 80k. Ia spuneti, ma, astia care sunteti proprietari, mai e legea aia ca-ti poate intra administratorul in apartament? 🙂
De curiozitate, am facut un calcul aproximativ pentru o constructie noua:
Bloc 4 scari, P+4, 80 apartamente a cca 90mp. Teren de 3200mp calculat la 300E/mp (gen, cum ar fi prin Drumul Taberei).
Cost estimativ total: 3.4mil euro – din care teren aproximativ 1mil.
Cost/apartament aproximativ 42500 euro.
Asta ar fi un cost de constructie la cheie real, nu scos din burta(cu firma&shit, nu cu 30 de veri care au venit la munca).
Se mai adauga ceva cheltuieli diverse – proiect, utilitati, procese vecini, spagi, etc… cred ca nu sunt neaparat majore.
Daca ai de-a face si cu o banca in tot procesul, eu zic ca sari de 50k-55k/apt.
Aceeasi situatie, dar 10 etaje in loc de 5, costul ala initial e _aproximativ_ 36k in loc de 42.5k. Aici mai e loc de scazut, in functie de zona/cat de mare trebuie sa fie terenul/parcari etc.
Eu cred ca in atacul de preturi de dumping de dupa 2009, daca se putea face bloc cu 20k/apartament, se gaseau unii sa vinda cu 22k. Asta s-a intamplat in toate domeniile…
In alta ordine de idei, asa scumpe si de kkt cum sunt, se mai cumpara. De unde si pretul – am un var, IT, team leader sau ceva firma multinationala de soft, si-a cumparat _in 2013 in plm_ apartament de 3 cam, 90mp, vechime 10 ani pe langa cheiul Dambovitei, Politehnica, cu 120k euro. De ce? No fucking idea…
Plm, sunt de acord. Tot cu vreo 20-30k sunt si eu in galeata. Cred ca pentru asta s-a inventat aia cu cut your losses. Cum ziceam, imi bag pula, plec.
Iar la profit – io zic ca ala se face unde ti-e frica sa bagi bani. Gen, sa cumperi acum apartament in Chisinau sau Georgia sau Transnistria. Te tine? 🙂
Sa mori tu. Ia mai incearca si cu P+8. Ca-i plin Bucurestiul de ele. Vezi la ce pret ajungi. Pune la cate camere vrei tu, ca-ti zic eu, apartamentu’ tipic de 2 camere e pe la 55 de mp +/-. Hai, spune tu la cat iese, sa nu vin eu cu cifre aiurea. Si, evident, vezi ca +8 e doar ceva considerat standard prin Bucuresti. Da’ mai avem si mai inalte un pic. Cam 36 de apartamente pe bloc. Si cam asa-i toata zona “mea” in Romania.
Cand valoarea nu mai scade suficient intr-un an cat sa scopere banii dati pe chirie in anul ala , poti sa cumperi (daca-ti permiti pe bune, gen nu sa mori de foame) , sau sa pierzi in continuare bani asteptand sa se mai ieftineasca.
Doar cu politia , dar nu pot forta intrarea, fara mandat. Doar ca esti amendat/ pedepsit legal , pentru ca nu permiti.
Stiu pe cineva care si-a luat un 3 camere cu < 40 000 EUR ( parca) , in Chisinau. A platit in avans. Aia n-au terminat inca de construit blocul. De ~ 3 ani. Profit maxim.
Acum cateva luni , un coleg merge la un “dezvoltator” din Prelungirea pulii si ii spune, just like that:
-Buna ziua vreau si eu 3 garsoniere in blocul asta ( pe credit toate 🙂 ).
-Ne pare rau , mai avem doar una .
-Buna si aia , cat costa?…
A si inchiriat-o, pana acum. Ghencea , da?
Tag line: Costa atat cat se ofera prostii sa plateasca. La tine-n UK se ofera sa plateasca mai mult. 300 000 tot mi se pare nejustificat de mult ( din perspectiva pura a costului de inlocuire/constructie , plus ceva profit marginal, nu japca)pentru orice nu implica lux si eleganta.
Chiar este nejustificat de mult. Iar eu nici nu socotesc in bani, ci in ani. Gen go fuck yourself cu 300,000 cu tot, ca prefer sa-ncerc sa iau una de 80,000 in alta parte si sa ma “pensionez” cu X ani mai devreme de diferenta.
Parerea mea.
Pe real pretul la o constructie noua, finisata decent e de 350 maxim 400 e /mp ( la cheie ). Respectiva constructie poate fi amplasata pe teren de 5 euro mp sau 5000 euro mp. Costul pe metru patrat al unui bloc de locuinte e mai mic cu cel putin 1/3 ( idem cu terenul). Diferenta e facuta din calcultorul bancilor (bani ieftini pentru fraieri)+lacomia agentilor imobiliari+trendul economic ( “Cumpăra acolo unde vezi că e sânge pe stradă, chiar dacă este sângele tău” – baronul Rothschild).
Chiar si asa mi se pare mult, dar si daca ar fi asa, ajungi la ce-am zis eu: 20k pe apartament. Hai, mai baga 5000, sa zici ca-i intr-o zona OK. Da’ de la 25k la 80k ar fi o mica diferenta.
Mie nu-mi pasa daca astea scad sau cresc. Sincer, ma doare fix in pula de pretul caselor. Cresc, bine. Scad, iarasi bine. Mie doar mi se pare o gluma proasta asta cu 80k pe o chestie din Romania. Oricine a trait macar semi-decent pe-afara, macar un an, vede acolo doar tara maimutelor. Cel mult – daca-i optimist de-ala fara scapare. Si nu stiu cum vad altii chestia asta, da’ eu nu prea am chef sa dau banii aia pentru a trai intre maimute.
Cu 20 000 EUR un coleg termina luna asta de ridicat/ tencuit ( interior-exterior) + acoperis o casa de ~220mp utili. Nu apartament.
Fara finisaje interioare , c-aici e chestie de gust si poate sa mai coste de la inca 10 000 eur pana la habar n-am cat , in functie de ce visezi noaptea. Dar chiar si-asa , e 30000 , spune 40 000/220mp. E drept , nu cu firma de constructii , gen d-aia care-o freaca pe banii tai , ci cu echipa de meseriasi, care in teorie nu-s asa priceputi ca o firma de constructii. In practica firma de constructii lucreaza tot cu Dorei ca aia . Si totusi, executia e ca la carte , gen construit casa conform proiectului executat de arhitect , turnat betoane cu “cifa” si pompa de betoane , nu facut in curte cu betoniera ,etc. Diferenta e in managementul si achizitia materialelor , facute de el.
Imi imaginez, totusi, ca daca vrei sa faci chestia asta (sau s-o raportezi ) in UK, te costa undeva la dublu sau mai mult , pentru ca e munca mai scumpa , si probabil si materialele de costructii sunt ceva mai scumpe. Chiar daca faci cu echipa de moldoveni .
Problema nu e ca n-ar fi priceputi, ci ca trebuie sa stai cu ochii pe ei si sa fie cineva care sa le spuna ce sa faca. Si asta e ok cand faci o casa, dar la un bloc sau 5, nu merge – asa ca asumi 100-150% in plus la cost. A, si e si la negru, dar asta e alta treaba.
Oricum, 20k eur pe 220mp, sa zicem 40k la cheie ca-s cam multi mp, e cam (spre foarte) putin. Eu as zice ca-s niste shortcuts pe acolo… sau ma rog, daca “achizitia” materialelor se face noaptea de la vreun paznic, sa ne scuzi 🙂
La casa – corect; in calculul meu la bloc pusesem un pret generos de 300E/mp, care ar fi oarecum maxim. Dar depinde bineinteles de structura apartamente, finisaje, inaltime, parcari, blah. La bloc trebuie si un teren cam dublu fata de suprafata ocupata.
🙂 foarte amuzant
sa mai incercam o data: pretul unui bun, mobil sau imobil, este acela pe care cel putin un potential cumparator l-ar da
end of story
sigur, poate veni evaluatorul, poti face tu niste calcule aproximative, dar regulile pietei nu spun altceva decat ca acolo unde cererea si oferta se intalnesc, acolo e si pretul de vanzare al bunului
daca exista cineva dispus sa ofere 4.000 de euro pe-un bocanc de-al meu, pentru ca l-am innobilat eu purtandu-l in regescul meu picior, atunci chiar ala e pretul lui de vanzare….sau, cine stie, poate supraliciteaza cineva cu 5.000 de euro, sa se umple de glorie punandu-l intr-un seif
Se numeste “constructie in regie proprie” si este permis in Romania pentru locuinte in scopul uzului personal. Cunosc si cazuri de “dezvoltatori” care construiesc asa blocuri . Asta nu e permis si e la negru .
Mea culpa de quote shit .
Este permis, dar cata vreme nu ii platesti (gen familie) sau ii platesti legal pe cei care lucreaza, nu la negru…
Sa zicem doar ca o firma normala de arhitectura ia cam 15E/mp… el a facut proiectul cu ~4E.
Eu nu zic ca e imposibil, dar acest tip de alegeri tind sa isi dovedeasca “utilitatea” peste 1-2-3 ani.
Oricum, inteleg tipologia, avand in vedere ca i-au trebuit si 220mp. Sa vedem ce face cu incalzirea, presupun ca o sa puna o haina mai groasa pe el 🙂
Nu stiu voi, dar eu m-am cam saturat de cele mai ieftine cacaturi pe care le-am avut toata viata. Am ajuns la stadiul la care e un adevarat efort de a-mi regla psihicul sa nu mai caut/ofer the cheapest shit ever (care este reactia default 😀 ).
N-are relevanta, cred ca stim cu totii ca nu-s lucrurile cum trebuie.
Acestea fiind zise, in centru poti sa ai si CUT legal de 100% – 50% era mai la vale, asa.
cum zice Akhenaton.
La bloc vechi nu ai cum sa platesti costul lui + profit. Pentru ca nu exista asa ceva. Se plateste pretul zonei. Care, in Bucuresti mai central e ~1000e/mp. Mai la margine scade pretul. Cand iesi din bucuresti scade si mai tare.
Sau poate in anglia materialele de constructii sunt de 5 ori mai scumpe?
Dar, dupa 10 ani este al tau, dupa 10 ani ai platit doar chiria. Acolo nu-i rata cam cat e chiria? Prin provincie aici cam asa e, doar ca trebuie sa ai venituri pentru a lua un credit. Nimic nu s-a schimbat.
apropo. Ca zicea Manowar ca in caz de cutremur, razboi sau nationalizare mi se fute apartamentu. Sincer, in cazurile alea, faptul ca pierd apartamentu mi se pare cea mai mica dintre probleme
Iar? De ce repeti chestii care nu-ti apartin si pe care nu le-ntelegi?
Tu chiar nu pricepi ca “regula” aia e fix optionala si se aplica in cazul ideal, in care lucrurile merg cum trebuie intr-o societate/tara? Nu pricepi ca pretul la care se vinde si valoarea sunt chestii complet diferite?
Ca sa pricepi cum functioneaza lucrurile, sa zicem ca eu si Basescu vrem sa cumparam un apartament in Cucuietii din Deal. Si apartamentul ala valoreaza fix 10,000 de euro. Da’ Basescu, fiind un hot cu acte-n regula, vine si spune “ba, eu ofer un milion, ca nu am chef sa concurez cu puletele asta neterminat”. Si-l cumpara pe un milion (furat de la mine, de la tine, de la restul prostilor).
Concluzia ta e ca valoarea unui apartament in Cucuietii din Deal e de un milion de euro.
Nu, nu e. Valoreaza fix 10,000 de euro. Faptul ca un dobitoc sparge banii pe el il priveste, e problema lui. Faptul ca alti 1000 de boi din Cucuietii din Deal vor cere un milion, ca asa a vandut vecinul, nu face decat sa ma amuze. Si exact asta-i situatia din Romania. Iar eu stau cuminte, ca nu am nevoie sa fac figuri (si nici n-am un milion de spart pe prostii). Si boii din Cucuietii din Deal se vor crede milionari. Poate chiar va veni o firma sa cumpere cateva apartamente, dupa ce “miroase” o oportunitate acolo. Si le ia la 800,000, ca deh, le va da (pe hartie) la un milion. Si la pretul ala le va tine mult si bine, pana la faliment – exact cum fac in momentul de fata bancile cu casele si masinile “recuperate”. Nu lasa pretul jos, scot pe piata toate rahaturile, dupa care si-o iau in gura pe baza de active toxice, cu tot sprijinul ilegal primit de la stat si FMI.
Dupa care voi veni eu si le voi cumpara la 5000. Chit ca valoreaza 10000. Pentru ca, hei, voi profita de disperarea imbecililor care s-au crezut milionari peste noapte.
Sau, si mai frumos, vine un imbecil care se baga-n datorii pe care nu le poate achita – pe 30 de ani. Si dupa 3-4 ani, intelege asta si suge pula. Doar ca, in cazul Romaniei, vin bancile si herpaderp, iau apartamentul, dupa care-l mai tin 10-20 de ani, ca spera sa-l vanda la un pret mai mare. Doar ca vor suge pula multa vreme cu apartament cu tot, pentru ca VALOAREA lui reala nu are nimic de-a face cu PRETUL la care un dobitoc a acceptat sa-l cumpere, cu bani pe care NU-I ARE.
Coaie, tu n-ai inteles nimic din 2007-2014? A trecut complet pe langa tine? TOATE TARILE CIVILIZATE SE DUC FIX IN CAP in momentul asta pentru ca nu pricep ca “regula” aia nu se mai aplica. . Coaie, generatia X s-a dus, pa. Suntem la Y-Z si astia nu mai cumpara legende impaturite frumos cu un mutunache-n varf. Boii de la varf vad doar efectele si nu pricep nimic despre cauze sau scop, desi e clar in pula mea.
Ba, incearca in pula mea sa pricepi o chestie – si eventual explica-le si altora care mai au vreo urma vaga de creier: toate sintagmele astea ordinare s-au dus pe pula. Au fost valabile pentru generatia trecuta de tineri (actuali pensionari/morti).
Atunci “trebuia” sa ai casa ta. “Trebuia” sa-ti iei un BMW sau un Mercedes. “Trebuia” sa multe. Dupa care a venit Generatia Y, cum ii zic astia, si a vazut (se vedea foarte usor si inainte, dar deh, inainte conta “ce crede lumea”) ca nu valoreaza doi bani. Ca nu merita sa-ti iei un bmw sau un mercedes la 50,000, sa zicem, ca dupa o ora de condus valoreaza 40,000. Si, in ciuda faptului ca sparg la fel de multi bani (sau mai multi) ca generatia trecuta, ii sparg altfel, pe alte chestii (gen iphone, cafea la starbucks etc)
In acelasi timp, a venit globalizarea, iar lumea a inceput sa inteleaga ca nu mai e valabila/utila chestia aia cu “sa ai casa ta”. Dimpotriva, e o ghiulea atarnata de picior. Asa ca si-au bagat pula in ordine alfabetica in toate “Regulile” generatiei X. Da’ toata pula, pana la cotor. Pentru ca in pula mea, la ce bun sa-mi iau in sloboz o casa in Romania, daca azi lucrez in UK si maine-n Germania? Nu ne mai trebuie. Nu mai e nevoie. Nu mai sunt fortat sa stau in cartierul X, ca acolo stau prietenii mei si acolo e lumea buna. Acum “lumea buna” si “prietenii mei” sunt pe facebook, pe instagram, pe pula mea. Ma doare-n pula unde locuiesc, ca oricum, eu imi iau o bere, ei isi iau o bere si fiecare butoneaza de la el din gradina, comprende? De-aia-s mallurile cladiri fantoma, de-aia bancile nu inteleg, de-aia guvernul crede ca “am saracit” de nu ne mai luam case. Da, am si saracit, da’ nu de-aia e. E din cauza ca herpaderp, blahblah, “regula”, “pretul”, “cerere si oferta”. Nu, nu mai e cazul, s-au dus.
Asta-i chestia pe care tu n-o pricepi (ma rog, mai tragic e ca nu pricep nici aia din varf, da’ lasa ca-nvata in timp). Regulile s-au schimbat, societatea s-a schimbat, iar tu repeti o fosta lema si crezi ca-i axioma. Pa si muie regulilor tale, bine-ai venit in lumea noua. Esti cam vechi, da’ cu putin ajutor, poate-poate te integrezi. Pula mea, coaie, tu nu vezi ca esti aici, citind si comentand aici, in timp ce presa scrisa crede ca noi nu mai cumparam ziare pentru ca nu avem bani?
Haha, asta-i partea pe care n-o pricepi. Coaie, ce anume face pretul “zonei” sa fie 1000/mp? Ce-mi pasa mie de zona aia? Tu intelegi ca-i o chestie pe care poti s-o accepti sau pe care poti sa te pisi?
Da’ nu o ziceam in sensul ca, mama, ce problema majora in cazul ala. Iti explicam doar ca, daca esti incapabil sa anticipezi, poti macar sa te uiti in istorie. Si poate asa intelegi de ce valoarea nu e 1000/mp si nu va fi niciodata. Ah, pretul cerut momentan? Probabil ca e. E-n regula, sa ceara. Eu n-am nimic impotriva. Sa ceara linistiti, cat oamenii normali pleaca cu milioanele de-acolo. Sa vezi ce frumos se vor cumpara la 100/mp in cele din urma. Sau 50.
Ai sa-mi bag toata pula. Ba Manowar, cum sunt ma diferite? Ce pula mea inseamna valoare pentru tine? Si mai ales cum se calculeaza aceasta valoare, ca vad ca pretul acceptat atat de vanzator cat si de cumparator,in lumea ta, nu stabilieste valoarea.
Zici ca apartamentul din Cucuietii din Deal valoreaza 10k euro. De unde si pana unde. Cine spune ca atat valoreaza? De ce nu 15 sau 10?
Ma, valoarea este data de pretul la care s-au inteles vanzatorul si cumparatorul. Daca Basescu a dat 1mil, inseamna ca atat a valorat ACEL apartament pentru Basescu.Nu conteaza de unde are banii. Daca considera ca apartamentul nu valoreaza atat, facea altceva cu banii(futea o curva care valoreaza 1mil). Restul, sa-si gaseasca si ei basestii lor.
Pula mea, asa functioneaza lumea de cand a aparut ideea de schimb: eu iti dau o paine, tu-mi dai 3 oua. Eu iti dau un borcan de zacusca, tu stai capra toata noaptea. Valoarea unui lucuru este data de intelegerea partilor.
Cat de restul comentariului: lumea se schimba, dar nu chiar. CA INCA SE GASESC OAMENI CARE SA DEA 80K PE UN APARTAMENT. Ca tu nu faci parte din ei? Foarte bine, dar realitatea este ca inca este cerere.
Manowar: simplu. pentru ca asa se vand. Adica cineva cere si altcineva plateste pretul asta. e mult, e putin…nu conteaza.
mie mi s-a parut mult in 2008. In momentul in care rata trecea salariu mediu pe bucuresti si era cam 2Xchirie deja nu mi se parea o jmecherie.
Acum, cu PC rata e cat un salariu minim pe economie. Cum plm e asta mult?
Mie mi-ar conveni sa fie pretul 20k, dar evident este imposibil. Ar creste iar cererea si pretul ar creste instant. Plm, e prima lectie la economie. Echilibru intre cerere si oferta.
Ti-am dat un exemplu. Putea fi 10k sau 15k. Exista macar Cucuietii din Deal, ne legam si de asta sau pricepem ce-am zis?
EXACT. Pentru Basescu. Nu aia e valoarea lui. Si pentru Basescu, atata a valorat apartamentul ALA. Nu restul de langa el. Exact la fel cum un arab e dispus sa plateasca 100,000 de euro sa futa vreo tarfa oarecare din Europa. Aia nu-nseamna ca valoarea unei mui prestate de respectiva e de 100,000 de euro. Inseamna ca atat a valorat pentru arab. In realitate, probabil ca si pentru arab a valorat vreo 300, da’ n-a avut chef de targuiala si i se rupea pula de bani.
Asa-i, in tara maimutelor nu conteaza. In tarile normale, conteaza foarte mult. De-aia Becali, de-aia Basescu, de-aia Voiculescu, de-aia toti ceilalti. De-aia merita romanii exact ce au – ba chiar mai rau.
Coaie, asa functioneaza momentan pentru unii. Pentru altii nu.
Uite, imagineaza-ti o strada de curve. Si tu esti un arab de-ala care da 100,000 pe-o muie. Ca asa vrea pula ta.
Duce asta valoarea unei mui la 100,000 de euro? Raspunde-ti tu.
Eh, si-acum, adaptand la Romania, ce se intampla e ca afla restu’ curvelor de pe strada ca X-uleasca a supt-o ieri pe 100,000. Drept urmare, de maine cer si ele 110,000. Ca poate mai pica un arab!
Guess what? In cele din urma, ajung s-o suga din nou pe 5 euro. Daca mai apuca. Ca vin altele mai tinere si cu gura mai punga decat ele din spate.
Eu pricep ce spui tu. Serios ca pricep – si sunt 100% de acord ca asa au functionat lucrurile (de) muuuulta vreme. Acum, daca faci un efort, o sa pricepi si tu ca nu mai functioneaza ASA. Ca lucrurile se schimba si lumea nu are chef sa munceasca 30 de ani pentru o muie. Daca vrei, intelegi. Daca nu, pula mea, atata paguba.
Pai, rata poate sa fie cat o fi – eu unul ma uit la costul total. Si nu doar eu. Toata generatia aia Y (si Z). Si tot nu ne intereseaza.
De-aia au aparut mizeriile gen PC. Sistemul financiar e in pragul colapsului, alearga la trap spre prapastie si se chinuie din rasputeri sa ne indatoreze. Ca practic asta-i in momentul de fata “motorul” – cumpararea si vanzarea “datoriilor”.
Hai, coaie, ia un credit. Te rog eu, baga-te dator. Da-mi ceva sa ies pe crestere si anul asta. Te rog eu frumoooos. Hai ca-i rata cat juma’ de salariu! (nu-i bai, de la anul iti dublam rata si-ti taiem 25% din salariu, ca sa fie bine, sa nu fie rau). Vezi tu, pana prin 2007, daca statu’ nu te putea convinge sa te indatorezi, te indatora el, fara acordul tau: mai lua in numele tau un imprumut de la FMI. Si poate-ti amintesti, asa erau calculate: datoria Romaniei e de X / cap de cetatean…Dupa care, din 2007, herpaderp, au rupt romanii granitele. Le rupeau ei si-nainte, da’ din 2007 a devenit mult mai usor. Si, din senin, datoria pe cap de cetatean a crescut la modul aberant, la modul la care-i clar ca nu mai merge indatorata toata Romania din pix, ci doar boii impotenti care-au ramas acolo. Din partea noastra (a astora plecati), platiti-le linistiti, ca nu ne deranjeaza 🙂 Ideea e ca acum nu mai merge aia, asa ca acum se lanseaza programe peste programe. Orice, doar sa te indatorezi. Prima casa! Programul “rabla”! Fa, drege, fa orice, manca-ti-as pula ta de cetatean, doar ia imprumuturi, ca ne prabusim in nas!
Eh, daca te uiti la comentariul anterior si la ce zici tu, exact ala-i trendul si exact acolo se ajunge. Inca mai incearca mizeriile astea cu 30 de ani/casa. Inca. Da’ in cele din urma, se vor lamuri (daca vor mai fi in picioare, desigur) ca nu mai merge nici asa si ca trebuie sa schimbe lucrurile.
Pentru ca indiferent de cat timp e sistemul si cat de mult le place unora, realitatea e ca generatia noua nu-l mai accepta si-si baga pula-n “regula” aia de care discutam mai sus. Nu mai e o problema de “cat e pe luna”. E o problema de avantaje/dezavantaje, iar dezavantajele sunt prea multe si prea mari.
…si mai sunt si alte probleme acum, nu doar cele legate de “cat costa” si neacceptarea ideii de “pretul zonei”. Cum ar fi “daca eu cumpar acum un apartament in Bucuresti, cand se-ncordeaza Putin si Obama, al meu va rezista la primul bombardament? Sau pica la al doilea? Sau poate ma mananca pe mine maidanezii inainte de primul? Sau?”. Si cam aia e cu “pretul zonei”. Zona o fi “buna” in Bucuresti (muuult prea subiectiv), da’ vezi tu, Bucurestiul e in Romania. Si de-aia nu face nici 250e/mp, necum 1000e. Si aia e.
Coaie, nici tu nu pricepi diferenta dintre pret si valoare. Nasol.
moama, e chiar simplu. diferenta dintre ‘pret’ si valoare tine de cat de capabil esti sa vezi dincolo de aparenta, in esenta. Ca exemplu, cativa factori care dau valoare unui bun: pai utilitatea, dificultatea de a-l produce, calitatea. Sunt doar cateva exemple, or mai fi si altele; prea putin au legatura directa cu “cat s-a cumparat in ultima luna din bunul X”.
Dai exemplu cu o paine pe 3 oua. Pai cum e o paine mucegaita, mica, facuta din faina plina de rahati de soareci, comparat cu una mancabila macar. Sigur, amandoua sunt ‘paini’, asa scrie pe eticheta lor, dar TU dai la fel alea 3 oua? Vine un rupt care ia painea nasoala, ca scrie pe ea “paine” mai colorat si mai mare, plus ca nu isi bate capu sa se uite la ea, si mai da si 10 oua.
Si-atunci, care e painea cu *valoare*?
@ToThe: e o confuzie facuta in mod curent, ma.
E chestia aia cu branza mucegaita. Eu imi vomit si coaiele daca o vad. Da’ se gasesc prosti care dau pe ea mai mult pe dracu’ stie ce cascaval misto. Si, intrucat se gasesc oameni care s-o cumpere, se aplica in mintea lor regula pret = valoare.
Si cam aia e. Intr-un fel, asa-i si cu apartamentele. Cat timp se mai gaseste cate un ratacit care are chef sa dea 80k pe unul, boii rag in continuare ca aia-i valoarea cutiei de chibrituri. Ca poate-poate maine apare un bou si pentru ei. Ramane de vazut, eu unul sunt lamurit.
corect. e cam imposibil chiar cu metode de economisire:
– daca eviti tva-ul la 80% (caramida, beton (cam greu), fier) si ai cateva facturi justificatoare (adica la negru)
– daca furi …
– daca nu ai sef de santier, adica iei o autorizatie din aia unde nu e nevoie (anexa gospodareasca de exemplu).
– micromanagement, adica nu-i lasi pe meseriasi sa o frece si muncesc cand ai materiale/bani
– materiale de calitate inferioara
– daca faci pe paznicul pe acolo, doar nu vrei sa devii donator de materiale. paznicul e ceva absolut necesar la o constructie
———-
la 220 mp
doar manopera costa cam 7-8k euro la rosu (fara materiale), dar poate gasesti un pfa sau ce o fi care nu plateste tva sau ceva de genu’ (sau iti sclavagesti neamurile). la cheie poate mai bagi inca 7-10k dar lasam, sa vorbim de rosu. asta inseamna ca omul a dat pe materiale 12k euro? adica sub 600 milioane? e cam imposibil, e extrem de putin la asa suprafata.
deci tu ce zici? Hai sa nu mai cumparam deloc apartamente ca bancile sunt rele.
In teorie e corect. Bancile sunt rele.
Dar, cazul meu concret: dece sa dau 350 pe chirie cand pot sa dau 190 pe dobanda?
a, ca s-ar putea sa plec din tara? Asa, deci, sa imi bazez alegerile pe ceva ce s-ar putea sa da sau s-ar putea sa nu?
Eu mi-am facut lista cu avantaje/dezavantaje. Atunci cand am facut-o mi-a dat pe plus. Asa ca…mi-am luat apartamentu. Daca nu imi dadea bine (pret, adresa) nu imi luam
Asta-i doar alta chestie legata de generatia Y, de care ziceam.
Tu, care esti mai dinspre X, de felul tau, s-ar putea sa…da’ s-ar putea sa nu.
Aia din Y stiu deja daca o vor face sau nu. Nu se pune problema de “s-ar putea”.
Sigur, daca te uiti strict la prezent, merge asa. In teorie, chiar iesi mai ieftin. In practica, ti-ai legat un lat de gat. Si nu poti sa spui pur si simplu “de maine, luati-va peretii inapoi, nu mai dau aia 190”.
Poate asta ti-a raspuns la “de ce”.
Ma, asta-i bine. Serios. Macar ti-ai facut o lista, macar ai incercat sa vezi ce-i mai bine pentru tine. In definitiv, pentru tine poate iesi bine. Succes.
Nu, coaie. Ce-ti spun e sa nu mai pui botul la “pretul zonei”, la “1000/mp” si la toate celalalte. Uita-te la cat te costa sa-ti faci o casa intr-o zona in care sa te simti tu OK. Cu tot – materiale, manopera, plm. Dupa care compara preturile. Si daca vezi o diferenta mare, baga-ti pula-n creditul oferit de banca pentru “pretul zonei”. Cum ziceam, daca pricepi, bine. Daca nu, pula mea, succes din nou.
daca aveam pamant: imi faceam casa. Pe credit sau nu
problema e ca eu sunt cam urban. vreau sa fiu aproape de oras. Sa ies cand vrea bashica mea.
o casa nu imi permite asta
animalule, esti atat de ancorat in X, incat crezi ca nu-ti permite casa. Ba deah, iti permite. Eu stau la ceva de genu’ 8 mile de locu’ in care lucrez. Ajung in 5-7 minute la lucru cu masina.
Eh, vezi tu, generatia aia Y de care zic eu stie asta. Tu crezi ca nu-ti permite casa. Sau zona.
Pula.
Nu-ti permite Romania lui Ilici, Constantinescu, Basescu & partners – stii tu, Romania aia in care presedintele stie ca n-avem nevoie de autostrazi pentru ca ha-ha, mai adu un sprit, baiete. Si ala-i doar un alt motiv pentru care nu face 1000 / mp.
…
Va fura astia, iar voi stati cu ochii larg inchisi ! Atunci, eu îmi pun întrebarea legitimă: ce dracu’ mai căutăm noi în Uniunea Europeană? Ce ne-a trebuit aşa ceva? Nu numai că nu ne-a adus niciun câştig concret, dar mai avem şi pierderi intrând într-o asemenea instituţie. Eu încă cred că, dacă vrem să avem un viitor bun şi roditor ca naţiune, trebuie să ieşim cât mai repede din Uniunea Europeană şi să ne clădim singuri destinul.
…
Trebuie sa fii complet idiot pentru a face astfel de afirmatii, pentru a pune astfel de intrebari. Trebuie sa fii cel mai imbecil propangandist.
TOATA economia Romaniei se sprijina pe banii trimisi de romanii de-afara, din UE/US. Aia care pot calatori, locui si munci in UE/US PENTRU CA ROMANIA E IN UE. Cum sa fii atat de idiot sa scoti astfel de dume din tine? Cat de proasta-i ma-ta?
Ce mai cautam? Iti zic eu ce mai cautam: vreo cateva mii de lire/luna net, de exemplu. Aia cautam. Bani pe care nu-i castigam in Romania, idiotule. Si pot munci aici si pot trimite niste bani in Romania SAAAAAAAAAAU pot sta in Romania si pot sa te condamn sa-mi platesti ajutorul social, subventia la caldura, aia la transport etc etc.
Sugi pula, tu si tarfa aia proasta de ma-ta care nu te-a avortat.
Da, ba, ratatule. Sa ne cladim destinul obligand-o pe ma-ta sa avorteze copiii facuti cu tiristii sifilitici. Ca tine, asa. In mortii ma-tii de retardat, esti singurul cretinopat de pe planeta care nu vede cum va “claditi” singuri “Destinul”. Ca Ponta si Becali si Basescu nu din UE au venit.
Sugi pula, inca o data, prostul cartierului. Iar ma-ta-i o tarfa sifilitica, sa-i zici asta din partea mea.
O sa-ti sterg gen 99% din comentariu si mars in spam, ca handicapatii de teapa ta nu au dreptul la cuvant aici. Esti cel mai sinistru idiot congenital. Futu-te-n vena cava de imbecil.
Spania si Anglia au proaste ca ma-ta care sug pula pe bambilici, aia au, retardatule.
Ce proasta-i ma-ta. Iti iau 40% din ce trece peste 325,000. De platit in 7 ani. De 300k iti iei 3 bedrooms, de-ala in care s-ar fute ma-ta cu inca 10 moldovence, daca n-ar fi genu’ care-o suge tractoristilor la bariera.
Super simplu: succesorii Imperiului Roman, Imperiului Austriac, Imperiului Francez, Imperiului Englez, Imperiului German, Imperiului Polonez-Lituan, Imperiului “Scandinav” Danemarcii.
Unde te crezi, Dacia indepedenta, foamea, alea-alea, fabrici de suruburi?
Zici ca Romania face cam 7 continente, ceva, sa te pui cu stapanii?
In rest, pula ta, cred ca te cheama Roman, de la Roma, si sunt cam 3 milioane deja acolo care trimit cateva miliarde de euro, legal sau nu, inapoi in tara.
Si masini. Masini bune.
Nu mai stiu cum e acum, si poate gresesc, dar parca ai plecat in UE si inainte sa fim noi acolo, ba mai mult, ai muncit in UK pana sa dea ei drept de munca romanilor. Si din nou, poate gresesc, dar te-a ajutat faptul ca te-ai insurat de muncesti acum acolo si abia anul asta de la 1 ian o pot face romanii, iar nu anul asta am intrat noi in UE. Plus, odata cu UE au inceput capsunarii sa trimita bani in tara? Eu tin minte ca varful a fost inainte si putin dupa (pana sa vina criza din 2008) ca oricum nu munceau legal cei mai multi.
Faza e ca nu-i totul alb si negru. Sunt avantaje (foarte mult) cum sunt si dezavantaje, ce naiba. De ex nemtii si francezii ne dau la gioale (economic vorbind) intr-un mare fel, dar nu se mai fura asa mult de cand cu UE.
Noi am avea doar de pierdut sa iesim din UE. Bine, 17 mil de romanii nici n-ar simti. Poate hai 1 mil care isi permit vacante in strainatate in mod regulat. Alt milion nu se poate lauda ca au vazut o tara straina (bulgaria, LOL) si niste zeci de mii nu si-ar fi permis niste tigai de BMW-uri ca la noi era taxa de inmatriculare mare.
Si daca e sa ma gandesc, noi ii ajutam maxim pe europeni, nu-mi dau seama de ce fac figuri astia din UK cand restul UE ne primesc cu bratele deschise. Adica vin asa:
– intinerirea populatiei (ca doar nu pleaca batranii nostri la ei)
– forta de munca este calificata (70 – 80% sunt zugravii, sudorii, agricultorii & co cu certificate, aia prosti sunt inca aici)
– contributori la fondul lor de pensii, sanatate, taxe & co
– creiere. 2, poate 3, din 10 romani plecati sunt creiere. ingineri, IT, dr, studenti ce nu mai revin … adica materie cenusie, nu doar forta bruta
– cat de cat civilizatie (oricum ar fi romanii, nu-s ca africanii de ajung in franta sau marocanii din spania sau corsicanii din italia sau indienii din uk)
UE castiga cu noi, iar noi castigam mai putin decat pierdem, dar interesul poarta fesul, asa ca toata lumea este fericita. 🙂
Da, cu permis de lucru. Care initial a venit dupa 2 saptamani. Iar cand a dat compania faliment, m-am trezit fara dreptul de a munci. Asa ca puteam ori sa risc si sa raman (ca-mi gasisem alt job, pe contract, unde puteam lucra legal, da’ intre timp puteam ramane fara bani si blocat intr-un oras mort), ori sa plec in Romania. Asa c-a trebuit sa plec, herpaderp.
A fost limita de 7 ani. Care putea foarte frumos sa fie zero, daca guvernul ROMAN nu era complet idiot. Point is, acum se poate, iar ceva sacrificii au fost deja facute in aia 7 ani. Ce propui? Sa te pisi pe ele si s-o iei in gura iar?
A fost pe dracu’ ghem. Cand a suspendat Spania dreptul romanilor de a munci acolo, s-a simtit cutremurul pana-n Romania, pe plan economic.
Prostii. Nemtii si francezii nu-ti dau la gioale cu nimic. Dimpotriva, te ajuta – chit ca de fapt vor opusul.
Francezii? Pai, orice roman ii arata cu degetul ca uite, herpaderp, au furat Dacia. Si chiar asa si este. Da’ ce uita romanii aia verzi e cum mergea Dacia pe pierdere inainte s-o fure francezii. CU MANAGEMENT ROMANESC, COAIE. La fel ca toate chestiile, gen CFR acum, Posta Romana etc. Ciudat, cum le iau altii, cum fac profit, ale dracului. Ca pana atunci, deh, toti directorii isi trag contracte cu firma cumnatului varului nevestei.
Coaie, esti prost. Serios esti prost. N-ar simti? Repet, toata economia Romaniei se sprijina pe banii trimisi de “capsunari”. Si nu ajung la tine direct, sigur, da’ o mare parte ajung la stat, care ti-i da tie inapoi pe alta parte. Ia zi, tu nu erai bugetar?
Cui pula mea ii pasa de bmw-urile alea distruse de care vorbesti tu? Asa vezi tu UE?
Da, ii ajutam sa moara de foame si sa se sinucida dupa depresie. Ce destept esti tu. Da, se sinucid ai lor ca nu-si gasesc de lucru pe o treime din salariul meu. Da’ ii ajutam, trollolol.
Maxim. Cum ziceam, se sinucid ai lor de 20 de ani, ca e unu’ de 34 care le ia joburile razand. Super intinerire.
Ahahah, forta de munca e cine, ma? Calificata? Sa mori tu. Ai lucrat cu zugravi si sudori romani? Ca eu da. Ma cac pe mine de ras cand ii insulti spunand ca-s calificati.
De agricultori…nu mai zic nimic. A vazut toata Europa cat de calificati sunt agricultorii romani. Ia zi, se mai vinde-n hipermarketuri mamaliga importata din Italia? In Cora, Gima, alea, se mai vand rosii din Turcia, pepeni din Maroc si usturoi din China cand e plin sezon la noi?
Confirm, asta ma ustura 🙂
More like unul din 30. Si-s optimist. Cand ajungi si tu prin Bucuresti in vreo vizita, du-te pe aeroport si uita-te la coada aia care zboara-n Spania, Italia, UK etc. Numara-i pe-aia care ti se par doctori sau IT-isti si numara-i pe-aia cu papornita si acordeonul.
Du-te ba la paralympics cu civilizatia adusa de romani, ca aberezi la modul sinistru.
UE pierde imens cu noi. Nici ei nu stiu cat. Noi nu pierdem absolut nimic, in afara de ce aruncam noi pe geam multumita unui popor cretin care alege la nesfarsit aceeasi clasa de politruci. Gen absorbtia fondurilor europene. Ia, spune-mi tu, concret, ce ai pierdut tu ca am intrat in UE. Sa stiu si eu. Ce ai de castigat si ce ai castigat deja cred ca-i clar.
foarte multa incrancenare, cand nimeni nu obliga pe nimeni sa cumpere nimic, sa ofere un pret pe car enu si-l permite
imi cer sincer scuze ca-s invechit, dar in umila mea parere un bun va continua sa coste atat cat e dispus cel mai potent cumparator sa ofere
la momentul X, cumparatorul Y ofera pretul Z
pretul bunului pe care eu il vand se caseste la interesectian cartezienelor astea(parca asa le zicea)
sper ca nu mai e nevoie sa mai adaugam ceva aici, ca chiar nu e nimic de adaugat
dar dac-o luam la analizat, daca vorbim de medii si de o piata sanatoasa, atunci probabil ca pretul unui apartament BUCURESTEAN situat in zonele 1 si 2(nu luam in calcul 0 si 3) ar trebui sa fie pe undeva pe la un salariu jumate /mp, deci undeva intre 600 si 700 de euro. Mai pune 100-200 de euro daca e vorba de ansamblu rezidential nou in aceleasi zone.
asta ca sa ai o piata predictibila si sanatoasa, o rata decenta de inlocuire a fondului locativ si un sistem suportabil de rate
Asta-i deja bullshit de clasa a doua. Nu te obliga nimeni. Sigur ca nu. Nu te obliga nimeni sa nu dormi in sant, de exemplu. Nu te obliga nimeni sa te speli. Ah, vrei sa iei un job undeva? Nasol, tre’ sa nu mirosi a sant. Da’ nu esti obligat, desigur.
Bun, du-te si explica-le asta alora care nu inteleg de ce sunt demolate mallurile prin state si se pregatesc si aici. Ca ei tot nu inteleg ce se intampla, da’ se pare ca tu stii cum functioneaza sistemul. Tot ce-am zis eu legat de diferente intre generatii etc? Nu conteaza, coaie. Cerere, oferta, cat e dispus unul sa ofere. Repet-o la nesfarsit, in cele din urma tre’ sa fie adevarata. Chiar daca nu se mai aplica.
600/mp inseamna 30,000 pentru un apartament de 50 mp (cam mic, da’ merge). Iar aia inseamna cam jumatate din pretul lui actual. Te apropii, da’ mai ai.
nu, nu ma apropii, in pula mea, ca nu-i vorba de asta
daca garsoniera din Paris unde-a facut o muie Marlene Dietrich s-a dat cu 2 mil de euro, c-atat a dat Al’Jihad El Testicullah pe el, atunci, in momentul asta, atat costa ghena aia
ca una similara, situata in blocul de vizavi, e 100.000, aia-i alta treABA
El Testicullah n-o vrea p-aia, o vrea pe cea cu muia lu Dietrich. si i-a si dat valoarea de piata de 2 mil. de euro
https://www.youtube.com/watch?v=_2vufQIxLvw
Manowar ai o logica la postul asta de parca ai fi pe legale.
Pai ce e de explicat? A disparut cererea, nu mai e nimeni dispus sa ofere, au ramas mallurile goale. Deci cerere si oferta.
Ca tu vorbesti de cauzele care face cererea sa dispara…este alta treaba. Dar momentan, in piata imobiliara din bucuresti nu e cazul. Ca o sa fie peste 2-5-10-tz ani? Poate. Dar nu acum.
Ca fapt divers, un cunoscut tocmai a cumparat saptamanile astea un apartament 3 camere, full renovat la Bucla(Drumul Taberei) cu 57k. Fiind luat cu credit, a sunat evaluatorul sa intrebe daca evaluarea lor(67k) este suficienta ca sa obtina omul credit. Si cand a auzit de 57k pret de vanzare a ramas masca: doar atat?
Asa ca pula mea: valuarea unui bun este data fix de pretul la care se bate palma. Dar daca vorbesti la modul generic, se considera pretul pietii, adica o medie intre preturile de tranzactionare
Explicatie data de-o minte simpla. Sau simplista.
Nu a disparut cererea. Tot ce se vinde in malluri se vinde in continuare. Pur si simplu lumea nu mai merge-n mall sa ia chestiile alea, pentru ca si-au schimbat niste chestii.
Da’ daca-ntreaba cineva, eu sunt pe legale.
Fii atent: mallurile vindeau tot felul de labareli. Toale, haleala, prajituri, cafele, pula mea. Si toate astea se vand in continuare. Dar mallurile sunt goale si prin unele tari sunt ghost-towns.
De ce, daca marfa se vinde-n continuare?
Pai, pula mea, pentru ca eu imi comand de pe interneti de la un baiat care care-mi vinde acelasi produs la 3 lei (in loc de 8 cat cereai tu). Sigur, tu cereai 8 ca pula mea, mallul tau era in zona cutare, pretul terenului, chiria era mare, ca-ti cerea puletele de dezvoltator – pentru ca, dom’leeee, VAD, DOM’LEEE. Exact cum cereau unii bani in plus pentru ca apartamentul lor din Cuca Macaii era langa Cora. Intelegi, Cora, acest reper turistic important.
De-aia s-au dus mallurile in pizda, nu din cauza cererii. Ca generatia noua si-a schimbat optica – si foarte bine a facut.
Cererea de apartamente nu a disparut. A disparut in schimb disponibilitatea oamenilor de a mai asculta tot felul de motive imbecile si a plati de 3-4-5 ori pretul pentru ca “dom’leee, zona, cerere si oferta”.
Intelege in pula mea, pana-n 2000, sa zicem, era la moda sa te duci in mall. Daca te duceai la mall, era logic sa vrei un apartament pe langa. Ca doar nu ai chef sa faci 3 ore pana acolo.
Acum nu mai e la moda sa mergi in mall. De-aia mallurile sunt goale. Acum nu mai e la moda sa mergi in hipermarket la cumparaturi. De-aia apartamentele de langa cora/metro/pulamea nu mai sunt cautate. La sfarsitul zilei, clientul ala a hotarat ca el VREA un apartament (deci, exista cerere), doar ca NU VREA sa plateasca in plus pentru chestii care nu-l intereseaza si care-s false oricum (gen zona buna, gen are cutare aproape, gen pula mea).
Si ala-i motivul principal. Tu, vanzatorul, vii si-mi spui “dar are hollywood multiplex aproape”. Ma doare-n pula, vad filme pe torrents/netflix. “dar are cora aproape”. Mi se rupe, nevasta-mea comanda cumparaturile de pe internet si-mi sunt livrate la usa. “dar are metroul aproape”. Ma doare-n pula, sunt hipster si merg cu bicicleta. “dar are mallul aproape”. Ma doare-n pula, merg cu prietenii la starbax (nu eu, da’ merg prostii). Dar…
Dar…nimic. Dar e o cutie de chibrituri gri, intr-un bloc gri-murdar din Romania. Are gropi in fata, maidanezi in spate, hoti in parcare, vecinii arunca ciorba pe ghena si cineva fura becurile. Asa ca, da, exista cerere, dar how about 300/mp, ce tot atata 1000?
Tu si restul puteti sa va imaginati ca dom’le, cerere, oferta. Nu-i cazul. Exista cerere, exista oferta. Doar ca s-a schimbat valoarea chestiilor si s-a schimbat modul in care facem chestiile. Asa ca acum nu mai exista “zona buna”, “zona 1”, “zona coispe”. Exista patru pereti si mai da-te-n pula mea cu ei, vanzatorule, ca ii iau la juma’ de pret in alta parte. Tot la laptop stau pe youporn vineri seara cu pula-n mana si-acolo, dupa ce vin de la starbucks.
Comprende? Eu de-asta iti spun, nu-i chestie de cerere si oferta. E chestie de “toate labele triste de scuze pe care mi le-ati aruncat pentru a face profit nu mai tin”. Si sunt dispus sa platesc pretul materialelor, ceva profit pentru tine (ca doar nu suntem in comuna primitiva, pula mea) si…cam atat. Ah, vrei de 3 ori mai mult, ca esti in nu stiu ce zona? Asteapta-l pe Al’Jihad ala de mai jos si succes!
Tu nu pricepi ca nu e o problema legata de garsoniera AIA, ci de toate apartamentele/casele pe-o raza de-un km in jur. Ca toti au inceput sa ceara pe urma 3 milioane. Ca-s aproape de apartamentul ala care s-a dat la 2, in care a luat Marlene Dietrich o muie. Iar pentru mine, cumparatorul, treaba asta nu valoreaza nimic. Ce face sau nu face Al’Jidan e complet irelevant.
..nu compara totusi Bucurestiul cu Londra, unde nu cred ca va fi vreodata trend descrescator, basca inflatie, basca devalorizare. uita-te si tu cum sunt TOATE statele “civilizate” indatorate, cum toata cresterea economica e bazata pe credite, ca sa le achite va trebui sa de drumul la tiparnita, nu vad nici un motiv de ce nu as fi indatorat, sa fiu de aceeasi parte a baricadei cu statul, de ce sa am economii in banca sa mi le fure statul prin inflatie (bine si asta trebuie facuta pe sest, nu cum a facut fsn-ul in anii 90). vad ca tine Merkel cu dintii de euro sa nu fie tiparit in exces dar cat va mai putea?
cutremure, inundatii, razboaie.. nu spuneai tu ca anglia e la adapost? in 77 cate imobile au fost distruse nu stiu, stiu doar ca au fost cam 1700 de victime, dintr-o populatie de 1,8 milioane (sub 1 la mie) deci chiar sa fi fost ghinionist rau sa fi murit la cutremur si hai sa spunem ca 1% (punem ca stau cam 10 capete intr-o casa) din casele din bucuresti au fost distruse in 77 la cutremur, tot sa fi ghinionist sa te afii printe cei afectati. cu comunismul ai dreptate ca ala a fost cel mai rau ca a confiscat tot ce s-a putut confisca, da ia spune nu cumva au desfiintat si bancile la care ai fi avut vre-o datorie de platit, n-au trimis patronii bancilor la canal sau i-au facut disparuti peste noapte? pula casa pula datorii. exista mii de moduri in care poti sa-ti pierzi casa peste noapte, da niciunul nu e mai riscant decat viata in sine
@Manoware, serios, ai luat-o in porumb…tu vorbesti daca-i bine sau rau cu explozia preturilor, cu subprime-ul, cu valoarea intrinsesc si de utitlitate a lucrurilor
n-are legatura cu cat costa un lucru….daca vrei s-o tii in continuare pe drumul asta, no problem, puteam discuta, DAR E O ALTA TREABA
tu acum pui in discutie insusi utilitatea pretului, adica te pisi pe 6.000 de ani de comert si pe vreo 4.000 de etalon monetar
daca nu intelegei ca , intr-o piata, libera, dereglementata, un bun costa atat cat e dispus sa dea pe el un cumparator, INTR-UN ANUMIT MOMENT SI INTR-UN ANUMIT LOC, aia e…nu stiu ce sa zic mai departe, ca n-am ce s aargumentez, e evident ca ma insel eu. dar nu in privinta pretului aluia, ma insel in alta privinta
uite, un alt exemplu. la noi, pretul energiei electrice si la gazuluieste reglementat. aici nu exista o piata propriu-zisa. toate gospodariile din Romania platesc acelasi pret pe kWh si metrul cub de gaze, iar diferentele d erentabilitate intre vanzatori se fac prin ce economii reusesc sa faca fiecare
dar, zi si tu, cand ai o piata libera, cum altfel decat prin ceea ce e dispus sa ofere un cumparator ai putea sa stabilesti pretul unui bun? care-i valoarea lui reala?
Pai, ce sa zic. Atunci fa datorii, n-ar trebui sa fie prea dificil.
De natura nu comentez, ca nu pot sa prevad prea multe pe tema. De razboaie, meh and meh, nu stiu daca s-ar mai deranja vreun luftwaffe cu ea.
Da’ in ziua de azi se face mai simplu. Din dobanzi. Peste noapte iti creste dobanda la creditu’ luat pentru casa la 10-15% (s-a mai vazut – tot aici). Si herpaderp, pierzi casa. Scurt pe doi. Trendul, PE TERMEN LUNG, PARE a fi crescator. Da’ cand tocmai ti-ai pierdut casa, nu stiu cu ce te incalzeste faptul ca peste 20 de ani, DACA n-ai fi pierdut-o, ar fi valorat mai mult…
*insasi utilitatea pretului
Deloc. Pun in discutie factorii pe care mi-i bagi tu mie la pret si care, ca vrei sa accepti sau nu, s-au schimbat.
Nu exista.
Valoarea reala e aia data de cat sunt dispusi sa plateasca cei mai multi potentiali cumparatori pentru el. Nu de un tampit care vrea sa stea intr-un apartament unde-a supt-o Zoe Petre in tinerete, ca are el un fetis…
Pula mea, nu stiu de ce-i asa de greu de priceput, da’ sa-ti explic pe intelesul tau. Poate bogdanel are fetis cu grase, sa zicem. Si poate el e dispus sa-i dea lu’ Sulamita 10 milioane pe-o muie. Ia zi, aia-i valoarea reala a unei mui prestate de balena aia bozgoroaica? Cum se zice la mine-n cartier, jur’te pe ma-ta.
Ce gandire de Bucurestean….
Iti iei casa ca e langa Mall, adica, ha!? Sau langa Cityplex, hahha. Sau langa Cora :))) La ce-mi trebuie?
Da, exista zone bune, gen nu as vrea sa-mi iau in cartierul de tigani chit ca-i la 1/10 din pret. Criteriile sunt simple: scoala relativ aproape, spatiu de joaca (parc, lac, iarba, orice nu implica automat beton si atat), piata (in sens larg, e ok si un magazin de cartier, doua, MegaImage ceva), statia unui transport in comun prin zona nu lipita de scara mea, iluminat public, locuri de parcare nu cine ocupa trotuarul al lui este si alte chestii simple.
Prin alte parti magazinele mari gen Lidl, Kaufland & co sunt la marginea orasului si te duci sapt sau la 2 sapt, doar in Bucuresti le-au facut in centru pentru ca …
@Manowar
super
pai, atunci, hai sa fie si mai simplu, sa se infiinteze un reglementator de pret pentru toate bunurile. Comisii peste comisii vor analiza si vor impune pretul pentru mai toate bunurile mobile: un apartament de trei camere trebuie sa coste X, indiferent cum ar fi el si in ce zona, o masina Y, un kil de cartofi Z
ca sa facem fix ca-ntr-o distopie futursita gen A Clockwork’ Orange sau Brasil
sa sefiintam piata, ce pula calului, si sa stabileasca niste Comisii cat sa coste lucrurile
unde oare mai costa Dacia 70.000 de lei, pret fix si stabil, ca sa-si permita tot poporul?
Ete pula. Evident ca ma refeream la cererea de produse de mall. De ce te incapatanezi sa o tot dai pe aratura nu stiu. Pe exemplul tau: existau boii care considerau ca acel produs valora 8 lei. Era cerere. Acum boii au deschis ochii/s-au plictisit de mall/au ramas fara bani si nu mai vor sa dea 8 lei la mall. NU MAI E CERERE LA MALL. Cererea e pe online la 3 lei.
Hai ca incepi sa te dai pe brazda. Deci valoarea reala e data de pretul de tranzactionare, dar mai pe medie. Adica fix ceea ce combati.
Legat de pretul pe Bucuresti: nu auzi ca evaluatorul,care e destul de calificat sa calculeze media deoarece cu asta se ocupa, a facut ochii cat cepele cand a auzit pretul de 57K. Deci media pe Bucuresti, adica “valoarea reala”, dupa cum zici, este ceva mai mare.
.
Nu pot decat sa rad la o astfel de evaluare. Cate case crezi ca a construit cumparatorul obisnuit ca sa poata sa determine pretul de constructie? Ai habar cate tone de fier intra intr-o casa/apartament si cu cat se vinde?.
Întotdeauna caută explicația mai simplă.
În acest caz explicația mai simplă este ca acel evaluator este bou sau nu și-a făcut treaba cum trebuie (și/sau prietenul care ți-a povestit a înflorit istoria). Asta cu “este destul de calificat să” e cu dus-întors. Faptul că unii sunt pe post de administratori de rețea nu înseamnă că nu se uită ca musca în lapte când îi pui în fața unei console de cisco și te întreabă ce e un vlan și cu ce se mănâncă.
Oricum asta cu “evaluatorul care l-a sunat să vadă dacă e valoarea ok pentru credit” miroase a pute (sau a șpagă). În teorie evaluatorul este al băncii și este în interesul lui să nu umfle prețul pentru că dacă ceva pute la boardul de creditare se poate cere reevaluare (la mine au venit să facă reevaluare la o anume bancă) și atunci pa și pusi business de la banca aia.
Evaluatorul era al bancii. Daca ai trecut printr-o evaluare, ar trebui sa stii ca evaluarea este subiectiva si ca este bazata intr-o mare masura pe pretul zonei(ala cu care Manowar nu e deacord). Si atunci e de bun simt sa intrebi beneficiarul final al creditului daca pretul pus de tine nu ii fute tot meciul in conditiile in care tu ai o marja destul de mare in care esti acoperit cu pretul. Cam asta e povestea cu evaluatorul.
Din punctul meu de vedere, notarii, agentiile si evaluatorii sunt cei mai in masura sa spuna care e pretul pietii deoarece au acces la preturile reale de tranzactionare. Nu vad de ce evaluatorul ar fi simulat mirarea in conditiile in care totul era pe roz in cazul respectiv.
Eu stiu ca valoarea se calculeaza in doua moduri:
1. Fie apelezi la un expert autorizat (evaluatorul), pe care il platesti cu o suma deloc neglijabila – si ala iti poate spune fix cat e valoarea apartamentului, in functie de cateva criterii (doua sunt anul de constructie si suprafata) – deci mergi pe varianta oficiala – asta e personajul nelipsit din programul Prima Casa.
2. Fie apelezi la un notar, eventual cunostinta, prieten – si obtii un pret aproximativ – de ce spun aproximativ, unii notari nu stau sa noteze toate detaliile, gen ca ai doua bai si/sau o camara, ca e construit in ’82, nu in ’85, de-astea.
Ambele preturi tin cont de niste registre cu niste cifre.
@Ionut
Numa’ pentru record, Lidl e un magazin mic. Si e in centru in cateva orase. Alaturi de Profi si Penny.
Ca idee, cand io si rudele am facut succesiunea, varianta 1 (evaluatorul) costa numa’ vreo 2.000 de lei. In 2011.
s-a scumpit berea la birtul din sat? nu mai ajung banii de ajutor social? ai supt pula pentru o bere recent si nu ti-a placut?
Futu-ti viitorul “bun si roditor”, ai absolvit Stefan Gheorghiu?
Daca niste banci din America dau faliment stai relaxat nu?
Daca niste fabrici din Asia sunt inundate de un tsunami nu ai nici o grija nu?
Vrei sa ne “cladim destinul” singuri intr-o economie globala?
Esti fara speranta.
Deria, da, nu este cat Kaufland, este cat un Penny pe steroizi si cu toate astea nu-i in oras, ci la iesire. Ca si Kaufland. Penny-s prin oras ca-s ca niste marketuri de cartier, gen si tot e nasol. Cand am fost (de putine ori ca au marfa de mana a oispea) trebuie sa stai la rand in spatele unuia cu un pachet de tigari sau o doza de bere. Pentru asa ceva nu exista magazine de cartier? Ca idee, Billa mi se pare cea mai ok, dar tot nu-i un punct in a-ti lua un apartament ca asta e langa magazin si ala e la 500m.
Pai, lumea nu mai are chef sa dea 100,000. Are chef sa dea 30,000. That simple. Cerere exista. Da’ nu pe “zona mea buna, cora aproape, multiplex la colt, hauhau”
Nu. Not even close. Am zis exact ce-am vrut sa zic, nu m-am exprimat gresit.
Nu, daca tu vrei sa dai 1,000,000, eu ofer 10,000 si colegu’ meu si inca vreo 3 oameni tot 10,000, valoarea reala nu-i spre medie. E 10,000. Ca se gaseste un nebun care vrea sa dea un milion? Mi se rupe pula de el.
You’re dumb.
Interesul evaluatorului e sa o scoata la 100,000. Asa s-a si ajuns la preturile alea muiste. Ca-i al banii, cum zici tu. Si-i interesul bancii (care-l plateste pe el, in pula mea) sa-ti spuna ca e mai mult, sa iei credit mai mare, sa le dai mai multi bani.
Cate case au construit bancile? Cate case au construit evaluatorii? Exact la fel de multe ca mine. Poate chiar mai putine. Da’ de ce sa gandim?
Esti victima perfecta, keep up the good work.
You’re dumb. Nu-mi iau eu acolo si nu-mi pasa de reperele alea. Ti-am dat un exemplu. In Bucuresti, asa erau anunturile imobiliare. “casa pula mea descriere random LANGA CORA. LANGA MULTIPLEX. LANGA MA-TA”.
Nici eu nu vreau in Tulcea, ca-i oras de tigani combinati cu lipoveni si machidoni, da’ daca am nevoie doar de-un apartament cu net sa-mi fac jobul si sa nu dorm sub cer, daca pot lucra remote etc etc, imi iau acolo sau chiar in Braila. Sau Bacau. Pentru ca tre’ sa fiu idiot sa vreau sa ma bag dator la banca pentru ca pula mea wtf, tre’ sa stau in Bucuresti. Langa mall, nu?
Da, pai, asta-i chestia pe care tu, Justme si dracu’ mai stie cati oameni nu reusiti s-o intelegeti. Coaie, alea-s subiective. Eu nu vreau o scoala aproape. Nu am chef sa-mi urle boracii-n creier. Nu vreau un spatiu de joaca PENTRU CA NU VREAU SA-MI URLE BORACII-N CREIER. Nu vreau transport in comun in zona, ca nu am chef sa aud tramvaiu’ sau autobuzul. Intelegi cum e treaba cu “pretul zonei”? Toti carnatii pun “pretul zonei”, ca ai o tona de rahaturi in zona pe care tu nu le vrei, ba chiar le detesti. Boss, e zona buna, ca esti la Unirii, pretul zonei! Da’ poate nu vreau toti tarabagiii ordinari langa mine? Poate nu vreau putoare de mec-shit?
Exact, coaie. De-aia eu nu vreau asa ceva si nu accept asa ceva. Vine un bou la mine si-mi spune de pretul zonei, ca am…Cora langa mine. Bag pula-n zona lui si-n Cora! Pentru aia ma astept sa-mi scada din pret, sa nu-l creasca!
Exista deja. Da’ nu functioneaza in parametri. Cum e cu electricitatea. Sau cu multe altele. Si vad bine unde bati, gen spre comunismul cu planificarea cincinalului, da’ eu nu despre asta vorbesc. Eu nu am nevoie de reglementari si nu cer asa ceva. Eu imi reglementez singur chestiile.
Nu-si permitea tot poporul, iar aia care-si permiteau trebuiau sa justifice. Bai, pula, cum sa vomiti asa tampenii din tine? Sa-si permita tot poporul? Pai, erau atunci mai multe masini ca acum? Ca eu le numaram pe degete pe-alea din parcare….
Tu crezi ca eu marsez pe ideea “sunt prea scumpe, sa scada, sa-si permita lumea”? Fals 100%, ma doare-n pula de cat costa. Eu doar iti spun ca harneala aia cu “pretul zonei” e o vrajeala pentru prosti, iar voi o inghititi cu sloganul “cerere si oferta”, care-i o tampenie pe care nici macar n-o intelegeti.
Apartamentele la Unirii sau pe Splaiu’ Independentei, de exemplu, erau mai scumpe decat in Titan. Bun, vede cineva o logica in asta? Ca blabla, pretul zonei. Ce pula mea e coaie la Unirii care sa ma intereseze pe mine? Metrou’ e si-n Titan si la Unirii, s-o lamurim. Stii ce ai pe Splai? Duhoare de Dambovita vara si tantari in plus de-acolo, ca deh, e langa apa. Ah, si extra noxe, pentru ca plm, trafic static, sa zic asa. In rest? Magazinu’ Unirii in care cred ca am intrat de 10 ori toata viata – si de vreo 7 ori pe vremea cand doar acolo gaseai Best Computers deschis. Da’ coaie…herpaderp, zona. Da, zona. Sfantu’ Gheorghe, unde nu poti parca nimic, ai piatra cubica si containere de gunoi imense (si pline) din 10 in 10m. “Centrul Vechi”, locu’ de intalnire al sutilor de buzunare si hipsterilor scapatati. Magazine in care intra un client la 3 luni, cu nimic de vanzare. Zgomot, traffic jam zilnic. Altceva?
Si, prin comparatie, in unele zone din Titan (unde nu stau si nu vreau sa stau oricum), stai langa un parc, ai copacii pana la etajul 3, metrou’ aproape.
La fel cu apartamentele in Bucuresti, in centru vs apartamentele la periferie. Gen 99% din multinationale bat spre periferie sau chiar in afara. Da’ pretu’ mare e in centru. Pentru ca….zona. CE ZONA, COAIE, SUNTETI TOTI RETARDATI? CE PULA MEA E CU ZONA AIA, SA STIU SI EU?
Now, eu am zis ca-s dispus sa platesc pretul real al jucariei PLUS profitul dezvoltatorului (ca pula mea, nu le construieste de plictiseala). N-am zis ca vreau sa fie profitul lui 5%. Da’ nici 300-400%, cum e acum. De banii aia, sa profite de ma-sa. Gratuit.
Billa e mai scumpa.
Nush de ce zice Mano ca-s goale mallurile si super/hipermarketurile. Da’ are dreptate ca nu gasesc tot ce vreau intr-unul singur.
Si chiriile tot in functie de zona se stabilesc. N-am inteles niciodata de ce cartierul Zorilor, din Cluj, e cotat ca un cartier unde chiria pentru un ap. de 2 camere poate ajunge la 300 de EUR. Mie nu-mi place de nicio culoare cartierul ala, n-am gasit nimic in el sa-mi placa.
La fel, tot ce era pe langa Iulius Mall/facultati era mai scump.
Discutam de trendul la nivel mondial.Daca vorbesti strict de Bucuresti, doar jumatate sunt goale in mod constant.
De exemplu, exista o chestie, Sun pula mea, undeva spre pula calului. Acolo-i singurul cinematograf in care am fost singuru’ client (ma rog, eu si nevasta-mea). Mai e unu’ pe la Constantin Brancoveanu, imi scapa cum se numeste, am mers intr-o sambata acolo cu o fosta prietena, eram vreo 10 oameni in tot mallu’.
Si mai sunt. Da’ sigur, sunt si altele care-s pline. Doar ca eu vorbeam la nivel mondial, pentru a sublinia o schimbare in mindsetu’ noii generatii.
@ Deria, cartierul nu mi-o placut nici mie, insa mi-o placut ca am avut acolo IEIA, fetele de la medicina si farmacie, cladirea CFDP-ului plus faptul ca puteai sa cobori Republicii in max. 10 minute si ajungeai in centru. Ca zona plina de studenti – Oservator si Hasdeu, mi se pare oarecum de inteles de ce ar fi chiriile ridicate.
@ legat de preturile la care se poate construi la noi, sa construiesti ca prietenul orbului 220 de mp la 20k de euro, la gri, mi se pare tare greu de realizat. N-am platit arhitect sau proiectant pe partea de rezistenta, am avut discounturi f. bune la materialele de constructii, mi-am permis sa muncesc un an si jumatate la casa doar cu doi indineni si am scos 119 mp la gri aproape de 20k fara sa socotesc munca mea.
La casa, un 300 de euro/mp/cheie/constructiile in regie proprie mi se pare ca ar fi ok.
Pentru blocuri, lund in calcul preturile firmelor de constructii pentru manopera (+scaderea de cantitati la materiale + manopera data de zonele construite comune), teren si utilitati, in mod normal n-ar trebui sa sara de 400~500 de euro in functie de zona, regimul de intaltime etc.
Ok, deci eu inteleg rationamentul tau, dar am niste indoieli cu privire la premisa asta.
De aici din lumea a treia – si nu neg, noi nu vedem prea bine pentru ca:
a) nu vedem departe (de aia plm cand iesim din tara si luam un pic de perspectiva plangem. noroc ca avem memorie scurta…)
b) suntem prea spalati pe creier sa interpretam si ce vedem.
Dar in fine, nu prea se vede schimbarea asta de care vorbesti(atat de tare). Stii ce vad eu d-aci?
O multime de oameni care au, intr-adevar, schimbare in mindset, dar stii pana cand? Exact pana cand devin oameni respectabili.
Isi trag nevasta, copii, job de corporatist sau nu, si deh, incep “responsabilitatile” – sa cumparam casa, dar stai!
Ca nu poti sa stai la 40 de km ca-i scump sa te misti, copiii tre sa ajunga si ei la scoala, n-are cine sa-i duca, sa-i aduca, sa stea cu ei…
Fast forward 5 ani, si nu mai vad nici o diferenta fata de generatia anterioara. Dimpotriva, vad o mare de oameni foarte fericiti sa adopte toate traditiile si obiceiurile dobitocilor de comunisti din care se trag.
Ba si nu ma intelege gresit, mie nu-mi place sa vad asta, dar parca asta vad.
Chiar te rog sa ma contrazici – avand in vedere ca schimbarea asta de mindset e la baza argumentelor tale, poate ne faci un articol separat.
Stiu ca experienta ta personala este diferita, dar sper ca realizezi ca nu e chiar tipica. 🙂
Cheers!
@Alifie, compatrioate, inteleg ce zici tu, da’ in plm, si amu’ daca ma uit in Piata, cred ca vad diferenta de 50 de EUR intre Zorilor si zona Iulius Mall, unde e aia de la Cantemir si FSEGA si caminele alea noi. Si zau ca imi place mai mult campusul FSEGA decat Zorilor.
Cre’ ca in Manastur is cele mai ieftine chirii. Si Manasturul geme de oameni.
@Mano, valoarea de pe piata a unui apartament mai este influentata si de parter/ultimul etaj. Bag seama ca stii asta.
Imbecili prostiti de saracie, incapabili sa gandeasca mai departe de ziua de maine. Asta-i singura explicatie.
Bai, uite cum stau lucrurile.
Sa zicem ca tu esti in UK acum. Asa, de dragu’ de-a zice. Si ai doua variante:
1. Te duci si-ti iei un credit de 300,000. Iti iei o casa cu 2-3 dormitoare (aka 3-4 camere), depinde pe unde pula mea e si in ce conditie – mai spre Londra oarecum. Ai de platit la el 10-20-30 de ani, dupa posibilitati (calculatoarele bancilor sunt libere pe net, verifica exact cat e si ce salariu ai putea obtine tu).
2. Te duci si-ti iei un credit de 80-100k (daca ai nevoie sa-ti iei credit, la banii aia). Cu banii aia, iti iei tot 2-3 dormitoare. Da’ nu in Londra. Ci in, pula mea, nu stiu, York, Cornwall, pula calului, pe undeva.
Bun. Acum alege. Esti liber de la 40 de ani, sa zicem…sau esti liber de la 60 de ani, in ce priveste casa aia.
Iei 100,000 si platesti inapoi 130,000, sa zicem. Sau iei 300,000 si platesti inapoi 450, sa zicem.
Ce poti face cu diferenta aia de ~300,000? Poti face ceva? Cum ar fi, nu stiu, daca ai boraci, sa-i iei si lu’ fi-tu o casa? Ba poate chiar 2-3? Tot de banii aia! Si 20 de ani nu platesti rate, nu ai chirie.
Stai undeva, e ceea ce s-ar numi “la tara”, da’ nu e “la tara de Romania”. Tot toaleta normala ai, tot fibra optica, tot 30000 de posturi TV daca esti pasionat, doar ca-i mai liniste, e aer curat, nu prea-s masini/traffic jams, joburile sunt platite mai prost si nu ai un cinematograf in oras (posibil, posibil sa ai).
SAU dai aia 300-430 si stai pe undeva pe langa Londra. Da’ in Londra in vreo parte buna, ca acolo deja discutam de milioane. Discutam de “pe langa Londra”, cam cum e comuna Catelu pe langa Bucuresti, gen. Dar, desigur, ai acolo metrou, cinematograf etc.
Daca vrei in Londra, “platesti zona”. Pentru ca “exista cerere”.
Alternativ, desigur, iti poti baga-n pula-n mortii ei de Anglie si-ti poti lua 2 bedrooms maisonette la 90,000 de EURO pe undeva pe langa Frankfurt, nu mai stiu pe unde, unde sta un amic. Sau iti poti lua o casa la 15,000 de euro in Arad (vinde pizda unui coleg, daca vrea cineva) cu ceva teren in spate. Si de restu’ de bani te mai gandesti tu ce faci. Poate nimic. Poate stai cu o bere in brate toata viata.
Judeca singur, incearca sa-ti dai un raspuns. Daca nu reusesti, discutam mai departe. Daca reusesti, nu cred ca mai e ceva de discutat.
Pai, sunt absolut de acord cu tine, in ce priveste UK. Optiunea 2 suna bine.
Dar eu zisesem de RO. Unde nu te muti “la tara” ca o optiune. Tu zici ca pretul corect e 5-10k aici, pentru ca n-o sa mai cumpere nimeni; eu iti zic doar ca generatia lu peste nu sta sa fie 10k pretul… cumpara tot la 60k.
Cum ai luat si tu, si eu… uite pentru gestul asta imi fac o auto-dedicatie 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=_7grdA9sdFo#t=25
Nu prea am cu ce sa ma bag in discutii prea amanuntite.
Vreau sa spun doar ca daca esti in situatia de a inchiria/cumpara un apartament langa vreun parc. Da intai o tura prin parc si vezi daca exista vreo zona in care se pot organiza concerte pe langa tine. Eu m-am trezit ca e nu stiu ce targ al producatorilor si de vineri pana duminica mi-au rupt capu cu muzica populara pana la 7 seara, am zis ca ma arunc de la balcon…
Tineretului?
Manowar alegerea locului tine de mai multi factori. Faptu ca tie nu iti plac niste lucruri e irelevant
Lumea chiar vrea mol, metrou, piata, scoala, parc
Tu vrei casa in suburbie. Irelevant in discutia despre apartamente
Nu vrei parc ca boraci, dar ai sta in cartier de tigani ca se stie ca e liniste.
La un ap platesti zona, recte confortul. Sigur ca poti deschide gemu vara, dar e mai misto sa ai clima in masina. Da, costa mai mult, masina si fara elw merge si tot masina se numeste … Fix la fel.
Si presupun ca argumentul tau nu-ti suna deloc imbecil in ureche cand sustii ca “zona”, desi “zona” de la Unirii e o chestie unde nu poti deschide geamul, spre deosebire de vreo casa in afara Bucurestiului pe langa vreo padure. Right?
Unii vor viata urbana, iar altii rurala. Acum ajungem la asta sau pastram treaba legata de zona > pret mai mare.
Eu in locul tau as face un credit daca:
Rata e mai mica decat chiria. Oriunde ar fi casa. Ca te muti, casa isi plateste singura rata. Dar e bine sa fie mai mare chiria ca atunci e afacere si ai si un eventual tampon ca nu va fi 100% din timp inchiriata si vei plati si rata si chiria ta oriunde ai fi. De ex eu am rata 200, se termina in 3 ani or so. Daca il inchiriez acum e 300 ( cu contract, deci 260 € raman la finalul lunii, restu ia statul) Stiu ca a fost juma de an. Deci se poate face o chestie cu chiriiile daca ai bani sa cumperi ieftin in zone bune.
Daca te simti bine acolo si n-o iei pentru ca zici tu ca-i afacere. Multi stau in locuri ce nu le plac dar cred ca l-au prins pe Dumnezeu de picior. Gen ccomplex din ala la marginea orasului unde cand ploua e namol si totul e trist, dar na.
Daca returnand bancii mai repede banii, cadoul ni este f mare fata de banii bagati in chirie in anii cat ai strans banii. Oricum de castigat nu ai cum, dar macar sa nu iti tragi singur un glont in picior. 900/chiria/luna 11k/an. 77k chiria in 7 ani cat tu strangi banii. Deci dai pe casa 250 + 77 chiria pana i-ai strans. Sau 250 si dai dobanda la ei 100 sau cat ai zis ai ai e. Pierzi 23k in 7 ani. Calcule simpliste, dar ca idee.
Da’ nu e vorba de urban vs rural. E vorba ca ambele case-s la fel, doar ca una are gradina, aer curat, liniste, iar cealalta nu. In schimb, ultima e oarecum pe langa un cinematograf, sa zicem. Si aia e tot.
Incearca sa iesi din gandirea aia de “rural”, ca “rural” (nici nu-i vorba de asa ceva, oricum) in Anglia nu-nseamna buda din fundul curtii din Romania.
Aha. Deci pierzi bani si pe deasupra risti serios. Pentru caaaaaaaaaaaaa?
Si, sarind peste asta, mi se pare o tampenie. Eu, sincer, nu-s dispus sa fac asta. Mi se pare o tampenie sinistra.
Bai, daca discuti de spart 327k, uite o idee: du-te-n sloboz in Spania, ia-ti acolo ceva la 60k lire. De restu’ de 267k, fa-ti o afacere sau doua pe-acolo, sa nu trebuiasca sa muncesti. Herpaderp – si stai la soare. Nu prea stiu ce, da’ imposibil sa nu poti porni o afacere cu 133.500 de lire pe-acolo. Iti faci tu una, isi face nevasta-ta alta, asa, la misto, sa aveti ocupatie, vezi-doamne. Si aia e.
Ce-i cu mentalitatea asta de “trebuie neaparat aici”. Serios, nu-i ca nu-mi place Anglia – imi place – da’ ce sloboz e asa de interesant aici si nu gasesc in alte tari, de-ar trebui sa vreau sa dau 250k/327k pe niste pereti?
O casa rapida si ieftina se poate face din baloti de paie. Iti faci palat cu asa ceva -vedeti pe youtube.
Faci fundatie strasnica iar in timp poti inlocui balotii cu caramida daca tot nu ai scapat de frica focului.
Mai poti face din cauciucuri, din busteni, din saci cu nisip, s.a. – vedeti aici, la sectiunea “Case ecologice” – http://www.natural-home4u.com/casemobileperoti.htm
Voiam sa va spun astea cu ceva zile in urma dar am uitat. Mi-am adus aminte cand am vazut asta…
http://www.lifeadvancer.com/gregory-kloehn-repurposes-trash-into-vibrant-houses-for-the-homeless
Postarea incepuse cu avantase si dezavantaje pt credit sau ciorap. Unora le vine mai bine una decat alta si la fel de bine poti alege varianta nr 3. Te duci in Costa Rica (insert tara) si iti iei casa cu 20k pe plaja, deschizi o afacere cu inchiriat biciclete turistilor (maxim 5k investitie) si iti traiesti viata la cel mai relaxant mod posibil.
Stii ce nu inteleg? Vofbesti de 1/3 dintr-un milion si stai sa iti faci griji unde sa-ti iei casa? Pt ce? Frate, e juma de mil de dolari … Locuieste la hotel cat inca produci mult si te retragi la batranete in Lisabona cu salariu pe ultimu an din care traiesti 5 acolo.
Citind ce scrii zici ca incerci pe tine sa te convingi ca n-ai nevoie de o casa. Ba, la banii tai de acum chiar nu ai. Si daca de maine iti cade un server pe maini si iyi zdrobeste toate falangele sa nu mai poti programa te intorci in casa ta din bucuresti unde vei trai decent. La ce iti trebuie acum casa fie ca e credit sau ciorap? Sau in urmatorii … 20 de ani?
Asta ai reusit tu sa pricepi? 🙂
Pai, se aplica discutia. Uita-te la ce scrii tu:
Iar discutia initiala care era? Ii fac bancii un cadou de 70k, cand de 25k, dupa calculele tale (nu le verific eu, nu ma intereseaza), de 25k ai rezolvat-o mult mai lejer si fara credite?
Herpaderp, psihologie de bordura, se aplica regulile
Nu lucrez cu servere.
Nici macar nu-i vorba de “la ce-mi trebuie casa”. E vorba fix de ce spui tu. Coaie, esti roman in Romania, ce faci? Dai cadou unei banci coispe jdemii de euro sau de banii aia blabla costa rica, blabla biciclete? Intrebare simpla.
Raspunsul tau? “pai, pretul zonei”. “pai, psihologie de bordura”. Pentru ca, evident, valoreaza mai mult zona aia de la Unirii cu mallu’ langa (daca o fi vreunul) decat plaja aia din Costa Rica. In special la -25 de grade iarna, eventual cand nu dam drumu’ la caldura ca nu au trecut X zile cu temperatura sub Y. Sau cand suntem inzapeziti pentru ca n-aveau echipajele rovigneta, derp.
Dumb cunts.
Revin, unii vor sunt darnici cu bancile si le fac cadouri, altii nu si strang ban pe ban, nu pentru toti binele este cel pe care il propovaduiesti tu. Pentru unii bucuria vietii e sa stea langa mall si-s dispusi sa plateasca pt asta. Oricat de idiot ai fi, cand iei de la banca 70k si afli ca ai de dat 100k inapoi iti dai seama unde se duce diferenta si accepti ca poate visul tau e sa stai langa Cora sau ce naiba vor.
Oricat nu-ti place, cererea si oferta au reglat totul mereu. Ca dau un regat pt un cal cand un cal in alte conditii era un sac de cartofi.
Generatia Y Z W exista doar pe hartie si a existat mereu in toate timpurile. Ca le zic revoltati pe sistem, punkisti, rebeli etc. In generatia asta Y sunt “elitele” cu un statut financiar mult peste medie. Tot Y e si ala de a dat Eminescu anu asta in el? Sau Daniela Crudu?
Toti ne nastem socialisti si ofata cu primul job devenim liberali.
Da, bancile cer bani. Si camatarii, dar nimeni nu isi imagineaza ca o fac pro bono. Nici biserica nu mai face asta si tu vrei bancile? Baga mana adanc dar nu te forteaza sa te duci la ei. Exista varianta seif, depozit, bani sub saltea.
Ti-am zis, sa am venitul tau, o casa a mea ar fi ultimul lucru de care mi-ar pasa. Poate nici la batranete ca am auzit ca exista pensiuni exotice prin oceania super ieftine. Si parca nici Cuba nu suna rau. 4 ani din viata i-am trait la hotel, cei mai misto ani din viata mea.
My bad pt filozofia pe bordura, dar pe fiecare il coafeaza altceva si tu tot o dai ca e nasol cu bancile. Bai, este, dar pentru mine nu a fost f nasol. Ti-am zis, chiria e mai mare ca rata. Nu suntem toti la fel de mobili sa avem aceleasi griji sau probleme. Unora lr place Tulcea, altora Salonicul (unde s-ar muta si maine) , dar nu are pt ce, cine etc.
momentan lasati canada in pace, ca eu poate vreau sa stau cativa ani acolo 😀
ma apucase si pe mine chestia cu casa saptamana trecuta. ca de ce coada mea n-am casa, a?! casa MEA. pai, guess what, n-am facut suficienti bani incat sa-mi pot cumpara una, si-asta e in mare parte vina mea, dar nu pot da timpul inapoi si nici sa ma deprim pentru restul vietii. in fine, ideea e ca dupa ce-am vorbit si cu maica-mea, pe loc m-as fi dus la banca, de-as fi putut. dupa care oh wait, mi-a sunat si mie asa, ce tot vin comunistii astia mici cu rahaturile lor de vinovatii “n-ai si tu casa ta” in conditiile in care cu ce joburi/salarii aveau ei, acum nu si-ar lua nici un cotet de caine. era alt context, deci sa trecem peste. dar sunt cam enervanti cu “ce parliti sunteti sa n-aveti si voi casele voastre”. yeah sure.
cam aiurea cu calculele, si mie mi se par horror. deci nu mi-as cumpara cu credit (nici fara nu-s sigura, tocmai pentru ca poate vreau sa stau in grecia cand sunt batrana. da, stiu, pot sa vand casa intre timp, doar ca pentru mine un credit e o presiune psihica f mare, nu ma intereseaza ca-i la fel cu chiria, resimt eu altfel), pe de alta parte, anii trec si bla bla, nu-s buna la ales 😀 cred ca-i doar sa iei o decizie si you don’t care dupa aia, defilezi.
am ras ceva la comentariile de la postul asta, ca mi-am adus aminte de mine-n facultate, care aveam discurs asemanator cu Manowar la toate seminariile de mizeriile lor economice. si in continuare imi mentin parerea.
comparatia cu austria nu e buna, statul are pe acolo diverse, poate reglementa oarecum pretul chiriilor. aici e cam in curu’ gol, deci asta e. si daca nu mai poate interveni, ce-ar fi sa intervina oamenii. uite asa, timp de 1 an de zile nu mai cumpara nimeni nimic in bucuresti. si nici in arad. si nicaeiri. pentru ca nici mie nu mi se pare ca merita. http://www.imobiliare.ro/vanzare-case-vile/timisoara/braytim/casa-de-vanzare-4-camere-X47N110NM
dar daca oamenii se vor indatora in continuare si vor face foamea ca “ala e pretul”, na, sa fie.
iar faptul ca oamenii inca nu se simt sclavi si vad comparatia asta fortata, mie mi se pare… cum dracu’ nu esti sclav?! exact unii au stapani mai blajini, ingaduitori si asta-i toata diferenta. sunt convinsa ca se poate scapa din sistem, eu una n-am reusit, n-am gasit cum. ma refer pe termen lung, si-oricum aia-s exceptiile. da, daca toata lumea ar gandi si nu i s-ar mai parea cotetul de langa mol realizarea pizdii in viata, poate lucrurile s-ar schimba, numai ca n-o sa vad eu chestia asta vreodata.
si-i o chestie cu care nu voi fi impacata niciodata, nu ca vreau egalitate pentru toata lumea, nu-s idioata, dar practic trebuie sa fii f destept, descurcaret samd ca sa-ti satisfaci de fapt nevoile de baza. alea cu haleala, locuinta, siguranta… si in 30 de ani, cash se pare ca nu mai merge. iar pe lumea asta exista si oameni mai prosti, nu intotdeauna din vina lor. nu sunt de acord ca aia tre sa moara in chinuri doar ca n-au avut noroc de gene bune. sunt de acord ca nu merita sa aiba vacante exotice sau nu stiu cati rami la calculator, ca se descurca si cu o tabara si-o rabla, dar sa-ti tremure curu’ ca ajungi in sant si mori de foame cand pana la urma dupa puterile tale muncesti ceva, nu mi se pare ok. dar la nivel mondial asta pare a fi bine, ca nu vad revolte in masa. e ok, o planeta se descurca din ramasite, cativa tin tot si na, felicitari. mda, cred ca delirez 🙂
good luck, Manowar, ca partea ta ti-ai facut-o bine
@Mano, daca la calculul “sa ma incurc sau nu cu banca”, a iesit “mai bine nu”, atunci nu mai e nimic de discutat.
Tu te-ai interesat doar la Lloyd’s? Ca eu aveam ofertele tuturor bancilor potentiale acordatoare de credit din Ro. Actualizate periodic. Cre’ ca dosarul ala cantarea cel putin 2 kg. Si nici una nu mi-a dat pe plus. M-ar fi disperat sa ma stiu 20j de ani cu drobu’ de sare deasupra capului.
Nu am mai intrebat nicaieri. Mi-am bagat pula pur si simplu. E mai mult o chestie de principiu, ca pe-aici nu stau nu stiu cat dupa ei, nu-mi trebuie dosare de 2 kg etc. Da’ cum am zis, e vorba de principiu. Cam ce zicea Ionut mai sus.
Lasand la o parte treaba aia cu Costa Rica, ca nu stiu cum e cu preturile acolo, eu vad treaba asta diferit. Am un amic in Germania care si-a luat ceva casa recent. Ce-am inteles eu e ca-i vorba de 2 bedrooms, maisonette cu ceva gradina. Nu pot da detalii prea exacte, ca n-am intrebat, da’ cica a dat 90,000 de euro pe ea.
Si atunci imi pun intrebarea asta: ba, daca-i vorba sa sparg banii aia, nu mai bine imi iau in pula mea o casa in alta tara (Germania, Austria, Italia, Spania, Grecia, Habarnamia etc), iar de restu’ de bani ori o frec zi-lumina, ori imi fac ceva afacere obosita pe-acolo, cat sa nu trebuiasca sa-mi iau job?
Si, daca raspunsul e ca “ba da, e mai bine asa”, pai, atunci, de ce pula mea stau eu sa astept doua saptamani sa-mi raspunda un muist la mail? Adica, il rog eu sa ma ajute sa-mi fac singur rau si stau sa astept s-o faca? Serios-serios?
Pai, imi bag pula-n mortii lor, ce sloboz, am ajuns sa-i alerg eu cu banii, sa ma rog sa mi-i ia? Hai sictir, muie si la sicriu.
E relativa treaba cu drobul. Iei casa la x lei. In 10 ani ajungi fara lic de munca si zero lei in cont. Cel mai probabil vanzand casa si cu ce ai platit pana atunci iesi pe zero. Cei 10 ani ii poti vonsidera chirie. Adica asa si e ca ai stat in casa bancii. 😀 In tari civilizate bagi faliment personal bla bla, practic o sa fii pe zero, putin probabil f mult pe minus.
Si daca e sa gandesti asa, nu-ti iei smartphone ca ti-l fura tiganii si e cat un salariu. Nu iti iei masina ca o fura tiganii. Nu faci copil ca ti-l fura tiganii. Daca nimeni nu si-ar asuma un risc unde am ajunge? 🙂
Hai las-o ma-sa, Germania? Da’ Grecia ce are? Mereu mancare proaspata, o stare generala de mi se rupe, apa curata, uleiuri bune, fructe de mare, nisipul cam nasol, vreme frumoasa si vitamina D. Si mai ieftin ca la nemti.
Am luat nexus 5 cu banii jos. Nu mi-am cumparat vreodata un telefon in rate.
Am luat masinile cu banii jos. Trei pana acum. Nu mi-am cumparat vreodata una in rate.
Iar daca se punea problema sa mi le iau in rate, ar fi insemnat ca nu mi le permit, asa ca nu le luam. Si mai e o chestie care nu intra-n capu’ utilizatorilor de smartphones. Coaie, eu imi permit orice smartphone. Serios. Da’ nu-s dispus sa dau mai mult de 300 pe el, in momentul de fata. E irelevant ca-mi permit sa dau banii, nu vrea pula mea. Ca nu consider ca face, exact cum nu consider ca face o casa aici 300k sau in Romania 80k. Si “piata” e libera sa se “regleze” pentru ca “cerere” si “oferta” si restu’ elucubratiilor voastre. Eu tot nu cumpar, ma lasa rece. 300 am dat pe-asta, care face cam tot ce vreau.
Salariile mici, economia fututa si prea cald. Just saying. Nu ca Germania ar reprezenta idealul pentru mine, departe de mine ideea. Era doar un alt exemplu pe lista.
Cativa ani sau de tot, d?
Asa mult iubesti Europa? 🙂
Esti sigur ca piata imobiliarelor este corecta in vreuna din tarile alea sau in oricare alta? Gen apartamentul ala/casa aia chiar atata face, recte pretul multumeste pe toata lumea?
Boss, eu nu vorbeam si nu vorbesc de corectitudine. Ca daca e s-o luam pe “corect”, nu mai terminam niciodata discutia – gen de unde mortii ma-tii ai avut tu terenul ala pe care i l-ai vandut unui dezvoltator – de ce nu l-a avut bunicul? Simplu, pentru ca undeva, in trecut, l-a furat unul de-al tau si nu de-al meu. Sarim peste ce-i corect.
Eu discut de ce mi se cere vs ce mi se ofera.
Hai s-o luam mai pe intelesu’ romanilor, la corazon:
1. Bucuresti. 80k euro. Salariul mediu zicea unul mai sus ca-i 360 de euro, nu stiu daca-i adevarat sau nu. Maidanezi. Gropi. Tigani. Basescu. Vreme de cacat…presupun.
2. Plm, cum ii zice pe langa Frankfurt, ceva. 90k euro. Salariul mediu scrie pe net ca-i intre 3500 si 4000 de euro. Nu maidanezi. De gropi nu stiu, da’ astia doi cica merg pe autostrada cu vreo 200 la ora. Estimez ca la viteza aia, daca erau gropi, beleau pula. Tiganii mai mult expulzati, daca imi amintesc eu bine. In schimb, turci. Basescu nu, dar Merkel. Tot urata e si aia, o tiganca imputita, gaozarilor. Vreme de cacat…presupun.
Nu stiu daca te prinzi de ce nu e vorba de corect, ci de ce-mi ofera locul ala. La preturi relativ apropiate, unul din locuri iti ofera salariul X si epoca de piatra. Celalalt iti ofera civilizatie cat de cat si salariul X * 10. Si cam aia e problema si ala e motivul pentru care eu zic ca preturile in Romania sunt de 3-4 ori mai mari decat ar trebui sa fie. Nu ca vreau eu sa le reglementez sau ceva, departe de mine gandul. Da’ pula mea, cum am zis, 360 vs 3500-4000. Vorbesc strict de ce-ti ofera fiecare – venituri, posibilitati, cultura, gagici etc.
Daca tot nu te prinzi, plm…De aia care-i mai trag cu “pretul zonei”, ce sa mai zic… Gen, ei stau in zona buna, unde salariu’ mediu nu-i 360, ci 370. Herpaderp. Cum sa fii imbecil in doi pasi simpli. “pretul zonei”
Ca idee, pe langa Frankfurt (daca e am Main) ai niste localitati dragute, una e ceva cu Bad (Baile…), nu-mi vine acum in minte cum ii zice. Am fost intr-un mic conac de acolo, paraul curgea pe langa casa, ditamai gradina, parc aproape, drum bun, liniste…
Confirm cei 200 pe autostrada, plusez cu 20. 🙂 Mda, noi rulam cu 220 si pe langa noi a trecut un fulger argintiu, de-abia daca am apucat sa-l vad.
M-am prins de mai devreme. 🙂
Asa ca idee, in Germania salariul mediu nu e 3000-4000 euro..mai degraba vreo 1700-2000…politistii au 2000
@angajatul: eu am verificat 3 surse. Variaza, dar pe 2014, asta inteleg.
Una din surse e asta
Acolo scrie ca in 2013 era ~3400/luna (brut), aproximativ 2000 net. Ce-am gasit pe 2014 variaza intre 3500 si 4000 (brut). Tot acolo scrie ca-n Romania ar fi 395 euro net salariul mediu (net, nu am calculat brut, nu prea ma intereseaza)
Dar bun, rectific, recunosc ca nu m-a interesat salariul din Romania si-am presupus ca-i brut 360, bazandu-ma pe ceva comentariu de-al altcuiva de-aici (evident, a fost greseala mea).
In cazul asta avem 395 euro (net) vs 2054 (net), caz in care nu castigi de 10 ori mai multi bani, ci de vreo 5.x. Asa ca raman la parerea mea: casele in Romania ar trebui sa fie de 3-4 ori mai ieftine. Sau 5. Asta cand ne uitam doar la bani, desigur. Daca ne uitam si la restul capitolelor mentionate (cioroi, maidanezi, politica si “Vedete” de Dambovita colt cu Buzau etc), e tristete maxima si ajungem la concluzia c-ar trebui sa ne plateasca cineva sa locuim acolo. Nu-i prea departe de adevar.
In rest perfect de acord cu tine.Am mentionat-o doar pentru acuratetea calculelor 🙂
Salariul mediu net, in Romania, in aprilie 2014, era de 1.735 lei. Asa zice hotnews.
Da, 395 de EUR sunt, la cursul din 4 iulie.
@Mano, daca un apartament de undeva din Romania costa acum 25.000 – 30.000 de EUR, inseamna ca ar trebui sa coste, de fapt, 5.000 – 6.000? Vorbim de un apartament de doua camere, cu cateva imbunatatiri (termopan, centrala), poate chiar fara balcon, daca e la parter, un apartament unde ai avea de investit niste bani seriosi pentru a-l transforma in ceva sa-ti placa, baile sunt moartea mea, nu am gasit baie unde sa nu trebuiasca sa repari.
Cladirile comuniste valoreaza 0. Cu sau fara imbunatatari, alea sunt sa nu ne prinda cutremurul “fara tencuiala la 4 ani dupa ce ti-a dat statul casa” gen.
De altfel trebuie sa fii prost sa iei o cladire data pe degeaba, facuta de dorei, acum 30 de ani pentru ca e ieftin.
Ar trebui sa coste maxim 500 euro, cu toate renovarile facute si aviz dinala ca structura de rezistenta nu pica la cel putin 7 grade zgaltaiala(prin care intelegem si dinala geofizic, ca nu e nisip sub bloc, cum e cam jumate din Bucuresti).
Cum pula sa dai 30000 pe un jeg din prefabricate, ridicat pe teren extravilan expropriat acum ani, asa, complet la nimereala.
Manowar: si cate locuri de munca sunt la nemti acolo? Mai ales ca roman? Mai ales ca nevorbitor de neamta?
Ai facut update la wordpress? S-a dus pe mobil blogul, nu mai arata in dreapta ultimele comm. Cum ar trebui sa-mi dau seama daca a aparut ceva nou. Si mai nasol, iti dai seama cat a trebuit sa frec degetu pe ecran sa ajung la al 200 lea comm de aici?
idd… si nu merge nici aia cu request desktop site (arata tot tema de mobil) – chrome/note 2/android 4.4
Imi pare rau, nici eu nu-mi explic preturile astea. Sunt impotriva indatorarii pe viata pentru ca pur si simplu e o piatra de moara, dar in alte parti parca tot te mai poti gandi la avantaje, ca asta e, nu suntem copii de smecheri si trebuie cumva sa ne descurcam. Da, apartamentele comuniste valoreaza 0 lei 😀 sunt pur si simplu deprimante, si daca nu ele in sine (ca au imbunatatiri, perfect, am ajuns sa ne bucuram pentru niste geamuri mai acatarii, desi eu inca nu-s convinsa ca termopanele sunt mama lor), atunci scara blocului, vecinii, tot. Sunt ingrozitoare. Cu casa iarasi te poti tapi daca n-ai miliarde ca sa-ti iei teren cat o jungla si sa-ti faci constructia-n mijloc; am eu exemplu de casuta super faina, iarba, pomi, pacat ca din trei parti te terorizeaza vecinii, de-ti doresti sa dureze iarna sapte ani neintrerupti. Si mai am un exemplu cu niste francezi care au cumparat casa de langa si fac un circ continuu. Ah, am uitat sa zic ca-s tigani. Ca norocu’, vin pe aici doar in vacanta lor de Romania.
Zona aia din Germania de care pomeniti voi e foarte misto, si ca look, si ca economie. Dar trebuie intrebat mai sigur de preturi, ca asa aud si ca-n Arad e o casa 14k, dar nu-mi imaginez ce cocioaba ar fi aia si sa existe pe bune in oras, nu la 60 de km langa.
Animaloo, daca nici pe partea aia de Nemtzie nu-s locuri de munca, atunci ne-am dus dracului cu totii. Lasa ca-s o gramada de ingineri and stuff care se descurca bine merci cu engleza, nu toti aia de lucreaza in De rup limba din prima zi. Normal ca ar fi mai usor cu, dar asta e. Dupa cum zici tu, unde naiba – ca romani – ne putem muta? 😛 Una peste alta, depinde ce vrei in viata, apartament si bere duminica si salariu sa nu te intereseze cat costa mancarea, good, poate altii vor sa experimenteze diverse de pe planeta asta, ca nu ne da nimeni premiu la sfarsit ca am fost oameni asezati la “cashile” noastre. Deci da, cu libertatile de acum incepe sa mi se para ca ar fi aiurea sa stam tintuiti intr-un loc, o tara, ca ce? Cine are copii si d-alea, bine, au alta situatie, dar daca nu?
Manowar, nu stiu cu Canada ce sa fac, ma tot coiesc deja de ceva vreme. Aia e tara unde daca merg, o fac in principiu pentru cineva, ca eu singura as emigra in alte parti (gen Suedia, Austria, Germania) asa ca habar n-am daca de tot sau cativa ani, ar depinde de cum ma acomodez eu. Iar mie nu-mi prea surade, dar pe de alta parte nici n-am calcat vreodata acolo, deci habar n-am. In afara ca-mi place sa ma dau cu patinele, nu-mi imaginez cum naiba as supravietui iernii infinite, nici cum e socul cultural, ca aud de la toti ca pe bune e altceva bla bla.
Eu sunt si la stadiul in care toate-mi put, gen nu ma mai impresioneaza nimic, cunoasteti starea de da, bine, ce frumos, next. A se mentiona ca eu, nefiind vreo profi in domenii d-astea neurochirurgie, IT sau mai stiu eu ce, nu alerg dupa bani (bani am acum si in Ro, chestie care ma incurca) si nu-mi imaginez ca ma voi imbogati, eu pur si simplu nu mai pot aici. Gen ma zvarcolesc noaptea prin somn. Am inceput sa cred ca as fi mai fericita vanzand inghetata la colt de strada pe undeva, altundeva, decat aici. Dar e posibil sa ma insel foarte tare.
Whatever, nu mi-as cumpara inca o casa sa fiu in locul lui Manowar, ca nu sta pe ace, e inca tanar, mai poate experimenta si vedea. Dar da, daca e sigur ca d-acolo vrea sa plece pe lumea ailalata, de ce nu. Oricum umblam toti pe nisipuri miscatoare, ca n-avem garantii prea mari. Ieri am murit de ras cand am rascolit niste forumuri si ziceau unii prin 2007-2008 ca trebuie sa fii nebun sa mai pleci din Ro, cand in 10 ani vom fi fix la nivel cu ailaltii. Ihim.
Aha-ha-ha, unde ai citit, d, aberatia aia?
Io m-as muta intr-o tara unde nu sunt tigani, caini vagabonzi, manele, cocalari, pitipoance, spagi, drumuri proaste, cacati de om si de caine pe drum s.a.m.d.
V, nu e ieftin, e pretul zonei. 🙂
Iar argumentul “cutremur” nu e valabil pentru toata Romania.
de tema de mobil o sa ma ocup cand ajung acasa.
momentan sunt in Bucuresti si m-a deprimat de nici un threesome cu doua tipe mature de 15 ani nu m-ar scoate din asta. Maidanezi nu am mai vazut in zona, da’ in schimb au fost inlocuiti de cersetori. Pula mea, 20 de metri, 5 cersetori. No joke, au venit pana si la terasa, imi cerseau de pe margine. Pe unu’ l-am si injurat si era tare surprins. Cica de ce injuri dom’le, daca vrei, dai, daca nu, nu dai!
Da, posibil, am auzit ca pe la 1500 ridicau nemtii biserici, alea-alea. Bine ca le-am dat-o la unguri futu-le mortii de colonisti.
Pai nu-s. Rama de aluminiu si geam dublu/securizat ce are. Termopanele sunt “aveam ceva fabrici de vinil si daca tot nu mai vinde linoleumu”.
Oricum, geamuri sau nu, “utilitati metrou si iesire la mall”, nu schimba cu nimic.
Mai nou cica au “reabilitat termic” blocurile, sa nu mai scapati etern de igrasie, mucegai si apa infiltrata, dar o sa fie mai caldurica iarna.
Mda, pula mea, e frumos in bucuresti, ma, cu blocurile.
Uite, la mine-n zona, pute a canalizare afara. Dar compenseaza faptul ca in bloc, pe holuri, pute a gunoi. Amuzant e ca nimeni nu pare sa simta. E ca si cum eu sunt ala nebun care se tine de nas aiurea.
Dar pula mea…preturi.
Doare 3 cuvinte: BU CU RESTI
hahaha
N-ai ceva batrana sa arunce ciorba la caini si sa mai reabiliteze mirosul?
@V: nu stiu, coaie.
@Ionut: ce faci tu acum e un fel de “zona mea e mai buna”. Chestie pe care-am discutat-o mai sus – si tot penibila a ramas.
Da’ ce cauti in Bucuresti? Ca parca la sfarsitul lui mai erai in Cluj…
Mda, stiu, incercam sa fiu amuzant.
asta e noua. Igrasie si apa infiltrata cu izolatie exterioara? Cum vine asta ca eu nu ma prind.
problema cu izolatia aia e ca sunt multe facute prost.
Izolatia exterioara, mai ales cea cu polistiren (care apropos, nu prea se foloseste in “tarile cu apa calda”) nu permite peretului sa respire, ceea ce poate duce (daca nu se aeriseste corespunzator) la umezeala crescuta in aer, igrasie, mucegai etc.
are cineva idee cum se poate stabili cat costa un bun in lipsa unei tranzactii pe el intre un vanzator si-un cumparator?
@twodoor
Si daca nu respira peretele inseamna ca o sa moara?. Mai lasati ma dumele astea obosite cu pereti care respira. Asa era si cu termopanu: nu lasa geamul sa respire.
In primul rand polistirenul expandat permite difuzia vaporilor de apa. Acum daca propietarul este bou si usuca rufele pe calorifer fara sa mai deschida si geamul ca asa era el invatat de pe vremea comunistilor cand ii batea alizeul in casa cu geamurile si usile inchise, sa nu dea vina pe polistiren/termopane ca nu acolo-i buba.
aha. in timp ce un perete expus e foarte ok
Da, ma, glumetule, am eu. Uite, de exemplu, Google a scos pe piata Nexus 5. Si avea un pret pe el inainte de a vinde primul telefon. Si vei descoperi ca toate telefoanele mobile au deja un pret inainte de-a fi vandut primul dintre ele.
Gen, se face cam asa: “ba, pula mea, pe noi ne costa 200 sa facem telefonul asta. Si-a mai costat vreo 50 de dolari sa facem un deal cu LG-ul. Si s-ar putea sa ne mai coste vreo 30 marketingul. Da’ nu-l facem nici noi pentru c-avem suflet bun, avem copii acasa, amante de intretinut, totusi. Hai sa-l vindem la 300, sa scoatem un pic de profit, ca doar nu suntem organizatie caritabila”. Si costa 300 de lire.
Ma rog, intre timp e posibil sa se fi ieftinit. Si cam toate produsele au deja un pret inainte de-a fi vandut primul dintre ele, iar pretul ala se traduce in “cat ma costa pe mine sa-l fac si sa-l duc pe raft?” + “trebuie sa am si eu ceva profit”.
Cam asa se stabileste un pret. Ma bucur ca ti-am putut fi de folos. Daca-ti mai pot raspunde si la alte intrebari idioate demne de-o clasa de retardati dintr-o scoala ajutatoare, nu te jena. Eu nu-s ca restul. Pe mine nu ma deranjeaza sa-ti explic acelasi lucru de 5 ori pana pricepi. Sunt obisnuit cu romanii.
ihi. Comparatie intre bun mobil si imobil.
comparatie intre un bun care aparine unei piete de cateva milioane de bucati saptamanal vs 100 tranzactii pe luna.
Pretul la apartamente nu are nici o legatura cu costul lui. ar insemna ca eu sa il dau moca, pentru ca? Sau sa il dau cu 65 (cat am dat pe el) + 5% (profitu meu)?
Cum evaluezi tu pretului unui apartament?
“in germania e 90k, deci la noi ar trebui sa fie 90/4”?
dar
“in anglia e 300k, deci la noi ar trebui sa fie 300/5”
“in franta e 300k, deci la noi ar trebui sa fie 300/4”
Ce au?
Care e pretul corect?
raspuns corect: acela pe care oamenii aleg sa il dea. In 2008 era 100+. Acum e 60+. Peste 2 ani s-ar putea sa fie 50+ sau 70+. Nu prea vad o explozie tampita iar, ci cel mult o scadere.
Omu’ a intrebat cum se stabileste un pret, ca vezi-doamne, nu pricepe. Eu i-am explicat cum.
Si exact la fel se face si la un apartament. Da, au deja un pret pe ele inainte de-a fi vandut primul apartament dintr-un bloc. Si-i calculat exact la fel.
Unde ti-am zis eu ca trebuie sa fie profitul 5%? Sau 10%?
Foarte simplu. Pe mine ma costa X sa-mi fac eu o casa. Gen, sa-mi cumpar terenul, materialele si, ori sa le folosesc eu, ori sa-mi platesc X oameni care sa faca din materialele alea o casa (cu tot cu include treaba asta).
Alternativ, pot sa-mi cumpar una gata facuta, la pretul Y. Daca Y e simtitor (pentru buzunarul meu) mai mare decat X, sa-ti cumpere ma-ta apartamentul, ca eu nu ma bag.
Pe langa asta, iau niste factori in calcul. Si cel mai important pentru mine este “ce-mi ofera, ce profit scot eu din asta, cand il cumpar?”. Ei bine, in Romania imi ofera 395 de euro (sper ca-i corect acum). In Germania imi ofera 2054 de euro. Prin urmare, ma astept sa fie de 5 ori mai ieftine aici – asta luand in calcul doar ce venituri pot obtine. Daca mai iau in calcul si restul (gen 1000 de cersetori cand iesi sa bei o cafea), s-ar putea sa ma astept sa fie si mai ieftin.
Si nu, nu zic ca 90k e pretul corect in Germania. Sau ca 300k e pretul corect in UK.
Prostii. Ba, unii oameni “aleg” sa dea 650 de lire pe-un iphone 5s. Acum, e discutabil daca nexus 5 e mai bun decat ala. Pentru mine e. Da’ de vreme ce unii oameni aleg sa dea 650 de lire pe iphone 5s, atunci care-ar fi pretul corect pentru un nexus 5? De ce 300 si nu 550? Ca tot s-ar vinde. Daca eu l-am luat la 300 in UK si-n Romania era 400+ (parca), care-i pretul corect? 300 sau 400? Hm? Care-i chestia, romanii au mai multi bani decat englezii si, prin urmare, pentru ei, pretul corect e unul mai mare – gen taxa de lux? Nu cumva e din cauza ca-n Romania se merge pe ideea de “ba, profit de 30 de lire (cifra random) per produs – din care vand milioane – nu e suficient. Eu vreau profit de 150”? Gen, 50%. Pai, ce pula mea, nene, eu am dat clickurile alea pe internet sa-mi vina aici, nu-i normal sa mai pun si eu 50% la pret?
Pe scurt, nu sunt dume… sunt principii general acceptate in constructia de locuinte. Nu ma apuc sa dezvolt subiectul, Google is your friend.
Dar presupun ca tu esti deja expert, in calitate de roman…
Iar cu polistirenul, iar si pe scurt – ia vezi tu daca se foloseste asa ceva in Europa de nord. Probabil e prea ieftin si prea bun pentru ei si de aia nu-l folosesc.
@twodoor: in nordul Europei e alta clima.
buuuuuun, ma bucur c-am lamurit-o. apartamentele au deja un pret inainte de-a fi scoase la vanzare….iar pretul ala e fix, chit ca nu se vinde nici macar unul singur intr-o luna. dupa cum e fix si daca se vinde tot complexul in prima zi
si n-are legatura cu zona, cu conjuctura pietei, cu situatia economica de ansamblu, CU GRADUL DE DESCHIDERE CATRE CREDITE DE RETAIL A BANICLOR DIN ACEA PERIOADA
atunci, poate e cineva suficient de amabil sa-mi spuna cum dracu’ de trei camere, 80 de mp, in Rahova costa pana-n 40.000 de euro, iar trei camere, 80 mp, la Fantani, costa cam 150.000 de euro. ambele facute cam in aceeasi perioada ’86 -’90
cred ca e vorba de finisaje si calitatea structurii imobilului
da, asta tre’ sa fie…
Este exact ce-am explicat mai sus, la partea cu nexus 5. Acelasi telefon, EXACT ACELASI TELEFON, care nu-ti vine cu minusuri (gen, Nexus 5 in Anglia are tigani!!!11). El facea la lansare 300 de lire. Si, la doua luni de cand il foloseam eu – si cand tot 300 de lire costa – se bagase la vanzare in Romania pe 400+.
Gradul de credite and shit n-are nimic de-a face cu asta. Aia-ti cer 150,000 de euro (daca-ti cer atat, nu am verificat) pentru ca dom’le…e la fantani…e de smecher. Ai trafic 24/7, face banii. Si daca-s prosti care pun botul la asta sau la nexus 5 in Romania, se vinde. Asta nu-nseamna ca ala e pretul corect. Inseamna doar ca romanii-s prosti. Si guess what: daca eu ma apucam si bagam un post “ba, prostilor, va cumpar eu de-aici la 300 si vi-l trimit, va costa 350”, n-ar fi cumparat de la mine. Pentru ca pula mea, coaie, ala-si pune 50 de lire la telefon?! Ce, ma crede prost? Lasa ca ma duc si-l iau la 400, sa-i arat eu lui!
Fals. Pretul ala se duce-n pula daca nu se vinde unul singur in prima luna. Sigur, in Romania nu. De-aia bancile tin mii de masini cu care n-au ce face, ca nu vor sa le vanda la pretul corect, ci la pretu’ la care sa le iasa si lor un 50-100% profit.
Dupa care-s surprinse ca le-au tinut 5 ani si nu le mai cumpara nimeni, ca-s vechi. Normal.
bravo, Manowar, asa da, tata!
deci un pret nu este un pret fix, depinde de mai multi factori. printre care ci cei enumerati de tine: disponibilitatea unor cretini de a-l plati ori nu, gradul de specificitate al pietei(in Tokyo se vad cutii de 2/2 cu 100.000 de dolari), cata lichiditate este disponibila pe piata in momentul ala, ca, sa fim exacti, probabil peste 80% din apartamente sa cumpara prin crdedit. ori, sa suga pula Voiculescu, iar Oancea sa se uite, de 6 ani de zile, bancile romanesti nu mai sunt dispuse sa ofere credite pentru achizitii imobiliare decat in conditii de solvabilitate spre 100% a clientului
asadar, care-i ala pretul corect, cine dicteaza care-i pretul ala corect al unui imobil, al unui bun in general?
Pai da ma omule. Pentru ca pretul de “deschidere” nu a fost conform cu piata.
Daca nu se vinde…incepe sa scada pretul
daca se vinde repede…or sa creasca pretul pana cand se echilibreaza.
Sau, pana cand pretul o sa creasca prea mult, piata moare si scade rau.
Ba asta inseamna. daca se vinde inseamna ca e pretul corect. NU e pretul “fair play”. “Dezvoltatorul face prea multi bani”. “Oamenii sunt prosti ca isi cumpara acolo” -> da.
Dar “Corect” este cuvantul pe care il cauti
https://www.youtube.com/watch?v=YMP5MXKAlbg
Nu va lasati pacaliti, este mult mai misto! :)))
Dar eu nu am contestat niciodata ca romanii-s cretini cu spasme. Dimpotriva.
Eu doar am spus ca nu, ala nu e pretul corect.
Desigur. Asa ca iata programul prima casa. Evident, pentru clienti 100%! Ahahah.
Ruleaza-mi ba una si mie!
bun, bun, tocmai am stabilit ca atunci cand e stabilit pretul nu se face-n functie de piata <3 fix ce-ti spun eu.
Si uite cum am ajuns la bullshit. Asa crezi tu ca se stabileste pretul corect. Ceri azi 1000, maine 900, poimaine 800…pana se nimereste un prost la 750. Chit ca tu ai dat 300 si puteai sa-l vinzi la 500 din prima luna. Ba, mai mult, puteai sa vinzi un milion de produse la 500. Asa, dupa 3 luni, ai vandut unul la 750. Pe hartie, esti om de afaceri. Puteai sa faci 200 de milioane profit. In loc de asta, ai avut pierderi de 100 de milioane, dar e OK, pentru ca le va plati statul, mai devreme sau mai tarziu (i.e tu si restul fraierilor). Dar nu conteaza, cine se mai uita la asta? Important e ca esti un grozav om de afaceri.
Nu neg ca asa se face. Da, asa se face. Nu-nseamna ca-i normal sau corect. Inseamna doar ca sunt ceva prosti in libertate. But then again, doar ieri zicea Razvan ca 40% (din aia inscrisi, lol) n-au luat bacul. Deci da.
Intre timp, ma duc sa beau un cico cu singuru’ om din Romania de care-am dat pe-aici. go figure.
pai, ba, Manoware, nu conteaza ce crezi tu ca-i corect, ce-i corect pentru tine si cand?
nu-i corect pentru tine, e corect pentru altul sau pentru nimeni….asadar, se vinde la cat cere vanzatorul sau mai scade. pana se vinde
ce pula mea o fi asa greu sa intelegi ca pretul corect depinde de foarte muti factori?
poate intelegi altfel…asa-i ca pretul corect pentru TINE, pentru serviciile tale, era unul in Romania si un cu totul altul in UK
da’, ce zici, daca are nevoie de tine un seic din Dubai, sa-i faci de dracu mermeluri faci tu in IT pentru compania lui, si-i faci o impresie teribila cand va intalniti si-ti ofera 20.000k pe luna, timp de un an, ca sa-i rezolvi treburile
e corect sau nu e?
e ala pretul tau sau nu e? in momentul ala, pentru serviciul ala, pentru omul ala si in tara aia de cacat, pretul tau CORECT, pe care tu te-ai vandut pe un an, e 20.000 k sau nu?
tu ori trollezi ori glumesti.
in urma cu nici doua luni ai scris cum cresc preturile in UK datorita pakilor. Acum…zici altceva?
Cazare iti trebuie. Nu este de “sclavie” sau nu.
Sclavia reala e la telefoane. Si haine. Si componente pc. Si masini. Chestiile alea de care nu ai nevoie musai, dar ti le iei. Mai pe credit. Mai pe mancat de pe jos. Consumerismul facut mare de nepotu lu Freud. Asta ne mananca.
Pe scurt…sunt principii general acceptate de…doamna maica-ta. Care parte din “permit difuzia vaporilor de apa” nu ai inteles-o?
Si astia de prosti vand in tarile nordice EPS, nu?Btw, ia citeste ce scrie la descrierea produsului ca sa nu mori prost cu “peretii nu respira”. Si tot pentru cultura ta, nordicii au fost primii(prin anii ’70) care au folosit EPS.
@V nu cred ca ti-ai dori la un cutremur sa fii in ceva bloc d-asta construit recent pe principiul profitabilitatii maxime asa ca facut cu economie la fier beton si la calitatea betonului….ca vorba aia …fraierul se uita la finisaje si la mallurile de langa.Blocurile facute dupa 77 au o structura de rezistenta peste standarde ca Ceausescu a zis ca ii beleste daca se mai darama atatea la urmatorul cutremur.Intreaba un inginer de rezistenta ce incarcari de zapada etc au ramas de atunci in normele romanesti….asa gen 30-40 mai mari ca in uk sau germania
Nu cunosc preturile si taxele din Dubai. Da’ inteleg ca-ntrebi in sensul de “imi ofera foarte mult”. Nu stiu daca mi s-ar parea pretul corect. Aud ca prin tarile astea e cam interzis sa bei alcool, sunt vreo 50 de grade (cam mult chiar si pentru mine), nevasta nu prea poate merge pe strada singura, necum in gen fusta si tricou.
Nu stiu daca mi s-ar parea atragatoare ideea. E frumos sa ai bani, da’ e nasol daca-i dai pe divort, gen.
Si, sa ghicesc, ti s-a parut tie c-am zis si ca-i corect, nu?
Da, pentru ca cizmarul a facut minim 10 ani de arhitectura si avea 30 de orase la activ ceva, ridicate de la zero. Plus vreo 2 centrale nucleare, 3 noi tipuri de celule descoperite in medicina, vreo 10 formule de fizica, 30 elemente chimice noi…
Stiu… CEAUSESCU coaie, ca daca nu “o beleau sa moara mama daca te mint”.
………….
Am impresia ca exista niste cladiri romane de 2000 de ani in picioare, facute din caramida, si cam in orice tara sanatoasa cladirile sunt ridicate din caramida.
La noi nu, “punem incarcari de 40 de ori mai mari ca pulea” si-n 20 de ani ne vin cladirile jos la cutremur.
Serios? Serios ma? Du-te ma.
…plm, cum dau eu numai de d-astia care una, doua, au treaba cu mama?
In fine, nu te sfii te rog sa ne impartasesti sursa ta de knowledge, care este.
Desi, dupa taria convingerilor, probabil lucrezi in IT, nu in constructii…
si ai tu un vecin care vinde polistiren si _stie_, ba. Sau, si mai bine,
lucrezi chiar tu in IT la o firma care vinde polistiren.
Uite parere mai jos direct de la arhitect. Adica oamenii aia care cu asta se
ocupa, design de cladiri. In caz ca nu e evident, nu numai design vizual.
Si incerc sa-ti explic ca polistirenul, cel putin pe exteriorul cladirilor
(ca are si el uzul lui, 30cm sub podea, gen) e una din cele mai proaste
solutii de izolare termica (nu rezista in timp, arde, nu respira, contine
substante dubioase), dar tu stii mai bine.
Ce pot sa zic? Sa fie la tine acolo… Nu ma chinui sa conving decat pe cine
merita, iar tu momentan ai castigat un SIGXCPU.
In spiritul postului, nu conteaza cine vinde, conteaza cine cumpara… Ei
pot sa vrea sa vanda, cota aia de piata de 3% sau cat e nu ma incalzeste cu
nimic. Get it, get it?
Pai da, si ironia e ca in teorie sunt mai potrivite clima din nord si procesele
tehnologice pentru polistiren decat in .ro.
Cumva pentru ca ti-o ceri?
Ia si citeste, ca vad ca “lets out moisture from the building” din linkul anterior nu-ti ajunge. Sa nu ma pui acum sa ti-o si traduc. Du-te cu ea la arhitectul ala care ti-a zis ca nu respira peretele sa-ti explice el ce-i cu valoarea de la “difuzia vaporilor”.
Ma tot uit si ma tot uit…si nu e.
Aha, acum extindem ca e una din cele mai proaste solutii. Pula mea, asa o fi(e ditamai discutia aici, dar clar te depaseste subiectul). Eu ti-am dat peste bot doar la faza de nu respira peretii.
Hai coie, ca vad ca esti tare la a cere referinte de la altii ca sa-ti puta cand le primesti. Ia baga si tu cateva linkuri cu “principii general acceptate”, “nu se foloseste in nord”, “cota de piata de 3%”.
Facepalm. Inginerii lu’ peste prajit si procesele lor mentale.
Ai gasit tu o valoare acolo. Da’ o fi mica, o fi mare, nu ne intrebam si noi? Ia matale valoarea aia de la difuzia vaporilor si compar-o cu valori de la orice alt material de izolatie, si dupa aia da-ti singur peste bot cu ea.
N-am si nici nu ma voi obosi – prefer pe cat posibil sa ma informez din industrie, nu de pe pagina producatorului.
In rest, cum ziceam, SIGXCPU. Poti considera ca “mi-ai dat peste bot”, mi-e egal, si-asa iar am pierdut 2 minute cu tine.
sa moara Sica, ati dat-o in pereti care respira greu, gleturi si difuzia vaporilor
pentru ca, nu-i asa, fiecare se simte foarte tare pe-o bucata a lui si de-abia asteapta un prilej sa-si dezvaluie vastele cunostinte
@V cand te mai desprinzi de tastatura,ca pari IT-ist, mai discuta cu un inginer in constructii si vezi ce zice ala….sau daca asta e prea complicat pentru tine uita-te cum se construiesc blocurile astea noi ca nu trebuie sa fii mare specialist sa vezi cat de firave sunt…..dar ca la noi …toti se pricep la toate
Cand esti prost esti prost. Mai fac o incercare in speranta ca poate pricepi daca-ti desenez: polistirenul epandat permite peretelui sa respire. Nu este cel mai permisiv material, dar el permite.
justme: doar ca extrudat folosesc numa aia bogati
extrudatul nu este recomandat la placare si nu pretul este motivul. Ci exact ce-i explicam lu’ inteligentul lui peste: nu permite difuzia vaporilor. Asta in cazul in care vorbesti de case cu ventilatie naturala. Daca vorbesti de case cu ventilatie fortata, cu sau fara recuperare de caldura, ai putea sa-l pui fara probleme. Doar ca in gama lui de pret, se gasesc alte materiale cu calitati net superioare.
intre timp la londra:
http://www.hotnews.ro/stiri-19494835-panourile-publicitare-sumbre-din-londra-prezinta-povesti-triste-ale-oamenilor-izgoniti-din-oras-datorita-preturilor.htm
@Mishu05: Din pacate, cei care nu-si permit, nu pleaca. Raman si stau shared 10 intr-o casa, impartind chiria.
Ar fi frumos sa plece, poate si-ar reveni in pula mea chiriile si preturile caselor. Da’ nu-i cazul.