Un pic despre globalizare si antreprenori

Cel mai bine intelegi globalizarea cand vezi cate-o reclama tampita.

Cam cum am vazut eu in Palma de Majorca/Mallorca recent.

Ieseam eu din hotel de la piscina, ca era ora aia a zilei cand trebuia sa fiu tarat la o plimbare pe faleza catre un restaurant random si apoi alte chestii la fel de random, da’ fara haleala. C-asa-i in concediu. Stateam eu linistit si asteptam sa trec strada si fix in fata mea, la trecere, opreste un camion. Scria pe el mare si frumos: C&A (ceva firma de care n-am auzit in veci, da’ nu conteaza). O poza cu o gagica in costum de baie din doua piese. 4.5 euro. Si-un site. Am uitat site-ul, da’ nu conteaza, pula mea.

Opriti-va un pic si ganditi-va. Costum de baie. Cat de des cumparati unul? Eu, sincer, am o chestie de-aia dubioasa, ceva intre boxeri si slip, o combinatie tare tampita. De nu mai stiu cata vreme. Chiar nu mai stiu. Ca nu-i nimic in neregula cu mizeria aia, asa ca n-am avut nevoie sa cumpar altul. Il am de ceva ani. Si cat timp intru-n el si nu se rupe, nici nu-mi iau altul.

Parca-parca ai intelege sa ai nevoie sa fie ieftina o chestie de-asta daca ti-ar trebui alta in fiecare luna. Da’ nu-ti trebuie. Ce dracu’ ba, chiar si o chestie de-asta pe care-o tii 5 ani trebuie s-o iei ieftin? Ar fi vreun capat de lume daca ai da 50 de euro pe asa ceva? Eu zic ca nu. Ca, pula mea, ai da o data la cativa ani. Big fucking deal. Dar nu. Vrem ieftin. Vrem mult si ieftin. Si prost, dar asta-i alta discutie.

Asta-i globalizarea la lucru. Undeva, pe parcurs, am hotarat noi – asa, la nivel de “lume civilizata”, cica – ca e mai important sa dam 4.5 euro pe-un costum de baie decat sa avem fabrici in tara (si, implicit, joburi). Ca-i mai bine sa fie facute ieftin si prost in alta parte. Uitati-va la toate hainele voastre normale (nu cine stie ce costum dubios pe care-l purtati de doua ori pe an, ci la alea pe care le purtati zilnic). As putea paria ca 99% din ele sunt facute-n Asia. Tricou. Camasa. Hanorac. Pantaloni. Pula mea, cre’ ca si incaltarile. Undeva, am hotarat noi ca-i OK sa nu mai aiba job 1000 de oameni pentru ca o data la 5 ani o sa ne luam un costum de baie si, pula mea, sa fie ieftin. Mai bine-i tinem pe-aia in spinare pe ajutoare sociale zece ani, la o adica, decat sa dam 50 de euro in loc de 4.5

Nu inteleg de ce glorifica lumea in prostie treaba asta cu globalizarea. Sau cu free tradeul. Nu inteleg de ce aplauda lumea acordurile de schimb dintre saraci si bogati. Vai, NAFTA. Vai, UE. E doar un export mascat de joburi dinspre bogati inspre saraci. Asa, si cand o sa terminam de exportat joburile, CHIAR DACA prin absurd tot 4.5 euro va costa costumul ala de baie, cu ce anume il vom cumpara?

Ma rog, poate parea un pic ironic sa spun asta tocmai eu, care beneficiez nitel de mizeria asta cu globalizarea (doar nitel, ca nu fac parte dintre idiotii care lucreaza din Romania pe salarii de Romania pentru vreo corporatie care vinde in US/UK; chiar atat de imbecil nu sunt). Vorba aia, mie-mi convine. Deocamdata. Da’ mi se pare de-a dreptul haios sa vad cate unul care se lauda ca, stiu si eu, vinde diverse jeguri chinezesti pe Amazon. Bonus points pentru aia care fac o smecherie sa nici nu plateasca vama (ca se poate, nimic de zis).

Extraordinar, ce-ai facut tu, Dorele. Extraordinar. Faci bani, cica. Mai bine decat un salariu. Da’ nu cu mult mai bine. Si daca vreodata o sa gasesti vreo batuta-n cap sa-ti accepte genele, unde-o sa lucreze fi-tu? La McDonalds, presupun? Vezi ba, vita, ca acolo au pus aia automate de hamburgeri. Glumesc. Se stie, fi-tu o sa fie CFO la NASA gen. Fara numar.

Manca-i-ati pula lu’ bunicu’, bai, antreprenorilor. Nu de alta, da’ chit ca-i putrezita, e ieftina. Deh, a fost fabricata in Romania.

Lectura optionala.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

21 Responses to “Un pic despre globalizare si antreprenori”

  1. Orbu says:

    Știi care e partea proastă? Că dacă ai vrea acum să fii protecționist când îți cumperi haine nu prea mai ai cum.

    Eu îmi cumpăr pantofi fabricați în România și Germania. Nu arată extraordinar, că nu-s nici nemții nici românii cunoscuți c-ar fi designeri înnăscuti, dar sunt de calitate. Treaba e că opțiunile astea puține sunt la pantofi de ăia de purtat cu cămașă. La “adidași” nu prea mai sunt. La cele mai multe feluri de haine trebuie să cauți atent să mai găsești una două mărci produse în Europa. Și e clar de ce. Odată închise, fabricile alea nu le mai deschide nici dracu.
    Cândva probabil că vom mânca parizer făcut în China, că o să fie probabil mai greu să avem bani de salam.

  2. IulianS says:

    Natura umana:

    – vrei cat mai ieftin
    – vrei ceva ce nu iti trebuie
    – vrei ceva pe care nu ti-l permiti si faci orice pentru asta (fie ca dai de lucru la Asia, fie ca te imprumuti imbecil de mult)

    Unde crezi ca se ajunge? Fix la ce ai zis tu.

    Sa nu zici tu ca nevasta-ta nu si-a luat un nou costum de baie ca nu te cred.

  3. 0040 says:

    Orbu: Eu îmi cumpăr pantofi fabricați în România și Germania.

    De pe net probabil, nu? Ca eu am fost la Selgros care cica se mandreste ca aduce din DE si ok, erau si unii made in DE, dar pe majoritatea daca citesti atent vezi ceva gen…designed in DE , made in China :))) Dr. Jurgens de exemplu sau ceva de genul. Nume nemtesc dar pe produs made in China. Se orienteaza si nemtii, pentru romani lasa ca punem un abtibild cu firma noastra pe rebuturi si merge.

    Nu e niciun exemplu mai bun de globalizare decat economia globala… sau refacerea drumului matasii.
    https://www.theguardian.com/world/2017/may/14/china-xi-silk-road-vision-belt-and-road-claims-empire-building

    https://dilemmaxdotnet.files.wordpress.com/2015/01/silk-road.jpg

    OK, pentru prosti cel mai simplu exemplu ramane faptul ca prin 2008 cand toate tarile se pregateau de criza astia de pe la noi, neah…Romania e mica n-o sa simta. N-a simtit. Doar -50% la imobiliare asa subtire. De restul nu mai zicem.

    Revenind la baietii mari, ca doar toata RRo e cat un orasel average in China, astia trag sa refaca drumul matasii pe banii lor. De ce? In primul rand ca e mult prea multa populatie in zona aia. Trebuie sa le dai de munca sau sa le dai de mancare. Mai bine le dai de munca si pui si taxe decat sa faci ca in Rro, pomeni pentru lenesi, stati linistiti ca nu se gandesc la clientul final. Decat asa… in ultimul rand cel mult. Totusi chinezii au inceput sa fie competitivi. Replicile lor chiar daca nu depasesc originalul, cam fac ce face si produsul original doar ca e mai ieftin. Cum clasa de mijloc din Europa s-a dus dracu’ normal ca pretul e sensibil. Ce zic eu de clasa de mijloc, plm si o companie mare se uita la pret. Una e sa-i dai un NOC la 50 milioane de euro alta la 15-20. Si nu numai la electronice, haine , etc. Nu clasificati orice drept “chinezarie”. Chinezii fac produse pentru toate buzunarele. Ce ajung de cele mai multe ori la noi sunt cele mai joase posibile la care samsarii care le aduc au pus pret sa scoata ei profit mare. Dar au si produse calitative. Acum o saptamana am avut un fire alarm intr-un equimpent room echipat si cu Ericsoane si cu chinezarii. S-au facut 50 grade in sala, s-a deversat gazul, au cazut placile de prin tavan, veselie. Cam ce te astepti. Ericsoanele s-au stricat asteapta aia acum dupa spares, chinezariile doar au trebuit resetate :))) Europa nu mai este asa de competitiva ca in trecut. Si culmea, e atat de idioata incat sa nu pluseze cu exact ce se cauta la aia. AUTO de exemplu. Avui pe aici pe la serviciu niste galbejiti veniti. Ok au Mazda/Kia, ce plm mai au pe acolo dar la ce aspira? BMW :))) Si astia-s aia cu bani dar pentru sarantoci, ce piata de desfacere ar fi China pentru Dacia???
    Globalizarea economica presupune in primul rand o infrastructura maritima, rutiera, feroviara bine pusa la punct. Aeronautica nu prea, nu poti pune cu zecile de mii de tone pe avion ca pe tren/vapor. Aia lipseste in tari bananiere ca Rro, dar uite ca s-au oferit chinezii sa sponsorizeze. Au inteles ca beneficiile long-term vor amortiza cu varf si indesat invesstitia initiala.

    Revenind la exemplul cu costumul de baie 50 euro vs 4.5. Esti sigur ca ala de 50 chiar merita 50?
    http://m.businessmagazin.ro/actualitate/cel-mai-mare-angajator-din-textile-din-vaslui-ameninta-cu-inchiderea-fabricii-daca-salariul-minim-creste-cu-40-16575070
    Exporta in Franta da si ameninta ca inchid fabrica daca creste salariul minim. Ceva imi zice ca din aia 50 euro, 2 euro costa materia prima, 1 euro forta de munca, 1 euro transportul si peste 40 profitul reselerului. Ah…probabil si 1 euro abtibildul cu MADE IN UE; FRANCE QUALITY.

    Globalizarea nu e un pericol asa mare ca lipsa legislatiei ( si amenzi GROASE/retragere autorizatie functionare) astfel incat profitul sa fie impartit mai frateste si cu angajatii. Din profit sa se duca 30% in salarii daca vor sa produca in UE. Dar nu… toti ofera cat mai putin ca la fomisti. Citeam acum ceva timp pe ZF ca bancile scot procentual cel mai mare profit din Europa, in Romania. Pai si normal daca astia nu impun reglementari, te fura bancile ca dracu’ logic. Vor reinvesti astea profitul in RRO cumva? Nu… Grosul trebuie sa ajunga la compania mama.

  4. mel says:

    Chestia asta a inceput odata cu automatizarea, iar noi suntem doar in tranzit pe aici. Exista si o piata pentru cei care dau 50 € pe un costum de baie si alea sunt fabricate in Europa de Est, iar in curand se vor vinde la chinezi.

  5. Manowar says:

    Citeam acum ceva timp pe ZF ca bancile scot procentual cel mai mare profit din Europa, in Romania. Pai si normal daca astia nu impun reglementari, te fura bancile ca dracu’ logic.

    Bancile in Romania nu-s profitabile neaparat pentru ca fura, ci pentru ca sunt prosti clientii bancilor din Romania.

    De fapt, nu prea stiu sigur cum e acum, dar pe vremea cand aveam eu cont la banca in Romania, existau tot felul de taxe/comisioane tampite. De deschidere cont. De “administrare” cont. Taxa de retragere de la alte bancomate. Taxa daca transferi bani in contul altuia TOT din Romania. Chestii care pe-afara nu exista, ca nu le-ar accepta nimeni.

    Da’ in Romania, le accepta. Cine? Pai cum cine? Romanii, dobitocii Europei.

    Pe langa asta, practica(u) si dobanzi foarte, foarte mari. De exemplu, pe-aici, daca iei un mortgage (ipoteca, cum plm se numeste p-acolo), dobanda e intre 1.x% pe an si 2.5% pe an, in functie de perioada pe care vrei dobanda fixa (la un an, iei si cu 0,99% dobanda; la 5, probabil ca 2.5%). In Romania … nu am idee cat e, da’ cand am cumparat eu apartamentul, era mult mai mare.

    Cinstind vorbind, nu poti numi asta furt. Ei iti propun niste conditii. Daca esti atat de idiot incat sa fii de acord, pai, simte-te liber sa te duci in pizda ma-tii. Sigur ca-s niste jegosi aia cu bancile. Da’ hoti? N-as zice. Nu ti-au bagat mana-n buzunar. Tu te-ai dus la ei si-ai fost de acord cu ce ti-au propus.

  6. animaloo says:

    cum bre nu stii C&A?

    ia zi-mi. Tu la costumu de baie ce sutien folosesti? Ca ma gandesc, totusi, ca nu iti era tie adresata reclama. Stii ca gajicile au nevoie de 10X lucru. pentru ca pantof

  7. Manowar says:

    Pai, simplu, nu-i stiu. Ar trebui?

  8. animaloo says:

    last UK retail stores closed in 2001. Mda. In UK nu-s.

  9. animaloo says:

    apropo de globalizare.

    De la premierul Tudose citire: Guvernul îi pregătește contribuabilului care câștigă peste medie o „taxă de solidaritate cu statul care i-a oferit prilejul să câștige atâția bani”.

    stii cand iti ziceam acum niste ani ca nu as pleca din Ro? Ei bine…baietii astia vor totusi sa imi faca un bine si sa ma trimita dracu inapoi in nemtia

  10. Manowar says:

    Stii cand iti ziceam acum mai mult de-un an ca daca ai trai vreo 9 luni in alta tara, n-ai mai putea trai in Romania?

    ololol

  11. animaloo says:

    trebuia sa ma intorc oricum. Macar pana dupa nunta.
    Si imi era greu sa o fortez pe doamna. “inteleg ca iti place da noi trebuie sa plecam”. Asa a lucrat jumatate de an in spital si a inceput deja sa isi aminteasca ce liniste si pace era in nemtia.

  12. Manowar says:

    Mda, stiu eu un tip care-a venit aici cu nevasta-sa si copilul.

    Au stat ce-au stat , asa, vreun an, dupa care a inceput nevasta-sa ca nu mai suporta, ca treburi. Ca ea n-are aici prietene (tipa statea acasa cu copilul, doar el lucra), ca n-are cu cine vorbi, n-are cu cine iesi etc etc.

    Asa c-a luat copilul si-au plecat in Romania (doar ea si copilul, adica).

    Peste vreo cateva luni s-a dus si tipul inapoi in Romania (preaviz, chestii de aranjat etc)

    Cateva luni mai tarziu, desi avea prietene si avea cu cine vorbi and shit, nu mai suporta tipa Romania.

    Acum sunt inapoi in UK toti trei, se-ntelege 🙂

    Pe mine ma amuza treaba asta acum. Acum vreo 6 ani (cand m-am trezit facut pachet si trimis in Romania si blocat acolo o perioada) nu prea m-a amuzat, ce-i drept.

    Dar da, te duci inapoi in Romania si parca-parca ceva undeva nu mai suna cum trebuie. Totul, de exemplu. Dar despre asta in postul urmator.

  13. Rnx says:

    Cinstind vorbind, nu poti numi asta furt.

    Si cand iti iei salariu fortat pe card, cu tot felul de comisioane? 😀

  14. Manowar says:

    Si cand iti iei salariu fortat pe card, cu tot felul de comisioane?

    Cere-le alora pentru care lucrezi sa-ti livreze salariul pe alt card, in alt cont, in alta tara. Sau sa-ti dea banii in mana/la plic.

    Sigur, s-ar putea sa-ti spuna ca nu vrea pula lor. Da’ in cazul ala, poti da vina pe banci? Te fura banca sau angajatorul?

    Ca sa fie clar, stiu la ce te referi. Am patit-o si eu pe vremuri. M-am dus sa lucrez la unii. Si nici una, nici alta, cica sa-mi fac cont la BRD. Eu, din experienta cu ei, le-am zis ca nu vreau sa aud de BRD. Iar angajatoru’ (prin gura zdrentei de la HR) mi-a spus simplu ca ei au cont la BRD, lucreaza cu BRD, asa ca ori imi fac cont la BRD, ori caut alt job. Sigur, niste muisti, nu zic nu. Da’ pot da vina pe BRD in cazul ala? Tine de jegul de angajator, nu de banca. Adica, sunt absolut sigur ca BRD-ul le-a oferit ceva “avantaje” pentru a face mizerii de-astea, dar e vina BRD-ului ca jegul ala de companie a acceptat asta?

    Ce zic e ca nu poti spune ca bancile te fura. Nu te fura ele. Te fura toata lumea, in frunte cu bulangiii care te platesc. Da’ nu banca. Banca nu vine sa te ia cu arcanu’ sa stai la ei. Nu te obliga sa imprumuti bani de la ei. Nu te obliga sa accepti conditiile lor de cacat. Le accepti pentru ca le accepta toti imbecilii din jurul tau, asa ca bancile nu-s obligate sa schimbe sistemul. Si daca te trezesti tu din somn/prostie, e mai usor pentru banca sa renunte la tine, ca mai are un milion de prosti acolo. Si-atunci de ce-ar schimba ceva? Normal ca fac profit aberant.

    Aici, de exemplu, nu exista asa ceva – taxa la retragere. Taxa de administrare. Dimpotriva, aici exista treaba cu “iti dam dobanda pe banii pe care-i tii la noi – lunar si anual”. Nu exista taxe daca vreau sa transfer bani dintr-un cont (la banca X, in UK) in alt cont (la banca Y, tot in UK). Nu exista toate jegurile alea. Normal ca bancile din Romania fac profit mai mare. Cum sa nu faca, daca sunt platite pentru nimic?

  15. animaloo says:

    inainte sa intreb “bah, da nu aveti taxa de administrare” m-am uitat pe net. si prima chestie gasita “no monthly fee”. Plm. Frumos

  16. Orbu says:

    De pe net probabil, nu? Ca eu am fost la Selgros

    Da. Sau din Germania.

    Legat de bănci. Problema e să deschizi un cont în altă țară și atât. Eu am să deschid unul în Danemarca, că îmi va fi la îndemână . După care, chiar de o să mai lucrez în România, am să îmi mut eu singur banii, cu mânuța, de cum intră în contul românesc și aia e, comisionul se va numi cost of doing business in Romania. Să țină ei banii o zi.

  17. A says:

    La asta cu salariul pe card, macar au inceput sa fie mai finuti si sa-i paseze costurile angajatorului. Stiu pe cineva care are salariu de peste 2000 de lei incasat la Raiffeisen, si are ceva pachet “zero tot”, literalmente nici un comision in afara de ceva dubiosenie daca scoate bani in afara tarii. ING au dat startul la treaba asta, tot asa, 0 comisioane daca incasezi minim 700 de lei lunar in contul curent.

    Bine, BCR / BRD is tot muisti, da’ a remarca asta e ca si cum ai remarca ca apa e uda.

  18. Django says:

    Despre Globalizare
    Burn all your bridges…and run
    “You’re encased in a disastrous matrix of fear and loathing. You’re just a function. You’re just a function of the universe. You think you’re free. You have no more freedom than a cell on your body. The universe isn’t a democracy. It’s a monarchy. You’re just a function. The closest you can get to freedom is anonymity. Fame is the worst prison of them all. Because then people have ideas about you and ideas about your life. And if you’re not what they expect then they will fuck you up. Kanye West is the biggest prisoner on this planet. Your only chance at freedom is to stay on the fringes like me. Burn all your bridges. Who cares? You’re all lying to each other. You all hate each other more than you love each other.”

  19. Licaon_Kter says:

    Cica “a cerut guvernul român”… da sigur…
    https://www.rt.com/news/396172-patriot-missiles-romania-sale-approved/

    Fix acum cand se discuta de OneBeltOneRoad (new silk road) si tari europene nu stiu cum sa colaboreze mai bine cu Asian Infrastructure Investment Bank, fix acum americanilor li s’a cerut ajutorul sa aduca ceva armament fix in drumul dorit de Rusia-China… Sounds legit

  20. 0040 says:

    Ca tot era vorba de globalizare…
    https://m.youtube.com/watch?v=MSrlfZBapwg
    Oare in UK patronul asta patea ceva daca se manifesta la fel (“fuck you animals”) ?

  21. Manowar says:

    Cu limbajul ala? Da, puscarie.

    Glumesc, il scalpa vreun chav din sala inainte sa ajunga la puscarie. Oricum belea pula pentru intarzierea salariului daca scapa de-acolo, never mind ce-a mai zis.

    Altfel, no comment, ca nu cunosc contextul. Nu am idee de ce s-a intamplat acolo, de ce intarziau salariile si ce anume se intamplase cu o zi inainte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *