Bancile
Vad din cand in cand cate-o reclama sinistra la cate-o banca din Romania. ING, BTRL, de-astea. Banca ta. Banca aia careia ii pasa de tine. Banca aia care nu stiu ce. Cardul nu stiu care de la banca nu stiu cum. De-astea. De fiecare data ma cam umfla rasul. Imi amintesc, asa, de interactiunea mea cu bancile din Romulania si compar cu interactiunea cu bancile de-aici.
Hai s-o luam in ordine.
Hai sa vedem cum arata experienta mea cu bancile din Romania si cum arata experienta mea cu bancile din UK.
Romulania
Eu pe-acolo am avut de-a face cu cateva banci. BancPost, Raiffeisen, BRD, BCR si sa-mi bag pula daca-mi amintesc cum se numea ultima.
Aaaanyway, la subiect.
La BancPost mi-au dat aia un card “VISA”. Eu n-as fi vrut, ca sa fiu sincer, ca eram usor paranoic cu privire la carduri. Adica, nu poti sa golesti cardurile altora cu anii si pe urma sa dormi linistit ca tie nu ti se poate intampla. Dar, in cazul meu, a fost posibil. Pentru ca amaratul ala de card nu mergea folosit la nimic online. Puteai face o singura chestie cu el: sa scoti salariul de pe el. Nimic altceva nu mergea. NIMIC. Sa comanzi ceva online? Nope. Sa platesti cu el in oras? Nope. Nimic, bai, da’ nimic. Puteai sa te duci la bancomat si sa scoti banii si atat.
Chestia e ca la fiecare extragere, imi luau aia un “comision”. Mai era pe langa asta si un alt “comision” pentru “administrarea contului”, ce dracu’ o fi insemnat si aia. Nu stiu daca mai erau si alte comisioane, dar pe-astea le-am retinut. Si bai, nu era doar ca-mi luau comision cand scoteam de la bancomatele altor banci. Nu. Imi luau comision si cand scoteam de la bancomatele BancPost. Serios, nu glumesc.
Da’ chestia care m-a facut sa ma hotarasc sa-mi bag pula-n mortii lor a fost alta. Inainte de a povesti chestia aia, trebuie sa mentionez ca avem deja si un card la BRD. De ce? Pentru ca asa sunt angajatorii din Romulania. Iti cer sa ai cont/card la banca aia cu care lucreaza ei, ca sa nu plateasca si ei comisioane cand iti baga salariul sau pula mea. Sau o pizda jegoasa din HR il combina pe dom’ director sa semneze ca lucreaza doar cu banca X – si gata. Aia (sau dom’ director) infuleca o spaga si angajatii trebuie sa se futa-n cur cu banca.
Aaaanyway, lucram eu de ceva vreme la unii care-o ardeau cu BRD, da’ nu inchisesem contul la BancPost. Pur si simplu nu-l mai foloseam. Intr-o zi tampita ii dau cardu’ de la BRD lu’ mama. Nu mai stiu ce se intamplase, avea nevoie de bani sau ceva. Ma trezesc eu pe la 4 AM si-ncep s-o ard la PC. La momentul X, descopar ca nu mai am tigari. Dar hei, no problem – hai ca ma duc sa cumpar. Ma duc la chiosc si acolo vad ca s-au scumpit tigarile. Asa, peste noapte. Iar eu aveam (cash) fix bani de tigari (la pretul vechi). Aia de la chiosc rade – cumparam pe-acolo de cam multi ani – si-mi zice lasa, imi aduci maine. Eu, baiat cu obraz, ii zic ca nu-i cazul. La modul ala, las-o-n pula mea, doar n-am ajuns sa iau pe datorie ca boschetarii, ce dracu’ – lasa ca ma duc pana la bancomat sa scot, ca oricum o sa am nevoie maine pentru taxi. Doar ca, heeei, stai sa vezi – nu mi-a adus mama cardul inapoi. Nasol. Si-mi vine mie ideea salvatoare: hai ca ma duc sa scot de pe ala bancpost, ca sigur mai sunt acolo ceva bani. Zis si facut – tropa-tropa spre bancomat. Sa fi fost cam 4 dimineata sau asa ceva. Ma duc la bancomat si stateam cu cardul bagat in bancomat, incercand sa-mi amintesc pinul (nu-l mai folosisem de vreo 8 luni sau cam asa ceva). Si nici una, nici doua, aud o voce de deasupra bancomatului – erau pe-acolo camera si microfon/boxe “da-i drumul de-aici, ca daca ies la tine, iti rup picioarele”. Eu, surprins, ma uit in jur – nimeni. Vocea venea de deasupra bancomatului, cum ziceam. Era acolo o camera de luat vederi si ceva sistem de sunet. Un baiat care lucra noaptea pe-acolo se uita la camere. Si s-a gandit el ca unu’ care arata ca mine (nu, nu-mi pusesem cravata de la trening cand coborasem la 4 AM dupa tigari) e acolo sa faca nasoale. Chit c-aveam cardul bagat in bancomat. Ii zic aluia “calmeaza-te, incerc sa scot niste bani”. Si se-aude sec “scoti pe pizda ma-tii, poate vrei sa ies la tine”. Acum, nu stiu de nenea ala, da’ eu eram la mine-n cartier si, asa ca i-am zis sec “ia iesi ma, sa-ti vad si eu mecla aia de prost”. Tacere. N-a iesit nimeni. A doua zi eram infipt la ei la banca sa anulez cardul si sa-nchid contul. Dar de ceeeee, ma intreba tanti aia de la ghiseu. Raspunsul – urlat in mijlocul bancii, desigur – a fost C-ASA VREA PULA MEA, FA, INCHIDE-L. Scandal, chestii, treburi, domnule, limbajul, herpaderp – inchis. Pa si muie, sa nu mai aud de ei.
Cardul BRD a devenit o problema prin 2005. A iesit WoW si era cu abonament. Trebuia sa platesti pula mea abonament ca sa te poti juca. Si evident, cardul meu BRD nu functiona nici de frica la nimic online. Efectiv bagam numarul ala in formular si-mi ziceau sec aia de la Blizzard ca nu e un numar valid de card. Scoteam banii de pe el, desigur, dar fix pula sa platesti ceva online. Pe langa asta, ma si infuriau pisatii aia de la BRD cu o chestie. Imi dadusera ei card cu “descoperire”. Gen puteam sa scot mai multi bani decat aveam in cont, da’ pe urma aveam de platit dobanda nu stiu cat pe suma respectiva. O aberatie. Eu, baiat finut, le-am zis ca nu vreau asa ceva. Chestie de principiu, nu mi se parea normal sa imprumuti bani, necum sa platesti cu bani pe care nu-i ai. “Pai nu se poate, asa-s toate”. BA, NU VREAU. Dar de ce nu vreti, domnule? Pai, daca-mi fura unul cardul, vreau sa-mi poata lua doar banii din cont, nu sa ma bage si-n datorii, ce pula mea! Haideti domnu’…si haideti a fost. Haidem. Inchis cont si hai muie cu cacat.
Drept urmare, am ajuns la Raiffeisen. Nu stiam nimic despre ei, da’ un amic de WoW platea cu cardu’ de la ei, deci am zis ca gata, am gasit solutia. Se-ntelege ca aia de la Raiffeisen, dupa ce le-am explicat ce vreau, mi-au dat un card cu care nu puteam plati. De ce? Pentru ca nu stia nimeni ce-i aia WoW atunci, ei mi-au dat un card cu care puteam plati “online”. Online, da’ doar la o lista de tampiti din Romania de la care eu n-aveam nimic de cumparat. O saptamana mai incolo, hai la banca. Domnisoara, nu merge cardul pe care mi l-ati dat. N-are cum, domnule. BA DA, ARE CUM, NU MERGE. Pai, ce-ati facut cu el? Imi venea sa i-l bag in pizda, sa vada exact ce-am facut cu el. O jumatate de ora de nervi mai incolo, a inteles problema: nu e cardul embossat. Aha. Bine, da-mi unul care este. Pai, nu merge asa, trebuie sa-l inchidem pe-asta si sa va facem altul. Completati aici cererea asta, herpaderp. Eram deja satul de completat cereri – bancpost, brd, raiffeisen, morti in carca. Subsemnatul va umple-n gura, muie. In fine, am completat si-am fost anuntat ca o sa ma cheme ei sa iau cardul. Pana atunci, du-te si stai la coada sa iei card prepaid pentru WoW de la Best Computers sau pula mea – cu stat la coada (si ce coada era la alea, sa moara Franta), cu nervi, cu plecat nitel de la munca, alea. Si m-au chemat. Daca eu deschisesem treaba asta pe langa mine, relativ central, ei m-au chemat sa ridic cardul undeva prin Pipera. Nu glumesc. Fucking Pipera, coaie. Si numai in timpul orelor de program, desigur. Pai futu-ti mortii lu’ ma-ta…Ma rog, m-am dus acolo (csf, ncsf), am stat la coada ca un agarici (csf, ncsf reloaded) si, in cele din urma, am primit cardul. Am zis gata, am scapat de ei. M-am inselat. Nu scapasem de ei. La ceva timp dupa, mi-a expirat cardul si-am fost invitat din nou sa ma duc in Pipera in timpul orelor de program (sa ne-ntelegem, imi lua vreo ora si ceva doar sa ajung acolo; CU MASINA) sa iau cardul nou. “Domnisoara, dar nu mi-l puteti trimite acasa?”. “Nu”. Muie. Se-ntelege ca nici nu mergea urma de ebanking pentru nimic la vremea aia. Da’ nimic.
Ma rog, au trecut niste ani, am schimbat jobul si iarasi da-i cu BRD. Se mai schimbasera un pic lucrurile, in sensul ca erau goale acum sediile lor. Ala de langa mine chiar se inchisese/mutase. Fusese criza, fusese pula mea. Din una-n alta, am hotarat eu ca plec in UK. Ii sun si-i intreb cum fac sa-nchid contul. “Pai de ce?”. “Uite, ma gandesc sa plec in alta tara”. “A, OK, cand plecati?” “Intr-o luna sau cam asa ceva” “Pai, veniti la noi atunci in ultima saptamana si inchideti”. OK. Si m-am dus. Ma gandeam ca fac asta in ultima zi, dar, fiind relativ prevazator, m-am dus cu o saptamana inainte. Asa, in caz de probleme. “Da, vreau sa-nchid si eu contul si cardul si”. “Completati cererea asta”. Completez, ii dau aia. “OK, acum veniti in 14 zile inapoi sa inchidem”. Pai, nu, cucoana, eu trebuie sa-l inchid acum, pana la sfarsitul saptamanii. Pai, nu se poate. De ce? Pai, eu trimit cererea asta “in centrala” si de-acolo vine raspuns in termen de 14 zile si atunci o sa va pot inchide, veniti, achitati ce mai trebuie achitat si gata, inchidem. BA, FEMEIE, EU PLEC VINERI, PA, INTELEGI? VREAU SA-L INCHID, DACA E CEVA DE PLATIT, PLATESC ACUM, PE LOC. “Pai, nu se poate”. De ceeeeee? “Pai, trebuie sa vina raspunsul din centrala cu cat datorati intai”. CE PULA MEA SA DATOREZ SFINTE CACAT, SUNT BANI IN CONT, OPRITI ACUM CE-I DE OPRIT SI INCHIDETI. “Pai nu se poate, ca eu nu am de unde sa stiu cat datorati, trebuie sa vina raspunsul din centrala, CE NU INTELEGETI??!?!?!”. Ce nu intelegeam…?
Dar, in fine, am plecat, au dat faliment aia la care lucram, mi-am pierdut dreptul de munca, a fost treaba cu divortul si, pana una-alta, am ajuns inapoi in Romania. Groaznic, dar plm. Ma rog. Mi-am facut un alt cont si un card la Raiffeisen. Tot asa, pe motive de WoW. Am lucrat cat am lucrat pe-acolo pana cand am reusit sa economisesc vreo 5000 de lire (a durat vreo 6 luni sau pula mea, parca nu mai treceau…) si hai sa plec. Inainte de plecare, au descoperit aia din UK ca am platit prea multe taxe pe anul 2010, cat lucrasem la acolo. Adica, ei ma taxasera ca si cum aveam sa lucrez un an acolo, dar compania s-a dus pe pula dupa vreo 6 luni. Prin urmare, dupa ce-am completat alt cacat online, mi-au trimis aia un cec in Romania. Aveam de incasat vreo 1200-1500 de lire de la ei, nu mai stiu. Maica ta, Cristoase, ce tesle-n coaie mi-am dat, as fi putut pleca cu o luna-doua inainte daca as fi stiut de chestia aia…Dar, ma rog, era facuta, ce sa mai ceri. Asa c-a venit iar momentul plecarii. Ma duc la banca – tot asa, central – buna, vreau si eu sa-nchid contul. Pai, completati cererea asta. …OK. Completez “si veniti inapoi intr-o luna si inchidem”. De data asta ma dusesem cu aproape 3 saptamani inainte, ca na, avusesem experienta cu BRD. Domnisoara, nu mai am cum sa vin intr-o luna. De ce? Pentru ca plec. Pai, veniti cand va intoarceti. Erm, da, dar stiti, nu prea am de gand sa ma mai intorc. Aaah, inteleg. Dar trebuie totusi sa veniti inapoi intr-o luna – si va dam atunci si banii. Cum adica imi dati atunci si banii? Pai, aveti in cont 14000 de lei, nu va putem da suma asta aici pe loc, fara programare, trebuie sa va faceti o programare. Ba, poftim? Ce sa fac? Pai, asa-s regulile, domnule. Aha…
Am iesit de-acolo, n-am mai inchis contul. Am luat cardul cu mine cand am plecat in UK si am tot scos de pe el. Asa, 300 de lire azi, 300 maine, genul ala. Mai bine zis, aproape 300 azi, aproape 300 maine. Pentru ca limita e de vreo 300 de lire pe zi la bancomat, DAR sa vezi, Raiffeisen au un curs extraordinar – unul care n-are vreo legatura cu realitatea – asa ca de fapt eu primeam 280 de lire si din cont disparea echivalentul a 300 de lire. Pentru ca de ce nu. Era chiar fun, asa, sa-ncerci sa aproximezi cat poti scoate – mai ales daca scoteai de la banci diferite. Ghiceste cat pot scoate azi iubita – 280? 270? Ca 300 sigur nu.
In cele din urma, au ramas vreo 8000 de lei pe cardul ala, dar mi-a intrat salariul pe cardul in UK (ajungem si la ala later). Asa ca i-am trimis cardu’ lu’ mama – na de-aici 80 de milioane, papusa. Asa, cu posta, intr-un plic, lol, 100% secure (nu radeti, ca l-a primit).
Drept urmare, s-a dus mama la banca. Buna ziua, eu sunt mama lui si vreau sa scot toti banii de-aici si sa-nchideti contul. Pai, nu se poate. Doar titularul poate cere. Da, dar el e plecat din tara, nu stiu cand/daca mai vine si nu are sens. Pai, eu nu pot sa va dau banii din contul lui, de unde stiu eu ca sunteti mama lui? Pai, aveti o copie dupa buletinul lui, uitati-l si pe-al meu, vedeti numele parintilor, adresa (buletinul meu a ramas pe adresa lor, ca nu m-am deranjat sa-l schimb cand m-am mutat). Da, pai, nu se poate. Inteleg, zice mama, da’ dumneavoastra intelegeti ca ies acum din banca si scot banii de pe card? Pai, n-aveti decat. Da’ nu puteti scoate toti banii de-acolo, pentru ca e limita zilnica. Nu mai stiu cat era limita, da’ s-a dus mama coispe zile la rand sa scoata banii de pe card. Pana la urma, a scos tot, mai putin vreo 20 de lei sau pula mea. Dupa care s-a dus din nou la banca. Acum il inchideti? Nu mai are aproape nimic in cont. Nu, nu se poate. Doar titularul herpaderp. Pai, OK. Ma suna mama, imi zice “uite, astia nu vor sa-ti inchida contul, sa stii ca eu am incercat, dar eu ti-am zis ca nu vor accepta daca tu nu esti aici”. Mda? IA da-mi-o un pic la telefon pe domnisoara. Ii paseaza mama telefonul. Ii zic aleia “da, stiu, nu ma credeti, n-aveti de unde sa stiti ca-s eu ala, securitate, alea, inteleg – dar chiar nu vreti sa-nchideti contul ala?” “Pai nu se poate domnule”. OK, daca nu se poate, atunci imi puteti spune cam ce-o sa se intample? Sa presupunem ca eu nu mai vin in tara vreodata. Sau ca mor maine. Ce se intampla cu contul ala? “Pai, noi o sa va luam taxa de administrare a contului si, in cele din urma, veti ajunge pe minus la cont”. “Asa, si ce se intampla atunci?”. “Pai, atunci o sa fiti trecut ca datornic la biroul de credit”. No shit. “Si altceva?”. “Pai, noi vom cauta sa recuperam pierderea”. “Pierderea cauzata de faptul ca nu vreti sa-mi inchideti contul?” “Da”. Pai, OK. Atunci, va urez o zi buna si la revedere. Si fix asa a ramas. Pana la urma mi-au inchis ei contul (cred) si m-au trecut datornic prin Romulania pe undeva, la ceva institutie de care mi se rupe pula. In caz ca va-ntrebati de ce merg prost lucrurile in Romania, aia e, e din cauza mea: nu mi-am mai platit comisionu’ de administrare si probabil nu mai pot lua vreun credit pe-acolo. Nu c-as vrea sa iau, doar zic.
Si cam a ramas. As putea sa va spun si povestile horror cu creditul pentru apartament, dar deja o lungesc prea rau si n-are sens. De incheiere, pot mentiona ca eu n-am facut urma de ebanking prin Romania. Mi-au dat aia de la Raiffeisen ceva mizeria de-aia de 2FA care nu a mers niciodata – punct. Cred ca zace prin vreo groapa de gunoi din UK, c-am aruncat-o la gunoi. Nu aveam ce face cu ea. Am incercat s-o folosesc aici, inainte de a-i trimite cardu’ lu’ mama. Am zis asa, poate-i fac eu transferul direct, sa nu se duca la banca in fiecare zi. N-a mers. La gunoi cu prostia aia de 2FA si aia e. Mama probabil are si-acum cardul ala vechi si-mi imaginez ca-i scriu scrisori de amenintare aia de la Raiffeisen ca, daca nu platesc, imi iau boii de la bicicleta sau ceva.
UK
In UK e o problema cand vrei sa-ti deschizi un cont la banca. Asa, ca nou-venit. Pentru ca in UK nu exista buletine. La banca in Romulania te duci cu buletinul. Aici nu te poti duce cu buletinul, ca nu au oamenii asa ceva. Si nici n-au toti pasaport/permis, asa ca nu te poti “legitima” cu astea. Eu mi-am facut primul cont in 2010, la jobul ala tampit. Pe-atunci te duceai cu pasaportul si caramida de bani si aia era – sanatate (lucrurile s-au schimbat intre timp, cu diverse regulations care tin de fraud, money laundering, terrorist plm etc). Si cam asa m-am dus eu – cu pasaportul si dom’ director, c-avea si el treaba la banca. Era plin in oraselul ala de oameni albi – o gramada de poloneze la banca. Mi-a placut treaba asta – nu era un (sand)nigger in toata banca. Haios.
De-acolo au inceput surprizele pentru mine.
Prima data, am descoperit ca nu erau comisioane. Deloc. Nu comision de deschidere cont, nu comision de administrare, nu comision de nimic.
Apoi, pula cereri. Nu am completat absolut nimic. A completat tanti aia pentru mine ce-o fi completat pe Windowsul ei XP, habar n-am ce.
Apoi, am descoperit ca-mi platesc EI MIE dobanda. Lunar. Pe cati bani am in cont. Nu eu lor, cum ar veni. Nu-mi dadeau mare lucru – la ceva mii de lire in cont, imi plateau o dobanda de vreo 9 lire pe luna. Nimic cu care sa te poti lauda – erau vreo 4-5 cafele si pe vremea aia. Dar ideea e ca-mi dadeau, nu-mi luau. Placut, nu? Din pacate, s-au dus pe pula in timp dobanzile si ajunsesem la vreo 20,000 de lire in cont sa primesc o dobanda de-aia de vreo 25 de lire pe luna, de te pisa rasul. Ma rog, din nou, nu ma ingrasam, dar oricum, erau bani pe care-i primeam in loc sa-i dau.
N-a stricat nici faptul ca nu aveam nevoie sa ma duc la banca pentru absolut nimic.
Online banking? Desigur.
Facturi? Direct debit – ti-l seta providerul dupa ce-i dadeai contul/sort code. Si aia era, puteai sa uiti de ei.
Transferuri? Desigur – intra la capitolul “online banking”.
Nici un fel de problema.
Daca nu mai sunt la Lloyds, treaba asta se datoreaza chestiei de credit.
Cand am zis “ba, sa luam o casa”, am zis “hai sa vad cum e treaba aia cu credit score”. Si m-am uitat. La minusuri, aveam faptul ca nu am avut vreodata un card de credit, asa ca nu existau detalii pe tema asta. No problem. Hai sa sun la banca, sa le zic ca vreau credit card.
Ii sun, le zic ce vreau. Da, desigur, dar o sa trebuiasca sa veniti la banca pentru asta. MmmmmOK, cand? Pai, uitati, va suna un coleg saptamana viitoare (era in ceva vineri) si stabiliti o intalnire. Mi-au pus si aia o intalnire – tot asa, in timpul orelor de program. Pe-aici, totusi, asta nu m-a deranjat. Nu de alta, da’ banca era la 10 minute de mers pe jos, asa ca m-am dus in pauza de masa. Cand am fost sa-i deschida cont lu’ Alex (pe baza de recomandare), observa ala cu amaraciune ca el n-a mai pomenit asa ceva, sa mergi la banca in pauza de masa, sa-ti deschida cont, sa-ti depui banii, sa faci plati, sa te intorci la lucru si sa mai ai si suficient timp ramas din pauza pentru a manca.
Si cam acolo s-a cam rupt firul cu LLoyds. Pentru ca m-am dus in ziua stabilita, dupa ce-am discutat clar despre ce vreau la telefon: credit card. Si m-am dus si pula mea, mi-a zis sec tipul ala: da, nu se poate. De ce? Pentru ca…nu stiu, asa zice sistemul, ca nu. In schimb, putem discuta despre ce alte servicii va putem oferi…Coaie, nu vreau alte servicii – vreau credit card. Atat. Pai, nu va putem ajuta. O ora pierduta aiurea – ca ma dusesem in ziua mea libera, lunea. Am plecat injurand, da’ am zis ca, plm, se mai intampla.
Apoi m-au mai chemat o data la ei. M-a sunat o pizda de la banca, ca doresc sa discute aia de la banca despre ceva cerere de-a mea. Am intrebat “e cu cardul de credit?”. “Cred ca da”. Am zis, OK, poate s-au razgandit, hai acolo. Si iar m-am dus intr-o zi libera la ei. Doar ca, surpriza. Nu, tot nu se putea cu cardul de credit, pentru caaaaa motive necunoscute. DAR, ei ma chemasera sa discutam despre ce servicii imi pot oferi – asigurare de viata, asigurare de pula mea. Pe scurt, sarisem de vreo 20k in cont si au zis sa-mi ofere niste sfaturi, sa fac alt tip de cont (cash isa, whatever), ca pe ala pot primi dobanda mai mare decat pe contul curent. Eu nici nu stiam ce-i ala. Informatie utila, da’ m-a cam suparat treaba, ca eu puteam sa deschid un rahat de-ala online si, la o adica, puteau sa-mi zica la telefon de asta, nu era nevoie sa ma cheme in ziua mea libera la ei pentru asta.
Firul s-a rupt complet abia la treaba cu creditul de casa. Eram la Lloyds de prin 2010, deci deja de peste 3 ani. Si haida – sa vad cum e cu creditul. Si iarasi ma programeaza aia, sa discutam face to face. Ajung acolo, era ceva pakindian basit, marele sfatuitor. Am mai scris despre asta. Chestia e ca maimutoiul ala ordinar mi-a spus ca da, imi pot imprumuta niste bani, cam cat as vrea? Pai, vreau sa cumpar o chestie de vreo 190k si eu am vreo 20k, deci…A, sigur, no problem! Ca se poate! Ca sa-i dau eu datele astea si astea si astea si sa-i trimit pe mail nu stiu cati fluturasi de salariu si pula mea. OK, boss. I-am trimis, asa ca mi-a dat la schimbat mizeria asta. Incantat, incep eu sa alerg eu dupa o cosmelie, ce mai, gata, cumparam si mai multe nu. Eram eu nitel ingrijorat ca bai, plm, eu mai am un credit si-n Romania, poate nu ar fi o idee buna sa am si aici si acolo, dar…
Doar ca dupa ce mi-au dat hartoaga aia, cand m-am dus sa discut cu ei iar pe tema asta, ma trezesc ca acelasi mare sfatuitor imi spune ca da, ei imi dau, dar…nu imi mai dau cu 10% avans…ci cu 35%. Adica, nu mai e de ajuns sa ai – sa zicem – 30k pentru avans. Nu. Acum trebuie sa ai vreo 70k avans. Si ma uitam la pakindianul ala si l-am intrebat “auzi, boss, cat ai tu salariul aici?”. Si ala, pe dupa colt, pe ocolite, pe pula mea, imi spune ca nu-mi poate spune cat are el, dar … unul ca el are 14k salariu. Si-l intreb, asa, de la obraz “auzi, boss, si ia zi-mi, tu poti de pe azi pe maine sa mai faci rost de inca 40k, pentru ca s-a razgandit baiatu’ de la banca? Pentru ca, stii, eu nu prea pot”. Pai, ca ne pare rau, ca … motive. Sigur ca motive. Hai, sa ai o zi buna. Pai, ca nu, ca stati, sa discutam despre asta, sa…Nu, coaie. I’m done talking gen and I’m done with you – fuck you and your bank. Fix la modul ala, de a ramas ala clipind. Fix la pula l-am luat, nu asa. Adica da-te-n pula mea de sarac, tu ai 14k pe an, ar trebui sa intelegi in pula mea ca nu poti pune un om pe drumuri sa caute case, sa alerge dupa agenti imobiliari si pe urma sa-i zic ca de fapt, nu mai poti da cu 10%, ci ai nevoie de 35%, ca diferenta aia de 50k nu prea inseamna banii de tigari.
Asa ca m-am dus la Metro Bank, unde sunt si acum si de unde n-am nici cea mai mica intentie de-a pleca. Nicaieri. De ce? Pai, pentru aia care nu ati vazut asta deja pe Patreon, uite de ce:
===
In aplicatia de internet banking poti bloca temporar (sau de tot) cardul. E utila chestia asta cand mergi intr-un pub si stii ca-ti mai cer aia sa le dai un card ca sa deschizi un tab. Eu il blochez temporar si il dau. Luati, copii, ca n-aveti ce face cu el. Daca-l pierd sau il fura sau incearca manevre cu el – nu merge. (sigur, daca-l cloneaza, e alta poveste, da’ nici atunci nu le e de mare folos)
Poti face cam tot ce vrei online. De-aia eu am fost la banca (in persoana) de vreo 3 ori pana acum. Vrei sa creezi un cont in plus (sa zicem pentru economii)? Online. Vrei sa isi faci ceva ISA? Online. Toate alea – online.
Security. Vrei sa trimiti cuiva bani? Ca sa poti face asta, trebuie sa adaugi un nou “recipient”. Ca sa-l poti adauga, iti trimit pe mobil un cod si e cerut in aplicatie. Gen si daca-ti hecareste cineva contul CUMVA, nu poate face cam nimic cu el daca n-are si mobilul. Si chestia asta e facuta automat, nu stai sa “tre’ sa merg pana la banca” (nu, nu poti schimba numarul de telefon din aplicatie, pentru ala chiar trebuie sa mergi la banca). Poti schimba online mobilul (sa zicem, de la Nexus 5 la Nexus 6P), dar nu poti schimba numarul de telefon daca nu te duci la banca, sa te vada ei acolo.
Comisioane. Pe scurt, 0. Singura chestie la care ma taxeaza sunt transferurile internationale (la modul “daca-i trimit bani lu’ mama”). Si atunci e un rahat. La un transfer de 25,000 de lire, mi-au luat 12 lire. Mai scump decat, stiu si eu, transferwise sau moneygram sau cine stie cine, dar la suma aia, nu m-a deranjat deloc.
Comisioane reloaded. In EU (+alte cateva tari), ai 0 comision la plati si retrageri, PLUS faptul ca platile/retragerile sunt facute la cursul metro bank, nu la ce curs penibil ar avea vreo tara din dracu’ stie ce tara in care calatoresti. Ca sa fiu mai clar: am mers cu sotia in vacanta prin niste locuri. Tenerife si dracu’ mai stie pe unde. Se duce ea la bancomat sa scoata cateva sute de euro (noi avand conturile in lire, desigur), scoate 200 de euro ea – ii apare la ebanking o tranzactie de 200 de lire (ca bancomatul lucra la curs de 1.0x si ii mai ia si banca un comision). Asta cand lira era 1.2 sau ceva. Scot eu – 170 de lire. Comision 0, cursul nu chiar la 1.2, da’ oricum, parca-parca e o diferenta. Din pacate, treaba asta e valabila doar in EU, nu si-n cine stie ce alte tari, da’ e OK, ca eu oricum n-aveam de gand sa ma duc in vacanta-n China. Asa ca-n Romania, Spania, Croatia, Malta si dracu’ mai stie pe unde, se duce baiatu’ zambind la bancomat sau la restaurant. Si ma mai intreaba cate unul la restaurant “sa va facem conversia in lire?” “Nu, lol, nu-i nevoie, faceti in moneda voastra (leu, euro, whatever)”. Si se cam uita ei ciudat, da’ eu ma uit zambind la ei. Lasa, coaie, nu-mi face tu mie conversia cu banca ta pisata unde o lira e 5.2 lei cand la casa de schimb e 6 lei. Lasa – e bine cum zic eu.
Angajatii exista (explic imediat) si sunt FOARTE amabili. Cand zic ca exista, ma refer la faptul ca daca intri in Barclays sau Lloyds, deja au pus automate de diverse (plati, retrageri) si au mai ramas 1-2 angajati in rest. Astfel incat, daca ai o intrebare sau ceva, trebuie sa stai la o coada de-aia de “ratii”. La Metro Bank (inca) sunt angajatii acolo. Te ia unul de la intrare sa te intrebe cu ce te pot ajuta in ziua aia. Si-n functie de raspuns, te trimit “acolo” sau “dincolo”. Iar daca trebuie sa vorbesti cu ceva coleg de-ale lor (ca vrei sa intri de mortgage sau whatever), esti invitat sa te asezi la unul din birourile alea goale. Iei un loc in fotoliu si apare de nicaieri ceva de-ala.
Acum nu mai conteaza (ca dau toti), da’ la vremea aia, mi-a placut si ca mi-au dat direct contactless. Fara probleme. Cardul contactless al sotiei era si el contactless, in sensul ca nici nu merita sa-ncerci sa faci contact cu aparatul, ca oricum nu mergea.
Zero spam pana acum (de cativa ani). De la Lloyds, in schimb, sa-mi bag pula de nu m-au tampit. Oferte. Clubul special nu stiu care. Clubul Lloyds unde te inscrii, primesti spam si iti dau ei un bilet la cinema nu stiu cand. Tampenii de-astea jegoase.
Security si viteza part II – cand m-am dus sa-mi deschid contul, in jumatate de ora era deschis, cardul facut (atunci, pe loc, da) si am plecat din banca direct cu cardul in buzunar. Nu ca “va trimitem noi acasa prin posta in 2 saptamani si una si alta”. De ce jumatate de ora? Pentru ca security. Ca-n jumatatea aia de ora, le dai o semnatura si-ti fac o poza. Astfel incat eu intru-n banca si nu-mi mai cer pasaport sau ceva, ca au mecla mea atasata contului. Cer sa vada cardul. Iti fura unul cardul? Ti se rupe pula, il blochezi online si nu are ce face cu el. Se duce la banca sa sustina ca “a facut ceva gresit si nu mai merge”? Nu-l ajuta la nimic daca n-a reusit sa-ti fure si mutra.
Ultima chestie care-mi trece prin cap pe tema asta: programul. Sambata au deschis de la 9 AM la 6 PM. Pentru mine a fost o chestie utila. La Lloyds, de exemplu, trebuia mereu sa plec in timpul programului cand era ceva de facut, ca ei nu se deranjeaza cu lucrul in weekend. Nu am mare nevoie sa merg la banca, dar e placut sa stiu ca ma pot duce sambata sau duminica.
===
Ah, da, inca doua chestii.
– Cand vrei sa schimbi banca aici, nu te duci la banca de la care pleci. Deloc. Ca n-ai de ce. Te duci la banca noua si-i anunti – vreau sa imi fac cont la voi, sunt la banca cealalta. Iar aia dau din cap si OK, pornesc o procedura (ei, nu eu), prin care iti transfera totul din contul vechi si-l inchid, chit ca nu-i la ei. Cand zic ca-ti transfera totul, ma refer si la direct debits, standing orders etc. Nu trebuie sa le faci din nou sau ceva.
– Am zis ca eu am cumparat aici casa asta. Ghici la cate intalniri am fost pentru asta la banca? Fix zero. Nu am vazut o singura persoana de la banca de la care am luat imprumutul. Nici nu stiu unde au sediile – treaba lor. Cum l-am luat? La telefon, cu trimisu’ actelor pe mail – gen poze facute cu telefonul. Nu programari, nu intalniri, nu nimic. Nimic. Trimite-ne pe mail ceva fluturasi de salariu, ceva bank statements. Sigur – m-am logat in cont, am downloadat de-acolo coispe pdf-uri, attach, send. Ei, la schimb, au setat un direct debit. Singurii care m-au pus pe drumuri au fost avocatii. Aia m-au pus sa ma duc la banca pentru a le transfera vreo 41k. Puteam sa le transfer si online, da, dar nu primeam nu stiu ce cod la tranzactia aia online, cod cu care ei puteau verifica faptul c-am trimis banii. Asa ca m-am dus la banca, i-am dat aluia cardul, datele contului in care trebuiau transferati banii – ia d-aici, boss. Pac pac. Mi-a dat ala codul tranzactiei, le-am trimis alora pe mail codul tranzactiei (NICI PE AVOCATI NU I-AM VAZUT LA MECLA, BTW) si gata. Aia a fost.
===
…si cam asa-i cu bancile. Iar scopul postului asta nu-i sa denigreze o banca sau sa laude alta (desi eu ii laud pe-aia de la Metro Bank de i-am plictisit pe toti cu ei), ci sa explice pe intelesul oricui ce-i aia o banca normala. Asa ca daca, la fel ca mine, mai vedeti din cand in cand o reclama la ceva banca jegoasa de prin Romulania, sa puteti spune din suflet un “sa-mi sugeti pula”. Pentru ca – pe cinstite – merita. “In mod normal” eu ar trebui sa schimb banca. Pentru ca au cel mai apropiat sediu la vreo 80 de mile de mine. Dar de ce as face asa ceva? N-am nici un fel de treaba la sediul lor.
Ah, cand expira cardul? Iti trimit ei automat altul acasa. Iar la doua saptamani dupa, trimit si pinul prin posta. Nu le trimit impreuna, asa, sa nu care cumva sa fie tentat postasul. Si cam aia e. Fara drumuri pana-n Pipera si fara stat la coada.
Eu am incercat varianta 2′. Cica legal merge inchis cu procura, ca, da, subsemnatul posesorul etc autorizeaza pe X sa faca orice cu contul ala, de la retras la inchis.
Merg la Ambasada sa-mi faca aia procura, buna ziua, una alta.
‘Pai avem o problema. Eu va fac procura, dar aici scrie ca trebuie specificat IBAN-ul contului pe care autorizati toate chestiile astea’. “Pai, imposibil, eu nu mai am de vreo 5 ani nici macar copia dupa contract, de unde sa mai stiu si IBAN-ul. Am un singur cont, in lei, la banca asta, e cam greu sa nu se decida pe care sa-l inchida”, iar pe atunci nu era cu app de smartphone de aflai in doua secunde.
‘Pai eu va fac procura dar s-ar putea sa v-o refuze’.
…
Pe mine astea ma enerveaza. Nu stiu cum, uneori chip-ul din card pur si simplu se prajeste si culmea functioneaza doar banda magnetica iar POS-ul de la magazin nu mai are banda, ori il bagi in aparat si citeste de pe contactele metalice, ori wireless. Si, pula, e mort.
Si le-am avut pe toate de la firma Gemalto, care cred ca exporta pana si-n Ro, nu stiu ce ghinion tot am de-mi mor toate Visa Debit la 2-3 luni.
N-am avut probleme de-astea in ultimii 7 ani cu vreun card de-aici.
Singura problema pe care am avut-o cu cardurile a fost ca dupa vreo 3 ani de folosit/bagat/scos, ajung sa arate cam jerpelite. Da’ ce sa vezi – dupa 3 ani oricum ti le schimba ei, asa ca np. Sau pot sa dau un click/tap in aplicatia de ebanking si-mi trimit card nou prin posta, daca-mi pasa de asa ceva. Da’ nu prea imi pasa de cum arata, ca nu le duc la concursuri.
Am incercat si eu.
Nu au acceptat procura. Ca da, scrie acolo ca ma reprezinta in relatia cu banca etc etc – dar nu scrie si faptul ca are dreptul de a inchide contul. Deeerp.
Romulanians. Orice scuza e buna pentru a mai trage inca 2 lei pe luna sau cat pula mea iau ei pe “administrare”. Ma rog – am ramas dator la ei, c-or fi supt din cont cei 20 de lei sau cat cacat mai era in cont pentru “administrare”. Sa le fie de bine si sa ma bage-n “biroul de credit”. Ii bag si eu pe ei, da’ nu acolo.
Bah, dar ti-ai si luat cele mai epice banci ma.
In momentul de fata, pentru ca nu incasez salariul in ING si nu fac lunar macar o tranzactie cu cardul ING (pe care am motivele mele sa-l pastrez deocamdata), platesc 10 lei/luna pentru el + 3 lei orice retragere de la bancomat.
Transilvania macar a eliminat comisionul intrabancar pentru transferurile on-line intre propriii sai clienti.
In momentul de fata, poti sa deschizi cont de card cu card atasat (scriu ca pentru prosti) oriunde in Romania si sa il primesti oriunde in Romania unde exista filiale ale bancii respective. Nu trebuie decat sa specifici de unde vrei sa-l ridici.
Nu se trimit nici acum cardurile acasa?
Eu sunt pe ING. Pula mea, luau ei ceva comisioane, dar de când a trecut și firma mea la ei singurul este ăla de întreținere al serviciului online, 5 lei pe lună parcă. Plăți peste tot, cont de economii deschis direct din aplicația lor, pula mea. Nu știu cum e cu rata de schimb și scosul de pe afară, că nu am apucat să fac asta și oricum aș pleca cu cash la mine (I know, român), dar sper să fie bine.
Eu am BancProst de aproape 10 ani. Intr-adevar nu viseaza chestii online banking, dar merge platit “direct cu cardul” pe net. Iar la bancomatele lor am 0 comision retragere, interogare. D-asta nu-l inchid inca.
La BCR am cardul de debit de platesc online, merge ok si pe paypal, si pe skrill, si altele….doar ca tranzactiile le vad cu cel putin 24h intarziere in platforma lor online. Deasemenea comisione la greu gen….. apesi pe buton, 1leu, mai apesi pe alt buton , alt leu… :)))) Dar nah, l-am tinut ca am luat creditul pt apartament de la BCR. Acum ca am terminat…ma gandesc sa inchid totul cu ei…. sunt un jeg de banca.
Btw, e vreo banca in Ro care sa fie raspandita si prin majoritatea EU care sa aiba comisioane mici /servicii decente?
@Andrea
Nu. Si in Romania, nici nu recomand.
Si….. pot vedea si alte banci ca ai avut un credit la banca cutarica si l-ai platit la timp? Ma gandesc ca daca am achitat un credit pe 10 ani in mai putin de 4, daca as vrea alt credit …ma ajuta oare ….la ei, sau la alta banca ?
@BogDan
Pentru cumparaturi online RON-USD, ING aplica dubla conversie – cica asa cere VISA Europa. Pierd bani de fiecare data cand achizitionez ceva in USD.
In plus, mai e si chestia aia pe care nu stiu daca o practica toate bancile din Romania:
dai buy now si tranzactia intra in pending, cu un anumit curs valutar. banii sunt blocati. pana sa fie procesata, cursul valutar se schimba. ING aplica (,) cursul din momentul procesarii efective, diferente de 2-3-4 lei pentru fiecare tranzactie, de la pending la processed.
Da.
Aia vine cam 1.5% dobanda pe an. Acum in schimb, daca esti in clubul lor, ofera 2% pe an, dar doar pe primii 5k(!!), lol.
Ba da, dar s-au învățat românii așa. Am primit eu două, de la bănci diferite. Dar oricum e mai nașpa să le aștepți acasă. Dacă nu ești acasă când vine poștașul ( când vrea el, în timpul programului) primești notificare și mergi la poștă să îl ridici, că ăștia trimit recomandată ( exces de zel) , livrare personală.
Iar poșta poate să fie mai aproape sau mai departe decât banca.
off-topic da’ nah.
Am vazut site ul asta https://hatreon.net/ si m-am gandit asta ar fi locul unde Manowar ar aduna si mai multi suporteri :))
Da, asta-i tragedia cand restu’ sunt saraci. Ca saracii sunt la modul WOW, PE PRIMII 5000, CINE PLM ARE 5000 DE LIRE, OMFG, SUPER TARE.
Meanwhile, in the real world, eu ma uit la modul “super, inca 5 cafele, manca-mi-ati pula cu dobanzile voastre…”
Hai sa spunem ca dracul nu mai este asa de negru.
Acum sunt destule banci prin mall-uri cu program de mall (9-22 zilnic).
Da, in continuare incearca sa iti ia comision pentru orice rahat, daca nu ai salariul(venituri) la ei.
BRD are chestia aia de security cu destinatarul. Eu am inchis contul la ei pentru duma asta, ca n-aveam chef de asteptat inca un telefon la fiecare plata “cu op”.
Altfel, mai e de lucru.
cum plm dau quote aici? 🙂
1.5%? highlife. Eu am 0.6%/an la contul de ecomonii. Iese de o cafea
https://opencube.ro/comentezi/
…nici macar atat nu mai e acum, pula mea.
Bei cafele prea scumpe. Ia și tu d-alea la automat cu 1 leu paharul :).
Quote e cu “mai mic”, blockquote, “mai mare”
Și închizi cu “mai mic” , “slash”, blockquote, “mai mare”.
E parnaie cu dobanzile acum oricum.
In vreo 4 zile cica vor sa sara la 0.5% – e acum 0.25%.
Adica tot un cacat, doar ca o sa fie mai nasol pentru aia care vor sa cumpere o casa sau aia care au cumparat cu tracker, ca vor mai da niste bani in plus aiurea.
Mai e mult pana la normalitate – 5-6%…
Mi-ai amintit ca iar mi-a trimis Raiffeisen cardul nou la GL, desi le-am mai zis de coispe ori ca eu stau in B de 7 ani. Ar fi a doua oara cand se intampla.
Acu scriu mail-ul, mersi de reminder, sa-mi bag…
În 2008 am închis contul la BRD pe loc, la agenția de pe Magheru. Ce era mizeria asta cu veniți peste 14 zile???
Probabil erau loviti nitelus de criza si aveau indicatii pretioase – gen trageti si de ultimul leu. Inca o luna de platit comisioane, inca o pula mea. Cel putin asa cred. Dracu’ stie, era un cacat absurd.
La asta e bun romanu, la strans cureaua…celorlalti.
Eu cu BRD-ul am avut parte numai de mizerii. Prin 2011 m-am carat din tara pentru cateva luni si inca nu intrase ultimul salariu. Le-am lasat alor mei cardul si pinul sa scoata banii sa ii foloseasca, dar le-am zis sa lase cativa pentru “taxa de administrare a contului”. In sinea mea, cam cat dracu’ sa coste taxa respectiva, oricum ma intorc in 5 luni. Ajung inapoi in Rromania si prima chestie pe care incerc sa o fac e sa inchid contul ala infect. Sun, intreb daca am ceva de plata si daca pot sa ma duc sa inchid contul la oricare sucursala. Mi se raspunde ca sunt pe minus si trebuie sa platesc 30 lei, taxa de administrare de cont si ca trebuie sa ma duc la sucursala unde mi s-a deschis contul daca vreau sa il inchid (in pula cu satelitul, in Militari, ca acolo avea firma la care lucram sediul). Am insistat eu ca nu e normal sa ma duc tocmai acolo, cand pot sa ma duc la oricare sediu si din nou am intrebat care e total de plata, ca sa nu stau pe drumuri. Platesc restanta, depun cererea aia si imi zic ca-n 14 zile il vor inchide. Nu am avut incredere in ei asa ca, dupa vreo 3 saptamani m-am dus la banca sa verific daca chiar au inchis contul… Si primesc raspunsul, pai nu l-am inchis ca aveti restanta 33 de lei. Pai si de ce nu m-ati anuntat, ca am platit tot ce mi-au zis vitele alea la telefon/sucursala ca aveam de platit. Ah ca stiti ca angajatii nu au access la toate datele. Pai si atunci cand am sunat a n-spea oara, de ce nu mi s-a spus ca de fapt am de platit 6x lei, daca vreau sa inchid mizeria asta?!
M-am lecuit de chestii de genu’. Mai am vreo 1-2 conturi la bancile din Romania, dar zau daca m-am sinchisit sa le mai inchid, mai ales ca nu mai gasesc toate hartille.
lol, altu’ cu 14 zile.
Da, pula mea, nici eu nu m-am mai deranjat. Vreti sa le lasati deschise? Lasati-le, ma, bagati voi acolo minusuri de la voi pana va vine acru-n pula si ajung sa am datorii mai mari ca Romania. Dupa care uitati-va la cum ma pis pe ele.
Am asa cateva amintiri dragute de tot:
1. Reiffeisen: am mers la un bancomat complet aleatoriu cu un card emis in strainatate. Avea bancomatul limita de 700 RON pe tranzactie (LOL!). Ce cute, oras mic, remuneratie si mai mica la populatie, nu cumva sa se simta complexat Vasile cand vine salaru’ 700 si bancomatul indica posibilitatea ca altii vor sa retraga 2000 dintr-un foc. In fine. Am incercat o data, tranzactie esuata. Am mai incercat inca o data, conexiune intrerupta. A treia oara, pula-n pizda, transactie esuata. Merg frumos acasa, ma bag pe internet banking-ul oferit de banca mea: – 2100 RON. Inapoi la banca, direct la directoarea bancii, baaaai, vedeti in pula mea ca nu va merge cacatul ala de bancomat. Vai, cum, trebuie sa faceti plangere, banii se vor inapoi pe card in decurs de 30 de zile. 30 de zile pentru greseala lor. Frumos. Muriti in plm.
2.a. BCR: incasare de CEC, d-ala pe foaie. Ah, sigur, costa DOAR 5% si dureaza pana la 45 de zile. M-au sunat dupa trei luni sa merg sa-mi ridic banii, ca venise confirmarea incet. In 90 de zile, puteau sa faca CEC-ul avion de hartie si sa-l lase pe seama curentilor de aer, tot mai repede ajungea pana in SUA si inapoi confirmarea decat prin pizdelile lor.
2.b. Tot la BCR, acum multi ani, nu m-au lasat sa deschid cont cand aveam 17 ani. Nici cand aveam 18 ani de altfel, pentru ca job canci si dovada oficiala pentru sursa banilor din parti. Intre timp, nepotul meu la 5-6 ani are cont de economii pe numele lui la o banca in Germania si-si depune regulat alocatiile acolo. Nu-i bai, nu m-a lasat BCR sa-mi deschid cont la ei, np, bine ca m-au lasat doua banci semi-offshore cu actele trimise prin posta, fara confirmare pentru nimic, fara maintenance fee, card gratuit.
3. Banca Transilvania. Acum cativa ani am primit scrisoare prin posta. Avertizare oficiala, nu ati avut activitate de peste 12 luni. Daca nu raspund, se considera ca aprob sa mi-l inchida automat, cu tot cu aia 59.19 RON in cont cat mai aveam. N-am mers la banca, cred ca aveam piciorul rupt si dupa aia am uitat complet. Dupa doi ani, apare a doua scrisoare: atentie, aveti cont activ cu minus de peste 70 RON si trebuie sa acoperiti diferenta daca doriti sa ramana contul deschis. Mindfuck. Au mai trecut cativa ani, ocazional ma intreb daca minusul ala e pun de banca la pierderi, sau la rubrica profit? Nu de alta, da’ mi se pare ca se taxeaza singuri, din moment ce de la mine nu mai pupa nimic cat traiesc.
Aia cu “dureaza x zile ca sa inchidem contul, care are si card” e din cauza pos-urilor offline. Gen alea din avion sau plm, care mai sunt destule magazine care deconteaza la sfarsitul lunii sau dupa x zile de la tranzactie. Toate tranzactiile alea cu status pending se califica aici.
Destul de valid daca stii sistemul.
Legat de minusuri. În primul rand e cam ilegal să te treacă pe minus la conturi de debit. Unde nu ai overdraft. Și dacă nu ai niciun credit aprobat la ei. Adica, ei pot să o facă, dar nu prea au temei legal să îți ceară bani. Nici măcar să te dea la biroul de credit. Astea sunt vrăjeli de ale lor, le fut ăia o smetie în bot imediat. La biroul de credit ajungi dacă ai un credit pe care nu l-ai plătit.
Pe de altă parte, de futut te pot fute, fără îndoială. Când am luat creditul de casă de la BRD a trebuit să semneze și soția nu știu ce hârtie că e de acord, chit că eu am insistat să fiu doar eu garant, plătitor, orice. Gen,plm, eu mă îndatorez, eu plătesc, eu răspund. Eu. Bine, casa e a noastră, cum zice la lege, na :).
Dar ei ne-au verificat pe amândoi la biroul de credit, ok, nu avusesem vreun credit în viața noastră, nici nu figuram pe acolo. Dar, surpriză, soția avusese un cont la ei pe care îl închisese, avea și hârtii și plm. Dar ăia mai mersesera așa o vreme pe comisioane până intrase în “default” și era o datorie de vreo 30 de lei. Și-mi zice duduia cu care lucram, dar așa la sfârșitul pământului, când plătisem deja avans de casă, făcusem.tot restul pașilor, cu evaluări și pula în pizdă, că soția e datornica la ei și că are de plata 30 de lei și că ei nu îmi dau mie credit până când nu achită. Ce pula mea să fac. Dacă îmi băgam pula și preferam să îmi țin principiile mă costa al dracului de mult. Le-am dat ăia 30 de lei și am mers înainte. Dar, pe de altă parte eu am un cont la BCR, am fost o vreme student pe la ASE și deschideau ăia cumva automat, sau ceva ( bine semnai tu) ca să, nu mai știu ce, că nu îmi aduc aminte să fi avut bani pe el. Eh, mi-au trimis cândva o scrisoare că îmi închid contul inactiv. Presupun că am și pe la ăia datorii, dar la biroul de credit nu-s că am putut lua credit de casă. Că și dacă eram, eram mai fericit acum.
Dar nici că le plătesc vreodată datoriile pe unde oi avea. Să fie sănătoși. Eu nu am luat credit de la ei, nu au nicio bază de execuție.
La ăia de la BRD am cerut să îmi deschidă cont de euro. Off-line, la ghiseu. Fără card. Mă tot futeau dacă nu vreau și card la el. Le-am zis, mă, nu vedeți că mai am un cont de euro cu card? Tot ei mi l-au băgat pe gât că e nu știu ce pachet pe care “trebuie” să îl iau. Atunci am fost mulțumit că mi-am luat creditul de casă în jumătate din timpul cât dura la alții, nu am mai stat de detalii. În fine, semnez un teanc de hârtii să îmi deschidă un cont, plec și pe urma mă sună că nu e bine, că trebuie să mă întorc înapoi că nu e semnătura ca specimenele anterioare. Le-am zis “băi, am fost la voi în sediu, v-am dat buletin, card, sunteți nebuni?”. “Da, dar nu corespunde semnătura, nu putem activa contul.” Și nu, nu le pot trage pulă prin gură,am nevoie de contul ăla că primesc banii din Danemarca fără comision și îi bag direct în datoria de la casă. Altfel mă fut tot pe mine, că trebuie fie să mut din altă bancă și e cu comision, fie să merg cu banii cash pe fiecare lună la bancă, sauai rar, dar cu geanta. Nu-i bine nicicum, așa că am fost și am mai semnat o dată.
Un tip pe care îl știu avea aceeași sumă ca mine credit la alții, Unicredit. Luat cam în aceeași perioadă. Tot cu rată descrescătoare. Și, fiind mai harnic, a zis că vrea să le plătească vreo 20k în avans și să îi scadă ei perioada de creditare. “Da, sigur. Comision nu știu cât “. Asta e recent. Le-a zis “băi, e ilegal să îmi luați comision de returnare anticipată la prima casa”. “Nu. Că vreți scurtarea perioadei de returnare, deci e renegociere de condiții și astea-s condițiile dacă vreți să schimbați ceva la credit”. Și a stat ăsta 6 luni, nu le-a dat nimic, normal, până i-am zis că sunt obligați să îi primească banii și să îi micșoreze rata, conform sumei ramase, chit că rămâne pe aceeași perioadă creditul. Bine nici el nu e chiar bright la treburi din astea, dar nici ăia nu i-au zis nimic. S-au căcat ăia pe ei un pic, dar până la urmă nu prea au avut încotro.
O să îi încerc zilele astea pe ăia de la Telekom Banking, că cică ar fi total online și plm. Am mai auzit eu d-astea și am ajuns să închid contul la Idea că nu vedeam corect balanța la card, de online ce sunt, dar na, trebuie să îmi iau țeapă de la toți, de-a lungul vieții.
Pe vremuri, prin 2004-2005, aveam card la BCR. Am zis si eu sa platesc cu cardul la benzinarie, sa nu mai scot cash, dar de vreo 3 ori n-a mers, ma invatasem sa probez inainte cumparand o cola si un pachet de tigari si platindu-le cu cardul. Odata chiar am lasat masina in benzinarie si m-am asezat la bancomat la coada de 30 de persoane… altadata, nu mi-au dat banii din bancomat si mi-au blocat si cardul. Daca eram la Satu Mare… altadata am colindat un oras intreg sa gasesc un bancomat functional, ca toate erau out of service.
Mai tarziu mi-am facut firma la care lucram card la Raiffeisen, cu care lucrez si acum si de care sunt multumit, ca macar nu m-a lasat pe nicaieri prin Europa. Cand mi-am facut creditul pentru garsoniera, cand discutam cu ai mei parinti, imi zic ei “ai fost si la BCR, ca au nustiuce…”, NU, N-AM FOST LA BCR SI NICI N-AM DE GAND VREODATA SA MAI LUCREZ CU EI, MAI BINE MA IMPRUMUT LA CAMATARI!!!
Un lucru ma mai mira in Ro: atitudinea romanului fata de carduri, faptul ca inca mai exista oameni (gen onor premier Tudose, care nici macar n-are card), care isi scot tot salariul de pe card cum il primesc, dupa care platesc cash peste tot. De fazele in care te duci la magazinul tinut de patronul roman, unde ti se spune senin ca “nu merge POS-ul”, in timp ce la Mega merge binemersi, nu mai zic.
Am avut probleme cu BCR in trecut, am avut un card de student fara comisioane etc. Intre timp mi-am facut card la BT si de ala de la BCR pur si simplu am uitat, nici macar nu am fost sa-l ridic pe cel nou. 3 ani mai tarziu primesc scrisoare ca le datorez nu stiu cat pentru comisioane. Merg la banca si imi explica tanti ca dupa implinirea varstei de 26 de ani s-au aplicat automat comisioanele bancii pentru tipul de cont, si trebuie sa platesc din urma. O intreb daca a vazut ca nu am mai ridicat cardul nou cand expirase cel vechi si cica da, de aia banca mi-a pus contul in stand by sau ceva in genul(cardul nou ar fi venit inainte sa implinesc eu 25 de ani) si am ramas dator la ei. Am intrebat-o de consecinte, ca n-o sa mai pot lua credit si daca vreodata o sa am nevoie de serviciile lor o sa trebuiasca sa platesc suma. Zic ok si plec. Ceva mai tarziu trebuia sa depun bani intr-un cont BCR, ma duc la ghiseu si mi se zice ca apar la ei cu ceva datorii. Am rugat-o pe o tanti care statea la coada sa depuna banii in numele ei si aia a fost, de-atunci nu le-am mai calcat pragul. Am mai primit vreo 2 scrisori la posta in care ma amenintau cu diverse dupa care au renuntat si la practicile astea
Acum folosesc Raiffeisen, pachetul Zero Total si nu platesc nici un fel de comision.
Coisan, acum, la ING, am fix ce zici tu ca ai in UK (si am inteles ca si la raifaizan e la fel, desi nu am):
– online banking (2FA cu telefonul, ca am renuntat la token dupa ce l-am busit + ca nu-mi plac gadgeturile, am mai zis…)
– card embosat, futut, muit, contactless etc (5 ani valabil)
– direct debit
– dobanzi
– blochezi card
– setezi limite etc etc
– transferi unde vrea pula ta (cu SWIFT code si in strainezia) si inregistrare de IBAN-uri samd ca plati preferate
– plati recurente etc
– cont economii, clickuri
– cont in euro, clickuri
– diverse gunoaie gen bazaar cu reduceri la mizerii de shopping
– scos de la orice bancomat, fara comision (e recenta, ce-i drept)
– si fara nici un comision in general (exceptie cand transfer euro in alt cont – de exemplu cand am dat un transfer mi-a oprit cam 11 euro, dar irelevant raportat la suma transferata)
– vor sa ma combine la ceva investitii cu risc mai mare, implicit si dobanda mai mare, nu la shto cum e acum, ca au vazut ca dispun de ceva fonduri dar le-am zis pas
– cardul e instant valid, facut pe loc, de indata ce il folosesti la bancomat e activat si primesti SMS
– la banca nu am fost decat sa-mi iau noul card, cu telefon in prealabil ca nu am chef sa pierd vremea
– misto aia cu transferul separat de card si pin prin posta, recunosc; nu ma deranjeaza cine stie ce, ca nu stau la mama dracu raportat la banca ci la doua-trei pedale de ea
– codul de transfer online (transfer la notar inainte de achizitie de obicei) a fost de ajuns pentru a fi pus in acte notariale
Misto e cu aia ca daca vrei sa ai un nou cont ti-l inchid automat pe cel pe care vrei sa-l transferi la ei.
Si, la fel ca in UK, imi dau muie la credit pentru ca eu vreau sa iau ceva teren si ei nu se baga la asa ceva decat daca am proprietati pe care ei pot sa le vanda sau sa le inchirieze, adica nu pot garanta cu terenul. Ma rog, alta discutie. Exista evident solutii 🙂 si asta fara sa-mi mut salariul la altii cu care poti lucra pentru discount.
Cat despre aia care-s ok cu credit pentru teren, merge si la ei cu scanuri/poze pe mail, dar asta e total alta discutie.
—
Cat despre BRD, baga-mi-as pula in francezi si firmele lor pentru ca lucreaza cu BRD, in rest imi place banu’ 🙂 Mi-au facut un cont bazandu-se pe buletinul meu de Dragnea-city si, desi eram in B, cand am vrut sa transfer ceva gros (achizitie masina) mi-au zis ca tre’ sa ma duc in Alexandria (Teleorman) pentru asta. O intreb pe aia de la ghiseu: Si daca aveam domiciliu in Sighetul Marmatiei ma duceam acolo sa transfer? Silence. Cu inchiderea la BRD, identic, imbecili retardati, ca nu se poate, ca tre’ sa ma duc in Alexandria. L-am inchis la un BRD in carfur dupa ce m-am rastit la ea si tineam o coada de 20 de minute, si iti dai seama ca avea ceva vad carfur cand vine vorba de clienti BRD. Am mai avut experiente relativ ok cu BCR acum vreo 7 ani dar am folosit prea putin. In schimb ING folosesc de 6 ani si-s super multumit de toate cacaturile.
—
In concluzie as zice ca sunt optiuni in .ro acum pentru un banking cel putin decent.
Ah, sa nu uit de online bankingul la BRD. Acolo ca sa transferi la un cont trebuia sa te duci la banca sa treci contul in care vrei sa transferi in lista de “trusted” ca altfel pula. Drept urmare mai toti luau banii pe BRD si ii transferau in ING sau o banca decenta. Fun de fun. Cica si acum ar fi la fel.
1. omg. mi-ai adus aminte de crima cu platitul conturilor de WoW pe vremea vanilla. Unul din colegii de redactie avea card cu care putea plati, iar noi ii dadeam banii cash. fun times. Intr-adevar, gasitul cartelelor 60day-prepay era un sport extrem.
2: Din pacate am lucrat cu prea multe banci din Ro, si cu aproape toate am avut experiente horror. De mai multi ani sunt acum la ING si nu mai am treaba. Da, comisionul e mai de cacat, dar fata de restul bancilor din ro, sunt cu 10 clase peste.
@Neurogamer
Ce comision la ING?
Florinel, serios tata? :-”
ia zi IBAN`ul sa iti trimit 1 leu si pe urma sa imi spui cati bani ai platit comision la incasare? >:)
Si eu tot asa fac eu. N-am incredere in camatari. Cacatii astia nu au bani fizici decat pentru 3% din toti banii din conturi.
Deci daca se intampla vreo situatie ca la greci sau ciprioti si vor peste 3% sa-si scoata banii, ia-i de unde nu-s..
3%, nu 50%;)
Cred ca am explicat ca nu le-am ales eu…
@Orbu:
Pe mine ma pot fute cu gura pe pula, gen.
Nu de alta, da’ nu intentionez sa mai iau vreodata vreun credit. Asa ca-s liberi sa ma treaca unde au ei chef, mi se umple pula de lacrimi.
@Livache chiar nu platesc, am fost trimis pe-afara de firma, si altor colegi Raiffeisen le lua comision cand le intra diurna (au sunat la banca si motivul a fost ca nu era trecut la detaliu virare salariu). Mie nu mi-a luat nici un leu niciodata pentru incasari, oi fi fost mai norocos 🙂
La fel as putea spune si eu despre bancile din UK, eu locuind in Romania. Ca nu ma pot fute nicicum. Ca daca n-ai nevoie, te doare la basca.
inutil de mentionat ca firma nu are voie sa te oblige sa iti plateasca pe un anumit card, nu? am lucrat la niste un numar destul de mare de firme si desi au marait niciodata nu am lucrat cu alt card decat cel pe care l-am vrut.
Ah, ca am avut card de la tiriac, nici macar nu mai stiu de ce, e parte a doua.
Acum am vreo 3 carduri la 3 banci. Platesc destul comision lunar (cred ca vreo 25-40lei, undeva acolo) dar sunt alese pentru:
intesa: comision 0 pentru plati online (nu conteaza moneda) sau retrageri de pe oriunde
credit agricole: aici am si creditul de casa, deci oricum era normal sa am un card pe acolo. E util cand platesc direct la comercianti in europa ca are atasat si cont de eur (card multi valuta) si nu mai fac plata la cursul de la Visa ci la ala cu care am cumparat Eur
ing: l-am primit langa cardu de credit de care am avut nevoie…
Coaie, parca vorbesc cu peretii.
Te duceai la firma si-ti spuneau – cand tu nici nu semnasei inca un contract – ca daca vrei sa fii angajat la ei, salariul il vei primi pe-un card de la banca X. Atat.
Daca nu vrei, usa-i p-acolo.
Inutil de mentionat ca erau urmatoarele situatii.
1) La primul angajator care voia card aveau ceva deal cu ING. Cinstiti aia, nu te obligau sa deschizi acolo, iti ofereau ceva facilitati. Ii chemau pe aia de la ING in birou sa iti deschida ei acolo, sa nu stai pe drumuri ( asa mult). Jos palaria.
Daca totusi voiai tu plata intr-un cont la alta banca, era ok, da’ nu iti intrau banii chiar in ziua cand faceau ei plata. mai asteptai o zi-doua-trei, ca asa e cu interbancaru’.
2) La urmatorul angajator care avea preferinte nici nu ma angajau, bai,
Mi-au spus asa din capul locului, Si, oricum lucram la ei, dar prin altii si pe alti bani. Tu crezi ca eu stateam de fite privind calitatea bancilor din Romania doar ca sa dovedesc un punct de vedere?
Pai, eu cand ma uitam la niste sute de euro / luna diferenta crezi ca ma durea in pula ca erau Unicredit de cacat? Aia e, luam banii la aia si ii scoteam pe toti, ca Tudose, in ziua de salariu. Fie ii mutam la banca la care aveam eu si care erau de mai putin cacat.
Cea mai buna banca din Romania la care am avut cont a fost CityBank. La aia plateam cam mult intretinerea la cont, cam 12 EUR lunar. Nu aveam cam nicio dobanda reala – tot asa, seminte.
Dar orice transfer bancar era necomisionat de ei, aveau bancomat in Euro la Victoriei, de unde scoteam fix euro, fara comision. Smecherie!
Si aveau si cam cel mai bun suport telefonic pe care l-am intalnit eu.
Angajatii de la birou erau cam dobitoci.
Doar ca din 2012 au decis sa nu mai lucreze cu pulifrici ca mine, ca ieseau pe pierdere. Au vandut toate conturile de persoane fizice catre Raifaissen – moment in care eu am zis, pass. Acum lucreaza doar cu corporatii.
Pula mea, cred si eu, cine vrea sa lucreze cu saraci.
Mie-mi curge saliva din gura cand povestesc o chestie si-mi zice cineva “era ilegal!”.
Hmmm, ilegal – ilegal, gen, asa, cam cum a fost cu autorizatia aia cu Colectiv? Ilegal, like, aia fac chestii care omoara zeci de oameni p-acolo, dar nu ar face de-astea cu unu’ care nici macar nu-i angajat inca, necum omorat?
Oh, gee, asadar era ilegal? Ilegal cum a fost cu cateva joburi de-ale mele unde salariul venea la plic si fara taxe? Genu’ ala de ilegal reclamat de o colega care-a plecat, iar peste vreo 2 saptamani am venit la lucru s-o vad pe nevasta patronului stand relaxata la o cafea cu ceva inspector?
Pai, mersi ca mi-ai spus – si eu care credeam ca era legal.
=)))
de aia am si mentionat ca “inutil” pentru ca stiu, la modu ca am auzit, de firme care faceau asta. Eu nu patit asta. Si am lucrat si cu firme mari si mici. Da, la unii au bazait ca ar vrea cu nu stiu cine, dar le-am zis ca ala e cardu meu, acolo sa verse banii.
Da, e problema cu ziua in care intra banii. Ghinion.
@IulianS:
Pentru tranzactii inafara tarii. Cand eram in UK m-au cam tocat la conversii. Dar e ok, si la HSBC m-au tocat un pic cand am folosit cardul inafara UK-ului.
But still: pentru Ro, ING e har ceresc.
@ Manowar – Odata, cand ai timp, povesteste-ne despre creditul pe care l-ai luat in Romania. Ar putea fi alt super material didactic despre cum isi bat joc bancile de oameni.
Pacat ca prea putini se trezesc, marea parte si-o fura iar si iar si iar…
Mkay, poate bag vreun post pe tema, desi nu-mi dau seama cui i-ar folosi.
cand s-a intrat putin in conditiile de la banci si comisioane si toate cacaturile i-a scazut lu taica-meu rata cu 50%. Credit pe 10 ani, platise vreo 7 cu “super conditiile” alora.
@Mano: Cred ca mie, in vreo 2 ani. Sau 3. Sau sper. Plm.
Intrebare: foloseste cineva Paysera?
Ceva “experiente” ?
daca se intampla nasoale de astea ai alte probleme decat ultimul salariu
Iti recomand sa te uiti si la Monzo.com. Ii urmaresc de un an sau ceva, si am cont cu ei; nu e contul principal dar e unul secundar. Au rescris tot softul de banking de la 0, si au inceput cu un mastercard prepaid. Acum au lansat si conturile curente. Have a look!
Intr-un tarziu a ajuns si la noi chestia asta. La ING cel putin, nu ai niciun fel de comision si faci totul online. A sunat a reclama, plm :))
Dcplm insistati cu chestia asta fara sa specificati in ce conditii ofera ING “nici un fel de comision”, numai voi stiti. Probabil de batuti in cap ce sunteti. As zice de bogati ce sunteti, dar pana acum, numai Manowar si-a publicat pe aici pay slipu’. Cu bancile, diavolu’ sta in detalii, detaliile alea care nu sunt publicate online, nu apar in reclame, nu vi se comunica la telefon, ci numai fata in fata cu angajatu’ bancii. Si probabil numai daca sunteti insistent enough.
Faci totul online, mai putin ridicarea cardului nou, predarea tokenului expirat, actualizarea datelor personale. In plus, trecerea de la digipass la parola mi-a fost activata de Bucuresti, dar nu am putut folosi parola pentru ca nu mi-o activasera si sucursala unde am contul de card. In 2017, da.
@NeuroGamer: o sa apara la 0:01 postul cu creditu’ ipotecar in Romulania. Nu stiu daca o sa te ajute cu ceva, ca, sincer, nu stiu care-s intrebarile tale. Da’ cateva chestii sper c-am acoperit eu acolo.
Bafta.
Nu mai pot cu ing. Stiti ca majoritatea “branch-urilor” sunt franciza, da?
As pune si eu payslip-ul daca n-as fi semnat ca-i confidential.
Stie careva, in afara de Euronet, care au cel de mai cacat curs de conversie, la care nu ii poti da decline, exista vreun bancomat (nu ING), de unde pot scoate Eur in Romania?
Baiatu’, ai auzit de mspaint.exe? Sa te-nvat cum se taie chestiile confidentiale din el?
https://gyazo.com/49582a6a346d8396b974f80912190fdb adica asta?
Sau trebuia sa pun si headerul?
Ceva de genu’.
Cam 2300 de euro net? Not bad at all. De banii aia, da, nu te mai uiti la o amaraciune de 12 euro pe luna sau cat ziceau altii mai sus.
Pe acolo. Plus diverse (bonus, actiuni, masina, d`astea). Oricum asta e side job, sa nu stau acasa. Cum s-ar spune, sa fie toate platite cand si cum trebuie, “ca asa e frumos”.
Oricum, ultimii angajatori au spus ca iau salariul unde vreau eu, doar sa le dau iban-ul. Banii, in ultimii 10 ani, i-am plimbat prin toate bancile majore din Romania. In ultimii ani am fugit de greci, desi dadeau dobanzi bune.
Acum sa vedem, cica turcii sunt de vanzare…
@Deria
Da’ ce legatura pizdii este intre payslip si comisioane bancare? Am zis unde m-a ars si unde nu un card de ing si altu de hsbc. Singuru fluturas de salar pe care-l am ii ala de bibliotecar dar o inchis Mano postu’, lol.
Si sa specific, in pula mea: Nu am nici un comision la ING cat timp intra 700 (cred) de Lei pe el lunar, indiferent de unde. Unde ma arde = retras la bancomate din uk.
Altceva? Un distonocalm?
Nu-i vorba de niciun comision.
In 2009 incasam la ING un salariu de 1250 de lei. Era, asa, fara comision:
1) La extragerea de bani din bancomatele ING
2) La transferurile/platile efectuate prin internet banking
3) La incasari ( cred ca doar jegosii de la Transilvania iti iau comision la incasarea de bani in cont)
Era comision pentru internet banking ( chiria pentru tokenul ala).Nu mai stiu cat , 3-5 lei pe luna.
Era gratis administrarea contului curent de salariu si emiterea de card neembosat.
Nu am acum payslip de atunci, da’ daca conteaza si ai rabdare o saptamana sa ajung in tara, cred ca gasesc unu’.
Dupa ce nu mi-am mai luat salariul la ei ( prin 2010), ci luam la Unicredit, au inceput sa puna comisioane. Nu mai stiu cat. In 2012, m-am mutat iarasi cu salariul la ei si le-am zis de la obraz. Ba, eu am salariu 9200 de lei ( din nou, n-am fluturas, dar pot sa caut), il pun la voi doar daca imi scoateti comisionul de administrare cont, de extragere bani, si de emitere card embosat, ca altfel nu ma mut de unde sunt. Si au zis da.
Si asa a ramas si in ziua de azi.
In ziua de azi salariul e un pic mai complicat , da’ sa zicem asa am un payslip de vreo EUR8K si ceva pe 112 ore pe luna lucrate pe plantatie, platiti la BRD, care imi iau comision la orice, ca niste boși ce sunt, si inca diferenta pe 6-7 zile pe luna lucrate din Romania, cum se nimereste, minus niste comisioane, care-i pe la EUR4k+/-, si care-s taxabili in Romania. Si care intra la ING.
Si care ING cei fara comisioane, au comisioane la contul de euro (1 EUR/ luna) si la scos Euro de pe card – 0.5%.
Si care, @DK, au bancomate de scos Euro. Eu am scos din Valcea, de test, dar au sigur si la sucursalele lor din Bucuresti. Atentie, poti scoate euro din cont de euro, doar de pe cardul ING. Daca ai card la alta banca, nu iti dau. Iti dau lei.Am incercat.
Si-ar mai fi un contract de vreo 300 pe zi pe care probabil am sa ii incasez la Telekom dupa ce imi fac cont si am sa va spun si cum sunt aia, dar la ala inca nu am trimis factura, deci n-am cu ce ma lauda. Momentan mai am un ic de munca-gen hai, pa ca am treaba :). De fapt, mi-e cam tarsa sa pun payslipuri, da’ daca conteaza, sau va ajuta la ceva, plm, nu-i atat de secret, ca-s bani munciti.
Iar la ING conditiile nu difera atat de mult in functie de salariu. Daca ai ceva gen 1000 de lei pe luna, adica minimul pe economie, tot iti dau chestiile de mai sus fara comision.Probabil ca trebuie sa le ceri, da.
Iar relativ de curs mai prost decat Euronet, da, doar aia au mai prost, aia si cu BRD. Dar daca platesti cu cardul nu-ti prea pasa, ca-i curs Visa/Master. Sau daca ai card in moneda in care primesti si scoti banii.
De exemplu, urmatorul contract are sa fie cu o oarecare probabilitate in Suedia si am sa primesc SEK. Ma fut astia de la ING cu 2 EUR pe fiecare ora muncita la conversia SEK / EUR. Sigur as putea sa ii convertesc in lei, dar mai bine nu. Asa ca probabil am sa caut alte solutii, ca nu m-au castigat la belciuge.
Că văd că lumea zice numai de cei mari.
Pentru cei care vreți credite imobiliare eu zic să deschideți o vorbă și la Garanti.
Cel puțin pentru mine au fost cei mai fâșneți. Probabil pentru că sunt mai mici și vor să se afirme. Aplicația mobile îmi place, cea online în browser cam arată a 2005 dar este perfect funcțională, fără briz-briz-uri inutile.
@DK: Dar pana la doamna Ghica, sau in Lacul tei ai chef sa dai o tura? Vezi pe site-ul lor ca au o harta cu o puzderie de locatii unde au bancomate EUR/Lei.
Ti-am zis ca am scos euro de la Valcea, ce dracu’.
Plm sunt dislexic, mai ierti.
la ing nu platesti comision daca iti intra nush cati bani pe luna si faci macar o plata online
la credit agricole, asta info noua, ai de 35 de lei cardu platinum: asigurari de sanatate si, ceva simpatic: acces in otopeni si viena la loungeul vip. Practic, daca mergi cu avionu ceva mai des zic ca merita
Și ce ți-a luat, băi, 2 zile să spui asta? Comentăm pe aici de ceva vreme știi?
asta cu cardu platinum? E de putin timp, o luna doua, si abia azi am aflat de el la o discutie cu omu de la banca.
Avantajul meu e ca am foarte multi prieteni in sistem si mai aflu si de banci mici si de oferte. Ah. De mentionat ca la Credit Agricole contu de PFA are comisioane de PF? 😀
Baaai :). La țanc. Dacă au și curs bun SEK /EUR, e tot ce trebuie.
@Animaloo
35 lei/lună? Că vreo 450 lei/an plătesc și eu la BRD pentru platinum. Ai asigurare de sănătate atunci când pleci din țară, mai ai ceva reduceri pe la nu știu ce magazine cu care au ei parteneriat etc. Cât despre acces la VIP lounge, cred că sunt două gratis/an. Nu știu, nu am folosit niciodată asta…
@Orbu, da, am zis fara ING sau Euronet, da? 🙂 La ING trebuie sa ai Eur la ei in cont, iar la Euronet au o rata de schimb de ies mai ieftin cu drumul pana in Austria un weekend.
@Kd. Atunci sa-mi dai cardul sa-ti scot de pe traseu, cand ne intalnim. Lol. Ca pe altii nu stiu,
Euronetu te lasa sa schimbi si la cursul visa. Daca il pui tu pe el, evident.
KD: poti sa te uiti la intesa. Cu 15lei si 2000/luna musai ai comisioane 0 in rest. Si schimbi undeva la ~3% peste cursul BNR. Am facut calcule: iesi mai ieftin decat daca scoti la curs normal + comision extragere
Ivanilici: dap. 35/luna. Dar nu stiu foarte multe amanunte. Ce am apucat ieri la o discutie telefonica tip: “bah, da voi contacless nu?”
Ce părere aveți însă despre Payoneer?
@Ivanilici
Ii folosesc. Am un MasterCard cu dolari de la ei.
–Au un comision de 2% la alimentare.
++Partea misto e ca poti cere plata direct cu cardul, pe mail. Cine alimenteaza contul primeste un link de plata si iti pune direct.
–Fondurile se updateaza in 24 de ore.
*Ca sa deschizi contul iti trebuie 2 acte scanate,
–Te costa vreo 28 de dolari pe an.
–Au si comisioane la extragerea de bani din ATM, destul de maricele >1.5%, ultima data cand am verificat.
++Nu au comision la plata cu cardul.
–Nu merge plata cu cardul peste tot. Cu siguranta nu merge la POS-uri offline, gen alea din avion ( asta am observat eu), desi cardul e embosat.
—-
Prin urmare-s buni pentru anumite incasari ( alea care nu au treaba cu Romanistan), dar nu pentru scos cash.
Sunt, deasemenea, utili pentru cazurile cand ANAF-ul se pregateste sa iti blocheze conturile pentru ca motive si esti pe cale sa belesti pula.
Si ca sa nu ai toate ouale intr-un cos.
E bine sa ai bani si pe la niste unii de genul asta. Ceva intr-un portofel acolo.
Nu stiu daca sa am incredere sa blochez sume mari in contul de la ei. Am mai citit ca in trecut unii ar fi avut probleme. Presupun ca depinde si de provenienta banilor.
Vroiam doar sa spun ca Pa3on isi retrage singur banii lunar, nu asteapta vreun buton de confirmare sau ceva. Setari default, gen.
csf, ncsf
legat de asta, m-au sunat zilele trecute de la KRUK. ca au ceva situatie si plm. ce situatie? pai… tre da le dau 400 si ceva de lei
de unde?
pai ati avut un credit in 2004-2005 (!) si a ramas ceva (nu-se-stie-ce, c-o fi fost comision, ca pula-n cur) restant si plm, banca a cerut despagubire la asiguratorul creditului, conform contractului, si acesta la randul lui a vandut creanta la kruk.
eu: blink .. blink… grep credit…
ce? creditul ala de 10 milioane (plm, aveam salariu de 3 ) cu 2 (doi) garanti, la dobanda astronomica, pe care l-am achitat? ala de dinaintea celuilalt, luat mai tarziu, achitat si ala? la aceeasi banca la care am avut cont si card/uri vreo 5 ani dupa aia?
da.
pai e achitat.
a ramas ceva si … bla bla …
si de ce n-a luat banca din conturile curente, sau sa fi zis ceva? (sunat ulterior la banca – n-ai dom’ne, restanta la noi, n-ai cont, nu figurezi, etc)
…
si vii sa ma cauti dupa fuckin’ 14 ani in plua mea ca au uitat aia sa inchida contul sau ceva de genul? hai, ura si la gara! numar blacklisted.
—
acuma, jegurile astea de recuperatori gen kruk sunt capabili de multe. inclusiv sa incerce sa scoata 400 lei dupa 14 ani, dintr-un comision uitat de vreo 2 lei (banuiesc) dar numai fiindca li se permite asa ceva. pentru ca daca pentru mizerii de genul asta li s-ar fute niste amenzi de sa vorbeasca singuri, s-ar gandi de doua ori …
bonus: kruk : Persoane din conducere: POLONIA nume: TO – –
Cere ceva in scris (email, fax, whatever) de la banca ca nu ai datorii la ei si ca ti-ai achitat alea.
Dupa care ignora-i pe-aia, eventual zi-le sa-ti ia kruku’-n falci.
nu ma agit prea tare cu asta, sunt constient ca incearca si ei marea cu degetul, poate merge.
n-au ce sa faca oricum, ca datoriile se prescriu dupa 3 ani daca nu s-au facut demersuri pentru recuperare, din cate stiu.
da’ asa, ca modus operandi, ce sunt capabil sa faca jegurile astea…
Totusi ar fi ciudat ca astia de la Kruk sa fi cumparat o creanță prescrisă. Sau sa o fi lasat-o ei sa se prescrie. Oricum, dacă esti sigur ca nu ai fost niciodată notificat sub nicio formă (scrisoare, email, plm) da-le clanță. Nu se vor complica sa deschidă actiune in instanță pentru 400 de lei dar, dacă ar face-o, atunci nu te baza pe faptul ca e prescrisă. Prescripția trebuie invocată de catre partea interesată, nu o poate constata instanța, din oficiu. Daca te trezesti dat in judecată, nu e nevoie sa te prezinți, trimiti prin posta, cu confirmare de primire, o întâmpinare si ceri instantei “constatarea depasirii termenului de prescriptie extinctivă”. Poti adauga linistit un al doilea capăt de cerere, “va rog sa obligati petentul creditor sa suga pula paratului debitor atat pe CC vechi cat si pe NCC”. Probabil instanta iti va respinge cererea asta, dar nu ca nefondată ci doar ca netimbrată.