Truvia sau Romania, tara de oameni bogati

Vorbeam mai devreme cu sora-mea si-mi zice sa iau niste Truvia pentru ai mei.

Cum probabil ca nu stiti nici voi (np, nici eu nu stiam), Truvia e ceva indulcitor facut din nu stiu ce extract de stevie. O troglodeala random, indulcitor d-ala. Doar ca are 0 calorii sau cam asa ceva. Acum, eu nu stiu exact cat costa un indulcitor de-ala. Aveam unu’ pe-aici prin casa, da’ am renuntat sa mai pun zahar / indulcitor in cafea, ca e OK doar cu lapte.

Eh, si-o intreb de ce pula mea sa le cumpar eu, ce, ei nu pot? Iar sora-mea cica nu, ca-i scump acolo. Hai sa vad.

Ma duc si ma uit la Tesco.

3 lire si ceva. Meh. Nu ieftin, da’ oricum, nici scump. Gen la o cana de cafea pui 0.018 lire extra indulcitorul ala. Cam o lira la vreo 50 de cafele. Nu chiar sfarsitul lumii.

Hai sa vad cat e-n Romania, sa stiu si eu de ce nu cumpara ei. Ma duc si ma uit pe emag, ca mi-a zis un amic c-ar avea un fel de supermarket online. N-au, dar imi recomanda ceva Truva, boluri de bucatarie. OK. Hai sa caut pe google. Caut si sunt trimis la unii, kilife.

Vreo, 8.25 lire. Nu neaparat dublu, da’ aproape triplu. Cam ca la discutia aia cu mierea / Honey Road de-acum ceva vreme.

Deh, Romania. Tara de oameni bogati…

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

48 Responses to “Truvia sau Romania, tara de oameni bogati”

  1. Bogymeister says:

    Daca-ti place cafeaua nu pune in ea mizeria aia ordinara, ca n-o sa-ti mai placa lol. Cel mai scarbos indulcitor ever, schimba gustul cafelei de n-o mai recunosti, o transforma intr-un fel de zeama de sosete nespalate. Mai bine niste zaharina cinstita.

    Si sa-mi bag pula nu-mi imaginam asa un pret pentru mizeria aia pentru rumani…

  2. Manowar says:

    Eu nu as pune pentru mine.

  3. Neurogamer says:

    Si eu am renuntat la zahar, dar cand vreau sa o ard trendy, bag eritrit. Just like sugar dar la fel de zero calorii, doar ca nu face cafeaua pishwasser.

  4. Adrian says:

    Eu nici nu m-as atinge de stevia pana cand nu termina studiile pe termen lung asupra florei intestinale etc. Si, daca-s diabetici, pai, si cafeaua fara zahar e interzisa.

  5. Stropic says:

    sunt alte marci gen green sugar la un pret similar, n-are sens sa te complici sa mai trimiti zic eu.

    oricum subscriu la ce au zis altii, mi se pare mai dubioasa ca zaharul.

    https://m.emag.ro/zahar-din-stevia-rebaudiana-pulbere-green-sugar-1-kg-laboratoarele-remedia-lbr200/pd/DK1XL2BBM/?ref=m_smart_history

  6. Deria says:

    Da’ zaharu’ brun ce-are? Extra calorii?

  7. Allen says:

    La ceaiuri folosesc si eu stevie, nu strica gustul. La cafea in schimb am incercat o data si nu mi-a mai trebuit.

  8. 0040 says:

    Eu nu pot sa beau cafea sau alcool asa ca ma limitez la apa dulce colorata dar…

    Dracu stie ce chimicale pun astia in siropurile fara zahar ca citeam ca sunt unele si mai nocive decat zaharul real 🙁
    La pret e cam la fel ca-n Austria, ceva mai ieftin chiar
    https://www.austriansupermarket.com/mautner-markhof-peach-passion-fruit-0-sugar-syrup
    Zutaten: Wasser, 17% Pfirsichsaft aus Pfirsichkonzentrat, 17% Maracujasaft aus Maracujasaftkonzentrat, Säuerungsmittel: Citronensäure; Süßungsmittel: Natriumcyclamat, Acesulfam-K, Sucralose, Saccharin; Verdickungsmittel: Xanthan; Konservierungsstoff: Kaliumsorbat, Natriumbenzoat; Antioxidationsmittel: Ascorbinsäure; Aroma, Farbstoff: Carotine.

    Cica de la zahar faci diabet, dar de la indulcitori artificiali faci tumori cerebrale si cancer. Pfff, ma intorc la zahar 🙁 Oricum am glicemia 93, mai intra……

    O vreme o dadusem pe lapte, dar apoi am citit ca si ala are hormoni sau dracu stie ce prin el care favorizeaza cancerul asa ca am lasat-o mai moale si cu ala.

    Cica si limonada aia care se vinde ca bere de lamaie / grepfruit e nociva… iar cu sucurile “naturale” :))) Parca acum ceva vreme aveau la Lidl Cămara Noastră Suc de mere şi sfeclă roşie, 2L si apoi l-au retras ca avea efecte toxice lol. Stiu ca cel mai natural suc e sa iei fructul si il treci prin storcator la tine acasa dar… as prefera sa gasesc un sirop minune, cu putin zahar si fara prostii in el, pac-pac torn in apa , bag la frigider si aia e. Numai ca daca citesti pe eticheta siropurilor naturale…. 65%-80% glucide :)))

    Are cineva vreo idee cu ce se poate amesteca apa cat sa aiba un gust de ceva acolo, fara sa iasa ceva nociv? (fara ceai ca si ala daca nu pui zahar…)

  9. Orbu says:

    doar ca nu face cafeaua pishwasser.

    Doar un pic mai rece, daca nu e amestecat cu alti indulcitori, sau cu glicerina, care sa-i mai taie din coolness :P.

    pana cand nu termina studiile pe termen lung asupra florei intestinale etc.

    Am ras. E vorba de un lactobacil care ar putea fi afectat si daca da ( ca la orice produs, conteaza si cat consumi – presupun – din moment ce exista deja doze zilnice recomandate stabilite prin diferite tari), efectul cel mai advers ar putea fi un pic de indigestie, poate, si bășini. Pana renunti la consum. Ca flora intestinala “pe termen lung” e influentata de obiceiuri pe termen lung.
    Da-s curios ce e in “etc”-ul ala.

  10. Andrea says:

    Erythritolul mentoleaza 🙁
    Xylitol e direct fucking pasta de dinti blendamed verde.
    Nu am sa ma obosesc sa verific spellingul celor de mai sus.
    Orice cu stevie face chestiile amare.
    Singurul indulcitor care POATE merge in anumite combinatii, dar si alea putine, dar tot mai OK ca cele de mai sus e sucralose, a mers OK in creme si savarine lowcarb =))

  11. Ady says:

    Ceva magazin, Germania și România, același produs (fix același, am luat eu și o amică la distanță de o zi), la noi cu cca 10 lei mai scump. Ea zice că știe din ceva sursă internă ca la noi firmei i s-a cerut ceva taxă de …. ceva. Ca-n filmele cu mafioți.
    Acum niște ani pierdeam vremea pe un forum de găteală. Români din toate colțurile lumii, o tipă cauta ceva medicament, la noi era câteva zeci sau sute de lei, i-a trimis cineva din Grecia, 2 sau 3 euro.

  12. Sfântu Dracu says:

    Zahăr din flori de cocos, nimeni?

  13. Andrea says:

    Are carbs si ala.
    Zaharul brun e doar un zahar care nici nu si face treaba de a indulci calumea, deci folosesti si mai mult si mai naspa.

  14. A says:

    Treaba asta cu pretul dublu/triplu e valabila la orice produs pe care romanii nu prea il cunosc / consuma.

    Vrei “breakfast tea” englezesc, adica ceaiul ala negru foarte puternic, in care poti sa pui si lapte fara sa-si piard aroma? Haha mue, ca romanii importa doar copiile palide. Sunt “decat” vreo 4-5 magazine care importa Assam, Lapsang Souchong si altele de genu’ asta. Iar in toata tara exista probabil 1000 de consumatori de asa ceva (ca ordine de marime), deci magazinele pun un markup de-ala sanatos de 300%, ca altfel nu prea are sens economic sa importe ceaiul respectiv.

    Idem si cu indulcitorii, normal ca intr-o tara de consumatori de zahar (musai zahar cristal!) te costa de 3x mai mult sa cumperi alte chestii.

  15. Orbu says:

    ??? ??. (#nosugar on opencube)

  16. Răzvan says:

    Sunteți toți diabetici sau…?
    Plm, eu mănânc (multe) dulciuri ZILNIC dar nu ma gândesc sa trec pe îndulcitori lol. Ca de aia mănânc dulciuri, ca mi place gustul – tot ce mi-a picat vreodată în mana “fără zahar”… Cat despre calorii: am zile când bag 1-2 lingurițe de miere + o ciocolata + 0.5 l cola + o brioșa sau whatever “dulce”, astea pe lângă mâncare evident. Și am ~1.8 m și 77 kg sau pe acolo. Activitate fizica moderata spre putina. Sunt eu defect sau ce?

  17. ZmeulZmeilor says:

    @A: atunci de ce mancarea (de la supermarket) in RepMoldova e mai scumpa ca in Ro? Ca aia nu mananca? Lol.

  18. 0040 says:

    Poate… din cauza transportului si adaosului comercial al resellerilor?
    Daca produsul e facut in DE, are pretul original in DE, pret DE+ transport pana in Ro in Ro si pret DE+transport in MD in MD?

    Ca asa si laptele la poarta fabricii e 0,7 lei l, dar la magazin ala care nu e aracet e de la 4 lei in sus.

  19. A says:

    @Zmeu:

    Am mentionat unul din factori, nu-i singurul. Vorba lui 0040, depinde si cat costa transportul, cat te costa sa organizezi niste maimute sa faca treaba la eficienta nemtilor.. etc.

  20. Jayanteeh says:

    Plm, eu mănânc (multe) dulciuri ZILNIC dar nu ma gândesc sa trec pe îndulcitori lol. Și am ~1.8 m și 77 kg sau pe acolo. Activitate fizica moderata spre putina. Sunt eu defect sau ce?

    Ai sub 30 de ani.

  21. ZGatu Mati says:

    @ZmeulZmeilor – Rep. Moldova nu e in UE si atunci se platesc si alte taxe pe langa TVA la import .Transportatorii moldoveni merg cu un pret mai mic fata de altii , deci… Plus ca nu ar trebui sa uitam faptul ca pt a intra pe piata din MD , s-au dat niste spagi , si cum sa-si recupereze bietii de ei banii ? Umfland pretul la raft cat incape. Nu ca in RO ar fi altfel…

  22. Daria says:

    Aceeasi poveste am remarcat-o si la alimente de baza, nu doar la produse care vezi-doamne, sunt de lux si nu le stie taranul roman.

    Ultimul exemplu: un pachet de unt e mai scump in Romania decat in UK. Si este si mult mai prost.

  23. ZmeulZmeilor says:

    Bai, argumentele astea palesc usor. Adica apa minerala (5 lei in plm in RepMld). Ok, inteleg Borsec sa fie 5 lei, e luata din UE, dar ei nu au apa minerala a lor? Sau din Ucraina? Sau din Rossyia? Unt – la fel. Nu pot sa ia ieftin din alta parte?
    Ce vreau eu sa zic, cu cat e #sarakia mai mare, cu atat preturile sunt mai mari. Economie saraca =economie cu putina concurenta, putina cerere si putini agenti economici care sa ofere produse sau game de produse. Plm, Germania unde ai xxxxx mii de produse din carne la preturi de toata jena si Romania unde ai doar ce cumpara ciotecii; ambele in UE, una produce si vinde, cealalta trimite materie prima catre prima. Ghici ciuperca unde e mai ieftin salamul de sibiu (sau echivalentul).
    Sa compar cu US? Care e o galaxie de produse si servicii?

  24. 0040 says:

    :)))) da ce supermarketurile de la noi nu pot sa ia mere romanesti? POT. Dar de ce sa nu aduca mere din Polonia, mai scumpe decat bananele din Camerun? :p

  25. Frances says:

    Nici daca mi l-ar da gratis nu l-as folosi. Are un gust ingrozitor, ca majoritatea indulcitorilor. Singurul care imi place e eritritolul. Se zice ca nu are putere de indulcire asa mare ca zaharul, dar fuck it, e exact pe gustul meu. Stevia si restul mizeriilor, in schimb, nu. Mai bine un low carb cinstit, fara nimic dulce, decat un dulce de cacat.

  26. Sfântu Dracu says:

    @0040: Ce mari producători de mere (pot fi asociați) are România, a.î. să acopere livrare tot anul către toate magazinele?

  27. Manowar says:

    @Frances: pretty much. Chestiile alea “dulci” facute cu “indulcitori” sunt absolut oribile.

  28. XYZ says:

    @ Daria “Aceeasi poveste am remarcat-o si la alimente de baza, nu doar la produse care vezi-doamne, sunt de lux si nu le stie taranul roman.” Perfect adevarat. Vara trecuta am cumparat din Torino rosii cu 0,99 euro per kilogram. A doua zi aterizez la Bucuresti, 8 lei kilogramul… aproape dublu…Si chiar nu pricep, rosii se fac si in Italia si in Romania. Bine, o explicatie ar fi ci ce-a postat @0040,link-ul cu reportajul ala…Familia cumnatului meu se ocupa cu agricultura, are zeci de hectare, nu face “agricultura de subzistenta”. Si vara se chinuie efectiv sa isi vanda recolta, la preturi care de abia acopera costurile…

  29. Orbu says:

    @0040: Pai, da, pentru ca arata toate numai bune de facut tuica/gem/compot, dar producatorii vor sa concureze pe piata cu oferta de import si se plang ca-i ieftin si plm. L-ai auzit pe ala cu mere “extra”? Ai vazut ce-avea expus? Aia or fi vazut cum arata un mar pe care poti sa-l vinzi in retail?
    Mai e ala care alege mere sa le arunce. Pai nici alea pe care nu le arunca nu prea iti vine sa le cumperi.
    Da stiu alea “de tara” chiciuroase, gaunoase, mici si cu bataturi sunt cele mai sanatoase si mai gustoase ca-s naturale. Duduie de sulfat de cupru si insecticide.
    Alea frumoase si bine pastrate, de import, sunt satana se stie.
    Cumva lumea nu “intelege” punctul asta de vedere iar ei o ard cu miorita.

    In plus problema no# 1 e ca vor sa vanda, in sezon, mere la pret mare. Normal, daca te uiti la “conditiile de pastrare”, adica conditii normale de clima, doar acoperite sa nu le ploua. Ca asa se pastreza merele alea pe care le cumpar eu acum cu 4 lei pe kg. Exact.

  30. Orbu says:

    * Si de aici vin preturile mari in supermarketuri. Pai, plm, daca oferta locala e din parti, iar aia care e nu poate sa fie agresiv concurenta, ci se uita ca-s preturile de import PREA MICI sa se poata alinia la ele, la ce poti sa te astepti ?

  31. ZGatu Mati says:

    Colac peste pupaza , sa-mi bag piticu daca producatorii romani de fructe-legume stiu sa vanda… si nu ma refer sa iesi cu marfa la taraba in piata. Marketing & Sales = ~0 . Dar nici nu si-ar bugeta ceva cocari sa contracteze oamenii potriviti pt asta… prefera sa moara cu marfa-n stoc.

  32. animaloo says:

    Vara trecuta am cumparat din Torino rosii cu 0,99 euro per kilogram. A doua zi aterizez la Bucuresti, 8 lei kilogramul…

    bah, mai terminati cu povestile nemuritoare. Faptul ca esti prost informat nu inseamna ca stii. 8 lei rosiile in romania vara? Poate alea mega jmechere, aroma and shit. Pun pariu ca in canada rosiile alea de 1E sunt identice la gust cu astea de 8 lei vara in bucuresti.
    Altfel, noi astia de stim orasu lu luam cu 2-3 lei.

    Orbule…da-mi si mie reteta dupa care merele “chiciuroase, gaunoase, mici si cu bataturi” sunt pline de pesticide si ingrasaminte. Ca mie imi da cu minus.
    Altfel da, merele romanesti daca nu sunt stropite de 15 ori nu sunt stropite deloc…

  33. animaloo says:

    produsele nemtesti sunt ieftine pentru ca hormoni de crestere. Si subventii masive de la stat.
    Produsele tip “truvia” au piata prea mica in romania, asa ca comerciantii baga adaos ca smecherii.

    La fel patesc la produse de bicla. Preferam sa le luam din nemtia decat din Romania. Cu tot cu transport ajungeam la 80%.

  34. Orbu says:

    Orbule…da-mi si mie reteta dupa care merele “chiciuroase, gaunoase, mici si cu bataturi” sunt pline de pesticide si ingrasaminte.

    Cre’ ca m-ai inteles gresit. Nu am creat o legatura cauzala intre merele de calitate proasta si pesticide ( n-am zis nimic de ingrasaminte).

    Am distrus legatura cum ca daca arata naspa si se simt naspa sigur sunt naturale.

  35. Adrian says:

    Ca flora intestinala “pe termen lung” e influentata de obiceiuri pe termen lung.
    Da-s curios ce e in “etc”-ul ala.

    Pai e gen 1 singur studiu si citand de acolo,

    the human fecal microflora was found to completely hydrolyze stevioside and rebaudioside A to their common aglycon steviol in 10 and 24 h, respectively, but it did not degrade steviol. Moreover, the incubation of stevioside or rebaudioside A with human intestinal microflora from different volunteers did not confirm the presence of steviol epoxide derivatives. Stevioside and rebaudioside A did not influence significantly the human intestinal microflora composition; however, it seems that stevioside possesses a slight inhibitory effect on total aerobic bacteria, whereas rebaudioside A influences the proliferation of total aerobes and coliforms. Conversely, only bacteroides among the selected microbial groups were able to hydrolyze the two natural sweeteners tested.

    Pai, ori da, ori nu.

    Cu etc ma refer la stimularea pancreasului aiurea si rezistenta la insulina. Intra dulce dar nu e zahar. Pana se plictisesc celulele si se fac ca nu mai cunosc insulina.

  36. XYZ says:

    @Animaloo “bah, mai terminati cu povestile nemuritoare. Faptul ca esti prost informat nu inseamna ca stii.” Ok, data viitoare o sa pastrez bonurile fiscale si o sa le postez. Ce interes crezi ca am, ca sa mint? Si alea din Romania nu erau rosii “de fite”, erau rosii normale (la fel ca si alea din Italia).

  37. animaloo says:

    “Am distrus legatura cum ca daca arata naspa sigur sunt naturale.”
    pai, arata naspa ca nu sunt stropite si ingrasate bine.

    XYZ: d-aia am zis “prost informat” nu “prost”. Eu stiu unde dracu ai gasit tu rosii, in sezon, cu 8 lei? si rosii normale, adica nici macar de “basini”. Asta in conditiile in care cu 5 lei iei super rosii?
    Plus ca trebuie vazut si Torino de unde le cumperi. Nu stiu italia, dar am luat din spania rosii (nu mai stiu pretu, oricum ceva gen romania) de la carfur…plastice toate.
    Cele mai bune rosii mancate: Bulgaria/Romania. Undeva la 5-8lei kilu

  38. IulianS says:

    Colac peste pupaza , sa-mi bag piticu daca producatorii romani de fructe-legume stiu sa vanda… si nu ma refer sa iesi cu marfa la taraba in piata. Marketing & Sales = ~0 . Dar nici nu si-ar bugeta ceva cocari sa contracteze oamenii potriviti pt asta… prefera sa moara cu marfa-n stoc.

    De ce ar vinde in tara?

    De exemplu producatorii de afine nici nu se deranjeaza, pentru export ~100%. Doar daca prind ceva contract pe volume mari poate dau mai putin la export. Si nu sunt singurii.

  39. Orbu says:

    Pai, ori da, ori nu.

    pai slight inhibitory inseamna clar da. Cum am zis, sunt niste lactobacili in general afectati de indulcitorii astia fara calorii, nu numai de steviol. Eventual ajungi sa tragi basini si sa nu digeri prea bine lactatele, oricum sunt multi oameni care au treaba asta dereglata . Bagi iaurt cu bifidus 🙂 si te repari, daca se strica ceva.

    Cu etc ma refer la stimularea pancreasului aiurea si rezistenta la insulina. Intra dulce dar nu e zahar. Pana se plictisesc celulele si se fac ca nu mai cunosc insulina.

    Si asta-i generala la indulcitori de gen.
    Gen n-are rost sa mai astepti studii care infirma sau confirma. Ori accepti ori nu. De aia nici nu se inghesuie sa faca prea multe studii. In cel mai rau caz e la fel de nociv ca ceilalti indulcitori mentionati pe aici.

  40. Orbu says:

    pai, arata naspa ca nu sunt stropite si ingrasate bine.

    Pai, da, aia e. Bagi ingrasaminte? Bagi.
    Bagi sugstante chimice de stropit ?Bagi.
    Le faci cand si cum trebuie ca sa te si ajute, si daca tot sunt Alba ca Zapada si mananc marul otravit, macar sa fie apetisant?
    Nu, da-o in pula mea de munca, nu se vede ca sunt la numar? Sunt. Did my best si mi-au iesit merele cam scumpe, ca uite baltesc in chimicale, iar astea nu-s gratis.
    Pam-pam. Asa, mai bine nu mai bagi nimic, ies merele tot chiciuroase, dar ai costuri mici, reduci pretentiile si le duci la o fabrica care le proceseaza si-ti da, cat iti da pe ele. Nu te mai zgarii pe ochi ca-ti dau aia 1 leu si jumatate pe kil’ si tu ai dat atata numa’ pe azotat, de exemplu.

  41. animaloo says:

    tu ai inteles ce ai vrut sa zici in ultimu comentariu.
    Deci, avem clar: merele alea nu sunt atat de stropite/ingrasate. Deci, sunt evident mai bune decat alea mega stropite si mega “ajutate”.

    Problema oricum e lipsa unor asociatii. Lipsa care vine de la mai multe chestii, nu e cazu aici de discutia asta

  42. super_fotbal says:

    https://youtu.be/DB-EL7hGIW0
    Cred ca linku asta e potrivit aici. Afaceri in stil romanesc si cand se fute treaba dau vina pe psd ca fura.

  43. Manowar says:

    Pai…

    E asa cum a fost si cum va fi intotdeauna pentru totdeauna
    Pe strada conteaza suma
    Si tot ce tine de respect, nu dai nu ai
    Nu mai vrea nimeni sa munceasca acum pe 50 de parai

    Cand eu ziceam ca vor aduce aia toate scursurile planetei…

    Ce sa zic – coma usoara, natiune, manca-ne-ai pula.

  44. super_fotbal says:

    Mie mi se pare un lucru bun ca aduc scursurile alea. Gen aduc oameni care vor sa munceasca.

  45. IulianS says:

    Stiu indieni care-s angajati in .ro. Pula mea, ne aliniem, ce kkt.

  46. Malin says:

    Vreo 6 lire costa doar transportul si intermedierile de la granita pana pe raftul magazinului. Deci nu e chiar asa de scump…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *