Voi mai comandati mancare?
Citeam mai devreme un articol despre ceva proces intre Deliveroo si niste angajati (boring, irelevant, nu merita link) si mi-am dat seama ca n-am mai comandat mai nimic de mancare de multa vreme.
In Romania comandam haleala ceva mai des (disclaimer: acum peste 8 ani, probabil nu mai e valabil nimic din descriere). Luam ceva pizza de la Jerry’s (chiar imi placea una anume). Mai comandam de la ceva rotiserie de pe Dacia – am uitat cum se numea (aia care vindeau piept de pui taiat cuburi si condimentat). Uneori de la WuXing. In rest, fix pula la comandat, ca nu prea merita efortul. Erau doar jeguri.
Pe-aici am tot comandat intr-o perioada pana acum ceva luni. Acum vreo dracu’ mai stie cate luni ne-am bagat pula-n el de comandat. Sau, ma rog, mi-am bagat-o eu.
Ii era foame lui Ondilol si n-avea chef de gatit – nici nu stiu daca avea cu ce, ca livrarea venea a doua zi oricum. Si-si aduce ea aminte c-am dus-o eu la o chestie din zona unde a luat ceva salata de nu stiu ce cu rata si cu dracu’ mai stie ce vrajeli. Iar eu imi luasem alta chestie, ceva costite nu stiu cum. Irelevant. Fusesera bune. Asa ca a sarit la laptop, s-a dat pe google, uite, putem comanda acasa de la aia, haida.
Doar ca…a venit o chestie penibila. Haleala arata ca pizda ma-sii. Serios. Asa…nu stiu daca “sleita” e cuvantul potrivit. Arata de parca fusese imbibata cu apa si lasata la putrezit. Desigur, venise si-n ceva recipiente de plastic de cacat, de arata absolut mizerabil. Nu neaparat terci, da’ toate alea amestecate de nu aveai idee ce dracu’ mananci acolo. Parca-mi pusese cineva un pui de caine ud pe-o farfurie.
Mie mi s-a luat de chestia asta cu comandatul de ceva vreme. Nu eram prea mare fan nici inainte (in Romania comandam mai des in perioada in care locuiam singur si veneam acasa la 2-3 AM), da’ aia mi-a pus capac. Pentru ca, duca-se dracului, atunci cand mergi intr-un restaurant platesti mai mult, da’ stii de ce. Iti vine mancarea la nas, e aranjata cat de cat frumos pe farfurie, hai cu tacamurile, hai cu alea. Servire, povesti. Daca nu-ti place mancarea, o trimiti inapoi si ceri alta, nu e ca “v-am adus-o pe-asta, tre’ s-o mancati/platiti”. Prin contrast, “acasa” e cu “ti-am livrat-o, sa fii sanatos”. Nu-ti place? Sugi pula. Nu arata bine? Sugi pula. Prezentare si servire? Sugi TOATA pula. La schimb, ramai si cu spalatu’ chestiilor dupa si cu aruncat toate porcariile alea de plastic la gunoi. Asta daca mananci tot si nu trebuie sa arunci la gunoi si resturile, cat sa fii sigur ca mai ai un drum de facut cu sacul si pana la tomberon, ca sa nu-ti imputi toata casa. Si – get this – platesti chiar mai mult ca la restaurant. Ca dom’le, livrare, boierie, alea-alea. Unde “livrare” inseamna ca-mi vine ceva migrant (toti par ilegali, plm) care nu rupe 5 cuvinte-n engleza si nu e-n stare sa citeasca numerele caselor (da’ are iphone; serios, toti boschetarii cu iphone).
E o tampenie. Eu unul nu mai vreau sa aud de comandat nimic. Oricum nu comandam nimic in perioada asta (regim), da’ cred ca nici de-acum incolo nu o sa mai fac de-astea. Ca efectiv nu merita. Mai bine te culci flamand in caz ca nu ai nimic in frigider, ca-i mai putin enervant si mai putin frustrant decat sa astepti 40 de minute si sa-ti vina un rahat pleznit acasa. Deja mi se pare o tampenie din toate punctele de vedere. Ies mai bine daca-mi urc tot tribul in masina si-i duc pana nu stiu unde. Ba chiar e foarte probabil in orasul asta sa primim mancarea mai rapid – cu tot cu drum.
Asa ca ma uitam la articolul ala cu deliveroo si ma-ntrebam, ba, voi comandati haleala?
În China, da. Cred că mai mult de 50% din mâncare a fost comandată: sunt mai multe aplicații în care restaurantele au meniul, comanzi și aceeași mâncare îți vine acasă, împachetată frumos, cu nici 2€ în plus pentru transport.
Punând în balanță timpul să ajungi la restaurant, așteptatul până ai masă liberă, așteptatul de taxi să ajungi înapoi acasă, câștigi mult timp dacă faci comandă de livrare.
Și nu e diferență între mâncarea de la restaurant și ce îți livrează. Am făcut test și e exact la fel…
Testat în Shanghai, Beijing, Shenzhen…
Deh, “înapoiați” rău chinezii…
Nu. Nu pentru ca gateste cineva bine prin casa (frate-meu gateste foarte bine, maica-mea binisor, dar m-am saturat sa ma tot invit la ei), ci pentru ca nu am de unde, prefer sa ies eu cand mi-e foame decat sa comand vreo porcarie. Nici nu stau in vreo zona in care sa livreze cineva rapid, restaurantele din cartier nu livreaza, in caz de extrema urgenta am un McDonalds la vreo 3 km care cred ca e deschis non-stop, o pizzerie la 2 km (Domino) si o rezerva de covrigi, ceai, Pepsi si popcorn. Tin de foame in caz de lene. Sau paine si feta, oua si vreo 3 conserve de peste in camara. Nu sunt mofturos, desi prefer mancarea buna, gen vita medium-rare sau somon cu legume.
De gătit și eu îmi gătesc singur, dar mai există zile între. Nu e chiar simplu să gătești pentru o singură persoană, pentru că porțiile devin fie meschine fie prea mari. Cred că cel mai simplu e să gătești pentru două sau trei persoane. Porțiile pot fi dimensionate mult mai ușor, nu ai nevoie de cantități semnificative din niciunele din ingrediente, dar vasele folosite sunt de dimensiuni normale. Nu râdeți, pentru că nu e chiar simplu să pregătești BINE doar două-trei linguri de orez sau…un cartof jumate? (pentru o garnitură la un fileu de pește, de exemplu) pe un aragaz normal.
Aici comandatul acasă e o chestie foarte folosită. Din păcate, pentru mine nu are sens decât McD, pentru că restul au valoarea minimă pentru delivery destul de mult peste ce poate mânca un om singur și cel puțin dublu față de McD. Așa că pentru două persoane sunt xșpe zeci de opțiuni, pentru un amărât singur…nu prea. Delivery system de la McD este foarte eficient (bine, și ajută faptul că am vreo 2 locații în imediata vecinătate) și de obicei durează cam 20-25 de minute să ajungă la mine haleala. Ajunge de fiecare dată caldă iar sucul sau apa reci de tot. Sincer, nu-mi aduc aminte să fi bulit comanda sau să fi arătat nasol vreodată.
Nu … Odată la câteva luni o pizza și aia durează 45 min.
Nu mai comand din acelasi motiv: decat sa astept 50 de minute pentru o pizza sleita (altceva nici nu ma risc sa comand, nu vreau sa borasc peste voma pe care o numesc ei mancare gatita) mai bine ies direct in oras si stiu o treaba. Sau fac pizza aia de la zero, dureaza tot vreo ora dar iese cum vreau si e proaspata.
Eu gatesc in weekend, prietena mea cand are zi libera (pica de obicei in timpul saptamanii). Dar cand e zi de serviciu la ambii comandam acasa diverse mizerii pentru ca oboseala/lipsa de chef sau facem altceva mai fun in timpul care ar trebui alocat gatitului. Ca si regula generala nu comand de la alde Presto, Domino, Jerry’s etc pentru ca nu-mi plac preparatele lor, se vad ca-s facute pentru livrari in cantitati mari si calitatea lasa de dorit.
Cel mai ok e sa comanzi de la restaurante gen “Trattorii”, eventual unde ai si fost fizic de cateva ori. E un pic mai scump dar mai gustos.
Si daca tot vorbim de mancare, a mai mentionat Liviu in trecut o anumita bodega din Bucuresti – confirm ca se mananca bine la Pui de Urs, daca faci abstractie de fauna care se mai aduna pe acolo. Pacat ca nu sunt in zona lor de livrare, dar cel putin o data pe luna merg acolo cu doamna.
Da, vine in 40-60 de minute. Nu murim pana atunci. Sunt cam satula de gatit si de treburi casnice.
la muncă. s-a deschis de vreo două luni o şaormerie excelentă la un km şi ceva de noi iar oamenii par să ştie cum să-şi atragă clienţii. ne ajunge în maxim 10 minute comanda.
Am comandat de 2x saptamana asta. E OK, ca nu comand de unde n-am testat live inainte. Sunt satula si de atmosfera din autobuze si tramvaie. Ziceam de pensionari ca ii freaca dracu’ zi-lumina prin oras. Acu’ e plin de oameni in puterea muncii care se preumbla la 10-11 nu stiu unde. Uneori ma gandesc cum ar fi sa-i impusc cu sare. Fie-mea ii mai pocneste cu piciorul cand nu se dau la o parte.
Ma, eu nu am mai ras mcd de prin 2011, cred, dar cred ca daca halesti de la ei vreun an, o sa incepi sa ai nevoie sa comanzi dublu oricum 🙂
Te vad pe urma si pe tine chitaind cot la cot cu mine ca regimul suge pula.
La serviciu, cam zilnic. Facem listă. Mâncarea în general proastă, la prețuri nemeritate pentru ce livrează. Mai uită produse, ne mai trezim cu un gândac în supă (true story), mai vine vărsată, de-astea. Pula mea, cumva trebuie să bagi ceva în stomac.
Acasă mai rar, dar am niște băieți în cartier care au reușit să păstreze o anume decență când vine vorba de calitate, așa că uneori, când mi-e lene să mă și mișc, se mai întâmplă să comand.
o sa ajungem sa comandam mancarea, de chemat firme sa faca curatenie, de mers la curve/gigoloi. Ce atatea treburi casnice
Nu comandam nici in romania mancare, acasa. Poate, uneori la munca. Pizza. Mancare niciodata. La revelionul de anu trecut am mers la un om acasa. Si am venit care cu ce a facut pe acasa. Si o amica a venit cu ceva salata de buf facuta de unii epici, cu mancare “ca la mama”. Mama nu imi dadea voma cu maioneza, facea ea ceva gresit.
Am comandat in germania pana mi s-a luat de pseudomancarea aia si am inceput sa imi gatesc eu acasa.
Aici nu.
Anglia are cea mai mizera mancare de comandat ever. Ma rog, are si cea mai mizera bucatarie ever.
Eu sunt pentru firme de curatenie.
Dai 50-75 de lire si scapi de dureri de cap. Nu ma refer la chestii banale gen aspirator, ci la de alea hardcore cu spalat faianta in bucatarie, geamurile, frigiderul etc.
Pur si simplu prefer sa pierd banii aia decat sa imi fut toata ziua.
La haleala poti zice ca o faci mai buna tu. La curatenie…nu prea cred.
Nope, nici la munca, nici acasa. Nu merita, portiile sunt mici sau cu urme de carne (mancare chinezeasca cu 4 bucatele de pui, hai mars de-aici). Si oricata lene ne-ar fi /daca e frigiderul gol, mai degraba coboram pana la supermarket, luam 2 fripturi si in 10-15 min sunt gata. Ultima oara cand am comandat a fost cand a venit un prieten si a tot insistat sa comande burgeri care au fost cam meh, noroc cu cartofii prajiti care i-au salvat.
Mai vor copiii pizza si ceva de la chineji. Dar locuiesc la 5 minute de mers pe jos pana la un supermarket cu fod court si pot sa merg sa iau singur.
In general, nu. Eu nu comand. Daca comanda sotia e treaba ei. Eu prefer sa merg singur pe jos sa o iau daca e ceva. Dar, plm, daca nu e timp de facut mancare, eu prefer sa dau fuga la prima saormarie, ca-s deschise la orice ora.
Nici cand mergeam pe la birouri nu mi-a suras optiunea de comandat mancare.
In schimb Uber eats ruleaza pe strada si inteleg ca apar servicii de calitate cu livrari de la restaurante care-s cica mai ok decat chestiile regulate care produc mancare de porci.
Si indiferent de ce fac eu, vad ca serviciile astea sunt din ce in ce mai folosite.
Cred ca aia de pe Dacia era 133 – La Papa ? Acolo stiu ca era o rotiserie buna.
WuXing is shit. Am mancat de la ei si ….nici macar supa iute acrisoara Fa Suan nu o fac buna. Iar felul 2 e jalnic la aia…. jalnic…. Aveau d-aia buna intr-un timp cum ieseai de la metrou Pipera, peste strada, o dugheana cu chinezi. Nu mai e. Cum nu mai e aia, next best thing in chinese food am gasit una pe la Dragonul Rosu. Si in 16 lei mananci 3 feluri de carne, 3 feluri de legume si orez. Culmea mancarea chinezeasca e mai buna asta de dugheana decat aia de restaurant select… nush cum dracu o fac astia dar te lingi pe degete :)) Daca vrei mai select gasesti si Shanghai Garden , Beijing Garden unde mananci mai putin si mai scump. Doar ca trebuie sa intrebi si ce anume. Am facut greseala sa mananc fara sa intreb ce este si m-am simtit o saptamana rau …. de la ou negru cica :))) Ce imi place la mancarea chinezeasca e diversitatea si faptul ca chiar si fara orez, nu simti nevoia sa bagi paine. Pizza, shaorma, KFC , Mc nici nu se compara….
Mai e buna mancarea vietnameza de la Toan’s, de acolo iau in special supa d-aia cu radacini, macaroane, carne, dracu stie ce mai pun in ea dar e buna. Aa….uite d-asta http://www.nwradu.ro/2016/01/o-supa-excelenta-pho-la-toans/
Si mai aveau ceva ce am luat dar am uitat cum ii zice de la restaurantul mexican din Promenada. Interesanta si chestia aia.
In afara de astea…. cartofaraie/legume, prajeli, aponade cu vedeatza obisnuite… pe alea nici nu merita sa dai bani ca le faci lejer si acasa. Pizza am mai mancat cand si cand dar niciuna care sa zici ca bah ce buna a fost. Adevarul ca nici in Italia nu m-a incantat asa mult pizza aia. Poate n-am ales eu bine…
Iar ciorba de burta cea mai buna, certificat si de strainezul de la munca pe care l-am plimbat prin mai multe locuri anul trecut, la Dedulesti tot asa …la o dugheana. Initial luasem mici , dar ciorba de burta a fost asa de buna ca apoi cerea ala peste tot numai d-aia. Din pacate nu toti o si faceau asa de buna….
Nigga, am zis ca treburile alea erau valabile INAINTE de 2010. Gen 2005 sau plm. Acum dracu’ stie ce-o fi acolo, probabil a ajuns un jeg.
Acum vreo 5-6 ani m-au dus niste prieteni la un restaurant chinezesc in Voluntari, habar n-am cum se numea, nici google nu ma poate ajuta. Cert e ca amicii astia ai mei sunau dinainte pe singura ospatarita romanca sa afle daca vine la munca in seara respectiva. Pentru ca odata ajunsi acolo, eram singurii albi din tot localul si daca nu venea fata respectiva nu aveai cu cine sa te intelegi. Mancarea era fenomenala, cam scumpa dar merita drumul pana acolo (faceam vreo 45 minute din Berceni…seara).
Wu-xing, Chopstix si restul sunt niste glume proaste fata de aia.
N-am zis bre ca e rau. Facem outsourcing la tot 🙂
Is io putin biased la faza cu mancarea. Mor cand aud “nu avem timp”.. Zi ma ca gatesti prost nu ca nu ai timp. O mancare buna o faci in 10-15 minute de munca efectiva. Daca vrei sa gatesti sanatos in 15-20 minute ai doua portii de fel principal, un side dish si o salata. Imi place “evolutia” asta: comand mancare, nu gatesc.
Altfel cu curatenia si io o sa imi iau la un moment data firma. Acum inca nu prea se justifica, dar acolo nu e ca “am evoluat” ci ca banii aia chiar iti ofera o exeprienta imbunatatita: vin mai multi cu scule profesionale si curata mai bine si mai atent decat ai face-o tu daca nu ai OCD.
@animaloo: da, boss, nici eu nu-s pentru comandat haleala. Ca nu prea merita deranjul si banii.
Da’ la curatenie, mda, e cam mare diferenta. Cam prea mare. Iar suma nu-i atat de mare incat sa iti pese cu adevarat. Le dai banii si nu mai stai o ora cautand pe google “Cum curat un covor fara sa-mi rup cocoasa”. Vin baietii cu sculele lor si la revedere.
Desi in principiu sunt de acord cu tine, as spune ca exagerezi un pic cu alea 10-15 minute. Poate daca esti bucatar. Pentru un om normal, mnu, nu prea faci (cu cateva exceptii de banalitati, gen omleta sau plm, care chiar dureaza cateva minute). Da’ daca discuti de ceva ciorba, tocanita etc, haida de cu alea 10-15 minute.
^. Eu nu sunt de acord. Ca daca am zis ca nu am timp pentru asta, pula mea, nu am timp. Adica -presupunand ca fac de mancare in 15 minute, sunt zile in care mananc pe masa numita laptop; cafeaua pe un colt saorma pe altul.
Exemplu: Saptamana trecuta am fost la tara, gateste mama; teoretic – mancare buna, gatita, totul fain. Practic in 4 zile din 5 am luat pranzul ( care a tinut loc si de mic dejun) prin plecat din casa in care lucrez pentru vreo 15 minute in total. Ajuns la mama in bucatarie. Scos ce-am gasit pe acolo, mancat asa chestii care nu necesita incalzire, sau nu le-am mai incalzit si m-am intors la treaba mea.
Aveam mancare mai buna in frigider, iar mama era la modul:
-Incalzeste-ti ciorba .
-N-am timp.
-Ti-o incalzesc eu.
-Am mancat, pa, ne vedem diseara.
Da’ tu stii mai bine cum e cu timpul oamenilor, desigur. Da, pot sa imi rup juma de ora din timpul zilei sa fac asta, in realitate nu sunt chiar atat de ocupat. Dar in unele momente consider ca e mai important altceva, ma doare in pula de mancare, mananc cat sa nu lesin si aia e.
Alte dati nu are nimeni chef sa gateasca, ca poate esti prea obosit, poate bolnav, poate pula mea.
De cele mai multe ori nu merita efortul. Acum sunt in Bucuresti, n-a gatit sotia nimic. Nici nu are de ce sau pentru cine. Ieri am fost la un birou si am avut treaba pana seara, am oprit uberul sa iau o saorma mica, i-am luat si ei una si aia a fost mancarea pe toata ziua. Seara am baut ceva si-am mancat un cips la un film. Azi plecam de aici , prefer sa merg la un food court ma intalnesc cu un prieten si mananca acolo, pentru ce pula mea sa gatesti ? Oricum sigur gatesc unii mai bine acolo decat gatim noi acasa, gen gatit din ala de 15 minute, nu zic de ceva facut la cuptor slow cooking 3 ore.
Apoi, vara e cald boss, pe aici. Noi nu suntem in Suedia. Mi-e o scarba sora cu moartea sa vad aragazul / cuptorul pornit scotand caldura si miros de mancare. Merge de-o salata, dar poate nu am pofta de aia.
Apoi pe partea cu 15 minute.
Pentru o salata: Imi ia cam 5 minute sa scot toate ingredientele din frigider si de prin dulapuri si sa le bag la loc.
Vreo 5-10 minute sa spal si sa tai ingredientele in salata. Asezonat si ce pula mea mai e.
Da, astea se incadreaza la 15 minute si am doar o salata, nu fel principal. Dar e buna si aia ca nu mananc mult.
Daar, mai dureaza 5-10 minute sa curat ustensilele si vesela folosita si am in total 20-25 de minute DE MUNCA pentru o salata in pula mea. Jet de-aici cu gatitul tau, eu am zis ca nu am timp PENTRU CA MUNCA, pai ce pula mea sunt sclavul planetei sa vreau sa muncesc SI MAI MULT?
Pai de aia am murit noi la revolutie, ma? Pula mea, e 15 lei un main course la food court. Prefer sa merg cu picioarele pana acolo ( sau cu masina azi, ca merg mai departe), imi relaxez un pic creierul si mananc IN TIHNA.
Daca am pofta de cartofi prajiti si-un ou ochi dureaza mai mult. Garantat.
Singura chestie pe care pot s-o fac si o fac din cand in cand e sa fierb un ou, ca se fierbe in timp ce lucrez. Dar in 3/5 cazuri uit de el si il mananc copt si afum bucataria si imi bag pula in el de gatit in casa.
Nu am nimic impotriva asta, absolut. O viata sanatoasa e cu gatit in casa, cu mancare buna cu alea. Cand sunt copiii acasa cineva le gateste zilnic macar lor.
Dar uneori sunt perioade cand imi bag pula in gatitul acasa.
@Allen, Shanghai Garden ii zice. Toti dubiosii trag acolo. Asteptam odata pe acolo si au venit un clan de chinezi de ziceam ca acum scot astia sabiile si ne taie. Noroc ca eram si noi cu “clanul” nostru :))) Dar nu… nici acolo nu e cea mai buna haleala chinezeasca. Acolo mi-au placut galustile si ratza . Si tot acolo mi-a fost rau de la ou negru. E misto cu masa aia pe cercul de sticla rotativ, dar ca gust…tot la Dragoane ramane mai bun.
bah nene. Cate ingrediente bagi tu la o salata? Si cate frigidere si dulapuri ai in plm?
iarasi intrebarea: BAH, daca cate vase folosesti la o salata in plm? Ah, si cand vorbeam de masina de spalat vase era cu no no?
Sincer. Salata. De rosii cu ceva verdeata. Se presupune ca “gatiti” amundoi. Unu spala alta taie. Pentru 2 oameni ai nevoie de vreo 5 rosii. O ceapa. Un ardei/niste castravete. Branza. Ulei. in 5 minute mananci. Folosesti un taietor, un lighean, 2 cutite, 2 furculite si doua farfurii
O friptura de vita buna, ca vorbim totusi de oameni care ne permitem: 3minute pe o parte 3 pe alta. plus alea 5 minute de mai sus de “odihnit”. Carnea o rogi pe tanti de la macelarie sa ti-o taie.
Brocoli/Conopida: 3 minute oparit. Plus 2minute spart in buchete
Sparanghel: 3 minute in tigaia cu ulei
*v-am zis, mancare sanatoasa. Tocanitele dureaza chiar 20 de minute + fiert la ele.
adaugati 50% timp ca ziceti ca nu va miscati asa repede ca mine cu cutitele.
Versus
– Comandat mancarea. Nu prea buna, dar macar sleioasa.
– Mers la restaurant in Romania. Relativ scump. Mancare buna, daca stii unde sa te duci. Macare de cacat daca nu stii unde te duci. Astepti putin dupa ea. Ai si ceva timp de ajuns la el.
– Mers la foud court in Romania. Mancarea de o banalitate trista. Nu atat de scumpa ca la restaurant. Poti sa economisesti ceva timp daca e foarte aproape
Deci. Nu economisesti timp. Nu economisesti bani. Manci banal sau la ghici. Atata tot ca nu speli vase.
Mentiuni.
– aveam in Romania langa mine un restaurant care facea niste tocanite absolut geniale. Coroborat cu lenea insemna ca “hai la cartier sa mancam”. sau aveam chef de un mic la gratar si ma duceam in parc.
– sunt momente in care nu am chef de gatit. Mi-e lene sau nu am idee ce sa gatesc, asa ca ma duc la restaurant.
– am specificat ca la restaurant in romania. Acum la fratii maghiari m-a luat cu nervi. ba nene, orice restaurant am incercat calitatea mancarii era decenta. Si niste portii de neam prost, ma mir ca ungurii au loc doi pe trotuar.
– in malaezia toti mancau in “food court”. Plm, 100000grade acasa, plus o mancare decenta maxim 20lei/persoana. La salarii de romania. Chiar nu avea rost sa te chinui acas.
Livracii astia de nu gasesc adresa imi dau maxim. Cum pula mea bai cu smatphone cu gps cu date mobilii, cu mortii ma-tii nu gasesti o adresa? Cum? Si nu e ca si cum stateam undeva in fundu gradinii sa zici ca dom’le tre sa fiu Bear Grylls sa ajung la tine. Sunau boii satului si ii vedeam pe geam si ii zic ba intoarce-te spre stanga si ia-o la vale. Ia pula ca el se intorcea la dreapta si o lua la deal. Alt prost mi-a lasat mancarea in ploaie doua case mai incolo, mi-a adus-o un baiet de la dominos care livra in zona go figure, ala a gasit adresa. De cand cu din astea ma uit foaaarte atent la review-uri, desi nici pe alea nu te poti baza mereu.
Ah, pentru cei din UK, nu comandati niciodata de la carribean mai ales cand vi-e foame. Dureaza trei ore pana vine mancarea. Is genul de oameni de aia fumati mereu si cu vitezele incet pe loc si deloc.
E posibil sa avem concepte diferite legate de mancare.
Vorbim de mâncare, nu de iarbă.
Liviu: ii raspundeam, strict la salata, lui Orbu de sus care baga 25minute la o salata. Mai jos ti-am dat si cifre pentru friptura si niste verdeturi. Strict pentru gatit pe ffwd si sanatos.
Ca asa, de stat si cate o ora in bucatarie sa gatesc, am stat si 6. Dar mie imi place. Ma relaxeaza.
OK. Cred ca si la salata avem concepte diferite. Gen macar caesar, ce dracu’
@0040: Ala e locul mersi, l-au mai renovat se pare, masa aia rotativa e bestiala iar chinezoii mie mi s-au parut simpatici cum se adunau ei acolo si cantau karaoke. Deci aveam si entertaiment. 🙂
3 – 5 dupa caz. Un frigider. Ne fiind treaba mea tre’ sa caut prin el chestii, nici macar nu stiu ce si unde-s chestiile acolo.
Exemple:
*Salata verde , ceapa, ierburi, poate un ou fiert si-o maslina, ulei, otet dupa caz
Nu pot spala si rupe salata verde mai repede de 5 minute. Daca poti tu, brava, nu-s bucatar, nici nu incerc, ca nu-s la concurs. Daca tre’ sa ma misc ca la concurs nu imi mai place, ca presupune efort nu placere si prefer sa las pe altii.
Nici nu ma omor dupa mancat salata cu nisip in ea.
Ceapa trebuie spalata, decojita, taiata. Tot asa, sub 5 minute nu ma descurc.
Oul fierbe in timp ce te ocupi de altceva , dar tot trebuie sa-l racesc, sa-l decojesc si sa il tai. 3-4 minute tot mai trec.
Asezonat, amestecat, calculeaza tu.
Daca am pofta sa aiba si ceva pui in ea, macar de gust, pula, mai baga minim 10-15-20 minute daca nu incluzi decongelat si ceva planing.
*morcov, mar , telina.
Trebuie spalate si rase. Astea reusesc sa le fac sub 15 minute, cred.
Salata de rosii – aia e cea mai simpla,da. Pacat ca nu-s fan. Mananca un copil ceva ce fabric in 3 minute. Rosii puse in mixer cu ceapa si ulei. Da nu eu.
1 bol, 2 furculite, razatoare, tocator, poate mixer, apoi, farfurii pentru salata.
AM MASINA DE SPALAT VASE. Trebuie sa iau resturile de pe vase inainte sa le bag acolo. Cum am spus, eu nu lucrez spalator de vase la cantina/restaurant. Nu am lucrat niciodata. Nici nu am de gand, prin urmare nu am concursuri si skill-uri deosebite pe tema. Daca faceti voi in 30 de secunde, bravo voua.
Eu nu mananc carne cruda. Nu mananc carne gatita mai putin de 20 de minute. Hai peste prajit. In rest nu ma intereseaza cat de buna e si ce scoli de bucatari faimosi va spun voua ca asa trebuie gatita carnea, enjoy. Deci deja am scos vita din schema.
Apoi, ai vorbit de macelarie. Pai, boss, asta implica MERS LA MACELARIE. Iti spuneam ca nu am timp, sau nu se pune? procuratul de ingredientele alea nu conteaza? Ele se nasc in frigider?
Pentru unele nu poti sa faci cumparaturi saptamanale, ca eu nu tin carne de orice fel o saptamana in frigider. Ce e peste 2 zile trebuie congelat. Daca o congelez gatitul implica decongelare. Alt timp.
Daca trebuie sa merg sa procur carnea aia pana la macelarie, prefer sa merg la un food court.
Azi am avut pofta de o ciorbita peste si salata de varsa. Stiu, tu le faci in 15 minute pe toate si iti ies dumnezeieste. Aia de la food court de la Cora le aveau deja facute, a durat 15 minute din casa pana am ajuns sa comand.
Scriu, in timp ce mananc.
Codul pane e facut mai bine decat il gatesc eu – nici nu am asa ceva in frigider acum. Daca as avea, ar dura minim juma de ora.
Ciorba de burta nu ma pricep sa o fac, asta e decenta. Dar numai fiertul unei ciorbe / supe, dureaza minim 30-40 de minute.
Salata e mizilic.
A costat 30 de lei – scump pestele, plm.
Efort zero, vase de spalat zero, fara caldura si miros in bucatarie.
@Andreea: Zilele trecute am mancat in Reading mic dejun/ pranz si cina de cacat. Niste sadnvich-uri mizerabile la micul dejun oferite de cateringul firmei de birouri. Asa de bune ca am plecat de nebun la un Caffe Nero si mi-am luat in plm un croasant si o cafea care nu era facuta din ciorapi.
La pranz ceva placinte cu gust de voma, indiana , dupa tona de curry din ele.
Iar la masa de seara, presupun ca astia nu se saturasera de mancare proasta asa ca am fost la o hamburgerie unde am putut sa ma bucur cat de cat de un burger fara chifla din miel.
La pranz am observat ca toata lumea de la birourile alea manca sandwich-uri in parc. Si eu care credeam ca am obiceiuri nesanatoase.
Astazi la cantina astora mananc semnificativ mai sanatos.
intrerup transmisia de mincaruri cu umpique offtopic: @Orbu: ai idee ce scoruri sint pe Viena la contracte (6 luni, ceva manager/coordinatori de echipa/e) ceva descris de genul te uiti in excel/access/jira si dai suturi la echipa care are cele mai multe boabe pe zona rosie?
Nu mananc carne gatita mai putin de 20 de minute…CE????
well…ce as putea sa comentez de aici? In conditiile in care nu iti pasa cat e de buna mancarea si tot ce trebuie e sa fie rapid facuta, irelevant de calitate si gust, e degeaba.
Imi place ca iti gasesti scuze “nu pot sa ma duc sa iau carne ca imi ia timp”.
Ciorbele si tocanitele ti-am zis ca dureaza. Aia de burta dureaza chiar foarte mult. Si e putin mai complicata. Si evident, le pornesti acum sa la manci peste 4 ore.
Problema? Aia de la food cort din cora e o fiertura. Ai chef de ciorba de burta: restaurant. Si, revenim la faza cu romania. La majoritatea se serveste ceva zeama cu alb si cu burta. In nici un caz ciorba de burta.
Probabil. Nu prea ma complic cu dressinguri mai complexe decat ulei si otet. Niciodata. Pun branzeturi pe langa. Daca pun si carne se presupune ca aia e masa toata.
Ou fiert nu pun ca mi-e lene sa astept dupa el.
*@Animaloo: Eu inteleg cumva ce zici, ca am in frigider chestii pe care le pot pune cumva impreuna si sa mananc ceva in 5-10 minute. Ca-s niste fructe, o leguma, o branza, un ou in tigaie. Dar aia nu prea e gatit. Nu comanzi mancare sau mananci in oras ca sa inlocuiesti o bucata de branza, o leguma si-un ou.
Asa, pot sa traiesc din frigider si din debara vreo o saptamana fara sa fie nevoie sa pierd timp cu gatitul .
@Manowar, și pt o salată caesar, dacă sunt 2 persoane și tot ar trebui să dureze max 20 de minute. Poate mai puțin dacă pui carnea de pui pe un grill în loc s-o fierbi (vorbesc de pui de comerț care e fiert în 15 minute calculând de când ai pus oala pe foc).
Iei o pungă de “frunze” (mai multe tipuri de salate; în ultima vreme le prefer, pt că au texturi diferite și cantitatea e destul de mică să nu mi se strice în frigider), crutoane tot cumpărate … Cred că cel mai mult durează să faci dressingul.
Iar la o salată de roșii, dacă-i pui brânză, ou fiert, vreo 3 măsline și un avocado (pe lângă ardei, castraveți și ceapă, deși eu prefer cu usturoi 🙂 ) o transformi într-un fel principal pt seară fără probleme (bine, dacă ai mai mâncat ceva în ziua aia).
Boss, nu imi place gustul, consistenta, mi-e frica ca poate ma imbolnavesc.
Nu mananc carne gatita mai putin de 20 de minute si gata. Daca e gatita mai putin trebuie sa fie ceva de genul deep fried, care nu-i prea sanatoasa din ce inteleg. In carnea mea nu trebuie sa mai existe urma de ceva viu.
Eu sunt taranul ala la care se uita chelnerul stramb cand cer o friptura de vita well done, o aduce si-i spun ca am zis WELL DONE nu in sange si-i cer s-o duca inapoi si s-o mai gateasca pe ambele parti cate doua ture. Merge mai bine daca e marinata, dar asta e alt timp.
Pai si mie, plm, de aia sunt unii la food court care fac salate au ingredientele deja preparate mai putin carnea care trebuie trasa pe plita, dar si aia e marinata si se face repede.
Mers, intins banul, asteptat 10 minute – vorba vine, sug o limonada in timpul ala, halit mancarea de iepuri si plecat acasa.
Da, boss. Pai, gatitu’ de care vorbesti tu merge in 15 minute. Da’ e genul de gatit de “pui niste unt pe-o felie de paine si gata, ai gatit”. Nu vorbea nimeni de mizerii de-astea. Adica, salata descrisa de tine nu-i mancare. E chestia pe care o mananci langa mancare.
Ideea e asa: mi-e foame. Stau la birou, la PC. Din momentul asta, ce pot incepe sa mananc in 20 de minute? (si ideal sa pot spala si vasele dupa). Ah, o salata de rosii cu verdeata? Si, cam cate zile mancam mancarea iepurelui inainte sa bucificam totusi si iepurele?
Treaba e ca aseara a gatit sotia o chestie care pare relativ simpla (pare, nu stiu cat de simpla e). Ceva mancare de mazare cu pui (si erau diverse legume aruncate pe-acolo, gen ardei rosii, ceapa, rosii, alea). Ba, nu am cronometrat-o, da’ a durat simtitor peste 20 de minute, ca mai aveam nitel si terminam de citit presa romaneasca si britanica.
poi, io vorbesc de chestii care se fac in max 20 de minute. Eu sunt de fel lenes. Si nu stau sa ma complic daca nu e cazul de complicat. D-aia se intampla mereu sa am congelatorul foarte plin, ca nu prea gatesc din el. Dar de luat lucruri si bagat in el…nici nu mai zic.
pai, cam esti :D. Inteleg, banu tau, gusturile tale, dar nu are rost sa dai prea multi bani pe o friptura. Tocmai aia e chestia la vita, ca e mai buna medium (medium rare). Nu ai cum sa te imbolnavesti de la ea, daca nu e fututa de tot evident. Porc si mai ales pui, daca e putin vie carnea nu te risti.
Dar, 20 de minute sper ca era la misto. Nu de alta, dar inteleg sa mananci carne prajita 20 de minute in momentul in care ai probleme la stomac si nu gasesti carbune 😀
si salata…e ca curvele si imbratisatul. Inteleg ca sunt oameni care o fac. Dar plm, nu judec 😀
In iulie vreau sa intru in curatenie generala, razboi. As usual, o s-o fac 95% singura. Va anunt daca m-a luat Salvarea ori ba.
Mano, zici ca firma aia de curatenie reuseste sa curete in cateva ore ce curat eu in cateva zile? Ma indoiesc, sincer. Ca eu mut mobila din loc cand curat, frec geamuri, faianta, frigider, podele, covoare, precum ai zis, plus altele, multe altele ce tin de ordine si curatenie. Chiar ma indoiesc ca iau aia la mana toate lazile cu jucarii ale fiica-mii si sterg capacele de praf and shit. Sau ca freaca buda si chiuveta.
Firmele alea or fi pentru locuinte spatioase, nu pentru cacatisuri inghesuite, cum e la mine.
poi da. Dar eu o termin in 20 de minute cu tot cu mancat.
ti-am zis, in 20 de minute eu termin fel de mancare + side dish + salata. Era vorba strict de ce se poate gati in 20 de minute.
friptura: inclusiv pentru orbu – maxim 10 minute. ii futi, pre prajeala, doua ciocane in cap sa o subtiezi
in timp ce se prajeste faci salata
la side dish e mai dubios. In functie de jucariile din bucatarie. Acasa la Romania am inductie, apa fierbe intrun minut. de la rece. Daca ai cana d-aia de fiert apa scoti timpul si mai misto. Dupa ce ai apa oparita: legumele stau 3 minute. Peste 3 minute devin prea moi. Daca le mai tragi sau nu in unt e treaba a doua.
Ah. Mai poti sa faci cacaturi tip chinezisme. Tai repede legumele, 2-3 minute la ulei, niste sosuri, 10 minute, mancare. Evident, nu imi ia niciodata 10 minute.
Salata “mancare” dureaza mult numa partea de carne. Depinde si acolo ce pui. Imi faceam la un moment dat la munca, dar trisam. Aveam un fast food care facea niste snitele excelente de pui. Altfel, sa faci tu singur dureaza mult pana se raceste carnea.
pai dureaza 10 minute numa pana fierbe mazarea. nu mai vorbim de pui. dar, cum era cu tocanitele?
Ma, gatitu’ nu a fost conceput pentru fast forward. Mie nici nu-mi iese, se duce pe pula orice gust. Am incercat, am udat buruienile din gradina cu ciorba facuta fast forward.
iti face repede prima parte. Asta cu curatenia. Aia de ordine…e mai complicat cu firma acolo. si conteaza cate cacaturi ai. Eu cand m-am mutat mi s-a facut rau de cate cacaturi aveam in casa.
Orbu, cat de scump e codul pane in Cora? E innebunita fiica-mea dupa el. In Carrefour e 5.04 o bucata.
Cat de repede? Ca eu scot aproape tot din camera inainte de a ma apuca de curatenie. Ca altfel ce iau dintr-o parte pun in alta. Curatenia se face de sus in jos si din spate spre fata (adica din fundul casei spre iesire). 🙂 Cum spuneam, o casa spatioasa e mai usor de curatat decat una inghesuita.
ai facut ceva gresit la ea 😀
pai, instant. Pleci dimineata la munca, te intorci acasa: puf ai curat 😀
Sunt sigur ca si sotia poate curata in cateva zile nu stiu ce chestii.
Chestia e ca nu are cateva zile, pentru ca are un job. Si daca ar avea cateva zile la dispozitie, nu am chef s-o aud injurand cateva zile. Sau trantind chestii prin garaj cateva zile, ca nu gaseste nu stiu ce de curatat. Sau sa ma trimita la supermarket sa iau nu stiu ce produs de curatat, ca nu are. Sau.
E mai simplu sa-i zic “vezi ca-n cateva ore vin polonezii aia la curatat, trebuie sa le dai 50 de lire; iti trimit eu pe card imediat ce-mi scot pula din tine, ca vin in vreo ora wink-wink”. Sau s-o scot in oras. Sau.
Da, fast forwardul. Legume congelate + focul mare. Nu mai fac de-astea. Am facut ieri bors, ca m-a invatat soacra-mea. A iesit buuunnn. Vreo ora si jumatate a durat – curatat, spalat, taiat legume + fiert + dres pentru gust.
Am facut si cartofi in crusta de susan, ce buni is, mancam doua tavi singura.
Amice, nevasta-ta are prioritati gresite. Pentru a mea, prioritatile sunt clare.
In speta, daca vrea s-o fut ca un iepure, ma hraneste ca pe unul. Daca vrea s-o fut ca un om, ma hraneste ca pe un om. E atat de simplu.
Tu zici ca salata, rosii, verdeata. Ce sa zic, felicitari, mai bine 5 minute de tortura decat 10 de chin, right?
Pai daca e prajita nu, cred ca nu. Ca se scufunda frumos in ulei la 200 de grade sau cat are si se face cat trebuie. Da incerc sa nu mananc genul ala.
Daca e prajita domol, in untura, stiu bleah, dureaza poate si mai mult .
Daca e foarte subrtire si e facuta pe fund de tigaie de-asta de teflon, fara grasime merge si mai repede. La fel daca e marinata.
In general mie imi ia mai mult cu ceva prefierbere, sau marinare, sau daca o fac la cuptor, plm. Nu mananc cenusa, evident.
Dar ideea e ca genul ala de friptura pe care o descrii tu, de doar ii arati tigaia, grilul, sau plita nu-i pentru mine. Gusturi, de. Dar inseamna ca nu prea vad cum functioneaza treaba aia cu gatit in 15 minute. Si vorbesc din experienta ca am incercat, ca evident mai prepar si chestii pe acasa, dar cu tot cu mancat ajung la 45 de minute minim. Daca nici nu ai fix ce iti trebuie prin frigider e si mai naspa.
Ah, paste. Cred ca pot sa fac paste in 20 minute cu totul, daca ma grabesc . La alea am ceva dexteritate. Da’ , plm am gasit o mancare , yeey.
Si nu te temi ca-ti ciordesc chestii de prin casa?
Ba da, de aia nu te-am invitat inca.
Ah, zici de polonezi? Ce anume ar putea sa-mi fure? N-am nimic valoros in afara de PC si televizor. Si-s asigurate anyway.
:))))))))))
2-0 pentru tine.
Cand aveam timp de gatit chestii mai complicate si desert literalmente 2-3 ore stateam in picioare ( adica scotand, curatand, fierband cu amestecat, bagat chestii pe tura ca punct si timp de fierbere diferit, spalat x ture de vase intre timp ce faci mancarea )
La o omleta am de spalat 5 minute vasele, daca fac snitzele cu cartofi prajiti umplu toata chiuveta de vase, nu inteleg cum puteti vorbi de 5-10 minute, atat imi ia sa ung niste paine cu zacusca lol.
Deria: cand am avut firma in suedia nu imi pasa. Aveam o geanta de haine la mine. Eram ca in reclama: spor la furat ce nu gasesc eu linistit. In Romania am avut niste tanti recomandate.
Acum…trebuie sa imi gasesc si cat sitter si firma de curatenie. La firma e ok, ca fiind mai multi riscul e mai mic. La cat sitter mi-e putin teama. Dar plm.
cum ziceam, nu stii, nu ca nu ai timp. sau, nu iti place. Cu legumele congelate nu stiu ce sa iti zic. Nu prea folosesc la supe. Dar ar trebui sa fie identic. Fierbi totul si la final dregi si manci. Dureaza, timpul de fierbere, evident, dar munca efectiva e banala.
Ah..aici are dreptate orbu. E cald si pute 🙂
Pai, pe domol, cel mai mult am asteptat 24 de ore. Ce zici, domol?
m-am uitat in sus sa vad daca am scris in chineza, dar nu. tot in romana pare ca am scris. Se poate sa fi uitat o parte din ea aici la muedia.
EU fac alea in 20 de minute. Eu doar incerc sa va explic ca se poate si asa (d-aia am si specificat “mai adaugati un 50% ca nu va miscati ca mine in bucatarie”ca, plm, mie o ceapa imi ia sub un minut sa o am in salata) si d-aia am si scris la inceput “mancare sanatoasa” care nu implica sosuri, fiert mult si alte dracarii d-astea. Doar ca, pentru reusita, e bine sa ai ingrediente de calitate, care cam costa.
Cand gatesc gen pentru invitati, chiftele, salata de beof, falafel, sarmale, rata si cartofi la cuptor fara gluma imi ia vreo 4 ore in 2 zile deci 8 ore in total, CUM SA POTI GATI IN 20 DE MINUTE, DACA AS AVEA ACEST SECRET DE MULT AVEAM TARABA CU HALEALA DESCHISA.
Snitzele cu cartofi prajiti imi ia o ora, daca nu mai mult, cred ca mai mult ca tre’ sa fac 2 ture.
@Andrea, idem si la fel.
@Animaloo, no offence, dar ce zici tu acolo suna ca in bancul ala, “si ce te costa sa zici?”
@Andrea, omul zice că gătește în 20 de minute cât să mănânce el, o persoană, la o masă, și chestii rapide. Nu chiftele și salată boeuf pt un batalion. 🙂
Mie oricum mi-a scazut respectu’ pentru el cu vreo 27% de cand a zis de broccoli fiert.
Sa mananci asa ceva e mai grav decat sa sugi simultan 5 puli de negru.
Deliveroo, cam o data pe luna, cu junk food (pizza, burgeri ceva mai rasariti); a fost misto cand eram intr-un parc si nu ne-a ajuns mancarea luata pentru picnic; a comandat cineva din gasca prin deliveroo si a venit ala pe bicicleta pina in mijocul parcului/padurii cu pizza feliata 🙂
Daca pentru broccoli fiert dai 27%, pentru supa Satanei cat dai?
Acolo nu dau. Acolo-i OK, ca supa Satanei o face ea si plm, compenseaza pe alte parti. Chestie pe care nu vreau sa mi-o imaginez cu animaloo. Nu chiar acum, oricum.
Pai si cand gateam pentru 2 oameni nu scapam sub o ora, mai mult spre 1.5
Zic cand gateam.
O salata nu e mancare nici cand esti la regim.
Nu neaparat comandat, dar luat masa din cand in cand si prin locuri interzise. Am pofta de ceva fast food? Ma duc si cumpar.
Curatenie – numai daca am chef, sau o fac in doi, discutand, ascultand muzica. Mai consuma din calorii, mai intretine muschii. Evident, fara ridicari aiurea. Ideea e ca trebuie sa integrezi cat mai multa miscare in viata proprie. Asa in general, fara vreun stres, practic incerci sa vezi ce iti place.
Ba, nu stiu ce fel de muzica m-ar face sa privesc cu mai mult drag o operatiune de-aia de curatenie care trece de nivelul de aspirator. Gen cum am zis, faianta din bucatarie sau curatatu’ aragazului sau whatever. Jeguri de-astea. Ca tre’ sa fie de la Dimmu Borgir in sus – si la punctul ala vin vecinii sa faca ei curat, numai sa-i dau stop.
Ady: de fapt pentru doua maxim 3 persoane.
dar e amuzant ca toti vad numa salata, dar friptura de vita de pe langa ii sare.
bai, nici mie nu imi placea pana mi-a zis cineva “FIX, dar FIX 3 minute”. Si evident, FIX, dar FIX, de vreo doo ori pe an. Nu prea mult ca nu suntem civilizati.
Aici am bagat sparanghel. In Romania, fiind o tara bogata, sparanghelul e cam 5euro. Aici, la saraci, am gasit si cu 1.5. Plm.
De restu v-am zis. E in functie de cum te misti in bucatarie si, evident, ce masori ca timp. Ala de cand ai deschis frigiderul pana cand ai halit sau ala in care stai efectiv pe langa chestii.
Cand gateam pentru 20 de oameni stateam in bucatarie vreo 3-4 ore. De gatit. Dar si pentru ca, plm, 20 de oameni sunt multi.
Pai da, cumva am impresia ca majoritatea nu avem experienta in gatit pentru 20 de persoane. Ok, cand eram mai tanar am lucrat vreo 2 saptamani intr-o saormerie. capatasem ceva skill-uri fix pe treaba aia. Acuma crede-ma ca nici nu mai sunt in stare sa impaturesc o lipie corect.
Oooo, domnu’ are studii…
@Andreea: sfaturi.
La rata: ia un termometru. Bagi la cuptor, nu te doare capu.
Cartofii la cuptor: nu te chinui sa ii cureti de coaja. Spala-i bine si curata-le mizeriile.
chiftele si falafel merg facute la cuptor. Mai repede. Mai fara chin. Mai fara gust. Daca faci des e buna un sita d-aia pentru deepfried. Sau friteuza.
Eu nu comand aici deloc pentru acasa si mancat in oras foarte rar spre deloc (max. de 5 ori pe an). Mi se trage de la faptul ca am lucrat prin cateva bucatarii de restaurante mediu sau peste pe aici si m-a cam scandalizat. Putem rezolva cu sotia ceva de mancare rapid cand e nevoie, mai facem la slow cooker cate o tocanita din aia faina pe care nu trebuie sa o supraveghezi/invarti/etc. decat f. putin.
Daca tot e vb de gatit rapid vad ca nimeni nu a pomenit de Thermomix. Foloseste cineva dracovenia? Daca da sunteti multumiti de ea? https://thermomix.vorwerk.com/home/
Cartofii erau gratinati. Nu prea vad de ce mi as bate joc de mancare daca tot o fac.
Ah. Gratinati. Pai, cam d-aia dureaza mult. Ca deh, e o reteta care dureaza mai mult.
Sfatul era, evident, pentru cartofii simpli la cuptor. Ulei. Condimente. Foc. Nu are rost sa te complici cu curatatul cojii.
Ba, chiar si la cartofii prajiti merge sa ii faci cu coaja.
@Alimal00, de la două persoane în sus devine problematic. Că 2 fripturi încap pe un grill, faci pt unul, faci pt 2, tot timpul ala e.
Când gătești în doi contează și experiența celor doi, că:
1. Dacă ambele persoane au un minim de skiluri, două persoane vor termina de gătit mai repede o masă pt 2 decât o persoană aceleași feluri doar o porție.
2. Dacă unul se pricepe și unul intră în bucătărie doar să apese butonul filtrului de cafea, cel care se pricepe s-ar putea să termine mai repede singur mâncarea pt 2-3 decât “ajutat”. 🙂
În plus, la noi lumea în general nu e tocmai obișnuită să găsească în stilul de care vorbești tu. Îți trebuie o oarecare organizare, acceptarea unor compromisuri (gen vreau carne doar de la măcelăria x care-i la dracu cu cărți vs nu sughit dacă iau carnea de la mega-ul de la parter) și de ce nu, finanțe (să cumperi câte puțină carne, de mai multe ori pe săptămână și mai multe feluri de garnituri și chestii pt salată – că riști o iei razna cu cartofi prăjiți și roșii 360 de zile pe an- e un pic diferit de cumpărat un porc, făcut bucăți, depozitat în ladă/congelator și gătit tocănițe și alte chestii bibilite).
Dar nimeni nu zice nimic de sfânta MBS?! E drept, durează un pic mai mult (hai să zic 40 de minute cu un mălai mai clasic), dar cea mai mare parte a timpului (35 de minute) mălaiul fierbe în legea lui în timp ce poți face altceva.
Am zis ca are studii, nu masterat.
P-acolo dormeam cand eram nitelus mai homeless, asa 🙂
Cartofii la cuptor nu ies asa buni, si aia imi place sa i fierb pe jumate si dupa sa ii prajesc, sa fie impresia aia de facuti la cuptor =))
Animal00 dacă mă vede mama cu cartofii prăjiți necurațați mă reneagă, mă dezmoștenește și nu mai mănâncă niciodată nimic gătit de mine. 🙂 Recent am informat-o că nu curăț ciupercile (alea champignion, curate, fără pete, etc), doar le spăl bine și verific codițele de pământ, chestii; s-a uitat foarte dubios la mine. 🙂
Dar am să încerc faza cu cartofii.
@Ady: corect. Cand gatesti pentru 3+ deja intra alte chestii in discutie. Vorbim de prieteni, nu clienti.
exista si acolo variante. Faci carnaret mai pui/porc care, pe langa ca poti sa le iei de peste tot, nu strica sa le faci putin medium-done. Problema e cand vrei sa faci lucururile medium-rare, ca la alea stai cu ochii ca pe butelie.
Ajutor in bucatarie poate sa fie si doar spalat legume si taiat o ceapa si eventual curatat taietorul. De gatit pentru 20+ o faceam acasa in romania si locul era ingust asa ca era mai greu cu ajutatul direct, gen “vezi si tu focu ala cat timp tai eu ceapa asta”.
cam asta e problema. Suntem obisnuiti cu mancarurile grele. Al caror scop era: stai acum 2 ore in bucatarie si toata saptamana ai mancare.
Uite-te si la oameni cum se sperie numai la gandul ca in 20 de minute ar putea sa manance ceva comestibil. Ba, chiar mai mult…sa ii sature.
In anglia just eat si restul intermediarilor au futut delivery. Gen le ia comision si unii fie baga comisionul in pret, fie fut reteta ca sa mentina acelasi pret ca atunci cand cumperi direct din magazin.
Eu am descoperit slow cooker si gen mi-a rezolvat toate problemele pentru cand vreau mancare gatita. Le arunc in oala aia si dimineata e gata.
Care toata saptamana, 1-2 ore era pentru seara aia si poate ceva resturi la pachet la pranz a doua zi =))
Tu chiar mananci salata cu ceva friptura zilnic 365?
not bad. Poti sa incerci, la cartofii prajiti, si varianta in doua prajeli.
i-am facut unui prieten. A oripilat-o asta pe ma-sa cand a pus-o sa ii faca la fel.
niciodata n-am inteles motivul pentru care ai curata ciupercile.
pfuai, ce bine ar fi. Repet: era vorba de un exemplu.
Dar nu prea gatesc acasa ca la pranz mananc cu colegii pe la restaurante. Si ma enerveaza cand gatesc, ca imi iese cam multa mancare. Si sa mananc 3-4 zile aceeasi chestie ma enerveaza in ultimul timp.
Dar seara cam da. Salata cu friptura/carnataraie. Sau, daca imi e total lene, numa salata.
cartofii prajiti ii fac cei mai buni de pe planeta, nu exista nimic ce sa i egaleze, nu trebuie prajiti de 2 ori, dar dureaza cred ca 40 45 de minute o tura.
Da’ la orbu unde is copiii daca nu is acasa de nu le trebuie gatit?
@Andrea : La bunici, e vacanta. Altfel la ce dracu’ mai locuiesti in Romania ( aka in aceeasi tara cu parintii) , daca nici de-atata lucru nu te poti bucura ? 😀
Merge si cu pamantu’ de pe coaja, de ce nu. Focu’ arde tot oricum.
Mai las-o-n fasole, animaloole, deja am dubii serioase privind conditiile tale de gatit.
@Andrea, depinde pt câți gătești și ce pitici culinari deții. 🙂
Eu gătesc pt unul (subsemnata) și gătesc combinat: în weekend prestez cele 1-2 ore ca mama pt un fel principal clasic (tocăniță, varză călită, etc-uri clasice sau chiar și “noutăți” dar mâncăruri care pot fi reîncălzite fără să-și piardă gustul) din care iau în caserolă pt prânzul la birou. Din fericire nu mă plictisesc mâncând zile la rând aceeași mâncare. Alții nu suportă acest regim. (Poate pt că mănânc 5 zile la rând, gătesc rar aceeași mâncare.
Pt seara procedez ca Animal00, dar mai fără carne, gen o salată bogată (cu avocado, ou sau brânză- avocado este o chestie absolut senzațională), o omletă, paste, sau o supă/ciorbă (pe astea le fac pt mai mult de 1 zi), sau cumpăr aluat de pizza și folosesc ce-i prin frigider, cât mai rapid posibil. (Bine, prin “rapid” eu înțeleg și bibilesc, tai, curăț etc maaaaxim 5 minute și apoi las la foc maxim juma’ de oră).
S-or căcat râmele si melcii pe ele.
@Deria, vorbim de ciuperci de crescătorie. La alea au văzut râme și melci strămoșii lor cu minim 10 generații de spori în urmă.
Și se spală. Eu ziceam de pielița aia ultra-fină pe care îmbătrâneam curățând-o de pe tone de ciuperci când eram la mama fată. 🙂
@Deria, dacă n-ai mâncat ever un cartof copt în coajă direct în jar ai pierdut unul din darurile speciale domnului pt omenire (alături de ciocolată) 🙂
Plm, sa vin cu apel la autoritate sau sa zic ca un sfat este un sfat? Chiar ma uit acum la unii in farfurie si au cartofii prăjiți cu tot cu coajă.
Ah. Sa incercati cartofi dulci mov la cuptor. Nebunie
@Animal00, mă tot învârt pe lângă cartofii dulci de ceva vreme și încă nu i-am pus în coș. Dă și tu un pont mai detaliat, la cuptor cum, ce condimente, cât timp?
Ia unu. Daca nu iti place… Ciorba Deriei are nevoie de tovarăși in curte. (deria, nu o lua personal, am stricat cateva sute de kile d3 mancare)
So. Ii tai ca pe cartofii pai. Vezi ca sunt ceva mai tari decat cartofii. Ii amesteci cu ulei si condimente (sare, piper,menta, cimbru sau ce iti place ție). Dai la cuptor vreo 20 minute.
Gustul bate spre dovleac
Merci.
Cartofii dulci merg facuti cu combinatii de chilli con carne in ei sau chestii smantanoase puse dupa peste ( smantana cu ardeu, ceapa verde taiat marunt etc.)
Cum ziceam. Nu inteleg cum ungurii reusesc sa stea pe trotuar la ce mananca…
Si da. Chilli con carne si cartof dulce merge la marele fix.
Sa vorbim de tortilla?
Cartof copt in coaja in jar vs. cartof prajit in coaja in tigaie. Meh.
Cartofii dulci suck. Pt. mine.
Prince Philip.
Plm, la tequila e vierme. La bere, se vede treaba, se merge pe low budget.
Techila nu are vierme. Mescal maxim
Vierme, soparla, hiena, in functie de preferintele publicului si obiceiurile locale.
Eu comand la munca pentru pranz. Mai mereu.
Dar daca n-ati auzit de asta: https://jamilacuisine.ro/ e vai de voi 🙂
Canalul de youtube e super vizualizat. E clar treaba profi, nu magarie.
Animaloo, tu ai participat la Masterchef, sezonul 1, asa-i?
Si eu curat cartofii, ciupercile champignon si castravetii, asa m-am obisnuit, dar am vazut la Jamie Oliver ca el nu se sinchiseste, tot gatitul lui pare o tranteala, dar rezultatul, cel putin estetic, e yummy.
Am comandat o data la un restaurant carne de vita well done si avea sange in ea. Mi s-a facut rau. L-am rugat pe ospatar sa il roage pe bucatar sa o mai prajeasca/pargaleasca/gateasca un pic. M-i-a adus-o gateva minute mai tarziu, tot se zbatea animalul, probabil si-au si frecat-o de prohab intre timp, oricum eu nu am pus gura pe ea.
Aici in Germania mananca unii carne tocata cruda pe pita. Tartar i-ar spune cei din emisiunile de gatit (cred)Fancy.
Jamilla puts me off cu vocea aia de taietor de lemne si bratele alea absolut groaznice si degetele alea obeze.
Eu ma uit la view-uri (sute de milioane) si la calitatea videoclipurilor. In general vad ca e un < 5% dislike. E loc si pentru tine :), @Andrea
Kurdashians au probabil mai multe. Si tot niste curve sifilitice raman. Nici ce recomanda alea nu as manca.
Nu ma obosesc sa ii dau dislike sau sa ma uit macar, cautam retete si chestii cand am inceput sa gatesc si am incercat sa fac si cateva de-ale ei, nu mi au placut, dar cel mai mult ma enerveaza ca ma obliga sa o ascult 10 minute cu vocea aia de dihor
In schimb tot ce am facut de pe situl asta a iesit ireprosabil, am incetat sa ma mai uit pe orice alt site, ciocolata de casa si papanasii ies de nota 11.
https://www.e-retete.ro/
@Andrea
https://www.youtube.com/channel/UC6ELj4pD_Q4KKuGx_pp7HNQ
Tot am auzit de jamila pe un grup romanesc de retete, n-am avut interes sa ma uit, credeam ca se refera la nigella. Are jamila aia niste retete care mi-au amintit de ce mananc paine cu iaurt cand sunt in romania.
Mai da-o-n sloboz de grasa hidoasa cu harnelile ei cu tot.
Sana, boss, ce iaurt. Ce dracu’, v-ați hipsterit toți? Mâine poimâine parca aud vorbind de pâine cu kefir, sau bifidus.
Ai uitat ca la Paris mancam numai McD cot la cot cu somalezii ca in alte parti nu ne permiteam?
Poate tu. Eu aveam conserve de-acasa.
Patrick, Manowar chiar vorbeste si franceza? Intreb pentru ca din ce a scris aici de ani de zile ai crede ca vorbeste si franceza si spaniola si germana si mai da-o in aia ma-sii de treaba, ca parca e cam greu de crezut.
Lol, coaie, esti retard?
bai nu stiu daca stie franceza dar repeta la cateva minute, “donne moi une cigarette” sau “s’il vous plait monsieur deux euro”
Ahahahhaha, manca-mi-ai pizda, Patrick.
@DMO: da ma, vorbeste bine franceza, daca o arde pe acolo vreo luna, timp in care nu se spala si isi pune esarfa la gat, ar zice lumea ca-i de a lor. Nu prea inteleg de ce nu l-ai crede, nu e ca si cum ar avea ceva de castigat daca ar scrie minciuni.
Can n-am mancare gatita in casa [ceea ce se intampla destul de des: nu gatesc eu, dar nici nu pot chema zilnic pe altii, nevasta n-am – nu vreau inca], apelez la prerparat chestii simple si sanatoase: oua fierte, carne fiarta cu niste condimente simple etc. Sau cereale gen hrisca, linte etc. Daca pui 2 oale pe foc, in 1-2 cu totul iti faci de mancare pt cateva zile. Cu un gust acceptabil. Hrisca, lintea, graul se fac in 15-30 de minute. Mai le trebuie niste condimente, verdeata si gata (cand mananci, mai pui si ceva ulei, dar nu mult). Nu e mancare ca la restaurant, dar e acceptabil, ieftin si rapid de preparat. Si sanatos. O supa simpla, acceptabila, chiar buna, o faci intr-o ora. 15 minute tai chestiile, 20-30 d eminute fierbi si gata.
In rest, daca nu am timp nici de astea, de exemplu dimineata (la mine poate fi si la pranz), combin chestii simple cu legume: branza/oua (+iaurt) cu rosii si ardei, peste afumat cu legume, carne slaba (de preferat fara nitriti) la folie cu legume. Sau fructe/croissant/cereale etc.
Asta e asa, gatit de ITist, care nu are rabdare de nimic.
Tot ce am spus eu nu trebuie pazit la fiert, poti las ala fiert, mai vii la 10 minute sa mesteci, sa vezi cum e, abia mai faci miscare. In 2 ore ti-ai facut mancare pentru cateva zile…
La carne e mai complicat, dar si acolo poti incerca chestii simple – la cuptor, trebuie sa gasesti niste retete simple, sanatoase si care sunt just right ca gust. Sunt tigai din alea cu capac si aerisire (magic cooker blah blah), dar tot trebuie sa mesteci, si dureaza ceva (30+ minute), eu nu am rabdare.
Oana sub presiune. Scade timpul de gătit cel puțin la jumătate.
Dar am și momente când nu am chef s-o las pe madam să gătească și nici de mers la cârciumă.
Așa că lincontro[punct]ro.
Autocorectu’ pulii. *Oală sub presiune.
Oana sub presiune e the best
Bah. Tu chiar vorbesti rusă? Adică si neamta si rusa? Esti spion?
Oana sub presiune termina ciorba in 20 de minute. 15 minute daca ii dai si doua perechi de palme, haha
OaNa sub presiune? Asta e ceva robot modern?
Burgeru se pune?
Animaloo, nu faci un live cu alea 3-4-7 minute de gatit ale tale? Fa si tu o salata din salata verde, ceapa verde, rosii, ardei, castraveti, ridichi, patrunjel si incepe scotand legumele nespalate din pungi.
Citind articolul tau, mi-am dat seama ca avea dreptate unu’, Bogdand: blogurile sunt irelevante. Cum poti sa scrii un articol (la care sa mai si comenteze 136 de tantalai, eu fiind al 137-lea) despre cat de naspa e home delivery-ul la noi?!? ASTA e subiect relevant? ASTA e ceva ce merita discutat, analizat, disecat? MAi bine puneai link la treaba aia cu procesul de la Deliveroo, cred ca era mai relevant, cel putin pentru unii.
M-am facut destul de ras gantind la tv :p
Dar, ce zici tu acolo e taiere de legume. Eu nu as face o salata din alea. La salata verde nu pun ardei sau patrunjel.
Chiar asa si e.
Pai, a functionat, nu?
Ia spune-ne, dupa tine, cam cum ar suna un subiect relevant?
Nah. Li se rupe pula celor de-aici de procesul ala care nici n-a mai avut loc, c-a fost settled out of court. Le-a dat deliveroo bani alora sa nu mai ceara drepturi. The end.
Altfel, nu te lasa fraierit. Daca nu ti-a placut ce-ai vazut, nu da click pe reclame, sa-mi faci in ciuda.
Animaloo, tu chiar ai participat la Chef de Chef sezonul 1, cum zice Armpitbug ? Link or it never…
L.E. Am găsit singur. Bă, păi plm, tu de duci la concursuri de gătit și pe urmă vii și-o arzi cu noi in “poți găti in 15 minute”? Rușine, Dinu Patriciu.
D-aia am zis ca poti adauga 50% timp. Dar, aparent, si la sfaturi primesc comentarii negative
Iete, Mano, low carb bread, daca nu a facut deja J.: https://www.spendwithpennies.com/cloud-bread/
Calculat azi. 1 kg ficat. 800gr vita. Bucăți intregi, deci trebuie si macelarit.
40 de minute de cand am scos tigaile pe aragaz. In una din tigai am facut un fel de risotto, ca daca tot eram acolo.
Mult, da am 2 zile mancare la munca
Cum se închiriază in Londra? Mobilat sau ne?
Dupa noroc. Exista si/si.
Da, ma, animaloole, dar aia cu cumparaturi inseamna cel putin o ora. Ori noi discutam de “mi-e foame acum”.
Si, fie vorba intre noi, da, ai tu de mancarw la lucru 2 zile. Dar aia ca poti baga chestii cu carbs (orez, plm). Sa te vad la regim. Si s-ar putea sa iesi si mai scump.
Either way, casa de copii nu e acasa si o ora nu inseamna 15 minute.
Pa dracu pot. Inca nu m-am apucat de regim si ar cam trebui.
Am tot tinut dukanu. Era destul de usor ca gatit, dar, cum ziceai ai tu “paine prajita cu unt” era visu
“Mi-e foame acu”m… Facem, daca putem, ca orbu. Food court. Ca de comandat pana vin aia…
Din pacate, mi-e foame acum+pretentii+nimic prin casa nu are nici o variantă magica. Eu cam stiu, am un super simt probabil, ca pe la pranz o sa mi se faca foame , asa ca dimineața sambata sau duminica ma duc la cumpărături
Eu sunt de acord cu tine, ma.
Iti zic doar ca “nu am timp sa gatesc” e o chestie valabila.
Eu tot zic ca ar trebui scrisa cum trebuie: “nu imi place” sau “nu stiu”.
Nici io nu am timp de facut niste cacaturi de cursuri.
OK. Eu nici nu si nu-mi place. Si nici nu imi iese. Dar nu de asta era vorba, ci de timp.
Noi comandam destul de des de la Deliveroo. Just Eat, Uber, Amazon si fostul Hungry House (cumparat acum de Just Eat) sunt o mizerie si in general colaboreaza numai cu localuri dubioase. Nu pricep cum pot functiona unele bombe din orasul asta.
Ne place la amandoi sa gatim si evident, preferam mancarea gatita in casa. Insa nu avem mereu timp si chef.
Ca sa gatesti trebuie sa ai si ingredientele. Cand langa casa ai doar o mizerie de Tesco express si un magazin mic Co-op, mai greu faci rost de ingrediente bune seara la 7-8.
Ca sa gatesti ceva cu adevarat bun trebuie ceva mai mult de 15 minute. Nu am mereu chef de o salata si o friptura. Mananc destule uscaturi la birou ca sa nu mai vreau sandvisuri (ii urasc cu spume pe astia cu traditia lor de a manca numai sandvisuri la serviciu) sau salate si seara.
Asa ca da, bagam cate un deliveroo: turci, libanezi sau alte restaurante testate si care nu isi bat joc.
Stim ce restaurante sunt bune asa ca mergem la sigur. Dar da, pe la inceputurile UK-ului ne-am furat-o de cateva ori cu Just Eat-ul sau cu restaurante pe stilul “gardul/leopardul”.
Singurul mod in care pot descrie take-awayurile din UK ar fi sa le compar cu terciul ce-l lasa fi mio dupa ce termina de mancat si incepe sa se plictiseasca si sa si amestece ce are in farfurie, lasat 2 zile pe masa si dupa aruncat intr-o “pita”.
Ca tot se zicea pe aici de Uber Eats, vedeti ca s-a lanasat de vreo luna jumatate Glovo, in Bucuresti, poti sa-i trimiti oriunde, nu alegi dintr-o lista (insa aria lor de acoperire nu este foarte mare). Daca ai chef de un ecler de la French Revolution de la Ateneu, acolo le zici sa mearga. 10 lei livrarea.
“Singurul mod in care pot descrie take-awayurile din UK ar fi sa le compar cu terciul ce-l lasa fi mio dupa ce termina de mancat si incepe sa se plictiseasca si sa si amestece ce are in farfurie, lasat 2 zile pe masa si dupa aruncat intr-o “pita”.”
Fix asa mi se pare si mie. Eu altceva nu pot pricepe: cum mama dracului rahaturile astea pot functiona in halul asta?! Si ce ma intriga cel mai mult: miile de reviewuri pozitive.
Ok, am inteles ca englezii nu au habar de ce e aia “mancare buna”. Dar chiar sa mananci boratura cu boratura si sa nu iti dea cu virgula…asta mi se pare usor cam mult.
Ti-ai raspuns singura. Orice om care nu stie cum e ceva pe bune traieste in bezna. La fel si americanii, cand ziceau great la ceva eu ma gandeam la plastic cu ketchup, ca deja imi coborasem standardul in 2 zile de sedere acolo. E vorba doar de o perspectiva limitata, nimic altceva. Review-urile sunt bazate pe experienta. Daca in viata ta n-ai mancat ceva din gradina de unde dracu sa stii? Asa ca de aia ai 5* reviews la jeguri, caci comparatia nu exista.
Recent am mancat primele cirese dintr-o livada tanara. Nu stiu cum sa-ti zic, dar ce e pe piata nici nu se compara – fresh, neuscata, neturtita samd.
Da, ai mare dreptate.
Dar uite cu Just Eat-ul. Cand ne-am mutat in Londra am zis ohhh, sa vezi ce bagam in noi la haleala chinezeasca.
Iau Just Eat-ul la analizat…mii de review-uri de 5 stele la tot feluri de restaurante chinezesti. Comand. In viata, vietilor mele nu am crezut ca poate exista asa mancare. Fix la gunoi a ajuns. Ok, o fi fost o intamplare. Al doilea, al treilea local…aceeasi poveste.
Iar chestiunea asta se intampla in conditiile in care englezii au avut totusi ceva mai mult acces la haleala din asta decat am avut noi, nascuti in comunism.
Ma rog, una peste alta, in jungla asta de Londra trebuie sa ai rabdare (si bani) ca sa gasesti calitatea. Am reusit intr-un final sa gasim si localuri ff bune pe chinezesc si restul.
Insa da, e bine sa casti ochii de 4586 de ori.
Eu azi n-am avut timp sa gatesc, ca am plecat la 9 fara 10 si m-am intors la 4 fara 10, cand m-am apucat de sortat acte, ca asa mi s-a cerut.
Nu exista. N-ai avut tu un sfert de ora?
wow si io care ma trezesc la 6 si ceva si tot gatesc 🙁
Tu nici 30j da ani n-ai inca. Si cin’ te pune sa te trezesti cu noaptea-n cap si sa gatesti?
Pai nu ca sa gatesc ma trezesc, ci ca sa am bani cu ce sa gatesc =))
Pe scurt: Sa ai bani nu inseamna neaparat ca ai acces facil la chestii de calitate, doar inseamna ca ai bani. Discutia e dificila, poate si plicisitoare, de aia nu o incep. Ideea e ca, atata timp cat e o masa critica ce nu are habar de mancare mereu o sa apara cate un Jamie Oliver sa-mi spuna el retete pe care le face orice gospodina din .ro/.it/.bg/.gr/.ua care sta 1-2 ore in fata cratitei. De aia am urat cu pasiune Londra pana am dat de pietele de prin ~centru (zona 1+2) de unde puteai lua ceva decent ca gust.
Cand am fost in Londra, acum 12 ani mi-am zis ca asa cacat nu am mancat in viata mea. Ce numesc ei supa eu consider laturi. Si vorbim de cantina de atunci din Citigroup da (etajul 2 sau 3 parca)? Unde nu pot sa spui ca nu aveau toti costume de minim 1k pounds. Si mancau mancare pe care jur ca bunica nici la porci nu o punea-n troaca ci o arunca langa, sa se balaceasca in ea.
Eh, Acum vreo 5 ani m-au trimis pe un proiect intr-un, zica-se oras, pe langa Leipzig. Hochenmolsen . Adica la 40 de km.
Seara mancam frumos la Radisson sau la carciumi in Leipzig, ca un boss, cu VPul pe IT de la corporatia in cauza, cosmopoloșenie și bucatarii internationale, micul dejun la fel.
Pranzul, a trebuit sa renunt la el, ca singura optiune era in cantina unitatii de productie ( fabrica de tractoare si utilaje agricole) si era un jeg extraordinar, probabil “adevarata” bucatarie germana.
Din 3 optiuni, 2 erau cu kartoffel si carne sleita, sau tocata grosier, intr-un sos care cica era tipic nemtesc, o grețoșenie cu consistenta si culoarea sangelui de porc inchegat, servite intotdeauna pe niste farfurii largi si adanci, pline cu țepi, care aveau cel puțin vârsta mea, că aveau pe ele microfisuri și zgârieturi fine, care se coloraseră cu negru, iar culoarea alba a ceramicii, batea spre gri pal.
Nici la cantina CAP-ului, sau a fermei de pruni de unde am fost o data in copilarie sa culeg nu am mancat asa ceva.
Dar balotau muncitorii de acolo cu doua guri si cu niste caramizi de paine, de nu am gustat in viata mea ceva mai inecacios de-atat.
Fie e cum spun eu, fie am eu gusturi de Romania și pretenții absurde. Dar în afara de muncitori nu am vazut pe nimeni sa manance acolo.
Erau niste colege consultante ( inclusiv o nemtoaica) pe care le intrebam daca putem sa mergem in alta parte sa luam pranzul sau sa comandam o pizza sau o saorma si ziceau ca : ”Eh, lasa ca te inveti tu sa nu-ti mai fie foame la pranz, ia o ciocolata. ”
Jamie Oliver a zis ca exista italieni saraci mananca mai bine decat englezi bogati.
Totusi Oliver a incercat si alt timp de emisiune de gateala. Genul ala de emisiune care sa nu o sperie pe Deria, de exemplu, cu mancaruri super fancy si super complicate si jmechere.
ba, chiar avea o emisiune cu “gatit in 30 de minute”. Acolo nu ieseau cele mai posh mancaruri, dar experienta mea zice ca oamenii sunt in general mai atasati de tipul asta de mancare decat de alea de restaurant. Comfort food-ul intotdeauna o sa castige.
Eram amuzat in Romania ca mai incercam cacaturi dubioase si cand povesteam oamenii erau “mdeah, interesant”. Sau 0 comentarii. Ei bine, o poza cu gogosi…
Orbule: nu trebuie sa iesi din oras pentru asa experienta minunata 😀
In dusseldorf aveam o singura cantina langa mine. Mancarea era in principiu cam ce zici tu. Puteai sa mananci ceva daca voiai.
Colegii comandau. Pizza era oribila. Hamburgerii cam mec. Mancare asiatica era decenta.
Cred ca problema e ca nu incepe numele cu Jami (gen Jamie, Jamilla etc).
# offtopic
Singura poveste interesanta culinara e ca mananci fara tacamuri la excalibur, ca porcu. In rest trebuie sa fii tare plictisit sa ajungi la asemenea discutii si sa doresti ca ele sa fie serioase.
wow…much wow.
Au cateva furculite la Excalibur, m-am certat cu ei de cateva ori ca nu erau de ajuns si m-au trimis acasa, in principiu. Pacat, asta e unul din motivele pentru care nu am mai trecut pe la ei, altfel e misto experienta, da’ sa manance ma-sa si tac-so cu mana.
@IulianS cand am vorbit de “acces la mancare” nu m-am referit la banii si la bogatia astora. Pur si simplu ma refer la “acces” si la sansa de a avea un termen de comparatie.
Noi nu am avut restaurante chinezesti, thai, indiene etc pe toate drumurile. Avand oportunitatea sa testezi lucruri, zic eu, ca ai si sansa sa iti creezi niste puncte de reper. De asta spuneam ca mi se pare jenant sa nu ai habar cum trebuie sa fie un stir fry.
Masa critica decide ce vrea piata. Da-i copilului tau doar rosii din carfur si va scuipa cand da peste o rosie de gradina. Am vazut asta la niste americani. Pierduti total. Habar nu au ca nu au avut niciodata acces la ceva decent, pentru ca se multumesc cu ce aduce valul. Si nici nu-ti imaginezi cat de usor e…
Dupa ani de mancat / baut lapte din comert 1.8% grasime, am decis ca ala e cel mai bun. Cu vaca in curte la tata, stii? Copilul cel mic nici nu manca de la vaca, ca miroase si nu e bun. Anul asta am ars-o mai mult pe la tara mai mult cu lapte de la tara. Parca e totusi mai bun in cafea. Copiii il prefera celui cumparat, acum.
Nu mai suport mirosul si gustul laptelui de vaca de ani buni.
Am gasit livrare bio acasa, pret 5 lei legatura de morcovi de gradina.
Cel mai bun lapte de supermarket…. Olympus de la Brasov. Ala cu capac albastru.
Pfoaaaa…5 lei morcovii????
Nu va mai bazati pe bio ca-s de la tarani ca pun si aia….
Mie-mi place la nebunie laptele ala cu miros de iarba vara si gras iarna (de la nutret).
Despre bio, sa nu ne agitam: https://www.youtube.com/watch?v=2Y5bGpWNYKc
Si mie imi vine sa borasc de la laptele de vaca muls proaspat la ce groaznic pute
daca pute laptele de vaca, atunci cel care o mulge e jegos si implicit vaca lui, ca nu poa’ sa se spele singura. plus minus e hranita prost.
mie imi putea laptele din comert, dar m-am mai invatat.
@0040
Olympus se face la brasov, dar recent au trecut la livrare de lapte cu cisterna din ungaria. Incearca mai bine de la prodlacta.
Zora: de fapt laptele de vaca e normal sa fie mai aromat decat cel din comert. Avand in vedere ca lumea e obisnuita cu apa aia deghizata in alb…
@Zora: Laptele de orice animal are miros / gust specific, in afara de posibilul miros / gust cauzate de jeg. Prin procesare, o parte din substante se diminueaza, lungesc . Si da, depinde de hrana. Cel mai puternic miros/gust posibil il are laptele de vaca hranita din pasunat, mai ales daca paste in zone unde-s multe ierburi in afara de fan. Ai putea spune ca-i hranita prost, dar nu-s sigur de asta.
Laptele de vaca furajata cu nutret macinat are mai miros si gust mai slabe si-i, de regula, mai gras.
inseamna ca n-am testat prea multe. nu de alta, dar de mica il mananc crud rece de la frigider (da, ioi, mi-e greata fiert, tot de mica nu-l suport). nu mai intru in povestiri cu vacuta Mimi, care era spalata cu sampon (nici nu se aseza unde se balega) si manca ce vrea ea de pe marginea padurii si din livezi (tot felul de plante medicinale), adora merele etc. m-apuca jalea. parca imi mai trebuiau ceaiuri? eh… greu m-am invatat cu alte tipuri si surse de lapte.
pe scurt, cum ati ai zis, cu ce se invata omu’, aia zice ca e bun.
@Animaloo: Observ ca esti ala mai experimentat de aici cand vine vorba de gatit… stii ceva cursuri, carti, site-uri bune? ma intereseaza sa invat sa gatesc mai bine. Mersi!