Pentru saraci e mai scump

Mi-a venit o pula de reminder d-ala prin posta pentru vehicle tax (cand cumperi o masina noua nu platesti taxa in primul an, da’ a trecut aproape un an).

Eh, si sarind peste amenintari (d-alea voalate, ca la briti, plm), cam astea-s optiunile:

Deci, sa vedem…

Pot plati pe 6 luni 77 de lire, adica 154 de lire pe an.
Pot plati 12.25 pe luna, adica 147 pe an.
…sau pot plati pe un an, adica 140 de lire.

Concluzia simpla? Daca esti sarac…platesti mai mult.

Normal, eu am platit-o pe-un an inainte. Pentru ca plm, de ce nu. Nu c-ar fi facut o mare diferenta pentru mine alea 7-14 lire pe an. Sa fim seriosi, ma durea-n pula, da’ pur si simplu nu am chef sa-mi mai incurce calculele inca un cacat de direct debit. Mai bine le dau banii pe-un an inainte si daaaa-te-n pula mea, sec.

Dar, sa vezi, sunt oameni care nu-si permit luxu’ asta de a da 140 de lire dintr-un foc, ca sa plateasca pe-un an. Adica saracii. Si ce face statu’? Pai, simplu, le da posibilitatea de a plati in rate – dar mai mult.

Ba, inteleg chestia asta la un comerciant random – unul care-ti vinde un TV, sa zicem. Are sens. Adica, plm, pierde dobanda pe banii aia pe-un an, daca-i dau in rate. Si-si asuma un risc, ca poate tu nu-i mai platesti TV-ul si-l mai si spargi (accidental sau nu). D-aia eu stau ceva mai bine cu banii decat alti britanici, ca eu nu cumpar in rate: daca am bani, cumpar; daca nu, cumpar cand am sau nu cumpar deloc.

Da’ la stat nu inteleg. Adica, nu ai platit vehicle tax? Nu poti circula. Circuli fara vehicle tax? Statu’ iti ia masina (si te vad gaborii pe sosea instantaneu pe computeru’ de bord) si ti-o da inapoi dupa ce platesti taxa, dupa ce platesti o amenda, dupa ce platesti transportu’ pana unde iti stocheaza masina etc. Si daca nu platesti, pa pa masina, ca ti-o vand. Deci fix pula risc.

Si chestia asta e la fel peste tot, nu stiu daca v-am mai zis. “Licenta” TV? La fel. Council tax etc? Era la fel (acum nu mai stiu). Tot-tot-tot e la fel – e mai ieftin pentru bogati decat pentru saraci.

Chestia care n-are sens in mintea mea e urmatoarea: ba, cum ziceam, inteleg asta la un comerciant. Ca p-ala il doare-n pula, normal ca te taxeaza. Da’ statu’???? CUM PULA MEA? Si stiti de ce nu-nteleg? …pentru ca tot statu’ tre’ sa-i tina p-aia pe urma in spinare cand nu-si mai permit chiria, nu mai au bani de mancare etc etc.

…deci cum?

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

77 Responses to “Pentru saraci e mai scump”

  1. AI says:

    Pai nu, ca nu e vorba de sarac, bogat.
    E vorba ca ei iti ofera facilitatea de a-ti optimiza costurile.
    Adica poate circuli doar 3 luni pe an. Sau 3 luni nu circuli. Ca ai o masina pentru vacante si aia o scoti doar 2 luni pe an. Si atunci iesi mai ieftin.
    Pe de alta parte, daca platesti un an inainte, banii aia deja sunt pusi la treaba -per total sunt mai lucrativi, eficienti, valorisi decat aia luati cu tzaraita, deci ca suma absoluta pot fi undeva mai jos.

  2. Manowar says:

    Adica poate circuli doar 3 luni pe an

    Nu se refera la faptul ca poti plati 3 luni pe an. Si nu-si ia nimeni masina ca sa circule 3 luni pe an.

  3. Adi says:

    Nu stiu ce imi scapa, dar nu ma prind cum de nu te prinzi.

    E vorba de banii care intra in contul in care faci plata si costurile pe un an pentru asta. Daca platesti in 12 transe lunare, o sa fie costuri mult mai mari pentru tranzactii decat pentru o singura tranzactie. La fel, e mai complicat sa urmaresti 12 tranzactii lunare decat una singura anuala, o fi spatiul pe hard disc ieftin dar cand ai 50 de milioane de oameni cu 1-12 tranzactii diferenta e aceeasi: de 12 ori mai multe inregistrari si de 12 ori mai multe lucruri care pot merge prost, ceea ce inseamna costuri de suport.

    La mine la serviciu avem cateva milioane de facturi pe an. Sub 5% au diverse probleme, de obicei din cauza furnizorilor, dar sub 2% nu sunt platite la timp din cauza asta. Avem sute de oameni care se ocupa numai de facturile alea nenorocite. Calculeaza costurile cu oamenii astia si cu avocatii (ca ne mai dau furnizorii in judecata uneori) si iti ies mai mari de 7 lire pe an per furnizor.

  4. Manowar says:

    Nu stiu ce imi scapa, dar nu ma prind cum de nu te prinzi.

    Stiu asta. Nu la aia ma refer, ci la faptul ca, lasand chestiile alea la o parte, realitatea e ca saracii trebuie sa plateasca mai mult. Atata tot. Si asta in nici un caz nu-i ajuta sa iasa din saracie – chestie care e usor ironica, daca te gandesti.

    Nu plang de mila saracilor, nu zic ca nu exista justificari, nu … nimic.

  5. Adi says:

    Nu, saracii au optiunea sa aleaga un alt serviciu care costa mai mult. Si optiunea exista pentru toata lumea. Iar in UK nu or fi toti milionari, dar nu cred ca cineva care isi permite o masina nu isi permite sa plateasca echivalentul la doua plinuri de benzina intr-o singura transa. Altfel inseamna ca de fapt nu isi permit o masina. Daca erau in SUA, unde transportul public e inexistent, intelegeam problema, dar nu in Europa.

  6. Radu says:

    Saracii platesc mai mult din benefits pe care le plătești tot tu prin taxe, deci la final tu plătești mai mult ca tine. Viata e nedreaptă.

  7. Manowar says:

    Iar in UK nu or fi toti milionari, dar nu cred ca cineva care isi permite o masina nu isi permite sa plateasca echivalentul la doua plinuri de benzina intr-o singura transa.

    Sunt o gramada. Ca masinile sunt ieftine – in special alea SH.

    Saracii platesc mai mult din benefits pe care le plătești tot tu prin taxe, deci la final tu plătești mai mult ca tine. Viata e nedreaptă.

    Aia zic si eu – ca e ridicol. Gen “hai sa le luam mai multi bani, ca pe urma sa aiba mai putini bani si sa trebuiasca sa le dam noi mai multi bani”. Sens?

  8. ac_dc says:

    Poti sa gandesti si asa:
    Pai pe stat nu-l intereseaza. Tocmai, saracul ajunge sa plateasca mai mult din cauza ca, (1) platind cu taraita in rate, se considera ca esti destul de sarac si prezinti un risc mai mare de neplata si (2) statul trebuie sa gestionez 12 plati in loc de una (inclusiv chestii manuale la o adica, desi nu cred ca se intampla: am platit, n-am platit, am intarziat etc). Ca o paralela, gandeste-te ca dai cuiva un imprumut, si debitorul ti-ar plati (a) inaintea termenului pe 6 luni, sau (b) lunar, cu taraita.

  9. Orbu says:

    2 întrebări:
    1)La “licența” tv ( loool ce vrăjeală de nume ) , dacă nu plătești îți iau televizorul, sau cum?

    2) La leasingul tau mașina nu aparține companiei de leasing ? Adică nu ei ar trebui să se ocupe de astea? Chit că îți raportează ție cheltuielile.

  10. XC47 says:

    Normal, eu am platit-o pe-un an inainte. Pentru ca plm, de ce nu. Nu c-ar fi facut o mare diferenta pentru mine alea 7-14 lire pe an. Sa fim seriosi, ma durea-n pula, da’ pur si simplu nu am chef sa-mi mai incurce calculele inca un cacat de direct debit. Mai bine le dau banii pe-un an inainte si daaaa-te-n pula mea, sec.

    Nu știu cum e la voi la Anglia acolo, dar aici dacă vinzi mașina, pula taxe înapoi. Poate ăsta să fie un scenariu în care vrei să plătești în mai multe tranșe. Dar na, suma nu e mare, plm…

  11. mel says:

    Are sens, doar ca nu se vede cu ochiul liber. Statul trebuie sa ia mai multi bani (de la saraci, ca de la bogati nu-i chiar asa usor), ca o parte dintre ei sa umple buzunarele bugetarilor (aia care manageriaza banii), iar o alta se intoarce la saraci sub forma de benefits.
    Saracii is clientii bugetarilor. Nu pot fi unii fara altii, iar ce vezi acolo e doar efectul simbiozei. Se sug unii pe altii ca sa coexiste.

  12. super_fotbal says:

    Culmea e ca la comercianti gasesti credite cu dobanda zero! Apple iti da de toate cu dobanda zero. Paypal credit iti da patru luni fara dobanda.
    Mie cea mai perversa faza mi se pare aia cu intarzii plata si te taxeaza, nu se aplica la asta, dar am un tovaras care ia minimul pe economie si pierde vreo suta de lire pentru taxe de late payment si intarzie platile din cauza ca plateste taxele astea.

  13. Adi says:

    Culmea e ca la comercianti gasesti credite cu dobanda zero!

    Bravo, ai demonstrat un IQ suficient de mic ca sa votezi PSD sau echivalentul pe-acolo al astora! Nu intreba de ce, ca incep pisicile sa moara pe capete de nervi, ca ele deja s-au prins.

  14. Rads says:

    Din cate stiu eu la licenta TV nu e la fel. Daca platesti prin Direct Debit lunar sau daca platesti pe an e tot atat te costa. La fel si council tax-ul. Indiferent daca platesti pe luna, tot o data, cu sau fara Direct debit e la fel. Ce mi se pare misto la Council tax e ca poti sa il platesti cu cardul de credit, si asa mai scoti ceva cashback la o factura pe care oricum trebuie sa o platesti.

    Unde chiar e o diferenta majora, e la asigurarea masinii; daca platesti lunar, platesti cu 10% mai mult ca atunci cand ai plati pe an.. si 10% conteaza in momentul in care asigurarea urca uneori si pana la £1500-£2000 pe an (in functie de masina si de postcode). Acolo da.. fuck the poor!

  15. DesertFox says:

    Inteleg unde vrei sa bati insa problema asta ‘curge’ natural catre impozitarea diferentiata.

    In cazul de fata vorbim de taxa anuala pe masina , daca tot ai masina (care pana la urma nu este o chestie absolut necesara) ar trebui sa nu existe diferentieri intre clasele sociale sau pe income: ti ai luat un bun considerat de ‘lux’ atunci plateste taxe pe acel bun ca William milionarul sau John the garbage man.

    Adica ai masina si iti platesti taxele si asigurarea de pe benefits ?! ia sugi pula si mergi cu trenul.

    Intr-o lume ideala si bazata pe meritocratie nimeni nu ar trebui sa care in spate trantori, sau daca is obligat sa car in spate pe careva macar sa il vad ca presteaza in folosul comunitatii.

  16. IulianS says:

    mereu a fost asa

    3 la pret de 2
    50% reducere sub forma de voucher
    impozit redus daca il platesti mai devreme
    dobanda mai mare pentru sume mai mari
    daca ai bani cash negociezi pretul
    etc

    cu cat ai mai mult cu atat economisesti mai mult, asa e de cand lumea

  17. Orbu says:

    daca tot ai masina (care pana la urma nu este o chestie absolut necesara)

    E absolut necesar sa ajungi la munca? Este
    Locuieste toata lumea intr-o zona cu metrou, tramvai, tren intro raza de 10 minute ? Nu.
    —-
    Daca ai de ales intre futut 2 ore pana la munca cu schimbat cine stie cate transporturi si ceva mai putin cu masina, atunci masina e musai.
    Daca stai la distanta de supermarket si alte magazine, masina e musai.
    Cu cat esti mai sarac masina e mai absolut necesara. Stiu ca Manowar zice altceva, ca transportul in comun e pentru saraci, dar gandeste-te la o chestie.
    Ai nevoie sa iti iei ceva mobila in casa? Ai bani de mobila cu livrare? Iei asa. N-ai? Iti trebuie masina sa cari de la Ikea, sau ceva.
    Ai nevoie sa repari ceva la casa. Ai bani sa platesti pe unii care vin ei cu tot ce le trebuie? Platesti?
    N-ai? Tre’ sa cari.
    Daca stai in oras, eventual la bloc, n-ai nevoie de masina, ca e infrastructura. Dar daca nu, ai.

  18. Adi says:

    S-a nascut careva pe-aici inainte sa se inventeze masina saracului? Pe vremea cand eram copil ma duceam cu bicicleta sa aduc de la 5-6 km vreo 20kg de diverse, eu aveam vreo 40 kg cu totul la varsta aia. Masina e absolut necesara daca ti-o permiti, altfel exista bicicleta sau pingea. Faci 2 ore pe drum? Treaba ta.

    In ’62 unchi-meu tocmai a terminat armata si cand a ajuns in Gara de Nord a prins ninsoarea aia de 3-4 metri. Avea nevoie de masina sa se duca acasa, erau peste 30 km, dar era in ’62 si oamenii nu prea aveau masini si mai era si zapada de 3-4 metri (cautati pozele pe net) asa ca s-a dus pe jos. Sa va zic de vecinul care a venit pe jos de la Cotul Donului pana la Brasov in 43-44? Prin spatele liniilor rusesti, fara masina, fara bicicleta si fara masaj la pula din partea unor hipsteri care nu isi pot muta propriul cur mai departe de coltul strazii fara masina. Si drept recompensa a facut vreo 2 ani de puscarie pentru ca a luptat impotriva rusilor, dar a scapat ieftin ca era soldat prost si nu avea masina.

  19. super_fotbal says:

    Daca eu iau o chestie care costa o mie de lei si o platesc in doua rate de 500 de lei inseamna ca am iq sub unitar?
    Hai ca esti amuzant cu mersul tau pe jos. Eu sunt capabil sa merg pe jos vreo 40 de km fara sa ma doara ceva, doar ca imi ia toata ziua. Ca sa fac asta in fiecare zi parca nu imi mai ramane timp sa mai si muncesc ca sa imi dea cineva niste bani.

  20. Adi says:

    Daca tu crezi ca iei un produs care costa 1000 de lei in rate egale de cat vrei tu, intinse pe ce perioada vrei tu, platind 1000 de lei, ai “iq sub unitar”, ce o mai fi si aia. Tu vezi ce vor vanzatorii sa vezi, dar nu te gandesti la implicatii si ce face de fapt vanzatorul ca sa iti vanda in rate cu dobanda zero. Nu vreau sa iti stric ziua, dar iti zic ca nu exista nimic gratuit pe lumea asta si nici credite fara dobanda; platesti, dar nu te prinzi tu.

    Nu ai decat sa te plimbi toata ziua daca vrei, e problema ta. Si normal ar fi sa fie doar problema ta si ce mananci, unde dormi, etc.

  21. Orbu says:

    Adi : Stii cum e aia cu “Faci 2 ore pe drum? Treaba ta.”
    Cam asa: “Ia statul pula de la mine in loc de taxe? Treaba lui.”

    Eu inteleg problemele legate de poluare si aglomeratie si sa taxam ca sa se mai rareasca din saracii care circula pe strazi.

    Da’ a devenit o marota expresia ca “masina e un lux, nu un drept”, ca uite ce bine traia lumea in secolul trecut fara masini. La fel si fara avioane, ce tot tre’ sa ne miscam toti curul din A in B.

    Daca ai nevoie sa ajungi din A in B, drumul cu masina e mai ieftin ( ca timp x bani ) decat altceva si daca nu prea iti permiti sa “arunci” banii sau timpul necesare pentru alte mijloace de transport atunci ai nevoie de masina, chit ca e o flinstoneta.

    Ca e un jeg cu fumul mai lung decat ea, ca sar toti hipsterii sa-ti spuna “coaaie, tu nu-ti permiti masina, jet de-aici cu rabla ta”, astea-s fite de oameni care-si permit mistourile si timpul de astfel de mistouri. Realitatea e diferita.

    Iar aia cu hai sa iti luam mai multi bani ca esti sarac si nu poti plati taxa aia toata o data e cam de cacat.

    Sigur ca razi cand te gandesti – ca bai nene, un om n-are bani de 2 plinuri de benzina nu-i trebuie masina. Doar ca pula mea, oamenii par sa gandeasca unithreaded, cate un subiect la un moment dat. Ca si cum pula ala care se chinuie sa-si plateasca taxa la rabla DOAR AIA are de platit din venitul lui. Pai poate tre’ sa isi faca probleme si de plinurile masinii, si de rata la ea, eventual, si de asigurare, si de ce cheltuieli mai are, si poate e intr-un punct in care mai are cateva sute de lire in mana si se face vremea sa platesca taxa.
    Si e la modul, ce fac coaie, ii dau pe toti o data ( stiu ca suna amuzant) si raman in curu’ gol, sau platesc rate?
    Sau poate aia sunt banii pe care ii pune de-o parte luna asta dupa cheltuieli si isi zice: Ba, daca platesc taxa asta atat cat e, mai pun pula de-o parte. Nu e bine sa renuntam usor la principii. Asa ca hai sa le dau jegosilor cat vor in plus, numa’ sa nu-mi violez rata de economisire.
    Nu toata lumea iese cu mii de euro in plus la sfarsit de luna ca sa fie toate taxele un mizilic.
    Pentru Romulania eu castig bine de ceva vreme, de vreo 8 ani asa.
    Desi aveam ceva salariu, ma cam durea cand trebuia sa dau cash 2000 de lei taxa pe rabla. Si se cam nimerea si cu asigurarea , care dac-o faceam pe tot anul era 1200-1300 de lei, si daca stiam ca peste o luna vine si revizia si mai costa si pe acolo 2000-3000 de lei, nu imi mai convenea, stii? Daca calculam la toti banii / an cheltuielile astea nu erau problematice. Dar daca trebuia sa le platesc pe toate intr-o luna, ma enerva sa merg pe minus, nu e comform principiilor mele de viata, chit ca aveam de unde.
    Asa ca incepeam . Ia futu-va in gura ca fac eu asigurare pe 6 luni si mai vedem atunci.
    Ia ca nu mai schimb eu parbrizul nici anul asta, ca decat sa dau 3000 de lei si pe ala, ” dau 1 milion la spaga”, cum zice Giovanni Becali, si imi rezolva lucrurile pe ceva timp in avans.
    Sigur, e mai scump uneori, alteori sunt niste hackuri, dar nu toata lumea traieste intr-un cadru ideal, in conditiile pe care le inventeaza, de obicei, aia cu burta plina.

  22. Manowar says:

    In ’62 unchi-meu tocmai a terminat armata si cand a ajuns in Gara de Nord a prins ninsoarea aia de 3-4 metri.

    In timpul lui liber.

    In 1962, globalizarea nu era o chestie. Toata lumea lucra (relativ) local, asa ca puteau merge cu bicicleta/masina. Nici nu erau prea multe masini pe strazi asa ca, in mod ironic, circulai mai lejer (si mai safe) cu bicicleta.

    Discutiile pe tema aia sunt usor inutile. Iarna nu-i ca vara si 2018 nu e ca 1962. In ziua de azi sunt destui pe aici care merg 40 de mile pana la lucru (one way), ca mai aproape nu au gasit nimic (ca sunt fabricile in China, kthx). Iar asta e din cauza statului, nu a lui Ghita muncitoru’

    Pe aici iei o masina in £300. Nu grozava, dar masina. Si mai platesti combustibil, asigurare, alte alea. Nu prea merge cu “ce ba, n-ai bani de juma’ din cat ai dat pe masina?”.

    Nu ca-mi pasa de saraci, doar zic.

  23. Adi says:

    @Orbu, nu am zis ca masina e un lux, am zis ca masina e o optiune care vine cu un cost pe care ti-l permiti sau nu. E o alegere. Si costul de a plati in rate e mai mare decat de a face o singura plata, daca alegi optiunea cu cost mai mare e problema ta, nu a altcuiva. Daca esti sarac sau bogat sau chior sau gay sau alb sau verde cu 2 antene pe cap, costurile sunt aceleasi si platesti cat costa. Si nu, masina nu e un drept, este un drept cu conditii: sa stii sa conduci, sa respecti regulile, sa platesti costurile. La costuri intra si benzina, si intretinerea, si taxele de drum, ca nu construieste si mentine nimeni sosele cu un compus din aer si drepturi.

    Deci, daca nu are bani de taxe inseamna ca nu are bani de masina. Si daca vrea serviciul de plata cu taraita, sa plateasca costul respectiv. Da, il inteleg ca are nevoie, dar al naibii sa fiu daca am vazut pe cineva spunand “ba, saracii aia au si ei nevoi, un blowjob din cand in cand, ma duc voluntar sa ii ajut”. Doar sa ii taxeze pe aia care produc ceva ca sa le dea la aia care nu produc destul – pai ce datorie am eu fata de Dorel tractoristul? Daca Dorel tractoristul produce grau si eu mananc paine, o fac pentru ca am platit painea aia cu tot ce inseamna, de la produs grau (de Dorel sau altul) la fabricat si transportat painea, deci nu am nici o datorie fata de Dorel, am achitat-o o data cu painea. Daca lui Dorel nu ii ajung banii, sa vanda graul mai scump (ce inseamna asta e o alta discutie pentru alta data), dar sa nu intinda mana (cu arma la tampla) si sa ceara frumos bani.

    @Manowar, nu s-a schimbat nimic din ’62 in 2018: daca ai de unde bei sampanie, daca nu ai atunci bei apa chioara. Faptul ca ai nevoie de sampanie nu inseamna ca o sa inceapa sa ploua din cer cu ea, iar globalizarea nu are nici o treaba la nivel de principiu.

  24. altcalic says:

    Daca tu crezi ca iei un produs care costa 1000 de lei in rate egale de cat vrei tu, intinse pe ce perioada vrei tu, platind 1000 de lei, ai “iq sub unitar”, ce o mai fi si aia. Tu vezi ce vor vanzatorii sa vezi, dar nu te gandesti la implicatii si ce face de fapt vanzatorul ca sa iti vanda in rate cu dobanda zero. Nu vreau sa iti stric ziua, dar iti zic ca nu exista nimic gratuit pe lumea asta si nici credite fara dobanda; platesti, dar nu te prinzi tu.

    Deci, ca sa concluzionam, daca luam produsul pe loc cu 1000 de lei e mai ieftin fata de a lua produsul in 10 luni a 100 de lei care fac tot 1000 de lei. Ce sa zic, presupun ca e adevarat in zonele unde inflatia e negativa.

    Stim, in ’62 nu erau credite cu dobanda zero, pe la 1100 probabil nici prea multe banci. Si ne descurcam, ce dreaq.

  25. Adrian says:

    Locuieste toata lumea intr-o zona cu metrou, tramvai, tren intro raza de 10 minute ? Nu.

    fara masina, fara bicicleta si fara masaj la pula din partea unor hipsteri care nu isi pot muta propriul cur mai departe de coltul strazii fara masina.

    Lol, asa ca chestie, pe idea comentariilor astora: eu am crescut in dormitory town, ca sa nu zic direct sat de navetisti. E misto sa te plimbi pe jos, sau chiar si cu bicicleta, dar in tot orasul nu-i altceva decat zona rezidentiala de pensionari, zona de imigranti si zona de bastani gen.

    Gen orice vroiai sa faci, orice, mai putin sa te ingroape, era inafara orasului…. adica in orasul vecin. Inconjurat de sosele sau camp nisipos. Bineinteles ca bicla si mersul sunt out of discussion, ca prin balarii si garduri cam greu, si pe sosea te calca. Si oricum bicla costa cat o masina sh, gen sa ai dinaia de scos in sosea sa nu te vezi mort pe acolo.

    Copil fiind, eram inconjurat de statii autobuz, tren si metrou. Bineinteles ca pretul era gen 1,5-3 eur o calatorie, si la abonament discutam de zone, care oscileaza intre 50 si 150 eur pentru ca penis. Si uite asa se facea ca tu erai din zona X si te costa relativ 60 ca sa intrii si-n zona Y, care era din centura dormitory, dar ca sa ajungi in orasul mare unde era toata distractria iti trebuia cel de toate liniile. Si cum erai tanar era “redus”, dar incearca tu sa-l convingi pe tactu cu 16 ani sa-ti dea 100 de abonament, gen 65 de abonament si restul sa-ti iei si tu un suc, eventual dat la buci. Bonus, cauta anunturi, gen sa nu cumva sa te si angajeze nimeni cand tu stai la mama naibii de punctul de lucru si n-ai masina, ori bani de carnet, ori bani de masina, ori bani de benzina, ori vreo referinta credibila cum ca macar merita sa te sune (asta daca si ai telefon) :)))

  26. Manowar says:

    Da, il inteleg ca are nevoie, dar al naibii sa fiu daca am vazut pe cineva spunand “ba, saracii aia au si ei nevoi, un blowjob din cand in cand, ma duc voluntar sa ii ajut”. Doar sa ii taxeze pe aia care produc ceva ca sa le dea la aia care nu produc destul – pai ce datorie am eu fata de Dorel tractoristul?

    Nici una. Nici nu am sustinut asa ceva vreodata.
    Tot ce zic e ca, atata timp cat Dorel tractoristul trebuie sa platesca mai mult ca tine, sa nu te miri ca o sa ramana Dorel tractoristul forever. Asta, in principiu, ar fi OK. Problema e ca atata timp cat ramane Dorel tractoristul, va trai din banii tai. Aia-i tot ce zic.

    @Manowar, nu s-a schimbat nimic din ’62 in 2018: daca ai de unde bei sampanie, daca nu ai atunci bei apa chioara. Faptul ca ai nevoie de sampanie nu inseamna ca o sa inceapa sa ploua din cer cu ea, iar globalizarea nu are nici o treaba la nivel de principiu.

    Boss, nu stiu in ce tara te-ai nascut tu, da’ in 62 nu prea bea nimeni apa chioara. Si nici aia cu sampanie (masini) nu erau prea multi.

  27. Fery says:

    “iar globalizarea nu are nici o treaba la nivel de principiu” – atata doar ca globalizarea aia te obliga azi sa platesti extra costuri doar ca sa ramai in viata, in rest e fix la fel ca in 1962, cand puteai merge pe jos 30 de km si n-avea nimic de pierdut. Dar fix la fel, nu asa. Ce conteaza ca in 1962 un parinte asigura venituri suficiente pentru toata familia de 5 desi muncea doar el si nu in IT ci la fabrica de pantofi? Stii, fabrica aia care era in acelasi oras cu el, inainte a exporta astia productia in china ca e mai ieftin acolo, inainte de a aduce profitul inapoi in europa in “imobiliare” impingand costurile locuintelor in pula cu satelitu de trebe sa te muti la 50 de km de job ca nu poti altfel. Inainte ca micii intreprinzatori sa suga pula pentru ca global market si banane din ecuador. Inainte sa fie airbnb si sa coste chiria pe luna cat un salar samd.
    Ai trantit tu justitiar exemplul asta din 1962, mai da-i si in pula mea pe astia de se plang ca n-au masina hipsterii pulii. Dar ia uita-te tu putin in jur si zi-mi daca in afara de principiile tale mai sunt si alte chestii la fel ca in 1962. Ca mie mi se pare ca nu. Poate la stalingrad, ca altundeva nu.
    Newsflash: orice om relativ sanatos e in stare sa mearga 30 de km pe jos, macar o data pe saptamana, asta nu inseamna nimic in legatura cu cat de necesara e o masina ca sa supravietuiesti decent azi. Sau cate taxe directe sau indirecte (vezi compozitia pretului benzinei) iti baga pe gat statul pentru “dreptul” ala. Sau cat din salariul tau lunar merge pe o mobilitate nu dorita, ci necesara ca sa poti trai. Ca nu toti dau login pe ssh de acasa, ok?
    Si la final, crezi ca unchiul tau facea drumul ala ca rutina, sau a fost ceva atat de exceptional pentru el, incat nepotul lui inca mai vorbeste despre asta in 2018 pe bloguri cu necunoscuti?

  28. Orbu says:

    @Adi: E contraproductiva treaba. Nu e vorba de sa ajutam saracii. Dar statul fix asta face. Ii ajuta. Cu o mana si le ia alta.
    E vorba de a-si trage presul de sub picioare.
    Statul plateste ajutoare sociale? Plateste. Ca daca nu ar plati as intelege optica, dar se preface ca vrea sa ii ajute pe saraci.
    Ce face un om cand nu-si mai permite sa munceasca? pentru ca pula mea, asa ne-am ajuns, tre’ sa iti permiti sa mergi la munca, nu e chiar pentru oricine.
    Sta pe sociale, aia face.
    Nu-i subventionezi saracului aia 7 lire pe an, sau cat dracu e considerat costul platii cu taraita si alte lucruri de care are nevoie. Nooo. Lasa, ca-i dai pe urma ajutoare, plus ca iei pula taxe dupa el.
    Daca un om se ridica din saracie, ceva imi spune ca produce mai multi bani si aduce mai multi bani la buget decat aia 7-14 lire. Da’ e mai bine sa-l tii acolo sclav si sa il sifonezi la buzunare pe diferite parti.
    La fel si eu, nu dau doi bani pe saraci, da-i in pula mea, eu stiu bine cum merge treaba asta.
    In 2009 la ora 8 dimineata ieseam din tura la contractul remote, la 8:05 zburam pe usa catre jobul din Bucuresti. Daca avusesem timp sa-mi fac dus in timpul serviciului de dinainte, bine, daca nu, mai da-i in pula mea si pe aia cu jobul lui de zi, ca si-asa plateau salarii pentru nespalati, sa suporte.
    Daca era liftul liber, il luam , daca nu, alergam 5 etaje, ca ajungeam mai repede.
    Daca era autobuzul in statie sau in raza vizuala, ma suiam in el o statie pana la metrou, daca nu, alergam 5- 7 minute, ca ajungeam mai repede asa si la 8:20 trebuia sa fiu de la piata sudului la metrou, ca sa ajung la 9 la 1 Mai, altfel se uitau aia stramb si daca as fi intarziat 1 minut. Am intarziat de vreo 2 ori cate 1 minut in 6 luni.
    Bani sa ma mut mai aproape nu aveam. Bani de o gioarsa nu, ca era cu taxa de inmatriculare cat casa pentru SH-uri ( pe o rabla de 500-800 de lire am platit 4100 de euro) , altfel as fi putut locui intr-o zona mai ieftina, fara access la metrou, dar cu conexiune rezonabila catre serviciu.

    Cand m-am mutat la unii care plateau salarii mai de spalati, dar nu cat sa tin o masina a trebuit sa schimb strategia. M-am mutat intr-un loc unde alergam doar 4 minute pana la metrou si cu conexiune mai scurta, sa am timp de facut dus. Si-am strans bani de rabla in conditiile impuse de stat. Dar stii ce-am facut in timpul asta? Am platit PULA taxe pentru contractul remote.

    Pai daca toate-s un lux, la toate sunt conditii de precalificare din sfera “nu mai fitz’ saraki”, io pentru ce sa platesc, coaie, taxe? Da-le in pula mea, sa plateasca bogatzii atunci, ca aia au. Nu? Ca e lumea alora, aia se califica default la toate.

  29. super_fotbal says:

    @Altcalic da te rog un exemplu unde ai calculat tu inflatia cand ti-ai luat ceva si ma apuc si eu de calculat inflatia cand mai am ceva de luat.

  30. Iuli says:

    @Altcalic Hai sa iti desenez eu. Produsul ala e 900 + 100 extra sa le acopere dobanda alora care vor 10 rate. Daca tu dai 1000 vanzatorul are 100 profit extra. Cauta alt vanzator si probabil gasesti unul sa dea cu 900 si sa nu ofere rate. Nu e valabil strict aici, la asigurari.

  31. iexies says:

    Nu se refera la faptul ca poti plati 3 luni pe an. Si nu-si ia nimeni masina ca sa circule 3 luni pe an.

    Din cate stiu taxa aia se plateste si la motociclete. Uni nu merg tot anul cu ea, ca poate nu au chef sa le inghete coaiele in frig.

  32. altcalic says:

    Vai Iuli, deci raspunsul tau argumentat la “de ce e mai ok sa dau 1000 de lei acum vs 1000 de lei in 10 luni” este “cauta alt vanzator ca poate acolo gasesti cu 900. Probabil.”. Bai ce sa zic, m-ai spart la faza asta. Adica nu e ca si cum era evident (la cat de straveziu era argumentul cu care credeti voi ca ati gasit miezul din gogoasa) ca o s-o bagati p-aia cu “dar de fapt costul dobanzii e in produs”, ai simtit nevoia sa-l spui si cu voce tare. Adica nici macar nu va trece prin cap ca poate produsul ala nu e in alta parte mai ieftin – nu, TREBUIE SA FIE pentru ca asa mi se pare mie.

    Plot twist: toate magazinele care se respecta au chestia asta, lucru de altfel normal intr-o piata concurentiala. Nici macar nu e obligatoriu sa coste ceva magazinul, chestia e oferita de banca (pentru ca de obicei vine doar prin cardurile lor de credit, de unde de altfel isi trag si profitul daca esti fazan si nu-ti faci money management – gen uiti sa acoperi). Costul produsului in magazin e influentat de alte chestii mult mai importante (cum ar fi garantie, servicii postvanzare, costuri cu spatiul/showroom/personal etc) pana sa ajunga la “rate fara dobanda”, lol.

    Dar ce sa zic, chapeaux, ati demantelat inca o conspiratie mondiala.

    Super_fotbal, tu cu cine te certi maica? In caz ca nu era evident de prima data, eu eram de partea ta.

  33. super_fotbal says:

    Nu stiu boss, nu sunt de pe aici.

  34. Iuli says:

    @Altcalic – Comisionul comerciantului pentru plata in rate e intre 8 si 11% (la 12 rate egale fara dobanda). Da e ok, stii tu cum e cu cardurile and shit.
    Ai tabelul mai jos ca la unii chiar trebuie sa le desenezi.

    https://www.webecom.ro/blog/parteneriat-webecom-si-mobilpay-pentru-acceptare-plati-cu-card/

  35. Aburu says:

    Cred ca liniile de credit si plata ‘lunara’ sunt de fapt metode de a da saracilor chestii care nu si le ar permite altfel. Adica e mai profitabil pt societate ca saracul sa plateasca mai mult lunar(ca e si prost si nu si da seama) decat sa stea cu nasul lipit de geam ( pe exterior) … ca nu si permite nimic. Nu circula bunurile, nu merge consumul. hai sa le dam impresia ca isi permit chit ca platesc de ii indoaie.

    In principiu daca nu mi permit cash inseamna ca sunt prea sarac pt chestia aia… si da, e valabil si pentru case pe care si le permit toti saracii in rate…

    depinde din ce unghi te uiti sau ce incadrezi la ‘saraci’

  36. Manowar says:

    In principiu daca nu mi permit cash inseamna ca sunt prea sarac pt chestia aia… si da, e valabil si pentru case pe care si le permit toti saracii in rate…

    Teoria aia e valabila pana in £10k
    Peste, as zice eu ca nu. Bine, saracia si bogatia sunt relative, da’ sa nu exageram. Ca asa, ne zice Branson ca daca nu avem macar propria insula suntem saraci lipiti. De aia zic sa nu exageram, ca peste 99% din buyers iau cu mortgage si nu e o smecherie sa stai cu chirie.

    Practic, ce zici tu e ca daca unu’ sta in Londra si nu are juma’ de milion cash, e sarac. Fiind o chestie relativa, poti spune asta, dar e un fel de mai las-o-n pula goala de vrajeala, ca parca nu e chiar asa.

  37. altcalic says:

    Iuli draga, intre 8 si 11% inseamna de fapt intre 2.5% si 11%, precum vezi si in tabel, ca are mai multe linii, nu doar pe ultima. Dar ce nu intelegi tu nici batut este ca magazinele isi pun acel cost in toate produsele, nu doar cand cumperi in rate. Si ce nu intelegi in continuare este ca toate magazinele de la care ai vrea sa cumperi au deja chestia asta, din motive care ar trebui sa fie evidente. Si magazinele alea nici nu platesc pretul de lista pe care l-ai dat din aceleasi motive care ar trebui sa fie evidente. Ar trebui…

    Uite eu apreciez aceasta facilitate de a plati in rate fara dobanda si o folosesc de fiecare data cand iau ceva mai scump, chiar daca din salariu as putea sa iau 10 acele chestii. Din simplul motiv ca pentru mine e acelasi cost si nu vad nici un motiv logic de a decarta 5k pe loc in loc de a da 1000 de lei pe luna 5 luni. Basic cash flow. Chiar si daca as face parte dintre “saraci”, tot nu m-ar costa nimic sa iau acum si sa platesc apoi 6 luni la ceva in loc de a astepta 6 luni ca sa iau acel ceva. Iar asta inseamna vanzari mai mari pentru magazine, deci overall preturile pot fi chiar mai ok decat la vanzatorii aia “ieftini” pe care-i cautati voi din cauza ca una e cand costurile fixe sunt 5% din ce vinzi si alta e cand sunt 30% din ce vinzi.

    Ma rog, cel mai probabil e pierdere timp ca stau sa argumentez cum e cu economia, dar e pentru restul cititorilor carora parca-parca le da cu rest cand le spune cineva ca 1000 != 100×10.

    tl;dr: putin probabil ca magazinele sa aiba nevoie de lectii de taiere a costurilor de la niste comentatori de pe opencube, deci daca majoritatea lor ofera aceste unelte a diavolului de rate fara dobanda inseamna ca e win-win pentru toata lumea – ei vand mai mult, oamenii in mod evident cumpara mai mult, deci parca-parca le convine si lor.

    In principiu daca nu mi permit cash inseamna ca sunt prea sarac pt chestia aia…

    Cute, but wrong. In primul rand, pentru unele chestii e cam de porc sa stai sa strangi banii 10 ani ca sa poti abia apoi sa le folosesti ca na, poate nu mai apuci (de exemplu). Sau poate nu vrei sa-ti tii copiii doi in pat cativa ani pana cumperi 4 camere cu banul jos. Sau, sau.

    In al doilea rand, dpmdv trebuie sa fii destul de ingramadit ca om sa ai cash banii de un apartament/casa/orice e peste sa zicem 6-12 salarii si sa-i dai pe toti in loc sa-ti faci un credit la cum sunt dobanzile acum in monedele care conteaza (desigur, nu unul pe 99 de ani cu 10% dobanda, dar plm, cred ca si in romania sunt acceptabile dobanzile vs a da servieta cu bani si sa-i ingropi in 4 pereti in loc de a-i avea disponibili).

  38. Aburu says:

    Da, de acord … pentru asta sunt dobanzile, comisioanele etc (Ca prentru saraci totul e mai scump). Nu stiu de unde iei tu bunuri sau bani fara dobanda dar zi ne si noua. Pana si la cardul meu de credit perioada de gratie (adica zero ‘costuri’) e de 55-60 de zile, dupa aia incepe sa devina mai ‘scump’. Si asta in uk nu romania unde te trezesti cu un mic comision ascuns numai daca intri in banca…

    ‘Cute but wrong’ corect, dar cam asta e viata. Exemplu in comunism sau ‘capitalismul de cumetrie’ de dupa, toata copilaria stateam cu nasul lipit de geam, ma uitam, vroiam si nu erau bani. Adica nu ti dadea nimeni. Cu sau fara dobanda. Erai sarac si cam asta era. N aveai bani, nu luai ( asta daca aveai ce sa iei). Si un salariu cash era ‘mult’ tocmai pt ca banii se topeau de la i luna la alta.
    Altii mai destepti au inventat viata pe datorie … saracii sunt la fel de saraci dar au acces la mai multe lucruri. Ele sunt mai scumpe evident, dar ai acces la ele (adica nu raman dincolo de geam sa aburesti sticla cand te uiti)… asta face viata mai frumoasa, mai suportabila si tempereaza din frustrari… avem de toate, nu ne mai e foame, iar cu burta plina altfel te uiti in jur

    ‘La cum sunt dobanzile acum’, ‘Monedele care conteaza’ Sigur, un bun exemplu francul elvetian – ‘qed’ ca pentru saraci totul, mereu va fi mai scump. Sau o zicala romaneasca la omul sarac nici boii nu trag ( ii cade si paine n cacat)

  39. Manowar says:

    Da, de acord … pentru asta sunt dobanzile, comisioanele etc (Ca prentru saraci totul e mai scump). Nu stiu de unde iei tu bunuri sau bani fara dobanda dar zi ne si noua.

    ‘La cum sunt dobanzile acum’, ‘Monedele care conteaza’ Sigur, un bun exemplu francul elvetian – ‘qed’ ca pentru saraci totul, mereu va fi mai scump.

    Nigga, tu ai dreptate in principiu, dar ti-am zis, la chestii pana in 10k. La case, de exemplu, nu ai dreptate.

    Calcule concrete:

    Suntem in 2008. Jenel strange 10,000 de lire pe an (greu, dar strange). Vrea sa cumpere o casa cu banii jos, nu ca saracii. Cosmelia e 200k. Jenel strange din dinti si strange bani 20 de ani, pana-n 2028. Problema e ca in 2018 casa e deja 400,000. (Iti dau eu exemple de pe rightmove sau le cauti tu singur?). Dar Jenel are un bulan incredibil si, cumva, din 2018 pana in 2028 pretul nu mai creste (efectiv imposibil, dar Jenel are bulan). Asa ca Jenel are nevoie de 40 de ani de economisit pentru a cumpara casa aia. O poate cumpara in 2048, daca nu cresc preturile pana atunci (dincolo de imposibil). In sfarsit, dupa 40 de ani (pe dracu’), o poate cumpara cu banii jos. Desigur, in astia 40 de ani a platit chirie, sa zicem in medie 1000 pe luna (foarte improbabil, dar poate sta shared, pula mea). Adica a platit 480,000 pe chirie ca sa nu dea dobanda la pretul original de 200k.

    Georgel nu stie de astea cu economie, e prost, el crede ca bancile sunt bune. Tot 10000 pe an strange si el. Georgel a luat casa la 200k. La 200k, a dat aia 10k in 2008, ca plm, why not. Si are de platit o rata de 700 de lire pe ceva cu 3bed – in timp ce Jenel inca da 1000 la shared. In 2018, deja si-a platit 50% din casa fara overpayments. In 2025 e achitata complet pentru ca inflatie. Iar Georgel a stat in casa lui in aia 17 ani, nu in shared cu boschetarii. Si mai bine, inca din 2018 casa facea 400k, deci Georgel a facut si un mic profit de peste 200k la vanzare.

    Manowar strangea 30k pe an (plm, sa vad anul asta cum arata, pe contracting). Si el si-a luat o casa. Dar, soc si groaza, dupa ce a luat-o a primit o oferta in alt oras. Manowar a ridicat din umeri si a scos casa la inchiriat. Avea cerere la 1000, dar a inchiriat-o la 900, ca era presat de timp cu mutatul. Rata e 650. Manowar a calculat ca o plateste in 5 ani, dar e posibil sa o plateasca in 3 (in total). Si, sa vezi, chiriile vor creste iarasi (pentru ca hmrc, taxe, suprapopulare), dar rata la casa nu – ca e fixed. Ce o fi mai bine pentru Manowar, sa stea intr-o casa la 650 sau in aceeasi casa la 900-1000?

    Deci da, dar nu.

    Ce zici tu se aplica la “luxury”. La chestii care ti-ar placea, dar de care nu ai nevoie. De acoperis ai nevoie. Asa ca hai sa ne trezim. Alegi doar cat pierzi: X la dobanda sau 5X la chirie. Nasol moment.

    Da, suntem saraci prosti daca ne luam iphone in rate. Da, suntem saraci si mai prosti daca asteptam sa ne luam casa cu banii jos. Din pacate.

    Sigur, un bun exemplu francul elvetian

    Sigur, dar de ce sa ne uitam la franc si nu la lira sterlina, cand suntem platiti in lire sterline si ne batem pe burta razand de cum s-a dus lira in cap? Ca suna naspa la stiri cand zic aia ca a pierdut lira 20% dupa brexit. Dupa care ne uitam la cum cresc salariile, ca tre sa dea angajatorii mai multe lire devalorizate si cum – implicit – scade “greutatea” ratei la casa si dobanda e fixed. Pai, nu?

  40. Aburu says:

    “Si are de platit o rata de 700 de lire pe ceva cu 3bed – in timp ce Jenel inca da 1000 la shared. ”

    Hai sa fim sinceri ce shared e ala de 1000 🙂 si in londra daca te duci la banii aia te aproprii de un studio

    Dincolo de asta, calculul e in principiu corect. Daca reusesti sa platesti casa repede, in cativa ani 3-5 atunci tot surplusul chiriei iti va intra in buzunar ca profit si ramai si cu casa. A carei voloare daca nu creste ( da, s au triplat preturile fata de anii 90) cel putin ramane la fel, deci nu pierzi. In rest nu mi e clar care sunt cheltuielile, doar daca se fute ceva prin casa gen boiler proprietarul scoate banu. La fel nu stiu cum e cu impozitul pe proprietate sau daca e de platit doar council tax si asta se transfera chiriasului. ( si ca proprietar n al alte cheltuieli)

    Tb vazut cu un contabil ce regim de impozitare au banii din chirie, pt voi ar fi cam 10k pe an venit suplimentar – se imparte la doi ca sunteti doi proprietari tu si sotia? Stiu e ca un ‘allowance’ primii 7.5k din chirie nu se impoziteaza. Dar suma se adauga la ‘personal income’ sau nu ? Adica aduni chirie, salariu, dobanzi la savings (orice forma de personal income) si dupa ce sari de 45k te rupem in gura cu impozitele 30-40%?

    Fara legatura cu postul asta, as fi curios de un calcul sincer pt ultimii 2-3 ani de cand ti ai cumparat casa cam care a fost suma/cheltuielile
    vs
    stat cu chirie aceeasi perioada intr o casa 3 bedrooms ? (La o medie de 900£ sa zicem cu cat inchiriezi casa)

  41. Manowar says:

    Hai sa fim sinceri ce shared e ala de 1000

    Unul mai prost ca asta care e 1150. Alta intrebare?

    https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-74819168.html

    Dincolo de asta, calculul e in principiu corect. Daca reusesti sa platesti casa repede, in cativa ani 3-5

    Si daca nu, tot pe plus iesi.

    La fel nu stiu cum e cu impozitul pe proprietate

    Irelevant. Imagineaza-ti ca dai 40%. Tot esti la nivelul la care iei casa cu avansul si-ti plateste altul ratele. Practic, cumperi cosmelia cu 10% din pret. Hai, 15% ca mai ai cheltuieli cu reparatii de-a lungul anilor.

    Vrei rezumatul?

    Stai cu chirie si dai 900/luna (de fapt 1000) sau o cumperi, stai in ea (ca undeva tre’ sa stai) si dai 650/luna. Chit ca-i dai in 30 de ani, nu-ti creste rata cum iti creste chiria. Nici daca iti cresc dobanzile.

    Singurul mod in care castigi fara a cumpara e sa stai cu parintii (fara a plati chirie) si sa investesti banii de chirie in altceva, sa nu sugi pula cu inflatia. Iar pentru noi, ca emigranti, asta nu e o varianta. Nu stiu de ma-ta, dar mama nu are casa-n UK.

    …si chiar si atunci “castigi” doar daca nu te uiti la faptul ca nu poti aduce o gagica acasa si alte alea.

    Altfel, da, landlordul schimba boilerul la cativa ani, poate. Chiriasu’ plateste agency fees de-un boiler la fiecare mutare. Mai las-o-n pula goala.

    Tl;dr ai dreptate pana-n 10k. Dupa, te inseli. Lasa vrajeala.

  42. Aburu says:

    Hai ca se vede clar ca ala abereaza cu £1150 shared room (posibil sa gaseasca unu mai prost ca el) dar se vede ca e exceptie nu regula

    https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/find.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E4645841&minPrice=1000&maxPrice=1300&minBedrooms=1&radius=0.5

  43. Manowar says:

    Hai ca se vede clar ca ala abereaza cu £1150 shared room (posibil sa gaseasca unu mai prost ca el) dar se vede ca e exceptie nu regula

    Calculezi superficial.

    Da, gasesti la 1300 one bed flat – dar la ala nu mai ai facturile incluse. Mai adauga 300 pentru alea si inca vreo 200 pe transport daca nu e unde ai treaba. Si o sa vezi de ce inchiriezi shared la 1000 – ca tot un pat ai.

    Intelege si tu ca eu am facut deja toate calculele astea de 30 de ori inainte de a cumpara casa si e cum zic eu, nu cum ti-ar placea tie.

    Da, in 2012 inchiriai ceva shared la vreo 600 in Londra. Acum dai 1000. Eh, care-i mai destept – ala care a cumparat sau ala care a platit chirie, asteptand sa plateasca el cu banu’ jos ca sa nu-i zici tu ca e sarac? Practic, ala care a cumparat atunci ceva 3 bed acum ia un lodger si are mortgage si facturile platite de ala. Daca mai ia unul (ca are dormitoare) deja are si masina si iesirile platite, merge la munca de socializare.

    Ti-am zis care-i singura varianta in care iesi mai bine fara a cumpara: batranete fara de tinerete si moarte fara de viata, i.e stai la ma-ta. Asta daca are ma-ta casa platita. Altfel, pierzi in toate scenariile.

  44. Aburu says:

    Nu pot sa te contrazic pt ca eu nu am experimentat decat chirii – gypsy, impachetat si mutat cand e nevoie cam la 1.5-2 ani ( da, costa) Privesc asta ca o cheltuiala ca si taxele, masina sau mancarea. Nu mi convine dar n am ce face! Intuiesc cumva ca in uk casele sunt mai mult decat un acoperis, mai mult o speculatie si avutie gen ‘golden hen’ care produce bani. Dar nu inteleg aspectele ca sa nu zic mare lucru

    Ca o aberatie, pe langa subiectul discutiei: am fost de curand la blenheim langa oxford, toata povestea si istoria e pe wikipedia (ai ce vedea si ce face juma de zi) Vreau doar sa zic ca acea cosmelie a costat £240,000 la 1700 toamna … la diferenta de 50-100 de ani dupa, in anglia se supravietuia cu £6/an sau se traia bine cu £30/an.

  45. Manowar says:

    Nu pot sa te contrazic pt ca eu nu am experimentat decat chirii – gypsy, impachetat si mutat cand e nevoie cam la 1.5-2 ani ( da, costa) Privesc asta ca o cheltuiala ca si taxele, masina sau mancarea. Nu mi convine dar n am ce face!

    Mda, daca doar s-ar fi inventat o solutie pentru a putea sa nu mai platesti chirie. Ceva, cumva, sa nu dai la infinit bani pentru asta. Pacat ca nu exista una.

    Intuiesc cumva ca in uk casele sunt mai mult decat un acoperis, mai mult o speculatie si avutie gen ‘golden hen’ care produce bani. Dar nu inteleg aspectele ca sa nu zic mare lucru

    Peste tot reprezinta mai mult decat un acoperis. Reprezinta ceva siguranta, stabilitate si libertate, aia reprezinta.

    Nu e vorba numai de faptul ca “golden plm”. E vorba de faptul ca stii ca esti la tine acasa. Nu te da nimeni afara. Nu-ti mareste landlordul chiria. Nu respecti regulile altora. Iti poti face niste calcule – ca daca e 650 rata luna asta, tot 650 o sa fie si luna urmatoare (daca nu cresc dobanzile; dar, cand cresc, oricum iti creste si landlordul chiria, ca si el tot mortgage are). Nu primesti preaviz ca “se marita fiica-mea si ii dau ei casa, ca nu are” (true story). Te doare-n pula de inflatie – ca daca se devalorizeaza lira, se devalorizeaza si datoria ta. Cand iti creste salariul cu 100, iti ramane suta aia in buzunar, nu ti-o ia landlordul doar pentru ca poate. Si tot asa. Iar de la un punct incolo, te doare-n pula de “ce salariu am?”, Ca anungi cu rata la vreo 300 pe luna si, de banii aia, poti pune conserve pe raft la tesco relaxat. Nu te fute grija de economie, industrie etc. Si iti faci niste calcule si iesi la “pensie” cand vrea pula ta.

    Dar sigur, e si cu risc, daca esti idiot si te arunci la prea mult. Ca una e sa-ti iei mortgage fixed pe 5 ani si sa-l achiti in 5 ani si alta e sa iei un credit de vreo 500k pe 30 de ani cu tracker.

    Solutia e simpla si-am detaliat-o in alta parte.

    Am mai avut discutia asta cu tine pe la sfarsitul anului trecut. Atunci nu-ti convenea ca erau casele britanicilor nasoale si ti-am zis: renovezi. Nici aia nu-ti convine, ca tu esti om liber, nu esti fraier etc. Pai, OK, atunci o sa platesti mereu 1/4-1/2 din salariu altuia mai destept, in loc sa platesti 15% pe rata (plus bani agentiei la mutare, plus comisioane, plus references, plus restrictii). Csf, ncsf.

  46. Aburu says:

    Da, s a dataliat in alta parte, aici era vb despre saraci. Sunt unul dintre ei si chiar nu mi e jena. Am stat cam 11 ani in bucuresti, doar chirie. M am mutat de 3 ori – o data aia cu se marita fii mea, alta data mai aproape de serv. Am platit tot timpul la timp si nu m au deranjat proprietarii cu nimic. Cu mutatul preaviz a fost 2-3 luni, nu m a dat nimeni afara. In medie un calcul asa grosier chiria a fost cam 30,000 euro pt astia 11 ani. (Pare mult, taxele platite la stat au fost si mai mult…) La inceput chiria era chiar putin 100-150 euro, dupa aia vreo 2-3 ani a fost 400 (bumul cu anii 2007-2009) si a scazut treptat la 350 la 300 pana la 250. Da, 250 euro, vorbesc de apartament 2 camere sau 1 bedroom in blocuri comuniste pe langa metrou. Mult timp ideea de a mi cumpara ceva era SF pt ca nu mi permiteam nici avansul. Cand mi as fi permis, m am gandit ca e prea mult sa ma imprumut 80% din venituri sau sa iau garsoniera cu 60k (cand era bula si toata lumea cumpara la preturi astronomice) In fine, am avut si mult noroc (Ma tzapisem cu niste credite de consum inainte) Si sincer, bine am facut ca as fi platit banii aia doar dobanda la banca plus comisioane si mi ar fi ramas de plata ‘principalul’ care probabil ar fi fost tot cam atat. Ok, intre timp as fi achitat o si mi bateam capul acum sa vand sau sa inchiriez. Alte dureri, nervi nu mi e clar ce/cat as fi castigat si cine ar fi alergat in locul meu (sau cati bani as fi pierdut sa alerg eu)
    Intre timp m am carat in uk, nu ma intereseaza ap in bucuresti. M ar interesa ca investitie dar din motivele de mai sus prefer sa strang banii la banca. Faptul ca n am avut datorii a contat mult, castigam binisor si vroiam sa plec dar nu sub un anumit salariu x. Plus ca aveam nevoie de un buffer ca nu era sigur daca o sa mi convina pe aici sau o sa ma intorc dupa cateva luni. Inainte sa vin in uk gandeam ca multi altii, comod, nu plec de la o mie si ceva euro in bucuresti la 2500 londra. In fine pana la urma m am invartit de bani si cat mai merge o mai frec prin uk. Diferenta majora e ca nu stii unde o freci, ce oras… in principiu unde esti platit mai bine si renteaza cu cheltuielile. Daca in romania era clar ca tot pe langa bucuresti o sa fiu cu serv, in uk oferta e atat de generoasa incat poti sa gasesti un job bun cam in orice zona. Habar n am cand trebuie sa impachetez si sa ma car iar, ca un gypsy est european ce sunt (mai ales ca oamenii nu asteapta cu saptamanile pana te decizi, vor destul de repede)
    Ma interesa un calcul onest chirie vs rata si cheltuieli de cand ai luat casa, pt ca nu stiu pe nimeni care sa si fi luat casa aici. Cercurile mele sint chiriasi convinsi sau altii care ‘prospecteaza’ Ipoteze intre gigel si costel nu prea conteaza. Cu chiria m am lamurit ar fi fost in medie 900£*12* (2-3 ani)? Nu stiu cheltuieli cu casa, comisioane etc o parte le am mai gasit pe blog dar nu ‘summary’ cinstit.

  47. Manowar says:

    Da, s a dataliat in alta parte, aici era vb despre saraci. Sunt unul dintre ei si chiar nu mi e jena.

    Foarte rau, ar trebui sa-ti fie.

    Cu mutatul preaviz a fost 2-3 luni, nu m a dat nimeni afara

    Daca ai plecat tu ca ai vrut, nu. Daca ai plecat ca te-au anuntat ei cu 2-3 luni inainte ca e cazul sa te carabanesti, ba da – tot dat afara e.

    n medie un calcul asa grosier chiria a fost cam 30,000 euro pt astia 11 ani. (Pare mult, taxele platite la stat au fost si mai mult…)

    30,000 de euro dati pentru nimic. I-ai dat si, dupa, ai ramas cu pula-n mana. Asta-i summary-ul care ar trebui sa te intereseze. Apoi ar trebui sa te uiti si la cat ai dat aici, in UK, dupa X ani. Si tot asa, ramai cu pula-n mana.

    in uk oferta e atat de generoasa incat poti sa gasesti un job bun cam in orice zona

    Exact. Ceea ce-nseamna ca poti cumpara cam oriunde iti permiti.

    Ma interesa un calcul onest chirie vs rata si cheltuieli de cand ai luat casa, pt ca nu stiu pe nimeni care sa si fi luat casa aici. Cercurile mele sint chiriasi convinsi sau altii care ‘prospecteaza’ Ipoteze intre gigel si costel nu prea conteaza. Cu chiria m am lamurit ar fi fost in medie 900£*12* (2-3 ani)? Nu stiu cheltuieli cu casa, comisioane etc o parte le am mai gasit pe blog dar nu ‘summary’ cinstit.

    Yeah, but you ain’t no cat, dawg, ca sa zic asa. Nu esti de-al meu si pentru restu’ nu scriu chestii la cerere pe lung.
    Totusi, ai summary-ul relevant mai sus, cu cifrele tale. Si-ti poti calcula cifrele si pe UK.

    Pe scurt, cumparata-n 2017. Cred ca-n 2020 o sa fie platita. In cel mai groaznic caz, cazu’ in care totu’ o sa-mi mearga naspa, in 2022. Nu stiu cat o sa valoreze pe hartie si nici nu-mi pasa, ca nu intentionez s-o vand. O s-o pastrez pentru ce-am zis mai sus – stabilitate, siguranta, libertate si durere-n pula fata de economie/market conditions/politics/inflatie/chirii.

    Cand ai cosmelia ta si esti imun la chirii/inflatie la modul ala, te doare-n pula si poti face cam ce-ti tuna. De la investit juma’ de salariu lunar in bonds, stocks, cacaturi speculative, la a-ti lua ce job vrea pula ta – ca oricum in cel mai rau caz ai de dat 300 pe facturi si … cat dai pe haleala si transport. Iar p-aia ii acoperi din orice job pe salariul minim si tot iti raman bani de distractie. Si-ti poti da demisia cand vrei, poti sa te apuci de altceva cand vrei, poa’ sa te doara-n pula de toata lumea. Si nici nu te mai intereseaza cate joburi sunt in zona si daca-s bune sau nu. Ca-i irelevant. Ai oricum bani de tot ce-ti trebuie si de ceva vacante si de futut buha la pub si ce te mai fute pe tine (mobil, pc, alte alea).

    De cealalta parte sunt aia care au stat “safe” cu chiria si care nu vor fi safe niciodata, ca se trezesc dupa 11 ani ca altii si-au platit juma’ de cosmelie, iar ei inca se zbat cu avansul si fluiera a paguba de 30k. Iar aia in Romania. Ca daca te uiti la cati bani ai futut si-o sa mai futi in UK pe chirie in 5 ani, sa zicem, s-ar putea sa te ia ameteala. Mai ales daca te apuci sa compari si in ce conditii ai stat in anii aia si-n ce conditii ai fi stat la tine-n casa.

    Oricum, calculul in cazul meu nu te-ar ajuta pe tine cu nimic. Pula mea, eu am dat 41.5k pe avans si stamp duty. Am mai facut doua overpayments de vreo 40k in total si tot mai am vreo 65-67k de banca (si nu-i dau ca plm, buffer + ca mi-ar lua aia 1% din suma comision de returnare anticipata, ca nu pot da mai mult de 10% pe an ca overpayment fara penalizari). Ce plm ai face cu calculul ala, ca ma gandesc ca n-ai 150k la dispozitie. Ca daca aveai nu mai stateai cu chirie de multa vreme.

    Ce e relevant in ecuatia asta e ca eu pot avea rata achitata din chirie (si chiriile vor creste, rata nu). Ceea ce inseamna ca, la punctul asta, daca as lasa casa sa fie platita de chirias (ceea ce-ar dura, da’ s-ar putea face), as putea spune c-am cumparat-o in 41.5k+40k. Nu-i rau pentru o casa de 300k. La capatu’ celalalt al pulii se afla chiriasii, evident. Care anul asta dau 900/luna (10.800 pe an?), da’ la anul vor da 1000 (12k), apoi 1100…si tot asa. Si la final vor ramane cu pula-n gat, se-ntelege. Ei in 3 ani dau avansul, da’ nu primesc casa. Si n-au idee cand zboara de-acolo (i.e cand vrea pula mea) sau cand le mai ia baiatu’ 100/luna extra. Si cam aia e, la aia se reduce. Stii cum e, viata e facuta din trepte. Unii le urca, altii le spala…

    Sigur, la schimb, aia nu-s “legati”. Cand public articolu’ cu inchirierea, te lamuresti tu de ce-nseamna sa fii “legat”.

  48. Aburu says:

    Sentimentul de siguranta si confortul sunt chestii strict subiective, nu se pot compara sau comenta. La fel si stresul.

    In cazul meu, nu mi pare rau dupa cei 30k platiti pe chirie in bucuresti. Adica nu mai rau decat imi pare dupa taxe (sensibil mai mari decat chiria, pe care nu puteam sa le ‘optimizez’ ca angajat in romania) sau dupa banii de mancare. Repet, daca as fi facut credit, astia ar fi fost doar dobanda si comisioanele la banca. Ok, as fi avut acum apaetament in bucuresti, asa si ce faceam cu el? As fi linistit vocile critice din familie si mi ar fi cumparat mai multa liniste probabil n as fi ajuns sa stau in el. Bine, 30k in cazul in care n as fi cumparat in plina bula (si probabil chiar atunci as fi luat ca ala era momentul cand se dadeau credite cel mai usor si totul crestea).
    Da, chiriile sunt ametitoare in uk. In unele zone cresc, in altele scad. Dar la sf lunii trag linie, atat timp cat imi ramane in medie 2k pe luna sau pe acolo, consider ca merita deranjul. Oricum n ar fi mai putin ametitor sa cumpar ceva. Stiu ca s au facut mari averi aici din inchirieri, cumparat case pe credit si inchiriat. Am citit despre ele, nu cunosc pe nimeni. Stiu un singur tip englez care a cumparat pe credit 2 apartamente intr o zona rezidentiala noua care n a mers. Pe scurt a pierdut bani, multi. Nu mi e clar daca nu e si aici o bula intr un sistem pe care nu l inteleg ca necunoscute sunt destule. Dar asta e cine nu deschide ochii, deschide punga. Iar eu deschid punga saracului si nu mi e jena. Asa e, ar trebui sa mi fie dar anii de saracie maxima in romania m au invatat sa nu mi fie

    Strict pe calculul tau e vb de vreo 140-150k. In chirie plateai cam 900£ Total approx 15k (1.5 ani) si aveai in cont 130-135k in momentul asta. Posibil ceva mai mult, estimez si taxe nerecuperabile sau cheltuieli mai ales renovari ca na ‘casa mea’. Pe acceasi logica de 25k pe an savings in 2-3 ani poti sa sari de 200k si altfel ti se rupe ca esti sarac si n ai casa ta. E drept ca daca pariezi pe cresterea pretului caselor la infinit pierd bani cand/daca m as hotara sa cumpar. Preturile cresc in anumite zone si scad in altele si naiba stie unde e cel mai bun loc de investit unde poti sa castigi bani multi. Daca as sti, as face, dar cum habar n am, pana atunci strang bani pe margine si ma bucur de linistea si no stressul chiriei.

  49. IulianS says:

    Daca as sti, as face, dar cum habar n am, pana atunci strang bani pe margine si ma bucur de linistea si no stressul chiriei.

    Dobanda si inflatia nu lucreaza pentru tine.

  50. Manowar says:

    Strict pe calculul tau e vb de vreo 140-150k. In chirie plateai cam 900£ Total approx 15k (1.5 ani) si aveai in cont 130-135k in momentul asta. Posibil ceva mai mult, estimez si taxe nerecuperabile sau cheltuieli mai ales renovari ca na ‘casa mea’. Pe acceasi logica de 25k pe an savings in 2-3 ani poti sa sari de 200k si altfel ti se rupe ca esti sarac si n ai casa ta. E drept ca daca pariezi pe cresterea pretului caselor la infinit pierd bani cand/daca m as hotara sa cumpar. Preturile cresc in anumite zone si scad in altele si naiba stie unde e cel mai bun loc de investit unde poti sa castigi bani multi. Daca as sti, as face, dar cum habar n am, pana atunci strang bani pe margine si ma bucur de linistea si no stressul chiriei.

    Numai tu stii despre ce vorbesti. Deeerp, daca nu cumparam, aveam 150k in cont – minus chiria. Asa. Si cu ce m-ar fi ajutat asta?

    Ba, o casa nu e o investitie. Nu o iei sperand ca o sa-i creasca pretul si o sa faci profit – ca daca o vinzi, iar treci la chirie, iar pierzi bani. Pe langa subiect, a crescut pretul la mine-n zona, dar nu asta e problema.

    Problema e: dau 900 si stau in ce gasesc, vulnerabil la inflatie si la mofturi de landlord si aia 900 sunt gone, pa-pa, nu ma aleg cu nimic..sau dau 650, rad cand aud de inflatie, stau unde vreau, cum vreau si..eu sunt landlordul si din aia 650, peste jumatate (50-90%) mi-i dau mie? (Ca la final e casa mea)

    La aia se reduce.

    Treaba cu “pariezi pe cresterea preturilor” este:

    1. Irelevanta. Ca tu ai nevoie de acoperisul ala, nu e un lux. Gen nu conteaza ca face £10 sau £100, afara ploua si nu vrei sa dormi in ploaie. Conteaza cat valoreaza pe hartie pula ta cand tu trebuie sa te pisi zilnic?

    2. Gresita. Conteaza doar de la a doua locuinta in sus, cand poti sa o vinzi fara sa treci iar la chirie. Ca la prima nu te ajuta. Creste prima la un milion, sa zicem. Si? Daca o vinzi, tre sa cumperi alta si a crescut si aia la 1.1m, sa zicem – ca nu creste doar a ta. Deci nu poti discuta de profit – poate doar daca pleci din tara (gen sa vinzi in UK si sa te muti in Spania)

    3. Imatura. Nu e de pariu, ca ala e castigat din start. Castigi ORICUM pe termen lung. Arata-mi tu o tara civilizata unde casele sunt mai ieftine acum decat acum 30-300 de ani. Hai mersi.

  51. Orbu says:

    @Aburu: Despre bule si anti-bule.
    Ok, era complicat si naspa daca cumparai in bula. Cat timp nu iti permiteai sa cumperi nu se pune sa socotesti chiria, ca atunci erai obligat sa fii chirias, nu e ca ai vrut tu.
    Ok, nu ai cumparat in bula. Dar daca cumparai un jaf de garsoniera la 60k, fie vorba intre noi erau si la 45-50k garsoniere average prin Bucuresti, ca lucram cu anunturi imobiliare atunci si stiu exact preturile 2005-2007, acum jegul ala de casa facea tot cam banii de atunci. Sigur-sigur iti permiteai sa fii cu ea platita sau aproape de platita. Pierdeai dobanda pe 10-12 an. No-prob, plecai in UK, scoteai banii aia inapoi in inca zece ani. Dar aveai chiria 2007-20[cand ai plecat tu in UK] inclusa. Si un asset. Daca vinzi garsoneria la 60K eur, poate faci de un avans de-un jeg in UK.

    Eu am cumparat in 2012 la EUR63k/80mp/total jeg. +15k dobanda +cca 20k investitii in mobila si renovari. =98k.
    Pe partea cealalta:
    Chiria in astia 6 ani ma costa cca 22.5k + pretul curent al imobilului nu-l stiu exact, dar nu gasesti anunt in zona sub 85k, decat la etaj terminal. + Am cumparat in bloc neizolat, acum e izolat. Pam-pam. Hai sa zicem 80k, ca sa fiu “on the safe side”. 102.5k > 98k , plus ca acum ca am platit, cum ar veni ca stau pe gratis si valoarea casei ( inca ) creste, nu ca mi-ar pasa.

    Daca eu as locui acum in UK, DE, whatever si sa zicem ca mi-as dori o cosmelie dar nu as avea bani de avans si nici nu as vrea sa mai fut INCA niste ani sa strang si sa locuiesc pe shared – eu nu traiesc in conditii din alea, bag pula, n-am de ce – ghici de unde as putea face acum relativ rapid rost de bani de un avans?

    De ce conteaza? Pentru ca prefer bag banii in buzunarul meu daca se poate. Sigur, cu ceva penalizari catre banci, ca asta e, sunt si banii lor, majoritatea, cu ceva riscuri, dar plm.

    Unde sunt eu si unde esti tu? Eu pot sa ma mut maine in orice tara din Europa si sa zicem ca dupa 6 luni – 1 an de penalizare pe chirie/ versus chirie incasata de unde plec, dureaza pana poti lua un credit si pana te orientezi unde si in ce merita sa iti bagi banii,
    pot sa stau cam fara efort iar in casa mea, iar imi bag bani mie in pusculita, in loc sa le bag altora. Ok, banuiesc ca nu pot, vanzand jegul din bucuresti sa platesc avans pentru o casa in Londra, asta e, dar la urmatorul tier ma incadrez fara doar si poate.

    Cand platesti 300 de [moneda] chirie pe luna, poate-s biscuiti, daca vorbesti de salarii de 2000 EUR+. Daca vorbesti de chirii de 1000+ si salarii de 3000+ nu prea mai e asa. Deloc.

  52. Manowar says:

    Ok, banuiesc ca nu pot, vanzand jegul din bucuresti sa platesc avans pentru o casa in Londra

    Nu poti. Banii ar fi suficienti de un avans gigea (gen un 15-25%), dar nu iti da nimeni credit daca nu ai fost aici o perioada.

    …dar daca esti deja aici de cativa ani, da, iti ajung si e gg.

    In Romania, haaai, zici ca ti se rupe pula daca stai cu chirie la un 300e/luna. Vreo 3000 si ceva de lire pe an.

    Da’ aici discuti de 12k daca e 1 bed. Daca-s 3, discuti de vreo 18k lire pe an in Londra, poate mai mult (si de banii aia mai discuti de cateva mii pe an pentru transport).

    Pai, ce plm facem aici? Ca-i de 4 ori mai mult decat dai pe dobanda din primul an (ala mai nasol) – lejer.

    Eu il semi-inteleg pe om, ca e fucking scary sa te uiti la o datorie de sute de mii de lire cand vii din Romania. Dar plm, si mai scary e sa futi 15-25k pe an pe chirie si restul si sa nu ramai cu nimic de banii aia. Dar nu poti sa scoti facts din ecuatie doar ca sa-ti pastrezi iluzia ca ai procedat corect.

    Scurt raport cu cifre aici

    Si nu e nevoie sa te uiti doar la ultimii 20 de ani. Poti sa te uiti la 40, 80, 250. O sa vezi same shit.

    Vezi si asta

    Faza e ca eu as intelege teama de a cumpara daca aici ar fi Romania. Ca ai zice, ba, pula mea, daca se intampla nasoale si o belesc, ma urmaresc aia pentru datorii toata viata. Da’ aici e UK. Te declari falit, le dai cheile si haaaai noroc lol. Sigur, pierzi avansul si ce-ai platit acolo. Adica vreo 3 ani de chirie. Daca o belesti inainte de trei ani, pierzi bani. Daca o belesti dupa 3 ani, ori nu pierzi nimic, ori castigi. Deci pampam.

    In 96 era chiria medie pe saptamana vreo 78 de lire pe saptamana, parca (sau erau 80?). In 2018, e chiria medie pe saptamana p-aici…cat? Gen 200? Pai las-o-n pula mea, ca nu tre’ sa fii genial sa-ntelegi mersu’ lucrurilor. Si mai e si alta chestie. Iti tii savings in banca si ti le devalorizeaza inflatia. In 96, 40k ar fi insemnat 50% dintr-o casa. Avans GG cum ar veni. In 2018, 40k inseamna .. cat? Ca p-aici prin zona sunt 550-650k apartamentele – nu casele. Deci, daca ai tinut banii in banca…ai facut cacatul praf.

    Ca idee, nici nu cumparasem bine casa si au si inceput sa creasca preturile in West Midlands. Nu ma dau vioi, ca nu-i meritul meu, e o intamplare faptul ca au inceput sa se mute din Londra in WM in hoarda, da’ plm, nici n-o sa ma convinga cineva ca daca pastram aia 41.5k in cont atunci…faceam cacatul praf. Pana una-alta, lira a scazut dupa brexit bine de tot si nici pe viitor n-arata prea bine. Intre timp, salariile cresc (in lire oarecum devalorizate, desigur), asa ca mie-mi convine. Avantaju’ de-a fi in UK e ca aici iei creditu’ in lire si esti platit in lire. Daca ai cumparat casa, e sarbatoare cand pica moneda-n cap. Gen ajunge o paine 100,000 de lire? Super, platesti casa in luna aia lololol. Ah, nu ai cumparat? Nasol, ca tot ce iei in plus la salariu (and then some) o sa se duca pe cresterea chiriei. Plm.

    Da, in Romania o belesti cand devalorizeaza aia leul si tu ai credit in euro sau CHF. Da’ aici nu-i Romania, sloboz.

    Sa fiu un tip single, sa-mi bag pula de n-as cumpara cea mai mare casa pe care mi-as putea-o permite (ca numar de bedrooms). 3-4, cate m-ar tine salariul si piata locala. Dupa care mi-as lua 2-3 lodgers. Mi-ar plati aia tot mortgageul si ceva bani de tigari pe deasupra lol. Gen as sta shared – dar la mine-n casa, fara sa platesc nimic. Am o colega care face asta-n US. E femeia la a treia casa si nu numai ca nu plateste un dolar (in afara de avans, desigur), da’ ii mai si vine un salariu si jumatate din “chirii” ca profit.

  53. Orbu says:

    teama de a cumpara daca aici ar fi Romania. Ca ai zice, ba, pula mea, daca se intampla nasoale si o belesc, ma urmaresc aia pentru datorii toata viata.

    In Romania se poate si fara nasoale, gen daca a avut o zi proasta ala care cesioneaza creditele neperformante de la banca unde ai tu credit si vrea sa-si faca KPI-ul mai repede.

    Te declari falit, le dai cheile si haaaai noroc lol.

    Dar, poti sa faci asta daca ai si ALTE proprietati, sau le pierzi in favoarea datoriei?

  54. Manowar says:

    Dar, poti sa faci asta daca ai si ALTE proprietati, sau le pierzi in favoarea datoriei?

    Ba, nu stiu, ca nu m-am intrebat vreodata. Nu de alta, da’ daca ai si alte proprietati, nu prea ai cum sa ai probleme cu banii. E un pic cam imposibil.

    Numai ca aici nu-i ca-n Romania. Ca sa-ntelegi, uite, sa luam un exemplu.

    Tu iti cumperi o casa de 250k. Platesti 50k si pe urma nu mai ai bani, vrei s-o dai inapoi. Bun, o dai inapoi. Si banca o vinde.

    Daca o vinde la 200k, nu mai datorezi nimic. Daca o vinde la 210k, isi opresc 200k si-ti dau tie 10k (daca n-au avut alte cheltuieli nasoale cu vanzarea, gen auctioned 100 times, ca nu se vindea). Daca o vinde la 190k, nu-ti dau tie nimic si ei pierd 10k. Ghinion.

    Ca dezavantaje, dupa ce te-ai declarat falit, nu mai poti lucra in domeniul financiar vreo 6 ani si ti-o dau aia la muie la banca daca vrei sa-ti deschizi un cont nou pe undeva. Gen…te cam incurca bine de tot. Iti gasesti tu un job, o banca online, iei salariu’ in contu’ nevestei sau ceva, da’ te-ncurca.

    Faza cu mai multe proprietati e ca n-ai cum sa pierzi, realist vorbind. Ca le iei si le inchiriezi. Uite, hai sa zicem ca la mine ar fi casa asta … a doua (nu zic de a treia, ca acolo efectiv nu mai conteaza). Bun, si am rata 650 si chiriile-n zona sunt 900 (fara facturi). Pai, boss, bun, eu am de dat 900+300 (facturi) lunar. OK. Casa are 3 bedrooms. No problem! In trei zile aduce baiatu’ 4-5 muncitori (cate unu’ pe dormitor si 1-2 in living ca-i mare ,lol). Asa, 1200/5 .. da, baieti, ia dati voi cate 350 fiecare, bills included (sa iasa si de-un mic profit). Si la banii aia, o sa am coada de muncitori la usa. COADA.

    Pula mea, noi avem acolo 3 dormitoare. Pai, cat plm de greu mi-ar fi sa pun un pat in living si sa aduc 2 lodgers, sa-mi plateasca tot mortgage-ul – in timp ce locuim si noi acolo? (bine, nu vreau, nu as vrea, da’ zic asa, in caz de urgenta/disperare/nasoale). Vorba aia, in caz de nasoale, bag TREI, nu doi. Asta daca nu cumva aduc 4-5, ca vorba aia, mai e loc si-n shed de doua paturi. Suna a exagerare? Think again.

    Da’ realist vorbind, n-ajungi acolo. Realist vorbind, cand tre’ sa pleci de-acolo (pentru ca motive), o inchiriezi la 1000 unei familii, platesti ceva impozite, dai 650 bancii si te doare-n pula, te uiti la cum iti este platita casa de altii.

    Chestia cu romanii e ca-s obisnuiti cu sistemul din Romania – iar ala chiar te fute. Acolo chiar ai motive sa-ti fie frica. Da’ cumva, uita constant faptul ca nu mai sunt in Romania.

  55. IulianS says:

    Faza e ca eu as intelege teama de a cumpara daca aici ar fi Romania. Ca ai zice, ba, pula mea, daca se intampla nasoale si o belesc, ma urmaresc aia pentru datorii toata viata. Da’ aici e UK. Te declari falit, le dai cheile si haaaai noroc lol.

    Darea-n plata. Stiu 1 caz concret. Discutat frumos la banca, toti au fost de acord. La revedere. Da, a pierdut tot ce a dat pana atunci, o groaza de bani, dar nu mai valora nici pe dracu casa aia luata-n boom.

  56. Manowar says:

    Mi se pare ca aia e cu niste limitari/restrictii. Nu le mai stiu, dar parca nu puteai face asta cu orice locuinta.

    Aici, in momentul de fata, lucrurile stau diferit. Ce-o sa fie dupa brexit nu stiu, dar acum-acum, inca e foarte ok.

  57. Orbu says:

    sa fiu un tip single, sa-mi bag pula de n-as cumpara cea mai mare casa pe care mi-as putea-o permite (ca numar de bedrooms). 3-4, cate m-ar tine salariul si piata locala. Dupa care mi-as lua 2-3 lodgers.

    Cu romulanii e altfel. I-am zis lu’ frate-meu de vreo 2 ori pana acum sa se uite in pizda ma-sii dupa o garsonerie ceva sa nu mai stea in chirie, sau daca mai are el ceva stransi dupa ceva mai mare, ca ii dau eu banii si mi-i da inapoi ca la banca, doar ca fara dobanda, ca oricum eu ii tin in banca si nu primesc dobanda.
    I se pare ca nu e un deal bun, ca el plateste chirie putina si sta in centru. Genul ala de centru de daca e maine cutremur de Richter 6.9+ e ca si mort, nici nu ma mai obosesc sa-l mai caut prin daramaturi.
    CSF, NCSF.

  58. IulianS says:

    Omul a factut asta si efectiv le-a dat-o bancii dupa ce a vorbit frumos cu ei si le-a explicat situatia. Toti au fost de acord, nu s-a ajuns la procese si alte rahaturi. Totul a fost frumos, elegant, civilizat.

    Si in RO, daca nu ma insel, sunt niste restrictii daca ai folosit wildcardu’ cu darea in plata, dar nu le stiu.

  59. Manowar says:

    Pai, in Romania, are dreptate fratele tau. Nici eu nu as cumpara acolo. Poate doar cu banii jos. Dar nu acum. Acum mi se pare ca preturile sunt nu chiar duble fata de valoarea reala, dar nici departe de dublu.

  60. Orbu says:

    ^Darea in plata:
    1. Locuintele cu prima casa sunt excluse de la posibilitatea asta.
    2. Locuintele peste 250 000 euro nu sunt incluse. Deci e masura socialista, numa’ saracii pot beneficia. Desi nu prea sunt in Romania multe locuinte mai scumpe de atat.
    3. Iar la celelalte, bancile contesta darea in plata in justitie pe banda rulanta, iar pe unele le castiga.
    Daca creditul a fost deja cesionat de catre banca catre recuperatori, nu prea mai functioneaza darea in plata, pe o exceptie care priveste calitatea partilor din contract.
    Bancile se grabesc, prin urmare, sa deturneze creditele catre recuperatori, de la primele probleme cu platile.
    Asta din ce stiu eu.

  61. Aburu says:

    Ca faliment personal e cum ai zis si mai rau de atat. Adauga si ca nu mai poti sa inchiriezi sau daca risca cineva sa ti inchirieze iti cere garantie mai mare, garantor si avans asa vreo 6 luni (bani pe care daca esti falit nu prea ai de unde sa ii scoti). Caz concret la mine la birou, unde e o fauna diversa … faliment personal, a pierdut casa, a inchiriat sora sa pt el si i a platit avansul 6 luni chirie. Parca nu e fun sa ramai pe drumuri la 50+ Fara un ban in buzunar. A mai recuperat cam 6-7k din nu stiu ce asigurare i o incasase banca cumva ilegal ca parte din rata si i a dat banii inapoi dupa ce umblat cu avocati. Ce pov amuzat e ca si taxa la vanzare pe casa gen 700-800£ Cand i a vandut o banca … aia s a adaugat la banii datorati bancii. Era revoltat: pana si mizeria asta mi au pus o in carca dupa ce ei au vandut casa in pierdere (de fapt o firma cu care lucra banca pe comision normal)

    @orbu
    Daca ai alte proprietati in romania probabil ca ramai cu ele. Nu prea vad eu fiscul din rmania sa stea drepti cu englezii plm mai ales ca vine brexitul. Daca ai alte proprietati in uk, nu stiu. Mi e greu sa cred ca te lasa sa scapi cu ele si sa piarda banca. Vezi conditii de faliment traduse pe disporaro.com

    Din ce ai postat inteleg ca diferenta e de 4k (102k si 98k) daca ai nevoie de cash si tb sa vinzi ( alte necunoscute gen ma grabesc, astept 6 luni pana imi da unul cat cer etc) Daca stai in ea e ok ca iti scoti banii de chirie si valoarea se conserva cat de cat (desi mi se pare ca e un nou val in romania acum cu efervescenta cresterilor .. totul creste pana la cer precum pensiile promise de psd. Nu cred ca va mai tine prea mult)

    Daca stai in ro si esti mercenar prin alte tari, e perfect. Pt acolo e casa ta, acolo aduci banutii … N au cu ce sa te agate unii ca UK sau DE si niciodata fiscul din romania n o sa dea date aiurea. Oricat am injura sistemul romanesc, ai nostri sunt tot ai nostri ( asta verificata pe amenzi de parcare in olanda luate pe bune si trimise acasa, judecatorul roman i a trimis la plimbare cu … fii si tu mai atent data viitoare)

    Chiar ultimul lucru pe care l as face ar fi sa cumpar si inchiriez shared, cu mine acolo. Si la muncitori vai plm, am stat in regie dar facultatea am terminat o de ceva timp.
    Alta varianta la care m am gandit e airbnb. Dar nu tb sa cumperi neaparat, poti sa faci si pe inchiriere fortand conditiile din contract pe subinchiriere – colega face asta din cand in cand ( exemplu timpul saptamanii dar in weekend se trece busy ca vrea sa stea linistita) A inchiriat 2 beds 2 bai parca tot asa 8-900£ sta cu barbatesu intr o camera si inchiriaza in timpul saptamanii cealalta camera (gen 30-35£ parca, room ensuite) Scoate cam 200-300 lunar si ii scade din chirie, cica fara mare stres ca are asa 2-3 persoane cateva nopti. Asta cu locuitul cu straini sub acelasi acoperis e ceva destul de raspandit la englezi, pare chestie culturala. Si da, gandesc ca un roman recunosc. Si nu doar aici, gen de ce sa strang eu dupa un strain ca parca nu mi e asa foame.

    Sunt de acord ca statul cu banii la banca nu e o afacere pe termen lung dar nici plata in avans pt o casa intr o ecuatie cu multe necunoscute pe care nu le inteleg ( regula de 3 ani e cat se poate de reala daca nu platesti in avans adica mergi pe avans minim plus rata – e cam dupa 3 ani cat chirie). Iar in romania mi se pare un moment bun de vandut daca ai ce, in nici un caz de cumparat.

    Revenind la tema centrala, cand esti sarac asta e, esti sarac, e bine sa intelegi unde te situezi. Si nu, nu mi se pare nici o rusine in asta. Am un coleg englez ai carui parinti traiesc din chirii gen 10k-15k pe luna. El e ok, vine la serv ca sa nu se plictiseasca acasa (culmea e ca l mai duce si capul si nici nu e nesimtit) viata i a scos ca familie din londra si i a trimis la tara acu multi ani dar ai lui au pastrat casa detached in chelsea plm :))) cica nu si ar fi imaginat nimeni acum 40 de ani ca preturile o vor lua razna si nici el nu intelege cum de s a schimbat asa mult. Dar ca na, asta e banii vin doamne ajuta. Inteleg ca viata e profitabila pt ei, ca localnici cu mukte radacini aici … e si normal de altfel. Daca e profitabila si pt lica gunoieru ca mine pe termen lung sau e doar un tun de cativa ani pana se reconfigureaza treburile asta chiar nu pot sa stiu. Dar da, sunt prea sarac sa dau 300k pt un acoperis. E drept ca si in anii 90-2000 cand un apartament costa cat o masina gen 10k nu si imagina nimeni unde se va ajunge…

  62. Manowar says:

    Chiar ultimul lucru pe care l as face ar fi sa cumpar si inchiriez shared, cu mine acolo. Si la muncitori vai plm, am stat in regie dar facultatea am terminat o de ceva timp.

    Am specificat clar ca aia ar fi in caz disperat. Gen ai belit pula, esti somer, ai 0 lire-n banca, ai mortgage-ul de platit sau pierzi casa, d-astea. Nu ceva ce-ai face in mod normal.

    Revenind la tema centrala, cand esti sarac asta e, esti sarac, e bine sa intelegi unde te situezi. Si nu, nu mi se pare nici o rusine in asta.

    Coaie, nici altor saraci sau prosti nu le e rusine. Si cu ce-i ajuta asta? Eu ti-am zis ca ar trebui sa-ti fie rusine pentru ca te-ai nascut in Romania si ar fi trebuit sa stii niste chestii pana la varsta asta.

    Dar da, sunt prea sarac sa dau 300k pt un acoperis. E drept ca si in anii 90-2000 cand un apartament costa cat o masina gen 10k nu si imagina nimeni unde se va ajunge…

    Eu sunt prea sarac pentru a da aia 300k in chirie platita pe 20 de ani, ca nu-mi permit sa platesc 20 de ani si dupa 20 de ani sa raman cu pula-n gura. D-aia am cumparat, ca-s prea sarac.

    Si da, exact, nici in anii 90 cand era 15000 de dolari un apartament cu 3 camere pe Mosilor n-ar fi crezut nimeni c-o sa fie si 100k (euro). Da’ uite ca e. Si aia care n-ar fi crezut…n-ar fi crezut pentru ca-s niste idioti. Pentru ca era banal sa isi intrebe parintii “auzi, ma, muie, cat costa un apartament aici cand a fost construit?” (ca google n-aveau). Si-atunci “ar fi crezut”.

  63. altcalic says:

    Aburu, daca iei in ratele alea fara dobanda din magazin cu cardul de credit perioada de gratie se raporteaza la ratele individuale. Daca platesti rata luna de luna ai dobanda zero. Eu n-am zis ca am cumparat chestii si n-aveam salariu, am cumparat chestii care costau X dand X/3, X/6 pentru ca nu ma costa nimic. Asta presupune in mod evident ca in fiecare luna castigi peste X/3 si X/6, ca altfel nu functioneaza, logic.

    Iar despre monede n-am zis de credite in romania in euro sau franci, ca nu doar la noi exista conceptul de cumparat case pe credit. E o chestie mai globala. Iar in tarile alea unde dobanda de referinta e negativa tre’ sa fii destul de talamb sa preferi sa astepti 100 de ani sa-ti cumperi casa pana strangi banii – chirie in loc de a face un credit. Tocmai d-aia am zis ca “e posibil pana si in romania sa fie ok”, pentru ca ma refeream la tari diferite.

  64. Orbu says:

    Si da, exact, nici in anii 90 cand era 15000 de dolari un apartament cu 3 camere pe Mosilor n-ar fi crezut nimeni c-o sa fie si 100k (euro).

    Pentru ca era banal sa isi intrebe parintii “auzi, ma, muie, cat costa un apartament aici cand a fost construit?”

    De faaaapt, era un pariu destul de incert si indepartat.
    Ca, vezi tu? In anii ’90 era 15 mii dă dolari un apartament cu 3 camere pe Mosilor, Bucuresti, dar tot cam atat era si unul similar in Ostroveni, Rm. Valcea si tot asa altul in Rosiorii de Vede, relativ central.
    Ala din Rm. Valcea e un ceva mai mult de dublu acum, dar daca iei in calcul si inflatia pe euro, nu-i mare sparla, ala din Rosiorii de Vede e tot ca in anii 90, sau mai putin, iar, coaie, daca era vorba de Cluj acum e mai scump decat in Bucuresti.
    Dar era foarte-foarte long shot in anii ’90 sa prevezi ca ar migra lucrurile in directia asta .
    Trebuia sa pariezi ca economia se va concentra in cateva orase pol, in timp ce altele vor beli pula definitiv, ca nu se va mai construi nimic timp de multa vreme iar cand se va construi se va face la fel de prost, sau mai prost ca inainte ( asta era relativ usor de intuit, lol), ca tara se va apropia de uniunea europeana si ca nu vom fi uitati sub cortina de fier, ca multe alte lucruri. Sigur, putea sa se intample putea sa nu. Sansele sa ai crestere atunci de la 15k la 90k erau la fel de incerte ca sansele ca peste 20 de ani sa coste apartamentul meu 500k EUR.

    E ca si cum te-as invita sa pariem pe ceva immo in Belgrad – glumesc, sunt deja mai scumpe decat in Bucuresti.

  65. Manowar says:

    @Orbu: sigur, ar fi ajutat sa stii care e capitala tarii si sa tragi concluziile, dar presupuneam ca toti am terminat prima clasa fara a da spaga.

    Anyway, eu vorbeam de “pe termen lung”. Si pe termen lung (decenii), castigi chiar si in Rosiorii de muie.

  66. Orbu says:

    Si pe termen lung (decenii)

    Lol, cam cate, ca daca nu se schimba nimic in urmatoarele doua, se darama.
    Fara gluma. Lumea se gandeste sa renoveze apartamentul ca sa il vanda cu 20k , sa mai puna 10k sa-si ia unu’ fix in centru, ca sa nu ramana singuri in blocul ala de 20k. Bine, ramane problema sa gasesti pe cineva sa iti dea banii aia. Iar asta e doar un exemplu. Probabil un colaps timpuriu, dar estimez ca vor mai fi.

    Presupun ca la un moment dat, in decenii cum spui tu, oamenii care vor mai fi ramas, poate-si dau seama ca e idiotic sa te contracti in nucleul unui oras falit, doar ca sa te caci unul in capul altuia, la bloc, cand ai destul spatiu nelocuit la orizontala in jur.

    Sigur, ar ajuta sa mai largeasca si Dragnea un pic drumurile dintre localitati ca sa te poti misca, dar momentan sunt alte prioritati.

    Iar aia cu cu pe termen lung, tre’ sa facem un pic diferenta intre ce castigi pentru ca 1 leu din 2018 = 25 de bani din 2038 la orice si ce castigi pentru ca a crescut pretul locuintelor.

    Uite, in ’79 mama s-a angajat si castiga echivalentul unui venit minim s-au pe acolo. 1900 si ceva de lei. Cam tot atat e si acum salariul minim , parca. Prin 86′ avea vreo 2000 si ceva de lei, ceea ce era aproape de media de atunci. Tata avea ceva mai mult, 3000+ pentru ca vechime si gender pay gap. Au cumparat casa de la tara cu cca 80k lei.
    Similar costa atunci si un apartament in Rm. VL. Nu stiu cat costa in anii ’80 un apartament pe Mosilor, dar presupun ca nu peste 100k lei, sau oricum rezonabil de aproape de pretul asta. La mai bine de 30 de ani de atunci, un apartament similar aceluia din Rm. VL costa aproape triplu. O casa ca aia de au cumparat-o ei se vinde cam in aceiasi termeni in acelasi sat. Deci, daca ignori inflatia ( cu 4 zero-uri, care apoi au fost sterse, e tot pe acolo ). Dar daca calculezi ca a fost ceva inflatie si la euro in tot timpul asta e un pic in paguba, poate.

    Un unchi a cumparat ceva garsoniera in Bucuresti central cu 25k dolari pe la inceputul anilor 2000. Pentru ca-i construit pre ’40 n-are aceeasi crestere ca un apartament de pe Mosilor. Nici pe departe, la modul ca nu se vinde nici cu 40k EUR, probabil. Daca macar se vinde.
    Ciudat, fiind la 5 minute pe jos de universitate ai fi zis poate ca da.

  67. Orbu says:

    *sau

  68. Aburu says:

    :)))))) E ca si cum m as duce sa cumpar apartament in chisinau ca ‘poate’ intra in UE si se tripleaza preturile in zece ani. Si apoi sa zic ca au fost prosti aia care nu si au dat seama ca era evident :))
    sa nu uitam cum o lua dolarul in sus zilnic pana in anii 2000 si cati oameni efectiv disperati ar fi vrut sa plece din romania dar n aveau cum! Aia saracie, sa fii proprietar dar sa n ai bani de nimic …. si ce cozi erau la vize la cele mai basite ambasade din eu, gen grecia. Si mai important, cine naiba avea dolari in anii aia ?? Saracii sigur nu…

    Cu toata efervescenta si promisiunile psd ului de lapte si miere si mariri de pensii .. inca nu s a ajuns la preturile din 2007-2009 gen garsoniera turda 10/10 80k. (asta auzita de mine personal in anii aia) in cazul meu v am spus cum a evoluat chiria 100-400-350-300-250. Nu mi e clar cat e real si cat vanatoare de fraieri zilele astea la cumparari preturi afisate dar ceva imi spune ca pana la sf anului se va afla. Si asta cu toate basinile de programe de gen prima casa. In plus vine iarna, preturile la gazele au crescut, vor mai creste, subventia la caldura incerta pe bucuresti etc si atunci posibil sa vedem saracie cu actul de proprietate in brate…

    Iar cu preturile in uk, e clar ca e interes national si speculativ sa le tina sus. Pana acum le a iesit, posibil sa mearga si in continuare. Dar na, a mai batut vantul si pe altii gen detroit/dallas cu case la 1$ (nu, nu asta astept sau sper). Mi e clar ca sunt aberatii pe piata dar nu inteleg cum, de ce etc. Daca te uiti pe un chart de curs valutar o sa vezi ca £ e la paritatea din 2013-2014. A fost si mai jos de atat. Momentan chiar mi se pare un mom e extrem de prost pt orice achizitie (pt mine clar 1-2 ani de chirie daca o mai frec pe aici) la ce fierbere e ca nimeni nu stie ce se intampla cu brexitul cu 6 luni inainte. Ce ar tb sa mi transmita asta? Stabilitate, plan pt viitor, responsabilitate !? Taie macaroana europenilor, n o taie … cred ca se cacaie atat ca nimeni nu poate sa prevada implicatiile economice si ce va face … economia privata. Ei ar vrea si cu pulan cur si cu sufletun rai. Dar, na doar pomohaci al nostru poate asta.

  69. Adrian says:

    Uhm, dolarul e pe scadere, as in purchase power, din 1930 si scazuse cu mult mai mult intre 90-2000 decat 2000-prezent.

    Mai bine zis cobora puterea leului, pana in 2003, cum e corect si cum a fost de fapt. Era si normal si scada, de la curs din pix pe vremea comunismului faţă cu realitatea…

    Vestea proasta e ca o sa scada in continuare. Ambele.

  70. Aburu says:

    – in 1990 22,43 lei/dolar;
    – în 1991 – 76.39 lei/dolar;
    -în 1992 – 307.95 lei/dolar;
    – în 1993 – 760.05 lei/dolar;
    – în 1994 – 1,655.09 lei/dolar;
    – în 1995 – 2,033.26 lei/dolar;
    – în 1996 – 3,082.60 lei/dolar;
    – în 1997 – 7,167.94 lei /dolar;
    – în 1998 – 8,876.60 lei/dolar;
    – în 1999 – 15,333.81 lei/dolar.

  71. Manowar says:

    Iar aia cu cu pe termen lung, tre’ sa facem un pic diferenta intre ce castigi pentru ca 1 leu din 2018 = 25 de bani din 2038 la orice si ce castigi pentru ca a crescut pretul locuintelor.

    Nu, nu trebuie. Ca variantele lor, acolo, ar fi fost sa cumpere sau sa tina banii la banca sau cam asa ceva.

    Iar daca faceau aia, acum mai cumparau un croissant.

    Nenea ala care-a dat 20k banul jos, ok, vinde azi la 20k. Nasol, desigur, dar are 20k.

    Nenea ala care n-a dat 20k a platit chirie si nu ia azi aia 20k, doar gaura de la chirie – cat o fi aia in ziua de azi.

    Nenea ala care a luat un credit de 20k pe 30 de ani mai are 2 ani de plata, dar plateste pe rata cat dau eu pe cateva cafele si rade de ala care sta cu chirie.

    Nu a pierdut in nici un scenariu realist – accentuam “realist”. Ca nu am chef sa aud ca “putea cumpara de 20k btc in 2009” sau alte harneli.

    Treaba e ca in 1990 un apartament nu costa 20k, ci 8k. Vezi https://www.google.co.uk/amp/www.tion.ro/25-de-ani-de-piata-imobiliara-libera-in-1990-un-apartament-se-putea-cumpara-cu-putin-peste-7-000-de-dolari/1494468/amp

    Deci da, chiar si nenea din RdV iesea mai bine azi. Nu cu mult, cu 2-3% pe an – in dolari – dar in mod cert mai bine decat nenea care a platit chirie de atunci. Oricum o calculezi.

    Singurii care au iesit mai bine au fost aia care au vandut in 90 si au rupt granitele. Probabil ca azi sunt milionari. Restul … Not so much.

  72. Adrian says:

    @Aburu: a, tu ai o problema de reprezentare. daca aia e ce intelegi tu prin “urca dolarul”… nu, scade puterea de cumparare a leului, fixed that for you. urca dolarul e ca si cum ai zice ca leul si dolarul sunt doua monede cu valoare pe piata si doar a devansat dolarul nitel dar leul e inca boss :)))

    puterea de cumparare a dolarului e pe o panta negativa de la crashul din 1929 ce pula mea. coboara leul ca putere de cumparare fata de dolar, nu “urca dolarul”.

    am mai auzit vrajeala asta si la aia cu credite in franci elvetieni ca a crescut … nu pisi, s-a dus pe pula leul si nu valoreaza nimic pe piata. era si evident, cine pula mea face tranzactii in lei cat sa si aiba chestia aia valoare. gen tot ce ai putea lua din Romania iei de 10 ori mai ieftin din China.

    si va scadea in continuare, asa cum SUA are nevoie sa tina un dolar tot pe scadere ca sa le cumpere in continuare datoria chinezii, lucru care le permite sa printeze si mai multi dolari and so on.

  73. Aburu says:

    @Adrian
    Probleme de reprezentare si interpretare a realitatii, de unde si sofismele astea ieftine

    Uite un exemplu pt gandirea in colturi
    1eur = 4.2 ron
    1chf = 3.2 ron

    Peste 1 an
    1 eur = 4.3 ron
    1chf = 4.1 ron

    Cine plm a scazut/crescut? Sau e problema de radio erevan cu tot ce scade de fapt creste ?!?

  74. Orbu says:

    @Aburu: ce spui tu e valabil pe CHF, ca s-au hotarat elvetienii sa dea o muie sincron la mai multa lume, la un moment dat. Si nu, nu pentru romani si-au devalorizat aia valuta.
    Si pentru ca, colac peste pupaza elvetienilor, bancile din Romania, unde faci tu schimbul s-au hotarat sa faca muia dubla, de data asta special pentru romulani. Cand a fost CHF-ul 4.1 ron eu am fost in tara alora, aveam de tras diurna si mi-a iesit in stele ca cel mai avantajos e s-o scot CHF-uri de acolo, sa vin cu hartiile in tara si sa le fac lei. Zis si facut.

  75. IulianS says:

    Mi e clar ca sunt aberatii pe piata dar nu inteleg cum, de ce etc.

    Nu e altceva cat de cat sigur. E ca un gold rush, e real estate rush. O crapa, dar e dovedit ca trendul e in sus daca nu apare ceva “disruptive”. Si nu se intrevede ceva la orizont. Sincer nici nu stiu daca se vrea.

    Momentan chiar mi se pare un mom e extrem de prost pt orice achizitie (pt mine clar 1-2 ani de chirie daca o mai frec pe aici) la ce fierbere e ca nimeni nu stie ce se intampla cu brexitul cu 6 luni inainte. Ce ar tb sa mi transmita asta? Stabilitate, plan pt viitor, responsabilitate !?

    Risc calculat, simplu. Nu mai exista stabilitate de mult. Ideea e cat poti risca, ca stabilitate nu ai. Esti intr-un fel de razboi virtual in care nu controlezi nimic. Nu zboara gloante ci preturi si informatii pe care trebuie sa le cerni. Nu foarte diferit de un razboi cald ci doar mai sigur pentru viata, dar nu mereu.

    Taie macaroana europenilor, n o taie … cred ca se cacaie atat ca nimeni nu poate sa prevada implicatiile economice si ce va face … economia privata. Ei ar vrea si cu pulan cur si cu sufletun rai. Dar, na doar pomohaci al nostru poate asta.

    Eu mizez ca or sa ramana in EEA, similar cu Norvegia sau o va arde ca Elvetia cu tratate individuale (cea mai buna optiune dupa mine). Am zis-o asa de la inceput. Nu exista calitate in politicieni, exista doar oportunisti; a fost asa mereu, dar macar aveau stil. Ce vad acum mi se par niste caricaturi triste si dezbateri puerile. Mancatorie damboviteana si pe Tamisa.

  76. IulianS says:

    Inca una cu saracii:

    Daca depui ceva bani cash la ghiseu ai comision zero daca ai peste 10k EUR si 0.5% pentru mai putin. La ING cel putin. Deh, unele chestii trebuie facute cu cash… nu ca as fi fan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *