Disciplina financiara
Eu stateam foarte bine la capitolul asta intr-o perioada.
Si chiar nu era greu – o sa explic imediat de ce si cum. Dar acum s-a dus pe pula si am disciplina financiara a unui cartofor.
Bai, eu stiam ca pe 21 (sa zicem, e doar un exemplu) imi luam salariul. Iar asta se intampla in mod regulat, luna dupa luna. Bun, pe 21 imi trimiteam 2500 de lire in contul de economii. Restul – 2000-4000 (in functie de luna) – ramaneau in contul curent. Si din “contul curent” traiam (ca pe-aici oricum platesti cu cardul cam peste tot). Din cand in cand se mai adunau pe-acolo extra bani (bonusuri si pula mea) si mai trimiteam inca 1000-2000-3000 in contul de economii. Si uite asa s-au adunat pe-acolo niste zeci de mii. Pac, am platit apartamentul din Romania. Pac, am adunat avans pentru casa. Pac…pac, pe scurt.
Ma intrebau aia cand ma “abonam” la ceva (facturi normale sau vreun serviciu) “cand vreti sa va setam direct debit, pe ce data?”. And I was like “who cares, whenever”. Ca nu avea vreo importanta. Eu aveam aia 2000 din care sa traiesc, nu conta ca-mi iau aia banii pe 2 sau pe 10, tot cacatul ala pansat era.
…si pe urma a venit faza asta cu contracting. Cu platit si chirie si mortgage (pe date diferite). Cu facturi pe date diferite. Cu o parte (din cheltuieli) trimisa de sotie in alta data, cand primeste ea salariul. Cu facturi random care vin tot random. Cu plata pentru masina. Cu pula mea mai stie ce cacaturi odioase.
Pe langa asta, mai e si muistul asta al meu de manager. Care uita cu saptamanile sa aprobe timesheets. Si ma trezesc ca n-am primit salariul de 3 saptamani, da’ pleaca banii de chirie si de mortgage oricum. Pe langa asta, cand iei banii pe saptamana, nu iei prea mult (deh, salariul impartit la 4.5 sau cam asa ceva) Si nu mai am “curaj” sa trimit suma aia in contul de economii in fiecare luna. Pentru ca ma uit si vad ca mai am 300 de lire in cont (ca ieri), ca a uitat muistul sa-mi aprobe timesheets IAR (da, din Decembrie – muie lui). Cum cacat sa-mi trimit eu ceva in contul de economii cand nu am 300 de lire si am de dat cel putin 215 in weekend si mai vad si 5 tranzactii de 50 de lire sau pula mea in “pending”? Ca n-am cum. Si pe urma vine ziua de vineri (azi, cand scriu eu postul) si vad ca mi-au intrat bani in cont. Bani, nu banii – adica tot nu-s aprobate timesheets de pe 10 Decembrie pana pe 23 Decembrie sau cam asa ceva. Cum?
Si cam asa s-a dus fix in pula disciplina mea financiara. Imi zboara in pula cu cerberul sumele in cap si nu mai stiu cati bani trebuie sa plece si-n ce zi. Nu mai stiu sigur ca pe data X imi va intra suma Y in cont. Nu mai stiu nimic. Si procesul meu de adunat bani e dat peste cap.
Cand termin cu cacatul asta de Londra si ma mut inapoi, primu’ lucru pe care o sa-l fac o sa fie sa-mi pun toate direct debits – TOT, de la mortgage la masina si facturi si pula mea – in aceeasi zi. Sa stiu ca-n data X trebuie sa-mi zboare din cont atat. Pentru ca e un cacat pansat ce fac. Ma uit in cont (cand isi aduce aminte idiotul sa-mi aprobe timesheets) si vad c-am primit salariul pe 3 saptamani brusc. Ohoooo, coaie, am bani, sunt golan vero – si pac, ii cheltui linistit, cu rupere de pula, ca am bani, right? Da, stiu, fucking idiot, nu-i nevoie sa-mi spuneti.
I fucking hate this shit. Pana la cacatul asta pansat am avut o disciplina financiara de admirat, vorba aia. Puteam sa fiu dat exemplu (pozitiv, da). Acum pot fi dat exemplu, da, dar negativ – gen prostul ala care nu poate sa-ti spuna cati bani intra, cati bani ies, cand, cat ii ramane pe luna etc. Fuck this.
Ba, daca puteti, faceti chestia asta. Puneti-va toate cheltuielile “mari” (alea descrise mai sus) in aceeasi zi, preferabil a doua zi dupa salariu. Si puneti si nevasta sa va trimita partea ei (daca-mpartiti asa cheltuielile) tot in ziua de salariu. Macar va puteti uita a doua zi dupa salariu sa vedeti “mda, am primit 100 de lei, s-au dus 20, mai am 80”. Serios, ajuta. Si ma umple de nervi faptul ca eu nu mai pot face asta. Stiu, sunt imatur, stiu, e matematica de clasa a I-a, stiu…stiu. Da’ tot o dau in bara si tot sunt confuz. Pentru ca in pula mea, cand nu stii daca ti-a aprobat dobitocul timesheets, cum cacat sa faci calcule? (Da, stiu, cu buffer, dar pula mea!!!) Tot ce mi-a ramas la capitolul “disciplina financiara” e faptul ca tot refuz sa cumpar chestii daca-s peste un anumit pret – peste cat sunt eu dispus sa platesc pentru obiectul X, adica. Atat. In rest, mi-e jena de cat de dezorganizat am ajuns si de ce harababura e-n contul meu…
Mda, corect.Eu asa am, pe 10(intra “somaj”), pe 15 imi i-au aia rata masina,internet,rata card credit, asigurare facultativa,etc.Totul.Stiu la fix cand si cat am de dat,si-s pregatit intotdeauna.Daca stiu ca nu ajung,bag diferenta cu o zi inainte. Nu tin decat fro 50 in plus (in cont),ca poate-mi iau aia vreun comision,ceva. Grosul, (vorba vine 🙂 ,la saltea.Cum io merg la negru,tre sa apar sarac,fara lichiditati
* iau
mierda, vede Deria
Fix, da’ fix amu’ am vazut.
Ce karma ai, bai capsunare…
@capsunaru: dar de ce esti golan cu munca la negru si somaj? Stiu, plm, pentru bani, dar ti se pare OK?
Nu zic dpdv al moralitatii, dar nu ti se pare ca risti cam mult pentru o mizerie si ca te mai si furi un pic singur?
Băi, eu urăsc direct debit ca pe Satana. Bine, nici nu plătesc eu facturile. Disciplina mea financiară poartă cealaltă verighetă.
A pus un direct debit la curent și nu îmi place nicicum. Nu, nene. Facturile se primesc, se aprobă și se plătesc. Cum pula mea să plătesc direct debit. Păi ce, eu am încredere în ce îmi trimit niște necunoscuți de la o firmă? (da, știu că majoritatea sunt automate, dar tot e un agarici care bagă sau aprobă niște date, la unele dintre ele ) .
Tre’ să văd eu suma și să aprob. Sau soția, na. Dacă e sumă fixă mai e de înțeles. Dar cea mai mare disciplină e când știi ce plătești.
Dar eu fac invers. Îmi pun banii in contul de economii și mut din el sume mici pe contul curent. Dacă nu am direct debit mă doare in pula că intru in default. Dacă mă trezesc că nu am de țigări la supermarket , scot alt card și plătesc cu ăla.
Aia cu timesheeturile mi s-ar părea horror. Nu știu alții cum sunt, da’ Io fac pressing la treaba asta. Dacă am trimis azi timesheetul și în 2-3 zile nu e aprobat, friendly reminder. Următoarea zi încă unul și tot așa. Practic, în 2 luni se disciplinează approverul sau nu îmi mai prelungește contractul, whatever – mă lăsa rece ce variantă alege, banii mei sunt mai importanți ca orice.
Sunt la modul: boss, e vreun motiv pentru care nu ai aprobat? Să știu, gen, dacă avem ceva de rezolvat, clarificat. Dacă nu, aprobă, in pizda mă-tii, ieri.
Și am căpătat reflexul ăsta de când lucram la corporație. Colegii mei mai băgau câte un pic in cheltuielile de deplasare și le lăsau așa baltă, “pe biroul” managerului de proiect, să nu îi atragă atenția, să le aprobe ăla la grămadă când are timp.
Eu și un coleg băgam în ele la greu ( dar cu acoperire, normal ) și făceam pressingul să le aprobe din prima zi. Pe fiecare proiect. Adică voiam să știm ce nu-i convine repede și să vedem cum îl exploatăm. Ne băteam cu ăia parte în parte pe fiecare leu, la modul, coaie, spune acuma daca nu aprobi și dă-mă afară de pe proiect că eu tot așa cheltui, vezi politica firmei în care lucrezi, că pe mine mă doare de sacii mei.
După maxim o lună erau educați. A doua zi veneau aprobările, că altfel eram călare pe mailuri de reminder, cu escalare la managerii lor și la ai mei, din aia de porc nesimțit ( n-am mamă, n-am tată) . Colegii mei stăteau până la sfârșitul lunii mereu, să le aprobe aia la grămadă, nu respectau deadline-urile de la firma de contabilitate. Mai și făceau approverii pula mare uneori, că nu le aprobă diferite căcaturi, că data viitoare să cheltuie mai puțin, că îi știau prinși cu ușa.
Ce e drept, nici nu am avut vreun proiect să primesc plata cu țârâita săptămânal. Cred că nici nu m-aș putea concentra la muncă, aș sta numai pe refresh la cont și pe mailuri de aprobări.
Personal evit, in mod rezonabil, cheltuielile considerate de lux gen restarurante , hoteluri de cinci stele, haine de firma ( iau numai la reduceri ). Figuratie fac numai daca exista vre-un interes. Atata timp cat nu esti cine stie ce business man de success n-are sens sa te spargi in figuri cu cheltuieli de lux, parerea mea.
Eu imi folosesc cardul de credit pentru toate cheltuielile cotidiene, si la sfarsitul lunii il platesc in full. Din contul curent platesc doar direct debiturile si stiu exact cati bani trebuie sa am in el. Iar pe parcursul lunii vad ce am pe statement-ul cardului de credit. Asa evit 100% sa cheltuiesc mai mult decat castig pe luna.
Desi, eu fiind cu un OCD mai pronuntat, am un spreadsheet cu absolut toate cheltuielile din ultimii 5ani. Pot sa iti spun exact cat am cheltuit si pe ce in orice zi din 2014 incoace. I know.. it’s hard being me 😀
Da, e enervant. Dar tot banii aia ii iei..
…si cum planuiesti sa platesti? (ok, nu tu; sotia). Chiar o sa ai tu undeva notat cata apa ai consumat, sa zicem? Cum masori? “Stai, nu spala vasele, ca tre’ sa verific eu ceva…”. Te duci sa te uiti la apometre? La contoru’ de electricitate si de gaz? Calculezi tu daca-i corect, daca ai consumat virgula 3 sau virgula 4?
Pula mea…
@Manowar daca @Capsunaru e in Spania varianta simpla e ca si daca incerci sa fii corect iti gaseste fiscul ceva ce nu este. Ca si angajat am primit bonusuri care nu au fost impozitate corect de catre stat (platite de companie) si apoi vine statul sa imi zica ca nu ai completat corect tax returns si trebuie sa platesti diferenta + amenda jumate din diferenta. Ceva similar am vazut la cineva cu salariu sub mediu pe economie, compania nu platise ca lumea taxele (mici diferente de calcul legate de zilele libere) si fiscul te cauta pe tine.
daca esti pfa / firma mica daca cineva nu te plateste, i se rupe statului, tu plateste-ti taxele. daca cineva iti da date gresite de la firma lui, iarasi tot tu esti de vina ca i-ai taiat factura. ai activitate sau nu, tot platesti taxe.
formularul de tax returns are vreo 90 de pagini.
cand sistemul este complicat si nu ai de gand sa ramai prea mult in tara mai bine iti desfasori activitatea din punct de vedere legal altundeva sau deloc. am prieteni spanioli care isi baga ceva in global income tax-ul spaniol si lucreaza pe firme din UK.
asa ca si noua cat si la milioane de spanioli ni se rupe de stat. (eu m-am mutat in RO).
De asta ii cauta pe fotbalisti si pe Shakira, sa le dea exemple.
Mi se pare ridicol sa risti parnaia pentru sume de-alea, gen ajutoru’ de somaj.
It’s called caching, mate.
Adica eu tin intr-un cont bani pana se aduna vreo 5-6 salarii si doar atunci virez la economii vreo 3-4, ceea ce inseamna ca acolo sunt minim 2 salarii orice s-ar intampla.
Si imi virez automat lunar in contul de card 1/4 din salariu, pentru cheltuieli. Daca ma incadrez, ma doare in basca, daca raman fara bani acolo ma uit sa vad pe ce am cheltuit si iau masuri. In rest, am vreo 2 cheltuieli speciale (si mari) pe care le administrez separat si asta e tot. Nu de alta, dar nu iau salariul in cote egale in fiecare luna.
Aia-i chestia cu buffer de care am scris…
Merge, da’ e un fucking jeg, mai stie pula cati bani a cheltuit si pe ce. Si pe langa aia mai e si faptul ca daca am bani in cont e posibil sa nu observ ca idiotul nu mi-a aprobat salariul. Am observat pe 3 ianuarie ca eu nu am primit salariul pe 3 saptamani din Decembrie, pula mea.
eu niciodata nu am fost disciplinat. plm, aparent nu mi-am platit o chirie prin august. Noroc cu contabila. (platit chiria = trimis bani din contul firmei in contul meu)
Si. Sunt zgarcit si bipolar. Adica ma zgarcesc la 1cent la benzina, dar, dupa 2-3 luni de strans bani imi cumpar toate prostiile. Luna asta mi-am luat preamp, ac pentru pickup si dongleuri de wifi. 100+ e fututi asa, in lipsa de alceva mai bun
Nigga, nu mi te plange mie de cacaturi de-astea.
Aproape de Craciun. Vine nevasta “da si tu cu aspiratorul, ca e cam futut si p-asta l-a lasat landlordu’ si…”. Drept urmare m-am dus si-am cumparat un Dyson de 400 de lire.
Trebuiau sa vina ai mei. “Pai atunci are cine sa stea cu boracu’, am putea la fel de bine sa mergem pana-n Viena”.
100 de euro…pula mea, daca ar fi cheltuielile mele neprevazute de 100 de euro as rade cu lacrimi.
poi da. Da astia 100E vin dupa decembrie. Si vin fix in ultima luna de contract 😀
Bine, daca era mereu sa am asa “cheltuieli neprevazute” de 3-500E, care nu acopera jumate din economia lunara, era ok. Dar, inainte faceam d-alea urate cu cheltuit toate economiile.
Si culmea. Exact ce zici aici “disciplina”. Dupa ce m-am reglat putin la cap (dupa ce am luat apartamentul) am vazut ca banii se pot strange usor fara prea mari sacrificii. Trebuie doar disciplina. Da si cand o pierd, dau ca vaca in lucerna in carduri
somajul e un fel de justificare in fata statului cand te intreaba cu ce te ocupi. el se fereste de birocratie si de taxele pe banii pe care ii ia la negru.
sunt 2 ani cu suspendare. Pot sa vad linistit cum cineva ar strange in 1-2 ani bani cat sa ii ajunga 5-6 ani daca nu plateste taxele/birocratia si reuseste sa ii ascunda/investeasca. Cumva calculele ies, intradevar nici chiar la nivelul lui Voiculescu dar pe aceasi idee.
Dar ce e asa greu sa iti exporti din Internet banking un .CSV cu tranzactiile pe fiecare luna. Dupa care il bagi intr-un Excel si ti le sortezi in cheltuieli de care nu scapi nici daca vrei ( e.g. mortgage rent plm), cheltuieli semi-necesare (e.g. bete de urechi, mancare) si cheltuieli absolut ne-necesare (e.g. cafea de la starbuci/costa, iesiri la restaurant). Faci suma si stii clar unde te intinzi prea mult. Eu de obicei ignor cheltuielile absolut necesare ca pe alea nu pot sa le scad/cresc nicicum si ma concentrez pe restul.
Nu e greu. Doar ca nu asa functionez eu – sau, ma rog, nu asa FUNCTIONAM. Eu imi puneam o suma fixa la economii in fiecare luna, in ziua de salariu. Restu’ ramanea acolo. Daca o spargeam, bine. Daca nu, si mai bine.
Iar acum nu mai exista “ziua de salariu”. Ca poate intra, poate nu. Poate-l iau acum, poate-l iau peste 3 saptamani. Tu ai citit textu’ macar?
Cat am fost angajat si aveam un venit stabil, toate cheltuielile se faceau de acolo, iar doama facea economii cu dividendele.
Dupa ce am trecut si eu pe SRL, o trebuit sa organizam totul tinand cont ca puteam sa ridicam dividende o data pe an. La inceputul fiecarui an calculam cat din profit ne-ar ajunge ca sa cheltuim intr-un an si cat putem sa economisim. 1/10 din suma pentru cheltuieli/an mergea intr-un cont de unde se faceau plati (debit direct, plata cu cardul) pentru energie electrica, gaze, telefonie/net plm, mergea doar asa putin in cont pentru ca la noi in sat poti sa platesti apa, salubritatea, mare parte din alimente doar cu cash. Restul de bani raman in casa si-si ia fiecare cat are nevoie pentru mancare, haine, iesiri si cheltuieli cu boracii.
Poate suna aiurea sa blochezi bani pentru un an de zile intr-un cont, da’ la noi erau sume mici, pentru ca masinile sunt pe srl-uri si se cheltuie de acolo cu ele, raman doar banii pentru gaz, telefonie, net, apa, enel care-s ~ 110 euro/luna, asa ca un 1.500 de euro/an nu-i mult.
Banuiesc ca se poate fractiona treba asta, caculezi cam ce cheltuieli sunt/trimestru – pui suma aia + ceva acoperitor intr-un cont si trei luni ti se falfaie.
Sustin si eu ideea lui Orbu: direct debit = Satana. Facturile se platesc manual, in ultimele zile ale lunii. Ma doare fix in pula ca scadenta este pe 26 si eu o platesc in intervalul 30-5: sa-mi calcuceze penalitati de intarziere, pe urmatoarea factura. Si nu e cum zici tu, cu retinut cati metri de apa ai consumat, ca factura se genereaza&trimite pe mail chiar si fara direct debit. Un filtru mic si ai toate facturile la un click distanta. Tot atunci, se arunca un ochi rapid peste partea de incasari,(plm, e usor sa vezi care e cu + si care e cu -) ca sa vezi daca a intrat tot ce trebuia sa intre si sa faci pula mare in caz ca nu. Daca ai OCD, poti sa dai cu ochiu si prin cheltuieli, sa vezi pe ce ai consumat/cine te fura(nu radeti ca e recenta treaba cu ING-ul si cu sistemul lor minunat de dublare a tranzactiilor, care face figure de-astea de mai mult timp).
Probabil as uita sa platesc o factura 50% din timp daca as face cum faceti voi. Si n-am chef sa ma trezesc fara apa / incalzire.
Si nu vad vreun avantaj in a face chestia asta. Gen…daca nu sunteti de acord cu suma de pe factura, exact ce faceti? O platiti oricum, doar ca faceti si-un efort pentru asta? Nu prea inteleg logica. Daca-i vorba de “da, dar le platesc in aceeasi zi”, inteleg avantajul, da’ pentru aia tre’ doar sa dau niste telefoane si sa le pun pe toate in aceeasi zi. Nu-i nevoie sa le platesc eu manual pentru atata lucru.
Nu la virgula ma uit, ci in primul rand ca suma sa aiba numarul corect de cifre. Si sa nu fie chiar dublu fata de cat ma astept. Iar daca e dublu (semnificativ mai mare), ma duc si ma uit cat am consumat/raportat.
E vorba de principiu, iar principiul e ca daca am o problema cu suma pe care mi-o ceri prefer sa ne certam (dispute/contest) cat banii sunt inca la mine.
Dar daca veni vorba :
rapoartele de apa – afisate in detaliu.
Ultimii indecși cu posibilitatea urmaririi graficului de consum pe fiecare resursa.
Cand o sa am timp juma de ora, am sa integrez si estimatul facturii in functie de consum. Ca nu-s mai mult de 50 de linii de cod si o tabela cu cateva campuri pentru parametrii de la provider.
Merge?
Nu, nu o platesc. O contest.
Atata timp cat banii iti intra cand au ei chef nu prea ai vreo sansa sa faci ca asta sa fie o chestie smooth.
@Orbu, din curiozitate, ai contestat pana acum facturi?
Io am urmarit 2~3 ani cam tot ce tine de gaze, apa si curent (o singura data mi s-o parut un ~ 80 de lei in plus la curent, da’ numai pentru ata, chiar nu avea rost sa pierd timpul cu contestatii), apoi m-am plictisit si atat timp cat vad ca se incadreaza in niste limite, mi se pare ca-i ok de platit fara verificari.
Prin Ro, unde contul de economii la banca inseamna sa scoti mai putini bani decat ai bagat (si la nivel de depozit normal ca sa nu mai spunem de situatii neprevazute in care ar trebui sa retragi inainte de maturitate), treaba poate sa fie destul de clara pentru majoritatea “saracilor” ce suntem: Se retrage tot salariu fix (sau cu fluctuatii nesemnificative) care se imparte direct in: 1.banii pentru rata/rate, 2.banii pentru cheltuielile de intretinere si mancare, 3.banii presupusi a fi economisiti si restul, 4.banii pentru alte nevoi cunoscute dar variabile (o haina, un tricou, impozite, rca, schimb ulei si filtre daca ai masina etc.)… si recreere. Daca nu apar chestii neprevazute (care sa determine intrarea in fondul de economii) se ia de acolo. Daca la sfarsit de luna dimpotriva (si putin probabil) mai ramai cu bani in fondul de “altele” alegi fie sa ii lasi acolo, fie sa ii muti in fondul de economii sau, intr-o clipa de slabiciune sa mergi sa ii spargi pe altceva.
Exista cateva cheltuieli fixe si obligatorii cunoscute sau usor de estimat cu suficient de mare exactitate: rate, cheltuieli de intretinere (lunare) unde nu e loc de “negociere” insa pentru cheltuieli pe care sti ca trebuie sa le faci in cursul unui an cum ar fi impozit pe imobil si masina, mententata masina, dupa o vreme stii deja cum sa le distribui astfel incat sa nu ajungi nici la penalitati si nici sa ramai cu senzatia ca esti bogat si sa ajungi cu mult pe minus.
@Alifie: Da, o data, demult. Nici nu erau treburi cu direct debit & shit pe atunci. Chiar la ENEL. Citeau niste gigei contorul si au incurcat o cifra la index. Cifra miilor. Nici nu s-au uitat pe ea, au bagat direct 2 mii si ceva de kwh intr-o luna ( parca au scris in loc de 6 – 8 sau ceva) – ca daca era ceva subtire plateam si stateam pe zero pana cand ajungeam acolo. Si a durat ceva, ca nici nu aveam telefon cu aparat foto si nu m-au crezut pe cuvant, au trimis pe cineva sa citeasca , etc.
Salut, te citesc de ceva vreme, niciodată n-am avut ceva relevant de zis. Da’ acuma-s oarecum în temă, fiind freelancer.
Bufferul ăla merge, dar nu-l faci în contul principal, pentru că te zăpăcești – cum zici și tu, cine mai știe cine și ce-a plătit și pe ce s-au dus banii.
Am furat un sistem de la un amic: am conturile de economii care-s pe bune, și am vreo 2-3 pui de conturi, care-mi ajung cât să răzbesc dacă mi-am calculat aiurea sumele și vine vreo urgență (nu știu, mă doare măseaua, îmi dau seama că era ziua lui frate-miu, chestii de-astea).
În general las să rămână în contul curent maximum xșpe lei într-o lună, dup-aia mut la economii tot ce vine. E ca și cum aș avea salariu, doar că poate fi plătit în tranșe. (Pot să-mi selectez în online banking perioada pentru care-mi arată intrările și ieșirile din cont, deci nici nu trebuie să mă obosesc să socotesc)
Puii de conturi fac minuni, pentru că nu mai stau să-mi bat capul tot timpul cu echilibrul între economii vs. cont curent. Dac-o dau în bară cu calculele, asta e – desfac un cont mic, dar măcar nu mă ating de conturile *reale* de economii. Luna viitoare, refac puiul de cont așa cum era. Dacă totul merge bine, atunci nu trebuie să le port de grijă conturilor ăstora mici, că nu putrezesc banii în ele.
În fine, asta merge la mine. Naiba știe, poate că pe tine te-ar încurca mai mult și ne-am pierdut vremea și mie, și ție cu explicația asta :))
Cum sunt plătit de două ori pe lună, cam toate facturile și restul absolut necesare sunt plătite la salariul mare, de pe 10. Internet/telefon/cablu, lumină, întreținere, you name it. Și știu că stau calm cu ele după aia. Tot pe 10 o să intre și subscribția lunară de Xbox Live Gold. Pe 20 rămâne doar subscripția de Netflix, nimic deosebit. Grosul e pe 10.
Și așa am de gând să o țin mereu. Desigur, dacă se poate 🙂
Ok, am inteles, deci o fost vorba de ceva suma care se vedea clar ca-i sarita din limitele normale (2mii de kwh parca-s vreo 1200 de lei), la asa ceva cred ca m-as fi agitat si io.
@Roxana: cam asta fac acum. Dar mi se pare cam harababura, cum ziceam. Pierd “sirul”.
Meh, acum am vazut comentariul cu consumurile de apa, ca nu mai puneam intrebari idioate pe modelul ca ar trebui sa fie diferente semnificative fata de normal ca sa ma uit pe facturi.
12 mc de apa/luna consum, noice, io am sarit mereu de 20 in fiecare luna, chiar si cand stateam la partament.
E decembrie, ne spalam mai rar 😛 -sa nu faca altu’ gluma primul.
E consumul cam pe jumatate de luna.
Pe 19 am plecat din Bucuresti toti, iar pana pe 10 a fost doar 1 copil cu bunica. in general tot cam asa 20, 20+.
Ajuta ca-s 2 bai si macar jumatate din noi facem dus, nu risipit apa aiurea prin cada. Si cred ca si masina de spalat vase conteaza.
La tara cred ca consumam si mai putin ( dar nu am apometru) – daca ar fi inlocuite toate cazile cu dusuri as fi cu un centimetru mai fericit.
Asta e cel mai urat in UK faptul ca intra banii saptamanal si daca nu ai disciplina se duc aiurea pe toate chestiile si nu intelegi cum si de ce.
Sunt pereti pentru cada de baie (plexiglas si altele), chiar o sa-mi montez cat de curand si io la cada.
@Alifie: Si cu ce schimba asta faptul ca poti sta in cada si o poti umple cu varf? Ca problema nu-i ca nu poti face dus in cada, daca vrei.
Problema-i ca atunci cand copiii fac dus in maxim 5 -10 minute de fiecare, dar nu mai mult de 60 de litri de apa risipiti sunt gata spalati. Daca le fac eu dus probabil 30-40.
in cada e cu umplut de doua ori, spalat toate jucariile, jucat cu ele,etc, probabil 150l de apa + de fiecare.
Mie fix asta mi se comenteaza, ca ai mei nu fac dus in cada ca-s ca ratele si stropesc peste tot si fac numa’ o apa in toata baia. Posibil ca dupa ce le montez peretii sa fie tot pe modelul ca prefera baia in cada decat dusul, da’ macar stiu ca au de ales.
@Orbu data viitoare cand te mai supara copiii probabil o sa ii ameninti ca le iei cazile! Sapa si un wc-u in curte ca sa fie treaba treaba! :))))
Dar în Ro nu se practică direct debit cu drept de dispută la bancă în 30 de zile? Sau tot la faza cu “clientul nu are niciodată dreptate” a rămas?
@Super_fotbal: De ce ai spune/ crede astia?
@Karlik: Eu unul nu stiu. Ce conteaza ca am dreptul la disputa daca banii nu-s la mine?
Conteaza. Pentru ca aici e UK, nu Zimbabomania. Si aici e foarte posibil ca judecatorul sa n-aiba chef de glume. Ultima data cand o companie de energie a facut o mizerie de-asta au fost tarati in tribunal si-n doua luni au primit “Sentinta”: sa-i restituie aluia suma luata aiurea SI sa-i dea gratuit electricitate vreme de 30 de ani. Sper ca si-a facut tipu’ ferma de bitcoin acasa.
O sa intelegi. In timp.
Bravo. Tin sa-ti spun ca am si eu de primit un colet in Romania (vreo 300 de euro) din data de … 20 noiembrie. Am mai dat comanda pt altceva, a venit acelasi curier in 2 zile.
Are you real? Pe bune? Am direct debit de ani de zile, nici nu m-am mai uitat pe unele conturi cu lunile. De ce? Pai, mi-e sila. E un apartament din bucuresti unde am de plata curentul, netul si … cam atat. Circa 200 de lei pe luna. Vars bani la 6 luni intr-un cont si aia e, imi vin confirmari de plata de la furnizori.
Bai, eu sunt satul de chestii d-astea. Umblat pe la ghisee. ORICE ghisee.
Direct debitul l-am urmarit in primii 2 ani, nu am vazut tranzactii suspecte, pa si pusi, oricum mai mult de 2-3-400 de euro nu las pe acolo.
In alta ordine de idei, a venit la mine o ruda sa-mi arate cat au fatat “euroii” pe care ii are in cont. Am vrut sa-l linistesc, sa-i spun ca 100 de dolari de acum fac 125 de peste 10 ani (cam asta a fost devalorizarea intre 2007-2017), deci fac eu una moale pe dobanda lui sau cum s-o numi.
PS: si din el o sa platesc si taxa anuala de cimitir de 9 lei. N-am inteles cum dracu trebue sa platesti taxa de cimitir, adica ce, te scoate de acolo daca nu platesc rudele, sau ce? Cat de aberant sa fie sa nu gasesti o suma minima? Ironia e ca nu cred ca fac nimic pe acolo de banii astia. Cat e taxa de cimitir in UK?
Pai , foarte bine si succes in continuare. Eu nu am sustinut ca nu functioneaza. Din partea mea faceti ce vreti cu banii vostri.
Nici eu/ sotia nu mergem la ghisee.
Da. In mod normal, ingropaciunea, daca ai loc de veci, e valida 7 ani – ca mai repede nu au legal voie sa te dezhumeze. Dupa 7 ani esti pe chirie. Platesti, mai stai, nu – oasele in sac si altul in locul tau.
Probabil ca nu. Mie imi place, oarecum, partea intunecata.
Pai, era de asteptat sa zici asta; care pula mea ar fi fost farmecul daca m-ati fi crezut pe cuvant de la bun inceput?
La holiday inn-ul unde stau in seara asta au scos baietii caloriferele din camera pentru salvarea mediului. A trebuit sa pun sa incalzesc apa in kettle si sa infasor ciorapii in jurul lui ca sa nu fac infarct cand ii pun pe mine.
Man, nu risc nimic.Daca, Isten-fereste e groasa,dau un telefon unui gestor (un fel de contabil/jurist care tine situatia mai multor firme si pfa), si-mi face asta un contract de munca cu data de ieri.Daca e evaziune dovedita, e cum zice Ion,doi ani cu suspendare si inapoiez ajutorul incasat.
N-as fi golan, dar taxeaza astia mult,iar leafa-i de mizerie,caci e plafonata de niste convenii sindicale pe ramura.Gen, zidar-1400 brut.Fara alea-alea,raman 950 net.
Si-apoi,eu nu sper pensie,filmul se va incheia inainte sa ajung eu la varsta,in2033(67 ani).
Altfel sunt la adapost, ajutoarele astea se pun la vechime,evident,in cuantum mai mic.Acu’, cand fac 52,teoretic ,imi vor da o pre-pensie (patrusutecincizeci) pana la varsta,67.Calculeaza…e ceva,prefer sa-i iau,riscul e aproape inexistent.Cel mult imi taie macaroana.
Salariu se ia in 11 si 25 ale lunii. Facturi impartite egal. Verificate, apoi platite.
Direct debit este diavolul, dupa cum spune Orbu, m-am trezit cu o factura de 180 mc2 de apa consumati de apa intr-o luna, banii luati din cont. La compania de apa cand am cerut diferenta de bani inapoi mi-i s-a spus ca nu se poate recupera diferenta de bani, au intrat banii in cont si nu pot fi returnati, a gresit “cititoarea”, era obosita, etc, sa dau citirea 0 pana ne reglam cu contorul.
Si cu CEZ VANZARE la fel am patit la direct debit…. acolo nu am consumat “decat 2000 kWh in 15 zile. bani luati din cont prin direct debit. recuperati prin 0 kWh raportati luni intregi
Aici e un Estul Salbatic, daca nu iti verifici banii, toti te “ard”
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1233347790156074&set=a.1175691205921733&type=3
Uite pentru cand se mai discuta conditiile mega bune ale medicilor din romania!
Cam la orice banca se poate seta valoare maxima a unei plati de direct debit. Daca factura e mai mare decat valoare aia, pa si pusi, nu se face plata si o achiti manual sau o contesti. Folosesc cu incredere, am limite de jidan la DD.
Discutia cu DD se refera la UK – cel putin eu de UK vorbeam. Nu functioneaza lucrurile asa. Daca aia incearca sa ia DD si nu pot, ca e prea mare suma, o sa incerce inca o data, apoi – daca iar nu merge – o sa va treziti cu factura neachitata si consecintele. Inclusiv oprit serviciul/credit score afectat.
Păi și e normal să îmi fută niște pulifrici credit score și ce mai e , pentru greșeli de cifre și plm ? Lasă, taică, ei trimit facturi, iar eu le platesc, dacă sunt în regulă.
Tocmai mi-a confirmat soția că de fapt nu a setat niciun DD, ci o plată programată la RDS că factura are mereu aceeași valoare ( nu e netu’ la kil ) . Așa da.
Like I said. O sa intelegi.
Toate astea intr-un total de… 2.000 iepuroi net/cap de vita furajata?
@Orbu
Faza cu 7 ani de ingropaciune NU este valabila in toata Romania. Garantat nu. Posibil ca in zona de sud, Oltenia, sa te desparta de sotie daca muriti la distanta mai mica de 7 ani unul de celalalt. In Bistrita, Cluj-Napoca, not gonna happen.
Ac_dc, 9 lei??? Unde, frate? Ai loc de veci cat o cutie de chibrituri sau cum?
La mine e fo 40j da lei anual/mormant. Se calculeaza in functie de suprafata locului de veci (lungime * latime).
Orbule :aia e paranoia boss. Se tratează. Am DD la tot ce pot. Intai iti vine pe mail valoarea si abia după iti ia banii. Plus ca pui limita. Daca nu iti convine suma ai timp sa faci ce trebuie sa faci. Eu nu am avut nevoie pana acum
@Animaloo: Nu e paranoia, că nu sunt paranoic. Nu visez că cineva urmarește să mă fută pe mine. Dar se poate întâmpla, că urmare a incompetenței și lenii. Și îmi permit
costul efortului . Se numesc servicii de secretariat oferite de soție, incluse in pachetul de căsătorie.
Posibil? Cred că e cerință. In Oltenia căsătoria ține fix până când moartea te va despărți, de obicei se merge la popă cu ordinul de restricție – gen pe ăsta ( soțul supraviețuitor) nu îl îngropi la mai puțin de 500 de metri de mine.
Nu e paranoia, e Romania. @Manowar a zis de vreo 2 ori chestia aia cu “o sa intelegi”, e o diferenta foarte mare intre sistemele juridice – Romania are rahatul francez cu egalite-fraternite, UK si SUA au al sistem. In Romania daca iti face ceva rau compania de utilitati plateste o amenda la stat, tu vezi pula indoita si nespalata, in UK iti da 30 de ani curent gratuit. Vezi vreo diferenta? In SUA se numeste “punitive damages”.
Btw, tocmai mi-a picat ‘netu vreo jumatate de ora, cat sa scrie Orbu un raspuns. Intre timp l-am invatat pe fiu-meu bazele rutarii pe internet si un pic de debugging (ajungeam in DNS-ul ISP-ului, dar nu in gateway). Bune si defectiunile astea la ceva, altfel credea ca i-am scos eu cablul din switch.
Ziceti ba ca unii furnizori iti dau si reducere de cateva procente daca setezi dd. Direct debit nu e ca in romania = plata recurenta. E mai degraba acelasi mecanism ca un bilet la ordin, cu angajarea resposabilititatii platitorului in caz de default. Si da, e normal sa iti futa credit scorul, ca nu-i ca si cum iti ia cu japca banii din cont, ai mail cu factura, poti decide sa anulezi dd si sa contesti factura, etc.
Aici nu e tigania, ni s-a explicat foarte clar ca ar fi bine sa nu se repete filmul cand o batranica a cazut pe un trotuar in lucru neamenajat corespunzator de subcontractor si, dupa un proces lung de O ZI, i s-au acordat despagubiri de 600k de lire. Cum adica ‘lasa, ca ne aducem la zero in cateva luni, intre timp banii tai sunt la noi, mersi, la mai mare’!? Dafuq is that?
@Fery: Și in România direct debit este echivalentul unui bilet la ordin în alb.
Plata recurentă e ceva aparte. Cu plata recurentă sunt de acord și pro, deoarece presupune sume fixe plătibile recurent. Cam că abonamentul la Patron, de exemplu. Și fără răspundere implicită cu titlu de credit nerambursat.
Că aici e șmecheria. Biletul la ordin în alb, sau debitul direct implică recunoașterea unei datorii de valoare neclară, înainte de a vedea factura, iar neplata ei echivalează cu restanțe la credit.
In cazul in care ridici o dispută cam trebuie să îți dovedești punctul de vedere.
Într-o situație normală, ai un serviciu pentru care ți se emite factura. In cazul in care contești factura, cel ce pretinde suma de la tine trebuie sa dovedească că o datorezi.
Sunt clare diferența, raportul de putere și repartizarea efortului ?
Sunt. Dar tu nu intelegi inca faptul ca ei sunt de zece ori mai ingroziti ca tine de faptul ca ar putea face o greseala.
https://www.standard.co.uk/business/npower-fined-26-million-for-unfair-treatment-of-customers-a3140161.html
https://www.google.com/amp/s/www.telegraph.co.uk/business/2017/01/24/british-gas-fined-95m-billing-blunders/amp/
https://engagecustomer.com/scottish-power-fined-18-million-regulator-poor-customer-service/
Aici nu esti acasa. Aici esti acasa la mine, cum ar veni… 🙂 Si pe-aici ofgemul da amenzi de 10 milioane asa, de plictiseala. Iar ofcomu’ nici nu clipeste la 50m.
Asa ca nu, nu prea au chef sa iti citeasca gresit contorul. Eventual ti-l citesc in favoarea ta, sa fie siguri.
Vezi chestia asta:
https://www.bmmagazine.co.uk/news/british-gas-fined-2-65m-by-regulator-after-misleading-and-overcharging-customers/
(Da, pare sa contrazica treaba de mai sus, dar citeste cu atentie: o tampenie de sute de mii? Np, despagubiri clientilor, contributie “voluntara” de un milion la fondul Ofgem, refunds si amenda de cateva milioane; asa, ca hai, ati aratat ca va pare rau, ca altfel…)
Like I said. O sa intelegi. In timp. Nu le convine LOR sa greseasca (se intampla, da, Dorel de la customer service lucreaza pe 18k si are skilluri ca atare). Dar ei stiu ca atunci cand o dau in bara pierd 10-100x. Not fun. Asa ca nu e raportul de forte cum crezi tu 🙂
Ah, si ca sa ne intelegem, aia e ce a facut ofgem. Ca pe parte civila, cine stie prin ce tribunal sunt tarati pe urma de unul care sustine ca a avut un prejudiciu…alti bani, alta distractie.
Eu folosesc Direct Debit ca altfel as uita sa platesc facturile, iar la mine pe tarla daca intarzii dupa termen iti baga un 3-6 EUR penalizare, la cateva facturi se strang ceva bani. La mine platile sunt fixe lunar (intretinere, curent), se face regularizare o data pe an. Ca sa urmaresc platile si sa nu imi traga bani aiurea, folosesc pentru cheltuielile curente o banca d-asta din noul val, mobile first (N26) si am push notifications si alte chestii pe telefon. Cand intra salariul, pastrez o parte pentru cheltuieli o si parte transfer in contul de economii (care e o banca din vechiul val). Cu push notifications am reusit sa vad cand mi-au folosit cardul unii din UK sa comande niste chestii prin Newcastle (erau prietenii tai, @Manowar? :D). In jumatate de ora deja contestasem tranzactiile, blocasem cardul si comandasem unul nou, totul din aplicatia de mobil.
E posibil. Desi ai mei acum sunt mai pe val, n-o mai ard pe de-astea. Chiar si aia care nu s-au reorientat. Gen au oameni.
DD se face la data scadenta, cel putin in RO. Ai destul timp sa contesti factura, daca asta vrei. La mine facturile ajung cam cu 1 luna inainte in medie. Am destul timp sa fac asta + ca am limite sa nu ma saraceasca DD-ul (nu s-a intamplat pana acum si am de vreo 11 ani serviciul activat – testat cu 2 banci).
Recomand folosirea unei aplicatii pentru inregistrarea veniturilor si cheltuielilor.
Unele aplicatii se pot conecta chiar la conturile bancare ceea came iti da posibilitatea in timp real sa vezi cati bani ai primit, cati ai cheltuit si pe ce.
cine dracu’ are incredere intr-o aplicatie sa-i dea acces la contu’ bancar? Raspuns: nu eu.
In UK credit score-ul se poate duce dracului la vale extrem de usor. Daca vrei sa iti faci un credit pentru o casa trebuie sa ai credit history ff bun.
Am citit recent Money: A User’s Guide de Laura Whateley. O recomand celor stabiliti in UK.
De exemplu: Vrei credit imobiliar si brusc ramai insarcinata? Poate nu ar fi o idee buna sa pui pe card cumparaturi de la Mothercare 😉
Ai pe card istoric de dat bani la pariuri online?! S-ar putea ca banca sa te considere iresponsabil si sa nu mai pupi bani.
Ai imprumtat fie si doar o data bani de la speculantii cu dobanzi mari?! Cel mai probabil banca iti va refuza cererea pt credit.
Este un sistem diferit aici pe care trebuie sa il intelegi. Direct Debitul face parte din acest sistem 😉
De aia exista si conturi in bancile din Romania/ internationale/ Skrill/ Revolut/Payoneer – whatever.
Plm, din ce inteleg eu sistemul e foarte diferit si nu imi place nicicum, sa ma fut in el, mai pe scurt. Nicio problema, ii dau eu de cap si astuia. #romanvero.
Not quite.
Mai tarziu afli ca nu ai credit score pentru caaaaaaaaaaa…ai un cont suspicios, cu prea putine tranzactii.
#romanvero, da, da’ vezi ca #romanvero inseamna sa iei si o muie englezeasca, la un moment dat. Tot vero. Da’ ma rog, aia doar daca intentionezi sa te stabilesti aici. Daca nu, no stress.
Asta e pentru fraierici. Daca am nevoie de credit score stiu reteta :). Un leasing rapid platit frumos pac, pac si alte etc-uri. Stiu cum sa apar in inregistrari si cum sa nu apar :).
Bine, sincer sa fiu, sper sa ma cam doara in pula de credit score-ul lor.
Mereu am considerat ca daca o banca nu imi acorda imprumut/card de credit imi face un favor si le multumesc frumos de ajutor . Ajutorul dat pentru a nu depinde de ei .