Cica au crescut salariile in Romulania – post ultrascurt
Vorbeam cu un amic din Romulania ieri si-mi zice c-a primit o oferta de 3000 de euro.
Alex s-a dus pana-n Romulania, a vazut ceva prieteni si cica unul din ei are un job de 2500 de euro – cu un job de-ala de se duce la 10 si pleaca la 15. Pe langa asta, cica tot Alex primise ceva oferta de 4000-5000 de euro (plm, cam mare rangeul, dar cine stie)
Habar n-am daca-i asa, dar daca da, mi se pare super haios. Aia din Romulania profita de lipsa noastra, la modul “haida, boss, da si tu cateva mii de euro, ca n-ai pe cine angaja”; iar noi (cei plecati) putem profita de asta la modul “haida boss, mai da si tu 100 pe zi acolo, ca am o oferta din Romulania”.
La mai mare.
Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici
Or fi crescut salariile da Romanistanu tot o suge in cur la cam toate capitolele asa ca nu prea ma incalzeste sa am 3-5k euro pe luna da cand ies din casa sa puta a canal si sa fac slalom printre cacati de caine.
Zau?? Si ce mai asteptati ? Home return,boys… 🙂
Man,tre’ sa revii la cetatenia originara… 🙂
Io, as putea castiga 2000 in Ro,la caramizi, dar muierea mea n-ar ajunge nici la un sfert…
#naicartenaiparte…
Ce post? Palmas?
Ai da plm!!! Greu ca dreq. Am lucrat si io la 16 ani. Luam caramida de pe rafturile care ieseau din cuptor si o puneam pe banda. Eram KO.
Dar anul urmator am fost mai inspirat. Am lucrat la taica-mio in frabrica dupa care mi-am bagat banii la Caritas si am catigat o pula. :)))
Habar nu am, nici 5000 nu ar fi tentant. Dar e haios.
Am si eu oferta de job: 800-900 de euro la stat (net), program pe bune: 3-4 ore/sapt. O sa-l iau. 🙂 E mult mai buna oferta. Nu trebuie sa faci mare lucru, fara raspundere etc. ah, era sa uit, cam 1 ora pe saptamana cred ca trebuie sa ma ocup de pontaje etc. E greu, e foarte greu, blestem mult pe drumuri, dar cand ma gandesc ca intra banu’ in cont, e bine. Cica in unele luni nici nu trebuie sa fii neaparat acolo.
Alea de 4000-5000 de euro sunt (vorbim de net, da?), dar sunt sub 10%.
Poate nici mai mult. Decat daca vrei sa fii fabrica de bani (plm, ai credite, vrei sa cumperi case etc.) sau /si daca nu iesi din casa. Iesitul la 8 am e horror. Mai merita daca ai ceva imobile prin romania sau alte treburi si atunci ai fi fortat sa te ocupi nitel mai mult, sa faci procuri etc. Atunci s-ar putea sa merite, temporar. Sau daca ai copil si ai rude inn Romania sa aiba grija (discutabil, desi am azuit ca sunt preturi cam nasoale prin alte parti pt bona etc) Eu sunt OK cata vreme nu ies in trafic, n-am treaba cu statul, stau in casa si ies la magazin.
3000 de euro salar in Ro? Lol, unde si cum ca ma inscriu si eu.
Nu prea esti fabrica de bani la 5000 de euro pe luna. Inseamna 4470 de lire lol. Cre’ c-as fi observat daca aveam fabrici de bani p-aici.
Nu zic ca ar fi rau 5000 de euro. Zic ca nu e o suma la care sa te crezi fabrica de bani.
Habar nu am. Va zice el daca are chef, nu am intrebat.
Pentru că n-ai cu cine. Nici azi, nici mâine
Linku’ tau nu merge.
Nu cred ca peste tot pute, cacati de caine ,nesimțire, etc.
Eu cred , ca daca ai un venit al ambilor parteneri de 3500 euro, casa, nu ai datorii, 2 masini si ceva investiții în imobiliare poti sa o duci ok.
Da, au crescut salariile, dar alea de 3000-5000 euro is sub 10 %.Si nu numai in IT.Sunt si medicii-profesori din marile spitale universitare, cei de prin MAI,MAPN. care merg spre 2000-2500 euro , net.Si or mai fi.
Aici nu vorbim de patroni, investitori medii si mari, etc.
Preturile in țară, nu sunt ca cele din vest, sunt, per total mai mici. Si nu vorbesc din auzite, am vazut trei sferturi din Europa si vreo 2 dincolo de ocean.
Ca si concluzie, cred, se poate trai decent și în România, cu ce am spus eu mai sus, sau +.
As putea spune ca da, infrastructura e de toată jena, în afară de cei 800 km de autostrada , si aia disparati pe anumite tronsoane.Dar daca ajungi la Sibiu întreg, ai autostrada până la Marea nordului, sau Norvegia.
Te poti lua de transport in comun deficitar, de anumite aspecte nepuse la punct ca in vest, dar , se poate.
Ha,ha,ha! Salam Florin este un tigan!
Da, păi eram su’ presiune 🙂
http://miscareaderezistenta.ro/actualitate/peste-500-de-mii-de-copii-elevi-si-studenti-au-emigrat-din-romania-intre-2007-si-2017-48635.html
Au crescut dar degeaba…Tot în catedrale ne rugam sa nu fie cazul de spitale. În domeniul meu, (consultanta în accesare fonduri ) cu experienta mea, în 2014 aveam 1000 în mana, acum refuz lejer 2.000. Normal, 2000 nu e 4.000 dar în Buc un venit pe familie de 2.500-2.800 fără rate e extra decent.
Da, aia cu stomac tare, canaliile, mafiotii. Uita-te la Moartea dlui Lazarescu. Cat crezi ca ai rezista daca ai avea de lucrat intr-un asemenea mediu? Sau crezi ca daca le-a dat bani mai multi, s-au schimbat peste noapte?
Poate in IT. In inginerie auto, mie mi-au crescut cu 100 de lei. Si cam asa vad anual de vreo 7 ani. Noroc de bonusuri, aici mai compenseaza
Spre deosebire de IT, nu prea sunt alternative in domeniu. Cel putin, nu in RO.
Discutam pe la munca zilele astea cam care ar fi pretul fiecaruia ca sa suga o pula, de buna voie si asa vreo cateva minute si fara sa inghiti. Eu am zis ca 500.000 de lire, altii tot cam asa si altii cu cateva milioane sau alte avioane. As vrea mai mult ca sa vin in romania si sa raman acolo! :))
Hai mai sari in cacat, nici regina nu primeste atata pentru cateva minute.
Problema e pusă greșit. Ce e aia “câteva minute și fără să înghiți”. Sună a hai să mă împiedic sa nu zică că sunt curvă.
Problema principală e imaginea și riscul să afle cineva. Eu sunt homofob și mă dezgustă ideea, da’ dacă se pune problema diferența nu o face numărul de minute și dacă înghit sau nu.
De exemplu mi se pare mai scârbos să spăl veceuri și totuși e social acceptabil.
Da’ pentru 500k cred că pot obține și derogare de la soție pentru full service timp de o săptămână. Doar că genul de serviciu se plătește cu sub 10k – lux , iar eu nici nu cred că aș suge-o așa profesional să merite banii => E o discuție ipotetică de genul cu cât ți-ai vinde demnitatea . Care se reduce la întrebarea din Filantropica : ” La banii tăi îți permiți demnitate ? “
Da,au crescut salariile in tot aparatul bugetar. E o decuplare de zona privata in ultimii 3 ani.
exemplu https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/salarii-primaria-cluj-portar-ia-4000-lei-politistii-locali-apropie-8000-lei-castiga-boc-1_5bbdfb55df52022f755f668d/index.html
“Da, aia cu stomac tare, canaliile, mafiotii. Uita-te la Moartea dlui Lazarescu. Cat crezi ca ai rezista daca ai avea de lucrat intr-un asemenea mediu? Sau crezi ca daca le-a dat bani mai multi, s-au schimbat peste noapte? ”
Nu s- au schimbat total, dar sa știi că există un început. Soția lucrează în domeniul sănătății și cred ca stiu despre ce vorbesc. Mai e mult până probabil vom ajunge ca in vest, nu stiu cum e acolo, nu am avut ocazia, doar asa din auzite.Aici vorbesc de stat, nu de spitalele private.
Citesc de mult timp acest blog. Sunt destul de puțini, în accepțiunea mea din cei ce comentează , care câștigă foarte bine in afara tarii, gen Manowar, orbul, animaloo .Oare ceilalți pot spune cu sinceritate ca banii castigati compensează ceea ce generic numim ” dezrădăcinare ” ? Poate da, poate nu.
Care-i problema? Aici e UK 🙂
…dar nu-l citesti de destula vreme pentru a intelege ca banii sunt doar un bonus aici. “Dezradacinarea” aia de care vorbesti este iarasi un bonus.
@Manowar, pentru tine asa o fi. Dar e un caz particular?.
Crezi?
Deci cand bag eu 150 mph pe motorway si ma simt bine facand asta, e doar cazul meu particular. Restul ar prefera oricand un drum de ala de tara pietruit? 🙂
Boss, daca era “cazul meu particular”, veneau inapoi aia 7 milioane de “capsunari”. Se duceau sa fie portari la Cluj lol.
@ Manowar, tu nu vii ca nu mai ai de ce. Sub nicio formă.La asta mă refeream cand am spus de caz particular.Parerea mea.
Dar , câți oare din cei 7 milioane de” capsunari” ar face asta daca ar câștiga aici cât câștigă acum acolo? Doar intreb, nu stiu raspunsul.
” dezrădăcinare ”
in nume personal zic, nu consider ca am radacini undeva.
E doar o intamplare ca am deschis ochii in RO.E doar o delimitare geografica,un teritoriu.Reprezinta “acasa” pentru mine,dar la modul “n-am de ales”,caci am copiii acolo (alegerea lor),plus averea.Altfel,as ramane aici,cu baba,macar pentru fairplay , clima, si un trai linistit/civilizat/decent.Toti zic ca acolo pute,si asa-i.In fiece vara vizitez “mocirla” de acasa doar o luna,si mi se face lehamite.Nimic schimbat pozitiv.Norocul meu ca am adaptabilitatea necesara sa suport, si ceva tupeu prost de cocalar.Ce-i de-acolo considera normalitate mediul mocirlos,obisnuiti fiind de-o viata.Cand pleaca afara in excursii/concedii, nu observa mare diferenta…dar e enorma,cand ai multi ani in spate de diasporean.Probabil pot face acolo (in Ro) aceeasi bani,dar…e vorba de un nou inceput, si comoditatea ma impiedica sa ma-ntorc.
WELL, nu-i vorba doar de bani,si da,compenseaza alte chestii.
Intrebare fundamentala pentru Romania: brut sau net? La ce impozite au aia…
Exista joburi de 3000 net in Romania, in doua zone:
– spitale de stat. Cumnata-mea lucreaza ceva gen HR la un spital din Bucuresti, stie salariile la toata lumea, medicii au toti peste 3000 net salariu de baza dupa maririle recente (acum cateva luni). A zis ca au fluturasi de salariu care trec de 25,000 de lei net, cu garzi si sporuri.
– IT. In unele din companiile straine cu filiale in Bucuresti 3000 e salariul pentru cineva mai incepator, gen 1-2 ani vechime, dar bun. Nu in toate, variatia e extrem de mare. De asemenea destui contractori iau atat, in jobul precendent (din care am plecat acum cateva saptamani) toti contractorii din echipa mea castigau in jurul acestei sume. Buni, dar nu extraordinari. O colega se plangea ca nu mai gaseste oameni care sa nu fie incompetenti sub 2000 de euro net, tot contractori. In schimb manager cu 3 ani vechime, angajat permanent in compania aia, ia jumatate, ca salariile angajatilor permanenti sunt limitate de HR, ale contractorilor de piata si de buget (daca ti-i permiti sau nu).
@JCP sumele ce apar in presa sunt de obicei brutul. Dar sa nu uitam ca impozitul pe salarii e 16% pt toti( de unde prin toate tarile e impozit progresiv in trepte de venit)si sunt si alte sporuri/indemnizatii, stimulente. De anul trecut toti bugetarii au tichete de vacanta. Trendul acum in RO este ca toata lumea vrea sa lucreze la stat 🙂
In constructii s-a dat lege ca brutul sa fie min 3000 si nu se mai platesc taxe la salarii.
IT-ul nu plteste impozit la salariu. Sunt decontate si locuinte de serviciu, chirii, diurne. Se da o suma de bani pt ca sa te stabilesti in alt oras.
@Mad, netul e cam jumatate din brut, pe langa cei 10% mai sunt si alte contributii, vreo 3-4, cele mai mari sunt sanatatea si pensia, vreo 35%.
Impozitul pe venit e 10%, nu 16%.
Ma mir ca nu stii raspunsul.
Pai, fii atent: cei mai multi din cei plecati castiga prost si foarte prost. Genul ala de menajere, vanzatoare, treburi de-alea. Duc o viata relativ mizerabila. Daca ar trai in Romulania cum traiesc aici (gen shared cu alti coispe oameni) si daca ar munci in Romulania ca aici, ar duce-o mai bine acolo. Nu rade, ca o menajera in Bucuresti costa. Era 1-1.5milioane pentru o ora-doua pe saptamana.
Si totusi, nu se intorc “acasa”, pe unde au “radacini”. Nici macar atunci cand ajung sa traiasca (temporar sau nu) in cartoane/corturi de-alea – gen Paris sau Bologna.
Spune-mi, te-ai intrebat vreodata de ce nu se intorc? De ce nu se duc sa munceasca in Romulania?
Ii scoatem din ecuatie pe-aia ca mine, ca in cazul meu “particular” poti invoca banii. Degeaba iti zic eu ca banii sunt doar un bonus, ca probabil e greu de crezut. Da’ zi-mi de restu’. Zi-mi de ce nu pleaca aia inapoi.
@Adi mea culpa. Ai dreptate, am tastat aiurea.
@Manowar eu cred ca vor incepe sa vina dar nu asa multi. Era si un articol despre Bulgaria ca s-ar fi inversat trendul si s-au intors unii acasa.
De exemplu mie mi s-a intors un nepot din Anglia. Sofer baiatul si aici tot asta face(tir). A strans niste bani, a facut nevasta un copil acolo dar pana la urma casa si-au luat aici plus ca parintii au grija gratis de copil, plus mancare gatita etc.
” Ii scoatem din ecuatie pe-aia ca mine, ca in cazul meu “particular” poti invoca banii. Degeaba iti zic eu ca banii sunt doar un bonus, ca probabil e greu de crezut. Da’ zi-mi de restu’. Zi-mi de ce nu pleaca aia inapoi.”
Poate in cazul tau banii sunt un bonus, te – as putea crede, ai si motivele sa fie asa. Dar a fost asa de la început?
De ce nu se întorc aia in țară ?
1. Au copiii născuți, crescuți acolo, cărora le pot oferi un viitor poate mai ok.
2.Teama ca aici poate oricand sa se schimbe ceva in rău, nu ca ar curge acum lapte si miere.
3. Poate calitatea vieții suficient de buna încât să nu plece.Nu nivel de trai , ca nu cred eu ca salariile in ceea ce spuneai si tu sunt mari.
4.Speranța că va fi mai bine, pe viitor, acolo.
5.Chestii ce țin in mod particular de fiecare.
*De fapt e acum un mic val de capsunari care se intorc in tara. Parte din primii emigranti de dupa ’90, aia care nu si-au cumparat case pe afara si o parte si din aia care si-au cumparat si care sunt acum la pensie dar nu cu cine-stie-ce bani ( pentru Italia / Spania)
Se cam trag inapoi in tara, ca 5-600 EUR undeva la tara in Romania unde au ei case merg mai bine decat in Italia.
Doar ca nu ajuta treaba asta la ceva, ca nu concureaza ei pe piata muncii.
Dincolo de IT si unii medici, cat ar trebui sa creasca ca sa conteze?
Meh. Nu cred ca o sa va prindeti vreodata. V-as putea spune eu, da’ where’s the fun in that…
O lasam asa 🙂
Ar ajuta, nu la piata muncii, dar intra banii lor de pensie.
Din experienta personala, nu prea vad sa se întoarcă deocamdată tineri – relativ, adică în vârstă de a munci. Poate ar veni intr-un context – dacă mai cresc salariile si e previzibil ca nu scad la loc, daca se mai rezolva cu birocrația, drumurile si sistemul sanitar. Sunt cam multi de daca, dar ce e enervant e ca de fapt nu ar fi greu de rezolvat asta, ar costa câteva miliarde timp de 5-6 ani, care înseamnă doar o colectare mai buna cu 2-3 LA sută din pib la buget (În ro se colectează cam 10-15 la sută mai puțin decât în ue, deci nu e mare povara fiscală). Si tehnic nu e rocket science, autostrăzi făcea nentu Hitler încă de acu 80 de ani, spitalele sunt doar niste clădiri cu anumite specificații, iar informatizarea zice Mano ca cel putin partea de soft ar rezolva singur in 2 ore ce fac ăștia 5 ani pentru niște zeci de milioane si fara gherle. Presupun ca daca ar face vreun politician asa ceva ar primi mandat pe viata, cum sunt tot alesi de 15 ani primari pentru mult mai puțin, cel putin aici la Brasov, Scripcaru nu are emotii, deși obiectiv nu a făcut mare lucru – parcări, drumuri ok, curățenie si panselute, dar nema proiect major, nu spital, nu aeroport, groapă de gunoi s-a umplut si nu au cu ce sa o înlocuiască, mai nou pute si in Brasov ca in Bucale a gunoi fermentat daca bate vântul din direcția nepotrivită. Oraș turistic, plm.
Nush, ca eu n-am mai lucrat cu salariu fix din anul 2000…
Oricum e de cacat si saracia si prostia nu dispar ever.
@Klaudiu uite, eu sunt plecat din Ro de putin timp. Nu m-as intoarce. Si nu e de bani. E tot restul.
N-as mai putea sa traiesc printre animale proaste. Stiu, nu-s toti. Stiu, sunt oameni misto si acolo. Si sunt oamenii cu care vorbesc si imi dau seama ca pur si simplu au limite. Limite pe care nu le vedeam inainte, cand traiam acolo. Mi-e greu sa explic, dar pe zi ce trece imi dau seama ca devenim din ce in ce mai incompatibil. Ma intristeaza cumva, ca imi erau prieteni buni, dar vad ca nu au cum sa priceapa niste chestii. Si astia nu sunt animalele proaste, ci aia care au salariile alea de 2-3-4k eur net. Plm. Aia e. Trist.
N-as mai putea sa accept ca normalitate faptul ca ma urc in masina si risc sa mor ca nu sunt drumuri sau ca sunt cretini sau ca tre sa suflu si in iaurt si sa fiu cu ochii in 15 directii pe secunda pt 50 de kilometri in care era sa mor de 4 ori. N-as mai putea sa accept ca normalitate ca intru in spital cu vreo viroza si ma curat de la bacterii. Si n-as mai putea sa accept ca normalitate o gramada de chestii de genul asta in pula mea, pentru ca nu sunt normale. Banii sunt faini, da aia chiar sunt bonus.
Si apropo de discutia de mai sus, pentru 500k lire sug o pula in front of a live audience on tv si imi dau si interesul, chit ca nu-s homo. Dar daca imi dai 500k ca sa ma intorc si sa traiesc in Ro, zic nu, mersi.
Pai stai ca nu e chiar groapa de gunoi ca aia ar puti cam non-stop, ca-i destul de aproape. Din ce se aude cica a inceput fertilizarea cu rahat de la avicola/ferme and shit si deh, daca vrei productie record, mai inghiti in sec. Asta nu e ceva singular. Poti gasi mirosul asta si prin orice alta tara cu ceva teren agricol care se vrea folosit.
https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/2ze4pm/
Asta se face de cand lumea.
Pai si nu-i suficient asta? Ce rost are sa traiesti intr-o tara (Romania) in care, dupa ce ca treiesti prost, nu exista sanse de mai bine nici pe termen mediu-lung, nici pentru copiii tai, ba mai ajungi sa injuri prin spitale, justitite etc in loc sa te bucuri de viata? Poate ca te mai obisnuiesti cu bani putintei, dar cu mizeriile continue – mai greu.
Da, dar mai trebuie si populate, cu medici. Nu cu canalii, nici cu analfabeti. Chiar crezi ca problemele sistemului sanitar se rezolva numai construind spitale? E departe rau…
Sunt foarte multe motive pentru care, chiar daca ar fi bani garla, multe sisteme nu are merge bine in Romania. Luati administratia, schimbul de date, informatizarea. S-au bagat bani etc. Rezultatul? Mai e mult pana departe – http://cursdeguvernare.ro/romania-digitala-schweizer-specialistii-in-it-explica-de-ce-e-blocat-cetateanul-intre-institutiile-superinformatizate.html
Voi nu va dati seama ca sistemul privat, atragand oamenii competitivi cu salarii mai bunciele si conditii etc, a lasat la stat exact opusul: oamenii staturi, fara ambitie, viziune, canmaliile etc. Si pe astia nu-i scoti usor, ca au diplome etc. Si asta e doar una din probleme…
… sau si mai bine:
https://www.youtube.com/watch?v=xmj5zIYK–o
https://evz.ro/la-vaslui-s-a-omologat-caruta-ambulanta.html
🙂
Am mai pierdut un comentariu la spam, in fine..
Lol pe toata linia.
1. Daca se colecteaza putin inseamna ca taxele sunt mici sau colectarea merge prost?
2. Care e structura taxelor in UE si ce primesti de ele? In Romania 50% se duc pe cheltuieli sociale si aproape nimic pe investitii, deci cei care chiar platesc taxe primesc o pula nespalata si indoita (cred ca am retinut bine)
3. Hitler facea autostrazi prin campie, la noi unde nu e munte e deal. Alea prin campie sunt deja facute (A1 pana la Pitesti, A2, A3 pana la Ploiesti), ramane de trecut muntii, de terminat bucatile de deal (ai vazut la Soimus cum arata autostrada?) si aia de Moldova. Plus alte standarde, cu ecoducte, acord de mediu, podeturi peste orice parau etc.
4. Cladirea costa 20% din spital, echipamentul e restul si costa in draci, mai ales ca nimic nu se fabrica local.
5. Cu informatizarea nu rezolvi asa usor, tocmai am auzit de un minister care isi cumpara servere de cateva sute de milioane de lei si vor fi utilizate si intretinute de niste Dorei platiti cu 2000 net. Lei, nu euro. Am cerut de curiozitate documentele de achizitie, sa vad ce naiba cumpara de banii aia, ca in ministerul ala datele “se baga in retea” (cineva cu un cutter despica camasile de UTP si baga datele pe-acolo). Astia nu au nici macar legislatia clara, cum sa ii informatizezi daca ei nu stiu cum ar trebui facute lucrurile si iti pun pe masa 3 legi care fiecare specifica alt mod de a face acelasi lucru. Ca sa informatizezi ceva trebuie sa iti definesti procesele mai intai, sa le pui in niste cerinte, nu exista nici procesele si nici oamenii care sa faca munca asta, ca nu il iei pe Ion de la gura de la metrou sa vina sa o faca. De fapt, nu se fac pentru ca astia angajeaza doar pe Ion de la gura de la metrou, ca oricine e cat de cat competent castiga de la triplu in sus.
@IulianS
Vrajeala cu fertilitatea, nu vor sa recunoasca problema. Pute asa si iarna, fertilitazarea se face demult pe câmpuri, si pute local,câteva zeci de metri pe lângă, nu pe juma de oraș. Ziceam de vânt pentru ca logic, daca bate înspre in afara orasului nu pute unde conteaza, daca bate înspre oraș aduce mirosul peste cartiere.
@Ac_dc
Medici s-ar gasi, daca sunt ceva zeci de mii suficient de buni pentru occident, înseamnă că or fi buni si intern. Salariile au crescut, daca faci ce ziceam cu spitale bineînțeles dotate, si conditii mai ok pentru tara in general – partea cu drumuri, birocrația mai puțină, ii poti si păstra.
Nu, nu poti.
Serverele si retele exista si-n Romulania. Salarii (cat de cat) sunt si acolo. Si totusi, uite ca eu sunt aici.
Cam asa-i si cu medicii. Poate le-ati putea construi spitale. Poate le-ati putea da salarii. Poate le-ati putea asigura chestiile necesare (aparatura, medicamente, plm). Poate (desi sunt cam multe chestii pe lista deja). Dar nu de-aia nu se intorc aia plecati 🙂
Adi
Nu cred ca avem păreri chiar atât de diferite daca te gândești mai bine. Eu ziceam de un scenariu ideal, cum ar putea fi lucrurile schimbate in cativa ani. Ca exista voința si putirinta, e alta discutie.
1. Unele taxe sunt mici – impozit pe salariu de 10 la sută, regimul pfa urilor, redevente. Altele sunt maricele – contribuțiile sociale. De colectat se colectează execrabil. Scenariul ideal ar fi taxe mici care sa se colecteze ca lumea de la toti, nu unii hingheriti, alții scutiți ca dau șpagă unde trebuie. Pe varianta asta, iti permiți taxe mai mici SI venituri mai mari la buget.
2. Eu am zis de colectare de 33 la sută, fata de 30 acum, si 40-45 În ue. Asta înseamnă vreo 5 miliarde in plus pe an.
Ce sa faci cu banii ăștia am spus. CAM 2 miliarde înseamnă o trecere peste munți cu autostrada, sunt 3 de facut ideal, sibiu-pitești, comarnic brasov, si cea dintre transilvania si moldova. Ce a mai ramas prin câmpie si dealuri nu mai costa mult. Cum am zis, în 5-6 ani pot fi făcute si astea, si cai ferate, si spitale cu tot cu dotări.
5. Am zis de reducerea birocrației. Acoperă ce ai zis tu acolo.
Dar repet, asta ar fi planul. CAM ce ar fi de facut. Cam asta ar gândi dictatorul ala luminat de a transformat Singapore dintr-un sat de pescari in ce e acum daca l-ai aduce in România acum si l-ai pune sef. Ca am incredere ca planul asta l-ar preocupa pe unul dintre șefii locali, si ca ar fi si capabil după aia sa il implementeze, e cu totul alta discutie.
@Johnny: Omule, daca banii ar fi fost problema, orice guvern ar fi imprumutat banii aia. Tu vorbesti acolo de 2 miliarde – pai, astia imprumuta suma aia intr-o zi, nici nu tre’ sa se chinuie cu modificari de taxe sau vrajeli. Asa, scurt.
Nu banii sunt problema. Aia-i ce-si spun romanii :
“la noi e mai nu stiu cum pentru ca suntem saraci, ca nu sunt bani din taxe, ca…”. Nu, nu de aia e mai nu stiu cum.
“ne pleaca doctorii pentru ca aia le dau mai multi bani”. Nu, nu de-aia pleaca.
Nu, nu si iarasi nu 🙂 Daca ar pica maine din cer vreo 20 – nu doua, da? – de miliarde de euro prin Romania, fix in curtea guvernului, tot nu s-ar schimba nimic.
@ Manowar
Am zis de păstrat, nu de readus. Într-adevăr, din cei plecati prea puțini s-ar întoarce. Dar România are cea mai mare producție de absolvenți de medicina la x nr de locuitori din ue. Si sunt recrutați în afară încă din primii ani de rezidențiat, fără bariere prea mari, nu sunt testări la sânge. Stiu, ca stiu cum si cine si cand a plecat din colegii mei. Ei, cu salarii si alea de le-am mai zis, poti sa păstrezi suficient din ei cât sa începi să acoperi deficitul. Va dura, desigur, sunt niște ani buni.
“Oare ceilalți pot spune cu sinceritate ca banii castigati compensează ceea ce generic numim ”dezrădăcinare ”?”
Nu compenseaza, nici nu e nevoie, pentru ca m-as “dezradacina” iara si gratis, maine. Ba, cumva presupui ca lumea face un sacrificiu cand pleaca din romania, si sacrificiul ala ar fi bine sa fie compensat macar cu bani. Ce nu intelegi tu e ca eu personal (si as paria ca multi, desi nu toti ar recunoaste) as pleca din romania si homeless sa fiu afara.
Nu e ma de bani, e de lipsa de speranta, tristete continua, rea-vointa gratuita la nivel de individ, zero comunitate sau civism, hotie si durere in pula la tot pasul, pula lege sau autoritate, promisiuni incalcate oricand pentru doi bani, oameni fara onoare sau vointa.
Eu asta inteleg cand zice Manowar ca ar putea explica, dar n-are rost. Cui prodest? Nu mai avem valori comune, probabil nici n-am avut vreodata, cu cei ramasi in tara, asa ca probabil n-ar intelege majoritatea oricum.
Auzi, “dezradacinare”, flit ma, mai degraba “eliberare”.
Iar eu iti spun ca nu poti sa-i pastrezi cu bani. Uita-te cu atentie la salariile medicilor de-acum – au fost marite serios. Dar vei observa cum pleaca in continuare. Ba chiar in ritm mai alert.
De acord, problema nu e nici de bani, nici ca e ceva tehnic complicat. Problema e ca pseudo dictatorii noștri sunt niște țărăneti prosti. Si zic toti. Si Dragnea, si Basescu, si aia de prin intelligence anticoruptie care se adună cu Ghiță la case de protocol la chef cu lăutari si părlit soriciul la porc.
“Va dura, desigur, sunt niște ani buni.” – romania nu mai are “niste ani buni” din pacate/fericire. Nu cu demografia actuala anyway. O sa vedeti tot mai multe nationalitati conlocuitoare acolo in curand.
Ba, astia care vb de drumuri nasoale. Frate, unde traiesc eu, ma simt ca in filme in mexic unde scot aia capul pe geam si injura si nu exista reguli de Circulatie. Nu au legatura drumurile. Au legatura spitalele. au legatura politicienii. Au legatura aia gen fata lui Base europarlamentar si model. Au legatura aia fara speranta. Cocalareala, tiganeala di manelizarea. Lipsa de constiinta sociala si bun simt (vezi cocalarizarea mentionata mai sus- search ricardo dragan marian pe facebook pt exemplificarea animalizarii). Are legatura faptul ca in loc sa ne rafinam, ne animalizam, ca am uitat ca avem stramosi care au inventat avioane, acum avem o tara cu. “decat”, “saraki”, “baeti”. Tin minte ca ma miram la ce vedeam la tvr in 2013. Ca pe unde suntem, nu stim sa ne ajutam sa evoluam.
@Mbf, pe la tine faci tot 10 ore pentru 500 km? Atat fac eu de obicei cand ma duc la bunica-mea, recordul pozitiv a fost de 7 ore si negativ de 14. Regulile ca regulile, dar te simti ca la 1900, cand faceai 3 zile pana la Viena? Nu pomeni de avion, ca cel mai apropiat aeroport e la 2 ore, cu 2 ore de acasa pana la imbarcare si 30 de minute de zbor as iesi la 4 ore si jumatate. Mai mult decat mi-ar lua pe o autostrada.
Problema adevărată e că dacă cresc salariile pentru o parte semnificativă din populație se ajustează și prețurile pentru toată lumea. Nu neapărat calitatea.
Știți țara aia unde viața era ieftină? Forget about it.
Stiti tara aia cu abia 100 de ani de istorie, si aia puscata toata, in care niste politicieni au crescut din pix salariile doar unei paturi de bugetari si i-au pus pe restul sa le plateasca salariile marite? Coeziune sociala ftw
@fery,
Sa știi că te inteleg, la câtă apăsare ai pus in comentariul tau. Ai dreptate,dar oare tu cum te simti între străini? Tot ce ai scris acolo, nu se manifesta si unde esti ? Numai speranța, bună voință, civism , lege aplicată maxim, dragoste de aproape , tu fiind străin, ai parte ? Nu stiu, intreb.
Eu nu pledez pentru rămânerea sau plecarea în /din țară. Oamenii fac ce vor, oportunitati sunt.Nu mai are rost in cazul meu.Eu discutam pe tema postului scris de @Manowar si a ceea ce au mai scris alții.
Eu nu inteleg cum e asta cu printre straini. Oamenii de care esti înconjurat in ro, vecini, colegi, straini de pe strada, sunt mai buni ca echivalentul lor din capsunarie doar pentru ca sunt romani? Tot printre straini esti si in ro.
Depinde ce ai in Romania, depinde de cat castigi, in ce oras stai, in ce zona a orasului locuiesti, ce activitati ai. Depinde de cat de bine reusesti sa te inchizi intr-o bula. Depinde de cat de bine poti ignora ceea ce altfel te dezgusta.
Asa e usor sa zici ca te muti. Da nu e ca si cum iti alegi cel mai misto loc pe care l-ai vazut si – poc!- te muti.
In primul rand te duci dupa bani. Nu poti face chiar oriunde bani. Si unde ai posibilitatea sa te stabilesti nu neaparat iti place, nu ai tot ceea ce doreai, nu ai evenimente culturale, nu ai in imediata apropiere ploaie de obiective turistice pentru iesiri rapide, sau nu iti permiti sa stai in cea mai buna zona, nu ai clima pe placul tau, trafic prea aglomera, nu ai padurea aproape, nu ai lacul care iti placea, nu ai muntele, nu ai sosele superbe aproape, nu poti sa faci ce faci la noi.
Io suspin dupa mall-uri mari si dupa localuri faine.
Da cumparaturi pot face si dincolo, ca doar merg foarte des.
Iar localuri faine degeaba sunt, daca n-am cu cine iesi. Greu iti faci anturaj.
Singur, necasatorit, fara copii? Oho! Asa da. Dar asta in special gandindu-ma la agatat si futut. Ca atunci n-ar mai conta unde intri, sigur e fain, sigur e plin de fomei, gasesti tu cu cine sa palavragesti.
Eh, cand ai familie nu mai mere sa dai toata ziua cu pula in populatie. Accentul va fi pus pe alte activitati. No gaseste-ti prieteni cu care sa faci diverse chestii, cand vrei, cum vrei, cu situatia materiala apropiata si sa fie cat de cat la acelasi nivel cu tine.
Nu ai prieteni, amici, cunostinte? Asa usor gasesti dincolo persoane cu care sa-i inlocuiesti?
In mod special nu tin la nimeni, dar pentru fiecare activitate cunosc cateva persoane cu care pot face una-alta.
Nu stiu la altii cum e, dar prieteni cu care sa fac de toate am avut doar pana pe la 24 de ani. Eram mereu impreuna.
Acum pentru FIECARE activitate trebuie sa cunosc MACAR 5 persoane. Asta pentru a putea gasi cel putin cate unul dispus sa participe atunci cand imi vine cheful. Daca mai tii cont si de sotie si de copiii…
Chiar nu ma vad gasind pe dincolo anturaj cum am aici, asa, peste noapte.
Chestie de comoditate presupun. Eu sunt mai asocial asa, nu tin sa ies/fac chestii in turma, dar tin mult de tot sa nu fie 100% ofticata pe viata absolut fiecare vanzatoare in oricare magazin intri. Mi se pare cumva normal sa intru la costa la cafea si sa zambeasca aia si sa zica salut, voluntar, asa. Atat. Ca sa raspund lui Klaudiu, straini sunt toti mai mult sau mai putin, dar numai aici mi s-a intamplat in viata asta sa fiu cu baietii la lucru afara in strada cateva ore si sa iasa un nene din casa sa ne intrebe daca sa ne aduca ceai cald. Si lumea se saluta pe strada si fucking zambesc. Gata, nu mai zic nimic.
“Bebelușul din Cluj născut cu o malformație gravă a inimii va fi operat de o echipă de medici englezi”
http://m.hotnews.ro/stire/22896874
Cred ca asta explica multe.
lumea se salută pe stradă și fucking zîmbesc- le aș scoate dinții cu ranga.
” Si unde ai posibilitatea sa te stabilesti nu neaparat iti place, nu ai tot ceea ce doreai, nu ai evenimente culturale, nu ai in imediata apropiere ploaie de obiective turistice pentru iesiri rapide, sau nu iti permiti sa stai in cea mai buna zona, nu ai clima pe placul tau, trafic prea aglomera, nu ai padurea aproape, nu ai lacul care iti placea, nu ai muntele, nu ai sosele superbe “…
Fuck,exact asa e in Romania… 🙂
Eu am 4000 de euro in Bucuresti deci confirm sumele dar un apartament mai calumea in Bucuresti e peste 150.000 si mai iti trebuie si masina si daca ai si copii si muierea nu prea castiga…..nu esti fabrica de bani chiar deloc, doar te descurci.
Adica esti singur? Deci nu ai prieteni, dar iti pasa de strainii cu care n-ai nici o treaba?
Mi-ar placea sa fie toti intoliti mai bine. Asa, de dragul unui decor mai placut. Asta ma zgarie pe ochi.
Nu prea vad ce as putea face mereu singur.
Cu motocileta drumul e destinatia, e drept. Dar cand ajung, evident, dau pe la un restaurant, bar, terasa. Ce fac? Ma uit aiurea? Citesc pe telefon? Prefer sa am cu cine palavragi.
Drumetii (in natura, sau nu) fac si singur – un fel de vagabondaj. :))) Dar fac si cu fiica-mea si/sau cu prietenii. Astea-s mult mai dese. In special cu fiica-mea.
La munte iarasi n-are nici un farmec sa merg singur. Cu cine merg musai trebuie sa taca in timpul mersului si sa am ce palavragi cu ei cat mai facem cate un popas si la cabana. Ma rog, de cele mai multe ori in ultimii 10 ani merg cu aceeasi persoana. Rar cu mai multi
Cu placa iarasi nu are farmec singur.
Cu snowmobilul trebuie sa mergem macar in 2 ca altfel daca raman blocat astept si cate 2-3 ore pana vine ajutor. Nu mai spun de cazul in care nu gasesc chiar atunci pe nimeni sa vina sa ma ia, ca mi-am luat o muie de proportii.
In drumetii vin si femei. In rest musai fara. Deci si mai greu de gasit persoane cu care sa iesi, ca mai toti vor sa vina cu “remorca”.
Trebuie sa fie la fel de buni ca si mine.
Trebuie sa-si poata lua liber cand vor.
Trebuie sa imi placa cat de cat.
Mna, cam greu de gasit astfel de persoane.
Sotia e barlogara. Nu-i prea plac iesirile, vacantele, nu-i place sportul. Da mai vine.
Clima e OK-ish. E drept, as prefera sa fie ierni mult mai blande.
La mine in oras e plin de activitati de tot felul, festivaluri renumite, concerte.
Imprejurimi superbe. Si natura, dar si alte obiective turistice de tot felul.
Trafic foarte lejer. Chit ca acum s-a mai aglomerat, daca fac 15-20 de minute ma bosumflu rau.
Drumurile la noi sunt foarte bune.
Sa stau fara Transfagarasan, Transalpina, Cheile Bicazului, Ungurime? No fucking way!
Snowmobil pe unde am chef, cand am chef? M-am dat zilele astea pe unde am avut chef. Inca sunt tulbure.
Vanatoare? Ma scald in orice lac am eu chef? Ma catar pe unde am eu chef? Ma plimb pe unde am eu chef? Pfff!
Nu avem complex mare de stranduri. Asta da.
Si, precum am spus, mall mare si localuri multe si superfaine n-avem. Dar asta pentru ca e oras mic. Ce vreau eu gasesti doar in orase cu +1 milion de oameni.
@ Manowar,
Ma lămurești de ce nu se întorc oamenii, de ce totusi ne pleaca medicii, asistentele medicale si altii ?
Am dat un pic zăpada de pe căile de acces si ma gândeam că voi gasi raspunsul tau?.
@NitroZeus: Brașov?
din Cluj in Brasov la parinti (din usa in usa) fac 10 ore cu CFR-ul.
din Barcelona in Brasov (din usa in usa) fac tot 10. (niciuna din variante nu include auto personal.)
unde sa locuiesc mai bine?
@NitroZeus are dreptate in privinta anturajului, atata doar ca daca nu esti din Bucuresti / Cluj sunt sanse mari ca toti sa se fi dispersat in toata lumea oricum.
Nu cred ca are sens sa raspund eu. Ar dura prea mult si, daca trebuie sa intrebi, nu cred ca poti intelege. Nu ma refer la inteligenta, ci la faptul ca daca nu stii care-i problema, esti parte din problema.
Fery zice acolo de sistem de valori and shit. Eu as spune ca pur si simplu suntem specii diferite. Nu rase – specii.
Partea trista e ca se vor intoarce, dar numai ciurucurile , rejectatii de afara. Medici de duzina, ingineri de birou , curvele expirate si capsunarii cu dureri de spate ( la propriu ).
@Nitro, turism montan daca vrei sa faci in Romania esti putin la risc. Trebuie sa mergi in grup cat mai mare fie ca vrei sau nu. De unul singur pe munte risti sa ti-o iei fie de la vre-un urs ratacit sau dulai cand treci pe langa vreo stana. In plus, oriunde te duci te impiedici de gunoaie si constructii ( viloaie ) fara noima si limita.
@Manowar,
Multumesc. E ok si atat.
Da. Ce sa o mai tot ard aiurea, e infinit mai bine afara din toate punctele de vedere. Pe care nu-l tine ceva serios pe aci, il sfatuiesc sa fuga mancand pamantul.
Daca as lua-o de la inceput, sa am 18 ani, nici n-as mai face facultate. As pleca instantaneu.
Dar, mna, atunci erau alte vremuri, gandeam altfel. Acum stiu mai multe, sunt alte posibilitati, alte oportunitati.
Nu spun.
Gasesc. Dar gasesc pentru ca-i stiu pe toti. Altfel ar fi foarte greu.
Ursii te ocolesc. Te simt (miros/auz) si pleaca. Daca esti cu inca 1-2 nu e nici o problema. Daca esti singur, mai tragi cate un chiuit, sau fluieri cu vuvuzeaua. Oricum, e musai sa ai un spray cu tine oriunde ai merge. Sa nu fii atat de ghinionist inca sa ajungi cumva intre ursoaica si pui, ca ai belit carasul.
Cainii nu-ti fac nimic. De enspe ori m-au incojurat si ma latrau si faceau pe fiorosii, dar ii alungam rapid, maxim 20 de secunde. N-am apucat niciodata sa folosesc sprayul.
Pe unde merg eu nu sunt gunoaie si contructii. Cand ma refer la munte nu ma refer la poalele muntelui si nici la statiuni montane cu acces la sosea. E chiar curat pe unde merg.
Inseamna ca am fost foarte norocos, lol. Hai ca nu e chiar asa. Daca stii cateva despre animale si cum sa te comporti in salbaticie, cum sa te pregatesti (minimal) eviti toate evenimentele. Si dulaii de stana au un comportament previzibil, te retragi usor si nu patesti nimic. Cel mai mult le-am dat un sandwich acum vreo 12 ani, in rest usor ma departez si la revedere (ca sigur ne mai vedem). Cat despre viloaie… depinde ce iti place sa faci. Pe unde merg eu cam greu sa construiesti ceva.
Sunt curios cum evitati voi mistretii, ca de vreo 2 ori am intrat pe terenurile lor de casa fara sa am de ales. Si nu e deloc distractiv sa faci drumetie cu un pistol sub geaca si cu glont pe teava, prefer 2 litri de apa in loc.
Zeus…esti un privilegiat. (asa cum si nick-ul tau indica 🙂 Locuiesti la poalele Olimpului
Mda.
Puteam usor sa fac de 100 de ori mai mult decat am facut.
Ma mai napadesc gandurile astea cand sap printre amintiri.
Dar, asta e, viata merge inainte.
Nu mi-ai raspuns. Pe ce post ai putea lucra la fabrica de caramida?
BTW asta m-a facut sa cad pe ganduri, sa-mi amintesc de tinerete. :)))
Mare panarama am fost!
” Pe ce post ai putea lucra la fabrica de caramida?”
Nu inteleg… era o intrebare pentru mine ? in ce sens ?
Io ma ocup cu constructiile…in general.Am fost si “intreprinzator particularPatron” in domeniu,si sef de santier,si maistru/sef echipa.Acum sunt simplu angajat /asociat al altuia/cu altul si fac/facem amenajari interioare (proiecte autocad/prog design arhitectural,executie (logistica/aprovizionare inclusa)Stiu, si fac ,meserie manuala,(artizanala,daca vrei) cand se cere.Organizez oameni si etape,elaborez calculatii,obtin diverse autorizatii, samd.Pe scurt,sunt capabil sa fac o casa/vila, de la fundatie la acoperis,total cu mainile si cunostintele mele.Incluzand instalatii electrice,sanitare,canalizare,izolatii,ceva aer conditionat si centrale termice..
Voila’ .Iata ca mi-am facut cv-ul… 🙂 Ah, si lucrez la negru,zero taxe,si-mi fac singur programul.(din ce in ce mai scurt…)
Ma menajez deja, ca-s batran si sacii principali mi i-am cam umplut
PS Am fost, de-a lungul vietii, un fel de mercenar,am cautat bani in crestere si lucru usor.:veterinar,artizan ind lemnului,operator chimist/mase plastice,mecanic/lacatus, privatizat/bar/butic, operator ind auto-Dacia, sofer, bodyguard,paznic nocturn…si cred ca-mi scapa cateva.DOAR in Ro ! Mercenariatul nu mi-a iesit de nicio culoare….next step-emigrare.Am nimerit in Sp, si-aci m-am inpotmolit 🙂
@ Klaudiu Boghiu:
Citat:
“…Oare ceilalți pot spune cu sinceritate ca banii castigati compensează ceea ce generic numim ” dezrădăcinare ” ? Poate da, poate nu…”
Banii nu compensează “dezrădăcinarea”… dar stilul diferit de viață… DA.
Bani… faci oriunde… și în Somalia… și la Vaslui.
Vrei să trăiești acolo… pe zeci și sute de mii de euro?
Cum definești “dezrădăcinare”?
Hai… sunt chiar curios.
“…Nu cred ca o sa va prindeti vreodata. V-as putea spune eu, da’ where’s the fun…”
Păii… n-o să înțeleagă explicația, nu?
Gen… bancul cu doi limbrici într-un cur – tatăl și fiul:
-Tată… văd acolo… ceva albastru…
– Da fiule… e cerul…
– Văd ceva verde cu culori…
– Da fiule… e iarbă cu flori frumoase… parfumate…
– Văd ceva care-mi pare ca apa de la diaree… da’ e curată…
– Da fiule… alea sunt rîuri și lacuri și mări… lumea se bălăcește…
– Da’ tată… pare că-i frumos și plăcut acolo…
– Da, fiule… așa e…
– Atunci… de ce nu ne ducem și noi acolo… în loc să stăm aicea… în mizeria asta?
….
– EȘTI PROST? NOI AICEA NE-AM NĂSCUT… AICEA-I ȚARA NOASTRĂ…!
Sunt două categorii:
1. oamenii săraci din sate sau orașe moarte. Dați afară de la uzinele socialiste, au făcut foamea 10 ani și au plecat imediat cum au putut.
2. oameni de la oraș care au făcut facultăți inutile, majoritatea la privat. Peisagistică, Relații Internaționale, Turism, Comunicare.
Pentru ăștia, România nu oferă locuri de muncă. Au încercat, s-au zbătut, au căutat, au aplicat la orice, nu au găsit de muncă.
Am neamuri la Bistrița, orașul ăla e viu două luni pe an, vara, când se întorc acasă cei plecați, în rest, poți sparge 100 apartamente dintr-un bloc și poate 20 să fie locuite. În Bistrița nu e nevoie de prea multe bucătărese, ospătari și instalatori. De juriști, PR-iști, barista, programatori sau menajere nici pomeneală.
Ce e uimitor e că nu ar pleca dintr-un oraș în altul în România, dar pleacă în altă țară. Am încercat să recrutăm pe cineva din Bacău să vină la Brașov pe un job. Acolo șomer, aici 1.600€, după 3-6 luni urca la +2.000. N-a vrut fix de asta, că acolo are casă și aici ar sta în chirie, preferă să stea pe salariul nevestei, 2.500 lei. În Bacău nu au căldură mereu, s-a oprit apa o săptămână astă vară, dar cum să dea 350€ chirie?
Și încă ceva: electricianul care mi-a reparat mașina la reprezentanța auto avea juma de normă și la alt service. Văzând că e cerere de electricieni auto, la ce facultate și-a dat băiatul? La SNSPA.
Pentru unii poate o fi mai bine daca stau in romania. Gen nu pleci din romania doar pentru bani, asta nu o sa te tina plecat prea mult timp. Si nu pleci de acolo, ca sa iti faci o mica romanie unde te duci.
Eu unul ma simt din ce in ce mai strain fata de romania si de romani. La modul ca aproape nu am ce sa discut cu cei care nu au plecat deloc de acolo.
Sper sa reusesc si eu cu cetatenia, azi am reusit sa imi gasesc P45-urile de cand am venit aici. Acum mai trebuie doar sa imi gasesc incaractorul de la masina de ras. :-??
Si din asta ai inteles ca-i prost?
Omule, a facut chestia aia pentru ca IMBECILII DE ROMULANI vin cu idei gen “sa aiba salarii diferite” (si fucking impozite!!!) in functie de “studii”.
Asa ca, da, tu esti electrician auto, da’ daca boii iti spun ca vei fi taxat mai putin daca platesti taxa de santaj (aka hartoaga SNSPA), te duci si faci aia – sau ce gasesti mai putin solicitant; ca, totusi, ai de reparat masini…
Da, o sa ai electricieni cu studii sociale, coafeze experte in relatii internationale si, de ce nu, IT-isti pe psihologie. Ca aia-i normalitatea in tara imbecililor.
Aia-i spuneam si eu lui Klaudiu: specii diferite.
Ba chiar fug. Orice om [de buna credinta], sanatos la cap si in putere ar fugi.
Raman canaliile, cei slabi sau cei care din diferite motive nu pot pleca (sanatate, familie, adaptare, limba etc.) As scrie romane despre ce se intampla in sistem, dar n-am timp. Moarte dlui Lazarescu e mic copil. Dar pentru incepatori, vedeti filmul. Insa sistemul e fucked up si fara speranta. Nu e vorba numai de bani sau de conditii, nici pe departe. Ganditi-va cum suna fraza asta: “posturile in Bucuresti se dau, se stie” Spusa de un medic, asa, in public, pe facebook. Sau un fost ministru (Bartos) sau ce-o fi fost care spune cu seninatate ca se teme sa nu ajunga la pensie pe mana colegilor tineri, de prosti ce sunt.
Ia dati o interogare aici si spuneti ce vedeti: https://www.google.com/search?q=site%3Aimed.ro+“i-mi” Bai, si cu astia trebuie sa lucrezi, adica esti coleg cu ei, nu poti sa le zici nimic.
Banii au venit mult prea tarziu. Sistemul a inceput sa se strice prin anii 90, cand a scazut concurenta la 1 si ceva pe loc (oricum avea multe bube si inainte de 90, ca sa fei clar).
Știu de faza cu facultatea și de salarierea diferită, dar nu cred că mai e cazul, la ce foame e de specialiști acum. De la o vreme nici nu se mai cere facultate “relevantă în domeniu”.
Da, dacă cu ei ai combinațiile alea românești.
S-ar putea să nu poți face din astea cu căpșunari, iar atunci da, românii sunt mai buni.
E o treabă de stil de viață și de nevoi.
De plecat s-o plecat la greu din Bistrita in afara. In ’90 mi-au plecat peste 50% dintre prieteni in afara tarii, parte din ei fiind corcituri de sasi, asa ca le-o fost mai usor si o avut mai multe sanse.
De plecat au plecat si cu gramada si dupa aia, daca nu neaparat afara, macar prin Cluj, ca se considera un pas inainte. Daca bine tin minte, prin ’90 erau cam 100k de bastinosi prin Bistrita si acum ar fi vreo 75k. Da’ apoi o venit Leoni si astia cautatu sa aduca muncitori si de la ~30 de km din satele din jur si chiar o adus cateva mii. Ceva industrie ar fi, Leoni, Rombat, Teraplast (Netex-ul s-o cam dus pe pula) + ceva producatori de mobila prelucrari metalice +plm. Mai avem un apartament acolo, intotdeauna s-o inchiriat lejer, la prima strigare, si nu suntem singurii.
Ce incerc sa spun ii ca ii nevoie si in Bistrita inclusiv de bucatarese, ospatari si
mai ales instalatori, si-s de gasit din ce in ce mai greu.
Am un prieten care lucreaza (sau lucra) ca IT-st la cacatii aia cu Metropolis (mizeriile alea cu Eurobingo penibilus) si stiu ca-si cauta doi subalterni cam tot timpul (saliriile erau decente cred, ca el stiu ca era pe la +3.000 euro net), si cum gasea cate unu’, cum ii fugea in cateva luni la salariu mai mare sau locatie mai buna.
Fara nici o legatura, dar azi am aflat ca Florin Salam are doar 39 de ani. Dafuq?
S-a plecat de aci:
Dar am inteles. Te luai peste picior cum te iei si cu nick-ul (Capsunaru).
In rest felicitari pentru perseverenta!
Nu ai strans ceva bani la ciorap? Daca poti face o casa de la zero, nu ai incercat sa-ti faci echipa in tara, sa cresti in timp, sa-ti iei utilaje, sa te asociezi, sa construiesti tu cate ceva bla bla?
In anumite orase merge bine cu imobiliare/constructii.
Asa este. E halucinant ce decizii aiurea pot lua oamenii. Nu am aflat asta decat atunci cand am avut niste posturi de dat. De atunci vad lumea foarte diferit. Fara misto, am ramas masca.
Cu forta de munca calificata e JALE.
Zeus, in tara nu poti lupta cinstit,nu ai loc de rechini, tre’ sa ai ” spate” sus.PCR, plus capital baban.
E Ro, nu visul american… 🙂
Legat de partea de dezradacinare, cum ziceau si cei de mai sus, deja nu mai am chestii in comun cu cei ramasi in RO, si majoritatea discutiilor sunt despre cat de ocupati sunt si cat de mult muncesc. A fost ok o perioada, dar cand deja au trecut 5+ ani si aceleasi texte ai, ai schimbat joburi etc., inseamna ca iti place sa fii sclav sau doar sa te plangi.
Legat de partea cu salariile, imi vine greu sa cred ca firmele se inghesuie sa vina in RO sa plateasca atat. Fosta mea companie au fost cumparata de niste evrei care in mai putin de 2 ani au mutat departamentul de IT-dev in Grecia, cand in Berlin nu mai gaseau sub 3000 EUR net. Or fi taxele mai mici in RO, or lucram multi pe PFA… In tot sudul Europei salariile sunt pe la 1500-2500 si ai acces la mult mai multi devi, ca unora nu ar stramba din nas la o mutare in Barcelona, Milano, Roma etc. Dar in Bucuresti? Ai de ales doar dintre ITsti romani, aia care au mai ramas.
@Alifie
Din TOT judetul BN s-a plecat masiv. Iti spun si tarile, daca vrei. 🙂
In Bistrita a crescut serios pretul apartamentelor – 2-3 camere.
Si tot in Bistrita sunt niste vile de mor de ciuda.
Nu stiam ca ai legaturi pe-acolo. 🙂
Leoni a avut probleme cu muncitorii (nemultumiri) acum ceva timp.
Off-topic
Afis pe o cladire, de la mine:
Partidul Comunist Roman – secolul XXI
@Mesterul
Daca mai dai cu sapa pe la Vel Pitar, ce-ati facut, ma, cu dimensiunea feliilor de Grau Intreg, c-as putea sa jur ca lipseste 1/4 din ele… Da’ pretu’ a crescut…
Ac_Dc aberezi cu fuga medicilor și acum. Nu zic ca au rezolvat criza, dar la spitalul public unde lucrează soția sunt patru întorși toți specialiști, unul venit direct pe poziție de șef de secție. La cel privat e un chirurg venit din Canada. Asta dovedește că motivația financiară poate fi uneori suficientă pentru a atrage oameni. Acum problema e la asistente pentru că evident dând așa de mult la unii, au trebuit nu numai sa nu mai dea la alții, dar să și tăie.
În altă ordine de idei am văzut oameni ducand-o fantastic prin prin găoaze numite Banana City sau Cotonnou și pe alții făcând foamea pe mirificele plaiuri ale Noii Zeelande. Așa că mi se pare stupidă cu plec, nu plec, nu mă mai întorc, te învârți cum îți este ție bine si pauză. Cum e ptr ceilalți nici in pulă nu trebuie sate doară sau să te intereseze.
Ps. În mirificul sistem de sănătate Britanic am avut de așteptat 8 ore ca să îmi spună un doctor ca nu e in regulă ochiul si trebuie să mă vada un specialist. Adică eu mă plictiseam la navă si mi-am zis, oare cum o fi la doctor la englezoi, hai sa fac o excursie! Am primit programare la specialist peste 3 luni. Am zis ok o fac pe asigurarea mea. Tot o pulă rezolvam, trebuia sa ma apuc să caut chirie dacă vroiam sa am parte de sistemul medical britanic. O săptămână mai târziu ajuns acasă,dupa un telefon eram programat a doua zi la specialist nivel Boss de Boss! Care deși a înțeles ca oricum Bupa plătește a zis să-l caut direct in spital dacă ceva nu e in regulă. In concluzie o puți in România a căcat, dar te mai trosnește mirosul și prin Uk!
@Deria, am fost nascut in Bistrita si am terminat liceul acolo, apoi facultatea +1 an master in Cluj, iar dupa aia m-am stabilit la sudisti.
Am copilarit cu o gasca de peste o duzina de dilii care care aveau ca principala ocupatie bataile (inre ei si cu altii, nu prea conta), ascultat traforaj viteza si alte cacaturi, dintre aia unul singur o ramas in BN.
Stiu, ca tata o fost constructor si la parte din vilele alea o muncit si el 😀
De Leoni stiu ca-i nasa mea ceva HR pe acolo si imi povestea ca aveau perioade in care ar fi angajat orice rapciuga iesita in cale.
Pe langa Vel Pitar, am incercat de la Boromir cozonacul pricomigdala (si cu ciocolata si cu portocale – ciocolata ruleaza), bun rau, asta venind de la unul care uraste cozonacii.
@Vladone
Depinde de standardele si necesitatiile fiecaruia, pentru unii nu e destul atat nici de membru de familie ;).
@Adi
Cunosc situatii similare, in Timisoara nu Bucuresti. Se cauta oameni care sa stie diverse (IT&C, de la dev pana la cable guy) si se plangeau hiring managerii ca nu gasesc oameni care sa stie ca au buget. Cand li se recomnda o persoana capabila sa duca in spate toata echipa, sau lejer jumate de echipa… UPS nu se poate ca OPEX. Si acolo texte. Mie imi plac cei care vor zmei pe bani de covrigi.
Se angajeaza intradevar si cum spuneti voi: fresh-eri pe sume mai mari decat seniorii existenti in organigrama. Se intampla ca acesti juniori sa aibe sume mai mari chiar si decat 1st line manager, nu doar cei cu vechime din echipa; si dupa ceva perioada cand Team Leaderul + mai ceva seniori o intind spre alta companie, managementul si din RO si de la HQ vad rezultatele la final de an si incep sa se intrebe cum e posibil asa ceva. HR-ul vine cu personnel churn ca vai de plm piata strica totul si angajatii vechi nu sunt loiali… CSF? NCSF.
Ii inteleg pe cei ce pleaca, nu ti totuna sa lucrezi si cele mai multe “tickete” si sa vezi ca in echipa este un flausat care de 1 an sa zicem e in training ca sa invete sa isi faca jobul. Timp de 1 an nu a butonat nici macar 1 “ticket”. Vad in open space unde lucrez un asemenea tanar; zilnic citeste facebookul si e prieten de tigara cu portarii. Pe mine ma amuza, probabil ca nu e in echipa cu mine. A fost fain cand s-a aflat ca a si luat marirea anuala default pe companie. Colegii lui erau foarte veseli, in speciali cei vechi care nu aveau suma lui. Asta e cand ai sef roman. nu ca ceilalti ar fi mult mai zmei. CSF? NCSF.
Am intrebat candva ceva HR-isti ca m-am nimerit odata la ceva intalnire/conferinta de HR: Pentru cat % considera ei ca i se merita unui angajat sa schimbe compania? Mai ales daca ii place ce face si ii bine acolo unde ii acum. Si surprinzator raspunsul a fost ca intre 5% si max 15-20%; ca NU se da mai mult de atat. Probabil ca din aceasta cauza majoritatea de la HR isi merita soarta si fake it till you make it rules.
Ce am vazut eu? Companiile care sunt pe dezvoltare, adica cresc in ceva locatie din diverse motive si angajeaza urgent, au buget si dau mai mult decat face doar ca sa iasa in grafic cu planul de FTE; cei care au texte ca: consolidare /reorganizare/optimizare OPEX… cam taie din orice.
Pentru ca-s idioti cu spume. Eu mi-am dublat salariul cu o mutare la alta companie, frate-meu si-a dublat salariul cu o mutare la alta companie. Dar HR-ul e convins ca nimeni nu-ti da mai mult de 20% si cand te intreaba “ce putem sa facem sa te tinem in companie” le spui verde-n fata: “astia mi-au oferit atat” dar ei iti zic ofensati “neah, minti, nimeni nu da atat”. Pai, ok, succes atunci.
Si, pula mea, dupa o vechime de 2-3 ani la o companie, e chiar usor pentru o noua companie sa-ti ofere peste 20%, daca compania veche se joaca cu mariri anuale de 1-2%.
Da, asa gandesc maimutele din HR. Then again, e normal. Ei nu produc nimic si munca lor nu face doua flegme. Normal ca li s-ar parea socant de-a dreptul sa le dea cineva 20% in plus.
Ah, daca munca lor ar aduce/pastra clienti care dau un milion pe an sau pe luna? Atunci nu li s-ar mai parea mare branza nici 50%. Da’ pula mea, flamandu’ nu-l crede pe satul. CSF, NCSF. Cand ei stau pe mariri de gen 5% pe an (daca au noroc), se gandesc ca la fel e si la noi. Oricum, ma pis pe toti tristii aia din HR din Romulania. Merita cel mult doua flegme mucioase-ntre ochi. Cat timp nici nu au salariile postate in anunturi, sa-mi suga pula si sa-si aduca si copiii sa linga p-acolo.
Mor de ras la asta. In afara familie, nu vad de ce ar ramane careva in Ro. Ever. Cum au zis majoritatea pe aici, pleci vreo 2 luni, vezi cum e o tara cu apa calda, apoi te uiti cum aia ramasi care mai de care mai patriot, ieri batea una campul pe facebook ce cinstiti is romanii. No, serios serios, am multe cuvinte pentru Romani, dar “cinstiti”…nici nu imi imaginez cum ar gandi careva asta.
PS: legat de sume pentru o muie, de zecile alea de mii o iei pe regina sa iti faca. Eu cred ca m-as considera sub calificat sa fac una pe 1k, nu pe zeci de mii. Adica nah, muie iei mereu intr-o forma sau alta, asta ar fi cred ca mai usor decat sa repar ceva defect abstract prin juma de milion de linii de cod 7 ore pe zi (nu am mai postat pe aici de o vreme, ma calaresc astia pe aici ca lucrez la tot ce nu fac indienii si se trezesc ca parca ar trebui facut). Si vorbind de muie, vine azi people managerul al mine ca ok, lucrezi de azi jumate de zi la un feature si jumate de zi la altul, a rezolvat treaba cu 2 releasuri simultan, ca indienii sunt experti la discutat despre munca si trezit in ultima zi ca nu au nimic. Prea tare, deci compilarea/buildul dureaza o ora, fac switch a branch si mai dureaza o ora, pe contract sunt 7 ore, 2 pierdute cu builduri si in restul ar trebui sa muncesc la 2 releasuri pentru aplicatie bancara cu deadlineuri acusi, sa ajut juniori, sa fac code review si sa aprob pull requests. Aha…pai as alege muia pe 1k lire oricand, fac si reducere la pachet de 10. Si nu, nu sunt pe invers, muia la propriu e mai mica decat cea la figurat zilnica. Bine, inca nu se compara cu Romania, acolo stateam 12 ore…aici ma limitez la 9 maxim.
Nu au minte. Si nici bani pentru a trai doua luni (a trai, nu a subzista) in alta tara. Prosti si saraci, adica – ghiciti poporul.
In unele cazuri e vorba de frica (plm, e un risc totusi; iar romanii nu-s chiar curajosi), in altele de lipsa de cunostinte (nu vorbesc limbi straine, nu stiu sa faca vreo chestie utila) si-n alte cateva de probleme personale/de familie care-i impiedica. Da’ in 99% din cazuri e cum am zis mai sus – fricosi, prosti si saraci, adica. Pe undeva, e si greu sa le reprosezi ceva, ca multi pur si simplu au fost spalati pe creier de propaganda aia jegoasa din Romulania. N-o sa vezi pe-acolo vreo stire gen “Vinil a plecat in Inglishstan si si-a cumparat o casa-n Manchester si-l doare-n pula de viata, ca are de toate”. Da’ daca iei o stire din cealalta categorie (“un roman a murit in Italia pentru ca si-a scos doi dinti de unul singur ca n-a avut bani de dentist”) o sa fie pe toate site-urile de stiri – basca la tembelizor. “Stati aici, nu plecati, ca dincolo o sa fie si mai rau”.
Am un post pe tema asta in pending.
@tipu’ cu “dezradacinarea” Boss ca tine gandeam si eu dar….te dezradacinezi de cine? Pt ca ai un cerc de prieteni/oameni misto la caracter dar pe care ii vezi din an in paste. In schimb de cand deschizi usa la casa si pana intri inapoi trec 11 ore in care vezi numai melteni, muiste, pupincuristi, parveniti, idioti, muisti, ghertoi, ghiolbani, muiste si alte sub-specii. Ajungi acasa petreci 2-3 ore si te culci. Si-o iei de la capat a 2 a zi. Pai fix alea 2-3 ore de stat acasa sunt “radacinile” mele – restu sunt cantitate neglijabila (dac-as sti ca ne loveste nucleara in urmatoarea juma de ora m-as urca pe ceva mai inalta cladire ca sa ma asigur ca ii vad pe toti aia enumerati mai sus ca se prajesc. Sa ti dau un exemplu de ce am ajuns sa-i urasc? zilnic traversez o strada cu 4 benzi pe sens si turma de bivoli nu reuseste sa astepte in plm culoarea potrivita pt a traversa. Toti (+50 de persoane care se aduna la un stop) trec ca hoardele de barbari. Si ce crezi? Ultima dintre benzi are semaforul ei dedicat si turma de bizoni ramane pe banda 3 asteptand o “portita” in trafic. Si mai e cate un campion absolut la prostie care e cu capu-n smartphone si ii da inainte de-amboulea pana franeaza vreunu mai violent. Nu ne mai facem bine daca nu reusim nici sa traversam…suntem adeptii “micii ciupeli”. N-avem principii si nici vreo norma morala. Orbu “i-ar da falci” pe 500k..altii pe 100…Noi i-am da ca sa ne vedem la TV! Get it? Asta e diferenta de mentalitate intre noi si noi: in vreme ce lumea satula de “radacini” se gandeste “bai ma vede X cum o sug la TV’ radacinile se gandesc doar “bai ma vede X la TV. Ciao ProTiVi”.
Pai, da, dar daca pleci nu-ti mai vezi prietenii pe care apuci sa-i vezi o data pe luna – pana se casatoresc si fac copii si nu-i mai vezi deloc /s
pai fix rădăcinile alea, cu care petrec 2-3 ore, le as lua cu mine. Eu nu as emigra pt bani ci fix pt alea 11 ore in care nu as fi nevoit să văd toate specimenele.iar daca le vad pot fi senin că nu a ale mele – sunt de prin babuinezia deci muie. PS nu ne mai facem bine că natie pt că de 30 de ani educam doar “veorici”. Râdem de ea degeaba că interacționăm zilnic cu nenumărate olgute veorici Dragnea și cap de pula ăla lingău. Și nici asta nu ar fi o problema ci faptul că numai cu d ăștia trebuie sa stai de vb. Și nu pt că ești în construcții și o arzi cu toți doreii de la care nu ai pretenții ci o arzi cu pensii și alți pigmei(la caracter)
*PeMeii nu pensii