Universitatea Bucuresti a primit o generoasa donatie…
…de trei snopi de puli pe spinare, ca nu-i Cambridge
Am o amica, o tipa care lucra pentru o universitate de-aici cu chestii de-astea. Ii contacta pe fostii studenti “ba, vreti sa veniti sa organizam ceva event, dati ceva donatii…derp”. Iar aia dadeau, cica.
Din articol:
The University of Cambridge is celebrating the largest single donation to an English university in recent history, after announcing a gift of £100m from the financier David Harding to support students.
Harding, a physics graduate from Cambridge who became a billionaire and hugely successful hedge fund manager, has pledged that some of the funds will go to promote access for students from disadvantaged and minority ethnic backgrounds.
si
In historical terms the Harding donation, despite its nominal size, pales in comparison to the $10m donated to Scotland’s universities by Andrew Carnegie in 1902, or the massive endowment given to Oxford by Cecil Rhodes in his will, establishing the scholarship that bears his name.
The Canadian media magnate and investor John McCall MacBain is likely to have matched Harding’s donation, having made a £75m donation to the Rhodes scholarship trust in 2013 with matching additions that have probably taken it to about £100m in total.
Astept cu incredere sa aud si de ceva studenti d-astia care paseaza niste sute de milioane universitatilor din Romulania.
…sigur, intai ar trebui sa iasa de-acolo unul care sa faca miliarde. Da’ nu-i graba. Asteptam.
….si acel cineva o sa fie de la Spiru Harlem, o sa vedeti. :))
Sigur nu de la Cantemir?
Pana acum, sunt cativa dintre noi care au donat cate ceva pentru aia din Oradea, da’ aia nu se pune.
lasa, ca la noi primariile si miliardarii de carton (de ex becali) fac donatii ptr catedrala prostirii neamului.
totusi parca mai bine suna donatiile ptr universitati decat ptr catedrala pulii !!!
Pai cica e a 2a cea mai mare universitate particulara din lume, dupa una islamica…
Iar numarul de absolventi multumiti o recomanda in pole position.
https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3643959
Darius Valcov e doar unul din remarcabilii absolventi…
Din cate stiu eu taxa la Cambridge e destul de maricica, un pic peste 9000 de lire pe an .Deci vreo 30k care nu-s chiar de ici de colo.
Sunt de acord, cand faci 1 miliard, banii astia nu prea mai conteaza, da’ pe mine nu prea m-ar putea convinge cineva sa donez o suma, daca mai inainte de asta a trebuit ca eu sa platesc taxa – atunci cand nu aveam miliardul ala.
Am asa o chestie – prieteni, a fost un serviciu platit, eu n-am primit ajutor moca atunci cand am avut nevoie, ia mergeti voi la aia pe care i-ati subventionat si faceti-le o intrebare.
Stiu ca am firele conectate in scurt pe undeva pe la partea cu generozitatea, dar parca n-are sens.
Numai ca…
Inainte de asta:
Pai, atunci tot respectul pentru universitatea cu pricina. Pana si eu, in zgarcenia mea, m-as simti dator.
Orbu greșești. Aia e plată care îți acoperă cheltuielile școlare, gen profesori, baza didactică, etc. In schimb aia gratis relațiile si cunoștințele pe care le faci acolo, usile care se deschid pentru că ai absolvit universitatea respectivă, intrarea pe care ți-o face o astfel de școală in diferite medii.
…cand va zic ca astia din generatiile “noi” (inclusiv a noastra) au primit muie cu pic(h)ameru’, ii trageti ca nu, batman, batman.
Plm, aia erau platiti sa mearga la universitate, gen. Prin unele tari inca mai sunt de-astea (Danemarca, din cate stiu). Si-n rest, muie si la sicriu.
@Doru Vlad -> Pai ce conteaza? Am platit biletul / taxa de acces, de restul ma ocup singur.
Ca de relatii m-am descurcat destul de bine si-n underground si nu mi-au cerut aia de la salile de net si prin baruri sau cluburi donatii si sponsorizare pe urma, stii ce zic?
Relatiile pe care le faci ( daca le faci, ca nu sunt parte in contractul de studii) si le intretii sunt, oricum, tot pe barba ta, tot pe tine te costa maintenanta lor, la o adica.
Universitatea poate avea meritul de a-ti fi oferit accesul la bazinul ala oportunitati. Daca ai platit taxa pe accesul ala nu ti-a oferit nimic special, au taiat bilete, ca erai deja una din oportunitati, inclusiv pentru ei, ca le-ai platit profesorii.
Eu asa vad lucrurile.
In pool-ul de relatii nu numai iei, mai si dai, nu e one-way street. Ai platit accesul o data, de restul se ocupa varu’. Exact cum zice Orbu, crezi ca relatiile alea se intretin numa cu telefoane de craciun? Crosele alea de golf costa ceva si ele, la fel ca yachtul, nu mai zic de liniute si minore.
si pe la francezi se dau un fel de burse sociale sau burse de studiu. in 2004 bursa asta era de vreo 800 euro. iar cei din anii terminai sau de la masterat mai primeau inca o bursa din partea firmelor unde faceau practica, cu conditia ca dupa absolvire sa se angajeze la ei.
asa ca un stundent putea sa ajunga pe la 1300-1400 euro fara sa fie nevoit sa lucreze in timpul facultatii.
asta a fost acum 15 ani cand puterea de cumparare a euro era mult mai mare.
Nimic nu te mai mira in romanistan:
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-22954307-italian-opt-clase-convins-patru-clinici-din-romania-este-chirurg-plastician-facut-zeci-operatii.htm
Eu daca ajung vreodata mare, de banii de donatii, platesc avocati si dau in judecata institutiile sa-mi plateasca daune morale, gen recursul compensatoriu. Numa’ de-a dracu’, ca la camin aveam conditii mai naspa decat a avut Udrea la parnaie.
Orbule.. Iti amintesti de postul cu filantropia? Sau de ala in care Liviu zicea ca nu o sa fim niciodata ca ei?
Tocmai aindat cu qed.
La ăștia e ceva normal sa faci donatii catre facultatea aia. Daca stai sa analizezi altfel decat “banii mei” ai sa vezi ca banii tai valoarea ta vin sibde la faptul ca ai terminat o facultate de renume. Faptul ca ai terminat facultatea aia iti deschide usi. Asa ca scopul tau in viata e sa pastrezi renumele facultății. Ia-o ca pe o investiție nu ca pe o cheltuiala.
Evident ca in Romania nu se poate asa ceva. Dar, daca s-ar aduna mai mulți sa puna bani, sa faca… S-ar schimba lucruri. Doar ca bu face nimeni asta. Tiriac isi face grădinițe din vanii statului
Doar ca nu.
Ce face Orbu nu prea cred ca e ceea ce-a invatat la facultate. Pe baza a ce-a invatat la facultate ar cam face 10% din cat face. Pot sa te asigur ca nici eu nu voi face prea multi bani luna asta din psihologie. Si nici macar tipu’ care-a donat 100m n-a facut banii din fizica. Si nici Rhodes n-a facut banii aia din ce-a studiat la Oxford – le-a dat alora bani mai mult ca moft, ca poate-ai auzit de Rhodesia?
Meh. De tine nu stiu, da’ mie doar mi le inchide, la o adica. Inainte sa sterg asta de pe CV, ma loveam tot timpul de “e putin cam ciudat ca ati studiat psihologia si lucrati in IT, nu-i asa?”. Asta cand nu dadeam de unul care ma intreba (la un interviu de linux si retele, evident) “ia spune-mi, atunci, la ce ma gandesc acum?”. Nu, serios.
Am sters aia si acum nu mai e ciudat. Deloc chiar.
Nu, n-o sa fim niciodata “ca ei”. Da’ nici nu-i asa o mare smecherie sa fii “ca ei” la absolut orice. Nu de alta, da’ “ca ei” inseamna si ca 50% n-au o lira in economii. Deci mda.
Eu cred ca jegurile alea de la Babes-Ebola vor fi primii la donatii. Un baiat imbogatit din afaceri indirecte cu statul, gen gunoiul ala medical care a facut Polisano, sau limbricul ala avocatesc care a lichidat-o, va dona 5 floci. Un miliard de ardeleni mandri, genul care face laba uitandu-se in oglinda fiindca nu concepe ceva mai sexi decat el insusi, vor trambita pe toate gazetele despre ce tare e Clujul.
Radem noi, radem, dar tehnica asta a facut si din Cambridge ceea ce este. E foarte important sa te pupi in cur. Exista universitati in Belgia sau Elvetia, unde profii, cursurile si studentii sunt la fel de buni ca la Oxbridge sau Ivy league, dar nu au masina de PR necesara. Cand se fac clasamentele anuale, sau cand se dau Nobelurile, nu sta nimeni sa citeasca toate descoperirile planetei. Uitati-va la CRISPR: descoperit de un computerist spaniol, perfectionat de unii de la o universitate de stat din SUA, dar, din motive de avocat, subiect de proces intre MIT si Stanford.
Re. la taxa de scolarizare, ea este aceeasi la Oxbridge si la cea mai penibila postliceala. Maxiul e stabilit prin lege, si toata lumea percepe maximul. Nu taxa de scolarizare face diferenta. Nu e examen de admitere propriu-zis, unde toti sa dea precis acelasi test. Mi se pare evident ca Boris Johnson nu ar fi intrat nicaieri in Bucuresti la stat cu “talentele” lui.
Sa zicem ca ar fi asa. NU E, dar ar putea fi, fara indoiala. Daca as vrea sa lucrez din nou in Telecom, sau in ceva elctronica medicala sau plm, ar putea ajuta si numele facultatii pe care am terminat-o la ceva.
Eu am terminat o facultate de renume pe care am platit-o DEJA. Am platit in avans, ca un fel de prepay, renumele posibil, iar acum ma bucur de banii dati si de efortul depus.
Aia care au primit burse sau locuri moca posibil sa se simta datori/ recunoscatori, whatever. Eu as putea simti ca a meritat efortul si suma cheltuita.Profit, adica. De sa ma simt dator sau marinimos sa ofer ceva nu poate fi vorba, ca eu nu am primit, ci mi s-a vandut.
Intelegi diferenta?
De exemplu: Colegii mei pe locuri de la buget, primeau locuri in camin. Aia cu bursa, si care aveau locuri in tot soiul de comitate chiar repartizau locuri de camin. Si le vindeau ( ca era ilegal e alta discutie). Cui? Alora ca mine, ca noi carevasazica aveam bani, noi plateam facultatea. Eu n-am cumparat vreodata un loc in camin ( am cumparat pentru altii, dar si asta e alta discutie) ca nu am suportat sa stau vreodata in jegurile alea.
Orice chestie oferita gratuit colegilor mei, pentru mine costa bani. Aveau aia de la buget 1, 2 incercari de restante gratuite? Pe mine ma costa fiecare.
Inclusiv oportunitatile venite de la privatii care isi deschideau diverse in facultatea aia mie imi erau ori oarecum inaccesibile, ori costau.
Nu ma deranjeaza, nu am nimic de reprosat nimanui pe tema. Mi se pare un model corect. Vrei sa studiezi, sa faca cineva cacat pentru tine platesti. Dar e un serviciu. V-am platit, am absolvit duceti-va-n pula mea acum, lasati-ma sa culeg roadele.
Cand imi dau o certificare SAP nu vin astia pe urma sa-mi ma intrebe daca vreau ceva pentru oportunitatile unor saraci. Pai, coaie, tu-mi iei 500 de euro pe certificare atunci cand nu-i am si dupa aia vii sa-mi vorbesti de saraci? Hai sictir, da-i in pula mea , p-aia. Fa tu ceva gratis si cerele alora sa se simta, daca le-a iesit combinatia.
Cam ai dreptate.
Cand ti-au vandut serviciul…nu prea ti-au facut o favoare. Si-i cam normal sa gandesti asa. Absolut normal, chiar. Nu-i vad p-aia de la BHS sa ne scrie ca “stiti, ati cumparat de la noi, acum ne sufla falimentul, donati-ne niste bani”. Ca plm, ne-au vandut produse, nu ne-au ajutat ca erau baieti buni.
Pe de alta parte, miliardaru’ ala din articol…well, ala a studiat acolo pe banii lor, cum ar veni. Si e foarte posibil sa fi fost angajat undeva de catre un baiat care-l stia de-acolo..si apoi sa fi facut miliarde cu chestia aia.
Cam asta-i treaba si cam de-asta la capitolul asta nu prea putem fi “ca ei”. Ca nu stiu prea multi miliardari care sa fi facut miliarde dupa facultatea mortii din Romulania. Si nici din “networking” de-acolo. E mai probabil sa-si aminteasca de facultate ca de locu’ ala unde dom’ profesor nu te trecea daca nu-i dadeai plicul. Sau pula mea, in cazu’ lu’ Orbu, de spagile din camin.
Stii ce ma gandeam razand? In Romania, ca-n Romania. Nici facultatea n-a fost cine stie ce, dar si banii i-am platit ori din salariul lui tata ( facea vreo 2-3 salarii pe anul de studii, dar aia e) sau din munca mea.
Daca vin unii cu mana intinsa ca, hai, ba, da-ne si noua bani sa luam un nu stiu ce intr-un laborator, cu o poveste misto, poate ma prind sa le dau 5 lei acolo, ca nu-s suparat, sau frustrat pe tema. Sunt alte teme pe care-s frustrat si nu tin de banii fututi.
Dar sa fiu ca un american ( si cred ca e valabil si in UK ) cu student loan taras pana la 35-40 de ani, adica juma’ de viata fututa si sa ma stalkareasca amica ta ca sa le donez ceva.
Sa-mi bag pula, ĂLA trolaj!
Amica mea e din UK. Aia pe care-i contacta facusera facultatea aia ori fara bani, ori primind bani pentru asta.
Treaba cu student loans nesimtite e ceva mai recenta in UK. Gandeste-te ca in 99 era totusi 1000/an. Adica o datorie de 4-5k la final. O plateai din primu’ an de munca, daca doreai. Si evident ca nu-i contacta pe toti ghertoii nefericiti, ci p-aia pe care-i gasea gen CEO colo, CFO dincolo…intelegi tu.
Acum, sincer, daca faceai facultatea cutare si, in urma acestei chestii ajungeai pe undeva CEO/CFO/CTO/ceva, cu salariu de 500k pe an si bonus de-un milion, eu zic ca nu-ti cadea rangu’ sa le scuipi si alora 5k, macar asa, de socializare, ca poate mai dai de ceva contacte de afaceri p-acolo. Adica, te chemau pe tine – CEO la firma X – da’ il chemau si pe John – CEO la firma Y. Mai beti un cico, mai discutati de afaceri, mai faceti niste milioane…asa, ca un fel de taxa la terenu’ de golf, stii?
Practic, ea se ocupa (in numele facultatii) de intermedierea asta, din ce-am inteles. Ca tu nu stiai ce mai face John. Sau care John e tot CEO si nu serveste la Subway. Nu-ti cadea rangu’ sa dai un 5k acolo pentru ceva cu potential. Pula mea, vor citi aia de la universitatile din Romulania si maine-poimaine va treziti toti cautati. Ca pe cretinii d-acolo nici de-atat nu i-ar duce capul.
Adevarul e ca da, n-o sa stiu niciodata, ca eu am facut facultatea la Bucuresti, asa ca-s safe pe tema :).
Bah. Ce plm, nu am scroa destul de clar? ACOLO. Urmat de “in București nu se poate”.
Ma uitam pe niste oferte de contracte. Erau multe de 1000+ cu cerinte de cacat dar “sa termini o facultate de renume”.
D-aia isi tin aia numele sus. Si aia nu o vad ca pe “am terminat gata, muie facultate” pentru ca facultatea lor le deschidea usi nu le dadea muie (ca la noi)
Ai scris destul de clar, dar ti-am explicat diferenta dintre serviciu platit si favor/subventie.
Care dintre ele crezi ca e indatoritor?
“pentru ca facultatea lor le deschidea usi nu le dadea muie”
Fata de anii ’90-’00 si ceva s-au mai schimbat lucrurile in bine la capitolul asta. Adica, orice universitate din Romania, cred, are acum tot felul de programe si proiecte si parteneriate care nu existau in perioada mentionata. Era cum ai zis. Acum studentii au tot felul de oportunitati, de la internship-uri in tara si strainatate pana la programe de finantare, burse mult mai mari, mobilitati etc.; dar ghici ce: vai, dar e greu, dar cum etc. Sub nas au si nu profita decat putini. Cum am mai zis, romanul e la fel, indiferent ce se schimba in jur.
Si apropos de absolventi de universitati romanesti, stiu personal cativa ajunsi foarte sus prin lume. Fix pe barba lor, ca provin din familii modeste, cum se zice. Dar ii vad ca pe exceptii care au stiut sa caute si sa valorifice absolut orice informatie utila, si inca unii din vremea cand abia intrase Internetul pe la noi. Si cei de acum au sub nas si mura-n gura si tot degeaba. Altfel spus, e treaba ta ce faci cu studiile tale, ca tot se vorbea in alt post despre alegeri proaste in privinta asta. Ii inteleg, pe undeva; le lipseste si studentilor de azi ce le-a lipsit si celor de ieri: o minima autocunoastere si orientare. Fac ce facultati apuca, fara nici un gand de viitor, ca-s plini de spaime si incertitudini, de nu mai discern intre posibilitati si drobul de sare. Asta vad in jur, asa se comporta si ei: aoleu si valeleu. Si nu as da vina pe scoala, cat pe educatia de acasa. Sau mai bine zis, lipsa ei. Si ma opresc.
“Pai cica e a 2a cea mai mare universitate particulara din lume, dupa una islamica…”
Care,bah,catedrala neamului ? si prima care ie,Mecca ? 🙂
Man,nababule,nu ziceai tu ca te doare in pula de toti “ailalti” ? Pai de ce donezi la Wiki,Oradea, (si-or mai fi si altele ) ?Da-i in pula noastra,sa crape,si ne e noua mai bine… 🙂
Bai, o facultate de caca din Ro, cu taxa de 600 iepuroi/luna, e exact egala cu oricare din alea mai spalate,din vestul cu h20 la robinet(poate nu cu Oxford,Sorbona,plm, dar totusi)
Uite,romulani cu diplome omologate in Capsunaria,au joburi egale cu titratii spanioli,cu diplome muult mai de cristi-ajuta.Deci,merita si-un Cantemir/Spiru…
*600/an , baga-mi-as…
Eu am platit 1000-1200 în funcție de an. Și nu e chiar la fel, dacă e să fim sinceri.
Pe ce domeniu am studiat eu, cea mai buna din lume e cam MIT. O diplomă la ăia chiar ridică niște sprâncene.
Iar în Europa ar fi Cambridge, ETH Zurich Și Ecole Polytechnique Federale de Lausanne.
Oricare din astea sunt biletul de intrare în middle, cu upgrade in upper, managementul unei companii ( sau, după preferințe specializare pe domeniul tehnic la care poti cere măcar dublul ratei mele, dacă nu ești pasionat să inventezi ceva și să ai propria dugheană cu funding de la unii care au încredere să îți lase banii pe mână).
Singura sprânceană pe care o ridic cu diploma mea, în afara țării e ” unde zici că ai studiat? Budapesta ? ”
Iar ăia cu diplome traduse iau joburi pentru care diplomația aia e un criteriu așa, ca să fie, că sunt niște bife pe acolo. Cam atât.
Bai Linxule,io n-am zis ca-i bomboana de pe coliva,the best.Dar,in Es,anul de studiu joaca intre 8 si 10000 iepuroi,la privat,si 4-6000 la stat,alea mai adevarate.Sa egalezi asta cu 600/800 pe an, e ceva. Exemple (cunostinte reale), am in profesorat,juridica,inginerie textila,rel. politice.Pui = intre sumele astea ?(in Es nu se dau credite pt studii,din ce stiu)
@Orbu, din curiozitate cine ti-a cerut in afara tarii sa-ti vadă diploma? In AT nu mi-a cerut nimeni diploma ever si e una din cele mai birocratice tari din EU cu accentul pus pe etalarea titlurilor universitare peste tot de la usi la carti de vizita, la semnatura in e-mail.
Bai, voi discutati cu Orbu despre dat bani? Donatii? Plange inima in el numai cand aude de notiunile astea, si-ar taia ze dick cu mana lui inainte sa doneze o lira gaurita. Qed.
1. O companie de consultanță internațională, filiala din Germania, cu care discutam să mă angajeze pe o poziție permanentă, dacă vorbim de diploma in sine.
2. Agenția la care sunt acum mi-a cerut, pentru proiectul anterior, care s-a derulat prin Accenture, să fac dovadă de studii superioare. Ce e amuzant e că mi-au cerut mai multe acte după ce s-a terminat proiectul, lol. Că au avut audit de la ăia cu privire la oamenii trimiși către ei.
In general nu îmi cere nimeni diploma. Scrie in CV ce facultate am terminat, discutam pe ce scrie acolo, nu mi se răzuiesc cartofii.
Și mai aud la interviu câte un “există universitate politehnică în România? Ce tare ! ” Ce pot să spun, că le cam dau dreptate.
Mie mi-au cerut-o (inclusiv foaia matricolă) tradusă, legalizată, apostilată, confirmată de 3 ministere din două țări.
In privat nu te intreaba nimeni unde si ce ai terminat. Te pune frumos la proba si aia-i tot. Daca stii atunci ramai daca nu atunci iei un sut in cur chiar daca ai terminat la Yale. Nu se impiedica nimeni in titluri.
Ce imi plac mie vorbele astea cu “privatul”. Niste profesioniști pur sange afara
@Bratu Costel, vorbesti din povesti
Mie in privat in Romania mi-au cerut mereu diplomele, iar la cerinte era sa fi terminat Politehnica (sau echivalent). In afara e 50-50, o data mi-au cerut, o data nu. Iar in afara unele pozitii sunt accesibile doar daca ai terminat universitatea X, sau ai facut MBA-ul Y.
Da interesant! Deci poți fi prost lemn dar daca ai ”facultarea’ x ești ok. Unde lucrez eu in ultimule 3 luni au zburat ptr incompetenta 3 d-astia care aveau inclusiv “master”.
Asta crezi tu. Pana sa ai experienta practica, selectia initiala se face dupa studii. Pe multe pozitii de inginerie, mai ales la primul tau job, nu treci de HR fara a absolvi o facultate din domeniile X/Y/Z pentru ca altfel nu ai cum sa demonstrezi ca ai cunostiintele necesare pentru jobul respectiv. Intai fac selectia dupa studii apoi urmeaza proba practica. Nu-si pierde nimeni timpul cu tine sa le arati tu ce stii practic sa faci pana nu le arati intai dovada studiilor. Atfel ar fi inundati cu CVuri la bluff de la toti tractoristii care zic ca au invatat practic “de pe net”.
In tarile cu apa calda, sunt divizii la companii(Google, Tesla, Apple) care fac chestii SF(deep learning, self driving) unde nu intri daca nu ai terminat facultatea X(Stanford, ETH Zurich, MIT, etc.) pentru ca alea sunt singurele locuri din lume unde se face cercetare cutting edge in domeniile alea. Asta pentru ca institutiile alea au indrumatori cu experienta in industrie, un istoric de publicatii de succes si bugete cu care isi permit sa aduca cei mai buni cercetatori din lume pe domeniile respective. De asta facebook recruteaza direct de la Oxford si nu de la Politehnica Timisoara.
Eu cunosc romani care lucreaza la facebook si nu au terminat Oxford-ul. In definitiv facebook este o aplicatie de colectare a datelor personale. Aplicatie despre care este bine sa stii ca nu-i a lui Zuckerberg, el fiind bagat in fata.