Nu putem rezolva problema saraciei pentru ca…
Ma cam seaca o chestie la statistici: inseamna ceva cu totul si cu totul diferit in functie de cine le prezinta.
In sensul asta, sa luam exemplul cu sarakii, ca sa vedeti cum le prezinta socialistii.
More than 4 million people in the UK are trapped in deep poverty
Suna nasol cand te gandesti. 4 milioane de oameni. Dar 4 milioane din cati? Ah, din 68? Pai, inseamna 5.88%. Da’ pula mea, nu suna la fel de dramatic daca zici ca 5.88% dintre britanici sunt saraci lipiti.
Pe urma, hai sa vedem ce-nseamna sarac lipit, ca poate avem definitii diferite.
meaning their income is at least 50% below the official breadline
OK, si ce-i aia 50% below the official breadline? Ia sa vedem.
In cash terms this means a couple with two children would have an income of less than £211 a week after housing costs
211 de lire pe saptamana dupa housing costs. Pai, coaie, in pula mea, nu-i grozav, da’ asta-i deep poverty? Pentru ca inseamna vreo 900 de lire pe luna dupa costurile asociate cu locuinta. Eu nu prea percep asta drept “sarac lipit”. Sigur, n-as prea vrea sa am 900 de lire dupa ce platesc chirie/rata si facturi, dar…serios, serios ca deep poverty?
Mai departe, cine-s saracii?
The commission’s report confirms that disability is one of the strongest predictors of being in poverty. Nearly half of all those living below the breadline live in a household where someone is disabled.
Jumatate dintre saraci au un handicapat in casa. Pula mea. Pai, normal ca esti sarac daca ai un handicapat si trebuie sa ai grija de el, ca ala nu produce nimic – cel mult paguba. Ca n-o sa ai un job bun. De fapt, e foarte probabil sa nu ai un job. Ma rog, depinde de cat de sever e handicapul. Da’ in principiu daca ai un borac autist sau cu Down sau cu CP, ai cam belit-o.
Pana acum, treaba asta mi se pare manipulare curata. Lucrurile stau mai bine ca niciodata, in teorie (acum). Unemployment jos de tot, la minim istoric and shit. Insa chiar si in conditiile astea, sunt cam multi saraki – si motivul real e asta:
It also confirms that work is no longer a guarantee of protection against poverty. At the millennium 54% of children in poverty lived in a family where an adult worked. That rose to 73% in 2o17-18. Even in families where all adults work full time, one in six children are in poverty.
Cam asta-i problema. Ca sunt d-astia care muncesc full time si o cam ard pe sarakie. Nu multi – 1/6 copii o ard pe #sarakie. Si chiar asa, asta-i motivul pentru care spun eu ca a cam degenerat nitelus capitalismu’ pizdii, ca parca-parca nu-i normal sa munceasca ambii parinti si totusi s-o arzi sarac.
…insa modul in care incearca stanga sa exploateze treaba asta e patetic. Manipuleaza cifre si statistici si exclud cu mare grija detaliile. Gen OK, zici ca un copil din 6 traieste in sarakie si daca lucreaza ambii parinti full time. OK, inteleg, dar…exact ce joburi au parintii lui? Si cumva e handicapat copilul ala?
…pentru ca daca taica-su pune conserve pe raft la Tesco si ma-sa e femeie de serviciu la un BNB si copilul ala mai are 3 frati si unul dintre ei e “cu nevoi speciale” si parintilor le cam place sa-si ia treburi pe credit card, parca-parca nu ma mira cand ajunge s-o arda in saracie copilul ala. Daca, pe de alta parte, aia doi nu lucreaza pe salariul minim si nu-si iau vacante-n rate, atunci nu prea mai e OK si atunci trebuie sa ne uitam un picut la capitalism, ca scartaie pe la colturi.
Problema e ca nu ne putem la care-i problema, pentru ca simpaticii astia cu statisticile nu publica detaliile necesare, ci doar niste cifre cat se poate de meaningless, gen “5.88% traiesc in saracie nasoala” (si din astia, juma’ sunt cu un handicapat in casa, gen au tras lozul gresit rau de tot). Bun, da’ aia ne lasa cu 2.94% care n-au handicapati in casa – aia de ce-s saraci? Dintre aia, cati au joburi? Ce joburi? Lucreaza amandoi? Cati dintre ei sunt single mothers cu 3 copii de la 3 tati and shit?
Aia-i problema. Ca nu putem sa-ncepem sa ne gandim la cum reparam problema cand noi nici nu cunoastem problema. Vedem statistici (si alea manipulate) despre efecte. Absolut nimic despre cauze. Si-n rarele cazuri in intreaba cineva, nu putem discuta cauzele, ca ar fi hate crimes. Nu poti sa iesi si sa spui “plm, normal ca daca esti o cioara imbecila ai facut 3 boraci cu 3 tati, normal ca acum o sa mori saraca si probabil 2 din aia 3 boraci ai tai vor sfarsi la puscarie (si al treilea injunghiat de altul care ajunge la puscarie)”. C-ar fi rasista treaba.
Discutam la un fost job cu un fost coleg despre asta. Si i-am explicat omului ca saracia nu e ceva la care sa te nasti condamnat (daca nu cumva te nasti handicapat), e ceva la care ajungi daca faci alegeri proaste dupa ce-au facut si parintii tai alegeri proaste. Si ala, mirat (era un dobitoc; e vorba de James; pentru nostalgici si pentru aia care n-au auzit de James: unu, doi, trei, patru), ma-ntreaba “cum adica?”. Si-i spun omului “uite, daca tu lucrezi pe salariul minim si gagica-ta e si ea pe salariul minim sau nu lucreaza deloc si ramane gravida, pasul logic e sa faca un avort; ca daca face un copil, copilul ala nu poate sa aiba grija de el de unul singur, probabil o sa stea cu el acasa, deci pula bani, pierdeti 50% din venituri; si chiar daca nu sta acasa cu el, salariul ei (minim) nu prea poate acoperi asa de usor socul din buzunar (scutece, alea); asa ca eu zic ca in cazul ala, parintii (voi) au facut alegeri proaste si saracia e consecinta naturala; ar trebui sa li se explice idiotilor asta la scoala, ca poate-poate asa inteleg si ei”. Rezultatul? Mi s-a dus buhul in toata compania ca sunt pro-eugenie si ca vreau sa sterilizez saracii si alte alea (stiti cum e, barfa circula si fiecare mai pune de la el, mai infloreste, mai chestii-treburi). Urat, da’ util – m-a scutit de socialisti, ca ma evitau vreo 80% din colegi ca pe SIDA dupa treaba asta.
Si d-aia zic ca nu putem rezolva problema. Daca ne uitam la cauze, ori suntem rasisti, ori suntem Mengele, ori…Si daca nu putem sa ne uitam la problema, n-o vom rezolva in veci.
E vreun cersetor in statisticile alea, ca eu nu cred? :))
https://www.cotidianul.ro/un-cersetor-are-cont-in-banca-si-face-naveta-cu-taxiul-la-botosani/
https://www.storypick.com/professional-beggars-in-india/
de asta s-a ocupat si foarte bunul economist Thomas Sowell, discipol si prieten al lu Friedman, care e inca(are peste 80 de ani) una din marile minti din domeniu ale lumii, recunoscute ca atare in mediile academice. intamplator e si negru, dar nu nigger, motiv pentru care marea masa nu a auzit de el. are mai multe carti scrise in care analizeaza fenomene economice, printre care de ce unele civilizatii reusesc si altele sunt condamnate esecului, de ce Africa a ramas in epoca de piatra pana cand a dat omul alb de ea si disparitatile de bunastare si de ce ele reprezinta normalul si nu esecul.
e, la un moment dat, Sowell, intrigat de zbieretele propagandei feministe care cereau imperativ plata egala s-a aplecat asupra fenomenului. si-a studiat cazul medicilor americani, unde statistica arata ca femeile sunt platite, in medie, cu 30-40% mai prost ca barbatii. eh, concluziile la care a ajuns au fost ca da, asa e, numai ca statistica luata ca atare nu spunea nimic. pasamite, veniturile doamnelor erau mai mici, dar pentru ca timpul lucrat efectiv in cursul unui an era cu 700 pana la 900 de ore mai mic decat al barbatilor. adica, doamnele, fie ca nu puteau fizic ori se fofilau, nu faceau tot atatea garzi si ore suplimentare precum colegii lor barbati. prin urmare, munca mai putina, remuneratie mai mica. in plus, intervenea si fenomenul graviditatii, 1-2 copii, care o faceau pe femeie sa piarda niste ani de pregatire profesionala pe care colegii lor barbati nu-i pierdeau. pe scurt, remuneratia fiecaruia era diferita, dar doar pentru ca rasplatea munci de volume si calitate diferite. asadar, doar statistica aruncata asa, ca sa justifice niste pretentii, nu era buna de nimic
el e nenea https://www.youtube.com/watch?v=mS5WYp5xmvI
merita parcurs fiecare interviu cu el. chiar merita
Principala problemă cu sărăcia este lipsa de educație, fix după modelul pe care îl explici, dar mai sunt si altele mii de exemple. De obicei, familiile care nu ies din sărăcie sunt patologice si perpetuează asta din generație in generație, pentru ca următorii nu știu mai bine.
si ultima fita a black queens https://www.youtube.com/watch?v=lDffxjjuXGM
Lol, invidia!
Cata vreme ai ce manca,unde dormi si o oarece siguranta pentru ziua de maine, saracia este relative.
@Akenaton
Am vazut interviul si chiar imi place ce spune nenea! Mersi de share! Merita juma de ora din viata (x1.5 speed ftw)
Din linkul lui 0040:
“Neculai Pintilie a suferit o operaţie de amputaţie la un picior în urmă cu câţiva ani şi a obţinut un scaun cu rotile şi de atunci cerşeşte chiar dacă este apt de muncă.”
Apt de munca. :)))
Cam ce plm ar putea lucra asta in Ro?
Pai dintr-un scaun cu rotile poti sa faci orice job de birou sau orice de facut la calculator, de la scris texte la programare. Mai greu sa gasesti angajatori dispusi pentru asta si colegi intelegatori, ca de marlanie e plina Romania. Ca idee, am vazut la o conferinta un CEO / CTO (nu mai tin minte) care isi prezenta compania si produsele dintr-un scaun cu rotile. Nu in Ro, bineinteles.
@ Rads mai cauta si altele. E minunat omul Sowell, s-a aplecat asupra unor chestii mai putin analizate de altii si are decenii de documentare in carca, inclusiv cu vizita a jumatate de glob. Cu precadere iti recomand sa vezi chestia despre cum anumite comunitati/ natii sunt facute sa reuseasca iar altele, dimpotriva.
Yep, exact. De asta recomand tuturor cartea asta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rich_Dad_Poor_Dad
Da, true, dar viata e de 100x mai inconvenienta si mai grea incat nu prea mai ai chef si eficenta la munca.
Anecdotal experience, am avut piciorul futizat dupa o cazatura la sala de catarat.
Nu eram in scaun cu rotile dar trebuia sa umblu peste tot cu carje.
Cele 10 min uzuale de mers pe jos pana la cel mai apropiat supermarket s-au transformat brusc intr-o eternitate. La fel si cu transportul pana la job. Nu mai puteam sa merg cu masina si drumul pana la job s-a dus de la 25 min la 1 ora si coispe min. Orice drum oriunde in oras dura o vesnicie daca nu luam un taxi.
Da, puteam sa programez in continuare 8 ore la job, dar viata in afara jobului era un calvar.
De atunci m-am lasat de sporturi de genul si apreciez imens functionalitatea eficienta a tuturor celor 4 membre.
5. 5 membre.
In Ro l-am intalnit pe Tedy Necula (Noro dintr-un vechi film romanesc) . Nu e in scaun cu rotile dar are tetrapareza si cred ca se descurca destul de bine ptr conditia lui.
bravo, Claw. learn 2 ceo.