Din ciclul “toate becurile sunt arse”, dar din UK

Am ras de mizeria aia de la Greenfell Tower acum vreo 7 ani.

Ca a ars blocul cu cioroi. Oh, nu! Asta nu!

In fine, azi, dupa vreo 7 ani, s-au trezit astia sa traga niste concluzii. Doar concluzii, sa nu se inteleaga gresit, ca dom’le, au facut, au dres. Nu. Aia nu. Dar s-au gandit si-au studiat si pula mea. Si una peste alta, au ajuns la diverse concluzii, dintre care asta-i cea mai amuzanta:

Sir Martin Moore-Bick, who led the inquiry, found that firms which made the combustible materials used on the tower – Arconic, Celotex and Kingspan – “engaged in deliberate and sustained strategies to … mislead the market”.

Cum ar veni, firmele au cam mintit cu privire la produsele pe care le vindeau. Gen cat de sigure erau, daca ardeau sau nu, din astea.

Si m-am oprit eu din citit si-am ras si-am ras SI-AM RAS.

Gen i-auzi, pula mea, serios?

Arconic, the US aluminium giant that supplied the plastic-filled cladding panels that were the main cause of the fire spreading, “deliberately concealed from the market the true extent of the danger of Reynobond 55 PE in cassette form [the panels used on Grenfell], particularly on high-rise buildings”. It sold this product despite knowing that the danger to occupants was “significant”.

Celotex, which made most of the combustible foam insulation, “embarked on a dishonest scheme to mislead its customers and the wider market”.

Kingspan, which made a small amount of the insulation, “knowingly created a false market in insulation for use on buildings over 18 metres in height” by knowingly making a false claim about test results.

Si asa stii ca si aici sunt toate becurile arse.

Opriti-ma cand incepe sa sune cunoscut:

– “90% din dentisti recomanda pasta noastra de dinti”. Desigur, 90% inseamna 9 din 10 pe care i-am ales noi de mana, carora le-am dat niste bani sa aiba o parere si de fapt erau 10 dentisti din Vascautii de Jos si au avut de testat piatra cubica vs pasta noastra de dinti si-au ajuns la concluzia ca-i mai putin nociva pasta noastra de dinti decat frecatul dintilor cu piatra cubica. Dar, pe scurt, 90% din dentisti*** recomanda pasta noastra de dinti!

– ciocolata Ritter Sport pentru oameni activi. Stai asa, sa ma duc sa fur o poza-doua de pe google, sa ne-ntelegem mai bine.

Am explicat in trecut ce vreau sa spun cu “toate becurile sunt arse” si exact asa stau lucrurile si acum, nu altfel.

Adica, vai, dom’le, comerciantu’ a mintit sau a spus jumatati de adevaruri cu privire la produsele sale, pentru ca dorea sa le vanda si sa faca profit. I-auzi, pula mea, adica exact ca absolut toti? C-am dat mai sus exemplul ala cu “Ritter Sport”. Eu mai cumparam cate-o de-aia. Si nu prea-s sportiv de felul meu, daca ma-ntelegeti. Am fost eu, da’ nu mai e cazul. Daca nu ma-ntelegeti, sar de doua ori pe loc si se panicheaza seismologii, genul ala de situatie. Si nu-i absolut nimic legat de sport la ciocolata aia. Nici macar nu era prea buna de felul ei. Da’ mergea asa, cand erai la o benzinarie si ti-era foame. Insa e orice, numai de sportivi nu. Nici nu cred c-am vazut vreodata un sportiv mancand asa ceva – si-am facut sport de performanta, as fi observat. E ceva ciocolata. E dulce, cu mult zahar, cu niste alune. Da’ nu-i nimic in ea care sa aiba legatura cu sportul.

La fel stau lucrurile cu trei sferturi din ce se vinde pe piata. Legit da drumu’ la televizor si vezi in pula mea ce-i acolo, mai ales daca esti in Romulania. C-am prins un televizor aprins pe la 1 AM si coaie, era plin de reclame la medicamente-minune care rezolvau totul, doar ca… cititi voi cu atentie prospectul. Ca laxativul nostru e minunat, uite cum zambeste taratura aia din reclama, atentie, poate cauza avc si infarct, treceti asta cu font de 2 pe ceva prospect de 50 de pagini in cutie. Oricum nu citeste nimeni.

Restu’ chestiilor de-acolo – gen reclame la pacanele, pariuri online si pula mea, reteta succesului? Nici n-are sens sa zic pe tema ceva, te prinzi tu cum stau lucrurile dupa ce-ti futi viata si-ti taie camatarii cateva degete si-ajungi sa faci laba cu penseta sau cu cheia franceza, c-aia merge operata cu o mana.

I-a luat unui pulete 7 ani, coaie – pardon, SIR coaie – sa descopere ca in capitalism companiile mint si toata lumea se face ca nu-i nimic in neregula asta, da’ ia pozitie – capra, evident – cand mor ceva animale. Ca pana atunci, aia e, ce vrei dom’le, asa-i capitalismul.

Da’ treaba e ca in acelasi timp, trebuie sa fim si un pic mai de dreapta aici (ceea ce e amuzant, ca degeneram in stanga, vedeti imediat) si s-o spunem pe-aia corecta: ba, nu ne intereseaza ce-a zis comerciantul. Era treaba ta sa te informezi pe tema asta. Suna de dreapta, asa-i? Ia, s-o facem sa sune de stanga: pe partea ta, a proprietarului, cine si-n ce baza a semnat pentru aia, ca respecta standardele de siguranta, ca herpaderp? Cine? Aveai acolo angajat un inginer, un chimist, un ce plm de animal ochelarist se pricepe la d-astea? A, nu? Pai suge-o-n cur atunci, simplu. Cum o sugi in cur? Simplu, stai in cur si-o sugi.

Insa, dincolo de stanga si de dreapta, ramane treaba cu “toate becurile sunt arse”. Ca sa intelegem mai bine treaba:

– blocul era cu claddingu’ ala pisat. De ce? Pentru ca…aia era mai ieftin.

– aia din bloc au cerut ei niste masuri de siguranta. Da’ care sa nu-i coste pe ei. Ca s-a discutat, am pus citatu’ la articolul initial:

Experts have also said sprinklers could have been fitted in the tower for £200,000, but Nick Paget-Brown, the Tory leader of Kensington and Chelsea council, said there was not a “collective view” among residents in favour of installing them.

Ca dom’le, nu au vrut toti locatarii sa aiba mizeriile alea de stins incendii. Ca ar fi trebuit sa dea si ei bani. De ce?

– pai, pentru ca asa-i viata la bloc in UK. Daca ai “cumparat”, detii “locuinta”, dar intrucat nu detii si terenul de sub bloc, nu e chiar a ta. Chestiile trebuie sa treaca prin proprietarul terenului, caruia sa-i platesti chirie. Ca esti proprietar, dar platesti chirie. Si care proprietar cam decide ce si cum se face – pe banii tai, ocazional fara sa-ti ceara parerea. Si cu ce firme si la ce tarife vrea – tu tre’ sa platesti. Nu conteaza ce parere ai. Si se fac smenuri pe tema asta grupa mare. Am locuit intr-o perioada intr-un bloc cu chirie, prin Londra, ca p-acolo lucram atunci. Coaie, nu mergea liftul vreo 4 zile din 5. Eu, stand la etajul 1, eram cu durere-n pula pe tema. Da’ altii erau nervosi. Ca aveau grup de whatsapp, o prinsesera si pe nevasta-mea s-o bage-n grup, imi mai spunea cum spumegau aia. Si tot asa a tinut-o vreo 4 luni treaba. Veneai acasa, urcai cu liftul. A doua zi nu mai mergea, incercai sa suni la numarul ala afisat in lift – nu raspundea nimeni. Nu mergea nici sa chemi alta companie sa repare, ca proprietarul cladirii avea un contract cu firma aia care nu raspundea la telefon (probabil tot a lui). Da’ aia erau platit de catre locatari, evident. Doar ca proprietarul ii alesese. Ca na, cladirea lui. Si pana la urma, nu stiu cum, s-a gasit un baiat din bloc – genul ala care arata ca Horatiu Malaele intr-o tinuta de seara provocatoare, genul care se trezeste direct cu google deschis – si a gasit ala o chichita pe undeva, o combinatie, de l-a fortat pe proprietar cumva sa le dea lor dreptul de a alege alta firma. Si-a ales alta firma, una care raspundea imediat la telefon si pac, s-a mai stricat liftul pe urma o singura data – si a fost reparat in aceeasi zi. Da’ fara baiatu’ ala, fie-i ochelarii fund-de-borcan-de-muraturi binecuvantati, urcau aia pe scari de-ajungeau campioni la paralympics, ca nu venea nimeni cate-o luna, gafaiau aia pe scari de nu stiam daca se fut sau daca au venit iar cu cumparaturi.

A, sa schimbam sistemul asta absurd? Nu.

Drepturi pentru chiriasi/proprietari, ceva legi pe tema? Nu.

Ceva, cumva, ORICE? Nu.

– ca normal, aia n-au vrut sa plateasca pentru water sprinklers, da’ nici nu s-au dus sa-si cumpere ceva extinctor sau pula mea. Nu, dom’le, nu facem nimic. Ba, sa-mi bag pula de glumesc, pana si la ai mei in bloc, pe vremea comunistilor, aveai la doua etaje un fel de mini-dulap in perete acoperit cu un geam transparent, iar in spatele geamului era un extinctor. N-a fost folosit vreodata, ca n-a fost vreun incendiu in bloc si nici nu prea avea ce pula mea sa arda acolo, gen betonul. Da’ erau de-astea pe etaj. E intre 20 si 90 de lire un d-ala. Si nu mai stiu cate pula mea de etaje avea cladirea mortii, da’ nu destule incat sa ajungi la 200k. Ca-nteleg, nu pui la 200k, ca-i japca, da’ hai coaie, nici la 90 de lire?

– ca pompierii le-au zis maimutelor sa stea acolo, sa nu iasa, sa astepte sa fie salvati. Si, get this, aia chiar au stat. Ba, sa-mi bag pula, nu c-as fi vreun genial, da’ indiferent ca discutam de bloc, casa, sediu de firma, daca-i un incediu, eu unul ies. Nu am ce sa stau de sunat la pompieri pana n-am iesit impreuna cu aia de care-mi pasa din cladire. DUPA ce-am iesit, POATE ma deranjez sa sun la pompieri sa “coaie, ajutor”. Poate. Ca daca am asigurare, nici p-aia n-o fac. Aia…nu. Ei au stat inauntru, coaie, ca asa le-au zis pompierii. Cladirea ardea, fum negru peste tot, ei stateau sa fie salvati, n-au iesit. C-asa au zis pompierii. Nu s-a oprit vreunul sa se intrebe “ba, cine plm e pompier? cate clase au, asa, adunate – vreo 3? de ce pula mea as sta eu sa cer sfaturi de la ei?” Nu. Au sunat, le-au zis aia sa stea, au stat. Si-au crapat. Tragicomic.

– ca pompierii au zis, ca locatarii au crezut, ca aia de la consiliu au fost de parere ca, ca proprietarul nu stiu ce…

– asa c-au pornit investigatia asta, care dupa 7 ani a ajuns la concluzia ca publicitatea nu e pe bune. Serios. Nu radeti, c-au avut nevoie de unul semi-nobil asa, le-a trebuit un Sir sa spuna asta. Ca ei nu stiau. Ei credeau ca e pe bune. Ca dom’le, a zis in reclama, asa tre’ sa fie.

– da’ stati chill, ca asta cu 7 ani se refera la investigatia asta. Nu e ceva cu consecinte, nu discutam de dosar penal, acuzati, condamnati, pula mea. Nu. 7 ani le-a luat sa ajunga la concluzia ca au mintit poporul cu televizorul si cu pliantul, dom’le. Cand o fi de vreu dosar penal, ala daca porneste acum se rezolva prin 2039 si vinovatul va fi unul care ori a murit, ori a disparut, ori a plecat in India sa se regaseasca spiritual.

===

E greu sa nu razi la d-astea, cum e greu sa nu razi de treaba aia cu pustoaica violata si transata prin Romulania. Ca n-ai cum, incerci sa pastrezi o mecla serioase – #tragedie #oameni #fieca – dar nu poti, ca vezi prostii cum se mira ca nu merge instalatia de pe brad si nu ca toate becurile-s arse, da’ nici nu exista priza. Ca de ce nu merg luminitele. Haha, chiar, de ce?

Si dupa toate astea, cea mai amuzanta faza e asta:

In the immediate aftermath of the fire, the Royal Borough of Kensington and Chelsea’s response demonstrated a “marked lack of respect for human decency and dignity”. Its chief executive, Nicholas Holgate, was “unduly concerned” for the council’s reputation and “was not capable of taking effective control”.

Many Muslim residents were observing Ramadan, but the council had “no regard for their cultural or religious needs” and people suffered “a significant degree of discrimination in ways that could and would have been prevented if the guidance had been properly followed”, the report found.

Si cred ca-i de datoria mea s-o explic, ca nu e explicata de aia.

Au gasit/salvat niste unii de-acolo. Si i-au luat la gramada, le-au dat paturi, apa si ceva haleala, ca-n filmele alea americane cu dezastre – vine cutremuru’, iti niveleaza casa, iti omoara copiii, poftim o patura pe spate. Paturica si sticla de borsec – alea-s baza, coite.

Dar…era Ramadanu’. Si unii dintre aia s-au simtit loviti in credinta lor. Ca de ce lumea manca si bea in jurul lor, cand era Ramadanu’. Ca le-a fost pusa la incercare credinta. I-au dus aia de la consiliu in ispita, ticalosii dracului.

C-a ars ma-ta ca la rotisor, aia mai e cum mai e, mai rabzi, te rogi la allah s-o ia la dreapta lui si sa nu bata vantul s-o imprastie de la dreapta lui, da’ acum te mai si chinuie, ca vezi cum tu stai de dimineata pentru mahomed si te scurgi de sete si altu’ galgaie din sticla cu paturica pe spate. Pai cum dracu’ sa nu te enervezi.

In the end, who cares. A fost si Londra un pic mai alba. Atata paguba. In rest, cel mult luam un pic la pila exprimarea. Ca daca-n Romulania toate becurile sunt arse, in Anglia sunt toate blocurile. Plus-minus.

Ce-as vrea sa vad ar fi un raport si o explicatie pe tema “dom’le, de ce au murit acolo atatea ciori si fix din pula albi, care-i explicatia?”. Sa vad cum dau astia din colt in colt explicand de ce nici un alb nu primise acolo locuinta, da’ pentru cioroi ilegali se gasisera. Aia e.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

7 Responses to “Din ciclul “toate becurile sunt arse”, dar din UK”

  1. buntzi says:

    pompierii le-au zis maimutelor sa stea acolo, sa nu iasa

    Din toată adunătura de fuck-upuri, pe asta nu o înțeleg. Nu că sunt de acord cu restul, că ai explicat suficient de bine, dar pe asta chiar nu o pricep. În toate clădirile există scări, deși e clar că nici pulea nu le folosește în mod normal pentru 40 de etaje. Da’ morții lor, is in the name “fire staircase” în plm!!! De-aia ai pe fiecare etaj schiță cu “you are here” și “fire exit” și semne cu fire exit cu baterie ca să se vadă prin fum și lifturile care intră în “fire emergency” mode și se duc imediat la parter indiferent de ce comenzi aveau, și tot restul. Ca să poți să ieși de-acolo și să evacuezi clădirea asap. Morons…

    Ca de ce lumea manca si bea in jurul lor, cand era Ramadanu’. Ca le-a fost pusa la incercare credinta

    Aia e la fel de hazlie. Ăștia de p-aci, care îs de (cam) aceeași teapă, zic că din contră, cu cât ai mai multe ispite în jur, cu atâț îți dovedești credința mai tare. Așa încât, după ce că-s retarzi, nici măcar nu sunt retarzi cum trebuie în plm. În rest, ramadan să fie, da’ toate cârciumile și food court îs deschise non-stop, iar cu seara se dă drumul și la țuici că banul trebuie să circule…

    blocul era cu claddingu’ ala pisat. De ce? Pentru ca…aia era mai ieftin

    Been there, done that. Ideea ar fi, acum că știu că e de pișat (bine, știau ei dinainte, dar acum au recunoscut), CE FAC pe tema aia? Că ăștia au băgat regulă că materialul de fațade să fie ignifug și fire rated și tot restul, după ce au luat-o în gură maiestuos și festiv.

    Aluminium composite panel cladding was prohibited in the Emirates under the country’s Fire and Life Safety Code of Practice which was introduced in January 2017. Further updates came into effect the following year: New buildings must be fitted with advanced non-combustible cladding that is able to stop the spread of flames and is more durable under intense heat.

    Ianuarie 2017, adică în luna de după incendiu. Dacă-mi amintesc bine, cam 10 zile le-a luat…

    aia din bloc au cerut ei niste masuri de siguranta. Da’ care sa nu-i coste pe ei

    Asta e cu dus și întors. Prima ar fi din capitolul “să ni se dea”. Adică stau acolo moka, da’ au pretenții. Dacă erau proprietari…mai exact cine “să se facă”? Dar și asta se duce înapoi la codurile de fire safety. Dacă te joci cu fire alarm system (gen disable la detectoarele de fum că tu prăjești ceapă non-stop) ți-o iei urât de tot dacă te prinde. Iar ăia nu aveau măsuri anti-incendiu în high raise building? Interesant cod de construcții au ăia…De-aia zic, pe de-o parte de ce să plătească chiriașii pentru upgrade, dar pe de altă parte cum au dat ăia drumul la locuit în clădire fără fire department clearance?
    Mda, cam multe becuri arse și p-acolo la voi…

  2. Manowar says:

    Din toată adunătura de fuck-upuri, pe asta nu o înțeleg.

    https://www.bbc.co.uk/news/articles/cn7l5ej250xo

    Grenfell residents were told to stay put during the fire – which remains fire policy for high-rise buildings. The LFB commissioner previously told the BBC that Grenfell residents were told to shelter in place “for too long”.

    Mr Nuttall, who left the fire brigade a year ago to become a mental health advocate, said that the stay-put policy was founded on the principle of “a building working as it should”.

    He added: “There were a cataclysmic list of failings with the building – and none of that information was available to us at the time.”

    .

    Been there, done that. Ideea ar fi, acum că știu că e de pișat (bine, știau ei dinainte, dar acum au recunoscut), CE FAC pe tema aia? Că ăștia au băgat regulă că materialul de fațade să fie ignifug și fire rated și tot restul, după ce au luat-o în gură maiestuos și festiv.

    Pai, din cauza strutocamilei de sistem (socialism capitalist salbatic), nu prea au ce face.

    Ca situatia e la modul asta.

    Tu descoperi ca nu e cladirea sigura din punctul asta de vedere. OK, “trebuie schimbat plm, cladding etc, trebuie sa punem sistem de stingere si”.

    Grozav.

    Ceri si primesti niste quotes. Cum vezi pe-acolo, mai sus, 200,000 doar pentru aia cu stingere. Nu include chestia cu schimbat cladding.

    The 24-storey building consisted of 129 residential flats, and many residents were asleep when the fire broke out early that morning

    Bun, 129 de apartamente, cica. Pai, ar fi trebuit sa scoata fiecare apartament 1550 de lire. Ma rog, e discutabila suma, ca o parte ar fi trebuit pusa de consiliu, hai sa zicem 1000.

    Si…aici incepe futerea.

    Ca acolo stateau de-aia pe benefits. De unde pula sa scoata 1000, ca n-aveau de unde.

    Cine ar trebui sa plateasca 200k si …ia sa vedem cu cladding…

    An estimated £4 billion is required to fix dangerous cladding found on mid-rise blocks following the deadly Grenfell Tower fire in June 2017. The move means that this cost will not be paid by leaseholders

    Cum ar veni, sa nu plateasca aia care au cumparat cu leasehold. Ca-i prea mult (costul de mai sus nu se refera doar la cladirea aia). Sa plateasca, prin urmare, landlords, proprietarii terenului de sub cladire, cum ar veni.

    In regula, aia platesc. Da’ daca platesc, e cumva normal sa-ti mareasca pe urma chiria. Doar ca tu nu platesti chiria. O plateste councilu’ pentru tine. Tu, proprietarul terenului, maresti asadar chiria, service charge, astea, sa-ti recuperezi banii.

    In momentul ala nu-si mai permit maimutele sa plateasca. Si councilu’ le spune simplu ca nu-si mai permit sa-i tina acolo (in teorie), asa ca trebuie sa se mute. Incep urletele cu “ethnic cleansing of London”, discriminare, ca ne dati afara ca suntem niggeri etc.

    In practica, se intampla altceva – landlordu’ comunica la council “ba, se poate face, atat costa, astea vor fi costurile viitoare daca facem asta, marim asa si-asa”. Si councilu’ spune “nu se poate”. Si nu se face. Si mor sobolanii. Ezgg.

    Ianuarie 2017, adică în luna de după incendiu. Dacă-mi amintesc bine, cam 10 zile le-a luat…

    Pai da, da’ nu e democratie 🙂

    Asta e cu dus și întors. Prima ar fi din capitolul “să ni se dea”. Adică stau acolo moka, da’ au pretenții. Dacă erau proprietari…mai exact cine “să se facă”?

    Nu esti proprietar daca stai cu leasehold, i.e detii “locuinta”, dar nu terenul, nu “cladirea”. Iti impune proprietarul ce sa faci, cat costa etc – de exemplu, vine proprietarul si spune “trebuie sa renovam fatada/acoperisul, costa atatea milioane, tre’ sa ne dai 20,000”.

    Iar ala-i cazul bun, ia baga o privire aici:

    Acum ceva ani a cumparat o fosta colega de-a sotiei un apartament intr-o cladire d-asta. Nici nu se mutase bine, se agita sa-si ia mobila-n rate, a primit notificare ca va trebui sa plateasca ceva peste 20k pentru ca nu stiu ce trebuia facut cu acoperisul/fatada.

    Si, normal, asta afecteaza si pretul locuintei si faptul ca te trezesti ca nu o mai poti vinde. Pentru ca:

    – nu-ti da nimeni credit pentru ca nu mai ai destui ani pe lease

    – urmeaza sa fie facute reparatii care costa jdemii de apartament si cumparatorul nu vrea sa-si asume asa ceva, ca nu are nici ala miliarde mostenite de la ma-sa.

    – ca nu primesti credit sa cumperi nici daca vrei, pentru ca vin aia de la RICS si-ti spun ca e nu safe cladirea, iar banca nu-si asuma riscul pentru ca asigurarea blahblah etc

    E unul din motivele pentru care nu am cumparat si nu voi cumpara cu leasehold nici daca ma roaga-n genunchi. Am eu mai multe, da’ asta-i unul din ele.

    Una peste alta, daca stai si te uiti la problema asta in mod serios, descoperi ca-s doua probleme majore de la care pornesc restul:

    – sistemul asta demn de feudalism 2.0 cu leasehold

    – welfare state, in care bagi in cladire saraki care nu-si permit sa fie acolo, dupa care nu-ti convine ca aia mor, ca nu-si permit si nu vor (nici daca-si permit) sa dea banii pentru siguranta lor.

    Ori nu vrea nimeni sa schimbe astea, de nici o parte a baricadei (politice), pentru ca toti sunt sponsorizati de landlords.

    Cam d-asta le ia 7 ani pentru a ajunge la concluzia ca reclamele sunt mincinoase si peste vreo inca 10 vor incepe sa caute vinovatii si peste 100 sa declare ca asta e, atat s-a putut, n-au avut zile.

    Realitatea e ca atunci cand ai o cladire – bloc, casa, tot aia e, doar costurile difera – trebuie in continuu sa faci chestii. Chestii care costa. Remember cand au descoperit ca azbestul nu e chiar cool si in toate cladirile aveai?

    Ok, cineva trebuie sa plateasca. Intr-o lume fara pomeni, platesti sau vinzi si pleci, daca nu-ti permiti. Dar intr-o lume cu saraki tinuti in spinare aiurea, mai greu. Nu poti sa le platesti totul (nu fara a taia altele din alte parti – la care tot ei protesteaza). Nici ei nu vor/nu pot sa plateasca. Si-atunci…las-o asa, ca merge asa, #doamne-ajuta. Pana nu te mai ajuta si crapi.

    Altfel:

    https://www.bbc.co.uk/news/articles/cgedv58e7ygo

    Ca…focul a inceput de la frigider. Zic aia cine a facut cladding etc, ok, dar cine a facut frigiderul? Sistemul electric? Cum a luat foc? De cand sunt eu nu i-a luat vreunui cunoscut foc frigiderul. Gen…cum?

  3. Manowar says:

    Nici n-am apucat sa-mi bat pula de situatie, ca…

  4. buntzi says:

    Păi doar nu era să zică din prima “acum am făcut ceva zgomot gata, nu vă așteptați și la rezultate clare ce naiba!”
    Altfel, fix cum spuneai, prin 2039 or să înceapă să se gândească să-i caute. Aveți puțintică răbdare…

  5. Manowar says:

    Avem, avem. Ca poate pe ei ii doare in pula, dar mie mi se brehane. Au crapat niste cioroi pe benefits. Atata paguba.

  6. buntzi says:

    Acolo e o diferență clară: pe la voi blocurile sunt cam cu dedicație pentru ăștia (lumea bună stă preponderent la case), aici sunt cam pentru toată lumea cu variații foarte foarte mari de buget.

  7. IulianS says:

    Grenfell residents were told to stay put during the fire – which remains fire policy for high-rise buildings. The LFB commissioner previously told the BBC that Grenfell residents were told to shelter in place “for too long”.

    Mr Nuttall, who left the fire brigade a year ago to become a mental health advocate, said that the stay-put policy was founded on the principle of “a building working as it should”.

    He added: “There were a cataclysmic list of failings with the building – and none of that information was available to us at the time.”

    Ce inseamna “working as it should”, ca dau astia niste declaratii de mori de ras, nu altceva. Adica sa arda mai “cu bun simt asa”, nu ca un cocktail molotov?

    Mi se pare putin ciudat. In 2006 cand eram in trecere pe la Citigroup si au facut un fire-drill au spus ca acea cladire e conceputa in asa fel incat incendiul de la un etaj sa nu se raspandeasca si ca doar etajele vecine (sus + jos), deci 3 in total sa fie evacuate. La o cladire inalta ca aia sa mearga toti pe scari era muie si mai spuneau ca in timpul evacuarii unii mai mori/sunt grav avariati fiind calcati in picioare cand e inghesuiala.

    Deci cumva astia de la Citi nu mergeau dupa regulile plebii, dar intuiesc ca aveau ceva in spate daca au primit acea “derogare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *