Capsunarii sa-si plateasca studiile

Discutam recent la un articol de taxe, banii “nostri” si alte alea. Fix acum am dat de comentariul unui idiot care ii trage cu “aia care-au plecat afara sa plateasca pentru c-au mers la scoala aici”. Stiti deja genul ala de tembel, nu e o surpriza. Dar treaba asta m-a facut sa fac un calcul. Sa stiu si eu cati bani datorez statului roman, la o adica.

Hai sa vedem, pentru cei care se pricep la matematica, am si eu o problema si un calcul. Va rog, corectati-ma unde/daca gresesc.

Sa zicem ca un profesor castiga 30 de milioane pe luna in medie (mira-m-as). Sa zicem ca munceste 9 luni pe an (ca plm, vacantele adunate erau de vreo 3 luni, parca, posibil chiar 4). Sa zicem ca profesorul ala preda timp de 8 ore zilnic (in realitate, zilele de scoala inseamna 6-7 ore, daca-mi amintesc eu bine – “ore” de 45 de minute, dar sa zicem ca-s 8 ore a cate 60 de minute, ca restul).

Nu stiu cum era la voi in liceu, dar la mine erau 8 clase de a XII-a (sa zicem a XII-a A, B, C…)

Asta inseamna cam 240 de elevi (o ora pe clasa, fiecare clasa de vreo 30 de oameni – nu ne incurcam in mizerii gen “la mine in clasa erau 34”, ca oricum nu-i relevant la calcul, nu schimba prea mult rezultatul).

Calcul scurt:

– suntem in invatamant 12 ani (scoala generala si liceul). A cate 9 luni, cum am zis. Asta inseamna 108 salarii pentru domnul ala profesor care ne-nvata de toate.
– cele 108 salarii ar trebui achitate de catre cei 240 de elevi (in realitate, profesorul ala preda si la IX-XI, deci e ceva mai probabil sa fie 1000, dar sarim peste)
– avem prin urmare 108 (luni) * 30,000,000 (salariu lunar) de achitat. 3,240,000,000 lei vechi. OK.
– avem, in acelasi timp, 240 de elevi care ar trebui sa achite costurile (ca tovarasu’ profesor nu mi-a predat mie personal timp de 8 ore)
– avem, prin urmare, 13,500,000 de elev pentru cei 12 ani de scoala (salariul profesorului). Dar hai sa zicem mai degraba vreo 20,000,000, ca mai e si o femeie de serviciu pe-acolo. sau o tanti secretara.

Spuneti-mi, am calculat eu bine? Despre banii astia discutam? (ignoram faptul ca deja platisera impozite parintii mei si alti oameni care poate nici nu au copii)

…pentru ca eu am platit mai mult de-atat impozit pe salariul meu pe-o luna. Si-am lucrat in Romania niste ani seriosi.

Acum sa zicem ca un politist castiga 40,000,000 pe luna.

Conform Eurostat, Romania are 53,132 de politisti la o populatie de 19,942,642 de oameni. Cu alte cuvinte, salariul unui politist trebuie sa fie acoperit de 375 de oameni. Ajungem la 106,666 de lei (vechi) care trebuie platiti de fiecare om pentru un politist, lunar. Sa zicem ca eu am stat in Romania pana la 29 de ani (e fals, am locuit/lucrat in alte tari o perioada buna de vreme). Asta inseamna ca eu ar trebui sa platesc 37,120,000 de lei (vechi) pentru cei 29 de ani traiti in Romania. Se pare ca am platit si asta deja, din impozitele pe vreo 2 salarii.

Inteleg eu corect? Din cele (sa zicem) 120 de luni lucrate de mine in Romania, impozitele pe o luna au acoperit scoala. Hai, inca 2-3 au acoperit politia (sa zicem vreo 5, ca mai circula baietii cu masini, nu se cumpara singure). Si inca una (cel mult) sanatatea (desi n-am prea mers eu prin spitale)

E corect calculul meu? (stiu, mai sunt niste facturi cu apa, incalzirea – unde exista – si alte alea; calculati-le voi)

Stie cineva pentru ce am platit impozite restu’ de peste 100 de luni?

E corect calculul meu? Si daca da, de unde-mi primesc inapoi restu’ de bani dati de pomana?

Multumesc.

P.S Nu stiu de ce am impresia ca voi auzi ca am uitat de echipamentul necesar Stiti cum e. Politistu’ nu e politist fara haine de politist. Doamna invatatoare are si ea nevoie de-o rigla de 8500 de euro care se strica anual etc.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

48 Responses to “Capsunarii sa-si plateasca studiile”

  1. don says:

    Pai autostrazile alea pe care te-ai rasfatat cat ai stat in tara din ce bani crezi ca sunt facute?

  2. bubalus says:

    bai nerecunsocatorule…. 🙂 da’ curentul, apa, caldura din scoli nu le pui, materialele didactice (Calcualtoare, eprubete, harti, plm) banci, scaune….in plus profesorul ia salariu si in vacanta cand planifica cum sa-ti predea lectia sau participa la cursuri de dezvoltare profesionala (ya right.. 🙂 )

    idiotul de a zis tampenia aia cu cei plecat sa plateasca, e mai prost ca ponta….

  3. 0rbu says:

    Doamna invatatoare are si ea nevoie de-o rigla de 8500 de euro care se strica anual etc.

    Pai aici e tot stoul . Costurile cele mai mari se fut pe logistica si infrastructura :). Stii treaba aia cu aici sunt banii dumneavoastra.

    Si mai stii tu: Da’ pompierii i-ai calculat ? Da’ armata ? Da’ licuriciu'(NATO membershit) ? Da’ pe aia de la organele fiscale si administrative care-ti calculeaza taxele? Da’ primarele? Da’ p-aia care tund iarba di spatiul public ( la caini), da’ SRI-ul , da’ DNA-ul , da’ justitia inclusiv procurorii ( astia au salarii mai babane decat un profesor), da’ parlamentarii…hoho, ia uite ca se stransera ceva. Sa-i plateasca pe toti capsunarii , carevasazica. Si la caz de ceva tot capsunarii sa vina sa puna si umaru’, un picior , capu’ sau ce s-o nimeri, in bataia pustii, ca ce pula mea, o duc bine nu?

    Ca presupun ca asta e ideea, in final . Capsunarii , ai dracu’ , se huzuresc pe banii pensionarilor 🙂

  4. Manowar says:

    @Orbu: ma, pompierii nu i-am luat in calcul, ca nu le stiu numarul. Adica nici nu i-am deranjat. Dar tot nu imi ies alea 120 de luni…

  5. sm says:

    In toata lumea doar facultatea se plateste asa ca doar pe aia tre sa o socotesti 😀
    Dupa cat am muncit eu in tara si pe cati am intretinut ei ar trebui sa.mi dea bani inapoi :))))

  6. Stevie von derr says:

    Minutios gandit, bravo.

    fuck society

  7. Alina says:

    Ce se fac ca uita unii ca Ponta si ceea ce probabil prostii plin de ura ca altora le merge bine pentru ca muncesc cu cap nu stiu, este ca tu si restul “capsunarilor” care munciti legal in tari din UE contribuiti prin taxele voastre la PIB-ul tarilor respective, care la randul lor contribuie la bugetul uniunii. De unde vin banii pentru proiectele facute de mantuiala si spaguite pana peste cap. O mica parte din banii tai se regasesc pe bonurile gentilor “doamnelor” din politica romaneasca, in termopanele chinezesti ale unora, in sampania bauta prin Dubai si tot asa. Si in scoli sau sectii de spitale modernizate sau afaceri care functioneaza corect si ii dau prostului care se sufoca de ura sa manance.

  8. briareus says:

    Nu, în orice moment ai un profesor / 30 elevi, nu 1/240.

  9. Ae-Eu says:

    Nup, un profesor nu preda zilnic 5 ore, practic 1-2 la cateva zile, exceptie cei de matematica/romana si ce natia lor mai predau.

    In rest ce sa discutam? Doljul primul la somaj, primul la curve bune, primul la bogatie, mertane. Concluzia? Cine sta din salariu sa ii scrie “Prostul satului!” pe cruce!

  10. Alifie says:

    Nu ca ar conta, insa calculul e putin gresit (un profesor nu acopera 240 elevi ci cca 25. 240 de elevi/8 clase de liceu au de acoperit saptamanal cca 22 de ore/clasa*8 clase ~= 180 ore ~= 10 profesori). Norma saptamanala de predat a unui profesor era/ii pe undeva pe la 16-18 ore de predat pe saptamana. Daca socotim pentru scoala generala ii ceva mai simplu, ca ii un singur invatator care preda unei clase. O clasa de cca 30 elevi are 20-22 de ore pe saptamana deci, are nevoie de o norma intreaga de invatator 18 ore + cateva ore 2-3-4 de la alti invatatori (sport, engleza, troleza). Cum ar veni, cam 1,2 norme profesor acopera programul pentru o clasa intreaga de elevi. Asta ar insemna ca 30 de elevi platesc salariul a 1,2 profesori. Profesorii cu vechime de peste 20 de ani si cu toate grade au salariu de cca 3000 lei brut, sunt platiti 12 luni (chiar daca au 4 luni vacanta), ceea ce ar insemna ca pentru o clasa de elevi/an ar fi de incasat 3000(lei/luna*norma)*12(luni)*1,2(norme) = 43200 lei, adica fiecare elev ar avea de platit 1440 lei/an (daca mai pui si dotarile, vezi ca nu-i departe de cca 2000 lei/an cursurile la facultatile de aruncat bani viteza), adica 17280 + sau – 2-3.000 lei pentru scolarizarea unui elev.
    De ce zic ca nu conteaza – asa cum ai spus si tu, in cele mai multe cazuri banii astia sunt platiti de mai multe ori de catre parinti prin impozite si taxe si, daca s-ar incerca ,,recuperarea” lor, stim cu totii unde s-ar duce.
    Toti labagii astia care sufera cand ii vad pe altii ca pleca afara si latra ,,sa plateasca scoala, sanatatea, pensiile lu’ tac-so si ma-sa si pula lu’ Istenem” sunt de regula disperati care nu prea se descurca si nu-s in stare sa gandesca nici macar intr-o sigura directie, asa ca iau de bune imbecilitatile astea cu platitul scolii. Trei k si ceva de euro pentru scolarizarea platita de mai multe ori de catre parinti ii fix pula pe langa (parca) 4-5-6 de milioane de pensionari/asistati social (unde un pensionar ia linistit intr-un contravaloarea pentru o scolarizare 1-12). Aici ii de fapt durerea, declinul demografic serios ridica si mai serios problema pensiilor. Daca tinerii pleca, cu ce mai platim pensiile, cu ce mai dam si noi un tun de cateva zeci/sute mil. euro, de unde ne mai imprumutam?

  11. XC47 says:

    @All in special Orbu
    Serviciile de care aminteste Orbu le platesti cat esti in tara, atata timp cat “beneficiezi” de ele. Intr-un fel sau altul toti platim pentru acele “servicii”. Luati in calcul TVA, accize, impozite pe casa/masina/copii etc. Acum, hai sa vedem. In tara sunt jdemii de someri, asistati social, rommales etc. Pai hai sa fim corecti pana la capat… Aia si-au platit scoala(exceptie rommales), spitale, pompieri, politie etc?
    Carevasazica, daca eu am facut scoala in Romania trebuie sa fiu iobagul lui Ponta, Udrea & Co? Desfiintati in pula mea scolile, oricum au ajuns o rusine. Adica muistul ala are impresia ca e de ajuns sa-ti plateasca statul 4/8/12/17 ani de scoala ca sa fi recunoscator si for ever in love?
    Pai in pula calulului, poate ca statul asta ar trebui sa se intrebe in primul rand de ce pleaca toti acesti “educati”?
    Este careva pe aici care-si castiga banii din ce a invatat in scoala?

  12. ala says:

    Pai 90% din aia care lucreaza in Romania au studiile facute aici. Daca ma uit pe unde e Romania acum, aia 2000 de lei pe 12 ani de studiu mi se par cam multi.

  13. Ae-Eu says:

    In anumite momente in viata, da, adica mi-am scos investitia in generala/liceu/facultate, totul din cauza primului job avut.
    Problema este nivel salariu? Cat se castiga pe bune in Romania? intre 450 de lei si 1500 de lei, eu stiu mii de tipe care stau pe juma de norma ca vanzatoare, primesc 450 de lei si lucreaza de L-S.
    Timp in care daca te-ai apuca pe cont propriu de bisnita, schimb valuta, imprumut etc… Ai castiga de cateva ori mai mult, propriul tau sef, propriul program si lunar ai baga ceva in fundul tau, ai mai adauga o calificare.

    Am un prieten care tocmai ce i-a scazut seful leafa, pe 1 l-a anuntat ca in loc de 800 de lei – O sa primeasca 600 de lei, a zis Da, gata discutia. Nu iti convine? Pleaca! Si daca pleaca? Cu calificare de 2 pare, fara pile, unde pleaca?

    Nu strica sa invatam asta la scoala, asta in loc sa ne futa banca pe sistem naiv, sa ne futa viata pe sistem naiv, sa ne futem noi in disperare pana sa ne prindem ca din salariu nu o sa facem ceva.

  14. andromopa says:

    atata timp cat am facut scoala generala free, liceul la fel (unde am si dat examen sa intru) plus facultatea (unde am intrat la buget), de ce ar trebui sa platesc acum?

    Costurile de intretinere, salariale etc pe parcursul celor 12 ani (scoala + liceu) au fost platite de oamenii care munceau in societatea romaneasca atunci.
    La Facultate, mi se pare alta mancare. Atata timp cat facultatea cerea 4500 ron pe an, dar oferea si locuri “la promotie” pt “elite”, nu exista nicio baza logica pt care ar trebui sa platesc acum.

    Atat scoala, cat si spitalul, politia, pompierii au fost platite de cei care munceau in anii in care eu produceam oficial 18 lei pe luna din alocatie.
    Nu exista in conceptul socialist ideea ca platesti pt ce ai consumat. Platesti pt cei care nu pot plati pt ei etc.

    Daca faceam 12 ani de scoala si ma lovea o masina in ziua de dupa BAC, venea statul la usa mamei sa ii ceara compensatia?

    ## Ai calculat costurile dar nu ai pus si veniturile unei scoli – fondul clasei, fondul scolii, manualele (bani care intra in sistemul de educatie), uniformele, protocolurile etc.

  15. ala says:

    @au-eu:
    Cam asta ar trebui sa fie pe peretele oricarei clase
    http://www.truthorfiction.com/rumors/b/billgatesspeech.htm#.VNm4oPmUero

  16. don says:

    Nu exista in conceptul socialist ideea ca platesti pt ce ai consumat. Platesti pt cei care nu pot plati pt ei etc.

    Discutia e mai larga. Platesti si pentru ca daca ar fi sa aleaga unii nu ar plati: nu au nevoie de pompieri ca ei nu iau foc, nu au nevoie de spital ca ei se imbolnavesc o data la 10 ani, nu au nevoie de scoala ca nu te ajuta etc.
    In plus marea majoritate nu si-ar permite. Inclusiv cei care au impresia ca acum ar putea.

  17. Manowar says:

    Nu sunt sigur ca inteleg partea aia cu “un profesor la 25 de elevi”. Profesorul ala preda pentru 240 de elevi, gen. Adica trece pe la toate cele 8-32 clase. Doar ca n-au ore de franceza in fiecare zi, ci o data pe saptamana. Deci?

    nu au nevoie de pompieri ca ei nu iau foc,

    Eu, de exemplu. Nici eu, nici parintii mei, nici bunicii mei. Nimeni de la mine din familie n-a sunat vreodata la pompieri.

  18. Field Chester says:

    “nu au nevoie de pompieri ca ei nu iau foc”

    Serios? Hai s-o lase-n piftie ca macane.
    Ce argument de UTP.
    Din asta sa inteleg ca aia spun ca pompierii sunt inutili si ar trebui desfiintati?
    Si daca un prost din bloc se incalzea cu o chestie improvizata ca era prea prost/zgarcit/sarac sa se incalzeasca altfel,ii bubuia cosmelia si erau in pericol sa arda toti ca sobolanii crezi ca ar fi sunat? Ar fi avut atunci nevoie de pompieri?
    Astia care o ard la modu’ asta sunt prea prosti ca sa merite sa fie bagati in seama.

    @ Manowar

    “Eu, de exemplu. Nici eu, nici parintii mei, nici bunicii mei. Nimeni de la mine din familie n-a sunat vreodata la pompieri.”

    Nu fi grumpy troll. Fii happy troll.
    Ieri te iei de veverite,azi te legi de pompieri. Chiar nu ai nimic sfant pe lumea asta? Ce urmeaza? Te pomenesti ca o sa vrei sa interzici DREACU pupatu’ de moaste.

    =))))) Epic.EPIC.

    \m/

  19. Vel says:

    30 mil salariu? coaieeee

    Aveam vecin care era profesor mai mult de 7 mil pe luna nu lua.

  20. Alifie says:

    Nu sunt sigur ca inteleg partea aia cu ,,un profesor la 25 de elevi”

    Ce o spus barierus, in orice moment ai un profesor la 30 de elevi. Un profesor nu acopera orele de cursuri a opt clase, adica 240 de elevi cum ai socotit tu. Intr-adevar, poate sa predea la 8 clase cate 2 ore/ saptamana fiecarei clase, adica 16 ore/ saptamana in total predate de care profesor (nu mai stiu exact daca norma lor ii de 16 sau 18 ore pe sapt, dar cam pe acolo). Problema ii data de faptul ca cele 8 clase nu au doar cate doua ore cursuri/ saptamana, ci 5 zile*5 ore cursuri pe zi ~= 25 de ore de cursuri/ saptamana/clasa. O singura clasa are nevoie de profesor/profesori 25 de ore/saptamana. Opt clase, au nevoie de 200 de ore pe saptamana (5zile*5ore*8clase). Cum un profesor preda 16~18 ore/saptamana, nu poate sa acopere 200 de ore, ci cca 11-12 profesori acopera orele astea (adica 240 elevi ~ 11-12 profesori = cca 25 elevi profesor).
    Stiu ca m-am complicat si nu explic cum trebuie, asa ca revin la scoala generala. Ai un invatator care preda unei singure clase. In fiecare zi, aproape cate patru ore. Daca ar preda in fiecare zi cate patru ore, ar acoperi o clasa de 30 de elevi. Deci un invatator (care munceste cam acelasi numar de ore ca un profesor) la o clasa, nu la 8 clase.
    Asta ar insemna 5 zile/saptamanax4ore/zi = 20 de ore pe saptamana. Daca scazi sport, muzica, religie te apropii de norma de ore 16~18/profesor/saptamana.

  21. Manowar says:

    @alifie: boss, vezi ca treaba aia cu 2 ore pe zi e la unele materii (de fapt, la nici una, dupa cate-mi amintesc eu). Pe langa alea, ii ai pe-aia cu o ora pe saptamana. Gen limba germana. Sau sport. Sau muzica. Sau religie. Sau ce s-o mai nimeri.

    Ca la un liceu tu ai coispe de ore de matematica si una de romana (iar la alt liceu invers) nu prea conteaza, media iese cam la fel.

    Inteleg ce spui, totusi, calculul ala ar trebui corectat (de altfel, asta am si cerut in post, ca-mi cam picau ochii-n gura de somn). Fa-l tu si vezi la cat ajungi. Ca bani. Si, cand faci calculul, ia in calcul si chestia asta:

    Mai mult, potrivit reprezentanţilor liceului, un profesor debutant, cu o experienţă de trei ani în domeniu, câştigă 953 de lei net lunar (cu tot cu sporul de vechime de 5%), iar un profesor cu definitivat şi o vechime de peste 14 ani rămâne cu aproape 1.250 de lei net pe lună.

    Eu am zis 30 de milioane, ca ma simteam generos 🙂

    In alta ordine de idei, sarind peste cat de inutile s-au dovedit toate mizeriile alea din generala si liceu, e de apreciat faptul ca avem cate coispe materii in continuare. Nu ca ne-ar ajuta la ceva, da’ sa fie locuri de munca, boss.

  22. XC47 says:

    OK, cunosc pe cineva care e profesoara la un liceu si care se vaita ca nu castiga multi bani(gen maxim 1000 lei / luna). I-am sugerat sa-si gaseasca altceva de munca in sistemul privat sau sa renunte la invatamant. Raspunsul a fost ca e foarte lejer sa fie profesoara si ca are 3 luni de concediu pe an si ca nu ar renunta la asa ceva…

    WTF!!???? Exact!

  23. Alifie says:

    @Manowar, cum am mai spus, nu-i o suma si nu-i o problema. Problema ii ca au plecat si pleca din ce in ce mai multi tineri din tara. Bine, problema pentru aia care raman.
    Din lipsa de argumente, ura, invidie, frica&alte motive de cacat, unii isi pun problema ca cei care pleca sa plateasca studii/sanatate/ISU/pensiile parintilor, fara sa judece lucrurile in ansamblu.

    Ca sistemul de invatamant din Ro ii de cacat (si nu cred ca sunt sanse sa se mai faca bine) si nu numai, problem.

  24. XC47 says:

    @Alifie

    Poate ca aia care raman ar trebui sa iasa mai des in strada si sa arunce cu cocktail-uri Molotov in politicieni…

  25. briareus says:

    Hai s-o calculăm mai simplu: un profesor e plătit tot timpul de o clasă de elevi. Pentru că în majoritatea covârșitoare a cazurilor ai 1 profesor/clasă. Diferența e că factorul de ocupare al timpului profesorului nu e întotdeauna 100% (au “ferestre”).
    De exemplu nu poți tăia un profesor de geografie în două, unu nu-ți ajunge, așa că o să ai doi, fiecare cu ocupare de 75%, să zicem. Dar cu salariu normal (excludem fazele cu juma’ de normă, netitulari, suplinitori etc.). Care salariu vine lunar, indiferent de vacanțe etc.
    Atunci calculul devine:
    (12 ani * 12 luni * salariu mediu) / (numărul mediu de elevi dintr-o clasă * factorul mediu de ocupare al unui profesor)

    Problema e alta: că tot raționamentul e fals. Ca și ăla cu pensiile. Profesorii n-au fost plătiți cu bani luați din bancă în ideea că noi o să plătim datoria peste 20 de ani. Banii ăia au fost impozitați, colectați, distribuiți, impozitați din nou, consumați, impozitați din nou, mâncați și căcați de multă vreme. Pe vremea părinților noștri.
    De-atunci au trecut patru cifre de inflație și un spor negativ de populație.

    tl;dr Nu e datoria noastră să ne plătim învățământul “gratuit”, au făcut-o alții.
    Ăia care ne-au și hrănit, îmbrăcat, caftit etc.
    Problema se pune dacă avem chef să susținem viitorul României au ba. Și aici părerile sunt foarte împărțite.

  26. Manowar says:

    @briareus: de acord.

    Chestia cu profesorul si cate de clase de elevi il sustin intra la capitolul “Greseala mea, oboseala, mi-o asum”.

    Mi-e imposibil sa calculez cati profesori la cati oameni etc. Nu de alta, da’ habar n-am cate ore de X are fiecare. Sau ce salariu. Ce stiu e ca nu au 30 mil.

  27. UTP says:

    Pai hai sa simplificam. Luam un salariu mediu net in invatamant prescolar/general/liceal de 2100ron (btw..s-a trecut de ceva timp pe RON) la 18h/saptamanax4saptamani = 72ore pe luna (sa zicem 70 de dragul simplitatii) asta inseamna 30ron/ora.
    O ora se preda in medie sa zicem la 30 copii, deci vine in jur de 1RON/ora/copil.
    Un copil are nevoie asa:

    Gradinita: 6h/zi (medie, cu programul prelungit) – 6RON/zi 30RON/saptamana. ~ 1500RON/an x3 ani 4500ron
    Primara (inclusiv clasa 0) : 4h/zi – 4RON/zi, 20RON/saptamana, ~1000RON/an x 5 ani 5000RON
    Generala + liceu 8 ani, sume ca la gradinita – 1500×8 ani = 12000ron
    Total fara facultate (ca asta deja e gratuita doar la modul simbolic): 4500+5000+12000 = 21.500 RON adica 200 milioane ROL.

    Luam exemplul tipic de o familie cu 2 copii si 2 adulti, cu un salariu NET de 4000RON.
    Avand in vedere ca viata e scumpa in Ro, aia 4000RON se duc in proportie de 60% pe consum (intern) adica 2400RON/luna, 28800RON/an
    In aia 3 ani de gradinita + 5 primara + 4 generala + 4 liceu = 12 ani, familia aia cheltuie 28800RON*12=345600RON
    Din care TVA 24% – 82944RON.
    Deci jumatate se duc pe invatamant pentru cei 2 copii.
    Mult? Nu chiar.

    Pe langa TVA,statul mai are si o cota de 16% impozit pe venit din care colecteaza inca o data pe atatia bani.
    4000*12*12*0.16 = 92160.00

    Deci invatamantul (ca salarii) pica undeva pe la mai putin de un sfert.
    Laboratoare, biblioteci, salariile personalului auxiliar, mai renovat o scoala o data la 20 ani, nu cred ca se apropie nici pe departe la jumatate de costurile salariale pentru profesori.

    Sanatatea si asigurarile sociale (somaj/pensie) sunt impozitate separat deci nu intra aici.
    La sanatate se duc din start cca. 11% din venitul brut.

    Ce face Statul cu restul banilor? Buna intrebare.

    In numarul urmatorul, calculul contributii pensii vs. pensia efectiva dupa 35 ani de munca.

  28. razvan says:

    Eu nu inteleg de ce “calculezi” asta in primul rand… Invatamantul e gratuit (pana la doctorat, chiar). De ce ar trebui sa platesti _TU_ ceea ce primesti atunci cand esti copil? Esti un membru al societatii in formare, statul nu poate avea nicio pretentie de la tine, nu datorezi nimic statului pe ce “ai primit” atunci cand erai copil. Educatia ta&co e platita din taxele si impozitele parintilor tai.

    In plus, persoanele care au plecat din tara nu s-au izolat complet de Romania. Tot mai vin pe aici, dar majoritatea covarsitoare trimit bani rudelor din tara (si nu putini bani). 24% din banii aia intra din start in buzunarul statului, sa nu mai zic si de 16% pe profit&co…

  29. Sabotor says:

    Eu nu inteleg de ce “calculezi” asta in primul rand… Invatamantul e gratuit (pana la doctorat, chiar).

    Poate te surprinde ceea ce-ti spun, da’ invatamantul nu e gratuit. Nici n-are cum sa fie, pentru ca profesorii trebuie sa incaseze si ei niste salarii, scolile trebuie construite/ingrijite si asa mai departe. Statul cheltuie niste bani ca sa plateasca salariile profesorilor, sa intretina scolile si sa tipareasca materiale didactice. Bani care vin din taxe. Daca statul doar educa oameni care apoi pleaca in alta tara sa munceasca, iese in pierdere.

    De aici calculul. E un mod simplu de a afla cat a platit statul pe educatia unui om vs cat a platit omul ala sub forma de taxe la stat. Totul pentru a demonstra ca aia cu “capsunarii sa-si plateasca studiile” merita sa suga pula tuturor capsunarilor.

    Educatia ta&co e platita din taxele si impozitele parintilor tai.

    Da, corect, da’ educatia lor cine a platit-o?
    Si ma, pentru stat e paguboasa gandirea asta. Pai pula mea, cheltui niste bani (nu conteaza ca vin de la parintii lui sau de la altii) sa educi un om, sa-l inveti una-alta si pe cand sa produca si el niste bani din care sa tragi taxe, te trezesti ca pleaca. Intr-o tara normala statul s-ar stradui sa-i tina in tara pe cei pe care i-a educat, nu crezi asta?

  30. Tudor says:

    Si ma, pentru stat e paguboasa gandirea asta. Pai pula mea, cheltui niste bani (nu conteaza ca vin de la parintii lui sau de la altii) sa educi un om, sa-l inveti una-alta si pe cand sa produca si el niste bani din care sa tragi taxe, te trezesti ca pleaca. Intr-o tara normala statul s-ar stradui sa-i tina in tara pe cei pe care i-a educat, nu crezi asta?

    Si asta e vina cui? Toata treaba e un fel de bataie a obrazului “hai ba, v-am dat scoala gratis si acum plecati? Pai nu e frumos”. Statul roman nu mai are nici o credibilitate, normal ca se pisa toti pe el si pleaca. “Statul” are definitii diferite in functie de context. Pentru Ponta & co statul e buzunarul clientelei de partid cand trebuie sa administreze banii, dar cand e vorba de strans bani “statul” suntem noi toti, ca of of of, n-avem bani de scoli.

  31. razvan says:

    @Sabotor: de ce imi spui mie chestiile alea? Invatamantul e gratuit pentru *tine, copilul*. Tu nu ii datorezi nimic statului. Ba chiar vreo 10 ani de scoala sunt obligatorii. Statul te ia si te invata pe banii lui (a se citi pe banii parintilor tai). Ce faci dupa, e fix treaba ta. Statul si-a achitat partea lui (a luat bani de la ai tai, te-a educat pe tine. Contractul nescris e intre parinti si stat, nu intre copil si stat. Copilul e doar beneficiarul), mai departe poti face si tu “contract” cu statul, daca vrei. Daca nu, faci cu alt stat.

    Educatia parintilor tai, tot de stat, aka de parintii parintilor tai. Dar nu poti merge prea mult in spate pe sistemul asta, ca ajungi in vremurile in care educatia era platita efectiv din buzunarul parintilor, si o avea doar cine-si permitea. Si oamenii munceau in fabrica/la camp/whatever, da’ fara educatie. Educatia au primit-o copiii lor.

  32. Sabotor says:

    Si asta e vina cui? Toata treaba e un fel de bataie a obrazului “hai ba, v-am dat scoala gratis si acum plecati? Pai nu e frumos”. Statul roman nu mai are nici o credibilitate, normal ca se pisa toti pe el si pleaca. “Statul” are definitii diferite in functie de context. Pentru Ponta & co statul e buzunarul clientelei de partid cand trebuie sa administreze banii, dar cand e vorba de strans bani “statul” suntem noi toti, ca of of of, n-avem bani de scoli.

    Tudor, am explicat doar ca un stat normal (nu Romania, deci) nu-si poate pune problema la modul “pai educatia lu’ X a fost platita din taxele parintilor lui, deci ma doare-n pula daca pleaca sau nu”. Totul drept raspuns lui razvan care mi-a lasat impresia ca din punctul lui de vedere daca parintii lui X au platit taxe, atunci nu mai conteaza daca X pleaca sa munceasca in alta tara sau nu. Dar conteaza pentru stat. D-aia in nici un stat normal n-o sa auzi presedintele indemnand tinerii sa plece din tara.

    In rest, sa nu-ti inchipui ca nu ma umfla rasu’ cand aud tampenii de genu’ “aia plecati sa-si plateasca studiile”.

  33. Manowar says:

    Nici o tara socialista nu doreste sa aiba cetateni prea educati.

    De ce? Pai, simplu: pe mine nu ma poate cumpara PSD-ul cu o galeata rosie cu sigla si eventual o punga de malai sau un pui. Si zic “pe mine” in conditiile in care am facut o greseala elementara la calculul de mai sus. Pe-aia mai destepti ca mine nici atat nu-i cumperi atat de ieftin.

    Pe-aia care nu stiu nici numele tarii in care traiesc (era un clip pe internet pe undeva) ii cumperi lejer. Si e mai bine asa pentru politicieni. Ca pe prosti ii ametesti cum vrei tu, cu ce explicatii si promisiuni vrei tu. Ca nu pricep nimic.

  34. Sabotor says:

    de ce imi spui mie chestiile alea? Invatamantul e gratuit pentru *tine, copilul*. Tu nu ii datorezi nimic statului. Ba chiar vreo 10 ani de scoala sunt obligatorii. Statul te ia si te invata pe banii lui (a se citi pe banii parintilor tai). Ce faci dupa, e fix treaba ta. Statul si-a achitat partea lui (a luat bani de la ai tai, te-a educat pe tine. Contractul nescris e intre parinti si stat, nu intre copil si stat. Copilul e doar beneficiarul), mai departe poti face si tu “contract” cu statul, daca vrei. Daca nu, faci cu alt stat.

    Pai ti le spun pentru ca mi-ai lasat impresia ca si pe tine te doare-n pula daca aia pe care i-ai educat pleaca maine din tara. Si da, stiu ca nu datorez nimic statului (si chiar daca i-as fi fost dator cu ceva, dupa 7 ani de platit taxe sunt convins ca mi-am achitat datoriile), da’ in schimb statul ar trebui sa fie preocupat sa ma convinga sa raman in tara.

  35. UTP says:

    Nici o tara capitalista nu vrea cetateni prea educati.
    Din aceleasi motive.

    A se vedea ce cretini sunt americanii, interviurile de tip Quiz cu ei seamana perfect cu cele ale taranului retardat de la noi, cu diferenta e ca aia sunt mai grasi si se imbraca mai bine.

    Ca mai au si varfuri, corect, dar alea sunt exceptia.

    Sistemul de invatamant din UK, cam la fel, doar prin facultate ii mai lumineaza cat de cat (daca mai au ce).

    La noi, 13 ani de scoala pana sa-ti insusesti efectiv o meserie sunt prea mult, mai ales ca sistemul nu te invata mai nimic, in afara de faptul ca trebuie sa tocesti ca prostul la majoritatea materiilor.

  36. RuneJaguar says:

    Nici o conducere corupta nu vrea cetateni educati.

  37. Ae-Eu says:

    Sincer? Nimenea nu vrea un popor educat, zic in sensul cu prea multe cunostinte, ceva cultura civia nu strica.
    Saracul este bun si util – CAT timp este cuminte si docil.

    Tu ai avea vreun interes sa iti creasca concurenta pe orice domeniu? La dracu…
    Pe mine nu ma deranjeaza ca se cumpara diploma, ba din contra, dau mai multa valoare la a mea, eu macar stiu ce dracu am invatat.

  38. 0rbu says:

    @XC47. De ce “in special Orbu”? Ai cumva o problema in a pricepe sarcasmul din comentariul ala? Nu ma asteptam…

  39. ala says:

    apropo, cu aia care pica bacul cum ramane? ca si in cazul lor “investitia” statului roman face fix 0

  40. ala says:

    Ae-Eu:
    Daca unul a cumparat o diploma de la universitatea de la care ai tu degree-ul, atunci diploma ta face cam 0.

  41. Sabotor says:

    Daca unul a cumparat o diploma de la universitatea de la care ai tu degree-ul, atunci diploma ta face cam 0.

    De parca se uita cineva la diploma de facultate, cata vreme facultatea aia nu e MIT, Harvard, Oxford si care dracu’ or mai fi renumite. Pacat ca nu-i tiparita pe hatie moale.

  42. ala says:

    Se uita doar in contextul in care esti cu 0 experienta+diploma vs unul cu 0 experienta fara diploma. Doar ca in romania diplomele valoreaza fix 0 din motive de coruptie in invatamane.

  43. 0rbu says:

    Domnilor , cred ca discutati pe forma.
    Pe fond problema se aplica asa. E invatamantul primar gratuit si obligatoriu?
    Din legea invatamantului 2011.

    Art 16.(1)
    Învăţământul general obligatoriu este de 10 clase şi cuprinde învăţământul primar şi cel gimnazial.
    Învăţământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020.
    (3)
    În scopul realizării finalităţilor educaţiei şi a formării profesionale prin sistemul naţional de învăţământ,
    învăţământul liceal de stat este generalizat şi gratuit.
    Art 9(3)
    Învăţământul de stat este gratuit. Pentru unele activităţi, niveluri, cicluri şi programe de studii se pot percepe
    taxe, în condiţiile stabilite de prezenta lege.

    Pai daca e OBLIGATORIU si GRATUIT , deci n-am posibilitatea de a ma sustrage si nu se percep in esenta taxe directe, despre ce vorbim aici? Ce sa plateasca capsunarii?

    Asta odata.

    Problema legat de daca trebuie sa plateasca expatii taxe , sau nu, statului roman se pune , tot pe fond altfel. La modul: Ne constituim ca US intr-o tara care percepe cetatenilor ei taxe oriunde s-ar afla?

    Pai daca da inseamna ca statul mai face servicii pentru cetatean si cand aceasta se afla in afara teritoriului tarii. Ba si americanii chiar fac, adica e pe bune. Cam e un privilegiu in lumea asta sa fii licurici.

    Nu sunt in tema sa stiu exact ce servicii presteaza statul roman pentru expati, dar presupun ca nimic sau nimic moca. Nu-mi spuneti de consulate si pasapoarte , ca va platiti toti pasapoartele inclusiv o anume taxa consulara. Asa ca daca nu e vreun altceva care-mi scapa mine, e nejustificat.

  44. prc says:

    Ca sa-ti recuperezi din impozite trebuie sa faci o cerere scrisa la fisc :))

    Un barman pune un afiş deasupra tejghelei, pentru a anunţa un pariu permanent: cine poate să mai stoarcă o picatură dintr-o lămâie stoarsă de el primeşte băutură gratis pe viaţă. Într-o zi, apare un tip mărunţel şi slăbănog, cu ochelari, care strigă:
    – Vreau să încerc şi eu!
    După ce se potolesc râsetele, barmanul stoarce o lămâie şi-i dă coaja. Pirpiriul o ia şi stoarce imediat cinci picaturi din ea. Toţi rămân muţi. Stupefiat, barmanul se recunoaşte învins şi întreabă:
    – Da’ unde lucrezi, omule? Faci sală, ridici greutaţi?
    – A, nu, sunt contabil la fisc!

  45. Sabotor says:

    Nu sunt in tema sa stiu exact ce servicii presteaza statul roman pentru expati, dar presupun ca nimic sau nimic moca.

    Presteaza de toate, da’ pe bani. Stiu 2 prieteni care s-au casatorit si, plm, n-au ales o romanca. Au platit pe la ambasada ceva gen 500 de euro (sau mai mult) pentru tot felul de acte si declaratii. Ca da, te duci sa declari ca te-ai casatorit, pac taxa de nu stiu ce. Plus un drum spre Romania pentru nu stiu ce act ce numai in Romania e eliberat.

    Asta ca sa nu mai amintim de organizarea votului (pentru aia care vor sa voteze) pentru expati, doar s-au descurcat admirabil statul la ultimele alegeri, nu?

  46. UTP says:

    Pai erau niste statistici despre cati bani trimit capsunarii in tara, erau la un moment dat mai mult decat investitiile straine in .ro

    Aia sunt bani care se cheltuie majoritatea in tara, puneti tva la ei si vedeti ca platesc capsunarii si scoala progeniturilor ramanse acasa si jumatate din a celorlalti.

    Nu am timp sa caut acum statisticile ca am putea calcula exact, dar probabil iese ceva gen.

  47. animal00 says:

    exista si la noi facultati unde intri si ai obligatia sa ramai niste ani in sistem. cred ca astea militare.
    dar, de contractul ala, stai gratis pe timpul facultatii dupa care ai loc de munca asigurat.
    Asa…dupa o facultate normala in RO, ar fi caterinca sa te oblige sa ramai X ani in Ro. Si daca nu gasesc de munca ce fac? Sunt obligat la somaj?
    Imi plac oamenii care gandesc asa.

  48. Florin Salamonela says:

    E destul de evident pe ce se duc taxele romanilor. Ii zice bugetul Romaniei. La el cam o treime e dat de persoane fizice. Sa zicem ca celelelate doua trei sunt produse de firme din exportul de petrol, si nu din vanzari catre romansi, sau din mulgerea de muncitori romanasi. Sa zicem. Din veniturile alea, cam 2,5% se duc la invatamant. Deci, daca ar fi sa se faca un buget numai din taxele pe persoane fizice, ar fi un 7,5% din acel buget. In concluzie, cam 7,5% din ce ai platit impozit s-a dus pe scoala.
    Se poate sa fi profitat ceva mai mult decat altii, ca doar o treime din romanasi au facut facultate. Dar aia doua treimi fara faculte nici nu prea sunt genul care sa plateasca impozit pe venit, si nici cu shoppingul nu ma astept sa bage mult TVA in buget.
    7,5% nu-i mult dar nici putin. Daca am reusi sa aflam cat din cota parte a contributiilor la buget pe firme e de fapt muls din Romania, am putea cobora acel 7,5% jos, poate chiar langa 2,5% de unde plecasem.
    Pe Wikipedia poti vedea graficul placinta cu ce platesc SUA sau Anglia din buget. La noi e mai greu, ca la noi analist e Guran, dar, dac ate chinui sa citesti legea bugetului, vezi ca e la fel, si anume jumatate e pensii + ajutoare de handicap + ajutoare de saracie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *