Cercul vicios al joburilor pentru tineri

Ca piata joburilor e de cacat…nu-i chiar o noutate. Pentru nimeni.

Da’ daca pentru noi, astia de vreo 30, mai e cum mai e (ca avem vreo 8-12 ani de experienta pe CV si conteaza cat de cat la salariu si la sansele de a primi postul), pentru astia de vreo 18-22..piata suge pula. Chestia e ca aici e un cerc vicios si, cel putin inca 2 ani, nu prea vad cine-o sa “sparga” cercul asta.

Chestia sta cam asa: ai tu vreo 18 ani (sau 22, whatever) si vrei un job. Motivele (pe langa faptul ca-i normal sa ai unul) sunt diverse. Ca nu mai vrei sa stai cu ai tai. Ca vrei bani de toale. De laptop. De mers la mare. De gagici. De whatever. Aici incepe distractia.

Aplici la un job. Vezi ca-i salariul de 200 de euro (in cazul bun, ca de obicei, nici macar nu e scris nicaieri salariul). Totusi, aplici, pentru ca 200 de euro inseamna ceva mai mult decat 0 euro si te gandesti ca meeeh, iti mai faci ceva experienta si pe urma, in 3 ani, o sa ai 2000 de euro (vise tampite pe care le au toti, dar oricum…)

Bun, ti-ai facut CV-ul, ai completat vreo 40 de formulare pe 3 site-uri, ai dat click, ai dat submit si vezi: la acest job au mai aplicat 2974 de persoane. Te cam ia cu tremurici, dar hmm, pula mea, na, trebuie sa incerci. O saptamana mai tarziu te suna o vita incaltata si-ti spune “felicitari, ati fost selectat pentru a participa la interviu si…blabla…ora x, locul y”. Se-ntelege ca nu poti macar sa intrebi despre ce salariu e vorba (daca nu stii deja), ca deja ti se tranteste telefonul in nas, pa si muie. “Vom discuta despre bani dupa interviu”. Asa se face ca in Romania, participi la interviuri pentru joburi pe care nu stii macar daca le vrei. E ridicol, dar asa merge.

Termini de pompat penele (ca na, din aproape 3000 de persoane, te-au chemat pe tine la interviu!), te aranjezi ca un zeu si te duci la interviu. Ajungi intr-o spelunca gri construita dupa stereotipul cantinelor comuniste, esti tinut sa astepti vreo 20 de minute (cat sa intelegi ca esti un gunoi, fara a te face totusi sa pleci fara a mai participa la interviu) si ajungi la interviul propriu-zis. Buna ziua, ce stiti, spuneti-ne cateva cuvinte despre dumneavoastra, de ce credeti ca sunteti potrivit pentru acest post si de ce v-am alege pe dumneavoastra si nu alt candidat? Cam astea-s intrebarile la care esti pregatit sa raspunzi (asta daca nu esti un retardat sinistru care crede ca jobul se acorda pe ochi frumosi peste tot).

Doar ca interviul nu prea mai decurge asa. Interviul incepe cu o privire plina de sila catre un pulete de 20 de ani, la modul “inca un tampit cu care-mi pierd vremea”. Mdaa…cati ani ai? Nu aveti. Ai. Pai…20. Aha…si ce experienta ai tu cu jobul asta. Pai..abia am luat bacul si sunt student in anul 2 la…Aha, deci deloc. Inteleg. Bun, uite, eu vad 100 de de-astia ca tine pe zi, dar cumva, tu imi placi. Iti ofer 8 milioane, ca-nseamna vreo 250 de euro (bineinteles ca nu, dar cine mai numara). Incepi de joi.

Pai…In capul tau, ar fi trebuit sa fii intrebat despre ce stii, ce note ai avut, cat de special esti, care-i cea mai grozava chestie pe care-ai facut-o si-ar fi trebuit sa-ti ofere un 350e macar si ceva beneficii. Cand colo…

Asta-i prima parte a problemei: pretentiile nejustificate ale tinerilor. Sunt sigur ca stiti destui care baga placa aia cu “eu pentru mai putin de 30 de milioane nici nu ma scol din somn, da’ sa mai si ajung/stau la program. Pai, ce mai E 1000 de euro in ziua de azi, coa’?”.

A doua parte a problemei e angajatorul. Omul care stie ca el a inceput de la 200 de dolari (cam ca mine, asa, ma rog, eu eram spre 250), asa ca in capul lui, lachetii astia tineri ar trebui sa-i suga si pula pentru 200 de euro, e chiar prea generos, ca le acorda o sansa sa capete experienta, sa invete ceva…Pai, pe vremea lui, trebuia sa stii vreo 10 chestii bine de tot pentru 200 de dolari. Oricum, de ce sa dea mai mult, sunt 3000 de oameni pentru jobul asta, a scos si el 10 cv-uri la intamplare din gramada, poate gasi oricand pe cineva si, ORICUM, pustanii astia sunt toti la fel, intr-un an isi fac mana si pleaca.

Problema e ca nici macar una din parti nu are dreptate.

Tanarul de 20-21 de ani s-a nascut in 91. Cand avea 14 ani, in 2005, adica, era normal sa ai mobil, internet si cativa prieteni din gasca aveau deja masini, motociclete si dadeau petreceri la viluta lu’ tati. Asa ca, pentru el, toate chestiile astea ar trebui sa vina cumva de-a gata. Pai, cum sa muncesti pentru un telefon, ce pula mea, coaie, da’ unde am ajuns? (aud ca ar exista un proiect sa se treaca energia electrica si internetul in drepturile fundamentale ale omului prin Europa, ca-s indispensabile, go figure). Pai, pe langa alea, ar trebui sa-si permita si el o chirie si ceva mancare si toale si-o bere cu baietii si-un mers la mare, ce pula mea, nici macar nu cere mult, 500 de euro i-ar fi de-ajuns de inceput.

Chestia e ca tanarul nu-i deloc realist. Sigur c-asa ar fi frumos, sa-ti permita orice job chestiile astea, dar nu asa se intampla in Romania la moment. Tanarul nostru are impresia ca muncitoarele din Mega, alea care vand, bat la casa, spala pe jos, aranjeaza conserve si cara marfa fac asta din hobby si iau si vreo 50 de milioane pe saptamana. Net. Ca lui i-a dat tati de ziua lui 200 de euro, cum pula mea sa muncesti coaie o luna pentru asta si sa platesti cu aia si transportul si dracu’ mai stie ce? Tanarul nostru, obisnuit sa fie intretinut de parinti, nici nu concepe ideea de a munci o luna intreaga, eventual si peste program, pentru 8 milioane. Pai, aia-s bani? Si, intr-un fel, are dreptate.

Din pacate, nici angajatorul nu-i mai realist. Uite, sa zicem ca eu sunt angajatorul, ca sa nu vorbim din experienta altora. Stau eu si ma gandesc “pai, frate, eu munceam pe vreo 250 de para si pula mea, stiam engleza si ceva linux si alte alea, eram si foarte prezentabil, o placere sa ma vezi zi de zi. Lache asta a venit impopotonat ca un mutunache (si aici intra in scena vesnicul conflict dintre generatii: mie la primele interviuri mi-au zis aia sa ma tund, ca eram pletos, go figure), e complet efeminat, ce-i si cu tunsoarea aia emo, nu stie nimic si comenteaza la 200 de euro, cand nu stie nici ce stiam eu? In loc sa aprecieze ca-i dau mai mult decat am avut si sansa de a invata ceva si a porni pe un drum, pai futu-l in gat de baiatu’ lu’ tati, ce pula mea?!

Chestia e ca si eu ma insel. Da, “pe vremea mea”, luai 250 de dolari si ziceai mersi. Da’ pe vremea mea, piata muncii era al dracu’ de dinamica si, la inceput de cariera, era bine asa. Invatai niste chestii si-ntr-un an, aveai 400 de dolari, ca mine, dupa care aplicai la alt job si plecai pe 500 de euro (pardon, da’ insemna ca-ti crestea salariul cu 50%, ce dracu’!). Invatai in continuare si aplicai mai departe la alt job pe 600, 700, 1000…

Doar ca-n ziua de azi nu mai e asa. Pai, ce pula mea sa invete o pustoaica de 20 de ani la un job de secretariat? Sa faca o cafea, sa trimita mailuri si sa printeze documente? Pai, orice cacat cu ochi stie sa faca asta, nu mai e anul de gratie 2000, cand era o adevarata meserie sa faci un tabel in Excel (in Romania). Acum se preda in pula mea Office in scoli. Ce o sa ma faca pe mine intr-un an sa-i dau 400 de dolari, ca sa nu plece? Exact, absolut nimic, pentru ca mai am 2999 de candidati la rand, incantati sa inceapa pe 200 de euro, ca-i foame. Cine m-ar putea condamna? Adica, poti cumpara aceeasi bere, de-aici cu 1 leu, de dincolo cu 3 lei, de ce ai da 3 lei pe una? E la fel de buna sau de proasta.

Dupa care, vine partea cu invatatul. De ce sa bag eu bani in fraierul asta tanar, in traininguri si certificari? Pai, intr-un an oricum pleaca si ma si fura in anul asta. Bag pula-n el, la anul, altul din aia 3000 la rand. Ia mai da-i in pula mea. Cam asta-i mindsetul angajatorului.

Bineinteles, si angajatorul greseste aici. Bineinteles ca omul ala pleaca, da’ pleaca tocmai pentru ca nu primeste un bonus, nu primeste o marire si nu poate invata nimic. Ce mare cacat o sa inveti la un job de 8 milioane, ca sa poti pleca la unul de 30 mai incolo? Normal ca tanarul pleaca si normal ca angajatorul aduce alt tanar, fara a observa ca afacerea lui stagneaza sau chiar scade, din cauza ca are doar oameni nepregatiti, vesnic incepatori dornici sa-si faca mana, incepatori care isi fac mana si pleaca. Sigur, nu pleaca de la 200 de dolari la 400, dar pleaca la 230. Tot e ceva, macar acopera metroul si-o bere.

Cam asta-i cercul vicios de care vorbeam, iar iesirea din el e ascunsa bine de tot – atat de bine incat eu unul n-o vad. Cel mult poti invata ceva meserie la vreun internship, dar se-ntelege ca acolo nu esti platit, ba chiar se uita aia-n scarba la tine, uite-l si pe muistul ala care invata meserie si nici mersi nu zice…labagiu prost. Doar ca degeaba inveti meserie. Nu de alta, da’ te duci pe urma cu meseria invatata in alta parte si auzi “ce experienta ai?”. Pai, am fost intern la…A, deci esti atat de varza incat nici un job platit n-ai avut. Off….dar hai ca-mi place mecla ta.

Bineinteles ca tanarul proaspat angajat va munci in scarba si-si va petrece 6 din cele 8 ore de lucru fix pe facebook. Bineinteles ca accepta jobul doar de gura parintilor si de teama ca altfel, va ajunge la 30 de ani cu 0 experienta, caz in care nici macar la interviuri de 200 de euro nu mai ajunge. Bineinteles ca si patronul stie asta si-l va plati in consecinta, dar fara sa-l dea afara, ca totusi, n-are chef de vazut inca 10 boi la interviu, mai ales ca tot 6/8 vor fi si ei pe facebook.

Spuneam ca treaba asta o sa mai dureze minim 2 ani. In 2 ani, romanii vor putea lucra in UE fara restrictii si atunci, vorba lui Bula, urcati-va intr-un copac, sa nu va ia puhoiul. Nu de alta, da’ fie painea cat de rea, tot mai bine cu 100 de euro in buzunar la sfarsit de luna din salariul minim, decat cu datorii in ziua salariului, datorii facute in timp ce alergi dupa tramvai sau metrou si ajungi imputit la lucru – dupa o ora in metrou/tramvai, desigur, ora pe care puteai s-o dormi in alta tara.

Cam atunci s-ar putea sa se sparga imputitul asta de cerc, cand vor fi 2 aplicatii la un job, in loc de 3000. Da’ cumva, gandindu-ma ca aici e Romania, am impresia ca vor capata subit asiaticii drept de munca in Romania. Asa, pentru ca, dupa cum ne invata la scoala, poporul roman este ospitalier si are port, ie si doina.

Naspa tara. Naspa oameni. Naspa situatie.

Iesirea din cercul asta? Nu stiu. Serios. Momentan, singura iesire pe care o vad e la granita.

In ceea ce priveste modul in care se prezinta un tanar cu un CV in ziua de azi, va ofer raspunsul pe care i l-am dat astazi unui imbecil care-a aplicat la ghilda de WoW in care inca sunt:

P.S Da, acolo trebuia sa fie “you just spammed us with”, da’ pula mea, a sters GM-ul postul meu inainte sa mai apuc sa observ greseala si sa editez postul. Cica ar putea descuraja potentialii recruti (no shit). Asta-i screenshot facut de altul din ghilda.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

84 Responses to “Cercul vicios al joburilor pentru tineri”

  1. Liviu says:

    Asta cu “vorbim de salariu dupa interviu” ma scoate din sarite.
    Exemplu clar de basini romanesti http://myadobe.ro/2011/10/19/te-ai-angaja-fara-sa-stii-salariul/ Frate o fi o firma mare dar am si eu obligatii, poate am credite poate am responsabilitati, de la o anumita varsta in sus nu mai merge cu ma duc la astia ca imi place de ei. Trebuie sa-mi spuna salariul ca sa pot sa il pun la vizat. Mai ales astia cu interviuri de 6h+ sa-ti spuna la sfarsit iti dam 87% din cat castigi acum. well great, sa nu va fut in gura? pentru ca “Firma plateste la un nivel competitiv.” pe bune?

  2. Manowar says:

    Poate-ar trebui sa-i spuna cineva puletelui care-a scris mizeria aia jegoasa ca daca vrem sa ne petrecem timpul intr-o maniera misto, cu oameni care sa ne placa, intr-un mediu grozav…stam acasa cu gagicile.

    Da’ desigur, angajatul e rau ca il intereseaza in primul rand banii, nu noi ca suntem muisti si nu vrem sa platim cel mai bine de pe piata.

    Cica angajatul e naspa daca pleaca pentru bani, nu noi ca nu ne asiguram ca nu ii face nimeni o oferta mai buna.

    Tipic pentru jigodii. Tipu’ ala sa-si caute scuze-n alta parte. Eu unul ma pis pe toti handicapatii astia care nu spun salariul din anunt. In UK la 90% din joburi (sau mai mult) vezi salariul inca din anunt. Nu mi s-a parut c-ar duce-o mai rau ca noi din cauza asta. Da’ hai sa ne facem ca avem tot felul de scuze nobile.

  3. janel says:

    Lasa, ca ieri ma ruga cineva sa ii gasesc un sysadm pe linux care sa stie LB-uri si RP-uri (pe langa chestiile standard) pe un proiect de 6 luni cu posibilitatea de a se muta ulterior in Olanda. Salariu competitiv, desigur, cu recomandarea de SRL sau PFA.

  4. gogu says:

    Nepublicarea salariului in anunt mi se pare lipsa de respect pentru timpul candidatului.
    Cred ca merge pe sistemul “de ce sa pun eu 8 milioane la salariu si sa nu-mi vina nimeni. Mai bine nu-l pun, vin multi si gasesc eu fraierul care pune botu la mediu tanar, competitiv si multinational.”

  5. aurache says:

    parca vad ca iarasi sare unguroiaca si ma face “chirila”, dar cred ca in continuare cu tarie ca ceva scoala dupa liceu te ajuta in foarte multe cazuri sa spargi cercul vicios. poate nu diploma in sine, dar macar antrenamentul pe care-l primeste neuronul te ajuta sa devii creativ.

    cunosc un caz: un baiat bine, prezentabil, luptator de performanta care a incercat solutia cu granita. pe vremea lui ceau. a reusit sa nu fie impuscat/harponat/inecat in Dunare/batut pana moare si a ajuns peste ocean. la 20 ani, cand practic, in afara de putina engleza invatata intr-un lagar de refugiati nu stia nimic, nu avea un ban, nu avea nici o meserie.

    fost luptator, mai cunostea inca ceva bataie, asa ca singurul job care i s-a parut atractiv a fost bouncer la un strip club. avea 20 de camasi albe si uneori umplea de sange -cel mai des sangele altora- cate doua pe seara.

    a pierdut pe acolo niste ani, printre curve, drogate, pesti si traficanti. cu sanse maxime sa o sfarseasca rau, doar ca intr-o buna zi s-a hotarat: a impachetat totul intr-o masina si a disparut. s-a oprit dupa 2000 de km intr-un alt oras, a muncit din greu prin constructii, a luat tzepe, a dormit in masina prin parcari, etc.

    cu bruma de bani munciti din greu, si mai apoi cu un imprumut de studii, s-a dus la scoala si a invatat ceva IT. simplu la inceput, apoi a continuat cu chestii complicate, pe cont propriu. si-a mai luat si mai apoi tzepe si mui, caci asa e viata, dar 15 ani de la “descalecare” facea in jur de 70/hr si muncea decent. sunt convins ca din pesteala si droguri putea scoate dublu, fara sa mai plateasca taxe, dar putea foarte bine sa ajunga la parnaie, sau mort.

  6. Manowar says:

    parca vad ca iarasi sare unguroiaca si ma face “chirila”, dar cred ca in continuare cu tarie ca ceva scoala dupa liceu te ajuta in foarte multe cazuri sa spargi cercul vicios. poate nu diploma in sine, dar macar antrenamentul pe care-l primeste neuronul te ajuta sa devii creativ.

    Daca-i cineva in situatia aia dubioasa in care n-are bani de stat la facultate (si nu ma refer la una particulara, ci la una de stat, ca tot trebuie sa mananci si te imbraci in perioada aia, chiar daca parintii n-au sa-ti dea, ba chiar iti cer ei tie), nu ezitati sa apelati la aurache.

    Va plateste el totul, voi doar sa va tineti de scoala. Mie chiar imi pare rau ca nu l-am cunoscut la momentul potrivit. Eram presedinte acum…

  7. Iulian says:

    In .ro mai e o problema: oamenii habar nu au sa negocieze.

    Adica esti platit prost frate, dar cere o zi libera pe saptamana, munca de acasa, sa poti sa iti aduci laptopul sa lucrezi la ale tale, sa muncesti mai putin vinerea, etc.

    Si totodata oamenii trebuie sa fie stapanii lor si nu altii; adica nu iti convine ceva, te-ai carat si le-ai zis-o frumos (fara injuraturi sau cu suparare), nu semnezi acte care iti tin curu acolo ca ti-au facut nu stiu ce laba de training care echivaleaza cu ceva mai prost decat documentatia aferenta trainingului.

    Negocierea asta face uneori diferenta dintre 500E si 1000E si nu glumesc nicicum. Aveam un om la o firma unde am lucrat, care desi avea peste 8 ani experienta (si eu pulet cu sub un an experienta) avea acelasi salariu ca mine (i-a cazut fluturasul printre bonurile de la magazin).

  8. Manowar says:

    @Iulian: ia zi, cam cum crezi tu ca decurge negocierea in cazul de mai jos, cand ceri tu o zi libera? Vad ca nu-i un post prea cautat, c-au mai aplicat doar 1745 de persoane la el (o fi stiind lumea ca-i firma de cacat sau or fi fetele la mare, ca altfel nu-mi explic de ce-s sub 3000 – tine cont ca ti-am dat raspunsul asta in cateva minute, n-am stat sa caut unul cu mai multi candidati, am luat primu’ anunt)

    Cam ce crezi tu c-o sa zica ala caruia ii mai ceri tu sa lucrezi de acasa, sa mai iei o zi libera, sa muncesti mai putin vinerea? 🙂

    Adica, nu vreau sa fiu rau, da’ tu esti exact tipu’ lipsit de realism de care vorbesc eu. Ma, eu sunt patronul si am 1745 de oameni care VOR jobul asta. Tu esti unul din aia 1745 si crezi ca-mi pui mie conditii. Ia zi, asa-i ca vrei si masina si abonament (cu date, desigur) pe iphone-ul 4S de serviciu?

    Intelegi tu la ce ma refer eu cand vorbesc de pretentiile nejustificate ale tinerilor?

  9. andrea says:

    Imi vine sa borasc.

  10. V says:

    Bineinteles ca omul ala pleaca, da’ pleaca tocmai pentru ca nu primeste un bonus, nu primeste o marire si nu poate invata nimic.

    Nu vrei tu mai bine sa facem iar sindicat si adunarea muncitorilor, le facem frumos pancarte si le dam flori, un pachet de cafea, o atentie?

  11. Cypress says:

    cred ca in continuare cu tarie ca ceva scoala dupa liceu te ajuta in foarte multe cazuri sa spargi cercul vicios

    Ajută o pulă. Să am acum iar 18 ani nu sunt sigur că aș mai da la facultate. Diplomele nu m-au ajutat la nimic în ceea ce privește angajarea, chit că am două, plus niscaiva diplome de cursuri specializate. Nu se uită nici dracul la ele, nu le pasă. Le pasă să știi să faci chestia pentru care te angajează, și să o faci cât mai ieftin. Uneori le pasă numai să lucrezi ieftin, indiferent cum o faci.
    E trist, dar așa stă treaba în 90% din cazuri. Ei – dacă mergi într-o multinațională, poate e altfel. Nu știu, n-am lucrat în așa ceva. Poate acolo contează că am terminat Litere și Informatică, dar în restul locurilor în care am lucrat ca angajat am dus degeaba diplomele după mine.

  12. Iulian says:

    @Manowar, depinde de job. Eu (inca!) nu am fost nevoit sa aleg un job in care perspectiva sa fie efectiv 0 (sau pe acolo).

    In cazul jobului de care vorbesti e clar ca treaba ta, ca angajat(a), o sa fie ceva care poate sa-l faca orice persoana care are cat de cat un aspect ingrijit si peste 16 ani (dar cu experienta!).

    Depinde acum de fiecare om ce vrea sa faca. Eu momentan nu ma vad alergand dupa astfel de joburi. Asta nu inseamna ca nu le vad utilitatea (cand chiar exista!), doar ca nu-s interesat de ele.

    Poate nu-s realist, dar cred ca si tu te indepartezi voit de ideea mea cu exemplul de job.

    Daca vorbim de oameni care vor sa faca ceva mai special/elevat/high level/sa isi foloseasca creierul:
    – acel job clar nu e pentru ei
    – vor ajunge sa faca acel job doar cu dorinta de a pleca cat mai repede (banii de week-end, de plaja, etc)
    – vor gasi alte metode de supravietuire pana cand ceva interesant se va ivi

    Nu vad pe cineva peste media plebei aplicand si dorindu-si acest job, decat pentru anumite avantaje. Ca exemplu aici imi vine in minte ideea unui politician japonez de a se face postas ca sa-l cunoasca lumea – dar aici vorbim de oameni clar peste medie.

  13. dan says:

    O oferta de nerefuzat:

    Pai nu ne simtem si noi bine?

  14. toro says:

    lettuce be real treaba cu plecatul afara cand ai 18 22 ani e mai de cacat ca piata pulii de joburi din tara
    in 2012 nu se poate pleca nicaieri, in 2014 daca se ridica restrictiile o sa fie situatia de aici+o mie de indieni si africani
    m-am angajat la mc de cateva saptamani, 8 ore 6,5 mil feels bad man 🙁

  15. gogu says:

    Imi aduc aminte si acum primul meu job. Vara lui 2006, 8 ore pe zi, 3 milioane/luna + bonuri. Am muncit 2 luni sa fac scoala de soferi.
    Daca am invatat ceva, a fost sa ma feresc de asa ceva pe viitor.

  16. Cosmin says:

    LOL@Adobe, pariu că găsesc hoarde de wanna-be negrișori la porțile companiei?

    Chestiile care le spun ei acolo sunt cu siguranță traduse după vreo chestie făcută pe alte meleaguri, unde chiar este de înțeles treaba asta și probabil situația era de recrutare la vârf, unde salariul nu prea conta ci doar loialitatea vs firmă – și sunt astfel de posturi, că sunt salarii pe care nu le poți cheltui dacă ești întreg la minte nici să vrei 🙂

    Dar piața joburilor “entry” în .ro este oribilă. Am avut niște experiențe uber ciudate cu oameni foarte ciudați pe care n-aș vrea să le mai repet vreodată – pentru unii or fi normali, se numeau manageri, h3h3©. Măcar a fost fun, am învățat lucruri noi din domenii care mă pasionează, dar tot pe profilul facultății am ajuns să lucrez serios, până la urmă dacă nu există pasiunea tot te spânzuri de nervi oricât de bun o fi salariul.

  17. Patrick says:

    @toro: daca ai mentalitatea asta, inteleg de ce lucrezi la mc(McDonald’s?)

  18. Cetateanul says:

    Din pacate, salariul in anunt il vezi doar in UK si SUA. Nu e o problema doar a Romaniei, ci a Europei.

  19. Manowar says:

    @dan: eu nici nu-mi dau seama cum a fost confundata Consuela Dobra cu o curva

    Cel mai probabil e din cauza ca si-a scris numele cu 2 L. Happens all the time.

  20. Manowar says:

    @toro: la 18-22, mai repede asezi conserve-n asda sau invarti hamburgeri la mc shit afara decat in Romania. Tot de cacat e jobu’, da’ macar pe-afara iti raman 100 de lire la sfarsitu’ lunii or some shit.

    @tanase: unul din noi e lemn, pentru ca eu am impresia ca-i aceeasi femeie.

  21. ddd says:

    Problema tinerilor care vor sa fie angajati este ca nu prea au valoare.
    De ex. ai terminat IT mergi la un interviu pentru un post de programator da habar nu ai sa definesti o variabila, la retelistica la fel nu cunosti nici minimul.Ai putea de exemplu inca din timpul facultatii sa deschizi putin ochii:daca vrei sa te ocupi de retelistica fa macar un Cisco,daca vrei programare cumpara niste carti sau downloadeaza-le de pe torrent si invata.Da nu…diploma will do…or not.
    Chestia se aplica si la celelalte domenii.

  22. dan says:

    Meh, nu fusesem interesat de cum arata, aduce putin a mediu rural. Ba chiar i se pare ca arata bine (desi mai are de muncit la abdomen si gambe), insa nu prea stie care-i povestea cu modeling-ul. Probabil in Lugoj ajunge mai greu trend-ul.

  23. toro says:

    @manowar eh ce nu as da pentru un job similar afara dar cativa ani mai o belesc aici
    adevarul e ca raman destui de multi bani la sfarsit de luna afara, asta cu care am fost lua sub minim wage si dupa chirie, mancare si metrou care era la cateva zone de centru, ramanea cu 300 350 lire plus mancare gratis ocazional de la job

  24. Sabotor says:

    Unii angajatori sunt de-a dreptul jegosi cand vine vorba de salarii. Acum muuulti ani am aplicat la UltraPro, ca angajau. Si plm, aceeasi placa, nu vorbim de la inceput de salariu, stai sa discutam, sa vedem, uite ce o sa faci aici, care-i atmosfera, etc, hai sa dai niste teste. Si am dat, dar pana cand le-am terminat plecase managerul, asa ca n-am discutat de salariu. Dupa 3 zile, ma suna, ca felicitari, ai jobul, incepi de maine, hai in pantaloni negri si camasa albastra. Bai, dar n-am discutat de salariu.. Nici o problema, vorbesti maine. Si ma duc acolo, pierd vremea vreo 2 ore pana apare si managerul si discutam de salariu, dar doar din cauza ca l-am tras de maneca. Si se pune sa-mi explice cum sta treaba: salariu 3 milioane + bonus (nu stiu ce bonus, ca nu eram angajat pe vanzari ci la service). M-a pufnit rasul si am plecat. Na, daca-mi spuneau salariul de la inceput nu mai pierdeam nici eu timpul meu, nici ei p-al lor. Pe de alta parte, daca in anunt puneau si salariul, nu se ducea nici dracu’ la ei.

  25. Patrick says:

    @Sabator: Toti angajatorii sunt jegosi cand e vorba de tot, nu numai de salariu, asta daca nu esti la ROMATSA sau ceva de genul.

  26. NameSpoof says:

    @Patrick. Pe unde ai lucrat nene?

  27. animal00 says:

    bah, ce bogatan, auz la eo 200$. eu am lucrat cu 100$ la inceput

  28. mesterul says:

    mie mi-au cerut bani ca sa ma lase sa lucrez la primul serviciu

  29. qaz says:

    io pe 2.800.000 in nov 2004 -> ~90$

  30. Patrick says:

    @NameSpoof: Nu am lucrat nicaieri in ro, nu sunt sclav pe plantatie sa muncesc pe frimituri.

    Poate peste cativa (multi) ani o sa-mi caut ceva in ro, cand o sa fie salarile cat de cat decente si concursul pt joburi pe merit.

  31. fish says:

    @Patrick – are you Duncan MacLeod? 😀

  32. aurache says:

    @manowar: sigur ca da, in cazul in care cineva se afla in acea situatie dubioasa, traind in saracie lucie, atunci iti dau dreptate: este extrem de greu. dar oare chiar toti tinerii din romania sunt atat de saraci? imi vine greu sa cred.
    ori, hai sa zicem alfel: bah, astia pe care va caineaza manowar, nu veniti la aurache pentru bani, ci duce-ti-va in strainatate, la munca. nu mancati 100 de zile, iar cu banii aia va urcati in autobuz ori poate va duce vantul, dar sa nu va aud ca va plangeti ca sunteti luati la pula ca si in romania, caci de data asta nu mai st epe lei!
    tu insuti, de care presupunem ca stii meserie si mai ai si experienta, ai povestit cum prin anglia au tot incercat diversi sa te faca sa muncesti pe nasturi. ce sansa mareata crezi ca are un pustiulica de-asta fara carte, fara bani, fara nimic?

    @cypress: diplomele ajuta o pula, dar n-ai citit paragraful ala pana la capat, sau te faci ca nu l-ai citit. evident ca ceea ce stii sa faci este ceea ce conteaza, dar de unde stii sa faci acel ceva? cum l-ai invatat?
    probabil ca l-ai invatat “furand meserie” – dar asta e posibil daca ai avut sansa sa stai in apropierea cuiva de la care sa poti invata ceva – ori invatand de unul singur. orice ai spune, capacitatea sa inveti de unul singur, este in mare masura influentata de “trainingul” prealabil al neuronilor. statistic vorbind, nu prea o sa-l vezi cu o carte in mana pe ala care toata viata lui a batut mingea pe maidan. exista si exceptii desigur…

  33. Manowar says:

    tu insuti, de care presupunem ca stii meserie si mai ai si experienta, ai povestit cum prin anglia au tot incercat diversi sa te faca sa muncesti pe nasturi. ce sansa mareata crezi ca are un pustiulica de-asta fara carte, fara bani, fara nimic?

    Intotdeauna vor exista oameni care sa-ncerce sa scoata bani de pe spinarea ta, tratandu-te mai mult sau mai putin ca pe-un sclav. In orice tara.

    Asta nu-nseamna ca trebuie sa te pui in genunchi sau ca trebuie sa renunti la ce-ti doresti. Inseamna doar ca trebuie sa lupti pentru ce vrei.

    Ce vrei, pisi, unii dintre noi au crescut cu Heart of Steel in urechi, nu cu Miorita. Cand tu invatai ca ciobanul se resemneaza si-si face testamentu’, unii dintre noi invatam ca e trendy sa macelarim orice pentru ceea ce ne dorim.

  34. Jack says:

    @aurache du-te cu galeata. In Romania te ajuta diplomele fix o pula ca nu se uita nimeni la ele, iar afara te scuipa intre ochi daca vii cu diploma roamneasca.

    In IT cel putin , ori stii ori nu stii. Daca nu stii decat ce-ai prins pe acasa , lucrezi pe nasturi pana cand stii cu ce se mananca echipamentele lor.

    Hai sa-ti zic cum sta treaba cu diplomele, m-am intalnit cu amicii mei din facultate care au terminat in .ro la juma de an , sunt analisti programatori acum!

    Au salarii intre 800 si 1400 ron in medie. Mai mult de jumatate din ei nici nu merita mai mult , ca nu stralucea talentul in ei , au trecut prin scoala ca gasca prin apa , un copiat aici , un copy-pasta la o tema dincolo. Asta-i motivul pentru care strainii se sterg la cur cu diploma romaneasca.

    Eu am inceput sa lucrez constant de cand am terminat liceul pentru ca am fost privilegiat sa pot lucra in IT part-time , sa pot merge si la facultate. Nu stiu mai mult de doua alte cazuri dintr-o serie de 200 de oameni care sa fi gasit de lucru part time pe domeniu.

    Cand am incheiat contractul de munca ca-mi bagam picioarele sa plec in strainezia aveam ~2000 ron / luna pentru ca nu era angajatorul de cacat sa un dea o marire la 6 luni. Salariul tot un rahat per total , dar tot mai mult decat am vazut vre-un coleg cu diploma in brate sa ia.

    Munca de sclavi , sa nu fie loc de indoiala, program de 8 ore azi ? Bun inseamna ca poti sta 11 ore , ca-i de lucru si nu ne asteapta clientii pana maine. Nu-i nimic de lucru pe fisa ta de post ca-i totul automatizat si clientii dorm vara ? ia de aici si trage electrica in toata cladirea , ca tot cu fire si electroni e , sparge zidul , trage copex , te platim pentru munca nu uitat la soare. Pe de alta parte daca veneam cu “sarut mana sefu , am dat de cacat , ajuta-ma si pe mine” nu ma trimitea la plimbare cum ii vad pe colegii mei …anlaisti programatori.
    Daca aveam examene , ma dadeau afara din sediu pana la sfarsitul sesiunii. Cati angajatori poti sa-mi arati mie care iti _permit_ sa lipsesti o zi pentru ca ai examene ?

    Fast forward catre strainezia , aici repet o parte din anii de universitate ca nu-ti echivaleaza nimeni cursurile din romania care conteaza la media de pe diploma. Vrei sa lucrezi la McClownBurger part time ? Bun ai salariul pe care il aveam eu la program in treg in Romania.
    Vrei internship pe vara ? Dublu sau mai mult salariul din Romania , la full time , dupa 3 ani de mariri de salarii si asta e salariu “prost” platit , ca e reasearch nu munca in multinationala.
    Aici prin lege stagiile se platesc , nu exista prostia de acasa cu lasa , daca vrei experienta tragi aici ca boul gratis. Decat daca esti batut in cap si nu stii decat sa vinzi haine second-hand ca voluntar la fundatia de cancerul pulii,
    Un stagiu la o companie e o prima sansa pentru ei , sa te evalueze si sa-ti propuna sa te intorci cand ai diploma , nu o sansa sa ia 3 sclavi ieftini peste vara.

    Din pacate pentru unii , nu toti au bani sa plece, ca daca aveau acu sunai la ISP ca n-ai link pe teava de net sau nu-ti merge mobilul si-ti raspundea un Paki sau Chinez.

  35. groovee says:

    @aurache :
    dar oare chiar toti tinerii din romania sunt atat de saraci? imi vine greu sa cred.
    Numai jumatate din ei,asa…lejer. Cauta tu eurobarometrul, ca eu nu ma obosesc.

  36. Manowar says:

    Eu nu stiu de ce va trebuie europulamea, ca doar am postat screenshotul acolo: la acest job au mai aplicat 1745 de persoane.

    …sau poate credeti ca-s toate pasionate de secretariat, asa, cum sunt altii colectionari de timbre?

  37. Jack says:

    De partea cealalta e si urmatorul fapt. In tara din 200 de colegi in serie , daca erau 10 care lucrau , mare minune. Ce rahat , e cald si bine acasa.

    In strainezia din colegii mei , aia care nu lucreaza sunt in minoritate. Fiecare ce-a putut, care bucatar , care barman. Din aproape 200 cati sunt in serie peste 75% au intership pe vara asigurat, restul inca isi cauta ca le-a fost lene sa aplice de asta-iarna.

    Nu stau ca papagalii sa le puna cineva diploma in brate s-apoi sa se intrebe unde oare ma pot angaja ?

  38. groovee says:

    @Manowar: spuneau aia clar cu virgula cati romani sunt saraci, poate intelege asa.

  39. aurache says:

    @jack: de unde obsesia asta diplomele bai frate? am zis eu ca folosesc la ceva? intai cypress, acum tu. ma fut in ea de diploma caci nici mie nu mi-a cerut-o nimeni, nici macar in ro.

    @manowar: bine, asa un dur ca tine, mai rar… 🙂 eu nu ziceam ca trebuie sa te resemnezi, dar degeaba esti bataios cand nu ai cu ce.(nu te inflama ca probabil ca nu-i cazul tau.)

    dar uite, cum deja stie toata lumea ce caracter otelit ai, chiar astept cu interes episoadele despre cum o sa le dai tu pula pe la bot englezilor astora. ce zici, o bagi pe-aia cu challenge accepted?

  40. Liviu says:

    @Jack: true in IT conteaza ce stii, dar la noi pentru anume diplome se acorda reducere de impozit 😉 deci intre mine si altul care nu are diploma similara sau deloc, dar suntem aproximativ la fel de buni pe cine crezi ca o sa angajeze? Acum spun astea ca unul care lucreaza din anul II cate zile putea sa stoarca din saptamana infernala de la poli. Apoi lucrat vara si apoi full time. Momentan lucrez cu niste straini pe pfa: pentru ei diploma fiind fix un cacat.

    Cand ai zero experienta conteaza toate micile beneficii pe care un angajator le poate obtine. Aaa si parca era si faza cu daca angajeaza studenti statul ii plateste firmei salariul minim deci un bonus pentru cei care se angajeaza din timpul facultatii, asta cu precizarea ca sefu e binevoitor sa-ti dea si tie ceva din acel bonus ;).

    Eu sunt exact ala care a trecut prin facultate ca gasca. Am luat examenele cum am putut si mi-am dat interesul la serviciu. Anul IV deja pentru mine e ca un “blur”, nu prea tin minte mai nimic si nu e prea mult de atunci, insa tind sa cred in perioada aia la serviciu ca m-a ajutat putin faptul ca eram student si apoi aveam diploma aia. Bineinteles ca dupa 3+ ani, sa zicem, nimeni nu mai se uita la ce ai pus la cv la educatie :D.

    Cred ca cei mai nefericiti sunt aia care termina facultatea cu 0 experienta de munca, aia se descurca cel mai greu. Sincer, decat sa faci o facultate doar de dragul de a o face si sa nu muncesti in paralel mai bine dupa liceu iti gasesti un job si incerci cat mai repede sa faci experienta. Tu cu liceu si 4-5 ani experienta >>> unul cu diploma si 0 experienta.

  41. groovee says:

    Legat de diplome: eu am urmat sfatul angajatorului : m-am pus sa termin cacatul ala de scoala pentru diploma, ca poate urmatorul mi-a cere asa ceva.Seful meu mi-a spus clar : stiu ce poti , nu am nevoie de o hartie care sa-mi spuna asta, dar poate altii au.
    Dar cand ma uit la colegii mei cat de inapti si batuti in cap sunt9aici vorbesc de chestii elementare si de bun simt , care ii depasesc: scrisul dupa dictare si intelesul unor fraze mai complexe decat ana are mere), stau si ma gandesc cine plm ii angajeaza pe aia sa faca ceva.. ?

  42. Jack says:

    @Manowar: Imi plac argumentele tale , si chit ca ai trecut ca gasca intre timp lucrai.Nici eu nu am fost student model , n-are rost sa mananc rahat. Majoritatea insa nici nu invata , nici nu muncesc. Ca sa pun problema altfel ,tu cand ai terminat scoala stiai ceva , chit ca acel ceva era invatat la munca si nu la scoala. Urmand apoi sa lucrezi tot in domeniu ala , cand te prezinti la job nu mai apare fenomenul de “a venit si asta de la poli si nu stie nimic” , adica nu tragi cu nimic in jos valoarea diplomei pe care o detii.

    Legat de chestia cu salariul minim platit de stat pentru studenti, daca ai detalii , sunt curios.

    Cat despre scutirea de taxe , asa e , printrei acei scutiti parca erau si Analistii Programatori , singura problema apare cand constati ca ai in mana tot 800 de ron , cu scutire cu tot.

    Realitatea e ca daca ai o diploma obtinuta de la o institutie de afara , clasata in top 500 mai faci ceva. Cu o diploma din Romania faci ceva in …Romania daca ai si experienta , sau noroc sa fi cel mai viteaz din cei 1,254 de oameni care aplica pe post.

    O alta chestie e ca informal asa , exista o corelatie mare intre cei care fac facultatea doar de dragul de a o face , ca au auzit si ei ca se plateste bine in CS/IT si cei care nu lucreaza in timpul facultatii. Exceptii sunt putine , dar exista: cativa colegi care au rupt cartea in doua si acum lucreaza pe la al de Google si Facebook de la $5000 in sus.

  43. Cristian says:

    @Jack: despre ce facultate vorbim aici?

  44. Jack says:

    unibuc, de ce intrebi ?

  45. Cristian says:

    Mă întrebam care-i facultatea aia pe care dacă o faci cât de cât, tot nu știi să definești o variabilă sau ce-i aia o rețea.

  46. Liviu says:

    @Cristian…ce rautate…stai linistit ca si la automatica&calculatoare e la fel 😛

  47. Manowar says:

    Pot sa-ti spun eu cel putin doua, c-am fost la ele.

    Cea mai avansata chestie de IT pe care-am facut-o a fost “explicati functiile copy si paste din word”

    Daca tu iti imaginezi c-am facut pe-acolo un banal for i in ; do ; else ; done sau alte vrajeli sau ca mi-a explicat cineva de ce 255.255.255.0 e /24, te inseli. Grav.

    Nu zic, nu erau chestii de profil, nici prea apreciate pe undeva, da’ mai las-o-n pula goala cu variabilele si retelele predate in Romania. E adevarat si ca eu eram putin cam prea ocupat cu furatul si intretinutul familiei (traiasca tranzitia trollolol), da’ hai mai scutiti-ma cu facultatile din Romania.

    Nu m-ar mira prea rau sa intru intr-o facultate si sa dau de-un commodore 64. In 1995, liceul meu avea in laboratorul de informatica 9 286/16, 3 386sx/16 si un 486dx2/66. Se intelege ca pe ultimul il folosea profu’ pe post de calculator personal.

    Noi, restu’, o ardeam trendy in turbo pascal. procedure. Just lol. Stiu c-a fost acum multa vreme, stiu ca s-au mai adus PC-uri (mai mult din donatii, cred), dar, daca un PC se mai schimba, mentalitatea si cunostintele dinozaurului de 60 de ani care preda…nu.

    Asa se face c-am ajuns la 32 de ani sa nici nu am idee ce limbaj de programare sa invat. Java, C# sau alte mizerii. Pot doar sa ma bucur ca am apucat sa invat cate ceva, pe vremea cand puteai acumula cunostinte oarecum gratuit. Daca as avea acum 20 de ani din nou, in ciuda avantajelor evidente legate de varsta, as fi in ditai depresia. Daca vrea vreunu’ de 20 de ani un sfat…uite unul gratuit: sa se apuce de munca, ca n-o sa faca mare lucru cu ce invata in facultate, in 95% din cazuri. Da’ ce-i drept, nu l-as putea condamna prea mult daca si-ar baga pula, ca 8 milioane nu m-ar stimula nici pe mine prea mult.

  48. Patrick says:

    programarea pe pt pakis si masochisti, IDST!

  49. Delia says:

    Habar n-am cum e in IT sau in alte domenii, cert e faptul ca tocmai azi povesteam cu o cunsotiinta, urmeaza sa se casatoareasca, viitoarea logodnica tocmai a zburat din postul de director de vanzari la linie de haine – cvasicunoscute- caci i s-a desfiintat potul, asa ca in culmea fericirii cu doua saptamani inainte de nunta isi cauta job. Si nu gaseste. Nimic. Nada.
    Pe pielea mea, de una singura, fara recomandari sau cunsotiinte, m-am angajat doar prima oara, unde am ales in functie de salariu si faptul ca sambata nu trebuia sa fiu available pentru ei. Noa, ca a fost sclavagism pe plantatie e una, castigam fix cat soferul firmei, doar ca aveam titlu mai pompos, eram consilier pe vanzari(un fel de cacat basit de telesales combinat cu oleaca marketing).

  50. db says:

    delia: amu drept îi că nici io nu ţi-aş fi dat mai mult salariu decât şoferului firmei, din moment ce scrii “cunoştiinţe”.

  51. Cristian says:

    Știu persoane care sunt acum la Calculatoare la Politehnică și care au făcut și programare și ceva rețele și administrare sistem. La materiile cu compilatoare și sisteme de operare, programezi de-ți sar ochii din cap. În ceea ce privește restul citez dintr-o temă dată la anul I parcă:

    Configurati conexiunea la retea folosind setari permanente aplicate pe eth1 astfel:

    • Adresa IP sa fie 10.x.y.200 (unde x = $n_nume si y = $n_prenume)

    • Masca de retea sa fie 255.255.255.128 (/25)

    • Gateway-ul sa aiba alocata prima adresa utilizabila din reteaua respectiva

    • Adresa MAC sa ̆fie AA:BB:CC:DD:x:y, setata ınainte de pornirea interfetei

    – Hint: folositi directiva ’pre-up’ in fisierul interfaces
    – Hint: cifrele adresei MAC sunt cifre in sistem de numeratie hexazecimal

    • folosind un ”one-liner” adaugat in fisierul de mai sus, creati un fisier de jurnal in /var/log/retea.log, care, la deschiderea sau ınchiderea interfetei, sa scrie (prin adaugare la fisier) evenimentul în format ”UP/DOWN [ZZ-LL-AA/OO:MM:SS]”. Exemplu:
    – UP [01-12-10/12:00:00]
    – DOWN [20-12-10/18:58:34]
    – Hint: folositi directivele up si down

    și

    Simple versioning system (lab-11)

    Se doreste sa se creeze un script care sa usureze urmarirea versiunii anumitor configuratii pe mai multe masini. Acesta trebuie sa se asigure ca o anumita lista de fisiere de pe o statie ”remote” este conforma cu fisierele de pe masina locala. Pentru a distinge ıntre fisiere se va compara suma lor md5.

    Pe sistem sunt creati utilizatorii gigel si cinel. Sa se configureze masina virtuala, astfel incat pentru acces ssh din contul student pe conturile gigel respectiv cinel sa nu fie solicitata parola. Host-ul de conectare prin ssh va fi localhost.

    Sa se creeze un script, numit /home/student/version_system care sa permita managementul unui sistem simplu de control al versiunii unor fisiere. Pentru o lista de fisiere data, se va retine data si versiunea ıntr-o baza de date stocata ıntr-un fisier pe fiecare statie. Acest sistem trebuie sa aiba urmatorul comportament:

    • atunci cˆnd primeste un fisier nou, il adauga in baza de date de pe statia remote si il si copiaza pe aceasta statie

    – o intrare in baza de date arata asa: FILENAME#DATE#VERSION
    – dat fiind ca acesta este un fisier nou el va avea VERSION = 0 (Ex.: pentru fisierul gogu se va creea intrarea gogu#1985-04-03 13:03#0)

    • atunci cand un fisier exista deja in baza de date de pe statia remote, iar suma md5 locala difera de cea remote, scriptul efectueaz ̆ urmatoarele operatii:

    – muta fisierul de pe remote (fie acesta numit test) in test.VERSION
    – copiaza noul fisier test pe statia remote
    – actualizeaza baza de date de pe statia remote, crescand indicativul VERSION cu 1 (Ex.: Daca ınainte VERSION era 8, noul fisier va avea VERSION 9)
    – Exemplu: Daca in baza de date exista intrarea test#1985-04-03 13:03#4 si in data de 2010-12-02 ora 07:30 se actualizeaz ̆ acest fisier pe statia remote, se va muta pe statia remote fisierul test in test.4, se va copia de pe statia locala pe statia remote noul fisier test, iar ınregistrarea cea noua va fi: test#2010-12-02 07:30#5

    • daca un fisier exista deja in baza de date de pe statia remote, dar suma sa md5 este identica cu cea a fisierului local, nu se va efectua nici o modificare

    Baza de date este stocata ıntr-un fisier. Fiecare statie remote va avea propria sa baza de date locala.

    Atentie! Baza de date poate contine o singura intrare corespunzatoare unui fisier.

    Spre exemplu, urm ̆torul continut este gresit:

    config1#2010-08-12 12:30#2
    config2#2010-07-13 14:30#4
    config1#2010-09-02 05:33#5

    Scriptul va primi urmatorii parametrii: [connect_uri] [info_file] [file1] [file2] … reprezentand:
    • primul argument reprezinta calea de conectare ssh, in forma user@host
    • cel de-al doilea argument este numele fisierului care contine baza de date pe statiile remote; acest fisier are urm ̆toarea structura:
    – FILE1#DATE1#VERSION1
    – FILE2#DATE2#VERSION2
    – …

    data este in formatul: YYYY-MM-DD HH:MM, iar versiunea este un numar, ıncepand de la 0.
    • urmatorii parametrii sunt fisiere care trebuiesc adaugate sau actualizate in sistemul de versionare

    Scriptul va fi rulat cu permisiunile utilizatorului student.

    Atentie! Datorita unui bug ssh care provoaca probleme cu asteptarea unui input pe stdin cand este rulat ın scripturi, checker-ul nu permite transmiterea de informatii catre ssh prin stdin (Ex.: prin here-documents).
    Aveti grija sa tineti cont de acest fapt cand scrieti scriptul vostru!

    Nota: Se garanteaza ca la testare scriptul va primi numai parametrii corecti, fisiere existente si la care exista permisiuni de citire.
    De asemenea, fisierele vor fi copiate doar in home-ul utilizatorului de pe server. Spre exemplu, daca se doreste actualizarea fisierului /etc/info pe contul gigel@localhost, acesta va fi copiat in folderul home al utilizatorului gigel de pe localhost (Ex.: /home/gigel).

    Exemplu de fisier continˆnd baza de date a unei statii:

    fisier1#2010-12-01 00:40#3
    fisier2#2010-10-15 12:32

    (captură de ecran)

  52. V says:

    Ma articolul e bun dar e prea scris din perspectiva asta de birou, de parca Romania e cine stie ce tara daia megarobotizata si sectorul servicii e 95%, industria si agricultura se rezolva singure.

    La birouri-mizerie gen marketing presupun ca prind scaun pizdele care arata bine si care-si si vantura pizda bine fara sa ‘vai ce porci sunt barbatii’ et al. Oricum e munca pe contract, fara platit impozite si carte de munca, parca.

    In rest spor la pamflete, ziare, campania pnl/psd/pdl, astea. Pentru baietii cu ‘mami-tati vreau bmw’ nici nu se pune problema de blowjobs si altele, ci spor la gasit aifoane prin gunoi sau moloz, ca se cauta mereu necalificati.

  53. Delia says:

    @db, ai dreptate. Multumesc pentru atentionare, am facut o dubla, practic tripla greseala.
    Da-mi de stire cand si daca vei angaja sofer.

  54. db says:

    :)) nu e cazul. deşi, la câte amenzi rutiere iau, ar fi bine să mă gândesc la un ajutor. te avertizez în schimb că în postura de copilot aş fi insuportabil.

  55. Delia says:

    @db, rectific putin. Multumesc ca mi-ai atras atentia.
    Sa nu uiti de postul de sofer.

  56. Delia says:

    @db, ai noroc, in postura de pilot amutesc aproape orice fiinta vie.

  57. Jack says:

    @Cristian:

    In primul rand , sa setezi o interfata nu se numeste “retele si sysadmin”.
    Sunt chestii pe care nu o sa le vezi acoperite in scoala ba chiar nici la un
    job moderat de serios , daca firma la care lucrezi sau clientii nu au bani.
    iSCSI , routing dinamic , jeguri d-astea. Iar daca le vezi la scoala o sa
    le vezi superficial in Romania.
    Eu personal ma oftic ca n-am avut echipamente cu solaris si alte nebunii
    ca ma pot infige ulterior in ceva banca pe post de sysadmin.

    In al 2-lea , sa presupunem ca printr-un miracol scolile din romania ar intra
    in secolul curent si ai vedea chestii cat de cat utile in practica. Iti
    garantez ca jumatate din seria amicului tau , cel putin , a copiat tema de la
    un papgal , a dat cu fudge the sourcode si au predat-o de parca le ardea curul
    cu ea pe hard-disk. La examene sa nu mai zic , zboara probabil fituica de zici
    ca are aripi.

    Iar presupunerea mea ca scolile din .ro sunt in urma nu de doar o presupunere.
    E testata pe barba mea , am facut compilatoare si la unibuc , si unde sunt acum.
    Cursurile in sine acopera 10% din ce gasesti prin alte parti. E drept e un
    trade-off depth vs breadth. Astia pe aici nu stiu ce e aia un automat finit
    determinist ca sa nu discutam de gramatici independete de context. Pe de alta parte
    acopera toata materia de la lexer la code generation si pana termini cursul ai
    scris macar o parte dintr-un compilator ceva mai complicata (code generation).
    Inapoi in tara , te freaca cu gramatica aia tot semestrul , si cand s-a terminat
    cursul n-ai facut decat parserul , felicitari ai facut fix pula ceva practic.

    In general informatica la unibuc e mai bine denumita matematica , si-i drept
    e ultra utila daca vrei sa faci ceva optim , numai ca pana la optim tre sa treci
    de pragul de baza , iar majoritatea studentilor fac ei cumva sa treaca si invata
    yok, nu ramane nimic.

    La politehnica nu te freaca nimeni cu matematica in halul ala, mai dai de-un pic
    de fizica pe ici pe colo iar sysadminareala aia de care zici tu te-ajuta la nivelul
    la care orice sysadmin bun era cand inca se juca cu tastatura in nisip.
    Nu zic nu , am avut si eu prieteni la Calculatoare si faceau o garla de chestii
    interesante , iar cum eu nu am fost student acolo nu-ti pot spune cu precizie
    ca nu-i nimic util dar extrapoland din experienta mea cuplata cu certitudinea
    ca se copiaza pe rupte , iti pot zice sigur ca nu face nici cat o ceapa degerata.

  58. db says:

    delia: clar nu e ziua ta bună. “a amuţi” e verb intranzitiv, adică nu poţi tu să “amuţeşti” pe cineva. vii la concurs pentru postul de şofer?

  59. Cristian says:

    @Jack: dacă un student copiază atât la teme cât și la examen, din clipa aia eu zic că nu mai poate avea pretenții atât de mari în privința facultății. Credeam că vorbim aici de cei care își dau cât de cât silința și pe care ce-i de la facultate nu-i învață nimic util.

    Sunt de acord cu faptul că unele chestii ar putea fi schimbate (îmbunătățite), cum ar fi cursul ăla de compilatoare, dar credeam că vorbim aici de nivelul la care se declară o variabilă. Eu zic că ăsta poate fi atins de cineva care a învățat și n-a trecut precum gâsca prin apă. Ce e mai nasol e că unii pur și simplu nu se pricep, or cursurile nu sunt predate în cel mai fericit mod și atunci nu reușesc să învețe mare lucru.

  60. jack says:

    dacă un student copiază atât la teme cât și la examen, din clipa aia eu zic că nu mai poate avea pretenții atât de mari în privința facultății.

    Pai ai inteles gresit, ei nu au pretentii. Eu nu mai am pretentii de cand mi-am semnat cererea catre decan iar angajatorii nu mai au pretentii de cand vin 1,245 la interview din care nici unul nu stie nimic.
    Asta e si problema: nimeni nu mai are pretentii!

    Cat despre cei care isi dau silinta iti zic eu , ca mi-am dat-o, si la scoala si la munca si stii ce ? Singurul motiv metru care castigam dublu fata de colegii mei cu diploma era ca m-am apucat de munca mai devreme. Zi-mi tu mie unde in Romania castigi o paine decenta cu sigma-algebre multisortate ca nimeni nu termina facultatea fara examenul ala. Sau zi-mi cu ce te ajuta 3 ani de teme infernale la politehnica , stiu si eu in ce ritm lucreaza baietii aia si nu-i usor , dar nici nu echivaleaza cu un an de lucru sub un senior competent pe domeniul de interes.

    dar credeam că vorbim aici de nivelul la care se declară o variabilă.

    Facultatea nu e scoala secundara, nici liceu.Nu tot prostul trebuie sa treca! Aveam pretentii mai mari de la internul de clasa a 10-a filologie care si-a petrecut vara la noi.

    Sa pun problema altfel , de cand am intrat in facultate si pana cand am terminat , am vazut in jur de 10 oameni care sa fii trecut de la stadiul de habarnist la “da ba as avea incredere sa-l las de capul lui pe un proiect” , adica 5%. Poate sunt rau si anti-social , si erau de fapt 10%.
    Peste balta insa , intr-un singur an am vazut un progress real in cazul unui subset de 25-50%.


    Ce e mai nasol e că unii pur și simplu nu se pricep, or cursurile nu sunt predate în cel mai fericit mod și atunci nu reușesc să învețe mare lucru.

    Aici ai dreptate si imi pare rau ca trebuie sa fiu de acord, sincer as fi vrut sa pot sa-ti zic sa mergi la plimbare cu galeata dar nu pot. Un exemplu clar de mai bine dar nu perfect e taman cel pe care l-ai dat tu cu facultatea de Calculatoare la Politehnica , am vazut habarnisti care au invatat ceva , dar tot e cale lunga de batut.

  61. a says:

    Normal ca pt un post de secretara unde trebuie sa stii sa scrii dupa dictare si sa faci cafea aplica toate casieritele din supermarketurile romaniei.

    Normal ca in IT sunt salarii mari, in conditiile in care cererea e imensa si nr de oameni capabili, nu, ACCEPTABILI, acopera nici 50%.
    Ziceti ca nu conteaza diploma? orly? felicitari, poate dai de vreun economist care crede c-a invatat meserie in 2 luni din tutoriale scrise de indieni.

    Lucrez de 1 an si au fost N cazuri cand m-au salvat chestii de care am auzit ori la cursuri, ori la lucrarile de laboratoare, ori m-am dat cu capul de pamant sa le rezolv acasa pt teme si proiecte. Timp de 3-4 ani.
    Unde pula mea mai gasesti un om d-asta, ca daca ma uit la colegii mei – au trecut prin 4 ani cu fituici si servite si sunt vai mortii lor. Gasesti vreun lache fara experienta sa-l lasi dupa 2-3 saptamani singur pe proiect, fara liaison person pt clientii din strainatate? sa zica aia “ba avem un debian(lol) headless si nu ne merge cacatu vostru de solutie, ne trebuie solutie ACUM” – ce faci, il pui pe unu’ cu 5 ani experienta sa piarda juma’ de zi ca sa-i arate prostului cum foloseste ssh si cum instaleaza un pachet pe cacatul ala de debian?

    Nu e problema ca ma dau destept si smecher, NU sunt inteligent, am intrat ultimul la cacatul ala de facultate si o sa termin tot printre ultimii, spre deosebire de pizdele care au copiat tot ce se putea. Alta deosebire e ca mi-a fost foame de bani si am vazut ca se platesc bine doar munca, luatul pulii si furtul. Asa ca m-am angajat pe 10 milioane, mai putin decat avea un paznic la metro, si nu mi-a fost rusine, dupa 3 luni am avut 15 si dupa 5 luni am plecat pe 35. Daca e nevoie lucrez si sambata, luni-vineri plec si la 7, 9, am plecat si la 11:30 acasa, chit ca dupa contract sunt platite 40h/saptamana, iar a doua zi dimineata sunt tot pe plantatie gata sa-i servesc pe albi, ca am vrut BANI, nu sa stau in cur si sa ma plang ca sunt platit prost si n-am bani sa-mi iau tenisi si chiloti de firma. Cine aude de salariul meu (care e 800e, nu 2-3000) zice “waaaa atatia baniiiii? poy cf u akolo???”; pai sa moara ma-ta, problemele mele la serviciu nu se rezuma la “ce mai fac eu azi sa treaca timpul”, ci la cum pula mea fac sa-mi rup 10 minute sa mananc, sau cum imi fac timp in weekend sa citesc o carte de 500 pagini despre X, ca de luni ma pun albii in jug la alt proiect.

    La un job de genul asta ma indoiesc sa aplice 1750 de pizde. Tu ce stii sa faci? pai am diploma de la Facultatea de. Bravo, baga-mi-as pula in ma-ta, deci nimic. Hai ca pierd eu timpul cu tine sa te-nvat ce trebuia sa stii de la scoala. Pe salariu’ minim. Ca mai sunt cateva sute ca tine.

    Cata vreme te duci la un interviu si arati ca si cum ai fi serios, muncitor si valoros pt firma, da, se vor gasi oameni sa te angajeze si eventual sa-ti plateasca aproape cat vrei/meriti. Chiar si sofer, unde ce pula mea tre sa faci, sa invarti volanu’, sa schimbi vitezele si sa n-adormi, ajuta sa nu arati ca ultimul gaozar cu cercel in urechi/nas/limba/ochi care fute toti banii pe bautura si pizde de liceu.

  62. asswipe says:

    @ a. coaie, lumea aici castiga de la 3-4 mii de euro in sus. te faci de ras cu 35 de milioane.

  63. fish says:

    @asswipe – pai e incepator, nu se face de ris 😀

  64. a says:

    ba, asta e, tre sa mai fie si sarmani care muncesc mult pe bani putini, nu?

  65. asswipe says:

    @fish. mda, inca nu stie ca aia 0.4% (sau pula mea ) din romania comenteaza aici

  66. Cristian says:

    @Jack: de acord cu faptul că niște abilități mai practice ajută la salariu. Pe de altă parte la noi nici nu prea există slujbe mai potrivite pentru cei care termină Facultatea de Matematică. În schimb pentru cei de la Cibernetică există tot felul de slujbe de consultant SAP, programator ABAP șamd.

    Sau zi-mi cu ce te ajuta 3 ani de teme infernale la politehnica , stiu si eu in ce ritm lucreaza baietii aia si nu-i usor , dar nici nu echivaleaza cu un an de lucru sub un senior competent pe domeniul de interes.

    Partea cheie e domeniul de interes. La facultate nu prea te specializezi și atunci e de așteptat să nu fii așa de tare, cel puțin la început, deși dacă nu ești talentat/pasionat slabe șanse să ajungi la nivelul necesar prea repede.

    Apropo, mi se pare mie sau seniorul ăla competent de la care să înveți ceva e cam greu de găsit?

    Un exemplu clar de mai bine dar nu perfect e taman cel pe care l-ai dat tu cu facultatea de Calculatoare la Politehnica , am vazut habarnisti care au invatat ceva , dar tot e cale lunga de batut.

    Oooo da, ritmul ăla infernal are cică rolul de a educa masele și am văzut și eu oameni care au reușit să progreseze destul de spectaculos. Din habarniști care de-abia știau să aprindă calculatorul au devenit bunicei dacă nu chiar buni câțiva.

    @a: vezi că „pizdele” alea s-ar putea să ajungă menegerițe 😀

  67. Liviu says:

    Problema cu astia tineri nu e ca invata/sau nu invata nimic in timp-ul anului…e ca la serviciu le dai ceva de facut, nu stiu sa faca(e ok) si apoi te intreaba “cum se face”, ok bine le explici si apoi cand trebuie sa faca altceva cu 5% mai diferit iar vin la tine si te intreaba “cum se face”. Problema e ca 95% nu stiu cum sa caute sa invete. Vor sa primeasca raspunsul de-a gata. Aici vreau sa subliniez raspunsul pentru multi au senzatia ca in viata reala problema au UN raspuns. Nu le trece prin cap ca poate sunt mai multe raspunsuri sau nici unul sau raspunsuri care sunt ambigue si trebuie sa alegi pe baza anumitor criterii. Sincer asta cred ca te invata temele de la facultate(mare majoriate).

  68. Delia says:

    @db, vin la concurs pentru postul de sofer, ca de secretara se pare ca nu am cum. Musai sa te avertizez ca am doar doua sinapse, din care una e default. Prin urmare pot face maxim doua lucruri deodata.

    Apropode facultati si domenii de interes: ok, musai sa fie omul muncitor, destept si dispus sa munceasca pe bani putini ca sa faca ceva experienta, dar am convingerea ca nu strica un dram de noroc. Bine, acum ma astept sa curga mistourile pe tema norocului la femei.

  69. aurache says:

    @patrick: zii sa mori tu ca programarea e numai pentru pakis si masochisti?!

    hai s-o punem altfel: in usa/canada, cel mai slab programator nu face sub 25$/h – asta inseamna ~50K/an inainte de taxe. nu stiu cum este in europa de vest, dar banuiesc ca nu are cum sa fie prea departe in urma cu salariile, fiindca n-am vazut prea multi programatori francezi/nemti/englezi trecand oceanul.

    acu’ cine stie? poate ca tu faci mai multi bani doar uitandu-te la unghii cum cresc, caci altfel, indiferent ce faci, daca esti sub cu banii, atunci esti doar un prostanac.

    nu fiindca nu faci banii aia, ci fiindca vorbesti aiurea-n tramvai.

    ps: vezi manoware de ce nu are tineretul asta sanse la joburi cat de cat decente?…

  70. Liviu says:

    Mai asta cu “nicio” m-a scos din sarite de cand am auzit-o acum cativa ani la televizor. Da o limba se schimba, dar nu e normal sa cimentezi in dex sau unde se pun regulile unei limbi schimbari in tranzitie. Daca peste 30-40 ani 90% din oameni folosesc “nicio” atunci ok poti sa pui ca regula. Dar cat timp fenomenul e foarte recent si mai ales ca a fost impusa utilizare ca fiind “corecta”, in loc sa fie o constatare a utilizarii, si da marea majoritate a oamenilor scriau cu “nici-o”. Cei care scriau incorect erau pustii de pe net sau prompteriste pe la tv.

    Asa ca personal pana o sa mor o sa scriu “nici-o”.

  71. a says:

    Pana acum cativa ani forma corecta era parca “nici o”, de unde e “nici-o”?

    Exercitiu de imaginatie: incearca sa scrii “nici macar o” cu “nicio”.

  72. Liviu says:

    @a 🙂 cred ca ai dreptate … e posibil sa ma fi gandit la “intr-un …” cand scriam “nici o”, bine ca 99% din scrisul meu se face pe net cred ca m-am molipsit de “cratimatitis” 😉

  73. groovee says:

    ‘mi-as pula boierule , cum ai deturnat tu discutia despre piata joburilor, ciufuli-ti-as cacatul cu coada maturii. Care-i relevanta vorbelor tale , mai lache flausat ?

  74. Manowar says:

    discutia aia a fost mutata in trash.
    ai dreptate, nu avea ce cauta aici.

  75. Patrick says:

    @aurache: Mi se rupe pula in 14 ca un programator parlit in Canada castiga $25/hr. Nu schimba faptul ca programarea e munca de sclav pakistanez care se fute-n cur cu peria de la veceu si are impresia ca face sex.

    Coaie banii nu sunt totul. $25 canadieni ii face si un taximetrist sau paki din ala care controleaza macaraua.

    Ramane cum am stabilit, programarea e pt pakis care stiu sa tasteze si pt masochisti.

  76. o23 says:

    @Patrick: Ar trebui sa nuantezi putin, pt ca altfel suna retardat. Nu toata programarea e munca de paki. Partea aia de “dat la saiba”, da. Dar sunt destule chestii in care un sclav ar fi inutil / nu ar face fata.

  77. aurache says:

    @patrick: da frate, banii nu sunt totul, iar frumusetea care conteaza este cea din interior… 😉

    cum plm n-am realizat cat de evident este pentru toata lumea ca viata ta e mult mai palpitanta de-atata: sex, droguri, masini straine… si apoi te trezesti cazut din pat si naclait in propriul sloboz.

    ori poate esti vreun chirurg plictisit de succes. ala care le repara gaoazele la pakistanezi. 🙂

  78. Patrick says:

    @aurache: Doamneeeeeeeee cat de ratat esti. Banii aia ii fac acuma, dar daca m-as face taximetrist, as face mai multi. Daca as vinde iarba, ca o buna parte din prietenii mei, as face si mai multi. Ideea e ca nu-mi trebuiesc, o duc bine mersi si fara cacaturi din astea. Suge-o.

  79. Patrick says:

    @aurache: daca pt tine banii sunt totul, inseamna ca nu ai avut vreodata.

  80. Manowar says:

    @qaz: am citit chestia aia si, sincer sa fiu, nu stiu ce sa cred.

    Pe de-o parte, e vina celor care accepta un salariu de 8 milioane si, daca e sa fim sinceri, m-a cam futut rasul cand am citit ca, desi a fost angajat de 4 luni, n-a fost promovat. Ce, ma? Dupa 4 luni? La un singur job pana acum am fost promovat in mai putin de 6 luni si, pe langa faptul ca eram un mic Belzebut acolo, nici nu prea aveau de ales.

    N-am mai auzit de compania aia pana acum (CGS), dar sunt fix chestiile pe care le auzeam de la cunostinte din callcenteru’ HP/UPC/alte alea…asa ca tind sa-l cred pe tip, in sensul ca probabil spune adevarul cu privire la tupeul superiorului direct (din punct de vedere ierarhic) si “amenintari”. In acelasi timp, sunt cateva probleme cu tipul respectiv, mai precis cu asteptarile lui.

    In coltul rosu, avem angajatorul, cu oferte de 8 milioane si promisiuni fara acoperire, cu TL incompetenti (sunt sigur ca toti romanii sunt socati sa auda asta, ca doar noi nu suntem obisnuiti sa avem in frunte incompetenti)

    In coltul albastru, avem un om care se asteapta sa fie promovat dupa 4 luni. Nu stiu de altii, dar la mine doar perioada de proba a fost de 3-6 luni pe unde-am fost. Bun, si omul ala accepta jobul ala de 8 milioane. Ma, obtii mai mult daca te angajezi gunoier, da’ ce sa vezi, unora le e rusine sa faca munca aia, chit ca se plateste cam triplu, parca. Unii oameni au impresia ca, daca muncesc la birou, sunt mai cool – si nu-mi spune c-o face pentru cariera, ca pe scara evolutiei, sub anaerobe, exista oamenii de callcenter. Sunt tentat sa cred ca ala e nivelul lui si aia e tot ce poate.

    In coltul galben o avem pe tipa care detine domeniul (cred, n-am verificat). Ce stim despre ea e ca e urata, ca nu are pic de simt estetic (am zis si-acolo, eu n-am mai vazut gremlin vopsit blond-ieftin, cu sprancene negre, ruj roz sclipicios si rochie mov, cu un ten infiorator si fardata ca dupa violenta domestica), ca a terminat (?) SNSPA (lol) si e socata de faptul ca daca depasesti pauzele de o ora (adunate – adica fix cat am eu), esti penalizat la salariu.

    In coltul verde-fumat il avem pe Vladut, noul meu coleg, un tip care nu era vreun geniu din punct de vedere profesional – si pana si el scotea 14-15 milioane la o firma de cacaciosi nespalati, intr-o pozitie care suna oarecum a callcenter, doar ca tineai legatura cu oagarul pe email. Nu am inteles exact ce facea si nici nu e foarte relevant. Daca Vladut facea cam dublu fata de tipul ala, “Mihai”, pai, asta spune destul de multe despre valoarea lui “Mihai”.

    Pe cinstite, mie mi-e greu sa-mi dau cu parerea in cazul asta si n-am de gand sa sar pe bandwagonu’ indignatilor care condamna firma doar pentru ca asa e cool.

  81. fish says:

    eh, indiferent de valoare(a lui vladutz si/sau mihai) – oricum tratamentul de negru de plantatie e acelasi in cam peste tot in .ro (si nu numai – da’ macar strainezii stiu sa o faca mai cu tact)
    am avut si sefi normali – shtiu ca se poate asa ca le transmit o generoasa muie la toti care sar calul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *