Ceva sfaturi legate de casa
Intreb, ca nu ma costa nimic. Poate v-ati facut vreunu’ cosmelie ori de la zero ori aproape de zero.
V-ati agitat cu incalzirea? Cum ati rezolvat-o? Nu ma refer la treburi clasice gen “centrala proprie”. Ma refer la treburi mai de doamne-ajuta.
Underfloor heating? Ati pus careva? De care? Pe electricitate sau pe apa? Ceva avantaje/dezavantaje?
Practic, ne apropiem de punctul la care ne vom muta pe-acolo si vrem cateva chestii, dar nu suntem nici unul prea ingineri, ca sa zic asa. Doamna vrea parchet in living. Eu n-am nimic impotriva. Eu vreau sa fie podelele calde, sa poti merge dracului descult pe-acolo daca ai chef. Ea n-are nimic impotriva.
Daca v-ati pus asa ceva, v-ati pus doar la parter sau si la etaj? Ati lasat doar la parter ca “lasa, se ridica oricum caldura?”
Si aici incepe futerea. Citesc despre incalzirea podelelor cu apa. Si povesti horror ale unora care s-au trezit ca au brusc si piscina in casa. Sau chestii de-astea. Si n-am nici o garantie ca mie n-o sa mi se intample. Dar, una peste alta, vrem asa ceva. Cald si bine. Ca altfel la ce pula mea iti cumperi o cosmelie, right?
Altceva, tips/tricks cu insulation, sa nu incalzesc pasarile pe acoperis, ci pe mine-n casa?
Slabe sperante, imi dau seama ca si voi probabil ati trait sau inca traiti la bloc, da’ pula mea, mai putine ca mine nu puteti sti. Prin urmare, cam ce combinatie de underfloor heating + parchet puteti recomanda, aia care puteti?
Multumiri in avans.
Am facut eu de la 0. Incalzire si jos si sus. Am pus uponor tot sistemul. Scump in draci dar nu regret investitia. Ce poti pune “extra” sunt niste calorifere port prosop in bai. La 50 de grade cat vor fi in reteaua de incalzire sunt misto rau. Recomandarea ar fi sa le legi pe direct (din centrala) si sa nu faci circuit din distribuitor.
Toata smecheria e sa n-ai inadituri in sapa. Calculezi fiecare circuit astfel incat sa folosesti cat mai eficient colacul de teava.
La pod, eu am izolat cu 20 cm de polistiren, eps 150 (circulabil), peste care am pus o sapa de 3-5 cm de protectie.
Pt orice alte sfaturi, foloseste mailul cu incredere 🙂
Io am mers pe incalzire tip strutocamila (calorifere camere + serpentine in zonele cu gresie – bucatarie/bai, covoare electrice vestibul) din graba plus vreo doua considerente care-mi par puerile acum. Daca ar fi sa refac instalatia de incalzire, probabil ca as merge pe incalzire in pardoseala in toata casa. Nu stiu cum e la voi dar, in mod normal (nemtia si ro cel putin) iesi mult mai bine ca bani in exploatare cu incalzire pe gaze, nu pe curent. In mod normal, daca poti sa te ridici cu minimum 7~8 cm sistem umed, 4-5 cm sistem uscat (adica sa ai inaltimea camerelor macar 2,55m – depinde ce ai acum ca si podele) si-ti permit si usile sa faci treaba asta, ar trebui sa mergi pe incalzire in pardoseala cu apa/centrala termica gaze. Daca instalatori iti dimensioneaza corect instalatia, respecta fluxul de montare si folosesc materiale de catitate (teava, distribuitoare, electrovalve variabile, fluxometre, pompa cu turatie variabila, termostate samd) nu ar trebui sa ai nici un fel de problema.
Nu cred ca poti sa ai un tip de placa peste parter care sa-ti permita sa nu incalzesti si sus, asa ca, in mod normal, iti trebuie incalzire si sus.
Legat de izolatia termica, cum este realizata acum (sper ca nu vata minerala/bazaltica)? Din ce este facut sarpanta – acoperisul, ce tip de invelitoare ai? Eu am mers pe sistemul EIOS, nu-i un concept foarte raspandit, da’ fug ca dracu de tamaie cand aud de vata minerala sau bazaltica in spatii neventilate. Incearca sa vezi cum ai structura acoperisului si vorbesc cu un auditor energetic sa-ti facem recomandari.
Prea de dimineata si nu citesc tot.
Eu am mers pe varianta cu apa. La parter am gresie peste tot (ca nu stii cum si de unde intrii incaltat + animalul din dotare care mai intra in casa). La etaj am pus parchet, triplu stratificat (ala dublu era al dracu de scump) certificat pentru incalzirea in pardoseala (ipat). Lipiciul a fost monocomponent. Bicomponentul nu-i pentru ipat. Daca vrei parchet normal, mare atentie la foliape care o cumperi sa aiba o rezistenta termica mica.
Nu stiu daca se aplica la o casa ta dar ca sa nu incalzesti pasarile pune vata minerala/bazaltica sub acoperis cu o chestie refractara de caldura. Ai grija la izolatia de acolo trebuie sa ramana cam intacta (vata e intre izolatie si refractara) pentru ca vata ar trebui sa nu se ude cu apa de ploaie/condens. Zona de pod, cel mai probabil ca, trebuie ventilata.
Curiozitate: la voi in zona se aude de radon, ai o ventilatie pasiva la casa? Are casa un sistem decent de ventilatie? In .ro au inceput recent sa faca masuratori unii de pe la CJ. Concluzia ar fi ca romanii nu prea isi aerisesc casele (sau stau ca-ntr-un cauciuc ermetic sa fie cald), sau e radon la greu. Inclin catre prima. Cei de la bloc sunt si ei afectati de radon, de obicei cei de la parter.
Nu stiu prea multe despre incalzirea-n pardoseala. Am vazut doar cu apa, dar am ramas cu privitul. Cum de asta cam depinde ce tip de parchet iei, ma opresc aici.
Daca ai nevoie de izolatie mai bine pui tot vata minerala decat polistiren dar e nevoie de ceva grija ca sa nu se ude, daca imi aduc bine aminte.
Vezi daca unele chestii nu le poti face mai ieftin. Uneori e mai ieftin sa platesti si un bilet de avion dus intors pentru o echipa de .ro/.pl etc decat sa iei niste locali. Evident trebuie sa stii despre ce e vorba, altfel mai bine platesti mai mult.
Boss, cred ca am mai zis de o mie de ori. Am d-aia, mi-am proiectat instalatia de incalzire singur ( ca aia e smecheria la incalzirea pe apa), am mai ajutat si prieteni pe ici pe colo, mai am putin si m-apuc de consulanta pe tema, lol. N-am casa cu etaj, ca-s sarac , dar, da trebuie sa pui si acolo, e vrajeala aia cu urca caldura. Adica ea urca dar podeaua tot cam rece sta, daca nu pui ceva cald in ea.
Mai stiu cel putin unu care citeste pe aci si are inclusiv cu etaj, daca are chef iti scrie el :).
Eu am pe apa si legat de avantaje dezavantaje fata de aia pe curent sunt doar doua care nu m-au lasat sa pun.
1) In Romania e curentul scump, sa-l folosesti la incalzire, comparativ cu alte surse de energie. El e mai ieftin decat in UK, dar na. E scump.
2)Trebuie cam mult curent sa incalzesti toata casa. Iti trebuie curent trifazat, ma gandesc ca ai auzit ce e asta, si la casa mea de 80mp si iarna din Romania rezistente de vreo 15KW. Ceea ce e mult. Daca ai casa mai mare iti trebuie si evident si mai mult. Mai ales daca e izolata prost, ca alea din UK, gen.
Dar daca vei folosi oricum curentul electric sa te incalzesti, adica daca ai in plan sa folosesti “centrala” (boiler) doar pe curent electric, bagi pula, de ce sa te mai chinui sa convertesti curentul electric in apa calda cand poti sa pui direct instalatia electrica in pardoseala.
Plus ca in UK nu crd ca se ia curentul. Eu pot sa iti spun povesti horror din Romania cand s-a luat curentul 1-2 zile in miezul iernii. Care e iarna , nu labareli.
3)Daca, in schimb te incalzesti cu caz, sau ai in vedere tehnologii verzi si ajutatoare cu am fi instalatii de incalzit apa solare, care sa te ajute la chestia asta, sa pui rezistente electrice nu prea ajuta.
4)Povesti horror. Sunt sigur ca ai auzit, am auzit si eu, dar asa, la a 5a gura. Sunt sigur ca se pot si intampla, daca executia nu e cum trebuie.
Trebuie testate prin presurizare cu aer, inainte de a turna betonul peste ele. De fapt asa se toarna beton, cu ele presurizate. Altfel, tevile alea rezista cateva zeci de ani in podea, iar sistemele nu sunt asa de vechi pe piata incat sa fi ajuns vreunul la finalul vietii lor. La un moment dat, da, vor ajunge la capatul vietii lor si inevitabil vei avea o inundatie. Nu aia e problema, ca fiecare camera are 1-2-3 circuite ( in functie de cat e camera de mare). E usor sa vezi unde pierzi apa si sa il opresti pe ala. Problema e ca e deranj sa refaci chestia aia, dar deranj va fi si cu rezistente electrice, ca si alea ajung la capatul vietii lor tot in niste zeci de ani (40-50), atat ca nu picura pe tine sa-ti spuna ca trebuie sa le schimbi.
Revin.
@IulianS – uita-te la americani cum folosesc vata minerala la mansarde (au spatiu de ventilare). Vata minerala NU se monteaza intim intre capriori si astereala, orice ai face va trage umezeala si va face condens/mucegai. Daca aud de folie anticondens (care ii doar un mijloc de a mai scoate bani de la fraieri in 80% din cazuri) fac icter, ca m-am saturat cata vata cu mucegai pe si prin folia anticondens am vazut la viata mea. Vata minerala ii perfecta cand ai un pod ventilat, atunci e cea mai buna solutie, da’ tot ii recomandat sa ai un 30 cm (in ro).
Ce ai cu polistirenul? Japonezii fac case din polistiren, iti baga punctul de roua in interiorul lui si nu-ti face condens. Am un spatiu de lucru peste beci si o bucataraie de vara facute din polistiren de 20 pe structura de lemn, se comporta perfect.
Manowar, ai casa cu mansarda sau casa cu etaj? Daca ai cu etaj, varianta de temoizolatie data de Kd e foarte ok. Daca ai mansarda, poti sa mergi si pe sistemul EIOS
http://eios.ro/index.php/en/eios-inside
Nu mai fiti saraci, puneti incalzire in pardoseala ca nimic nu e mai ok.
intreaba bre pe Orbu’ , el a facut asa ceva…..o sa declare el singur si tre’ sa dea si link la treaba asta.
pare buna ideea mai ales ca pe aici (banuiesc tot prin zona ti-ai luat casa) nu e iarna din Romania.
in rest , de bine! la mai multe ! sa bei o bere si pentru noi cand o sa fie gata si o sa stai in living chilling !
la romanica cel mai des e cu apa in pardoseala si cu centrala pe gaz sau chiar lemn/peleti. iti trebuie clar si la etaj.
Orbu daca nu ma insel e destul de in tema si el parca avea ceva articole pe tema asta.
luati in calcul si daca de exmplu aveti alergii ( unii se plang ca sistemul de incalzire ridica praful si copii o tineau intruna in alergii)
daca ai posibilitatea sa vorbesti si acolo cu niste unii mai de incredere cred ca ti-ar fi util, nu de alta dar prin romania inca se folosesc materiale/tehnologii de acum 20 de ani (pt izolatie de exemplu vata, pe cand pe dincolo tot mai multi folosesc spuma etc)
Am ceva rinita alergica si asta o fost unu dintre motivele pentru care nu am bagat incalzire prin pardoseala in toata casa, doar in bucatarie, bai, vestibul (unde am gresie). Oricat de mult as sta in bucatarie, n-am avut probleme.
Vata minerala/bazaltica poate sa-si asigure o termoizolatie ieftina si eficienta (cu conditia sa nu permiti sa-ti intre apa in ea, ceea ce-i cam greu de realizat fara ventilare).
Are, doar ca la Manowar ar trebui sa fie ceva mai simplu nefiind cu combustibili solizi.
*Baga-mi-as picioarele in modul meu normal.
Sincer, nu sunt foarte convins că englezii sunt cei mai în temă cu tehnologiile astea, țin minte niște emisiuni de prin 2010 sau așa ceva în care tipii ăia efectiv se minunau în fața geamului dublu, whoaaa, mare găselniță mare! Lor li se părea normal să aibă o singură foaie de sticlă la ferestre. Probabil între timp s-au schimbat lucrurile.
@Manowar: am făcut casă dar am preferat soluția standard cu centrală și calorifere, pentru că n-am avut încredre că dorel o să calculeze bine circuitele pentru încălzire în pardoseală (aparent asta e o chestie foarte foarte importantă) și nici că n-o să le execute cu picioarele. Pe de altă parte, deși nu cred c-o să-ți placă sugestia mea, poate n-ar fi o idee rea să te duci pe forumul mult hulit la secțiunea casa mea>instalații/centrale termice/ și e topic pinned cu IPAT.
https://www.energystar.gov/ia/partners/publications/pubdocs/DIY_Guide_May_2008.pdf?453b-810b
Via
http://www.construieste.info/?p=1503
Mbun, abia m-am trezit, abia iau prima gura de cafea. Citesc tot si behai dupa, dar pana atunci, trei chestii:
– habar n-am ce inseamna jumatate din ce ziceti voi. Bazaltic, pulitic etc. Nu sunt inginer, nu sunt instalator, nu stiu, nu ma pricep. Am avut 3 pe linie cu felicitari la fizica. Deci chestiile gen “calculezi, proiectez” ma fac sa rad. Calculez si proiectez o pula. Poate vreti un nou Fukushima?
– casa e deja construita, nu o fac eu de la zero. Nu are inca asa ceva, vreau.
– am futut ceva ore aseara citind desprr de astea aseara. Apoi am dat de http://www.ebuild.co.uk/community/topic/4371-problems-with-nu-heat-underfloor-heating/ – vedeti cati de aia se plang acolo de scurgeri. Ultima pagina e din 2016…dar incepe prin 2005.
Ca o completare, am citit la Orbu, desigur. Am citit razand cu sughituri, ca nu am inteles nimic. Kilojouli, kwh, chineza curata. Ba, sunt lemn, pricepeti?
In zona rurala sunt frecvente chestiile astea cu luatul curentului pentru ca in general pica liniile de alimentare de 20 kV, iar singurul antidot e un generator de minim 4 kW si cu stoc de benzina calculat pentru toata perioada de outage – un plin de rezervor al generatorului tine cel mult 10 – 12 ore asa ca trebuie stocuri, nu gluma.
OK.
Citit.
Ca sa clarific: habar nu am ce-s alea colac de teava, epc 150, inadituri in sapa, serpentine gresie, vata minerala, bazaltica etc etc etc.
Tu stii ca-n UK exista harta interactiva cu asta, nu? Gen http://www.ukradon.org/information/ukmaps
Dar nu, la mine-n zona nu e. Gen probabilitatea e intre 0 si 1%.
Am citit. Dar eu nu-s capabil sa fac asa ceva. Repet: 3 pe linie cu felicitari la fizica.
Stii melodia aia cu “cel mai prost din curtea scolii?”. A scris-o profesoara mea de fizica, cred.
Pe la tine am citit mizerii cu carbuni, lemne, puli in cur. Coaie, eu am un boiler acolo. Gen centrala. Pe gaz. E gata instalat and shit.
Uhm…ambele?
Nu-s cei mai in tema cu multe, ca astia stau la 10 grade in casa si li se pare OK. Deh, asa-i cand esti mort de foame si mai repede te sinucizi decat sa dai drumu’ la caldura.
Mda, numai ca eu nu am de ales, tre’ sa am incredere, pentru ca eu sunt varza la de-astea.
Ideea e asa: eu sunt nulitate absoluta cand vine vorba de fizica and shit. Instalatii si pula mea. Zero absolut, pricepeti? -273.5 sau cum era.
Asa ca, desi apreciez efortul de a detalia ce-ati facut voi, as aprecia si mai mult un link catre o firma care face de-astea prin UK. De pe la zero, gen, fara sa proiectez/calculez eu, ca eu nu-s capabil de asa ceva.
Sincere felicitari pentru aia care inteleg chestiile astea si si le-au facut singuri, da’ eu nu pot “replica” treaba asta.
Ce stiu eu e ca jos e beton. La propriu – concrete. Sus…Pula mea, nu stiu ce e. Tre’ sa aflu. Din pacate, nu mai tin minte, c-am vazut casa acum 3 luni si ceva (da, atat dureaza sa cumperi aici, plm). Am pe mail un miliard de detalii tehnice and shit, da’ nu stiu dupa ce ma uit.
Aia cu izolarea casei, da, sigur, se face (in timp, probabil), da’ momentan sper ca poate-poate mai sunteti vreunul prin UK si-ati facut asta cu vreo firma care nu v-a ultra-tepuit si nu v-a facut piscina-n living.+
Ce am inteles eu momentan din ce-ati zis e ca trebuie si la parter si la etaj. Cam nasol (bani mai multi, nu de alta), da’ nu e un dezastru. Treaba e ca parca parca n-as avea chef sa-mi ploua-n living de la etaj si nici de-o piscina in casa n-as avea nevoie.
Orbule: spor la orice centrala cand se inchide curentu. Orice tip de incalzire ai, cand se opreste curentu faci frigu 🙂
Pula curentul. Curentul s-a oprit aici o data din 2010 incoace. Pot trai cu riscul (oricum am in plan panouri solare si powerwall)
Casa cu mansarda sau etaj –
https://goo.gl/photos/jD9QmP6QmrwYS3Xh7
Cumnatul si-o luat ceva firma care o montat incalzirea in pardoseala si are garantie 10 sau 15 ani. Daca el o putut in nemtia, ar trebui sa poti si tu in UK, dar probabil ca-s ceva costuri extra.
Eu mi-am facut integral incalzire prin pardoseala, electrica, fara agent termic. Ma rog, in dressing nu am pus si nici sub cada din baie. La un apartament de aprox 100mp puterea instalata este de 12KW si face fata cu brio fara figuri.
Am folosit sitemul de la DEVI, gasesti pe net detalii.
Imi place maxim pentru ca nu ma fut cu tevi cu apa, cu distribuitoare cu jeg, cu amestecator, cu valve si alte cacaturi de genul asta.
Fiecare incapere la mine este comandata separat de termostatul propriu. Termostat care are doi senzori de temperatura. Unul masoara temperatura ambientala, la nivelul capului sa zic, depinde unde-l montezi. Celalalt se monteaza in pardoseala, o data cu sistemul.
Asta din urma monitorizeaza temperatura podelei ca sa nu-ti futa parchetul.
In 2016 am consumat 10585 KWh, dar copil mic, stat doar acasa etc.
A fost un proiect personal si am facut tot sistemul singur. Dar, a fost si ultimul proiect personal ca de-atunci am zis ca mai bine donez 10cm de pula si raman cu 25 decat sa mai pun mana pe “facut” in casa. Never again.
Pe partea de confort… Geeez, uai de pula mea. Nici macar nu s epoate compara cu incalzirea clasica prin calorifere. La fel, never again, ma fut pe calorifere. In 2009 cand am facut-o m-a costat 10853 Lei.
Parchet iti trebuie in speta triplu stratificat. Dar pe fiecare, daca este compatibil are un simbol de incalzire prin pardoseala. Iti zic, merita 100%.
Doar ca putina atentie, este si asta de doua feluri. Pentru constructii existente si pentru alea noi, care sunt in timpul constructiei.
Cred ca e clar care-ti trebuie tie :))
LOL, cand e pana de curent sugi pula cu orice sistem de incalzire ai avea. Ma rog, in afara de soba cu lemne. Dar plm… :))
@XC47
Cum zice si Orbu
Tu stai la apartament, nu la casa.
Ii bine ca ai tavan, planseu si pereti comuni (incalziti), da’ gandeste-te ca la casa pierzi caldura pe toate laturile. Daca io mi-am pus extrudat sub placa de la cota 0, ma indoiesc ca englezii pun. Asta inseamna ca o sa aiba pierderi mult mai mari si automat ca factura la curent o sa fie pe masura.
Nu-i rau deloc, sa speram si ca instalatia o sa tina zeci de ani fara probleme.
Intrebare de baraj: inteleg ca daca-ti pui asa ceva, tre’ sa te chinui sa tii o curatenie gen farmacie/spital acolo zilnic, ca altfel iti ridica prafu’ de-l inhalezi pana crapi?
True/False?
Intreb pentru un prieten care nu dau eu cu aspiratorul zilnic lol.
Pai anyway, daca vrei incalzire in pardoseala trebuie sa-ti faci o izolare. Eu chiar asa , la bloc, am pus extrudat de 5cm. De asta nu scapi daca nu vrei sa incalzesti pamantul. Dar colac peste pupaza, asta electrica e cel mai rapid de montat si cea mai ieftina. La exploatare in UK nu stiu. Habar nu am care-s preturile acolo gaz vs curent.
Daca instalatia este proiectata corect, atunci si exploatarea e ieftina. Totusi, banuiesc ca englejî nu-s prea mari fani sa-si puna polistiren pe case.
@Manowar
False in pula mea. LOL. LOL.
Ma, ai fost vreodata in vreo casa cu calorifere? Ei bine, ai vazut ce negri sunt peretii deasupra lor?
Pai pula, la sistemul de incalzire in pardoseala nu ai acel tiraj al aerului. Nem. Nu exista. Uite aici ceva pt neingineri:
http://imgur.com/E3p81v3
Cum am mai spus, am rinita alergica dar oricat as sta in incaperile in care im incalzire prin pardoseala, n-am nici un fel de problema. La noi se face curatenie fix o data pe saptamana.
Inteleg ca nici ceilalti n-au probleme.
Asta e doar o dumă comunistă. O legendă urbană care circula așa ca o doină. Plm. Spusă doar de ăia care nu au așa ceva. În speță ăia săraci. Ori noi nu suntem săraci, ce kkt? :))
Adică ai 3 niveluri? Parter + etaj + mansardă locuibilă? În cazul ăsta, sistemul s-ar putea să fie scumpuț, că e suprafață mare și dacă e cu apă pompa aia o sa aibă de furcă să circule apa la înălțimea aia.
Păi nici eu nu sunt specialist și nu am avut timp să mă ocup, așa că am preferat o soluție mult mai cunoscută și mai greu de bulibășit (aka calorifere).
Caută “turnkey systems floor heating” ca să restrângi din numărul de “ia acum, e ofertă” È™i sa capeÈ›i mai multe rezultate despre firme/gigei care fac de la zero.
pusesem È™i eu un comentariu (a treia oară) dar nu apare nici ca fiind în moderare nici altfel. meh…
Gresesti. Pentru ca ma refer la alimentarea cu curent electric de la retea. Pompele de incalzire prin casa pot sa mearga pe acumulator ( pana si Manowar stie ce e ala UPS) sau pe minigenerator, sau pasiv – termosifon ( pentru instalatie cu calorifere, casa cu etaj si centrala in demisol).
Ia, spune-mi de unde bagi tu un minim 10-15kwh in sau in boiler daca ai pe electric. Dar cum am zis, daca e in UK nu cred ca il intereseaza, dupa cum confirma.
Infirm. Nici nu sufar de rinita, nici de curatenie gen farmacie. Nici nu simt vreo diferenta intre Bucuresti – calorifere si casa la tara -podea. Bine, e mai putin praf la tara, dar asta e altceva.
@buntzi: da, iti intrase in spam, pentru ca aparent l-ai pus de 4 ori lol.
pai orbule: ziceam ca e nevoie de curent indiferent. Ca mai putin, e partea a doua 🙂
Si sigur ca da, @orbu. Chiar si doua zile daca ramai fara curent, se stie ca doar recirculand apa cu pompele e de ajuns. :)))) Asa pe UPS.
@Buntzi, cred ca are mansarda sau etaj, nu ambele, da’ probabil ca i se rupe de treburile astea sau le confunda. Cand se lamureste, incerc sa-i recomand o termoizolatie (sau macar de ce sa se fereasca).
Nu, ma, e parterul, apoi un etaj si, deasupra lui, ceva pod ordinar cu acoperis in V (invers). Are sens?
Are sens, probabil ca ai casa cu etaj (ca in primul desen din ce am pus mai sus). Podul ala ordinar, ii locuibil? Daca nu, ar trebui sa-ti fie foarte usor sa termoizolezi, si poti sa folosesti cam ce materiale vrei.
Nu cred ca-i locuibil.
Se poate trage ceva scara in jos de-acolo, sa urci in el, da’ nu am idee daca e cineva suficient de nebun/calic incat sa vrea sa locuiasca in el. Nu am urcat acolo cand am vizitat casa, dar nu pare suficient de inalt incat sa poti locui acolo (gen sa mergi in picioare)
Ok, in cazul asta poti sa asezi linistit 30 de cm de vata minerala si ai termoizolatie buna, ieftina si care nici nu arde.
Manowar ar fi util sa zici cam cum e impartita casa si cati mp are. De la etaj ai ceva chepeng care duce in pod, sau vezi in tavan acoperisul direct?
De ex. in Oslo, clima comparabila cu Londra, sau ceva mai rece tocmai m-am mutat in casa asta toamna. Casa de lemn, 84 mp utili, din 1950, niciun fel de izolatie super bengoasa sau gen Doar usi si geamuri decente si ce o mai fi prin pereti. Principala sursa de incalzire e o pompa de caldura aer-aer (arata ca un aer conditionat, doar ca produce caldura eficient dpdv energetic). E montat la parter, pe care il incalzeste cu brio si caldura urca si la etaj in dormitoare. Complementar mai folosesc radiatoare electrice cand e nevoie. Daca ar fi sa renovez clar as opta pt incalzire electrica in pardoseala ca si complementar. De ce? Principiu KISS (keep it simple stupid):
– sistem f. simplu, practic o rezitenta cu doi senzori si un termostat. Nu prea are ce sa pice, si daca pica ori este usor de inlocuit, ori nu mai ai caldura in podea (dar nu piscina);
– montaj mult mai simplu, muuuult mai putin deranj decat in varianta pe ag. termic;
– investitie initiala mult mai mica (nu ai nevoie de centrala, pompe, etc.);
– nimic care sa poata face bum;
Nu am habar de pretul gaz vs curent in UK, aici ai putea sa pierzi ceva bani, dar din nou, economisesti cu pretul echipamenteleor. In plus, daca vrei sa o tai peste cativa ani din UK si sa vinzi casa nu pierzi mare lucru.
Ca si consum pot sa iti zic ca in casa in care stau eu, in ultimii trei ani, a fost o medie de 18 500 kWh consumati pe an, in cond. in care inaintea noastra a stat o familie cu doi copii mici aici.
Ce ar fi bine sa urmaresti este ce conexiune la reteaua electrica ai (pe siguranta principala, inainte de contor, trebuie sa apara un B sau C urmat de un numar si un A gen C60A). Asa vezi ce putere instalata ai in casa. Deasemenea conteaza si cate faze ai (cate “intrerupatoare” are siguranta). Astfel poti vedea daca te incadrezi cu ce ai sau trebuie upgrade la conexiunea electrica.
Daca mai dai ceva detalii (mp, conexiune electrica) se poate vedea cam ce preturi si daca e fezabila incalzirea electrica in pardoseala.
Ma, din pacate, au scos maimutele pozele cu planul casei si descrierea (cu fiecare camera, mp) de pe site dupa ce-am cumparat casa si nu m-am gandit sa le salvez inainte, pula mea.
Nu-i ca fac pe discretul sau ceva, da’ nu-mi amintesc nici mort care cum era.
Anyway, faza e cam asa.
Sus as pune pe electric. Nu prea-mi convine (am inteles ca-i mai scump decat pe apa), dar nu prea-mi convine deloc nici ideea de a ma trezi ca-mi picura de la etaj in living in caz ca se fute.
Jos as pune pe apa. Nu stiu daca-i o idee buna. Ca parca nu-i cool sa calci intr-o piscina si sa te electrocutezi brusc, in caz de ceva. Da’ cica e mai eficienta (cat dureaza pana incalzeste) si mai ieftina.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste costul de mentinut jucaria, e posibil sa fie mai simplu sa pun pe-acolo ceva panouri solare + powerwall si sa nu mai platesc aiurea pentru asta.
Pro/contra, pareri?
Pe-aia cu izolatia am priceput-o, am citit cate ceva pe tema aseara (gen “degeaba pui orice fel de incalzire daca pierzi 60% din caldura c-ai crapaturi in pula calului”), da’ nu ma pretind expert. Sper sa gasesc ceva meseriasi pe-acolo care sa se ocupe de partea asta (posibil in timp, ca mi-am salvat un “buffer” si nu am chef sa intru prea mult in el, in caz ca raman somer sau plm)
ÃŽmi cer scuze pentru comentul ăla x4, să-l fută calu’ de net imbecil de la birou.
Acuma, la obiectu’ muncii:
Cel mai ieftin și mai simplu de instalat și întreținut e sistemul electric, asta e clar. Din păcate, energia electrică tinde să fie simțitor mai scumpă decât cea conținută în gazul natural, și deci de obicei aceeași clădire e (simțitor) mai scump s-o încălzești cu electricitate decât cu gaz. Pe de altă parte, strict la încălzirea prin pardoseală cu apă caldă și gaz, s-ar putea să ajungi tot pe-acolo din cauză că echipamentul necesar e mult mai complicat.
Ce nu înÈ›eleg eu, casa aia a ta (care btw, e parter+etaj+pod, nu mansardă – aÈ™a am È™i eu) nu are nici un fel de încălzire acum la momentul ăsta? Că nu înÈ›eleg de ce trebuie să-È›i baÈ›i tu capul cu asta, nu a mai locuit nimeni înaintea voastră acolo, sau nici nu e terminată de construit? Cum PLM are beton pe jos?
Am gasit asta intre timp:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Norway&country2=United+Kingdom&displayCurrency=GBP
Acolo apare si costul utilitatilor si daca e asa cum zic ei mi se pare decent ca si costuri.
Nu trebuie sa te temi de electrocutare in caz de inundatie, sigurantele diferentiale rezolva problema (daca nu le ai deja in tablou iti sugerez insistent sa le instalezi, practic reduci spre zero riscul de electrocutare accidentala).
Daca vreo sa pui pe apa, conteaza daca ai deja centrala sau trebuie sa investesti in ea ca si costuri. Daca o ai, posibil sa fie mai ieftin pe apa, desi ma cam indoiesc. Deasemenea ia in calcul deranjul, spartul peretilor, etc. Daca nu o ai sigur e mai ieftin pe curent. Aceiasi chestie se aplica si pt. cea pe curent (daca duce conexiunea la retea incalzirea in pardoseala sau nu).
Ca si rapiditate a incalzirii, cel putin la cea electrica dar banui ca si la cea pe apa, nu se merita sa o inchizi. Adica reglezi ceva cronotermostat cu doua temperaturi (cand esti acasa si cand esti la munca), dar nu are rost sa o inchizi de tot cand poti mentine un 18C cand nu esti acasa si cu juma de ora inainte sa ajungi o programezi sa iti faca 23C. Ca pret uite: https://www.amazon.co.uk/d/ajl/Underfloor-Heating-Thermostat-BodenW%C3%A4rme-Premium-Electric-Thermostat/B00G8LS22I/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1494417930&sr=8-1&keywords=floor%2Bheating&th=1
Primul pe Amazon, pt 10mp, cu tot cu termostat de super fite, ca daca vrei ceva mai simplu iesi la 200 de lire.
Nu am facut calcule, dar ca regula daca vrei sa mergi si\si costurile banui ca o sa creasca ceva costurile (la modul o pompa pt un nivele costa X, dar pt. 1 nivel nu costa 0,5X, la fel cu centrala si cu alte piese din instalatie).
ZI te rog cand poti ce valoare are siguranta electrica principala sau pune o poza cu ea si ceva mp aproximativi ai casei.
Am mai comentat si eu, dar a intrat in moderare ca are linkuri.
Ba da, pe gaz.
Ba da, e terminata si e foarte OK, dar nu are incalzire in pardoseala.
Nu…poate m-am exprimat eu gresit sau am inteles gresit intrebarea.
Are ceva gresie pe-acolo, iar sub aia, e beton.
Coane, tu vrei sa spargi toate planseele si sa refaci podeaua de la 0?
Nu de alta, dar trebuie izolatie si sub parter, sa nu iti fuga caldura pe acolo.
Revenind, n-ai spus cat spatiu ai cu care vrei sa te inalti si de acolo se va vedea solutia tehnica pe care o poti aplica.
La ipat (apa) te inalti obligat fortat cu 15-17cm. La ipel (electric) te inalti cu vreo 10-12cm (n-ai nevoie de sapa).
Legat de inertia termica (timp necesar de incalzire/racire), la ipat este de aprox 24h.
Legat de costuri, pe gaz, eu am scapat cu 400lei/luna in ultimele 3 luni de iarna la 200mp x 2.75, cu 25grade la nivelul termostatului. Cu electricul ai costuri mai mari.
Uite straturile de ipat – http://www.rasfoiesc.com/files/instalatii/163_poze/image040.jpg
La ipel scapi de aia 45mm de sapa, avand varianta sa incalzesti direct podeaua de lemn.
@KD: coaie, daca-ti spun ca “am mai auzit undeva cuvantul ala” (planseele), te ajuta? Ca aia-i singura legatura dintre mine si el – am mai auzit pe undeva cuvantul. N-as putea spune la ce se refera.
Eu nu vreau sa nimic.
Eu vreau sa fie podeaua calda, pula mea. Si aia (impreuna cu ce-am zis mai sus) e tot ce stiu eu despre treaba asta. Nu am experienta cu asa ceva, nu am mai facut asa ceva. Am avut asa ceva in alta parte si era cam misto, dar n-am pus intrebari atunci.
wow, plm… misto linkurile astea catre site-uri din .ro si sfaturi cu adus echipe de acolo. simt eu ca exact asta cautai!
vorbesc cu doamna diseara si-ti dau un semn. 98% stie ea cum sta treaba, ca-i pe domeniu
Bun, eu te intrebam daca se poate face, avand in vedere inaltimile camerelor. In orice setup pierzi pe putin 10cm din inaltimea camerei. Asta inseamna intai usi ajustate, ferestre mai joase si demontarea caloriferelor (daca exista).
Planseu = podea 🙂 Gen, caldura nu fuge doar prin acoperis. Fuge prin pereti, geamuri si podea.
Plm, la cat am tras de casa si de mesteri in ultimul an, cred ca pot sa iau licenta la constructii.
Sa-ti las un skype ceva?
Lasa-l pe mail si, daca e, te fut la icre cu intrebari tampite. Sau iti fut un mail cand ajung la partea asta daca ma ratacesc.
Sincer, eu speram sa intru intr-o firma pe undeva, sa imi zica “e gata in x zile, costa y, e garantata z ani”.
Ca daca trebuie sa ma pricep eu si sa inteleg eu…de ce ii mai platesc pe altii?
Cat despre panouri electrice poti sa le iei in calcul doar daca ai ceva deduceri\subventii de la stat sau esti ecologist convins. Nu produc electricitate multa (la modul poate alimentezi un frigider si ceva computer cu ele permanent), o produc in general cand nu e varf de sarcina. Insa vad ca in UK e Feed in Tariff, deci practic tu ai vinde energie regenerabila (care e mai scumpa) furnizorului de energie si nu ai mai avea problema cu acumulatorii. Nu stiu preturi, dar trebuie sa fie pe net ceva calcule de amortizare. Ideea e ca nu te poti baza pe ce produci ca va acoperi in niciun fel consumul propriu.
@T2: daca se pricepe, putem discuta la un cico. Incepe sa se mai incalzeasca si mai suntem in zona asta cateva saptamani.
Din parter nu pierzi. Are “concrete” beton. Betonul se indeparteaza cu pickhammerul se pun chestiile pentru incalzire in pardoseala in loc si se toarna altul potrivit pentru treaba asta.
Legat de ce zici tu, Manoware, o firma prin UK sa faca treaba asta, nu stiu ce sa spun. Presupun ca-s cativa care intra pe aci si locuiesc in UK, dar ca sa fi facut deja ce zici tu inseamna sa detina si casa in proprietate, ca nici tu nu ai visat d-astea in chirie, nu ?
Da’ am doi colegi de liceu care lucreaza in Londra mai in domeniu, unul ceva cu macarale, celalalt avea ceva firma de pus rigips. Poate ei stiu mai bine. Daca te ajuta, pot sa fac o intrebare si daca au idee si cred ca se pot face utili fie iti las direct contactele, fie contactele a ce recomanda ei, daca nu s-or ocupa cu d-astea.
Relax, e futere mare in constructii, toti sunt niste dorei. Asa trebuie sa inveti tu ca sa vezi ca ei au facut treaba buna. Sau cel putin asa merg lucrurile aici.
Eu am avut totul “la cheie”, dar am stat cu ochii pe ei ca pe butelie.
Macar la geometrie (in spatiu) erai bun daca la fizica nu? 🙂 Ajuta o privire in perspectiva a planurilor casei si asa intelegi mai bine impactul incalzirii in pardoseala.
Unde spanac sa-ti trimit mail? 🙂
În cazul ăsta, ar trebui să te gândești foarte serios dacă șmecheria de a avea podeaua caldă merită tot deranjul care te așteaptă ca să pui în practică asta. Practic trebuie să distrugi complet podelele în toată casa, demontat toate ușile din casă, săpat ceva canale prin pereți, instalat sistemul cel nou, lărgit golurile pentru ușă, refăcut toate podelele, instalat din nou ușile. Ești sigur că podeaua aia caldă merită toate astea? Sunt convins că ți-a plăcut podeaua caldă, și mie mi-a plăcut, dar de obicei asta se face de la bun început. Nu de alta, dar eu sunt 90% sigur că nu ai la dispoziție ăia 15cm care îți trebuie pentru IP. În plus, lucrările astea uneori ies prost și cu supraveghere constantă și relativ pricepută, d-apoi executată de la A la Z in absentio.
Gândește-te bine.
yep, merge in weekend ceva ?
@Orbu: daca nu te costa nimic, intreaba, te rog.
@KD: coaie, cum sa-ti explic eu tie? Ce mai stiu eu din geometria in spatiu e..wait, nu mai stiu nimic. Iti fut eu un mail cu adresa.
@buntzi: ma, eu sunt de acord, futere mare. Mare rau. Dar stii ce-i si mai futere? Momentele alea cand te dai jos din pat pe parchetu’ rece. Sau cand te duci la baie si trebuie sa-ti cauti pula ca ti-a intrat in cur de cat de rece e pe jos.
@t2: asteptam.
@KD: Ba, nu ne deschidem noi o firma de incalzire in pardoseala in UK? Lol. Nu prea am timp si se castiga prea putin sa-mi schimb profilul pentru asta in Romania, dar in UK cre’ca altii ar fi banii si uite ca e si cerere 😀
Intreb si revin.
Ma scuzi daca mai mult te zapacesc decat sa ajut, mai bag si io o propunere si nu mai comentez decat daca sunt intrebat (sau daca ii cazul pe meil).
Daca as avea incalzire pe gaz/calorifere, ar fi super, in primul rand pentru faptul ca ai apa calda ieftin si rapid, as pastra incalzirea pe gaz si, in living room, bucatarie {eventual si baie/bai sau dormitoare in care sunt activitati de zi (dormitoarele sunt de obicei pentru dormit, te bagi in pat si somn, nu prea stai cu ghearele pe jos mult timp, asa ca nu ai de ce sa incaljesti parchetul)} as pune incalzire electrica prin pardoseala (fara agent termic – apa) si gata, win-win.
Despre panouri solare, si io am de gand sa-mi pun da’ nu o fac la preturile de acum, ca-i cam greu sa le amortizezi.
Mosh, eu n-am zis că nu merită. Eu încercam să te avertizez că e posibil (chiar foarte) să rămâi È™i cu banii luaÈ›i È™i futut în cur È™i plin de sloboz pe mufă, È™i asta DUPÄ‚ ce stai 4 luni cu casa vraiÈ™te È™i dormi într-un È™antier plin de mizerie È™i cu praf È™i-n gaura curului. Lucrările de tipul ăsta nu prea merg făcute pe bucățele, la mod “lasă că sparg numai acolo È™i nu intru”. Din ce-mi amintesc eu din ce povesteai, tu oricum eÈ™ti rău de somn (sau de la lipsa lui). Fix casă-È™antier îți lipseÈ™te…
Aia cu dormitoarele asa e, ce-i drept, nu prea stau pe-acolo o mie de ani. Da’ in living as cam sta (lucrez de-acasa). Adica, OK, sus nu tin sa pun in dormitoare, acolo probabil ca parchet normal e suficient.
As pune in schimb la baie (aia principala e tot sus, cu dormitoarele). Ca, pula mea, e de cacat sa-ti inghete copitele pe gresie.
===
@buntzi: pai, da.
Iti dai seama, evaluez si eu cand imi zice o firma “costa atat si dureaza atat”. Daca nu-mi place ce aud, muie lor, punem pur si simplu parchet si aia e.
As vrea totusi sa pun nenorocirea aia de UFH, ca parca-parca era misto. Da’ cum am zis, daca aud preturi care nu-mi plac sau durata care suna prost, le dau cu hai muie & sictir si plec la treaba mea.
Pai baga electrice in living, bucatarie si bai si ai terminat socoteala. Ai si avantajul ca pot lucra independent, fiecare cu termostatul lui, nici nu trebuie sa te ridici (cum o spus Orbu, in living spargi putin din sapa/beton ce o fi pe acolo iar la etaj nu ai de ce sa te ridici cu nivelul gresiei in bai).
Cred ca tu vrei asta:
https://www.youtube.com/watch?v=jyfCbt_WXPY
Vad ca sunt si in UK. Nu spargi, nu darami.
Cauta-i si vezi ce zic.
App, ce putere la curent ai pe acolo? Prostiile astea consuma cam 100W/mp.
Daca vrei pe gaz/apa, atunci e cu deranj mare cum spune si Buntzi
Foarte adevărat, și sper să ai baftă de un contractor onest în toate cele. Din nefericire, jobul meu zilnic mă pune în contact cu exact asta (doar că la scară de 10000 de ori mai mare) și pot să-ți spun că nu contează cât de titrat e contractorul, rămâi mască când vezi ce dude fac. Și aici zic de de-ăștia de talia lui Siemens AG, nu one man company.
Ăsta e contractul, astea sunt specificațiile, cât costă?
Aaa, păi durează atât, costă atât dar vedeÈ›i că nu aducem nici aia nici aia. Păi de ce, că în specificaÈ›ii aÈ™a se cere È™i pe alea aÈ›i licitat. Aaa, nu, ăsta e pachetul nostru standard, pe ăsta îl aducem la banii ăștia. Ce vreÈ›i voi costă 30% în plus. Păi muilă, la banii ăia luam pe alÈ›ii. De-aia te-am ales pe tine, că ai zis “da” la pretul pe care TU l-ai anunÈ›at. Și după futaiul cu CE îți aduce, urmează CÂND. Păi în 15 luni e gata. Un an mai târziu, lucrarea e la 20 maxim 25 %. Dadada, FIX, da’ FIX 15 luni…
Și tot aÈ™a. Pot să răntuiesc o lună întreagă pe tema “cum te fut contractorii dacă nu eÈ™ti atent”, da’ deja cred că te-am plictisit destul.
Ca optiune mai rapida si cu mai putine batai de cap, care nu implica nicio renovare serioasa, dar iti aduce exact acel minim confort termic la contactul cu podeaua, ai putea sa ramai cu caloriferele de acum, si sa montezi ca incalzitor aditional un sistem dintr-asta de “under rug heating”: https://www.bewarmer.co.uk/rugbuddy-under-rug-heating/
E posibil ca acelasi concept sa poata fi aplicat si la suprafete mai potrivite pentru acoperirea gresiei, nu doar la covoare si carpete.
Nu-i nici pe departe la fel de profi ca UFH, dar e un compromis posibil daca vrei caldura pe podea, fara sa-ti faci casa santier o luna.
Pai ca idee, nici nu poti sa faci mai repede de 1 luna, ceva ce implica scos podea, turnat sapa de beton cu incalzirea inclusa. Ca trebuie sa se usuce sapa aia corect, sa se dezumidifice, altfel daca pui parchet peste umezeala ai sa cultivi mucegai si mirosuri amuzante, pe langa alte probleme.
1 luna presupunand ca se misca aia “ață”, fara timpi morti si ca au personal destul. Gen sa iti mai faca si alte chestii ce-ti mai trec tie sau doamnei prin cap in timp cat asteapta sa se usuce sapa aia.
O sa imi sara toata lumea de aici in cap, dar sfatul meu e sa reconsideri toata chestia si sa lasi calorifere normale, eventual sa le schimbi cu din alea de fonta, meseriase. Sunt mai sus multe argumente de ce incalzire normala si nu in podea, nu mai reiau. Okay, acum astept injuraturile de rigoare. 😉
@orbu, pentru cei care nu au răbdare câțiva ani să se usuce complet șapa există o rășină specială pentru așa ceva care se aplică cu pensula. ???
Sa zicem ca cunosc tipul de case, capsunarind si eu pe insula mica de la vest. Daca ar fi sa ghicesc o suma as ghici peste 10k, sau semnificativ peste daca necesita si centrala noua. Nu-s in domeniu, nu ma crede prea mult, doar pregateste-te sufleteste pentru cotatii.
Daca nu ai izolatie in pod probabil ca nu ai nici in pereti, cand ai cumparat-o n-ai chemat un surveyor/engineer? Daca nu ai izolatie asta e prima chestie pe care trebuie s-o faci, cea mai ieftina si rapida varianta e injectia de bilute de polistiren in ziduri si vata minerala in pod, cam 2000, cam 2 zile. Si pune mocheta in dormitoare si o sa poti merge descult fara probleme, cel putin sus 🙂
@xc47 @orbu sapa se usuca intr-o saptamana cu dezumidificatoare.
@manowar pana la urma vrei pe gaz sau electric?
Inca o chestie, ce buget ai pentru asta? Pe mine m-a dus 6500E ipat+1500 E sapa +1000E manopera la 190mp
Sapa pe baza de ciment e suspecta sa crape sau sa faca microfisuri daca o usuci cu dezumidificatoare. Ajuta aditivul ala pentru ipat, dar deh, eu am dubii, daca tu zici ca a mers la tine, gg.
Solutia lu’ XC47 cu rasina epoxidica e mai rapida. Si mai scumpa.
* Am zis ca revin. Din pacate cu cine am vorbit are aceeasi problema, nu stie pe nimeni de incredere, adica cu care sa fi lucrat la prima mana si sa se ocupe de incalzire in pardoseala, iar pe internet cred ca poti si tu sa cauti firme cu aceasi rata de noroc.
@ Manowar
Vorbii cu al meu cumnat care are firma de constructii si-mi zisa ca e nasol cand e deja construita casa, e prea multa bataie de cap si nu merita, s-ar putea sa nu merite nici pt tine daca stai sa o gandesti la rece. A facut o data chestia asta(instalat incalzire cand casa e deja construita 100%) si zisa ca a doua oara nu ar mai face-o pe nici o suma de bani de bun simt.
Unde mai pui ca el e in Belgia deci chiar daca ati stabili o chestie, costurile si timpul de executie te-ar urca pe pereti. Ca sa spuna daca merita si pt tine si pt el, ar trebui sa vina sa vada casa cu ochii lui, sa calculeze, drum, chestii, ar trebui macar sa fii hotarat de care vrei, ipat sau ipel. PLM si PLT. Nu cred ca am cum sa te ajut. Sorry.
\m/
Ca sa faci un IPAT de calitate, ai nevoie de proiect. Nu dupa ureche, pas de 10 si aia e..
Ca sa ai randament bun, ai nevoie de izolatii bune: sub placa parter minim 10cm polistiren; de exterior 10cm si tavan 15-20cm nu mai zic nimic ca e de la sine inteles. Apoi iei legatura cu un furnizor gen UPONOR, TECE, REHAU, PURMO si iti fac ei proiectul daca ESTI SERIOS SI CUMPERI MARFA DE LA UN DEALER AL LOR.
APA? DA o sa ai daca Dorelul 2 da gaura sa monteze o plinta exact unde a tras Dorel 1 teava.
Altfel nu ai probleme avind in vedere ca circuitele nu se fac cu imbinari in sapa.
Automatizarea Uponor e cea mai sucara.