Cheltuieli

Vorbeam cu Patrick si-mi zicea ca a pus fix din pula bani la ciorap in ultimele luni. Meh, OK – asta-i gen abonat la Hugo Boss si Ralph Lauren, deci nu ma mira.

Intru pe stiri si dau de ceva articol tembel cu cheltuielile puse de niste pizde pe net. De-alea cu “haircut, 120 de lire”. Ma rog, nu ma interesa, doar clatinam din cap, da’ am zis heeei, ce-ar fi daca m-as uita si eu nitel pe lista cu cheltuielile din ultima luna. Sa vad si eu pe mi se duc banii.

Well…shit. Nu am ales o luna prea buna pentru asta. Chiar deloc, pentru c-au fost niste “extra” cumparaturi care in mod normal n-apar acolo (bilete de avion, de exemplu). Una peste alta, impartind cheltuielile in niste categorii, arata cam asa:

Amazon shopping Ondilol: 100 de lire

Cafea starbucks: 140 de lire (pula mea, stiu)

Haleala la lucru: 110 lire (e ieftin)

Supermarket: 397 de lire (p-aici intra si haleala, da’ si alte vrajeli; crema de ras, de exemplu)

Iesiri in oras: 570 lire (scump la restaurant in 3, boss)

Masina cu totul: 460 de lire (am cumparat niste mizerii, dashcam and shit, facut plinu’ etc)

Bilete de avion (nu-s in fiecare luna): 880 de lire (pula mea)

Chirie si mortgage: 2150 de lire

Alte cheltuieli (mai jos): 121.50 lire

65 de lire – zoo (si nici macar n-am mers)
20 de lire – abonamentul de telefon (plm)
20 de lire – python/rmz/lot project
6.50 – gaming
10 lire – donatie wikipedia

Total: 4928.50
Bani primiti inapoi: 900 (chirie) + 600 (Ondilol)

Total2: 3428.50

…dar pe chirie o sa trebuiasca sa platesc ceva impozit. Inca nu stiu cat, da’ din aia 900 pe luna vor zbura o parte la stat. Cat exact, ramane de vazut. Dar mda, nu-i de mirare ca-mi zboara banii ca la barbut. Si colac peste pupaza, luna trecuta am primit mai putini bani decat ar fi trebuit (contractor si gripa lol); iar luna asta voi primi probabil mai putini bani iar (pentru ca sunt oarecum fortat sa-mi iau vacanta de Craciun si pula mea). Plus ca vin ai mei, deci pampam.

Chestia e ca nici macar nu pot spune “da, ba, dar luna asta au fost biletele alea de avion si..”. Pentru ca in fiecare luna e “ceva”. Nu-s bilete de avion? NP – o sa fie asigurarea de masina (eu o platesc pe-un an in avans; e mai scump s-o platesti in rate pentru ca lol). Nu-i asigurarea de masina? NP, e concediul – care-i cat vreo 3-4 asigurari lol. Nu-i aia? E altceva. Luna trecuta am pus fix o pula nebelita la ciorap, ca tot ce ar fi intrat in mod normal la “economii” s-a dus pe concediul din vara. Pai, pula mea. Cand nu-s astea, taxe de cetatenie. Cand nu-i aia, trebuie platita chestia X pentru borac. Cand nu-i aia…e interminabila treaba, serios.

Evident, astea-s doar alea de pe cardul meu. Da’ mai sparge si Ondilol ceva bani de pe al ei – ca mai cumpara si ea chestii din supermarket si plm, dracu’ stie cat (plus ca plateste ea diverse facturi, nu mai stiu care)

Feels bad, man. Pe de alta parte, uitandu-ma la lista aia, ce sa zic…daca vreodata e nevoie sa taiem cheltuieli, macar avem de unde. Adica, nu vreau sa ma calicesc sau ceva, da’ parca nu-i OK nici sa dai pe restaurante cat dai pe mortgage, la o adica. Sau…?

Uneori mi se pare ca muncesc in gol, asa…

Cand vezi cheltuieli de genul asta te gandesti ca “ba, ori tai din ele, ori ma duc sa castig mai mult, ca asa nu se mai poate”. Nu prea am ce sa tai de-acolo, totusi – nu mare lucru, anyway. Chiria si mortgage-ul nu merg taiate pentru ca pantof si cartof. Facturile nu merg taiate nici alea – cel mult mai scad cand trece iarna, da’ nu cu foarte mult. Haleala…plm, nu prea merge taiata. Haleala de la lucru nu merita taiata – ca-i mai ieftina decat aia de-acasa, lol. Ar merge taiata cafeaua, da’ daca ajung la asa ceva, cre’ ca am probleme mult mai serioase. Si parca n-am muncit niste ani ca sa ajung sa ma calicesc la cafea. Iesirile-n oras iarasi nu prea merg taiate. Ca parca nu vrem sa traim ca harciogii sau sa ne calicim cu lista-n mana la restaurant “ah, as lua aia, dar e cam scumpa, hai sa cer un pahar de chiuvi-water”. Iar restu’ cheltuielilor sunt in mare irelevante.

Pula mea.

Intre timp, salariul mediu in Londra e de vreo 2200 de lire pe luna (net). La nivel de UK, salariul mediu e de 1528 de lire (net). No comment. Pentru ca efectiv nu stiu ce-as putea spune la asa ceva. Momentu’ ala in care doar partea ta de cheltuieli e cu vreo 50% mai mare decat salariul mediu.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

89 Responses to “Cheltuieli”

  1. Tibanul says:

    Are tata o vorba: Bani ai, bani cheltuii.

  2. Adi says:

    Cheltuielile lunare nu sunt cea mai precisa metoda de a verifica daca ai un stil de viata sustenabil: in ultimele 30 de zile am iesit pe plus cu 5,000 de euro, dar pe ultimele 3 luni cu doar 3,000, adica in lunile precedente am iesit pe minus cu vreo 2,000. De fapt, au fost diverse chestii platite pentru perioade mai lungi sau nimereala de momente de calcul, ca daca refac calculul peste 2 saptamani o sa imi iasa cu totul altceva. Si daca iau ianuarie, cand platesc si cheltuielile de intretinere pe tot anul (in avans), ies chiar aurolac.

  3. Mbf says:

    Strict comentand fara sa cunosc, mi se pare imens sa dai 600 pe luna pe iesiri. Eu aici nu am loc de din astea, dau 700 asigurarea. Nu ies des, nici nu am timp. Mancat la lucru nu, o cafea sau un snack, si gandiduma calitativ, sunt bani la gunoi, mai buna a mea de acasa. Starbucks mi se pare f scump. Nu as banii aia ca principiu, si daca ias avea, ias pune in banca pe numele copilului, ias pune la mortgage.

    Imbatranim, si muncim prea greu pt a-i arunca pe prostii. Mi se pare imens avionul, credeam ca e mai ieftin, dar e sezonul.

  4. Orbu says:

    da’ parca nu-i OK nici sa dai pe restaurante cat dai pe mortgage, la o adica. Sau…?

    Nu, nu e ok. Da’ tu ai mortgage-ul mic. In general, presupun că lumea plătește o rată mai mare la casă.
    Oricum e mult, dar plm.
    570 / ieșiri în 3?Zi mersi că nu sunteți 4, într-o săptămână în UK am cam ajuns aproape de 500 :((. Bine, nici nu știu eu pe unde e ieftin și bun .

    Dar îmi sar în ochi 3 chestii.

    1) Pare relativ puțin chirie CL + mortgage < 2200 lire. Chiria aia include și gaze, curent, gunoi ( întreținere)?.

    2) Nu plătiți tramvai-metrou – ceva transport in comună – pe acolo? Înțeleg că trebuie să faci rodajul la Merc, da' e Londra, mă gândesc că-i dificil să circuli doar cu mașina.

    3) 880 de lire pe două bilete e ceva, preț de BA, ne-rezervat din timp. La modul că, în general, mai poți reduce costurile aici, doar din planificare.

    Momentu’ ala in care doar partea ta de cheltuieli e cu vreo 50% mai mare decât salariul mediu.

    Păi da, presupun că salariatul cu venit mediu n-are rate chiar la Merc nou, nu iese chiar de 500 de lire pe lună în oraș, că ce plm e aia, probabil că nu îi zboară pe ai lui cu bilet luat din scurt și nici nu merge in concedii care costa mai mult decât salariul pe două luni.
    Fiecare cât îl ține lungul nasului.

  5. Manowar says:

    Mmmda, am si fost la niste restaurante un pic mai scumpe luna trecuta, dar suntem si trei pe nota de plata, cum ar veni. La cateva iesiri…se cam aduna.

    1) Pare relativ puțin chirie CL + mortgage < 2200 lire. Chiria aia include și gaze, curent, gunoi ( întreținere)?.

    Mortgage e relativ mic. Chiria pe-aici in schimb e ceva mai mare. Londra, plm. Nu, nu include facturi, alea-s pe cardul sotiei.

    2) Nu plătiți tramvai-metrou – ceva transport in comună – pe acolo?

    Am pus metroul (pentru mine) la “iesiri”, dar nu era mare lucru, gen 30-40 de lire. Eu merg pe jos la lucru, ca e cel mai usor. Cu masina fac un pic mai mult (dimineata, trafic) si cu transportul in comun fac simtitor mai mult lol.

    570 / ieșiri în 3?Zi mersi că nu sunteți 4, într-o săptămână în UK am cam ajuns aproape de 500 :((. Bine, nici nu știu eu pe unde e ieftin și bun .

    Stiu eu, dar plm, cand iesi cu nevasta … parca nu o duci la cateaua lesinata srl. Ca presupun ca nici tu n-ai adunat alea 500 de lire la Gregg’s. Asa, plm, pe terasa de la lucru unde-o mai frec eu cand n-am chef de nimic ma costa cafeaua 2.8 lire. Da’ nu cred ca ar vrea s-o duc acolo.

    Tu ar trebui sa stii cum e – se cam aduna cand sunteti mai multi.

  6. Aburu says:

    Ar fi interesant de vazut cheltuielile totale ca 2 persoane cu suma facturilor. Asta e, viata scumpa in uk banii ‘se circula’ pt cine se mira ca sunt salarii mari (nu e neaparat relevant salariul mediu, multi traiesc la limita saraciei, na nu ti permiti casa daca esti casiera sau paznic la sainsbury) nimic exagerat in lista ta poate doar biletele de avion dar aia nu e recurent. Daca mai adaugi haine sau alte chestii prin casa creste si mai mult. in avans 1 an platesc si eu asigurare la masina (paranteza am reusit sa imi scad cu 80£ pt anul viitor … mi a dat admiral un quote, m am uitat pe confused.com, am facut comparatie si i am sunat gen ‘dincolo era mai ieftin’ … si mi au dat si ei aceeasi rata. am inteles ca ‘asa se face’ altfel platesti aiurea)

  7. Deria says:

    Ce-s alea “economii”?

  8. Manowar says:

    Ce-s alea “economii”?

    Banii care nu se duc pe pula pentru ca-i prea frig afara pentru a avea nevasta-ta chef sa iasa mai des.

  9. super_fotbal says:

    Boss. Specifica si tu cate iesiri la restaurant sunt acolo, sa nu creada lumea ca te duci ca blogeru la fish and chips toata ziua! :)))

  10. Orbu says:

    Ca presupun ca nici tu n-ai adunat alea 500 de lire la Gregg’s.

    Plm, doua zile :/.
    Nu la Gregg’s, că mai bine stau acasă decât așa.
    Bine, asta era în deplasare, mai complicat cu gătitul, să prostim copiii că e mișto, alea.
    Dacă e chestia să locuiesc acolo (oriunde, nu neapărat UK, e valabil și în România) nu mergem zilnic să mâncăm în oraș că nu am contract să îmbogățesc toate cârciumile, sau trimit soția să muncească ceva serios, să cheltuim salariul ei pe cârciumi <3.

  11. ivanilici says:

    Daca ai, cheltui fara sa te uiti prea mult la ce si cum. Daca n-ai, te uiti la fiecare ban pe care-l dai.
    Am facut si eu un exercitiu din asta si m-am speriat. Pai, luna asta am dat 6k pe un ceas pentru mine (al treilea pe anul acesta), 2.4k pe altul pentru doamna (ca, na, cadou de final de an), 2.6k pe doua costume, iesirile au fost si alea vreo 500, abonamentul copilului la dentist reinnoit inca vreo 200, supermarket, piata cam 300 si alte habar n-am ce-uri care, adunate, au ajuns la inca vreo 500. Plus ca zilele astea ai mei isi aniverseaza ceva ani de la casatorie si cadou o iesire si pentru ei, nu mai stiu cat, e bine macar ca o impart cu sora-mea.
    Si, vorba ta, hai ca nu iau ceasuri si costume lunar, da’ vine vremea de planuit vacante si nu pot sa stai chiar oriunde, nu poti sa mananci la impinge tava sau la coltul strazii, mai ales cand esti cu copilul. Si daca nu-s vacante, avem pianul copilului, tenisul familiei etc. Ba parca as si lua alta masina anul viitor.
    Per total a fost un an nebun in care-am cheltuit cam mult, iar singurele chestiuni care-si pastreaza sau cresc valoarea sunt ceasurile. In rest, vreo 30k s-au dus pe fereastra. Gone, baby, gone! Si nu stiu daca as fi dispus sa fac vreun exercitiu in care sa renunt la ceva. Da’ poate ca n-ar fi rau sa incerc sa vad cum e sa cheltui ca acum 10 ani cand eram platit cu 3.5k/luna si n-o duceam absolut deloc rau, ba chiar reuseam sa si pun deoparte.

  12. Manowar says:

    Ar fi interesant de vazut cheltuielile totale ca 2 persoane cu suma facturilor.

    Habar n-am, ca nu m-am uitat in contul sotiei – si oricum, la noi nu-i chiar o situatie normala (ca omul normal nu plateste si chirie si mortgage, plateste una sau alta)

    Ce pot sa-ti spun e ca treaba – pana la mutarea-n Londra – statea cam asa:

    – 650 mortgage
    – 350 masina
    – 300-400 facturi (anotimp)

    Si-n rest, haleala, iesiri, alea (mult mai ieftine in zona aia).

    Sa zicem…

    – 400 supermarket
    – 300 iesiri

    Restul chestiilor (Amazon, plm) nu le pun la socoteala, ca nu cumperi in fiecare luna aceleasi chestii.

    In total, probabil vreo 2100 – aka 1050 de persoana.

    Evident, la alea mai adaugi diverse (cumparaturi dubioase, concedii, vreo iesire mai “la fite”, pula mea-uri de-astea)

    Boss. Specifica si tu cate iesiri la restaurant sunt acolo, sa nu creada lumea ca te duci ca blogeru la fish and chips toata ziua! :)))

    Am uitat, da’ nu prea multe. Gen 70-130 de iesire, in functie de restaurant. Practic, cand daca iesi in weekenduri din casa, se cam aduna. Si 70-130 la 3 persoane nu-nseamna mare cacat. Cea mai scumpa mi se pare c-a fost 130 (partea noastra, ca am iesit cu niste prieteni). Cea mai ieftina…habar n-am. Probabil pe la 70.

  13. Rads says:

    Cea mai scumpa mi se pare c-a fost 130

    Ha… eu si mandra mea suntem uneori pasionati de fine dining… si cam o data la 3 luni iesim la un restaurant de genul, unde nu scapam fara 250-300 de lire (full tasting menu cu drinks pairing pentru 2).. si stii care e chestia? Merita 100%! In cativa ani cand or sa apara ceva boraci nu o sa mai avem timp si bani de asa ceva, si pana la urma nu sunt aici sa muncesc sa imi bag banii la saltea ca sa imi iau o ghereta in Romania sa fac agroturism.. sunt aici sa traiaesc si sa ma simt bine. Singurul lucru la care ma uit e ca la sfarsitul anului, cand imi fac calculele de net worth, sa fiu pe plus. In ultimii 7 ani de cand am inceput sa tin socoteala, am iesit in fiecare an pe plus, am trecut de la un net worth negativ de jde mii de lire (student loans si alte nebunii) la plus jde mii de lire, si in timpul asta am bagat si mai multe stele Michelin ca margaretele agrotustice din Transilvania… asa ca great success!

    Singurul sfat pe care il am e sa nu luati in considerare perioade scurte de timp cand vine vorba de strans bani/economisit si etc etc… cum zicea oracolul din Omaha… investing is a long term business and incredibly boring.

  14. gabi says:

    Cand iau salariu, il impart in 3 mari categorii: rata, facturi, cheltuieli lunare fixe / economii / restul :). Trag cu dintii ca suma care se duce la economii sa fie acceasi in fiecare luna. Dar cum zici si tu, in fiecare luna “apare ceva”. Cred ca am vreo 2 maxim 3 luni pe an, in care nu apare nimic..

    Problema e ca, instabilitatea asta economica din ro duce si la instabilitatea alcaturiii unui buget fix, de ex “rata” e mereu in sus (fuck robor & shit), deci una dintre parti e mereu in crestere, iar daca vreau ca “economii” sa fie mereu egal => “restul” se cam diminueaza..

  15. Manowar says:

    si cam o data la 3 luni iesim la un restaurant de genul, unde nu scapam fara 250-300 de lire (full tasting menu cu drinks pairing pentru 2).. si stii care e chestia? Merita 100%!

    Eu nu-s cu de-astea, ma lasa rece chestiile de genul. Mi se pare ca mai mult au murdarit farfuria de pomana la cat iti aduc sa “gusti”.

  16. Rads says:

    Mi se pare ca mai mult au murdarit farfuria de pomana la cat iti aduc sa “gusti”.

    Haha.. intr-adevar! Chestiile astea nu sunt pe placul tuturora. Sunt pana la urma cheltuieli personale bazate pe placerile personale! Unii isi sparg banii pe masini noi, pe haine de designeri, pe iesiri in club, pe restaurante simandicoase, vacante de lux .. pe orice. E vorba de gusturi personale pana la urma, d’asta nu cred ca e ok sa judeci pe cineva cu chestii de genul: mi se pare ca spargi enorm de mult pe iesiri in oras, sau de ce ai dat 800 de lire pe bilete de avion. Fiecare face ce vrea cu banii lui; singurul moment in care zic ca nu e ok sa spargi aiurea banii e cand cheltuiesti mai mult decat castigi, si apoi te plangi ca de ce e economia cum e si ca de ce ramai cu mana’n cur in x ani dupa ce ai castigat mai mult ca x-ulescu, si dai vina pe x, pe y, pe partidu cutare si pe generatia cutare. Am impresia ca pana la urma totul se reduce la educatie economica, sau mai bine zis, la lipsa ei.

    Anywhore, daca acum te simti un pic aiurea ca ai spart atatia bani luna asta, cand ai sa fi pe sezlong la hotelul ala de 5 stele, cu liabilities-urile tale mai mici ca acum (mortgage), si cu asset-urile mai mari (contul de economii/cash)… nu cred ca o sa te doara la maciuca niciun pic 🙂 !

  17. Manowar says:

    Ah, pai, nu te “judec”. Ziceam doar ca eu nu fac de-astea, ca nu ma pasioneaza. Eu sunt un om simplu din popor: mie daca-mi aduci mancare, adu-mi, nu-ti bate joc cu 10 grame de whatever.

  18. animaloo says:

    bai, totusi mi se pare ca ai iesit bine la 3500 cheltuiti. Eu cam atat fut fara bilete de avion. Da euro nu lire, dar plm.
    Oare sa incep sa fac si eu calcule sa vad pe ce?

  19. Deria says:

    Ma, eu va felicit daca reusiti sa puneti deoparte si 5 lire.

    Ca io n-am reusit neam.

  20. Andrea says:

    Hai ca sar si io cu cheltuielile mele pe 30 de zile:

    Facturi:334
    Doctori/app: 175
    Afterschool: 383.50
    Cash scos pentru diverse:150
    Mancare lucru: 100
    Supermarketuri:264
    Restaurante/Takeaway:160.9
    Cafele,cadouri,obligatii,postapuliincur:222
    Zbor+Hotel:392

    Total:2180 daca am calculat bine

  21. Andrea says:

    Si da, in absolut fiecare luna apare un cacat, luna trecuta m-au costat biletele pentru ai mei vreo 500. Nicio luna fara liniste =))

  22. Andrea says:

    Am uitat metroul, 130 pe luna.

  23. kj0r says:

    Cu articolul asta m-ai starnit sa fac si eu un calcul al cheltuielilor pe ultima perioada ( pt o persoana)
    Chirie 325 lire
    Supermarket 200 lire
    Mancare la munca: 40 de lire(cand nu imi pun de acasa)
    Haina de iarna 150 lire
    Parfum 60 lire
    Abonament sala 20 lire
    Mancat in oras 50 lire
    Bilete de avion 550 lire ( luate cu doua luni in avans)
    Abonament telefon 11 lire
    Transport public 100 lire

  24. Rads says:

    Daca tot facem asta; cheltuielile mele anuale fixe; fara iesit in oras, imbracat, mancat sau concedii!

    Mortgage £5,460.00
    Student Loan £2,172.00
    Car Loan £4,359.48
    Council tax £1,550.28
    Service Charge £1,260.00
    Car Insurance £1,197.28
    Train £810.00
    Gym £612.00
    Electricity £756.00
    Cleaner £480.00
    Water £442.92
    Mobile Phone £360.00
    Internet £348.00
    Dental Insurance £186.60
    TV License £148.44
    Window Cleaner £102.00
    House Insurance £88.00
    Pet Insurance £61.44
    Car Tax £20.00

    Total £20,414.44

  25. animaloo says:

    ah 3500 + 2180???

  26. animaloo says:

    metrou: 130 pe luna – sambag pula. Si eu credeam ca al meu e scump, nu de alta dar era sa faca contabila atac de panica la 860Sek (~86e)

  27. Andrea says:

    + 600 ce trimit pentru chirie
    Deci 3500+2780

  28. Dan says:

    Ma surprinde ce puțin cheltuiti pe mâncare. 400 lire? La 3 persoane? Noi in Canada cheltuim 1000-1500 lunar pe mâncare cu 2 copii.

  29. Andrea says:

    Metroul ala e intre zona doi si unu, daca ma aventurez in alte zone care nu au treaba cu lucrul, mai platesc careva zeci pe luna, dar am bagat costul fix al abonamentului.
    Si e 3500+2910 atunci.

    Deja ma uit dupa alte joburi =))

  30. Vitiligo_Guy says:

    Intreb si eu asa. De ce biletele alea de avion sunt asa scumpe?

    Eu am facut Germania – Londra cu 100 de lire, cu Ryan Air. Luate cu 2 saptamani inainte.

  31. animaloo says:

    as putea sa ma risc sa zic ca “muica, da scumpa e londra”.

  32. super_fotbal says:

    M-am gandit si eu ce cheltuieli am si am realizat ca am cam pierdut legatura cu realitatea. Ca am cheltuieli fixe sub o mie si restul de bani nu sunt in cont. :))

  33. Andrea says:

    Poate fi si ieftina, stiu de oameni care cu venituri sub 2000, reusesc sa puna deoparte 1000 pe luna.

  34. Akhenaton says:

    @Andrea da, dar probabil doar arata ca oamenii, in fapt, ei fiind ursi ++

  35. LamaLuiOcam says:

    Mancare de la tomberon/food bank 0£
    Hartie igienica de la munca 0£
    Apa calda/dus la munca 0£
    Dormit sub birou 0£

    Total: Te duci dracu ba baiatule.

  36. Andrea says:

    Mai, presupun ca au un scop bine definit. E de admirat vointa si perseverenta, ca ma gandesc ca le-ar fi destul de usor sa cheltuiasca banii economisiti.

  37. Orbu says:

    Acesta e un articol care-mi trezeste ganduri triste. Ma uit ( in cont) si plang.
    Moneda: Euro.
    Cheltuielile sunt cam pe familie asa.

    3857 Cheltuieli de vacanta suplimentare ( vacanta fusese platita in avans )
    43 Telefonie nr. Tari Vacanta
    Subtotal vacanta : 3900 ( sunt ceva mai mari ca au mai fost niste cash pe la mijloc, da’ nu-mi aduc aminte exact cat)

    49 Restaurante iesiri, chestii Romania
    69 haine
    120 Supermarket
    144 Motorina ( nici nu am folosit maisna prea mult in ultima luna :/)
    42 Telefonie nr. Ro ( incl. sotie, incl ceva mai mult credit pentru roaming indisponibil, desigur)
    270 Cadouri
    15 Jocuri pt. copii de pe Steam
    41 UBER
    113 Intretinere pe doua luni
    260 Baby Sitting
    280 Cheltuieli cu copiii cat am fost noi in vacanta
    62 Curentu`
    29 Cablu+Internet+Netflix
    490 3 Zboruri UK pentru Ianuarie
    16 Abonament softuri si diferite chestii online
    PULA Chirie, Mortgage, sau alte rate – Sacalacabum, asta e marea economie, pe cale sa se schimbe…


    Total costuri aparte de vacanta EUR 2042 .
    Scump, da’ tot asa, e bine ca am de un’ sa tai. Si cam tre’ sa tai ca ce pula mea facem aici.
    De pus, tot am pus pe dreapta, dar nu prea mult, ca asa e la contractori, cand pleci in vacanta pierzi si banii pe zilele pe care nu le mai muncesti.
    Si in decembrie va fi tot asa, trist, dar macar am efectuat majoritate cheltuilelilor. Cred.

  38. Manowar says:

    PULA Chirie, Mortgage, sau alte rate – Sacalacabum, asta e marea economie, pe cale sa se schimbe…

    Mda, unul din motivele pentru care vreau sa achit si eu mortgage-ul mortii mai rapid. Ca ma uit in cont si ma bufneste rasul uneori. Ras d-ala nervos 🙂

  39. LamaLuiOcam says:

    @Mano cum e mortgage-u o problema cand ti-l platesc chiriasii?

  40. Manowar says:

    @Mano cum e mortgage-u o problema cand ti-l platesc chiriasii?

    Pai, nu e o problema la modul ala. E o problema la modul “daca-l platesc chiriasii inseamna ca stau chiriasii acolo, in loc sa stau eu; daca stau eu si inca nu-i achitat, inseamna ca am de platit o rata la el; daca, pe de alta parte, e achitat si stau eu acolo, atunci chiar nu e nici un fel de problema lol”. Eu vreau sa ajung la ultima varianta. Da’ inca nu-s acolo.

    Nu-i o problema cu mortgage-ul in sine. E doar o chestie de “e mai haioasa viata cand n-ai de platit rate”. Desi, ma rog, e o iluzie, pana la urma. N-ai rate, ai facturi. Si p-alea o sa le tot ai pana crapi.

    Realist vorbind, nu-i nici un fel de problema nici acum, cand platesc si chiria si mortgage. Gen nu plang de foame p-aici. Da’ astept sa pot spune si eu ca Orbu “PULA chirie, mortgage sau altele”. C-asa-i frumos. Din pacate, pana platesc eu pula aia, mai trebuie sa treaca un an-doi. Scumpe casele aici.

  41. animaloo says:

    bah. mai nasol e cand te uiti cat ai cheltuit lunar si realizezi ca cam atat o sa castigi la anu 🙁 si te gandesti ca poate primeste doamna un cacat de 300e/lunar

  42. Adi says:

    Ma, eu va felicit daca reusiti sa puneti deoparte si 5 lire.

    Mie mi-au ramas pe anul asta bani de o motocicleta noua, dar nu intentionat si nu cred ca ai vrea sa facem schimb de locuri. Banii nu compenseaza prea multe lucruri in viata.

  43. Orbu says:

    bah. mai nasol e cand te uiti cat ai cheltuit lunar si realizezi ca cam atat o sa castigi la anu ? si te gandesti ca poate primeste doamna un cacat de 300e/lunar

    Pai, poate e cazul sa faci ceva sa castigi si la anu’ macar ca anul asta, nu?

  44. Rads says:

    nu cred ca ai vrea sa facem schimb de locuri. Banii nu compenseaza prea multe lucruri in viata.

    Nu compenseaza pentru ca sunt lucruri diferite. Bani, fericire, sanatate, familie, prieteni. Toate sunt separate dar si intortocheate din anumite puncte de vedere. Dar sa nu aud chestii de genul mai bine sarac si fericit decat bogat si trist. Urasc cand oamenii implica ca din cauza banilor nu sunt ei fericiti.

  45. Adi says:

    Urasc cand oamenii implica ca din cauza banilor nu sunt ei fericiti.

    Lol! Nu, dar daca pretul pentru banii aia e ceva ce nu ai da? Gen “mi-am anulat vacanta din motive de serviciu si am ramas cu 3000 de euro din asta”? Si aduni 1000 de ici, 3000 de colo si treci la 5 cifre de “economii” pe care nu intentionai sa le faci (pe langa alea intentionate).

  46. vinil says:

    Rads
    Eu zic ca mai bine sa fii bogat si fericit decat sarac si trist. Si mi se pare ca, in afara de cateva cazuri, cam asa merge lumea, aia cu sarac si fericit e valabila doar daca ai 20 de ani si petreci verile in Vama Veche, la cort, gen.

  47. super_fotbal says:

    O lipsa acuta de bani poate fi cu adevarat cauza de nefericire si asta nu e ceva exceptional. Cand ai asa ceva poti fi fericit doar daca esti complet idiot sau urmezi vreo secta.

  48. animaloo says:

    Orbu: astia mi-au oferit posturi prin malta/viena, dar nu merge asa. Mie imi trebuie aici 🙂
    si e mai greu cu consultanta, dar vedem

  49. Orbu says:

    Gen “mi-am anulat vacanta din motive de serviciu si am ramas cu 3000 de euro din asta”? Si aduni 1000 de ici, 3000 de colo

    Mda, pai daca pui problema asa vacanta asta “m-a costat” si rata pe 18 zile lucratoare – adica inca 2 vacante “full piele”, cu de toate – practic as fi putut “economisi” 5 cifre intr-o luna, da’ pana si eu ma prind ca-i nesanatos sa pun mereu problema asa.

  50. Adi says:

    Nu ai inteles. Se intampla lucruri, anulezi concediu, ramai cu niste bani pe care ii pusesei pe lista de cheltuieli si fara concediu facut. Nu e chiar modul optim de a “economisi”. Si nici nu am pus in plus si zilele de concediu neefectuate, care teoretic se platesc daca nu le iei: eu vreau concediu, nu banii pe el.

  51. Rads says:

    Ca sa explic; cand am zis:

    Urasc cand oamenii implica ca din cauza banilor nu sunt ei fericiti

    Ma refer la cei care au bani, nu la cei care nu au bani. Idiotii aia care mananca rahat cu: prefer sa fiu mai sarac dar mai fericit; trogloditii aia care sunt incapabili sa traiasca si pun nefericirea lor in carca muncii pentru bani. Am cunoscut niste oameni care se tot plangeau ca lucreaza prea mult (12-14 ore pe zi), nu isi vad familia, nu au concedii… dar au bani… pai daca esti tu prost ingramadit si nu iti faci un echilibru in viata, nu e vina banilor 🙂

  52. Orbu says:

    @Rads: Nu merge mereu asa. Totul suna frumos daca consideri ca orice om are oricand un numar nelimitat de optiuni la dispozitie. Dar practic, orice om are azi un numar foarte limitat de optiuni, nu neaparat daca azi am un job/ afacere (ce-o fi) de 14 ore pe zi si X bani, are si optiunea de 7h/zi X/2 bani.
    S-ar putea sa fie jobul ala / business-ul ala vs. somer juma de an / 1 an. Sau chestia aia vs
    7h si X/n bani, cu n>>2.

    Stii cum e. As prefera sa fiu un pic mai sarac, dar nu neaparat mort de foame.
    Exemplu practic.
    Cand lucram 80h/ saptamana ( intre 8 si 16 din fiecare 24), la un moment dat, as fi preferat sa fiu un pic mai sarac si sa am mai mult timp liber. Ba, dar un pic nu la jumatate. Ori, eu aveam 2 joburi si nu prea era loc niciunde de redus norma semnificativ.
    Era ori 2 joburi , ori 1, iar eu aveam doua, ghici de ce.
    Si-a durat mai bine de 6 ani pana cand mi-am permis sa fiu din nou mai liber si-un pic mai sarac, decat in momentul in care am renuntat la timp. Si cam asa e peste tot.
    Plus, nu-ti garanteaza nimeni ca in momentul in care vei fi putin mai sarac vei fi mai fericit, ca depinde si pe ce se construieste fericirea aia si de ce-are nevoie sa existe.
    Ca eu din ce-am observat e ca, printre altele, sunt si (multi) bani necesari.

  53. Manowar says:

    Plus, nu-ti garanteaza nimeni ca in momentul in care vei fi putin mai sarac vei fi mai fericit, ca depinde si pe ce se construieste fericirea aia si de ce-are nevoie sa existe.
    Ca eu din ce-am observat e ca, printre altele, sunt si (multi) bani necesari.

    Pai, cei mai fericiti sunt aia care-s cu adevarat prosti. Da’ prosti la modu’ ala … gen avataru’ ignorantei. Aia care nu gandesc mai departe de ziua de ieri, nici macar aia de azi.

    Uite, eu am luat contractu’ asta pentru bani. In rest, totul era mai bine la fostul job. Da’ TOTUL. Banii imi ajungeau, imi ramaneau, faceam economii fara sa ma chinui etc. Pula mea, la fostu’ job am adunat bani sa-mi platesc apartamentul din Romania, sa iau casa aici, rabla etc. No stress. Si aia pe vremea cand aveam si boracu’ la gradinita, deci costuri simtitor mai mari.

    Si cam orice prost de pe planeta ar fi stat acolo linistit. Ca pula mea, “e bine” – mai putin prostul care scrie comentariul asta. Pentru ca te uiti in jur, iti miroase a recesiune nitel – ba chiar mai mult. Si te gandesti “hei, coaie, parca n-as vrea sa ma prinda cu datorii si pula mea, lol”. Asa ca haida, fuga dupa bani.

    Eh, vezi tu, prostul n-are problema asta. Lu’ ala nu-i miroase a criza nici cand a venit deja criza. Ala nu-si pune problema ca “dar daca maine cresc dobanzile la 10%”. Ala nu se intreaba “dar daca eu sau sotia ramanem fara job”. Ala nu are nici un fel de intrebari de-astea. Isi mananca linistit sandwichu’ si-l doare-n pula – e fericit.

    Precum vezi, e foarte usor sa fii fericit si cu mai putini bani. Nu-i neaparat inteligenta abordarea, da’ Dorel e fericit. Il doare-n pula de chestii cu economia/politica, ca oricum nu le-ntelege.

    Cam asa si tu – munceai 16 ore pentru ca nu erai destul de prost. Ca daca erai, era totul OK si erai fericit 🙂

  54. NitroZeus says:

    Asa, grosso modo, ca nu pastrez chitante.
    Umflu la maxim pana ajung la suma peste care sunt destul de sigur ca nu trec.
    Unele cheltuieli se deduc (partial) pe firma, zic doar ce dau de la mine.

    Euro/luna

    mancare (doar mofturi/bautura/desert si ce pun pe masa cand am musafiri, restul platesc socri) – 600
    ajutor copii/gospodarie – 350
    masina – 200
    motocicleta – 300
    haine – 300
    antrenament 1 (impreuna cu fiica-mea, abonament/echipament) – 150
    antrenament 2 + 3 – 50
    vanatoare – 300
    parfumuri/mostre/diverse – 300-400
    CD-uri – 100-150
    ebooks – 50
    masaj – 100
    drumetii/plimbari (foarte des) – sa pun si aici un 100, chit ca am tinut cont de asta la masina/haine/mancare
    munte – 100
    cafele in oras/bautura/uatevar – 100
    tigari – 50
    ieseala – 200
    cadouri – 500
    =====================================

    Anul asta.
    Euro/an (partea mea)

    3 vacante – 3000-4000
    2 vacante Austria placa – 2000 (acum va fi mai mult, ca merg cu fiica-mea)
    dintar – 2500
    filigorie + alee + diverse prin gradina – 2000
    o trusa pentru fiica-mea – 3000
    2 porci + macelar + diverse (azi lol) – 1200

  55. Deria says:

    Banii nu compenseaza prea multe lucruri in viata.

    Eu zic ca e bine ca esti acum in acea pozitie care sa-ti permita sa scrii asta. No irony intended. 🙂

    N-am reusit sa fiu saraca si fericita.

  56. LamaLuiOcam says:

    @Mano Tin sa te contrazic tovarashe. In recesiune dobanzile scad. Dupa cum vezi daca te chinui un pic si esti dispus sa schimbi lender-u poti gasi dobanzi de MORTgage de la 1-1.8%. Problema in recesiune e ca n-ai de unde plati rata nici cu 0% dobanda #altexFaraBuletin

  57. Manowar says:

    @Mano Tin sa te contrazic tovarashe. In recesiune dobanzile scad. Dupa cum vezi daca te chinui un pic si esti dispus sa schimbi lender-u poti gasi dobanzi de MORTgage de la 1-1.8%. Problema in recesiune e ca n-ai de unde plati rata nici cu 0% dobanda #altexFaraBuletin

    1. Gandire simplista si privire superficiala.
    2. Aia era o enumerare – nu ziceam ca in criza cresc dobanzile. Desi pot creste. Depinde de scenariu, depinde unde sunt rates deja, depinde daca te uiti la inflation, deflation sau stagflation, depinde de ce fac si altii in timpul ala (FED)…Hai succes sa reduci tu interest rates daca aia au chef de-un hike, sa vezi ce se intampla cu moneda ta.

  58. Doru Vlad says:

    Citesc pe aici si parca e scenariul la o reclamă la berea Bucegi. Mă aștept sa scrie unul” Noi să fim sănătoși! Bere Bucegi La bine și la rău!”

  59. RV says:

    Prin noiembrie eram la Milano in aeroport, cu zborul intarziat. Ma uitam la parfumuri si am vazut “caban” de la YSL. Vreo 320 eur.

    Am stat pe ganduri daca sa il iau. Nu ca nu imi permit dar as fi chiar nesimtit sa dau atat pe un parfum.

    Fast forward o luna, mi-a ramas in cap si nu am de unde sa il cumpar. Si imi pare atat de rau de nici nu aveti idee. Ideea e ca experiente/placeri/iesiri/etc > bani in cont

    Si ca sa fiu si putin on topic, in ultimele 5 luni am cheltuit vreo 9000 eur in Polonia, fara sa am de platit masina sau combustibil. O fi mult, o fi putin? Nu stiu si nici nu ma intereseaza. Tot in acelasi timp am pus deoparte dublu.

    Sincer sa fiu, m-as baga la un leasing pentru un multistrada 1260s sau s1000xr, dar tare e ca daca se duce economia in pula o sa ma coste motorul ala de sa ma cac pr mine. Si nu vreau sa repet greseala lui orbu cu masina.

  60. Sabotor says:

    in ultimele 5 luni am cheltuit vreo 9000 eur in Polonia, fara sa am de platit masina sau combustibil. O fi mult, o fi putin?

    Depinde tovarase.

    Tot in acelasi timp am pus deoparte dublu.

    Sincer sa fiu, m-as baga la un leasing pentru un multistrada 1260s sau s1000xr, dar tare e ca daca se duce economia in pula o sa ma coste motorul ala de sa ma cac pr mine. Si nu vreau sa repet greseala lui orbu cu masina.

    Dublul ala pus deoparte ar acoperi costul unui multistrada, asa ca ce leasing?

  61. RV says:

    Pai nu vad de ce as da banii jos cand pot sa o iau in leasing si, practic, sa pastrez banii. Nu prea acopera in totalitate, versiunea S e vreo 23k.

  62. Sabotor says:

    Nu prea acopera in totalitate, versiunea S e vreo 23k.

    Adica mai ai asteptat inca o luna. Nu mi se pare o tragedie

    Pai nu vad de ce as da banii jos cand pot sa o iau in leasing si, practic, sa pastrez banii.

    Nu vreau sa-ti zic ce/cum sa faci cu banii tai, da’ la modul in care ai formulat problema – adica ti-ai lua motorul ala ca-ti place, da’ ti-e frica sa risti un leasing din cauza economiei… in situatia in care oricum ai banii aia… pai ce sa zic, nu prea pare un mare risc… adica daca se economia da semne ca se duce-n cap, pac te duci si achiti leasingul, ca ai banii aia, deci risc spre 0.

    Exceptand cazul in care totalul economiilor tale sunt banii aia stransi in ultimele 5 luni. Caz in care pentru mine motorul ar fi ultima prioritate….

  63. quotw says:

    Ma uitam la parfumuri si am vazut “caban” de la YSL. Vreo 320 eur.

    Anul trecut am platit 170 pe unul (50ml) . Cel mai scump ever (sper că ever)- sa ne intelegem, eu am inceput sa-mi iau din alea mai la treișcinzeci de euro acu’ vreo 5 ani, că pula mea, nu te poți duce la clienți mirosind a Farmec 16, că li se pare prea exotic, cred.
    Sper să țină minim 3 ani! Că-ntr-un an n-am consumat 15. Și sper să nu se degradeze mirosul în timp, na.
    Și mi se pare ciudat că ”mi s-a întâmplat” treaba asta, că 2 ani înainte parfumurile ălea standard din aeroporturi mi se părea că miros destul de bine. Apoi am dat cu nasul prin ceva colecții limitate și mi-am promis că n-o să mă ating de așa ceva când un coleg și-a luat ceva Armani (tot special) de 180 Eur, care, ce-i drept, mirosea superb. ( Bine, atunci câștigam alți bani). Am și scuipat în sân și m-am închiat s-alung satana ispititoare, da’ n-a funcționat. Trecând săptămânal prin aeroport, mă simțeam ca un alcoolic angajat barman.
    Cum mă duceam să ”doar mă uit, nu duc mâna la portofel”, cum venea vreo pizdă, ginea fix la ce mă uitam și începea să împartă pufuri în stânga și-n dreapta.

  64. Andrea says:

    Pe mine m-a tinut un parfum 10 ani si nu s-a degradat. Si tot aveam mai mult de 80% =))

  65. Orbu says:

    *Bănuiesc că jucat copiii la calculator ? ( legat de Quotw ). Dacă încep să-njure p-aici să nu credeți că am personalități multiple.
    Bine, am, dar ma abțin.

  66. Orbu says:

    10 ani si nu s-a degradat. Si tot aveam mai mult de 80% =))

    Hopaa. E vreun secret, să te țină 10 ani? Sper că nu 10 parfumuri.

  67. Orbu says:

    WinKey+L

    Au amprentele înregistrate :)).

  68. RV says:

    @ sabotor: perfect de acord, dar una e pretul si alta r costul. Da, pot achita leasingul si pot eventual si vinde motorul. Dar nu vinzi motor de 20k de pe o zi pe alta in conditii de criza intr-o tara in care salariul mediu e pe la 700.

    Ce vreau eu sa spun e ca situatia mea nu e cimentata. Daca se prabuseste firma la care lucrez sau daca imi pica firma (proprie) sau daca se iveste ceva major eu nu o sa pot investi cu motorul. Asta e diferenta dintre pret si cost.

    Avea orbu un articol mai vechi in care explica cum si-a luat el ceva masina cand a prins la ceva bani si chiar daca pretul era cateva zecinde mii, l-a costat in total vreo suta de mii pentru ca nu avea capitalul la dispozitie. Eu am 24 de ani si da, cam alea sunt singurele economii.

    @orbu – hehe. Eu cand am mirosit pentru prima data parfumul asta am zis ca pute. Parfumul asta e ca melodiile alea de rahat gen ruby (stinge lumina) – e atat de respingator incat devine atractiv.

    Sau poate sunt eu snob.

  69. RV says:

    Scuze de typos, nu scriu de pe device-ul obisnuit.

  70. capsunaru says:

    Bai, spargeti mult,plm.Inteleg,Uk,scump ca dracu,pretentii de confort,”umpic” de distractie…
    In Sp,Madrid in speta(nu vreo suburbie),viata e mai simpla,mai ales pentru un santierist cu muuulti saci de umplut.Cand mergeau toate bine,ma refer 2002-2015, economiseam mai putin decat acum,cand castig pe jumatate(minimalism+munca mai putina/usoara)…Ah,si eu n-am simtit criza…
    Pai,o luna,”inainte”, arata cam asa:
    -acasa, (2 copii+maica-mea) ,1000
    -chirie 300 €
    -rata masina 300
    -iesiri in oras 100
    -abonamente transport(2) 120
    -internet 30
    -celulare(2)15
    -tigari 150
    -beutura 100(coniacele mele… 🙂
    -mancare (2 pers) 400
    -pranzul meu zilnic la munca (la bar)250
    -neprevazute+diverse pt plozi(pachete,bani,carpitze,adidasi etc) 300
    Nu bag avioane,concediu in fiecare august,vreo eventuala vacanta de maxim o saptamana, excursiile copiilor, intretinerea masinilor lor,aifoane,airsoft,hobby-uri:colectii auto 1:18, renovari in apartamente,mobila comanda,cheltuieli la tzara-paznic+caini,etc
    Ar fi vreo 3065 cheltuiti, la venituri de 5000(medie) eu, si 1000 sotia
    Economisire lunara:aproape 3000.Scazand paragraful de mai sus,ramaneau curati vreo 12/15000 anual

    Acum,minimalistic 🙂 ,lasand patroneala(firma,contracte,furgonete,taxe,shpagi pe unde trebuia),adica simplu lefegiu (la negru), produc un pic peste 2000,iar sotia 1300.Am lasat alcoolul, tigari imi fac (20 €/luna),masina super-ieftina (si doar una),chirie zero,haine naveta/munca Primark,( 🙂 ), fara furgoneta ,,rata 180 (Fiat),rate doua apartamente aproape zero, samd.Plus ajutor social 430/luna,ca uitasem…#saraclipit
    Pun deoparte ,in medie,1200 lunar

  71. capsunaru says:

    * ah, si-acasa trimit acu’ 1200 lunar…mi-a scapat.
    (copii mari,cheltuieli mai mari 🙂 )

  72. Sabotor says:

    daca se iveste ceva major eu nu o sa pot investi cu motorul. Asta e diferenta dintre pret si cost.

    Boss, odata ce-ti iei motor/masina, uita de faptul ca, plm, le vinzi ca sa recuperezi investitia, daca intri in cacat. Recuperezi 40%. poate, depinde de cat de repede ai nevoie de bani. Nu-ti iei masina/motor ca pe un fel de investitie, e o prostie asta. Daca ti-ai luat masina/motor, uita de banii cheltuiti cu aia.

    Dar, tu ziceai de leasing si ce sa faci. In cazul asta, problema ta ar fi ca daca intri in buda, nu mai poti plati leasingul. Dar tu ai banii aia deja, pusi deoparte. Deci din punctul asta de vedere (ca nu poti plati leasingul), 0 riscuri (din punct de vedere al achizitiei).

    Eu am 24 de ani si da, cam alea sunt singurele economii.

    Daca alea sunt singurele tale economii, uita de motor/masina care sa coste cat toate economiile tale, chiar si luat in rate/leasing. Serios. Sau daca traiesi pe principiul YOLO, go for it. Caz in care te doare-n cot de leasing, doar ai banii aia deja.

    Alfel spus, pana la urma, eu nu prea inteleg ce vrei. Ai banii de motor, da’ te ingrijoreaza daca poti s-o scoti la capat cu leasingul. Daca esti genul de om calculat cu finantele, n-o sa iei niciodata in considerare sa cumperi o masina/motor (chestie ce se devalorizeaza extrem de mult, extrem de repede) ce costa cat toate economiile tale. Daca te simti tanar si vrei sa traiesti clipa, pula mea, ai banii aia deja, asa ca de ce-ti bati capul cu costul leasingului?

  73. Sabotor says:

    Ah, inca o chestie cu leasingul… in momentul in care nu-ti mai permiti, pula mea, asta e, le dai cheile de la motor si ura si la gara. Ca e leasing….

  74. RV says:

    Când am zis că pot să vând motorul încercam sa duc firul tău logic mai departe.

    Problema mea nu e ca trebuie plătit motorul ăla (în leasing sau cash). Banii is acolo.

    Problema e că nu am garanția că în 2019 de Crăciun o să fac banii ăștia. E foarte posibil să fac muuuuult mai mult la fel cum e foarte posibil să și sug pula trăind din economii.

    Am mai scris eu pe aici că am niște idei care ar necesita capital pentru început (d’oh), și mi-aș permite să iau motorul și să finanțez ideile, dar nu mi le voi permite pe amândouă plus să trăiesc în caz de recesiune d-aia strong.

    Concluzia, at least on my side, e că nu îmi permit motorul ăla chiar dacă pot să-l cumpăr.

  75. capsunaru says:

    18000 pe o motocicleta ??Include scaun cu rotile ??
    asculta un mosh,paralizia e nashpa…

  76. Sabotor says:

    Pai exact ce am zis eu, boss. Esti dinala calculat cu finantele? Iti bagi pula-n el motor. Vrei sa traiesti clipa si te doare-n cot de ce se intampla maine? Iei motorul. In ambele cazuri nu te impiedici de leasing…

  77. NitroZeus says:

    Și sper să nu se degradeze mirosul în timp, na.
    Pastreaza-le la loc intunecat si temperatura constanta. Fereste-le de temperaturi extreme.
    Ideal e frigiderul pentru vinuri. Ma rog, un dulap departe de calorifer e foarte OK.

    Daca le pastrezi corect, nu se degradeaza, dar se modifica usor in timp indelungat. Nu se modifica intr-un mod previzibil. Ma rog, poate ca pe undeva vreun chimist capabil care cunoaste formula va reusi sa intuiasca posibilele schimbari. Poate.
    Nu toate uleiurile esentiale (naturale sau de sinteza) se modifica la fel in timp. Anumite note se vor estompa usor, altele vor deveni putin mai pregnante. Teoretic. Practic sunt extrem de putini cei care au o astfel de memorie olfactiva incat sa sesizeze diferentele. Asta in conditiile in care 99% dintre oameni cu chiu cu vai detecteaza cateva note. Marea majoritate percep parfumurile ca fiind monobloc, nu recunosc deloc notele, poate doar pe cele arhicunoscute.

    Cand nu le pastrezi corect, prima data vor avea de suferit uleiurile cele mai volatile, adica notele de varf. Parfumul devine mai plat.

    Nu toate parfumurile se strica in acelasi mod, deci nu vor avea un acelasi miros.
    Dar daca s-a dus pe pula de tot, iti vei da seama usor.

    ===

    Czech & Speake Oxford and Cambridge. Pentru ca nimic nu se potriveste mai bine la taiatul porcului ca o lavanda regala flancata de rozmarin si menta. :)))

  78. NitroZeus says:

    Evident, iarasi am belit citarea.

  79. Orbu says:

    Ideal e frigiderul pentru vinuri. Ma rog, un dulap departe de calorifer e foarte OK.

    Da, stiam eu ca am nevoie de frigider de vinuri, da’ nu-l puteam justifica, ca nu prea pastrez vinurile alea bune atat de mult cat sa aiba nevoie de frigider.

    Practic sunt extrem de putini cei care au o astfel de memorie olfactiva incat sa sesizeze diferentele

    Eu am si memorie olfactiva si sensibilitate. Nu fantastica, cred, copilul cel mic ne bate pe toti, cred c-am sa-i montez un bec si-o folosesc pe post de senzor de gaze si alte chestii, da-s destul de ascutit, cat sa-mi dau seama cand un parfum isi schimba mirosul.
    Am avut din alea ieftine de supermarket ( sub 20 de euro, bine, nu prea le poti spune parfumuri da-n fine) si miros ele cum miros initial, da’ dupa 2-3 ani, majoritatea-s fie apa/spirt, fie DDT curat.

  80. NitroZeus says:

    Eu am si memorie olfactiva si sensibilitate. Nu fantastica, cred, copilul cel mic ne bate pe toti, cred c-am sa-i montez un bec si-o folosesc pe post de senzor de gaze si alte chestii, da-s destul de ascutit, cat sa-mi dau seama cand un parfum isi schimba mirosul.
    Am avut din alea ieftine de supermarket ( sub 20 de euro, bine, nu prea le poti spune parfumuri da-n fine) si miros ele cum miros initial, da’ dupa 2-3 ani, majoritatea-s fie apa/spirt, fie DDT curat.

    Fra, tu te referi la cele deteriorate. Pe alea normal ca le ginesti. Ar fi chiar culmea sa nu fie asa. Plm, chiar n-ai cum sa nu-ti dai seama ca-i ranced/otetit.

    Diferentele la care ma refeream, despre care spuneam ca nu sunt detectabile de catre oricine, sunt cele dintre parfumul produs acum vs exact acelasi parfum (aceeasi formula) produs in urma cu multi ani si depozitat corect. Diferentele astea sunt subtile.
    Asta era ideea, daca-l depozitezi corect, poti sa-l ai mult si bine.

    In 2-3 ani s-au stricat din cauza ca nu le-ai pastrat cum trebuie. 2-3 ani e nimic. Am parfumuri de zeci de ani care n-au nici pe dracu.

    Cat despre pretul parfumurilor, stai linistit, sunt destule parfumuri ieftine si bune. Chiar si la 20 de euro gasesti, doar sa cauti.
    Asta e chiar unul dintre domeniile in care iti iei muie la greu daca te ghidezi exclusiv dupa pret.

  81. Adi says:

    Acum multi ani am lucrat cu un tip care ajunsese ulterior director de vanzari la Hugo Boss (si mai multe branduri). Nu in Romania, ci global (birourile erau prin UK pe vremea aia).
    Costul de productie la cel mai scump parfum al lor era de multe ori mai mic decat pretul de raft. “Multe ori” insemnand mult peste 10.

  82. Orbu says:

    Diferentele la care ma refeream, despre care spuneam ca nu sunt detectabile de catre oricine

    Simt diferenta intre cum miroase si parfumul asta acum fata de anul trecut. Doar ca e ok, momentan miroase doar altfel, interesant, ceea ce-i ok.

    Costul de productie la cel mai scump parfum al lor era de multe ori mai mic decat pretul de raft. “Multe ori” insemnand mult peste 10.

    Nici nu te poti astepta la altceva. Mare parte din esentele folosite sunt produse industrial, ca-s fie sintetice, fie sunt extrase prin procese industriale. Practic smecheria sa faci un parfum bun e reteta. Nu e ca si cand am optiunea sa il cumpar mai ieftin din alta parte.

    Ca o paralela grosolana, tatal cuiva din familie cumpara in perioada tranzitiei, de la Oltchim, hipoclorit de sodiu, substanta de baza in majoritatea inalbitorilor vremii.
    Il cumpara in butoaie de 60l la pret gen 3000 lei ( vechi) pe litru.
    II dilua adaugand 5x apa, il imbutelia in bidoane de plastic si-l vindea la cca 6000 de lei/ l en-gross.
    Concurenta era inalbitorul ala din reclame, ACE, dar ala clasic, ca astea noi nu cred ca mai sunt pe baza de clor – nu mai poti sa speli si tu o crima cinstita – iar ala costa ~15 000 lei retail.
    Nu stiu care era pretul en-gross, dar mai mare decat ce-am spus mai sus si era mai diluat, cam la 60-70% din concentratia pe care o vindea nenea asta. Avea in plus avantajul reclamei, ambalaj mai atractiv si ceva parfum ieftin care sa mai taie din mirosul imputit de clor care mai ramanea dupa diluare.

    Banuiesc ca, altfel, aia de la ACE cumparau hipocloritul semnificativ mai ieftin, ca e o diferenta cand esti mic antreprenor si cari 20 de butoaie intr-un camion, fata de cand ai contract de aprovizionare de ordinul zecilor de tone pe luna.

  83. NitroZeus says:

    Acum multi ani am lucrat cu un tip care ajunsese ulterior director de vanzari la Hugo Boss (si mai multe branduri). Nu in Romania, ci global (birourile erau prin UK pe vremea aia).
    Costul de productie la cel mai scump parfum al lor era de multe ori mai mic decat pretul de raft. “Multe ori” insemnand mult peste 10.

    Asa este. Parfumurile au un adaos enorm. De aci si mafia din aceasta industrie de zeci de miliarde.

    Tocmai adaosul asta mare m-a facut de multa vreme sa ciulesc urechile, sa ma interesez, sa studiez, sa colectionez. Poate ca voi putea porni in viitor o astfel de afacere.
    Gasisem in China acum ceva ani tot ce trebuie, am fost gata sa incep, dar am renuntat in ultimul moment. Era prea incalcita situatia. Nu am fost sigur ca banii pe care ii am sunt de ajuns, nu eram sigur pe ce stiu, cu transportul iarasi au fost ceva probleme. Mna, plm, n-am avut curaj sa ma arunc cu capul inainte.

    Ideea este in felul urmator: la milioane de bucati/an pretul de fabricatie in mod sigur este sub 2 euro/buc indiferent de sticla. Bine, la milioane de bucati vandute pe an, parfumurile respective nu contin ingrediente premium si, evident, in nici intr-un caz ingrediente exorbitant de scumpe (ambergis, oud, iris samd. naturale, nu de sinteza). Astea sunt apanajul parfumurilor de nisa, parfumurile respective fiind foarte scumpe. Asta nu inseamna ca este obligatoriu ca toate parfumurile scumpe de nisa sa contina ingrediente premium.

    Cand esti mic si vinzi foarte putine sticle pe an, vrei sticla proprie si ingrediente premium, este clar ca nu vei scoate sticla la 2 euro.
    Nu ai brand puternic, nu bani multi pentru publicitate, esti renumit doar in cercuri foarte restranse, practic te stiu cativa cunoscatori mofturosi, nu ai expunere, nu ai retea de magazine. Vei vinde pe unde apuci. Nu tu vei avea parte de halca cea mare.
    In timp, daca vei scoate produse exceptionale, poate ca vei ajunge incetul cu incetul sus. A se vedea Andy Tauer (L’Air du Desert Marocain – de vis), omul orchestra, el face totul, a scos cateva parfumuri excelente, a devenit renumit.

    Scoti un parfum bun foarte ieftin:
    1. Il vinzi prin lanturile de hipermarketuri la un pret foarte mic, in cantitati foarte mari.
    2. Il vinzi prin mall-uri, magazinele din aeroporturi, sau in propriile magazine (Chanel) la un pret mare. Trebuie sa fii puternic financiar pentru a putea impinge brandul in fata.

    Vezi cazul Cuba Gold vs Jean Paul Gaultier Le Male. Unul e 5-7 euro, altul e 70 euro, a fost si mai mult in vremurile sale de glorie.
    Cuba Gold e o copie buna a JPGLM. Nu identic, dar e un parfum BUN. Se vinde in hypermarketuri (Auchan, Carrefour, DM).
    JPGLM a facut furori in urma cu ani buni. Datorita/din cauza designului a fost adoptat de comunitate LGBT si hype-uit la greu.

    Sephora este detinuta de LVMH. LVMH detine de asemenea o multime de branduri de parfumuri – Dior, Givenchy, Guerlain, Loewe, MF Kurkdjian, Aqua di Parma, Kenzo.
    Deci nu e de mirare ca Sephora tine preturile foarte sus. Are spate, reclama puternica, magazine mari pozitionate foarte bine.

    In 2014 IFRA (International Fragrance Association) a restrictionat drastic folosirea uleiurilor esentiale naturale. Au motivat aceasta actiune prin grija fata de speciile pe cale de disparitie (ex santal mysore, india), grija fata de animalele (ex mosc) si grija fata de consumatori (alergii 2%, ex muschi de stejar/oakmoss). Acum practic grosul firmelor producatoare de parfumuri folosesc ingrediente fabricate de Givaudan, IFF, Firmenich.
    Bine, putea IFRA sa renunte doar la respectivele uleiuri, nu sa restrictioneze drastic folosirea tuturor uleiurilor naturale. Dar plm colosii astia (Givaudan, IFF, Firmenich) nu trebuie ajutati sa faca si ei miliarde peste miliarde?

    Din 2014 toti producatorii au trebuit sa-si reformuleze parfumurile. Putini sunt cei care au reusit sa reformuleze corespunzator.
    De atunci au devenit cautate pe ebay si in diferite alte locuri, parfumurile pre-2014.

    Practic smecheria sa faci un parfum bun e reteta.

    Prin cromatografia de gaze se poate afla formula. Bine, e nevoie si de un nas (parfumier) talentat. Nu il vei clona 100%, dar nici nu e nevoie. Faci varitatii pe tema respectiva. Ba poate aduci niste imbunatatiri.

    Cum pana corbului ti se modifica tie parfumul intr-un an, numa tu stii. :)))

  84. Adi says:

    1. Il vinzi prin lanturile de hipermarketuri la un pret foarte mic, in cantitati foarte mari.

    Nu. Consumatorii de parfumuri nu le cumpara de obicei din hypermarket pentru ca stiu ca pe-acolo gasesti doar ciurucuri. Si in magazinele serioase de parfumuri nu intri cu parfum de 5 euro, chiar daca pe tine te costa 2 (desi supraestimezi constul) pentru ca le scazi nivelul preturilor si nu au interes in asa ceva. Am fost in echipa care a avut o asemenea disputa cu Metro + Carrefour (global) pentru un asemenea produs care submina prin pret categoria de produse din care facea parte, chestia aia (si solutia gasita) se preda la agentii de vanzari ani de zile dupa aceea.

    Prin cromatografia de gaze se poate afla formula

    Da, se poate afla si se poate face un parfum identic pentru 1-2 euro per sticla, dar nu ai unde sa il pui pe raft. Pana il vinzi de acasa si ajungi la un volum semnificativ, nepotii tai vor fi batrani.

  85. Adi says:

    Nu stiu care era pretul en-gross, dar mai mare decat ce-am spus mai sus si era mai diluat, cam la 60-70% din concentratia pe care o vindea nenea asta. Avea in plus avantajul reclamei, ambalaj mai atractiv si ceva parfum ieftin care sa mai taie din mirosul imputit de clor care mai ramanea dupa diluare.

    Pretul engross la hipoclorit e la maxim 25% din cat il poti lua in cantitati mici, gen butoi. Dar engross inseamna sa cumperi cateva vagoane saptamanal, cu comenzi continue si volum planificat pe 3-6 luni in avans, etc. Dar nu in asta era avantajul Ace, poti sa faci unul cu concentratie tripla dar nu inalbeste mai bine, ci coloreaza galben, asta face clorul. Hipocloritul de capul lui nu e inalbitor, ci “galbenitor”, smecheria e combinatia de substante care sa albeasca (si nu are inalbitori optici in compozitie). Am fost in fabrica la linia de productie de Ace la fabrica din Timisoara (are o istorie foarte complicata, mai ales licentele la detergenti erau amuzante) si mi-au povestit oamenii pe-acolo ce si cum, dar nu m-a interesat sa aflu toate detaliile ca eu eram acolo pentru o chestie legata de niste soft pe care il facusem cu o companie din Timisoara si care ajunsese sa fie folosit pentru o perioada si de fabrica aia. Nu am mai tinut legatura, nu stiu daca au schimbat ceva prin formula dar nu cred, era deja optimizata si nu prea puteai sa mai faci si altceva decat sa mai schimbi parfumul din cand in cand.

  86. NitroZeus says:

    Nu. Consumatorii de parfumuri nu le cumpara de obicei din hypermarket pentru ca stiu ca pe-acolo gasesti doar ciurucuri.

    Cum nu se vand? Nu e plina Romania de STR8 din hypermarketuri? Pentru parfumuri ieftine pe care le ia Gheorghe pe langa kilu de cartofi si 2 beri hypermarketul este numa bun.
    In magazinele specializate nu prea au loc astfel de parfumuri ieftine pentru ca lumea e snoaba rau.
    Plm vad la mine in gasca. I-am sfatuit sa cumpere de pe net (notino, esentedelux, parfumu, elefant), dar ei tot de la Douglas, Sephora. Sa-mi trag palme ca unii nici macar nu o duc stralucit dpdv financiar, dar prefera sa ia mai scump din magazin.

    Majoritatea cumpara parfumuri in functie de brand, numele parfumului, designul sticlei, hype-ul creat. Mirosul nu conteaza.
    Plm Versace Yellow Diamond 400 lei. :)))) Asta trebuia sa fie in Lidl cu 15 lei.

    Da, se poate afla si se poate face un parfum identic pentru 1-2 euro per sticla, dar nu ai unde sa il pui pe raft. Pana il vinzi de acasa si ajungi la un volum semnificativ, nepotii tai vor fi batrani.

    Pai, da, aci e smecheria, sa ai unde sa le vinzi.

  87. Adi says:

    STR8 a bagat o tona de bani in publicitate pana sa vanda ceva. Poti si tu sa o faci? Parca vorbeam de inceput un business in domeniu, cu bani putini, etc.

    Nu e doar chestie de snobism, cand vrei sa cumperi un parfum vrei sa il mirosi fara mezeluri si peste langa tine si eventual cu un consultant de vanzari care sa te ajute sa gasesti ceva pe gustul tau daca nu ai deja ceva preferat in minte. Acum 20 de ani cand lucram in aviatie in aeroportul Otopeni erau niste magazine foarte spalate (pentru vremurile alea) in care toti “vanzatorii” erau scoliti regulat de companii mari in domeniu, iar sefii de tura aveau o expertiza de invidiat (unul imi era vecin). Daca intrai in magazin si nu stiai ce vrei, aveai sanse mari sa iti recomande (nu din prima, dar in mai putin de 3 minute) ceva care sa iti placa si in 90% din cazuri sa il si cumperi. Fa asta in Auchan, te rog 🙂
    PS. Tot acolo niste tipi de la securitate imi spuneau ce bani incaseaza casierul si ce rest da de pe un monitor 320×200 alb-negru cu camerele instalate la vreo 2-3 metri de casa de marcat. Si erau 16 valute in care se faceau incasari si dadeau rest. Din pacate nu am reusit sa conving nici unul sa ma invete cum faceau, desi eram prieten cu directorul lor (de la care am primit cadou un receiver GPS prin 1999-2000, specializat pentru nave si mare cam cat o jumatate de cartus de tigari). Oricum am verificat ca oamenii nu spuneau povesti, am comparat cu bonurile de casa de marcat.

  88. NitroZeus says:

    STR8 a bagat o tona de bani in publicitate pana sa vanda ceva. Poti si tu sa o faci? Parca vorbeam de inceput un business in domeniu, cu bani putini, etc.

    Plecasem de la asta:

    Nu. Consumatorii de parfumuri nu le cumpara de obicei din hypermarket pentru ca stiu ca pe-acolo gasesti doar ciurucuri.

    Da. Am mentionat mai sus in trecere ca am incercat in trecut si ca urmaresc sa fac in viitor afaceri in acest domeniu. Dar atat. Restul era doar o scurta trecere in revista a dedesubturilor din lumea parfumurilor pentru a se intelege in linii mari cum stau treburile.
    Nu am nici pe departe si nici nu voi avea puterea celor din spatele STR8. Plm, au avut campanie publicitara la TV de milioane. Ani de zile rulau spoturile lor intruna.

    Lol. Chiar nu ma visez vreun viitor Andy Tauer.:))) Nu ca ar fi absolut imposibil. Da nu m-am pregatit/gandit niciodata la asa ceva.
    Ma intereseaza in primul si in primul rand sa recunosc un parfum bun cand il miros, sa stiu care sunt parfumurile mainstream la moda, sa inteleg de ce plac, cum gandesc cumparatorii, sa cunosc cat mai multe note (sintetice si naturale), sa pot cumpara cand va veni vremea o formula in cunostiinta de cauza, pentru ca vreau sa stiu sigur cat/ce valoreaza ceea ce cumpar samd.

    Bine, e si un hobby placut. Un fumator, un cafegiu, sau o persoana careia ii place se deguste cate un pahar ar trebui sa inteleaga usor si poate chiar sa adopte acest hobby.
    Dimineata la o cafea si o tigara, sau seara cand ma lafai in fotoliu cu laptopul in poala si cu un pahar de vin/coniac/rom in mana imi place sa ma dau cu cate un parfum si sa adulemec indelung incheietura. Si in timpul zilei o fac de multe ori.

    Asa, ca fapt divers, Jovan angajase pe post de nas un timp care habar n-avea de parfumuri. Era un chimist care se pricepea doar la arome alimentare. :)))
    Si cu toate astea Jovan Sex Appeal si Jovan Musk au fost in anii 70 echivalentul american al STR8-ului de la noi. Toti le aveau, peste tot le puteai simti.
    Bine, nici Jovan nici STR8 nu m-au dat vreodata pe spate.

    Geir Ness (Geir for Men – alt parfum bun) a aparut de niciunde. Nici el n-avea o pregatire in domeniu. Bine, a fost popular in urma cu multi ani (anul 2000), dar nu a stiut sa profite de valul de popularitate pe care a reusit sa-l produca in randul pasionatilor de parfumuri. Vad ca acolo a ramas. Putea ajunge sus.

    Nu e doar chestie de snobism, cand vrei sa cumperi un parfum vrei sa il mirosi fara mezeluri si peste langa tine si eventual cu un consultant de vanzari care sa te ajute sa gasesti ceva pe gustul tau daca nu ai deja ceva preferat in minte.

    Parfumurile foarte ieftine merg bine in hypermarket. Sunt bine targetate pentru o anumita categorie de cumpartori.
    Despre aceste parfumuri spuneam ca nu merg vandute in magazinele de profil. Asta pentru ca, precum bine ai subliniat mai sus, magazinele respective (Sephora, Douglas samd) nu isi vor taia craca de sub picioare. Adica plm ei nu stiu cum sa faca sa iti induca ideea ca pe parfumuri TREBUIE sa scoti multi bani din buzunar, pentru ca mai apoi sa bage pe rafturi parfumuri ieftine?! No fucking way! Si uite asa i-au dresat pe poporani sa decarteze la greu bani multi pe parfumuri de cele mai multe ori mediocre. Musai sa asocieze parfumurile de designer cu ceva scump. Asta in conditiile in care le poti lua online la jumatate. Tot online poti lua si mostre la greu.

    De probat nu prea ai ce proba in magazin, dar se mizeaza pe lipsa de educatie olfactiva, pe snobism si pe obiceiul de a cumpara impulsiv.
    In magazine testez grosier parfumurile, sa vad care sunt cat de cat pe gustul meu. Asta dupa ce citesc in prealabil review-urile celor care in ani de zile mi-au castigat increderea si admiratia si cu care corespondez in particular. Dupa care cumpar mostre online (1-2-5-10 ml).
    Sunt parfumuri renumite care nu au reusit in multi ani sa ma convinga sa cumpar o sticla (ex Amouage Interlude, L’Artisan Parfumeur Timbuktu, Knize Ten, Creed Aventus). O data la 6-12 luni le mai dau o sansa. Meh! Next.
    Evident, nu inseamna ca daca nu imi plac mie, nu sunt bune. Chiar nu ma erijez intr-un fin cunoscator, nu sunt vreo referinta in domeniu. :)))
    Daca chiar vreau sa testez doar in magazin fara sa mai cumpar mostre, atunci testez de enspe ori, nu doar o data si tot aplic pana ma conving ca imi place. Am mai procedat si asa, dar rar (ex Chanel pour Monsieur, Amouage Gold, Dior Homme Intense, Dior Fahrenheit). De luat le-am luat tot de pe net, ca-s mult mai ieftine.
    Pe de o parte e mai usor si sigur sa cumperi mostre online si sa testezi linistit acasa sau la birou in mod repetat decat sa tot dai prin mall-uri. Pe de alta parte prin mall-uri mergi oricum, nu doar pentru parfumuri.

    Acum 20 de ani cand lucram in aviatie in aeroportul Otopeni erau niste magazine foarte spalate (pentru vremurile alea) in care toti “vanzatorii” erau scoliti regulat de companii mari in domeniu, iar sefii de tura aveau o expertiza de invidiat (unul imi era vecin). Daca intrai in magazin si nu stiai ce vrei, aveai sanse mari sa iti recomande (nu din prima, dar in mai putin de 3 minute) ceva care sa iti placa si in 90% din cazuri sa il si cumperi. Fa asta in Auchan, te rog ?

    Eh, persoanele respective erau consilieri de vanzari in a adevaratul sens al cuvantului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *