Craciun pe bordura
Poate n-ati observat, dar e Craciunul – plus-minus.
Stateam eu afara la 7:30, la 0 grade, cu cafeaua in bot si mi-am dat seama ca pentru mine, Craciunul inseamna doua chestii:
– extra bani. Pentru ca de cand lucrez eu in domeniul asta, vine cineva si intreaba “…si…cine poate lucra de Craciun? Vreun voluntar?”. Si se face tacere. Si iau eu o mecla de-aia de inmormantare in patru acte si zic “bine…pot lucra eu, asta e, cineva tre’ sa fie aici”. Si toata lumea imi multumeste pentru sacrificiu, iar eu am in continuare o mecla de inmormantare si toata lumea ma compatimeste. Uite, saracutul de el, lucreaza de Craciun, ca noi sa putem petrece timp cu familia. Bawww. Deja va dau lacrimile, asa-i? Dupa care ies eu din incapere si incep sa ma cac pe mine de ras. Trollolol, astia vor suporta rude, vizite, miliarde de vase spalate, cumparaturi carate si inghesuiala si pula mea.
Iar eu voi veni la lucru, voi face cam un sfert din timp pe drum, ca nu mai e trafic. Si o voi arde pe jewtube sau ceva zi-lumina, pentru ca, surpriza, si clientii nostri sunt in vacanta si-o ard cu familia. Pula munca. Asa ca bani in plus si zile libere pentru alte ocazii mai importante. Asta e, cineva tre’ sa se sacrifice. De ce nu eu?
Bai, si cand te gandesti c-as putea sa fiu acasa. Nu, adica pe bune “acasa”, ca nu as avea unde sa merg. E inchis peste tot, lol.
– early warning: holy shit, inca un an de Ondilol. Yup. Se fac cam patru ani de Ondilol in curand.
Si cum discutam eu cu cana asta de cafea, mi-am dat seama ca-i tare bine. Si inca mai sunt valabile cele mai multe chestii de aici. zic “cele mai multe” ca, fara sa stau prea mult de analiza, n-am mai bagat un heroes de retea de ceva vreme. Dar cui ii pasa? Facem in continuare glume proaste – FOARTE, FOARTE proaste – si radem de ele ca doi idioti cate jumatate de ora.
Cand stau si ma gandesc, nu-mi dau seama cum de mi-am futut atatia ani aiurea cu tot felul de femei care mai de care mai lovite, mai terminate, mai distruse. Si-o sa zica repede vreun putoi limbist ca “daca erau asa, asta spune ceva despre TINE”. Asa-i. Stiti ce spune despre mine? Exact ce spune despre toata lumea: ca habar n-aveam ce-mi lipsea. Acum stiu. De 4 ani stiu. Da’ pana acum vreo 4 ani, habar nu am avut. Si nu ai habar pana nu intalnesti persoana potrivita.
Eu habar n-aveam ca-mi lipsea o tipa cu care sa rad in halul ala fara de hal – stadiul ala la care te doare toata mecla, burta, nu mai poti respira etc. Habar nu aveam ca-mi lipsea o tipa care sa stea langa mine cand vedem un film si sa-si bata joc de intriga, de actori, de nu stiu ce figurant din scena aia. Habar nu aveam ca-mi lipsea o tipa care sa ma trezeasca la 3 a.m ca-i arde de futut, ca a doua zi sa-mi pice ochii-n gura la lucru si sa am nevoie de 10 minute pentru a citi un mail. Si tot asa.
Serios, voi v-ati intrebat vreodata “bai, de ce mama/tata nu mi-a(u) zis ca de fapt, ceea ce vreau este…”? Habar n-am cum a fost la voi, da’ mie-mi spuneau tot felul de tampenii sinistre. Ca, pula mea, sa intalnesti o femeie care nu stiu ce studiaza sau a studiat, faceti o nunta, va faceti o casa impreuna, poate si-un borac…Hah, ce, ma? Ca o femeie gateste bine, ca herpaderp. Bai, nu zic, asa o fi, da’ eu nu vreau sa-mi deschid nici firma de imobiliare, nici restaurant. Da’ ar fi fost dragut sa-mi fi spus “fiule, de fapt, o sa vrei sa iesi cu una la cafea care nu vorbeste prea bine limba ta, asa c-o sa scoata din ea o bozgoreala de-aia sinistra gen “fotele” si o sa-ti zboare cafeaua pe camasa de ras – si-apoi o sa ti-o bage la spalat cu vreo prostie de-a ei rosie, asa ca o sa ai o camasa roz-albastra la final, dar va ridica din umeri si va spune ca parca arata mai bine acum”. Asa, ca exemplu.
Si, una peste alta, cam asa-i cu Craciunul pentru mine. Nu dau doua flegme pe restul vrajelilor. #fieca, sa fim mai buni, sa cumparam mai multe, sa ne punem mai multe poze cu sarmale pe facebook. Sau cu bradul, alea. Si sa discutam despre spiritul Craciunului. Hai sictir.
De Craciun, eu sarbatoresc doar X ani de cand n-am mai avut chef sa fac vreun compromis pe plan personal, X ani de cand nu am mai avut chef sa aud de “cariera” si “planuri” si “mama zice ca…” si alte gunoaie. Altfel, mai am vreo 7 ore de munca pe ziua de azi. Munca de-asta, fix ca postul asta.
Ramane cum am stabilit si pentru Revelion si Paste. #fieca eu sa-mi beau cafeaua si sa meditez la ce misto e viata cand ti-o faci misto. Si #fieca restu’ sa-si suporte alegerile cu stoicism.
S-o tineti tot asa, cat mai mult de acum inainte!
Pula mea – m-ai intristat 🙂
Pentru ca teava sau de ce?
Misto concluzia,faptul ca de Craciun realizezi ca esti impacat cu alegerile tale,e de 100 de ori mai tare decat agitatia de a tine “traditia” pulii cu sarbatorile asa cum se cuvine and shit.
De la un fraier de pe net: Jos palaria pt tine Manoware
Aaaaww..how cute
In Romania e normal sa fie o sarbatoare salbatica si unde tot ce conteaza e ca masa sa fie plina de haleala si bautura. Adica, deh, ani de lipsuri i-au aruncat pe unii in extrema cealalta, dar surprinzator e ca si in lumea civilizata cam tot la asta se reduce de niste ani.
Strict pt chestia asta, la mine Craciunul si Revelionul este in fiecare zi. Nu mananc nimic in plus din ce nu mananc … chestii de genu.
Dar Craciunul este mult mai mult de atat. Imi place ce reprezinta pt tine si cum ai pus-o in cuvinte. Felicitari!
Stii, desi nu te cunosc, dar citesc ce scrii din anul 2-3 BO, pari mai linistit, deci felicitari ei. 🙂
Sa-ti traiasca ca si eu ma simt la fel. Nu ca ar conta pentru tine dar no, ma laud si eu. Craciun Fericit? Trollolol
Merge asa cand aia cu care locuiesti sunt , in mare, toti pe care de intereseaza “sa-i vezi” aka sa relationezi cu ei . Daca vrei sa te mai intalnesti cu unii, cu altii, de sarbatorile astea e mai toata lumea libera si traditional un prilej bun. In plus unele sarbatori se nimeresc frumos, cat sa poti face “bridge”, sa te alegi cu o saptamana intreaga libera, etc.
Altfel , da , daca n-ai planuri si locuiesti intr-o tara civilizata, sau muncesti pentru o companie dintr-o tara civilizata , e ok sa muncesti de Craciun.
Pana acum , in Romania , n-am intalnit compania pentru care sa merite sa lucrezi de Craciun , ca in general discutia e altfel. Stii tu cum.
Ia ici “ceva bani”(maruntis) si lucram sarbatorile “prin rotatie”. “Ca stim noi ca oricum nu e de munca atunci” . Ma planific mereu sa lucrez sarbatorile in anul in care demisionez :D.
La astia d-acu e bine. Nu cred ca lucreaza nimeni de Craciun sau de anu’ nou. Desi am mai auzit de clienti care pun Go Live de Anu Nou si pe urma fac presiuni sa lucreze lumea, pentru ca dead line.Plm.
Buuun, ești bun!! Exact ce n-am eu, deși am totul. Aia ai tu.
Felicitări si un nou an bun !
Celebrarea Nasterii Domnului este prilej de mare sarbatoare pentru romani ca popor majoritar crestin ortodox.
Romanul prost cu gesturile elegante de cioban se imbata si mananca penisabil de mult…pentru ca e Craciunul.
Pai, avand in vedere ca intre voi sunt 10 ani diferenta, ai cam avut de asteptat sa te prinda din urma. In plus, nu vad de ce ai regreta timpul petrecut pana atunci. Orice schimbare, cat de mica, in mersul vietii tale de pana la J. ar fi putut sa nu ti-o mai scoata in cale pe J at all. Like never.
Si, daca n-ai fi gasit-o, cum ai mai fi putut tu da sfaturi de genul “fa ca mine, la 30 de ani, ia-ti una de 20, mai tanara, mai frumoasa si mai desteapta ca aia de pana acu’, care ti-a mancat ficatii”?
Mie nu numai ca mi-au zis chestii, dar au si cautat sa le impuna, la modul jegos. In fine, a trecut partial, unii s-au retras la loc cu verdeata intre timp.
Si n-am brad. Am o creanga mare, frumoasa, impodobita, atarnata pe perete. Arata frumos sub ea Lenovo-ul meu IdeaPad Z710 (da, e una din rarele ocazii cand ma laud, chit ca nu l-am pus inca in functiune, il privesc ca Gollum pe my precious).
In rest, sa fiti sanatosi si fericiti in continuare.
Craciunul si Revelionul is zilele alea in care nu gatesc io, gatesc altii si io merg la golit.
E grav! Serios!
Craciun fericit!
Cand viata e o cvasi-vacanta permanenta, nu e greu sa ai o relatie ok, desi, categoric, sunt oameni care si in conditii din astea s-ar descurca lamentabil.
Insa cred ca in ziua de azi, majoritatea relatiilor sunt de kko si oamenii se poarta de kko din cauza stresului, a (lipsei) banilor si diverselor dependente (ne facem ca nu vedem problemele mai de substrat cu educatia si sistemul de valori).
Testul adevarului in situatia de fatza e primul copil, daca relatia e in parametri asemanatori si in urmatorii 2-3 ani dupa marele si fericitul eveniment, treaba e cu adevarat buna si are sanse de viitor si pe termen lung.
Da’ de ce primul si nu al patrulea?
Facand abstractie de alte postari ale tale pe aceeasi tema (sa nu tragem concluzii pripite, right?) din experienta directa tind sa cred ca majoritatea celor un singur copil isi cam plang soarta (chiar si dorit fiind, iubindu-l, etc.) iar 4 li se pare de domeniul SF -ului, chiar si cand SF -ul se deruleaza sub ochii lor.
Sigur, la un moment dat poti intra in ritm si ajungi si la 4 si chiar peste 🙂
Dar in Anglia asta cam inseamna sotie casnica (si barbatul sa-si permita) sau familie putred de bogata.
Ca si la americani sistemul vs copii e de asa natura incat inevitabil trebuie (si e mai convenabil) sa importe forta de munca adulta decat sa incurajeze bastinasii sa produca ei insisi copii.
Binenteles, asta si in contextul occidentalului obisnuit cu sau care tinde spre un anumit “stil de viata”, sensibilos la nevoia de atentie “excesiva” a lu’ ala micu’, echivalenta pentru el cu cvasi wasted-own-life.
Aia care faceau oricum 12 copii intr-o coliba de paie, vor gasi sistemul f. ok, mult mai ok decat in tara de bastina, oricum.
Eu sunt ok cu craciunu si alte d-astea, dar dupa ce chestii lipsite de logica s-au intamplat zilele astea in jurul meu. Pot sa zic ca a fost cea mai de kkt perioada si ca din nou trebuie sa iau unele chestii de la capat, dar asta e, mai sunt zile.
Astept 5 ianuarie sa ma trimita astia doua luni pe un proiect, sa mai stau printre romanii astia ca imi mananca zilele…
Ciprian Lospa: in cazul foarte tampit in care tu inca mai ai impresia ca ideea de craciun este o chestie ortodoxa (crestina), iti sugerez sa cercetezi putin istoria sarbatorii (cred ca primul sau al doilea link pe gugal a fost: http://www.simpletoremember.com/vitals/Christmas_TheRealStory.htm – try it out, just for kicks)
Ma, io sunt de acord ca pentru astia fara copii e foarte usor sa tratam Craciunul ca pe oricare alta zi si sa ne cotaim la fel de bine si mai incolo….
Doar ca ma uit la aia de langa care au 1-2-3 copii si pentru care Craciunul a inceput acu 2 saptmani cu cautatul de tot felul de bazaconii auzite de pustii lor pe la gradinita: Ba papusa de nu stiu care cu nu stiu ce, ba trenulet de mortii ma-sii.
Si-n cazul asta explica-i progeniturii si consoartei devenite brusc “mami” de ce tac-so nu-i acasa in ziua de Craciun, ca asa plateste el vacanta din Tenerife de la anu’. Cats in the Cradle gen…
Ai copii ai supt pula, aÈ™a ca orice sfaturi de cum sa-i creÈ™ti sunt… bășini…
Aia trebuie făcut ca știe Lulea așa a făcut micozitatea mea, așa simt eu ca-i bine.. Coteț!!!
Pai poate ar trebui sa nu mai minta boracii ca exista mos craciun. Just saying.
Si-i mintim ca exista ingerasul :X
Aia nu e minciuna. Fiule, daca ma mai futi la cap, vine ingerasul. Thanatos.
E vreme si pentru spus adevaru’. Colo, pe la 8-10 ani.
Merge si pe la 4-5. Si mai bine ar fi sa nu intri deloc in sistem, dar asta e mai greu ca intotdeuna se gaseste cineva, ori din familie ori din jur, gradinita, etc. care sa promoveze idea.
Oricum mi se pare nasoala ideea sa muti meritele tale ca parinte asupra unui personaj imaginar si calitatea pretinsului proces educational din sistemul sta mi se pare cam indoienica (daca exista, eu personal nu cred ca e functional)
Partea cea mai nasoala la copiii nu e ca ar fi dificili ca si copii, asta e relativ usor tolerabil, ci ca pe masura ce cresc devin ceea ce tu esti (sau poate tocmai, ca nu prea esti) ca om si parinte si s-ar putea sa nu-ti placa ce vezi.
Mai rau e daca nici nu faci legatura cauza-efect.
Ba io consider ca e prea devreme la 4-5.
Nu vad legatura intre meritele parintesti, educatia si Mos Craciun.
In cazul meu, nici cu devenitul nu sunt sigura, suntem foarte diferite, eu si fiica-mea. Si de ta-su e diferita.
Ma, eu personal nu cred ca e nevoie sa elaborezi un counicat catre copii in care sa le explici adevaruri. Copilul aflat in deplinatatea facultatilor mintale, are propriul lui mod de interpretare a realitatii si pe masura ce creste si face corelatii, ajunge gradual la un concept cu valoare de adevar.
Nu sunt de acord cu transformarea copilariei intr-un Disneyland cu personajele de rigoare dar nici cu expunerea copilului la realitati existentiale care sa-l socheze permanent. As zice, nu sa i se serveasca minciuni in mod deliberat sau promisiuni desarte dar mai degraba sa fie lasat sa creada, sa adapteze realitatea conform interpretarii naive pe care o da intamplarii.
De exemplu, eu in copilarie interpretam ideea de moarte cu faptul ca oamenii se duc sa locuiasca sub pamant, pentru o vreme sa aiba grija si de gospodariile lor subterane. Nu m-a contrazis nimeni. Si daca as fi aflat atunci faptul ca oamenii dipar de tot adica nu-i mai vezi niciodata dupa ce mor, nu cred ca as fi reactionat prea bine.
Iluzia inseamna de cele mai multe ori amagire dar reprezinta si o supapa, un mod de a-ti proteja mintea si de a ramane zdravan la cap cand realitatea e mult prea dificil de indurat.
Un adult are la dispozitie alcool, tigari, happy pills, sex si tispe mii de alte mijloace de destindere si refugiu. Un copil se joaca, fuge in imaginatie si priecteaza din carti, animatii si computer games.
Va descoperi singur ca Mos Craciun sunt parintii, ca parintii s-au futut ca sa-l aduca pe lume, ca oamenii crapa si ii mananca viermii sub pamant, ca planeta asta e roasa de boli si razboaie, ca existenta de multe ori pare fara sens.
Cred ca e cel mai firesc asa.
Io-mi imaginez perfect cum vine un pustan de 5-6 ani la scoala si zice ca nu exista Mos Craciun ca i-au zis parintii si cum il iau toti colegii la bataie ca zice prostii.
O sa fie cel mai popular copil la scoala =))
Ba, noi am dat-o in balarii cu copii si cacat dar articolul era despre a celebra niste ani de cand li se intampla unor oameni ceva frumos instead of celebrating Christmas!
Si pentru mine&Mr cred ca tot 4 ani ar fi. Si da, cand omul vorbeste romana de-aia sfortata care suna a farfurii sparte, ma face sa rad oricat de stresata as fi.
N-am tinut socoteala cat a trecut, pentru ca nu e stilul nostru sa aniversam.
O sa sune a truism dar o relatie tine de loialitate si de modul in care pastrezi un om langa tine, in aceasi timp.
Adica pretinzi sa-ti fie total dedicat fara divagatii, dar te faci si tu desirable pentru omul ala, cat sa fie fericit ca te are. N-am avut bataie de cap nici cu ai mei in sensul ca desi au in continuare comunisme ca toti parintii generatiei mele, au marele merit ca nu mi-au oferit expertiza lor in materie de barbati si relatii.
Asa ca o completare frumoasa la ce e in articol, ar fi interesant cum se vad cei patru ani si din perspectiva d-nei Manowar.
Noi – eu si ta-su – am votat pentru Mos Craciun, spiridusii lu’ Mos Craciun (n-aveti idee ce buni is astia la casa omului) si Iepurasu’ de Paste, dar impotriva berzei, ingerilor si a lui Doamne-Doamne.
4 ani, ziceti? Noi avem 8.
E o chestie de optiune si cred ca cel mai mult e inspre confortul parintilor. Nu cred ca unui copil ii pasa prea mult de unde vin darurile de craciun. Desigur daca-i spui copilului ca nu exista mos craciun si nu-i aduci nimic de craciun , in timp ce creste intre alti copii pentru care exista mos , e normal ca va vrea si el sa existe unul.
Prea devreme pentru cine, pentru copil sau pentru tine?
Atat timp cat un copil de 5 ani din vremea noastra, poate juca Heroes mai bine decat quick combatul din calculator , se poate uita la LOTR I-III si intelege mai mult decat intelegeam eu din Mirabela , refuz sa cred ca-i prea devreme , ca nu poate intelege concepte realiste , ca-i afecteaza existenta (@IM).
E o problema de conventie sociala si de comoditate. Eu asa o vad.
Deria, daca ce ai mentionat tu sunt concepte necesare, cred ca mai bine mizai pe Doamne-Doamne, chiar daca pentru tine personal e tot o poveste.
Cu putin efort, e mai putin perisabila decat celelalte. La fel si cu eficienta, randamentul este dpmdv, mult mai ridicat.
Singura problema apare atunci cand copilul incepe sa vada ca parintii nu sunt aliniati la normele morale care le promoveaza, dar asta e o problema serioasa indiferent de sistemul educational ales.
A mea fiica, la 9 ani, mi-a tras o cearta scurta.
Ca de ce insist ca există, ea nu e proastă, știe că noi le cumpăram cadouri..
Era nervoasă și agitată de ziceai că am picat-o cu ceară.
Am intrebat-o:” ai prefera Crăciunul fără cadouri? Dacă îți È›ii gura È™i nu le zici ăstora mai mici, atunci e ok!!”
Oricum, e fain un Crăciun în familie, dar restrâns. De-aia noi plecăm de acasă: la munte, în altă țară, soluții sunt.