Cum e cu taxele platite de programatori

Am ras nitel cu Patrick de hatereala aia ieftina de la marlan cu taxele platite de programatori. Dar, una peste alta, intrebarea e valida: de ce “nu platesc programatorii taxe”.

In primul rand, platesc. Nu impozit pe venit (in Romania), da’ pe restul da (ca mai sunt si alte taxe)

In al doilea rand, eu nu-s programator, lol. Nici n-am fost vreodata si nici nu voi fi vreodata. Trebuie sa fii si putin idiot/afon pentru a nu pricepe diferenta dintre baiatu’ cu cablul si programator. Da’ whatever, cine-s eu sa ma bag in d-astea. De lucrat insa am tot lucrat cu programatori. C-asa e meseria.

Eh, ca fapt divers, eu platesc taxe. Nu in Romania, lol, da’ platesc aici. Si platesc, nu caterinca.

…gen tre’ sa adun vreo 3-4 hateri de-aia mai bine platiti pentru a ajunge impreuna la cate taxe platesc eu aici.

Dar in Romania unii nu prea au treaba cu taxele la fel ca altii, ce-i drept. Si nu-i corect. Ca-i o discriminare de cacat. Ala sa plateasca taxe mai mici ca e programator. Ala sa plateasca si el taxe mai mici, ca, vai, a facut nu stiu ce facultate. Oricum o dai sau o iei, e discriminatorie masura aia. Pentru ca nu vad cu ce schimba faptul c-a facut unul o facultate niste chestii – cum ar fi drumurile, sa zicem. Care-i treaba, daca ai facut o facultate nu mai trebuie facut/reparat/intretinut drumul? E atat de simplu.

…dar, in acelasi timp, masurile astea (desi profund incorecte) sunt necesare. Si-s necesare pentru ca…asta e acum situatia. Hai sa explic treaba asta.

Cand noi (astia plecati) urlam p-acolo (inainte de al doilea mare exod, ca primul a fost imediat dupa mineriade) ca Romania nu-i in neregula, ca angajatorii sunt niste cacati cu mecla, ca salariile sunt mizerabile, ca pana si conditiile de lucru sunt jegoase, ne sareau in cap toti cacanarii. Si stiti ce auzeam cel mai des? (cel putin eu). “daca nu-ti convine, pleaca”. “Daca vrei salariu nu stiu de care, pleaca, hai, arata-ne cum obtii tu”. Un exemplu de boschetar d-asta prost care vorbea pe nas? Hai ca va arat eu unul:

Tot ce ziceam eu atunci era ca nu poti sa vrei sa munceasca unul in IT pe 600 de euro sau 300 de euro. Ca omul ala are de acoperit niste chestii. Chirie/rata, haleala, alea. Ca trebuie sa-i dai ceva ca sa-i pese de job. Sa retinem: 600 de euro, da? Mult succes la gasit in ziua de azi juma’ de programator sau pula mea pe 600 de euro, ca de banii aia nici helpdesk nu gasesti. Si da, au trecut 7 ani, da’ nu asta e motivul, ci faptul ca din 2014 au putut pleca toti prin EU.

Cand ziceam eu asta, mi se spunea ca “te caci pe tine aiurea”. Ca o ziceam eu – omul fara argumente, lol.

Conversatiile astea erau din 2010. Si vreo 7 ani mai tarziu, ce sa vezi?

Pai, cum? Parca ma cacam pe mine aiurea si dupa 7 ani vad fix argumentele aduse de mine? Pai, ori ma cacam eu pe mine aiurea, ori niste boi gandesc cu cel putin 7 ani mai incet? Care-i varianta corecta?

Ca asa era atunci. Daca nu-ti convine, du-te afara, arata-ne ce faci, cum faci, ca pentru ce sa platesc eu 300 sau 600 de euro sau…Pai, nu plati, baiatu’. Nu plati.

Si, ce sa vezi? A trecut timpul si-a venit inca un exod – ala de dupa 2014. Iar la ala s-a facut zob populatia Romaniei. Da’ zob. Dispare cate un oras de marimea Clujului pe an – cu tot – femei, barbati, copii, pula mea, pleaca aia si cu cainii.

Eeeeh, si asa a ajuns Romulania la stadiul actual. Iar la stadiul actual, dai cu tunul sa gasesti orice fel de meserias. O perioada au mai incercat sa profite angajatorii de-acolo. Ca lasa ba, nu pleaca toti, ca au rude p-aici, au gagici, au pula mea. Ca nu-i nicaieri la fel de bine ca aici, herpaderp. Dar timpul a trecut si s-a demonstrat (pentru a coispea oara) ca nu-i chiar asa. De ce? Pentru ca stai, stai, stai si la un moment dat iti ajunge funia la par si nu mai poti. Te saturi. Ca te saturi de bani putini, de conditii de lucru, de carpeala, de drumuri, de oameni, de pula mea, nu stiu. Fiecare cu pizda ma-sii. Iar daca mai poti, pleci. Si da, inca mai dispar astia si-n 2018.

Iar la stadiul asta, in Romania sunt programatorii cam pielea pulii, asa, in mare. Or mai fi cativa mai smecheri, mai lansatori de “unicorni” si pula mea, dar cei mai multi sunt carpaci. Gen lucreaza la carpit buguri facute de programatorii principali din alte tari. Ca plm, ti-a facut o echipa de 10 indieni softul, da’ iti trebuie 40 de programatori care sa-i rezolve bugurile sau sa-i adauge nu stiu ce feature. Sau sau sau. Iar aia 40 sunt romani ca…sunt relativ ieftini in EU, ca mai vorbesc o engleza cat de cat (sau o germana sau ceva). De-astea. Asa ca vezi cum apar prin Romania grupa mare firme de-alea de soft. Ca e foarte ieftin (in comparatie cu restul EU) si fac totusi treaba destul de buna. Nu stralucita, da’ destul de buna. Am lucrat cu ei si cei mai multi se descurca onorabil.

Eh, chestia cu programarea (si IT-ul in general) e ca treburile astea aduc “valoare” si aduc/tin bani in Romania. Fara banii aia, treaba ar fi mult mai albastra. Nu la modul ala de “vai, da Romania faliment cu 10 ani mai devreme”, da’ in mod cert ar fi mai nasol. Ca n-ar avea cum sa fie mai bine cu niste milioane/miliarde in minus.

Statul nu le poate da astora bani sa-i tina. Firmele ar putea sa le dea bani extra, da’ daca-i platesc ca pe germani, pai, plm, atunci mai bine se duc direct in Germania, nu? Asa ca e o solutie de compromis. Firmele nu le dau bani extra, da’ le ia statu’ bani mai putini – ca oricum aia platesc mai mult (in taxe/impozite/plm) decat vreo cativa palmasi de la fabrica de ghete. Nu-i chiar asa de greu de inteles, ca nu-i matematica avansata, e o banalitate.

De ce trebuie sa faca statul asta? Pai, cum am zis: pentru ca altfel pleaca. Sigur ca masura e incorecta. Sigur ca muie statu’. Da’ vremurile disperate cer masuri disperate. Tragi si de ultimul leu, tragi si de ultima companie. Ghinion.

Revenind un pic la taxele pe care le platesc eu – ba, eu platesc de ma satur. Serios ca da. Imi raman si mie destui bani, nu ma plang, da’ platesc taxe gruuuuupa mare. “Pai, da, dar le platesti in Romania si lu’ ma-ta ii platim noi pensia in timp ce tu stai pe plaja”. Da, asa e. Si asa e corect. De ce-i corect?

Pai, pentru ca atunci cand urlam – 2001-2010 – din Romania si bagam p-aici articole pe tema “aia nu-i OK, aia nu-i OK, ailalta e de cacat, hai va rog eu sa nu mai fiti atat de mizerabili chiar nonstop si atat de muisti” (si nu numai eu; o gramada de alti oameni plecati intre timp), ce raspuns primeam? Ca, daca nu-mi convine, sa plec. Ca munca mea nu face atat. Ca ma cred herpaderp. Ca astea-s amenintari goale cu plecatul, ca nu stiu ce. De parca eu “amenintam”. Si asta nu de la un pulica de pe internet, ci de la mai toti. Ca p-atunci erau toti smecheri. Si d-aia zic ca asa e corect. Pentru ca noi, astia, am tot zis ce nu-i in regula, ce trebuie schimbat, ce herpaderp. Si ne-am luat numai mistouri si “te caci pe tine aiurea” si alte harneli. Pai, OK, coitelor: nu ati facut ca noi. Ca erati smecheri si tari in gura si le stiati voi pe toate mai bine (pana au trecut 7 ani si v-ati prins, ca na, e greu cu atatia cromozomi). Pai, OK. Ati facut ca voi. Pai, cine vreti sa va plateasca prostia? Noi? Noi am plecat. Si ne doare fix in pula.

Da, nu mai platim taxe acolo. Pai, nu voi ati zis sa plecam daca nu ne place? Am plecat. Acum e nasol?

Da, aia cu facultate si programatorii si dracu’ mai stie ce categorii primesc niste scutiri. Mai simbolice, mai grele, dupa noroc si bulangeala. Si sigur ca-s incorecte. 100%. Da’ voi ati creat societatea asta. Ca sunt disperati aia sa pastreze acum in Romania tot ce ar putea munci si plati impozite cat de cat. Ca nu prea faci bani de pe Gheorghe de la fabrica. Lu’ ala ii dai tu mai multi bani in diverse ajutoare sociale. Ca de luat de la el – pe salariul minim – ce pula sa iei? Prafu’ de pe toba.

Da, munciti ca prostii si platiti pensiile parintilor nostri. Pai, cand ne indemnati sa plecam daca nu ne convine, voi cam cine credeati ca le va plati pensiile, lol? Ah, sa ghicesc: la asta nu v-ati gandit. Ca, plm, de ce-ati fi facut-o, nu-i asa?

Da, in timpul ala stam cu laptopurile mai pe plaja, mai in gradina, dupa cum se nimereste – iar unii dintre voi impacheteaza de zor conservele pentru concediu. Pai, nu-i normal? Noi stateam in Romania cu laptopurile pe masa din bucatarie, da’ nu ne-ati rugat voi ironic sa plecam? Ca p-acolo plateam impozite si va-ncurcau banii, lol.

Si-acum, lol, faceti planuri ca…sa plateasca absolventii taxa la iesirea din tara, ca “sistemul” i-a educat. Pana terminati voi de scris o justificare pentru treaba asta mai dispar 100,000 de romani d-acolo. Si nu-i vreo tragedie, doamne-ajuta. Voi scrieti si planuiti linistiti, c-o sa luati fix pula si-un praz verde. Asa cum e si normal.

Pe scurt, da, platiti taxe de prosti. Pentru ca ati fost si sunteti prosti. Inceti la minte si aroganti. N-aveti o chiftea-n burta si-o ciunga-n buzunar, da’ pe interneti sunteti care mai de care mai destepti. Ati labarit-o 3-4 ani intr-o facultate d-aia pe care nu da nimeni doua flegme si va plangeti ca n-a fost aia corecta, ca voi de ce sa platiti impozite mai mari decat programatorii (in procente, ca daca te uiti la total…)? Pai, pentru ca sunteti prosti facuti sarmale. Prosti ati fost, prosti sunteti, prosti veti muri – si daca va-ncalzeste cu ceva, noi, astia plecati, murim de ras cand ne calculati voi salariile meritate si nemeritate si le comparati cu nu stiu ce doctori si pulameauri. Nu mai plangeti ba de mila doctorilor, ca aia buni pleca si iau nu 10k pe luna, ci 100k/luna. Aia buni. Aia incompetenti raman p-acolo pe la voi sa va omoare cu zile-n spitale la un Colectiv sau ceva. Exact cum meritati, adica. CSF, NCSF. Ce face? Nu meritati? Ii meritati p-aia buni? Pai, nu voi ii invitati ba prostilor si p-aia sa plece? Hai, cautati interviul cu Basescu si iesiti in fata toti aia care-l citati pe Basinica ala atunci cand zicea sa plece medicii si aia din IT. Hai, c-atunci nu mai aveam loc sa fumez o tigara de voi cu “du-te, coaie, nu ti-a zis si Basescu” – urmate de cate-un ranjet d-ala ironic, gen “hehe, stiu eu ca nu poti, ca eu nu pot”.

Doar ca noi am putut si putem. Si d-aia va dam mucu’ din masina de secretara, d-aia nu dormiti noaptea cu ochii holbati in cat castiga altii si zvarcolindu-va ca “dar nu merita atat…”. Ca putem. Iar voua va ramane cel mult pula, s-o sugeti inlacrimati. Exact asa cum trebuie. Ca nu o sa va intrebe angajatorii nostri “hei, Ghita, tu crezi ca ii dam prea mult lu’ animaloo, lu’ Orbu, lu’ Manowar?”.

Si nu, pe mine nu ma incalzeste cu nimic ca se trezesc toti intarziatii dupa 5-7-10 ani ca “ba, de fapt cam avea dreptate Manowar ala…”. Ar trebui sa ma gadile nitel la orgoliu, da’ nu e cazul. Ma lasa rece. Ca eu mi-am rezolvat problemele si ma doare-n pula de ce se mai intampla acolo si cum.

Da, masurile alea sunt incorecte. Dar, repet: cine a creat societatatea aia in care-s necesare masuri incorecte?

Asa ca mars in pula mea la munca si la platit impozite, ca pensiile alor mei nu se platesc singure, daca ma-ntelegeti. Ura si la sicriu, desteptilor. V-ati facut numaru’. Ati guitat, ati behait, ati ironizat, ne-ati mistocarit si ati stiut totul mai bine. Corect.

OK, atunci mi se pare corect sa faceti ca voi si pe urma sa platiti voi consecintele. Pai nu?

Luati ba pula si muriti in chinuri. Sincer.

Da, asta e un post scris pe/de dumbocube, siteul ala unde oamenii iau testul IQ din a coispea incercare. Da’ plm, orisicat, nu-i scris pe-un banner de $50 si nici din masini SH. Doar zic. Si, vorba aia, l-am scris dupa inca o marire de salariu. Dar nu a fost mare – doar asa, cam cat iau haterii astia intr-un an de munca. Plm, poate asa e, luam pe-aici testele alea din a coispea incercare. Dar hei, e ok, sa vedeti ce bani luam din prima…

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

76 Responses to “Cum e cu taxele platite de programatori”

  1. 0040 says:

    Tot la aia unde lucrai sau “marire” ca ti-ai gasit alt angajator?

  2. Iondelaraion says:

    Iohoho! E super amuzant cand faci plinul in Romania: majoritatea baga bonurile de benzine pe firma!
    Vanzatoarea de la benzinarie cand vede 40-50 litri te intreaba automat: ro??? -Nu duamna! Ca eu sunt boschetar pe aici.
    E si mai amuzant cand vezi “hipsterii” (aka aia tot timpul revoltati pe salariile “nesimtite” ale altora) cum trec salivand pe langa terase si restaurante.
    E amuzant cand chelnerii, care de obicei sunt plini de basini, se fac pres pentru un ciubuc mai mare de 5 lei.
    In Rromanistan o duc bine pensionarii si aia care au pe unii afara, in rest jale si constipatie!

  3. Orbu says:

    Nici macar nu e asta tot contextul. Mai inainte, atunci cand nu toti ITstii aveau deducerea de impozit, si mai inainte sa fie scutirea de vreun fel, se lucra foarte mult pe PFA/ SRL, asta atunci cand nu se lucra la negru total.

    Eu am prins, prin 2009, la prima firma unde eram programator, treaba asta.
    Lumea spune ca li se face un favor programatorilor si li se face, dar unul mai mic, ca sa nu li se faca volens nolens unu’ mai mare. Asa cum ai spus, nu comentez corectitudinea si discriminarea. Din partea mea, acum, sa le scoata, sacii-s in caruta la adapost.
    Dar.

    Pana sa se ajunga la chestia asta, cum am spus, se lucra pe PFA si pe S.R.L
    Pe PFA a fost de foarta multe vreme norma de venit la activitatea asta ( asa cum a fost la alte multe categorii de activitati). De ce?
    1. Ca sa faca viata mai usoara micului intreprinzator, ca altfel e contabilitatea complicata si trebuia sa angajeze contabil.
    2. Ca sa faca viata mai usoara ANAF-ului si sa intre ceva bani la bugetul ala, ca stii cum e: Ok, ma obligi tu sa am contabil la dugheana mea de programator, il platesc, da’ omu-si face treaba. Daca ma impozitezi pe profit am sa am profit 0, sau pierderi , da din programare, trololol.
    Asa, s-a gandit statul sa faca norma aia de venit, fara contabilitate, dar platesti “la sigur” o suma.

    Pentru ca cam pe aici se joaca chestia asta si o spun la sigur, cu date, daca e nevoie, ca am vazut in anii 2007 – 2010 cum s-a facut shift-ul si cum din trei sferturi din ITstii pe care ii cunosteam care aveau PFA, daca au mai ramas cativa, dupa 2010.

    Pentru ca cei mai multi din pozitia lor de angajati, vad discriminarea, care-i reala, dar nu vad ca nu prea-s in masura sa concureze cu aia care-i discrimineaza. Ca IT-ul e foarte aproape de o profesie liberala in multe cazuri.
    Si nu prea poti tu din fabrica de ghete sa concurezi la platit taxe cu ala care-ti produce softu’ de-ti numara ghetele, sau care-i face mentenanta. Ca ala imediat merge si lucreaza de acasa ( reduce si costurile companiei cu echipamentele si spatiu) si plateste si mai putin impozit si sa-i sugi si pula, pe urma, daca tot nu iti place sa fii discriminat.
    Si ma dau exemplu pe mine. Eu nu am renuntat sa mai fiu angajat DE AIA. Nu.
    Dar la ultimul job, cu tot cu scutirea de impozit, eu + angajatorul plateam taxe pentru mine catre stat, mai mult decat platim azi, si eu si si firma care ma contracteaza , iar acum vorbesc ca un nesimtit chiar de aceeasi firma , desi imi platesc mai multi bani lunar.
    Mai exact. Anterior ( pe vremea aia erau contributii si la angajator, da-i tot cam un drac) eu plateam circa 16% din salariu catre stat, iar angajatorul mai punea si el un inca 16%.
    deci 32% din, sa zicem , suma rotunda de 2500 EUR lunar, deci vreo 9600 EUR pe an.
    Acum iau de la firma asta un pic mai multi bani, ei nu mai platesc nicio taxa, iar eu platesc mmm, 10% din norma de venit + 25% din salariul minim pe economie anual contributii la sanatate si pensii. Ca sa nu va obositi, este undeva sub 2500 de euro anual. Doar ca, asta e contractul meu ala micu,
    Ies mai ieftin cu tot cu costul contabilului, stii ce zic?

    Diferenta mare de felul cum muncesc nu e. Lucram pentru ei de acasa si inainte si acum. Atunci ma mai si trimiteau prin strainataturi acum nu, asta-i singura diferenta.

    Si acum sa vedem cu e aia cu discriminarea. Sa-i intrebam pe aia care plang ca-s discriminati: Ia ziceti, baieti, vreti mai bine ca mine, sau cum e acum la programatori.
    Ca cum vreti voi va spun eu sigur ca nu poate sa fie. In clipa in care le pui astora impozitul atat cat trebuie pe munca, nu cred c-o sa iasa la prostest la Victoriei, nu, nu. Cred ca o sa fie coada la ONRC la deschis SRL-uri si PFA-uri.
    Ca nu e comunism si nu putem fi toti egali. In teorie, si angajatul din fabrica de ghete isi poate deschide PFA/ SRL, in practica, hai sa vedem cum merge asta.
    Asa ca nu, nu statul discrimineaza pe-atat pe car problema-i legata de faptul, ca asta e, nu suntem egali si situatia ACUM este de asa natura.
    Si asta nu ca-s treburile in romania gri, ca daca te uiti in UK, ai sa gasesti destui din astia care o ard tot la fel cu LTD sau freelance si optimizeza taxe la greu.

    In rest, e misto sa vezi unu’ care-i blogger ca se plange de discriminare si taxe, ca pe piata asta, din ce stiu eu, pana acum vreo 3-5 ani se platea la foarte negru ( chiar, mai sunt bartere?), si in cel mai bun caz pe drepturi de autor, mult mai facil decat pentru programatori.

  4. IulianS says:

    Calculele cu scutirea de taxe le facea un coleg de servici exact acum 8 ani:

    https://oagarul.wordpress.com/2010/05/31/programatorii-diplomati-o-categorie-sociala-defavorizata/

    Cand ai de-a face cu domenii in care nu muti fabrici fizice ci faci totul din comenzi shell sau clickuri iti dai seama ca riscul e mare daca maine gasesti mai ieftin in india/china etc. Pac, dai acces pe servere, testezi echipa cum presteaza si you’re all set. Bye bye guys, it was a pleasure to meet you but these guys are cheaper.

    Sa nu mai zic de ajutoare pentru saracele firme din IT:

    https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-16465807-schema-ajutor-stat-din-sapte-companii-vor-primi-ajutoare-stat-valoare-67-milioane-euro-pentru-crearea-3151-locuri-munca-maxim-trei-ani.htm

    Asta inseamna o incordare a muschilor firmelor din IT. O fi bine? Habar nu am, cert e ca dau astea niste taxe de-nnebunesti la buget, chiar daca in presa-s corporatiile rele.

    Pana la urma piata dicteaza cum merge treaba mai peste tot. Tu ca guvern daca incerci sa te futi cu piata o sa ai ceva probleme (cam adevarat pentru Venezuela). Asa ca din ce vad totul intra pe un fagas oarecum normal in care puterea statelor incepe sa suga si puterea corporatiilor incepe sa creasca disproportionat. O fi bine? Habar nu am din nou. Dar personal nu am incredere in guvern, nu de alta dar lumea era ok fara guvern in .be, apoi cand in .ro guvernele nu au facut mai nimic decat chestii minimale era ok. Deci…

  5. IulianS says:

    Ma uit acum la comentariul meu la postul mentionat anterior si incerc sa vad o diferenta.

    Acum 8 ani o ardeam in carpeli si features, corect. Nu stiam ce implica angajarea unuia in vest.

    Acum stiu ca-n vest te dai peste cap ca sa angajezi, cel putin asta aud eu, astfel ca cumva din carpaci omul a devenit indispensabil, ca altii nu avem.

    Evident, si india rupe norma desi costurile sunt chiar mai mari in unele cazuri.

  6. Manowar says:

    Acum 8 ani o ardeam in carpeli si features, corect. Nu stiam ce implica angajarea unuia in vest.

    Asta fac cei mai multi programatori din Romania si acum. Mai carpesc, mai chituiesc, de-astea.

    Nu e ceva jenant, ca e un job relativ onest. E doar usor neplacut pentru fraierii de la stat de acolo, ca nu vor putea in veci sa ia impozite pe miliarde. Bine, si daca ar produce soft (mai sunt si cazuri de alea), oricum l-ar vinde pe Irlanda, vorba aia 🙂

  7. Allen says:

    Aia cu platitul de taxa la plecare ca sanchi, uite cat a investit statul in educatia ta, e cea mai mare tampenie pe care a debitat-o zoso vreodata. N-am nimic cu omul, o data la 100 de articole scoate si el o idee decenta dar plm are 30+ ani, a prins si el perioada aia de haiducie, e imposibil sa fi uitat cum se facea scoala in trecut. Scoala aia de unde te intorceai acasa cu paduchi, oreion, varsat sau o tulpina de ebola. Scoala aia unde stiai care sunt profii la care trebuie sa cotizezi (meditatii) altfel te lasau corijent. Scoala unde cotizau parintii la fondul pulii si la protocolul pizdii la bac, ca sa fie bine. Scoala unde venea profu de religie cu casete video ca sa demonstreze el ca rockul e evil si ca Hotel California e imnul mondial al satanistilor. Scoala aia la care ca sa ajungi trebuia sa inchei cu succes cateva questuri de genul: batut recordul la viteza in proba de alergat cu 5 controlori pe urmele tale, convinsul tiganului cu sis ca nu ai bani de buzunar azi, dar poate maine… convinsul colegilor mai mari ca nu ai tigari pt ca nu fumezi dar lasa ca faci tu rost pana la sfarsitul programului. Evident ca deveneai si tu bully cand mai cresteai ca plm, asta era trendul. Si toate astea in capitala nu in fundul Moldovei unde ca fata daca scapai nefacuta posta pana la majorat era GG iar ca baiat daca ramanea cu toti dintii in gura era great success.
    Sloboz contributia statului in educatie cand tot ce prestez pe plantatie am invatat pe cont propriu altfel maturam strazile cu talent. In rest da, platim taxe ca prostii si murim pe la concerte sau prin saloane mizere de spital.

  8. Manowar says:

    “vrei să pleci? ok, drum bun, dar plătești matale 50.000€ în contul educației pe care ai primit-o și de pe urma căreia o să profite alte state”.

    Plm, am crezut ca turbez de ras cand am vazut aia. Gen ahahhahaha, daaaa-te-n sange, 50,000. Hai, pe bune? :))))

    Dar nu, nu aia e cea mai mare tampenie. Cred ca la el nici in top 50 nu intra.

  9. Allen says:

    Ma intreb de unde o fi scos el suma aia, cand un curs pe udemy costa 10 E si te invata mai mult decat in 4 ani de facultate 🙂

  10. super_fotbal says:

    Mai nou am vazut ca au dezvoltat o strategie romanii. Posteaza grupa mare pe facebook cacaturi care sa ii amarasca pe astia care sunt plecati in strainatate si sunt in situatii din astea in care nu se integreaza prea bine in societate. Le pun poze si filmulete cu “ce frumos este acasa”, “daca ar vedea strainii ce avem noi aici, cad in cur” sau mai gasesc vreun interviu cu vreun strain din ala care zice “am fost la voi in tara si e o minunatie ce aveti acolo”. Cum ar veni “hai sa facem sa le fie dor de casa, sa nu ii lasam sa uite de romania ca poate se intorc”, cum ar veni “hai sa ii futem psihic ca sa se intoarca”. Ajutor si sprijin din romania gen.
    Mai urmaresc niste din astia care merg pe munte in romania si posteaza cacaturi gen “ce frumos este aici”, dar in acelasi timp posteaza si “ne chinuim de trei ani sa punem marcaje pe doua poteci”. In conditiile in care pa anglia au astia la poteci si carari marcate cat zece romanii la un loc. Dar na unora le pasa, pe altii ii doare-n cur ca nu le trebuie lor din astea. Gen ei tot traiesc cu impresia ca strainii nu stiu de minunatiile din romania, mai degraba romanii nu stiu de minunatiile de prin alte parti.
    Ai zis tu in postul ala cu istoria ca asa a fost de cand lumea in romania si asa o sa ramana. Romanii in general sunt prosti, dar aia care conduc prin romania fac bani de pe urma lor asa ca ii tin prosti. Doar daca te uiti putin la tabara alora anti coruptie gen si il vezi pe Badita cum scrie in engleza din aia de magazin romanesc, pentru romani ca nu doare-n cur pe vreun strain de ce scrie acolo si facebook are functie de translate, iti dai seama cam cat de varza sunt daca ala e considerat luptator anticoruptie. Eu cred ca dragnea face laba citind ce scrie ala.
    Singura mea problema cu it-ul este de natura sociala, se cred aia niste dumnezei si gen in romania sugi pula daca nu ai dosar cu sina. Pai in pula mea daca era it-ul o chestie serioasa in romania, nu mai vedeai urma de cash sau de copie xerox in pula mea. Asa sunt doar niste baieti care iau niste salarii peste medie si sunt si mai aroganti si tot prin acelasi noroi merg cu aia care muncesc cu ziua.
    Si faza cea mai proasta e ca daca le spui, ei in loc sa se gandeasca “poate asta nu are nimic personal cu mine, poate chiar sunt prost si nu stiu ceva ce stie asta” ei se apuca sa iti caute bube-n cap si iti dau inapoi jocuri de cuvinte “pagina ta se cheama dumbocube” sau “username-ul tau e super_fotbal, ramai la fotbal si lasa astea”. Daca schimbi placa si le vorbesti fara sa ii faci prosti, te cred slab si te iau ei de sus “ce ba ce stii tu”.
    Singura mea oftica este ca din cauza unor cretini din astia a trebuit sa imi las eu toate cacaturile in romania si sa o iau de la zero pe aici si ma uit la astia nascuti aici cum habar nu au de chestii cu care noi astia plecati ne intalneam in romania si ne mancau zilele. Mi-as fi dorit si eu sa fi fost asa, gen sa nu fi trait cu grija zilelei de maine chiar toata viata mea.
    Ma uitam ieri la o colega de vreo 65 de ani ca avea o geanta din aia michael korrs si ca arata mai bine ca unele de 20 de ani si ca as da la ea. Daca o trimiti in europa de est moare in cateva zile, ca nu are skiluri d-astea.
    Imi pare rau ca nu are nimeni interes sa faca o campanie din aia sa le arate romanilor ca pot gasi sarmale, faina pentru mamaliga, mici si ca sunt locuri si in strainatate unde poti face gratar sau baie in rau. Cred ca ar ramane tara goala, ca cam astea sunt supararile si grijile astora ramasi.

  11. Manowar says:

    Singura mea problema cu it-ul este de natura sociala, se cred aia niste dumnezei si gen in romania sugi pula daca nu ai dosar cu sina. Pai in pula mea daca era it-ul o chestie serioasa in romania, nu mai vedeai urma de cash sau de copie xerox in pula mea.

    Coaie, nu e nici urma de legatura intre astea doua.

    Eu iti pot informatiza 99% din ce te ustura pe tine la Romulania. De unul singur. Dar sunt doua probleme:

    1. Daca fac asta, iti trimit si trei someri acasa. Gen ma-ta, taica-tu si un unchi, ca ti-i las someri pe toti. Si, sa vezi, din gura vrei, dar in realitate preferi sa nu fac asta. Arata-mi partidul care are sange sa candideze pe platforma “decimam bugetarii”.

    2. Faptul ca pot nu inseamna ca o si fac. Ca nu vin eu sa ti-o fac pe niste mii de lei pe luna. Nu cand pot sa frec pula pe niste mii de lire pe luna.

    Functionarea aparatului nu are vreo legatura cu cat de buni sau prosti sunt aia din IT. Are legatura cu faptul ca daca-ti trimit un milion de babe cu parul ars de permanent in somaj si mai permanent (ca tot ce stiu sa faca e sa impinga dosare cu sina) o sa plangi ca nu e corect, ca au copii de crescut…

    Ma intreb de unde o fi scos el suma aia, cand un curs pe udemy costa 10 E si te invata mai mult decat in 4 ani de facultate ?

    Pai, da, dar cate rigle la palma iei pe udemy?

  12. altcalic says:

    Bossilor, nu trebuie sa uitati ca zoso are la baza pregatirea glorioasa de blogger, adica nimic, iar pe acolo se aciueaza disperati ceilalti gloriosi care au meseria de ‘jucatori la free giveaways’, deci tot nimic. Normal ca pentru aia oricine depaseste 1000E sunt proletari ce tre’ luata pielea de pe ei.

    Nici la el nici la prostea alalalt nu comenteaza oameni normali la cap, pentru ca 1) nu isi pierd timpul cu idioti si 2) oricum blocheaza aia comentarii in prostie, laba in cerc e mai buna. Tot ce se poate vedea pe lbogurile alora doi e studiu de caz “cati prosti putem aduna intr-un singur loc sa le dau niste linkuri afiliate sa am bani de conserve”.

  13. super_fotbal says:

    Si am uitat sa mai scriu acolo. Baietii astia doi cred ca au cam vazut ca scartaie treaba cu blogurile si acum scriu articole pentru cine ii citeste. La modul: nu conteaza ca stiu ca e gresit sau ca par penibil. Fac afisari si ma citeste lumea. Au inceput sa scrie in perioada cand inca nu avea internet orice cioban pe telefon luat cu o suta de lei si aveau o cota mai mare de vizitatori si automat cine vroia pe internet se ducea la ei. Acum facebook, youtube si instagram ocupa tot timpul unui utilizator si ei de acolo nu prea au ce manca. Ar putea manca ceva de la youtube, dar filmuletele lu zoso spre exemplu sunt in aceeasi liga de vizualizari cu ale mele ionel anonimul. Instagramul lui zoso la fel, nu zici ca e al vreunei persoane care are treaba cu internetul.
    A mai descoperit consultanta, dar nici de acolo nu cred ca face mare branza, atata timp cat omu scrie articole “uite ce bun sunt eu fata de altii” si isi da comenturi false In care vezi doamne ii suge cineva pula.

  14. Xxxx says:

    50keur,lol, simte că se apropie pensia probabil. Daca ar fi sa facem o decontare pe bune, multi ar trebui sa primim bani, nu sa-i dăm. Știind statul român, totuși, ar fi in stare sa echivaleze ASE cu Sorbonne doar ca să te futa.

  15. super_fotbal says:

    Eu stiu ca se poate, dar daca luau it-ul in serios de la inceput. La modul “uite ce frumoasa e tehnologia, hai sa ne folosin de ea” pana acum se mai misca ceva in directia asta. Dar ei au luat treaba la modul “iau cateva calculatoare, platesc salarii cum descrii tu pe aici si ma duc sa imi iau q7”, aici este legatura si s-a vazut chiar recent cu aia de ofereau hosting pe trei dolari sau ce plm faceau. Gen sunt ceva de genul: lucram la tesla, dar conducem cea mai janghina masina din 80 pe motorina.

  16. Allen says:

    Se puteau si se pot face multe in tarisoara noastra dar nu se vrea. Din postura de angajat la o mica firma privata, am fost recent in calitate de expozant la o expozitie de tehnica militara si am vazut ce inseamna sa fii un peste mic intr-un ocean de rechini. Sa zicem ca ai un produs original, brevetat, etc care poate rezolva o problema de siguranta nationala (stiu ca suna pompos dar e adevarat). Multa bafta in a incerca sa vinzi produsul respectiv institutiilor statului. Nu te baga nimeni in seama daca nu cunosti pe x sau y, toti “bosii” din ministere trec pe langa tine fara sa te bage in seama, incepand cu ministrul apararii, ala numit politic desigur.
    Strainii, da sunt interesati, vine ambasadorul SUA, vine un baiat de la Airbus, le prezinti produsul, le explici ca e made in RO, le place. Te intorci la birou a doua zi si vezi ca au crescut accesarile site-ului de pe ip-uri din State, Franta, chiar si China lol (pentru ca la un moment dat a venit un galbejit pe acolo si ati discutat) si te intrebi ce plm mai cauti in tara asta. Din pacate nu poti sa teleportezi toata firma in afara si chiar daca ai putea, nu vrea directorul ca pana la urma si el e roman si s-a obisnuit cu mizeria de aici.

  17. Răzvan says:

    Informatizarea și dat afara bugetari ar fi foarte bună acum. Sunt anunțuri de joburi peste tot, efectiv cauta ăștia sa angajeze orice. De la paznici la vânzători și la corporatiști. Acum jumătate de an când eram în România am început sa rad în mega când am văzut pe cine au adus “la paza”, nu cred ca avea 55 de kg cu tot cu echipament. A spamat unul pe grupul facultății o luna un anunț cu vreo 30 de joburi la nuclearelectrica etc. Se angajează oriunde, la orice nivel.
    E oportunitatea perfecta sa scape statul de o povara, privații sa aibă forță de muncă disponibila (chiar dacă low level) iar serviciile pentru cetățeni sa fie îmbunătățite. G fucking g

  18. Big A says:

    Pentru ce spuneti voi, cu rupt pisica-n două, informatizare la greu si decimat aparatul bugetar, ar fi nevoie de un tandem presedinte/prim-ministru in vare amandoi sa se imbolnavească de cancer si sa mai aibe de trait fix pana la următoarele alegeri. Care sa decidă că, Dacă tot ne ducem pulii de suflet, hai măcar sa facem o chestie dată dracu. Si nici atunci, poate. Că i-ar asasina ăia din partidul lor si ar spune ca au murit la chimioterapie. Ca-n bancul ăla, “n-au vrut să mănânce ciuperci”.

  19. ella says:

    Ma tirez si eu pe la sfarsitul anului. Sa inteleg ca Zoso ar vrea sa-i datorez statului roman 50 000 de euro pentru studii? De fiecare data cand aud tampenia asta ma intreb ce o sa faca cu absolventii de comunicare, filozofie, stiinte politice – care cel mai probabil nu si-au gasit job pe felia lor. O sa-i tina in tara pe ajutoare si somaj daca refuza munca necalificata? Foarte productiv. Pe urma ce-o sa faca? O sa interzica libera circulatie sau o sa-mi puna poprire pe salariul din strainatate? Aaaaa. stai, ei vor ca doar aia cu studii relevante sa plateasca sau sa ramana. Pai ce facem? Nu-i cam discriminatoriu?

    Zoso e un blogger cunoscut, uneori imi place ce scrie, dar pe subiectul asta vai de capu’ meu. A mai scris el odata despre aia care nu se duc la munca si locuiesc cu parintii, ca sa-i trimita parintii la munca, i-au invatat prost, sa-i trimita naiba fie sclavi pe 3 lulele ca sa invete ce-i aia “responsabilitate” si alte alea. Cand faceai un calcul, toata lumea iesea mai castigata daca statea tanarul acasa. Mai o strainatate, un ban pus deoparte, o chestie la negru, avea cazare gratis, timp liber si chiar nu aveau tinerii aia de ce sa se duca la un job necalificat, la distanta, peste program, pe un salariu asa mic. Ca ieseau in pierdere, cu nervii prastie si cu timp pierdut, iar la final, daca tragi linie, o duce mai bine daca sta acasa. Dar zoso si cei ca el nu inteleg detaliile astea.
    Si in general exista parerea aia ca daca esti absolvent/ fara experienta, nu trebuie sa ai pretentii si daca se poate sa vii tu cu bani de-acasa, ca doar te invata meserie. Se mai incearca o resuscitate a mentalitatii “mai am inca 100 ca tine la usa” fara ca aia 100 sa existe de fapt. Asa ca, ori se alege praful de tot, ori se automatizeaza ce se poate si aia e.

    Scrisesem un paragraf in care nu intelegeam de ce nu ofera statul scutiri de taxe si medicilor. La final mi-am raspuns singura si am sters, am cam inteles cum e cu circuitul banilor in privinta asta.

  20. IulianS says:

    Asta fac cei mai multi programatori din Romania si acum. Mai carpesc, mai chituiesc, de-astea.

    Nu e ceva jenant, ca e un job relativ onest. E doar usor neplacut pentru fraierii de la stat de acolo, ca nu vor putea in veci sa ia impozite pe miliarde. Bine, si daca ar produce soft (mai sunt si cazuri de alea), oricum l-ar vinde pe Irlanda, vorba aia

    Foarte adevarat. Cunosc oameni care au biznisuri decente ca cash flow si, evident, cu sedii in .us, .ie, .ee (digital citizenship) pentru ca in .ro primesti pula. Salarii/Asigurari si gata, multumim pentru restul ca nu te baga nici dracu’ in seama daca nu ai si “dincolo” firma. Nu e vorba de zgarcenie, e vorba ca de banii aia primesti de lucru gratuit la stat (taxe, contabilitate si chestii frumoase). Chiar daca or fi ele online, nu am vazut pe cineva sa-ti zica pe care pizda ma-sii de declaratie trebuie sa o alegi. Stai ca boul acolo si nu stii cat trebuie sa platesti. Si atunci de ce dracu sa platesti?! Nu mai bine astepti tu sa-ti spuna ei cat ai de plata? If ever.

    cat despre taxe de studii :))))))))))))))))))))))))))))))))) cine dracu a scos chestia aia?? taxe pentru ce? pentru ca-l puneam pe colegul de banca Serafim (da, tigan) sa copieze ca eu tineam de sase? ca imi dregeam vocea sa trezesc profa de mate obosita de la sapa cu ceva pamant ramas intre degete? ca venea unu cu subiectele de la lucrarea neanuntata de azi de la franceza dupa iesea de la meditatie cu profa?

    am mai zis-o: invatamantul din .ro e bun DOAR pentru aia care n-au nevoie de invatamant. In rest te invata sa semnezi si sa scrii, cat de cat, nu insistam pe subtilitati de gramatica, cratime, apostroafe etc. toti stiu pe de rost sume riemann, sisteme de ecuatii, legea N a mecanicii and shit dar nu-s in stare sa le foloseasca in lumea reala. De ce? mai jos.

    Sistemul educational e oricum mega futut in general ca iti toarna informatii cu picatura fara sa tina cont de ce acces la flux de informatii ai. Apoi, ca sa fie tacamul complet, iti mai si fute niste lectii scoase din context, fara o legatura coerenta intre ele, fara aplicabilitate. Daca te duce capul te prinzi, daca nu, nici cu meditatii nu te prinzi. De ce? Pentru ca in general profesorii ajung sa fie niste mici robotei care nu si-au pus mai deloc intrebari cu privire la partea practica a ceea ce reproduc automat.

    Asta impreuna cu accesul la chestii distractive e reteta unui sistem retardat. Adica, tu vrei sa-i zici copilului sa invete, nu-i explici nimic si speri sa piarda el vremea acasa pentru lucruri care se pot spune, daca sunt stiute, in 10 minute? Pai cred si eu ca sta pe facebook, youtube si nu cred ca o sa ia ceva tutoriale ca sa-nteleaga ca n-a priceput la scoala. El stie ca la 5 secunde de cautare cineva ii va explica de 100 de ori mai bine decat un prof prost platit, frustrat ca nu mai poate sa-si impuna autoritatea si prea obisnuit cu barfa incat uita sa-si pregateasca lectiile cu anii. Oricum, mai vorbisem, si tutorialele tot cam de aceeasi teapa de oameni sunt scrise.

    Problema nu e ca educatia-ti pune informatii cu picatura, ci ca nu stie unde vrea sa te duca. Educatia e ca un bezmetic care incearca drumuri aiurea sperand ca va ajunge la destinatie. De aia toti is confuzati, recita toata teoria dar nu-s in stare sa-si dea seama cand e cazul sa foloseasca niste chestii banale din acea teorie in lumea reala. Nu vorbim acum de facultate, unde teoretic ar trebui sa fie deja mult peste nivelul ala, vorbim de primii 8 sau 12 ani de invatamant. Ani in care tot auzi de la elev “ca nu le are cu matematica”, ca “fizica e ciudata” si ca tot ce e logic nu s-a prins de el/ea.

    Si, evident, nu te mai miri cand ajungi la facultate de profil reala si vezi cum 2 ani de matematica sunt un fel de liceu cu inca 3 capitole. Nu te mai miri pentru ca intelegi la ce se asteapta si ei. S-au adaptat.

    Somn usor!

  21. IulianS says:

    @Ella

    Statul roman sa suga pula. Nu exista lege pentru asa ceva. Nu iti cere nimeni suma aia. Ei pot sa o faca, dar intuiesc ca nu se poate aplica retroactiv. Ca, vorba aia, daca stiai ca platesti snspa/jurnalistica & co, poate ca nu iti alegeai o facultate unde te duci, aproape exclusiv, sa chefuisesti si sa te futi, nu?

  22. Nelu says:

    Plateste zoso impozit pe toate veniturile lui, inclusiv pe banii care-i ia de la seful lui de la secu pentru diverse activitati ordonate de chiar seful lui. Uitasem, in romania se plateste impozit la sursa. Nice try.

    Totusi, daca stau sa ma gandesc bine, securistii beneficiaza de un regim special si probabil or fi scutiti si de taxe, cine stie. La urma urmei activitatea lor e, spre binele tarii, secreta. S-ar putea ca si sereisti sa fie scutiti de taxe in romania. Ce-a ajuns lumea asta. IT-isti si securisti – sa-si scoata ochiu’ unul la alta – pentru o taxa.

  23. ala says:

    Dupa cum zicea Manowar mai sus, n-are nimeni interesul sa informatizeze sau sa reduca birocratia in aparatul de stat. Oamenii care lucreaza acolo sunt 99.99% niste incompetenti care,desi primesc salarii mici, sunt peste ceea ce stiu ei sa faca, Sunt importanti pentru guvern nu pentru ceea ce produc, ci pentru voturile pe care le dau la alegeri.

    Romania, din ce vad eu, se imparte in doua categorii din punctul de vedere al guvernului:
    1. Vote cow: cei aflati la limita sau putin peste pragul de subzistenta, in mare bugetarii si populatia din mediul rural. Astia iti dau voturille care iti garanteaza ca vei mai fura inca 4 ani.
    2. Cash cow: cei din mediul privat, de la care furi. Pe astia e mai greu sa-i prostesti sa te voteze ca na, majoritatea prin natura profesiei isi solicita neuronul si e cam greu sa le cumperi votul cu un mic si o bere. Ca sa nu-si bage pula si sa te lase sa platesti din tiparnita gloata de bugetari, trebuie sa-i mai pacalesti cu o facilitate, o reducere de taxe, ceva acolo.

  24. ac_dc says:

    Eu nu cred ca e fucking criza de forta de munca. Cine ar mai sta pe 3-400 de euro, ca astea sunt majoritatea salariilor in Ro? Ca se plang fabricile ca nu mai gasesc sclavi, aia da…
    Ia sa se duca un junior (0-1 ani exp) sa ceara 800-1000 de euro – facem pariu ca inca se fac mofturi? Nu mai stiu piata, dar mai aud si eu… Da, e mai criza ca acum 4-5 ani, dar nu criza-criza, come on. Daca vreau un muncitor, un frizer, gasesc pana la urma cu 5-600 de euro. Ba chiar cred ca mai si raman bani, in cazul frizerului. Uita-te pe undelucram.ro la salarii, daca or fi adevarate. Receoptionera la clinica privata, 1200 de lei. Bah eu inteleg ca nu face mai nimic, dar chiar asa, cine ar pierde vremea pe 1200 de lei? Daca atat oefra, inseamna ca se gasesc oameni.

  25. ac_dc says:

    Ce taxa pe scoala? La facultate (sau fuckultate, cum spunea cineva) se invata Unclean code – sa notezi variabilele cu ab, nt, nz si al’de d-astea. Si… cat crezi ca ar mai ramane studenti, daca ar pune si 5000 de euro pe an la Poli?

  26. ac_dc says:

    5682 pounds pe an la sanatate? Fucking shit. No, ce primesti de banii astia, totusi? Si sunt incluse toate, major surgeries and so? La vizita de la GP mai platesti ceva? Si ce intra la o vizita? Sunt curios…

  27. Andrea says:

    NHS-ul e gratis pentru toata lumea, inclusiv cei care nu lucreaza.
    La GP iti trebuie doar proof of address si identity, dar la urgente nu iti cer nimic.
    Pentru asta primesti bookibg la GP in 3-5 saptamani de cand ai cerut-o si o foarte mare reticenta in a fi trimis la investigatii, practic tre’ sa faci scandal si sa zici ca esti pe moarte.
    Iti trebuie asigurare privata extensiva altfel ai belit-o daca o dai in ceva mai serios. In unele zone/councils dureaza si luni de zile ( spre jumate de an ) de la vizita pana la o investigatie ( RMN, ginecologic etc.)
    Ce e naspa cu asigurarea privata e ca in multe cazuri prima te trimit la GP pentru trimitere si pentru o simpla trimitere astepti in general o luna sa te vada.

  28. Orbu says:

    Nu poți să ai și GP privat ?

  29. andrea says:

    Ba da, dar cand m am interesat tot cereau vreo 200 pe consultare de urgenta si cu asigurare, acum poate daca platesti asigurare de genul 400 pe luna ai inclus =))
    DE 400 PE LUNA CATI PANTOFI IMI CUMPAR INTR-UN AN MAI BINE FAC CANCER

  30. Orbu says:

    DE 400 PE LUNA CATI PANTOFI IMI CUMPAR INTR-UN AN MAI BINE FAC CANCER

    Fix așa gândesc și eu. Nu neapărat pantofi, dar aia e ideea :)).

  31. Deria says:

    Ce cacat de NHS. Nu ca Romania ar fi OK cu sistemul de sanatate, dar nici asa, sa nu poti obtine macar o trimitere. Banuiesc ca e de cacat din cauza suprapopularii UK-ului.

  32. mufa says:

    Nu zic că nu-i nașpa NHS-ul pe aici, dar eu în 6 ani n-am avut probleme în a obține o programare la NHS în aceeași zi cînd am avut nevoie, sau în maxim o săptămînă.

    Referitor la asigurările private ai nevoie de o trimitere de la GP, dar din nou n-am avut probleme în a obține recomandarea respectivă. Cu o singură excepție în care trebuie să recunosc că nu era nevoie de specialist.

  33. super_fotbal says:

    Eu m-am cacat intr-o zi mai dubios si m-am dus la doctor. Cam in doua luni am avut toate analizele facute si mi-a bagat si un doctor degetul in fund, sau imi zic eu ca a fost deget. N-am platit nimic pe nicaieri si a durat asa mult pentru ca alegeam eu programari cat mai convenabile pentru mine. Depinde cata populatie ai arondata la gp-ul ala. Am un coleg care de multe ori face programari la gp in ziua respectiva, dar costa un milion casele in zona unde sta el si nu prea gasesti camere de inchiriat pe acolo.

  34. Manowar says:

    5682 pounds pe an la sanatate? Fucking shit. No, ce primesti de banii astia, totusi?

    Eu? Cam nimic util. In teorie, orice tine de sanatate. In practica, nu prea am avut nevoie so far…si am oricum asigurare privata (dental + medical) pentru familie, deci…

    Daca intrebarea e asa, gen “wtf”, pai, ce sa primesti…primesti ca nu dai coltul ca aia din colectiv sau ca boracii din giulesti. Sau primesti medicamentele pe reteta si dai 7.5 lire pe ele. Ca nu exista “nu avem vaccinul X; sau avem, dar costa”.

    Nu sunt fan NHS, ca toti bosorogii plictisiti se duc la doctor…asa, de socializare. Si saracii umplu iarna spitalele. Ca ar fi prea mare chiria, iar spitalul nu ii costa (plus ca au caldura, haleala, socializare). Oricum…nu e optional.

    Asa cum ziceam, platesc taxe de ma satur 🙂 e foarte posibil ca unii dintre boschetarii aia cu hatereala sa castige mai putin pe an decat dau eu doar pentru NHS.

    Chestia e ca in Romania te costa diverse. Tata aude cam prost spre deloc cu o ureche dupa ceva accident. Are ceva aparat de-ala de pus in ureche. In Romania il costa ceva sute de lire ala. P-aici l-ar primi gratuit. Cam de aia platesti. Sa aiba toata lumea cam totul “gratuit” (gratuit o pula, le platim noi din impozite, evident).

    La urgente nu stai sa astepti coispe zile. Te prezinti acolo si in ceva minute/ore se holbeaza aia la tine (depinde de cati vin facuti carne de mici din accidente in ziua aia). Dureaza coispe saptamani cand suni ca “ma deranjeaza ceva, vreau ceva investigatie”. Iar la asigurare privata suni la aia (bupa) si te programeaza aia rapid unde e nevoie. Dar da…suprapopulare. Se va rezolva si aia cat de cat dupa Brexit.

    Cat timp esti sanatos, te uiti fluierand la cum dai 5-6k/an pentru…nimic. Si ti se pare ca esti jepcarit. In schimb, daca te loveste una nasoala, e super deal. Chestiile socialiste cam asa functioneaza. Plm, daca vrei doctori…cam trebuie sa castige niste bani, nu? Ca altfel ar ramane in EU si nu ar veni aici grupa mare.

  35. IulianS says:

    Eu nu cred ca e fucking criza de forta de munca. Cine ar mai sta pe 3-400 de euro, ca astea sunt majoritatea salariilor in Ro? Ca se plang fabricile ca nu mai gasesc sclavi, aia da…

    Cine sta pe 400 E sta pentru relatii, datorii, cadouri, atentii. Altfel sugi pula cu orice orificiu; poate prin chestii gen comuna/satul de unde-s parintii mei din DJ originari o mai dregi ca ai totul in curte (gaini, porci, rosii, vin etc). In rest, la oras esti mort de foame doar cu banii aia daca nu scoti si pe langa ceva.

  36. Manowar says:

    Cine sta pe 400 E sta pentru relatii, datorii, cadouri, atentii. Altfel sugi pula cu orice orificiu

    Cam da. Plm, apartamentul meu din Bucuresti era inchiriat pe 300-400e (in functie de perioada). Mai erau si facturile peste…plus haleala si transportul. Practic, sub 800e net, cam mureai de foame. Explicam eu acum vreo 8 ani ca sub 1000e/net cam mori de foame in Romania si ma contrazicea Deria aiurea…

  37. Deria says:

    Explicam eu acum vreo 8 ani ca sub 1000e/net cam mori de foame in Romania si ma contrazicea Deria aiurea…

    Baga link pe mail unde, ca nu-mi vine sa cred ca “ne stim” de 8 ani.

  38. Deria says:

    Pe de alta parte, personal, nu (mai) cunosc costul vietii din orasele mari. In studentie am locuit in chirie cu alte 4 fete si chiria era modica. Nu pentru ca n-aveam unde locui, ci de fun-ul experientei. O fo’ misto.

  39. Manowar says:

    Nu cred ca mai am linkurile si nu tin sa aprofundez subiectul, dar cred ca iti amintesti tu conversatia.
    FYI, acum 8 ani era 2010.

  40. Deria says:

    Mai e o chestie, am observat-o si eu, si alti oameni “din popor”, si personalul medical. S-au inmultit ca naiba cazurile de persoane cu afectiuni si boli grave si foarte grave, care chiar necesita investigatii complexe. Interval de varsta 0-80+ ani. Profita sistemul privat cat cuprinde, m-am cacat pe mine cand am auzit scorurile pentru RMN cerebral practicate de Sanador. Si nici macar nu mai aveau locuri libere. Se nasc multi copii cu handicap grav si irecuperabil, din mame tinere, nu ca “risc de sindrom Down peste 35 de ani”. N-am un raspuns la intrebarea “de ce aleg sa pastreze aceste sarcini”, mi-e imposibil sa cred ca tehnologia actuala nu le depisteaza.

  41. Deria says:

    Da, ma, stiu ca era 2010. Cacat, daca in 2010 vorbeam cu tine… ma simt fosila.

  42. andrea says:

    Primesc si io in aceeasi zi, dar trebuie sa ii mint ca imi curge SANGE DIN OCHI SI SUNT PE MOARTE, ca sa ma sune inapoi doctorul si sa mi zica sa intru, de altfel toate programarile normale sunt peste o luna. Literalmente m am bookuit pentru o chestie si cand am ajuns nu mai aveam nici urma de problema… =))
    Doar la chestia aia cu papanicolau si analize de sange par sa se miste mai repede si sa dureze max 2 sapt.
    Doamne, de tanti de la detartraj ce sa mai zic si acolo e si cu plata, ca cer inapoi de pe asigurare, am sunat sa vad daca pot muta de pe 25 mai mai incolo si mi-a zis da, in octombrie =))

  43. andrea says:

    IO CE SA MAI ZIC, IL FUT DIN 2010.

  44. Manowar says:

    In 2010 (si 2011) aveam conversatiile alea cu salariile si cu 1000e calculati la cent. In 2009 am luat eu paltonul ala si ziceai tu ca doar cu de-alea ajungi la 1000, iar eu iti explicam cum ajungi si fara – doar cu facturi, haleala, transport si cateva iesiri.

    Tot in 2010 am invitat-o pe doamna la o cafea, asa ca..

  45. Raul says:

    Eu in Romania, anul trecut, luam 20 de milioane pe luna si stateam in chirie. Nu puneam nimic deoparte, eram cam la limita cu cheltuielile dar nu muream de foame.

  46. Deria says:

    Mi-am adus acum aminte. 🙂

    Am futut 129,ceva lei in Carrefour azi si nu-mi dau seama pe ce.

    Daca citeste @userul VelPitar pe aici:

    E buna painea aia Maia, dar era si mai buna fara zahar si guma xanthan. Cplm cauta astea in paine anyway.

  47. Manowar says:

    Depinde de unde stateai si cat plateai.

  48. IulianS says:

    @Deria

    Substantele alea reprezinta doar una din metodele de optimizare de cost, ca sa iti ajunga banii si de o conserva; evident, si conserva contine ceva echivalent ca altfel ai ramane doar cu painea.

  49. Dan says:

    Aia cu platitul de taxa la plecare ca sanchi, uite cat a investit statul in educatia ta, e cea mai mare tampenie pe care a debitat-o zoso vreodata. N-am nimic cu omul, o data la 100 de articole scoate si el o idee decenta dar plm are 30+ ani, a prins si el perioada aia de haiducie, e imposibil sa fi uitat cum se facea scoala in trecut. Scoala aia de unde te intorceai acasa cu paduchi, oreion, varsat sau o tulpina de ebola. Scoala aia unde stiai care sunt profii la care trebuie sa cotizezi (meditatii) altfel te lasau corijent. Scoala unde cotizau parintii la fondul pulii si la protocolul pizdii la bac, ca sa fie bine. Scoala unde venea profu de religie cu casete video ca sa demonstreze el ca rockul e evil si ca Hotel California e imnul mondial al satanistilor. Scoala aia la care ca sa ajungi trebuia sa inchei cu succes cateva questuri de genul: batut recordul la viteza in proba de alergat cu 5 controlori pe urmele tale, convinsul tiganului cu sis ca nu ai bani de buzunar azi, dar poate maine… convinsul colegilor mai mari ca nu ai tigari pt ca nu fumezi dar lasa ca faci tu rost pana la sfarsitul programului. Evident ca deveneai si tu bully cand mai cresteai ca plm, asta era trendul. Si toate astea in capitala nu in fundul Moldovei unde ca fata daca scapai nefacuta posta pana la majorat era GG iar ca baiat daca ramanea cu toti dintii in gura era great success.
    Sloboz contributia statului in educatie cand tot ce prestez pe plantatie am invatat pe cont propriu altfel maturam strazile cu talent. In rest da, platim taxe ca prostii si murim pe la concerte sau prin saloane mizere de spital.

    Ah, ce amintiri cu ora de religie… filme din america anilor 70-80-90 unde ti se explica de pastori ca este o conspiratie mondiala satanica de a ataca religia si toate simbolurile folosite in filme si muzica sunt dracesti. Apropos, asta mi-a aparut in news feed ieri: https://www.stirideiasi.ro/nu-mi-placut-sa-fiu-copil

    Meanwhile, in SUA, un community college (care iti asigura de bine de rau mia de dolari pe saptamana) costa cam atat: average $4,859 per year (gasiti voi pe google). Eu stiu ca scoala de asistente e undeva la $2,500, ca vroia nevasta-mea sa o faca. O mare parte din banii astia ti-i poti recupera cand iti declari taxele. Sa platesti la stat o suma 50,000E pentru ca ai fost “scolit” in Romania imi jigneste intelectul. Trebuie sa fii un dobitoc ca sa ai o asemenea ideea. Scoala de aici e incomparabila cu alcoolicii din Romania, aici te pregateste strict pentru piata muncii, nu iti toarna sumele Riemann pe gat. Nu numai atat, aici faci bani cu o diploma; in Romania nu. Imi pare rau, dar… Romania e in continuare proasta, si nu “sunt de vina guvernantii nostri”, ci fiecare roman in parte. Cand s-a facut trecerea contributiilor au fost cativa infirmieri si brancardieri in greva. Ce scriau fetele noastre pe facebook? “Daca nu va convine, sa plecati, ca si asa fara o ciocolata sau un 10 lei nu va miscati curul, parazitati sistemul etc”, in timp ce altii se plangeau ca “mama a stat 3 ore si nu s-a ocupat nimeni de ea, era lasata sa moara!”, neobservand o simpla corelatie… Dar nu te poti astepta la mai multe de la un popor care invata in scoli in manualul de religie ca daca nu iti faci cruce te calca masina. Astea sunt corelatii logice, dom’le. Nici nu trebuie sa lucrezi, ca banii vin de la Domnul, te ajuta El de ii primesti din ajutoare sociale.

  50. Manowar says:

    Hai, ma, nu fiti rai.

    Vor si cersetorii aia nespalati 50k de euro. Sau macar sa dati click pe-un link afiliat :((

  51. A says:

    Chestia e ca aia care plecau in 2007 o faceau pentru bani. Poate si-n 2011 sau 2013. Dar in 2018.. pana mea, de bine de rau te descurci cumva.

    Problema este ca nu-i mai ajunge nici omului acel “cumva”. Sigur ca poti sa imparti chiria la 3 oameni, si stai FIX ca in Londra, ca nici acolo n-o sa gasesti vreundeva preturi decente ca sa inchiriezi singur. Dar pe langa aia, te doare sufletul sa vezi ca si neamtul plateste fix acelasi pret la benzina, insa merge pe Autobahn in timp ce tu mori incet pe Valea Jiului <3 si alte comparatii de-astea la care iti smulgi parul din cap.

  52. Manowar says:

    Chestia e ca aia care plecau in 2007 o faceau pentru bani. Poate si-n 2011 sau 2013. Dar in 2018.. pana mea, de bine de rau te descurci cumva.

    A, da, uitasem de asta cu “te descurci”. Eu “ma descurcam” bine si in Romania (mai putin timp de vreo 6 luni prin 2011). Mi-am gasit pe urma un job (pula gasit, pile) si iar ii auzeam pe-ai mei cu “dar tu te descurci bine, de ce sa pleci”. Pula mea, pentru ca nu mai cred nici prostii in aia cu “descurcatul”. Ca doar ratatii se multumesc sa se “descurce” forever. Las-o-n pula mea, inteleg sa “ma descurc” la 20-25, hai 30 de ani. Pe urma pur si simplu nu mai e suficient. Nu-ti mai ajunge sa “te descurci”.

    Inca mai mizeaza jegosii aia din Romulania pe placa cu “descurcatul” pentru a-i tine acolo p-aia. Da’ deja de cativa ani nu le mai merge decat cu aia prea prosti/ratati pentru a pleca. Gen da, daca te multumesti sa stai la porumb prin Militari Residence si alte harneli d-alea, da, “te descurci”. Mai o prima casa, mai un “dar” de nunta, mai ceva ajutor de la parinti, mai imparti cheltuielile cu gagica si “va descurcati”. Da’ “descurcatul” ala e cam ca viata-n lagar. Te descurci, dar bea o bere, nu si pe-a doua. Te descurci, dar iesi si tu in oras o data, nu de doua ori. Te descurci, da’ ia si tu metroul – sau cel mult o rablaciune SH. Te descurci, da’ mergi si tu in concediu cel mult in Bulgaria – si preferabil cu masina, ca plm, e prea scump altfel. Te descurci, dar cumpara si tu hainele alea care arata a sperietoare de ciori si lasa parfumul, ca-i bun si deodorantu’ ala romanesc. Te descurci, da’ ia si tu ceva Samsung J nu stiu cat pe post de telefon. Te descurci, dar vesnicul DAR.

    Da, te descurci. Da’ eu unu’ imi bag pula-n el de descurcat. Merit mai mult. Si nu-i ca vreau nu stiu ce masina sau nu stiu ce telefon sau nu stiu ce concedii. Bag pula-n ele. Nu-i chestia ca vreau alea, e ca vreau sa le pot avea daca ma hotarasc ca le vreau intr-o zi. Vreau sa pot sa-i zic nevestei si “da” cand ma intreaba daca mai mergem prin Paris – asa, brusc, ca i s-a pus ei pata. Poate-i zic nu, ca poate n-am chef. Da’ vreau sa-i pot spune si “da”. Atata tot.

  53. Radu says:

    >Ce cacat de NHS. Nu ca Romania ar fi OK cu sistemul de sanatate, dar nici asa, sa nu poti obtine macar o trimitere

    Ar fi ideal sa te vada specialistul dupa masa pentru o problema pe care o descoperi dimineata, in ro cu putina agitatie chiar poti obtine asta. Insa…prea mult de povestit, varianta scurta e ca ajungi repede la specialist dar ajungi degeaba. Daca evaluezi sistemul dupa cat dureaza programarile, o sa ai surprize. Si poate d-aia dureaza mult, ca chiar isi fac treaba. Nu serios, chiar si-o fac, am doua experiente personale, eu si copilul, nu ne-au lasat in pace pana nu au lamurit problema, cand eram in ro atitudinea a fost intre “n-ai nimic” si “nu stiu ce ai cauta pe altcineva”

  54. Animaloo says:

    Io nu am inteles niciodata. Daca e usor si sunt beneficii… De de nu se face toata lumea?
    Programator/itis e banal. Salarii mari, net, munca putina, de ce nu o fac toti?
    Fotbal. Salarii mari. Munca… Joaca.
    Jocuri pe calculator.

    Bai. Atatea munci banale si bine platite, dar ei stau demni pe banii nostri de seminte.

    Uneori ma gandesc ca tre sa fie si cineva de care sa ne doara in pula.

  55. AI says:

    Sa fim intelegatori cu omul. Nu ca l-ar duce capul dar din asta traieste.
    Hatereala face rating, mai ales la romani.
    Rating inseamna click -uri, click -uri inseamna venituri.
    In loc de o slujba mediocra conform cu competentele pe care (nu prea) le are, din care sa traiasca de pe azi pe maine omul traieste putin peste medie, din reclama si putina curvasarie ideologica.

    I-au mai dat cativa peste nas cu hatereala ordinara de pensionar – ceea ce ma mira ca in general sterge ce nu-i convine, dar se pare ca s-a facut ca nu vede, atat timp cat vin click -urile e ok pentru el.

    Acum, cu 50k euro – sa fim seriosi, o facultate mediocra cum sunt majoritatea din care iesi demn de salariul minim pe economie si unde profesorii sunt platit mult mai bine decat in celelalte categorii de invatamant – e vreo 500E/an.
    Si majoritatea si-o platesc din start.

    Ceilalti 12 ani de scoala hai sa zicem si inca 3 ani de gradinita, cu ingaduinta dau 7500Euro. Care ii platesc parintii din taxe + contributii directe: materiale scolare, dotari, plocoane, contributii diverse. De calitatea primita pe banii astia nu mai discutam ca se stie.
    De unde 50.000 nu stiu, trebuie sa fii cumplit de prost sa arunci astfel de cifre.
    Sau hater smecher – iei o suma asa cat un apartament mediu pe 30 ani si o arunci praf in ochii sa se irite prostimea.

    Cu pensia la fel: mama/tata n-au platit pensia lui bunicu’, fiecare si-a platit-o cu varf si indesat din contributiile OBLIGATORII colectate de Stat cat au fost salariati si din care probabil majoritatea nu apuca sa incaseze nici macar jumatate ca varsta de pensionare e plasata strategic, sa nu apuci sa iei prea mult din ea.

    Cu programatorii – se stie ca multuratul pesedeu e cam cu buzunarele goale in urma la atatea plocoane si probabil ca au pus ochii pe niste taieri de scutiri de taxe. Si nah, testeaza baietii terenul prin “formatorii de opinie”.

    Sa vedem, sunt sau nu invidiosi pana la prostie crutna calicii din Romania ca da capra vecinului mai mult lapte si aplauda daca o bagam la dieta, chit ca de acolo sug si ei pana la urma?

    De apreciat ca majoritatea comentarorilor lui sunt mai destepti ca el si i-au dat peste nas – ceea ce nu explica ce mai cauta pe acolo dar cine stie, poate cu timpul…

  56. Manowar says:

    @animaloo: cam asa vad si eu treaba asta.

    Mie mi se rupe pula de treburile astea. Eu nu primesc scutiri de taxe. La nivel de principiu, e incorecta faza. La nivel de “hai sa ne si uitam un pic la realitate”, e necesara (bine, oricum nu functioneaza si nici nu va functiona, da’ plm, trebuie sa incerce).

    Eu n-am prea inteles partea aia de hatereala cu “dar un doctor primeste…”. In primul rand pentru ca-i tembela (gen are sotia un unchi care-i milionar prin US; omu’ a facut milioane acolo si vorba aia, a coborat din avion falit). Adica, un doctor care-i la fel de bun la ce face cum sunt eu la ce fac oricum castiga de 10 ori mai mult ca mine (si bravo lui, sincer). In al doilea rand, nu-nteleg legatura dintre IT si doctori. Gen cati bani a produs spitalu’ nu stiu care d-aici? Dar ceva afacere online – gen cloudu’ amazon? Cum, deci nu e corect sa le comparam…? Asa ma gandeam si eu.

    Dar, la sfarsitul zilei, e fix cum zici tu.

    Uneori ma gandesc ca tre sa fie si cineva de care sa ne doara in pula.

  57. Manowar says:

    De unde 50.000 nu stiu, trebuie sa fii cumplit de prost sa arunci astfel de cifre.
    Sau hater smecher – iei o suma asa cat un apartament mediu pe 30 ani si o arunci praf in ochii sa se irite prostimea.

    Pula mea, se cauta deja urmatorul tap ispasitor de ani de zile, coaie.

    Pe vremuri mergea treaba cu bozgorii – aia erau vinovati pentru tot ce se-ntampla in Romania. Da’ acum deja nici p-aia nu-i prea mai gasesti in Romania – cel mult niscai secui nespalati care nici maghiara n-o vorbesc bine.

    Urmatoru’ tap ispasitor va fi reprezentat de multimea aia de tradatori care-au plecat peste granita. Nici macar nu e prea originala, Ceausescu a facut-o p-asta inainte sa devina cool.

    Cand o vor beli aia pana la cotor pe-acolo, o sa iasa ceva politruc in fata si-o sa spuna “tovarasi, cum ar putea sa mearga bine and noi am fost tradati de vreo 6 milioane de ghertoi si doar in educatia lor am investit 300 de miliarde – ca uitati, scrie si pe internet, 50k de caciula…”. Si toata lumea o sa aprobe glorios. “Da, ba, normal ca tre’ sa trecem inapoi la ratii, ca uite, e cum zice nenea ala, atata avem si datoria externa de fapt. Hai sa inchidem si granitele”. Deeerp.

    Eu nici nu stiam cati bani a pierdut Romania de pe urma mea. Pe vremuri tin minte ca-mi ziceau toti sa plec daca nu-mi convine. Si-acum sa aflu c-am facut asa daune…sunt devastat. Normal ca-s oamenii suparati. Ei s-au chinuit sa ma invete linux, networking, sql, security, alea si-au investit jdemii in asta. Iar eu ce-am facut? Am plecat cu pretioasa educatie si-am tradat potentialul imperiu romulan. Si pentru ce…?

    Go figure.

  58. Deria says:

    @IulianS

    Nu ma intereseaza optimizarea costului painii. Am stomacu’ futut anyhow. Ma intereseaza mancarea pe care o pot manca fara sa ma gandesc ca tre’ sa inghit pastile in paralel, ca altfel ma apuca durerile facerii. Dupa umila mea parere, zaharul si xanthanul si restul gumelor sa stea departe de paine, ca nu e locul lor acolo.

  59. mesterul says:

    @Deria, alea sînt din conținutul maielei, care probabil va fi înlocuită curînd. Trendul e ca aproape toată pîinea să fie E-free.

  60. Deria says:

    Ce vorbesti, coane. N-ai vizitat tu Romania care trebuie. Gen aia in care ceri paine sau mici in romana si nu esti servit.

  61. IulianS says:

    @Deria

    Daca nu te intereseaza s-ar putea sa explice de ce ai stomacul futut. Desigur, sa stea departe toate jegurile din mancare, dar ne-o mai permitem overall?

  62. Schipix says:

    Ca nu-i nicăieri la fel de bine ca aici, herpaderp

    Asta îmi aduce aminte de cum ne persifla pe noi șefa de la ultimul loc de muncă din RO: “hai mă, voi chiar credeți că dincolo aleargă câinii cu covrigi în coadă?” (expresie de școală veche, cum era și ea de altfel. Nu neapărat în sensul bun). Asta pt că știa intențiile unora dintre noi. Apoi, în anul de grație 2011 dintr-o echipă de 12 oameni, au plecat 5: Unul în Elveția, doi în Franța, unul în Canada și eu în Germania și încă unul la scurt timp după aceea în SUA, dar nu direct din echipa noastră, ci prin noul angajator, care are sediul central în State. Așa a rămas tanti fără ambii DB admini, un Windows Admin, un Cisco Admin, un Linux Admin și un helpdesk guy.
    Și ca și cum nu și-ar fi dat destul cu tesla în coaie că i s-a evaporat jumătate de echipă în mai puțin de un an veni anul de grație 2012. Prima vizită a mea în țară, trec și pe la “serviciu” să mai vb cu lumea (am fost o echipă f mișto acolo). Mă întâlnesc cu “șefa”. “Vai că bună, că ce faci?, cum îți merge?”. ” Am auzit că ai ales Germania” “Bună alegere; a plecat și fi-mea acum câteva luni în München”.
    Fi-sa care avea o ditai casa pe lângă București, lucra aproape exclusiv de acasă (tot IT-stă), avea toate condițiile, plus că abia născuse. Și cu toate astea, a preferat până și ea să se ducă acolo unde nu aleargă câinii cu covrigi în coadă.
    Fix ca-n bancul ăla cu Ițic de era disperat că din 7 băieți, cel mai mic a ales să se creștineze. Se duce la rabin și îl roagă să îl sfătuiască. Ăla n-are nicio idee și îi zice c-o să îi prezinte lui Yahwe problema lui, că sigur îl poate ajuta. Ajunsă problema la Dumnezeu acesta zice amărât “Nu te mai frământa atât Ițic, eu am un singur fiu și și acela s-a creștinat”.

  63. Deria says:

    Nu ma intereseaza pentru ca nu cumpar paine ieftina. Eu nici pe aia Grau Intreg sau Secara n-o suport. 7 Seminte ramane preferata mea, desi costa peste 6 lei.

  64. Manowar says:

    @schipix: cam asa si pe unde-am fost eu.

    “La ce bun sa pleci, caini cu covrigi in coada, herpaderp”.
    FFWD ceva luni/ani
    “…da’ ma poti recomanda si pe mine…?”

    🙂

    Cand am plecat pe 2k, nu umblau cainii cu covrigi in coada, eram eu prost ca nu calculasem cat o sa dau pe chirie etc.

    Zilele astea, cand in 8 ani lor le-au crescut veniturile cu gen 300-500 de euro, iar mie cu un pic mai mult..? Mda, poate nu eram totusi eu prostul 🙂

  65. Schipix says:

    Io nu câștigam rău pe atunci (raportat la joburi anterioare unde lucrasem și pe 250$) cred că ajunsesem pe la 1100€. Acum, un sysadmin ia la firma cu pricina vreo 1700€ (țin legătura cu o bună parte din ei, după cum spuneam). Deci +600€ în 7 ani, iar io…marchez peste 3x salariul de atunci și s-ar fi putut lejer un 4x dacă nu apăreau copiii. Deci…”un pic mai bine pt dumneavoastră” (mine) cum ar zice reclama aia la Ana Electronics sau la ce plm era.

  66. Manowar says:

    Deah, stiu. Eu aveam 1000 base (net), da’ mai faceam diverse (strangeam bani sa plec inapoi in UK) si ajungeam pe la 1800 sau plm. Ultimul salariu net luat in Romulania a fost de 73 mil, daca-mi amintesc eu bine, da’ nu mai stiu cat era euro atunci.

    Si logic, gandirea era “cum plm sa pleci de la banii aia la 2000 de lire, tre’ sa fii prost”. Yup. Foarte, foarte prost.

  67. mesterul says:

    cei care te au sfătuit să rămîi nu aveau informațiile pe care le aveai tu despre cum vei putea evolua în carieră în UK. mai apare și frica de schimbare/necunoscut.
    cumva sînt de înțeles și cei care nu te au încurajat să pleci.

  68. Manowar says:

    cei care te au sfătuit să rămîi nu aveau informațiile pe care le aveai tu despre cum vei putea evolua în carieră în UK

    Nici eu nu le aveam.

  69. Radu says:

    Nu, nu sunt deloc de inteles cei care te descurajează să faci ceva cand acel ceva îl faci pentru binele tău. Orice ar fi acel ceva.

  70. Manowar says:

    Nu, nu sunt deloc de inteles cei care te descurajează să faci ceva cand acel ceva îl faci pentru binele tău. Orice ar fi acel ceva.

    Meh. Tu crezi ca aia mai stiu macar ce e aia bine…?

    Fac si ei ce pot. Si nu pot prea multe…

  71. AI says:

    “Zilele astea, cand in 8 ani lor le-au crescut veniturile cu gen 300-500 de euro, iar mie cu un pic mai mult..? Mda, poate nu eram totusi eu prostul ”

    Da, conteaza si veniturile dar ecuatia fericirii sau poate e un cuvant mare – satisfactiei – e ceva mai complexa.

    Te-ai intrebat ce lucruri faci acolo in plus, fata de ce ai fi facut aici, avand bani mai multi decat aici?

    Sigur, iti poti permite poate lucruri ceva mai bune, ceva mai multe dar per total?

    Si aici se aplica regula lui Pareto: 80% din satisfactie sunt generata de 20% din lucruril din viata ta, incepand de la cele elementare: acoperis, mancare, relatie, copii, pana la gusturi personale, mai mult sau mai putin costisitoare.

    Si cu lucruri ieftine vs. scumpe cam la fel, 80% din satisfactie e ca ai o casa, o camera in plus (cand nu ai nevoie cu adevarat de ea) sau alte preferinte personale inca neimplinite pe latura asta, genereaza o satisfactie mult mai mica o data implinite.

    Dar asteptarilele neimplinite pot genera insatisfacii majore daca nu stii sa raportezi ceea ce iti doresti la ceea ce ai deja si ceea ce poti sa realizezi fara sa sacrifici mai mult decat castigi.

  72. LamaLuiOcam says:

    Ai ratat de luat la p… o alta categorie. A alora care au venit prin afara si nu vad ce e asa bine si roz si frumos, adica mandea. Dar presupun ca vorba aia cu daca nu iti convine poti sa pleci se aplica si in directie inversa, din Anglia in Romania.

  73. Manowar says:

    Ai ratat de luat la p… o alta categorie. A alora care au venit prin afara si nu vad ce e asa bine si roz si frumos, adica mandea. Dar presupun ca vorba aia cu daca nu iti convine poti sa pleci se aplica si in directie inversa, din Anglia in Romania.

    Pai, in afara de cativa care lucreaza la modul ZHC sau chelnereala sau ceva de genul, nu am intalnit oameni care “nu vad ce e asa bine si roz si frumos” afara.

    Am intalnit un singur om in IT care-a plecat din UK, ca era nemultumit. Un polonez. Ala era super OK cu totul – job, bani, droguri etc – da’ era profund nemultumit de cat de greu era sa agate gagici. Cum plm i-o fi fost lui greu – cand avea bani in buzunar, arata OK si avea la dispozitie cam toate natiile (inclusiv sute de mii sau milioane de poloneze) n-am aflat.

    Bine, a ajutat si faptu’ c-a primit o oferta de job in Polonia pe aproape aceiasi bani pe care-i lua in UK (da’ cu costuri de Polonia, desigur).

    Detaliaza daca “nu vezi”. Gen ce-aveai in Romania, ce-ai aici (si assets si venituri), ce iti convine/nu-ti convine in fiecare loc si atunci poate-ti raspund sau poate te iau la pula, dupa caz. De ghicitori nu prea am chef. Alternativ, daca de discutat nu ai chef, plm, pot sa-ti zic cum ajungi la Heathrow/Luton/Stansted, dupa caz.

  74. Ghita Bizonu' says:

    Hombre

    nu iti dau nici o cafea. Insa daca te nimeresti prin Bucale poti cumpara o sticla de wizichi de la Auchan ( e si la 30-32 lei) si o bem impreuna…

    INSA am ceva a-ti zice . Intre 1998-2002 programatorii dispareau pronto din Romania! Allegro tropo in draci!!! 1/3 dintre colegii mei sunt in Canada … In 1998 .. nu mai suportam succesul reformei CDRiste dar am aflat ca am intarziat (pana ieseau actele faceam 46!) Scutirea lor de taxe a fost necesara .. a pastrat oamenii prergatiti.Asa cum este cazulsa facem un efort ptr medici.
    (A.. sa nu ziceti ca fac pledoarie pro domo.. Eu nu ma incadram .. asa ca scriam cod pe cel mai mic salariu … ma rog sitiatie incurcata. Vina mea)

    Si nu.. aia plecati in 90-91 nu au fots un val prea mare. AU plefcata relativ putini – cei care erau chititi sa plece (unii aveau cereri depuse) , altii disperati ca se schimbase regimu (si ramsesera fara pile , cunostinte si relatii) … samd. Insa cunosc 2 cazuri care au renuntat sa plece (destui de prosti sa creada ca numa rautatea ; Ceasca ii impiedica s atraisca ca in Vest. Azi au plecat si au ajuns laconluzia ca noi nu traiom bine fiindca nu incurajam homosexualitatea. Ma rpg cam prosti cu diploma universiatara)

    Onca ceva .. sa reparo bug-uri. Nashpa very rau. Dar rau. In gnl e cam nasol sa te bagi peste programul scris de altul… mai bine il scrii tu! Stiu ce zic … am lucrata in programare (a .. da .. Intre timp m-am rablagit si ramilot prematur si destele imi cad aiurea pe taste. Gnadulinca mai merge .. cam lent [Odata, candva am dat si o sursa clientului… care a vrut o m mica dezboltare si a apelat la o nepoata. Programnatiare. Dintai -sa indifnat ce nume aveau variabilele declarate de mine .. si apoi a dep[asit obscenitatea numelor cand a inceput sa caracterizeze stilul meu. Ca fiecare cu stilul in care isi “aranjeaza” programul si almeu e cica prea original])

  75. Fery says:

    Daca scrii cod cum scrii romaneste, e clar de ce nu te-a vrut nimeni. Schimba in pula mea dealerul ca iti da stricate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *