Cum sa (nu) iti pornesti o afacere pe ebay
Acum vreun an si ceva, a inceput sa se planga un pic cam insistent Ondilol de jobul ei. Nu jobul in sine (HR) era problema, ci chestiile cu care avea contact lucrand in HR. De pilda, faptul ca-n HR vezi salariile tuturor. Presupun ca poate fi un pic neplacut sa vezi ca ia lumea la modu’ 1200 de lire pe zi si tu ai salariu fix – 2400 pe luna, lol. Ma rog, erau si altii pe salarii fixe – da’ mai cu 6 cifre, asa. Iti cam strica dimineata.
Asa ca dupa vreo 4 ani de facut tampenii de resurse inumane, s-a gandit ea sa faca alta chestie. S-a uitat la cum se fabrica niste chestii, a facut un test, le-a fabricat si hai sa le vanda. Pe alde ebay. Discutam de niste mici porcarele – chestii de 5-10 lire bucata; nu va imaginati ceva scump sau dubios, ca nu-i cazul.
Experienta cu ebay (asa cum am vazut-o eu de pe margine, ca n-am fost prea implicat in asta dincolo de nivelul de “uite-ti vpnurile si hai sa te duc pana la posta sa lasi astea 100 de pachete”), suna cam asa:
1. Ai un produs. Vrei sa-l vinzi. Pentru asta, trebuie sa-l listezi. TAXA DE LISTARE SI RELISTARE.
2. Faci niste poze fix pe masa din fata ta, cu produsul ala. Pui produsul la vanzare cu poze facute de tine. O jumatate de ora mai tarziu, vezi ca alt vanzator ti-a furat pozele (cu tot cu watermark, daca ai pus unul) si vinde acelasi lucru, dar cu 3 dolari mai ieftin. Evident, nu are produsul respectiv, dar nu aia-i important. Important e ca iti buseste tie listarea, ca lumea se duce sa dea click pe anuntul aluia, ca-i mai ieftin. Eventual vezi ca fac asta cate 20 de conturi simultan – pentru ca, de ce nu? Ce i-ar opri? Poti sa te plangi la ebay, dar, pe scurt, teapa ta, fraiere. E OK, ia mai relisteaza tu ala, ca sa mai platesti o data taxa. Ah, de ce listeaza unul produse pe care nu le are, de fapt? Pai, pentru ca aduna date personale. Nume, adrese, numar de telefon, email, astea – si pe urma le vinde. GG.
3. Dar poate sarim peste #2 si vine lumea sa-ti cumpere produsul. E OK – TAXA.
4. Vin 100 de clienti sa-l cumpere si apoi 20 se retrag, cu scuze idioate – cum ar fi “anuleaza comanda, nu am comandat eu asta, probabil a fost nepotica mea de 2 ani care se juca pe telefon, nu stiu cum s-a intamplat”. De obicei, dupa ce le-ai trimis deja produsul si-ai platit transportul, desigur. Nu ai chef? Ghinion – pentru ca review negativ si claim si iti ingheata aia conturile. Ah, de ce fac aia 20 chestia asta? Pentru ca spera c-o sa zici “nu-i nimic, pastreaza produsul, ia-ti banii inapoi”. E PLIN de pomanagii si mocangii. Bai, plin.
5. Dar poate ai noroc si nu-i ai pe aia 20 de marlani din prima. E OK, pentru ca mai incolo nitel, vreo 40 vor si ei sa anuleze. Fara vreo legatura cu produsul au. Da’ posta nu le-a adus destul de rapid produsul – si ei aveau de nevoie de el fix in ziua aia, la ora X, nu la ora Y. Ca a fost cadou pentru bunica si a trecut ziua bunicii, asa ca ei au cumparat altceva si nu mai au nevoie de ce-au cumparat de la tine. Da-le banii inapoi. Daca nu, reclamatii, review, frauda!!11 si suspendarea conturilor (si de ebay si de paypal). Ah, si daca le zici “da, trimite-mi produsul inapoi si-ti returnez banii”, pac, rating nasol. Si acolo intervine ebay, sa verifice ce faci tu de se plange lumea. Iar cat timp verifica, ia gata cu listatu’.
6. Cat despre restul, cei care au cumparat cu buna-credinta, pai, sa vezi…aia-ti trimit banii. Dar multumita celor de la punctele 3 si 4 si reclamatiilor lor, te trezesti cu conturile inghetate iarasi, asa ca nu poti sa-ti iei banii. Pentru ca ebay vrea sa verifice nu stiu ce.
7. …si daca nu ai reclamatii, iti ingheata oricum contul. Pentru ca…ai prea multe tranzactii. Nu, serios – excelenta scuza. Pai, cine te crezi, bai, sa ai un produs care se vinde?!?!?!
8. …si asta pe langa cei care iti returneaza produsul, declarandu-se nesatisfacuti. Ceea ce, in principiu, ar fi OK. Doar ca patru luni mai tarziu, il comanda din nou. Si-i intrebi “bai, dar nu ai fost satisfacut data trecuta, de ce comanzi din nou?”. “Pai, produsul era OK, dar l-am gasit mai ieftin in alta parte, asa ca am anulat de la tine si am comandat de-acolo. Din pacate, dupa ce-am comandat de-acolo, a venit tarziu si pe deasupra nu era ce-am comandat, asa c-am decis sa cumpar totusi de la tine”. Si lor li se pare OK treaba asta, ba chiar au impresia ca iti fac o favoare ca “revin” la tine – ce daca tie ti-au pierdut timpul (de impachetat si trimis) si banii (de transport) si dracu’ mai stie ce?
9. Vinzi o chestie. E o chestie buna si se vinde. Dar, ce sa vezi? Chang chinezul vinde o chestie proasta si i se pare lui ca e similara. Doar ca a lui nu se vinde – desi e mai ieftina. Asa ca, ia ghici, ce face Chang? Pai, simplu: trimite reclamatii la listarile tale de pe 100 de conturi-fantoma. Ca-s asa si pe dincolo. Desi nu a cumparat nici un produs de pe nici un cont si se poate verifica asta foarte usor. Dar ghici ce reloaded? Pentru ca brusc ai 100 de reclamatii – pac, contul suspendat, banat, inghetat etc. “Pana investigheaza”. Bai, ce anume e de investigat? Nu a reclamat un cumparator, au reclamat 100 de conturi care n-au cumparat nimic!!! Nu e clar ce se intampla? Pe bune?
11. Vinzi pe ebay? Ia si primeste banii la paypal. Stai – adaugam si-acolo taxe. Pentru ca de ce nu? Si daca ar fi doar asta, ar fi beton. Doar ca nu. Iti suspenda aia contul de ebay pentru ca ti-au facut niste dorei reclamatii total aiurea? Pai, paypal iti ingheata si ei contul. Nu mult – doar 6 luni. 6 luni stai si n-ai bani sa-ti platesti suppliers – sau ii platesti din buzunarul propriu. Si-n timpul ala, evident, nu poti vinde – decat daca-ti faci alte conturi, cu date false. Caz in care, atunci cand sunt si alea suspendate, ghinion – banii ii pastreaza Paypal. Asa, “de siguranta”. Nu 6 luni, ci posibil pentru totdeauna.
12. Sa nu uitam de partea cea mai mizerabila cu trimisul: cei care “nu primesc produsul”. Nu in sensul ca-l refuza, ci in sensul ca posta-ti spune ca a fost livrat, dar ei sustin ca nu l-au primit. Sfatul ebay? Sa le trimiti tracked. Sigur, ebay. Hai sa incercam sa vindem produse de 5 lire si sa cerem 10 lire pe shipping, ca atat ne va lua posta. Sigur o sa mearga!
Daca erau “doar” problemele astea, era bine. Dar cireasa de pe tort a fost luata acum vreo cateva saptamani.
Cum ziceam, vindea niste chestii pe care le fabrica ea. Sa zicem (e doar un exemplu, nu despre asta e vorba) tricouri de bumbac. Si se trezeste brusc ca primeste vreo 80 de comenzi in 10 minute. Chestia asta e iesita din comun – la modul “ba, ce naiba, nu a mers niciodata asa de bine”. Trimite chestiile respective, isi ia banii, toate bune si frumoase. Cand se uita la reviews, vorba aia, toti cu 5/5, 10/10, excelent, exact ca-n reclama de la televizor!! Se cam inchina, la modul “ce reclama, n-am eu bani de reclama la TV, n-am facut reclama nicaieri…”. Cand colo, ce sa vezi? Fusese o emisiune la TV, ceva de genul “daca porti tricouri de bumbac, devii Miss Univers”. Si s-au bulucit zergii pe ebay la cumparat chestiile ei. Norocul ei, nu?
Ei bine, nu. Pentru ca a doua zi, s-a trezit cu toate conturile suspendate/inghetate. Si ebay si paypal. Pentru ca … “un numar suspicios de mare de tranzactii”. Inghetate 180 de zile. Ce sa mai zici? Adica, ganditi-va serios la asta. Imaginati-va ca aveti o afacere. Orice afacere. O fabrica de ceva. Si brusc, nu mai puteti vinde 6 luni. Credeti ca mai aveti clienti dupa alea 6 luni? Nu doar atat, da’ tu ai trimis 100 sau 500 de pachete. Adica, atunci cand te gandesti la trimis ceva cu posta/curierul, zici ca te doare-n basca de banii aia. Da’ cand trimiti vreo 500 de chestii, sa vezi, se cam aduna banii aia.
Si nu-i prea diferita treaba nici pe amazon – efectiv n-am chef sa dublez lungimea postului descriind si ce-i acolo.
Greseala stiti a cui e? Exact. A ei. Pentru ca acum vreun an si ceva i-am zis eu “pai, poti sa vinzi pe ebay, dar nu mai bine iti faci (si) shopul propriu?”. Nuuuu. Pentru ca acolo cine stie cand iti vin vizitatori, cine stie cand herpaderp, e complicat, e….
Asa e. E complicat. Dar ai controlul tu, nu Gheorghe de la ebay care lucreaza pe salariul minim.
Long story short, i-am pus un shop de test in picioare in seara asta. Asa, doar ca experiment. Nimic prea complicat, doar un magento 2.2.2 si pare sa mearga. Pare.
“Listarea”? Gratuita. Tu sa ai rabdare sa adaugi produse si categorii si cms blocks si pages si plmuri.
Taxa pentru procesarea platii? Efectiv peanuts – cel putin in comparatie cu monstrii aia (ebay/paypal) care te scalpeaza.
Inghetarea conturilor? Poate daca esti atat de idiot incat sa iei plata prin paypal. Nu, tata. Iesi mai bine cu authorize.net sau authorise.net sau cum naiba se numeste, ca n-am mai avut de-a face cu ei de prin 2000 *cough*
Restrictii la vanzare? Nope. Pentru ca, sa vezi, pe ebay, nu poti sa folosesti nu stiu ce keywords. Nu poti sa vinzi nu stiu ce categorii de produse. Ca nu e voie, punct.
E complicat. Si e de munca. Nu adaugi produse cu “drag and drop” sau ceva. Nu faci setarile din doua clickuri. Da-i si alearga pe langa redis si magento si vezi ce au sesiunile alea php de bubuie de proaste ce-s si ti se taraste site-ul. Da-i si vezi ce nu-i convine jegului de varnish. Da-i si chinuie-te cu community edition, ca tu abia iti pornesti o afacere, nu ai zeci de mii de dat pe an pe versiunea comerciala – nu la inceput, anyway.
Dar, bai, e de 100 ori mai bine decat sa ai degetul ebay/paypal/amazon/shopify infipt in …ochi si sa-ti dicteze aia ce poti sa vinzi si cat si cum si sa-ti blocheze banii si conturile asa, ca e ceva “suspicios”. Sau sa ai de-a face cu aia care-ti spun ca a comandat nepotica lor de 2 ani chestiile alea de adulti – de care au cumparat ei in ultimele 3 luni de vreo 500 de dolari de la diversi vanzatori. Sau cu restul marlanilor.
Pe scurt, poate parea o idee buna sa lucrezi pe ebay, pe amazon, pe shopify. Dar, daca e mai mult de “venit suplimentar”, nu e. Mergi linistit pe serverul tau, platind o taxa modica pentru procesarea tranzactiilor, nu japca la drumul mare de pe ebay/paypal. Stiu, e neplacut sa te chinui prin dashboardu’ de magento. Sau sa-i faci troubleshooting la erori. Sau. Dar iesi de 10 ori mai ieftin si de 100 de ori mai calm din treaba asta.
Acum, departe de mine gandu’ de a o critica. Ca nu are rost si nici nu-i loc. Cum s-o critic cand ea scotea din mizeriile astea – cu toate neajunsurile – mai mult decat mine din munca mea de secretara overpaid. Adica, vine acum vreun an intr-o luna si-mi zice ca mi-a trimis niste bani. Chestie care, sincer, nu se intampla prea des. Fain. Peste vreo 3 luni ii zic ca trebuie sa platesc avansul la casa – asa, fara vreo intentie sau ceva, doar o anuntam – vine si-mi spune ca-mi mai trimite niste bani. Pac, inca 10,000 de lire trimise-n cont. Asa, brusc. Pai, nici macar mie nu-mi raman 3333 de lire pe luna, poate-i cazul sa ma reorientez… A stat pe-aici, de cand ne-am mutat, vreo 6 luni fara job. Putin ii pasa, ca ea oricum isi scotea mai multi bani fiind somera decat lua inainte din salariu, ce dracu’. Si de-aia zic, nu-i loc de criticat, ci de aplaudat. Parerea mea.
Dar, bai, cu toate astea, trebuie sa spun: nu lucrati “cu” astia, ca nu o sa lucrati cu ei, ci pentru ei. Voi o sa va rupeti spinarea listand, raspunzand la intrebari si tampenii, platind taxe de listare, taxe de vanzare, taxe de paypal, iar aia nu vor face decat sa va puna bete-n roate. Jur. Ai vandut 100 de produse si ai 99 de clienti fericiti. Dar unul sustine ca nu si-a primit produsu’. Pac, claim, frauda, inghetam contu’. Nu sta nimeni sa se intrebe “bai, da’ oare vanzatorul asta chiar trimite produse catre 99 de oameni si-l fura pe-ala cu numaru’ 100 ca sa-si bata cuie-n talpi? Pe bune?” Adica, inteleg asta cand discuti de, sa zicem, 10% din clienti care se plang. Da’ la 1%? For real? Cine naiba are 100% din clienti fericiti?
Cat despre tristii ceilalti cu shopify (daca tot veni vorba, aia fac si ei – va pun la dispozitie un magento amarat), si-acolo-i la fel, doar ca aia mai au si tupeul de a-ti spune ce ai voie sa vinzi si ce nu. Pai, hai sictir…
Si mai e o treaba cu gigantii astia – amazon, facebook, ebay, paypal, restu’. Cand lucrezi pentru ei iti cam dai singur tesle. Stirile-n ziare arata cam asa “vanzari record pentru amazon, i-a crescut averea lui Bezos cu nu stiu cate miliarde”. OK. Aia scrie. Acum sa va fac si traducerea: s-au mai inchis X magazine. S-au mai dus dracului 1000 de joburi din magazinele alea si din supply chain. Mai multe cladiri parasite, mai multi someri, mai multe taxe de platit.
Acum, nu vreau sa fac pe lupul moralist. Am cumparat si probabil voi mai cumpara de pe amazon, de exemplu. Da’ nu as vinde NIMIC prin ei. Sau prin ebay.
Sunt jegosii astia plini de fakeuri. Sa zicem ca tu, Gheorghe, fabrici genti din piele de rinocer. Te costa cam $4 ingredientele, mai pui $1 munca ta si mai pui vreo $2 markup, ca doar nu muncesti in gol. Bagi geanta la vanzare la 8 dolari, ca te mai costa o listare, o taxa, o vrajeala. Si nu vinde nimeni asa ceva. Bai, eu va dau in scris ca in cel mult trei saptamani, cineva va copia pozele voastre impreuna cu textul si va pune la vanzare acelasi lucru la $3. Chit ca n-are produsul. Nu conteaza. Face rost de-o imitatie din China la $1, doar ca e din plastic, nu din piele.
Logic, la punctul ala, contactezi amazon sau ebay. Bai ebay, bai amazon, uite, ala mi-a furat astea, uite! Si primesti un raspuns generic, daca primesti vreunul – iar ala listeaza in continuare chestiile alea, chit ca nu le are. Chit ca-s fakes. Chit ca orice. Cat despre tine, tipu’ cu produsu’, pai, teapa ta. Si poate credeti ca sunt eu paranoic, dar nu e cazul. In ambele cazuri (ebay si amazon) gasiti o lista de plangeri cat China pe tema asta si articole in tot felul de chestii relativ oarecum respectabile (inclusiv Forbes, dupa cum vedeti)
Ca un “contraexemplu”, acum vreo luna si ceva, am comandat o lopata de pe amazon. Heavy duty nu stiu ce lopata de dat zapada. Ninsese pe-aici si era cam nasol, am zis sa curat drive-ul inainte sa-mi vina aia doi boschetari sa-l curete. Mi-a venit lopata. Am incercat-o, era inutila. Era buna cel mult pentru junior, sa se joace cu ea, ca eu am incercat sa dau zapada cu ea si s-ar fi rupt daca insistam. Am vrut s-o returnez. Vanzatorul cica nu accepta la returnat produse personalizate. I was like, despre ce vorbiti, idiotilor, nu am cerut nimic personalizat, e o blestemata de lopata, dar nu e buna de nimic. Nu, ca ei nu accepta, ca a fost desfacuta cutia. Asa, si? Cum ar fi trebuit sa ghicesc ca nu-i buna lopata fara s-o desfac? Ma rog, mi-a fost clar la al doilea raspuns ca aia nu iau in serios treaba asta si, chit ca nu era o problema de bani (fusese ieftina), m-am enervat, ca nu-mi place sa ma ia cineva la misto pe banii mei. Asa ca nu m-am mai deranjat cu ei. Le-am scris direct alora de la amazon. Ba, baieti, uite asa si pe dincolo, ca astia refuza sa-mi dea banii inapoi si sa-si ia produsul.
Sincer, ma asteptam sa-mi scrie aia de la amazon ca “ok, am vorbit cu ei, am pus presiune pe ei, va vor da banii inapoi”. Nu. In loc de asta, mi-au dat aia de la amazon banii inapoi. Cred ca-i evident pentru toata lumea ca i-au jefuit pe marlanii aia de bani scurt, la obiect si unilateral, ca produsul nu facea ce spunea ca face. Pana acum, ma bucur – e asa, un fel de “sa va invatati minte sa mai refuzati returnarea sau sa nu vreti sa dati banii inapoi pentru un produs care nu face ce ziceti!” Corect, da? Corect.
E o singura problema: nici pana-n ziua de azi nu mi-a venit un curier cu “am venit sa-mi dati lopata”. Am mai returnat un produs pana acum. Le-am scris alora de la amazon, a doua zi mi-au venit doi curieri: unul sa-mi aduca replacement, celalalt sa ridice itemul defect. Pentru lopata asta n-a venit nimeni. A ramas in portbagaj de-atunci si nici gand s-o ceara cineva inapoi. Concluzia logica e ca boii aia care-au vandut itemul cu descriere mincinoasa au pierdut banii de posta/curier, au pierdut banii pe lopata si au pierdut si timpul cu mine. Si la schimb, nu au primit nimic. Acum, nu zice nimeni, si-o merita, ca-s tepari, dar te limitezi la gandirea asta cand vei fi toata viata doar cumparator. Daca esti vanzator si dai de-un client jegos (nu era cazul meu), ce faci? Trebuie sa pierzi produsul si banii de transport, ca te sugruma gigantul unde-ti vinzi prostiile, nu? Parca-parca nu suna asa de cool…
Acum, eu imi dau seama ca e doar “cuvantul meu” aici si normal, nu exista vreun motiv sa ma creada cineva pe cuvant. Da’ va invit sa cititi si chestiile astea doua:
Articolul asta din Guardian
Unul din multele threaduri de pe reddit
Nu mai are Ondilol treaba cu mizeriile alea ale lor. Asteapta niste hartoage si-i fac eu shopul ei fain-frumos. Fara taxe pe listari si alte camatarii. Dar treaba asta a ajuns la un nivel atat de penibil si cu atatia vanzatori nemultumiti de jegul ala de sistem (ebay+paypal=love) incat au inceput sa plece vanzatorii de pe ebay. Tot asa, sa migreze spre shopul propriu. Drept raspuns, vitele de la ebay au anuntat ca vor oferi si alte metode de plata. Frumos, prea tarziu si complet inutil. Problema nu era si n-a fost niciodata ca dom’le, de ce tre’ sa primesc eu banii prin paypal. Nu. Problema era abuzul ala de pozitie. Ca nu te poti plange la ebay de paypal sau invers, ca-s detinute de aceiasi oameni. Ca nu ai cum sa faci sau sa mentii o afacere pe linia de plutire cand vine un ghertoi care se supara ca nu vrei sa-i dai gratuit produsul si face o reclamatie imbecila. Si pac – ia 6 luni conturile inghetate. Cam de-aia au renuntat ceva vanzatori mai seriosi (si nu ma refer aici la Ondilol, ca ea era un peste mic in acvariul ala) la a mai avea de-a face cu alde Ebay/Paypal. Ca ia mai duceti-va-n mamicile voastre si luati atunci comisioane si taxe de la cumparatori, daca asa tratati vanzatorii.
Exista o chestie numita overplaying your hand. Iar impresia mea e ca astia au cam facut asta. OK, a fost o vreme – A FOST O VREME – in care aveai nevoie de-o chestie ca ebay. Sau ca amazon. Era scump sa-ti faci propriul shop. Produse, expertiza tehnica, costuri de hosting, chestii complicate. Da’ vremea aia s-a cam dus. Acum e vremea cealalta – vremea in care iti pui cu 10 dolari in picioare un shop online. Iar baietii astia cu “supermagazinele” lor care-au luat diverse third parties in brate (adica le-au permis si altora sa vanda pe platforma lor) n-au inteles cum sta treaba si nici n-au chef sa inteleaga. Ca-i greu sa intelegi cand stai cocotat pe-un munte de dolari. Nu poti sa te bati cu ei. Poti sa stai sa-i suni zilnic, sa le explici ca nu ai facut nimic gresit, sa-ti “dezghete” contul si conturile si banii. Da’ e mai simplu sa-ti bagi picioarele-n ei si sa mergi pe mana ta. Nu de alta, da’ daca-ncerci sa-i suni, ar fi bine sa vorbesti limbi de circulatie internationala – gen pashto – pentru ca animalele de la celalalt capat lucreaza cu niste templates si na, google translate are limitele lui…
E nasol. E nasol ca trebuie sa-ti faci publicitate pe undeva si eventual SEO pe altundeva si alte alea, ca n-o sa gaseasca nimeni “shopulluiondi.ninja” brusc. Da, nu-i placut. Da’ si asa, iesi mai ieftin si ai control asupra chestiilor tale. Si nu mai stai de “iti blocam 6 luni afacerea pentru ca niste produse n-au fost primite”. Si stai si te intrebi “cum n-au fost primite, ca le-am trimis eu cu mana mea?”. Pai, uite asa, simplu: pentru ca exista viermi de genul asta si pentru ca atunci cand sunt prinsi furand de ani de zile, primesc o pedeapsa simbolica: 200 de ore de community service. Fuck my life, pe bune? Furi de la sute de oameni ani de-a randul, esti prins, esti prins si mintind politia si … 200 de ore de community service? Serios-serios? (nu ma intrebati, ca efectiv nu inteleg logica in cazul ala; pe-aici, aia prinsi furand si-o cam iau la modul serios). Ca scurt rant pe tema asta, hai, POATE, POATE “intelegeam” sentinta daca ar fi fost ceva idiot de 60 de ani si ziceai ca, na, la ce sa-l bagi la inchisoare, ca mai mult costa statul. Dar a nimerit un judecator milos si prost si cretin, care nu-si da seama cat rau a facut cu sentinta aia. Oare cand restul postasilor vor vedea ca pedeapsa e de 200 de ore de munca DACA sunt prinsi furand cu anii, se vor opri din furat…?
Ma rog, devine prea lung postul, hai sa ne apropiem totusi de-o incheiere. Oricum, un plan e in miscare, ca sa zic asa. Ii fac eu partea tehnica si o sa-si vanda chestiile astea pe shopul ei. Pana atunci, isi ia salariul si mai vinde la misto chestii pe ebay, da’ nu depinde de banii aia in vreun fel.
Pe post de concluzii, am de spus patru lucruri:
Primul e ca noi, cei care muncim cu salariu si program, suntem prosti facuti gramada. Nu va suparati, ca mi se aplica si mie. Adica, atunci cand tragi zeci de ani sa inveti o chestie si esti marele senior in domeniul ala si castigi XXXX, iar nevasta-ta se uita pe internet la cum se face o chestie si se apuca s-o fabrice si s-o vanda si chit ca nu-i ceva nou sau vreo idee originala si chit ca nu stie nici daca internetul se mananca cu furculita sau cu aspiratorul tot scoate mai mult ca tine, devine cam clar ca joburile sunt cam pentru fraieri. Departe de mine gandu’ de a fi complexat, doamne-ajuta sa scoata cateva milioane si sa fiu sotul intretinut care se joaca WoW, dar parca e ceva nitel in neregula cu tabloul asta.
Al doilea e ca daca-ti faci o mini-afacere de genul asta, e cazul s-o faci “pe barba ta”, pe resursele tale si e cazul sa nu-i dai altuia vreun pic de control asupra lor. Nici macar 1%. Ca daca lucrezi “cu” ebay sau amazon, lol, nu lucrezi cu ei, cum am zis, ci – pentru a doua oara – pentru ei.
Al treilea e ca, daca din intamplare iti arde de furat si fraudat lumea, ebay e locul perfect pentru asta. Du-te si cumpara tot ce-ti pofteste inima. Apoi cere refund si trimite-le vanzatorilor o caramida in cutie, cu “semneaza ca ai primit”. Dupa care razi de ei – de ce nu? Nu va ingrijorati c-o sa stricati ebay. Oricum vor fi complet eliminati de amazon, facebook marketplace si alibaba. E doar o chestiune de timp si chiar merita sa dispara.
Al patrulea si ultimul e ca daca vreodata v-ati intrebat de ce sunteti jepcariti (cand cumparati ceva), well, de-asta. Pentru ca nu poti face afaceri la modul onest. Stiti voi companiile alea care vand ieftin si la garantie va rad in nas si va plimba pana renuntati? Exact de-aia o fac. Companiile care vand mai scump o fac pentru ca includ furturile si fraudele in “cost of doing business”. De-aia e mai scump sa cumperi de la ele (nu discutam de Romania, unde platesti mai mult doar pentru ca poti, fraiere). Companiile alea care vand super ieftin? Aia merg pe ideea ca “nu vor fi fraude si ne asiguram de asta refuzand returul si cand e vorba de cumparatori onesti”. Si de-aia cand produsul ajunge la voi busit sau cand se strica in perioada de garantie nu au chef sa va dea nimic inapoi.
In alta ordine de idei, daca vrei sa-ti pierzi increderea in specie, apuca-te de vandut pe ebay. Sa vezi maimutele care fac mizerii de-astea cu “cumpar, dar cer banii inapoi si as cam vrea sa-mi lasi si produsul”. Tepari. OK, aia au existat mereu si vor exista mereu. Nu teapa in sine sau pomanageala aia, ci faptul ca-i facuta si la chestii de o lira. Serios. Il intelegi pe unul care comanda un iphone de 700 de dolari, apoi cere refund si trimite inapoi o cutie cu un cartof (hint, hint). Pe-ala il intelegi. Face 5 chestii de-alea pe luna si isi scoate din bisnita salariul. E OK. Da’ cand vezi ca lumea face chestii de-astea cu obiecte de cateva lire (pentru context, dai 4-5 lire pe-o bere intr-un pub), te apuca greata. E asa, cum v-ar tepui pe voi unu’ cu cutii de chibrituri. Ce poti sa zici? E asa, pe sistemul “bravo coaie, ai furat o chestie de-o lira, acum ce-o sa faci, o sa i-o vinzi unuia din cartier la juma’ de pret? Bravo, ai scos 50p profit si n-a trebuit decat sa muncesti juma’ de ora pentru asta!”. Te uiti si vomiti.
(da, chestia asta trebuia sa includa niste chestii despre restul gigantilor, cot la cot cu facebook si youtube, da’ a ajuns prea lung postul asta si fara ele)
asa iti trebuie daca ai ratat silk road :p
Eu sunt pe ebay din 2000 si ceva. 2005? La jecmaneala sau poate nu. Jecamaneala clar. Contul oficial e 100% din 2012 ca tocmai l-am verificat.
Altele au facut bani sau nu. Revanzare. Pai ce plm. https://www.youtube.com/watch?v=rmR3HX1niX4
Stai deoparte de ebay daca ai ceva corect.
Merge mai usor pe aliexpress, LOL! Dar te muti in Rusia. Hint cu google analytics alea?
tocmai ma apuc sa invat o chestie, pe care culmea o stie deja o prietena, si mereu insista, lasa naibii tampeniile astea, hai sa incepem o afacere.
o sa fie si asta, dar…e placut sa ai salariu in fiecare luna, cum spuneai in alt articol. cel putin in primii ani de afacere. :))
Ma, nu stiu cum e pe ebay, dar pe amazon iti cam da la coae daca nu esti proprietarul patentului/afacerii. Adica stiu pe cineva care a vandut o chestie cu patent pe design (cel mai penibil fel de patent) si i-a dat bezos una peste ochi de nu a mai vandut nimic vreo 6 luni. Or smth…
Aceeasi chestie am patit-o eu cu un fake (plm, habar nu aveam – eram la inceputurile dropshippingului). M-am trezit cu un telefon de la un american foarte amabil care imi cerea sa scot produsul de pe site.
Nu stiu de ce va chinuiti cu ebay/amazon. E mai simplu independent (eh, eu sunt cu shopify). Iar cu paypal o rezolvi usor, cand incepi sa rulezi o campanie le dai mail+contactezi sa le spui ca te astepti la un numar mare de comenzi si sa nu se alarmeze. Oricum toate canalele de plata fac asta (stripe/2checkout/etc – fraud prevention).
Nu știu ce mai e pe ebay de multa vreme. Dar pot să îți spun cu siguranță că românii au stricat ebay-ul ( co.uk, .de, .com ). Când eram eu tânăr era o chestie mișto și singura problema era că nu expediau in Romania și nu puteai să îți faci cont pe date din Romania la ei ( foarte justificat) . In 4 ani, cât am avut eu treabă pe acolo, am văzut cum au schimbat politici și norme de securitate ca răspuns la ceea ce li se întâmpla, pentru a preveni fraudele, încât s-a transformat într-un căcat și -culmea- a devenit atractiv tot pentru scammeri că pentru comercianții cinstiți se transforma mai mult într-o durere in cur.
Știam pe cineva care cumpăra și vindea pe ebay tablouri din alea cusute . Și-a băgat pula in ei de prin 2010 și-a găsit pe unii care aveau ceva canale proprii de vânzare și s-a transformat din retailer in furnizor. Se plângea atunci că pierde 10-20% din marfă cu căcaturile pe care le descrii mai sus și timp futut și avea nevoie de acte false mai ceva ca un urmărit internațional, să deschidă conturi noi ca să opereze cât îl țineau aia blocat.
I-am și spus la un moment dat să se apuce dracului de furat că legea oricum o încalcă suficient cât să riște pușcărie , la ce bun să te mai chinui să ai un business cinstit.
Eu chiar că au reparat ăia modul operare pe ebay, că altfel m-aș fi așteptat să se fi dus dracului demult.
Foarte bun articolul, plin de invataminte. In Romania ai probleme destul de mari ca vanzator, cu cei de la marketplace. Probleme de genul ca incerci sa iti pui produsele pe platforma lor si te trezesti ca ti le respinge in bloc pentru ca ai gresit nu stiu ce in descrierea unui produs. Beleaua este ca astepti cam o saptamana pana catadicsesc aia sa iti raspunda la mailul in care ii intrebi politicos unde ai gresit. Si pana iti raspund, nu te lasa sa pui pe platforma lor alea 50 de produse (sau mai multe) pe care le ai. Eu vorbesc bineinteles de firme care vind pe platforma alora. Lucrez la o firma mica din Romania care vinde niste chestii pe platforma lor si mi-au cam mancat nervii cu nesimtirea lor. Bafta in continuare sotiei cu vanzarile, bine ca ai gasit o solutie si nu mai esti la mana jepcarilor aia de la ebay si paypal.
Lol, romanii au stricat ebay? Lolik…
Stai sa vezi ce fac chinezii/pakis/indienii. Romanii sunt mici copiii. Cand ai un private label cu 40 de dolari si te trezesti ca e listat la 5 dolari+free shipping dupa 2 zile de catre 10 conturi diferite sa vezi cum au mai stricat romulanii ebay.
Sa mai zic de clone de magazine? Produse trimise la misto?
Din punctul meu de vedere, pe ecommerce indienii/pakis ar trebui exteminati. Nu doar ca au futut ebay, dar sa vezi acum ce muie e pe facebook ads din cauza unor kinderi de 7 ani din cine stie ce fund cacacios al indiei care puneau reclame cu “Female boob grower” sau “Nice coasy loafer runner” de a ajuns omul de rand sa flegmeze pe orice e reclama.
Smf, citisem așa mai în silă unele chestii legate de treaba asta cu destul de mult timp în urmă, dar chiar nu îmi imaginam că e chiar în halul ăsta.
Pe lângă un magazin propriu nu puteți utiliza și mica publicitate, gen cum e OLX în România?
Da. Dar chestia e ca..am eu salariu. Ma rog, acum are si ea. Posibil sa mearga pe ambele. Pula mea, cu magazinul tau nu mai stai de listing and shit, nu mai pierzi atata vreme cu ebay.
Nu merita. Oricum, nu ma bag eu in de-astea. Cum am zis, eu fac partea tehnica si cam atat.
Si articolul asta loveste close to home.
Cumnata mea vinde tot felu de chestii printate/personalizate. Banii is super putini dar ii asa doar de “bani in plus”. A abandonat ebay dupa 6 luni de tortura si nervi si chestii. Acum foloseste amazon, dar acolo is alte probleme (cum ai zis si tu, chinezii. Gen ea vinde produse unicat, hop apar 5 cu chestii identice, etc etc)
Acum ca am invatat sa trag un centos ma tenteaza a ii pun un magento si sa start on her own. Sau WooCommerce ca ar fi mai simplu pt un noob ca mine. Nu stiu cand voi face asta, dar the day is coming, si macar imi fac level-up si strang XP
Imi luam si eu chestii inainte de pe ebay… am lasat-o mai moale. Si de obicei cand luam ma uitam la cate calificative si cate stelute aveau. Daca era sub 4.5 era cautam alternative. Ma oftica faptul ca asteptam sa vina ceva din China o luna – poate doua. Dar se compensa cu faptul ca vindeam aici orice nimic cu dublu cel putin, uneori triplu, pe okazii. Din pacate tot mai multi au ajuns sa faca d-astea si au scazut piata. A dat foamea-n ei si vindeau sub 200% …. plus deranj, nu mai era ca alta data. Ebay e totusi ok cu protectia aia. Odata dadusem comanda de 5 harduri de 500 gb ca erau la super pret si am primit mail ca imi da banii inapoi PayPal ca l-au prins pe ala cu matza-n sac. Probabil trimiteau harduri gen… https://i.stack.imgur.com/IVMCm.jpg . De aia prefera lumea sa ia prin PayPal. Ai o oarecare siguranta. Altfel iti iei ditamai tepele.
Mi-am luat si teapa … erau niste mp4 playere cu ecran decent pe vremea aia …dragutze ele asa…cu 32gb intern cica…. culmea ….chiar raportau 32GB dar banuiesc ca nu aveau mai mult de 2 reali. :)) Le-am dat “bonus” pentru alte chestii de la dadeam pe okazii. :)) Astea ar intra la categoria neconform cu descrierea, dar nici nu m-am mai obosit sa deschid caz.Nu mai cumpar decat chestii care imi plac in mod deosebit si nu se gasesc prin alte parti. De exemplu din UK mi-am luat o macheta corabie metalica foarte calumea si destul de mare. 50x50x10 cm destul de marisoara. Si mai curios e cum a ajuns intacta. Luasem odata niste DVD-DL “la promotie” din Asia… am ridicat cutia de la oficiul postal ziceai ca au jucat aia fotbal cu ea si apoi au aruncat-o la caini si au mestecat-o si aia de vreo 3-4 ori asa…
Mi-a placut la oficiul postal 72 Banu Manta…. cand eram in liceu… luasem ceva “FRAGIL”. Si merg eu sa ridic… zice aia…stati ca e in camera din spate…si deschide aia o usa….o lasa intredeschisa…. baaaaahhhh nene :))))))))))) Un munte de colete aruncate pe jos de calcau aia pe ele pe acolo….se apleaca asta… da in stanga si-n dreapta si vine cu coletul meu… “FRAGIL”. Foarte tare. D-aia DACA mai iau le zic la aia sa dea cateva straturi de hartie d-aia cu bule de plastic de jur imprejur…. altfel vin tandari.
Banuiesc ca daca gasesti o “nisa” unde nu e asa aglomerat, poti castiga mai bine din ea decat din salariu. Si-n Ro , si-n UK cum zici tu… Adica tu zici ca a ta le face ea… dar si daca doar le da mai departe si le da dublu/triplu decat da pe ele… daca ruleaza multe… se aduna ,nu? Si apoi…tot ce iei bagi in buzunar, nu dai ~50% la taxe, nu?
Cat despre cumparatori cam toti sunt potentiale pietre in pantof. Aici cand revindeam in Ro, predare personala only. Trimisesem odata un colet pana la Satu Mare si l-a refuzat ala fara motiv. Nu i-o fi intrat salariul…dracu stie… de atunci, fara posta nene.
Excelent. Dar tu intelegi ce inseamna 4.5?
Ca stii, daca iei un om random si le ceri cunoscutilor lui sa-i dea un rating, are noroc daca iese la 3.
Mda, asta e naspa cand esti vanzator mic. Una e cand ala are 250.000 de comenzi si are 4.5 , alta e cand ai 134 si ai 3 stelute. Chiar daca esti mai ok decat ala mare…. 9 din 10 se vor duce la ala cu mai multe comenzi si rating mai bun. Chit ca iau teapa :))) Ca niciodata nu e exclus
@ZZ: Românii au stricat ebay-ul cu mult inaintea pakistanezilor care vând copii ieftine, intr-un mod mai brutal (și mai lucrativ ), operând și ca clienți și ca vânzători.
Să spui că unii care au făcut milioane de dolari ( împreună, sau sute de mii fiecare ) sunt mici copii față de unii care nu au nici macar coaie să facă o înșelăciune cum trebuie, se chinuie să pară că e ok, și se bucură la “volum” mi se pare cel puțin amuzant.
Ce spun e că era o vreme când ebay-ul functiona pe alte principii, când puteai să ai un business cinstit și să vinzi acolo.
Și era și atunci rating și ceva control cât să nu furi.
Dar la un moment dat regulile de bun simț nu au mai funcționat .
Iar cele nesimțite avantajează tot pulifrici care au puțin de pierdut.
Like.
Dublu like pentru Ondi.
@Orbu: da mah, asa e. Gen aia 2-3 milioane de hacheri din Valcea au distrus ebay. Nu conteaza aia 100-200-300 milioane de cacanari din India care au facut cel putin aceeasi chestie.
Firma pentru care lucrez vinde produse pentru femei. Atatea fraude, minciuni si plangeri bazate pe ifose de crizate, ceva de groaza. Da’ in mare inveti multe despre despre femei (cam tot ce afli citind si opencube :D), cum concep ele timpul (urla si ameninta ca asteapta produsul de o luna, unde e produsul, chit ca-i Duminica 4 Februarie si ele au pus comanda Lunea trecuta, 29 Ianuarie). Inveti si cat sufera fiecare business de pe urma jegurilor, ce neam tampit a devenit lumea si cate pretentii bazate pe aere a dezvoltat fiecare cumparator in ziua de azi.
Sa zicem ca la firma asta vin lunar cam 5-7,000 plangeri (3-5%, colete pierdute vs “pierdute”, damages, figuri, returns) in fiecare luna, in medie asta-i volumul. Apoi sunt 500-750-1000 dispute pe tranzactie (<1%). Toate disputele apar dupa 10-20 zile, cu mult dupa ai trimis produsul si apare livrat la adresa. Ah, la fiecare disputa mai platesti $15 fee, taxa care se retrage din cont imediat cand apare disputa. Si pierzi cam 80-90% din dispute, depinde cat timp esti dispus ca sa scrii trei pagini personalizate explicand cum te-ai cufurit in dimineata in care ai vazut transactia, ce e-mail exchange ai avut cu clienta, ce Terms of Service ai pe site etc etc etc doamne futa-ma cate detalii au nevoie!! Si tot pierzi 80%-90%, indiferent ce faci, da' tot trebuie sa dai detalii, ca daca nu dai le este si mai usor pe viitor la alte cliente sa faca plangere si iti creste numarul de dispute & procentul de dispute pierdute, ca n-ai credibilitate fata de banca/intermediarul la care sunt procesate tranzactiile tale. La capitolul asta, sfatul meu este sa dai fraud prevention tools la maxim, sa verifice inclusiv billing address, CVC, IP check-ul sa dea bifa ca-i in acelasi zip code ca si billing address. Altfel faci spume si tot la concluzia asta ajungi mai tarziu.
In rest, aplauze pentru ce a reusit Ondilol, mult spor in continuare si la mai mare!
PS: povestea cu copilul care a pus comanda este la moda si in US. Dar cea mai tare mi se par beggaritele care zic ca au cancer si isi vor banii inapoi. Sau ca nu au bani de medicamente pentru copil. Pai fa, daca ai cancer ce pizda ma-tii comanzi prostii pe net?
Si nu numai: http://fortune.com/2016/04/20/amazon-copies-merchants/
Daca tot ai pomenit de Ebay si PayPal, sa tragi cu ochiul la Adyen pentru payment processing. Poate nu acum, daca nu are suficiente comenzi, dar au n
We do not have monthly fees, setup fees, integration fees or closure fees. We do have a minimum invoice of €100 ($120 U.S.) per month,
+
Automate your chargeback defense. RevenueProtect can defend up to 25% of chargebacks automatically, freeing up valuable resources by not dealing with lengthy disputes.
= ♥
Nici macar nu am avut de-a face cu de-astea – doar ce-mi mai povestea sotia printre lacrimi (de ras) – dar ce cacaturi odioase am putut auzi…
Bai, asa stii ca ai de-a face cu o femeie. Comanda un produs de 5 lire si mai-mai ca nu asteapta sa-i fie livrat cu charteru’ in pula mea si impachetat in aur si diamante si pula mea…
Decat sa vand ceva femeilor, mai bine ma sinucid. Si cu cat scade valoarea produsului vandut (gen produs de 5 lire vs produs de 500 de lire), cu atat CRESC pretentiile de toate tipurile.
Un tip isi ia o bere de o lira. Nu se asteapta la mare lucru. Daca n-o vomita, e OK.
O tipa isi ia o cafea de-o lira. Face reclamatie si cere banii inapoi ca nu i-a dat cafeaua limbi in pizda.
SF.
Numa’ de s-ar limita acolo. Daca exista site-uri pentru protectia consumatorului sau validitatea unui business, o femeie va merge out of her fucking way sa depuna plangere, chit ca si-a primit banii inapoi. Apoi sa nu mai pomenim de bloguri si social media. Vahahahai de pula mea cat de tarfe pot sa fie pentru lira aia.
Astea care comandau de la Ondilol erau sinistre, da’ la alt mod.
Comandau un produs de 5 lire. Dupa care dadeau mesaje – DUPA ce vedeau c-a fost trimis produsul (deci era platit transportul) – vaaaai, ca stii, ca nu mai am bani de autobuz, poti te rog sa-mi dai o reducere de doua lire????
E la modu’ ala…fa, in pula mea, ai comandat ceva de 5 lire, cum pizda ma-tii mai cersesti pe urma pentru 2 lire, cum cacat nu te sinucizi, ca in pula mea, ce traiesti tu nu se poate numi viata…
Eu traiam cu impresia ca eu mai lucrez ocazional cu tot felul de gunoaie. Da’ ai mei sunt niste printi pe langa vitele incaltate care cumparau chestii de pe ebay…
Serios, ti se face scarba de intreaga specie cand vezi ce fel de animale exista.
de curiozitate, cît e transportul pentru un produs de 5 lire?
0.97 – 2.8 lire, depinde de ce anume luau (volum, greutate)
La o persoana nu-i mare lucru cand patesti asa ceva. Cand sunt in schimb cateva sute, parca-parca incepe sa deranjeze totusi. Adica, si daca n-ar fi vorba de bani, pula mea, ai stat sa impachetezi niste chestii, sa le bagi in niste cutii sau plicuri, sa scrii adresele pe ele…munca facuta de pomana. Te cam scarbeste chestia.
pentru cineva care nu a avut tangență cu “clienți” de tipul ăsta, e greu de crezut ce faze pot face oamenii. chiar că s animale.
Handmade necklace, choker, wristband, d-astea?
Nu. Ar dura prea mult, e prea mult de munca. Nu intru-n detalii.
E okay, sunt eu prea curios din fire, stiu ca nu dai detalii niciodata si e absolut normal.
O amica din state chiar asta vindea pe Etsy, handmade choker dintr-o bucata de piele, o banda cu o impletitura simpla pentru $10-15. A vandut cateva mii O_o Din nou, te face sa te gandesti cat de mare este piata pentru femei. Barbatii au nevoie de doua tricouri, doua perechi de blugi, chiloti, sosete si ceva copite. Femeile pot sa improvizeze la infinit cu nevoile si cheltuielile nejustificate, drept urmare poti sa le vinzi aproape orice.
Da, poti sa le vinzi si de-alea. Dar e multa munca la ele….
Eu sunt curios de o chestie. Cat de ușor e să faci o treabă din asta legal în UK?
Că toți de care mai știu în România operează ilegal sau semi-legal (deci ilegal) că-i complicat ca pula să respecți toate normele dacă produci chestii.
Cele mai penibile sunt alea care isi cumpara chestii online si isi fac selfie cu ele pentru Facebook. Apoi returneaza produsele. Doar ca sa fie invidiate de alte sute/mii de proaste din lista lor de prietene.
Ba, e usor. A facut-o/o face doamna dupa ce s-a uitat la cateva tutoriale de “cum faci X”. Cat despre legal, e legal.
Partea dificila intervine la chestia aia cu ebay – cand te trezesti ca “ai vandut prea multe produse, e suspicios, iti blocam conturile de ebay si de paypal 6 luni”. Ca atunci e al dracului de dificil daca abia-abia te tineai la suprafata. Gen tu cum te-ai descurca daca ti-as ingheta conturile si nu te-as lasa sa aplici pentru un job similar timp de 6 luni?
In cazu’ asta, era la modul “pula mea, e OK, am eu salariu anyway, pana-ti revii tu, hai ca-ti trimit niste bani sa-ti achiti X/Y pana iti dezgheata aia conturile”. Da’ daca era singura si alea erau toate veniturile ei…era nasol. Era nasol rau de tot.
Magento?
De ce nu “opencart”?
Backend-ul e mai ușor de folosit (seamănă mult cu “framework”-ul “codeigniter”) și e incomparabil mai rapid.
@Andu: obisnuinta, presupun. Nu-i graba oricum. Pot incerca si opencart.
Aveti sugestii de niste procesatori de plati ok si carora le poti adauga payment form-ul in site-ul propriu? Stripe nu merge in europa de est si paypal nu pare o optiune inteligenta. Ms.
Asta vine sa confirme trendul general de aparitie a multor magazine online peste tot. Pai bafta s-aveti.
Practica (cat si teoria) spune ca iti sporesti veniturile cu cat ai mai multe tranzactii comerciale. Cum ca angajat ai doar 12 tranzactii pe an…
@Andu Opencart pare facut de un copil care de abia s-a apucat de programare.
In other news, am vazut ca Ebay a renuntat la Pypal si merge pe mana Adyen.
Cred ca asta e traseul pe care orice corporatie mare il are, ajunge prea mare si nu mai poate nimeni sa-i ajunga la nas. Din ce inteleg si Facebook sunt la fel de jegosi, nu raspuns la support, isi fut publisherii in toate gaurile etc. Cand incepe sa le scada afacerea pentru ca lumea a gasit alternative, e prea tarziu si prea greu sa schimbi ceva la colosul care are deja picioare de lut.
@Clawbc: nu contează atâta timp cât duce lejer 2x nr. de request-uri / secundă pe care-l poate duce „Magento”.
Sigur, nu-i potrivit pentru un magazin foarte mare, dar poate fi folosit lejer pentru ceva de dimensiuni medii / mici.
Dintre toate soluțiile de „e-commerce” construite pe bază de PHP pe care le-am încercat, „opencart”-ul se mișcă cel mai bine.
Plm, or fi tâmpiți aia care o ard pe magento, mai ales că îți cam trebuie developer, hosting nu chiar ieftin și alte alea. Când puteau să arunce un opencart și pula mea, gata magazinul.
@andu ai ceva referințe unde se compară opencart cu magento și duce opencart 2x magento? Sau e experiența proprie?
Plm, sunt în spam? @laivaiu
@C: chestia cu cerințele pentru magento nu e nimic mai mult decât o mizerie a firmelor de IT pentru a-și transforma clienții în cotizanți.
Logic că nicio firmă d-IT n-apelează la o soluție mai „simplă” atâta timp cât respectiva nu-i aduce $$$ lunar pentru găzduire, mentenanță, actualzări etc.
Cât despre referințe, să-ncepem cu-o conferință a lui Rasmus Lerdorf despre „deployment”-ul PHP v7.x:
https://www.youtube.com/watch?v=ZPvC_HGNqQE&t=1605s
44:03 – „opencart”
45:03 – „magento”
Te inseli.
Lucrez eu pentru o firma de asta. Nu recomandam noi Magento. Il cer clientii. De ce?
Pula mea, din acelasi motiv pentru care unii platesc Microsoft pentru CAL si exchange si plm, chit ca uite, postfix si dovecot le-ar rezolva problemele.
Bine, pot să dau și eu contraexemple de clienți care sunt „îndrumați” către astfel de soluții. Oricum, am înțeles ce vrei să zici.
Nu mă-nțelege greșit…nu-s „hater” sau ceva, dar ideea e că sunt alternative, fiecare cu-avantajele / dezavantajele ei.
Personal, aș construi totul de la 0 dacă e vorba de PHP (cel mult aș folosi un „framework” minimalist) și m-ar interesa performanța produsului final.
nopCommerce?
Nu cred ca este atat de relevanta performanta. Oricum majoritatea paginilor pot sa fie cacheuite agresiv (si nu ma refer doar la cacheul local, poti sa faci asta si pe cloudflare & co). Si avand in vedere ca se ocupa de asta doar in timpul ramas (deci probabil cateva ore pe zi) probabil nu o sa aiba 10.000 comenzi pe zi, sa zici ca e importanta performanta.
Da, problema nu-i aia.
Bai, e ca la Linux vs Windows.
Iei linux? E “free”. Nu dai un leu pe soft (in general). Dar te costa oamenii.
Iei Windows? Costa. Da’ sunt ieftini oamenii. Pe la jumatate. Ca oricine stie windows (mai putin eu, lol).
Fix asa-i si-aici. Iei Magento? (eventual enterprise) Te costa, dracu’ stie cat, ca au schimbat modelul, da’ pe vremuri era vreo 15k/an. In schimb, developeri de magento la toate colturile.
Iei opencart? E gratuit. Da’ sa vezi, iti trebuie un tip pentru ala si aia nu prea mai sunt pe toate drumurile. Si diferenta (la salariu) te costa mai mult de 15k.
De-aia foloseste lumea Magento. Ma rog, de-aia si pentru ca atunci cand esti client si le reclami o problema, o rezolva. Iti scot un patch, relativ urgent. Ai o problema pe opencart? Bravo, sugi pula cu problema cu tot, du-te pe vreo lista, cere ajutor pe-acolo, poate-poate te baga cineva in seama. Evident ca nu te baga nimeni in seama, cel mult pentru a te lua la misto sau a-ti tranti rtfm-uri sau.
Cam asa e cu “gratis”. E gratis. Da’ costa mai mult.
NIH syndrome?
Nu inteleg oamenii astia. Bai, cei mai castigati oameni in lumea asta sunt aia care se folosesc de ce exista. Nu aia care “refac” lumea din temelii, ca nu s-a-ntamplat niciodata asa ceva. Asa e si-n software, bagati-va mintile-n cap astia vanjosi in rescriere de framework de software ca deveniti irelevanti indata ce v-ati apucat de “refacut”. Da, sunt si exceptii, dar trebuie sa cantaresti bine ce inseamna asta ca nu toti suntem Torvalds sau cine dracu mai o fi.
I-ai intelege urgent daca ai baga niste zeci de mii in hardware, ca apoi sa vezi cum se misca magento. Daca i-ai pune sesiunile in redis cu disable_locking 1 si ai vedea lock lock lock si apoi 30s-timeout pentru fiecare request (si nu, nu de la redis). Ca apoi sa afli ca, sa vezi, codul din cm_redis_plmwtfbbq e futut si trebuie sa faci “upgrade” la alta versiune, dar se-ntelege ca nu-i una data de magento, ci una data de pula mea, un baiat de pe net. Sau daca te-ai trezi ca pui sesiunile in memcache si, sa vezi, da un baiat click pe add to cart si nu se intampla nimic. Schimbi pe redis, se intampla ce-am zis mai sus. Schimbi din nou pe memcache, iei iar pula. Si te intrebi, draga Magento, muri-ti-ar fratii cate 5 pe zi, ce vina am eu de trebuie sa vad astfel de mizerii? Sau daca ai configura totul frumos, “ca la carte” si ai vedea ca acum merge, da’ la urmatorul setup nu mai merge – cu fix aceeasi configuratie. Sau daca ai configura totul ca la carte si ai vedea ca dureaza un minut sa se incarce pagina. Chit ca sesiunile se duc in redis, cachingu’ tot in redis, memorie si CPU ai sa le dai si altora…si tot asa.
Desigur, ti se spune ca “astea-s doar in community edition, sunt fixed in enterprise edition”. Doar ca aia costa 🙂
Ieri am stat sa ma holbez toata ziua la un astfel de handicapat de client. Si asta mai e si pe enterprise edition – dar e ok, ca se intampla si pe aia. Azi tot cu ala – setez niste nfs4 acls si ma inchin cu doua maini la cat poate dura – efectiv deja copiam TOTUL de pe export pana acum.
Manowar, creatia e tot creatie, adica munca si revizuirea unor chestii pe care altii le-au aprofundat in multe ore de munca. Nu prea vad pe cineva apucandu-se sa rescrie o chestie de la zero. Aia destepti inteleg ce inseamna acolo si rezolva, cum imi pare ca faci si tu. Restul, rescriu. Nu zic ca nu au sanse de reusita, dar exemplele pe care le cunosc inclin sa le dea muie astora care rescriu. Mai mereu!
…si totusi, folosesti in proportie de 99% chestii rescrise. Un om inteligent intelegea cum functionau unix si myspace, dar totusi tu te dai pe facebook si windows, nu? Go figure.
E vorba de o alegere in cunostiinta de cauza.
Avem 200 de sisteme de operare folosite la greu? Nu.
Avem 1000 de frameworkuri de shop online? Nu.
samd
Acum, iti rescrii un OS? cam greu doar in foarte putine cazuri s-ar justifica. Nu compara unix cu Windows ca e clar justificata scrierea Windows-ului. La fel si scrierea linuxului.
La fel si cu un framework de online shop. Sunt multe cazuri, scenarii care au fost studiate si s-a pierdut timp pentru ele. Orice lucru care nu e banal nu e usor de rescris. Ca sa rescrii trebuie sa ai un motiv. Ori daca vrei sa vinzi ceva mi se pare ca nu ai motivul pentru a rescrie asa ceva, si de la zero. Asemenea persoane trebuie evitate pentru ca-s o paguba pentru tine si firma in general. Cunosc destule cazuri.
Un exemplu imbecil e cineva care a dat unui cretin sa faca un site si ala a facut … intr-un php infect de innebunesti sa iei articolele din el (e o gradinita). Dupa ce am luat textul si imaginile am facut munca de secretara sa pun in wordpress. Placere maxima. De ce sa folosesti un CMS cand poti sa codezi un rahat in php? logic
@IulianS:
Convingerea mea e că orice programator ar trebui să știe cum funcționează chestiile la nivelul cel mai „low” ca să zic așa.
Nu știu dacă ai făcut vreo facultate-n domeniu, dar îți zic că nu degeaba se pune accent mare pe limbajele de programare gen C, C++, Assembler în timpul anilor de studiu (cel puțin așa a fost la mine). Oricum majoritatea limbajelor / interpretoarelor gen Node.JS, PHP etc sunt construite pe baza lor (la Node.JS, V8-ul nu e nimic mai mult decât un program scris în C++ ce transformă codul JS în limbaj mașină).
Și-așa folosesc PHP (care nu e nimic mai mult decât un „framework” scris în C pentru dezvoltare web) – de ce să nu-mi bat capul să fac lucrurile cât de bine se poate?
Nu vreau să rescriu niciun „framework”, vreau doar să înțeleg CUM funcționează, DE CE funcționează într-un anume mod și ce optimizări se pot face.
Andu, ia vezi ce ai scris mai sus referitor la scriere de la 0. Nu de alta dar pari ca te contrazici.
Cat despre C/C++/ASM blah blah studii… le-ai facut degeaba, ca si mine. Orienteaza-te catre rezultat/client, performanta nu e mereu cea care conteaza. Ba as spune ca in foarte putine cazuri te-ntreaba cineva de performanta. Gandeste-te asa: cat ai facut cu ce ai invatat in facultate si cat ai facut cu ce ai invatat tu. Nu zic ca strica ce ai invatat, doar spun ca trebuie sa mai si avansezi.
cat despre …
n-ai idee pe cati ii doare-n cur de asta si cati bani fac. de ce? pentru ca pe nimeni nu intereseaza asta pana nu se duce dracu ceva si asta se-ntampla rar. e frumos sa stii si aia, dar de obicei (99.99% din cazuri) nu e nevoie. Convingerea ta e incompatibila cu lumea asta.
O radiografie excelenta a sistemului..eu comand de pe Alliexpress – am vreo 40 bucati din care doar una nu a mai ajuns..dar nu m-am gandit ca e atat de complicat si de riscant sa ai propria afacere online. Circula un zvon ca si chinezii s-au cam saturat de Romania si de Posta Romana si nu prea isi scot banii. Ai auzit ceva de asta?
N-as putea sa-ti spun, ca eu nu traiesc in Romania…